Hoogleraar Frans Feldberg: AI brengt uitdagingen voor privacy, ethiek en cyber security

Welke rol heeft Artificial Intelligence (AI) in het reduceren van de gevolgen van kanker? En welk aandeel heeft kunstmatige intelligentie op het terugbrengen van broeikasgassen? Op deze vragen geeft hoogleraar Data-Driven Business Innovation Frans Feldberg een antwoord in zijn recent verschenen Tedx Talk.

De TedxTalk is eind januari opgenomen in Alkmaar en droeg het thema: ‘Design our Future’. Een topic dat goed past in het onderzoek van Feldberg dat zich richt op het ontwerpen van een meer duurzame toekomst door middel van datagedreven innovatie.

In zijn presentatie gaat Feldberg dieper in op de economie achter kunstmatige intelligentie. ‘De ‘economics of AI’ is doordrongen in ons dagelijks leven. Zo kun je bijvoorbeeld door het slim combineren van data uit wasmachines, zonnepanelen en weersverwachtingen een groot probleem in de energietransitie oplossen, namelijk; de opslag van energie. Studenten hebben berekend dat deze oplossing een significante rol kan spelen in het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten om de CO2 uitstoot terug te brengen met vijf procent,” aldus Feldberg.

Feldberg stelt in zijn Tedx Talk ook dat kunstmatige intelligentie zeker niet de ‘heilige graal’ is. “AI brengt nieuwe uitdagingen op het gebied van privacy, ethiek en cyber security met zich mee.” Met zijn TEDx talk wil hij dan ook vooral een oproep doen om actief deel te nemen aan de discussie hoe we op een verantwoorde manier gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie.

Frans Feldberg geeft ‘TEDx Talk’ over de invloed van A.I.

D-Rail: informatie is voor de spoorwegen het nieuwe goud

Christoffer Hamin stond aan de wieg van D-Rail, het Zweedse bedrijf dat op een verbluffend eenvoudige manier de infrastructuur van het spoor in de gaten houdt. Hun meetgegevens ontsluiten een schat aan informatie die vertragingen, hoge herstelkosten en gevaarlijke situaties met treinen helpen voorkomen. Eigenaren en beheerders van de infrastructuur willen consistente data. Mijn doel is om fouten in de infrastructuur te detecteren met elk denkbare trein.”

De voorbereidingen voor de volgende editie van de Accenture Innovation Awards van zijn in volle gang, dit interview belicht de laatste winnaar van 2018. En wat voor één: de jury noemt wat D-Rail doet ‘een doorbraak van een vernieuwende technologie in de conservatieve spoorwegindustrie’. Deze maand gaat D-Rail live.

Wat is D-Rail?
“Het grappige is dat de dienst van D-Rail eigenlijk geen technologie is, maar informatie. Net zoals voor marketeers informatie het nieuwe goud is, geldt dat ook voor op het oog minder flitsende sectoren zoals spoorwegen. In essentie zorgt D-Rail dat elektrificatie- en signaalsystemen van het spoor optimaal werken door ze dagelijks te meten met slimme sensoren.”

Waarom doe je dit?
“Net als in Nederland vinden ook in Zweden ongelukken plaats met treinen, treden er vertragingen op en verouderen het spoor en bijbehorende systemen sneller dan je als beheerder zou willen. Dat heeft impact op de beleving van reizigers en de reputatie van vervoerders.”

Op wie ga je je marketing richten?
“In de meeste Europese landen is er een verschil tussen de eigenaar van de trein en het spoor. Zo is bij jullie in Nederland ProRail beheerder van het spoor, en de NS de exploitant. Voor beide is D-Rail interessant.”

Wat maakt de sensoren slim?
“De hoeveelheid, actualiteit en snelheid waarmee we data verzamelen. Als we één trein uitrusten met drie D-Rail-sensoren vergaren we per dag 90 miljoen regels aan data. Doorgaans moeten er nu 30.000 treinen over hetzelfde traject rijden om een vergelijkbaar inzicht te verkrijgen in de conditie van het spoor.”

Waarin onderscheidt D-Rail zich van concurrenten?
“Neem het Britse New Measurement Trains. Met hun meettrein sporen zij net als wij onvolkomenheden in de railinfra op. Zij doen dat vooral met lasers en camera’s aan de buitenkant van de trein. Maar als ingenieur met jarenlange ervaring met treinreparaties in Zweden, Duitsland, India en Thailand weet ik wat stenen, ijs en modder kunnen aanrichten. Daarom vind je ons systeem ín de trein, waar het jarenlang ongestoord continu de conditie van het spoor kan meten.”

Waarom besloot je je in te schrijven voor de AIA18?
“Omdat een scout van de Accenture Innovation Awards mij benaderde. Dat bood kansen op publiciteit voor D-Rail én de mogelijkheid om meer te leren over het spoor in Nederland. Wij kunnen ProRail, NS en andere vervoerders helpen een verschil te maken in de toekomst. D-Rail kan ze nog beter voorbereiden op onverwachte situaties.”

Wat heeft de AIA je tot nu toe opgeleverd?
“Rode draad op de vele AIA-evenementen was de duidelijke hang naar verandering. Treinen moeten voor iedereen een betrouwbaar vervoermiddel zijn en op tijd rijden. Het verlangen om het anders te doen gaat dieper en verder dan ik dacht, en leeft niet alleen in Zweden.”

Wat gaf voor de jury de doorslag om D-Rail tot winnaar uit te roepen?
“Dat we het in ons hebben om innovatieve informatietechnologie groot te maken in een conservatieve industrie. De spoorwegsector is langzaam op weg naar een Industry 4.0, waarin meer gebruikgemaakt wordt van automatie en informatie-uitwisseling. De award geeft ons en daarmee de hele sector een extra zetje in de goede richting.”

Wat voor trends zie je in de markt van D-Rail de komende jaren?
“Toenemende concurrentie. In Zweden loopt met de overheid en universiteiten al een flink aantal dure projecten om de infrastructuur van spoorwegen door te meten. Wij willen de trend doorbreken met onze schaalbare oplossing. Eén D-Railbox per trein is voldoende. En we zijn compatibel met alle treintypen.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Zet je strijd voort. De innovatie die recht overeind blijft staan, is hoogstwaarschijnlijk de beste oplossing voor een probleem. Het vergt vaak vallen en opstaan en niet opgeven. Dat is de enige manier om te winnen.”

*) D-Rail is de winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Mobility.

Bastiaan Spaans nieuwe CCO digitalAudience

digitalAudience stelt Bastiaan Spaans aan als CCO. Hij wordt ook partner bij de leverancier van marketingtechnologie.

Spaans is aangetrokken om de internationale groei van de technologieprovider te realiseren. Daarbij richt het zich vooral op Europa. digitalAudience‘ technologie laat marketingbedrijven online en offline data combineren bij reclamecampagnes.

Hiervoor werkte hij bij Improve Digital als SVP Commercial en was daar verantwoordelijk voor internationale groei.

Dit kwartaal openen het bedrijf uit Amsterdam een kantoor in Stockholm om van daaruit de Scandinavische markt te bewerken. Andere landen volgen daarna.

4 blockchain-toepassingen die consumenten nu al kunnen gebruiken

Blockchain is voor veel mensen nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ en de als maar dalende cryptocurrency-koersen, helpen het enthousiasme voor deze baanbrekende technologie ook niet echt. Er wordt vooral gedacht dat de technologie interessant is voor grote bedrijven, terwijl er ook al verschillende praktische toepassingen zijn voor consumenten. Een recent onderzoek van de HSBC Bank, wees uit […]

Target als een pro met gratis data & geofencing [3 cases]

Marketing is vooral je doelgroep en potentiële klanten kennen. Hoewel er steeds weer nieuwe manieren bij komen om dat online voor elkaar te krijgen (retargeting, cookies, enquêtes en e-mailmarketing) bestaan er een paar eeuwenoude bronnen die nog steeds ingezet kunnen worden. Helemaal in combinatie met moderne tools als geofencing. In dit artikel deel ik een aantal […]

ROI-versneller voor contentmarketing: maak het écht belangrijk [deel 1]

Noem een bedrijf of merk dat níét ontzettend graag haar doelgroepen structureel verblijdt en triggert met aansprekende, waardevolle content. Die zijn er niet. Logisch, iedereen wil een ROI-gedreven contentmarketing-programma dat strategische doelstellingen ondersteunt. Maar hoe doe je dat? In een serie van 3 artikelen behandel ik 3 hoofdpijlers voor aanhoudend succes. Deze keer de eerste pijler: […]

Werk als Gaudi: spiegel je businessmodel

Ben jij zo’n manager die gelooft dat zijn bedrijf over 10 jaar nog bestaat? Overtuigd is dat het niet overspoeld raakt door start-ups? Denk jij dat je producten altijd relevant blijven voor klanten? Of weet jij zeker dat je organisatie ten dode is opgeschreven dankzij nieuwe, disruptieve blue ocean-ideeën? Voor die managers heb ik twee […]

5 manieren om je Facebook-content inzichtelijk en meetbaar te maken

Contentmarketing is al een tijdje een niet te vermijden term binnen (online) marketing en communicatie. De vele trainingen en artikelen illustreren dat er nog veel te leren en ontdekken is. Zo ook op het gebied van succesbepaling: wanneer beschik je over effectieve content? En wanneer is een blog, e-mail of socialmedia-bericht succesvol te noemen? Daar […]

Haal meer uit analytics: 5 tips voor de meetbaarheid van websites

Een nieuwe website komt standaard met een Google Analytics- account. Daar ben je natuurlijk blij mee, want deze tool geeft je een eerste stap naar inzicht in het gedrag van bezoekers op onze website. Je wil dolgraag weten wat je bezoekers doen op je website, welke pagina’s ze bezoeken en vanaf welke andere websites ze […]

4 drempels bij personalisatie

Personalisatie geeft je klanten het gevoel écht begrepen te worden. Klanten komen met personalisatie vaker terug, kopen meer en zijn positiever over je winkel, volgens dit onderzoek van Boston Consulting Group. Het inzetten van data om klantcontactmomenten te personaliseren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk hierbij aan het tonen van content, productaanbevelingen en zoeksuggesties en […]

Airbnb stapt met hotels in de markt die ze zelf verstoorde

Column – ‘Laat me u één ding duidelijk vertellen’, mailde een hotel-marketing-manager mij ooit toen ik een paar jaar geleden een verhaal schreef over de bokkige reactie van de hotelbranche op het verschijnsel Airbnb, ‘het is op geen enkele wijze bewezen dat Airbnb het hotelwezen bedreigt’. Ik vond het goed, heb niet gereageerd, en buiten […]

Hypertargeting & 4 andere trends voor de overheid in 2018

Alweer twee jaar geleden gaf ik aan dat de (lokale) overheid in mijn ogen meer moest vermaatschappelijken: de dialoog aangaan met haar inwoners, weten wat er leeft. Daarnaast moest de overheid meer experimenteren en pionieren (durven!). En tenslotte bewuster professionaliseren, leren omgaan met de veranderde wereld. Wat is daarvan terechtgekomen en wat zijn de trends voor […]

Zo til je klantdata naar een hoger niveau

Aan data heeft geen enkele onderneming gebrek. Maar hoe haal je uit die berg data zinvolle informatie? Informatie die leidt tot waardevolle voorspellingen over klanten en tot personalisering van het klantencontact. Hoe til je al die data naar een hoger niveau? Het bleek een terugkerende vraag op het Smart Travel Data Summit 2017 van EyeforTravel […]

Page generated in 1.317 seconds. Stats plugin by www.blog.ca