Axel Springer biedt op Marktplaats.nl en 2dehands

Het Duitse mediabedrijf Axel Springer heeft samen met private equity-huis KKR een bod uitgebracht op eBay Classifieds, de bedrijvengroep waar Marktplaats.nl en 2dehands toe behoren.

Het is het eerste bod in een proces waarbij meerdere partijen hun interesse hebben getoond. Niet geheel verrassend behoort ook het Zuid-Afrikaanse Naspers tot de belangstellenden. Diens CEO Bob van Dijk was ook de topman van Marktplaats en eBay in Nederland. Andere geïnteresseerden: de Europese classifiedgroep Adevinta en een private-equityconsortium met daarin Hellman & Friedman, Blackstone en Permira.

Dit meldt althans de Britse zakenkrant Financial Times op basis van informatie van partijen rondom het verkoopproces. Het verkoopproces bevindt zich nog in een vroege fase.

Veertien maanden geleden maakte eBay bekend dat het overweegt om zijn classifiedstak te verkopen. Axel Springer stak toen direct zijn vinger op. Sindsdien is de Duitse uitgever bezig om met investeerder KKR het eigen bedrijf van de beurs te halen. De samenwerking met de Amerikanen in het proces richting eBay is logisch.

Axel Springer is niet vreemd met online rubrieksadvertenties. Dat genereerde vorig jaar ook een omzet van een miljard euro met deze tak van sport. Het portfolio van eBay zou in hoge mate inhoudelijk en geografisch complementair zijn aan dat van de Duitse uitgever.

In november 2004 maakte eBay bekend dat het Marktplaats.nl wilde kopen. Het bedrag werd destijds als on-Nederlands hoog gezien: 225 miljoen euro. Topvrouw Meg Whitman vloog destijds over uit de VS om persoonlijk te zien wat voor onderneming ze kocht op het bedrijventerrein van Emmeloord.

Marktplaats.nl boekte in 2018 een omzet van 386 miljoen euro. In 2013 kocht het 2dehands.nl en .be.

Foto: Sebastiaan ter Burg (cc)

Weinig effect Nederlands e-commerce komst Amazon

Het opschalen van Amazon.nl heeft in Nederland geen effect gehad op de winkelvoorkeur van de consument, zo laat nieuw onderzoek zien.

Bol.com is en blijft voor Nederlanders veruit het meest aansprekend, op grote afstand gevolgd door de andere AliExpress, Amazon, Coolblue en Wish. De naamsbekendheid en het vertrouwen dat een besteld pakketje aankomt spelen een grote rol bij de populariteit van bol.com.


Wel laat het voorkeurenonderzoek van Maze-One en Memo2, dat ieder kwartaal wordt herhaald, zien dat Amazon inmiddels is Wish gepasseerd als favoriete winkelpartij. Het zijn met name jongeren die de ‘nieuwkomer’ waarderen.

De resultaten van het onderzoek is wat gekleurd, aangezien de peiling plaatsvond in de periode dat Amazon nog maar van start was gegaan met zijn uitgebreide Nederlandse filiaal. Tot maart was Amazon.nl een boekwinkel en werd het winkelend publiek doorgestuurd naar het Duitse filiaal.

Bereik Amazon in Nederland plust 20 procent

Het bereik van Amazon in Nederland is afgelopen jaar met twintig procent toegenomen tot 4,3 miljoen in april 2020. De piek lag, niet verwonderlijk, in november.

Nieuwe cijfers van Vinex, de instantie die het bereik van Nederlands grootste websites meet, laten zien dat het bereik van Amazon in Nederland in grote lijnen toeneemt. In de eerste maanden van 2020 was wel een dip zichtbaar, maar die is te wijten aan seizoensinvloeden. Na de feestmaand december gaat altijd even de hand op de knip.

Het Amerikaanse online warenhuis had vorige maand 4,1 miljoen bezoekers en stond daarmee op plek 28 in de top vijftig. En daar lijkt weinig verandering in te komen. Elk kwartaal staat Amazon tussen plek 25 en dertig. Het komt niet uit de groep onder de subtop. Ter vergelijking: bol.com groeide afgelopen jaar ook, zij het met zes procent tot 10,8 miljoen. Dat is nagenoeg elke Nederlander met een internetverbinding.

Marktplaats.nl, op plaats negen, is de enige andere e-commercepartij in de top tien. De prikbordsite groeide qua bereik niet afgelopen jaar. Dat bleef ongewijzigd op 7,7 miljoen.

Gekeken naar de top tien valt op dat die word gedomineerd door Amerikaanse webdiensten. Zeven van de tien topbestemmingen zijn in handen van Facebook en Google.

Booking.com staat onder normale omstandigheden ergens tussen plaats dertig en veertig. In het recentste Vinex-rapport valt het Nederlandse reisportal buiten de top vijftig.

Waarom verrijking van productdata essentieel is in je nieuwe Organic Google Shopping strategie

Google geeft retailers en merken een alternatief op Amazon om producten gratis te verkopen in organische Google shopping resultaten. Deze koerswijziging is duidelijk een strategische zet om de concurrentie aan te gaan met Amazon.

Het aantal verkopers zal gaan toenemen, omdat Google nu echt een manier heeft gevonden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, en dan met consumenten waar de zoekintentie voornamelijk aankoopgericht is. Met het bredere aanbod en de uitgebreide prijsvergelijking zal dit een rijke shopping ervaring zijn. Echter is dit natuurlijk ook een manier voor Google om ervoor te zorgen dat retailers meer gaan adverteren met Google Shopping ads. Graag leg ik je in dit artikel uit welke strategie je het beste kunt hanteren om zo goed mogelijk vindbaar te zijn. Dit kun je heel simpel doen door productdata toe te voegen in je datafeed en landingspagina, waardoor je consumenten de beste ervaring kunt geven.

Transformatie van zoekmachine naar e-commerce omgeving

In een recent artikel beschreef ik de nieuwe functionaliteit van Google genaamd Google Shopping actions waarbij consumenten met een universeel winkelmandje in de Google Shopping omgeving gemakkelijk producten kunnen bestellen. Nu zijn vorige maand ook de organische shopping resultaten uitgerold in de VS. Je kunt je hiervoor als Nederlandse retailer al aanmelden in het Merchant center. Door integraties en het partnership met PayPal en e-commerce platformen is Google in staat om het volume op het platform toe te laten nemen. Het aantrekken van meer verkopers zou moeten resulteren in een groter en breder aanbod voor de consument. Natuurlijk moeten er meer klanten en adverteerders (die klanten hopen aan te trekken) volgen. Want: meer zoekopdrachten, van meer mensen, naar meer producten, leidt uiteindelijk tot meer resultaten. In 2019 werd 89% van al het Google Shopping verkeer gegenereerd door non-brand retail zoektermen. 

Bron: Merkle Digital marketing rapport Q1 2020.

Dit geeft aan dat het verkeer richting organic shopping resultaten ook voornamelijk zal bestaan uit generieke, concurrerende keywords. Je dient dit net als bij search te optimaliseren door middel van een SEO strategie, hier kom ik later in het artikel op terug. 

Waar ik erg benieuwd naar ben is hoeveel gratis verkeer Google naar de concurrent Amazon gaat sturen. Amazon heeft in bepaalde categorieën namelijk een hoog vertoningsaandeel in vergelijking met Google Shopping advertenties en zal daarom ook goede rankings behalen in het organische deel. 

Bron: Merkle Digital marketing rapport Q1 2020.

Naar mijn verwachting zal Google Shopping actions, de betaalde shopping resultaten met afrekenmodule, door deze wijziging ook sneller worden uitgerold. 

Hoe maak je gebruik van de gratis Google Shopping resultaten?

De organische Google Shopping resultaten zijn beschikbaar voor alle verkopers die niet zijn uitgesloten door Google’s Shopping Ads Policies. De eerste stap om te beginnen als verkoper is het creëren van een Google Merchant Center. Dit is heel eenvoudig: er is een Google-account nodig om aan te melden, gevolgd door het invoeren van je bedrijfsgegevens. Verkoop je al via Google Shopping, dan hoef je jezelf alleen nog maar aan te melden voor het programma ‘platforms van Google’. Google heeft al aangegeven dat merken die al reeds google shopping advertenties inzetten automatisch in aanmerking komen voor de organische shopping resultaten als ze zich aanmelden. Het is nog niet duidelijk hoe Google omgaat met CSS partners en adverteerders die gebruik maken van CSS diensten.

Ranking factoren van Google Organic Shopping

Het algoritme geeft producten een bepaalde score die bepaalt welke ranking een product heeft op de zoekresultatenpagina bij een zoekopdracht. Niemand weet precies welke algoritmische factoren het zijn omdat ze niet expliciet zijn gedefinieerd, net zoals bij het algoritme wat Google hanteert bij de zoekresultaten. Traditionele factoren zoals autoriteit (links) wegen minder zwaar dan e-commerce gedreven factoren. Het lijkt er op dat de rangschikking gedaan wordt op vijf hoofdelementen:

 1. Prijs en leveringsvoorwaarden van het product
 2. Relevantie van de content
 3. Productprestaties uit het verleden zoals CTR
 4. Positieve beoordelingen
 5. User experience en snelheid van de productpagina

Ik verwacht dat het organische algoritme gelijkwaardig zal zijn aan het algoritme van de betaalde google shopping advertenties, waarbij voortdurende datafeed optimalisaties altijd een positieve werking hadden op de performance. Op basis van de rankingfactoren licht ik in het volgende hoofdstuk een aantal mogelijkheden uit om je strategie aan te scherpen.

Wat is de strategie voor een optimaal resultaat?

Met de introductie van organic shopping is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat de content in je datafeed en op productdetail pagina’s goed is geoptimaliseerd voor de best mogelijke ervaring en vindbaarheid. De organic shopping strategie bestaat uit drie hoofdonderdelen: productdata verrijking in je datafeed, user experience van de productpagina en dat je de nieuwe google shopping resultaten test en continu optimaliseert voor een betere performance. De strategie is ook verwerkt in een stappenplan waarbij datafeed & SEO acties gemarkeerd zijn in het groen, en data & analytics in het blauw.

1. Verrijken van productdata in je datafeed

Het doel is om de producten in je productfeed zo gedetailleerd te beschrijven, dat ze voldoen aan relevante zoekopdrachten. Net als bij het optimaliseren van organische search resultaten dien je er rekening mee houden dat als je de productdata in je datafeed aanpast, dit ook direct geldt voor de betaalde advertenties. Het is uitermate belangrijk om altijd vanuit de consument te denken en niet blind optimalisaties uit te voeren om enkel en alleen betere rankings te halen.

 • Optimaliseer je producttitel en beschrijving

Denk hierbij aan de standaard attributen als producttitels, beschrijvingen en afbeeldingen en zorg dat deze voldoen aan de SEO voorwaarden en dat ze klanten aanspreken.

 • Voeg zoveel mogelijk attributen toe ter relevantie voor de filters

Consumenten maken veelvuldig gebruik van filters. Zorg ervoor dat de productdata in je productfeed verrijkt is met relevante productattributen, zodat je producten zichtbaar blijven. Mocht een consument een filter aanklikken dat je product als attribuut niet in zich heeft, ben je niet meer zichtbaar. 

 • Controleer de feedkwaliteit in het Google Merchant Center

Afgekeurde producten laten staan in het Google Merchant center zorgt direct voor een lagere rating. Zorg dat je eventuele afkeuringen verhelpt of, als het niet anders kan, sluit afgekeurde producten uit in de feedmanagement tool.

 • Canonical URL’s toevoegen

Voeg bij elk product de canonical URL toe om kannibalisatie en fouten in de rapportage te voorkomen.

 • Optimaliseer afbeeldingen

Tekstuele content is van groot belang, maar wat minstens zo belangrijk is, is visuele content. Visuele content geeft tekst meer kracht, mensen onthouden en begrijpen het product beter en het is een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen slechts acht seconden de focus hebben of aandacht geven voor het beoordelen van content of deze interessant genoeg is om het verder te bestuderen. Daarom is de inzet van visuele content zo belangrijk, want mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld en die acht seconden wil je dan echt goed benutten. 

Google geeft aan dat organische shopping listings sterk zullen leunen op Google Surfaces best practices. Voer beeldoptimalisaties door om de CTR te verhogen en hierdoor meer verkeer te genereren naar productpagina’s.  

Hieronder een aantal tips om je afbeeldingen te optimaliseren:

 1. Test naast standaard productfoto’s ook producten in een sfeerbeeld.
 2. Heb je meerdere kleuren van het product? Voeg de kleuren toe aan de afbeelding zodat de klant direct weet of zijn kleur beschikbaar is. 
 3. Vul de alt-tag van de afbeelding in. Dit beschrijft het product op de afbeelding en zorgt voor een betere vindbaarheid. 
 4. Zorg ervoor dat de bestandsnaam van het product overeenkomt met het product.
2. User experience en snelheid van de productpagina

Google kan naast de productfeed belangrijke productinformatie van de pagina scrapen om organic shopping resultaten te verrijken. Verder hecht Google veel waarde aan landingspagina’s die snel en goed bereikbaar zijn.

 • Structured data

Hoewel structured data momenteel niet gebruikt wordt voor organische shopping resultaten is het logisch om aan te nemen dat dat in de toekomst wel zal gebeuren. Implementeer de structured data product schema markup op je productpagina’s om Google naast de productfeed te voorzien van up to date informatie over de producten en eventuele prijsdalingen. Een aantal voordelen zijn:

 1. Google is eerder op de hoogte van product data wijzigingen zoals kortingen. Hierdoor zal je product altijd met de juiste informatie live staan.
 2. Product listings worden verrijkt met review sterren wat de CTR enorm verhoogd.
 3. Beschikbaarheid van het product komt terug in het productresultaat.
 4. Geef in het Google Merchant Center aan dat er structured data aanwezig is met prijs en voorraadinformatie
 • Snelheid van de pagina

Consumenten verwachten dat hun online ervaringen steeds frictielozer en sneller zijn. Daarnaast kan een lange laadtijd een negatieve invloed hebben op zowel organische als betaalde shopping resultaten. De gehele website ervaring speelt een rol bij de gebruikerservaring. Hoe beter de gebruikerservaring is hoe hoger de resultaten zullen ranken in het organische shopping gedeelte. Je kunt door middel van de Google tool lighthouse een audit doen op je landingspagina’s.

 • Prijs en prijsflexibiliteit

Google gebruikt voor de betaalde resultaten ‘prijs’ als belangrijke rankingfactor. Uiteraard heeft prijs een directe invloed op CTR, wat ook een factor is. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten per order lager is als de aanbieder ook de laagste prijs kan aanbieden. Los van CTR ziet de goedkoopste aanbieder ook meer impressies. De verwachting is dat dit voor organische shopping resultaten ook zal gelden. De laagste prijs krijgt de meeste impressies toebedeeld vanuit de zoekmachine ondanks een eventueel lagere CPC. 

3. Organische shopping resultaten testen en optimaliseren

Het zoekgedrag van de consument kan mede door organische shopping resultaten veranderen, dus het is belangrijk dit te monitoren en de impact hiervan duidelijk te hebben. Je wilt de resultaten van de betaalde en niet-betaalde google shopping resultaten van elkaar scheiden zodat je de performance van beide kunt optimaliseren.

 • In het Merchant Center krijg je een apart overzicht met resultaten van zowel de advertenties en organische shopping resultaten. In dit overzicht staat onder andere het aantal klikken en de kwaliteit van de datafeed.
 • Je kunt in Google Analytics een nieuw kanaal (channel) aanmaken en UTM parameters toevoegen aan de URL om prestaties specifiek voor organische shopping inzichtelijk te maken. Gezamenlijk met de betaalde google shopping resultaten heb je dan een compleet overzicht. Je kunt hierdoor ook de goed analyseren hoe het aandeel betaald vs onbetaald is en wat voor impact bepaalde optimalisaties hebben op de performance.

Testen, leren en optimaliseren

Een krachtig fundament voor een paid search (SEA) strategie is een goed geïmplementeerde SEO strategie. Hetzelfde geldt nu ook voor Google Shopping. Het optimaliseren van je producten en datafeed is een continu proces van testen, leren en optimaliseren. Het is dus aan te raden regelmatig kpi’s zoals conversies, CTR en aantal bezoekers te bekijken om nieuwe optimalisatie kansen binnen de feed te ontdekken. Ik ben erg benieuwd naar de eerste resultaten en jullie bevindingen.

Over de auteur: Ted Hartkamp is digital strategy consultant bij Merkle Nederland.

Ticketswap ontslaat dertig procent personeel

De online ruilmarkt voor digitale toegangskaartjes Ticketswap ontslaat dertig procent van zijn personeel. Met name de afdelingen markteting en klantenservice worden geraakt door de kostenbesparende maatregel.

Directeur Hans Ober ziet zich genoodzaakt tot de ontslagen, omdat er amper nog concerten en festivals worden georganiseerd vanwege het coronavirus. Er is momenteel geen praktisch van een ruilsite als Ticketswap. Dat was afgelopen jaar wel anders.

Ober investeerde begin 2020 juist fors in het opschalen van het personeelsbestand met het oog op het komende festivalseizoen en internationale expansie. “De personeelsreductie is significant, maar het brengt het bedrijf terug naar de omvang van begin 2019.”

Het bedrijf ging in februari 2013 van start. De afgelopen zeven jaar heeft TicketSwap nagenoeg alle winst geïnvesteerd in de onderneming en de onderneming is nog steeds volledig in handen van de oprichters. De onderneming gebruikt de NOW-regeling, heeft leningen aangevraagd en onderzoekt andersoortige financierings- en investeringsmogelijkheden terwijl zij zich aanpast aan de huidige situatie.

Foto: Dilated Time (cc)

IAB Nederland start twee nieuwe taskforces: Digital Audio en E-commerce

Brancheorganisatie IAB Nederland start twee nieuwe taskforces: Digital Audio en E-commerce. Onder leiding van Edwin Koeners (Talpa) en Justin Sandee (bol.com) willen beide werkgroepen de sector meer inzicht geven.

Met de nieuwe Taskforce E-commerce speelt IAB Nederland naar eigen zeggen in op de toenemende behoefte aan kennis en sturing op het gebied van e-commerce en dan met name op het gebied van marktplaatsen. Die beïnvloeden het oriëntatie-, zoek- en aankoopgedrag van de consument enorm. Dit veranderende gedrag heeft een blijvende impact op het totale landschap.

Met de oprichting van de Taskforce Digital Audio treedt de Nederlandse tak van IAB opnieuw buiten het terrein van het internet. Bij audio ziet men, net als bij digitale buitenreclame twee jaar geleden, een traditioneel kanaal groeien door digitalisatie en dat roept veel vragen op in de markt. Belangrijke thema’s zijn standaardisatie, dynamic creatives, programmatic buying en de rol van audio in de mix.

Daarnaast hebben ook drie bestaande taskforces een nieuwe voorzitter gekregen. Jhon van der Ceelen (Mindshare) neemt de leiding op zich van de Taskforce Data en Techniek. Anne Bouwman (DPG Media) is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Taskforce Programmatic en Robin Bach Kolling (GroupM) is de nieuwe voorzitter van de Taskforce Online Video.

De drie nieuwe taskforcevoorzitters nemen het stokje over van Sabrina Schmidt (Taskforce Programmatic), Ruben Sondaar (Taskforce Online Video) en Erik Klein Nagelvoort (Taskforce Data en Techniek), die na een maximale voorzitterstermijn van twee jaar afscheid nemen.

Foto Pixabay

Criteo vs Mabaya – Hoe maak je optimaal gebruik van ads op bol.com?

Adverteert je merk al op bol.com? Dan zal de overgang van advertentieplatform Criteo naar Mabaya je niet ontgaan zijn. Dit nieuwe systeem geeft adverteerders niet alleen meer inzicht in gematchte zoekwoorden, maar biedt ook meer mogelijkheden voor campagne analyses. Klanten die op dit moment een nieuw Sponsored Ads account aanvragen bij bol.com krijgen de kans om direct aan de slag te gaan met Mabaya. Huidige adverteerders kunnen die overstap later dit jaar maken. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de twee systemen uit én hoe je hier als adverteerder een goede start mee maakt.

De nadelen van adverteren op bol.com via Criteo

Als je via Criteo op bol.com adverteert, bied je op een productgroep in plaats van op zoekwoorden. Dit betekent dat bol.com bepaalt op welk zoekwoord je vertoond wordt. Hierdoor krijg je geen inzicht in zoekwoorden waar de advertentie op gematcht wordt en heb je dus minder mogelijkheden om je campagne te optimaliseren. 

Criteo’s advertising dashboard laat zien hoeveel impressies, clicks en sales je advertenties hebben behaald, maar helaas krijg je geen inzicht in de totale traffic per productcategorie. Op deze manier heb je dus nog geen idee hoeveel groeipotentie er in de categorie zit. 

Kortom, door de targeting van Criteo zijn de inzichten in performance van de advertenties beperkt en is er minder campagne optimalisatie mogelijk in vergelijking met het adverteren via bijvoorbeeld Amazon, Google of Mabaya. 

Vergelijking met Amazon advertising 

Voor adverteerders die bekend zijn met de Amazon Advertising console (of Google Ads) is de mogelijkheid om op keyword niveau te adverteren niks nieuws. Met alle mogelijkheden die het ads platform van Amazon biedt, is het echt een voorloper te noemen binnen het marketplace advertising domein. 

Op het gebied van rapportage en analyses  biedt Amazon bijvoorbeeld Brand Analytics voor geregistreerde merken aan. Hier krijg je inzicht in zoektrends op Amazon binnen verschillende de productcategorieën en op keyword niveau. Verder biedt Amazon via Brand ads new-to-brand metrics, zoals “new to brand sales“, “new-to-brand purchase rate”, and “cost per new-to-brand customer”, wat inzicht geeft in de groei van je klant base. 

Hoe je met Mabaya efficiënter adverteert op bol.com

Voor bedrijven die ervaring hebben met verkopen op o.a. real.de is Mabaya geen onbekende. Deze Duitse marktplaats gebruikt Mabaya al enige tijd als advertentieplatform. Mabaya is in opzet vergelijkbaar met de opzet van de Amazon Advertising console en werkt ook op basis van keyword targeting.

Zo kun je net als bij Amazon via een sponsored product campagne een specifiek product promoten. Dit kan op twee manieren: via automatic targeting en via manual targeting. Bij automatic targeting bepaalt bol.com / Mabaya op welke zoektermen je vertoond wordt. Daarnaast kun je manual targeting inzetten om meer grip te krijgen of om specifieke campagnes op te zetten. Bij deze variant kies je zelf op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden.

Verder biedt Mabaya de mogelijkheid om via advanced bidding te sturen op basis van “Desired ACos”. Dit houdt in je dat je zelf kan aangeven op welke ACoS je geautomatiseerd wil sturen. De advertising mogelijkheden van Mabaya helpen vervolgens om dit gewenste doel te behalen. 

Een overzicht van de verschillen en overeenkomsten van de advertentieplatformen
Aan de slag met Mabaya

Kun jij al aan de slag met adverteren via Mabaya? Ga dan effectief van start aan de hand van dit stappenplan. 

 • Stel een doel en bereken je break even ACOS

Om te bepalen hoeveel je maximaal kunt uitgeven aan advertentiekosten en nettowinst te maken, bepaal je eerst een doelstelling per product of productgroep. Dit bereken je door de productprijs terug te rekenen naar een break-even Advertising Cost of Sale (ACoS), het maximale bedrag dat je kunt uitgeven aan advertising zonder verlies te maken, en vervolgens je gewenste nettowinstmarge hiervan af te trekken. 

 • Lanceer automatic campaigns 

In de eerste weken lanceer je  automatische campagnes om inzicht te krijgen in welke keywords goed converteren voor je merk.

 • Lanceer manual campaigns

Als je vanuit de automatische campagnes genoeg data verzameld hebt, kun je starten met het aanmaken van manual of handmatige campagnes. Begin met het aanmaken van manual campagnes voor  de best presterende producten van het account en plaats in deze campagnes de best presterende keywords. Door de twee campagne types te combineren heb je een goede mix in het ontdekken van nieuwe keywords via automatische campagnes en de manual campagnes met de beste presterende keywords. 

 • Optimaliseer de bids en ROAS

Ga aan de slag met campagne optimalisatie als je voldoende data (bijvoorbeeld 100 clicks) hebt verzameld. Test met het verhogen of verlagen van bids en stuur zo je ROAS bij. 

 • Voeg negative keywords toe 

Daarnaast voeg je in beide campagnes negative keywords toe om zoektermen uit te sluiten die na de dataverzameling onvoldoende resultaat opleveren. 

 • Beoordeel opnieuw de campagneresultaten

Wacht weer even tot je opnieuw genoeg data hebt verzameld om een goed te kunnen analyseren of alle optimalisaties aanslaan, bekijk je ROAS en vergelijk dit met de doelen die je gesteld hebt. Het kan even duren voordat je de gewenste ACoS of ROAS behaald, maar deze zal verbeteren naarmate je meer optimalisaties hebt doorgevoerd.

Met de overgang naar Mabaya zet bol.com weer een stap in meer mogelijkheden voor adverteerders. Met de tips die wij in dit artikel hebben gegeven, zorg je dat je maximaal rendement uit je campagnes haalt. Blijf vooral experimenteren en analyseren en zorg dat je de concurrentie voor blijft! 

Over de auteurs: Thomas Lammers is digital growth lead marketplaces en Tamara Zwinkels is marketing automation trainee bij NEWCRAFT.

Voorkom fraude op je platform met gecontroleerde verkopers

Handelsplatformen en marktplaatsen zijn zeker geen nieuw fenomeen, maar er is wel een belangrijke toename in het gebruik te zien, mede door de deeleconomie en door de gevolgen van COVID-19 wordt steeds meer online gehandeld. 

Een plaats waar veel mensen handelen trekt net als in de gewone wereld ook minder betrouwbare gebruikers naar deze platformen en deze misdadigers worden steeds handiger in het misleiden van gebruikers. Misleiding en fraude is heel erg vervelend voor een gebruiker van een platform en kan de reputatie van het platform ernstig schaden. Het is dus van belang om onbetrouwbare gebruikers zoveel mogelijk te weren van je platform. 

Gecontroleerde verkopers

De eerste stap in het proces om betrouwbare gebruikers toe te laten op je platform is de verkopers te controleren. Als je ook de betalingen over je platform laat lopen heb je een vergunning als betaaldienstverlener nodig, of moet je gebruik maken van een platform-psp (een betaaldienstverlener die zich specifiek richt op platformen en marktplaatsen). De Europese wetgeving verplicht je namelijk om goed klantonderzoek te doen voordat je betalingen kan verwerken. Je moet de verkoper dus in kaart brengen. De platform-psp doet dit ook. De verkoper moet zich eerst identificeren voordat hij betalingen kan accepteren en dus voordat hij kan handelen op het platform. 

Of een platform is bedoeld voor handelen tussen bedrijven onderling (B2B), tussen bedrijf en consument (B2C) of tussen consumenten onderling (C2C) heeft ook veel gevolgen voor de controles en communicatie. De regelgeving tussen bedrijven en consumenten is heel anders dan tussen consumenten onderling, laat staan de wederzijdse verwachtingen. Voor C2C platformen komen er dus nog extra uitdagingen bij. 

Gelaagde identificatie

Ik adviseer altijd om een gelaagde identificatie te doen. Door de benodigde informatie niet allemaal tegelijk op te vragen maar over meerdere momenten te verdelen, verlaag je de toegangsdrempel (en kosten!) voor een nieuwe verkoper. Ook wordt de verkregen informatie betrouwbaarder omdat je op verschillende momenten in de tijd in contact bent met de verkoper en zijn gegevens controleert. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk identiteitsfraude. 

Transactiegeschiedenis

Zodra de verkoper begint met handelen op een platform krijg je meer informatie over de transacties. Een bereikbaar supportteam met goede registratie van klachten en meldingen is van onschatbare waarde in het snel opvolgen van mogelijk frauduleus handelen. Ook het monitoren van transacties is een zeer waardevol middel om fraude te voorkomen. Je kan met een goed transactiemonitoring systeem problemen op het platform voor zijn. 

Escrow diensten

Escrow wil eigenlijk zeggen dat de verkoper pas uitbetaald krijgt als de gemaakte afspraken tussen koper en verkoper zijn nagekomen. De koper betaald wel al vooruit. Zo hebben beide partijen meer zekerheid en kan er met meer vertrouwen gehandeld worden. 

Welke afspraken op welk moment resulteren in een uitbetaling is per platform verschillend. Wordt er betaald zodra een pakket is bezorgd (gelijk oversteken) of zodra de dienst is geleverd? Of wordt het laatste percentage pas uitbetaald als de koper helemaal tevreden is? Escrow geeft veel mogelijkheden om het handelen veiliger te maken, maar kan ook discussie opleveren. Denk hier vooraf goed over na en zorg voor duidelijke uitbetalingsafspraken. 

Reviews

Ook het onderling laten beoordelen van gebruikers draagt bij aan een goed beeld van de betrouwbaarheid van een verkoper. Door het koppelen van deze reviews aan daadwerkelijke betaaltransacties kan misbruik van reviews worden voorkomen. 

Kopersfraude

Helaas komt er naast verkopersfraude ook kopersfraude voor. En fraude is nooit helemaal te voorkomen. Maar een platform-psp heeft kennis en ervaring door de hele markt heen en op veel meer platformen, dus daar heb je direct voordeel van zodra je aansluit. Als een gebruiker geblokkeerd wordt voor (vermoeden van) fraude op het ene platform, kan deze ook niet meer handelen op de andere aangesloten platformen. En sommige platform-psp’s hebben dan ook nog een kopers blokkade lijst, om zo ook de eventuele kopersfraude te minimaliseren. 

Fraude en misleiding is van alle tijden en is online zeker niet minder dan daarbuiten. We moeten ons dus zo goed mogelijk wapenen tegen het misbruik van je platform. Ik zie dagelijks in mijn werk hoeveel potentiele problemen we kunnen voorkomen en hoe snel we met gecontroleerde verkopers en online betalingen de fraude op een platform kunnen terugdringen. Je hebt vertrouwen nodig om te kunnen handelen.

Over de auteur: Maurice Jongmans is CEO bij Online Payment Platform.

Vakbond Frankrijk wint: magazijnen Amazon schalen af

Medewerkers in drie magazijnen van Amazon in Frankrijk hoeven enkel het hoogstnoodzakelijke werk te verrichten totdat het e-commercebedrijf alle benodigde veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

De werknemers maakten zich zorgen over hun werkomstandigheden en vakbond Union Syndicale Solidaires stapte daarom naar de rechter. Die gaf de vakbond gisteren gelijk.

Het praktische gevolg van de uitspraak is dat drie distributiecentra terugschakelen naar een laag toerental. De locaties in Montélimar, Chalon sur Saône en Douai zullen enkel nog essentiële items verschepen. Daar vallen zaken onder die te maken hebben met hygiëne en gezondheid. Met deze stap hoeven er minder mensen op de werkvloer aanwezig te zijn, waardoor ze met hun gezondheid minder risico’s lopen.

Union Syndicale Solidaires zegt dat het rechterlijke besluit de deuren opent voor meer vergelijkbare acties.

Foto: Jeanne Menjoulet (cc)

Amazon neemt meer niet-essentiële items in voorraad

Amazon zet de deuren van zijn fullfillmentcentra iets verder open. Er worden meer niet-essentiële artikelen toegelaten. Daar is capaciteit voor in de schappen en er zijn voldoende mensen en middelen om toestroom van orders af te handelen.

Sinds 17 maart geldt er bij Amazon een rem op de inname van artikelen van derde verkopers voor fullfillment. De e-commercegigant geeft voorrang aan essentiële artikelen om huishoudens draaiend te houden. Die terughoudendheid laat men nu een beetje vieren.

Volgens persbureau Bloomberg gaat de rem er wat van af. Wanneer, in welke volumes en voor welke productgroepen dat is, is nog niet bekend. Dat wordt later deze week bekend gemaakt. De maatregelen gelden internationaal, al leunt Amerika zwaarder op Amazon als infrastructuur dan andere landen.

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus mijden Amerikanen massaal de fysieke winkels en schakelen Amazon in voor hun boodschappen. Het bedrijf uit Seattle besloot in de afgelopen weken om 175.000 extra werknemers aan te stellen in zijn warenhuizen om aan de vraag te kunnen voldoen.

In Frankrijk mag Amazon de komende weken alleen nog maar bestellingen voor boodschappen, hygiëne en gezondheidsproducten verwerken. Dat heeft een rechtbank in Nanterre beslist.

Het Amerikaanse bedrijf aan deze producten al wel voorrang. Wie een spelcomputer bestelde, moest vaak weken wachten.

Maar de zes distributiecentra in Frankrijk draaien nog allemaal op volle toeren, en sinds een werknemer in een van de dc’s besmet is geraakt, heeft de vakbond Sud Solidaires aangedrongen op maatregelen.

De rechter vond dat onder de huidige omstandigheden onvoldoende sociale afstand kan worden gehouden.

De retailer krijgt 24 uur om aan het vonnis te voldoen anders volgt er een boete van 1 miljoen euro per dag. De maatregel geldt voorlopig voor een maand.

Foto: GoToVan (cc)

Topman Walmart wordt CEO eBay

De voormalige COO van Walmart E-commerce, Jamie Iannone, wordt de CEO van eBay. Zijn aanstelling is per eind april effectief.

Iannone neemt de taak over van Scott Schenkel, die zijn functie op interimbasis vervulde.

De nieuwe directievoorzitter stond bij supermarktketen Walmart aan het roer bij de digitale vernieuwingen en deed dat daarvoor ook bij boekwinkelketen Barnes & Noble. Daar trok hij onder meer de activiteiten rondom de software en hardware van e-reader Nook.

Daarvoor werkte Iannone acht jaar bij eBay in verscheidene managementposities.

eBay verkeert in een strategische heroriëntatie. In dat traject werd Stubhub afgelopen november verkocht aan viagogo. Tevens wordt bekeken of het e-commercebedrijf eBay Classifieds wil verkopen, de tak waar ook Marktplaats.nl onder valt. Er zijn meerdere partijen geïnteresseerd.

bol.com geeft verkooppartners toegang tot AH Afhaalpunten

De bijna dertigduizend verkooppartners die hun artikelen aanbieden in de schappen van bol.com krijgen binnenkort een, voor hen, nieuwe logistieke route. Ze kunnen hun producten laten afhalen en retourneren via Albert Heijn.

De afhaalpunten van Albert Heijn gaan het aanzienlijk drukker krijgen als bol.com deze logistieke optie activeert. Immers, de helft van de omzet op bol.com komt tegenwoordig uit handel die derde partijen en realiseren. De verzending van die items verzorgden ze zelf of die verliep via het distributiecentrum bij het platform in Waalwijk. Nu komt daar de supermarkt bij.

Niet alle pakketten lenen zich voor distributie via de AH Afhaalpunten. De afmetingen voor een artikel zijn maximaal 75 x 55 x 41 centimeter en het maximumgewicht is twintig kilogram.

Verkopers krijgen de keuze op welke dagen ze het afhaalpuntennetwerk willen inzetten. Dat kan een enkele dagen zijn, maar ook alle mogelijke dagen van de week.

De aanstaande afleveroptie wordt geactiveerd via de API of het verkopersaccount van de winkelier.

Inhouse is de trend, maar moet je dat ook (altijd) willen?

Kun je nog een sterk merk opbouwen, als je geen eigenaar (meer) bent van je retailkanalen? Dit zijn de overwegingen om al dan niet afhankelijk te worden van de bol.com’s of Amazons van deze wereld.

Een online merk ontwikkelen betekent vaak dat je samenwerkt met (of afhankelijk bent van) derden. Van specialistische platforms als Coolblue, tot prijsgedreven marktplaatsen als bol.com en Amazon; ze dragen allemaal bij aan de realisatie van de online presence én het onontbeerlijke bereik. Moet je dat allemaal wel willen? 

Je bouwt met deze third parties vaak geen eigen klantdata op en die is onontbeerlijk om je klant echt te leren kennen.

Platforms voor meer gemak, prijs en vertrouwen

Laten we eerst kijken naar de reden waarom je als merk er toch voor kiest om (ook en soms vooral) de grote platformen te gebruiken als retailkanaal.

Online wil je daar zijn waar je klant is en wat dat betreft, zijn platforms als bol.com en Amazon perfect. Dat blijkt ook uit data van het ING rapport over de impact van platformisering op (non-food) retail. Zo’n 40% van de mensen die online kopen, doet dat liever bij een grote webshop, dan bij een kleine online specialist, vanwege het grote aanbod en het gebruiksgemak op gebied van bijvoorbeeld productvergelijking. Uiteraard spelen de aanbiedingen en lage(re) prijzen ook een aanzienlijke rol.

Aan de andere kant is vooral vertrouwen in de aanbieder belangrijk. Zo’n 55% van de online shoppers koopt het liefst bij één webshop waar ze loyaliteit voor hebben opgebouwd om welke reden dan ook. Ook als dat betekent dat er (iets) meer geld betaald moet worden. Je merk online presenteren op grote platforms lijkt dus geen slecht idee. 

Er bestaat zoiets als ‘teveel’ third parties?

Hoe handig platforms ook lijken, steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun marketing, sales en distributiekanalen weer inhouse te halen. Want in principe geef je die grotendeels uit handen met het gebruik van een derde partij platform.

Op zich is het marktaandeel van platforms in Nederland nog relatief klein met 30%, verdeeld over Zalando, bol.com en Coolblue. In Duitsland zijn Amazon, Otto en Zalando samen goed voor 55% van het online marktaandeel. Bij de wereldwijde koploper China is het marktaandeel van platforms zelfs bijna 80%. Wat deze cijfers betreft is er in Nederland nog ruimte om niet (volledig) afhankelijk te worden van grote platforms en zelf eigen data te genereren. 

Wat betekent dat ‘inhouse’ in de praktijk

Je eigen verkoopkanalen beheren betekent dat écht in contact kunt treden met je klant. Heb je deze data (vrijwel) niet, dan kun je als merk enkel roepen vanaf de zijlijn: wel zenden, maar niks ontvangen.

De noodzaak voor inhouse beheer van kanalen is er dus, zeker als je je merk wilt laten groeien. In de praktijk betekent dat je de balans moet vinden tussen een paar kwesties:

 • Is er voldoende tijd, ruimte en focus
  Zorg dat je je e-commerce en dus een eigen online platform op orde hebt. Dit is niet iets dat je er ‘zomaar even bij doet’ of aan de stagiair kunt overlaten. Je businessplan moet in orde zijn en je strategie kraakhelder, klanten moeten ook daadwerkelijk naar je platform komen. Hoe ga je ze overtuigen? Hoe ga jij waarde toevoegen en hoe ga je het bereik opbouwen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan subscription-modellen, of loyalty-programma’s. Vergeet vooral ook het gebruiksgemak niet, alles zodat je klant zich ook ‘buiten de bekende platforms’ helemaal thuis voelt. En het spreekt voor zich dat dit alles niet kan zonder de juiste technologie die je in staat stelt om dit alles te realiseren.
 • In hoeverre wil je hierbij (alsnog) afhankelijk zijn van derden als agencies – die samen met de retailer de data analyseren en campagnes kunnen uitvoeren?

Als je eigen klantdata genereert, heb je daar ook de juiste kennis en technologie voor nodig om die te analyseren. Dit kan een intensieve en dure bezigheid zijn als de juiste kennis ontbreekt. Het inschakelen van een agency is het overwegen waard zijn. De data blijft dan eigendom van het merk zelf, dus die slag is dan al gewonnen.

Alleen als je je klantdata en je verkoopdata aan elkaar kunt koppelen, kun je een optimale klantervaring bieden. 

Exact weten wat de klant wilt op het juiste moment en via het juiste kanaal, dat is de sleutel tot (zelfstandig) succes als merk. Dit kun je alleen realiseren door de juiste balans te vinden tussen inhouse, oftewel ‘eigen kanalen en uitvoering’ en die van de platformen. 

Alles staat of valt bij wat je als merk wilt uitstralen. Ga je voor exclusiviteit, kwaliteit, en identiteit; zorg dan dat je altijd (ook) direct contact blijft houden met je klant. In deze tijden waar ‘waarde’ het altijd wint van prijs, is service je belangrijkste onderscheidende factor naast de ‘usual suspects’ als innovatie en disruptie.

Over de auteur: Friso van Ruiten is senior account director bij Oracle.

WE Fashion gaat verkopen op bol.com

Moderetailer WE Fashion zet veertienduizend kledingstukken op bol.com en vergroot daarmee zijn digitale bereik met meer dan tien miljoen winkelbezoekers.

Vandaag is WE Fashion in Nederland live gegaan met dames-, kinder- en herenkleding op het domein van bol.com. De verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar wordt uitgebreid naar België. De bestellingen worden direct vanuit het distributiecentrum van WE Fashion verzonden.

“Onlangs hebben we dames,- en herenkleding aan ons assortiment toegevoegd. Daarmee is onze winkel completer dan ooit. WE Fashion biedt met hun collectie een zeer mooie toevoeging aan ons platform en het aanbod voor onze klanten”, Aldus Stefan Brzozowski, divisiedirector fashion bij bol.com.

Zalando ziet tijdelijk af van verkoopcommissies

Winkeliers in Nederland en Duitsland hoeven tot eind mei geen verkoopcommissies te betalen voor het verkopen van kleding via Zalando.

Bovendien schakelt het bedrijf over naar wekelijkse uitbetalingen van omzetten die aangesloten winkeliers en merken realiseren. Hiermee probeert Zalando de cashflow van zijn klanten deels in stand te houden en hen na de coronacrisis blijvend aan zich te binden.

Carsten Keller vertelt dat naar zijn informatie 87 procent van de mode-omzetten via het offline kanaal worden gerealiseerd. Winkels dus. In veel Europese steden echter zijn de voordeuren van winkels gesloten en kunnen de winkeliers enkel terecht op internet. Via de achterdeur kunnen ze dus verkopen op platform als Zalando.

Zalando is al jaren bezig zijn bedrijfsmodel uit te breiden van winkel naar een marktplaats. Derde partijen zoals winkeliers en merken kunnen, tegen betaling van een commissievergoeding, hun items in de schappen leggen in het Duitse en Nederlandse filiaal van het internetbedrijf. Ze profiteren van het grote bereik en marketingkracht. Zo’n 1.500 winkels zijn aangesloten op dit Connected Retail-programma.

Connected Retail is open voor elke retailer en elk merk met een fysieke winkel met een verkoporsaccount op Zalando.

Dit is niet enkel een attente gebaar richting winkeliers en merken, maar ook noodzaak voor Zalando zelf. Hoewel de kwartaalcijfers pas op 7 mei worden gepresenteerd wijzen alle signalen erop dat modewinkels hun omzetten afgelopen weken aanzienlijk hebben zien dalen.

Foto: Thomas Kohler (cc)

Page generated in 1,262 seconds. Stats plugin by www.blog.ca