Online omzet H&M coronakwartaal: +36%

In de periode maart tot juni zag H&M Group de online omzet met 36 procent stijgen. De organisatie investeert versneld in digitale handel, want het coronavirus bracht ook sluiting van fysieke winkels met zich mee en een omzetdaling over de volle breedte van vijftig procent.

Op het hoogtepunt van de crisis was tachtig procent van de fysieke winkels van H&M Group in 51 landen gesloten. Bij gebrek aan winkelende klanten daalde de verkopen daarom tot 2,7 miljard euro en moet de financieel directeur een verlies rapporteren van 478 miljoen euro.

Eind juni was nog zeven procent van de winkels gesloten en lag de omzet in die maand 25 procent lager dan het jaar ervoor.

De leiding laat ook weten dat consumenten niet minder zijn gaan kopen op internet nu de meeste fysieke winkels weer open zijn. Met het oog op de lange termijn van het concern is besloten om meer middelen te investeren in digitale transformatie. Daar hangt CEO Helena Helmersson geen bedrag aan. In algemene zin zegt ze: “We versnellen de digitale ontwikkeling, optimaliseren ons winkelportfolio en integreren de online en offline kanalen meer.”

H&M Group opent dit jaar 130 winkels en sluit er 170.

Foto: Marco Verch (cc)

4 miljoen gebruikers voor kledingapp United Wardrobe

De app United Wardrobe, waar modebewuste gebruikers tweedehands kleding kunnen kopen en verkopen, heeft het aantal van vier miljoen gebruikers bereikt.

De app is in 2014 opgericht door drie studenten van de Universiteit van Wageningen. Inmiddels telt United Wardrobe 40 medewerkers en is het bedrijf actief in zowel Nederland als België, Duitsland en Frankrijk.

De 4 miljoen ‘tweedehands modefanaten’ hebben 15 miljoen producten toegevoegd aan het platform.

Foto Pixabay

Groei e-commerce (+75%) compenseert omzetdip Nike niet

Het coronakwartaal brengt voor Nike een enorme impuls op het digitale kanaal. De omzet steeg er met 75 procent tot een kleine twee miljard dollar.

E-commerce is daarmee goed voor dertig procent van de omzet die over het afgelopen kwartaal uitkwam op 6,3 miljard dollar. Dat is de helft meer dan het kwartaal ervoor. Mede door de gestegen aandacht voor sporten in en rondom huis, en niet in club- of teamverband, en door het wegvallen van het fysieke verkoopkanaal boekt e-commerce een grote groei.

Het online succes kan de krimp, of eigenlijk: het wegvallen, van het fysieke verkoopkanaal niet compenseren. Bijna twee maanden lang waren nagenoeg al Nikes winkels en die van retailpartners gesloten. Dat levert een omzetdip op van 38 procent.

Vandaag is 85 procent van Nikes eigen winkels in Noord-Amerika op en negentig procent in en rondom Europa. Niettemin brengt de coronacrisis bij CEO John Donahoe het urgente besef dat de toekomst in digitale verkoop- en servicekanalen liggen. “We verkeren in een unieke positie om te investeren in groei voor de lange termijn.”

Onder de streep noteert de fabrikant van sportkleding een verlies van 790 miljoen dollar. Het aandeel opent vanmiddag naar verwachting drie procent lager als gevolg van deze financiële cijfers.

Foto: silvision (cc)

Headless hologrammodellen op catwalk Instagram

Bijna een miljoen kijkers zagen op Instagram inmiddels de nieuwe collectie van de Congolese mode-ontwerpster Anifa Mvuemba. Het bijzondere eraan: de clips en de live show op IGTV bevatten onzichtbare modellen: de kleding speelt de hoofdrol.

Drie weken geleden keken er al tienduizenden belangstellenden en fans van haar designs naar het nieuwe werk van de in Amerika woonachtige Congolese. In eerste instantie zou ze dit jaar debuteren op de New York Fashion Week, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De ondernemende vrouw besloot om haar presentatie alsnog te houden, maar dan op internet.

Ze liet hologrammen ontwerpen van modellen die vervolgens ontzichtbaar werden gemaakt. Modellen van haar nieuwe kleding werd over de digit-dames heen gedrappeerd en een catwalk werd gevirtualiseerd. De optelsom van het aantal views op Hanifa’s Instagram-accounts gaat inmiddels richting de miljoen.

De resultaten smaken naar meer. De ontwerpster gaat ook de volgende presentatie van een nieuwe collectie in 3D laten renderen.

Modemerke G-Star pakte zijn presentatie onlangs net iets anders aan. Het liet de modellen bij zichzelf thuis door de gangen lopen als waren dat catwalks:

Dit bericht bekijken op Instagram

#GStarRAW #StayAtHomeCatwalk #StayRAWatHome #StaySafe

Een bericht gedeeld door G-Star RAW (@gstarraw) op

Helft Zalando-partners besteedt fulfillment uit

Het aantal nieuwe verkooppartners op Zalando groeide in het eerste kwartaal 2020 bijna met een factor vier tot 350. De helft van de partners, modemerken en -retailers, besteedt de fulfillment uit aan het e-commerceplatform.

“Met één contact kun je naar zeventien markten opschalen. Een merk als Next moest in het VK noodgedwongen de deuren van zijn fysieke zaken sluiten, maar kon via ons fulfillmentproduct voluit in heel Europa aan de slag”, vertelt Kenneth Melchior. Hij is baas Noord-Europa en Benelux van Zalando.

Twintig procent van de bruto-omzet van het Duitse bedrijf kwam in april 2020 op het conto van verkooppartners. Het doel is om dat te verdubbelen binnen vier jaar. Tegen die tijd moeten Zalandos eigen winkelverkopen zestig procent van het totaal bedragen. De onderneming wil minder winkel zijn en meer een bemiddelaar tussen verkoper en consument.

Om dat doel te halen, kunnen digitale maar ook fysieke winkelketens zich op het Duitse platform aansluiten. Het Nederlandse WE Fashion is daar een voorbeeld van. CEO Joris Aperghis: “Sinds 2012 zijn we actief op meerdere digitale platformen en hebben die altijd beschouwd als aanvullend op de eigen kanalen. We hadden organitorisch dus al een goede set-up toen we op Zalando begonnen. Je moet veel weten over zaken als marketing, pricing, product en voorraden.”

Zonder enige marketinginspanning wist WE Fashion, verkoper van mannen-, vrouwen- en kinderkleding, twintig procent extra omzet te genereren in landen waar het niet met eigen retailkanalen actief is. “Het product is aantrekkelijk genoeg. Het verkoopt zichzelf”, zegt hij over Finland, Italië, Spanje. “We kunnen verschillende posities hebben op verschillende markten.”

Een ander voorbeeld uit Aperghis’ praktijk: “We zitten al 42 jaar in Zwitserland met eigen winkels en hebben daar traditioneel gezien enkel klandizie van mannen. Toen we op Zalando in Zwitserland eind 2019 van start gingen, bereikten we ook vrouwen en kinderen en pakten er zo echt nieuwe klanten bij. Via ons eigen e-commercekanaal verdubbelde de omzet plots. Zalando Zwitserland is voor ons nu even groot als Duitsland qua verkopen.”

Gisteren maakte Zalando bekend dat op zijn Connected Retail-programma uitbreidt naar Polen, Zweden en Spanje. Op Connected Retail zijn meer dan 1.800 winkels zijn aangesloten. Er worden dagelijks tot 41.000 bestellingen verstuurd. De meest succesvolle partners verzenden 6.400 bestellingen op één dag.

Waar de fulfillmenttak keurig draait, op elf locaties in vijf landen, zou een veeleisende klant als WE Fashion meer aandacht voor de marketingkant van het platform willen. Aperghis hoopt dat er meer klantinformatie met hem gedeeld wordt, maar ook dat Zalando hem meer marktinformatie teruggeeft. “Het is immers één groot researchpanel. Op internet zie je precies wie, hoe wanneer waar naar kijkt en dat wel of niet koopt. Dat soort informatie krijgen we van andere partners in Europa wel en zouden dat ook van Zalando willen.”

Melchior: “Ja, we kunnen op dit front beter dan wat we nu doen. Het is een reis. We zetten stappen. Zo hebben we onlangs zDirect gelanceerd. zDirect is onze portaalsite, waarmee partners hun voorraad, verkoop, platformmarketing en klantinzichten kunnen analyseren en beheren.”

De topman van WE Fashion denkt dat het winkelpatroon van de consument door het coronavirus gaat veranderen. “Mensen zullen duurzamer gaan shoppen en daarom ook een ander prijspeil accepteren. Veel merken vinden het lastig dat winstgevend te doen. Ik denk dat wij goed gepositioneerd staan als merk met goede kwaliteit en een degelijke uitstraling voor mannen, vrouwen en kinderen. Bovendien hebben we de juiste technische vaardigheden.”

Het combineren van de online en offline activiteiten is een continue balanceert tussen digitale kansen en fysieke mogelijkheden. “Winkels zullen altijd blijven bestaan. Het zijn plekken voor klanten te ontmoeten en om zich te laten inspireren. Fysieke winkels hebben vaste kosten, digitaal is dat variabel. En je wilt ze allebei laten groeien. We slagen er zeker in Nederland goed in. Voor de coronacrisis groeide het fysieke kanaal met ruim vijf procent en in het digitale met een veelvoud daarvan.” Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor het klantenprogramma met daarin 4,4 miljoen deelnemers.

Omzet H&M gehalveerd, online: +36%

De omzet in het tweede kwartaal is bij H&M met vijftig procent gedaald vanwege het coronavirus. De helft van de winkels was twee maanden dicht. Het online kanaal bood nog enige compensatie, want daar groeiden de verkopen met 36 procent.

Vanochtend publiceerde het Zweedse concern de financiële cijfers over de maanden april, mei en juni. Die periode zat Europa grotendeels op slot, op de digitale handel na. Op internet zijn de H&M’s in nog drie landen gesloten. In de overige 51 niet of niet meer.

In de maand juni ligt het omzetpeil nog steeds ver onder het normale peil. In de eerste twee weken van deze maand boekte het concern een omzetdaling van dertig procent, zo meldde het vanochtend.

Foto: Matt Brown (cc)

Politie pakt trio internetoplichters op

In een onderzoek naar grootschalige oplichting met bekende designerkleding heeft de politie drie mensen opgepakt. Meer dan honderd slachtoffers uit heel het land deden aangifte, nadat ze bestelde spullen niet geleverd kregen.

Tassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen tot wel 70 procent. Met zulke acties verleidde de 27-jarige verdachte afgelopen jaren consumenten op allerlei professioneel ogende websites zoals merken-sale.nl en originalbrandsoutlet.nl. Maar na betaling van vaak honderden euro’s kregen de klanten meestal niets geleverd.

Het geld dat klanten overmaakten kwam soms direct terecht op de bankrekening van de hoofdverdachte. Ook maakte hij gebruik van geldezels, mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden voor deze criminele activiteiten.

Tijdens een gecoördineerde actie van de politie en het Openbaar Ministerie werd de 27-jarige hoofdverdachte maandagochtend aangehouden bij zijn auto in de Provenierswijk in Rotterdam. Bij de doorzoekingen heeft de politie goederen, creditcards en contant geld in beslag genomen. Verder wordt geprobeerd om de bankrekeningen van verdachten te bevriezen en de bewuste websites zo snel mogelijk offline te halen.

Winkelstraat.nl breidt uit met vintage mode

Winkelstraat.nl breidt het platform uit met vintage design. Door de groeiende populariteit van duurzaam winkelen, ziet Winkelstraat.nl de vraag naar gebruikte luxe kleding toenemen.

In eerste instantie gaat het om vintage designertassen van onder andere Chanel, Louis Vuitton en Hermès voor bedragen die varieren van 1000 tot 5000 euro.

De komende tijd worden hier andere designer items en accessoires aan toegevoegd van merken zoals Gucci, Balenciaga en Dior. Alle vintage designitems worden vooraf op authenticiteit gecontroleerd door externe partners.

Sinds de start in 2012 zag Winkelstraat.nl de verkopen van exclusieve fashion collecties al met 50 procent toenemen.

Foto: Winkelstraat

Omzet About You stijgt met 280 miljoen euro

Zwarte cijfers onder de streep schrijft online modewinkel nog niet, maar de verliezen lopen terug bij een nog sterker stijgende omzet.

De Europees werkende onlinde kledingwinkel About You heeft de omzet afgelopen boekjaar zien stijgen van 457 miljoen naar 739 miljoen euro. Het verlies nam af tot 81 miljoen euro. Dat valt op te maken uit de details van het jaarverslag dat grootaandeelhouder OTTO Group vanochtend publiceerde (PDF).

Volgens Exciting Commerce groeide het handelsvolume, de waarde van de kleding, met de helft tot 2,3 miljard euro.

Een deel van de groei is organisch, een ander deel komt voort uit nieuwe activiteiten. Afgelopen jaar opende de webwinkel in Slowakije Hongarije en Roemenië. Daarnaast begint het nieuwe B2B-klanten aan te sluiten op zijn cloud. Marc O’Polo wordt als aansprekend voorbeeld genoemd. Daarnaast kocht het een adtechbedrijf: adference.

Forse investering voor mode outlet Otrium

Online mode-outlet Otrium heeft nog eens 24 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het bedrijf van Milan Daniels en Max Klijnstra gaat de investering gebruiken voor verdere internationalisering, techniek en het werven van personeel.

Het geld komt grotendeels van investeringsfonds Eight Roads Ventures, bekend van Alibaba en Treatwell. Ook de bestaande investeerders Index Ventures en Hans Veldhuizen doen mee.

Nog niet zo lang geleden wist Otrium in een A-ronde 7 miljoen euro op te halen.

Via het in 2015 opgerichte platform kunnen modemerken hun overtollige voorraden met korting verkopen, net als bij een fysieke outlet. Partners zijn onder meer G-Star, Scotch & Soda, Vans en Puma.

Otrium mikt grotendeels op de Nederlandse, Franse en Duitse markt. Binnenkort komt daar Engeland bij en op de lange termijn worden meer Europese landen aangesloten.

Emerce Next: Grootste omzet ooit voor Bundleboon, maar financiering stokt

Bundleboon, de online kledingbox voor kinderen, heeft dankzij corona de afgelopen twee maanden zijn hoogste omzet ooit behaald. Tegelijkertijd werden de besprekingen over een nieuwe financiering in de ijskast gezet. “Het mes snijdt aan twee kanten,” vertelde medeoprichtster Nelli Jeloudar op Emerce Next. ‎

Bundleboon werd februari 2018 opgericht door Monique Janke en Nelli Jeloudar. Beiden hadden ervaring opgedaan bij onder andere Zalando, de Bijenkorf, Pandora en The Cloakroom. Het duo slaagde erin om telkens voor enkele maanden geld te regelen, via deelname aan een accelerator, crowdfunding en geld van angels.

De kinderkledingwebshop Bundleboon haalde in meu 500.000 euro op bij het televisieprogramma Dragons’ Den. De beide oprichters vroegen in eerste instantie 100.000 euro in ruil voor een belang van 4 procent in hun bedrijf. Hoewel vier van de Dragons uitstapten, kwam ondernemer Pieter Schoen met een bod van 500.000 euro in ruil voor 50 procent van het bedrijf. Maar de deal is ‘on hold’ gezet, aldus Jeloudar. “We hebben al een scenario klaarliggen voor het geval de financiering niet doorgaat. Dat komt vooral neer op bezuinigen.”

Voor Bringly heeft de coronacrisis alleen maar meer werk opgeleverd. Het duurzame bezorgplatform uit Amsterdam had al in februari een niet nader gespecificeerde investering van ASIF Ventures binnengehaald.

Oprichter Rajiv Laigsingh vertelde op Next dat er ineens veel vraag was naar zijn ship-from-store oplossing, zeker nu veel winkels moesten sluiten.

De afgelopen tijd heeft Bringly diverse retailers aangesloten zoals kledingmerk Sam Friday, brouwerij Poesiat & Kater, lingeriewinkel Pleasurements en koffiebrander Bocca Coffee. “We hebben gewoon geluk gehad dat we een volledige online organisatie zijn,” zegt Laigsingh.

Hij adviseerde jonge ondernemers om nooit op te geven. “Ik heb ook bedrijven gehad die jammerlijk falen. Daar moet je van leren. Valideer wat je bedenkt.”

Hoe laat je je kantoorinrichting aansluiten bij je bedrijfsidentiteit? 

Net als een website of slogan is de kantoorinrichting het visitekaartje van een bedrijf. Felle kleuren, zitzakken en een pingpongtafel doen eerder denken aan een startup dan aan een traditionele verzekeraar. Klanten en werknemers proeven de sfeer wanneer ze een kantoor betreden en bepalen zo wat de waarden zijn van een bedrijf. Zaak dus om hier goed over na te denken. 

De tijd van systeemplafonds en grijze archiefkasten lijkt eindelijk achter ons te liggen; er wordt tegenwoordig meer aandacht, tijd en geld besteed aan kantoorinrichtingen. Bedrijven realiseren zich dat een bepaalde interieurkeuze kan leiden tot meer productiviteit, creativiteit, gelukkigere werknemers of meer klanten. Toch wordt de relatie tussen de kantoorinrichting en de bedrijfsidentiteit nog weleens over het hoofd gezien. Denk bijvoorbeeld aan interieurtrends die worden geïmplementeerd terwijl deze niet per se passen bij de bedrijfsvoering. Een voorbeeld hiervan is het open kantoor dat het afgelopen decennium binnen bijna elk bedrijf werd geïmplementeerd. De kantoortuin werkt bevorderlijk voor de samenwerking, maar blijkt minder functioneel wanneer er met vertrouwelijke informatie wordt gewerkt of wanneer opperste concentratie nodig is. 

Het ideale kantoor is dus een plek waar interieur en strategie samenkomen. Wil je hier als bedrijf mee aan de slag, dan kunnen de volgende punten als leidraad dienen: 

Bepaal je kernwaarden

Het ontwerpproces van een kantoor is het moment om nog eens inzichtelijk te krijgen welke waarden belangrijk zijn voor je bedrijf. De bedrijfsidentiteit gaat niet enkel over je product of dienst, maar ook over de cultuur en mentaliteit. De keuze tussen formeel en informeel is de meest voor de hand liggende. Probeer nog verder in te zoomen. Speelt vertrouwen en samenwerking een belangrijke rol? Innovatie? Of klantgerichtheid? Als deze waarden vaststaan, kun je gaan nadenken over hoe deze naar de fysieke ruimte te vertalen. 

Denk na over de lay-out

De lay-out van een kantoor is onlosmakelijk verbonden met de bedrijfsidentiteit. Ontvang je veel klanten, dan besteed je het liefst meer aandacht aan de receptie of wachtruimte en looproutes. Een bedrijf dat prat gaat op creativiteit, innovatie en samenwerking, weerspiegelt dat met een open kantoorplan, inclusief dynamische overleghoeken en relaxruimtes. Een bedrijf (of een afdeling) waar gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens of complexe processen, profiteert meer van akoestische oplossingen en afgesloten ruimtes. 

Geef medewerkers in ieder geval de keuze tussen verschillende opties/ruimtes, afhankelijk van de taak die zij uitvoeren of de behoefte die zij die dag hebben. 

Glazen wanden en akoestiek

Glazen wanden worden veel gebruikt om ruimtes af te sluiten en tegelijkertijd een open uitstraling te behouden. Hoewel je met een glazen wand inderdaad geluid buiten de ruimte houdt, wordt de akoestiek binnen een ruimte er niet beter op. Bellen collega’s op een bepaalde afdeling veel met klanten? Dan versterkt die glazen wand het geluid dat zij produceren. Binnen die ruimte kunnen werknemers dus juist geluidsoverlast van elkaar ondervinden. Kies je toch voor een glazen wand, verbeter de akoestiek dan met stoffen oplossingen.  

Een tapijt of vloerkleed dempt het geluid dat de glazen wanden weerkaatsen.

Denk in kleur

Waarschijnlijk heb je al een huisstijl. Elementen uit deze huisstijl, zoals het logo en de kleuren, kun je laten terugkomen in de werkomgeving.

Houd daarbij rekening met de psychologische effecten die per kleur sterk kunnen verschillen. Blauw en grijs werken doorgaans kalmerend. Geel, oranje en rood worden gezien als stimulerende, maar intense kleuren.

Met die gedachte in het achterhoofd, kun je er dus prima voor kiezen om af te wijken van de huisstijlkleuren. Niet alle kleuren die in logo’s worden gebruikt zijn geschikt voor de fysieke omgeving. Heb je een feloranje logo? In plaats van te kiezen voor een feloranje wand, laat je deze kleur bijvoorbeeld terugkomen in de accessoires, zoals het tussenschot van een werkplek, of de loungestoelen.

Kantine haaks op de werkvloer

Bedrijven verwerken de huisstijlkleuren vaak ook in de kantineruimte. Dat lijkt logisch, maar het hoeft niet. Als je de kleurstelling en inrichting van de kantine juist haaks zet op de inrichting van de werkvloer, geef je medewerkers het gevoel dat ze even niet op hun werk zijn. Kies in de kantine dus het liefst voor een contrasterende kleur.

Het paarse logo van dit bedrijf is in de kantine nergens te bekennen, wat zorgt voor een contrast met de werkvloer en personeel dus uit de werkmodus haalt.

Laat meubilair voor je spreken

Van bureaus tot loungebanken: je kantoormeubelen zeggen veel over je bedrijf. Goed dus om stil te staan bij de impact van verschillende stijlen. Donker hout gecombineerd met leer draagt bij aan een gevoel van traditie en prestige. Het gebruik van glas en strakke design-elementen verwijst naar een formele, maar moderne organisatie. Industriële meubels of een Scandinavische inrichting geven je bedrijf een informele en trendy uitstraling.

Stijlen combineren kan prima. De inrichting op het voorbeeld hierboven laat zien dat klassiek en Scandinavisch design goed samengaan. Een industriële, gietijzeren vloer hoeft ook niet per se gecombineerd te worden met industrieel meubilair. Sterker nog, sommige werknemers kunnen dit industriële geheel juist als kil ervaren.

Vraag medewerkers om input

One size doesn’t fit all. Je smaak en wensen kunnen sterk verschillen van die van een programmeur of iemand bij finance. Laat medewerkers daarom meedenken over de kantoorinrichting. Stel een werkgroep samen met mensen uit verschillende lagen van het bedrijf. Door samen een moodboard of wensenlijst op te stellen, zorg je dat collega’s die intrinsiek van elkaar verschillen zich toch op hun gemak voelen bij de inrichting van het kantoor.

Over de auteur: Tessa van den Broek werkt als content marketeer bij Havic Kantoormeubelen.

Nu al het meest gewilde artikel: mondkapjes

Het nieuws is nog vers, maar door het verplicht dragen van mondkapjes in vliegtuigen en het openbaar vervoer per 1 juni, ook al bieden ze weinig bescherming, zal de vraag naar verwachting snel toenemen.

Zalando was een van de eerste grote retailers die aankondigden om niet-medische mondkapjes te gaan verkopen. Het bedrijf wil er niet aan verdienen. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Kennelijk om aansprakelijkheid te ontlopen wordt nadrukkelijk gewaarschuwd dat je kapjes niet geschikt zijn voor medisch gebruik of voor arbeidsveiligheid. ‘Biedt geen bescherming tegen infecties.’

Via bol.com werden al mondkapjes aangeboden door derden, zelfs een DIY pakket om zelf mondmaskers te maken. De prijzen vallen nu nog mee, maar bij schaarste zullen die vrij snel gaan stijgen. Een deel van de kapjes bij bol is nu al uitverkocht. Gelaat- of spatschermen kosten er 112 euro.

Inmiddels hebben ook Kruidvat, Etos, Trekpleister en de HEMA de verkoop van mondkapjes aangekondigd. HEMA staat niet toe dat er meer dan twee doosjes per keer worden verkocht. Kruidvat stelt ook een limiet.

De verkoop biedt wellicht ook kansen voor modewinkels en modemerken die het nu extra moeilijk hebben.

Het luxe mode-aanbod van het Belgische merk Xandres besloot al in maart om eigen mondkapjes te maken.  G-Star, Off-White en New Balance zijn ook begonnen.

De bestellingen rijzen echt de pan uit, vertelt Nienke de Jong van het Haagse The Label aan Editie NL ‘Vooral de Burberry-stijl doet het goed. Ook de nude-glitter is erg in trek. We willen een glittertje blijven houden, maar niet te veel opvallen. En de nude-glitter past overal bij.’

Zalando lijdt verlies door fikse afschrijving op voorraden

Zalando kampte in maart met een flinke afschrijving op voorraden van 40 miljoen euro, waardoor het Duitse bedrijf over het eerste kwartaal 98,6 miljoen euro verlies leed.

Net als andere online modeverkopers kreeg dus ook Zalando een flinke tik van de coronacrisis.

Toch denkt het Duitse bedrijf dat het effect maar tijdelijk is en verwacht het dit jaar stevig door te kunnen groeien.

De omzet over het eerste kwartaal groeide met 10,6 procent, de handelsomzet met 13,9 procent. De handelsomzet kwam voor het eerst boven de 2 miljard euro uit, tegen 1,7 miljard een jaar geleden. De omzet steeg naar 1,5 miljard.

Het aantal klanten groeide in april met 39 procent ten opzichte van april 2019. Zalando heeft inmiddels 31,9 miljoen actieve klanten die 37 miljoen keer kleding en andere artikelen bestelden.

Zalando gaat niet-medische mondkapjes verkopen

Nu het dragen van stoffen mondkapjes in het openbaar vervoer door verschillende Europese regeringen wordt aanbevolen of verplicht, start Zalando met de verkoop van niet-medische mondkapjes.

Zalando biedt verschillende modellen van niet-medische mondkapjes aan vanaf 1 euro per stuk. In de loop van de komende weken zal het assortiment verder uitgebreid worden.

de stoffen mondkapjes zijn geproduceerd door de eigen merken van Zalando en door partners van het bedrijf.

‘Iedereen moet over een mondkapje kunnen beschikken. Door betaalbare stoffen mondkapjes aan te bieden, kunnen we mensen helpen om anderen in hun omgeving te beschermen en om professionele medische mondmaskers te bewaren voor de gezondheidszorg,’ zegt Kate Heiny, Directeur Duurzaamheid van Zalando, in een persbericht.

Zalando wil niet verdienen aan de verkoop. De winst wordt gedoneerd aan internationale hulp tegen het coronavirus via humedica.

Foto Tamas Tuzes-Katai via Unsplash

Page generated in 1,153 seconds. Stats plugin by www.blog.ca