Deze mondkapjes voor particulieren voldoen aan hoge kwaliteitseisen

Het dragen van een mondkapje is vanaf 1 juni aanstaande verplicht voor reizigers in het openbaar vervoer. Op straat zie je ook al veel mensen mondkapjes dragen, inclusief behoorlijk fashionable exemplaren. Die zijn mooi, maar zelfgemaakte maskers bieden voornamelijk schijnveiligheid. Het RIVM gelooft dan ook niet in het dragen hiervan: Niet-medische mondkapjes laten 40 tot 80 procent van de druppels met virus door, afhankelijk van de soort stof”, volgens Van Dissel. De medische mondkapjes zijn bedoeld voor medewerkers in de zorg. Voor particulieren gelden er geen kwaliteitseisen aan mondkapjes die we mogen dragen.

Mondkapjes voor particulieren met een hoge kwaliteit

De Mask One van Maskerminds filtert volgens onderzoek 84,5% van deeltjes. Het coronavirus verspreidt via druppels wanneer je hoest of niets, maar ook wanneer je praat of ademt. Dit masker is gekeurd en voldoet aan de Chinese GB/T 32610-2015 norm. In Nederland werd het getest op filtercapaciteit door GreenCycl in Utrecht. Lees hier de resultaten van die test. De Mask One is daarmee een mondkapje met de hoogst mogelijke kwaliteit voor particulieren, zonder de zorg daarmee in de weg te zitten.

Mondmaskers mondkapjes beste

WATpod slimme vinding zorgt voor werken op anderhalve meter

We hebben inmiddels volop te maken met de anderhalvemeter samenleving. Waar we ook zijn, zorg voor afstand is de eerste opdracht. En dat geldt in de gehele samenleving. Nu de economie weer aan het opstarten is en thuiswerk geen oplossing is voor de duizenden mensen in de logistiek, de bouw of in een productieomgeving moeten we oplossingen vinden om veiliger te kunnen werken. De belangrijkste is misschien wel hoe zorg je ervoor dat medewerkers constant 1.5 meter van elkaar vandaan blijven.

Het Nederlandse Dutchband komt met een slimme en simpele oplossing voor dit probleem: de WATpod, een klein apparaatje dat werkveiligheid in dit COVID-19 tijdperk garandeert.

Hoe werkt een WATpod

Het gebruik van de WATpod zorgt ervoor dat de 1.5 meter afstand regel op de werkvloer constant in acht wordt genomen. De WATpod kan het beste gedragen worden op je schouder of een ander goed zichtbare plek. Zodra twee WATpods dichter dan anderhalve meter bij elkaar komen is er een waarschuwing te horen en te zien. Na het uitpakken van het accessoire werkt het direct, het is autonoom en bewaart geen persoonlijke informatie.

WATpod zorgt voor werken op 1.5 meter

Met deze app kunnen opa’s en oma’s voorleesverhaaltjes inspreken voor kleinkinderen

Veel opa’s en oma’s hebben hun kleinkinderen al maanden niet gezien. Sinds medio maart werd het bezoeken van ouderen afgeraden en daarom moeten ook grootouders het nu vooral hebben van videogesprekken. De app van Edu Play Book maakt het mogelijk om een voorleesverhaal in te spreken voor kleinkinderen. Opa’s en oma’s hebben de keuze uit 25 originele voorleesverhaaltjes. Wat ons betreft een leuk initiatief voor het echte voorlezen.

Van Tito Tovenaar tot Avonturen van oma

Nu grootouders hun kleinkinderen fysiek weinig of zelfs helemaal niet zien, is dit een originele tijdelijke oplossing. De eigenaren van de app beloven bovendien dat het heel gemakkelijk is om een verhaaltje in te spreken. Nu willen we niet alle grootouders over één kam scheren, maar het kan nog weleens een uitdaging zijn voor ouderen om goed gebruik te maken van moderne technologie. De korte verhaaltjes van onder andere Snuf, Tito Tovenaar of Avonturen van oma staan in de app.

Hoe het werkt

Download de gratis app en kies een verhaal uit, lees het voor en neem het op en verstuur daarna de opname. Ook ouders kunnen een verhaal uitzoeken en opa of oma uitnodigen om het in te spreken. Zij krijgen dan een uitnodiging met instructievideo.

​Nieuwe app Alzheimer Nederland stimuleert welzijn & sociale interactie

Alzheimer Nederland lanceert in samenwerking met SAP Nederland en SAP-partner Proxcellence de app ‘Dat ben ik’. Met tekst, foto’s en video’s visualiseert de app gebeurtenissen uit het leven van mensen met dementie. Op die manier bevordert de app de sociale interactie met naasten.

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in deze tijd, waarin de COVID-19-crisis de sociale kring van hen sterk verkleint. Maar ook zonder die restricties kan het gebrek aan kennis bij naasten en verzorgers over gebeurtenissen, personen en details uit het verleden een barrière vormen.

Van idee naar prototype

Dat ervoer ook Robin van Otterdijk, User Experience Designer bij Proxcellence, het bedrijf dat de app heeft ontwikkeld. Het persoonlijk contact met een familielid met alzheimer verliep vaak stroef. “Dit familielid had wel foto’s, maar had geen idee wie de personen op de beelden waren. Daardoor liepen gesprekken snel spaak“, vertelt Igor Mitrovic, Managing Director bij Proxcellence. “Robin kwam toen op het idee van een digitaal levensalbum, om zo gesprekken op gang te brengen.

Het idee werd eind 2018 voor het eerst omgezet in een tastbaar product. “We hebben toen de samenwerking gezocht met SAP als technologiepartner en Alzheimer Nederland als expertisepartner. In het Mobile Innovation Lab van SAP hebben we samen in vijf dagen een werkend prototype ontworpen. Na ruim een jaar doorontwikkeling is de app ‘Dat ben ik’ het resultaat.

De ‘Dat ben ik’ App

Volgens Marco Blom, adjunct-directeur van Alzheimer Nederland, vervult ‘Dat ben ik’ een belangrijke behoefte. “De app verbetert op een laagdrempelige manier het persoonlijk contact met mensen met dementie. Het maakt levendigere gesprekken tussen mensen met dementie en hun directe omgeving mogelijk, omdat beeld en geluid herinneringen kunnen triggeren. Ook kunnen naasten zo gemakkelijker verzorgend personeel informeren over iemands persoonlijke levensverhaal”.

Bestaande alternatieven hebben volgens Blom allerlei beperkingen. “Zo zijn papieren ‘levensalbums‘ niet gemakkelijk deelbaar en verouderen ze snel. Bovendien kunnen deze uiteraard geen bewegend beeld en geluid overbrengen, terwijl juist die vaak sterk verbonden zijn met herinneringen.”

Ook digitale platforms zoals Facebook zijn volgens hem niet ideaal. “Deze zijn vaak massaal, minder gemakkelijk in gebruik en bovendien ontbreekt daar de persoonlijke context. Deze app kent die beperkingen niet. Bovendien zijn de persoonlijke verhalen ingebed in een totaalomgeving met informatie en tips. Het vormt daarmee een mooie aanvulling op ons platform dementie.nl, dat overigens ook vanuit de app te gebruiken is.”

De lancering van de app betekent volgens Blom allesbehalve het einde van het project. “We verzamelen de komende tijd feedback van gebruikers. Op basis daarvan zullen we samen met Proxcellence regelmatig nieuwe functionaliteiten toevoegen en de app verder verbeteren. We hopen niet alleen dat de app veel gedownload wordt, maar dat mensen deze ook echt langdurig blijven gebruiken. Dat zou voor ons het mooiste compliment zijn”, besluit Blom.

‘Dat ben ik’ is ontwikkeld door Alzheimer Nederland, Proxcellence en SAP naar het idee van Robin van Otterdijk. De app is te gebruiken op de mobiele telefoon en op tablets en is kosteloos beschikbaar via de App Store (iOS) en Google Play (Android). Meer informatie is te vinden op www.dementie.nl/dat-ben-ik.

​Kawasaki Heavy Industries stroomlijnt fabricageprocessen met SAP S/4HANA Manufacturing

Aerospace Systems Company heeft gekozen voor SAP S/4HANA Manufacturing for Production Engineering and Operations. De divisie van Kawasaki Heavy Industries (KHI), een toonaangevende Japanse fabrikant van vliegtuigen, verbetert hiermee de integratie van hun design- en fabricageprocessen.

KHI is voor de fabricage van zijn vliegtuigen sterk afhankelijk van papieren documenten, en veel taken verlopen hierbij handmatig. Met SAP S/4HANA Manufacturing wil KHI enorme hoeveelheden materialen digitaliseren en zo zowel de efficiency als de transparantie richting hun klanten verbeteren.

Productievertraging voorkomen

SAP S/4HANA Manufacturing stroomlijnt de processen door een centraal beheer van de stuks- en fabricagelijsten voor design en productie en een centrale verwerking van veranderingen tijdens de designfase. Technische verzoeken kunnen nauwkeurig en volledig worden doorgegeven aan de productielocaties, zelfs als er zich onverwacht ontwerpwijzigingen voordoen. Dat voorkomt productievertragingen en de noodzaak ontwerpen te herzien.

De digitalisering van de werkprocessen zorgt ook voor een gedetailleerde traceerbaarheid en verbeterde werkefficiëntie. Ten slotte wil KHI de data en inzichten uit de businessprocessen benutten voor een verdere verbetering van de productieactiviteiten.

Realtime inzicht

Toonaangevende bedrijven als KHI selecteren SAP-oplossingen voor een realtime inzicht in hun fabricageprocessen. Daarmee kunnen ze hun productieresultaten verbeteren“, zegt Mike Lackey, SAP global vice president of Solution Management, Manufacturing. “Naarmate het bedrijf zich ontwikkelt en groeit in Japan en de rest van de wereld, zullen ook de behoeften veranderen. De oplossing kan eenvoudig met ze meegroeien en in die veranderende behoeften blijven voorzien.

Als organisatie gericht op een afwisselende werkzaamheden in luchtvaartsector en ruimtevaarttechnologie, hadden we behoefte aan een oplossing die functionaliteit vereenvoudigt, onze planningmogelijkheden verbetert en ons aanpassingsvermogen optimaliseert”, zegt Dr. Akihito Sakai, associate officer, deputy general manager (Gifu plant, SCM & IOT), Manufacturing Division, Aerospace Systems Company, Kawasaki Heavy Industries. “We hebben nu met behulp van SAP S/4HANA Manufacturing voor elke fase van het productieproces het databeheer gecentraliseerd. Dat moet uiteindelijk leiden tot betere efficiency en bedrijfsresultaten.

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toekomst, de samenwerking tussen mens en machine te verbeteren en te verbinden zodat we meer intelligente beslissingen kunnen nemen?

Met z’n allen genereren wij dankzij 6 miljard smartphones en 30 miljard sensoren al een jaar of wat enorme bergen data. Een enorme tsunami van data. Om een idee te geven, samen produceren we dit jaar 44 Zettabytes aan data. Dat is 44 met 21 nullen erachter; één Zettabyte is ter vergelijken met 700.000 keer de grootste bibliotheek ter wereld, en dat keer 44. Van al deze data is ruim 95% ongestructureerd (bijv. foto, video, tekst, spraak). In 2025 loopt dit al op naar 160 Zettabytes en de verwachting is dat we over 25 jaar zo rond de 5 Zettabytes per dag genereren!

De klassieke computer is ons gereedschap, misschien wel de mooiste machine die we ooit hebben bedacht. Hij staat ons al bijna een eeuw terzijde. In de jaren twintig van de vorige eeuw begon hij zijn carrière als eenvoudige rekenhulp, waarna we in de jaren vijftig het tijdperk van de programmeerbare computer binnen stapten. Dat tijdperk hebben we eigenlijk nog steeds niet achter ons gelaten.

Al zijn computers vandaag de dag gigantisch veel sneller dan die van zeventig jaar geleden, ze zijn nog steeds gebouwd volgens hetzelfde principe: de Von Neumann-architectuur van processor en geheugen, verbonden door een bus. Opslag en verwerking gebeuren serieel, in een eindeloos heen-en-weer rijdende trein. Niet heel efficiënt.

Je hoeft niet bang te zijn, de klassieke Von Neumann computersystemen op basis van bits verdwijnt niet uit ons leven. Ze gaan samen werken met Artificial Intelligent (AI) computers op basis van neuronen en Quantum computers op basis van qubits.

Nuttige toepassingen moeten gaan op zoek naar het juiste computerplatform via een hybride cloud infrastructuur. We gaan bits, neuronen en qubits bij elkaar brengen; De toekomst van computers: Hybrid Computing.

Classic Computing: Bits

Een bit is de kleinste eenheid informatie, namelijk 0 of 1 waardoor een klassiek computersysteem dit interpreteert als “aan” of “uit.

De wet van Moore stelt dat aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elk twee jaar verdubbelt. Helaas lopen we echter tegen natuurkundige beperkingen aan. Is de afstand tussen atomen op een chip kleiner dan 2-5 nanometer dan wordt het instabiel. Je kan namelijk atomen niet kleiner maken.

Nano komt van het Griekse woord “Nanos” het betekent dwerg. Nanotechnologie maakt het mogelijk om te werken op het niveau van moleculen en atomen. Eén Nanometer is een miljardste meter (0,000000001 meter). Ik kan je zeggen dat is heel klein. Ter vergelijking: een rode bloedcel is 7000 nanometer, een menselijk haar zo’n 80.000 nanometer en een DNA-string ongeveer 2,5 nanometer dik.

Men is nu al druk bezig met het veranderen de transistor architectuur van een 2D naar een 3D architectuur: FinFET: om zo nog een toekomstige roadmap te hebben voor klassieke computersystemen gebaseerd op de Bit.

Klassieke computersystemen kunnen nog steeds heel erg snel zijn. Laten we voor het gemak het snelste high performance computersysteem ter wereld als voorbeeld nemen: SUMMIT Dit systeem is uitgerust met 9216 CPU’ s (Central Processing Unit,is de centrale processor die alles berekent & opdrachten verdeelt in de computer)

en 27.648 GPU ’s (Graphics Processing Unit, die normaliter gebruikt wordt voor alle videotaken maar ook voor ondersteuning neurale netwerken) met een snelheid van 1.88 triljoen flops (floating point operations per second).

In normale mensentaal; als elk persoon op aarde één calculatie per seconde zou oplossen dan zou het 305 dagen duren dat SUMMIT in 1 seconde kan afronden. Recent is dit systeem nog ingezet en heeft 77 chemicaliën geïdentificeerd die mogelijk de stekeltjes (corona’s) van het Covid-19-virus kunnen verwijderen. Zo zie je maar weer dat klassieke computersystemen nog jaren mee kunnen.

AI Computing: Neuronen

Een neuron is een cel die gespecialiseerd is in het ontvangen en doorgeven van signalen via synapsen.

We zijn met elkaar al een tijdje op zoek naar een zeer efficiënte manier van dataverwerking, opslag en transport, niet serieel maar parallel. Samen betreden wij een interessant domein, de wereld van cognitieve systemen. Deze systemen worden niet geprogrammeerd, maar we leren ze nieuwe dingen aan, zelflerende systemen die ook kan leren van zijn of haar eigen fouten.

We ontwikkelen dus nieuwe technologie op basis van de blauwdruk van het menselijke brein. Een enorm efficiënt netwerk dat ongeveer 20 Watt aan energie verbruikt. Het menselijk brein maakt gebruik van ongeveer (ik kan er een paar miljoen of wat naast zitten) 90 miljard neuronen (processoren) en 100 triljoen synapsen (verbindingen). Om het even in de juiste context te plaatsen, je kan ongeveer 30.000 neuronen kwijt op het puntje van een naald.

Het menselijk brein kan een goede basis leveren voor nieuwe computerarchitectuur. Denk hierbij aan neurale netwerken die gebruikt worden door Deep Learning en Neuromorphic computing.

Wat is Deep Learning?

Deep Learning is een technologie die ernaar streeft de menselijke hersens na te bootsen. Het neuron is de kern algoritme van het neurale netwerk. Het netwerk is opgebouwd d.m.v. een input layer, 1 of meer verborgen hidden layers en een output layer. De neuronen die geordend zijn in een onderling verbonden structuur vormen een neuraal netwerk. Elke neuron is verbonden met de inputs en outputs van andere neuronen. Deze systemen kijken naar pixels en herkent welke “aan” en “uit” staat.

Hierdoor zijn de neuronen in staat data (beeld, geluid, tekst) van voorbeelden te ontvangen of de resultaten van andere neuronen door te sturen. Dit is afhankelijk van zijn locatie in het neurale netwerk.

​OnePlus 8 Pro: een logische keuze voor een stevige prijs

Geweldige macrofotografie, professioneel ogende slow-motion video’s en daarnaast nog alle handige functies uitvoeren die je verder nodig hebt. OnePlus 8 Pro is een telefoon die je in alle gemakken voorziet. Verwacht van deze telefoon geen spannende gimmicks, maar geniet vooral van de vooruitgang die het toestel laat zien ten opzichte van de OnePlus 7T. Al hangt daar wel een gepeperd prijskaartje aan.

Pak je OnePlus 8 Pro uit, dan merk je al meteen een groot verschil met zijn voorganger, 7T. Het toestel is langwerpiger. Hij heeft wat meer scherm aan de bovenkant gekregen (het AMOLED-scherm is 6,78 inch in totaal). De selfiecamera zit als perferatorgat in de rechterbovenhoek, zodat er verder een notchloze ervaring is en er dus meer ruimte is voor nog meer scherm. Het toestel ligt makkelijk in de hand en de blauwe kleur aan de achterzijde straalt je tegemoet. Het voelt als een modern toestel, zelfs als je er een OnePlus-bumper omheen vouwt.

OnePlus8Pro10

​5G? Eerst nog wifi 6

Terwijl alle ogen de laatste tijd vooral gericht zijn op 5G, mede dankzij de vele theorieën die er rondzingen over de correlatie tussen 5G en het coronavirus, is er een ander type datacommunicatie dat waarschijnljik veel eerder op grote schaal wordt uitgerold. We hebben het over de grootste upgrade van wifi in 20 jaar: wifi 6.

Wifi 6

Wifi 6 betekent dat er 6 gigahertz wifi-verbindingen aankomen. In Amerika heeft The Federal Communications Commission alvast besloten dat de 6Hz-bandbreedte er moet komen. Zo kunnen routers straks uitzenden in 6Hz in plaats van 2,4 of 5. Er komt meer ruimte voor signalen en dat moet uitmonden in snellere en betrouwbare wifi-verbindingen.

Er wordt namelijk meer verkeer uitgespreid naar meerdere kanalen. Bovendien zou Wifi 6 maximaal zeven maximum wifi-streams aankunnen, die elkaar niet in de weg zitten en dus voor een betere wifikwaliteit zorgen. Heel veel meer data kun je er trouwens niet mee kwijt, dat ligt waarschijnlijk ongeveer net zo hoog als voorheen.

We’re all using wifi like it’s 1989

Sinds het officiële bestaan van wifi in 1989 is er nog nooit zo’n grote innovatie naar de communicatiemanier gekomen. Er wordt verwacht dat de eerste apparaten die ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van 6GHz wifi verschijnen aan het einde van dit jaar. En ja, als we het eenmaal ook in Nederland hebben, dan kan het de moeite waard zijn niet te lang te wachten met het overgaan op nieuwe apparatuur.

Dan ben je namelijk waarschijnlijk een van de weinige mensen in je buurt die al van Wifi 6 gebruik kunnen maken, wat betekent dat je veel meer internetsnelheid voor jezelf alleen hebt. Eventjes dan, want er komen uiteindelijk natuurlijk steeds meer apparaten bij. Niet geheel verrassend wordt verwacht dat smartphones de eerste apparaten zijn die met Wifi 6 kunnen werken.

Ondersteuning wifi 6

De uiteindelijke uitrol van wifi 6 is niet alleen in de handen van overheden. Bedrijven die interesse hebben moeten zorgen dat ze de nieuwe technologie ondersteunen. Straks is wifi 6 vooral van toepassing in slimme huizen.

De verwachting is dat we steeds meer slimme apparaten hebben thuis en dat deze via verschillende wifi-banden werken. Maar ook dat die verschillende banden elkaar niet verstoren. Dat is iets waar wifi 6 het voortouw in moet gaan nemen. Wij wachten het -ietwat ongeduldig – af.

Vebego versterkt focus op de klant met Qualtrics XM

Vebego implementeert het experience management (XM)-platform van Qualtrics, een onderdeel van SAP. Qualtrics XM biedt Vebego een uniforme wijze voor het meten en verbeteren van de klantervaring over de gehele customer journey. 27 autonome bedrijven binnen Vebego gaan gebruikmaken van de software. Zo wordt voor het eerst een vergelijking mogelijk tussen die bedrijven om meer van elkaar te leren.

Vebego is een collectief van 40 dochterbedrijven en meer dan 50 joint ventures in Nederland, Zwitserland, Duitsland en België. Het bedrijf telt ruim 36.000 medewerkers die werken in de schoonmaak, groenonderhoud, facilitair management en zorg.

Door diverse ontwikkelingen, zoals een aantal fusies en overnames in het buitenland, was er geen uniforme wijze voor het meten en verbeteren van de klantervaring. Dit was de belangrijkste incentive om over te stappen op Qualtrics XM. Het platform biedt Vebego een single source of truth voor experience management, met uniforme meetmethoden en onderling vergelijkbare resultaten.

Drie partijen

Voor de implementatie van Qualtrics werkt Vebego samen met drie partijen: Qualtrics, Ipsos en SpringX. Ipsos is als technisch implementatiepartner betrokken en richt Qualtrics in met onderzoeken en dashboards. SpringX biedt procesbegeleiding voor de Nederlandse en Belgische bedrijven, bewaakt de lijntjes vanuit Vebego en verzorgt de onderlinge afstemming. Ook is SpringX verantwoordelijk voor de kick-offs en de nazorg.

Qualtrics XM vervangt alle klanttevredenheidsonderzoeken (KTO’s) bij de 27 zogenaamde 100 procent Vebego-bedrijven. Het platform monitort de klantervaring over de gehele customer journey bij de bedrijven. Op die manier biedt het een gedetailleerd inzicht in alle aspecten van de klantervaring in alle relevante stadia.

Voortgang implementaties

Inmiddels hebben drie van de 27 bedrijven de implementatie volledig doorlopen. 11 implementatietrajecten in binnen- en buitenland lopen nu. Later dit jaar volgen er nog 13 trajecten. Eind 2020 moeten alle 27 bedrijven de overstap naar Qualtrics XM hebben gemaakt. Op dit moment ligt de focus op het in kaart brengen en verbeteren van de NPS (Net Promotor Score).

Vebego helpt deze bedrijven niet alleen met de implementatie van Qualtrics XM, maar ook met het vertalen van alle klantfeedback naar de praktijk. “Daarvoor hebben we een aantal middelen bedacht”, vertelt Andries van Bentum, Senior Strategy Consultant en tevens projectleider Experience Management bij Vebego. “Zo plotten we alle resultaten op een groot customerjourneyblad van drie meter en maken we gebruik van een customer experience (CX) programma– en projectcanvas.”

Klantenfeedback levend houden

De grootste uitdaging voor Vebego zit in het ‘levend houden’ van de klantfeedback, legt Van Bentum uit. “We moeten voorkomen dat het verzamelen van feedback een jaarlijks terugkomend ‘ding’ wordt. Klanttevredenheidsonderzoek is een continu proces. Daarom hebben we zowel in de bedrijven als in de topstructuur de methodiek die Qualtrics XM ondersteunt ook geborgd in een werkwijze – het agenderen van het onderwerp – en een groeps-KPI.”

Toekomst

Vebego wil in de toekomst de AI-mogelijkheden in het platform benutten. Het platform kan door de correlatie en analyse van operationele data en experiencedata proactief advies uitbrengen voor het verbeteren van de klantervaring. Ook wil het bedrijf medewerkerstevredenheid deel laten uitmaken van deze mix. Door al die data te correleren kan daarbij zeer exact de vinger op de zere plek worden gelegd en aangegeven worden waar in de customer journey en op welke aspecten de klant- of medewerkerservaring verbetering behoeft.

Ook wil Vebego op termijn toe naar integrale rapportage en analyse. Van Bentum: “Doel is om onze operationele data te combineren met onze experiencedata. Nu doen we dat alleen op het gebied van Betekenisvol Werk, een onderzoek dat vergelijkbaar is met een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek. Maar we zien ook bedrijven die nu al Business Intelligence-tooling bouwen waar ook financiële en operationele data in verschijnen.”

[Fotocredits © chinnarach – Adobe Stock]

​Huawei P40 Pro doet een beetje pijn

Het is nog geen maand geleden dat Huawei met zijn nieuwe vlaggenschip kwam: Huawei P40 Pro. Een geweldig toestel dat nóg betere foto’s moet maken dan eerdere smartphones van het Chinese bedrijf. We hebben het eens goed getest. Is Huawei P40 Pro inderdaad weer een stap beter dan de Huawei P30 Pro?

Huawei P40 Pro

Wanneer je Huawei P40 Pro voor het eerst ziet, zal je waarschijnlijk vooral de achterkant enorm opvallen. Ons reviewtoestel is een zilveren variant, waarbij sommige kleuren van buitenaf de kleur lijken te beïnvloeden. Een mooi effect op dit toestel, dat verder van glas is. Hij ligt lekker in de hand, mede doordat hij aan alle kanten is afgerond. Het scherm loopt dus ook iets door naar de zijkant, want het gevoel geeft dat het groter is. Ook in inches gemeten is het scherm niet klein: 6,5 inch maakt deze groter dan Huawei P30 Pro van 6,4 inch.

HuaweiP40

​Apple iPhone SE 2020 officieel gelanceerd

Hoewel Apple het niet deed zoals gewoonlijk met een keynote, is Apple iPhone SE 2020 wél een feit. Het toestel is zojuist online verschenen op de website van Apple. Hij komt in zwart, wit en rood en kost tussen de 489 en 659 euro en wordt dan ook ‘the most affordable iPhone’ genoemd (de best betaalbare iPhone).

Het ging mede door het coronavirus anders dan normaal. Geen volle zaal met klappende mensen, geen trotse Tim Cook op het podium, geen flashy video’s en extra focus op bepaalde mogelijkheden van de telefoon. Apple iPhone SE 2020 is officieel aangekondigd door hem simpelweg op de website beschikbaar te maken. Dat maakt het toestel natuurlijk niet minder interessant. Dit is wat je ervan moet weten.

​OnePlus 8-smartphone onthuld met 120 Hz display

Het Chinese telefoonmerk OnePlus heeft zojuist de OnePlus 8 onthuld. De smartphone komt niet alleen: er is ook een OnePlus 8 Pro en beide telefoons draaien op Android 10 met de OnePlus-schil OxygenOS. Bijzonder aan de Pro-variant is dat deze is uitgerust met een 120 Hz display, wat ervoor zorgt dat het scherm veel sneller ververst en daardoor vloeiender is in het gebruik van apps, internetten of gaming. Ook heeft OnePlus voor het eerst een draadloze oplader gepresenteerd, waarin de smartphone rechtop kan staan om te laden. De 4510 mAh-batterij van de Pro is in 30 minuten vol. Daarnaast is het voor het eerst dat OnePlus een volledige generatie telefoons introduceert die 5G-ondersteuning biedt.

OnePlus 8 Pro

OnePlus 8 Pro heeft een Snapdragon 865-processor met 12 GB werkgeheugen. Hij kan daardoor goed multitasken en bijvoorbeeld gaming ondersteunen. Daarnaast heeft het toestel een display van 6,7 inch dat heldere kleuren toont en een A+-rating kreeg van DisplayMate, dat displays onder de loep neemt. Met de speakers is ook weinig mis: deze zijn Dolby Atmos en stereo. Er zitten bovendien nieuwe vibraties in de telefoon die iets harder zijn voor een betere feedback in games.

Dan nog even naar de achterkant, want waar OnePlus 7 nog meerdere camera’s in een rondje op de achterkant had, is OnePlus toch teruggegaan naar de rechthoekige opstelling. Deze vind je in het midden aan de achterzijde van het toestel en bevat een 48MP-ultrabrede lens met extra lichtinval voor nog mooiere, kleurrijkere foto’s. Daarnaast vind je een telephoto lens met 3X hybride en 30X digitale zoom en een camera die kleuren kan filteren. Zo kun je nog voor je een foto maakt een filter aanzetten.

Interessant detail: de OnePlus 8 Pro heeft een waterdichtheidskeurmerk, een zogeheten IP-rating. Een opvallende keuze, want vorig jaar bliezen ze nog hoog van de toren met hun telefoon zonder IP-rating. Ze wilde haar community het geld besparen, maar geeft diezelfde community nu de keuze om toch voor een toestel met deze extra zekerheid te gaan.

Waarom ik maandelijks een stukje bitcoin koop

Het coronavirus heeft inmiddels ook keihard toegeslagen op de financiële markten en toont nog maar eens aan waarom het zo belangrijk is dat bitcoin bestaat, los van enkel de huidige bitcoin koers. In het jaar 1971 werd door toenmalig president Nixon van de Verenigde Staten de goudstandaard definitief losgelaten en was het hek van de dam. Vanaf dat moment kon de dollar niet meer ingeruild worden voor goud en werd het een ongedekte munt.

Het loslaten van de goudstandaard betekende voor de Verenigde Staten dat ze onbeperkt nieuwe dollars konden bijdrukken. Er hoefde immers geen goud meer tegenover te staan. Van die macht hebben ze sindsdien gretig gebruik gemaakt en dat kun je zien aan de koopkracht van de munt. Die is namelijk stevig afgenomen.

Bitcoin_Trend

​Geen geblaf, gekraak en getik meer in videocalls met MS Teams

Microsoft Teams geniet momenteel een flinke opleving en dat betekent dat Microsoft nog meer focus heeft op het verbeteren van deze videocallsoftware. Zo kun je binnenkort met je microfoon open een zak chips wegeten en hoef je niet meer bang te zijn dat je kat door je videogesprek heen miauwt. Hoe? Door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.

MS Teams

Het schijnt dat er dagelijks wel 44 miljoen mensen op MS Teams zitten en dat moet de gevestigde orde (Slack, Facebook Workplace en Google Hangouts) wel merken. Geen wonder ook, want veel bedrijven met kantoren die normaal vol werknemers zitten, kampen nu met lege panden en een workforce die thuis moet werken. En voor thuiswerken binnen de veilige grenzen van het bedrijfsnetwerk leunen veel bedrijven op Microsoft.

Nu is het binnen Teams al erg handig dat je de achtergrond in je gesprek kunt blurren, maar dat geldt alleen voor wat er via de camera te zien is. Tot nu is achtergrondgeluid dat via de microfoon binnenkomt gewoon hoorbaar voor je collega’s. Even in de tuin zitten als je buren net de hogedrukspuit aanzetten, even kraken met die zak snoep die je naast je laptop hebt liggen of stiekem mails en WhatsAppjes beantwoorden op je computer, dat wordt allemaal door je collega’s onderschept zolang je de microfoon niet hebt gemute.

Real-time noise suppression

Later dit jaar (we hopen natuurlijk zo snel mogelijk) moet dat voorbij zijn. Microsoft grijpt namelijk naar kunstmatige intelligentie om te zorgen dat al dat achtergrondgeluid ook wordt weggestopt. Dat is niet alleen handig voor ongemakkelijke geluiden: je stem is daardoor waarschijnlijk beter te horen. De nieuwe mogelijkheid wordt ‘real-time noise suppression’ genoemd, oftewel: directe geluidsonderdrukking. In de superkorte video hieronder kun je zien hoe zoiets in de praktijk overkomt:

Page generated in 1,118 seconds. Stats plugin by www.blog.ca