Flinders werkt aan fotozoeken

Online designmeubelwinkel Flinders.nl werkt aan een visuele zoekmachine. Publiek van de zaak moet met een foto uit de fysieke wereld direct in het online assortiment kunnen zoeken naar vergelijkbare producten.

Samen met technologieleverancier Tweakwise uit Zwolle werkt Flinders aan visual search. Het moet voor publiek makkelijk worden om ergens in de fysieke wereld een aansprekend object te zien en dat met een simpele handeling aan Flinders’ zoekmachine te voeden.

Dat tekent e-commerceuitgave Twinkle op uit de mond van directeur Geert-Jan Smits, die vanochtend sprak op What’s going on in Retailing.

Technieken achter beeldherkenning worden steeds toegankelijker door ontwikkelingen bij bedrijven als Google en Amazon op het gebied van machine learning. Hun computers, maar ook die van een platform als Pinterest of shop als Zalando, zijn steeds beter in staat details van objecten te ‘lezen’, interpreteren en gebruiken voor suggesties en andere acties.

Norwegian Airlines: automatiseren SEA levert 40 procent meer omzet op

Voor Norwegian Airlines was de uitbreiding van het netwerk met verre bestemmingen aanleiding om te kijken naar de manier waarop SEA is georganiseerd. Besloten werd om de benodigde expertise in-house te halen en zoveel mogelijk te automatiseren.

Norwegian Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij van Scandinavië en vliegt op ruim 150 bestemmingen wereldwijd. De markt waarin Norwegian Airlines opereert, wordt gekenmerkt door talloze uitdagingen en hevige concurrentie. Gedegen technische en commerciële expertise is dan ook steeds belangrijker. Enige tijd terug besloot de maatschappij om de marketingactiviteiten op het gebied van betaalde zoekresultaten in-house onder te brengen en zich te richten op een strategie waarin de kracht van machine-learning en automatisering centraal staat. Volgens Nicola Riva, International eCommerce Manager bij Norwegian Airlines, werd deze beslissing vooral ingegeven door de wens digitale vaardigheden intern te ontwikkelen en behouden.

De zoekstrategie afstemmen op de zakelijke strategie

“In aanvulling op ons binnenlandse- en korteafstandsnetwerk zijn we bezig een nieuwe markt aan te boren: die van low-cost verre vluchten,” vertelt Mario García, Digital Advisor bij Norwegian Airlines. “Onze strategie voor betaalde zoekresultaten moet aansluiten bij onze zakelijke prioriteiten: de gemiddelde orderwaarde verhogen, onze positie in volwassen markten beschermen en onderzoeken hoe we extra verkopen kunnen genereren.”

Door de variatie in vraag in het hoog- en laagseizoen, de vele bestemmingen en de per land wisselende merkbekendheid had Norwegian Airlines een SEA-benadering nodig die kosteneffectief was, maar tegelijkertijd dusdanig breed toepasbaar dat een zeer grote potentiële doelgroep wordt bereikt. “We hebben een beperkt budget en een groot zoekvolume. Daarom is het logisch om zichtbaarder te zijn voor gebruikers van wie het waarschijnlijk is dat ze onze meest winstgevende producten kopen en minder zichtbaar voor loyale klanten of voor klanten bij wie al op organische wijze een verkooptraject is gestart,” legt Mario uit. “Maar als je zo’n strategie op grote schaal wilt toepassen, heb je de via machine-learning opgebouwde intelligentie van een geautomatiseerd optimalisatiesysteem nodig.”

Bij de zoektocht naar een tool kwam Norwegian Airlines uit bij Search Ads 360. De eerste stap was het inzetten van de functie voor voorraadbeheer. Hiermee werden voor alle vertrekluchthavens afzonderlijke campagnes gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met seasonality, prijs en beschikbaarheid.

Adverteerders die gebruik willen maken van voorraadbeheer, richten eerst een voorraadfeed in. Deze bevat een lijst met producten en hieraan gekoppelde kenmerken, zoals beschrijvingen, prijsinformatie en capaciteitsniveaus. Het systeem gebruikt deze feed vervolgens om campagnes, advertentiegroepen en advertenties te maken die zijn afgestemd op deze producten en productkenmerken. Naarmate de beschikbaarheid fluctueert, worden er zoekwoorden toegevoegd of verwijderd.

De tweede stap was het automatiseren van de biedingen voor deze campagnes, waarvoor een ROAS-biedstrategie wordt gehanteerd. Deze gaat uit van het rendement op de advertentie-uitgaven. Relevante doelgroepen worden getarget met behulp van remarketinglijsten voor zoekadvertenties, samengesteld aan de hand van gegevens uit Google Analytics 360. Hierdoor kan in de campagnes prioriteit worden gegeven aan doelgroepen met een hogere potentiële winstgevendheid. Deze benadering wordt geautomatiseerd via de functie voor aanpasbare remarketinglijsten voor zoekadvertenties in Search Ads 360. Deze functie maakt het mogelijk automatisch remarketing doelen toe te voegen en te verwijderen om een maximaal aantal conversies te genereren. Voor optimalisatie van de geografische prestaties wordt bovendien aanpasbare targeting op locatie toegepast.

Hogere opbrengsten, lagere kosten

Sinds Norwegian Airlines is overgestapt op in-house beheer van de marketingactiviteiten rond betaalde zoekresultaten, zijn de opbrengsten met 40 procent gestegen en de kosten met 11 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Mario García: “Automatische biedingen werken uitstekend voor ons. En dankzij het voorraadbeheer zijn we veel minder tijd kwijt aan het opzetten van campagnes en advertentiegroepen. Als volgende stap willen we nu onze optimalisatie systemen verrijken met zakelijke gegevens en ons met data-driven-attributie en multi-moment-biedingen richten op extra verkopen.”

Dit artikel werd eerder in het Engels gepubliceerd op Think with Google.

Visualiseer SEO data, en 5 andere takeaways van BrightonSEO

De onderwerpen die behandeld worden op BrightonSEO op het gebied van onder andere on-site optimalisatie, linkbuilding, content marketing en automation zijn allen actueel, inspirerend en gaan de diepte in. Benieuwd naar de belangrijkste takeaways van BrightonSEO van dit voorjaar? 

Takeway 1: SEO zonder rel=prev en rel=next

In maart schokte John Mueller de SEO-wereld door te zeggen dat Google al een tijdje geen gebruik meer maakt van rel=”prev” en rel=”next” en gepagineerde content als normale pagina’s behandelt. Adam Gent legde uit wat dit betekent voor sites met gepagineerde content.

Waar voorheen een lijst met pagina’s als één geheel werd beschouwd en de eerste pagina meestal werd gekozen om te ranken, worden pagina’s met ?page=2, ?page=3 etc. nu als unieke pagina’s met unieke content beschouwd.

Problemen zonder rel=”prev” en rel=”next”

Het lijkt voor de hand te liggen alle vervolgpagina’s een canonical naar pagina 1 te geven, omdat de vervolgpagina’s min of meer een kopie zijn en ‘thin content’ bevatten. Zo zou je crawlbudget besparen en alleen je meest relevante pagina’s laten indexeren. Het probleem is dat je vervolgpagina’s linken naar detailpagina’s (van producten of nieuwsberichten). Als pagina’s 2, 3 etc niet meer geïndexeerd worden, kan Google op den duur niet meer bij de detailpagina’s komen. Deze raken verweesd, verliezen waarde en zullen niet meer ranken. Uit onderzoek van Adam Gent bleek dat dit bij 2/3e van de geanalyseerde websites het geval was.

Als pagina’s 2 en verder wel goed geïndexeerd kunnen worden heb je alsnog het probleem dat je zoveel moet klikken om ze te bereiken (click depth), dat op die manier veel linkwaarde verdampt.

De oplossing

Er is helaas niet één eenvoudige oplossing. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat alle gepagineerde content goed geïndexeerd kan worden. Gebruik dus geen rel=”noindex”, zorg dat canonicals kloppen en dat links naar vervolgpagina’s gecrawld kunnen worden (dat kan alleen als ze een ahref link bevatten). Test ook manieren om click depth te reduceren en houd in de gaten of vervolgpagina’s niet concurreren met je belangrijkste eerste pagina. Is dat wel het geval, kijk dan of je ze kunt de-optimaliseren.

Bekijk hier de presentatie van Adam Gent

Takeaway 2: 100% performance scoren in Lighthouse, het kan echt

Een 100% performance score in Lighthouse lijkt onmogelijk. Zelfs veel grote websites scoren slecht. Polly Pospelova en haar team organiseerden een hackathon en kregen het voor elkaar. De belangrijkste lessen:

Migreer van HTTP/1 naar HTTP/2

Standaard kan een browser maar 6 HTTP-verzoeken tegelijk verwerken. Pas als die verwerkt zijn kunnen de volgende 6 verstuurd worden. Met HTTP/2 (ontwikkeld door Google) is er maar één connectie nodig en kunnen alle requests tegelijk verstuurd worden. Dat is dus een stuk sneller.

Optimaliseer (het inladen van) afbeeldingen

Maak gebruik van moderne afbeeldingsformaten die beter gecomprimeerd worden (zoals WebP) en door afbeeldingen die niet direct in beeld komen uitgesteld in te laden. Een derde tip is om meerdere afbeeldingsformaten aan te bieden, zodat er nooit een groter bestand dan nodig wordt ingeladen.

Optimaliseer de manier waarop JS en CSS worden ingeladen

Standaard wordt een pagina pas weergegeven als alle bronnen zijn geladen. Polly adviseert dat je alleen de noodzakelijke bestanden inlaadt door ze in kleinere blokken op te delen en ze cachet voor een volgend verzoek. Je kunt zelfs de eerste keer de noodzakelijke JS en CSS inline aanbieden.

Gebruik moderne JavaScript

Een modern JS bestand is twintig procent lichter en maar liefst driehonderd procent sneller dan oude JS. Zorg wel voor een backupbestand voor oude browsers.

Werk samen met developers

De belangrijkste takeway van Polly: werk samen met developers om optimaal te scoren. En onthoud dat technieken veranderen. Het optimaliseren van je performance is dus een proces dat nooit stopt.

Bekijk hier de presentatie van Polly Pospelova

Takeaway 3: SEO’s, it’s time to step up and increase your impact

Je zult het vast herkennen: het leven als SEO binnen een bedrijf gaat niet altijd over rozen. Sterker nog: SEO’s mogen vaak de schade herstellen die anderen hebben aangericht. En als de ene klus klaar is, staat de volgende conciërge-klus alweer te wachten.

Zonde, want SEO is in potentie het kloppend hart van een organisatie. De informatie die SEO’s tot de beschikking hebben is namelijk niet alleen waardevol voor het verbeteren van search-engine rankings, het is cruciale informatie voor vrijwel iedere afdeling binnen een organisatie. Iets waar niet altijd bij stilgestaan wordt.

Maar hoe zorg je ervoor dat SEO het kloppend hart van de organisatie wordt? Eigenlijk is het heel erg simpel: voeg waarde toe aan andere zogenaamde ‘silo’s’ binnen de organisatie. Voorkom tunnelvisie en staar je niet blind op jouw gevecht met de SERP concurrentie. Probeer de SERP te ‘begrijpen’.

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar de kansen die er liggen voor andere silo’s zoals bijvoorbeeld customer service, product-development of PR/influencer marketing. Zijn jouw SERP concurrenten wel de échte concurrentie voor jouw business? Of kun je door samen te werken met andere silo’s, juist gebruik maken van deze zogenaamde ‘concurrentie’?

5.5 miljard keer per dag gebruiken mensen search om problemen op te lossen en antwoorden te vinden op de prangende vragen die ze hebben. Oplossingen en antwoorden die search engines ze geven. Search engines zijn als het ware onze toegang tot het brein en de gedachtegang van (potentiële) klanten. Super waardevol voor meer dan alleen SEO. Logisch toch?

“Time to step up, and claim your spot at the decision-making table” aldus Stephan Bajaio die met zijn motivational SEO talk, SEO’s aanmoedigt om de impact te vergroten en onszelf intern te vermarkten zoals we dat ook extern doen. Lets go, SEO’s.

Bekijk hier de presentatie van Stephan Bajaio

Takeaway 4: Content Delivery Network voor snelheid, veiligheid en A/B tests

Websitesnelheid is belangrijk, zéér belangrijk, in 2019. Nils de Moor van WooRank bevestigde deze Need for Speed in zijn “Living on the Edge: Elevating your SEO toolkit to the CDN” talk.

Loop je tegen problemen aan met de snelheid optimalisatie? Een Content Delivery Network (CDN) is dan misschien wel dé oplossing. Door gebruik te maken van een wereldwijd server netwerk wordt verkeer onderschept door de dichtstbijzijnde server. De bezoeker krijgt gecachete pagina’s te zien. De laadtijd is hierdoor korter én de bandbreedte wordt gereduceerd, wat zorgt voor een kostenbesparing.

Maar er zijn nog veel meer voordelen:
1. CMS waarbij de robots.txt niet aanpasbaar is? Met een CDN wel.
2. Door het gebruik van een CDN wordt de kans op een DDOS aanval aanzienlijk verlaagt.
3. Hreflang en redirects zijn vaak makkelijker door te voeren.
4. In een tijd waarin de User Experience centraal staat zijn A/B testen zeer belangrijk. Met een CDN kun je zeer eenvoudig, zonder veel manueel werk, A/B testen.
5. Het uitvoeren van een log file analyse zorgt voor nieuwe inzichten in het gedrag van bots. Met een CDN is toegang krijgen tot log files soms makkelijker dan via de eigen server.

Een CDN is dan ook de way to go voor websites die te maken hebben met CMS restricties en een trage websitesnelheid. Maar “with great responsibility, comes great power”, een CDN is niet altijd mogelijk in verband met interne compliance en is vooral voordelig voor internationale websites. Bekijk dan ook per website of een CDN van toegevoegde waarde is.

Bekijk de presentatie van Nils de Moor

Takeaway 5: Visualiseer SEO data

65 procent van alle mensen leren het beste door het consumeren van visuals. Als SEO-specialisten steken we veel tijd in het opstellen en werken met vele datasets, vaak in Excel of Google Spreadsheets. Hierbij verliezen we uit het oog voor wie we het doen: de klant of stakeholder. Dat was de boodschap van Anders Riise Koch. Hij liet diverse opties zien om SEO data te visualiseren zonder kennis van programmeren.

Simpele visualisaties van SEO data

Screaming Frog is een tool die in de toolkit van vele SEO specialisten zit. Met wat meer recentere updates heeft Screaming Frog een functionaliteit toegevoegd om Crawl Data te visualiseren ter ondersteuning van een aanbeveling. Anders liet in zijn presentatie zien wat de mogelijkheden zijn van deze functionaliteit die nog lang niet door alle SEO specialisten optimaal benut wordt.

Geavanceerde visualisaties van SEO data

Ook liet Anders in zijn presentatie zien wat de next step is in het visualiseren van SEO data. Hij liet verschillende voorbeelden zien van de mogelijkheden van het visualiseren van SEO data. Hij waarschuwde wel in zijn presentatie dat deze optie een wat meer steile leercurve heeft ,maar dat de mogelijkheden hiermee oneindig zijn.

De rode draad van het verhaal is dat SEO soms ongrijpbaar is en dat visualisaties erbij helpen om dit te duiden.

Bekijk de presentatie van Anders Riise Koch

Takeaway 6: SEO Automation: Save time, drink more pints

Dat was de boodschap van Benjamin Görler, SEO Consultant bij Ayima. Niet alleen in zijn presentatie, ook in die van Max Coupland, Sabine Langmann, Tom Pool en Mike Osolinski kwam het onderwerp “automatisering” naar voren. SEO’ers houden van grote datasets, de crawls uit ScreamingFrog, Deepcrawl of Oncrawl zijn de basis voor vele SEO adviezen.

Automatiseren kan dan ook veel manieren. Of je nu werkt via Command Line of Python, gebruikt maakt van RegEx, Custom Extraction of Xpath; ellenlange Excel sheets/Google spreadsheets met de hand categoriseren is verleden tijd.

Maar welke taken lenen zich voor automatisering?
 • Het hernoemen van 12.345+ afbeeldingen
 • Een bulk aan informatie scrapen
 • Bestanden samenvoegen
 • Externe & interne links analyseren
 • Zoekwoordonderzoek
 • Redirects checken
 • Zoekintentie achterhalen
 • “People also search for” zoekopdrachten achterhalen

  En nog véél meer! Want of je het nou via Command Line, Python óf met Xpath automatiseert; steeds terugkerende, simpele handelingen zijn waarschijnlijk voor 90% te automatiseren. Hiervoor hoef je geen programmeur te zijn, met de simpelste scripts bespaar je makkelijk uren per maand.

Hoe meer tijd je overhoudt, des te meer tijd je kunt besteden aan het drinken van bier!

Naast dat BrightonSEO leerzaam en inspirerend is om te bezoeken is het voor velen ook een weerzien van nationale en internationale vakgenoten. Nederland was op BrightonSEO goed vertegenwoordigd. Rondom de conferentie hebben er via SEOBenelux meerdere meetups plaatsgevonden waarbij Nederlandse SEO-specialisten elkaar troffen om onder het genot van een koud biertje en een goede maaltijd gedachtes te wisselen over SEO en de conferentie. 

Dit artikel is samen geschreven met Gwen Drieduite van Smart IM, Karen Foesenek van WebdesignTilburg en Pepijn Otto van TriplePro Online Marketing

Infographic: visueel zoeken in de lift

Visueel zoeken zit in de lift, mede dankzij Pinterest, Google en Facebook, die flink hebben geïnvesteerd in beeldherkenning. Toegegeven: niet iedereen gebruikt zijn camera om producten en objecten te laten herkennen, maar dat gebeurt wel steeds vaker. Het team van MDG Advertising licht het fenomeen toe in deze infographic.

 

 

Hoe onderscheid je je in e-commerce dat wordt gedomineerd door algoritmes?

Hoe onderscheid je je nog als de marketing, verkoop en afhandeling slim en geoptimaliseerd door een advertisingplatform wordt gedaan? Marketplaces, voice en AI zijn de drie grootste e-commerce advertisingtrends van 2019. Ze hebben niet alleen grote invloed op het adverteren, maar ook op de rol van de marketeer en op het verdienmodel erachter. 

Er zijn drie e-commerce advertisingtrends die op dit moment zorgen voor grote veranderingen in het speelveld voor adverteerders. Zo komen Google en Amazon nog meer in elkaars vaarwater. Google beweegt namelijk steeds meer richting marketplaces en Amazon’s advertising platform is momenteel het derde advertising platform van Amerika. En nu voice steeds verder groeit tot een volwaardig advertisingkanaal, concurreren beide partijen ook om de positie om de standaard virtual assistant in huis te worden. Als derde trend maakt AI en vooral machine learning al enige tijd een opmars in het marketinglandschap.

Trend 1: AI in advertising oplossingen

De big tech bedrijven richtten jaren geleden al hun pijlen op AI en dan vooral op machine learning. Dit zie je nu terug in nieuwe advertising functionaliteiten waarin machine learning wordt toegepast. Voorbeelden hiervan zijn ad suggestions op de Google Ads Recommendations page of Amazon’s Targeted Product Sampling program waarmee klanten via machine learning worden geselecteerd voor een product sample. Dat betekent dat Google, Amazon en Facebook hun machine learning solutions aan het vermarkten zijn en bereikbaar maken voor adverteerders. Daardoor wordt er ook werk uit handen genomen van de marketeer. Waar Google bijvoorbeeld nog in 2017 adviseerde voor Black Friday om biedingen op handmatig te zetten vanwege de enorme spike, was dat in 2018 niet meer nodig. Ook het schrijven en optimaliseren van advertising teksten kan nu automatisch. En doordat de performance beter wordt, evolueert ook het werk van marketeers.

De rol van de marketeer verandert

De traditionele marketeer is direct verantwoordelijk voor de resultaten uit zijn campagnes. Hij heeft dan ook het gevoel volledig in controle te zijn. Maar nu steeds meer taken automatisch gaan, wordt ook die controle geleidelijk uit handen gegeven. Een marketeer wordt daardoor steeds meer een coördinator van campagnes dan een uitvoerder. Daardoor vindt er ook een mindshift plaats bij marketeers. Het behalen van resultaten ligt steeds meer in handen van AI-gedreven tools. Marketeers die voor een agency werken, merken het effect hiervan al, want je kunt je als consultant minder onderscheiden met het optimaliseren van campagnes. De vraag wordt daarom voor consultants: hoe kunnen we onze klanten helpen bij het optimaal inregelen van de campagne architectuur en de coördinatie ervan?

Voor bedrijven met eigen digitale teams ligt deze vraag iets anders: hoe stimuleer ik de inzet van AI-gedreven advertising tools door mijn eigen marketeers? AI-gedreven tools worden nu vooral ingezet om performance te verbeteren maar zorgen ook voor een tijdsbesparing. Steeds meer werk van SEA-marketeers wordt geautomatiseerd, waardoor het nog maar de vraag is of de functie als SEA-marketeer over een paar jaar nog bestaat. SEA-marketeers aan de klantkant kunnen daardoor de trigger missen om over te stappen naar AI-gedreven advertising oplossingen. Ze kunnen daarmee namelijk hun eigen baan grotendeels overbodig maken.

Trend 2: Google als marketplace, Amazon als advertising platform

Google Shopping is een vergelijkingsplatform voor producten waarbij consumenten naar derde partijen worden doorgestuurd voor de aankoop. Elke klik levert een bedrag op. Google test in meerdere landen al met Google Shopping Actions: de consument koopt direct het product van Google zonder naar de website van de adverteerder te gaan. Iedere aankoop levert dan een verkoopcommissie op. Hiermee kan Google meer omzet maken met e-commerce, vooral in die branches waar de websites en de online verkopen nog achterblijven. Zo wordt Google een directe concurrent van alle marketplaces, zoals Amazon en bol.com.

Anderzijds zie je dat Amazon – dat groot geworden is met het marketplace concept – zich ontpopt tot een advertising platform. Onder de nieuwe naam Amazon Advertising biedt Amazon nu alle advertentiemogelijkheden aan onder één paraplu: product display, sponsored products, sponsored brands, en een eigen DSP waarmee je programmatic video en display ads kunt inkopen. Tezamen met nieuwe features zoals video in search ads en remarketing dekt Amazon voor vendors en sellers de volledige customer journey in een one-stop-shop. Je hoeft dus niet eens je producten op Amazon te verkopen om via Amazon te adverteren.

Customer loyalty verschuift naar platforms

Google doet het andersom en eigent met Google Shopping Actions zich ook een groter deel van de customer journey toe. Koopt een consument straks via Google Shopping Actions jouw product, dan heeft deze weinig meegekregen van jouw website of branding. Bij een volgende keer zal de incentive om dat product weer van jou te kopen lager zijn. Dat zal vervolgens weer invloed hebben op de marge die je bereid bent te betalen voor een nieuwe klant. Via Google Pay en de optie om betaalmethoden (alleen creditcards voorlopig) aan Google Chrome te koppelen, kunnen consumenten al direct vanuit de browser betalen. De customer loyalty verschuift daarmee geleidelijk van adverteerder naar Google, precies waar verkopers op Amazon al rekening mee moesten houden.

Trend 3: voice als nieuwe search

Die verschuiving van customer loyalty is ook te zien bij virtual assistants en voice search. Waar je op je scherm zelf kiest welk product het beste bij jouw zoekactie past, zal de virtual assistant die keuze grotendeels voor jou gaan maken. Je wilt immers geen lange opsomming van zoekresultaten aanhoren. Dat maakt voice commerce voor adverteerders een grote uitdaging: word je niet genoemd dan besta je niet in dit kanaal. Een gemis, aangezien voice search fors in opkomst is; één op vijf van de Amerikaanse huishoudens bezit nu een smartspeaker.

Nieuw speelveld

Net als twintig jaar geleden bij de opkomst van search begint het spelletje opnieuw voor adverteerders: hoe blijf je als adverteerder relevant in een voice search-omgeving? Dat zal grotendeels afhangen van welke virtual assistent zal domineren. Die strijd is nog maar net begonnen, dus het is nog te vroeg om al conclusies te trekken. In Nederland is Amazon Echo sinds eind 2017 te koop en gaat Google Home sinds oktober 2018 over de toonbank. Vijf procent van de Nederlandse huishoudens heeft nu een smartspeaker, en de verwachtingen van onder meer OC&C Strategy Consultants en Gartner zijn dat voice zal uitgroeien tot een volwaardig advertising kanaal. De strijd om dominantie tussen de virtual asistenten intensiveert daarom verder, met als laatste wapenfeit de samenwerking tussen Google en Walmart. Een belangrijk verschil dat deze strijd tussen Amazon en Google zou kunnen bepalen is de insteek: Amazon wilt je vooral spullen verkopen, Google is gericht op het geven van antwoorden.

Drie trends met impact op adverteerders

Deze drie advertisingtrends dwingen adverteerders om goed na te denken over de toekomst. Niet alleen de inzet van advertising platforms verandert, maar ook de rol van de adverteerder zelf. Het e-commerce landschap is momenteel drukbevolkt, waardoor traditionele dozenschuivers – verkopers van commodity goederen met weinig of geen productkennis of ander onderscheid – het zwaar zullen krijgen. Ben je niet de goedkoopste en heb je geen andere USP’s, dan is de vraag: wat is je online bestaansrecht?

Een goed voorbeeld daarvan is de online batterijmarkt. De verkoop van batterijen verliep steeds meer via Amazon, dat in 2009 een eigen, goedkopere batterij lanceerde onder het merk AmazonBasics. En meer producten volgden. Inmiddels heeft Amazon meer dan honderd eigen private labels en een negentig procent marktaandeel in vijf verschillende productgroepen. Doordat Amazon en straks ook Google alle verkoopdata volledig inzien, kunnen ze exact zien wat goed en niet goed verkoopt. Dus hoe kun je daar als merk of fabrikant op reageren?

AI omarmen

Als eerste kun je direct zelf beginnen met het gebruiken van AI en machine learning middels laagdrempelige oplossingen. Google, Amazon en Microsoft bieden je de optie om hun machine learning oplossingen toe te passen binnen je eigen bedrijf. Out-of-the-box functionaliteiten zoals het automatisch vertalen van voice naar text, het maken van vertalingen of het herkennen en classificeren van afbeeldingen zijn bouwstenen om je dienstverlening te verbeteren. Denk aan het kunnen doorgeven van je meterstanden via een foto, of het verzamelen van duizenden telefoongesprekken voor analyse. Deze machine learning oplossingen kunnen namelijk helpen om grote hoeveelheden data om te zetten in praktische voorspellingen. Zo kun je bijvoorbeeld veelgestelde telefonische vragen vooraf gaan adresseren via mail of een FAQ-pagina.

Ook met adverteren kun je rekening gaan houden met de relatie tot jouw bedrijf. Klanten die veel producten retourneren en dus eigenlijk netto meer kosten dan dat ze opleveren, kun je uitsluiten uit je audience. Andersom kun je voorspellen welke bezoekers op termijn meer omzet bij je zullen maken, en juist daar actief op gaan adverteren. Het is daarom essentieel om na te denken over datastromen en concrete toepassingen van de inzichten die je eruit kunt halen.

Onderscheiden met branded commerce

Het is cruciaal om te zorgen voor meer onderscheidend vermogen. Op veel websites zijn branding en e-commerce gescheiden: een homepage met een prachtig merkverhaal leidt vervolgens naar een tabel met producten en prijzen zonder enige toegevoegde waarde. Door branding juist te combineren met e-commerce verbeter je de customer experience en creëer je brand preference. Verrijk bijvoorbeeld je categoriepagina’s en productpagina’s met een handige wizard, korte video’s van influencers of het verhaal van de designer. Deze combinatie van e-commerce en branding heet branded commerce en het betekent een grote kanteling voor adverteerders van transactioneel denken naar relationeel. Transactioneel kun je namelijk niet winnen van een Amazon. Om klanten aan je te blijven binden heb je een uniek verhaal en een uniek assortiment nodig. En dat betekent creatief zijn in een wereld die steeds meer AI-driven wordt.

Google frommelt reclame in resultaten Assistent

Google voert een update door aan de antwoorden die Assistent geeft op telefoonschermen. De reacties moeten in een oogopslag meer informatie tonen. En passant betekent dat ook dat er reclame in de antwoorden van de telefoonbutler komen.

Deze update wordt nu uitgerold naar miljoenen Amerikaanse gebruikers van Assistent. Door de bruikbaarheid van de antwoordenpagina te vergroten, hoopt Google dat de dienst an sich ook vaker gebruikt zal worden. Zoals bij veel updates in digitale interfaces gaat het hier op een optelsom van verbeteringen op detailniveau. Het zijn geen ingrijpende veranderingen.

Pagina’s met zoekresultaten tonen geen horizontale scrollbalk meer, maar een verticale. Resultaten met kale opsommingen van feiten worden, waar mogelijk, geïllustreerd met kleuren, beelden en grafieken. En wie bijvoorbeeld vraagt om een hotel te boeken of om een proefrit met een auto kan resultaten zien met commerciële hyperlinks erin. Reclame.

De reclame-uitingen zien er niet veel anders uit dan de reguliere AdWords in de resultaten van de gewone zoekmachine (voorbeeld). Het is in deze instantie nog niet duidelijk hoe breed AdWords in Assistent zitten verwerkt.

Google rolde eerder al commerciële functies naar Assistent uit via de zogeheten Actions. Bedrijven kunnen als het ware een eigen ‘voice-app’ laten werken met de digitale butler in Android-telefoons. Sinds eind 2018 is die optie ook voor Nederlandse ontwikkelaars beschikbaar.

Foto: Peter Boer (c)

Google Hotels breidt uit met vakantiehuisjes

De hotelzoekmachine van Google breidt zijn scope uit naar vakantiehuisjes op de Amerikaanse markt.

Eind vorige week maakte de zoekmachine dat bekend voor zijn mobiele site. In de komende weken wordt ook voor de desktopsite het zoekdomein uitgebreid.

Google ontsluit hiertoe het beschikbare huisjesaanbod op te sites zoals Expedia, HomeAway, Hotels.com, NextPax, RedAwning, Rentals United, TripAdvisor en VRBO.

Het is niet uitgesloten dat een dergelijke stap ook in Europa zal plaatsvinden.

Consumenten die via Google Hotel Search een huisje, appartement, cabine of anderszins vinden worden doorgesluisd naar de betreffende boekingsite. Die verzorgt de verdere afhandeling van de transactie.

Net als bij de reguliere zoekmachine wordt ook hier gewerkt met AdWords voor marktpartijen om hun zichtbaarheid tegen betaling te vergroten.

Foto: Selamat Made (cc)

Google transcribeert podcasts voor Search

Google investeert stevig in de bouw van een technisch en commercieel ecosysteem voor podcasts. Een belangrijke stap wordt nu gezet met het automatisch transcriberen van podcasts.

Het systeem lijkt vooralsnog enkel in Amerika te werken of het Engelse taalgebied. Deze redactie slaagde er niet in, zoals Android Police wel lukte https://www.androidpolice.com/2019/03/26/google-podcasts-in-episode-search-is-coming-shows-now-being-fully-transcribed/ , om Nederlandse transcripties te vinden in de broncode van lokale on demand audiobestanden.

Door uitzendingen te transcriberen worden audiobestanden, wat feitelijk domme bonken MP3 zijn, in een keer concrete brokken content die door een zoekmachine zijn te lezen en contextualiseren. In de wereld van Google betekent dat: 1) groter potentieel bereik voor de producent en 2) de mogelijkheid een nieuwe reclamebron aan te boren.

De beschrijving van de ontdekking door Android Police doet vermoeden dat Google in de beginfase zit van de uitrol van het systeem. Dat kan echter snel gaan, aangezien Google Podcasts https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.podcasts&hl=nl een jaar geleden nog helemaal niet bestond. Dat werd in juni 2018 in de VS pas uitgebracht. De app maakt het makkelijk om nieuwe shows te vinden, beluisteren en te delen. Op onderdelen is de audio-app – in zekere zin te vergelijken met een moderne ‘radio-ontvanger’ – nog niet zo ver ontwikkeld als andere oudere potcatchers.

Luisteraars kunnen bij Google Podcasts de uitzendingen niet enkel naar hun telefoon downloaden om te beluisteren, maar ook streamen. Daar zit een mogelijk verdienmodel in. Technisch staat het Google niets in de weg om audioreclame te injecteren in podcasts, mits met toestemming van de producent. Zo levert YouTube jaarlijks ook miljarden euro’s aan reclame-inkomsten op.

Van de drie grote podcastplatformen Apple, Spotify en Google is laatstgenoemde de enige die tekstherkenning inzet om de vindbaarheid van podcasts te vergroten.

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

Hi Siri, wat betekent voice search voor de (lokale) vindbaarheid van mijn website?

Heb je nog wel feedback nodig op je beeldscherm? Vanaf 2020 zal ongeveer 25 procent van de websessies zonder scherm uitgevoerd worden. Wat betekent dit voor SEO?

“Okay Google, hoe hoog is de Eiffeltoren?”, “de Eiffeltoren is 300 meter hoog”. Zal de assistent antwoorden, maar hoe weet hij dit? Waar haalt google dit antwoord op? Dit antwoord komt uit de positie 0 van google, de positie bovenaan die antwoord geeft zonder een website te hoeven bezoeken.

Het internet bezoeken zonder fysiek beeldscherm, duim, toetsenbord of muis doet zo langzaam maar zeker  haar intrede.

Hoe zat het nou?

First things first: In 1938 kreeg het woord “computer” een betekenis met de komst van, jawel de eerste computer. 35 jaar later kwam de eerste mobiele telefoon op de markt, waarna de smartphone 23 jaar later volgde. Met de komst van de smartphone werd later ook je persoonlijke assistent geboren, hey Siri.

Dit hele proces is een constante zoektocht naar het zo snel mogelijk antwoord krijgen op je vraag of behoefte. De eerste computer is tenslotte uitgevonden om complexe rekensommen sneller uit te kunnen rekenen dan de mens.

Nu dit fenomeen ook verwerkt is in smart speakers zoals Google Home, kun je jezelf afvragen: “Kan ik voicesearch gebruiken om beter vindbaar te worden met mijn website?”

Dit moment zoekt 75 procent van de wereldbevolking nog op de klassieke manier. Dat betekent het volgende: Je zoekt nu op: “Hoe hoog is de Eiffeltoren?” in Google. Op nagenoeg alle schermen staan minimaal drie zichtbare zoekresultaten. Dus mocht de bezoeker meer informatie willen over de Eifeltoren, dan zal hij waarschijnlijk op één van deze resultaten klikken.

Met voice search vanuit Google Home krijg je antwoord zonder feedback hiervan te zien op een beeldscherm. Hierdoor kun je dus niet meer op het tweede zoekresultaat klikken. Je krijgt immers geen muis bij je speaker meegeleverd. Dit betekent dat het ten koste zou kunnen gaan van bezoekersaantallen. Hoe zorg jij dat de zoeker volgend jaar nog bij jou terecht gaat komen?

Zorg dat je antwoord het beste is

SEO voor Google’s spraakgestuurde assistent werkt in principe hetzelfde als hoe we nu met onze vindbaarheid bezig zijn. Sta je op positie 1 (of natuurlijk positie 0), dan krijgt honderd procent van de zoekopdrachten jouw antwoord te horen. Google home leest namelijk altijd jouw antwoord voor, zolang deze het beste aansluit op de vraag.

Ik neem als voorbeeld: “Hoe maak ik spaghetti klaar?”. Google geeft antwoord: “Breng water aan de kook en houd de spaghetti bij de hand. Kookt het water? doe de spaghetti in de pan…” enzovoorts, enzovoorts.

Met deze informatie van je website af? Dan betekent dit vaak dat jij het beste antwoord geeft. Zodoende vertelt Google aan de hand van de informatie op jouw website, hoe je het beste spaghetti kunt klaarmaken.

Wat heb je eraan?

Je antwoord was blijkbaar interessant genoeg om voorgelezen te worden. Tot nu toe wordt spaghetti-kokend Nederland blij van jouw informatie. De volgende keer als ik spaghetti ga klaarmaken, kom ik het liefst terug bij jou. Jij wist namelijk perfect uit te leggen hoe je spaghetti bereidt.

Een ander voorbeeld: je staat met een lekke fietsband aan de kant van de weg. Je bent niet blij en geeft dit te kennen bij je assistent. “Hi Siri, ik heb een lekke fietsband!” Siri reageert en zegt: oke Paul, de fietsenmaker bevindt zich op 600 meter afstand, zal ik de routebeschrijving starten?”

In dit geval is de fietsenmaker, die op dat moment bij mij in de buurt is, degene die mijn band heeft geplakt. Deze fietsenmaker had zijn bedrijfspagina (Google mijn bedrijf) volledig en op de juiste manier ingericht. De assistent kon namelijk de link leggen tussen de lekke band en de fietsenmaker.

Laat ze met je praten

Klaarmaken van spaghetti en het zoeken naar een fietsenmaker zijn korte en concrete vragen. Maar net zoals Google zichzelf ontwikkelt, ontwikkelen wij ook met Google mee. Onze vragen worden steeds natuurlijker gesteld, net zoals Google steeds natuurlijker terug gaat praten. 

Met je Google Home kun je nu bijvoorbeeld ook een reis boeken. Hulp krijgen met inpakken van je bagage en een reisverzekering afsluiten. KLM communiceert naadloos met de Google Assistant en zorgt zo voor de beste spraakgestuurde antwoorden. In tegenstelling tot de vorige spraakgestuurde zoekvragen is BB (en Google Assistant) een maatje. Hij begeleidt in het proces van het boeken van je vlucht tot het inpakken van je koffer. Bij het inpakken van de koffer geeft BB zelfs suggesties voor het inpakken van je regenkleding als de komende dagen gaat regenen op je bestemming.

dit voorbeeld gebruik je dus geen concrete zoekvraag meer, maar voer je een gesprek voor het boeken van een reis.

Siri en Google vinden het fijn als je je website dusdanig geoptimaliseerd hebt zodat ze alles kunnen inzien (indexeren). Technisch betekent dit dat je de onderstaande aspecten geoptimaliseerd dient te hebben en continu blijft optimaliseren.

Zorg dat alle informatie aanwezig op je bedrijfsprofiel ook terugkomt op de website. Google houdt van transpiratie en vindt het fijn als je alle informatie (dat van belang is hebt doorgevoerd op je website.

Zorg dat jij een positie 0 in handen krijgt. En zorg dat jouw chatbot kan communiceren en leren van/via Google’s assistent.

‘MKB worstelt met search automation’

Gebrek aan technische kennis, beschikbare tools en geld zijn de belangrijkste redenen waarom middelgrote tot kleine Nederlandse bedrijven het nog lastig vinden om search automation binnen hun searchcampagnes toe te passen. Dat blijkt uit het onderzoek Search Automation in het MKB, dat brancheverenigingen DDMA en IAB Nederland vandaag presenteren.

Online marketeers zijn nog altijd onnodig veel tijd kwijt aan het opzetten, beheren en optimaliseren van zoekcampagnes (SEA). Ruim 40 procent van de respondenten geeft aan dat gebrek aan technische kennis en tools hen tegenhoudt om uberhaupt te starten met automatiseren. Bijna 30 procent noemt budgetrisico’s en gebrek aan tijd als redenen. Het gevoel geen controle meer te hebben op de campagnes speelt ook een rol. Een ander obstakel om te starten met automatiseren is de complexiteit van automatische oplossingen. Van de respondenten die al wel gestart zijn, valt op dat ze nog in de beginfase zitten.

In de afgelopen jaren is het aantal functies binnen online-marketingplatformen als Google Ads en Bing Ads flink uitgebreid. Naast de toegenomen complexiteit zijn er ook diverse technologische ontwikkelingen zoals voice, mobiel en multi-screen gebruik bijgekomen die van invloed zijn op searchcampagnes. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Op donderdag 25 april organiseren DDMA en IAB een Afternoon Update over het onderwerp. De auteurs van de whitepaper delen er hun inzichten, een praktijkcase komt aan het bod en deelnemers krijgen de kans om vragen te stellen tijdens de Q&A.

Diane Janknegt (WizeNoze) ‘We gaan voor globale impact op het onderwijs’

Toen WizeNoze zo’n vijf jaar gelden van start ging wilde het bedrijf internet geschikt maken voor kinderen. Inmiddels is de doelgroep wat ouder geworden, namelijk leerlingen en studenten, maar het doel is nog hetzelfde. “Het internet is een fantastische mogelijkheid om allerlei informatie te vinden, maar als je die informatie wil gebruiken in een educatieve setting of je wilt er wat van leren, dan zijn de huidige zoekmachines niet geschikt”, aldus founder Diane Janknegt. Leerlingen stuiten op commercie, onbetrouwbare en onbegrijpelijke informatie. WizeNoze biedt sites aan waar ze wel wat mee kunnen, op hun eigen niveau. Meer bij Top Names.

Google for Jobs naar Duitsland

Google in Europa staat op het punt zijn banenportal Jobs te lanceren in Duitsland.

Na Engeland, Frankrijk en Spanje is Duitsland binnenkort aan de beurt. Google kondigt aan dat het binnenkort de zoekdienst Jobsuche introduceert.

Vacaturesites als Monster, LinkedIn, Glassdoor maar ook digitale kranten kunnen daar hun aanbod naar de zoekgigant doorzetten.

Banenzoekers die vacaturesites gebruiken, kunnen naar Google gaan om daar het meta-aanbod te doorzoeken. De zoeksite presenteert het aanbod van aangesloten uitgevers in een aparte sectie op zijn site.

Het is niet duidelijk of Google direct bij aanvang geld gaat vragen voor click-outs naar de aangesloten uitgevers.

Foto: Matthew Hurst (cc)

Zo zet je SEO A/B-testen succesvol in

Het begrip A/B-testen is vooral bekend van testen met het doel om de conversieratio van websites te verhogen. Ook binnen advertisingkanalen wordt getest met onder andere advertentieteksten en visuele uitingen. SEO A/B-testen komt nog weinig ter sprake, maar is een zeer interessante ontwikkeling in de markt. Je kunt namelijk de ROI van een aanpassing voorspellen door te testen en zo meer urgentie creëren rondom doorvoering van SEO implementaties.

Meer SEO-verkeer met een data-driven aanpak

“Wat gaat het ons opleveren? Wat lopen wij mis als we de aanpassing niet of later doorvoeren?” SEO-consultants krijgen vaak te maken met dergelijke vragen. Het vooraf hard maken van het resultaat van een aanpassing is vrijwel onmogelijk. Uitgaan van bestaande business cases kan eveneens verkeerd uitpakken. Wat in branche X goed werkt, hoeft in branche Y helemaal niet goed te werken.

Het is mogelijk door een groep pagina’s van een website te pakken en de aanpassing hierop te testen. Als blijkt dat de aanpassing meer organisch verkeer oplevert, dan voer je het door op de hele website. Zie je geen stijging in organisch verkeer? Dan behoud je de pagina’s zoals ze waren. Je voorkomt besteding van tijd en geld aan aanpassingen die je geen geld gaan opleveren.

Voordelen SEO AB testen

Bijkomend voordeel is dat je – naast een oordeel over de significantie – ook een procentuele verandering teruggekoppeld krijgt. Zo kun je per aanpassing doorberekenen wat het gaat opleveren wanneer het site-breed wordt geïmplementeerd, ook in conversies en omzet. Of je rekent door wat je als organisatie misloopt aan resultaat bij uitstel van X-aantal maanden.

Hoe werkt SEO A/B-testen?

Voor SEO A/B-testen neem je een groep pagina’s en deel je deze in twee groepen met ongeveer een gelijk aandeel in verkeer. Eén van de groepen is de controlegroep (origineel) waarop geen aanpassingen worden gedaan. Op de andere groep pagina’s (variantgroep) wordt de aanpassing gemaakt. Belangrijk is dat de paginagroep een gelijk paginatype betreft. Denk aan categorie-, vestiging- of productdetail pagina’s.

Het verschil met A/B-testen voor conversieratio is dat van elke pagina twee varianten beschikbaar zijn. Bezoekers krijgen één van de twee varianten te zien. Bij CRO A/B-testen is de googlebot niet op de hoogte van de test. Je zult na de CRO A/B-test dus niet weten wat het effect is op het organisch verkeer.

verschil cro vs seo ab testing
Bron: Distilled

Het resultaat van de test wordt na verloop van tijd inzichtelijk door de resultaten van de controle- en variantgroep over elkaar te leggen. Vervolgens dien je de uitkomsten te toetsen op significantie.

seo A/B-testen resultaat tijdreeksanalyse

Bron: Distilled

Wat kun je allemaal SEO A/B-testen?

Er zijn zowel technische als contentelementen te testen. Denk onder andere aan:

 • Het aanpassen van page titles en meta tags
 • Aanpassen, toevoegen of verwijderen van on-page content
  • Tekstuele content (headings of body copy)
  • Visuele content (afbeeldingen, video’s, maps, etc)
  • Interne links
 • Het toevoegen of aanpassen van technische elementen

Combineer je het met Edge SEO dan zijn er nog meer testmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van 302 redirects naar een 301 redirect.

Hoe bepaal je of de test significant is?

Het bepalen van significantie is een must. Je wilt immers uitsluiten dat het resultaat per toeval heeft kunnen ontstaan. Het lastige bij SEO A/B-testen is dat er sprake is van twee groepen pagina’s die niet volledig identiek zijn. Ze zijn hebben overlap qua design en vormgeving, maar verschillen qua onderwerp en inhoud van elkaar. Om die reden zijn de resultaten niet één-op-één met elkaar te vergelijken.

Om ze te kunnen vergelijken, maken we gebruik van tijdreeksanalyses. Hierbij wordt op basis van historische bezoekersgegevens van zowel het controlegroep als de variantgroep een forecast gemaakt van hoe de bezoekersaantallen eruit hadden gezien indien de test niet had plaatsgevonden. Op deze manier is het mogelijk om inzichtelijk te maken wat het effect van de variant is geweest op het bezoekersvolume. Een test wordt als succesvol beschouwd indien de daadwerkelijke aantallen van de variant de voorspelling significant overtreffen, mits dat voor het origineel niet geldt.

Het rekenmodel is gebaseerd onderzoek van Google. Het gebruik van deze methodiek is interessant, omdat andere site-wide factoren uitgesloten kunnen worden. Denk hierbij aan Google-algoritme updates, seizoensinvloeden en branchespecifieke trends. Deze zullen niet enkel effect hebben op de resultaten van de variantgroep, maar ook op die van de controlegroep.

tijdsreeksanalyse uitkomst site-wide invloed
Bron: Distilled

Het volledig isoleren van de pagina-aanpassingen is helaas niet mogelijk. Factoren als nieuwe of verloren backlinks of groei in zoekinteresse naar een specifiek(e) product of productcategorie zijn niet volledig uit te sluiten. De invloed ervan op de berekeningen kan wel beperkt worden door de test niet op enkele pagina’s tegelijk te doen, maar een groter aantal pagina’s – bij voorkeur 10+ per groep – te testen.

Zijn er ook uitdagingen of randvoorwaarden?

Het klinkt allemaal mooi, maar eenvoudig is het niet. Er zijn een aantal criteria die SEO A/B-testen een uitdaging maken:

 • Contentmanagementsystemen (CMS) werken over het algemeen met een vast template per paginatype. Het A/B-testen met betrekking tot indeling, design en layout van de pagina is dan een uitdaging. Edge SEO maakt het mogelijk om deze aanpassingen wél te doen, buiten het functioneren van het CMS om. Maar ook Edge SEO brengt uitdagingen met zich mee.
 • SEO A/B-testen kan niet toegepast worden voor ieder type website, omdat de test gedaan wordt op pagina’s met een gelijk paginatemplate. Dienstenwebsites zijn daarom minder geschikt. E-commerce websites zijn met uitstek wél geschikt voor testen met SEO.
 • Er is een flinke mate organisch verkeer nodig om een goed voorspellend model op te stellen. Als stelregel kun je aanhouden dat het er 1000 sessies per dag moeten zijn.

searchlove-london-2018-dom-woodman-a-year-of-seo-split-testing-changed-how-i-thought-seo-worked-59-638Bron: Slideshare

Welke tools zijn er voor SEO A/B testing beschikbaar?

Het aantal tools voor SEO A/B-testen is beperkt, maar groeit wel. De tools die je onder de loep kunt nemen:

 • Distilled ODN – een geavanceerde en uitgebreide SaaS-oplossing dat functioneert als een edge oplossing. Je bouwt zelf de test via de tool en de tool doet de rest. ODN deelt zelf de pagina’s in gelijke groepen in en koppelt op basis van de Analytics-data het resultaat van de tijdreeksanalyse terug. De tool komt inclusief uitgebreide support voor het bedenken van testideeën en hulp bij het bouwen van tests. Wij waren na de demo onder de indruk over wat er allemaal al mogelijk is met deze tool. Het enige nadeel: alle écht goede tools komen met een prijskaartje. Tipje van de sluier: houd rekening met meerdere duizenden euro’s per maand…
 • Rankscience – De tool wordt gepresenteerd als een geautomatiseerd SEO A/B testplatform. De website vertelt niet veel over de werking en voordelen van de tool.  Een demo hebben we nog niet gehad, dus meer kunnen we je er nog niet over vertellen. Jij ons wel?
 • Er verschijnen ook steeds meer ‘meta CMS’-oplossingen, vaak op basis van Cloudflare Workers, zoals Spark en Updatable. Houd er rekening mee dat de tijdreeksanalyse is in dit geval nog niet in de tools is geïntegreerd.
 • De code voor de tijdreeksanalyse is open-source. Je vindt het op Google’s Open Source Blog.

Wat mij betreft is SEO A/B-testen een interessante ontwikkeling die de markt vooruit gaat helpen. Het biedt handvatten om de ROI van SEO-aanpassingen te kunnen voorspellen waardoor er gefocust kan worden op implementaties die écht resultaat opleveren.

5 learnings over de toekomst van SEO

Waar moet je als bedrijf het komende jaar op focussen als het gaat om zoekmachineoptimalisatie? Ik heb de 5 belangrijkste learnings op het gebied van SEO voor je op een rijtje gezet. De toekomst van search stond op 6 februari centraal tijdens de SEO/SEA-conferentie Friends of Search. Ik deel graag mijn 5 belangrijkste inzichten met […]

Bijna helft van alle websites heeft gebroken interne links

Uit een onderzoek van SEMrush gehouden onder ruim 150.000 verschillende websites wereldwijd blijkt dat 42,5% te kampen heeft met gebroken interne links. Dit houdt in dat als mensen die zich op een website begeven op een link klikken, er in 42,5% van de gevallen niks gebeurt, of men een 404-pagina te zien krijgt.

Vaak komt dit doordat de link typefouten bevat of dat de pagina waarnaar de link verwijst, niet meer bestaat. Bij interne links gaat het om links die verwijzen naar een site binnen hetzelfde domein. Gebroken interne links zijn het grootste probleem waarmee websites te kampen hebben. Backlinks en externe links zijn een belangrijke ranking factor voor Google. Een pagina die veel kwalitatieve externe links ontvangt, zal beter beoordeeld worden door Google en komt hoger in de Google zoekresultaten.

15 miljard links onderzocht

Het onderzoek omvatte in totaal 150.000 willekeurige websites met 175 miljoen webpagina’s en 15 miljard unieke links. Hierbij werd ook gekeken naar andere mogelijke problemen op websites, zoals externe links (links naar andere websites), het aantal onpage links (links op een pagina) en redirects (verwijzing naar andere pagina).

Gebroken externe links

40.5% van de websites heeft één of meerdere gebroken externe links. Per website is gemiddeld 1.37% van de externe links gebroken. Concreet houdt dit in dat gelinkte pagina’s van verschillende domeinen niet meer verbonden zijn. Dit is een signaal aan Google dat de pagina waarnaar de link verwijst, van lage kwaliteit is.

Foutieve verwijzingen

Permanente of tijdelijke redirects zijn verwijzingen van een webpagina naar een andere webpagina. Bij 8.58% van de onderzochte websites veroorzaken redirects een oneindige loop. Kortom, doordat een redirect naar een redirect verwijst, blijft de bezoeker in een loop hangen. Maar ook tijdelijke redirects veroorzaken problemen: 32.2% van de websites gebruikt tijdelijke redirects.

Google indexeert dan zowel de originele als de pagina waarnaar verwezen wordt.. Dit is niet altijd even gunstig voor de ranking van een webpagina. Ook permanente redirects veroorzaken problemen. Dit geldt voor 74.9% van de onderzochte pagina’s. Permanente redirects sturen de Pagerank (beoordeling door Google) door naar een andere pagina en vragen Google om uit de indexering gehaald te worden. Dit wordt echter problematisch op het moment dat er beperkt crawlbudget wordt ingezet. Dan kan het zijn dat belangrijke pagina’s niet worden geïndexeerd.

Verweesde webpagina’s

Webpagina’s die wel bestaan maar waarnaar niet gelinkt wordt, hebben twee nadelen. Ten eerste zorgen die voor vreemde, alleenstaande pagina’s op de sitemap. Ten tweede dienen ze geen doel terwijl ze wel geïndexeerd worden. Bij 84,1% van de onderzochte websites was sprake van verweesde webpagina’s.

Pagina te diep

Webpagina’s mogen niet meer dan drie stappen van de homepage liggen. Meer stappen zorgt voor een slechte beoordeling door Google. Bij 47,5% van de onderzochte websites lagen webpagina’s dieper dan 3 clicks van de homepage.

Te weinig inkomende links

Als een webpagina meerdere inkomende links heeft, dan heeft dat een positief effect op de vindbaarheid en autoriteit van een pagina. Pagina’s met één inkomende interne link bestaan er nog volop. Bij 88.8% van de websites is dit het geval. En als er dan al gelinkt wordt, is het zaak dat dit gebeurt vanaf een webpagina met hoge autoriteit.

Page generated in 1.069 seconds. Stats plugin by www.blog.ca