Marktplaats freelancers Malt naar Nederland

Het freelancersplatform Malt uit Frankrijk haalt 25 miljoen euro groeikapitaal op en wil uitbreiden naar Duitsland en Nederland.

Op de marktplaats bieden met name zelfstandigen met affiniteit voor de online industrie hun diensten aan. Malt.com toont rubrieken als front- en backendontwikkelaars, marketing & analytics en projectmanagers en agile coaches.

De nieuwe investeringsronde wordt geleid door Idinvest. De zittende investeerders ISAI en Serena doen ook mee.

Malt heeft naar eigen zeggen 100.000 geregistreerde freelancers in Frankrijk en tienduizend in Spanje. Rond de 15.000 grotere klanten gebruiken de marktplaats om freelancers te vinden en in te huren, veel beursgenoteerde bedrijven.

Voor de Duitse markt is al wel een apart domein live, voor Nederland nog niet.

Foto: oatsy40 (cc)

Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma als missieleider van de creatieve industrie naar SXSW

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is dit jaar missieleider namens Creative Holland voor South by South West (SXSW) in Austin (VS). SXSW is vanuit de Nederlandse overheid aangewezen als strategische beurs.

Voor de derde keer op rij gaat de topsector Creatieve Industrie, onder de vlag van het consortium New Dutch Wave, begin maart naar South by South West (SXSW) in Austin (VS). Het is mondiaal het toonaangevende evenement voor tech, design, film en muziek, met dit jaar sprekers en artiesten als Jeff Zucker (CNN), Alexandria Ocasio-Cortez, Priscilla Chan (Chan-Zuckerberg initiative), Wyclef Jean en A$ap Rocky.

Jaarlijks gaan er meer dan driehonderdvijftig Nederlandse bedrijven, creatieven en artiesten naar SXSW om de nieuwste trends te spotten, inspiratie op te doen en business te genereren. S

In oktober vorig jaar kwam een delegatie van de creatieve industrie uit de Verenigde Staten naar Nederland tijdens de Counterwave. Een omgekeerde handelsmissie georganiseerd door New Dutch Wave, Creative Holland en Brabant C, waarbij in de week van Amsterdam Dance Event (ADE) en Dutch Design Week (DDW) een bezoek werd gebracht aan de steden Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, om kennis te maken met pioniers uit de Nederlandse creatieve industrie.

Op de missie naar SXSW zijn naast de regio Brabant diverse andere gemeenten, instanties, bedrijven en artiesten vertegenwoordigd, waaronder de Gemeente Rotterdam en Amsterdam.

Startups ontdekken de millennialmarkt

Anneke Funk moet het onmiddellijk toegeven: als corporate management trainee bij pensioenfonds PGGM komt ze binnen haar organisatie maar weinig twintigers tegen. Als millennials zoals Anneke iets over pensioenen willen weten lopen ze tegen een muur van informatie op. “Dat moest anders,” vertelde ze gisteren bij Demo Day van Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity Amsterdam bij de Rabobank in Utrecht.

Lifas wordt ontwikkeld dóór vrouwen vóór vrouwen. Het idee is ontstaan toen de oprichters bijna klaar waren met studeren. Er kwamen een hoop gebeurtenissen snel achter elkaar, zoals verhuizen, samenwonen en eerste echte baan. Informatie over grote stappen in het leven is vaak onduidelijk of staat wijdverspreid op het internet. Bij Lifas vind je per gebeurtenis duidelijke en complete checklists. ‘Een oasis voor essentiële informatie’, noemde Funk het gisteren.

Er moet worden verdiend aan samenwerking met partners, naast KPMG werd gisteren de SVB Sociale Verzekeringsbank genoemd.

Opvallend veel startups gisteren op Demo Day Class of 2019 – ze werden drie maanden lang intensief begeleid in een soort snelkookpan – hebben zich op de markt voor millennials gestort. Dat is een beetje toeval, zegt Michael Doojes, die het programma FinTech & CyberSecurity Amsterdam onder zijn beheer heeft. “We werken graag met jonge mensen, waaronder millennials, en die adresseren vooral tekortkomingen waar ze zelf tegenaan lopen.”

De eerste pitch van Bits was al gelijk opmerkelijk: Deze
Amerikaanse startup geeft aandelen van bedrijven weg aan zijn klanten. Dat allemaal onder de noemer ‘Get Bits of Stocks when you shop’. ‘Gratis’, benadrukte CEO Arash Asady nog maar eens.

Waarom? Bedrijven geven jaarlijks wereldwijd 100 miljard dollar weg aan loyaliteitsprogramma’s en het merendeel is volgens Asady weggegooid geld. De weinig honkvaste en merktrouwe millennial kun je beter binden middels een minibelang in de onderneming en daar hebben bedrijven best wat voor over.

Het Spaanse Cobertoo verzekert mobiele telefoons voor millennials via een peer-to-peer formule. Er komt geen verzekeraar bij te pas, gebruikers staan garant voor andere gebruikers. Het voordeel: lage tarieven, wat wel zo fijn is voor toestellen die alsmaar duurder worden.

Niet alle startups van Startupbootcamp hebben de millennial als markt. Er waren nogal wat praktische oplossingen voor alledaagse problemen, zoals een onlinedienst voor het verzamelen van garanties. Die ook waarschuwt wanneer ze aflopen.

Een van de betere presentaties kwam van RefundMe, een Spaanse startup die mensen die woonachtig zijn buiten de Europese Unie wil helpen om BTW terug te vorderen op alle EU-aankopen. Dat kan bijvoorbeeld bij GWK Travelex op Schiphol Plaza. Oprichter Jerome Ibanez wees echter op de lange rijen wachtenden en de ingewikkelde procedures. “Van de 26 miljard aan BTW die kan worden teruggevorderd, wordt maar 3 miljard uitbetaald. Met een app moet het echter ook lukken.” ReFundMe zegt met Schiphol en de Nederlandse belastingdienst hierover in gesprek te zijn.

Toegegeven: er zijn meer bedrijven op dat idee gekomen. Een dezer dagen werd in Belgie een vergelijkbare app Refundit gelanceerd. Daarmee moet het makkelijk worden om taxfree te shoppen in België zonder de klassieke administratieve rompslomp te doorlopen. Je hoeft alleen de kassabon, boardingpass en het paspoort te uploaden.

Grote afwezigen in de fintechpresentaties: cryprogeld en blockchain. Volgens Michael Doojes zijn deze onderwerpen niet verbannen, “maar als je het over blockchain hebt, willen we wel echte oplossingen, en geen loze beloftes.”

Techstars naar Mindspace Dam voor eerste acceleratorprogramma

Startupversneller Techstars neemt zijn intrek in de gloednieuwe locatie Mindspace Dam in Amsterdam voor zijn eerste programma in Nederland: Arcadis City 2030 Accelerator, Powered by Techstars. In München vestigt Techstars zich in het Mindspace Stachus-kantoor voor een nieuw programma in Duitsland, BSH Future Home Accelerator.

Techstars is al sinds 2010 actief in Nederland en Duitsland via het Techstars Startup Weekend en de Techstars Startup Digest-programma’s.

Arcadis City of 2030 Accelerator, het Techstars-programma in Amsterdam, start op 4 maart. De Demo Day vindt plaats op 29 mei. Techstars’ programma in München, BSH Future Home Accelerator, Powered by Techstars, startte op 4 februari. Op 9 mei is Demo Day.

D-Rail: informatie is voor de spoorwegen het nieuwe goud

Christoffer Hamin stond aan de wieg van D-Rail, het Zweedse bedrijf dat op een verbluffend eenvoudige manier de infrastructuur van het spoor in de gaten houdt. Hun meetgegevens ontsluiten een schat aan informatie die vertragingen, hoge herstelkosten en gevaarlijke situaties met treinen helpen voorkomen. Eigenaren en beheerders van de infrastructuur willen consistente data. Mijn doel is om fouten in de infrastructuur te detecteren met elk denkbare trein.”

De voorbereidingen voor de volgende editie van de Accenture Innovation Awards van zijn in volle gang, dit interview belicht de laatste winnaar van 2018. En wat voor één: de jury noemt wat D-Rail doet ‘een doorbraak van een vernieuwende technologie in de conservatieve spoorwegindustrie’. Deze maand gaat D-Rail live.

Wat is D-Rail?
“Het grappige is dat de dienst van D-Rail eigenlijk geen technologie is, maar informatie. Net zoals voor marketeers informatie het nieuwe goud is, geldt dat ook voor op het oog minder flitsende sectoren zoals spoorwegen. In essentie zorgt D-Rail dat elektrificatie- en signaalsystemen van het spoor optimaal werken door ze dagelijks te meten met slimme sensoren.”

Waarom doe je dit?
“Net als in Nederland vinden ook in Zweden ongelukken plaats met treinen, treden er vertragingen op en verouderen het spoor en bijbehorende systemen sneller dan je als beheerder zou willen. Dat heeft impact op de beleving van reizigers en de reputatie van vervoerders.”

Op wie ga je je marketing richten?
“In de meeste Europese landen is er een verschil tussen de eigenaar van de trein en het spoor. Zo is bij jullie in Nederland ProRail beheerder van het spoor, en de NS de exploitant. Voor beide is D-Rail interessant.”

Wat maakt de sensoren slim?
“De hoeveelheid, actualiteit en snelheid waarmee we data verzamelen. Als we één trein uitrusten met drie D-Rail-sensoren vergaren we per dag 90 miljoen regels aan data. Doorgaans moeten er nu 30.000 treinen over hetzelfde traject rijden om een vergelijkbaar inzicht te verkrijgen in de conditie van het spoor.”

Waarin onderscheidt D-Rail zich van concurrenten?
“Neem het Britse New Measurement Trains. Met hun meettrein sporen zij net als wij onvolkomenheden in de railinfra op. Zij doen dat vooral met lasers en camera’s aan de buitenkant van de trein. Maar als ingenieur met jarenlange ervaring met treinreparaties in Zweden, Duitsland, India en Thailand weet ik wat stenen, ijs en modder kunnen aanrichten. Daarom vind je ons systeem ín de trein, waar het jarenlang ongestoord continu de conditie van het spoor kan meten.”

Waarom besloot je je in te schrijven voor de AIA18?
“Omdat een scout van de Accenture Innovation Awards mij benaderde. Dat bood kansen op publiciteit voor D-Rail én de mogelijkheid om meer te leren over het spoor in Nederland. Wij kunnen ProRail, NS en andere vervoerders helpen een verschil te maken in de toekomst. D-Rail kan ze nog beter voorbereiden op onverwachte situaties.”

Wat heeft de AIA je tot nu toe opgeleverd?
“Rode draad op de vele AIA-evenementen was de duidelijke hang naar verandering. Treinen moeten voor iedereen een betrouwbaar vervoermiddel zijn en op tijd rijden. Het verlangen om het anders te doen gaat dieper en verder dan ik dacht, en leeft niet alleen in Zweden.”

Wat gaf voor de jury de doorslag om D-Rail tot winnaar uit te roepen?
“Dat we het in ons hebben om innovatieve informatietechnologie groot te maken in een conservatieve industrie. De spoorwegsector is langzaam op weg naar een Industry 4.0, waarin meer gebruikgemaakt wordt van automatie en informatie-uitwisseling. De award geeft ons en daarmee de hele sector een extra zetje in de goede richting.”

Wat voor trends zie je in de markt van D-Rail de komende jaren?
“Toenemende concurrentie. In Zweden loopt met de overheid en universiteiten al een flink aantal dure projecten om de infrastructuur van spoorwegen door te meten. Wij willen de trend doorbreken met onze schaalbare oplossing. Eén D-Railbox per trein is voldoende. En we zijn compatibel met alle treintypen.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Zet je strijd voort. De innovatie die recht overeind blijft staan, is hoogstwaarschijnlijk de beste oplossing voor een probleem. Het vergt vaak vallen en opstaan en niet opgeven. Dat is de enige manier om te winnen.”

*) D-Rail is de winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Mobility.

‘Algoritmes nemen werk investeerders over’

Het werk van investeerders zal komende jaren sterk veranderen, denkt Arjen Strijker van Fundsup. Events aflopen is ouderwets, algorimtisch deals vinden wordt het nieuwe normaal.

Onderzoek op onderzoek laat zien dat er afgelopen jaren steeds meer venture capital beschikbaar is gekomen. Niet enkel in de VS, want ook in Europa hoeven starters en groeiers niet meer te klagen over gebrek aan werkkapitaal. Maar hoe kunnen overheden, rijke individuen, familiefondsen en seedspecialisten die kleine, interessante start-ups vinden? In een tijd waarin het start-ups regent en het grootste geld naar unicorns (bedrijven die op papier 1 miljard euro waard zijn) gaat?

Om die vraag te beantwoorden sloten de Gemeente Rotterdam, de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en Fundsup eind vorig jaar een samenwerking. Fundsup is een nieuw bedrijf van Arjen Strijker. Afgelopen decennium organiseerde hij honderden fysieke internationale bijeenkomsten om starters en investeerders bij elkaar te brengen. Met die ervaring op zak en kennis van de behoeftes van zijn publiek besloot hij zijn oude werk te automatiseren.

Fundsup is een Tinder-achtige algorithmic deal discovery tool. We bieden gebruikers de mogelijkheid om simpel de early deals flow te filteren. Al swipend kunnen investeerders interessante bedrijven vinden. Met een simpele handeling open je een chat met de oprichters en besluit je daarna wel of niet op te volgen met een bak koffie.”

Strijker richt zich met de nieuwe dienst op overheden, die vaak onaangeroerde investeringspotjes hebben, de 14.000 ex-ondernemers in Nederland die met geld uit exits zitten maar ook private equityhuizen. “Deze nieuwe generatie vermogende individuen zoekt naar die onontdekte investering die past in hun persoonlijke missie, waar zij tevens hun passie en expertise in kwijt kunnen.” Fundsup fungeert voor hen als een soort radar. “Onderzoeken laten zien dat zij lol en betekenis halen uit seedinvesteringen met negen procent van hun vermogen.”

De startup uit Amsterdam trok zelf tot op heden zelf 1,7 miljoen euro venture capital aan en is bezig met een nieuwe ronde.

Rond de 2.400 oprichters van start-ups schreven zich in bij Fundsup. Daar geven ze nauwkeurige informatie over hun bedrijf. “Een profiel aanmaken duurt anderhalf uur.” Belangstellende investeerders, dat zijn er nu nu ruim driehonderd, kunnen zich daarmee een beeld vormen van het team en het product dat ze bouwen. Ondernemers zijn erbij gebaat om goede informatie te geven, want dat vergroot hun kansen op een match met een geldschieter.

Om vervuiling van het aanbod te voorkomen, komt er spoedig aan beperking aan de duur dat een bedrijfsprofiel vindbaar is. Dat zal vier à vijf maanden zijn.

De app is in eerste instantie enkel live in Nederland. Vanaf juni is hij beschikbaar in heel Europa.

Tot op heden zijn er 363 matches geweest tussen startup en investeerder. Dat betekent dat ze contact hebben gelegd om elkaar te spreken. Wat daarna gebeurt, ziet Fundsup niet. “We werken alleen in de discoveryfase en doen bewust geen deelafwikkeling. Investeerders kunnen vijftig bedrijfsprofielen gratis zien Daarna gaat een abonnement 99 euro per maand kosten.”

Leaseplan wil Carnext.com verkopen

Autoverhuurder Leaseplan sondeert de financiële markt over de verkoop van zijn onderdeel Carnext.com, een marktplaats voor tweedehands auto’s.

Dat melden bronnen aan Het Financieele Dagblad. Het verkoopproces bevindt zich een vroeg stadium. De krant hoort waarderingen noemen van tussen de 1 en 2,5 miljard euro.

Carnext.com is de online marktplaats van Leaseplan waar deze zijn ex-leasewagens aanbiedt aan belangstellende kopers. Behalve en site beschikt het label ook over showrooms. Het is reeds actief in 22 landen. Jaarlijks haalt Leaseplan vierhonderdduizend auto’s uit de lease. Carnext is een kanaal om die zo direct en kostenefficiënt mogelijk te verkopen.

Topman Tex Gunning zei onlangs nog op BNR dat de occasionsite een internationaal opererende marktplaats wordt. “Je moet er ook een auto kunnen huren. Met je abonnement kun je dan na zes maanden weer een andere auto kiezen.”

Leaseplan is sinds maart 2016 in handen van de Britse investeerder TDR Capital.

Foto: Georg Panos (cc)

Leaseplan wil Carnext.com verkopen

Autoverhuurder Leaseplan sondeert de financiële markt over de verkoop van zijn onderdeel Carnext.com, een marktplaats voor tweedehands auto’s.

Dat melden bronnen aan Het Financieele Dagblad. Het verkoopproces bevindt zich een vroeg stadium. De krant hoort waarderingen noemen van tussen de 1 en 2,5 miljard euro.

Carnext.com is de online marktplaats van Leaseplan waar deze zijn ex-leasewagens aanbiedt aan belangstellende kopers. Behalve en site beschikt het label ook over showrooms. Het is reeds actief in 22 landen. Jaarlijks haalt Leaseplan vierhonderdduizend auto’s uit de lease. Carnext is een kanaal om die zo direct en kostenefficiënt mogelijk te verkopen.

Topman Tex Gunning zei onlangs nog op BNR dat de occasionsite een internationaal opererende marktplaats wordt. “Je moet er ook een auto kunnen huren. Met je abonnement kun je dan na zes maanden weer een andere auto kiezen.”

Leaseplan is sinds maart 2016 in handen van de Britse investeerder TDR Capital.

Foto: Georg Panos (cc)

Twee Nederlandse deelnemers aan Startupbootcamp Commerce

Slechts twee Nederlandse bedrijven doen mee aan Startupbootcamp Commerce, het wereldwijde innovatieprogramma voor start-ups en scale-ups, dat vanaf 28 februari 2019 weer van start gaat. De overige deelnemers komen uit Verenigd Koninkrijk, Singapore, de VS, Turkije, Oekraïne, Duitsland en Italië.

FWDpay (SMART Direct Debits) en Weareeves (naar eigen zeggen het eerste sociale schoonheidsnetwerk) zijn de beide Nederlandse deelnemers aan het programma dat eind januari werd afgetrapt met een tweedaags evenement op het hoofdkantoor van PwC in Amsterdam.

Het aanbod is divers: High Profile Club (VK) is een technologisch PR-platform dat ondernemers in contact brengt met de media, Ubique (Italië) richt zich op de bezorging van onderdelen, Paywith.glass (VK) is een universeel platform voor mobiele betalingen en Waitrr (Singapore) een mobiel bestel- en betaal platform dat gasten een ‘naadloze eetervaring’ bezorgt.

Tijdens een vier maanden durende internationale scouting periode werden in grote Europese (detail)handelscentra en op belangrijke technologische evenementen, zoals de Web Summit in Lissabon en de Webrazzi-conferentie in Istanboel, uit meer dan vierhonderd aanmeldingen elf bedrijven geselecteerd.

Op 28 mei 2019 wordt het programma afgesloten met een presentatie tijdens de Demodag. De teams profiteren van de strategische ondersteuning door deskundigen, topmanagers, bedrijfsmentoren, investeerders en zakelijke partners.

ABN AMRO vergroot belang in Zweedse fintech Tink

De Zweedse start-up Tink haalt 56 miljoen euro nieuw groeigeld op en ABN AMRO is een van de investeerders. Het bedrijf wil zijn ‘PSD2-platform’ dit jaar snel verder Europees uitrollen.

Met de aankondiging https://tink.com/blog/2019/02/07/tink-market-expansion van het nieuwe kapitaal lanceert Tink https://tink.com/ zijn financiële ontwikkelplatform in vijf nieuwe landen. De eerste buiten Scandinavië. Dat zijn: België, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Spanje. Ontwikkelaars en banken krijgen tegen betaling toegang tot een rijke API-set om verschillende nieuwe diensten mee te ontwikkelen.

De vier fundamenten onder het Zweedse platform zijn ‘account aggregation’, ‘payment initiation’, ‘personal finance management’ en ‘data enrichment’. Dat zijn typisch diensten die worden gebouwd op of met data uit de systemen van bankbedrijven. Lokale wetgeving voortkomend uit PSD2 ging in Nederland afgelopen december als hamerstuk door https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34813_implementatiewet_herziene de Eerste Kamer.

Insight Venture Partners leidt de investeringsronde die, naar verluidt https://techcrunch.com/2019/02/06/tink-the-european-open-banking-platform-scores-e56m-in-new-funding/ , het bedrijf waardeert op 240 miljoen euro. De zittende aandeelhouder Sunstone, SEB, Nordea Ventures en ABN AMRO Digital Impact Fund doen ook mee. ABN AMRO is behalve aandeelhouder ook klant van Tink, evenals onder meer BNP Paribas Fortis, Nordea en Klarna.

Het ABN AMRO Digital Impact Fund investeert in innovatieve start-ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten. Het fonds is vijftig miljoen euro groot en heeft belangen in Tink, BehavioSec, solarisBank, Ockto en Crosslend.

Parkos gaat voor werelddekking

De Groningse start-up Parkos is een marktplaats voor parkeren op luchthavens. Het doel: werelddekking. Met een team van 21 medewerkers (and counting) worden inmiddels acht landen bediend, vertelt medeoprichter Arne Bos.  

Hoe zijn jullie op het idee van Parkos gekomen?

“We zijn ooit begonnen als reisblog waarop we duizenden bezienswaardigheden beschreven, waar aanbieders bij adverteerden. Later breidden we uit met het boeken van vliegtickets en hotels. De prijzen daarvan werden steeds lager, wat opvallend genoeg niet gold voor de tarieven voor parkeren op luchthavens. Rond Schiphol werden in die tijd steeds meer alternatieve aanbieders actief, particulieren met een terrein waar auto’s geparkeerd konden worden, waarna de reiziger met een busje naar de luchthaven werd gebracht. Daar zaten goed en slechte aanbieders tussen. Er kwamen verhalen naar buiten op tv over auto’s waar mee werd gereden of schade hadden. Wij zagen kansen op deze markt.”

Welk probleem lost Parkos precies op?

“Enerzijds is parkeren op de luchthaven zelf vrij duur, anderzijds is het de vraag of alternatieve aanbieders betrouwbaar zijn. Wij geven in één overzicht weer welke parkeeraanbieders beschikbaarheid hebben voor je reisperiode en wat dat kost. De reiziger betaalt ter plekke contant, waarna wij een factuur sturen voor onze bemiddelingsfee. Of wij handelen de betaling online af en betalen de parkeeraanbieder het nettobedrag, dat kan ook.”

Hoe hebben jullie het concept vervolgens neergezet?

“We hebben aanbieders benaderd en bezocht om te zien of ze betrouwbaar waren. Vervolgens hebben we een simpele website gebouwd, waar reizigers een formulier op invulden en zo een parkeerplek boekten. Die reservering zetten wij vervolgens door naar de aanbieder. In de basis is het concept hetzelfde gebleven, alleen bieden we het nu niet alleen op Schiphol aan maar ook op Eindhoven, Rotterdam en nog zo’n zestig luchthavens in acht landen. Per jaar maken inmiddels honderdduizenden consumenten gebruik van ons platform om betrouwbare en betaalbare parkeerplekken te boeken.”

De verwerking van die boekingen gebeurt nu dus niet meer handmatig?

“Uiteraard hebben we alles volledig geautomatiseerd. We hebben vijf fulltime programmeurs in dienst en zijn op zoek naar meer mensen. Zij zorgen onder andere voor de koppelingen met de parkeerapplicatieleveranciers en onze eigen API. Een aantal parkeeraanbieders maakt namelijk gebruik van third party software en een aantal heeft de techniek zelf in huis en wordt met ons platform verbonden via de API.”

Je zei zelf al dat niet alle parkeeraanbieders even goed zijn. Hoe zorg je voor kwaliteit in het aanbod?

“In Nederland zijn we overal zelf geweest, van het totale aanbod is dat 80 tot 90 procent. Bovendien kunnen reizigers hun keuze baseren op tienduizenden recensies. Die monitoren we, zodat we er bovenop zitten als er wat gebeurt. Dan gaan we in gesprek met de aanbieder en desnoods stoppen we de samenwerking.”

Wat willen jullie bereiken met Parkos?

“Ons doel is wereldwijde dekking. We zijn begonnen met de grote Nederlandse en Europese luchthavens, want daar zit zowel volume als aanbod. In Nederland hebben we het afgelopen jaar bijvoorbeeld 80 procent meer omzet gerealiseerd, daar zit nog genoeg rek in de markt. We kijken naar de duurdere parkeerlanden met volume, ook buiten Europa. We zijn net gestart in Melbourne, Australië. Een collega is daar een maand geweest om parkeeraanbieders te benaderen en de eerste is nu live. We willen de komende tijd meer luchthavens in Australië aansluiten. Ook hebben we een salesmanager aangenomen voor de VS, waar we met de westkust starten. We zijn feitelijk een marktplaats, dus we moeten eerst aanbod creëren en vervolgens traffic genereren. Dat gaat het snelst met SEA-campagnes. Verder werken we samen met affiliates en reisbedrijven waardoor we steeds meer als een merk worden gezien door de consument.”

Hoe is Parkos gefinancierd?

“Volledig uit eigen zak. Het startkapitaal haalden we uit het reisblog dat we hadden. En we investeren elke euro die we verdienen weer in het bedrijf, omdat we willen groeien.”

Als je je strategie in één woord moet samenvatten, wat is dat dan?

“Focus – we willen één ding heel goed doen, namelijk parkeerplekken bij luchthavens aanbieden. Je zult ons niet zien uitbreiden met havens of steden. Wel zetten we voorzichtig onze eerste stappen op de zakelijke markt. We zijn in gesprek met een aantal grote bedrijven met veel zakenreizigers. Wat we merken is dat de consument voornamelijk prijsgedreven is, terwijl voor zakenreizigers het comfort het belangrijkst is. Daar moeten we onze propositie op aanpassen, maar dit staat nog in de kinderschoenen.”

 

 

Spaces opent nieuwe locatie in Amsterdam-Westerpark

Coworking-aanbieder Spaces opent in april in Amsterdam-Westerpark een nieuwe vestiging van 8.400 vierkant meter. De locatie ligt vlakbij de Westergasfabriek.

Het wordt de zevende Spaces in Amsterdam. 3Stone Real Estate begeleidde de totstandkoming van de huurovereenkomst namens de verhuurder en JLL trad op namens Spaces.

Spaces Westerpark wordt gevestigd in het voormalige pand van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan aan de Haarlemmerweg. De locatie ligt langs de weg die het centrum van Amsterdam verbindt met Sloterdijk en Haarlem en is goed bereikbaar zowel per auto als openbaar vervoer.

Zo werken digital bedrijven in Nederland – deel 1: srprs.me

Srprs.me is als gek idee begonnen. “Wil jij voor mij een weekendje weg boeken?” vroeg de voormalig compagnon van Raymond Klompsma bij zijn vorige bedrijf. Zijn compagnon vertelde erbij dat hij geen informatie over bestemming en hotel wilde weten, want dat leek hem leuker. Raymond, ondernemer pur sang, zag hier gelijk een kans: verrassingsreizen.

In 2019 loopt Jordi Bron, oprichter van Growth Marketing Agency Hulc, iedere maand een dag “stage” bij de beste bedrijven van Nederland. Waarom? Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat maakt deze bedrijven nou zo goed?’ Dit zijn Jordi’s bevindingen van een dag werken bij srprs.me.

Het idee

Op kantoor van srprs.me werken doorgaans zo’n 25 man (uhm, vooral vrouw) aan deze opvallende scale-up. Althans, als iedereen er is. Vandaag zijn veel werknemers op vakantie of werken thuis.

8:52 loop ik het verzamelgebouw Ringpark aan de A10 Amsterdam-West binnen. Eenmaal aangekomen op de achtste etage oogt het in eerste instantie klein. Als gast kom je binnen in de open ruimte waarbij je niet direct doorhebt dat er nog een grote ruimte achter schuilt, waar druk getypt en gebeld wordt.

De eerste indruk van het kantoor is gezellig en sfeervol. Geen gekkenhuis, zeker niet, want de plusminus tien medewerkers die zo vroeg al aanwezig zijn, zijn al rustig aan het werk. Ik schat in dat de gemiddelde leeftijd eind twintig, hooguit begin dertig is.

Rust. Er staat geen muziek aan en mensen zijn gefocust op hun beeldscherm. Voor iedere afdeling bestaan de werkplekken uit ‘eilanden’ van zes grote bureaus (twee rijen van drie bureaus tegenover elkaar) waar iedereen over een bedrijfslaptop (na drie maanden mag je er een uitkiezen) en tweede scherm beschikt.

Tussen 9:00 uur en 9:30 uur druppelen nog wat mensen binnen. Ze groeten en nemen netjes aan hun bureau plaats. Niets spannends. Ik was in afwachting van een dagstart – of daily huddle – maar die bleef uit. Iedereen komt gewoon binnen en doet zijn eigen ding.

De sfeer valt samen te vatten als een goede mix tussen serieus concentreren en vrolijkheid. Ik merk dat men hier ambitieus is. Samen willen ze een nieuw concept groot maken. De

tafels zijn beplakt met honderden vakantiefoto’s en de muren hangen vol met quotes over reizen en … het leven. Mijn favoriet? ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ – Pipi Langkous.

Vriendengroep

Wat me direct opviel was hoe goed de mensen met elkaar omgaan. Het lijkt een hechte vriendengroep waarbij iedereen elkaar door en door kent. Na wat ondervragen op de marketingafdeling – daar heb ik voor nu maar even plaatsgenomen – blijkt dit nog intenser dan gedacht. Zo blijkt de reden van het halflege kantoor dat veel werknemers met elkaar naar Bali zijn. Niet geregeld of gefinancierd door het bedrijf, maar gewoon omdat ze het leuk hebben met elkaar!

Maar er is nog veel meer. Zo hebben ze jaarlijks een srprs.me weekendje weg (in november gingen ze met 33 man naar Berlijn), vieren ze kerst met elkaar, luiden ze oud en nieuw in bij iemand thuis en gaan ze over een paar weken een weekje skiën met elkaar. Ik vroeg naar hoe dat dan gaat. Wie regelt dat? Wie betaalt dat? Moeten ze vrij nemen? “Gewoon via Slack. Kijk hier, zo gaat dat.” Lisa, werkzaam op de marketingafdeling, laat me de hilarische groepschat lezen. Op 18 oktober 2018 opperde iemand het idee om met elkaar op wintersport te gaan. Al snel is er veel animo voor en onderaan de chat wordt de balans opgemaakt: een lang weekend Sofia met z’n tienen. “Oh dat doen we zelf,” antwoord Lisa op de vraag wie dat dan betaalt.

Afgelopen november ging de jaarlijkse bedrijfstrip met 33 man naar Berlijn. Roulerend is hier ieder jaar drie man verantwoordelijk voor. Al maanden van tevoren besteden ze hun vrijdagmiddag aan dit side-project. In aanloop naar de citytrip, met – hoe kan het ook anders – bestemming onbekend, werden allerlei hints en opdrachten in de vorm van puzzels gegeven door de drie organisatoren. “Leuk toch. Dan komt het tot leven bij mensen,” vertelt Lisa enthousiast.

Er wordt ontzettend veel aan teambuilding gedaan. Een leuk voorbeeld: de Walk & Talks. Bij lekker weer wordt een lopende lunch gepland. Je krijgt dan een buddy aangewezen waarmee je met een broodje in de hand, een stukje gaat wandelen. Doel? Elkaar beter leren kennen! En dan dus ook met die collega die je anders zelden spreekt.

Routines en meetings

Op mijn stagedag heb ik weinig meetings ervaren, maar na wat rondvragen bleken die er wel degelijk te zijn. De week wordt gestart met ‘Koffietijd’. Op maandagochtend 10:00 uur wordt er door het hele bedrijf in informele setting koffie gedronken. Het weekend wordt doorgenomen en één iemand, iedere week iemand anders, heeft een korte presentatie voorbereid over waar zijn team mee bezig is. Een leuk extraatje tijdens deze informele meeting is dat er soms ‘een zonnetje’ wordt uitgedeeld. Hiermee zetten ze iemand in het zonnetje die iets goeds voor het bedrijf heeft gedaan, als iemand iets speciaals of verdrietigs heeft meegemaakt of als iemand gewoon een steuntje in de rug verdient. Dit kan bijvoorbeeld een bioscoopbon zijn of een verzorgde lunch. “Ik kreeg laatst een zonnetje omdat ik een nieuwe fiets had geregeld voor een collega van wie zijn fiets gestolen was.” vertelt Menno.

Iedere afdeling, vijf tot tien man, heeft de vrijheid zelf meetings te organiseren. Zo heeft team marketing iedere maandagmiddag een stand-up. Hierin vertellen ze wat er afgelopen week gebeurd is en doen ze een rondje taken.

Binnen het marketingteam heeft iedereen wekelijks één-op-één overleg met zijn manager. Dit lijkt me nogal tijdsintensief, maar mij wordt verteld dat dit heel natuurlijk aanvoelt en dat dit bijdraagt aan ‘alignment’. Kan ik me voorstellen. Met de manager worden dan de individuele OKR’s (Objectives & Key Results, initiatief van Google) doorgenomen. Hoe gaat de individuele progressie en draagt dit bij aan de afdelings- en bedrijfsdoelstellingen?

Maandelijks wordt het hele bedrijf bij elkaar geroepen voor de bedrijfsupdates. Raymond, CEO, geeft een presentatie waarin iedereen op de hoogte wordt gebracht van de ontwikkelingen in de markt en het bedrijf. Alle managers geven van hun afdeling de progressie in cijfers. “Ja, we kunnen hier ook allerlei vragen stellen,” zegt Lisa. “Je mag zelfs een presentatie geven van je werk als je dat wilt.”

Alle managers en Raymond hebben wekelijks overleg tijdens de management alignment. Ik vraag Lisa naar de policy rondom thuiswerken. “Ja, thuiswerken kan, in overleg met je manager. Geen probleem. Al geven we wel de voorkeur aan zoveel mogelijk bij elkaar op kantoor zijn.”

Sfeer en entertainment

De sfeer voelt als een goede balans tussen hard werken en plezier maken. Tussen het geluid van de toetsaanslagen en muiskliks door wordt er geregeld gelachen.

12:30 uur, tijd voor de lunch. Deze is zeer luxe en wordt geheel verzorgd door Necla, de vrolijk gestemde office manager. “Vandaag een speciaal gerecht voor Paulien. Zij is vandaag voor het laatst. Dat doe ik altijd. Even vragen wat ze dan willen eten. Op hun verjaardag en als ze voor het laatst zijn. Dat vinden ze leuk, joh.” vertelt Necla die door iedereen ‘mama’ wordt genoemd.

Er staat een voetbaltafel, maar deze is de hele dag niet gebruikt. Wat??? Hoe dan??? Ze werken hier liever. #winning

Op vrijdagmiddagen wordt er geborreld. Om 16:00 uur worden de biertjes en wijntjes erbij gepakt. Lisa: “Dat kan zeker gezellig zijn. Soms eindigen we in de stad met z’n allen. In de zomer staan we dan ook geregeld op festivals met een aantal collega’s!”

Onbevangenheid als missie

Srprs.me is op een missie om onbevangenheid bij de mensen terug te brengen. Een verrassingsreis is daarbij slechts het middel. “Maar weet iedereen dan wat de missie is?” vraag ik Raymond. “Ja,” antwoordt hij zelfverzekerd. “Dus als ik dat individueel bij iedereen vraag zegt iedereen hetzelfde?” “Ja, dat durf ik wel aan,” zegt Raymond.

Raymond is er in ieder geval heel duidelijk over: “Wij hebben de ambitie om één miljoen mensen hun onbevangenheid terug te geven door middel van een verrassingsreis.”

Ik heb natuurlijk niet getoetst of iedereen exact deze woorden zou gebruiken (zou ook een beetje flauw zijn), maar ik ben onder de indruk van deze helder geformuleerde missie.

De afdeling marketing bestaat uit vijf man, geleid door Jasper die de titel head of marketing draagt. “We maken nu vooral de optimalisatieslag in het midden van de funnel,” legt Raymond uit. Als CEO is hij zelf nauw betrokken bij marketing en sales. “Dat wil zeggen,” gaat hij verder, “dat veel mensen ons wel al kennen, twijfelen om te boeken, maar nog dat duwtje in de rug nodig hebben.”

Conclusie

Ik wist op voorhand niet zo goed wat ik kon verwachten. Een dag plaatsnemen in het hart van het bedrijf is toch heel anders dan een meeting hebben bij bedrijven waar je een uur in een vergaderruimte zit. Met zo’n stagedag ervaar je hoe het écht is om er te werken en hoe de sfeer is. En in het geval van srprs.me is de sfeer super goed. Wat een hechte club vol jonge enthousiaste mensen!

Wat hier anders is dan bij ons op kantoor van Hulc is de mate van geconcentreerd werken. Bij ons staat er muziek aan en wordt er veel overlegd. Hier is het stil en wordt volgens mij alleen overleg gevoerd als het echt niet anders kan. Ik weet niet precies waar het door komt, maar men lijkt zich in deze omgeving beter te kunnen focussen. Wij hebben iedere dag wel een paar gezamenlijke meetings, trainingen of presentaties met elkaar. Hier wordt gewoon hard gewerkt.

Er staat een voetbaltafel, maar deze werd de hele dag niet gebruikt. Ondenkbaar bij Hulc. Bij ons wordt er soms wel drie keer per dag getafeltennist. Too much? Probably, yes. But fun.

Maar wat me toch het meest opgevallen is, is hoe hecht deze groep is. Ze zijn collega’s, maar ook privé goed bevriend. Ze gaan met elkaar uit eten, op vakantie en bezoeken festivals. #vriendjes

 

Traveldeal: beleving en personalisatie maken het verschil

Reisdealsite Traveldeal heeft net een paar ton funding opgehaald en investeert dat in de website, branding en retentie. CMO Mike de Block en de kersverse CEO Zoe Stones vertellen hoe Traveldeal zich wil onderscheiden van de concurrentie op de drukke reismarkt.

Hoe is Traveldeal ontstaan?

Mike: “Traveldeal werd drieënhalf jaar geleden opgericht door Jaron Cohen, die hiervoor bij Booking.com heeft gewerkt. Hij zag potentie in de markt voor pakketreizen. Sindsdien zijn we zowel in aanbod als in e-mailmarketing flink gegroeid. We hebben een brede selectie van bestemmingen in West-Europa, waar inmiddels meer dan honderdduizend reizigers uit Nederland en België met ons naartoe zijn gegaan.”

Waar komen de aanbiedingen op de website vandaan?

Mike: “We kopen zelf in. Dat doen we op basis van data – we willen alleen hotels die goed bij onze doelgroep passen. Wij benaderen het hotel en sluiten een overeenkomst ten aanzien van de prijs en de beschikbaarheid. Voor elke boeking ontvangen we vervolgens commissie. We hebben geen rechtstreekse contracten met airlines, maar maken gebruik van het vluchtaanbod van onze partners zodat we een compleet pakket aan kunnen bieden.”

Er zijn heel veel aanbieders van pakketreizen. Welk verschil maken jullie?

Mike: “Als je voor de eerste keer naar een bestemming gaat, weet je niet wat er leuk is om te doen en waar je bijvoorbeeld het beste kunt gaan eten. Wij willen de beleving tijdens de reis zelf ook gaan aanbieden.”

Zoe: “De markt voor pakketreizen is inderdaad volwassen. De toegevoegde waarde voor de klant zit hem in een gemakkelijke customer journey, een one-stop-shop waar je zowel het vervoer als het verblijf en de beleving kunt boeken die bij je passen. Daar stemmen we onze strategie op af. We gaan van een rechttoe, rechtaan boeking naar een gepersonaliseerde beleving. Als we zo de customer experience verbeteren, krijgen we loyale klanten. Daar kunnen we ons mee onderscheiden van de rest.”

Dat maakt het vinden van de juiste deal wel ingewikkelder. De klant kiest niet meer per definitie voor een bepaalde bestemming of hotel maar kan ook door een beleving over de streep worden getrokken.

Mike: “Personalisatie is het antwoord. Wij maken gebruik van data uit de hele journey ten behoeve van personalisatie. Kortom, naast de nieuwsbrief ook het websitegedrag. Die data zijn we nu aan het verzamelen zodat we in de toekomst voldoende gegevens hebben om te kunnen personaliseren.”

Wat hebben jullie tot nu toe gedaan met de funding die jullie eind vorig jaar ophaalden?

Mike: “Die investeren we in het verbeteren van de website, de branding en het toevoegen van de belevingscomponent. We willen zichtbaarder zijn voor de klant in de gehele customer journey. De belangrijkste verbetering op de website is dat de overwegingen van reizigers direct worden beantwoord door de manier waarop we de reizen presenteren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als je het interieur van de hotelkamer laat zien inclusief de tv, dit vaak de doorslag geeft om te boeken. Dus we tonen de kamer en het exterieur van het hotel. Met het beeld en de tekst moeten in drie seconden alle vragen van de bezoeker zijn beantwoord.

Verder gaan we nog een uitgebreide zoekfunctie lanceren. Onze klanten zijn vaak gezinnen met kinderen, dus we voegen een filter toe waarmee je snel ziet wat er nog beschikbaar is in schoolvakanties. In het boekingsproces komt een extra stap waarbij je excursies en andere belevingen kunt toevoegen aan je pakket. Ook gaan we een notificatieservice introduceren. Als iemand naar een bepaalde bestemming wil waarvoor op dat moment geen aanbieding is, kan hij zich daarop abonneren en krijgt hij een seintje wanneer er weer beschikbaarheid is.”

Jullie businessmodel is vergelijkbaar met dat van Travelbird. Heeft het faillissement van deze speler gevolgen gehad voor jullie?

Zoe: “Wat er met Travelbird is gebeurd, illustreert hoe belangrijk het is om duurzaam te groeien. Dat doen wij. We merken verder geen negatieve effecten vanuit de markt.”

Een van de problemen van Travelbird was dat er te veel handwerk bij kwam kijken. Hoe zit dat bij jullie?

Mike: “We willen alle operationele processen automatiseren. Hierbij profiteren we van de ervaring die onze oprichter bij Booking.com heeft opgedaan. We willen schaalbaar zijn zonder dat we het aantal medewerkers daarvoor moeten uitbreiden. Maar reizen is een emotioneel product dus we kijken wel goed waar technologie toegevoegde waarde biedt en waar menselijke interactie nodig is.”

Waar staat Traveldeal over vijf jaar?

Zoe: “Over vijf jaar zijn we in heel Europa bekend als een specialist in pakketreizen met beleving. Mijn benoeming is een duidelijk signaal dat we internationaal willen uitbreiden. Dat doen we vanuit de klantbehoefte, niet vanuit de marktgedachte. We richten ons op een bepaald klantprofiel en spreken dat online aan, bijvoorbeeld via Adwords. Onze groei zal vooral door retentie komen en doordat onze klanten als ambassadeurs fungeren. Dat is de sterkste manier om marktaandeel te veroveren.”

Evaluatie financiering EZK: startups gegroeid, forse bijdrage aan innovatie

Aan de Tweede Kamer zijn de evaluaties van vijf financieringsinstrumenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangeboden. Zij dienen ter versterking van het aanbod van risicokapitaal voor ondernemingen en helpen startups en andere innovatieve en groeiende ondernemers aan financiering die zij anders niet kunnen krijgen.

De conclusie van de evaluaties is dat de instrumenten ervoor gezorgd hebben dat er meer aanbod is gekomen van risicokapitaal in de Nederlandse markt, de toegang daartoe voor ondernemers verbeterd is en bedrijven daardoor meer innovatieve producten hebben kunnen ontwikkelen.

Bedrijven hebben financiering nodig om te kunnen groeien, investeren en innoveren. Voor de financiering van innovaties zijn investeerders nodig die bereid zijn risico’s te nemen.

Sinds de start van deze instrumenten zijn ongeveer duizend Nederlandse ondernemingen met deze instrumenten van EZK gefinancierd. De VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK) en de Seed Capital-regeling worden daarom verlengd met vijf jaar. De fondsen waar Dutch Venture Initiative (DVI) in heeft geïnvesteerd kunnen nog door met investeringen in ondernemingen en voor de Groeifaciliteit (GF) wordt gewerkt aan een alternatief bij Invest-NL.

Page generated in 2,672 seconds. Stats plugin by www.blog.ca