Twitter rolt Video Website Card uit

Twitter introduceert de Video Website Card. Deze nieuwe functie combineert video met de mogelijkheid om gebruikers naar een website te sturen, waar ze meer informatie kunnen krijgen of nadere actie kunnen ondernemen.

De Video Website Card is volgens Twitter ontworpen om verschillende merkdoelstellingen te behalen. Hij kan worden gebruikt voor een productlancering of een demonstratie van een spelervaring van een game.

Twitter claimt een twee keer zo hoge doorklikratio als met reguliere videoadvertenties. Het bedrijf haalt onder meer Republic Records aan, dat de Video Website Card gebruikte om de digitale streams van het debuutalbum Good For You van hiphop-artiest Aminé te promoten.

Bank of America gebruikte het formaat om de mogelijkheden van hun mobiel bankieren-app nader toe te lichten. In de campagnes wist de bank duizenden bezoekers naar zijn website te lokken.

Jaguar USA probeerde de aandacht te trekken met een video waarin een strak design van de F-type werd getoond, en nodigde de gebruikers uit om meer over het model te leren op de website.

Adverteerders kunnen ervoor kiezen om de videoadvertentie in te stellen op videoweergaven, websitekliks, of doelstellingen met betrekking tot naamsbekendheid. Het platform biedt mogelijkheden voor optimalisatie.

De Video Website Card is nu internationaal verkrijgbaar voor alle adverteerders.

Online bereik Nederlandse tv-zenders: 19 procent

De publieke en commerciële tv-zenders in Nederland bereikten in september 19 procent van hun kijkers niet via televisie maar via een smartphone, tablet of computer. In de zomervakantie was de telefoon de dominante digitale drager.

Dat laat de nieuwe maandrapportage over online kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) zien. NPO en RTL zijn online de bestbekeken zendergroepen.

De kijkcijferhit van dit kwartaal is het jeugdprogramma Brugklas. Veertig procent van de kijkers ging helemaal niet naar de televisie om het programma live of on demand te bekijken. Die groep pakte de telefoon of tablet om een uitzending te bekijken. Meestal gebeurde dat niet op de dag van de uitzending zelf maar daags erna.

In de maanden juli en augustus keek Nederland bij voorkeur via zijn mobiele telefoon naar digitale televisie (10+ procent) maar in de maand september lag dat weer op het ‘normale’ niveau van tien procent bereik. Tablets en computers scoorden respectievelijk 8,3 en 8,8 procent bereik.

Foto: Bradley Higginson (cc)

Jeroen Elfferich (Ex Machina): ‘Interactie rondom online live video rukt op’

Ex Machina is gespecialiseerd in grootschalige interactie rondom video, met een nadruk op live. Het bedrijf bevindt zich in een transitiefase. Nu nog wordt er met name geld verdiend met interactie rondom televisieprogramma’s, maar het aandeel van online video stijgt snel. Denk aan Facebook live, maar ook aan het van oorsprong gamerskanaal Twitch. “Op Twitch kun je nog een stuk verder gaan, want die hebben API’s waarmee je interactieve lagen over de video zelf heen kunt leggen. Dat kan op dit moment op Facebook nog niet. Het opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor creatieven om met live video om te gaan” aldus CEO en medeoprichter Jeroen Elffrich bij Top Names.

Tasty: het geheim achter smakelijke content

Het is 8:11 uur. Ik zit in de trein richting Eindhoven en zoals het een echte forens betaamt, scroll ik al gapend door mijn Facebook-tijdlijn. Aan content in ieder geval geen gebrek: de ene na de andere update vliegt voorbij. Filmpjes, gifjes, memes. Lichtelijk verveeld blijf ik scrollen, totdat ik daar de update der updates […]

Onderzoek: Kijker verdwaalt in aanbod content

Consumenten zijn dagelijks steeds meer tijd kwijt aan het zoeken van ‘kijkbare video’, wat voorheen ‘tv kijken’ heette.

Onderzoek van Ericsson laat zien dat de internationale consument per dag dertien procent langer aan het zoeken is naar iets kijkbaars in vergelijking met vorig jaar. De browse- annex zoektijd zou nu richting een uur per dag gaan.

Gisteren publiceerde het Zweedse concern zijn jaarlijkse ‘TV and Media’-rapport met daarin deze constatering.

“De huidige hulpmiddelen waarmee consumenten nieuwe content kunnen ontdekken kan niet overweg met het gegeven dat één kijker meerdere videodiensten op meerdere apparaten bekijken. Daarom geven zeven van de tien ondervraagden aan dat een universele zoekfunctie handig zou zijn.”

De jeugd tot twintig jaar heeft weinig binding met het televisietoestel in de huiskamer. Zij kijken de helft van de tijd on demand video op het apparaat, de locatie en de tijd die hen op dat moment het best uitkomt.

Ericsson schat dat per 2020 de helft van alle kijktijd wordt doorgebracht op telefoons. De andere helft wordt verdeeld over computer, tablet, laptop en televisietoestel. De verdeling tussen ondemand en traditionele televisiecontent is fifty-fifty verdeeld in dit onderzoek.

Foto: Giuseppe Milo (cc)

Zestig procent online reclame naar Facebook en Google

Zestig procent van de Nederlandse online reclamebudgetten gaan naar social en search, wat eigenlijk neerkomt op Facebook en Google. De kruimeltjes zijn voor lokale en andere buitenlandse partijen.

Adverteerders gaven in de eerst zes maanden van 2017 voor 954 miljoen euro uit aan reclame op internet. Dat is het dubbele van wat ze aan tv-reclame uitgaven. Van iedere euro die in Nederland aan reclame werd uitgegeven ging 58 cent naar een digitaal kanaal. En daarvan ging weer eens 59 procent naar social advertising en search. Oftewel: 35 procent van het totaal.

Dat is af te leiden uit de nieuwe Online Ad Spend Study van IAB Nederland, samengesteld door Deloitte Digital.

Naar schatting 35 procent van alle budgetten ging naar displayreclame op sociale platformen. Deloitte houdt het op 129 miljoen euro. Dat zijn overwegend Facebook en Instagram, al zal Twitter in Nederland daar ook nog een rol spelen.

Binnen de totale bestedingen neemt mobiel een steeds dominantere plek in. En van de totale online bestedingen is inmiddels veertig procent van search, display en video advertising afkomstig van mobiele apparaten. Daarbij laten display en video op mobiel een stijging van 35 procent laten zien.

Nathalie Peters, voorzitter IAB Nederland: “De cijfers zijn wederom indrukwekkend, maar we moeten er als branche wel voor waken dat deze extreme groei maakt dat we de kwaliteit niet uit het oog verliezen. Het is ontzettend belangrijk dat we blijven rapporteren in echt resultaat op de communicatiedoelstelling en niet in views, clicks of andere ‘halfway metrics’. Deze groeicijfers, maar ook de aankomende GDPR, dwingen de markt om nog sneller belangrijke spelregels te standaardiseren, transparanter te communiceren en zaken als reclamefraude aan banden te leggen.”

Foto: CiaoHo (cc)

Is dit het ‘moeilijkste karaokelied’ ter wereld?

Karaoke blijft natuurlijk een leuke vorm van vermaak. Al jouw favoriete nummers lekker meezingen. Inspired by Iceland komt nu met een karaokelied dat wat lastiger is dan de nummers die je normaal mee staat te zingen in de kroeg. Ze hebben dit nummer gelanceerd voor toeristen over de hele wereld, en maken hierbij gebruik van de taal van het eiland. Met als resultaat, het misschien wel ‘moeilijkste karaokelied’ ter wereld.

Het A-Ö van IJsland

In de video maakt men gebruik van een aantal IJslandse woorden aangevuld met een aantal wat meer ongebruikelijke woorden en zinnen. De video is uitgebracht als onderdeel van het nieuwe marketinginitiatief van IJsland, het A-Ö van IJsland. Dit is de IJslandse equivalent van een A tot Z-gids, die de 32 letters van het IJslandse alfabet gebruikt, dat eindigt op ‘Ö’.

Doel van dit initiatief is om de uniekheid van de IJslandse taal te gebruiken om de diversiteit en de keuzemogelijkheden in IJsland te belichten en bezoekers aan te moedigen om meer over het land te ontdekken en te leren.

LinkedIn video: verbluffende resultaten

De afgelopen weken heb ik veel geëxperimenteerd met LinkedIn native video. En de resultaten zijn ontzettend interessant: honderden uitnodigingen, reacties en duizenden views. Ik neem je even mee in mijn experiment en geef je tips! Native video op LinkedIn LinkedIn is momenteel bezig met het uitrollen van native video. Hiermee kunnen gebruikers direct video’s op LinkedIn […]

MediaCom optimaliseert tv-commercials voor Facebook

GroupM-dochter MediaCom lanceert een nieuwe dienst waarmee het tv-adverteerders helpt hun campagnes naar Facebook te vertalen.

Deze week brengt MediaCom een nieuwe dienst uit met de naam Feed Ready. Vanuit contenttak MBA, kort voor: MediaCom Beyond Advertising, worden videocommercials omgebouwd tot voor Facebook geoptimaliseerde versies.

Folkert Langeveld, Strategy & Insights Leader, licht aan Emerce toe: “Er worden heel veel video’s op Facebook gezet die daar helemaal niet voor zijn gemaakt. Wanneer om het commercials gaat, zie je veel dat die zijn geproduceerd voor televisie. Die kún je niet zomaar online zetten. Er is in de creatie helemaal geen rekening met social gehouden.”

Feed Ready is samen met Facebook in Nederland ontwikkeld. Daarbij vonden ze inspiratie in een vergelijkbare dienst bij MediaCom in Engeland. Die is naar de Nederlandse situatie vertaald.

“Om je een idee te geven: merkkenmerken zijn in de hele online video zichtbaar. Die commercial is ook zonder geluid te gebruiken. Inhoudelijk is hij zo opgezet dat de aandacht van de kijker direct bij aanvang wordt gepakt.”

Vooralsnog is de ‘videobewerker’ enkel te gebruiken voor Facebook. De dienst wordt later uitgebreid met videobewerking voor Instagram en andere socialmedia.

In de komende dagen gaat MediaCom op roadshow om zijn klanten te vertellen over de nieuwigheid. Daarbij zal met twee cases worden geschermd: van Audi en Whiskas. Proeven voor die adverteerders leidden tot respectievelijk 72 procent en 146 procent stijging in view through rate. Anders gezegd: er werd langer gekeken naar de geoptimaliseerde versies. Voor adverteerders betekent hogere kijktijd hoger aankoopkans.

Audi origineel en bewerkt:

Whiskas origineel en bewerkt:

Sinds begin deze week is Tessa van der Starre de nieuwe managing director bij MediaCom. Daarnaast is Michiel Houben van Fresh Fruit aan het MT van MediaCom toegevoegd.

Foto: Jim Winstead (cc)

Goede campagne van KNGF en Ben: “smartphones maken voetgangers blind”

De hele campagne om ervoor te zorgen dat fietsers en automobilisten hun smartphone in het verkeer niet gebruiken, is bijna dagelijks in het nieuws. Er zijn apps voor, er worden sloten voor ontwikkeld en overheidslieden doen er uitspraken over. Maar ook voetgangers en hun smartphone vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Loop je over straat en ben je iets aan het doen op je telefoon, dan heb je je aandacht in ieder geval niet voor de volle honderd procent bij het verkeer. Let maar eens op mensen om je heen met een telefoon in hun hand, die lopen vol door rood, steken over zonder te kijken en lopen tegen paaltjes en bordjes op. En je staat er mogelijk niet bij stil, maar voor mensen met een visuele beperking zijn die afgeleide smartphone-gebruikers echt problematisch in het verkeer. Daarom komt KNGF Geleidehonden nu in actie, en ze doen dat samen met telecomprovider Ben.

BennieBlind

Ben je afgeleid in het verkeer doordat je bezig met op je smartphone, dan noem je dat inattentional blindness, dus zeg maar tijdelijke blindheid. Voor deze campagne werken KNGF Geleidehonden en Ben samen; ze maakten de video BennieBlind. Daarin zie je hoe een geleidehond een meisje in het verkeer helpt, omdat ze zelf te druk is met haar telefoon.

KNGF ziet het als een maatschappelijk probleem waar ook hun doelgroep mee te maken heeft, omdat blinde en slechtziende mensen niet kunnen anticiperen op de afgeleide smartphone-gebruikers. En een geleidehond is natuurlijk een mooi middel om dit probleem meer aandacht te geven.

Het filmpje is grappig bedoeld, maar vooral gemaakt om duidelijk te maken dat je je ogen goed open moet houden en op de omgeving moet richten, wanneer je op wat voor manier dan ook deelneemt aan het verkeer.

‘Online groei wake-up call voor de TV-industrie’

Nieuwe cijfers over mediabestedingen in Nederland zijn een wake-up call voor de televisie-industrie. De tv-budgetten dalen ten gunste van de online budgetten. Marktpartijen moeten samenwerken om deze ontwikkeling te keren, stelt onderzoeker PwC.

“Er staat een miljard euro op het spel alleen al in Nederland. De uitdaging voor de tv-industrie is hoe men in staat is om met online te concurreren en met welke technologieën en businessmodellen”, aldus PwC Nederland in de Entertainment & Media Outlook 2021 die in de loop van vanochtend verschijnt.

Voor het eerst dalen de inkomsten uit televisiereclame, terwijl de inkomsten uit online advertising juist groeien. Het een hangt direct met het ander samen. Adverteerders beginnen een uitgesproken voorkeur te ontwikkelen voor het mediakanaal waarbij ze op basis van data hun publiek kunnen benaderen. Bij televisie is dat, afgezien van de technische experimenten, nog verre toekomstmuziek.

PwC verwacht dat de inkomsten (spot) uit tv-reclame in 2017 met circa zestig miljoen euro dalen, oftewel zo’n zes procent ten opzichte van de 992 miljoen euro van 2016.

Ennèl van Eeden, partner bij PwC Nederland, zegt tegen Emerce: “Groei realiseren de tv-zenders niet meer zonder de kabelbedrijven en waarschijnlijk hebben ze ook nog een derde nodig, een datapartij. Ze moeten gaan samenwerken. Het is geen optie dat niet te doen.” Een consequentie van samenwerken is ook dat de partijen de inkomsten met elkaar moeten delen, iets dat tegen de natuur ingaat van de traditionelere mediapartijen.

Daarnaast schetst Van Eerden een beer op de weg die velen nog over het hoofd zien. “Terwijl het verzamelen van data steeds belangrijker wordt om de user experience te kunnen verhogen, kan nieuwe wet- en regelgeving grote implicaties hebben voor de Entertainment & Media-industrie. Nieuwe wetgeving zoals de General Data Protection Regulation is bedoeld om de bescherming van persoonlijke data te verhogen.”

Groei ziet het accountantskantoor behalve op de advertentiemarkt ook in het segment audio- en streaming. De verwachte omzet uit gestreamde TV en video (OTT) wordt geschat op 375 miljoen in 2012 Dat staat voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 9,2 procent. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar Netflix. Dat had eind 2016 al 1,9 miljoen huishoudens als abonnee (omzet: ca. 200 miljoen euro). PwC noemt enkel Amazon Prime Video als potentiële lokale concurrent, niet Pathé Thuis of RTL’s Videoland.

Foto: Wendelin Jacober (cc)

Video in de customer journey: voorbeelden bij iedere fase

Als marketeer is het je job om ervoor te zorgen dat je bedrijf op de meest effectieve manier zichtbaar is in de customer journey van prospects. Video is een prima middel om dit te doen, het is namelijk aansprekend en de content is makkelijk te delen. Iedere fase vraagt echter om ander soort beeld.

Een customer journey, ofwel klantreis, is een weergave van de interactie van een klant met een organisatie. Dit kan zowel om verkoop als om service gaan. Het maakt inzichtelijk in welke mate je het klantproces succesvol hebt ingericht. Voorbeelden van customer journeys: ‘ik wil een auto kopen’ of ‘ik heb een klacht en wil dat het opgelost wordt’. Je kunt ze toepassen op zowel bestaande klantprocessen als op nog te ontwerpen klantprocessen. De vier fasen van de customer journey vragen zo om hun bijpassende video’s.

1. Awareness fase

In de fase van ‘awareness’ beginnen prospects zich te realiseren dat ze een bepaald probleem hebben waarvoor ze nog een oplossing moeten vinden. Meestal zullen ze dan gaan zoeken in Google, naar aanbevelingen of op sociale media. Waarschijnlijk is het nog niet helemaal duidelijk waar ze naar zoeken en hebben dus een hoop vragen. De uitdaging is om de juiste antwoorden te geven op de plekken waar ze ernaar zoeken.

Commercial
 • Onder aandacht brengen van product/dienst
 • Kennis laten maken met je merk of product

Dit is een voorbeeld van een goede commercial:

Vlog
 • Om verkeer naar je website te krijgen
 • Een laagdrempelig middel
 • Wordt makkelijk gedeeld
 • Attent maken op een latente behoefte

Bekijk hier een voorbeeld van een goede vlog;

Moodfilm
 • Mensen in de stemming brengen zodat ze openstaan voor je product of dienst
 • Latente behoefte aankaarten

Een must-see moodfilm:

Bezoek ook de Vlog van CopyRobin ‘De 3 Webcopy Tips & Tricks’:

2. Consideration fase

In deze fase gaat de klant afwegen waar hij zijn mogelijke aankoop zal doen. Diegene zal nu verschillende producten en verschillende bedrijven met elkaar vergelijken.

Kennismakingsvideo
 • Persoonlijke manier om jezelf voor te stellen. Bijvoorbeeld bij een offerte-aanvraag.

Bedrijfsfilm
 • Met een bedrijfsfilm kun je de kijker laten zien wat je bedrijf precies doet.

Uitlegvideo
 • Met een uitlegvideo kun je een product op een effectieve manier beschrijven en zorgen dat de kijker het product volledig begrijpt.

3. Decision fase

In deze fase heeft de klant al een besluit genomen en wil de aankoop daadwerkelijk doen. De klant weet alleen nog niet waar. Besef goed dat klanten ook in deze fase nog makkelijk kunnen afhaken.

Testimonial
 • Met een testimonialvideo worden kopers op een positieve manier beïnvloed.

Bekijk hieronder een testimonial video:

Bedrijfscultuur video
 • Voor een koper is het interessant om meer te weten te komen over de mensen die er werken en wat voor cultuur er binnen een bedrijf heerst. Mensen doen uiteindelijk zaken met mensen.

Bekijk hieronder een goede bedrijfscultuur video:

Product video
 • Wat koopt iemand nou precies? Is dit écht wat diegene zoekt?

4. Retention fase

Na de aanschaf volgt direct de retention fase waarbij service centraal staat (vragen over product of dienst).

Bedankt video
 • Coolblue is hier geniaal in:

Instructie video
 • Bugaboo maakt laagdrempelige video’s om het praktische gebruik van het product te laten zien:

Het is belangrijk om na te denken over het type video dat past bij de juiste fase in de customer journey. Ga na wat het doel is en bedenk dan met wat voor voor type video je dit doel het beste kunt bereiken. Het belangrijkste is dat je relevant bent voor de doelgroep op het juiste moment op de juiste plaats. In de ‘awareness’ fase geef je antwoord geeft op vragen of wensen van potentiële klanten waaruit blijkt dat je hun problemen goed kent. Tijdens de ‘consideration’ fase help je ze om hun opties helder te krijgen. In de ‘decision’ fase zorg je ervoor dat ze het juiste product bij jouw bedrijf kopen. Uiteindelijk moet je in de ‘retention’ fase zorgen dat de kopers snappen hoe ze de producten moeten gebruiken en dat ze een goed gevoel bij je bedrijf overhouden.

YouTube helpt gepersonaliseerde videoreclames maken

YouTube zet een grote stap in het voor adverteerders realiseren van dynamische creativiteit. Met de nieuwe dienst Director Mix kan het automatisch honderden, zo niet duizenden, verschillende variaties van één commercial genereren op basis van persoonlijke kenmerken van de ontvanger.

Tara Walpert Levy, van Googles Agency & Media Solutions, vertelt aan Business Insider over de ontwikkeling waar veel technologiepartijen achter de schermen aan bouwen en mee experimenteren. YouTube voert de commercialrenderrobot nu voor, vanzelfsprekend, video in. Marketingpartijen kunnen vergelijkbare techniek al kennen in de vorm van DoubleClick Studio voor displayreclame.

Het nieuwe in Director Mix is dat videoreclames niet meer generiek zijn, voor iedereen hetzelfde, maar persoonlijker worden. Bijvoorbeeld: als iemand een app downloadde in Play Store over sneewhoogtes in Frankrijk en al hotels zocht op Google Search dan kan een skiverhuurder zijn videoreclame zó laten opbouwen dat de aanstaand vakantieganger een commercial ziet die inhoudelijk aansluit op én de periode én de locatie van zijn bezoek.

Om dat te realiseren moet de adverteerder wel persoonlijke gegevens van deze persoon weten, maar dat laat hij achter met cookies via zijn zoek- en surfgedrag.

Om zijn videocampagne dynamisch te maken, moet de adverteerder meerdere bouwblokken voor de commercial aanleveren. Dat zijn doorgaans verschillende videocuts, voice-overs, teksten en eventueel ondersteunende visuals. Director Mix voegt deze allemaal in een fractie van een seconde samen tot een ‘reclamebericht op maat’.

De meer geavanceerde adverteerder zal niet één dynamische uiting maken, maar meerdere. Hij zal een verhaal willen vertellen dat zich over een x-aantal dagen of weken ontvouwt op het netvlies van de klikkende digitale consument. Dit gebeurt in de praktijk nog heel weinig, al verlaagt YouTube de drempel nu wel.

Niets staat de reclamebranche in de weg om met gerichte targeting groeps- of zelfs persoonsgerichte boodschappen te versturen. Op maat gesneden reclame. Iemands profiel en zijn fase in de customerjourney zijn dan contextbepalend voor de boodschap die hem wordt getoond. Opvallend genoeg wordt het thema ‘creatie in programmatic’ grotendeels genegeerd.

Een Duitse onderzoek van eind 2016 onderstreepte dit beeld. Het Bundesverband Digitale Wirtschaft (BVDW) stelde daarin: “Creatie is het enige element bij programmatic advertising dat marktpartijen al jaren stelselmatig niet willen of durven bespreken. Ze onttrekken zich aan het thema. Creatieve processen zijn vaak avers van technologische inmenging, maar 2017 moet wel het jaar worden waarin CMO’s hun programmatic opstelling compleet maken.“

Foto: Nicola Preti (cc)

Wat is de beste lengte voor een online video?

De juiste lengte voor een online video? Verschillende factoren wegen daarin mee. Denk aan de doelgroep, boodschap en het doel van een video. Maar lengte is ook afhankelijk van trends, restricties of juist beloningen van bijvoorbeeld sociale platformen. De belangrijke ontwikkelingen en handvatten op een rij.

Kortere video’s betekenen een groter publiek. De dalende aandachtsspanne van de hedendaagse online videokijker heeft invloed op de lengte en kijktijd van online video’s. Het gebruik van korte video’s groeit dan ook in 2017. Uit onderzoek van Vidyard – onder bedrijven die al gebruik maken van video in hun marketing, sales en support – blijkt dat 56% van de video’s die in het afgelopen jaar gepubliceerd werden, korter zijn dan twee minuten.

De gemiddelde video behoudt maar 37% van zijn kijkers helemaal tot het einde. Bij video’s onder de 90 seconden is dit 53%, maar bij video’s boven de dertig minuten is het maar 10%. Ook Internetbedrijf AOL deed recentelijk onderzoek naar de lengte en kijktijd van online video in 2017 tot nu toe. Zij kwamen ook tot de conclusie dat korte video’s over het algemeen meer kijkers trekken dan lange video’s. Volgens AOL is 59% van de video’s die consumenten per dag kijken onder de 1 minuut van lengte. Dit percentage wordt kleiner naarmate een video langer duurt:

 • 45% kijkt video’s tussen de een en vijf minuten
 • 42% kijkt video’s tussen de zes en negen minuten
 • 40% kijkt video’s tussen de tien en twintig minuten
 • 31% kijkt video’s van twintig minuten of langer
Dus kort is altijd beter?

Het lijkt er dus op dat een korte video een betere optie is dan een lange video. Maar, dit gaat niet altijd op. Uit recentelijk onderzoek naar het algoritme van YouTube blijkt dat lange video’s significant beter presteren in de zoekresultaten dan korte video’s. De gemiddelde lengte van een first page YouTube video is veertien minuten en vijftig seconden. YouTube beloont video’s dus aan de hand van hun totale kijktijd. Ook hebben sociale platformen Instagram en Snapchat beiden de maximaal toegestane lengte van een video vergroot en gaf Facebook aan zich meer te gaan richten op langere video’s.

In sommige gevallen kan het juist ook wenselijk zijn wat meer tijd te nemen om een boodschap over te brengen. Denk aan trainingsvideo’s, demonstratievideo’s of vlogs van tevreden klanten. Langere video’s worden vaak bekeken door consumenten die al wat verder in de customer journey van een product of dienst zitten. Zodra een consument verder in een journey komt zal zijn aandachtspanne groter worden en daarmee ook de effectiviteit van een langere video.

Langere video’s kunnen dus wel degelijk effectief zijn, wanneer ze correct worden getest en gebruikt in het juiste stadium van de customer journey. Buiten de marketingfunctie zijn zakelijke onderzoeksvideo’s ook een geweldig hulpmiddel om grote bedrijven hun klanten, prospects en markten te leren kennen. Deze video’s zijn vaak in documentaire stijl en kunnen zo lang zijn als nodig. Een goed voorbeeld hiervan is de Tony Chocolonely documentaire, TONY. Van april t/m juni 2016 draaide deze in 42 bioscopen door het hele land en momenteel is de documentaire nog steeds online, on demand, te bekijken.

Een aantal praktische tips

Tot slot een aantal praktische tips die kunnen helpen bij het bepalen van de lengte van een specifieke online video:

 • Houd het kort, maar durf tegelijkertijd ook langere content te maken wanneer dit nodig is.
  Het beste advies voor het bepalen van de lengte van een online video ligt dus in eerste instantie in zijn context. Doel, doelgroep en boodschap. Maak video’s zo kort mogelijk, maar durf ook de tijd te nemen om relevante informatie over te dragen. Houdt hierbij vooral de doelgroep en het videoplatform goed in de gaten.
 • Maak meerdere video’s en werk cross-mediaal. Een goede oplossing voor het verspreiden van een boodschap onder verschillende doelgroepen is werken met verschillende versies van één video. Maak vanuit de lange video kortere versies. Wanneer je meerdere boodschappen te vertellen hebt kun je dit ook beter onderbrengen in verschillende korte video’s dan in een lange video. In onderstaand voorbeeld zie je een video die we onlangs produceerden in opdracht van Weight Watchers Nederland. De langste versie is 90 seconden en is geplaatst op de website van Weight Watchers. De tweede is een Instagram video van 15 seconden en op Facebook is een 30 seconden versie geplaatst. De korte video’s zijn gemaakt vanuit de langere versie. De korte versies kunnen tevens als teasers dienen. Wanneer een kijker na het zien van de korte versie op Instagram meer wil zien, kan deze altijd naar de website om de gehele video te bekijken. Op deze manier benut je één video opname optimaal.

• Vermijd onnodige intro’s en maak in plaats daarvan gebruik van outro’s en call to action’s. Onderzoek wijst uit dat online kijkers gemiddeld na 3 seconden hun aandacht verliezen. Los van laadtijd en pre-roll advertenties is het dus van belang dat je gelijk de aandacht van de kijker grijpt. Een intro van twintig seconden met het logo van een bedrijf draagt hier niets aan bij. Bewaar deze liever tot het einde van een video en voeg hier idealiter ook nog een call-to-action aan toe.

YouTube stopt met betaalde kanalen

YouTube stopt met kanalen waar kijkers via een abonneemodel betaalden voor exclusieve inhoud. Daarvoor bleek te weinig belangstelling te bestaan. In plaats daarvan komt er een sponsormodel.

Abonnementskanalen waren bijvoorbeeld Sesame Workshop, NatGeo Kids en DHX Media. Die stelden hun eigen abonnementsprijs vast.

Het sponsoren van favoriete YouTube-kanalen gebeurt al langer, maar YouTube wil dit nu zelf gaan doen via de officiële YouTube-app. Daartoe wordt een proef gehouden.

Het besluit heeft geen gevolgen voor de abonneedienst YouTube Red, want die draait wel goed. YouTube Red is in Nederland niet beschikbaar.

Page generated in 0,927 seconds. Stats plugin by www.blog.ca