Maakt de AI van de Huawei Mate 20 Pro je foto’s echt beter?

Nadat Huawei de Mate 20 Pro aankondigde op de IFA 2018 werd er veel nadruk gelegd op de kracht van de Kirin 980 processor. Die zou met AI veel betere foto’s kunnen maken en zelfs real-time videoaanpassingen mogelijk maken. Dat klinkt fantastisch, maar hoe is de ervaring nu als je het toestel zelf in handen hebt? Dat valt niet tegen, zo blijkt na een paar rondjes fotograferen en video maken.

De beste foto’s met de Mate 20 Pro

Huawei zegt dat de Kirin 980 er voor zorgt dat je toestel altijd klaar staat om een foto te schieten en dat blijkt ook: als je ‘m in handen hebt om iets te doen is de respons van de camera fantastisch. Ook het veranderen of toevoegen van filters is heerlijk snel: je drukt op de knop en het is er en zo kun je in een paar seconden precies de kleurtoon kiezen die past bij de foto die je gemaakt hebt. Natuurlijk kun je ook apart waarden voor contrast, helderheid en de rest aanpassen na het maken van een foto.

Er zitten een heel aantal Instagram-achtige filters in het menu die met de kleurtinten spelen of je foto stemmig zwart-wit kunnen maken, maar ook een aantal hele nuttige, zoals bijvoorbeeld de demist filter. Die haalt wat scherpte terug als een foto een beetje grijzig is en je net wat definitie mist. De eerste foto is een voorbeeld van een ‘gewoon’ filter, de tweede van de demist, waarbij de linkerkant het origineel is en de rechterkant de versie met filter. Opvallend is bij beide dat het detail in de foto heel goed bewaard blijft, ook nadat de bewerkingen zijn gedaan. Er is geen sprake van ruis of andere artefacten en dat is wel zo prettig. Dan weet je zeker dat je zelfs op groot formaat nog een mooi resultaat krijgt. Ook fijn: elke keer als je een aanpassing doet wordt het resultaat automatisch als nieuwe foto opgeslagen.

mate-20-filters
Er zijn niet alleen veel filters, je kunt ze ook ‘faden’ zodat je een mooi subtiel effect kunt bewerkstelligen.

Domino’s komt met datingapp op basis van pizzavoorkeur

Het klinkt eigenlijk meer als een 1 aprilgrap. Een date vinden op basis van wat voor soort pizza je eet. Toch gaat Domino’s vandaag een datingapp lanceren die pizzalovers gaat matchen op basis van hun gezamenlijke pizzavoorkeur(en). Deze zal te downloaden zijn in de verschillende app stores.

Pizza Four Cheese of Pizza Hot & Spicy? Medium of Italian, bezorgen of afhalen? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en gewoonten wanneer het aankomt op pizza. En dus krijgen gebruikers in de app pizza-gerelateerde vragen die op een luchtige manier iets zeggen over iemands persoonlijkheid. ‘Hoe zoet ben jij?’ ‘Mag er ananas op je pizza?’

Maar hier blijft het nog niet bij. Naast het online flirten, organiseert Domino’s in de maanden november en december aanvullend nog eens verschillende date nights door heel het land.

Real life pizza date

De liefde van de man gaat door de maag. En laten we eerlijk zijn, dit geldt voor de vrouw net zo goed. Datingapps zijn allang niet meer voor singles die op zoek zijn naar de ware liefde. Anno 2018 zijn er datingapps die matchen op basis van afstand, opleidingsniveau of uiterlijk.

“De liefde voor pizza en matchen op basis van specifieke kenmerken bracht ons op een idee: wat als we deze twee samenbrengen in een datingapp? Want wat is er nou leuker dan het vinden van jouw pizzasoulmate en om na een online pizzaflirt, samen jullie favoriete pizza te delen?” Aldus Marianne Kemps van Domino’s.

Alle ingrediënten voor een leuke match?

Wanneer de app is gedownload, krijgen gebruikers een aantal vragen voorgeschoteld. Zoals ‘Pizza eten met mes en vork?’ of ‘Olijven op een pizza, ja of nee?’. Op basis hiervan ontstaat er een persoonlijk pizzaprofiel. Vervolgens gaat de app op zoek naar de perfecte pizzasoulmate. Is er een pizzamatch? Dan kan het chatten beginnen.

In de app is bovendien de ‘cheesy pick-up line’ feature ingebouwd. Deze cheesy pick-up lines zijn leuk om een gesprek mee te starten. Maar ook wanneer je vastloopt tijdens het chatten, kun je het gesprek op gang krijgen met een van deze oneliners.

Marianne Kemps vervolgt: “Maar het ‘echte’ werk begint natuurlijk op het moment dat je elkaar ontmoet.” In de maanden november en december organiseert Domino’s dan ook bij verschillende vestigingen date nights. Op www.dominos.nl/dominos-dating is te vinden wanneer de date nights worden gehouden.

Domino’s lanceert datingapp voor pizzafans

Domino’s Pizza brengt een datingapp uit die gebruikers matcht op basis van gedeelde pizzavoorkeur.

Vandaag begint de pizzabakker een landelijke campagne waarin de nieuwe app centraal staat. Maar behalve online flirten organiseert de keten ook een aantal datenights door heel het land in november en december.

“Want wat is er nou leuker dan je pizzasoulmate vinden en om na een online pizzaflirt, samen jullie favoriete pizza te delen?”, licht Marianne Kemps van Domino’s het idee toe.

Na het downloaden van de de app krijgen gebruikers een aantal vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld: ‘Pizza eten met mes en vork?’ of ‘Olijven op een pizza, ja of nee?’. Op basis hiervan ontstaat er een persoonlijk pizzaprofiel en zoekt het systeem een match voor een chat.

Het is mogelijk in te loggen met een Facebookaccount. Foto’s en locatie versturen via Domino’s Dating kan niet.

Foto: City Foodsters (cc)

Ericsson en KPN nemen automotive 5G veldlab in gebruik

Ericsson en KPN namen dinsdag het 5G fieldlab op de Automotive Campus in Helmond in gebruik. Daar wordt de komende tijd onderzoek gedaan naar zelfrijdende auto’s en toepassingen die de verkeersveiligheid moeten vergroten.

De technologie beperkt zich overigens niet tot het lab. Op de A270 en A58 tussen Eindhoven en Tilburg test KPN de nieuwste technologie in zijn commerciële netwerk voor automotive-doeleinden.

De nadruk ligt op ultra low latency, waarbij auto’s nagenoeg zonder vertraging met bijvoorbeeld tegenliggers, verkeerslichten en matrixborden kunnen communiceren. Met 4G is dat niet mogelijk.

Hoe ver KPN en Ericsson daarin gevorderd waren, werd gisteren aan de nationale pers in Helmond gedemonstreerd. In een simulator kon over een afstand van zo’n duizend kilometer een autootje in Stockholm worden bestuurd. Reed die daar ter plekke over een drempel, dan voelde de bestuurder hem in de simulator ook. Voor deze gelegenheid liep de communicatie nog wel via glasvezel.

Een tweede demonstratie betrof een geblindeerde auto met daarbovenop een camera, die de beelden real time doorgaf aan de bestuurder met VR helm. Ook hier was nauwelijks sprake van vertraging. Wel moesten de onderzoekers toegeven dat het streven van enkele milliseconden in de praktijk nog niet was gehaald. Daarnaast moet nog onderzocht welke invloed netwerkcongestie heeft op de reactietijden. Men hoopt dit te vermijden via netwerk slicing, waarbij de brandbeedte voor bepaalde doeleinden ‘virtueel’ met behulp van software van elkaar wordt gescheiden.

5G is nog niet beschikbaar in Nederland, maar als het er eenmaal is kan het onder meer worden ingezet voor slimme communicatie op velerlei gebied, zoals operaties op afstand. Dat zal in Nederland op zijn vroegst ergens in 2020 zijn.

Het fieldlab van KPN er een van velen. In Drenthe is reeds getest met een landbouwmachine op basis van camerabeelden en grote databestanden de gewasbescherming kon doseren. Andere 5G testen zijn er in stedelijke gebieden (Amsterdam Zuidoost) en het havengebied (Rotterdamse Haven).

Dat het Zweedse Ericcson en KPN op dit gebied samenwerken is niet zo vreemd. Ericsson levert voor dit soort doeleinden de infrastructuur. Ook zijn ze allebei aangesloten bij het Europese project Concorda (Connected Corridors Driving Automation). Voor het fieldlab worden overigens meerdere partners uitgenodigd.

Telecomsector moet het vooral van content hebben

Het jaarcongres van Telecomupdate keerde gisteren voor zijn tienjarig jubileum terug naar het volledig verbouwde Singer Theater in Laren, maar begon al gelijk in mineur: de Nederlandse telecomsector maakt moeilijke tijden door.

In zijn openingswoord schetste Telecompaper-directeur Ed Achterberg een somber beeld van alsmaar dalende omzetten. De exploitanten van vaste netwerken verliezen het minst, zij blijven al jaren min of meer op hetzelfde niveau zitten. De markt voor mobiele telefonie blijft daarentegen maar dalen, in het tweede kwartaal 8,2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Over een langere periode is de daling zelfs 37 procent.

Op de Nederlandse markt voor zakelijke telecomdiensten werd in het tweede kwartaal een omzet gegenereerd van 579 miljoen euro, een daling van 8,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. Die trend is volgens Achterberg niet makkelijk te keren.

Vooral de prijsdruk gecombineerd met de sterke concurrentie is een belangrijke factor. Achterberg wees op Italië, waar prijzen voor glasvezel of een onbeperkte mobiele bundel vaak tot onder de 10 euro zijn gedaald. De trend leek natuurlijk al ingezet met de komst van onbeperkte databundels, waarvan de tarieven jaarlijks dalen. Overigens is maar 9 procent van de Nederlanders – merendeels jongeren – geïnteresseerd in een onbeperkt aanbod.

In de zakelijke markt is er de trend van mobile only. Vanwege flexibele werkplekken worden vaste toestellen nauwelijks nog gebruikt. Mobieltjes die aan een cloudcentrale zijn verbonden zouden de toekomst moeten worden, maar volgens Terry Aurik, CCO van Voiceworks, zit tachtig procent van het MKB nog vast aan een fysieke centrale en maken veel bedrijven zich nauwelijks druk over het feit dat volgend jaar oude telefoonlijnen (ISDN) worden opgeheven. Dat zou een gouden kans kunnen zijn om nog wat extra inkomsten te genereren.

De gevolgen blijven van de dalende markt blijven niet uit. Met angst en beven wordt 28 november afgewacht, wanneer KPN mogelijk zijn volgende grote sanering zal aankondigen. “De groei komt niet meer uit connectiviteit,” aldus Achterberg.

Grote internetreuzen als Apple, Google en Facebook daarentegen verdienen vooral aan content. Daar liggen volop mogelijkheden. AT&T heeft niet voor niets Time Warner en daarmee videokanaal HBO gekocht.

Maar de meeste Nederlandse telecompartijen zijn zelf geen contentleverancier. De markt wordt volledig bepaald door onafhankelijke partijen als Netflix of Amazon, die geld verdienen via apps voor smartphones, tablets en Smart TV. Film1, ooit onderdeel van Ziggo, probeert de markt nu ook via een app te veroveren. Gemiddelde kijktijden via kastjes als Apple TV nemen toe ten koste van het rechtstreeks kijken via het grote scherm.

Een andere trend is volgens Telecompaper het slimme huishouden. Huisbeveiliging is een groeimarkt, maar volgens Achterberg voorlopig nog bescheiden. “We zullen voorlopig de realiteit van een dalende markt onder ogen moeten zien.”

Samsung Infinity Flex Display: smartphone met een opvouwbaar scherm

Het is dan eindelijk officieel: Samsung komt met een smartphone op de markt met een ‘Infinity Flex Display’. Dat is dus letterlijk een opvouwbaar scherm. Het hoge woord is er dus uit. Na de vele speculaties, goed gelekt of wat dan ook, werd dat wel tijd. Of het allemaal straks handig is, of we er blij mee zijn, of de interface ons gaat verrassen, dat gaan we allemaal weer opnieuw ontdekken. Developers, app bouwers en de industrie leven extra op want iedereen kan weer aan de bak. Een groter scherm biedt mogelijkheden om weer slimmer om te gaan met informatie.

Overigens is het niet zo dat eenmaal opengeklapt je ineens een tablet in je handen hebt. Opengevouwen heb je een 7,3 inch oled-scherm en dat is nog steeds behoorlijk groot. Hoe dat precies zit met het kunststof scherm (niet van glas natuurlijk, maar dat lijkt vanzelfsprekend) is nog even afwachten. Is het net zo helder en hoe zit het met de resolutie? Hoe kwetsbaar is het, en wat gebeurt er na een jaar open-dicht-open-dicht? Volgens de woordvoerders van Samsung kan het echt honderdduizenden keren gevouwen worden. Dat dit wel goed zit geloven we graag, want Samsung kan het zich niet veroorloven een zeperd te brengen met een dergelijk scherm.

samsung_galaxy_Flex
De nieuwe smartphone hier nog dichtgevouwen

Samsung onthult opvouwbare smartphone

Samsung heeft vanavond tijdens de Samsung Developer Conference zijn eerste opvouwbare scherm voor smartphones gepresenteerd. Het idee is dat het toestel dichtgeklapt als smartphone en uitgevouwen als tablet fungeert.

Het Infinity Flex Display combineert volgens het bedrijf het beste van twee werelden: een compacte smartphone die je kunt uitvouwen tot een groot display. Multitasken, content bekijken, browsen, connecten – je doet het allemaal zonder onderbreking terwijl je het scherm uitvouwt van klein naar groot formaat.

Het scherm zou probleemloos honderdduizenden keren gevouwen kunnen worden, zxegt Samsung, die niet vertelde wanneer dit scherm commercieel verkrijgbaar is.

De reden dat het scherm werd getoond is dat ontwikkelaars er nu apps voor kunnen schrijven.

Google maakte vanavond bekend dat Android gaat opvouwbare telefoons ondersteunen. Daarbij kunnen apps zich aanpassen aan een nieuwe schermgrootte.

Samsung kondigde ook een nieuwe gebruikersomgeving voor smartphones aan, One UI. Het minimalistische design houdt de relevante content aan de onderkant van het scherm. Een bèta van One UI komt deze maand beschikbaar in de Verenigde Staten, Duitsland en Korea. Vanaf volgend jaar is de UI beschikbaar voor Galaxy S9, S9 Plus en Note 9.

​WhatsApp maakt het mogelijk privé te reageren in groepsapps

WhatsApp is altijd bezig om de dienst verder te verbeteren en aan te passen. Vorige maand was dat de vakantiemodus. De maand ervoor waren dat de afbeeldingen die je al zien krijgt in de notificaties. Volgens Wa-betainfo zit er nu iets aan te komen wat van invloed is op de vele groepsapps die er zijn. Er zit een nieuwe WhatsApp update aan te komen die het mogelijk gaat maken om privé te reageren op berichten die verstuurd zijn in een een groep. Alleen de persoon op wie je reageert krijgt dan te zien wat je gezegd hebt.

Privé reageren in groepsapp

De zogenaamde ‘reageer privé’ optie zal uiteraard alleen beschikbaar zijn in de groepsapps. Als je een bericht ingedrukt houdt verschijnen er een aantal opties: Met ster markeren, Antwoord, Stuur door, Kopieer, Verwijder, Stuur bericht naar. Daar zal ook de optie reageer privé aan toegevoegd worden.

Hierdoor komt er hopelijk, als iedereen het daadwerkelijk gaat gebruiken, wat meer overzicht in die soms chaotische groepsapps. En als je dan een uurtje sporten bent heb je een keer niet 100+ berichtjes om terug te lezen.

Unicode 11 Emoji

Er is een flinke rist Emoji die klaar zijn om uitgerold te worden. Een compleet overzicht zie je hier terug: Unicode 11 additions.

Foto in foto

Er komt een nieuw icoontje en bijbehorende functionaliteit beschikbaar rondom het bekijken van video’s in WhatsApp. Deze ‘picture in picture’ functie kan je aanklikken bij het bekijken van een video. De video zal dan in een soort overliggend kleiner scherm geopend worden, en dus niet langer het hele scherm opnemen.

Wanneer volgt de update?

Op dit moment is deze update nog niet beschikbaar. Maar als het eenmaal in beta is zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat dit breed uitgerold gaat worden.

‘Geen extra productielijnen voor iPhone XR’

Apple gaat geen extra productielijnen instellen voor de nieuwe iPhone XR bij fabrikanten Foxconn en Pegatron. De vraag naar de iPhone 8 (Plus) zou momenteel veel groter zijn, meldt Nikkei Asian Review.

Foxconn zou 60 assemblagelijnen hebben gereserveerd voor de XR, maar de huidige 45 productielijnen zijn voorlopig voldoende. De productie bij Foxconn ligt daarmee rond de 100.000 exemplaren, 20 tot 25 procent minder dan was verwacht.

Bij Pegatron is de situatie niet anders en ook Wistron, dat de assemblage van iPhones verzorgt, hoeft voorlopig niet in actie te komen.

Met de komst van de iPhone X zijn de iPhone 8 en iPhone 8 Plus 20 procent goedkoper geworden dan de XR. Apple zou minstens 5 miljoen meer exemplaren willen bestellen.

Tabletmarkt hobbelt verder achteruit

De tabletmarkt is verder achteruit gegaan in het derde kwartaal, zo blijkt uit cijfers van IDC. Er zijn 8,6 procent minder tablets verscheept, waarmee het totaal op 36,4 miljoen kwam tegen 39,9 miljoen een jaar terug.

De klassieke tablet vormt het merendeel van de markt, tablets met afneembaar toetsenbord een minderheid. Beide categorieën lopen terug. De enige winst was er voor Huawei en Amazon bleef gelijk aan vorig jaar.

IDC verwacht wel een opleving met de komst van de nieuwe iPad Pro en Microsofts Surface Pro, evenals nieuwe tablets van Samsung en Google.

Advertenties in kinder-apps zijn manipulatief en ongericht

Een aantal onderzoekers – die zelf ook moeder zijn – hebben een heel groot aantal apps onderzocht op de Google Play Store en dan vooral naar de advertenties die in al die (gratis) apps, waaronder veel games. In die gratis apps zit heel vaak reclame, aangezien dat het verdienmodel van de apps is. Logisch.

Het probleem dat de onderzoekers, die publiceerden in het Journal of Developtmental Behavioral Pediatrics, onder andere vonden was dat de advertenties helemaal niet gescreend waren voor kinderen. Daaronder zaten bijvoorbeeld trips naar Chicago of zelfs behandeling voor bipolaire stoornissen. Ze laten dat zien in een video die we helaas niet kunnen embedden, dus kijk ‘m hier.

Leren omgaan met trucs

Daarnaast was het ook zo dat veel van de advertenties dan weer naar andere apps leidden. Ook dat is een veelvoorkomende strategie bij gratis apps, want per installatie van een andere app wordt er betaald. Het probleem is echter dat de mogelijkheid om dat te doen zwaar gegamificeerd is en vaak ook nog eens niet duidelijk aangegeven staat als advertentie, maar vermomd wordt als een ‘gewone’ optie in een game of zelfs als prijs die je kunt claimen. Ook sporen karakters in apps en vooral games kinderen aan om toch vooral in-app aankopen te doen of op advertenties te klikken.

Nogmaals, dit is schering en inslag en misschien zelfs nog begrijpelijk in een wereld waarin iedereen het te veel vindt om een paar euro voor een game uit te geven, maar dat het ook bij games gebeurt die vooral op de allerkleinsten is gericht is toch wel problematisch. Trouwens, betalen voor een app is ook niet altijd de oplossing, want uit het onderzoek bleek ook dat zelfs in 88 procent van de onderzochte apps advertenties zaten. En dan hebben we het nog niet gehad over de duizenden Android-apps die kinderen ook nog tracken. Het is echt het Wilde Westen in de sector.

Zelf blijven controleren is belangrijk

De onderzoekers keuren dit niet per se af, maar waarschuwen wel dat het aan ouders is om hun kroost duidelijk te maken wat voor trucs apps gebruiken en er voor te zorgen dat kinderen er niet al te snel in trappen. Daarnaast is het echter ook schadelijk voor kinderen om al op zo’n jonge leeftijd geconfronteerd te worden met niet aflatende reclames. Kinderen willen gewoon spelen of zelfs leren en al die advertenties leiden af en zorgen voor frustratie, niet in de laatste plaats bij ouders die het ook vaak maar half snappen wat er gebeurt. Kwalijk, maar helaas is een oplossing niet voorhanden. Het blijft extreem belangrijk dat je als ouder elke app die je kind gaat gebruiken eerst zelf checkt, want voor je het weet zit de tablet of smartphone vol met de rest van de rotzooi.

[Afbeeldingen © Syda Productions – Adobe Stock]

‘Apple lanceert pas in 2020 5G iPhone’

Apple zal pas in 2020 iPhones uitleveren met 5G. Dat meldt Fast Company. Het bedrijf zou van plan zijn om zogenoemde 8161 modems van Intel te gebruiken in plaats van een oplossing van Qualcomm.

Fabrikanten als Motorola, Xiaomi, Huawei en Samsung werken allemaal aan 5G smartphones. De eerste modellen worden volgend jaar verwacht. Dan ook worden in de VS de eerste 5G netwerken in gebruik genomen.

Apple wil blijkbaar wachten. De batterijduur gaat met 5G sterk omlaag door de warmteontwikkeling, zoals ook het geval was bij de eerste 4G LTE iPhones.

Aanvankelijk waren er ook geruchten dat Apple in gesprek was met de kleinere modemmaker MediaTek die mogelijk een energiezuinige chip kan leveren.

Smartphone-verkopen blijven teruglopen en dat is volstrekt logisch

In het laatste jaar zijn de smartphone-verkopen alleen maar aan het teruglopen. Niet raar, want ze worden gemiddeld ook steeds duurder, wat er voor zorgt dat consumenten proberen steeds langer met hun mobiel te doen voordat ze een nieuwe kopen. De automatische inruil nadat het tweejarig abonnement is afgelopen is niet meer zo normaal en elk jaar een nieuwe kopen is alleen maar voorbehouden aan mensen die niet weten wat ze met hun geld aan moeten.

Wat daar ook aan bijdraagt is dat er minder must-haves zijn, nu dat alle smartphones steeds meer op elkaar lijken. Ook in dit derde kwartaal werden er wereldwijd ‘slechts’ 355 miljoen smartphones verkocht terwijl er dat vorig jaar rond deze tijd zo’n 377 miljoen waren. Zes procent minder dus. Dat bleek uit cijfers van marktonderzoeker IDC.

Samsung voelt de pijn

Wie bovenmatig getroffen lijkt door de malaise is Samsung. die hebben een daling van bijna vijftien procent te slikken. Ook dat is niet verrassend, want waar concurrent Apple wel de magische formule heeft gevonden die consumenten “fuck it” laat zeggen als ze veel te veel voor hun smartphone betalen lukt dat het bedrijf uit Zuid-Korea niet. Dat heeft alles te maken met de moordende concurrentie die Samsung voelt van merken als OnePlus en vooral Huawei. Die maken inmiddels meer dan vergelijkbare toestellen die voor minder verkocht worden, en het is allemaal Android dus wat maakt het dan uit? Apple-klanten zitten – for better or worse – in een apart ecosysteem en dus is de overstap vaak wat lastiger, maar als je een S9 had, waarom dan niet een Mate 20 Pro of 6T kopen?

Een andere factor is dat het in China niet meer storm loopt. De economische vooruitzichten zijn daar niet heel denderend en dat zorgt er voor dat consumenten daar ook even de hand op de knip houden. IDC verwacht dat die markt volgend jaar weer aantrekt, puur op basis van de aanname dat als consumenten dit jaar geen nieuwe telefoon kopen, ze dat min of meer noodgedwongen volgend jaar moeten doen. Daar heeft Samsung het trouwens nóg lastiger, want daar zitten ook nog Xiaomi, Oppo en Vivo aan hun marktaandeel te knagen.

5G de redder in nood voor fabrikanten?

Ook wordt er in de toekomst veel verwacht van de overstap naar 5G. Dat zou een 4K-achtige overstapmanie teweeg moeten brengen, maar ook daar zijn een hoop vraagtekens bij te zetten. De optimistische prognose over de beschikbaarheid van 5G-netwerken ligt rond 2022, in elk geval in Nederland. Dan heeft het niet zoveel nut om nu al te gaan investeren in 5G-telefoons die volgend jaar al uitkomen, want tegen de tijd dat de netwerken er zijn is je telefoon al weer hopeloos verouderd. Dat gaat de zaak ook niet redden, in elk geval op de korte termijn.

Uiteindelijk is het simpel: de smartphonemarkt is verzadigd, en niet zo’n beetje ook. Iedereen heeft er een en zo lang die werkt lijken de meeste mensen niet heel erg bezig met het halen van een nieuwe. De opwinding over een nieuwe telefoon met nieuwe snufjes is vervaagd (behalve bij de echte technerds) en voor de meeste mensen is een nieuwe smartphone een aanschaf die te vergelijken is met een tv of ander apparaat. Als het kapot is moet er stante pede een nieuwe, maar tot die tijd is wat je hebt meer dan prima. Vier, vijf jaar doen met een smartphone is meer regel dan uitzondering aan het worden en dat gaat voorlopig niet veranderen. De rek is er uit, en totdat iemand een revolutionaire batterij-technologie weet uit te vinden die het ook buiten het laboratorium doet gaat dat in de komende paar jaar ook zo blijven.

[Afbeeldingen © Google]

Apple’s strategie om alles maar duurder te maken blijft werken

Apple’s cijfers over het derde kwartaal werden gisteren bekend gemaakt en daaruit bleek dat er 20 procent meer om is gezet dan in het jaar hiervoor. Hebben ze dan meer iPhones verkocht? Nee hoor, zo blijkt. Het enige verschil tussen dit jaar en vorig jaar is dat elke iPhone gewoon een stuk duurder is geworden.

Als je er bij stilstaat is dat eigenlijk je reinste waanzin, dat de immens populaire smartphones alleen maar duurder worden terwijl de onderscheidende aspecten van iPhones ten opzichte van de concurrentie alleen maar minder worden. Maar het werkt: Apple is premium, en heeft het blijkbaar niet nodig om de gebruikelijke mechanismen van vraag, aanbod en waardebepaling op basis van features en design te volgen. Je koopt Apple blijkbaar omdat je het kunt betalen. Omdat je dat altijd al hebt gedaan. Omdat de hogere kosten toch uitgesmeerd worden over je abonnement. Noem maar een reden, maar het zorgt er voor dat Cook & Co. lachend naar de bank gaan aan het einde van elk kwartaal.

Zo ziet de eerste echte opvouwbare telefoon er uit

Naast de telefoon zonder notch (die we in de afgelopen week ook al gezien hebben) is het andere grote verhaal in smartphones de opvouwbare telefoon. Samsung heeft al gezegd dat ze die aan het ontwikkelen zijn en dat we die zelfs al deze maand gaan zien, maar ook LG en Huawei zijn met prototypes bezig. De kroon voor de eerste functionele opvouwbare telefoon is echter ingepikt door een bedrijf waar we allemaal vermoedelijk nog nooit van gehoord hadden: Royole.

Dat bedrijf presenteerde afgelopen woensdag in China de Royole FlexPai, een telefoon met een 7,8 inch flexibel AMOLED scherm. Je kunt de FlexPai opvouwen zodat je ‘m als telefoon kunt gebruiken, maar verder is het een tablet. Er zit een scharnier in de smartphone waar het flexibele scherm overheen is gelegd en zo kun je wisselen van schermgrootte, waarbij de interface automatisch mee wisselt.

Page generated in 1.033 seconds. Stats plugin by www.blog.ca