Dit zijn de kansen voor nieuwe venture capital business modellen in Nederland

Drie weken geleden schreef ik over de meest innovatieve venture capital investeerders (VC’s) van Nederland. De aanleiding voor mij was dat ik de meeste investeerders dertien in een dozijn vind, oftewel ‘plain vanilla VC’s’. Dit is een vervolgartikel, over de kansen die ik nog in Nederland zie met betrekking tot innovatief investeerderschap.

In het vorige artikel gaf ik een overzicht van de VC’s in Nederland waarvan ik vind dat ze het anders aanpakken, bijvoorbeeld omdat ze een innovatief business model of onderscheidende marktbenadering hebben.

Ik zie die kansen omdat ze bijvoorbeeld elders al succesvol worden toegepast (meestal in de VS) of omdat ik denk dat ze aansluiten bij de Nederlandse startupmarkt. Ik heb in mijn analyse crypto-tokens en impact investing niet meegenomen hoewel ik me er bewust van ben dat ook dit vernieuwende modellen kunnen zijn.

Uiteraard is het goed te beseffen dat de Nederlandse startup- en venture capital scene nou eenmaal anders zijn dan in bijvoorbeeld voorloper VS. Ter illustratie; wat we in Nederland een groot venture capital fonds vinden (bijv. het €90 miljoen fonds van KEEN Venture Partners of €75 miljoen van Innovation Industries) valt in de VS in de categorie micro-VC. Wat dat betreft zijn de meeste Nederlandse fondsen nano-VCs.

Hoe dan ook is dit mijn selectie van vernieuwende venture capital business modellen die ik in Nederland enige kans van slagen toedicht.

Veel grotere portfolio’s

Het is lastig te voorspellen welke startups succesvol worden. Investeerders leggen daarom een portfolio van startups aan. Het grootste deel van die portfolio zal ‘falen’, een aantal zullen het ‘ok’ doen en slechts een klein aantal zal heel succesvol zijn, en daarmee compenseren voor de verliezen van het andere (grote) deel van de portfolio. Het ‘probleem’ in Nederland is dat de meeste fondsen maar maximaal vijftien investeringen zeggen te gaan doen, in de praktijk meestal zelfs minder dan tien. De statistische kans dat er dan een paar winnaars tussen zitten die het ongelooflijk goed doen, is dan erg klein.

Een vernieuwende aanpak kan dus zijn om een grotere portfolio te bouwen. Misschien zelfs wel van 70 of meer startups, zoals een rekenmodel laatst suggereerde. 500 Startups, een Amerikaanse accelerator en investeringsfonds, doet zoiets (zoals hun naam al doet vermoeden). Dave McClure, oprichter van 500 Startups, heeft zelf een duidelijke uitleg gegeven over deze strategie van de grote aantallen“If unicorns happen only 1–2% of the time, it logically follows that portfolio size should include a minimum of 50–100+ companies in order to have a reasonable shot at capturing these elusive and mythical creatures.”

Of dit model in Nederland ook goed tot z’n recht komt is overigens maar de vraag. Om tot een portfolio van 50-100+ startups te komen moeten er natuurlijk bovenal voldoende goede startups zijn die bovendien bereid zijn om de investering aan te nemen. Daarnaast is er een hele andere benadering nodig om zo’n grote portfolio efficiënt te kunnen scouten, selecteren en begeleiden, bijvoorbeeld geautomatiseerd door middel van data, door startups in batches aan te nemen (schaalvoordelen), door een ontzettend strak proces en/ of door een community van ondernemers en coaches het hands-on werk te laten doen. Dit type VC zal gaan concurreren met accelerators.

Funnel investing

Een variant op het bovenstaande grote-portfolio-model kan zijn om selectief extra te investeren in de startups die de meeste progressie laten zien. De gedachte hierbij is dat het in een vroege fase lastig is vast te stellen wat de winnaars gaan worden. Door in die fase de kansen te spreiden en in veel startups te investeren, krijgt een investeerder toegang tot hun informatie, kan hij/ zij de voortgang monitoren en vervolginvesteringen doen in de top X%.

Accelerator Y Combinator heeft bijvoorbeeld een fonds opgericht, het Continuity Fund, om (pro rata) vervolginvesteringen te kunnen doen in succesvolle portfoliobedrijven.

Naast dat er opnieuw voldoende goede en bereidwillige startups moeten zijn, is een nadeel van dit model dat het voor startups die geen vervolginvestering ontvangen lastiger zal worden om dat bij een andere investeerder wel voor elkaar te krijgen. Als de eigen investeerder, die meer informatie heeft dan een buitenstaander, al niet wil investeren waarom zou een ander dat dan wel willen?

Funnel investing wordt wel gedaan in Nederland door de meeste VC’s. Zij houden wat geld achter om een extra ronde te doen in de startups die goede progressie laten zien. Het is wel maar vraag is of dit statistisch verstandig is als de basis van de portfolio relatief klein is.

Data-driven venture capital

Wat ik zelf erg interessant vind: kan er een algoritme ontwikkeld worden dat beter in staat is om startups te selecteren dan VC’s? Hoewel ik de bewijzen nog wat dun vind, is er een aantal bedrijven en investeerders dat claimt te kunnen voorspellen welke startups een hogere kans hebben om succesvol te worden. Zij gebruiken data om semi-geautomatiseerd (er is wel steeds een menselijke analist die de knoop doorhakt) te bepalen in welke startups geïnvesteerd wordt.

Correlation Ventures gebruikt bijvoorbeeld een datamodel om heel snel een investeringsbeslissing te kunnen nemen. Hun strategie is om als flexibele co-investeerder op te treden en verder geen actieve rol te hebben bij de ondersteuning van de startup. Correlation Ventures heeft met 12 medewerkers meer dan $350 miljoen onder management en een totale portfolio van meer dan 160 startups.

Een ander voorbeeld is Hone Capital, een Chinese VC die in Silicon Valley voet aan de grond wilde krijgen. Hiervoor moesten ze een onderscheidende strategie ontwikkelen omdat het anders te lastig zou worden om ‘er tussen te komen’. Zij hebben op basis van data van deals uit AngelList een algoritme opgesteld die ze gebruiken om investeringsbeslissingen te nemen. In hun geval versterkt machine learning de menselijke analist, maar vervangt deze niet.

Voor zover bij mij bekend zijn er geen Nederlandse VC’s die openlijk op deze schaal data inzetten om de beste startups te scouten, beoordelen en monitoren.

Focus op winst in plaats van groei

Soms lijkt winst wel een vies woord in de venture capital scene. Als er winst wordt gemaakt, had er ook harder gegroeid kunnen worden is dan het idee. Toch vind ik het jammer dat voor zover ik weet alle VC’s in Nederland een model hebben waarbij hun startups zo hard mogelijk moeten groeien en dan een exit moeten maken (een soort ‘plof-startups’). Er lijken geen fondsen te zijn die zich juist expliciet richten op het segment van startups met minder risk, minder return (of heb ik ze gemist?). Voor een deel van de startups is het groeiscenario met achtereenvolgende venture capital rondes inderdaad het scenario waar de grootste impact mee gehaald kan worden. Maar worden dan niet de bedrijven te kort gedaan die minder hard groeien maar keurig winstgevend zijn?

In Amerika heeft Indie.vc een interessant model. Op hun website leggen ze het zelf het mooiste uit: “At Indie.vc, we believe that companies with a focus on making a product customers love and selling it at a profit from the very beginning have a distinct long term advantage over those who don’t. We’ll trade slower, thoughtful, compounding growth over scaling fast and failing fast every time.”

In het kort komt het erop neer dat als hun portfoliobedrijf zich richt op winstgevendheid dan krijgt Indie.vc een winstuitkering en als het toch hard wil groeien en een vervolginvestering ophaalt, dan wordt het geïnvesteerde kapitaal van Indie.vc geconverteerd naar aandelen. Het verdienmodel is dus in de kern gebaseerd op kasstromen en niet op – zoals ze zelf zeggen – ‘rocketship rides’.

Revenue-based financing

In plaats van financiering in ruil voor aandelen zou het ook kunnen om financiering te krijgen in ruil voor een deel van toekomstige omzet. Dit model zit een beetje tussen een bank en een VC in; er wordt verdiend aan een upside zonder daarvoor invloed weg te geven aan de investeerder.

Lighter Capital wil de markt van startup financing opschudden door middel van dit revenue-based financing model. Zij richten zich op tech startups (met name SaaS bedrijven) met groeipotentie die niet noodzakelijkerwijs al winst maken. Lighter Capital vraagt geen aandelen of board seats of persoonlijke borgstellingen maar wil een terugbetaling op basis van omzetstromen. Ze claimen al binnen een maand de deal rond te kunnen krijgen.

Het mooie van dit model is de alignment (investeerders winnen als startup wint) in combinatie met de flexibiliteit (geen onderpand nodig, afbetaling op basis van netto omzetstromen).

Een snel en efficiënt investeringsproces

Het fundraising proces kan in Nederland zeker zes tot negen maanden duren (als het al lukt natuurlijk). Op zich is dat niet gek; de ondernemer moet de meest relevante investeerders in kaart krijgen, afspraken regelen, onderhandelen, boekenonderzoek, nog meer onderhandelen, e.e.a. juridisch checken en uiteindelijk de handtekening zetten. Ik hoor weleens dat het hele proces in ‘the Valley’ sneller gaat, maar er zijn ook VC’s die extreem snel zijn. Soms kunnen zij binnen twee (!) weken de deal rond krijgen, waaronder ook de eerdergenoemde Correlation Ventures. Ik kan me zo voorstellen dat die korte beslistijd een enorm concurrentievoordeel kan zijn om goede startups aan je te binden.

Een ander voorbeeld is Kima Ventures, een Frans fonds van twee angels investors dat per jaar in zo’n 100 startups wil investeren. Dat zijn er dus gemiddeld twee per week. Dat red je niet zonder gestructureerd en gestroomlijnd proces. Sterker nog, zij zijn ontzettend open over hun proces; ze hebben een real-time tracker waar je kunt zien hoeveel startups er waar in hun funnel zitten. En als het uiteindelijk tot een deal komt hebben ze een blogpost geschreven om startups eenvoudig te laten ‘on-boarden’.

Ik denk dat er bij veel Nederlandse investeerders nog een hoop winst te behalen is om het hele proces van een maand of zes in een week of twee gedaan te krijgen.

Het Rocket Internet-model

Oftewel: succesvolle concepten kopiëren of overnemen, stevig financieren en hard (en internationaal) laten groeien. Het model is er niet op gericht om zo kapitaalefficiënt mogelijk te zijn, maar juist om zo snel mogelijk marktleider te worden en vanuit daar te consolideren. Het is een beetje een ‘get rich or die tryin’-strategie die ik voor hun startups eerder heb omschreven als 3-stappen-vooruit-1-stap-terug. Bijzonder hierbij is dat ze zelf het management voeren over de startup door een team aan te stellen. Het is dus meer een incubator en investeerder in één.

Rocket Internet heeft over de afgelopen tien jaar in ruim 100 bedrijven geïnvesteerd, waaronder in HelloFresh, Delivery Hero en Helpling. Om hun strategie te financieren zijn ze beursgenoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange.

StartupDelta adverteert met Nederland als de ‘gateway to Europe’. In dat opzicht zou Nederland voor een Rocket Internet-model een mooie testlocatie zijn van waaruit de concepten snel internationaal kunnen worden uitgerold. Maar of dit model überhaupt – laat staan in Nederland – succesvol is of kan worden is lastig in te schatten. Rocket Internet publiceert alleen financiële informatie over een selecte groep investeringen en de huidige koers staat op het laagste punt sinds de beursgang.

Conclusie en toepasbaarheid

De Nederlandse startup- en venture capital zijn nog relatief jong, we zitten met z’n allen nog in een ‘leercurve’.  Door te kijken naar modellen die elders in de wereld, en dan met name in de VS als meest volwassen markt, werken kunnen we wellicht die leercurve wat versnellen. Het is belangrijk te realiseren dat wat elders werkt, niet per sé hier ook hoeft te werken. Genoemde voorbeelden kunnen dus ook niet werken in Nederland, bijvoorbeeld omdat de marktomstandigheden (minder goede voorbeeld) of opvattingen (voorbeelden) hier anders zijn.

Op basis van mijn ervaringen met de Nederlandse venture capital markt denk ik dat de modellen die ik hierboven heb beschreven allemaal een kans van slagen hebben. Sommige modellen worden wellicht al deels toegepast, bijvoorbeeld om het investeringsproces te versnellen of door meer gebruik te maken van beschikbare data bij het beoordelen van startups. Meer data en structuur zijn van de genoemde modellen dan ook het eenvoudigst te implementeren, ook bij bestaande fondsen.

Het venture capital landschap in Nederland wordt denk ik gekenmerkt door maar een heel klein aantal hele interessante exits (zoveel IPO’s zien we niet en al helemaal niet binnen 5-7 jaar), redelijk wat prima exits in de vorm van strategische acquisities, uiteraard ook een deel mislukkingen maar ik denk ook een redelijk grote (groter dan in de VS waar de uitkomsten binairder zijn) middengroep van startups die niet zo hard groeien als gewenst maar wel prima zwarte cijfers kunnen schrijven.

Persoonlijk denk ik daarom dat de genoemde modellen die focussen op winst (Indie.vc) en omzet (Lighter Capital) de beste kans van slagen hebben in Nederland. Misschien is er een goede reden waarom deze modellen nog niet in Nederland worden toegepast, misschien is het nooit geprobeerd.

Het model om de portfolio te vergroten (en eventueel door te investeren in de beste startups) om de statistische kans op goede rendementen te verbeteren kan denk ik werken als het fonds in staat is om voldoende goede startups aan zich te binden. Ik twijfel dan of een nieuw fonds oprichten naast de bestaande fondsen in een concurrerende space (zeg: early stage software bedrijven) gaat werken omdat de concurrentie om goede deals hier groot is. Wellicht zouden twee vergelijkbare fondsen (henQ en Newion?) kunnen samengaan. Of is dat gek gedacht?

Tot slot wil ik graag benadrukken dat anders natuurlijk niet altijd beter is. Ik hoop dat ik met dit en het vorige artikel in ieder geval heb kunnen aantonen dat er meer smaakjes venture capital zijn dan alleen plain vanilla.

Trollie: reizen delen en boeken

Waarom zou je bij het samenstellen van een rondreis het wiel steeds opnieuw moeten uitvinden in plaats van te profiteren van de kennis van ervaringsdeskundigen? Dit is het uitgangspunt voor reisdeelplatform Trollie, vertelt medeoprichter Arne van Noorloos.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“In 2015 wilde ik een autorondreis maken door Noorwegen. Ik vond laatst een printscreen terug van een route die ik in Google Maps had samengesteld. Er ging heel veel tijd en moeite in zitten, terwijl heel veel mensen zo’n reis al eens hebben uitgezocht en gemaakt. Dat was de directe aanleiding voor Trollie. Mijn partner Johan Hendriks en ik hebben een technische achtergrond, dus het was een kleine stap om het idee echt te gaan ontwikkelen.”

Hoe werkt het precies?

“Je meldt je aan via Facebook of Google en dan kun je een nieuwe reis plaatsen. Je vult in langs welke plekken je bent gereisd en met welk vervoermiddel. Die route kun je nog aanvullen met foto’s en tekst. Hoe completer je beschrijving, des te hoger kom je in de zoekresultaten te staan. Gebruikers die een bepaalde reis willen boeken, nemen we bij de hand. We laten precies zien uit welke stappen de reis is opgebouwd. De reiziger moet vervolgens zelf elk los element inboeken. Dat hebben we bewust zo gedaan, omdat mensen graag de vrije hand hebben bij de keuze van een hotel.”

Arne van Noorloos en Johan Hendriks, Trollie

Arne van Noorloos (L) en Johan Hendriks

Wat is het verdienmodel?

“We ontvangen affiliate fees van onze partners. We hebben geen investering nodig gehad voor het opstarten van Trollie, omdat we de technische kennis zelf in huis hebben. We hebben een eigen bedrijf waarmee we apps en websites bouwen en een stukje hosting doen voor onze klanten. Er zit dus geen druk op de ketel om geld te verdienen met Trollie, wat heel prettig is. Maar we willen het wel uitbouwen tot iets groots. We zoeken daarom een strategische partner met verstand van marketing. We focussen ons in de communicatie eerst op reizigers die hun reis willen delen, zodat we ons aanbod kunnen uitbouwen. Boeken is stap twee.”

Hoe zit het met de concurrentie?

“We hebben de markt natuurlijk in kaart gebracht en zagen ruimte voor een mooi uitgangspunt voor het plannen, loggen en onthouden van een reis. Een partij als TRVL stelt gebruikers in staat om zelf voor reisagent te spelen maar is vooral op het verblijf gericht. Er bestaan ook al apps die zijn gericht op het loggen van je trip, maar bij ons krijgen de delers 5 dollar per reis als die via een van onze partners – Booking, TripAdvisor en Skyscanner – wordt geboekt. Daarbij maakt het niet uit of de boeker aanpassingen doorvoert. Ons systeem weet wat de basisreis was en degene die die heeft gedeeld ontvangt bij boeking de fee. Die zien wij als katalysator om mensen aan het delen te krijgen.”

TRVL richt zich ook op professionele reisboekers. Dat is gezien jullie fee van 5 dollar zeker niet de bedoeling?

“In principe kan een reisagent ons systeem ook prima gebruiken. Die optie houden we zeker in gedachten. We kijken momenteel hoe we dat zouden kunnen inpassen in het geheel.”

Wat staat er op de roadmap?

“De kern is natuurlijk dat mensen zo gemakkelijk mogelijk reizen moeten kunnen delen en dat kost nu vrij veel tijd. We kijken hoe we het proces kunnen versimpelen. Iedereen neemt op reis foto’s met zijn mobiele telefoon en daar zit een geolocatie aan vast. Als de gebruiker die foto’s uploadt, kun je meteen automatisch de route uittekenen en hoeven ze alleen nog de titel en een introtekst te bedenken.”

Honderdduizenden Nederlanders op datingapp Happn

De nieuwe populaire datingapp Happn heeft in Nederland, naar eigen zeggen, zeshonderdduizend gebruikers. Van hen zou ongeveer de helft maandelijks actief zijn. Het aantal downloads groeit rap en de app kan zichzelf zachtjesaan gaan beschouwen als concurrent voor Tinder.

Het aantal Nederlandse gebruikers van Happn is afgelopen jaar bijna verdrievoudigd, claimt het bedrijf.
Begin 2016 stond de teller op 220.000, nu staat hij om en nabij de zeshonderdduizend. Hoe hoog de teller internationaal staat is niet bekend omdat de Franse leiding niet al te scheutig is met cijfers. De laatste tussenstand dateert van begin 2016: tien miljoen.

Concurrent Tinder, onderdeel van de Match Group, zou in Nederland zo’n 1,5 miljoen gebruikers hebben.

Tinder en Happn mogen qua functie dan wel op elkaar lijken, in gebruik zijn ze totaal anders. Tinder werkt simpel: je mag iemand wel of niet. Swipe recht of links. Happn hangt meer op iemands fysieke locatie. De gebruiker ziet enkel of er andere gebruikers zijn in een straal van 250 meter. De andere persoon verschijnt dan, onherkenbaar, in iemand tijdlijn. Je kunt ook zien waar, wanneer en hoe vaak je elkaars paden kruist. Je kunt iemand groeten, maar enkel bij een wederzijdse ‘like’ worden de identiteiten onthuld.

Onderstaande video legt de werking goed uit:

Een onlangs nieuw geïntroduceerde feature, Crush Time, lijkt een beetje op prijsschieten:

Het in Parijs gevestigde Happn haalde afgelopen vier jaar negentien miljoen euro groeigeld op bij voornamelijk Franse investeerders.

Getuige een recente financiële presentatie (PDF) heeft Tinder nu twee miljoen betalende gebruikers (+12%). Match Group vertelt niet hoeveel actieve gebruikers het in totaal heeft. De nadruk ligt op het converteren van gratis naar betaald en sinds kort van Plus naar Gold.

Foto: (cc)

Ruim 400 AI-bedrijven in Europa, vooral in data analytics

Het aantal Europese bedrijven dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) neemt snel toe. De veelal jonge bedrijven begeven zich met name op het vlak van analytics, zo blijkt uit een analyse. Opvallend: in veertig procent van de gevallen claimt men wel een AI-oplossing aan te bieden, maar dat blijkt dan vaak vooral marketingtaal.

In Europa zijn ten minste vierhonderd jonge bedrijven actief die zich focussen op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een analyse die de Duitse investeerder Asgard heeft gepubliceerd. Het bedrijf nam hiervoor 715 bedrijven onder de loep die claimen zich met AI bezig te houden. Daarvan doen dat er 409 ook daadwerkelijk.

Verreweg de meeste bedrijven richten zich op de markt met een data analytics-product, zo blijkt uit de inventarisatie. Asgard telt er 56. Dat er relatief zoveel bedrijven zijn die zich hiermee bezighouden heeft ongetwijfeld te maken met de grote vraag van bedrijven naar oplossingen die helpen met de interpretatie van alle data. Een veelbeschreven uitdaging is om de grote hoeveelheid data die in huis is ook ten volle te benutten. Andere categorieën waarin veel van dit soort bedrijven voorkomen zijn sales en marketing en de gezondheidszorg. Maar ook tekstanalytics en conversational AI.

Van alle ‘start-upsteden’ huisvest Londen de meeste AI-bedrijven. In Engeland zijn er in totaal 121 van dit soort bedrijven, 97 zijn gevestigd in de hoofdstad. In Londen bevinden zich ook Europa’s best ‘gefunde’ partijen. BenevolentAI (onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg) en Blippar (beeldherkenning) hebben beiden ongeveer 85 miljoen euro aan investeringsgeld binnen.

Ook in Zwitserland, Zweden en Nederland is er sprake van een groeiende industrie, merkt het investeringsbedrijf op. Zo wordt in de categorie ‘data analytics’ het Eindhovense bedrijf FOBISS genoemd. Dit relatief onbekende bedrijf houdt zich onder andere bezig met analyses en kunstmatige intelligentie voor ‘cash management’ en retail. Met analytics voorspelt het bijvoorbeeld de vraag naar producten en helpt het retailers bij de voorraadplanning.

Andere bekendere namen die Asgard opvielen zijn Flow.ai (actief op het gebied van conversational AI, hier in een interview met Emerce), ReSnap (AI en big data voor de samenstelling van fotoboeken – hier in een interview met Emerce), Sightcorp (emotieherkenning), Recruitz (recruitment), Braingineers (neuromarketing), Crowdynews (social media curatie voor uitgevers) en 904Labs (zoekfunctie voor webwinkels).

Dat lang niet bedrijven die met AI zeggen te werken dat ook daadwerkelijk doen, mag niet als een verrassing komen. Eind vorig jaar waarschuwde Andrew Ng hier ook al voor. De AI-expert die al voor Google Brain en Baidu werkte waarschuwt dat AI vaak als een magisch label wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om op software te plakken.

Marriott selecteert acht start-ups voor acceleratorprogramma

Marriott Hotels heeft acht start-ups geselecteerd voor haar acceleratorprogramma TestBED. Er waren bijna 150 aanmeldingen.

De meeste start-ups houden zich bezig met reisapps en conciërgediensten – deze categorie was goed voor een derde van de aanmeldingen. De reisapps draaien met name om de authentieke dan wel unieke beleving die vakantiegangers zoeken. Delen van ervaringen is daarbij belangrijk: de helft van de aangemelde reisapps is gebaseerd op social media.

Bij 20 procent van de aanmeldingen hadden Internet of Things en wearable technologie een hoofdrol. Artificial Intelligence en machine-learning daarentegen zijn technologieën die nog amper worden gebruikt door travel tech start-ups, aldus Marriott.

De acht uitverkorenen zullen op 22 en 23 augustus in Londen hun innovatieve oplossingen en technologieën pitchen voor een jury. De producten van de winnaars worden geïmplementeerd in een van de Marriott Hotels in Europa. De acht kanshebbers zijn:

  • Reward Technology– een Britse start-up die een digitaal engagement-platform heeft gebouwd met gebruik van smart card-detectie. Door de kamersleutel of een loyaliteispas uit te lezen is het mogelijk gepersonaliseerde communicatie en dienstverlening aan te bieden.
  • Umbo– deze Amerikaanse start-up heeft een apparaat ontwikkeld dat oppervlakten omtovert in interactieve interfaces door informatie erop te projecteren. Navigeren kan doordat gebaren worden herkend. Umbo kan in hotelkamers, vergaderzalen en publieke ruimten worden geïnstalleerd waarna gasten met de geprojecteerde content kunnen interacteren.
  • HiJiffy– een Portugese start-up die een chatbot heeft ontworpen voor de hotellerie met behulp van Artificial Intelligence-technologie. Via Facebook Messenger kan de hotelketen effectief en efficiënt communiceren met gasten.
  • My Brain Technologies– deze Franse start-up heeft ‘Melomind’ ontwikkeld – een hoofdtelefoon waarmee je je hersens traint om stress en angst tegen te gaan. Gasten kunnen Melomind eenmalig gebruiken ter ontspanning of een coachingprogramma volgen.
  • Mymanu– een Britse start-up die ‘Click’ heeft bedacht – draadloze oordoppen die live vertalingen biedt in 37 talen. Met Click kunnen hotelmedewerkers met gasten communiceren in hun eigen taal.
  • New’ee– een Franse start-up die een draadloos apparaat heeft ontwikkeld dat meubilair omtovert in speakers.
  • Phaceology– deze Amerikaanse start-up heeft een platform ontwikkeld waarmee emoties realtime kunnen worden geanalyseerd, zodat de medewerkers beter kunnen inspelen op de behoeften van gasten.
  • Optishower– een Portugese start-up die slimme meters heeft bedacht om het water- en elektriciteitsverbruik in kaart te brengen en te delen met gasten. Marrriott zou hiermee gasten kunnen stimuleren om verstandig om te gaan met water en energie tijdens hun verblijf.

 

Startups UtrechtInc halen 250 miljoen euro op

De startups voortkomend uit de Utrechtse incubator UtrechtInc hebben tot nu toe gezamenlijk meer dan 250 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Die mijlpaal is te danken aan de recente miljoenen investeringen in alumni Senfal, SnappCar, Solease en Cristal Therapeutics.

Energie-startup Senfal ontving deze zomer 1,1 miljoen euro om te groeien in Europa en ook autodeelplatform SnappCar maakte onlangs bekend 10 miljoen euro aan groeigeld te hebben ontvangen. Zonnepanelen verhuurder Solease zette dit jaar twee succesvolle crowdfunding acties op waarmee 1,5 miljoen euro werd verzameld. Tot slot haalde Cristal Therapeutics begin dit jaar maar liefst 12,8 miljoen euro op voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Al 85 startups bij UtrechtInc hebben een startkapitaal ontvangen uit het Rabo Pre-seed Fund, waar de incubator samen met de Rabobank beheerder van is. De lening wordt tegen gunstige voorwaarden verstrekt aan startups die de acceleratie programma’s van UtrechtInc succesvol hebben doorlopen.

In september krijgen 5 tot 10 nieuwe early stage startups de kans om te accelereren met support van UtrechtInc. Ondernemers en onderzoekers hebben nog tot 28 augustus de tijd om zich aan te melden. Zie utrechtinc.nl.

Werner Vogels, Ayelet Noff en Slava Rubin naar CapitalFest

Amazon CTO Werner Vogels, investeerder Kees Koolen, medeoprichter Slava Rubin van Indiegogo en Ayelet Noff van Blonde 2.0 zijn de belangrijkste sprekers van CapitalFest in de Beurs van Berlage, het investeerdersfestijn van StartupFestEurope eind september.

StartupFest moet het dit jaar stellen zonder klinkende namen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Google) en Travis Kalanick (Uber), en anders dan vorig jaar ligt de nadruk meer op matchmaking en roundtables. De genodigden zijn hoofdzakelijk investeerders. Ook zijn er enkele breakout sessies rond thema’s als mobiliteit, intelligentie en de toekomst van het geld.

In de laatste week van september vinden in het land net als vorig jaar verschillende manifestaties plaats rond innovatie en technologie. Op 25 september is dat New Materials in Plant One in Rotterdam, op 25 en 26 september er Impact Startup Fest in de Cabellero Fabriek in Den Haag, The Future of HighTech is de naam van een congres op 26 september in Hengelo, FinTech Vortex vindt op 26 september plaats in de Fokkerterminal in Den Haag, Digital Health & MedTech is het thema op 26 september in Tivoli in Utrecht, in de Ridderzaal in Den Haag staat 28 september blockchain centraal en in het Shell Technology Centre in Amsterdam energie.

CapitalFest vindt plaats op 27 september.

Zowel CapitalFest als StartupFestEurope worden georganiseerd door Startup Delta, waarvan de voorzitter sinds vorig jaar Constantijn van Oranje is.

Steeds meer zorgen over dominantie internetreuzen

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over Amerikaanse techstartups na de slechte kwartaalcijfers van Snap Inc en maaltijdenbezorger Blue Apron – beide op donderdag. Het lijkt er steeds meer op dat reuzen als Amazon, Google en Facebook kleinere rivalen geen kans meer willen geven.

De koers van Snap Inc daalde donderdag nabeurs met 17 procent toen duidelijk werd dat het bedrijf geen (goed) antwoord had op de concurrentie van Facebook. Dat bedrijf kopieerde belangrijkste functies van Snapchat in Instagram en streefde Snap voorbij in aantallen actieve gebruikers.

Het aandeel Blue Apron heeft een vijfde van zijn waarde verloren na het beursdebuut in juni. Grotendeels doordat Amazon een handelsmerk heeft gedeponeerd voor een soortgelijke dienst. De overname van Whole Foods heeft ook bijgedragen aan de waardedaling.

Het zijn maar twee voorbeelden, maar de trend is onmiskenbaar. Ook Twitter heeft het moeilijk, omdat Facebook de advertentiemarkt voor sociale media stevig in handen heeft. Fitbit heeft duidelijk te lijden onder de concurrentie van Apple door de komst van de Apple Watch. Voordien was er op de markt voor fitnesstrackers nauwelijks concurrentie van betekenis.

Philippe Collard, oprichter van Yabusame Partners, verwacht dat bedrijven minder vaak een IPO zullen overwegen. ‘Je hebt grote spelers als Amazon, Google en Facebook met diepe zakken die zeggen: dit is een markt die we betreden.’

Het zou er toe kunnen leiden dat startups alleen nog financiering zoeken in de hoop dat ze kunnen worden overgenomen. Snap CEO Evan Spiegel weigerde in te gaan op biedingen van Facebook en Google, en heeft nu grote moeite om de broek op te houden.

Meld een Vermoeden: fraude te lijf met handige app

Gemeenten en politie werken intensief samen om fraude tegen te gaan. In de praktijk komen meldingen – zoals illegale prostitutie of leegstand – niet, te laat of bij de verkeerde persoon binnen bij de gemeente. De innovatie Meld een Vermoeden van de Anti-Fraud Company moet dat tegengaan. CEO Viresh Jagesser vertelt hoe het werkt.

Viresh, hoe zou je Meld Een Vermoeden omschrijven in één tweet?

“Digitale oplossingen zoals het Meld een Vermoeden-platform bieden nieuwe manieren voor gemeenten en partners om integraal samen te werken.”

Wat houdt Meld een Vermoeden in?

“Het zorgt voor efficiëntere communicatie, snelle meldingen en afstemming tussen gemeente-afdelingen. Als gemeenten en hun partners zoals de politie, douanes of de Belastingdienst soepeler samenwerken, kan fraude voorkomen worden. Zo werd dankzij de app al een roversbende opgepakt, waarbij meer dan dertig gestolen auto’s in beslag werden genomen. Na een succesvolle pilot in Den Haag wordt de app daar al gebruikt, en ook in de gemeente Rheden wordt de app over twee weken gelanceerd.”

Hoe werkt het?

“Als een wijkagent, een melding doet via de app, wordt die vervolgens direct naar de juiste persoon binnen de gemeente gestuurd. Denk hierbij aan meldingen over leegstaande huizen, drugspanden of illegale prostitutie. De app is voor agenten te downloaden via MDM, een soort interne AppStore, en geeft de agent de kans om zijn administratie binnen een minuut, ter plekke te maken. Hij kan ook foto’s toevoegen en krijgt meteen bericht als de gemeente werk maakt van de melding. De gemeente kan bijvoorbeeld het pand laten sluiten of iemand uitschrijven op een adres.”

Welk probleem lost Meld een Vermoeden op?

“Direct en laagdrempelig melding doen op straat, meer waardevolle informatie doorgeven in minder tijd en zeker weten dat die terechtkomt bij de juiste personen. Het vergroot de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente. Gemeenten kunnen immers beter inspelen op de problemen in een wijk.”

Wie zijn je klanten?

“Nederlandse gemeenten met meer dan 25.000 inwoners en hun ketenpartners – zoals de politie. We richten ons hierbij op zowel de communicatie tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente, als tussen de verschillende partners. Afdelingen opereren vaak als eilanden en communiceren weinig met elkaar. Hierdoor komen veel meldingen bij de verkeerde persoon terecht.”

Hoe ziet het verdienmodel eruit?

“We bieden het Meld een Vermoeden-platform op abonnementsbasis aan voor gemeenten, in de vorm van een SaaS-model (Software as a Service). Momenteel passen we dit verdienmodel toe in Den Haag en Rheden.”

Werk je samen met partners?

“Ja, softwareleverancier Milvum is een belangrijke partner van Meld een Vermoeden. Zij helpen ons bij de ontwikkeling en het onderhoud van de app. Daarnaast zit Arthur Dallau in onze adviesraad, hij zet zijn ervaring bij gemeenten in om de app zo passend mogelijk te maken voor gemeenten en partners.”

Heeft Meld een Vermoeden concurrentie?

“Meld een Vermoeden is bij mijn weten de enige tool die de communicatie tussen gemeenten en ketenpartners toegankelijk en eenvoudig stimuleert. Andere spelers in de markt gooien het vooral op data-analyses om fraude op te sporen, zoals VX Company, of software om boetes uit te delen, zoals Sigmax. Net als de buurt-WhatsApp-groepen zie ik dat eerder als aanvulling op onze dienst dan als directe concurrentie.”

Hoe is Meld een Vermoeden ontstaan?

“De oprichters – Arvind Jagesser, Salim Hadri, Randy Tjin Asjoe en ik – kenden elkaar van Milvum: het innovatielab voor corporates en de overheid dat nu als zusterbedrijf van Meld een Vermoeden fungeert. Meld een Vermoeden is voortgekomen uit de winst van een hackathon in april 2016, die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Stichting ICTU organiseerden om als overheid effectiever te zijn tegen fraude. Na een succesvolle pilot in Den Haag ontstond toen de Anti-Fraud Company.”

Wat staat er nu op de agenda?

“We zijn momenteel bezig met AdresChecker, een nieuw platform dat we samen met de gemeente Den Haag ontwikkelen. Een ambtenaar van de gemeente gaat langs op de adressen en heeft met een slimme online-checklist de juiste data van de burger en het adres bij de hand. Zo optimaliseren we het hele proces, van melding tot en met afhandeling.” 

En verder?

“Daarnaast lanceren we binnenkort een verbeterde versie van het Meld een Vermoeden-platform, dat dan op grotere schaal meldingen kan verwerken. Het gaat live tijdens de lancering bij de gemeente Rheden over een paar weken.”

Welk knelpunt kom je tegen als start-up?

“Om met een beperkt budget toch je doelgroep goed te kunnen bereiken. Veel gemeenten zijn actief op evenementen, maar deze zijn vaak betaald en niet altijd mogelijk binnen ons start-up-budget. Nu benaderen we gemeenten telefonisch, maar met fondsenwerving hopen we ze in de toekomst sneller te kunnen interesseren.”

 *) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Nikki Mennen. Meld een Vermoeden doet mee aan de Accenture Innovation Awards van dit jaar. Bekijk hier de AIA-winnaars van 2016.

Voormalig BAM-complex Halfweg wordt broedplaats BOGOTÁ

Het voormalig complex van aannemer BAM in Halfweg wordt een broedplaats voor kunstenaars, muzikanten en startups. Het project is onder de naam BOGOTá geïnitieerd door het bedrijf Meurkens & Meurkens, dat het terrein met steun van twaalf private investeerders, de Rabobank Haarlem en Omstreken en Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand kocht.

De eerste huurders vestigen zich eind september op BOGOTá. Met de realisatie van het project is 2,8 miljoen euro gemoeid.

Meurkens & Meurkens hebben eerder het voormalige belastingkantoor in de Haarlemse wijk Schalkwijk getransformeerd. Daar vonden na het vertrek elf jaar geleden van de Belastingdienst ruim 200 bedrijfjes en kunstenaars onderdak. E

Het BAM-complex bestaat uit twee gekoppelde kantoorgebouwen, een grote werkplaats en twee puntloodsen met een bruto vloeroppervlak van in totaal 9000 vierkante meter. In de gekoppelde kantoorgebouwen komen kunstenaars en startups.

Aan de achterzijde van het terrein staan aan de Ringvaart twee karakteristieke puntloodsen (samen 600 m²) die zich lenen voor een expositieruimte en horeca met een terras aan het water.

Het complex ligt op loopafstand van het NS-station Halfweg/Zwanenburg en op fietsafstand van Haarlem (10 minuten) en Amsterdam (15 minuten).

4Suites haalt 400.000 dollar op

4Suites, een Nederlandse start-up die hotelkamers en ander vastgoed mobiel toegankelijk maakt, heeft 400.000 dollar (337.000 euro) opgehaald bij angel-investeerders. Het geld zal worden gebruikt voor uitbreiding naar nieuwe Europese markten.

Met de technologie van 4Suites kan elk bestaand slot mobiel toegankelijk worden gemaakt, zonder dat er iets moet worden vervangen. Kamerdeuren in hotels, bungalowparken, kantoorpanden en woongebouwen zijn op deze manier per smartphone open te maken. Met de bijbehorende app kan de gebruiker ook een kamer boeken, roomservice bestellen, om schoonmaak vragen, et cetera.

Vooralsnog richt 4Suites zich op de Benelux, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Nederland werken onder andere Qbic Hotel Amsterdam WTC en De Torenhove in Delft met de technologie.

Stembediening proberen waard voor uBUTLER

Anders dan weleens wordt gedacht gaat conversational commerce niet automatisch over chatbots en kunstmatige intelligentie. ‘Het is een manier van klantcontact’, zegt Laurens de Preud’homme van de startup uBUTLER. Hij vertelt op E-Commerce Live! over de mogelijk volgende stap daarin: de toevoeging van stembediening.

Vanuit een eigen app levert uBUTLER de service van een butler. Gebruikers kunnen ‘Sophie’ via een chatinterface alles vragen. Of ze een bloemetje kan bezorgen, een afspraak wil verzetten of een ticket wil boeken. Met name mannen maken gebruik van de virtuele butler, valt De Preud’homme. Die kiezen eerder dan vrouwen voor het gemak van digitale ontzorging en de tijdswinst.

Gezien de aandacht die Facebook Messenger en de gekoppelde chatbots tegenwoordig krijgen zou je verwachten dat uBUTLER gebruikers via dit soort chatapps wil bedienen. De Preud’homme houdt daarentegen liever vast aan een eigen app. ‘Een app biedt iets meer mogelijkheden. De gebruiker opent de app en bevindt zich direct in de chat, de kern van het gesprek. Daarnaast kunnen we zo iets meer opties bieden: een ordergeschiedenis bijvoorbeeld.’

De rol van artificiële intelligentie (AI) blijft nog beperkt, vertelt hij. ‘De gebruiker praat altijd met een echt mens. We geloven namelijk niet dat AI alles kan. Het komt gewoon nog niet natuurlijk over.’ Voorlopig wordt AI alleen ingezet aan de achterkant, in het slimme systeem waarmee ‘Sophie’ werkt. De software adviseert haar welke leveranciers ze kan gebruiken of zet al berichten klaar om te versturen. Die hoeft ze dan alleen nog maar te controleren. ‘We kiezen voor de persoonlijke benadering. Zo onthoudt het systeem iemands persoonlijke voorkeuren.’

Om de in-app ervaring nog wat beter te maken overweegt De Preud’homme te experimenteren met stembediening. Nu krijgt het bedrijf al heel vaak de vraag of klanten ook mogen bellen. Dat houdt hij bewust af. De chats en ‘natural language’ zijn nodig voor het voeden van de systemen. ‘Voice to text zou een mooie oplossing zijn voor als je in de auto zit. Dat is een optie om in de komende periode te integreren.’

Polarsteps haalt 9 ton op

Polarsteps heeft 900.000 euro aan seed funding heeft opgehaald van een groep Nederlandse internetondernemers. De start-up biedt een app aan voor het tracken van reizen. Het geld wordt gebruikt voor het aannemen van programmeurs en het verder ontwikkelen van de app.

Het concept van Polarsteps is eenvoudig: geef aan wanneer je eerstvolgende trip is en de app zal automatisch je afgelegde route bijhouden. Je locatie wordt van tijd tot tijd gecheckt en op een wereldkaart gezet waar vrienden en familie je avonturen live kunnen volgen. De app vult je route met suggesties voor ‘steps’, waar je vervolgens foto’s aan toe kunt voegen. Daarnaast krijg je diverse statistieken over je trip, zoals reisduur, aantal bezochte landen en afgelegde afstand. Zodra je trip afgelopen is, kun je er een fotoalbum van maken waarin naast je foto’s ook je route en reisdetails zijn opgenomen. De next step is dat reizigers het platform ook kunnen gebruiken voor het plannen van hun reis.

De nieuwe investeerders van Polarsteps zijn grotendeels Nederlandse internetondernemers, zoals Nalden (oprichter WeTransfer), Chris Ouwinga (oprichter Unit4), Janneke Niessen (oprichter Improve Digital), Heleen Dura – van Oord (oprichter DQ&A), Patrick Kerssemakers (oprichter FonQ), Laurens Groenendijk en Martijn Rozendaal (oprichters Just-Eat en Treatwell), Robert Gaal (oprichter Wakoopa, Karma) en Herman Kienhuis (River Venture Partners).

Polarsteps was in beta sinds 2015 en haalde in maart 2016 een investering van 500.000 euro op.

 

iThrive: ga contraproductiviteit te lijf met slimme app en VR

Gezonde en gelukkige werknemers zijn over het algemeen productiever, maar toch ervaren nog steeds veel mensen stress- en burn-outklachten. “iThrive zet contraproductief gedrag om en verandert gewoontes. Met een slimme app en virtual reality verhogen we de productiviteit op de werkvloer met 400 procent”, aldus Nadja Muller-den Blijker, oprichter en CEO van iThrive.

Nadja, kun je iThrive in één tweet beschrijven?

“iThrive is je persoonlijke coach die je helpt om contraproductieve gewoontes te veranderen en gezonder, gelukkiger en productiever te zijn.”

Wat is iThrive?

“Wij zorgen voor een positieve gedragsverandering op het werk en thuis. iThrive richt zich vooral op stress- en burn-outpreventie. We werken met een positief gedragsveranderingsmodel, dat vijf keer zo effectief is als de ‘gouden standaard’ die huisartsen momenteel gebruiken. Althans, dat kwam uit de klinische test met diabetespatiënten van Omada Health. De app fungeert als persoonlijke coach met wie je een programma volgt. Intussen kun je ondersteuning krijgen van mede-thrivers en houdt iThrive je progressie bij. Waar het om draait, is dat je je gewoontes verandert. Bedrijven genieten van gezonde, gelukkige en productieve teams.”

Wie heeft er voordeel van iThrive?

“Ons businessmodel drijft voor een belangrijk deel op bedrijven die iThrive afnemen om hun werknemers thriven te laten zijn: ze voelen zich goed, zijn gezond en sterk, maken een positieve impact en benutten kansen. Uit onderzoek van Gallup bleek dat werknemers die zodanig gedreven zijn, wel tot 400 procent productiever kunnen zijn.”

Hoe zorgt iThrive voor een hogere productiviteit op het werk?

“Minder stress zorgt voor een positief ritme, voel je je goed dan doe je dingen die goed voor je zijn. Bijvoorbeeld slapen, sporten en uitjes met vrienden. iThrive helpt mensen om de intrinsieke motivatie en wijsheid daarvoor te vinden, de app faciliteert dat proces. Een positieve mindset maakt ons vindingrijk en creatief. iThrive geeft praktische, direct toepasbare tips in de app en inspireert om concrete doelen te stellen over hoe je je wilt voelen. Het kunnen simpele suggesties zijn, zoals hoe je vijf minuten per dag kunt mediteren of wat meer ingrijpende uitdagingen, zoals 28 dagen zonder social media.”

Is dat wat jullie doen uniek?

“Als we kijken naar langetermijngedragsverandering, dan zijn er oplossingen die effectief zijn zoals lifecoaching en therapie, maar deze zijn duur en niet realistisch voor bedrijven om aan te bieden aan hun werknemers. Wij combineren vier effectieve methodes in één programma: mindfulness, lifecoaching, tracking en humanistische psychologie. Onze effectiefste tool is de smartphone. Op die manier wordt iThrive je digitale coach 24/7. Daarnaast voegen we terloops kunstmatige intelligentie toe om ons product nog beter te maken, virtual reality gebruiken we al.”

Hoe is dat zo gekomen?

“We zijn gestart als SonoVR. In dat bedrijf zetten we virtual reality in als hét middel voor gedragsverandering. We deden mee aan het digitale health accelerator-programma van Rockstart, we gingen erin als SonoVR en kwamen eruit als iThrive. Wat wij wilden met VR – de life simulator – was nog niet mogelijk, maar ook kwamen we erachter dat het slechts een middel was om tot ons doel te komen. Er waren andere technieken die we konden inzetten om tot hetzelfde doel te komen, dus we hebben de stap naar smartphone gemaakt.”

Hoe zet je VR nu in?

“Veel programma’s kijken alleen naar de persoon zelf, wij nemen de wetenschap mee dat de omgeving een grote rol speelt. VR gebruiken we om interventies te simuleren. Het kan mensen omringen met visuele en audiovisuele inspiratie om hun doel te bereiken. Stel dat je kampt met een beslissing die je niet durft te nemen omdat je bang bent voor de reactie van anderen. Dat is typisch een situatie waarvan ik denk dat je die binnen twee jaar met VR kunt oefenen en zien hoe je omgeving reageert.”

Hoe is het om een tech-startup als iThrive te leiden?

“Ontzettend leuk, maar het kan stressvol zijn – dus wij gebruiken onze app zelf ook…!”

Je doet dit alleen?

“Samen met Klaas Punselie heb ik iThrive opgericht. Klaas werkt met name met de ontwikkelaars en ik werk met het team om de psychologische stappen op te breken in kleine technische stukken. Voor mij is dit wel echt een droomteam. Ik heb baat bij mijn life coaching-achtergrond, ik heb het idee dat mannen nou eenmaal gemakkelijker praten over mentale gezondheid met een vrouw.”

Veel start-ups lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. Welke uitdagingen zie jij in start-upland?

“Je start met een missie waar je in gelooft en je kiest voor wie jouw product of dienst is. Tractie in de markt is het eerste obstakel. Er is weinig steun en financiering in het begin van je bestaan, want juist heb je vaak die tractie nodig om investeringen binnen te halen. Hoe radicaler je bent in je innovatie, hoe lastiger het is om direct je concept te bewijzen. Accelerators en incubators vullen dit gat al aardig op, maar die ondersteuning in de transitie van idee naar verkoop is er nog te weinig.”

Wat zou jouw tip zijn voor startups die met beperkte middelen de markt op gaan?

“Het antwoord daarop is: b2b. Zowel mijn medeoprichter als ik zijn relatiebouwers en dat werkt goed. We hebben zakelijke samenwerking opgezocht, uitdagingen gedeeld en raakvlakken ontdekt. Je begint met een gesprek, wat heeft diegene nodig, is er een probleem dat wij zouden kunnen oplossen? Het werkt beter dan koude acquisitie. Het persoonlijke is heel belangrijk. Ga langs, pitch je concept waar je maar kunt. Zit je in een fase van opschalen, doe dan mee aan een innovatieprogramma.”

Wat doe je daar zelf mee?

“Wij doen dit jaar mee met de Accenture Innovation Awards. Het voordeel is dat het een jaarrond programma is, we pakken elke kans aan om ons product te pitchen en feedback te krijgen. Zo was ik laatst bij een Scale Up Academy, waar ik interessante ondernemers heb leren kennen die tegen vergelijkbare uitdagingen aanliepen. Het is altijd fijn om even te kunnen praten met iemand die je begrijpt, maar misschien een andere oplossing heeft gevonden waar jij zelf nooit op was gekomen. Hopelijk komen wij in de finale terecht, zodat ik mijn pitch kan doen voor 2.500 potentiële klanten, investeerders en partners.”

Wat staat er de komende tijd op de planning?

“Momenteel zijn we op zoek naar business angels om onze wens voor kunstmatige intelligentie te kunnen verwezenlijken en het spelelement in de app te verhogen, voor een nog effectievere gedragsverandering. De komende twaalf maanden hebben we in totaal 650.000 euro nodig, met name voor fundamenteel psychologisch onderzoek, gamification, de ontwikkeling van een virtual agent en eenvoudige VR-interventies.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Sanne van den Berg. Ook een innovatief concept? Schrijf je vóór 31 juli in voor de Accenture Innovation Awards 2017.

Meeste Belgische startups in Vlaanderen

Vlaanderen telt meer start-ups dan Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blijkt uit de Digitale barometer 2017, waarin voor het eerst de ontwikkeling van start-ups in België in kaart is gebracht.

De Digitale Barometer definieert een startup als een onderneming die minder dan vier jaar geleden is opgericht.

71,2 procent van de 3119 actieve start-ups in België bevindt zich in Vlaanderen, tegenover 19,2 in Wallonië. Hekkensluiter is de regio Brussel met 9,7 procent. Brussel is natuurlijk een kleiner gebied, maar wel de hoofdstad.

Wat opvalt is dat maar weinig startups het lang volhouden. Start-ups in de telecommunicatie weten doorgaans wel te overleven.

Page generated in 0,779 seconds. Stats plugin by www.blog.ca