​Zweedse bosbouw zet robots in voor saaie klussen

Langdradige checks of geestdodende klussen? Dat is geen probleem voor vele Zweedse bedrijven; zij laten robots dit soort eentonige werkzaamheden uitvoeren. De banken in het land zijn druk bezig met het ontwikkelen van robotische klantenservices en chatbots, en modegigant H&M gebruikt kunstmatige intelligentie en big data om trends te voorspellen en hun logistieke strategie te verbeteren. De Zweedse bosbouw is het meest recente voorbeeld van een sector die kunstmatige intelligentie omarmt. Van het urenlang kijken naar houtpulp tot het gekookt is tot het opsporen van parasieten in het bos; deze nieuwe banen bij de Zweedse bosbouwbedrijven zijn absoluut niet voor ‘mensen’ bestemd.

Een machine raakt niet verveeld

Verpakkingsbedrijf BillerudKorsnas AB was een van de early adopters op het gebied van kunstmatige intelligentie inzetten bij productieprocessen. Het bedrijf gebruikt speciale technologie die duizenden diagrammen analyseert om te bepalen hoe lang hout chips moeten koken voordat ze in pulp veranderen. In theorie zou dit werk ook handmatig gedaan kunnen worden, maar het vinden van iemand die dagenlang alleen maar naar diagrammen moet kijken, is lastig. “Een machine kan grote hoeveelheden data bekijken en snel patronen vinden. Mensen vinden dit simpelweg te geestdodend. Wij willen liever dat onze medewerkers zich focussen op andere dingen” aldus Olle Steffner, directeur van het bedrijf.

Voordelen

Het gebruiken van kunstmatige intelligentie voor eentonige taken brengt vele voordelen met zich mee. Met name het vervangen van duur lichamelijk werk door robotisering speelt een grote rol, maar ook het verminderen van de tijd dat machines niet worden ingezet bij het productieproces tijdens onderhoud. Dat vertelt Joakim Wahlqvist, AI ontwikkelaar bij het consultancybedrijf Sogeti.

Robot versus kever

Sogeti heeft samen met de grootste bosbeheerder van Zweden, Svaeskog AB, algoritmes ontwikkeld die zichzelf leren hoe ze sporen van de letterzetter kever moeten herkennen. Deze insecten kunnen in grote getale bomen aanvallen en ernstig verzwakken. Schade door deze kever kan oplopen tot wel 6 miljard kronen (gelijk aan 622 miljoen dollar) – kunstmatige intelligentie kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van deze aanvallen.

Of Staatsbosbeheer in Nederland ook robots wil gaan inzetten, is vooralsnog onbekend. Hoewel ons land licht voorop loopt bij het gebruiken van kunstmatige intelligentie in de bedrijfswereld, investeert de overheid er weinig in.

Apple komt met nieuwe versie van MacBook Pro

Apple brengt twee nieuwe versies van de MacBook Pro op de markt. Het gaat om een update van de 15-inch MacBook Pro en de 13-inch MacBook Pro met Touch Bar. De nieuwe modellen moeten veel sneller werken, zo stelt Apple in een persbericht: “MacBook Pro levert nu twee keer snellere prestaties dan een quad-core MacBook Pro en 40 procent meer prestaties dan een 6-core MacBook Pro, waardoor dit de snelste Mac-notebook ooit is.” De nieuwe ‘Pro’s’ hebben ook een vernieuwd toetsenbord en we hopen maar dat deze voor minder klachten zorgt.

Half miljoen Nederlandse huishoudens heeft een slimme speaker

Er komen steeds meer slimme speakers op de markt en waarschijnlijk zet die ontwikkeling nog wel even door. De populariteit neemt namelijk toe en het aantal smart home innovaties ook. In ons land worden ze nog niet massaal gebruikt. Inmiddels heeft een half miljoen Nederlandse huishoudens een slimme speaker in huis. Deze cijfers blijken uit de derde editie van de Smart Home Monitor, uitgevoerd door Multiscope.

Virgin Galactic gaat dit jaar nog eerste commerciële ruimtevluchten uitvoeren

Heb je er altijd al van gedroomd om een ruimtevlucht te maken? Als je een slordige $ 250,000 hebt, dan kan je wens dit jaar nog in vervulling gaan. Virgin Galactic maakte in februari een geslaagde testvlucht met de eerste passagier en nu kondigt het aan nog dit jaar te starten met commerciële vluchten. Ruimtetoerisme wordt hiermee werkelijkheid, al is dat voorlopig alleen weggelegd voor de rijken der aarde.

De oprichter van Virgin Galactic, miljardair Richard Branson, vertelde dat het hoofdkwartier van het ruimtevaartbedrijf in New Mexico komt. De ‘basis’ is nu nog in California.

​Reizigers zijn steeds vaker op zoek naar een unieke reiservaring

Met de komst van het internet is de manier waarop we reizen compleet veranderd. Door de enorme hoeveelheid aanbieders en een continue stroom aan informatie, zien consumenten vaak door de bomen het bos niet meer. Het kost veel tijd om alle mogelijkheden zelf te onderzoeken en dat verklaart meteen de populariteit van boekingswebsites die prijzen vergelijken. Maar we willen als reiziger wel een unieke reiservaring én verblijven op authentieke plekken. Op welke manier vind je dan toch de reis die bij je past?

De mogelijkheden zijn eindeloos

Voordat we via het internet onze reizen boekten, stapten we een reisbureau binnen en legden onze wensen op tafel. Vervolgens zochten andere mensen voor je uit wat de beste deal was, waarna jij de tickets en vouchers in een dikke envelop mee naar huis kreeg. Online inchecken voor een vlucht was nog niet mogelijk, dus was je uren van tevoren op het vliegveld aanwezig. In 2019 doen we dat allemaal heel anders, want de mogelijkheden zijn inmiddels eindeloos en als reiziger vergelijk je graag veel opties. Binnen een paar minuten boek je zelf een vlucht en accommodatie. Het is dan wel zo handig als je alle voor jou relevante informatie binnen handbereik hebt.

Nieuwe generaties boeken niet alleen een reis, maar ook een ervaring

Booking.com heeft meer dan 28 miljoen accommodaties op 147.000 bestemmingen wereldwijd en 173 miljoen gastreviews. De afgelopen 20 jaar hebben ze veel inzicht gekregen in data en trends en ook in de verschuivingen van de behoeftes die reizigers hebben. De reiziger van vandaag zoekt niet alleen een reis, maar ook een unieke ervaring. Het wordt voor hen steeds belangrijker om authentieke plekken te bezoeken, waar veel te beleven is. De behoefte aan standaard reispakketten neemt af.

Bijzondere accommodaties en activiteiten

Huizen en appartementen zijn voor veel reizigers steeds vaker een alternatief voor een hotel. Juist omdat je als reiziger dan even onderdeel uitmaakt van een andere cultuur en het een meer intieme beleving is dan verblijven in een groot hotel. Bij Booking.com zien ze die behoefte ook duidelijk verschuiven, zo zegt Eric Bergaglia, Senior Director of Product: “Met zo ongelofelijk veel keuze, kan de reiziger zich laten leiden door de verbeelding en nieuwsgierigheid. Als je wilt kamperen in een iglo, relaxen in een yurt of slapen in een boomhut, dan kan dat.”

in2thewildtinyhouse
Overnachten in een Tiny House.

​Technologische trends bepalen steeds vaker hoe we reizen

De afgelopen 20 jaar hebben technologische ontwikkelingen de manier waarop we reizen blijvend veranderd. Voor het boeken van een reis ging je vroeger naar een reisbureau. Thuis bladerde je alvast door reisgidsen en bekeek uitgebreid de korrelige foto’s van de bestemming. Om te weten hoe duur het was, bestudeerde je de aparte brochure waarin de prijzen stonden. Hoe anders verloopt het uitzoeken en boeken van een reis anno 2019. Uit recent onderzoek is gebleken dat 74% van de mensen tegenwoordig online hun reis boekt.

Van autohuur tot vliegticket

De meeste consumenten boeken hun reis online, van het huren van auto, het boeken van vluchten en verblijf tot toegangskaarten voor musea. Halverwege de jaren ’90, toen het internetgebruik flink begon toe te nemen, verschenen de eerste boekingswebsites online. Ineens was het mogelijk om zelf vluchten en hotels te boeken, in plaats van naar een reisbureau te gaan. Inmiddels zijn een aantal van deze websites uitgegroeid tot gigantische techbedrijven, met een miljardenomzet en klanten over de hele wereld.

Artificial Intelligence maakt reiservaring persoonlijker

AI (Artificial Intelligence) heeft gezorgd voor enorme veranderingen in het reizen. Dankzij slimme technologie krijgen we als consument steeds vaker een op maat afgestemde reiservaring. De systemen leren zelf en stemmen het aanbod steeds beter af op de behoeftes die je hebt als reiziger, dat noemen we machine learning (ML).

Bij Booking.com, leider in reistechnologie met 17.500 medewerkers verdeeld over 200 kantoren, zijn ze continu bezig met het verbeteren van de ML. “Elk aspect van een reis die een bezoeker samenstelt, wordt op Booking.com op een of andere manier verbeterd door machine learning”, vertelt Onno Zoeter, Principal Data Scientist van Booking.com. “Onze teams werken met zeer grote datasets en trainen diverse ML-programma’s die op de achtergrond draaien om klanten te helpen met suggesties voor bestemmingen, de beste plek om te verblijven en het vertalen van reviews.”

Geavanceerde technologie zorgt voor een gestroomlijnde klantbeleving

Net zoals veel andere bedrijven, is het voor Booking.com belangrijk om een gestroomlijnde klantbeleving te bieden. Zeker in de e-commerce business en reisindustrie is dit essentieel. De reiziger wil het liefst alles via apps en de smartphone regelen. Dus wil Booking.com ervoor zorgen dat, zonder de app te verlaten, alles voor je reis daar te regelen is. Daarom regel je via de app ook meteen transfers van en naar het vliegveld en krijg je QR-codes voor attracties zodra je aankomt op de bestemming. Deze tijd kun je als reiziger dan mooi besteden op je bestemming. Gemak dient de mens.

booking-travel-amsterdam

​Tech-revolutie in China: ‘We moeten nu in actie komen’

China is in een recordtempo uitgegroeid tot een technologische mastodont. Het Aziatische land is de bakermat voor innovaties op het gebied van machine learning en AI. Het Westen staat erbij en kijkt ernaar. “We kunnen niet afwachten en niets doen, want dan zijn we over enkele jaren van ze afhankelijk”, waarschuwt de Deense journalist, auteur en China-expert Christina Boutrup tijdens het SAP ExecutiveDigitalExchange evenement in Amsterdam.

In haar nieuwste boek ‘The Great Tech Revolution’ beschrijft Boutrup de groeiende machtspositie van China op de technologiemarkt. Veel van die Chinese ontwikkelingen zijn voor het Westen relatief onzichtbaar. “De meeste ontwikkelingen vinden plaats binnen de eigen landsgrenzen. Maar inmiddels kijken steeds meer Chinese bedrijven over de grens. Een groeiend aantal organisaties heeft zijn zinnen gezet op expansie in het buitenland.”

Made in China 2025

In die expansiedrift weten ze zich gesteund door de Chinese overheid. Het overheidsproject ’Made in China 2025’ heeft als doel het Aziatische land te laten uitgroeien tot frontrunner in de hightechindustrie. “Als ze die positie bundelen met hun vermogen om goedkoop te produceren, dan hebben we in het Westen een groot probleem. We verliezen niet alleen onze eigen marktpositie, maar lopen we ook het risico enorm afhankelijk te worden van Chinese technologie en diensten.”

Voorbeelden van die technologische superioriteit zijn er genoeg. Chinese bedrijven lopen bijvoorbeeld mijlenver voor op het gebied van social commerce, een fenomeen dat nog vrijwel onbekend is in het Westen. Een goed voorbeeld is een nieuwe app die momenteel in populariteit groeit als kool: Pinduoduo. De app moedigt gebruikers aan medestanders te vinden voor gezamenlijke aankopen. Zijn er genoeg medestanders gevonden, dan kunnen ze samen de producten met enorme kortingen tot wel 90 procent kopen.

Een slim mechanisme dat momenteel de e-commercemarkt in het Aziatische land volledig op zijn kop zet. Giganten als JD.com en Alibaba zien het met lede ogen aan. Zo’n drie jaar na oprichting heeft Pinduoduo meer dan 400 miljoen gebruikers en een waarde van ruim 17 miljard euro.

AI en ML

Veruit de grootste voorsprong heeft China momenteel op een ander gebied: kunstmatige intelligentie. De belangrijkste driver van ontwikkelingen op dit gebied is de Chinese overheid. De eenpartijregering heeft met allerlei AI-gedreven projecten zijn grip op de Chinese samenleving verstevigd. “Overal hangen camera’s, aangesloten op systemen vol burgerdata. Zo sporen ze voortvluchtige criminelen op, en spotten ze verkeersovertreders.”

De overheid experimenteert volop met het beruchte sociaal kredietsysteem, waarbij burgers worden beoordeeld op ‘goed gedrag’ in de openbare ruimte. Een teveel aan strafpunten kan resulteren in uitsluiting van de huizenmarkt, of bijvoorbeeld tot beperkingen van de kredietmogelijkheden. Ook scholen experimenteren met het monitoren van hun leerlingen. Met behulp van algoritmen bepalen ze welke leerlingen een actieve houding hebben in de les, en welke er met de pet naar gooien.

Chinezen gebruiken ID-checks via gezichtsherkenning voor de gekste dingen. Bijvoorbeeld voor het kopen van een kaartje in het OV, of voor het betalen in een winkelcentrum. Slimme spiegels in fashionwinkels herkennen klanten en geven modeadviezen. Zelfs in openbare toiletten is gezichtsherkenning aanwezig. Toiletpapier krijg je alleen na een gezichtsscan. Zo voorkomen ze diefstal van wc-rollen.”

Privacyzorgen?

Onder de oppervlakte van al die technologische hoogstandjes loert een gevaar. Privacy en mensenrechten staan onder grote druk. Toch maakt de gemiddelde Chinese burger zich over dat privacyaspect minder zorgen dan wij. “Ze zijn gewend dat de overheid overal meekijkt en -luistert. Het geeft hen ook een gevoel van veiligheid. De overheid claimt dat ze een terrorist in de openbare ruimte binnen drie minuten kunnen opsporen. Dat is vermoedelijk geen overdrijving.”

“Het is de vraag of de manier waarop de Chinese overheid omgaat met privacy houdbaar is”, werpt Boutrup op. “Diverse machtige en steenrijke leiders in de Chinese zakenwereld hebben zich inmiddels uitgesproken tegen deze praktijken. Daarnaast heeft de Chinese overheid een nieuwe standaard rondom dataprivacy ingesteld, geïnspireerd door de GDPR. Wanneer bedrijven te veel inbreuk maken op de dataprivacy van burgers, dan kan de overheid mogelijk hoge boetes opleggen. De overheid zal zelf nooit kunnen voldoen aan zijn eigen spelregels, maar bedrijven hebben dus niet helemaal vrij spel.”

Tijd voor actie

Deze positieve ontwikkelingen zijn als het aan Boutrup ligt geen reden voor passiviteit. “Als hun 2025-plan lukt, dan zijn wij voor allerlei zaken afhankelijk van Chinese technologie. Bijvoorbeeld voor connectiviteit, voor gezondheidszorg, voor automotive. Nu is het moment om in te grijpen en te voorkomen dat China ons over enkele jaren in de tang heeft.” Boutrup geeft hiervoor een aantal tips:

1. Leer van de meester

In China hanteren ze een voor hen belangrijk uitgangspunt: leer van de meester. “Hun hele cultuur is met dat idee doordrenkt. We kennen het uit de martialartsfilms, waar leerlingen eindeloos de stijl en bewegingen van hun meester imiteren tot ze de kunst tot in perfectie beheersen. Dat uitgangspunt hanteren ze op veel meer gebieden, waaronder in het bedrijfsleven. China is ijzersterk in het kopiëren van succesvolle concepten. Ze nemen uit bestaande vindingen de beste aspecten en bouwen daarop voort tot hun eigen product het origineel overstijgt.

Denk aan hun eigen alternatieven voor WhatsApp: WeChat. Het platform van de Chinese techgigant Tencent is begonnen als een soort kopie van WhatsApp, maar is inmiddels veel geavanceerder. Chinezen doen er alles mee. Daten, kaartjes kopen voor het theater, mobiel betalen. Dat is hun kracht: ze pakken de beste aspecten van een bestaand concept. Ze bouwen dat vervolgens ofwel goedkoper na, of verbeteren het tot iets dat het origineel ver overstijgt.”

In het Westen hebben we niet zoveel op met dat kopieergedrag. Volgens Boutrup een gemiste kans. “Westerse bedrijven moeten altijd per se uniek en onderscheidend zijn. Dat krijgen we al vanuit het onderwijs mee. Daar is op zich niets mis mee, maar we maken het ons daarmee wel erg lastig. Het overnemen van goede ideeën en daarop voortborduren, zoals Chinese bedrijven dat ook doen, is veel eenvoudiger.”

2. Ga data verzamelen in China

Als westers techbedrijf kun je aardig het gevoel hebben dat je in de tang zit. China kan goedkoper produceren, en in Europa hebben we strenge privacyregels. “Zolang China nog geen uitgekristalliseerde privacywetgeving kent, kun je daar als bedrijf je voordeel uit halen. De komende jaren kun je daar enorme hoeveelheden data verzamelen, die data naar Europa brengen en zo je innovatie versnellen. Nu kan het nog, over enkele jaren is de privacywet daar wellicht ook actief. En dan is het te laat.”

Als voorbeeld van een kansrijke sector voor vestiging in China noemt Boutrup de gezondheidszorg, en dan met name de medicijnindustrie. “China heeft niet de knowhow en de ervaring in deze sector om op eigen kracht uit te groeien tot wereldspeler. Daarom heeft de overheid het voor westerse spelers uit deze branche erg aantrekkelijk gemaakt om zich in China te vestigen. Dat biedt natuurlijk kansen, al is het wel uitkijken dat China via deze weg niet alsnog uitgroeit tot frontrunner op dit gebied.”

3. Houd vast aan onze eigen ethiek

Europa neemt met de GDPR een unieke positie in op het wereldtoneel. Nergens anders is privacy zo belangrijk als hier. Die positie moeten we als het aan Boutrup ligt vooral vasthouden. Ook al remt het innovatiesnelheid. “Langzaam is goed. Wij ontwikkelen misschien op een lager tempo dan de Chinezen, maar we doen het wel vanaf het begin af aan op de juiste manier. In China gaat de ontwikkeling veel sneller, maar zij staan pas achteraf stil bij de ethische consequenties. China kan veel leren van de manier waarop Europese technologiebedrijven als SAP omgaan met privacy en ethiek. Daar moeten we dan ook vooral aan vasthouden.”

4. Zoek de samenwerking op met Chinese bedrijven

Volgens Boutrup moeten we veel vaker de samenwerking opzoeken met Chinese techbedrijven. Andersom gebeurt dit al, en met goede redenen. “Zo heeft Tencent enkele maanden geleden actief de samenwerking opgezocht met Lego. Het Deense bedrijf staat bekend om zijn sterke focus op ethiek en de bescherming van privacy van kinderen. Dat heeft de interesse van het Chinese bedrijf gewekt. Wij moeten op onze beurt niet bang zijn van hen te leren en ook zelf het initiatief nemen. Er liggen veel kansen in China. Bovendien kunnen we zo invloed uitoefenen op hun technologieën en diensten die wellicht in de nabije toekomst van enorm van belang zijn voor onze maatschappij. We kunnen er via deze weg onze ethische stempels op drukken.”

5. Bescherm de eigen gouden eieren

Een van de manieren waarop China naar de Made in China 2025-doelen toewerkt, zijn overnames van Europese bedrijven. Een goed voorbeeld is de overname van het Duitse bedrijf Kuka. “Kuka was als een toonaangevend roboticabedrijf precies het soort high-end Europees productiebedrijf dat volgens velen niet aan de Chinezen en hun groeiende ambities in de wereld van de automatisering moest worden verkocht.

Die overname was een wake-upcall voor politici als Angela Merkel, die opriepen tot maatregelen om de eigen markt te beschermen. Terecht, als dit soort Industrie 4.0-bedrijven in Chinese handen terechtkomt, waar kunnen we hier dan nog aan verdienen? Wat mij betreft is het verstandig een EU-board aan te stellen die investeringen vanuit China beoordeelt. Zodat ze niet al onze gouden eieren afpakken.”

Meer weten over intelligent technologieën, wat ze betekenen en wat uw organisatie hiermee kunt bereiken? Bekijk de webcast.

Japan onthult snelste kogeltrein

Met een neus van maar liefst 22 meter lang is het nieuwste model Shinkansen (bullet train / kogeltrein) uit Japan een bijzondere verschijning. De snelheid waarmee de trein zichzelf kan verplaatsen? 400 kilometer per uur. Even ter vergelijking, de Thalys rijdt in Nederland zo’n 160 kilometer per uur (en kan in Frankrijk op speciale trajecten maximaal 320 kilometer per uur rijden).

De Alfa-X is de naam van deze nieuwe trein en heeft 10 elektrische wagons gemaakt door Kawasaki Heavy Industries en Hitachi. De neus van de trein is niet om esthetische redenen zo ontzettend lang gemaakt, maar om aerodynamische redenen. Op deze manier moet de trein beter met de hoge snelheden om kunnen gaan, de druk en geluiden worden verminderd op het moment dat de trein door een tunnel gaat.

Naast dat de trein getest wordt met deze 22 meter lange neus, wordt er ook een prototype met een neus van ‘slechts’ 16 meter getest. Druk en geluidsniveaus worden getest van beide neuzen, om er achter te komen wat het meest passende design is voor de trein.

​Eerste bio-zonnepaneel moet luchtverontreiniging Londen tegengaan

In de strijd tegen luchtverontreiniging heeft Londen een primeur te pakken. Het eerste bio-zonnepaneel moet in de Engelse stad de lucht gaan zuiveren. De wetenschappers achter de technologie zijn ervan overtuigd dat hun ‘bio-blad’ het werk van 100 bomen kan doen op de ruimte van één. Dat is van vitaal belang voor alle grote steden over de hele wereld.

Afgelopen jaar liet de nieuwe wereldluchtkwaliteitsindex zien dat luchtverontreiniging wereldwijd de meeste doden tot gevolg heeft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan er jaarlijks 4,2 miljoen mensen dood aan luchtverontreiniging. Daarbij leeft 91 procent van de wereldbevolking op een plek waar de limieten van de verontreiniging worden overschreden.

Met dat alles in het achterhoofd hebben Imperial College London en de biochemische techstart-up Arborea de handen ineengeslagen. Samen testen ze de technologie van het bio-zonnepaneel. Dat doen ze op de White City Campus in West-Londen. Met deze test proberen ze in echte omstandigheden aan te tonen hoe duurzame oplossingen voor milieu en het sociale leven kunnen werken.

Algen

Een van de belangrijkste innovaties voor het ‘biosolar’ blad zijn algen. De onderzoekers van Arborea hebben een kweeksysteem ontwikkelt waar ze microscopische planten zoals mirco-algen en fytoplankton kunnen laten groeien op oppervlaktes die lijken op een zonnepaneel. Die kunnen geïnstalleerd worden op het land, gebouwen en eigenlijk overal waar er een dak is. Dit alles om rondom die plek de luchtkwaliteit te verbeteren.

De oprichter en CEO van Arborea, Julian Melchiorri, zegt hierover: “Mijn doel toen ik Arborea oprichtte was om klimaatverandering aan te pakken maar ook aanverwante problemen met ons voedselsysteem te tackelen. Zo is de bijvangst van dit project dat deze plant gezonde voedseltoevoegingen produceert terwijl ook de lucht wordt gezuiverd.”

Ruimtegebrek

In veel grote steden is het gebrek aan ruimte evident. Vandaar dat er met argusogen gekeken wordt naar dit project van Arborea in Londen. De bio-zonnepanelen nemen weinig ruimte in beslag en kun je zo groot of klein maken als jezelf wil. In de grote steden hoeft er zodoende geen extra ruimte voor vrij gemaakt te worden. Er hoeft alleen maar gezocht te worden naar daken die nergens voor gebruikt worden.

Professor Neil Alford van het Imperial College vult aan: “Luchtverontreiniging in Londen is onze meest urgente uitdaging. Imperial is vastbesloten om duurzame en veerkrachtige oplossingen te vinden. De samenwerking met Arborea is een uitgelezen mogelijkheid om de kracht van ‘cleantech’ te illustreren.”

Fashion Flair: modecollectie ontworpen door Artificial Intelligence op een smartphone

Welkom in de wereld van Artificial Intelligence (AI) al klinkt het toch nog een beetje onwennig als je beweert dat een mode collectie door een van de grote namen in de wereld van Fashion & Glamour, Anna Yang (o.a. ontwerpster voor Lady Gaga en Noah Cyrus) een nieuwe collectie heeft ontworpen met behulp van een Huawei P30 Pro, een smartphone dus.

Huawei zet vol in op Artificial Intelligence (AI) Artificial, zeker na de lancering van hun Huawei P20 en P30 Pro smartphones die beide zijn uitgerust met slimme camera’s in combinatie met AI. Nu houden ze bij Huawei sowieso wel van een stuntje want een paar maanden geleden durfde de Chinese smartphone gigant het aan om wat extra inhoud te geven aan AI en schaamteloos Schuberts ‘unfinished symphony’ maar even af te maken. Als je wilt overtuigen doe het dan maar gelijk goed hebben ze gedacht al vinden sommige muziekliefhebbers het schande dat je dit meesterwerk door een smartphone durft te laten componeren.

Fashion_Flair_2

Zo verdienden de vijf grootste techbedrijven hun geld in 2018

Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook – Bij elkaar was hun omzet in 2018 maar net iets lager dan het Bruto Binnenlands Product van Nederland. Maar waar verdienen deze bedrijven nu het meeste aan?

Visual Capitalist maakte – net als met de gegevens van 2016 – een Infographic met informatie over waar het geld van de vijf grootste techbedrijven vandaan komt.

Samen zijn de vijf techbedrijven goed voor meer dan 800 miljard in omzet in 2018. In totaal was er een winst van 139 miljard. Drie van de vijf verdienen voornamelijk geld met een product dat ze aan jou verkopen. De andere twee bedrijven (Google en Facebook) halen de grootste omzet doordat jij hun services ‘gratis’ gebruikt.

Het belangrijkste nieuws van Google I/O 2019

Google I/O is de jaarlijkse conferentie van Google die plaatsvindt in San Francisco (Californië). De Ietters I en de O staan voor input en output, maar ook voor “Innovation in the Open”. Belangrijkste Onderwerpen zijn Android, Chrome, Google Home , Chrome OS, API’s en de Google Web Toolkit. De conferentie kan het beste worden vergeleken met de Worldwide Developers Conference van Apple en is mede door de rol die Google speelt in ons dagelijks leven een jaarlijks hoogtepunt.

Google I/O is vandaag begonnen met een keynote. Naast de video van deze keynote vindt je hierondert ook de belangrijkste aankondigingen van vanavond.

Apple gaat ervoor zorgen dat snelheid verbetert met iOS 13

Begin juni vindt de WWDC plaats, een conferentie voor ontwikkelaars en Bloomberg meldt dat Apple dan een aantal updates zal onthullen voor de besturingssystemen iOS, macOS en watchOS. Hoogtepunten zijn de updates voor iOS 13, waarbij de belangrijkste iPhones-apps een upgrade krijgen. Kaarten, Herinneringen en Berichten zullen vernieuwd worden en de snelheid verbetert. Sinds de lancering van de iPhone in 2007 heeft Apple ieder jaar zijn mobiele besturingssysteem vernieuwd. De nieuwe updates zorgen er steeds voor dat gebruikers van de besturingssystemen toegang krijgen tot de nieuwste services zoals Apple Music en het nieuwe Apple Video.

iOS 13 wordt sneller en krijgt een ‘cleanere’ look

Met iOS 13 moet de snelheid van je iPhone of iPad verbeteren en het aantal bugs afnemen. Een aantal functies die vorig jaar al gepland waren, zijn inmiddels verder uitgewerkt, waaronder ondersteuning voor 5G-netwerksnelheden. We gaan nieuwe animaties zien bij het openen en sluiten van apps en de widgets aan de linkerkant van het startscherm krijgen een ‘cleanere’ look.

In het Control Center krijg je snel toegang tot een donkere modus, met een zwarte en grijszwarte interface, die ideaal is voor weergave als je zelf in een donkere omgeving bent. Apple test een nieuwe optie voor het toetsenbord, waarmee je als gebruiker kunt swipen over het toetsenbord om woorden te typen. Op Android-toestellen zijn hiervoor vaak al meer mogelijkheden beschikbaar.

De Apple-app Gezondheid gaat op de schop. Dagelijkse activiteiten worden beter weergegeven en er komt een nieuwe functie ‘gezondheid van het gehoor’, die aangeeft hoe hard je muziek afspeelt. Daarnaast komt er een uitgebreide menstruatiecyclus-tracking. Een betere communicatie van de app Herinneringen met takenlijsten moet ervoor zorgen dat je efficiënter to-do lijsten kunt maken en afvinken.

Updates voor Mac

Voor Mac-gebruikers komt Apple met macOS 10.15 en de grootste verandering is de mogelijkheid om iPad-apps op laptops en desktops te laten draaien. De Podcast-app en nieuwe Find my Friends-app wordt dan ook gemakkelijk om op de Mac te zetten. En wil je weten hoeveel tijd je op je Mac hebt doorgebracht? Ook de functie schermtijd komt beschikbaar in het nieuwe macOS. Volgens geruchten komt er een aparte Muziek-app, los van het huidige iTunes. Naast alle software-updates zou het zomaar eens kunnen zijn dat Apple tijdens de conferentie een vernieuwde Mac Pro-desktopcomputer debuteert.

watchOS krijgt eigen App Store

Ben je in het bezit van een Apple Watch? Niet alleen kun je nu een ECG maken met je horloge, straks krijgt het zelfs een eigen App Store. Op dit moment moeten apps via de gekoppelde iPhone worden geïnstalleerd. De dictafoon-app wordt ook beschikbaar op watchOS. Gebruik je je Apple Watch tijdens het sporten? Dan kun je straks ook luisterboeken opzetten via een Apple Books-app. De menstruatie-kalender komt ook beschikbaar voor de Apple Watch, net als een reminder voor het innemen van medicatie.

De conferentie vindt plaats van 3 t/m 7 juni, dus over een maand weten we meer.

LEGO introduceert nieuwe Star Wars kit

LEGO doet inmiddels al jaren goede zaken met de Star Wars-lijn en blijft hiervoor nieuwe dingen ontwikkelen. Het Deense bedrijf kondigde gisteren, op de Star Wars-dag, aan dat er een LEGO star Wars Boost Droid Commander-set in de maak is voor kinderen. De speciale kit is ontworpen voor de kinderen die hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken door meer LEGO-stukken te bouwen met behulp van de nieuwste technieken. Met de nieuwe set bouwen kinderen zelf drie klassieke robots uit de serie.

LEGO introduceert nieuwe Star Wars kit

LEGO doet inmiddels al jaren goede zaken met de Star Wars-lijn en blijft hiervoor nieuwe dingen ontwikkelen. Het Deense bedrijf kondigde gisteren, op de Star Wars-dag, aan dat er een LEGO star Wars Boost Droid Commander-set in de maak is voor kinderen. De speciale kit is ontworpen voor de kinderen die hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken door meer LEGO-stukken te bouwen met behulp van de nieuwste technieken. Met de nieuwe set bouwen kinderen zelf drie klassieke robots uit de serie.

Page generated in 1,238 seconds. Stats plugin by www.blog.ca