Adverteren in Facebook Messenger mogelijk

Facebook heeft aangekondigd dat adverteren in Messenger binnenkort mogelijk is. Binnen Facebook Audience Network, het advertentienetwerk van Facebook en Instagram, zal Messenger advertising worden toegevoegd.

Facebook heeft door het analyseren van het gebruikersgedrag binnen Messenger het nieuwe advertentieplatform ontwikkeld. Oorspronkelijk werd de Messenger app van Facebook advertentievrij gelanceerd. Hierdoor is het product snel omarmd door de trouwe Facebook gebruikers. Maandelijks worden er via Messenger twee miljard berichten verstuurd door 1,2 miljard actieve gebruikers.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen voice search en andere applicaties zullen met de hieruit verkregen gegevens de advertenties binnen Messenger verder worden verfijnd.

Huidige situatie

Tot nu toe waren de enige advertenties de advertenties binnen de news feed. Deze berichten zijn bedoeld om de Messenger-gebruiker in aanraking te laten komen met de adverteerder. Daarnaast bestaan er gesponsorde berichten voor gebruikers die via Messenger contact opnemen met de bedrijven en merken. Deze nieuwe plaatsingen worden weergegeven als paginaposts. Binnenkort zullen de advertenties tussen de Messenger-chatgesprekken verschijnen.

Op dit moment ondersteunen de nieuwe Messenger-advertenties alle targetingmogelijkheden binnen Facebook, zowel de klik- als de conversiedoelstellingen. Merken kunnen carrousel of losse afbeeldingen gebruiken. Gebruik van advertentievideo’s is binnenkort beschikbaar binnen alle markten waar Facebook en Messenger wordt ondersteund.

Dus wat nu?

De advertenties zoals ze nu worden gepresenteerd (zie link) nemen een groot gedeelte van de mobiele Messenger-app in beslag (share-of-screen). Dit kan zorgen voor een negatieve gebruikservaring. We verwachten het share-of-screen formaat in de toekomst wordt aangepast. Daarnaast is de verwachting dat Facebook specifieke targeting layers gaat toepassen voor een optimale advertentie-uitrol. Mogelijk op basis van sentiment, actuele analyse of activiteit (foto delen, enz.). Dit zal wellicht beperkingen kennen door de privacyprioriteit van Facebook.

Gesuggereerd wordt dat Facebook in staat is om Messenger-activiteiten en -data te gebruiken om advertenties te plaatsen op Facebook en Instagram, op een manier die de gebruiker niet als opdringerig ervaart. Met deze data zijn adverteerders in staat om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Net zoals bij de introductie van advertenties in de Facebook Wall en op Instagram, zal de introductie van Messenger advertising niet door iedereen worden gewaardeerd. Dit zal alleen geaccepteerd worden als Facebook blijft zorgen voor een prettige gebruikservaring, relevante inhoud en toevoegde waarde voor gebruikers.

Wat kan ik nu doen?

Facebook Messenger biedt marketeers nieuwe mogelijkheden om advertenties te plaatsen. Als een plaatsing voldoet aan de richtlijnen, op basis van clicks- en conversiedoelstellingen, raden we aan om gebruik te maken van adverteren binnen Messenger.

Aangezien deze vorm van adverteren als gesponsord wordt weergegeven, geloven wij dat  gebruikers de advertenties percipiëren als gesponsord en niet als een persoonlijke conversatie. We geloven niet dat er veiligheidsrisico’s voor merken verbonden zijn aan de nieuwe Messenger-advertenties.

Binnenkort advertenties in Facebook Messenger

Het moment waarop advertenties worden getoond in Facebook Messenger lijkt niet ver weg meer. Een proef met advertenties in Thailand en Australië wordt binnenkort uitgebreid naar alle landen.

De advertenties worden getoond op het openingsscherm van de app. Ze worden verkocht op basis van een veilingmodel en de targetingmogelijkheden verschillen niet heel erg van Facebook en Instagram.

Het grote voordeel is het enorme bereik. Messenger heeft 1,2 miljard maandelijkse gebruikers.

Vijf manieren om de frequentie van Facebook-advertenties te beheersen

Adverteerders wachten al lang op de introductie van frequentielimieten door Facebook, een functie die deel had moeten uitmaken van de kern van het advertentieportfolio van Facebook Ads. Hoewel Facebook zijn adverteerders verzekert geavanceerde algoritmen te hebben opgezet om te voorkomen dat advertenties te vaak aan dezelfde persoon worden getoond, hebben we allemaal de voorbeelden gezien van het tegenovergestelde.

Facebook introduceert regelmatig nieuwe functies, maar biedt nog steeds geen fatsoenlijke optie voor frequentielimieten. We kunnen er daarom ook rustig vanuit gaan dat dit de komende tijd niet zal gebeuren.

Dus wat kunnen we doen om onze frequentie van Facebook-advertenties te beheersen? Er zijn eigenlijk een paar dingen die we kunnen proberen om de frequentie in Facebook te beperken. Ik heb een lijst gemaakt van de vijf meest effectieve manieren om de frequentie van Facebook-advertenties te beheersen:

 1. Gebruik bereik als campagnedoelstelling
 2. Schakel advertenties in de rechterkolom op de desktop uit
 3. Verlaag je advertentieset-budget
 4. Maak gebruik van geautomatiseerde regels
 5. Sluit engagement-doelgroepen uit
1. Gebruik bereik als campagnedoelstelling

Dit kan heel voor de hand liggend of irrelevant zijn voor je campagnedoelstelling. Facebook biedt echter een campagnedoelstelling waarbij je een Frequency Cap kunt instellen voor je advertenties:

Frequency Cap in campagnes met bereik als doelstelling.

Deze optie werkt het best als je daadwerkelijke campagnedoelstelling het bereiken van zoveel mogelijk mensen is. Als je daadwerkelijke doelstelling het verhogen van conversies op je website of het promoten van een productcatalogus is, dan is dit geen optie.

2. Schakel advertenties in de rechterkolom op de desktop uit

Het type advertentie dat in desktop-browsers wordt weergegeven in de kolom rechtsboven, levert meestal veel weergaven op en heeft een veel lagere klikfrequentie dan plaatsingen in het nieuwsoverzicht. De kans is groot dat wanneer je de prestaties van de afzonderlijke plaatsingen in je campagne bekijkt, de advertenties in de rechterkolom op de desktop de grootste bijdrage leveren aan je aantal weergaven en daardoor ook je bereik. Om achter deze statistische gegevens per plaatsing te komen, moet een uitsplitsing per plaatsing worden uitgevoerd en moeten de kolommen worden gecontroleerd op aantal weergaven, bereik en bovenal frequentie:

De frequentie van advertenties in de rechterkolom van de desktop is meestal veel hoger dan die van andere plaatsingen.

Wanneer je advertenties in de rechterkolom van de desktop uitschakelt, gaat je frequentie omlaag, maar wordt ook de blootstelling van je campagnes beperkt. Als je doelgroepen groot genoeg zijn, zou je de plaatsingen kunnen opsplitsen in verschillende advertentiesets om controle te krijgen over elke plaatsing. Dit biedt de mogelijkheid een andere bied-, budget- of biedingstrategie te specificeren voor elke plaatsing op basis van de resultaten daarvan.

3. Verlaag je advertentieset-budget

In tegenstelling tot Google AdWords bepaalt het budget dat je kiest voor je advertentieset gedeeltelijk hoe vaak je advertenties worden getoond aan dezelfde personen. Ik heb vaak gezien dat de frequentie omhoog schoot nadat het budget van een advertentieset was verhoogd, terwijl andere statistische gegevens (zoals bereik, link-kliks of conversies) en de algehele performance van de campagne niet veranderden. Facebook zal proberen zoveel mogelijk van je budget te besteden op basis van de gekozen campagnedoelstelling. Voor bepaalde campagnedoelstellingen betekent dit dat Facebook je advertenties vaker zal presenteren aan dezelfde mensen, simpelweg om jouw geld uit te geven. Afhankelijk van je daadwerkelijke doelstelling kan dit het tegenovergestelde zijn van wat je wilt, wat betekent dat het verlagen van het budget van je advertentieset invloed zal hebben op de frequentie van je advertenties. De enige manier om het optimale budget voor elke advertentieset te bepalen, is door meerdere budgetten uit te proberen en te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

4. Maak gebruik van geautomatiseerde regels

Geautomatiseerde regels zijn pas onlangs door Facebook geïntroduceerd en leken de beste optie te zijn als je de frequentie van je advertenties wilt beheersen. Er schuilt echter een addertje onder het gras als je deze instelt: de regels bieden je alleen de mogelijkheid om een melding te ontvangen of de advertenties helemaal uit te schakelen op basis van een bepaalde frequentie. Dit betekent dat je advertentie pas opnieuw wordt weergegeven wanneer je je advertentie (handmatig) opnieuw activeert:

Regels bieden de mogelijkheid advertenties uit te schakelen wanneer een opgegeven maximale frequentie is bereikt.

Aangezien er ook geen enkele optie bestaat om advertenties te activeren met regels, moet je dat altijd handmatig doen om te voorkomen dat alle advertenties worden uitgeschakeld. Er bestaat een mogelijkheid om Facebook je een bericht te laten sturen in het berichtencentrum van Facebook of per e-mail om je te laten weten dat de advertenties waarvoor je de regels hebt ingesteld de opgegeven frequentie hebben bereikt, waarna je kunt bepalen wat je ermee wilt doen.

5. Sluit engagement-doelgroepen uit

Een andere vrij recent toegevoegde functie van Facebook is ‘Engagement-doelgroepen’ in het doelgroepgedeelte. Dit is een aangepast type doelgroep dat je de mogelijkheid biedt een lijst op te stellen van mensen die hebben gereageerd op jouw content op Facebook. Dit kan ofwel je Video, Lead Ad of Canvas zijn. ‘Maak een lijst van mensen die interactie hebben gehad met jouw pagina op Facebook’. Deze doelgroepen zijn heel interessant om te gebruiken bij het targeten van je campagnes, maar kunnen ook worden gebruikt om mensen uit te sluiten die interactie hebben gehad met je advertenties:

Je kunt een aangepaste doelgroep maken op basis van de interactie van mensen met je bericht of advertentie.

Het nadeel van deze techniek is dat deze doelgroep geen mensen bevat die je advertentie hebben gezien, maar er niet op hebben geklikt of er op een andere manier interactie mee hebben gehad. Als je deze doelgroep uitsluit, wordt alleen voorkomen dat mensen die interactie hebben gehad met je advertentie, je advertentie opnieuw te zien krijgen. Er is ook geen mogelijkheid om een ​​limiet te bepalen voor het aantal keren dat iemand interactie moet hebben gehad met je advertentie, voordat ze worden uitgesloten. Dit betekent ook dat mensen die interactie hebben gehad met een normaal bericht en je advertentie niet noodzakelijkerwijs hebben gezien of daarmee interactie hebben gehad, worden uitgesloten van het zien van je advertenties. Dit kan ertoe leiden dat je een bepaald deel van je doelgroep mist. Natuurlijk kun je deze doelgroep in een andere advertentie targeten om dit probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat je iedereen bereikt.

 

Adverteren op Facebook: vergeet klikken, richt je op kopers

Jarenlang hebben wij gepredikt dat onze optimalisaties en analyses meer inzichten en een hoger resultaat geven dan de geautomatiseerde campagnes. De tijd begint ons echter in te halen, algoritmes worden steeds slimmer en handmatige campagnes leveren niet altijd meer betere resultaten. We gaan in deze blog daarom in op de vraag: “Zijn klikkers ook kopers?”

Als agency hebben wij natuurlijk graag 100 procent controle over de optimalisaties die wij voor onze klanten uitvoeren in onder andere Facebook en Google.

Om deze reden staan onze Facebook campagnes vaak ingesteld met het doel om klikken te generen (Link Click campagnes). Want met klikken focus je op CTR (relevantie), kun je iets zeggen over engagement en over de kwaliteit van het website verkeer in Google Analytics.

Het belangrijkste doel voor ons is dat we graag willen analyseren welke campagne meer conversies en ROI opleveren. Vervolgens gaan we de CTR en engagement daar verder verhogen, zodat we het aantal klikken en dus ook het aantal conversies en de ROI verhogen.

Wat blijkt er uit onderzoek?

Een heel groot deel van de adverteerders op Facebook biedt, net als wij, nog steeds op klikken (Link Click campagne). Dit heeft als effect dat de doelgroep ‘klikkers’ tot tien keer duurder zijn om te bereiken dan de doelgroep die minder snel geneigd is om te klikken. Als je biedt op basis van klikken of engagement, concurreer je met een klein gedeelte klikkende gebruikers.

Hier zien we dat de tien procent van de meest klikgrage doelgroep 5,5 keer zo veel kost om te bereiken dan de doelgroep aan de linkerkant.

Recente studies van Nielsen laten zien dat doorklikpercentages (CTR) geen correlatie hebben met ROI en merk herkenning. Dit kan er dus voor zorgen dat keuzes op basis van CTR en klikken niet altijd de beste keuzes zijn om een salesdoelstelling te halen. Ook zegt CTR volgens dit onderzoek dus niets over specifieke brand metrics zoals purchase consideration, brand awareness, ad recall, message consideration and brand favourability.

Bron: Nielsen NetEffect CPG home scanner panel, meta-analysis of 200+ online campaigns, October 2009

Uit de studie van Nielsen is gebleken dat brand awareness wel een duidelijke correlatie heeft met purchase intent (aankoop intentie) & ROI. Facebook omschrijft brand awareness als ‘De geschatte stijging in advertentieherinnering, is het geschatte aantal mensen dat zich je advertenties waarschijnlijk herinnert na twee dagen (ad recall)’.

De geschatte stijging in ad recall wordt berekend op basis van:

 • het aantal personen dat je hebt bereikt met je advertenties
 • hoe lang personen naar je advertenties kijken
 • de historische relaties tussen de aandacht die personen aan advertenties besteden en de resultaten van onderzoeken waarin personen werden gevraagd om advertenties te herinneren

Verschillende doelstellingen in de customer journey

Nu komt dus het moment om daadwerkelijk een Facebook doelstelling te formuleren die bij je onlinemarketingdoelstellingen past. Wanneer is onlinemarketing voor jou een succes? En als je dit doel weet, welke biedstrategie en campagne doelstelling hoort hier dan bij? Als we daarnaast niet gaan optimaliseren op basis van klikken of CTR, wat is dan de beste metric? Laten we dit per fase van de online journey (See, Think, Do) bekijken.

Aangezien we in de ‘See’ fase vooral merkbekendheid willen vergroten en dus awareness willen creëren, is het advies om ad recall lift (geschatte stijging in merkherkenning) als belangrijkste metric voor Brand Awareness campagnes te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek dus een correlatie te hebben met lower funnel metrics zoals message association en purchase intent. Ad recall wordt gemeten op basis van bereik, relatieve aandacht en polling.

Ok. De ‘See’ fase. Doel is merkbekendheid vergroten. Optimaliseer op basis van ad recall lift. Check.

In de ‘Think’ fase zouden eigenlijk website traffic (klikken) en CTR ook een logische metric zijn om het succes van onze campagne te meten. Want als je doelgroep in verhouding vaak op je advertentie klikt, dan zijn ze geïnteresseerd in meer informatie. Logisch zou je denken, maar Facebook weet hier ook een betere metric te adviseren én ‘klikken’ los te laten als doel.

Zij adviseren om altijd de Facebook Pixel te installeren, inclusief ten minste twee standaard events. Bij standaard events speelt het algoritme van Facebook een grote rol, want we willen geen doelgroep bereiken van makkelijke klikkers en likers. We willen mensen bereiken die een grote kans hebben op een conversie.

Je kunt Facebook een duidelijk campagnedoel meegeven om op te optimaliseren. ‘View content’ als conversie instellen is essentieel voor het stimuleren van kwalitatief websiteverkeer. Ivo Neut, Partner Manager Agencies Facebook zegt hierover: “Website Traffic doelstelling (geoptimaliseerd voor Link Clicks op basis van CPC) is geen best practice. Optimaliseren voor Link Clicks betekent het bereiken van ‘clicky’ mensen binnen je doelgroep. Niet de mensen die het meest geneigd zijn om (later) te converteren. In plaats van traffic, kies je conversie als doelstelling.”

Ok. De ‘Think’ fase. Een overweging creëren voor een product of dienst. Optimaliseer op “View content”. Check.

We sluiten natuurlijk af in de ‘Do’ fase. Je campagne instellen op conversies is hier een makkelijke keuze. Facebook adviseert hier plaatsingen op Instagram & het doelgroep netwerk aan te vinken in één campagne. Redenen om dit te overwegen zijn:

 • Het vergoot je bereik en de ervaring van Facebook is dat het kosten per uitkomst verlaagt.
 • Als we ook even terugkijken naar de eerdere onderzoekresultaten over het effect van ad recall op purchase intent, is het vanuit deze optiek aan te raden om deze extra mogelijkheden altijd mee te nemen.
 • Facebook geeft hier nadrukkelijk aan dat het gaat om people based marketing. Bij het gebruik maken van standaard events, zal Facebook dus voor jou op zoek gaan naar een doelgroep die dat gedrag eerder heeft vertoond. De specifieke plek (Facebook, Instagram, doelgroep netwerk) waar iemand zich dan begeeft is dan minder relevant.

Ok. Dat het algoritme van Facebook je campagnes succesvoller maakt en dat je in de ‘do fase’ meer bereik kunt krijgen. Chill. En dat dit dus niets met klikken te maken heeft. Ik begin er aan te wennen.

Maar wat als je maar enkele conversies per maand meet? Omdat je bijvoorbeeld in een B2B-markt zit met weinig online conversies of echt een niche wilt bereiken. Hoe kan je dan Facebook op conversies laten optimaliseren?

Deze optimalisatie kunnen we beïnvloeden door eerdere fases in de journey als conversie te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan ‘view content’, maar ook aan de volgende opties:

 • Contactpagina
 • Formulier geopend
 • Formulier gestart
 • Scroll diepte op een content pagina
 • Button clicks

Dit zal, naarmate je terug gaat in eerdere stappen in de funnel, steeds meer data opleveren waar Facebook op kan optimaliseren. Houd met de genoemde conversie-opties rekening met een ander type conversiemeting (custom conversion). Het advies is om altijd twee standaard conversies mee te nemen, zodat je altijd de kracht van het algoritme van Facebook kan gebruiken.

Is je doelgroep echt te klein (wil je echt een niche) bereiken, dan is het advies om alleen op branding doelstellingen te acteren, omdat je eigenlijk iedereen in die doelgroep wilt bereiken, ongeacht of dit likers, klikkers of kopers zijn.

Conclusie

Op basis van de bovenstaande uiteenzettingen hebben wij voor onszelf de volgende aandachtspunten genoteerd:

 • Het ‘klikpubliek’ op Facebook, is een ander publiek dan het ‘conversiepubliek’;
 • Klikcampagnes zijn in geen enkele fase van de customer journey een goede metric (behalve als organisatie traffic doelstellingen nastreeft, vraag je dan ook nog even af ‘waarom’);
 • Focus in branding campagnes op ad recall;
 • Gebruik standaardconversies om Facebook voor jou de meest conversiegerichte doelgroep te benaderen;
 • Stel ook met weinig conversies een conversiecampagne in. Softe conversies zijn altijd relevanter dan klikken.

Hoe je succesvol B2B-leads genereert via Facebook

Facebook is het meest gebruikte social medianetwerk ter wereld. Veel B2B-bedrijven profiteren echter nog onvoldoende van de mogelijkheden die Facebook biedt om leads te genereren. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

Samen met Google heeft Facebook inmiddels 20 procent van de wereldwijde advertentiemarkt in handen, zo blijkt uit Zeniths Top Thirty Global Media Owners. Google AdWords en social media advertenties zijn dan ook de belangrijkste kanalen voor B2B-bedrijven om leads mee te genereren.  Het B2B-marketingonderzoek 2017 (gehouden onder bijna 200 B2B-marketeers in Nederland) maakt duidelijk dat 70 procent van de ondervraagden vooralsnog de voorkeur geeft aan Google AdWords, gevolgd door LinkedIn Ads en dan Facebook Ads. Al deze kanalen nemen wel in populariteit toe.

Momenteel zet 84 procent van de B2B marketeers Facebook in, maar geeft slechts 30 procent aan dat B2B-Facebookmarketing de gewenste resultaten oplevert. Een van de grootste problemen die de basis vormt hiervoor is dat Facebook een zeer persoonlijk socialmediakanaal is. Mensen zitten vaak niet in hun ‘werkmodus’ maar willen weten wat vrienden doen.

Mede daarom wordt vaak gedacht dat Facebook alleen geschikt is voor B2C. Dit is alleen in mijn ogen een misverstand. Naast het gigantische aantal gebruikers verzamelt Facebook ook ontzettend veel informatie over hen. Bedrijven kunnen deze data gebruiken om gerichte advertentiecampagnes in te zetten.

Bouw een publiek op

De belangrijkste reden om Facebook voor je bedrijf in te zetten is het ontzettend grote potentiële bereik en de zeer actieve gebruikers. Net als bij alle socialmediakanalen is de eerste stap om op Facebook een publiek op te bouwen. Dit doe je door waardevolle content te delen die mensen helpt, inspireert of vermaakt.

De hamvraag is om te achterhalen welke berichten het beste resoneren bij je doelgroep. Dit is enerzijds een kwestie van testen door verschillende berichten te plaatsen en daarvan de resultaten te meten en anderzijds door te kijken welke Facebookberichten bij concurrenten het beste scoren.

Doelgericht adverteren

De volgende stap is om je (populaire) content bij de juiste gebruikers onder de aandacht te brengen. Facebook biedt hiervoor diverse mogelijkheden om zeer doelgericht te adverteren.

Je kunt bijvoorbeeld je advertentie richten op basis van leeftijd, woonplaats, opgegeven interesses, gedrag en uitgebreide demografische gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld opleiding, functie en vakgebied.

Bekijk deze infographic voor alle advertentiemogelijkheden van Facebook.

Verschillende doelgroepen

Je hebt in het kort drie soorten opties om Facebook-gebruikers advertenties voor te schotelen:

 • Opgeslagen doelgroepen
 • Vergelijkbare doelgroepen
 • Aangepaste doelgroepen

Opgeslagen doelgroepen worden door de meeste bedrijven gebruikt voor hun advertentiecampagne. Hierin maak je advertenties die gericht zijn op de locatie van gebruikers, leeftijd, geslacht, gebruikte apparaten, etcetera.

Vergelijkbare doelgroepen zorgt ervoor dat je nieuwe gebruikers bereikt op basis van hun interesses. Deze mensen delen dezelfde interesses als je bestaande klanten of websitebezoekers.

Custom Audiences

Custom Audiences, oftewel aangepaste doelgroepen, maakt het mogelijk om heel gericht advertenties te tonen aan specifieke Facebookgebruikers. Dit is volgens mij een van de meest interessante advertentiemogelijkheden van Facebook. Er zijn verschillende aangepaste doelgroepen die je kunt opzetten:

 • Klantenbestand – Upload een klantenbestand om deze te koppelen aan Facebook-gebruikers die je advertenties te zien krijgen
 • Websiteverkeer – Richt je advertenties op gebruikers die je website hebben bezocht of een bepaalde handeling hebben gedaan
 • App-activiteit – Maak een lijst van gebruikers die je app of game hebben gebruikt
 • Betrokkenheid op Facebook – Maak een lijst van gebruikers die interactie hebben gehad met je Facebookberichten

Je klantenbestand inzetten voor een advertentiecampagne kan zeer interessant zijn. Bestaande klanten zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om je content op Facebook te delen, waardoor deze content bij nog meer mensen onder de aandacht komt. Je kunt ook nieuwe klanten of mensen die interesse hebben in specifieke producten of diensten als een bestand naar Facebook uploaden.

Dit doe je door een .txt of .csv bestand te uploaden, of je koppelt je Facebook-account met het CRM-systeem dat je gebruikt.

Lookalike Audiences

Naast Custom Audiences biedt Facebook de mogelijkheid voor Lookalike Audiences, oftewel vergelijkbare doelgroepen. Dit zijn doelgroepen die overeenkomen met de profielen uit de Custom Audiences die je hebt gemaakt. Facebook gaat vervolgens op zoek naar soortgelijke gebruikers. Naast een klantenbestand of je nieuwsbrieflezers kun je dit ook doen op basis van onder meer mensen die je Facebook-pagina leuk vinden, je websitebezoekers en mobile app gebruikers.

Als B2B-bedrijf kun je Lookalike Audience inzetten door een Custom Audience te creëren op basis van je beste klanten. Je kunt daarbij aangeven hoe nauwkeurig de overeenkomsten moeten zijn tussen je Lookalike Audience en je Custom Audience. Hoe nauwkeuriger, hoe minder groot het potentiële bereik. Dit levert echter wel de hoogste relevantie en uiteindelijk de beste klanten op.

Let wel op dat het bestand uit je Custom Audience uit minimaal 100 mensen bestaat, anders kun je geen Lookalike Audience aanmaken. Facebook raadt zelf aan om een Custom Audience van 1.000 tot 50.000 mensen te gebruiken.

Gebruik de Facebook-pixel

De Facebook-pixel maakt het voor adverteerders mogelijk om retargetting in te zetten en is dus ideaal voor advertenties gericht op je websiteverkeer. Om hiervan gebruik te maken plaats je een code op (alle) pagina’s van je website. Deze gids van Facebook helpt je om de Facebook-pixel te implementeren.

Vervolgens maak je van (een deel van je) websitebezoekers een doelgroep zodat je deze direct een gerichte advertentie kunt voorschotelen.

De Facebook-pixel geeft je een aantal mogelijkheden om je websitebezoekers te segmenteren:

 • Mensen die je website de afgelopen 24 uur hebben bezocht
 • Mensen die je website de afgelopen 180 dagen hebben bezocht maar de afgelopen 30 dagen niet zijn teruggekeerd
 • Mensen die een specifieke pagina van je website hebben bezocht
Carousel Ads

In Carousel Ads worden tegelijkertijd meerdere afbeeldingen naast elkaar weergegeven. Dit is handig voor e-commercebedrijven om bijvoorbeeld een aantal producten tegelijkertijd te tonen, maar kan ook uitstekend worden ingezet door B2B-bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Meerdere blogartikelen naast elkaar met een directe link naar het artikel
 • Diverse cases en praktijkvoorbeelden
 • Via verschillende afbeeldingen een stappenplan te laten zien
 • Een afbeelding die je opknipt en verdeelt, om op deze manier productkenmerken te benadrukken en de nieuwsgierigheid van de gebruiker te wekken:

Leads verzamelen via Lead Ads

Facebook biedt via Lead Ads de mogelijkheid om heel eenvoudig leads te verzamelen.

Gebruikers die in hun nieuwsoverzicht klikken op een Lead Ad komen vervolgens op een formulier dat automatisch al de gegevens heeft ingevuld die Facebook van deze persoon weet (zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer). Vervolgens klikt de gebruiker (bij akkoord) op verzenden en ontvangt de adverteerder direct het formulier.

Deze gegevens kunnen daarna geëxporteerd worden naar externe platformen. Daarbij heeft Facebook onlangs een offline component aan Lead Ads toegevoegd Offline Conversion Solution. Hiermee krijgen adverteerders de mogelijkheid offline systemen als CRM’s of call centers te integreren.

Drie soorten Facebook retargeting-advertenties

Retargeting is een van mijn favoriete manieren van online adverteren omdat het zo’n krachtige manier is om mensen te bereiken. De advertenties worden namelijk alleen getoond aan mensen die je website al eerder hebben gezocht of al bekend zijn met je bedrijf, bijvoorbeeld omdat zij zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Retargeting helpt je om mensen die geïnteresseerd zijn in je product of dienst relevante advertenties te tonen. Je kunt advertenties aanbieden aan iedere fase van de salesfunnel om zo uiteindelijk bezoekers hier doorheen te leiden. In dit artikel lees je hoe je dit kunt segmenteren en retargeting succesvol inzet.

Er zijn drie type retargeting advertenties:

 • Contentadvertenties
 • Leadgeneratie advertenties
 • Directe verkoop advertenties
Contentadvertenties

Contentadvertenties richten zich niet direct op een verkoop of conversie, maar om mensen een artikel op je website te laten lezen. Je wilt op deze manier een band opbouwen door bijvoorbeeld te laten zien welke kennis je in huis hebt of een stukje geschiedenis over je bedrijf te vertellen.

Leadgeneratie-advertenties

Leadgeneratie-advertenties focussen zich op het binnenhalen van leads. Bijvoorbeeld een advertentie waarin mensen een probeerversie kunnen downloaden of met een link waar zij zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief of meer informatie.

Directe-verkoop-advertenties

Directe-verkoop-advertenties zijn puur gericht op conversie. Met deze advertenties wil je dat mensen direct een aankoop doen of een dienst afnemen. Het beste is om deze advertenties te richten op mensen waar je al een sterke band mee hebt opgebouwd, bijvoorbeeld als ze al op je mailinglijst staan of eerder een product danwel dienst hebben afgenomen.

Cases van B2B-bedrijven die leads via Facebook genereren

TechSmith is de producent van Snagit en Camtasia, software waarmee bedrijven en opleidingen kunnen communiceren via video en afbeeldingen. Om meer downloads van hun gratis proefversies te realiseren werd een Facebook-pixel gebruikt om mogelijke klanten op de website te identificeren en hen vervolgens op Facebook een video- of carrouseladvertentie te tonen. Dit leidde uiteindelijk tot 2,6 keer meer downloads en aankopen. Lees hier de volledige case.

Cisco WebEx is een online videovergaderservice en zette Facebook-leadadvertenties in om betere potentiële klanten aan te trekken en het aantal productdemo aanvragen te verhogen. Elke advertentie bevatte een ‘Leer meer’ knop die doorverwees naar een bewerkbaar leadformulier. Hierin waren de gebruikersgegevens al ingevuld en hoefde diegene alleen nog maar op verzenden te klikken. De advertentiecampagne leverde uiteindelijk onder meer een 3x hogere conversieratio op. Lees hier de volledige case.

Wij halen op dit moment het meeste succes uit Facebook door leads te genereren via retargeting. Dit zijn mensen die onze site al bezocht hebben die we vervolgens een advertentie tonen voor een download van een ebook uit ons kenniscentrum.  Deze leads komen vervolgens in onze e-mailnurturing campagnes terecht waarmee we ze ‘warm’ proberen te maken om onze software te proberen.

Conclusie

Voor de B2B-marketeer heeft Facebook steeds meer mogelijkheden om leads mee te genereren: uitgebreide selecties op het gebied van demografische gegevens, retargeting mogelijkheden en verschillende soorten advertenties zoals carousel en lead advertenties.

Bovendien hebben wij gemerkt dat de investering lager is ten opzichte van andere kanalen en de kwaliteit van de leads net zo goed. Je kunt dit zelf testen aan de hand van tips in dit artikel.

Page generated in 0,566 seconds. Stats plugin by www.blog.ca