Weet jij 100% zeker dat je geen auteursrechten schendt?

Voor contentmakers is internet een walhalla aan inspiratie. En dan is het soms verleidelijk om andermans werk te gebruiken, te kopiëren, te delen, te remixen en te bewerken. Maar de regels voor auteurs- en portretrecht gelden ook op internet en social media. Dus weet jij 100% zeker dat je bronverwijzingen goed opneemt? Mag je een […]

Willemijn Vader: ‘Storymarketing is marketing gebaseerd op het verhaal’

Je hebt e-mailmarketing, influencer marketing, contentmarketing.. Daar komt nu storymarketing bij. Expert Willemijn Vader legt uit:“Storymarketing is eigenlijk een verzameling van dat alles. Het is marketing bedrijven op basis van de elementen uit het verhaal.” Zij gelooft niet in de silo’s van de verschillende marketing disciplines. “De potentiële klant krijgt een boodschap van een afzender en ziet niet het verschil in disciplines binnen de organisatie. Waar het om gaat is dat je als bedrijf nadenkt over hoe je die persoon in beweging brengt om jouw product of dienst te kopen.” 

De beweging zet je volgens Vader in gang door je te verplaatsen in een potentiële klant. Een koper maakt een journey door, de buyer journey. Dit zijn niet de verschillende lagen in de marketing funnel, maar het zijn de stappen die hij doormaakt in zijn beslissingsproces. “Dat beslissingstraject kun je beïnvloeden door je erop af te stemmen. Door te visualiseren als een film hoe iemand gaat bewegen en wat hij nodig heeft in de verschillende fases. Daar kun je dan je verhaal op aanpassen.”

Storytelling kent ook een journey, de hero’s journey. Dit beschrijft ook fases waar de held van het verhaal doorheen gaat. “Jouw klant is de hero. Dus de hero’s journey helpt je om te bepalen welk onderdeel van het verhaal hij nodig heeft om hem door zijn buyer journey te bewegen.” In de awarenessfase zit je nog in het begin van het verhaal van je klant. Daarin wordt de context waarin iemand leeft geschetst, gevolgd door een probleem.

Content in de awarenessfase haakt volgens Vader dus het beste aan op de context waar de klant in leeft en raakt het probleem dat hij ervaart. Daardoor wordt hij getriggerd en komt hij in beweging. In de verschillende fase van zijn buyer journey heeft de potentiële klant dus steeds behoefte aan andere soort informatie. “Je kunt niet in een keer je hele verhaal vertellen, daar is iemand helemaal niet klaar voor.”

Data helpt bij het bepalen in welke fase iemand zich bevindt. In het begin van de journey vertoond iemand inactief gedrag en kan met behulp van segmentatie content naar een grote groep gepusht worden. “Als iemand interacteert met die content door te klikken op een link, stuur hem dan niet naar een algemene website. Door een specifieke landingpage te maken weet je dat iemand geacteerd heeft op aflevering 1 van het verhaal en door het gebruik van cookies en remarketing het volgende deel van het verhaal aanbieden. En zo verder in de tijd.”

Door alle afleveringen te verzamelen geeft je mensen de ruimte zelf door het verhaal heen te klikken. Dit maakt dat Storymarketing een langetermijnstrategie, want de hero houdt zich niet aan de kwartaalgedreven marketingplanning.

Communiceren over duurzaamheid en MVO: de trends & 6 tips

Er zijn goede redenen om als organisatie te communiceren over ambities en activiteiten op het vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), duurzaamheid, klimaat en milieu. Maar hoe doe je dat het beste? Met deze actuele trends en adviezen voorkom je onder andere beschuldigingen van greenwashing. Met de maatschappelijke en politieke discussies over klimaatverandering, het Klimaatakkoord […]

De 6 takeaways van Facebook Accelerate 4.0

Hey geluksvogel, wat fijn dat je in 2019 leeft, want er is geen beter moment dan nu om een goed idee te hebben. In de wereld van vandaag liggen tools binnen handbereik om jouw ideeën te realiseren en uit te laten groeien tot een succes. Dit was de aftrap van het van het Facebook Accelerate event.

Dit zijn de zes takeaways van Facebook Accelerate 4.0., over marketingstrategie, creatie, content, nieuwe producten en natuurlijk advertising. 

Zero friction future (marketingstrategie)

Dit is breder toepasbaar dan alleen op Facebook en Instagram. Zero friction future gaat over het verwijderen van frictie voor alle contactmomenten tussen jouw business en de (potentiële) klant. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende fases: discovery, purchase en post-purchase. Waarbij alle drie de fases eigen frictiepunten hebben. Deze punten zijn logisch en niet vernieuwend, maar verdwijnen soms uit het gezichtsveld van een marketeer. 

In de discovery fase kan je denken aan bijvoorbeeld het ontbreken van informatie over de winkelvoorraad of hele trage (mobiele) websites. Voor het laatstgenoemde probleem adviseert Facebook om een Instant Experience in te zetten. Dit is een schermvullende en interactieve “ervaring” nadat iemand op een advertentie heeft geklikt. Hierin kun je je merk, producten of services visueel uitlichten. Deze inzet zorgt voor een naadloze ervaring tussen het gebruik van Facebook/Instagram en de bestemming van de advertentie, omdat de Instant Experience sneller geladen wordt.

In de purchase fase zijn frictiepunten bijvoorbeeld het wantrouwen van bepaalde betaalplatformen of het niet opslaan van gegevens bij een herhaalaankoop. Om de frictie bij vooraf ingevulde formulieren weg te halen, vult Facebook bij lead formulieren zo veel mogelijk vooraf in. 

Bij post-purchase wordt een matig retourbeleid als frictiepunt beschouwd. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het niet kunnen retourneren van je product in de winkel of een langzame afhandeling van geretourneerde producten. 

De meest pragmatische oplossing voor het verwijderen van frictie, is het uitvoeren van alle stappen die jouw (potentiële) klant moet doorlopen. Doe dit dan vooral ook op het apparaat dat het meest gebruikt wordt. Op deze manier ervaar je zelf eventuele fricties die jouw (potentiële) klanten ook tegenkomen. Natuurlijk kun je deze stappen ook uit laten voeren door mensen die het product, de service of dienst nog niet kennen, want zij zullen deze stappen anders doorlopen dan dat jij als marketeer zult doen. 

Het hele rapport kun je hier downloaden.

Pitch Play Plunge (creatie strategie)

Facebook’s Creative Shop suggereert een model genaamd ‘Pitch, Play, Plunge’. 

In het kort houdt dit in dat je gebruik moet maken van verschillende formaten van content binnen een campagne. Hiervoor maak je gebruik van de drie pijlers: pitch, play en plunge. Met ’pitch’ is het belangrijk dat je de aandacht trekt en gebruik maakt van een korte, straight-to-the-point boodschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een short-form video. Met ‘play’ richt je je meer op het bemoedigen van engagement en interactiviteit. Hier wil je dat de mensen interacteren met jouw advertentie en op die manier een connectie maken met jouw boodschap. Hier zou je alle soorten formaten voor kunnen inzetten. Als laatste heb je ‘plunge’, waarin je de boodschap nog dieper wilt laten doordringen bij degenen die echt geïnteresseerd zijn. 

Uit onze ervaring blijkt dat campagnes die gebruik maken van zogenoemde ‘mixed-assets’ erg succesvol zijn. Zo heeft het een duidelijk positief effect op de awareness en affiniteit met jouw merk.  

Storify (nieuw)

Iedereen weet het: stories zijn hot! Steeds meer mensen maken binnen de Facebook apps gebruik van stories en volgens Facebook zal deze groep alleen nog maar groter worden.  Een leuke nieuwe functie binnen Facebook en Instagram is Storify. Deze functie is nog niet overal beschikbaar, maar wordt langzaam uitgerold. De naam zegt het eigenlijk al: van je bestaande content geschikte stories maken. 

Vele marketeers kennen het probleem dat niet alle content en/of creaties geschikt zijn voor alle plaatsingen. Met als gevolg dat deze slecht bekeken worden of dat het conversiedoel niet wordt behaald. Met Storify gaat dit gelukkig veranderen voor de story plaatsing! Met deze nieuwe functie kan er van een afbeelding een animerende story gemaakt worden aan de hand van een aantal beschikbare thema’s. Ook kan een adcopy worden toegevoegd en hiervan kunnen het lettertype en de kleur bepaald worden. Hierdoor zal de content meer “native” aanvoelen en zorgen dat deze langer wordt bekeken en/of het conversiedoel wordt behaald.

Deze tool zorgt ervoor dat marketeers met beperkte assets beter op story formaten kunnen adverteren. 

Liquidity (advertising strategie)

Om de beste advertising resultaten te behalen heeft Facebook een bepaalde “vrijheid” nodig. Dat wil zeggen dat het algoritme het best functioneert als de campagne, adsets en advertenties niet te veel zijn ingekaderd. 

Op campagneniveau houdt dit in dat er gebruik wordt gemaakt van CBO – Campaign Budget Optimization. Het budget zal niet door de marketeer worden verdeeld over de adsets, maar automatisch op basis van het gekozen campagnedoel toegekend aan de adset die het best presteert. Op dit moment is deze functie al beschikbaar, maar nog niet verplicht. Gedurende 2019 zal deze manier van budgettoekenning de standaard worden, dus het is verstandig om hier alvast mee te gaan werken. 

Op adsetniveau zijn er twee belangrijke pijlers voor het creëren van “vrijheid”. Facebook staat bekend om de uitgebreide targeting opties, maar gaf ook bij dit Accelerate event weer aan om de doelgroepen niet te veel te specificeren. In een bredere doelgroep zijn meer kansen om een conversie te behalen en door het maken van een specifieke doelgroep worden deze kansen als het ware afgenomen. Onze ervaring is dat te specifieke doelgroepen vaak minder goed werken. 

Daarnaast raadt Facebook automatische plaatsingen aan. Ons advies is om in je  advertentiesets niet té weinig plaatsingen te selecteren bij aanvang van een campagne en via het breakdown menu regelmatig de prestaties van de geselecteerde plaatsingen te controleren. In de praktijk blijkt vaak dat sommige plaatsingen niet goed genoeg werken voor bepaalde campagnedoelen. Houdt daarom altijd per campagne deze resultaten goed in de gaten.  

Tot slot geldt op advertentieniveau dat een dynamische advertentie het algoritme meer vrijheid geeft om de beste resultaten te halen.

Cross border business (nieuwe opties)

Met meer dan twee miljard mensen over de hele wereld op de platforms van Facebook, zijn er heel veel kansen en een heleboel potentiële klanten in een markt waar je op dit moment misschien nog niet aanwezig bent. Facebook biedt een aantal oplossingen die het gemakkelijk maken om verbinding te maken met (potentiële) klanten over de hele wereld. 

De eerste is het gebruiken van een internationale look-a-like doelgroep. Dit is een goede manier om de beste potentiële klanten binnen een nieuw land te vinden op basis van inzichten op al bestaande klanten. 

De geografische targeting mogelijkheden van Facebook maken het eenvoudig om ervoor te kiezen je advertenties wereldwijd of aan specifieke regio’s te tonen. Hierbij is ook dynamische taal optimalisatie belangrijk die helpt om mensen in hun voorkeurstaal te bereiken. Hiervoor hoef je zelf maar één advertentie in te zetten, waarna Facebook deze automatisch in de juiste taal aan de juiste persoon zal koppelen. 

Als laatste zijn er nog meertalige en landelijke dynamische advertenties. Hierbij kan je wereldwijd, regionaal of binnenlands dynamische advertenties inzetten en lokale inhoud weergeven aan mensen op basis van hun voorkeuren. Dit doe je met behulp van een catalogus. Op deze manier ben je dus super relevant  voor elke doelgroep, binnenlands of buitenlands, die je wilt bereiken. 

Audience Network 

De meeste marketeers die adverteren op Facebook zullen bekend zijn met het Audience Network. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in en wat is er het voordeel van? Het Audience Network is een netwerk van apps (90%) en websites (10%) buiten Facebook waarop Facebook-advertenties worden weergegeven. Zoals Facebook het zegt maakt het Audience Network gebruik van ‘the power of Facebook’ om de juiste advertenties uit te leveren op basis van de juiste indicatoren, zoals leeftijd, geslacht, interesse en locatie. 

Het grootste voordeel van adverteren binnen het Audience Network is dat het adverteerders helpt om meer van de mensen die ze willen bereiken, te bereiken op plaatsen waar zij veel tijd doorbrengen. Je hoeft niet bang te zijn dat je advertenties zichtbaar zijn op plaatsen waar jij jouw merk niet mee wil associëren.

Je kan namelijk gebruik maken van zogenoemde ‘controls’, waarmee je controle hebt waar de advertenties worden uitgeleverd. Zo kan je blokkeerlijsten uploaden, waarmee je jouw advertenties kan uitsluiten van specifieke websites, apps of pagina’s. 

Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde categorieën uit te sluiten. Hiermee voorkom je dat je advertenties verschijnen op gevoelige categorieën, zoals kansspelen, dating etc. 

Als laatste wil je natuurlijk ook inzicht in waar je advertenties zijn uitgeleverd. 

Hiervoor kan je een uitleveringsrapport downloaden. Dit rapport laat je precies zien waar jouw advertenties zijn uitgeleverd en hoeveel impressies per plaatsing er zijn gerealiseerd. Dit is erg handig, want op basis hiervan kun je de blokkeerlijst of getargete categorieën aanpassen.

Content en communicatie: dé trends & tips voor de tweede helft van 2019

We zijn natuurlijk al flink op weg in 2019, maar ‘na de zomer’ voelt toch altijd een beetje als de tweede helft van het jaar. Heb jij al scherp waarop jij je deze laatste maanden gaat focussen? Of is alles weggeëbd tijdens de vakantie? Na het lezen van dit artikel heb je in ieder geval […]

Schrijf je wel wat je bedoelt?

Schrijven is niet makkelijk. Schrijven wat je bedoelt*, is nog minder makkelijk moeilijker. Japke-d Bouma vult er hele boeken mee en haalt op Twitter regelmatig ontzettend ingewikkelde zinnen aan. Maar ook teksten die er in eerste instantie goed uitzien, kunnen een onbedoelde betekenis hebben. Een voorbeeld van mezelf. Laatst mailde ik iemand ‘dit is eigenlijk […]

Het belang van een goede contentmarketingstrategie

Een masterplan. Dat is strategie. Dat staat op Wikipedia. En dat weten de meeste professionals wel. Maar als het op contentmarketingstrategie aankomt, wordt men ineens twijfelachtig. Euh ja, een contentmarketingstrategie wat is dát ook alweer precies? En waarom heb ik dat nodig?

Eerder schreef ik of contentmarketing de weg naar marktleiderschap is en hoe je je contentmarketing kunt opschalen, maar daarvóór komt natuurlijk eerst de contentmarketingstrategie zelf. 

Daar zijn modellen voor die je kunt gebruiken, maar je wilt eerst wel meer achtergrondinformatie hebben en een aantal vragen beantwoord krijgen voor je daarmee aan de slag kunt gaan. Want wáár in de totale funnel van je bedrijfsactiviteiten kom je de contentmarketingstrategie tegen?

En ‘gewone’ marketing dan?

Als specifiek om een contentmarketingstrategie wordt gevraagd dan is de volgende vraag vrijwel altijd: “Waar bevindt ‘gewone’ marketing zich dan?”

En doorvragers willen ook weten hoe de merkpositionering zich hiertoe verhoudt.

Dit blijkt lastig te zijn voor veel professionals en mijn visie daarop staat verderop in dit artikel. Maar die eerdergenoemde twijfel komt voort uit het feit dat er veel versnippering is binnen het vakgebied contentmarketing. Enerzijds zijn er veel specialisten die op een of meer onderdelen marketingcontent creëren, beheren of juist de uitrol uitstekend beheersen maar niet de kar van het totale plaatje trekken. Anderzijds omdat er geen strategen meekijken omdat die gewoonweg in de meeste organisaties niet aanwezig zijn, waardoor er geen strategische contentmarketingvisie op papier is vastgelegd en men daardoor (te) snel de executie in gaat.

Uit recent onderzoek van het Content Marketing Institute (CMI) blijkt zelfs dat maar 38 procent van de marketeers een strategie heeft ontwikkeld. Maar hoe realiseert die andere 62 procent zijn doelen dan? 

Van A naar B

Dat is echt verbazingwekkend, want het antwoord is niet anders dan een plan opzetten hoe je van A naar B gaat en van B naar C. Alleen als het op contentmarketingstrategie aankomt, raken de meeste mensen verward en starten ze zomaar ergens in het midden van het alfabet, bij M bijvoorbeeld (ergens in de operatie), maar dan kom je er niet. 

Dan doe je maar wat en met een beetje geluk rollen daar toch wat goede dingen uit, maar het heeft niets te maken met het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Dat is zorgelijk want als marketingprofessional ben je wel degelijk in staat om een goed plan op te stellen. 

Waar komt die angst vandaan om in plaats van een impactvol plan dat de gewenste resultaten gaat opleveren in de vorm van een gedegen contentmarketingstrategie te kiezen voor losse eindjes?

Transparante bedrijfsdoelstellingen

Wij houden van eenvoudig te volgen strategische stappen voor de contentmarketingstrategie. En dan vooral bewezen in focus, impact en resultaat. Uiteraard zijn de variabelen altijd anders, voor ieder merk zijn er nu eenmaal andere doelstellingen, maar weten waar je naar toe wilt, is wel altijd een basisvereiste. 

En dat is meteen een lastige. Want werk jij bij een organisatie waar de CEO op de muren heeft geschreven wat de missie (waar je bedrijf voor staat) en visie (waar je bedrijf voor gaat) is?  En jullie voornaamste bedrijfsdoel, nu op de korte termijn (dit jaar) en de middellange termijn (over drie jaar)? Het antwoord is helaas nog steeds vaker NEE dan JA.

Ik heb zelf meegemaakt hoe we, op notabene daarvoor georganiseerde heidagen, met het hele MT zaten en de CEO voortdurend het woord had en verwees naar een bedrijfsstrategie die niemand van ons voor zich had. Ik was nét binnen en de exacte missie en visie noch de belangrijkste goals waren met mij gedeeld, maar ik wilde het graag weten want dat zou deze dagen voor mij relevant maken. Net toen ik daarnaar wilde vragen stootten twee andere collega’s mij aan dat het beter was dit niet te doen… Niemand wist ze, de strategie was anderhalf jaar (!) geleden één keer gepresenteerd maar de CEO zou zo’n vraag niet kunnen waarderen dus zat iedereen beleefd mee te knikken om ná de heidagen het document ergens angstvallig te achterhalen.

Dat is behoorlijk akward natuurlijk en getuigt van een stukje oude economie waar kennis macht betekende. In de nieuwe wereld wil je alles transparant hebben als business leader en vooral de connectie met je team opzoeken. Want als je kunt delen kun je vermenigvuldigen: hoe kan een MT anders de goals van het bedrijf gaan realiseren? Laat staan voor de lagen daaronder? Transparantie vanuit de bedrijfsvoering is gewenst of beter gezegd: essentieel. Liever een keer te veel delen dan te weinig, is mijn bescheiden mening.

Een middel, geen doel

Vanuit de bedrijfsdoelstellingen (business-strategie) gaan we door naar het merk. De positionering van het merk wel te verstaan, de merkstrategie. En vervolgens als we al deze informatie hebben, komen we uit bij, jawel, de contentmarketingstrategie. 

En dáár is het antwoord op de vraag ‘waar zit ‘gewone’ marketingstrategie dan’? 

Je kunt het ook contentmarketingstrategie noemen. Met een streep door content. Of (content)marketingstrategie met haakjes om content. Dat is wat mij betreft een prima duiding waar je contentmarketingstrategie zich bevindt. Een strategie opzetten om de bedrijfsgoals te bereiken dat is inderdaad marketingstrategie en met content gaan we dat realiseren. Dat woord is er vóór geplakt. Want alles is content tegenwoordig. Of content is alles wat je moet bieden om te kunnen engagen met je doelgroep. De vele manieren, kanalen, voor alle soorten heb je specialisten en je kunt het zo complex maken als je zelf wilt maar het is een middel en geen doel. Het doel is het realiseren van de doelstellingen die geformuleerd staan in de business-strategie en daaropvolgende merkstrategie. Contentmarketingstrategie is dus de noodzakelijke vólgende stap zodat alles naadloos op elkaar aansluit.

The Golden Circle van Simon Sinek

Laten we het makkelijk uitleggen aan de hand van het model van Simon Sinek, zijn Golden Circle. Dit gebruik ik zelf heel graag bij het coachen van ondernemers om scherp te krijgen wat hun business momenteel is én waar ze naar toe willen in de toekomst. Want de why en de what hebben zij meestal enorm scherp. Maar dan die how. Dat vinden ze allemaal een lastige. De contentmarketingstrategie is de how

Dus HOE ga je de WAAROM en de WAT succesvol tot leven brengen voor je merk?  En jouw merk, dat kan jouw personal brand zijn of een groot A-merk waar jij verantwoordelijk voor bent. Hoe groter het merk, hoe complexer de invulling van de strategie, maar het blijven min of meer dezelfde gerichte strategische stappen die je zet.

Een merk bouwen in een digitaal tijdperk

Start daarom eerst met A. En als je hulp nodig hebt bij B of C (of later), zorg dan vooral dat je die hulp krijgt, dat informatie voor jou beschikbaar is, dat je advies vraagt of een specialist inhuurt die jou kan helpen of laat jezelf bijscholen om tot een doordacht strategisch plan te komen. 

Een goede contentmarketingstrategie neerzetten is noodzakelijk om die gewenste resultaten uit de business- en merkstrategie werkelijk te behalen waarbij het planmatig werken en vastleggen de helft van het werk is. Het biedt houvast in de vorm van focus, structuur en consistentie in wat je doet voor jouw merk. 

En het biedt vooral plezier en groei voor jou als mens. In onze ogen is het een mens die een merk groot maakt met die (digitale) middelen die hij tot zijn beschikking heeft. Daarmee is een gedegen contentmarketingstrategie het essentiële onderdeel van de totale inspanning om een merk te bouwen in een digitaal tijdperk.

Zorg dat je bezoekers je website geweldig (slecht) vinden: 10x jullie ’advies’

Ik vind het subtiel uiten van mijn frustraties een van de leukste onderdelen van schrijven. Een knipoog, sneer of eufemisme, ik hou ervan. Maar het wordt nog leuker wanneer lezers het met me eens zijn. Dat was het geval bij mijn vorige artikel, waarin ik je 10 tips gaf waardoor alle bezoekers je website geweldig […]

Content voor leadgeneratie: zo behaal je een hogere ROI [5 tips]

‘Content is king’, een veelgebruikt en ietwat gedateerde quote uit een essay van Bill Gates (1996). Fast forward naar 2019 en we kunnen stellen dat de quote van Bill Gates relevanter is dan ooit. Vandaag de dag kun je echter de quote het best veranderen naar ‘waardevolle content is king’. We worden namelijk overspoeld met […]

Content voor leadgeneratie: zo behaal je een hogere ROI [5 tips]

‘Content is king’, een veelgebruikt en ietwat gedateerde quote uit een essay van Bill Gates (1996). Fast forward naar 2019 en we kunnen stellen dat de quote van Bill Gates relevanter is dan ooit. Vandaag de dag kun je echter de quote het best veranderen naar ‘waardevolle content is king’. We worden namelijk overspoeld met […]

Wat is het belang van reads (quality views) in influencer content?

Jarenlang waren views (impressies) en bereik de belangrijkste metrics voor het meten van de impact van content. Sinds 2016 heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Adverteerders zoeken naar betere metrics om het succes van branded content te herkennen en vergelijken. 

In 2017 hebben een aantal grote uitgeverijen en publishers zoals NRC en WPK de quality view in het leven geroepen. Een view is een quality view als de lezer minimaal vijftien seconden op de pagina van een “gesponsorde” post is gebleven. Hiermee kunnen ze aantonen dat er daadwerkelijk impact is gerealiseerd, het grotendeels is gelezen, en het een bepaalde kwaliteit heeft. 

Wij hebben quality views hernoemd naar reads, omdat het beter aangeeft wat ermee wordt bedoeld.

Waarom vijftien seconden?

Uit onderzoek blijkt dat als iemand vijftien seconden leest van een online item, diegene daarna ook doorleest. Als een view op sponsored content de status van een read behaald dan is daarmee de kans groot dat ze daarna doorlezen. Dit is enorm waardevol om te weten voor de adverteerder en publisher, want dit bewijst dat de content effectief is. 

Daarnaast gaan merkbekendheid en vertrouwen omhoog zodra een consument langer in aanraking komt met je merk. Dit resulteert in meer conversie en sales, online maar ook offline. 

Een nieuwe manier van meten

Influencercontent is fundamenteel anders dan andere vormen van reclame en vereist daarom een andere benadering van meten. Reads vormen niet alleen een indicator van succes, maar laten ook zien in hoeverre een campagne wordt gewaardeerd. 

Marketeers zijn blij met deze metric, want het geeft aan dat er daadwerkelijk impact is geweest. Gemiddeld blijven slechts 55 procent van je bezoekers vijftien seconden of langer op een artikel. 45 procent van de mensen scant een titel van artikel en is dan weg.

Hoe wordt een read gemeten?

Er zijn verschillende partijen die reads meten, maar LinkPizza kan reads op elke pagina van de website van een influencer meten als er een LinkPizza-script op website is geïnstalleerd. Het kan ook op één specifiek artikel geplaatst worden via bijvoorbeeld een tag manager.  

Dit script werkt vergelijkbaar met het meetscript van Google. Google meet alleen hoe lang mensen gemiddeld totaal op een webpagina zijn geweest. Hierdoor meet  je net wat anders. Het beeld dat in Google weergegeven wordt kan vertroebeld worden doordat het artikel een of meerdere keren open is blijven staan in een browser zonder dat er naar gekeken werd.

Wil iedereen reads meten?

Omdat het zo’n goed beeld geeft over de kwaliteit van de website willen niet alle influencers (publishers) openheid van zaken geven over de  reads en en bezoekers. Daarnaast willen ze soms geen meetcode toestaan omdat ze denken dat adverteerders pixels plaatsen bezoekers te kunnen herkennen (re-targeten) die het artikel hebben gelezen. 

Views versus reads

Het ontstaan van een read (quality view) valt binnen een grotere trend. Marketeers en bedrijven ontvangen steeds meer data en kunnen door technologie ook meer data meten en verwerken. Elk nieuwe datapunt zegt weer iets meer over de brandingwaarde. Door de jaren heen vindt een verschuiving plaats van de branding gedreven marketing à la Don Draper, naar big data gedreven marketing. Trendwatchers noemen dit from Mad Men to Math Men.

De technologie van Google heeft er tevens voor gezorgd dat iedereen met Google Analytics websites en content kan meten. Als je wilt weten of je content goed gelezen is, keek je eerder naar de hoeveelheid views op een artikel. Zo kreeg ons vorige artikel 3 manieren om de waarde van een blogpost te bepalen binnen één maand 45.000 views, des te interessanter is het om dan te weten hoeveel procent hiervan een read blijkt.

Dit resultaat lijkt namelijk goed, maar op basis van die views weet je niet of de mensen daadwerkelijk engaged waren met het artikel. Voor een read moeten marketeers en influencers meer moeite doen om een artikel te schrijven die mensen daadwerkelijk lezen.

Clickbait levert geen reads maar wel views op

Een goed voorbeeld van veel views maar geen reads is wat ze clickbait-artikelen noemen. Hierbij worden mensen getrickt met een leuke en nieuwsgierig makende titel, maar is de inhoud niet wat men vermoedt. 

Dit met het doel om om meer bannerimpressies te kunnen verkopen naast de artikelen of een positief resultaat in views weer te geven. Dit soort websites hebben ook hele lage readratio en is daarom minder interessant. 

Cost per read

Het is moeilijk om een inschatting te geven hoe hoog de cost per read (CRP) moet zijn. Dit omdat het met veel verschillende factoren samenhangt, zoals SEO waarden, categorie, lengte en nog meer factoren die we genoemd hebben in het artikel: “3 manieren om de waarde van een blogpost te bepalen”. 

LinkPizza heeft sinds 2017 de read-data gemeten van duizenden influencer samenwerkingen, gefocused op branding. Uit deze data blijkt dat bij alle campagnes gemiddeld tachtig procent van de views een read wordt. De prijzen die in de tabel worden weergegeven zijn bedragen  die soms gevraagd worden over de eerste dertig dagen na plaatsing van het artikel op basis van gegarandeerde reads.

Echter zien we dat er ook extra reads ontstaan via de longtail van bezoekers op  artikelen in een campagne. Gemiddeld betaal je tachtig cent per read, dus 0,80 euro CPR via influencer-content. 

longtail-effect in een campagne

Een jaar later worden artikelen over een onderwerp opnieuw gevonden en bezocht. Dit komt door de relevantie en seasonality. Deze lange-termijn vindbaarheid is het positieve bij-effect van goede artikelen en samenwerkingen. 

Hoe krijg je meer reads op je content?

De afgelopen jaren merken wij dat reads een goede indicatie zijn voor hoe aantrekkelijk de content is voor de lezer. Daarom delen wij graag tips om de reads op je content te verhogen.

1. Storytelling Uit de data blijkt dat content die geschreven is vanuit de authenticiteit van de influencer goed aanslaat bij de lezer. Ook als je onderwerp niet super interessant is, kun je door een passende situatie te beschrijven of een relevant haakje te vinden je lezers toch interesseren.

2. Leesbare content
Het is belangrijk om je content of blog makkelijk leesbaar te maken. Zaken die hierbij helpen zijn: duidelijke, korte alinea’s, sub-titels en een leesbaar lettertype. Daarbij mag je ook de tone of voice van een artikel niet onderschatten.

3. Visuele content
Afbeeldingen en video’s die het verhaal illustreren zorgen ervoor dat de content aantrekkelijker wordt om te lezen. Ook hier geldt: hoe persoonlijker de content, des te interessanter.

4. Engagement met lezerS
Zorg voor interactie op je content door advies te vragen, vragen te laten stellen gerelateerd aan het onderwerp of juist met je content een antwoord te geven op vragen die bij je lezers spelen.

Het is aan te raden om content te schrijven die inhaakt op nieuwswaardige onderwerpen. Actuele content zorgt namelijk voor persoonlijke betrokkenheid van je lezers. Deze betrokkenheid zorgt voor aandacht en lokt reactie op je content uit.

5. Een pakkende titel
Zonder de lezer te misleiden is het belangrijk dat de titel triggert om verder te gaan lezen. Als de titel meteen de aandacht pakt, is de kans groot dat ze het hele artikel uitlezen. 

Voorbeelden van content met veel reads

Door het data-onderzoek naar de reads in LinkPizza-samenwerkingen hebben wij inzicht gekregen in welke content goed aanslaat bij welke doelgroep. Hieronder delen wij ter inspiratie een aantal voorbeelden van content die veel reads hebben gekregen.

1. Lang artikel met veel reads: Mamaliefde over zwembaden

Dit artikel heeft veel reads gekregen doordat mamaliefde daadwerkelijk de moeite heeft genomen om alle zwembaden in Nederland in kaart te brengen. Het is een lang verhaal, maar mensen kunnen er moeiteloos doorheen scrollen en stoppen waar ze willen lezen. Kortom: een informatief artikel met een dosis inspiratie. 

2. Kort artikel met veel reads: Aukjeswereld over een prullenbak

Dit artikel heeft veel reads gekregen omdat Aukje van een huishoudelijk artikel, namelijk de prullenbak, toch een mooi en boeiende item heeft geschreven. Met als resultaat niet alleen veel reads maar ook clicks naar de site van de adverteerder.

Reads op basis van categorieën

Als bonus laten we zien welke content categorieën volgens onze data voor de hoogste conversie naar reads zorgen.

Je zou het niet zeggen, maar content over politiek levert de meeste reads op. Dit is ook in lijn met een Amerikaans onderzoek. Men verwacht niet dat deze content het populairst is, maar leest iedereen het door de maatschappelijke en informatieve waarde. 

Meet jij wel het échte engagement op je content?

Wanneer ben jij tevreden met je content? Het lijkt heel mooi als een artikel veel views haalt en dus veel mensen bereikt. Maar is dat ook je doel met je content? Content Marketing Institute (CMI) laat drie fouten zien die vaak gemaakt worden als er wordt gesproken over het engagement van content. Maak jij deze fouten […]

Deze vier platformen groeien snel. Waarom worden ze hier nog niet veel gebruikt?

Instagram, YouTube, LinkedIn en Facebook zijn niet alleen populair onder gebruikers, ook adverteerders zijn er dol op. Naast die vier zijn nog een aantal andere social platformen sterk aan het groeien. Platformen zoals Reddit, Medium, Quora en TikTok zijn super interessant om nu mee te gaan testen.

Reddit

Reddit.com is eigenlijk helemaal geen nieuw social media platform. De site werd in juni 2005 door Steve Huffman en Alexis Ohanian gelanceerd. Het laat de laatste tijd ontzettend sterke groeicijfers zien als platform. Inmiddels heeft het wereldwijd meer maandelijkse gebruikers dan Twitter en is vorig jaar in zes maanden tijd met dertig procent gestegen. Reddit is met name populair omdat je er je mening kan geven en daar zijn we natuurlijk dol op. Tijdens het aanmelden bij Reddit zie je: Join the worldwide conversation. By having a Reddit account, you can join, vote, and comment on all your favorite Reddit content. Dit alleen geeft al aan hoe er gestimuleerd wordt om aan te geven wat je van bepaalde content vindt. 

Op Reddit kan je je aanmelden voor veel verschillende subreddits: er bestaan letterlijk duizenden subreddits. Deze hebben bijna altijd ook een actieve community met user die reageren op de content. Inmiddels zie je ook steeds meer Nederlandse subreddits, maar de meeste zijn nog in het Engels. 

Adverteren op Reddit is ook mogelijk, al zie je nog maar weinig adverteerders hier gebruik van maken. De advertentiemogelijkheden op Reddit zijn gericht op Brand Awareness, Conversies, App Installs, websiteverkeer en video views. Afhankelijk van het doel kan je een bod plaatsen voor een klik, weergave of per duizend impressies. Wanneer we onze campagnes alleen op Nederland richten zijn er circa 500.000 impressies te realiseren. Het is natuurlijk ook nog mogelijk om campagnes alleen te tonen in bepaalde subreddits. Verdere finetuning van een doelgroep is helaas nog niet mogelijk. 

TikTok 

TikTok is momenteel het snelst groeiende socialmediaplatform ter wereld. In september 2018 had het meer downloads dan Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube in Amerika. 

Dit is op zich al bijzonder, maar misschien nog meer bijzonder als je weet dat er een geen Amerikaans bedrijf achter zit. De eigenaar van TikTok is namelijk het Chinese ByteDance. Zij hebben in 2017 het platform Musical.ly opgericht en hebben uiteindelijk in 2018 Musical.ly over laten gaan in TikTok. 

TikTok is een creatief  video platform voor korte video’s en met name populair onder Gen Z (geboren tussen mid-1990s tot mid-2000s).  

Als adverteerder in Nederland zijn er nog niet heel veel mogelijkheden op TikTok, al zijn er wel een aantal bedrijven zoals Bol.com aan het experimenteren op het platform. TikTok is wel al in andere landen, zoals India, bezig met nieuwe advertentiemogelijkheden. Als jij je merk in de Gen Z wil laten opvallen, blijf dan zeker dit platform in de gaten houden. 

Over Medium.com 

Medium is een social content sharing platform en wordt de tekstuele versie van YouTube genoemd. Waar de kwaliteit van videocontent op YouTube steeds verder toeneemt, gebeurt dit ook op Medium.com met zeer goede tekstuele content. Medium is ontwikkeld door Evan Williams en gelanceerd in 2012. Williams is ook de mede-oprichter geweest van Blogger en Twitter. 

De content op Medium wordt aangepast op basis van je interesses en leesgeschiedenis. Het algoritme bepaald wat je te zien krijgt. Doordat de content past bij je interesses kom je al snel vaker terug op het platform. Hier heeft het slim op ingespeeld, want per maand mag je als user slechts vijf artikelen lezen. Wil je meer lezen? Dan kan je member worden voor vijf dollar per maand. 

Wat sterk is aan Medium is dat het auteurs compenseert met een deel van de vijf dollar per maand die users betalen. Zo worden zowel Medium als de auteurs er beter van. 

Het platform Medium wordt trouwens veel gebruikt om bestaande content verder te verspreiden, zonder het risico op duplicate content. Dit komt doordat Medium.com een canonical url aanmaakt naar de originele webpagina. 

Quora 

Quora is een platform waarbij vragen gesteld kunnen worden die anderen kunnen beantwoorden. De populariteit van het antwoord wordt aangegeven door “upvotes,” een soort likes, van andere personen op Quora. 

Het bedrijf Quora is in 2009 in de Verenigde Staten opgericht door twee voormalige werknemers van Facebook, Adam D’Angelo en Charlie Cheever. In Amerika werd de website openbaar in juni 2010 en laat zeker sinds 2017 goede groeicijfers zien. Inmiddels heeft het platform 300 miljoen maandelijkse gebruikers. 

Sinds begin 2019 is ook de Nederlandse versie van de website live gegaan. Op dit moment is Quora in Nederland nog vrij klein. Toch is het een interessant social platform om in de gaten te houden en alvast mee te gaan experimenteren.  In de Verenigde Staten is het inmiddels mogelijk om te adverteren met vragen op het platform. Adverteren is op de Nederlandse versie van Quora nog niet mogelijk. Mijn verwachting is dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt. 

Zo ziet de digitale transformatie van Voetbal International eruit

Voetbal International bestaat al meer dan vijftig jaar, maar heftige veranderingen waren er in het verleden nauwelijks. Hoofdredacteur Pieter Zwart vertelt over de toegevoegde waarde van het door hem geïntroduceerde VI PRO, hoe het de bedrijfscultuur van Voetbal International veranderde en het magazine toekomstbestendig maakte.

Al meer dan vijftig jaar een begrip

Voetbal International (VI) is een voetbalmagazine dat al sinds 1965 voetbalfans door het (inter)nationale voetbal loodst. Of het nu gaat om de aanvalstechniek van Shanice van de Sanden, de hoogte van het transferbedrag van João Félix of de linkerknie van Jerold Pormes, het weekblad bespreekt Nederlands en internationaal voetbal door middel van analyses, reportages, interviews en achtergrondverhalen. Sinds ongeveer twee jaar wordt het magazine online ondersteund door een innovatief en digitaal platform, VI PRO.

Kluitjesvoetbal

Volgens Zwart voegt VI PRO waarde toe aan de voetbalbeleving, zoals een gids in een museum waarde toe kan voegen aan een schilderij: “zo kunnen jij en je buurman naar dezelfde wedstrijd kijken en er toch andere dingen in zien”. Hij geeft ook aan dat het brengen van voetbalnieuws “een soort kluitjesvoetbal” is geworden, waarbij iedereen vecht om de publicatie van hetzelfde stukje nieuws.

Daarom was focus bij VI heel belangrijk, want – zo stelt Zwart met een toch wel Cruyffiaanse uitspraak – “als je op twee paarden blijft gokken, ben je continue aan het verliezen”. VI PRO concurreert dan ook niet meer op snelheid, maar vertelt het verhaal achter het voetbal. Dit sluit aan op VI’s oorspronkelijke propositie om context en duiding te bieden bij de stroom voetbalnieuws die dagelijks wordt gepubliceerd en maakt het mogelijk dat in de 21e eeuw te blijven doen.

Multidisciplinaire teams & data gedreven

Met de komst van VI PRO werden ook de multidisciplinaire teams geïntroduceerd en werd data gedreven werken steeds belangrijker. Door deze twee (relatief) nieuwe aspecten te combineren met traditioneel redactiewerk wist Pieter Zwart een nieuwe bedrijfscultuur te bewerkstelligen die beter paste in het huidige, digitale tijdperk en bereikte VI nieuwe hoogtes. Zo werkt de redactie nu niet alleen sneller, maar ook efficiënter en worden de verzamelde data gebruikt voor zowel de voetbalanalyses als de bedrijfsvoering.

Hoe houd ik het MT tevreden met de contentstrategie? [Q&A]

Onlangs heeft het communicatieteam de inhoudelijke pijlers van de contentstrategie van de organisatie vastgesteld. Maar binnen het MT wil iedereen meer aandacht voor de ‘eigen pijler’. Hoe los ik dat op? In deze maandelijkse vragenrubriek geeft contentstrateeg John Verhoeven antwoorden op brandende vragen. Q Beste John, Samen met collega’s heb ik de pijlers van onze […]

Page generated in 1,683 seconds. Stats plugin by www.blog.ca