De Johan Cruijff ArenA​ en het slim monitoren van de grasmat

De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken of het high tech systeem dat de grasmat van de Arena monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal.

De KNVB gaat in ieder geval het monitoringssysteem inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist. Het slimme grasmatsysteem van de Arena is uniek. Met behulp van data uit onder anderen speciale sensoren in de grasmat en metingen door een grasteam registreert het grasmatsysteem 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Een dashboard laat de verzorgers exact zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft.

Grasmatten optimaliseren

De KNVB wil, in samenwerking met Wageningen University & Research, bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Beter en actueel inzicht in de status van de grasmat kan de kwaliteit ervan verbeteren. Met data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. Bovendien bespaart het systeem onderhoudskosten en voorkomt het verspillen van grondstoffen.

Er wordt niet teveel water, voeding of licht gebruikt en het vraagt minder arbeidsuren. Het onderzoek wordt mede gefinancierd door een subsidie uit het programma Sportinnovator, dat is opgezet door het ministerie van VWS. Sportinnovator heeft als doel om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten.

De KNVB en de Johan Cruijff ArenA doen dit samen vanuit de samenwerking tussen de twee organisaties op het gebied van innovatie. Samen willen ze werken aan de verdere verbetering van de kwaliteit in stadions zoals de Arena en bezoekersbeleving.

High-tech-grasmat-Johan-Cruijff-ArenA
Het grasdashboard.

Google’s Digital News Initiative steunt ook nu weer Nederlandse ideeën​

Een loyaliteitsprogramma voor podcasts, een tool om de herkomst van nieuwsberichten te achterhalen, een API om deepfakes mee te detecteren en een nieuwe manier om lokaal nieuws te koppelen aan lokale advertenties. Een totaal van 6 Nederlandse, innovatieve ideeën om de journalistiek naar een hoger plan te tillen krijgt opnieuw steun uit het innovatiefonds van Google’s Digital News Initiative.

Voor deze zesde (en laatste) financieringsronde heeft Google ruim 600 aanmeldingen ontvangen uit heel Europa waarvan er 103 steun krijgen. 6 initiatieven komen dus van Nederlandse partijen: ANP, NU.nl, Noor Images, Dag en Nacht Media, Deeptrace en Mind the facts. Zij ontvangen een totaal van anderhalf miljoen euro, wat ronde zes tot de succesvolste ronde voor Nederland maakt.

Google startte het Digital News Initiative (DNI) in 2015, met daaraan gekoppeld een fonds van 150 miljoen euro voor Europese initiatieven die de journalistiek verbeteren met behulp van technologie.

Einde Innovation Fund

Nu ronde 6 voorbij is en Google met zo’n 150 miljoen euro heeft bijgedragen aan Europese, digitale nieuwsinitiatieven, komt er een einde aan het Innovation Fund.

De afgelopen 3 jaar zijn er meer dan 5.000 ideeën ingediend. 662 daarvan uit 30 Europese landen hebben steun ontvangen van het DNI. Google steunde 29 Nederlandse initiatieven met een totaal van 5,5 miljoen euro. Winnende initiatieven kwamen onder meer van de Volkskrant, RTL Nieuws, VPRO, NRC, Follow the Money, BNR Nieuwsradio, Blendle, NU.nl en ANP.

Het Digital News Initiative gaat op in het wereldwijde Google News Initiative, dat in 2018 werd opgericht na het succes van het DNI in Europa.

Nederlandse Initiatieven

Een overzicht van de Nederlandse Initiatieven die steun ontvangen uit ronde 6, voorzien van hun oorspronkelijke pitch, zie je hier. Meer feitjes over deze investeringsronde check je in onderstaande infographic.

DNI-Fund

Een kijkje binnen bij Facebook Reality Labs met levensechte avatars

De video’s van inside Reality Labs laten zien hoe Oculus/Facebook in de labs van Pittsburg door middel van VR en AR levensechte avatar-gezichten worden ontworpen. Dit doen ze onder de titel ‘the future of connection.’ De magie wordt ontwikkeld door een onderzoeksteam dat met behulp van Codec Avatar-technologie inmiddels meer dan 12 levensechte avatar-gezichten heeft gemaakt waarmee mensen in real-time een gesprek kunnen voeren.

Volgens Oculus/Facebook is dit een absolute primeur. Dit in tegenstelling tot VFX of videogames, waar ontwikkelaars realistische avatars hebben gemaakt in de post-productiefase. Het vereist een vorm van sociale VR om dit automatisch en real-time te doen.

​Apple Worldwide Developers Conference van 3 tot 7 juni in San Jose

Apple heeft bekendgemaakt dat de jaarlijkse Worldwide Developers Conference zal plaatsvinden in het McEnery Convention Center in San Jose van 3 tot en met 7 juni.

30 jaar WWDC

En het is een bijzonder event. Want het is alweer de dertigste verjaardag van dit toch belangrijke event op de kalender van Apple. Ook dit jaar komen weer de meest innovatieve en creatieve ontwikkelaars samen in San Jose. Nu er meer dan 1,4 miljard devices draaien op iOS, macOS, watchOS of tvOS geeft WWDC 2019 inzicht in de toekomst van deze platforms. Daarnaast kunnen deelnemers samenwerken met de Apple engineers achter de technologieën en frameworks waar ontwikkelaars op bouwen.

Laatste nieuwtjes

Op het podium van WWDC 2019 worden uiteraard weer de laatste nieuwtjes van Apple bekendgemaakt. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan het baanbrekende werk dat ontwikkelaars verrichten om nieuwe ervaringen te creëren op het gebied van machine learning, augmented reality en gezondheid en fitness.

Het programma dit jaar zit boordevol technische sessies, praktische workshops en gastsprekers om de ontwikkelaarscommunity van Apple en de nieuwe generatie appbouwers de kennis en tools te bieden waarmee ze hun ideeën kunnen realiseren.

Aanmelden voor het event

Ontwikkelaars kunnen vanaf nu tot en met 20 maart om 17:00 uur (PDT) toegangskaarten aanvragen via de WWDC-website. Deze kaarten worden door middel van een willekeurig selectieproces uitgegeven. Iedereen die een kaart heeft aangevraagd, zal uiterlijk 21 maart op de hoogte worden gebracht van de status van de aanvraag.

Livestream

Iedereen wereldwijd, van ontwikkelaars tot Apple liefhebbers, kunnen de conferentie ook gewoon thuis live streamen via de WWDC-app voor iPhone, iPad en Apple TV, en op de Apple Developer-website.

[Fotocredits © Apple]

SAP-blockchain maakt productieketen Bumble Bee Foods transparant

Bumble Bee Foods maakt de productieketen van zijn geelvintonijn transparant met behulp van SAP Cloud Platform Blockchain. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf wil met de technologie van SAP de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis ‘van oceaan tot bord’ verwerkt. Hiermee speelt het bedrijf in op de toegenomen behoefte onder consumenten aan meer transparantie in de voedselketen en de zekerheid dat deze duurzaam, veilig en met respect voor mens, dier en milieu is ingericht.

Consumenten kunnen met hun smartphone een QR-code op de verpakking van de vis scannen. Vervolgens krijgen ze inzicht in de reis die de vis aflegt vanuit de Indische Oceaan naar het schap. Bumble Bee Foods biedt openheid over de omvang van de vangst, het vangstpunt en de vloot die de vis heeft gevangen. Ook geeft de fabrikant informatie over de authenticiteit, versheid, veiligheid, Fairtrade-visserijcertificering en duurzaamheid van de betreffende vangst.

Ongevoelig voor fraude

Met blockchaintechnologie kunnen bedrijven als Bumble Bee Foods een supplychaingeschiedenis creëren die ongevoelig is voor fraude. Heimelijke aanpassingen zijn onmogelijk, omdat iedere partij zicht houdt op alle wijzigingen. Die informatie kunnen ze vervolgens delen met bijvoorbeeld consumenten en stakeholders uit de keten.

Met deze technologie kunnen wij het complete verhaal van iedere afzonderlijke tonijn vertellen aan de rest van de wereld. Ondertussen verzekeren we dankzij die transparantie een fatsoenlijke levensstandaard voor alle betrokkenen in de gehele keten. Consumenten weten bovendien zeker dat de vis vers is en dat hij eerlijk is ingekocht in lijn met onze verplichtingen tegenover de International Seafood Sustainability Foundation”, zegt Tony Costa, Chief Information Officer bij Bumble Bee Foods.

Nederlandse voedingsindustrie

Ook voor de Nederlandse voedingsindustrie zijn bovenstaande ontwikkelingen relevant. Ook hier groeit het milieubewustzijn en de vraag naar transparantie. Uit recent onderzoek blijkt dat 22% zich erg verantwoordelijk voelt voor zijn of haar ecologische voetafdruk. Volgens 39% van de consumenten is het met name aan fabrikanten om als eerste actie te ondernemen. Technologieën als blockchain kunnen helpen met het bieden van die transparantie en Nederlandse consumenten de garantie geven dat de visvangst en -verwerking volgens de geldende normen en standaarden plaatsvindt.

Revolutie

Deze toepassing is een voorbeeld van hoe blockchain een revolutie in de voedselindustrie teweegbrengt”, zegt Oliver Betz, wereldwijd voorzitter en Senior Vice President van SAP Innovative Business Solutions, onderdeel van SAP Digital Business Services. “Samenwerkingen als deze zorgen voor transparantie en traceerbaarheid in de hele voedselketen. Van de oceaan, via de koelketen, tot het magazijn, de winkel en ons bord. Door ondernemingen als Bumble Bee Foods te helpen versterken we consumentenvertrouwen en voldoen we aan vraag naar meer inzicht en openheid.

Bumble Bee Foods is het eerste bedrijf in deze sector dat SAP-blockchaintechnologie in zijn productie integreert. Meer weten? Check dan ook even onderstaande video.

Wat moeten we toch met spraakassistenten?

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik, een van Europa’s grootste online elektronicawinkels, blijkt dat we als consument geen flauw idee hebben wat we met spraakassistenten aan moeten. Ruim de helft van de ondervraagden weet niet hoe spraakassistenten in het dagelijkse leven kunnen worden gebruikt. We weten dus nog gewoon niet hoe ze werken. In andere landen is juist het bezwaar tegen het aanschaffen van een spraakassistent, veiligheid. In Engeland vreest ruim de helft van de ondervraagde consumenten dat ze gehackt worden.

Vrij beperkt ingezet

Spraakassistenten kunnen het leven een stuk eenvoudiger maken echter moeten we dan wel weten hoe we de digitale hulp optimaal in kunnen zetten. Momenteel gebruiken we de spraakassistent vooral om dingen op te zoeken op het internet. Meer geavanceerde toepassingen zoals het bedienen van de verlichting, de thermostaat of het doen van boodschappen worden maar zeer beperkt gebruikt. Natuurlijk kunnen ook webwinkels gebruik maken van spraakassistentie door de consument bijvoorbeeld hulp te bieden bij zijn of haar online aankopen. Denk bijvoorbeeld aan een check van de winkelvoorraad.

Natuurlijk kunnen spraakassistenten, welke we voornamelijk gebruiken via onze smartphone, het leven makkelijker maken en ons daadwerkelijk ondersteunen in het dagelijks leven. Consumenten blijken niet alleen slecht op de hoogte te zijn van de opties die de spraakassistent biedt, ze zijn veelal ook niet tevreden over de kwaliteit van deze technologie. Bijna de helft van de ondervraagde zegt dat hun spraakassistent de opdrachten niet begrijpt, of dat het apparaat niet slim genoeg is. Het verbeteren van de spraakherkenning is dan ook essentieel.

We zullen dus enerzijds meer kennis over spraakassistenten moeten krijgen en anderzijds zullen we de technologie moeten verbeteren en uitbreiden. Zo moet de technologie ook menselijke emoties gaan herkennen zodat hier ook op gereageerd kan gaan worden. We zijn er dus nog lang niet als het gaat om de inzet van spraakassistenten.

Na 7 april kan je navigatiesysteem wel eens de weg kwijt zijn

Niet schrikken maar na 7 april zou je inderdaad zo maar eens de weg kwijt kunnen raken als je gebruik maakt van GPS-navigatie. In de nacht van 6 op 7 april vindt een z.g. ‘GPS-omwenteling’ plaats. Dat is een redelijk complex en technisch verhaal maar in het kort kun je vergelijken met een oude auto waar vroeger de kilometerteller na 99.999 km weer oversprong op 0 km. Iets vergelijkbaars is nu dus aan de hand met het telsysteem van je GPS-navigatie.

Agentschap Telecom in Groningen

Heb je een navigatiesysteem in de auto, op je horloge of op het water, alle oude navigatiesystemen krijgen er meer te maken. Het Agentschap Telecom in Groningen waarschuwt nu al om je GPS-systeem nadrukkelijk te controleren na 7 april.

De voornaamste reden is dat de systemen een reset doen waardoor de communicatie tussen GPS-apparaten en satellieten mis kan gaan en bepaalde functies niet langer werken. GPS-apparaten kunnen ook traag worden als ze op zoek gaan de locatie van een satelliet en deze probeert te vinden op een plek waar hij in het verleden heeft gehangen. Om dit te voorkomen is het verstandig je GPS-apparatuur zoveel mogelijk als kan te updaten.

Bij twijfel, zoals bij oudere auto’s, kun je het beste contact opnemen met de helpdesk van het desbetreffende automerk. TomTom het populairste merk voor autonavigatie heeft een extra service op hun website geplaatst. Hier kun je het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Ook Renault, Garmin en Furuno geven tips op hun websites.

Smartphones en GPS apparaten na 2009 hebben geen last

Mensen die hun smartphone gebruiken voor navigatie hoeven zich geen zorgen te maken. Deze toestellen hebben alleen inmiddels moderne software die ook nog eens automatisch wordt bijgewerkt. Dat geldt in het algemeen principevoor alle navigatieapparatuur die de afgelopen tien jaar is gebouwd. Na deze reset duurt het vanaf nu 157 jaar voordat er weer een reset komt. Maar waarschijnlijk vliegen we dan al door de ruimte en gelden er anderen wetten.

Dit is Q ‘s werelds eerste genderneutrale stem

Tijdens SXSW in Austin (Texas) heeft Virtue het creatieve bureau van Vice Media, ‘s werelds eerste genderneutrale stem genaamd Q, aangekondigd. Deze ‘Voice’ moet een einde maken aan genderdiscriminatie in de technologie sector.

Volgens Virtue hebben techbedrijven een voorkeur voor een vrouwelijke stem in bepaalde scenario’s en een mannelijke stem voor andere doeleinden. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat gebruikers zich zo comfortabeler voelen en het de gebruiksvriendelijkheid verhoogd. De mannelijke stem zou vooral worden gebruikt in autoritaire rollen, zoals apps voor bankieren en verzekeren, en de vrouwelijke stem in dienstbare rollen, zoals Alexa en Siri.

Gendervooroordelen

Deze gendervooroordelen zouden doordringen tot de platformen die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven, terwijl ze gedateerde stereotypes versterken en de ontwikkeling van de perceptie van gender tegenhouden. Om hier een einde aan te brengen, werkte het Scandinavische team van Virtue samen met Copenhagen Pride voor de lancering van Q, dat dient als een voorbeeld van inclusiviteit en diversiteit binnen technologie.

Apple event op 25 maart, it’s Showtime

Apple heeft inmiddels officieel bevestigd dat er evenement wordt gehouden op 25 maart a.s. vanuit het Steve Jobs Theater in Cupertino. Als de geruchtenstroom klopt zal Apple waarschijnlijk haar eigen TV-streaming service en een Apple News abonnementsdienst gaan aankondigen.

Apple_showtime
Apple event op 25 maart, it’s Showtime

High-Tech in 2019: het WK Papieren Vliegtuigjes Gooien

Het is 2019, de wereld raakt langzaam in de ban van 5G wat er aan zit te komen en alles zal doen veranderen. Robots worden gewoon, in de industrie al breed geaccepteerd en straks ook in huis. AI en Augmented reality zullen de wereld nog meer veranderen en gaming en e-Sports krijgen inmiddels met Fortnite en League of Legends voetbalstadions vol. In die zelfde stadions worden dan ook nog eens Drone-competities gehouden waarbij Drones worden bestuurd door piloten met VR-brillen op. Dat is waar we nu staan.

WK Papieren vliegtuigjes gooien

En dan krijgen we dit bericht: Nederlandse kwalificaties WK Papieren Vliegtuigjes Gooien. Op 384 universiteiten in 61 landen strijden studenten om een ticket naar de finale van ‘Red Bull Paper Wings in Salzburg’. Je leest het twee keer maar het staat er echt. Er is in de wereld van high-tech blijkbaar, of gelukkig, nog steeds ruimte om te innoveren aan de basis. Want geef het eerlijk toe, kun jij een vliegtuigje vouwen wat 60 meter kan vliegen. Ik niet, wij niet, maar studenten van de Universiteit Twente, TU Eindhoven en TU Delft blijkbaar wel.

High-Tech in 2019: het WK Papieren Vliegtuigjes Gooien

Het is 2019, de wereld raakt langzaam in de ban van 5G wat er aan zit te komen en alles zal doen veranderen. Robots worden gewoon, in de industrie al breed geaccepteerd en straks ook in huis. AI en Augmented reality zullen de wereld nog meer veranderen en gaming en e-Sports krijgen inmiddels met Fortnite en League of Legends voetbalstadions vol. In die zelfde stadions worden dan ook nog eens Drone-competities gehouden waarbij Drones worden bestuurd door piloten met VR-brillen op. Dat is waar we nu staan.

WK Papieren vliegtuigjes gooien

En dan krijgen we dit bericht: Nederlandse kwalificaties WK Papieren Vliegtuigjes Gooien. Op 384 universiteiten in 61 landen strijden studenten om een ticket naar de finale van ‘Red Bull Paper Wings in Salzburg’. Je leest het twee keer maar het staat er echt. Er is in de wereld van high-tech blijkbaar, of gelukkig, nog steeds ruimte om te innoveren aan de basis. Want geef het eerlijk toe, kun jij een vliegtuigje vouwen wat 60 meter kan vliegen. Ik niet, wij niet, maar studenten van de Universiteit Twente, TU Eindhoven en TU Delft blijkbaar wel.

​De automatisering en technologische ontwikkelingen van koffiemachines

Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen worden de apparaten steeds slimmer en beter.

Volautomaten op de kantorenmarkt kunnen tegenwoordig bijna dezelfde kwaliteit behalen als de barista bij jou om de hoek. Het baristavak zal vooral gewaardeerd blijven vanwege de “personal touch” en haar creativiteit. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien welke technologische ontwikkelingen er gaande zijn binnen de koffiebranche.

Volautomatische koffiemachines

Een trend is dat er steeds meer volautomatische koffiemachines op de markt komen. Deze zijn geëvolueerd tot volwaardige computers met LCD displays die de mogelijkheid bieden om corporate presentaties te tonen. De koffiemachines hebben de mogelijkheid voor beheer op afstand, automatisch voorraadbeheer en draadloze betaalmogelijkheden. In de toekomst zullen er steeds meer geavanceerde en onbemande volautomaten aanwezig zijn in de coffee corners op de werkvloer.

De volautomatische koffiemachines ontzorgen bedrijven steeds meer. Dit soort machines kunnen automatisch een monteur naar de locatie sturen op het moment dat er een storing in het systeem plaatsvindt en sturen ook preventief monteurs op basis van gebruik. En als de koffie in de machine bijna op is, wordt die automatisch besteld en geleverd op de betreffende bedrijfslocatie.

Jura X8

De Jura X8 is een goed voorbeeld van een volautomatische koffiemachine. Deze koffiemachine is in staat het gehele spectrum van koffiespecialiteiten die met melk en melkschuim worden verfijnd, de volledige waaier van zwarte koffiespecialiteiten en de klassieke grote koffie te bereiden. Met deze machine kun je gemakkelijk 200 kopjes koffie per dag zetten.

Internet of Things

Internet of Things, je weet dat het eraan gaat komen. De eerste slimme koffiemachines zijn al op de markt. Dit zal de komende jaren verder gaan toenemen. Deze koffiemachines worden steeds smarter door middel van kunstmatige intelligentie.

De slimme koffiemachine is er een die meer dan alleen maar koffie maakt. De smart koffiemachine is een machine die het gebruiksgemak veel makkelijker maakt. Deze apparaten hebben veel mogelijkheden op het gebied van communicatie met een ander device, neem bijvoorbeeld een smartphone of smartwatch. In de koffiemachine zit een Wi-Fi functie die ervoor zorgt dat hij is verbonden met het internet.

Wakker worden wordt een stuk fijner met de zekerheid dat er beneden in de keuken al een kopje koffie op je te wachten staat. De slimme koffiemachine kan worden ingesteld op een vast tijdstip voor elke dag van de week of worden bediend met de smartphone. Maar als we nog verder gaan kijken naar Internet of Things en koffiemachines. Wat staat ons dan nog te wachten?

Machine learning

John Eichhorn van Eden Springs verwacht zelfs dat koffiemachines in de toekomst voorzien worden van gezichtsherkenning. “Ik verwacht dat koffiemachines in de toekomst je gezicht zullen herkennen en je bij voornaam zullen noemen om je vervolgens een goedemorgen te wensen. Het kan zelfs zover gaan dat de koffiemachine van te voren weet wat voor soort koffie je wilt hebben en alleen nog om bevestiging vraagt of hij de koffie voor je mag klaarmaken.”

Slimme koffiedrone

IBM heeft plannen voor een slimme koffiedrone. Het plan is om met de drone koffie of andere drankjes uit te gaan serveren op de werkvloer. Het apparaat is zelfs in staat om te signaleren of iemand behoefte heeft aan een cafeïneshot. Dit blijkt uit een zestien pagina tellende aanvraag van IBM bij het US Patent Office. Het verzoek komt al van eind december 2015, maar werd in augustus 2018 toegekend.

In de slimme koffiedrone zitten allerlei slimme technologieën verwerkt om de gemoedstoestand van mensen te kunnen lezen. Bijvoorbeeld camera’s en biometrische technologie. Zo zou de drone zelfstandig kunnen beslissen om een dubbele espresso te bezorgen bij iemand die blijkt te knikkenbollen. Degene moet de koffie dan zelf uit de houder halen aan de onderkant de koffiedrone.

drone

IoT in de praktijk: hoe hardware en software gekoppeld worden en nieuwe kansen biedt

In ons eerdere artikel over de staat van Internet of Things (IoT) vertelden we over de kansen en uitdagingen die er voor IoT zijn. En uit ons gesprek met Robbrecht van Amerongen, Head of IoT bij Conclusion, bleek in oktober 2018 al dat er kansen zijn voor veel bedrijven en ook overheden. Hij vertelde ons toen ook dat hij een uitdaging zag in het koppelen van verschillende devices die IoT data genereren. De expert praat ons nu weer bij over de ontwikkelingen en vertelt vol enthousiasme over een mooi praktijkvoorbeeld. Dit doet hij samen met Tim Noordhoek, CTO van ERIKS Digital.

Wij spreken beide heren over de samenwerking tussen Conclusion en ERIKS. Ook zijn we benieuwd wat de toegevoegde waarde van IoT voor hen is en, misschien nog wel belangrijker, voor die van hun klanten. Waarin zit de meerwaarde en welke positieve effecten heeft dit in de praktijk? Conclusion heeft invulling gegeven aan de vraag van ERIKS naar een IoT platform waarop zij, onafhankelijk van het soort machine of sensor, producten kan aansluiten. Sinds vorig jaar is het onderdeel IoT ondergebracht bij ERIKS Digital.

Hoe IoT door ERIKS wordt ingezet: Smart Asset Management, Condition Monitoring en Predictive Maintenance

Robbrecht trapt af: “ERIKS is de klant waarmee we echt een stap verder zijn gegaan. Zij hadden een case bij een van hun klanten en vroegen ons wat ze hiermee konden doen. Er moest data verzameld en gekoppeld worden.” In dit geval ging het om een grote graafmachine en de klant wilde beter kunnen voorspellen wanneer onderhoud of uitval te verwachten is. Het dashboard dat Conclusion samen met ERIKS heeft ontwikkeld geeft inzicht in de data van sensoren van ERIKS. Deze meten nu het niveau van het smeermiddel zodat er continu zicht is op de status van de machine, tijdig onderhoud verricht kan worden en minder downtime het gevolg is.

Tim vult aan: “Tegenwoordig zijn er verschillende basissystemen voor monitoring en dashboarding. De grootste uitdaging is het versturen van lokale sensordata naar een dashboard dat in de cloud draait. Conclusion heeft voor ERIKS een EDGE-oplossing gemaakt. Dit is een computer die in het veld staat en de brug slaat tussen machine en de cloud.” Vanuit de cloud wordt de dashboard oplossing aan de klant beschikbaar gesteld voor ‘condition monitoring en predictive maintenance’. Dit levert realtime inzicht in de situatie die uiteindelijk zorgt voor het kunnen doen van een steeds betere voorspelling en tijdig ingrijpen bij verstoringen.

De reactie van de klant op deze oplossing

De klant reageerde meteen enthousiast, vertelt Tim. “Hij kan nu inzien hoe elektromotoren functioneren en blijven monitoren. Grafieken met afwijkingen worden getoond, waarop geanticipeerd kan worden.” Op die manier kunnen we nu al preventief actie ondernemen en onverwachte uitval in de toekomst voorkomen. Robbrecht gaat verder: “We signaleren met deze oplossing eerder dat er iets niet goed gaat in het apparaat en in plaats van dat het stil staat en er inkomstenderving is, kan er ingegrepen worden.” Op een hoger niveau heeft ERIKS met IoT een beter inzicht in de conditie van het door hen geleverde en beheerde machinepark. Daarmee kan er voorspellend onderhoud gepleegd worden, alleen op de onderdelen die er op dat moment behoefte aan hebben. Dit heeft minder downtime tot gevolg, een lager energieverbruik, lagere Total Cost of Ownership (TCO) en minder kans op ongelukken. Dit vat ERIKS samen onder de dienst Smart Asset Management.

Niet alleen voor de klanten van ERIKS heeft het platform grote voordelen opgeleverd, het bedrijf is zelf ook heel blij dat ze een extra service aan kunnen bieden. “Het is een uitbreiding van ons service aanbod, een digitale transformatie en dit geeft ons een beter inzicht in processen bij de klant”, zegt Tim. Hierdoor heb je niet alleen meer contact met je klant, maar kun je de relatie ook beter sturen. En dat is voor ERIKS heel praktisch, zegt Robbrecht: “Zij weten hoe de apparatuur werkt en kunnen de klant adviseren over producten, maar krijgen ook meer zicht in wat de klant daarmee doet. Zo zien ze hoe zwaar apparatuur wordt belast en wordt op problemen voorgesorteerd. Dat kan voor hun klanten heel waardevol zijn en de aanschaf van deze oplossing kost vaak maar een fractie van wat het zou zijn als bijvoorbeeld een heel productieproces stilligt.” Tim beaamt dit en benadrukt dat het voordeel ook zit in de mogelijkheid buiten werktijd een geplande downtime in te lassen in plaats van ongepland. Daarmee worden enorme besparingen gerealiseerd.

iot-tech

De toekomst van gaming is augmented reality (AR)

Times are changing, sneller dan ooit en straks, als de belofte van 5G over ons neer daalt, zal de wereld nog sneller veranderen. Overal op de wereld zijn er inmiddels dagelijks projecten aan de gang omtrent 5G: Augmented reality (AR), virtual reality (VR), artificial intelligence (AI), machine learning en robotica. Al is dit voor veel mensen nog een te ver van mijn bed show.

Wie echter in de cirkel van technologie stapt: ziet meteen de vooruitgang die we boeken. Het is een compleet andere wereld: helemaal als je een VR- of AR-bril op je hoofd zet. Je komt terecht in een virtuele wereld en AR neemt je mee in de toekomst. Letterlijk stap je weg van de werkelijkheid. Een escape voor velen en een uitdaging voor vooral de game-industrie.

AR en gaming

Er is geen industrie in de wereld waar op dit moment zo snel veranderingen plaatsvinden als in de game industrie. Een van de belangrijkste bedrijven ter wereld op het gebied van communicatie en connectiviteit en voorloper van de uitrol van 5G is Ericsson. Het bedrijf is een voorloper als het gaat om het toepassen van nieuwe technologieën. Zij lieten onlangs tijdens een presentatie op MWC2019 zien hoever we al zijn met de ontwikkeling van AR en gaming.

Die keuze om vooral AR en gaming als case uit te vergroten heeft er alles mee te maken dat gamers als geen ander begrijpen hoe het is om uit te treden uit de werkelijkheid. Eenmaal met een bril op, en een console in de handen, treden zij binnen in een virtuele wereld, een nieuwe werkelijkheid. Ericsson deed de afgelopen maanden onderzoek naar videogames en in hoeverre augmented reality (AR) immersive gaming naar een hoger niveau kan tillen.

AR-gaming
De belangrijkste reden voor AR-gaming is ontspanning en vluchten van de werkelijkheid

Ook nieuwe FRITZ!-innovaties tijdens het Mobile World Congress

Tijdens het Mobile World Congress komen er naast de vele nieuwe smartphones nog een hele reeks andere populaire onderwerpen en producten aan bod. Van Kunstmatige intelligentie & Virtual Realty, tot 5G, autonoom rijden en WiFi.

Ook AVM was dus aanwezig in Barcelona en de communicatiespecialist uit Berlijn presenteerde daar het nieuwe productportfolio voor 2019. Met ondermeer 4 nieuwe Mesh-WiFi Repeaters en FRITZ!Box-modellen voor high-speed DSL, kabel, glasvezel en LTE. Deze beschikken allemaal over een nieuw ontwerp, nog krachtigere processors en draadloze prestaties voor iedere behoefte.

WiFi Repeaters

In 2019 introduceert AVM maar liefst 4 nieuwe Repeaters voor Mesh-WiFi. De eerste is de FRITZ!Repeater 3000, die dankzij de 3 frequentiebanden (tri-band) enorm krachtig is en een maximaal draadloos bereik heeft in grote ruimtes.

Met vier antennes in de 2,4 Ghz- en 5 Ghz-banden biedt ook de verwachte FRITZ!Repeater 2400 een maximaal bereik.

De FRITZ!Repeater 1200, met twee antennes per frequentieband, werkt gelijktijdig in beide frequentiebanden. Net als de FRITZ!Repeater 2400 is deze uitgerust met een gigabit LAN-poort.

Ten slotte is er de FRITZ!Repeater 600: onopvallend, compact en uitgerust met vier antennes in de 2,4-GHz-band. Deze Repeater past perfect in het stopcontact en zorgt zo voor een nog groter draadloos bereik.

Zoals je gewend bent van AVM zijn deze allemaal eenvoudig om aan te sluiten, maar is de techniek erachter wat meer complex en erg geavanceerd. Daarnaast blijf je altijd up to date aangezien alle devices automatische updates ontvangen. En met de bijbehorende WiFi zoeker krijg je altijd het beste resultaat van waar je een van de versterkers moet plaatsen. Zo blijft er geen plek in huis over waar je met een slecht WiFi-signaal zit.

Fritz-wifi-repeaters

Page generated in 10,195 seconds. Stats plugin by www.blog.ca