Google presenteert Pixel 4 op 15 oktober

Een maand voor het zover is, nodigt Google media uit voor hun event op 15 oktober in New York. Tijdens deze presentatie zal Google waarschijnlijk officieel de Pixel 4, Pixel 4 XL en andere hardware aankondigen. Naar verwachting kondigt het bedrijf dan ook de komst van Pixelbook 2 aan en nieuwe Google Home speakers. Dit meldt website The Verge, die laten weten een uitnodiging te hebben ontvangen met de mededeling: “Come see a few new things Made by Google”.

Face ID van Google

In juni deelde Google zelf al een foto van de Pixel 4. Dat was redelijk onverwacht omdat het bedrijf normaal gesproken liefst wacht tot de release. Maar omdat er al foto’s waren gelekt, besloot Google dan maar zelf een kleine preview te geven van de telefoon. We weten in ieder geval zeker dat de Pixel 4 met een eigen versie van Face ID komt en de smartphone bediend kan worden met handgebaren.

Gaat de iPhone 11 de groeiende Indiase smartphone markt veroveren?

We hebben inmiddels kennisgemaakt met de Apple iPhone 11. In het kort: meer camera’s en een betere accu. Maar is dat genoeg om India te veroveren, een land waar in tegenstelling tot de rest van de wereld de smartphonemarkt nog groeit?

Afrekenen met Samsung

Dan dient Apple eerst af te rekenen met Samsung. De Koreanen hebben traditiegetrouw een dominante positie in het Indiase topsegment. Dat lijkt te lukken. Dit jaar troefde Apple voor de eerste keer de Koreanen af. Volgens onderzoeksbureau International Data Corporation vergaarde Apple in het tweede kwartaal van 2019 41,2% van de premium smartphonemarkt.

Volgens techjournalist Mala Bhargava is dat typisch India. “De Indiase smartphonemarkt is bijzonder dynamisch” vertelde ze aan de BBC. “Er is geen bedrijf, hoe dominant ook, die het zich kan veroorloven om achterover te leunen.”

De nieuwste mobiele telefoons van Apple – de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max – zijn vanaf 27 september verkrijgbaar in India. De iPhone 11 lijkt een schot in de roos voor de Indiase markt, denken analisten. De prijs ligt nauwelijks hoger dan de XR, die een tijdje terug in de uitverkoop ging. Dat had een enorme impact. Consumenten in India zijn erg gevoelig voor kortingen en acties.

De iPhone 11 is nauwelijks duurder dan de XR dus de verwachtingen zijn hooggespannen. India is praktisch de enige smartphonemarkt die nog enthousiast groeit. In het tweede kwartaal van 2019 werden er 36,9 miljoen handsets verkocht – een stijging van 9,9% ten opzichte van vorig jaar.

Ter vergelijking: de globale markt voor premium smartphones zakte in het eerste kwartaal van dit jaar met 8%. Vooral Apple deed het slecht.

Populaire Android-apps schenden privacybeleid Google

Meer dan een derde van de Android-apps geeft persoonlijke informatie door. Dit blijkt uit een onderzoek onder 120 populaire apps, dat Belgische krant De Tijd heeft laten uitvoeren. En met die gegevens gaan databedrijven aan de slag, zodat er nog gerichter op koopgedrag ingespeeld kan worden. Hiermee wordt het privacybeleid van Google geschonden. In het onderzoek werd gekeken naar 120 populaire apps, waaronder Uber en Wordfeud.

Sharp gaat de smartphone strijd aan met Samsung, Apple en Huawei

De Sharp AQUOS R3, het nieuwe high-end model smartphone van Sharp, werd tijdens de IFA aangekondigd voor de Europese markt. Enkele maanden geleden presenteerde Sharp het model al in Japan en hij is vanaf nu verkrijgbaar in Europa. Sharp draait al een tijdje mee in de smartphone wereld, maar komt nu voor het eerst met een high-end toestel, welke het op gaat nemen tegen Samsung, Apple en Huawei. Sharp kenden we natuurlijk wel als producent van televisies, huishoudelijke apparaten en notebooks, maar als smartphoneproducent bevond Sharp zich in Europa nog op de achtergrond. Daar komt als het aan Sharp ligt met de AQUOS R3 verandering in.

“Sharp maakt nu dus ook zijn high-end smartphone intrede buiten Japan” volgens Robbert de Graaf. Sharp was al nummer 1 Android smartphone in Japan en het is een logische vertaalslag om nu uit te breiden naar Europa. De concurrentie staat zeer zeker niet op het punt om minder hevig te worden, maar Sharp wil toch laten zien dat ze van goede huize komen. De focus ligt op het value for money principe. Veel mensen hebben een Sharp apparaat in huis en onder het mom van ‘smarthome’, A.I. en de komst van 5G (internet of things) behoort een Sharp smartphone ook tot de line-up en is dit een logische vervolgstap.

Daarnaast lanceert Sharp ook de AQUOS V, een goedkopere telefoon die de low-end markt wil veroveren. De V bevat een chipset die twee jaar geleden alleen nog in de duurste modellen te vinden was. De AQUOS V zal enkele honderden euro’s goedkoper zijn dan vergelijkbare modellen met dezelfde prestaties.

図12.p
De AQUOS R3

Google foto’s begint met ‘stories’ om je herinneringen te laten zien

Google Foto’s laat je nog vaker herinneringen ophalen door oude foto’s te tonen als een soort ‘stories’. In ‘Memories’ (of herinneringen) vind je foto’s en video’s uit je bibliotheek. Deze worden weergegeven als een bolletje en dat doet sterk denken aan Instagram Stories. Je kunt er snel doorheen bladeren en kijken naar de foto’s die je bijvoorbeeld een jaar geleden op dezelfde dag hebt gemaakt.

TAB opent kantoor in Nederland

TAB, ook wel The App Business, opent zijn tweede buitenlandse kantoor en doet dat in Amsterdam.

Het bedrijf uit Engeland is gespecialiseerd in mobiele technologie en levert een waaier van diensten, van appontwikkeling tot systeemintegraties. Tot het team van tweehonderd man behoren ook mensen die betrokken waren bij de lancering van de Apples App Store en de iPhone in Europa.

Het Nederlandse kantoor wordt opgebouwd door Mitzi Lagerweij, Head of Market Expansion Benelux.

TAB werkt voor bedrijven als Visa, TfL, Shell, Unilever en Tesco.

iPhone- en Samsung-gebruikers blijven merk trouw

Zo’n twee derde van de Nederlanders die nu een iPhone of een mobiel toestel van Samsung bezitten, had hetzelfde merk bij het vorige mobiele toestel. Bij Huawei, de nummer 3 smartphone op de Nederlandse markt, is het merendeel van de huidige bezitters van een Huawei-toestel juist overgestapt van een ander merk smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van het Consumer Insights-panel.

Maar liefst 84 procent van de mensen die een iPhone hebben, zouden opnieuw voor Apple kiezen. 10 procent stapt over op Samsung. 73 procent van Samsung bezitters kiest opnieuw voor Samsung-toestel, terwijl 10 procent overstapt naar een iPhone.

De merkentrouw ligt bij Samsung dus wat lager dan bij de iPhone. 7 procent van de mensen die als vorige toestel een Samsung hadden, koos voor Huawei. 9 procent voor ander merk. Bij het merk Nokia (tegenwoordig in licentie ondergebracht bij HMD Global) was er sprake van een grote leegloop.

57 procent van de huidige bezitters van een Huawei-toestel is van plan weer een Huawei-telefoon aan te schaffen. De retentie hier wordt dus hoger, want eerder kocht slechts 46 procent van de bezitters van een Huawei-smartphone opnieuw een toestel van dit merk.

Foto Pixabay

Menstruatieapps delen je gegevens met Facebook

Vrouwen die menstruatieapps gebruiken doen dit om bepaalde patronen of symptomen van hun ongesteldheid te herkennen, omdat ze bijvoorbeeld zwanger willen worden, of willen voorspellen hoe hun cyclus loopt.

De apps vragen om gevoelige informatie. Je zou dan ook denken dat er voorzichtig mee om wordt gegaan. Helaas blijkt niets minder waar; menstruatieapps delen de gegevens van hun gebruikers met derde partijen. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse privacy-organisatie Privacy International. De organisatie onderzocht de zes populairste menstruatieapps. Op één na, deelden ze allemaal de gevoelige informatie met niemand minder dan Facebook.

​Apple kondigt iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPad 7 aan

Apple heeft tijdens het Special Event vanavond de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPad 7 aangekondigd. Er is bovendien ook een nog grotere iPhone 11 Pro getoond: iPhone 11 Pro Max.

Het design

iPhone 11 lijkt qua uiterlijk op de andere iPhones. Het is voorzien van een 6.1 inch retina display met notch. De telefoon komt in zes kleuren. Ook iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben geen grote designwijzigingen. Wel hebben zij grotere displays: 5,8 inch voor de Pro en 6,5 inch voor de Pro Max. Deze toestellen komen in midnight green, space grey, zilver en goud.

De camera’s

De camera’s op de achterkant van iPhone 11 zijn beide 12 megapixel. Hiermee kun je zowel wide view als ultra wide view-foto’s en video’s maken, wat betekent dat je een groothoeklens bij je hebt om zelfs als je vlak voor een gebouw staat, toch het hele gebouw op de foto te kunnen zetten. Dit was al voorspeld in de geruchten.

Er kunnen 4K-video’s in 60 frames per seconde worden opgenomen. Met QuickTake kun je een snelle video schieten. Je hoeft alleen de ronde shutterknop (die je ook gebruikt om een foto te maken) langer in te drukken en de telefoon start de video. Aan selfies (en Face ID) is ook gedacht. Dankzij de 12MP TrueDepth Camera kun je selfies maken zoals je dat gewend bent, maar draai je de telefoon horizontaal, dan verbreedt het scherm. Je kunt met de nieuwe iPhone ook selfievideo’s in slow-motion maken, wat Apple #Slowfies noemt.

Er zitten drie camera’s op de Pro-variant van iPhone 11. Een 12 MP wide camera, een 12 MP telephoto camera en een 12 ultra wide camera waarmee je 120 graden kunt zien. Je kunt 4 x optisch zoomen met deze telefoon. Er zit ook een nachtmodus op de telefoons, waardoor er meer op je foto’s te zien is in clubs en andere donkere locaties.

Apple iPhone 11 Pro

Een jaar StorySign: 5 boeken en een film verder!

Lezen is leuk en ongelofelijk belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Voor dove en slechthorende kinderen is leren lezen een extra uitdaging. Eind vorig jaar heeft Huawei de StorySign app gelanceerd. StorySign is een innovatieve en vooruitstrevende app die dove of slechthorende kinderen helpt bij het leren lezen. En dat zijn er nogal wat. Wereldwijd zijn er namelijk 32 miljoen dove kinderen. De app StorySign zet tekst door middel van Artificial Intelligence om in gebarentaal. Het project is echt een voorbeeld van een product of technologie t wat mensen daadwerkelijk kan helpen in hun dagelijkse leven.

StorySign

Het concept is simpel, maar de uitwerking is uitermate moeilijk en complex. Zeker als je je realiseert dat gebarentaal één van de meest ingewikkelde vormen van taal is. Daar komt dan ook nog eens bij dat gebarentaal voor 70 procent bestaat uit je mimiek en gezichtsuitdrukking. Het gaat hier dus om honderden, zo niet duizenden, details die cruciaal zijn. Het duurt dan ook weken, soms zelfs maanden om een ogenschijnlijk simpel kinderboekje te vertalen in gebarentaal welke vervolgens door de avatar Star middels de StorySign app kan worden uitgebeeld. Dankzij deze app kunnen ouders hun dove of slechthorende kinderen gaan voorlezen, wat de basis vormt om überhaupt te leren lezen. Het opent letterlijk een wereld van boeken!

De app helpt dus dove kinderen met lezen door de tekst uit boeken te vertalen naar gebarentaal. Door de kracht van AI en Augmented Reality brengt StorySign deze boeken tot leven in de vorm van een avatar met als naam Star.

“Lezen is leuk! We moeten er met alle beschikbare middelen voor zorgen dat ook dove en slechthorende kinderen dat ervaren. Want hoe meer plezier je in lezen hebt, hoe makkelijker leren lezen wordt en hoe beter je dus toegang krijgt tot de wereld om je heen.”

– FODOK

Vivaldi browser ook op Android

 

De Vivaldi browser van oud-Opera CEO Jon von Tetzchner is nu ook beschikbaar voor Android. Het is de eerste versie voor mobiele telefoons. Vivaldi was tot dusverre alleen verkrijgbaar voor de desktop.

De browser biedt geavanceerde mogelijkheden voor meer gevorderde gebruikers, al is Vivaldi tot nu toe niet echt aangeslagen. Over een iOS versie zijn nog geen mededelingen gedaan.

De markt voor (mobiele) browsers is overvol, met naast Brave onder meer Chromium Edge van Microsoft.

‘CM.com wil naar de beurs’

CM.com zou overwegen het bedrijf naar de beurs te brengen. Dat zou nog voor het einde van het jaar kunnen gebeuren, als bronnen aan Het Financieele Dagblad.

De krant meldt vanochtend dat er al begeleidende zakenbanken aangesteld, ABN Amro en Jefferies, en dat institutionele beleggers al zijn gepolsd.

Het is overigens nog niet zeker dat het technologiebedrijf uit Breda naar de beurs gaat. Volgens het FD houdt de directie ook de optie open voor externe investeerders om privaat in te stappen. Een beursgang zou dan van de tafel zijn.

CM.com heeft vaak aangegeven een typisch Nederlands bedrijf te zijn, op eigen kracht te willen groeien en geen externe investeringen te willen aannemen. De gedachte achter de nieuwe opvatting is niet bekend. Het heeft een omzet van rond de honderd miljoen euro.

Alle aandelen zijn in handen van de twee oprichters, CEO Jeroen van GIabbeek en managing director Gilbert Gooijers.

Eind 2017 nam CM, ooit opgericht als Club Message, een lening aan van tien miljoen euro van de Europese Investeringsbank EIB. Het levert diensten in het bereik van ticketing, payments en messaging.

De mobielspecialist was zojuist niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: TeeCee (cc)

iPhones krijgen in 2020 een geheel nieuw ontwerp

Het begint er steeds meer op te lijken dat de iPhones die in 2020 uitkomen een geheel nieuw ontwerp krijgen. Dat nieuws komt van de betrouwbare analist Ming-Chi Kou. Die beweert dat de telefoons volgend jaar een geheel nieuw ontwerp krijgen, dat is de eerste grote revisie sinds de iPhone X in 2017.

Kou verwacht dat de smartphone in 2020 drie belangrijke wijzigingen ondergaat: een geheel nieuw ontwerp qua vorm, ze krijgen 5G ondersteuning en de camerfunctie wordt geüpgraded. Enkele van deze wijzigingen waren al bekend. Sowieso is het logisch als 5G beschikbaar wordt dat er verschillende praktische upgrades volgen voor de telefoons.

Nieuw ontwerp

De snelheid waarmee Apple altijd nieuwe vormgeving voor de iPhones introduceerde is de afgelopen jaren veranderd. Oorspronkelijk werden apparaten in de tick-tock-cyclus uitgebracht. Dan werd in het ene jaar een groot herontwerp uitgebracht, gevolgd door een verfijning van dat ontwerp als een ’S’-variant het volgende jaar. Maar inmiddels is dat tempo vertraagd.

Het herontwerp van de iPhone 6 duurde in totaal vier jaar en in die tijd verschenen de 6, 6S, 7 en 8. Ook bij de iPhone X verliep het zo. In het derde jaar na de release zijn er verschillende nieuwere versies verschenen zonder hele grote herontwerpen. Zoals het er nu uitziet gaat de iPhone 11 een normale update zijn van de X zonder echte design veranderingen.

Herontwerp

Zoals vaker bij een herziene versie worden de nieuwe modellen slanker en worden de schermformaten iets aangepast. Het kleine apparaat krijgt een OLED-scherm van 5,4-inch en de grotere variant krijgt een scherm van 6,7 inch. Daarbij meldt Bloomberg afgelopen week dat Apple de vingerafdruktechnologie op het display in 2020 integreert in de telefoons. Dit zou een dubbele bescherming bieden naast de standaard gezichtsherkenning.

Mobieltjes beheersen beursvloer IFA 2019

Het Mobile World Congress, Europa’s grootste telecombeurs die traditioneel eind februari wordt gehouden, heeft er een concurrent bij. Zelden werden zoveel nieuwe smartphones gelanceerd als op de IFA in Berlijn dit jaar.

Samsung greep de IFA aan om de Galaxy Fold te herintroduceren, het vouwbare toestel dat eerder dit jaar van de markt werd gehaald nadat allerlei problemen waren geconstateerd.

Sony kondigde op zijn beurt de Xperia 5 aan, een midrange toestel met kleiner scherm en vlotte specificaties.

LG demonstreerde in Berlijn zijn G8X ThinQ, bestaande uit twee grote schermen zodat je twee apps tegelijk kunt gebruiken. Anders dan bij concurrenten niet vouwbaar, maar gewoon een tweede toestel in een hoesje.

TCL, vooral bekend van het merk Alcatel, lanceerde op IFA een eerste smartphone onder zijn eigen naam, TCL Plex. De middenklasser kost net iets meer dan 300 euro en heeft een driedubbele camera. Ook Motorola kondigde in Berlijn nieuwe smartphones aan, waaronder de Motorola One Zoom met vierdubbele camera.

Vooral HMD Global, aanwezig in Berlijn met een relatief kleine stand, pakte flink uit met een reeks van Nokia toestellen, waaronder de Nokia 6.2 en 7.2, betaalbare Android One-telefoons met driedubbele camera.

In het verleden lag de nadruk bij IFA nooit zo op mobieltjes. Traditioneel draait het bij Europa’s grootste elektronicabeurs om witgoed en beeld en geluid, oftewel televisies en audio apparatuur. Daar is ook dit jaar natuurlijk geen gebrek aan, er zijn hallen vol luidsprekers of slimme wasmachines.

Reden dat mobiele telefonie dit jaar ruime aandacht krijgt is de uitrol van 5G. Dat bleek alleen al uit de eerste twee keynotes afgelopen vrijdag, die van Richard Yu van Huawei en Cristiano Anon van Qualcomm. De presentatie van Yu zat stampvol, maar de topman van het veelgeplaagde Chinese bedrijf liet zich niet verleiden tot gewaagde uitspraken over de handelsrestricties die Donald Trump zijn bedrijf had opgelegd. Yu ging meteen over op de orde van de dag en dook gelijk in de specificaties van zijn nieuwste mobiele chips.

Qualcomm had een bredere presentatie die vooral duidelijk moest maken dat 5G veel sneller en internationaler wordt uitgerold dan destijds 4G. En ook dat gelijk een groot aantal toestellen beschikbaar zijn. “Geen klonkige testtoestellen,” benadrukte Amon.

Samsung maakte in Berlijn bekend dat het alleen al 1 miljoen 5G toestellen heeft verkocht in Zuid Korea. Het bedrijf heeft, anders dan Apple, reeds een indrukwekkende hoeveelheid 5G toestellen, zoals de Galaxy S10 5G, Galaxy Fold 5G, Galaxy Note10 5G en Galaxy A90 5G.

Toch hinkte de presentatie van Anon (foto boven) op twee gedachten: enerzijds suggereerde hij dat 5G entertainmenttoepassingen als video en live gaming een boost zou geven, anderzijds hebben de meeste 5G toepassingen een meer zakelijk en zelfs industrieel karakter. De telecombedrijven hebben vooral deze laatste sector op het oog. Consumenten blijven nog jaren op 4G zitten. Daarnaast lenen de huidige 5G bundels zich niet voor onbeperkt datagebruik. Bundels voor onbeperkt live gaming zullen er voorlopig niet komen.

Buiten smartphones waren het vooral de 8K schermen die op de beursvloer de aandacht trokken. Het blijft indrukwekkend om te zien: zelfs op enkele centimeters afstand zie je geen beeldpunten. De eerste toestellen zijn inmiddels te koop, uiteraard voor heel veel geld, maar 8K content is er voorlopig nog niet. De vraag is dan ook of 8K, net als 5G, zijn doorbraak eerst gaat beleven op de professionele markt, waar hoge resolutie wellicht meer opportuun is.

CEO Anthony Wood van Roku, in de Verenigde Staten bekend om zijn streaming-apparaten voor televisies, kondigde zaterdag aan dat het bedrijf zijn software voor smart-tv’s ook naar de Europese markt gaat brengen. Roku TV gaat daarmee de concurrentie aan met bijvoorbeeld Android TV en WebOS. Het bedrijf begint met het Verenigd Koninkrijk, waar het zijn producten gaat aanbieden en een samenwerking met televisiefabrikant Hisense

Ook nostalgie wordt niet vergeten. Sony viert op IFA het veertigjarige bestaan van de Walkman, die nog altijd bestaat in de vorm van de NW-A100 TPS, een gemoderniseerde versie met 16GB aan geheugen, draaiend onder Android en voorzien van een USB Type C aansluiting.

Foto’s IFA

Sony: Xperia 5 en nieuwe Walkman zien het daglicht in Berlijn

Sony introduceerde vandaag in Berlijn de Xperia 5, de volgende generatie van de smartphones die uitgerust zijn met een 21:9 CinemaWide Display van de Japanse fabrikant. Het beeldscherm heeft een diagonaal van 6,1 inch en Full HD+ resolutie. De adviesverkoopprijs van de Xperia 5 heeft Sony nog niet bekend gemaakt, maar gezien de specificaties zal het toestel waarschijnlijk in de high-end categorie gaan vallen. Temeer omdat Sony tijdens de pre-order periode een headset ter waarde van € 249 bij het toestel cadeau geeft. De Sony WF-1000XM3 Wireless Noise Cancelling in-ear headphone, om precies te zijn.

Het toestel is verder uitgerust met BIONZ X For Mobile en een triple camera met 12MP sensors; een 16mm lens voor groothoek opnames, een 26mm lens en een 52mm portret- en 35mm telelens. Tevens heeft hij Optical SteadyShot beeldstabilisatie. De Xperia 5 wordt aangedreven door de octa-core Snapdragon 855 Mobile processor met 6GB RAM. Standaard heeft hij 128GB opslag geheugen dat middels een microSD kaart uitgebreid kan worden met maximaal 1TB. De accu heeft een capaciteit van 3140 mAh en de Xperia 5 wordt af fabriek geleverd met Android 9 (Pie) geïnstalleerd.

Nieuwe headsets en Walkman

Behalve de Xperia 5 lanceerde Sony in Berlijn ook enkele nieuwe headsets. De WI-1000XM2 is een draadloze noice cancelling in-ear headset. Hij heeft een accu die voldoende capaciteit levert voor 10 uur muziek luisteren en via Quick Charging na 10 minuten weer 80 minuten kan functioneren. Deze headset verschijnt in januari in de winkels en kost € 330. De WH-H910N is een draadloze nieuwe over-ear headset met Hi-res audiokwaliteit. Op een acculading kun je 35 uur muziek luisteren. Deze headset verschijnt nog dit jaar, in december in de winkels en kost € 300.

Tot slot onthulde Sony ook een nieuwe walkman, de NW-A105. Deze heeft standaard 16GB opslaggeheugen en is compact vormgegeven. Aan de voorzijde bevind zich een 3.6 inch HD display. Naast een USB-C aansluiting heeft deze walkman ook wifi en Android support aan boord voor het luisteren naar streaming muziekdiensten zoals Spotify. De NW-A105 verschijnt in november in de winkels voor een verkoopprijs van € 350.

Page generated in 1,009 seconds. Stats plugin by www.blog.ca