Zalando opent weer twee outlets

Zalando opent deze zomer weer twee fysieke retailoutlets, wat het totaal op de Duitse markt op vijf brengt. De twee nieuwe vestigingen komen in Hamburg en Leipzig.

“Hoe groter Zalando wordt, hoe meer behoefte we hebben aan outlets, dus deze vijf zijn zeker niet de laatste die we openen”, zegt Dorothee Schönfeld, managing director van Zalando Outlets. Vanochtend maakte ze bekend in Duitsland twee nieuwe vestigingen te openen die elk groter dan duizend vierkante meter groot zullen zijn.

De bakstenen Zalando’s zijn gevestigd op centrale locaties in de binnenstad.

Bezoekers van de fysieke winkels zijn wezenlijk anders dan die van de online shop. Outletklanten zijn koopjesjagers. Ze zijn niet gericht op zoek naar een specifiek kledingstuk. Dat vloeit voort uit de wijze waarop het assortiment is samengesteld.

Offline worden de zogeheten B-goederen verkocht. Dat is zowel merkkleding als items van Zalando’s eigen merk. Het gaat daarbij om items uit collecties van vorig jaar of kleding waar iets mee is, bijvoorbeeld een knoopje aan ontbreekt. In totaal gaat het om pakweg twintigduizend producten van vijfhonderd verschillende merken.

Producten in de outlets worden verkocht tegen kortingen die kunnen oplopen tot zeventig procent.

Het is vooralsnog niet duidelijk of de outletformule ook in andere landen zal worden beproefd.

Ontslagen bij distributiecentrum De Bijenkorf

Bij De Bijenkorf verdwijnen 143 banen omdat het warenhuis zijn eigen distributiecentrum sluit. De activiteiten zullen worden gebundeld met die voor de webshop en uitbesteed aan een externe partij.

Dat maakte het warenhuis, onderdeel van Selfridges Group, vanmiddag bekend. Met een verklaring aan de pers spreekt het bedrijf de intentie uit om per medio 2019 de huidige twee distributiecentra samen te voegen tot één nieuw distributiecentrum en die uit te besteden.

Er worden gesprekken gevoerd met Ingram Micro. Dat is de huidige eigenaar en operator van het distributiecentrum van webshop deBijenkorf.nl.

In de huidige situatie worden de winkels van de Bijenkorf bevoorraad vanuit het eigen distributiecentrum in Woerden. De online orders worden afgehandeld in het distributiecentrum van Ingram Micro in Waalwijk. Eén centrale voorraad stelt het bedrijf in staat om sneller en efficiënter te werken.

Voor 143 getroffen medewerkers is een goed sociaal plan opgesteld.

De Bijenkorf verwacht in de komende jaren met zijn webwinkel dermate hard te groeien dat de werkgelegenheid in de distributie op termijn met ongeveer driehonderd banen toeneemt tot achthonderd banen.

Omoda ruilt PostNL in voor DHL

Schoenenwinkel Omoda wisselt per vandaag van logistiek partner en verlaat PostNL voor de diensten van DHL, onderdeel van Deutsche Post DHL Group.

Dat maakte het bedrijf uit Zierikzee zojuist bekend nadat het zich in de afgelopen maanden in stilte voorbereidde op de transitie.

De stap zal in de e-commerce- en modebranche met interesse worden gevolgd, omdat Omoda met een omzet circa veertig miljoen euro een van de grotere spelers in zijn segment is. Daarnaast ontving het vorig jaar de prijs ‘Logistieke Webshop van het Jaar’.

Zelf legt de onderneming zijn overstap slechts met algemene termen uit. “[We maken hierdoor] een stap op gebied van service en logistiek. Zo hebben klanten tot nu 00.00 uur om te bestellen, voorheen was dat 22.00 uur om de bestelling de volgende dag in huis te hebben. Daarnaast wordt avondbezorging nu gratis aangeboden. Medio maart gaat Omoda van start met same day delivery. Pakketten die voor 12.00 uur besteld zijn, kunnen dan dezelfde dag nog worden aangeboden. Ook de retourprocedure wordt eenvoudiger. Klanten kunnen hun pakket thuis op laten halen of elk gewenst moment retourneren bij een DHL Parcelshop of Parcelstation.”

Foto: Leo Hildago (cc)

Amazon patenteert ‘interactieve spiegel’

Amazon.com heeft een Amerikaans patent gekregen op een technologie die ervoor zorgt dat spiegels de werkelijke wereld combineert met een digitale projectie. Handig, bijvoorbeeld, als spiegel bij het passen en kopen van kleding.

De aanvraag werd begin 2015 ingediend en toegekend op 2 januari jongstleden, zo constateerde Geekwire.

Blended reality noemt Amazon hetgeen de gebruiker van de spiegel te zien krijgt. Het toestel bevat camera’s die detecteren of er een mens voor de spiegel staat en in welke omgeving hij zich bevindt. Slimme software zorgt ervoor dat Amazon ziet welk postuur de persoon heeft om vervolgens op diens verzoek kledingtips op zijn of haar gespiegelde lijf te projecteren. Ook de achtergrond, de omgeving, kan virtueel worden veranderd.

Vorig jaar kocht Amazon het bedrijf Body Labs dat een immense database heeft met menselijke vormen in 3D. In een digitale oogopslag ziet de gekochte technologie welk postuur iemand heeft. Amazon kan er vervolgens kleding uit zijn eigen winkels op projecteren.

Werking van Body Labs’ technologie

Hieronder Amazons eerste commerciële stap richting kijkende spiegels die kleding adviseren:

Foto: michieru (cc)

H&M lanceert nieuw online merk /Nyden

H&M lanceert begin volgend jaar een nieuw, internationaal online merk dat zich voornamelijk richt op millenials: /Nylden.

In het nieuwe jaar wordt het merk gelanceerd met gelokaliseerde webwinkels en een aantal pop-upstores. /Nyden (Instagram) is het negende merk van H&M Group. Het zal qua prijs en collectie wat hoger worden gepositioneerd dan de andere H&M-collecties en wil niet de algemene modetrends volgen.

Nyden komt onder leiding van Oscar Olsson, die bij H&M werkt sinds 2013. Eerst was hij onderdeel van H&M’s ‘expansieteam’ en daarna het hoofd van het innovatielab. Daar werkte Olsson vooral vanuit disciplines als sociologie, marktonderzoek en filosofie. Nyden kan worden gezien als een manifestatie en uitprobeersel van hetgeen hij daar geleerd heeft.

Het nieuwe merk wordt gerund vanuit het designkantoor in Los Angeles. Influencers zullen de voornaamste vlaggendragers zijn.

Foto: mainstream (cc)

Stylefruits.nl stopt ermee

Online shoppingplatform Stylefruits stopt er volgende week donderdag mee. Dan sluit eigenaar Ströer de deuren van de site in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Polen.

Op de Nederlandse site noch in de online perskamer van Stylefruits is enig bericht te vinden over de aanstaande sluiting, maar een screenshot op weblog Exciting Commerce bevestigt het voornemen van media-exploitant Ströer.

Stylefruits is een socialshoppingsite waar gebruikers elkaar tippen en de site als curator doorlinkt naar het aanbod op webwinkels. Een jaar geleden wisselde het negen jaar oude bedrijf van eigenaar, maar de kopers zien er kennelijk nu al geen heil meer in.

Oprichter Matias Ziegler was in augustus 2015 een van de sprekers op Emerce’ E-commerce Live. Interviewer Hans Voorn sprak met hem:

Foto: Numa Lim (cc)

H&M open op Tmall, sluit fysieke winkels

H&M Group breidt zijn aanwezigheid op de Chinese online marktplaats Tmall uit met de introductie van H&M-kleding en interieurdesign en -collecties via het merk H&M Home. Omdat de consument steeds meer online doet, gaat het bedrijf fysieke winkels sluiten.

China is al goed voor een miljard euro omzet voor H&M Group en de Zweden willen de groei in het Verre Oosten versnellen. Tot op heden waren ze er actief met vijfhonderd fysieke winkels en online. Dat gebeurde met het merk Monki, nu komen H&M en H&M Home erbij.

Via handelsplatform Tmall, van Alibaba Group, krijgt H&M toegang tot een online publiek van een half miljard consumenten. De Zweden zullen een grote online winkel met een breed assortiment, een flagshipstore.

De online groei van H&M Group zorgt er ook voor dat de fysieke winkel zijn meerwaarde begint te verliezen. Daarom gaat het bedrijf een nog onbekend aantal winkels sluiten. “Het gedrag van de consument verandert steeds sneller en daarom moet we als bedrijf ons transformatieproces versnellen. Dat houdt in dat we online en offline winkels blijven integreren, maar ook dat we meer winknels sluiten en mindere nieuwe zullen openen”, aldus de leiding vanochtend.

About You opent IT-infra voor derden

Online retailers en webwinkels kunnen tegen betaling gebruik gaan maken van de IT-architectuur van modewinkel About You, onderdeel van OTTO Group.

Daartoe is About You gisteren een licentieprogramma gestart. Het eerste onderdeel daarvan is het product ‘Backbone’. Dat is een API-gedreven IT-omgeving voor online modewinkels met omzetten van meer dan honderd miljoen euro. In Nederland zijn dat er hooguit vijftien à zestien.

Met dit nieuwe programma loopt het, qua beschikbaarheid, voor op Zalando dat ook een e-commercenetwerk voor derden opbouwt. About You richt zich hiermee op retailers die serieus online handel willen gaan bedrijven maar last hebben van legacysystemen. Maar ook ‘enterprise level’ partijen die efficiënter, sneller willen kunnen werken.

About You Cloud handelt dagelijks al tachtig miljoen API-calls af en draait op AWS. De verdiensten zitten dus in het verschil tussen de vaste licentievergoeding en de flexibele kosten die Amazon rekent.

Het ligt voor de hand dat het bedrijf, met een omzet van 250 miljoen euro een van de grootste fashionspelers in Europa, ook kleinere modules in de cloud gaat aanbieden. Gedacht kan worden aan thema’s als payments, shopping, warehousing en logistiek. Dat zal gericht zijn op kleinere e-commercepartijen.

Foto: Adam B (cc)

Venturestak H&M stapt in webwinkel ADAY

De investeringstak van H&M, H&M CO:LAB, steekt met andere partijen twee miljoen dollar in een webshop die zijn eigen duurzame vrouwenkleding maakt.

De winkel uit New York, ADAY, produceert sinds 2015 kleding die juist niet aan mode onderhevig is. Het kreukt niet, stoot geurtjes af en is te dragen bij chique en vrijetijdsgelegenheden. De dames achter het bedrijf willen het hun klanten vooral makkelijk maken.

Naast H&M doen in deze investeringsronde ook ADG en SoGal Ventures mee.

ADAY zegt veel te investeren in de ontwikkeling van nieuwe stoffen. Voor zijn promotie zet het modellen in die zich actief inzetten voor een duurzame wereld.

H&M CO:LAB investeerde sinds begin 2016 in vijf bedrijven.

Foto: meshugas (cc)

Ook bij Zalando is december al begonnen

Zalando slaat Sinterklaas over en gaat op alle vijftien markten in een keer door richting kerst met koopjes, kortingen en acties. Eerste halte: Black Friday.

Vandaag begint de actieperiode richting Black Friday, aanstaande vrijdag, waarbij het bedrijf acties houdt om klanten maar eerder en vaker naar de winkel te lokken. Het lokkertje van dit jaar: maandag al beginnen met het vieren van een Amerikaanse koopjesdag die op vrijdag plaatsvindt met ‘Daily Deals‘. bol.com en Coolblue doen het overigens niet veel anders, maar zij geloven nog wel in Sinterklaas.

Delphine Mousseau, Vice President Markets van Zalando, legt uit waarom deze vrijdag haar bedrijf niet onhandig uitkomt. Het markeert namelijk ook het wisselen van de seizoenen, van lente/zomer naar herfst/winter. “We beginnen nu met flashsales in Premium, Sport, Winter en Feestkleding met kortingen die vrijdag oplopen tot zeventig procent.”

Mousseau denkt dit jaar de orderpiek van 1.500 bestellingen per minuut te kunnen verbreken.

Alibaba brengt kunstmatige intelligentie naar fysieke modewinkels

De Chinese techreus Alibaba experimenteert in dertien fysieke modewinkels met zijn zelfontwikkelde FashionAI. Deze technologie geeft de shopper in de paskamer, via projecties op de spiegel, kledingadviezen.

De eerste proef op schaal was vorige week elf november tijdens Single’s Day. Toen kon Alibaba, initiatiefnemer van die dag, publiek naar de deelnemende winkels sturen en de opgedane ervaringen terugstoppen in het leermodel. Want dat is hoe het werkt: met machine learning.

FashionAI baseert zijn adviezen niet enkel op de ervaringen in de deelnemende winkels. Verre van dat zelfs. De meeste data komen van internet. Op het oog gaat dat om zachte variabelen als smaak en voorkeur van designers en influencers. Maar wanneer die op een grote hoop worden geveegd en in het kleedhokje interactief gepresenteerd dan ontstaat er een soort dialoog over smaak.

De spiegels in de pashokjes weten welke items een shopper bij zich draagt vanwege de kleine RFID-achtige sensoren die erin zitten. Technology Review beschrijft hier hoe de paskleding van een winkelende dame wordt herkend en hoe vervolgens passende accessoires worden getoond.

De suggesties van aan klanten verschillen per winkelformule, want retailformule is ook een van de factoren waar de AI rekening mee houdt.

Het idee van interactieve spiegels in paskamers is niet nieuws. Wat Alibaba echter toevoegt zijn de factoren machine learning en big data. Die brengen specificaties van honderdduizenden producten en zaken als smaak en stijl bij elkaar. Een platform als Zalando, natuurlijk ook op zoek naar meer AI-specialisten, moet in Europa in staat worden geacht om de rol van dataleverancier op zich te nemen in dit soort ketens.

Foto: Calvin Lee (cc)

Retailer ASOS laat klanten kleding 30 dagen uitproberen

De Britse online retailer ASOS laat klanten kleding 30 dagen uitproberen. Zij hoeven alleen te betalen voor de kledingstukken die zij houden.

Het aanbod geldt vooralsnog alleen voor Britse klanten, maar die kunnen wel alle 85.000 artikelen bestellen. Via Klarna Pay kunnen klanten achteraf betalen.

ASOS is zeker niet de enige met een dergelijk aanbod. In feite doet Zalando hetzelfde, al wordt dat niet als zodanig geadverteerd. Van de Amerikaanse consumenten retourneert zelfs 75 procent bestellingen, zo blijkt uit onderzoek van logistiek dienstverlener Optoro.

ASOS heeft wereldwijd 15,4 miljoen klanten.

Babykleding sterkste groeier bij Amazon

Babykleding is de snelstgroeiende categorie kleding bij Amazon, volgens een nieuwe studie van One Click Retail. De verkopen stegen in het derde kwartaal 67 procent naar 50 miljoen dollar.

Kleding voor jonge mannen groeide eveneens hard, met 45 procent, hoewel het maar een zeer klein onderdeel vormt van het kledingaanbod, nog geen 3 procent.

Via Amazon wordt doorgaans meer mannenkleding dan vrouwenkleding verkocht, resp. 41 en 36 procent.

In totaal groeide de kledingverkoop met 32 procent naar 1,2 miljard dollE. Vorig jaar om deze tijd ging het nog om 910 miljoen.

Het grootste segment vormt ondergoed, op de voet gevolgd door shirts. Daarin is Amazon geen uitzondering. Ondergoed wordt bij voorkeur online verkocht.

Aandeel Zalando onder druk na winstdaling

Het aandeel Zalando noteert bijna vier procent lager kort na opening van de handel aan de beurs in Frankfurt. Het bedrijf meldt een forse winstdaling over het derde kwartaal.

Vanochtend publiceerde de modewinkel de financiële cijfers over de drie maanden tot eind september. Qua verkopen verliep die periode prima. De omzet steeg met 29 procent tot 1,1 miljard euro. De winst in die periode verdampte van 19,5 miljoen naar 400.000 euro (ebitda).

De vijf miljoen euro nettowinst van vorig jaar in dezelfde periode sloeg om in een verlies van elf miljoen. Beleggers zijn daar niet zo blij mee en straffen het aandeel met een koersverlaging.

De belangrijkste reden voor de dalende winst ligt in de diepte-investeringen die worden gedaan in de infrastructuur van de onderneming. Co-CEO Rubin Ritter wil de omzet per 2020 hebben verdubbeld en investeert daarom veel in de bouw van nieuwe distributiecentra. Einde derde kwartaal stond de teller van kapitaalbestedingen op 176 miljoen. Dat loopt in dit kwartaal verder op tot 250 miljoen.

Zalando won in het derde kwartaal een miljoen nieuwe klanten. Dat brengt het totaal op 22 miljoen. Een gemiddelde actieve klant bestelde in dat kwartaal 3,8 keer iets bij de winkel, iets meer dan vorig jaar. Het gemiddelde aankoopbedrag lag juist iets lager.

Fashionchick-oprichters storten zich op markt voor jurkjes

Fashionchick-oprichters Aart Wallet, Arno Mulder en Gerco de Jong hebben het platform Jurkjes.nl en internationale varianten overgenomen. De ondernemers laten daarmee voor het eerst sinds de verkoop van Fashionchick aan Sanoma weer van zich horen.

De site is voor een onbekend bedrag gekocht van FashCom, eigenaar van vijf webshops, waarvan Boxers.nl de grootste is. Ook zijn het Vlaamse Kleedjes.be, het Duitse Diekleider.de, het Franse Robefemme.fr en het Engelse Mydress.co.uk van dezelfde partij overgenomen.

Na de verkoop van Fashionchick aan Sanoma, het overnamebedrag is nooit bekend gemaakt, bleven Gerco de Jong, Arno Mulder, Ellen Snijder en Aart Wallet in eerste instantie nog in dienst. Daarna maakte men zich op voor een groeispurt naar het buitenland, onder meer Frankrijk en Duitsland. Later draaide Sanoma dat terug omdat men zich toch meer op de Nederlandse markt wilde richten.

Wallet, Mulder en De Jong waren al actief in Comparison Services, dat vorig jaar werd opgericht en waartoe ook designsite Biano.nl behoort. De kern van het bedrijf is het opzetten van een goede techniek en zelf exploiteren van online portals binnen e-commerce. “We willen echt een merkenportfolio opzetten,” zegt Wallet tegen Emerce. “Wel binnen de modebranche.”

Jurkjes.nl is een platform met meer dan 50.000 jurken. Daarvoor wordt samengewerkt met een kleine vijftig partners, waaronder Zalando, de Bijenkorf en Topvintage. De site trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Begin 2018 wordt de site overgeheveld naar nieuw platform en verder ontwikkeld.

Dat Zalando al stevig in deze markt zit, evenals bijvoorbeeld wehkamp, vindt Wallet geen bezwaar. “Jurkjes zijn naast schoenen online de best verkopende mode-artikelen. Dan moet je geen niche opzoeken. Wij geloven wel in sterke verticale formules.”

 

Page generated in 1,211 seconds. Stats plugin by www.blog.ca