Storytelling: zo effectief zijn brand stories écht

Storytelling: zo effectief zijn brand stories écht

Verhalen worden doorverteld van mens tot mens, maar ook steeds vaker van merk tot mens of van mens tot merk. Social media maken dat mogelijk. Zo vertellen merken bijvoorbeeld over de lange weg die werd bewandeld om van familiebedrijf uit te groeien tot wereldmerk – zoals Van Bommel. Consumenten vertellen hoe bepaalde producten en diensten het mogelijk maakten om persoonlijke doelen of dromen te verwezenlijken – zoals Airbnb. Hoewel merken wereldwijd miljoenen investeren in dergelijke verhalen, zijn ze lang niet allemaal succesvol. Hoe effectief zijn commerciële verhalen in het boeien en beïnvloeden van mensen?


Lees meer over: Storytelling: zo effectief zijn brand stories écht.

Hoe het land van herkomst de merkwaardering bepaalt

Hoe het land van herkomst de merkwaardering bepaalt

Voor consumenten is de herkomst van een product een indicatie voor de kwaliteit van het product, denk maar aan een Zwitsers horloge of Duitse technische apparaten. Het land van oorsprong noemen is gunstig bij landen die positief worden beoordeeld, maar niet voor landen die negatiever worden gezien, zoals India en Brazilië. Hoe los je als merk dit probleem op?


Lees meer over: Hoe het land van herkomst de merkwaardering bepaalt.

PIM Trendrapport 2019: merkactivisme en hoe ‘aan staan’ ertoe doet

PIM Trendrapport 2019: merkactivisme en hoe ‘aan staan’ ertoe doet

De tijd dat je als bedrijf ongezien en misschien zelfs ongestraft ondernam voor eigen gewin, zonder maatschappelijke betrokkenheid, lijkt voorbij. Sterker nog: bedrijven moeten maatschappelijk verbeterend ondernemen. Het internet zorgt voor transparantie en social media verbindt gelijkgestemden. Het politieke bewustzijn groeit en activistische initiatieven als klimaatspijbelen en de recent gewonnen strijd tegen het kinderpardon zijn daar voorbeelden van. ‘Van boycot naar buycot’: het doelbewust afschaffen van merken die de persoonlijke norm op het gebied van ethiek, milieu of politiek negeren.


Lees meer over: PIM Trendrapport 2019: merkactivisme en hoe ‘aan staan’ ertoe doet.

Dit kan kunst ons leren over de waarde van een merk

Dit kan kunst ons leren over de waarde van een merk

Merkwaarde heeft iets magisch: waar in de Middeleeuwen alchemisten geobsedeerd waren met het winnen van goud uit lood en ijzer, proberen merkmanagers waarde toe te voegen aan producten en diensten met zorgvuldig ontwikkelde merkcommunicatie. Creatievelingen transformeren eenvoudige T-shirts, sneakers of zelfs een commoditeit als belminuten tot begeerlijke objecten, maar hoe dan? Hoe kan een beetje communicatie de waarde van merken verhogen?


Lees meer over: Dit kan kunst ons leren over de waarde van een merk.

Duurzame productmarketing: deels groen = geheel misleidend?

Duurzame productmarketing: deels groen = geheel misleidend?

Een populaire manier waarop bedrijven MVO-activiteiten inzetten is door ‘duurzame’ of ‘groene’ producten te ontwikkelen. Vaak is echter niet elk onderdeel van het product even duurzaam. Zo zijn inconsistenties dikwijls terug te zien bij verpakte producten: denk bijvoorbeeld aan biologisch vlees in een plastic verpakking. Hoe reageren consumenten op dit soort inconsistenties?


Lees meer over: Duurzame productmarketing: deels groen = geheel misleidend?.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo zet je het in

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo zet je het in

Tegenwoordig doet bijna iedere organisatie wel ‘iets’ met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het sponsoren van een goed doel, plaatsen van zonnepanelen, medewerkers in dienst nemen met minder kansen op de arbeidsmarkt: de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar hoe kies je de juiste MVO-activiteiten? 


Lees meer over: Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo zet je het in.

Purpose en branding: op naar een betere wereld

Purpose en branding: op naar een betere wereld

‘Growing a better world together.’ Eind 2017 kwam Rabobank met deze nieuwe slogan waarmee ze beloven wereldwijd het voedselprobleem op te gaan lossen. De Reclame Code Commissie viel meteen over de campagne. Het zou misleidend zijn, omdat Rabobank niet aannemelijk kan maken dat hun aanpak het voedselprobleem zal oplossen. Vandaag de dag heb je als merk te maken met pro-sociale, bewuste consumenten, die niet alleen gericht zijn op hun eigen welzijn, maar ook op dat van anderen. Ze verbinden zich dan ook graag met merken die een purpose (doel) nastreven voor een betere wereld. Maar hoe trek je deze pro-sociale consumenten aan? Nog belangrijker, hoe zet je purposeful branding effectief in als marketingstrategie? 


Lees meer over: Purpose en branding: op naar een betere wereld.

Pratfall Effect: waarom je moet pronken met je fouten

Pratfall Effect: waarom je moet pronken met je fouten

In 1966 publiceerde de sociaal psycholoog Elliot Aronson een artikel waarin hij aantoonde dat imperfecties mensen aantrekkelijker en geloofwaardiger maken. Superieur goede mensen worden gezien als bovenmenselijk en afstandelijk; een kleine uitglijer (bijvoorbeeld koffie morsen) maakt ze meer benaderbaar, sympathieker. Kortom: een stuk menselijker.


Lees meer over: Pratfall Effect: waarom je moet pronken met je fouten.

Merketingfacts: dit zijn de meest waardevolle merken ter wereld en uit eigen land

Merketingfacts: dit zijn de meest waardevolle merken ter wereld en uit eigen land

Brand Finance bracht afgelopen maanden geleidelijk hun jaarlijkse globale rapportage en landelijk rapportages uit op gebied van merkwaarde. De Nederlandse editie voor 2017 kwam recent uit. Uit de rapportages komen een aantal interessante statistieken naar voren: de top 10 meest waardevolle merken wereldwijd (in $) en in Nederland (in €), de top 10 sterkste Nederlandse merken en de totale Nederlandse merkwaarde per sector.


Lees meer over: Merketingfacts: dit zijn de meest waardevolle merken ter wereld en uit eigen land.

Page generated in 1,385 seconds. Stats plugin by www.blog.ca