Half Nederland heeft internet op televisie

Het aantal huishoudens met een online televisie is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 47 procent. Kritische massa is bereikt voor alternatieve ‘zenders’ die primair via internet werken.

Dat laat het nieuwe, jaarlijks gepubliceerde trendrapport van Stichting Kijkonderzoek zien (PDF).

In 2018 steeg het aantal tv’s met internet met maar drie procentpunten. Dat is de laagste stijging in jaren. Mogelijk keert die trend volgend jaar. Dan vindt het EK Voetbal plaats in de zomer, een evenement dat huishoudens gebruiken om hun huidige toestel te vervangen.

Het SKO-onderzoek laat verder zien dat er in een gemiddeld Nederlands huishoudens 1,6 televisies zijn en dat twintig procent een Apple TV of een Chromecast heeft (was 15%).

Sjoerd Pennekamp, directeur van de onderzoeker, signaleert: “Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk.” Zijn cijfers laten ook zien dat tv-zenders hun exclusiviteit zijn verloren op het distributiekanaal. Een kijker zet net zo makkelijk een app aan om iets te kijken als dat hij van de ene naar de andere zender schakelt.

Topman Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo zegt dat het betalen van tv-zenders voor doorgifte van hun content ‘achterhaald raakt’. In een interview met De Telegraaf zegt hij daarom gesprekken te voeren met zijn leveranciers.

Foto: Anders Bachmann (cc)

Ook Linkedin lanceert livevideo

LinkedIn heeft een livevideodienst aangekondigd, vergelijkbaar met die van Facebook of Twitter. Voorlopig is die dienst alleen in de VS in beperkte mate beschikbaar voor genodigden.

Het idee is om congressen te verslaan of producten aan te kondigen.

Andere videodiensten kunnen ook toegang krijgen tot LinkedIn livevideo. Zo werkt de Microsoft dochter al samen met partners als Wirecast, Switcher Studio, Wowza Media Systems, Socialive en Brandlive. Meer namen volgen.

LinkedIn is als gezegd niet de eerste met livevideo. Het zakelijke netwerk introduceerde video sowieso pas in 2017. LinkedIn krijgt naar eigen zeggen steeds meer inkomsten uit video. Volgens LinkedIn kwamen er veel verzoeken binnen voor livevideo.

Lean Startup bij video’s: betrek je kijker in het hele proces

Als je de kijker weet te boeien met je content, wordt hij vanzelf klant. Dat is zo’n beetje dé heersende opvatting in het huidige contentmarketing-tijdperk. Om die content richting te geven, worden vaak persona’s of ijkfiguren gebruikt. Tot zover niets nieuws. Wat wel betrekkelijk nieuw is, is dat deze persona’s eerder betrokken worden bij de […]

UEFA begint eigen streamingkanaal voetbal

De Europese voetbalassociatie UEFA gaat een eigen videostreamingdienst ontwikkelen om live wedstrijden mee uit te zenden. Dat kondigde voorzitter Aleksander Ceferin aan bij zijn herverkiezing eind vorige week.

De vooralsnog naamloze videodienst richt zich specifiek op publiek buiten Europa en Noord-Amerika. Tv-zenders die duurbetaalde uitzendrechten hebben, moeten daarom geen hinder ondervinden van de nieuwe distributieactiviteiten.

Volgens The Independent, die het nieuws bij de UEFA oppikte, zal de over the top-zender niet eerder dan 2021 op de markt komen. Dan lopen de internationale uitzendcontracten af.

Sportbonden overwegen steeds vaker om zelf de topwedstrijden van hun sport te gaan uitzenden. In het geval den UEFA tuigt het zelf een kanala op. Andere sportassociaties kiezen ervoor om het bij themazenders op tv onder te brengen of bij een club als DAZN, dat als een Spotify voor sport werkt.

Nu op Netflix: High Flying Bird is gefilmd met een iPhone

Steven Soderbergh’s ‘High Flying Bird’ is vanaf vandaag te bekijken op Netflix. De film is volledige gefilmd met een iPhone 8. Soderbergh bracht vorig jaar de psychologische thriller Unsane uit, die in twee weken was gefilmd op een iPhone 7 Plus.

Het artikel Nu op Netflix: High Flying Bird is gefilmd met een iPhone verscheen voor het eerst op iCulture

Turkish Airlines komt met nieuwe LEGO veiligheidsvideo

Turkish Airlines brengt met The LEGO film franchise vandaag een nieuwe, leuke en originele veiligheidsvideo uit. In de veiligheidsvideo spelen de hoofdrolspelers van de nieuwste grote geanimeerde LEGO avontuur, The LEGO movie 2 van Warner Bros. Pictures, die wereldwijd in de bioscopen draait vanaf 8 februari 2019.

LEGO-veiligheidsvideo

In augustus 2018 debuteerde Turkish Airlines de allereerste LEGO-veiligheidsvideo die geïnspireerd was op de LEGO film franchise. De video stond bovenaan de virale hitlijsten met 20 miljoen views in de eerste maand en won goud op de Clio Entertainment Award van 2018.

Tegelijk met de release van het langverwachte vervolg op de blockbuster-hit The LEGO Movie, heeft de Star Alliance-luchtvaartmaatschappij nu een eigen vervolg – een tweede inflight safety-video met LEGO-personages, die vanaf 1 maart op alle vluchten wordt getoond.

In de tweede video spelen Emmet, Lucy en anderen personages uit de cast van The LEGO Movie 2 een rol, waarin LEGO Batman zelf aan het roer staat als regisseur van de film van 4 minuten en 27 seconden.

YouTube Kids vanaf vandaag in Nederland beschikbaar

Dat heet timing want vandaag, op Safer Internet Day, wordt YouTube Kids in Nederland gelanceerd. Hiermee wordt het veel eenvoudiger om als ouders video’s te vinden die kinderen leuk vinden.

YouTube Kids is wereldwijd een van de meest populaire kinder-apps maar was nog niet beschikbaar in het Nederlands. De app kan gratis worden gedownload op je telefoon, tablet of met Google Chromecast, Apple TV, game consoles of voor een Smart TV.

YT_KIDS

TikTok benadert Europese adverteerders

Muziekvideo-app TikTok is met een rondgang begonnen langs Europese mediabureaus om hen te informeren over de commerciële mogelijkheden. Er komt reclame in TikTok.

Dat wordt duidelijk uit een pitchdeck dat Digiday heeft ontvangen uit de Engelse reclamewereld.

De nieuwe verschijningsvorm van Musical.ly, eigendom van het Chinese Bytedance, wordt uitgevent richting adverteerders in verschillende Europese landen. Het gaat in ieder geval om de vijf grote markten Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Adverteerders die het miljoenenpubliek, veelal jongeren, willen benaderen met reclame kunnen kiezen uit vier vormen. Dat zijn brand takeover, in-feed native advertising, hashtag challenge en Lens 2D, 3D & AR. Dia’s op Digiday geven details bij deze formats.

Reclame wordt verkocht via het CPM-model.

Voor de metingen van cijfers, en dus resultaat, is TikTok afhankelijk van data die het van partners ontvangt. Dat zijn onder meer Nielsen, Millward Brown, Doubleclick en Sizmek.

Het is niet bekend of Nederland ook reeds in het commerciële portfolio zit.

Foto: Pedro Simoes (cc)

Deep fakes: hoe AI nepnieuws nóg gevaarlijker maakt

“De techniek is niet het probleem, het is de mens met zwak voor nieuwtjes”, schreef Trouw in maart 2018 over nepnieuws. Maar klopt dat nog wel? Uit het specifieke onderzoek dat de krant aanhaalde, bleek dat nepnieuws eerder geretweet werd door mensen dan door bots. In die context is dat dus misschien correct. Maar de […]

Google: mobiel, automatisering en video zijn de belangrijkste thema’s van 2019

E-commerce bestaat binnenkort niet meer, zegt Pim van der Feltz, al tien jaar CEO van Google. Zijn advies: wordt leading in commerce. En hoe je dat wordt, hangt volgens hem af van drie dingen.

Dat vertelde Van der Feltz tijdens de afgelopen Webwinkel Vakdagen. Hij en zijn collega’s geven aan de beste tips te willen geven voor vandaag en nu. Niet alleen over instrumenten zelf, maar ook hoe je ze werkend krijgt. Ze putten hun informatie uit de data die zij dagelijks krijgen via webwinkels. Uit die informatie hebben ze drie voorwaarden gevonden om leading te worden in commerce.

  1. Je moet op elk moment de beschikking hebben over de beste technologie.
  2. Zorg dat je het vertrouwen van je klant hebt: dat ze geloven dat je er bent om hen te helpen en niet alleen om zelf geld te verdienen.
  3. Zorg dat je intern zo georganiseerd bent dat je iedereen ook echt kunt helpen.
Mobile first voor klanten én zoekmachines

Het duurt het even voordat de volgende dia is geladen. Ondertussen loopt Marc Bond, Agency Development Manager, het podium op. “Ongemakkelijk hé, dat wachten”, stelt hij. “Dit duurde twaalf seconden, de gemiddelde laadsnelheid van mobiele websites in Nederland.” Marc geeft aan dat bij een laadtijd van meer dan drie seconden 55 procent van de bezoekers de webwinkel al verlaat. De snelheid van een website is echter niet alleen cruciaal in het behouden van klanten; ook voor de ranking in de organische zoekresultaten is hij essentieel.

Het mobiele verkeer is inmiddels groter geworden dan het desktopverkeer. Tussen november 2016 en november 2018 is het verkeer met 110 procent toegenomen. Kortom, daar liggen kansen voor webwinkeliers. Wil je weten hoe snel jouw mobiele website laadt? Ga dan naar testmysite.google.com, voer een domeinnaam in en je snelheid wordt getest. Vervolgens ontvang je een rapport met aanbevelingen.

Een van de laatste ontwikkelingen voor mobiele websites zijn Accelerated Mobile Pags (AMP). Dit houdt in dat je website, of een pagina, al geladen wordt voordat men op een link klikt. De pagina laadt daarmee 85 procent sneller dan een standaard mobiele website en is te herkennen aan het bliksemschichtlogo. De tip van Marc: “Maak gebruik van de AMP-mogelijkheden die er al zijn, bijvoorbeeld de plug-ins die beschikbaar zijn voor WordPress. Als je geen kennis hebt van dit soort zaken, wees dan niet bang er mensen bij te betrekken die dat wel hebben.”

Online marketeers hebben het moeilijker, maar krijgen het makkelijker

Vervolgens is het woord aan Jurrien Groothuis, die inmiddels drie jaar als Account Strategist bij Google werkt. Hij vertelt dat de baan van online marketeer de afgelopen jaren bepaald niet makkelijker is geworden. “Vroeger was alles minder complex, maar tegenwoordig gaat alles supersnel en per week zijn er alleen al vijf updates binnen Google.” Volgens Jurrien zijn er twee redenen waarom die ontwikkelingen zo snel gaan:

  1. Er is meer kennis over consumenteninzichten en contactpunten.
  2. De computerkracht is beschikbaar, dus machine learning is mogelijk.

Als je ‘vroeger’ wilde adverteren via Google, dan had je een zoekwoord, een apparaat en een advertentie die je wilde promoten. Meer keuze was er niet. Tegenwoordig zijn de variabelen oneindig, waardoor handmatig je advertenties inrichten bijna niet meer te doen is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kennis en data is het verstandig om je campagne te automatiseren, zodat je betere resultaten behaalt en daarnaast veel tijd bespaart. Je kunt bijvoorbeeld wel handmatig bieden op zoekwoorden, maar wanneer je het automatisch laat doen en een algoritme laat bepalen, dan maakt dat algoritme voor elke veiling een aparte optimale berekening.

Advertenties kunnen inmiddels ook geoptimaliseerd worden. Marketeers zijn veel tijd kwijt aan het testen van advertenties. Volgens Jurrien hangt zeventig procent van de marketingprestaties af van de boodschap. De optie ‘Responsieve advertenties’ maakt een zo goed mogelijke advertentie van een aantal titels en teksten die je invoert.

Verder zijn er ontwikkelingen op het gebied van smart shopping in de vorm van een simpele campagne: als iemand op Google Shopping kijkt en weggaat, dan krijgt diegene advertenties van jouw producten te zien via YouTube en Gmail. Let wel, als je zelf niet beschikt over de benodigde kennis, schakel dan de juiste hulp in of lees je in.

80 procent van de consumenten switcht tussen video en Google

De laatste trend die genoemd moet worden is video. Volgens onderzoek van (hardwarefabrikant) Cisco bestaat in 2021 82 procent van al het internetverkeer uit videocontent. Op dit moment wordt al elke minuut meer dan 400 uur aan video op YouTube geüploadet. En uit ander onderzoek blijkt dat tachtig procent van de consumenten aangeeft te switchen tussen video en Google in de zoektocht naar een product. Er zijn bijvoorbeeld alleen al 300.000 hits op YouTube als je daar op ‘het beste douchegordijn’ zoekt.

YouTube is een prima kanaal om in te zetten voor advertenties. Zo kun je er advertenties laten zien op basis van wat mensen in de afgelopen zeven dagen op Google hebben opgezocht. Zelfs wanneer je (met gesponsorde advertenties) op de eerste plek in de Google-zoekresultaten staat, klikt niet iedereen op je URL. Je mist dus een hoop geïnteresseerde mensen die je wel via de bekende video-advertenties in Google – die je na vijf seconden kunt doorklikken – kunt bereiken. Inmiddels is er aan die advertentiemogelijkheid een knop toegevoegd waarmee je mensen direct naar je webshop kunt trekken. Als iemand via deze knop niet binnen dertig seconden naar je webshop gaat, hoef je ook niet te betalen.

Volgens de mannen is een video maken helemaal niet moeilijk. Je kunt ook simpelweg je product uitleggen in een kort filmpje. Het hoeft geen maanden en miljoenen te kosten. Google legt je dan ook graag uit hoe je een simpele, actiegerichte video maakt.

Doen is het nieuwe denken

Tot slot krijgt Pim van der Feltz weer het woord: “We wilden vooral een concrete presentatie geven, maar dit was ook een strategisch verhaal. We hebben je laten zien waarom mobiel, automatisering en video de belangrijkste thema’s van 2019 zijn en dat deze je echt verder helpen. Oké, het verhaal kwam misschien wel van Google, maar wij kennen jullie ook wel het best. We leven in een tijd waarin je als webwinkel bijna hetzelfde kunt als alle grote platformen. Ik ken bedrijven die hele afdelingen hebben voor de automatisering, maar wij kunnen die nu ook voor je doen.” Pim onderschrijft dit met enkele voorbeelden van bedrijven die in vier uur iets kunnen maken wat zich direct vertaalt naar conversie.

Pim besluit met een tip: “Begin hier nu direct mee. Ik geloof niet meer in grote plannen en concepten. Doen is het nieuwe denken. Je moet nu beginnen, want het consumentengedrag verandert elke minuut. Ga er vanmiddag al mee aan de slag en kijk wat voor jullie werkt.”

Social video: ervaringen & tips van 500 marketeers [infographic]

Is het je opgevallen dat je op social media steeds vaker video’s tegenkomt van bedrijven en merken? Als campagne, in stories, als gesponsord- of privé-bericht… Videomarketing is in opmars en steeds meer marketeers omarmen deze marketingvorm. Wat zijn hun ervaringen met video? Waar liggen kansen? En wat zijn hun tips? Onderzoek naar videomarketing Deze vragen […]

IFFR geeft podium aan VR-films

Het Rotterdamse filmfestival IFFR richt apart ruimte in voor films die in virtual reality worden getoond.

Tijdens de eerste dagen van het internationale festival, van 25 tot en met 29 januari, worden er in het Hilton Hotel twee films in VR getoond.

De organisatie richtte in het hotel aparte VR-kamers in waar belangstellenden zich gratis kunnen onderdompelen in de twee films. De een duurt drie kwartier, de ander een uur.

Virtual reality is een mediavorm die ook filmmakers tot de verbeelding spreekt. Daarom besteedt het IFFR er tijdens de Pro-tracks, het zakelijke deel van het festival, volop aandacht aan.

Foto: Rool Paap (cc)

Page generated in 1,224 seconds. Stats plugin by www.blog.ca