Nieuw bureau voor story marketing

Voormalig WhizPR eigenaar Willemijn Vader en HP van Tilburg zijn The Robins begonnen, een bureau waarin zeven marketing en communicatie professionals samenwerken.

Het bureau wil zich richten op de tech-, food- en innovatie sector.

Story marketing is een methode waarbij verhaallijnen worden gebruikt om communicatie-, marketing- en sales-activiteiten inhoud te geven en met elkaar te verbinden. Instrumenten als PR, sociale media, digitale marketing, adverteren, events en media zijn daarin geïntegreerd.

Naast HP van Tilburg, ooit hoofdredacteur van DutchConnect en ConnexieMagazine, zijn Dominique Kneepkens (By Deau), Marieke Hollenberg (EmmeHa Communicatie), Ruben Dissel (Deventrade en Stef Bosman (Yellowbrand) op freelance basis betrokken bij The Robins.

Adverteerders vechten monopolie Google aan

Drie online adverteerders dagvaarden Google vanwege zijn monopolie op de Amerikaanse advertentiemarkt. De partijen vinden dat Google de markten voor zoek- en display advertenties in een ‘wurggreep’ houdt.

De zaak is aangezwengeld door Grand Atlas Tours, Prana Pets (honden- en kattenvoer) en advocatenkantoor Hanson Law. De partijen zijn in actie gekomen nu het Amerikaanse ministerie van Justitie en een coalitie van procureurs-generaals antitrust rechtszaken tegen Google aan het voorbereiden zijn.

Google zou zijn marktdominantie gedeeltelijk hebben bereikt door rivalen te verwerven, de toegang tot zijn zoekresultaten en het YouTube-videoadvertentieplatform te beperken en ervoor te zorgen dat deze systemen niet compatibel waren met die van concurrenten.

Ook Googles beslissing om cookies van derden in Chrome te blokkeren wordt veroordeeld. Daardoor wordt het voor adverteerders moeilijker om advertenties af te stemmen op individuele voorkeuren.

Google is overigens ook aangeklaagd omdat de Chrome-browser de privacy van gebruikers zou schenden. Het bedrijf zou ook de gegevens verzamelen van mensen die gebruikmaken van de privémodus van de internetbrowser. De aanklagers willen een schadevergoeding van 5 miljard dollar.

Foto Pixabay

Nederlands MeMo2 domineert IAB Europe Research Awards

Genomineerd voor zes prijzen en uiteindelijk neemt MeMo2 vijf van de acht beschikbare IAB Europe Research Awards mee naar huis. De Nederlandse onderzoeker oogst lof voor zijn nieuwe crossmediale bereiksplatform THX.

Gisterenmiddag ontving directeur Marcel Vogels de prijzen voor zijn inzendingen in de rubrieken: Research Innovation, Best Use of Research Budget, Data Effectiveness, Cross-Media Measurement en Audience Measurement. In de categorie Brand Advertising Effectiveness werd helemaal geen hoofdprijs uitgereikt.

Normaalgesproken vindt de uitreiking plaats tijdens het Europese Interact-congres van belangenorganisatie IAB. Vanwege de coronacrisis echter vond het hele event digitaal, via Zoom, plaats tussen twaalf en half drie.

MeMo2 won de prijzen voornamelijk vanwege zijn nieuwe THX Platform. Dat verbindt de consumentenpanels van vier grote researchspecialisten met een gelijknamige app en brengt zodoende het bereik van radio, televisie, outdoor, bioscoop en alle digitale media geïntegreerd realtime in beeld. Merken, bureaus en exploitanten kunnen hierdoor zelf geautomatiseerd crossmediaal bereik en effect in kaart te brengen.

Foto: diva007 (cc)

Het selectieproces van een nieuwe marketingtechnologie: vergelijken, testen en kiezen

Met inmiddels 8.000 tools op de markt is het aanbod aan marketingtechnologie enorm. Voor het maken van de juiste keuze voor een nieuw applicatie, van e-mailmarketing en datamanagement tot social advertising, is een serieus selectieproces vereist.

In dit artikel laat de DDMA Werkgroep Martech zien hoe je een shortlist samenstelt van je favoriete tech-leveranciers, hoe je een RFP opstelt en hoe je ten slotte door te testen tot een definitieve keuze komt.

Voor je het selectieproces induikt, is het belangrijk om te beseffen dat een tool geen doel op zich is en daarmee nooit het startpunt van de discussie vormt. Het kiezen van een nieuwe tool begint altijd met een specifiek probleem: bepaal eerst welke marketinguitdagingen je hebt en kijk dan of een nieuwe tool daar de oplossing voor kan zijn. In ons fasemodel voor het kiezen van nieuwe marketingtechnologie – zie afbeelding hieronder en dit artikel – onderscheiden we niet voor niets vijf fasen, waarvan het daadwerkelijke selectieproces pas de derde is. Het is wel de meest uitgebreide en bepalende fase – daarom gaan we in dit artikel nog eens extra op in op de belangrijkste onderdelen ervan.

1.Maak een shortlist van je favoriete leveranciers

De eerste stap die je in het selectieproces moet nemen is het samenstellen van een shortlist van de meest geschikte leveranciers van de marketingtechnologie waar je naar op zoek bent. Bepaal daarvoor eerst de relevante tech-categorie en kies je favorieten. Maak een weloverwogen lijst waarin je niet alleen je eigen indruk, maar ook externe waardeoordelen meeneemt in je overweging. Denk aan reviews, casestudies en testimonials van bestaande klanten en onafhankelijke onderzoeken. Schroom ook zeker niet te kijken wat de concurrentie gebruikt. Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met budget. Wat is de technologie je organisatie waard per klant, per websitebezoekers of per 1.000 euro aan advertentiebudget en is een positieve ROI mogelijk?

Op basis daarvan kun je je lijst van favorieten weer kleiner maken, omdat sommige leveranciers boven je budget zullen vallen. Idealiter heb je op basis van deze verfijning een shortlist van 2 tot 5 leveranciers.

2. Bepaal hoeveel mensen en tijd je nodig hebt voor de vergelijkingsfase

Voor een overzichtelijk selectieproces is het belangrijk om in te schatten hoeveel tijd er nodig is om alle stakeholders – denk aan collega’s van legal en IT, eindgebruikers, budgethouders –  mee te laten te kijken. Zorg dus dat alle betrokkenen genoeg tijd per week vrijmaken om het selectieproces als echt project op te pakken. Zo voorkom je dat grote beslissingen van de ene partij moeten worden teruggedraaid omdat een andere partij niet genoeg tijd heeft gehad om een beslissing te maken. Afhankelijk van de tech-categorie, de integratie met andere technologieën en het budget moet je hier meer of minder tijd voor vrij maken. Het is dus handig om een duidelijke planning voor ogen te hebben om het traject niet onnodig lang te laten duren of te snel voorbij te laten zijn zonder dat je goed hebt kunnen kijken. 

3. Stel een RFP op voor leveranciers en evalueer hun voorstellen

Bij het opstellen van je shortlist heb je gekeken naar je eigen indruk en waardeoordelen van anderen. Maar dit is niet genoeg om een definitieve keuze te maken. Je hebt natuurlijk ook informatie van leveranciers zelf nodig. Het opstellen van een RFP (request for proposal) is daarom onmisbaar om te bepalen welke leverancier het beste bij je past. Er zijn 7 belangrijke onderwerpen waar je in een RFP aandacht aan moet besteden om een volledig en correct idee te krijgen van wat een leverancier voor je kan betekenen:

 1. Achtergrond: Leg de achtergrond en reden voor het project uit om de leveranciers context te geven.
 2. Motivering: Geef een motivatie door je bedrijfsdoelstellingen toe te lichten en leg uit wat je probeert te bereiken met de nieuwe martech. Beschrijf ook wat je zoekt in termen van een partnerschap en vraag advies over de vervolgstappen.
 3. Use cases: Deel de use cases (opgesteld in fase 1 uit het model) die je in de eerste fase van het fasemodel hebt opgesteld. Zo kunnen leveranciers hun voorstellen goed afstemmen op je unieke behoefte. Dit is het belangrijkste onderdeel van je RFP.
 4. Achtergrond leverancier: Vraag om uitleg van de basisprincipes over de grootte en mogelijkheden van leveranciers, maar ook van hun methodologie en aanpak. Denk aan roadmaps, referenties en ondersteuningsmogelijkheden.
 5. Tijdslijnen: Communiceer een beoogd tijdschema tot aan de definitieve selectie en vraag om een Proof of Concept (POC).
 6. Prijzen: Vraag om een inschatting van het beoogde gebruik van de tool en hoeveel dat – inclusief licenties, onderhoud en ondersteuning – op jaarbasis gaat kosten.
 7. Voorbeeldcontract: Vraag om een voorbeeldcontract en deel eventueel een eigen standaardovereenkomst met de vraag of ze het daarmee eens zijn.

Als je de voorstellen van alle leveranciers binnen hebt, is het zaak om alles echt kritisch door te lezen. Kijk of het voorstel je vragen goed beantwoordt en of het volledig aansluit bij je wensen. Weeg actief alle sterke en zwakke punten tegen elkaar af. Eventueel kan een evaluatiesjabloon, waarbij je cijfers en wegingen toekent aan de verschillende onderdelen per leverancier, daarbij helpen.

4. Try before you buy

Na het kritisch beoordelen van alle RFP’s breekt de testfase aan. Hierin maak je kennis met de tools van de leveranciers op je shortlist. Dit kan op meerdere manieren, ook weer afhankelijk van categorie en budget, zoals deze tabel laat zien: 

Heb jij een definitieve keuze voor ogen? Test die dan met een pilot (geldt vooral voor complexe en prijzige producten) om de laatste risico’s weg te nemen. Houd er wel rekening mee dat een pilot een daadwerkelijke implementatie is – iets waarmee je live gaat. Met deze pilot ervaar je of je keuze goed werkt, voer je een gedeeltelijke contentmigratie uit en check je of je de financiële kosten goed hebt ingeschat. Als de pilot al je twijfels wegneemt en je ervan overtuigd bent dat een tool dé oplossing is voor je unieke marketinguitdaging, kun je het contract ondertekenen. Gefeliciteerd!

Op zoek naar praktijkvoorbeelden? Op donderdag 4 juni laten experts van Philips en NS in een Digital Talk zien hoe zij nieuwe martech hebben geselecteerd en tot hun ideale martech-stack zijn gekomen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de DDMA Werkgroep Martech, die bestaat uit Joost Kaart (NS), Joost van Dun (Philips), Bob van Veen (Nationale Postcode Loterij), Rogier van Driezum (ING), Myrthe Mkaouar (Orangevalley), Wijnand Meijer (TrueClicks), Michiel Kleijn (SAS), René Fischer (project gestart vanuit Merkle) en Jurrian Elekan (project gestart vanuit Relay42, nu The Online Company).

Nominaties DIA Pro’s bekend

Wie zijn volgens zijn of haar vakgenoten de beste designer, techie en starter van het jaar bij Nederlandse internetbureaus? Op die vraag geven we dit najaar een antwoord bij de uitreiking van de Dutch Interactive Awards. Vandaag maken we de nominaties voor de DIA Pro’s bekend.

Gisteren maakten we bekend wie kans maakt op een Dutch Interactive Award. Bijna honderd bureaus deden 268 inzendingen van hun beste werk uit 2019. Het was een pittige klus voor de jury om hier een shortlist van te maken. Uiteindelijk maken 84 nominaties in 15 categorieën kans op de felbegeerde prijzen.

Hierop volgend kunnen we ook de genomineerden bekendmaken voor een DIA Pro. Afgelopen weken vroeg we collega’s en vakgenoten om hun toppers te benoemen. Uit die inzendingen hebben we onderstaande lijst met kanshebbers samengesteld.

Best in Design

 • Julian Mollema – Build in Amsterdam
 • Margot Gabel – Build in Amsterdam
 • Liza Enebeis – Studio Dumbar

Best in Tech

 • Hugo Wiledal – Your Majesty
 • Mark Smits – Dept
 • Tijmen Mulder – RobotKittens

Best Talent

 • Joca van der Horst – Momkai
 • Anastasiia Havrylchenko – WeAreBrain
 • Phoebe Ohayon – Voice Branding

We reiken de Dutch Interactive Awards het liefst persoonlijk uit voor een groot publiek tijdens op feestelijke award night. Het is nog niet goed in te schatten of en hoe dat mogelijk zal zijn. Daarover besluiten we in september.

Tonny Loorbach (CEO IMU BV): ‘Boek is de ultieme marketingbijbel geworden’

Het boek De Online Marketing Tornado is ‘een waterdichte blauwdruk voor een wervelende online business die impact maakt’. Mede ingegeven door de coronacrisis willen Tonny Loorbach en co-auteur Martijn van Tongeren het boek niet op de ouderwetse manier verkopen, maar gratis weggeven. Tonny: ‘Door de coronacrisis loopt het de afgelopen weken storm. De kern van ons bedrijf is het aanbieden van online marketingcursussen, dat doen we al jaren. Veel mensen willen juist nu online ondernemen. Er is dus ineens veel meer vraag naar onze software en we hebben ook een boek gelanceerd: De Online Marketing Tornado hebben we in zes weken tijd geschreven.’

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Over de auteur: Ronnie Overgoor is oprichter van 7Ditches.

Picnic alsnog in het gelijk gesteld met parodie Verstappen

Picnic heeft in hoger beroep toch nog een overwinning behaald op Max Verstappen. Die had de autocoureur opgevoerd in een parodie en daarmee zou volgens de rechtbank het portretrecht zijn geschonden. Picnic moest schadevergoeding van 150.000 euro betalen. Dat geld dient Verstappen nu terug te storten.

Verstappen figureerde alweer in 2016 in een landelijke televisiereclame van supermarktketen Jumbo met de titel Snel besteld, snel thuisbezorgd. In deze reclamefilm brengt Verstappen de boodschappen van Jumbo langs de deuren van de klanten met zijn Formule 1-auto, waarmee Jumbo het thuisbezorgen van boodschappen promoot.

Picnic publiceerde daarop op haar Facebookpagina een filmpje van 32 seconden gedeeld met de titel Als je op tijd bent hoef je niet te racen. Daar brengt een lookalike van Verstappen de boodschappen van Picnic rond. De lookalike droeg eenzelfde raceoutfit en eenzelfde pet als Verstappen.

Verstappen heeft Picnic in september 2016 gesommeerd om per omgaande iedere openbaarmaking van de film van Picnic of eventuele andere uitingen met het portret van Verstappen te staken en gestaakt te houden en tot betaling van schadevergoeding. De video is op Facebook meer dan 100.000 keer bekeken en is vele malen geliked en gedeeld. Ook op YouTube is de film meer dan 200.000 keer bekeken.

Het hof stelt in het Picnic-arrest vast dat het filmpje overduidelijk een parodie. De vrijheid van meningsuiting gaat voor het belang van Verstappen om zich tegen dit soort parodiërende filmpjes te verzetten. Ook is niet aangetoond dat hij schade heeft geleden.

250.000 nieuwe .NL-registraties sinds coronauitbraak

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meer dan 250.000 nieuwe .NL-domeinen geregistreerd. SIDN ziet ook dat slapende domeinen op grote zijn geactiveerd.

De uitgever van Nederlandse topleveldomeinen vertelt dat aan BNR, dat een scan deed van hoe internettechnologie werd ingezet in de afgelopen twee maanden.

Bedrijven die doorgaans enkel in het offline domein actief zijn, voelden plotseling de noodzaak tot contact met hun klanten in het digitale domein. Een eigen website bleek naast iets generieks als een Facebbookpagina van toegevoegde waarde.

Horeca en retail zijn typisch sectoren die het digitale kanaal serieus zijn gaan inzetten. Dat blijkt ook wel uit de cijfers die het CBS vanochtend publiceerde. De digitale retailomzetten zijn in april met 64 procent toegenomen in vergelijking met een jaar geleden.

Volgens SIDN zijn er zes miljoen Nederlandse domeinnamen, maar werd tot voor kort bijna de helft niet gebruikt.

Foto: Robert de Bock (cc)

Zo zorg je voor een succesvolle marketingstrategie zonder einde

Zijn marketeers veel te veel op zoek naar een happy ending? Elke keer weer die stip op de horizon om naartoe te werken? Misschien moeten we dat eens loslaten met zijn allen. En moeten we op zoek naar een oneindige marketingstrategie.

Herinner je je nog de tijd dat op iedere website de mission statement en kernwaarden werden genoemd? Lekker duidelijk: dit is waar wij als bedrijf voor staan. Ondertussen is dat natuurlijk deels achterhaald. Niet omdat die kernwaarden en mission statement er niet meer toe doen, maar wel omdat de focus meer is komen te liggen op wat de klant wil. Die klant wil groeien en staat open voor alle mogelijkheden die groei gaan bewerkstelligen. Gelukkig maar, want de meeste bedrijven willen ook dat er geen einde komt aan de lucratieve klantrelatie. 

Maar, hoe help je een bedrijf naar een marketingstrategie die eindeloos blijft doordraaien en altijd aan de klantwens blijft voldoen? 

Het fundament

Je eindeloze marketingstrategie moet solide zijn. Dit begint met de vraag ‘wat doe je’ maar ook door heel duidelijk te kijken naar wie de klant is – en niet alleen  naar wie je dénkt dat de klant is. Aannames zeggen niks, het is belangrijk om kwalitatief en kwantitatief onderzoek te doen. Op basis daarvan kun je persona’s en databases opbouwen waarmee je het fundament legt voor data driven marketing. Je eindeloze marketingstrategie begint dus met een flinke hoeveelheid relevante informatie bijeensprokkelen. Om vervolgens door middel van data weg te blijven bij enkel sturen op het onderbuikgevoel.

Wat is je verhaal?

De basis van je marketingstrategie is gelegd: je weet wat je organisatie wil uitdragen, waar je je klant bereikt en vooral wat de klant van je wil. Bepaal nu wat het verhaal is waarmee jij een connectie maakt met je klant, dit wordt je storyline. Die storyline is de kapstok voor alle uitingen die je doet. Dit is nodig omdat je vanaf hier straks de juiste touchpoints kunt analyseren voor je marketingstrategie.

Klanten lopen vooral warm voor transparantie. Wil je bijvoorbeeld de beste zijn? Zorg dan dat je dat ook bent. Doe mee met award shows en zorg dat je de beste wordt. Kortom, maak je storyline concreet en bijna tastbaar voor je klant. Blijf daarbij constant toetsen of je klant ook tevreden blijft. Er is bijvoorbeeld niks mis mee om je klanten elke drie maanden een peer-review te sturen. Blijf data verzamelen. Je kunt deze zelfs koppelen aan KPI’s per medewerker en op die manier bonussen bepalen.

Continue datastroom

Door je op klantinzichten te baseren kun jij een organisatie naar een hoger niveau tillen. Alleen wanneer je je baseert op feiten, kun je een objectief model bouwen. Een model dat gebaseerd is op een continue stroom van data, blijft actueel en effectief. Mits je die constant blijft toetsen dus – en feedback weer terugkoppelt en verwerkt in je marketingstrategie. Zo kom je terecht in een eindeloze loop van vragen stellen en testen en kom je steeds dichter bij je klant. Waarbij je informatie eerst uit de organisatie zelf haalt (je kent je eigen organisatie immers het beste) en vervolgens de data weer checkt bij je klanten. 

Dit werkt alleen als je het gestructureerd aanpakt

Vul je CRM met alle mogelijke data die je hebt. Bij veel bedrijven zien we nog versnipperde informatie, of silo’s zoals marketing en sales die veel te weinig met elkaar delen. Met behulp van het Customer Infinity model, structureer je je data. Je bekijkt wat er ligt en wat nog ontbreekt. Je vult dit aan vanuit onderzoek. Hierop bouw je een strategie en bepaal je passende storylines. Wanneer je een storyline hebt doorlopen, doorloop je die nogmaals of boor een nieuw thema aan. Hoe je dat inzet en tot in het oneindige doorvoert lees je in deze whitepaper [link naar landingpage]. Neem daar even rustig de tijd voor, want dit gaat je uiteindelijk een heleboel tijd, efficiency én een hopelijk eindeloze online klantenstroom opleveren.”

Wil je je marketingstrategie naar een nóg hoger niveau tillen? Download dan de whitepaper ‘Stappenplan: ontwikkel een succesvolle marketingstrategie’, vol tips en tricks om je marketingstrategie écht toekomstbestendig te maken.

Over de auteur: Tamer Saglambilek is oprichter van Elevate Digital.

Bestedingen digitale advertenties naar 2,2 miljard euro, maar tijdperk van groei is ten einde

Vorig jaar werd door Nederlandse adverteerders bijna 2,2 miljard euro van het marketingbudget aan digitale advertenties besteed. Maar voor 2020 zijn de verwachtingen een stuk minder positief. Met de nieuwe realiteit van COVID-19 zal het tijdperk van tien jaar digitale groei ten einde komen. Dat blijkt uit de Online Ad Spend Study, die Deloitte in opdracht van IAB Nederland heeft uitgevoerd.

Alle respondenten van de Online Ad Spend Study zien dat COVID-19 een negatieve impact heeft op het digitale marketingbudget. Voor dit jaar wordt een daling van wel twintig procent verwacht.

De daling is met name aan het einde van het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal van dit jaar ingezet. Allerlei campagnes, met name in de travel-, entertainment-/events- en automotive industrie, zijn gepauzeerd of ingetrokken.

De cijfers over 2019 waren wederom veelbelovend. Net als in voorgaande jaren heeft digitaal adverteren ook in 2019 traditionele mediatypen als tv, radio en print ver achter zich gelaten. In de periode 2012-2019 groeide de markt gemiddeld met 9,7 procent.

Net als in voorgaande jaren zorgt vooral search advertising voor de groei. Die bedroeg zelfs 15 procent.

Mede dankzij de toename van het aantal schermen en campagnes groeide DOOH-advertising (Digital Out of Home) in 2019 verder door met 35 procent. Ook binnen de nog traditionele audiomarkt worden stappen gezet richting digitaal en groeide digitale audio in 2019 met 44 procent.

Het rapport is vanaf 7.00 uur te downloaden.

Waarom ‘aandacht’ meer aandacht moet krijgen van online marketeers

Wij marketeers zijn de laatste jaren flink verwend geraakt. Alles is ogenschijnlijk meetbaar geworden en sturen op KPI’s als CTR, conversieratio, VTR, likes en engagement is wat wij doen. Deze ontwikkeling leek lange tijd uit louter voordelen te bestaan, maar steeds vaker worden we geconfronteerd met de mindere kant van deze meetbaarheid.

Dit hebben ze vorig jaar gemerkt bij Adidas bijvoorbeeld. Zeker als dit soort typische performance KPI’s ingezet worden om te sturen op merkgroei en branding ontstaan er problemen.

Recent verscheen een nieuw boek van professor Karen Nelson-Field met de naam The Attention Economy and How Media Works. Hierin gaat zij op zoek naar de waarheid achter meetbaarheid en hoe adverteren bereikt waarvoor het ingezet wordt: verandering in consumentengedrag. Hierin stelt Nelson-Field het onderwerp aandacht centraal, want dit lijkt de grote kracht achter adverteren. Wil je weten waarom aandacht zo belangrijk is voor adverteerders? Lees even mee!

Waarom aandacht?

Adverteerders zitten middenin een hevige strijd om de aandacht van de consument. Er zijn de laatste jaren veel meer opties gekomen voor de adverteerder om de consument te bereiken, maar het opvallen bij de consument is uitdagender dan ooit. Waarom willen adverteerders deze aandacht? Natuurlijk om de doodeenvoudige reden: onbekend maakt onbemind.

Nelson-Field heeft in haar onderzoek gekeken naar de relatie tussen aandacht en merkgroei. Ze heeft een uniek en grootschalig kwalitatief onderzoek gedaan en is tot de conclusie gekomen dat de aandacht van de consument een goede voorspeller is voor veranderingen in het koopgedrag. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een KPI als CTR. Karen Nelson-Field is niet de enige: veel onderzoekers hebben dit al eerder laten zien. Denk hierbij aan Nielsen, zoals hieronder weergegeven. Maar hoe zit dat dan?

Aandacht: waarom een ondergeschoven kind?

Als we weten dat aandacht belangrijker is dan veel van onze andere dagelijks gebruikte KPI’s, hoe kan het dan zijn dat we hier relatief weinig aandacht aan besteden? Het meest voor de hand liggende antwoord dat ik kan bedenken, is dat aandacht als metric ontzettend moeilijk meetbaar is. Waar KPI’s als een CTR en VTR realtime en eenvoudig rapporteerbaar en optimaliseerbaar zijn, is iets als aandacht dat niet. Nelson-Field heeft veel tijd in een goed kwalitatief onderzoek gestoken om aandacht meetbaar te maken. Dat is iets dat wij marketeers niet (meer) gewend zijn. We willen dagelijks rapporteren en realtime optimaliseren om het maximale uit het budget te halen. Toch is het geen verstandige strategie om alleen op dit soort KPI’s te varen.

Hoe kun je aandacht beïnvloeden binnen online marketing?

Laten we beginnen met de acceptatie dat aandacht niet gemakkelijk meetbaar is, maar laten we tegelijkertijd wel erkennen dat het een belangrijke variabele is die invloed heeft op het succes van onze advertenties. De creatieven onder ons weten dit allang, want een creatief concept is een belangrijke basis in het maximaliseren van aandacht voor je advertentie en merk. Al decennia lang vormt de creatie de ruggengraat van succesvolle TV commercials. Het speelveld van TV commercials is ook niet of nauwelijks veranderd de afgelopen jaren. De uitdaging was en is: breng in ongeveer 30 seconden de merkcommunicatie zo effectief mogelijk via het medium televisie.

Maar aandacht binnen online marketing brengt hele andere uitdagingen met zich mee. Online advertenties komen in honderden vormen en formaten. De één is een video, de ander een plaatje. De één duurt dertig seconden, de ander vijf seconden. De één is schermvullend, de ander is een kleine banner. Zo zijn er ontzettend veel varianten, die op een andere manier aandacht proberen te trekken – en hopelijk ook krijgen – van de consument.

Aantal factoren

Nelson-Field laat in haar onderzoek zien dat een aantal factoren van invloed zijn op de aandacht van de consument binnen het online domein. Zo is er een duidelijke relatie tussen het aantal pixels van de advertentie en de aandacht van de consument. Ook is er een relatie tussen hoe lang een advertentie in beeld is en de aandacht van de consument. Bedenk hierbij dat online publishers niet veel advertenties verkopen die heel lang in beeld zijn: een uitdaging dus! Hoe schermvullend een advertentie is, heeft ook invloed op de aandacht van consumenten. Toch is deze invloed wel minder groot dan het aantal pixels en de duur van de advertentie, zo stelt Nelson-Field.

Volgens Nelson-Field zijn we beland in een zogeheten ‘attention economy’. Omdat we nog helemaal in het begin staan van deze nieuwe soort economie, is het lastig om de impact van zoiets als aandacht duidelijk te krijgen. De hierboven genoemde voorbeelden zijn niet de enige variabelen die invloed hebben op de aandacht die gegeven wordt aan online advertenties. Bereid je alvast voor op meer van dit soort bevindingen.

Wat moet je hier als adverteerder nu mee?

“Regeren is vooruitzien” en dat geldt ook voor (digital) marketing strategie. Het voorsorteren op de groter wordende factor aandacht kan je nu een voorsprong geven op concurrentie die hier niet mee bezig is.

Er zijn enkele vragen die je kunnen helpen om stappen te zetten in het omarmen van aandacht binnen je online marketing strategie. Denk hierbij aan:

 • Op welke KPI’s stuur ik mijn online marketing advertenties, en met name die gericht op branding?
 • Weet ik goed welke factoren invloed hebben op de aandacht voor mijn online advertenties?
 • Stuur ik op deze factoren?
 • En als ik weet hoe de aandacht verschilt per online kanaal, wat betekent dit dan voor de budget- en kanaalkeuzes die ik maak in mijn online mediaplannen?
 • Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik de kosten van een placement op een goede manier kan vergelijken met andere placements, wetende dat aandacht invloed heeft op hoeveel een placement eigenlijk waard is.

Ik kijk uit naar een toekomst waarin we steeds minder sturen op KPI’s die er niet toe doen en waarin we weer de zin en onzin uit elkaar kunnen halen. Werk van onderzoekers als Nelson-Field helpt hier enorm bij. Laten we onszelf uit de KPI comfortzone halen en focussen op wat we geacht worden te doen: merken laten groeien.

Over de auteur: Youri Harmsen werkt als digitaal strateeg bij Searchresult.

CM.com koopt CX Company

Technologiebedrijf CM.com koopt CX Company uit Rotterdam, een specialist in chatbottechnologie. De bedrijven gaan hun diensten combineren. Zo ontstaat een leverancier van digitale kanalen, betalingen en te automatiseren conversaties.

De Brabanders betalen 15,5 miljoen euro voor CX Company van oprichter en CCO Dirk Jan Dokman. Afhankelijk van de prestaties van de nieuwe loot aan de CM-stam loopt die som nog verder op, maar er zit een plafond aan. De transactie wordt betaald in cash en aandelen. CM geeft niewue aandelen uit ter waarde van vier miljoen euro.

CM’s CEO Jeroen van Glabbeek (foto, links): “We hebben altijd al veel berichten verstuurd, maar die worden zeker de laatste maanden rijker. Het worden ook meer dialogen in plaats van alerts. Steeds meer grote bedrijven investeren in technologie om conversaties aan te gaan”, per chat “en hun jongere klantgroepen vragen daar om, omdat het normaal voor hen is.”

In de uitleg van Van Glabbeek faciliteert zijn bedrijf de dialogen al qua kanaal. CM.com biedt bedrijven de mogelijkheid met klanten te communiceren per sms, Whatsapp, Messenger, Apple Chat en Wechat. De invulling voor die kanalen leverde het nog niet. “Bedrijven hebben meerdere leveranciers nodig en moeten die als regisseur zelf aan elkaar knopen. Wij maken een totaaloplossing.”

Van Glabbeek voerde meerdere oriënterende gesprekken en koos uiteindelijk voor een gevestigde partij met een vergelijkbare internationale ambitie. CX Company levert technologie voor chatbots die snappen wat de consument vraagt. Die bots kunnen tegelijk kijken wie die klant is en wat zijn contact- of orderhistorie is. Het is actief in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Meerdere nominaties MeMo2 voor IAB Europe Research Awards

De Nederlandse crossmediaal werkende meetspecialist MeMo2 is in zes van de acht categorieën genomineerd voor een IAB Europe Research Award.

Een belangrijke reden is de toepassing van het nieuwe THX Platform. Dat verbindt de consumentenpanels van vier grote researchspecialisten met een gelijknamige app en brengt zodoende het bereik van radio, televisie, outdoor, bioscoop en alle digitale media geïntegreerd realtime in beeld. Merken, bureaus en exploitanten kunnen hierdoor zelf geautomatiseerd crossmediaal bereik en effect in kaart te brengen.

De categorieën waar MeMo2 door IAB Europe voor is genomineerd zijn: Cross-Media Measurement, Data Effectiveness, Audience Measurement, Best Use of Research Budget, Brand Advertising Effectiveness en Research Innovation. Niet eerder is een Nederlands bedrijf erin geslaagd om zoveel nominaties te mogen ontvangen.

“Dit is een jaar om niet snel te vergeten. Corona gaat momenteel als een bulldozer door het Nederlandse advertising- en marketinglandschap. Als straks het licht weer aangaat, dan zijn retailers, merken, bureaus en exploitanten op zoek naar geïntegreerde, betaalbare, snelle en betrouwbare oplossingen om crossmediale Investeringen zelf te kunnen optimaliseren. Deze internationale erkenning van Crossmedia Platform THX als nieuwe standaard in crossmediale regie zal bijdragen aan een snel adoptieproces”, aldus Marcel Vogels, oprichter van MeMo2, in een persbericht.

Foto: axelhartmann (cc)

Bereik Amazon in Nederland plust 20 procent

Het bereik van Amazon in Nederland is afgelopen jaar met twintig procent toegenomen tot 4,3 miljoen in april 2020. De piek lag, niet verwonderlijk, in november.

Nieuwe cijfers van Vinex, de instantie die het bereik van Nederlands grootste websites meet, laten zien dat het bereik van Amazon in Nederland in grote lijnen toeneemt. In de eerste maanden van 2020 was wel een dip zichtbaar, maar die is te wijten aan seizoensinvloeden. Na de feestmaand december gaat altijd even de hand op de knip.

Het Amerikaanse online warenhuis had vorige maand 4,1 miljoen bezoekers en stond daarmee op plek 28 in de top vijftig. En daar lijkt weinig verandering in te komen. Elk kwartaal staat Amazon tussen plek 25 en dertig. Het komt niet uit de groep onder de subtop. Ter vergelijking: bol.com groeide afgelopen jaar ook, zij het met zes procent tot 10,8 miljoen. Dat is nagenoeg elke Nederlander met een internetverbinding.

Marktplaats.nl, op plaats negen, is de enige andere e-commercepartij in de top tien. De prikbordsite groeide qua bereik niet afgelopen jaar. Dat bleef ongewijzigd op 7,7 miljoen.

Gekeken naar de top tien valt op dat die word gedomineerd door Amerikaanse webdiensten. Zeven van de tien topbestemmingen zijn in handen van Facebook en Google.

Booking.com staat onder normale omstandigheden ergens tussen plaats dertig en veertig. In het recentste Vinex-rapport valt het Nederlandse reisportal buiten de top vijftig.

Esther Oloffson, Nederlands eerste virtuele influencer

Ze houdt van mode, gezond eten en architectuur en kwam voor de liefde naar Rotterdam. Het verhaal van haar leven is helemaal uitgedacht en gelinkt aan het nu, maar in het echt bestaat Esther Olofsson helemaal niet.

Toch heeft ze fans. Tienduizenden mensen die geïnteresseerd zijn in wat Olofsson beleeft. Niets bijzonders eigenlijk. Volgers praten tegen haar, verwachten antwoord en delen interesses, maar ze zullen elkaar nooit ontmoeten. De geboren Zweedse bestaat namelijk enkel in de wereld van Instagram. Ze is Nederlands eerste virtuele influencer.

Het karakter komt uit de koker van Maarten Reijgersberg, oprichter en eigenaar van socialmediabureau RauwCC uit Rotterdam. Reijgersberg verwacht dat er in de toekomst meer virtuele influencers zullen ontstaan en maakt het Instagram-account Esther Olofsson een publiek leerproject.

“We werken vanuit een origin story. Ze is geboren in Zweden, groeide op bij haar moeder, verhuisde voor de liefde naar Rotterdam en bleef hier nadat haar relatie eindigde. Ze is een lopend verhaal waar we wekelijks serieus in investeren.”

Employee advocacy
Reijgersberg denkt meer virtuele influencers te kunnen ontwikkelen voor opdrachtgevers, doorgaans zijn dat B2B-organisates en overheden. “Social ambassadeurs bij bedrijven komen en gaan en bedrijfsaccounts hebben het nadeel dat ze minder persoonlijk zijn en minder engagement genereren. Ik denk dat virtuele influencers naast de bestaande social programma’s kunnen bestaan omdat ze doorlopend verhalen kunnen vertellen.” De ondernemer denkt dat een virtuele werknemer op de loonlijst ongeveer even duur zal zijn als een mens.

Ook in het buitenland worden virtuele influencers bekende verschijningen. De bekendste is wellicht Lil Miquela. Het team daarachter ontving in 2018 zes miljoen dollar groeikapitaal. Daardoor worden er sinds kort met behulp van AI kleine video’s gemaakt waarin de influenceer met 2,3 miljoen volgers weer wat echter lijkt.

De Nederlandse Esther Olofsson is op veel fronten een leerproces voor haar makers. Ze roept vragen op over haar productie en verhaallijnen, maar ook over de stem en identiteit van karakters die tot leven worden gewekt en KPI’s om het succes te meten.

Voor RauwCC zelf is dit project een diepte-investering. Het bedrijf begon ooit als pionier op het gebied van socialmedia. Tegenwoordig doen veel bedrijven social activiteiten in huis. Reijgersberg wil met virtuele influencers weer meelopen in de voorhoede.

Technische details
RauwCC is eind 2019 begonnen met Esther Olofsson nadat ze het account hadden overgenomen van de oorspronkelijke eigenaresse. Zij deed er niets meer mee. De Rotterdammers verwijderden al haar persoonlijke foto’s en lieten enkel de meer anonieme beelden staan.

Sindsdien wordt hard gesleuteld aan het optimaliseren van het virtuele karakter. Nepvolgers worden handmatig verwijderd, nog steeds, en elke week worden twee nieuwe foto’s gepost en stories gemaakt. “Het account was ingeslapen. We zijn het aan het heractiveren”, een pittige klus die een lange adem vergt.

Olofsson heeft ongeveer evenveel mannen als vrouwen als volger in leeftijden tussen 25 en 34 jaar, die afkomstig zijn uit Rotterdam, Amsterdam maar ook uit Parijs. Ze heeft een kosmopolitische uitstraling.

De productie geschiedt in Rotterdam op basis van een contentkalender. Een fotograaf doet sessies met een professioneel model. In de nabewerking wordt met deepfaketechnologie Olofsson gezicht over dat van het model gesmolten. “Het hoeft nu niet helemaal echt te lijken. Dat is onderdeel van de zoektocht.”

Het doel is om het virtuele model daadwerkelijk in te zetten als echte influencer. Zo moet ze geld gaan verdienen voor haar makers. Ze staat open voor aanbiedingen uit de mode-, food- en hospitalitysferen in Rotterdam.

Page generated in 1,196 seconds. Stats plugin by www.blog.ca