Infographic: de marketing van muziekfestivals

Vrijdag is het Lowlands Festival begonnen. Lowlands wordt gezien als de afsluiter van het festivalseizoen. Een festival dat sinds de start van de kaartverkoop snel uitverkoopt. Dat lukt lang niet elk festival, zelfs Pinkpop niet. Heeft de reuring op sociale media invloed op het wel of niet uitverkopen van een festival? Online marketingbureau Team Nijhuis heeft de festivals in Nederland naast elkaar gezet en laat zien hoe belangrijk marketing is.

Foto Shutterstock

Je eigen tekst redigeren in 10 simpele stappen

Een blog, verkooppagina, offerte of socialmedia-post: je plaatst geen kladversie, maar je schaaft net zolang aan je tekst tot-ie ‘af’ is. In dit artikel een simpel stappenplan om je tekst te redigeren. Een goed afgewerkte tekst straalt uit: bedankt dat je deze tekst leest. En goed afgewerkt is belangrijker dan foutloos, tenzij je communicatiemedewerker of […]

Groeiende kritiek op foute wervingsactie Nextdoor

De Consumentenbond dringt aan op onderzoek naar de werkwijze van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Nextdoor. Nextdoor werft voor zijn buurtapp nieuwe klanten en gebruikt daarvoor namen van gebruikers zonder hun nadrukkelijke toestemming.

Buurtbewoners in onder meer Oss, Megen, Goirle, Arnhem, Apeldoorn, Nunspeet en Wageningen kregen een brief in de bus waarin wordt gevraagd of ze zich willen aanmelden voor Nextdoor. Ondertekend door een gebruiker die van niets weet. ‘Ik vind het heel curieus dat het bedrijf Nextdoor mijn naam misbruikt om andere gebruikers over de streep te trekken. Ik ben er boos over. Ik heb geen tijd om er een zaak van te maken, maar ik ben echt heel kwaad,’ vertelt Tessa van der Heiden aan het AD.

De werkwijze lijkt in tegenspraak met wat het bedrijf daar zelf over schrijft op haar blog: ‘Elke uitnodiging die namens een buur door Nextdoor naar de buren wordt gestuurd, gebeurt met hun toestemming.’

Tamar van der Paal, directeur Nederland van Nextdoor, verwijst naar de voorwaarden. Als buren op een verzendknop drukken om andere buren uit te nodigen, geven ze daarmee ook toestemming voor het versturen van brieven. De wervingstactiek komt uit de VS, waar dezelfde klachten opduiken.

Van der Paal erkent dat er probleem is met de voorwaarden: ‘Daar moeten we nog eens goed naar kijken, want op deze manier bereiken we het tegengestelde van wat we eigenlijk willen.’

De politie in Schaijk en ook in Gelderland waarschuwt via sociale media om de gebruiksvoorwaarden van de buurtapp Nextdoor goed door te nemen. Verschillende gemeentes en politiekorpsen in Groningen waarschuwen om de app niet te gebruiken.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de werkwijze van Nextdoor in elk geval onderzoeken.

Nextdoor is ook al niet helder over het verdienmodel. Het bedrijf geeft zelf aan dat ‘wij misschien een functie inbouwen waarmee goederen en diensten worden aangeboden, waarvan wij denken dat je ze leuk vindt.’

Ook zijn serieuze vraagtekens te plaatsen bij de verwerking van persoonsgegevens, temeer daar in de voorwaarden de suggestie wordt gewekt dat ‘jouw informatie kan worden gebruikt in de V.S. of de andere landen van waaruit we onze niet-V.S. operaties steunen’

Het bedrijf is 3,5 jaar actief in Nederland en bedient inmiddels zo’n 6500 buurten.

 

Google Ads verbreedt match types

Het Google Ads-nieuws van deze week verdient bijzondere aandacht. In een update van  31 juli op het Google Ads help center staat dat we meer kwalitatieve bezoekers of klanten kunnen bereiken met Phrase en Broad Match Modifiers (BMM).  Of zoals Google het zelf verwoordt:

“To help you reach more consumers without the need for exhaustive keyword lists, we started allowing exact match keywords to match to close variants late last year. In the coming weeks broad match modifier and phrase match keywords will also begin matching to words within the search query that share the same meaning as the keyword.”

Google 31 juli 2019

Een impactvolle update, want:

BMM zoekwoorden kunnen in elke woordvolgorde worden gekoppeld aan zoekopdrachten. In het verleden waren nauwe varianten spelfouten, enkelvoud of meervoud, stemmingen, afkortingen en accenten ook toegestaan. Nu bevat het ook zoektermen met dezelfde betekenis / synoniemen.

Google biedt het volgende voorbeeld van de nieuwe matching.

Daadwerkelijk andere zoektermen, maar van vergelijkbare strekking. Phrase Match ondergaat dezelfde behandeling. De woordvolgorde wordt nog steeds gerespecteerd, maar ook deze kunnen nu worden weergegeven bij zoekopdrachten met dezelfde intentie.

 

Voorlopig is dit in Nederland nog niet van toepassing (verwacht in 2020), maar Engelstalige accounts kunnen hier de komende weken al last van ondervinden. Last? Ja, want volgens Google kan je gemiddeld op de phrase match en BMM keywords nu 3 tot 4% meer klikken en conversies ontvangen.

Heel interessant als je uitgaat van onbeperkte budgetten en een zeer effectieve biedstrategie, maar het gros van de accounts is ingesteld op een verwacht zoekvolume bij de zoektermen. Een uplift van 3-4% in kosten/klikken lijkt niet veel, maar op jaarbasis telt dit aardig op.

Ook lijkt Google er geen rekening mee te houden dat er vaak bewust gekozen wordt om bepaalde termen niet in te kopen, omdat deze wellicht een slechte conversieratio hebben. Nu moeten deze weer als negatieve zoekwoorden toegevoegd worden.

Tips van de expert

Hou je advertentierelevantie in de gaten. De update voelt een beetje alsof je een te grote sleutel voor je moer gebruikt. Tuurlijk, je kunt je account wel draaiende houden met deze nieuwe close variants en intent matching. En het werkt misschien met Googles eigen Smart bidding solutions. Maar maak je op de lange termijn niet meer kapot?

Zeker als je met externe bidding tools werkt die niet bij iedere zoekopdracht getriggerd worden. 

Zoektermen optimaliseren (toevoegen/uitsluiten) wordt hiermee des te belangrijker, voor de korte termijn zeker. Gelukkig werkt Searchresult al met een oplossing: Amplifier. Amplifier beoordeelt zoektermen, ook die die niet exact in het account voorkomen, en sluit deze zoektermen vervolgens (automatisch) uit, of voegt andere toe.

Wat betekent dit nu voor de ontwikkeling van betaald zoekverkeer op de wat langere termijn? Nou, gezien het wegvallen van de specifieke Locatietargeting, het verwijderen van exact match, de opkomst van de ‘smart’-campagnes (shopping, display, local, app install) verliezen de Search-marketeers steeds meer grip.

Een toekomst waarin je alleen nog maar een budget & doelstelling aangeeft en een URL lijkt niet ver weg. Maar voordat we daar zijn, als het al zover komt, staan wij hier voor je klaar om het meeste uit je accounts te halen.

Foto Shutterstock

 

 

Hoe ga je om met meerdere websites voor één bedrijf?

Een website voor een bedrijf runnen, is soms een grote uitdaging. Laat staan als er meerdere bijkomen. Als je bijvoorbeeld bij een bedrijf werkt dat verschillende vestigingen heeft met hun eigen websites, mag je flink aan de bak met online marketing. Maar voordat al dit werk je opslokt, moet je goed doordenken hoe je het […]

Experiment met reclame op informatieschermen in de trein

De NS begint volgende maand een proef met reclame op de informatieschermen in de trein. Het experiment beperkt zich tot 137 van de ruim 400 intercity-treinen.

De NS start de reclame op veler verzoek, maar stelt wel eisen aan de inhoud: de advertenties moeten een grote groep mensen aanspreken.

De proef loopt tot eind dit jaar, daarna wordt bekeken hoe de reizigers de reclame hebben ervaren.

In het verleden konden adverteerders ook op de trein adverteren. Sommige treinen hadden in het verleden reclamebanden, een enkele trein was zelfs volledig met reclame voorzien.

Foto NS

Sterke combinatie Google Ads en organic: 60% méér aanvragen, 30% lagere CPA

“Ik wil meer conversies én minder kosten.” Hoe vaak horen we dit soort kreten niet? Meestal is dit nagenoeg onmogelijk om te realiseren. Toch bewees NeoSEM dat het mogelijk is. Zelfs in een zwaar concurrerende markt als Automotive. Door SEO en SEA goed samen te laten werken wonnen NeoSEM & Mijngarage.nl de Dutch Search Award in die categorie.

Mijngarage.nl is een platform waar je autoklussen kunt vergelijken en boeken voor een vooraf vastgestelde prijs. In Nederland zijn meer dan 2.000 autogarages aangesloten. Door de landelijk dekking vinden mensen altijd een garage in de buurt.

De uitdaging was om online verder door te groeien. Welke klus uiteindelijk geboekt wordt, is van ondergeschikt belang. Toen Mijngarage.nl bij NeoSEM aanklopte lagen de kosten per boeking (CPA) vanuit de SEA-kanalen (Google Ads en Bing Ads) relatief hoog. Daarnaast waren er veel mogelijkheden om ook organisch te groeien binnen de zoekmachines. Het doel voor NeoSEM was simpel: het aantal aanvragen maximaliseren binnen het beschikbare budget.

De juiste focus bepalen

Op Mijngarage.nl kun je 24 klussen boeken. Deze klussen zijn weer onder te verdelen in zo’n 10 tot 12 onderwerpen; ze hebben bijvoorbeeld te maken met APK keuringen, accu’s, koppelingen en distributieriemen. De vraag vooraf was: welke klussen kunnen we zo goedkoop mogelijk inkopen via advertising?

Nadat we voldoende data hadden over alle klussen, zijn we gaan analyseren waar de focus moest komen te liggen. We werden namelijk beperkt door het budget, dus we konden niet oneindig adverteren op alle keywords.

Uit de analyse bleek dat de APK keuringen verreweg het interessantst waren. Hier lag de conversieratio het hoogst en de CPA het laagst. De grootste focus kwam op deze campagnes te liggen. Hier hebben we gezorgd voor maximale zichtbaarheid binnen search. Voor de overige campagnes kozen we voor minder zichtbaarheid (goedkoper) of besloten we ze zelfs helemaal te pauzeren.

Nadat deze basis goed stond en de conversies binnenkwamen zijn we aan de slag gegaan met automation. Zo hielden we meer tijd over om verder te kijken dan puur de SEA-campagnes.

Specifieke SEO-landingspagina’s

Uit de analyse bleek ook dat de aanvragen voor APK keuringen vanuit het organisch verkeer erg achterbleven tegenover het betaalde verkeer. Hier lieten we dus boekingen liggen. Vanuit de SEA-data konden we effectief zien op welke keywords we ons moesten focussen met SEO.

Er zijn onder andere specifieke landingspagina’s gemaakt. Enerzijds om de kwaliteitssores en de conversieratio’s te verhogen vanuit Google Ads. Anderzijds om organisch beter te scoren op deze zoektermen. Vervolgens hebben we gewerkt aan de online autoriteit, om zo ook daadwerkelijk organisch te gaan scoren.

De resultaten

  • Het aantal boekingen vanuit Google Ads en Bing Ads is met 60% gestegen;
  • De CPA vanuit Google Ads en Bing Ads is met 30% gedaald;
  • De conversieratio van Google Ads en Bing Ads is met 85% gestegen door de focus op APK keuringen én specifiekere (SEO-)landingspagina’s;
  • Het aantal boekingen vanuit het organische verkeer is met 40% gestegen.

‘Vlogkijker voelt zich bedrogen als sponsor pas op einde vermeld wordt’

Als je als vlogger betaald wordt door een bedrijf voor het maken van een productbespreking in een YouTube-video, vermeld je dat beter aan het begin dan op het einde. Dat blijkt uit het scriptieonderzoek van studentes Sarah Van Eester en Lore Vanpaeschen (UAntwerpen). De authenticiteit van de YouTuber én de geloofwaardigheid van de vlog komen anders in het gedrang.

YouTube-vloggers delen geregeld hun ervaringen met bepaalde producten in een video. Bij populaire vloggers halen zulke filmpjes al gauw tienduizenden impressies. Bedrijven weten dat ook, en ze betalen invloedrijke vloggers dan ook steeds vaker om hun product aan te prijzen.

Omdat de kijker steeds meer transparantie wil, lassen sommige vloggers een ‘sponsor disclosure’ in: ze geven in het filmpje duidelijk aan dat het bedrijf sponsorde. Zo proberen ze hun authenticiteit te bewaren. Twee studentes van de Universiteit Antwerpen onderzochten wanneer zo’n disclosure best in beeld komt: aan het begin of aan het einde van de vlog.

Kijkers beschouwen vloggers als ‘bekwamer’ wanneer ze een disclosure aan het begin van de video te zien krijgen, blijkt uit het onderzoek. Deze onthult onmiddellijk de commerciële relatie tussen de vlogger en het bedrijf. Dat is niet per definitie negatief. Als een bedrijf haar promo voor een product toevertrouwt aan een vlogger, ziet de kijker deze vlogger als een belangrijke bron van informatie over dat product.

Bovendien zorgt een disclosure aan het einde ervoor dat de kijkers allicht pas dan beseffen dat ze beïnvloed zijn geweest. ‘Als je al bij aanvang weet dat de videomaker samenwerkte met een bedrijf, kan je als kijker de video kritischer bekijken. Dan voel je je achteraf niet bedrogen. Dat komt de geloofwaardigheid van de review dus vaak ten goede. Kijkers blijken dat meer te appreciëren dan een disclosure op het einde.’

10 miljoen cashbacks via Scoupy

Er zijn inmiddels via Scoupy 10 miljoen cashbacks door consumenten aangevraagd. Dat is goed voor een totaalbedrag van meer dan 14 miljoen euro.

Met Scoupy, onderdeel van Sanoma, kunnen consumenten via een app en website producten goedkoop of zelfs helemaal gratis proberen. Meedoen kan door het scannen van een kassabon van een willekeurige supermarkt, via gratis cashback-acties die wekelijks veranderen. Binnen 48 uur wordt (een deel van) het aankoopbedrag van de door Scoupy gepromote producten, teruggestort op de bankrekening van de deelnemer.

Met de verzamelde data personaliseert Scoupy de gebruikerservaring van consumenten. Daarnaast helpt Scoupy partners met het effectiever inzetten van hun marketingcampagnes via waardevolle data-insights over aankoopgedrag en merk- en categoriekopers.

Scoupy heeft in vier jaar tijd meer dan 2 miljoen geregistreerde gebruikers opgebouwd. De gratis app is goed voor 1,3 miljoen downloads.

Doritos met spraakgestuurde game

Doritos brengt de spraakgestuurde game Doritos Truth or Dare op de markt voor Google Assistant. De game is ontwikkeld voor PepsiCo door de Scrambled Group en biedt een reeks ‘uitdagende spelvragen’.

De game richt zich met name op jongeren tussen de 16 en 24 jaar en wordt onder de aandacht gebracht bij de doelgroep via Instagram, Facebook en Snapchat. De eigenlijke action is ingesproken door presentator en (stem)acteur Jorn van Vrijaldenhoven.

Aankopen van foodretailers beginnen steeds vaker digitaal. Om online in contact te blijven met de consument worden dan ook steeds vaker innovatieve technologieën ingezet.

Anneke Bakker, Digital Activation Manager PepsiCo BeNeLux: ‘We zagen een opkomende groei in het gebruik van spraak in Nederland. Het is voor ons belangrijk om te begrijpen hoe deze technologie door onze doelgroep wordt gebruikt en te testen welke rol het speelt in de klantreis.’

Emily Jacometti (Flavour): ‘We gaan met gamification voor maatschappelijke impact’

Tien jaar lang werkte Flavour met succes in opdracht van commerciële klanten. In 2017 werd de strategie van het bedrijf dat inzet voor gedragsverandering radicaal omgegooid.

‘We vonden dat onze impact te beperkt was. De opdrachten voor klanten waren gaaf, maar vervolgens gooi je het als het ware over de schutting en ga je weer met een totaal ander onderwerp aan de slag. Dat is beperkt en ik vind het ook qua technologie niet duurzaam. Zodoende hebben we onze strategie omgegooid. Nu maken we iets en zorgen zelf dat dat breder toegankelijk wordt’, aldus CEO en medeoprichter Emily Jacometti bij Top Names.

Het gevolg van de ommezwaai is dat Flavour op zoek moest naar een nieuw businessmodel. Dat krijgt langzaam vorm. Een eerste project, een spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar waarmee ze inzicht kunnen verwerven in de gevaren van de digitale wereld, werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van het SIDN fonds.

“We hebben een kleine pilot gemaakt en die gevalideerd. Het SIDN fonds heeft ons in 2018 geholpen met een ontwikkelbudget, waardoor we het konden uitbouwen en nog beter konden valideren.  Ondertussen hebben we gezocht naar een mogelijk businessmodel, want we willen niet dat de gebruikers ervoor moeten betalen. Nu zijn we geland bij een model waarbij partners maatschappelijke verantwoording nemen en zeggen ik wil wel investeren in het weerbaarder maken van de doelgroep. We kijken nu naar hoe we dat verder kunnen ontwikkelen in een soort platform met elke keer nieuwe afleveringen.”

Merkle Nederland opent innovatieafdeling

De paraplu boven de bureaus Oxyma, Oogst, Your Social, aFrogleap en OFS, Merkle Nederland, opent een innovatieafdeling. Een team van nu acht man brengt de meest innovatieve, nieuwe technologieën naar lokale business van bedrijven als NS en APG.

Afgelopen vrijdag ging de innovatieafdeling van Merkle Nederland van start. Het team houdt constant de ogen open voor nieuwe digitale technologie die zich van de horizon naar de praktijk van alledag beweegt. Daarbij wordt bekeken wat het is en voor welke klant het interessant kan zijn. Toch is er geen sprake van een technology push, legt Sam Warnaars uit. Hij tuigde het nieuwe team op met collega Wouter Hosman.

“Vanuit de afzonderlijke Merkle-bureaus zijn we hier al langer mee bezig, maar ieder voor zich. Vanuit klanten is het tot nu toe vooral een pull-beweging geweest.” Bedrijven kregen wel te zien welke nieuwigheden er zijn en hoe die voor hen van betekenis kunnen zijn. Maar zelf bepaalden ze of en wat ze daarmee wilden. “De vraag is groter geworden dan wat we aan konden, dus hebben we een groep mensen bij elkaar gebracht uit de verschillende labels.”

Hoewel de officiële opening van de afdeling net voor het weekend was, is het team al wat langer operationeel. “Maar we kozen vrijdag voor de opening omdat het op 26 juli exact een jaar geleden was dat Google Assistent in Nederland van start ging.” Die spraakassistent staat voor het soort nieuwe technologie waar nu typisch meer wordt gewerkt. Dat zijn zaken als: voice-assistenten, voicesearch en de optimalisatie daarvan maar ook IoT-toepassingen voor telco’s en visual identification voor gebruik in de retail.

“Innovatie doen we niet vanuit het ‘wauw-perspectief’. Er wordt gekeken hoe we het duurzaam kunnen inzetten voor bijdragen op langere termijn.”

Tot de klanten behoren NS en Kandoor van pensioenfonds APG, een autoverhuurder en omroepen en nieuwsmerken, voor wie aan conversatiedesign is gewerkt.

De innovatieafdeling werkt zelfstandig maar is dienbaar aan de drie servicelijnen binnen Merkle Nederland. Dat zijn de interne takken van het marketingbureau waarin de labels Oxyma, Oogst, Your Social, aFrogleap en OFS later dit jaar opgaan. Hun afzonderlijke namen verdwijnen.

Oogst, Your Social en aFrogleap kwamen samen nadat Oxyma hen had gekocht. Het bedrijf uit Rotterdam werd eind 2017 overgenomen door Dentsu Aegis Network, een internationaal marketing- en reclameconcern. Tegelijk met die overname lanceerde Dentsu Aegis Network het label Merkle in Nederland. Vanaf eind 2019 zal dat actief worden gepromoot.

Het nieuwe innovatieteam zal ook werk en inspiratie leveren aan het Europese hoofdkantoor van Merkle in Londen. Warnaars: “We willen daar binnen twee jaar wel een paar grote projecten hebben gedaan.”

Icecat voert overnamegesprekken

Data-uitgever voor e-commercebedrijven Icecat voert gesprekken met meerdere bedrijven om de overname daarvan af te tasten. De kas is goed gevuld en volgens directeur Martijn Hoogeveen is het een kopersmarkt.

“Er wordt in deze fase van de markt veel aangeboden, merk ik zelf en hoor ik om me heen”, aldus de directeur van het databedrijf. “We zoeken naar partijen die met productdata hebben te maken”, zoals bijvoorbeeld de overname Syndy supermarktdata heeft. “Toys, bijvoorbeeld.”

Hoogeveen vertelt dit tegen Emerce een toelichting op de halfjaarcijfers die zijn bedrijf vanochtend publiceerde (PDF https://iceclog.com/wp-content/uploads/2019/07/Icecat-N.V.-YH1-2019-report.pdf ). Daarin wordt gesproken over ‘een sterk verbeterde kaspositie met 24 procent tot 4,2 miljoen euro. Een solide cashpositie is nuttig gebleken bij eerdere overnames en is van groot belang voor lopende overnamegesprekken.”

“De focus is nu volledig overgegaan op het versnellen van de organische groei van maandelijkse, terugkerende inkomsten tot 10-20 procent.”

De omzet over de eerste zes maanden van 2019 groeide met zes procent tot 4,4 miljoen euro.

Icecat is een online uitgever en syndicator van productinformatie voor e-commercebedrijven. Het werkt internationaal en rekent tienduizenden webshops tot zijn klantenkring, fabrikanten als Intel, Microsoft, Philips, Akzo, TomTom en HP, maar ook platformen als Amazon, Alibaba, Wehkamp, en bol.com. Sinds kort is ook Google klant. Dat gaat de Nederlandse productdata gebruiken om uitgebreide en correcte productgegevens te kunnen tonen in winkelportaal Google Express.

Foto: Tim Dorr (cc)

Page generated in 1,267 seconds. Stats plugin by www.blog.ca