Google-assistent komt met gepersonaliseerd nieuws

Cijfers zijn nog niet bekend maar de Google-assistent lijkt als we een beetje om ons heen kijken toch meer en meer gebruikt te worden. De populariteit zal vooral gaan afhangen van nieuwe diensten, slimme AI (of kunstmatige intelligentie in het Nederlands) en het onderbuikgevoel dat je ‘personal assistent’ je echt begrijpt en steeds beter weet in te spelen op jouw specifieke wensen en voorkeuren.

Zo kunnen we binnenkort gaan luisteren naar een gepersonaliseerde afspeellijst voor audio-nieuws (met onderwerpen waarin alleen jij bent geïnteresseerd). Vergelijk dit maar met speciaal voor jouw gekozen NOS-nieuws op de radio maar dan via Google-assistent. Deze afspeellijsten maken gebruik van kunstmatige intelligentie om aangepaste nieuwsbundels te maken. Google test deze functie nu uit met een klein aantal gebruikers.

Deze gepersonaliseerde afspeellijst met nieuws wordt pas samengesteld op het moment dat jij er zelf om vraagt, bestaande uit actueel nieuws en updates over relevante onderwerpen. Je kunt ook vragen om langere nieuwsverhalen tussen de twee tot vijftien minuten. Tot nu toe worden er geen advertenties tijdens het nieuws uitgezonden en is het niet toegestaan publicaties met discriminerende boodschappen uit te zenden (FCC-richtlijnen). De functie is nu alleen beschikbaar voor een paar gebruikers in de VS.

voice-speaker
Google Home met de Google-assistent

​Adoptie digitale spraakassistenten zit pas in de beginfase

Onlangs lanceerde Google haar slimme speaker met Nederlandstalige spraakassistent. Wereldwijd zijn slimme speakers de snelst groeiende consumententechnologie van dit moment. Maar hoe denken wij Nederlanders over spraak technologie? Zal de adoptie net zo snel verlopen als in de landen waar spraakassistenten al langer op de markt zijn? Ipsos heeft een korte peiling gehouden onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten.

Bekendheid en gebruik in Nederland loopt achter

Maar weinig Nederlanders zijn al bekend met spraakassistenten die op smartphones en slimme speakers beschikbaar zijn. Slechts 1 op de 3 heeft er weleens over gehoord of gelezen. Ook het gebruik ligt echt nog laag. Onder gebruikers is spraakassistent Siri van Apple het meest populair (12%), gevolgd door de Google Assistant (8%) en Amazon Alexa (1%).

Ook de gebruiksprofielen verschillen sterk: Siri trekt meer jongvolwassenen onder de 35 jaar aan, terwijl Google Assistant het meest gebruikt wordt door de leeftijdsgroep 35-55 jaar. Gebruikers van spraakassistenten zijn wel overwegend positief over hun ervaring (64% is positief tot zeer positief), maar er is nog voldoende ruimte voor verbetering (34% geeft een neutraal oordeel).

Vooral dingen vragen

Spraakassistenten worden het meest gebruikt voor zoekopdrachten en het stellen van vragen (43%). Andere toepassingen die regelmatig gebruikt worden zijn muziek afspelen, timer of alarm instellen en gesproken updates van het nieuws, file- en weersberichten. Voice toepassingen voor smart home (apparaten in huis bedienen) en commerce (shopping lists & online shopping) worden weinig gebruikt, maar gebruikers staan hier wel positief tegenover.

Er is nog een wereld te winnen

De huidige meting laat zien dat de bekendheid en interesse in spraakassistenten in Nederland nog erg gering is. Nog steeds spreekt de meest favoriete toepassing maar een kwart van de ondervraagden aan. Dit terwijl bijna 60% aangeeft geen van de toepassingen aansprekend te vinden.

Gezien de recente lancering van de Nederlandse Google Assistant is dit niet vreemd: Nederland is nog maar amper bekend hiermee. In andere markten is goed te zien dat, door bijvoorbeeld Amazon, de positionering al veel verder is uitgerold. In de VS zijn slimme speakers al sinds 2014 op de markt en is de marktpenetratie snel gestegen tot boven 20% van alle huishoudens.

Eerder onderzoek van Ipsos heeft laten zien dat Amerikaanse gebruikers zeer positief zijn over de (geluids)kwaliteit van speaker en de veelzijdigheid van de beschikbare features. Het aspect dat het meeste correleert met het hoogste oordeel (5-sterren) van gebruikers is de ervaring dat er altijd iemand voor je klaarstaat, een soort nieuwe virtuele vriend(in) in huis die doet wat je zegt. Ideaal!

Maar hoe de Nederlandse consument gaat reageren nu de Google Home met Nederlands sprekende Assistent breed beschikbaar is? We gaan het horen.

Cadeautip voor de Sint: geef reisboek Bucketlist Reizen!

Ben je op zoek naar een leuk en mooi cadeau om te geven met Sinterklaas? Dan is dit wellicht het cadeau dat je zoekt: Bucketlist Reizen. Een inspirerend boek vol met bijzondere reizen die een plekje op ieders bucketlist verdienen. Van toffe stedentrips naar Kaapstad of Marrakech naar verre rondreizen naar Azië en Australië. Bucketlist Reizen kost 20 euro en is daarmee de perfecte cadeautip voor de Sint!

​Slimme thermostaat op de kop tikken: maak de beste keuze

Met een slimme thermostaat kun je het verwarmen van je woning automatiseren en de temperatuur op afstand bedienen. Handig met het oog op gemak, maar ook op energiebesparing. Je kunt kiezen uit verschillende slimme thermostaten. En je kunt er zelf een aanschaffen, maar je kunt er ook een abonnement op nemen. Meestal bij een energieleverancier. Hoe en welke slimme thermostaat je het best kunt aanschaffen, is persoonsafhankelijk. Kijk daarom naar welke wensen jij hebt om te ontdekken welke thermostaat bij jou past. Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n slim apparaat?

Abonnement bij leverancier of zelf aanschaffen?

Sommige energieleveranciers bieden je een slimme thermostaat aan bij een energiecontract. Dat kunnen ze gratis doen, maar ook in de vorm van een abonnement. Je betaalt de thermostaat dan in termijnen af, je betaalt gewoon ‘huur’ of je betaalt het aankoopbedrag in combinatie met een abonnement. Zeg je een energiecontract en/of abonnement op, dan moet je het apparaat soms gewoon inleveren. Het is dan dus niet van jou, terwijl je hier wel voor hebt betaald. Dat kan zonde zijn van het geld dat je erin hebt gestoken. Via NLE, Essent en Eneco kun je zo’n abonnement afsluiten. Ook is er Tado, een slimme thermostaat die los te huren is.

Hoeveel je betaalt en wat de voorwaarden zijn, verschilt per aanbieder van de slimme meter. Krijg je een slimme thermostaat gratis? Dan is dat meestal het geval bij een meerjarig contract. Klinkt mooi, maar hierdoor loop je een jaarlijkse welkomstkorting mis die je van sommige leveranciers krijgt bij een overstap. De kosten die je meer betaalt tijdens zo’n lange contractperiode doordat je deze korting niet krijgt, zijn vaak hoger dan de aanschafkosten voor een slimme thermostaat. Denk hier dus goed over na.

Functionaliteiten thermostaat

Naast de manier waarop je de slimme thermostaat aanschaft, moet je ook denken aan de functionaliteiten die je wilt dat het apparaat heeft. Met sommige thermostaten is het mogelijk om de verlichting op afstand te bedienen. Hiervoor heb je dan slimme stekkers nodig. Wil je dat de slimme thermostaat te bedienen is via een app op de smartphone of tablet, dan kun je bijna geen verkeerde uitkiezen. Alleen de ICY is enkel via de website te bedienen. En wil je de verwarming kunnen regelen per kamer of zonde, dan kun je kiezen voor de Honeywell EvoHome, Momit, Nest en Tado. Heb je vloer- en/of stadsverwarming en/of een warmtepomp? Hou er dan rekening mee dat je niet alle thermostaten kunt gebruiken. En dan heb je nog de thermostaten die kunnen inspelen op het weer en luchtvochtigheid, en met geofencing en bewegings- en lichtsensors. Kortom: niet alle slimme thermostaten hebben dezelfde functionaliteiten. Hou daar rekening mee, zodat je niet van een koude kermis thuiskomt.

Aansluiten op cv-ketel

Niet geheel onbelangrijk: kun jij de slimme thermostaat aansluiten op jouw cv-ketel? Let erop dat een thermostaat die op 24 volt werkt, aansluit op een 24-volt-klem. Sluit je de thermostaat aan op de 230-volt-klem, dan brandt de thermostaat door. Nederlandse thermostaten werken eigenlijk altijd op 24 volt. Hou daar dus rekening mee. Anders is het einde oefening van de thermostaat, en zonde van je geld.

Kosten

Kosten voor een slimme thermostaat kunnen doorslaggevend zijn. Feit is dat je beter iets langer kunt sparen voor een thermostaat die voldoet aan je eisen, dan dat je er een koopt waar je uiteindelijk niet tevreden mee bent. Investeren in een slimme thermostaat kan de moeite waard zijn als je denkt dat je hiermee op energiekosten gaat besparen en je levensgemak omhoog gaat. Wie die kosten omlaag wilt hebben, kan ook energie vergelijken en de laagste tarieven kiezen. Dat in combinatie met het besparen met behulp van de slimme thermostaat, kan zorgen voor een flinke kostenbesparing.

Wil je een thermostaat via een abonnement? Bereken dan voor jezelf wat de abonnementskosten zijn. Of reken uit hoeveel die ‘gratis’ slimme thermostaat je kost als je deze van de leverancier krijgt, maar waardoor je jaarlijks een welkomstkorting van rond de € 200,- misloopt. En richt je ook op de kosten die aan losse thermostaten zijn gekoppeld. De duurste thermostaat is Toon, die kost los € 275,-. Het goedkoopst is Netatmo, met € 159,-. Hou bij het maken van de keuze dus alle functionaliteiten en kosten per slimme thermostaat naast elkaar. Zo maak je een weloverwogen keuze.

[Afbeelding ©
REDPIXEL
– Adobe Stock]

Garmin Pay: je kunt nu betalen met een Garmin smartwatch

Garmin introduceert samen met Mastercard en FitPay: Garmin PayTM. Hiermee kunnen Garmin gebruikers betalen met hun smartwatch, wanneer zij een Maestro betaalpas hebben van een van de diverse deelnemende Europese banken waaronder ABN AMRO en Rabobank in Nederland. Tevens zijn binnen enkele weken de Mastercards van ICS compatibel met deze nieuwe functie. Garmin Pay is geïntegreerd in tien van de nieuwste Garmin smartwatches. Alle gebruikers kunnen veilig betalen bij de verkooppunten die beschikken over een betaalautomaat met een NFC (Near-Field Communication) scanner voor contactloze transacties.

Bijzonder is dat Garmin hiermee grote jongens als Apple en Google Pay voor is. Beide betaaldiensten zijn in Nederland namelijk nog niet beschikbaar. We kunnen dus spreken van een primeur!

HAY for Sonos-collectie combineert design​ met luisterervaring​

Sonos is een samenwerking aangegaan met het toonaangevende Deense designmerk HAY. Samen hebben ze vijf exclusieve Sonos One-edities ontwikkeld die sinds vorige week verkrijgbaar zijn. Deze collectie was voor het eerst te zien tijdens de Salone del Mobile in Milaan en omvat de kleuren Forest Green, Pale Yellow, Soft Pink, Light Grey en Vibrant Red.

Samenwerking met HAY

De samenwerking is het resultaat van het streven van beide bedrijven om toegankelijke en geavanceerde producten te creëren die passen in het moderne dagelijkse leven. De exclusieve collectie is speciaal ontworpen om modern design samen te brengen met fantastisch geluid. Daarom zijn er vijf Sonos One speakers in een bijzonder jasje gestoken. Iedere kleur heeft namelijk ook nog een eigen bestemming.

Zo is de gele versie bedoeld voor keukens en badkamers met roestvrijstaal en porselein. De groene tint doet mensen denken aan potten of planten bij het raam. Lichtgrijs is voor iedereen. Roze is de kleur die ons verbindt met de mode. En het iconische rood is de laatste kleur gekozen voor deze collectie, omdat dit zo’n opvallend contrast creëert ten opzichte van meubels.

Bij HAY zijn geen twee producten hetzelfde. Voor mij moet ieder voorwerp zijn eigen kleurencombinatie hebben: een stoel, een tandenborstel en een item van porselein hebben nooit dezelfde kleur, maar ze kunnen elkaar wel aanvullen. Voor de Sonos-collectie haalden we onze inspiratie uit ons dagelijks leven thuis. We wilden kleuren creëren voor iedereen.

– Mette Hay, medeoprichtster van HAY.

Sonos komt met Beastie Boys editie van de PLAY:5 speaker

Eerder deze week maakte Sonos een toch bijzondere samenwerking bekend met één van de meest invloedrijke en eigenzinnige bands uit de wereldwijde muziekcultuur, de Beastie Boys.

Sonos Beastie Boys Play:5 speaker

Als eerbetoon aan de creativiteit van dit inventieve New Yorkse trio, en met de publicatie van het Beastie Boys Book in het vooruitzicht, werkte Sonos samen met Adam ‘Ad-Rock’ Horovitz, Michael ‘Mike D’ Diamond en hun goede vriend en kunstenaar uit San Francisco Barry McGee aan een limited edition van de Sonos Beastie Boys Play:5 speaker. Waarvan alle opbrengsten naar verschillende goede doelen gaan.

De missie van Sonos is om de wereld te helpen beter te luisteren, maar het bedrijf wil ook een bijdrage leveren aan de cultuur door toegang tot muziek en muziekonderwijs mogelijk te maken. Daarom wordt de totale opbrengst van de samenwerking gedoneerd aan Peace Sisters en Little Kids Rock uit naam van de Adam Yauch Foundation, samen met een mooie productdonatie.

Het is geen toeval dat het eerste nummer dat ooit voluit op een Sonos werd afgespeeld No Sleep Til Brooklyn was. De Beastie Boys hebben zo’n grote naam binnen de muziekwereld en hebben zoveel mensen geïnspireerd, dat we ongelooflijk dankbaar zijn dat we hun werk kunnen steunen door middel van deze samenwerking,” aldus Brian Beck, Global Head of Music bij Sonos.

Google Home ligt vanaf vandaag in de winkel

Google Home, de eerste slimme speaker die Nederlands spreekt, is vanaf vandaag, 24 oktober te koop bij ondermeer Albert Heijn, Bol.com, Coolblue, de Google Store en MediaMarkt.

Hey Google of Oké Google

Je hoeft alleen maar “Hey Google” of “Oké Google” te zeggen tegen de Google Home speaker om het web te gaan doorzoeken, je slimme lampen te bedienen, de verwarming een paar graden hoger te zetten, timers en wekkers in te stellen of je favoriete series en muziek af te spelen. En dat allemaal door alleen maar je stem te gebruiken.

Twee versies

In Nederland komen er twee versies van de slimme speaker beschikbaar: Google Home Mini is de kleine maar krachtige hulp die prima past in elke ruimte van je huis. De grotere speaker, simpelweg Google Home, biedt je een fantastische geluidskwaliteit en is een stukje luider.

Nederlandse samenwerkingen

Google Home en Google Home Mini zijn helemaal klaar voor gebruik in Nederland. Behalve dat ze onze taal verstaan en spreken, werken ze uitstekend samen met Nederlandse diensten en producten, zoals de slimme verlichting van Philips Hue. Ook kun je via Google Home niet alleen Google’s eigen Nest Thermostat bedienen met je stem, maar ook Toon van Eneco.

Daarnaast hebben al tientallen Nederlandse bedrijven en organisaties uitbreidingen gemaakt voor de Google Assistent, zogenoemde Actions on Google. Krijg bijvoorbeeld stap voor stap kookinstructies met Appie van Albert Heijn, speel een quiz met Willem Wever of vraag om een bedtijdverhaal van Auping.

YouTube Music en Spotify

Daarnaast is het ook heel eenvoudig om met Google Home muziek af te spelen via onder meer YouTube Music en Spotify, tover je met één stemopdracht je favoriete video’s en series van YouTube en Netflix op je TV (vereist Google Chromecast) of zet je snel het nieuws op van vertrouwde Nederlandse nieuwsaanbieders zoals NOS, RTL en Talpa.

Beschikbaarheid

Google Home (149 EUR) en Google Home Mini (59 EUR) zijn vanaf nu te koop bij Albert Heijn, Bol.com, CoolBlue, MediaMarkt en de Google Store. Google Home Mini is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en koraal. Koraal is alleen beschikbaar in de Google Store.

Sinds 9 oktober kon je Google Home al bestellen bij de bovengenoemde winkels. Als je dat hebt gedaan, dan kun je vanaf vandaag je speaker verwachten.

12 dingen om te doen met Google Home

Het weer checken

Hey Google, wat wordt het weer morgen?

Een serie opzetten

Oké Google, speel Stranger Things op TV.

Een liedje afspelen

Hey Google, speel Zoutelande van BLØF.

Een timer instellen

Oké Google, zet een timer van 12 minuten voor pasta.

De sfeer veranderen

Hey Google, maak de lampen in de woonkamer oranje.

Geconfronteerd worden

Oké Google, hoeveel calorieën zitten er in chocolade?

Iets omrekenen

Hey Google, hoeveel pond zit er in een kilo?

Het verkeer checken

Oké Google, hoe is het verkeer naar Nijmegen?

Iets vertalen

Hey Google, hoe zeg je ik mis je in het Spaans?

Sportuitslagen opvragen

Oké Google, heeft Ajax de laatste wedstrijd gewonnen?

Even lachen

Hey Google, vertel eens een mop.

De wekker zetten

Oké Google, zet de wekker om 7 uur ‘s ochtends.

Meer?

Hey Google, wat kun je doen?

Op je smartphone zien wie er voor de deur​ van je appartement staat

Met de komst van slimme deurbellen kan je steeds vaker eenvoudig op je smartphone zien wie er voor de deur staat, behalve in appartementencomplexen. Daar brengt Openr nu verandering in met hun nieuwe intercom app.

Met deze app kan je, ook onderweg, zien wie er voor de deur staat en hem indien gewenst opendoen. Doordat je alles regelt met je smartphone, zijn binnenposten en bekabeling van de intercom overbodig. Het is uniek dat je met één intercom alle bewoners kunt bereiken op hun telefoon.

Vanaf begin 2019 zal de nieuwe app te gebruiken zijn, de huidige gebruikers krijgen al aan het einde van dit jaar gratis een update.

Wie staat er voor de deur

In plaats van je bezoek op te halen of vast te zitten aan een binnenpost, belt de intercom gewoon naar je telefoon, ook al ben je onderweg. Met de app open je vervolgens de deur op afstand.

De intercom geeft bijvoorbeeld een officemanager de ruimte om zonder vaste plek bezoek toch gastvrij te ontvangen. Ook zijn medewerkers of zzp’ers in de gelegenheid te antwoorden of sleutels te delen.

Door toegang digitaal te maken is de bestemming of invulling niet beperkend voor de mate van gastvrijheid. De huidige applicatie van Openr is uiteraard ondersteunend zodat de mogelijkheid om vaste telefoons te gebruiken met de intercom blijft bestaan. En zo kunnen dus ook bewoners zonder mobiele telefoon overweg met Openr.

Veiligheid en gebruiksgemak

Openr kwam in 2016 op de markt met een intercom voor co-working spaces waarmee je kan bellen naar alle telefoons i.p.v. vaste binnenposten. Dit werd een succes voor multi-tenant gebouwen waarbij een flexibele invulling en wisselende huurders de boventoon voeren. ‘Deze technologie gaan wij nu ook toepassen in de residentiële markt. Wij begrijpen dat veiligheid en gebruiksgemak voor bewoners het belangrijkste is. Daarom hebben wij een live videoverbinding toegevoegd en ontwikkelen wij speciaal een volledige nieuwe applicatie voor deze markt. De app is een resultaat van alles wat wij hebben geleerd in de afgelopen jaren’, aldus Tom Kerckhaert, productmanager bij Openr.

Werkt voor iedere deur

Openr werkt samen met vrijwel alle toegangscontrole systemen zodat je elke deur gastvrij kunt maken. Heb je al een toegangscontrole systeem? Openr kan ook een aanvulling zijn op het huidige systeem.

Ook jij wil aan de slag met Ockel Sirius A, de kleinste Windows 10 PC

De Ockel Sirius A, de kleinste Windows 10 PC met 6-inch touchscreen werd al in 2016 aangekondigd. De start-up Ockel Computers uit Den Haag wilde destijds 100.000 dollar in 35 dagen ophalen om deze mini PC te kunnen ontwikkelen. Het bleek een goed idee want binnen één dag werd dat doel al bereikt. Het uitleveren duurde iets langer dan gepland maar sinds enkele maanden is deze PC met het formaat van een flinke smartphone eindelijk beschikbaar (via ondermeer BCC en Bol.com).

Smartphone on steroids

Als je enkel kijkt naar het formaat, dan is de Ockel Sirius A eigenlijk gewoon een smartphone on steroids. Uitgerust met een 6-inch full HD touchscreen, en een hele behoorlijke 3500 mAh batterij waardoor je hem ook gewoon onderweg kan gebruiken.

Ook heeft Ockel heeft de Sirius A voorzien van alle verschillende connectiemogelijkheden die jij als PC-gebruiker graag ziet. Naast WiFi AC en Bluetooth bevat het apparaat twee USB 3.0 poorten, HDMI, USB Type-C, DisplayPort, een LAN-poort en ruimte voor een Micro SD kaart. Dat zorgt er tevens voor dat jij hem ook op een heel aantal verschillende manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld op kantoor als desktop, of thuis als mediaspeler.

ockel-sirius-a-vs-iphone-X
Ockel Sirius A vs iPhone X.

De nieuwe Amazon Kindle Paperwhite is eindelijk waterproof

Er zijn zoveel e-readers dat het soms lastig kiezen is, maar Amazon’s Kindle-serie is traditioneel van hoge kwaliteit. Ster daarin was de Paperwhite, een e-reader die heel prettig voor de ogen is. Dat model was de instapper, die niet alle functies had die topmodel Oasis had maar wel een hele goede koop was voor de ongeveer 120 euro die je er voor neertelde.

Amazon heeft nu het nieuwe model getoond en dat volgt hetzelfde pad als de Paperwhites hier voor. Het vorige model verbeterde de resolutie al, maar nu is de achtergrondverlichting verbeterd door een extra LED achter het scherm, is de tablet minimaal lichter en dunner geworden (10 procent, maar elke procent is meegenomen als je iets uren in je handen hebt) en is het scherm niet meer verzonken, zodat je een totaal glad apparaat hebt waar minder dingen aan kunnen blijven hangen. Zoals zand.

kindle

Drone rescue is een parachute die je drone redt als het mis gaat

Vliegen met een drone is heel leuk, maar zeker als je het ding (semi-)professioneel gebruikt is er altijd die angst dat het ding een keer verbinding verliest of anderszins getroffen wordt door een probleem. Dat betekent in veel van die gevallen hetzelfde: ineens is je stukje techniek van rond de 1000 euro of meer niet veel aerodynamischer dan een baksteen en kan je nog één keer kijken hoe je DJI of andere drone kapot valt.

Inmiddels zijn er al verschillende manieren om je drone daar tegen te beschermen en de Drone Rescue parachute is niet eens de enige drone-parachute die er is, maar het systeem dat de startup klaar heeft zit wel heel vernuftig in elkaar. Het bedrijf uit Oostenrijk laat hun twee modellen DRS-5 en DRS-10 deze week op de Intergeo-beurs in Frankfurt zien.

Zoals je zou vermoeden zijn de twee modellen bedoeld voor bepaalde gewichtsklassen van drone. De DRS-5 kan drones tot acht kilo redden en en de DRS-10 is bedoeld voor drones tussen de vijf en twintig kilo. Er is ook nog een speciale versie voor de DJI Matrice 600, blijkbaar een heel populaire drone bij video- en fotoprofessionals.

De Magdock zou al je draadloze oplaad-problemen moeten oplossen

De pitch van de Magdock op Kickstarter is heel goed. Een draagbaar(ish) apparaat dat in één klap je iPhone of andere Qi-compatibele telefoon kan opladen en tegelijkertijd je Apple Watch oplaadt, wat er ook voor bandje omheen zit. Daarbij kan het ook nog eens dienst doen als een stand voor je telefoon terwijl je oplaadt én kan de Pro-versie van het apparaat als powerbank dienen. En dat allemaal voor 42 euro (55 voor de Pro).

Niet het eerste product

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Normaal kom ik later in een artikel met de gebruikelijker Kickstarter-waarschuwing, maar aangezien andere accessoire-bedrijven en Apple zelf heel wat moeite hebben met het maken van fatsoenlijke Qi-laders is wat voorzichtigheid hier wel geboden. Het team achter de Magdock heeft weliswaar onder andere een ex-Foxconn engineer en designer die ook voor Motorola heeft gewerkt, maar toch. Hun bedrijf Pitaka is wel al een tijdje bezig met magnetische accessoires, dus in die hoek zit het wel snor.

Eerlijk is eerlijk: hoewel het ontwerp van de Magdock niet lelijk is blijft het wel best een fors ding. In die zin is het ook iets aannemelijker dat Pitaka de spoelen die nodig zijn om draadloos op te laden goed van elkaar kan scheiden voor de verschillende apparaten. Een gedeelte van de grootte heeft ook te maken met de mogelijkheid die het ding biedt om de (magnetische) bovenkant waar je telefoon op ligt te kunnen draaien zodat ‘ie schuin komt te staan. In die positie dient de oplader meteen als een standaard die precies de juiste hoek heeft om bijvoorbeeld video te kijken zonder je telefoon te hoeven vasthouden. Als dan daaronder nog de Apple Watch om de cilinder heen moet om op te laden wordt het al snel een wat groter apparaat. Aan de andere kant: je kunt voor een tientje ook nog een apart plaatje bijkopen dat je tegen de Magdock aan klikt (want magnetisch) waar je eventueel een tweede telefoon mee kunt opladen en die is een stuk dunner. Het had dus misschien niet gehoeven.

​Google Home en Google Home Mini eindelijk ook in Nederland te bestellen

Sommigen zitten er al meer dan een jaar op te wachten. Anderen hebben hem al over de grens aangeschaft. Maar goed nieuws voor iedereen die zat te wachten op de introductie van de Google Home in Nederland. Vandaag is het zover.

Google introduceert eindelijk de Google Home en Google Home Mini, met daarin de Nederlandse Google Assistent, in Nederland. Deze slimme speakers kan je nu online bestellen en liggen vanaf 24 oktober in ook in de winkel.

Oké Google

Met een simpele stemopdracht verbindt Google Home ieder huishouden met het internet. Zeg simpelweg “Hey Google” of “Oké Google” om het web te doorzoeken, je agenda te checken, slimme lampen te bedienen, timers en wekkers te zetten en je favoriete muziek en series af te spelen, terwijl je letterlijk je handen vrijhoudt voor alle andere zaken.

Voor iedereen

Google Home Mini is een kleine maar krachtige hulp die uitstekend past in elke ruimte in huis. De grotere speaker, Google Home, is gebouwd om een fantastische geluidskwaliteit te leveren. Het slimme audiodesign bevat high-excursion luidsprekers voor zowel kraakheldere hoge tonen als diepe lage tonen.

Voice Match

Beide Google Homes kunnen meerdere gebruikers in een huishouden helpen dankzij Voice Match. Die technologie stelt Google Home in staat om stemmen te onderscheiden, zodat het antwoord op een vraag als “Wat staat er in mijn agenda?” geheel is afgestemd op degene die de vraag stelt.

Google Home is ontworpen met privacy in gedachten. Wanneer Google Home de woorden “Hey Google” of “Oké Google” hoort, gaan vier LED-lampjes aan om aan te geven dat het apparaat luistert naar je vraag of opdracht. De detectie van deze ‘hotwords’ gebeurt lokaal op het apparaat zelf. Verder hebben zowel Google Home als Google Home Mini een schakelaar, waarmee je de microfoons kunt uitzetten.

Google Assistent

Eerder dit jaar bracht Google de Google Assistent uit voor Android- en iOS-toestellen. Diezelfde Assistent komt nu ook beschikbaar in huis via de Google Home. Maar deze Google Assistent heeft een hele reeks nieuwe functies en integraties die gebruikers helpen om taken sneller af te vinken.

Zo kun je met je stem ‘smart home’-apparaten bedienen, zoals slimme lampen van Philips Hue of een Nest Thermostat. Maar je kan ook eenvoudig en snel luisteren naar je favoriete muziek via onder meer YouTube Music en Spotify, content van Netflix laten afspelen op TV (vereist Google Chromecast) en luisteren naar het nieuws van vertrouwde, Nederlandse nieuwsaanbieders.

Beschikbaarheid

Google Home (149 EUR) en Google Home Mini (59 EUR) zijn vanaf vandaag ergens te bestellen bij ondermeer Albert Heijn, Bol.com, CoolBlue, MediaMarkt en de Google Store. Vanaf 24 oktober liggen beide apparaten ook in de winkel en zullen de al online geplaatste bestellingen worden uitgeleverd.

Met de IRL Glasses hoef je nooit meer een scherm te zien

Waar je ook komt zijn er schermen. Binnen, buiten, thuis, overal staat het vol met LCD- en andere vormen van displays die je aandacht afleiden. De IRL Glasses willen dat gaan oplossen door ze domweg te blokkeren, zodat je wel een verrassend groot aantal zwarte rechthoeken zult zien, maar niet meer wat daar op te zien is. De speciale bril wordt via crowdfunding gerealiseerd.

Het principe achter de bril zal je bekend voorkomen als je ooit een 3D-film hebt gekeken. Gepolariseerde glazen in de 3D-brillen in de bioscoop zorgen er voor dat elk oog maar één versie van de film te zien krijgt, omdat de ‘andere kant’ geblokkeerd wordt. Daarna doet je brein de rest en puzzelt het de 3D-informatie bij elkaar. De IRL Glassen passen datzelfde principe toe, alleen zijn de glazen beide zo gepolariseerd dat (bijna) alle schermen op zwart gaan.

Rustig rondlopen zonder afleidingen

Je zou je kunnen afvragen waarom je dat zou willen. Rust. Het hangt er van af waar je woont en werkt, maar er zijn inmiddels veel meer schermen waar je dagelijks langsloopt dan je misschien in de gaten hebt. Het is ook geen toeval dat het design van de bril is gebaseerd op cult classic ‘They Live’, waarin iemand een magische bril vindt die reclames blokkeert.

Helaas zijn de IRL Glasses nog niet helemaal magisch en dat betekent dat de techniek die de makers toepassen niet op alle typen schermen effect hebben. Kort door de bocht blokkeren ze wél LCD en LED schermen, wat er voor zorgt dat bijna alle tv’s en veel computers blokkeert, maar bijvoorbeeld geen smartphones. Ook OLED wordt niet geblokkeerd, dus bepaalde digitale billboards worden ook niet geblokkeerd. Je zou het als een voordeel kunnen zien dat andere schermen wel geblokkeerd worden en je belangrijkste scherm niet, maar dan heb je de insteek van de bril misschien niet helemaal begrepen.

Ook gewoon een zonnebril

De bril blokkeert niet alleen wat er op schermen staat, het is ook gewoon een UV 400 zonnebril die je beschermt tegen de straling van de zon. Gelukkig zijn ze (in elk geval in deze Kickstarter-fase) ook niet heel duur, want voor net iets meer dan 40 euro kun je ook een paar bestellen. Op dit moment zijn de brillen nog ‘in beta’ en dat betekent dat er nog een kans bestaat dat ze nog meer typen schermen gaan blocken tegen de tijd dat je ze krijgt. Of ja, het blijft Kickstarter, dus het kan ook best dat je niks krijgt. Als alles echter goed gaat kun je vanaf april volgend jaar verwachten niets meer te hoeven zien waar je niet om gevraagd hebt. Op een scherm dan, in elk geval.

[Afbeeldingen © Ivan Cash]

Page generated in 1,122 seconds. Stats plugin by www.blog.ca