Politie overweegt digitale aangifte ransomware en support scams

De politie wil voor bepaalde vormen van cybercrime digitale aangifte mogelijk maken, zodat de drempel voor slachtoffers om aangifte te doen omlaag gaat. De aandacht gaat als eerste uit naar ransomware en helpdeskfraude. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Er wordt overigens al stevig ingezet op het verstoren van criminele verdienmodellen. Daarvoor worden opkomende criminele werkwijzen geanalyseerd, vaak in publiek-privaat verband, en wordt bezien welke slimme interventies kunnen worden ingezet om het criminelen zo lastig mogelijk te maken.

Een voorbeeld van een nieuwe projectmatige aanpak is de zogenaamde tech support scam, die op initiatief van het Landelijk Parket en het arrondissementsparket Rotterdam, in samenwerking met de politie en de private sector wordt aangepakt. Inmiddels hebben al arrestaties in India plaatsgevonden. Het aantal meldingen en aangiften van deze vorm van criminaliteit is gedaald. Andere voorbeelden zijn het project NoMoreRansom.org om ransomware tegen te gaan en NoMoreDDoS voor het tegengaan van DDoS-aanvallen.

Gaat het quantuminternet voor een revolutie zorgen?

Wat gaan de quantumcomputer en het quantuminternet voor de economie en de maatschappij betekenen? Wanneer kunnen we de eerste quantumcomputer verwachten? Op Emerce Next leer je alles over quantumtechnologie dankzij wetenschapper Julia Cramer van QuTech.

Kwantumcomputers opereren op een heel ander niveau dan klassieke computers: ze bieden oplossingen voor belangrijke problemen waarin patroonherkenning niet meer volstaat. Bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen data beschikbaar zijn, en de vereiste rekenkracht om uit alle mogelijke opties een antwoord te destilleren niet toereikend is.

Julia Cramer is gepromoveerd aan het instituut QuTech. Ze werkte er aan het corrigeren van fouten in quantumberekeningen met quantumdeeltjes in diamant. Cramer studeerde aan de TU Delft en ETH Zurich en ontving een vierjarige Casimir-beurs voor haar promotie. Voor haar promotieonderzoek ontving ze de Minervaprijs van NWO.

Hieronder een greep uit haar videopublicaties.

Stap voor stap richting de implementatie van sociale technologie

Veel organisaties gebruiken sociale technologie. Dit doen ze lang niet altijd op een effectieve manier. Hoe implementeer je nieuwe technologie in een bedrijf zodat medewerkers het ook echt gaan gebruiken? Je wil er natuurlijk ook iets mee bereiken. Denk aan een betere kennisoverdracht en een hogere productiviteit. In het boek De netwerkexpeditie (aff.) doet Geert Nijs […]

Ericsson ziet versnelde groei 5G

Ericcson verwacht dat de 5G-dekking tegen het einde van 2024 zo’n 45 procent van de wereldbevolking zal bedragen. Dit zou nog kunnen oplopen tot 65 procent omdat spectrum-sharing technologie 5G-implementaties op LTE-frequentiebanden mogelijk maakt. Het Zweedse bedrijf doet zijn voorspellingen in zijn Mobility rapport.

Diverse factoren dragen bij aan de versnelde groei: de beschikbaarheid van 5G smartphones en ambitieuzere doelen voor de dekking van de bevolking van telecombedrijven bijvoorbeeld (pdf)

De verwachting is dat het aantal 5G-abonnementen vooral flink zal groeien in Noord-Amerika, met 63 procent van de mobiele abonnementen voor 5G in 2024. Noordoost-Azië volgt op de tweede plaats (47 procent) en Europa op de derde plaats (40 procent).

Ruim voor de introductie van 5G blijft het mobiele dataverkeer bleef wereldwijd maar stijgen, met 82 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden. Naar verwachting bereikt het 131EB per maand tegen het eind van 2024, waarvan 35 procent over 5G-netwerken.

Er zijn wereldwijd 1 miljard cellulaire IoT-verbindingen, groeiend naar 4,1 miljard tegen het einde van 2024.

Alipay integreert met 6 Europese mobile wallets

Het wordt voor Chinese consumenten steeds wat makkelijker om in Europese winkels met hun telefoons te betalen. Alipay heeft zes Europese mobile wallets gecontracteerd en heeft er meer op de agenda staan.

Samen hebben de Europese technologiebedrijven naar eigen zeggen rond de vijf miljoen gebruikers en 190.000 aangesloten merchants. Het gaat om Epassi en Pivo uit Finland, Vips uit Noorwegen, Bluecode uit Oostenrijk, Pagaqui uit Portugal en Momopocket uit Spanje.

Genoemde bedrijven beloven dat ze het voor merchants (winkeliers) mogelijk maken om QR-betalingen te ontvangen van Chinese gebruikers van Alipay. Dat waren er in Europa vorig jaar 14,2 miljoen (+14%) Daar staat tegenover dat de Chinese financiële gigant, onderdeel van Alibaba Group, de Europese bedrijven zal promoten in zijn app. Chinezen die in de betaalapp winkeltips zoeken krijgen aangesloten winkels aanbevolen.

Xiaomi lanceert Mi Band 4

Xiaomi lanceerde deze week zijn langverwachte fitnesstracker Mi Band 4, de opvolger van de Mi Band 3. Met 28 euro nog altijd heel betaalbaar, maar met iets meer mogelijkheden.

De Mi Band 4 lijkt heel erg op zijn voorganger, maar heeft een groter AMOLED scherm. Je kan de fitnesstracker tot 50 meter onder water gebruiken en er is nu een automatische tracker die begint te meten als je loopt, zwemt of fietst.

De nieuwe fitnesstracker heeft een batterijduur van 20 dagen met NFC-ondersteuning voor Alipay en andere bankkaarten.

Het normale model kost 28 euro, voor NFC-ondersteuning betaal je 37 euro. De verkoop begint eerst in China.

Page generated in 1.258 seconds. Stats plugin by www.blog.ca