IKEA komt met slimme rolgordijnen

IKEA brengt eind augustus slimme rolgordijnen op de markt. De gemotoriseerde KADRILJ en FYRTUR rolgordijnen bedien je gewoon van afstand via de speciale app, afstandsbediening of met spraakbesturing. Je opent de gordijnen ook via Amazon’s Alexa, de Google Assistent of Siri van Apple. Genoeg excuses om niet op te hoeven staan vanaf bank of bed dus.

IKEA slimme rolgordijnen
De slimme rolgordijnen van IKEA zijn vanaf eind augustus te koop

Opmerkelijk: aantal verscheepte PC’s is gestegen in het tweede kwartaal

Dacht jij dat iedereen tegenwoordig alles met de smartphone doet en pc’s geheel verleden tijd zijn? Dat is niet het geval. Volgens Gartner zijn er in het tweede kwartaal van 2019 zelfs meer pc’s verscheept. Al zes jaar lang is het aantal verscheepte pc’s per kwartaal dalende, maar in 2018 was er een positief tweede kwartaal. Nu is dat wederom het geval. Volgens Gartner is dat te danken aan Windows 10 dat even flink is opgefrist dankzij de mei-update.

Handelsverbod

Waarschijnlijk is dit dan ook geen trend, maar een eenmalige stijging. Sterker nog, het zal waarschijnlijk juist enorm gaan dalen, aangezien de Amerikaanse overheid een handelsverbod heeft met China. Veel pc’s zijn gefabriceerd in China, waarna ze over de hele wereld worden verscheept. Dat wordt nu wat ingewikkeld in het geval van Amerika en dat schijnen we volgens de voorspellingen pas echt te gaan merken in het derde kwartaal van dit jaar.

De term pc’s wordt hier overigens zeer breed ingezet. Het gaat hier niet alleen om enorme kasten die je thuis neerzet met een monitor en toetsenbord: het gaat ook om laptops. Zelfs tablets vallen onder de term personal computer. Uit China komen dan ook enorm veel complete laptops en tablets. Smartphones en hybrides tussen smartphone en tablet vallen hier wel buiten.

63 miljoen pc’s

In totaal zijn er in het tweede kwartaal van 2019 63 miljoen pc’s verscheept, waaronder voornamelijk veel Lenovo-, HP- en Dell-apparaten. Het zijn ook die merken die groei laten zien, waarbij Apple, Asus en Acer juist minder hebben verscheept dan vorig jaar in het tweede kwartaal. Waarschijnlijk helpt het dat de CPU-tekorten bij Intel minder groot worden, wat een enorm grote impact op de markt had. Vooral kleinere verkopers hadden hier last van, waardoor het verschil groeide tussen die kleinere en middenkader markt versus de groten der aarde.

Deze AI-bot laat poker professionals folden in Texas Hold’em

Eerder dit jaar hebben een heel aantal professionele poker spelers deelgenomen aan een ongewoon potje Texas Hold’em. Ze namen het op tegen een nieuwkomer: een door kunstmatige intelligentie aangedreven poker-spelende bot.

AI Pokerbot

Eerder al hebben we gezien dat AI niets heel laat van professionele spelers van ondermeer schaken en Go. Deze bordspellen beschikken over duidelijke regels. Dat heeft Poker ook. Maar daar komt toch wat meer bij kijken. Zo weet je (zolang je niet Daniel Negreanu bent) niet de hand van je tegenstander. En er is de mogelijkheid om je tegenstander weg te bluffen. Daarnaast kan een potje ook bestaan uit meer dan twee of meer spelers, zes zelfs in dit geval.

Voor de poker-spelende bot Pluribus was dit geen probleem. De tegenstanders, waaronder World Series of Poker & World Poker Tour winnaars hadden geen schijn van kans. Onderzoekers noemen de prestaties van de bot nu dan ook bovenmenselijk.

Facebook schrijft hierover in een blogpost: “Dit is de eerste keer dat een AI-bot in staat is om topprofessionals te verslaan in een belangrijk benchmarkspel met meer dan twee spelers (of twee teams).”

Hoe Microsoft Windows 10 wachtwoordloos maakt

Als je op je werk Windows gebruikt dan heb je waarschijnlijk elke keer weer moeite om een nieuw wachtwoord te bedenken. Het mag niet lijken op de laatste 6 wachtwoorden, moet zoveel hoofdletters en bijzondere tekens bevatten… Het kost soms best wat creativiteit om met iets op de proppen te komen dat je kunt onthouden en waarbij je je vingers niet in de knoop legt. Dat is binnenkort waarschijnlijk voorbij, want Microsoft maakt Windows 10 wachtwoordloos.

Gezicht of vingerafdruk

Op je smartphone ben je het al gewend: unlocken met je gezicht of je vingerafdruk. Het is de bedoeling dat dat ook met Windows gaat gebeuren. De volgende grote update voor Windows 10 moet het besturingssysteem officieel wachtwoordloos gaan maken. Je kunt dan je pc inkomen door je gezicht te gebruiken in combinatie met een selfie- of webcam (Windows Hello genoemd), of met je vingerafdruk of een pincode, afhankelijk van welk toestel je gebruikt.

De nieuwe optie zal in de Engelse versie van Microsoft te zien zijn als je bij het loginscherm bent. Er staat dan “Make your device passwordless”, waarna je de boel kunt gaan instellen. Een goede zet van Microsoft, want een van de grootste beveiligingsproblemen is nog steeds de mens zelf. Die gebruikt immers vaak overal hetzelfde wachtwoord, dat van zichzelf al meestal niet het meest sterke wachtwoord denkbaar is. Twee-factor authenticatie is natuurlijk ook een optie, maar mensen ervaren dit vaak als veel gedoe, waardoor ook die veiligere methode niet de voorkeur heeft.

Pincode is beter dan wachtwoord

Bovendien meent Microsoft ook dat een pincode veel beter beschermd dan een wachtwoord, ook al is het maar vier getallen. Er zijn zoveel variabelen en de pincode wordt niet online opgeslagen, waardoor het in de ogen van de ICT-gigant een veiligere optie is. Er zit in Windows 10-systemen ene Trusted Platform Module met een beveiligde chip waardoor je pincode lokaal wordt opgeslagen.

Maar goed, binnenkort is dat slechts een optie, want dan kun je ook met alleen je gezicht je toestel openen. Apple bewees met FaceID al dat dat een van de veiligste methoden van beveiliging is, al hangt dat wel af van hoe goed de camera is en in hoeverre er een 3D-beeld van je gezicht wordt gemaakt. Afwachten tot de volgende grote update van Windows 10 dus, en aangezien die van mei net is geweest, zal dat nog wel even duren.

Samsung vraagt patent aan voor vouwbare Augmented Reality-bril

Samsung is bezig met het ontwikkelen van een vouwbare ‘slimme’ bril. Vergelijkbare Augmented Reality (AR) brillen kunnen niet goed worden opgeborgen, wat ze kwetsbaar maakt en lastig te repareren. In het ingediende patent is te zien dat de AR-bril lijkt op een gewone bril, maar dan met een dikker frame voor de elektronische componenten. De slimme bril gaat automatisch aan wanneer het wordt uitgevouwen.

Microsoft Teams is groter dan Slack

Toen in 2017 Microsoft Teams werd toegevoegd aan Office365 was het de vraag of het niet te laat was, want mensen gebruikten al volop andere systemen om projectmatig in samen te werken en te overleggen. Toch lijkt Microsoft toch heel wat harten te hebben gestolen: Teams is groter dan Slack.

Microsoft Teams is een soort chatprogramma waarin berichten langer blijven staan, zodat grote groepen mensen deze kunnen lezen en kunnen reageren. Dat klinkt als Slack, en ergens is dat het ook. Alleen heeft Microsoft Teams een net even iets andere doelgroep: omdat het deel uitmaakt van Office365 is het vooral geënt op kantoorpersoneel en mensen die toch al moeten samenwerken. Slack wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor het plannen van vakanties onder vriendengroepen of mensen die in hun vrije tijd in een band zitten, naast dat het ook zakelijk wordt toegepast.

13 miljoen actieve gebruikers

Microsoft heeft naar buiten gebracht dat Teams dagelijks meer dan 13 miljoen actieve gebruikers heeft en wekelijks is dit zelfs 19 miljoen. Aan de ene kant is dat heel knap, aan de andere kant is het voor Microsoft makkelijker om mensen over te halen Teams te gebruiken in plaats van Slack. Immers wordt het Office-pakket door honderdduizenden bedrijven gebruikt en is Slack een bron die vaak door beleid niet mag worden gebruikt in verband met veiligheid.

Vaak word je op je werk dus enigszins door leidinggevenden gedwongen om Teams te gebruiken. Aan de andere kant is het een heel vrij platform waarop je net zo hard gifjes kunt inzetten om je boodschap nog beter duidelijk te maken en heb je veel vrijheid in hoe je communiceert. Er komen bovendien nieuwe mogelijkheden bij. ‘Aankondigingen’ is net toegevoegd, waardoor je belangrijke chatberichten kunt highlighten.

Cross-channel

Binnenkort wordt hier ook nog kanaalmoderatie aan toegevoegd en de mogelijkheid om prioriteit aan bepaalde berichten te geven. Hierdoor krijgt een persoon elke twee minuten een berichtje tot deze heeft geantwoord. En, een andere langverwachte optie, cross-kanaal berichten sturen, dat wordt ook binnenkort toegevoegd. Het is goed om te zien dat Microsoft veel blijft vernieuwen. Het moet wel, want de concurrentie op het gebied van collaboratief aan projecten samenwerken in chatprogramma’s is enorm groot.

Chinese app Megvii kan honden aan hun neus herkennen

Chinese startup Megvii is bekend om de grote stappen die het bedrijf zet op het gebied van AI en gezichtsherkenning. En dat kan nu ook ingezet worden voor honden. Mensen kunnen aan de hand van hun gezicht en vingerafdruk geïdentificeerd worden, honden hebben een unieke neus. Dat is handig voor wie zijn trouwe viervoeter bijvoorbeeld kwijt is.

Nauwkeurigheid van 95%

Met de app van Megvii registreer je je hond. Dat doe je door een scan van de snuit te maken en dat gaat op dezelfde manier als hoe wij een vingerafdruk registreren voor bijvoorbeeld vergrendeling. Je maakt foto’s van de snuit van je hond vanuit verschillende hoeken. Daarna is het nauwkeurigheidspercentage volgens Megvii maar liefst 95%. Via de app zijn al 15.000 huisdieren herenigd met hun eigenaar.

Megvii snuit hond
De app van Megvii registreert de snuit van je hond

Google onderzoekt gelekte opnames Google Assistent in Nederland

Eerder deze week bleek al dat Amazon’s Alexa opnames voor altijd bewaart en dat Google-medewerkers meeluisteren met gesprekken die gebruikers voeren met de Google Assistent. En dat gebeurt ook in ons land. Medewerkers van het bedrijf luisteren mee naar gesprekken zonder dat Google dit vooraf aankondigt. Soms gaat het om ‘huiselijke gesprekken’ die per ongeluk door de assistent zijn opgenomen, zo bleek uit berichtgeving van de NOS. Google laat in een blogartikel weten dat het een onderzoek gaat starten naar de gelekte Nederlandse gesprekken.

Een Belgische medewerker van Google of een bedrijf dat voor Google werkt, en die dagelijks geluidsfragmenten beluistert, deelde meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten met de Belgische VRT.

Bekijk dit fragment en luister naar een aantal voorbeelden:

​De technologie die reizen persoonlijker maakt

Iedereen die weleens reist, weet hoe lastig het kan zijn om keuzes te maken. Want welk van de 11.000 accommodaties in Rome ga je boeken? Uiteindelijk wil je één plek om te gaan slapen, dus begin je waarschijnlijk met het filteren van de zoekresultaten. Je doel is natuurlijk om de voor jou perfecte plek te vinden. Machine learning helpt om op een boekingsplatform precies die juiste plek te vinden. En hoewel we geen reisbureau meer binnen stappen, krijgen we op deze manier nog steeds persoonlijke suggesties.

Persoonlijke voorkeuren en accommodaties die bij je passen

Als groot reisplatform mensen toch een persoonlijke service bieden is een uitdaging. Je kunt niemand vertellen welke reis je wilt gaan maken en welke wensen je hebt. Of kan dat juist wel? Ook op digitale reisplatforms wordt het aanbod steeds beter afgestemd op de behoeftes die jij hebt. Dat is mogelijk dankzij het verzamelen van data en machine learning.

Platform Booking.com heeft meer dan 28 miljoen accommodaties in ruim 150.000 bestemmingen wereldwijd en 180 miljoen gastenreviews en daarmee de beschikking tot veel relevante reisgegevens. Dankzij machine learning kan het bedrijf zeer precieze en gerichte modellen trainen. Die geven klanten aanbevelingen die verrassend goed passen bij hun specifieke behoeften. Daarnaast geven ze zelfs aan welke voorkeuren dit type klant in de toekomst kan hebben. Personalisatie op een heel nieuw niveau dus.

Sawyer X, Principal Developer bij Booking.com legt uit: “Laten we zeggen dat je de kosten belangrijk vindt omdat je vaak reist. Of je besteedt graag geld aan attracties op je bestemming. Misschien heb je in het verleden vaak geboekt bij accommodaties met een fitnesszaal? Machine learning helpt ons dit allemaal te ontwarren en er een veel persoonlijkere ervaring van te maken, zodat klanten tijd besparen en wij een beter product kunnen maken.”

panauti-community-homestay
Panauti Community Homestay

Bitcoin verbruikt meer stroom dan Zwitserland

De aarde zal in 2030 twee graden zijn opgewarmd door de Bitcoin. De cryptovaluta schijnt enorm veel stroom te verbruiken, zelfs meer dan het hele land Zwitserland bij elkaar. Hoe komt dat en kan daar iets aan worden gedaan?

Triljoenen berekeningen

Triljoenen berekeningen per seconde… Bitcoin is een keihard werkend netwerk dat in de lucht wordt gehouden door tienduizenden nodes en hardware om dat allemaal te kunnen faciliteren. En dan is er natuurlijk ook nog de beveiliging van dit veiligste netwerk op aarde. Dat alles kost nogal wat aan elektriciteit, zo meent Cambridge. De consumptie ligt op 0,24% van het wereldwijde gebruik. Vergelijk je dat echter met standby zijnde apparaten in bijvoorbeeld Amerika, dan valt dat wel mee. Dat ligt namelijk vier keer zo hoog.

Het energieverbruik van Bitcoin is vooral zo hoog door het minen, waarmee Bitcoins worden gemaakt. Dat kost veel rekenkracht en daar is veel energie voor nodig. Exact berekenen hoe hoog precies, dat is niet mogelijk, juist omdat Bitcoin zo verspreid is. Er is dus ook redelijk wat discussie onder experts: de één berekent het allemaal veel negatiever dan de ander. Ze zijn het er allemaal wel over eens dat het veel is. Dit jaar is het net zo groot als het verbruik van Zwitserland: volgend jaar kan dat een nog groter land zijn.

Duurzame bronnen

Twee graden warmer door Bitcoin, dat is -ook als je het met andere grootverbruikers vergelijkt- heel heftig. 74% van het netwerk is op dit moment voorzien van elektriciteit uit duurzame bronnen, zo schrijft CoinShares. Maar ja, dat betekent niet dat het systeem minder energie gebruikt. Kan dat wel? Op dit moment is dat moeilijk, omdat het systeem achter Bitcoin juist steeds groeit en meer energie verbruikt.

In ieder geval buigt onze overheid zich er ook over. Zo worden er regelmatig vragen gesteld aan minister Eric Wiebes, die gelukkig voor zowel klimaatbeleid als economische zaken verantwoordelijk is. De overheid vraagt echter niet alleen wat er aan gedaan kan worden om het in te perken: het vraagt ook of we überhaupt digitale munten wel willen. Moet er bijvoorbeeld een milieuheffing op komen, zodat mensen die het wel willen gebruiken dat ook kunnen doen en daar bewuster voor kiezen?

Minen

Juist omdat Bitcoin niet goed te controleren is, lijken dat soort oplossingen te makkelijk omzeilbaar. Er zijn dan ook bedrijven binnen de Bitcoin die zelf proberen te minen onder iets minder ‘slechte’ energieslurpende omstandigheden. Bijvoorbeeld door waterkracht te gebruiken. Dat zijn op dit moment nog druppels op een gloeiende plaat. Het meeste minen vindt plaats in Aziatische landen, zoals China, waar kolencentrales in overvloed zijn en de kosten voor elektriciteit laag zijn.

Als je per se Bitcoin wil blijven gebruiken en niet wil overstappen naar bijvoorbeeld het minder energieslurpende ether, dan moet je ook gaan kijken naar andere manieren om te minen. Dit is echter allemaal nog in een zeer experimentele fase, waardoor de kans groot is dat je hier volgend jaar leest dat Bitcoin bijvoorbeeld zoveel verbruikt als het land Colombia.

[Fotocredits © Visual Generation – Adobe Stock]

IDC: Linux snelst groeiende besturingssysteem op thin clients

In weer een nieuw rapport (PDF) stelt marktanalist IDC dat het aantal aantal thin clients dat wereldwijd van 2015 tot 2018 is uitgeleverd met het Linux besturingssysteem 6% gegroeid is. Daar waar Windows het met 5% groei moet doen. Het Linux-platform heeft Windows voor het eerst ingehaald op het gebied van thin clients. Verder constateert IDC dat de vraag naar snelheid, onderlinge samenwerkingsmogelijkheden en innovatie nooit eerder zo groot is geweest op de digitale werkvloer. De toename van het aantal millennials en professionals uit de Generatie Z in het personeelsbestand is van grote invloed op deze ontwikkeling, aldus IDC.

Cloudgebaseerde werkomgeving

De opkomst van cloudgebaseerde werkomgevingen zorgt voor meer productiviteit, beheersbaarheid en een veilige digitale werkomgeving tegen lagere kosten. Die ontwikkeling betekent ook dat steeds meer gebruikers het merendeel van hun functionaliteit niet langer op lokale werkplekapparatuur hebben draaien. Steeds meer data, applicaties maar ook besturingssystemen komen uit de cloud. Dat verklaart volgens IDC waarom organisaties vaker kiezen voor Linux als besturingssysteem op thin clients. Dat biedt een veiligere toegang tot alles wat in de cloud beschikbaar is.

“Werkplekapparatuur moet vooral veilig zijn plus een stabiele en snelle toegang geven naar een cloudgebaseerde omgeving. Linux is bij uitstek zo’n veilig portaal dankzij de lage beheerskosten, grote flexibiliteit en stabiliteit voor IT-beheerders”, aldus Archana Venkatramen, auteur van de IDC Infobrief en Research Manager European Datacenter Research bij IDC. “Massale cloudadoptie plus gebruikers die dankzij hun smartphone beter dan ooit weten wat er mogelijk is, zorgen ervoor, dat we steeds hogere eisen stellen aan snelheid, betere samenwerking en vernieuwing.”

“IGEL is klaar voor een toekomstbestendige digitale werkomgeving. Wij leveren een veilige Linux-omgeving waar elke willekeurige zakelijke (mobiele) pc of thin client op aangehaakt kan worden. Daarmee lijkt Linux hard op weg om de standaard te worden voor een cloudgebaseerde werkplekomgeving. Ook in Nederland ervaren we dat organisaties steeds vaker kiezen voor Linux in de desktopomgeving omdat dit een veiliger, stabieler en kostenefficiëntere beheeromgeving biedt. Zo kunnen IT-beheerders vanaf één plek duizenden gebruikers ondersteunen en daarmee een ware (mobiele) multi-client omgeving op afstand realiseren”, concludeert Hans Vogel, Country Manager bij IGEL in Nederland.

IGEL OS

Het IGEL OS luidt een nieuwe generatie in van edge-besturingssystemen voor cloudwerkplekomgevingen. Dit besturingssysteem voorziet in een stevige beveiliging en ondersteunt iedere virtuele en cloudomgeving met inbegrip van Citrix, VMware, Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. IGEL OS draait op alle x86 compatible computertoestellen en staat garant voor veilig gebruik vanaf elke willekeurige locatie.

[Fotocredits © Christian-P. Worring – Adobe Stock]

Robot-leeuwinnen van TU Eindhoven wereldkampioen

In Sydney won het Nederlandse team van TU Eindhoven afgelopen weekend de RoboCup. Tijdens dit ‘voetbaltoernooi’ nemen zelfsturende robots het tegen elkaar op. China werd in de finale verslagen door de oranje leeuwinnen van de Eindhovense ploeg Tech United. Al jarenlang doet het team van de TU het goed, door altijd de finale te bereiken. Ook vorig jaar werd de prijs in de wacht gesleept en uiteindelijk is de titel met succes verdedigd.

Ov-chipkaart gaat waarschijnlijk verdwijnen

Reizen in het ov betaal je in de toekomst met je smartphone of bankpas en daarom zal de ov-chipkaart waarschijnlijk gaan verdwijnen. Het duurt nog wel even voor het zover is, want de planning is om in 2023 definitief afscheid van de pas te gaan nemen. Vanaf 2021 hoopt de overheid een nieuwe wijze van betalen te introduceren. De techniek is volgens Staatssecretaris van Veldhoven toe aan vervanging. Bovendien blijkt het ov-chipsysteem behoorlijk prijzig te zijn.

Robot-leeuwinnen van TU Eindhoven verdedigen in Sydney de wereldtitel

Tussen 2 en 7 juli vindt in Sydney het wereldkampioenschap RoboCup plaats, waar de TU Eindhoven haar wereldtitel verdedigt. De robots dragen dit jaar vrouwelijke namen, als eerbetoon aan het succes van de Oranje Leeuwinnen.

Met een nieuwe strategie-aanpak: per tegenstander is er een toegesneden strategie. Elk jaar vinden de robotkampioenschappen plaats en het TU/e-team, Tech United, eindigt sinds 2008 elke keer in de finale.

Wereldkampioenschap 2018

In 2018 wonnen de voetbalrobots van de TU Eindhoven het wereldkampioenschap op de RoboCup in Montréal. Er staat dus heel wat op het spel. Als eerbetoon aan de buitengewone prestaties van de Nederlandse voetbal-leeuwinnen, kregen de spelers van het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven dit jaar een nieuwe naam.

De selectie voor het wereldkampioenschap in Sydney zal bestaan uit sterspelers Lieke Motors en Vivianne Wielema in de aanval, Jackie Groenestroom op het middenveld, en Dominique Bluetooth en keeper Sari van Verenstaal in de verdediging. Lineth Rekenbrein staat als invallende aanvaller te popelen om haar spelminuten te pakken.

Live volgen?

De eerste robotvoetbal-wedstrijd zal gespeeld worden op donderdagochtend 3 juli om 09:00u lokale tijd (het is in Sydney 8 uur later dan in Nederland, dus 01:00u voor ons). De halve finales zijn op zondagochtend 09:00u en 10:30u (01:00u en 02:30u, resp.) en de finale begint om 14:30u (06:30u zondagochtend Nederlandse tijd). Alle wedstrijden zullen live worden uitgezonden via robocup.live.

robot-leeuwinnen
De voetbalrobots van Tech United: Lieke Motors, Vivianne Wielema, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en keeper Sari van Verenstaal.

RoboBee kan vliegen als een bij

Op het gebied van robots boeken wetenschappers de laatste jaren veel successen. Alleen op het gebied van mini-robots die zich gedragen als insecten wil het niet echt vlotten. Dit omdat vliegen veel energie kost en ruimte voor een energiebron beperkt is. Maar onderzoekers van Harvard lijken een doorbraak te hebben met RoboBee.

Om te vliegen klapperen insecten met hun vleugels om stuwkracht te generen. Die is nodig om door te lucht te bewegen en daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van energie die opgeslagen is in sterke spieren. Dat te repliceren bij mini-robots blijkt vrij lastig. De batterijen waarvan zijn gebruik moeten maken zijn minder efficiënt, blijken vaag te zwaar of ze moeten extern worden aangesloten.

RoboBee X-Wing

Een doorbraak lijkt er vanuit Harvard te komen. Daar hebben onderzoekers een nieuwe type robot gebouwd: de RoboBee X-Wing. Die is uitgerust met vier kleine vleugels gemaakt van koolstofvezel en polyester met kleine fotovoltaïsche cellen. Zodoende is de robot in staat om een (korte) vlucht uit te voeren. Bij fel licht generen de fotovoltaïsche cellen (cellen die licht direct omzetten in elektriciteit) ongeveer vijf volt elektriciteit. Een minuscule transformator voert dit daarna op tot 200 volt die nodig is voor lancering. Als de hoge spanning wordt toegepast op twee componenten dan buigen en trekken die samen, net als de spieren van een insect. Bij het landen maakt de mini-robot gebruik van statische energie.


(Bron: Harvard School of Education)

Knappe koppen

De onderzoekers achter dit project hebben een knap staaltje werk geleverd. Het apparaat is heel klein en licht. Om daar een beeld bij te krijgen, RoboBee weegt ongeveer een kwart van paperclip. Daardoor kan het apparaat binnen vrij rondvliegen. Iets wat eerder nog niet mogelijk was.

Een van de leiders van het onderzoek en postdoctoraal ingenieur aan Harvard, Noah Jafferis, over RoboBee: “We wilden de limiet blijven verleggen van hoeveel stroom we uit de kunstmatige spieren in de robot konden persen en hoe efficiënt we het hele systeem konden maken.”

Energie opslaan

De testvluchten van de mini-robot hebben tot nu toe niet langer dan een paar seconden geduurd. Het is namelijk nog niet mogelijk voor de robot om energie op te slaan. Dus als hij uit het klein verlicht gebied vliegt, vertraagt de robot en valt dan op de grond. De onderzoekers hebben er alle vertrouwen in als de zonnecellen en circuits de juiste aanpassingen ondergaan, dat het dan mogelijk is om RoboBee minutenlang in de lucht te houden.

Page generated in 1,361 seconds. Stats plugin by www.blog.ca