Eerste Nederlandse hub e-sports gelanceerd

Het nieuwe platform Esports Club wil de onafhankelijk koepel worden met alle voor Nederland relevante informatie over e-sports.

Vandaag lanceert eSports Club met een overzicht van alle toernooien die er komende weken in het e-sportsdomein worden gespeeld. Initiatiefnemer Ward Geene definieert dat breed: ‘een geheel van game, spelers of teams en een toernooi-organisator die de regels handhaaft die niet in het spel zitten.’ Steeds vaker is daar ook een live publiek bij aanwezig.

“Het is een gefragmenteerde markt wat de informatievoorziening betreft. We willen alle andere initiatieven in Nederland versterken zodat er meer commerciële interesse in e-sports kan ontstaan. Toernooien hoeven dan bijvoorbeeld niet per se alleen alle mediapush te doen. Ons belang is de taart van deze markt groter te maken door hem allereerst zichtbaar te maken.”

Media-analisten voorspellen al jaren een explosie in niet enkel het aantal spelers en kijkers naar e-sports, maar ook de bestedingen van adverteerders daaraan. Newzoo schat dat de mediabestedingen in 2021 op 1,7 miljard dollar zullen liggen. Internationaal gezien beginnen de eerste grote merken al in te stappen, onder wie Mastercard en Aziatische telecombedrijven. In Nederland is Paypal bijvoorbeeld sponsor van Ajax in de eDivisie.

Het toernooienoverzicht wordt later dit jaar uitgebreid met inhoudelijke beschrijvingen van de competities. En op termijn wil eSports Club ook data over spelers, teams en toernooien kunnen geven.

In de wat nabijere toekomst wil Geene echter een uitgave- annex redactiemodel opzetten. Hij wil redactionele dossiers, al dan niet onder white label, kunnen bieden aan andere mediaredacties. In die dossiers, of subportals, staan wedstrijd- en toernooi-informatie zoals die ook in de kranten staan. Daartoe wordt samengewerkt met auteurs die zijn gespecialiseerd in games.

E-sports staat in oktober 2019 in Nederland extra in kijker. Dan vindt voor het eerst de Rotterdam Rotterdam Games Week plaats. Onder andere de gemeente investeert fors in het optuigen van dit festival en doet dat voor meerdere jaren achter elkaar. Naast het eerste internationale toernooi Counter Strike vindt dan in de Ahoy’ ook het Dreamhack-event van ESL plaats. Een begrip onder gamers.

Foto: PSF eSports (cc)

Drie winnaars Cares Lab van Booking.com: reisplanner, raadsels en minder plastic

Booking.com heeft bekendgemaakt welke innovatieve teams een geldbedrag ontvangen in het kader van het eerste Cares Lab dat in Amsterdam werd gehouden.

Tien Europese teams werden gekoppeld aan een mentor van Booking.com en werkten gedurende drie dagen aan innovatieve, oplossingsgerichte projecten in drie aandachtsgebieden:

• Verspreiding van toerisme: de druk op veelbezochte toeristische plekken verminderen;

• Inclusieve groei: iedereen in de stad laten delen in de kansen die het toerisme biedt, met speciale aandacht voor een nog breder aanbod aan lokale diensten; en

• Bewuster gedrag: bezoekers meegeven hoe ze meer rekening kunnen houden met de bewoners van de stad, bijvoorbeeld op het gebied van afval en zwerfvuil, lawaai en recycling.

Het hoogtepunt van het programma bestond voor alle teams uit een pitch van hun plannen. De pitch werd door een jury van experts beoordeeld.  Hiermee kon een geldbedrag van €10.000 tot €25.000 gewonnen worden waarbij TravelTime Platform by iGeolise de grootste beurs van €24.000 mocht ontvangen. Andere teams die een beurs ontvingen waren Clio Muse voor €20.000, Secret City Trails voor €19.000 en Seavents voor €18.000. De teams hebben nu 30 dagen om hun ideeën tot leven te brengen en de voorgestelde oplossingen voor Amsterdam te implementeren. De teams die op dat moment de meeste vooruitgang laten zien, komen in aanmerking voor een aanvullende beurs.

iGeolise

Met activiteiten in Nederland zijn iGeolise de makers van de TravelTime platform-API, een technologie die reistijden vanaf één oorsprongspunt voor maximaal 2000 verschillende bestemmingen in minder dan 300 milliseconden kan berekenen.

Met deze technologie als basis zal iGeolise hun technologie gebruiken samen met externe ontwikkelaars om meerdere apps te maken die toeristen helpen activiteiten en dingen te ontdekken buiten de centrale grachtengordel van Amsterdam. Hierbij laten zij zien hoeveel plekken toeristen kunnen ontdekken met het openbaar vervoer in een reistijd van 30 minuten of minder.

Secret City Trails

Secret City Trails begon in Amsterdam en biedt nu meer dan dertig games waarbij toeristen de stad kunnen ontdekken op veertien bestemmingen in heel Europa. Door hun stedelijke avonturengames lossen reizigers en inwoners een spoor van raadsels op. Als een raadsel is opgelost, ontsluiten ze verhalen over de bezienswaardigheden en het gebied, evenals aanbevelingen voor verborgen juweeltjes en prachtige lokale cafés en bars. Op deze manier wordt zowel cultureel erfgoed gepromoot en een breed scala aan lokale bedrijven ondersteund. Met Amsterdam als bestverkopende bestemming willen zij de subsidie gebruiken om hun activiteiten op te schalen en nog meer games toe te voegen aan hun portfolio voor de stad.

Seavents

De Nederlandse oprichters van Seavents willen het probleem van plasticvervuiling bij de bron aanpakken door evenement- en festivalmanagers te laten zien dat het een no-brainer is om geen afval te produceren. Door composteermachines op locatie te gebruiken en aantrekkelijke afvalsorteerstations met duidelijke signalisatie aan te bieden, moedigt Seavents festivalgangers aan om op een positieve manier met afval om te gaan. Tijdens de pilotfase van hun project zijn ze van plan om meer dan 58 duizend ton afval te besparen door verbranding, alleen al op festivals in Amsterdam.

De andere deelnemende teams van het Amsterdam Booking Cares Lab waren CultureMee, De Gezonde Stad, Landmrk, Tourmerang, Wander Technologies en YourTour Ventures.

Column: Hoor eens even…

Lang wachten wordt beloond voor slechthorenden – zo’n tien procent van de gehele wereldbevolking. Hoortoestellen zijn namelijk eindelijk online te bestellen en tot veertig procent goedkoper dan in de winkel. Wat Ace & Tate voor de brillenmarkt deed, doet Onlinehoortoestel.nl voor gehoorapparaten. Schijnbaar werd de markt zo gecontroleerd door een aantal grote fabrikanten dat er online simpelweg niet verkocht mocht worden. Veelal met de reden dat het product door een professioneel audicien aangemeten moet worden. In die gedachtegang geloven we anno 2018 natuurlijk al lang niet meer.

De markt voor gehoorproducten is overigens geen klein bier en wordt geschat op een dikke negen miljard dollar in 2023 – met maar liefst vijfhonderd procent groei per jaar. Mede doordat gehoorproblemen vooral onder jongeren steeds vaker voorkomen. En laat het nou net die doelgroep zijn die niet anders gewend is dan dat je online kunt shoppen.

De situatie vertoont gelijkenissen met de (zonne-)brillenmarkt enkele jaren geleden. Het Amerikaanse Warby Parker betrad toen de markt met een eigen bril die zich wat kwaliteit en vernuftig design betreft kon meten met de toonaangevende brillenproducenten. Nu verkoopt Online Hoortoestel geen eigen producten, maar kan het niet missen dat zij de bekende marktdisruptie in gang zullen zetten. Want een prijsverschil van veertig procent ten opzichte van de winkel is te groot om recht te praten.

Hoe het werkt? Het hoortoestel wordt na online aanschaf in een aanpascentrum door een gediplomeerd audicien ingesteld op het gehoorverlies van de slechthorende. Zo blijft de kwaliteit van het product gewaarborgd en is slechts één bezoekje voldoende voor een volwaardig en functionerend hoortoestel. De deal is immers online al gesloten.

De verwachting is dat traditionele grote audiciens onder deze ontwikkelingen gaan lijden en de markt meer online spelers gaat zien.

Maar er is meer. Dat met 3D-scans en -prints van de gehoorgang gehoordefecten eenvoudiger op zijn te sporen, kan de markt verder veranderen. Aangezien daarmee bijvoorbeeld ook ontwikkelingslanden eenvoudiger toegang kunnen krijgen tot online hoorproducten. Mede door deze technologische ontwikkelingen en product-upgrades zal de competitie onder de audiciens dan ook verder toenemen. En staan we nu aan de vooravond van een ontwikkeling die een domino-effect in de markt teweeg zal brengen, met lagere prijzen en transparantie als resultaat. Laat dat maar aan het web over.

*) Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#167).

Investeerders op hun hoede voor ontwrichtende visies

Start-ups met een ontwrichtende visie trekken wel veel investeerders aan, maar krijgen minder financiering dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Timo van Balen, promovendus aan het Erasmus Centre for Innovation Management van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Ondernemers claimen meer dan eens dat hun bedrijf een complete sector ingrijpend kan transformeren. Investeerders willen vaak de volgende grote ontwikkeling niet missen en zijn doorgaans geïnteresseerd.

Van Balen bestudeerde de gegevens van 918 Israëlische start-ups uit de database van Start-Up Nation Central, een non-profit organisatie, en keek naar de relatie tussen de visies op hun websites en de bedragen die ze ontvingen van investeerders.

Daaruit blijkt dat als een start-up een ontwrichtende visie communiceert, dit de kans op investeringen gemiddeld met 22 procent vergroot. Toch ontvangen deze startups doorgaans 87.000 dollar minder in de eerste investeringsronde en 361.000 dollar minder in de tweede investeringsronde vergeleken met startups zonder ontwrichtende plannen. Investeerders zijn bij ontwrichtende visies meer op hun hoede omdat ze niet weten of het bedrijf zijn claims kan waarmaken.

eDay: Wasteless wint Top 10 European Startups Award 2018

Zojuist is op eDay bekendgemaakt dat het Israelische Wasteless is verkozen tot winnaar van de Emerce Top 10 European Startups 2018.

Wasteless ontwikkelt wat zij het Internet of Groceries noemt en zet dynamic pricing in om voedselverspilling in onder andere supermarkten te voorkomen. Én de omzet te verhogen. Na venture capitalist SOSV heeft ook Slingshot Capital in de start-up geïnvesteerd. Wasteless is reeds actief in Spanje, Engeland en Israël en start binnen korte tijd ook in Nederland. “Alleen in Nederland kunnen we al 300 tot 500 miljoen euro aan de bottom line van supermarkten toevoegen”, aldus CEO en oprichter Oded Omer, die zijn vorige bedrijf (Weissberger) na drie jaar voor 100 miljoen dollar aan AB Inbev verkocht.

Op de tweede plek staat Adcombi. Dit Nederlandse bedrijf biedt hyperlokale, gepersonaliseerde programmatic advertising die de web to store traffic verhoogt. En richt zich onder andere op retail- en bankketens. Het snelgroeiende bedrijf heeft momenteel zo’n 130 klanten in 5 landen. Mede door buitenlandse vestigingen – Adcombi opende onlangs zijn kantoor in Duitsland – zal de groei de komende tijd verder toenemen, aldus CEO en oprichter Gerrit Reinders.

De derde plek is voor Glovo, de Spaanse start-up die zich op één-uurslevering voor allerhande producten richt en in zijn drie jarig bestaan al ruim 150 miljoen dollar funding ophaalde.

De top 10 bestaat uit:

  1. Wasteless (2016, Israël, Internet of Groceries)
  2. Adcombi (2014, Nederland, Location based advertising)
  3. Glovo (2015, Spanje, Same day delivery-platform)
  4. Revolut (2015, Verenigd Koninkrijk, Online bank)
  5. Hotelchamp (2015, Nederland, Direct booking-platform voor hotels)
  6. Acast (2013, Zweden, Podcasting platform)
  7. Blinkist (2012, Duitsland, Non-fictie boeken in 15 minuten)
  8. Trigo Vision (2017, Israël, Retail Automation-platform)
  9. June Energy (2015, België, Energie Prijsvergelijker)
  10. ŌURA (2013, Finland, Health/Wellness wearable)

De toplijst is voor het zevende jaar op rij samengesteld door de redactie van Emerce met input van VC’s, M&A-specialisten, bankiers en journalisten uit heel West-Europa. Criteria zijn: de start-up moet hun hoofdkantoor c.q. -activiteiten in Europa hebben, mogen maximaal 6 jaar oud zijn en moeten minimaal 2 miljoen euro omzet doen en/of 2 miljoen euro aan funding hebben opgehaald.

De lijst laat zien welke startups upcoming zijn en een grote potentie hebben; hoe hoger op de lijst des te groter de potentie is.

Vorig jaar werd mobile healthcare start-up Babylon Health uitgeroepen tot winnaar.  Dat de sector grondig wil veranderen. Om te beginnen door de kosten drastisch te verlagen. De destijds vier jaar oude startup had 85 miljoen dollar aan funding op zak en al zo’n 1 miljoen gebruikers. De rest van de top 10 uit 2017 vind je hier terug.
*) In het novembernummer van Emerce magazine (#168) staat een uitgebreid interview met de oprichter van zowel Wasteless als Adcombi.

Wanderwatch: meer buiten spelen mét technologie

Is het erg dat kinderen de hele dag binnen zitten met mobiel, tablet, tv of computer? Kinderen vinden van niet. Ouders kijken er anders tegenaan. Zeker als ze geen digital native zijn. Zij herinneren zich dat ze ‘altijd buiten’ waren: ze speelden, bouwden boomhutten, vingen kikkervisjes enzovoort. Hoe krijgen we de huidige generatie kinderen naar […]

Dashlane opent kantoor in Lissabon

Softwarebedrijf Dashlane, maker van de gelijknamige wachtwoordbeheerder, opent een kantoor in Lissabon om vanuit daar internationale groeiplannen uit te voeren.

De Portugese hoofdstad wordt het derde kantoor van de Amerikanen uit New York. Eerder openden ze al een buitenlandse kantoor in Parijs.

In Lissabon komt ongeveer veertig man personeel te zitten komend anderhalf jaar. Zij werken aan de software en de klantenservice.

Behalve een strategische keuze kan het ook een financiële keuze zijn geweest voor Portugal te kiezen. Lissabon wil zich internationaal profileren als start-uphub en fêteert techbedrijven enthousiast. The Web Summit, bijvoorbeeld, kreeg net een toezegging van 110 miljoen euro om in de komende tien het congres daar te organiseren.

Of en hoe het negen jaar oude bedrijf financieel profiteert is niet bekendgemaakt.

Dashlane maakt software om wachtwoorden mee te beheren op computers en telefoons. Gebruikers kunnen gratis tot vijftig wachtwoorden op één apparaat bewaren en raadplegen. Wie meer wil, betaalt daarvoor iets meer drie euro per maand. Concurrenten zijn bedrijven als 1Password, Keepass en LastPass.

Foto: tuncay (cc)

ThuisVisite: na de operatie thuis beeldbellen met de dokter

“Met ThuisVisite ben je als patiënt thuis, maar mét de dagelijkse controle vanuit het ziekenhuis”, zegt Thony Ruys. Samen met Bart van Wagensveld en Christel de Raaff heeft hij ThuisVisite ontwikkeld, speciaal voor mensen die net geopereerd zijn. “Op de langere termijn zijn kortere ziekenhuisopnames mogelijk.”

ThuisVisite geeft patiënten een gevoel van veiligheid, controle en tevredenheid. Zij revalideren thuis in plaats van in een kostbaar ziekenhuisbed. Een wearable, beeldbellen en teleconsulting geven de zekerheid dat medici een vinger aan de pols houden, zodat eventuele complicaties eerder opgespoord kunnen worden.

Begin

Wat is ThuisVisite?
“Een apparaat meet drie keer per dag de vitale functies van de patiënt: bloeddruk, hartslag en temperatuur. Via een app stuurt de patiënt het naar de arts. Daarna wordt een videoverbinding opgezet om de resultaten te bespreken. ThuisVisite was dit voorjaar te zien in Nieuwsuur – die uitzending laat goed zien hoe het in de praktijk werkt voor een patiënt.”

Waarom ben je ermee begonnen?
“ThuisVisite verkleint de kloof tussen de tijd in het ziekenhuis en de tijd thuis, en daarmee draagt het bij aan de transitie van ‘zorg in het ziekenhuis’ naar ‘zorg thuis’. Niet aan je bed in het ziekenhuis, maar in je vertrouwde thuisomgeving komt de dokter op bezoek. Dat is hoognodig, want de druk op zorgprofessionals is groot en de roep om persoonlijke zorg wordt almaar sterker.”

Hoe is het ontstaan?
“Ik ben chirurg in opleiding. Samen met andere zorgverleners merk ik dat er na een operatie onzekerheid is bij patiënten. Enerzijds bedenken ze smoesjes om niet naar huis te hoeven. Anderzijds melden ze complicaties te laat. Door deze constateringen is het idee ontstaan. In de loop van een jaar hebben we ThuisVisite geconcretiseerd, met behulp van patiënten, verpleegkundigen en ict’ers. In september 2017 ging de pilot van ThuisVisite in het OLVG West van start. Die is net afgerond.”

Wanneer wist je dat Thuisvisite levensvatbaar was?
“Dat weten we nog steeds niet. Wat helpt, zijn de resultaten van de pilot die we hielden onder tachtig patiënten. De tevredenheid is zeer hoog en de meesten zouden het anderen aanbevelen. Maar: er moet nog wel voor betaald worden. Daarom we werken nu aan een tweede studie om te bewijzen dat ThuisVisite een kortere opnameduur mogelijk kan maken.”

Waarom is dat waardevol?
“Als we aantonen dat mensen eerder naar huis kunnen met ThuisVisite, is dat zeer waardevol. Bedenk dat een plek voor een dagopname per patiënt 500 euro kost, nog afgezien van de tijd en zorg na de operatie. Het zou een behoorlijke ommezwaai betekenen als patiënten grootschalig van ThuisVisite gebruik gaan maken. Zover is het dus nog niet.”

Nu

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“ThuisVisite valt vooral op doordat het opgericht is door zowel patiënten, verpleegkundigen als artsen. We werden benaderd door een innovatiescout van Accenture. Ook al ontbreken we als finalist, door mee te doen aan de AIA in de halve finale zijn we gestimuleerd om meer na te denken over de aanpak van het businessmodel. Dat is tot nu toe onderbelicht.”

Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“ThuisVisite heeft potentie: patiënten willen het, zorgverleners idem. We moeten nu van pilot product worden. Door op te schalen willen we de stap gaan maken van pilot in één ziekenhuis naar introductie in het hele land. De resultaten van de tweede studie moeten daarom laten zien dat ThuisVisite zowel goede persoonlijke als goedkopere en efficiëntere zorg oplevert.”

Toekomst

Wat voor trends zie je in de markt van Thuisvisite de komende jaren?
“Momenteel is de markt uitermate geschikt voor e-health-initiatieven zoals ThuisVisite. In 2017 publiceerde Gupta Strategists een nieuwe versie van No Place Like Home, een onderzoek waaruit blijkt dat 45 procent van de zorg die nu in ziekenhuizen verleend wordt naar huis verplaatst kan worden. Dit vooral dankzij de voortschrijdende techniek: apparaten en algoritmes worden steeds slimmer.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Dat je moet beginnen. Ergens. Mensen hebben allerlei ideeën die ze voor zichzelf houden. Daarbij is het ook niet nodig om een businessplan voor de eerste vijftien jaar te hebben. Begin en kijk hoe het loopt. Dan leer je vanzelf wat er bij komt kijken.”

*) ThuisVisite neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Health.

Slechts één Nederlands bedrijf voor Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity

Gridarrow is het enige Nederlandse bedrijf dat meedoet aan het programma Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity, de wereldwijde groeiversneller van start-ups en scale-ups.

Op het hoofdkantoor van PGGM in Zeist hebben 23 start-ups en scale-ups op 2 en 3 oktober een intensieve screening doorlopen ten overstaan van ruim 100 mentoren, partners en het managementteam van Startupbootcamp.

De teams gaan in Amsterdam verder met een intensief versnellingsprogramma dat op 5 november wordt ingeluid door de gongceremonie bij Euronext Amsterdam. Op 14 februari 2019 wordt het programma afgesloten met een Demo Day voor honderden influencers, mentoren, partners en beleggers. De bedrijven worden begeleid door een netwerk van ondernemers, topmanagers, beleggers en partners van Startupbootcamp, zoals de Rabobank, ING, De Volksbank, Moneyou, ABN AMRO, PGGM, Van Lanschot Bankiers, Achmea, Nationale Nederlanden, PwC, Vivat, Capgemini, Comsec en de Nationale Politie.

De verkozen 11 teams zijn:

Cobertoo (Spanje) – een P2P-verzekering voor het object waar de millenniumgeneratie de meeste waarde aan hecht: de smartphone.

Emcee (VS) – een beleggingsplatform voor het nabootsen van andermans investeringen en het doneren aan goede doelen.

FortifyData (VS) – een platform voor nauwkeurige analyse van cyberrisico’s om de blootstelling van bedrijven aan deze risico’s te onderkennen en te monitoren.

Gridarrow (Nederland) – een platform dat het makkelijk maakt om data in Excel te zetten met behulp van een eenvoudige Python API.

KeepWarranty (Portugal) – een gratis mobiele app die garantiebewijzen en kassabonnen zonder gedoe opslaat en archiveert met behulp van tekstherkenning (OCR).

RefundMe (Spanje) – het platform RefundMe automatiseert de BTW-teruggave, niet alleen voor toeristen maar ook voor detailhandelaren, luchthavens en overheden.

Robolab (Verenigd Koninkrijk) – de app store en SDK voor financiële robots die aangestuurd worden door kunstmatige intelligentie.

Smart Advice (Turkije) – digitaal vermogensbeheerder Smart Advice levert financiële oplossingen, met name voor pensioen- en vermogensbeheerders die zich richten op de interacties tussen mens en computer en de gedragseconomie.

Soisy (Italië) – een Italiaanse betalingsinstelling die termijnbetalingen aanbiedt bij het verkooppunt, gefinancierd via een kredietmarktplaats.

Swascan (Italië) – het eerste platform in de cloud met alles over cybersecurity en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

En als Scale-Up-in-Residence:

CyberCentric (VS) – helpt bedrijven en organisaties om goed inzicht te krijgen in hun data met behulp van een door KI aangestuurd systeem voor gegevensclassificatie.

Medische chat-app Siilo krijgt 4,5 miljoen groeigeld

De Nederlandse start-up Siilo, een messenger voor gebruik in de zorgsector, krijgt 4,5 miljoen euro groeigeld van EQT Ventures.

Het geld is bedoeld om de in Nederland ontwikkelde chat-app internationaal uit te rollen. De eerste aandacht gaat uit naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de lancering in Nederland in maart 2016 is Siilo gegroeid naar 100.000 zorgverleners en verwerkt de dienst maandelijks ruim 7,5 miljoen berichten.

Extra beveiligde app is gratis te gebruiken door zorgprofessionals onderling. De omringende suite, Siilo.Connect, is de betaalde versie van de dienst. Die is bestemd voor organisaties en medische verenigingen. Deze versie voorziet in uitvoerige tools voor beheer, administratie, netwerken en software-integratie.

Begin 2017 publiceerde het bedrijf deze demonstratievideo. Aan de voorkant is de app sindsdien weinig veranderd.

EQT Ventures, met oorsprong in Zweden, investeert in beginnende en groeiende bedrijven. Overwegend uit Europa, maar met uitstapjes naar de VS. Het fonds ging in 2016 van start met 566 miljoen euro investeerbaar vermogen.

Foto: Walt Stoneburner (cc)

​Weet slimme technologie je kledingmaat beter dan jijzelf?

We kennen allemaal de frustraties die gepaard gaan met het online bestellen van kleding. Je kan het niet passen, niet voelen en de maten verschillen tussen ieder merk. Hierdoor ben je ongetwijfeld slachtoffer geworden van het terugsturen van kleding pakketjes. Maar leven we niet in een tijd waarin we dit slim moeten kunnen oplossen?

Partijen zoals Zalando staan bekend om hun bizarre hoeveelheid retourzendingen. Ongeveer 1 op de 2 aankopen op Zalando komen retour. Maar niet alleen Zalando leidt aan dit fenomeen. In de kledingindustrie varieert het terugstuur percentage grofweg tussen de 20% en 50%. Geschat wordt dat meer dan de helft van al die retouren worden veroorzaakt door bestelling van de verkeerde maten. Of zoals dat tegenwoordig gebeurd: het bestellen van verschillende maten, die passen, de juiste maat houden, en de rest vervolgens retour sturen.

‘Nieuwe’ manier van shoppen

De problemen die door deze ‘nieuwe’ manier van online winkelen worden veroorzaakt zijn heftig. Aan de ene kant zorgt het voor onnodig veel verkeer wat leidt tot extra files en meer CO2 uitstoot. En aan de andere kant komen de geretourneerde producten vaak op de stapel “niet meer te verkopen” terecht. Zeker in de kledingindustrie waar het productieproces vaak erg milieubelastend is doet dat pijn.

Oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen in de aankomst. Zo heb je de startup QuantaCorp. Zij bieden mode webshops een tool waarmee bezoekers worden geadviseerd in het kiezen van de juiste maat. Uit hun eerste tests kwam dat ze het aandeel retours konden terugdringen met bijna 30%. Hartstikke handig.

Nieuw online platform

Ook is er het nieuwe eerlijke kleding platform SilkSage. Hun Delftse tech team zal zich na de lancering aanstaande vrijdag volledig focussen om het maten probleem op te lossen. Het idee is dat je als bezoeker op SilkSage kan aangeven welke maat van je favoriete merk het beste bij je past, en daardoor advies krijgt van de technologie voor het kiezen van maten bij andere merken. Op deze manier kan je als bezoeker gerust verschillende merken bestellen zonder bang te zijn voor de return.

Op het moment wordt er hard gewerkt aan deze tool, het kan zijn dat het nog een aantal weken duurt voordat hij optimaal presteert. Tot die tijd hebben ze een mooi zoethoudertje én fantastisch alternatief: voor iedere order én return plant SilkSage een boom. Daarnaast is SilkSage van plan een muziekfestival te organiseren, waar 300 gelukkige klanten hun eigen bomen kunnen planten.

blue-hill-logo-equation-fulltext-2
SilkSage

Amazon Alexa Fund stapt in drie starters

Het voice-georiënteerde investeringsfonds Alexa Fund van Amazon maakt de participatie in drie nieuwe start-ups bekend.

Een jaar geleden richtte Amazon het fonds van honderd miljoen dollar op om de ontwikkeling van voice-apps rondom Alexa te bespoedigen. Eind vorige week maakte het drie nieuwe investeringen bekend.

Het gaat om Bamboo Learning, Endel (Berlijn) en Aiva. De eerste verzorgt muziekonderwijs, de tweede muzikaal behang, de laatste een spraakassistent voor de zorgsector.

Vier van de 42 bedrijven waarin Amazon investeerde zijn inmiddels overgenomen. Drie niet door de e-commercegigant zelf. Deurbelmaker Ring daar een uitzondering op. Daarvoor legde Amazon een miljard dollar op tafel.

Wasteless: dynamisch prijzen effectief in de strijd tegen voedselverspilling

David Kat en Ralph de Vries van Wasteless zijn mannen met een missie. “Een derde van de wereldwijde voedselproductie gaat bij het afval, terwijl er 850 miljoen mensen op aarde niet genoeg te eten hebben en er in 2050 10 miljard monden te voeden zijn. Er is fundamenteel iets mis met onze voedselketen.”

Met hun concept, dat donderdag 4 oktober in de halve finale van de Accenture Innovation Awards staat, winnen zowel de voedselketen als de supermarkten. David: “We hebben berekend dat wanneer alle supermarkten in Nederland geen eten weggooien maar met Wasteless afprijzen, zij in totaal tussen de 300 en 500 miljoen euro extra omzet kunnen genereren uit het versschap.”

Begin

Wat is Wasteless?
“De eerste schaalbare oplossing om voedselverspilling in supermarkten tegen te gaan door in de prijs rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Wasteless maakt dynamische prijzen mogelijk in de versschappen van álle supermarkten.”

Waarom ben je ermee begonnen? En hoe is het ontstaan?
“Onze voedselketen is niet langer houdbaar. Een derde van al het voedsel dat in de wereld geproduceerd wordt, wordt weggegooid. Eten met een waarde van meer dan 1 triljard euro – een bijna niet te vatten bedrag met twaalf nullen. De mensheid put de natuurlijke hulpbronnen van de aarde in hoog tempo uit. Willen we duurzaamheid verankeren in de keten, dan moeten we nú radicaal veranderen. Het huidige pad is heilloos.”

‘Dynamisch prijzen’, dat is toch wat je bijvoorbeeld ziet bij reisboekingssites?
“Klopt, maar waar zij het meestal inzetten om prijzen te verhogen, doen wij dat vooral om ze te verlagen. Een biefstuk die nog een week houdbaar is, heeft een andere waarde dan een exemplaar dat nog drie dagen houdbaar is. Wij willen altijd de prijs optimaliseren op basis van de vraag en aanbod-curve, zodat zoveel mogelijk producten verkocht worden. Wat consumenten merken van Wasteless, is dat er op het elektronisch prijskaartje twee prijzen staan – waarvan één met fluctuerende bedragen voor de kortste houdbaarheidsdatum.”

Je hebt eerder dit jaar op Emerce je mening geuit over 35%- en 50%-afprijsstickers.
“Ja, en daar blijf ik bij. Voor de weinige consumenten die aware genoeg zijn, werken ze. Het is een lastminute-lapmiddel, dat spontaan en met de hand wordt toegepast. Duur, niet duurzaam. Daar komt bij dat veel mensen gestickerde producten links laten liggen omdat stickers toch afdoen aan de waarde van het product.”

Wanneer wist je dat Wasteless levensvatbaar was?
“Door het resultaat van pilots bij supermarkten in Israël en in Spanje, begin dit jaar. In Madrid hebben we in de praktijk gezien bij een filiaal van Dia – een grote discounter met 11.500 winkels – dat we het doordraaien van producten substantieel konden verminderen én dat de omzet omhoog ging.”

Nu

Welke vernieuwing breng je?
“Het Wasteless-algoritme is intelligent, het houdt rekening met tientallen factoren die een rol spelen bij de keuze die consumenten in de supermarkt maken. Denk naast houdbaarheid en voorraad aan het weer, concurrerende producten en het aanbod van supermarkten. Machine learning maakt Wasteless elke dag slimmer en het leert continu bij, zodat vraag en aanbod blijven aansluiten, en steeds beter bovendien.”

Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“We zijn in gesprek met alle grote supermarkten en hun interesse in Wasteless is groot. De uitdaging is systeemintegratie. Het vrijmaken van IT-capaciteit is bij supermarkten niet eenvoudig en wij hebben een paar weken nodig om daadwerkelijk van onze oplossing gebruik te kunnen maken.”

Waar wordt Wasteless al gebruikt?
“In Engeland bij Iceland Foods, dat negenhonderd winkels heeft zijn wij aan het integreren. En in Nederland dit kwartaal bij een supermarkt en bij een grote bedrijfscateraar. Zoals gezegd zitten we bij alle grote supermarkten aan tafel, en beginnen we naar verwachting in oktober of november in een aantal vestigingen.”

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“We kijken uit naar de halve finale van de AIA op 4 oktober. Heel goed dat Nutrition dit jaar een van de categorieën is waarin een award te winnen is. Ik vind de AIA een aansprekende competitie, een investering in samenwerken. De juryleden zijn ter zake kundig, ze weten goed wat duurzaam impact maken in de voedselketen inhoudt.”

Toekomst

Wat voor trends zie je in de markt van Wasteless de komende jaren?
“De grote trend waar supermarkten mee te maken hebben, is de opkomst van discounters. De concurrentie is daardoor groot, omzetten slinken, marges worden kleiner. Tegelijkertijd worden data en duurzaamheid essentieel. Wasteless heeft een belangrijke schakelfunctie om met deze trends om te gaan.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Dat innovatie altijd duurzaam moet zijn en je daarbij verder moet denken dan je eigen product. Een duurzame innovatie maakt een hele keten beter.”

*) Wasteless neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Nutrition.

9 trends in het startup-ecosysteem van Azië

Ruimtetoerisme, smart locks, feministisch ondernemerschap en experience platformen zijn een paar van de markten waarin Azië voorop loopt. 4.5 van de 7 miljard mensen op de wereld wonen daar, geen wonder dat er op dit continent veel ontwikkelingen zijn in het start-up ecosysteem. Deze trends spelen nu in Azië.

De afgelopen weken bezocht ik zes plekken: Langkawi, Singapore, Kathmandu, New Delhi, Mumbai en Kuala Lumpur. Ik praatte met ondernemers, investeerders en corporate executives. Tevens modereerde ik het “start-up innovation camp” van het World Tourism Forum Lucerne, bezocht ik events als de PATA Travel Mart en Slush Singapore; en faciliteerde ik strategiesessies voor Community Homestay Network in Kathmandu en Sakha Consulting Wings in Delhi. Op basis van bovenstaande ervaringen deel ik in dit artikel negen trends uit Azië.

1. Experience platformen

Online ‘experience’ platformen schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze bedrijven koppelen (internationale) reizigers aan lokale mensen die experiences aanbieden zoals een dansles, kookworkshop of pottenbakkencursus. Vaak helpen deze bedrijven de locals met 3 punten: (1) het ontwikkelen van een “toerisme product” (2) het ondersteunen met technologische services zoals een SMS systeem om locals te attenderen wanneer de toeristen komen en (3) het faciliteren van betalingen.

In Nepal focust Community Homestay Network zich op overnachtingen in zogeheten “community homestays”. Oprichter Shiva Dhakal: “Ik ben al dertig jaar actief in de Nepalese reisbranche. Nu is het tijd voor mij om wat terug te doen voor lokale communities. Via onze online expertise kunnen we werkgelegenheid creëren voor communities met een afstand tot de toerisme-industrie.” In India biedt Authenticook.com maaltijden aan in gezinswoningen gemaakt door vrouwelijke “home chefs”. In Thailand is de concurrentie zelfs moordend. Local Alike en Hivesters richten zich op duurzaam toerisme waarbij Local Alike zich op het platteland focust en Hivesters op de stedelijke gebieden. Tixget is ook actief op de Thaise markt, maar zij richten zich meer op het massatoerisme. Backstreet Academy heeft een regionale aanpak en is inmiddels actief in tien landen in Zuid-Oost Azië.  

2. Ruimte toerisme

Tijdens Slush Singapore vertelde “aerospace engineer en TED speaker” Bidushi Bhattacharya dat er momenteel circa 1.000 bedrijven actief zijn op het gebied van “space” en dat dit aantal zal groeien tot circa 10.000 in 2025. Na twee decennia bij de NASA te hebben vertoefd is ze nu actief met haar Astropreneurs Hub, de eerste incubator in Zuid-Oost Azië die zich volledig focust op de “commercial space industry”.

3. Feministisch ondernemerschap

Waar in Europa vrouwen steeds meer op gelijke voet komen te staan met mannen (nota bene: er zijn nog steeds verschillen in salarissen), is dit in Azië nog lang niet het geval. Gelukkig zijn er vrouwen die hier via ondernemerschap verandering in proberen te brengen. Zo is de gelauwerde activiste Meenu Vadera van Sakha Consulting Wings een pionier in de taximarkt. Sakha traint vrouwen om taxichauffeur te worden en biedt ze vervolgens een baan aan. Meenu: “Mensen uit het buitenland tonen veel interesse in wat we doen. Zo zijn Mark Rutte, David Cameron en een bekende Bollywood-acteur Aamir Kahn fan van ons; maar in India worden wij en onze drivers gezien als outliers. Wij zien dat anders en beschouwen onze lady drivers als rocksterren.” De Red Dot Foundation is een online platform waar vrouwen melding kunnen maken van sexueel misbruik in publieke ruimtes. In geval er op een bepaalde plek veel activiteit plaats vindt dan wordt de politie ingeschakeld en wordt er adequaat actie ondernomen. Het bedrijf heeft inmiddels al meer dan 40.000 Facebook fans.

4. Smart locks

Als je een AirBNB-host bent dan ken je vast het gedoe van de sleuteloverdracht. Igloohome maakt daar een einde aan met hun “smart lock”, een opbergkluisje die je met een code op afstand kan openen en sluiten. Bij Igloohome zijn ze van het adagium “go big, or go home”. Ze zijn inmiddels vaste partner van AirBNB en zijn nu op zoek naar vers kapitaal om hun wereldwijde expansie te versnellen: 15 miljoen euro maar liefst. Investeerders met diepe zakken zijn welkom om zich te melden in Singapore. Wordt Igloohome de nieuwe standaard in hoe we sleutels aan elkaar overdragen?

5. Moslim toerisme

Iedere religie heeft zo zijn eigen normen en waarden, gewoontes, behoeften en regeltjes. Zo ook de Moslims. Irhal speelt daar handig op in. In 2020 zijn er naar schatting circa 150 miljoen Moslims die op reis gaan met een marktwaarde van circa 250 miljard dollar per jaar. Irhal spreekt over “halal toerisme” en biedt een app die per stad aangeeft wat “halal-vriendelijke” plekken zijn om te bezoeken en de website is zowel in het Engels als in het Arabisch beschikbaar. De ambities van Irhal liegen er niet om: Ze willen wereldwijd marktleider worden op het gebied van informatie voor Moslimtoerisme.

6. End-to-end transport

Iedereen die wel eens in India is geweest is zich er van bewust dat het geen sinecure is om van A naar B te komen. Zowel treinen, bussen als de aan de groen-gele strepen te herkennen riksja’s puilen uit van de mensen. Dinesh Kumar Kotha en Sripad Vaidya, twee slimme oud IBM’ers, hebben hier een ingenieuze oplossing voor bedacht: Confirmtkt. Dit is een online platform die middels een algoritme een end-to-end route voor klanten uitstippelt: te land, ter zee en in de lucht.

7. Sharing platforms

En ook de Sharing platforms kunnen natuurlijk niet ontbreken. Een goed voorbeeld hiervan is Kwikcar, een Maleisisch bedrijf dat zich zelf presenteert als de “AirBNB of cars”. In Zuid-Oost Azie zijn er volgens het bedrijf 45 miljoen auto’s in prive bezit en wordt er jaarlijks voor 700 miljoen dollar aan auto’s gehuurd. Kwikcar heeft een ambitieuze visie:

Inmiddels zijn ze naast Maleisië ook in Indonesië actief en in 2020 zullen Thailand, Vietnam en de Filipijnen volgen.

8. Social impact travel

Het fenomeen “social impact travel” is in Azië erg in opkomst. Global Himalayan Expedition organiseert expedities door het Himalaya-gebergte om vervolgens met een zonnepanelensysteem bepaalde dorpen te verlichten. High-profile partners aantrekken is aan Paras Loomba and Jaideep Bansal wel besteedt. Harvard, World Economic Forum, World Tourism Forum Lucerne, Procter & Gamble. De expedities gaan als warme broodjes over de toonbank. Verder ziet Sudeep Singh, de Executive Director van Community Homestay Network, ook veel kansen in deze markt: “Wij werken samen met MBA-instituten uit Australië. Veel van hun studenten vinden het interessant om een paar weken in Nepal te wonen en hun skills te delen met onze communities.” MovingWorlds.org, een bedrijf dat wereldwijd werkervaringen aanbiedt bij non-profit organisaties met een focus op “mid-career professionals”, heeft momenteel maar liefst 31 projecten in Azië op hun platform staan.

9. Corporate-Startup partnerships

Er zijn tegenwoordig steeds meer corporates die een kijkje willen nemen in de startupkeuken en soms ook hun eigen keuken openstellen. Zo organiseerde Philips samen met Slush Singapore een pitch-competitie voor “health-startups”. Een groepje goed gesoigneerde Philips executives luisterde aandachtig naar de in gympen gedoste startup CEO’s.  De finalisten hadden innovatieve oplossingen op het gebied van zaken zoals een AI tool om verpleegsters te ondersteunen met ouderenzorg (Smartpeep) en een AI tool om “corporate wellness” te verhogen (Smartfuture).

Verder is Booking.com, in 1996 zelf nog een startup in Amsterdam en inmiddels een van ’s werelds grootste e-commerce bedrijven voor reizen, twee jaar geleden een startup accelerator programma gestart met een focus op “sustainable tourism”: de zogeheten Booking Booster. Marianne Gybels, Global CSR Manager van Booking: “Naast een programma van drie weken met sessies rondom topics zoals strategie, online marketing, financiering en maatschappelijke impact, koppelen we de startups aan ervaren mentoren en geven we jaarlijks twee miljoen dollar per jaar weg aan startups waarvan we geloven dat ze echt een positieve impact kunnen maken op de reisbranche. Inmiddels hebben we al 1.95 miljoen dollar gedoneerd aan zeven startups in Azië.”  

Een van die mentoren is Marielle van Gorp, Regional Director Indonesië bij Booking: “Ik kwam ooit als medewerker 52 bij Booking en we hebben het bedrijf met zijn allen opgeschaald naar 17.000 man. Dat was een fantastisch avontuur! Ik wil nu graag deze ervaringen delen met een nieuwe generatie social impact startups. Daarom begeleid ik Backstreet Academy en Hivesters als adviseur. En ik ben niet de enige, velen van mijn collega’s hebben dezelfde drive om onze kennis te delen. Bij Booking zijn we eigenlijk niet zo goed in stil zitten.”

Mini werkt samen met startups aan de toekomst van steden

Mini werkt inmiddels al meer dan 2,5 jaar samen met Urban Us. Samen richten zij zich op stedelijke vernieuwing. Dat doen zij door startups te helpen op gebied van klantontwikkeling, productontwikkeling en netwerkvorming. Voor deze startups hebben zij het Urban-X programma ontwikkeld waarin ze jonge ondernemers 20 weken begeleiden.

Tweemaal per jaar selecteert Urban-X een groep van maximaal 10 startups voor het programma. Binnen Urban-X programma worden jonge creatieve mensen geholpen bij het vinden van oplossingen voor de verdere ontwikkeling hun ideeën. Medewerkers van Mini en experts op het gebied van ‘Urban Tech’ bieden hiervoor professionele begeleiding met als doel om deze jonge startups en hun ideeën effectief voor te bereiden voor het verdere financieringsproces.

In New York werden afgelopen week de resultaten van hun samenwerking gepresenteerd. De geselecteerde startups binnen het Urban-X programma van deze editie (Cohort 04) helpen onder andere risico’s te verzachten en zekerheid te bieden in de stedelijke omgeving. Dat doen zij door transparantie te brengen in de markt voor residentieel vastgoed, de kans op verkeersongevallen te voorspellen, realtime inzicht te bieden in bouwprojecten en fietsers beter te beschermen door het gebruik van materialen van de volgende generatie. Het zijn startups met namen als Avvir, Clearroad, Open Data Nation, Park & Diamond, Sapient Industries, Rentlogic en Campsyte. Nu nog onbekend bij het grote publiek maar allen wel degelijk met een hoge potentie.

Na een cyclus van 20 weken krijgen de startups tijdens de hoog aangeschreven Demo Day de kans om hun inmiddels marktklare prototypen en producten te demonstreren aan een publiek van venture capitalists in New York, San Francisco en Palo Alto, industrie-experts, media en influencers. Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende startups. Tot onze eigen favorieten behoren Rentlogic (beoordelen van huurpanden), Park & Diamond (rekent af met de klassieke fietshelm) en publiekslieveling Campsyte (buiten werken in een inspirerende omgeving).

Mini_Urban_X_Brooklyn_ADO
Mini Urban-X locatie in downtown Brooklyn

Page generated in 1.275 seconds. Stats plugin by www.blog.ca