T-Mobile eerste Nederlandse telecomaanbieder met eSIM

T-Mobile maakt vanaf vandaag eSIM beschikbaar voor haar klanten. eSIM staat voor embedded sim, een elektronisch ingebouwde simkaart die in steeds meer verschillende apparaten zoals smartphones en tablets wordt ingebouwd.

De eSIM komt vooral van pas bij het gebruik van ‘dual sim’. Daarbij gebruik je verschillende abonnementen op één toestel, zonder te wisselen van simkaart. Deze ‘dual sim’ functionaliteit was tot voor kort echter alleen mogelijk op mobiele telefoons waarin twee losse simkaarten naast elkaar geplaatst worden.

Met e-sim is dit niet langer nodig, al heb je er wel een geschikt toestel voor nodig. T-Mobile noemt Apple iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max.

De eSIM maakt fysieke simkaarten ook overbodig. De gegevensbestanden van de provider worden met een eSIM-profiel door het scannen van een QR code gedownload op de eSIM.

Apples Siri-specialist naar Microsoft

Bill Stasior, die ruim zes jaar lang bij Apple het Siri-team aanstuurde, verhuist naar Microsoft, waar hij zich zal toeleggen op kunstmatige intelligentie.

Wat hij precies gaat doen is niet bekend, maar mogelijk bemoeit de Amerikaan zich ooik met de ontwikkeling van spraakhulpje Cortana.

Bij Apple gaat John Giannandrea (ex Google) sinds vorig jaar over kunstmatige intelligentie.

Statior rapporteert bij Microsoft aan CTO Kivin Scott.

Google wil kortere geldigheid TLS-certificaten

Google wil dat TLS-certificaten voor websites met een versleutelde verbinding straks nog maar maximaal 13 maanden geldig zijn. Nu is dat twee jaar en drie maanden.

Ryan Sleevi van Google heeft dit voorgesteld in het CA/Browser Forum, een consortium dat regels opstelt voor certificaatautoriteiten. Apple en Let’s Encrypt steunen het voorstel.

Het verkorten van de geldigheid van de certificaten heeft allerlei voordelen. Het maakt gebruikers alerter. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Certificaatautoriteit DigiCert vindt dat het CA/Browser Forum juist regels moet opstellen die lange tijd kunnen meegaan.

Foto Pixabay

SkypeOut geregistreerd als openbare elektronische communicatiedienst

Skype heeft zich alsnog geregistreerd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat heeft te maken met de uitspraak van 5 juni 2019 van het Europese Hof van Justitie in een zaak tussen Skype Communications Sarl en de Belgische toezichthouder (BIPT). Het Hof heeft vastgesteld dat dienst SkypeOut een openbare elektronische communicatiedienst is.

SkypeOut is een betaalde dienst die door Skype wordt aangeboden. Hiermee is het mogelijk om met een computer naar vaste lijnen en mobiele nummers te bellen. Er is geen abonnement voor nodig: de gebruiker moet vooraf een bepaald tegoed kopen, daarna werkt dit tegoed als een soort prepaid-telefoonkaart.

Aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten hebben bepaalde rechten en plichten, die volgen uit de Telecommunicatiewet. Telecomaanbieders moeten zich bijvoorbeeld registreren bij de ACM als ze een dienst aanbieden die het mogelijk maakt om vaste en mobiele telefoonnummers te bellen via Voice over IP.

In de zaak rond de registratie van Skype legde de ACM eerder een last onder dwangsom op, die is opgeschort in afwachting van de uitspraak van het Hof. Door de registratie komt de overtreding te vervallen en verbeurt Skype de dwangsom niet.

Internetpakketten in België fors duurder dan in buurlanden

Consumenten in België betalen fors meer voor internet, tV en bellen dan haar buurlanden. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Internethunter.be. De website vergeleek de instaptarieven van de alles-in-1 pakketten van de grootste aanbieders in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De instapprijs van een internet, tv en vaste telefonie pakket ligt gemiddeld op 60,28 euro per maand. Consumenten in buurlanden Frankrijk (€34,99), Duitsland (€43,40) en Nederland (€46,83) kunnen dit een stuk voordeliger afsluiten. Belangrijke oorzaken van het prijsverschil zijn dat er in België relatief weinig concurrentie is en de volumes een stuk lager zijn dan in omringende landen.

Telenet is de duurste aanbieder in België. Het Wigo pakket met internet, digitale tv en vast bellen kost 71,84 euro per maand. Ook Proximus is met €69,00 een dure optie. Scarlet biedt met het Trio Pakket een betaalbaar alternatief voor €40,00 per maand.

Een pakket met internet, tv en bellen is het voordeligste in Frankrijk. De pakketten van de grootste drie aanbieders bij de zuiderburen (Orange, Free en SFR) zijn gemiddeld beschikbaar vanaf €34,99. In Portugal (€27,67), Italië (€29,27) en Oostenrijk (€33,50) is men overigens nog voordeliger uit.

België loopt voorop als het gaat om de verkoop van zogenaamde multiplay-pakketten. Dit zijn speciale

De gemiddelde internetsnelheid van 35,69 Mb/s is relatief hoog in België. Van de onderzochte landen moet België alleen Nederland (40,21 Mb/s) , Zwitserland (38,85 Mb/s) en Spanje (36,06 Mb/s) voor zich dulden. Opvallend is verder dat internet abonnementen in landen als Italië (17,30 Mb/s), Oostenrijk (19,33 Mb/s) en Portugal (22,75 Mb/s) relatief voordelig zijn, maar dat de internetsnelheden hier ook een stuk lager zijn.

Foto Pixabay

Microsoft geeft bètaversie Chromium Edge vrij

Microsoft heeft de eerste officiële bètaversie vrijgegeven van zijn Chromium Edge browser. Tot nu toe was de browser alleen in zogenoemde Dev en Canary kanalen beschikbaar voor ontwikkelaars.

De browser voor Windows en macOS wordt elke zes weken bijgewerkt.

Chromium Edge, gebaseerd op dezelfde code als Googles Chrome en een reeks andere browsers, is nog lang niet af. Het synchroniseren van extensies en browsergeschiedenis werkt bijvoorbeeld nog niet.

De browser draait op Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 en macOS.

Chromium Edge moet uiteindelijk de huidige versie van Edge en Internet Explorer in Windows 10 vervangen.

Mobieltjesmaker Xiaomi maakt verwachtingen niet waar

Mobieltjesmaker Xiaomi heeft slechter dan verwachte kwartaalcijfers gepresenteerd door lagere economische groei in China en concurrentie van met name Huawei.

Huawei’s marktaandeel groeide 31 procent in het tweede kwartaal, terwijl dat van Xiaomi met een vijfde daalde.

De omzet ging wel omhoog naar omgerekend 7,3 miljard dollar, maar analisten hadden meer verwacht.

Xiaomi verscheepte 32 miljoen smartphones in het tweede kwartaal. Het bedrijf moet het grotendeels van smartphones hebben, ook al worden andere producten ontwikkeld. Slechts 8,8 procent van de omzet komt van diensten.

Eerder dit jaar lanceerde het Chinese bedrijf zijn producten officieel op de Nederlandse markt.

Meer Windows 10-apps in Microsoft Store

Microsoft ontkoppelt steeds meer apps van Windows 10. Na Paint verhuizen ook Calculator, Notepad en WordPad naar de Microsoft Store.

Voordeel is dat deze apps sneller kunnen worden bijgewerkt dan wanneer ze onderdeel zijn van Windows 10.

In de preview van Windows 20H1, die in de loop van volgend jaar moet verschijnen, zijn deze apps al te verwijderen.

Een dock voor Nintendo Switch

Een dock voor de Nintendo Switch? Ja, die bestaat echt. En de Genki van Human Things is nog echt draagbaar ook.

Het dock telt een stekker, een HDMI-aansluiting en twee USB-poorten, handig als je met je Switch op een groot (tv) scherm wilt spelen.

Op Kickstarter is er al meer dan 600.000 euro opgehaald. Voor 59 dollar reserveer je een exemplaar.

Half miljoen Nederlanders weigeren slimme meter

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een slimme meter. Dit komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent.
Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters.

Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters. Friesland heeft het laagste percentage.

Consumenten zijn nog niet erg bewust bezig met het doorlopend volgen van hun energieverbruik. Zo heeft op dit moment slechts 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren. Degenen die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12%), Greenchoice (10%), Essent (10%) en Oxxio (7%) het vaakst.

‘Xiaomi ontbindt Mi VR team’

Xiaomi is naar verluidt gestopt met de ontwikkeling van een goedkope VR-headset voor Facebook-dochter Oculus. Die had moeten verschijnen onder namen als Oculus Go en Xiaomi Mi VR voor circa 200 dollar.

Het team dat aan de headset werkte zou volgens niet bevestigde berichten van het blog The Ghost Howls zijn ontbonden. Het gaat om een twaalftal mensen. Reden zou zijn de toch weer tegenvallende VR hardwareverkopen en het geringe gebruik.

Facebook laat in een reactie weten dat Oculus Go nog altijd op de planning staat, maar laat in het midden of Xiaomi hem gaat maken. Mogelijk is er meer nieuws eind september als Oculus zijn eigen VR/AR evenement Connect organiseert.

Google sloopt FTP uit Chrome

Googles browser Chrome biedt vanaf versie 82 geen ondersteuning meer voor het aloude file transfer protocol (FTP). Daar wordt toch al nauwelijks meer gebruik van gemaakt.

De huidige FTP-implementatie in Chrome heeft geen ondersteuning voor versleutelde verbindingen en dus niet echt veilig meer.

Nog slechts 0,1 procent van de gebruikers maken gebruikt van FTP.

Gebruikers die toch een FTP-link openen in Chrome worden doorgestuurd naar een extern FTP programma dat ze dan nog wel moeten installeren.

IKEA richt aparte dochter op voor slimme woning

IKEA heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht dat zich zal toeleggen op toepassingen voor de slimme woning.

IKEA heeft al sinds 2012 bezig een Home smart-platform voor domotica, maar dat viel onder Lighting & Home Smart. Inmiddels zijn de ontwikkelingen belangrijk genoeg voor een aparte dochter in Zweden.

IKEA heeft brengt steeds vaker slimme stekkerdozen, rolgordijnen en speakers op de markt. Ook is er sinds kort een samenwerking met Sonos.

Foto IKEA

Martijn de Meulder (Meteo Server): ‘Ik maak open weerdata toegankelijk voor een groter publiek’

De overheid verzamelt heel veel data. Veel van die data worden als zogenaamde open data ter beschikking gesteld. Dat betekent zoveel als dat iedereen ermee aan de slag mag. Martijn de Meulder is één van de mensen die dat doen. Hij is journalist, bouwt zelf apps en heeft de dienst Meteo Server. “Bij Meteo Server kun je live api’s afnemen: actueel weer, historisch weer op een bepaalde locatie en heel veel maritieme apps: hoe laat is het hoog water, laag water, hoe hoog zijn de golven. Die api’s zijn bedoeld voor professionals. Als je je inschrijft op Meteo Server dan krijg je sowieso 500 dataverzoeken per maand gratis, dus dan kun je zelf gaan pielen met de gegevens.” Meer bij Top Names.

Foto Pixabay

OnePlus onthult logo voor zijn televisies

Het Chinese OnePlus, vooral bekend van smartphones, lanceert eind september zijn eerste televisiereeks, maar wil daar nog niets over kwijt.

Wel is een naam OnePlus TV en bijbehorend logo gekozen. Het logo lijkt op die van de mobiele telefoons.

Van de toestellen is bekend dat het om LED-schermen van ten minste 43 en 75 inch gaat. Er lijken ook 55 en 65 inch modellen te komen. Sommige zullen alleen in India uitkomen, andere in de VS en China.

Page generated in 1,045 seconds. Stats plugin by www.blog.ca