Joost de Wit (Media Distillery): ‘Wij kunnen video doorgronden en daarmee kijkers helpen’

Het is voor grote bedrijven en organisaties interessant om te weten wanneer zij op televisie voorbij komen. Media Distillery kan dat voor je bijhouden.

“Aan de andere kant richten we ons op bedrijven zoals KPN en Ziggo. De tv operators, die ontzettend veel video content hebben maar daar eigenlijk heel weinig van weten. Zij weten helemaal niet wat er in een talkshow gezegd wordt, wat de onderwerpen zijn aan bod komen. Dat kunnen wij ze vertellen”, aldus Joost de Wit, oprichter en CPO van Media Distillery bij Top Names. ‘De content wordt gescand door een algoritme dat middels deep learning wordt getraind.’

Dylan Haegens sluit aan op RTL’s Divimove

Een van Nederlands bekendste YouTubers, Dylan Haegens, sluit zich aan op het netwerk van Divimove. Deze dochter van RTL helpt zijn commerciële belangen behartigen en kan helpen nieuwe producten ontwikkelen.

Met het nieuwe talent lijkt RTL het verlies van StukTV ruim te compenseren, al zijn het formeel gezien twee verschillende routes. Het is immers niet RTL Nederland dat Dylan Haegens tekent, maar het online mediabedrijf Divimove dat onder de RTL Group valt.

Divimove gaat de YouTube-kanalen Dylanhaegens, TeamDylanHaegens en Marit tussen de Mannen helpen exploiteren. Tot op heden verzorgde Haegens de exploitatie en productontwikkeling zelf en met zijn team van Liever Sociaal uit Venray.

Het Nederlandse kantoor van het Duitse bedrijf gaat Haegens ook helpen zijn merkrechten beschermen tegen misbruik door derden.

“We gaan de de kanalen van Dylan Haegens helpen groeien en in contact brengen met merken voor samenwerkingen”, zegt Divimove in een reactie aan deze uitgave. Welke vorm die samenwerkingen krijgen, moet nog blijken. De media-ondernemer heeft naast de YouTube-kanalen (900 miljoen weergaven, 2 miljoen kijkers) ook een eigen tijdschrift ‘De Dylan’ ook een eerste speelfilm ‘De film van Dylan Haegens’ ontwikkeld.

Divimove en Haegens werkten eerder al samen aan kleinere projecten. Financiële details over het contract worden niet bekendgemaakt.

Vimeo koopt maker videobewerkingssoftware

Videohostingplatform Vimeo koopt het Israëlische softwarebedrijf Magisto om een nieuwe, meer gespecialiseerde koers in te zetten met het bedrijf.

Gisteren maakte Vimeo bekend Magisto te kopen, een bedrijf dat een clouddienst levert voor online bewerking van videobestanden. Daarmee richt het zich vooral op producenten van korte films bedoeld voor social media. Daarbij levert het tegen betaling ook ook foto’s en video’s die zonder rechtenproblemen zijn te gebruiken in de mediaproducties.

Het is niet bekend hoeveel geld gemoeid is met de overname.

Magisto heeft naar eigen zeggen honderd miljoen gebruikers, Vimeo negentig miljoen. Vergeleken met YouTube is dat een gebruikersgroep die video meer op professionele wijze inzet.

Met meer diensten in zijn portefeuille wil Vimeo meer omzet en winst kunnen maken.

Waarom een webwinkel videomarketing nodig heeft

De grote trend binnen contentmarketing is videomarketing. Video wordt steeds vaker ingezet om de band met de bezoeker te versterken. Een video is een soort persoonlijke boodschap naar de klant. Hierdoor wek je vertrouwen op en dit zorgt ervoor dat de klant terugkeert. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk precies en waarom zou jij gebruik moeten maken van video? 

Er zit een stijgende lijn in het gebruik van videomarketing. Uit recent onderzoek van Wyzowl’s 5th annual State of Video Marketing Survey is gebleken dat het aantal marketeers die video gebruiken hoger is dan ooit te voren. In het begin van 2017 maakte volgens Wyzowl 63 procent van de bedrijven gebruik van video als een marketing techniek. In 2018 was dit percentage al gestegen naar 81 procent. Nu, begin 2019, is het percentage gestegen naar 87 procent. Ze gebruiken het niet alleen meer, het levert ook meer op. 83 procent van de marketeers zegt dat het gebruik van video heeft gezorgd voor een betere ROI! 2019 wordt een groot jaar, daar zijn alle pijlen op gericht. De markt snakt naar meer videogebruik op websites. Maar liefst 87% van de consumenten zeggen dat ze meer video willen zien van merken in 2019. Leuk deze cijfers, maar welke video’s werken er nu voor jouw webshop?

Beginnen met video?

Zoals eerder benoemd zijn er diverse redenen waarom je als webwinkelier wilt starten met video. Denk aan hoger komen in de zoekresultaten, meer conversie of gewoon als extra service. Met video kun je veel meer laten zien en het trekt sneller de aandacht van de potentiële klant. Een nadeel van webshops is dat de klant een product niet volledig kan bekijken. Dit nadeel kun je heel eenvoudig omzetten naar een voordeel door video in te zetten. Je producten presenteren via video is echt een aanwinst voor jouw webshop en dit kan op verschillende manieren worden gedaan.

Je kunt bijvoorbeeld een how-to video of een review maken van een product, hierdoor zijn de afmetingen beter zichtbaar. Door deze video’s in te zetten hoef je geen uitgebreide beschrijving meer te schrijven. Uit recent onderzoek van het Amerikaanse videoproductie-bedrijf JBL Media blijkt dat consumenten liever een productvideo kijken dan een productbeschrijving lezen.

Starten met video met het 3S-model

Welke video past bij jouw webshop? Om erachter te komen welke soorten video’s werken voor jouw webwinkel kun je gebruik maken van het 3S-model. Dit model is voor bedrijven heel eenvoudig in te zetten, zeker als je marketingbudget niet hetzelfde is als die van Bol.com of Zalando. Het 3S-model vergt geen enorme investeringen, maar wel de inzet en drive om op een andere manier naar je klanten te communiceren. Het model legt drie type video’s uit, namelijk Shop, Service en Sales.

1. Shop: starten met bedrijfsvideo

Bedrijfsvideo’s gaan niet over een specifiek klantvraag of product. Deze video’s worden meer ingezet om je bedrijf beter te positioneren. Het zijn video’s die een grappige insteek hebben en waarvan het voornaamste doel naamsbekendheid opbouwen is. Deze bedrijfsvideo hoeft niet lang te zijn, een voorbeeld hiervan kan een kijkje achter de schermen zijn.

2. Service: service video maken

In een service video kun je veel gestelde vragen van klanten eenvoudig uitleggen. Denk hierbij aan een productvergelijking of merkvergelijking. Of het aansluiten van een apparaat. Volgens Marketing Sherpa is 64 procent van de bezoekers meer geneigd om over te gaan tot aankoop na het zien van een video. Als je potentiële kopers de mogelijkheid biedt om het product in gebruik te zien, dan creëer je vertrouwen. Deze service video’s hebben niet al teveel bewerking nodig en kunnen vaak in één opname worden gefilmd.

3. Sales: beginnen met verkoopvideo

De klant heeft zijn/haar keuze gemaakt en nu is het de bedoeling dat jij met een verkoopvideo je productkennis in gaat zetten. Beginnen met een verkoopvideo kan in de vorm van een review video. Hierin beoordeel je producten en prijst ze dan aan. Volgens onderzoek van Dimensional Research gaf negentig procent van de respondenten aan beïnvloed te zijn door een videorecensie. Door een verkoopvideo te maken geef je de klant een extra duwtje in de rug richting de check-out.

Zelf aan de slag

Je hebt niet veel middelen nodig om een bedrijfsvideo, service video of verkoopvideo te maken. Een mobiele telefoon met een goedwerkende camera is een pré. Dit en een videobewerkingsprogramma is eigenlijk al voldoende om een service video, bedrijfsvideo of verkoopvideo te produceren. Wel een tip: houdt je mobiel horizontaal als je filmt.

Er worden veel gratis videobewerkingsprogramma’s aangeboden. Soms zit er één standaard op je laptop, bijvoorbeeld iMovie op een Macbook. Als je tevreden bent met het resultaat, dan kun je de video uploaden op YouTube. YouTube is onderdeel van Google. Dus als je hoger wilt komen in de zoekresultaten van Google, dan raden wij om de video’s te plaatsen op YouTube. De kosten van het produceren van een filmpje hoeft dus niet hoog te zijn. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een klant is al gauw tevreden en vindt het vooral belangrijk dat de video niet te lang is. Volgens Wyzowl vindt 68 procent van de klanten het fijn om nieuwe producten of diensten te ontdekken door middel van korte video’s.

Starten met service-video

Het maken van service-video’s zal je webshop aanzienlijk verbeteren. Het heeft namelijk vele voordelen voor jouw onderneming:

 • Service-video’s die veel gestelde vragen beantwoorden zorgen voor minder servicevragen via mail, telefoon of chat;
 • Je zult minder routeren ontvangen, omdat de klant een beter beeld heeft van het product;
 • Een klant verwacht geholpen te worden, een service video met teveel gedoe hoeft dus niet;
 • Je kan het echte verhaal vertellen, zoals een vergelijkingsvideo, daarom hoef je niet het praatje van de fabrikant online te zetten. Hierdoor straal je meer vertrouwen uit naar de klant.

Beginnen met het maken van video’s zal in het begin een beetje onwennig zijn. Geloof me, daar hebben meer bedrijven last van gehad. Gelukkig kan je een video zo vaak wijzigen en opnemen als je wilt. Zo vaak totdat je tevreden bent met het eindresultaat.

​Wat is een breinorgasme?

Een tintelend, rustgevend gevoel in het lichaam, opgewekt door filmpjes met daarin het geluid van geknisper, gesmak of gefluister. ASMR-video’s. Psycholoog dr. Anouk Keizer was te gast bij Studium Generale van Technische Universiteit Eindhoven. Anouk is psycholoog en universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

In de aankondiging op de website van Studium Generale staat: “De filmpjes met het geluid van knisperend papier of plastic, het schaven van hout, lipgesmak, het tikken met de nagels of het zachtjes fluisteren in de microfoon zijn al enkele jaren een hit op video-sites als YouTube. Ze worden gemaakt door de vele ASMRtists, zoals ze zichzelf noemen. De een vindt de geluiden irritant, de ander wordt er rustig van of ervaart zelfs een aangenaam tintelend gevoel in het lichaam. Een soort breinorgasme.”

Autonomous Sensory Meridian Response

De positieve, fysieke reactie die sommige kijkers op het geluid ervaren heet ASMR – Autonomous Sensory Meridian Response.

Veel mensen kennen het gevoel van tinteling, ontspanning als ze bij de kapper zitten of een massage krijgen. Een bekende uit het verleden is schilder Bob Ross. Bob Ross?

Bob Ross is de bekendste ASMR-kunstenaar. Per ongeluk natuurlijk, want het was nooit de bedoeling om zijn show te bekijken voor ontspanningsdoeleinden. Bob Ross (29 oktober 1942 – 4 juli 1995) was een Amerikaanse landschapskunstenaar. Hij had zijn eigen televisieshow, waar hij zijn technieken onderwees om snel en gemakkelijk te schilderen. Het handelsmerk van de show was de kalme aanwezigheid van Bob Ross en zijn unieke kalmerende stem.

Er is een stille, oh, zo stille revolutie gaande op YouTube die mensen met stress, depressie en slapeloosheid gemakkelijker in slaap laat vallen.” Schrijft Lindsay Kellner in een artikel. Ze vervolgt: “Volgens Google Trends staat het zoekvolume voor “ASMR” en “Autonomous Sensory Meridian Response” op een historisch hoogtepunt. Net als veel wellnesstrends is ASMR op het eerste gezicht behoorlijk raar – vooral voor iemand die niet wordt getriggerd door de video’s. ASMR-luisteraars zijn vaak zelfbewust over hun gewoonte, maar meer mensen komen “uit” over hun liefde en waardering voor ASMR, en destigmatiseren het voor anderen.”

Isabel Meijering

Isabel Meijering is de bekendste ASMR video maker van Nederland met 265.606 volgers. Een wereldwijde bekende is “ASMR Darling” met 2.307.395 volgers en video’s met 31 miljoen views. Het is nu onder veel jongeren een hype en steeds meer ASMR video’s komen online. De meest extreme die ik heb gezien, is een dame die speelt alsof ze tandarts is. Blijkbaar komen sommigen tot rust met tandartsgeluiden.

Emmy Kids Award voor de korte film Kop Op

De korte film Kop Op is bekroond met een International Emmy Kids Award in de categorie Kids: Animation. De International Emmy Kids Awards zijn de meest gerenommeerde prijzen wereldwijd voor internationale kinderprogramma’s.

Het regisseurstrio Job, Joris & Marieke heeft deze prijs deze week in ontvangst genomen tijdens de award show in Cannes. Job, Joris & Marieke over het winnen van de International Emmy Kids Award: “Kop Op laat op absurde wijze zien wat we kunnen leren als we ons verplaatsen in een ander. We hopen dat deze Emmy helpt om deze boodschap verder te verspreiden.

Dubai trackt snelle stadsontwikkeling. Maar hoe?

Interactief platform Mashrooi houdt realtime de ontwikkeling van de vele bouwprojecten in Dubai bij. Een toepassing van Nederlandse makelij die gebouwen behalve via AR en live video ook middels een overlay op autoramen in beeld moet gaan brengen.

Strategie
 • Een interactief platform voor alle bouwprojecten in Dubai creëren
 • Verschillende datasets inzetten om een breed publiek te verbinden
 • Een visie op de toekomstige vastgoedmarkt geven

In Dubai schiet de nieuwbouw al jaren als paddenstoelen uit de grond. Een platform dat realtime de ontwikkeling van alle bouwprojecten laat zien, lijkt dan ook geen gek idee. Op een kaart klik je het pand aan en je ziet direct wie de ontwikkelaar is en hoe ver de bouw is. Met augmented reality, live video-feeds en binnenkort te bestellen dronevluchten waant bijvoorbeeld een investeerder vanuit Londen zich ter plekke in zijn Dubaise object. Het is een uniek project voor Clever°Franke, het Utrechtse bureau dat voor de opdracht van de overheidsorganisatie Dubai Land Department (DLD) tekende. Bij aanvang liepen er zo’n vijftienduizend bouwprojecten in Dubai, vertelt UX-designer Joe Chrisman. “Het kernprobleem was dat er niet veel vertrouwen was tussen ontwikkelaars en de veelal buitenlandse investeerders. De overheid wilde de verschillende partijen samenbrengen alsook financiële transacties veiligstellen.”

Als uitgangspunt had Clever°Franke de bestaande, tamelijk simpele app van DLD. Dit bureau reguleert alles op het gebied van vastgoed in Dubai. Chrisman: “Onze basis was hun database met projecten. In dat systeem doen bijvoorbeeld ook inspecteurs verslag van hun controles.” De open briefing was om met die data en andere datasets een platform voor een groter publiek te creëren. Met een visie op de toekomstige vastgoedmarkt. Gericht op de verschillende betrokkenen, zoals niet alleen investeerders maar ook inwoners en zelfs toeristen. “Voor de World Expo in 2020 wordt er gewerkt aan aardig wat architectonische hoogstandjes. Dan is het natuurlijk interessant om te laten zien hoe Dubai op dat vlak voorop loopt en innovatief is.” Clever°Franke heeft enorm veel concepten getest en prototypes gebouwd. Afgelopen zomer is het platform met veel mediavertoon gelanceerd.

Doelstellingen
 • verschillende partijen op het platform verbinden
 • een centrale plek voor vastgoeddata
 • laten zien hoe innovatief Dubai is

Mashrooi, Arabisch voor ‘mijn project’, verbindt de verschillende partijen in de vastgoedindustrie. “Doel van het platform is om ze te helpen beter te samenwerken, alle data op een centrale plek te hebben en te laten zien hoe innovatief Dubai is”, aldus Chrisman. Clever°Franke sprak met veel mensen om te zien wat nodig was om een vertrouwensband te creëren. Dubai wil gezien worden als slimste stad ter wereld, vertelt Chrisman. “DLD is het eerste bureau dat helemaal is overgestapt op blockchain. Ze zijn heel ambitieus. De wens was dus ook om met data en technologie van Mashrooi het meest geavanceerde vastgoedplatform ter wereld te maken.”

Knelpunten
 • grootse werkwijze

De grote vrijheid die het bureau heeft gekregen om nieuwe ideeën en technologieën te onderzoeken en creëren, is uniek, meent Chrisman. “Samen met de opdrachtgever hebben we een heel ambitieuze visie neergezet. En daar samen naartoe gewerkt. Dat is een totaal andere manier van werken voor ons.” Het verschil zit er in dat de briefing een open einde had en Clever°Franke ideeën bedacht. Met de opdrachtgever en op basis van testen met gebruikers werd daarop het vervolg bepaald.

Een deel van de functionaliteiten is reeds gebouwd, maar een aanzienlijk deel wordt nog ontwikkeld. Zoals het concept voor een overlay op ramen van de zelfrijdende Volkswagen Cedric. “In die auto, die gelanceerd wordt in 2020, zitten transparante schermen. Daarop kunnen we gps en een overlay combineren om een compleet gebouw te laten zien. Waarbij je door de tijd heen kunt scrollen.”

Resultaten
 • veel media- en pr-aandacht
 • ruim 21.000 downloads

De lancering van het platform heeft vorig jaar met veel bombarie plaatsgevonden. Dat gebeurde op een conferentie in het bijzijn van de prins van Dubai en de emir, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Ook heeft Mashrooi verschillende prijzen gewonnen. “Dat alles heeft veel pr- en media-aandacht opgeleverd, goed voor de bekendheid van DLD”, vertelt Chrisman. Clever°Franke heeft het meer projecten opgeleverd, voegt hij toe. De mobiele app was in januari naar schatting ruim 21.000 keer gedownload.

Financiën

Specifieke cijfers worden niet prijsgegeven, maar Mashrooi is een project van ‘grote waarde’, beaamt Chrisman. Het grootste deel van het platform is inhouse, in Utrecht, ontwikkeld en gebouwd – Clever°Franke heeft ook een vestiging in Chicago. Voor de ontwikkeling van de uiteindelijke app is met een partner in Californië gewerkt.

*) Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170).Hier vind je alle voordelen van het Emerce-lidmaatschap. zoals korting op onze events.

Imperfecties verdwijnen als sneeuw voor de zon met nieuwe feature After Effects

Dat je ongewenste elementen in je foto met Photoshop kunt wegpoetsen is algemeen bekend, maar Adobe komt nu ook met een soortgelijke feature voor After Effects. Voorheen was deze functie alleen beschikbaar in fotobewerkingsprogramma’s van de softwaremaker, maar dankzij de Adobe Sensei technologie kunnen nu ook videomakers hun content bewerken tot in de perfectie.

De Content-Aware Fill

Waar de software bij foto’s het ongewenste vlak opvult met pixels gebaseerd op de directe omgeving, was dit voor video’s altijd een stuk lastiger. Hier moet immers elk individueel frame aangepast worden terwijl er onderdelen bewegen. Adobe Sensei, het AI platform van het bedrijf, zou hier een oplossing voor bieden met de ‘content-aware fill’ tool. De tool volgt het object automatisch in elk frame (zelfs als het even achter een ander object schuilgaat). Deze wordt dan vervangen met passende pixels. Wanneer het resultaat nog niet 100% naar wens is, kan Photoshop erbij worden gepakt. Ook 360-graden videomakers kunnen hun hart ophalen: Adobe laat weten dat zelfs bij deze filmtechniek (waar je vrijwel niks kunt verbergen achter de camera) de content-aware fill tool erg handig kan zijn.

LinkedIn Live komt eraan! 7 tips om dit zakelijk slim in te zetten

LinkedIn Live is live! Wat is het? Wat kunnen we verwachten van deze videodienst? Hoe zijn de eerste streams (in bèta) verlopen? En wat kun je er als zakelijke gebruiker mee? We zijn er voor je ingedoken én vroegen twee video-experts om hun belangrijkste tips. Waar liggen de kansen? Waar moet je aan denken? Here […]

Kort, korter, kortst en andere ontwikkelingen van video advertising

Video advertising is veel meer dan YouTube. Toch krijgt video advertising niet de aandacht die het verdient ten opzichte van bijvoorbeeld TV, en dat is zonde. Want wat gebeurt er als TV straks digitaal en zelfs programmatic beschikbaar wordt? 

Trends voor video advertising zijn te vinden in diverse aspecten van video advertising, bijvoorbeeld:

 • Nieuwe mogelijkheden en trends bij video creaties en content
 • Trends op het gebied van video inkoop
 • Thema’s rondom brand safety en transparantie
 • Ontwikkelingen in KPI’s en meetbaarheid
 • De huidige status van programmatic TV.
Trends op het gebied van video creatie en content in 2019

Kort, korter, kortst.

Ongeveer twee jaar geleden begon de opmars van korte video’s binnen digital advertising zich te verspreiden buiten social media kanalen. Dit hangt samen met de toename van gebruik van mobile devices.

Google sloeg een flinke slag met de introductie van de bumper ad. De bumper ad is een video van maximaal 6 seconden die bijvoorbeeld ingezet kan worden als teaser of opvolging van een langere video. Voordelen van de bumper ad zijn de hoge uitkijkratio, de (in verhouding) lagere advertentiekosten en de beperkte ruimte dwingt je om creatief en concreet te zijn met je boodschap. Dit laatste past met name bij de spanningsboog en de verandering in mediaconsumptie van de doelgroep.

Kort na de lancering van bumper ads op YouTube, kwamen er ook bij andere uitgevers als bijvoorbeeld RTL ”bumper ad” advertentieruimtes beschikbaar. Inmiddels zijn korte “snackable” video’s niet meer weg te denken uit de marketingmix. Sterker nog, bij veel uitgevers worden video’s die langer zijn dan vijftien seconden al niet geaccepteerd wanneer er op mobiel geadverteerd wordt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de kracht van korte(re) video’s. Denk dan ook aan het succes van Snapchat en het gebruik van korte video’s in banners of Digital out of Home.

Vertical video’s
Video advertising trends

Kijk je wel eens oude vakantiefoto’s terug en verrek je hierbij bijna je nek wanneer de foto op je scherm nét verkeerd gedraaid is. Of werkt de schermrotatie van je smartphone dramatisch? Goed nieuws: hier wordt aan gewerkt. De oplossing komt vanzelf naar je toe. We zien namelijk een toename in creatie van vertical video’s. Eigenlijk heel logisch. Wanneer je scrollt in jouw Facebook-tijdlijn ga je ook niet je scherm draaien voor elke video die je ziet. Logisch dus dat ook buiten social media uitingen worden afgestemd op devices. Naast vertical video’s schalen video’s ook steeds beter mee. Wel blijft dit afhankelijk van de techniek van de website of app waar de uiting in getoond wordt, maar we kunnen dus stellen dat het écht beter wordt.

Dynamische video’s

Gelukkig is er ook voor video advertising steeds meer mogelijk. De tool Vogon van Google maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van één basisvideo diverse nieuwe video’s te creëren waarbij de content aangepast wordt op basis van signalen en dus realtime een super relevante ad getoond wordt.

Personalisatie in video advertising

Door de technologische mogelijkheden op het gebied van videocreaties, in combinatie met het gebruik van data uit Data Management Platformen, kunnen ads steeds beter afgestemd worden op individueel niveau. Voorbeelden zijn het automatisch en op schaal tonen van titels, namen, bedrijfsnamen en logo’s in video uitingen. Met behulp van video personalisatietools in combinatie met een source file wordt dit mogelijk. Zeer kostenefficiënt en schaalbaar.

Interactie met content en video-uitingen

Al jaren worden interactieve video-uitingen gebruikt voor educatie. Dat weet ik omdat ik zelf ooit mee mocht werken aan een interactieve serie over pesten met een “wat zou jij nu doen” insteek. Bij elke keuze die gemaakt werd, ging de verhaallijn op een andere manier verder. Ik had dan ook verwacht dat het interactieve element al véél eerder opgepikt zou worden in marketing. Op YouTube zijn wel soortgelijke opties nagebootst met opvolgende video’s maar echt interacteren met video’s heb ik nog weinig gezien.

Met de komst van smartTV’s en bijbehorende afstandsbedieningen dacht ik dat de doorbraak daar was. Maar op dat moment bleef de interactie bij het kunnen stemmen vanuit huis met de “rode knop” bij de Voice of Holland. Gelukkig zien we nu wél meer interactiemogelijkheden met uitingen. Allereerst in banners en social uitingen. Maar aangezien video’s ook steeds meer geïntegreerd worden in “banners” en overlays vaker gebruikt worden heb ik goede hoop dat deze trend zich nu goed doorzet.

Live content en co-creatie
Video advertising trends

Ook op het gebied van content creatie zien we nieuwe toepassingen ontstaan. We kennen allemaal wel een aanstormende Enzo Knol of Anna Nooshin…. Misschien wel een van je collega’s met een stiekeme passie voor vloggen. Daar hebben we dan ook direct twee trends te pakken. Allereerst de toename van live content creatie en daarnaast het inzetten van medewerkers voor co-creatie van content.

Video wordt ook steeds vaker gebruikt voor het vergroten van brand loyaliteit vanuit het “kijkje in de keuken” principe en voor employer branding. Niet onbelangrijk om hier mee bezig te zijn binnen het digital landschap en video leent zich daar perfect voor. Dit geeft aan dat video voor veel verschillende doeleinden ingezet wordt en een steeds belangrijker onderdeel wordt van een lange termijn contentstrategie. Een goede zaak.

Do-it-yourself(ie)

Over creatie gesproken, er komen ook meer en meer tools die het eenvoudig maken om zelf video’s te creëren voor advertenties. Zo biedt Google al langer een service voor het inkorten van je video naar een bumper ad, maar ook heeft de gemiddelde smartphone gebruiker een videocreatie-app op zijn of haar telefoon. Laat de creatie van video’s wel over aan een professional. Ook gezien de resolutie van de schermen van tegenwoordig en creatieve en technische inzichten die belangrijk zijn bij videocreatie. Maar een complete entourage op laten draven voor videocreatie is echt niet meer nodig.

Video advertising trends

Advertentieplatformen, devices en kanalen

In 2018 schreven we al over IGTV van Instagram en noemen we E-sports die uitgezonden worden op Twitch. Hier zit echt nog een grote kans gezien de grote groei en aandacht voor Esports.. De take away hier is, kijk verder dan de kanalen die je kent en creëer de marketingmix vanuit de doelgroep en doelstelling.

Device en platform gaan ondergeschikt gaan aan relevantie en context. Video wordt ook al veelvuldig gebruikt voor Digital out of home campagnes, binnen Digital audio advertising in de vorm van pre-rolls bij online streaming diensten en Spotify. Ook maakt Google het sinds januari 2019 mogelijk om video’s toe te voegen aan Smart Display uitingen. En zo volgen er vele voorbeelden.

Het wordt wel steeds belangrijker om rekening te houden met video’s die passen bij het platform. We zien nog steeds regelmatig dat TV advertenties doorgeplaatst worden en gebruikt worden voor digital toepassingen. Hier worden dan workarounds voor bedacht als een vaste overlay om de aandacht niet te verliezen zonder de boodschap te kunnen communiceren, maar dit sluit niet naadloos aan op de ontvankelijkheid van de doelgroep online. Heel ongenuanceerd gezegd; Korte content is meer geschikt voor mobiel/social media, lange content voor Smart tv’s en grotere schermen.

Slim omgaan met het platform en de inhoudelijke content kan ook visa versa werken met bereiken van de doelgroep op het zelfde moment via verschillende kanalen. Dit noemen we ook wel het splitscreen fenomeen.

Splitscreen fenomeen

Het splitscreen fenomeen, wat eigenlijk niet meer betekent dat steeds meer mensen tv kijken met een laptop op schoot en/of een telefoon in de hand. Dit zou heel goed gebruikt kunnen worden om iemand via een mobile ad naar de website te leiden of het zappen naar een bepaalde zender of programma te stimuleren. Ga zelf maar eens na of je wel eens online surft en hetgeen dat je zoekt te maken heeft met iets wat je op TV hebt gezien. Hier wordt nog lang niet optimaal gebruik van gemaakt in marketingstrategie. Ik verwacht dat we in 2019 meer cases zullen gaan zien waar hier heel bewust op ingespeeld wordt.

Video advertising trends
Adverteren met video op connected tv in 2019?

Een andere vorm van gebruik van nieuwe devices/platformen is het adverteren met video’s op connected tv. Het liefst ook programmatic en als we de verwachtingen verder opschroeven; ook addressable. Helaas is het nog niet helemaal zo ver. Wel pikken we steeds meer signalen op dat de opties zich snel uitbreiden. Om een aantal voorbeelden te noemen: Zo verscheen dit artikel waarheen wordt gezegd dat Netflix bezig is met advertentiemogelijkheden en MTV. En verschenen deze maand al berichten over addressable OTT. Denk ook aan YouTube TV. Een tip dus om je voor te bereiden op deze mogelijkheid maar het hogere doel van de videostrategie in de lead te houden ten opzichte van distributiekanalen en devices.

Video advertising trends

Stiekem verwacht ik zelf dat ook devices als home assistants gaan verschijnen met displays/schermpjes waarop geadverteerd kan worden. Of wat dacht je van smartwatches? Voor meer informatie over mogelijkheden van (digitale) tv en een legenda en begrippenlijst verwijs ik je ook graag naar deze actuele video guide van IAB Nederland. Of deze uitleg.

Brandsafety bij video advertising

Ja. Een uitdagend aspect van video advertising. Het zal ook niemand ontgaan zijn dat Google aardig onder vuur ligt als het gaat om brand safety op YouTube. Aan de andere kant een zeer positieve update op het gebied van Brand safety. YouTube Kids is namelijk eindelijk beschikbaar in Nederland. Deze dienst was in andere landen al geruime tijd beschikbaar maar wij zijn in Nederland nog vaak in een lastige positie gezet. Het meeste gevoelige punt waar wij namelijk mee te maken kregen bij video advertising is wanneer er gevoelige of volwassen content getoond wordt aan kinderen die YouTube-filmpjes kijken op de telefoon van papa of mama. Er wordt nog steeds hard gewerkt om dit waterdicht te maken aan verschillende kanten maar er worden duidelijk stappen gezet.

Video advertising trends

Iets wat hier mee in lijn ligt is de toename van het aanbod van content op YouTube, direct bij de publisher in te kopen. Zo kon dit bijvoorbeeld al langere tijd bij RTL en sinds kort heeft ook TMG de content in eigen beheer. Ook wanneer adverteren op Connected TV’s toegankelijker wordt speelt Brand Safety samen met “viewer experience” een hele belangrijke rol. Dit werkt, net als bij online video advertising, twee kanten op. Uitgevers/zenders willen de relatie met kijkers niet verpesten door het tonen van advertenties. Aan de andere kant willen adverteerders weten waar advertenties bij getoond worden om hun eigen brandsafe standaarden te kunnen waarborgen. De grootste uitdaging moet nog komen wanneer het mogelijk is om real time te adverteren op bijvoorbeeld schermen in het stadion tijdens sportwedstrijden.

Meetbaarheid video advertising

Net als bij alle digital advertising kanalen is er altijd veel focus op de meetbaarheid van video advertising. We zien hierin een duidelijke verbetering van de juiste keuze voor KPI’s om video advertising op te beoordelen en ook door het gebruik van video voor diverse doeleinden en creatie van bijpassende content dat het ook steeds beter mogelijk is om video advertising te beoordelen. Ook zien we gelukkig dat er ook steeds vaker gekeken wordt naar de ondersteunende waarde en attributie van video op het resultaat onderaan de streep.

Kansen video advertising in 2019

Voor meer informatie over mogelijkheden van (digitale) tv en een legenda en begrippenlijst verwijs ik je ook graag naar deze actuele video guide van IAB Nederland. Of deze uitleg.

 • Mobiel! Optimaliseer of creëer video’s met oog op distributie geschikt voor mobiel
 • Nadenken over een lange termijn strategie bij videocreatie en distributie
 • Zoek naar een efficiëntieslag door video’s dynamisch te maken, intern talent in te zetten voor video creatie of hergebruiken en optimaliseren van bestaand materiaal.

Wat kunnen we nog meer verwachten op het gebied van video advertising in 2019?

 • Nog laagdrempeliger om video’s te maken voor consumenten door middel van technologie en apps die beschikbaar komen.
 • Live video’s aandeel blijft groeien

Beste Nederlandse videoclip ooit: Witch Doctor van De Staat

De videoclip van Witch Doctor (De Staat) is vandaag verkozen tot beste Nederlandse videoclip aller tijden. VPRO 3voor12 deed hiervoor een rondvraag bij meer dan 40 filmmakers, artiesten, muziekprofessionals en andere clipconnaisseurs.

In de video, die is gemaakt door Floris Kaak, Studio Smack en Torre Florim, verleidt de frontman van De Staat de massa in een fabriekshal tot een epische dans. De clip is door de helft van de deelnemers aan de verkiezing genoemd, vaak bovenaan in de top 5, en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen.

Regisseur Mirka Duijn: “De video is in perfecte symbiose met het nummer.

Wilbert Mutsaers van Spotify: “Alles klopt er aan.

Filmmaker Henk Loorbach: “Dit is een zo’n clip waarin techniek, muziek, vocalen en het uiteindelijke beeld elkaar constant versterken. Voodoo uit computers.

Discovery begint betaalde streamingzender met BBC

Discovery Inc. en BBC Studios tekenen een tienjarige overeenkomst om een internationale betaalde streamingzender te beginnen.

Een abonnement op de zender zal ongeveer vijf euro per maand kosten. Het vooralsnog naamloze platform begint in de loop van 2020. Dat kondigden de partijen gisteren aan.

Discovery zal BBC Studios nieuwe documentaires laten maken over natuur, geschiedenis, avonturen, wetenschap, reizen, ruimtevaart en cultuur. Ook bekende, reeds uitgezonden programma’s als Planet Earth, Blue Planet en Life zullen er te zien zijn. Rechten van bestaande series worden overgekocht om de titels in de online bibliotheek op te nemen.

Behalve als aparte online streamingdienst zal de nieuwe zender ook worden aangeboden aan kabel- en telecombedrijven voor diens zenderpakketten.

Foto: kumweni (cc)

12 vormen van innovatieve storytelling & hoe je ze inzet

Opvouwbare schermen bieden kansen voor digitale en visuele storytelling. Het BBC News Lab heeft de mogelijkheden daarvoor op een rijtje gezet. Tijdens het Mobile World Congress 2019 stond het opvouwbare scherm in de spotlights. Sinds mijn vorige bijdrage heeft de tijd niet stil gestaan. De belangrijkste ontwikkelingen in een notendop: Samsung is volgens bronnen bezig […]

Hoe veilig is het? En nog 4 vragen over YouTube Kids

Sinds februari 2019 is YouTube Kids ook in Nederland beschikbaar. Met deze afgeschermde versie van de videodienst kunnen kinderen veilig(er) online video kijken. Fantastisch, want kinderen verdienen kwalitatief hoogwaardige content binnen een veilige omgeving. Maar het feit dat YouTube Kids hoog inzet op filters en checks, ontheft ouders niet van de verantwoordelijkheid om mee te […]

Alleen de allerbeste tv- en filmmakers komen aan bod bij Apple TV+

Zoals verwacht bij het “It’s Showtime” event, kondigde Apple vandaag Apple TV+ aan. Een nieuwe app die exclusieve, speciaal voor Apple ontwikkelde series, documentaires en films laat zien van alleen de beste tv- en filmmakers ter wereld. Deze de betaalde videostreamingdienst komt dit najaar beschikbaar.

Apple TV+

Apple TV+ laat de nieuwste producties zien van Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu en nog vele anderen. In de nieuwe app kunnen abonnees genieten van inspirerende, authentieke verhalen met emotionele diepgang en boeiende personages, en dat volledig on demand en zonder reclame.

Apple TV Channels

Apple heeft daarnaast de gloednieuwe Apple TV-app en Apple TV Channels aangekondigd, die vanaf mei 2019 beschikbaar zijn. In de gloednieuwe Apple TV-app vinden kijkers een uitgebreid aanbod aan films, tv-series, sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en nog veel meer op hun iPhone, iPad, Apple TV, Mac, smart-tv of andere streamingdevices.

Gebruikers kunnen zich abonneren op nieuwe Apple TV Channels en betalen alleen voor kanalen die ze willen zien, zoals HBO, SHOWTIME en Starz – allemaal on demand, zowel online als offline beschikbaar en met ongelooflijke beeld- en geluidskwaliteit.

Daarnaast kunnen ze in de nieuwe, geheel gepersonaliseerde Apple TV-app sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en andere content bekijken van kabel- en satellietzenders, en kunnen ze ook iTunes-films en -series kopen of huren.

Apple-TV-app_movies-screen

Page generated in 2.577 seconds. Stats plugin by www.blog.ca