​Meer transparantie bij internationale overboekingen, bunq sluit deal met TransferWise

Als eerste Nederlandse bank gaat bunq een samenwerking aan met TransferWise. Gebruikers kunnen nu in 15 verschillende valuta geld overboeken tegen de echte wisselkoers, rechtstreeks vanuit de bunq app. Daarnaast introduceert de bank tijdens een nieuwe update ZeroFX en Facturen Scannen.

Wisselkoers

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat bunq door de samenwerking met TransferWise tot 8 keer goedkoper uitkomt dan haar grootste concurrenten. bunq gebruikers krijgen meteen voor het versturen van de internationale betaling de kosten te zien. De twee bedrijven introduceren hiermee transparantie in een industrie waar verborgen kosten aan de orde van de dag zijn.

Het is onze missie om gebruikers te bevrijden van grenzen en obstakels in traditioneel bankieren, zoals bijvoorbeeld verborgen kosten. De samenwerking met TransferWise is een waardevolle toevoeging om die missie kracht bij te zetten. Dit is de volgende grote stap om vrijheid te introduceren in de wereld van het traditioneel bankieren,” zegt oprichter en CEO Ali Niknam.

ZeroFX

bunq is ook de eerste Nederlandse bank die geen wisselkoersopslag (FX fees) rekent voor aankopen buiten de Eurozone. Waar andere financiële instellingen FX fees in rekening brengen op pasbetalingen in buitenlandse valuta, rekent bunq alleen de uiteindelijke wisselkoers door aan haar gebruikers.

Facturen scannen

En ze introduceren ook nog de mogelijkheid om facturen te scannen. bunq gebruikers kunnen vanaf nu eenvoudig facturen scannen en betalen zonder handmatig betaalgegevens in hoeven te vullen. Gebruikers kunnen ieder type factuur scannen en automatisch een betaling in de app genereren.

Steeds meer internetgebruik: wat doen we daar het meeste?

Het CBS publiceerde vandaag cijfers die nog maar eens onderstrepen dat we steeds meer bellen en tv kijken via het internet. Hoewel: we bellen wel steeds meer via IP, maar het kijken van tv via internet is in feite afgenomen ten opzichte van vorig jaar! Hoewel het CBS verder niet ingaat op die opvallende ontwikkeling laat hun overzicht wel zien hoe veel meer we met zijn allen het internet zijn gaan gebruiken, in elk geval vergeleken met 2012.

chart
Internetgebruik vanaf 2013 tot nu. Beeld: CBS

Google komt voor Halloween met een multiplayer Doodle game

Google heeft weer wat nieuws in petto voor Halloween en voor fans van de Google Doodle games. Voor het eerste komen ze nu met een multiplayer game die je speelt op de homepage van Google. En het mooie je kan tot 7 vrienden, familieleden of collega’s uitnodigen door eenvoudig weg de link met ze te delen.

Google Doodle Multiplayer Game

Je speelt een soort spookduel waarin het de bedoeling is zoveel mogelijk spookvlammen te verzamelen. Deze lever je in bij je thuis basis voor punten, je kan ze ook afpakken van je tegenstanders, en uiteindelijk is het de bedoeling er zo veel mogelijk te verzamelen binnen 2 minuten. Op het moment dat je er veel aan het verzamelen bent is er de mogelijkheid dat je specials unlockt die je bijvoorbeeld meer snelheid geven.

Maar… Zoals gebruikelijk bij de games van Google is ook deze weer erg verslavend, dus mocht je een drukke dag voor de boeg hebben, wacht dan maar even voordat je jezelf hieraan gaan wagen. Want die productieve dag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

google-doodle-halloween
Na een korte tutorial ben je ready to go!

Google start met bustour in Nederland voor het geven van digitale training

Er zijn inmiddels al meer dan honderdduizend Nederlandse ondernemers en studenten getraind met de Digitale Werkplaats Internet van Google. Dit kan ze helpen bij het vinden van een baan, het kan de inzetbaarheid vergroten op de arbeidsmarkt maar ook een bedrijf laten groeien.

Om optimaal deze kansen van het internet te kunnen benutten zijn digitale vaardigheden cruciaal. Daarom heeft Google besloten om vanaf 12 november met een bus door heel Nederland te gaan toeren om gratis trainingen en workshops te geven aan ondernemers en studenten.

De bus zal in een periode van een jaar iedere provincie aandoen en meer dan 50 verschillende locaties bezoeken. De eerste drie steden waar de bus zal neerstrijken zijn Arnhem, Den Haag en Groningen.

In de bus worden workshops gegeven over onder meer het vergroten van online zichtbaarheid voor je bedrijf. Studenten kunnen onder andere leren hoe zij zich online goed kunnen profileren voor een stage of baan.

100.000 Nederlanders

Voor MKB’ers zijn er volop kansen om online meer groei te realiseren. Zo verkoopt het Nederlandse MKB bijvoorbeeld slechts 15% online, terwijl 82% van de consumenten online koopt. Google is daarom eind 2015 gestart met de Digitale Werkplaats, waarmee ondernemers de kans krijgen om de gewenste digitale vaardigheden te leren.

Inmiddels hebben zo’n 100.000 Nederlanders de trainingen van de Digitale Werkplaats gevolgd en worden er naast trainingen voor ondernemers ook voor studenten en werknemers speciale online en offline trainingen georganiseerd. Het afgelopen jaar konden deelnemers in een pop-up trainingslocatie in Amsterdam Centrum en Zuidoost terecht, maar om meer mensen de gelegenheid te geven om hun vaardigheden en kennis te vergroten trekt Google nu het land in.

Start tour in Arnhem

De eerste plaats die Google met de Digitale Werkplaats bus zal aandoen is Arnhem op 12 november. Het is voor het eerst dat in deze stad het programma van de Digitale Werkplaats wordt aangeboden.

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Wij geloven dat het internet kansen biedt voor iedereen. Daarom willen we mensen graag laten ervaren hoe het internet hen kan helpen hun doelen te bereiken, zoals de groei van het eigen bedrijf of het vergroten van de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Sinds eind 2015 organiseren we daarom in Nederland online en offline trainingen met ons programma De Digitale Werkplaats, waarmee we al zo’n 100.000 Nederlanders hebben kunnen helpen hun digitale vaardigheden te vergroten. Door nu met de bus het land in te trekken, willen we het ondernemers en studenten gemakkelijk maken om mee te doen en nog meer mensen de kans geven om hun vaardigheden te vergroten.”

Trainingsaanbod

Tijdens de trainingen en workshops kunnen ondernemers meer leren over onder andere hoe ze de online zichtbaarheid van hun bedrijf kunnen vergroten, e-commerce en het analyseren van hun website. Een onafhankelijke en private kredietverstrekker zal een workshop geven over het schrijven van een ondernemersplan. En studenten kunnen in de Digitale Werkplaats bus onder andere trainingen volgen over hoe je je online goed profileert voor een stage of baan, online marketing en het bouwen van een succesvolle website.

Meedoen of aanmelden?

De Google bus zal in 2018 zes verschillende steden aandoen en vervolgens in 2019 verder door het land toeren. Er worden dagelijks verschillende trainingen in de bus gegeven. De exacte data en locaties zijn te vinden op de website van de Digitale Werkplaats, daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

​Inwisselperiode Air Miles​ alsnog verlengd tot 1 december 2018

Nederlanders zijn massaal hun oude miles aan het inwisselen om te voorkomen dat deze vanaf 1 november 2018 komen te vervallen. In 2013 is bekendgemaakt dat Air Miles voortaan een beperkte geldigheid hebben van 5 jaar. Een jaar geleden dreigden zo nog 5,2 miljard Air Miles te vervallen. Maar na een intensieve campagne zijn Nederlandse Air Miles-spaarders massaal in actie gekomen. Tot nu toe zijn ruim 3,55 miljard ‘oude’ Air Miles ingewisseld.

Termijn verlengen

Omdat Air Miles-spaarders de afgelopen weken massaal hun Air Miles wilden inwisselen, is het erg druk bij de website en klantenservice van Air Miles. Daarom is besloten de termijn om oude Air Miles in te wisselen te verlengen tot 1 december 2018. Zo heeft iedereen de gelegenheid om alsnog een goede besteding te kiezen voor zijn of haar Air Miles.

Iedereen moet kunnen inwisselen

Loyalty Management Netherlands wil er alles aan doen om zo veel mogelijk spaarders Air Miles te laten inwisselen voordat deze vervallen. Op de website van airmiles staat uitgebreide informatie over de manier waarop spaarders hun Air Miles kunnen inwisselen bij een van de partners.

Spaarders kunnen hier ook eenvoudig vinden welk deel van hun Air Miles dreigt te vervallen. Omdat het erg druk is bij de website en de klantenservice van Air Miles is besloten de inwisseltermijn tijdelijk te verlengen tot 1 december 2018. Zo heeft iedereen de gelegenheid om een goede besteding voor zijn of haar Air Miles te kiezen. Na deze datum komen Air Miles die ouder zijn dan vijf jaar te vervallen.

Door nog altijd de grote drukte op de website en bij de klantenservice kan het zijn dat ze niet goed bereikbaar zijn. Het is dan aan te raden het op een ander moment nog eens te proberen.

My Data Done Right laat zien welke data organisaties over je hebben

Bij Bits of Freedom zijn ze fanatiek over privacy. En terecht: onze data wordt steeds belangrijker en naarmate onze profielen ook steeds meer economische waarde krijgen is het belangrijk om te weten wie wat van je heeft en wat je kunt doen om dat te stoppen of in elk geval in juiste banen te leiden.Mydatadoneright.eu is een website die het mogelijk maakt om je persoonlijke data die bijvoorbeeld Facebook, je telefoonprovider of je (ex-)verzekeringsmaatschappij over je heeft te bekijken, aan te passen en eventueel ook te laten verwijderen. Tenminste, als dat kan.

De nieuwe privacywet zou het makkelijker moeten maken om je data in eigen hand te houden, maar de realiteit blijkt op dit moment toch vaak nog anders. Het verzoek om je data te laten verwijderen of aan te passen moet vaak naar een obscuur e-mail adres of fysiek adres in het buitenland en met de tool kun je direct zien wie je in welke organisatie moet hebben om iets gedaan te krijgen.

data-done-right
Een voorbeeld van hoe je verzoeken op de site kunt genereren.

Kinderen spelen meer met smartphones dan buiten. Iemand verbaasd?

Als je die niet zag aankomen kom je duidelijk niet veel meer in contact met kinderen. Norton Symantec heeft een ‘My First Device’ onderzoek gedaan onder meer dan 7.000 mensen in tien landen in Europa en het Midden-Oosten. Uit de Nederlandse cijfers blijkt dan dat kinderen dagelijks gemiddeld iets minder dan twee uur buiten spelen, terwijl ze 2,5 uur aan hun smartphone of tablet spenderen. Joh. Wie zag dat nou aankomen.

In ons land krijgen kinderen vaak rond hun tiende zelf een smartphone of tablet. Dat is de leeftijd waarop ouders vinden dat ze zo’n apparaat wel mogen hebben en dan begint het ook als communicatiemiddel nuttig te worden. Van de ondervraagden uit het onderzoek blijkt wel dat de helft van de kinderen tussen de vijf(!) en tien jaar zelf al een smartphone te hebben. Nu zou het goed kunnen dat dit puur gaat om ‘leeftijdscategorie 5-10 jaar’ en dat bijna die hele helft bestaat uit 8- en 9-jarigen.

Ouders geven het voorbeeld

De helft van de Nederlandse ouders zegt zelf ook te veel tijd online door te brengen, en die groep (plus nog een vijftiental procent van ouders die hun eigen gedrag niet overmatig vinden) zijn bang om het verkeerde voorbeeld te geven aan hun kroost. Als mama en papa zelf ook meer dan de helft van de tijd aan hun smartphone geketend zitten is het inderdaad niet gek dat het kroost dit als volkomen normaal gedrag ziet.

Hoewel: een eerder onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij had ook al uitgewezen dat een groot gedeelte van jongeren zich dood ergert aan het overmatige smartphone-gebruik van hun ouders en zich vaak zelfs genegeerd voelen. Die conclusie komt in dit onderzoek ook terug, want drie op de tien ouders wordt wel eens door hun eigen kinderen gewezen op hun online gedrag. Misschien dat er dan toch nog hoop is voor de nieuwe generatie, als ze zichzelf kunnen aanleren om de smartphone geen centraal onderdeel van hun leven te maken. Daar kunnen de ouders ook een belangrijke rol in spelen.

“We moeten ons allemaal bewust zijn van de hoeveelheid tijd die we online doorbrengen en het probleem van de overmatige schermtijd aanpakken, waarbij ouders het goede voorbeeld moeten geven. We hebben geconstateerd dat 39% van de ouders in Nederland al ‘tech free’ tijd of dagen in huis hanteren waarin iedereen uit de buurt blijft van hun gadgets. Dit biedt een geweldige kans om onze afhankelijkheid van apparaten opnieuw te beoordelen” zegt Robert den Drijver, Regional Director Benelux & Nordics bij Norton daarover.

[Afbeeldingen © 5nikolas5 – Adobe Stock]

YouTube zet videomakers op tegen Europese Internetwet

Er is zich een interessant spel aan het ontwikkelen tussen de Europese Unie en YouTube. Nadat er in principe akkoord is bereikt over de nieuwe en immens impopulaire copyrightwet die Europa lijkt te gaan krijgen heeft YouTube CEO Susan Wojcicki de aanval daarop ingezet via haar laatste creator blog. Het gaat specifiek over artikel 13, dat bedoeld is om grote partijen zoals YouTube (of eigenlijk vooral YouTube en de rest ook wel, maar toch voornamelijk YouTube) verantwoordelijk te maken voor de content die ze op hun kanaal toelaten. Als daar auteursrechtelijke content op wordt vertoond is niet alleen de maker verantwoordelijk, maar ook YouTube het videokanaal.

Wojcicki gaat tot het gaatje in haar aanval. Ze zegt nog net niet dat als deze wet zoals hij nu geschreven staat aangenomen wordt in januari, we in Europa beduidend minder YouTube gaan hebben dan voorheen, maar daar komt het wel op neer. Niet alleen zegt ze dat miljoenen mensen geen video’s meer zullen kunnen uploaden, maar ook dat we als Europeanen meer dan vermoedelijk afgesloten zullen worden van het leeuwendeel van de content die nu al op YouTube staat.

Artikel 13 dreigt de mogelijkheid om content te uploaden naar platforms als YouTube. Het dreigt ook gebruikers in de EU af te sluiten van het zien van content die er nu al is. Het kan platforms als YouTube dwingen om alleen nog maar content van een klein aantal grote bedrijven te publiceren.

– Susan Wojcicki, CEO YouTube

POLL: Wat weet jij van Managed Webhosting?

Managed Hosting. Je krijgt een eigen server maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen. Het is een manier van hosting die steeds vaker voorkomt. Wat houdt dit in en waarom is het van belang? En maak jij er gebruik van?

Het hosten van een website of webwinkel vraagt flink wat tijd en aandacht. Logisch ook want je wilt immers niet dat je op het cruciale moment business misloopt doordat er een server niet werkt. En aan de andere kant wil je ook je handen vrij houden om vereiste optimalisaties aan het platform door te voeren. Dit zijn slechts 2 korte voorbeelden van de voordelen van managed hosting.

Wij zijn benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken? Welke aanbieders kent jij bijvoorbeeld en hoe ben je hiermee in contact gekomen? Laat het weten in onderstaande poll!

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Google Maps krijgt reisvoortgang ook op iOS – als je altijd deelt

Google Maps is – sorry, Apple – nog steeds een betere manier om je weg te vinden dan Apple maps, dus er zullen net zoals ik veel mensen zijn die de ingebouwde app niet gebruiken en toch op Google vertrouwen om hun weg te vinden. Speciaal voor die iOS-gebruikers heeft Google een hele fijne nieuwe optie beschikbaar gemaakt die Android-gebruikers al een tijdje hebben: het live doorgeven van je route aan bepaalde contacten, of ETA Sharing zoals Google het zelf noemt.

Geen grap: Panasonic designt oogkleppen voor op kantoor

Panasonic heeft een designstudio die Future Life Factory heet en die bedoeld is als prototype-fabriek voor toekomstige producten. Die hebben iets bedacht dat bedoeld is om er voor te zorgen dat mensen zich weer kunnen concentreren op hun werk in open-plan kantoren. De consensus is inmiddels dat die namelijk helemaal niet goed zijn voor de productiviteit van mensen en er vooral voor zorgen dat iedereen de hele tijd afgeleid is. De Wear Space zou daarbij moeten helpen.

Als je het ding ziet lijkt het alsof het gewoon oogkleppen zijn. Je weet wel, zoals die bij paarden gebruikt worden. Dat zijn het ook, alleen zijn dit dan wel technologisch verantwoorde oogkleppen, want ze hebben naast een kek stofje ook nog noise-canceling technologie die er voor zorgen dat je niet alleen niet ziet wat er om je heen gebeurt, maar het ook niet hoort. Het effect is ruwweg vergelijkbaar met het hebben van een eigen hokje, maar dan zonder alle waardigheid die daar bij hoort.

​Singles Day 2018, wat kunnen we verwachten?

Het vierde en laatste kwartaal van 2018 dient zich aan, de periode waar winkelend Nederland jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt. Niet alleen voor (online) koopjesjagers is dit het moment van het jaar, ook bij retailers staat deze periode dikgedrukt in de agenda. Vorig jaar nog bedroeg de totale online winkelomzet 22,5 miljard euro, waarvan ruim 30% uit het laatste kwartaal kwam (Thuiswinkel.org). Een groot aandeel hieruit is toe te schrijven aan Cyber Weekend, maar de komende jaren zal Singles Day een steeds groter aandeel in gaan nemen.

‘Vrijgezellendag’, wat is dat?

Singles Day is door vier Chinese studenten in het leven geroepen, en is van oorsprong een echte feestdag. De sleur van het alleen zijn begon de jongens zo te vervelen, dat ze besloten het vrijgezelle leven juist te vieren. Dat dit idee toevallig bedacht werd op elf november kwam goed uit, want de enen uit datum (11-11) staan symbool voor ‘eenzaamheid’. Hiermee was Singles Day als festival geboren.

Alibaba oprichter Jack Ma voelde echter dat hier commercieel iets uit te halen viel, en besloot flinke kortingen te geven op deze dag. Met succes, want Singles Day groeide uit tot een jaarlijks terugkerend koopfestijn, met 2017 als absoluut hoogtepunt. In slechts één dag werd er ruim 25 miljard euro omgezet, waarvan het eerste miljard al binnen één minuut verdiend was. Daarmee was ook Singles Day als kortingsdag geboren, en kunnen webshops deze dag eigenlijk niet meer links laten liggen.

Singles Day rage in Nederland

Ondanks de immense populariteit in China, heeft nog lang niet elke winkelier in Nederland deze dag omarmd. Retailers zullen zich moeten afvragen of er ruimte is voor nog een dag met korting, naast de korting die zij tijdens bijvoorbeeld Black Friday en Sinterklaas al geven. Daarbij valt Singles Day altijd aan het begin van november, ruim voordat consumenten hun salaris hebben gehad.

Toch zien we dat ook in Nederland Singles Day langzaam zijn sporen begint te verdienen. Websites zoals Singlesday-online.nl maken alle deals inzichtelijk, en verschillende grote webwinkels haken hier al op in. Zo hadden Coolblue en Bol.com vorig jaar een officiële Singles Day campagne, en gaven ook Mediamarkt en BCC mooie kortingen weg. Juist omdat Singles Day bij dergelijke webshops al op de kalender staat, maakt dat deze dag ontzettend veel potentie heeft. Kleinere retailers willen immers niet achterblijven, bang voor the fear of missing out. Zij zullen een manier moeten zoeken om ook deze kortingsdag op te nemen in hun agenda, in de toch al hectische laatste maanden van het jaar.

Ook voor online shoppers is het ontzettend verleidelijk om Singles Day te omarmen, maar waarom eigenlijk? Een voor de hand liggende reden is omdat zij een extra moment krijgen om gewenste producten tegen een mooie prijs aan te schaffen. Nog belangrijker is misschien wel dat er andere kortingen op andere producten worden gegeven tijdens Singles Day dan tijdens Cyber Weekend. Webshops die aan beiden meedoen, bepalen namelijk zelf welke productgroepen voor hoeveel korting aangeboden worden, en op welk moment. Daarom is het des te belangrijker voor koopjesjagers om beide dagen in de gaten te houden, zodat zij precies die deal kunt scoren waar ze naar op zoek zijn.

Singles Day staat dus weliswaar in Nederland nog in de kinderschoenen, maar we hebben gezien hoe snel Black Friday de portemonnees van de consument heeft veroverd. De verwachting is dan ook dat Singles Day de komende jaren een grote bijdrage zal hebben in de stijgende online bestedingen.

[Afbeelding © Maridav – Adobe Stock]

Wat is Asaii en waarom heeft Apple het gekocht?

Apple koopt Asaii voor net geen 100 miljoen dollar” heb je misschien wel al zien langskomen. Nou is Apple niet te beroerd om af en toe een bedrijf te kopen, want geld zat, maar een bedrijf dat ‘music analysis’ doet om nieuwe en opkomende artiesten te vinden is een overname die wat meer aandacht verdient. Apple Music doet het steeds beter, zeker in de VS, maar dat ligt vooral aan een grote bibliotheek aan grote sterren, hopelijk af en toe exclusief voor de dienst. Wat moet je met opkomende artiesten?

Blijkbaar toch heel wat, want concurrent Spotify heeft recent ook aangekondigd dat artiesten zonder platendeal hun muziek zelf kunnen uploaden naar de muziekdienst, zodat iedereen er in principe naar kan luisteren. Het idee is om de volgende Justin Bieber te vinden die in een vroeg stadium opgepikt kan worden door de muziekdienst (in dit geval Apple) zelf door ze te promoten of zelfs deals aan te bieden. Nadat Asaii in september al aankondigde dat het per 14 oktober zou gaan ophouden werd er al gezegd dat Apple een goede kandidaat zou zijn voor een overname en nu is het dus zover.

Online Casino’s omarmen AI om spelers te houden en te beschermen

Kunstmatige intelligentie rukt in steeds meer industrieën op en ook in de kansspel-branche is men inmiddels wakker. Er werd al veel gebruik gemaakt van data-analyse in de Nederlandse online casino’s, want dat is een hele goede manier om je klanten te begrijpen. En als je ze begrijpt, kun je ze misschien makkelijker verleiden om te blijven en niet naar een concurrerende site te gaan. Die zijn immers maar één Google-search naar ‘online casino nederland‘ weg.

Net als op andere plekken is het wel zo dat de innovatie maar stapsgewijs gaat, te beginnen met chatbots. Die worden op steeds meer plekken ingezet om klanten beter de weg te wijzen en vragen te beantwoorden. De semi-autonome chatbots die gebruik maken van AI zijn al een stuk nuttiger dan andere geautomatiseerde systemen en kunnen alleen al meer doordat ze een beter beeld hebben van de klant door hun profiel te analyseren en daardoor gerichtere antwoorden te kunnen geven op eventuele vragen.

Kunstmatig A/B testen

Een ander belangrijk onderdeel van kansspelen is het psychologische aspect. Een bepaalde presentatie kan alle verschil maken in hoe een klant dat ervaart en daarmee de populariteit van een spel. Normaliter zou je dat als organisatie gaan A/B testen om te kijken wat het beste werkt, maar met AI algoritmes kun je dat proces eigenlijk grotendeels loslaten. Je hoeft alleen nog maar de variabelen duidelijk te maken en dan kan het model daarna zelf aan de slag met de verschillende stijlen of presentaties en op basis van de uitkomsten verder gaan verfijnen of testen.

Dat maakt een hoop handjes vrij die dan weer andere aansprekende concepten kunnen bedenken. Bijvoorbeeld het extreem personaliseren van de ervaring voor klanten. Als je een semi-autonoom systeem hebt dat perfect kan analyseren wat de meest gedane activiteiten zijn door klanten kun je die ook actief aanpassingen laten maken in wat zo’n klant ziet als ‘ie inlogt. Is de kans dat ‘ie verder gaat waar hij of zij gebleven is een stuk groter.

Spelersbescherming

Een ander aspect dat ook steeds belangrijker wordt is het beschermen van spelers. Dan hebben we het niet over spelers die met kwade bedoelingen proberen het systeem te beduvelen of die willens en wetens programma’s gebruiken om hun kansen te vergroten, terwijl ze weten dat dit niet mag. Die kun je ook bestrijden met AI, maar dat is een stuk lastiger en daarnaast hebben spelers uit die hoek vaak ook genoeg kennis van de technologie om een digitaal weerwoord te hebben.

Het belangrijkste aan het beschermen van spelers is de bescherming tegen zichzelf. Een AI kan veel makkelijker dan eerder ‘zien’ dat een speler problematisch gedrag aan het vertonen is qua risico’s en actief ingrijpen. Dat kan zijn door ze een time-out te geven zodat ze even van tilt af kunnen gaan, tot zelfs het stopzetten van een account als het echt mis gaat. Daarvoor kan een AI zelfs al een hoop doen, door dingen als een gesprek aan te bieden met iemand om te praten over het (aankomende) gedrag. Als AI ergens goed in is, dan is het wel het herkennen van patronen en juist die zijn in de online casino-wereld overal te vinden. Het is een belangrijke stap die de industrie moet maken, al was het maar om de criticasters de mond te kunnen snoeren die zeggen dat alle slimme systemen tot nu toe vooral gebruikt worden om spelers aan het spelen te houden, no matter what.

Mogelijkheden genoeg dus om de industrie danig te gaan veranderen. Kunstmatige intelligentie is nog steeds een beetje een nevelig gebied, zelfs voor technologiebedrijven, dus hopelijk wordt kunstmatige intelligentie ook intelligent ingezet zodat we straks verantwoorder online kunnen spelen.

[Afbeeldingen © Adobe Stock]

​Nederland maakt zich op voor Cyber Weekend

Het is inmiddels geen verrassing meer dat Nederlanders gek zijn op korting. Bij menig consument staat daarom Cyber Weekend al dikgedrukt in de agenda; het weekend van Black Friday en Cyber Monday. Tijdens het laatste weekend in november bieden een groot aantal (online) winkels fantastisch hoge kortingen op onder andere kleding, elektronica, woonartikelen en speelgoed. Het is dus slim om te wachten met je grote aankopen totdat Cyber Weekend (23 t/m 26 november 2018) is aangebroken.

Het succes van Cyber Weekend in Nederland

Cyber Weekend komt uit Amerika, en is in het leven geroepen om de kerstinkopen wat draaglijker te maken voor iedereen, zo vlak na Thanksgiving. Al snel deden steeds meer winkelketens mee en werden de aanbiedingen elk jaar aantrekkelijker. Dit heeft Cyber Weekend in Amerika uiteindelijk doen ontploffen. Inmiddels is het Amerikaanse succes overgewaaid naar Nederland, en dat is niet gek. Want niet alleen zijn wij gevoelig voor korting, Cyber Weekend valt ook in Nederland in een geschikte periode. Veel consumenten doen in november namelijk al de inkopen voor Sinterklaas en Kerstmis, en wachten hiermee vaak tot Cyber Weekend. Want waarom zou je de volle mep betalen in een toch al dure decembermaand, als je ook kan profiteren van hoge kortingen? We verwachten daarom dat Cyber Weekend in Nederland Amerikaanse vormen aan gaat nemen, en dat zowel Black Friday als Cyber Monday de komende jaren door het dak gaan.

Online versus offline shoppen

Online shoppen zit in de lift. In het eerste halfjaar van 2018 zijn de online bestedingen in Nederland met maar liefst 11% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2017 (bron: thuiswinkel.org). Door deze stijgende populariteit van het online shoppen, zal de focus dit jaar nog meer komen te liggen op online korting. Cyber Monday zal daarom dit jaar ook flink aan terrein winnen omdat, in tegenstelling tot Black Friday, Cyber Monday deals alleen online verkrijgbaar zijn. Wetende dat de piek in online bestedingen altijd in de laatste maanden van het jaar zit, kunnen winkeliers Cyber Weekend simpelweg niet links laten liggen.

Maar waar komt deze stijging vandaan? Enerzijds komt dit door websiteverbeteringen die het online shoppen via desktop en mobiel steeds sneller, makkelijker en veiliger maken. Anderzijds komt het door het gemak en de knowhow van de Nederlandse consument. Maar liefst 80% van de Nederlanders winkelt al online. Alleen in Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Luxemburg is dit percentage hoger (bron: nos teletekst). Neem daarom de webshop van je favoriete merk als uitgangspunt tijdens deze dagen, en maak gebruik van alle online deals.

Cyber Weekend tips

En dan is het zover, Cyber Weekend staat voor de deur. Hoe bereid je je dan voor? Dit stappenplan helpt je op weg:

  1. Bedenk alvast wat je wilt kopen, of bij welke winkels je graag zou willen shoppen.
  2. Zoek uit welke van jouw favoriete webshops deelnemen aan Cyber Weekend. Tegenwoordig zijn er verschillende websites, zoals Blackfriday-deal.nl, die hiervan een goed overzicht bieden.
  3. Check regelmatig of de kortingscodes van jouw favoriete webshops al bekend, en noteer deze. Dat maakt het online shoppen een stuk makkelijker en sneller.

Let’s go shopping!

[Afbeelding © VadimGuzhva – Adobe Stock]
Page generated in 2.546 seconds. Stats plugin by www.blog.ca