Google Marketing Next: de tofste nieuwe features in advertising

Jaarlijks presenteert Google zijn nieuwste features tijdens een eigen georganiseerd evenement: Google Marketing Next. Zo ook afgelopen dinsdag. Ik zet de belangrijkste updates voor je op een rijtje.

In mijn blog van vorig jaar is te lezen hoe Google destijds haar adverteerders in staat stelde om mobiel gebruik volledig te adopteren in campagnestrategieën. Ook werd een volledige redesign van de huidige AdWords-interface toen aangekondigd om de gebruikerservaring te verbeteren. Twee onderwerpen die ook afgelopen dinsdag de toon zetten, maar waarin Google volwassener is geworden.

Wat zijn de meest in het oog springende updates?

1. Geavanceerdere doelgroeptargeting

Dat Google enorm veel data in haar bezit heeft, is niets nieuws. Door de enorme hoeveelheid producten die Google gratis aanbiedt aan haar gebruikers, beschikt het over de kennis waar naar gezocht wordt, welke websites en video’s worden bekeken, welk device hiervoor wordt gebruikt en waar men zich bevindt.

Alle Google producten samen leveren een schat aan informatie op over intenties, interesses en leefgedrag van consumenten. Google koppelt al haar databronnen aan elkaar om voor adverteerders zo relevant mogelijke doelgroepen te realiseren. Het koppelen van deze data levert dit jaar twee nieuwe manieren van targeting op:

 • Consumentengedrag
 • Levensgebeurtenissen

Er worden doelgroepen gevormd in verschillende categorieën op basis van zoekgedrag, welke video’s en online content ze bekijken en andere signalen. Deze twee nieuwe targetingopties stellen een adverteerder in staat om zijn boodschap te personaliseren en uit te serveren op het moment dat dit voor de gebruiker het meest relevant is.

Naast het introduceren van twee geheel nieuwe targetingmethoden werd ook bekend gemaakt dat de bekende in-market doelgroepen in het zoeknetwerk gelanceerd gaan worden. Dit houdt in dat adverteerders een doelgroep kunnen targeten op basis van aankoopsignalen, en een relevante advertentie kunnen tonen op basis van zoekwoorden.

2. Nieuwe tool voor data driven attributie

Online marketeers worstelen met de vraag wat het rendement is van hun inspanningen. Huidige attributiemodellen zijn vaak beperkt en verliezen gebruikers gedurende de customer journey als deze van device switchen. Om die reden worden de meeste kanalen afgerekend volgens het last-click model, om het simpel en overzichtelijk te houden. Terwijl data gedreven attributie juist heel waardevol is om performance op een juiste manier te beoordelen.

Google zegt een oplossing te bieden voor het ‘attributieprobleem’ en introduceert een nieuwe tool: Google Attribution. Deze tool helpt om de impact van verschillende kanalen cross-device te kunnen bepalen. De tool koppelt gegevens uit AdWords, Analytics en DoubleClick for Search en geeft de mogelijkheid om verschillende attributiemodellen te gebruiken. De data in Attribution kan vervolgens geïmporteerd worden in AdWords en DoubleClick for Search om advertising campagnes te optimaliseren. Om gebruik te kunnen maken van de tool voor DoubleClick Campaign Manager, is een uitgebreide variant benodigd: Attribution 360.

Bron: Google Marketing Next 2017

3. Betere reporting van uniek bereik

Dat men steeds vaker van meerdere apparaten gebruik maakt, heeft niet alleen campagne attributie lastig gemaakt. Ook is het moeilijk te bepalen hoe vaak jouw campagnes de juiste doelgroep hebben bereikt. Dit terwijl bereik en frequentie heel belangrijke metrics zijn voor campagneperformance. Niemand wil online ‘gespamd’ worden door dezelfde adverteerder.

Vanaf nu is een uitgebreid rapport beschikbaar in Google AdWords, dat inzicht geeft in deze metrics. In deze rapportage wordt het aantal unieke gebruikers weergegeven en de keren dat deze middels een video- of display-advertentie is bereikt. Het voordeel van deze rapportage is dat gegevens worden ontdubbeld over iedere campagne. Deze gegevens bieden inzicht in de intensiteit van campagnes en kunnen worden gebruikt voor doelgroep optimalisatie. Het rapport wordt binnenkort ook beschikbaar in DoubleClick.

Bron: Google Marketing Next 2017

De aangekondigde updates tijdens Google Marketing Next beloven veel goeds voor de komende maanden. Hoewel Google op veel punten progressie heeft gemaakt, blijven echte vernieuwingen voor het platform DoubleClick vooralsnog uit, wat toch wel erg jammer is.

Enkele adverteerders hebben afgelopen periode al een blik mogen werpen op de in 2016 aangekondigde nieuwe AdWords-interface. In december 2017 wordt deze dan eindelijk beschikbaar voor iedere adverteerder.

De impact van de nieuwe Ad Rank algoritme-update van Google

Google heeft onlangs een wijziging aangekondigd voor het Ad Rank algoritme. Sinds begin mei 2017 is op een beperkt aantal zoekopdrachten deze wijziging reeds van toepassing. De verwachting is dat het percentage waarop het nieuwe algoritme toegepast wordt in rap tempo zal toenemen.

De Ad Rank (advertentierangschikking) van een adverteerder bepaalt de positie van zijn advertentie in de zoekresultaten. En de Ad Rank van de adverteerder onder jou bepaalt grotendeels jouw CPC.

Ad Rank was altijd de combinatie van bod en kwaliteitsscore (eind 2013 kwam hier nog de verwachte impact van extensies en andere advertentie-indelingen bij), waarbij beide factoren (kwaliteit en bod) even zwaar wegen om de positie te bepalen.

Met deze update gaat Google het bod in specifieke gevallen zwaarder laten wegen en dit heeft gevolgen voor de CPC en het vertoningsaandeel van adverteerders. We zien met name grote gevolgen bij zoekopdrachten waarvoor een adverteerder op dit moment de topposities inneemt.

De officiële verklaring vanuit Google

“Google verbetert continu de kwaliteit van de getoonde advertenties bij zoekopdrachten als onderdeel van onze missie om de ervaring van gebruikers en adverteerders met onze advertentieproducten te verbeteren. We hebben een wijziging aangebracht aan de toelatingseisen voor Ad Rank voor zoekadvertenties op Google.com, die uw prestaties kunnen beïnvloeden.

“De waarden voor Ad Rank worden aangepast op een aantal dimensies, zoals land, apparaat en positie, om ervoor te zorgen dat we een passend algoritme op de kwaliteit en het bod en de waarde van de adverteerder plaatsen. De toelatingscriteria voor advertenties boven de organische zoekresultaten zijn bijvoorbeeld hoger dan de toelatingscriteria voor advertenties onder de organische zoekresultaten. Op deze manier onderstrepen wij het belang van een hoge kwaliteit van de gebruikerservaring en zo de waarde van deze advertentie ruimte te weerspiegelen.

“De kwaliteit van de advertenties speelt nog steeds een zeer belangrijke rol bij de berekening van de advertentierangschikking. Deze update en verbetering van toelatingscriteria is erop gericht om sommige biedingen zwaarder te laten wegen in de veiling dan in het verleden. Het kan je zijn opgevallen, dat hoewel je nog steeds hoge kwaliteitsscores hebt, er toch een wijziging opgetreden is in de prestaties van je campagnes.

“Onveranderd blijft dat je nog steeds je kans op een vertoning kunt vergroten en de positie op de pagina te verbeteren door de kwaliteit van je advertentie te verbeteren of de maximum CPC-biedingen te verhogen. Houd er rekening mee dat de gemiddelde CPC’s kunnen fluctueren. Het is daarom belangrijk om de juiste maximum CPC-biedingen in te stellen om ervoor te zorgen dat je nooit meer betaalt dan je bereid bent te betalen voor een klik.”

Wat betekent dit voor mij?

De nieuwe Ad Rank update hecht een groter belang aan het bod voor specifieke zoekwoorden bij het bepalen van de advertentiepositie. Het belang van de andere ranking factoren wordt hiermee verminderd. Als gevolg hiervan hebben de aanpassingen op een bod een groter effect op de positie van een advertentie en de bijbehorende CPC.

We verwachten twee veranderingen in de prestaties van adverteerders:

 • CPC’s kunnen stijgen. Bij veilingen waar een adverteerder in eerste instantie inzet op de topposities, speelt de hoogte van hun bod straks een grotere factor in de uiteindelijke CPC die ze betalen. iProspect verwacht dat dit effect met name te zien zal zijn bij merknaam zoekwoorden.
 • Daling van het vertoningsaandeel (door lagere Ad Rank). Adverteerders zullen waarschijnlijk zien dat sommige zoekwoorden minder vertoningen zullen genereren als de biedingen niet hoog genoeg zijn, als gevolg van de nieuwe Ad Rank formule.
Wat kunnen adverteerders doen om voorbereid te zijn

Net als bij elke algoritme-update is nauwkeurige monitoring en snelle reactie op waargenomen veranderingen van cruciaal belang. Om deze wijziging succesvol te laten verlopen, bevelen we volgende stappen aan:

 • Het monitoren van merknaam cpc’s, posities en vertoningsaandeel. Dit kan handmatig, maar om tijd de besparen beveelt iProspect verschillende geautomatiseerde oplossingen aan, zoals ons bid shaver script en tools als the Search Monitor.
 • Herzie je biedingsstrategie. Als gevolg van deze wijziging zullen merken opnieuw moeten afstemmen welke prijs zij bereid zijn te betalen voor elke klik en bereid zijn het bod regelmatig aan te passen. Doordat Google nu meer belang toekent aan het bod, is het van belang dat marketeers hun biedingen baseren op geschatte waarde van elke klik. Als de klikprijzen stijgen zullen adverteerders opnieuw moeten evalueren of deze CPC’s nog in lijn zijn met hun CPA of ROAS doelstellingen.

Google breidt AMP technologie uit naar advertenties

Google gaat zijn AMP technologie waarmee mobiele webpagina’s sneller kunnen worden geladen, uitbreiden naar zijn zoekdienst en advertenties.

Google Display Network advertenties worden automatisch omgezet naar het AMP advertentieformaat, waardoor ze binnen een seconde kunnen laden.

Google heeft het formaat al uitgeprobeerd met adverteerders als Johnson & Johnson, eBay en Toll Brothers (vastgoed). Het idee is dat door advertenties sneller te serveren, de conversie omhoog gaat.

Mads Bukholt neemt leiding Imbull over

De oprichters van Imbull, Jochem Vroom en Jelle van der Bij, verlaten het bedrijf per 1 juli en doen de leiding over aan Mads Bukholt.

Dat maakt de onderneming vanochtend bekend. De Deen Bukholt is de afgelopen jaren betrokken geweest bij verschillende labels van Rocket Internet. Als laatste was hij baas Scandinavië van Global Savings Group, waar Imbull ook onder valt. Nederland wordt nu toegevoegd aan de Nordics.

Imbull is het bedrijf achter kortingssites als Kortingscode.nl, Actiecode.nl en Actiepagina.nl. Samen hebben ze miljoenen unieke bezoekers per maand en staan ze centraal in een ecosysteem waarin vijftienhonderd bedrijven hun reclameboodschappen naar voren proberen te brengen. Internationaal is het actief op 25 landen voor twintigduizend retailers.

“Jelle en ik zijn tien jaar lang dag in, dag uit met het bedrijf bezig geweest en hebben het gebouwd tot een organisatie van zeventig man. Het is gewoon tijd voor iets anders”, zegt vertrekkend managing director Jochem Vroom. “Met Mads als opvolger weten wij simpelweg dat het goed zit met de Amsterdamse hub.“ Imbull is buiten Nederland actief met het label Flipit.com.

Onder Global Savings Group vallen ook de labels CupoNation, Blog de Chollos, Serialdealer en VoyageDetective. GSG haalde in twee financieringsronde zestien miljoen euro venture capital op. Rocket Internet had eind 2015 een belang van 41 procent. Eind 2016 was dat 38 procent. In juli 2015 kocht CupoNation uit München het Nederlandse Imbull. Financiële details rondom GSG’s enige overname werden niet bekendgemaakt.

Van der Bij heeft nog geen nieuwe professionele toezeggingen gedaan. Vroom is dankzij een investering de grootste aandeelhouder van Ayold geworden en zal daar vanaf deze zomer de functie van CEO bekleden. Die startup exploiteert internationaal portals over coatings. “Daar gaan we mondiaal marktleider mee worden.”

Europese internetreclame naar 42 miljard (+12%)

Adverteerders gaven in 2016 42 miljard euro uit aan online reclame. De groei wordt met name veroorzaakt door meer uitgaven aan mobiele display en mobiele search.

Bestedingen aan het mobiele kanaal groeiden in 2016 met meer dan vijftig procent, zo laten nieuwe cijfers van IAB Europe zien. Marktonderzoeker Daniel Knapp van IHS Markit publiceerde die zojuist op IAB Europes jaarcongres Interact, dit jaar gehouden in Amsterdam.

De twee grootste markten, Duitsland en Engeland, zijn samen goed voor de helft van de totale online mediabestedingen. Het Verenigd Koninkrijk is veruit de grootste markt, volgens kenners ook de meest vooruitstrevende, wat zich laat vertalen naar een totaal van online budgetten van 14,2 miljard euro. In Duitsland eindigde de teller eind 2016 op 5,9 miljard.

Nederland staat op de zesde plek. De zak digitaal reclamegeld was hier 1,7 miljard euro. Dat werd vorige maand al bekendgemaakt. De markten in Italië (2,3 miljard euro), Frankrijk (2,6 miljard) en Rusland (4,2 miljard) zijn groter dan Nederland.

De online reclamemarkt in Europa is in de afgelopen zes jaar verdubbeld, zo laten IAB Europes cijfers zien.

Foto: Per Gosche (cc)

‘Er woedt een storm in reclameland’

“Er is een grote storm gaande en als online reclameindustrie moeten we extra ons best doen om niet te verliezen”, aldus topman Dominique Delport van Havas Group.

De Fransman was vanochtend een van de sprekers op Interact Europe, het jaarcongres van de internationale IAB’s.

“Facebook en Google groeiden in 2006 met 43 en zestig procent terwijl de rest van de industrie met drie procent kromp.” Er komt wel meer geld de online media-industrie in, maar dat stroomt vooral naar twee partijen.

Die twee Amerikaanse giganten hebben afgelopen jaren een immens publiek opgebouwd maar hun revenuen ook direct weer geïnvesteerd in nieuwe reclametechnologie. Daardoor kunnen ze de hele keten tussen consument, mediabureau en adverteerder controleren. Of het nu gaat om analytics, adserving, social advertising of om programmatic display, ze hebben alles in huis.

Waar uit het westen de dreiging komt van Amazon, Apple, Facebook en Google rukken ook de partijen uit het oosten op: Baidu, Alibaba en Tencent.

Delport: “Als klap op de vuurpijl is de merkentrouw van de consument erg laag. Uit eigen onderzoek blijkt dat 74 procent van de consumenten er niet om rouwt als een merk van de ene op de andere dag zou verdwijnen. Die overige, zeg, twintig procent is tevreden klant van de diensten van zo’n merk.”

Een pasklare oplossing kon de Fransman aan zijn gehoor niet geven. Wel gaf hij aan welke elementen de digitale reclamewereld nog meer kunnen schaden: fraude, slechte zichtbaarheid van uitingen, intransparantie van waardetoekenning in nog steeds verder uitdijende de keten en betere meetbaarheid en vergelijkbaarheid van data. En een tip: “Adverteerders moeten bij programmatic met hele duidelijke KPI’s werken. Daar hebben alle partijen baat bij.”

RTB House: ‘Relevante banners door deep-learning’

Banners die op basis van deep-learning worden geselecteerd behalen een hogere CTR dan wanneer mensen bepalen welke advertenties aan wie worden getoond. Dit vertelt Cyril Westerhof van RTB House tijdens Conversion 2017.

“Deep-learning betekent dat een stuk software zelf leert aan de hand van big data die we verzamelen van mensen die bijvoorbeeld een website bezoeken of in een webshop kijken naar producten,” legt Westerhof uit. “Daar haalt de robot relevante informatie uit en combineert die met de beste profielen zodat er bijvoorbeeld zoveel mogelijk conversies plaats vinden voor onze klanten. Oftewel: onze software leert zelf middels deep-learning hoe de beste dynamische banner wordt getoond aan de juiste persoon.”

Het verschil met machine-learning is dus dat de software zelf denkt. Bij machine-learning geeft de mens de parameters aan. Deep-learning bepaalt zelf wat er moet gebeuren aan de hand van data die eerder zijn ontvangen en verwerkt. “Er is geen mens meer nodig om te bepalen wat het doel is en welke stappen moeten worden genomen om tot het doel te komen. Deep-learning bepaalt zelf wel hoe van A naar B te komen.”

Om de werking en effectiviteit van deep-learning aan te tonen heeft Westerhof het getest bij een klant uit de Benelux, vertelt hij. “We hebben een AB-test gedaan. Vijftig procent van de traffic hebben we zelf gemanaged en 50 procent hebben we laten managen door deep-learning, het proces dat bepaalt welke banner aan wie wordt getoond. Daarvan zien wij 15 procent meer effect in de vorm van een hogere CTR, dus meer mensen klikken op de banners die deep-learning gemanaged worden.”

Het totale effect is volgens Westerhof gemiddeld zelfs 40 tot 50 procent beter. “Effect wil zeggen: een hogere conversieratio dus een hogere CTR maar ook meer profielen met een hogere average order value.

Het gevoel achtervolgd te worden door advertenties, waar Zalando en Booking.com het patent op lijken te hebben wordt minder, stelt Westerhof. “Je benadert immers alleen die profielen die daadwerkelijk een koopintentie hebben of waarvan wordt verwacht dat ze ook daadwerkelijk door een banner gaan converteren.”

Wat de toekomst betreft, denkt Westerhof dat virtual assistants het leven van de consument makkelijker zullen maken, of het nu een spraakassistent is die een medische checkup inplant of een zelfrijdende auto die zelf bepaalt wat de beste route van A naar B is. “Zelflerend, daar komt het op neer. Het zelflerende mechanisme zal nog beter worden waardoor we alleen maar mooie, relevante banners zien.”

Hoe je succesvol B2B-leads genereert via Facebook

Facebook is het meest gebruikte social medianetwerk ter wereld. Veel B2B-bedrijven profiteren echter nog onvoldoende van de mogelijkheden die Facebook biedt om leads te genereren. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

Samen met Google heeft Facebook inmiddels 20 procent van de wereldwijde advertentiemarkt in handen, zo blijkt uit Zeniths Top Thirty Global Media Owners. Google AdWords en social media advertenties zijn dan ook de belangrijkste kanalen voor B2B-bedrijven om leads mee te genereren.  Het B2B-marketingonderzoek 2017 (gehouden onder bijna 200 B2B-marketeers in Nederland) maakt duidelijk dat 70 procent van de ondervraagden vooralsnog de voorkeur geeft aan Google AdWords, gevolgd door LinkedIn Ads en dan Facebook Ads. Al deze kanalen nemen wel in populariteit toe.

Momenteel zet 84 procent van de B2B marketeers Facebook in, maar geeft slechts 30 procent aan dat B2B-Facebookmarketing de gewenste resultaten oplevert. Een van de grootste problemen die de basis vormt hiervoor is dat Facebook een zeer persoonlijk socialmediakanaal is. Mensen zitten vaak niet in hun ‘werkmodus’ maar willen weten wat vrienden doen.

Mede daarom wordt vaak gedacht dat Facebook alleen geschikt is voor B2C. Dit is alleen in mijn ogen een misverstand. Naast het gigantische aantal gebruikers verzamelt Facebook ook ontzettend veel informatie over hen. Bedrijven kunnen deze data gebruiken om gerichte advertentiecampagnes in te zetten.

Bouw een publiek op

De belangrijkste reden om Facebook voor je bedrijf in te zetten is het ontzettend grote potentiële bereik en de zeer actieve gebruikers. Net als bij alle socialmediakanalen is de eerste stap om op Facebook een publiek op te bouwen. Dit doe je door waardevolle content te delen die mensen helpt, inspireert of vermaakt.

De hamvraag is om te achterhalen welke berichten het beste resoneren bij je doelgroep. Dit is enerzijds een kwestie van testen door verschillende berichten te plaatsen en daarvan de resultaten te meten en anderzijds door te kijken welke Facebookberichten bij concurrenten het beste scoren.

Doelgericht adverteren

De volgende stap is om je (populaire) content bij de juiste gebruikers onder de aandacht te brengen. Facebook biedt hiervoor diverse mogelijkheden om zeer doelgericht te adverteren.

Je kunt bijvoorbeeld je advertentie richten op basis van leeftijd, woonplaats, opgegeven interesses, gedrag en uitgebreide demografische gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld opleiding, functie en vakgebied.

Bekijk deze infographic voor alle advertentiemogelijkheden van Facebook.

Verschillende doelgroepen

Je hebt in het kort drie soorten opties om Facebook-gebruikers advertenties voor te schotelen:

 • Opgeslagen doelgroepen
 • Vergelijkbare doelgroepen
 • Aangepaste doelgroepen

Opgeslagen doelgroepen worden door de meeste bedrijven gebruikt voor hun advertentiecampagne. Hierin maak je advertenties die gericht zijn op de locatie van gebruikers, leeftijd, geslacht, gebruikte apparaten, etcetera.

Vergelijkbare doelgroepen zorgt ervoor dat je nieuwe gebruikers bereikt op basis van hun interesses. Deze mensen delen dezelfde interesses als je bestaande klanten of websitebezoekers.

Custom Audiences

Custom Audiences, oftewel aangepaste doelgroepen, maakt het mogelijk om heel gericht advertenties te tonen aan specifieke Facebookgebruikers. Dit is volgens mij een van de meest interessante advertentiemogelijkheden van Facebook. Er zijn verschillende aangepaste doelgroepen die je kunt opzetten:

 • Klantenbestand – Upload een klantenbestand om deze te koppelen aan Facebook-gebruikers die je advertenties te zien krijgen
 • Websiteverkeer – Richt je advertenties op gebruikers die je website hebben bezocht of een bepaalde handeling hebben gedaan
 • App-activiteit – Maak een lijst van gebruikers die je app of game hebben gebruikt
 • Betrokkenheid op Facebook – Maak een lijst van gebruikers die interactie hebben gehad met je Facebookberichten

Je klantenbestand inzetten voor een advertentiecampagne kan zeer interessant zijn. Bestaande klanten zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om je content op Facebook te delen, waardoor deze content bij nog meer mensen onder de aandacht komt. Je kunt ook nieuwe klanten of mensen die interesse hebben in specifieke producten of diensten als een bestand naar Facebook uploaden.

Dit doe je door een .txt of .csv bestand te uploaden, of je koppelt je Facebook-account met het CRM-systeem dat je gebruikt.

Lookalike Audiences

Naast Custom Audiences biedt Facebook de mogelijkheid voor Lookalike Audiences, oftewel vergelijkbare doelgroepen. Dit zijn doelgroepen die overeenkomen met de profielen uit de Custom Audiences die je hebt gemaakt. Facebook gaat vervolgens op zoek naar soortgelijke gebruikers. Naast een klantenbestand of je nieuwsbrieflezers kun je dit ook doen op basis van onder meer mensen die je Facebook-pagina leuk vinden, je websitebezoekers en mobile app gebruikers.

Als B2B-bedrijf kun je Lookalike Audience inzetten door een Custom Audience te creëren op basis van je beste klanten. Je kunt daarbij aangeven hoe nauwkeurig de overeenkomsten moeten zijn tussen je Lookalike Audience en je Custom Audience. Hoe nauwkeuriger, hoe minder groot het potentiële bereik. Dit levert echter wel de hoogste relevantie en uiteindelijk de beste klanten op.

Let wel op dat het bestand uit je Custom Audience uit minimaal 100 mensen bestaat, anders kun je geen Lookalike Audience aanmaken. Facebook raadt zelf aan om een Custom Audience van 1.000 tot 50.000 mensen te gebruiken.

Gebruik de Facebook-pixel

De Facebook-pixel maakt het voor adverteerders mogelijk om retargetting in te zetten en is dus ideaal voor advertenties gericht op je websiteverkeer. Om hiervan gebruik te maken plaats je een code op (alle) pagina’s van je website. Deze gids van Facebook helpt je om de Facebook-pixel te implementeren.

Vervolgens maak je van (een deel van je) websitebezoekers een doelgroep zodat je deze direct een gerichte advertentie kunt voorschotelen.

De Facebook-pixel geeft je een aantal mogelijkheden om je websitebezoekers te segmenteren:

 • Mensen die je website de afgelopen 24 uur hebben bezocht
 • Mensen die je website de afgelopen 180 dagen hebben bezocht maar de afgelopen 30 dagen niet zijn teruggekeerd
 • Mensen die een specifieke pagina van je website hebben bezocht
Carousel Ads

In Carousel Ads worden tegelijkertijd meerdere afbeeldingen naast elkaar weergegeven. Dit is handig voor e-commercebedrijven om bijvoorbeeld een aantal producten tegelijkertijd te tonen, maar kan ook uitstekend worden ingezet door B2B-bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Meerdere blogartikelen naast elkaar met een directe link naar het artikel
 • Diverse cases en praktijkvoorbeelden
 • Via verschillende afbeeldingen een stappenplan te laten zien
 • Een afbeelding die je opknipt en verdeelt, om op deze manier productkenmerken te benadrukken en de nieuwsgierigheid van de gebruiker te wekken:

Leads verzamelen via Lead Ads

Facebook biedt via Lead Ads de mogelijkheid om heel eenvoudig leads te verzamelen.

Gebruikers die in hun nieuwsoverzicht klikken op een Lead Ad komen vervolgens op een formulier dat automatisch al de gegevens heeft ingevuld die Facebook van deze persoon weet (zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer). Vervolgens klikt de gebruiker (bij akkoord) op verzenden en ontvangt de adverteerder direct het formulier.

Deze gegevens kunnen daarna geëxporteerd worden naar externe platformen. Daarbij heeft Facebook onlangs een offline component aan Lead Ads toegevoegd Offline Conversion Solution. Hiermee krijgen adverteerders de mogelijkheid offline systemen als CRM’s of call centers te integreren.

Drie soorten Facebook retargeting-advertenties

Retargeting is een van mijn favoriete manieren van online adverteren omdat het zo’n krachtige manier is om mensen te bereiken. De advertenties worden namelijk alleen getoond aan mensen die je website al eerder hebben gezocht of al bekend zijn met je bedrijf, bijvoorbeeld omdat zij zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Retargeting helpt je om mensen die geïnteresseerd zijn in je product of dienst relevante advertenties te tonen. Je kunt advertenties aanbieden aan iedere fase van de salesfunnel om zo uiteindelijk bezoekers hier doorheen te leiden. In dit artikel lees je hoe je dit kunt segmenteren en retargeting succesvol inzet.

Er zijn drie type retargeting advertenties:

 • Contentadvertenties
 • Leadgeneratie advertenties
 • Directe verkoop advertenties
Contentadvertenties

Contentadvertenties richten zich niet direct op een verkoop of conversie, maar om mensen een artikel op je website te laten lezen. Je wilt op deze manier een band opbouwen door bijvoorbeeld te laten zien welke kennis je in huis hebt of een stukje geschiedenis over je bedrijf te vertellen.

Leadgeneratie-advertenties

Leadgeneratie-advertenties focussen zich op het binnenhalen van leads. Bijvoorbeeld een advertentie waarin mensen een probeerversie kunnen downloaden of met een link waar zij zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief of meer informatie.

Directe-verkoop-advertenties

Directe-verkoop-advertenties zijn puur gericht op conversie. Met deze advertenties wil je dat mensen direct een aankoop doen of een dienst afnemen. Het beste is om deze advertenties te richten op mensen waar je al een sterke band mee hebt opgebouwd, bijvoorbeeld als ze al op je mailinglijst staan of eerder een product danwel dienst hebben afgenomen.

Cases van B2B-bedrijven die leads via Facebook genereren

TechSmith is de producent van Snagit en Camtasia, software waarmee bedrijven en opleidingen kunnen communiceren via video en afbeeldingen. Om meer downloads van hun gratis proefversies te realiseren werd een Facebook-pixel gebruikt om mogelijke klanten op de website te identificeren en hen vervolgens op Facebook een video- of carrouseladvertentie te tonen. Dit leidde uiteindelijk tot 2,6 keer meer downloads en aankopen. Lees hier de volledige case.

Cisco WebEx is een online videovergaderservice en zette Facebook-leadadvertenties in om betere potentiële klanten aan te trekken en het aantal productdemo aanvragen te verhogen. Elke advertentie bevatte een ‘Leer meer’ knop die doorverwees naar een bewerkbaar leadformulier. Hierin waren de gebruikersgegevens al ingevuld en hoefde diegene alleen nog maar op verzenden te klikken. De advertentiecampagne leverde uiteindelijk onder meer een 3x hogere conversieratio op. Lees hier de volledige case.

Wij halen op dit moment het meeste succes uit Facebook door leads te genereren via retargeting. Dit zijn mensen die onze site al bezocht hebben die we vervolgens een advertentie tonen voor een download van een ebook uit ons kenniscentrum.  Deze leads komen vervolgens in onze e-mailnurturing campagnes terecht waarmee we ze ‘warm’ proberen te maken om onze software te proberen.

Conclusie

Voor de B2B-marketeer heeft Facebook steeds meer mogelijkheden om leads mee te genereren: uitgebreide selecties op het gebied van demografische gegevens, retargeting mogelijkheden en verschillende soorten advertenties zoals carousel en lead advertenties.

Bovendien hebben wij gemerkt dat de investering lager is ten opzichte van andere kanalen en de kwaliteit van de leads net zo goed. Je kunt dit zelf testen aan de hand van tips in dit artikel.

‘Adverteerder wil meer grip op media-inkoop’

Adverteerders willen meer transparantie in en grip op media-inkoop op online kanalen en zullen daarom steeds vaker tradingdesks in huis nemen.

Dat zegt Pieter Meijer, directeur van marketingbedrijf Pervorm. “We verwachten dat er binnen twee jaar een verschuiving van expertise plaatsvindt van bureau naar klant. Deze ontwikkeling zien we al wat langer, bijvoorbeeld bij het insourcen van searchspecialisten en dit zal zich verbreden. Media-inkoop en -optimalisatie zullen in dit tijdsbestek verder geautomatiseerd worden.”

Het gaat dan vooral om de partijen die intensief met klant- en marktdata werken. Naarmate de mediaprocessen en marktcontacten meer digitaliseren groeit ook de stroom aan data die de bedrijven terugkrijgen uit de markt. “Als bedrijf kom je meer aan de knoppen te zitten. Niet enkel op het gebied van media overigens. Marktinformatie kun je teruggeven aan alle onderdelen van een organisatie.”

Meijer zit nu een omslag in mentaliteit plaatsvinden waarbij adverteerders willen leren werken met dit soort datastromen. “Daarom lanceren we een nieuwe dienst onder de naam Ownit. Daarmee krijgen bedrijven een eigen tradingsdesk in huis. De lightversie is voor adverteerders die willen leren en met de opgedane inzichten hun bureau willen uitdagen. De fullversie betekent het volledig inrichten van een in-housetradingdesk.”

“Ik verwacht dat over twee jaar een volgende fase aanbreekt. Dan gaat de markt zich meer bezighouden met creativiteit in de uitingen.”

Foto: Dinos P (cc)

‘Programmatic videoreclame door het dak’

De beschikbare inventaris voor programmatic videoreclame is afgelopen jaar verdubbeld. Op mobiel is de beschikbare reclameruimte zelfs met 200 procent gestegen, aldus Elwin Gastelaars van technologiebedrijf SpotX.

Gisteren organiseerde SpotX, als bemiddelaar in online reclame, een middag waar het adverteerders, uitgevers en mediabureaus bijspijkerde over de stand van zaken bij videoreclame.

“Vijfendertig procent van het aanbod wordt programmatic verhandeld. Op televisie is dat nul, hoewel de decoders van kabelaars en telco’s overal staan. Er wordt wel heel veel gestreamd. Denk aan de huldiging van Feyenoord, de start van Viceland, de uitzendingen van Telegraaf VNDG en de Europa League bij RTL XL. Daar kunnen we op doorpakken”, aldus Gastelaars tegen Emerce.

“Er is een omslag gaande. Dat zie je aan hoeveel er programmatic worden verhandeld bij BrandDeli, RTL XL en de STER. Vooral bumpers en tag alongs, formats die we ook al kennen van radio en televisie.” Naarmate de digitale formats meer gaan lijken op wat de markt al kent, zal de vraag ernaar ook toenemen. De echte specialist zal ook met 1st en 3rd party data willen werken en veel statistieken willen ontvangen.

Om in dit soort vragen te voorzien, introduceert SpotX drie nieuwe producten. Bij log level reporting krijgt de uitgever statistieken tot op het niveau van de individuele veiling. Audience lock, het tweede product, stelt partijen – bijvoorbeeld uitgevers en retailers – in staat om hun eigen data in te laden voor targeting zonder dat partijen elkaars data kunnen zien. “Double blind en juridisch ook helemaal dichtgetimmerd”. Partijen kunnen zo klik-, in app- en kijkgedrag combineren met zaken als intentie- en transactiegegevens van shoppers.

Een reclameformat dat bekend is in de tv-wereld komt binnenkort ook naar het netwerk van SpotX. Podding, zoals het heet, is het bundelen van reclameuitingen in een heel reclameblok. Er zitten meerdere commercials in een blok dat bij een online video wordt meegestreamd. Te targeten met cookies. “Iets minder gedreven door de publishers, wat meer door de uitgever. Spannend voor iedereen omdat de ene partij wat controle weggeeft en de ander bijna realtime moet beslissen welke reclame wanneer waar wordt ingezet.”

De managing director van SpotX in Nederland, een dochter van RTL Group, denkt dat de programmaticvideomarkt in 2020 zes procent van het totaal is, ruim vijftig miljoen euro.

Foto: Joi Ito (cc)

Adverteren in het Google Display Netwerk met machine learning

Nu er wereldwijd meer dan drie miljoen apps en websites op het Display Netwerk zijn aangesloten wordt het voor de adverteerder steeds moeilijker de juiste doelgroep te vinden en te bereiken. Daarom introduceerde Google een paar weken geleden de Smart Display Campagne, waarbij gebruik wordt gemaakt van machine learning.

Bij de Smart Display Campagne worden automatisch advertenties gegenereerd op basis van afbeeldingen, logo’s, advertentiekoppen en -beschrijvingen. Deze worden vervolgens met het juiste bod getoond aan de juiste doelgroep. De targeting van de Smart Display Campagne wordt dus volledig overgelaten aan Google, het enige wat de adverteerder hoeft te doen is een doel-CPA instellen en het advertentiemateriaal te uploaden.

Easy to use

Het voordeel van dit campagnetype zit hem in het werk dat de adverteerder bespaart. De campagne maakt gebruik van machine learning om je gewenste doel-CPA te behalen. Daarnaast hoef je zelf niet meer creatief te werk te gaan, je geeft advertentieteksten en afbeeldingen op waarna Google zelf alle mogelijke variaties aanmaakt en tegenover elkaar test om de beste advertentie samen te stellen. Google zegt hiermee, in vergelijking met andere Display campagnes in hetzelfde account, gemiddeld een stijging van 20 procent in het aantal conversies te kunnen realiseren.

Om dit campagnetype succesvol in te kunnen zetten, dien je deze wel te voorzien van genoeg data. De richtlijn is om ten minste 50 conversies via Display of 100 conversies via Search te hebben behaald in de afgelopen 30 dagen voordat je van start kunt gaan. Dit campagnetype is niet geschikt voor adverteerders die volledige controle over hun uitingen willen hebben. Google zal, afhankelijk van je aantal opgegeven koppen, beschrijvingen en afbeeldingen, een groot aantal variaties aanmaken en vertonen in de zoektocht naar de beste advertentie.

Google richtlijnen

Een issue waar je tegen aan kunt lopen bij het aanmaken van de Smart Display Campagne is het bepalen van je CPA-bod. En als je je doel-CPA weet, hoe groot moet je dagbudget dan zijn om de campagne voldoende ruimte te geven om te optimaliseren? Waar baseer je deze  instellingen op?

Om dit uit te rekenen wordt de volgende richtlijn vanuit Google meegegeven:

Doel-CPA = gemiddelde CPA Zoekcampagnes x 1.5
Dagbudget = Doel-CPA x 20

Houd er rekening mee dat de campagne een bepaalde tijd nodig heeft om te leren en resultaten hierdoor kunnen schommelen. Bij elke grote wijziging die je maakt (aanpassing doel-CPA of dagbudget) zal de campagne opnieuw een bepaalde leerperiode nodig hebben. Laat de campagne de eerste 30 dagen dan ook draaien zonder wijzigingen door te voeren.

Best practices

Uiteraard zijn we direct aan de slag gegaan met het testen van de Smart Display Campagne. Om aan de veilige kant te zitten, hebben we de gemiddelde CPA gebruikt van alle non-branded zoekcampagnes. Deze lag op 15 euro. Ons doel-CPA was dus 15 x 1,5 = 22,50 euro. Het dagbudget lag daarmee op 450 euro.

In de eerste 8 dagen was de campagne aan het leren waarbij resultaat dan ook volledig uitbleef (1 conversie). Hierbij is het belangrijk dat je geen wijzingen doorvoert en de campagne ook echt de tijd geeft zichzelf te optimaliseren.  Wanneer je bepaalde ROI of ROAS doelstellingen hebt, dan zullen deze in het begin lastig te behalen zijn. Als je de campagnes voor klanten beheert, is het daarom belangrijk deze van tevoren op de hoogte te stellen.

Na de eerste acht dagen begon de campagne conversies te realiseren tegen een CPA ver onder ons doel-CPA. Na deze goede week begon de campagne zijn bereik te vergroten wat het aantal conversies en de CPA niet ten goede kwam. Na 30 dagen besloten we een aanpassing te doen in ons doel-CPA (van €22,50 naar €15). Hierdoor begon de campagne opnieuw met leren. Het bereik nam af, de conversies namen toe maar helaas nam ook de CPA flink toe. De campagne bleek nog niet in staat om onder de doel-CPA uit te komen. Het is dus belangrijk de richtlijnen vanuit Google te hanteren en geen al te grote aanpassingen te doen in de doel-CPA of het dagbudget. De campagne is net zo slim als de adverteerder die hem beheert.

Conclusie

Met de komst van de Smart Display Campagne maakt Google zich klaar voor een toekomst waarbij steeds meer geautomatiseerd zal worden. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze eigen analyses en optimalisaties niet kunnen opboksen tegen de machine learning van Google. Dit zullen we als adverteerders moeten accepteren en we zullen dit moeten omarmen. Door slim gebruik te maken van de ‘kennis’ van Google zullen de campagnes van onze klanten alleen maar beter worden. Hierbij is het wel belangrijk alle best practices in acht te nemen en niet te snel te veel te willen.

Twitter gebruiker krijgt meer controle over advertenties

Gebruikers van Twitter krijgen meer zeggenschap over de advertenties die zij te zien krijgen. Incorrecte interesses op basis waarvan advertenties worden getoond zijn voortaan handmatig te verwijderen.

Ook kunnen gebruikers lijsten van adverteerders opvragen die Twitter binnen bepaalde interesses heeft opgenomen.

In de privacyinstellingen is een nieuwe optie toegevoegd ‘Personalisation and Data’. Gebruikers kunnen daarmee bepalen of zij reclames willen zien op basis van interesses, of op de apps die zij op hun telefoon hebben staan.

Smartly: Facebook & Instagram go Dynamic

Dynamisch adverteren is simpel gezegd: op de juiste plek, op het juiste moment de juiste ad laten zien. En dat volledig geautomatiseerd, zonder handmatige acties voor het creëren van de content of targeten van de ad. Binnen display advertising kon dit al langer. En dankzij Smartly kan het ook op Facebook en Instagram! Niet alleen voor retargeting, maar ook voor prospectingcampagnes. Een nieuw tijdperk voor consumer friendly advertising.

Facebook? Maar dat is toch een aflopende zaak?

“Facebook loopt leeg”, “jongeren verlaten Facebook massaal”. Je hebt de geruchten vast gehoord. Is Facebook dan echt niet interessant meer? Juist wel, blijkt uit recent onderzoek van Newcom. Toegegeven, in de groep 15 t/m 19 jaar is een lichte daling te zien. Maar er zijn juist meer gebruikers bijgekomen tussen de 20 en 35. En onder ouderen is de groei zelfs aanzienlijk. Het totaal aantal Facebookgebruikers is met tien procent gegroeid . Dagelijks loggen in Nederland 7,7 miljoen Nederlanders in. Facebook is én blijft dus het grootste social media kanaal met de meeste dagelijkse gebruikers.

Het is tijd voor ‘consumer friendly advertising’

Of ze nu op sites of op social verschijnen, consumenten vinden advertenties doorgaans irrelevant, storend en soms zelfs ronduit vervelend. Ze zijn echt helemaal klaar met massamarketing. Dat is onder andere goed te merken aan de populariteit van ad blockers. De grote uitdaging voor marketeers voor de komende jaren, is dan ook om advertenties weer relevant en fun te maken.

Een reclame voor een auto waar je al interesse in hebt getoond, is veel ‘leuker’ dan reclame voor een auto die je niet kent, of waar je totaal geen affiniteit mee hebt. En een promotie van een ijssalon is veel relevanter als de zon schijnt dan als het regent. Wanneer het dan ook nog eens een advertentie van de lokale ijssalon is, heb je helemaal de juiste context te pakken. Dit soort advertenties zijn ‘consumer friendly’. Dynamisch adverteren zorgt voor:

 • Toegevoegde waarde voor de consument: want je bent alleen aanwezig wanneer de consument ook écht op je zit te wachten.
 • Budgetefficiëntie, want je geeft alleen geld uit als het nut heeft. Bovendien hoef je veel minder handmatig werk te doen. Dat betekent dat er meer aandacht kan gaan naar het optimaliseren van de campagne.
 • Real-time marketing: dynamisch adverteren maakt gebruik van een actuele productfeed. Advertenties zijn dus altijd relevant: je laat geen uitverkochte producten zien en kunt bijvoorbeeld automatisch actuele kortingspercentages tonen.
 Dynamisch adverteren op Facebook kon toch al langer?

Voor het geval je nu denkt “ja, maar, dynamisch adverteren op Facebook, dat kon toch al?” Dat klopt ook. Het is inderdaad niet nieuw. Met de Dynamic Product Ads (de carrousel) van Facebook zelf kon je al langer retargeten. Facebook laadt daarvoor echter altijd de standaard afbeelding van de website in. En dát kan nu een stuk creatiever en dus ook effectiever.

Met hulp van Smartly, een preferred marketing partner van Facebook die technologie maakt voor de advertentiemogelijkheden van Facebook. Bovendien kun je met Smartly dynamic advertising niet alleen inzetten voor retargeting, maar ook voor prospecting.

Het fundament van Smartly: Dynamic image templates

Het fundament van Smartly voor dynamic advertising op Facebook (en ook op Instagram trouwens) is de dynamic image template. Hoe dat werkt? Op basis van een productfeed van een webshop of site maak je creatieve, dynamische advertenties aan. Dat doe je door met verschillende lagen te werken. Denk aan een laag voor de afbeelding, de beschrijving – uiteraard automatisch maar 20 procent tekst – een laag voor de prijs, het kortingspercentage en/of nog een andere USP. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Mijn collega’s en ik werken voor verschillende multinationals in de automotive, retail en recruitmentwereld. Deze bedrijven verkopen diverse producten, uit verschillende productcategorieën en met allerlei verschillende productbeschrijvingen. Bij een Facebook DPA-campagne kun je de standaard-afbeelding niet bewerken. Bovendien zijn prospecting set-ups ook enorm arbeidsintensief. Met Smartly kun je dus je creativiteit kwijt en een stuk efficiënter werken.

Creëer een bruikbare feed

We importeren de productfeeds in Smartly en zetten ze vervolgens om in creatieve uitingen. Productfeeds zijn trouwens niet altijd bruikbaar. Zorg dus voor de middelen om ze leesbaar te maken voor Smartly. Een tool als Channable helpt je de feeds corrigeren met behulp van automatische regels. Zelf een scriptje bouwen wil ook nog eens helpen. Maar als je deze functie van Smartly op de juiste manier inzet, kun je dus in een handomdraai tientallen, honderden of zelfs duizenden advertentieviarianten voor social creëren, volledig in de huisstijl van het merk in kwestie.

Automated ad campaigns

De volgende stap is de inzet van je creativiteit om de advertenties nóg slimmer te maken. Dat doe je door ze dynamisch in te zetten bij veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld: een andere achtergrond als de zon schijnt, of juist als het regent. We voegen dus externe data toe – in dit geval over het weer – om de advertentie op een dynamische manier relevanter te maken voor de consument.

Met automated ads kun je niet alleen de visuals en content aan omstandigheden aanpassen, maar je kunt de ads ook targeten op basis van veranderende situaties. Zo bood één van onze klanten gratis ruitenwissers aan bij een APK. Deze advertentie hebben we alleen getoond op locaties waar het regende. Ook in de voetballerij wordt social steeds vaker ingezet. Je kunt tot op één minuut voor de wedstrijd geautomatiseerd wedstrijdinformatie delen.

Een andere truc die we hebben toegepast, is het ‘hacken’ van Google Trends. Daarmee target je bijvoorbeeld advertenties voor tissues en zakdoekjes op regio’s waarin meer gegoogled wordt op trefwoorden als ‘griep’ of  verkoudheid’. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Kijk hier een filmpje: het geeft meteen een goed beeld van hoe Smartly precies werkt.

De eerste bevindingen

Dat dynamic ads goed werken en kostenefficiënt zijn, weten we inmiddels wel zeker. Ook al zitten we nog in de experimentele fase, tot nu toe boeken we erg goede resultaten met dynamic social performance marketing. Zo is bij een retargetingcampagne voor één van onze klanten (die we helaas niet bij naam mogen noemen) de cost per sales met meer dan 50 procent gedaald. De campagne presteert zelfs beter dan non-branded search, en dat hadden ook wij niet zien aankomen.

Het begin van een nieuw tijdperk

De ontwikkelingen staan bovendien niet stil. Het is al mogelijk om ook andere advertenties dan de carrousel dynamisch in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een dynamische link-, collection- en sinds kort ook canvas-advertentie. Met name de komst van de dynamic Canvas is een enorm interessante ontwikkeling, dit doordat de Canvas veel meer ruimte en mogelijkheden biedt om op een creatieve manier in te vullen.

De volgende stap is het focussen op het dynamischer en persoonlijker maken van advertenties voor de consument. Binnen display advertising is het al mogelijk om dynamisch uitingen te ontwikkelen met bijvoorbeeld een sneaker of auto die een gebruiker helemaal zelf heeft geconfigureerd op de site. Die ad is volledig gepersonaliseerd: hij bevat de precies de kleuren, details en opties die de bezoeker heeft geselecteerd. We werken momenteel aan een integratie van Smartly met onze displaycampagnes om dit ook op Facebook en Instagram mogelijk te maken. En wie weet wat er nog volgt! Dit is slechts het begin van een nieuw tijdperk, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pocket Media wordt voorkeurspartner bol.com

Bol.com selecteert Pocket Media als voorkeurspartner voor de Nederlandse en Belgische markt op het gebied van mobile user acquisition via mobile display advertising.

De partijen werkten vorig jaar al samen aan in displaycampagnes en acties om meer mensen de app te laten installeren.

Quote Rik Hoogkamer, Lead app marketing bij bol.com: “De expertise van het team bij Pocket Media helpt ons het aantal bol.com app-gebruikers nog verder te vergroten. Dit door een continue focus op de kwaliteit van de nieuwe gebruikers die onze app hebben geïnstalleerd naar aanleiding van getoonde advertenties.”

*) Hoogkamer is op donderdag 1 juni een van de tientallen sprekers tijdens Emerce’ Digital Marketing Live in de Beurs van Berlage (programma).

Foto: cea+ (cc)

DPD kiest Fightclub als digital agency

Pakketdienst DPD Nederland besteedt zijn online en socialmediastrategie uit aan het nieuwe bureau Fightclub. Dat verzorgt alles van campagneuitrol tot leadgeneratie en sales support.

Fightclub, eerder dit jaar opgericht door Stefan Nuijten, Maarten Elshove en Michiel Mol. Het bedrijf werkt daarin samen met The Communication Company (TCC), dat reeds strategisch partner is en zodoende verantwoordelijk voor de creatieve ontwikkeling van alle above- en below the line-campagnes.

DPD is de op één na grootste pakketservice in Europe met een dagelijks volume van ruim vier miljoen pakketten. Het online kanaal wordt steeds belangrijker voor acquisitie in de b2b-sector.

Fightclub is gevestigd in het monumentale fabriekspand van The Communication Company in Breda, waarvan Mol en Elshove mede aandeelhouders zijn. Het heeft een dependance in Blaricum. Volgende maand denkt het zijn tiende medewerker aan te stellen.

“De all-in propositie slaat erg goed aan en we krijgen gelukkig veel nieuwe leads. Onze ambitie is dan ook om dit jaar door te groeien naar zo’n twintig fte en de tweede locatie, nu gevestigd in Blaricum, verder uit te breiden”, aldus Stefan Nuijten.

Page generated in 0,968 seconds. Stats plugin by www.blog.ca