Case: Travelbags blijft groeien door omnichannel en retargeting

Travelbags, de Nederlandse marktleider in koffers en (reis)tassen, weet nog elk jaar te groeien. Tot voor kort deed het bedrijf dit geheel op eigen kracht, maar in juni 2018 sloot het een investeringsovereenkomst met RTL. “We willen niet alleen de groei in Nederland en België doorzetten, maar ook uitrollen in omliggende landen”, aldus medeoprichter Gerjan Horstra.

Het bedrijf begon in 2006 als fysieke speler, maar inmiddels is de webshop het leidende kanaal. Met een assortiment van meer dan 14.000 artikelen is de webwinkel, in 2008 gestart, uitgegroeid tot de grootste Nederlandse webshop binnen haar segment. Als het aan Horstra ligt, blijft het daar niet bij. “Enkele jaren geleden heb ik alle buitenlandse domeinnamen gekocht, zodat we stapsgewijs kunnen uitbreiden in Europa.”

Via Amazon actief in Duitsland en Engeland

Naast de Nederlandse en Belgische markt is het bedrijf via Amazon momenteel actief in Duitsland en Engeland. “Op deze manier kunnen we vrij eenvoudig testen welke merken hier aanslaan, zodat we op termijn eigen webwinkels kunnen lanceren die zijn ingericht volgens de smaak van de lokale consument.”

Ook sluit Horstra niet uit dat er naast de winkels in Hardenberg, Groningen en Zwolle extra fysieke vestigingen worden geopend. “De fysieke retail is een wat lastigere markt, maar er liggen wel degelijk kansen. Er is best een grote doelgroep die het fijn vindt om de producten in het echt te zien en de materialen te kunnen voelen.” Hij vertelt dat de winkels goed zijn voor negen tot twaalf procent van de totale omzet. Al wordt dit wel elk jaar lager door de groei van de webshop.

‘Het aantal orders zit nog elk jaar in de lift’ 

Het Overijsselse familiebedrijf boert lekker. In de recente Twinkle100 veroverde Travelbags plaats 109 met een geschatte jaaromzet van 11,5 miljoen euro. “Exacte cijfers deel ik niet”, zegt Horstra. “Maar we draaien inderdaad goed. We verwerken dagelijks vele honderden orders en dit aantal zit nog altijd in de lift. Elk jaar sluiten we af met een recordomzet. Dit jaar verwachten we weer 25 tot 30 procent te groeien.”

Horstra denkt dat het grote succes van Travelbags onder meer valt toe te schrijven aan het innovatieve karakter van het bedrijf. “Wanneer je wilt groeien, moet je blijven doorontwikkelen”, zegt hij. Daarom wordt vrijwel elke verdiende euro direct weer in het bedrijf gestoken. “Wij proberen ons te onderscheiden door de trends in de markt goed te volgen en deze te vertalen naar de behoefte van onze klant. Zo hebben we onlangs onze mobiele site verder geoptimaliseerd voor een nog betere gebruikservaring.”

‘We wilden boven ons zelf kunnen uitstijgen’

Om ervoor te zorgen dat Travelbags top of mind is wanneer mensen een koffer of (reis)tas zoeken, investeert het bedrijf flink in allerlei marketingkanalen. “Het vergroten van onze naamsbekendheid is één van onze belangrijkste doelstellingen. Je ziet ons daarom op tv, op allerlei social media-kanalen en YouTube. Ook zetten we dynamische remarketing in, verspreiden we tekstadvertenties en maken we gebruik van (prijs)vergelijkers.”

Aangezien het met al die verschillende marketingkanalen knap lastig kan zijn om het optimale eruit te halen, werkt Travelbags samen met AdResults. “We hadden eerst een ander marketingbureau. Zij hebben ons goed geholpen met de eerste stappen, maar wij wilden meer. We wilden boven ons zelf kunnen uitstijgen en zochten daarom een partij die in staat was om met ons mee te denken.”

Nog voldoende potentie in de markt

Inmiddels werken de bedrijven alweer vijf jaar samen en zijn de verkoopcijfers, die al niet gering waren, met honderden procenten gestegen. Om de groei goed te monitoren en in kaart te brengen welk deel het resultaat is van de betaalde online marketingkanalen, ontwikkelde AdResults een document waarin dit in één oogopslag duidelijk wordt. “We kunnen nu precies zien wat de resultaten per kanaal zijn en wat het totale effect is van de betaalde kanalen. Ook kunnen we de resultaten goed vergelijken met voorgaande maanden.”

Doordat de werkwijze zorgt voor een helicopterview kan er beter worden bepaald welke koers er moet worden gevaren. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we direct onze doelstellingen aanpassen”, zegt Gerjan. Hij bedoelt hiermee overigens niet dat doelstellingen moeten worden afgeschaald, want de groei die Travelbags weet te realiseren is jaar na jaar hoger dan die in de markt. “Er is nog voldoende potentie in onze niche. Travelbags groeit nog elke dag en ik ben ervan overtuigd dat we deze trend nog wel even kunnen voortzetten.”

Intuïtie of informatie: hoe maak je de beste marketingbeslissing?

Jarenlang hebben marketeers op basis van onderbuikgevoel beslissingen moeten nemen. Maar nu er steeds meer (digitale) informatie beschikbaar is, en data inmiddels alles is waar we nog over lijken te spreken, dringt de vraag op: wat is eigenlijk een betere basis voor marketingbeslissingen? Informatie of intuïtie?

Onbewuste vs. analytische besluitvorming

Hoe tegenstrijdig die twee opties ook lijken: zelfs als je in besluitvorming nog volledig op intuïtie vertrouwt, gebruik je informatie. Intuïtie bestaat immers uit verzamelde ervaringen uit het verleden, en het is moeilijk om te ontkennen dat dat ook een vorm van informatie is. Het verschil zit daarom strikt gezien niet in de basis waarop beslissingen worden genomen, maar in de stijl ervan, leert Danny Oosterveer ons in zijn ‘Basisboek digital analytics’. Intuïtieve beslissingen maak je onbewust, analytische beslissingen neem je weloverwogen.

Met de toegenomen toegankelijkheid van data ligt de weg open naar deze meer analytisch gedreven marketingbeslissingen. Toch maken we daar nog onvoldoende gebruik van. Leg je oor te luister op kantoor en de kans is groot dat je met enige regelmaat ‘dit voelt niet goed’, ‘ik heb het idee dat dit niet gaat werken’ of zelfs ‘nee, deze kleur vind ik niet mooi’ hoort. Daarmee nemen mensen dus beslissingen op basis van hun gevoel, en ontkennen ze dat ze op de één of andere manier altijd vooringenomen of persoonlijk beïnvloedbaar zijn. Terwijl mensen minder goed in staat zijn om de beste keuze te maken dan ze zelf vaak denken, beargumenteert Oosterveer. Hij pleit voor datagedreven organisaties: bedrijven die bewust informatie gebruiken om wél onbevooroordeeld en onafhankelijk beslissingen te kunnen nemen. Data helpt hen zo diverse vormen van bias tegen te gaan, en dat levert betere keuzes op.

Datakwaliteit boven kwantiteit

Tenminste, zolang je niet doorslaat in het verzamelen van alsmaar meer data. Op den duur levert méér data (en dus hogere kosten en een grotere tijdsinvestering) namelijk nog slechts een minimale verbetering van beschikbare kennis op. Sterker nog, kennis kan zelfs verminderen als je te veel (irrelevante) variabelen in je dataset gebruikt, omdat ze vroeg of laat een keer met elkaar gaan samenhangen. Tekenend is het humoristische voorbeeld van de significante correlatie tussen het aantal verdrinkingen in zwembaden en het aantal films waarin Nicolas Cage speelt. Die hebben vanzelfsprekend niks met elkaar te maken, maar iemand die de data blind volgt, zou zomaar compleet verkeerde conclusies kunnen trekken.

Dit soort loze correlaties onderstreept het belang van intuïtie als aanvulling op data. Om wat de data ons vertelt op waarde te schatten. Of in de woorden van Oosterveer: “Er zullen altijd mensen moeten zijn die begrijpen wat er onder de motorkap gebeurt”.

De illusie van data als waterdichte voorspeller

Kwaliteit gaat dus boven kwantiteit, maar er wordt nog onvoldoende erkend dat er natuurlijke grenzen zijn aan relevante data en de beschikbaarheid ervan. Oosterveer doorspekt zijn boek daarom met het praktisch veel bruikbaardere idee van begrensde rationaliteit. Dat stelt dat het niet reëel is om over alle informatie te beschikken. Beslissingen zijn daarom ook geen invuloefening die zomaar door de data zelf gemaakt zouden kunnen worden. Dat moeten we als marketeers ook helemaal niet willen. We hebben nu eenmaal te maken met ‘het onbekende’, dat de kloof vormt tussen wat jij kunt weten en wat uiteindelijk de juiste keuze blijkt te zijn. Data dienen er vooral voor om die kloof zo klein te maken als redelijkerwijs mogelijk is.

Maar zelfs met een kleine ‘kloof’ is er nog geen garantie op succes. De Sony MiniDisc is daarvan een treffend voorbeeld. Vlak voor de tijd waarin Apple met de iPod record na record verbrak, zette Sony al haar geld op een nieuwe opnametechnologie: de MiniDisc. Daarmee kon je zowel muziek opnemen als afspelen, de schijfjes waren sterker dan cd’s en ook nog eens kleiner, waardoor onderweg muziek luisteren veel comfortabeler werd. Alle beschikbare data wezen erop dat de MiniDisc-speler een eclatant succes ging worden. En toch mislukte het product jammerlijk, door één allesbepalende ontwikkeling: het internet. Dat had data niet voorzien. Er zijn nu eenmaal zaken die niet zijn uit te drukken zijn in cijfers, zo blijkt.

De wereld van data en intuïtie overbruggen

De waarde van data is niet te onderschatten. Als informatie bewust gebruikt, juist geïnterpreteerd en overzichtelijk gepresenteerd wordt, leidt het tot betere keuzes. Maar zoals zo vaak in marketing is er geen zwart-wit-antwoord. Geen kwestie van of-of. In de meeste situaties is het verstandig om ook intuïtie te gebruiken. Intuïtie heeft namelijk ook voordelen. Het is snel en goedkoop, en kan met behulp van vuistregels in voorspelbare situaties ook een prima uitkomst opleveren.

Niet voor niets geeft meer dan de helft van de bedrijven in een onderzoek van Accenture (2013, Analytics in Action: Breakthroughs and Barriers on the Journey to ROI) aan dat de beste beslissingen worden gemaakt op basis van zowel menselijke expertise als data. Dus zolang informatie de belangrijkste motor is van beslissingen en intuïtie dient als smeerolie, gaan ze op het gebied van marketing prima hand in hand.

De grootste kracht van Basisboek digital analytics is dat het niet stopt bij een uiteenzetting van huidige databronnen en -verzamelingstechnieken. Oosterveer geeft ons een wetenschappelijk onderbouwde, nuchtere inkijk in de kansen, mogelijkheden en beperkingen van data. Hij werkt met behulp van thema’s als ethiek en privacy een toekomstbestendig en compleet framework voor datamarketing uit, dat zowel in marketingopleidingen als in de praktijk zijn waarde zal bewijzen.

Vernieuwend voor iedereen die databedreven wil worden, verfrissend voor iedereen die de context rond data wil begrijpen.  

 

‘Meer reclame-inkomsten uit mobiel dan vast internet’

In 2018 wordt er voor het eerst meer reclame-inkomsten gegenereerd uit mobiele dataverbindingen dan via vaste internetverbinding. Dat voorspelt accountants- én adviesbureau PwC in zijn Global Entertainment & Media Outlook 2018 – 2022.

De totale bestedingen binnen de wereldwijde entertainment- en mediamarkt groeien de komende vijf jaar met 4,4 procent per jaar.

Deze groeiprognose zorgt ervoor dat er in 2022 2 biljoen euro per jaar wordt besteed in deze industrie. Digitaal gedreven diensten stijgen uiteraard het hardst.

De omzetontwikkeling verschilt wel enorm per land en per medium. Zo laten VR virtual reality (+ 40 procent) en internet tv (+ 10 procent) de grootste relatieve groei zien. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich kranten en tijdschriften waar ook de komende vijf jaar de inkomsten zullen dalen.

In Nederland zijn de trends eveneens te zien. De reclameopbrengsten van televisie liggen hier al jaren rond één miljard euro. In 2017 is dit echter met 5 procent gedaald. Voor 2018 is een verdere daling niet ondenkbaar.

De meest opvallende groei tot en met 2022 wordt overigens gerealiseerd in Nigeria en Egypte. Daar worden jaarlijks groeicijfers van ruim 21 procent (Nigeria) en 17 procent (Egypte) genoteerd. In Europa en Noord-Amerika is de grootste groei er momenteel uit, geen enkel westers land groeit meer dan 3 procent per jaar.

Pelle Bosma: Eigen labels FreshCotton hebben veel potentie

Pelle Bosma volgde in de jaren negentig de opleiding Kunst & Techniek aan De HKU. Na een aantal jaren een design bureau gerund te hebben startte hij in 2004 FreshCotton. Zijn rol als ondernemer is in de jaren gegroeid van t-shirt-designer via website-designer naar e-commercemanager. Met het laatste jaar de focus op online marketing. Een ondernemer die succesvol is door vanuit passie te werken. En met grote plannen. Zeker ook voor de twee eigen labels: Quality Blanks en FreshCotton. Hij denkt aan een eigen winkel en internationalisering, en op 26 juni is hij een van de sprekers op Emerce Fashion.

Jullie kantoor zit op een mooie plek, wat gebeurt hier allemaal?

We doen hier van alles. We hebben hier onze eigen klantenservice, we maken productfotografie in de badkamer die we omgetoverd hebben tot fotokamer. We houden hier shoots met modellen. Onze online marketeers werken hier op zolder. Vroeger pakten we hier ook pakketjes in, maar dat hebben we inmiddels uitbesteed. Het is een fijne werkplek en een feest om hier dagelijks te werken.

Veel fashionmerken sneuvelen, hoe krijg jij het wel voor elkaar?

Dat doe ik op drie manieren. Ten eerste, ik blijf dicht bij mijn eigen interesses: design, hip hop, voetbal. Muziek is een belangrijke factor bij ons. Uit de liefde voor muziek zijn vele mooie samenwerkingen met artiesten en festivals gekomen. Mijn compagnon is echt een fashion man. Onze combinatie is best wel succesvol gebleken, omdat onze community dezelfde interesse heeft als wij. Ten tweede, ik luister goed naar de doelgroep en heb een gevoel voor trends. Mode is voor mannen anders dan voor vrouwen. Voor mannen moet mode een beetje stoer zijn. Ten derde, we zijn langzaam en organisch gegroeid. We bestaan 16 jaar en we zijn elk jaar een beetje gegroeid. Als je zonder externe financiering groeit dan stimuleert dat de creativiteit en ben je automatisch ook selectief met wat voor merken je inkoopt.

Hoe bouw je een community?

Wij bouwen een community door een aantal initiatieven. Werk samen met andere organisaties zoals Lowlands en Amsterdam Dance Event. Werk samen met artiesten en maak merchandising voor ze. Ontwerp eigen t-shirts met een eigen design die inspelen op de actualiteiten. Lanceer eigen initiatieven zoals het maken van een kunstboek op het gebied van graffiti. Besteed veel aandacht aan met maken van unieke content. Verstuur producten naar bloggers. Houd fashion shoots. Maak editorials.

Bij ons is het bouwen van een community vrij organisch gegaan.

 

Doen jullie bewust aan influencer marketing?

Die term bestond vroeger nog niet. Onbewust hebben we dat altijd gedaan, maar dat hebben we vooral vanuit eigen interesse en intuïtie gedaan en niet per se strategisch. 

Heb je een voorbeeld van jullie creativiteit?

Wij hebben t-shirts ontwikkeld voor het WK voetbal met een fashion twist. Het Japanse t-shirt is tot nu toe het meeste verkocht. Wij zijn goed in het creatief inspelen op trends of grote gebeurtenissen zoals het WK voetbal.

Wat is jullie strategie?

We verkopen honderd procent online en hebben een focus op de Nederlandse- (95 procent) en de Belgische markt (vijf procent) voor mannen. We verkopen merken die wij tof vinden en hebben inmidels ook twee eigen labels. Onze eigen labels zijn nu goed voor tien procent van de omzet, maar het is onze ambitie om dit de komende jaren te laten groeien tot dertig procent. Wij maken veel gebruik van data-analyse om trends te voorspellen. Maar we maken ook gebruik van ons instinct. Onze strategie is deels “science” en deels “art”.

Wat is jullie doelgroep?

Met name studenten maar ook young professionals, met name uit de Randstad.

Wat is jullie omzet?

Circa vier miljoen euro.

Waarom heb je een investeerder aangetrokken?

Vorig jaar zaten we een beetje vast en we hadden geld nodig om ons private label op te zetten. De bank wilde niet echt meehelpen dus toen hebben we een investeerder gezocht met kennis van de fashion-industrie. Mijn compagnon Jesse Smit heeft hier een belangrijke rol in gespeeld, waar ik hem dankbaar voor ben.

Waarom een private label?

Eigenlijk deden we dat vroeger al toen we eigen t-shirts ontworpen. Op een gegeven moment werkten we vooral met andere merken. Er zijn twee redenen dat we nu meer gaan inzetten op een private label. Ten eerste, we kunnen een uniek product aanbieden aan onze trouwe klanten. Ten tweede, via een private label kunnen we betere marges verdienen. We hebben eigenlijk twee private labels: Quality Blanks en FreshCotton.

 

Hoe veel bezoekers hebben jullie op je site?

10.000 per dag.

Hoe komen jullie aan de meeste bezoekers?

We krijgen het meeste traffic via AdWords, social en organic. We zijn zeer actief op social en hebben bijna 50K Instagram volgers en bijna 60K Facebook volgers.

Wat is bij AdWords belangrijk?

Wij hebben veel zoekvolume via mensen die op merken en / of productspecificaties zoeken zoals bijvoorbeeld “Nike Air Max 90 Premium”. Als iemand specifiek zoekt dan is het belangrijk dat we via blog content laten zien dat we veel kennis hebben over dit specifieke product. Dat schept vertrouwen bij onze doelgroep.

Wat zijn belangrijke leermomenten voor je geweest?

  1. Op een gegeven moment besloten we naar het buitenland uit te breiden (bijvoorbeeld Engeland), maar toen kwamen we erachter dat we meer budget nodig hadden dan gepland. Dit heeft ons veel tijd en energie gekost. We hadden bijvoorbeeld de site naar het Duits en Engels vertaald. Na dit avontuur hebben we uiteindelijk besloten om te focussen op Nederland.
  2. Verder heb ik geleerd dat het belangrijk is om je financiering structureel en tijdig op orde te hebben. Zo nu en dan heb je te maken met onverwachte kosten (e.g. switchen van warehouse) en hier moet je op voorbereid zijn. Inmiddels hebben we een investeerder en is dit goed op orde.
  3. Verder hebben we een tijdje vrouwenkleding verkocht. Toen bleek dat het percentage retouren een stuk hoger was dan bij mannen en daarom zijn we hier op een gegeven moment mee opgehouden. Focus is belangrijk. En dat geeft ook rust.

Wat is jouw kracht als ondernemer?

Ik werk vanuit mijn passie voor topics zoals kunst, techniek, computers en ik heb veel affiniteit met de doelgroep.

Wat is jouw zwakte als ondernemer?

Ik heb twee dingen gaandeweg moeten leren. Ten eerste wil ik dingen graag zelf doen en vind ik het soms een uitdaging om los te laten of te delegeren. Ten tweede heb ik als ondernemer meer interesse in de creatieve kant van de business zoals het spotten van trends en het maken van ontwerpen dan in de organisatorische kant van het bedrijf. Inmiddels word ik hiermee geholpen. Met de komst van de investeerder is er meer ruimte voor focus op mijn vakgebied.

Kan je een tipje van de sluier geven over wat je tijdens Emerce Fashion gaat vertellen?

We hebben hele mooie kunstzinnige content gemaakt. Soms commercieel. Ik ga een aantal cases presenteren. Laten we de inhoud daarvan nog even geheim houden.

Pelle Bosma is een van de sprekers op Emerce Fashion. Het complete programma en informatie over kaartverkoop vind je hier. 

Zo kom je tot waardevolle concurrentie-inzichten: 5 tips

Veel marketeers maken gebruik van Google Alerts. Voor henzelf én de concurrenten. Of ze krijgen om de haverklap een mailtje met ‘kijk wat concurrent X doet’. Deze enorme hoeveelheid aan competitive intelligence wordt niet altijd even goed benut. Is het niet slimmer om de concurrentie-analyse te beperken tot de écht waardevolle en actiegerichte inzichten? 5 tips. […]

Greenhouse Group start label Conversational

Bedrijvengroep Greenhouse Group uit Eindhoven lanceert vandaag een nieuw label dat zich specialiseert in conversational marketing, de wereld van chatbots en spraakassistenten.

Op het event NextM, georganiseerd door moederbedrijf GroupM, presenteert Menno Zevenbergen het nieuwe bedrijf Greenhouse Group Conversational. Opvallend is dat de groepsnaam zit verwerkt in het sublabel. “Om het nieuwe merk sterker te laden.”

Over de reden voor de nieuwe dochter zegt de innovation accelerator: “De nieuwe interface komt eraan en bedrijven zullen moeten overstappen van een grafische webinterface naar conversational. Of dat nu chat of voice is, het stelt andere eisen.”

“Eigenlijk keren we hiermee terug naar de wijze waarop heel vroeger marketing werd bederven: persoonlijk via gesprekken tussen klant en leverancier. Als Greenhouse Group willen wij dat vanuit technologisch perspectief in een groter kader doen. Niet enkel door chatbots te ontwikkelen, een spraakassistent of voice search maar door de hele strategie en migratieroadmap neer te zetten voor een klant. Dat bestrijkt een periode van twee jaar. We kunnen ook de uitvoering doen, van concepting tot het ontwerp van de ecosysteemarchitectuur.”

Een van de eerste klanten voor wie het team aan de slag gaat, is ING.

Bij aanvang van het nieuwe label werkt er zes man. Zevenbergen denkt dat er tegen eind 2018 tien à vijftien man werkt.

“Waarom nu? Er zijn partijen die moéten meebewegen van een webinterface naar conversational. Technologie dwingt hen ertoe. Bedenk je dat in de VS meer dan vijftien procent van de huishoudens een smart speaker à la Amazon Echo heeft. Daarnaast heb je ook de groep adverteerders die innovatief is en voorop willen lopen met de volgende noviteit.”

Chatbots en spraakassistenten zijn in opkomst in Europa. De eerste grote partijen die serieuze stappen zetten zijn Amazon en Google.

Magneds breidt uit naar buitenland

Onlinepromotiebedrijf Magneds uit Tilburg heeft samenwerkingen getekend waardoor het actief wordt in Duitsland, Zwitserland, Spanje en Portugal. Een deal voor Polen is in de maak.

De specialist op het gebied van online activaties en loyaltyprogramma’s vindt in Duitsland en Spanje partners met een achtergrond in de offline wereld. Het Nederlandse technisch platform S7 stelt hen in staat om gestructureerd op grote schaal digitale programma’s te draaien. In ruil helpen ze Magneds de lokale markt te betreden.

Hiertoe tuigen de Brabanders joint-ventures op met deze partijen, die beiden Viva Marketing heten. In juridische zin hebben ze niets met elkaar te maken, maar de eigenaars kennen elkaar van hun vroegere gezamenlijke werkgever TLC.

Wilco de Bie, client strategy director, licht toe: “Zelfstandig bewerken we Engeland, Ierland, de Nordics en Zwitserland. Tot nu toe met succes. De eerste Deense supermarkt is sinds vorig jaar actief en in Zwitserland hebben we sinds kort een samenwerking Migros/TMI. Uitbereiding vanuit Nederland is arbeidsintensief en met partners die kennis en een groot netwerk hebben van een markt kunnen we sneller uitbreiden. We hebben gezocht naar partijen met een sterk netwerk in FMCG en Retail.”

De Poolse markt bedient Magneds vooralsnog zelf, maar er zijn gesprekken in vergevorderd stadium met een lokale vertegenwoordiger.

Foto: Matthew G (cc)

Case: Spierziekten Nederland creëert snelle, hyperpersoonlijke voorlichting door segmentatie

Contact leggen met de achterban kan voor een goed doel een kostbare zaak worden. De vereniging Spierziekten Nederland zet met segmentatie interactie met de website, waarop men met lotgenoten in contact kan treden, persoonlijke communicatie en ledenwerving centraal. En dat loont.

De vereniging Spierziekten Nederland is een organisatie van en voor patiënten met een spierziekte. (Vooral) oudere leden, die daar prijs op stellen, ontvangen nog informatie per post. Dat is onrendabel, maar het past wél in een systeem van solidariteit. De vereniging heeft daarentegen een hoog ambitieniveau en een hoge graad van professionaliteit. Zo neemt DM in de communicatiestrategie een centrale rol in.

In aansluiting op het offline Ledenmagazine van Spierziekten (vier keer per jaar) wil de vereniging vaker en meer persoonlijke, actuele voorlichting geven. Dat gebeurt door inzet van de Contact Digitaal nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief, die twaalf keer per jaar verzonden wordt, is een campagne die op zichzelf staat en een hele belangrijke plek inneemt in de communicatie van Spierziekten. Interactie met de website, waarop men met lotgenoten in contact kan treden, persoonlijke communicatie en ledenwerving staan centraal.

Met slecht 0,2 fte mankracht voor e-mailmarketing en een beperkt budget, is een groot succes behaald. Dat komt door de toepassing van verregaande segmentatie en personalisatie.

“Er worden automatisch een miljoen varianten per nieuwsbrief gegenereerd voor een lid, abonnee of volger” – Erik van Uden, Hoofd communicatie

De hoofddoelstelling voor de Contact Digitaal-campagne luidt:
  1. Persoonlijker communiceren: het geven van snelle, actuele en persoonlijke, relevante voorlichting op het terrein van Spierziekten
De subdoelstellingen voor de Contact Digitaal nieuwsbrief luiden:
  1. Het stimuleren van interactie: door meer bezoek aan de website komen mensen sneller en vaker in aanraking met interactiemogelijkheden tussen leden/lotgenoten. Daarnaast stijgt de deelname aan bijeenkomsten, waar leden ook de interactie met elkaar aan kunnen gaan
  2. Het minimaal compenseren van de uitstroom van bestaande leden – meestal door overlijden – door het werven van nieuwe leden (van volger, naar abonnee, naar lid)
  3. Het bereik onder relevante doelgroepen/stakeholders (volgers) vergroten, bijvoorbeeld onder hulpverleners en mantelzorgers
Verschillende vormen van binding: volgers, abonnees en leden

Spierziekten Nederland wil zich graag verbinden met haar natuurlijke achterban: mensen die te maken hebben met een spierziekte. Een belangrijke vorm van binding is het lidmaatschap, maar niet iedereen wil lid worden van een vereniging en zeker niet van een patiëntenvereniging. Daarbij speelt onzekerheid een rol. Daarom heeft Spierziekten Nederland verschillende vormen van binding geïntroduceerd: behalve lid kunnen mensen ook abonnee of volger worden. Als je je wilt binden, maak je een account aan op de website van Spierziekten. Je kiest daar of je volger, abonnee of lid wilt worden:

  •     Een volger. Hij of zij ontvangt “alleen maar” maandelijks Contact Digitaal. Potentiële volgers (prospects) komen via social media, de website en via de wachtkamer van gespecialiseerde ziekenhuizen in contact met Spierziekten Nederland
  •     Een abonnee heeft naast bovenstaande óók nog toegang tot alle betrouwbare digitale informatie (een bibliotheek vol) en krijgt viermaal per jaar het magazine Contact op de deurmat. Dit zijn vaak familie, vrienden en aanverwanten en hulpverleners
  •     Een lid krijgt naast bovenstaande óók nog toegang tot bijeenkomsten, toegang tot het jaarlijkse congres, contacten met andere patiënten en persoonlijke ondersteuning. Dit zijn over het algemeen mensen met een spierziekte

Het doel is om zoveel mogelijk volgers te werven om hen vervolgens via Contact Digitaal te verleiden abonnee of lid te worden, door te verwijzen naar voordelen als bijvoorbeeld gratis toegang tot een bijeenkomst.

De communicatiemix van Spierziekten Nederland

Verder verzendt Spierziekten nog de volgende nieuwsbrieven, die een soort kruisbestuiving zijn met Contact Digitaal:

–       Diagnosenieuwsbrief (gesegmenteerd op diagnose). Deze nieuwsbrief is ook offline beschikbaar voor leden zonder e-mailadres

–       E-mailnieuwsbrief over bijeenkomsten (gesegmenteerd op diagnose en regio). Deze nieuwsbrief is ook offline beschikbaar voor leden zonder e-mailadres

De andere middelen in de communicatiemix van Spierziekten zijn: de website, de persoonlijke omgeving van leden in de website, social media, brieven, het offline ledenmagazine (4 x per jaar), brochures, folders, de Webcast, het Webforum, de Spieracademie (e-learnings), persoonlijke contacten, telefonische contacten en de bijeenkomsten (zo’n 90 per jaar), waaronder het jaarlijkse Spierziektecongres.

Hyperpersonalisatie voor Contact Digitaal, door nauwgezette segmentatie

Hoe werkt de segmentatie en personalisatie? Dat gaat als volgt: als je een account aanmaakt op de website, kun je je profiel compleet maken door diagnose- en interesses te melden zoals voeding, geldzaken, opvoeding of hartproblemen. Zo zijn er in totaal 53 onderwerpen, waar je er, naarmate je volger, abonnee, of lid bent, steeds weer andere keuzes in kunt maken, bijvoorbeeld door het voortschrijden van de ziekte. Spierziekten beschikt over een volle bibliotheek aan digitale documentatie, die onder andere bestaat uit artikelen die eerder zijn verschenen in papieren nieuwsbrieven.

Het best scorende artikel wordt in de onderwerpregel getoond

Aan ieder artikel hangen interesse-tags als bijvoorbeeld de tag “hartklachten”, “regio”, “diagnose”, spierziekte “G en B” of bijvoorbeeld “mensen in een rolstoel”. Het CMS hangt vervolgens een gewicht aan elke tag. Op basis van het algoritme (waar het oordeel van een documentalist in is verwerkt) wordt er vervolgens gefilterd en gesorteerd. Ook het op maat gemaakte CRM van Spierziekten speelt hierin een belangrijke rol. Iedereen (volger, lid of abonnee), ontvangt vervolgens een persoonlijke nieuwsbrief, waarin automatisch de 10 meest relevante artikelen voor hem of haar staan. Het artikel wordt op bepaalde waardes gescored (vanuit het CMS) en het best scorende artikel wordt als eerste getoond. De titel van dát artikel ziet diegene ook in de onderwerpregel van de nieuwsbrief staan.

“De titel van het best scorende artikel wordt automatisch in de onderwerpregel getoond”

Interactie met de website, waar je in contact treedt met lotgenoten

Via de aantrekkelijke tekst in de Contact Digitaal linkt men door naar de (persoonlijke omgeving op de) website, waar het hele artikel te lezen is. Op de persoonlijke pagina staan gerelateerde artikelen (middels een préselectie) en er wordt geattendeerd op nieuwe, relevante info als komende evenementen en forumartikelen over ervaring uitwisselen etcetera. Ook kun je op je persoonlijke pagina contact aangaan met lotgenoten. Vanuit de website kun je weer terug naar je gepersonaliseerde nieuwsbrief om de rest te lezen.

De behoefte zit bij diagnosespecifieke informatie

De resultaten liegen er niet om. Allereerst de openrates: door persoonlijke communicatie wordt communicatie relevanter en interessanter. Te zien is dat de openrates hoog liggen (altijd boven de 60%), maar ook steeds meer stijgen tot zelfs 66% (van oktober links, t/m maart rechts).

 

Daarnaast wordt de website veel beter bezocht, doordat men doorlinkt vanuit de nieuwsbrief. De scherpe pieken, door de verzending van Contact Digitaal, zijn te zien op op 10 oktober (11.052 weergaven), 7 november (11.548 weergaven), 7 december (11.572 weergaven), 16 januari (11.928 weergaven), 19 februari (11.077 weergaven) 15 maart (12.038 weergaven) en 11 april (10.063 weergaven). Het gemiddeld aantal bezoekers ligt normaliter op 8.000 per dag.

Conclusie: uit de open cijfers (de titel van het best scorende artikel wordt in de onderwerpregel getoond), blijkt inderdaad dat men graag relevante, persoonlijke informatie ontvangt. Spierziekten weet steeds beter wat mensen waarderen en waar de behoefte zit. Die zit heel sterk bij de diagnose. De algemene informatie wordt veel minder gelezen. Ook onderzoeksberichten en berichten over medicijnen (berichten die hoop geven), scoren hoog. Daarnaast worden ook zaken omtrent financiën goed gelezen.

“We weten steeds beter waar de behoefte ligt. Aan de openrates is te zien dat die ligt bij diagnosespecifieke informatie”

Kanalen integreren en nóg meer interactie genereren

Spierziekten wil graag het Webforum – met als doel interactie – koppelen aan Contact Digitaal. Ook de Webcast – een voorlichtingsinstrument waar specifieke uitzendingen worden vertoond over bijvoorbeeld een diagnose – kan versterkt worden door koppeling met het Webforum en de Contact Digitaal-nieuwsbrief. Daardoor kan er nog meer interactie ontstaan tussen alle kanalen. Een verdere integratie van deze kanalen is dan ook gewenst. Het finetunen van de nieuwsbrief zelf ligt op het gebied van content en de verdeling daarvan.

Klantenonderzoek blijkt verkapt abonnement

Oplichters hebben zogenaamd uit naam van Albert Heijn een e-mail in omloop gebracht met een klantenonderzoek. Voor deelname aan het onderzoek kan men mooie prijzen winnen. In werkelijkheid gaat het om een verkapt abonnement, waarschuwt het tv-programma Opgelicht.

Wie zijn gegevens invult, krijgt een abonnement op een online entertainmentdienst voor 74 euro per maand. Annuleren van het abonnement is moeilijk.

Om zich juridisch in te dekken, worden de consequenties van het invullen van de persoonlijke informatie door de initiatiefnemers wel vermeld.

Albert Heijn waarschuwde enkele jaren al voor valse winacties die via internet in omloop worden gebracht. Vaak wordt een waardebon aangeboden ter waarde van 100, 250 of 500 euro.

Opt-in voor privacy voor de ideale customer journey

Personalisatie van content in meerdere kanalen gebeurt gelukkig steeds vaker. Ondanks dat de AVG in de basis om iets anders gaat, is de markt zich ineens veel bewuster geworden van hoe belangrijk het is om 1st en 3rd party cookies te mogen plaatsen van je websitebezoeker.

Wij hebben het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan met personalisatie van de customer journey over verschillende kanalen. We doen dit onder andere met behulp van Selligent Marketing Cloud. Selligent is ooit begonnen als e-mailmarketingsysteem met de e-mail opt-in als hart. De afgelopen jaren is het platform consequent doorontwikkeld zodat niet alleen e-mail en sms maar ook social koppelingen (zoals met Facebook), in-app en browsercommunicatie vanuit het systeem kunnen worden meegenomen in campagnes.

Een van de recente doorontwikkelingen is Selligent Site, een module waarmee je onbekende sitebezoekers identificeert en kunt koppelen aan CRM-informatie. Zo ontstaat een CRM-profiel waaraan je je content kunt aanpassen. Daarbij maakt het niet uit of iemand op je website of in de app komt of dat de interactie via Facebook plaats vindt – via alle kanalen is gepersonaliseerde communicatie mogelijk.

Voor het toepassen van Site zijn in feite twee stappen nodig. Stap één is zoals gezegd het vastleggen van profielinformatie van geïdentificeerde en anonieme bezoekers met behulp van cookies. Dit bestaat uit hun websitegedrag en – indien van toepassing – de CRM-informatie, zoals de aankoophistorie en gegevens over hun interactie met nieuwsbrieven. De tweede stap omvat het aanpassen van de content op bijvoorbeeld de website op basis van die profielen. Het maakt daarbij niet uit of het om een bekende klant gaat of een onbekende bezoeker.

Van onbekende bezoekers wordt het gedrag vastgelegd. Mocht die onbekende bezoeker zich door een aankoop, het aanmaken van een account of inschrijven op de nieuwsbrief alsnog bekend maken, dan wordt historische informatie aan de zojuist herkende bezoeker gekoppeld.

Cross-device en real-time

Het interessante van deze opzet is dat je cross-device kunt targeten en data kunt opbouwen. Als de nieuwsbrief is geopend op desktop en er vervolgens mobiel op de website wordt gekeken, dan wordt dat alsnog allemaal vastgelegd in het profiel.

Dit gebeurt real-time – een customer journey is immers niet statisch. Als iemand zich anders gaat gedragen, pas je de boodschap aan. Een simpel voorbeeld: iemand bezoekt je site en bekijkt een bepaalde productcategorie. Dan zorg je ervoor dat er een pop-in verschijnt met de vraag of die persoon zich in wil schrijven voor de nieuwsbrief die specifiek over die productcategorie gaat.

Zo’n gepersonaliseerde vraag levert een aanzienlijk hogere conversie op dan wanneer je een algemene nieuwsbrief aanbiedt. We hebben plussen gezien van 200 procent. De open rates van nieuwsbrieven waarin op basis van websitegedrag doelgroepen worden opgebouwd zijn ook vele malen hoger. We hebben meerdere campagnes waarbij commerciële e-mails structureel boven de 50 procent uitkomen.

Toepassing

We hebben deze vorm van personalisatie onder andere toegepast bij een bekend automerk. Als iemand geïnteresseerd is in een bepaald type auto dan wordt op de website content getoond waarin die specifieke auto een rol speelt. Wanneer de bezoeker klant is geworden, verandert de communicatie mee. Deze personen worden bovendien uitgesloten van retargeting. Dit levert mooie besparingen op. Daarnaast is het niet meer nodig dat de content draait om conversie, maar bijvoorbeeld om speciale evenementen of een prijsvraag. Je verlegt de focus dus van sales naar nurturing en customer care. Zo zijn er oneindig veel variaties te bedenken in de customer journey.

Een groot voordeel voor omnichannel retailers zoals autodealers is dat ze hiermee ook kunnen zien wat het effect is van online uitingen op offline conversie, mits ze CRM-data van de koper vastleggen en dit bijvoorbeeld koppelen aan een loyaliteitsprogramma. Van clicks tot bricks en van bricks weer terug naar clicks, een volledige journey.

E-mailadres is onmisbaar

Ik ben er heilig van overtuigd dat als je je site wilt personaliseren met behulp van een 360-gradenklantbeeld, je nog niet kunt zonder het e-mailadres van de klant. Er zijn meer mogelijkheden maar e-mail blijft het meest waardevolle stukje vastgoed op het internet.

De AVG zorgt ervoor dat het niet meer alleen gaat om een opt-in voor het gebruik van het e-mailadres van de consument. Het gaat nu ook om een opt-in voor privacy. Je moet immers duidelijke toestemming zien te krijgen om 1st en 3rd party cookies te plaatsen en informatie te delen met Facebook om in alle kanalen gepersonaliseerd te kunnen communiceren. Doordat de regels strenger worden, is het alleen maar belangrijker geworden dat je de consument overtuigd van je toegevoegde waarde zodat je hem of haar op basis van zijn interesses mag benaderen. Dit is alleen succesvol, als je boodschap relevanter wordt.

Aan de slag – of niet?

Als je klaar bent voor deze next step in marketing automation is er een aantal zaken waar je over na moet denken. Wordt het een CDP of een DMP? Bedenk wel dat het een ingrijpend traject is dat maanden kost om goed neer te zetten. Wij werken met DMP’s en met Selligent Marketing Cloud. Selligent is geen DMP maar een platform waarmee je een-op-een kunt communiceren over veel verschillende kanalen. Doordat de CRM-data de basis vormen en de marketeer werkt vanuit een bekende denkwijze, zien wij een snelle leercurve. Het is namelijk niet alleen de technologie die moet veranderen, ook de organisatie moet meegaan in alle nieuwe mogelijkheden.

Durf breder te kijken als je graag wilt starten met een DMP. Vaak zijn er meerdere oplossingen geschikt voor je situatie. Voor je nieuwbriefinschrijving heb je in ieder geval de op-tin op orde en als je de afgelopen weken je privacystatement hebt aangepast, dan ben je waarschijnlijk AVG-klaar om volledige profielen op te bouwen met het e-mailadres en je e-mail opt-in als de basis.

Laat ik duidelijk zijn, het is aanzienlijk complexer dan twee jaar geleden. Het aantal touchpoints waar de consument gebruik van maakt blijft toenemen. Je past de website aan aan de persoon die hem bezoekt en de inhoud van andere uitingen mede wordt bepaald door het websitegedrag van de bezoeker. Dat vergt een behoorlijk diepe gedachtegang over wat je op welk moment aanbiedt. Het is een continu proces waarbij je na elke stap de resultaten blijft optimaliseren. De consument, het assortiment, de voorraad en de omgevingsfactoren veranderen immers doorlopend. En je kunt niet steeds dezelfde boodschap sturen – je moet creatief en consequent communiceren om de aandacht van je klanten vast te houden.

Maar als je daarin slaagt, betaalt het zich op heel veel gebieden terug. Je leert de klant beter kennen, gepersonaliseerde boodschappen op de site sluiten beter aan bij de behoeften van de bezoeker en gepersonaliseerde nieuwsbrieven zorgen voor een hogere open- en clickrate, waardoor het websitegedrag weer beter in kaart is te brengen. De engagement neemt toe en je verstuurt geen overbodige boodschappen, meer omdat je weet of en wat een bezoeker bij je heeft gekocht.

Headerfoto: mubus7 / Shutterstock.com

‘Marketingbanen weg door kunstmatige intelligentie’

Automatisering en kunstmatige intelligentie zullen komende jaren banen overnemen in de marketingsector, ook of juist die van specialistische online marketeers. Dat zegt de topman van Rocket Internet Oliver Samwer.

Samwer was vorige week een van de sprekers op de Noah Conference in Berlijn en deed daar zijn voorspelling.

De investerende ondernemer ziet de recente ontslagronde bij Zalando als een signaal dat internationaal zal doorklinken. De modewinkel maakte in maart 2018 bekend dat het 250 medewerkers van de afdeling Marketing ontslaat als gevolg van verregaande automatisering.

Die groep heeft afgelopen jaren geholpen om een marketingmachine neer te zetten die sterk leunt op data en profielen. Computers verzamelen niet alleen data maar beslissen ook welke klant wanneer welke boodschap of selectie te zien krijgt. Veel mensen zijn daarbij niet meer nodig. Voor programmeurs en dataspecialisten daarentegen staan de deuren wagenwijd open.

De topman van Rocket Internet denkt dat de banen van SEO- en socialmediaspecialisten binnenkort worden overgenomen door slimme computers.

iProspect deed een half jaar geleden in Amsterdam al een test om te zien wie er wint: de mens of de computer. Bij de proef keek het marketingbedrijf of een senior beter een campagne (Opel) managet of een computer. De laatste won. Moederbedrijf Dentsu Aegis Nederland lichtte destijds toe: “De gerealiseerde CPA binnen de machinecampagne was tien procent lager dan binnen de campagne die werd aangestuurd door de senior consultant.”

Foto: Martin Fisch (cc)

Google houdt Europese campagne voor Assistant

Google is begonnen de Europese consument warm te maken voor stembediening van telefoons en computers. In Duitsland en Frankrijk zijn nu campagnes live om de Google Assistant te promoten.

Nadat Assistant en de hardware onder het Home-label al intensief werden gepromoot op beurzen als CES, SxSW en Mobile World Congress trekt Google nu naar de massamedia. Op 28 mei ging de campagne live in Frankrijk en 4 juni in Duitsland. Naast social media worden ook abri’s en billboards ingezet.

Het lijkt een kwestie van weken voordat de spraakdienst ook in Nederland live gaat. In april zijn praktijktesten gedaan om de laatste kinderziektes te vinden.

Assistant is de app in smartphones die begrijpt wat een gebruiker zegt en daarop reageert. Dat kunnen vragen zijn over weer, verkeer, openingstijden en andere aardse zaken maar ook de bediening van apparaten (licht, thermostaat, etc.) en diensten (taxi, pizzabezorger, e.d.).

Google zet offline massamedia enkel in als het in korte tijd snel veel bewustwording zoekt bij een groot publiek. Dat deed het eerder bij bijvoorbeeld de introductie van de Chrome-browser en bij voice search.

Nieuwe website voor Dirk.nl

Supermarktketen Dirk heeft een nieuwe website laten ontwikkelen die voorsorteert op e-commerce, maar dat aspect nog niet activeert.

Gisteren ging de nieuwe site op Dirk.nl live. Een betere receptenzoeker moeten ertoe leiden dat klanten makkelijker naar de site gaan voor inspiratie om te eten. Maar een grotere stap is het feit dat het assortiment uit de bakstenen winkels nu online is te bekijken.

Digitale passanten kunnen bij Dirk overigens niets meer doen dan kijken, want kopen kunnen ze er niet. Bart Vos, digital shopmanager: “Dankzij de mogelijkheid van een digitaal boodschappenlijstje, maken we het voor onze klanten nog sneller, gemakkelijker en leuker om boodschappen te doen bij Dirk.” Klanten moeten dus naar de winkel toe komen.

De bezoekers van de fysieke winkel krijgen binnenkort te maken met een – voor Dirk – noviteit: een mobiele app. Daarin kunnen ze een boodschappenlijstje samestellen, boodschappen scannen en via een onbemande snellkassa afrekenen.

De nieuwe Dirk.nl is ontwikkeld door bureau Snakeware.

Foto: fotoburo fps (cc)

Amazon lanceert ‘huishulpje’ Echo in Frankrijk

Amazon brengt drie Alexa-apparaten in Frankrijk op de markt met lokale taalondersteuning. Meerdere in Frankrijk bekende dienstenleveranciers zijn bij de lancering volgende week live in de ‘online praatpaal’.

Voor een prijs vanaf dertig euro kopen Fransen al een Echo om met hun stem boodschappen te doen bij Amazon, het licht van hun Philips-lamp aan te zetten of muziek uit een Sonos-toestel te halen. Andere merken die hun diensten erin aanbieden zijn partijen als Marmiton, franceinfo, Netatmo, Legrand, La Fourchette, Uber, Domino’s Pizza en TP-Link.

Na het Engels en het Duits is het Frans de derde taal die wordt ondersteund. Amazon is in Frankrijk, net als in Duitsland en Engeland, een van de grootste e-commercespelers. Een voice-apparaat vergroot het bereik in de fysieke wereld van de klanten.

Om de lokale aanpak nog maar eens te benadrukken vertellen de Amerikanen: “Alleen al in 2017 zijn tientallen miljoenen Echo-apparaten verkocht en tot nu toe hebben meer dan 150.000 klanten hen de 5 van de 5 sterren gegeven op Amazon-sites. Alexa arriveert in Frankrijk, volledig opnieuw ontworpen voor Frankrijk, inclusief een nieuwe Franse stem, een hulp in het Frans, lokale kennis en enkele honderden vaardigheden die door ontwikkelaars zijn bedacht voor Frankrijk.”

Foto: lesphotosdejerome(cc)

AVG: 8 slimme – en legale – tips om tóch nieuwe e-mailadressen te verzamelen

De nieuwe privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, is live en die heeft een flinke impact. Niet alleen op hoe je in de toekomst gegevens verzamelt en gebruikt, maar ook op je huidige – met bloed, zweet en tranen bij elkaar gesprokkelde – mailinglijst. Is jouw mailinglijst AVG-proof of moet je helemaal opnieuw beginnen? 

Je mailinglijst: wie mogen blijven?

Klanten die producten of diensten bij je afnemen en hiervoor een factuur ontvangen, mag je gewoon nieuwsbrieven blijven sturen. Of hoe dat heel mooi gezegd wordt: je mag ze blijven benaderen voor commerciële doeleinden. Maar let op! Er zit wel een addertje onder het gras. De boodschap mag zich alleen richten op vergelijkbare diensten en er moet een makkelijke uitschrijfoptie zijn. Dat is goed te doen, want je hoeft alleen een regeltje onderaan je nieuwsbrief te plaatsen met “Deze mails niet langer ontvangen? Klik hier om je direct uit te schrijven.”

Schuldig tot het tegendeel bewezen is

Voor de rest van je contacten op je mailinglijst moet je toch écht bewijzen dat ze hier bewust voor kozen met een opt-in. Zorg dus dat je weet…
• Hoe,
• waar,
• wanneer en
• voor welke producten of diensten

je toestemming kreeg voor het versturen van mailings. Is dit helder, dan mag je mails blijven sturen. Bij geen bewijs of twijfel, vraag je ze opnieuw toestemming of moet je ze wissen… Maar geen zorgen. Met onze handige tips en aan de hand van een degelijke project planning benader je jouw contacten met een boeiende boodschap én wordt jouw mailinglijst AVG-proof. Win-win.

#1 Update je huidige mailinglijst actief

Benader al die mensen op je lijst over wie je twijfels hebt of de opt-in wel duidelijk is. Schrijf een pakkende titel met een overtuigende tekst waarom ze jouw mailings niet mogen missen. Communiceer hierbij heel duidelijk “what’s in it for them”. Daar gaat het immers om. Creëer een gevoel van urgentie. Benadruk dat ze snel actie moeten ondernemen omdat je ze anders bijvoorbeeld geen waardevolle tips of interessante aanbiedingen meer mag sturen.

#2 Mooie korting of gratis product bij inschrijving op jouw mailinglijst

Geef iets waardevols weg als bedankje voor de inschrijving. Bijvoorbeeld een gratis e-book of écht interessante whitepaper.

Je gewoon inschrijven voor een nieuwsbrief spreekt niet iedereen aan. Waar iedereen wel gek op is? Korting! Verbind een mooie korting, gratis product, service of interessante download aan de inschrijving voor de nieuwsbrief. Vermeld daarbij wel heel duidelijk dat diegene zich tegelijkertijd inschrijft voor de nieuwsbrief. Want een e-mailadres dat je verzamelt zonder heldere opt-in voor de nieuwsbrief, mag je niet gebruiken. Bijvoorbeeld:

“Ontvang een gratis E-book bomvol met groeitips voor jouw bedrijf als jij je vandaag inschrijft voor onze maandelijkse ondernemerstips.”

#3 Ga vol gas op social media

Benader jouw volgers via je social media-kanalen met een opvallende statusupdate, video, tweet of een privébericht. Wees onderscheidend, relevant en opvallend. Goed om te weten: privéberichten hebben de hoogste openingspercentages. Overtuig je volgers om zich in te schrijven voor jouw interessante, ontzettend waardevolle e-mails. Wederom: communiceer vanuit hun voordelen! Vermijd het “Wij van WC-eend” (adviseren WC-eend) effect.

#4 Update je Call To Action (CTA)

Wees duidelijk wat je van je bezoeker verwacht en maak het makkelijk om deze actie te ondernemen. Neem ze bij de hand en leid ze richting een inschrijving.

Loop jouw website kritisch door. Heb je wel op elke pagina een pakkende CTA staan? Zo niet, dan is nu het moment om die toe te voegen. Heb je wel een CTA, pas hem dan zo aan dat bezoekers gericht worden gevraagd zich bij jou in te schrijven voor interessante updates en aanbiedingen. Voeg hier een duidelijk gevoel van urgentie aan toe én wees duidelijk waar ze zich precies voor inschrijven. Tip: vergeet niet te vertellen hoe vaak ze iets zullen ontvangen.

#5 Installeer een pop-up

Installeer een pop-up die mensen actief oproept om zich in te schrijven. Maak helder aan bezoekers waarom ze dit zouden moeten doen en wat het hen precies oplevert. Maak de pop-up visueel superaantrekkelijk en makkelijk weg te klikken, want anders irriteert het en vertrekken bezoekers direct.

Tip: test ook direct hoe de pop-up er op een telefoonscherm uitziet.

#6 Benader je (potentiële) klanten direct

Heb je fysieke locaties waar je klanten ontmoet, zoals winkels of op een beurs? Maak dan een praatje met ze en vraag actief aan jouw bezoekers om zich aan te melden voor je mailinglijst. Het voordeel? Ze kennen je al persoonlijk. Als er een goede klik is, is de kans groter dat ze iets voor je willen doen. Ook mooi meegenomen: dit zijn hoogstwaarschijnlijk mensen die al een interesse hebben in jouw product of dienst.

#7 Voer een killer online campagne met AdWords of Facebook ads

Google AdWords en Facebook ads zijn nog steeds data powerhouses en geven je onvoorstelbaar veel opties om heel gericht jouw doelgroep te benaderen. Organiseer een campagne puur gericht op uitbreiding van jouw mailinglijst. Kies je voor AdWords? Zorg dan wel dat je eerst een goed zoekwoordenonderzoek doet.

#8 Regel een goede marketeer en copywriter

Alle acties hierboven draaien er om potentiële klanten over te halen zich in te schrijven voor jouw mailinglijst. Dat betekent wel dat je hele goede en pakkende teksten nodig hebt. Als je zelf niet zo’n schrijverstalent bent, huur dan iemand in die dit wel kan. Die investering betaalt zichzelf terug.

Page generated in 1,004 seconds. Stats plugin by www.blog.ca