Met deze 6 simpele tips kan elke journalist veilig werken op internet

Voor journalisten is het heel belangrijk om zonder pottenkijkers te communiceren met informanten. Bronnen verschaffen hen vaak gevoelige informatie en het zou tot grote consequenties kunnen leiden als deze in de verkeerde handen valt. Ook kan het van belang zijn om internet te gebruiken zonder sporen achter te laten. Maar hoe doe je dat? John Mason geeft 6 eenvoudige tips, zodat elke digibeet veilig het internet kan  gebruiken.

Of het nou gaat om de roddelpers of onderzoeksjournalistiek, het is de taak van elke journalist om de privacy van zijn bronnen te waarborgen. Bovendien zijn nieuwsmedia  invloedrijk in het publieke debat, waardoor journalisten wel eens het slachtoffer worden van cyberaanvallen.

Als journalist hoor je te weten hoe je je veilig op het internet kunt geven, zonder sporen achter te laten en  zonder bronnen in gevaar te brengen. Het probleem is dat veel journalisten niet de technologische knowhow hebben om de online privacy van zichzelf, en daarmee ook hun bronnen, te waarborgen.

Maar niet gevreesd. Deze 6 tips voor veilig browsen zijn zelfs voor digibeten gemakkelijk toepasbaar en zullen onmiddellijk je online privacy verhogen.

TIP 1: Maak gebruik van versleutelde communicatie (encrypted communication)

Voor een journalist is het essentieel om toegang te hebben tot private en veilige communicatie. De meeste populaire communicatiemedia hebben privacy-instellingen. Begin met deze aan te zetten als je dat nog niet hebt gedaan.

Maar deze communicatiemedia versleutelen bijna nooit de verstuurde tekst- of chatberichten. Een app die dit wél doet is bijvoorbeeld Signal. Deze app staat je toe wereldwijd groepsberichten, video- en audioberichten, foto’s en documenten te versturen, alles versleuteld met end-to-end encryption.

TIP 2: Gebruik een anoniem e-mailadres

E-mails zijn een tweede punt van zorg als het gaat om online privacy. Het is belangrijk om te weten dat de meeste e-mailproviders alles behalve veilig zijn. Niet alleen worden je berichten per definitie niet versleuteld, ze kunnen zelfs bekeken worden door de bedrijven achter de providers zelf.

Ik zeg niet dat het bedrijf van jouw e-mailaccount je privacy niet respecteert. Maar voor de gemoedsrust zou je anonieme e-mail kunnen overwegen.

Er zijn meerdere manieren om anonieme mails te sturen, maar de meest duurzame methode is om gebruik te maken van een private e-maildienst. Een voorbeeld is ProtonMail. Dit Zwitserse bedrijf biedt een private e-maildienst met end-to-end encryption. Met de overzichtelijke interface is de dienst zelfs voor de grootste digibeten gemakkelijk in gebruik.

TIP 3: Neem een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) beveiligt je internetverbinding door je data te versleutelen en je echte IP-adres te verbergen. Dit voorkomt dat hackers jouw websitebezoeken terug kunnen leiden naar jouw computer.

Maar neem geen genoegen met zomaar een VPN. Voor gratis VPN’s moet je oppassen. Ze staan erom bekend jouw data door te verkopen in ruil voor hun diensten, wat nogal in strijd is met hun oorspronkelijke doel als VPN.

Zoek naar VPN’s die bekend staan om kun kwaliteit en veiligheid. Deze website met VPN reviews kan je daarbij helpen.

TIP 4: Beheer je wachtwoorden goed

Ik zie je al met je ogen rollen, maar er ís een reden dat dit zo vaak herhaald wordt: De meeste mensen gebruiken geen sterke wachtwoorden.

Veelgehoorde smoesjes: Ze zijn lastig te onthouden of het verzinnen ervan vereist te veel creativiteit. En stel dat je het verfomfaaide papiertje verliest waar je het wachtwoord op hebt geschreven of iemand anders ontfutseld het wachtwoord dat je ooit in de notitieapp van je telefoon had opgeslagen?!

Dit is dus waarom het gebruiken van een wachtwoord-manager (password manager) cruciaal is. Deze apps bewaren niet alleen je wachtwoorden op een veilige plek, ze verzinnen ze zelfs voor je! Kijk hier voor de beste wachtwoord managers.

Zorg er wat betreft wachtwoorden ook voor, dat je 2-factor authorization (2FA) inschakelt. Door een extra veiligheidscode te eisen voorkomt dit dat hackers bij je accounts kunnen, zelfs als ze op een of andere manier toch je wachtwoord in handen krijgen.

TIP 5: Vervang je huidige browser door TOR

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat populaire browsers geld verdienen aan doelgerichte, op jou afgestemde advertenties. Dit doen ze  door je online activiteit te tracken. Het bedrijf achter je browser (denk aan Google van Chrome) weet zo niet alleen waar je naar zoekt, maar ook wie je bent, waar je bent en wie je kent. Dit is uiterst problematisch als je je online privacy wil waarborgen.

Het is daarom meer dan aan te raden om je huidige browser te vervangen door een private, zoals TOR (The Onion Network). Deze browser waarborgt je privacy door je data te verpakken in meerdere encryptielagen en rond te sturen via verschillende servers, voordat het eindelijk aankomt op de server van bestemming.

Dat TOR een private browser is betekent echter niet dat hij per definitie ook veilig is. Terwijl jij TOR gebruikt om je data te versleutelen, doet de website die je bezoekt dat wellicht niet. Dan is jouw moeite ineens voor niets.

Maar niet getreurd, hier is een lichtpuntje: je kan TOR gebruiken in combinatie met een compatibele VPN om zowel privacy als veiligheid te garanderen voor je online data.

TIP 6: Vermijd publieke wifi-hotspots

Denk voortaan twee keer na voor je een publieke wifi-hotspot gebruikt voor je telefoontjes, chats en mailtjes. Publieke wifi is buitengewoon handig, maar allesbehalve veilig.

Doordat zo’n netwerk doorgaans onversleuteld is, wordt het een gemakkelijk doelwit voor MitM-aanvallen. Daarnaast ben je zonder dat je het weet verbonden met een malafide netwerk, dat alleen maar pretendeert de legitieme te zijn.

Dat gezegd hebbende: als je alle bovenstaande dingen navolgt komt het vast goed. Zorg er vooral voor dat je VPN aanstaat als je bezig bent.

Tot slot

Journalisten behoeven uiterste privacy om hun taken vrij en onafhankelijk te kunnen vervullen. Het bovenstaande lijstje zal je helpen om veilig te blijven in je dagelijkse internetactiviteiten.

Versleutel je communicatie en gebruik een anonieme e-mail. Neem een VPN om je online data te beveiligen en koppel het aan TOR om je internetverkeer privé te maken.

Bescherm je wachtwoorden met een wachtwoord-manager en vergeet 2FA niet in te schakelen. Pas op publieke wifi-netwerken in de Starbucks of je hotel, tenzij je de bovenstaande stappen nauwkeurig hebt gevolgd.

Als je veilig wil zijn van hackers, zul je in hun huid moeten kruipen en denken zoals zij. Blijf dus altijd op zoek naar openingen in je privacy.

Dit artikel is uit het Engels vertaald door Sarah Sramota.

John Mason

Het artikel Met deze 6 simpele tips kan elke journalist veilig werken op internet verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

​Duitsland veroveren met je webshop: 5 tips

Wanneer je webshop het goed doet in Nederland en je wilt uitbreiden, dan kun je de grens over. Je bereikt met je Nederlandse webshop uiteraard ook de (Nederlandssprekende) Belgen. De volgende stap is logischerwijs uitbreiden naar Duitsland. Duitsland is een groot land met tevens een grote afzetmarkt. Bovendien lijkt de taal enigszins op het Nederlands en ben je er zelf binnen een paar uurtjes rijden. Zo gepiept dus, toch? Het tegendeel is waar… Op het gebied van e-commerce zitten er behoorlijk wat verschillen tussen de Duitse en Nederlandse consumenten. Hoe pak je dit dan wel aan? Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet!

Waarom Duitsland?

Het is dus een logische stap om uit te breiden naar Duitsland? Maar wat maakt Duitsland – naast de gunstige ligging – nu zo geschikt voor een Nederlander? Duitsland is ten eerste een gigantisch land. Met bijna 90 miljoen inwoners is de Duitse markt 5 keer zo groot als de Nederlandse. Hoewel Duitsers over het algemeen minder online kopen dan Nederlanders, is de totale e-commerceomzet toch meer twee keer zo hoog (48,9 mld euro in Duitsland tegenover 22,51 mld euro in Nederland). Kortom, uitbreiden naar Duitsland is een goede stap!

Hulp uit eigen land

Een blogartikel alleen is natuurlijk nooit genoeg om jou van alle nodige informatie te voorzien. Daarom raden we je allereerst aan om een professional in te schakelen. Dit hoeft niet per se een Duits bedrijf te zijn. Er zijn ook aardig wat Nederlandse bedrijven die veel kennis hebben over e-commerce in Duitsland. Met name in de grensgebieden zul je veel van dit soort bedrijven tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een online marketing bureau in Nijmegen of in een van de andere grenssteden in Groningen, Drenthe of Overijssel.

Zelf aan de slag!

Geen budget om een marketingbureau in te schakelen? Of wil je gewoon graag meer weten over e-commerce in Duitsland? Hieronder 5 tips om Duitsland te veroveren met je webshop!

1. Zorg voor een .DE domeinnaam

Online vindbaarheid is uiteraard één van de belangrijkste onderdelen van je marketingstrategie. Wanneer je in Duitsland gevonden wilt worden, dan is het handig om over een Duitse domeinnaam te beschikken. Deze worden namelijk eerder weergeven in de zoekresultaten van Google. Bovendien is het voor de (Duitse) consument ook veel verleidelijker om naar een Duitse domeinnaam te surfen (i.p.v. naar bijvoorbeeld een Nederlandse).

2. Zorg voor een professioneel vertaalde website

Spreek je zelf een woordje Duits? Dan is het natuurlijk verleidelijk om zelf je website naar het Duits te vertalen. Toch raden we je aan om – indien je budget dit toelaat – een professioneel vertaler in te schakelen. Wanneer er fouten in de teksten zitten, of wanneer er gebruik wordt gemaakt van een vreemde tone of voice zullen potentiële (Duitse) klanten snel afhaken en je website weer verlaten.

3. Houd rekening met Duitse ‘gewoontes’

Duitsers verschillen dus behoorlijk van Nederlanders. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook de Duitse wet verschilt. Zo ben je in Duitsland als webshopeigenaar verplicht om de levertijd te vermelden bij de producten. Dit geldt ook voor de prijs inclusief BTW en de verzendkosten. Ook wordt in Duitsland raar genoeg het euroteken achter de prijs geplaatst, in plaats van ervoor. Verder zijn – net zoals in Nederland – de algemene voorwaarden verplicht. Houd er rekening mee dat Duitsers – in tegenstelling tot Nederlanders – deze voorwaarden wel helemaal doorlezen.

4. Zorg voor de juiste betaalmethoden

In Nederland betaald de (online) consument voornamelijk met PayPal, iDeal of creditcard. In Duitsland kent men geen iDeal, maar zij gebruiken andere alternatieven. Verdiep je hier dus in en zorg dat je Duitse betaalmethoden aanbiedt. Enkele populaire betaalmethoden in Duitsland zijn: PayPal, Kauf auf rechnung (naar een Duitse bankrekening), Giropay (vergelijkbaar met iDeal) en KreditKarte.

5. Zorg voor een Duits postadres

Als laatste tip: zorg voor Duitse contactgegevens. Vandaag de dag gaat alles om ‘vertrouwen’ en wanneer je een buitenlands telefoonnummer en adres opgeeft, dan zullen de meeste Duitse consumenten het wellicht niet vertrouwen. Je kunt dit adres en dit telefoonnummer uiteraard laten doorsturen naar je Nederlandse adres en nummer. Zo verandert er in principe vrij weinig voor je, maar komt je website wel professioneler over.

Heb jij ervaring met e-commerce in Duitsland? Zo ja, wat zijn aandachtspunten volgens jou?

Miljardair Jeff Bezos (van Amazon) gaat scheiden en Twitter haakt erop in

Deze week werd bekend dat Jeff Bezos, de man van Amazon, gaat scheiden. En dat is nieuws want Bezos is miljardair. Hij is de rijkste man op aarde op dit moment. Bezos zou namelijk een vermogen van 135 miljard dollar hebben opgebouwd. Om te beginnen kwam hij zelf naar buiten met een mooi statement over de scheiding: “na 25 jaar is de koek op, maar als ze de kans hadden om het allemaal opnieuw te doen, zouden ze daar toch voor gaan”. Aangezien de twee trouwden in gemeenschap van goederen kan ex MacKenzie rekenen op de helft van het vermogen. Jeff kan het doen met de rest én met een Twitter-feed vol grappen. We hebben er een aantal verzameld: grappen over Alexa kunnen natuurlijk niet uitblijven.

StukTV de Kluis: televisiewaardig, maar dan op YouTube

Het YouTube-kanaal StukTV is een van de grootste Nederlandse kanalen, gerund door Giel, Thomas en Stefan. Iedere week doen zij naar eigen zeggen ‘onzinnigheden’ zoals verstoppertje in een tuincentrum. Leuk voor kids om naar te kijken, maar volwassenen zullen er niet echt warm voor lopen denk ik. Maar hun nieuwste serie op YouTube is voor een groter publiek leuk: de Kluis.

De Kluis: het concept

De drie worden opgesloten in de Koepelgevangenis in Arnhem, waar zij gedurende twaalf dagen vier kluizen moeten bewaken. Iedere dag liggen in één van die kluizen goudstaven, waar een team van overvallers op uit is. Dat team van overvallers bestaat uit een trio BN’ers, die onaangekondigd op de stoep staan. De mannen van StukTV weten dus niet wanneer de overvallers komen en moeten dus 24/7 de kluizen bewaken.

Het levert een stuk (hah!) entertainment op dat televisiewaardig is, maar dat dus niet op tv verschijnt, maar op YouTube. Een aflevering duurt ongeveer een half uur en zou zeer zeker niet misstaan op RTL op zaterdagavond.

Ze hebben er ook meteen een goed doel aan weten te koppelen, want de wanneer de BN’ers de goudstaven naar buiten weten te brengen, gaat er vanuit de Postcodeloterij een bedrag naar een goed doel naar keuze. Voor wie het nog niet gezien heeft is hier de eerste aflevering.

Instagram steeds vaker gebruikt voor het ontdekken van nieuwe kunst

Kunstverzamelaars slaan steeds vaker hun slag online en gebruiken vooral social media daarbij als inspiratieplatform. Zo’n 4 op de 10 kunstkopers kocht het afgelopen jaar één of meerdere objecten online. Omzetcijfers bevestigen de populariteit van de online kunstmarkt; wereldwijd steeg deze namelijk in één jaar met 12% en kwam daarmee op een totaal van 3,7 miljard euro. Hierbij gaat het niet alleen om kunst, maar ook om juwelen, sieraden, wijn, antiek en andere verzamelobjecten.

Groei online kunstmarkt

Verzekeraar Hiscox heeft wereldwijd onderzoek gedaan onder ruim 800 kunstkopers en 130 kunstgaleries en onderzocht wat vorig jaar de actuele trends en ontwikkelingen op gebied van kunsthandel waren.

Naar verwachting blijft de groei van de online kunstmarkt in ieder geval toenemen. Zo geeft 9 op de 10 online kunstkopers aan hetzelfde aantal of meer online aankopen te doen de komende 12 maanden. “De groeiende groep online kopers bestaat niet alleen uit verzamelaars van waardevolle, klassieke schilderijen. Er is een grote groep die in Nederland bijvoorbeeld goede wijnen, modeltreinen, postzegels of design verzamelt. Dan zijn de individuele objecten misschien niet altijd heel kostbaar, maar de gehele verzameling kan van grote waarde zijn. Zowel financieel als emotioneel,” aldus Jan Willem van Es, marketing manager bij Hiscox.

Ook de kunstkopers met een jaarlijks budget van minimaal 85.000 euro, zoeken steeds vaker online inspiratie voor nieuwe aankopen. Ruim een derde bezoekt kunst- en collectiewebsites meerdere keren per week. Kunstgalerieën verklaren dat afgelopen jaar 29% van hun verkoop online plaatsvond: een stijging van 21% ten opzichte van 2016.

Instagram populairste platform

Van de respondenten geeft 72% aan Instagram te gebruiken om nieuw werk te ontdekken. “Steeds meer verzamelaars bekennen dat social media hen beïnvloedt in het aankoopproces. Dit maakt Instagram een invloedrijk kanaal voor makers en verkopers om in contact te komen met hun doelgroep en hun objecten te verkopen,” zo stelt van Es. Kunstgalerieën spelen hier dan ook op in: 9 op de 10 maakt actief gebruik van social media. Ook hier spant Instagram de kroon met 62%.

Prijs en kwaliteit

Meer dan de helft (59%) van de online kunstplatforms stelt dat het winnen van vertrouwen van de consument de grootste uitdaging is. De reden hiervan is onduidelijkheid over de totstandkoming van de verkoopprijzen. ‘

Wil je online succesvol iets verkopen, dan is transparantie over de prijs een belangrijke factor. Dit telt bij kunst namelijk zwaar mee. Een andere belangrijke factor is de staat en kwaliteit van het object. Van de respondenten die geen kunst online hebben gekocht, gaf driekwart aan dat dit was omdat ze niet de mogelijkheid hebben het kunstwerk fysiek te inspecteren. Dat is natuurlijk een algemeen nadeel van online verkoop, al wordt deze drempel wel steeds wat minder.

Authenticiteitscertificaat

Van Es heeft wel een idee hoe het vertrouwen verbeterd kan worden: “Verkopers kunnen de mogelijke zorgen van kopers wegnemen, door transparant te zijn over de totstandkoming van de verkoopprijs en meer achtergrondinformatie over het kunstwerk en de maker te bieden. Een taxatierapport door een onafhankelijke partij kan hierbij helpen.” Zo zegt 8 op de 10 kopers dat een authenticiteitscertificaat hen meer vertrouwen geeft in online aankopen.

Meer weten? Hier lees je het hele onderzoek (PDF).

2700 nepwebwinkels offline gehaald door Consumentenbond

Vorig jaar mei kwam de Consumentenbond ook in het nieuws met de ontdekking van vele nepwebshops. Er werden toen 850 van deze online ‘shops’ offline gehaald. Gisteren werd bekend gemaakt dat er nog eens 2700 van deze fake webwinkels zijn ontdekt en verwijderd. In totaal gaat zijn er in 2018 zo’n 4500 uit de lucht gehaald. Het blijkt voornamelijk te gaan om malafide webshops uit China.

Opsporen van de neppe webshops

Bij het eerste onderzoek bleek al dat veel van de nepwebshops gebruik maken van dezelfde ‘registrars’. De twee hostingpartijen waar het meeste gebruik van wordt gemaakt, zijn PDR uit India en Registrar.eu uit Nederland. Maar liefst 86% van deze sites was bij een van deze hostingpartijen ondergebracht. Inmiddels hebben beide partijen laten weten aan de Consumentenbond dat de dubieuze shops offline zijn gehaald.

Gebruik maken van bestaande domeinnamen

De criminelen maken veelal gebruik van bestaande domeinnamen die niet meer gebruikt worden. Dit heeft als voordeel dat de Google ranking hoger is en de kans dus groter dat de consument hen vindt. Bij het laatste onderzoek kreeg de Consumentenbond hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer, die met geavanceerde systemen het internet afspeuren naar verdachte webwinkels.

Nepwebshops: waar moet je op letten?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je zelf ten prooi valt aan een van deze neppe webshops. Want ondanks dat er veel shops offline zijn gehaald, zullen er nog genoeg sites wel actief zijn. Er zijn een paar zaken waar je sowieso op moet letten, zeker als je bestelt bij een voor jou nieuwe webwinkel. We schreven in aanloop naar de feestdagen al eerder een blog met tips.Toen waarschuwde de Consumentenbond ook al voor ‘december webshops’.

Hoe herken je neppe webshops?

* De domeinnaam komt niet overeen met de producten op de website: check of de url in de adresbalk overeenkomt met de naam van de shop.

* Geen versleutelde verbinding: controleer of de webshop een veilige (https) verbinding heeft, een nepwebshop heeft deze bijna nooit.

* Eenvoudig en onprofessioneel logo: ziet het logo er onprofessioneel uit? Dat kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een fake webwinkel.

* Taalfouten: aangezien de (Chinese) teksten vaak vertaald zijn door Google translate, staat de site vol met spelfouten.

* Ontbreken van contactgegevens: een webshop zonder adres of telefoonnummer is verdacht.

* Geen keurmerken: de neppe shops hebben (uiteraard) geen keurmerken van bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg.

6 procent van de Nederlanders heeft nog nooit internet gebruikt

6 procent van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2018 aan nog nooit internet te hebben gebruikt. Dat percentage is gedaald, want in 2012 gaf 10 procent nog aan nooit online te zijn geweest. Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt door het CBS en gepubliceerd in het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’.

Grote verschillen per leeftijdscategorie

De verschillen per leeftijdscategorie zijn groot, zoals te zien is in onderstaande tabel. Van de Nederlanders die nooit op internet zijn geweest, is de helft 75 jaar of ouder. Deze groep is wel kleiner geworden sinds 2012, toen was namelijk 66 procent van de mensen in deze leeftijdscategorie nog nooit online geweest. In 2018 daalde dit naar 32 procent.

CBS nooit intenet gebruikt
Nooit internet gebruikt, 2012 tov 2018. Beeld: CBS

BitTorrent komt met eigen cryptocurrency BTT

BitTorrent heeft deze week een eigen cryptocurrency aangekondigd die gebruikers de mogelijkheid gaat bieden om sneller te kunnen gaan downloaden. Deze nieuwe digitale munt is onderdeel van het plan van BitTorrent en TRON om ook een betaaloptie toe te voegen aan het BitTorrent protocol.

TRON

BitTorrent is vorig jaar overgenomen door TRON (TRX), een cryptocurrency-startup die zich als doel heeft gesteld om een gedecentraliseerd internet tot stand te brengen.

Het is dus geen verrassing dat er nu een eigen digitale munt (BTT) gelanceerd gaat worden. Deze zal beschikbaar komen via een exclusieve sale via het Binance Launchpad, een platform voor cryptocurrency startups. De digitale BTT zal worden uitgegeven door de BitTorrent Foundation. Later dit jaar zullen Windows gebruikers van uTorrent de eerste betaalfuncties in hun download client kunnen verwachten. Uiteraard is dit optioneel, iedere gebruiker kan het ook zelf uitschakelen indien men er geen gebruik van wil maken.

BitTorrent-X-BINANCE

Zo vieren de sterren dit jaar Kerst

Hoe brachten celebrity’s de kerstdagen door dit jaar? Net als wij vierden ze dat vaak met familie en vrienden. En we zagen onder andere de aankondiging van een zwangerschap (de vriendin van Lil’ Kleine), Kylie Jenner met haar giltterende baby en de prachtige Doutzen Kroes zonder make-up voorbijkomen.

Kerststress voorkomen: 5 last-minute tips!

De laatste kerstvoorbereidingen zijn in volle gang. Je koopt morgen misschien nog snel een paar cadeaus en haalt de ontbrekende ingrediënten voor het kerstdiner. De kans is groot dat je met je karretje door een bomvolle supermarkt manoeuvreert terwijl je op zoek bent naar net dat ene sausje. Niet echt een relaxed begin van de kerstdagen. Daarom volgen hier 5 last-minute tips!

1. Haal je laatste boodschappen heel vroeg in huis

Je zit er waarschijnlijk niet op te wachten de dag voor kerst, maar vroeg opstaan loont echt als je nog naar de supermarkt moet gaan. En om te voorkomen dat je in de file door de gangpaden langs lege schappen loopt, is het verstandig je wekker te zeten en zo’n beetje voor de deur te staan als de winkel open gaat.

Wat ligt er voor jou onder de kerstboom?

Nederlanders kopen tijdens deze periode voor de feestdagen weer massaal hun kerstcadeaus online. Het is een cijfer dat ieder jaar weer blijft toenemen. En de verwachting is dat dit de komende jaren door blijft zetten. Zo blijkt ook weer uit de cijfers van bol.com. De afgelopen 2 jaar verdubbelde de verkoop van cadeaus tijdens de feestdagen: van 9 miljoen cadeautjes in 2016 naar 22 miljoen dit jaar.

Bestedingen per provincie

Gemiddeld kopen mensen uit Zeeland de meeste cadeautjes. Kijken we naar de waarde, dan zijn mensen uit Flevoland het meest gul. Zij kopen de duurste cadeaus en geven totaal het meeste uit aan kerstcadeautjes, gemiddeld zo’n €74. Groningers krijgen daarentegen de goedkoopste kerstcadeaus.

Bol.com heeft de belangrijkste bevindingen uit het gehouden onderzoek van dit jaar samengevat in onderstaande infographic.

Kerst in Nederland infographic bol.com
Kerst in Nederland infographic

Doe nu mee aan de Nationale AI-cursus!

Achter de schermen werd er al maanden aan gewerkt. Vandaag gaat hij van start: de Nationale AI-cursus voor alle Nederlanders. Het doel van deze cursus is om zo veel mogelijk Nederlanders op de hoogte te brengen van de basisprincipes van artificial intelligence (AI). De initiatiefnemers hopen in ieder geval 1% van de Nederlandse bevolking met deze online cursus te bereiken.

Kunstmatige intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven,” aldus initiatiefnemer Jim Stolze. “Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Alles wat we voorheen van een stekker hebben voorzien, kan op den duur een zelflerend systeem worden.

Cursus gericht op alle Nederlanders

De cursus is bewust gericht op álle Nederlanders. “Hoe werkt het onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Hoe voorkom je dat algoritmen bijdragen aan het vergroten van de ongelijkheid, of juist het creëren van eenheidsworst? Dat zijn cruciale vragen! In Nederland heeft iedereen een mening, maar weinig mensen hebben zich in deze materie ingelezen. Door een basiscursus aan te bieden aan alle Nederlanders, kunnen we in ieder geval goed geïnformeerd de discussies in gaan.”

Topexperts

De cursus is gebaseerd op een vergelijkbaar initiatief in Finland, aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts: Catholijn Jonker (TU Delft), Cees Snoek (Universiteit van Amsterdam), Evert Haasdijk (Deloitte), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam), Marlies van Eck (Universiteit Leiden), Max Welling (Universiteit van Amsterdam), Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), Rianne van den Berg (Universiteit van Amsterdam), Roel Schutgens (Radboud Universiteit Nijmegen), Tom Heskes (Radboud Universiteit Nijmegen) en Valerie Frissen (Universiteit Leiden)

Inschrijven

De inschrijving voor de cursus is al geopend op www.ai-cursus.nl. De cursus wordt nu nog ontwikkeld en getest en kan vanaf januari online gevolgd worden in acht tracks:

 1. Een kijkje in de wereld van AI
 2. Wat is AI?
 3. Is een zoekmachine ook AI?
 4. Machine learning
 5. Deep learning
 6. AI in het dagelijkse leven
 7. AI en de regels
 8. Het werk van de toekomst

De cursus duurt in totaal vier tot vijf uur. Deelnemers die alle tracks hebben voltooid, ontvangen een certificaat.

Pornhub jaaroverzicht 2018: gemiddeld 92 miljoen bezoekers per dag

Een van de leukere lijstjes om te lezen, is het jaaroverzicht of Year in Review van Pornhub. Overigens volledig Safe for Work, dus je bij het lezen van het woord Pornhub niet gelijk weg te klikken. Waarom dit leuk is om te lezen is omdat de aantallen en de hoeveelheden data echt enorm zijn.

Record aantal bezoekers

En 2018 was weer een jaar. In totaal is de site over heel 2018 zo’n 33,5 miljard keer bezocht. Dat is een toename van 5 miljard bezoeken ten opzichte van een jaar eerder. En dat is goed voor een dagelijks gemiddelde van 92 miljoen bezoekers. En op het moment van schrijven ligt het gemiddeld aantal dagelijkse bezoekers zelfs boven de 100 miljoen. Om dat even in perspectief te zetten. Dat is ongeveer hetzelfde als alle inwoners uit Canada, Polen en Australië iedere dag Pornhub bezoeken.

Zoeken

De servers, en dat zijn er nogal wat, hebben in 2018 zo’m 30,3 miljard zoekopdrachten verwerkt. Ofwel 962 zoekopdrachten per seconde. En om ervoor te zorgen dat iedereen de content te zien krijgt waar hij of zij (29% van alle bezoekers in vrouwelijk) naar zoekt, hebben alle amateurs, modellen en andere content partners 4,79 miljoen nieuwe videos toegevoegd. Waarmee er meer dan 1 miljoen uur aan nieuwe content beschikbaar is gekomen.

Data

Al die HD videos zorgen er ook voor dat er nogal wat data doorheen gaat. In 2018 hebben de servers zo’n 4403 Petabytes aan data verwerkt. Hetgeen gelijk is aan 147 Gigabytes per seconde. Dat is meer bandbreedte dat het hele internet in 2002.

Social

En als iemand even geen videos aan het bekijken is, dan zijn de gebruikers ook op sociaal vlak actief op de site. Er werden in totaal 64 miljoen privé berichten verstuurd, en 7,9 miljoen reacties werden er achter gelaten onder de videos. En dat zijn vooral ‘feel good’ reacties zoals love, hot, like, good & sexy.

Er zijn zelfs meer dan 141 miljoen mensen die de moeite hebben genomen om te stemmen op hun favoriete videos. Een aantal dat we maar niet zullen vergelijken met het aantal stemmers tijdens de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Iedere minuut

Iedere minuut zijn er: 63.992 nieuwe bezoekers op Pornhub, worden er 207.405 videos bekeken en worden er 57.750 zoekopdrachten gedaan. 55 van al die video views zijn op de sex tape van Kim Kardashian, met ruim 195 miljoen views nog altijd de best bekeken video.

Allemaal cijfers die mooi zijn weergegeven in onderstaande infographic.

pornhub-insights-year-review-2018-big-numbers-infographic

Gratis ook in 2018 de populairste zoekopdracht op Marktplaats

Ook in 2018 zijn we in Nederland weer massaal op zoek gegaan naar gratis spullen. Met een dagelijks gemiddelde van ruim 50.000 zoekopdrachten op Marktplaats, blijft ‘gratis’ het meest gezochte trefwoord op de handelssite.

De top 10 populairste zoekwoorden van het afgelopen jaar bevat overigens een tweetal opvallende nieuwkomers: Playstation 4 en elektrische fiets. De snelste stijgers in 2018 waren iPhone X, schaatsen en Squishy. Zo blijkt uit het jaaroverzicht van Marktplaats van 2018.

Al sinds 1999

Sinds de oprichting van Marktplaats in 1999 voeren we in Nederland het vaakst de zoekopdracht ‘gratis’ in op de site. In 2018 werd er op slechts 2 momenten vaker op andere woorden gezocht. En die hadden beide met het weer te maken.

In februari werd dagelijks gemiddeld meer dan 100.000 keer gezocht naar schaatsen op de handelssite. In juli lag het gemiddeld aantal zoekopdrachten naar airco’s op bijna 70.000 per dag.

10 meest gezochte woorden van 2018

 1. Gratis
 2. Fiets
 3. Camper
 4. Hoekbank
 5. Caravan
 6. Kast
 7. Bank
 8. Elektrische fiets
 9. Playstation 4
 10. Scooter

Top 10 snelle stijgers in 2018

Naast deze top 10 ziet Marktplaats ook een aantal snelle stijgers. De iPhone X voert deze lijst aan. Logisch ook. Bij iedere andere introductie van een nieuwe iPhone nam de populariteit van oudere iPhone modellen het afgelopen jaar toe. Squishy, Tiny House en AirPods vullen de lijst verder aan.

 1. iPhone X
 2. Schaatsen
 3. Squishy
 4. Tiny House
 5. AirPods
 6. Postzegels
 7. Fortnite
 8. Winkelwagenmuntjes
 9. Jan van Haasteren puzzels
 10. Mario Kart Koins

Dramaserie over het turbulente begin van het internet

National Geographic duikt met een nieuwe zesdelige serie in de beginperiode van het moderne internet. In ‘Valley of the Boom’ komen verhalen voorbij van de internetpioniers die met roemruchte startups in de jaren ’90 het internet uitvonden zoals we dat nu kennen. De serie is vanaf 27 januari 2019 dagelijks om 21.00 uur te zien op National Geographic.

Netscape, TheGlobe.com en Pixelon

De serie herbeleeft het turbulente bestaan van 3 roemruchte techbedrijven, die elk op hun eigen manier het internet vormden zoals we het nu kennen. Nog voor Google was het namelijk Netscape dat de wereld aan het veroveren was met een internetbrowser. Een groep studenten begon nog voor Facebook met het snelgroeiende sociale medium TheGlobe.com. En voor YouTube wist een door de FBI gezochte crimineel zich met kunst en vliegwerk omhoog te werken in Silicon Valley met videostreamingdienst Pixelon.

Humoristische dramaserie

‘Valley of the Boom’ is een beetje een humoristische dramaserie, waarin het acteerwerk van onder andere Bradley Whitford (“Get Out”, “The West Wing”), Lamorne Morris (“New Girl”) en Steve Zahn (“War for the Planet of the Apes”) wordt aangevuld met korte interviewfragmenten met de échte personen uit die tijd. De serie is geproduceerd door Arianna Huffington (oprichter The Huffington Post) en Matthew Carnahan (“House of Lies”).

Page generated in 1,566 seconds. Stats plugin by www.blog.ca