Zalando mogelijk in woninginrichting

Zalando wil zijn assortiment uitbreiden met beddentextiel en woninginrichting, zo weet Die Welt. Concrete plannen zijn er echter nog niet, zo verklaart medeoprichter David Schneider.

De plannen lijken onderdeel van de ambitie om van Zalando om een echte marktplaats te worden. Dit jaar haalde de kledingwinkel zijn eigen doelstellingen niet door de ongebruikelijk hete zomer en de late overgang naar het herfst- en winterseizoen. Mogelijk wil het Duitse bedrijf zich minder afhankelijk maken van seizoensinvloeden.

Eerder dit jaar werd het assortiment al versterkt met beautyproducten, hoewel die voor Nederlandse klanten nog niet beschikbaar zijn. Eind juli werd ook een fysieke beautywinkel geopend in Berlijn.

Zalando test bezorging binnenshuis met bpost

Uit een kleinschalige proef in de regio Antwerpen blijkt dat consumenten moeiteloos de (digitale) sleutel tot hun huis aan de pakketbezorger geven. Zalando en bpost deden een test die laat zien dat gemak het wint van eventueel wantrouwen.

Aan de proef deden 750 Belgische klanten mee. Het doel van de test was te achterhalen in welke mate klanten er gerust op zijn dat een bezorger hun huis binnengaat als ze zelf niet thuis zijn. In de eerste fase van de proef zei vijftig procent dat wel te willen.

In de tweede fase van de proef kregen de testsubjecten een slim deurslot van Nuki en een deurbel van Nest geïnstalleerd. De testgroep moest ook de bijbehorende apps installeren.

Wanneer de koerier op het adres toekomt, duwt hij op de slimme deurbel, die rechtstreeks verbonden is met de telefoon van de klant. De klant identificeert de koerier en opent de deur van het huis van op afstand via zijn telefoon. De bezorger legt vervolgens het pakje in huis en sluit de deur. De levering wordt gestreamd en de klanten kunnen het volledige proces van op afstand volgen. Ze kunnen ook spreken met de bezorger.

In een reactie aan deze uitgave zegt Zalando dat er geen plannen zijn om de test op te schalen. Het doel was vooral de perceptie van klanten te onderzoeken. “De technologie bestaat en is er klaar voor. Wat belangrijkst is, mocht je dit soort dienstverlening gaan bieden, is uitleggen aan klanten dat het werkt en vooral hoe.”

House of Einstein verkoopt dozen via WE Fashion

House of Einstein heeft een distributieovereenkomst weten te sluiten met WE Fashion. De modeketen gaat via zijn site gepersonaliseerde dozen met kleding voor mannen bieden.

De Nederlandse site van de modeketen verkoopt sinds kort persoonlijk kledingadvies en kleding voor mannelijke klanten. Dat gebeurt onder de naam WE box.

Belangstellende klanten doen bij het eerste contact een telefonische intake. Op basis daarvan stelt een personal shopper een smaakprofiel vast. Die vormt de basis voor de inhoud van de eerste kledingdoos. De ontvanger betaalt enkel de kleding die hij uiteindelijk houdt.

De verzending vindt plaats vis DHL.

De achterkant van de personal shopping-dienst is helemaal in handen van House of Eindstein. Het is niet duidelijk welke financiële afspraken zijn gemaakt.

Foto: amirk (cc)

Black Friday: bullshit of buitenkans?

Black Friday is voorbij maar het leek of elke retailer meedeed. Beelden van over elkaar buitelende consumenten in winkels zijn ons bespaard gebleven, al spreken online retailers ook dit jaar weer van een ‘recordomzet’. Black Friday lijkt dus een succes, maar hoe zit het met de marges? Deze typisch Amerikaanse kortingskoorts voegt weinig toe voor de gemiddelde retailer.

Elk jaar barst de dag na Thanksgiving het grote on- en offline koopfestival los, met kortingen tot wel zeventig procent. Dat leidt tot chaotische taferelen in winkels: klanten die elkaar in de haren vliegen om het laatste product met de meeste korting te bemachtigen. Verwijst de term Black Friday naar het feit dat het de consumenten uit hebzucht zwart voor de ogen wordt? Volgens de media slaat het ‘zwarte’ van deze vrijdag op de enorme files richting winkelcentra. Anderen beweren weer dat het evenement zijn naam dankt aan de zwarte cijfers die retailers in de boeken schrijven: vanaf deze dag maken ze winst.

Fear Of Missing Out

Vrijwel heel Europa is inmiddels besmet met het jaarlijkse Black Friday-virus. Ook in Nederland is ‘de ultieme uitverkoop’ definitief doorgebroken. Het leek dit jaar wel of alle on- en offline retailers onherroepelijk werden meegesleurd in de pandemie. Veel ondernemers beginnen zelfs in de week ervoor al met kortingen te smijten. En na afloop gaan ze nog drie dagen door, tot Cyber Monday.

Volgens Kieskeurig.nl kent 57 procent van de Nederlandse consumenten het fenomeen Black Friday onderhand. Reden: bang om koopjes te missen; dit wordt in de psychologie ook wel FOMO (‘Fear of missing out’) genoemd. Maar retailers gaan zelf ook gebukt onder dit FOMO-effect. Want wat als zij niet meedoen en daardoor deals mislopen? Dat scheelt flink wat omzet.

Doe je jouw klanten hier een plezier mee?

Black Friday-kortingen blijken vaak een wassen neus, waarbij retailers klanten met veel poeha een sigaar uit eigen doos presenteren. De oorspronkelijke prijs wordt in de periode ervoor namelijk vaak verhoogd, om deze op de actiedag zelf ‘extra’ te kunnen verlagen. De wet schrijft voor dat de ‘van’-prijs maximaal drie maanden van tevoren officieel genoteerd stond. Ook wijken de kortingen meestal niet af van het jaargemiddelde en kunnen vergelijkingen met te hoge adviesprijzen misleidend zijn. Sites als Tweakers en Hardware.Info checken deze prijzen continu.

Vooral elektronica, smartphones en huishoudelijke apparatuur zijn gewild. Het kan natuurlijk zo zijn dat je net in deze week een nieuwe wasmachine of tv nodig hebt. In dat geval lijkt Black Friday een buitenkansje, maar het blijft opletten of je echt de beste prijs betaalt.

Cijfers van EMS, de service payment jointventure van ABN AMRO, laten zien dat de online- en kassabetalingen van hun retailklanten dit jaar met 34 procent zijn toegenomen in het Black Friday-weekend ten opzichte van het weekend daarvoor. Vergelijken we het Black Friday weekend met vorig jaar, dan is de toename zelfs 48 procent. Consumenten laten zich kennelijk verleiden om aankopen uit te stellen tot Black Friday. Voor velen is dit juist het uitgelezen moment om alvast inkopen voor de feestdagen te doen. Persoonlijk zit ik daar niet op te wachten en koop ik spullen wanneer ik ze nodig heb. Niet omdat het toevallig Black Friday is. Volgens recent onderzoek van Motivaction shopt 25 procent van de consumenten tijdens deze dagen, maar heeft de helft ook zo z’n twijfels bij al dat kortingsgeweld.

Wat is de toegevoegde waarde voor de retailer?

Uit onderzoek van Locatus blijkt dat het aantal passanten in populaire winkelsteden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam dit jaar tijdens Black Friday anderhalf tot twee keer hoger lag dan op een normale vrijdag. Leuk, maar dat zegt nog niets over de omzet en het winstresultaat. In de UK steeg het aantal passanten volgens BDO met 6,5 procent ten opzichte van vorig jaar, maar de omzet slechts met 0,5 procent. De cijfers van EMS tonen in ieder geval een flinke toename van Nederlandse betalingen aan.

Volgens Twinkle zetten juist de grotere, welbekende online partijen in Nederland op deze dag tientallen procenten meer om. Zijn zij dan de grote winnaars? De retailers geven tot maar liefst zeventig procent korting weg. Waar blijft hun marge dan? Ik ben benieuwd naar de prijselasticiteit van de diverse producten en aanbieders. Wordt er daadwerkelijk zó veel extra omgezet dat zulke kortingen gerechtvaardigd zijn? En boeken retailers daarmee significant betere winstresultaten dan wanneer ze niet mee zouden doen aan Black Friday?

Gezonde twijfel over het financiële nut van Black Friday is dus op z’n plaats. Maar sommige retailers geven aan dat ze vanuit andere motieven aan dit prijzenfestijn meedoen. Zij proberen nieuwe klanten naar hun winkel of website te krijgen, in de hoop dat ze later terugkeren. Vergeet bovendien niet dat Black Friday een mooie kans is om van overtollige voorraden af te komen. Ook maken retailers met leveranciers speciale prijsafspraken op volumebasis. Deze kortingen worden doorgespeeld naar de klant, die zich handenwrijvend spekkoper waant.

Het lijkt onverstandig om op je ‘hardlopers’ korting te geven. En zo kort voor de feestdagen komen veel consumenten uiteindelijk toch hun favoriete producten kopen. Met Black Friday beloon je hen op voorhand; waarom zou je al zo vroeg je kostbare marge verkwanselen?

Durf het anders te doen

Door met extreme kortingen te blijven strooien, dreigen retailers in een ratrace te belanden. Loyale klanten hengel je er niet mee binnen, want die stappen voor een lagere prijs net zo makkelijk over naar een ander. Uiteindelijk draait het om onderscheidend vermogen, door zaken anders aan te pakken. Organiseer bijvoorbeeld een gezamenlijk event in je winkelgebied om consumenten te inspireren en verleiden, zoals ondernemers in Rotterdam deden. Of vestig de aandacht bewust op je producten door die hele Black Friday te negeren.

Outdoor-merk Patagonia en de Amerikaanse outdoor-retailer REI ontmoedigen klanten juist om iets op Black Friday te kopen. Met ‘don’t buy this’ raadt Patagonia consumenten aan om alleen producten aan te schaffen als ze die nodig hebben. En REI adviseert klanten om op deze dag eropuit te trekken en van de natuur te genieten. Daarbij regelt de retailer vanuit sommige winkels gratis vervoer naar natuurparken. Een beetje consuminderen kan echt geen kwaad, volgens de visie van deze merken.

Ook Dille&Kamille bewijst dat het anders kan. Klanten krijgen hun Black Friday-korting niet bij de kassa, maar mogen die aan een goed doel naar keuze geven. Ook dan is je marge weg, maar zo’n actie levert in ieder geval goodwill op. En hopelijk klanten die terugkomen, want daar gaat het om.

Van Black Friday naar Bright Friday

Mijn advies: sla de volgende Black Friday-hysterie eens over. Trakteer je klanten die dag op een kop steengoede zwarte koffie, met een flink stuk pure chocola, zoete dropjes of andere lekkernijen. Laat ze verder genieten van je geweldige assortiment en service. Ik hoor graag wat dit uiteindelijk met je resultaat doet, vergeleken met je laatste Black Friday-event. Op naar de échte feestdagen in december!

Nieuwe ontdektool in app wehkamp

Wehkamp heeft een ontdektool toegevoegd aan zijn app. Daarin krijgen klanten elke dag nieuwe artikelen te zien op het gebied van mode, wonen en beauty. Doordat klanten artikelen kunnen liken of wegvegen, wordt de tool steeds slimmer.

Klanten krijgen artikelen te zien op basis van wat populair en trending is, gecombineerd met specifieke klantdata en klantgedrag. Het algoritme hangt een score aan een product op basis van de combinatie van deze factoren. Klanten stellen zo hun eigen ‘etalage’ samen.

Favoriete items kunnen verder worden gedeeld via sociale media, op de wensenlijst worden gezet en uiteraard aan de winkelmand worden toegevoegd.

De nieuwe ontdektool is mobiel en op de tablet te gebruiken (zowel iOS als Android) en is geïntegreerd in de laatste update van de Wehkamp-app.

Het swipen is op dit moment alleen mogelijk op iOS, binnen een paar weken kan dit ook op Android-toestellen.

Zo wordt couponing de gepersonaliseerde vervanger van de fysieke folder

Slimme apps in onder andere Groot-Brittannië en de Verenigde Staten laten zien dat digitalisering van de kortingsbon grote kansen biedt voor supermarkten om buyer loops te creëren. Met aanbiedingen op maat, een sterkere dialoog en meer grip op in- en verkoop.

De fysieke folder staat al een tijdje ter discussie, niet lang geleden weer aangewakkerd door de Amsterdamse ja/ja-sticker. Het verbaast dan ook niet dat er een verschuiving plaatsvindt van fysieke folders naar online tegenhangers. Denk aan Spotta, dat op zijn site folders van bekende winkels en merken verzamelt, en toepassingen in de apps van merken zelf. Door toenemende concurrentie om de aandacht van de klant willen winkeliers en merken de klant echter actiever en persoonlijker benaderen. Dan is digitale couponing spot-on. Een tak van sport die bij uitstek geschikt is voor high frequency spelers zoals supermarkten en onder andere in de Groot-Brittannië en de Verenigde Staten succesvolle voorbeelden laat zien.

En wel om drie redenen:

  • De bezoekfrequentie van de consument is hoog.
  • De promodruk is groot.
  • Leveranciers/retailers vragen niet alleen instore om aandacht, maar gedurende de hele customer jouney. Lees: voor, tijdens én na de shoppingtrip.
Waarom werkt het?

Maar liefst zeven van de tien consumenten die loyaal zijn aan een merk zullen overstappen naar een ander wanneer zij in de winkel een korting aangeboden krijgen via hun smartphone, blijkt uit onderzoek van marketingbedrijf Valassis. Tachtig procent van de ondervraagden gaf aan door een coupon een merk te willen proberen dat ze doorgaans niet gauw zouden kopen. Locatiegerichte aanbiedingen bieden daarbij extra kansen. Ondanks de opkomst van prijsvechters hebben coupons dan ook nog steeds een belangrijke invloed op consumentengedrag, is de conclusie van het onderzoek. Zelfs als de prijs daardoor niet eens lager is.

Hier gaat een opmerkelijke psychologische werking achter schuil die leidt tot een scheve logica. Shoppers die regelmatig coupons gebruiken, blijken hier namelijk dusdanig de voorkeur aan te geven dat zij de bonnen ook inzetten als dat betekent dat ze meer geld uitgeven dan nodig. Zo wijst ander Amerikaans onderzoek uit dat consumenten liever met korting een six-pack yoghurt kopen voor 4,29 dollar dan het op een ander moment voor de reguliere prijs van 3,99 dollar aan te schaffen. Waarom? Door te kiezen voor een aankoop die besparingen vereist, krijgen consumenten het gevoel dat ze controle hebben over de korting. Wat ze het gevoel geeft een slimme shopper te zijn, aldus de onderzoekers. Enkele andere bevindingen:

  • 86 procent van de ondervraagde consumenten zegt dat kortingsbonnen hen hebben beïnvloed om een nieuw product te proberen.
  • 84 procent zegt dat kortingsbonnen hun winkelkeuzes beïnvloeden.
  • 67 procent beslist op basis van beschikbaarheid van papierloze kortingen, zoals via een digitale klantenkaart, in welke winkel er wordt gewinkeld.
Hoe werkt het?

Tesco startte begin dit jaar met de mobiele couponing-app GreenJinn, die eveneens samenwerkt met Waitrose en Sainsbury’s. Consumenten installeren de app, kiezen hun voorkeuren, selecteren kortingsbonnen, kopen producten bij de supermarkten en sturen een foto van de bon om hun cashback te krijgen. Ondertussen leert het systeem wat gebruikers leuk vinden en kopen. Op basis daarvan doet het zo relevant mogelijke aanbiedingen, zodat gebruikers geld kunnen besparen zonder vele aanbiedingen die hen niet interesseren te hoeven doorzoeken.

GreenJinn is zeker niet de enige die zich op dit domein richt. Ook bijvoorbeeld SnipSnap en Grocery iQ zijn interessant om te bekijken. De eerste maakt het mogelijk om te zoeken naar kortingsbonnen van verschillende retailers en ze afzonderlijk rechtstreeks naar de app te downloaden. Aan de kassa scant de kassier eenvoudig de telefoon voor elke kortingsbon of typt de code in die wordt weergegeven onder de kortingsbon.

Grocery iQ op zijn beurt is een combinatie van boodschappenlijstje en coupon match-app. Consumenten kunnen lijstjes maken en opslaan van wat ze vaker kopen. Op basis daarvan wordt gezocht naar beschikbare coupons. Handig is ook dat lijstjes zijn samen te voegen met die van huisgenoten en items via spraak zijn in te voeren.

Welke rol spelen data?

De apps worden dus steeds slimmer en gebruiksvriendelijker. Waarbij het door op basis van historische aankoopdata mogelijk is aanbiedingen te personaliseren en een betere dialoog aan te gaan. Dat biedt ook de mogelijkheid om specifieke groepen te targeten, zowel in de winkel als via sociale platformen als Groupon. Daarmee wordt de app niet alleen een één-op-één marketingtool, maar levert het ook data op die inzichten kunnen bieden in winkelpatronen en trends.

Interessant is ook de mogelijkheid om de impact van coupons te vergroten door sociale media erbij te betrekken, zoals Marks & Spencer deed in China. Om een nieuwe fysieke winkel te promoten, ging de Britse keten de samenwerking aan met een aanbieder van location-based services en social platform Weibo. Het winkelende publiek dat zich in de buurt van het filiaal bevond, kreeg specifieke promotieberichten gestuurd om ze te verleiden de winkel binnen te stappen. Waarbij ze de consumenten stimuleerden om berichten te delen via Weibo. Shoppers die vanuit de winkel foto’s op het platform postten kregen speciale cadeaus.

Win-win situaties

De digitalisering van de kortingsbon verbindt bestaande touchpoints met de consument en creëert nieuwe. Het slaat een burg tussen off- en online waardoor de consument en zijn gedrag kunnen worden geïdentificeerd. Dan kan je de dialoog verrijken en verdiepen. Met digitale coupons kan immers perfect ingespeeld worden op de behoeften van de consument en is het makkelijk om win-win situaties te creëren. Zo wordt het voor iedereen leuker.

Zalando houdt gaspedaal ingedrukt

Zalando is voorlopig niet van plan om zijn investeringen terug te schroeven om meer geld te verdienen. Het gaspedaal blijft voorlopig ingedrukt, zegt directeur Kenneth Melchior van Zalando Noord-Europa tegenover RetailTrends.

De Duitse modeverkoper heeft volgens Melchior te maken met sterke concurrentie, in zowel Nederland als daarbuiten. ‘Je moet blijven innoveren en klanten meer blijven bieden’. Vandaar de gratis ophaalservice, die in heel Nederland is uitgerold.

Melchior zegt dat Zalando vijf procent van de Europese markt wil bemachtigen. Nu is het aandeel nog 1,3 procent. ‘We lijken heel groot in Europa, maar vanuit holistisch oogpunt zijn we nog maar klein.’

Zalando heeft ook plannen aangekondigd om Nederlandse winkels aan te sluiten op het platform. Zo ligt er tegenwoordig voorraad van WE Fashion in het magazijn.

Mogelijk kopers voor noodlijdend Lesara

Er zijn potentiële kopers voor de noodlijdende Duitse online koopjesmarkt Lesara. Dat zegt curator Christian Graf Brockhoff. Sinds 9 november verkeert het bedrijf in surseance.

Het ging al een tijd niet goed met het platform, dat ook in Nederland actief is. Zelf rapporteerde het bedrijf een jaaromzet van 150 miljoen, maar het zou in werkelijkheid om minder dan de helft gaan.

Het warenhuis dat is gespecialiseerd in lifestyleproducten, waaronder kleding en sieraden, zou onlangs vergeefs hebben geprobeerd 10 miljoen euro te vergaren bij de huidige investeerders, maar die kwamen niet over de brug. Northzone, Mangrove Capital Partners en Vorwerk Ventures hadden eerder dit jaar al 30 miljoen euro geïnvesteerd.

Ook zou de investering van het logistieke centrum in Thüringen zo’n 40 miljoen hebben gekost. Sinds de opening in augustus zijn er leveringsproblemen.

Om de kosten te beperken zou Lesara zich inmiddels uit Zweden en Spanje hebben teruggetrokken.

Volgens de curator is Lesara in de kern gezond. Ook aan het bedrijfsmodel mankeert volgens hem niets. Het bedrijf heeft 350 werknemers in Berlijn, Erfurt en Guangzhou in China. In dat laatste land wordt kleding geproduceerd.

 

Black Friday in Duitsland: waarom een merk daar niet omheen kan

Black Friday vindt natuurlijk niet alleen plaats in Nederland. De kortingsdag, die bij sommige merken zorgt voor vijf keer zoveel omzet en een incrementele omzetstijging op de langere termijn, is ook in Duitsland interessant voor merken. Waarom daar? 

Het weekend van Black Friday (23 november 2018) tot en met Cyber Monday (26 november 2018) heeft grote invloed op de omzet van een merk. Tegenover een gewone vrijdag levert Black Friday voor sommige merken in Duitsland vorig jaar vijf keer zoveel omzet op.

De bezoekersaantallen nemen dan ook sterk toe tijdens Black Friday. Bij sommige merken bezochten in 2017 drie keer zo veel bezoekers de site als op andere vrijdagen in november. En de conversion rate ging omhoog. Bezoekers zijn door aanbiedingen op Black Friday sneller bereid tot een koop over te gaan.

Een extra cadeautje 

De reden waarom bedrijven zeggen niet mee te doen aan Black Friday, is het risico op omzetverschuiving. We zien dat bij bedrijven de totale omzet over de periode van zes maanden – drie maanden voor, drie maanden na Black Friday – soms wel dertig procent hoger is. Tijdens Black Friday haal je significant meer nieuwe klanten binnen als tijdens reguliere dagen. Ook bestaande klanten gunnen zichzelf een cadeautje tijdens Black Friday, bijvoorbeeld een extra paar schoenen. Dit hoeft dus niet ten koste te gaan van je reguliere omzet, mits je een breed assortiment aanbiedt.

De totaalomzet over zes maanden stijgt dus aanzienlijk. Maar kopen klanten tijdens Black Friday ook meer producten? Dit hangt van je productassortiment af. Klanten kopen bijvoorbeeld niet opeens tien paar schoenen, maar zijn vaak wel geneigd om tien paar sokken met korting te kopen. Dit heeft uiteraard te maken met je assortiment en prijszetting. Houd er daarom rekening mee dat je een andere gemiddelde orderwaarde gaat zien dan normaal tijdens dit soort acties.

Doe niet mee met alle acties

De Duitse e-commercemarkt ziet er anders uit dan de traditionele retail setup: twee nieuwe collecties per jaar met daarna twee keer een sale. Online bestaan nog meer grote jaarlijkse actieweken, zoals de Glamour Shopping Week en de Brigitte Shopping Days. Maar meedoen aan alle grote events die gedurende het kalenderjaar voorbij komen, is niet aan te raden. “Dat doet je imago schade aan”, zegt Yvonne Zermin, country manager bij FSG. “Als je ervoor kiest met de grote shopping events mee te doen, kies dan voor de events die goed bij je branche passen. Zorg er daarnaast voor dat je als merk niet te veel eigen promotie campagnes aanbiedt.”

Zelf een evenement zoals Black Friday organiseren is bovendien niet makkelijk. Dat is fijn voor je bestaande klanten, maar nieuwe klanten trek je er niet mee over de streep. “Black Friday heeft in Duitsland enorme impact, zoiets kan je zelf niet zomaar op poten zetten”, zegt Yvonne. “Alle grote merken doen mee aan Black Friday”.

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday bestaat in de Verenigde Staten sinds 1961, en werd in 2006 in Duitsland geïntroduceerd door Apple, die iPods alleen op die dag met korting verkocht. Apple noemde die dag overigens geen ‘Black Friday’ omdat die naam in Duitsland onbekend was. Inmiddels is Black Friday zo populair, dat de term een geregistreerde merknaam is. Een bedrijf uit Hongkong heeft het Duitse patent op de naam ‘Black Friday’ en stuurt volgens dit artikel uit de Süddeutsche Zeitung uit 2016 rekeningen tussen de 10.000 en 100.000 euro naar Duitse bedrijven die de merknaam gebruiken. Veel ondernemingen hebben daarom de naam aangepast (Red Friday, maakt Media Markt er bijvoorbeeld van. Beauty Friday Sale, noemt Douglas de actie).

41 miljoen Duitsers shoppen regelmatig online; vier miljoen van hen kochten in 2017 iets op Black Friday in Duitsland. Totale online omzet in 2016 voor het weekeinde van Black Friday en Cyber Monday: 1,7 miljard euro (bron: handelsdaten.de) In 2017 deden bijna driehonderd merken mee in Duitsland aan de ‘Shopping-Feiertag’. Veel merken beperken hun Black Friday-actie niet tot slechts de vrijdag, maar rekken op tot en met Cyber Monday of een paar dagen daarna. Cyber Monday is de maandag na Black Friday. Liefhebbers van Jordan Retro Nikes in Duitsland kochten vorig jaar op Black Friday met veertig procent korting. Kopers van een Samsung A5 of Samsung A3 smartphone kregen een tweede telefoon cadeau. Bij Amazon kwam ieder uur een aantal nieuwe producten voorbij. Kledingmerk Guess gaf in Duitsland twintig procent korting op de hele collectie.

Black Friday is trouwens niet de enige kortingsdag in november. In Duitsland wint sinds een paar jaar de kortingsdag Singles Day aan populariteit. In China boekte de Chinese variant op Amazon, Alibaba, op 11 november 2018 een omzet van 25 miljard euro. In Duitsland deden onder meer Lidl, Douglas en Otto in 2018 mee aan Singles Day.

Black Friday stamt dus uit de Verenigde Staten – de kortingsdag valt altijd op de dag na de vierde donderdag van november, dat is de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. In 2017 werd in de Verenigde Staten 2,36 miljard dollar online omzet gemaakt op Black Friday. Black Friday bestaat in de Verenigde Staten sinds 1961. Sommige Amerikanen beweren dat een winkelier in Dallas de eerste was met kortingen op de dag na Thanksgiving. Anderen zeggen dat Black Friday in Philadelphia ontstond.

De grootste uitdagingen voor de toekomst van e-Fashion

Online retail en dan vooral fashion blijven populair, met een schat aan data tot gevolg. Maar wat kan en moet je daar eigenlijk mee? Op EDAY was er een Future of Fashion-roundtable, mogelijk gemaakt door True Fit. Dit zijn volgens diverse spelers in de branche de trends en uitdagingen voor e-Fashion.

 1. Dezelfde maat, maar dan anders

Los van alle zaken die de toekomst kan brengen op het gebied van data, machine-learning en andere technologische ontwikkelingen: er zal ook heel goed gekeken moeten worden naar de maatvoering van kleding. De online klant is vaak onzeker over de juiste pasvorm en dat zorgt voor torenhoge retourzendingen (soms tot wel 60 procent), dubbele bestellingen en bijbehorende kosten.

Uiteraard zijn er manieren om de klant te helpen door bijvoorbeeld maattabellen of (externe) tools waarbij de lichaamsvorm wordt meegenomen. Dan nog is de diversiteit in pasvorm een praktisch punt waardoor online klanten onzeker blijven over de individuele fit.

Dit punt verdient de aandacht: het zal misschien nooit helemaal opgelost kunnen worden, maar hoe consistenter de pasvorm, hoe kleiner de kans op retourzending en vooral een teleurgestelde klant.

 2. De beste match: data en machine-learning

De data die de fashionbedrijven genereren wordt met machine-learning vergaand ingezet voor de online dienstverlening en targeting. Machine-learning wordt niet alleen gebruikt om de klant beter te leren kennen, maar ook om het gedrag beter te begrijpen en een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Uiteindelijk geeft het ook inzage in trends door middel van voorspellingsmodellen.

Eén van de zaken die daarbij meespelen, is dat een algoritme nog niet altijd de klant echt herkent. Als een klant telkens voor het hele gezin kleding bestelt (in verschillende maten) wordt een individueel advies of targeting lastig. Door een combinatie van data science & machine learning kun je dit ondervangen.

 3. Samenwerken met third suppliers en concurrenten

Veel fashion-merken vinden ook een grote afzetmarkt bij third suppliers zoals Zalando of Bijenkorf. Het bereik van zo’n online mega-warenhuis is groot, maar het fashion-merk zelf heeft daardoor ook minder inzage en grip op data.

Hoe dan ook zijn data op grote schaal interessant. Daarvoor is het ook nodig om data van concurrenten mee te nemen, zonder dat er echt concurrentie-informatie gedeeld wordt. Door data van verschillende online fashion outlets te anonimiseren kun je ze op grote schaal inzichtelijk maken.

 4. Een andere aanpak: creëer schaarste

Hoewel een grote afzetmarkt en data uiteraard interessant zijn, moeten diversiteit en uniciteit niet uit het oog verloren worden.

Door kleinere batches ‘unieke’ fashion aan te bieden creëer je automatisch schaarste. Het Nederlandse kledingmerk Studio Anneloes doet dit bijvoorbeeld door elke twee weken nieuwe items toe te voegen aan de collectie, in beperkte aantallen. Met deze strategie werd in anderhalf jaar een van de snelst groeiende fashion-merken neergezet.

 5. Inkoop en voorraadbeheer

Data en machine-learning kunnen nu en in de toekomst vooral een bijdrage leveren aan het inkoopbeleid en het voorraadbeheer.

Online en in de fysieke winkels kan altijd gekeken worden wat, waar, voorhanden is. Maar een item dat op de ene locatie goed loopt en ergens anders niet, kan ook automatisch verplaatst worden op basis van trenddata. Voeg daar nog data aan toe als bijvoorbeeld de weersverwachting en je hebt je collectie zo snel mogelijk afgestemd op de actuele vraag. In de praktijk scheelt dit al gauw drie tot vier dagen en levert het een zo optimaal mogelijke klantbeleving op.

De panelleden zijn het erover eens: de toekomst van data-analyse en machine-learning is ook in de fashion groot.

 

’36 procent modeverkoop via internet in 2022′

De online verkoop van kleding en sieraden groeit komende vier jaar internationaal met een derde. Tegen 2022 is 36 procent van de handel via internet afkomstig. Kunstmatige intelligentie en marktplaatsen spelen een grote rol in die toekomst, aldus Forrester.

Met de jaarwisseling in zicht publiceert de onderzoeker voor verschillende branches en sectoren voorspellingen voor korte en middellange termijn. Omdat de modemarkt een voorloper is, is het eenvoudig om huidige stabiele trends door te trekken naar de toekomst.

Dit jaar winkelt bijvoorbeeld 58 procent van de consumenten uit een panel van 32 landen via internet. De helft van hen koopt dan ook kleding, schoenen en verfraaiing. Zoeken en kopen is makkelijk en het standaard aanbod zo breed dat nu 27 procent van de omzet uit de modemarkt online gaat. Voor retailsector in het algemeen is dat zo’n vijftien procent.

De fashiomarkt groeit komende vier jaar naar verwachting met een derde tot 36 procent:

Marktplaatsen, bedrijven als Amazon, Zalando en bol.com, spelen belangrijke rol in de toekomst van de modehandel. “Shoppers brengen hier steeds meer tijd door om geplande aankopen te onderzoeken. Zo geven ze de retailer zicht op hun overwegingen en aankoopbeslissingen. Dit soort data in combinatie met machinelearning en kunstmatige intelligentie helpt ondernemers om beter design en aanbevelingen te doen.”

Slim gebruik van data kan winkels zelfs helpen om nieuwe kleding te ontwerpen op basis van klantvraag. Moda Rapido en Here&now van het Indiase Myntra, onderdeel van Flipkart, exploiteren via deze route tientallen modemerken. Computers genereren automatisch nieuwe kleding en leggen dat in de schappen. Dit deel van het assortiment heeft de hoogste doorloopsnelheden en beste winstmarges.

Foto: Emerce (c)

Lesara vraagt uitstel van betaling aan

Online koopjesmarkt Lesara, dat Europees dekkend werkt met een snel wisselend assortiment, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter in Berlijn.

Iedere grote beslissing moet ondernemer Roman Kirsch sinds afgelopen vrijdag eerst voorleggen aan een bewindvoerder.

Het warenhuis dat is gespecialiseerd in lifestyleproducten, waaronder kleding en sierraden, haalde afgelopen voorjaar nog dertig miljoen euro groeigeld op en was bezig een eigen distributiecentrum te bouwen voor tientallen miljoenen euro’s. De dure expansieplannen liggen nu in de koelkast en gaan mogelijk nooit meer door.

De exacte toedracht tot de surseance is nog niet bekend.

Lesara werd opgericht in 2013 door Matthias Wilrich, Robin Müller en Roman Kirsch. Laatstgenoemde is algemeen directeur. Het bedrijf, dat ook in Nederland actief is, realiseerde vorig jaar een omzet van vermoedelijk rond de honderd à 150 miljoen euro. In 2016 bedroeg de brutowinst 25 miljoen euro en schreef het netto rode cijfers van veertien miljoen.

In de afgelopen jaren haalde Lesara honderd miljoen euro venturecapital op bij onder meer 3L Capital, Northzone, Magrove Capital Partners en Vorwerk Ventures.

Trends in fashion: de wereld als winkelstraat

Waar je tot voor kort in Amsterdam perfect je weg vond in de 9 straatjes, loop je nu onverrichter zake naar huis. Te veel toeristen, duur parkeren, weinig keuze. Niets ten nadele van de 9 straatjes, want #loveit. Bezoek het vlak na openingstijd op de fiets en laat je bijstaan door een fashionista en je gaat gegarandeerd geslaagd weg. Maar waar zit precies de innovatie in fashion? 

Maar het ‘concept’ van de 9 straatjes is domweg niet schaalbaar en slechts weggelegd voor de happy few. Consumenten gaan tegenwoordig zelf op onderzoek uit en zijn medebepalend voor de richting die fashion brands op gaan. Dit doen ze door binnen een massa aan meningen hun stem te laten horen op socials, met als luidste die van de influencer. Zo beïnvloeden ze gezamenlijk merken. Daarom heeft het kopen van mode op afstand een belangrijke plek ingenomen in commerce. De moderne consument van nu zit zelf in de driver’s seat. Men koopt niet (allemaal) meer wat in de etalage hangt of in marketing voorbij komt.

Het goede nieuws voor de fashion-industrie is dat specialisten een wereldwijde groei voorspellen van 408 miljard naar 712 miljard dollar in 2022. De opkomende wereldwijde middenklasse – met name in Azië – en de verbetering van online toegang spelen hierin een belangrijke rol. Maar deze wereldwijde marktontwikkelingen brengen ook bedreigingen met zich mee, zoals de hoge kosten van het retourneren van gekochte goederen. Fast Fashion legt druk op bestaande productiecycli. Ethisch geproduceerde en groene productiematerialen hebben steeds vaker de voorkeur. En er is veel van alles, met merkfragmentatie tot gevolg.

Takeaway: Digital is een van de belangrijkste drivers in de transformatie van de fashion industrie. Het nieuwe fundament van fashion commerce komt samen in modemerken en consumenten die een ecosysteem vormen van brand preference, gemak en innovatie.

Brand preference

Influencers en social media helpen om snel trends te herkennen waar je je als consument comfortabel bij voelt. Ze zijn de moderne personal assistants. Kijk naar Jamie Chung, actrice, influencer en blogger en haar platform What the Chung? Of Chiara Ferragni, blogger en fashion mogul met haar invloedrijke personal styling blog The Blond Salad. Met hun respectievelijke 1.2 miljoen (Chung) en 15.4 miljoen (Ferragni) Instagram-volgers kunnen brands via hen een snelle weg vinden naar de consument. Dit heeft een keerzijde, want betaalde Instagram blogposts kosten in verhouding veel en het resultaat is op termijn lastig te bepalen. Influencers kunnen bovendien niet oneindig praten over hetzelfde merk.

De overtreffende trap in het creëren van brand preference is Nike en het herlanceren van “Just do it”. Colin Kaepernick had de hoofdrol in de iconische video  dream crazy. Dat was uniek, omdat Keapernick op dat moment een van de meest omstreden sporters in de US was. Toch koos Nike voor een indrukwekkend statement, met out-of-this-world verkooprecords als resultaat: aandelen +7%, verkopen +30%, Merchandising +61%.

In andere industrieën zien we voorbodes van wat de moderne consument te wachten staat. Door gebruik te maken van profielen krijg je bij Netflix de juiste films en series voorgeschoteld, met afbeeldingen die zijn afgestemd op jouw kijkgedrag. Zo zijn de getoonde afbeeldingen van een serie als Stranger Things per profiel verschillend, gebaseerd op data, machine learning en A/B testing. Als we dit doortrekken naar fashion commerce, zie je dat kledingcategorieën en productaanbod toegespitst worden op de behoefte van de bezoeker. Intellistyle, een AI powered personal assistant, maakt dat persoonlijke aanbod mogelijk. Try Metail personaliseert productafbeeldingen aan de hand van de maten, look en feel van elke unieke bezoeker, met als resultaat een hyperrelevante één-op-één ervaring in de shop.

Een belangrijke trend in de fashionindustrie is de bewuste consument, die belang hecht aan maatschappij en milieu. Een servicebelofte van Nudie jeans speelt hier slim op in, door een lifetime-reparatiegarantie te bieden. BrightLabel realiseert transparantie in de hele productieketen van een product. De consument krijgt zo inzicht in sustainability en het merk zelf krijgt een beter inzicht in het kanaal. De why is hier het bijdragen aan een betere wereld en het resultaat is loyalere klanten, waarmee je uiteindelijk meer verdient. Het is hierbij van belang om te begrijpen dat er geen quick wins zijn. Verantwoord ondernemen werkt alleen als het als merk in je DNA zit.

Takeaway: Een geïntegreerde 360-aanpak van het hele kanaal in digitale marketing, contextuele experience, slimme service en het afleggen van verantwoording creëren samen brand preference.

Innovatie

Digitale technologie heeft onze kijk op mode fundamenteel veranderd. Het straatbeeld is nu één van de vele invloeden en elke dag is een ratrace van de laatste trends door de snelheid en penetratie van digitale kanalen. Consumenten missen niets meer, delen wat ze mooi vinden op socials en laten het thuis afleveren. En daarin ligt de crux; een direct menselijk advies komt er vaak niet meer aan te pas. Het nieuwe devies is: zoek het zelf maar uit. Voor de fashionista’s onder ons is dat een droom die uitkomt, maar voor de rest is het ploeteren. Wat staat mij? Waar kom ik mee weg?

Keuzevrijheid staat voor veel mensen gelijk aan keuzestress. Als er zoveel is, is dit dan wel het juiste product voor mij? Kan ik het überhaupt vinden in de jungle van brand sites, marketplaces, apps en filters? Zo biedt Amazon.de – dat naar Nederland verzendt – meer dan vijftigduizend damesblouses aan en nog ruim vijfduizend damesblouses in het zwart. Toch heeft een ruime keuze een aantal belangrijke voordelen. Het fungeert als vangnet wanneer mensen aan het zoeken zijn. Voor Google is deze longtail – een grote hoeveelheid producten en content – cruciaal om gevonden te worden. Dat is belangrijk, omdat het niet sustainable is om al het verkeer rond je shopomgeving in te kopen. Dit moet – voor nieuwkomers op termijn – een mix zijn van paid, owned en earned.

Of iets je staat, heeft alles te maken met of het je ook past. Startups spelen hierop in. Zo bedacht zozo.com een uniek zwart pak met witte bollen. Je scant jezelf met de bijgeleverde app en voilá: je vindt (in theorie) je perfecte maat. Virtusize geeft bezoekers de mogelijkheid om in een aantal stappen tot de juiste maat te komen. Die kun je opslaan en is meteen ook bij veel andere winkels te gebruiken. True Fit helpt je aan je juiste kleding- en schoenmaat door je te vragen wat de maten zijn van de merken die je al hebt. Op basis van die informatie maakt True Fit een perfecte maat-match. Aan A-merken de taak om dit soort innovatie snel te omarmen in de 360-aanpak van haar klanten.

Er zijn slimme fashion-startups die helpen de producten van fashion brands te koppelen aan de (latente) wensen van consumenten. Denk aan adviezen over welke kleur je staat, maar ook of horizontale strepen bij je onbedoelde buikje na de feestdagen een goed idee zijn. Fashwell geeft de mogelijkheid een “shop the look” samen te stellen door een voorbijganger te fotograferen of een Instagram-post te scannen. Bombfell verbindt je met een personal shopper die voor jou een “fashion box” samenstelt, je op voorhand inzicht geeft in wat je krijgt, inclusief de kosten per item, en dat allemaal aanpasbaar. Hoe minder je terugstuurt van de doos wanneer je deze hebt ontvangen, hoe meer korting je krijgt. Bij Choosy draait het om fast fashion in de meest extreme variant. Fans taggen kleding die ze zelf zouden willen dragen op socials van bekende mensen met #getchoosy. De kledingstukken die het populairst zijn worden – op basis van machine learning – aan het einde van de week gekozen. Je kunt ze vervolgens een paar dagen kopen en enkele weken later worden ze al bij je thuis afgeleverd. Er is geen verspilling omdat de kleding op bestelling wordt gemaakt. Alle kledingstukken kosten minder dan 100 dollar.

Veel modemerken werken vanuit hun onderbuik. Ontwerpers reizen de wereld over, bezoeken shows en bepalen de richting. Dit fingerspitzengefühl is cruciaal voor een merk met een eigen identiteit. Tegelijkertijd is de concurrentie moordend. Wanneer moet je doorkomen met de nieuwe collectie? Wanneer ga je in de sale? Wat kun je slimmer doen? Edited en Trendalytics helpen met behulp van big data bij het inzichtelijk maken van de fashionmarkt. Zij scannen de complete markt en bekijken ontwikkelingen in prijs, campagnes en productopbouw. Vanuit dat perspectief kunnen de ontwerper, het marketingteam en de inkoopspecialisten samen een strategie bepalen op basis van marktdata, bepalen of hun plannen hout snijden en waar onbenutte kansen liggen.

Takeaway: Innovatie helpt de consument. Digitale technologie neemt de rol over van adviseur en stelt de consument in staat op afstand te slagen, door slimmere keuzes aan te bieden op basis van persoonlijke voorkeuren.

Gemak

Kopen op afstand maakt het lastig om te weten of iets je staat en of een materiaal voor jou fijn of onprettig aanvoelt. De 9 straatjes is een goed voorbeeld van verschillende smaken die samenkomen op één fysieke locatie in hartje Amsterdam. Ditzelfde effect wordt digitaal gekopieerd in online fashion marketplaces. Farfetch en Shoptique zijn voorbeelden van één locatie waar honderden tot duizenden boutiques samenkomen. Voor boutiques is dit dé manier om zonder grote investeringen zichzelf te presenteren aan de wereld en sales te realiseren en logistiek te organiseren. Lyst neemt de rol van Google Shopping of Amazon over. Het is uitgegroeid tot een hybride shoppingmall-model met daarin snelle verwijzingen naar tienduizenden winkels, inclusief informatie, actuele pricing en deeplinks naar individuele producten. StockX pakt het net iets eigenwijzer aan. Het is een heuse beurs van kopers en verkopers van vaak gelimiteerde oplages van nieuwe sneakers, handtassen en horloges. Dat er liefhebbers zijn van bijzondere fashion bewijst het feit dat StockX dit jaar al – na pas drie jaar onderweg te zijn – de één miljard (!) omzet haalt.

Je kunt nu overal direct en snel fashion kopen en thuis laten afleveren, zonder er al te lang over na te hoeven denken. Je kunt het immers toch bijna altijd terugsturen. In fashion komen retourpercentages van meer dan 50 procent voor, met bijkomende hoge kosten. Het is aan te raden om retourperiodes zo ruim mogelijk te maken. Consumenten voelen dan minder druk en vinden vaak toch een bestemming voor de bestelde producten. Test uit wat hier voor jouw merk het beste werkt. Door variaties in productaanbod, doelgroep, regio’s en prijspeiling is er geen one-size-fits-all model. De betaalbaarheid van mode maakt het toegankelijker voor een bredere groep. Deze transparantie is een vorm van het democratiseren van mode. Transparantie geeft daarnaast inzicht in de gehanteerde prijzen van merken in verschillende delen van de wereld. Dit pakt niet altijd positief uit voor de consument. Zo kun je op Zara.com – een betaalbare winkel – al een prijsverschil van +30 procent (inclusief koersverschil) zien tussen dezelfde producten in de Verenigde Staten ten opzichte van Nederland.

Door het gesprek aan te gaan, verkleinen brands de afstand met consumenten. Headliner Labs is een platform waar je snel een geautomatiseerd één-op-één gesprek kunt initiëren. Als één van Facebooks twee miljard gebruikers op een site komt, wordt deze herkend, zonder in te loggen bij naam begroet en kan de dialoog (met eventueel advies) direct worden gestart.  

Takeaway: Moderne fashion brands richten hun commerce omgevingen net zo in als voorheen hun fysieke flagship stores. De aandacht gaat uit naar een mooie entree, overzichtelijk aanbod, dialoog, shopgemak en een goed gevoel. Digital voegt daar een extra dimensie aan toe door de consument een persoonlijke en contextuele experience te geven.

Hoe verder?

Modemerken in e-commerce bekijken de wereld op dit moment veelal procesmatig: hoe krijg ik de juiste technologie en hoe zorg ik voor snelle logistiek of een slimme one-off marketingactie? Daarbinnen doen ze geïsoleerd experimenten: influencers/AR/AI – het komt allemaal voorbij. De resultaten zijn vaak matig; verkopen of conversie worden nauwelijks beïnvloed.

We moeten fundamenteel anders gaan kijken naar fashion commerce. Succesvolle merken bewegen naar een wereld waarin ze een geïntegreerde aanpak hebben voor het eigen platform, de marketplaces en retail. Deze aanpak sluit naadloos aan op de merkbelofte, omarmt geïntegreerde innovatie en is nauw verbonden met marketing, social en influencers. En, last but not least, begrijpt en respecteert de consument en biedt goede service. Het ‘nieuwe goud’ is dan ook één geïntegreerde experience, powered by snelle innovatie en gemak, resulterend in brand preference. Dit is het recept voor toekomstvaste, succesvolle fashion commerce.

Disclaimer & volledigheid: geen van de genoemde voorbeelden en brands zijn, afgezien van Amazon en Google, (bewust) relaties van Dept. Genoemde oplossingen en voorbeelden zijn indicatief en hebben ook goede alternatieven.

Hete zomer raakt omzetcijfers Zalando hard

Het doel van 20 à 25 procent groei ieder kwartaal haalt Zalando bij lange na niet. De lange hete zomer speelt de kledingwinkel parten. Wel zag de keten in het derde kwartaal van 2018 dat klanten gemiddeld vaker een order plaatsen tegen een lager aankoopbedrag.

Behalve tegenvallende omzetcijfers rapporteert Zalando vanochtend ook een nettoverlies van 39 miljoen euro. “De lager dan verwachte omzetgroei komt voornamelijk door de lange en ongewoon hete zomer gecombineerd met lagere klantvraag en een late overgang naar het herfst- en winterseizoen”, klinkt de toelichting. De verwachtingen voor het hele jaar 2018 blijven overeind.

Voor het eerst bediende Zalando in een kwartaal meer dan 25 miljoen klanten, omgerekend zes procent van de Europese populatie. Ze plaatsen 27,7 miljoen orders, een toename van 23 procent. In 2020 wil de winkel een omzetniveau bereiken van tien miljard euro.

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op 1,2 miljard euro.

Tachtig procent van de bezoeken aan de kleding- en cosmeticawinkel vonden plaats via een telefoon of tablet:

Zalando plugt in bij lokale modewinkels

Zalando sluit zich aan op de lokale retail en wil voor 2019 zeshonderd fysieke winkels live hebben op zijn handelsplatform.

Onder de noemer Connected Retail rolt het een systematiek uit waarmee fysieke winkels orders kunnen aannemen van online klanten die op Zalando shoppen.

De baten van de order vallen toe aan de modewinkel. Die zal enkel een vergoeding voor de bemiddeling moeten betalen aan Zalando. Ook zorgt de shop voor de verzending van het pakket.

Connected Retail wordt grootschalig gelanceerd in Duitsland, na proeven met Adidas in Berlijn, en internationaal uitgerold in 2019. Nederland krijgt daarbij prioriteit, aldus Zalando.

Naarmate de fulfillment fysiek dichterbij de consument gebeurt, wordt same day delivery logistiek gezien makkelijker.

Page generated in 1.144 seconds. Stats plugin by www.blog.ca