Fintechbedrijf Blockport lanceert STO om internationale groei te financieren

Na een succesvolle platform-release en verdere uitbreiding in Europa maken steeds meer cryptofans gebruik van de social exchange Blockport. Het in Amsterdam gevestigde fintechbedrijf lanceert 31 maart als één van de eerste Nederlandse bedrijven een security token (STO). Het doel is om de wereldwijde groei van de scale-up te financieren. De token gaat BPS heten. 

Lancering security token (STO)

Het gebruiksvriendelijke handelsplatform is in januari dit jaar volledig gelanceerd. Blockport ziet bij haar sociale exchange de conversieratio’s van betalende gebruikers maar liefst vier tot vijf keer hoger liggen dan die van Coinbase. Inmiddels heeft Blockport een behoorlijke schare aan cryptofans opgebouwd. Het is één van de eerste Europese cryptocurrency exchanges die een STO (Security Token Offering) lanceert. De verkoop van de tokens start op zondag 31 maart.

Blockport Securities (BPS)

De nieuw uitgegeven token, Blockport Securities (BPS), is een security token die is gelinkt aan een aandeel in Blockport. Elke security token representeert een ‘certificaat’ voor een onderliggend aandeel en daarmee een (indirect) belang in Blockport. Houders van BPS hebben recht hebben op dividenduitkering uitbetaald op het onderliggende aandeel. Aandeelhouders kunnen zo op termijn profiteren van de waardestijging van het bedrijf Blockport.

Dividend

De uitgegeven dividend wordt pro rata uitbetaald aan alle aandeelhouders, wat betekent dat 20%* van het uitgekeerde dividend wordt uitgekeerd aan BPS-houders. Voorwaarde is wel dat het bedrag dat als doel is gesteld voor de eerste STO-ronde volledig wordt bereikt.
*Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van het totaalbedrag dat wordt opgehaald en het aantal uitgegeven tokens, dat ook in latere financieringsrondes kan veranderen.

blockport bps sto token

Geaccrediteerde investeerders

De STO bestaat uit meerdere rondes, waarbij de eerste ronde zich richt op Europese investeerders (voor een aantal landen die zich in de Europese Economische Ruimte (EER) bevinden). En op geaccrediteerde Amerikaanse investeerders onder de Reg D 506 c uitzondering. In de eerste ronde is het doel om vijf miljoen euro op te halen. “Blockport’s focus om het handelen in cryptocurrencies eenvoudiger en socialer te maken lijkt aan te slaan bij gebruikers. Ondanks de huidige marktomstandigheden zien we een wekelijkse groei in gebruikers van gemiddeld zeven procent”, aldus Sebastiaan Lichter, oprichter en Chief Product Officer bij Blockport.

Blockport populair in Amerika

Een aanzienlijk deel van Blockport’s websiteverkeer komt uit de Verenigde Staten. Vanwege regelgeving kunnen Amerikanen nog geen gebruik maken van het platform. “De Amerikaanse interesse in Blockport is goed te verklaren. In vergelijking met Coinbase zijn onze fees vele malen lager. Ook is ons platform  eenvoudiger te gebruiken is voor beginners”, zegt Kai Bennink, oprichter en Chief Strategy.

De opbrengst wordt onder meer gebruikt om de benodigde licenties te verkrijgen, zodat ook Amerikanen toegang hebben tot het platform.

ICO Blockport

Sinds februari heeft het Blockport-team meer dan 30.000 development-uren gestoken in het verbeteren van het platform voor de inmiddels 100.000+ communityleden. De community van Blockport bestaat uit walleteigenaren, handelsaccounts en investeerders die het is gelukt om een plek te bemachtigen tijdens de ICO van afgelopen jaar.

Blockport’s ICO in begin 2018 heeft veel media-aandacht gekregen nadat deze in slechts twaalf minuten volledig was uitverkocht. Om de huidige groei door te zetten is Blockport van plan om in 2019 in meer dan 150 landen buiten Europa haar deuren te openen, en is het platform nu al beschikbaar in zeventig landen wereldwijd.

Blockport lanceert op 31 maart 2019 haar eerste aandelenuitgifte door middel van een Security Token Offering (STO).

De impact van blockchain op het wereldwijde toerisme: 10 manieren

De afgelopen maand maakte ik een prachtige reis met mijn vader. Dit keer was Brazilië aan beurt. Het carnaval in Rio de Janeiro was een echt hoogtepunt. Wat ik als blockchain-enthousiasteling leuk vond om te zien, was dat er mensen in de kleurrijke optocht waren die voor het thema ‘de evolutie van geld’ hadden gekozen. […]

Bitcoin & Altcoins: voorkom een verrassing van de Belastingdienst

Binnenkort doen we weer belastingaangifte. Maar welke waarde geef je als Bitcoin-investeerder zijnde dan door voor investeringen in cryptovaluta? Of misschien belangrijker: in welke box van het belastingstelsel geef je je vermogen op? In dit artikel leg ik de fiscale kant van handelen in Bitcoin en Altcoins uit. Ik laat het BTW-aspect buiten beschouwing. Bitcoin is […]

Waar blijft de killer-app voor cryptovaluta?

E-mail, social media en applicaties als iTunes en Google’s zoekmachine zijn handig en hebben een grote impact op de mensheid. Zo zorgden ze voor de massa-adoptie van de internettechnologie. Dergelijke applicaties noemen we killer-apps. Voor cryptovaluta bestaat zo’n killer-app nog niet. Wanneer kunnen we deze verwachten? Mensen vinden killer-apps zo belangrijk dat ze apparaten kopen om […]

AFM en DNB pleiten voor cryptoregulering op internationaal niveau

Er moet een nationaal vergunningsstelsel voor crypto-omwisselplatforms en aanbieders van cryptobewaarportemonnees komen. Hiermee kunnen witwassen en terrorismefinanciering effectiever worden tegengaan. Dat stellen AFM en DNB in een gezamenlijk advies, dat de minister van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het internationale karakter van crypto’s vergt internationale afstemming om Nederlandse consumenten effectief tegen de grootste risico’s te beschermen, stellen beide toezichthouders (pdf).

Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. De AFM en DNB pleiten daarom voor een nationaal vergunningsstelsel in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband is de vierde anti-witwasrichtlijn herzien om dit risico aan te pakken.

Hierdoor gaan de normen van deze richtlijn ook gelden voor platformen voor de omwisseling van crypto’s naar fiat geld en voor aanbieders van cryptobewaarportemonnees. Door een vergunningstelsel wordt het mogelijk om partijen al aan de poort te toetsen, en indien nodig op voorhand te weren van de markt.

Op termijn biedt toepassing van blockchaintechnologie wellicht mogelijkheden voor de financiering van kleinschalige ondernemingsactiviteiten als de aangeboden crypto’s duidelijke en afdwingbare rechten vertegenwoordigen, zoals bij een aandeel of obligatie. De AFM en DNB adviseren daarom om de Europese regels voor ondernemingsfinanciering aan te passen om ruimte te bieden voor crypto’s die vergelijkbaar zijn met een aandeel of obligatie. Daarbij gaat het om proportionele regels voor verhandeling en aanpassingen van de regels rondom bewaring en afwikkeling om de voordelen van blockchaintechnologie niet onnodig te hinderen.

Ruim 100.000 Nederlandse cryptobeleggers minder

De interesse van Nederlandse consumenten in crypto’s daalt scherp. Koersdalingen zijn daarvoor de belangrijkste reden. Een vergelijkbaar beeld komt naar voren bij deelnemers aan Initial Coin Offerings (ICO’s), zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De AFM deed in oktober 2018 opnieuw onderzoek naar cryptobezit en ICO’s in Nederland, nog ruim voor de recente koersval. Van de ondervraagde consumenten geeft 61 procent aan dat investeren in crypto’s dit jaar minder aantrekkelijk is geworden.

In januari waren er nog 580.000 Nederlanders cryptobezitters. Dit aantal is tot 480.000 gedaald in oktober. Ook zijn cryptobezitters minder actief met hun portefeuille bezig dan eerder in het jaar en kopen ze nog maar weinig crypto’s bij.

Net als in januari heeft twee derde van de cryptobezitters minder dan 1.000 euro ingelegd. Slechts 3 procent heeft meer dan 10.000 euro ingelegd.

Ook ICO’s, uitgiftes van tokens ter financiering van projecten of bedrijven, zijn minder aantrekkelijk vanwege dalende koersen, maar Nederlanders noemen ook het grote risico op fraude en oplichting.

Het aandeel cryptobezitters dat kritischer of terughoudender werd steeg van 25 naar 36 procent.

2018: Het Jaar van de Bitcoin crash

2018 begon in euforie voor bitcoingemeenschap. Met 20.000 dollar was de digitale munt nog nooit zoveel waard geweest en zelfs late instappers werden ruim beloond. Beleggen leek een fluitje van een cent, rijk worden ook. En toen liep de ballon sneller leeg dan verwacht.

In februari werd de daling definitief ingezet. Omdat het in de ogen van bitcoinbellegers geen allesverwoestende meltdown was, krabbelde de Bitcoin begin maart nog even op naar 11.500 dollar, maar dat niveau werd niet vastgehouden.

De druiven zijn extra zuur voor belastingbetalers: die moeten als peildatum voor hun vermogen 1 januari 2018 aanhouden, toen hun munten nog behoorlijk hoog stonden.

Marktanalist Clem Chambers heeft een dezer dagen in Forbes uiteengezet dat de digitale munt nog verder kan dalen. Hij vindt 2500 dollar een realistisch prijspunt. Gaat de waarde nog verder omlaag, dan is de kritieke bodem wel bereikt.

En dat doet uiteraard pijn: Topbelegger Michael Novogratz, ooit partner bij zakenbank Goldman Sachs, verloor dit jaar al 136 miljoen dollar aan de Bitcoin. Tussen 600.000 en 800.000 bitcoindelvers zouden sinds half november zijn gestopt door de dalende waarden van cryptomunten. De opbrengsten staan niet meer in verhouding tot de hoge energiekosten die nodig zijn om zware computersystemen te laten draaien. Zelfs chipmakers Nvidia en AMD staan onder druk. Hun apparatuur wordt gebruikt bij het delven van de cryptomunten.

Van de euforie rond de Initial Coin Offerings (ICO) is ook weinig meer over. Toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden, leek het een logisch idee: vergaar miljoenen via de uitgifte van een eigen cryptomunt of token, waarvan de koers ongetwijfeld zou stijgen. Immers dat deden alle cryptomunten.

Zelfs vorig jaar, met alsmaar opklimmende koersen, faalde al ongeveer van helft van de toen ruim 900 ICO’s.

Een kwart van de projecten had zelfs geen legale status, de deelnemende bedrijven waren officieel nergens geregistreerd. Ook verontrustend: de helft van de deelnemende projecten heeft niets concreets ontwikkeld. Het enige dat ze presenteren is een idee in een white paper.

Volgens ICORating is in het eerste kwartaal van 2018 niettemin nog 3,3 miljard dollar opgehaald voor 412 projecten, maar het vertrouwen in de ICO is inmiddels tot nul gedaald.

Door de aanvankelijk zeer hoge waardes en daaraan gerelateerd de hoge omrekenkosten verloor de Bitcoin zijn functie als betaalmiddel. De een webwinkel na de andere haakte af. Als beleggingsobject is de Bitcoin ook gefaald: niet alleen door de onrealistische hoge koersen, maar ook omdat de verwerking van transacties te traag verloopt. Het gekibbel hierover resulteerde in de Bitcoin Cash die meer transacties per seconde aankan.

2018 was helaas ook weer het jaar van de cryptoschandalen. Het bedrijf Dutch Crypto Mining kreeg in september 2018 een last onder dwangsom opgelegd van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat het niet voldeed aan informatieverzoeken van de toezichthouder. Toen de boetes het maximum hadden bereikt, werd het bedrijf op 23 oktober failliet verklaard. Eerder ging Koinz Trading, dat bitcoinmachines aanbood, failliet. Advocaat Marco Kalmijn stelde dat rond zestig gedupeerden ‘vele miljoenen’ probeerden te verhalen. Tientallen klanten deden aangifte wegens oplichting.

Oud-bankier Dirk Scheringa vertrok afgelopen jaar bij ICO Headstart, de Nederlandse cryptostartup waarvan hij even het boegbeeld was. Hij kreeg naar eigen zeggen geen antwoord kreeg op de vraag waar het geïnvesteerde geld bleef dat via een ICO was opgehaald. In Telegram, de belangrijkste berichtendienst van ICO Headstart, nam het ongeduld van beleggers allengs toe. Maandblad Quote stuitte op ‘cynisme, ongeloof en verbittering’

Met deze en andere incidenten is een snel herstel van de virtuele munt in 2019 niet aannemelijk. Fundamentele veranderingen zijn nodig om de Bitcoin uit het slop te halen.

Journalist Mark Koster, een van de vele believers, voorspelde enkele maanden terug met zekerheid dat de Bitcoin eind dit jaar weer 15.000 dollar waard zou zijn. Nu laat hij een ander geluid horen: de koers zou eigenlijk moeten dalen zodat de Bitcoin ‘weer een project wordt van de idealisten, die blijven werken aan het bancaire systeem van de toekomst’.

‘Tussen de 600.000 en 800.000 bitcoin miners gestopt’

Tussen 600.000 en 800.000 bitcoin miners zijn sinds half november gestopt door de dalende waarden van cryptomunten. Dat blijkt uit gegevens van blockchain.info. Bitcoin miners genereren zelf cryptomunten.

Bitcoinbezitters hebben sinds enkele weken flink wat geld verloren. De waarden dalen door nervositeit over strengere regelgeving in 2019 en ruzies over de van de Bitcoin afgeleide Bitcoin Cash. De koers dook even onder de 3500 euro. Bitcoin sleepte in zijn kielzog ook andere munten mee. De totale waarde van alle bitcoins is nu minder dan 69 miljard dollar.

De dalende prijzen zijn niet de enige oorzaak dat miners er geen brood meer in zien. Hoge energiekosten in China (een belangrijk cryptoland) spelen ook een rol, evenals verouderde computersystemen. Om cryptomunten aan te maken moeten ingewikkelde rekenraadsels worden opgelost. De energiekosten lopen echter zo hoog op, dat miners er nu geld op verliezen.

Bedrijven in Ohio kunnen met bitcoins belasting betalen

Ohio is de eerste Amerikaanse staat waar bedrijven belastingen met bitcoins kunnen betalen. Niet alle belastingen, wel een deel.

Bedrijven moeten zich opgeven via een speciale portal van de Office of the Ohio Treasurer. Ook dienen ze een geschikte cryptowallet te gebruiken.

De betalingen lopen via verwerker BitPay, die de bitcoins converteert naar dollars.

Andere Amerikaanse staten hebben wel overwogen om belastingen met cryptogeld te faciliteren. Dat geldt onder meer voor Illinois, Arizona en Georgia.

Bitcoin daalt onder 3500 dollar

De Bitcoin leverde dit weekend wederom in en stond zondag op 3447 dollar, het laagste punt sinds september 2017. In een week heeft de virtuele munt maar liefst 35 procent van zijn waarde verloren.

Het is de grootste daling sinds april 2013, toen de cryptomunt 44 procent lager noteerde.

De daling is half november begonnen toen de waarde onder de 6000 dollar kwam. In oktober stond de munt nog redelijk stabiel op 6400 dollar.

Bloomberg citeert Stephen Innes van wisselkantoor Oanda Corp die vermoedt dat de munt in januari nog slechts 2500 dollar waard zal zijn. “Iedereen gaat voor de uitgang”.

Een jaar geleden begon de munt juist aan een rally die de waarde opdreef naar 20.000 dollar.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaat nu onderzoeken of die stijging mogelijk is gemanipuleerd. Een uitgebreide studie van de University of Texas die in juni verscheen, lijkt dat inderdaad te suggereren.

Bitcoin naar 4300 dollar

De Bitcoin heeft dinsdag een nieuw laagterecord bereikt van 4300 dollar. In een week tijd verloor de digitale munt zelfs 25 procent van zijn waarde. De Bitcoin sleepte ook andere digitale valuta in zijn val mee.

Maandenlang stond de koers op 6500 dollar, nadat in december 2017 een piek van 20.000 dollar was bereikt. Begin dit jaar liep de ballon leeg en was alle vertrouwen in de Bitcoin weg.

Een duidelijke verklaring voor de koersval is er niet. Sommigen zien een relatie met de ‘harde fork’ van Bitcoin Cash, een afgeleide van Bitcoin die nu wederom wordt gesplitst. De betrokken ontwikkelaars zijn in een richtingenstrijd over protocollen verwikkeld en hebben elkaar openlijk de oorlog verklaard.

Coinmarketcap.com schat de totale waarde van digitale valuta op 154 miljard dollar, tegen 800 miljard in januari.

Primalbase verhuurt flexplekken met tokens

In zijn co-workingspace in Amsterdam lanceert Primalbase Lease Market een verhuursysteem voor flexwerkplekken, dat geheel gebaseerd is op blockchaintechnologie. Primalbase richt zich traditioneel op ontwikkelaars en ondernemers in opkomende techbranches.

Leden van Primalbase Lease Market kunnen niet alleen token kopen om kantoorruimte te huren, ze kunnen de tokens ook doorverkopen als ze de ruimte niet langer nodig hebben. De leden bepalen zelf te prijs van de verhuurde kantoren.

Het systeem zou goedkoper zijn dan complexe lidmaatschapsmodellen. Cruciaal is dat er ook geen beheer, stortingen of opzegtermijnen zijn voor mensen die een bureau willen huren. Je kunt al een ‘hot desk’ huren bij Primalbase Lease Market voor 1 euro per dag.

Om een token te huren, moeten gebruikers de boekingssite van Primalbase bezoeken. Daar krijgen ze vervolgens hulp bij het aanmaken van een Ethereum wallet en kopen ze een cryptomunt die Ethereum heet.

Een algoritme bepaalt de best beschikbare en geprijsde tokens. Primalbase rekent tien procent administratiekosten.

Primalbase heeft momenteel kantoren in Amsterdam, Berlijn en een nieuw kantoor van bijna 400 vierkante meter dat de hele 32ste verdieping beslaat van het CityPoint-gebouw bij het Moorgate Station in Londen. Lease Market is per direct beschikbaar voor de kantoren in Amsterdam en Berlijn.

Het project is gefinancierd via een crowdfunding campagne, die juni 2017 werd afgesloten, toen duizend Primalbase tokens (PBT) gedurende 24 uur werden verkocht.

Bedrijfsfinanciering: Nederlandse computerfabrikant Ockel pioniert met security tokens

Het aantal security tokens is op één hand te tellen, maar de Security Token Offering (STO) wordt steeds meer een buzzword in cryptoland. Ook in Nederland ontstaat een nieuwe financieringsvorm door middel van deze STO’s: Ockel is het eerste Nederlandse hardwarebedrijf dat een eigen STO lanceert.

Ockel Computers is een scale-up uit Den Haag, opgericht in 2015, met een omzet van circa één miljoen euro. Ze brengen onder meer een krachtige mini-pc Sirius A op de markt, feitelijk een zakcomputer die een volledig Windows 10 besturingssysteem draait. Het bedrijf is technologiepartner van onder meer Microsoft en Intel en heeft naar eigen zeggen 70.000 fans over de hele wereld. Om de groei te kunnen financieren, is Ockel gestart met de uitgifte van een eigen digitaal aandeel, de Ockel Security Token (OKL).

Ceo en oprichter Tim Haaksma: “Er is in Nederland nog geen bestaand ecosysteem van STO’s. Naast onze samenwerkingspartner ByeleX (een technologiebedrijf uit Noord-Brabant) is er geen enkel ander Nederlands bedrijf dat een security token op de markt brengt. Dat is spannend, maar als nieuwe financieringsvorm geloven we hier heilig in.”

Veiliger en goedkoper alternatief

Ockel kiest er doelbewust voor om niet in zee te gaan met externe financiers voor vers groeikapitaal. De weg van crowdfunden van producten wordt nu niet gekozen. Chiel Ruiter, een voormalig bankier bij onder meer Goldman Sachs en UBS, is aangetrokken als financieel adviseur. Hij zegt: “Het is een aandeel, niets meer en niets minder, maar dan digitaal. Door de blockchaintechnologie is het inherent veilig en een token is zeer goedkoop om transacties mee te doen. Dat maakt het een heel aantrekkelijk alternatief voor een normaal aandeel. De token wordt op een digitale beurs genoteerd, die in rap tempo worden opgezet. Het is een stuk minder speculatief dan een utility token. Het grootste risico voor een aandeelhouder is dat een bedrijf ophoudt te bestaan.”

Details Ockel Security Token (OKL)

Ockel wil met de uitgifte van twintig miljoen tokens in totaal 2,5 miljoen euro ophalen waarbij de token een waarde heeft van 12,5 eurocent. Investeren kan al vanaf 25 euro. Beleggers krijgen een aandeel zonder stemrecht, en kunnen elk jaar dividend genieten net zoals met een ‘normaal’ aandeel. Omdat er niet meer dan 5 miljoen euro wordt opgehaald, is Ockel vrijgesteld van een vergunningsplicht bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Volgens Ockel is deze financieringsvorm vergelijkbaar met crowdfunding. Investeerders kunnen alle details teruglezen in het business memorandum op de investeringspagina.

Formeel gezien kan de AFM achteraf ingrijpen mocht er iets niet in de haak zijn met de uitgifte. Inmiddels heeft Ockel ruim een half miljoen euro aan aandelen verkocht en is er nog een extra 275.000 euro aan aandelen gereserveerd.

Uitdagingen

Pionieren is ook wennen voor de belegger. Allereerst omdat de tokens in een ethereum wallet worden opgeslagen (een wallet moet de belegger zelf aanmaken). Ook zijn de tokens twaalf maanden ‘gelockt’, voordat ze op een digitale beurs verhandeld kunnen worden. En in tegenstelling tot zogenaamde ERC20-tokens kunnen STO’s in het algemeen nog niet verhandeld worden. Er zijn wel enkele opstartende initiatieven zoals Polymath, Swarm en Securitize, maar de lancering van hun diensten is in 2019 te verwachten. Maar dát de STO-markt een enorm potentieel heeft, is duidelijk. Namelijk van elke fysieke asset is wel een STO-token te maken. Een stukje vastgoed van Madurodam, een stukje goud dat in Schiphol ligt opgeslagen of een stukje schilderij van Banksy. Theoretisch is het allemaal mogelijk, nu de praktijk nog.

Zware boete voor inmiddels failliet Duivens cryptobedrijf

Het bedrijf Dutch Crypto Mining heeft in september 2018 een last onder dwangsom opgelegd gekregen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Duivense bedrijf voldeed niet aan informatieverzoeken van de toezichthouder. De boetes hebben het maximum bereikt. Het bedrijf is 23 oktober failliet verklaard.

DCM bood via de website www.dutchcryptomining.nl (inmiddels uit de lucht gehaald) een investering aan die betrekking heeft op het delven van cryptomunten. De AFM vermoedt dat DCM mogelijk effecten aan het publiek of deelnemingsrechten in een beleggingsinstelling aanbiedt of heeft aangeboden. Dat mag volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) niet zonder een door de AFM goedgekeurde prospectus of een door de AFM verleende vergunning.

DCM heeft de gevraagde informatie niet binnen de gestelde termijn verstrekt. Sinds 5 oktober 2018 is het bedrijf daarom verplicht de dwangsom te betalen. Op 15 oktober 2018 het maximale bedrag van 50.000 euro bereikt. Of dat het faillissement heeft veroorzaakt is niet bekend.

De Facebook pagina bestaat nog wel, al dateert het laatste bericht van juli. Op foto’s is te zien dat het bedrijf over een flink aantal computers beschikte in een grote loods. Al in februari mocht DCM al niet meer adverteren op Facebook.

Tien jaar Bitcoin whitepaper: nog altijd op zoek naar een alternatief voor de bank

Zonder enig trompetgeschal werd het idee van Bitcoin precies tien jaar geleden bekend gemaakt. Iemand met het pseudoniem Satoshi Nakamoto deelde zijn idee in een kleine mailinglijst, speciaal voor cryptografen. Hoe staat de cryptomunt er nu voor? 

Dit idee staat beschreven in een whitepaper genaamd ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.’

Wat staat er in de whitepaper?

Het idee voor een ‘internet currency’ leefde al jaren, specifiek in die mailinglijst. De consensus was uiteindelijk dat online geld niet op een centrale manier georganiseerd kon worden, omdat het dan te kwetsbaar is. Daar zijn ook praktijkvoorbeelden van zoals E-Gold en Liberty Reserve.

Deze twee internetcurrencies gingen gebukt onder fraude en hackers en zijn uiteindelijk door de Amerikaanse overheid gesloten. Dit kon omdat beide munten een single-point-of-failure hadden. De munten werden namelijk beheerd door bedrijven.

Het geniale van Satoshi was dus dat hij een manier bedacht om een currency volledig decentraal te maken. En dat lees je ook terug in de introductie van zijn whitepaper: om een internetcurrency levensvatbaar te houden, mag er geen single-point-of-failure zijn.

In Satoshi’s woorden: “A lot of people automatically dismiss e-currency as a lost cause because of all the companies that failed since the 1990’s. I hope it’s obvious it was only the centrally controlled nature of those systems that doomed them.”

De whitepaper beschrijft verder:

 • hoe transacties op het Bitcoin netwerk verstuurd worden
 • hoe om te gaan met tijdstempels (hashing)
 • mining via proof-of-work
 • de rol van nodes in het netwerk
 • hoe te zorgen dat double spending geen probleem meer is

Voordat we verder gaan, wat is een whitepaper? De term whitepaper komt van de Britse overheid en het was niets meer dan een document geprint op wit papier. Het gaat dan vooral om overheidsdocumenten waar nog over gedebatteerd kon worden. In de jaren ’90 namen bedrijven het concept van whitepapers over om hun ondernemingsplan op te presenteren.

Waarom was de Bitcoin whitepaper in 2008 relevant?

De volgers van de crypto-mailinglijst waren in 2008 niet direct overtuigd. Ze zagen in eerste instantie niet veel in de whitepaper. De meeste technische concepten die Nakamoto beschreef zijn niet zelf bedacht, maar door iemand anders. Hashing-algoritmes bestonden bijvoorbeeld al, minen op basis van proof-of-work ook. Zelfs het idee van cryptografische, digitale valuta was niet baanbrekend. Denk aan het in Nederland ontwikkelde DigiCash.

Daarnaast waren er zorgen over veiligheid. Bitcoin ontleent haar bestaansrecht aan de veiligheid van het netwerk. En die veiligheid is alleen te waarborgen als het merendeel van de nodes goede bedoelingen hebben. In die tijd was het nog denkbaar dat één partij/iemand meer dan 50 procent van de totale rekenkracht op het netwerk kon bemachtigen.

Ook buiten de mailinglijst was men moeilijk te overtuigen. In die tijd werd Bitcoin door velen beschreven als een soort Ponzi scheme.

Maar de tijd was wel rijp voor een hoopvol vergezicht. Misschien was de techniek achter Bitcoin voor insiders niet heel bijzonder, Nakamoto had de visie om al die verschillende technieken te combineren tot een werkend product. Naast de munt zelf, schetste hij in de whitepaper ook een gedecentraliseerde financiële wereld.

De timing kon niet beter, de hele wereld zat namelijk middenin een financiële crisis. Het vertrouwen in de dollar en de euro was zeer laag. Satoshi heeft hier zelfs een verwijzing hierover achtergelaten in het allereerste blok van de blockchain:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Het bestaande financiële systeem zorgde voor randvoorwaarden waarin het mogelijk was dat banken hun gang konden gaan, oneindig veel risico’s namen en er mee weg konden komen. Banken waren opeens too-big-to-fail.

De whitepaper van Satoshi Nakamoto is in de basis een technisch document. Maar als je tussen de technische regels en de code doorleest, wordt een economisch model beschreven waarin iedereen gelijk is en waarin een alternatief wordt geboden op de falende economie en op de financiële industrie. En er was (en is nog steeds) dorst naar een alternatief.

Een gedecentraliseerde wereld

Bewegingen zoals Occupy Wall Street, Wikileaks en de Tea Party streden voor de stille 99 procent. Dit percentage staat symbool voor alle mensen zonder macht. Hoewel deze drie partijen verschillende invalshoeken hebben is hun filosofische grondslag gelijk: de macht mag niet bij die één procent liggen, er moet een betere verdeelsleutel komen.

De whitepaper van Satoshi is een hele mooie bijdrage aan deze filosofie en past goed in de tijdsgeest van tien jaar geleden.

Bitcoin is niet het enige kind van die tijd. Een paar jaar daarvoor werd peer-to-peer filesharing via torrents ook heel populair. Audio- en videobestanden werden opeens vrijelijk gedeeld zonder rekening te houden met auteursrechten. Een mooi voorbeeld is de film X-Man Origins: Wolverine, deze actiefilm werd voordat die de eindmontage inging in Los Angeles al gedeeld via torrents. Een tienjarig kind uit Nepal kon de film zien zonder dat de special effects erin waren verwerkt. Pas de laatste jaren beginnen de film-, muziek- en televisiewereld zich aan te passen via bedrijven als Netflix en Spotify.

Daarnaast zorgde het internet ook voor een disruptieve werking op het medialandschap. Kranten en televisiezenders kregen steeds meer concurrentie van bloggers – die vanaf de bank thuis kunnen publiceren – en nieuwssites. Net als banken wisten traditionele media in eerste instantie niet hoe zij hun verdienmodel hierop moesten aanpassen. Want je artikelen gratis delen via het internet? In de oude wereld was dat ondenkbaar. Maar ja, doe je dat niet, dan consumeren bezoekers hun nieuws gewoon gratis op bijvoorbeeld NU.nl.

Relevanter dan ooit

Tien jaar geleden vielen banken om of moesten gered worden met belastinggeld. De val van het Amerikaanse Lehman Brothers is hier een goed voorbeeld van. Dichter bij huis kan je denken aan de nationalisering van de ABN AMRO en SNS Bank en de financiële injectie in ING.

Hoewel we er wel vanuit kunnen gaan dat de ontwikkeling van Bitcoin al jaren bezig was, zorgde de crisis van tien jaar geleden wel voor de geboorte van de cryptomunt. Bitcoin was destijds nog niet volwassen genoeg om in te springen op het gat in vertrouwen dat de crisis achterliet.

Komt er nog een crisis? Vast wel, maar niemand weet wanneer. De headlines liegen er niet in ieder geval niet om. Banken lijken niet geleerd te hebben van hun fouten en het is niet moeilijk te bedenken dat het vertrouwen in de financiële sector snel weer tot een nulpunt kan dalen. Hieronder een greep uit de headlines op NU.nl van een week geleden (23 oktober).

 • HSBC schikt zaak rommelhypotheken voor 765 miljoen
 • Ook andere banken dan ING laks bij tegengaan witwaspraktijken
 • Gebruik Europees noodfonds versneld als vangnet probleembanken
 • Deense toezichthouder heropent witwaszaak Danske Bank
 • ‘Fed matst Goldman Sachs en Morgan Stanley bij jaarlijkse stresstest’
 • Europese overheden liepen miljarden euro’s dividendbelasting mis

In Nederland alleen al is bijna elke grootbank dit jaar slecht in het nieuws gekomen. Ook verschijnen er berichten dat de huizenmarkt op hol aan het slaan is en dat er nu al weer meer leningen uitstaan dan in de tijd voor de crisis. Maar er is geen crisis meer nodig voor Bitcoin om haar waarde te bewijzen.

Er zijn nu iets meer dan 17 miljoen Bitcoin in omloop, en er zullen er nooit meer zijn dan 21 miljoen. Dat staat vast in de broncode van de munt. De inflatie is daarmee voor nu en over 100 jaar voor iedereen bekend. Dat komt doordat het voor iedereen duidelijk is hoeveel valuta er op de markt in omloop gebracht wordt. Vergelijk dat eens met de geldcreatie van de euro en dollar, centrale banken kunnen deze vrijwel onbeperkt blijven printen.

Dat past ook goed bij het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Omdat er nu duizenden miners en tienduizenden nodes zijn wordt Bitcoin door een grote groep gedragen. Elke stem telt. In tegenstelling tot banken is Bitcoin geen bedrijf met een single point of failure. Niet alleen hebben banken dus een single point of failure, ze zijn ook nog eens too-big-to-fail geworden.

Bitcoin is whitepaper ontgroeid, en dat is goed

Het idee van Bitcoin is dat de macht bij de massa ligt. Precies zoals Satoshi Nakamoto het voor zich zag toen hij de whitepaper schreef en zijn zelfverzonnen naam erboven plaatst. Hij had er ook voor kunnen kiezen om zijn echte naam te verbinden aan Bitcoin, maar dat zou afdoen aan het decentrale karakter van de munt. En dat maakt Bitcoin juist zo uniek vergeleken met fiatgeld en andere cryptomunten.

De whitepaper werd gelanceerd en Satoshi gaf nog een korte tijd sturing via het Bitcointalkforum. En toen deed Satoshi het beste wat hij had kunnen doen: Hij verdween en liet niets meer van zich horen. Satoshi gaf de wereld bitcoin. Maar hij wist dat Bitcoin alleen zou kunnen slagen als de community het stokje van hem zou overnemen.

Die community is nu springlevend op GitHub. Duizenden ontwikkelaars zetten zich dagelijks vrijwillig in om bitcoin verder te ontwikkelen. Maar niet alleen ontwikkelaars zetten zich in voor bitcoin, ook bedrijven, kunstenaars en zelfs de gebruikers werken hard om bitcoin verder te brengen.

Bitcoin leeft voort op de basis die gelegd is in de whitepaper. Bitcoin is nu volwassen genoeg om op eigen benen te kunnen staan en is de whitepaper wel ontgroeid. De afgelopen jaren zijn de software en infrastructuur door de community doorontwikkeld, zo zijn er hardforks, softforks en zelfs hele lagen om de originele blockchain heen gebouwd.

Maar zonder die legendarische negen pagina’s van tien jaar geleden, hadden wij nooit durven dromen over een wereld waarin staat en geld gescheiden zijn.

Wil je de whitepaper zelf lezen? De Nederlandse vind je hier en de Engelse vind je hier.

Page generated in 1,176 seconds. Stats plugin by www.blog.ca