Meer dan 50% van alle zoekopdrachten eindigt zonder click

Wat is ook alweer de naam van die acteur uit Avengers. Hoeveel is 150 euro in dollars. En wat zijn de weersverwachtingen in Breda. Allemaal eenvoudige vragen die je soms even in Google opzoekt, en waarvan het antwoord gelijk in de zoekresultaten verschijnt. Super handig. En dat komt ook steeds vaker voor. Met als gevolg dat het aantal zoekopdrachten waarbij men niet meer doorklikt flink aan het toenemen is.

Rand Fishkin, oprichter van SparkToro, laat weten dat deze zogenaamde “zero-click searches” al een aantal jaar gestaag aan het toenemen zijn en dat dit waarschijnlijk nog jaren doorgaat. Uit de meest recente Google clickstream data study van SparkToro blijkt dat voor het eerst de meerderheid van alle zoekopdrachten via Google (50.33%) eindigde zonder klik op een organisch of betaald zoekresultaat.

49% in Q1 2019

In het eerste kwartaal van 2019 was dat nog 49% van alle zoekopdrachten. De meerderheid van deze zero-click zoekdrachten vindt plaats op mobiel, waar het overall zoekvolume ook het hoogste is.

In het tweede kwartaal van 2019 was het 49.76% van alle Google zoekopdrachten die eindige zonder click. In juni werd voor het eerst de 50% gepasseerd. De meerderheid van alle zoekopdrachten eindigt dus op de pagina met zoekresultaten.

De reden om niet meer door te klikken is natuurlijk omdat je het antwoord op de door jouw gestelde vraag al in de zoekresultaten te zien krijgt.

Mogelijkheden

Het aandeel van de “zero-click” zoekopdrachten is in de loop der jaren toegenomen, en hoe meer zoekopdrachten eindigen zonder dat gebruikers doorklikken naar een pagina, hoe minder verkeer en minder marketingkansen er zijn voor merken en uitgevers.

Maar deze “zero-click” zoekopdrachten willen niet zeggen dat er helemaal geen mogelijkheden meer zijn hiervan te profiteren. Want ook alleen al weergegeven worden in de zoekresultaten kan nog altijd van invloed zijn op het betreffende merk of bedrijf. “It’s still exposing your brand name to an audience, building familiarity, and sharing information.

Holidayguru, Bebsy en Vakantiediscounter scoren met organisch verkeer

Holidayguru, Bebsy en Vakantiediscounter zijn volgens nieuw onderzoek van OAK de snelstgroeiende online reisorganisaties in Nederland gemeten naar organische groei. Daarbij zijn bezoekers via een niet-betaalde weg op een website of domein beland.

De winnende speler op het gebied van organisch verkeer is Holidayguru.nl, met een toename van 2111 procent (!) ten opzichte van twee jaar geleden. Ook Bebsy en Vakantiediscounter zien een sterke groei.

Organisch verkeer verloopt doorgaans via een zoekmachine zoals Google of YouTube, een externe blog of website, of sociale media. Organisch verkeer is dus – in tegenstelling tot advertenties – kwalitatief, duurzaam en verdiend verkeer. Verkeer dat de online groei en gezondheid van een website en merk weerspiegelt.

Holidayguru is zeven jaar geleden begonnen als een reisblog van twee Duitse vrienden en inmiddels een serieuze affiliate reiswebsite. Je boekt er voornamelijk last-minutes en scherp geprijsde vakanties, maar ook vluchten en andere soorten vakanties.

Holidayguru veranderde van tactiek nadat het bereik via Facebook minder groot werd. Het bedrijf besloot te fungeren als online travel magazine om zo organisch verkeer binnen te halen. Ze creëerden veel inspirerende content met als doel bezoekers een goed beeld te geven van toekomstige reisbestemmingen.

Holidayguru is van plan om haar brand uit te bouwen en zo (nog) meer direct verkeer binnen te gaan halen via zoekmachines. Zo hebben ze recentelijk in Duitsland twee fysieke reisbureaus geopend als aanvulling op hun website.

Voor het onderzoek vergeleken OAK de organische bezoekersaantallen op de websites van 85 reisbedrijven in Nederland.

Organische marketing heeft bij Bebsy – een online touroperator die stedentrips, zonvakanties en fly & drives verkoopt via dynamic packaging – ook een prominente rol in hun digitale strategie gekregen.

Bebsy besloot de volle aandacht te richten op een beperkt aantal relevante keywords en zag al snel hun organische posities enorm stijgen op deze woorden.

Vakantiediscounter is het grootste online reisbureau op het gebied van pakketreizen in Nederland. Ze verkopen pakketten van alle grote Nederlandse en Duitse touroperators en bieden daarnaast ook hun eigen samengestelde reizen aan. Hoewel ze geen dedicated organische marketingspecialist in huis hebben die hier fulltime mee bezig is, werken ze periodiek samen met SEO-expert Sander Tamaëla.

Vakantiediscounter besloot met behulp van professionele contentspecialisten vooral te investeren in het schrijven van unieke teksten onder het motto: Altijd voor de gebruiker. Niet voor de machines.

Foto Pixabay

Eigenaar TikTok lanceert Chinese zoekmotor

ByteDance, eigenaar van de Chinese videoapp TikTok, lanceert een eigen zoekmachine en gaat daarmee de strijd aan met Baidu. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf al diverse experts van Google, Baidu en Bing aangetrokken.

De zoekmotor is onderdeel van Jinri Toutiao, een nieuwsverzamelsite. Net als veel andere sites staat Toutiao Search onder censuur.

De Chinese zoekmarkt werd sinds 2010 volledig beheerst door Baidu, ook wel de Chinese Google genoemd. Baidu was vorig jaar goed voor 66 procent van de desktopzoeksessies en 71 procent van de mobiele zoeksessies.

Verzet tegen veiling zoekmachines op Android toestellen

Europese internetbedrijven als Ecosia, Qwant en DuckGoGo verzetten zich tegen het plan van Google om een een veiling te houden voor de selectie van zoekmachines op Android-toestellen.

Honderden miljoenen Europeanen met een Android-telefoon moeten volgend jaar kunnen kiezen welke zoekmachine ze in Android willen gebruiken. Een jaar geleden legde Europa Google namelijk een boete van 4,3 miljard euro op voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem.

Begin augustus publiceerde het technologiebedrijf een oproep aan Europese zoekbedrijven om een bod uit te brengen. Het keuzescherm blijft beperkt tot vier zoekmachines. De hoogste bieders winnen.

De Duitse zoekmachine Ecosia noemt de veiling ‘onethisch en concurrentiebeperkend’ en zal er dan ook niet aan deelnemen, hoewel Google heeft gezegd dat het geld zal worden bestemd voor het planten van bomen.

Amazon harkt meer geld binnen van adverteerders

Uit nieuwe cijfers van eMarketer blijkt dat Amazon groter is geworden dan Google als het gaat om het zoeken naar producten. Zodoende is het voor retailers die hun product aan de man willen brengen, een heel belangrijk advertentieplatform geworden.

Deze adverteerders gaan in 2019 aan zoekopdrachten een slordige 13,12 miljard dollar uitgeven. Dat is een stijging van 22,5% ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat dit in 2020 doorgroeit naar 15,65 miljard dollar.

In bed met de vijand

Analist bij eMarketer en auteur van Retail Digital Ad Spending 2019 zegt hierover tegen The Atlantic: “Veel kleine en middelgrote retailers blijven hun advertentie-uitgaven aan de zoekproducten van Amazon verhogen. Voor veel retailers is het een dubbelzijdig zwaard. Om te concurreren met Amazon geven retailers meer uit aan digitale advertenties. Maar omdat Amazon zelf een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van digitale reclame wordt, gaat er een deel van die advertentie-dollars richting Amazon.”

Amazon is daarbij ook nog eens Google voorbij als zoekplatform voor producten. Maar voor retailers blijft Google het meest gunstig. Dat komt omdat het bedrijf de zoekfuncties van verschillende consumentenproducten steeds meer integreert. Zo krijgen retailers de kans om bijvoorbeeld zoekadvertenties te koppelen aan Google Maps. Ook is er de functionaliteit om de voorraad van een specifiek product te tonen. Hierdoor krijgen ze weer meer mensen die naar hun winkels gaan.

E-commerce

De voorspelling is dat er dit jaar 46,3% van de digitale advertentiedollars besteed wordt aan zoekresultaten. Voorheen was dit gemiddeld 41,5% van het budget. In 2020 stijgt dit verder en gaan de digitale uitgaven voor advertenties naar 47,3%. Dat is een interessante tendens zeker als je kijkt naar e-commerce en hoe dit werkt. Zo variëren de conversieratio’s van retailers die Google Shopping-advertenties gebruiken tussen de 1,1 tot 3,1 procent.

[Afbeeldingen © PureSolution – Adobe Stock]

Google: Andere zoekmachines in Android per 2020

De honderden miljoenen Europeanen met een Android-telefoon moeten in 2020 kiezen welke zoekmachine ze in Android en Chrome willen gebruiken.

Dat doet Google niet uit liefdadigheid, maar omdat de Europese Commissie daartoe verplicht. Een jaar geleden legde Europa Google namelijk een boete van 4,3 miljard euro op voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem.

Een van de onderdelen van de straf, naast de geldboete, is dat Google gebruikers keuze gaat geven in welke zoekmachine ze in Android en Chrome willen gebruiken. Tot afgelopen zomer kreeg de eigen zoekmachine voorrang.

Vanochtend publiceerde het technologiebedrijf een oproep aan Europese zoekbedrijven. Hen wordt gevraagd zich te melden als ze hun zoekdiensten onderdeel willen laten zijn van Android en Chrome.

Met deze handeling wil Google weten welke searchproviders in welk land actief willen zijn. Het sorteert ook voor op ‘een nieuwe manier voor gebruikers om een searchprovider te kiezen voor hun openingsscherm en Chrome’.

Sinds april van dit jaar is het voor gebruikers wel al mogelijk om een andere webzoeker te kiezen dan Google. Zo kunnen Duitse gebruikers van Android bijvoorbeeld al voor het Nederlandse Startpage.com kiezen. Volgend jaar worden de keuzemogelijkheden duidelijker weergegeven.

Foto: Matthew Hurst (cc)

Zo ziet de SEO-strategie van Slimster eruit

Slimster is de snelst groeiende online vergelijker van Nederland die helpt bij het vinden van de beste deal voor verschillende producten en diensten. Maar om snel te groeien moet je wel gevonden worden. Zo ziet hun SEO-strategie eruit.

De case

De case van Slimster, door Increase, bestaat grotendeels uit creatieve en technische oplossingen voor zaken waar het bedrijf in het proces van een betere vindbaarheid tegenaan liep. Uiteraard is het belangrijk om de basis voor een goede SEO-strategie in kaart te hebben. Mede daarom heeft de focus gelegen op constante uitbereiding van relevante, data-driven content.

Over Slimster

Slimster is de snelst groeiende online vergelijker van Nederland die helpt bij het vinden van de beste deal voor verschillende producten en diensten. Slimster verdiept zich in de te vergelijken producten en diensten en deelt deze kennis objectief via koop- en prijsgidsen, reviews, handleidingen, uitgebreide productinformatie, tips en achtergrondartikelen. Inmiddels heeft Slimster meer dan 2000 geselecteerde bedrijven aangesloten, zowel groot als juist ook kleinere specialisten. Deze bedrijven variëren van webwinkel tot bouwbedrijf.

Migratie

De migratie is in hoofdlijnen opgedeeld in drie fases:

 1. Alle WordPress websites migreren naar het nieuwe maatwerk CMS. Alle losse websites zijn te benaderen via 1 backend.
 2. De ontwikkeling van Slimster.nl, het nieuwe hoofd domein. Dit liep parallel aan fase 1 en na de lancering van Slimster.nl is er doorlopend gewerkt aan het toevoegen van nieuwe content.
 3. Alle losse domeinen migreren naar Slimster.nl. Medio 2019 moeten alle websites samengevoegd zijn tot 1 platform. Dit is de huidige fase.

Voorheen bestond Slimster uit meer dan dertig losse websites zoals dakkapellen.com en televisies.nl. Nadat besloten was om deze samen te voegen tot één sterk en autoritair Slimster.nl moesten al deze losse websites geredirect worden. De pagina’s van de losse Slimster websites waren redelijk straight-forward. De echte uitdaging hierin was het migreren van de afbeeldingen.

Omdat Slimster een vergelijkingswebsite is en de gebruikers visueel ingesteld zijn, krijgt Slimster redelijk wat traffic via image search. Het doel was om dit te behouden. De vele verschillende afbeeldingen en ook verschillende formaten zorgden ervoor dat we outside of the box moesten denken. Handmatig redirecten was geen optie, maar het verliezen van de image search traffic ook niet. 

Afbeeldingen redirecten met binaire data

In een zoektocht naar verschillende opties om de afbeeldingen op de oude en nieuwe site aan elkaar te matchen zijn we uiteindelijk uitgekomen bij binaire data. Door slim gebruik te maken van technologie en de afbeeldingen om te zetten naar binaire data was het uiteindelijk wel mogelijk om afbeeldingen aan elkaar te matchen. Na verschillende tests uitgevoerd te hebben, bleek dit een betrouwbare oplossing. Voor elke match tussen afbeeldingen werd automatisch een redirect aangemaakt. Wanneer er geen match was, werd er op basis van contextuele informatie een redirect gemaakt naar de best passende pagina. Door gebruik te maken van matching via binaire data hebben we uiteindelijk honderdduizenden afbeeldingen geredirect in een handomdraai.

Tag Driven Platform

Omdat Slimster compleet gebouwd is op maatwerk zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit voordeel hebben we gebruikt om van Slimster een tag-driven platform te maken met een single point-of-entry. Zo tonen we overal steeds de meest relevante content.

Slimme Data Driven Contentstrategie

Omdat goede content aan de basis staat van vele succesvolle SEO strategieën is hier bij Slimster veel tijd in geïnvesteerd. Het doel was om de producten en diensten zo uitgebreid mogelijk te behandelen. Door dit data-driven in te steken, konden we dit bereiken voor zowel de zoekmachine als de gebruiker.

Er is veel tijd gestoken in onderzoek naar producten en diensten. Alle diensten en producten hebben prijzen pagina’s, voorbeelden en pagina’s waarop de soorten of modellen besproken worden. Het doel was om met de gekozen onderwerpen zo breed mogelijk vindbaar te zijn en zoveel mogelijk organische touchpoints te creëren in de Customer Journey. 

Kannibalisatie

Veel content brengt ook het risico op kannibalisatie met zich mee. Ondanks dat er op strategisch niveau en bij het schrijven van de content al rekening mee gehouden is, deed kannibalisatie zich toch nog voor. Dat is een logisch gevolg van veel content met deels overlappende onderwerpen en keywords. Door dit actief te monitoren kon de kannibalisatie worden opgelost, inzet van interne links en het aanscherpen van de content stonden meestal aan de basis van de oplossing.

Conversational Search & Voice Search

In de content strategie is conversational search altijd een belangrijk onderdeel geweest. Aan de basis van de content creatie staat dan ook het beantwoorden van vele vragen die consumenten hebben. Hierdoor is Slimster niet alleen beter vertegenwoordigd in verschillende fases van de customer journey, ook heeft Slimster hierdoor vele featured snippets weten te bemachtigen wat op zijn beurt weer voor extra zichtbaarheid in de zoekresultaten heeft gezorgd.

De volgende stap die daarin genomen is, is een Google Assistant integratie die we hebben gebouwd met Dialogflow. Deze is nu nog heel simpel maar we hebben op de roadmap staan om een API-koppeling te maken zodat direct vanuit de Google Assistant een offerte kan worden aangevraagd.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid was een van de belangrijke waarden binnen de strategie van Slimster. Omdat Slimster veel verschillende producten en diensten heeft is schaalbaarheid van belang. Dit is medebepalend geweest voor de gemaakte keuzes bij de migratie en het opzetten van het tag-driven platform.

Resultaten

Niet geheel onbelangrijk is wat de case heeft opgeleverd. Door de integrale aanpak bijvoorbeeld het laten aansluiten van de Meta Data, zagen we flinke toenames in CTR. Ook is de organische traffic in een half jaar tijd bijna verdubbeld terwijl de migratie nog in de laatste fase zit, de content nog niet helemaal perfect staat en Google nog niet alles heeft verwerkt. De resultaten zijn veel belovend, op basis van forecasting verwachten we eind dit jaar een stijging in organische traffic van 400 procent.

A-Z Barbecue: +16% omzet door dynamische weerdata binnen de customer journey

Voor A-Z Barbecue & Gourmet Party Service is Google Ads een belangrijke verkeersbron. Deze ‘first mover’ was jaren geleden de eerste Nederlandse thuisbezorger van all-in-one-barbecuepakketten. Vandaag de dag is de concurrentie flink gegroeid. En de uitdaging om het searchverkeer op peil te houden daardoor ook. Hoe slaagde Happy Idiots daarin? 

De strategie

Om de concurrentie voor te blijven, waren slimme keuzes nodig. Omdat het vertoningsaandeel in searchcampagnes begin dit jaar al ongeveer zeventig procent bedroeg, was alleen het verhogen van het media-budget niet de juiste weg. Om de omzet te verhogen, stuurden we in plaats daarvan op de kwaliteit van het websitebezoek. Lukte het ons om de conversie van kwalitatief verkeer te verhogen? Dan was de gewenste omzetverhoging in zicht.

Grotere groepen, zoals feesten of verenigingen, bepalen een deel van de omzet. Deze bestellingen worden ver van tevoren geplaatst. Een ander belangrijk deel van de omzet is minder goed te voorspellen en komt ad hoc: als het barbecueweer is. 

De implementatie

Maar wat is dat dan, barbecueweer? Op basis van vooronderzoek definieerden we 3 factoren die barbecueweer typeren:

 • 20° Celsius als minimumtemperatuur
 • 50% minimumkans op zon
 • 20% maximumkans op regen

We combineerden historische KNMI-data met data uit Google Analytics in RStudio. De correlatie tussen verkeer, transacties en weer bleek het sterkst met een vertraging van twee dagen. Wanneer de weersverwachting van overmorgen als barbecueweer bestempeld kon worden dus. Via een custom script integreerden third-party-data van Buienradar.nl in Google Ads. Vervolgens pasten we de advertentieteksten dynamisch aan. Om verkeer aan te jagen met een hogere aankoopintentie en dus conversiekans, toonden we bij goede weersvoorspellingen de dynamische campagnes en bij slechtere weersomstandigheden de reguliere campagnes. Ook de landingspagina’s pasten we aan op de weersvoorspellingen door een dynamische URL.

De resultaten

A-Z maakte al eerder mooie zomers mee, maar dit jaar vingen ze door relevante advertenties een hoger aantal van de potentiële doelgroep af, die ook nog eens beter converteerde. Daarmee tonen we aan dat het weer natuurlijk belangrijk is in deze branche, maar slimme online-marketingcampagnes nog veel belangrijker. De unieke combinatie tussen data-analyse, third-party-data en dynamische advertenties verhoogde de relevantie bij potentiële kopers in de hele customer journey op ‘moments that matter’. Met mooie resultaten als gevolg:

 • +16% omzet
 • -43% kosten per transactie
 • +27% conversieratio

Trends & veranderingen binnen SEO: hoe blijf je organisch groeien?

Wat zijn de grootste ‘verborgen’ veranderingen binnen SEO, als het gaat over organische zoekresultaten? En hoe pas je je strategie hier het beste op aan om organisch te groeien? Dit zijn onze belangrijkste bevindingen die gedeeltelijk in dit webinar zijn besproken. Let op: de cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op Amerikaanse data, maar geven ook […]

Bing-campagne: in dertig dagen bereik van kwart miljoen mensen

Fingerspitz heeft een slimme advertentiecampagne opgezet met behulp van productfeed-tool Channable: een gloednieuwe functie die zij zo succesvol hebben ingezet dat zij in slechts dertig dagen tijd een kwart miljoen mensen hebben weten te bereiken.

Online marketingbureau Fingerspitz sleepte vorig jaar de Dutch Search Award in de wacht voor ‘Beste Bing campagne’ met hun campagne voor Plein. 

Hoe ze dat precies hebben gedaan? Ze vertellen er alles over in dit vraaggesprek. 

 

SEO & SEA: beste vrienden of grootste vijanden?

Welke strategie is beter: SEA of SEO? Ongetwijfeld voer jij deze discussie ook wel eens. Zoals naar aanleiding van het nieuws dat Google op mobile met ‘gallery ads’ komt, waardoor organische resultaten wederom lager te vinden zullen zijn. Gaat SEO dan eindelijk naar zijn graf? Is het onvermijdelijk om te moeten adverteren via AdWords? Ik […]

Semantic markup met AI geeft SEO flinke boost

Semantic markup is binnen SEO een onmisbare factor. Soms lees je erover als ‘rich snippets’, dan weer als ‘schema markup’ en dan weer als ‘structured data’. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: het verrijken van webpagina’s met extra informatie die ‘onder water’ (in de html code) wordt toegevoegd. Zo begrijpen zoekmachines beter en sneller waar je website over gaat. 

Wordlift, een AI-gedreven SEO bedrijf, deed onderzoek naar de positionering in zoekresultaten en de CTR (doorklikratio) van websites die gebruikmaken van de juiste semantic markup.

Het blijkt dat goed uitgevoerde semantic markup de zichtbaarheid in Google aanzienlijk kan verbeteren. Dat willen we bij Mediaweb natuurlijk ook graag. Daarom gaat Wordlift.io ons de komende maanden helpen om de semantic markup van mediaweb.nl met behulp van kunstmatige intelligentie te optimaliseren. We gaan onze ervaringen bijhouden en de resultaten meten. Dit najaar doen we hier weer verslag van onze ervaringen door middel van een uitgebreide case study. Benieuwd hoe dat verloopt? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Wat is semantic markup?

Maar laten we eerst even teruggaan naar de basis. Wat zijn concrete voorbeelden van semantic markup? Reviewsterren natuurlijk! De prijs en beschikbaarheid van producten in de zoekresultaten van Google, maar ook een simpele headertag <h1> is semantic markup. Het zijn allemaal toegevoegde (rich) stukjes (snippets) informatie die de zoekmachine kan interpreteren en tonen, nog voordat de gebruiker de website heeft geladen. Wel zo handig voor Google én de gebruiker natuurlijk. Maar levert het ook meer en betere bezoekers op? Tijd om erachter te komen…

Voordat we bovenstaande vraag kunnen beantwoorden, is het goed om te kijken wat we precies bedoelen met ‘semantic markup’. Dan wordt ook meteen duidelijk dat de algoritme-update die ervoor zorgde dat Google deze ‘semantische markeringen’ beter begrijpt, de zoekmachine pas écht slim heeft gemaakt.

Wanneer Google een website analyseert, bezoekt de Googlebot de pagina zoals een gewone bezoeker dat zou doen. Google leest de pagina’s van de website en volgt de links om te controleren of deze verdiepende informatie bieden. Daarna interpreteert Google de informatie. Niet alleen de teksten, ook de afbeeldingen en video’s. Die zijn namelijk voorzien van verschillende tags. Zoals de ‘alt-tag’, die iets vertelt over de afbeelding. Juist! Semantic markup.

Op basis van allemaal regels beoordeelt het algoritme dan de paginawaarde. Zodat de zoekmachine (onder andere op basis hiervan) kan bepalen welke positie deze pagina krijgt voor welke keywords. Oké… zo simpel is het nu ook weer niet. Das war einmal. Tegenwoordig is Google natuurlijk veel meer dan een lijstje zoekresultaten met advertenties erboven.

Hummingbird

Google-hummingbird-update

Google introduceerde in 2013 de ‘Hummingbird’-update. Wist je dat een update die naar een dier vernoemd is, traditiegetrouw een hele belangrijke is? Denk aan:

 • de fameuze Penguin-update (voor het herkennen van slechte links);
 • de Panda-update (voor slechte content);
 • de Pigeon-update uit 2014 waarmee Google lokale zoekresultaten belangrijker maakte.

Zes jaar geleden had de kleine kolibrie in ieder geval grote impact op de zoekresultatenpagina’s. Sinds Hummingbird weten we namelijk dat de zoekmachine bezig is met een wereld waarin voice search steeds belangrijker wordt. Na de Hummingbird-update, herleidt Google de vraag steeds vaker uit de context (contextual search). Vervolgens toont Google het juiste antwoord al binnen de zoekmachine zelf, als exclusieve ‘rich snippet’. Die wordt trouwens ook wel eens ‘rich cards’ of ‘answer box’ genoemd.

Google biedt de informatie in ieder geval op zo’n manier aan de gebruiker aan binnen de zoekresultatenpagina, dat hij in feite niet eens meer hoeft te klikken. Maar hoe krijg je dan tóch een verbeterde CTR door semantic markup?

Structured data werkt

Het is al jaren een onderwerp van discussie. Maar tot op heden ontbraken de cijfers om te bewijzen dat semantic markup leidt tot een hogere positie in Google en een betere CTR (click through rate). Recent onderzoek van Wordlift bracht daar verandering in.

Uit dit onderzoek blijkt dat traffic op websites met de juiste semantic markup maar liefst met 18% kan toenemen. Ook de CTR neemt toe. Want wanneer je de gebruiker direct de juiste informatie aanbiedt, is het logisch dat deze uiteindelijk meer wil weten.

Twee jaar geleden zag een ruime meerderheid van de lezers van het Mediaweb blog ‘rich answers’ al als zeer belangrijk:

 

Welke semantic markup?

Nu je meer weet over semantic markup en de mogelijkheden, is het tijd om te kijken welke markup relevant is voor jouw website(s). Er zijn veel verschillende toepassingen waarvan je wel eerst moet weten dat ze er zijn, voordat je ze kunt toevoegen.

Behalve de al eerder genoemde recensies, prijzen en voorraden, zijn er nog ontelbare andere toepassingen beschikbaar. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste semantische markeringen je die aan een website toe kunt voegen.

Laten we wel voorop stellen dat de basismarkeringen op elke goede website natuurlijk al aanwezig zijn. Zo is deze tekst uiteraard gemarkeerd als een <article>. Niet? Ga dan liever nog even terug naar de basis van de HTML markup om deze aanpassingen te doen.

1. Evenementen

Voor een evenement is de datum het belangrijkst, maar ook de start- en eindtijd zijn ook super relevant! Dit kan je natuurlijk gewoon toevoegen via semantic markup.

2. Creatieve werken

Het beschrijven van ‘creative works’ zoals films, boeken en schilderijen doe je met semantic markup heel uitgebreid. Zo kun je binnen een recensie veel extra structuur bieden voor zowel de lezer als de zoekmachines. Welke schrijver, regisseur, uitgeverij, producent? En in welk jaar is het boek of de film uitgekomen?

3. Recepten

Voor recepten kun je specifieke onderdelen zoals de voedingswaarde en de bereidingstijd apart markeren. Natuurlijk kan je ook een beoordeling voor een specifiek recept toevoegen.

4. Organisaties en bedrijven

De vraag of markup data noodzakelijk is, is voor ieder bedrijf of elke organisatie verschillend. Algemene informatie, zoals naam, adres en andere contactgegevens is altijd relevant. Daarnaast kan je ook meer specifieke zaken zoals openingstijden en andere gegevens toevoegen.

Google hanteert een aantal strikte regels. Hanteer je die? Dan is de kans groot dat jouw bedrijf met de juiste rich snippets wordt weergegeven in de zoekresultaten.

5. Personen

Een persoon kan op allerlei manieren belangrijk zijn voor een organisatie of binnen een verhaal. Via structured data zijn er talloze manieren om een persoon te markeren met verrijkende informatie. Foto’s, geslacht, beroep tot de veelvoorkomende ‘net worth’: het kan allemaal. Dit zijn allemaal voorbeelden van markeringen binnen de html die ervoor zorgen dat zowel de gebruiker als Google meer te weten kunnen komen over de specifieke persoon.

6. Producten

Producten zijn een enorm belangrijk onderdeel binnen search marketing. Elke webshop wil graag – naast Google shopping – een goede weergave in de organische zoekresultaten. Met structured data kun je prijs, voorraad en reviews weergeven voor je producten. Zo komen potentiële klanten met de juiste informatie naar jouw website.

7. Bestandstypen

Zoekmachines zijn slim, maar ook nog een beetje dom (zoals Maxima ooit zei). Binnen een pagina ‘lezen’ ze in feite tekst. Met semantic markup helpen we de bots een handje door ze te vertellen waar en wat voor andere bestanden (muziek, video, afbeeldingen) er gebruikt worden.

8. Locaties, acties, medicijnen en meer

Binnen Schema.org (waarover zometeen meer) worden nog een aantal andere onderdelen aangegeven waarbinnen je semantische markeringen kunt toevoegen. Locaties, de reviews en zelfs specifieke medicijnen en de kenmerken.

Kan mijn website niet meer zonder structured data?

Welke structured data noodzakelijk zijn, is voor iedere website en voor elke organisatie verschillend. Algemene informatie zoals naam, adres en overige contactgegevens zijn natuurlijk voor iedereen belangrijk. Doe dit trouwens wel in combinatie met de bedrijfspagina binnen je Google-account.

Elke case is uniek. Webshops zijn waarschijnlijk al lang bezig om hun producten te voorzien van structured data, terwijl een advocatenkantoor of een detacheringsbureau hier nog niet eerder bij stil stond. Het is altijd een goed moment om te beginnen! Structured data toevoegen aan websites is het verrijken van de html-code, zoals je al eerder las. Hiervoor zijn twee standaarden (waarvan één hele oude), die door alle zoekmachines worden begrepen en vertaald naar de begeerde rich snippets.

Schema.org

Schema.org is in feite een verzameling afspraken over structured data. Gebruik je voor je website de structuur en markeringen zoals ze zijn aangegeven op Schema.org? Dan herkennen alle belangrijke zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex dit als semantic markup. Ze hebben hier namelijk gezamenlijke afspraken over gemaakt in 2011.

Structured data via JSON-LD

Structured data toevoegen via JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) kan ook. Dit zijn net als de Schema.org markup stukjes script die je in de broncode van je website plaatst. De informatie die je toevoegt staat feitelijk ‘onder water’ en hoeft dan ook niet zichtbaar op je website te staan.
Google heeft officieel geen voorkeur voor één van beide, maar het lijkt erop alsof JSON-LD steeds meer de norm wordt. Steeds meer functionaliteiten binnen websites zijn gebaseerd op Javascript. Dus dat dit ook geldt voor de structured data, is niet meer dan logisch.

Microdata of RDFa

Microdata of RDFa zijn ook notitievormen voor gestructureerde data, maar deze zijn inmiddels verouderd. Heb je nog data in deze formats op je website? Geen nood, Google weet ook hiermee nog raad en geeft, mits juist toegevoegd, ook voor microdata en RDFa geformuleerde semantische markeringen de juiste rich snippets weer.

Hoe voeg ik structured data van Schema.org toe aan mijn website?

Semantische markeringen toevoegen is letterlijk het verrijken van de data die al op je website staat. De contactgegevens van je organisatie staan natuurlijk al vermeld op de contactpagina. Door Schema.org markup toe te voegen, zeg je in feite ‘dit is ons adres’ en ‘kijk hier, dat is ons telefoonnummer’.

Op de teampagina gaat dat net zo: ‘Zie je die slimme vent daar? Dat is onze lead developer!’. De verschillende ‘items’ krijgen ‘properties’, oftewel eigenschappen. In de code van Schema.org wordt dit aangeduid met de ‘itemprop’ tag. De volledige lijst met alle mogelijke vormen van structured data binnen de Schema.org markup vind je op hun website.

Google markup tools en Tagmanager

Met de tool voor gestructureerde gegevenssets van Google test je op een eenvoudige manier welke verschillende markeringen al aanwezig zijn. Met de Markup helper tool voeg je vervolgens de ontbrekende structured data toe.

Selecteer de juiste informatie (html code) op de website en geef vervolgens aan welke soort semantic markup dit moet krijgen. Klik op ‘taggen starten’ en je krijgt vervolgens de juiste structured data toegevoegd aan de oorspronkelijke HTML-code. Plaats deze terug en je markup is gereed. Easy does it! Dat laatste kun je ook doen met Google Tagmanager.

Kan dat niet makkelijker?

Structured data is niet zo moeilijk als het lijkt. Toch schrikken de beschreven methodes je misschien af. Er is nu ook een makkelijkere manier om semantic markup toe te voegen aan je website, namelijk met behulp van kunstmatige intelligentie via Wordlift.

WordLift is de eerste plug-in voor WordPress die gebruikmaakt van natuurlijke taalverwerking en data, op basis waarvan WordPress het toevoegen van structured data automatiseert. Deze plug-in analyseert artikelen en transformeert tekst in zoekmachinevriendelijke content. Het doel? De betrokkenheid van de doelgroep én het organische verkeer van een website vergroten.

Ook voor niet-WordPress sites, zoals deze, heeft Worldlift een oplossing: Wordlift Cloud. Door een paar regels code toe te voegen aan de HEAD section van je webpagina’s krijg je een handige semantic markup tool tot je beschikking.

United Retail: digitale strategie met focus op lokale campagnes

Een volledig gepersonaliseerde website, met gelokaliseerde advertenties en ook nog dynamische remarketing. Dat waren de wensen van United retail en met die case won het bedrijf een Dutch Search Award. Dit is hun aanpak. 

De Dutch Search Awards worden jaarlijks uitgereikt om excellentie in de Nederlandse search-industrie in de spotlights te zetten. Eén van de grote winnaars van 2018 was digital agency Adwise – Your Digital Brain samen met opdrachtgever United Retail.

United Retail is een franchiseorganisatie die de formules Electro World, Witgoed specialist en tot voor kort Euronics (de elektronicaketens Euronics en Electro World zijn in 2019 verder gegaan onder één naam) exploiteert. Met ruim 200 vestigingen verspreid over heel Nederland is er altijd en voor iedereen een ondernemer in de buurt.

Door persoonlijke aandacht, kwaliteit en service onderscheiden de formules van United Retail zich met lokale vestigingen van de grote prijsvechters in deze markt van consumentenelektronica. Het bereiken van de doelgroep in deze sterk concurrerende markt is een flinke uitdaging. Dit besefte United Retail zich ook bij het stellen van de doelstelling om meer mensen naar hun lokale vestigingen te krijgen. Adwise creëerde voor United Retail een digital strategie met een focus op lokale campagnes. Met als resultaat: een enorme stijging in winkelbezoeken, aankopen én omzet. 

De belangrijkste doelstelling van United Retail is het creëren van een digital strategie, waarbij de focus ligt op het aantrekken van consumenten naar de lokale franchisenemers. De uitdaging voor veel franchiseorganisaties hierbij is het creëren van een synergie tussen de franchiseformules en lokale ondernemers. Aan Adwise was daarom ook het primaire doel gesteld om de doelgroep te bereiken met gerichte campagnes, afgestemd op de lokale ondernemers. 

Digitale strategie

Google is als zoekmachine vaak het startpunt van mensen die op zoek zijn naar consumentenelektronica. Voor retailers die zich voornamelijk richten op verkoop in de fysieke winkel is het ondanks deze focus toch van essentieel belang om ook online optimaal aanwezig te zijn. Voor United Retail is daarom een digitale advertising strategie ontwikkelt met als doel het winkelbezoek in de fysieke vestigingen te vergroten. In deze strategie is gebruik gemaakt van een globale en compacte aanpak met een lokale focus. Deze strategie is opgesteld aan de hand van de customer journey en bestaat uit vijf stappen die hieronder worden toegelicht. 

Advertising strategie
1. Volledig gelokaliseerde advertenties

Om de consument in de eerste stap van de customer journey mee te nemen in de lokale kracht van de formules worden Google Ads, door middel van een XML-feed en Google Spreadsheets, dagelijks automatisch voorzien van up-to-date informatie van alle franchiseondernemers. Deze feed bevat onder andere informatie over de commerciële naam van de ondernemer, adresgegevens en de specifieke formule. Hierbij zijn alle locaties die Google herkent middels een eigen gerealiseerde script-oplossing gekoppeld aan de dichtstbijzijnde lokale ondernemer. 

URL-trackingtemplate: Naast het toepassen van dynamische lokale elementen in Google Ads wordt iedere advertentie automatisch voorzien van een query met daarin ValueTrack parameters, namelijk: {loc_interest_ms} en {loc_physical_ms}. Op deze manier wordt de informatie die Google heeft gebruikt voor het lokaliseren van de advertentie op basis van vestigingsgegevens doorgegeven aan de website. 

Verdere lokalisering van de advertenties: Naast de dynamische lokale elementen van de advertentieteksten worden ook de advertentie-extensies dynamisch afgestemd op de lokale ondernemer. 

Lokale targeting: Ook wat betreft de targeting van de advertising campagnes is de insteek gedaan met een sterke lokale focus. Hierbij is de targeting aangepast op basis van de reistijd die de consument bereid is af te leggen naar de vestiging van de lokale ondernemer. Er is gebruik gemaakt van radius targeting tot 5 km rondom de vestiging waarbij het adres van de vestiging geldt als centraal punt. Daarbij is er tevens slim omgegaan met de biedingen in combinatie met de afstand tot de winkellocatie. Hiervoor zijn rondom de winkel in stralen bodaanpassingen ingesteld: hoe dichterbij men zich t.o.v. de lokale ondernemer bevindt, hoe hoger de biedingen. De kans dat men bekend is met de winkel is namelijk groter naarmate de afstand tot de winkel kleiner is, wat vervolgens de kans op conversie vergroot.

2. Gepersonaliseerde website

Wanneer de consument op de eerder beschreven Google Ad klikt, vindt ook op de landingspagina van de advertentie verdere personalisatie plaats op basis van informatie uit de URL van de advertentie. De website vangt hier namelijk de query met ValueTrack parameters af en toont daarmee de corresponderende vestiging in diverse elementen van de pagina. Zodoende wordt de landingspagina geoptimaliseerd voor de lokale ondernemer. Ook voor deze toepassing wordt gebruik gemaakt van de feed met actuele informatie over alle franchiseondernemers.

3. Dynamische remarketing 

De doelgroep die de website heeft bezocht, maar nog een laatste ‘duwtje’ in de rug nodig heeft wordt opnieuw benaderd door een remarketing strategie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van dynamische remarketing/multi-advertising. Per productgroep en per winkelformule is er een dynamische banner set ontwikkeld waarbij de gegevens van de dichtstbijzijnde winkel worden ingeladen. De gegevens van de dichtstbijzijnde winkel worden hierbij afgestemd op de daadwerkelijke locatie van de consument op dat moment.

4. Winkelbezoeken

Door het meten van winkelbezoeken binnen Google Ads wordt het effect van het toevoegen van al de genoemde lokale elementen in de customer journey inzichtelijk gemaakt.

Resultaat

Klanten van Electro World en Witgoed specialist ervaren door deze online campagnes het gevoel dat zij een aankoop doen en een band opbouwen met de lokale ondernemer bij hem of haar in de buurt, ondanks dat deze onderdeel is van een grote landelijke franchiseorganisatie. Daarnaast zijn we er in geslaagd een schaalbare en beheersbare advertising oplossing te leveren, waarbij een compacte campagne-opzet wordt gebruikt om alle lokale ondernemers online in hun kracht te laten komen. 

Deze lokale advertising aanpak voor United Retail is onderdeel van een brede digital marketing strategy die op veel vlakken de kracht van de lokale ondernemer combineert met de mogelijkheden van digital. Denk hierbij aan het meetbaar maken van ROPO inzichten door onder andere Google Store Visits, het opvolgen van de transacties in de fysieke vestigingen middels e-mailmarketing. Deze reviews kunnen weer getoond worden op de aparte pagina’s en toegepast worden in de online campagnes.

Zo bepaal je de ‘keyword difficulty’ in een zoekwoordenonderzoek

Weet je op welke zoekwoorden je graag hoog wil scoren in Google? Het vinden van de keywords waarop je wilt ranken is eenvoudig. Lastiger is om daadwerkelijk op die zoekwoorden te ranken en uit te zoeken wat je daar allemaal voor moet doen. Je krijgt al snel te maken met de ‘keyword difficulty’, ofwel de zoekwoordmoeilijkheid. Hoe zit het?

Helaas weet niemand precies welke formule Google gebruikt om webpagina’s in hun populaire zoekmachine te rangschikken. En trouwens, ook al wist je het wel, dan nog verandert dat niets aan het feit dat het op bepaalde zoekwoorden nu eenmaal moeilijker scoren is dan andere. Dat maakt het concept van ‘keyword difficulty‘ een van de belangrijkste uitdagingen in SEO. We leggen graag aan je uit wat dit concreet voor je betekent. En wat doen doorgewinterde SEO-experts om hun kansen op een bepaalde ranking vooraf in te schatten én hoger te scoren in Google?

Verwar de ‘keyword difficulty’ trouwens niet met de ‘keyword competition’ in de Google Keyword Planner (zie screenshot hieronder). Het belangrijkste verschil? Keyword competition laat zien hoeveel adverteerders bieden op advertenties in de zoekresultaten voor een bepaald zoekwoord. Keyword difficulty laat zien hoe moeilijk het is om daadwerkelijk te ranken voor dat trefwoord in de organische zoekresultaten.

Google-keyword-competition

4 manieren om de keyword difficulty van een zoekwoord te beoordelen

De meeste SEO-experts beoordelen de keyword difficulty van een bepaald zoekwoord door een overzicht te maken van pagina’s die al goed in Google op het keyword zijn geïndexeerd. Daarbij kijken ze vooral naar de volgende 4 aspecten:

 1. De content op de pagina
 2. Searcher intent (wat is het doel van de zoeker)
 3. Links van andere websites
 4. Domeinautoriteit

Hieronder gaan we nader in op elk van deze vier aspecten. Maar voordat we dat doen, is er iets waar je rekening mee moet houden. SEO is namelijk geen exacte wetenschap. De meningen verschillen nogal, wat betekent dat velen het oneens zullen zijn met onze uitspraken en ideeën. Daar hebben we geen probleem mee. Sterker nog, we moedigen je aan om zelf aan de slag te gaan. Het kan heel goed zijn dat een andere manier beter voor je werkt. Dat gezegd hebbende, laten we de bovengenoemde factoren eens nader bekijken.

1. Inhoud van de pagina

Google neemt irrelevante pagina’s niet altijd in de zoekresultaten op, maar hoe maak je jouw pagina dan wel relevant voor een bepaald zoekwoord? We hebben een betere vraag voor je, door hem om te draaien:

Hoe maak je je pagina NIET relevant voor een zoekwoord?

Stel, we schrijven een artikel over 301-redirects, met als doel om in Google te ranken op het keyword “301-redirects”. Omdat het onderwerp van dit artikel en het doelzoekwoord zo nauw op elkaar aansluiten, is het bijna onmogelijk om een niet relevant artikel te schrijven. Merk je waar we naartoe gaan?

Toch lees je bij de meeste SEO-tips dat je jouw doelzoekwoord op de volgende plaatsen moet vermelden om de relevantie van jouw pagina in de ogen van Google te vergroten:

 • In de title tag
 • In de URL
 • In de titel (H1)
 • Het zoekwoord aan het begin van de tekst plaatsen

Maar is dat niet eigenlijk een gegeven? Is het sowieso niet al heel waarschijnlijk dat je die dingen vanzelf doet als je schrijft en het onderwerp van je artikel matcht met je gewenste zoekwoord?

Neem als voorbeeld alleen al dit artikel. We schreven nu al bijna 500 woorden en noemden het woord ‘keyword difficulty’ onbewust al acht keer! Het gebeurde op een volledig natuurlijke manier, zonder te willen ranken op het woord keyword difficulty.

Toegegeven, een aantal jaar geleden was het nog anders. Je kon Google inderdaad voor de gek houden met keyword-trucs. Wilde je jouw concurrent overtreffen? Dan was het genoeg om je doelzoekwoord simpelweg vaker te vermelden en je title-tag met trefwoordvarianten te vullen. Die dagen zijn allang voorbij. Je kunt nu gewoon ranken op een zoekwoord, zonder dat het in de titel voorkomt. Sterker nog, het is zelfs mogelijk dat je doelzoekwoord niet eens in de content staat! Google is tegenwoordig slim genoeg om synoniemen te begrijpen.

Besteed daarom bij het analyseren van een bepaald zoekwoord niet te veel aandacht aan hoe vaak en waar je zoekwoord op een pagina voorkomt. Onderzoek in plaats daarvan of iemand met een goede kennis van en inzicht in je onderwerp de inhoud van je belangrijkste pagina’s schreef.

Maar denken we nu dan dat Google slim genoeg is om de daadwerkelijke inhoud van een pagina te lezen en vast kan stellen dat een persoon met vakkennis het artikel schreef, of een willekeurige goedkope copywriter?

Nee. We zijn er vrij zeker van dat Google dat (nog) niet kan doen, maar geloven wel dat ze genoeg factoren in hun algoritme hebben om de diepte, de autoriteit en de betrouwbaarheid van content te beoordelen. We geloven dus wel dat het zinvoller is om te focussen op het maken van uitstekende content en boven alles een fantastische gebruikerservaring te bieden.

Analyseer je de prestaties van je pagina’s in Google? Doe dan je best om vooral de algehele kwaliteit en diepte van de inhoud te beoordelen. Kijken naar de traditionele indicatoren van een slechte optimalisatie (bijvoorbeeld het zoekwoord in de titel, etc.) is niet zo zinvol.

Het is jouw taak om er simpelweg voor te zorgen dat de inhoud van jouw pagina beter is dan de pagina’s die boven jouw pagina in Google ranken. Focus dus op de inhoud en niet zozeer op een ‘beter geoptimaliseerde’ pagina.

2. Intentie van de zoeker (searcher intent)

Bij Ahrefs probeerde men te ranken op de zoekwoordcombinatie ‘backlink checker’, zoals je hieronder ziet in Ahrefs Site Explorer:

Organic_keywords_for_ahrefs_com_backlink-checker

In februari 2017 publiceerde men een landingspagina met als doel om in Google te ranken op het trefwoord ‘backlink checker’. De inhoud van die pagina was perfect “geoptimaliseerd” voor het onderwerp. En wat bleek? Een paar maanden na publicatie en met dank aan een aantal slimme interne links, klom deze pagina naar positie #5 voor het target zoekwoord. Een geweldig resultaat!

Toch duurde deze euforie niet lang. Slechts een paar dagen later begon Google de pagina alweer naar beneden te duwen en al vrij snel stond de pagina zelfs op de tweede pagina van de zoekresultaten (of ook wel de beste plaats om lijken te verstoppen, want daar komt echt nooit iemand 😉 )

Als tegengif begon men die landingspagina te optimaliseren door elke strategie uit de kast te trekken, zoals:

 • Verbeteren van de content.
 • Sterk verbeterde laadsnelheid.
 • De pagina veel mobielvriendelijker maken.
 • Zorgen voor backlinks van hoge kwaliteit.

Dat werkte wel, maar toch kostte het bijna een volledig jaar om terug te komen naar positie #6. En toen… weigerde de pagina om nog hoger te komen. Dat was het moment waarop men besefte dat men in de verkeerde richting werkte.

Waarom? Achteraf was het simpel. De zoekintentie ontbrak. In feite deed de pagina niets meer dan reclame maken voor een betaalde 7-daagse proef om de backlink-checker te proberen. Pas toen men goed naar alle pagina’s keek die boven de pagina in Google stonden, bleek dat dit allemaal gratis backlink-checkers waren. Geen registratie of creditcardgegevens vereist.

Men besloot een gratis versie van een backlink-checker te lanceren en daar op de pagina meer informatie over te geven. Het resultaat? Binnen een week sprong de pagina naar de nummer 1-positie en is daar sindsdien altijd blijven staan! Ook het organische verkeer nam daarmee tot wel 6x toe, zoals je hieronder ziet.

Overview_ahrefs_com_backlink-checker_on_Ahrefs

Dus hoe werkt dit? Zo te zien vond Google een goede manier om te ontdekken of bezoekers tevreden zijn met de zoekresultaten. Hoe ze dit precies doen is onduidelijk, maar dingen zoals ‘pogo-sticking’ (direct terugklikken naar Google), of de gespendeerde tijd op een pagina en het bouncepercentage zijn waarschijnlijk allemaal onderdeel van de vergelijking.

Analyseer de best scorende pagina’s voor je zoekwoord en onderzoek of je de bezoekers iets beters kan bieden dan wat er al is. Kun je dat niet? Trek je conclusies, want dan is dat zoekwoord misschien te lastig voor jou, ongeacht wat alle SEO-tools beweren.

Kijk naar de SERP-geschiedenis

Een uitstekende manier om te ontdekken of Google tevreden is met de huidige zoekresultaten en deze aansluiten op de searcher intent, is door te kijken naar de SERP geschiedenis (SERP is een afkorting van ‘Search Engine Results Page’) Met verschillende populaire SEO-tools zoals Ahrefs kun je dat doen, maar er zijn ook gratis alternatieven. Zoek maar eens in Google op ‘Free SERP checker’.

De SERP-geschiedenis geeft per zoekwoord overzichtelijk in een grafiek weer welke pagina’s voor dat zoekwoord op welke positie ranken. Als je ziet dat die grafiek voor jouw zoekwoord vrij chaotisch is en de hoogste posities vaak wisselen, dan kun je dat zien als een grote kans. Google weet dan namelijk niet zo goed welke pagina het beste is. Op dat moment kun je met jouw pagina het onderscheid maken en meerwaarde bieden ten opzichte van de andere pagina’s.

3. Links van andere websites

Na de toch wat abstracte begrippen zoals “inhoud van hoge kwaliteit” en “searcher intent” gaan we het even hebben over iets wat veel makkelijker te meten is: backlinks. Links van andere websites vormen een essentieel onderdeel van het ranking-algoritme van Google. De zoekmachine beschouwt ze als het ware als ‘stemmen’ die betekenen dat je pagina het verdient om een hoge positie te krijgen.

Maar zoals je waarschijnlijk al verwacht, telt het algoritme van Google niet alleen het aantal websites dat naar een bepaalde pagina linkt. Het is veel geavanceerder dan dat. De “kwaliteit” van de gelinkte pagina is namelijk ook van groot belang, net zoals:

 • Het aantal andere sites waarnaar de gelinkte website linkt.
 • Hoe diep jouw link in de structuur van de website ligt.
 • De feitelijke context en de tekst op die link (de anchortekst).
 • Nog veel meer!

Helaas maken al deze variabelen het toch weer erg lastig om de “linkwaarde” van een website of individuele pagina zoals Google die ziet nauwkeurig te berekenen. Toch geldt in het algemeen wel: hoe meer links je van andere websites naar jouw pagina krijgt, des te hoger je pagina zal ranken in Google. De SEO-experts van Ahrefs bestudeerden dit en zagen een duidelijke samenhang.

page_level_backlink_factors_image

Zie je hoe het totale aantal backlinks (referring domains) maar een kleinere samenhang heeft dan de verwijzende domeinen (het aantal backlinks van individuele websites)? Concreet betekent dit dat je beter tien links van tien verschillende websites kunt krijgen dan tien van een enkele site. Daarom berekent men de Keyword Difficulty (KD) door een gewogen gemiddelde te nemen van het aantal naar de top-pagina’s verwijzende domeinen.

Keywords_Explorer

Op de bovenstaande schermafbeelding zie je bijvoorbeeld dat het trefwoord “backlink checker” een KD-score (Keyword Density) van 74 heeft, die als ‘Supermoeilijk’ wordt beschouwd. Ook zie je onder dit getal staan:

“We schatten dat je waarschijnlijk backlinks van ongeveer 247 websites nodig hebt om in de top-10 voor dit zoekwoord te ranken.”

We zetten het even voor je op een rijtje:

 • “We schatten dat je …” – Dit betekent dat je nooit 100% zeker bent van het resultaat. Het is gewoon een goede inschatting.
 • “… waarschijnlijk backlinks van ongeveer 247 websites nodig hebt … ” – Ook dit getal moet je niet zien als een exact aantal. Het kan meer, maar ook minder zijn.
 • “… om in de top-10 voor dit zoekwoord te ranken” – De schatting is dat je in de top 10 zult staan zodra je veel websites ervan overtuigt om een link naar jouw pagina te plaatsen (of daarvoor betaalt). En de top 10? Dat kan zowel de 1e, maar ook de tiende positie of ergens daar tussenin betekenen.

Waarom is men toch zo voorzichtig met de bewoording van de keyword difficulty?

Als je net zoveel backlinks weet te verzamelen als de andere pagina’s in de top 10 van Google, dan sta je met grote waarschijnlijkheid ergens tussen deze pagina’s. Maar zodra je de eerste pagina met zoekresultaten bereikt, begint Google naar andere “rangordesignalen” te kijken om de positie van je pagina te bepalen (zie het verhaal over de “backlink checker”-landingspagina hierboven).

Het maken van een algoritme dat de keyword difficulty-score nauwkeurig berekent en precies zegt wat je moet doen om op de 1e plek te komen, zou net zo moeilijk zijn als het bouwen van je eigen zoekmachine. Kortom, niet te doen. De bekende keyword difficulty-berekening van Ahrefs is daarom puur gebaseerd op het aantal backlinks.

Talrijke casestudy’s laten zien dat het aantal backlinks in grotere mate bepalend is voor de rankings dan welke andere factor dan ook. Daarom baseert men de Keyword Difficulty (KD)-score van Ahrefs uitsluitend op het gemiddelde aantal links naar websites van de pagina’s die op dat moment in de top 10 staan. Daardoor is de waarde eenvoudig te begrijpen. Toch zou je de KD-score moeten zien als richtlijn, want de kwaliteit van je content en de searcher intent spelen vaak ook een zeer belangrijke rol als het gaat om hoog scoren in Google.

Hoeveel links heb je gemiddeld nodig?

We hebben de KD-score van Ahrefs besproken, om zo de keyword difficulty voor jouw pagina’s te kunnen bepalen. Maar wat is een redelijke KD-score? Waar moet je op richten bij je keuze om over een bepaald onderwerp te gaan schrijven? Bij welke keyword difficulty is het eigenlijk zinloos om te gaan schrijven, of juist zinvol? Bekijk het onderstaande overzicht maar eens:

KD 0 = 0 Ref. domeinen
KD 10 = ~ 10 Ref. domeinen
KD 20 = ~ 20 Ref. domeinen
KD 30 = ~ 35 Ref. domeinen
KD 40 = ~ 55 Ref. domeinen
KD 50 = ~ 80 Ref. domeinen
KD 60 = ~ 130 Ref. domeinen
KD 70 = ~ 200 Ref. domeinen
KD 80 = ~ 350 Ref. domeinen
KD 90 = ~ 800 Ref. domeinen
(KD = Keyword Difficulty)

Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk: hoeveel backlinks kun je realistisch gezien naar de pagina’s op jouw website verwerven? In de praktijk komt het erop neer dat een KD-score van 50 voor de meeste website-eigenaren nog te behappen is. Een hogere KD-score betekent vaak erg veel werk en het aanschrijven van andere websites, of duur (en risicovol) als je externe links gaat kopen om hoog in Google te scoren.

Desondanks hoef je zoekwoorden met een grote difficulty zeker niet uit de weg te gaan. Daarover later meer. Wanneer men je content écht goed vindt en perfect matcht met de searcher intent, zullen links naar je pagina overigens ook vanzelf ontstaan, zonder dat je daarvoor andere websites hoeft aan te schrijven.

4. Domein Autoriteit (DA)

Deze bijdragende factor is waarschijnlijk de meest controversiële van allemaal. De meeste SEO-experts zijn van mening dat Google een soort domeinbrede kwaliteitsmeting gebruikt, die van toepassing is op de score van elke onderliggende pagina op een bepaalde website. Google zelf geeft op het bestaan van deze meting overigens geen concreet antwoord en slaagt er altijd in om die vraag te ontwijken.

3 verklaringen over de invloed van domeinautoriteit

Als je de SEO-experts van Ahrefs vraagt hoe zij denken over de invloed van de DA (domeinautoriteit) op de score van een pagina, dan krijgen we drie verklaringen:

 1. Google geeft soms de voorkeur aan pagina’s op ‘sterke’ websites in de zoekresultaten, maar het is moeilijk te zeggen of dit het resultaat is van een duidelijke voorkeur voor sites met een hoge autoriteit, of dat er een andere indirecte reden is, zoals een voorkeur voor resultaten van bekende merken of zoekopdrachten.
 2. Ahrefs gelooft in de effectiviteit en kracht van interne links om een sterke website te creëren. Met andere woorden, men is van mening dat de kracht van een bepaalde pagina een deel van die kracht door middel van een interne link naar een andere pagina kan leiden. Kortom, een zwakkere pagina is hoger te krijgen met een interne link vanaf een sterke pagina die al hoog scoort in Google.
 3. Een pagina op een website met een lagere domeinautoriteit kan beter scoren in Google dan een pagina op een site met een hogere DA, als deze in vergelijking meer kwalitatieve backlinks heeft.

Ahrefs hanteert een eigen domeinautoriteitsstatistiek, de Domain Rating (DR), maar deze baseren ze puur op links. De manier waarop Google de domeinautoriteit van een site meet, omvat waarschijnlijk veel meer en andere factoren dan alleen het aantal en de kwaliteit van links.

Trouwens, over linkfactoren gesproken …

Ahrefs deed onderzoek naar het verband tussen backlink-factoren op paginaniveau (Page authority) en backlink-factoren op domeinniveau (Domain authority).

05-page-authority-VS-domain-authority

Uit bovenstaande afbeelding blijkt duidelijk dat backlink-factoren op paginaniveau sterker met elkaar samenhangen dan dezelfde factoren op domeinniveau.

Websites met een “hoge autoriteit” zijn meestal merken of namen die mensen kennen en vertrouwen, en daarom klikken. Als je bijvoorbeeld naar nieuws zoekt, dan klik je eerder op de resultaten van NOS dan die van een willekeurige blogger. Als je zoekt naar meer informatie over zoekmachineoptimalisatie, dan klik je waarschijnlijk eerder op de resultaten van Ahrefs, Moz enzovoort. Google beloont duidelijk de zoekresultaten die mensen eerder zullen aanklikken.

De conclusie die je daaruit kunt trekken is dat de uitdaging om hoog in de zoekresultaten te komen veel moeilijker is als je moet concurreren met een heleboel ‘grote namen’ in jouw niche.

Het goede nieuws is dat het ondanks de bovenstaande conclusie zeker niet onmogelijk is om hoog te ranken! Uit de statistieken van Ahrefs blijkt dat je een pagina alsnog hoog kunt laten scoren door te zorgen voor veel backlinks van hoge kwaliteit. Dit werkt overigens alleen als de mensen die zoeken openstaan voor een klik naar andere dan alleen de bekende merken die ze onder of boven jouw pagina zien staan.

Ga zoekwoorden met een grote difficulty niet uit de weg

De meeste artikelen die schrijven over zoekwoordonderzoek, zullen je vertellen dat je zoekwoorden met een hoge moeilijkheidsgraad (keyword difficulty) moet vermijden en je vooral zou moeten richten op woorden met een hoog zoekvolume en een lage KD-score. Dat is op zich ook volkomen logisch, maar de harde realiteit is dat het aantal zoekwoorden met een hoog zoekvolume én lage difficulty-score in de meeste niches zeer laag is. Het is dus niet gek als het je niet lukt om een dergelijk zoekwoord te vinden. Het ligt voor de hand dat je zou kunnen concluderen dat zoekwoordonderzoek gewoon niet werkt voor jou, maar dat is de verkeerde houding.

De keyword difficulty-score is niet bedoeld om je te ontmoedigen om te proberen te scoren voor een bepaald zoekwoord. Je kunt er wel een inschatting mee maken over de middelen die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je toch op de eerste pagina in Google komt te staan. Als het voor je bedrijf of site essentieel is om te scoren op een bepaald zoekwoord, dan is het goed om dat doel na te streven. Ongeacht wat daarvoor nodig is.

Neem als voorbeeld het Ahrefs-blog. Vijf jaar geleden scoorde het blog nog helemaal niet zo goed in Google. Er waren maar weinig zoekwoorden met een lage KD-score. Alle hoge posities in Google waren al ingenomen door andere grote namen in de SEO-niche. Maar kijk eens naar de groei van het zoekverkeer in de afgelopen vijf jaar:

ahrefs-blog-traffic-growth

Dat succes is niet gekomen door alleen zoekwoorden met een lage moeilijkheidsgraad te selecteren. Integendeel, bij Ahrefs deed men juist het tegenovergestelde. Vanaf het begin werd de uitdaging met ‘de grote jongens’ aangegaan en worstelde men met uiterst competitieve zoekwoorden.

Kwam de hoge Google-score vervolgens snel? Nee, zeker niet. Het was van de een op de andere dag absoluut niet direct een succes. Maar dat was ook nooit het doel. Het doel was om het beste SEO-blog in de branche te creëren en men wist dat dit tijd zou vergen. Bij zoekmachineoptimalisatie is kortetermijndenken de grootste vijand van scoren op de lange termijn.

In dit artikel gaven we vooral Ahrefs als voorbeeld. Dit is echter een betaalde SEO-tool, waarvan de kosten voor kleine ondernemers vrij hoog kunnen zijn. Hoewel het schrijven van de beste content uiteindelijk het meeste oplevert, bestaan er talloze handige gratis SEO-tools om in te zetten bij zoekmachineoptimalisatie.

De beste gratis SEO-tools

Een aantal SEO-tools die je kosteloos kunt gebruiken en naast je content een waardevolle aanvulling zijn om je huidige score en de keyword difficulty te bepalen, zijn de bekende Google Analytics, de Google Search Console en AdWords Keyword-tool. Een andere handige tool is de ‘Moz SEO toolbar’, eigenlijk een musthave om allerlei informatie te zien, zoals de DA en andere interessante gegevens. Het programma SEOPTIMER analyseert je website op diverse SEO-punten en met de Chrome plugin ‘FatRank’ controleer je snel de ranking van een zoekwoord. Navigeer simpelweg naar de website die je wilt controleren en vul het gewenste zoekwoord in.

Zo maak je winkelbezoek zichtbaar met Google Store Visits

Je kunt met online paid advertising invloed uitoefenen op het aantal fysieke bezoeken dat je in je winkel krijgt. Een perfect voorbeeld van hoe je online- en offline marketingactiviteiten kunt integreren voor beter resultaat. Hoe werken Google Store Visits,  en hoe maak je winkelbezoeken in Google Ads zichtbaar en optimaliseer je je campagnes? 

Hoe werken Google Store Visits?

Een gebruiker die in Google eerst op je advertentie klikt en vervolgens naar de winkel gaat wordt als een winkelbezoek gezien. Op basis van Wi-Fi, GPS-locatiesignalen, locatiehistorie, IP-carriersignalen, Google Maps navigatiedata, gebruikersgedrag en de surveys van Google wordt inzichtelijk of iemand een winkel heeft bezocht. Google geeft aan 99 procent zeker te zijn of een persoon daadwerkelijk een winkel heeft bezocht. Bij search-advertenties wordt een winkelbezoek gemeten nadat iemand op een advertentie heeft geklikt. Bij display banners en YouTube wordt een winkelbezoek gemeten nadat iemand een banner voor minimaal vijftig procent en één seconde heeft gezien en vervolgens de winkel heeft bezocht bezocht.

Hoe krijg je Store Visits inzichtelijk in Google Ads?

Als eerst is het zaak om Google My Business te koppelen met het Google Ads account. Google laat in deze video zien hoe je dit doet.

Winkelbezoeken vallen onder de kolom ‘alle conversies’. Om dit altijd direct inzichtelijk te krijgen is het voor nu nog nodig om een aangepaste kolom aan te maken in Google Ads. Google store visits krijg je inzichtelijk via het volgende stappenplan:

 1. Binnen alle campagnes ga naar kolommen → kolommen aanpassen
 2. Aangepaste kolommen → klik op ‘+ nieuwe kolom’
 3. Vul hier de naam en gewenst beschrijving in
 4. Klik op ‘+statistiek’ → conversies → alle conversies
 5. Klik vervolgens rechts op conversies → conversieactie → Winkelbezoeken

Op deze manier krijg je inzicht in het aantal winkelbezoeken waaraan jouw zoekadvertentie heeft bijgedragen.

Verschillende metrieken van Google Store Visits

Naast het inzichtelijk krijgen van winkelbezoeken zijn er nog een aantal metrieken die ik graag met je deel omdat deze je extra inzichten kunnen geven over gebruikers die eerst online interacteren met jouw advertentie en vervolgens jouw winkel bezoeken. Zo kan je met deze metrieken op een juiste manier de advertenties aansturen.

Kosten per store visit

Nu je inzichtelijk hebt uit welke campagnes winkelbezoeken voortkomen wil je natuurlijk ook weten wat de kosten voor één winkelbezoek zijn. Wanneer we echt willen aansturen op winkelbezoeken willen we dan ook weten wat de kosten per winkelbezoek zijn. We kunnen deze inzichtelijk krijgen per campagne, advertentiegroep en zelfs per zoekwoord. Als je namelijk weet of een winkelbezoek veel of juist weinig kost kan je hier je Google Ads account op aansturen.

Aantal klikken per winkelbezoek

Naast de kosten per winkelbezoek is een andere statistiek ook belangrijk, het conversiepercentage. Wil je weten hoeveel klikken er gemiddeld tot een winkelbezoek leiden? Zorg er dan ook voor dat je deze statistiek inzichtelijk krijgt. Deze statistiek staat gelijk aan het conversiepercentage wanneer je aanstuurt op conversies.

Conversieperiode

Google stelt zelf altijd een conversieperiode in van dertig dagen. In andere woorden, wanneer iemand op je advertentie klikt en vervolgens binnen dertig dagen je winkel bezoekt, wordt dit door Google als een winkelbezoek meegenomen. Het kan per branche veel verschillen wat voor conversieperiode je wilt instellen. Voor een winkel die keukens verkoopt zou je bijvoorbeeld een langere conversieperiode kunnen hanteren omdat men niet iedere dag een nieuwe keuken gaat uitzoeken. Anderzijds kan je je afvragen hoeveel impact een klik op een advertentie heeft gehad als iemand 28 dagen later pas een bezoek aan de winkel doet.

Een ander voorbeeld, als je reclame maakt met een actiecode op de website waarbij de actie alleen in de fysieke winkel verzilverd kan worden. Stel dat de duur van de actie maar één week is. Op zo’n moment kan je de conversieperiode instellen op 7 dagen. Denk daarom bij het instellen van de conversie periode van winkelbezoeken vooral logisch na wat een juiste periode kan zijn. Let er tenslotte wel op dat je veel winkelbezoeken nodig hebt wanneer je zeven dagen als conversieperiode hanteert.

Stappenplan:

 1. Binnen Google Ads ga naar conversies
 2. Selecteer de conversie winkelbezoeken
 3. Wijzig de conversieperiode

Aantal dagen tot een winkelbezoek

Een handige manier om de conversieperiode te bepalen is op basis van de dagen tot een winkelbezoek. Wanneer je de data in Google Ads segmenteert, kan je vervolgens tot aan het zoekwoordniveau de dagen tot een winkelbezoek inzichtelijk krijgen. Hoe je dat doet laat ik hieronder zien.

Bij het bepalen van de conversieperiode zou ik dus kijken naar de metriek dagen tot een conversie. Daarnaast is de conversieperiode afhankelijk van het product of dienst wat je verkoopt. Voor meer alle daagse producten zoals een shirt of cadeaukaart kun je een conversieperiode van maximaal zeven dagen hanteren terwijl je voor meer unieke producten, producten zoals een keuken, veel eerder een langere conversieperiode zou hanteren.

Stappenplan:

 1. Ga binnen campagnes naar Segment
 2. Klik op conversies
 3. Klik op ‘Dagen tot conversies

instellingen van de dagen tot een winkelbezoek

aantal winkelbezoeken in vergelijking met de tijd na een advertentieklik

Voorbeeld van hoeveel dagen na de interactie met jouw advertentie een winkelbezoek plaatsvindt. Deze data is gebaseerd op de beschikbare data van een klant en Google.

Nieuw versus terugkerende bezoekers

Bedenk naast de conversieperiode ook voor jouw bedrijf na hoeveel dagen iemand gezien moet worden als een nieuwe klant en wanneer iemand een terugkerende klant is. Op deze manier kan je net als bij bezoekers van de website een overzicht krijgen tussen nieuwe versus terugkerende klanten. Wat ook weer handige informatie is om op te sturen.

Stappenplan:

 1. Ga binnen campagnes naar Segment
 2. Klik op conversies
 3. Klik op ‘Nieuwe versus terugkerende klanten

instellingen van de dagen tot een winkelbezoek

Net zoals je de dagen tot een winkelbezoek kunt segmenteren, kan je op deze manier ook onderscheid maken tussen nieuwe versus terugkerende bezoeker

Nieuwe versus terugkerende Google Store Visits

Stappenplan:

  1. Binnen Google Ads ga naar conversies
  2. Klik links op ‘instellingen’
  3. Wijzig de periode verval nieuwe klant
Attributiemodel van Google Store Visits

Op dit moment worden winkelbezoeken nog via het last click attributiemodel toegekend. Het is niet mogelijk om dit attributiemodel te veranderen. Dit last click attributiemodel houdt in dat het winkelbezoek wordt toegekend aan de advertentie waar de bezoeker als laatst op heeft geklikt. Als de bezoeker dus eerder al interactie heeft gehad met één van je advertenties, krijgen deze advertenties dus geen waarde toegekend. Let hierop bij de aansturing van de advertenties. Overigens verwacht ik dat dit binnenkort wel zal wijzigen.

Biedstrategie gericht op Store visits in SA360

Stap 1 is het inzichtelijk krijgen van winkelbezoeken via zoekadvertenties. Stap 2 is het sturen op winkelbezoeken. Wil je echt gaan aansturen op winkelbezoeken dan moest je recent nog handmatig hierop aansturen. Terwijl veel campagnes tegenwoordig via smart bidding worden aangestuurt. Was er namelijk nog geen openbare biedstrategie gefocust op meer winkelbezoeken mogelijk. Inmiddels is er een biedstrategie in Search Ads 360 mogelijk waarbij het algoritme van de biedstrategie verschillende datapunten kan meenemen in de aansturing naar winkelbezoeken. Ik verwacht ook dat er binnenkort biedstrategiëen op Store Visits gereleased worden in Google Ads.

 1. Ga binnen de juiste campagne naar ‘bid strategies’
 2. Voeg een nieuwe biedstrategie toe
 3. Vul bij ‘Goal’ de naam van de biedstrategie in. Selecteer de juiste currency en selecteer bij ‘advanced configuration’ ‘advanced targeting’ in
 4. Vul bij ‘Target’ het gewenste attributie model in. Klik op ‘add another target’ en selecteer jouw target
 5. Selecteer winkelbezoek als een conversie. Ga bij all conversions naar ‘Google Ads conversion tracking’ en selecteer ‘winkelbezoeken’.

Page generated in 1,153 seconds. Stats plugin by www.blog.ca