Google betaalt 40 miljoen dollar voor technologie Fossil

Horlogemerk Fossil Group heeft een overeenkomst met Google gesloten over de verkoop van smartwatch-technologie. Daarvoor betaalt het internetbedrijf 40 miljoen dollar.

Een deel van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Fossil verhuist naar Google (pdf).

Het zou gaan om technologie die oorspronkelijk van Misfit komt, waarvoor Fossil ooit 260 miljoen dollar betaalde.

De overeenkomst doet denken aan de overname van een deel van smartphonemaker HTC, die nu voor de Pixel smartphones aan de slag is gegaan.

Er gaan al jaren geruchten over een Pixel Watch die draait op Googles eigen software Wear OS. Wear OS moest het Android voor slimme horloges worden, maar hrote fabrikanten als Fitbit en Samsung hebben gekozen voor andere oplossingen: Fitbit OS en Tizen.

Komt Motorola met een nieuwe versie van de Razr flip phone?

17 jaar na het succes van de 3310 heeft Nokia vorig jaar de klassieke 3310 terug in het leven geroepen. Het was een moderne uitvoering van één van de bestverkopende functionele telefoons aller tijden. En ook de telefoon met slider, die vooral populair werd door het gebruik ervan in The Matrix, maakte een comeback. Of dit succesvol was of niet, het heeft toch ook andere telco’s aan het denken gezet. Wall Street Journal weet nu te melden dat Motorola bezig is om de RAZR ‘flip phone’ nieuw leven in te blazen. Herinner jij de Razr nog?

Motorola

Rondom de jaren 2000 was Motorola een van de grote spelers op gebied van mobiele telefoons. Dat was mede dankzij de Razr phone. Maar met de opkomst van de smartphone worstelde Motorola om bij te blijven. het bedrijf werd in 2011 voor een slordige 12,5 miljard dollar verkocht aan Google, dat het vervolgens met verlies in 2014 verkocht aan Lenovo.

Motorola wil nu in 2019 een comeback maken met de terugkeer van zijn nostalgische vlaggenschipmodel. Dat doen ze in samenwerking met Verizon. De bijgewerkte versie van de Razr krijgt met $1.500 USD wel een flink prijskaartje. Het is nog de vraag in hoeverre ze vasthouden aan het originele design. Mogelijk wel voorzien van deze opvouwbare schermtechnologie.

[Fotocredits © Robert Mizerek – Adobe Stock]

Een smartphone met 5 camera’s? Dit is de LG V40 ThinQ​

LG zal de LG V40 ThinQ vanaf begin februari in Nederland introduceren. Deze smartphone beschikt over maar liefst 5 camera’s. Hiermee wil LG de nieuwe standaard zetten voor smartphonefotografie. En dit is nog maar het begin, er zijn al plannen binnen LG voor een smartphone met 16 camera’s.

De LG V40 ThinQ doet eer aan aan het klassieke V-serie-ontwerp met een verbeterd 6,4-inch FullVision OLED-scherm en nog dunnere randen dan voorheen. Het toestel wordt aangedreven door het Qualcomm Snapdragon 845 Mobile Platform in combinatie met 6GB RAM en 128GB interne opslag.

Fotografie-ervaring

LG heeft de V40 ThinQ ontworpen om een allesomvattende fotografie-ervaring te bieden aan de huidige generatie smartphonegebruikers. De V40 ThinQ is aan de achterkant voorzien van een camera met drie verschillende lenzen:

  • 16 megapixel supergroothoeklens,
  • 12 megapixel standaardlens,
  • 12 megapixel telelens.

Met de drie lenzen kunnen enthousiaste fotografen verschillende opnames maken zonder van positie te veranderen ten opzichte van het onderwerp. De 107-graden supergroothoeklens legt met gemak meer vast, terwijl de telelens met 2x optische zoom (of 3.2x de zoom in combinatie met de groothoeklens) heldere foto’s maakt zonder verlies van beeldkwaliteit, zelfs bij een verre afstand. De triple shot-functie combineert de beelden die met de drie lenzen tegelijkertijd zijn vastgelegd in een kort videobestand dat gelijk eenvoudig kan worden gedeeld.

Aan de voorzijde heeft de camera een groothoeklens van 5 megapixels en een standaardlens van 8 megapixel die samenwerken om een perfect diepte-effect te creëren. Middels een schuifregelaar op het scherm kan de achtergrondscherpte worden aangepast. En dan zijn er nog een aantal extra functies waarmee selfieliefhebbers hun foto’s nog meer personaliseren door unieke belichtingsmogelijkheden en speciale effecten.

V40-Design-05
Selfiemode

Nederlandse consument doet steeds meer aankopen met smartphone

De computer begint steeds meer terrein te verliezen als het gaat om het doen van online aankopen. Steeds vaker doen we aankopen bij webshops via een tablet en vooral via een smartphone.

In de APAC-regio was mobiel in het derde kwartaal van 2018 al goed voor meer dan de helft van alle digitale transacties (52%). In Europa groeide het mobiele aandeel door naar gemiddeld 43%. Nederland is in Europa en ook wereldwijd een van de voorlopers als het gaat om mobiel shoppen. Hier was mobiel het afgelopen kwartaal goed voor 53% van de online aankopen.

Global Commerce Review

Bovenstaande cijfers en meer komen naar voren in weer een nieuw Global Commerce Review-rapport van Criteo met data die verzameld werd in het derde kwartaal van 2018. Uit de resultaten komt naar voren dat Noord-Europa en Japan de trendsetters zijn als het gaat om mobiele transacties. Zweden en Noorwegen zijn koploper met een mobiel aandeel van respectievelijk 60% en 57%. Nederland volgt als vijfde met 53% mobiele transacties in het derde kwartaal.

Het afgelopen jaar is dat aandeel in ons land wel flink toegenomen. Een jaar eerder was het nog 47%. Verder valt ook op dat in Nederland, maar ook in de andere onderzochte landen, de smartphone sterk aan terrein wint ten opzichte van de tablet.

Mobiele revolutie

Er is onmiskenbaar een mobiele revolutie aan de gang in online retail,” aldus Pepijn Breijder, Managing Director Benelux & Nordics bij Criteo. “Al langer zien we het aandeel van de pc teruglopen, maar nu wordt die ontwikkeling steeds scherper. In de APAC-regio als geheel zijn mobiele transacties in de meerderheid, net als in Noord-Europa. In Nederland zie je dat de pc 13% aandeel verliest ten gunste van mobiel, maar dat dat vooral te danken is aan de opkomst van smartphone shoppen. Vergeleken met het derde kwartaal van 2017 nemen de transacties via een tablet met 17% af.

Verder blijkt dat het de shopping apps zijn die belangrijk zijn voor de conversie. Een mobiele app leidt in Europa tot een ruim drie keer zo hoge conversie als een mobiele website (5% vs. 17%).

Een overzicht van alle opvallende resultaten:

  • Op werelddeelniveau is de APAC-regio (Azië, Australië en Oceanië) leider in mobiele transacties met 52%.Midden-Oosten en Afrika: 47%; Europa: 43%; Latijns-Amerika: 43%; Noord-Amerika: 40%.
  • Op landenniveau is Zweden koploper mobiele transacties met 60%; dan Noorwegen: 57%; Japan: 54%; Verenigd Koninkrijk: 54%; Nederland: 53%; Denemarken: 52%; en Zuid-Korea: 51%.
  • In Nederland is het mobiele aandeel in een jaar gestegen van 47% (Q3-2017) naar ruim 53% (Q3-2018). Dat percentage is onderverdeeld in 40,6% smartphone en 12,6% tablet.
  • Rusland heeft van de onderzochte landen het laagste percentage mobiele transacties (31%).
  • Shopping apps leiden tot een hogere conversie vergeleken met websites. Conversie: mobiele website 5%; desktop 12%; app: 17%.
  • Omnichannel retailers die fysieke en online verkoop combineren, beschikken over vier keer meer bruikbare verkoopdata dan single channel retailers.

Google begint uitrol SMS-opvolger RCS

Google is begonnen met het updaten van zijn Android Messages (Berichten), wat de mondiale invoering betekent van Rich Communication Services (RCS). Dat staat te boek als ‘de opvolger van sms’. Nederlandse operators staan niet te trappelen.

Zelfs Apple overweegt om de nieuwe telecomstandaard voor berichtendiensten in te voeren. Of het daar uiteindelijk toe besluit moet nog blijken, maar het heeft zich tien jaar kunnen voorbereiden op de nieuwe standaard.

Sinds de opkomst van diensten als WhatsApp hebben telecomaanbieders miljarden euro’s aan sms-omzet misgelopen. De initiatieven díe ze ontplooiden om dat tij te keren leiden tot niets. De invoering van RCS moet daar verandering in brengen. Niet dat consumenten minder gaan app’en, maar operators kunnen nu wel mee gaan spelen in de wereld van chatapps en bots.

Google legt uit: “Als je een Android-toestel hebt, moet je Messages (NL: Berichten, red.) downloaden en instellen als standaard sms-app.”

CEO Jeroen van Glabbeek van CM uit Breda reist de wereld over om operators en klanten warm te maken voor RCS. “We waren de eerste ter wereld die vorig jaar een productiesysteem live hadden in de VS. Bij Booking.com met telecomaanbieder Sprint en Google.” Ook MessageBird uit Amsterdam behoort tot de internationale karrentrekkers op RCS-vlak.

Directeur Robert Vis van MessageBird legde eerder uit: “Bij Amber Alert, bijvoorbeeld, kunnen ze nu enkel tekstberichten versturen. Met RCS kunnen ze direct de foto van het vermiste kind meezenden. Maar denk ook aan treinkaartjes kopen of bankieren.”

Van Glabbeek over de Messages-update: “De cirkel is rond. De industrie doet mee, klanten en de operators.”

Het zijn vooral de internationaal werkende telecomaanbieders die momenteel de investeringen doen om hun systemen geschikt te maken voor RCS. Enkel dan kunnen Android-telefoons, en later mogelijk ook iPhones, met de multimediale berichten overweg. De investering bedraagt al snel enkele miljoenen euro’s. Daarom zal een klein telecomland als Nederland geen voorloper zijn maar eerder de grote clubs in Duitsland, Engeland en Spanje. Namen van klanten noemt de Brabander niet.

Operators zijn bereid tot investeren omdat ze met RCS een nieuwe businesslijn kunnen invoeren. Daarmee kunnen ze klantcontactdiensten bieden die vergelijkbaar zijn met chatapps en -bots. Het verschil is dat de bedrijven en klanten met een algemeen geaccepteerde kanaal werken: de sms-client op smartphones. “Het brengt een waardevolle en rijkere beleving. We verwachten er zelf veel van. Het is de revival van enterprise messaging. We spreken ook wel over ‘conversational commerce’”, aldus Van Glabbeek. “Bedrijven die geen eigen app of chatbot hebben kunnen hun budget beter hierin steken.”

De CEO van CM voorziet internationaal twee nieuwe nieuwe vormen in klantcontact door bedrijven. In de VS zullen naar zijn inschatting voice-apps beter aanslaan, in de EU chat.

“Verder verwacht ik veel van de invoering van de Mobile Connect-standaard. Deze vorm van identiteitsbeheer in combinatie met GDPR zorgt ervoor dat banken en operators beter durven in investeren in nieuwe producten en diensten.”

Foto: Daniel Enchev (cc)

Proximus bevestigt ontslagen

Het Belgische telecombedrijf Proximus heeft bevestigd dat 1900 werknemers het bedrijf moeten verlaten. Tegelijk wil Proximus 1250 nieuwe specialisten aanwerven. Daarvan zijn er 750 nodig voor de uitbreiding van de ICT-activiteiten, en nog eens 500 voor ‘nieuwe digitale domeinen’. 

In welke afdelingen banen verdwijnen, is voorlopig nog onduidelijk. Dat hangt af van het overleg met de vakbonden. Het cijfer van 1900 banen kan dan ook nog wijzigen. Proximus hoopt met de maatregelen 240 miljoen euro uit te sparen.

Directe aanleiding is de voorgenomen komst van een vierde mobiele aanbieder op de Belgische markt. Daardoor komen de tarieven onder druk te staan.

In een verklaring heet het: ‘Proximus moet zich fundamenteel heruitvinden en nieuwe digitale oplossingen aabieden die beantwoorden aan de behoeften en wensen van de klant, zowel in de business- als in de consumentenmarkt. Ondanks het feit dat er in het verleden al heel wat inspanningen werden geleverd, moet Proximus zijn transformatie versnellen, zijn kostenstructuur verder verlagen om relevant te blijven op de markt en de nodige investeringen in netwerken, innovatie en content verderzetten.’

Bij de vakbonden is verontwaardigd gereageerd op de plannen van Proximus. Zij verzetten zich tegen de ontslagen.

Wat levert een app op?

Als je investeert in een app verwacht je er natuurlijk rendement voor terug. Daarbij denk je dan aan omzet als een direct effect, maar er zijn andere zaken die een app je indirect kan brengen. Dit zijn de belangrijkste.

1. Omzet

Op basis van diverse verdienmodellen is het mogelijk om direct omzet te genereren uit apps. In 2017 verdienden app-eigenaren volgens Sensor Tower wereldwijd ruim 58 miljard dollar in de Apple Appstore en Google Play. Dat bedrag is inclusief betaalde apps en in-app verkopen, maar nog zonder aankopen op het gebied van mobile commerce. Overigens moet dat bedrag wel door ongeveer 5 miljoen apps in beide stores gedeeld worden. Een groot deel daarvan is echter gratis. Het aantal apps dat focust op het genereren van inkomsten ligt daarom met 1,35 miljoen aanmerkelijk lager.

Een snelle rekensom leert dus dat een gemiddelde app een directe jaaromzet van ongeveer 43.000 dollar heeft. Natuurlijk is dit bedrag sterk afhankelijk van het idee, de organisatie en de markt waarin je opereert, maar potentie is er voldoende – zeker als je weet dat de appstore-omzet jaarlijks nog steeds met zo’n 35 procent groeit.

2. Kostenbesparing

De afgelopen jaren is er steeds meer focus komen te liggen op zakelijke apps die interne processen bij bedrijven efficiënter maken. Deze functionele apps kunnen een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. In mijn dagelijkse praktijk heb ik die tot enkele tonnen per jaar zien optellen. Omdat mensen hun smartphone en apps altijd binnen handbereik hebben, is dit een ideaal instrument om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen en ze daarmee goedkoper te maken.

3. Extra verkoopkanaal

In het decennium dat appstores bestaan, hebben we er een extra verkoopkanaal bij gekregen. Dit kanaal biedt nieuwe kansen, omdat de kaarten er nog niet altijd geschud zijn. Presenteer jouw producten of diensten in een app en je klanten kunnen ze direct bestellen. Ben je eigenaar van een restaurant of hotel, dan laat je jouw gasten via een app makkelijk een tafel of een kamer reserveren.

Mobile commerce gaat in de komende jaren een enorme vlucht nemen. App Annie verwacht dat de internationale app-economie in 2021 zo’n 6,3 biljoen dollar (!) zal omvatten. Dat is in vijf jaar tijd bijna een vervijfvoudiging. Mobile commerce neemt daarvan met 6,01 biljoen dollar het overgrote deel voor haar rekening. De verwachte inkomsten via appstores (139 miljard dollar) en advertenties (201 miljard dollar) liggen in 2021 beduidend lager.

4. Loyaliteit

Staat jouw app eenmaal op de smartphone van de klant, dan ben je binnen en kan de klantenbinding van start gaan. Met bijvoorbeeld pushberichten zorg je ervoor dat je in jouw klantengroep in het middelpunt van de aandacht blijft. Door met aanbiedingen herhalingsaankopen te stimuleren maak je van een toevallige passant een trouwe klant. Je kunt zelfs een eigen loyaliteitsprogramma via een app aanbieden.

5. Service

Apps kunnen ook ingezet worden om service te verlenen aan bestaande klanten. Ze bieden steeds vaker een (self)servicekanaal waarmee mensen alles zelf kunnen regelen. Denk maar eens aan de apps van overheid, banken, energiebedrijven en verzekeraars. Je kunt het tegenwoordig met een druk op je smartphone regelen of inzicht krijgen in de stand van zaken.

N26 haalt 332 miljoen euro groeigeld op

De Europees werkende mobile only-bank N26 heeft 332 miljoen dollar nieuw kapitaal opgehaald. Daarmee wil het komende maanden uitbreiden naar de VS en daarna andere delen van de wereld.

Het is de vierde investeringsronde die het bedrijf uit Berlijn doorloopt (PDF). Deze ronde wordt geleid door Insight Venture Partners. Andere deelnemers zijn het Singaporese investeringsfonds GIC en een aantal bestaande investeerders. De investeerders waarderen N26 op 2,3 miljard euro.

N26 is reeds actief in 24 Europese landen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Duitse bankvergunning. Met het nieuwe geld wil het uitbreiden naar de VS. Het ligt voor de hand dat daarna het verre oosten volgt vanwege de deelname van GIC nu en eerder al het Chinese Tencent.

Het jonge bedrijf ontwikkelde een app waarmee klanten simpel en goedkoop kunnen bankieren via hun telefoon. In veel landen is de technische infrastructuur van banken niet zo ver ontwikkeld als bijvoorbeeld in Nederland en zijn apps niet zo gebruiksvriendelijk en veilig tegelijk. Met die propositie willen de Duitsers de wereld veroveren.

Afgelopen jaar verdrievoudigde het Europese klantenbestand tot 2,3 miljoen.

In eerdere rondes werd geld opgehaald bij onder meer Allianz X, Peter Thiel’s Valar Ventures, Li Ka-Shing’s Horizons Ventures, Earlybird Ventures, Redalpine Ventures en Greyhound Capital.

AI maakt de de Mate 20 Pro schier onverslaanbaar

Het Chinese Huawei onderscheidt zich als derde smartphone fabrikant ter wereld met name op het gebied van kunstmatige intelligentie en camera kwaliteit. Bij de Mate 20 Pro, het nieuwste topmodel van Huawei, komen deze innovaties op een bijzondere manier bij elkaar. De Kirin AI-processor zorgt ervoor dat de triple Leica camera van het toestel onder vrijwel alle omstandigheden perfecte foto’s en video’s maakt. Maar ook de accu presteert naarmate je het toestel langere tijd in gebruik hebt steeds beter. AI-energiebeheer leert hoe jij het toestel gebruikt en past het accuverbruik daar dan steeds beter op aan.

Kunstmatige intelligentie voor levensechte foto’s en video’s
Huawei was de eerste die drie camera’s en een AI-processor in een smartphone bijeen bracht. Bij de Mate 20 Pro heeft men deze technologie doorontwikkeld en de resultaten daarvan zijn verbluffend. De razendsnelle Kirin 980 AI-processor maakt het mogelijk dat foto’s en video’s tijdens het opnemen al, real time dus, bewerkt worden zodat het eindresultaat qua kleur, scherpte en belichting de werkelijkheid tot op 100% benadert.

Maar het meest indrukwekkende vertoon van de AI-processor kun je zien wanneer je foto’s maakt in het donker. De camera heeft een speciale nacht modus die nog het best te vergelijken is met het gedurende zes seconden openzetten van de sluiter op een spiegelreflexcamera. Wil je dan een scherpe en goed belichte foto maken dan ontkom je er niet aan om de camera op een statief te plaatsen. Dankzij de AI-processor van de Huawei Mate 20 Pro kun je dergelijke nachtfoto’s met de triple Leica camera wel gewoon uit de losse pols maken. Tijdens de zes seconden waarin de nachtfoto gemaakt wordt worden alle oneffenheden en bewegingen direct weggepoetst met als eindresultaat een scherpe en goed belichte foto. Zonder statief en gewoon met de smartphone die je toch altijd bij je hebt.

Kirin980-AI

Apple overweegt SMS opvolger

Apple is met allerlei instanties in gesprek om RCS toe te voegen aan iOS. Het gaat om een opvolger voor sms.

Rich Communication Services ondersteunt onder meer groepsgesprekken, het versturen van media en en leesbewijzen, net als veel chatapps. Het grote verschil is dat het om een officiele standaard gaat.

Apple zou al concreet met de telecomkoepel GSMA hebben gesproken over RCS, maar wanneer Apple de standaard gaat implementeren is nog niet duidelijk.

Here.com brengt internationale ‘taxi-app’ uit

Kaartenmaker Here brengt onder de naam SoMo een app uit die de concurrentie met Uber moet aangaan. Honderden vervoersbedrijven doen meer om de reiziger zelf te laten kiezen hoe en met wie hij op zijn bestemming komt.

Het Amsterdamse taxibedrijf TCA lijkt vooralsnog de enige vervoerder in Nederland die is aangesloten op SoMo. BimBimBikes heeft wel een contract, maar staat nog niet live. NS of lokale OV-bedrijven zitten nog niet in het publieke bestand, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. In totaal doen er al vijfhonderd vervoerders mee, variërend van luchtvaartmaatschappijen tot taxi’s tot verhuurders van elektrische steps.

SoMo is een soort meta-app voor gebruikers met een vervoersbehoefte. Het verschil met veel andere apps op de markt is de extra ‘sociale laag’ die erin zit verwerkt. De reiziger kan kiezen of hij alleen op pad wil of met bekenden uit zijn adresboek. Het is ook mogelijk om een vervoersvraag te formuleren, bijvoorbeeld: bezoek aan concert in Ahoy’ aanstaande zaterdag, en dan mee te liften op het aanbod. Privaat of commercieel aangeboden.

Het is ook mogelijk om vaste carpoolafspraken te maken voor vervoer van A naar B.

Here lanceerde zijn eerste consumentenapp begin deze week tijdens de CES in Las Vegas. Vorig jaar gebruikte het bedrijf van Edzard Overbeek dat podium om zijn Mobility Marketplace te lanceren. Dat is de marktplaats waar publieke en commerciële vervoerders hun diensten kunnen aanbieden via de landkaart.

De nieuwe consumentenapp komt uit de koker van het team van Liad Itzhak. Hij werkte tot halverwege 2016 voor Google-bedrijf Waze, een sociaal gedreven routeplanner voor automobilisten.

SoMo wordt volgens de Financial Times vanaf nu internationaal uitgerold. Op dit moment is het live in vijftien steden in de VS en Europa, waaronder Londen, Barcelona, Athene, Los Angeles en Las Vegas. Het plan is om iedere maand vijf à tien nieuwe steden daaraan toe te voegen.

Foto: joiseyshowaa (cc)

Als Samsung ballen heeft dan wordt de Galaxy S10 weer een echte eyecatcher

Samsung is al bijna zeven jaar de smartphone wereldmarktleider. In 2012 loste de Koreanen het Finse Nokia af dat sinds 1997 die scepter zwaaide. Van de jaren 80 tot de mid-nineties, toen de mobiele telefoonmarkt nog klein was, had Motorola de overhand. Marktleiders zijn niet dus onaantastbaar. Samsung heeft het al een tijdje moeilijk. De Koreanen worstelen met het fenomeen dat ook wel de wet van de remmende voorsprong genoemd wordt.

Is Samsung nu aan de beurt?
Over enkele weken zal Samsung haar vlaggenschip smartphone van 2019 onthullen; de Galaxy S10. Hoe dat toestel er uit gaat zien is formeel nog niet bekend. Als we naar de gelekte tekeningen en het vermeende live kiekje kijken dan gaat de Galaxy S10 er duidelijk anders uitzien dan zijn voorgangers. Over de specificaties wordt ook al veel gespeculeerd en daardoor stijgt het vermoeden dat de Galaxy S10 een aantal vernieuwende, innovatieve, features krijgt. Hoognodig? Jazeker. Voldoende? Dat moet blijken!

Behoudens schermformaat en interne specs is er sinds de Galaxy S6 eigenlijk weinig écht veranderd aan de Galaxy S serie toestellen. Innoveren en vernieuwen wordt hoog tijd. Sterker nog, als de Galaxy S10 geen wow-effect teweeg weet te brengen dan is de kans groot dat Samsung het volgende merk wordt wiens markleiderschap als sneeuw voor de zon verdwijnt. Een ontwikkeling die, zo leert de geschiedenis, uiteindelijk onvermijdelijk is. De vraag is alleen hoe lang Samsung in staat zal blijken te zijn dit uit te stellen. De Galaxy S10 gaat daarin een cruciale rol spelen. Over dat toestel later meer. Nu eerst een reis langs de Galaxy S modellen van de afgelopen negen jaar.

GalaxyS-Logo-OldNew

Expedia scoort op mobiel. Jij ook?

Als je op de competitieve markt van tegenwoordig concurrentievoordeel wilt behalen, is het essentieel dat je een goede mobiele website hebt. Wil je de mobiele gebruikerservaring verbeteren? Deze drie vragen zou je jezelf dan zou moeten stellen.

Nu smartphones de standaardapparaten zijn geworden waarop mensen informatie zoeken en zaken regelen, verwachten bezoekers een naadloze gebruikerservaring op mobiele websites. Het is zelfs zo dat wanneer bezoekers in een mobiele app of op een mobiele site van een bedrijf niet kunnen vinden wat ze zoeken, meer dan een derde van de smartphonegebruikers onmiddellijk naar de site of app van een ander bedrijf gaat.

Daarom is het zo belangrijk voor bedrijven dat ze zich optimaal presenteren bij interactie met gebruikers op mobiele apparaten. Bij Expedia hebben we een interne vragenlijst ontwikkeld om te zorgen dat we een fantastische mobiele gebruikerservaring bieden. Wil jij de gebruikerservaring op je mobiele website ook verbeteren maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien haal je inspiratie uit de drie vragen die wij hebben gebruikt om in te zoomen op de aspecten die aandacht en investering nodig hebben:

 1. Beschouwen we conversiepercentages als zowel bedrijfs- als merkstatistieken?

Als marketeers moeten we niet alleen beter dan wie ook de behoeften van onze klanten begrijpen en hierop anticiperen. Het is ook onze rol om de organisatie te helpen aan die behoeften te voldoen.

Expedia heeft zichzelf als doel gesteld om de mobiele gebruikerservaring voor nieuwe klanten te verbeteren.

De eerste stap op weg naar dat doel is het identificeren van de consumententrends zodat we onze mobiele webstrategieën in lijn kunnen brengen met die trends. Voor succes op de lange termijn moeten merken optimaliseren voor mobiel, de plaats waar steeds meer van onze klanten hun boekingstraject beginnen.

Wij zien het conversiepercentage van de mobiele website tegenwoordig als meer dan alleen een bedrijfsstatistiek. Het is ook een merkstatistiek waaraan we kunnen aflezen hoe goed we mensen ondersteunen met het plannen van hun reis.

 2. Combineren we mobiele en desktoptechnologieën in metingen?

Wanneer je indruk wilt maken op klanten via een mobiele website, is het belangrijk dat je mobiel beschouwt als een unieke gebruikerservaring. Het is geen goed idee om mobiel en desktopontwerp samen te voegen, omdat ze niet onderling uitwisselbaar zijn. Ik weet dat we allemaal op zoek zijn naar schaalvoordelen, maar als je mobiel goed wilt aanpakken en die klanten meteen wilt binnenhalen, moet je afzonderlijke ontwerptrajecten hebben voor de mobiele site en de desktopsite.

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is veel eenvoudiger om klanten op een groter scherm te helpen, omdat je daar veel meer informatie op kwijt kunt. Als je een kleiner scherm net zo informatief wilt maken, vereist dat een volledig andere aanpak en is dat veel meer werk.

Voor een optimale mobiele gebruikerservaring stellen we eerst de vragen die belangrijk zijn voor klanten. Dingen als ‘hoeveel tijd kost het om te boeken?’ en ‘hoe goed kan ik vinden, filteren en voltooien wat ik wil doen?’. De echte lakmoesproef van een mobiele gebruikerservaring is of deze net zo goed is als de ervaring op de desktopsite, of zelfs beter. De meest gemaakte fout van marketeers is dat ze meer in desktop investeren omdat desktop betere resultaten genereert.

Er zijn veel bedrijven die niet slagen voor deze lakmoesproef. Erger nog, ze zijn niet van plan er iets aan te doen. De meest gemaakte fout van marketeers is dat ze meer in desktop investeren omdat desktop betere resultaten genereert. Het is gemakkelijk om te optimaliseren wat al goed werkt, maar dat is een kwestie van appels en peren. Er worden minder conversies gegenereerd op mobiele apparaten omdat de gebruikerservaring op mobiele websites slechter is. De conversiepercentages voor desktop van dit moment helpen bovendien niet bij het ontwikkelen van de fantastische mobiele gebruikerservaring die je toekomstige klanten verwachten. Daarom zou je nu de kans moeten grijpen om te zorgen dat je mobiele gebruikerservaring beter is dan die van de concurrentie.

 3. Zijn we snel genoeg?

Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we bij Expedia een team opgezet om onze mobiele gebruikerservaring en de onderliggende technologie volledig opnieuw te ontwikkelen. De meerderheid van de klanten heeft tegenwoordig interactie met ons via mobiel als hun eerste contactpunt en eerste platform. Onze site is echter ontworpen en intensief geoptimaliseerd voor desktop. Het team koos al snel een progressieve webapp (PWA) als de beste en meest complete oplossing voor dat probleem (wat betreft product, technologie en marketing), omdat zo’n app zowel een snelle gebruikerservaring als veel flexibiliteit biedt aan mobiele klanten.

Nog mooier was dat we deze oplossing snel konden implementeren. We hebben in anderhalf jaar tijd een compleet, cloudnative en volledig voor mobiel geoptimaliseerd, PWA-gebaseerd webplatform ontwikkeld dat nu de basis vormt voor het traject voor hotelboekingen en de bestemmingspagina’s voor onze mobiele klanten.

Merken krijgen op mobiel maar één kans om de klant binnen te halen. Dit betekent dat ze niet alleen moeten aanbieden waar klanten naar op zoek zijn, maar dat ze dit ook snel moeten kunnen doen. Als je dat niet lukt, kun je een derde van je potentiële klanten kwijtraken. De kans op een bounce neemt met 32 procent toe wanneer de laadtijd van de pagina oploopt van één seconde naar drie seconden.

Je mobiele site zou een van de snelste in je productcategorie moeten zijn. Niets motiveert investeringen in mobiele snelheid zo goed als de ontdekking dat je concurrenten sneller zijn dan jij. Bij Expedia vergelijken we onze snelheid bijvoorbeeld regelmatig met onze topconcurrenten uit de reisbranche via de scorekaart voor snelheid van Google. Er is geen definitieve oplossing die ervoor zorgt dat je mobiele site altijd snel blijft, maar wanneer je bedrijf van een snelle mobiele website een topprioriteit maakt, kun je de concurrentie een stap voor blijven.

Toen we met het project begonnen, waren onze hotelzoekpagina’s consistent langzamer dan die van onze concurrenten, vooral op mobiele apparaten in langzame mobiele netwerken. Nu we onze nieuwe PWA-frontend hebben gecombineerd met nieuwe, snelle backendtechnologie, worden pagina’s twee tot drie keer sneller weergegeven dan daarvoor, en zijn we sneller dan onze concurrenten.

Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat je je uitsluitend op de snelheid van je mobiele website moet richten. Het is net zo essentieel om fantastische functionaliteiten te bieden op je websites en in je apps en producten. Je hebt een snel iteratieproces nodig, zodat je sites, apps en producten in een hoog tempo worden verbeterd. Dat is wat klanten verwachten, en wanneer je naar verwachting of zelfs daarboven presteert, blijven de klanten terugkomen.

Dit artikel is eerder in het Engels verschenen op Think with Google.

Huawei lanceert op 12 januari de P smart 2019

Volgende week is het zover, vanaf 12 januari ligt het nieuwste paradepaardje van Huawei in de winkel. De zogeheten P smart 2019 is een echte allrounder met een groot scherm inclusief Al Dual Camera.

De P smart 2019 zit vol met nieuwe snufjes

Vergeleken met zijn voorganger zit deze smartphone vol vernieuwingen. Het eerste wat opvalt is dat de smartphone een groter scherm heeft, een 6.21 inch 19.5:9 Dewdrop Display. Het display bevat aan de bovenkant een druppel notch waar de camera van deze smartphone inzit. Voor het voorkomen van vermoeide ogen bevat de smartphone een Eye Comfort- modus. Deze applicatie filtert blauwe lichten zodat je oogvermoeidheid bij langdurig gebruik voorkomt.

Alleen al voor de krachtige Al dual Camera wil je deze smartphone in gebruik nemen. Huawei laat weer eens zien dat zij als marktleider in smartphone fotografie de boventoon voeren. De P smart 2019 heeft een 13 megapixel hoofdcamera en een 2 MP selfie camera. Daarmee maakt de smartphone prachtige selfies.

De combinatie van twee lenzen zorgt ervoor dat de smartphone portretten produceert van studiokwaliteit. Met de AI image Stabilization kan je heldere, gedetailleerde nachtfoto’s maken met weinig ruis.

Door de 3400mAh batterij is het mogelijk om de smartphone een dag te kunnen gebruiken. Het is mogelijk om ruim 10 uur te surfen, tot 18 uur videos te bekijken, en 96 uur muziek te kunnen luisteren.

Voor de prijs laat je deze smartphone niet liggen

De P smart 2019 wordt in drie kleuren uitgebracht: Midnight Black, Aurora Blue en Sapphire blue. Daarbij heeft Huawei het ontwerp kracht bijgezet door het ontwerp een glanzend keramiekachtig uiterlijk te geven.

Vanaf 12 januari is de smartphone voor 249 euro verkrijgbaar, pre-orderen is mogelijk via Mediamarkt & Coolblue. Daarbij krijg je deze maand een Huawei Band 3 Pro, een activity tracker t.w.v. 99 euro cadeau.

PP_smart_2019_Potter_Creativ_Photo_4_RGB

Googles Fuchsia ondersteunt Android

De toekomstige Fuchsia systeemsoftware van Google kan Android-apps draaien. Daartoe wordt een Android Runtime ingezet, zo heeft de site 9to5Google ontdekt.

Anders dan Android zal Fuchsia niet gebaseerd zijn op Linux, maar op een door Google zelf ontwikkelde micro-kernel met de naam Zirkon.

Het internetbedrijf werkt al enkele jaren aan de software die op een groot aantal verschillende apparaten moet kunnen draaien, van embedded systemen tot smartphones, tablets en pc’s. Mogelijk moet Fuchsia Chrome OS en Android vervangen, maar op welke termijn is niet duidelijk.

Page generated in 1,325 seconds. Stats plugin by www.blog.ca