Mobiel inchecken bij het OV gaat nog even terug de oven in

Translink gaat voorlopig stoppen met het project om met je mobiel in te checken in het openbaar vervoer. Dat ging midden vorig jaar van start, maar er zijn nog veel te veel problemen met het systeem om het verder uit te gaan rollen, zo zegt het bedrijf tegen het AD. De mensen die mededen kunnen nog tot 15 juni niet meer met hun mobiele telefoon betalen in het OV.

Het OV-chip mobiel project was uiteindelijk ook maar een hele beperkte test, want slechts 8000 reizigers deden mee. De grootste problemen zaten in het opzetten van het systeem. Er moesten niet minder dan negen verschillende systemen aan te pas komen om één betaling te doen. Voordat proefpersonen het systeem werkend hadden op hun telefoons moesten er verschillende apps en wallets geïnstalleerd worden en testbetalingen worden gedaan om het systeem te activeren.

Een landelijke uitrol zal worden gebaseerd op een andere, nieuwere onderliggende techniek, omdat gebleken is dat de huidige techniek niet geavanceerd genoeg is voor grootschalig gebruik.

– Translink

Amazon is stiekem al bezig met robots voor bij ons thuis

Amazon is blijkbaar achter gesloten deuren bezig met hun volgende grote technologische stap. Na de Kindle en de Echo wordt er binnen Amazon hard gewerkt aan het betaalbaar maken van robots voor thuis. De ontwikkeling gaat schijnbaar voorspoedig, want er bestaat volgens de bronnen een kans dat de eerste robots dit jaar al bij werknemers worden getest en dat we in 2019 al zo’n ding zouden kunnen kopen.

Dan hebben we het over meer dan een Roomba die kan stofzuigen. Volgens bronnen binnen het bedrijf is het project met de codenaam ‘Vesta’ (de Romeinse godin van de huiselijke haard) onder leiding van Gregg Zehr bezig met het maken van een echte huiselijke robot. Zehr’s lab, genaamd Lab126 was eerder verantwoordelijk voor de Echo speakers, en de Fire-lijn van producten zoals settopboxen, tablets en de niet-zo-succesvolle telefoons.

Huishoudelijke hulp?

Wat de Vesta robot precies gaat doen is nog onduidelijk: er is sprake dat de robot een soort mobiele Alexa zou kunnen zijn die met je mee kan bewegen in delen van je woonruimte waar geen Alexa beschikbaar is. Dat lijkt echter een heel beperkte applicatie van een robot die met behulp van camera’s en sensoren door je huis kan bewegen zonder hulp. Er wordt gerefereerd aan zelfrijdende auto’s door de bronnen binnen het project, dus wellicht zou zo’n robot dan ook een LiDAR hebben.

Amazon gebruikt zelf al een hoop eigen robots in hun warenhuizen, maar die hebben met dit project eigenlijk niets te maken. Dat is namelijk een apart bedrijf dat in 2012 is opgekocht en omgedoopt tot Amazon Robotics.

Robots die iets doen in en om het huis worden steeds interessanter voor bedrijven, maar het blijkt toch moeilijk om iets te maken dat echt aanslaat. Dingen zoals Sony’s Aibo zijn wel grappig, maar uiteindelijk zijn de zelfrijdende stofzuigers zoals de Roomba uiteindelijk toch de enige variant waar mensen ook echt in grote getale op zaten te wachten.

Robots én AI

Amazon heeft de massa om een robot die wél iets nuttigs kan in grote getale te gaan produceren en kan het zich wel permitteren om het tegen een flinterdunne of negatieve marge te verkopen. Aangezien de robotmarkt voor consumenten een groeiprognose heeft van ongeveer tien miljard in de komende vijf jaar zou een vroege (en succesvolle) introductie van Amazon er weer voor kunnen zorgen dat ze voorop lopen in de race. En als je zowel AI als fysieke robots hebt…dan is een échte hulp in de huishouding misschien een stuk dichterbij dan we denken.

[Afbeeldingen © besjunior – Adobe Stock]

Tim Cook: Apple niet van plan Mac OS en iOS samen te gaan voegen

Tim Cook vertelde de Sydney Morning Herald dat Apple echt niet van plan is om de iPad te gaan omtoveren in een laptop en andersom. De twee productlijnen gaan niet in elkaar op, ondanks het feit dat iOS – zeker op de iPad – steeds meer die richting uit lijkt te gaan. Er wordt al langer gespeculeerd dat die samenvoeging het uiteindelijke plan is voor Apple, maar dat spreekt Cook dus nu tegen.

Zowel de Mac als de iPad zijn fantastisch. De reden dat ze dat zijn is dat we de apparaten pushen om te doen waar ze goed in zijn. Als je ze zou verenigen ben je gedwongen om compromissen te sluiten.

– Tim Cook

Daisy is de nieuwe robot die iPhones demonteert

In het kader van de voortdurende inspanningen op het gebied van recycling introduceert Apple nu Daisy, een nieuwe robot die iPhones nog efficiënter kan demonteren om waardevolle materialen terug te winnen.

De nieuwe recyclerobot

Daisy, de nieuwste demontagerobot van Apple, is de efficiëntste manier om meer waardevolle materialen uit iPhone terug te winnen. In de ontwikkeling van de robot zitten jaren van onderzoek. Er is revolutionaire technologie in verwerkt op basis van wat Apple heeft geleerd van de eerste demontagerobot Liam, die in 2016 werd gelanceerd. Daisy bevat deels dezelfde onderdelen als Liam en kan negen iPhone-versies demonteren en de hoogwaardige onderdelen sorteren voor recycling. Daisy kan tot 200 iPhones per uur demonteren en hun onderdelen verwijderen en sorteren, zodat Apple waardevolle materialen kan terugwinnen die de mogelijkheden van traditionele recyclingbedrijven te boven gaan. En de kwaliteit van het resultaat is hoger dan voorheen.

Daisy_Sorting_Table_Drop

Robot uit Singapore kan IKEA-meubels in elkaar zetten

Ziedaar de toekomst van onze meubels. Onderzoekers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben een robot geprogrammeerd om een ‘Stafan’ stoel grotendeels zelf in elkaar te zetten. Dat is ongeveer even ver als de meeste mensen komen met een meubelstuk van IKEA, dus dat is geen slechte prestatie!

De resultaten werden deze week gepubliceerd in het Science Robotics-journaal. Het is niet zo dat de onderzoekers een megahekel hadden aan het bouwen van IKEA-spul (alle gekheid terzijde: zo erg is het nou ook weer niet) maar de verschillende skills die een robot nodig heeft om dat te doen waren een mooi onderwerp van onderzoek.

Hollandse HyperScout maakt eerste ruimtebeelden van de aarde

Op 2 februari werd de eerste miniatuur hyperspectrale camera ter wereld de ruimte in gelanceerd. Nu heeft HyperScout, ontwikkeld door een internationaal consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf cosine, haar eerste beelden vastgelegd. Dit zijn de eerste serieuze aardobservatiefoto’s gemaakt vanaf een heel kleine satelliet.

HyperScout

De HyperScout werd gelanceerd vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in China. Als eerste ter wereld slaagde het Nederlandse bedrijf cosine erin om samen met haar partners deze geminiaturiseerde ruimtecamera te ontwikkelen, die dienstdoet op een satelliet van slechts 30 cm lang, 20 cm breed en 10 cm hoog.

En ruim 2 maanden verder blijkt de lancering een succes te zijn: HyperScout heeft haar eerste beelden gemaakt.

Hyperscout foto Cuba
Hyperscout foto van Cuba

NASA’s TESS gaat op zoek naar buitenaards leven

NASA heeft via SpaceX afgelopen nacht een nieuwe satelliet gelanceerd met de naam TESS. Dat staat voor Transiting Exoplanet Survey Satellite, en die heeft dus tot doel (je zit ‘m al) om dichtbijzijnde exoplaneten te gaan zoeken, dus planeten buiten ons zonnestelsel.

NASA heeft hoge verwachtingen van TESS, want ze zeggen dat er al binnen een aantal weken duizenden nieuwe exoplaneten zal gaan ontdekken, waar dan hopelijk ook een aantal bij zitten die net zoals de aarde leven zouden kunnen bevatten.

Hoe werkt dat? TESS gaat meer dan 200.000 sterren bekijken en gaat kijken wanneer die sterren iets donkerder worden. Dat wil normaal gesproken zeggen dat er een planeet voor zit die het licht blokkeert, en op die manier kan NASA zien wat er allemaal rondzweeft rond de sterren. Dat is de enige manier om planeten zoals de aarde te vinden, want sterren kun je zien door de hitte die ze afgeven te meten, maar dat gaat bij planeten niet op.

Zonder sleutel je Airbnb openen met je smartphone

Nuki fabrikant van slimme toegangsoplossingen heeft een samenwerking met Airbnb gesloten. Als huiseigenaar kun je een Nuki Smart Lock koppelen aan je account van Airbnb. Gasten kunnen daardoor zonder sleutel het verblijf betreden. Ideale innovatie!

Innovatief sleutelbeheer

Als verhuurder kun je de Nuki Smart Lock eenvoudig installeren. Je moet inloggen op het online webplatform en de Smart Lock aan hun Airbnb-account koppelen. Wanneer je als verhuurder de Airbnb bevestigd, ontvangen de gasten automatisch een bericht met de vermelding dat de Smart Lock is ingeschakeld en wordt er een link gedeeld zodat de gasten de applicatie van Nuki kunnen downloaden. Vanaf nu kunnen de gasten de deur van hun verblijf ontgrendelen en vergrendelen via de smartphone.

Gasten kunnen enkel tijdens hun verblijf de Smart Lock gebruiken. Voor de eigenaar van het verblijf wordt de fysieke sleuteloverdracht iets van het verleden. Daarnaast kunnen de gasten in- en uitchecken wanneer ze willen.

Door de mogelijkheid 24/7 in te checken, het sleutelbeheer vanop afstand te regelen en een sleutelvrije toegang aan te bieden, zorgt deze samenwerking voor een nog slimmer en leuker verblijf. Gemak en veiligheid zijn voor ons van het grootste belang. Daarom geloven wij ook sterk in deze samenwerking.

– Martin Pansy, oprichter en CEO van Nuki Home Solutions

Wetenschappers vinden per ongeluk enzym dat plastic opeet

In de wetenschap is het niet anders dan met een andere tak van sport: soms zit het mee, soms zit het tegen. Er zijn een aantal verbazende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan omdat er iets mis ging, iemand iets verkeerd verstond of omdat iemand iets in een la heeft laten liggen. De wetenschappers die een plastic etend enzym aan het onderzoeken waren aan de Universiteit van Portsmouth veranderden iets en kregen ineens een gratis verbeterde versie. Nice!

Het gaat om een enzym dat plastic (om precies te zijn PET, waar onze flesjes van gemaakt worden) volledig kan afbreken. We zijn met zijn allen al een tijdje op zoek naar iets dat de plastic zooi die we als mensen genereren makkelijk(er) maakt om te recyclen, in het kader van de duurzaamheid. Er zijn al enzymen die PET (officieel polyethyleentereftalaat) kunnen afbreken, maar de wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth veranderden het enzym en toen bleek er zomaar een ander te ontstaan dat plastic bijna een kwart sneller afbreekt.

Kan nog beter

Nu dat de wetenschappers onbedoeld op een verbeterd enzym zijn gestuit gaan ze verder experimenteren om te kijken of het proces niet nog verder kan worden verbeterd. Als het proces op industriële schaal te gebruiken is zou dat een groot probleem kunnen oplossen.

Op dit moment zijn PET flesjes namelijk zo goedkoop te maken (vanwege goedkope aardolie) dat producenten er voor kiezen om niet zelf oude flesjes te recyclen maar om gewoon meer nieuwe te maken, want dat is goedkoper. Er wordt nog geen vijfde van de plastic flessen gerecyclet op dit moment, dus daar valt echt nog veel winst te behalen.

Professor John McGeehan van de Universiteit denkt echter dat de maatschappij inmiddels genoeg is veranderd dat ook fabrikanten wel in zijn voor een betere manier van recyclen. Dit enzym zou daar de sleutel in kunnen zijn, dus hopelijk kan het nog verder ontwikkeld worden, want de zee en onze vuilnisbelten worden er niet leger op, zullen we maar zeggen.

[Afbeeldingen © David Jones]

​TU Eindhoven​ komt met operatierobot voor schedelbasischirurgie

Een gat uitboren in de schedelbasis moet uiterst nauwkeurig gebeuren en vergt vaak vele uren. Dit soort ingrepen vereist dan ook het uiterste van chirurgen. Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben daarom een operatierobot ontwikkeld om deze taak over te nemen. De robot kan met sub-millimeterprecisie automatisch en veilig een holte frezen van de gewenste vorm en afmetingen. De robot zal naar verwachting binnen vijf jaar zijn eerste operatie uitvoeren.

Chirurgie

Chirurgen maken jaarlijks bij meer dan 100.000 mensen wereldwijd een gat in de schedelbasis, bijvoorbeeld om een infectie of kanker te behandelen, of om een cochleair (gehoor) implantaat te plaatsen. Dit is een delicate taak, want ze komen nogal wat structuren tegen die ze zeker niet mogen raken, zoals de gezichts- en de smaakzenuw, het binnenoor en het evenwichtsorgaan. Daar komt bij dat botvijlsel en bloed het zicht door de microscoop belemmert tijdens de ingreep. De chirurg moet dan ook met uiterste concentratie werken, en dat vaak uren aaneen, in een oncomfortabele houding.

Op verzoek van KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboud UMC in Nijmegen ontwikkelde Jordan Bos een robot om dit soort operaties deels of geheel over te nemen. Hij bezocht eerst zo’n 20 schedelbasisoperaties om deze ingrepen te bestuderen, en bedacht daarna zo’n 20 concepten. Van het beste concept maakte hij een detailontwerp en bouwde een prototype, dat nu klaar is en waarmee de eerste technische testen inmiddels zijn gedaan.

Geavanceerde arm

De robot, met de naam RoBoSculpt, werkt op basis van nauwkeurige instructies van de chirurg. Die geeft op CT-beelden van de schedel van de patiënt nauwkeurig aan welk stuk bot de robot weg moet halen. De robot is feitelijk een zeer geavanceerde arm, die een bestaand chirurgisch boorapparaat vasthoudt. Voor de operatie wordt het hoofd nauwkeurig gefixeerd; daarna boort en freest de robot de gewenste holte uit.

Doordat de robot in principe sneller werkt, kan de duur van de ingreep korter worden. De verwachting is dat de robot nauwkeurigere ingrepen mogelijk maakt, met kortere hersteltijd, en dat er minder complicaties en hersteloperaties zullen zijn. Dat zou dit soort operaties minder belastend maken voor de patiënt en minder kostbaar. Verder kunnen chirurgen er baat bij hebben doordat een belastende taak wordt overgenomen, wat bovendien een drempel wegneemt om tot op hogere leeftijd door te werken.

Zeven assen

De robot is eigenlijk een geavanceerde computergestuurde freesmachine, ofwel een CNC-frees-machine. Hij heeft zeven bewegingsassen om alle mogelijke hoeken te kunnen maken. Ondanks het hoge aantal assen is het apparaat zeer nauwkeurig, dankzij de compactheid, de hoge stijfheid, het lage gewicht en de minimale speling op de assen. Ook kan de robot goed afgedekt worden met een steriele hoes, wat belangrijk is in de operatiekamer.

Schedelbasischirurg Dirk Kunst, die als co-promotor Bos mee begeleidde, is enthousiast over de robot.

Dit is een belangrijke stap naar de operatiekamer van de toekomst. RoBoSculpt is een optimale samenwerking tussen de chirurg en de machine; ze vullen elkaar echt aan om het beste resultaat te behalen voor de patiënt.

Google heeft AI die een stem uit een menigte kan filteren

Jarenlange blootstelling aan veel te harde muziek heeft het mij bijna onmogelijk gemaakt: een stem isoleren in een groep of (nog erger) menigte mensen. Misschien dat ik in de toekomst echter geholpen kan worden door Google, want die zijn een ‘deep learning’ systeem ontwikkeld dat specifieke stemmen kan herkennen en uitfilteren, onder andere door naar de gezichten van mensen te kijken.

Het model is getraind om naar individuele mensen te kijken terwijl ze praten en op die manier het geluid te matchen met de persoon en het zo te isoleren in een apart audiospoor. Kijk naar de audio van de twee comedians hieronder die gewoon door elkaar aan het praten zijn en de AI kan er zonder probleem ééntje uitpikken en alleen dat geluid laten horen. Dat werkt zelfs als het gezicht van de persoon in kwestie gedeeltelijk wordt geblokkeerd door een microfoon of gebarende handen.

5G komt niet voor 2022 maar KPN is wel al aan het testen

Nou ja, ze zijn tenminste op tijd, zullen we maar zeggen. KPN kondigde vandaag aan dat ze een aantal tests gaan uitvoeren met de opvolger van het 4G-netwerk, om precies te zijn in Amsterdam Zuid-Oost, de Rotterdamse haven, een boerderij in Drenthe en…Helmond. Als je nog niet zeker wist dat 5G hot was, dan weet je het nu.

Dat is aan de vroege kant, want het 5G-netwerk in Nederland komt op zijn vroegst beschikbaar tegen 2022. Dat komt doordat de frequentie die daarvoor nodig is (3,5 GHz) tot die tijd nog gebruikt wordt door onze inlichtingendiensten die ‘m gebruiken om af te luisteren. Als er geen andere manier gaat komen om 5G werkbaar te maken voor die tijd is het dus nog zeker vier jaar wachten voordat we met achterlijke snelheden mobiele data kunnen zenden en ontvangen.

We gaan onderzoeken hoe we deze nieuwe netwerktechnologie in combinatie met ontwikkelingen zoals artificial intelligence, drones en virtual reality kunnen inzetten voor tal van slimme toepassingen.

– Jacob Groote, directeur Product Management Zakelijke Markt KPN

Wordt de slaapcabine in het vliegtuig binnenkort betaalbaar?

Het lijkt een mooie droom: gewoon kunnen slapen in een vliegtuig. Niet iedereen kan het gewoon in de stoel en er zijn enorm veel gadgets en kussens die je proberen te helpen met slapen in het vliegtuig. De meeste mensen zouden maar al te graag gewoon willen gaan liggen, maar dat is of domweg niet mogelijk of volstrekt onbetaalbaar.

Airbus en Zodiac Airspace zijn met een partnership bezig die het wél betaalbaar moet maken om te gaan slapen en de oplossing zit in het vrachtruim. De beide groepen hebben samen namelijk een soort slaapmodule gemaakt die precies op de maat van de vrachtruimtevan een vliegtuig is gemaakt en zodoende ook verwijderbaar is. Zo’n module zou aan ongeveer 10 mensen plek moeten bieden, als we de foto’s en de video in de onderstaande tweet goed kunnen inschatten. Zo kan een luchtvaartmaatschappij relatief makkelijk op vluchten waar daar (laad)ruimte voor is extra bedden aanbieden.

​De verbonden planeet

De wereld wordt meer en meer één grote wolk van onderlinge verbanden. Sensoren, mensen, auto’s, devices en zelfs complete infrastructuren staan allemaal in toenemende mate met elkaar in verbinding. IoT in combinatie met kunstmatige intelligentie houdt een nieuwe wereld draaiende: de Instrumented Planet.

Dat leert IBM’s Research Technology Vision, het jaarlijkse rapport waarmee de trends van nu en de nabije toekomst worden beschreven en geduid. Dit jaar zijn er vijf thema’s benoemd, die elkaar aanvullen en versterken. Van ‘AI Everywhere’ tot de ‘Instrumented Planet’, waarin we dankzij technologie alles wat ertoe doet slimmer, veiliger, efficiënter en effectiever kunnen maken. Ons werk, onze maatschappij, organisaties, leefomgeving en niet te vergeten onze persoonlijke levens.

Vijf thema’s

De eerste van de vijf in de IBM Research Technology Vision beschreven thema’s is ‘AI Everywhere’. Elke industrie of activiteit krijgt gaandeweg een zekere mate van artificiële intelligentie. Researchers verwachten dat dit jaar de helft van alle mobiele applicaties door AI ondersteund gaat worden.

Het tweede thema is ‘Deeper Insight’. Daarbij staat de vraag centraal hoe je van data informatie kunt maken en er vervolgens wijsheid aan kunt ontleden. Veel meer data zal daarbij afkomstig zijn van het internet of things (IoT). Vanaf 2020 verwachten we 50 miljard actieve sensoren. Tegen 2030 zullen dat er 500 miljard zijn. De hierdoor gegeneerde gegevens moeten wel veilig getransporteerd, verwerkt en opgeslagen worden.

‘Engagement Reimagined’ betreft de optimalisatie van de interface tussen mens en machine. Computersystemen dienen zo getraind worden dat ze ondersteunend zijn aan het menselijk denkproces. Denk aan de manier waarop mensen zaken altijd bekijken en vervolgens interpreteren vanuit een bepaalde context. Neuromorphic chips, die werken zoals het menselijk brein, gaan hierbij helpen.

Waar organisaties traditioneel werkten met doelgroepen, staat met ‘Personalisation at Scale’ het individu centraal. Technologie zorgt dat de mensen juiste ondersteuning, aanbiedingen of informatie voorgeschoteld krijgen. Denk aan gepersonaliseerde medicijnen, op basis van iemands dna. Of de beste aanbieding dankzij machine learning en analyse van koopgedrag.

Het laatste thema is de ‘Instrumented Planet’. Hierbij gaat het erom om alles op veilige en adequate manier met elkaar te verbinden. En wel op een zodanige manier dat we van al deze data nuttige informatie kunnen maken. Veiligheid is hier heel belangrijk. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat een autonoom rijdende auto of je persoonlijke gegevens worden gehackt.

Perspectief

De nadruk bij al deze thema’s ligt op de technologie-enabled impact op businessmodellen van organisaties, met een hoofdrol voor IoT en AI. Deze trends zijn bovendien niet langer het domein van alleen startups en scale-ups. Incumbents en andere traditionele bedrijven zijn de achterstand aan het inlopen. Download hier de IBV study Incumbents Strike Back. Ze kopiëren het gedrag van data- en technologiegedreven nieuwkomers door dezelfde technologieën te gebruiken. Maar ook door met ze samen te werken of simpelweg over te nemen. Een groot deel van de onderscheidende waarde van incumbents zit ’m in het feit dat 80 procent van hun data niet ‘googlebaar’ is, maar achter de firewall van de organisatie zit. Ze combineren dus de technologie en de wendbaarheid van de startups en scale-ups, en maken tegelijk gebruik van hun bestaande kracht, data en klantenbestand.

De vijf thematische trends bij elkaar scheppen, kortom, een wenkend perspectief voor grote organisaties. Daartoe moeten ze wel willen veranderen: kortcyclisch denken, omarming van agile werkwijzen, design-thinking, het binnen twee weken kunnen bouwen van prototypes en minimum viable products. Ondersteund door de juiste technologie.

Combinatie

Het fundament wordt gevormd door kunstmatige intelligentie in combinatie met andere toepassingen voor het verzamelen en verwerking van grote hoeveelheden data. Bij voorkeur geleverd vanuit de cloud. Dit alles levert dieper inzicht op en kan helpen al dan niet complexe beslissingen te nemen of ondersteunen. Denk aan robotisering en process automation, maar ook aan steeds slimmer wordende chatbots, virtuele agents en andere vormen van intelligente hulp. Deze augmented intelligence betreft het ondersteunen van het menselijk denkproces bij het nemen van beslissingen.

Nieuwe sensortechnologie in de smartphone stelt bijvoorbeeld vast of je misschien zieketekiemen bij je draagt, of aanleg hebt voor aandoeningen. IoT-sensors in en boven de grond op wijngaarden helpen bij een effectievere irrigatie, door de informatie hieruit te koppelen aan weerdata en satellietfoto’s. Auto’s worden steeds autonomer en gaan straks met een minimale latency communiceren met zowel hun bestuurders, omgeving en andere voertuigen. De haven van Rotterdam wil het eerste autonoom varende schip kunnen ontvangen rond 2030. Nogmaals: dat stelt hoge eisen aan de datakwaliteit en de beveiliging ervan. Een hack van besturingssoftware kan verstrekkende gevolgen hebben.

Blockchain kan in een wereld van gedeelde data overigens goed van pas komen. Hiermee zijn zogeheten permissie-netwerken te creëren, die alleen voor een specifieke groep gebruikers toegankelijk zijn. Ook kan blockchain de beveiliging van communicatie tussen sensoren verbeteren.

Systeemdenken

De Instrumented Planet draait dus op data en intelligentie in een verbonden wereld. Bedrijven kunnen nieuwe verbanden zoeken en om hun plaats in de waardeketen op te eisen. Organisaties en individuen zullen worden afgerekend op hun unieke specialisatie. Successen zullen in toenemende mate over de totale waardeketen heen gedeeld worden. CIO’s, CTO’s, CDO’s en CEO’s moeten op hun beurt goed nadenken over hun toekomstige bedrijfsmodel en hoe technologie daaraan kan bijdragen.

De samenwerking tussen technologie en business wordt steeds belangrijker. Iedereen moet beter gaan begrijpen hoe technologie werkt en welke impact het kan hebben op business modellen. Je moet daarom altijd op strategisch en tactisch niveau de juiste capabilities in huis houden, en in aanvulling daarop samenwerking zoeken met de juiste innovatieve partijen in de markt.

[Afbeelding © NicoElNino – Adobe Stock]

IKEA gaat ook draadloze Bluetoothspeakers verkopen

Laat het maar aan IKEA over om in een scene te stappen waar je ze niet verwacht. Nadat ze een tijdje geleden al in de slimme lampen gingen komt de Zweedse meubelgigant nu met een bluetoothspeaker. De draadloze speaker heet de Eneby en is dit najaar beschikbaar in de winkels.

De Eneby ziet er een soort van retro-cool uit: het is gewoon een knalrecht vierkant dat 20 of 30 centimer (afhankelijk van het model) breed en hoog is. En ja, dat past prima in een vierkant gat in een Billy, als je die vraag had. Het voordeel dat je van de IKEA gewend bent is dat het betaalbaar is en dat klopt: de kleine versie van de Eneby kost 50 dollar (dus vermoedelijk ook euro) en voor de grote versie betaal je 90 dollar.

ikea-eneby-3

Page generated in 2.481 seconds. Stats plugin by www.blog.ca