Hillenaar Outdoor exploiteert ‘witte toren’ aan de A1 bij Naarden

Hillenaar Outdoor breidt zijn portfolio uit met een nieuwe reclamemast langs de A1 bij Naarden. De ‘witte toren’ krijgt twee nieuwe reclamevakken die op den duur gedigitaliseerd worden.

Iedere twee weken passeren ruim 2,6 miljoen passanten de reclamemast.

Naar verwachting volgen binnenkort ook drie nieuwe reclamemasten in steden als Breda, Echt en Hoofddorp. Eerder dit jaar won Hillenaar Outdoor al concessies in Nijmegen, provincie Groningen en gemeente Haarlemmermeer. Deze nieuwe concessies bereiken circa een miljoen mensen.

Zalando start offensief op beautymarkt

Zalando begint in zeven Europese landen een multimediale reclamecampagne om zijn online cosmeticawinkel in te prenten.

Nederland is een van de landen waar de modewinkel zijn reclameoffensief houdt op online en offline media. Op tv gaat deze commercial draaien:

In 2017 zette het bedrijf de eerste schreden op de cosmeticamarkt in Duitsland en sindsdien groeide het assortiment met duizenden producten van grote merken en een bakstenen winkel in hartje Berlijn.

Vandaag is bekend geworden dat Zalando ook in München, cultureel gezien een tegenhanger van Berlijn, een fysieke winkel opent. Deze marketinactiviteit is bedoeld om Zalando als cosmeticawinkel te bevestigen in de perceptie van de consument.

Zalando maakte vanochtend bekend zijn winstverwachting naar boven bij te schroeven. Van een verwacht verlies van enkele miljoenen euro’s naar een winst van enkele miljoenen.

Google overweegt reclame in Google Maps

Google wil kijken of het advertenties kan verkopen voor Google Maps gezien het enorme bereik. Tot dusverre bleven de commerciële activiteiten beperkt tot gesponsorde locaties en advertenties op locatiepagina’s.

In 2005 heeft Google al eens testen gedaan met advertenties in Google Maps (zie onder), maar dat heeft niets concreets opgeleverd.

Topman Philipp Schindler spreekt niettemin over een ‘erg interessant speelveld’.

Naar verluidt wordt er al twee jaar gewerkt aan advertentiemogelijkheden voor Google Maps. Googles verkeersapp Waze geeft al advertenties weer. Toch is Google voorzichtig omdat het zijn gebruikers ook weer niet voor het hoofd wil stoten.

Op welke termijn Google de advertenties zal invoeren staat nog niet vast.

Adtech-bedrijf Teads opent Nederlands kantoor

De Amerikaanse leverancier van reclametechnologie Teads opent een kantoor in Nederland. SVP Global Operations Fabio Corona tuigt de lokale tak op en werkt daarbij samen met zijn commercieel directeur Michiel van Turnhout.

De onderneming uit New York levert technologie waarmee uitgevers in lopende geschreven artikelen videoreclame kunnen plaatsen. Teads kan verbindingen leggen met verscheidene grote DSP’s voor het aanbod.

In Nederland wordt vandaag de opening van een lokaal kantoor bekendgemaakt en de samenwerking met de eerste twee uitgevers: Hearst en Vice Netherlands. Dat laatste vloeit voort uit het internationale samenwerkingsverband dat ze hebben sinds 2018.

Teads is sinds 2017 onderdeel van kabelbedrijf Altice. In het vierde kwartaal van 2018 boekte het reclamebedrijf een omzet van 129 miljoen euro, een plus van 32 procent (PDF). Het bedrijf staat onder leiding van mede-oprichter en CEO Bertrand Quesada.

Foto: LeWeb (cc)

Hoe onderscheid je je in e-commerce dat wordt gedomineerd door algoritmes?

Hoe onderscheid je je nog als de marketing, verkoop en afhandeling slim en geoptimaliseerd door een advertisingplatform wordt gedaan? Marketplaces, voice en AI zijn de drie grootste e-commerce advertisingtrends van 2019. Ze hebben niet alleen grote invloed op het adverteren, maar ook op de rol van de marketeer en op het verdienmodel erachter. 

Er zijn drie e-commerce advertisingtrends die op dit moment zorgen voor grote veranderingen in het speelveld voor adverteerders. Zo komen Google en Amazon nog meer in elkaars vaarwater. Google beweegt namelijk steeds meer richting marketplaces en Amazon’s advertising platform is momenteel het derde advertising platform van Amerika. En nu voice steeds verder groeit tot een volwaardig advertisingkanaal, concurreren beide partijen ook om de positie om de standaard virtual assistant in huis te worden. Als derde trend maakt AI en vooral machine learning al enige tijd een opmars in het marketinglandschap.

Trend 1: AI in advertising oplossingen

De big tech bedrijven richtten jaren geleden al hun pijlen op AI en dan vooral op machine learning. Dit zie je nu terug in nieuwe advertising functionaliteiten waarin machine learning wordt toegepast. Voorbeelden hiervan zijn ad suggestions op de Google Ads Recommendations page of Amazon’s Targeted Product Sampling program waarmee klanten via machine learning worden geselecteerd voor een product sample. Dat betekent dat Google, Amazon en Facebook hun machine learning solutions aan het vermarkten zijn en bereikbaar maken voor adverteerders. Daardoor wordt er ook werk uit handen genomen van de marketeer. Waar Google bijvoorbeeld nog in 2017 adviseerde voor Black Friday om biedingen op handmatig te zetten vanwege de enorme spike, was dat in 2018 niet meer nodig. Ook het schrijven en optimaliseren van advertising teksten kan nu automatisch. En doordat de performance beter wordt, evolueert ook het werk van marketeers.

De rol van de marketeer verandert

De traditionele marketeer is direct verantwoordelijk voor de resultaten uit zijn campagnes. Hij heeft dan ook het gevoel volledig in controle te zijn. Maar nu steeds meer taken automatisch gaan, wordt ook die controle geleidelijk uit handen gegeven. Een marketeer wordt daardoor steeds meer een coördinator van campagnes dan een uitvoerder. Daardoor vindt er ook een mindshift plaats bij marketeers. Het behalen van resultaten ligt steeds meer in handen van AI-gedreven tools. Marketeers die voor een agency werken, merken het effect hiervan al, want je kunt je als consultant minder onderscheiden met het optimaliseren van campagnes. De vraag wordt daarom voor consultants: hoe kunnen we onze klanten helpen bij het optimaal inregelen van de campagne architectuur en de coördinatie ervan?

Voor bedrijven met eigen digitale teams ligt deze vraag iets anders: hoe stimuleer ik de inzet van AI-gedreven advertising tools door mijn eigen marketeers? AI-gedreven tools worden nu vooral ingezet om performance te verbeteren maar zorgen ook voor een tijdsbesparing. Steeds meer werk van SEA-marketeers wordt geautomatiseerd, waardoor het nog maar de vraag is of de functie als SEA-marketeer over een paar jaar nog bestaat. SEA-marketeers aan de klantkant kunnen daardoor de trigger missen om over te stappen naar AI-gedreven advertising oplossingen. Ze kunnen daarmee namelijk hun eigen baan grotendeels overbodig maken.

Trend 2: Google als marketplace, Amazon als advertising platform

Google Shopping is een vergelijkingsplatform voor producten waarbij consumenten naar derde partijen worden doorgestuurd voor de aankoop. Elke klik levert een bedrag op. Google test in meerdere landen al met Google Shopping Actions: de consument koopt direct het product van Google zonder naar de website van de adverteerder te gaan. Iedere aankoop levert dan een verkoopcommissie op. Hiermee kan Google meer omzet maken met e-commerce, vooral in die branches waar de websites en de online verkopen nog achterblijven. Zo wordt Google een directe concurrent van alle marketplaces, zoals Amazon en bol.com.

Anderzijds zie je dat Amazon – dat groot geworden is met het marketplace concept – zich ontpopt tot een advertising platform. Onder de nieuwe naam Amazon Advertising biedt Amazon nu alle advertentiemogelijkheden aan onder één paraplu: product display, sponsored products, sponsored brands, en een eigen DSP waarmee je programmatic video en display ads kunt inkopen. Tezamen met nieuwe features zoals video in search ads en remarketing dekt Amazon voor vendors en sellers de volledige customer journey in een one-stop-shop. Je hoeft dus niet eens je producten op Amazon te verkopen om via Amazon te adverteren.

Customer loyalty verschuift naar platforms

Google doet het andersom en eigent met Google Shopping Actions zich ook een groter deel van de customer journey toe. Koopt een consument straks via Google Shopping Actions jouw product, dan heeft deze weinig meegekregen van jouw website of branding. Bij een volgende keer zal de incentive om dat product weer van jou te kopen lager zijn. Dat zal vervolgens weer invloed hebben op de marge die je bereid bent te betalen voor een nieuwe klant. Via Google Pay en de optie om betaalmethoden (alleen creditcards voorlopig) aan Google Chrome te koppelen, kunnen consumenten al direct vanuit de browser betalen. De customer loyalty verschuift daarmee geleidelijk van adverteerder naar Google, precies waar verkopers op Amazon al rekening mee moesten houden.

Trend 3: voice als nieuwe search

Die verschuiving van customer loyalty is ook te zien bij virtual assistants en voice search. Waar je op je scherm zelf kiest welk product het beste bij jouw zoekactie past, zal de virtual assistant die keuze grotendeels voor jou gaan maken. Je wilt immers geen lange opsomming van zoekresultaten aanhoren. Dat maakt voice commerce voor adverteerders een grote uitdaging: word je niet genoemd dan besta je niet in dit kanaal. Een gemis, aangezien voice search fors in opkomst is; één op vijf van de Amerikaanse huishoudens bezit nu een smartspeaker.

Nieuw speelveld

Net als twintig jaar geleden bij de opkomst van search begint het spelletje opnieuw voor adverteerders: hoe blijf je als adverteerder relevant in een voice search-omgeving? Dat zal grotendeels afhangen van welke virtual assistent zal domineren. Die strijd is nog maar net begonnen, dus het is nog te vroeg om al conclusies te trekken. In Nederland is Amazon Echo sinds eind 2017 te koop en gaat Google Home sinds oktober 2018 over de toonbank. Vijf procent van de Nederlandse huishoudens heeft nu een smartspeaker, en de verwachtingen van onder meer OC&C Strategy Consultants en Gartner zijn dat voice zal uitgroeien tot een volwaardig advertising kanaal. De strijd om dominantie tussen de virtual asistenten intensiveert daarom verder, met als laatste wapenfeit de samenwerking tussen Google en Walmart. Een belangrijk verschil dat deze strijd tussen Amazon en Google zou kunnen bepalen is de insteek: Amazon wilt je vooral spullen verkopen, Google is gericht op het geven van antwoorden.

Drie trends met impact op adverteerders

Deze drie advertisingtrends dwingen adverteerders om goed na te denken over de toekomst. Niet alleen de inzet van advertising platforms verandert, maar ook de rol van de adverteerder zelf. Het e-commerce landschap is momenteel drukbevolkt, waardoor traditionele dozenschuivers – verkopers van commodity goederen met weinig of geen productkennis of ander onderscheid – het zwaar zullen krijgen. Ben je niet de goedkoopste en heb je geen andere USP’s, dan is de vraag: wat is je online bestaansrecht?

Een goed voorbeeld daarvan is de online batterijmarkt. De verkoop van batterijen verliep steeds meer via Amazon, dat in 2009 een eigen, goedkopere batterij lanceerde onder het merk AmazonBasics. En meer producten volgden. Inmiddels heeft Amazon meer dan honderd eigen private labels en een negentig procent marktaandeel in vijf verschillende productgroepen. Doordat Amazon en straks ook Google alle verkoopdata volledig inzien, kunnen ze exact zien wat goed en niet goed verkoopt. Dus hoe kun je daar als merk of fabrikant op reageren?

AI omarmen

Als eerste kun je direct zelf beginnen met het gebruiken van AI en machine learning middels laagdrempelige oplossingen. Google, Amazon en Microsoft bieden je de optie om hun machine learning oplossingen toe te passen binnen je eigen bedrijf. Out-of-the-box functionaliteiten zoals het automatisch vertalen van voice naar text, het maken van vertalingen of het herkennen en classificeren van afbeeldingen zijn bouwstenen om je dienstverlening te verbeteren. Denk aan het kunnen doorgeven van je meterstanden via een foto, of het verzamelen van duizenden telefoongesprekken voor analyse. Deze machine learning oplossingen kunnen namelijk helpen om grote hoeveelheden data om te zetten in praktische voorspellingen. Zo kun je bijvoorbeeld veelgestelde telefonische vragen vooraf gaan adresseren via mail of een FAQ-pagina.

Ook met adverteren kun je rekening gaan houden met de relatie tot jouw bedrijf. Klanten die veel producten retourneren en dus eigenlijk netto meer kosten dan dat ze opleveren, kun je uitsluiten uit je audience. Andersom kun je voorspellen welke bezoekers op termijn meer omzet bij je zullen maken, en juist daar actief op gaan adverteren. Het is daarom essentieel om na te denken over datastromen en concrete toepassingen van de inzichten die je eruit kunt halen.

Onderscheiden met branded commerce

Het is cruciaal om te zorgen voor meer onderscheidend vermogen. Op veel websites zijn branding en e-commerce gescheiden: een homepage met een prachtig merkverhaal leidt vervolgens naar een tabel met producten en prijzen zonder enige toegevoegde waarde. Door branding juist te combineren met e-commerce verbeter je de customer experience en creëer je brand preference. Verrijk bijvoorbeeld je categoriepagina’s en productpagina’s met een handige wizard, korte video’s van influencers of het verhaal van de designer. Deze combinatie van e-commerce en branding heet branded commerce en het betekent een grote kanteling voor adverteerders van transactioneel denken naar relationeel. Transactioneel kun je namelijk niet winnen van een Amazon. Om klanten aan je te blijven binden heb je een uniek verhaal en een uniek assortiment nodig. En dat betekent creatief zijn in een wereld die steeds meer AI-driven wordt.

‘Adverteerders mijden Google om Amazon’

Een groeiende groep adverteerders begint Google te mijden voor e-commercereclame en brengt het geld direct naar Amazon. Dat zijn althans de ervaringen van mediabureaus WPP en Omnicom.

De twee van ’s werelds grootste marketing- en communicatiebureaus ervaren aanzienlijke budgetverschuivingen ten nadele van Google. Dat vertellen ingewijden aan de Wall Street Journal.

WPP gaf vorig jaar 300 miljoen dollar uit aan Amazon Advertising voor zijn klanten. Driekwart van dat budget was een overheveling van SEA-budget dat eerst naar Google ging. WPP gaf in 2017 tussen de 100 en 150 miljoen dollar uit aan Amazon-reclame.

Bij Omnicom is een vergelijkbaar beeld zichtbaar, vertellen bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant. Daar gaat twintig tot dertig procent van het searchbudget nu naar Amazon.

Deze ontwikkelingen betreffen voornamelijk Amerikaanse praktijken, maar zijn daarom ook illustratief voor wat de Europese markt te wachten staat. Amazon investeert momenteel veel in het optuigen en verbreden van zijn producten voor de reclamemarkt. Dat volgt op het lokaliseren van zijn winkel in verscheidene EU-landen. Zo wordt shop vanuit Duitsland de Nederlandse shop beheerd.

Er worden ook marketingacties gehouden, onder meer voor Nederland, die Amazon steeds prominenter moet maken in meer landen. Zo was het bedrijf heel actief rondom Black Friday en zou het van plan zijn om komende zomer weer een grote campagne in Nederland te draaien.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar Amazon zou qua omzet in Nederland al een top twintig shop kunnen zijn. Reclamespecialisten onderkennen dat bereik en tuigen specialistische bureaus op. GroupM treft voorbereidingen, The Valley heeft een apart bureau, Dept kocht een buitenlandse specialist op dit vlak en rolt diens expertise ook naar Nederland uit, Tomorrowen lanceert afgelopen week sublabel AMAZIN en, weer een ander voorbeeld, 6Circles gaat onder eigen vlak Amazon-reclamediensten aanbieden.

In de VS is Amazon inmiddels het nummer drie online reclameplatform. In het vierde kwartaal van 2018 boekte het met deze activiteiten een omzet van ongeveer 2,5 miljard dollar.

Google frommelt reclame in resultaten Assistent

Google voert een update door aan de antwoorden die Assistent geeft op telefoonschermen. De reacties moeten in een oogopslag meer informatie tonen. En passant betekent dat ook dat er reclame in de antwoorden van de telefoonbutler komen.

Deze update wordt nu uitgerold naar miljoenen Amerikaanse gebruikers van Assistent. Door de bruikbaarheid van de antwoordenpagina te vergroten, hoopt Google dat de dienst an sich ook vaker gebruikt zal worden. Zoals bij veel updates in digitale interfaces gaat het hier op een optelsom van verbeteringen op detailniveau. Het zijn geen ingrijpende veranderingen.

Pagina’s met zoekresultaten tonen geen horizontale scrollbalk meer, maar een verticale. Resultaten met kale opsommingen van feiten worden, waar mogelijk, geïllustreerd met kleuren, beelden en grafieken. En wie bijvoorbeeld vraagt om een hotel te boeken of om een proefrit met een auto kan resultaten zien met commerciële hyperlinks erin. Reclame.

De reclame-uitingen zien er niet veel anders uit dan de reguliere AdWords in de resultaten van de gewone zoekmachine (voorbeeld). Het is in deze instantie nog niet duidelijk hoe breed AdWords in Assistent zitten verwerkt.

Google rolde eerder al commerciële functies naar Assistent uit via de zogeheten Actions. Bedrijven kunnen als het ware een eigen ‘voice-app’ laten werken met de digitale butler in Android-telefoons. Sinds eind 2018 is die optie ook voor Nederlandse ontwikkelaars beschikbaar.

Foto: Peter Boer (c)

eBay stopt met advertentienetwerk Commerce Network

eBay stopt per 1 mei met het eBay Commerce Network, het netwerk voor advertenties op sites van derden. Zo’n 2000 uitgevers waren daarbij aangesloten.

Het veilinghuis wil zich meer gaan richten op affiliate marketing en advertenties op zijn eigen sites. Of zoals eBay het formuleert first-party advertising.

Zo bracht Promoted Listings vorig jaar 200 miljoen dollar op. Aan advertenties verdiende eBay zelfs 600 miljoen dollar en dat moet dit jaar 66 procent meer worden.

Het Commerce Network dateert van 2013 en kwam voort uit vergelijker Shopping.com, die eBay in 2005 voor 620 miljoen dollar heeft gekocht. Het netwerk had een internationaal bereik.

Adverteerders kunnen nog op eind juni bij eBay terecht voor rapportages. Die rapporten kunnen ook worden gedownload.

Kort, korter, kortst en andere ontwikkelingen van video advertising

Video advertising is veel meer dan YouTube. Toch krijgt video advertising niet de aandacht die het verdient ten opzichte van bijvoorbeeld TV, en dat is zonde. Want wat gebeurt er als TV straks digitaal en zelfs programmatic beschikbaar wordt? 

Trends voor video advertising zijn te vinden in diverse aspecten van video advertising, bijvoorbeeld:

  • Nieuwe mogelijkheden en trends bij video creaties en content
  • Trends op het gebied van video inkoop
  • Thema’s rondom brand safety en transparantie
  • Ontwikkelingen in KPI’s en meetbaarheid
  • De huidige status van programmatic TV.
Trends op het gebied van video creatie en content in 2019

Kort, korter, kortst.

Ongeveer twee jaar geleden begon de opmars van korte video’s binnen digital advertising zich te verspreiden buiten social media kanalen. Dit hangt samen met de toename van gebruik van mobile devices.

Google sloeg een flinke slag met de introductie van de bumper ad. De bumper ad is een video van maximaal 6 seconden die bijvoorbeeld ingezet kan worden als teaser of opvolging van een langere video. Voordelen van de bumper ad zijn de hoge uitkijkratio, de (in verhouding) lagere advertentiekosten en de beperkte ruimte dwingt je om creatief en concreet te zijn met je boodschap. Dit laatste past met name bij de spanningsboog en de verandering in mediaconsumptie van de doelgroep.

Kort na de lancering van bumper ads op YouTube, kwamen er ook bij andere uitgevers als bijvoorbeeld RTL ”bumper ad” advertentieruimtes beschikbaar. Inmiddels zijn korte “snackable” video’s niet meer weg te denken uit de marketingmix. Sterker nog, bij veel uitgevers worden video’s die langer zijn dan vijftien seconden al niet geaccepteerd wanneer er op mobiel geadverteerd wordt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de kracht van korte(re) video’s. Denk dan ook aan het succes van Snapchat en het gebruik van korte video’s in banners of Digital out of Home.

Vertical video’s
Video advertising trends

Kijk je wel eens oude vakantiefoto’s terug en verrek je hierbij bijna je nek wanneer de foto op je scherm nét verkeerd gedraaid is. Of werkt de schermrotatie van je smartphone dramatisch? Goed nieuws: hier wordt aan gewerkt. De oplossing komt vanzelf naar je toe. We zien namelijk een toename in creatie van vertical video’s. Eigenlijk heel logisch. Wanneer je scrollt in jouw Facebook-tijdlijn ga je ook niet je scherm draaien voor elke video die je ziet. Logisch dus dat ook buiten social media uitingen worden afgestemd op devices. Naast vertical video’s schalen video’s ook steeds beter mee. Wel blijft dit afhankelijk van de techniek van de website of app waar de uiting in getoond wordt, maar we kunnen dus stellen dat het écht beter wordt.

Dynamische video’s

Gelukkig is er ook voor video advertising steeds meer mogelijk. De tool Vogon van Google maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van één basisvideo diverse nieuwe video’s te creëren waarbij de content aangepast wordt op basis van signalen en dus realtime een super relevante ad getoond wordt.

Personalisatie in video advertising

Door de technologische mogelijkheden op het gebied van videocreaties, in combinatie met het gebruik van data uit Data Management Platformen, kunnen ads steeds beter afgestemd worden op individueel niveau. Voorbeelden zijn het automatisch en op schaal tonen van titels, namen, bedrijfsnamen en logo’s in video uitingen. Met behulp van video personalisatietools in combinatie met een source file wordt dit mogelijk. Zeer kostenefficiënt en schaalbaar.

Interactie met content en video-uitingen

Al jaren worden interactieve video-uitingen gebruikt voor educatie. Dat weet ik omdat ik zelf ooit mee mocht werken aan een interactieve serie over pesten met een “wat zou jij nu doen” insteek. Bij elke keuze die gemaakt werd, ging de verhaallijn op een andere manier verder. Ik had dan ook verwacht dat het interactieve element al véél eerder opgepikt zou worden in marketing. Op YouTube zijn wel soortgelijke opties nagebootst met opvolgende video’s maar echt interacteren met video’s heb ik nog weinig gezien.

Met de komst van smartTV’s en bijbehorende afstandsbedieningen dacht ik dat de doorbraak daar was. Maar op dat moment bleef de interactie bij het kunnen stemmen vanuit huis met de “rode knop” bij de Voice of Holland. Gelukkig zien we nu wél meer interactiemogelijkheden met uitingen. Allereerst in banners en social uitingen. Maar aangezien video’s ook steeds meer geïntegreerd worden in “banners” en overlays vaker gebruikt worden heb ik goede hoop dat deze trend zich nu goed doorzet.

Live content en co-creatie
Video advertising trends

Ook op het gebied van content creatie zien we nieuwe toepassingen ontstaan. We kennen allemaal wel een aanstormende Enzo Knol of Anna Nooshin…. Misschien wel een van je collega’s met een stiekeme passie voor vloggen. Daar hebben we dan ook direct twee trends te pakken. Allereerst de toename van live content creatie en daarnaast het inzetten van medewerkers voor co-creatie van content.

Video wordt ook steeds vaker gebruikt voor het vergroten van brand loyaliteit vanuit het “kijkje in de keuken” principe en voor employer branding. Niet onbelangrijk om hier mee bezig te zijn binnen het digital landschap en video leent zich daar perfect voor. Dit geeft aan dat video voor veel verschillende doeleinden ingezet wordt en een steeds belangrijker onderdeel wordt van een lange termijn contentstrategie. Een goede zaak.

Do-it-yourself(ie)

Over creatie gesproken, er komen ook meer en meer tools die het eenvoudig maken om zelf video’s te creëren voor advertenties. Zo biedt Google al langer een service voor het inkorten van je video naar een bumper ad, maar ook heeft de gemiddelde smartphone gebruiker een videocreatie-app op zijn of haar telefoon. Laat de creatie van video’s wel over aan een professional. Ook gezien de resolutie van de schermen van tegenwoordig en creatieve en technische inzichten die belangrijk zijn bij videocreatie. Maar een complete entourage op laten draven voor videocreatie is echt niet meer nodig.

Video advertising trends

Advertentieplatformen, devices en kanalen

In 2018 schreven we al over IGTV van Instagram en noemen we E-sports die uitgezonden worden op Twitch. Hier zit echt nog een grote kans gezien de grote groei en aandacht voor Esports.. De take away hier is, kijk verder dan de kanalen die je kent en creëer de marketingmix vanuit de doelgroep en doelstelling.

Device en platform gaan ondergeschikt gaan aan relevantie en context. Video wordt ook al veelvuldig gebruikt voor Digital out of home campagnes, binnen Digital audio advertising in de vorm van pre-rolls bij online streaming diensten en Spotify. Ook maakt Google het sinds januari 2019 mogelijk om video’s toe te voegen aan Smart Display uitingen. En zo volgen er vele voorbeelden.

Het wordt wel steeds belangrijker om rekening te houden met video’s die passen bij het platform. We zien nog steeds regelmatig dat TV advertenties doorgeplaatst worden en gebruikt worden voor digital toepassingen. Hier worden dan workarounds voor bedacht als een vaste overlay om de aandacht niet te verliezen zonder de boodschap te kunnen communiceren, maar dit sluit niet naadloos aan op de ontvankelijkheid van de doelgroep online. Heel ongenuanceerd gezegd; Korte content is meer geschikt voor mobiel/social media, lange content voor Smart tv’s en grotere schermen.

Slim omgaan met het platform en de inhoudelijke content kan ook visa versa werken met bereiken van de doelgroep op het zelfde moment via verschillende kanalen. Dit noemen we ook wel het splitscreen fenomeen.

Splitscreen fenomeen

Het splitscreen fenomeen, wat eigenlijk niet meer betekent dat steeds meer mensen tv kijken met een laptop op schoot en/of een telefoon in de hand. Dit zou heel goed gebruikt kunnen worden om iemand via een mobile ad naar de website te leiden of het zappen naar een bepaalde zender of programma te stimuleren. Ga zelf maar eens na of je wel eens online surft en hetgeen dat je zoekt te maken heeft met iets wat je op TV hebt gezien. Hier wordt nog lang niet optimaal gebruik van gemaakt in marketingstrategie. Ik verwacht dat we in 2019 meer cases zullen gaan zien waar hier heel bewust op ingespeeld wordt.

Video advertising trends
Adverteren met video op connected tv in 2019?

Een andere vorm van gebruik van nieuwe devices/platformen is het adverteren met video’s op connected tv. Het liefst ook programmatic en als we de verwachtingen verder opschroeven; ook addressable. Helaas is het nog niet helemaal zo ver. Wel pikken we steeds meer signalen op dat de opties zich snel uitbreiden. Om een aantal voorbeelden te noemen: Zo verscheen dit artikel waarheen wordt gezegd dat Netflix bezig is met advertentiemogelijkheden en MTV. En verschenen deze maand al berichten over addressable OTT. Denk ook aan YouTube TV. Een tip dus om je voor te bereiden op deze mogelijkheid maar het hogere doel van de videostrategie in de lead te houden ten opzichte van distributiekanalen en devices.

Video advertising trends

Stiekem verwacht ik zelf dat ook devices als home assistants gaan verschijnen met displays/schermpjes waarop geadverteerd kan worden. Of wat dacht je van smartwatches? Voor meer informatie over mogelijkheden van (digitale) tv en een legenda en begrippenlijst verwijs ik je ook graag naar deze actuele video guide van IAB Nederland. Of deze uitleg.

Brandsafety bij video advertising

Ja. Een uitdagend aspect van video advertising. Het zal ook niemand ontgaan zijn dat Google aardig onder vuur ligt als het gaat om brand safety op YouTube. Aan de andere kant een zeer positieve update op het gebied van Brand safety. YouTube Kids is namelijk eindelijk beschikbaar in Nederland. Deze dienst was in andere landen al geruime tijd beschikbaar maar wij zijn in Nederland nog vaak in een lastige positie gezet. Het meeste gevoelige punt waar wij namelijk mee te maken kregen bij video advertising is wanneer er gevoelige of volwassen content getoond wordt aan kinderen die YouTube-filmpjes kijken op de telefoon van papa of mama. Er wordt nog steeds hard gewerkt om dit waterdicht te maken aan verschillende kanten maar er worden duidelijk stappen gezet.

Video advertising trends

Iets wat hier mee in lijn ligt is de toename van het aanbod van content op YouTube, direct bij de publisher in te kopen. Zo kon dit bijvoorbeeld al langere tijd bij RTL en sinds kort heeft ook TMG de content in eigen beheer. Ook wanneer adverteren op Connected TV’s toegankelijker wordt speelt Brand Safety samen met “viewer experience” een hele belangrijke rol. Dit werkt, net als bij online video advertising, twee kanten op. Uitgevers/zenders willen de relatie met kijkers niet verpesten door het tonen van advertenties. Aan de andere kant willen adverteerders weten waar advertenties bij getoond worden om hun eigen brandsafe standaarden te kunnen waarborgen. De grootste uitdaging moet nog komen wanneer het mogelijk is om real time te adverteren op bijvoorbeeld schermen in het stadion tijdens sportwedstrijden.

Meetbaarheid video advertising

Net als bij alle digital advertising kanalen is er altijd veel focus op de meetbaarheid van video advertising. We zien hierin een duidelijke verbetering van de juiste keuze voor KPI’s om video advertising op te beoordelen en ook door het gebruik van video voor diverse doeleinden en creatie van bijpassende content dat het ook steeds beter mogelijk is om video advertising te beoordelen. Ook zien we gelukkig dat er ook steeds vaker gekeken wordt naar de ondersteunende waarde en attributie van video op het resultaat onderaan de streep.

Kansen video advertising in 2019

Voor meer informatie over mogelijkheden van (digitale) tv en een legenda en begrippenlijst verwijs ik je ook graag naar deze actuele video guide van IAB Nederland. Of deze uitleg.

  • Mobiel! Optimaliseer of creëer video’s met oog op distributie geschikt voor mobiel
  • Nadenken over een lange termijn strategie bij videocreatie en distributie
  • Zoek naar een efficiëntieslag door video’s dynamisch te maken, intern talent in te zetten voor video creatie of hergebruiken en optimaliseren van bestaand materiaal.

Wat kunnen we nog meer verwachten op het gebied van video advertising in 2019?

  • Nog laagdrempeliger om video’s te maken voor consumenten door middel van technologie en apps die beschikbaar komen.
  • Live video’s aandeel blijft groeien

Drie ronde digitale schermen voor Ngage Media

Sinds deze week kunnen adverteerders bij Ngage op drie groot digitaal formaat schermen in Amsterdam adverteren. De drie ronde schermen, van ieder 12 vierkante meter, bevinden zich boven de ingang van AFAS Live aan de Arena Boulevard.

De Arena Boulevard is dé wandelpromenade tussen het station Bijlmer ArenA en het kantorengebied van Amsterdam Zuidoost. Tevens bevindt zich aan de ArenA Boulevard de Johan Cruijff ArenA en is het de doorgang richting de Ziggo Dome. Op beide locaties vinden met regelmaat grote evenementen plaats.

Ook zijn er grote winkelketens gevestigd zoals de Decathlon en de MediaMarkt. enement bezoekers en van shoppers tot voetballiefhebbers.

Boilerroomoplichters worden behoedzamer

De dubieuze online broker Olympus Markets adverteert nog altijd voor haar financiële diensten met nepnieuws, maar lijkt daarin steeds minder goed te slagen, getuige enkele raadselachtige advertenties waarin de producten van het bedrijf ogenschijnlijk niet meer aan bod komen. Maar waartoe dienen die advertenties dan wel?

Het bedrijf lokte zijn slachtoffers de afgelopen maanden met nogal opvallend nepnieuws, waarin bekende Nederlanders onder wie John de Mol en Humberto Tan volop worden geciteerd. De Mol waarschuwde vorig jaar bij hoge uitzondering hoogstpersoonlijk voor deze misleiding.

Ruud Feltkamp is zelfs naar de politie gestapt omdat zijn naam werd gebruikt in misleidende advertenties voor bitcoins. Vorig jaar besloot de acteur te stoppen met zijn rol als Noud Alberts in Goede Tijden Slechte Tijden om zich samen met zijn broer Pim fulltime te richten op hun start-up Cryptohopper. Dat nieuws werd in de misleidende advertenties echter in een heel andere context geplaatst, waardoor Feltkamp op Twitter moest uitleggen dat hij niet achter de advertenties zat.

In het buitenland wordt overigens dezelfde tactiek toegepast. Ook daar zijn bekende acteurs vaak de klos. In Malta was de overlast zelfs zo groot dat de Malta Financial Services Authority (MFSA) een waarschuwing gaf.

De advertenties werken blijkbaar wel. Diverse Nederlanders die besloten hun telefoonnummer achter te laten werden overgehaald om 250 euro in te leggen bij Olympus Markets. Daarna wordt de druk opgevoerd om nog meer geld te storten.

Na de nodige publiciteit is de adverteerder duidelijk voorzichtiger geworden. Olympus Markets is een adverteerder die partijen als Facebook en Google namelijk normaliter niet als adverteerder zouden accepteren. Google heeft advertenties voor cryptogeld lange tijd geweigerd. Sinds het najaar worden uitsluitend advertenties geaccepteerd van gereguleerde cryptowisselkantoren in de VS en Japan. Olympus is geen gereguleerde partij.

Toch werd het nepnieuws ook afgelopen week weer met grote regelmaat aangeboden via het AdWords netwerk van Google, inclusief gejatte foto’s. De truc zit hem vooral in het feit dat de advertenties telkens verwijzen naar externe webpagina’s waarvan de inhoud blijkbaar van tijd tot tijd wordt aangepast om door de mazen heen te glippen. Hiertoe worden allerlei domeinnamen opgekocht.

Tot voor kort werd ook geadverteerd via Facebook. Daar werd dan eerst een bedrijfspagina met ‘nieuws’ opgetuigd, waarvan dan enkele berichten als advertentie werden geplaatst. Ook weer met verwijzing naar externe webpagina’s. Er moet aardig wat geld ingepompt zijn. De advertenties zijn nauwelijks te vermijden.

De adverteerder laat echter steeds vaker steken vallen. Zo wordt de laatste weken geadverteerd voor een site genaamd MCXCI.com (opgetuigd als een of andere vage Engelstalige nieuwspagina), waar een ‘analyse’ van de strijd tussen rond RTL Late Night valt te lezen. Het betreft een verhaal dat ogenschijnlijk door de vertaalmachine is gehaald, maar waarin opvallend genoeg essentiële informatie over investeringen van Olympus Markets ontbreekt. Ook is nergens contactinformatie te vinden.

Google kan zo’n advertentie blijkbaar moeilijk weigeren, maar het is kennelijk de bedoeling dat de bezoeker van tijd tot tijd een heel ander artikel voorgeschoteld krijgt op de pagina’s waarnaar wordt verwezen. De adverteerder worstelt echter met de timing van de geplaatste advertenties, zo bleek na controle van Emerce. Of vergat domweg de pagina aan te passen, waardoor het behoorlijk wat advertentiegeld heeft weggegooid.

‘Mediapartijen blokkeren en verwijderen de advertenties, maar het blijft oplichters lukken om advertenties geplaatst te krijgen,’ zo verklaarde Talpa Network vorig jaar. ‘Het wordt tijd dat de politiek zich buigt over deze ongewenste ontwikkeling en regels stelt om het verschijnen van dit soort misleidende uitingen uit te bannen.’

Voorbeeld van een advertentie:

 

Nu ook advertenties in Nederlandse App Store

Apple is begonnen met het tonen van reclames in de Nederlandse App Store. Dat schrijft Apple site iCulture. De advertenties verschijnen bovenin de zoekresultaten.

App Store-advertenties bestonden al langer in de Amerikaanse App Store, daarna volgden enkele andere landen, maar Nederland ontsprong de dans telkens.

Het gaat om contextuele advertenties. Als je bijvoorbeeld zoekt naar Nintendo, krijg je bovenaan eerst een advertentie voor een simpel spelletje die niet van Nintendo afkomstig is.

Het is niet mogelijk om de advertenties uit te schakelen.

Google transcribeert podcasts voor Search

Google investeert stevig in de bouw van een technisch en commercieel ecosysteem voor podcasts. Een belangrijke stap wordt nu gezet met het automatisch transcriberen van podcasts.

Het systeem lijkt vooralsnog enkel in Amerika te werken of het Engelse taalgebied. Deze redactie slaagde er niet in, zoals Android Police wel lukte https://www.androidpolice.com/2019/03/26/google-podcasts-in-episode-search-is-coming-shows-now-being-fully-transcribed/ , om Nederlandse transcripties te vinden in de broncode van lokale on demand audiobestanden.

Door uitzendingen te transcriberen worden audiobestanden, wat feitelijk domme bonken MP3 zijn, in een keer concrete brokken content die door een zoekmachine zijn te lezen en contextualiseren. In de wereld van Google betekent dat: 1) groter potentieel bereik voor de producent en 2) de mogelijkheid een nieuwe reclamebron aan te boren.

De beschrijving van de ontdekking door Android Police doet vermoeden dat Google in de beginfase zit van de uitrol van het systeem. Dat kan echter snel gaan, aangezien Google Podcasts https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.podcasts&hl=nl een jaar geleden nog helemaal niet bestond. Dat werd in juni 2018 in de VS pas uitgebracht. De app maakt het makkelijk om nieuwe shows te vinden, beluisteren en te delen. Op onderdelen is de audio-app – in zekere zin te vergelijken met een moderne ‘radio-ontvanger’ – nog niet zo ver ontwikkeld als andere oudere potcatchers.

Luisteraars kunnen bij Google Podcasts de uitzendingen niet enkel naar hun telefoon downloaden om te beluisteren, maar ook streamen. Daar zit een mogelijk verdienmodel in. Technisch staat het Google niets in de weg om audioreclame te injecteren in podcasts, mits met toestemming van de producent. Zo levert YouTube jaarlijks ook miljarden euro’s aan reclame-inkomsten op.

Van de drie grote podcastplatformen Apple, Spotify en Google is laatstgenoemde de enige die tekstherkenning inzet om de vindbaarheid van podcasts te vergroten.

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

De moderne CMO lanceert je merk naar hypergroei

Effectieve inzet van het mediabudget is net als de kerosine in een raket. Er moet voldoende exposure in de tank zitten om de maan te bereiken en weer terug. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het bedrijf zoveel mogelijk in media moet investeren. De output moet worden gemaximaliseerd, niet de input. Dat is in essentie een hoofdtaak van de CMO.

Hoe zorgt een CMO voor een winnende hoeveelheid exposure?

 1. Herkenbare thematiek en uitingen. Zorg voor een herkenbaar, strak, relevant en integraal concept. Houd de discipline om die herkenbaarheid in zowel performance als in branding campagnes te hanteren. Zorg er dan wel voor dat die thematiek aansluit bij de belangrijkste bedrijfsdoelen en KPI’s.

 2. Eigen regie van Media en Marketing. Zorg ervoor dat je de regie van media-aansturing in eigen hand houdt. In het verleden is veel geld over de balk gegooid door alleen te sturen op zinloze KPI’s als impressies, kliks, uniques, GRP’s en engagements. De snelste groeiende merken gebruiken een geïntegreerde vorm van regie die is gebaseerd op een combinatie van mediakwaliteit en -efficiencybeoordeling – en de gecombineerde impact en attributie ervan op essentiële KPI’s die het bedrijf in staat stellen om na te gaan of ze op koers liggen. Zo niet? Deze kunnen kort-cyclisch worden aangepast. Daar zullen vaak salesfunnel, leads, verkoop of loyaliteit gedreven KPI’s in zitten, alsmede factoren die de mate van impact, gunnen, overweging, voorkeur of inspiratie uitdrukken.

 3. Meet en stuur altijd geïntegreerd. Zorg ervoor dat niet alleen de regie op orde is in termen van KPI’s, maar dat online en offline aan elkaar worden geknoopt op een single-source manier. Veel merken verliezen veel ROI doordat er te weinig kennis bestaat omtrent de effectiviteit van bepaalde media-inzet. Vooral de wisselwerking tussen online en offline komt vaak onvoldoende op de voorgrond. Zo blijkt in de praktijk dat vooral het ongevalideerde karakter van veel online touchpoints zorgt voor permanente ROI-schade. Andersom ook: het te vroeg afschrijven van massa-kanalen als TV en outdoor is risicovol.

 4. Beoordeel samenwerkende bureaus. Beoordeel de samenwerkende bureaus op eenzelfde manier als je de regie houdt over investeringen in media en marketing. De strategie, inzichten en keuzes die bureaus voor je maken zijn doorgaans prima te beoordelen en te attribueren middels dezelfde KPI’s waarmee je bijvoorbeeld de effectiviteit van marcom beoordeelt. Blijven de scores laag, haal dan een ander bureau aan boord en neem de beoordelings-KPI’s mee in de pitch.

 5. CMO Control Center. En uiteraard, zorg ervoor dat elementaire datastromen op één plek samenkomen. Het control center van de CMO. Een plek waarin niet alleen media en marketingdata binnenstromen, maar ook klantervaringen, retentie, sales, klachten, traffic op eigen kanalen et cetera. Maar zorg er wel voor dat deze worden getransformeerd tot heldere KPI’s waarmee de CMO tijdig kan bijsturen. Gebruik deze data om ook business performance te kunnen modeleren, waarmee trends en trendbreuken vroegtijdig kunnen worden vastgesteld en waarop kan worden ingespeeld.

Een CMO Control Centre kan vroegtijdig signaleren dat met voortzetting op dezelfde voet de strijd niet gewonnen zal worden. Precies die realisatie zorgt vaak voor een positieve ommezwaai. Bijvoorbeeld doordat de productiviteit op marcom-investeringen aanmerkelijk lager ligt dan bij de concurrentie. Dit is vaak een startschot om kritischer te kijken naar de huidige inzet en logica van middelen-inzet.

Bijvoorbeeld: kunnen we als media ook zelf meer naar buiten treden? Of moeten we alles via het mediabureau doen? Kunnen we direct zakendoen met uitgevers en TV-stations en met behulp van welke KPI’s en currencies kunnen we dan het beste afrekenen? Kunnen we meer doen met eigen touchpoints zoals websites, audience data en winkelvloeren? Kunnen we makkelijk stappen maken door co-marketing? Kunnen we grote data-deals maken met andere ondernemingen?

Snelle groei in de markt

Als je als CMO goed naar de data kijkt en de KPI’s gevalideerd hebt neergezet, dan blijkt dat sneller groeien in de markt neerkomt op aanpassingsvermogen, creativiteit, flexibiliteit en data-gedreven kort-cyclische verbeteringsgezindheid. Je begrijpt dan ook de tekortkomingen van lineaire mediaplanning en lang-cyclische evaluaties.

Dat maakt de huidige en toekomstige CMO’s in toenemende mate cruciaal voor het succes van het merk, de business en daarmee de toekomst van de onderneming. En dit is belangrijk om te realiseren, want de globalisering zorgt ervoor dat er een sense of urgency ontstaat waarin merken ofwel extreem snel groeien, ofwel elk jaar steeds een beetje kleiner worden. Juist de nadruk kort-cyclische aanpassingen (binnen een langetermijn-framework van KPI’s en target-setting) op basis van empirische feedback is wat de business daadwerkelijk lanceert.

Tv reclame naar 821 miljoen euro

De tv-reclamemarkt is in 2018, na aftrek van bureaucommissie, uitgekomen op 821 miljoen euro. Hiermee stijgt de markt met 3 procent in vergelijking met 2017. De kijktijd is in 2018 gedaald met 2 procent. Online video liet wederom een forse groei zien, zo blijkt uit het Jaarrapport 2018 van Screenforce.

De tv-spotmarkt laat na een daling in 2017 een forse stijging zien in 2018 van 3,9 procent (pdf). De spotmarkt is hiermee uitgekomen op 728 miljoen. De bestedingen voor non-spot zijn in 2018 met 3,3 procent gedaald naar 93 miljoen. Binnen zowel de spot- als de non-spotbestedingen liet online video een stevige groei zien ten opzichte van 2017.

In 2018 registreerde Nielsen 453 nieuwe tv-adverteerders, met een bruto waarde van 197 miljoen. De grootste nieuwkomer in 2018 was Mitsubishi, die na aan jaar afwezigheid weer terug is op tv, gevold door DSF Banken en SodaStream.

Het uitgesteld kijken is opnieuw toegenomen en gestegen naar 17 minuten per dag, wat neerkomt op 9,8 procent van de totale Kijktijd. Van deze uitgestelde tijd wordt 55 procent op de uitzenddag zelf gekeken en 22 procent een dag later. Er wordt voornamelijk uitgesteld gekeken naar buitenlandse films, Nederlandse series, spel- en quizprogramma’s en talent shows. Sport en nieuws- en actualiteitenprogramma’s worden het meest live gekeken.

Foto: Anefo

Page generated in 2.953 seconds. Stats plugin by www.blog.ca