ArtiQ haalt miljoen binnen voor software die longziektes opspoort

Bij een eerste investeringsronde heeft ArtiQ één miljoen euro binnengehaald. Het bedrijf ontwikkelt software die helpt luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. Het bedrijf is een spin-off van de KU Leuven.

De investering wordt gebruikt om het softwareplatform, ArtiQ|PFT genaamd, te lanceren. Hiermee moet de longfunctie van patiënten betrouwbaar en snel worden geëvalueerd. Marko Topalovic, CEO van ArtiQ, zegt hierover: “ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten. De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”

Machine learning

Artsen van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben deels meegeholpen aan de ontwikkeling van de software. Die is inmiddels klinisch gevalideerd en ondersteund de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. In totaal herkent de software inmiddels negen veelvoorkomende longaandoeningen zoals: astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Doordat de software nu op de markt komt, kunnen meer ziekenhuizen en artsen er gebruik van maken.

Volgens longarts Wim Janssens, tevens medeoprichter van ArtiQ, kan de software patronen in cijferreeksen herkennen. “Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”

Cloud

Het is mogelijk om de software rechtstreeks te verbinden met toestellen voor longfunctietesten. Daarbij kan het ook via de cloud gekoppeld worden aan een elektronisch patiëntendossier. Zo wordt er na de test dan gelijk een rapport toegevoegd met de resultaten in het dossier van een patiënt. ArtiQ wil voor het einde van het jaar de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Daarna gaat er ook gekeken worden naar het buitenland, want ook internationaal zijn veel groeimogelijkheden.

Deze kleding hoef je maar eens in de 100 dagen te wassen

Eens in de paar maanden je t-shirts wassen? Dat klinkt nogal ongeloofwaardig en ook wel een beetje vies toch? Toch komen er steeds meer initiatieven op de markt van producenten met kleding die je lang kunt dragen zonder te wassen. En, heel belangrijk, zelfs na weken loop je nog met een fris t-shirt rond, want het gaat niet stinken. Hoe dat kan? Door materialen te gebruiken die veel langer fris blijven bijvoorbeeld. Zo produceert startup Unbound Merino wollen reiskleding die wekenlang gedragen kan worden zonder dat je het hoeft te wassen.

Swapfiets komt nu ook met e-bikes

De Swapfietsen zijn al een paar jaar enorm populair. Het concept, bedacht door een paar vrienden, sloeg aan vanaf het eerste moment. Vooral studenten maken gretig gebruik van de Swapfiets, een normale fiets die je ‘least’ voor een vast bedrag per maand. Heb je een lekke band of is je fiets gestolen? Dan wordt je fiets gerepareerd of vervangen. Alle fietsen zijn voorzien van een herkenbare blauwe voorband.

E-bike leasen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

In de meeste grote steden van ons land kun je een abonnement op Swapfiets krigen. Nu de e-bike snel aan populariteit wint, komt het bedrijf ook met een concept hiervoor. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kun je binnenkort gebruik gaan maken van de Swapfiets Power 7. Onlangs kwam De Consumentenbond ook al met een lease-constructie voor e-bikes.

Blendle stopt met betalen per artikel

De dag nadat Apple na 18 jaar afscheid neemt van iTunes, komt de iTunes voor krantenartikelen Blendle ook met een grote verandering. Het bedrijf dat zijn vijfde verjaardag viert stapt af van het ‘kwartjeswerk’.

Waar het platform in 2014 begon met het betalen-per-artikel principe, komt hier van de zomer een einde aan. Gebruik maken van Blendle kan vanaf dan alleen nog met een Blende Premium abonnement à €10,- per maand. Dit kondigt Blendle aan via een persbericht en een video van Blendle-oprichter Alexander via Twitter.

Nederland als nieuwe fintech-hub [8 trends]

In 2018 waren er meer dan 400 bedrijven actief in de Nederlandse fintech-markt en dat aantal neemt dagelijks toe. Nederland is koploper op het gebied van fintech-innovaties met een bloeiende start-upscene. Nederlandse bedrijven omarmen dan ook de innovatie en transparantie van fintech-start-ups en ondersteunen hen waar ze kunnen. Hoe zit het met de trends? De […]

Nieuw Europees investeringsfonds Salesforce Ventures

Salesforce Ventures, het investeringsvehikel van de gelijknamige cloudprovider, opent een nieuw Europees investeringsfonds met 125 miljoen dollar in kas.

Met dat geld gaat de investeerder op zoek naar Europa’s beste cloudtoepassingen en start-ups voor enterprisesoftware. Het geld gaat enkel naar B2B-bedrijven.

Partner bij het fonds Alex Kayyal zegt: “Historisch gezien zijn de meeste succesvolle Europese bedrijven consumentgericht, maar wij zien een heuse verschuiving naar de enterprisekant.”

Salesforce Ventures investeerde afgelopen tien jaar in 351 bedrijven wereldwijd. In Europa heeft het belangen in bedrijven uit dertien landen en twintig steden.

Foto: Dale Cruse (cc)

Wiggert de Haan (Roamler): ‘Na de retail en de installatiebranche, maken we nu de zorg efficiënter’

Roamler is een app waarmee mensen geld kunnen verdienen door het uitvoeren van afgebakende taken. Aanvankelijk alleen in de retail, maar inmiddels ook in de installatiebranche. En ook in de zorg wordt geëxperimenteerd.

In het begin draaide het in de retail voornamelijk om het controleren van zaken en het doorsturen van foto’s. In de installatiebranche gaat het om het installeren van slimme thermostaten, alarmsystemen, slimme deursloten. “We zijn van passief naar actief gegaan”, aldus oprichter Wiggert de Haan.

Elon Musk’s The Boring Company heeft miljoenendeal met Vegas

Tesla’s Elon Musk’s heeft een aantal side hussels. Ruimtetransportbedrijf SpaceX is daar bijvoorbeeld een van. Eind 2016 lanceerde Elon Musk ‘The Boring Company’. Naast het produceren van vlammenwerpers, produceert het bedrijf innovatieve tunnels. Of nou ja, dat is het idee. Op dit moment is er een werkende tunnel, in Hawtorne, bij het hoofdkwartier van SpaceX.

Je kent het misschien wel, uit de video die Casey Neistat over de tunnel maakte.

SpaceX lanceert internetsatellieten

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisterenavond zestig satellieten in een baan om te aarde gebracht. De satellieten zijn onderdeel van een netwerk dat uiteindelijk de hele wereld omspant en breedband internet op aarde geeft.

De lancering bracht zestig satellieten in de ruimte, elk 227 kilo in gewicht. Ze draaien op 440 kilometer afstand een baan om de aarde. Dat is niet geostationair maar lager. Op die afstand is minder ruimteafval en de nodes zelf verbranden uiteindelijk helemaal in de dampkring van de aarde.

Met zes lanceringen heeft SpaceX voldoende satellieten in de ruimte om commercieel internet aan te bieden in Amerika en Canada aan grote delen van de populaties. Het netwerk heeft Starlink. Het is nog niet duidelijk of dat ook de entiteit is waar consumenten en bedrijven internettoegang kopen.

Op termijn overal in de wereld toegang tot Starlink beschikbaar zijn. Daar zijn naar schatting 24 lanceringen en meer dan duizend satellieten voor nodig.

Starlink is een product van SpaceX.

Startupbootcamp lanceert programma voor mediabedrijven

Startupbootcamp richt zich voortaan ook op startups in de snel veranderende media-industrie. Het eerste programma van dit nieuwe driejarige initiatief gaat in augustus van start in Amsterdam.

Volgens het State of Innovation 2018-rapport van CB Insights hebben bedrijven in de media-industrie duidelijk te lijden onder de digitale disruptie. Samenwerking tussen gevestigde spelers en jonge, innovatie ondernemingen wordt steeds belangrijker.

Tien internationale startups nemen daarom vanaf 19 augustus tot 14 november 2019 deel aan de nieuwe Startupbootcamp Media Accelerator in Amsterdam. De startups worden begeleid door (en krijgen advies van) ervaren ondernemers, investeerders, corporate leiders en andere experts met een achtergrond in de media industrie.

Overigens definieert Startupbootcamp media zeer breed. Dat kunnen traditionele mediaspelers, maar ook internationaal opererende bedrijven die directe communicatie met hun doelgroep willen realiseren. Als voorbeeld noemt Startupbootcamp Red Bull dat zich, als producent van een energiedrank, vooral gedraagt en organiseert als mediabedrijf.

Bas Rogaar, managing director van Startupbootcamp, zal het Startupbootcamp Media Accelerator programma leiden.

Nieuwe online marktplaats voor eersteklas tweedehands spullen

Onder de naam Whoppah lanceren Thomas Bunnik en Evelien Remmelts vandaag een nieuwe online marktplaats, eentje waar designers, antiquairs en kunstenaars maar ook particulieren bijzondere tweedehands spullen voor thuis verkopen.

“Het idee voor Whoppah ontstond toen we constateerden dat het moeilijk was om hergebruikte spullen van goede kwaliteit online te vinden. We denken dat we eersteklas tweedehands items in huis kunnen verkopen, van kinderkamer tot kunst, voor het hogere segment. Daarvoor hebben we een uitstekende gebruikerservaring ontwikkeld voor kopers en verkoper”, aldus CEO Bunnink.

Vandaag gaat de nieuwe marktplaats-app online met, naar eigen zeggen, pareltjes. Van meet af aan moet er een kwalitatief goed aanbod zijn. Drieduizend items, om te beginnen. Van mooie vazen tot banken tot Italiaans handgeblazen glas. De kwaliteit van de vermeldingen wordt gegarandeerd door externe curatoren die erop toezien dat er enkel items van bekende merken worden aangeboden. Daaronder bijvoorbeeld Charles Eames, Artifort en Philippe Starck. Later neemt de techniek het toezicht grotendeels over.

Bunnink: “We zijn API-first. De huidige grote marktplaatsen niet, omdat die tien tot twintig jaar geleden zijn begonnen.” Dat houdt in dat de start-up met elf man eenvoudig met andere diensten kan koppelen om data uit te wisselen. “Dat biedt ons belangrijk onderscheidend vermogen.”

Hoewel het aanbod op de dag van de lancering wordt bepaald door professionele partijen staat de marktplaats wel direct ook open voor particuliere verkopers.

Het bedrijf denkt het gewenste publiek aan te trekken door de wijze waarop het zich profileert, zowel qua design als ook in de activiteiten op sociale media en gepersonaliseerde mails. Evelien Remmelts: “Dat is belangrijk voor kunstenaars, meubelmakers en antiquairs: hun spullen verkopen in een passende omgeving. Dat bieden wij.”

Het plaatsen van een advertentie is gratis voor particulieren. Wanneer het daadwerkelijk tot een transactie komt, wordt er een euro voor de transactiekosten gerekend. De partner-PSP is Online Betaalplatform. Zakelijke verkopers betalen een commissie van vijftien procent. Een logistiek partner verzorgt desgewenst pan-Europees de white gloves delivery.

Kopers kunnen op Whoopah onderhandelen over de prijs, maar ook direct overgaan tot aanschaf aan de hand van een vooraf bepaalde vaste prijs. De transacties worden op het platform zelf afgehandeld, niet er buiten zoals bij Marktplaats.nl.

Het bedrijf kan kostendekkend werken vanaf een omzet van anderhalf miljoen euro. Bunnik financierde het bedrijf tot nu toe grotendeels uit eigen middelen. Hij verkocht zijn fintech Pritle in 2017 voor 12,5 miljoen euro aan Binck. Een aantal particuliere investeerders stapte ook in op het idee dat in 2017 in Brazilië werd geboren. Achter de schermen wordt al gesproken met venturecapitalisten voor een investeringsronde. Die moet onder meer de weg naar het buitenland plaveien.

Om een land te ontsluiten, zo schat de CEO in, heeft hij daar vijftig à honderd partners nodig. “De meeste reageren erg enthousiast vanwege onze moderne aanpak qua technologie, kwaliteit en design.”

Remmelt: “Re-commerce heeft internationaal veel potentie. Er zijn al zo veel mooie dingen gemaakt. Waarom zou je het nieuw kopen?”

Whoopah is in eerste instantie alleen een app. In de komende maanden wordt een webversie gebouwd.

Christian Luiten (Avant Arte): ‘Online impact maakt de kunstwereld minder elitair’

Avant Arte wordt het ‘meest succesvolle contemporary art Instagram account wereldwijd’ genoemd. De jonge ondernemer Christian Luiten richtte samen met zijn compagnon Curtis Penning het platform Avant Arte op met inmiddels 1,4 miljoen volgers. Deze whizzkids willen de kunstwereld opnieuw vormgeven. Hoe ziet de toekomst van het online kunstplatform eruit als het aan Christian Luiten ligt?

123 miljoen dollar groeigeld voor Nextdoor

De ook in Nederland bekende buurtapp Nextdoor heeft 123 miljoen dollar venture capital opgehaald bij Amerikaanse partijen. De onderneming gaat daarnaast activiteit ontwikkelen in Denemarken en Zweden.

Riverwood Capital leidt de investeringsronde, een grote fondsbeheerder die onbenoemd blijft stapt in en zittende investeerders Benchmark, Tiger Global Management en Kleiner Perkins doen ook mee. Met het nieuw aangetrokken kapitaal wil de scale-up zijn internationale expansie versnellen en lokale posities bestendingen.

Drie jaar geleden ging Nextdoor van start in Nederland om buren en buurten met elkaar te verbinden. De app is een mengeling tussen een gemiddelde WhatsApp-groep voor een buurt en profielsite als Facebook. Het bedrijf zegt dat de app in ruim de helft van de Nederlandse buurten actief wordt gebruikt. Over de mate van activiteit wordt niets gezegd.

Het Amerikaanse bedrijf, opgericht in 2011, is ook actief in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Australië, de VS en het Vereningd Koninkrijk. Sinds kot ook in Denemarken en Zweden.

Europa’s grootste techbeurs die niemand kent

Iets meer dan honderdduizend ondernemers, afnemers, investeerders maar ook studenten bezoeken deze dagen de alweer vierde editie van Viva Technology in Parijs. Nederlanders zie of hoor je er amper. Start-ups, corporates en techgiganten wel.

Het landschap van grote technologiebeurzen is vrij overzichtelijk. Van IFA tot MWC tot Dmexco voor de digitale industrie en TNW Conference in Nederland. Een nieuw event heeft zich in korte tijd duidelijk op de internationale kaart gezet.

VivaTech heet het. Het is een initiatief van reclamereus Publicis Group en de Franse zakenkrant Les Echos. De expo, met congresonderdeel, werd geopend door de Franse president Emmanuel Macron. Kort voor zijn praatje kon hij de hand schudden van Justin Trudeau, de president van Canada. Die was er ook. Het is niet duidelijk of ze samen nog twee uur bleven rondhangen, want dan hadden ze ook de hand kunnen schudden van Alibaba-topman Jack Ma en drie eurocommissarissen, onder wie Margrethe Vestager. Een andere aanwezige CEO uit het Verre Oosten was CEO Hiroshi Mikitani van Rakuten.

En dat is nog meer een kleine greep uit de tientallen grote namen van het Franse en internationale zakenleven die acte de présence gaven. Soms gewoon als panellid in een forumdiscussie, soms in de schijnwerpers op het hoofdpodium.

Het Parijse event is opvallend internationaal georiënteerd. Toespraken zijn in het Engels, ook die van Franse sprekers, stands op de beurs zijn in het Engels en ook de medewerkers van het event zelf staan hun mannetje in een andere taal. VivaTech staat op fundamenten die een internationaal publiek kunnen aanspreken.

Hoewel de expo ruimte biedt aan stands voor negenduizend start-ups waren er ondanks goed zoeken geen Nederlandse bedrijfjes te vinden op de beursvloer. Wel was er voor het eerst een Nederlandse delegatie van Publicis Nederland met een dozijn zakelijke relaties.

Ook CEO Ali Niknam van Bunq was er. Hij was gevraagd een presentatie te geven over UX-design als drijver van groei. Sinds eind vorig jaar begeeft zijn bedrijf zich op de Franse markt. Uitmuntend design, zei hij, faciliteert groei maar uiteindelijk komen de meeste nieuwe gebruikers van de mobiele bankapp (voor meer dan de helft) van klanten die klanten werven via mond-tot-mondreclame.

Gevestigde corporate namen lieten zich op de beursvloer duidelijk zien. Namen als SNCF, LVMH, EDF, TF1, Accor, BNP Paribas, L’Oreal en Manpower stonden schouder aan schouder met techgiganten als Facebook en Google. De ‘gevestigde’ partijen toonden zich verrassend genoeg veel innovatiever dan de Amerikanen.

De corporates hadden grote stands waarop ze techstarters uit hun eigen industrie een podium gaven. Accor laat zien hoe een start-up verloren en vergeten voorwerpen van hotelgasten veel sneller en kostenefficiënter retour stuurt, L’Oreal investeert fors in gezichtsherkenning om gefundeerde verzorgingstips te geven en tv-zender TF1 toonde hoe het augmented en virtual reality inzet op live televisie.

Viva ligt op drie uur treinrijden van Nederland. Het event groeide van 50.000 bezoekers in 2017, naar 80.000 in 2018 en ging dit jaar voor het eerst over de grens van de 100.000 bezoekers.

5 redenen waarom corporate startups falen

Leonard Bukenya helpt om innovatie binnen grote bedrijven te versnellen. Dat gebeurt in de vorm van corporate startups: nieuwe bedrijven binnen een bestaand bedrijf, waar ondernemerschap de hoofdrol speelt. Zulke corporate startups zijn niet altijd succesvol. Bukenya deelt vijf redenen waarom ze falen en wat je kunt doen om dat te voorkomen.

“Grotere bedrijven zijn bijna altijd bezig met operational excellence”, vertelt Bukenya van Aim for the Moon. “Het gaat dus bijna alleen maar om het verbeteren en optimaliseren van het bestaande businessmodel. Als zo’n bedrijf aan de slag gaat met een exotisch idee dat zich aan de grenzen van de bestaande bedrijfsvoering bevindt, is er een andere, meer verkennende aanpak nodig. Een ondernemend proces zoals dat van een lean startup is heel geschikt, maar vraagt wel om het nodige aanpassingsvermogen.”

Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, waardoor sommige corporate startups falen. Dit zijn volgens Bukenya de vijf belangrijkste redenen waarom dat gebeurt.

Reden 1: er is geen strategie

“Als een bedrijf geen duidelijke strategie heeft, is het ook lastig een strategie te bepalen om een specifieke innovatie een plek te geven. En dat maakt het heel moeilijk om de juiste aanpak te kiezen. Bedrijven die dan toch kiezen voor de startup-methode, komen van een koude kermis thuis. Die werkwijze heeft namelijk in zich dat het kan falen, daar moet juist ruimte voor zijn. Een heldere strategie helpt dan om de keuze te onderbouwen. Is zo snel mogelijk slagen het allerbelangrijkste? Dan is een corporate startup niet de beste oplossing en kun je het beter dichter bij de bestaande business zoeken.”

Zorg dus voor een goede strategie, want zonder doe je het altijd goed en altijd fout. Weet in welke richting je je wilt bewegen en kies een aanpak die bij je strategie past. Kies je voor een startup? Wees dan ook bereid om fouten te maken.

Reden 2: te weinig focus

“Dit ligt in het verlengde van reden 1. Een corporate startup is spannend en ingewikkeld, dus heb je mensen met veel toewijding nodig. Het is geen ‘vrijdagmiddagprojectje’, maar heeft de volle aandacht en focus nodig. Dat gaat niet alleen om je mensen, maar ook om geld en andere resources.”

Wil je dat je corporate startup een succes wordt? Behandel het dan als een volwaardig bedrijf, met alle focus en resources die daarbij horen.

Reden 3: je meet succes op de verkeerde manier

“Enterprises zijn gewend om succes te meten in de vorm van kwartaalplannen, jaarplannen en vergelijkbare metrics: zaken waarbij het vooral draait om omzet en andere zaken die je van te voren kunt voorspellen. Dat heeft bij een corporate startup geen zin, want daar wordt winstgevendheid later pas duidelijk. Let je in het begin te veel op omzet en winst op de korte termijn, dan kan een potentieel succesvolle startup veel te vroeg de nek omgedraaid worden.”

Gebruik daarom innovation metrics, waarbij je meet of je innovatief bezig bent. Ontdek eerst of je een echt klantprobleem oplost, of het businessmodel überhaupt werkt, dat je competitive advantage hebt en of de markt groot genoeg is. Echt geld verdienen komt later.

Reden 4: geen connectie met de bestaande organisatie

“Je hebt een strategie, een goed team en je startup lijkt een succes. Maar helaas is de corporate waar je uit voortkomt onvoldoende betrokken. Als corporate startup is er altijd het gevaar dat je een ‘speeltje’ wordt. Maar het uiteindelijk doel moet niet vergeten worden, en dat is toch om de corporate succesvoller te maken. Je wilt misschien los van cultuur en aanpak werken, maar kunt niet zonder de juiste besliscultuur om de bestaande organisatie mee te krijgen.”

Het is daarom belangrijk dat er naast het kernteam verschillende businessmentoren en stakeholders uit het bedrijf aangehaakt zijn. Mensen vanuit het bedrijf die weten wat er speelt in het bedrijf en draagvlak creëren om de startup te verankeren in de organisatie. Het corporate startup-team moet deze mensen meenemen in de stappen die ze maken. Zo voorkom je dat de directie straks met een goed draaiende startup zit, waarvan ze geen idee hebben wat ze ermee moeten.

Reden 5: opgeven als het moeilijk wordt

“Bij een corporate startup hoort een cultuur van leren. En bij leren hoort dat je fouten maakt, en dat je doorgaat als het moeilijk wordt. Veel bedrijven draaien hun startup de nek om als het te lastig wordt. Lessen die geleerd zijn, worden niet hergebruikt. Terwijl de meest succesvolle startups juist voortkomen uit gefaalde startups! Als het niet lukt, zorg dan dat je ervan leert en ga door.”

Dat vraagt volgens Bukenya om een bepaald type mensen. Mensen die openstaan voor de manier van werken die bij een startup hoort, die zich toeleggen op het oplossen van een probleem en niet stoppen tot dat gelukt is.

Page generated in 1.356 seconds. Stats plugin by www.blog.ca