Tablets ineens weer in de lift

Jarenlang kachelden de verkopen van tablets achteruit, maar dankzij de vele thuiswerkers is het gebruik van de tablet ineens gestegen. De leveringen aan de handel zijn volgens analist Canalys met 26 procent gegroeid. In totaal werden 37,5 miljoen exemplaren verscheept.

De verkoop van desktop pc’s ging daarentegen met 26 procent achteruit. Notebooks groeiden wel, met 24 procent.

Uit de kwartaalcijfers van Apple was al duidelijk geworden dat vooral Apple van deze ontwikkelingen profiteert. Het bedrijf verscheepte ruim 14 miljoen iPads, goed voor een marktaandeel van 38 procent.

Ook Samsung en Huawei zagen groei voor hun Android tablets, zij het dat ze op grote afstand staan van Apple. Samsung verscheepte 5 miljoen tablets, en Huawei 4,7 miljoen. Daarna volgen Amazon en Lenovo. De categorie overige is goed voor nog eens 5 miljoen verscheepte exemplaren.

Smartphoneverkopen sterk gedaald, alleen groei voor Apple

De smartphoneverkoop is in het tweede kwartaal scherp gedaald, zo blijkt uit cijfers van Canalys. Alleen Apple wist groei te realiseren met 45,1 miljoen verscheepte iPhones, 25 procent groei ten opzichte van vorig jaar.

Smartphonefabrikanten lanceerden de ene nieuwe smartphone na de andere, maar die vonden nauwelijks aftrek. In totaal zijn tijdens de coronamaanden ruim 284 miljoen smartphones verscheept. Een jaar geleden ging het nog om 331 miljoen.

Huawei passeerde Samsung met 55,8 miljoen verscheepte smartphones. Samsung leverde er 53,7 miljoen, 30 procent minder dan een jaar geleden. Na de grote drie volgen Xiaomi en Oppo.

De grootste smartphonemarkt China leverde 7 procent in. Huawei was er het grootste merk met 44 procent marktaandeel. In de VS staat Apple bovenaan. India, de derde markt, kreeg een forse daling te incasseren van 48 procent.

Canalys suggereert dat toch nog een groot deel van de smartphones wordt verkocht via fysieke winkels, en fabrikanten hun kanaalstrategie moeten aanpassen bij een tweede coronagolf.

Foto Apple

Blendle wil meer distributie via telco’s

Spotify werd er groot mee en Netflix profiteert er ook van. Blendle wil zijn diensten vaker gaan aanbieden via telecombedrijven. Het nieuwe Franse moederbedrijf Cafeyn heeft hier al veel ervaring mee.

“Het is een verrijking van het aanbod van de telecombedrijven. In Frankrijk verspreidt Cafeyn zijn diensten al via Bouygues, Free, Canal+ en SFR, in Engeland sinds kort via O2.” De aanstaande chef van Blendle in Nederland, Willem-Jan Lems, sloot al een vergelijkbare overeenkomst met VodafoneZiggo. Hij zoekt meer van dat soort deals om zijn gebruikersbestand boven en voorbij de honderdduizend te brengen.

Vanochtend maakte Blendle bekend dat het bedrijf wordt verkocht aan het Franse Cafeyn voor een onbekend bedrag. Alexander Klöpping vertrekt uit de Nederlandse operaties en wordt creatief hoofd in Parijs. Hij maakte er nooit een geheim van dat ‘ergens de baas zijn’ niet zijn hoogste ambitie was.

Voor de Fransen is dit de tweede overname ooit. De eerste vond onlangs plaats, die van Milibris. Dat is een Frans technologiebedrijf dat bladen en kranten helpt hun werk digitaliseren en online verkopen.

CEO Ari Assuied kondigde de Nederlandse transactie in juni reeds zijdelings aan, toen hij op de Franse tv de deals met SFR en Milibris toelichtte:

Cafeyn is in 2006 opgericht, haalde in de eerste jaren tien miljoen euro venture capital op, maar werkt sindsdien zelfstandig en winstgevend.

Lems schetst het verschil tussen het Franse en het Nederlandse product: “Het model van Cafeyn is gebaseerd op tijdschriftedities, dat van Blendle juist op individuele artikelen. Daarom zijn wij ook veel verder met algoritmische selectie op persoonsniveau, voor de Fransen een krent in de pap. In de nabije toekomst ga je aan afzonderlijke producten verbeteringen zien, maar uiteindelijk zullen ze in elkaar opgaan.”

Foto: Thomas8047 (cc)

Nieuwe Firefox browser voor Android

Mozilla heeft zijn allerlaatste versie van Firefox voor Android vrijgegeven. De bedoeling is dat gebruikers overstappen op een nieuwe browser die nu nog Fenix heet, maar straks als Firefox is de Google Play Store is te vinden.

De huidige desktop browser heeft als versienummer 79, maar de Android browser is blijven steken bij 68, en krijgt alleen nog beveiligingsupdates.

De nieuwe browser gebruikt GeckoView, wat de browser sneller maakt. Ook is het ontwerp drastisch veranderd.

5G vandaag aangezet, maar weinigen zullen er iets van merken

Vandaag zetten KPN en T-Mobile hun 5G netwerken aan, luttele dagen nadat ze honderden miljoenen hebben betaald voor de benodigde frequenties.

Toch zal de overgang naar 5G vrijwel onopgemerkt verlopen. Toestellen met 5G zijn in Nederland nauwelijks in omloop, van landelijke dekking is geen sprake en de snelheidswinst is minimaal.

KPN biedt 5G alleen in de Randstad en Eindhoven aan, pas volgend jaar is volledige dekking mogelijk. T-Mobile belooft ook pas eind dit jaar 90 procent van Nederland landelijk dekkend internet te bieden, de overige 10 procent wordt niet eerder dan in 2023 gerealiseerd.

Alleen VodafoneZiggo claimt reeds landelijk dekkend 5G, maar dat is ook al niet wat het lijkt: het bestaande 4G netwerk wordt gebruikt om 5G technologie aan te bieden.

5G zoals het is beloofd, met grote snelheden en weinig vertraging, wordt pas na 2022 aangeboden. Niet eerder zijn de benodigde frequenties beschikbaar.

Dat verklaart wellicht waarom de telecombedrijven nog niet op grote schaal zakelijke toepassingen in de zorg of andere sectoren aanbieden. Voor zakelijke gebruikers komt KPN al wel met drie nieuwe diensten, zoals 5G-dekking op maat.

Met 5G wil KPN ook mobiele data van speciale toepassingen overal in Nederland met voorrang beschikbaar houden. Zo kan een bedrijf zijn pinbetalingsverkeer zekerstellen en kunnen hulpdiensten hiermee paaltjes in de binnenstad laten zakken en stoplichten op groen zetten zodat zij zo snel mogelijk bij de hulpbehoevenden kunnen komen.

Vooralsnog hopen de drie grote netwerken vooral bestaande klanten te lokken. Alle klanten met een T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus-abonnement hebben bijvoorbeeld toegang tot het netwerk. Zelfs aan Go-bundel zonder Unlimited kan 5G worden toegevoegd.

Apps gaan zich met 5G echter niet anders gedragen, en nieuwe mogelijkheden in entertainment en gaming kunnen pas na 2022 worden aangeboden.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Youfone betreedt de zakelijke markt met overname Datri

Het Rotterdamse Youfone heeft een belang genomen in zakelijke telecomdienstverlener Datri. De keuze past volgens Youfone bij de strategie om innovatieve en slimme diensten in de zakelijke markt te introduceren.

Datri is een onafhankelijke telecomdienstverlener gericht op de zakelijke markt en is opgericht in 2016.

Youfone bestaat sinds 2008 en biedt scherp geprijsde abonnementen aan voor Alles-In-1 (tv, internet & vast bellen) en Sim Only.

Zakelijke markt KPN onder druk door corona

Ook KPN merkt de gevolgen van de coronacrisis, zij het voornamelijk in de zakelijke markt. De omzet ging met 4,9 licht omlaag naar 1,2 miljard euro tegen 1,3 miljard een jaar terug. De nettowinst daalde 5,4 procent naart 135 miljoen.

De opbrengsten in de zakelijke markt staan stond onder druk door het wegvallen van roaming. Nieuwe initiatieven op het gebied van netwerken, IoT en beveiliging zijn vertraagd vanwege COVID-19. Deze uitdagingen werden echter zoveel mogelijk gecompenseerd door verlaging van de kosten.

‘We zijn doorgegaan met het uitvoeren van onze strategie en leverden robuuste prestaties in het tweede kwartaal,’ aldus topman Joost Farwerck.

KPN wist in het afgelopen kwartaal in elk geval meer breedbandklanten binnen te halen via glasvezel. Vorig kwartaal vertrokken 19.000 breedbandklanten, nu kwamen er 17.000 bij. Wel vertrokken nog zo’n 3000 traditionele breedbandklanten, vermoedelijk DSL gebruikers.

Het marktaandeel op de totale breedbandmarkt is stabiel gebleven op 52 procent, maar wel dankzij wholesale.

Het aantal convergente klanten (mobiel en vast) steeg met 30.000 zelfs significant, terwijl KPN vorig kwartaal nog klanten inleverde.

Vorig kwartaal verloor KPN 13.000 postpaid mobiele klanten, dat waren er nu minder dan 1000.

Morgen activeert KPN zijn vernieuwde mobiele netwerk in Nederland. Alle klanten met een geschikt toestel kunnen vanaf die dag gebruik maken van 5G.

Op dat netwerk is de downloadsnelheid voor alle klanten met een 4G-toestel nu al gemiddeld 50 procent hoger en voor 5G-toestellen neemt ook de uploadsnelheid aanzienlijk toe.

 

Vodafone brengt telecommasten naar de beurs

Vodafone Group is van plan om zijn netwerk van telecommasten begin 2021 naar de beurs te brengen onder de naam Vantage Towers.

Het plan is om het minder dan de helft van de aandelen van het reeds apart opererende bedrijf te verkopen. De meerderheid blijft in handen van Vodafone Group. De exacte details zullen in de komende maanden duidelijk worden als de telecomgroep zijn roadshow langs institutionele beleggers gaat houden.

Vantage Towers is eigenaar van 68.000 mastlocaties in negen Europese landen. Daarnaast heeft het bedrijf een belang van 33 procent in Infrastrutture Wireless Italiane en vijftig procent in Cornerstone Telecommunications Infrastructure (VK). Elke mast heeft gemiddeld 1,5x huurders waarbij Vodafone altijd voor de 1,0 zorgt. Het zijn immers zijn eigen masten.

Het nieuwe bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf en wil de notering in Frankfurt aanvragen.

De jaaromzet ligt op 950 miljoen euro en de winst voor bijzondere lasten kwam uit op 523 miljoen euro.

Met de introductie van 5G zullen telecomaanbieders apparatuur in meer antennes moeten ophangen, omdat het bereik van de nieuwe telecomtechnologie kleiner is dan 4G. Dat soort mastruimte was al te huur bij een partij als Cellnex, dat ook voornamelijk in West-Europa actief is met 61.000 mastlocaties.

Telecommasten zijn een wezenlijk onderdeel van de infrastructuur van de toekomst. Niet enkel omdat operators er hun 5G-appartuur willen hangen, maar ook omdat techgiganten er hun zogeheten edgeservers willen neerzetten. Hoe dichter een digitale dienst in de fysieke nabijheid van zijn eindgebruiker is, hoe kleiner de vertraging (latency).

Foto: Mark Finney (cc)

Vereisten Android Go naar 2GB RAM

Google levert Android Go voortaan per definitie aan fabrikanten die toestellen met minder dan 2GB aan RAM hebben. Voorheen gold een minimum van 1 GB.

Android Go is een aangepaste (uitgeklede) versie van Android specifiek gericht op goedkopere smartphone.

De nieuwe eis gaat in het vierde kwartaal in en geldt voor zowel Android 10 als het dan nieuwe 11.

Multibandveiling 5G geëindigd, KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen twintig jaar vooruit

KPN, Vodafone en T-Mobile melden tegelijkertijd dat ze 5G spectrum hebben aangekocht in een veiling. De multibandveiling is vandaag formeel geëindigd en heeft in totaal 1,23 miljard euro opgebracht.

KPN en Vodafone betaalden 416 miljoen euro. T-Mobile 400 miljoen. De startprijzen voor de veiling waren naar de mening van T-Mobile te hoog. Aangezien het dataverkeer nog altijd sterk groeit en daarmee de behoefte aan spectrum groot is, was de veiling erg concurrerend. Dit heeft geresulteerd in een opbrengst voor de overheid die ruim een derde boven het door haar bepaalde minimum ligt.

De nieuwe frequentievergunningen hebben een looptijd van 20 jaar. Daarbij gaat het om de 700, 1400 en 2100 MHz banden. De interessantste frequenties zullen later worden geveild. In de komende jaren worden ook 5G-frequenties in de 3.5GHz en 26GHz banden beschikbaar gesteld. Hiermee nemen de mogelijkheden en snelheden van het 5G-netwerk nog verder toe.

Bij de veiling waren maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij zijn dus ook de huidige vergunningen van de aanbieders meegeteld. Zo blijft er voldoende concurrentie op de telecommarkt.

T-Mobile zet de 700 MHz band direct in voor haar 5G-netwerk. De 1400 MHz band biedt extra capaciteit en dekking, wat ook ten goede komt aan de klantervaring binnenshuis, zo zegt het bedrijf. Al voor de veiling beschikte T-Mobile over dezelfde hoeveelheid spectrum in de 2100 MHz band.

Vodafone lanceerde eind april volwaardig 5G via het eigen Gigabit netwerk. Het streven was om eind juli bereik te bieden aan het overgrote deel van Nederland.

De Rijksoverheid houdt naar eigen zeggen ‘voldoende en nadrukkelijk’ een vinger aan de pols bij het onderzoeken van de gezondheidsaspecten van mobiele communicatietechnologieën.

Prijs smartphone steeds belangrijker bij keuze consument

De prijs van een toestel is de afgelopen vier jaar steeds belangrijker geworden bij de keuze voor een smartphone. De helft van de Nederlanders noemt dit als belangrijkste reden om voor een bepaald toestel te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper naar de belangrijkste redenen waarom consumenten voor een bepaald toestel kiezen.

Het merkimago is in deze periode juist steeds minder van belang geworden bij het kopen van een nieuw mobiel toestel, aldus Telecompaper.

De ontwikkelingen lijken aan te suggereren dat meer consumenten dan voorheen genegen zijn om een goedkoper toestel van een minder bekend merk te kopen, of eerder bereid zijn naar een ander merk over te stappen wanneer dit vergelijkbare specificaties en functies biedt voor een lagere prijs. De economische impact van de coronacrisis kan de focus op prijs nog verder vergroten.

Overigens blijft de merkentrouw volgens ander onderzoek van Telecompaper bij de top twee smartphone-merken nog altijd groot. Zo is negen op de tien iPhone-gebruikers niet van plan om bij een volgend toestel naar een ander merk over te stappen.

Stocard begint certificeringsprogramma bureaus

Stocard is in Nederland begonnen met een certificeringsprogramma voor marketingbureaus die de reclamedienst van de loyalty- en betaalapp professioneel willen gebruiken.

Merkle is in Nederland het eerste bureau dat Stocards proces is doorlopen om een stempel van goedkeuring te krijgen. Concreet betekent dat, dat minimaal vier medewerkers van het marketingbedrijf een training hebben ontvangen van de Duitse appmaker. Daarin leren ze hoe ze gericht productinformatie en reclame moeten overbrengen naar de eindgebruiker, maar ook hoe om te gaan met retourdata en hoe die te verwerken en interpreteren.

Stocard is een in Nederland veelgebruikte app om digitaal klantenkaarten en kaarten voor spaarprogramma’s in op te slaan. Vrijwel alle organisaties, van voetbalclub tot landelijke supermarktketens, met eigen kaarten staan er in. Het gebruik van de kaart en de locatie van de gebruiker worden gebruikt om commerciële suggesties te doen aan de gebruiker.

Emile Huijssoon, verantwoordelijk voor de Benelux-markt, zegt dat bijna de helft van de adverteerders in de app niet zelf een klantenkaartprogramma hebben.

De certificering is bedoeld om de verwachtingen over en mogelijkheden van de app duidelijk naar de adverteerdersmarkt te communiceren. Naast Merkle zijn er meer bureaus die op Stocard werken. Die hebben het certificeringsprogramma nog niet doorlopen.

‘Nieuwe versie Android vanaf 9 september beschikbaar’

Google lijkt de definitieve versie van Android 11 op 8 september te willen uitbrengen. Die datum wordt genoemd in een video gericht aan ontwikkelaars die met Googles smarthomeproducten werken.

September komt niet als een verrassing. Google heeft nieuwe versies van Android sinds versie 7.0 telkens rond augustus of september uitgebracht. Wel vaak alleen voor zijn eigen Pixel smartphones.

Google heeft woensdag een tweede bètaversie vrijgegeven.

Iedereen roept ‘ja’ bij mobile first, Filippa K laat zien dat je ook echt niet zonder kunt

Laten we het eens hebben over één van die onderwerpen waarvan we allemaal weten dat het super belangrijk is, maar die we in de praktijk toch weer vergeten: mobile first. Kledingmerk en e-commerce voorloper Filippa K. laat zien waarom dit topic nog steeds bovenaan de prioriteitenlijst moet staan.

Als puber was hij al fan van het merk en nu is Mikael Björklund Chief Operating Officer (COO) van Filippa K. Dat betekent dat hij samen met een team van 250 mensen elke dag werkt aan sales, marketing en natuurlijk de digital customer experience (DCX). Mikael vertelt graag over het belang van e-commerce én dat mobile first niet zomaar een trend is, die je ook wel ‘half kunt uitvoeren’.

Duurzaamheid, de klant centraal, mobile first… Doe je mee met al die e-commerce trends?

“Het zijn in ieder geval onderwerpen waar Filippa K. wel mee bezig is. De ene keer doen we dat meer bewust dan de andere. Neem bijvoorbeeld duurzaamheid, dat is iets dat in ons DNA zit. Filippa K. hoort bij de Novax en Axel Johnson Group, waar duurzaamheid en milieubescherming onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Voor ons is het dus eigenlijk niet meer dan normaal dat we een beetje opletten waar en hoe we inkopen. Als we dan toch bezig zijn, kunnen we dat ook direct vermelden bij de producten in onze online shop. Inclusief het adres en andere gegevens van de producent. 

Daarmee komen we direct op een heel mooi stuk van de customer experience: transparantie. Volgens ons is open en duidelijk communiceren dus dé manier om niet alleen te roepen dat je de ‘klant centraal stelt’, maar dat ook echt te doen. Mensen vertrouwen ons doordat we zo open zijn. We hebben onze prijzen bijvoorbeeld niet verlaagd, zoals veel andere merken deden tijdens de coronacrisis. We wilden ook toen eerlijke inkoopprijzen blijven betalen en mensen zijn het daarmee eens: de omzet is niet teruggelopen. De klant écht centraal stellen levert dus daadwerkelijk wat op.

Datzelfde geldt voor mobile first: onze klanten hadden daar duidelijk behoefte aan dus dat hebben we niet genegeerd.”

Hoe zit dat eigenlijk met mobile first? Hoe regel je dat het ook echt gebeurt?

“De gebruikservaring op mobiel en op een groot scherm moeten optimaal zijn. In ons geval zagen we dat 70% van onze bezoekers wel via mobiel de producten bekeek, maar vervolgens niks kocht. Dan gaat er iets niet helemaal goed.

We hebben in vijf maanden tijd het hele platform en de site opnieuw gebouwd – waarmee we opereren in 70 verschillende landen. Vooral zaken als performance, snelheid, UX en SEO zijn nu verbeterd. Daarbij was het wel cruciaal om mobile first als leidraad te houden. Veel bedrijven ontwerpen nog steeds eerst een desktop-site, die dan later hopelijk een beetje goed vertaalt naar de mobiele gebruikservaring. De praktijk leert echter dat dat meestal niet het geval is.”

Maar wat is nou echt het resultaat?

“We zijn er in ieder geval trots op dat we die 70% mobiele kijkers, hebben omgezet naar kopers. Niet alleen door het nieuwe platform en de website, maar ook door de digitale strategie strak te trekken. De conversie funnel is hierdoor een stuk korter geworden, een heuse game changer dus. Het aantal mobiele bezoeken is zelfs met 75% gestegen.

Uiteindelijk zegt iedereen altijd ‘ja’ als het gaat over nieuwe trends en ontwikkelingen. Maar, om dat dan vervolgens echt om te zetten naar iets praktisch, blijkt erg lastig. We hebben hiermee denk ik wel aangetoond dat het niet onmogelijk is. Dus als je nog twijfelt over mobile first, kijk naar je cijfers en ga daarna gewoon aan de slag zou ik zeggen. Als je de behoeftes van de klant op de juiste (mobiele?) manier vervult, zul je daar ook voor beloond worden.”

Over de auteur: George Lavric is marketing manager bij Episerver.

‘Quad-playmarkt nadert verzadigingspunt’

De Nederlandse quad-playmarkt nadert wellicht het verzadigingspunt. In het eerste kwartaal van 2020 daalde het aantal abonnementen voor het eerst, terwijl het triple-play-abonneebestand een tweede opeenvolgend kwartaal van groei liet zien, terwijl meer mensen vaste telefonie uit hun pakket halen. Dat blijkt uit het laatste Dutch Multiplay Market-rapport van Telecompaper.

Het bundelen van vaste en mobiele diensten blijft populair, waarbij VodafoneZiggo KPN evenaart.

De quad-play markt is sinds 2013, toen KPN voor het eerst zijn ‘Complete’ aanbod lanceerde, gestaag gegroeid. Het aantal abonnees daalde in het eerste kwartaal van 2020 echter met 22.000 tot 1,94 miljoen, blijkt uit het onderzoek van Telecompaper.

VodafoneZiggo was het afgelopen jaar de winnaar op de markt voor vast-mobiel, mede dankzij het aanbod van dubbele mobiele data, extra tv-kanalen en korting op mobiele tarieven. Het aantal vast-mobiele abonnees is op jaarbasis met meer dan een kwart toegenomen.

Foto Pexels

Page generated in 1,176 seconds. Stats plugin by www.blog.ca