​Waarom free publicity een goede basis is voor een contentstrategie

Herken je dit:

…Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf
…Wij ontzorgen onze klanten
…Wij staan voor onze klanten klaar
…Bij ons telt alleen het allerbeste
…Bij ons staat de klant centraal

Ik daag je uit eens te tellen hoe vaak je bovenstaande beschrijvingen nog tegenkomt. Wat zeggen deze beschrijvingen? Weinig. Het is een dertien-in-een-dozijn manier van profileren. Als (potentiële) klant weet je zo precies niks over wat je kunt verwachten.

Nee, in 2019 gaan we gaan geen klanten meer voor ons winnen door algemeenheden te verspreiden, gebakken lucht te verkopen en van daken te schreeuwen dat we de goedkoopste zijn (al doen vele supermarktmarketeers enorm hun best om ons dat wel te doen geloven…). Anno 2019 wil de consument aan de hand genomen worden door middel van waardevolle content. Waardevol, dát is het toverwoord.

Steeds meer organisaties voeren om die reden een contentstrategie: zij bedenken, creëren en verspreiden waardevolle content om zo bij te dragen aan het realiseren van de eigen missie. Voor eenieder die denkt dat hieraan een enorme investering vooraf gaat, heb ik goed nieuws: dat is niet zo. Integendeel. Hoe dit zit en hoe je dat doet, leg ik je uit in dit artikel.

Waardevolle contentcreatie via free publicity

Inzetten op free publicity biedt de perfecte basis voor een effectieve contentstrategie. Zeker als je hierbij (minimaal) een maandelijks ritme aanhoudt. Op die manier creëer je een continue stroom van:

 1. Waardevolle content
 2. Media-aandacht
 3. Touchpoints met je doelgroep

Het vinden van de juiste communicatiehaakjes voor free publicity is helemaal niet zo ingewikkeld als men vaak denkt. Er zijn wel duizend-en-één aanleidingen te bedenken voor een interessant verhaal. Dat kunnen persberichten zijn, maar ook blogs, interviews of het organiseren van een (blogger/vlogger)event. Om je op weg te helpen, geef ik je enkele waardevolle aanknopingspunten:

 • Recente ontwikkelingen
 • Vernieuwende, innovatieve projecten
 • Gewonnen prijzen
 • Bijzondere klanten/samenwerkingen
 • Eigen onderzoeksresultaten
 • Trends op basis van data
 • Andere nieuwswaardigheden

Je creëert bovenstaande verhalen met oog op free publicity, maar de waarde van deze content gaat veel verder dan ‘alleen’ dat.

Hergebruiken van content

Alle content die je ontwikkelt voor free publicity kun je perfect ‘hergebruiken’ op je eigen communicatiekanalen. Denk aan je website, social media, nieuwsbrief en/of brochures. Je doorloopt de volgende stappen:

Stap 1

Vraag je relaties om hulp en nodig hen via een nieuwsbrief en/of social uit om deel te nemen aan een onderzoek. Het eerste touchpoint is gecreëerd.

Stap 2

Analyseer de uitkomsten van het onderzoek en verwerk deze in een persbericht. Dit verhaal pitch je samen met de onderzoeksresultaten aan journalisten en redacteuren die schrijven voor titels die door jouw doelgroepen worden gelezen. Zo komt jouw verhaal terecht bij de consument. Touchpoint nummero 2.

Stap 3

Plaats het persbericht dat is geschreven naar aanleiding van het onderzoek op je website, onder de categorie ‘nieuws’. Goed voor de vindbaarheid en het vergroten van de kans op een derde touchpoint. Overigens ook handig voor journalisten die op zoek zijn naar informatie.

Stap 4

Breng je relaties via een nieuwsbrief en/of social op de hoogte van de resultaten van het onderzoek waaraan zij hebben deelgenomen en bedankt hen voor hun hulp. Zo ontstaat het vierde touchpoint.

Stap 5

Deel de mooiste mediaresultaten via je eigen communicatiekanalen. Daarmee laat je zien dat anderen over je schrijven en dat werkt. Altijd. Én het zorgt voor een vijfde touchpoint met je doelgroep.

Je ziet, het voeren van een effectieve contentstrategie hoeft niet altijd zeeën van tijd en bakken met geld te kosten. Als je er een beetje handig mee omgaat, kom je met een focus op free publicity al een heel eind.

Deze blogpost is geschreven door Tessa Puijk, PR- en communicatieadviseur bij Van Diemen PR.

​Hoe organiseer je een werkweek en vergeet je niks? 6 tips

Normaliter schrijf ik eigenlijk altijd over online marketing gerelateerde onderwerpen. Echter wil ik deze keer graag eens een ander onderwerp behandelen waar ik in mijn rol als Online Marketing Consultant dagelijks veelvuldig mee te maken heb. Wellicht dat dit voor jou als marketeer (of andere professional) nuttige inzichten kan geven. In dit artikel daarom 6 tips over plannen, niks vergeten en nog veel meer.

Voordat we de tips gaan behandelen wil ik je nog even meenemen naar de achterliggende gedachte, namelijk het onderwerp productiviteit. Een valkuil voor vele, het gevoel hebben dat je van alles gedaan hebt op een werkdag, maar wanneer je jezelf afvraagt welke to do’s je nu echt hebt afgevinkt, blijft het stil. Dat onderbuikgevoel is nu precies waar ik je graag mee wil helpen. Als consultant heb ik bijvoorbeeld best een aantal balletjes hoog te houden en is plannen dan ook essentieel voor productiviteit. Onderstaande tips komen dan ook met name voort uit de zaken die ik prettig vind, maar dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat dit ‘het gouden ei’ voor jou is. Pak er dan ook vooral uit wat voor jou kan werken.

#1 Start op maandag

Dat is wel een hele grote open deur, maar wel een hele belangrijke. Het eerste half uurtje op maandag kan prima worden gebruikt om je to do’s te gaan plannen. Je weet dan namelijk ook wanneer je bijvoorbeeld afspraken of andere zaken hebt in die week. Wat daarbij handig kan zijn is de taken die je wilt gaan oppakken in een bepaalde week allemaal in te plannen op de maandag. Zodoende heb je namelijk op maandag in één keer het overzicht voor de hele week en kun je een dag planning gaan maken. Zo voorkom je ook dat je gedurende de week tegen verrassingen aanloopt. Dat klinkt overigens relatief makkelijk voor degene die tooling (waarover later meer) gebruikt om to do’s te managen, maar kan ook voor de, met alle respect, leek nuttig zijn. Het idee hierbij is vooral overzicht te kunnen houden over je week i.p.v. een wildgroei aan taakjes die je ‘opeens’ tegenkomt tijdens je week.

#2 Agenda ‘blokken’ of blokken plannen

Met de nadruk op de aanhalingstekens in deze. Wat goed kan werken is het plannen van blokken in je agenda waarin je bepaalde werkzaamheden gaat doen. Tot zover waarschijnlijk niks nieuws, maar de vraag is vooral of je binnen dit blok wel de juiste dingen aan het doen bent, je niet laat afleiden door andere zaken en met name of je de tijd die je had gepland voor het blokt ook aanhoudt. Vooral die laatste is essentieel om productiviteit te waarborgen. Wellicht kan het voor je werken om eens te testen met een timer die afloopt nadat het geplande blok is verstreken (en die je ook in het oog blijft houden). Dat dwingt je ertoe om focus te hebben op het afronden van zaken en je niet te verliezen in details bijvoorbeeld.

Daarnaast zou je ook eens kunnen proberen om met kleuren te gaan werken in je agenda. Een externe afspraak geef je bijvoorbeeld een andere kleur dan een interne meeting. Wanneer je vervolgens een bepaalde kleur veel ziet terugkomen in een week (denk aan die externe afspraken bijvoorbeeld), dan weet je dat het wellicht uitdagend gaat worden om andere ‘grote’ taken te gaan plannen. Op een gegeven moment wil je dan ook wellicht ‘nee’ kunnen zeggen tegen een afspraak die wordt voorgesteld in die al hele drukke afsprakenweek.

#3 Uit je hoofd in een tool

Zelf vind ik dit één van de allerbelangrijkste zaken om overzicht te kunnen bewaren. Wanneer ik namelijk to do’s in mijn hoofd heb zitten, ben ik bang dat ik ze verlies wanneer ik ze niet ga plannen. Het zorgt ook voor een prettige rust wanneer de taak uit je systeem kan en je vooral het gevoel hebt niets te verliezen. Handig om hierbij gebruik te maken van een tool die je altijd beschikbaar hebt om je to do’s te managen (denk aan bijvoorbeeld Asana of Slack). Dat zorgt er ook weer voor dat je eenvoudig op maandag alle to do’s voor de werkweek kunt inzien en plannen. Persoonlijk ga ik zelfs zover dat ik niks meer op ‘ouderwets’ papier noteer (tijdens meetings maak ik een uitzondering overigens). Ook dit heeft weer met rust te maken, gewoon één plek waar alles staat, dan verlies je niks (of zo min mogelijk).

#4 Voorkom schuiven

Schuiven met to do’s is vaak fataal voor het bewaren van overzicht. Wanneer je iedere keer op maandag dezelfde taken doorschuift naar de volgende maandag gaat er iets mis in de planning. Je zou jezelf dan ook kunnen afvragen: 1. Is deze taak zo onbelangrijk dat ik deze telkens doorschuif? Zo ja, moet ik deze dan nog wel doen. 2. Kan ik alle taken die ik telkens doorschuif niet beter inplannen? Oftewel op de langere termijn zetten (3 weken bijv.). Met de regel dat je de discipline hebt deze taak niet weer door te schuiven op de volgende maandag wanneer deze taak zich weer gaat voordoen. Anders ben je drukker met doorschuiven, dan met plannen. 😉

#5 Balans vinden tussen werk en meeting

Zeker bij bedrijven met een vergadercultuur (met alle respect uiteraard) is dit een onderwerp waarmee kan worden gestoeid. De tip is vooral hier goed over na te denken in je planning. Wanneer je bijvoorbeeld aan het begin van de middag een belangrijke meeting hebt, kun je de klok erop gelijkzetten dat je na deze meeting best wat energie verloren bent. Hieruit kun je opmaken dat het dan ook niet handig (en verstandig) is om na deze meeting nog to do’s te plannen die een sterke focus vereisen. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen gelden voor de verdeling tussen ochtend en middag taken. Zelf ben ik bijvoorbeeld een ochtendmens en weet ik dat ik op mijn scherpst ben in de ochtend. Het liefst plan ik dan ook de taken waar ik een sterke focus voor moet hebben (tuurlijk kan dat niet altijd) in de ochtend.

#6 Kijk ook naar volgende week

De laatste tip is er eentje die nog weleens wordt onderschat. Probeer namelijk niet altijd de focus te houden op de huidige werkweek bij het maken van je planning. Het kan namelijk prima voorkomen dat, wanneer je ook de volgende week bekijkt, jouw planning anders gaat zijn. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je volgende week veel meetings hebt staan en je deze week vast met een aantal taken voorruit wilt gaan werken. Je weet namelijk dat het uitdagend gaat zijn echt grote taken te kunnen doorvoeren wanneer je niet een blok (daar is hij weer) in je agenda kan plannen.

Bonus

Tot slot nog een paar bonus tips. Zoals al redelijk duidelijk is geworden zijn, in mijn opinie, de onderwerpen planning en productiviteit nauw aan elkaar verbonden. Hierbij dan ook nog een aantal handigheidjes om je productiviteit wellicht wat te verhogen:

 • Open je mailbox op vaste momenten per dag (bijv. in de ochtend om 08:30 uur, net voor en net na de lunch en aan het einde van de dag). Tussendoor zet je jouw mailbox uit, dit voorkomt namelijk afleiding. Waarschijnlijk hebben namelijk veel mails in jouw inbox niet binnen 2 minuten een reactie nodig. Dus waarom zou je je hierdoor laten afleiden?
 • Meetings zijn vaak (en ik noemde het eerder al) niet heel goed voor je productiviteit. Hier zit ook al direct een valkuil bij het blokken van je agenda. Veel agenda’s werken namelijk met vaste blokken van bijvoorbeeld een uur. Hierdoor plan je ook vaak een vast blok (bijvoorbeeld een uur) in voor een meeting, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet nodig is. Het inplannen van een kortere meeting zorgt er hopelijk voor dat je ook concreter te werk gaat.
 • Naast de genoemde mailbox, kunnen ook zaken als WhatsApp, Skype en social media je afleiden van de to do’s. Ook hier is er niks mis mee deze onderwerpen ‘gewoon’ uit te zetten wanneer je focus dient te hebben.
 • Muziek kan prettig zijn om je te helpen bij het krijgen van focus. Zelf pas ik bijvoorbeeld ook mijn muziek aan op hetgeen ik aan het doen ben. Dat wil zeggen, wanneer ik focus moet hebben zoek ik een iets rustiger tempo op. Je raadt het al, wanneer ik wil knallen, zoek ik ook knalmuziek. Of het nu een placebo-effect is of niet, het kan zomaar helpen.

Kortom, over dit onderwerp is uiteraard enorm veel te vertellen. Zo zijn er talloze boeken (denk bijv. eens aan ‘Getting Things Done’ van David Allen) geschreven en strategieën (bekijk ook eens de TED Talk van Jason Fried over dit onderwerp) bedacht. Mijn doel was dan ook niet om je de perfecte strategie te vertellen (want die is er denk ik niet), maar vooral te inspireren om dingen wellicht eens anders aan te pakken. Uiteraard begrijp ik dat het behoorlijk functie-afhankelijk kan zijn wat betreft de mate waarin je stoeit met deze vraag. Maar ik kan me niet voorstellen dat je ‘organiseren en niks vergeten’ nooit bent tegengekomen.

Wereldrecord Pi door Google verbroken met 31,4 biljoen decimalen

Het is Emma Haruka Iwao, Cloud Developer Advocate bij Google, gelukt om de meest nauwkeurige waarde van Pi tot dusver te berekenen; 31.415.926.535.897 decimalen om precies te zijn.

Record Peter Trueb

Hiermee verplettert ze het vorige record van Peter Trueb uit november 2016 dat bestond uit ruim 22.459.157.718.361 decimalen. Dit is gelukt met een programma dat y-cruncher heet en draait op Google Compute Engine. Het is daarmee voor het eerst dat een Pi-wereldrecord in de cloud wordt behaald.

Google Cloud

“De grootste uitdaging met Pi is dat er veel opslag en geheugen nodig is om de calculatie uit te voeren,” aldus Emma. De virtuele machines hebben zo’n 121 dagen nodig gehad voor Emma’s berekening. Tijdens deze poging hield de Google Cloud infrastructuur de servers draaiende. Als er storingen of onderbrekingen waren geweest, zou dit de calculatie hebben verstoord. Emma’s berekening vereiste maar liefst 170 terabytes aan data voor de voltooiing.

Relatie over? Je kunt je ex uit foto’s laten gummen

Heb je mooie foto’s waar je ex op staat en die je daarom niet meer wilt gebruiken? En zijn je eigen Photoshop-skills niet goed genoeg om iemand onopvallend van een foto weg te gummen? Het bedrijf EditMyEx kan dit voor je doen. Het klinkt misschien wat bizar, maar de dienst loopt als een trein. Gratis is het trouwens niet, je betaalt ongeveer 10 euro per foto.

EditMyEx
Photo credits: website EditMyEx

Zwarte donderdag voor online casino’s achter de rug, vandaag zwarte vrijdag

Inmiddels zo’n twee jaar geleden verlieten verschillende online casino’s de Nederlandse markt. Onder andere Polder, Fortuin en Klaver Casino trokken zich terug. Deze donderdag in juni 2017 kwam bekend te staan als ‘zwarte donderdag’. De Kansspelautoriteit (KSA) verbood toen onder andere het gebruik van Nederlandse kenmerken in casinonamen en het aanbieden van iDEAL als betaalmethode. Ook werd geo-blocking (blokkade op basis van geografische locatie) verplicht gesteld.

Nieuwe ontwikkelingen

Een aantal weken geleden werd al voorspeld dat de nieuwe wet voor online casino’s door de Eerste Kamer zou worden aangenomen. Op 19 februari stemde de meerderheid van de Eerste Kamer inderdaad voor de nieuwe wet kansspelen op afstand. De recente motie EK 33.996 L van Postema (PvdA) zet online casino’s voor het blok: wanneer kansspelaanbieders in de toekomst aanspraak willen kunnen maken op een vergunning, dienen ze zich nu al aan de huidige afspraken te houden. De vraag is hoe online casino’s op de motie zullen reageren, stoppen ze met adverteren via Nederlandse domeinen? Wij verwachten dat de casino’s, ondanks de industrie waarin ze opereren, op safe spelen en geen enkel risico nemen.

Moties EK 33.996 L

De motie zet de kansspelvergunning voor aanbieders die zich niet aan de regels houden op losse schroeven. De strekking van EK 33.996 L is: wanneer een kansspelaanbieder zich gedurende een aaneengesloten periode van twee jaar vóór de invoering van de nieuwe Wet op de kansspelen (Wok) niet aan de afspraken houdt, de aanbieder het risico loopt geen aanspraak te kunnen maken op toekomstige kansspelvergunningen.

Verhoging boetes

De KSA verhoogt per 1 maart 2019 de zogenaamde startboete van 150.000 naar 200.000 euro. Dit is slechts een eerste stap in een grondige herziening van het boetebeleid: de boetes die de Kansspelautoriteit op dit moment hanteert zijn volgens voorzitter van de raad van bestuur René Jansen niet afschrikwekkend genoeg. ‘Voor illegale aanbieders is geen plaats. Daarom zijn wij van plan ons boetebeleid voor de verdere toekomst grondig te herzien.’

Boete van 400.000 euro

Onlangs kregen 1xbet.com en xbet-1.com een boete van 400.000 euro opgelegd. De gokwebsites waren vanuit Nederland te benaderen, maakten gebruik van de Nederlandse taal en boden iDEAL aan als betaalmethode. De bedrijven achter deze 2 websites (Exinvest Limited en 1X Corp N.V.) bleken na nader onderzoek achter nog 83 andere Nederlandstalige goksites te zitten.

Verwachting

De verwachting is dat casino’s hun vingers niet willen branden en binnen een aantal weken stoppen met adverteren op Nederlandstalige websites. Het mislopen van een vergunning voor het legaal organiseren van online kansspelen kan namelijk een kostbare aangelegenheid worden, de Nederlandse gokmarkt is volop in beweging en nog altijd groeiende: er komen per jaar zo’n 150.000 nieuwe online gokkers bij.

GiG (Gaming innovation Group) heeft al aangegeven per direct te stoppen met het adverteren op .nl-domeinen voor hun online casino’s Rizk, Guts en Thrills. Waarschijnlijk zullen andere casino’s het voorbeeld volgen zich ook niet langer op de Nederlandse doelgroep richten.

​Bedrijven gaan gluren op jouw bankrekening. En dat is positief!

Op 18 februari 2019 is de Payment Service Directive 2 (PSD2) ingegaan. Sinds die datum kun jij bedrijven machtigen om eenmalig of doorlopend jouw bankrekening in te mogen zien. Dat klinkt eng. Maar in de praktijk biedt dit vooral voordelen. Zelfs op het gebied van privacy.

Een korte uitleg. PSD2 staat ook wel bekend als open banking. Eerder al, op 4 december 2018, werd de wetgeving rondom de PSD2 akkoord bevonden door de Eerste Kamer. De publicatie in de Staatscourant is nu de laatste stap in de totstandkoming van de wet. Die publicatie vond plaats op 18 februari 2019.

Wat houdt de PSD2 in?

Tot februari 2019 had je alleen zelf toegang tot je eigen bankrekening. Dat is veranderd. Inmiddels kun jij ook andere partijen eenmalig of doorlopend inzage geven in jouw bankgegevens. Bijvoorbeeld je hypotheekverstrekker, je financieel adviseur, een digitaal huishoudboekje, een prijsvergelijker of een budgetcoach.

Toestemming consument vereist

Als consument hou je overigens gewoon grip op je eigen financiën. Alleen na expliciete toestemming mogen andere partijen jouw bankgegevens inzien. En er is maar een kleine kans dat jij ‘nee’ gaat zeggen tegen die inzage. De redenen daarvoor zijn als volgt:

1. Je doet het ‘gewoon’

Grote kans dat je er helemaal niet zo sterk over nadenkt. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, moet je nu ook al best wat persoonlijke financiële gegevens toesturen. Dat wordt in wezen niet heel anders. Er zijn weinig mensen die tegenstribbelen als de hypotheekverstrekker vraagt om een werkgeversverklaring waarop jouw privésalaris staat vermeld. Waarom zou je nu dan wel opeens boos worden?

2. Je krijgt veel beter inzicht

Maak je gebruik van een huishoudboekje? Nee. Dat wordt dan misschien tijd. Via een bankenkoppeling blijven elektronische huishoudboekjes namelijk altijd up-to-date.

Dat komt door partijen zoals Invers. Invers is een Fintech Enabler. Een partij die slim is geworden in het automatisch categoriseren van uitgaven in hokjes. Uitgaven komen bijvoorbeeld terecht in het hokje “autoverzekering”, “rente studielening”, “vakantie’, “hobby” of “sparen”. Inkomsten gaan in het hokje “salaris”, “belastingteruggaaf” of “subsidie zonnepanelen”.

Door Fintech partijen zoals Invers in combinatie met de PSD2 hoef je niks meer handmatig in zo’n hokje te plaatsen. En juist dat was een grote ergernis bij veel gebruikers. En het wordt nog beter, want huishoudboekjes worden budgetteringstools die jou op dagbasis kunnen vertellen wat je maximaal nog kunt besteden. Wel zo handig als je nieuwe sneakers wilt kopen en je app vertelt je dat je nog € 175 vrij kunt uitgeven tot je volgende salaris komt.

3. Je krijgt korting

Een hypotheekverstrekker geeft jou alleen een lening als deze zeker weet jij je hypotheekrente kunt betalen. De verstrekker gaat dus voor maximale zekerheid. Die zekerheid krijgt hij door in jouw bankgegevens in te mogen kijken. Een hypotheekverstrekker komt door dit inzicht bijvoorbeeld te weten dat jij, ondanks een wisseling van je werkgever, je woonlasten gemakkelijk kunt betalen. En dat je daarnaast ook nog twee keer per jaar op vakantie kunt gaan en € 350 per maand kunt sparen. Het mooie is: als de hypotheekvertrekker deze zekerheid krijgt, is hij waarschijnlijk bereid om jou extra rentekorting te geven.

4. Je hebt minder betalingsproblemen

Voor consumenten die niet goed om kunnen gaan met geld, kan open banking en PSD2 ook een uitkomst zijn. Kredietinstanties kunnen bijvoorbeeld een inschatting maken over de mate waarin een consument de lening gaat terugbetalen. Is het risico te groot? Dan wordt er geen lening verstrekt. Ook kunnen instanties op het gebied van schuldhulpverlening inzicht krijgen in jouw bestedingspatroon.

5. Je kunt besparen op je vaste lasten

Vergelijkers op het gebied van energie, internet of verzekeringen willen uiteraard graag weten wat jij betaalt voor je die vaste lasten per maand. Met deze informatie kunnen ze dan eenvoudig aangeven of jij op basis van jouw gezin of huishouden geld kunt besparen. Of ze sturen je een alert wanneer er goedkopere alternatieven zijn. Dit kan uiteraard ook gunstig uitpakken voor jezelf, mits je uiteraard openstaat voor deze vorm van commercie.

Waarom je privacy (relatief) veilig is

Je financiële data vrijgeven aan willekeurige bedrijven klinkt misschien niet veilig. Maar volgens Arash Poorasadi van Invers is dat wel zo: “Google, Facebook, Samsung en Apple hebben allemaal inzicht in jouw gedrag. Alleen nog niet in je bankrekening. Privacy en data is een actuele discussie. De partijen die ik net noemde zijn gevestigd buiten Europa. PSD2 is een Europese wet. Dat betekent dat de partijen die gebruik van maken van PSD2 zich moeten houden aan Europese wetgeving. Simpel gezegd is de regelgeving en het toezicht op Europese wetgeving stukken beter geregeld dan bij een buiten-Europese partij.”

Wachten op de techniek

In theorie kunnen bedrijven al vanaf 18 februari 2019 aan consumenten gaan vragen of deze hun bankgegevens willen vrijgeven. In de praktijk zal het iets langer duren. Technisch zijn veel bedrijven nog niet in staat om een dergelijke bankkoppeling te realiseren. Ook apps en dienstverlenende websites zijn nog volop in ontwikkeling. Ook moeten diverse bankvergunningen worden aangevraagd bij de DNB. Wanneer consumenten écht het eerste verzoek tot inzicht ontvangen, is dus nog even afwachten. Maar dat bedrijven in de toekomst op jouw bankrekening zullen gluren, is zeker.

[Fotocredits: Tim Evans, Unsplash]

Hoe maak je de customer experience beter met AI?

Mark de Bruijn weet alles van de ‘customer journey’. Als expert bij SAP customer experience weet hij als geen ander dat AI deze tak van sport helemaal aan het transformeren is. “Je ziet het steeds meer terugkomen in allerlei oplossingen, maar waar het zichtbaar veel wordt toegepast is bij chatbots. Ik gebruik dat vaak als voorbeeld van machine learning.” Iedereen kent chatbots, maar er is niets zo irritant dan dat je met een chatbot in gesprek bent en dan vast komt te zitten.

“Hoe meer technologie er komt, hoe meer mensen het gaan waarderen als klanten echte mensen te spreken krijgen” zo zegt De Bruijn. Maar wat doe je voor de mensen die helemaal niet zitten te wachten op bellen en vooral snel antwoorden willen hebben online? Volgens de Bruijn komt het steeds dichterbij dat AI ook daar een hoop in kan betekenen. Kunstmatige intelligentie wordt – althans volgens AI-guru Marc Teerlink van SAP – vaak nog als ‘idiot savant’ ingezet die heel goed is in één specifiek ding maar niet kan omgaan met een breder scala aan onderwerpen. De mogelijkheden om AI breder toe te passen nemen enorm toe en er gaat in de komende jaren dus ook veel meer mogelijk zijn.

Technologie als middel, niet als doel

Tot die tijd kun je echter al veel doen, zo zegt de Bruijn. Die Customer Experience gaat in de toekomst voor verkooporganisaties heel belangrijk zijn, zo zegt hij: “we hebben heel veel winkels, die eigenlijk allemaal hetzelfde verkopen. Wat is dan je toegevoegde waarde? Die customer experience. Dat is heel breed, maar je wil dat een klant een gevoel heeft bij een merk.” En dat gevoel is niet wat je bijvoorbeeld hebt bij een merk als Apple, maar vooral het vertrouwen in een merk. Daar spelen allerlei factoren een rol in, zoals bijvoorbeeld de voorwaarden, reviews, ervaringen die kennissen en vrienden hebben en andere dingen. “Je mag het als bedrijf één keer verkeerd doen, maar daarna is het vertrouwen vaak ook weg.”

“Het gaat niet alleen maar om technologie, het gaat ook om hoe je daar mee om gaat” zegt de Bruijn. Je kunt wel veel verschillende oplossingen hebben om je customer service af te handelen, maar als je die niet samen laat werken is dat moeilijk. Wat je eigenlijk wil is een systeem waarin al die oplossingen met elkaar geïntegreerd zijn. Neem als voorbeeld een marketeer. Die wil een actie doen, maar dan is het wel handig om te weten of klanten al en keer iets besteld hebben, en dan is het net zo goed als customer service-medewerker fijn om te weten dat er iets loopt als die contact heeft met de klant.

“Met losse oplossingen is het zeer ingewikkeld om een 360 graden beeld van je klant te hebben. Die data zit dan namelijk verspreid over verschillende oplossingen. Door alles te integreren en het zelfs te integreren met het ERP systeem of supply chain systeem creëer je echte meerwaarde voor de klant”, aldus de Bruijn. Mocht je denken dat dit complex is, denk dan maar eens hoe ingewikkeld het is om al deze verschillende systemen met elkaar te verbinden. Het is een enorme versimpeling en zorgt ervoor dat je als brand klaar bent voor de toekomst.

Tijdperk van het individu is aangebroken

Wat de Bruijn ook heel erg ziet veranderen is hoe persoonlijk alle online interacties met klanten gaan zijn. “We zitten nu in het tijdperk van gerelateerde aanbevelingen, op basis van wat groepen doen, maar dat wordt steeds individueler. Aanbevelingen op basis van je profiel, websites die er anders uitzien voor jou en gepersonaliseerde e-mails gaan naar een heel nieuw level.” Is dat niet een beetje Google spelen, is dan de vraag? Wie beheert al die profielen en die data dan? Hoe zit het met de privacy en hoe zit je daar in als tussenpartij?

“Ik ben een groot fan van GDPR. Klanten kopen op de lange termijn van merken die ze vertrouwen, dus zouden merken wel gek zijn om de privacy van hun klanten niet te respecteren. De imagoschade is enorm als blijkt dat je niet zorgvuldig met je klantdata omgaat.” Organisaties moeten volgens de Bruijn vooral transparant zijn daarin, zodat je als consument weet welke data je weggeeft en wat dat voor je betekent.

“Onze CEO zegt altijd ‘don’t be creepy’ en dat is echt heel belangrijk” zegt de Bruijn. Er kan al veel meer dan nu gedaan wordt, zo zegt hij, maar dat gaat gewoon te ver voor mensen. De introductie van AI in deze sector heeft tijd nodig, want mensen moeten wennen aan een nieuw soort normaal. Dat is ook meteen een waarschuwing voor bedrijven die alles dat mogelijk is meteen willen gaan implementeren, want dat is geen recept voor succes. “Bedrijven focussen vaak te veel op technologie, terwijl ze de klant voorop zouden moeten stellen.” Dus geen tech omdat het kan, maar omdat je klant er iets aan heeft. Als je dat altijd in je achterhoofd houdt weet je zeker dat je klanten op een ‘journey’ gaan die vaker wel dan niet zal eindigen in een tevreden klant.

Wil je meer weten klantbeleving en die toekomst hiervan? Bekijk de 5 trends hier.

Artikel 13 komt er aan, het vrije internet is in gevaar

Het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie hebben een politiek akkoord bereikt over een nieuwe auteursrechtrichtlijn die in de komende weken door beide instellingen definitief moet worden goedgekeurd.

Artikel 13: de nieuwe auteursrechtrichtlijn

Die nieuwe auteursrechtrichtlijn, bekend als artikel 13, houdt de gemoederen goed bezig en zou wel eens het einde kunnen betekenen van het vrije internet zoals wij dat nu kennen. Iedereen die publiceert, iets deelt, embed of wat dan ook krijgt hier straks mee te maken. In artikel 13 staat o.a. dat grote online platforms zoals Google en Facebook straks voor alles verantwoordelijk worden dat wordt gepubliceerd/geüpload.

Een onmogelijke opgave en of dat ooit gaat werken is nauwelijks te bedenken. De muziek- en filmindustrie is er blij mee, omdat het toepassen van artikel 13 hen juist geld kan gaan opleveren. Dat laatste zal niemand onterecht vinden. Maar hoe kan dit werken als veel aangeleverde content vanuit deze industrie juist het internet en de media als marketinginstrument gebruikt.

Een goed voorbeeld: de filmindustrie

Goed voorbeeld is de filmindustrie die volop filmfragmenten en spoilers rondstuurt in de hoop dat media deze oppakt ter promotie van een film. Hoe meer likes, hoe meer het fragment zal worden gedeeld, hoe liever het de filmmaatschappij is. Volgens de regels van artikel 13 mogen Google en Facebook in dit voorbeeld deze content alleen nog plaatsen als er geen inbreuk is op de auteursrechten. En dat is een vrijwel onmogelijke opgave.

Wat artikel 13 precies inhoudt en betekent voor het internet wordt helder uitgelegd in deze video van de collega’s van de NOS.

Valentijnsdag: Een overzicht van de leukste tweets en inhakers

Vandaag is het weer Valentijnsdag. Voor de een is het dé dag van de liefde. Een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, kaarten en romantische etentjes. De ander ziet het als een commerciële feestdag overgewaaid uit Amerika. Maar overgewaaid of niet, het is al sinds midden jaren ‘90 een groot commercieel succes in Nederland en België.

In 2018 vierden maar liefst 31% van de Nederlanders Valentijnsdag en het gemiddelde cadeau kostte vorig jaar €47,-. Uiteraard lift iedereen mee op het succes van deze dag en daarom hieronder een overzicht van alle leuke nieuwtjes, inhakers, acties en andere leuke tweets of andere social posts rondom #Valentijnsdag.

Kom jij nog meer leuke inhakers tegen? Laat het ons vooral weten in de reacties hieronder en we voegen ze nog toe.

Vijf films om tijdens Valentijnsdag te kijken

Het is natuurlijk een dag waarop je weer even de romanticus moet spelen. Naast dat je je vriendin, vrouw of liefje natuurlijk in het zonnetje zet, is het ook leuk om s’avonds samen een leuk romantisch filmpje op te zetten. Moet kunnen toch heren, op de meest romantische dag van het jaar. Natuurlijk staat Netflix vol goede romcoms. Maar die heeft de vrouw des huizes waarschijnlijk allemaal al gezien. Gelukkig hebben we in Nederland ook Videoland, een dienst die flink aan de weg timmert. En een dienst met een veel groter Nederlands aanbod. En speciaal voor Valentijnsdag lanceren ze de komende weken nog eens 5 aansprekende titels.

videoland-valentijnsdag

Mijlpaal: 3 miljoen glasvezelaansluiting in Nederland

Vandaag zal in Nederland de drie miljoenste glasvezelaansluiting aangelegd worden. Dit gebeurt bij zorgboerderij De Neeth in het buitengebied van Aalten (Achterhoek). Aanwezig is ondermeer staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat samen met vertegenwoordigers van brancheorganisatie NLconnect.

Glasvezel in Nederland

De aanleg van glasvezel is in de laatste jaren explosief toegenomen, aldus Mathieu Andriessen, directeur branchevereniging NLconnect. Hij licht toe: “We zijn als glasvezelindustrie de afgelopen tijd echt op stoom gekomen met de aanleg van glasvezel in het hele land. Vooral in het buitengebied wordt door verschillende partijen actief aangelegd, maar ook in kernen en op bedrijventerreinen zijn steeds vaker succesvolle projecten. Aannemers, toeleveranciers, netbeheerders en providers werken met vereende krachten om de Gigabit-toekomst mogelijk te maken. Glasvezel is de levensader naar de verbonden samenleving van de toekomst. Er is nog veel werk te verzetten, maar deze mijlpaal bevestigt dat we op de goede weg zijn!”

3 miljoen

De drie miljoenste glasvezelaansluiting is een mijlpaal die de snelle toename in de glasvezelaanleg kenmerkt. Deze toename is van groot belang in Nederland. Dat weet ook Staatssecretaris Mona Keijzer. “Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen: vast en mobiel. Dat is de ambitie van het kabinet waaraan we samen met bedrijven en lagere overheden werken. We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, en moeten ook stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten.”

Verdubbeling

Onderzoeksbureau Stratix telt jaarlijks het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland en zag dit vorig jaar toenemen met 200.000 aansluitingen. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook op het platteland

Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, is trots dat de 3 miljoenste aansluiting wordt gerealiseerd op het platteland. “Op het platteland is snel internet jarenlang geen vanzelfsprekendheid. We zijn sinds 2015 bezig met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Nederland. Straks kunnen 150.000 adressen uit 8 verschillende provincies gebruik maken van snel internet. Elke dag zijn er voor ons zo’n 1.500 man aan het werk om dit te realiseren. De expertise die we daarmee hebben opgebouwd, is hard nodig om onze ambitie om ook de ongeveer 150.000 overgebleven plattelandsadressen, aan te sluiten. En om dat te realiseren, is het cruciaal dat bedrijven, overheid en bewoners op dezelfde manier met elkaar blijven samenwerken.”

Aannemer GNT (een samenwerking tussen BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom) legt glasvezel aan in het buitengebied van Aalten en Oost Gelre. Eind 2019 is het hele buitengebied van de Achterhoek voorzien.

[Afbeelding © Chepko Danil – Adobe Stock]

​Tensorflow helpt Gmail nog meer spam te blokkeren

Google heeft met de hulp van TensorFlow, het eigen open source machine learning framework, additionele spam filters op weten te zetten voor Gmail gebruikers. Deze nieuwe filters zijn vorige maand in gebruik genomen en volgens het bedrijf is Gmail nu dagelijks nog eens 100 miljoen spamberichten extra aan het blokkeren.

Gmail heeft meer dan 1 miljard gebruikers, dus dit is niet perse een hele flinke toename, omgerekend ongeveer 1 extra geblokkeerde spammail per 10 gebruikers. Maar Google zegt dat Gmail al in staat was om 99,9% van alle spam te blokkeren. En om ook dat laatste procentpuntje erbij te krijgen is lastig.

Op de schaal waarop we nu opereren, is een extra 100 miljoen niet eenvoudig te behalen,” aldus Neil Kumaran, product manager Counter Abuse Technology bij Google, tegenover The Verge. “Om ook dat laatste stukje spam geblokkeerd te krijgen wordt steeds moeilijker, maar TensorFlow heeft geweldig geholpen om de kloof te dichten.

Gebruik van AI

Gmail gebruikt al jaren AI, naast de op regelgebaseerde filters. Hoewel de op regelgebaseerde filters de meest voor de hand liggende spam blokkeren, zoekt machine learning naar nieuwe patronen die kunnen suggereren dat een e-mail niet te vertrouwen is. De gebruikte algoritmes kijken naar een groot aantal verschillende factoren. Van de opmaak van een e-mail tot het tijdstip van verzending. TensorFlow maakt het beheren van deze gegevens op grote schaal een stuk eenvoudiger. Daarnaast zorgt het open-source deel ervoor zorgt dat nieuw onderzoek vanuit de community snel kan worden geïntegreerd.

Alle spam blokkeren?

Het is in ieder geval een mooie toevoeging in de eeuwig durende strijd tegen spam. En Gmail is weer een kleine stap dichter bij de 100% checkmark. Of het ooit gaat lukken om alle spam te blokkeren blijft natuurlijk de grote vraag. Ook cybercriminelen blijven niet stil zitten en kunnen AI in gaan zetten voor het verzenden van spam.

​Vier manieren om te investeren in cryptomunten

In de begindagen van de cryptomarkt kocht je gewoon een stel Bitcoins die je vervolgens in jouw wallet bewaarde. Je vergat dat je ze had en liet de tijd verstrijken, om vervolgens gigantische winsten te incasseren. Lichtjes overdreven natuurlijk, maar eigenlijk was investeren in cryptomunten helemaal niet zo moeilijk. Vandaag de dag bestaan er niet alleen uiteenlopende soorten cryptomunten, maar kunnen we ook op diverse manieren in deze digitale munten investeren. Hieronder vind je vier manieren om te investeren in cryptomunten.

# 1. De klassieke manier van investeren

Volgens de klassieke manier koop je dus zelf een aantal cryptomunten. Natuurlijk doe je vooraf een onderzoek en ben je overtuigd van hun waarde. Vervolgens sla je de munten op in jouw wallet, net zoals je jouw fysiek geld in jouw portemonnee zou stoppen. Je wacht tot jouw munten in waarde zijn gestegen en verkoopt ze met winst. Klaar!Het aankopen en verkopen van dergelijke munten kan via allerhande online handelsplatformen zoals BTC Direct en Bitonic.

# 2. Via afgeleide producten investeren in cryptomunten

De eerste investeringsmethode kost natuurlijk wel wat moeite. Dat gaan we zeker niet ontkennen. Zo moet je ze zelf aan- en verkopen en moet je zelf op zoek gaan naar de koerswaarden, hoewel de eerder aangehaalde handelsplatformen tegenwoordig ook heel wat functionaliteiten aanbieden. Hiernaast bieden ook afgeleide producten kant-en-klare oplossingen.

Zo biedt onder andere de broker BinckBank een exchange traded note-belegging (ETN) aan. Hierdoor kan je beleggen in cryptomunten zonder dat je ze zelf hoeft te bezitten. Dergelijke ETN’s worden door BinckBank aangeboden aan de beurs van Stockholm. Ondanks het feit dat de ETN in Zweden genoteerd staat, zouden al veel Nederlandse beleggers op die manier geïnvesteerd hebben in cryptomunten.

Ook andere afgeleide producten zoals futures zitten in de pijplijn of worden mondjesmaat geïntroduceerd. Men verwacht zo steeds vaker (buitenlandse) institutionele beleggers en zelfs beleggingsfondsen te bereiken, waardoor mensen in de toekomst soms zonder het te beseffen eigenlijk al zouden investeren in cryptomunten.

# 3. Investeren via cryptobots

Een andere manier om het investeren in cryptomunten eenvoudiger te maken, is het gebruik van zogenoemde cryptobots. Zij automatiseren een aantal processen door algoritmisch te traden. Het gaat bijvoorbeeld om de Bitcoin robot Cryptosoft.

Het gebruik van dergelijke cryptobots is vrij omstreden omdat ze vaak meer technische kennis vergen dan men laat doen denken. Ook zijn er heel wat scams op het internet te vinden, hoewel dat in de weinig gereguleerde cryptowereld wel een bekend fenomeen is. Het goed nagaan van de betrouwbaarheid van dergelijke cryptobots is dan ook belangrijk.

# 4. Investeer in een miningbedrijf

Miningbedrijven creëren, vaak onder de IJslandse zon, eigen cryptomunten. Daarvoor moeten ze rekenen op heel wat computercapaciteit, wat op zijn beurt forse investeringen vergt. Zowel als particulier als als zakelijke investeerder kan je hierdoor soms mee investeren in dergelijke miningbedrijven.

Onlangs trok het Nederlandse miningbedrijf Hut 8 bijvoorbeeld nog naar de beurs. Een tragische beursgang volgde en men lijkt nog steeds verder te ploeteren, maar toch is het een beleggingsstrategie die je maar beter in de gaten houdt.

Zoals je merkt: tegenwoordig bestaan er veel manieren om te investeren in cryptomunten. Of de forse winsten uit een nog niet zo ver verleden vandaag de dag nog mogelijk zijn? Dat is dan weer een ander verhaal.

Meest gebruikte apps?

Onlangs publiceerde GfK de nieuwe versie van Trends in Digitale Media (TIDM). Dat is een halfjaarlijks onderzoek naar het bezit en gebruik van digitale devices, media en apps. Een van de uitkomsten volgens GfK is dat Spotify de meest gebruikte media-app is. Maar ik vraag me af of dat zo is. GfK vroeg namelijk aan de respondenten welke app zij het meest gebruikten. De grootste gevonden groep (15%) antwoordde ‘Spotify’. Maar als 15% Spotify het meest gebruikt op de smartphone, kan het best zijn dat andere apps een veel groter bereik hebben, maar door niemand als meestgebruikt worden aangemerkt. Dat blijkt ook uit de cijfers van VINEX. Youtube is daar veel groter dan Spotify. Een vergelijking.

GfK publiceerde onderstaande grafiek in het persbericht:

Bron: GfK, Trends in Digitale Media december 2018

De titel van de grafiek had eigenlijk moeten luiden ‘Percentage respondenten dat [app] als meest gebruikt op de smartphone’. Als je van bovenstaande apps het maandbereik bij VINEX opzoekt, ontstaat er een heel ander beeld (exclusief NOS Telekst, wat waarschijnlijk NOS Teletekst moet zijn):

Maandbereik apps

Bron: VINEX

Naast het gebruik vroeg GfK ook naar de apps die überhaupt geïnstalleerd zijn op de smartphone. Dat ziet er dan zo uit:

Bron: GfK Trends in Digitale Media december 2018

YouTube is blijkbaar geïnstalleerd op 38% van de smartphones, maar haalt volgens VINEX een maandbereik van ruim 54%. Dat zou betekenen dat een substantieel deel van het bereik buiten de app om wordt gerealiseerd. Dat zou natuurlijk kunnen, bijvoorbeeld via social media of de website van YouTube zelf, maar toch.

Lastig toch altijd die cijfers . . . .

The post Meest gebruikte apps? appeared first on Mediaonderzoek.nl.

Jumbo gaat boodschappen binnen 45 minuten bezorgen

Samen met maaltijdbezorger FoodDrop is Jumbo begonnen met het supersnel bezorgen van bestelde boodschappen. Wie van deze service gebruikmaakt, kan de bezorger binnen 45 minuten aan de deur verwachten. 24 januari is de service van start gegaan in Groningen.

De strijd om het thuisbezorgen van boodschappen is tussen supermarkten onderling losgebarsten. Picnic kondigde onlangs nog aan dat het nu ook gratis gaat bezorgen op zondag. Het supersnel bezorgen van online boodschappen lijkt ook een vlucht te nemen, Albert Heijn startte eerder al met Rappie.

Samenwerking Jumbo en FoodDrop

FoodDrop is een lokale bezorgdienst in Groningen, die alle bestelde maaltijden binnen drie kwartier op de fiets bezorgt. Veel restaurants in de stad zijn aangesloten. Het was al mogelijk om maaltijden van Jumbo City te bestellen bij de bezorgdienst. Nu zijn daar dus boodschappen bij gekomen. Het hoofdkantoor van Jumbo heeft hier het initiatief in genomen.

Bestellen gaat via een speciaal daarvoor ontworpen bestel-omgeving. Hierin is een deel van het assortiment van Jumbo City Groningen opgenomen. Dat is nu nog beperkt, er kunnen ook geen kratten bier worden bezorgd. De prijzen zijn, vanwege de snelle service, hoger dan die in de winkel. Maar daarvoor hoef je zelf dus niet meer de deur uit.

Page generated in 1,794 seconds. Stats plugin by www.blog.ca