Igor Beuker: ‘Ik ben nog steeds elke dag bezig met het afleren van verouderde marketingmodellen’

Dinsdag 3 september vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam voor de vierde keer het IAB Nederland-congres How To Make It Work plaats. IAB Nederland-directeur Wendy Pouw sprak met Igor Beuker, moderator van de dag, over zijn visie op trends en de toekomst van digital advertising en marketing innovatie. Wat gaat er in het digitale marketing-ecosysteem gebeuren in 2019 en 2020?

Je bent medeoprichter van IAB Nederland en IAB Europe en al ruim 22 jaar actief bij IAB Nederland betrokken. Waarom houd je het zo lang vol?

“Het is niet mijn gewoonte om dit te zeggen, maar bij IAB Nederland geeft het verleden garanties voor de toekomst. IAB heeft als geen ander de visie en het lef voor de toekomst. Dus aan die missie blijf ik graag levenslang een bijdrage leveren. Zolang ik nog gewenst ben. Thuis heb ik twee pubers en die beginnen me aan de eettafel uit te lachen: “Hé hippe funky trendwatcher, die niet weet hoe Snapchat werkt.” Of: “Gansta Gandalf, je Insta groeit lekker hard, hè? Je moet het algoritme eens bewerken en wat minder met mensen lullen.” Daar zit ik dan: De T-Rex uit Jurassic Park.”

Wat verwacht deze T-Rex dat er in het digitale marketing-ecosysteem gaat gebeuren in 2019 en 2020?

“Op het podium en in de media deel ik mijn visie op en voorspellingen over de Vierde Industriële Revolutie (Industry 4.0). Hier zitten we nu middenin en deze zet elke industrie volledig op zijn kop. Industry 4.0 betekent dat we exponentiële technologieën eigenlijk niet meer kunnen bevatten. Het gaat nu om fantasierijk zijn, niet om gelijk willen hebben. Ik noem mezelf dan ook weleens de Walt Disney van de innovatie.”

Een Walt Disney die dan ook nog eens zijn eigen theorie heeft ontwikkeld, ‘Mad Men vs. Math Men: Advertising may win quarters, innovation wins decades’
Het is zeker geen wetenschappelijk bewezen theorie, hoor, maar de wetenschap loopt vaak 10 tot 20 jaar achter en is meestal maar een tijdelijke of allang achterhaalde waarheid. Een misfit is anders, die breekt met de status quo. Net zoals mijn marketingopleiding. Ik denk dat veel hippe marketingvogels, CMO’s, bureaudirecteuren, journalisten en uitgevers het wel herkennen. Ik zal het met het schaamrood op de kaken erkennen: ik ben nog steeds elke dag bezig met het afleren van verouderde marketingmodellen die ik destijds geleerd heb van mensen die ook geen idee hadden wat ze destijds aan het doen waren.”

Kun je een voorbeeld geven?
“De P van Plaats van Kotler? Flikker toch op met die onzin uit de 20e eeuw. Ik was Nima-C-docent bij SRM. Ik schaam me nog elke dag voor de onzin van toen. Moet je voor de grap eens tegen Bezos, Musk of Ma zeggen: ‘Ja gast, het gaat om de P van Plaats!’ Die vallen op de grond van het lachen.”

Zijn Bezos, Musk en Ma die Math Men waaraan je refereert?
“Onder anderen. Ze zijn outsiders, Big Tech en spelers met een nieuwe frisse blik op dezelfde wereld. Ze adverteren amper, maar hebben een trendgedreven innovatiecultuur. Ze kijken vooruit en niet terug. Ze hebben zelf visie en hebben geen dure consultants nodig. Ze nemen binnen een decennium hele industrieën over. Dat is uniek, eigenlijk onmogelijk en ongekend in de geschiedenis van onze planeet.”

Kunnen klassieke marketeers zelf nog een inhaalslag maken?
“Met de juiste mindset kan alles. En leeftijd zegt me niets. Kijk naar Sir Martin Sorrell (ex-WPP). Die start op z’n 73e gewoon nog even S4 en koopt Media Monks en meer. Age is just a number. Of een excuus. Natuurlijk is deze transformatie mission impossible voor het gros van de traditionele marketeers. Maar als ze hun ego eens opzijzetten, kunnen ze jonge digitale talenten inspireren. Werk aan de winkel voor HR dus!”

Wat zie je verder als grote uitdagingen voor moderne marketing, media, adverteren en pr?
Marketing used to be an art, now it’s a science. Adtech en martech hebben ons vak voorgoed en ingrijpend veranderd. We hebben dus heel dringend digitaal talent en talent voor Industry4.0 nodig. Die kunnen samen met traditionele marketeers de bruggen slaan.”

Dit artikel verscheen eerder bij IAB Nederland

 

 

 

 

 

Dynamic Remarketing bij Vakantie.nl

De naam zegt het al, Vakanties.nl is een vakantieaanbieder waar je vakanties kunt samenstellen door vlucht, verblijf en vervoer te combineren. Omdat het boeken van vakanties vaak een lange customer journey kent kan retargeting logischerwijs zeer waardevol kan zijn om de ‘oriënterende’ bezoeker te overtuigen en top of mind te blijven. In de snelle business van hotels, vluchten en vervoer is het echter lastig om relevant te blijven. Zowel prijzen als beschikbaarheid veranderen vliegensvlug en de elementen worden vaak los aangeboden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van concurrerende websites die precies hetzelfde doel hebben. De oplossing: dynamic targetting.

Het doel van de campagne

Gezien de complexiteit werd gevraagd om te kijken hoe we vanuit display bannering zo relevant mogelijk kunnen zijn richting de bezoekers van het platform. Want hoe kun je tegenwoordig nog boven de concurrentie staan en net dat stapje extra doen om de vakantiegangers te verleiden tot het boeken van een vakantie op jouw platform? Een standaard banner met een mooie stockfoto van het land waar je naar zocht is al lang niet meer genoeg. Nu heb ik al eerder uitgelegd waarom persoonlijk zijn zo belangrijk is en aangekaart dat we hier nog veel te weinig mee doen.

Ik geloof dat relevantie belangrijk is en bijdraagt aan de geloofwaardigheid wat leidt tot een betere klantervaring. Dit is ook de reden dat de informatie uit de banner weer als pre-fill wordt doorgestuurd naar de website (hierover later meer). Hierdoor sluiten media en platform naadloos op elkaar aan, met als gevolg een prettige gebruikerservaring.

Daarnaast was het meest voor de hand liggende doel natuurlijk om het aantal boekingen te verhogen. Nu weten we echter allemaal dat het niet realistisch is om een displaycampagne af te rekenen op alleen het aantal conversies want wees eerlijk, wie boekt er direct een vakantie vanuit een display banner? Juist daarom is er gekozen om te kijken naar de effectiviteit van de banners op basis van het doorklikpercentage (doel +50 procent) en de kwaliteit van het bezoek vanuit de banner op het platform. Ik vind namelijk dat wij marketeers niet alleen verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van bezoekers, maar ook voor wat deze gebruikers op de website doen. Zo kan iedereen verkeer naar een website sturen, maar zolang dit geen kwalitatief verkeer is (hoge bounce, lage sessieduur, lage pagina diepte) is dit zonde van het geld.

Waar te beginnen?

Door de grote concurrentie en de lange customer journey lag de complexiteit in de vraag hoe je zo relevant mogelijk kunt zijn richting je doelgroep. De uitdaging was dus opvallen, triggeren en zo persoonlijk mogelijk zijn, en dat allemaal vanuit een banner waarin je onderscheidend wil zijn ten opzichte van je concurrentie met alleen de data vanuit je eigen website.

De complexiteit van de banner zelf zat hem, naast in het modulair opbouwen van vakanties, ook in het feit dat de achterliggende data constant aan verandering onderhevig is. Dit zorgde ervoor dat er ontelbaar veel variabelen zijn waar we rekening mee moesten houden om zo relevant mogelijk te zijn.

Als eerste stap is er logischerwijs gekozen om over te stappen van de huidige ‘inspiratieloze’ banners en zijn we gaan kijken welke variabelen belangrijk zijn voor een gebruiker en hoe we die variabelen dynamisch kunnen maken. Ook de volgorde speelt hierin een rol, zodat we in verschillende fasen van de customer journey de boodschap beter kunnen laten aansluiten op de informatiebehoefte. Hieruit bleek dat de volgende variabelen het meest waardevol zijn voor de gebruiker om de aandacht te trekken en om te triggeren deze terug te laten keren naar het platform. Niet geheel verrassend, maar hier werd tot op heden nog niets mee gedaan:

–       Bestemming

–       Laagste prijs

–       Faciliteiten

–       Beoordeling

–       Reisduur

Door middel van (DAM) digital asset management konden we alle bovenstaande variabelen mee nemen in de uitingen. Uiteindelijk zijn meerdere afbeeldingen, beoordeling, faciliteiten, reisduur, de laagste prijs en de bestemming op basis van de opgevangen gegevens dynamisch ingevuld en als volgt getoond:

 

 

 

 

 

 

 

Het belangrijkste was echter de pre-fill van de eerder geselecteerde data, van deze variabele is de prijs en beschikbaarheid sterk afhankelijk. Gebruikers die dus op de uitingen klikten, kwamen dan ook weer terecht waar ze uitgestapt waren, terwijl alle data weer netjes meegenomen werden naar het platform. In samenwerking met de ontwikkelaars van Vakanties.nl zorgden we ervoor dat de feed in de GoogleAPI Storage automatisch aangepast werd op basis van de meest recente data. Vanuit hier werd een CSV gegenereerd en gelinkt aan Google Studio om op die manier de banner te voeden per unieke cookie. De gebruikersdata werden opgevangen via een floodlight en gelinkt aan de Studio feed. De uitlevering van de banners werd gemanaged via DV360.

Uiteindelijke resultaten

Succes werd gemeten in zowel DV360 als Google Analytics. Daarnaast werden de prestaties op de website in de gaten gehouden. De banners werden vergeleken met de voorgaande retargetingbanner op basis van CTR (stijging van minstens +50 procent) en de kwaliteit van de klikken (het aantal klikken dat uiteindelijk een sessie/visit werd, ook wel CTV). De CTV zou met minstens 10 procent moeten stijgen. Ook werd er gekeken naar impact op het bezoekersgedrag op de website, waarbij we in ieder geval een stijging van 50 procent in de sessieduur wilden zien omdat deze relatief laag was bij de oude uitingen.

De resultaten van de dynamische banners waren vele malen beter dan de huidige inzet. Uiteindelijk zagen we een CTR-stijging van 200% en het CTV steeg met 10%. Naast de advertising metrics is ook gekeken naar de webperformance. Vanuit de dynamische uitingen zagen we beduidend betere resultaten ten opzichte van de oude uitingen. Zo is de sessieduur met ruim 300% verhoogd en is het aantal pagina’s per sessie met 150 procent gestegen. We zagen dus dat de kwaliteit van de landingen op alle vlakken verbeterd is doordat we media en platform nu veel beter op elkaar laten aansluiten.

Hoe nu verder?

Het belangrijkste is  (en blijft) dat alle uitingen constant in de customer journey moeten blijven passen. In elke fase moet je zorgen dat je top of mind blijft en dat je op de juiste momenten opvalt. De tijd van het maandenlang retargeten met dezelfde banners met een frequentiecap van 40 per uur is al lang voorbij. Daarnaast heb je een ontzettend grote pool aan data en gebruikers waarin je kunt (lees: moet) testen om te kijken wat het beste voor iemand werkt. Blijf jezelf pushen om het beste uit je uitingen te halen met de gedachte in je achterhoofd dat geen enkele gebruiker hetzelfde is, behandel ze dus ook niet zo!

Foto Pixabay

​Hoe marketing & sales elkaar versterken

Sales en marketing zijn in veel gevallen nog afdelingen die niet of nauwelijks met elkaar praten en gescheiden van elkaar functioneren. Dat is een gemiste kans, want deze afdelingen kunnen juist super veel aan elkaar hebben. In dit artikel leg ik je uit waarom dit zo is en hoe je deze afdelingen met elkaar laat samenwerken.

Hoe sales & marketing over elkaar denken?

Hoe denken sales en marketing dan over elkaar? Ik kom onderstaand voorbeeld heel regelmatig tegen.

Vraag een willekeurige sales medewerker over zijn marketing collega, dan hoor je vaak: “dat zijn de creatievelingen”, “zij geven geld uit, wij halen geld binnen” of “zij kosten geld”.

Vraag je een marketeer naar zijn sales collega, dan heeft hij het over “die snelle jongens van sales”, “die met een vlotte babbel” of “die jongens die voor hun bonus werken”.

Je begrijpt het al, weinig begrip voor elkaar. En zeker geen samenwerking.

Dit is ongetwijfeld niet in elk bedrijf zo. Maar ik kom deze houding nog vaak tegen, zeker in de traditionele branches.

slideshare
Bron: slideshare

Merken zonder purpose moeten stoppen met purpose marketing

Steeds meer bedrijven, organisaties en merken dragen hun steentje bij aan de natuur, dierenwelzijn of mensenwelzijn. Ze laten daarbij zien dat het niet alleen maar draait om geld, maar dat je ook winst kunt maken én goed kunt zijn voor onze planeet. Purpose noemen we dat. Die mooie resultaten willen ze natuurlijk delen, want dit […]

NU.nl waarschuwt voor misleidende bitcoinadvertenties, maar geeft ze zelf door

Nieuwssite NU.nl wijdde dit weekend een heel artikel aan misleidende bitcoinadverenties waarin onder meer Waylon en Armin van Buuren waren opgevoerd. Toch slaagt de site er niet in deze advertenties zelf tegen te houden. Maandag verscheen de jongste advertentie waarin Wilfred Genee een nieuwe geheime investering onthult die ‘honderden mensen in Nederland erg rijk maakt’.

Aanleiding voor het artikel is dat de sommige advertenties in NU.nl-stijl worden worden opgemaakt. Op de website topic-place.com stond een bericht met de opmaak van NU.nl, waarin Armin van Buuren uitlegt hoe hij rijk is geworden met bitcoins.

Het artikel geeft ook aan waarom deze advertenties geen strobreed in de weg worden gelegd. Er is geen enkele controle op de (Google) advertenties die merendeels geautomatiseerd worden verkocht.

Oplichters kopen allerlei domeinnamen op voor sites die ogenschijnlijk normaal lijken, zoals in dit geval rehlaonline.com. Direct na de verkoop van de advertenties wordt op de pagina waarnaar in de advertenties bij NU.nl wordt verwezen vervangen door een nepadvertentie voor bitcoins. De titel van het oorspronkelijke artikel staat nog te lezen in de URL empty-amber-glass-spray-bottle-large-16-oz-refillable-container-is-great-for-essential-oils.

Consumenten die op de advertenties reageren verliezen vaak tienduizenden euro’s. De Fraudehelpdesk meldt dat er sinds 2017 zo’n 2,2 miljoen euro aan schade door dit type advertenties is gemeld. Een 75-jarige vrouw raakte zo 22.000 euro kwijt. Na de eerste investering van 10.000 euro maakten oplichters haar wijs dat ‘het allemaal fout was gegaan’ en ze nogmaals een flinke som moest overmaken.

De nepadvertenties beperken zich niet meer tot bitcoinbeleggingen. Zangeres Roxeanne Hazes waarschuwde een dezer dagen voor advertenties voor afslanktabletten inclusief verzonnen interview met nepquotes.

 

Chatbots: de zes grootste voordelen voor jouw organisatie

Starten met chatbots, een wens van veel organisaties. Logisch dat je van tevoren wil stilstaan bij wat zo’n virtuele collega voor jouw organisatie gaat opleveren. De pilotfases zijn bij veel organisaties inmiddels voorbij en de resultaten liegen er niet om. Aan de hand van de ervaringen van onder andere HEMA, DHL, RTL/Videoland en Erasmus Universiteit nemen we je mee in de zes grootste voordelen van chatbots voor jouw organisatie.

1 – Chatbots inzetten bij toenemende volumes – verhoog je efficiëntie!

Organisaties worstelen de afgelopen jaren met toenemende volumes op webcare, omdat klanten steeds beter hun weg weten te vinden via social media- en messaging kanalen. Chatbots blijken bij uitstek geschikt als middel tegen deze toenemende volumes. Als organisatie wil je snelle service verlenen, maar ook de tijd kunnen nemen voor de klanten. HEMA zag de afgelopen jaren het volume met 60 procent toenemen en hiermee groeide ook het belang voor een oplossing om blijvend goede service te kunnen bieden.

Inmiddels komt de chatbot bij een groot deel van alle berichten over orders en ‘meer HEMA’ in actie om aanvullende gegevens op te vragen bij de klant en klaar te zetten voor de medewerker. Ook voor RTL werd dit belang ingezien. Daar komt de chatbot bij 25 procent van alle webcare berichten in actie om klanten van Videoland te helpen. Globaal over verschillende industrieën zien we dat een chatbot in staat is om tussen 20 en 40 procent van het volume geheel of gedeeltelijk af te vangen.

2 – Bespaar kosten met chatbots

Aan de slag gaan met chatbots is een investering die zich op termijn zal uitbetalen. HEMA zag bijvoorbeeld een kostenvermindering van 17 procent. Binnen de e-commerce branche zien we zelfs een kostenreductie van 36% en een stijging van 20 procent in het aantal klantinteracties dat de medewerkers per uur hebben. Het geheim? Medewerkers inzetten voor complexe klantvragen en chatbots inzetten voor eenduidige vragen en routinewerkzaamheden. Goede inzet van chatbots leidt dan ook direct tot het volgende voordeel.

3- Chatbots verhogen klant- en medewerkerstevredenheid

Na de lancering van een chatbot voor service, is de klanttevredenheid natuurlijk een van de dingen die je wil meten. De ervaring leert dat chatbots zorgen voor een 10% hogere NPS-score. Erasmus University Rotterdam maakte hier een eigen KPI van. Christa van der Kruk vertelt:

“Ongeveer 10% van de paginabezoekers gebruikt de bot en van iedereen die de bot gebruikt rond 80% het gesprek ook helemaal af. De bot is best ingewikkeld, er zitten veel vragen in en sommige vragen zijn lastig. Maar liefst 90% van de gebruikers is tevreden, waardoor we ruim boven onze KPI zitten!”

Toch dragen chatbots bij de juiste toepassing niet alleen bij aan een verhoogde klanttevredenheid, maar ook aan de medewerkerstevredenheid. Immers zorgen chatbots ervoor dat routinewerkzaamheden uit handen kunnen worden genomen. Op deze manier blijft er voor de medewerkers meer tijd over om complexe klantvragen op te pakken en hier echt een extra stap te zetten voor de klant. Chatbots zijn dan ook geen vervanging van mensen binnen de klantenservice, maar een aanvulling daarop. Met een goede balans tussen mens en technologie behaal je het beste resultaat! Bas Vogels, supervisor en trainer van het Customer Service team van DHL, laat ons weten:

“Het webcare team ervaart de bots als fantastisch. Medewerkers hebben veel meer tijd voor het uitzoeken van ingewikkelde klantvragen en het voorkomen van escalaties. De medewerkerstevredenheid is echt enorm omhoog gegaan.”

4 – Vergroot je bereikbaarheid

In een digitaliserende wereld met steeds hoger wordende verwachtingen van service, zorgen chatbots voor een uitbreiding van jouw bereikbaarheid. RTL/Videoland zag het voordeel van chatbots buiten openingstijden. Waar service agents dagelijks van 10.00 tot 22.00 beschikbaar zijn voor klanten, kunnen veel vragen waar geen medewerker voor nodig is door de inzet van chatbots ook buiten deze openingstijden worden afgevangen.

5 – Een breed scala aan mogelijkheden, passend bij jouw organisatie

Chatbots zijn er in alle soorten en maten. We onderscheiden globaal drie soorten chatbots:

Chatbots ter ondersteuning van de service agent

Zowel voor als achter de schermen kunnen chatbots werk uit handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bot die automatisch berichten voltooit waar geen actie van een medewerker vereist is of het automatisch taggen van berichten op basis van slimme technologie. Ook kan een chatbot specifieke vragen naar de juiste medewerker routeren, zodat de vraag direct bij de juiste afdeling of medewerker terecht komt. Deze bots kunnen opereren op de achtergrond, voeren geen conversaties met de klant, maar zijn wel een waardevolle toevoeging aan de service afdeling als het aankomt op efficiëntie.

Chatbots als werkvoorbereider

Een chatbot als werkvoorbereider treedt al meer in contact met de klant. Hij herkent de vraag van de klant, bekijkt of alle benodigde informatie (zoals een order nummer of e-mailadres) aanwezig zijn in het bericht en vraagt dit waar nodig op bij de klant. Het pakket met gegevens wordt door de chatbot klaargezet voor de medewerker, die hier vervolgens meteen mee aan de slag kan.

Een chatbot die zelfstandig specifieke klantvragen afhandelt

Als laatste kan een chatbot volledige conversaties voeren met de klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veelgestelde vragen, zoals vragen over openingstijden of levertijden.

Bij elk van de 3 toepassingen zien we dat een efficiëntieslag gemaakt wordt. Goede toepassing van chatbots bespaart de medewerkers op verschillende manieren al snel kostbare tijd, die daarmee overblijft om te besteden aan de klanten die dit nodig hebben.

6 – Je hebt zelf de regie over technologie

De ontwikkeling van chatbots verschuift steeds meer naar organisaties zelf. De mate waarin je de ontwikkeling van chatbots uitbesteedt of zelf in handen neemt heb je zelf in de hand. De ontwikkeling van chatbot platformen zit in de lift. Een goed chatbot platform stelt je in staat zelf een chatbot te maken. Neem geen genoegen met een simpele chatbot die standaard antwoorden kan geven op vragen, maar investeer in een chatbot platform dat ervoor zorgt dat je chatbot ook in de toekomst nog zijn werk kan doen en mee kan groeien met jouw organisatie. Denk hierbij ook aan de skills die je nodig hebt binnen het chatbot team van jouw organisatie.

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er genoeg voordelen aan chatbots. Wil je zelf aan de slag gaan? Begin klein, maar denk groot. Start met een goede data analyse om te analyseren waar een chatbot voor jouw organisatie van toegevoegde waarde kan zijn. Op basis van deze analyse kun je de juiste beslissingen maken voor de ontwikkelingen en het succes van jouw chatbot.

Foto Pixabay

Infographic: de marketing van muziekfestivals

Vrijdag is het Lowlands Festival begonnen. Lowlands wordt gezien als de afsluiter van het festivalseizoen. Een festival dat sinds de start van de kaartverkoop snel uitverkoopt. Dat lukt lang niet elk festival, zelfs Pinkpop niet. Heeft de reuring op sociale media invloed op het wel of niet uitverkopen van een festival? Online marketingbureau Team Nijhuis heeft de festivals in Nederland naast elkaar gezet en laat zien hoe belangrijk marketing is.

Foto Shutterstock

Bijna helft volgers Kim Kardashian op Instagram zijn nep

Een nieuw onderzoek door ICMP om te kijken welke beroemdheden in sport en entertainment veel nepvolgers hebben op ondermeer Instagram, komt met bijzondere bevindingen. Met behulp van meetsoftware IG Audit is precies vastgesteld wie de meeste nepvolgers heeft in verhouding met het totaal aantal volgers.

Ellen DeGeneres

Talkshowhost en comédienne (?) Ellen DeGeneres heeft het hoogste aantal nepvolgers. 58 procent van haar 75,6 miljoen Instagram-volgers is nep.

Diva World Wide stelt directeur Igo Geurtjens aan voor verdere groei

Per 1 september 2019 zullen de internationale activiteiten van Diva World Wide worden geleid door Igo Geurtjens. Geurtjens was voorheen bureaudirecteur van @msterdam & Virtube.

Diva World Wide, opgericht 2016, houdt zich bezig met digitale postproductie en is een label van Planet Nine. Binnen de groep werken 30 mensen binnen verschillende formules voor adverteerders, mediabureaus en uitgevers.

Geurtjens zal vanuit zowel de basislocatie in Nederland als in Azie werken aan verdere innovatie en specialisatie.

Als lid van International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS) jureert Geurtjens ieder jaar voor de Webby Awards en de Lovie Awards.

Google FAQ page snippets instellen in 10 minuten

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je in slechts 10 minuten beter zichtbaar bent in de zoekresultaten dankzij FAQ page snippets. Geen lastige codes, geen uren werk – beloofd! – en direct resultaat. Dus, zullen we beginnen? First of all: wat zijn rich snippets? Dit artikel draait om het toevoegen van rich […]

Holidayguru, Bebsy en Vakantiediscounter scoren met organisch verkeer

Holidayguru, Bebsy en Vakantiediscounter zijn volgens nieuw onderzoek van OAK de snelstgroeiende online reisorganisaties in Nederland gemeten naar organische groei. Daarbij zijn bezoekers via een niet-betaalde weg op een website of domein beland.

De winnende speler op het gebied van organisch verkeer is Holidayguru.nl, met een toename van 2111 procent (!) ten opzichte van twee jaar geleden. Ook Bebsy en Vakantiediscounter zien een sterke groei.

Organisch verkeer verloopt doorgaans via een zoekmachine zoals Google of YouTube, een externe blog of website, of sociale media. Organisch verkeer is dus – in tegenstelling tot advertenties – kwalitatief, duurzaam en verdiend verkeer. Verkeer dat de online groei en gezondheid van een website en merk weerspiegelt.

Holidayguru is zeven jaar geleden begonnen als een reisblog van twee Duitse vrienden en inmiddels een serieuze affiliate reiswebsite. Je boekt er voornamelijk last-minutes en scherp geprijsde vakanties, maar ook vluchten en andere soorten vakanties.

Holidayguru veranderde van tactiek nadat het bereik via Facebook minder groot werd. Het bedrijf besloot te fungeren als online travel magazine om zo organisch verkeer binnen te halen. Ze creëerden veel inspirerende content met als doel bezoekers een goed beeld te geven van toekomstige reisbestemmingen.

Holidayguru is van plan om haar brand uit te bouwen en zo (nog) meer direct verkeer binnen te gaan halen via zoekmachines. Zo hebben ze recentelijk in Duitsland twee fysieke reisbureaus geopend als aanvulling op hun website.

Voor het onderzoek vergeleken OAK de organische bezoekersaantallen op de websites van 85 reisbedrijven in Nederland.

Organische marketing heeft bij Bebsy – een online touroperator die stedentrips, zonvakanties en fly & drives verkoopt via dynamic packaging – ook een prominente rol in hun digitale strategie gekregen.

Bebsy besloot de volle aandacht te richten op een beperkt aantal relevante keywords en zag al snel hun organische posities enorm stijgen op deze woorden.

Vakantiediscounter is het grootste online reisbureau op het gebied van pakketreizen in Nederland. Ze verkopen pakketten van alle grote Nederlandse en Duitse touroperators en bieden daarnaast ook hun eigen samengestelde reizen aan. Hoewel ze geen dedicated organische marketingspecialist in huis hebben die hier fulltime mee bezig is, werken ze periodiek samen met SEO-expert Sander Tamaëla.

Vakantiediscounter besloot met behulp van professionele contentspecialisten vooral te investeren in het schrijven van unieke teksten onder het motto: Altijd voor de gebruiker. Niet voor de machines.

Foto Pixabay

Dept wint drie Red Dot Design Awards

Digital agency Dept heeft drie Red Dot Design Awards gewonnen voor hun werk voor het Van Gogh Museum, Request en Cities in Motion.

Voor hun creatieve werk in samenwerking met het Van Gogh Museum kreeg de digital agency een onderscheiding in de categorie Brand & Communciation Design. Dept hielp het Amsterdamse museum bij het organiseren van de brand governance en vernieuwen van de merkidentiteit. Verfijning, verheldering en de selectie van kleuren van de historische kunstenaar spelen hierin de hoofdrol.

De tweede onderscheiding ging naar Studio Dumbar (part of Dept) en Dept in de categorie Brand Design & Identity. Dit was de bekroning van het gezamenlijke werk voor het ontwerp van de visuele identiteit en nieuwe website van online financiële transactieplatform Request.

Ten slotte werd Studio Dumbar bekroond voor hun project Cities in Motion in de categorie Typography. Voor de internationale buitenreclame-expert Exterion Media heeft Studio Dumbar een serie van prikkelende motion graphics ontworpen voor schermen op perrons in heel Nederland. De naam van de stad waar het scherm staat, werd in motion graphics op een gastvrije manier weergegeven met behulp van kleuren van de stad.

Het Red Dot Gala vindt plaats op 1 november 2019 in het Konzerthaus Berlin in Duitsland.

Eigenaar TikTok lanceert Chinese zoekmotor

ByteDance, eigenaar van de Chinese videoapp TikTok, lanceert een eigen zoekmachine en gaat daarmee de strijd aan met Baidu. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf al diverse experts van Google, Baidu en Bing aangetrokken.

De zoekmotor is onderdeel van Jinri Toutiao, een nieuwsverzamelsite. Net als veel andere sites staat Toutiao Search onder censuur.

De Chinese zoekmarkt werd sinds 2010 volledig beheerst door Baidu, ook wel de Chinese Google genoemd. Baidu was vorig jaar goed voor 66 procent van de desktopzoeksessies en 71 procent van de mobiele zoeksessies.

Serviceplan Group breidt activiteiten in Nederland uit

Serviceplan Group, naar eigen zeggen de grootste onafhankelijke bureaugroep in Europa, breidt haar diensten in Nederland uit. Met Mediaplus Nederland verenigt Serviceplan Group alle merk-, communicatie- en mediadiensten onder één dak in Amsterdam.

Samen met Ramon Kragtwijk, commercial director, is volgens Serviceplan een team gevormd met ervaren mensen op het gebied van strategie, creatie, data, media en public relations.

De eerste geïntegreerde campagnes zijn gestart en wij zijn klaar voor de toekomst, zegt directeur Menno Westinga. In nauwe samenwerking met het kantoor in Brussel vormt Amsterdam de vertegenwoordiging in de Benelux van de internationale bureaugroep.

De totale groep bestaat 4100 medewerkers, verspreid over 38 locaties, met klanren als Amazon, BMW, Beck’s, Burger King, Danone, Hornbach, L’Oréal en Metro.

Buiten Europa heeft Serviceplan Group ook vestigingen in Australië, China, India, Japan, Zuid-Korea, Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika en Rusland.

Mozilla laat naam Firefox Quantum vallen

Mozilla laat de naam voor zijn desktopbrowser Firefox Quantum vallen. Vanaf oktober wordt de naam Firefox Browser. Dan ook wordt een nieuw Firefox-logo gelanceerd.

Sinds 2017 werd de naam Firefox Quantum gehanteerd. De naam kwam voort uit het Quantum-project om de zogeheten Gecko-engine een update te geven. Vanaf dat moment was de browser ook veel sneller.

De release van Firefox 70 wordt 22 oktober verwacht.

Page generated in 1,550 seconds. Stats plugin by www.blog.ca