Kledingbranche realiseert 15 procent van de omzet online

Kledingondernemers hebben het moeilijk. Bij ruim een kwart van de kledingretailers bedroeg de omzetdaling 10 procent of meer, zo hebben AMRO en Locatus berekend. De sterke concurrentie en het veranderende klantgedrag leiden tegelijkertijd tot een scherpe tweedeling. Alleen kledingwinkels die zich op zichtbare en drukke locaties bevinden of via hun website veel omzet genereren, zagen de omzet gezamenlijk snel toenemen.

De groei van de kledingbranche valt dit jaar stil. Na de matige start van het jaar verlaagt ABN AMRO de prognose van de branche tot een nulgroei. Vooral kledingwinkels in de zuidelijke provincies hebben het lastig. Ze hebben de laagste relatieve omzet en hun omzet ontwikkelde zich met een daling van 7 procent het minst gunstig. Een mogelijke verklaring is dat de winkeldichtheid in het zuiden van Nederland hoger is en retailers zich daarom moeilijker kunnen profileren.

Winkels op A-locaties doen het nog wel goed. De omzet per vierkante meter is op A-locaties gemiddeld meer vier keer zo hoog als de gemiddelde omzet daarbuiten. Verder groei in de branche is bewerkstelligd door online kanalen. Zonder die sterke omzetgroei uit online verkopen zou de kledingbranche niet met 2 procent zijn gegroeid, maar met 5 procent zijn gekrompen. Bij elkaar realiseert de branche 15 procent van hun omzet online.

ABN ziet groeikansen voor kledingretailers die het zich niet kunnen veroorloven zelf online te verkopen. Zij kunnen zich aansluiten bij een bekend online platform, samenwerken met andere partijen of hun website actief inzetten als oriëntatiekanaal.

Het verhogen van de onlineverkopen moet geen doel op zich worden, waarschuwt de bank. Het is namelijk niet eenvoudig om de online omzet te laten bijdragen aan de winst, onder meer door de hoge retourpercentages. Twee op de vijf pakketten worden teruggestuurd en hiermee gaan veel kosten gepaard.

Een passende omnichannelaanpak is belangrijk. Eén op de drie consumenten oriënteert zich voor een kledingaankoop immers online. Na een online oriëntatie kan een consument gerichter op pad, wat ook retailers buiten zichtbare locaties kansen biedt.

Foto Pexels

Zalando breidt Beauty assortiment uit naar Nederland

Zalando breidt haar Beauty assortiment nu ook uit naar Nederland. Met het assortiment stelt Zalando Nederlandse consumenten in staat om stijlkeuzes af te maken volgens de laatste wereldwijde beautytrends, zo laat het bedrijf vandaag in een persbericht weten.

Vanaf 28 augustus kunnen Nederlandse consumenten beauty- en verzorgingsproducten bij Zalando bestellen. Daarmee is Nederland de negende markt waar Zalando haar assortiment uitbreidt. België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden, Italië, Denemarken en Polen gingen voor.

“De Nederlandse markt voor beautyproducten bedraagt zo’n 3,3 miljard euro, en nog maar 10 procent van de verkoop verloopt online”, laat Jacintha de Graaf, Regional Lead Benelux, weten vanuit Berlijn.

Voor de Nederlandse introductie hoefde de logistieke infrastructuur niet aangepast te worden. De verzending gebeurt vanuit het bestaande distributiecentrum in Erfurt. Ook zijn er binnen het bestaande Nederlandse team geen extra mensen aangetrokken, maar werkt men nauw samen met het internationale Beauty team.

Voor de producten gelden dezelfde retourvoorwaarden als voor kleding, zegt De Graaf. “Producten als lippenstift mogen dan natuurlijk niet al gebruikt zijn. Overigens is onze ervaring dat er in vergelijking met kleding weinig wordt teruggestuurd. Wel bestelt een deel beautyproducten vaak gelijk met kleding.”

Zalando belooft een ‘gevarieerd assortiment’. Van huidverzorging tot gezichts- en lichaamsverzorging, decoratieve cosmetica, geuren, haarverzorgingsproducten, hulpmiddelen en accessoires. Er zijn meteen 8500 beautyproducten  beschikbaar van meer dan 200 merken, onder meer van Ouai, Emma Hardie, Dr Dennis Gross, Raaw by Trice, Lixirskin, Topshop, Maybelline, Hej Organic, NYX, Dr Botanicals, Ouai, Löwengrip, Golden Beards, 3ina, Face Stockholm en Edible Beauty.

Ook qua prijzen zal het aanbod gevarieerd zijn, van hoog naar laag, zegt De Graaf.

Het gros van de producten wordt door Zalando direct aangeboden. Zalando wil ook in het beautysegment uiteindelijk met verkooppartners werken, maar dat is nu nog nauwelijks het geval, op twee aanbieders na.

Om de nieuwe productcategorie onder de aandacht te brengen wordt een 360° marketingcampagne ‘Unleash Your Beauty’ opgestart. De campagne moedigt iedereen aan om ‘innerlijk schoonheid te ontketenen, individualiteit te omarmen en zichzelf te bevrijden van verwachtingen’. Vanaf 28 augustus wordt de campagne ondersteund door televisie, out of home, digitale kanalen, print en via lokale Nederlandse influencers.

De Graaf: “We hebben goede ervaringen met demonstraties door Nederlandse influencers en dat wordt ook ons communicatiebeleid tijdens en na de campagne.”

Nike start schoenenabonnement

Nike is afgelopen maandag een abonnementsdienst gestart voor kinderschoenen na een twee jaar durende proef onder 10.000 deelnemers.

De achterliggende gedachte van het programma genaamd Easy Kicks (onderdeel van de Nike Adventure Club) is dat kinderen van 2 tot 10 jaar hun schoenen letterlijk ontgroeien en geen zin hebben om met hun ouders iedere keer weer schoenen in de winkel te kopen.

Gebruikers betalen 20 dollar voor vier paar schoenen per jaar, oplopend naar 50 dollar voor twaalf paar schoenen. Tussentijds kan de frequentie worden bijgesteld. Er is keuze uit een ruime hoeveelheid kleuren en stijlen. Sneakers die niet meer worden gedragen kunnen worden geretourneerd en worden gerecycled.

Van de 10.000 deelnemers aan de proef, die zich momenteel beperkt tot de Amerikaanse markt, zijn er 3300 overgebleven.

Nike overweegt het programma uit te breiden naar volwassenen.

Foto Pixabay

Sweet Jewellery verhoogt omzet na stoppen gratis retourneren

Kledingwebshop Sweet Jewellery heeft naar eigen zeggen geen nadelige gevolgen ondervonden van het besluit om te stoppen met gratis retourneren.

Het aantal orders steeg met 39,6 procent, terwijl het retourpercentage tegelijkertijd daalde met 9 procent. Ook de footprint is weer terug op het niveau van voor het gratis retourneren.

Eigenaresse Willemijn Sturrus geeft wel toe dat het een spannende tijd was. ‘Je weet nooit hoe de klant redeneert. Er werd direct een vergelijking gemaakt met andere webshops die stopten met gratis retourneren en omzet verloren van soms wel 30 procent.’

Volgens Sturrus is er nog steeds te weinig aandacht voor de onuitputtelijke stroom retouren. ‘De klanten die bij ons massaal retourneerden, doen dat nu waarschijnlijk bij andere shops. In mijn optiek is het van het grootste belang hier aandacht aan te blijven besteden. Klanten hebben geen idee van de kosten voor een webshop of de belasting op het milieu.’

Foto Sweet Jewellery

MIKKY KI. exclusief bij Winkelstraat.nl

MIKKY KI., het nieuwe fashion label van Mikky Kiemeney, wordt nu ook vertegenwoordigd door Winkelstraat.nl. De vriendin van Frenkie de Jong lanceerde haar eigen merk enkele weken geleden.

De mode is vooralsnog exlusief te koop is via Winkelstraat.nl. Het gaat om MIKKY KI. designer T-shirts, hoodies en track pants.

Winkelstraat heeft meer fashionlabels in het zadel geholpen. Zo is Black Bananas inmiddels uitgegroeid tot een populair merk onder millenials. Ook Greg Noise maakte een stormachtige groei door. Meer recent lanceerden JORIK (het label van Lil’Kleine), Celesto en Wolf Clothing Brand ook de verkoop via Winkelstraat.nl.

Peek & Cloppenburg opent Nederlandse webwinkel

Het Duitse Peek & Cloppenburg met hoofdvestiging in Düsseldorf heeft vandaag zijn Nederlandse webwinkel in gebruik genomen. Het verkoopkanaal maakt gebruik van de ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan met webshops in Duitsland, Oostenrijk en Polen.

Peek & Cloppenburg ziet in de Nederlandse markt ‘groot potentieel’ om zijn omnichannelstrategie te realiseren. ‘Nederland is voor ons een spannende markt’, zegt Nicolay Merkt, managing director bij Fashion ID GmbH & Co. KG. ‘Door onze verkoopfilialen ter plaatse en onze winkels in Duitsland dicht bij de grens met Nederland hebben wij naam gemaakt als multibrandaanbieder van hoogwaardige producten. Met de webshop kunnen wij de klant van onze fysieke winkels nu nog meer diensten aanbieden.’

In de webshop zijn gelijk meer dan 30.000 producten van ruim 300 modemerken beschikbaar. Het aanbod omvat exclusieve artikelen en een groter assortiment schoenen.

Naast een beschikbaarheidscontrole van artikelen in de verkoopfilialen biedt de modeketen retouren in de winkels. Inspiratie krijgen klanten onder andere door themashops, de aanbeveling van vergelijkbare artikelen en de ‘Shop the look’-functie, waarmee complete outfits met één klik besteld kunnen worden.

Peek & Cloppenburg werd in 1869 opgericht in Rotterdam door de van oorsprong Duitse kooplieden Johann Theodor Peek en Heinrich Anton Adolph Cloppenburg. Sinds 1998 is het bedrijf in Duitse handen. In Nederland zijn nog maar drie fysieke vestigingen: in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Foto’s P&C

Lingerie snelstgroeiende categorie in e-commerce

Lingerie is een van de snelstgroeiende categorieën in e-commerce, zo blijkt uit een analyse van Internet Retailer. Onlineverkopen van de twaalf grootste lingerieretailers stegen in 2018 met ruim 20 procent.

De groei komt vooral van nieuwe spelers zoals AdoreMe, wat overigens niet wil zeggen dat vrouwen traditionele merken als Victoria Street links laten liggen. Nieuwkomers als Thinx en Third Love zagen hun verkopen met 50 procent toenemen. MeUndies realiseerde een groei van 63 procent.

Internet Retailer verklaart het succes van de nieuwkomers door de boodschap die zij uitdragen: het gaat minder om sex appeal en meer om comfort. Ook zet Victoria Street vaak supermodellen in om zijn lingerie te poromoten.

Foto Pixabay

Hoge e-commerce kosten voor schoenenketen Torfs

Schoenenketen Torfs zag de winst het afgelopen boekjaar dalen door de hoge -commerce kosten. Weliswaar verkopen de Belgen steeds meer schoenen online, maar de marges liggen een stuk lager door onder meer hoge verzendkosten.

Daarnaast draait het bedrijf ook op voor de kosten van schoenen die klanten terugsturen.

Torfs realiseerde afgelopen jaar een hogere omzet van 145,6 miljoen euro, maar de bedrijfswinst daalde van 4,1 miljoen euro naar 1,4 miljoen euro.

Foto Torfs

Wehkamp wil minder afhankelijk worden van mode, verbreding living-categorie eerste stap

De omzet van wehkamp Groep is in de periode april 2018 tot en met 31 maart 2019 10 procent lager uitgekomen op 661 miljoen euro. Vooral in het tweede halfjaar verslechterden de resultaten door tegenvallend weer.

De onderliggende EBITDA van de Groep is met 28 procent afgenomen naar 16 miljoen euro als gevolg van tegenvallende verkoop en een krimpende kredietportefeuille door verscherpte regelgeving. De EBIT bedraagt 16 miljoen, tegen een verlies van 62 miljoen een jaar eerder. Het klantenbestand van Wehkamp bleef stabiel op 2,7 miljoen.

De financiële resultaten laten volgens wehkamp het risico zien van een te grote focus op mode-artikelen en de daarbij horende hoge kosten. De sterke groei in het lente- en zomerseizoen werd eigenlijk meteen weer tenietgedaan door het slechte herfst- en winterseizoen, als gevolg van extreem warm weer.

Terwijl de focus blijft op fashion, waar de vraag afgelopen jaar met ruim 10 procent steeg, zijn er plannen voor uitbreiding en verdere ontwikkeling van de living-categorie. Onder andere door, voor de gehele elektronica categorie, eind 2018 een samenwerking aan te gaan met BCC, was het voor wehkamp mogelijk zich nog meer te richten op de kerncategorieën fashion en living.

CEO Graham Harris wil de positie van de onderneming verder versterken met nieuwe Nederlandse samenwerkingen, vergelijkbaar met de Hema samenwerking die afgelopen jaar gestart is. De samenwerking is goed gevallen en wordt uitgebreid met diverse productcategorieën. Hema profiteerde op haar beurt van de online schaalgrootte, het bereik en de logistieke infrastructuur van wehkamp.

De investeringsuitgaven (Capex) van de groep in het lopende boekjaar bedragen naar verwachting in totaal 19 miljoen euro. wehkamp heeft al met al veel geïnvesteerd in het personaliseren van haar online shop.

Liesbeth Rigter (voormalig CEO van Moneyou) wordt de nieuwe CEO van de financiële dochter Lacent vanaf augustus 2019. Zij zal daarnaast ook toetreden tot de raad van bestuur van de Groep.

Sterke klantengroei voor Zalando

Zalando sluit het tweede kwartaal af met de sterkste klantengroei sinds lange tijd. Het aantal actieve klanten groeide met 3,7 miljoen significant in alle zeventien Europese markten waar de retailer actief is. Het totaal aantal klanten komt daarmee uit op 28,3 miljoen.

Het aantal bezoeken aan de site steeg 34,3 procent naar 986 miljoen, waarvan 84 procent van mobiele apparaten kwam. Het aantal orders steeg daardoor naar 36,1 miljoen.

De handelsomzet inclusief die van partners groeide 23,7 procent naar 2 miljard euro. De feitelijke omzet steeg 20,1 procent naar 1,6 miljard euro. Het handelsresultaat (EBIT) eindigde op 101,7 miljoen euro.

Voor het eerst zet Zalando meer om buiten de Duitstalige landen, namelijk 746 miljoen euro. De zogeheten DACH markt deed afgelopen kwartaal 732 miljoen euro.

Zalando geeft aan dat het de samenwerking wil intensiveren met partners die alleen offline via fysieke winkels verkopen. Zalando telt er nu 1300.

Foto Zalando

Kleding.nl koopt Duitse branchegenoot StyleLounge

Kleding.nl neemt de Duitse concurrent StyleLounge over. Met deze acquisitie versterken Kleding.nl en zusterbedrijf Fashiola naar eigen zeggen hun leidende posities in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zweden.

Stylelouinge verkeerde al enige tijd in zwaar weer. Aandeelhouders van het in Hamburg gevestigde bedrijf besloten in mei 2019 de activiteiten te staken. Kleding.nl neemt de meest waardevolle activa van Stylelounge over: het merk, de marketingkanalen en diverse relevante technologieën. Een aantal StyleLounge medewerkers maakt tevens de overstap.

Volgens Peter Langenkamp, CEO van Kleding.nl & Fashiola, past Styleloung perfect in de strategie om ‘ons meer te concentreren op onze kernmarkten en nauwer samen te werken met onze partners’.

Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Foto Pixabay

Zalando wil meer duurzame kleding verkopen

Zalando gaat duurzame kledingmerken toevoegen aan het assortiment. Op veler verzoek: de vraag naar dit soort kleding neemt toe.

Aanvankelijk zal kleding van Ecoalf, het Nederlandse Mud Jeans, Swe-s, Girlfriend Collective en Stripe + Stare te koop zijn, maar het is de bedoeling op het aanbod nog verder uit te breiden.

De interesse naar dit soort kleding blijkt uit een analyse van de zoekopdrachten op de site van de retailer. Er wordt vaker op termen als ‘organic’ en ‘fairtrade’ gezocht.

Zalando levert naar eigen zeggen al meer dan 15.000 duurzame artikelen van meer dan 240 merken, waaronder Patagonia, Veja, Mother of Pearl, Nudie Jeans en Filippa K. Die worden sinds 2018 ook als duurzaam gelabeld.

Een deel van het aanbod kan ook via externe partijen komen. De omslag van winkel naar platform werd vier jaar geleden al ingezet, maar de leiding moest al die tijd prioriteit geven aan de opbouw van de digitale en fysieke infrastructuur. Nu lijken de Duitsers toch vaart te willen gaan maken met de transformatie tot marktplaats.

Op de foto Sara Diez, chef dameskleding bij Zalando (foto Zalando)

Haal meer uit je merk met design in e-commerce

E-commerce is het van levensbelang om als merk het verschil te maken. Steeds meer bedrijven investeren daarom in eigen capaciteit voor design. Vijf leidende Nederlandse e-commercebedrijven geven een inkijkje in hoe zij omgaan met inhouse merkontwikkeling en design.

Hoe gaan vooraanstaande Nederlandse bedrijven om met inhouse branding en design in e-commerce? Om daar een beeld van te geven, heb ik onze klanten Hema, ING, IKEA, Rabobank en Omoda gevraagd hun inzichten te delen. Wat we voor hen hebben gedaan, loopt uiteen: van e-commerce platform design tot het ontwikkelen van een wereldwijd design-systeem. Ik heb ze de volgende drie vragen gesteld: 

  1. Hoe maak je online het onderscheid? 
  2. Wat betekent dat voor je design? 
  3. Wat besteed je uit en wat doe je zelf? 
1.Hoe maak je online het onderscheid? 

Toen we tien jaar geleden webshops ontwikkelden, lag de wereld aan onze voeten. We wisten nog niet precies hoe het moest, dus je zag van alles. In de mode bijvoorbeeld had je sites met groot beeld, met prachtige fotografie waar flink in werd geïnvesteerd. Of een eiland waar je doorheen kon scrollen. Dat zie je nu niet meer. Tegenwoordig heb je overwegend hele witte, nette webshops met een fijne brandbox bovenin. In het huidige Nederlandse e-commerce landschap zie je veel van hetzelfde. De vraag is hoe je online met je merk het verschil maakt. Ik heb vijf van onze klanten geïnterviewd. Hun antwoorden sluiten goed aan bij onze visie op branding in e-commerce: een magische mix tussen producten, services, communicatie en uiterlijk. 

Tom Prakke, Global Expert Lead Brand Experience ING: “Je ziet is dat de interactie die we hebben met de klanten veel meer ons merk definieert. Het merk is binnen ING belegd op een niveau dat we daar ook daadwerkelijk invloed op kunnen uitoefenen. Het gaat verder dan alleen maar de functies en het zo snel mogelijk de taken afronden. We willen ook zorgen dat mensen een glimlach op hun gezicht krijgen als ze met ons via bijvoorbeeld de app bankieren.” 

Sander Viegers, Head of Design Rabobank: “De Rabobank heeft heel duidelijk gekozen voor de insteek ‘we gaan Nederland helpen financieel gezond te worden’. Functioneel is daar alles op gericht. Als het over vorm gaat, is het belangrijk te kijken naar wat de Rabobank herkenbaar maakt in de app. We zijn continu aan het onderzoeken hoe we een moderne app en herkenbaar kunnen zijn.”

Gertie Bin, Marketing en E-commerce Manager Omoda: “Meestal proberen wij natuurlijk het onderscheid te maken met onze collectie. Dus met het aanbod dat we aanbieden. En hoe we dat naar de klant brengen: via een stukje inspiratie, in de content die we geven, door de blogs, de sociale media, de e-mails.”

Nina Balvert, Country Digital Manager IKEA Group: “Wij proberen heel erg een balans te vinden tussen: wanneer wil je mensen efficiëntie bieden en eigenlijk snel door onze funnel heen te laten gaat – of wanneer wil je mensen inspireren naar de winkel te gaan. Wat past er bij online retailing en wat past er bij ons merk? Dat is een dagelijkse uitdaging.” 

Stephan ten Kate, Senior Product Owner Hema: “Bij het online redesign dat wij drie jaar geleden hebben gedaan, hebben we gekeken wat de uitgangspunten zijn. Daar geldt voor Hema heel sterk dat het product de ‘hero’ is. En uiteraard heeft Hema ook zijn eigen stijl zelf. Die moet je terugzien in de website. Wat ik zelf leuk vond, is dat we bij dat redesign-traject de site zonder Hema-logo hebben getoetst bij potentiële klanten. Met de vraag aan welk merk ze denken als ze de site zien. Nou, dan merk je wel dat het een bepaalde uitstraling heeft, waardoor je als klant een ander gevoel krijgt bij waarmee je interacteert.” 

2.Hoe ga je om met design in jouw organisatie?  

Als je weet wat je als merk wil, is de volgende vraag hoe je dat tot uitdrukking brengt. Oftewel: hoe ga je om met design in jouw organisatie. Dit zeggen de geïnterviewden met betrekking tot hun specifieke organisatie:

Sander Viegers, Head of Design Rabobank; “De kracht van design is om dingen visueel te maken, om het te laten zien. Eigenlijk moet je de klantervaring zoals je die in de toekomst voor je ziet, visualiseren. In prototypes. En laat het mensen ook vooral gebruiken. Laat zien wat de reactie is van mensen op wat je hebt gemaakt. Dan gaat het leven. Dat is zo krachtig, daar kun je gewoon niet tegenop argumenteren.” 

Nina Balvert, Country Digital Manager IKEA Group: “Ik denk dat een hoop mensen zich niet realiseren wat er allemaal daadwerkelijk achter een design zit.” 

Gertie Bin, Marketing en E-commerce Manager Omoda: “Wij hebben onze grafisch vormgever omgeschoold tot ux-designer. Je ziet juist dat hij dat hele merkgevoel heel erg probeert vast te houden. In alle ux-ontwerpen die hij maakt. Hij houdt dus super veel rekening met waar we met Omoda naartoe willen, waar we voor staan en wat we altijd voor uitstraling hebben gehad.”

Stephan ten Kate, Senior Product Owner Hema: “Je kunt wel zeggen dat elke website er hetzelfde uitziet en hetzelfde werkt, maar de klanten van tegenwoordig zijn heel veeleisend. Achter de schermen moet je veel uitzonderingen en onafhankelijkheden afstemmen om het er aan de voorkant zo makkelijk mogelijk uit te laten zien. Als je het verkeerd doet, wordt het heel ingewikkeld.”

Tom Prakke, Global Expert Lead Brand Experience ING: “Afgelopen jaren zijn wij druk bezig geweest alles onder een merk te brengen. ING is veel meer dan ING zoals we dat in Nederland kennen. Maar dat is meer de klassieke merkgedachte over merkarchitectuur en hoe je gaat van een house of brands naar een branded house. Op het vlak van user experience hebben we binnen ING wereldwijd al die verschillende mobiele apps die we langzaamaan proberen te harmoniseren. En je ziet dus op het niveau van user experience patronen dat we daar afspraken willen maken over wat het geldende patroon is. ‘Orange Juice’ is het design-systeem van ING. Het is the single source of truth voor alle designers van ING wereldwijd. Designers en engineers moeten over dezelfde informatie kunnen beschikken, omdat we gezamenlijk aan die experience werken. We zijn nog niet klaar met die transformatie, dus die hulp blijven we nodig houden.”

3.Wat besteed je uit en wat doe je zelf?

Dan de vraag wat je uitbesteedt en wat je zelf doet. Dat is voor mij ook een beetje de hamvraag. Onze klanten zeggen daar het volgende over:

Stephan ten Kate, Senior Product Owner Hema: “Ik weet niet of daar nu al gelijk een best practice in ontwikkeld is. Ik denk dat iedereen een beetje aan het zoeken is. We willen allemaal achter het stuur kruipen om te kunnen experimenteren en te testen, om ook zelf een lerende organisatie te zijn en dingen te ervaren. Al die losse AB-testen bij elkaar zorgen misschien wel voor conversieverbeteringen, maar het eindresultaat is niet groter dan dat. Sterker nog: we missen de aansluiting met hoe ons merk zich ontwikkelt, buiten online. In dat speelveld kan een bureau een grote rol. Wat doe je zelf intern en wat doe je extern? Ik ben er ook nog niet over uit.”

Sander Viegers, Head of Design Rabobank: “Daar is zeker geen stelregel voor. Wij hebben Fabrique benaderd om een visie te creëren op de app waar we naartoe zouden kunnen gaan. En ik denk dat dat heel erg geholpen heeft om even iets open te breken. Om even nieuw perspectief te creëren.”

Gertie Bin, Marketing en E-commerce Manager Omoda: “Op een gegeven moment zit je zelf even in een tunnel en dan weet je het ook niet meer. Je kunt op een bepaald moment ook niet meer heel blanco naar jezelf kijken. Ik denk dat het stukje visie of missie – vragen als waar sta je nu eigenlijk voor – dat we daar zeker nog een keer hulp van buitenaf bij kunnen gebruiken.”

Nina Balvert, Country Digital Manager IKEA Group: “Wij hebben zelf geen designers in huis hiervoor. Vanuit global gebruiken we echt de basics. Dus de navigatie, de producten, de productpagina’s enzovoort. Maar om te sturen en te onderscheiden, daar gebruiken we Fabrique voor. Losstaande en meer marketing gedreven campagnes zullen we altijd met een bureau blijven doen.”

Tom Prakke, Global Expert Lead Brand Experience ING: “De insourcing en outsourcing van bepaalde expertises is een golfbeweging. Dat zie je zeker ook bij ons. Nu zitten we duidelijk in de opbouw van de ux expertise. Wereldwijd hebben we meer dan 250 ux-designers, die onze digitale kanalen designen. Het betekent ook dat we behoefte hebben aan een partner die – als het gaat om de manier van werken van ux-designers – ons ondersteunt bij het creëren van een strategisch beeld om hun werk makkelijker te maken.”

Gertie Bin, Marketing en E-commerce Manager Omoda: “Wat wij doen is gewoon kijken waar optimalisatie nodig is en het vanuit daar beter maken. De basis die we nu hebben is goed, daar ga je gewoon op door. Pagina voor pagina pak je verbeteringen aan. Maar als het weer om een compleet redesign van de hele webshop zou gaan, denk ik dat je dat niet helemaal zelf kunt. Dat is gewoon echt ontzettend veel werk. Maar ik weet ook niet of we dat nog op die manier zouden doen. Dat denk ik eigenlijk niet.”

Inhouse versus uitbesteden

Als ik dan een deel van onze klanten erbij haal en ze orden van groot naar klein, zie je het volgende: kleine merken hebben geen eigen design. Ze zetten daar niemand voor op de payroll. Afhankelijk van hoe ze cultureel in elkaar zitten laten ze een bouwer iets bouwen of ze gaan naar een partij omdat ze wel iets willen laten ontwerpen. Middelgrote merken zie je steeds vaker kiezen voor het alles zelf aanpakken. Die het zelfs op het gebied van visuele identiteit, waar bijna iedereen toch nog kiest voor uitbesteden, zelf oppakken.

Vanaf een bepaalde grootte, als er wat meer budget en schaal is, besteden merken meer uit. Ook hier zie je de eerste inhouse teams op stoom raken. Merken als Hema, Rijksmuseum en Nederlandse Loterij geloven ook in het kwaliteitsverschil van die externe expertise. Dan zijn er natuurlijk de grote, internationale bedrijven die bijna alles zelf doen maar specialistische klussen uitbesteden, Zoals ING en Rabobank. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals IKEA dat op dit moment echt kiest voor uitbesteden. Het is de uitzondering die wat mij betreft de regel bevestigt.

Een paar tips:

  • Als je in een organisatie zit en je doet nog niet je eigen cro en optimalisatie, dan zeg ik: begin ermee, gisteren. Zowel Rabobank als ING zeggen: ux moet tot in de puntjes verzorgd zijn, dat zien we gewoon als onze eigen verantwoordelijkheid naar onze klanten.
  • Laat ook je eigen designers meedraaien op het moment dat je iets uitbesteedt. Profiteer van die capaciteit en de rub-off van die disciplines.
  • En zit je in die groep die veel of alles zelf doet, vergeet dan niet om af en toe een bureau in te schakelen voor die verse blik. Af en toe een strategische of conceptuele blik van buiten helpt wel degelijk.
Toekomst e-commerce

En dan de toekomst: in het huidige e-commerce landschap zie je zoals gezegd veel van hetzelfde. Maar ik vraag me af of dat zo blijft. Of zoals Stephan ten Kate van Hema zegt: “Ik denk dat er hierna wel weer nieuwe aandacht zal zijn om de gebruikerservaring van de status quo die er nu is, om die grondig te verbeteren. Wat misschien wel een afgeleide gaat worden voor e-commercesites in het algemeen. Ik denk dat er wel een volgende stap zal zijn.”

Music to my ears. Ik denk dat hij een punt heeft. 

House of Einstein begint B2B-label Gustein

Shoppingdienst House of Einstein begint een apart label om zijn zelfontwikkelde e-commerceplatform B2B SaaS in de markt te zetten. WE Fashion, bijvoorbeeld, gaat de personal shopping-dienst groot uitrollen.

Onder de naam Gustein opent House of Einstein een nieuw bedrijf om zijn zakelijke activiteiten op te tuigen. Oprichter Mei Ling Tan vertelt dat tegen deze uitgave.

“We werken nu ook voor PME Legend en Scotch & Soda en praten met diverse andere internationale partijen die ook personal shopping op schaal willen gaan aanbieden.”

Deze bedrijven kunnen dan via hun webshop gepersonaliseerde dozen met kleding bieden aan hun klanten. Belangstellende klanten doen bij het eerste contact nadat ze zich online aanmeldden een telefonische intake. Op basis daarvan stelt een personal shopper een smaakprofiel vast. Die vormt de basis voor de inhoud van de eerste kledingdoos. De ontvanger betaalt enkel de kleding die hij uiteindelijk houdt.

Eind 2018 deed WE Fashion hiermee een proef. Dat bedrijf besluit nu om de pilot om te zetten in een product waar al zijn klanten gebruik van kunnen maken. Dat gebeurt onder de naam WE Box.

Foto: dougliz (cc)

Huishoudens worden afhaalpunt Zalando

Zalando en het Nederlandse Homerr werken samen bij de bezorging van pakketjes in Denemarken. Voorlopig alleen in de grote steden Aarhus en Kopenhagen.

De proef draait in Kopenhagen en Aarhus bij vijftig huishoudens gedurende drie maanden. Dat gebeurt in samenwerking met PostNord en Homerr. Deze Nederlandse start-up doet het operationele beheer van het particuliere logistieke netwerk.

Het particuliere netwerk is een aanvulling op de 1.300 pakketkluizen die PostNord reeds in bedrijf heeft in Scandinavië.

Klanten van Zalando.dk krijgen uit Aarhus en Kopenhagen krijgen in de komende maanden de mogelijkheid om een van de extra afleverpunten te selecteren. Daar wordt hun pakketje dan naartoe gestuurd. De afhaaltijd ligt tussen de 16:00 en 20:00 uur.

Het zijn veel thuiswerkers die aan de proef meedoen. Als geaccrediteerd pakketpunt verdienen ze zo wat extra bij. In Nederland hanteert Homerr tarieven https://homerr.com/hoe-werkt-homerr/ van tussen de 28 en 40 cent per verwerkt pakketje.

Homerr is een netwerk van buurtgenoten die elkaars pakketjes ontvangen en bezorgen. In dertig Nederlandse steden gaat het om 600 locaties. Voor de retail werkt Homerr, opgericht in 2016, met servicepunten. Vorig jaar nog stak CNBB Venture Partners 1 miljoen euro in het bedrijf.

De samenwerking met het Nederlandse Homerr is geen toeval. Chef Logistics Business Development bij Zalando is een Nederlander Remko Bakker.

De leiding van Homerr was kort voor publicatie niet bereikbaar voor toelichting.

Foto Pixabay

Page generated in 1,185 seconds. Stats plugin by www.blog.ca