Riot Games kondigt mobiele versie League of Legends aan

Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends, komt met een mobiele versie: League of Legends: Wild Rift. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens het 10-jarig jubileum van de game.

Er gaan al jaren geruchten over de komst van een mobiele versie van League of Legends, maar nu is het echt zo ver. Dit zal de eerste keer zijn dat de populaire pc-game beschikbaar is om te spelen op spelcomputers, tablets en smartphones.

Volgens Riot Games, onderdeel van het Chinese techbedrijf Tencent, is het niet simpel om de game over te zetten, omdat het belangrijk is dat de besturing op meerdere platforms goed werkt. Naast de verbeterde besturing, wordt er ook een nieuw level toegevoegd aan de mobiele versie waar spelers tegen elkaar vechten. De potjes zullen hier niet langer zijn dan 15 tot 20 minuten, een stuk korter dan de pc potjes van 30 tot 45 minuten. Wild Rift zal in 2020 beschikbaar zijn voor mobiele apparaten, maar het is nog niet bekend wanneer de consoleversie beschikbaar is.

Animatieserie

Naast een mobiele versie van League of Legends, kondigde Riot Games ook een volledig nieuw spel en een animatieserie aan. De animatieserie genaamd Arcane zal zich afspelen in het League of Legends universum.

Fortnite is terug en het nieuwe eiland is nu speelbaar

Er is een nieuwe update voor Fortnite beschikbaar gekomen en de game is terug. Spelers kunnen massaal terugkeren naar een nieuw slagveld op een compleet nieuw eiland.

Hoofdstuk 2

De servers van Fortnite waren al sinds zondagavond Nederlandse tijd niet meer te bereiken en er was alleen een zwart gat te zien. Nadat een meteoriet, die al een tijdje boven het slagveld hing naar beneden kwam, werd alles en iedereen in het zwarte gat gezogen. Het zogenaamde einde van Fortnite. Natuurlijk was dit niet echt het einde, Fortnite is namelijk één van de meest populaire games van dit moment. Als marketingactie heeft het wel gewerkt want het lijkt alsof de hele wereld zat te wachten op de terugkeer van de battle royale-game. In een nieuwe trailer was alvast een voorproefje van het nieuwe hoofdstuk in de Fortnite verhaallijn te zien. In de trailer is ook het nieuwe eiland te aanschouwen. Volgens de berichten zou dit de grootste update van Fortnite tot nu toe worden, de game brengt namelijk al sinds het begin updates uit in de vorm van seizoenen. Nu begint Fortnite echter aan een compleet nieuw hoofdstuk en beginnen ze weer met seizoen 1.

Fortnite staat al uren op zwart en het event wordt door miljoenen gevolgd

Eén van de grootste games ter wereld staat al uren op zwart, terwijl spelers zenuwachtig zitten te wachten. Normaal gesproken wanneer een game ‘offline’ gaat, betekent dat niet veel goeds. Misschien zijn de servers overladen of is er iets finaal misgegaan bij de ontwikkelaars. Maar Fortnite is expres offline gegaan. Op dit moment kijken er miljoenen spelers naar een leeg scherm.

Space Invaders

Fortnite gaat aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Waarschijnlijk zal de kaart er compleet anders uitzien wanneer de game terugkeert. De ‘verduistering’ van de game gebeurde op spectaculaire wijze. Er was al een tijdje een meteoriet te zien in de game en deze is gisteren eindelijk ingeslagen. Sindsdien kunnen spelers alleen maar naar een zwart gat staren op het scherm en is er niets van het spel over. Met een speciale code (de Konami code: omhoog, omhoog, omlaag, omlaag, links, rechts, links, rechts, B, A ; O, X voor PlayStation) is het mogelijk om Space Invaders te spelen, terwijl je wacht. Spelers hebben geen idee hoe lang dit gaat duren, maar één ding is zeker: Fortnite is met opzet onbereikbaar.

Wat nu?

Degene die niet op tijd was om de inslag te zien heeft pech en kunnen ook niet in het spel komen. Zelfs de lobby’s lijken niet meer te bestaan. Alle officiële socialmedia-accounts van Fortnite hebben op een gegeven moment zelfs alles verwijderd en staan dus ook op zwart. In de tussentijd was Playstation zelfs gedwongen een verklaring te geven, omdat veel spelers zich druk maakten over het voortbestaan van hun accounts en ‘V-bucks’, het virtuele geld in Fortnite. Playstation maakte duidelijk dat deze gebeurtenis erbij hoorde en dat niemands voortgang verloren was. De game is inmiddels al langer dan een halve dag verdwenen en het lijkt erop dat spelers grote nieuwe dingen kunnen verwachten. Het event wordt op dit moment vurig gevolgd door miljoenen mensen op platformen als Twitch, Youtube en Twitter. In deze tweet is de inslag van de meteoriet te zien:

Meer dan 10 miljoen Nintendo Switch systemen verkocht in Europa

Nintendo Switch is al bijna drie jaar verkrijgbaar in Europa en heeft nu een grote mijlpaal bereikt: in Europa zijn al meer dan 10 miljoen consoles verkocht. Dit is inclusief de recent gelanceerde Nintendo Switch Lite versie. Europese hardware-verkopen stijgen elk jaar en voor de Nintendo Switch is er nog genoeg ruimte om verder te groeien. Grote titels als Luigi’s Mansion 3 en Pokémon Sword & Shield moeten nog verschijnen.

Minecraft Earth al heel binnenkort beschikbaar

Het populaire bouwspel Minecraft Earth wordt deze maand nog uitgegeven. Microsoft heeft gezegd dat er verschillende landen zijn die van Minecraft op de mobiel kunnen gaan genieten. Tenminste, Minecraft op de mobiel was er al: door Earth komt er een AR-spelelement bij dat zich afspeelt in de Minecraft-wereld. Deze maand wordt het augmented reality-spel uitgerold naar diverse landen.

Pokémon Go

Wanneer Minecraft Earth in Nederland in de lucht komt, dat is nog onbekend. Het spel werkt ongeveer als Pokémon Go: je moet buiten rondlopen om het te spelen. Zo kun je een Minecraft bouwwerk op een bekende plek neerzetten, waarna anderen het kunnen bekijken maar ook verder kunnen afbouwen. Het werkt met augmented reality, wat betekent dat je een Minecraft bouwwerk virtueel op je smartphone ziet, met daarachter de echte wereld.

Het idee is dat je de bouwmaterialen moet verdienen. Je verzamelt diverse soorten gras, steen, boom en kist-materiaal door virtueel met je pikhouweel te hakken om die bronnen zo aan te boren. Maar, je komt ook monsters tegen. Die moet je verslaan om weer vrolijk verder te kunnen bouwen. Dat bouwen kun je in de wereld doen, maar ook op een bouwplaat. Op die bouwplaat kunnen alleen mensen komen die je hiervoor hebt uitgenodigd.

Minecraft Earth

Minecraft Earth is gratis te spelen en bevat geen lootboxes, maar er is wel een Microsoft of Xbox Live-account nodig om toegang te krijgen tot het spel. Dit kost geen geld, maar het spel wil dus wel wat gegevens van je hebben. Het voordeel daarvan is wel dat als je toestel ermee ophoudt, je tenminste nog je savegame in je account hebt staan. Mocht je in dat account gebruikmaken van Vanilla Minecraft, dan kun je de skin daaruit ook in Earth gebruiken.

Het is nog onduidelijk wanneer precies, maar Minecraft Earth verschijnt op Android (7 en hoger) en iOS (10 en hoger). De beta was in september in meerdere grote steden.

Sony maakt release van de Playstation 5 bekend

Sony heeft officieel aangekondigd dat hun volgende game console: de Playstation 5, uit zal komen rond de feestdagen in 2020. Dit is eerder dan veel van ons hadden verwacht. Daarnaast hebben ze ook enkele details gegeven over de nieuwe functies van de Ps5. Vreemd dat ze er niet voor gekozen hebben om deze aankondiging te doen tijdens de wat tegenvallende State of Play stream.

De nieuwe controller

De trilfunctie van de controllers gaat op de schop. De originele triltechnologie die Sony al gebruikte sinds de eerste Playstation gaat nu veranderen, ze gaan voor een realistischer gevoel. Waarschijnlijk is het te vergelijken met wat de Joycons van de Nintendo Switch kunnen. Ook worden de triggers van de controllers aangepast, zodat ze geprogrammeerd kunnen worden om meer weerstand te bieden wanneer ze ingedrukt worden, denk aan de toenemende spanning wanneer je een pijl-en-boog spant of extra druk wanneer je met een auto door ruig terrein aan het rijden bent. Als het gaat om uiterlijk zal de nieuwe controller niet veel verschillen van de Dualshock 4, maar de leefduur van batterijen is verbeterd en de controller zal werken met USB-C.

​Rocket League – Lootboxes maken plaats voor blauwdrukken

Rocket League gaat veranderen. De game bevatte tot nu toe lootboxes, maar deze omstreden ‘gokelementen’ maken in december plaats voor blauwdrukken. Deze blauwdrukken werken net even anders, zo geeft uitgever Psyonix aan.

Blauwdrukken

Rocket League is een soort arena-vecht-voetbalgame waarin je elkaar het leven zuur moet zien te maken en zelf vooral moet winnen. De game geeft je nu de mogelijkheid om na een wedstrijd een virtuele blauwdruk te krijgen. Hierop zie je een blauwdruk van een voorwerp, maar je kunt er ook andere dingen van maken. Echter moet je daarvoor credits neerleggen. Credits zijn een virtuele munteenheid die nieuw wordt geïntroduceerd in de game.

Eigenlijk waren het ooit sleutels, dus spelers zullen in december hun sleutels zien verdwijnen. Echter is beloofd dat de sleutels die je op dat moment hebt, worden omgezet in credits. Wij hadden de lootboxes al een tijdje niet meer. In Nederland zijn ze in de lente uit Rocket League gehaald, omdat ze in strijd zijn met de wet die hier geldt. Echter ging het er toen om dat het niet oke was wanneer spelers de voorwerpen uit de boxes met anderen kunnen ruilen.

Rocket League in Nederland

Dat systeem wordt nu echter uit het spel verwijderd, waardoor het zomaar zou kunnen dat we die blauwdrukken ook in Rocket League in Nederland krijgen. Bij een blauwdruk zie je namelijk precies wat je krijgt en welk prijskaartje hier aan hangt. Juist omdat je altijd weet waar je aan toe bent en de keuze hebt hier al dan niet gebruik van te maken, is er geen sprake van lootboxes.

Er is ook nog een crate aangekondigd voordat de december-update de boel verandert. Het gaat om de Vindicator crate. Deze is nu al in de game te vinden. Er zitten bovendien een nieuwe Sentinel Battle-Car in het spel en Neuro-Agitator Goal Explosion. Rocket League is in de afgelopen jaren erg veel veranderd, dus het verbaast ons niet dat het spel nu weer een grote verandering ondergaat.

Red Dead Redemption 2 verschijnt in november op de pc

Red Dead Redemption 2 komt na lang wachten op de pc uit. Ruim een jaar nadat het spel verscheen op Xbox One en PlayStation 4 wordt hij speelbaar op pc. De pc-variant verschijnt op 5 november. Hij komt bovendien met enkele extra’s.

Die extra’s komen niet alleen in de vorm van zowel een visuele als een technische upgrade. Op de pc kun je ook rekenen op nieuwe camps, wapens en bounty hunt-missies. Ga je online, dan zijn de nieuwe specialist roles die de consoleversies net hebben gekregen, gewoon aanwezig. We weten nog niet alles, zo zijn de verdere details van de extra’s onbekend en is het ook nog gissen naar de minimale systeemeisen. Daarover brengt Rockstar 9 oktober meer naar buiten.

Red Dead Redemption 2 wordt vooral geprezen om zijn visuele pracht. Daarnaast heeft het spel een goede sfeer, waardoor je je helemaal kunt onderdompelen in de wereld van cowboys en trappelende paardenhoeven. Je moet echter wel zien te overleven, en daar komt een heleboel bij kijken, zoals strijden met rivaliserende cowboys, bendes en simpelweg allerlei karweitjes doen.

​Dierendag: de beste maatjes in videogames

We speelden laatst Blair Witch, een game waarin je met een hond op pad wordt gestuurd. Die hond is niet gewoon opvulling, het is je lifeline in dat spel. Er zijn meer games waarin je vooral verder komt door trouwe dieren. Die krijgen deze Dierendag wat extra aandacht.

Dogmeat – Fallout

De wereld is een wrede plek, een wrede plek waarin net een apocalyps heeft plaatsgevonden. Dan kun je wel een beetje steun gebruiken. Die komt in de vorm van Dogmeat. In eerste instantie liep het dier achter je aan, maar later in de reeks kon je hem ook inzetten om bijvoorbeeld aan te vallen. De hond kan zelfs helpen zoeken naar allerlei essentiële items in die inmiddels veel veranderde wereld.

Apex Legends Season 3 – Meltdown is gearriveerd

Apex Legends Season 3 – Meltdown van Respawn voert spelers naar World’s Edge, een gloednieuwe arena op Planet Talos. Het nieuwe seizoen introduceert veel nieuwe features die voortborduren op de strategische en competitieve battle royale gameplay.

World’s Edge en Battle Pass

World’s edge is een verlaten industrieterrein die het gevecht met de wilde natuur lijkt te hebben verloren. Dit vervallen gebied schept een hoop nieuwe mogelijkheden om je tegenstanders te verrassen en overmeesteren. In het gebied komen gesmolten hitte en chemisch ijs met elkaar in botsing. Crypto betreed als nieuwe legende het gevecht. Crypto is een expert of het gebied van techniek en robotica en gebruikt ze om informatie te verkrijgen of om valstrikken uit te schakelen. Crypto is een legend om in de gaten te houden. Nog een nieuwe toevoeging is de Battle Pass: een manier om tijdens het spelen extra items, wapens en skins te verdienen. De Battle Pass geeft ook toegang tot dagelijkse en wekelijkse uitdagingen, waarmee spelers nog sneller kunnen levelen. Als je nu lid wordt van Origin ontvang je de Battle Pass bij je abonnement. Het nieuwste wapen is de Charge Rifle en is her en der te vinden in World’s Edge.

ApexLegendsintext

Prijs van Playstation Now flink verlaagd

Sony heeft nieuwe exclusieve titels toegevoegd aan het abonnement voor cloud gaming, zoals Grand Theft Auto V en God of War (2018). De verlaagde abonnementsprijzen beginnen nu bij € 9,99 per maand.

Flinke prijsdaling

Nu het Playstation Now abonnement beschikbaar is in 19 landen wereldwijd, kondigde Sony aan dat de service een uitbreiding en prijsverlaging zou krijgen. Het abonnement is nu verkrijgbaar voor € 9,99 per maand / € 24,99 per kwartaal / € 59,99 per jaar in plaats van € 14,99 per maand / € 99,99 per jaar. Naast de flinke prijsdaling worden er nu ook geregeld tijdelijke toptitels aan het aanbod toegevoegd, zoals: Grand Theft Auto V en God of War (2018). Deze titels blijven dan enkele maanden beschikbaar naast veel titels die al te spelen waren via de service. PlayStation Now is de eerste en enige abonnementsservice voor console games op de markt die gebruikmaakt van cloud technologie om games te leveren. Playstation Now kan ook gebruikt worden om Playstation games via de PC te spelen.

Klaar voor de concurrentie

De bibliotheek van Playstation Now is de afgelopen jaren ook flink gegroeid en maakt de service steeds aantrekkelijker. Games kunnen op Ps4 en PC worden gestreamd en op PS4 worden gedownload. Elke maand worden er nieuwe games aan de groeiende service toegevoegd die nu al bestaat uit meer dan 700 games verspreid over de Ps2, Ps3 en Ps4 en allemaal speelbaar op de Ps4. Dit nieuws komt vrij kort nadat Microsoft flink investeerde in hun eigen abonnement: Game Pass. Later dit jaar komt ook Google Stadia uit en maakt het net als met Playstation Now mogelijk om games te streamen die je normaal niet af zou kunnen draaien. De nieuwe marketing en prijsverlaging van Sony komt op een goed moment om de strijd met de concurrentie aan te kunnen gaan.

Blair Witch review – Niet zo geloofwaardig als het bronmateriaal

Ze keek angstig in de camera, die gericht was op haar gezicht. We dachten allemaal even dat het echt was. Wist je dat het alweer twintig jaar geleden is dat The Blair Witch Project uitkwam? De film is iconisch, zijn opvolgers wat minder en nu is er een game: Blair Witch. Helaas weet die ons niet aan het snotteren te maken.

Studio Bloober

Dat ligt niet aan de sfeer die in deze game van Studio Bloober wordt neergezet, want die is in alle opzichten helemaal Blair Witch. Het is indrukwekkend te noemen dat het zoveel jaar later nog zo makkelijk is om je als speler weer helemaal in dat gevoel te krijgen. Dat onaangename idee dat er een griezelige entiteit in een bos ronddoolt, en dat je zelf niet uit het bos lijkt te kunnen raken, dat blijft goud.

En dat maak je in Blair Witch ook weer mee. Dat je ook nog een ex-politieman bent die na een psychische inzinking thuis is komen te zitten, helpt daar uiteraard niet bij. Terwijl je deels denkt dat je er bovenop bent en dus best kunt helpen met de zoektocht naar een vermist jongetje, heb je ondertussen ook te stellen met terugkerende verwarde perioden. Maar ja, is dat je hoofd, of is het de heks?

Bullet

Je hoeft niet helemaal in je eentje te zoeken, want je hebt hulp. Enerzijds van een politieman over de walkie talkie, maar ook van een hond die je door het bos loodst. Die hond, Bullet, kun je gebruiken om iets op te sporen, maar je gebruikt hem grotendeels ook voor troost. Echter is hij er niet altijd voor je. We waren het dier constant kwijt, omdat hij met zijn bruin-grijze vacht erg wegvalt tussen de bomen.

Dat is erg ongemakkelijk, vooral op de momenten dat je moet strijden tegen een soort bos-entiteiten gemaakt van takken. Aan de richting waarop Bullet gromt kun je blootleggen waar ze zijn en als je op ze schijnt met je zaklamp, dan verdwijnen ze. Echter verplaatsen ze zich regelmatig en dat geldt dus ook voor Bullet, die je dan constant kwijt bent. Erg frustrerend.

Helaas is dat niet het enige dat dwarsligt in Blair Witch. Het spel bevat zoveel momenten waarop je doelloos door een bos loopt te zoeken, dat het niet meer fun’ is, maar meer voelt als werk. Eerst is het even zoeken wat precies het idee is van de game, maar azodra je weet dat je iets moet doen met een camera en tapes, dan merk je dat dat steeds weer opnieuw terugkomt.

Tapes

Op zich is het leuk dat je de houvast hebt van die tapes waarbij je altijd wel weet wat je moet doen, maar tegelijkertijd ben je daarnaast alleen maar aan het ronddolen in meters aan bomen en struiken. En dat is simpelweg niet erg entertaining. Als je je de film nog kunt herinneren, dan weet je dat de groep ook daarin op een gegeven moment op dezelfde plek kwamen, waardoor je niet weet of je de game nou verkeerd speelt, of juist heel goed.

Je hebt geen map, je wordt compleet in het diepe gegooid en je weet dus eigenlijk nooit helemaal waar je aan toe bent. Hoewel de game daardoor wel nog meer als Blair Witch voelt, omdat je daarin ook helemaal aan je lot wordt overgelaten, speelt het simpelweg niet lekker. Hoewel het spel een onaangenaam gevoel achterlaat, is het niet een horrorgame die je jumpscares zal bezorgen. Dat was in de film wel anders, daar ging je hartstlag net zo hard omhoog als die van de slachtoffers, als ze weer keihard wegrenden voor spookachtige gebeurtenissen of geluiden.

Blair Witch is een spel dat je speelt voor de sfeer en uit liefde voor die iconische film. Juist omdat er zoveel vaagheid inzit, speelt hij niet zo makkelijk door. Zeker als je niet alleen een landkaart moet missen, maar ook regelmatig je hond, dan komt frustratie al gauw om de hoek kijken. Wij zagen door de bomen het bos niet meer.

​Mario Kart Tour is op charmante wijze uit op je geld

De meeste mensen kennen lang niet alle grote Nintendo-franchises. Metroid of Star Fox zijn voor mensen die zich geen gamers noemen vaak onbekend. Zelda kennen sommigen misschien, maar er is één titel die iedereen wel wat zegt: Mario. Naast de standaard platformgame is racereeks Mario Kart ook onverminderd populair. Brengt Mario Kart Tour daar verandering in?

Mario Kart-magie

De kracht van Mario Kart is dat het een spel is dat je makkelijk even oppakt. Je hoeft je eigenlijk nooit af te vragen waar je naartoe moet, want er is eigenlijk altijd een heel duidelijk afgebakende weg voor je. Het enige dat je moet doen is zorgen dat je blijft doorgassen, je je niet laat gekmaken door andere rijders én af en toe nog een goodie oppakt die je als powerup voor jezelf kunt inzetten of als pesterij naar anderen. Tel daarbij op dat je rijdt in kleurrijke, originele omgevingen met minstens net zo’n kleurrijk gezelschap en je hebt de meest succesvolle kartfranchise in handen.

Mario Kart Tour werkt ongeveer net zo makkelijk, al heb je wel wat minder keuze. Je krijgt willekeurig een personage toebedeeld en kunt af en toe nieuwe personages vrijspelen, maar dit gaat altijd willekeurig. Je kunt daarbij niet kiezen welke race je gaat doen, want je moet steeds drie races doen en dan één speciaal verzamellevel. Heb je dat gedaan, dan heb je weer een ‘Tour’ achter de rug en kun je naar de volgende, waarin je weer dezelfde excercitie uitvoert. Dat klinkt saai, maar dat valt gelukkig mee.

Verzamelwoede

Ten eerste is het prettig om juist wat stabiliteit te hebben in een app die je verder helemaal gek lijkt te maken met tellertjes, prijzen, opties en banner-achtige plaatjes. Ten tweede is het erg rustgevend om precies te weten waar je aan toe bent en steeds weer nieuwe races uit te rijden en daarin sterren te sparen. De verzamelaar die menig gamer diep van binnen is, die zal zich als een vis in het water voelen met Mario Kart Tour. Die sterren hebben bovendien een belangrijke functie, want heb je er voldoende, dan speel je weer drie parcours en een speciale opdracht vrij.

Die standaard circuits rijden is een kwestie van Mario Kart spelen zoals je dat gewend bent, dus daaraan beleef je sowieso veel plezier. Het is even wennen hoe je het bestuurt, want je moet je vinger zoveel mogelijk onderaan het scherm houden. De kart gaat automatisch rijden, maar jij bepaalt of je links of rechts gaat en welke kant een schild of ander tegenwerkmechanisme moet worden verspreid. Tijdens mijn speelsessies had ik elke keer wel een keer dat ik mijn vinger steeds meer op mijn personage begon te houden. Erg dom, want daardoor zie je uiteraard ook minder goed wat er gebeurt. Het was een vreemd automatisme dat ik er maar moeilijk uit kreeg.

Speciale levels

Naast die gewone races zijn er speciale levels, waarin je bijvoorbeeld door minimaal vijf boogjes moet rijden om een ster te ontvangen. Dit zijn circuits waar je vaak alleen rijdt om specifiek die opdracht te doen. Het kan daarbij ook voorkomen dat je in een race wordt gegooid die al bezig is, waar jij je dan van plaats 7 naar plaats 1 moet zien te vechten in de anderhalve ronde die nog over is. Er is door het ontwikkelteam duidelijk goed nagedacht over deze opdrachten, die de game wat minder ‘veel van hetzelfde’ maken.

Wat het ook aantrekkelijk maakt om het spel te blijven spelen, dat is dat het erg erg aantrekkelijk uitziet. Het ziet eruit zoals je Mario Kart van de laatste jaren kent, met allerlei personages zoals Diddy Kong, Bowser, Toadette en zelfs Pauline. Die personages zijn niet alleen te verdienen, er zijn ook karts en extra’s te sparen. Je kunt ze kopen met de muntjes die je tijdens de race op de baan vindt. Je kiest echter niet zelf: dit wordt allemaal ‘willekeurig’ geselecteerd. Willekeurig is het niet helemaal, want het is duidelijk dat het spel je eerst wat minder populaire personages geeft.

Nu is dat al een nadeel, maar er zijn meer kanttekeningen te plaatsen bij deze app. Het feit dat je nooit van de baan af kunt vallen is jammer. Hierdoor voelt Mario Kart Tour een beetje als bowlen met gootfolie: uiteindelijk haal je altijd het einde wel. Toegegeven, het besturen van de kart gaat wel iets minder gecontroleerd dan met de knoppen op een controller, maar dan nog zou het spannender zijn als je (af en toe) wel keihard van het circuit af keilde. Het is dus wel een toffe game, maar het wordt je ergens veel te makkelijk gemaakt.

Nu zou je kunnen denken dat je tegenspelers het wel moeilijker maken, maar dat zijn -ondanks de bizarre namen- geen echte mensen. Je racet op dit moment nog tegen computergestuurde personages, want een online multiplayer is er nog niet. Wanneer die komt is nog onbekend, maar dat hij komt is zeker: er is een uitgegrijsd multiplayergedeelte in het spel. Het is nu wel mogelijk om vrienden alvast toe te voegen, maar je ziet vervolgens alleen wat hun beste score is.

20 miljoen downloads

Ondertussen lacht Nintendo zich rot, want het gaat hartstikke lekker met Mario Kart Tour. De mobiele game is al meer dan twintig miljoen keer gedownload in de eerste 24 uur nadat deze in de App Store en Google Play verscheen. Een eerdere Nintendo-release op mobile, Super Mario Run, had ‘slechts’ 7 miljoen downloads in de eerste dag na release. Er is ook al aardig wat gespendeerd in het spel, volgens marktonderzoeker Sensor Tower werd er in die eerste 24 uur na livegang van Mario Kart Tour al één miljoen dollar gespendeerd aan het spel. Dat zijn niet alleen de betaalde abonnementen van 5,49 euro per maand, maar ook de lootboxes die in het spelletje zitten.

Uiteindelijk is dat hele betalen en die lootboxes tegelijkertijd wat Mario Kart Tour een wat ‘hufterige’ nasmaak geeft. De betaalmodellen zijn zo duidelijk aanwezig in het spel (niet meteen, maar na een race of vier), dat het enorm afleidt van wat je eigenlijk wil doen, namelijk gewoon lekker racen met de meest vreemde power-ups om je te helpen of anderen tegen te werken. Dat kan nog steeds wel, alleen moet je je daarvoor af en toe door een stortvloed aan schermpjes, ‘tips’ en overige geldklopperij zien te manoeuvreren.

Mario Kart Tour niet speelbaar in België

In Mario Kart Tour zit een lootbox-achtig systeem, waarbij je echt geld kunt inzetten om iets te kopen waarvan je van te voren niet weet wat het is. Zie het als een soort grabbelton. Lootboxes liggen al jaren onder vuur omdat overheden ze vaak zien als een gateway naar gokken, waardoor ze in sommige landen zijn verboden. Om die reden is Mario Kart Tour niet in België te downloaden.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening is meer dan slechts suikerzoet glazuur

De ‘nieuwe’ Zelda viel wel op toen hij werd gepresenteerd: Link’s Awakening had er nog nooit zo goed uitgezien. Tenminste, Link’s Awakening zag er überhaupt eigenlijk gewoon niet uit als je er nu naar kijkt. Gelukkig is dat in de remake op Switch wel anders. Het spel ziet er enorm koddig uit, met weer een heel andere animatiestijl van onze als Peter Pan-geklede held.

De remake van de Game Boy-titel uit 1993 kan niet worden besproken zonder uitgebreid stil te staan bij de visuele stijl ervan. Die is zo bijzonder en oogstrelend, dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Alles ziet er niet alleen koddig uit, maar ook heel levendig. Groene bladeren springen van je scherm, het blauwe water glinstert in de zon en er komt een kust en keur aan unieke vijanden voorbij. Denk aan clowns uit een fles, maar ook de Zelda-bekende ‘duizendpoot die uit bollen bestaat’: Moldorm.

Bossfights

Die wezens hebben allemaal zo hun eigen uiterlijke eigenaardigheden, maar daarnaast weten ze je ook uit te dagen in vechtstijlen. Bij de één moet je er alles aan doen om bij zijn achterste in de buurt te komen en bij een ander moet je niet alleen slaan, maar ook nog iets optillen. De grotere bossfights vinden zoals gewoonlijk in deze gamereeks plaats in de de dungeons, waarbij je je eerst een weg naar de eindkamer moet zien te vechten en puzzelen. Er zijn ook kleinere vijanden om tegen te vechten, wat je onder andere buiten veel doet.

Soms krijg je daarbij hulp uit onverwachte hoek, want Mario-bedenker Shigeru Miyamoto vond het een goed plan om wat Mario-personages en -mogelijkheden te introduceren in Zelda. Zo heb je soms een Chain Chomp tot je beschikking die in moerassen vijanden kan doden. Enige ‘catch’ is dat je het wezen wel eerst moet zien te vinden. Als er namelijk iets te leren valt uit Link’s Awakening, dan is dat wel: voor wat, hoort wat. Je bent voortdurend zaken aan het verhandelen en iets voor anderen aan het doen, waarvoor je later meestal wel wat terugkrijgt.

Dat is wat mij betreft een van de eigenschappen die Zelda zo kenmerkt: de gamewereld is niet simpel een toneel om onze held met schurken te laten vechten, het is echt een leefgemeenschap waarbij het heel normaal is om een praatje te maken en iets voor een ander te doen. Dat draagt bij aan de gemoedelijke sfeer in het spel en dát zorgt weer dat wanneer de sfeer omschakelt, dat ook zo duidelijk merkbaar is. Muziek is daarbij van belang, en de orkestsoundtrack van dit Switch-spel is fenomenaal. Het kan je nerveus maken, trots of juist helemaal klaar voor het gevecht. Het is in deze game heel duidelijk merkbaar hoe bepalend muziek is in games en in deze game hoor je diverse odes aan de Zelda-franchise.

Cryptische omschrijvingen

Gelukkig kun je in Link’s Awakening niet alleen vechten en gezellige gesprekken aanknopen, er moet ook veel gepuzzeld worden. Dat is zoals traditioneel door het omzetten van switches en het doden van personages in de juiste volgorde. In elke dungeon staan namelijk diverse uilen opgesteld die je soms cryptische omschrijvingen geven van wat je moet doen. Soms ben je in een dungeon een half uur aan het zoeken naar iets dat uiteindelijk slechts om het hoekje was. Hoewel dat natuurlijk flink frustrerend kan zijn, is dat ook wat Zelda zo uitdagend maakt. Ben je eenmaal weer verder gekomen, dan kun je rekenen op een heerlijk euforisch gevoel. Tenzij je heb gespiekt in een walkthrough natuurlijk.

Juist omdat Link’s Awakening niet een Zelda is zoals gewoonlijk, kan er veel meer unieks aan het spel worden toegevoegd. Je hebt geen last van Zelda die je hulp nodig heeft, er is geen Triforce om achteraan te jagen en zelfs de ultieme bad guy Ganon laat zich niet zien. Je doel in het spel is om te zoeken naar een groot ei dat in de bergen van Koholint ligt.

Link’s Awakening is een vreemde eend in de bijt en dat is positief. Er is echter ook een minder fijne manier waarop dit spel opvalt is. Het heeft namelijk enorm veel framerate-problemen voor een Nintendo-game. Nu kun je de game dat vergeven, juist omdat er wel veel aandacht is gestoken in de presentatie, maar het is zeker iets dat stoort. Het gebeurt namelijk veelal wanneer je een nieuw gedeelte betreedt en dan wil je juist alles in het scherm even goed in je opnemen.

Dungeons

Het spel draait wel nog steeds om dungeons en als je er zeven hebt gespeeld, dan komt het verhaal tot zijn -geprezen- einde. Er is echter meer dan dat, wat nieuw is de mogelijkheid om zelf dungeons te bouwen. De mogelijkheden zijn lang niet zo verregaand als in Super Mario Maker, maar in de Chamber Dungeons kun je wel zelf bepalen hoe je zelfgebrouwen dungeon eruit komt te zien. Echter komt er zoveel kijken bij het bouwen van een goede kerker, dat je wel engelengeduld moet hebben -en eigenlijk meer opties- om ook iets van waarde te kunnen toevoegen aan het spel.

Link’s Awakening is namelijk uiteindelijk zelf zo fantastisch, dat het eigenlijk geen toevoegingen nodig heeft. Het heeft een grafische upgrade gekregen waar je u tegen zegt, maar is tegelijkertijd meer dan een schattig uiterlijk alleen. Het is een spel waarin je de gemeenschap op het eiland beter leert kennen, terwijl je tegelijkertijd puzzelen en vechten met elkaar afwisselt in de vele dungeons die je tegenkomt. Je bent in dit spel zo hard bezig met het voltooien van de vriendelijke verzoekjes van de burgers en de opdrachten die de uilen je geven, dat je aan het eind van de rit bijna zou vergeten hoeveel plezier je onderweg hebt gehad. Link’s Awakening is een enorm natuurlijk aanvoelende game, waarbij de sfeervolle soundtrack en inderdaad toch die bijzondere visuele stijl het plaatje helemaal afmaken.

Page generated in 1,325 seconds. Stats plugin by www.blog.ca