​Deze AI kan de toekomst van een video voorspellen

Stel je voor dat je een video schiet van een bal die in een basket gaat, maar je drukt per ongeluk te vroeg op ‘stop’. Normaliter is het dan een kwestie van: jammer, of vragen over de basketballer opnieuw de bal kan gooien. Dat kan wel eens verleden tijd zijn, want er is nu AI ontwikkeld die je video alsnog voor je kan afmaken.

Video’s voorspellen

Het geldt natuurlijk niet voor alle video’s, zeker niet wanneer er iets onverwachts gebeurd, maar in principe kan deze kunstmatige intelligentie de toekomst voorspellen. Het kan inschatten hoe een weg eruit zal zien, hoe een bal door de lucht verder vliegt, enzovoort. Knappe koppen bij Google, de University of Michigan en Adobe hebben samen een indrukwekkend algoritme bedacht dat zo goed kan inschatten, dat het dus zelfs een video afmaakt.

Je zou denken dat deze technologie zich vooral beroept op het kunnen inschatten van optische bewegingen, maar dat is niet het geval. De researcher maximaliseren vooral het neurale netwerk om zo de videovoorspelling meer accuraat te maken. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van bestaande SVG-architectuur (stochastic video generation, oftewel: architectuur waarbij de opvolging van toevalligheden centraal staat) en tech die weergeeft wat er onzeker is aan de toekomst.

25 frames

Na veel trainen is het gelukt. Er werd gekeken naar hoe een bepaald object zich beweegt, maar ook naar structurele bewegingen en wanneer iets bijvoorbeeld maar gedeeltelijk zichtbaar is. Uiteraard is het ene makkelijker te voorspellen dan het andere. Toch wist de technologie 25 frames goed te kunnen voorspellen. Je ziet hieronder het resultaat:

AI die de toekomst van een video voorspelt

Gratis cursus: Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken?

De Dutch Blockchain Coalition komt met een gratis online cursus om iedereen die geïnteresseerd is voorlichting te geven over wat blockchain nu precies is en waarvoor het kan worden toegepast.

De cursus gaat in op de vragen: Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken? En moet je kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Deze gratis online cursus is vanaf vandaag voor iedereen te volgen via nationaleblockchaincursus.nl.

Tijdens de cursus licht een brede groep van blockchain kenners de mogelijkheden en uitdagingen van blockchain toe. Onder meer Prins Constantijn (TechLeap.NL) en oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (voorzitter Dutch Blockchain Coalition) komen aan het woord. Zij worden ondersteund door specialisten uit allerlei startups, bedrijven en organisaties die bij de coalitie zijn aangesloten en blockchain toepassingen ontwikkelen.

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen begrijpen waar blockchain echt over gaat zodat zijzelf kunnen afwegen in hoeverre het voor hen relevant is. Net als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie is dit een hele belangrijke technologie met een enorme impact op maatschappij en economie. En dus is het voor iedereen belangrijk om een beetje te begrijpen waar het over gaat.

– Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn van Oranje

​Case Universiteit Utrecht: ‘Van maatwerk naar standaard’

In samenwerking met SAP hebben we een serie gemaakt over het snijvlak van ondernemen en IT. Ieder artikel in deze serie heeft een bedrijf centraal staan dat op enige manier te maken heeft met een digitale transformatie binnen het bedrijf. In dit artikel staat Universiteit Utrecht centraal.

Universiteit Utrecht is een van de oudste universiteiten van Nederland. En ook die ontkomt niet aan automatisering. De universiteit heeft het debiteurenproces verder geautomatiseerd met behulp van de SAP Cash Application, die mogelijk gemaakt wordt door SAP Leonardo. Via de applicatie worden overeenkomende kenmerken uit historische financiële data geanalyseerd om facturen automatisch te koppelen aan binnenkomende betalingen.

Binnen groter project

Binnen de universiteit is er een groter project op gebied van robotisering / automatisering gaande. Het project rondom de Cash Application had in verhouding een kleinere scope en zodoende een doorlooptijd van ongeveer drie maanden. Colin Blair, Lead Architect Administrative Systems Universiteit Utrecht, over het project: “Dit project was voor ons een onderdeel van het automatiseringsproject. We hebben hier met een klein team aan gewerkt en konden alles snel en makkelijk ‘on the fly’ aanpassen. In totaal zijn we drie maanden bezig geweest en ging de implementatie vrij gemakkelijk.”

Vaak merken de eindgebruikers weinig van zo’n optimalisatie. Blair zegt hierover: “Aangezien het project zonder horten of stoten is verlopen, hebben de eindgebruikers niets gemerkt van de verandering. Maar ze merken wel het resultaat en dat is eigenlijk een groot compliment. De consulting vanuit SAP heeft hier ook een grote bijdrage in gehad.”

Procesverbetering

Voorheen werkten medewerkers van debiteurenbeheer via maatwerk. Dit maatwerk was niet altijd compatible, waardoor een verandering voor de hand lag. Blair legt het verder uit: “De afdeling debiteurenbeheer is altijd wel aan het pionieren geweest. Zij zijn dan ook binnen dit project de kartrekkers. Wat vooral het doel is geweest, is om van maatwerk naar standaardisatie te gaan. En de stap van een private cloud naar een cloudplatform is dan altijd spannend.”

Inmiddels zijn de resultaten van dit project zichtbaar binnen de universiteit. “In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garanties voor de toekomst. Toch is dit project een soort pilot geweest binnen de universiteit om een beter beeld te krijgen van welke mogelijkheden er zijn. Op het gebied van de cloud, maar ook bijvoorbeeld voor Conversational AI. Door dit alles wordt de transitie naar S4 ook makkelijker. En het belangrijkste is dat we verdere procesverbeteringen laten zien, waardoor er stukken efficiënter gewerkt wordt. In deze casus is het primaire proces sterk verbeterd aangezien de studentenadministratie zich nu aanzienlijk minder bezig hoeft te houden met de financiële administratie.”

De toekomst van supermarkten is digitaal en kassaloos

Steeds meer supermarkten voeren testen uit met kassaloos winkelen. Zo opende Sainsbury’s in Londen dit jaar de eerste kassaloze supermarkt en in de Verenigde Staten deed Amazon Go dat al eerder. In eigen land voert Albert Heijn een proef uit met een kassaloze supermarkt in het AMC in Amsterdam.

Nu is bekend geworden dat supermarktketen Tesco volgend jaar winkels zonder kassa’s gaat openen. Hierbij krijgen zij hulp van het Israëlische techbedrijf Trigo Vision. Deze start-up uit Tel Aviv heeft de aandacht getrokken van nog meer retailers uit de hele wereld, zo lezen we op de website van RetailNews.

Grote supermarkten zonder kassa’s

De winkels zonder kassa van Amazon Go zijn compact en de AH To Go in eigen land is dat ook. De Israëliërs van Trigo richten zich echter op grote supermarkten en bovendien op grote schaal. Naast Tesco heeft het techbedrijf plannen om hun technologie bij de Israëlische marktleider Shufersal uit te rollen. En naast kassaloze supermarkten, wordt de supermarkt sowieso steeds digitaler.

Dynamische digitale prijskaartjes

Niet alleen online worden prijzen continu aangepast, dat gebeurt net zo goed in supermarkten. Hoewel dat nog steeds vaak een handmatige handeling is. Dat kan natuurlijk slimmer en sneller met dynamische digitale prijskaartjes. Die worden al steeds vaker gebruikt, onder andere door de Nederlandse supermarktketen Marqt. Zij passen de prijs van producten aan op basis van de houdbaarheidsdatum en werken daarvoor samen met Wasteless. Verse producten met een korte houdbaarheidsdatum zijn goedkoper en op de kaartjes is deze duidelijk te zien.

Scannen en betalen met je smartphone

In China betaalt maar liefst 86% van de consumenten regelmatig met hun smartphone. De supermarkt van Alibaba, Freshippo, werkt dan ook helemaal digitaal. Er is nog net een helpdesk waar je naartoe kunt met vragen, maar het meeste wordt met de smartphone geregeld, inclusief de betaling. Er zijn al meer dan 150 winkels in 21 Chinese steden.

Via de app van Freshippo kunnen consumenten daarnaast informatie over producten vinden, deze toevoegen aan hun winkelwagen, betalen met Alipay en thuis af laten leveren binnen 30 minuten. Elke winkel van Freshippo is dus ook een magazijn. Supermarkten hebben nog steeds dezelfde functie, maar de technologische ontwikkelingen gaan hard.

​Apple kondigt 16 inch MacBook Pro aan

Apple heeft een 16 inch Macbook Pro aangekondigd. Eerder vandaag plaatsen we het onderstaande bericht, maar het is niet langer een gerucht. De 16 inch Macbook Pro komt er en stapt inderdaad af van het vlindersysteem. Het gaat om een soort scharend mechanisme, waarbij de knoppen een millimeter worden ingedrukt als je tikt.

Krachtiger dan eerdere Macbook Pro’s

Deze nieuwe Macbook Pro biedt hetzelfde formaat als de 15 inch, maar dan met meer scherm (resolutie: 3072 x 1920 pixels). De processor is ook vernieuwd en zou tot tachtig procent krachtiger zijn dan die in vorige edities Macbook Pro. Opslag gaat tot 8TB in het duurste model. Het apparaat is later deze week verkrijgbaar in Nederland voor een startprijs van 2699,- euro.

Geheel volgens de geruchten is ook de nieuwe Mac Pro aangekondigd en deze desktop wordt verwacht in december voor een startprijs van 5999 euro.

— Originele bericht —

Er wordt door betrouwbare bron gerapporteerd dat Apple vandaag of morgen een nieuwe MacBook Pro aankondigt. Het zou gaan om een Apple-laptop van 16 inch, in tegenstelling tot de 13 inch of 15 inch die MacBooks normaliter zijn.

Apple schijnt een dezer dagen dus een nieuwe MacBook Pro aan te kondigen en die zal meteen beschikbaar zijn. Een goed moment: vlak voor de feestdagen. Ook zeer dicht op Black Friday, wanneer veel consumenten op koopjesjacht gaan naar mogelijk een goedkoper niet-Apple model. Misschien is dat niet meer nodig, als er een geschikt alternatief is van Apple zelf.

16 inch Macbook

De MacBook Pro met zijn zestien inch gaat nagenoeg hetzelfde kosten als zijn 15 inch broer van 2400 dollar. Je zou denken dat het geen apparaat is dat je zo onder je arm schuift. 16-inch is erg flink, maar de laptop zelf wordt niet groter dan de vorige variant. Het scherm groeit en de schermranden slinken, waardoor het apparaat qua omvang onveranderd blijft. Het idee is volgens Bloomberg dat die 16 inch uiteindelijk de 15 inch vervangt.

Daarnaast zal de nieuwe MacBook mogelijk de eerste zijn met het nieuwe toetsenbord. Het vlindersysteem dat MacBooks sinds een paar jaar hadden, maakt plaats voor het nieuwe toetsenbord dat betrouwbaarder moet zijn. Zo hadden gebruikers van het vlindertoetsenbord vaker dat een toets vast kwam te zitten, wat funest is tijdens het tikken. Toch is het niet zeker of we al van de vlinder af zijn. Er zijn ook mensen die beweren dat het nieuwe toetsenbord er pas komt in 2020 en dat het nu nog veel te vroeg is.

Luxe Mac Pro

Er komt volgens Bloomberg in het staartje van 2019 nog meer aan voor Apple. Voor het einde van het jaar moet er nog een luxe uitvoering van desktopcomputer Mac Pro verschijnen. Het moge duidelijk zijn dat het techbedrijf al een spannend jaar heeft gehad, met onder andere de aankondiging van iPhone 11 en iPhone Pro en recentelijk nieuwe AirPods. Een MacBook met een bijzondere afmeting en een Mac Pro zouden kersen op de taart kunnen zijn.

Het was echter niet per se een volledig goed jaar voor Apple. Er was dit jaar veel te doen om MacBooks. In mei startte het met positieve nieuws over nieuwe MacBooks, maar op WWDC kondigde Samsung een laptop aan die erg veel op een MacBook lijkt. In de zomer werd bovendien bekend dat MacBooks soms brandgevaarlijk zijn, wat resulteerde in een verbod op MacBooks op Amerikaanse vluchten. En dan waren er de klachten over het toetsenbord, waardoor Apple volgens Bloomberg nu al met het nieuwe apparaat mét nieuw toetsenbord komt. Hopelijk weten we het zeer binnenkort.

Bol.com laat kinderen via spraakbesturing praten met Sinterklaas

Gewoon thuis praten met Sinterklaas? Daar dromen veel kinderen van! Bol.com maakt het voor kinderen mogelijk om te praten met Sinterklaas via de Google Assistent. Zij kunnen de taak van hulp-Piet op zich nemen nu Sinterklaas ook via stembesturing bereikbaar is.

Interactief verhaal

Via de applicatie krijgen kinderen de kans om een handje te helpen bij de bezorging van cadeautjes. Bol.com zorgt voor een interactief gesprek en er wordt een persoonlijk verhaal gecreëerd op basis van de persoonlijke voorkeur van het kind.

Op de speciale site lezen we: “Hulppiet is een interactief sinterklaasverhaal waarin je zelf bepaalt wat je gaat doen door de vragen van Sinterklaas te beantwoorden. In het verhaal zijn verschillende keuzes mogelijk, dus als je het nog een keer speelt, ga je weer op een heel ander avontuur!

Persoonlijk verhaal

Via de bol.com applicatie in de Google Assistent helpen kinderen Sinterklaas mee met het afleveren van cadeaus. Omdat de Pieten verstoppertje spelen, heeft Sint een helpende hand nodig. Cadeaus moeten natuurlijk toch bezorgd worden. Sinterklaas vraagt kinderen uit Nederland en Vlaanderen om hem te helpen via spraakbesturing.

Bol.com maakt het verhaal persoonlijk door kinderen aan te laten geven in welke plaats zij wonen, zodat er herkenbare plekken in de buurt genoemd worden. Ook kiezen zij hun favoriete vervoermiddel en kleding. Als dank voor het helpen van Sinterklaas, krijgt het kind achteraf een mail met hun eigen verhaal en een diploma.

Experimenteren met spraakgestuurd winkelen

Deze nieuwe innovatieve manier van communiceren maakt onderdeel uit van een reeks aan experimenten die bol.com uitvoert om ervaring op te doen met spraakgestuurd winkelen. Het verhaal is door Thaïs Vanderheyden geschreven, hij is ook de auteur van het boek de Spiekpietjes. Een gesprek met Sinterklaas wordt gestart door ‘Hey Google, praat met bol.com’ als commando te geven aan de Google Assistent. Daarna start het gesprek met Sinterklaas.

Inspiratie opdoen bij bol.com via Google Assistent

Sinds vorig jaar, na de lancering van de Nederlandstalige Google Assistent, is het mogelijk om hier bij bol.com (cadeau)inspiratie op te doen. Het bedrijf zag vorig jaar een piek in het gebruik van de spraakassistent rondom de feestdagen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een verlanglijst samen te stellen met spraakbesturing. Bestellen gaat nog wel via de site, maar daar staan de artikelen dan wel meteen klaar in het winkelmandje.

Kleding kopen bij bol.com?

Vandaag meldt het Financieel Dagblad dat bol.com plannen heeft om kleding te gaan verkopen. Dit zou een strategie zijn in verband met de komst van Amazon in 2020. Die laatste heeft een groot assortiment aan kleding. Volgens de krant benadert bol.com op dit moment grote kledingmerken en wordt de stap in januari 2020 groots aangekondigd. Bol.com heeft dit nieuws zelf nog niet bevestigd maar zegt in een reactie dat de stap om kleding te verkopen een “logische uitbreiding” is.

AI verdrievoudigt werkgelegenheid voor mensen met beperking

Mensen maken zich vaak zorgen dat hun baan in de toekomst zal verdwijnen door Artificial Intelligence. Echter is er ten minste één groep op de arbeidsmarkt voor wie het juist werkgelegenheid kan bieden. Research firma Gartner voorspelt dat in 2023 het aantal werkende mensen met een beperking zal verdriedubbelen door Artificial Intelligence. AI en andere groeiende technologieën zorgen er namelijk voor dat er minder obstakels zijn en de werkvloer toegankelijker wordt voor deze groep.

“Mensen met een handicap vormen een onbenutte bron van kritisch en begaafd talent.” zegt Daryl Plummer, Vice President en hoofd research bij Gartner. In Nederland alleen al heeft 1 op de 10 mensen een matige tot ernstige beperking en zijn er meer dan 300.000 mensen arbeidsongeschikt. Dit kan van alles zijn; een motorische of zintuiglijke beperking, maar ook een cognitieve beperking kan ervoor kan zorgen dat iemand arbeidsgehandicapt wordt en niet mee kan doen aan de arbeidsmarkt.

Bedrijven profiteren

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau maken artificial intelligence, augmented reality en virtual reality samen met andere opkomende technologieën het werken steeds toegankelijker voor mensen met een beperking. Een voorbeeld dat genoemd wordt is een select aantal restaurants dat al bezig is met AI robotica pilots, waarbij medewerkers met een verlamming de robots op afstand kunnen besturen.

Naast dat dit een positieve ontwikkeling is voor mensen met een beperking, profiteren bedrijven ook van de mogelijkheden. Door mensen met een beperking te betrekken, creëert een organisatie niet alleen goodwill binnen de gemeenschap, maar heeft het ook 89% minder personeelsverloop, 72% stijging van werknemer productiviteit en 29% stijging in de winst. Hieruit kun je dus wel concluderen dat het positief is voor mensen met een beperking en voor bedrijven, maar ook zeker voor de economie en de maatschappij. Er zijn namelijk veel mensen die graag willen werken, maar dit niet kunnen door hun handicap en de beperkte toegankelijkheid op de werkvloer. Volgens het onderzoek zal hier dus binnen enkele jaren verandering in komen.

Microsoft gebruikt in India AI om sneller baarmoederhalskanker op te sporen

In India sterven wereldwijd de meeste vrouwen aan baarmoederhalskanker. Jaarlijks overleven 260.000 vrouwen de ziekte niet, waarvan er 67.000 in India wonen. Effectieve screening en vroegtijdige detectie kunnen helpen om een snelle diagnose te stellen en behandeling te starten. AI wordt door Microsoft nu ingezet om sneller de diagnose te kunnen stellen, meldt website TechCrunch.

Sneller opsporen van afwijkingen

SRL Diagnostics is de grootste keten in India die diagnoses stelt. Deze keten werkt samen met Microsoft om door middel van AI sneller afwijkingen in uitstrijkjes op te sporen. Elk jaar ontvangt SRL meer dan 100.000 uitstrijkjes, waarvan zo’n 2% afwijkingen vertoont. Het bedrijf zocht naar manieren om ervoor te zorgen dat deze 2% abnormale monster sneller gevonden kunnen worden. Handmatig werden de uitstrijkjes met afwijkingen bestudeerd, zodat die observaties gebruikt konden worden als trainingsgegevens.

AI-algoritme

Het idee was om een AI-algoritme te creëren dat gebieden kan identificeren. In meerdere laboratoria werden vervolgens duizenden afbeeldingen van uitstrijkjes bestudeerd. Deze week onthulden SRL en Microsoft dat de samenwerking leidt tot resultaten en AI wordt ingezet om de beelddetectie-API voor baarmoederhalskanker te gebruiken. De diabeelden worden gescreend om deze vorm van kanker in een vroeg stadium te ontdekken. SRL en Microsoft hopen dat dit op termijn ook ingezet kan worden om andere vormen van kanker op te sporen.

Bevolkingsonderzoek in Nederland

In ons land krijgen vrouwen vanaf 30 jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hiermee worden vooral voorstadia van de ziekte ontdekt. Ongeveer 700 vrouwen per jaar krijgen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker, dat komt neer op bijna 4 op de 50.000 vrouwen. Zonder het bevolkingsonderzoek krijgen geen 700, maar ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose. Deze vorm van kanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.

​Afbeelding gephotoshopt? Adobe weet het precies

Adobe heeft kunstmatige intelligentie ontwikkeld die kan vaststellen of een foto is gephotoshopt of niet. Je hoeft alleen een foto in het programma te uploaden en het gaat vanzelf bekijken hoe groot de mate van manipulatie is. Dat is een grote doorbraak, gezien de toenemende stroom aan gemanipuleerde beelden en de grote invloed die het kan hebben op de samenleving.

Adobe Max

Adobe’s Max-conferentie is bezig en daarin draait het onder andere om Photoshop en Illustrator voor iPad. Maar er is meer, want het bedrijf heeft ook een programma getoond waarin je kunt ontdekken of een foto door Photoshop is gehaald en is aangepast. Net als bij Google gunt Adobe zijn medewerkers wat experimenteertijd en die heeft een groep engineers gebruikt om ‘About Face’ te maken.

De naam is niet voor niets vrij vertaald ‘Over het gezicht’, want de software kan alleen bij gezichten zien of Photoshop is gebruikt om het gezicht wat aan te passen. Als wij kijken of een foto is gePhotoshopt, iets dat wij lang niet altijd met het blote oog kunnen waarnemen, dan kijken we meestal naar het hele plaatje. Dat doet About Face niet, want het heeft de mogelijkheid om een afbeelding pixel voor pixel te bestuderen.

Photoshop politie

Dit “Photoshoppolitiesysteem” kan vervolgens met een heatmap laten zien wat er waarschijnlijk is aangepast. Zo kun je precies zien of iemand zich een kleine facelift heeft gegeven of alleen de neus heeft verkleind, zonder dat het systeem een originele foto heeft als vergelijkingsmateriaal. Het toffe is dat de tool het niet alleen kan waarnemen, maar ook kan terugveranderen. Hoewel, dat is vooral leuk als je niet zelf op de foto staat natuurlijk.

Hoewel je er natuurlijk heel grappige toepassingen voor kunt bedenken, is het wel een belangrijke uitvinding bij Adobe. Zeker met de Amerikaanse presidentsverkiezingen die eraan zitten te komen, laaien de discussies rondom politieke beïnvloeding op social media hoog op. En van die discussies draait om het verspreiden van fake news, waarin Photoshoppen vaak een rol speelt.

Nu is About Face alleen nog een demo om te laten zien waarmee de creatievelingen bij Adobe zoal aan de slag zijn, maar het zou ons niets verbazen als About Face groter gaat worden. Misschien als aparte app binnen de creative cloud van Adobe, of als toepassing binnen Photoshop, dat nog dit jaar naar iPad komt.

Google koopt Fitbit voor 2 miljard dollar

We schreven eerder al dat Google interesse had getoond in Fitbit en zelfs al een bod had gedaan, maar hoeveel dat was en of dat door zou gaan, dat was nog onzeker. Inmiddels is het duidelijk: Google koopt Fitbit voor een bedrag van 2 miljard dollar.

Overname Fitbit

Google wil overduidelijk meer invloed krijgen in de smartwatchmarkt. De deal om Fitbit over te nemen is gesloten op 2,1 miljard dollar, wat omgerekend zo’n 1,8 miljard euro is. Het betekende niet alleen goed nieuws voor fans van Fitbit, ook de aandeelhouders zagen de recentelijk wat kwakkelende aandelen enorm toenemen in waarde: het aandeel Fitbit staat 15 procent in de plus.

Google zegt dat het blij is deze ‘pionier’ op wearable-gebied te hebben overgenomen. Geen wonder, want het heeft daarmee waarschijnlijk een heleboel kennis in huis om straks met een succesvol eigen apparaat op de markt te komen. Nu verleent het zijn licentie voor zijn eigen besturingssysteem Wear OS vooral aan andere bedrijven, zoals Fossil.

We zijn benieuwd wat dit gaat betekenen voor Fitbit. Apple is met zijn smartwatch Apple Watch de grootste van de wereld. Ook Xiaomi en Samsung doen het goed met hun wearables. Nu Fitbit een gigantisch bedrijf als Google achter zich heeft, moet dat haast wel betekenen dat het meer mogelijkheden heeft op te boksen tegen deze hevige concurrentie.

Google en privacy

De overname betekent echter ook iets anders. Google krijgt hiermee in een keer veel meer informatie over de gezondheid en levensstijl van een groot aantal mensen. Google zegt deze informatie niet te gebruiken voor advertenties. Google belooft bovendien transparant te zijn over welke gegevens er worden verzameld en waarom. Bovendien kun je er als gebruiker voor kiezen om je data te wissen, wanneer je dat maar wenst. Dat weerhoudt Amerikaanse toezichthouders er echter niet van de situatie in onderzoek te nemen. Immers lopen er al diverse onderzoeken naar Google, waaronder eentje over privacy.

Fitbit blijft trouwens niet apart bestaan, zoals dat eerder wel het geval was met Nest. Het houdt echter wel zijn naam bij het uitgeven van producten, met daaraan de toevoeging “Made by Google”. Wel is bekend dat Google niet de enige gegadigde was: ook Facebook zou interesse hebben gehad de wearable-fabrikant over te nemen. Echter schijnt Facebook er niet meer dan 1 miljard dollar voor over hebben gehad.

​Sonos komt met inruilprogramma voor gebruikte apparatuur

Sonos wil graag dat zijn klanten meer producten van Sonos kopen, omdat je dan in je hele huis muziek kunt luisteren. En natuurlijk omdat Sonos dan meer producten verkoopt. Echter lijkt het het nu over een iets andere boeg te gooien. Je krijgt nu dertig procent korting als je een oud Sonos-apparaat inlevert.

Inruilprogramma

De ‘trade-up’-campagne geldt op de volgende apparaten: Connect, Connect: Amp, ZP80, ZP90, ZP1000, ZP120 en de eerste generatie Play:5. Als je die nog ergens hebt staan en je wil een nieuw Sonos-product, dan kun je rekenen op 30 procent korting. Dat is een aanzienlijk bedrag, aangezien Sonos qua prijsklasse en kwaliteit in een wat hoger segment valt.

Wat opvalt is dat de Play:1 niet tot de inruilbare apparatuur behoort. Dat komt omdat deze vrij recent nog te koop was. Jammer, want er is wel al een opvolger voor uitgebracht in de vorm van Sonos One en Sonos One SL.

Het is echter ook van toepassing als je meerdere artikelen inlevert. Je krijgt dan steeds 30 procent korting. Dat klinkt als een goede deal. Het bedrijf wil duidelijk laten zien dat het duurzaamheid en verantwoord recyclen belangrijk vindt.

Concurrentie

Er zijn ook mensen die beweren dat Sonos niet per se goed wil zijn voor de natuur, maar dat het vooral alles doet om de concurrentie maar voor te blijven. Zo komt Amazon met zijn Echo Studio-speaker die een goede geluidskwaliteit beloofd te hebben. Bose heeft nu -net als Sonos met zijn Move- een speaker aangekondigd om buitenshuis mee te nemen.

Wat de reden ook is, het is goed dat Sonos probeert mensen langer aan zich te binden op deze manier. Het is tof dat je als Sonos-gebruiker op een goede manier wordt geïnspireerd om een nieuwe Sonos te kopen. Bovendien geeft het audiobedrijf ook tips hoe je je apparatuur het beste kunt recyclen.

Sonos Move

Sonos heeft recentelijk als nieuw product de Sonos Move uitgebracht. Dit is een speaker voor mee naar buiten die nat kan worden, kan vallen en die het geluid aanpast aan de ruimte om hem heen. Het is voor het eerst dat Sonos technologie maakt die van Bluetooth is voorzien en die buitenshuis kan worden gebruikt. Verder is Sonos vooral bekend van de audio-ervaring binnenshuis, waar je bovendien sinds kort een abonnement op kunt nemen.

​Motorola werkt aan een… walkie talkie

Het klinkt een beetje ouderwets, maar het zou best eens levens kunnen redden. De walkie talkie van Motorola. Het telefoonbedrijf is dit jaar goed bezig met zijn Moto One, maar de ‘Solutions’-tak van het bedrijf is naar iets heel anders op zoek. Dat is op zoek naar communicatie die wat steviger in zijn schoenen staat: walkie talkies, waarmee hulpverleners contact kunnen houden als bijvoorbeeld geen telefoonverkeer mogelijk is.

Walkie talkie

Het zijn bepaald geen walkie talkies zoals de My First Sony die je vroeger had, dit zijn high tech apparaten die levens kunnen redden. In Amerika is het in het orkaanseizoen vaak het geval dat er één of meerdere staten worden getroffen door een flinke orkaan, waardoor telefoonpalen worden geraakt en er geen mobiel netwerk is. Op het moment dat dat wegvalt, kunnen dan de walkie talkies worden ingezet. Deze werken via een andere infrastructuur, waardoor hulpverleners op kilometers afstand toch nog contact kunnen houden. Denk bijvoorbeeld ook aan toepassingen bij bosbranden of aardbevingen.

Deze landmobiele radio’s, zoals walkie talkies ook wel worden genoemd, worden ook vaak gebruikt door politieagenten en de brandweer. Motorole Solutions (die van de smartphones heet Motorola Mobility) is al groot in landmobiele radio’s, maar heeft er nu één ontwikkeld die wel heel geavanceerd is. De APX Next heeft een dikke antenne en flinke knoppen, zodat je die makkelijk kunt hanteren. Het heeft ook een touchscreen en een stemherkenningssysteem dat zelfs als je op een kermis loopt nog werkt.

Kentekens opvragen

Er is meer, want het apparaat kan dankzij kunstmatige intelligentie 95 standaard zoekopdrachten van hulpverleners aan, zoals het opvragen van een rijbewijs of een kenteken. Dit doet hij zonder hiervoor een mens nodig het hebben. Zeker als je een stressvolle baan hebt waarbij je in levensbedreigende of andere enorm stressvolle situaties terechtkomt, dan kan dat enorm veel tijd schelen.

De walkie talkie werkt met een radiochip voor op land en een 4G/LTE-chip voor als de mobiele netwerktoren er nog wel in goede orde staat. Ze kunnen samenwerken, maar het is ook mogelijk om ze los van elkaar te gebruiken. Hoewel er een voice-assistant in de walkie talkie is ingebouwd, is het niet per se nodig om hardop in het apparaat te schreeuwen om die te activeren. Daarvoor zijn knoppen aan het systeem toegevoegd, zodat je het apparaat op een veilige manier kunt gebruiken.

Zo is het ook niet zo dat de assistant hardop gaat vertellen dat kenteken 44-AAA-44 toebehoort aan Piet Jansen die woont op de Dorpsstraat 29 in Leeuwarden. Het apparaat geeft een bliepje als hij gevonden heeft wat je zoekt en daarna kun je zelf kiezen wanneer je op de knop drukt om de resultaten te horen. Wil je ze liever lezen, dan kan dat ook: de walkie talkie heeft een scherm. Goed om te zien dat het apparaat dus op meerdere manieren bijdraagt aan de veiligheid: niet alleen die van de mensen die worden geholpen, maar ook de hulpverleners zelf. Wat de APX Next kost, is nog onbekend.

Telefoon en walkie talkie komen wel vaker dicht bij elkaar in de buurt. Zo waas Apple met een walkie talkie-functie bezig op iPhone, maar die is recentelijk uitgesteld.

​Datingsites nemen het niet nauw met de privacy

Gebruik jij Tinder, Hppn, Badoo of Pepper? Denk jij wel eens na over je privacy als je je op deze datingsites of -apps begeeft? Natuurlijk is het niet handig om je gezicht heel duidelijk op je foto te zetten als je een monogame relatie hebt, maar hoe zit het met de privacy van je persoonlijke gegevens? Volgens de Consumentenbond houdt maar een klein percentage van de datingsites rekening met de privacywetgeving.

Datingsites

Datingsites en -apps zijn vaak in overtreding van de privacywet, zo stelt de bond. Het onderzocht tien websites: Badoo, e-Matching, Happn, Lexa, Paig, Parship, Pepper, Relatieplanet, Tinder en 50plusmatch. Het aantal sites dat zich niet aan de regels houdt is helaas erg groot gebleken: maar liefst acht websites zijn gefaald voor de test. En onder hen een paar heel grote.

Zo schijnen Happn, Paig, Parship, Tinder en 50Plusmatch zonder het eerst aan je te vragen al meteen advertentiecookies te plaatsen. Advertentiecookies zorgen ervoor dat derde partijen weten dat je op die site bent geweest, en zullen je daar vervolgens op andere sites aan helpen herinneren met banners. Dat is natuurlijk in het geval van een datingsite extra vervelend: misschien speelde je slechts met de gedachte erop te gaan en zit je vervolgens vast aan allerlei advertenties die hieraan gerelateerd zijn. Een van die derde partijen is Facebook, in ieder geval in het geval van Paig, Parship en Tinder.

AVG

Dat mag niet, zo staat te lezen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je moet als bezoeker van een website eerst akkoord geven voor het laten plaatsen van de cookies, die eigenlijk altijd een zeer commercieel doel hebben. Een bijzondere hierin is Parship. Dat werd in 2017 al door de Consumentenbond gewaarschuwd dat de cookieplaatsing niet legaal was, kwam vervolgens goed uit de scan in 2018 en blijkt er nu toch weer praktijken op na te houden die in strijd zijn met de wetgeving.

Ook schort het vaak aan de privacyverklaringen van deze websites. Dat zijn die verklaringen waarvoor je vaak in het aanmeldproces een ‘gelezen en akkoord’-vinkje voor moet aanklikken of een knop om te laten weten dat je akkoord bent. Vaak worden deze uitgebreide lappen tekst helemaal niet gelezen. Gelukkig deed de Consumentenbond dat wel: alleen e-Matching heeft een privacyverklaring zoals die moet zijn. Vooral welke informatie er wordt verzameld en wat daar vervolgens mee wordt gedaan blijkt bij veel datingapps en -sites een vaag gebied te zijn.

Autoriteit Persoonsgegevens

Op zich is dit geen problematiek die alleen speelt bij datingsites, maar het is wel iets dat bij datingsites vaak als nog veel gevoeliger wordt ervaren. Liefde, seks en relaties zijn zeer persoonlijk en er wordt vaak veel gevoelige informatie gedeeld op zo’n datingsite. Zeker als websites ongevraagd toch dingen van je delen waarvoor je ten eerste geen toestemming hebt verleend en er ook niet van op de hoogte bent dat dit gebeurt, dan kan dit enorm desastreuze gevolgen hebben.

De Consumentenbond laat het niet bij de communicatie hierover alleen: het heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument en Markt aangegeven dat deze overtredingen momenteel worden gedaan. Dat deed het niet zonder de websites hiervan op de hoogte te stellen, maar hiervan hebben alleen Happn, Paig, Pepper en 50Plusmatch aangegeven hier ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

​Google wil Fitbit kopen

Google lijkt veel interesse te hebben om meer te gaan doen met smartwatches of overige wearables. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, wil namelijk Fitbit kopen. Het heeft een bod gedaan, wat er meteen voor zorgde dat de aandelen van Fitbit flink piekten met 18 procent (en dat konden ze wel gebruiken). Er is nog erg weinig over deze mogelijke deal bekend, maar het is natuurlijk een interessante ontwikkeling dat het gigabedrijf een andere zeer bekende naam wil kopen.

Wear OS

Aan de andere kant kan Apple Watch wel een geduchte concurrent gebruiken, want dat heeft in 2018 meer dan de helft van de smartwatch-verkopen in handen. Het is ook een heel logische keuze dat Google zelf in hardware gaat stappen. Immers heeft het al wel een smartwatch-besturingssysteem ontwikkeld genaamd Wear OS, dat je onder andere kunt vinden op Fossil’s smartwatches.

Als je er zo naar kijkt, zou je kunnen stellen dat Alphabet zelfs wat laat is met de eventuele overname. Een grote deal als deze is immers niet in een dagje beslagen. Bovendien zijn er ook nog allerlei overheidsinstanties die hiervan iets moeten vinden. Kijk maar naar de deal tussen Disney en 20th Century Fox, ook die neemt aardig wat tijd in beslag.

Fitbit

Ondertussen is het in ieder geval wel goed om aandelen te hebben van Fitbit, dat momenteel zo’n 1,4 miljard dollar netto waard is. Het bedrijf maakt sinds 2007 activiteitstrackers waarmee je je aantal gelopen stappen, hartslag, slaapkwaliteit en andere fitheidsinformatie inzichtelijk krijgt. Het feit dat mensen hierdoor meer worden gewezen op hun fitheid, zorgt ervoor dat ze net even iets vaker de trap te nemen in plaats van de lift, of zelfs veel grotere levensstijlveranderingen inzetten. Fitbit is het derde grootste smartwatch-bedrijf ter wereld, wanneer het gaat om verkopen: alleen Apple en Xiaomi doen het beter.

Fitbit wordt niet alleen gebruikt voor mensen om te zien hoe fit ze zijn: ook de politie maakt soms gebruik van de gegevens in bijvoorbeeld vermissingszaken. Ooit heeft een Fitbit-apparaatje ervoor gezorgd dat een moord kon worden opgelost. Data van de fitnesstracker toonde aan wanneer de hartslag van een vermoorde vrouw enorm omhoog was gegaan en daarna was gestopt, vijf minuten voordat de dader het huis verliet. Eerder werd gedacht dat hij het niet kon zijn, omdat hij eerder zou zijn weggegaan. Waarschijnlijk koopt Alphabeta Fitbit niet met het idee moorden op te lossen, maar als de deal rond is, dan heeft het wel een interessante nieuwe manier om invloed te hebben in de technologiebusiness.

Page generated in 1.294 seconds. Stats plugin by www.blog.ca