De 10 beste storytelling- & marketingcampagnes van 2020 (tot nu toe)

Dit wordt een jaar voor de geschiedenisboeken. Met corona en de wereldwijde protesten tegen institutioneel racisme lijkt de serie Tiger King (inclusief bijbehorende memes en inhakers) alweer een eeuwigheid geleden. Het is een tijd die veel onzekerheid met zich meebrengt waarbij we bij de pakken neer kunnen zitten. En toch lijkt het een jaar te […]

Ilja Gort van wijnmerk La Tulipe: briljante marketeer?

Het is cruciaal om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Als ik ondernemers op weg help met het bedenken van een merk, vertel ik dat ze in elk geval geen louter beschrijvend ‘iets’ moeten kiezen. En natuurlijk ook niet iets dat lijkt op een merk van een concurrent. Interessant zijn de moves van mensen die […]

Booking vs. Bavaria: wat de coronacrisis doet voor employer branding

De reacties van merken op de coronacrisis zijn vaak nobel, maar soms wat minder charmant. Dat leidde tot flink wat ophef. In dit artikel vraag ik me hardop af wat het effect ervan is op employer branding. Dus: wat doet de manier waarop bedrijven omgaan met de crisis voor hun werkgeversmerk? Kunnen de ‘lieve’ bedrijven […]

Hoe de crisis ondernemers dwingt creatief te zijn [3 voorbeelden]

Door de crisis blijken een hoop beroepen helemaal niet zo belangrijk zijn als we dachten. Ja, zelfs wij marketeers kunnen gemist worden. Het draait nu om lief zijn voor elkaar en jezelf. Veel ondernemers kunnen hun werk tijdelijk niet uitvoeren. Zij zoeken creatieve manieren om te voorzien in de huidige behoeftes en zo toch te […]

Doe niet mee aan de crisis. Investeer, adverteer & maak geen bagger

Toen Walmart-oprichter Sam Walton in 1991 gevraagd werd om z’n mening over de korte Amerikaanse recessie die toen gaande was, was zijn antwoord even opvallend als treffend: “I’ve thought about it, but I have chosen not to participate.” Als je in de hoek zit waar niet de allergrootste klappen vallen, doe je er verstandig aan […]

Gebruik de Sustainable Development Goals om écht een nieuwe weg in te slaan

Als marketeers kunnen we allerlei ‘beach clean-up’- en ‘trash run’-acties organiseren, maar is het niet zinvoller de oorzaken van deze problemen op te lossen? Voorkomen dat onze bossen en oceanen worden vervuild? Zolang we het probleem niet bij de wortels aanpakken, blijven we opruimen en worden de rekeningen hoger. In dit artikel laat ik met […]

Professioneel videobellen? Zorg voor een passende achtergrond

Videobellen vanuit huis kan een heel persoonlijk effect hebben. Maar niemand zit te wachten op vuile vaat, bergen speelgoed of een rommelige boekenkast in de achtergrond van jouw professionele videogesprek. Wat zijn nou professionele oplossingen voor het videobellen vanuit huis? Ik laat je zien hoe je je achtergrond virtueel of met handige middelen kunt aanpassen […]

Personal Branding en CEO Profiling: waarom je koopt van de persoon achter het merk

De CEO van Tesla? Elon Musk. De oprichter van Apple? Steve Jobs. De president van de VS? Donald Trump. Dat weet iedereen. Deze personen hebben allemaal een ding gemeen: hun persoonlijkheid is een merk op zichzelf. Met een eigen marketing- en salesstrategie. En dat werkt. Maar hoe wordt een CEO een succesvolle influencer voor de organisatie?

Ik vraag verder: weet jij wie de CEO van Audi is? Of van General Motors, een van de grootste autoproducenten van de VS? Ik wist het in ieder geval niet. Blijkbaar, en zeker in het komende decennia, wordt de personificatie van een organisatie steeds belangrijker. Je ziet een aantal merken dit nu al succesvol toepassen in hun marketingstrategie. Bijvoorbeeld de Tony Chocolonely repen of de blikjes CocaCola met gepersonaliseerde namen. Maar consumenten willen ook weten van wie ze kopen. Met wie ze te maken hebben.

De CEO als marketingtool

Toen Elon Musk zijn Cybertruck voor het eerst onthulde was er vooral veel kritiek: “alsof een vierjarige de auto had getekend”. Maar direct na zijn grote presentatie kondigde hij trots 250.000 pre-orders aan. Voor je beeldvorming: tegen $100 per pre-order, die overigens niet als vooruitbetaling op de auto geldt, praat je dus over een vrije kapitaalinjectie van $25 miljoen!

Natuurlijk was de presentatie van de Cybertruck een grote salespitch. Gevuld met verkooptrucken uit het boek: een spectaculaire show vol onthullingen, demonstraties en grappen om de kijker mee in te pakken. Bijvoorbeeld de steen door het raam (waar nog lang over werd nagepraat op Twitter) of de ‘tug-of-war’, waarbij de Cybertruck de populairste Amerikaanse iconische pick-uptruck versloeg: de Ford F150. Na de scene bleek het beeld zelfs gedraaid te zijn en de Cybertruck de F150 ook nog eens bergopwaarts te trekken.

Maar er is meer aan de hand. Want denk je dat als de CEO van Audi een steen door een nieuwe e-tron zou gooien, hij ook pre-orders kan verwachten? Waarschijnlijk niet. Dat komt omdat je de CEO van Audi niet kent. Er is geen binding met zijn persoon en dus ook geen verwachting. Daardoor heeft zijn pitch minder impact. De CEO van Audi is geen influencer.

Een ander voorbeeld: ieder jaar toont Tim Cook ons weer de meest innovatieve gadgets. En ieder jaar staan de consumenten weer in de rij om juichend de nog duurdere apparaatjes aan te schaffen. Zo’n persoonlijke salespitch werkt: een CEO is een autoriteit en het is bewezen dat autoriteiten gemakkelijk gedrag kunnen beïnvloeden. Door de CEO te positioneren als influencer beïnvloed je dus gedrag. Bovendien benut je dankzij social media het enorme potentiële bereik van een persoon ten opzichte van een bedrijf: dat is hoe de algoritmes van social media werken.

CEO-profiling: hoe werkt het?

De nieuwe Elon Musk word je natuurlijk niet zomaar. Naast de casual joint op de radio en een van je producten de ruimte in lanceren, moet je ook een zeer succesvolle innovator zijn. En daar zijn er maar een paar van op de wereld (bijvoorbeeld mijn persoonlijke held: Richard Branson).

Maar je kunt wel vandaag al met deze drie lessen van de voorlopers van de industrie aan de slag:

1. Praat

Er zijn is het belangrijkste advies dat ik kan geven. Naar een influencer luister je, dus de influencer moet wel iets te zeggen hebben. Deel je kennis. En neem deel aan discussies. Wees een autoriteit op je vakgebied.

Begin eens op Twitter: neem iedere dag vijftien tot dertig minuten om een post te maken, deel te nemen aan een discussie en nieuwe mensen te volgen. Wees ook niet bang om in de fout te gaan: de meeste discussie ontstaat als je het een keer aan het verkeerde eind hebt. Of als je iets doet wat net niet door de beugel kan, zoals Elon en zijn radio-joint. Overigens is dat wel een extreem voorbeeld en niet aan te raden voor een CEO van een beursgenoteerd bedrijf, of in een beginnende fase als influencer. Maar over het algemeen geldt: negatieve publiciteit is ook publiciteit!

Twitter is echter makkelijk, de uitdaging ligt hem in het creëren van mogelijkheden om voor een publiek te spreken. Bijvoorbeeld tijdens een event zoals TEDx. Of in een interview op de radio. PR professionals en bureaus kunnen je helpen bij het creëren van deze kansen.

2. Presenteer

Bij Personal Branding presenteer je jezelf zoals je een merk zou presenteren. Zorg dus voor een professionele uitstraling en een consistent persoonlijk verhaal. Creëer als het ware je ‘personage’.

Persoonlijk – Hoe presenteer je jezelf? Past een stropdas wel bij de branche waarin je werkt? Of bij de mensen waarvoor je spreekt? En heb je een businesskaartje? Of een persoonlijke website? En wat is je titel? Allemaal vragen die bepalen hoe jij jezelf als merk positioneert. Probeer hier dus vanaf het begin rekening mee te houden: mensen zien je en alles wat je doet als merk.

Pitch – Wat is je verhaal? Je pitch is nooit af. Bovendien pas je je pitch aan op ieder interview of gesprek dat je hebt, want je hebt altijd iemand anders voor je, in een andere situatie. Werk daarom continue aan je pitch skills, want er zijn zoveel technieken die je helpen je door je pitch nog beter te positioneren. Een goede periodieke pitch- en presentatietraining is sterk aan te raden.

Platform – Zorg dat je als autoriteit terug te vinden bent. Een beproefde tactiek is het schrijven van een boek. Klinkt als ontzettend veel werk, maar het is een perfecte positioneringstechniek als autoriteit op een vakgebied. Bovendien kunnen ghostwriters je helpen een groot deel van het werk weg te nemen. Modernere tactieken zijn het geven van webinars, lezingen en trainingen en het maken van (gast)blogs en YouTube video’s.

3. Geef

Personal Branding heeft vooral tijd nodig. Zoals een zaadje dat eerst geplant moet worden en zorgvuldig moet worden opgekweekt tot een boom, waar je later de vruchten van kunt plukken. Het belangrijkste is dat je tijdens dit proces waarde geeft met wat je doet.

Bijvoorbeeld door mensen te verbinden. Zoekt iemand een baan op LinkedIn? Dan verbind ik deze persoon aan een bevriende recruiter. Met een aanbeveling. Grote kans dat je de gunst een keer terug krijgt en dat de persoon je ergens aanbeveelt. Als je je zo opstelt in alles wat je doet, creëer je een waardevol netwerk om je heen. Maar ga nooit uit van de wederdienst, want niemand houdt van een voor-wat-hoort-wat instelling.

Ook als je besluit een boek te schrijven of lezingen te geven: biedt dit zoveel mogelijk gratis aan. Je investeert je tijd in je merk, waar je later de vruchten van zal plukken.

Startups

Startups kunnen veel profijt hebben van het vanaf het eerste moment profileren van de voorman. Tijdens de startfase moet er veel beïnvloed worden met weinig: investeerders, personeel, klanten, leveranciers… En alles wat je hebt is alleen een idee. Dan kun je dit idee maar beter zo overtuigend mogelijk presenteren. PR kan je als startup een vliegende start geven.

Over de auteur: Chris Peters is merkstrateeg bij Chrisp Communications.

Opvallen als personal brand? Laat je inspireren door je Netflix-helden

Als je als personal brand, als zelfstandig ondernemer online wil groeien, dan weet je vast al dat je elke dag weer moeten werken aan dat mensen je gaan kennen, dat ze je leuk gaan vinden en dat ze je gaan vertrouwen. Precies: know, like en trust. Je doet dit via je blogs, je webteksten, je […]

Heeft het zin om ‘coronatermen’ als merk te registreren?

Sinds de uitbraak van het coronavirus proberen mensen steeds vaker coronatermen te registreren als merk. Ook in de Benelux gebeurt dit. Maar waarom doen ze dat? En heeft het zin? Belangrijke gebeurtenissen Elke keer als er een belangrijke gebeurtenis is, doen mensen merkaanvragen die aan die betreffende gebeurtenis refereren. Zo is het ook met het […]

De juiste branding bij videobellen: zo doe je dat

Het corona-virus dwingt ons om in rap tempo creatief om te gaan met online werken. Het dagelijkse werk, conference calls, presentaties en events vinden zoveel mogelijk digitaal plaats. Even wennen! Want opeens bieden we onze collega’s, klanten en andere gesprekspartners letterlijk een kijkje ‘in onze keuken’ (of woon- of werkkamer natuurlijk). Maar hoe houd je […]

De circulaire economie biedt kansen voor branding & bonding

We staan met z’n allen voor een grote uitdaging. Nu het coronavirus ons dwingt om ons in onzekerheid van dag tot dag aan te passen aan de nieuwe situatie, lijkt de toekomst zo ver weg. Wat zal het coronavirus ons brengen? Momenteel alvast minder luchtvaart, meer flexibele onderwijsvormen, meer flexibel werken en het besef dat […]

Sonic branding: hoe klinkt jouw merk?

Innovaties op het gebied van audio, zoals spraakbesturing, hebben invloed op de manier waarop consumenten in aanraking komen met je merk. Dat betekent dat het visuele component van je merkidentiteit niet altijd zichtbaar zal zijn. Hoe val je als merk nog op in een tijd waarin audio centraal staat en waarin alleen een visuele identiteit […]

4 factoren voor het succes van branded content op nieuwssites

Native advertising (commerciële content die dezelfde vorm heeft als redactionele content) op nieuwswebsites heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen. Adverteerders gebruiken deze advertenties om in de strijd om de aandacht van de consument hun verhaal onder een brede doelgroep te kunnen verspreiden. Binnen de betrouwbare context van een nieuwswebsite. De nieuwswebsites stellen zich […]

Bijdragen aan een eerlijke & schone wereld? Tijd voor de marketing-cleanup!

We staan aan het begin van een nieuw decennium met tal van crisissen. Volgens klimaat-experts is radicaal handelen nodig om de Aarde bewoonbaar te houden. Gelukkig zijn er ook oplossingen. Hoe kunnen marketeers en communicatieprofessionals bijdragen aan een eerlijke en schone wereld? Koplopers deelden hun kennis tijdens De Week van de Circulaire Economie en het […]

Page generated in 1,213 seconds. Stats plugin by www.blog.ca