Bookdifferent.com werkt samen met Panta Reizen

Bookdifferent.com, het groene hotelboekingsplatform, is een samenwerking gestart met zakenreisbureau Panta Reizen uit Rotterdam. De duurzaamheidsdata van bookdifferent.com worden geïntegreerd in de booking tool van Panta.

“Dit is echt de volgende stap voor ons waarin we van een hotelboekingssite evolueren naar een  groene dataclub,” zegt oprichter Lonneke de Kort. Het consumentenplatform bookdifferent.com blijft gewoon bestaan maar er wordt ook ingezet op B2B-partners.

Klavertje vier

Bookdifferent.com heeft van 2,2 miljoen accommodatie wereldwijd informatie verzameld hoe zij presteren op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om de CO2-uitstoot per gast, eco-certificaties van het hotel en de staygreencheck, een eigen standaard die is gebaseerd op de Global Sustainable Tourist Councel-standaard. Hierbij wordt gekeken naar het management (wordt het hotel effectief duurzaam gerund en de wet nageleefd?), behandeling van de werknemers en de bestemming (‘eerlijk & lokaal’), respect voor lokale tradities en natuur & milieu. De score wordt uitgedrukt in een klavertje vier. Als alle blaadjes groen zijn, dan is de duurzaamheidsscore het hoogst.

SNP reizen en Panta Reizen aan boord

Eerder besloot SNP reizen al om de groene data van bookdifferent.com te integreren in hun boekingssysteem en nu is dus Panta Reizen ermee gestart. “Hierdoor kunnen zij voor de klanten die geïnteresseerd zijn het in het verduurzamen van hun reisbeleid, duurzame accommodaties boeken,” zegt De Kort. De informatie kan worden opgenomen in de jaarrapportage maar ook worden gebruikt om te sturen op duurzame keuzes. De klant krijgt in het boekingsoverzicht namelijk te zien hoe elk hotel scoort op duurzaamheid en wat de CO2-uitstoot van het verblijf is.

Rockstart sluit fonds voor investeringen in agrifood startups

Rockstart staat op het punt een eerste fonds van 15 euro miljoen af te sluiten voor zijn agriFood accelerator. Dat programma heeft Kopenhagen als thuisbasis, maar wil startups van over de gehele wereld aantrekken.

Vaekstfonden uit Denemarken en De Hoge Dennen Capital uit Nederland zijn bevestigd als ‘cornerstone investors’ van het Rockstart AgriFood fonds.

Het programma heeft sterke banden met de Nederlandse markt en op beide locaties zijn al diverse evenementen gepland om de waarde van het internationale ecosysteem te optimaliseren. Inschrijvingen voor startups zijn geopend tot eind mei. Het programma zelf zal in september 2019 van start gaan.

‘We zijn op zoek naar uitzonderlijke teams die nieuwe businessmodellen willen inzetten om het voedselvoorzieningssysteem te veranderen,’ zegt Mark Durno, AgriFood programma directeur bij Rockstart. Daarbij kijkt Rockstart naar oplossingen ‘van grond tot mond’. Bijvoorbeeld methoden om voedselverspilling tegen te gaan of duurzaamheid te vergroten.

De investeerder richtte zich al langer op verticale markten, zoals de gezondheidszorg, de energiesector en kunstmatige intelligentie.

De afgelopen zeven jaar heeft Rockstart geïnvesteerd in meer dan 150 startups.

Foto: Pixabay

Acht nieuwe startups bij TNO in 2018

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven van TNO is gestegen van vijf in 2017 naar acht in 2018. Enkele bedrijven hebben één of meerdere financieringsrondes met succes afgerond. In totaal werd in 2018 meer dan 15 miljoen euro aan externe investeringen verkregen. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2018 van TNO en het Jaaroverzicht 2018 van Tech Transfer.

Een belangrijk middel voor TNO om impact te realiseren, is het starten van nieuwe ondernemingen. Het Technology Transfer programma dat hierop is gericht, startte in 2017 en wierp volgens TNO in 2018 al vruchten af.

Technology Transfer is de laatste stap in de innovatiecyclus van TNO. Die loopt van wezenlijk vernieuwend onderzoek via pre-competitieve samenwerking met publieke en private partners en contractresearch naar rechtstreekse overdracht aan de markt.

Tot de startups behoren onder meer SALDtech (een technologie om de nieuwe generatie OLED-displays te fabriceren voor tv’s, tablets en smartphones), Sightlabs (DNS Ninja, een cybersecurity oplossing die financiële instellingen beschermt tegen indringers), SolaRoad (een wegdek dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit) en TrustTester (de sleutel naar online privacy en nieuwe vormen van digitale dienstverlening).

LiveRamp neemt Amsterdams Faktor over

De Nederlandse startup Faktor is voor een onbekend bedrag overgenomen door LiveRamp, een grote beursgenoteerde partij op het gebied van identiteitsmanagement in de technologiesector.

Gisteren halverwege de middag rondde directeur Tim Geenen de laatste details van de overname af.

Twee jaar geleden richtte hij samen met Niels Baarsma, Anke Kuik en Johan de Groot het bedrijf Faktor op om identiteitsmanagement naar het digitale domein te brengen. De AVG stond toen voor de deur en het team bouwde met Levi9 een platform waar uitgevers, adverteerders en mediaconsumenten hun ID en rechten kunnen beheren. In eerste instantie was het de bedoeling dat proces van meet af aan in een blockchain te stoppen.

Het plan om identiteitsmanagement via de blockchain te regelen, was voor LiveRamp destijds reden om contact te leggen met het Nederlandse bedrijf. De Amerikanen hebben een vergelijkbaar systeem, maar dan gericht op merken en adverteerders. De Nederlanders denken meer vanuit de consument.

“LiveRamp koopt een platform waar uitgevers en adverteerders privacyvoorkeuren en instellingen op sites en apps kunnen bijhouden. Als eindgebruiker kun je bij ons ook je voorkeuren beheren, gebaseerd op Europese GDPR-regels.”

“We verkopen het bedrijf”, zegt Geenen tegen Emerce “omdat we met ons product meer ambitie hebben en nu snel op grote schaal en internationaal kunnen meedoen. LiveRamp committeert zich er financieel en operationeel toe om ons daarbij te helpen.”

De Amerikanen zijn er direct bij gebaat om het Nederlandse platform te incorporeren. De Noord-Amerikaanse markt krijgt ook te maken met scherpere privacyregels. Aangezien Faktor op de strengere EU-regels is gebaseerd, kan LiveRamp goed uitgerust op zijn thuismarkt aan de slag. Het bedrijf heeft Europese kantoren in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en voegt Amsterdam daar aan toe.

Faktor blijft vooralsnog onder eigen naam actief. Aangezien er veel nieuw personeel wordt gezocht, wordt op dit moment wel nieuwe behuizing gezocht.

Het in Nederland bedachte systeem wordt inmiddels door tweeduizend websites in Europa gebruikt.

LiveRamp presenteerde begin februari 2019 een kwartaalomzet van tachtig miljoen dollar (PDF) en een netto verlies van vijftien miljoen. Het bedrijf bediende op dat moment 640 klanten, een stijging van 23 procent in een jaar tijd.

Tranzer: van start-up naar scale-up naar de wereld veroveren

Tranzer is als enige Nederlandse start-up geselecteerd voor het mondiale acceleratorprogramma Start Path van Mastercard. Deelnemende fintechs krijgen toegang tot onze resources zodat ze kunnen groeien. Tranzer grijpt deze kans om te onderzoeken of smartphones kunnen worden gebruikt als ov-kaartje, vertellen oprichters Paul Rooijmans en Sanneke Mulderink.

Vertel, hoe zijn jullie op het idee voor Tranzer gekomen?

Paul:“Het is geboren vanuit frustratie. Ik ging op zakenreis naar Dublin om te praten met een busmaatschappij. Dan wil je die bussen ook echt ervaren, maar dat bleek ingewikkeld. Waar koop je een kaartje, waar moet je uitstappen? Ik vroeg me af waarom er geen Uber-achtige oplossing was voor het openbaar vervoer, waarmee je de reis niet alleen kunt plannen maar ook meteen een vervoerbewijs kunt kopen en een seintje krijgt als je bij je halte bent. Tranzer is ons antwoord hierop.”

Wat is de doelgroep?

Paul:“We bedienen incidentele reizigers die weinig verstand hebben van lokale ov-systemen. Dat kunnen toeristen zijn maar bijvoorbeeld ook automobilisten die om wat voor reden dan ook een keer met het ov gaan. Via onze app of door de integratie met een ander bedrijf, zoals WeChat of KLM, hebben ze toegang tot al het openbare vervoer, inclusief fietsen en deelauto’s. Het is een kwestie van kiezen, klikken en betalen.”

Wat zijn jullie grootste uitdagingen?

Paul:“Dat zijn er twee. Ten eerste sluiten we samenwerkingsovereenkomsten met heel veel verschillende vervoerbedrijven en dat is ingewikkeld. Ten tweede moeten we vervolgens de technologische koppeling tot stand brengen. Er zijn in Nederland bij wijze van spreken tien verschillende aanbieders van deelfietsen en twintig partijen met deelauto’s. Vanuit de reiziger bekeken is er geen verschil, die wil gewoon een fiets boeken met één click. Een reis plannen is technisch redelijk eenvoudig, het maken van een boeking is veel ingewikkelder. Deutsche Bahn heeft natuurlijk een totaal ander systeem dan de metro in Parijs of Greenwheels.”

Tranzer begon als app maar inmiddels maken partners ook gebruik van jullie technologie. Waarom is dat?

Sanneke:“We zijn er niet op uit om het merk Tranzer groot te maken, we willen veel transacties faciliteren. We hebben inderdaad een eigen app, waar we uitleggen hoe het precies werkt en waar je uiteraard je reis mee kunt plannen en boeken. Om volume te creëren werken we graag samen met partners die onze ov-bookingtool met hun eigen platform integreren. Zo komt er binnenkort een koppeling met 9292. En we werken al nauw samen met WeChat. Chinese reizigers kunnen daardoor in een vertrouwde omgeving zonder dat ze weten dat Tranzer erachter zit, openbaar vervoer regelen. Afrekenen gaat ook in de eigen valuta. Voor het uitbreiden van de dekking kijken we naar de steden die populair zijn bij deze Chinese reizigers, zoals Amsterdam, Rome, Barcelona, Madrid, Parijs en Londen. Daarnaast is Transdev, in Nederland bekend van Connexxion, aan ons gelieerd. Zij zijn in negentien landen actief in het openbaar vervoer en willen ons daar groot maken.”

Hoever zijn jullie met de samenwerkingsverbanden met ov-aanbieders?

Sanneke:“In Nederland hebben we 90 procent dekking. Alle internationale treinen zitten er al in. In België, Duitsland en Italië lopen tests. De verwachting is dat België en Italië in mei live gaan en Duitsland in juni/juli.”

Dat klinkt alsof jullie al goed aan de weg timmeren. Waarom doen jullie dan toch mee aan Start Path?

Sanneke:We zijn er heel trots op dat we een van de vijfendertig start-ups zijn die uit de twaalfhonderd aanmeldingen wereldwijd zijn uitgekozen om deel te nemen aan Start Path. Doordat we gebruik kunnen maken van de kennis en middelen van Mastercard, zoals developers en het netwerk, konden we dit jaar starten met een pilot in Sydney waarbij de mobiele telefoon fungeert als ov-kaartje. Je houdt je smartphone bij het toegangspoortje, dat identificeert welke rekeninghouder erbij hoort en je kunt naar binnen toe. Afrekenen gebeurt automatisch. Als het idee in Sydney werkt, dan kunnen we het ook uitrollen in Londen, New York en nog honderdtwintig steden wereldwijd.”

Paul:“Bij de ov-poortjes in Nederland moeten vijfentwintig mensen per minuut worden afgehandeld. Anders gaat het te traag en krijg je gevaarlijke situaties. Het inchecken met de telefoon mag dus maximaal een halve seconde duren. Start Path draait niet zozeer om een investering, maar om kennis en kunde. Mastercard heeft de expertise om ons in een halve seconde door dat poortje te helpen. Ik ben heel enthousiast over het acceleratorprogramma. Het enige lastige is om in zo’n grote organisatie de juiste persoon te vinden die je verder kan helpen.”

Tot slot: wanneer weten jullie of de pilot geslaagd is?

Paul:“Vanuit Start Path is de doelstelling om binnen zes maanden een werkend prototype te laten zien. Voor ons is dat juni. We hebben er alle vertrouwen in dat we daarna internationaal flink kunnen uitbreiden.”

Provinciale subsidie voor gameplatform Indietopia

Gameplatform Indietopia uit Groningen krijgt 60.000 euro subsidie voor het opzetten van een proeftuin om de noordelijke game-industrie te ondersteunen.

Met deze proeftuin krijgen beginnende game-ontwikkelaars een laagdrempelige plek om zich te vernieuwen en hun zakelijke kant te ontwikkelen.

Aan de proeftuin, ‘Prototopia’, kunnen beginnende bedrijven uit heel Noord-Nederland deelnemen. Ze kunnen er nieuwe computerspellen testen en gebruikmaken van virtual realitybrillen, 3D-printers en servers.

De proeftuin is gekoppeld aan een stimuleringsprogramma voor beginnende ondernemers in de game-industrie.

Organisaties die een computerspel willen laten ontwikkelen met een maatschappelijk doel kunnen ook terecht bij Prototopia. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om organisaties die zich bezighouden met de energietransitie, het milieu of de zorg. Zo bestaat het spel ‘Underground’, waarmee chirurgen hun motorische vaardigheden voor een kijkoperatie trainen. Dat werkt effectiever dan een dure simulator.

Beerwulf opent pop-upstore in hip Londens Shoreditch

Heinekens internationale online bierspeciaalzaak Beerwulf.com zit heel even in een fysieke winkel om zich aan het hippe publiek van het Londense Shoreditch te tonen.

Tot einde deze week exploiteert Beerwulf een pop-upstore in metrostration Old Street. Met de winkel wil passerende consumenten de kans geven om de webshop offline te beleven. Ze moeten daar kunnen zien dat er online een breed aanbod van veel grote en kleine brouwers beschikbaar is.

Bierliefhebbers kunnen in de stationswinkel bieren proeven en bestellen. Om de consument en brouwers te verbinden, programmeert Beerwulf iedere avond proeverijen, meet & greets en bierpraat van populaire brouwers uit het Beerwulf-assortiment: Stone Brewery, BrewDog, Lagunitas, Five Points, The Wild Beer Co., Fourpure en het Nederlandse Two Chefs Brewing.

Onlangs fuseerde Heineken de labels Beerwulf en The Sub om beter te manoeuvreren op de internationale online biermarkt.

Paypal investeert in Cambridge Blockchain

Betaalbedrijf Paypal participeert in een investeringsronde waarbij Cambridge Blockchain enkele miljoenen dollars aan groeigeld ophaalt.

Daarmee koopt Paypal zich in bij de kennisvorming rondom identiteitsbeheer in het digitale domein met behulp van blockchaintechnologie. Omidyar Network (van de oprichter van eBay) en Foxconn zijn twee andere investeerders.

Gebruikers van de technologie van Cambridge Blockchain zijn zélf eigenaar van hun online identiteit of profiel. Tussenpartijen als Facebook of Google staan hier buitenspel. Voor een bedrijf als Paypal is het zinvol een technologie te gebruiken waarmee personen kunnen bewijzen wie ze zijn zonder dat ze ongewenst veel informatie delen of dat doen via derde partijen die niet direct betrokken zijn.

Het bedrijf uit Boston is drie jaar oud en heeft ook kleine kantoren in Parijs (via investeerder Partech) en Peking.

Luxemburg wil de blockchaintechnologie gaan inzetten voor een digitaal identiteitsplatform voor zijn zeshonderdduizend burgers. Daartoe tekende Cambridge Blockchain in 2017 een samenwerking met Luxtrust. Paypal heeft een Europees kantoor in Luxemburg.

Foto: Lëtzebuerger (cc)

Rocket Internet: 196 miljoen winst in 2018

De Duitse digitale bedrijvenbouwer Rocket Internet sloot 2018 af met een winst van 196 miljoen euro en twee miljard euro in kas.

Die groei is met name te danken aan het succes van de portfoliobedrijven HelloFresh, Global Fashion Group, Jumia en Westwing. Stuk voor stuk internationale b2c e-commercebedrijven, ook buiten Europa.

In 2018 investeerde Rocket Internet in nieuwe bedrijven en stortte bij om huidige portfoliobedrijven te helpen groeien. Details staan in het jaarverslag dat binnenkort verschijnt.

Vanochtend publiceerde het bedrijf uit Berlijn kerncijfers over het afgelopen jaar. Beleggers reageren niet bijster enhousiast op het bericht, want het aandeel daalde vanochtend met drie procent.

Dion Engels (URE): ‘Autonoom racen is meer een gevecht tussen software dan tussen mensen’

University Racing Eindhoven (URE) bouwt jaarlijks met een team van zo’n zestig man een elektrische autonome race-auto. Dat houdt in dat de auto zelfstandig rijdt zonder bestuurder. “Hij kan zonder enige menselijke input zijn weg vinden over de racebaan die hij moet rijden. Dat doet hij met een aantal sensoren. De auto rekent het zelf uit: wat is mijn omgeving, wat moet ik doen. Op die manier beweegt hij zichzelf over de baan die hij ziet”, aldus Dion Engels die aan het hoofd staat van het ontwikkelteam.

Tien jaar geleden stortte de Universiteit van Eindhoven zich op de ontwikkeling van een elektrische race-auto. Dat werd vorig jaar een autonome wagen, waarmee de vijfde plek op het WK werd gehaald. “Er doen meer dan 700 universiteiten mee, waarvan 140 met een autonome auto. Er zijn heel veel regels waar je aan moet voldoen. Hoe je auto eruit mag zien, wat je aandrijflijn mag zijn, het gewicht, het vermogen. Het is heel streng, maar er is wel iets meer vrijheid dan in de Formule 1.”

Eén van de verplichtingen is het hebben van een cockpit en daarmee de mogelijkheid om een bestuurder te kunnen vervoeren. Engels verwacht dat wanneer die eis komt te vervallen, de autonome race auto een volledig ander uiterlijk zal krijgen. Meer bij Top Names.

Dutch Founders Fund: 30 miljoen eind 2019

Het investeringsfonds Dutch Founders Fund wil eind 2019 over dertig miljoen euro investeerbaar vermogen kunnen beschikken. Dat wordt overwegend in seedrondes uitgegeven.

De oprichters van WeTransfer, Treatwell en Fonq slaan in dit fonds de handen ineen om Nederlandse en andere Europese start-ups op gang te helpen. Hun eigen ondernemende achtergrond moet hen richting de ondernemers kwalificeren in te stappen in een start-up om deze naar het niveau van een scale-up te helpen.

Sprout meldt vandaag dat het Dutch Founders Fund eind dit jaar dertig miljoen euro wil hebben om te investeren. Daarvan is nog niet de helft binnen, al meldt de site het tegendeel (“$40 million growth capital raised”).

Helemaal nieuw is het fonds niet. Crunchbase kent voorganger August Ventures sinds 2017. De naam veranderde ergens in de afgelopen maanden.

Er zitten meerdere bedrijven in de portefeuille, waaronder WeTransfer, Treatwell, Hiber, Wonderkind, Travel Appeal, Caya en sinds kort Blanco Services.

Dutch Founders Fund investeert doorgaans ergens tussen de 250.000 en 5 miljoen euro. De managing partners zijn Eric Veeneman en Hidde Hoogcarspel.

Foto: Krists Luhaers (cc)

Airbnb investeert in OYO

Airbnb heeft een strategische investering gedaan in OYO, de Indiase boekingsapp voor budgethotels. Hoeveel wordt geïnvesteerd is niet bekend gemaakt, maar TechCrunch meldt dat het om 150 tot 200 miljoen dollar zou gaan.

OYO (On Your Own) haalde zes maanden geleden nog 1 miljard dollar op aan kapitaal in een serie E-ronde. De deal met Airbnb is hier een aanvulling op. In totaal heeft OYO hiermee meer dan 1,5 miljard opgehaald aan investeringen.

Tot voor kort waren OYO en Airbnb concurrenten maar OYO heeft zich toegelegd op het aanbieden van logistieke en managementdiensten aan hotels, in plaats van alleen budgetaccommodaties boekbaar te maken.

Airbnb nam op 8 maart jl. HotelTonight over, een platform voor last-minute hotelboekingen. Eerder maakte het het boeken van boetiekhotels mogelijk. Airbnb begeeft zich dus steeds meer richting de hotellerie. Bovendien is India een belangrijke markt voor het bedrijf. Hotels die in OYO zijn vermeld, komen ook op Airbnb te staan.

Voor OYO kan dit helpen om buiten India voet aan de grond te krijgen. Voor Airbnb is het juist een opening tot de Indiase markt.

Aon opent kennisdesk voor start-ups op High Tech Campus

Aon heeft een kennisdesk op de High Tech Campus in Eindhoven gevestigd om startende high-tech bedrijven te ondersteunen met het inschatten van risico’s op het gebied van aansprakelijkheid en internetcriminaliteit tot contractmanagement en valuta.

De risico- en verzekeringsadviseur wil met de kennisdesk ‘de drempel verlagen voor startende bedrijven om over hun risico’s na te denken’. ‘Ondernemers denken in kansen. Risico’s zijn de andere kant van kansen. Die worden door startende ondernemers wel eens onderschat’, zegt Alex van den Doel, directeur Aon Global Risk Consulting bij Aon Nederland, tegen het Eindhovens Dagblad.

De kennisdesk wil primair een ‘vraagbaak’ zijn. Voor een oriënterende vraag die snel kan worden beantwoord, worden geen rekeningen verstuurd.

Tomorrowmen lanceert start-up AMAZIN

Digitaal marketingbureau Tomorrowmen uit Groningen start een nieuw label. AMAZIN is gespecialiseerd in marketingactiviteiten op e-commercegigant Amazon.

De nieuwe tak vloeit voort uit de groeiende belangstelling van de Nederlandse klant en, daarmee, bedrijven voor het Amerikaanse platform. Tomorrowmen zelf was al enige tijd actief met marktplaatsmarketing, ook voor bol.com, maar brengt die activiteiten nu onder in een apart bedrijf.

“Door onze marketplace dienstverlening in een los bedrijf te positioneren zijn we in staat om met meer focus de markt te bedienen”, zegt AMAZIN-oprichter Yorick Voorthuijzen. “We zien dat veel Nederlandse adverteerders er moeilijk in slagen om marketplacesmarketing een succesvol onderdeel van de business te maken terwijl dit door de juiste inzet van techniek, content en advertising heel goed mogelijk is.”

Amazon zou zich, volgens Tim van de Bilt van bureau Maze One, voorbereiden op een offensief op de Nederlandse markt. Maar dat betekent niet dat ‘Amazon naar Nederland komt’. Het doet hier al honderden miljoenen omzet en ís al lang in Nederland.

Black Friday 2018 maakte dat nog eens duidelijk toen Amazon, volgens cijfers van Tweakers, de nummer vier grootste bestemming was van prijsvergelijker Pricewatch.

Diane Janknegt (WizeNoze) ‘We gaan voor globale impact op het onderwijs’

Toen WizeNoze zo’n vijf jaar gelden van start ging wilde het bedrijf internet geschikt maken voor kinderen. Inmiddels is de doelgroep wat ouder geworden, namelijk leerlingen en studenten, maar het doel is nog hetzelfde. “Het internet is een fantastische mogelijkheid om allerlei informatie te vinden, maar als je die informatie wil gebruiken in een educatieve setting of je wilt er wat van leren, dan zijn de huidige zoekmachines niet geschikt”, aldus founder Diane Janknegt. Leerlingen stuiten op commercie, onbetrouwbare en onbegrijpelijke informatie. WizeNoze biedt sites aan waar ze wel wat mee kunnen, op hun eigen niveau. Meer bij Top Names.

Page generated in 8.114 seconds. Stats plugin by www.blog.ca