Unilever investeert in influencerplatform

Unilever Ventures investeert met TVC Capital in influencerplatform CreatorIQ uit Californië in de VS. Daarmee kan het indirect invloed gaan uitoefenen op de meetbaarheid en kwaliteit van de inzet van socialmedia, iets waar FMCG-corporates al langer om roepen.

Het cloudbedrijf ontvangt in deze financieringsronde twaalf miljoen dollar.

CreatorIQ werkt voor bedrijven als Airbnb, Dell, Disney, Mattel, Ralph Lauren, Salesforce en Unilever. Zij kloppen juist bij dit bedrijf aan vanwege zijn expertise in fraudedetectie, brandsafety, betalingen internationaal werkende creators (influencers) en veiligheidsstandaarden. Het spreekt de taal van de corporates en zijn systemen sluiten aan op die van de klanten.

Vorig jaar kondigde Unilever aan dat het geen zaken wil doen met partijen die volgers kopen op sociale media. Het wil enkel met gecontroleerde en geverifieerde bereik- en interactiecijfers werken.

De aard van reclamemaken verandert met het versplinteren van de mediaconsumptie. Jongelui kijken überhaupt veel minder televisie en andere publieksgroepen kijken ook vaak en innig naar andere schermen dan die ene grote. Om zijn werk goed te kunnen doen, wil het Nederlands-Britse Unilever kwaliteitsgaranties over zijn bereik.

Foto: Dave Doe (cc)

bol.com begint zakelijke podcastreeks

Een podcast biedt ruimte voor uitleg en achtergrond en lijkt bol.com daarom een geschikt medium richting zijn zakelijke klanten. Het platform zet de eerste stap in wat een podcastreeks kan worden.

Het ‘digitale radiostation’ is vandaag in première gegaan. Iedere aflevering, zo is de bedoeling, schuift iemand van bol.com aan en een zakelijke verkoper. Die brengt een specifieke vraag of thema met zich mee dat in de uitzending wordt behandeld.

In de eerste aflevering gaat het over pakketjes terugsturen. “Ideaal voor de klant, maar vaak lastig voor de ondernemer. Want, krijg je wel het originele product terug? En is het wel rendabel om iets opnieuw te verkopen? Kan je retourneren nog wel gratis aanbieden?”, aldus de omschrijving op iTunes en Spotify.

Het is nog niet duidelijk met welke regelmaat de podcast zal worden uitgezonden. Dat hangt af van zaken als statistieken en reacties uit de markt.

De productie is in handen van Microphone Media uit Amsterdam.

bol.com heeft er belang bij om zijn zakelijke verkopers goed te informeren over de werking en mogelijkheden van zijn platform. Het bedrijf is bezig met een omslag van webwinkel naar handelsplatform. Daarin staan de externe verkopers die zijn platform gebruiken per definitie centraal. Zij moeten kunnen op effectieve middelen en nuttige informatie om hun handel te ondersteunen.

BlablaCar start busdiensten in Benelux

Autodeeldienst BlablaCar gaat vanaf maandag buslijnen exploiteren in Nederland naar Frankrijk. Het werkt hiervoor samen met OuiBus, een dochter van het Franse spoorbedrijf SNCF.

Het routenetwerk en de ticketverkoop wordt georganiseerd door BlaBlaBus, de voertuigen worden bestuurd door onafhankelijke busbedrijven. Hiermee gaat het bedrijf de concurrentie aan met vervoersbedrijven als Flixbus. BlaBlaBus gaat voor 2020 ook van start in Duitsland en heeft dan een busnetwerk van tientallen grote steden.

Aanstaande maandag presenteert BlaBlaCar de ‘nieuwe’ busdienst in Nederland. Dat gebeurt in Amsterdam Sloterdijk. Daar vandaan vertrekt ’s middags de eerste commerciële rit richting Brussel en Parijs. Eigenlijk gaat het hier enkel om eem rebranding, want Ouibus rijdt al langer vanuit Amsterdam op 37 bestemmingen in Frankrijk en op 29 bestemmingen vanuit Rotterdam.

Eind 2018 kreeg autodeeldienst BlaBlaCar de mogelijkheid om het busnetwerk Ouibus van het Franse spoorbedrijf SNCF te kopen. In ruil daarvoor investeerden de spoorwegen 101 miljoen euro in de scale-up. De busactiviteiten vergroten het vervoersaanbod van de carpooldienst aanzienlijk.

Reizigers kunnen bij BlablaBus via een app of de website een kaartje boeken. Dat zijn in de regel aantrekkelijke tarieven, al laat de snelheid van de rit zich niet vergelijken met die van auto of trein.

Foto: Patrick Janicek (cc)

Belgische media- en telecomgroepen maken vuist tegen Facebook en Google

Negen Belgische media- en telecomgroepen werken samen rond gepersonaliseerde reclame. De bedrijven onderzoeken of ze hun klantendata met elkaar kunnen delen om advertenties persoonlijker te maken. Dat vernam De Tijd en wordt bevestigd door Guillaume Boutin, bij Proximus verantwoordelijk voor de consumentenmarkt.

De data-alliantie wil een vuist maken tegen de digitale advertentiedominantie van Facebook en Google. Beide platformen slagen er in gemiddeld meer dan 80 procent van de omzet uit digitale advertenties binnen te halen. In België bedraagt de markt voor digitale reclame net iets meer dan 1 miljard euro.

Het samenwerkingsverband heet Belgian Data Alliance en bestaat uit DPG Media (VTM, HLN), Mediahuis (De Standaard), VRT, SBS (VIER) en Telenet aan de Vlaamse kant, en Rossel (Le Soir), RTBF en RTL aan Waalse kant. Proximus nam het initiatief.

De mediabedrijven zijn de eerste tests begonnen, die eind dit jaar moeten uitwijzen of en waar de bedrijven de gegevens van kijkers, lezers of surfers met elkaar kunnen delen.

Happy Horizon neemt belang in EEN Media

Het netwerk van marketingbureaus Happy Horizon uit Eindhoven verwerft een minderheidsbelang in EEN Media uit Amsterdam.

Directeur Daniël Verhagen ligt toe aan Emerce: “We gaan ook een strategische samenwerking aan. Dat houdt in dat we EEN Media Group gaan ondersteunen en helpen bij het ontsluiten van data, leadgeneratie en e-mailmarketing. Omgekeerd kunnen wij bij EEN Media terecht om voor opdrachtgevers van Happy Horizon specifieke vrouwendoelgroepen te bereiken met campagnes op maat.”

Hoeveel geld met de equitydeal is gemoeid houden de partijen voor zich.

EEN Media is een mediabedrijf met titels Ze.nl, Girlscene.nl, Trendalert.nl en de onlangs aan het portfolio toegevoegde titels Freshhh.nl en Fem-fem.nl. De onderneming richt zich louter op vrouwen.

De investering brengt Happy Horizon ook een voet aan de grond in Amsterdam in letterlijke zin. Verhagen: “Een aantal Happy-collega’s woont in Amsterdam. Zij gaan deels vanuit het kantoor van EEN Media in de Hallen werken. Dat zijn bijvoorbeeld Sindy de Vries, group creative director, en Arthur Detering, managing directer bij Happy Data. Ook voor afspraken met opdrachtgevers uit de regio Amsterdam kunnen we er natuurlijk terecht.”

Onlangs kocht Happy Horizon het bedrijf DigiMonks uit Amsterdam. Er wordt gekeken of en hoe dat team kan aanschuiven bij het kantoor in de Kinkerbuurt.

Foto: FaceMePLS (cc)

Nieuwe digitale gids voor Heineken Experience

Kiss the Frog, Redrum en M2mobi hebben voor de Heineken Experience een nieuwe digitale gids ontwikkeld: een combinatie van ‘spannende visuals en catchy storytelling’.

Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is de Heineken Experience een van de populairste toeristische bestemmingen in Amsterdam. De nieuwe digitale tour, beschikbaar als app, moet dan ook worden gezien als een verlengstuk van de Heineken Experience gericht op interactie en personalisatie. Een van de verhalen bevat een augmented reality animatie, geactiveerd met een Heineken bierviltje.

De audiovisuele tour reikt zelfs buiten de muren van de Heineken Experience. Zo kunnen bezoekers al in de wachtrij gebruikmaken van de app en direct hun experience starten.

Kiss the Frog, Redrum en M2mobi werkten naar eigen zeggen intensief samen voor de ontwikkeling van de tour. Kiss the Frog heeft het creatieve concept en het ontwerp van de digitale tour uitgewerkt, film- en animatiestudio Redrum bracht de verschillende verhalen tot leven met 3D animaties en de app ontwikkeling was in handen van M2mobi.

Joost de Valk weg bij WordPress

Joost de Valk stapt op als ‘CMO van WordPress’. De Nederlander staot na nog geen half jaar op, omdat de organisatie niet gereed is voor de overkoepelende marketingstrategie die De Valk wil helpen neerzetten.

Het is vooral het gebrek aan visie voor het product en met name het bedrijf dat hem nekt. Bij zijn eigen bedrijf was hij gewend een duidelijke missie en visie te hebben om de operaties mee te leiden. Op belangrijke onderdelen ontbreekt dat bij WordPress, vertelt de Nederlander in zijn afscheidsbericht.

Als gevolg van de vrije organisatie en werkwijze kon De Valk zijn draai niet vinden. “Mijn positie was niet duidelijk. Niet alleen voor mij, maar ook voor veel anderen. Dat voelde ongemakkelijk.”

Over de invulling van marketing bij Wordpres: “Een van de oorzaken van mijn falen is WordPress’ opvatting van wat marketing inhoudt. Voor mij betekent het niet enkel promotie, maar het volledige proces van het op de markt brengen van een product. Het is duidelijk dat anderen dat niet zo zien. Hun opvatting van marketing komt dichtbij wat ik reclame noem.”

Het is niet duidelijk of WordPress-baas Matt Mullenweg op zoek gaat naar een nieuwe marketingbaas.

De Valk zegt dat zijn besluit over het neerleggen van zijn functie in overleg en goede harmonie met Mullenweg ging.

Foto: chiropractic (cc)

Albert Heijn met nieuw commissiemodel voor partners ah.nl

Albert Heijn wijzigt het commissiemodel binnen zijn Partnerprogramma voor ah.nl. De supermarkt betaalt momenteel sitebeheerders die advertenties plaatsen 30 euro voor een nieuwe B2B klant en 20 euro voor nieuwe B2C klantorders.

Vanaf 10 juni 2019 geldt een andere vergoeding over de geplaatste orders.

Het nieuwe commissiemodel zal onder meer kijken naar meerdere facetten, zoals de omzet van de order, het soort order en welke partner de order heeft aangedragen. Omdat nieuwe klant orders nog steeds relevant zijn, wordt hier nog steeds op beloond.

De belangrijkste verandering zit hem in het feit dat de retailer partners een percentuele commissie gaan uitkeren over de netto order waarde van het winkelmandje. Hoe hoger de orderwaarde, des te hoger de percentuele vergoeding.

Inbound marketing brengt nieuwe klanten. 14 experts vertellen hoe

Klanten die vanzelf naar je toekomen? Dat klinkt als een droom, maar met goede inbound marketing krijg je het voor elkaar. Toegegeven, traditionele marketing werkt over het algemeen ook nog prima, maar inbound marketing brengt je business echt naar ‘the next level’. Zodra je prospects de informatie biedt die ze zelf zoeken heb je beet. Toch? Of werkt het niet zo simpel?

Reden genoeg om veertien inbound marketingexperts te vragen naar hun voorspelling wat anno 2019 wel, maar vooral ook niet werkt op het gebied van inbound marketing. We hebben hiervoor de hulp ingeroepen van: Rogier van Oosterhout (Creatieve Strategen), Pierre Vanderfeesten (Festiviter Online Marketing), Annemarie ten Brinke (Team Nijhuis), Jean-Paul Klerks (Online Marketing Held), Cheryl Bunskoek (Wirelab – Digital Agency), Tom Spoor (Online Marketing Business), Marnix Otten (Tensing), Jennifer Van Lent (Digital Doorway B.V.), Robert de Boer (Lead Today), Geesje Rietveld (Dock35 Marketing), Paul Hassels Mönning (dutchmarq), Wouter Wiersma (Sellian), Christiaan Slierendrecht (JijOnline) en Ilonka Karoly (Greenhouse Group).

Samen geven deze experts hun mening en benoemen zij 10 van de laatste inbound marketing trends in 2019. Doe er je voordeel mee!

Wat is inbound marketing?

Alle experts zijn het erover eens: content is een uitstekend middel om klanten naar je organisatie toe te trekken. Maar wanneer heb je er echt iets aan? De sleutel naar succes met inbound marketing is het bieden van waardevolle, gepersonaliseerde en relevante content via de juiste kanalen, op het juiste moment.

Ook Jean-Paul Klerks vat de definitie van inbound marketing prachtig samen: “Voor mij is inbound marketing niks anders dan het helpen van je doelgroep. Dit door je als organisatie te verplaatsen in je klanten en te kijken waar je waarde kan toevoegen in de ‘klantreis’. Platgeslagen: de juiste boodschap, aan de juiste persoon, op het juiste moment en via het juiste kanaal.”

Pierre Vanderfeesten licht toe: “Waar traditionele (outbound) marketing er op gericht is om klanten actief te benaderen, gaat het er bij inbound marketing juist om dat je gevonden wordt. Hiervoor moet je als organisatie zichtbaar zijn op de kanalen waar jouw doelgroep actief is. In je marketing breng je dan over waarom en hoe je de problemen van de klant oplost. Vervolgens benadert de klant jou, in plaats van andersom.” Van push naar pull dus.

De sleutel naar succes met inbound marketing is het bieden van waardevolle, gepersonaliseerde en relevante content via de juiste kanalen, op het juiste moment. (Robert de Boer , Lead Today)

Maar, wat zet je wanneer in en op wie richt je je daarbij? Content is heel belangrijk, maar zonder de juiste context ben je lang niet zo effectief als je had kunnen zijn.

Christiaan Slierendrecht is er duidelijk over: “Je realiseert groei door anderen te helpen. Deel waardevolle content op de momenten dat het relevant is voor de lezer of kijker.” Geesje Rietveld voegt daaraan toe: “Met behulp van slimme techniek kun je die goede content bij de juiste mensen krijgen, met als doel om hen aan je te binden.” Rogier van Oosterhout maakt alles het liefst zo persoonlijk mogelijk: “Inbound marketing is het creëren van één-op-één relaties die een blijvend effect hebben op je bezoeker en je merk. Door via de juiste content de bezoeker naar je toe te laten komen.”

Dat klinkt mooi, dus meteen aan de slag en uitrollen maar?

Christiaan Slierendrecht: “Inbound marketing moet je niet zien als een methode die je ‘even snel’ uitrolt in je organisatie. Het is een filosofie die je kan helpen om continu te blijven groeien met je organisatie, wanneer je erin gelooft en het inzet op de lange termijn. Alleen op die manier is het mogelijk om met inbound marketing een duurzame impact te maken.”

Paul Hassels Mönning voegt toe: ”Inbound marketing is meer dan alleen goede content produceren en dan wachten tot de ‘magische magneet’ zijn werk doet. Een combinatie van content en demand generation, bijvoorbeeld via AdWords en social advertising, is essentieel om tijdig, voldoende en kwalitatief goede leads te genereren en die te koesteren tot opportunities en sales.

Wat zijn de inbound marketing best practices?

Wat zien de experts als belangrijkste inbound marketing best practices? Veel experts zijn het met elkaar eens, maar hebben ook een duidelijke eigen visie op wat volgens hen de meest effectieve inboundmarketingstrategieën zijn. Dit zijn volgens de experts de top 10 best practices voor inbound marketing:

#1 Speel in op de zoekvraag

Rogier van Oosterhout: “Als een stuk content goed inspeelt op een zoekvraag, dan zal deze vaak goed gevonden worden. De waarde van het achterliggende artikel is daarmee voor organisaties enorm. Waarom? Het trekt relevante bezoekers naar je website en zorgt er daarmee voor dat je meer leads krijgt voor je product of dienst. Een goed geschreven blog stijgt op die manier gigantisch in waarde.”

Christiaan Slierendrecht denkt dat er ook grote kansen liggen voor partijen die al druk met inbound marketing bezig zijn: “Partijen die al bedreven zijn met inbound marketing, zetten in 2019 alles op alles om de stap te maken van goed naar excellent. Daarnaast zie je dat inbound marketing zijn weg vindt in meer branches en toepassingen, zoals employer branding en vacaturemarketing.”

#2 Gebruik lead forms en tracking software

Inspelen op wat de klant zoekt, gaat wat Rogier van Oosterhout betreft nog een stapje verder: “Zorg dat je niet alleen relevante blogs creëert, maar leid je bezoekers ook doelgericht naar lead forms waarin ze informatie achterlaten, zodat je ze doelgericht kunt benaderen. Bouw tracking software in, waarmee je kunt zien welke bedrijven je website bezoeken en wat ze lezen. Zo weet je precies waar je website geoptimaliseerd moet worden voor een hogere conversie.”

#3 Maak het persoonlijk

Voer je anno 2019 alleen online marketing? Dan moet je volgens Geesje Rietveld echt je best doen om effectief te blijven:

“Er is een overvloed aan digitale informatie, die alleen nog maar groter wordt. De vraag is nu, wat blijft er dan nog bij de lezer hangen? Welke marketing kan nog effectief het gedrag en keuzes beïnvloeden? Met andere woorden, wat komt er nog écht binnen bij mensen? Met behulp van de nieuwste technieken kun je online content nog persoonlijker maken.”

Dé trend: gepersonaliseerde video!

Vooral op het gebied van gepersonaliseerde video zijn de verwachtingen onder de experts hoog. Ilonka Karoly licht toe: “Video is gemakkelijk te consumeren en waardevol voor mensen, maar vooral: men gaat er vaak zelf naar op zoek. Bedenk als organisatie hoe je met video echt iets kan toevoegen. Dat kunnen praktische zaken zijn, maar ook het oproepen van gevoel en emotie hebben waarde. En, vergeet ook niet: YouTube is een van de grootste zoekmachines in Nederland! Optimaliseer hier dus ook voor.”

Slechts weinig bedrijven doen al iets met gepersonaliseerde video

Ook Jennifer Van Lent sluit zich hierbij aan, maar ziet ook dat er op dit gebied nog grote kansen voor ondernemers liggen: “Iedereen kent de kracht van geweldige video’s, maar organisaties doen er nog niet veel mee. En dat is jammer, want de conversie van gepersonaliseerde video ligt tot wel 20% hoger!” Ook Wouter Wiersma deelt deze mening: “Video is erg belangrijk om je verhaal goed over te brengen. Een grote kans in 2019, want hoewel dit al een aantal jaren een trend is, zien we nog steeds weinig bedrijven hier echt gebruik van maken.”

Marnix Otten ziet persoonlijke video en andere vormen van ‘snackable content’, zoals hij het noemt, als onderdeel van een gerichte en langere flow die doorloopt tot na de aankoop.

#4 Bied veel waarde

Volgens Ilonka Karoly is het focuswoord bij inbound marketing ‘waardevol’ zijn: “En dat begint bij het besef dat je klanten niet alleen klanten, maar vooral mensen zijn. Mensen die in hun leven heel veel andere dingen doen dan alleen producten kopen of diensten afnemen. Denk dus na over mensen, en hoe je in hun leven waardevol kunt zijn.”

Maar wat is dan precies de meerwaarde van waarde bieden? “Door het bieden van waarde gaan mensen je zien als expert in je vakgebied. De waarde die je levert in de vorm van zinvolle en relevante kennis, tips en informatie, zorgt ervoor dat ze je blijven volgen en in contact willen blijven. Anonieme bezoekers groeien op die manier uit tot klanten die heel bewust voor je kiezen.”

#5 Werk samen

Een goede samenwerking tussen marketing, sales en andere afdelingen is onmisbaar om je doelen te behalen. Je inbound-marketingstrategie kan nog zo mooi zijn, als collega’s van andere afdelingen niet weten hoe ze met deze strategie moeten omgaan, dan is het lastig om het volle potentieel van inbound marketing te benutten. Zorg ervoor dat iedereen in de organisatie weet waar je mee bezig bent en maak mensen betrokken. Volgens bijna alle experts is de Hubspot Flywheel-benadering een goede manier om dit te doen.

inbound marketing funnel to flywheel

bron: Hubspot

Wouter Wiersma vult aan: “Ik denk dat het niet alleen over inbound marketing moet gaan, maar ook over inbound sales. De alignment tussen de twee is cruciaal; met inbound marketing kun je hoogwaardige leads realiseren vergeleken met outbound-activiteiten. De opvolging van leads en het proces daarachter is van enorm belang voor het uiteindelijke resultaat van inbound marketing.”

Christiaan Slierendrecht: “Vaak is er ook nog wel wat werk te doen om de alignment tussen marketing en sales beter te krijgen. Een andere valkuil die ik daar regelmatig in tegenkom is dat inbound marketing gezien wordt als iets dat in het ‘bakje’ van marketing ligt. Inbound marketing kan alléén duurzaam succesvol worden omarmd wanneer het een gecombineerde effort is van marketing en sales, waar iedereen in gelooft.”

#6 Benut de kracht van collega’s

Paul Hassels Mönning: “Medewerkers zijn nog meer dan voorheen ‘merkwerkers’. Laat je collega’s eenvoudig je socialmediacontent delen en vergroot je bereik. Dit leidt vaak tot meer engagement, een hogere conversie en meer reacties op vacatures. Kortom: verhoog je reputatie, genereer engagement en creëer ambassadeurs.” In de video hieronder legt Paul het nader uit:

Paul Hassels Mönning beschrijft wat ook wel ‘employee advocacy’ wordt genoemd. Activeer je medewerkers om de boodschap van je merk te verspreiden. Een tip: zorg wel altijd dat je medewerkers zich er prettig bij voelen om hun social media ook zakelijk actief te gebruiken. Wanneer je medewerkers authentieke berichten laat delen, wordt je verhaal geloofwaardiger. Maak je mensen ook alert op het signaleren van verkoopkansen op social media.

Tip: Wat zou je een medewerker dan kunnen laten delen op social media?

 • Kort, leuk filmpje over een onderwerp dat gerelateerd is aan jouw branche.
 • Foto van een situatie waarin je doelgroep zich herkent.
 • Relevante blogs.
 • Een mening over actueel nieuws of een bepaalde trend.
#7 Automatiseer meer, maar blijf wel persoonlijk

Dan de trend die meerdere experts zien voor 2019: content wordt dankzij slimme targeting en AI steeds persoonlijker, maar is dankzij deze technieken toch grotendeels te automatiseren, waardoor je workload niet enorm toeneemt.

Robert de Boer denkt dat automatisering veel voor organisaties kan betekenen, vooral op het gebied van search- en marketing automation. Daarbij merkt hij op dat kwaliteit voor kwantiteit zal gaan: “Content blijft een essentieel onderdeel van inbound marketing, maar de hoeveelheid content zal afnemen. De content die wél wordt gemaakt, wordt selectiever ingezet en zal bovendien veel persoonlijker zijn. Dit is mogelijk door (nog) meer data-driven te werk te gaan.”

#8 Help echt. Push niet

Volgens Tom Spoor komt de focus nog meer op het echt helpen van klanten te liggen en minder te pushen om producten of diensten af te nemen: “Always be Closing (ABC) zal nu echt verdwijnen en daarvoor komt in de plaats Always be Helping (ABH). Dus meer delen van kennis, content en informatie in plaats van het sluiten van snelle deals. Cheryl Bunskoek is het hiermee eens. “Nog nooit is het zo belangrijk geweest om verzamelde data zo te benutten dat wij als marketeers écht de vinger aan de pols kunnen leggen en onze ideale klanten zo goed mogelijk kunnen informeren en ondersteunen in hun klantreis.”

#9 Bied echt onderscheidende content

Hoewel blijkt dat bedrijven nog niet echt bezig zijn met gepersonaliseerde video’s, ziet Wouter Wiersma duidelijk dat steeds meer organisaties anno 2019 bezig zijn met inbound marketing: “Doordat er steeds meer content wordt geschreven, is het steeds meer van belang om onderscheidende content te maken zodat je blijft opvallen binnen je doelgroep. Door content te maken waarbij je prospects echt verder probeert te helpen, blijf je uiteindelijk opvallen en bind je klanten aan je.”

#10 Breng buyer persona’s in kaart

Tom Spoor: “Als je vanaf dag 1 direct aan de slag gaat met het goed in kaart brengen van je buyer persona’s en weet wat je deze te bieden hebt, dan kun je veel gerichter werken. ‘The riches are in the niches’, ofwel: door te focussen maak je het verschil.

Hij vervolgt: “Inbound marketing is een manier om potentiële klanten te helpen de juiste keuzes te maken in de verschillende fases van hun koopproces. Dit doe je door inhoudelijke relevante content te bieden aan de voor jouw geschikte doelgroep (buyer persona). Waarbij je in iedere fase van zijn/haar koopproces informatie/content deelt zodat jij hen helpt de volgende stappen te zetten om tot de juiste aankoopbeslissing te komen.

Hoe breng je een goede buyer persona in kaart? Vraag jezelf af:

 • Wat zijn de pijnpunten van je (potentiële) klant die je kunt oplossen?
 • Aan welke informatie heeft je (potentiële) klant behoefte?
 • Wat doet hij of zij online en waar?
 • Hoe en wanneer worden zijn of haar (aankoop)beslissingen gemaakt?
 • Wat motiveert hem of haar om voor je product te kiezen?

Wat zijn de meest voorkomende inbound marketing valkuilen?

Inbound marketing kan dus veel voor je organisatie betekenen, maar van wat je vooral niet moet doen kun je vaak net zoveel leren. Annemarie ten Brinke wijst er bijvoorbeeld op dat je inbound marketing niet moet zien als dé heilige graal. “Inbound marketing is een methode, niet het alwetende antwoord om te groeien. Door structureel content te maken, doelgroepen in kaart te brengen en persona’s hiervan te vormen, kun je inbound marketing onderdeel maken van jouw marketingmix. Inbound marketing is een marketingvorm en werkt het beste in combinatie met andere vormen van marketing.”

We vroegen de experts daarom: “Wat zijn de grootste valkuilen voor organisaties die aan de slag gaan met inbound marketing?” We zetten de tien meest opvallende voor je op een rij:

#1. Aan de slag gaan met inbound marketing, terwijl je organisatie er nog niet klaar voor is

Christiaan Slierendrecht: “Dit heeft meestal te maken met mindset en heersende overtuigingen. Om succesvol te worden met inbound marketing, moet je geloven in het gedachtegoed erachter. Inbound marketing is niet zomaar een ‘nieuwe tool’ die je van de plank pakt en ‘implementeert’. Vaak is het beter om eerst klein te beginnen, intern cases te testen en de ervaringen actief te delen.”

#2. Niet genoeg tijd nemen voor het voorwerk

Geesje Rietveld: “Ten eerste denk ik dat veel bedrijven niet genoeg tijd nemen voor het niet-technische ‘voorwerk’ dat inbound effectief maakt. Zoals het vormen van goede persona’s. Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven daadwerkelijk met alle contact-afdelingen samen geregeld hun persona’s actualiseren en verdiepen.

Ten tweede zie ik dat veel bedrijven blijven hangen in de techniek en voorbijgaan aan de kwaliteit van content. Vergeet niet dat je bij elke stap in de customer journey, content van meerwaarde moet aanbieden. Haal je iemand over iets te downloaden en de download voldoet niet aan de verwachtingen, dan voldoe jíj niet aan de verwachtingen.”

Kwalitatieve leads vereisen kwalitatieve content.

#3. De klant na conversie niet prettig blijven bedienen en verrassen

Geesje Rietveld vult aan: “Ook wordt nog vaak nagelaten om na conversie de klant prettig te blijven bedienen en verrassen. Dat zijn gemiste kansen!”.

#4. Niet nadenken over je missie en strategie

Ilonka Karoly stelt vooraf altijd duidelijke doelen: “Denk goed na wat inbound marketing aan omzet moet opleveren, maar denk niet alleen aan omzet. Toegegeven, omzet is nodig als brandstof voor het voortbestaan van het bedrijf. Daardoor kun je weer investeren in nieuwe dingen.” Maar we hopen toch niet dat omzet het uiteindelijke doel is? “Nee, denk ook na over wat je als bedrijf toevoegt aan de wereld. Wat missen wij, als jouw bedrijf plotseling niet meer bestaat? Op de antwoorden op deze vragen zou je elke strategie die je ontwikkelt moeten baseren.”

#5. Niet nadenken over hoe je het resultaat gaat meten

Ilonka Karoly noemt nog een valkuil: “Van tevoren niet goed nadenken hoe je het resultaat gaat meten, waardoor je dus niet echt kunt leren van wat er goed of slecht gaat. En dus de volgende keer weer in dezelfde valkuilen trapt.”

Inbound marketing analytics

Ook Jennifer Van Lent sluit zich hierbij aan: “Data, data, data – op basis van data neem je goede beslissingen. Een gebrek aan inzicht, zichtbaarheid en transparantie leidt tot fouten. Er bestaan legio tools en platforms voor realtime analytics met fantastische rapporten. Teams moeten deze echt gebruiken en delen!”

#6. Technologie als oplossing zien, terwijl het slechts een deel van de oplossing is

Jennifer Van Lent vervolgt: “Technologie is deel van de oplossing. Organisaties moeten niet alleen hierop vertrouwen voor succes. Want als technologie dé oplossing was, dan zou iedereen die het gebruikt succesvol zijn.”

#7. Niet alle teams en afdelingen betrekken

“Iedereen in het bedrijf moet jouw klantcampagnes begrijpen. Een mooie inboundmarketingcampagne kan nog zo succesvol zijn, als de salesafdeling niet weet hoe ze actie moeten ondernemen, dan gaat het vaak alsnog fout.”, zo vult Jennifer Van Lent aan.

Jean-Paul Klerks is ook van mening dat Inbound marketing succesvol inzetten vraagt om een naadloze afstemming tussen marketing, sales en support. Ook geeft hij een aantal concrete voorbeelden waar het mis kan gaan:

 • “Geen duidelijke afspraken over het aantal leads of de kwaliteit ervan.
 • Geen duidelijke afspraken over wanneer sales de leads op moet volgen.
 • Supportafdeling die altijd dezelfde vragen moet beantwoorden, omdat marketing/sales er nog geen content over heeft geschreven.”
#8. Onderschatten hoeveel tijd het creëren van kwalitatieve content kost

Marnix Otten wijst erop dat het maken van goede content een intensief proces is: “Het uitrollen van de strategie door voldoende kwalitatieve content te creëren, brengt een tijdsinvestering met zich mee die nogal eens wordt onderschat. Dit komt nog naast de investering in de juiste software. Gevolg? De inbound uitrol belandt na het uitblijven van direct resultaat op een zijspoor.”

#9. Beginnen zonder goed beeld van klanten en buyer persona’s te hebben

Pierre Vanderfeesten ziet het belang van buyer persona’s: “Sommige organisaties beginnen zonder dat ze een goed (en uit eerste hand gevalideerd) beeld hebben van hun target klanten en buyer personas: Welke pijn hebben zij? Hoe lost jouw organisatie die voor ze op? En op welke kanalen zijn ze actief? Pas als je dit weet, kun je goede inbound marketing campagnes gaan draaien en veel bedrijven vergeten dit nogal eens.”

Robert de Boer vindt het belang van inzicht en vooral een tot in detail uitgewerkte strategie belangrijk als basis voor goede inbound marketing: “Zo wordt vaak het belang van inzicht in de doelgroep vergeten. Door een persona en buyer journey op te stellen, wordt duidelijk wie je doelgroep is, waar je hen kunt vinden en via welke kanalen zij het beste te bereiken zijn. Deze informatie helpt bij het bepalen van de content, kanalen en contactmomenten.”

#10. Leads onvoldoende opvolgen

Rogier van Oosterhout ziet het nogal eens gebeuren: “Veel leads creëren maar deze vervolgens onvoldoende opvolgen. Er is dan veel traffic, maar het systeem van opvolging is helaas onvoldoende ingericht. Hierdoor verdwijnen leads in een CRM zonder dat er iets mee gebeurt. Het is daarom van groot belang om dit goed en strategisch op te pakken.”

Wat levert inbound marketing op?

Stel, je bent overtuigd van alle manieren om een inbound marketing strategie vorm te geven, wat levert dit je dan uiteindelijk concreet op?

 • Betere zichtbaarheid van je merk, producten en/of diensten.
 • Beter bereik onder de doelgroep.
 • Meer relevante bezoekers op je site(s).
 • Meer en goedkopere leads.

Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar de meningen van onze experts. Wat zien zij als de grote meerwaarde van inbound marketing en wat levert het ze op?

Veel meer leads!

Christiaan Slierendrecht ziet de grote meerwaarde van inbound marketing heel breed: ”Voor onszelf heeft het heel veel waarde toegevoegd. Niet alleen in de vorm van meer leads dan we aankunnen, maar ook het – nog meer – investeren in de relaties met klanten en partners. Door inbound marketing actief toe te passen voelt het vaak niet eens alsof je iets aan het vermarkten of verkopen bent: je bent bezig met impact te maken voor klanten. En dat voelt goed.”

Pierre Vanderfeesten speelt met inbound marketing handig in op trends, nieuws en regelgeving: “De lancering van AVG/GDPR gebruikten we om mensen van de juiste informatie te voorzien om aan de gestelde (juridische en technische) eisen te voldoen. Zo waren we als team in staat om meer dan 1.000 inbound leads in een jaar te generen!”

Hogere conversie

Robert de Boer houdt van een resultaatgerichte aanpak op basis van voortdurende analyses: “Door de marketing- en salesinspanningen voortdurend te analyseren, kwamen we steeds weer tot betere resultaten.

Presteerde een campagne beter of slechter dan de rest? Dan achterhaalden we waar dit aan lag en hoe we dit konden gebruiken om de resultaten te maximaliseren. Na één jaar samenwerken, wisten we al een conversiepercentage van 16% op de heractiveringscampagnes te behalen.”

Tom Spoor merkt dat de inzet van inbound marketing organisaties vooral veel nieuwe energie geeft:

“Het blijkt dat veel organisaties nog niet exact weten welke positie zij hebben in de markt en ook niet exact weten wie hun klanten zijn (buyer persona). Het is altijd interessant om te zien als je hiermee aan de slag gaat, dat dit nieuwe energie geeft binnen organisaties en daardoor ook snel nieuwe resultaten.”

Jennifer Van Lent is vooral blij met de enorme vergroting van het bereik: “Via social media bereik je de hele wereld. Als je in de praktijk ziet dat een klein Europees bedrijfje een business in een stad in Zuid-Afrika bereikt, dan weet je dat echt alles mogelijk is.”

Wat zijn de beste inbound marketing software en tools?

De moderne marketeer kan niet zonder goede tools. We zijn benieuwd welke software voor de experts echt het verschil maakt. Doe er je voordeel mee!

Wouter Wiersma en Rogier van Oosterhout zijn vooral enthousiast over HubSpot, vanwege de optimale integratie tussen CRM, marketing- en salesacties. Rogier van Oosterhout: “Dit is werelds leidende inboundmarketingsoftware en sluit naadloos aan bij onze dienstverlening.” Vrijwel alle experts gebruiken HubSpot (#nospon) en zijn vrijwel onverdeeld positief over de mogelijkheden. Wij raken ook enthousiast, dus reden genoeg voor een korte toelichting.

Wat is Hubspot precies?

HubSpot is een marketing- en salesautomation softwarepakket dat ondersteunt bij het realiseren van je inboundmarketingstrategie. Je benadert je klanten persoonlijk, zonder de kosten en tijdsinvestering die daarvoor nodig zou zijn als je alles echt handmatig zou doen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk onderstaande interessante presentatie van de oprichters van HubSpot Brian Halligan and Dharmesh Shah: “How to grow bigger and better in the modern age”.

Vooral de gebruiksvriendelijkheid en de persoonlijke begeleiding bevallen onze experts goed. Ook Marnix Otten is een tevreden gebruiker: “HubSpot biedt alles wat een MA-platform moet bieden”.

Nog meer handige tools

Jennifer Van Lent is weliswaar HubSpot Gold Partner, maar gebruikt ook Autopilot. Voor B2B-campagnes zet ze bij voorkeur LinkedIn Sales Navigator in. En voor video is het platform TwentyThree met afstand haar favoriet.

Robert de Boer werkt ook graag met HubSpot, maar voegt ook de CRM-tool Salesforce aan het lijstje toe: “Deze beide tools helpen ons om de doelgroep op een efficiënte manier te bereiken met relevante content en bevorderen de samenwerking tussen marketing en sales. Daarnaast werken we ook veel met social media advertising en Google producten als ads, analytics en search console. Afhankelijk van de doelgroep en strategie, bieden deze tools veel mogelijkheden voor leadgeneratie en analyse.”

Voor de benadering van grotere aantallen prospects en klanten adviseert Paul Hassels Mönning naast HubSpot ook de marketingautomationplatforms Marketo of SharpSpring.

 

Christiaan Slierendrecht maakt wel een kleine kanttekening: hij ervaart dat HubSpot soms wat te zwaar is en dat hij ook met andere marketing automation-oplossingen uit de voeten kan. “Daarnaast maken o.a. WordPress, Google Analytics, Tag Manager, Data Studio, Google Ads, verschillende Social Ad-platforms, MailChimp en Serpstat onderdeel uit van onze standaard stack.“

SEO-tools

Ook allerlei SEO-tools zijn populair om toe te voegen aan je arsenaal inboundmarketingtools. Moz, Ahrefs, Majestic, SearchMetrics en Google Search Console worden door de experts, waaronder Annemarie ten Brinke, Christiaan Slierendrecht en Pierre Vanderfeesten genoemd.

Combineren van verschillende tools

Ilonka Karoly: “Ik ben zelf niet specifiek fan van één tool, maar combineer wel graag data uit verschillende tools. Zo krijg ik inzicht in waar gebruikers naar op zoek zijn en hoe ze daar naar zoeken.” Ook Pierre Vanderfeesten sluit zich daarbij aan: “Het liefst werk ik met verschillende tools als Semrush, Ubersuggest, Google Search Console, Google Trends, Leadfeeder, Leadexpress, MailChimp, Hootsuite en Hotjar. Omdat deze tools allemaal gespecialiseerd zijn in het oplossen van een bepaald probleem, maar ook omdat ik het leuk vind om deze tools ‘aan elkaar te knopen’.”

Cheryl Bunskoek vindt het heel belangrijk gebruik te maken van alle data gegenereerd uit tools als HubSpot, Google Analytics en HotJar. “Zo breng je in kaart waar je doelgroepen naar op zoek zijn en waar zij antwoord op willen krijgen. Alleen op deze manier ben je in staat om waardevolle content te produceren waar de klant echt iets aan heeft. Het aanbieden van deze waardevolle content helpt uiteindelijk het gevoel creëren dat onze doelgroep écht iets heeft aan jou als organisatie/merk.”

Christiaan Slierendrecht en Paul Hassels Mönning vatten de kern van inbound marketing goed samen:

Paul Hassels Mönning: “Inbound marketing is meer dan alleen goede content produceren en dan wachten tot de ‘magische magneet’ zijn werk doet. Een combinatie van content en demand generation (bijv via AdWords, social advertising, is essentieel om tijdig, voldoende en kwalitatief goede leads te genereren en die te koesteren tot opportunities en sales. Inbound marketing is geen quick fix, maar biedt zowel grotere als MKB-bedrijven die doorzetten een prima basis om hun business op te bouwen”.

“Inbound marketing moet je niet zien als een methode die je ‘even snel’ uitrolt in je organisatie. Het is een filosofie die je kan helpen om continu te blijven groeien met je organisatie wanneer je er in gelooft en inzet op de lange termijn.”, aldus Christiaan.

Facebook erkent dat aanpak nepadvertenties moeilijk is

Facebook kan het gezicht en de naam van John de Mol niet uit nepadvertenties filteren, zo betoogde de advocaat van het sociale netwerk vanmiddag in de rechtbank. De Mol wil dat Facebook actie onderneemt tegen bedrieglijke advertenties voor bitcoinbeleggingen waarin zijn naam wordt misbruikt.

Volgens Facebook mag het wettelijk niet wat De Mol wil: om zijn gezicht en naam uit nepadvertenties te filteren, zou al het verkeer gemonitord moeten worden.

Het probleem is dat de oplichters razendsnel advertenties veranderen van ‘onschuldige’ advertenties tot oplichtingssites nadat de advertentie is beoordeeld.

De belangen van De Mol zouden ‘nihil of zeer beperkt’ zijn en in geen verhouding staan tot de belangen van de gebruikers van Facebook. ‘Want een filter heeft impact op advertenties voor iedereen’.

Facebook lijkt ook niet te willen meewerken aan het verstrekken van gegevens van de adverteerders.

Duncan Lawrence, Marco Borsato en Waylon hebben ook recentelijk een sommatiebrief naar Facebook gestuurd.

Foto Talpa

Hoe maak je een optimale landingspagina voor campagnes & acties?

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad: er is een speciale campagne of actie aangekondigd en aan jou is gevraagd om dit online door te vertalen. Het is soms best een uitdaging om een speciale campagne of actie te integreren in de website. Als je een campagne online vorm wil geven, is […]

SoundCloud koopt digitale rechtenspecialist

De ‘YouTube voor audio’ SoundCloud wil het vier jaar oude Repost Network uit Los Angeles kopen. Daarmee breidt het zijn dienstenpakket uit met digitaal rechtenbeheer, crossplatform distributie, analytics en digitale marketingdiensten.

Eerder deze week maakte SoundCloud uit Duitsland de intentie bekend om Repost Network over te nemen. De transactie wordt naar verwachting ergens in de komende weken afgerond. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, houden de partijen voor zich.

Repost Network is in feite een bedrijf dat auteursrechtelijk beschermde data (audio) verspreidt en informatie over het gebruik daarvan terughaalt. Die data geeft het weer in de vorm van statistieken en omzetcijfers. Tot de distributiepartners behoren partijen als Soundcloud, Spotify, Deezer, YouTube, Apple Music, Google Music, Facebook en Tencent.

Belsimpel lanceert Engelstalige website

De plannen zijn er al jaren, maar met de lancering vandaag van de Engelstalige site zet Belsimpel de eerste stap in het betreden van de buitenlandse markt.

In deze fase is nog geen sprake van uitrol naar andere markten, maar spreekt Belsimpel wel nieuw publiek aan. Met de Engelstalige site wil het buitenlanders aanspreken die geen of onvoldoende Nederlands kunnen.

De grootste verandering vond echter niet plaats voor, maar achter de schermen. “We hebben ons volledige platform meertalig moeten maken. Vooral technisch was dit echt een grote klus. Doordat we dit voor elkaar hebben gekregen is het verder internationaal uitrollen van Belsimpel echt een flinke stap dichterbij”, vertelt oprichter Jeroen Doorenbos.

Dat betekent dat niet enkel de site, maar ook de telefonische klantenservice, de facturen en e-mails buitenlands aan kunnen. Engels is de eerste taal, Duits wordt de tweede.

Floris Schakelaar, product owner van de telecomwinkel, vertelt dat Belsimpel nog voor het einde van 2019 de Duitse markt op wil. De gebieden die daarna volgen zullen gebruik maken van de talen die de sites dan bieden. Dan valt te denken aan landen als België, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland.

Belsimpel zal de buitenlandse markt onder een andere merknaam betreden. Welke dat is, staat nog niet vast. De merkidentiteit zal in elk geval dicht bij de Nederlandse staan.

De internationale expansie financiert Belsimpel geheel uit eigen middelen.

Shopify vertaald naar het Nederlands

Webwinkelplatform Shopify richt zijn pijlen op de Nederlandse markt en probeert verkopers binnen te lokken met een lokale vertaling van de site en native ondersteuning voor iDEAL.

Helemaal als een verrassing komt het charmeoffensief ook weer niet. Het Canadese bedrijf was begin dit jaar al een van de grotere standhouders op de Webwinkel Vakdagen. Hoewel het meeste personeel daar Engelstalig was, was dat al een teken van de investering die het in de Nederlandse markt wil doen.

Via LinkedIn zegt marketeer Amanda Marochko: “Met gelokaliseerde documentatie en casestudies die nu beschikbaar zijn via onze nieuwe Nederlandse website, shopify.nl, plus nieuwe goeroes voor klantenondersteuning in het Nederlands, helpen we webwinkeleigenaren hun bedrijf op te zetten en te schalen.”

Shopify betreedt een e-commercemarkt die in toenemende mate professionaliseert. De kleinere webwinkels leggen het af tegen de grote en kunnen zich enkel nog onderscheiden met specialistisch aanbod. De grootste technologieleveranciers achter shops zijn Magento (Adobe Commerce Cloud), CCV Shop, PrestaShop, Lightspeed en partijen als MijnWebwinkel.

iDEAL-ondersteuning op zich is niet nieuw bij Shopify, want al jaren beschikbaar via plug-ins als die van Mollie. Wel is het nu native. Marochko: “webwinkeleigenaren kunnen zowel creditcard- als iDEAL-transacties in hun winkels via het geïntegreerde betalingssysteem van Shopify accepteren.”

Eind april publiceerde Shopify de financiële resultaten over het eerste kwartaal. Daaruit kwam naar voren dat de omzet met de helft was gegroeid tot 321 miljoen dollar met een nettowinst van tien miljoen dollar.

Wanneer is gedragsbeïnvloeding van de consument gewenst?

Als je een website bezoekt, dan is de kans groot dat je participant bent in meerdere online experimenten. Experimenten die onderzoeken welke aanpassingen in de keuzestructuur van een website een verandering teweegbrengen in het gedrag van de mensen die de website bezoeken. Maar hoe problematisch vinden mensen het eigenlijk wanneer ze proefpersoon zijn?

Voor deze experimenten wordt aan de participant geen bewuste toestemming gevraagd. En dat terwijl er binnen wetenschappelijk onderzoek strenge eisen zijn om de participant te beschermen.

Maar hoe problematisch vinden mensen het wanneer ze proefpersoon zijn in een of meerdere experimenten tijdens hun bezoek aan een website? En wat vinden we ervan dat de inzichten die deze experimenten opleveren gebruikt worden om ons gedrag te beïnvloeden?

Keuzearchitectuur is onvermijdelijk

Het is allereerst belangrijk om nog even stil te staan bij het feit dat, tot op een bepaalde hoogte, een keuzearchitectuur – de manier waarop keuzes aan ons gepresenteerd worden – en dus de beïnvloeding van ons gedrag gewoonweg onvermijdelijk is.

Zo heeft iedere winkel een indeling waarbij bepaalde producten eerder gezien worden dan andere, elk menu rangschikt de verschillende gerechten, en zo heeft ook iedere website een design dat beïnvloedt wat mensen zien en dus, hoe mensen keuzes maken.

Kortom, online of offline beïnvloeding vind je overal en is onvermijdelijk. Maar er is een verschil tussen ‘gewoon beïnvloeding’ en ‘gerichte beïnvloeding op basis van inzichten verworven uit gedragsonderzoek’.

Mensen willen een bewuste rationele keuze kunnen maken

Er is redelijk wat onderzoek gedaan naar de mening van mensen over het stimuleren van een bepaald soort gedrag door middel van nudges (kleine duwtjes in de juiste richting). Uit deze onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen een voorkeur hebben voor beïnvloeding die gericht is op onze weloverwogen en bewuste beslissingsprocessen. Denk aan interventies die informatie bieden over de beste manier van handelen. Zoals het toevoegen van de voedingswaarde op de verpakking van voedingsmiddelen.

Beïnvloeding die gericht is op onze automatische, niet-deliberatieve besluitvormingsprocessen worden daarentegen eerder afgekeurd. Dit zijn voornamelijk interventies die inspelen op onze menselijke biasen (denkfouten) zoals het inspelen op de behoefte om dezelfde keuze te maken als anderen voor jou gedaan hebben (conformisme). Dergelijke vormen van beïnvloeding geven mensen het gevoel dat ze hun keuzevrijheid en autonomie verliezen.

Voorkeuren met betrekking tot nudges zijn kneedbaar

Vervolgonderzoek laat echter zien dat dit onderscheid lang niet zo zwart-wit is en dat de voorkeuren van mensen ten opzichte van nudging afhangen van de situatie en de manier waarop je de vraag stelt. Zo lijken mensen geen probleem te hebben met gedragsbeïnvloeding wanneer ze het eens zijn met de waarden van de mensen die de interventies uitvoeren en/of wanneer het doel in lijn ligt met hun interesses, politieke meningen of hun waarden.

Wel lijkt er een algemene negatieve houding te bestaan wanneer de interventies economische of andere verliezen veroorzaken door in te spelen op de traagheid, onoplettendheid of andere veel voorkomende denkfouten van mensen. Met andere woorden, wanneer nudges in een commerciële setting inspelen op onze automatische, niet-deliberatieve besluitvormingsprocessen om zo de verkoop te doen stijgen.

Online beïnvloeding wordt als negatief gezien

Ook ik zie dezelfde patronen terugkomen. Zo gaf een collega-psycholoog een tijdje geleden een presentatie waarin ze met een aantal stellingen probeerde te achterhalen hoe mensen aankeken tegen online experimenten en online gedragsbeïnvloeding in het algemeen.

Toen ze startte met de stellingen bleek dat men een sterke afkeer had voor online gedragsbeïnvloeding omdat ze aannamen dat de organisaties niet het beste met hen voor zouden hebben. Wanneer ze vroeg of dezelfde gedragsbeïnvloeding offline wel gewenst was gaven ze bijvoorbeeld als antwoord: “ja, want een supermarkt wil hen alleen maar stimuleren om gezonder te eten”.

Onze mening verschilt van onze ervaring

Wanneer je het mensen vraagt, lijken ze dus voornamelijk in een commerciële setting die zich online afspeelt een negatief beeld te hebben van experimenten en de beïnvloeding die daar het resultaat van is. Laat dit nu net de sector zijn waar deze praktijken in toenemende mate uitgevoerd worden.

Maar dit is het antwoord wanneer je mensen vraagt om hun mening. Als psychologen weten we maar al te goed dat de mening die we denken te hebben vaak niet overeenkomt met de onze mening in realiteit. In de praktijk hebben mensen de beïnvloeding vaak niet eens door, laat staan dat ze er actief tegen protesteren.

Dit betekent echter niet dat we zonder grenzen alle kanten op geduwd kunnen worden zonder dat we dit door hebben en alle vormen van beïnvloeding blind accepteren. Alle elementen in onze omgeving hebben bewust of onbewust invloed op ons gedrag en onze ervaring. Dus ondanks dat iemand lang niet op de hoogte is van de complete keuzearchitectuur of directe beïnvloeding op een site, wordt deze wel ervaren. Zo zal een sterk gestuurde keuze een negatief gevoel oproepen bij de klant.

Wanneer is gedragsbeïnvloeding gewenst en wanneer niet?

Als organisatie wil je dat de klant een algehele fijne ervaring heeft, anders zal dit simpelweg negatieve gevolgen hebben voor je groei. Dit betekent een goede balans tussen beïnvloeding die de bezoekers aan de ene kant genoeg informatie geeft om een weloverwogen keuze te maken, maar aan de andere kant ook emotioneel ondersteuning biedt. Bijvoorbeeld wanneer de bezoeker niet in staat is om een volledig beredeneerde en geïnformeerde rationele keuze te maken.

Waar die balans precies ligt is afhankelijk van de organisatie, het soort product en de soort klant. Door te experimenteren zul je stap voor stap leren wat werkt voor de klant en wat niet. Let wel op dat je goed bepaalt wanneer het effect van een bepaalde beïnvloeding de juiste is. Veelgebruikte metrics als click through rate of zelfs de stijging in conversie kunnen hier tekort schieten doordat ze alleen iets vertellen over het kortetermijneffect.

De ervaring van je klant en het gevoel dat de klant aan die ervaring overhoudt overstijgt het bezoek aan je website. Met andere woorden: een conversie is geen directe weerspiegeling van een tevreden klant. Zorg daarom altijd dat je weet wat de effecten van je beïnvloeding zijn op de lange termijn en denk goed na hoe je bepaalt wanneer het effect gewenst is (dus of het effect bijdraagt aan het welzijn van je klant) en wanneer niet.

Onderzoek naar het langetermijneffect van nudging

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, professor Kobe Millet en Peeter Verlegh, is mijn collega Eline van Baal druk bezig geweest met het opzetten van een PhD. Het doel van deze PhD is om wetenschappelijke gedragsinzichten te valideren en daarnaast een methode te ontwikkelen om gedragsveranderingstechnieken op de lange termijn beter meetbaar te maken. Lees hier meer over het onderzoek en hoe jij kunt bijdragen.

Page generated in 1.260 seconds. Stats plugin by www.blog.ca