Auteursrecht: voorkom een boete & bescherm je eigen content

Een aantal foto(stock)bureaus en fotografen zijn op jacht. Ze willen schadevergoeding voor de inbreuken op hun auteursrecht. Terecht. Als er tenminste wel sprake is van een inbreuk en dat is lang niet altijd het geval. Tegelijkertijd zijn er sneaky copycats die heel goed het randje van de wet weten op te zoeken, maar er soms […]

EndemolShine en T-Mobile maken video met Samsung smartphone

Samsung, T-Mobile en EndemolShine Nederland maken een gezamenlijke Halloween-video die volledig wordt gedraaid op de Samsung Galaxy S10+. De film is vanaf 31 oktober voor iedereen gratis beschikbaar op YouTube.

De film speelt zich grotendeels af in de internetcultuur. In House of No Limits worden Nederlands’ favoriete influencers uitgenodigd voor het influencer feest van het jaar; House of No Limits. Dit feest blijkt echter gekaapt te zijn door een moordenaar die de influencers één voor één probeert om te brengen. De vraag is dan ook: wie heeft het helemaal gehad met de influencers en wat drijft deze moordenaar?

De cast van House of No Limits bestaat uit grotendeels uit bekende Nederlandse influencers, onder wie Fred van Leer, Thomas van der Vlugt (StukTV) en Lize Korpershoek.

Het scenario van de film is geschreven door Manju Reijmer en Paul de Vrijer, bekend van Vakkenvullers. De regie is in handen van David Cocheret, regisseur van SpangaS. Samen maakten Manju en David eerder de prijswinnende serie De slet van 6VWO.

Verizon Media verkoopt reclame voor Warner Music op YouTube

Verizon Media is een exclusieve samenwerking aangegaan met Warner Music om de reclameverkoop op de YouTube kanalen van het bedrijf in de Benelux te verzorgen.

Klanten kunnen videoadvertenties plaatsen bij specifieke artiesten, genres of afspeellijsten en zij hebben de garantie dat hun advertenties worden getoond in een gesloten merkveilige omgeving.

Adverteerders kunnen verder alle gebruikelijke targeting-opties van YouTube gebruiken.

Eerder werkten Verizon Media en Warner Music in Italië al samen.

Foto Pixabay

Wat telt als een video-view op de social platforms?

Je kunt er niet omheen: het view-tellertje onderaan je video. Stel je bijvoorbeeld voor dat er 1.593 op staat voor je Facebook-video en dat dezelfde video op YouTube 976 views heeft. Veel mensen nemen deze hoeveelheid views mee in de succes-berekening van de video of de bijbehorende marketingcampagne. Maar wees hier voorzichtig mee. Dit aantal […]

Partner Zoom.in moet schade vergoeden na YouTube boycot

Het Britse Music Nations moet aan videoplatform Zoom.in de schade vergoeden die zij heeft geleden ‘wegens wanprestatie’. Music Nations is volgens de rechtbank tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst door niet op te treden tegen een te hoog aantal malafide kanalen, waardoor Zoom.in de problemen kwam. Omgekeerd is Zoom.in zijn partner ook een vergoeding verschuldigd, zo blijkt uit het vonnis uit mei dat nu pas is gepubliceerd.

Het conflict tussen beide partners dateert al van enkele jaren geleden. Zoom.in stelde toen 1,8 miljoen euro schade te hebben geleden door een tijdelijke YouTube blokkade. Op zijn beurt vorderde MN gederfde reclame-inkomsten.

Het Britse MN (Music Nations Network) van tiener Joe Gallagher richt zich op exploitatie van YouTubekanalen gerelateerd aan muziek en biedt muzikanten de mogelijkheid om filmpjes via YouTube te verspreiden in ruil voor reclame-inkomsten. Zoom.in faciliteerde daarin via een Multi Channel Network. MN had verder samen met haar zusterbedrijf Illuminata ook een aandelenbelang in Zoom.in van 42,5 procent.

Er is onenigheid ontstaan nadat YouTube had aangekondigd dat zij haar beleid ten aanzien van Multi Channel Networks (MCN’s) zou gaan aanscherpen per 1 januari 2017 en dat vanaf dan zogenoemde ‘sub-networks’ niet meer zouden worden getolereerd. Daartoe heeft Zoom.in de kanalen van MN ondergebracht bij Zoom.in zelf, en kreeg MN niet langer volledige toegang tot de systemen van het videoplatform.

De bevoegdheden werden mede ingeperkt nadat volgens Zoom.in verschillende ‘dubieuze kanalen’ door YouTube waren verwijderd en er ook sprake van auteursinbreuk zou zijn geweest. Music Nations kon zich daarin niet vinden, diverse rechtszaken volgden.

Ook  Zoom.in moet aan Music Nations schade vergoeden die zij heeft geleden door  Zoom.in. Het platform heeft de AdSense-gelden van Music Nations zonder goede grond onder zich gehouden. De hoogte van die bedragen worden nog vastgesteld.

Foto Pixabay

Workshop: Aan de slag met interactieve video

In 2021 zal 78 procent van al het mobiele dataverkeer uit video bestaan. En een groot deel daarvan uit interactieve video. Dat creëert, nóg meer dan lineaire video, grote mogelijkheden voor online marketing.

1. Ben je al bekend met interactieve video? 

Ja: Interactieve video is een erg ruim begrip. Het zijn dynamische video’s waarbij de kijker een bepaalde mate van regie krijgt. 

Nee: Interactieve structuur, ook wel branching genoemd, zorgt ervoor dat de kijker kan bepalen hoe het verhaal verloopt of welke content voor hem relevant is, door middel van verschillende scenario’s. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor deze vorm van interactieve video geschikt is. Bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s, FAQ’s of voor het aanprijzen van producten of zelfs gepersonaliseerde video’s. Zie ook hier.

2. Weet je wat interactieve video kan doen voor het gedrag van jouw consument?

Ja. Met een goede video kan je de consument vangen in elk moment van de customer journey. Zorg wel dat je op ieder moment van de journey een aparte video hebt.

Nee: Als de klant zich oriënteert, kies dan voor productuitleg. Bied verdieping en converteer met een interactieve koopknop. Overweeg na aanschaf de klant een onboarding-video te bieden over jouw product of dienst. Als verwelkoming, maar dit bespaart je ook gelijk vragen. En blijf klanten informeren over zaken die kunnen leiden tot vragen voor de helpdesk, zoals in dit voorbeeld. Een uitleg-video of een persoonlijke jaarrekening met opties tot verlening kan ook helpen een klant bij je te houden.

3. Weet je hoe je interactief een verhaal vertelt?

Ja: Hoe interactief je ook gaat; het belangrijkste is dat de storytelling in orde is. Inderdaad zoals ook bij een reguliere video.

Nee: Verhalen zijn zo oud als de weg naar Rome en letterlijk gezien nog wel ouder. De doelgroep onthoudt je boodschap beter in de vorm van een verhaal. Dat doet ze ook meer. Het creëren van een succesvolle corporate story is niet eenvoudig. Maak gebruik van de juiste verhaaltechnieken. Stop daarom met algemene aanbiedingen of generieke antwoorden, maar besteed echt tijd aan het verhaal dat je wilt vertellen.

4. Weet je hoe je een juiste call to action biedt?

Ja: Een koopknop, lees verder knop of aanmeldknop mag niet ontbreken in de video. Maak deze ten eerste relevant voor het einddoel.

Nee: Een veelgemaakte fout is om de call to action-knop te vroeg, te laat of te kort te laten zien. Biedt deze knop bij voorkeur aan tussen vijftig en tachtig procent van de tijdlijn. Mensen kijken de video regelmatig niet af: viervijfde komt gemiddeld tot  tachtig procent van de tijdlijn. Daarom moet je de call to action eerder laden. En omdat mensen de video vaak niet afkijken, moet je ook zorgen dat de informatie in de video oprolbaar is. Dus de belangrijkste informatie eerst.

5. Wat de voorwaarden zijn voor succes?

Ja: Welk type video je ook kiest, maak wat je wilt vertellen concreet, relevant en bied verdieping, vanuit de kijker.

Nee: De juiste plaatsing is erg belangrijk. Verleid de kijker ook met een goede thumbnail en op de juiste plek op de pagina. Sluit aan op de omliggende content en voorkom dubbellingen. Voeg voldoende waarde toe zodat de consument de video wel moet zien. Maak de video niet te kort, maar ook niet te lang (neem negentig seconden als richtlijn). Gebruik ondertiteling voor een goede toegankelijkheid zonder audio en benut het beeld optimaal. Deel de video: in mails en nieuwsbrieven zodat je direct bij jouw klant terecht komt.

6. Dat je een video ook helemaal gepersonaliseerd kan maken?

Ja: Mooi, want als jij een goed zicht hebt op jouw klant en deze zijn data met jou deelt, kan je een video helemaal toesnijden op de persoon.

Nee: In een gesloten klantenkring waar jouw klant al bekend is, kan deze een gepersonaliseerde aanbieding krijgen. Bijvoorbeeld als een klant kan verlengen. Bied een nieuw abonnement aan gebaseerd op het huidige gebruik van zijn bundel, of leaseauto, of pensioenplan. De conversie in dit soort video’s loopt op tot wel veertig procent! Sommige videoplatformen, zoals PingVP, bieden dit aan binnen jouw eigen gesloten systeem. Je klantdata komt dus niet terecht bij derden, maar blijven veilig bij jou. 

7. Weet je ook op welke platformen je dit allemaal kan doen?

Ja: YouTube stelt haar gebruikers kosteloos in staat interactieve elementen aan video’s toe te voegen. Nadeel is dat deze mogelijkheden beperkt zijn.

Nee: Bij YouTube zijn de opties beperkt tot het promoten van abonneren op je eigen of een ander YouTubekanaal en linken naar een externe website. Houd er rekening mee dat als je kiest voor een videoplatform waarvoor je moet betalen, je dan ook de video moet hosten via dit platform. Bekende Nederlandse videoplatformen zijn Blue Billywig, Vixy en PingVP. Let wel op: niet alle platformen bieden ook de mogelijkheid om video voor je te produceren.

8: Wat het allemaal gaat opleveren als je aan de slag gaat?

Ja: Met slimme inzet van interactieve video kan jouw bedrijf veel winst halen. Op een interactieve video haal je gemiddeld acht procent conversie.

Nee: Nog meer conversie haal je uit een gepersonaliseerde video, tot wel veertig procent. Dat is heel anders dan de inzet van video op sociale media zoals Facebook. Daar is de inkoop goedkoop en het bereik hoog, maar de conversie laag, dus wel goed voor naamsbekendheid. Ga eens na welk materiaal je op dit moment al in huis hebt. Heb je onderdelen liggen om iets interactiefs te maken, zet deze dan als eerste in. 

Nieuwe horrorseries kijken op Facebook Watch

Ken je Facebook Watch al? Het staat duidelijk nog in de kinderschoenen want een rondvraag leert dat de videodienst nog maar weinig naamsbekendheid heeft. Als het aan Facebook ligt gaat dat snel veranderen. Facebook Watch kun je zien als een videoplatform met eigen content, vergelijkbaar met YouTube. Over een tijdje kunnen we kijken naar een aantal horrorseries die exclusief op het nieuwe platform te zien zijn. Crypt TV gaat de series in opdracht van Facebook maken en dit moet het nieuwe platform meer bekendheid geven.

Hoe wint social advertising van televisiecommercials?

Advertising op sociale media lijkt de traditionele televisie voor het eerst in te gaan halen. En dat terwijl advertising op sociale media en commercials op televisie veel overeenkomsten hebben. Hoe wint social media? 

1. Aanzet tot actie

Na een advertentie of reclame te hebben vertoond, wenst een adverteerder dat de ontvanger actie onderneemt. Wanneer een kijker een reclame ziet waarin verwezen wordt naar een website en besluit deze te willen onderzoeken, zal diegene eerst een ander apparaat moeten pakken.

Via sociale media zijn gebruikers direct aan te zetten tot een actie. Gebruikers zijn immers al actief op een device wanneer zij gebruik maken van sociale mediakanalen. Door te adverteren op deze kanalen kunnen gebruikers die in aanraking komen met een advertentie direct doorlinken naar een opeenvolgende actie (zoals het bezoeken van een website). Hierdoor zijn er voor de gebruiker minder drempels om de volgende actie te ondernemen en heeft de adverteerder invloed op waar de bezoeker naar toe gelinkt wordt.

2. Doelgroepen

Wanneer een bedrijf besluit te adverteren dan is het van groot belang om de doelgroep zo relevant mogelijk te kaderen. In het geval van adverteren op televisie, kan de doelgroep bepaald worden op basis van zender, tijdstip en programma.

Door te adverteren op sociale media zijn er veel mogelijkheden om een relevante doelgroep te bepalen. Zo is het mogelijk om te targeting in te zetten op demo- en geografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en woonplaats. Maar bijvoorbeeld ook op interesses, levensgebeurtenissen en (online) gedrag. Daarbij is het mogelijk om op basis van bestaande doelgroepen zogeheten look-a-like doelgroepen te maken, waardoor er nog meer mensen met overeenkomende eigenschappen en gegevens kunnen worden bereikt.

3. Video doelgroepen

Het inzetten van videocontent binnen advertenties kan vele voordelen opleveren. Voor televisiereclames is dit allang bekend en gebruikelijk, voor social advertising kan dit ook een slimme zet zijn. Bewegend beeld trekt namelijk sneller de aandacht. De boodschap kan niet alleen verpakt worden in beeld, maar ook in tekst en geluid. Doordat meerdere zintuigen geprikkeld worden, is de kijker beter in staat de boodschap te onthouden. Ook kunnen er in video’s meerdere beelden, informatie en details opgenomen worden over een desbetreffend product/dienst in vergelijking met statische visuals.

Daarbij komt er extra data vrij wanneer er gebruik wordt gemaakt van video is een socialadvertising-campagne. We kunnen in het geval van reguliere advertenties vaak wel het bereik meten. Maar video brengt daarnaast kijkers met zich mee. Deze kijkers ontwikkelen een bepaald engagement met de video. Door deze bij te houden, kunnen er vervolgens nieuwe targeting-acties op worden ondernomen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een doelgroep te maken van gebruikers die een video minimaal drie seconden hebben bekeken. Door er vervolgens een tijdsperiode aan te koppelen, ontstaan er geheel nieuwe doelgroepen die relevant kunnen zijn voor de rest van de campagne. Voorbeeld: gebruikers die de afgelopen maand meer dan de helft van een video hebben bekeken. Deze mensen hebben al behoorlijk wat interesse getoond en kunnen dus vrij ontvankelijk zijn voor verdere advertenties.

4. Influencers

In televisiereclames wordt veel gebruik gemaakt van de autoriteit of het imago van bekendheden. Dit is via social advertising ook eenvoudig te doen en daarmee aan te raden. Uit een onderzoek van Google blijkt dat 4 op de 10 millennials aangeeft dat hun favoriete influencer hen beter begrijpt dan hun eigen vrienden. Influencers kunnen dus veel invloed uitoefenen binnen een socialadvertising-campagne.

Het voordeel van de inzet van bekendheden binnen social advertising is het plaatsen van advertenties via het kanaal van de desbetreffende influencer. Op die manier lijken de gesponsorde berichten af te komen vanaf de bekendheid. Hierdoor worden de krachten van het merk, de influencer en van social advertising gebundeld.

5. Meetbaarheid

Eén van de belangrijkste verschillen die blijkt uit de vergelijking tussen social advertising en TV-Commercials ligt bij de meetbaarheid. In het geval van televisiecommercials kunnen de kijkcijfers gemeten worden. Hieruit kan worden herleid hoeveel en hoelang apparaten de commercial vertonen.

In het geval van social advertising heb je te maken met bepaalde codefragmenten waaruit data gemeten kan worden. Via het codefragment van Facebook (de Facebook Pixel) is bijvoorbeeld veel nauwkeurige informatie te winnen over het verloop en de resultaten van Facebook Advertising en Instagram Advertising.

Via de Pixel is eveneens veel informatie te achterhalen over websitebezoekers. Zo is te meten hoe de bezoeker op de website terecht komt en welke acties hij uitvoert op de website. Daarnaast is de attributie eenvoudig aan te passen. Wil je bijvoorbeeld de resultaten bekijken op basis van 28 dagen view-attributie of hecht je met name waarde aan klik-attributie?

Binnen social advertising is de Cross Device Tracking ook erg sterk. Dit is het meten van gebruikersgedrag over verschillende apparaten heen. Omdat een gebruiker vaak al is ingelogd op zijn social accounts op zijn devices, kunnen acties eenvoudig aan meerdere apparaten gekoppeld worden. Via TV is deze manier van meten een stuk lastiger.

6. Hoeveelheid en kosten

Via televisie laten de meeste bedrijven slechts één commercial-variant een X-aantal dagen zien. Dit gaat meestal gepaard met hoge kosten. Via social advertising bestaat de mogelijkheid om ontoereikend veel ads te maken en deze tegen elkaar te testen om te kijken welke variant het beste resultaat oplevert.

Op die manier kom jij als adverteerder heel snel achter de meest effectieve Ad en kun je het marketingbudget hierop aanpassen. Het toereiken van budget is in het geval van social advertising namelijk volledig zelf te bepalen. Je kunt het zo goedkoop of duur maken zoals je wilt.

24i Media verkocht voor 21 miljoen euro

Het Nederlandse 24i Media, maker van tv- en OTT-applicaties en UX/UI-oplossingen, komt in Engelse handen. Technologiebedrijf Amino Communications legt 21,4 miljoen euro op tafel voor 87 procent van de aandelen.

Met de overname wil Amino Communications zijn portfolio producten en diensten verbreden. Daarnaast krijgt het meer kennis en capaciteit in zijn ontwikkelteam.

Martijn van Horssen, de CEO van 24i Media, stelt: “De tv- en videomarkt ondergaat snelle veranderingen, maar niet alle spelers zijn op hetzelfde niveau qua overgang van broadcast en hardware naar streaming en cloud-gebaseerde videoplatforms. Het is ons strategische doel om alle telecombedrijven en kabelaanbieders van passende oplossingen te voorzien in alle stadia van verandering. Door de overname van 24i Media en de producten, diensten en mensen kunnen we sneller nieuwe videodiensten ontwikkelen en aanbieden.”

Het Nederlandse bedrijf wordt bij de transactie gewaardeerd op 27,5 miljoen euro. De overnamesom van 21,4 miljoen wordt voor zestien miljoen in contanten voldaan. Na afronding van de transactie hebben de oprichters van 241 Media nog acht procent van de aandelen. Die mogen ze vanaf 15 juli 2021 verkopen.

Amino uit Cambridge levert technologie voor IPTV, recentelijk bijvoorbeeld nog aan Caiway/Delta en afgelopen najaar T-Mobile in Nederland. Het bedrijf realiseerde in de eerste zes maanden van 2019 een omzet van 34,6 miljoen dollar (-16%) en een winst voor belasting van 2,5 miljoen dollar. Dat was in de lijn der verwachting, aan het einde van een ‘transformatieprogramma’.

Foto: Morgan (cc)

In YouTube-serie Target maakt defensie jacht op influencers

In de jacht om de aandacht van de toekomstige generatie militairen kijkt het Ministerie van Defensie al een tijdje verder dan alleen media als tv en radio. De arbeidsmarktcampagnes van Defensie zijn doorgaans multimediaal en steeds vaker speelt social media hierbij ook een prominente rol. Het nieuwste ‘wapen’ in de strijd om de Snappende, Netflix-bingende jongeren te bereiken is een online manhunt op YouTube: Target.

Defensie versus Influencer

In TARGET neemt een influencer het op tegen een team van verkenners van Defensie. In een militair terrein wordt de geblinddoekte influencer gedropt om vervolgens zo snel mogelijk het Target te vinden: een koffer met daarin de exacte tijd en locatie voor een ‘extraction’ van het speelterrein. Bereikt de influencer dit punt op tijd, dan wint hij de game. Klein addertje onder het gras: de influencer voelt continu de hete adem van 14 militairen van het 104 JISTARC verkenningseskadron in de nek, die er alles aan doen om de influencer te pakken voordat het eindpunt bereikt wordt.

Plotwendingen

TARGET is ontwikkeld en geproduceerd door digital studio Hot Pepper in samenwerking met arbeidsmarktcommunicatiebureau Maximum, dat verantwoordelijk is voor alle online arbeidsmarktcommunicatie van Defensie. Het format laat zich het best omschrijven als een mix tussen Wie is de Mol? en Behind enemy lines, afgespeeld op dubbele snelheid. Zo moet de influencer langs verschillende checkpoints voordat hij de coördinaten van zijn extractiepunt kan ‘vrijspelen’ en kan hij gebruikmaken van een militaire hulplijn (‘Charlie’) die hints geeft om het target te helpen vinden. Ondertussen zetten de verkenners camera’s, drones en pantservoertuigen in om de jacht op hun target te doen slagen.

Benieuwd naar de eerste aflevering? Bekijk ‘m hieronder:

Pinterest gaat merken helpen met video

Pinterest gaat merken helpen met het plaatsen en onder de aandacht brengen van inspirerende video’s. Daarmee schurkt het prikbord dicht tegen Instagram aan. Voorheen lag de nadruk op fotografie.

Het Amerikaanse bedrijf claimt dat video’s op het platform veel beter werken dan op bijvoorbeeld YouTube. Ze hebben ook een langere houdbaarheid.

Pinterest stelt niet alleen een video uploader ter beschikking aan merken, ze hebben ook de mogelijkheid om al hun video’s als het ware uit te stallen. Daarnaast worden tools ter beschikking gesteld voor analyse.

In de loop der jaren heeft Pinterest steeds meer concurrentie gekregen van Instagram, dat onlangs ook nog een (virtuele) kassa introduceerde waarmee gebruikers artikelen kunnen bestellen.

 

YouTube centraal tijden Emerce Update

De eerste Emerce Update van het nieuwe seizoen, op 19 september, staat geheel in het teken van YouTube. Titel: YouTube voor merken en makers.

YouTube is het grootste online videoplatform ter wereld. Met meer dan 1 miljard gebruikers is het platform ook de grootste zoekmachine na Google. Gebruikers zijn dagelijks goed voor meer dan 1 miljard uur aan videoconsumptie.

YouTube is dan ook onmisbaar in je marketingstrategie. Want video wint het nog altijd van blogs en YouTube wint het van tv. Toch worstelen merken vaak nog met de vraag hoe YouTube effectief ingezet kan worden. Hoe haal je als merk het meeste uit de mogelijkheden van het platform en hoe benut je de conversiemachine optimaal?

Vier sprekers zijn bevestigd: Wouter van der Horst van Rijksmuseum, Peter Minkjan van 5PM, Frank de Wit van Endemol Shine en Daniel Buchner van Tubelift.

Emerce Updates vinden steevast plaats in B. Amsterdam B.3. Kaarten hier.

Foto Peter Boer

Handige tools om zelf gifjes te maken

Met een simpel gifje kun je snel data, vergelijkingen of hoeveelheden visualiseren. Handig voor in een presentatie, video of in de e-mailhandtekening. Bij deze een aantal handige, laagdrempelige tools om zelf gifjes te maken! Data GIF maker Data GIF maker is een superhandige tool om vergelijkingen te visualiseren. Er zijn niet veel opties, maar de […]

Page generated in 0,828 seconds. Stats plugin by www.blog.ca