​Huawei in de problemen

Een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, het Chinese Huawei komt meer en meer in de problemen. De geruchten over vermeende betrokkenheid bij spionage voor de Chinese overheid lijken het bedrijf nu parten te spelen.

De Amerikaanse overheid heeft eerder deze week bedrijven in het land verboden nog langer zaken te doen met Huawei. Wel heeft de overheid een deel van deze sancties weer met negentig dagen uitgesteld. Deze hebben dan met name betrekking op bestaande netwerken en het onderhoud op smartphones. Tot deze bedrijven behoren o.a. chipfabrikant Intel en nog veel belangrijker Google.

De impact hiervan raakt niet alleen Huawei maar inmiddels ook gebruikers van producten van Huawei en die zijn niet niet alleen in de VS te vinden. Ook Europese bedrijven nemen het advies over. In Nederland heeft o.a. chipfabrikant NXP voorlopig aangegeven dat ook zij hun handel opschorten. Voor alle duidelijkheid, Huawei ontkent alle betrokkenheid en geeft nadrukkelijk aan dat hun apparatuur en smartphones wel degelijk veilig zijn om te gebruiken. Aantoonbare bewijzen van spionage zijn er sowieso nog niet, tenminste niet die bekend zijn in de media.

Voor bestaande gebruikers zal er (voorlopig) niets veranderen

De klachten moeten serieus zijn want Google zal niet zomaar een dergelijke beslissing nemen. Huawei is na Samsung de grootste smartphonefabrikant ter wereld en hun toestellen maken gebruik van Android. Google heeft inmiddels maatregelen genomen waardoor Huawei nog slechts beperkt toegang krijgt tot de software. Het betekent o.a. dat er voorlopig geen uitwisseling van nieuwe software plaatsvindt. Als Android-gebruiker schrik je hier misschien van maar vooralsnog hoeft niemand zich hierover zorgen te maken. Voor bestaande gebruikers zal er de komende 90 dagen nog niets veranderen. Huawei heeft inmiddels verzekerd dat zij al hun gebruikers zal blijven ondersteunen. Dat geldt in ieder geval voor alles wat nu op je smartphone is geïnstalleerd. Voor nieuwe software heeft Huawei nu alleen nog toegang tot de basis-versie van Android, het Android Open Source Project (bekend als AOSP).

Opvallend is wel dat Huawei laat weten aan een eigen besturingssysteem te werken. Dat klinkt begrijpelijk als je geen toegang meer zou krijgen tot Android maar op dit moment niemand op zit echt niemand te wachten op een nieuw dedicated OS. Het zou daarbij de apparatuur van het Chinese bedrijf isoleren van de rest van de markt. Of Huawei moet het aandurven een copycat van Android te ontwikkelen die in staat is om bestaande applicaties te draaien.

Wat de impact is voor toekomstige gebruikers blijft nog gissen. Google heeft immers de Android-licentie ingetrokken waardoor op nieuwe (toekomstige) toestellen die nog niet in de winkel liggen het niet mogelijk is gebruik te van de belangrijkste Google-diensten, waaronder de Play Store, Google, Gmail en YouTube. Huawei zal er echter alles aan doen om dit voorkomen.

Onwerkelijke situatie voor iedereen

Als de vermeende problemen die er nu zijn niet worden opgelost kan er een onwerkelijke situatie ontstaan als het voor bestaande gebruikers straks niet mogelijk wordt om de nieuwste versie van Android, Android Q, in het najaar te installeren. Dat zou beteken dat heel wat apps een probleem kunnen gaan krijgen. Een situatie die niemand zal willen.

Niemand is gebaad bij een boycot, dat geldt voor iedereen. De vraag is dan ook of de sanctie tegen Huawei een manier is van de Amerikaanse overheid om China onder druk te zetten in de onderlinge handelsstrijd tussen beide landen. Een meeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping staat gepland voor volgende maand. Het is te hopen dat ze er samen dus snel uitkomen.

Huawei-gebruiker dupe van Trump en China’s handelsoorlog

De effecten van de handelsoorlog tussen de VS en China worden steeds beter merkbaar. Zo konden Chinese Game of Thrones fans niet naar de seriefinale kijken omdat deze geblokt werd en lijken Huawei-gebruikers nu de dupe. Niet alleen Chinese gebruikers, maar ook hier in Nederland, de rest van Europa en overal ter wereld worden getroffen.

Google

Google kondigde gisteren aan dat het zou voldoen aan een order van President Donald Trump om te stoppen om Huawei te voorzien. Dit betekent dat de populaire Android Apps van Huawei gebruikers niet meer te downloaden zijn voor nieuwe Huawei gebruikers. Dit treft tientallen miljoenen consumenten. Geen Google Maps, geen Gmail, geen YouTube, het zal lastig worden voor Huawei om de telefoon dan toch nog interessant te maken voor gebruikers.

Angst voor spionage

Het bevel van Trump zou komen doordat de Amerikaanse President Huawei verdenkt van afluisterpraktijken, door de bittere handelsoorlog met China. Deze actie heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor Huawei’s ambitie om werelds grootste telefoonaanbieder te worden.

Uitstel

Het nieuws van Google sloeg gisteren in als een bom en deed aandelen van verschillende techbedrijven zoals Qualcomm en Xilinix flink dalen. Nederlandse chipmaker ASML – die volgens een woordvoerder geen zaken doet met Huawei – ging ook flink onderuit op de beurs. Toch is er ook beter nieuws voor Huawei-consumenten.

Gisteravond werd duidelijk dat Amerikaanse bedrijven een handelslicentie kunnen krijgen om de komende drie maanden zaken te doen met Huawei. Op deze manier kunnen er hopelijk goede afspraken gemaakt worden. Na afloop van de termijn bekijkt het Amerikaans ministerie van Handel of het de duur van de licenties zal verlengen.

Huawei maakt zich geen zorgen

Huawei oprichter Ren Zhengfei laat in een reactie weten dat hij zich niet veel zorgen maakt over zijn bedrijf. Hij had zich naar eigen zeggen al voorbereid op de Amerikaanse zwarte lijst te belanden.

To be continued…

Italiaanse markt goedkoopst voor mobiel postpaid in West-Europa

Italië is het goedkoopste land voor postpaid-mobiele diensten in West-Europa geworden, na de lancering van Iliad als vierde operator. Nederland behoort gemiddeld nog steeds tot de goedkopere landen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Telecompaper.

De jaarlijkse vergelijking van mobiele prijzen tussen zestien Europese landen door de marktonderzoeker toont ook dat exploitanten in de meeste landen steeds meer data opnemen in hun sim-only postpaid-abonnementen, zonder dat de prijzen fors meestijgen.

Italië bleek het enige land te zijn met lagere prijzen in alle vergelijkingen. Denemarken, Frankrijk, Finland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het VK vielen echter wel allemaal binnen het bereik van voornamelijk goedkope landen.

Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje zijn meestal dure landen.

In verschillende landen werd de keuze in abonnementen voor consumenten het afgelopen jaar verder beperkt. In Oostenrijk en Italië kunnen consumenten kiezen uit slechts drie reeksen sim-only-abonnementen. In Ierland waren er slechts twee reeksen beschikbaar. Tegelijk blijft het aantal abonnementen met grotere hoeveelheden data toenemen, met meer dan 60 procent nu inclusief minimaal 5 GB, tegenover ongeveer 50 procent vorig jaar.

Foto Pexels

Huawei over op Plan B: eigen systeemsoftware voor smartphones

Huawei heeft alternatieve systeemsoftware achter de hand voor het geval zij niet meer gebruik zou kunnen maken van Android en Windows. Dat vertelde Huawei topman Richard Yu een dezer dagen aan Die Welt.

Huawei heeft maandag gereageerd op het intrekken van de Android-licentie door Google als gevolg van beperkingen die het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken Amerikaanse bedrijven met betrekking tot de Chinese techsector heeft opgelegd.

Huawei blijft verkochte toestellen en exemplaren die nog in voorraad zijn, ondersteunen met beveiligingsupdates. Maar vermoedelijk zullen geen upgrades naar nieuwere versies van Android meer worden aangeboden. Een dikke tegenvaller voor wie net een Huawei toestel heeft aangeschaft.

Werk aan de eigen Android-variant begon al in 2012 toen de VS een onderzoek instelde naar Chinese bedrijven als Huawei en ZTE. Richard Yu (chef Consumer Business Group) noemt dat Plan B, maar geeft toe dat hij liever de bestaande software blijft gebruiken. Huawei heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling van Android.

De kans is groot dat de alternatieve software nog steeds gebaseerd zal zijn op de opensource-versie van Android, die Huawei wel mag gebruiken. Maar het grote nadeel is dat Huawei gebruikers geen toegang meer kan bieden tot de Google Play Store. Voor Google software als YouTube zal het alternatieven moeten aanbieden, voor de verkrijgbaarheid van populaire apps (Facebook, Instagram, NPOStart) zal een aparte webwinkel moeten worden ingericht. Onmogelijk is het niet: rivaal Samsung overwoog in het verleden ook al eens eigen systeemsoftware en het bedrijf heeft een eigen appwinkel naast Google Play Store.

Nu ook chipfabrikanten hun leveringen aan Huawei stopzetten, is de verwachting dat de ontwikkeling van nieuwe smartphonemodellen voor langere tijd onderbroken zal worden. De lancering van de Honor 20 morgen in Londen gaat gewoon door.

Huawei ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een onbekende partij tot een top 3-speler en in sommige landen had het bedrijf al meer marktaandeel dan Apple of Samsung. Ook in Nederland is Huawei een Top 3 speler. Voor de persconferenties van Huawei tijdens Mobile World Congress was de laatste jaren dan ook altijd grote belangstelling. De toestellen, ook die van het submerk Honor, kregen doorgaans goede kritieken. Daarnaast sponsorde Huawei een aantal toonaangevende sportteams, zoals PSG in Frankrijk.

Huawei zou zich ook nog kunnen terugtrekken op de Chinese markt, maar dat zou een grote klap betekenen: 50 procent van zijn omzet in smartphones komt van buiten China.

 

Is een officieel waterdichtsheidskeurmerk belangrijk? OnePlus denkt van niet

Naast goede camera’s, zoveel mogelijk scherm en zo min mogelijk zwarte randen is er nog een ander onderwerp dat heet is als het gaat om smartphones: de waterdichtheid. Niet dat iedereen wil gaan diepzeeduiken met zijn toestel, maar het betekent wel dat je telefoon in principe een ongelukje met koffie kan overleven, of een telefoongesprek in de regen. Maar, moet een smartphonemaker daar per se de officiële IP Rating voor hebben? OnePlus heeft er niet voor gekozen met zijn nieuwe toestel OnePlus 7 (Pro).

IP Rating

Een IP Rating geeft aan in hoeverre je mag verwachten dat je telefoon waterdicht is. Let op: een klein krasje kan dit al aantasten en het hangt natuurlijk af van het type vloeistof waar het apparaat in terechtkomt. Zo’n IP Rating is de officiële manier om aan het publiek te laten weten wat het van de telefoon mag verwachten, maar dat kost wel geld.

Een bak water voor OnePlus

Hoeveel geld, dat is onbekend, onder andere omdat er verschillende soorten certificering zijn. In ieder geval kost het niet 100 euro, anders had OnePlus (dat overigens wel een beroemdheid als Robert Downey Jr kan betalen) daar ongetwijfeld wel voor gekozen. OnePlus vindt het niet nodig en bewijst de waterdichtheid van zijn telefoon liever door een filmpje op social media waarin het nieuwe toestel in een bak water wordt geplonst.

Samsung Galaxy Fold gaat tweede kans krijgen

Het ging een maand geleden met de Samsung Galaxy Fold, een van de sensationele innovaties tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, goed mis. Zo zou o.a. de beschermlaag op het toestel de indruk geven dat je deze (net als bij een nieuwe smartphone) moet verwijderen. Een ander punt waar het mis ging (of mis kon gaan) is de ruimte van bijna 7 millimeter in het midden van het scherm als deze is open geklapt. Als daar ook maar iets tussen komt te zitten krijg je onmiddellijk een zwart scherm.

Op sociale media was te zien en te lezen waar het allemaal verder nog misging met de Galaxy Fold. Het resultaat, bergen van negatieve publiciteit over het toestel dat eigenlijk het flagship moest worden van Samsung. Een dreun van jewelste, ook al zijn de problemen niet te vergelijken met dat andere Samsung debacle, de Galaxy Note. Voor Samsung een nachtmerrie en een forse streep door de rekening want naast die negatieve publiciteit werd ook nog eens de verkoop van het toestel stilgelegd.

Bestaande problemen Galaxy Fold verholpen

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en heeft Samsung er alles aan gedaan om de problemen die er waren op te lossen. Zo zou volgens berichten Samsung het toestel hebben voorzien van een sterk verbeterde, niet-verwijderbare screen protector die noodzakelijk is ter bescherming van het buigzame touchscreen. Als tweede zou ook de hierboven genoemde kier volledig zijn weggewerkt.

Nog geen nieuwe releasedatum

Samsung is er alles aan gelegen om zo snel mogelijk (liefst nog voor de lancering van de eveneens opvouwbare Huawei Mate X eind juni) de Galaxy Fold terug in de markt te zetten. Toch zullen bij Samsung die ambitie moeten temperen. Een nieuw debacle zou immers fataal zijn. Beter is om het toestel nog intensiever te testen dan ooit van tevoren. De Galaxy Fold verdient een tweede kans, ook al zal het voor de kostbare opvouwbare smartphone nog wel even gaan duren voordat deze zijn weg gaat vinden naar een groter publiek. Met een prijs van rond de 2.000 euro en een knak in het consumentenvertrouwen valt er nog wel wat te winnen.

Ook Tinder krijgt Lite-versie app

Tinder introduceert binnenkort een Tinder Lite-app voor regio’s waar data nog altijd duur is, zoals Zuidoost Azië.

Op deze wijze hoopt moederbedrijf Match Group ook meer klanten aan te trekken. Weliswaar groeide het aantal betalende klanten met 38 procent, aan die groei komt ooit een einde. Momenteel heeft Tinder 4,7 miljoen betaalde klanten.

Ook andere bedrijven zien de noodzaak van Lite apps. Naast Facebook Lite heb je inmiddels Instagram Lite, Messenger Lite, Twitter Lite, Uber Lite, Spotify Lite en TikTok Lite.

​Apple gaat voor duurzaam en spoort je aan om oude iPhone in te leveren

“Je hebt grootse dingen gedaan met je iPhone. Maar op een gegeven moment ben je klaar voor iets nieuws.” Zo begint het reclamespotje van Apple over de lancering van het nieuwe ‘Apple Trade In’: een campagne waarbij het bedrijf iPhone gebruikers aanspoort om hun oude toestel in te leveren. Deze worden vervolgens refurbished of, wanneer de telefoon tegen het einde van zijn levensduur is, uit elkaar gehaald waarbij de werkzame onderdeeltjes worden gered. Is het onderdeel van een duurzame strategie of een slimme marketing move?

CM.com: ‘Toekomst laten zien met Formule 1’

“Voor ons is dit het vehikel om de toekomst te laten zien”, zegt Jeroen van Glabbeek over zijn sponsoring van de Formule 1 in Zandvoort. “Als bedrijf maken we de overstap van eenwegverkeer met sms naar directe interactie en conversational commerce met nieuwe systemen.”

Gisteren werd bekend dat Zandvoort in ieder geval drie lang gastheer is van een Grand Prix voor Formule 1. Heineken verbindt zijn naam aan het event samen met vijf eventpartners. Naast Talpa als mediapartner zijn dat Jumbo, PON en VolkerWessels. De enige partner uit de technologiesector is mobiel specialist CM.com.

De Brabanders hebben twee contracten met het duincircuit gesloten. Het eerste maakt de Nederlandse Grand Prix klant voor afname van ticketing, payments en messaging. Met het tweede contract verbindt het bedrijf, op suggestie van locatie-eigenaar prins Bernhard, zijn aan aan het event als sponsor.

CEO Jeroen van Glabbeek van CM.com: “Het event is zeker drie jaar in Zandvoort en het meeste omzet komt uit ticketing. Dat moet dus goed staan. Daarom werken ze met ons. Daarnaast willen ze techniek inzetten voor fan engagement. Ze gaan ons customer data platform gebruiken om informatie over bezoekers en belangstellenden vast te leggen.”

Dat wordt een marketingexercitie van een jaar. De inschrijving voor tickets voor de eerst Nederlandse F1-wedstrijd, die in de lente van 2020 plaatsvindt, begint namelijk al over twee weken. “Met ons systeem zorgen ze ervoor dat mensen het passende kaartje krijgen toegewezen. Qua opzet wordt dat nog niet in Formule 1 gebruikt, wel bij de Olympische Spelen. Je laat mensen zich eerst registreren zodat ze daarna rustig kunnen vertellen waar ze willen zitten.” Het computersysteem doet daarbij suggesties op maat.

Na die initiële inschrijving moet de organisatie nog een jaar in dialoog blijven met de Nederlandse racefans. Dat gebeurt hoofdzakelijk per mobiele telefoon, want daar ligt de expertise van de technisch hoofdpartner.

“Als bedrijf maken we de overstap van eenwegverkeer met sms naar directe interactie en conversational commerce met nieuwe systemen”, aldus Van Glabbeek. In de afgelopen jaren investeerde hij fors in koppelingen met nieuwe systemen als WhatsApp, Google (RCS), WeChat en Apple iMessage. Zijn klanten, grote bedrijven met veel contacten met eindconsumenten, nemen systemen af om centraal grote groepen klanten te kunnen spreken. Voor helpdeskfuncties maar bijvoorbeeld ook alerts, betalingen en serviceberichten. “We zijn bijvoorbeeld distributeur geworden van WhatsApp en kunnen zodoende bedrijven daarop aansluiten.”

“Bij Formule 1 gaan wij de mobiele kanalen leveren voor communicatie met honderdduizend of meer fans. Bovendien gaan we het conversational design doen”, wat zoveel inhoudt als het inrichten en vormgeven van de functionele berichtenstromen van zender naar ontvangen. De zender kan het circuit zijn, de ticketverkoper (CM in dit geval) of een instantie met informatie over reizen, bereikbaarheid en horecatips.

Van Glabbeek: “Op het gebied van payments zorgen we ervoor dat alles cashless wordt. Geen contant geld, geen muntjes. Je zult bijvoorbeeld vooraf je drankjes kunnen bestellen. Wanneer die klaarstaan ga je ze halen en na het event reken je af per creditcard of automatische incasso.” Voor de creditcardroute wordt samengewerkt met Mastercard. De incasso doet CM Pay.

“We kunnen marktleider worden in conversational commerce. Dit sponsorschap zullen we dan ook gebruiken om onze diensten op internationale markt te tonen. Formule 1-organisaties concurreren ook onderling. Met fan engagement, technologie en duurzaamheid wil Zandvoort zich onderscheiden van de anderen.”

CM.com hoofdsponsor Formule 1 Zandvoort

Technologiebedrijf CM.com is een van de vijf eventspartners, of: lokale hoofdsponsoren, van de Grand Prix in Zandvoort voor de komende jaren.

De onderneming uit Breda is de enige mobiele technologiepartij die zijn naam aan het Formule 1-festijn in de Nederlandse duinen verbindt. Dat is voor de periode van drie of vijf jaar. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

De andere eventpartners zijn Jumbo, Talpa, pon en VolkerWessels. Heineken is naampartner. Het F1-festijn gaat officieel ‘Heineken Dutch Grand Prix’ heten.

CM.com gaat zijn platform inzetten voor ticketing, betalen en fan engagement. De kaartverkoop begint op 27 mei en verloopt via een systeem dat tot nu toe niet werd gebruikt bij Formule 1. Bij de initiële inschrijving geeft iemand aan dát hij naar het event wil komen. Op een later moment krijgt hij van de CM-computer suggesties voor de beste plek. Immers, iemand die alleen met z’n twee op pad gaat, heeft een andere behoefte dan een vriendengroep van dertig man.

Het mobiele technologiebedrijf uit Breda verbindt zijn naam aan het event om zijn geavanceerde technologie voor ticketing en payments aan de internationale markt te tonen. Op dat terrein valt nog veel veel winnen, zegt Jeroen Huis in ’t Veld tegen deze uitgave. “Je zult verbaasd staan over hoe offline dat vaak nog gebeurt.” Huis in ’t Veld verzorgde met zijn bedrijf Sportstadion jarenlang tickets voor en reizen naar buitenlands F1-races.

Spotify maakt podcasts veel prominenter in nieuwe app

Spotify gaat podcasts in de nabije toekomst even belangrijk maken als muziek in de interface van zijn app, zo suggereert een nieuwe versie die het Zweedse bedrijf nu test.

Testers van een betaversie van de app vertellen tegen persbureau Bloomberg dat de knop ‘Podcasts’ in de nieuwe interface even groot staat weergegeven als ‘Muziek’.

De verandering is een duidelijk signaal van het bedrijf dat het internationaal de hoofdbestemming wil zijn voor meer vormen van onderhoudende audio dan alleen muziek. Indirect is het ook een signaal aan producenten van podcasts dat het platform hun werk serieus neemt en alle ruimte biedt om dat, ten eerste, te verspreiden en, ten tweede, ook te helpen exploiteren.

Om zijn portfolio met exclusieve podcasts te vergroten trok Spotify afgelopen jaar voor vierhonderd miljoen dollar de portemonnee om audiouitgevers in de VS te kopen. Daarnaast investeert het fors in de ontwikkeling van zijn eigen podcastplatform.

In oktober 2018 lanceerde het de betaversie van ‘Spotify for Podcasters‘. Dat voorziet makers van digitale hulpmiddelen en data over hun luisterpubliek. Maandelijks gebruiken nu twintigduizend teams dit systeem en er zijn meer dan vijftigduizend shows geupload via Spotify for Podcasters.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind april zei het bedrijf: “We verwachten dat de omzet uit podcasts versneld zal groeien in de loop van 2019. Het is onze ambitie om in de loop van de tijd een advertentiesysteem te ontwikkelen dat qua targeting en reporting even robuust is als onze reclamebusiness bij muziek.”

Foto: Thijs Paanakker (cc)

Huawei P Smart Z 2019 met een uitschuifbare camera

Het is een ‘dingetje’ geworden, smartphone zonder notch, die inkeping op je scherm waar de front-selfie-camera zit. Niet dat we er in het verleden nu last van hebben gehad maar als deze weg kan, prima toch. Het betekent dat de z.g. screen to body ratio alleen maar groter wordt.

Veel opties heb je niet maar de camera eruit laten komen is er daar een van. En dat is precies wat Huawei heeft gedaan met hun nieuwe Huawei P Smart Z 2019. Deze voordelig geprijsde smartphone (beneden de 300 euro), gericht op studenten heeft een smartphone met zeer dunne randen en mét uitschuifbare camera en Full HD beeldscherm. Verder beschikt de P Smart Z 2019 (niet echt een lekkere productnaam) over een 4.000 mAh accu die je tot nu toe alleen in flagship smartphones tegenkomt.

FullView display en uitschuifbare camera

Door het verplaatsen van de camera, speaker en omgevingslichtsensor en met een 19.5:9 beeldverhouding heeft de P smart Z 2019 een screen to body ratio van 91%. Het 2.340 x 1.080 Full HD beeldscherm (391 pixels/inch) beschikt over een kleurengamma van 85% en geeft een duidelijk en helder beeld.

Het meest opvallende aan het toestel is de 16 megapixel uitschuifcamera die pas wordt geactiveerd (naar boven komt) als je een selfie wil maken. Het nieuwe door een motortje aangedreven mechanisme is volledig door Huawei zelf ontwikkeld en zorgt ervoor dat je binnen een seconde een selfie kunt maken. Deze lijkt kwetsbaar maar Huawei verzekerd dat hier geen sprake van is. De uitschuifbare camera is uitvoerig getest op herhaald gebruik. De voorkant van het mechanisme kan de directe impact van een object met een gewicht van 12 kilo aan. Mocht je de smartphone laten vallen, dan herkennen sensoren de vrije val, waarop de camera zo snel mogelijk wordt ingetrokken en mogelijke schade wordt geminimaliseerd.

Huawei_P_Smart_Z_2019_camera
De uitschijfbare camera die verdwijnt bij een val

​Dit maakt de Samsung Galaxy S10-camera anders dan anderen

Of je nu Nokia bent en een hele bloem aan camera’s in je telefoon verwerkt of het houdt bij een bescheiden twee camera’s zoals Oppo: camera’s zijn inmiddels een van de belangrijkste eigenschappen aan een telefoon geworden. Dat heeft Samsung ook wel begrepen, want in zijn vlaggenschip Galaxy S10 zitten bijzondere camera’s.

Epic shot camera

Huawei Mate 20 Pro stal de show met zijn groothoeklens en daar is Samsung snel in meegegaan. Er zitten drie camera’s in de telefoon, waarvan een groothoeklens die geweldige landschapsfoto’s kan maken waarbij je net als met je eigen ogen een zichtbreedte hebt van ongeveer 123 graden. Dat de camera’s ook nog eens enorm stabiel zijn, waardoor je zelfs op een mountainbikepad een video kan schieten waar de kijker niet misselijk van wordt, is.. niet misselijk.

Een hintje hier en daar

Als je een foto maakt, dan doe je dat meestal niet even snel. Je gaat er even voor stilstaan om dat beste plaatje te schieten. Samsung S10 helpt je nog sneller dat perfecte plaatje te vinden met de Best Shot-mogelijkheid. De kunstmatige intelligentie heeft honderd miljoen foto’s verwerkt waardoor hij kan inschatten wat de beste kiek is. Je herkent die Best Shot aan de middencirkel die geel kleurt.

Een cameracombinatie voor iedereen

Waar de meeste telefoonfabrikanten twee toestellen op de markt brengen met soortgelijke camera’s, bevatten de vier verschillende Galaxy S10-toestellen allemaal andere cameracombinaties. Ze hebben allen een 16-MP groothoekcamera en een 12 MP-camera aan de achterkant, waarbij ze aan de voorkant allemaal minimaal een Dual Pixel-camera hebben van 10 MP. Afhankelijk van welke variant je kiest, heb je dan nog een extra 3D-selfiecamera (S10 5G) of een extra 12 MP camera voor inzoomen aan de achterkant.

Orange leidt groei in de Belgische mobiele markt

De Belgische mobiele markt groeide voor het derde opeenvolgende kwartaal in het eerste kwartaal van 2019 met 21.000 abonnees naar 11,4 miljoen simkaarten, volgens cijfers van Telecompaper.

Die groei komt grotendeels voor rekening van Orange. Die voegde netto 63.000 nieuwe klanten toe, terwijl Proximus er 16.000 verloor en bij Telenet/Base 26.000 mobiele klanten vertrokken.

Dit bevestigt volgens Telecompaper de trend die reeds begin 2017 werd ingezet toen Orange zijn aanbod van vaste diensten opnieuw lanceerde, met kortingen en extra data voor klanten die al ook al een mobiel abonnement hadden.

Zowel Proximus als Telenet hebben in het eerste kwartaal nieuwe mobiele diensten geïntroduceerd in een poging om bij te blijven met Orange. Telenet richtte zich daarbij op het hogere segment van de markt. Proximus vernieuwde ondertussen zijn mobiele aanbiedingen onder het merk Scarlet om beter te kunnen concurreren aan de onderkant van de markt.

Consumentenbond: Smartphonefabrikant General Mobile breekt updatebelofte

General Mobile brengt geen Android-updates meer uit voor zijn GM 6-smartphone. Daarmee verbreekt volgens de Consumentenbond de Turkse fabrikant de belofte om zijn smartphones minimaal 3 jaar na introductie van updates te voorzien.

De GM 6 maakt onderdeel uit van de Android One-reeks, waarbij Google en de betrokken fabrikanten twee versie-updates en maandelijkse beveiligingsupdates beloven. Volgens die belofte zou de GM 6 nog een versie-update krijgen naar Android 9 en tot juli 2020 beveiligingsupdates moeten ontvangen. Sinds de beveiligingsupdate van oktober 2018 heeft het toestel echter geen updates meer gekregen.

General Mobile bevestigt dat de GM 6 inderdaad geen updates meer krijgt en zegt dat de verantwoordelijkheid voor updates bij Google ligt. Google verwijst juist terug naar General Mobile, maar geeft wel een toelichting. Volgens het bedrijf werkt de Android-software niet goed samen met één van de onderdelen in de smartphone.

General Mobile belooft gedupeerden te compenseren door ze 50 euro korting te geven op een GM 8 of een nieuwer toestel. De Consumentenbond vindt die compensatie mager. De updategarantie is juist een belangrijk onderdeel van de Android One-reeks.

De GM 6 werd met name verkocht van juli 2017 tot augustus 2018. Daarna werd er vooral restvoorraad verkocht. Het toestel is nu onder andere nog bij MediaMarkt verkrijgbaar.

Page generated in 1,458 seconds. Stats plugin by www.blog.ca