Producten van buitenlandse webshops zijn vaak onveilig

De Consumentenbond deed de afgelopen 2 jaar onderzoek naar de veiligheid van producten die gekocht zijn bij buitenlandse webshops. En we bestellen massaal online, niet alleen bij Nederlandse online winkels, maar ook steeds meer bij buitenlandse webwinkels.

Niet voldoen aan veiligheidseisen

Tijdens het onderzoek werden in een tijdsbestek van 2 jaar 250 producten gekocht bij populaire online shops. Na ontvangst werden de artikelen gecontroleerd op de veiligheidseisen die zijn vastgelegd in de EU. In twee derde van de gevallen blijken de producten niet aan die eisen te voldoen. Het gaat om producten die bestelde zijn bij AliExpress, Wish.com, Amazon/Amazon marketplace, Light in the Box en eBay.

Webwinkels willen producten niet altijd retour ontvangen

Consumenten bestellen massaal bij webwinkels en veel van die producten worden retour gestuurd. Je begrijpt wel dat zo’n retourproces uiteindelijk veel tijd (en dus geld) kost voor de winkels. Daarom zijn er al webshops die online retouren vernietigen. Maar het lijkt zelfs nog gekker te worden. Het Financieel Dagblad publiceerde gisteren een artikel over webwinkels die klanten producten niet eens meer laten retourneren. Het proces is dus zo kostbaar dat het zelfs goedkoper is om een klant zijn geld terug te geven of nog een product toe te sturen.

Consument mag goedkope producten houden

De krant deed een rondvraag en hieruit blijkt dat het steeds vaker voorkomt dat consumenten bestelde producten niet terug hoeven te sturen. Het gaat dan vaak om relatief goedkope producten die minder dan € 25 hebben gekost. Ook bij Bol.com en Coolblue komt dit voor. Soms krijgt de klant zelfs het advies om het product op Marktplaats te zetten of om het op een milieuvriendelijke manier weg te gooien. En het gaat echt niet alleen om beschadigde producten. De webwinkels zelf gaan inhoudelijk niet echt in op deze ontdekking van het FD. In een reactie laat Coolblue bijvoorbeeld weten dat het ‘heel soms’ retouren bij klanten laat, terwijl uit de rondvraag van de krant is gebleken dat dit toch regelmatig gebeurt.

Nederlanders retourneren massaal

Begin dit jaar liet pakketbezorger DPD weten dat we in Nederland de twijfelachtige eer hebben koploper te zijn in het retour sturen van pakketjes. Het retourpercentage in ons land bedraagt 13 procent. Niet verwonderlijk is dat de meest verstuurde retouren plaatsvinden binnen het fashionsegment. Uit het onderzoek dat DPD liet uitvoeren bleek verder dat Nederlanders bovendien veel waarde hechten aan het gemak om bestellingen retour te sturen. 29 procent van de Nederlanders vindt de optie om gratis te kunnen retourneren de belangrijkste afweging bij het plaatsen van een online bestelling.

Retourvoorwaarden van de grootste webshops

Iedere webshop heeft zijn eigen retourvoorwaarden. En aangezien wij daar als Nederlanders blijkbaar veel waarde aan hechten, hebben we die van een aantal grote webshops op een rijtje gezet:

Coolblue: Je kunt binnen 30 dagen nadat je het product ontvangen hebt, je retour aanmelden. Hierna krijg je nog eens 14 dagen de tijd om je product gratis terug te sturen. Je kunt het dan ruilen of je geld terug laten storten.

Bol.com: Zowel bij artikelen van bol.com als bij artikelen van verkopers via bol.com is er altijd een retourtermijn van minstens 30 dagen. Bij artikelen die je koopt bij een particuliere verkoper geldt een retourtermijn van 14 dagen. De retourtermijn gaat in op de dag dat jij het artikel ontvangt.

Zalando: Ongedragen artikelen kunnen kosteloos binnen 100 dagen aan ons worden geretourneerd.

Wehkamp: Retourneren kan gratis via een DHL ServicePoint binnen de bedenktijd van 30 dagen. J

H&M: Je kunt je bestelling annuleren of retourneren vanaf de datum waarop je de bestelling hebt geplaatst tot 30 dagen na ontvangst van de bestelde artikelen. Als de artikelen aan jou in rekening zijn gebracht, ontvang je het bedrag inclusief de standaard verzendkosten en exclusief de retourkosten (€ 0,99) terug, mits hiervan sprake is.

We zijn in ons land dus behoorlijk verwend wanneer het gaat om het retourneren van bestellingen. Toch moeten we er serieus rekening mee houden dat we in de toekomst moeten gaan betalen om artikelen terug te sturen. Sommige webshops hanteren al een maximum aan het aantal gratis retouren.

ROPO: hoe de brug tussen online en offline is geslagen in 2021

Stel: je bent digital marketeer. Je werkt voor een retailer. Grote kans dat zo’n 90% van alle aankopen niet in de webshop, maar offline – in een ‘ouderwetse’ winkel van bakstenen – plaatsvindt. Wat is dan één van je grootste focuspunten voor de komende jaren? Juist. Het verbinden van online met offline, zodat je digitale media kan sturen op dat wat de meeste waarde heeft: offline gedrag. In dit artikel ontdek je welke stappen je moet nemen om te zorgen dat de business resultaten door inzet van digitale media significant verbeteren.

Wat is ‘ROPO’ en waarom is het belangrijk?

Als je geen retailer bent, vraag je je wellicht af: ‘wat is ROPO?’ ROPO betekent: Research Online, Purchase Offline. Kort samengevat gaat het over de effecten van wat mensen online doen op het offline (koop)gedrag. En waarom dat nou precies belangrijk is als je fysieke winkels hebt? Dat heeft te maken met het volgende:

 • De ‘offline wereld’ (lees: retail) is gigantisch. 90,4% van alle aankopen vindt nog steeds plaats in een winkel van cement en bakstenen.
 • Ook de ‘online wereld’ is groot. We brengen er veel tijd door. Gemiddeld maar liefst vier uur en 44 minuten per dag. Mede om die reden blijven digitale media-investeringen groeien.

Die online en offline werelden zijn sterk met elkaar verbonden. Dat blijkt wel uit het volgende:

88%

56%

17-46%

van alle kopers zoekt productinformatie online voordat ze een aankoop doen

van alle aankopen buiten de supermarkt wordt beïnvloed door digitale interacties

is de uplift in fysiek winkelbezoek door digitale interacties

Heb je een fysieke winkel, dan heb je een probleem 

Online customer journeys zijn vrij goed in kaart te brengen. Online conversies kunnen met behulp van verschillende modellen aan digitale campagnes geattribueerd worden. Maar gaat iemand na oriëntatie online naar een fysieke winkel om daar een aankoop te doen? Dan verlies je diegene als het ware uit het oog en is er vanuit het perspectief van digitale (betaalde) media sprake van een black box:

                             Research online                         Purchase offline

Je haalt niet het maximale uit je digitale media-investeringen, doordat er veel minder conversies (zoals store visits en sales) aan digitale media worden toegekend waar wel degelijk een invloed op is geweest. Een onderwaardering dus, die weer leidt tot suboptimale mediaplanning en -optimalisatie. Om die reden is het verbinden van online en offline met als doel de werkelijke waarde van digitale media aantonen een van de belangrijkste focuspunten voor digital marketeers die werken voor retailers.

Goed nieuws: er zijn oplossingen!

Grofweg hebben deze oplossingen betrekking op het meten en linken van store visits en offline sales aan digitale media. Zie hieronder een overzicht van de oplossingen per kanaal:

Realtime impact

De toegevoegde waarde van deze oplossingen is dat ze de werkelijke impact van online kanalen realtime inzichtelijk maken. Adverteerders kunnen actief sturen op en optimaliseren naar resultaten die echte business impact hebben in plaats van sturen op secundaire metrics (denk aan: bereik of online micro-conversies). Iedere euro digitaal mediabudget levert hierdoor onderaan de streep meer op.

Wat is onze visie op ROPO?

Veel van deze oplossingen zijn vrij nieuw en nog volop in ontwikkeling. De eerste testresultaten zijn veelbelovend. Dit, in combinatie met de toenemende vraag vanuit adverteerders, zal ervoor zorgen dat de technologie zich sneller zal ontwikkelen. Onze visie op ROPO binnen digitale media is dan ook:

Eén verbonden wereld in 2021

‘Lekker cheesy’, zul je denken. Klopt. Maar het geeft perfect weer wat we bedoelen. Concreter betekent het:

 • Customer journeys zijn 100% inzichtelijk. Er is in veel mindere mate sprake van de eerder besproken black box. Op basis van gemeten (offline) gedrag kan er realtime inzicht worden verkregen in wat er gebeurt na bijvoorbeeld een online impressie of klik. 
 • Effectiviteit van online performance campagnes stijgt, doordat de werkelijke waarde van online kanalen wordt aangetoond en hierop kan worden geoptimaliseerd.
 • Online, offline, het maakt niet meer uit. Merken optimaliseren online naar omnichannel sales en omzet. Of die via het online of offline kanaal gegenereerd wordt, maakt niet meer uit. Een sale is een sale en omzet is omzet. 
 • KPI-integratie. Merken zullen als gevolg van deze ontwikkelingen de doelstellingen van verschillende afdelingen (denk bijvoorbeeld aan retail en media) meer op elkaar afstemmen. Dat geldt dan ook voor budgetten.
IPIO: als ROPO volwassen is geworden

Uiteraard is bovenstaande toekomstmuziek. De technologie is ver, maar nog niet helemaal ready-to-go. Implementatie is ingewikkeld. Er zijn veel afdelingen bij betrokken. Denk onder andere aan legal vanwege gebruik van persoonsgegevens en marketing intelligence vanwege het aanleveren van salesdata. Dat zorgt ervoor dat implementatie niet over één nacht ijs gaat. Om die reden werkt Greenhouse met een ROPO maturity model. Dit model is enerzijds als een roadmap richting het einddoel: één verbonden wereld. Anderzijds geeft het model inzicht in waar een merk staat in zijn ROPO maturity. Afgekort heet dit model IPIO. 

IPIO staat voor:
 • Implementation (fase 1). Deze fase draait om het implementeren van de technologieën. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van lengte- en breedtegraden van winkels aan een Facebook-pagina.
 • Piloting (fase 2). De technologie is nieuw. Deze fase draait om testen die antwoord geven op de vragen: werkt de technologie en is de data betrouwbaar?
 • Incrementality (fase 3). Sturen op offline gedrag is pas waardevol als het store visits of offline sales oplevert die anders niet zouden plaatsvinden. Deze fase moet antwoord geven op de vraag: leveren online media extra resultaten op?
 • Objective & KPI (fase 4). Als blijkt dat digitale media incrementele offline resultaten opleveren, dienen performance campagnes geoptimaliseerd en afgerekend te worden op zowel online als offline sales. Vanaf dat moment rest alleen nog de vraag: hoe genereer je die sales zo kostenefficiënt mogelijk?

Doorloopt een merk al deze stappen? Dan is het hoogste niveau van ROPO maturity bereikt: één verbonden wereld.

Werkelijke waarde

ROPO is voor retailers een van de belangrijkste focuspunten van 2020/2021. Nieuwe technologieën maken het mogelijk de werkelijke waarde van digitale media aan te tonen en de impact op business resultaten significant te vergroten. Omdat implementatie enige tijd kost, is het verstandig nu alvast de eerste stappen te zetten. Des te eerder ben je spekkoper.

Over de auteur: Boris Jurriens is social strategist bij Greenhouse Group.

Dit is de leukste taalvout van 2019!

Taalvoutjes verzamelt de leukste en meest opvallende taalfoutjes en deelt deze, vaak hilarische fouten, via hun social mediakanalen. Op Facebook heeft Taalvoutjes zelfs bijna 500.000 volgers. De afgelopen weken konden volgers van het account stemmen op de leukste taalfout, of taalVout, zoals het door Taalvoutjes wordt genoemd.

Winnaar ‘Taalvout van het jaar 2019’: herzlich wilkommen

Winnaar van de leukste taalvout van 2019 is een bord waarop in meerdere talen voor drijfzand wordt gewaarschuwd, maar Duitsers welkom worden geheten. Zien is natuurlijk beter dan lezen. Dit is het bord dat de titel ‘Taalvout van het jaar 2019’ heeft gekregen.

Taalvoutje drijfzand 2019

Alle alternatieven voor jouw Magento 1 webshop op een rij

Magento stopt per 1 juni 2020 met de ondersteuning van het verouderde Magento 1. Dat betekent dat iedere Magento 1 webshop geen updates meer ontvangt en daardoor grote veiligheidsrisico’s loopt. Gelukkig zijn er verschillende E-commerce oplossingen voor jouw webshop. We hebben al deze opties eerder voor jou op een rij gezet. Nu hebben we deze alternatieven grondig onderzocht en vergeleken. Zo kun jij nog bewuster kiezen welke E-commerce oplossing het beste past bij jouw webshop als alternatief van Magento 1.

Magento-alternatieven-WooCommerce

Industriële revolutie 4.0 of liever revolutie 4.0?

De eerste industriële revolutie was er eentje die ons de stoommachines heeft gebracht. De tweede industriële revolutie staat bekend om de komst van elektriciteit en de derde industriële revolutie bracht ons het internet. Die veranderde onze manier van communiceren en maakte de wereld een stuk ‘kleiner’. Nu zitten we in de industriële revolutie 4.0. een vervolg op de digitale revolutie die grote impact heeft op onze bedrijfsvoering, de manier van werken en ons bestaan.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Industrie 4.0 meer revolutie 4.0

Men heeft het voornamelijk over industrie 4.0, omdat het veel impact heeft op de manier waarop de fabrieken zijn ingericht en georganiseerd. Niet alleen zien we hier grote veranderingen door robotisering, ook de manier waarop robots en machines op elkaar inspelen, omdat ze middels IoT aan elkaar verbonden zijn en zelfregulerend zijn geworden.

Mijn kijk hierop is vooral gericht op de digitale transformatie die we over de hele linie ervaren en wat we allemaal om ons heen zien veranderen. Hoe snel het gaat had ik zelf door toen ik ergens las over de app TikTok en de schrijver erbij had gezet dat als je die app nog niet kende je duidelijk van een andere generatie (ofwel ouder) bent. Hoe ouder ik word, hoe meer ik in de gaten krijg dat het echt allemaal super snel gaat. En als je jezelf er dan in gaat verdiepen kom je pas echt de bijzondere voorbeelden en vergelijkingen tegen.

Zoals hoe we  in negentien jaar (2000 tot 2019) het merkbeeld binnen de mobiele telefonie hebben zien veranderen:

Dit interview met Bill Gates in 1995 over de opkomst van het internet laat goed zien hoe verschillende generaties aankijken tegen verandering en nieuwe technologie:

Omdat mijn voorkeur uitgaat naar het digitale aspect binnen de industriële revolutie 4.0 en dan met name binnen retail, e-commerce en de menselijke factor heb ik het persoonlijk liever over revolutie 4.0.

Industriële revolutie 4.0 in vogelvlucht

Het zijn duidelijk niet alleen de fabrieken die worden geraakt door deze laatste digitale revolutie. Velen met mij hebben zo nu en dan nog wel eens moeite met nieuwe denken en de snelheid waarmee alles verandert. Je bent net gewend om te werken met die ene app, is deze alweer vervangen door iets anders. Maar het brengt ook veel nieuwe mogelijkheden. Kijk maar naar de voorbeelden uit het filmpje in de introductie van dit artikel. Daar kunnen we een recenter voorbeeld – TikTok – aan toevoegen. Die app heeft inmiddels 800M maandelijkse actieve gebruikers.

En dan hebben we binnen e-commerce natuurlijk de recente voorbeelden van een Amazon welke alleen voor Black Friday 200.000(!) extra mensen moest inhuren. Of Alibaba die op Singles Day 38,4 miljard dollar wist binnen te harken. We zien dat consumenten er niet meer voor terugdeinzen om ook luxere en duurdere cadeaus af te rekenen met de mobiel of andere wearables. Er komt een generatie aan die door deze ontwikkelingen niet eens meer in de gaten heeft dat er iets is gekocht vanuit social media of een webshop. Het gaat als het ware haast vanzelf.

Technologie als krachtbron

Dat brengt me dan met een mooi bruggetje bij technologie. We weten allemaal dat deze digitale revolutie zich vooral kenmerkt door verschillende vormen van technologie die we nu al in meer of mindere mate in ons leven terugzien of herkennen. Of het nu gaat om het feit dat achttien procent van de Nederlandse bevolking inmiddels al spraakgestuurde opdrachten geeft aan slimme apparaten (bij jongeren is dit maar liefst 55%) of om het feit dat je smartphone vele malen krachtiger is dan alle computers bij elkaar die NASA ten tijde van de maanlanding tot haar beschikking had en twintig procent van de jongvolwassen Amerikanen heeft toegegeven de smartphone zelfs te gebruiken tijdens seks. Logisch dat het dataverbruik over het eerste halfjaar van 2019 met achttien procent gestegen is.

Even wat technologische ontwikkelingen op een rij die een bijdrage leveren aan de revolutie 4.0.

Cloud computing

Het beschikbaar stellen van hardware, software en data via het internet als stroom uit het stopcontact. Mensen van mijn leeftijd kennen de periode nog dat we een serverruimte hadden op kantoor. Ow, dat is bij je bedrijf nog steeds het geval? Nou, dat behoort eigenlijk al tot het verleden, want alles is via de cloud verkrijgbaar. Wil je hier graag meer over weten? Kijk dan de keynote van de Nederlandsche (CTO van Amazon.com) Werner Vogels tijdens AWS re:invent.

Een aantal voordelen van de cloud voor ondernemers; alles is schaalbaar en flexibel, het scheelt kosten, er is geen investering nodig, het is veilig en je kunt altijd en overal je werk doen zolang je maar verbonden bent met het internet.

Blockchain

Het Nederlandse woord blijkt: blokketen. De blockchain kan worden omschreven als een manier waarop gegevens worden vastgelegd. Deze gegevens kunnen gaan over bankoverschrijvingen, notariële akten of persoonlijke berichten. Het is in de basis een veilig en eenvoudig te controleren systeem. De bekendste vorm waarin we de blockchain-technologie terug zien komen is in de vorm van cryptogeld.

De grootste impact die blockchain heeft en zal krijgen is het elimineren van externe tussenpersonen. Dit zal grote impact hebben op bijvoorbeeld banken en notarissen.

Een praktisch voorbeeld van hoe blockchain nu al wordt ingezet is dat van GUTS. Zij maken het door middel van de blockchain mogelijk om veilig te handelen in tickets.

Internet of Things (IOT)

Internet of Things of in het Nederlands het internet der dingen. De meer moderne visie op IoT is een visie waarbij alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet en met elkaar communiceren. Wie had gedacht dat horloges, auto’s, televisies, koelkasten, wasmachines, telefoons gekoppeld zouden worden aan het internet? Sterker nog, deze apparaten communiceren met elkaar en zorgen dat het ons makkelijk wordt gemaakt.

Met de komst van het nog snellere 5G netwerk zullen deze toepassingen nog verder kunnen worden uitgebreid. Tot voor kort was het niet veilig genoeg om te vertrouwen op het netwerk, maar met de komst van 5G zal dit zeker veranderen.

Artificial Intelligence (AI)

Daar is ze dan de dame uit de film Weird Science. Ik kan me nog goed herinneren hoe verliefd ik op haar was, of misschien niet op haar maar op het idee dat je zelf iets of iemand tot leven kan laten komen met behulp van een computer. Misschien wel de meest sprekende manier waarop artificial intelligence (AI) te omschrijven is. 

Artificial intelligence wordt in het Nederlands kunstmatige intelligentie. Het idee achter AI is dat technologie in staat is om verbanden te leggen, of beter in staat zijn te denken als mens. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke AI. In het laatste geval wordt er vooral alles aan gedaan om intelligent te lijken maar dat niet te zijn, denk bijvoorbeeld aan zoekalgoritmen. Dit onderscheid kan ook worden uitgelegd als twee uitersten binnen hetzelfde fenomeen.

Als we in staat zijn om AI echt verder door te ontwikkelen, dan kun je zelf wel fantaseren over alles waar dit impact op zal gaan hebben. Bekijk maar eens welke voorbeelden er hier worden aangehaald.

3D printing

We kunnen door de komst van 3D printers zelf van alles driedimensionaal printen van metaal, kunststof en keramiek. Dus we hoeven niet meer iets te bestellen of afhalen, we kunnen het gewoon printen! Dat is wel zo makkelijk. Moet je wel patronen voor de printer hebben. Het wordt nog steeds het meest toegepast binnen prototyping, maar je kunt je (zeker na het bekijken van deze voorbeelden) een voorstelling maken van de mogelijkheden als deze ontwikkelingen evolueren. Kijk maar eens naar hoe ze deze Lamborghini hebben geprint en wat ze hebben kunnen doen vanuit de medische hoek voor deze Utrechtse patiënt.

Virtual reality (VR)

Om nog weer even het bruggetje te maken naar mijn verliefdheid binnen AI. Virtual reality doet zeker mee, maar blijkt nog niet zo hard te gaan als we misschien ooit hadden verwacht. 

Virtual reality laat zich omschrijven als een digitale omgeving waar we de echte wereld simuleren. Bij augmented reality gaat het veel meer om het combineren van beide werelden. We zien op diverse plekken toepassingen van augmented reality opkomen, zoals in diverse social media apps. Binnen de gaming-industrie zijn VR en AR al gemeengoed en de toepassingen binnen de commercie zullen de komende periode ook sneller toenemen.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld waarbij patiënten minder pijn ervaren tijdens een operatie of behandeling, of naar deze toepassing in de retail waarbij jij je schoenen al kunt passen zonder dat je ze eerst hoeft te bestellen. In dit artikel lees je meer over wat het is en hoe ver we nou echt zijn.

Quantum computing

Supersnelle supercomputers. Intelligente en krachtige quantumcomputers, daar wordt heel druk aan gewerkt (of om gestreden) door bedrijven als IBM, Alibaba, Google en Microsoft. Het grote verschil tussen een normale computer en een quantumcomputer is dat de laatstgenoemde zowel de nul en één als de quantumpositie aan schijnt te kunnen nemen, dit noem je qbits (of qubits).

Computers als deze kunnen zeer complexe data- en rekenmodellen aan in korte tijd en zullen de veranderingen in AI enorm versnellen en ons in staat stellen nieuwe materialen te ontdekken. Kenners stellen dat een quantumcomputer de blockchain in één dag zou kunnen hacken. Lees hier meer over hoe Google dit al bijna voor elkaar heeft gekregen.

Robotica

Dit is vooral in industrie 4.0 de grootste verandering. Zowel in fabrieken, in de landbouw en in de bouw zien we meer en meer robots komen. We zijn er nog niet aan toe dat we thuis ook een robotassistent hebben (helaas), maar zien binnen e-commerce in fulfilment steeds meer dat menselijk handelen wordt vervangen door robots. Zoals we zien in het het filmpje hieronder worden de Amazon robots gemaakt in Boston en doen ze hun eigen tests en zetten zichzelf op een pallet om verscheept te worden naar een fulfilment centrum.

Impact van deze industriële revolutie 4.0

We denken vaak dat het allemaal wel meevalt. Of dat het juist heel snel gaat. Bill Gates zei ooit dat we denken dat het de komende twee jaar veel sneller zou gaan dan de werkelijkheid en dat we dan de komende vijf tot tien jaar weer onderschatten. We zijn blijkbaar niet zo goed in het voorspellen van de toekomst. 

Wat we wél kunnen voorspellen is de impact van revolutie 4.0. Deze is al enorm en zal nog groter zijn dan we nu al hebben gezien. We zitten nog maar aan het begin. Zelfrijdende auto’s en bezorgdiensten (lees hier over Walmart en Duro), de komst van de Hyperloop in Groningen, praten tegen apparaten om het ons makkelijk te maken en landbouwmachines die ons eten verbouwen en rooien zonder menselijk tussenkomst. Dat vinden we nu al bijna normaal. Maar denk eens verder en beeld je in hoe de toekomst eruit kan komen te zien. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Er is een flink aantal bedrijven enorm aan het innoveren, maar er zijn tegelijkertijd ook bedrijven die nog niet helemaal doorhebben hoe snel de wereld om ons heen aan verandering onderhevig is. Deze bedrijven zullen een inhaalslag moeten maken in hun digitale transformatie. Al deze transformatie en nieuwe technologieën samen zorgen voor enorme hoeveelheden data die we met elkaar moeten zien op te slaan, verwerken en interpreteren om weer verdere vervolgstappen te maken.

De meeste impact zie ik vooral voor ons als mensheid. We gaan écht een nog grotere verschuiving meemaken in werkgelegenheid. En daarmee ook met onze purpose. Want wat is ons aandeel als mens als een groot deel automatisch gaat en door robots en technologie is vervangen en ik dus ander werk moet doen? Wat mij het meest opvalt is het tempo waarmee we in staat blijken om de verandering te omarmen. Voor jongere mensen is het haast als vanzelfsprekend en voor mensen die al wat vlieguren hebben wordt dit steeds moeilijker.

Voordelen revolutie 4.0

Producten worden beter, goedkoper en persoonlijker door revolutie 4.0. We betalen minder voor betere spullen die ook nog eens naadloos aansluiten bij persoonlijke voorkeuren. Klinkt mij als muziek in de oren. En dat is natuurlijk niet alleen zo voor producten, zeker ook voor de manier waarop we straks shoppen. Er zal geen verschil meer zijn tussen on- en offline. Dit ervaren we nu al steeds minder. Straks is dit door de technologie die we op, aan of in ons dragen de nieuwe standaard.

Nog sneller en makkelijker kunnen we beschikken zaken die we nodig hebben. Of het nu gaat om snelle leveringen van bestellingen, betalen met ons gezicht of oogherkenning of zelf printen van het onderdeel dat we missen. De revolutie 4.0 brengt ons eindeloze mogelijkheden.

Ook zal er snel iets moeten gebeuren met de manier waarop we nu mensen opleiden. In mijn tijd was de literatuur vaak al achterhaald. Gelukkig hadden we docenten die zelf uit het vak kwamen en dit konden bijsturen. Zo kan ik me indenken en hoor en zie ik dat steeds meer mensen niet klaar zijn voor de nieuwe tijd. In de basis zullen we met elkaar mensen moeten vervangen voor bepaalde repeterende processen en sneller moeten bij- of omscholen. Hierbij gaat vooral creativiteit steeds belangrijker worden.

Toezicht op revolutie 4.0

In deze disruptieve tijd zien we aan alle kanten dat toezicht het niet bij kan houden. Overheden en controlerende instanties kampen met achterstanden en hebben te weinig resources om de snelle veranderingen te volgen. Er wordt achteraf met hoge boetes gestrooid en wetgeving geïmplementeerd die nog niet helemaal goed doordacht en werkbaar is. Zie de update van GDRP/AVG of de manier waarop Booking.com wordt teruggefloten vanwege wetgeving die vanaf 17 januari 2020 strenger is.

In de volgende video kun je goed zien wat de impact is van gezichtsherkenning en het gebrek aan toezicht op onze privacy.

Elk bedrijf een techbedrijf 

Alle bedrijven met een website zijn in principe ook techbedrijven en zullen zich moeten realiseren dat het gaat om het neerzetten van je merk. Daarmee is het goed om in de basis de instelling aan te nemen dat je technologische veranderingen omarmt en dat bedrijven zich opstellen als mediabedrijven en zorgen voor verhalende en inspirerende content, video en afbeeldingen die tot de verbeelding spreken. Het merk moet persoonlijkheid krijgen, hebben en houden en dit moeten we gaan vertellen op de manier waarop de potentiële doelgroep het graag wil. Storytelling is belangrijker dan ooit.

Zeker als je nagaat dat het spraakgestuurde deel een steeds belangrijker onderdeel wordt van ons bestaan is het van belang dat je hierop inspeelt met een sterk merk. Je kunt maar beter als merk top of mind zijn als iemand besluit met voice iets te bestellen. Je kunt je indenken wat het moet gaan kosten om op generieke voice commando’s op nummer één te komen. Dus moeten bedrijven voor zorgen dat men ons merk nu al in gedachten heeft als ze iets willen bestellen of meer willen weten. In geval van dat laatste heb ik één goede voice-tip: “Hey Siri, kun je de Ask Mathijs podcast opstarten?”

Over de auteur: Mathijs Kok is chief podcast bij @AskMathijs.

Google Maps bestaat 15 jaar; tijd voor een nieuw uiterlijk

In 2005 besloot Google de hele wereld in kaart te willen brengen. Sindsdien hebben ze de grenzen van wat kaarten te bieden hebben steeds verder verlegd. Een kaart is al veel meer dan een hulpmiddel om snel de weg van A naar B te vinden. Je kan er nu ook locaties mee verkennen en dingen mee gedaan krijgen. Vandaag de dag gebruiken ruim 1 miljard mensen Google Maps om meer van de wereld te zien.

Vandaag vieren ze de vijftiende verjaardag van Google Maps met een nieuwe look en productverbeteringen aan de hand van feedback die ze van gebruikers ontvangen.

Toegang tot tools & informatie

Vanaf vandaag biedt de nieuwe versie van de Google Maps-app voor Android en iOS je direct toegang tot alles wat je nodig hebt, en wel via vijf handige tabbladen: Verkennen, Forenzen, Opgeslagen, Bijdragen en Updates.

 • Verkennen: Ben je op zoek naar een snelle hap, live muziek of een interessant museum? Op het tabblad Verkennen tref je informatie, scores en recensies aan voor zo’n 200 miljoen locaties in alle delen van de wereld, van lokale restaurants tot attracties en gezichtsbepalende monumenten in de buurt.
 • Forenzen: Of je nu met de auto of het openbaar vervoer reist, via het tabblad Ga vind je altijd de meest efficiënte route. En als je je dagelijkse woon-werktraject instelt, wordt je er ook real-time verkeersupdates, reistijden en suggesties voor alternatieve routes.
 • Opgeslagen: Gebruikers hebben meer dan 6,5 miljard locaties in Google Maps opgeslagen. En dat kun jij ook doen, of het nu gaat om de nieuwe bakkerij om de hoek of het wereldberoemde restaurant op je volgende vakantiebestemming. Je kunt al deze locaties nu op één handige plek vinden, plannen maken voor je volgende trip en aanbevelingen delen voor de locaties die je hebt gezocht.
 • Bijdragen: Jaarlijks dragen honderden miljoenen gebruikers informatie bij om Google Maps up-to-date te houden. Via het nieuwe tabblad Bijdragen kun je in een handomdraai lokale kennis delen, zoals informatie over wegen, adressen en ontbrekende locaties, recensies en foto’s. Elke bijdrage helpt andere gebruikers met het verkennen van nieuwe plekken en om te beslissen wat ze gaan doen.
 • Updates: Het nieuwe tabblad Updates biedt je toegang tot een feed met trending locaties die je absoluut een keertje moet bezoeken. Deze tips worden gedeeld door experts en uitgevers. Je kunt hier aanbevelingen verkennen, achterlaten en delen met je netwerk, maar ook direct chatten om antwoorden op je vragen te krijgen.
nieuw-logo-google-maps
Nieuw logo Google Maps

Zoveel verdient Google aan jou dankzij alle advertenties

Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, verdient flink aan alle gesponsorde links en advertenties. Maar liefst 85% van alle inkomsten komt uit advertenties op Google en YouTube. In 2019 bedroegen de totale advertentie-inkomsten van Alphabet $ 133 miljard. Daarmee is het meteen het grootste reclamebedrijf ter wereld. The Next Web berekende hoeveel Google verdient aan alle gebruikers.

Van 70 miljoen naar 133 miljard

In 2001 haalde Google zo’n 70 miljoen dollar binnen aan advertentie-inkomsten. Inmiddels is dat opgelopen tot 13 miljard in 2019. Sinds 2006 hoort ook YouTube bij Google. Zij zorgen voor ongeveer 10 procent van de totale inkomsten van Alphabet. Video wordt steeds populairder, dus wij verwachten dat dat YouTube nog wel even door blijft groeien. The Next Web probeerde te berekenen hoeveel Google precies aan jou heeft verdiend de afgelopen 20 jaar.

349 dollar per gebruiker

De cijfers die uit de berekening komen van The Next Web, vallen ons nog wel mee. Bij benadering heeft Google ongeveer 349 dollar aan iedere gebruiker wereldwijd verdiend in de afgelopen 20 jaar. Dat is een gemiddelde, er zijn natuurlijk altijd mensen die er bijna een sport van maken om op zoveel mogelijk advertenties te klikken.

Onderscheid tussen advertenties en ‘gewone’ links

Het wordt trouwens steeds lastiger voor gebruikers om het verschil te zien tussen een ‘gewone’ link en een advertentie. Dat doet Google natuurlijk bewust, maar als gebruiker kan dat best irritant zijn. Voorheen was het heel duidelijk te zien welke links gesponsord waren, nu moet je echt goed kijken om het woord ‘Ad’ te ontdekken. Op deze manier zou Google de advertentie-inkomsten weleens een flinke boost kunnen geven.

Google Play Store

Ook interessant: de inkomsten uit de Google Play Store. Die zijn namelijk niet mis. Tot en met 2019 kregen ontwikkelaars in totaal 80 miljard dollar uitgekeerd aan inkomsten. Het gaat om wereldwijde inkomsten, behalve de Chinese markt, sinds Android in 2008 van start ging. Overigens doet de App Store het beter, ontwikkelaars verdienden daar tot 2019 in totaal 120 miljard dollar. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 2 miljard actieve apparaten met Google Play, tegenover 1,4 miljard iOS-apparaten.

​Eigen webwinkel starten: is dat nog verstandig?

Veel mensen lijkt het leuk om een eigen webwinkel te starten. Dat is natuurlijk ook hartstikke leuk, want wie wil nou niet leuke producten verkopen en ook nog winst maken?

Bovendien is het tegenwoordig ook erg makkelijk om een webwinkel in de lucht te krijgen.

Vroeger was dit tamelijk ingewikkeld, omdat je ook kennis moest hebben van programmeren. En een echte professionele webwinkel laten maken kostte toentertijd meer dan duizenden euro’s. Het was vaak maatwerk, bij webhosting kwam veel kijken en support naderhand was arbeidsintensief en dus kostbaar.

Dat is natuurlijk een drempel voor de kleine ondernemer die wat bij wil verdienen.

Tegenwoordig is die drempel echter een stuk lager geworden. Webwinkels kun je al tegen relatief scherpe prijzen laten bouwen, aangezien ze voornamelijk gestandaardiseerd zijn. Denk aan webwinkel software zoals WooCommerce, Magento of Shopify die tegenwoordig zowat kant en klare webwinkels kunnen opleveren.

Het is dus zeer gemakkelijk om een webwinkel te starten, maar is het ook verstandig? De concurrentie is groot en de zogenaamde market places snoepen steeds meer marktaandeel af.

Meer webwinkels dan ooit tevoren

Vanwege de laagdrempeligheid zijn er nu meer webwinkels dan ooit tevoren. De afgelopen tien jaar is het aantal webwinkels in Nederland verdriedubbeld. Volgens het CBS zijn er op dit moment zo’n 40.000 webshops in Nederland.

Dit kan enerzijds als een nadeel worden beschouwd, maar anderzijds als een voordeel. Een nadeel is dat je moet concurreren met veel andere webwinkels en dat dit lastig kan zijn. Je zal dan bijvoorbeeld lage prijzen moeten hanteren en op een goede manier moeten adverteren.

Het voordeel van een webwinkel starten is echter dat je tegenwoordig niet meer veel risico hoeft te lopen. Je kunt bijvoorbeeld aan drop shopping doen. Dit betekent dat de producten nooit echt bij jou terecht komen, maar dat ze gelijk worden doorgestuurd naar de klant. Je hebt dus geen voorraad en je loopt dus geen risico.

Je moet er dan wel voor zorgen dat je goed kunt adverteren. Dit kun je uitbesteden, maar je kunt er ook voor kiezen om een originele invalshoek te gebruiken.

Platformen om te verkopen

Tegenwoordig zijn er veel webwinkels die niet alleen via hun eigen website producten verkopen, maar ook op zogenaamde platformen (ook wel marketplaces genoemd).

Een marketplace is een plek waar je je producten kunt verkopen tegen een bepaalde commissie. Het voordeel van producten verkopen via een platform is dat je een grotere doelgroep bereikt.

Deze platforms (zoals bol.com of Zalando) trekken namelijk veel standaard bezoekers waar jij direct gebruik van kunt maken.

Het nadeel ervan is echter dat ze ook een commissie vragen. Je maakt dus minder winst op je producten, of je bent genoodzaakt om je producten tegen duurdere prijzen te verkopen.

Platforms worden echter steeds groter en trekken veel publiek. Daardoor is het tegenwoordig lastig om als kleine webshop daarmee te concurreren. Een beetje oneerlijk, maar zo werkt de neoliberale markt helaas.

Daarom moet je de afweging maken of een webwinkel nog wel verstandig is in een markt waar Bol.com, Zalando en andere grote spelers steeds meer de dienst uitmaken.

Tel hierbij op dat Amazon nu echt serieuze stappen zet binnen Nederland en het speelveld wordt alleen maar nauwer. Misschien kan je jouw aanbod beter direct op een market place aanbieden en die eigen webshop even laten voor wat het is?

Niet noodzakelijk, maar het geeft je in ieder geval stof tot nadenken.

Unieke invalshoek

Met het starten van een eigen webwinkel, is het aan te raden om te kiezen voor een unieke invalshoek. Het nadeel is dat er heel veel webwinkels zijn. Het voordeel is dat ze heel veel op elkaar lijken en dat je er daardoor gemakkelijk uit kunt springen.

Kijk waarin jij je kan onderscheiden ten opzichte van een market place. Dit kan bijvoorbeeld service zijn. Of een eigen showroom waar klanten langs kunnen komen.

Heb jij een uniek haakje, een uniek product of iets wat toekomstbestendig is: start dat vooral je webshop!

[Fotocredits © Mymemo – Adobe Stock]

Podcasts en Digitale Assistenten in de lift

Uit de meest recente versie van Trends in Digitale Media (TIDM) blijkt dat de virtuele assistent aan een opmars bezig is. Hetzelfde geldt voor de podcast. GfK, uitvoerend bureau in samenwerking met KVB-SMB, MMA, NDP nieuwsmedia, PMA en Screenforce kwam deze week met de belangrijkste resultaten naar buiten. Volgens GfK luistert ruim een vijfde van de Nederlanders met enige regelmaat naar een podcast. Bijna een tiende van de smartphonebezitters gebruikt dat device weleens om te luisteren naar podcasts. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Verder stelt GfK in 2019 de opkomst van Digital Home Assistants (DHA’s) zich verder doorzette. Bijna de helft van de Nederlanders is bekend met Digital Home Assistants. Ook dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018. Het bezit van de DHA neemt toe van 8% in 2018 naar 14% van de Nederlanders in 2019. Audioconsumptie is de belangrijkste functionaliteit van de DHA’s. Het beluisteren van radio (48%) en muziek streaming (38%) zijn de meest gebruikte toepassingen van de slimme assistenten.

Als gevraagd wordt in welke mate men vertrouwen heeft in de veiligheid van data/persoonsgegevens op websites en in apps van mediabedrijven komen de sociale media er het meest bekaaid vanaf. De traditionele media (voor zover die nog bestaan) doen het wat dat betreft beter in vergelijking met de online only bedrijven. Zie onderstaande grafiek:

Bron: GfK Trends in Digitale Media, december 2019

Uit TIDM blijkt verder dat de introductie van Disney+ is niet onopgemerkt is gebleven. Bijna een tiende van de Nederlanders gebruikt weleens Disney+. Meer dan de helft van de testgebruikers heeft een abonnement afgesloten op Disney+ na gebruik van de gratis testperiode. 

Tot slot blijkt dat de toename van de consumptie van digitale media invloed heeft op het bewustzijn van de schermtijd onder Nederlanders. Meer dan de helft meent te veel tijd door te brengen achter of voor een beeldscherm en een kwart maakt zich zorgen om de effecten hiervan op zijn of haar gezondheid.

Over TIDM

De steekproef bestaat uit 1.280 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruik maken van internet. Er zijn extra respondenten geworven in de leeftijdscategorie van 13-17 jaar, om uitspraken met betrekking tot jongeren met meer zekerheid te kunnen doen. De populatie is representatief voor 14.020.762 internetters. Dit onderzoek wordt sinds 2011 één keer per jaar uitgevoerd en gaat in op het gebruik van mobiele apparaten in het algemeen en specifiek voor het gebruik van media. Het totale onderzoeksrapport is voor € 1.450 te verkrijgen bij GfK.

 

The post Podcasts en Digitale Assistenten in de lift appeared first on Mediaonderzoek.nl.

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek dat is uitgevoerd door Hostnet.

Groei van .nl neemt af

De groeispurt die .nl voorheen doormaakte, neemt eigenlijk al sinds 2013 af. In dat jaar steeg het aantal domeinnamen nog met 5,3% (SIDN, 2019). Afgelopen jaar was dit slechts 1,3%. Weliswaar meer dan de 0,7% in 2018, maar .nl haalt niet meer het niveau van vroeger. “Als je kijkt naar het aantal .nl domeinnamen in de afgelopen 8 jaar, zie je duidelijk dat de groei afvlakt”, aldus Bas Schouten, Productmanager Domeinnamen bij Hostnet.

Nieuwe extensies populairder

Domeinnamen van nieuwe extensies zijn daarentegen steeds meer in trek. In 2019 groeiden ze gezamenlijk met 19,1%. Om een voorbeeld te noemen: .shop steeg met 3,9% in vergelijking met 2018 (Ntldstats, 2019). De extensie .online groeide zelfs met 34,3%. En de grootste winnaar is .fun met een toename van 212,8%.

De populariteit van nieuwe extensies wordt mede veroorzaakt doordat (korte) domeinnamen bij de traditionele extensies, zoals .nl en .com, al bezet zijn. Schouten vervolgt: “De kans is groter dat ondernemers met nieuwe extensies een domeinnaam registreren die korter, relevanter en herkenbaarder is.

punt-NL-domeinen
Het aantal .nl domeinnamen per jaar.

Online shoppen wint nog steeds aan populariteit

Nederlanders winkelen nog steeds graag online en bestellen steeds meer bij webshops uit het buitenland. Het CBS meldt vandaag dat er in het derde kwartaal van 2019 455 miljoen euro werd uitgegeven bij buitenlandse webshops in de EU. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018 is dat een toename van 20 procent. Het CBS en andere partijen houden deze statistieken continu bij, ook voor wat betreft bestellingen buiten de EU en in Nederland zelf.

​Tinder weet wanneer je een catfish bent

Als je iets hebt geleerd van programma’s als Catfish of The Circle, dan is dat waarschijnlijk dat andermans foto’s gebruiken op je eigen profiel je uiteindelijk zal nekken. Doen alsof je iemand anders bent, of op zijn minst foto’s van een ander gebruiken, dat wordt catfishen genoemd. Je ziet het niet alleen op social media, ook binnen een datingapp als Tinder wemelt het ervan. Maar, Tinder weet wanneer het met een catfish te maken heeft.

Blauw label op Twitter

Je kent het vast wel van Twitter en Instagram: een blauw labeltje. Het is niet zoals in WhatsApp dat het betekent dat iemand je berichten heeft gelezen, het betekent simpelweg dat iemand heeft geverifieerd dat hij is wie hij is. Er wordt namelijk nogal vaak gedaan alsof men iemand anders is.

Niet voor niets is de Twitter-handle van de Amerikaanse president Trump @realDonaldTrump: er zijn tientallen fake/fun accounts met een Donald Trump-achtige naam en foto te vinden. Nu is het daarbij vaak wel duidelijk dat het niet om de echte Donald Trump gaat, maar het is toch fijn dat het blauwe vaantje er is om iet zekerder te weten dat het niet de echte is.

Een indringende trailer van de tv-serie Catfish.

Weg met het traditionele online marketingteam, dit zijn de functies van de toekomst!

Nergens zoveel buzzwords als in de marketingwereld. En het liefst in het Engels natuurlijk: growth hacking, experiential marketing, micro influencers, hyper-targeted advertising en ga zo maar door. Daarnaast zijn er nog een aantal die al jaren worden genoemd in de jaarlijkse clickbait-lijstjes, zoals big data, marketing automation, personalisatie, gamification, voice search; de lijst is eindeloos.

Waar staat marketing nu echt voor vandaag de dag? De American Marketing Association (AMA), een van de meest invloedrijke organisaties binnen de academische marketingwereld, omschrijft marketing als:

“Marketing is een functie binnen organisaties en een verzameling van processen voor het creëren, communiceren en leveren van waarde voor klanten en voor het beheersen van de klantrelatie op manieren die gunstig zijn voor de organisatie en haar belanghebbenden.”

What’s the buzz about? 

Persoonlijk vind ik de term ‘marketing’ ouderwets klinken. De algemene tendens is dat veel agencies de naamgeving wel veranderen, maar de activiteiten niet. Door ‘digital’ voor marketing te plakken of door de term ‘growth hacking’ te misbruiken. Bij Hoppinger heb ik in twee jaar tijd mijn eigen succesvolle marketingteam opgebouwd met oog op talent en specialisatie. Succesvol in de zin dat de marketingactiviteiten die we uitvoeren, in de regel meerwaarde voor de klant opleveren. Maar toch: is een dedicated online marketing team binnen een digital agency nog wel houdbaar in de toekomst? Daarnaast is het begrip ‘marketing’ zo holistisch: dekt deze term de lading van alle huidige en toekomstige activiteiten nog wel? 

De datagedreven samenleving

De evolutie van de menselijke samenleving door de eeuwen heen is gedreven door informatie. Naarmate informatie werd gedigitaliseerd dankzij technologieën, is het maken, delen en doorzoeken van gegevens veel eenvoudiger geworden. Tegenwoordig leven we meer en meer in een data-driven samenleving, waarbij technologie objecten verbindt met mensen; oftewel Internet of Things (IoT). Alledaagse voorwerpen zijn verbonden met een netwerk en via dat netwerk worden gegevens uitgewisseld.

‘Slimme’ objecten spelen hierbij een sleutelrol: met gebruik van sensoren kunnen deze de omgeving in zich opnemen en via ingebedde netwerktechnologie met elkaar communiceren, gebruikmaken van internetdiensten en de interactie aangaan met mensen. Het ideaal van de maak- en meetbare samenleving bloeit bij velen op. De verwachtingen of percepties over big data zijn omgeven door een zekere mythevorming. Er bestaat een groot geloof in big data als nieuwe, objectieve kennisbron. Maar ook big data blijft een statistische analyse, die zijn eigen beperkingen kent.

Een van de uitdagingen van de datagedreven samenleving is dat persoonlijke gedragsgegevens op een enorme nieuwe schaal beschikbaar komen. Bijvoorbeeld doordat locatiegegevens van mobiele telefoons gekoppeld worden aan consumptiegegevens. Omdat mensen steeds vaker creditcards of andere digitale betaalmogelijkheden gebruiken voor zelfs de kleinste aankopen. Gebruikers worden daarom steeds huiveriger voor bedrijven die hun gegevens buiten hun toestemming en zicht gebruiken. In de toekomst ontstaan hierdoor nieuwe functies en organisatiemodellen. Denk aan de functie van identiteitsbewaker of -beheerder en bedrijven die als identiteits-stewards kunnen optreden. Zeker op het gebied van data moeten we als Hoppinger hierin onze rol kennen, nieuwe kansen spotten en onze verantwoordelijkheid pakken. Dit doen we door nieuwe competenties en rollen aan het marketingteam toe te voegen.

Het data-driven marketing-team van de toekomst

Volgens Forrester hebben over vijf jaar enkel nog de organisaties bestaansrecht die digitale kansen benutten om zich te kunnen aanpassen aan klanten, concurrenten en disruptors. Zulk aanpassingsvermogen vraagt om een flexibel organisatiemodel; iedere klant vraagt immers een andere benadering. De organisatie van morgen is ‘shapeshifting’ en richt zich niet zozeer op afgekaderde functies, maar is een taak- en competentiegedreven organisatie. Zo ook op het vlak van marketing: het vermogen om te schakelen en aan te passen aan de dynamiek van de consument binnen enkele uren of zelfs seconden, vormt de basis van de nieuwe marketeer.

Functies van de toekomst

Welke marketingfuncties, of dus eigenlijk competenties, worden dan belangrijk in de toekomst? Cognizant heeft een onderzoek gedaan naar nieuwe rollen die in het vooruitzicht liggen. Ik heb er een paar uitgepikt op basis van de belangrijkste nieuwe competenties.

Algorithm Bias Auditor: Algoritmische besluitvorming en kunstmatige intelligentie (AI) hebben een enorm potentieel en zijn waarschijnlijk economische blockbusters. Maar door de hype bij het introduceren van algoritmen in het bedrijfsleven en de maatschappij hebben we mogelijke risico’s over het hoofd gezien. Denk bijvoorbeeld aan het Cambridge Analytica Facebook-schandaal. Een algorithm bias auditor werkt nauw samen met developers en zorgt ervoor dat ze altijd up-to-speed zijn met betrekking tot wet- en regelgeving. En doet diepgaand onderzoek naar de behoefte van de kerndoelgroep rekening houdend met religie, ras, geslacht, identiteit, familie-samenstelling en meer.

Data Ethnographer: Data-etnografen lezen niet alleen cijfers; ze gebruiken cijfers om een ​​verhaal te vertellen over hoe klanten omgaan met een merk. Een data-etnograaf werkt met massa’s realtime gegevens om klantinzichten te achterhalen en campagne-aanbevelingen te doen aan de rest van het marketingteam.

Purpose Planner: Deze persoon geeft vorm aan toegewijde ‘purpose’-klantreizen. De functie helpt mee om langetermijnplannen te maken bij het definiëren en formuleren van de bijdrage van merken aan de samenleving. En daarnaast de invloed die hun werknemers en eindgebruikers hebben op de maatschappij. De context is hierbij een nieuwe factor in de waarde-uitwisseling tussen merk en gebruiker. We focussen steeds meer op het optimaliseren van de waarde voor de omgeving, ook in design.

Loyalty Engineer: Een Loyalty Engineer houdt zich niet bezig met traditionele loyaliteitsprogramma’s zoals punten sparen, maar richt zich op een nieuwe vorm van loyaliteit: het matchen van de ondernemersgeest van consumenten met de merken die geld kunnen opleveren door ze te gebruiken. Want wat is betere marketing dan consumenten helpen met het verdienen van geld? Door platformen als Uber, Airbnb en eBay leren consumenten hoe zij zich kunnen gedragen als een bedrijf. De Loyalty Engineer identificeert de behoefte van de klant en vertaalt deze bevindingen naar value-based activiteiten.

Sixth Sense Analyst: Een trendspotter die niet alleen een impuls kan geven aan opkomend marktgedrag en kansen, maar verder gaat dan dat en trends voorspelt aan de hand van data voordat ze zich voordoen. 

Oké, en wat betekent dat voor mijn marketingteam?

IoT-zaken als de pratende koelkast gekoppeld aan je Picnic-app, of dijken die dankzij sensoren zelf alarm slaan als onderhoud nodig is: het is niet langer toekomstmuziek. Welke stappen moeten traditionele marketingteams zetten in deze data-driven samenleving? Het grote verschil met de traditionele silo-gedachte is dat er op dit moment steeds meer multidisciplinaire teams ontstaan. Ik constateer dat de grenzen tussen development, design, strategie en marketing vervagen. Het werk van een copywriter en een designer krijgen steeds meer overlap, de UX’er gebruikt data als input om de structuur aan te passen, een developer maakt de website gebruiksvriendelijk en snel ten behoeve van de vindbaarheid in Google.

Door de nieuwe overlap in werk is de dynamiek en samenwerking binnen ieder project aangepast op de waarde die het team kan leveren binnen het project. Een ziekenhuis gericht op duidelijke informatievoorziening vraagt nu eenmaal om een andere benadering dan een B2B-platform gericht op het binnenhalen van leads. De overstap naar taak- en competentiegericht werken vereist meerdere disciplines. Het is daarom een groter organisatorisch vraagstuk. Vanuit het marketingteam gezien, zijn de huidige rollen binnen het team geschikt om die op basis van competentieniveaus toe te wijzen aan projectteams. 

In de toekomst zal hierdoor een verschuiving plaatsvinden van multidisciplinaire teams naar competentiegerichte teams. Dit pleit voor minder traditionele managers en meer strategen die continu bekijken welke competenties aansluiten op de meest urgente klantvraag. Daarnaast zie ik dat bestaande rollen langzaam zullen veranderen in de eerdergenoemde rollen. Zo zal een ervaren SEO-consultant, gewend om met zoekwoordenonderzoeken nichemarkten te ontdekken, zich kunnen ontwikkelen tot een ‘Sixth Sense Analyst’. Een ervaren Data Scientist ontwikkelt zich tot een echte ‘Algorithm Bias Auditor’ door hem of haar bewust te maken van de steeds grotere ethische belangen rondom persoonsgegevens.

Onze plek in de datagedreven samenleving

We zijn allemaal onderdeel van de datagedreven samenleving. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Als digital partner van onze klanten gaat die verantwoordelijkheid nog een stapje verder. Door de eindgebruiker op een veilige manier verder te helpen kunnen wij op een positieve manier bijdragen aan deze industrie. Nieuwe marketingmodellen en vormen van interacties zorgen voor het ontstaan van competenties waar de huidige marketingspecialisten zich op kunnen en moeten ontwikkelen. Zodat ik over 10 jaar kan zeggen dat mijn team, in wat voor vorm dan ook, nog steeds meerwaarde voor de klant opleveren. Verder praten over de toekomst van digital marketing? Mail me.

Over de auteur: Stefan Fabbro werkt als Head of Digital Marketing bij Hoppinger.

Weg met het traditionele online marketingteam, dit zijn de functies van de toekomst!

Nergens zoveel buzzwords als in de marketingwereld. En het liefst in het Engels natuurlijk: growth hacking, experiential marketing, micro influencers, hyper-targeted advertising en ga zo maar door. Daarnaast zijn er nog een aantal die al jaren worden genoemd in de jaarlijkse clickbait-lijstjes, zoals big data, marketing automation, personalisatie, gamification, voice search; de lijst is eindeloos.

Waar staat marketing nu echt voor vandaag de dag? De American Marketing Association (AMA), een van de meest invloedrijke organisaties binnen de academische marketingwereld, omschrijft marketing als:

“Marketing is een functie binnen organisaties en een verzameling van processen voor het creëren, communiceren en leveren van waarde voor klanten en voor het beheersen van de klantrelatie op manieren die gunstig zijn voor de organisatie en haar belanghebbenden.”

What’s the buzz about? 

Persoonlijk vind ik de term ‘marketing’ ouderwets klinken. De algemene tendens is dat veel agencies de naamgeving wel veranderen, maar de activiteiten niet. Door ‘digital’ voor marketing te plakken of door de term ‘growth hacking’ te misbruiken. Bij Hoppinger heb ik in twee jaar tijd mijn eigen succesvolle marketingteam opgebouwd met oog op talent en specialisatie. Succesvol in de zin dat de marketingactiviteiten die we uitvoeren, in de regel meerwaarde voor de klant opleveren. Maar toch: is een dedicated online marketing team binnen een digital agency nog wel houdbaar in de toekomst? Daarnaast is het begrip ‘marketing’ zo holistisch: dekt deze term de lading van alle huidige en toekomstige activiteiten nog wel? 

De datagedreven samenleving

De evolutie van de menselijke samenleving door de eeuwen heen is gedreven door informatie. Naarmate informatie werd gedigitaliseerd dankzij technologieën, is het maken, delen en doorzoeken van gegevens veel eenvoudiger geworden. Tegenwoordig leven we meer en meer in een data-driven samenleving, waarbij technologie objecten verbindt met mensen; oftewel Internet of Things (IoT). Alledaagse voorwerpen zijn verbonden met een netwerk en via dat netwerk worden gegevens uitgewisseld.

‘Slimme’ objecten spelen hierbij een sleutelrol: met gebruik van sensoren kunnen deze de omgeving in zich opnemen en via ingebedde netwerktechnologie met elkaar communiceren, gebruikmaken van internetdiensten en de interactie aangaan met mensen. Het ideaal van de maak- en meetbare samenleving bloeit bij velen op. De verwachtingen of percepties over big data zijn omgeven door een zekere mythevorming. Er bestaat een groot geloof in big data als nieuwe, objectieve kennisbron. Maar ook big data blijft een statistische analyse, die zijn eigen beperkingen kent.

Een van de uitdagingen van de datagedreven samenleving is dat persoonlijke gedragsgegevens op een enorme nieuwe schaal beschikbaar komen. Bijvoorbeeld doordat locatiegegevens van mobiele telefoons gekoppeld worden aan consumptiegegevens. Omdat mensen steeds vaker creditcards of andere digitale betaalmogelijkheden gebruiken voor zelfs de kleinste aankopen. Gebruikers worden daarom steeds huiveriger voor bedrijven die hun gegevens buiten hun toestemming en zicht gebruiken. In de toekomst ontstaan hierdoor nieuwe functies en organisatiemodellen. Denk aan de functie van identiteitsbewaker of -beheerder en bedrijven die als identiteits-stewards kunnen optreden. Zeker op het gebied van data moeten we als Hoppinger hierin onze rol kennen, nieuwe kansen spotten en onze verantwoordelijkheid pakken. Dit doen we door nieuwe competenties en rollen aan het marketingteam toe te voegen.

Het data-driven marketing-team van de toekomst

Volgens Forrester hebben over vijf jaar enkel nog de organisaties bestaansrecht die digitale kansen benutten om zich te kunnen aanpassen aan klanten, concurrenten en disruptors. Zulk aanpassingsvermogen vraagt om een flexibel organisatiemodel; iedere klant vraagt immers een andere benadering. De organisatie van morgen is ‘shapeshifting’ en richt zich niet zozeer op afgekaderde functies, maar is een taak- en competentiegedreven organisatie. Zo ook op het vlak van marketing: het vermogen om te schakelen en aan te passen aan de dynamiek van de consument binnen enkele uren of zelfs seconden, vormt de basis van de nieuwe marketeer.

Functies van de toekomst

Welke marketingfuncties, of dus eigenlijk competenties, worden dan belangrijk in de toekomst? Cognizant heeft een onderzoek gedaan naar nieuwe rollen die in het vooruitzicht liggen. Ik heb er een paar uitgepikt op basis van de belangrijkste nieuwe competenties.

Algorithm Bias Auditor: Algoritmische besluitvorming en kunstmatige intelligentie (AI) hebben een enorm potentieel en zijn waarschijnlijk economische blockbusters. Maar door de hype bij het introduceren van algoritmen in het bedrijfsleven en de maatschappij hebben we mogelijke risico’s over het hoofd gezien. Denk bijvoorbeeld aan het Cambridge Analytica Facebook-schandaal. Een algorithm bias auditor werkt nauw samen met developers en zorgt ervoor dat ze altijd up-to-speed zijn met betrekking tot wet- en regelgeving. En doet diepgaand onderzoek naar de behoefte van de kerndoelgroep rekening houdend met religie, ras, geslacht, identiteit, familie-samenstelling en meer.

Data Ethnographer: Data-etnografen lezen niet alleen cijfers; ze gebruiken cijfers om een ​​verhaal te vertellen over hoe klanten omgaan met een merk. Een data-etnograaf werkt met massa’s realtime gegevens om klantinzichten te achterhalen en campagne-aanbevelingen te doen aan de rest van het marketingteam.

Purpose Planner: Deze persoon geeft vorm aan toegewijde ‘purpose’-klantreizen. De functie helpt mee om langetermijnplannen te maken bij het definiëren en formuleren van de bijdrage van merken aan de samenleving. En daarnaast de invloed die hun werknemers en eindgebruikers hebben op de maatschappij. De context is hierbij een nieuwe factor in de waarde-uitwisseling tussen merk en gebruiker. We focussen steeds meer op het optimaliseren van de waarde voor de omgeving, ook in design.

Loyalty Engineer: Een Loyalty Engineer houdt zich niet bezig met traditionele loyaliteitsprogramma’s zoals punten sparen, maar richt zich op een nieuwe vorm van loyaliteit: het matchen van de ondernemersgeest van consumenten met de merken die geld kunnen opleveren door ze te gebruiken. Want wat is betere marketing dan consumenten helpen met het verdienen van geld? Door platformen als Uber, Airbnb en eBay leren consumenten hoe zij zich kunnen gedragen als een bedrijf. De Loyalty Engineer identificeert de behoefte van de klant en vertaalt deze bevindingen naar value-based activiteiten.

Sixth Sense Analyst: Een trendspotter die niet alleen een impuls kan geven aan opkomend marktgedrag en kansen, maar verder gaat dan dat en trends voorspelt aan de hand van data voordat ze zich voordoen. 

Oké, en wat betekent dat voor mijn marketingteam?

IoT-zaken als de pratende koelkast gekoppeld aan je Picnic-app, of dijken die dankzij sensoren zelf alarm slaan als onderhoud nodig is: het is niet langer toekomstmuziek. Welke stappen moeten traditionele marketingteams zetten in deze data-driven samenleving? Het grote verschil met de traditionele silo-gedachte is dat er op dit moment steeds meer multidisciplinaire teams ontstaan. Ik constateer dat de grenzen tussen development, design, strategie en marketing vervagen. Het werk van een copywriter en een designer krijgen steeds meer overlap, de UX’er gebruikt data als input om de structuur aan te passen, een developer maakt de website gebruiksvriendelijk en snel ten behoeve van de vindbaarheid in Google.

Door de nieuwe overlap in werk is de dynamiek en samenwerking binnen ieder project aangepast op de waarde die het team kan leveren binnen het project. Een ziekenhuis gericht op duidelijke informatievoorziening vraagt nu eenmaal om een andere benadering dan een B2B-platform gericht op het binnenhalen van leads. De overstap naar taak- en competentiegericht werken vereist meerdere disciplines. Het is daarom een groter organisatorisch vraagstuk. Vanuit het marketingteam gezien, zijn de huidige rollen binnen het team geschikt om die op basis van competentieniveaus toe te wijzen aan projectteams. 

In de toekomst zal hierdoor een verschuiving plaatsvinden van multidisciplinaire teams naar competentiegerichte teams. Dit pleit voor minder traditionele managers en meer strategen die continu bekijken welke competenties aansluiten op de meest urgente klantvraag. Daarnaast zie ik dat bestaande rollen langzaam zullen veranderen in de eerdergenoemde rollen. Zo zal een ervaren SEO-consultant, gewend om met zoekwoordenonderzoeken nichemarkten te ontdekken, zich kunnen ontwikkelen tot een ‘Sixth Sense Analyst’. Een ervaren Data Scientist ontwikkelt zich tot een echte ‘Algorithm Bias Auditor’ door hem of haar bewust te maken van de steeds grotere ethische belangen rondom persoonsgegevens.

Onze plek in de datagedreven samenleving

We zijn allemaal onderdeel van de datagedreven samenleving. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Als digital partner van onze klanten gaat die verantwoordelijkheid nog een stapje verder. Door de eindgebruiker op een veilige manier verder te helpen kunnen wij op een positieve manier bijdragen aan deze industrie. Nieuwe marketingmodellen en vormen van interacties zorgen voor het ontstaan van competenties waar de huidige marketingspecialisten zich op kunnen en moeten ontwikkelen. Zodat ik over 10 jaar kan zeggen dat mijn team, in wat voor vorm dan ook, nog steeds meerwaarde voor de klant opleveren. Verder praten over de toekomst van digital marketing? Mail me.

Over de auteur: Stefan Fabbro werkt als Head of Digital Marketing bij Hoppinger.

Page generated in 1.033 seconds. Stats plugin by www.blog.ca