Nieuw design en propositie Startpage.com

De ‘datavriendelijke’ zoekmachine Startpage.com voert vandaag een redesign door en krijgt een anoniem te gebruik preview-functie. Door invoering van de AVG stijgt vooral het zakelijk gebruik verrassend snel. Volgend jaar begint het bedrijf een betaalde e-maildienst.

Hoewel zeker niet de grootste op het wereldtoneel is Startpage.com al jaren een vaste waarde onder de zoekmachines. Al tien jaar is het bedrijf erachter, Surfboard, winstgevend en dat gebeurt met niet-gepersonaliseerde advertenties en zonder ook maar enige statistiek over gebruikers op te slaan. Net als DuckDuckGo is een het een anoniem te gebruiken kwaliteitszoekmachine. Vandaag zet de Nederlandse webzoeker een volgende stap in zijn bestaan.

Allereerst wordt er een nieuwe feature geïntroduceerd (details). Het wordt mogelijk om anoniem te browsen in de zoekresultaten via een soort previewfunctie. ‘Anonieme weergave’ staat er naast ieder zoekresultaat. Een klik daarop opent een nieuw scherm. Daarop is het niet mogelijk in te loggen, er worden geen cookies geplaatst en geen scripts geactiveerd. “Handig als je bijvoorbeeld niet onderhevig wilt zijn aan dynamic pricing bij hotelkamers of vliegtickets”, vertelt chef Marketing Christiaan Solcer. “Of als je op een publieke wifi-hotspot zit die je niet vertrouwt. Hiermee gaan we een stap verder dan andere privacyzoekmachines.”

Maar eigenlijk wil Startpage enige afstand nemen van de kale associatie met privacyzoekmachines. “Onze nieuwe verhaal als merk is breder. Breder dan de privacy-insteek. Het verhaal zat in de hoek van de mensenrechten en dat mensen voelen niet altijd. We gaan terug naar de universele waarheid die iedereen aanspreekt: ‘Wat van mij is, is van mij. En wat van jou is, is van jou.’ Als bedrijf bieden wij hierbij hulpmiddelen en geven gebruikers keuze. Dat zet aan tot nadenken over wat ze gebruiken en wat ze met wie delen. Vervolgens trek je zelf de grens. De nieuwe slogan is dan ook ‘It’s your data, not big data’.

“Het is een ander verhaal dan we hadden. Dit gaat niet over privacy maar over risico’s, het terugdringen daarvan en je eigen rol daarin.”

Voor de groei in gebruik verwacht Startpage veel van de zakelijke markt. De reden daarvoor ligt in de invoering van de AVG. Het is de taak van CIO’s en de legal officers om risico’s te beperken. Het gebruik van zoekmachines vormt een zeker risico. Immers, hoe meer mensen uit de organisatie zakelijke thema’s bevragen, patenten uitzoeken of concurrentie en markten analyseren hoe meer ze in gezamenlijkheid over de organisatie vertellen. “Je weet niet wie er wat mee doet. Er kan íets mee gebeuren. Door Startpage.com te gebruiken elimineren ze die risico’s en dat is precies wat we nu zien gebeuren. Als spin-off gaan mensen ons thuis ook vaker gebruiken.”

Technisch heeft deze gedragsverandering richting zakelijke gebruikers implicaties. Als er honderden of duizenden zoekopdrachten per dag vanaf één IP-adres of een range komen dan is dat niet automatisch een spammer. Technici van de zoekmachine staan daarom in contact met corporates om de overstap te begeleiden.

Om de vernieuwde identiteit uit te dragen gaat Startpage.com in 2019 campagne voeren. Zelf en met partners om de consument te wijzen op alternatieven van de webdiensten waarmee zijn lijken vergroeid.

“Ons doel is om je dagelijks tools te bieden die je op een anonieme manier het web laten gebruiken. We bieden nu zoeken en browsen. In 2019 lanceren we een versleutelde e-maidienst”, aldus Solcer.

Het gaat om de doorontwikkelde versie van Startmail. Sinds kort werken Phil Zimmermann en zijn team daar aan mee. Hij stond aan de basis van encryptiesysteem PGP.

Happy Horizon koopt Invest Online

Bedrijvengroep Happy Horizon heeft marketingbureau Invest Online uit Apeldoorn overgenomen. In de loop van volgend jaar krijgt de nieuwe dochter een nieuwe naam, die aansluit bij die van de Happy-groep.

De overname vond plaats op 25 oktober en is erop gericht de omvang en capaciteit van de bedrijvengroep te vergroten. Het management werkt met een groeistrategie die erop is gericht om Happy binnen drie jaar te laten groeien tot een van de vijf grootste bureaugroepen in Nederland.

Algemeen directeur Walter van de Wege licht in een persbericht toe: “Het wordt steeds moeilijker om goede online specialisten en programmeurs te werven. Met de overname van Invest Online voegen we naast een mooi klantportfolio tevens in één klap veertig specialisten aan onze groep toe en halen we aanvullende kennis en kunde in huis. Gezien de groeiprognoses, kunnen we die extra capaciteit goed gebruiken. Onze basis ligt in Eindhoven en met Invest Online beschikken we nu bovendien over een springplank naar Midden- en Noord-Nederland.”

Happy Horizon bestaat nu uit twaalf bureaus, verdeeld over Eindhoven, Nistelrode, Apeldoorn en Berlijn.

De verkopende partij is SINA Investment van Bram Versteegh. Hoeveel geld er met de transactie gemoeid is, houden de partijen voor zich.

Foto: Martijn Aukema (cc)

Domino’s lanceert datingapp voor pizzafans

Domino’s Pizza brengt een datingapp uit die gebruikers matcht op basis van gedeelde pizzavoorkeur.

Vandaag begint de pizzabakker een landelijke campagne waarin de nieuwe app centraal staat. Maar behalve online flirten organiseert de keten ook een aantal datenights door heel het land in november en december.

“Want wat is er nou leuker dan je pizzasoulmate vinden en om na een online pizzaflirt, samen jullie favoriete pizza te delen?”, licht Marianne Kemps van Domino’s het idee toe.

Na het downloaden van de de app krijgen gebruikers een aantal vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld: ‘Pizza eten met mes en vork?’ of ‘Olijven op een pizza, ja of nee?’. Op basis hiervan ontstaat er een persoonlijk pizzaprofiel en zoekt het systeem een match voor een chat.

Het is mogelijk in te loggen met een Facebookaccount. Foto’s en locatie versturen via Domino’s Dating kan niet.

Foto: City Foodsters (cc)

B2B-marketingonderzoek 2019: opmars marketing automation zet door

In 2019 heeft 86 procent van de ondervraagde B2B marketeers leadgeneratie als strategische focus gevolgd door het converteren van leads naar klanten (82%). Op de derde plaats volgt de customer experience (55%), vervolgens het aantonen van de ROI van de marketinginspanningen (50%) en marketing automation (48%).

Voor het vierde jaar op rij lanceerde Online Succes het B2B-marketingonderzoek. Hoe denken B2B marketeers over de trends in hun vakgebied in 2019? Waar liggen hun interesses en waar gaan ze in 2019 mee aan de slag? 

Strategische focus op het gebied van online marketing in 2019

In 2019 heeft 86 procent van de ondervraagde B2B marketeers leadgeneratie als strategische focus gevolgd door het converteren van leads naar klanten (82%). Op de derde plaats volgt de customer experience (55%), vervolgens het aantonen van de ROI van de marketinginspanningen (50%) en marketing automation (48%).

Meer dan de helft maakt gebruik van marketing automation

Het genereren van leads is één van de belangrijkste werkzaamheden van de B2B marketeer. Met de inzet van marketing automation software kun je de opvolging van deze leads faciliteren zodat sales hiermee aan de slag kan gaan.

Van de respondenten geeft 53% aan dat ze marketing automation gebruiken en 18% wil dit in 2019 inzetten. Zo’n 24% heeft nog geen idee, dit komt waarschijnlijk omdat veel B2B marketeers nog geen duidelijk beeld hebben van de resultaten en de impact van marketing automation.

Tijdens ons eerste onderzoek gaf 30% van de respondenten aan marketing automation te gebruiken. En in het onderzoek over 2018 gaf 40% van de B2B marketeers aan dat ze marketing automation inzetten. Met de 53% dit jaar is dat een opvallende stijging van 13%.

Focus op het gebied van online marketingmiddelen voor 2019

Van de respondenten heeft 75% content marketing als focus gevolgd door zoekmachine optimalisatie (65%). Op de derde plaats volgt de focus op sociale media (60%).

We vroegen ook specifiek naar het gebruik van webinars om leads mee te genereren. Slechts 33% van de B2B marketeers maakt hiervan gebruik. Toch wil 38% van de marketeers hiermee in 2019 van start gaan.

Contentmarketing vast onderdeel van de B2B marketing mix

Maar liefst 81% van de Nederlandse B2B marketeers zet contentmarketing in. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2018. En 9% gaat in 2019 met content marketing aan de slag. Hiermee lijkt contentmarketing een vast onderdeel van de B2B marketingmix veroverd te hebben.

In de Verenigde Staten zet maar liefst 91% van de B2B marketeers contentmarketing in, ten opzichte van de 81% van de Nederlandse B2B marketeers.

De kanalen die het beste rendement leveren

We vroegen de marketeers ook welke kanalen de beste rendementen opleveren. Ze gaven hierbij aan dat de eigen marketingkanalen zoals de website en de e-mail nieuwsbrief het beste scoren.

Google AdWords blijft grootste bron van betaalde bezoekers, LinkedIn groeit licht

Voor het inzetten van betaalde vormen van online adverteren is Google AdWords nog steeds de belangrijkste bron. In 2018 focust 59% van de B2B marketeers zich op Google Adwords en 56% wil zich hierop focussen in 2019.

Het valt op dat de inzet van LinkedIn licht toeneemt, in 2019 wil 56% van de marketeers hiermee aan de slag gaan. De focus op Facebook advertenties daalt naar 25% in 2019 ten opzichte van 2018 (27%). En Twitter ads heeft met 3% een bijzonder klein aandeel in de focus van de B2B marketeer in 2019.

Een opvallende – relatief nieuwe – binnenkomer is Native Advertising.  Bij native advertising adverteer je in de content van de uitgever zodat de gebruikservaring voor de bezoeker niet verandert.

Vormen van native advertising zijn native content, sponsored content, branded content of content via content recommendation netwerken zoals Outbrain en Taboola. 12% van de marketeers wil in 2019 gebruik maken van native advertising om bezoekers naar hun websites mee te genereren. Je kunt content marketing en native advertising goed met elkaar combineren.

CRM-systemen blijven onmisbaar

Een CRM-systeem is van belang om overzicht te houden over de opvolging van de binnengekomen leads. Van de B2B marketeers maakt 80% gebruik van een CRM-systeem. Zo’n 10% gaat hiermee in 2019 aan de slag. We kunnen wel stellen dat CRM-systemen onmisbaar zijn binnen B2B bedrijven.

Hierbij zijn de meest populaire CRM-systemen Salesforce (25%) gevolgd door Microsoft Dynamics en HubSpot (beiden 15%), Pipedrive en Teamleader (beiden 14%) en Simplicate (7%).

Conclusie

Met dit onderzoek heb je een beeld van de Nederlandse B2B marketing trends voor 2019. Hiervoor deden wij online onderzoek onder bijna 200 B2B marketeers. 48% van deze marketeers werken bij een bedrijf van tussen de 2 en 50 medewerkers en 13% bij een bedrijf met meer dan 200 medewerkers.

In 2019 ligt de strategische focus op leadgeneratie, conversie van lead naar klant, customer experience, ROI aantonen en marketing automation.

Vermeldingen van je product of bedrijf ontdekken met Google search operators

Google gebruikt de beste technieken en algoritmen ter wereld om alle content in de gaten te houden en jou de best mogelijke antwoorden op je vragen te bieden. Maar je kan de zoekgigant ook gebruiken om vermeldingen van je product of bedrijf te spotten; vooral als je vat krijgt op de fijne kneepjes van Google’s zoektools en search operators.

Het startpunt van je zoektocht

Voordat je weet hoe je vermeldingen het beste in de gaten houdt, is het belangrijk eerst een beslissing te maken over wat je precies in de gaten wil houden. Een logisch startpunt is natuurlijk de naam van je product of bedrijf. Van een vermelding hiervan wil je altijd op de hoogte zijn, ongeacht waar en wanneer dit voorkomt. Daarnaast is het handig als je de naam van de eigenaar of andere prominente persoon erbij betrekt in het geval deze publiekelijk bekend is. Het is ook mogelijk wat dieper te graven en bepaalde onderdelen van je website in de gaten te houden:

  • URL van je website: handig om te zien wie naar je website linkt en waar dit gebeurt.
  • URL van je blogartikel of andere interessante content: bekijk de impact van je recente content en zie of het backlinks heeft opgeleverd.
  • E-mail: ontdek veelvoorkomende vragen door te zoeken naar plekken waar je supportadres genoemd is.
  • Adresgegevens: verbeter verkeerde adresgegevens die rondslingeren op het internet en verhoog hiermee je positie in de lokale SEO-resultaten.
  • Namen van concurrenten: hou nieuwe producten van je concurrenten in de gaten.
De eerste stap in geavanceerd zoeken met Google: vermeldingen verfijnen met de zoektools

Of je nou op je productnaam of op de URL van je website zoekt, je zal al snel merken dat de zoekresultaten qua tijdspan erg breed zijn. Soms zal je zelfs vermeldingen tegenkomen van jaren terug. Alhoewel dit helpt om een algemeen beeld te krijgen van je merk, wil je deze resultaten natuurlijk ontwijken wanneer je op onderzoek bent naar de meest actuele vermeldingen. Het is daarom verstandig om de zoektools erbij te pakken en de tijdsperiode te verkleinen naar een week of zelfs de afgelopen 24 uur. Doe dit door onder de zoekbalk op ‘Tools’ en vervolgens op ‘Elke periode’ te klikken.

Google zoektools

Overigens heb je in de zoektools ook de mogelijkheid om het land en de taal te selecteren, voor het geval je alleen geavanceerd wil zoeken naar je vermeldingen op Nederlandstalige websites.

Verder verfijnen met Google search operators

De zoektools bieden maar een beperkte selectie aan functies om je zoekresultaten naar wens aan te passen en alleen de voor jouw relevante resultaten te tonen. Misschien wil je wel bepaalde woorden negeren als je op zoek bent naar vermeldingen over je product of bedrijf. Het filteren van de zoekresultaten gebeurt met geavanceerde Google search operators. Hieronder volgt een overzicht van Google search operators die je naast je zoekterm in de zoekbalk plaatst om kwalitatieve vermeldingen te ontdekken.

Site

Met deze Google search operator geef je aan dat een bepaalde website uit de zoekresultaten gelaten moet worden. Erg handig als je op zoek bent naar vermeldingen van je bedrijfsnaam, want je wil in dat geval niet je eigen website tussen de zoekresultaten zien staan. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook vacaturewebsites of andere standaardwebsites uitsluiten waarvan je al weet dat je daar genoemd staat.

Woord 

Naast een website is het ook mogelijk om bepaalde woorden te negeren. Zo negeer je dankzij het minteken alle zoekresultaten waarin het woord ‘ervaring’ terugkomt als je wil voorkomen dat review-websites tussen de zoekresultaten verschijnen.

Zoekterm

Wanneer je meerdere woorden in je zoekopdracht gebruikt, forceer je met het gebruik van aanhalingstekens alleen maar zoekresultaten waarbij woorden gevonden zijn die in exact dezelfde volgorde staan zoals jij ze hebt opgegeven. Wanneer je aanhalingstekens gebruikt voor slechts één woord, geef je Google het signaal om geen resultaten terug te sturen die synoniemen van dat woord zijn.

OR

Deze Google search operator combineert twee losse zoekopdrachten en zet je bijvoorbeeld in als je product- of bedrijfsnaam vaak op meerdere manieren geschreven wordt.

intext:, intitle: en inurl: 

Ben je alleen maar benieuwd naar vermeldingen waarin je naam of een ander woord op een specifieke locatie genoemd wordt? Zet dan deze drie Google search operators in om de zoekresultaten hierop af te stemmen. De operators intext:, intitle: en inurl: richten zich respectievelijk op de tekst, de paginatitel en het webadres van een webpagina. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om slechts de resultaten te tonen waarbij ‘TransIP’ alleen in de titel van een webpagina terugkomt.

* (bijvoorbeeld: TransIP vs *)

Met de asterisk zet je een wildcard in. Dit houdt in dat een gedeelte van je zoekopdracht vervangen kan worden door verschillende woorden en het je niet uitmaakt welke woorden dit zijn. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om te ontdekken met welke concurrenten je vaak in één adem genoemd wordt.

AROUND(nummer) 

Zet deze Google search operator in wanneer je product- of bedrijfsnaam vrijwel altijd in combinatie met een ander woord genoemd wordt. Dan ben je er zeker van dat de zoekresultaten op jou betrekking hebben.

Google search operators

Combineren van Google search operators

De bovenstaande zoektools en Google search operators hoeven niet per se apart gebruikt te worden tijdens het geavanceerd zoeken in Google. Door ze te combineren stuur je aan op nog betere zoekresultaten.

Wanneer je website bestaat uit meerdere domeinextensies en je deze allemaal wil uitsluiten, los je dit snel op door de Google search operators -site: en de asterisk te combineren:
TransIP -site:www.transip.*

Verfijn je zoekresultaten nog meer en negeer bijvoorbeeld alle genoemde vacaturewebsites door het woord vacature uit te sluiten:
TransIP -site:www.transip.* -vacature

Ga vervolgens nog een stap verder door alleen zoekresultaten te eisen waarin je merknaam in de titel van een webpagina voorkomt:
intitle:TransIP -site:www.transip.* -vacature

Ga vervolgens net zo lang door totdat je tevreden bent over de relevantie van de vermeldingen die tevoorschijn komen en sla deze zoekopdracht op voor later gebruik:

“transip” -site:transip.* -site:twitter.com -site:hostingwijzer.nl -site:facebook.com -site:youtube.com -site:hostingreview.nl -inurl:review -inurl:openingstijden -intitle:review -intitle:vacature -intext:”hosting door transip” -intext:”hosted by transip” -intext:”transip b.v.” -intext:”transip.nl” -intext:”transip.be”

 

Google Alerts instellen

Ervaringen met Google Alerts en socialmedia-vermeldingen

Google Alerts, het broertje van Google Search, is eigenlijk een voortdurende zoekopdracht die Google constant voor je in de gaten houdt en de resultaten naar je e-mailadres of een RSS-feed opstuurt. De dienst accepteert ook de bovenstaande Google search operators, waardoor het mogelijk wordt om geavanceerd te zoeken en vermeldingen van je product of bedrijf automatisch in de gaten te houden. Alhoewel dit tijd bespaart hebben we gemerkt dat Google Alerts veel minder vermeldingen oppikt dan een handmatige zoekopdracht in Google Search. Als je dus met Google Alerts aan de slag gaat, raden we je in ieder geval ook aan om eens in de zoveel tijd de resultaten uit Google Search erbij te pakken en te vergelijken wat beter voor je werkt.

Hou er daarnaast rekening mee dat Google niet zo goed is in het speuren naar actuele vermeldingen op social media. Gebruik hiervoor liever de zoekfunctie van het socialemediakanaal zelf of zet notificaties aan die je waarschuwen wanneer je ergens genoemd of getagd bent.

Mis jouw moment of fame niet met geavanceerde Google search operators

Naast het geavanceerd zoeken naar antwoorden op je vragen is Google dus ook in te zetten om gratis vermeldingen van je website, product of bedrijf in de gaten te houden. Zet de hiervoor besproken zoektools en Google search operators in om je zoekopdracht te verfijnen en vermeldingen op te pikken die er echt toe doen. Zo ben je er zeker van dat je nooit meer een moment of fame mist.

 

MightyHive mogelijk nieuw zusterbedrijf van MediaMonks

S4 Capital, de eigenaar van MediaMonks uit Hilversum, is in gesprek over de overname van programmaticspecialist MightHive uit de Verenigde Staten.

De transactie zou het bedrijf waarderen op 140 à 200 miljoen dollar, aldus de Financial Times. De krant baseert zich op ingevoerde bronnen rondom de deal. De gesprekken bevinden zich in een vergevorderd stadium, maar de laatste handtekening is nog niet gezet.

MightyHive uit San Francisco is gespecialiseerd in programmatic advertising en is gecertificeerd als Google Marketing Platform Partner. Het helpt grootzakelijke bedrijven en mediabureaus bij het in huis nemen van programmatic reclamekennis en -vaardigheden.

Als het tot een overname komt, zou dat het tweede bedrijf zijn in het portfolio van S4 Capital. Dat was het privé beleggingsvehikel van oud-topman Martin Sorrell van WPP tot hij het naar de beurs bracht. Twee maanden eerder kocht Sorrell het creatieve bureau MediaMonks uit Hilversum voor driehonderd miljoen euro in contanten en aandelen.

Sorrell wil een netwerk van digitale bureaus optuigen, allemaal specialisten op hun eigen gebied. Een soort WPP, waarvan Sorrell de architect was, maar dan zonder de legacy uit de fysieke bureauwereld. MediaMonks vormt het fundament hiervoor.

Foto: Mike Behnken (cc)

SEM-bureau 6Circles begint met Amazon-marketing

Widya Bereket start per 1 november als Amazon-specialist bij 6Circles. Met haar breidt het SEM-bureau, onderdeel van de Digital Agency Group, zijn werkterrein uit met de marktplaats Amazon.

Bereket heeft acht jaar ervaring met plazamarketing en werkte in dat gebied ook ruim drie jaar bij Amazon in de VS. Het ligt voor de hand dat 6Circles dit domein als eerste aanpakt. Het plan is wel om, bij gebleken succes van de plazamarketing ook aan te sluiten op andere winkelplatformen. Dat kunnen zowel Nederlandse als buitenlandse zijn.

Marketing op Amazon wordt breder gedefinieerd dan het optuigen van een reclamecampagne of een shop. Bereket licht toe: “Bij het opzetten van een strategie komt veel kijken. Voordat je als verkoper sales via Amazon kan realiseren, moet je intern aantal belangrijke zaken op orde hebben: het distributiesysteem, Amazon SEO, UX, op de juiste manier inspelen op reviews van klanten en nog veel meer. Er is weinig ruimte voor fouten omdat het businessmodel van Amazon de klant centraal stelt en zeer streng optreedt bij verkopers die hier te gemakkelijk mee omgaan.”

Niels Meijssen van de Digital Agency Group: “6Circles verwacht vooral klanten binnen e-commerce en retail te kunnen helpen met plazamarketing.”

In de afgelopen maanden zijn in Nederland verscheidene bureaus van start gegaan om de Nederlandse retailer en adverteerder aan te sluiten op het Amazon-platform. Dexport doet dat al jaren maar dan vooral voor webwinkels. Nieuwe spelers als factor-a en Maze-One zitten meer aan de kant van retailmedia.

E-commerce bij Amazon krijgt van de markt de meeste aandacht, maar het bedrijf is ook een ‘uitgever’ aan het worden. Adverteerders besteedden er deze zomer bijna 2,5 miljard dollar reclamebudget.

Binnen de bedrijvengroep waar 6Circles onderdeel van is, is het bedrijf zelf een start-up. Het label ging afgelopen zomer live.

Dept achter de feestdagencampagne van bol.com

Dept tekent voor de nieuwe feestdagencampagne van bol.com die afgelopen vrijdag van start is gegaan. Met de campagne ‘Winkel van ons allemaal’ laat de retailer zien dat ‘wij de Nederlanders en Vlamingen echt begrijpen, dat wij snappen welke rol onze producten in hun leven vervullen.’

Afgelopen zomer koos bol.com na een ‘intensieve pitch’ voor Dept als mediapartner. Het resultaat zijn diverse korte video’s van 15 seconden waarmee ‘we iedereen aanspreken – verschillende doelgroepen, vanuit verschillende inzichten.’ Door de korte lengte kunnen ze op alle kanalen tegelijkertijd draaien. De video’s zijn soms te zien op televisie, soms op sociale media en soms op allebei.

Voor het eerst zijn aparte versies gemaakt voor de Vlaamse markt. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet om de bekende tune ‘b-b-b-b-b-bol.com’ in een nieuw jasje te steken.

‘De winkel van jong en oud’
‘De winkel van dank u Sinterklaasje’
‘De winkel van gooi wat in mijn schoentje’

Credits

Verantwoordelijk bij de klant: Boukje Taphoorn, Eva Ruiz, Dries Poels, Matthieu Couvreur, Niels Moes, Daan Wouters, Marjolein Verkerk
Strategie: Marcel van der Heijden, Sahel Setorg
Account: Thomas van Slooten, Daan Hülsmann
Project: Stephanie Legue, Fleur Corman
Creative Director: Japie Stoppelenburg
Creatives: Bob Toorenaar, Bas Heijnis, Jaël Gradenwitz, Ferdy Joosen, Sander Vanermen (Gents) en Pieter De Baets (Gents)
Producer: Peter van den Heuvel – Damen
Regisseur: Joris Dommels
Producer: Sandra Wamelink
Productiemaatschappij: The Board Room
Offline: MRTN
Music: Amp Amsterdam
Audiomix & Sound Design: Earforce
Grading: de Grot

Audiostudio Earforce koopt Podcast Factory

Audiobrandingstudio Earforce uit Amsterdam koopt Podcast Factory, een expert op het gebied van het bedenken en maken van podcasts.

Met de overname van Podcast Factory breidt Earforce zijn expertise op het gebied van dit nieuwe medium. Redactioneel gezien is de podcast een wat langer format dan wat bij de koper zelf gebruikelijk is. Daar is men vooral bekend sonic branding in het umfeld van de reclamewereld.

Koper Reinder van Zalk zegt in een persbericht: “Podcasts bieden veel mogelijkheden tot communiceren en de doelgroep is heel direct te bereiken. Het is een creatieve aanvulling op al die communicatiemiddelen waar we dagelijks mee bezig zijn. Denk aan commercials, pre-rolls en documentaires. Het luisteraspect op je eigen moment maakt het oor gewillig.”

Podcastnetwerk Dag en Nacht Media deelde gisteren cijfers die een indicatie geven het de podcastconsumptie in Nederland:

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

Yoores koopt videomarketingbureau Vicancy

Specialist in recruitmentmarketing Yoores heeft de videospecialise Vicancy overgenomen. De partijen werkten al vaker samen en de koper besluit om de creatieven en videomakers in te kapselen.

Het is niet bekendgemaakt hoeveel geld met de overname is gemoeid.

Yoores claimt dat het marktleider is op het gebied van recruitment process outsourcing (RPO) in de Benelux. Het helpt de HR-medewerkers van bedrijven bij het opstellen en optimaliseren van hun personeelscampagnes. Het knoopt alle relevante kanalen aanelkaar, van vacaturebanken tot zoekmachines en van socialmedia en het actief zelf benaderen van kandidaten. Campagnes worden opgezet op basis van historische en profieldata.

Ook bouwt het carrièresites voor bedrijven. Met de aankoop van Vicancy neemt het ook de productie van werkgeversvideo’s op in zijn portfolio. Dat eveneens uit Amsterdam afkomstige bedrijf werkt voor onder meer Startpeople, Vonq, Ripe, Vacature.com en verscheidene gemeentes en zorginstanties.

Edwin Noordeloos, algemeen directeur bij Yoores, licht toe: “Dit draagt bij aan onze missie om klanten te ondersteunen met échte toegevoegde waarde in een one-stop-shop constructie”. Hij genereerde in 2017 tweeduizend vacatures en hielp 96 procent invullen.

Foto: Wiljo van Essen (c)

Nominaties Dutch Search Awards bekendgemaakt

Zojuist heeft de jury de shortlist bekendgemaakt van de derde editie van de Dutch Search Awards. In totaal zijn 79 cases genomineerd verdeeld over 16 categorieën.

Agencies, merken en professionals hebben afgelopen maanden hun projecten ingezonden. De genomineerden maken nu kans op een Dutch Search Award voor werk van het afgelopen jaar.

Tot de kanshebbers behoren onder meer Schiphol, Vodafone en Jumbo.

Nieuw dit jaar is de ‘Grote Prijs’. Uit alle inzendingen zijn drie hoogst beoordeelde cases gekozen om tijdens de live-uitreiking een videopitch te houden. Dit zijn: Adwise en United Retail, iProspect en Tele2 en Traffic4u en Jumbo. De pitch zal tijdens de avond beoordeeld worden door de juryleden samen met het aanwezige publiek. De awardshow wordt dan ook afgesloten met het bekendmaken van de winnaar van de Grote Prijs 2018.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de live uitreiking op 22 november bij DeFabrique in Utrecht.

Google Maps krijgt ‘volg’-functie

Fans of klanten van locaties op Google Maps kunnen hun favoriete stulpjes gaan volgen zodat automatisch in de app een seintje krijgen als de locatie een nieuwtje heeft.

De nieuwe functie in Google Maps lijkt op alerts zoals sociale media die ook wel versturen aan fans van accounts die ze volgen. De landkaartdienst kopieert die functie.

Google zegt de uitrol te zijn begonnen van de ‘volg’-functie. Nieuwtjes worden gemeld in het ‘Voor Jou’-tabblad dat in de komende periode in Maps wordt opgenomen. Bedrijven en winkels die een evenement organiseren of aanbiedingen hebben kunnen hun volgers daar gratis over gaan informeren.

De uitrol van de nieuwe functie begint in de VS en komt in de komende maanden ook in andere landen beschikbaar.

Foto: pyride (cc)

Deloitte: ‘Webshops, pak de zwevende shopper’

Grote Amerikaanse online retailers passen slimme trucs toe. Deloitte deelt ze en raadt anderen aan de tactieken over te nemen. Bijvoorbeeld het besef dat een zekere groep kopers nu al zijn sint- en kerstboodschappen doet.

Vorige week publiceerde Deloitte in de VS zijn nieuwe Holiday Retail Survey’, een onderzoek onder duizenden consumenten die hun winkelplannen alvast delen. Voor de 33e keer rapporteert het adviesbureau die intenties in een rapport aan de retailmarkt.

Een van de gouden tips is: ‘richt je aandacht op de zwevende shopper’. Bijna vijftig procent van de consumenten weet namelijk nog niet wat ze willen kopen voor de feestdagen. “Zij zijn te beïnvloeden door aandacht te geven aan wat ze belangrijk vinden. Dat is bijvoorbeeld goede waarde krijgen voor iemands geld, kwaliteitsproducten en comfortabel en makkelijk kunnen shoppen.” Winkels kunnen daarin voorzien.

Shops die tijdens de feestdagen goed verdienen, stelt het rapport, weten de best renderende consument die klant is die vroeg begint met winkelen. Die groep is er vanzelfsprekend vroeg bij, dus zonder haast te targeten, en besteedt in de komende maanden gemiddeld 28 procent meer budget dan de laatkomers.

De grootste winkelpiek ligt, in de VS althans, tegen eind november. Bijna drie kwart van de Amerikanen trekt er dan op uit. De meesten (33%) gaan naar een of meerdere bekende online warenhuizen om zich te oriënteren, daarna naar zoekmachines (20%) en als derde kiest men voor een bezoek aan de fysieke winkelstraat (16%).

Internetbedrijven en hun marketeers vinden de hippe technische snufjes zelf misschien wel interessant om aandacht te trekken. De consument zelf interesseert het niet veel:

Deloitte schat dat de fysieke winkelketens de omzet eind november en december zien stijgen met 5 à 6 procent. Voor online winkels houdt het rekening met een stijging tussen de 17 en 22 procent.

Foto: Michael Button (cc)

Merkle via overname steviger op Duitstalige markt

Merkle, het label van Dentsu Aegis waar ook Oxyma onder valt, koopt Namics om zijn positie in Duitsland en Zwitserland te verstevigen.

Het ruim twintig jaar oude Namics uit München is gespecialiseerde in sitebouw, CRM, app-ontwikkeling en communicatiestrategie. Koper Merkle ziet het als een aanvulling op zijn expertise rondom CX en marketingtechnologie.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid houden de partijen voor zich.

Het internationale bureaunetwerk Dentsu Aegis Network (DAN) neemt kocht performancemarketingexpert Merkle in 2016. Eind 2017 kocht DAN Oxyma uit Rotterdam en veranderde diens naam in Merkle Nederland.

De Nederlandse markt zal niet bijster veel profiteren van de buitenlandse overname. Een woordvoerster: “We krijgen er 550 collega’s bij, waarmee Merkle in Europa de grens van tweeduizend medewerkers doorbreekt. Het bedrijf wordt wel een stuk groter in Europa en wij hebben toegang tot een breder en groter netwerk van specialisten.”

Page generated in 1.032 seconds. Stats plugin by www.blog.ca