Review: Delicious Magazine lezen op de iPhone en iPad

Tijdschriften lezen op je iPad is iets wat misschien nog niet zoveel mensen doen. Toch kan het bij sommige tijdschriften handig zijn. Zoals bij kookbladen: je hebt de recepten thuis liggen, maar wilt in de supermarkt weten welke ingrediënten je nodig hebt. Met de oplossing DigimaQ kun je digitale tijdschriften lezen op iPhone en iPad. Het eerste tijdschrift dat er gebruik van maakt is Delicious Magazine en wij hebben dit getest.

Het artikel Review: Delicious Magazine lezen op de iPhone en iPad verscheen voor het eerst op iCulture

Gerucht: ‘Apple wil Condé Nast overnemen, uitgever van onder andere Vogue’

Apple is volgens geruchten van plan om Condé Nast over te nemen, een uitgever van bekende bladen als Vogue, Vanity Fair, Glamour en Ars Technica. Een eventuele overname past bij Apple’s recente activiteiten op het gebied van tijdschriften.

Het artikel Gerucht: ‘Apple wil Condé Nast overnemen, uitgever van onder andere Vogue’ verscheen voor het eerst op iCulture

Nieuwsmedia online groter dan op papier

Vandaag presenteert NOM een nieuw product aan de markt, waarin het bereik van papier en online van nieuwsmedia en magazines is gefuseerd tot het zogeheten mediamerkenbereik. In NOM Mediamerken 2017 zijn data uit de NOM Print Monitor en de NOBO-bereiksdata van websites en apps samengebracht in een omvangrijk fusiebestand. De fusie van de twee bereiksbestanden is uitgevoerd door GfK. In het fusiebestand zijn de resultaten opgenomen van 154 printmerken, 88 online merken en 45 gecombineerde mediamerken die zich zowel op papier als digitaal manifesteren.

Een gemiddeld nieuwsmerk dat zowel via print als online verschijnt, heeft online een hoger bereik dan via papier. Bij de magazines is dat andersom, ze worden nog steeds meer op papier gelezen. Verder is te zien dat bij de nieuwsmedia een groter deel van de lezers zowel op papier als digitaal leest. Irena Petric, directeur NOM zegt hierover: “Dit is ook logisch. Nieuwsmedia- en magazinemerken zijn verschillend wat betreft het type content, de functie voor de lezers, verschijningsfrequentie en omvang van het bereik.”

Grafiek: Samenstelling bereik mediamerken uitgesplitst naar papier, online en overlap

Bron: NOM Mediamerken 2017

De NOM Print Monitor (NPM) is al jaren de standaard voor het bereik en het profiel van gedrukte nieuwsmedia en magazines. Deze gegevens worden primair gebruikt in de advertentiemarkt voor de planning van communicatiecampagnes en voor de marketing- en verkoopdoeleinden van de publishers. VINEX (de Verenigde Internet Exploitanten) publiceert sinds eind 2016 met NOBO (Nederlands Online BereiksOnderzoek) het bereik en de profielen van websites en apps van publishers.

GfK heeft, in opdracht van NOM in samenwerking met VINEX, de bereiksgegevens van de twee onderzoeken voor het eerst geïntegreerd in één bestand. Daarin zijn naast het bereik van de 154 printmerken en 88 digitale merken ook de gecombineerde print- en digitale merken opgenomen. Het gaat om 45 merken die hun content zowel op papier als op digitale platformen verspreiden. De resultaten geven inzicht in hoeveel mensen alleen de papieren uitgave lezen, hoeveel alleen de website of app bezoeken en hoeveel mensen het merk op beide manieren consumeren.

 

 

 

 

 

 

Naast de rapportage op merkniveau kunnen ook verschillende merken worden samengevoegd tot bijvoorbeeld een portfolio van een publisher of netwerk. Daarbij is het niet per se noodzakelijk dat een merk zowel een papieren als een online editie kent. Ook digital only merken van publishers in NOM en NOBO kunnen gecombineerd worden met printmerken.

The post Nieuwsmedia online groter dan op papier appeared first on Mediaonderzoek.nl.

Print is dood, leve print

Het gaat niet goed met print. Dat is geen nieuws, maar een feit. Maar dat weerhoudt de branche er niet van om een 146 pagina’s tellende presentatie te publiceren, waarin de uitgeefsector uitgebreid in ‘beeld’ wordt gezet. De PDF is hier te downloaden en kan qua facts & figures de strijd aan met Mediafeitenboekje, dat twee weken geleden uitkwam. Het NUV is erin geslaagd om tal van gegevens ordentelijk en visueel aangenaam op een rijtje te krijgen, uitgesplitst naar magazine media, nieuwsmedia, algemene uitgevers en educatieve uitgevers. Samen goed voor een omzet van € 2,7  miljard. NUV claimt hiermee de grootste sector te zijn binnen de media- en entertainmentindustrie en voelt zich hierin gesteund door de cijfers van PwC (Entertainment & Media Outlook) en de groei van digital. Gemiddeld komt in 2016 17% van de omzet van digitale uitgeefproducten, met uitschieters bij media voor vak en wetenschap (59%!) en educatieve uitgevers (23%).

De branchepresentatie strooit met big numbers. Naast de omzet van € 2,7 miljard zien we de jaarlijkse oplage van magazines (472 miljoen), dagbladen (949 miljoen) en algemene boeken (41 miljoen). Daarbij komt dat reclame in printmedia als meest betrouwbaar wordt gezien, gevolgd door televisie. Beide 80% of meer. Ter vergelijking: online banners en reclame op een smartphone scoren allebei 39%.

Alle big numbers ten spijt, er is ook te zien dat er ten opzichte van een paar jaar geleden flinke bedragen zijn verdwenen en dat die maar voor een deel digitaal terugkomen. We zagen dat eerder in deze analyse. Daarbij komt dat ook nog een zo’n 4.000 mensen hun heil elders hebben moeten zoeken als het gaat om hun baan of carrière in de uitgeefsector. Onderstaande de kerncijfers op een rijtje.

Samenstelling: Mediaonderzoek.nl

Social gegroeid voor tijdschriftmerken

Bij de Magazine Media Associatie (MMA) houden ze keurig bij hoeveel likes en volgers de verschillende magazinetitels verzameld hebben via de verschillende sociale kanalen. Elk kwartaal komt er een nieuwe versie van de Social Media Monitor en uit de laatste versie (Q1 2017) blijkt dat er sprake is van 4% groei ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral het aantal volgers op Instagram (+14%) en YouTube (+11%) nemen fors toe. Ondanks deze groei blijkt dat Facebook nog altijd de grootste magneet is van likes en volgers. Het aandeel bedraagt 53%, wat staat voor 4,9 miljoen likes/volgers. Twitter is met 1,8 miljoen een goede tweede met een aandeel van 20%.  Instagram moet genoegen nemen met een derde plek en een aandeel van 18%. De data is gebaseerd op de likers/followers van zo’n 100 magazine merken. De monitor is nu voor de derde keer gepubliceerd.

De meest populaire magazine merken op social media blijven Voetbal International, LINDA. en ELLE. De sterkste toename van het aantal likes/volgers is zichtbaar bij de merken Stoer!, AD Magazine, Historisch Nieuwsblad, Plus Magazine, Elsevier en Story. Ook een aantal merken van Hearst Netherlands (ELLE Decoration, ELLE Eten, Men’s Health, Women’s Health), New Skool Media (Seasons, Roots, Vorsten) en de dagblad magazines van De Persgroep behoren verder tot de grote stijgers. Bij bijna alle merken die zijn gemeten stijgt het aantal likers/volgers.

Er bestaan grote verschillen in de aandelen per kanaal per magazine categorie:

  • Facebook heeft het grootste aandeel bij de categorieën Gezin (92%), Opvoeding (80%) en RTV (77%)
  • Twitter heeft het grootste aandeel bij de categorieën Opinie (56%), Sport (53%) en Reis & Recreatie (35%)
  • Instagram heeft het grootste aandeel bij de categorieën Home Deco (38%), Dagblad magazines (34%) en Culinair (27%), maar ook bij Jongeren (24%) en Mind & Body (21%) is het aandeel Instagram hoger dan gemiddeld.
  • Het aandeel van Pinterest is het grootst bij Home Deco (13%), Vrouwen (8%) en Mind & Body (7%)
  • Aandeel van Google+ is verreweg het grootst bij de categorie Automotive (11%), gevolgd door Home Deco (4%) en Mind & Body (5%)
  • Het aandeel van Youtube is het grootst bij de categorieën Automotive (29%) en Jongeren (8%).

Onderstaand de grafiek met de aantallen per kanaal en daaronder de top 25 titels/merken met de meeste likes/volgers.

Aantallen likes/volgers per sociaal kanaal

Bron: MMA, Q1 2017

Top 25 titels/merken met de meeste likes/volgers

Bron: MMA, Q1 2017

The post Social gegroeid voor tijdschriftmerken appeared first on Mediaonderzoek.nl.

Magazines groeien in social

Magazine Media Associatie (MMA) kwam gisteren met de tweede editie van de Social Media Monitor voor magazines. Hierin houdt de brancheverenging op kwartaalbasis bij hoe het is gesteld met de likes en volgers van zo’n 100 magazinemerken. In totaal steeg het sociale volume met 7% in Q4 2016 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De stijging is op alle zes gemeten kanalen te zien, maar vooral het aantal volgers op Youtube (+30%) en Instagram (+11%) nemen fors toe. Facebook is met een aandeel van bijna 55% de grootste leverancier van likes en volgers, gevolgd door Twitter (20%) en Instagram met 16,5%. MMA verdeelt de magazinemerken in verschillende categorieën. Het blijkt dat er onderling nogal wat verschillen te zien zijn in termen van aandeel.

 • Facebook heeft het grootste aandeel bij de categorieën Gezin (92%), Populair wetenschappelijk (82%) en Opvoeding (80%).
 • Twitter heeft het grootste aandeel bij de categorieën Opinie (57%), Sport (54%) en Reis & Recreatie (34%). Bij Opinie en Sport is het aandeel van Twitter groter dan het aandeel van Facebook.
 • Instagram heeft het grootste aandeel bij de categorieën Home Deco (38%), Dagblad magazines (33%)en Culinair (26%), maar ook bij Jongeren (24%) en Mind & Body (21%) is het aandeel Instagram hoger dan gemiddeld.
 • Het aandeel van Pinterest is het grootst bij Home Deco (14%), Vrouwen (9%) en Mind & Body (6%).
 • Het aandeel van Google+ is gering en neemt niet toe. Bij de categorie Automotive is het aandeel verreweg het grootst (11%), gevolgd door Home Deco (5%) en Mind & Body (5%).
 • Het aandeel van Youtube stijgt sterk en is het grootst bij Automotive (27%) en Jongeren (7%).

De meest populaire magazine merken op social media blijven Voetbal International, LINDA. en ELLE. De top 25 laat een enkele wisseling zien. Dit geldt ook voor de top 10 per kanaal. De sterkste toename van het aantal likes/volgers is zichtbaar bij AD Magazine, Story, Seasons, Men’s Health en Plus Magazine. Bij bijna alle merken die zijn gemeten stijgt het aantal likes/volgers.

De monitor is hier te bekijken en te downloaden.

The post Magazines groeien in social appeared first on Mediaonderzoek.nl.

Page generated in 1.124 seconds. Stats plugin by www.blog.ca