​Wat zijn de alternatieven voor dieselauto’s?

Steeds minder Nederlanders rijden een dieselauto. De afgelopen jaren kreeg het imago van ‘de diesel’ al een aantal stevige klappen te verwerken en steeds meer steden weren de vervuilende dieselauto’s uit hun binnenstad. Het aantal mensen dat rijdt in een auto op fossiele brandstoffen neemt af. Met de klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt in het achterhoofd, is het zelfs aannemelijk dat deze auto’s uiteindelijk verboden worden.

Hybride en elektrisch rijden is al een aantal jaar in opkomst. Ben je op zoek naar een nieuwe (lease)auto? Bekijk en vergelijk dan eens goed welke alternatieven er zijn. Bovendien worden hybride auto’s steeds krachtiger. Wij hebben de voordelen en mogelijkheden van hybride rijden voor je op een rijtje gezet.

Hybride auto’s zijn minder vervuilend

Rijden op fossiele brandstoffen is enorm vervuilend voor de aarde, zeker met het aantal auto’s dat rondrijdt. Benzine en vooral diesel hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit doordat ze schadelijke stoffen en CO2 uitstoten. Die CO2-uitstoot is grotendeels verantwoordelijk voor de opwarming van onze planeet. Een hybride auto stoot minder CO2 uit en is daardoor niet zo vervuilend als een auto die volledig op benzine rijdt.

Lagere brandstofkosten

De olieprijzen blijven maar toenemen. En dat merken we uiteraard goed in de prijzen voor brandstof. De prijs van een liter benzine is in het eerste kwartaal van 2019 flink gestegen. Op 1 mei 2019 was volgens Unitedconsumers € 1,83 de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter euro 95. Nog net geen recordbedrag, maar de afgelopen 20 jaar kwam een dergelijke hoge prijs maar een paar keer voor.

Met zowel een gewone hybride- als plug-in hybride auto sta je, omdat ze minder brandstof verbruiken, minder vaak bij de pomp. Plug-in hybrides rijden na het opladen volledig elektrisch en schakelen over op de verbrandingsmotor als de accu leeg is. Een gewone hybride auto heeft een kleine accu, waar je zuiniger mee rijdt omdat de elektromotor ook als generator voor de benzinemotor werkt. Daarom hoef je daardoor dus minder vaak te tanken en bespaar je op brandstofkosten. Iets dat met de hoge prijzen van nu zeker de moeite is.

Total Cost of Ownership is laag

Met een hybride auto profiteer je niet alleen van lagere brandstofkosten, ook je TCO (total cost of ownership) is bewezen laag. De onderdelen van je auto slijten minder snel, zoals de remschijven en remblokken. Omdat je onder andere geen koppeling en startmotor hebt, hoeven deze ook niet vervangen te worden. Dat betekent dat je niet zo vaak naar de garage hoeft en de onderhoudskosten lager zijn.

Krachtige hybride auto: de Toyota Corolla

Wist je dat de Toyota Corolla de bestverkochte auto ter wereld is? Het nieuwe model is inmiddels beschikbaar, er is voor het eerst keuze uit twee hybride uitvoeringen, een 1.8 Hybrid met 122 pk en een 2.0 High Power Hybrid met 180 pk.

Opvallend aan de Hybride is ook dat je er tot 50 procent van de tijd elektrisch mee kunt rijden. Daarnaast is de wagen standaard uitgerust met Toyota Safety Sense 2, wat betekent dat de auto onder andere altijd is voorzien van Full Range Adaptive Cruise Control, Lane Trace Assist en Pre Crash Safety. Voor veelrijders een stukje comfort wat gewoon standaard aanwezig is als je overstapt naar een hybride Corolla.

De vernieuwde Toyota Corolla is er in drie varianten: een hatchback, sedan en Touring Sports (stationwagen). De Touring Sports is speciaal voor Europa, in Europa is ontwikkeld. Helemaal naar Europese wensen dus. Het is bovendien een ruime (gezins)wagen met grote bagageruimte (600 liter). Dit alles samen maakt de nieuwe Toyota Corolla uitermate geschikt als nieuwe (lease)auto.

corolla-green

​Top 15 bestverkochte auto’s van 2018; 4 maal Toyota

Welke auto’s werden in 2018 het meest verkocht? De nummer 1 positie wereldwijd is weggelegd voor een model van een Japans merk, dat een van de drie grootste autofabrikanten ter wereld is. Ze produceren zo’n 10 miljoen auto’s per jaar, net als de andere twee grote fabrikanten. Je raadt het misschien al, de bestverkochte auto ter wereld was in 2018 de Toyota Corolla. Dit blijkt uit cijfers van Focus2move, zij houden ’s werelds grootste database voor autoverkopen bij.

Toyota Corolla bestverkochte auto ter wereld

Met 1.187.645 verkochte auto’s is de Corolla uitgeroepen tot ‘Worlds Best Selling Car 2018’. Een betrouwbare auto en dat is ook precies het imago van de Corolla in Nederland. In 2007 werd in ons land de Toyota Auris als opvolger van de Corolla geïntroduceerd. In 2010 verdween de auto helemaal van het toneel. Maar de Corolla is in ons land onder deze naam weer terug, met een hatchback, sedan en Touring Sports uitvoering.

3 Japanse modellen in de top 5

Als we kijken naar de top 5 van bestverkochte auto’s ter wereld bestaat deze uit maar liefst 3 modellen die van Japanse makelij zijn. Dit is de top 5 (met daarachter het aantal verkochte auto’s):

1. Toyota Corolla (1.187.645)
2. Ford F-series (1.081.272)
3. Toyota RAV4 (837.486)
4. Honda Civic (833.123)
5. Volkswagen Tiguan (791.111)

Met 2 modellen van Toyota en een Honda in de top 5, doen de Japanse autofabrikanten het dus erg goed. Op plek 3 zien we daar de Toyota RAV4 staan, dat is hiermee ook meteen de bestverkochte SUV ter wereld. Onderstaande 10 modellen maken de top 15 compleet.

6. Volkswagen Golf
7. Honda CR-V
8. Volkswagen Polo
9. Toyota Camry
10. Chevrolet Silverado
11. Ram pick-up
12. Hyundai Elantra
13. Huyndai Tucson
14. Toyota Hilux
15. Nissan Qashqai

Top 15 bestverkochte auto’s

In de complete top 15 zien we 4 modellen van Toyota terugkomen. Daarnaast scoren ook Hyundai, Honda en Volkswagen goed. Niet alle auto’s uit de lijst van 2018 zijn in ons land verkrijgbaar. De Volkswagen Polo, in deze lijst op de achtste plek, eindigde in Nederland als bestverkochte model.

Wereldwijd werden er vorig jaar 0,7% minder auto’s verkocht. In ons land steeg de verkoop van personenauto’s behoorlijk naar 443.812, dat is een stijging van 7,1%. Het beste verkoopjaar ooit in ons land was 1999, toen werden er 611.776 auto’s verkocht.

Flinke productie

Toyota bouwde in 2012 al de 200 miljoenste auto. Daar hebben ze destijds 77 jaar over gedaan. Inmiddels rollen er ruim 10,2 miljoen auto’s per jaar van de band. En daarmee is Toyota een van de grootste, zo niet de grootste, autofabrikant ter wereld.

Citroën 19_19 concept car en de toekomst van autorijden

Als Citroën met een concept car komt moet deze eigenwijs zijn. Vooral omdat ze dat per definitie altijd zijn bij Citroën, en wat uit Frankrijk komt, is sowieso eigenwijs. Daarmee is eigenlijk de nieuwe Citroën 19_19 concept car ruimschoots omschreven. De 19_19, alleen al dat streepje is veelzeggend, lijkt het meest op een capsule op wielen. Een voertuig waarvan je eigenlijk verwacht dat je hem ook de ruimte in kunt schieten.

Nu vinden we de meeste ‘concept cars’ over het algemeen wel cool, mits het geen smakeloos ontworpen vierkante blokkendoosjes zijn op wielen’, maar deze schiet er toch wel weer bovenuit. Het ontwerp van de 19_19 Concept is meer dan gestroomlijnd en volgens Citroën geïnspireerd op de luchtvaart. Maar daarna raken we de eigenwijze Fransen toch even kwijt als je ar achter witl komen wat de 19_19 Concept echt bijzonder maakt.

CL 19.021.004

Dit is de Volkswagen ID.3 volledig elektrisch en nu al te bestellen

Volkswagen heeft beelden vrijgegeven van hun eerste volledige elektrische auto de Volkswagen ID.3, het eerste model binnen de nieuwe elektrische ID. Family. Het is de elektrische auto waar binnen de grote kring van Volkswagenrijders al lang naar uit is gekeken.

Helaas wordt bij elektrische auto’s op dit moment nog wat teveel naar de range en de prijs gekeken. En dat is jammer omdat elektrisch rijden verder gaat dan alleen deze twee waarden. Met de eerste, de range van de Volkswagen ID.3, zit het wel goed. Volkswagen geeft aan dat het introductiemodel, de luxe ID.3 first special edition, 420 km gaat rijden op een volle 58 kWh accu. Later worden een basisuitvoering met een 48 kWh accu (330 km) en een snellere uitvoering met een 111 kWh accu (550 km) toegevoegd aan de ID.3 modellen.

Volkswagen ID.3 1ST special edition in een gelimiteerde oplage

De eerste productieversie van de Volkswagen ID.3 zal in september dit jaar op de IAA in Frankfurt onthuld worden. De ID.3 1ST is een special edition in een gelimiteerde oplage. Aantallen zijn op dit moment nog niet vrijgegeven. De auto krijgt onder meer specifieke 1ST-designelementen, lichtmetalen velgen, hightech voice control, DAB+ en airconditioning.

Lexus komt met reclamecampagne voor één auto

Lexus staat voor luxury, voor design, voor eigenwijsheid en voor snelheid. En dat laatste wordt weer eens extra bevestigd met de productie van RC F 10th Anniversary Limited Edition. Want naast luxe limousines en grote SUV’s gooit Lexus er af en toe ook zomaar iets lekkers tussendoor voor de echte autoliefhebber. Een sportcoupé, uitgerust met een atmosferische 5,0-liter V8 benzinemotor met 351 kW/477 pk goed voor 0-100 km/uur in slechts 4,5 seconden en een topsnelheid van 270 km/uur.

En omdat Lexus inderdaad eigenwijs is komt het merk ter promotie van de RC F 10th Anniversary Limited Edition, waarvan er slecht één gaat worden verkocht in Nederland, met een bijzondere reclamecampagne voor dit unieke exemplaar. Wereldwijd bouwt Lexus slechts 240 exemplaren waarvan er dus maar één in Nederland te koop is. De RC F is uitgerust met de krachtigste V8 benzinemotor die Lexus ooit ontwikkelde met een vermogen dat – zoals de film duidelijk maakt – de oerkracht in een mens naar boven haalt.

​Mitsubishi Outlander PHEV; compleet, krachtig en een ruime SUV!

Op ieder verjaardagfeestje is het onderwerp van gesprek. Hoe bevalt het hybride of elektrisch rijden? Kunnen we om de klimaatdoelstellingen in Nederland te halen niet veel beter overstappen op waterstof en wat zijn nou eigenlijk de voordelen van elektrisch rijden? Het onderwerp is actueel, het houdt men volop bezig. Dit komt natuurlijk ook gezien het feit dat vrijwel alle automerken volop bezig zijn met de ontwikkeling van elektrische auto’s. Ze lijken hiermee de markt van plug-ins min of meer over te slaan. Dit komt volgens Mitsubishi door de WLTP-norm. Het is voor autofabrikanten moeilijk om met hun plug-ins onder de vereiste 50 g/km uit te komen. Mitsubishi haalt dit met haar 46 g/km wel gemakkelijk. Andere merken zetten dus in op volledig elektrisch maar komen daar nog wel op terug, aldus Mitsubishi. Zeker als het gaat om de markt van SUV’s.

parkeren-en-laden-in-amsterdam
Mogelijkheden om te parkeren en laden tegelijk zijn er genoeg in Amsterdam.

9 voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Steeds meer Nederlanders schaffen een elektrische of (plug-in) hybride auto aan. Niet alleen consumenten kiezen hier steeds vaker voor, ook zakelijk wordt er meer elektrisch gereden. Het rijden met een (deels) elektrische auto heeft een lagere uitstoot wat zorgt voor een betere luchtkwaliteit, maar heeft nog veel meer voordelen. Niet gek dus dat die vraag ook bij zakelijke rijders toeneemt. Wij hebben 9 voordelen van zakelijk elektrisch rijden op een rijtje gezet.

1. Elektrisch rijden is fiscaal aantrekkelijk

Tot eind vorig jaar profiteerden elektrische rijders nog van een bijtelling van 4%. Op dit moment geldt dat lage percentage alleen nog voor volledig elektrische auto’s (BEV) met een waarde onder de € 50.000,-. Hybride Elektrische voertuigen (HEV) en Plug-in hybride auto’s (PHEV) betalen 22% bijtelling. De BPM op volledig elektrische auto’s is nihil en voor hybride wagens lager dan het reguliere tarief dankzij de zeer lage CO2-uitstoot. En wist je dat ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals een plug-in hybride, in aanmerking komen voor de MIA (milieu-investeringsaftrek)?

2. Minder CO2-uitstoot

Een hybride auto stoot aanmerkelijk minder CO2 uit dan een exemplaar dat volledig rijdt op brandstof. Met een combinatie van een reguliere verbrandingsmotor en elektromotor kan de hybride auto schakelen tussen een elektromotor en een zuinige benzinemotor om zo (deels) elektrisch te rijden. De batterij herlaadt zichzelf met restenergie dat vrijkomt tijdens het remmen en rijden. Sommige hybrides hebben een plug-in en kunnen wel geladen worden aan een stopcontact. Deze auto’s zitten tussen een hybride en volledig elektrische auto in en rijden tot 50% van de tijd volledig elektrisch.

3. Veel keus in modellen, van gezinsauto tot SUV

Waar je het tien jaar geleden nog moest doen met een paar hybride modellen, is de keuze tegenwoordig veel groter. Wil je een kleine auto, gezinswagen of SUV? Deze zijn er allemaal in (plug-in) hybride uitvoering. De nieuwe Toyota Corolla Touring Sports is zonder te stekkeren bijvoorbeeld een schoolvoorbeeld van een auto die het beste van twee werelden combineert. High Power Hybrid en een lage CO2-uitstoot. Deze Corolla is verkrijgbaar als Business Edition en doet daarnaast goed dienst als gezinswagen. Ontdek de nieuwe Corolla online en stel hem zelf samen via de gepersonaliseerde vergelijkingspagina.


Zelfrijdende Tesla-taxi’s volgend jaar op de weg

In de Verenigde Staten kun je volgend jaar in een zelfrijdende Tesla-taxi stappen. Dat is althans het plan van topman Elon Musk, die bekend staat om zijn ambitieuze plannen. Waar concurrenten nog lang niet klaar zijn om de auto’s daadwerkelijk zo snel klaar te hebben en ook de infrastructuur zich ervoor moet lenen, ziet Musk het toch snel gebeuren. Alle Tesla’s die nu gemaakt worden, beschikken al over de hardware om zelfstandig te kunnen rijden.

Suzuki Jimny uitgeroepen tot World Urban Car of the Year 2019

Misschien wel de meest compacte ‘Land Rover Defender’ ter wereld beter bekend als de Suzuki Jimny is in New York uitgeroepen tot World Urban Car of the Year 2019. De hippe Jimny met zijn overduidelijke off-road looks, scoort hoog op de lijstje van hipsters en jongeren. Hij is heerlijk compact, heeft ontegenzeggelijk imposante terreincapaciteiten en wees eerlijk ziet er zoals dat heet in vaktermen ‘cool’ uit.

Geschikt voor in de stad

De Jimny (inmiddels al de 4e generatie) heeft een uitrakorte draaicirkel, compacte afmetingen en rondom veel glas. Daarmee lijkt de nieuwe Suzuki Jimny meer dan geschikt voor gebruik in drukke binnensteden. Dat vonden blijkbaar ook de 86 juryleden van de World Car Awards.

De afgelopen drie jaar was Suzuki al finalist in de categorie World Urban Car of the Year. Dit jaar deed Suzuki mee in twee categorieën.

01-Suzuki-Urban-Car-of-the-Year-2019

Suzuki Jimny uitgeroepen tot World Urban Car of the Year 2019

Misschien wel de meest compacte ‘Land Rover Defender’ ter wereld beter bekend als de Suzuki Jimny is in New York uitgeroepen tot World Urban Car of the Year 2019. De hippe Jimny met zijn overduidelijke off-road looks, scoort hoog op de lijstje van hipsters en jongeren. Hij is heerlijk compact, heeft ontegenzeggelijk imposante terreincapaciteiten en wees eerlijk ziet er zoals dat heet in vaktermen ‘cool’ uit.

Geschikt voor in de stad

De Jimny (inmiddels al de 4e generatie) heeft een uitrakorte draaicirkel, compacte afmetingen en rondom veel glas. Daarmee lijkt de nieuwe Suzuki Jimny meer dan geschikt voor gebruik in drukke binnensteden. Dat vonden blijkbaar ook de 86 juryleden van de World Car Awards.

De afgelopen drie jaar was Suzuki al finalist in de categorie World Urban Car of the Year. Dit jaar deed Suzuki mee in twee categorieën.

01-Suzuki-Urban-Car-of-the-Year-2019

Nieuwe Porsche 911 Speedster

Porsche toonde vorig jaar tijdens de viering van hun 70ste verjaardag twee conceptmodellen van de 911 Speedster. Vandaag beleeft de productieversie zijn première in New York. De nieuwe Porsche 911 Speedster is ontwikkeld door Porsche Motorsport. De auto is direct herkenbaar als een Speedster met zijn laag uitgesneden voorruit en zijruiten en de handbediende lichtgewicht stoffen kap die karakteristiek is voor een Speedster-model. De twee streamliners – bovenaan in het midden op de achterklep – zijn uitgevoerd in koolstofvezel en vormen een herkenbaar designpunt in de historie van dit model van Porsche.

Prestaties Porsche 911 Speedster

De 911 Speedster is uitgevoerd met een atmosferische 4,0-liter zescilinder die met een bereik van 9.000 toeren. Dit wordt ook toegepast in de huidige 911 GT3 en 911 GT3 RS. De 911 Speedster levert 375 kW/510 pk en 470 Nm. Het prachtige herkenbare geluid van de 911 is geïnspireerd op de racerij. De gasklephuizen zijn exclusief voor de 911 Speedster verbeterd en maken de gasrespons – net als in de GT3 R racewagen – nog feller. Om de rijervaring zo intens mogelijk te maken, is de 911 Speedster verkrijgbaar met een handgeschakelde GT-sport zesversnellingsbak. Van 0 naar 100 km/u duurt 4,0 seconden, terwijl de topsnelheid 309 km/u bedraagt. Halverwege 2019 wordt het nieuwe model – met een beperkte oplage van 1.948 eenheden wereldwijd – bij de Nederlandse Porsche Centra verwacht.

Porsche_911_Speedster_6
De nieuwe Porsche 911 Speedster

Wereldpremière Volkswagen ID. ROOMZZ

Automerken stappen meer en meer over op elektrisch aangedreven auto’s. Voor autofabrikanten een keiharde noodzaak want vanaf 2020 wordt de Europese emissiestandaard nog strenger. De vlootwaarde van een merk moet dan voldoen aan een gemiddelde waarde uitgedrukt in CO2. Voor 2020 wordt deze verlaagd tot 95 g/km C02. Kom je daar niet aan, dan betaal je als automerk een forse boete die kan oplopen tot miljarden euro’s.

Het is dus niet vreemd dat automerken na 2020 met emissievrije auto’s op de markt komen. Dit zijn sowieso dubbeltellers in de spelregels van de EU want vanaf 2020 telt iedere auto met minder dan 50 g/km CO2 uitstoot voor twee auto’s waardoor de gemiddelde CO2-uitstoot van de vlootwaarde zal dalen. Vooral de grote autofabrikanten investeren mede hierdoor versneld in de ontwikkeling van emissievrije auto’s.

Volkswagen ID. ROOMZZ

Volkswagen komt als een van de grootste automerken ter wereld (nek aan nek met Toyota) met de ID. ROOMZZ concept car, inmiddels al het zesde model binnen de ID. productfamilie op het elektrisch MEB-platform. De ID. ROOMZZ is tevens de tweede elektrische SUV in nieuwe ID.-familie en moet in 2021 op de markt gaan komen

De Volkswagen ID. ROOMZZ, in navolging van de meer compacte ID. CROZZ werd dit weekend geïntroduceerd op Autoshow van Shanghai. De productieversie van de ID. ROOMZZ is ontwikkeld voor zowel gezinnen als voor zakelijk gebruik.

ID. ROOMZZ designtaal

De styling van de ID. ROOMZZ past bij de strakke designtaal van de ID.-familie waarbij vooral de ogenschijnlijk naadloze overgangen tussen de verschillende carrosseriedelen opvallen. Deze styling wijkt volledig af van de disigntaal van de huidige generatie van Volkswagen die veel hoekiger is.

Volkswagen_ID_ROOMZZ_1
Volkswagen ID. ROOMZZ

De elektrische Peugeot e‑208 kun je nu al reserveren

Peugeot biedt vanaf nu de mogelijkheid om de volledig nieuwe elektrische PEUGEOT e‑208 kosteloos online te reserveren. Verwacht wordt dat de eerste modellen van de e-208 in de loop van het tweede kwartaal 2020 gaan worden geleverd.

Voor Peugeot zijn de verwachtingen hoog gespannen voor deze elektrische versie van de 208 na de wereldpremière op de Autosalon van Genève in maart dit jaar. De Peugeot e-208 beschikt over een 50 kWh lithium-ion accupakket en een elektromotor met een vermogen van 100 kW (136 pk) en 260 Nm aan koppel en heeft een actieradius van rond de 340 kilometer (WLTP).

De e-208 zal in Nederland mede door de vier procent bijtelling een aantrekkelijk alternatief worden voor zowel particulieren als voor zakelijke rijders. Voor de eerste groep zet Peugeot hoog in op een private lease-constructie waarbij je elektrisch kunt gaan rijden tegen een waarschijnlijk aantrekkelijk vast bedrag per maand.

Peugeot-e-208-02

Welcome to the pleasure dome, dit is de Jeep Gladiator Wayout

De Easter Jeep Safari is een jaarlijkse off-road obstacle & trail-summut in Moab, Utah ieder jaar in april. Moab is letterlijk de pleasure dome voor bezitters van een Jeep. De vraag is, wie was eerst, Moab of Jeep want de twee horen bij elkaar. Voor alle duidelijkheid, een Jeep is pas een Jeep als er Jeep op staat en de neus 7 verticale sleuven heeft. In alle andere gevallen spreken we van een terreinauto. De Easter Jeep Safari is dus een spannend off-road avontuur bedacht door Jeep en per definitie geschikt voor berijders van een Jeep in het adembenemende landschap van Moab (Utah).

De nieuwe Jeep Gladiator is duidelijk de winnaar op de Easter Jeep Safari dit jaar, aangezien de merken Jeep en Mopar opnieuw de handen in elkaar geslagen hebben om zes nieuwe, op maat gemaakte conceptvoertuigen te ontwikkelen voor dit evenement. Voor het 53e jaar op rij zullen duizenden terreinliefhebbers afreizen naar Moab voor het jaarlijkse Jeep-evenement om er deel te nemen aan een week van technisch offroaden op enkele van de meest uitdagende en schilderachtige terreinen ter wereld.

Tot de hoogtepunten van de Jeep-conceptvoertuigen is een uitgebreid assortiment van productie- en prototypeonderdelen van Mopar Jeep Performance Parts. Mopar is de ontwikkelaar van alle Jeep Performance-onderdelen. Deze worden met het oog op de legendarische terreincapaciteiten van Jeep volgens de strengste eisen ontwikkeld.

Jeep Wayout

De Jeep Wayout concept is een functioneel concept terreinvoertuig met een volledige daktent en een gepersonaliseerde brede kap. Het gepantserde exterieur van de Wayout heeft de nieuwe kleur Gator Green, die beschikbaar zal zijn op productiemodellen van de Gladiator. Een gepersonaliseerde bedrack met geïntegreerde ladder draagt een tweepersoonstent. De luifel van 270 graden, met oranje led-taakverlichting, helpt je om in het donker de tent op te stellen.

Voor extra comfort zijn er twee op maat gemaakte hulpbrandstoftanks geïntegreerd in de zijkanten van het bed. Dankzij een ARB-luchtsysteem met een op het koetswerk gemonteerde, snel te verwijderen luchttoevoerleiding heb je altijd voldoende comfort waar je ook op de wereld verblijft. Om de terreincapaciteiten nog verder te verbeteren, verhoogt een 2″-verhogingsset van Jeep Performance Parts de bodemvrijheid. De Jeep Wayout is uitgerust met 17″ stalen velgen met 37″-modderterreinbanden, goed voor een opvallend retrogevoel dat teruggrijpt naar de originele Willys pick-ups die de weg baanden voor moderne Jeep-terreinwagens.

Daarnaast helpen een draailier van 5.400 kg en een snorkel van Jeep Performance Parts ieder denkbare hindernis – zowel nat als droog – te overwinnen. De Jeep Wayout heeft een speciaal geïntegreerd dakreksysteem om bagage op het dak mee te nemen en het truckbed is voorzien van een ladensysteem van Mopar/Decked, dat bijkomende vergrendelbare opbergruimte biedt voor lange tochten. Binnenin werden versterkte vloeren en met bruin leder beklede stoelen met lasergeëtste inzetstukken van topografische kaarten toegevoegd. De Jeep Wayout wordt aangedreven door een 3,6 Pentastar V6-motor in combinatie met een achttrapsautomaat.

190408_Jeep_Jeep_Wayout_1
Jeep Wayout op basis van de Gladiator

Volkswagen start in Hamburg met het testen van autonome auto’s

Volkswagen is in Hamburg (Duitsland) begonnen met het testen van level 4 autonome auto’s. Deze tests vinden plaats op een traject van 3 kilometer lang en worden uitgevoerd met 5 speciale e-Golfs. De wagens zijn onder meer uitgerust met laserscanners, camera’s, ultrasonische sensoren en radars. Resultaten van de tests zullen door Volkswagen Group Research gebruikt worden voor verschillende onderzoeksprojecten rondom het autonoom rijden.

Testtraject in Hamburg

Momenteel wordt er in Hamburg ook gewerkt aan een nieuw testtraject dat 9 kilometer lang is en dat volgend jaar in gebruik wordt genomen. Om daar proeven met autonome en connected voertuigen te faciliteren, worden verkeerslichten voorzien van apparatuur waarmee communicatie tussen de infrastructuur en auto én de auto en de infrastructuur mogelijk is. Volkswagen en Hamburg zetten zo de eerste stappen om verkeersstromen in de stad te stroomlijnen en autonoom rijden mogelijk te maken.

autonoomrijdendee-golf4-171137
Autonoom rijden.

Page generated in 2.702 seconds. Stats plugin by www.blog.ca