Je bedrijf promoten via affiliate marketing? Let op deze 5 juridische aspecten

Op het eerste gezicht lijkt affiliate marketing een gevalletje van ‘minimal input, maximum output’. Maar in de praktijk zitten er vaak toch wel wat haken en ogen aan. Daarom: let op deze 5 juridische zaken. Affiliate marketing is hot. Bloggers en websitebeheerders ontdekken steeds vaker de kansen van deze lucratieve business. Voor het promoten van […]

Linehub breidt uit naar Scandinavië

Marketingcollectief Linehub breidt uit naar Scandinavië met de overname van NetBooster Affiliate, voorheen onderdeel van Artefact. Financiele details zijn niet bekend gemaakt.

Het aantal adverteerders en sitebeheerders wordt toegevoegd aan het netwerk van Daisycon, onderdeel van het onlangs gevormde consortium Linehub. Dat krijgt er 14 medewerkers en twee nieuwe kantoren (Aarhus en Oslo) bij.

In januari 2019 bundelden vier bedrijven – Daisycon, Affiliprint, Conversive en Sovendus – hun krachten. Het collectief biedt uiteenlopende marketingdiensten aan, van affiliate- en insert marketing tot media-inkoop en conversieoptimalisatie.

Loyaliteit in telecom: hoe realiseer je een hoge klantwaarde?

In de telecom geldt in het algemeen: hoe minder interactie nodig is tussen klant en provider, des te beter. Maar dat betekent ook dat je als telecompartij de spaarzame contactmomenten goed moet benutten om een relatie op te bouwen met de klant.

Het belang van een goede retentiestrategie is duidelijk: het is duurder om nieuwe klanten te werven dan om bestaande te behouden. Bovendien is het gemakkelijker om te upsellen aan bestaande klanten, die ook nog eens kunnen fungeren als ambassadeurs van je merk.

Hoe bouw je die loyaliteit op? Het klinkt als een open deur, maar de belangrijkste voorwaarde is dat je waarmaakt wat je belooft. Dat geldt niet alleen voor je eigen website maar ook voor de informatie op prijsvergelijkings- en recensiesites en social media. Bij de meer dan 7.000 publishers die actief zijn in telecom is bijna 76 procent van de transacties afkomstig van het vergelijkingssegment. Een abonnement is een commitment voor langere termijn dus het is logisch dat consumenten de mogelijkheden willen onderzoeken. Zorg er dan ook voor dat de informatie die wordt verstrekt in affiliate kanalen, up-to-date is, inclusief de acties.

Vergis je niet: de Nederlandse consument stapt vrij gemakkelijk naar een andere provider als er iets in hun ogen niet goed is. De Autoriteit Consument en Markt heeft hier onderzoek naar laten doen. Ongeveer een vijfde van de consumenten is in de periode 2013-2017 overgestapt naar een nieuwe mobiele aanbieder. Een derde is bij dezelfde aanbieder gebleven, maar heeft een ander soort abonnement afgenomen.

Een cruciaal moment in de customer journey is als het contract afloopt: 44 procent gaat dan abonnementen vergelijken. Achtendertig procent oriënteert zich op een ander abonnement om de maandelijkse kosten te verlagen. Tevredenheid met de huidige provider, goede service en een gunstige prijsstelling van de huidige aanbieder zijn de belangrijkste redenen om niet over te stappen naar een andere mobiele aanbieder. Dat zijn dus de drie speerpunten van een klantretentiestrategie voor telecomproviders.

Totaalpakketten

Die speerpunten zie je terug in de manier waarop telecomproviders hun services vermarkten. Een belangrijke rol bij het opbouwen van klantloyaliteit is weggelegd voor totaalpakketten, waarbij tv, internet en telefonie samen voor een voordeliger tarief worden aangeboden. Het heeft voor de consument meer voeten in de aarde om over te stappen naar een andere provider als hij deze drie services afneemt. Bovendien is het best ingewikkeld om pakketten te vergelijken, omdat de variabelen per provider en pakket verschillen. Denk aan de hoogte van de internetsnelheid, het aantal zenders, extra zenderpakketten voor sport, films en series, kortingsacties, of iemand een nieuwe of bestaande klant is en het geboden combinatievoordeel.

Al die factoren bepalen aan de affiliate kant welke beloning wordt verstrekt. Een pakket met een standaardzenderaanbod en 50 m/bit internet levert minder op dan compleet pakket met extra sportkanalen en 500 m/bit via glasvezel. De publisher die die laatste klant heeft doorverwezen verdient dus een hogere beloning. Afnemers van dergelijke uitgebreide pakketten geven namelijk niet alleen meer uit, ook zijn ze geneigd langer klant te blijven dan de prijsbewuste consument. Hier kun je als adverteerder op sturen. Door de genoemde factoren mee te geven met de sales data, ontstaat automatisch de benodigde koppeling waarmee je differentiatie in de beloning kunt aanbrengen.

Combivoordeel

Combivoordeel is een andere vorm van klantenbinding die de Nederlandse telecomproviders toepassen. Het is een soort menukaart – de klant kan kiezen welke diensten hij bij de provider onder wil brengen. Iemand die bijvoorbeeld al een mobiel abonnement heeft, krijgt voordeel als hij ook vaste telefonie en/of televisie afneemt, in de vorm van extra data, korting op de tarieven of een gratis extra zenderpakket.

Ook hier geldt dat de customer lifetime value stijgt wanneer klanten meerdere diensten bij een provider afnemen. Zij zijn loyaler en minder geneigd om op zoek te gaan naar deals. Hoe meer diensten de klant afneemt, des te meer informatie de telecomaanbieder over hem kan verzamelen. Daardoor is het mogelijk om persoonlijke kortingen te geven of gepersonaliseerde aanbiedingen te doen, wat de relatie en de klantwaarde ten goede komt.

Voor de publisher is dit een aantrekkelijke manier om de verdiensten te verhogen. Immers, hoe meer producten je verkoopt, des te meer commissie krijg je.

Budget gerichter inzetten

De specifieke zenderpakketten zijn niet alleen interessant om klanten over de streep te trekken. Ze bieden ook kansen om je budget gerichter in te zetten. Uit historische data valt af te leiden welke publishers de beste resultaten boeken bij een bepaalde doelgroep, zoals voetbalfans of Formule 1-kijkers. Als er een actie is waarbij bijvoorbeeld Fox Sports of Ziggo Sport met korting in het pakket wordt aangeboden, dan wil je natuurlijk vooral adverteren op websites waar sportliefhebbers komen. Het is heel goed mogelijk dat de publisher die het beste scoort als affiliate partner voor de combinatiepakketten, niet de beste keuze is wanneer je een specifieke doelgroep wilt bereiken. Dan loont het om meer budget toe te kennen aan de specialistische publisher.

Meer weten over hoe je klanten behoudt in de telecomindustrie? In de podcast ‘De key tot loyaliteit van de consument in de telecommarkt’ delen Patrick Bottenheft en Dirk Delfgaauw van Awin hun inzichten. Voor een kijkje buiten de telecombranche is er de podcast De spelregels van customer loyalty. Daarin geven Caroline van der Lande (Buurtboer) en Alwin Snippe (Greetz) hun visie op hoe je een klantrelatie opbouwt.

Zo haal je als adverteerder het meest uit affiliate marketing [8 tips]

Affiliate marketing kost veel tijd en energie als je het effectief in wil zetten. Als je deze tijd en energie op de juiste manier besteedt, kun je er een rendabel kanaal van maken. Je profiteert dan samen met de publishers van alle moeite die zij in hun websites hebben gestoken. In dit artikel deel ik […]

Affiliate marketing: 5 valkuilen voor publishers

Al jarenlang stijgt de omzet in de Nederlandse affiliate-branche. Uit ​cijfers ​van Marketingfacts blijkt dat de affiliate-markt in 2016 goed was voor maar liefst 149 miljoen euro. Ondanks deze rooskleurige cijfers zijn er veel valkuilen voor beginnende publishers. In dit artikel geef ik vijf tips voor affiliate-publishers om deze valkuilen te vermijden. Niet alleen zijn er […]

Daisycon lanceert API voor energiemarkt

Daisycon lanceert een open API waarmee geautoriseerde ontwikkelaars het vergelijken van energieleveranciers eenvoudig kunnen integreren in hun eigen websites en applicaties.

Op de Nederlandse energiemarkt zijn wijzigingen in proposities, zoals tarieven, aanbiedingen en kortingen, aan de orde van de dag. Het affiliate marketingnetwerk ziet de prijs meerdere malen per dag wijzigen.

De dataset van Daisycon geeft onder meer ook inzicht in de duurzaamheid van de propositie, zodat ook overgestapt kan worden naar een groenere leverancier.

5 tips: maak van Black Friday een happy friday

Een beetje retailer doet mee aan Singles Day, Black Friday en Cyber Monday, toch? Maar is het eigenlijk wel aantrekkelijk om mee te doen? Wat vraagt het van je organisatie? En ook: wat moet je doen om de kortingsdagen tot een succes te maken? Vijf tips voor een succesvolle afsluiting van het jaar.

Als we ons in de populariteit van de drie eerder genoemde kortingsdagen verdiepen, dan zien we dat Black Friday veruit het meest populair is in Nederland. In Google Trends is te zien dat de zoekvolumes rondom Black Friday de afgelopen vijf jaar ieder jaar fors toenemen. Singles Day en Cyber Monday worden ook met het jaar populairder. Echter blijkt uit data van Google Trends dat Black Friday er nog met kop en schouders bovenuit steekt.

Meedoen met de hype?

De grote vraag is natuurlijk: doe je als retailer mee aan Black Friday? Dat kan zeker, maar het is goed om bij een aantal zaken stil te staan. Anders kan het weleens uitlopen op een deceptie. Het Black Friday-geweld wordt elk jaar groter en groter. Er zijn steeds meer webshops en merken die eerder beginnen met hun ‘Black Friday actie’ om op te vallen.

Zo lanceerde Coolblue in 2017 de Blue Friday al een week eerder in verband met de vele pakketjes die men verwachtte rond Black Friday. Volgens de berekeningen van Coolblue was het Nederlandse pakketjessysteem daar nog niet klaar voor. Dus om de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ waar te kunnen maken, begon deze retailer al een week eerder. Hiermee viel Coolblue in 2017 erg op.

Dit jaar haakte MediaMarkt hier op in door in het weekend van 26 oktober als tegenhanger Red Friday te lanceren: “Black Friday maar dan een maand eerder”. Oftewel het opvallen en het gebruik maken van de term en kortingen rondom Black Friday begint elk jaar steeds eerder. De verwachting is dat ook dit jaar veel webshops in de week van Black Friday al eerder in de week beginnen te stunten met kortingen. Opvallen wordt daardoor elk jaar lastiger. Als je goed wilt opvallen, moet je hiermee rekening houden in het mediabudget dat je beschikbaar stelt.

Doe het goed of doe het niet

Het is dus mogelijk lastig om op te vallen met jouw specifieke aanbieding(en) tijdens Black Friday. Sta je te springen om alsnog direct ‘last minute’ mee te doen? Dan ben je niet de enige. Maar hou dan hier rekening mee als je meedoet:

1Maak er geen Fake Friday van

De consument is niet gek. Verhoog je vlak voor Black Friday de prijzen om tijdens deze kortingsdag een ‘hoge korting’ te geven? Dan loop je het risico dat men hierachter komt en er kreten vallen als ‘Fake Friday’. Dit komt je branding zeker niet ten goede.

2. Geef serieuze korting

Doe mee met een serieus aantrekkelijke korting. Geef je slechts vijf procent korting en verwacht je daarmee een exceptionele stijging in bestellingen? Dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Consumenten verwachten serieuze kortingen en niet alleen op het ‘oude assortiment’. Moet je dan overal korting op geven? Of op het hele assortiment hetzelfde percentage? Dat hoeft zeker niet. Er zijn veel webshops die korting geven op een deel van het assortiment of een korting geven vanaf een bepaald orderbedrag.

3. Verzendproces ready?

Kun je het aan qua verzendingen? Is jouw organisatie er klaar voor als er in 24 uur tijd heel veel extra verzendingen gerealiseerd moeten worden? Of lukt het je dan niet om de bestellingen vlot te versturen? Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt of in ieder geval van tevoren alvast communiceert aan de bezoekers op je website dat de verzending mogelijk wat langer duurt. Hiermee voorkom je waarschijnlijk een hoop extra klachten bij de klantenservice en voorkom je negatieve reviews waar je een langere periode last van kunt hebben.

4. Don’t forget affiliate

Vergeet affiliate marketing niet. Er zijn verschillende websites die zich het hele jaar focussen op het optimaliseren rondom zoektermen gerelateerd aan Black Friday, maar ook voor bijvoorbeeld Singles Day. Google eens op enkele algemene zoektermen en benader de top-10 met de promotiemogelijkheden. Dit soort sites trekken in een korte periode een heleboel traffic. Door hier goed zichtbaar te zijn kun je jouw actie vrij snel onder de aandacht brengen bij een groot publiek buiten jouw owned kanalen. Diverse merken beginnen hier al mee in de zomermaanden om de mooiste posities veilig te stellen. Houd wel rekening met de CPS vergoeding die deze affiliate sites opstrijken als een sale via hun is gerealiseerd. Als je een té hoge korting geeft aan jouw bezoekers en nog een percentage moet afstaan aan de affiliates dan kan je eigen marge op deze kortingsdagen wel eens onder druk komen te staan.

5. Laagdrempeliger starten kan ook

Voelt Black Friday nog net een stapje te ver om in één keer te maken? Omdat je niet zeker weet of je alles waar kunt maken richting de consument? Dan is het wellicht verstandig om eerst eens mee te doen met Singles Day of Cyber Monday om te ervaren wat het doet voor jouw merk. Deze dagen winnen elk jaar wel aan populariteit, maar zijn tot nu toe in ieder geval nog lang niet zo groots als Black Friday. Vervolgens kun je de ervaringen en learnings meenemen naar het jaar daarop om wel in te springen op Black Friday.

Daisycon sluit samenwerking met Maze-One

Daisycon haalt nieuwe expertise in huis rondom performancemarketing en dan specifiek op de Europese marktplaatsen van Amazon.com. Hiertoe sluit het een samenwerking met het nieuwe bureau Maze-One.

Klanten van Daisycon vergroten potentieel bereik hierdoor aanzienlijk. Zij kunnen hun productfeeds gaan uploaden naar de marktplaatsen van Amazon in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en Frankrijk. De schakel tussen die twee partijen is Maze-One, een start-up die wordt gedreven vanuit internetbureau The Valley.

Oprichter van de start-up Tim van der Bilt: “Ze zijn al sterk georiënteerd op cost per sale, dus de link naar de marketplaces van Amazon is snel gelegd. Bovendien heeft Daisycon een flink internationaal team dat buiten Nederland actief is in Duitsland, Frankrijk en België. Bovendien willen Nederlandse klanten ook in het buitenland verkopen. Dan is Amazon een goed startpunt.”

Martijn Zoetebier, Director Business Development van Daisycon: “Zonder al te veel gedoe kunnen we klanten onboarden op ‘s werelds grootste e-commerceplatform om de zichtbaarheid, afzet en omzet van hun producten te vergroten.”

Van der Bilt voert momenteel geen gesprekken met andere partijen voor vergelijkbare constructies. Zijn bedrijf is ook actief richting de marktplaats van bol.com.

Foto: Zarrion Walker (cc)

Hoe profiteer je optimaal van Black Friday?

Black Friday, de dag na Thanksgiving waarop in de VS traditiegetrouw flinke kortingen worden gegeven door (web) winkels, is ook overgewaaid naar Nederland. Hier is het vooral een digitaal fenomeen: op 23 november zitten de koopjesjagers al om middernacht klaar achter hun computer om hun slag te slaan. Wat kun je als publisher en adverteerder met dit fenomeen? 

Vorig jaar zetten de publishers in het Awin-netwerk 173 miljoen dollar om op Black Friday. De VS zijn weliswaar nog de grootste markt, maar Black Friday krijgt steeds meer een internationaal karakter. In 2017 lieten Brazilië, Frankrijk, Italië en Zweden de grootste groeicijfers zien.

Awin

Ook in de Benelux haken steeds meer publishers en adverteerders erop aan. Zo startte de website blackfridaynederland.nl in 2015 met een overzicht van de Black Friday-aanbiedingen van 35 webwinkels. Vorig jaar waren dat er al meer dan 125. Vooral in de categorieën fashion en elektronica is het aanbod sterk gegroeid.

Adverteerders die vorig jaar budget reserveerden voor Black Friday, realiseerden een paar honderd procent meer sales dan op een gewone vrijdag. Vandaar ook dat de budgetgroei in 2017 250 procent bedroeg. Dit jaar verwachten we ook dergelijke hoge cijfers.

Alle seinen staan op groei voor een recordweekend: de economie doet het goed, de online bestedingen stijgen elk jaar, de consument weet steeds beter wat Black Friday inhoudt en publishers en adverteerders hebben het evenement hoog op hun agenda staan. Gezien het feit dat Black Friday in Nederland als seasonality steeds groter groeit, zijn er ook al veel learnings waar je je voordeel mee kunt doen. Dit zijn de drie belangrijkste:

 1. Converterende aanbieding

Om consumenten tot een aanschaf over te halen moeten de aanbiedingen scherp zijn. Het is performance marketing pur sang: als je een sterke actie neerzet, reageert de consument ook sterk. Een korting op een deel van het assortiment of van 5 tot 10 procent is mogelijk, maar dat zijn niet de prijsknallers die de consument verwacht op zo’n dag.

Denk ook goed na over de periode. Sommige adverteerders geven op vrijdag de hoogste kortingen en doen op zaterdag en zondag minder scherpe aanbiedingen. Anderen kiezen bijvoorbeeld voor een actieweek of zijn juist alleen op de dag zelf actief. Er is geen blauwdruk voor de beste keuze – het hangt onder andere af van je productcategorie, voorraad, bij welke publishers je adverteert, enzovoorts. Doordat Black Friday volledig conversiegericht is, zijn er goede algemene data beschikbaar waarmee je kunt benchmarken als je dit jaar voor het eerst meedoet. Dat geldt ook voor de publishers: zij kunnen hiermee analyseren hoe ze zich qua prijs en prestatie verhouden tot de rest van de markt.

 2. Landingspagina

Voor zowel publishers als adverteerders is het belangrijk dat je een goede Black Friday URL hebben en die landingspagina vullen met relevante content, waarmee je uiteraard zo hoog mogelijk probeert te scoren in Google door te investeren in traffic. Vergeet ook niet Black Friday te vermelden op je homepage – veel mensen gaan daar op zoek naar je aanbiedingen en komen niet binnen via de speciale landingspagina. En zorg ervoor dat alles om middernacht klaarstaat en klaar is voor piekbelasting. Steeds meer consumenten zitten namelijk direct bij de start klaar achter hun computer om aanbiedingen te scoren. Die eerste golf van converterende bezoekers wil je natuurlijk niet missen.

 3. Goed overzicht

Nu het aantal deelnemers aan het evenement groeit, wordt het ook onoverzichtelijker voor de consument welke aanbiedingen er zijn. Zorg voor een goed overzicht en maak het de consument zo gemakkelijk mogelijk om te vinden wat hij zoekt. Dit kan zijn bij een ‘verzamelsite’ zoals het eerdergenoemde blackfridaynederland.nl maar bijvoorbeeld ook een nichesite als Sneakerjagers.

Maar bovenal geldt: pak het professioneel aan. Durf te investeren in een Black Friday-strategie, het betaalt zich terug. Er is nog tijd: Black Friday groeit maar de markt is nog niet verzadigd. Je kunt nu dus nog een plekje veroveren bij dit verkoopfenomeen.

Meer weten over Black Friday? In de podcast ‘De kracht en het succes van Black Friday in e-commerce’ gaat Krijn Schuurman in gesprek met Maurice van Son (BESTSELLER) en Pablo Druijts (Maddox Media) over dit verkoopevenement. En in de podcast ‘Waarom Black Friday en affiliate marketing zo’n goed huwelijk is’ krijg je tips ‘n’ tricks van Awin-experts Niels de Groot en Denise Rijf.

Dynamiek stimuleert innovatie in affiliate model

Het traditionele model van affiliate marketing is het doorverwijzen van verkeer vanaf een publisher naar een adverteerder. Maar de opkomst van nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat het affiliate model veel dynamischer is geworden. En dat werkt innovatie in de hand.

Inspelen op actuele ontwikkelingen

Innovatie betekent wat ons betreft dat je snel kunt inspelen op ingrijpende marktveranderingen. Dat is de kracht van het affiliate marketingkanaal: sneller reageren dan traditionele kanalen. Een goed voorbeeld hiervan is Intelligent Tracking Prevention (ITP) 2.0 dat Apple met ingang van de huidige Safari-update heeft ingevoerd om de privacy van de gebruiker te beschermen. Dit betekent dat het plaatsen van third party cookies én third party redirects worden geblokkeerd, waardoor het traceren van clicks en conversie op deze manier niet meer mogelijk is. Dat zou betekenen dat adverteerders en publishers geen inzicht meer hebben in het effect van affiliate marketing als het gaat om verkopen via Safari.

Voor adverteerders die gebruikmaken van conditionele tracking met behulp van derde partijen zoals Doubleclick, heeft ITP 2.0 mogelijk een nadelig effect op het meten van sales die via de Safari-browser tot stand zijn gekomen. Je hebt als publisher data nodig die inzicht geven in waar er mogelijk daling in performance is na de intrede van ITP2 zodat je kunt bepalen hoe je de promotionele activiteiten en verkeer het beste kunt beheren. De oplossing hiervoor is gebruikmaken van een volledige trackingoplossing zodat je geen sales meer mist.

Offline promotie meetbaar maken met online tools

Offline is nog altijd een krachtig verkoopkanaal dat van oudsher niet binnen het affiliate model paste. Hoe meet je immers het sales-effect van een offline publisher op de verkopen? De cookieless vouchercode is een oplossing hiervoor.

Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk? Het huizenplatform Huispedia stuurt mensen die net een huis hebben ge- of verkocht een verhuisdoos met informatie. Daarin worden van een aantal adverteerders flyers gestopt die zijn voorzien van de cookieless vouchercode. Als de consument de code inzet voor een aanschaf op de website van de adverteerder, zoals een inboedelverzekeraar of een meubelwinkel, dan is dankzij de code bekend dat de affiliate commissie daarvoor moet worden toegekend aan Huispedia.

De vouchercode kan ook worden ingezet om de sales te meten op platformen waar partnerlinks verboden zijn of niet effectief kunnen worden gebruikt, zoals Instagram. Hierdoor heeft de adverteerder veel meer mogelijkheden om zijn promotie te tonen en kanalen waar sales worden gerealiseerd dan wanneer zou zijn vastgehouden aan de klassieke trackingmethode.

Verbeteren van bestaande producten

Zoals gezegd zien wij innovatie ook als het verbeteren van bestaande producten. Een prakrijkvoorbeeld: aan de eindklantzijde worden de verzamelde data steeds vaker toegepast voor personalisatie, zoals productaanbevelingen. Aan de publisherkant bleven de inzichten daarbij achter. Zij kregen enkel te horen dat er een sale was gerealiseerd op hun platform maar niet wat er dan precies was verkocht. Door product level tracking in te voeren weet de publisher wel welke producten hun gebruikers kopen, zodat zij beter kunnen inschatten welke categorieën scoren en daarop kunnen sturen om de resultaten te optimaliseren.

Nieuwe partnerships

Eerder schreven we al dat de traditionele driehoekssamenwerking tussen netwerk, publisher en adverteerder is uitgebreid met partnerships tussen publishers onderling die worden gefaciliteerd door het affiliate marketingnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een vergelijkingstool van mobieletelefoonabonnementen die wordt getoond op een lifestyle website.

Die tool is uiteraard zichtbaar voor de consument maar er kunnen ook achter de schermen samenwerkingen worden aangegaan tussen publishers met veel bereik en technologieproviders. Dit gebeurt bijvoorbeeld met de personalisatieoplossing van Retail Rocket. De features daarvan worden aangeboden aan adverteerders die hierbij baat zouden kunnen hebben en worden via het affiliate platform geïmplementeerd met gebruik van een tag. De specifieke kennis van een technologieprovider kan zo worden gebruikt om de affiliate resultaten te optimaliseren.

De in dit artikel genoemde vier trends en ontwikkelingen hebben een grote impact op publishers en adverteerders. Affiliate marketing is in beweging en dat is goed, maar kan ook voor complexiteit zorgen. Een goede affiliate partner kan die complexiteit managen dankzij een scherp oog voor innovatie.

Meer weten over innovatie in affiliate marketing? In de podcast ‘Van tech naar euro’s. Waarde creëren met innovatie’ delen Retail Rocket en Siebel Juweliers hoe innovatie bijdraagt aan de business goals. En in de podcast ‘Innovatie in affiliatie’ hoor je praktische tips & tricks hoe je dit kunt toepassen in je programma.

Meer leads? 8 x gericht aan de slag

Veel bedrijven hebben moeite met het werven van leads. Vaak komt dat door een gebrek aan de juiste middelen. De kennis is niet in huis, er is weinig budget of bedrijven nemen er simpelweg niet de tijd voor. In dit artikel beschrijf ik 8 manieren om online leads te genereren. Met de huidige tools en […]

Transavia en Flightgiftcard werken samen

Transavia gaat als eerste luchtvaartmaatschappij de cadeaukaart van Flightgiftcard aanbieden. De Transavia Flightgiftcard is online te bestellen én te verzilveren en kan gepersonaliseerd worden met video, cadeauverpakking, persoonlijke tekst of foto.

Flightgiftcard is een Nederlands cadeaukaartenbedrijf dat onder andere met Shell, Uber en Huawei samenwerkt op het gebied van relatie- en personeelscadeaus. Volgens Transavia is er behoefte aan ‘cadeaus met een beleving’. De luchtvaartmaatschappij ziet Flightgiftcard als een nieuw verkoopkanaal.

Drie kaarttypen

Transavia brengt de speciaal voor de airline ontworpen cadeaubon onder de aandacht in het inflightmagazine Enjoy, in nieuwsbrieven, via sociale media en door middel van Adwords. Er zijn drie mogelijkheden voor het type kaart: een printbare pdf die direct per mail verstuurd wordt, een e-card met zelf op te nemen e-video die rechtstreeks naar de ontvanger gaat, of een ouderwets kaartje met zilveren look in een blauwe envelop die door de postbode gebracht wordt. Bij de online vouchers kan een persoonlijk tintje toegevoegd worden door een foto te kiezen, een eigen foto te uploaden of een speciale boodschap te vermelden.

De ontvanger kan de voucher verzilveren op de bijbehorende landingspagina via de button Vlucht Boeken door de data in te vullen en de gewenste Transavia-vlucht te selecterenBij het afrekenen kan de unieke code worden ingevuld en het ticket rolt de mailbox in. De cadeaukaart kan niet rechtstreeks op de Transavia-website worden ingediend. De Transavia Flightgiftcard is twee jaar geldig en kan ingezet worden op vluchten naar alle honderd bestemmingen tegen dezelfde prijs als op de website van Transavia.

Marktplaatsen voor influencer marketing: voor elk budget een bereik

Op self service platforms als LinkPizza en Hulc kunnen adverteerders en influencers zelf onderhandelen over voorwaarden en prijs van influencer marketing, zonder tussenkomst van bureaus. Die marktplaatsen zijn nu ongeveer een jaar actief. Hoe werkt het? En wat zijn de ervaringen van adverteerders? En van bloggers? Influencer marketing wordt gezien als het nieuwe adverteren. Reclame […]

Apple stopt affiliateprogramma voor App Store

Apple stopt per 1 oktober met het affiliateprogramma voor de App Store. Marketingpartijen krijgen voor het doorverwijzen van consumenten naar bepaalde apps geen vergoeding meer. Die vergoeding was al omlaag gegaan, van 7 naar 2,5 procent van de prijs.

Apple zegt dat de nieuwe App Store voor iOS en macOS voldoende mogelijkheden biedt voor het ontdekken van nieuwe apps.

Het besluit zou een strop kunnen zijn voor bepaalde onafhankelijke nieuwssites, die dankzij het programma wat extra inkomsten hadden.

Apple handhaaft wel het programma voor muziek, film en andere entertainmentcontent en daarvoor geldt nog altijd een vergoeding van 7 procent.

Onderzoek: online shoppers kopen vaker internationaal

Recent onderzoek van DHL en bpost wijst uit dat 63 procent van de Belgische online shoppers over de grens winkelt, vergeleken met 34 procent van de Nederlandse consumenten. Daar liggen dus kansen voor internationale expansie. En België is niet de enige markt met veel potentie.

In Nederland staan in de top-15 populairste online retailers, elf buitenlandse bedrijven. Daar zijn wij niet uniek in. Niet voor niets voorspelt Forrester dat in 2022 een op de vijf online aankopen cross-border zullen zijn. Chinezen zijn bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in buitenlandse luxemerken en in Zuid-Amerika liggen met name kansen op het gebied van fashion en telecom.

Een voordeel van dit segment producten is dat zij zich uitstekend lenen voor cross-border e-commerce. Dit zie je ook terug in de almaar groeiende populariteit en inkomsten van internationale online retail events. In Brazilië is het van de VS overgewaaide Black Friday immens populair en overstijgt qua online sales alle andere landen wereldwijd.

Black Friday omzetgroei per land

Dergelijke online retail-events zijn een belangrijke stimulans voor internationale e-commerce. Het van China afkomstige Singles Day heeft inmiddels in Europa zijn intrede gedaan en wordt door de grote retailers al opgenomen in de marketingkalender.

Enkele topretailers die internationaal naam hebben, deelnemen aan online retail-events en waarbij affiliate marketing een onlosmakelijk onderdeel is van de marketingstrategie en dus -mix:

 • The Hut Group (Myprotein & Lookfantastic)
 • Asos
 • Expedia
 • Hotels.com
 • Superdry
 • Karl Lagerfeld
 • Booking.com
 • Thomas Cook
 • Marlies Dekkers
 • Bestseller (Vero Moda, Jack & Jones, Only etc.)
 • Top Shop

Affiliate marketing is een interessant kanaal als je als bedrijf of merk een nieuwe markt wilt veroveren waar je al enige brand awareness hebt. Je lift mee op het bereik van lokale publishers met een doelgroep die bij je past. Het is een effectieve en gerichte manier om vertrouwen op te bouwen bij de consument.

Hetzelfde effect bereiken met online advertising is aanzienlijk duurder. Bij affiliate marketing betaal je immers als er conversie plaatsvindt. Daar komt bij dat er partnerships kunnen worden gefaciliteerd door het affiliate netwerk die de adverteerder of publisher op eigen kracht niet was aangegaan. Denk aan een Nederlandse prijsvergelijkingssite die de prijzen en voorraad van een Amerikaanse online retailer in zijn overzichten mee kan nemen.

Uiteraard geldt dat, om het succesvol toe te passen, je een goede voorbereiding nodig hebt. Dit zijn de belangrijkste uitdagingen:

 • Toegang tot lokale publishers

Het affiliate landschap ziet er per land verschillend uit. Dit geldt niet alleen voor marktspecifieke reguleringen, maar ook wat wel en niet werkt voor de consument. België is bijvoorbeeld bezig met verregaande regels voor influencers die betaalde content maken. Als adverteerder wil je natuurlijk wel zeker weten dat je conform de lokale wet handelt.

Verder wil je een zo goed mogelijke match met de uitgevers waarmee je werkt. Dat kunnen verborgen pareltjes zijn waar je als buitenstaander nog nooit van hebt gehoord. Je hebt dus een netwerk nodig dat zowel de grote spelers als de kleine publishers aanbiedt.

 • Lokale kennis en inzichten

Er is geen one size fits all-aanpak als je internationaal affiliate marketing wilt implementeren. Wil je Amerikanen en een groeiend internationaal publiek aanspreken, dan zijn Black Friday en Cyber Monday momenten met veel tractie. In België mag er twee keer per jaar een uitverkoop worden gehouden, in Nederland is de Glamour Day bij bepaalde doelgroepen een begrip en in China is Singles Day een omzetbooster. In 2017 nam volgens initiatiefnemer Alibaba een recordaantal internationale bedrijven deel aan het evenement. Met name adverteerders uit de VS en het Verenigd Koninkrijk zetten hun affiliate programma’s in om te profiteren van de buying mood van de Chinese consument. Om als adverteerder goed op dergelijke sales events in te kunnen spelen maar ook op zaken als wanneer het nieuwe schooljaar start, actuele inhaakmomenten, de populairste socialmediaplatformen per doelgroep, is kennis van de lokale markt onontbeerlijk.

 • Ondersteuning in de lokale taal

Er zijn uitgevers die alleen in de lokale taal werken. Dan is het handig als het affiliate netwerk lokaal is vertegenwoordigd en zo met de communicatie kan helpen, zowel verbaal als in de vorm van bijvoorbeeld de sales kit of een brand pack. Los van eventuele taalbarrières ondervang je hiermee ook de behoefte aan face-to-face contact die in veel culturen belangrijk is bij het zakendoen.

Een succesvol affiliate programma opzetten in het buitenland is helaas geen kwestie van de strategie op de thuismarkt kopiëren. Lokale nuances en taal vereisen een partner die goed is ingevoerd op de markt die je wilt veroveren.

E-commerce kent steeds minder barrières en de afstand tussen adverteerders, publishers, netwerken en de consument worden steeds kleiner. Stel je bijvoorbeeld voor dat een Brits merk samenwerkt met een nicheblog in Zweden om een nieuwe productrelease te promoten, of een Nederlandse prijsvergelijkingssite die de beschikbaarheid van voorraden en de prijzen van online winkels in Noord-Amerika volgt en zo de beste prijzen aan de lokale consument laat zien. Een internationaal relatieweb van dergelijke samenwerkingen breidt zich tegenwoordig dagelijks uit. Retailers focussen zich meer en meer op internationale expansie om hun business te laten groeien en hun producten en diensten bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen.

Meer weten over zakendoen over de grens? In de podcast ‘E-commerce: de belangrijkste uitdagingen bij internationale expansie’ praat Krijn Schuurman met Domingo Karsten (Saleduck) en Thomas Borsboom (mobiel.nl, The Dutch Selection) over hun ervaringen.

In de podcast ‘Global reach, local expertise’ komen Mike van den Bos en Geert Wolff van Awin aan het woord over de trends en ontwikkelingen in internationale affiliate marketing. Downloaden kan hier.

Page generated in 8.871 seconds. Stats plugin by www.blog.ca