Weer snelle adoptie iOS 13

iOS 13 is nog maar net uit, maar staat nu al op 55 procent van alle iPhones en iPods touch. iPodOS staat op 38 procent van alle iPads, althans apparaten die de laatste vier jaar op de markt zijn gebracht.

7 procent van de apparaten heeft een oudere versie dan iOS 12.

De snelle adoptie is niet uitzonderlijk, hetzelfde gebeurde een jaar geleden met iOS 12.

Inmiddels heeft Apple alweer vier revisies uitgebracht van iOS 13 en is iOS 13.2 onderweg.

Expert round-up Google Core-update september

Het is elke keer toch een spannend moment…  Als onlinemarketingspecialist met meerdere websites in je portfolio gaat je hart er ongetwijfeld sneller van kloppen: de gevreesde — of juist gevierde — Google Core-updates!

Eind september 2019 kondigde Google aan dezelfde dag nog een nieuwe core-update door te voeren. Wat zijn hiervan de gevolgen en welke kansen biedt het jouw organisatie of websites? We vroegen 10 experts naar hun mening en het beste advies om in te spelen op toekomstige core-updates.

Inhoud:

 • Wat is de september 2019 Google Core-update?
 • Hoe belangrijk is de september update?
 • Wat hebben de experts en/of hun klanten van de update gemerkt?
 • 6 tips om in te spelen op de september core-update
 • Conclusie

Zie je in je bezoekersstatistieken sinds eind september/begin oktober 2019 een plotselinge, maar onverklaarbare daling of stijging? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de effecten van de Google Core-update. En dat zet iedereen aan het denken… hoe belangrijk is de september update eigenlijk? Wat merk je er in de praktijk van? En misschien belangrijker nog: hoe speel je slim in op de core-updates?

Bron: Techwyse

Reden genoeg om 10 marketingexperts te vragen naar hun kennis en mening over de Google Core-update van september 2019. Wat merken zij van de meest recente update? En wat moet je wel, maar vooral ook niet doen voordat Google de volgende core-update uitrolt? Welke marketingstrategie werkt om je positie te behouden of juist verder te versterken?

We riepen hiervoor de hulp in van marketingexperts Christiaan Slierendrecht (JijOnline), Patrick Petersen (AtMost), Frans Jan Boon (Add to Friends), Nils van der Knaap (Sky Internet Marketing), Steven van Vessum (ContentKing), Romano Groenewoud (SEOgeek), Pierre Vanderfeesten (Festiviter), Jean-Paul Klerks (Online Marketing Held), Nathan Korfker (Blauwe Monsters) en Edwin Vlems (MCB).

Samen geven deze experts hun mening en benoemen zij hun ervaring met de Google Core-update van september 2019. In deze expert round-up leer jij hun best practices om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer beter scoort. Doe er je voordeel mee!

Wat is de september 2019 Google Core-update?

Google is continu bezig om hun zoekalgoritme te updaten. Dat gebeurt zelfs dagelijks. Op deze manier toont Google voor hun gebruikers de best mogelijke resultaten. Zoals online marketeers natuurlijk allang weten, zorgen deze dagelijkse updates voor kleine verschuivingen. Ze hebben meestal weinig effect op de vindbaarheid van sites.

Een heel ander verhaal zijn de zogenoemde ‘Google Core-updates’. Deze core-updates hebben een veel grotere impact op de zoekresultaten. Ze leiden er zelfs toe dat sites in een klap veel hoger, of juist veel lager ranken. En omdat bezoekersaantallen vaak direct gekoppeld zijn aan sales, advertentie-inkomsten en omzet, kan een daling of juist stijging in de ranking grote gevolgen hebben. Interessant om dieper in te duiken, dus!

Elke drie maanden een Google Core-update

De laatste jaren rolt Google ongeveer elke drie maanden een enorme update uit, die van grote invloed is op de zoekresultaten. Jouw site — of die van je klanten — kan zomaar van de eerste pagina verdwijnen. Of juist veel hoger in de resultaten verschijnen. En dat heeft gevolgen. Positief, en soms ook negatief (maar zoals Cruijff al zei: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’).

Vaak kondigt Google pas op de dag van de update aan dat deze uitgerold wordt. Zo kondigde Google op 24 september aan dat het dezelfde dag nog de september 2019 core-update zou doorvoeren.

Leestip: Wat kun je doen na de ‘June core update’? Google geeft advies!

Hoe belangrijk is de september update?

De meeste experts zijn het hierover met elkaar eens. De Google Core-update van september 2019 heeft een gemiddelde impact. Zeker vergeleken met vorige updates die dit jaar hebben plaatsgevonden, zijn de veranderingen in rankings minimaal.

Christiaan Slierendrecht bevestigt dit: “Het is altijd even afwachten, maar tot nu toe lijkt de impact ‘gemiddeld’ te zijn. Er zijn updates geweest met meer impact dan deze, maar er zullen ongetwijfeld nieuwe elementen in zitten die het algoritme meer ‘bij de tijd’ brengen. De verandering in rankings lijkt hoger te liggen in bepaalde branches zoals nieuws, sport en entertainment. Maar ja, dat patroon zien we wel vaker, omdat de content in deze categorieën vaak vluchtiger is en minder diepgaand dan in andere branches.” Ook Nils van der Knaap ziet dat de september update minder opvallend is dan de core-update van juni en de “medic” update in augustus 2018.

Steven van Vessum ziet de update van september als positief voor veel sites die juist bij de core-updates hiervoor flink verloren hebben: “Ik zie dat als een correctie op de vorige update.”

“De september core-update? Een kleine koerswijziging voor Google. Ietwat bijsturen.”
Romano Groenewoud

Zowel Romano Groenewoud als Pierre Vanderfeesten sluiten zich hierbij aan. Romano: “Ik vermoed dat deze september 2019 update een kleine koerswijziging is voor Google, ietwat bijsturen. Hij heeft relatief gezien minder impact dan voorgaande updates, zoals vooral de 1 augustus 2018 update “Medic”.

Pierre Vanderfeesten meldt dat er inderdaad core-updates waren waarna het aantal bezoekers van bepaalde websites met wel 70% instortte. “In vergelijking met Google’s vorige core-updates lijkt de impact mee te vallen. Er zijn zoals altijd winnaars en verliezers, maar ik ben nog geen partijen tegengekomen die 15% méér of juist minder bezoekers hebben gekregen als gevolg van de update”, aldus Pierre.

Voor grote verschillen in je websitestatistieken hoef je niet bang te zijn met de september Google Core Update. Bron: Pixabay

Steven van Vessum verwacht dat deze core-update voor de meeste sites weinig impact heeft, maar geeft wel aan: “Op sites in de “Your Money or Your Life” niche en specifiek ook op nieuwssites is er wel degelijk impact waar te nemen.” En daar wordt het interessant.

Want Nils van der Knaap ziet dat de september core-update vooral bepaalde ‘black hat’-linkbuilding lijkt aan te pakken: “Er zijn berichten over dalingen bij sites die niet-relevante domeinen opkochten en doorlinkten naar hun eigen site (de expired domains tactiek). Ook andere linkschemes zoals ‘private blog networks’ worden mogelijk beter gedetecteerd.”

Tip van Steven van Vessum: lees het Sistrix blog over de september update.

Echte impact pas de komende weken zichtbaar

Jean-Paul Klerks houdt nog wel even een slag om de arm, want: “Hoewel de impact inderdaad mee lijkt te vallen vergeleken met de Google Core Update in juni, verwacht ik wel dat we de daadwerkelijke impact in de komende weken nog gaan merken.” Nog even afwachten, dus.

“Laat het kat-en-muisspel met Google over aan anderen en focus je op transparantie en het beantwoorden van vragen.” 
Edwin Vlems

Expert Edwin Vlems hecht helemaal geen waarde aan de Google Core-updates en is van mening dat voor elke update geldt dat deze onbelangrijk is: “Als je niet tegenover de zoeker gaat staan maar ernaast, beweegt Google vanzelf naar je toe. Laat het kat-en-muisspel met Google over aan anderen en focus je op transparantie en het beantwoorden van vragen.” En eerlijk is eerlijk: daar is ook iets voor te zeggen.

TIP: Altijd op de hoogte van Google Core-updates?

Romano Groenewoud geeft ons een paar waardevolle tips om snel op de hoogte te zijn van de gevolgen van Google Core updates. Hij raadt aan om Marie Haynes (@Marie_Haynes) en Glenn Gabe (@GlennGabe) te volgen. Dit zijn de personen waar hij het meeste naar kijkt met dit soort updates, in ieder geval wat betreft Noord Amerika.

“Glenn Gabe (@GlennGabe) rapporteerde kortgeleden dat een aantal gezondheidswebsites een lichte vooruitgang meemaken. Deze hebben de laatste jaren veel te verduren gehad met dit soort updates. Ook Marie Haynes (@Marie_Haynes) rapporteert hetzelfde.”, vertelt Romano.

Nathan Korfker voegt hieraan toe dat het monitoren van de update het allerbelangrijkste is: “Een update van Google is altijd belangrijk om in de gaten te houden. Vooraf kun je eigenlijk niks doen, dus het is altijd even afwachten wat er precies gebeurt.”

Wat hebben de experts en/of hun klanten van de september Google Core-update gemerkt?

De meeste experts zien de eerste weken na Google’s september core-update licht positieve resultaten, hoewel ze het met elkaar eens zijn dat ze op korte termijn nog geen echte conclusies kunnen trekken.

Christiaan Slierendrecht merkt vooral dat écht unieke content (dus nee, geen 13-in-het-dozijn-artikelen) die de lezer of kijker helpt met het oplossen van een taak of probleem, wat beter boven komt drijven. Patrick Petersen ziet dat de massale terugval in rankings van begin dit jaar door de september update wat herstelt. Volgens Patrick komt dat vooral door een strengere beoordeling van de reputatie van de contentmakers.

Pierre Vanderfeesten vult aan: “Google maakte jaren geleden een keuze om kwalitatief hoogwaardige content te belonen. Deze update draagt daar weer wat aan bij. We zien dat de webpagina’s die volledig én uniek zijn, hiervoor beloond worden. Precies zoals het hoort, dus!”

Kwalitatief hoogwaardige content? Google beloont je! Bron: Pixabay

Steven van Vessum
geeft aan dat zijn sites van de september core-update hebben geprofiteerd. “Voor andere websites zie ik wisselende resultaten; de ene website heeft er baat bij en de andere verliest wat”. Ook noemt Steven een aantal opvallende voorbeelden:

 • De organische zichtbaarheid van dailymail.co.uk is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Deze is door de september core-update weer flink toegenomen (maar is nog verre van de zichtbaarheid die zij had voor de juni update)
 • Nuffieldhealth.com: ook voor deze site is de organische zichtbaarheid flink toegenomen, maar net zoals dailymail.co.uk nog niet terug op het oude niveau.

Nathan Korfker merkt net zoals Steven op dat klanten in de ‘health branche’ relatief weer het meeste getroffen zijn. “Achteraf werd dit wel weer enigszins teruggedraaid, dat gebeurt wel vaker. Het is dus nog even afwachten of dat bij de september core-update ook het geval is.”, aldus Nathan.

“We zien dat de webpagina’s die volledig én uniek zijn, hiervoor beloond worden. Precies zoals het hoort, dus!”
Pierre Vanderfeesten

Zowel de experts Edwin Vlems, Frans Jan Boon, Nils van der Knaap en Jean-Paul Klerks zien geen afwijkende stijgingen of dalingen, of zelfs helemaal geen effect.

Edwin Vlems benadrukt dat hij zich altijd focust op transparantie en het beantwoorden van vragen: “De zoeker staat altijd centraal. Wat vindt deze fijn en wat irriteert? SEO is daarop gebaseerd, het is niet — zoals vaak gedacht — ‘Google-wetgeving’.”

SEO is altijd gebaseerd op de vragen van de zoeker en het beantwoorden daarvan. Bron: Pixabay

6 tips om in te spelen op de september core-update
 • Blijf hameren op het creëren van de best mogelijke content
 • Focus niet alleen op content, maar ook op usability en performance
 • Blijf monitoren en zorg voor goede rapportages
 • Voorkom “black hat”-linkbuilding
 • Voer een goede SEO-strategie: focus op het grote plaatje
 • Werk aan expertise, autoriteit en vertrouwen (E-A-T)

1. Blijf hameren op het creëren van de best mogelijke content

Christiaan Slierendrecht ervaart dat Google blijft hameren op het creëren van de best mogelijke content die je maar kunt creëren: “Daar sluit ik me graag bij aan. Daarnaast geloof ik dat Google content die langer, dieper en unieker is dan het gemiddelde stukje content, uiteindelijk altijd op waarde zal schatten. Maar ook andere SEO-ontwikkelingen, zoals het uitdiepen van onderwerpen met behulp van ‘Pilar pages’, liggen daarmee in lijn. Google lijkt een weg ingeslagen te zijn die af gaat rekenen met 13-in-het-dozijn content.”

Patrick Petersen voegt hieraan toe: Werk aan content van hoge kwaliteit, zoals Google dit in haar guidelines vermeldt.

2. Focus niet alleen op content

Daarnaast adviseert Christiaan Slierendrecht niet in de valkuil te vallen om alleen maar op je content te focussen. “De user interface, usability en website performance (zoals laadtijd) hebben allemaal invloed op de mate waarin content geconsumeerd kan worden en bepaalt daarmee ook in hoeverre content op een bepaald moment voor een consument relevant is. Zorg dus zeker dat de techniek en de gebruikerservaring helemaal op orde is. Anders kun je heel veel tijd, geld en energie weglekken in contentcreatie, maar behaal je onder de streep niet het resultaat dat je voor ogen hebt. En dat is zonde.”

3. Blijf monitoren en zorg voor goede rapportages

Frans Jan Boon adviseert om rankings, click-through-rates, traffic en conversie goed te monitoren. “Zorg voor goede on-going rapportages en analyses, zodat je direct weet waar wat te doen bij eventuele dalingen. Focus op keywords en rankings die converteren.” Ook Nathan Korfker sluit zich hierbij aan: “Blijf constant monitoren. Kom niet direct in actie als er wat gebeurt, want vaak wordt er na een aantal dagen weer wat teruggedraaid. Vaak is het ook niet direct duidelijk wat de oorzaak is.”

“Kom niet direct in actie als er wat gebeurt, want vaak wordt er na een aantal dagen weer wat teruggedraaid.” 
Nathan Korfker

4. Voorkom “black hat”-linkbuilding

Nils van der Knaap merkt dat Google “black hat”-linkbuilding steeds harder aanpakt: “Heeft jouw site niet veel van dit soort links, dan is er weinig te vrezen. Links blijven belangrijk, maar Google weet steeds beter welke links “echt” zijn en welke kunstmatig.”

Blackhat linkbuilding: geen goed idee volgens Google! Bron: Pixabay

Ook Jean-Paul Klerks noemt backlinks als hot topic binnen SEO: “Nog altijd hebben veel websites ingekochte backlinks. Over het algemeen zijn deze backlinks niet bepaald relevant voor de website én hebben ze een hoge spamscore. Google prikt hier al langere tijd doorheen. De afgelopen jaren werden zijn deze backlinks minder effectief, maar waren ze nog wel gedoogd. Ik verwacht dat hier snel verandering in komt. In de zin dat de backlinks met veel spam leiden tot slechtere SEO-resultaten. Ik raad website eigenaren dan ook aan om goed te kijken wat de kwaliteit van hun backlinks is. En als dit niet goed is, zeker actie te ondernemen.”

Of er een tip is om aan goede backlinks te komen? Jean-Paul Klerks: “Zeker! Een tip om wel aan goede backlinks te komen is bijvoorbeeld door te gastbloggen op branche gerelateerde websites met een hoge autoriteit.

Tip: Een gratis tool waarop je je backlinks kan bekijken (maximaal 100) is: https://ahrefs.com/nl/backlink-checker

Ook Patrick Petersen adviseert nog kritischer te zijn op (in)links naar jouw content. “Maak bijvoorbeeld meer gebruik van rich snippets om de kwaliteit en waardering van jouw content voor de zoekmachine sneller en beter inzichtelijk te maken.”

Leestip: 8 veilige manieren om betere links naar je site te krijgen.

5. Voer een goede SEO-strategie: focus op het grote plaatje

Steven van Vessum vindt dat je niet moet inspelen op updates, maar een goede SEO-strategie moet voeren en daaraan vasthouden: “Inspelen op updates klinkt als paniekvoetbal, en dat moet je altijd zoveel mogelijk vermijden. Focus op het grotere plaatje en houd de belangrijke trends in de gaten.”

De belangrijkste trends in een notendop, volgens Steven:

 • Zorg ervoor dat zoekmachines en gebruikers je content makkelijk vinden.
 • Zorg ervoor dat zoekmachines en gebruikers je content makkelijk begrijpen.
 • Blijf continu aan je autoriteit en expertise werken.

“Inspelen op updates klinkt als paniekvoetbal, en dat moet je altijd zoveel mogelijk vermijden.” 
Steven van Vessum

Leestip: De 29 SEO Trends van 2019

6. Werk aan expertise, autoriteit en vertrouwen (E-A-T)

Romano Groenewoud: “Wat deze updates omvatten is voornamelijk E-A-T, dat staat voor expertise, autoriteit, vertrouwen (trust). Google wil sites tonen die goed scoren op die drie vlakken. Google wil niet dat er websites naar boven komen drijven in de zoekresultaten die algemeen geaccepteerde kennis tegenspreekt of met alternatieve suggesties komt waar geen sterk bewijs voor bestaat.

Werk aan expertise (E)

Romano geeft ons twee praktische tips om aan expertise te werken:

 1. “Laat experts de content voor rekening nemen.
 2. Het liefst iemand die zelf jarenlange praktijkervaring heeft met het onderwerp waar hij of zij over schrijft. Het liefst door iemand met talent voor het geschreven woord.”

Werk aan meer autoriteit (A)

Zorg dat je partijen aantrekt en aanbevelingen krijgt van partijen die ertoe doen in jouw niche of vakgebied. Als foodblogger is het bijvoorbeeld een ‘win’ wanneer Voedingscentrum naar een van jouw artikelen verwijst. Er is als contentmaker bijna niets om trotser op te zijn dan verwijzingen van andere sites met autoriteit. Streef naar dat soort kwalitatieve verwijzingen om zo je eigen ‘autoriteit’ te vergroten.

Werk aan vertrouwen (trust) (T)

‘Trust’ komt erop neer dat je inhoud deelt die niet algemeen geaccepteerde feiten tegenspreekt. De laagste websitekwaliteit rating geeft Google aan sites die bewust complottheorieën of andere aantoonbaar incorrecte inhoud verspreiden.

Houd er een goede reputatie op na. Voor webwinkels en dienstverleners is het vooral belangrijk wat klanten over hen zeggen, zoals in ‘Google Mijn Bedrijf‘ of platformen zoals Trustpilot, Kiyoh en Feedbackcompany.

Andere praktische tips voor meer ‘trust’ zijn volgens Romano:

 • Citeer goed en met een kloppende bronvermelding
 • Zorg voor een uitgebreide ‘over ons’-pagina waarop te lezen is waarom juist jij de aangewezen persoon bent om content te delen over een bepaald onderwerp.

Leestip: Simpel SEO-stappenplan [MKB Online benchmark 2018]

Conclusie

Christiaan Slierendrecht vindt het een logische evolutionaire stap wanneer Google nog beter wordt in het herkennen en waarderen van content die mensen echt verder helpt in hun zoektocht. Patrick Petersen adviseert om vooral ook aan te haken bij wat Google’s Search Console adviseert en in te zetten op Voice search.

Nathan Korfker vat alles mooi samen: “Zorg ervoor dat je relevant blijft en werk aan de kwaliteit van je SEO. Zowel on-page als off-page is het belangrijk dat je voor kwaliteit en relevantie gaat. Schrijf kwalitatief goede teksten, zorg dat je techniek op orde is en zorg dat je autoriteit opbouwt door kwalitatief verwijzende links naar jouw website. Oftewel: links die echt waarde toevoegen aan je website. Als je deze 3 pijlers (content, techniek en autoriteit) goed inzet, hoef je echt niet bang te zijn voor een update vanuit Google!”

“Zolang je content produceert die scoort op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid zal Google je belonen met goede rankings. Nu en in de toekomst.”
Pierre Vanderfeesten

Onderzoekers van de TU Delft ontwerpen nieuw materiaal met alleen kunstmatige intelligentie

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Dit supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van alleen kunstmatige intelligentie.

Miguel Bessa, universitair docent bij Materials Science and Engineering aan de TU Delft, kreeg inspiratie voor dit onderzoeksproject gedurende zijn tijd aan het California Institute of Technology. In het Space Structures Lab zag hij een satellietconstructie die vanuit een heel klein pakketje lange zonnezeilen kon openen. Hij vroeg zich af of het mogelijk zou zijn om een in hoge mate samendrukbaar maar sterk materiaal te ontwerpen, dat tot een klein deel van zijn volume kan worden samengeperst.

Met behulp van machine learning vervaardigde Bessa twee ontwerpen op verschillende lengteschalen, die broze polymeren omzetten in lichte, recyclebare en supersamendrukbare metamaterialen. Bij het ontwerp op macroschaal streefde hij naar maximale comprimeerbaarheid, bij dat op microschaal naar grote sterkte en stijfheid.

De essentiële vereisten zijn dat er ‘voldoende’ gegevens over het betreffende probleem beschikbaar zijn en dat de gegevens accuraat genoeg zijn.

Bessa is een sterke voorstander van datagestuurd onderzoek in de mechanica en de materiaalwetenschap. ‘Datagestuurde wetenschap zal een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we tot nieuwe ontdekkingen komen, en ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst ons zal brengen.’

Amazon schakelt 7600 Oracle databases uit

Amazon heeft voor de consumentendiensten (Prime Video, Kindle, Twitch en Zappos) haar laastste Oracle database uitgeschakeld. Het migratieproject naar de eigen cloudomgeving heeft enkele jaren geduurd.

In totaal is 75 petabyte aan data, afkomstig uit bijna 7.500 Oracle databases, gemigreerd naar AWS database services.

Amazon was een grote klant van Oracle, maar Oracle Larry Ellison staak graag de draak met de clouddiensten van Amazon. Zo zouden de oplossingen van Oracle beter en goedkoper zijn dan AWS.

Amazon maakt overigens nog altijd gebruik van Oracle software voor andere diensten.

Record aantal botnetservers

Antispamorganisatie Spamhaus heeft in juli een recordaantal botnetservers opgespoord. Het aantal gedetecteerde botnetservers is in de eerste negen maanden van dit jaar al groter dan in heel 2018.

In juli telde Spamhaus alleen al 1587 nieuwe botnetservers (pdf).

De organisatie ziet ook een sterke toename van het aantal botnetservers dat voor de Trickbot-malware wordt gebruikt. Die gebruikt voor de verspreiding Microsoft Office-documenten met kwaadaardige macro’s. TrickBot kan gegevens voor internetbankieren of wachtwoorden buitmaken.

Bevewiliger Check Point waarschuwt intussen dat een van de beruchtste botnets weer actief is. Emotet was de grootste botnet in de eerste helft van het jaar en verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende wijdverspreide spamcampagnes.

De onderzoekers zagen in augustus de eerste tekenen dat Emotet opnieuw actief was en volop spammails verspreidde. Sommige van die Emotet-spamcampagnes bevatten e-mails met een link om een ​​kwaadaardig Word-bestand te downloaden. Andere spammails hebben dit schadelijke document als bijlage. Wie het bestand opent, wordt gevraagd om de macro’s in te schakelen. Vervolgens wordt de Emotet-malware automatisch op de computer van het slachtoffer geïnstalleerd. In september was Emotet wereldwijd de 5e meest voorkomende malware (nummer 8 in Nederland).

Foto Pixabay

Gartner: Meeste blockchaintoepassingen laten zeker tien jaar op zich wachten

Blockchain blijft voorlopig nog een grote belofte. Dat zegt Gartner op grond van zijn 2019 Hype Cycle for Blockchain Technologies. Deze grafiek geeft de hypecyclus van blockchaintoepassingen weer.

Blockchain is een systeem dat gebruikt kan worden om zonder centrale regie uiteenlopende gegevens vast te leggen in een soort grootboek. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals die bij een reguliere bank mogelijk zijn, maar ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens.

Blockchain zakt volgens Gartner weg in de ‘gedachte van desillusie’, waar het pas in 2021 uit klimt. Veel activiteiten blijven volgens Gartner steken in experimenten. Ook ontbreken standaarden.

Gartner denkt dat de technologie pas na 2023 breder ingezet kan worden, beter schaalbaar is en aansluit bij andere technieken. Blockchain is dan wellicht ook geschikt voor een gedecentraliseerd web, door Gartner Web 3.0 genoemd.

Doek valt voor VR platform Daydream

Het is over en uit voor het VR platform Daydream van Google nu blijkt dat de nieuwe Pixel smartphones, die gisteren in New York werden gelanceerd, niet meer werken met de technologie. Ook stopt Google met de verkoop van de bijbehorende bril.

Daydream werd 3,5 jaar geleden aangekondigd als een soort standaard voor het gebruik van smartphone VR-apps. Google ontwikkelde zelfs nog aparte versie van zijn browser Chrome voor de Google Daydream View en Lenovo Mirage Solo. Deze was grotendeels met de stem te besturen. Maar een klein aantal smartphones sloot zich echter bij de standaard aan.

Google is naar eigen zeggen tot inzicht gekomen dat Daydream toch wat beperkend is gebleken. Daarnaast viel de adoptie tegen en nam het gebruik af.

Beveiligingsprogramma’s werken niet meer met macOS Catalina

Met name beveiligingsprogramma’s blijken niet te werken met Apples nieuwste versie van macOS Catalina. Dat komt omdat Apple afscheid heeft genomen van 32-bit toepassingen. Alleen 64-bit programma’s werken met Catalina.

In veel gevallen hebben ontwikkelaars niet voldoende tijd gehad om hun applicaties aan te passen naar de 64-bit architectuur.

Programma’s die niet meer werken op Catalina zijn die van McAfee, Norton, Kaspersky, Avast en Sophos.

Ook Dropbox, Adobe Creative Cloud en veel printerdrivers werken niet meer (goed).

Pixel 4 smartphones niet meteen in Europa verkrijgbaar

De nieuwe Pixel 4 smartphones van Google, zojuist gepresenteerd in New York, zullen niet gelijk in Europa verkrijgbaar zijn. De vorige modellen waren in de Benelux zelfs alleen via de import te koop. Op 24 oktober begint de verkoop al wel in Noord Amerika.

Veel verrassingen waren er niet meer tijdens de Made by Google presentatie. De specs van de Pixel 4 waren al grotendeels uitgelekt. De standaard versie heeft een scherm van 5,7 inch en het scherm van de XL versie meet 6,3 inch. Beide modellen hebben een Snapdragon 855 processor aan boord met 6 GB aan RAM. Verder is 64 GB aan opslag beschikbaar. Android 10 wordt meteen meegeleverd.

Qua camera’s blijven de toestellen enigszins achter bij de concurrentie: de dual camera ondersteunt 12 en 16 megapixel. Aan de voorkant bevindt zich een 8 megapixel camera. Ontgrendelen gebeurt met gezichtsherkenning. Nieuw is Motion Sense, waarmee je het toestel met handgebaren op afstand kunt bedienen.

Met 749 euro voor de Pixel 4 en 899 euro voor de 4XL zit Google wederom aan de bovenkant van de markt. Aanvankelijk circuleerden nog hogere bedragen.

Google pakte vandaag in New York flink uit met allerlei hardware. Ook de nieuwe Nest Wifi heeft Google niet geheim kunnen houden. De opvolger van Google Wifi werd al gespot in de webshop van Best Buy Canada. De router, die het signaalbereik moet vergroten, wordt geleverd met twee Nest Wifi-beacons die je ook als speakers kunt gebruiken. Het is niet duidelijk of Nest Wifi ook in de Benelux te koop zal zijn.

Ook werd de Nest Mini aangekondigd, de opvolger van de Google Home Mini. Het design is onveranderd, maar hij heeft wel een extra gaatje om hem aan de muur te hangen.

De Google Nest Mini is verkrijgbaar in vier kleuren, antraciet, krijt (lichtgrijs), koraal (rood), blauw en zwart, en kost 59 euro. De speaker verschijnt op 22 oktober en is al te bestellen bij bol.com, Coolblue, MediaMarkt en natuurlijk de Google Store.

Tijdens het Made by Google-evenement werd ook nog de Google Pixelbook Go aangekondigd. Het apparaat draait op Chrome OS en heeft een 13,3 inch-scherm dat aanraakgevoelig is. Er is keuze uit een Full HD of 4K-scherm. Vooralsnog is de Pixelbook niet in de Benelux te koop. In januari wordt de laptop wel geleverd in het Verenigde Koninkrijk.

Google kondigde ook aan dat de gamingdienst Stadia vanaf 19 november verkrijgbaar is, ook in Nederland.

Government Trends 2020: de digitale burger

Hoe gaan overheden wereldwijd – en vooral in Nederland – om met de ‘tech tsunami’? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat de democratie blijft functioneren in zo’n snel veranderende omgeving? In een serie van 9 webartikelen gaan wij in op de belangrijkste (toekomst)trends voor de publieke sector. Aflevering 2: hoe kan een unieke digitale identiteit de ‘end-to-end’ dienstverlening vanuit de overheid optimaliseren?

Waarom een unieke digitale identiteit?

Burgers en bedrijven vinden het vaak vervelend als ze steeds dezelfde informatie moeten verstrekken aan overheidsdiensten. Dit bleek ook weer uit een onderzoek van KANTAR in opdracht van de Nationale Ombudsman, dat op 11 juli jl. werd gepubliceerd. Waarom kan die informatie niet op één plek toegankelijk zijn voor alle diensten? Een unieke digitale identiteit kan de oplossing zijn om de kwaliteit en efficiency vanuit overheden flink te verhogen. De situatie dat sommige burgers geen of nauwelijks gebruik maken van bepaalde diensten waar zij wel recht op hebben kan daarmee ook worden verholpen. Resultaat is een overheid die zorgt voor een gelijke behandeling in gelijke situaties. Wereldwijd verdiepen daarom steeds meer overheden zich in het gebruik van de unieke digitale identiteit.

Voorbeelden uit diverse overheidssectoren

Een bekend voorbeeld is Estland. Elementaire informatie over burgers hoeft daar slechts één keer te worden ingevoerd en kan daarna met alle overheidsdiensten worden gedeeld. De Europese Unie is eenzelfde pad ingeslagen met het EU Once-Only project, waarmee burgers van de EU op termijn toegang krijgen tot publieke diensten in eigen land én andere lidstaten. In Nederland is de loonaangifteketen een goed voorbeeld, met informatiedeling uit de polisadministratie tussen Belastingdienst, UWV en CBS voor vooringevulde inkomstenaangifteprocessen. Dit principe zou in meer ketens uitgewerkt en toegepast mogen worden om burgers en ondernemers meer waarde te bieden.

Burgers én bedrijven

In sommige landen krijgen ook bedrijven inmiddels een unieke digitale identiteit, zoals in Nieuw-Zeeland. Deze kan ook tussen bedrijven worden gebruikt. De verwachte jaarlijkse besparing hiervan is 60 miljoen USD. In Nederland zijn we wat minder ver, onder meer door Europese regelgeving. Wel hebben we DigiD en eHerkenning, met de uitwerking van eID in uitvoering. Voor de Nederlandse overheid is de betrouwbaarheid van de identiteit een grote uitdaging. Het betrouwbaarheidsniveau moet voor veel diensten omhoog naar ‘substantieel’. Dat kan door onder andere principes van ‘2-factor authentication’ te ontwikkelen .

Voordelen en risicofactoren

Een unieke digitale identiteit maakt de interactie met overheden een stuk makkelijker en vermindert eventuele ergernissen. De administratieve kosten nemen af, het wordt makkelijker om zaken te doen, fraude kan worden gereduceerd en een meer klantvriendelijke, digitale overheid komt een stap dichterbij. Estland is vooral zo’n succesverhaal omdat je daar burger of ondernemer kunt zijn zonder in het land zelf te wonen. Bijna alles kan op afstand worden geregeld. Er zijn ook risicofactoren, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity en privacy. Deze verdienen veel aandacht in het ontwerp.

Hoe nu verder?

Er zijn goede juridische en beleidsmatige kaders nodig, met een duidelijke scope en doelstelling en een omschrijving waaruit blijkt wie waarvoor verantwoordelijk is. Om privacy en burgerrechten te bewaken, kan privacy-by-design worden toegepast. Er zijn diverse technologische mogelijkheden voor toepassing van digitale identiteit, zoals smart cards, biometrics, een iris-scan, gezichtsherkenning en mobiele apps. Welk gemak gaat de Nederlandse overheid haar burgers op een veilige manier aanbieden? Ook hier speelt het vraagstuk van de betrouwbaarheid.

Binnenkort Deel 3 van de serie: De opkomst van ‘nudging’.

Lees hier Deel 1 terug: Hoe AI de overheid verder kan ondersteunen.

‘Merendeel Nederlandse MKB websites onveilig’

De meeste websites van Nederlandse MKB-bedrijven zijn niet veilig. Dit maken BDO Advisory en Perfect Day, de cyber scale-up van Nationale-Nederlanden, vandaag bekend. Meer dan de helft van de ruim 300.000 onderzochte websites vertoont kwetsbaarheden waardoor aanvallers vrij spel hebben.

De grootschalige scan maakt deel uit van een onderzoek van adviseur BDO en digitale beveiliger Perfect Day naar de digitale veiligheid van het Nederlandse bedrijfsleven. De ruim 300.000 websites zijn verdeeld over 17 branches en er werd gekeken naar 21 belangrijke veiligheidskenmerken waaraan een website zou moeten voldoen. Bijvoorbeeld of (klant)gegevens wel versleuteld worden verzonden. En of het voor criminelen makkelijk is om bezoekers naar een malafide website te leiden.

Er zijn grote verschillen per branche, met uitschieters op hoge kwetsbaarheden richting de 20 procent in de private sector, terwijl de beste branche, publieke sector, daar met 7 procent veel beter op scoort.

Een verklaring voor de bevindingen is dat bedrijven een pakket afnemen bij bijvoorbeeld een webshop- of hostingpartij en er daarmee vanuit gaan dat alles geregeld is. Vorig vorig jaar checkten de partijen op de Webwinkel Vakdagen zo’n 80 sites van webshophouders waarvan een groot deel een professioneel webshop pakket afnam. Slechts een van hen voldeed aan de veiligheidseisen.

Een complete audit hoeft volgens de onderzoekers niet, met een kleine tijdsinspanning en wat simpele aanpassingen is vaak al heel veel winst te behalen.

Foto Pixabay

‘Dance zal ingrijpend veranderen dankzij technologie en nieuwe generatie’

Yuri van Geest is initiatiefnemer van de Singularity University Benelux (denktank van NASA en Google), bestseller auteur met Exponentiële Organisaties (waarvan er 300.000 stuks zijn verkocht) en veelgevraagd spreker en denker – bijvoorbeeld bij het World Economic Forum in Davos. Van Geest over de toekomst van dance en festivals, welke innovaties een rol gaan spelen in deze industrie en ook hoe dancemuziek zelf zal gaan veranderen.

Technologische revolutie is urgent voor festivals

Het enthousiasme van Van Geest wordt merkbaar als het over technologische innovaties gaat. “Nieuwe technologieën gaan impact hebben op de dance industrie”, vertelt hij. “Festivals die niet innoveren, zullen de concurrentieslag verliezen. Festivals die slim zijn, bouwen nu al een netwerk op met startups die relevante technologie ontwikkelen. Hologrammen voor live artiesten op een feest of festival waren ooit duur, maar nu ook meer gemeengoed geworden. Dat geldt voor meer innovaties zoals sensoren, solar nanocoatings (50x goedkoper dan de huidige zonnepanelen), drones voor crowd control etc.  Slimme merken hebben de primeurs, zodat ze relevant blijven voor hun publiek. Daarentegen zal er ook een markt blijven voor pure niet-technologische festivals maar daarbinnen zullen andere innovaties een rol spelen zoals organisatorisch, de setting, de muziekkeuzes en de artiesten”

Over wat voor innovaties hebben we het? “Telepathie komt eraan. Binnen vijf jaar kunnen we rudimentaire gevoelens en gedachten lezen van anderen, als we daarvoor een apparaat hebben aangesloten zoals de revolutionaire startup OpenWater.cc. Voor festivalbezoekers betekent het: je hoeft geen foto meer te sturen van een bepaald podium, want vrienden zien dankzij jouw gedachten en vooral gevoel wel of deze dj de moeite waard is. Deze neuro-technologie (BCI) wordt al toegepast bij apen, is nog rudimentair, maar wordt steeds concreter. Binnen tien jaar zie je dit waarschijnlijk terug op festivals. 

Een andere zeer belangrijke technologie is fotonica, de wereld van lichtdeeltjes en fotonen. Dit gaat veel verder dan lasers bij festivals. Mensen zijn deels lichtwezens (biofotonica), we stralen licht uit en dat kunnen we meten, we communiceren ook via licht. Dit biedt op termijn meer dan fantastische mogelijkheden voor het publiek van festivals en feesten. Letterlijk meer spiritueel.”

De versnelling versnelt

Een ontwikkeling die revolutionairder is dan de uitvinding van de elektriciteit, heeft volgens de innovatie-deskundige al plaatsgevonden: de uitvinding van de quantum computer. “Deze machines staan in China en de VS en rekenen net als andere computers, dingen uit. Maar deze computers doen dat veel sneller: het gaat exponentieel boven exponentieel. Ze zijn via de cloud toegankelijk. De meeste complexe en data-intensieve vraagstukken kunnen wij hiermee in zeer korte tijd oplossen, ook bij grote festivals. Dankzij de quantum computer kan de breedte en diepte van allerlei soorten data worden ingezet en wordt het real-time karakter ervan ten volste benut. Dit gebeurt door de combinatie van quantum computer met kunstmatige intelligentie software. 

“Klimaatverandering zorgt voor steeds heftigere weersomstandigheden. Die kan je beter en eerder voorspellen dankzij deze quantum computer. Andere toepassingen zijn veiligheidsvraagstukken en op termijn ook hyperpersonalisatie van diensten, workshops en inhoud op een festival, zelfs op basis van persoonlijke biomedische data van bezoekers. De vraag is of we dit allemaal willen maar technisch wordt het mogelijk.”

AI maakt muziek en vindt muzikanten

Ook zonder de quantum computer kunnen algoritmes (ook wel kunstmatige intelligentie genoemd) al vandaag op traditionele (super)computers nuttig zijn. Algoritmes maken gebruik van patroonherkenning in data zoals mensen dat ook doen. Steeds meer bedrijfsfuncties en -processen worden hierdoor sneller en effectiever. Voorbeelden: productinnovatie, marketing, verkoop, support, inkoop, finance, HR tot legal. Ze nemen menselijk werk niet helemaal over, maar vullen ons aan. 

“Het wordt nog makkelijker om met een algoritme muziek te laten maken. Creatieve AI wordt gemeengoed en zorgt voor een overvloed aan dancemuziek, wat de prijs waarschijnlijk onder druk zet. De rol van curatoren, zoals festivals en labels, wordt daarmee belangrijker. Wie zorgt er dan nog voor dat je door de bomen het bos ziet? En vreemd genoeg wordt de menselijke maat in muziek hierdoor nog belangrijker om onderscheidend te zijn. Technologie leidt tot commodity, de mens tot eigenheid. Smaak, storytelling, purpose (hoe ga jij de wereld verbeteren en hoe?), kwaliteit, lef, risico, authenticiteit, verbeelding en intuitie worden door de opkomst van algoritmes bij alle artiesten uiteindelijk nog belangrijker. In het verlengde hiervan komt er een geweldige nieuwe innovatie- en kwaliteitsgolf in de dance muziek aan, net als eind jaren 80 en begin jaren 90.”

Niet alleen wordt het mogelijk om nog meer muziek uit te brengen dankzij slimmere algoritmes, het wordt ook mogelijk om nog sneller een opkomende artiest te spotten (zoals ook al gebeurde in de roman De Club, red). “Ontwikkel next-level AI en monitor platforms als Spotify, SoundCloud en Beatport, zodat je ziet wie er opkomt. Als je als label of festival zo’n artiest aan je weet te vinden, ben je spekkoper. Spinnin’ zette op dit gebied de eerste stappen, maar er ligt nog veel ruimte op dit vlak.”

Culturele veranderingen in dance

Volgens de innovatie-deskundige is technologie slechts een van de drijvers van culturele veranderingen. “Doordat dance steeds meer digitaal wordt, wordt het waardensysteem van mensen weer belangrijk. Door die technologische verandering houden organisaties meer tijd over voor creativiteit en innovatie. Basale dingen vallen goed te regelen met technologie, waardoor er ook meer contact ontstaat tussen fans onderling en tussen fans en een organisatie. Verbinding wordt intensiever. We gaan van communities naar tribes die hechter zijn.”

Ook de spirituele dimensie (lees: diep bewustzijn, verbinden met het universum, met de natuur, in de natuur en mensen onderling) wordt steeds belangrijker, stelt Van Geest. “Festivals, bewegingen en locaties die dit goed doorvoeren zijn Wildeburg, ITW, WooMoon/Cova Santa (collectief mediteren in verlichte grotten op een dancefeest), Gardens of Babylon, Afterlife (TaleOfUs), Fusion, Monastery, Boom Festival en Burning Man. Deze spirituele golf is (deels) de tegenhanger van technologische innovatie. Het verlaat het model waarbij alles volledig geprogrammeerd is, waarbij concepten als controleren, efficiency, maakbaarheid en geld leidend zijn. Wildeburg gaat bijvoorbeeld uit van de natuur, kunst, playfulness, serendipiteit, synchroniciteit, de dj staat er minder centraal en er is een sterker wij-gevoel. Collectief mediteren voor een festival wordt normaler. Het tribalisme en sjamanistische in alle facetten wordt sterker.” 

Tribale muziek; DJ Azteek

De polarisatie in de samenleving zal op korte termijn toenemen en terug te zien zijn in dance, stelt Van Geest. “Enerzijds zie je yuppen en yuccies naar Wildeburg trekken en aan de andere kant staan meer escapistische feesten in provincie, waar ook andere muziek te horen is. Bij de eerste groep neemt de hang naar spiritualiteit toe en is er ook een herwaardering van oude culturen. De Inca’s, Afrikaanse stammen, Indianen en Azteken worden relevant, omdat de nieuwe generatie van hen wil leren hoe ze ecologisch inclusief kunnen zijn, meer in balans met de natuur en zichzelf kunnen leven. Generatie Z hecht een grotere waarde aan creativiteit en de natuur dan de voorgaande generaties. Ze zijn letterlijk meer plant-based. Dit sluit dus mooi aan.”

Deze ontwikkelingen hoor je overigens ook terug in de dance-muziek. “Het aantal BPMs zal dalen, tussen de 120 en 125 is de sweetspot nu want dat past beter bij de spirituele ontwikkeling. Langzamere muziek maakt introspectie, gevoel en de reis naar binnen eenvoudiger. Jongeren zoeken ook andere muziek. Denk aan melodic, new progressive, tribale muziek, Afrikaanse muziek, muziek uit het Midden-Oosten, China, deep-house, minimal en downtempo. In feite zal er een convergentie van die stromingen plaatsvinden. Bij sommige feesten zie je nu al Indiaanse sjamaans het publiek opjutten zoals bij WooMoon op Ibiza, terwijl ze de meest exotische kledij dragen.” Van Geest draait zelf ook dergelijke muziek, die vind je bijvoorbeeld via deze link.

De toekomst van hiphop is volgens Van Geest trouwens positief en harder. “Er is nog meer purpose en authenticiteit, de muziek zal teruggaan naar de (maatschappelijke) inhoud. Denk ook aan de positieve hiphop van De La Soul.”

Ontwikkel een purpose en verkoop vegan eten

Duurzaamheid, purpose en transparantie spelen een steeds grotere rol in dance. Ondernemingen en systemen moeten eerlijker worden of zijn niet meer relevant voor de volgende generatie. “Het is dan ook een no-brainer dat festivals heel goed eten moeten aanbieden. Vegan en duurzaam zijn over een poosje niet meer dan normaal. Dat heeft ook te maken met het sterke zelfbewustzijn bij jongere generaties, die de wereld willen verbeteren. Dat verwachten ze ook van de festivals die ze bezoeken. Alleen organisaties die een duidelijke purpose hebben, zijn in staat om een relatie met fans op te bouwen.”

Venture Capital-fondsen zien ook dat maatschappelijke doelstellingen van bedrijven beloond worden, merkt Van Geest op. “Unilever bombardeerde duurzaamheid tot topprioriteit. Het belandde niet voor niets in de wereldwijde top drie van werkgevers. Merken moeten een doel hebben en transparant zijn. Bedrijven met een oprechte purpose hebben ook 20-40% meer winst als side-effect omdat de beste mensen naar jou toe komen in plaats van andersom, dus lagere transactiekosten. Daarnaast is de lifetime value van jouw werknemers, partners en klanten hoger door jouw purpose, ook een financiele meevaller.”

Conclusie: blijf vernieuwen 

Kernwoorden waar het festival 2.0 niet omheen kan, zijn: universum, natuur, natuurlijk eten, purpose, authenticiteit, tribale muziek, bewustzijn, spiritualiteit, meditatie en innovatie. “Lowlands doet al 25 jaar experimentjes, maar ik verwacht dat festivals nog meer zullen experimenteren en innoveren. Meer kleine workshops moeten bijdragen aan een gemeenschapsgevoel, dat belangrijker wordt. We gaan van IK naar WIJ. De buitenwereld maakt plaats voor authenticiteit, delen, verbinding, tribale waarden en natuur. De nadruk komt nog meer te liggen op purpose. Een ook de kinderen vanaf 8 jaar zien we steeds vaker terug op populaire feesten zoals Namaste en Cova Santa op Ibiza en ITW. Uiteraard met oordoppen, met hun ouders en zelfs grootouders.

De hoogtijdagen van plat hedonisme en escapisme voor festivals zijn voorbij. Voor dj’s gaat die vlieger trouwens ook op: “Ook als dj moet je ook purpose hebben, genres leren combineren en je bewust zijn van de opkomst van tribale muziekstromingen. Dat meer muziek beschikbaar wordt door kunstmatige intelligentie, betekent dat dj’s zich als curator of poortwachter kunnen profileren. Co-creatie en een hang naar gelijkwaardigheid halen de dj van zijn (financiele) voetstuk.” 

Technologie, spiritualiteit en duurzaamheid zullen hand in hand gaan – en dat zal te merken zijn in de dance-industrie. Of, zoals Van Geest de komende tijd samenvat: “we gaan terug naar vroeger, maar dan op een nieuwe en mooiere manier. Back to the Future.”

‘Apple keert terug in midrange smartphonemarkt’

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde analist Ming-Chi Kuo, die bronnen heeft bij leveranciers van onderdelen, ontwikkelt Apple een nieuwe variant van de iPhone 8 die slechts 399 dollar kost.

Er komen varianten met 64GB en 128GB opslag, beweert Kuo. Het toestel zou ongeveer 50 dollar goedkoper zijn dan de iPhone 8 van 2017. De iPhone SE 2, zoals het toestel in de wandelgangen heet, zou beschikken over de A13 chip uit de iPhone 11. Daarnaast wordt 3GB aan RAM aangeboden. Het scherm is geen OLED, maar LCD.

Apple merkt steeds meer de druk van concurrenten die geavanceerde midrange modellen op de markt brengen. HMD Global start vandaag de verkoop van de zwarte versie van zijn Nokia 6.2, een midrange toestel met drie camera’s die nog geen 250 euro kost (de Ice versie verschijnt twee weken later). Ook veel Chinese merken als Xiaomi drukken Apple van de markt met kwalitatief hoogstaande toestellen.

De grote merken hebben hier al op gereageerd. Samsung, dat al langer midrange toestellen maakt, zou werken aan betaalbare versies van zijn vlaggenschipsmartphones Galaxy S10 en Note10. Naar verluidt onder de namen S10 Lite en Note10 Lite.

Google maakt de topmodellen van zijn Pixel smartphones (versie 4 wordt vanmiddag onthuld in New York) steeds duurder, maar heeft inmiddels onder de noemer 3a ook goedkopere versies gelanceerd.

Apple heeft de midrangemarkt eerder willen bedienen met de iPhone SE, die voorjaar 2016 verscheen als alternatief voor de iPhone 6. Vorig jaar september werd de verkoop daarvan gestaakt. Reguliere iPhone gebruikers neigen naar duurdere toestellen, maar op minder honkvaste kopers heeft Apple geen houvast.

Tegenwoordig houdt Apple de iPhone 8 nog altijd in de lucht voor 479 euro bij inruilen. De nieuwprijs van 539 euro ligt echter ver boven concurrerende toestellen.

Geruchten over een goedkoop instapmodel doen al langer de ronde, maar mogelijk lanceert Apple dit toestel pas in het nieuwe jaar.

Mastercards Steve Flinter: ‘AI is gedemocratiseerd, the time is now’

Dr. Steve Flinter is Mastercards Labs’ Artificial Intelligence Practice Lead. Hij is verantwoordelijk voor de Artificial Intelligence (AI)- en Machine Learning (ML)-strategie van Mastercard Labs. Het lab ontwikkelt technologieën en services voor Mastercard én hun klanten. Flinter vertelt over de visie van Mastercard op AI en de laatste trends op dit gebied.

Op dit moment gebruikt Mastercard artificial intelligence zowel commercieel als intern op drie vlakken: veiligheid, consultancy en biometrische authenticatie. Veiligheid van betalingsverkeer is het meest voor de hand liggende onderwerp voor een organisatie als Mastercard om AI en ML in te zetten. Sinds de overname van Brighterion in 2017 heeft Mastercard dankzij steeds beter wordende predictive analytics de opsporing van creditcardfraude en het voorkomen van geweigerde goede betalingen sterk verbeterd. 

Met de acquisitie van NuData, een kleine twee jaar geleden, zette Mastercard ook grote stappen in biometrische authenticatie. Inmiddels wordt zelfs je gedrag gebruikt voor authenticatie: systemen herkennen bijvoorbeeld in welke hoek je je telefoon meestal vasthoudt of hoe je swipet. 

Mastercard Labs: innovatie en veilige implementatie van nieuwe technieken

Maar Mastercard Labs heeft een opdracht die verder gaat en zoekt ook naar nieuwe toepassingen van AI en ML. Hoe kunnen deze technieken een rol spelen in processen of producten waar het dat nu nog niet doet, en welke nieuwe mogelijkheden ontstaan door het inzetten van AI en ML? En vooral: hoe kunnen we de technologieën veilig implementeren, zowel intern als bij onze klanten?

Wil je de voordelen van AI laten doorwerken in de hele organisatie, dan moet je kansen zien om het in producten en services op te nemen en zo de interne efficiëntie te vergroten. Maar met AI en ML zijn de mogelijkheden eindeloos. Het is daarom belangrijk om prioriteit te bepalen. Bij Mastercard kijkt men daarbij bijvoorbeeld naar de grootste return on investment en welke nieuwe producten en diensten waardevol kunnen zijn voor klanten. Welke producten zijn het best te verbeteren met AI? En wat kan er gemaakt worden dat zonder AI en ML niet zou kunnen bestaan?

Ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op AI

Mastercard ontwikkelt een hele reeks aan nieuwe producten en oplossingen met een AI-component. Zo werkt Mastercard Labs momenteel aan systemen voor aanbevelingen en personalisatie: hiermee kunnen klanten precies op het juiste moment het juiste aanbod doen aan eindgebruikers. Het effect van juiste aanbevelingen en exacte personalisatie is inmiddels wel bewezen.

Daarnaast ontwikkelt Mastercard bijvoorbeeld ‘goedkope’ Point of Sales (POS)-systemen voor opkomende markten. Met een goedkope, mobiele POS-oplossing kunnen kleine winkeliers ook hun zaken digitaliseren. POS in opkomende markten kunnen niet altijd gebaseerd worden op de technologieën die in de Westerse wereld gebruikt worden. Maar dankzij de inzet van AI kan Mastercard mobiele POS-systemen aanbieden die gebaseerd zijn op goedkopere smartphones. Met een videostream worden producten die de klanten willen kopen, herkend en kan hierdoor afgerekend worden. Deze geavanceerde technologie brengt ook financiële diensten naar minder welvarende gebieden. 

Democratisering van AI

De trend om AI toepasbaar te maken voor de massa, wordt steeds belangrijker. Waar web- en databasetechnologieën een aantal jaren geleden nog voor de happy few waren, zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit allerlei bedrijfsprocessen. Daar gaan we binnen drie tot vijf jaar ook heen met AI. 

Een belangrijke trend in AI is het democratiseren van de technologie. AI en ML zijn ook voor kleinere en middelgrote bedrijven binnen handbereik. Met open source tools en cloud based technology kan iedereen aan de slag. En dat zouden ze ook moeten doen. Met AI Express helpt Mastercard bedrijven met geen tot weinig ervaring op het gebied van AI bijvoorbeeld met antiwitwas-technologieën, credit risk-voorspellingen, cybersecurity en fraudemanagement.

Consumer experience verandert mee: start nu
We moeten ons beeld aan blijven passen van de klantervaring. Eerst was het de opkomst van webtechnologie, toen van mobiele toepassingen. Nu gaan we het tijdperk in van nieuwe interfaces, zoals voice, smart home devices, augmented en virtual reality. Veel van deze technologieën worden gedreven door AI-technologie. Hoewel er nog veel te verbeteren valt, worden AI-oplossingen binnen de kortste keren normale onderdelen van de consumer experience.

Voor bedrijven is het nu de tijd om AI en haar mogelijkheden te ontdekken. Het is niet meer alleen iets voor grote bedrijven. Je hebt geen in-huis expertise nodig om te beginnen met ontwikkelen. Doe je het niet, dan mis je de boot.

Commercieel directeur verlaat Transavia

Erik-Jan Gelink verlaat aan het einde van het jaar Transavia als commercieel directeur. Er komt geen opvolger. “Mijn functie is overbodig geworden”, zegt hij. De andere directieleden nemen zijn werk over.

De luchtvaartmaatschappij maakte het vertrek zojuist met een persbericht bekend. “Na ruim drie jaar verlaat Erik-Jan Gelink Transavia zoals hij zich had voorgenomen bij zijn indiensttreding. Hij heeft de commerciële afdeling succesvol getransformeerd naar een wendbaar en zelf organiserend team, en samen met dat team de afgelopen jaren een flinke omzetgroei gerealiseerd.”

Met deze voorgenomen functieopheffing, en de werving van een CEO met een commercieel profiel kan Transavia weer terug naar een driehoofdige directie.

In september jongstleden maakte ook CEO Mattijs ten Brink al bekend dat hij de KLM-dochter zou verlaten, voor de positie van CEO van Sunweb Group.

Page generated in 1,333 seconds. Stats plugin by www.blog.ca