Populier twittert over zijn gezondheid

Wageningen University & Research claimt de primeur van de eerste Nederlandse Twitter boom. Een ruim dertig jaar oude populier twittert over hoe hij warme, droge dagen met watertekort ervaart en onder welke omstandigheden hij prima groeit.

De twitterende boom stuurt als @TreeWatchWUR berichten over hoeveel water er door zijn vaten stroomt en hoe hard hij groeit. Watertekort tijdens een periode met hete en droge dagen leidt tot ‘stress’ voor de boom en vertraagt de groei.

De tweets zijn bedoeld als gimmick om bewustzijn bij het publiek te creëren voor de interactie tussen bomen en hun omgeving. De verzamelde gegevens dienen voor het vergroten van kennis over fysiologische processen in bomen in relatie tot weersomstandigheden en implicaties van toekomstige klimaatverandering.

De boom in Wageningen is de vijfde twitterende boom in Europa. Naast de Nederlandse boom twitteren nog een eik, een esdoorn en een beuk in België en een grove den in Duitsland. Doel is om twitterende bomen te laten aansluiten bij al bestaande netwerken waarin onderzoek naar de groei, koolstofvastlegging en het watertransport in bomen wordt gedaan.

CoderDojo en Raspberry Pi fuseren

De organisaties achter CoderDojo en Raspberry Pi fuseren om samen nog meer jongeren in de wereld te leren programmeren, knutselen met computers en hun creativiteit digitaal in te zetten.

Dat maakten de stichtingen uit Ierland (CoderDojo) en Engeland (Raspberry Pi) vanochtend bekend.

CoderDojo organiseert in 69 landen programmeerlessen voor kinderen van zeven tot zeventien. In Nederland gaat het om tientallen locaties in alle provincies. Raspberry Pi produceert modulaire microcomputers en verkoopt die voor enkele tientjes per stuk, om het verspreiden van computerkennis- en kunde zo laagdrempelig mogelijk te maken.

In de praktijk verandert er aan de voorkant bij beide organisaties niets. De namen en de focus van het werk blijven hetzelfde. Wel stellen de partijen een gezamenlijk doel: om eind 2020 het aantal CoderDojo’s in de wereld te verviervoudigen, van 1.250 nu naar 5.500.

CoderDojo licht verder toe: “We blijven een zelfstandige stichting met Ierland als basis, maar zullen in de toekomst nauw samenwerken met de Raspberry Pi Foundation om onze doelen te behalen. Philip, de oprichter van de Raspberry Pi Foundation zal het bestuur van CoderDojo Foundation betreden, CoderDojo’s oprichters Bill en James, zullen lid worden van de Raspberry Pi Foundation. Praktisch gezien betekent dit dat de twee stichtingen nauw samen zullen werken om gezamenlijke doelen te behalen.”

Zie ook: ‘CoderDojo Coolest Projects 2016‘, op raspberrypi.org

Ronald Vanhijfte directeur Benelux organisatie F5

Ronald Vanhijfte wordt algemeen directeur voor de Benelux organisatie van beveiliger F5. Vanaf 2000 tot begin 2011 was hij sales manager bij Dimension Data.

De huidige Beneluxbaas René Oskam wordt channel manager Noord-Oost Europa bij F5.

In België is F5 vooral actief in de publieke sector, onder meer bij Belnet, Smals en Proximus. Ook Delhaize en Colruyt zijn klanten. Bij de Benelux organisatie werken twintig mensen.

Gatwick installeert 2000 bakens voor navigatie

Vliegveld Gatwick bij Londen heeft 2000 bakens geïnstalleerd voor indoor navigatie. De technologie zal onder meer worden gebruikt voor augmented reality-toepassingen, waarbij passagiers hun weg met een app kunnen vinden.

Het systeem garandeert een nauwkeurigheid van 3 meter. Informatie over passagiers wordt niet vergaard, wel wordt de drukt in bepaalde zones gemeten.

Gatwick werkt aan eigen apps, maar biedt luchtvaartmaatschappijen en retailers de gelegenheid om ook eigen toepassingen te ontwikkelen.

De belangrijkste partner is de Britse startup Pointr. Die levert ook ontwikkelsoftware (SDK) met ondersteuning voor 3D AR.

IT-veteraan gaat Rackspace leiden

Hostingbedrijf Rackspace heeft Joe Eazor als CEO benoemd. Hij volgt Taylor Rhodes op die de onderneming onlangs heeft verlaten om zijn carrière in het vastgoed voort te zetten.

Eazor komt van EarthLink, EMC, HP en EDS en volgde zijn opleiding aan de Colorado School of Mines en de University of Chicago’s Booth School of Business.

Rhodes werd nog tijdelijk vervangen door Jeff Cotten.

Rackspace heeft klanten in 150 landen. Sinds gisteren is Rackspace tevens eigenaar van TriCore, specialist op het gebied van enterprise applications management.

Page generated in 0,639 seconds. Stats plugin by www.blog.ca