Klaslokalen anno nu: digitaal leren op je chromebook

Het gebruiken van nieuwe technologie in het klaslokaal wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Met name de Chromebook is erg populair; marktonderzoek van Futuresource wees uit dat in 2018 Chromebooks de best verkochte apparaten waren in scholen in de Benelux. Hiermee sluit de Benelux zich aan bij Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en de Verenigde Staten, waar het apparaat inmiddels de standaard is geworden in de meeste klaslokalen.

Chromebook

Het gebruik van een Chromebook heeft natuurlijk een hoog ‘fun’ gehalte, maar er worden niet alleen maar spelletjes gespeeld door de leerlingen. Leerkrachten gebruiken de technologie voor een aantal redenen. Ten eerste is het volgens velen belangrijk in de maatschappij van nu dat kinderen op jonge leeftijd digitale vaardigheden ontwikkelen, om hen zo voor te bereiden op de toekomst.

Grianne Rietveld (Google for Education) sprak Ronald Schaefer, Rector van het Corlaer College, waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de Chromebook. Hij legde uit dat de rol van scholen verandert; het draait niet alleen maar over het doorgeven van feiten en theorieën. “Leerlingen moeten minstens net zo goed zijn in samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken, als voorbereiding op hun rol in onze maatschappij,” aldus Corlaer.

Flexibele aanpak

Een ander voordeel van leren en lesgeven met de Chromebook blijkt de flexibele en individuele aanpak. Leerlingen hebben dankzij het apparaat de ruimte om op hun eigen tempo en manier te werken, wat voor ieder verschillend is. Tegelijkertijd kunnen leerkrachten precies zien hoe ver de leerling is met het lesmateriaal en waar diegene eventueel extra ondersteuning nodig heeft. Zo evolueert de rol van de leerkracht meer in die van een coach, die op individueel level ondersteunt en helpt.

Momenteel zijn er 30 miljoen leerlingen wereldwijd die gebruik maken van Chromebooks, zowel tijdens als na de les. 80 miljoen leerkrachten en leerlingen werken met G Suite for Education, daarnaast is ook voor 40 miljoen van hen Google Classroom een uitkomst op het gebied van educatie en het stimuleren van creativiteit. Zal de Chromebook in de toekomst de nieuwe norm worden op alle scholen in Nederland? De tijd zal het leren.

chromebook
Google for Education

​Amazon gaat eigen AirPods uitbrengen

Amazon en Apple begaven zich al vaker op concurrerend terrein, ook nu blijkt dat het e-commerce bedrijf de strijdbijl nog lang niet heeft begraven. Amazon komt namelijk met een eigen, goedkopere versie van de AirPods, de populaire draadloze oortjes van Apple. Met dat nieuws kwam Bloomberg vorige week naar buiten. Niet alleen zouden deze earbuds een hogere audiokwaliteit hebben dan de AirPods, ook de functionaliteit komt overeen.

Wat we tot nu toe weten

Eigenaren van deze nieuwe earphones kunnen met slechts hun stem producten bestellen, muziek bedienen, het weerbericht checken en nog veel meer andere informatie checken wanneer ze onderweg zijn. De digitale assistent van Amazon wordt geactiveerd wanneer je “Alexa” zegt, vergelijkbaar met de virtuele home assistent die al enige tijd te koop is. Volgens verschillende bronnen zouden ook enkele fysieke handelingen het apparaatje kunnen activeren, bijvoorbeeld het beantwoorden van belletjes of het switchen naar een ander liedje door te tikken op de oortjes. Het bedrijf is momenteel bezig met een zwarte en grijze uitvoering.

Volgens Bloomberg zullen de Amazon Airpods (de officiële naam is nog niet bekend) in de tweede helft van 2019 gelanceerd worden. Amazon heeft nog niet gereageerd op het nieuwsbericht. Apple heeft op zijn beurt recentelijk nog de tweede generatie AirPods gelanceerd. Deze versie kost rond de €180, een flink prijskaartje – het is aannemelijk dat Amazon’s earbuds een stuk goedkoper zullen worden.

Moet Apple zich zorgen maken?

Het is veelbelovend nieuws. Feit blijft dat zelfs als de tech gigant het voor elkaar krijgt om een hoogwaardig alternatief te bieden, het nog maar de vraag is of dit met dezelfde specificaties zal komen die de AirPods zo uniek maken. Daarnaast zijn de draadloze oortjes van Apple zeer geliefd (en wereldwijd de best verkochte draadloze earphones). Of Amazon dit succes gaat evenaren of zelfs overtreffen? Daar valt nog weinig over te zeggen, maar het is niet te ontkennen dat het een zeer ambitieus streven zal zijn.

Een tafellamp-speaker en boekenplank-speaker van Ikea en Sonos

Het werd in juni 2018 aangekondigd, en nu is het dan zover, IKEA en Sonos presenteren vandaag de eerste twee producten van de Symfonisk collectie. Die combineert de woninginrichting- en designkennis van IKEA met de expertise van Sonos op het gebied van geluid. Met als resultaat: een tafellamp-speaker en boekenplank-speaker met wifi.

  • De tafellamp brengt licht en geluid samen en laat zien hoeveel impact deze combinatie heeft op de sfeer in huis.
  • De boekenplank – die je zowel kan ophangen als neerzetten – is een slimme combinatie van geluid en opbergen.

De Symfonisk producten maken kwalitatief geluid, design en technologie toegankelijk voor een breed publiek. De tafellamp en boekenplank zijn vanaf augustus verkrijgbaar bij IKEA

Ikea-Symfonisk-1
De tafellamp-speaker

Hartritmefilmpjes maken met Apple Watch Series 4

De ECG (elektrocardiograaf) functie op de Apple Watch Series 4 is nu ook beschikbaar in Nederland en andere Europese landen. In december werd deze mogelijkheid al geïntroduceerd in de Verenigde Staten, nadat bij de lancering van deze serie in september bekend werd dat hier een ECG-meting mee gedaan kan worden. Nu kunnen ook gebruikers in Europa en Hongkong hartritmefilmpjes maken met de Apple Watch.

Apple komt met nieuwe AirPods, nu ook draadloos op te laden

Apple kondigde deze week de nieuwe AirPods aan, de tweede generatie van de populaire draadloze oortjes. Een verbeterde versie van de AirPods die in 2016 werden geïntroduceerd.

Met de nieuwe H1-chip, die Apple speciaal heeft ontworpen voor koptelefoons, presteren de nieuwe AirPods efficiënter, maken ze sneller verbinding, bieden ze langere gesprekstijd en is er nu ook het gemak van handsfree ‘Hé Siri’ mogelijk.

Erg handig is verder dat de AirPods worden geleverd met een standaard oplaadcase of een gloednieuwe draadloze oplaadcase, voor opladen zowel thuis als onderweg. Met deze oplaadcase kunnen AirPods extra worden opgeladen, zodat ze altijd overal klaar voor zijn. In totaal levert dit een luistertijd op van meer dan 24 uur. En met de nieuwe draadloze oplaadcase genieten klanten van de vrijheid van draadloos opladen met Qi‑opladers. De ledindicator op de voorkant van de case laat de oplaadstatus zien met één snelle blik.

Apple-AirPods-wireless-headphones
De nieuwe Apple AirPods + case.

Apple’s nieuwe iPad Air en iPad mini zijn echte alleskunners

Apple lanceerde afgelopen maandag twee nieuwe devices, die beide al te bestellen zijn en volgende week beschikbaar komen. Een 10,5-inch iPad Air en een 7,9-inch iPad mini.

De nieuwe iPad Air heeft een ultradunne 10,5-inch behuizing en beschikt over de nieuwste innovaties, waaronder ondersteuning voor Apple Pencil. De nieuwe iPad Air draait op de A12 Bionic-chip met de neural engine van Apple. Daaraan dankt hij de 70% snellere prestaties en 2 keer zoveel grafische kracht. Ook het geavanceerde Retina-display met True Tone-technologie is 20% groter en ruim een half miljoen pixels rijker.

7,9-inch iPad mini

En er komt eindelijk ook een nieuwe iPad mini. Een flinke upgrade voor fans van deze compacte en draagbare iPad. Ook de 7,9-inch iPad mini zit boordevol gloednieuwe technologie. Dankzij de A12 Bionic-chip is de nieuwe iPad mini een krachtige multitaskmachine.

Het geavanceerde Retina-display met True Tone-technologie en brede kleurweergave is 25% helderder en heeft de hoogste pixeldichtheid van alle iPad-modellen, zodat je helemaal opgaat in je scherm. En doordat je nu ook Apple Pencil kunt gebruiken, is de lichte iPad mini het ideale notitieblokje voor onderweg, of je nu snel wat ideeën wilt opschrijven of een ruwe schets wilt maken.

New-iPad-Air
De nieuwe iPad Air met Smart Keyboard & Apple Pencil.

In navolging van Samsung en Huawei nu ook de LEGO Fold

Vouwbare telefoons zijn inmiddels een ding na de aankondiging van ondermeer Samsung’s Galaxy Fold en de Huawei Mate X. Het waren toch wel een aantal van de meest opvallende nieuwe dingen gelanceerd rondom het MWC2019 in Barcelona.

LEGO Fold

Meeliftend op het mogelijke succes van de vouwbare smartphones, en natuurlijk ook met een dikke knipoog, komt LEGO nu ook met de Fold op de markt. In feite gewoon het al beschikbare uitklapboek, maar dan opgemaakt in de stijl van Samsung.

Nieuwe robotmaaier met AI en vierwielaandrijving

Tijdens het Mobile World Congress 2019 in Barcelona heeft Husqvarna een nieuwe robotmaaier geïntroduceerd. De Automower 435X AWD is een robotmaaier die beschikt over vierwielaandrijving, artificial intelligence en smart home-connectiviteit. Het is een volledig autonome robotmaaier die ontworpen is om ook overweg te kunnen op ruw terrein en zelfs hellingen tot 70%.

Daarmee is het een baanbrekend model voor eigenaren met een uitdagend gazon. Door de vierwielaandrijving en de nieuwe vormgeving met 2 verbonden body’s kan de robotmaaier steile hellingen tot 70% aan. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: een zwarte piste heeft een helling van ongeveer 40 tot 60%. Verder kan deze robotmaaier een terrein tot 3500 m2 aan, en produceert in werking slechts 62 db.

hellingen
Stijle hellingen vormen geen probleem voor de Automower 435X AWD.

Innovatie in de badkamer: een tandenborstel met Artificial Intelligence

Oral-B lanceert op het Mobile World Congress de nieuwe artificial intelligence elektrische tandenborstel. Een artificial intelligence tandenborstel? Het past geheel in de toekomstvisie van Oral-B die ze hier in Barcelona hebben gepresenteerd. De tandenborstel maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie en onthoudt exact waar mensen daadwerkelijk poetsen in hun mond. Het merk weet dat ieders poetsstijl uniek is. Het heeft geleerd van duizenden verschillende manieren van poetsen.

Dankzij de Artificial Intelligence technologie kent de tandenborstel zijn of haar gebruikers waardoor hij dus individueel helpt bij het verbeteren van mondhygiëne. Zo is de tandenborstel in staat om persoonlijke feedback te geven en geeft hij advies op de onderdelen waar extra aandacht nodig is. Dit stimuleert een betere mondhygiëne. Men poetst gemiddeld tussen de 30 en 60 seconden. De perceptie is echter dat wij denken dat we wel twee minuten poetsen. Dankzij de app heeft Oral-B de gemiddelde poetstijd verhoogt naar 2 min en 22 seconden. Dit is dus langer dan de tandarts ons aanbeveelt.

Langer en gezonder leven

Door de inzet van intelligente tools voor mondhygiëne & gezondheidsmanagement is Oral-B ervan overtuigd dat dit zal leiden tot een langer en gezonder leven. De mond is de poort naar gezondheid. Het zelf monitoren van je gezondheid als dagelijkse routine is van groot belang als het gaat om preventie. Het klinkt misschien nog ver weg maar denk er even over na dat je tandenborstel je alles kan vertellen over je persoonlijke gezondheid. De connected tandenborstel is in staat om deze persoonlijke informatie vervolgens te delen met je tandarts of mondhygiënist met als doel om je gezondheid te verbeteren.

Oral-B GENIUS X met Artificial Intelligence

Oral-B innoveert continu om haar visie te bereiken. Dit jaar heeft het merk met de lancering van de nieuwe Oral-B GENIUS X met Artificial Intelligence opnieuw een stap gemaakt in de ontwikkeling van intelligente tandheelkundige apparaten. Het is Oral-B’s meest geavanceerde tandenborstel tot nu toe.

De AI technologie onthoudt waar mensen daadwerkelijk poetsen in hun mond en biedt persoonlijke feedback aan op de onderdelen waar extra aandacht nodig is, voor een betere mondhygiëne. Het is overigens van belang om iedereen van jong tot oud te coachen en te motiveren. De Oral-B app, inclusief de Oral-B Funzone en de Disney Magic-Timer app kunnen hierbij helpen. GENIUS X met AI techniek werk moeiteloos, zonder dat je jouw poetsstijl hoeft aan te passen. De techniek werkt op de achtergrond.

Oral_B_AI
Oral-B AI inmiddels ook een prijswinnaar

Nubia Alpha de eerste wearable phone met een flexibele display

Het Mobile World Congress, dit jaar definitief afgekort tot MWC2019, gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X als eerste vouwbare smartphones werden geïntroduceerd. Er zijn nog wel een paar alternatieven maar de dans wordt toch geleid door deze Aziatische giganten die aan aandacht niet te klagen hebben, want de gehele wereldpers is er inmiddels opgedoken. Tot zover de actualiteit. In Hal 1 van de Fira in Barcelona, de locatie van het MWC2019, staat een nog onbekende smartphone fabrikant Nubia, een bedrijf dat onderdeel is van de Chinese telefoonmaker ZTE.

Verlegen zonder veel herrie staat hier nog een een bijzondere innovatie, de Nubia Alpha, een wearable phone die zich om de pols van een gebruiker wikkelt, en is te vergelijken met een smartwatch. En op een paar meter afstand van deze wearable phone staat ook een nieuwe Nubia smartphone met twee schermen. Niet inklapbaar of uitvouwbaar maar omkeerbaar. De smartphone-markt lijkt te ontwaken maar of al deze nieuwe devices een succes gaan worden, dat is een ander verhaal.

Nubia_alpha_gold_display
Nubia wearable phone in het goud

Adidas Ultraboost 19, een schoen voor het nieuwe hardlopen

Adidas onthulde vandaag de Ultraboost 19, een volledig opnieuw ontworpen versie van de iconische en fashionable hardloopschoen. De ontwerpers en ontwikkelaars hebben 3 jaar lang samengewerkt met duizenden hardlopers uit de hele wereld om het nieuwe ontwerp te creëren.

Ultraboost 19

De Ultraboost 19 is opnieuw opgebouwd, van 17 onderdelen naar 4 hoofdbestanddelen, voor een cleane, stijlvolle look. De vernieuwde schoen is bovendien nog lichter, geeft meer energie terug aan de loper en voelt aan als een tweede huid. Een herboren schoen, voor het hardlopen van nu. De Ultraboost 19 is verkrijgbaar vanaf 21 februari 2019.

CES 2019: steeds meer ruimte voor startups & autofabrikanten

CES is de grootste consumenten- en b2b-elektronicabeurs ter wereld. Met ongeveer 180.000 bezoekers, 6000+ journalisten en 4.500 bedrijven zijn de ogen van de wereld elk jaar in het begin van januari op deze beurs gericht. Over de afgelopen jaren is CES niet alleen groter geworden, maar ook breder. Startups krijgen de ruimte. Voor veel automobielbedrijven […]

Review Polar Vantage M: zeer licht en comfortabel allround sporthorloge

Eind vorig jaar heeft het Finse tech-bedrijf Polar twee nieuwe multisporthorloges gelanceerd: de Vantage M en V. De Polar Vantage M is een sporthorloge met onder andere hartslagmeting voor doelgerichte sporters. De Polar Vantage V is meer geschikt voor sporters met een wat hogere ambitie. De Polar Vantage M hebben wij de afgelopen maanden uitgebreid kunnen testen en dit zijn de bevindingen!

Design en comfort

De eerste indruk van de Vantage M is dat het een strak en modern sporthorloge is. En ook zeer licht. Wanneer je gaat sporten met een horloge om je pols, dan is het vooral belangrijk dat het horloge prettig draagt en dat zit in dit geval helemaal goed. Ook bij langdurige inspanningen is het draagcomfort goed. En daarnaast is het ook een horloge dat je prima ook als ‘dagelijks’ horloge om je pols kunt houden.

Naast comfort is ook de bediening is van groot belang als het gaat om een sporthorloge: die moet eenvoudig zijn zodat je tijdens het sporten geen ingewikkelde handelingen hoeft uit te voeren om ‘m te kunnen bedienen. Ook dat doet de Vantage M feilloos: de bediening is eenvoudig en snel. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het scherm tijdens een training te locken. Daarmee voorkom je dat je de training per ongeluk stop zet of een ronde afdrukt terwijl dat niet de bedoeling is. Wanneer je bij de finish wilt afdrukken is dat echter minder praktisch, want dan moet je ‘m eerst unlocken.

Opladen doe je eenvoudig via USB. De oplader heeft overigens ook een magneet die ervoor zorgt dat het horloge goed opgeladen wordt. Maar ook die moet je wel even goed vastklikken,. Wanneer je op zondagochtend helemaal klaar staat in je hardloopkleding en je wilt vertrekken voor een duurloop, dan wil je niet dat je horloge ’s nachts niet heeft opgeladen omdat de lader niet goed vast zat.

polar-vantage-m
De Polar Vantage M heeft een eenvoudig en strak design

RIG 500 Pro Series: veel headset voor niet veel geld

Gaming blijft een van de grootste categorieën als het gaat om entertainment. Fortnite was het afgelopen jaar toch wel echt dé game. Maar ook de opkomst van e-sports lijkt niet meer te stoppen. Dat het dus ook de komende jaren nog een booming business blijft moge duidelijk zijn. Ook voor dit jaar zitten er weer veel nieuwe game releases aan te komen. Maar behalve de games en een console of computer om op te spelen kan ook de juiste gear iets aan je spelbeleving toevoegen. Zo kan een speciale gaming router ervoor zorgen dat jouw verbinding net een stukje sneller of stabieler is. Dat zorgt soms voor net dat stukje voordeel op je tegenstanders. Datzelfde geldt voor een andere controller. Waar we vaak niet aan denken is audio. Maar ook op dat gebied is er van alles mogelijk.

Plantronics

Plantronics, pionier op het vlak van audio en een leider binnen de communicatietechnologie, heeft vorige maand de RIG 400 en 500 PRO Series van gaming headsets aangekondigd. Deze zijn gecreëerd om high-profile audio in een ultra-licht design af te leveren voor de competitieve gamer. En deze zijn uitgerust met de RIG Game Audio Dial, deze laat Xbox One en PS4-spelers hun handen op hun controllers houden terwijl ze het volume kunnen regelen.

rig-audio-controller
Het volume aanpassen doe je met de RIG Game Audio Dial, een gepatenteerde technologie.

Page generated in 1.129 seconds. Stats plugin by www.blog.ca