Razer strikt e-sports team​ Evil Geniuses, uit San Francisco​, voor 2 jaar

Team Razer is een nieuw partnerschap gestart met Evil Geniuses (EG), een van de langst bestaande professionele e-sports-teams met een wereldwijde schare supporters. De samenwerking komt net op het moment dat het Dota 2-team van Evil Geniuses zich heeft gekwalificeerd voor The International 2019. Dit team is de afgelopen jaren de meest consistente deelnemer van dit intense toernooi geweest en heeft in de laatste vijf edities gemiddeld een top 5-positie behaald.

Evil Geniuses

Razer voorziet Evil Geniuses de komende twee jaar voor alle trainingen en toernooien van randapparatuur die de bijzondere uitdagingen van e-sports aankan, waaronder hoofdtelefoons, toetsenborden, muizen en muismatten.

Evil Geniuses staat bekend om zijn Dota 2- en Call of Duty (COD)-teams en heeft ook teams voor Fortnite, Rocket League, Rainbow Six: Siege, Artifact, Smash Bros. en Street Fighter V. Tot de belangrijkste resultaten behoort de overwinning van The International 2015 Dota 2 Championship en Call of Duty World League Championship 2018. Zijn Dota 2-team werd onlangs derde op de MDL Disneyland Paris Dota 2 Major en gaat in topvorm naar The International 2019.

“Team Razer is er trots op om op het hoogste niveau van e-sports samen te werken met Evil Geniuses”, aldus David Tse, Global Director voor e-sports bij Razer. “De passie en toewijding van de spelers inspireert ons altijd en ons partnerschap zal worden gevoed door de beste e-sports-technologie en -vaardigheden.”

Dota 2-team

Het EG Dota 2-team is opgebouwd rondom twee stersporters: Artour “Arteezy” Babaev is een in Oezbekistan geboren Canadees met meer dan een half miljoen livestream-volgers. Syed Sumail “SumaiL” Hassan, het Pakistaanse e-sport-wonderkind, werd de jongste speler die The International Dota 2 won en op 16 jarige leeftijd de jongste die meer dan 1 miljoen dollar aan e-sport-winsten behaalde. Wanneer dit jaar in augustus The International van start gaat en Team EG het opneemt tegen enkele van ’s werelds beste Dota 2-teams, zullen alle ogen op hen en hun teamgenoten gericht zijn.

COD team

EG’s COD team is gevormd rond een duo van tweevoudig COD-wereldkampioenen, Jordan “JKap” Kaplan (2015, 2016) en Bryan “Apathy” Zhelyazkov (2016, 2018). Zij zijn de enige twee spelers die aan drie opeenvolgende Call of Duty Championship Grand Finals hebben meegedaan, waarbij JKap ook het record voor de meeste grote finales van alle COD-spelers (vier) in handen heeft. De 5-koppige ploeg wordt versterkt door een andere COD-wereldkampioen, Dillon “Attach” Price, de jongste speler die ooit een COD Championship (2015, op 18-jarige leeftijd) heeft gewonnen.

Samenwerking met Team Razer

“De samenwerking met Team Razer is ongelooflijk waardevol”, aldus Phillip Aram, COO van Evil Geniuses. “Razer’s high-performance gaming-apparaten zijn van de hoogste kwaliteit en geven onze spelers een duidelijk voordeel. Razer is het perfecte merk om onze succesverhalen mee voort te zetten en te strijden voor een nieuwe overwinning bij The International.”

​Veel rivaliteit in nieuwe game trailer F1 2019

Codemasters heeft vandaag de eerste volledige in-game trailer voor F1 2019 onthuld, de officiële videogame van de 2019 Fia Formula One World Championship.

De trailer laat de verbluffende visuele facelift van de game zien en brengt het officiële F1 themalied, dat is geschreven door componist Brian Tyler, ten gehore. Verder richt de video zich op de intense rivaliteiten tussen coureurs én viert tegelijkertijd de 2019 F1 en 2018 FIA Formula 2 Championship auto’s en bestuurders. Ook keren er een aantal van de geliefde, klassieke F1-auto’s uit vorige iteraties terug.

F1 2019

F1 2019 bevat alle officiële teams, coureurs en alle 21 circuits van het 2019 seizoen. Dit jaar wordt ook F2 toegevoegd, waar spelers de 2018 FIA Formula 2 Championship kunnen voltooien. De 2019 F2 Championship content zal gedurende het seizoen beschikbaar worden gemaakt via een gratis digitale update.

F1 2019 Game Trailer

Wordt Wizards Unite de nieuwe Pokémon Go?

Ontwikkelaar Niantic is al bijna klaar om hun eerste nieuwe game na het enorme succes van Pokémon Go uit te brengen. Hiervoor duikt het in de wereld van J.K. Rowling, kortom: de magie van Harry Potter. Kan dat net zo’n succes worden?

Het heeft in ieder geval de franchise al mee. Harry Potter is net zo universeel geliefd als Pokémon. Beide reeksen bestaan al sinds de jaren ‘90, spreken enorm tot de verbeelding én hebben onderwerpen die tijdloos zijn. Juist omdat we van Harry Potter al een tijdje niets hebben gehoord, tenzij je natuurlijk de spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them mee telt, lijken de fans wel weer toe aan iets nieuws.

Harry Potter kan een goede game gebruiken

Een goede keuze dus, want Harry Potter is niet alleen geliefd, het is ook nog eens een franchise waarmee je alle kanten op kunt. De wereld van Harry Potter is zo allesomvattend, want het heeft diverse locaties, een heel groot aantal personages, een geweldige bad guy én natuurlijk die magie waarmee je praktisch alle kanten op kunt. Dat is prima in een game te vatten, hoewel dat tot op heden nog weinig studio’s goed is gelukt.

Het gevaar is echter wel dat Niantic de game onnodig complex maakt. Het is nu al duidelijk dat het spel meer verschillende soorten objecten bevat en meer AR-mogelijkheden, waardoor je iets meer tijd nodig hebt om je de game helemaal eigen te maken. De basisgameplay is wel net zoals Pokémon Go. Op een landkaart à la Google Maps kun je zien waar in jouw buurt objecten liggen en vervolgens moet je daar naartoe lopen om met bekende vijanden uit Harry Potter te vechten en het object (artefact) ook daadwerkelijk te verdienen.

Er zijn echter ook momenten waarop je in een augmented reality-ervaring stapt uit de films, waarbij je in bijvoorbeeld de winkel waar Harry Potter zijn eerste tovenaarsspullen krijgt, vijf andere objecten moet zoeken om zo een nieuw artefact te kunnen verdienen. Er zijn Harry Potter-equivalenten van de eieren in Pokémon Go en zo is er nog veel meer. Om het nog iets ingewikkelder te maken, ben je niet gewoon een ‘trainer’, je bent een tovenaar die uit drie verschillende beroepen kan kiezen, waarin je op een roleplayinggame-manier nieuwe vaardigheden kunt verkrijgen.

Minder laagdrempelig

Die complexiteit maakt dit spel misschien iets minder laagdrempelig dan Pokémon Go, dus het is afwachten hoe gamers hierop reageren. Ook is Harry Potter met zijn redelijk duistere verhaal uiteindelijk voor een doelgroep die waarschijnlijk iets ouder is dan die van Pokémon. Dat en die complexiteit kan Wizards Unite in de weg staan van een succes als Pokémon, plus uiteraard Pokémon Go zelf: zolang die game in de lucht is en mensen daar blij van worden, kan het zijn dat ze Wizards Unite, waarin ze dan weer bij 0 beginnen, nog even links laten liggen.

Aan de andere kant is er veel om van te houden. Er is meer te ontdekken in deze ingewikkeldere game, als mensen daar maar even de tijd voor nemen. Harry Potter is een reeks die ook door een heleboel volwassenen enorm wordt gewaardeerd en tot nu toe ziet de game er visueel ook erg prettig uit. Wizards Unite ademt die magische sfeer die J.K. Rowling in haar boeken al zo goed wist te verwoorden. En, laten we eerlijk zijn, mensen zijn na jaren Pokémon vangen misschien juist erg toe aan iets nieuws. Juist nu er weinig andere telefoongames zijn die iedereen zo massaal speelt, lijkt de wereld open voor een nieuwe hit. En Niantic heeft ook weer veel extra jaren ervaring en ideeën opgedaan om de game nog beter te maken dan Pokémon Go ooit was. Het is alleen de vraag of de studio dat ook daadwerkelijk heeft gedaan en dat weten we natuurlijk pas als we het zelf hebben gespeeld.

De game is in ieder geval al even in ontwikkeling, maar wordt inmiddels getest en uitgerold in Nieuw-Zeeland en Australië, dus het lijkt erop dat het nog voor de zomer zal verschijnen. Juist als ze er in de zomer mee aan de slag kunnen, dan is dat perfect voor een game waarmee je zoveel naar buiten moet. Dus als dat de komende maanden gaat lukken, dan zou dat een geweldige timing zijn. Als deze game een hit wordt, dan kunnen we alle hordes gamers alweer zien zitten op veelbezochte plekken als Kijkduin.

Rage 2 is wederom een spel geworden wat veel potentie heeft

In 2011 kwam Rage uit. Een spel dat op zich wel goed ontvangen werd, maar toch wat kritiek kreeg op het ontbreken van een goede verhaallijn en repetitief werd. Het heeft dan ook even geduurd voor dat ID Software met een tweede deel zou komen.

Rage 2

Rage 2 is deze week uitgekomen en aan mij de taak om te kijken of ze een beetje naar de kritieken van de gamers geluisterd hebben. In diverse interviews was al te lezen dat ID Software uiteindelijk toch niet van het originele Rage de game hadden gemaakt die ze voor ogen hadden. Waar dat precies aan ligt houden we even in het midden, maar dat ze nu met Rage 2 een game wilde neerzetten die aan hun standaarden voldeed was duidelijk toen ze Avalanche studios benaderde om de grote open spelwereld te creëren zodat ID Software zich kon richten op de mechanics en gameplay. Niet raar op zich natuurlijk, want ID Software staat bekend om dat ze wel weten hoe ze een degelijke shooter moeten bouwen en op hun mechanics kun je vaak geen kritiek uiten. Avalanche kennen we bijvoorbeeld van de open werelden van Just Cause, dus ook die heeft best een redelijke staat van dienst. Samen zouden ze van Rage 2 dus een spektakelstuk moeten maken. Maar is dat ook gelukt?

Mwah…het lijkt erop alsof ze wederom in dezelfde valkuilen zijn gestapt en toch niet zo goed naar de kritieken hebben geluisterd. Het overkoepelende verhaal bijvoorbeeld is wederom bijzonder mager en heel erg kort. Je kunt er doorheen gaan in een goede 10 tot 15 uur. In de basis komt het erop neer dat de grote vijand, the Authority, weer zijn teruggekeerd. Alle bestaande Rangers vallen aan, maar worden uiteraard afgeslacht. Jij als enige overlevende Ranger-in-opleiding neemt de uitrusting van je leidinggevende over en moet helemaal alleen de strijd met the Authority aangaan…. en winnen natuurlijk. Ja, dat is een beetje het verhaal in een notendop. Dit lukt natuurlijk niet zomaar dus moet je eerst op zoek naar een drietal personages, Dr. Kvasir, Loosum Hagr en John Marshall, die we kennen uit rage 1, die kennis hebben van een project genaamd Dagger. Dit zou een speciaal wapen zijn waarmee je the Authority eens en voor altijd zou kunnen uitschakelen. Deze personages helpen je niet zomaar natuurlijk, dus moet je eerst wat missies voor ze uitvoeren voordat je voldoende reputatie bij hen hebt opgebouwd.

Hier begint het direct een beetje als “fetch-quests” aan te voelen helaas. Als je dan eenmaal voldoende reputatie hebt opgebouwd krijg je alle onderdelen voor project Dagger en kun je de grote eindbaas General Cross te lijf gaan. Ja echt waar, het verhaal is zo simpel recht-toe-recht-aan als dit, wat echt heel jammer is, want de inhoud qua karakters in het verhaal had zoveel meer potentie dan wat er nu mee gedaan wordt.

rage-2-screen

Kijktip: de God of War-docu van Sony

Heb je dit weekend nog een uurtje of twee vrij, dan raden we je aan te YouTuben. Niet om in een oneindige spiraal kattenfilmpjes te eindigen, maar om de twee uur durende documentaire Raising Kratos te kijken, die is gemaakt over de Game of the Year van 2018: God of War.

God of War is een gamefranchise die bekendstaat om zijn opvallende hoofdpersonage Kratos. Deze Spartaanse strijder met aswitte huid heeft een opvallende rode tattoo van zijn oog tot zijn torso en een paar flinke littekens. Geen wonder, want de gamefranchise God of War is een hack and slash-spel, wat betekent dat Kratos het grootste deel van de tijd met blades (een soort zwaarden) diverse mythische giga-eindbazen aan stukken scheurt.

God of War 2018

In 2005 kwam de eerste God of War-game uit en er volgden er meer, tot het na God of War 3 in 2010 stil werd rond de franchise. De fans waren lyrisch toen er na jaren stilte eindelijk een nieuwe God of War verscheen. Deze game, die vaak God of War 2018 wordt genoemd om verwarring te voorkomen, werd een extreem groot succes. In de eerste maand na release was de game al meer dan 5 miljoen keer verkocht.

Die game heette niet voor niets weer gewoon God of War, studio Santa Monica wilde God of War als geheel opnieuw uitvinden. Een flink risico natuurlijk, om iets wat al zo geliefd is na jaren weer anders aan het publiek te presenteren. Het moge duidelijk zijn, het is geslaagd, maar dat is niet zonder slag of stoot (pun intended) gegaan. In Raising Kratos wordt op fantastische wijze opgetekend hoe die ontwikkeling van vijf jaar in zijn werk is gegaan, met een hoofdrol voor de perfectionistische game director Cory Barlog en zijn ‘familie’ van hardwerkende ontwikkelaars.

Je kunt de docu gratis bekijken via YouTube:

RIP Gamecowboys podcast – verder als Gamelove podcast!

Dit is de allerlaatste Gamecowboys podcast, want we stoppen er mee. Niet met podcasten natuurlijk, dat is veel te leuk. We gaan dan ook door onder de naam Gamelove podcast en dat wordt alleen maar beter. Meer dingetjes, experimenten met het podcastformat en natuurlijk wel het schier oneindige gelul over games, series, films en alle andere dingen die met onze favoriete bezigheid te maken hebben.

Abonneer je dus op onze nieuwe podcast feed, volg ons op Twitter en Instagram, of neem een kijkje op onze nieuwe website: gamelovepodcast.nl. Tot snel, bij Gamelove!

World of Warcraft Classic komt op 27 augustus beschikbaar

Blizzard heeft deze week bekendgemaakt dat World of Warcraft Classic zal verschijnen op 27 augustus 2019. Tijdens Blizzcon 2017 werd de eerste aankondiging gedaan, destijds ontvangen met heel veel applaus en gejuich. Gamers kunnen met World of Warcraft Classic terug naar de originele game van 2004, volgens velen nog altijd de beste versie van de populaire MMORPG.

Beta testen

Tot die tijd zullen er een aantal bètatests gehouden worden. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je als speler onder Account Management wel eerst even de beta profile instellingen updaten en daar apart WoW Classic aanvinken. Blizzard zal vervolgens kiezen wie het wel of niet uit gaat nodigen om mee te doen aan de bèta.

Terug naar 2004

Met World of Warcraft: Classic gaat we terug naar het spel zoals het er rond de release in 2004 / 2005 uit zag. Er zullen dus maar 2 continenten beschikbaar zijn. Lang niet alle classes en races die nu beschikbaar zijn. Level 60 is de max die je zal kunnen bereiken. En het zal verder gebaseerd zal zijn op de 1.12-patch Drums of War.

Op Youtube verschijnen al de eerste previews van spelers die op 15 mei toegang hebben gekregen tot de bètaversie.

Dark Devotion is een soort Souls-Light

Het mag geen verassing zijn dat de Dark Souls-games een grote hit zijn en dat andere game ontwikkelaars bezig zijn een stukje van dat success mee te willen pakken door gelijksoortige games te ontwikkelen. Ook de Indie-ontwikkelaars zijn hier druk mee bezig, maar met wisselend succes. Nu is daar echter Dark Devotion die het, zei het op een eigen manier, wel voor elkaar heeft gekregen een degelijke Souls-kloon te maken. Maak je klaar om te sterven….en nog eens…en nog eens……

Dodelijke kloon
Dark Devotion
is een 2D Souls-kloon die veel van het origineel kopieert, maar verder voldoende eigen inspiratie heeft toegevoegd om er een waardige game van te maken. De game kenmerkt zich direct door de zeer gepixeleerde grafische stijl. Net zoals in de originele Souls games is er weinig uitleg en is de learning curve gigantisch. Ga gewoon maar wat proberen en bereid je voor heel vaak te falen. Je kunt in de game gebruik maken van diverse wapens echter moet je wel letten op je stamina, want die gaat rap leeg en dat betekent tijdelijk geen aanvallen kunnen doen. Uiteraard kun je ook dodgen zoals te verwachten was, maar dan gaat je stamina nog rapper naar beneden. Het is dus de bedoeling dat je goed een afweging maakt hoe je een aanval wilt doen en zul je niet als een malle kunnen gaan dodgen en buttonbashen. Hoe deze balans in elkaar zit wordt gaandeweg steeds duidelijker als je de eerste 40 keer dood bent gegaan en je het spel en de beschikbare wapens onder de knie begint te krijgen.

img

Mortal Kombat 11: Mooie comeback van een underdog

Mortal Kombat is net pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Vroeger vooral bekend als de fighting game die alle stoere vriendjes en vriendinnetjes speelden omdat er veel bloed en andere narigheid in zat. Mijn eerste Mortal Kombat herinnering dateert uit het SNES tijdperk, ik weet nog heel goed dat ik na het grijs spelen van Killer Instinct wel dacht alles gezien te hebben. Totdat een oudere broer van een vriend Ultimate Mortal Kombat 3 in zijn SNES deed en mij voor het eerst een fatality liet zien. De game was toen al een tijdje uit, maar dat was best een cultuurschok voor mijn arme jonge zelf.

Inmiddels zijn we al aardig wat jaartjes en Mortal Kombat iteraties verder, maar de reeks is nooit echt een serieuze speler in de fighting game wereld geworden. Het is natuurlijk ook best lastig concurreren in zo’n verzadigde markt, de concurrentie zit immers nooit stil en slingert er te pas en te onpas weer een nieuwe telg van hun reeks uit. Het is als fighting game connaisseur een mooie tijd om te leven, maar als ontwikkelaar zou ik met de handen in het haar zitten. Toch moet je NetherRealm Studios het meegeven dat ze de laatste paar jaren een paar keer mooi raak geschoten hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de twee Injustice games, beide waren zeer solide titels waarin je met DC helden rake klappen kon uitdelen. Maar de studio houdt niet van stil zitten en heeft in de tussentijd ook de Mortal Kombat reeks een heuse reboot gegeven met de – onofficieel – negende game in reeks.

In 2016 was het vervolg op de reboot een feit en konden liefhebbers van smerige en bloederige gameplay weer los met Mortal Kombat X. De game deed het goed dus een vervolg kon uiteraard niet uitblijven en inmiddels zit ik met een glimlach achter een lichtelijk overspannen PlayStation 4 te bedenken wat voor potje ik nu weer ga spelen.

De Nacon Revolution Unlimited: de beste pro controller voor PS4

Nacon is inmiddels toe aan ronde drie van hun pro controllers voor de PS4. Na de Revolution Pro (waar ik geen fan van was) en de Revolution Pro 2 (die me ook niet per se kon bekoren) was ik nog steeds team Razer, vanwege de robuuste kwaliteit van de Razer Raiju. De eerste versie, welteverstaan. Tot mijn grote spijt ligt de opvolger van de Raiju (de Raiju Ultimate) ergens in een la te stoffen totdat Razer de issues met stick drift weet op te lossen, want die voelt geweldig aan. Ik ben dus maar teruggegaan naar die eerste Raiju.

Toevalligerwijs was die controller na een flinke val niet meer in orde toen deze Nacon Revolution Ultimate binnenkwam. Die heb ik inmiddels een heel aantal weken getest en hoewel het nog steeds niet de perfecte controller is voor mijn handen is deze krachtpatser op dit moment de beste pro controller die je kunt kopen. De reden is simpel: Nacon heeft bijna alles verbeterd aan de Revolution dat nodig was ten opzichte van de vorige versies, heeft de controller werkbaar draadloos gemaakt en heeft de ultieme aanpassing gemaakt wat mij betreft: het veranderen van de extra knoppen aan de onderkant.

Hearthstone’s Rise of Shadows: een frisse(re) start

Hearthstone, de digitale cardgame (denk Magic the Gathering) bestaat al sinds 2014. Inmiddels zijn we elf uitbreidingen verder en zou je zeggen dat er niet meer veel nieuws te doen is in een formaat dat relatief hetzelfde blijft: 30 leven aan elke kant, speel minions en spreuken om dat levenstotaal aan de andere kant naar nul te krijgen. Het slop zat er vooral het laatste jaar goed in: Rastakhan’s Rumble deed heel weinig om het compleet vastgelopen speelveld los te wrikken. Dat heeft alles te maken met het systeem dat Hearthstone op een gegeven moment is gaan gebruiken om bepaalde sets kaarten uit ‘standaard’spel te halen. Besloten werd dat alleen de sets van de laatste twee jaar mochten meedoen en dat de voorgaande jaren er bij de eerste nieuwe set van het jaar uitvlogen.

Dat is met Rise of Shadows eindelijk gebeurd, en als speler ben ik daar blij toe mee. Journey to Un’Goro en vooral Knights of the Frozen Throne waren toffe sets, met één levensgroot probleem dat ‘power creep’ heet. De sets waren relatief te sterk, waardoor bijna alles wat daarna kwam alleen maar zorgde dat bepaalde kaarten uit die sets beter gebruikt konden worden. Het zorgde voor een metagame die zowel in de esports toernooien als in ranked play vreselijk saai aanvoelde. Je zag keer op keer precies dezelfde decks, met precies dezelfde afloop. Dat is nu – thank God – voorbij.

​Kunnen Apple en Google het verschil maken in de gamewereld?

Een discloze Xbox One, Apple die een streamingdienst voor games aankondigt en Google’s spannende project Stadia. Er breekt een spannende tijd aan in de gamewereld, want wie gaat er uiteindelijk met het grote publiek vandoor?

Er is al vaker geprobeerd om cloudgaming groots te maken. Nvidia Geforce Now is daar een goed voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook PlayStation Now dat bij sommige games de optie biedt om deze in de cloud te spelen. Dat betekent dat je geen bestand download op je spelcomputer, maar dat je de game gestreamd krijgt vanaf een server. Dat scheelt jou weer opslagruimte.

Geen eigenaarschap

Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Sommige gamers bevalt het niet dat ze dan geen ‘eigenaarschap’ hebben over het bestand, omdat het niet op hun apparatuur staat. Anderen lopen tegen het probleem aan dat vaak wordt genoemd als de grote tegenwerker van games streamen: de te trage internetverbinding.

Je hoeft echt geen oude modemgeluiden in je hoofd te horen als het gaat om een internetverbinding die niet optimaal is voor games streamen, want een heleboel moderne, snelle connecties kunnen een game ook goed verpesten. Er hoeft namelijk maar af en toe een hapertje in te zitten en je verliest. Iedereen die wel eens een vechtspel heeft gedaan weet het: iets dat slechts een milliseconde duurt, dat kan kan je de kop kosten.

It’s all about connection

Games streamen is dus heel gevoelig voor haperingen, maar ook voor een te langzaam contact tussen jouw systeem en die server ergens ver weg. Je verbinding hoeft dan niet te haperen, maar als jij een beeld net iets later doorkrijgt en de server krijgt op zijn beurt jouw input (de knoppen die je indrukt) weer met wat vertraging door, dan kun je in online competities waarschijnlijk moeilijk bijblijven.

Kortom, die internetverbinding is belangrijk en juist nu die steeds beter wordt door glasvezel (maar denk ook aan mobiel gamen dat straks hopelijk via 5G kan), zien bedrijven hun kans schoon om dat games streamen eindelijk groots mogelijk te maken. Niet voor niets worden de iniatieven die recentelijk zijn aangekondigd door Apple en Google “de nieuwe Netflix van gaming” genoemd: die Netflix van gaming is er momenteel nog niet.

Aantrekkelijke industrie

In een miljardenindustrie als die van games is het zeer aantrekkelijk om de grootste te zijn. Het is de vraag of dat echter zo zal werken, of dat we een landschap zien waarin meerdere aanbieders zo hun eigen publiek hebben. Dat is nu immers ook het geval: de ene gamer houdt van Sony, terwijl de andere zweert bij Microsoft. Als je de exclusieve games van de een meer waardeert, dan zal je waarschijnlijk niet zo snel geld uitgeven aan een andere dure console.

Echter moet hier iets niet worden vergeten, en dat is wat dat games streamen nu juist zo aantrekkelijk maakt: je kunt de games -als het goed is- straks op elk apparaat spelen. Dat is bijvoorbeeld het plan van Google Stadia. Je hoeft dus geen dure console aan te schaffen als je als PlayStation-fan toch ook af en toe een Xbox-exclusieve game wil spelen. En natuurlijk gaan die streamingdiensten ook aan de slag met exclusieve titels. Voor Apple Arcade zijn er al meer dan 100 nieuwe en/of exclusieve titels aangekondigd.

Als IT-grootmachten kunnen Apple en Google dus wel degelijk het verschil maken in de gamewereld, die verder al jaren uit dezelfde grote spelers bestaat. Apple met zijn exclusiviteit en Google met zijn toegankelijkheid. Het is afwachten nu wat de bekende gamebedrijven gaan doen en of er mogelijk nog andere partijen in dat gat zullen springen dat er nu nog is wat betreft games streamen. Kunnen we straks echt praten over die ‘Netflix van videogames’ of ligt dat straks veel ingewikkelder? Dat is aan de belangrijkste en misschien wel moeilijkste groep om te bepalen: de gamers.

Gamecowboys podcast: Feitelijke stiltes

Mortal Kombat 11 is uit, en Perry heeft al een beetje gespeeld. Het maken van die game blijkt echter ook een heel gevecht te zijn geweest, want zoals je inmiddels wel gewend bent kan er geen week meer voorbij gaan zonder dat er weer een verhaal over schandalige arbeidsomstandigheden in de gamesindustrie naar buiten komt.

Na de aftiteling volgt nog een uitgebreide met spoilers gevulde nabespreking van Game of Thrones.

Abonneer

Geen zin om hier te luisteren? Abonneer je dan op onze podcast feed of download de podcast en dan ben je elke week opnieuw als eerste aan de beurt op het apparaat van jouw keuze. Vraag? Opmerking? Mail ons dan, vul dit korte en snelle formuliertje in, of laat hieronder een reactie achter. We doen er wat mee, beloofd.

Oculus Quest en Rift S in Nederland vanaf 21 mei verkrijgbaar

Tijdens F8, de jaarlijkse conferentie van Facebook, heeft CEO Mark Zuckerberg de launch datum van Oculus Quest en Oculus Rift S bekend gemaakt. Beide headsets zullen vanaf 21 mei beschikbaar zijn in Nederland.

Vrij bewegen in Virtual Reality

D Oculus Quest maar ook de Oculus Rift S bevatten ‘Oculus Insight’ technologie en 6 degrees of freedom (6DOS) waardoor je vrij kunt bewegen en lopen tijdens het spelen van de games. De ingebouwde sensoren zorgen voor inside-out tracking die je zowel door fysieke als virtuele ruimtes laat navigeren.

Oculus Quest: geen kabels of laptop

De Oculus Quest is een all-in-one standalone VR-headset die toegankelijke VR biedt, zonder externe kabels of waarbij je een krachtige PC of laptop nodig hebt. Dit biedt je de mogelijkheid om te gamen wanneer en waar je maar wilt. De content line-up bestaat uit 50 titels, waarvan een deel speciaal ontwikkeld voor Quest en een deel bekende games die al beschikbaar waren op de Oculus Rift en Oculus Go.

Meer krachtige VR met de Oculus Rift S

De Oculus Rift S combineert de kracht van je PC met de VR-headset waardoor je speciaal voor de Rift S ontwikkelde spellen kunt spelen en andere bekende spellen van de Oculus Rift. De hogere optics, resolutie en de Passthrough+ functionaliteit zorgen voor een krachtige en realistische speelervaring.

Pre-orders

Vanaf vandaag kunnen de eerste pre-orders geplaatst worden via Oculus.com. De Oculus Quest (64 GB €449,-/ 128GB €549,-) en Oculus Rift (€449,-) zullen daarnaast ook beschikbaar komen via Coolblue.

Games voor de Oculus Quest

Hieronder is de voorlopige lijst met games die beschikbaar zullen tijdens de lancering van de Oculus Quest op 21 mei, 2019.

 1. Angry Birds VR: Isle of Pigs , Resolution Games
 2. Apex Construct , Fast Travel Games
 3. Apollo 11 , Immersive VR Education
 4. Bait!, Resolution Games
 5. Ballista , High Voltage Software
 6. Beat Saber , Beat Games
 7. Bigscreen Beta , Bigscreen VR
 8. Bogo , Oculus
 9. Bonfire , Baobab
 10. Box VR , Fit XR
 11. Creed , Survios
 12. Dance Central , Harmonix
 13. Dead and Buried 2 , Oculus Studios
 14. Drop Dead: Duel Strike , Pixel Toys
 15. Electronauts , Survios
 16. Epic Roller Coasters , B4T Games
 17. Face Your Fears 2 , Turtle Rock Studios
 18. First Contact , Oculus
 19. Fruit Ninja VR , Halfbrick
 20. Guided Tai Chi , Cubicle Ninjas
 21. I Expect You To Die, Schell Games
 22. Job Simulator , Owlchemy Labs,
 23. Journey of the Gods, Turtle Rock Studios
 24. Keep Talking And Nobody Explodes, Steel Crate Games
 25. Moss, Polyarc
 26. National Geographic VR Explore, Force Field VR
 27. Nature Treks, Greener Games
 28. Ocean Rift, Dr. Llyr Ap Cenydd
 29. Oculus Browser, Oculus
 30. Oculus Gallery, Oculus
 31. Oculus TV, Oculus
 32. Oculus Video , Oculus
 33. Orbus VR, Orbus Online
 34. PokerStars VR, LuckyVR
 35. Racket Fury: Table Tennis, Pixel Edge Games
 36. Rec Room , Against Gravity
 37. Robo Recall, Drifter Entertainment
 38. RUSH, Binary Mill
 39. Shadow Point, Coatsink
 40. Skybox VR Video Player , Source Technology Inc
 41. Space Pirate Trainer, I-Illusions
 42. Sports Scramble, Armature Studios
 43. SUPERHOT VR, SUPERHOT Team
 44. The Exorcist: Legion VR, Developer Wolf & Wood, Publisher Fun Train
 45. Thumper, Drool
 46. Tilt Brush, Google
 47. Ultrawings, Bit Planet Games
 48. Vader Immortal, ILMxLab
 49. Virtual Desktop, Virtual Desktop, Inc.
 50. Virtual Virtual Reality, Tender Claws
 51. VR Karts, Viewpoint Games
 52. VRChat, VRChat
 53. Wander, Parkline Interactive

Yoshi’s Crafted World: vrolijk en laagdrempelig

Yoshi is een welbekend icoon in de games van Nintendo. Echter had hij nog geen eigen game voor de Nintendo Switch, maar daar is nu dan eindelijk verandering in gekomen met Yoshi’s Crafted World. Het is geen vervolg op de Wii U game, Yoshi’s Wooly World, maar het is wel een hoop herkenning. Vrolijke kleurtjes, leuk ontworpen werelden en vooral laagdrempelig.

Zoals gezegd ziet de wereld er bijzonder kleurrijk en vrolijk uit. Yoshi zelf ziet er als een soort knuffelbeest uit en de wereld om hem heen bestaat voornamelijk uit kartonnen bouwsels en ander knutselmateriaal. Het is een typische Nintendo game, gericht op de toch voornamelijk jongere gamer. Ik zeg hiermee niet dat de game niet vermakelijk is om te spelen, maar verwacht geen grote uitdaging. In principe is het de bedoeling om vijanden op te eten, waardoor je eitjes krijgt waarmee je dingen in de wereld kunt activeren of om vijanden mee aan te vallen. De puzzels die je tegenkomt zijn relatief simpel en je moet wel echt je best doen om een level niet te halen in één keer zeg maar. Heb je eenmaal een level gespeeld dan kun je deze nogmaals doen om verborgen items te vinden, maar daarna is de herspeelbaarheid er ook wel vanaf.

Page generated in 1,263 seconds. Stats plugin by www.blog.ca