Shazam biedt ‘homepage takeover’

Shazam introduceert een nieuwe reclamevorm: de Brand takeover. Adverteerder kunnen tegen betaling zeker een kwart van het openingsscherm van de app overnemen.

Zelf noemen ze het een ‘high-impact ad product’. Gebruikers van de muzikale luisterapp zouden het een irritante afleidingsmanoeuvre kunnen noemen.

Merkadverteerders, want daar richt Shazam zich op, kunnen voor een onbekend bedrag de homepage in een land voor de duur van een hele dag kopen. Ze zien hun merkboodschap ook nog verschijnen in de pagina met het zoekresultaat. Dit gebeurt, volgens eigen opgave, 25 miljoen keer per dag.

Eerste publieke proeven hebben reeds plaatsgevonden in de VS, Engeland, Australië, Oostenrijk, Italië, Roemenië en Rusland. Het bedrijf biedt deze homepage takeover vanaf nu wereldwijd aan.

Foto: Jordan Cameron (cc)

Tele2 blijft klant bij iProspect

Tele2 Nederland heeft na een een pitch weer gekozen voor iProspect om zijn digitale mediabelangen te behartigen in de reclamemarkt.

Het telecombedrijf voelt ook na voorstellen van andere partijen te hebben gehoord om zijn – inmiddels – vaste partner in te ruilen. iProspect werkt in Nederland nu tien jaar voor Tele2.

Een nieuwtje in de samenwerking is dat iProspect, dat deel uitmaakt van het internationaal werkende Dentsu Aegis Network, aan de slag gaat voor Tele2 in Kroatië en Litouwen. “De keuze op dit bureau is gevallen vanwege de innovatiekracht en de sterke digitale strategische aanpak op basis van data insights”, zo leggen de partijen uit.

Managing director Denise Noordermeer van Tele2 Nederland laat in een persbericht doorklinken dat de specifieke datakennis van een zusterbedrijf van iProspect wellicht doorslaggevend was. “Wij zijn er ook na dit pitch-proces van overtuigd dat iProspect, aangevuld met hun data unit DANDNA, het beste bureau is voor Tele2 om in deze snel veranderende wereld samen de juiste strategische aanpak om te zetten in de juiste executie. Gebaseerd op consumer insights en gedreven door innovatie.”

Online Bereiksonderzoek uitgebreid met Facebook, Google en Twitter

VINEX heeft de rapportage van Nederlands Online Bereiksonderzoek (NOBO) uitgebreid met cijfers van Facebook, Google en Twitter. Dat zet de oude top 20 helemaal op zijn kop. Elf Nederlandse titels moeten voorrang geven aan Amerikaanse webdiensten, die de toplijst nu domineren.

Bestond de top drie in Nederland tot voor kort nog uit Marktplaats.nl, NU.nl en Buienradar dan is daar nu heel stevig verandering in gekomen. Zoals de geactualiseerde bereikscijfers van VINEX/NOBO laten zien, kunnen Nederlandse titels eigenlijk niet concurreren met het bereik van Facebook, Google en Twitter.

Facebook en Google bereiken elk wekelijks minstens de helft van de Nederlandse online bevolking. Eigenlijk staan er maar zes Nederlandse titels in de top 20. Vier daarvan zijn nieuwssites.

Het gevolg van deze scheve verhouding is dat er automatisch grote delen van de lokale reclamebudgetten worden uitgegeven bij de Amerikaanse webdiensten. Enerzijds vanwege hun bereik, anderzijds omdat zij het heel makkelijk maken om via online dashboards reclamecampagnes op te zetten en de resultaten te meten. De reclame-euro’s, en -winsten, rollen naar de andere kant van de oceaan.

In Duitsland spannen mediabedrijven samen om hun bereik te bundelen. Zo willen ze een serieus alternatief aan de markt bieden voor het reclamebereik van de Amerikaanse webdiensten. In Nederland wordt er wel eens over gesproken, maar meer dan een mompelende, afkeurende klank is er zelfs tot in de directiekamers niet te horen.

De uitbreiding van het NOBO vindt plaats dankzij een zogenoemde non-tagged meting. Deze meteringtechnologie is geïnstalleerd op alle devices van 2.200 panelleden en wordt geprojecteerd op het totale mediapanel met 5.500 respondenten. De resultaten zijn representatief voor alle Nederlanders (6+).

Foto: Tuomas Puikkonen (cc)

Video advertenties volgend jaar overwegend mobiel

Video advertenties worden volgend jaar al overwegend mobiel bekeken. Zegt Zenith in een nieuwe studie. De video advertentiemarkt zal dit jaar 15,2 miljard dollar bedragen, 12 miljard komt voor rekening van mobiel.

Traditioneel werden video’s juist op grotere schermen afgespeeld. Maar volgend jaar is er sprake van een trendbreuk. Deels dankzij verbeterde videocompressie, waardoor video’s beter op smartphones kunnen worden weergegeven.

Zenith verwacht dat in 2018 de video advertentiemarkt een omvang heeft bereikt van 18 miljard dollar. Van die omzet komt 15 miljard dollar uit mobiele video advertenties.

Ook neemt de kijktijd toe naar bijna 30 minuten per dag.

VidaXL start campagne voor grotere zichtbaarheid

Het internationaal werkende online warenhuis VidaXL begint in Nederland een crossmediale reclamecampagne om zijn zichtbaarheid te vergroten.

De online retailer gaat vanaf vandaag adverteren op televisie, radio en sociale media met een vervolg op de campagne ‘Kan niet? echt wel!’. De internationale webshopketen adverteert met commercials op de kanalen van RTL, Radio538, SkyRadio, Radio Veronica en 100%NL.

Daarnaast zijn de uitingen te zien op het schermennetwerk van Windowsketch. Dat bestaat uit honderden digital tv-schermen in winkels als die van Bruna. Die schermen laten reclameberichten zien van de winkels waarin ze hangen gemengd met commerciële boodschappen van derden, zoals VidaXL nu.

“Meerdere contactmomenten via verschillende kanalen is hierbij cruciaal”, geeft Manager Marketing Linn Hallgren aan. Naast de oorspronkelijke commercials gebruikt vidaXL deze keer diverse tag-ons en een billboardadvertentie op televisie om de contactfrequentie behoorlijk op te voeren.

VidaXL heeft 29 webwinkels in Europa, Australië en Amerika. In 2016 realiseerde het elf jaar oude bedrijf een omzet van 178 miljoen euro met maandelijks driehonderdduizend actieve klanten.

Adverteren in Facebook Messenger mogelijk

Facebook heeft aangekondigd dat adverteren in Messenger binnenkort mogelijk is. Binnen Facebook Audience Network, het advertentienetwerk van Facebook en Instagram, zal Messenger advertising worden toegevoegd.

Facebook heeft door het analyseren van het gebruikersgedrag binnen Messenger het nieuwe advertentieplatform ontwikkeld. Oorspronkelijk werd de Messenger app van Facebook advertentievrij gelanceerd. Hierdoor is het product snel omarmd door de trouwe Facebook gebruikers. Maandelijks worden er via Messenger twee miljard berichten verstuurd door 1,2 miljard actieve gebruikers.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen voice search en andere applicaties zullen met de hieruit verkregen gegevens de advertenties binnen Messenger verder worden verfijnd.

Huidige situatie

Tot nu toe waren de enige advertenties de advertenties binnen de news feed. Deze berichten zijn bedoeld om de Messenger-gebruiker in aanraking te laten komen met de adverteerder. Daarnaast bestaan er gesponsorde berichten voor gebruikers die via Messenger contact opnemen met de bedrijven en merken. Deze nieuwe plaatsingen worden weergegeven als paginaposts. Binnenkort zullen de advertenties tussen de Messenger-chatgesprekken verschijnen.

Op dit moment ondersteunen de nieuwe Messenger-advertenties alle targetingmogelijkheden binnen Facebook, zowel de klik- als de conversiedoelstellingen. Merken kunnen carrousel of losse afbeeldingen gebruiken. Gebruik van advertentievideo’s is binnenkort beschikbaar binnen alle markten waar Facebook en Messenger wordt ondersteund.

Dus wat nu?

De advertenties zoals ze nu worden gepresenteerd (zie link) nemen een groot gedeelte van de mobiele Messenger-app in beslag (share-of-screen). Dit kan zorgen voor een negatieve gebruikservaring. We verwachten het share-of-screen formaat in de toekomst wordt aangepast. Daarnaast is de verwachting dat Facebook specifieke targeting layers gaat toepassen voor een optimale advertentie-uitrol. Mogelijk op basis van sentiment, actuele analyse of activiteit (foto delen, enz.). Dit zal wellicht beperkingen kennen door de privacyprioriteit van Facebook.

Gesuggereerd wordt dat Facebook in staat is om Messenger-activiteiten en -data te gebruiken om advertenties te plaatsen op Facebook en Instagram, op een manier die de gebruiker niet als opdringerig ervaart. Met deze data zijn adverteerders in staat om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Net zoals bij de introductie van advertenties in de Facebook Wall en op Instagram, zal de introductie van Messenger advertising niet door iedereen worden gewaardeerd. Dit zal alleen geaccepteerd worden als Facebook blijft zorgen voor een prettige gebruikservaring, relevante inhoud en toevoegde waarde voor gebruikers.

Wat kan ik nu doen?

Facebook Messenger biedt marketeers nieuwe mogelijkheden om advertenties te plaatsen. Als een plaatsing voldoet aan de richtlijnen, op basis van clicks- en conversiedoelstellingen, raden we aan om gebruik te maken van adverteren binnen Messenger.

Aangezien deze vorm van adverteren als gesponsord wordt weergegeven, geloven wij dat  gebruikers de advertenties percipiëren als gesponsord en niet als een persoonlijke conversatie. We geloven niet dat er veiligheidsrisico’s voor merken verbonden zijn aan de nieuwe Messenger-advertenties.

De grootste SEA-trends en ontwikkelingen tot nu toe in 2017

Dit jaar zijn er weer veel dingen veranderd in de zeer beweeglijke SEA-markt. Tijd om de belangrijkste ontwikkelingen en trends tot nu toe op een rijtje te zetten.

Vorig jaar was overduidelijk het jaar waarin mobiel echt dominant werd en het jaar waarin Google belangrijke wijzigingen doorvoerde, zoals wijzigingen als de terugkeer van device bidding en de invoering van uitgebreide tekstadvertenties. 

Wat zijn halverwege 2017 al de belangrijkste ontwikkelingen en trends?

De Google Adwords & Bing Ads interface

In 2017 heeft Google al meer dan een miljoen extra adverteerders toegang verleend tot de nieuwe Adwords-interface. Steeds meer marketeers zien hun vertrouwde Adwords Interface vervangen worden door de nieuwe, veel strakkere variant. Google heeft beloofd dat eind 2017 alle adverteerders toegang zullen hebben tot de nieuwe interface.

Op het gebied van Quality Score was er in 2017 een belangrijke update waar veel adverteerders al lang op zaten te wachten. Het is vanaf half mei mogelijk om de historische Quality Score data van individuele keywords te bekijken. Voorheen waren er diverse tools en scripts die dit mogelijk maakten maar nu is deze informatie direct in de Adwords interface beschikbaar.

Ook bij Bing zaten ze niet stil en rolden zij expanded device targeting en mobile only campagne wereldwijd uit voor alle adverteerders. Hiermee brachten ze de mogelijkheden binnen het Bingplatform weer in lijn met de mogelijkheden binnen Adwords.

Het jaar van Machine Learning?

Machine learning is in rap tempo bezig om een revolutie te ontketenen in diverse markten. Google heeft met alle data die zij in hun bezit hebben natuurlijk een ideale uitgangspositie om diensten en producten te verbeteren aan de hand van slimme, zelflerende algoritmes. Dat ze bij Google zeker van plan zijn om alles uit deze nieuwe ontwikkelingen te halen bleek wel tijdens het Google Marketing Next-event waarbij Machine Learning een rol speelde in bijna alle nieuwe aankondigingen.

Een voorbeeld van hoe Google Machine Learning gebruikt is de nieuwe smart display campagne. Deze nieuwe campagnes zijn bijna geheel geautomatiseerd. De gebruiker voorziet de campagne van uitingen en vervolgens optimaliseert de campagne zichzelf op basis van Machine Learning om een zo gunstig mogelijke CPA te behalen.

Daarnaast was er de minder populaire aankondiging dat Google exact match keyword verder ging verwateren. Dit door niet meer te letten op woordvolgordes en bijvoorbeeld lidwoorden te negeren. Deze wijziging kon worden doorgevoerd omdat de algoritmes van Google voldoende in staat zouden zijn om zelf te bepalen of een exact zoekwoord relevant genoeg is voor een bepaalde sterk gelijkende zoekopdracht.

We verwachten voor de rest van 2017 nog een aantal aankondiging van Google op het gebied van Machine Learning voor de verschillende tools in de Google Advertising Stack.

Advertenties

Ook op het gebied van advertenties is het een en ander veranderd in 2017. Google koos officieel voor de groene variant van het ‘ad’ label om betaalde zoekresultaten aan te duiden op de zoekmachineresultatenpagina.

Daarnaast rolde Google uitgebreide tekstadvertenties uit voor dynamic search campagnes en begon zij met het testen van een tweede beschrijvingsregel om adverteerders nog meer ruimte te geven om relevante advertenties te schrijven.

 

Voorbeeld van een tweede beschrijvingsregel in de Adwords Interface

Ook werden in maart prijsextensies uitgerold voor alle apparaten. Deze zijn meestal zichtbaar in de vorm van een carroussel, een vormfactor die we steeds vaker terug zien in de Google interfaces.

Verder nam Google stappen in haar missie om het internet sneller te maken door een bèta voor ‘ads for AMP’ uit te rollen en ‘Purchases on Google’ beschikbaar te maken voor adverteerders in de VS. Consumenten kunnen nu producten van adverteerders kopen zonder de Google-omgeving te verlaten.

Conversie en Attributie

Op het gebied van optimaliseren voor conversies lanceerde Google de nieuwe automatische biedstrategie ‘Maximaliseer conversies’ om zo veel mogelijk conversies te genereren binnen het dagbudget van de adverteerder.

Ook nam Google afscheid van de metric ‘geconverteerde klikken’ en kondigde het de nieuwe tool Google Attribution aan op het Google Marketing Next-event. Deze gratis versie van de Attributie 360 tool zal data uit Google Analytics, Google Adwords en Doubleclick Search samenvoegen en bewerken om tot datagedreven inzichten te komen voor de optimalisatie van campagnes.

Verder lanceerde Google het in-store sales measurement programma waarmee eigenaren van fysieke locaties klant data kunnen uploaden om offline verkopen te koppelen aan onlinemarketingactitiviteiten in Google Adwords. Ook is het meten van offline winkelbezoeken na een interactie met een online advertentie uitgebreid naar YouTube campagnes.

Doelgroepen

Tot slot rolde Google in-market doelgroepen en vergelijkbare doelgroepen uit voor Google search en shopping campagnes. De verwachting is dat ook Bing deze wijziging nog in 2017 zal doorvoeren.

Zoals gezegd was de eerste helft van 2017 een bewogen half jaar voor zoekmachine marketeers. Als we de geruchten en aankondigingen mogen geloven zal het tweede half jaar minstens net zo veel veranderingen met zich mee gaan brengen.

*) Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Levi van Wijngaarden van Prodos Online Marketing.

Nederlandse radio krijgt programmatic audio buying

De exploitant van grote Nederlandse radiozenders OMS begint de eerste technische proeven met programmatic audio buying. Hiertoe zet de digitale tak OMX de technologie van Triton Digital in.

De technische proeven bij OMX zijn de opmaat naar Nederlands eerste commerciële omgeving voor programmatic audio buying. Het product Yield Op van Triton Digital is reeds gekoppeld met Platform161 en DoubleClick Manager en Geertje Boers is bezig de andere DSP’s in Nederland te koppelen.

“Triton is een Canadees bedrijf en ze zijn groot in Noord-Amerika. Nu zetten ze voet aan de grond in Europa en dan moet je alle relevante DSP’s nog koppelen.”

Boers, verantwoordelijk voor de operationele zaken rondom OMX, verwacht de eerste testen na de zomervakantie te kunnen doen. “Er is veel vraag naar geotargeting onder adverteerders”. Dat stelt bedrijven in staat om regionale, persoonsgerichte reclameboodschappen uit te zenden op digitale radiozenders. Dat zijn onder meer de online stations van 538, Slam!, Sky en 100% NL.

“De belangrijkste ontwikkeling is dat programmatic audio nu onderdeel is geworden van de totale mediamix.” OMS claimt dat digitale audio 33 procent toevoegt aan het bereik van FM-radio.

Om het bereik te meten, levert OMX een pixel mee. Die koppelen ze dan aan een panel om algemene uitspraken te kunnen doen over de samenstelling van het luisteroubliek. Dat zijn dus gecalculeerde inschattingen. Geen tot de persoon of het huishouden herleidbare profielinformatie. Boers draait nu testen om een panelleverancier te kiezen.

Achter de schermen vinden ook gesprekken plaats met Spotify-achtige streamingpartijen en podcastexploitanten om OMX’ programmatic bereik te vergroten.

In de vorm van The Media Exchange bestaat er in Nederland al lander een exploitant van internetradio. Die werkt echter niet met SSP-technologie.

De promotie van programmatic audio buying laat OMX lopen middels zijn contacten met mediabureaus. OMS is een verkooporganisatie voor audio in Nederland. Aandeelhouders zijn Talpa Radio en RadioCorp.

Foto: Honou (cc)

Vergelijk.nl besteedt exploitatie uit aan Semilo

Vergelijk.nl besteedt de commerciële exploitatie van zijn display advertising uit aan Semilo. De site kan zijn aandacht beter vestigen op het kernproduct en ziet en passant een nieuw commercieel format op zijn platform verschijnen in de vorm van native advertising.

Dat laatste is namelijk iets dat Semilo al ruim twee jaar doet in een programmatic omgeving. Daarmee waren ze vroeg.

De vergelijkingssite zal niet meer zelf de displayinventory verkopen.

Vergelijk.nl is één van de grotere prijsvergelijkers van Nederland. Maandelijks raadplegen ruim 1,5 miljoen Nederlanders de site om producten en prijzen te vergelijken.

Foto: Ian Keating (cc)

RLSA: remarketing op speciale doelgroepen met tekstadvertenties

In dit artikel gaan we dieper in op verschillende doelgroeplijsten die je kan toepassen voor e-commerce. Over het instellen van remarketing lists for search ads (RLSA) doelgroepen en het verschillen tussen ‘alleen bieden’ en ‘targeten en bieden’.

Sinds de integratie met Google Analytics is het veel makkelijker om RLSA-doelgroepen aan te maken. Bij remarketing denken veel mensen vaak aan de banners die je ellenlang achtervolgen. In tegenstelling tot banners spitst RLSA zich toe op remarketing met behulp van tekstadvertenties in het zoeknetwerk van Google.

Iedereen is overtuigd van de toegevoegde waarde van het opnieuw targeten van een bezoeker die al op je website is geweest. Desondanks maken veel bedrijven nog niet gebruik van de volledige potentie van RLSA. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende RLSA-doelgroepen die je kunt gebruiken voor e-commerce.

Korte uitleg: wat is RLSA?

In Google Analytics & Google Adwords is het mogelijk om de bezoekers van je website te labelen in doelgroepen. Deze doelgroepen kan je zelf creëren. Standaard wordt de doelgroep ‘alle gebruikers’ aangemaakt. Een van de voordelen van RLSA is dat je een specifieke bodaanpassing kan toekennen aan een doelgroep. Praktisch gezien betekent dit dat je je bod op een bepaald zoekwoord met percentage X verhoogt als de bezoeker voldoet aan de voorwaarden van de doelgroep. Naast een specifieke bodaanpassing is het ook mogelijk om een tekstadvertentie specifiek te richten op bezoekers die voldoen aan de voorwaarden van een RLSA-doelgroep.

Met RLSA-advertenties kan je dus een specifieke bodaanpassing toevoegen op een label (RLSA doelgroep) die voor jou interessant is. Daarnaast kan je meer relevante advertenties creëren en het Adwordsbudget efficiënter inzetten. Kortom: een zeer waardevolle toevoegen op je Adwordsstrategie.

#1 bezoekers van winkelmand pagina

Een no-brainer, het liefst wil je dat iedereen die de winkelmandpagina bereikt ook daadwerkelijk overgaat tot een aankoop. In de praktijk blijkt dat veel mensen die de winkelmandpagina hebben bezocht uiteindelijk toch afhaken. Bezoekers die een winkelmandpagina bezoeken, tonen desondanks wel een hoge mate van interesse voor je producten.

Gezien de commerciële waarde van de bezoekers van een winkelmandpagina, is het dus een slimme zet om deze bezoekers te ‘labelen’ en hier een bodaanpassing aan toe te kennen. Dit doe je als volgt:

Vervolgens zoek je op de website naar de URL van de winkelmand en voeg je dit hier toe:

Logischerwijs kan je dit doen voor meerdere pagina’s binnen je website. Stel je wil hoger bieden op een bepaalde product- of subcategorie dan kan je deze pagina’s ook toevoegen in een doelgroep.

#2 bezoekers die meer besteden dan gemiddelde transactiewaarde

Voor webshops met een gevarieerd productaanbod is het een interessant idee om meer te bieden als je weet dat een bezoeker qua besteding hoger zit dan de gemiddelde transactiewaarde. Dit werkt met name als je een groot assortiment hebt.

Wil je dit ook instellen? Kies bij opbrengst voor ‘per sessie’ en ‘>’ en vul bij het bedrag de gemiddelde transactiewaarde in: 

#3 bezoekers van campagne X targeten met een specifieke tekstadvertentie

Je kan ook bezoekers van een of meerder verkeersbronnen opnieuw targeten met een op maat gemaakte tekstadvertentie. Als voorbeeld gebruiken we een webshop die verf en behang verkoopt. Stel, je komt er achter dat de doelgroep veel vragen heeft omtrent kleuren, trends, praktische vragen (how to’s / do it yourself), etcetera. Je maakt de keuze om deze content via Facebook advertenties te promoten richting de doelgroep.

Vervolgens wil je dezelfde doelgroep voorzien van een specifieke tekstadvertentie als ze in Google verder gaan (informatieve of commerciële zoekintentie). Dit doe je als volgt:

Met een op maat gemaakte tekstadvertentie kan je de doelgroep meer sturen richting een aankoopbeslissing of verder aan je binden. Maak hiervoor een nieuwe Adwordscampagne en kies voor de optie ‘targeten en bieden’, zodat je deze advertentie alleen toont aan deze specifieke doelgroep.

P.S. gebruik wel UTM-tagging voor de Facebookcampagne.

#4 bezoekers met x aantal bezoeken van de website

Bezoeker die de website een x aantal keer hebben bezocht, kunnen ook een waardevolle toevoeging zijn op je Adwordscampagne. In Google Analytics kan je bij de ‘multi-channel trechters’ zien hoeveel interacties er nodig zijn voor een bezoeker converteert.

Voor een website die vliegtickets verkoopt, kan het zijn dat een bezoeker de website X aantal keer bezoekt voor er wordt overgegaan tot een aankoop. Stel uit de data blijkt dat dit gemiddeld vijf keer is. Is het dan niet een goed idee om hier een bodaanpassing aan toe te kennen? In andere woorden, bezoekers die meer dan vijf keer de website bezoeken, hebben een hoge commerciële waarde.

Ga naar ‘voorwaarden’ en volg onderstaande stappen:

In bovenstaand voorbeeld is er gekozen voor bezoekers die de website meer dan vijf keer hebben bezocht EN nog niet zijn geconverteerd.

#5 keywords targeten die normaliter te duur zijn

Het komt geregeld voor dat een zoekwoord qua koopintentie relevant is, maar vanwege de hoge klikprijs niet rendabel is om op te adverteren. Het liefst wil je natuurlijk blijven adverteren, maar hoe pak je dit aan? De oplossing is om deze zoekwoorden alleen te targeten in combinatie met een of meerdere doelgroepen. In dit geval kies je bij targetinstelling niet voor ‘alleen bieden’, maar voor ‘targeten en bieden’.

Vervolgens is het een kwestie van testen om te zien of de kosten per conversie nu wel rendabel zijn. Test het bijvoorbeeld met de eerder genoemde doelgroeplijsten of maak een nieuwe doelgroep met bezoekers die:

  • … meer dan X aantal minuten op de website zijn geweest
  • … een specifieke productcategorie op de website hebben bezocht
  • … de website al een keer hebben bezocht
  • … al een keer hebben geconverteerd
  • … bepaalde micro conversies succesvol hebben afgerond
  • … niet interessant zijn en je als doelgroep kan uitsluiten

Een doelgroep moet uit minimaal 1.000 cookies bestaan voor de lijst actief wordt. Daarnaast geldt dat alle bodaanpassingen uiteindelijk bij elkaar worden opgeteld, net zoals dat ook geldt voor de andere biedaanpassingen binnen Adwords.

Kijk naar de customer journey en maak een brug tussen informatieve zoekintenties en commerciële zoekintenties. Gebruik RLSA doelgroepen om je biedingen nog efficiënter in te zetten en relevante tekstadvertenties te koppelen aan specifieke doelgroepen!

Pre-rolls minst storend bij videoreclame

Qua reclames storen video-kijkers zich het minst aan pre-rolls. Iets minder dan een vijfde (17 procent) vindt dit type videoreclame vervelend, zowel op de desktop of laptop als op de mobiel.

Dat blijkt uit onderzoek van IPG Media Lab en YuMe onder 6.864 deelnemers. Niet alleen worden pre-rolls minder interrumperend gevonden, wat niet vreemd is aangezien ze voorafgaand aan content worden afgespeeld in plaats van gedurende. Maar video-kijkers beoordelen de pre-rolls bovendien als informatiever en prettiger dan andere formats.

Mid-rolls grote ergernis

Anders is dat bij mid-roll reclames, die bij velen op de computer (53 procent) en smartphone (72 procent) tot ergernis leiden. Mid-rolls worden beduidend beter ontvangen op de grotere schermen. Niet opvallend aangezien tv-kijkers natuurlijk gewend zijn aan reclames tijdens het kijken.

Out-stream matig ontvangen

Ook out-stream reclames, videoreclames die buiten video’s maar bijvoorbeeld tussen twee paragrafen in een stuk tekst worden afgespeeld, worden als een stoorzender gezien. Met name op de smartphone. Bijna tweederde van de smartphonegebruikers (60 procent) zegt dit type reclame maar matig te vinden.

Waar het meer succesvol is? In artikelen die contextueel relevant zijn, zoals een videoreclame voor een restaurant in een artikel over voeding.

Aankoopintentie aangewakkerd?

Storend of niet, de reclameformats worden vooral op de smartphone bijna even overtuigend. Zo geeft 8 procent van de pre-rollkijkers en out-streamkijkers via de smartphone aan van plan te zijn een aankoop te doen de komende maand.

Op de computer is de aankoopintentie na het zien van out-streamreclame juist afgenomen (-3 procent) en ‘wint’ de mid-roll met 4 procent.

*) Een deel van dit artikel werd eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Het volledige onderzoek Ad Format (R)evolution van IPG Media en YuMe is hier gratis aan te vragen.

IAB: 12 miljard euro mobile advertising in Europa 2016

Adverteerders gaven in 2016 wereldwijd 63 miljard euro uit aan reclame op telefoons en tablets. Dat is 61 procent meer dan in 2015 en daarmee de belangrijkste factor bij de totale groei in internetreclame. De Europese bestedingen stegen met 48 procent tot 12 miljard.

Dat blijkt uit internationale marktcijfers die IAB Europe vanochtend publiceerde op basis van onderzoek door IHS Markit.

In Amerika is volgens de onderzoeker voor het eerst het niveau bereikt waarbij adverteerders meer budget besteedden, 29 miljard euro (+46%), bij mobiele kanalen dan op ‘desktopinternet’. Dat is op zich niet vreemd, omdat consumenten ook de meeste ‘kijktijd’ doorbrengen op telefoons en tablets.

De marktverdeling van de 63 miljard euro in 2016 naar regio:

Noord-Amerika: 46% – 29 miljard euro
Azië: 33% 21 miljard
Europa: 19% – 12 miljard
Midden-Oosten en Afrika: 0,8 procent – 0,5 miljard
Zuid-Amerika: 0,7% – 0,4 miljard

Foto: Matthew G (cc)

Reclamebureaus moeten anders gaan denken

Digitale creatie is nog te vaak een restproduct van een ‘offline‘ concept. Wanneer je als adverteerder écht impact wilt maken over alle kanalen heen, dan zal dit moeten gaan veranderen!  

Traditionele media is in de basis relatief beperkt waar het gaat om creatie. Door de (op)komst van online advertising is het essentieel om dit dichter tegen media aan te houden, zo niet media leidend te maken.

Te vaak krijgen wij materiaal aangeleverd waarbij het duidelijk is dat er nog niet – of veel te beperkt – is nagedacht over online. Dit is vooral een kwestie van ‘digitale‘ kennis bij reclamebureaus. De creatieve jongens en meisjes kennen alle traditionele formaten, maar weten vaak maar beperkt wat er online allemaal mogelijk is. Zo verzanden we weer snel in een doorvertaling van print naar een IAB-bannerformaat.

Dat een idee of concept zich dan niet helemaal leent voor een digitale doorvertaling zorgt uiteindelijk voor een minder effectieve campagne. Zolang al het digitale materiaal een restproduct blijft van ‘offline‘, zullen de mogelijkheden van online nooit goed benut worden en de resultaten daar ook naar zijn! Kijkend naar het veranderende consumentengedrag is het echter cruciaal om nu anders te gaan denken.

Een aantal uitgangspunten zijn essentieel wanneer je digitaal ook impact wilt maken:

Dynamiek

Het was logisch om in het verleden sec vanuit het concept te denken en niet zozeer naar media te kijken. Nogmaals: de formats waren – zijn – relatief beperkt. TV kent één format en de enige ruimte die je hebt is de lengte van de spot. Digitaal werkt dat heel anders. Alleen al kijkend naar de video-formats is hier een scala aan keuzes mogelijk. Nu wordt de TVC vaak gewoon online doorgeplaatst. Dit is zelden effectief en dat is logisch!

Uiteraard is een aansprekend concept van cruciaal belang voor het succes van een campagne. Echter dient dit wel direct geplot te worden op het (digitale) mediaplan. Wanneer we wederom video pakken is de plaatsing en het advertentieformaat van cruciaal belang. Bij televisie zijn het aantal seconden de enige variabelen, bij online zijn er ontelbare variabelen die dienen te worden meegenomen. Het is te kort door de bocht om te concluderen dat online alles sneller en korter moet. In het geval van een trueview zijn de eerste vijf seconden echter van cruciaal belang. Denk daarnaast ook aan hele praktische zaken als geluid (veel in stream video wordt zonder geluid afgespeeld). En wat te denken van het feit dat alles horizontaal wordt gefilmd (tv is horizontaal), terwijl bijna iedere mobile device (grootste gebruik online video) verticaal is.

Relevantie

Dit zijn alleen nog maar praktische zaken. Wanneer je media en creatie nog dichter tegen elkaar aanbrengt, dan valt er nog veel meer winst te behalen, namelijk door relevantie toe te voegen. De specifieke targeting mogelijkheden online bieden onbeperkte mogelijkheden om de boodschap veel relevanter te maken. Dit kan op hele generieke targetingopties als man/vrouw, maar ook op hele specifieke zaken als interesse clusters. Enfin, dan dient hier echter in ‘het concept‘ al wel rekening mee gehouden te worden. Vaak leent het stramien zich hier helemaal niet voor en krijgt iedereen dezelfde advertentie te zien: de van print door vertaalde IAB banner.

Impact

De grootste verliezer is display advertising. Als we kijken naar display advertising, dan is dit vanuit ‘het concept‘ vaak helemaal een ondergeschoven kindje en veelal een slap aftreksel van wat er voor print of Out Of Home is bedacht! Dat deze inzet achteraf minder impact heeft op herkenning en andere ‘traditionele‘ communicatie KPI’s is dan haast ook evident! Uiteraard spelen de inzet van media en formaten hier ook een belangrijke rol in, maar een slecht concept is met een mediaplan niet recht te trekken. Vandaar nu even de focus op creatie.

Juist het display kanaal leent zich bijzonder goed om de boodschap (creatie) aan te passen op de ontvanger. Er kan op tal van wijze extra relevantie worden toegevoegd door de uitingen aan te laten sluiten op de doelgroep. Waar print en Out Of Home statische media zijn, is display bijzonder flexibel.

Stel: je wilt een loterij onder de aandacht brengen door het laten zien wat je allemaal met het geld kan doen. Mannen en vrouwen hebben in dit geval waarschijnlijk andere triggers. Hier kan je dus op inspelen met creatie.

Conclusie

Essentieel is dat reclamebureaus leren denken vanuit een mediaplan en in de ontwikkeling van het concept al rekening gaan houden met de inzet. Alleen dan zorg je dat de boodschap online ook aanspreekt, opvalt en daarmee relevant is! Gezien het veranderende consumentengedrag is het niet meer haalbaar om online als restproduct te zien. Online dient juist als startpunt voor de ontwikkeling te worden gezien. Offline is namelijk relatief gemakkelijk door te vertalen!

Programmatic TV voor adverteerders

Ik ga je vertellen wat de ontwikkelingen zijn van programmatic advertising binnen televisie en wat dit voor jou kan betekenen als adverteerder. Ook ga ik iets dieper in op verschillende advertentie formaten zoals Addressable TV en HbbTV.

Wat is nou precies Programmatic TV?

In mijn vorige artikel heb ik hier kort over verteld. Programmatic TV is een begrip dat meerdere omgevingen binnen dit kanaal samenvat. Best onhandig, omdat programmatic advertising niet binnen alle omgevingen toegepast kan worden. Deze omgevingen zijn:

  1. De app-omgeving. Dit is het startscherm van je smart-tv of je keuzemenu waar je kan kiezen welke app je wilt starten.
  2. De lineaire omgeving. Dit is voorgeprogrammeerde televisie dat op een vast tijdstip wordt uitgeserveerd via de techniek van de kabelaar.
  3. De On-Demand omgeving. Dit is de omgeving waar de kijker bepaalt wat en wanneer die kijkt en voor hoe lang. Er is zelfs een werkwoord voor bedacht; Netflixen.
  4. Over-The-Top Television of OTT. Dit is de omgeving waarin content op een ander apparaat wordt gestreamd naar de televisie.

Programmatic TV wordt ten onrechte gezien als een alomvattend begrip. Dus mocht de term vallen tijdens een vergadering vergeet dan niet om toelichting te vragen. Met name omdat programmatic advertising tijdens het schrijven van deze blog enkel toe te passen is binnen de app-omgeving en in enkele uitzondering ook binnen de On-Demand omgeving. Binnen Netflix is het in elk geval niet mogelijk.

App-omgeving & OTT

De App-omgeving lijkt in gebruik opvallend veel op programmatic video, want pre-roll, mid-roll en post-roll zijn allemaal mogelijkheden. Bij Smartclip ontdek je nog veel meer mogelijkheden, waaronder banners die na interactie een full screen video advertentie tonen.

Over-The-Top Television is een omgeving waarin gebruik gemaakt word van hardware om content te streamen op een televisie. Hierbij kun je denken aan een mediabox, PlayStation, Blu-ray speler of een Google Chromecast. In het geval van een Google Chromecast zijn de advertenties getoond op basis van het gedrag dat de gebruiker vertoont op het gebruikte apparaat; mobiel, laptop of tablet. Bij een PlayStation kan er gebruik gemaakt worden van de beschikbare data over de gebruiker en deze daarop targeten. Tot op heden zijn er geen ontwikkelingen voor advertenties binnen de start omgeving van een PlayStation of Xbox, maar gebruikers maken wel gebruik van YouTube en andere apps die advertenties toelaten.

Wat betekent Programmatic Advertising voor het marketingkanaal TV?

In elk geval blijft televisie fungeren als massamedium, maar komen er nieuwe mogelijkheden bij om advertenties interactiever te maken. In sommige gevallen ook persoonlijker, waardoor dit kanaal ook kan fungeren als narrowcasting. Afhankelijk van de omgeving kan de advertentie zeer specifiek worden aangeboden, maar ook dit is weer afhankelijk van de beschikbaarheid van data. De app-omgeving is namelijk in beheer van televisie producenten én kabelaars, maar het zijn de kabelaars die IP-adressen en andere data in beheer hebben.

Voor de lineaire omgeving betekent het dat de strijd om de beperkte reclame zendtijd groter kan worden. Indien het de partijen lukt om overeenstemming te vinden en data te delen met elkaar dan wordt het adverteren in deze omgeving enkel duurder. De GRP in de huidige vorm zal niet verdwijnen, maar wel hevig veranderen. De reden voor deze verandering zal voortkomen uit de behoeften van adverteerders aan nieuwe afrekenmodellen en Key Performance Indicatoren (KPI).

Personalized Music Television

In de markt zien we ook een ontwikkeling beter bekend als ‘personalized music television’.Hiermee kunnen publishers de macht leggen bij de kijker, omdat de kijker content kan liken, skippen of toevoegen aan een favorietenlijst. Voor nu is de focus gelegd op content, maar deze ontwikkeling kunnen ze óok toepassen op advertenties.

Nu hoor ik je denken: “Ja hoor, dan kijkt toch niemand meer een advertentie op televisie.” Hoewel ik de gedachte begrijp, wil ik je dan toch vragen na te denken over je huidige advertenties en wat de kwaliteit is van die content, want diezelfde consumenten kunnen je advertenties ook liken. En wat doet dat voor een merk in termen van waarde en spontane bekendheid? Hieronder een korte video die deze ontwikkeling uitlegt.

Wil je hier meer over leren dan raad ik je aan deze presentatie te kijken: Xite @ CMC.

Waarom zou je Programmatic TV als adverteerder moeten overwegen?

Allereerst omdat het al mogelijk is binnen de app-omgeving en bij sommige On-Demand omgevingen. Iedereen met een Smart-tv begint in deze app-omgeving zodra ze de televisie aanzetten. Het voordeel is dat het goed te achterhalen is wie deze persoon is én als de persoon gebruik maakt van het internet via zijn of haar televisie getarget kan worden op basis van gebruikersgedrag. Op dit moment hebben Samsung, LG & TP Vision toestemming gegeven en de hardware gekoppeld aan de software voor deze techniek. Dit houdt echter nog steeds in dat de advertentieruimte schaars is, omdat de meeste huishoudens nog geen Smart-tv bezitten. Toch wordt er al gebruik gemaakt van deze omgeving door onder andere Nespresso.

Adverteren in de app-omgeving

Door advertenties slim te plaatsen in deze omgeving alsof het erbij hoort is het niet storend voor de gebruiker. Daar komt bij dat het net als Rich Media een extensiemechanisme kent, waarbij de advertentie verandert in een full screen video-advertentie na interactie. De advertenties kunnen dus geplaatst worden als extensie náást huidige video advertenties én ingekocht worden via de programmatic manier. Op die manier kan jij als adverteerder dus nu al data verzamelen over consumenten die een Smart-tv bezitten en leren wat de effecten zijn van deze advertenties. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Adverteren in de lineaire omgeving

Dan een omgeving waar programmatic advertising nog níet mogelijk is, maar waar de adverteren wél in ontwikkeling is: De lineaire omgeving binnen televisie. Achter de schermen zijn er een boel partijen bezig met nieuwe vormen van advertenties, zoals Adressable tv, Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), personalized (music) television, branded content en Over-The-Top TV (OTT). Al vind ik de laatste meer een soort omgeving dan eenadvertentievorm.

ING heeft in samenwerking met SBS|Sanoma HbbTV toegepast in 2016. Door met het omroepsignaal extra gegevens mee te zenden wordt het voor kijkers mogelijk om met de druk op een knop producten via de televisie te bestellen. Deze advertentie kan worden aangeboden tijdens een live-uitzending, zoals het experiment gedaan heeft met een voetbalwedstrijd van de Champions League. Het doel is om door middel van een kortstondige interruptie, waarbij de content zichtbaar blijft, de kijker te bewegen tot een actie. Perfect dus voor branding en genereren van conversies tijdens veelbekeken content!

Addressable TV

HbbTV was echter pas een eerste stap en de volgende stap bleek Addressable tv te zijn. Addressable tv lijkt weer uitermate geschikt voor remarketing of retargeting doeleinden voor bestaande klantgroepen, omdat bezochte websites en bekeken programma’s gecombineerd kunnen worden. Ferrero Rocher heeft bij Smartclip gebruik gemaakt van dit formaat. Het is een ontwikkeling waarbij de advertentie meer ruimte inneemt en de kijker kan verleiden om meer te zien. Zie hier de toepassing:

Branded content

Als laatst hebben we dan nog branded content, of product placement, is helemaal een unieke vorm van adverteren, omdat er na productie van programma’s digitaal producten kunnen worden ingeladen. Of dit ooit programmatic aangeboden zal worden durf ik niet te zeggen, maar binnen de On-Demand omgeving denk ik dat het veel kansen biedt. Vooral voor merken die sponsorships aan durven te gaan met series, films of met platformen zoals Netflix die hun eigen series produceren. Door de mogelijkheid van het inladen ná productie is instappen op elk moment mogelijk. Zorg dat het écht past binnen je merkstrategie voor je zoiets overweegt.

Tot slot

Al met al denk ik dat je programmatic TV als adverteerder moet overwegen, omdat het medium niet meer exclusief is voor de grote jongens. Programmatic advertising binnen de omgevingen van televisie zou voor merken met behoefte aan het bereiken van de televisiekijker weleens de oplossing kunnen bieden. Nu is dat vooralsnog enkel mogelijk binnen de app-omgevingen, maar de verwachting is dat de lineaire omgeving niet lang op zich zal laten wachten.

Programmatic advertising lijkt een positieve ontwikkeling te zijn voor deze kanalen, ondanks de kritiek die er is op deze manier van inkopen. Uiteindelijk biedt programmatic advertising adverteerders de kans budgetten effectiever in te zetten en langs meerdere kanalen doelgroep(en) te bereiken; laptop, desktop, tablet, mobiel, outdoor met DOOH en televisie. Dat is ook precies wat merken nodig hebben, omdat een consument zich niet meer lineair begeeft. Er is geen duidelijke customer journey meer, maar er zijn wel touchpoints. Programmatic advertising is de oplossing die televisie en DooH aan laat sluiten in die digitale journey, waardoor er mogelijk weer meer geïnvesteerd gaat worden in deze kanalen. Dat zou een zeer positieve ontwikkeling zijn gezien de hoge investeringen die gepaard gaan met de digitalisering binnen deze kanalen.De vraag is alleen of je het lef hebt om er de content voor te maken als merk en/of adverteerder.

Google introduceert native advertising op AdSense

Google introduceert drie vormen van native advertising voor zijn AdSense-netwerk. Hiermee speel het in op de groeiende vraag op de adverteerdersmarkt naar een meer verhalende en minder promotionele vorm van reclame.

Het gaat om, wat heet, in-article, in-feed en matched content. Alledrie deze vormen kunnen qua vormgeving zodanig worden aangepast dat ze passen bij het design van de vaste en mobiele site van de uitgever in wiens inventory de uitingen verschijnen.

De recente IAB-cijfers over mediabestedingen aan programmatic advertising weerspiegelen de groeiende belangstelling voor native niet. Het rapport Programmatic Ad Spend 2016 laat zien dat een procent van de 225 miljoen programmatic budgetten naar native zou gaan. Dat is buiten de waarheid omdat het grootste deel van de reclame op Facebook als native kan worden gezien. Maar dat telt IAB niet mee omdat de profielensite geen inzage in de cijfers geeft.

Inspelend op de vraag naar het nativeformat koppelde Ligatus onlangs ook zijn netwerk aan Google DBM, in Nederland een van de meest gebruikte systemen om reclameruimte in te kopen.

Foto: Martin Varsavsky (cc)

Page generated in 0,745 seconds. Stats plugin by www.blog.ca