Infographic: Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een smart home-apparaat

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een slim apparaat in huis, zo blijkt uit onderzoek door OnePoll namens reichelt elektronik onder duizend Nederlandse consumenten. Het populairst zijn slimme toepassingen op het gebied van lichtbediening (54 procent), veiligheid (50%), energiebesparing (44%) en schoonmaken (28%). De resultaten lopen echter uiteen als het gaat om slimme weerstations en binnenluchtsensoren: 58 procent van de ondervraagden heeft nooit een product van dit type gehad.

Ongeveer 42 procent bezit een fitnesstracker, zoals een hartslagmeter. Hoewel veel consumenten momenteel meer aandacht besteden aan hun gezondheid en hun weerstand willen verhogen door middel van een gezonde levensstijl, zijn deze producten niet erg populair.

Foto Pexels

Opvolger zakelijke Google Plus gaat in juli live

Het sociale netwerk Google Plus werd al meer dan een jaar geleden opgedoekt, maar de G Suite versie voor de zakelijke markt bestaat nog steeds en wordt op 6 juli als Google Currents nieuw leven ingeblazen.

Currents werd al aangekondigd op Cloud Next 2019. De naam wekte al meteen verwarring, want Google had ooit een tijdschriftapp onder die naam. De oude Currents is tegenwoordig onderdeel van Google News.

Currents is vergelijkbaar met het intranet, een platform voor interne communicatie. Google denkt dat het platform beter functioneert voor groepsdicussie dan e-mail. De dienst draaide tot nu toe in bèta.

Currents wordt volgende maand gewoon onderdeel van G Suite, de verzameling cloudapps met Google Docs, Gmail voor bedrijven en Hangouts (Chat).

Bestaande zakelijke Google Plus gebruikers worden in juli automatisch overgezet en krijgen meer mogelijkheden tot hun beschikking. Ook worden de iOS- en Android-apps van Google+ vervangen door Google Currents.

Foto Pixabay

Zeewolde krijgt hyperscale datacenter

Zeewolde krijgt naar alle waarschijnlijk een zeer groot (hyperscale)datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. De gemeente heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hiervoor wordt 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd, naast het bestaande Trekkersveld.

Het gaat in totaal om vijf grote hallen met servers. Daartussen moeten kantoren komen voor het personeel. De bouw van het datacenter neemt 5 tot 7 jaar in beslag. De werkzaamheden verschaffen werk voor zo’n 1500 mensen, meldt Omroep Flevoland. In de toekomst komen er 500 mensen te werken.

De gemeente Zeewolde wil nog niet zeggen om welk bedrijf het gaat, behalve dat het om een grote Amerikaanse partij gaat. Hyperscale datacenters worden meestal in verband gebracht met bedrijven als Apple, Amazon, Google en Microsoft. Amazon (AWS) is het meest voor de land liggend, aangezien dat bedrijf in 2018 al interesse toonde voor  een locatie voor een datacenter in het Noord Hollandse Middenmeer. Sindsdien is daarover niets meer vernomen.

Na het eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd. Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.

De gemeente hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

TU Delft lanceert eerste acht ‘TU Delft AI Labs’

Delftse wetenschappers de komende jaren onderzoek doen naar de vraag hoe je met kunstmatige intelligentie de wetenschappelijke vooruitgang kunt versnellen.

De razendsnelle ontwikkelingen in AI, datawetenschappen en digitalisatie kunnen zorgen voor een versnelling in wetenschappelijke vooruitgang in alle domeinen, van medische wetenschappen tot onderzoek naar infrastructuur, en van fundamenteel tot toegepast onderzoek.

Omdat AI een rol speelt in alle wetenschapsgebieden, komen wetenschappers die onderzoek doen in AI en met AI in achts labs bij elkaar. In de loop van 2020 en 2021 worden deze acht interdisciplinaire AI labs uitgebreid met nog eens zestien labs.

Zo werken binnen het MACHINA-lab onderzoekers in onder andere machine learning samen met materiaalwetenschappers aan de analyse van bestaande materialen en de ontwikkeling van nieuwe materialen. Binnen het AidroLab werken onderzoekers in geometric deep learning samen met onderzoekers in watermanagement aan het verbeteren van de waterhuishouding en het voorspellen van overstromingen in de stedelijke omgeving. De onderzoekers van het CiTyAI-Lab gaan met behulp van zeer gevarieerde databronnen in kaart brengen welke impact het ‘weefsel’ van de stad heeft op de inwoners, om zo de leefomgeving te kunnen verbeteren.

TU Delft is van plan om het budget op het gebied van AI, data & digitalisatie te verdubbelen tot 70 miljoen euro per jaar. Deze middelen zullen worden gebruikt voor nieuw talent en onderzoekseenheden (‘labs’), onderwijsprogramma’s over AI, data en digitalisatie, versnelde onderwijsinnovatie en de intensivering van samenwerking, partnerschappen en netwerken.

Nieuwe Chromecast Ultra ovaalvormig

De opvolger van de Chromecast Ultra van Google krijgt mogelijk een andere vorm. Gelekte foto’s tonen ovaalvormig ontwerp. De huidige Chromecast modellen zijn rond.

De video toont ook een afstandsbediening met Google Assistent-knop. Waarschijnlijk worden ook veegbewegingen ondersteund.

De Ultra krijgt verder een Android TV-gebruikersinterface. Aan de onderkant vind je een lijst met programma’s en films met daarboven groot weergegeven plaatjes van aanbevolen content.

De foto’s van de vermeende Chromecast Ultra-opvolger zouden afkomstig zijn uit een al wat oudere marketingvideo van Google.

Google Cloud krijgt voorkeur Engelse overheid

Het Verenigd Koninkrijk sluit een raamcontract met Google Cloud om deze dienst zo breed en diep als gewenst in te zetten bij alle overheden.

Met het aangaan van de overeenkomst selecteert Londen in feite Google als voorkeurspartner waar het cloudtechnologie betreft. Vanwege de omvang van de deal krijgt de overheid kortingen voorgespiegeld.

Er is geen exclusiviteit bedongen door Google. De UK Crown Commercial Service, de inkopende partij, beoogt met het contract om de markt voor clouddiensten bij overheden en impuls te geven. Instanties die met andere leveranciers werken, kunnen Google-technologie gebruiken om toch te kunnen werken met lokaal opgeslagen data en data die in andere clouds zit.

Er komt een brede waaier van nieuwe technologieën onder de muisknop van de IT-managers van de overheidsdiensten. Daaronder: infrastructuur, analytics, artificial intelligence, modernisering van applicaties en hulpmiddelen voor ontwikkelaars.

Foto: dimpah (cc)

Telefonica Duitsland bouwt 5G kernnetwerk met Ericsson

Het Duitse 5G-netwerk van de mobiele operator O2 zal voornamelijk bestaan uit onderdelen van leverancier Ericsson. Het Zweedse bedrijf wordt verantwoordelijk voor het zogeheten 5G-kernnetwerk.

Ondanks de bezorgdheid over de sterke aanwezigheid van de Chinese leverancier Huawei in Europese mobiele netwerken, heeft Europa de deur nog niet dichtgegooid voor Huawei. Dat kan veranderen nu er een wijziging van de IT-beveiligingswet op komst is.

Ondertussen blijven Duitse netwerkbeheerders vertrouwen op Huawei-producten voor draadloze toegangsnetwerken, maar zijn ze al wel begonnen met het vervangen van Huawei-technologie in de kernnetwerken. In die netwerken worden gegevens van de meer dan 26.000 mobiele locaties samen gecombineerd met klantgegevens.

Pieter Meulenhoff benoemd tot bijzonder lector Cyber Security

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft Pieter Meulenhoff per 1 september 2020 benoemd tot bijzonder lector Cyber Security. Meulenhoff is momenteel werkzaam bij Qbit Cyber Security en is door dit bedrijf voor één dag per week vrijgemaakt voor zijn werk aan de HvA.

Met de komst van Meulenhoff wordt volgens de hogeschool een stevige impuls gegeven aan een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Het bijzonder lectoraat Cyber Security gaat praktijkonderzoek doen naar het op verantwoorde wijze ontwikkelen van digitale technologie, met oog voor maatschappelijke waarden en de menselijke maat.

Meulenhoff zal onder meer bijdragen aan het praktijkgerichte onderzoek en de nieuwe master Cyber Security. Daarnaast versterkt hij de band van het IT onderwijs met het bedrijfsleven.

In 1999 is Meulenhoff gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was Meulenhoff een van de ontwikkelaars van GROMACS, op dit moment nog steeds een van de leidende en snelste softwarepakketten voor het uitvoeren van chemische simulaties, zoals het uitrekenen van de interactie tussen moleculen. Na zijn promotie, en voor Qbit, heeft Meulenhoff bij KPN Research en TNO gewerkt als onderzoeker naar de kwaliteit van ICT met specifiek de onderwerpen performance, robuustheid en security.

Telecompaper: KPN blijft breedbandklanten verliezen

Een jaar na het opschalen van de uitrol van glasvezel, is KPN er nog altijd niet in geslaagd zijn breedbandactiviteiten te laten groeien. Uit de meest recente gegevens van Telecompaper blijkt dat KPN in het eerste kwartaal van 2020 nog eens 17.000 breedbandabonnees heeft verloren, terwijl concurrent VodafoneZiggo met bijna 10.000 nieuwe aansluitingen is gegroeid.

T-Mobile was opnieuw de grootste winnaar en wist in het eerste kwartaal de meeste nieuwe breedbandklanten aan zich te binden.

KPN blijft volgens Telecompaper kwakkelen op de consumentenmarkt, waar het bedrijf de verkoop aan nieuwe klanten bij zijn merken Telfort en XS4All heeft stopgezet

KPN verloor in het eerste kwartaal nog 23.000 consumentenbreedbandklanten en groeide 8.000 klanten in het B2B-segment. In totaal had KPN eind maart bijna 3,15 miljoen breedbandklanten.

Ziggo groeit grotendeels in het zakelijke segment. In het eerste kwartaal kwamen er bijna 8000 zakelijke breedbandabonnees bij en slechts 2000 nieuwe klanten in het consumentensegment. Dit was nog steeds beter dan de prestaties in dezelfde periode een jaar eerder, toen Ziggo klanten in het consumentensegment verloor.

Telecompaper verwacht dat de klantgroei vanaf eind maart al vertragen. Nu meer mensen vertrouwen op breedband om vanuit huis te werken, is het minder waarschijnlijk dat klanten van aanbieder veranderen om onderbreking van de dienstverlening te voorkomen.

Arlo Videodeurbel gelanceerd in Nederland

De strijd om de videodeurbel lijkt losgebroken nu ook Arlo zijn gelijknamige videodeurbel in Nederland introduceert voor 199 euro.

De deurbel valt op door zijn bijzondere vierkante kijkhoek. Je krijgt dan een beeldverhouding van 1:1, wat tamelijk uniek is voor een videodeurbel.

Dankzij een bewegingssensor laat de deurbel weten wanneer er iemand voor de deur staat. Beelden met een video-opnamehoek van 180 graden worden in HD-kwaliteit vastgelegd en ook in nachtzicht.

Voor het gebruik van de Arlo Videodeurbel is een Arlo SMART-abonnement vereist. Met een abonnement vanaf 2,79 euro per maand kun je als gebruiker alle geavanceerde beveiligingsfuncties ontgrendelen.

Heel Amazon gaat Slack gebruiken, Amazon Chime onderdeel platform

Alle 840.000 Amazon werknemers gaan Slack gebruiken. Daartoe is een meerjarig contract getekend. Op zijn beurt gaat Slack voor videovergaderen Amazon Chime gebruiken, een eigen chatapp van Amazon. De integratie vervangt de technologie van Superhero, een startup die in 2015 werd overgenomen.

Amazon is daarmee ook in een klap de grootste klant van Slack geworden. De grootste klant na Amazon is IBM met 350.000 gebruikers.

Slack gaat ook meer gebruik maken van de clouddiensten van Amazon (AWS), waaronder de AWS Chatbot. Slack was al een groot gebruiker van AWS, en betaalde daarvoor 50 miljoen dollar per jaar.

Chatapp Slack heeft inmiddels 122.000 betaalde klanten, zo maakte het bedrijf donderdag nabeurs bekend. Alleen al in het afgelopen kwartaal kwamen er 12.000 nieuwe klanten bij. Een kleine 900 betaalt 100.000 dollar per jaar.

De omzet over het eerste kwartaal, dat 30 april eindigde, steeg 50 procent naar 201 miljoen dollar. Het verlies bedroeg 76,2 miljoen, 37,8 procent van de omzet.

Voor het huidige kwartaal houdt Slack rekening met 206 tot 209 miljoen dollar omzet.

‘Geen braindrain wetenschappers op het terrein van kunstmatige intelligentie’

Er is geen sprake van een braindrain uit Nederland van wetenschappers op het terrein van kunstmatige intelligentie (AI). Het aantal onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen dat de afgelopen twintig jaar naar het buitenland vertrok, is in evenwicht met het aantal dat Nederland binnenkwam. Dat blijkt uit een overzicht van het Rathenau Instituut.

AI-wetenschappers in Nederland zijn wel mobieler dan die in andere landen. Zo’n drie kwart van de AI-wetenschappers die de afgelopen twintig jaar in Nederland actief waren, had internationale ervaring.

Bijna de helft van alle AI-wetenschappers in Nederland kwam vanuit het buitenland. Het merendeel bleef minder dan twee jaar hier. De groep die langer bleef, is ongeveer even groot als de groep Nederlanders die voor langer dan twee jaar naar het buitenland vertrok.

In kwaliteit en productie ontlopen de binnenkomende en vertrekkende AI-wetenschappers elkaar niet veel. Vertrekkende wetenschappers publiceren iets meer en worden iets vaker geciteerd, maar dat verschil geldt voor bijna alle landen (behalve de VS en het Verenigd Koninkrijk).

Wat betreft het aantal wetenschappelijke studies naar AI dat in de afgelopen tien jaar verscheen, staat Nederland op de twintigste plek. Chinese wetenschappers voeren de ranglijst aan (25,6%), gevolgd door die uit de Verenigde Staten (16,5%) en India (8,3%).

Electronicabeurs CES mogelijk ‘hybride’

In navolging van IFA overweegt ook de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een hybride versie, waarbij een deel virtueel kan worden gevolgd.

De CES is nog ver weg, januari 2021, maar het is niet ondenkbaar dat er tegen die tijd nog geen vaccin is voor het coronavirus en de Consumer Technology Association niet de gebruikelijke 175.000 bezoekers kan accommoderen.

Bovendien zijn de meeste congressen die voor het najaar waren gepland reeds geschrapt en moet ook CES zo langzamerhand voorbereidingen gaan treffen.

In januari van dit jaar had de CES nog geen enkele hinder van het coronavirus, dat nog alleen in de Chinese stad Wuhan was aangetroffen.

De organisatie is in elk geval van plan om de hallen regelmatig te desinfecteren en anderhalvemetermaatregelen te treffen.

Het tweedaagse CES Unveiled evenement in de Beurs van Berlage in Amsterdam (15 en 16 oktober) is nog niet geschrapt, maar lijkt erg onzeker geworden.

Joomla waarschuwt voor datalek

Contentmanagementsysteem Joomla heeft duizenden gebruikers gewaarschuwd voor een datalek met onversleutelde back-ups. Daarbij zijn persoonsgegevens op straat komen te liggen.

Het gaat om gebruikers van de Joomla Resources Directory, waar partijen Joomla-gerelateerde diensten kunnen aanbieden.

Naar aanleiding van het incident zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd.

Joomla wordt door meer dan 1,5 miljoen websites gebruikt.

Chromium Edge browser nu breder uitgerold

Microsoft rolt zijn Chromium Edge browser vanaf nu automatisch uit via Windows Update als vervanging van de huidige Edge browser. De browser was al sinds begin dit jaar te installeren.

Zoals de naam al aangeeft gaat het om een variant van de (open source) Chromium browser die behalve op Windows 10 ook op oudere Windows versies (7 t/m 8.1) is te gebruiken. De browser lijkt sprekend op Googles Chrome, zij het wel met iets andere kenmerken.

De browser wordt elke zes weken ververst, net als het geval is met Chrome.

De oude Edge browser is na installatie niet meer te gebruiken, maar is niet verdwenen. Via tweaks kun je beide browsers wel naast elkaar laten bestaan. De versie via Windows Update kan niet meer verwijderd worden, tenzij je de browser handmatig installeert.

 

Page generated in 1,233 seconds. Stats plugin by www.blog.ca