Infographic: de marketing van muziekfestivals

Vrijdag is het Lowlands Festival begonnen. Lowlands wordt gezien als de afsluiter van het festivalseizoen. Een festival dat sinds de start van de kaartverkoop snel uitverkoopt. Dat lukt lang niet elk festival, zelfs Pinkpop niet. Heeft de reuring op sociale media invloed op het wel of niet uitverkopen van een festival? Online marketingbureau Team Nijhuis heeft de festivals in Nederland naast elkaar gezet en laat zien hoe belangrijk marketing is.

Foto Shutterstock

Britse Ofcom kan sociale media aanpakken

De Britse telecomtoezichthouder Ofcom krijgt mogelijk meer bevoegdheden om sociale media-bedrijven als Facebook, Twitter en YouTube te beboeten als zij kinderen niet voldoende beschermen tegen pornografie en geweld. De maatregelen gaan in principe 19 september 2020 in.

De boetes kunnen oplopen tot 5 procent van de omzet en Ofcom kan zelfs een blokkade instellen.

Belangenorganisaties als TeckUK en de Internet Association vinden dat de maatregelen proportioneel en uitvoerbaar moeten blijven.

De zogeheten Audiovisual Media Services Directive vloeit voort uit Europese verplichtingen, die niet meer gelden als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

Foto Pixabay

Deze vier platformen groeien snel. Waarom worden ze hier nog niet veel gebruikt?

Instagram, YouTube, LinkedIn en Facebook zijn niet alleen populair onder gebruikers, ook adverteerders zijn er dol op. Naast die vier zijn nog een aantal andere social platformen sterk aan het groeien. Platformen zoals Reddit, Medium, Quora en TikTok zijn super interessant om nu mee te gaan testen.

Reddit

Reddit.com is eigenlijk helemaal geen nieuw social media platform. De site werd in juni 2005 door Steve Huffman en Alexis Ohanian gelanceerd. Het laat de laatste tijd ontzettend sterke groeicijfers zien als platform. Inmiddels heeft het wereldwijd meer maandelijkse gebruikers dan Twitter en is vorig jaar in zes maanden tijd met dertig procent gestegen. Reddit is met name populair omdat je er je mening kan geven en daar zijn we natuurlijk dol op. Tijdens het aanmelden bij Reddit zie je: Join the worldwide conversation. By having a Reddit account, you can join, vote, and comment on all your favorite Reddit content. Dit alleen geeft al aan hoe er gestimuleerd wordt om aan te geven wat je van bepaalde content vindt. 

Op Reddit kan je je aanmelden voor veel verschillende subreddits: er bestaan letterlijk duizenden subreddits. Deze hebben bijna altijd ook een actieve community met user die reageren op de content. Inmiddels zie je ook steeds meer Nederlandse subreddits, maar de meeste zijn nog in het Engels. 

Adverteren op Reddit is ook mogelijk, al zie je nog maar weinig adverteerders hier gebruik van maken. De advertentiemogelijkheden op Reddit zijn gericht op Brand Awareness, Conversies, App Installs, websiteverkeer en video views. Afhankelijk van het doel kan je een bod plaatsen voor een klik, weergave of per duizend impressies. Wanneer we onze campagnes alleen op Nederland richten zijn er circa 500.000 impressies te realiseren. Het is natuurlijk ook nog mogelijk om campagnes alleen te tonen in bepaalde subreddits. Verdere finetuning van een doelgroep is helaas nog niet mogelijk. 

TikTok 

TikTok is momenteel het snelst groeiende socialmediaplatform ter wereld. In september 2018 had het meer downloads dan Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube in Amerika. 

Dit is op zich al bijzonder, maar misschien nog meer bijzonder als je weet dat er een geen Amerikaans bedrijf achter zit. De eigenaar van TikTok is namelijk het Chinese ByteDance. Zij hebben in 2017 het platform Musical.ly opgericht en hebben uiteindelijk in 2018 Musical.ly over laten gaan in TikTok. 

TikTok is een creatief  video platform voor korte video’s en met name populair onder Gen Z (geboren tussen mid-1990s tot mid-2000s).  

Als adverteerder in Nederland zijn er nog niet heel veel mogelijkheden op TikTok, al zijn er wel een aantal bedrijven zoals Bol.com aan het experimenteren op het platform. TikTok is wel al in andere landen, zoals India, bezig met nieuwe advertentiemogelijkheden. Als jij je merk in de Gen Z wil laten opvallen, blijf dan zeker dit platform in de gaten houden. 

Over Medium.com 

Medium is een social content sharing platform en wordt de tekstuele versie van YouTube genoemd. Waar de kwaliteit van videocontent op YouTube steeds verder toeneemt, gebeurt dit ook op Medium.com met zeer goede tekstuele content. Medium is ontwikkeld door Evan Williams en gelanceerd in 2012. Williams is ook de mede-oprichter geweest van Blogger en Twitter. 

De content op Medium wordt aangepast op basis van je interesses en leesgeschiedenis. Het algoritme bepaald wat je te zien krijgt. Doordat de content past bij je interesses kom je al snel vaker terug op het platform. Hier heeft het slim op ingespeeld, want per maand mag je als user slechts vijf artikelen lezen. Wil je meer lezen? Dan kan je member worden voor vijf dollar per maand. 

Wat sterk is aan Medium is dat het auteurs compenseert met een deel van de vijf dollar per maand die users betalen. Zo worden zowel Medium als de auteurs er beter van. 

Het platform Medium wordt trouwens veel gebruikt om bestaande content verder te verspreiden, zonder het risico op duplicate content. Dit komt doordat Medium.com een canonical url aanmaakt naar de originele webpagina. 

Quora 

Quora is een platform waarbij vragen gesteld kunnen worden die anderen kunnen beantwoorden. De populariteit van het antwoord wordt aangegeven door “upvotes,” een soort likes, van andere personen op Quora. 

Het bedrijf Quora is in 2009 in de Verenigde Staten opgericht door twee voormalige werknemers van Facebook, Adam D’Angelo en Charlie Cheever. In Amerika werd de website openbaar in juni 2010 en laat zeker sinds 2017 goede groeicijfers zien. Inmiddels heeft het platform 300 miljoen maandelijkse gebruikers. 

Sinds begin 2019 is ook de Nederlandse versie van de website live gegaan. Op dit moment is Quora in Nederland nog vrij klein. Toch is het een interessant social platform om in de gaten te houden en alvast mee te gaan experimenteren.  In de Verenigde Staten is het inmiddels mogelijk om te adverteren met vragen op het platform. Adverteren is op de Nederlandse versie van Quora nog niet mogelijk. Mijn verwachting is dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt. 

Nieuwe features maken Instagram interessant voor influencer marketing

Influencermarketing op Instagram is vaak niet meer dan iemand met veel volgers betalen voor een digitale shout-out voor je merk of product. Hoe maak je nu echt goed gebruik van influencers?

“Influencers, moeten we daar niet iets mee?” Het is een vraag die je in de boardrooms en op marketingafdelingen van veel merken hoort echoën. Ook wij, aan bureauzijde, hebben vaak genoeg bedacht om een influencer mee te nemen in onze strategie. Er zijn genoeg succesverhalen. Maar toch is daar altijd dat ene datagedreven duveltje dat opmerkt: “Leuk dat we geld steken in een paar Instagrammers om onze producten te showen, maar wat gaat ons dit daadwerkelijk opleveren?” 

Influencer-marketing is booming op Instagram, maar het is vaak niet meer dan iemand met veel volgers betalen voor een digitale shout-out voor je merk of product. E-commercespelers kunnen hier eventueel een gepersonaliseerde actiecode aan toevoegen om nog enigszins meetbaar te maken wat het effect is van deze strategie, maar meer dan dat was tot voorkort niet mogelijk.

De influencer post, rapporteert bereik en engagement, en that’s it. Gelukkig ziet ook Instagram in dat meten vrij belangrijk is voor marketeers en komt daarom met enkele nieuwe features die de positie van Instagram op het e-commerce vlak moeten versterken en eindelijk een meetbaar element aan influencer marketing gaan toevoegen.

Instagram Checkout

Dit heeft nog niet zoveel met influencers te maken, daar kom ik later op terug. Maar de globale roll-out van Instagram Checkout gaat een grote impact hebben. Waar je voorheen een tof product zag en dat vervolgens moest opzoeken op de website van het merk, kun je na de introductie van ‘shopping’ direct vanuit Instagram doorklikken naar de website. Met Checkout kun je direct na het klikken op de shopping tag afrekenen in de app. Zo kun je e-commerce uitvoeren binnen Instagram en hoef je het platform niet meer te verlaten. 

Shopping from creators

Instagram shopping was tot nu toe alleen mogelijk vanaf je eigen business account. Maar nu wordt het binnenkort ook mogelijk om influencers producten uit jouw shop (feed) te laten taggen in hun foto’s. Heeft een influencer jouw t-shirt aan? Dan kunnen de volgers direct doorklikken naar het product en met Instagram Checkout ook meteen afrekenen. Nu kun je als merk eindelijk het enorme organische bereik van je influencers kapitaliseren en hoeven klanten niet meer eindeloos te zoeken naar dat ene t-shirtje.

Branded content ads

Tenslotte wordt het met de komst van ‘branded content ads’ mogelijk om posts van influencers te promoten en dus aan een getarget publiek te tonen (buiten de oorspronkelijke volgers om). De getargete doelgroep zal de content van de influencer dus voorbij zien komen in hun timeline met de ondertitel “Paid partnership with…”. Zo kun je dus de content uit betaalde partnerships inzetten in je branding campaigns.

Wat betekent dit voor je influencer-marketingstrategie?

Deze updates hebben een grote invloed op de manier waarop je influencers inzet voor je bedrijf. Je kunt ze nu direct producten voor je laten verkopen. Dit zal een positief effect gaan hebben op de toegevoegde waarde van influencers in de marketing effects, aangezien hun volgers niet meer hoeven te zoeken naar het gesponsorde item. Met een klik op de tag, shoppen ze het product direct op Instagram. Wanneer je in de toekomst contracten met influencers opstelt, raad ik aan om meteen rekening te houden met deze nieuwe features. 

Dit betekent ook dat de manier waarop we voor influencer marketing betalen, gaat veranderen. Waar het voorheen vooral ging om engagement, kunnen we nu meer substantiële metrics gebruiken om influencer-campagnes in waarde in te schatten. Dat betekent dus ook dat de influencer meer moet gaan doen dan een simpele post plaatsen. Ze moeten hun doelgroep ook echt verleiden het product te kopen. 

Ook kun je de content die influencers maken, toevoegen in je branding campagnes. Zo kunnen jullie beiden gebruik maken van de targeting mogelijkheden die Facebook en Instagram aanbieden. Voor beide partijen is interessant om een zo groot mogelijk bereik te creëren. Daarnaast is het voor merken interessant om influencer content mee te nemen in grote branding campagnes, omdat ze op een authentieke en geloofwaardige manier kunnen bijdragen aan het verhaal dat je als merk wilt vertellen. 

Does size still matter?

Als merk wil je natuurlijk geassocieerd worden met de populairste influencers, want die hebben het meeste bereik. Maar de grootte van de following base van de influencers wordt ook minder belangrijk. Wanneer je de branded content gaat gebruiken voor je eigen branding campagnes en dus gaat sponsoren, ben je niet meer alleen afhankelijk van het organisch bereik van de door jou gekozen influencers. Op deze manier kun je dus ook kiezen voor kleinere influencers die misschien wel beter bij jouw werk passen, dan de allergrootste met een paar ton aan volgers. 

Uitdagingen

Maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Zo moeten influencers zich op een nieuwe manier onderscheiden, als de grootte hun following base minder belangrijk wordt. Ook voor merken ligt er een uitdaging. 

Uiteraard wil  je alle traffic en sales die vanuit Instagram Shopping komt, verantwoorden en tot op de euro nauwkeurig  afrekenen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de feed en producten goed tagt. Ook de influencers moeten dit zelf doen. Doe je dit niet, verlies je de resultaten door alle feed based marketing efforts die je op social inzet. Zonde dus.

Via Instagram Analytics kun je wel het een en ander terugvinden, maar deze resultaten moeten wel weer naast je eigen attributiemodel gelegd kunnen worden. Aangezien shopping direct werkt vanuit je feed, moet je rekening houden met de juiste tagging conventies. Ook wil je natuurlijk in IG Analytics terug kunnen vinden voor hoeveel sales iedere influencer heeft gezorgd. Dit kan nog weleens voor uitdagingen zorgen in de backend van de feed. 

Deze nieuwe updates betekenen dus een nieuwe manier van omgaan met influencer marketing op Instagram, maar tegelijkertijd geeft het ook voldoende kansen om nóg meer uit het populaire medium te halen. Als performance marketeer ben ik in ieder geval erg enthousiast om te zien wat de waarde is van de influencers die mijn klanten inzetten, maar ook om te testen wat het effect van influencers gaat zijn op brand awareness. 

Pieter Bos (Twitter): ‘We weten nu beter wie we zijn’

Twitteraars lopen nog vaak voorop in het gesprek van de dag. Een kracht die het medium meer wil uitventen, in combinatie met video. “Geen microblog met een dun contentrandje, maar een contentplatform met een social randje”, verwoordt Pieter Bos, Head of Twitter Client Solutions, de ambitie.

Elk sociaal medium heeft een eigen identiteit en andere gebruikers. Daarin navigeren en je eigen positie beter bepalen is belangrijker dan ooit, meent Bos. “We zijn opnieuw gaan kijken waar de meerwaarde voor onze gebruikers zit, en uiteindelijk dus ook voor de adverteerder.” Bos noemt Twitteraars in tegenstelling tot gebruikers van andere sociale media leiders, geen volgers. “Zij vertellen vrienden en familie waar ze heen moeten gaan, naar wie ze moeten luisteren en wat ze moeten kopen.”

Daarmee framet hij Twitter als het eerste sociale medium dat gebruikmaakte van influencers. “Alleen de context is bij ons anders dan op andere platforms. Het heeft een minder groot ‘kijk-hiernaar’-gehalte en het biedt meer een conversatiepodium dan vooral beeld.” Dat maakt de influencers relevanter, aldus Bos. “Dit is een nieuws- en interesseplatform. Veel meer dan een socialmediaplatform.

Merkveiligheid
Neemt niet weg dat het medium een steeds bescheidener plek inneemt in het social landschap. En dat juist de op beeld gerichte platformen rap zijn gegroeid. De verscherpte propositie moet echter zorgen voor een duidelijker profiel richting adverteerders. Dat het precies tussen b2b en b2c inzat, maakte Twitter soms ongrijpbaar voor adverteerders. Bos: “We hebben nog steeds een groot bereik en dat groeit de afgelopen kwartalen ook aanzienlijk.” Hij wijst ook op de openheid van het medium, dat piekt bij breaking news en veel heeft aan trending topics. Politieke discussies, grote evenementen of sportwedstrijden, lanceringen van nieuwe diensten en mediazaken worden op het platform besproken. Mede daardoor is Twitter volgens Bos een goed beginpunt voor marketing. Mensen zijn er ontvankelijk voor nieuws. “Daarna rol je je strategie verder uit.”

Zoals ook door andere sociale media, wordt er voor advertising sterker ingezet op video . Wederom vanwege de drang naar actualiteit bij bezoekers. “Video past heel gemakkelijk in wat gebruikers van ons platform verwachten. Men wil weten wat er nú aan de hand is.” Waarbij zij in toenemende mate instream-video te zien krijgen, oftewel pre-rolls. Een merk kan op exclusieve basis een set clips inkopen die bij hen past, zegt Bos over de werkwijze, bijvoorbeeld over sport, lifestyle of entertainment. Dat geeft volgens hem een antwoord op een belangrijke vraag van merken, namelijk gecontroleerd en in samenwerking met premium publishers adverteren in een ‘merkveilige context’. “Mocht je een campagne doen rond de formule 1, dan kan je er voor kiezen om niet met je advertentie voor filmpjes van crashes te staan. Dat kunnen we zo doen door verschillende partnerships.”

Verbintenissen
Omdat deze aanpak qua manuren een flinke kluif is, kiest Twitter in deze fase met name voor samenwerking met grote adverteerders. “Op ons hoofdkantoor in Amsterdam werken zeven mensen, dat betekent hard werken en daarom richten we ons met name op het ontwikkelen van strategische partnerships.” Zo wordt op dit moment samengewerkt met grote spelers in de lokale markt, zoals Bux, en multinationals die hier een hoofdkantoor hebben, zoals Tommy Hilfiger en Nike.

Volgens Bos kijkt Twitter met de focus op strategische partnerships naar kwalitatieve impact op campagneniveau. “We moeten weg van spreadsheet KPI’s en meer kijken naar diepere brandimpact. Dus niet zomaar aan de oppervlakte waarneembare resultaten.” Hij wijst onder andere op een aantoonbare stijging van merkbewustzijn, -associatie, -voorkeur en koopintentie. “Daar zijn langere verbintenissen voor nodig.”

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#172).

Foto: Frank Ruiter (in opdracht van Emerce)

Gebruik van Twitter intensiveert

De intensiteit van Twitter is in twee jaar niet zo hoog geweest als in het tweede kwartaal van dit jaar. Het bedrijf zegt dat het de vruchten plukt van focus op kwaliteit: minder spam en trollen en meer verwijzingen naar vermoedelijk interessante tweets voor gebruikers.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers is afgelopen jaar gestegen met 14 procent tot 139 miljoen. Van kwartaal op kwartaal steeg dat aantal met vier procent. Dat valt af te leiden uit de financiële resultaten die de onderneming zojuist publiceerde.

De omzet steeg in de drie maanden tot 1 juli met 18 procent tot 841 miljoen dollar. Dat komt omgerekend neer op een omzet van ruwweg twee dollar per gebruiker per maand.

Het nettoresultaat kwam uit op 1,1 miljard dollar winst. Het ziet ernaar uit dat het aandeel met zes procent omhoog springt als de beurshandel in de VS over iets meer dan een uur begint.

Van boring naar booming business: Emerce Update over Instagram

Instagram is met miljarden gebruikers dé plek om fans aan je merk te binden. Met posts en stories bouw je aan een relevante gemeenschap van betrokken volgers. Het lijkt simpel, maar blijft een vak apart. Daarom organiseert Emerce op 12 november een speciale update over Instagram in B Amsterdam.

De Emerce Update Instagram is voor iedereen die het platform beter wil begrijpen en professionele stappen wil zetten. Je ontmoet marketeers van IG accounts, experts in social media, content creators en bureaus om je merk instaready te maken en houden.

Sprekers worden de komende maanden bekend gemaakt.

Emerce organiseert dit najaar wederom diverse updates. Emerce Update #4 is in september gewijd aan You Tube, Emerce Update #6 gaat over Digital Teams en Mmerce Update #8 over AI.

Engelse jongvolwassene kijkt geen tv-nieuws meer

Engelsen tussen de 16 en 24 jaar kijken gemiddeld nog maar twee à drie minuten per dag naar nieuws op televisie. Drie kwart van hen grijpt eerder naar social media om nieuws te consumeren. Bij 65+’ers ligt die verhouding op 33 minuten en zestien procent.

‘Hoe nuttigt Engeland zijn dagelijks nieuws?’. Dat is de vraag die toezichthouder Ofcom zichzelf stelde. Afgelopen woensdag verscheen een uitvoerig rapport met daarin het antwoord op die vraag (PDF). Eigenlijk is er niet één antwoord, maar heel veel antwoorden.

Het blijkt namelijk dat, niet geheel verrassend, de nieuwsconsumptie enorm versplinterd is geraakt. Naast de traditionele mediakanalen en -merken zijn er nieuwe ontstaan die vooral door de jongere generatie en mensen met niet-Britse achtergrond worden gebruikt. Deze laatste twee groepen leunen voor hun nieuwsvoorziening zwaar op social media.

Voor de gehele Britse bevolking is televisie in grote lijnen nog wel de meestgebruikte nieuwsbron:

Maar de verscheidenheid van bronnen laat al zien welke rol social media als Facebook, Twitter en WhatsApp in de distributie van nieuws spelen:

Gemeten naar aantal uren dat men nieuws op televisie kijkt, blijkt dat het gemiddelde met tien procent is afgenomen. De groep 16- tot 24-jarigen kijkt amper nog tv voor nieuws; een enkele minuut per dag.

Foto: Matthew G (cc)

Candid Group neemt daily dialogues over

Candid Group maakt de overname bekend van daily dialogues, een specialist uit Rotterdam in socialmediamarketing.

De bedrijven maken dat vanochtend bekend aan de markt. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid, houden de partijen voor zich.

Het specifieke domein socialmediamarketing ontbrak nog in het uitdijende portfolio van Candid Group, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam Noord heeft.

“De vraag naar targeted social blijft groeien. Met de toevoeging van daily dialogues vergroten we onze capaciteit en spelen we goed in op de groeiende vraag van klanten”, aldus Gérard Ghazarian, oprichter van Candid Group. Het bureau uit de havenstad werd in 2011 opgericht. Het won meerdere FD Gazelles en vermeldingen in de EMERCE 100.

daily dialogues is door de jaren heen meegegroeid met toptalenten en hun expertise. Dit is ook de kracht van Candid Group. Met elk bureau dat we verwelkomen, transformeren wij tot een nog sterker en slimmer bedrijf.”

De nieuwe telg blijft op zijn huidige locatie op de grens tussen Rotterdam en Schiedam.

De toetreding van daily dialogues volgt kort op de aankondiging van de Candid-overname van XXS Amsterdam. Dat brengt het totaal aantal werknemers van de groep op 220. De groep heeft online en offline mediabureaus en digitale marketingkennis onder een dak heeft heeft, zoals bijvoorbeeld: the online company, havana harbor, M2Media, Stroom en 6circles.

24Baby.nl lanceert gratis app

24Baby.nl lanceert een nieuwe Zwangerschaps-App. Met die app kunnen (aanstaande) ouders de ontwikkelingen rondom hun zwangerschap en baby volgen en met elkaar in contact komen.

Na een testperiode van een maand, is de app deze week officieel gelanceerd. Tijdens de testperiode is de app al door ruim 15.000 personen geïnstalleerd, zijn er meer dan 1000 onderwerpen geopend en zijn er 15.000 berichten op het forum gepost.

In de geboorteclubs zitten ouders die in dezelfde maand hun kindje verwachten of van wie de baby in dezelfde maand geboren is. Zo zijn er altijd mensen die op precies hetzelfde moment in hetzelfde schuitje zitten.

24Baby.nl heeft maandelijks ruim 1,2 miljoen unieke bezoekers en 5 miljoen impressies.

Hoe wint social advertising van televisiecommercials?

Advertising op sociale media lijkt de traditionele televisie voor het eerst in te gaan halen. En dat terwijl advertising op sociale media en commercials op televisie veel overeenkomsten hebben. Hoe wint social media? 

1. Aanzet tot actie

Na een advertentie of reclame te hebben vertoond, wenst een adverteerder dat de ontvanger actie onderneemt. Wanneer een kijker een reclame ziet waarin verwezen wordt naar een website en besluit deze te willen onderzoeken, zal diegene eerst een ander apparaat moeten pakken.

Via sociale media zijn gebruikers direct aan te zetten tot een actie. Gebruikers zijn immers al actief op een device wanneer zij gebruik maken van sociale mediakanalen. Door te adverteren op deze kanalen kunnen gebruikers die in aanraking komen met een advertentie direct doorlinken naar een opeenvolgende actie (zoals het bezoeken van een website). Hierdoor zijn er voor de gebruiker minder drempels om de volgende actie te ondernemen en heeft de adverteerder invloed op waar de bezoeker naar toe gelinkt wordt.

2. Doelgroepen

Wanneer een bedrijf besluit te adverteren dan is het van groot belang om de doelgroep zo relevant mogelijk te kaderen. In het geval van adverteren op televisie, kan de doelgroep bepaald worden op basis van zender, tijdstip en programma.

Door te adverteren op sociale media zijn er veel mogelijkheden om een relevante doelgroep te bepalen. Zo is het mogelijk om te targeting in te zetten op demo- en geografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en woonplaats. Maar bijvoorbeeld ook op interesses, levensgebeurtenissen en (online) gedrag. Daarbij is het mogelijk om op basis van bestaande doelgroepen zogeheten look-a-like doelgroepen te maken, waardoor er nog meer mensen met overeenkomende eigenschappen en gegevens kunnen worden bereikt.

3. Video doelgroepen

Het inzetten van videocontent binnen advertenties kan vele voordelen opleveren. Voor televisiereclames is dit allang bekend en gebruikelijk, voor social advertising kan dit ook een slimme zet zijn. Bewegend beeld trekt namelijk sneller de aandacht. De boodschap kan niet alleen verpakt worden in beeld, maar ook in tekst en geluid. Doordat meerdere zintuigen geprikkeld worden, is de kijker beter in staat de boodschap te onthouden. Ook kunnen er in video’s meerdere beelden, informatie en details opgenomen worden over een desbetreffend product/dienst in vergelijking met statische visuals.

Daarbij komt er extra data vrij wanneer er gebruik wordt gemaakt van video is een socialadvertising-campagne. We kunnen in het geval van reguliere advertenties vaak wel het bereik meten. Maar video brengt daarnaast kijkers met zich mee. Deze kijkers ontwikkelen een bepaald engagement met de video. Door deze bij te houden, kunnen er vervolgens nieuwe targeting-acties op worden ondernomen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een doelgroep te maken van gebruikers die een video minimaal drie seconden hebben bekeken. Door er vervolgens een tijdsperiode aan te koppelen, ontstaan er geheel nieuwe doelgroepen die relevant kunnen zijn voor de rest van de campagne. Voorbeeld: gebruikers die de afgelopen maand meer dan de helft van een video hebben bekeken. Deze mensen hebben al behoorlijk wat interesse getoond en kunnen dus vrij ontvankelijk zijn voor verdere advertenties.

4. Influencers

In televisiereclames wordt veel gebruik gemaakt van de autoriteit of het imago van bekendheden. Dit is via social advertising ook eenvoudig te doen en daarmee aan te raden. Uit een onderzoek van Google blijkt dat 4 op de 10 millennials aangeeft dat hun favoriete influencer hen beter begrijpt dan hun eigen vrienden. Influencers kunnen dus veel invloed uitoefenen binnen een socialadvertising-campagne.

Het voordeel van de inzet van bekendheden binnen social advertising is het plaatsen van advertenties via het kanaal van de desbetreffende influencer. Op die manier lijken de gesponsorde berichten af te komen vanaf de bekendheid. Hierdoor worden de krachten van het merk, de influencer en van social advertising gebundeld.

5. Meetbaarheid

Eén van de belangrijkste verschillen die blijkt uit de vergelijking tussen social advertising en TV-Commercials ligt bij de meetbaarheid. In het geval van televisiecommercials kunnen de kijkcijfers gemeten worden. Hieruit kan worden herleid hoeveel en hoelang apparaten de commercial vertonen.

In het geval van social advertising heb je te maken met bepaalde codefragmenten waaruit data gemeten kan worden. Via het codefragment van Facebook (de Facebook Pixel) is bijvoorbeeld veel nauwkeurige informatie te winnen over het verloop en de resultaten van Facebook Advertising en Instagram Advertising.

Via de Pixel is eveneens veel informatie te achterhalen over websitebezoekers. Zo is te meten hoe de bezoeker op de website terecht komt en welke acties hij uitvoert op de website. Daarnaast is de attributie eenvoudig aan te passen. Wil je bijvoorbeeld de resultaten bekijken op basis van 28 dagen view-attributie of hecht je met name waarde aan klik-attributie?

Binnen social advertising is de Cross Device Tracking ook erg sterk. Dit is het meten van gebruikersgedrag over verschillende apparaten heen. Omdat een gebruiker vaak al is ingelogd op zijn social accounts op zijn devices, kunnen acties eenvoudig aan meerdere apparaten gekoppeld worden. Via TV is deze manier van meten een stuk lastiger.

6. Hoeveelheid en kosten

Via televisie laten de meeste bedrijven slechts één commercial-variant een X-aantal dagen zien. Dit gaat meestal gepaard met hoge kosten. Via social advertising bestaat de mogelijkheid om ontoereikend veel ads te maken en deze tegen elkaar te testen om te kijken welke variant het beste resultaat oplevert.

Op die manier kom jij als adverteerder heel snel achter de meest effectieve Ad en kun je het marketingbudget hierop aanpassen. Het toereiken van budget is in het geval van social advertising namelijk volledig zelf te bepalen. Je kunt het zo goedkoop of duur maken zoals je wilt.

Interactieratio’s Instagram naar een dieptepunt

Het zijn met name de zogeheten influencers, accounts met veel volgers, die kampen met steeds lagere interactieratio’s op Instagram. Dat laat nieuw Duits onderzoek zien.

De interactieratio voor gesponsorde berichten daalde in drie jaar van 4 naar 2,4 procent en voor organische berichten van 4,5 naar 1,9 procent, aldus cijfers van InfluencerDB.

Het bureau uit Keulen signaleert een trend die dat tij moet helpen keren. Hetzelfde onderzoek laat zien dat influencers met meer dan tienduizend volgens minder interactie hebben, maar influencer met kleine groepen volgers juist hogere ratio’s. Mogelijk omdat deze micro- of nano-influencers authentieker en minder geproduceerd overkomen.

Instagram influencers met vijf- tot tienduizend volgers hebben een gemiddelde interactieratio van 6,3 procent en zij met duizend tot vijfduizend volgers zelfs 8,8 procent.

Facebook, de eigenaar van Instagram, voert al langer agressief veranderingen door om meer geld met de foto-app te verdienen. Dat is vooral gericht op branding en e-commerce. De profielsite moet wel, want jongere gebruikers laten Facebook zelf links liggen ten gunste van Instagram.

Foto: Ádám Fedelin (cc)

Google test hyperlokaal sociaal netwerk Shoelace

Google Plus is nog maar amper opgeruimd, of Google probeert een nieuw sociaal netwerk Shoelace uit. Vooralsnog is die alleen op uitnodiging toegankelijk.

Shoelace draait grotendeels rond evenementen en activiteiten en doet denken aan Schemer, een Facebook project uit 2011.

Gebruikers maken een evenement of activiteit aan en nodigen vervolgens vrienden of bekenden uit.

Het netwerk is van start gegaan in New York, maar wordt gaandeweg uitgebreid.

Shoelace is voortgekomen uit Googles lab voor experimentele producten. Daar zagen ook Touring Bird, Rivet, Game Builder, Grasshopper, Uptime, Shortwave en Supersonic het levenslicht.

Foto Pixabay

 

Memo2 sluit samenwerking festivalplatform Woov

Marktonderzoeker Memo2 sluit een exclusieve samenwerking met de makers van festivalapp Woov. Op intuïtieve wijze kunnen zo honderdduizenden festivalgangers naar meningen, opvattingen en ervaringen worden gevraagd.

De samenwerking is exclusief van aard en geldt wereldwijd. Voor Memo2 uit Amsterdam is het een oorspronkelijke, directe bron en partner Woov kan verkregen inzichten delen met de festivalindustrie.

Directeur Marcel Vogels van Memo2: “Marktonderzoekers werken altijd met feedback uit consumentenpanels. Het probleem is echter dat millennials en Generatie Z niet in panels zitten. Ze zijn voor onderzoekers dus amper te bereiken. De manier waarop wij festivalgangers bevragen komt organisch en indringend over.”

De vragen worden voorgelegd als ware het een chatconversatie. Het ligt voor de hand dat festivals in ruil voor die feedback vergoedingen geven, bijvoorbeeld in de vorm van horecamunten, merchandise of korting op een ticket in de toekomst.

Woov is in dit hele proces de tussenpersoon, een vehikel dat op festivals in binnen- en buitenland door honderdduizenden mensen wordt gebruikt. De app van Sebastien Westerduin en Irfan van Ewijk zou rond de achthonderdduizend gebruikers hebben en, mede door de recente investering van twee miljoen euro, op weg zijn naar twee miljoen volgend festivalseizoen.

Voor Memo2 is dit het eerste zichtbare deel van de strategie voor de nabije toekomst: nauwere integraties in de apps van specifieke gebruikersgroepen.

Foto: Leonardo Veras (cc)

Zo meet je de impact van merkcampagnes op Facebook en Instagram met de Brand Lift Study

Er wordt nog weinig gemeten omtrent merkcampagnes, waardoor bedrijven slechts gissen naar de impact hiervan. Een tactische manier om dit probleem op te lossen is de Brand Lift Study. Met deze tool analyseer je de invloed van de advertenties op key aspecten zoals advertentieherinnering of merkassociatie. 

Online merkcampagnes zijn grote investeringen voor bedrijven. Waarom dan niet duidelijk in kaart brengen wat deze campagnes precies opleveren voor je merk?

Wat is een Brand Lift Study?

De Brand Lift Study wordt doorgaans gebruikt door grotere adverteerders om de effectiviteit van merkcampagnes te meten, wanneer een campagne voor één merk of product draait. Gezien een minimale investering van €30.000 is vereist, zullen voornamelijk grootbedrijven hier gebruik van maken. Aan de hand van een marktonderzoek wordt de invloed van de advertenties achterhaald.

Eerst kiest Facebook een willekeurige groep die jouw content niet heeft gezien (de controlegroep) en een groep die de content wel heeft gezien (de testgroep). Ongeveer twee weken na het bekijken (of niet zien) van de content wordt er een enquête met dezelfde vragen aan beide groepen geleverd. Het enige effectieve verschil tussen de groepen is of ze de content hebben waargenomen, waar vervolgens de uplift mee wordt bepaald.  

Hoe meet je de uplift?

Om het meten van de uplift duidelijk te illustreren gebruiken we een kledingmerk als voorbeeld. Dit kledingmerk wilt weten of de aankoopintentie van een klant toeneemt na getarget te zijn door de zomercampagne van het merk.Van de mensen die de advertenties hebben gezien, geeft vijftien procent aan de kleding van het merk te willen kopen. Bij de mensen die geen advertenties hebben gezien blijkt dit slechts zes procent te zijn. In dit geval is er sprake van een uplift van negen procent.

Pollvragen

Na afloop van de merkcampagne wordt er middels een poll één vraag gesteld aan de gebruikers uit beide groepen. Het type vraag dat je stelt zal afhangen van hetgeen dat je wilt meten. Zo kan je de vraag onder andere laten focussen op advertentieherinnering, campagne- of merkbekendheid, of aankoopintentie.

Do’s & don’ts

Bij het opstellen van de vraag is het van belang om alert te zijn op de formulering, zodat je de meest betrouwbare resultaten realiseert:

  • Het taalgebruik moet begrijpelijk zijn voor jouw doelgroep, zodat het geen moeite kost om de vraag te begrijpen. 
  • Het is belangrijk om tweeledige vragen te vermijden. Focus in de vraag op slechts één onderwerp om verwarring tegen te gaan. 
  • Stel geen sturende vragen, dit soort vragen kunnen leiden tot vooringenomen resultaten.
Wat moet je voor ogen houden?

Om accurate resultaten te verzamelen, moet je met het een en ander rekening houden. Wanneer je gebruikt maakt van een video-advertentie in een Brand Lift Study, zorg er dan altijd voor dat je merk in de eerste seconden zichtbaar is, zodat ook de mensen die de video niet af hebben gekeken zich jouw merk kunnen herinneren. Daarnaast is het voor de zuiverheid van de resultaten beter om de advertentie op zo min mogelijk andere kanalen te draaien en geen andere Facebook campagnes uit te zetten. De controlegroep kan namelijk ‘besmet’ raken doordat de mensen uit deze doelgroep zich een advertentie van jouw merk van een ander kanaal herinneren. Hierdoor zal de uplift op social onjuist gemeten worden.

Verder worden de volgende vereisten en adviezen gegeven om een Brand Lift Study uit te voeren: 

  • In Nederland is een minimum bereik van één miljoen mensen vereist.
  • Een frequentie van twee campagnes per week wordt geadviseerd.
  • De content en het budget moet gedurende de campagne gelijk blijven.
  • Een minimaal budget van circa 30.000 euro, afhankelijk van het CPM en de duur van de campagne.
  • Een campagnelooptijd van minimaal vier weken.
Hoe betrouwbaar is mijn Brand Lift Study?

Om de betrouwbaarheid van jouw Brand Lift Study te analyseren, is het van belang om naar de mate van significantie te kijken. Een statistisch significant verschil betekent dat er een grote kans is dat de stijging in naamsbekendheid te wijten is aan de campagne en niet aan toeval. Als je significantieniveau hoger is dan negentig procent kun je stellen dat als je dezelfde test tien keer zou uitvoeren, je negen van de tien keer dezelfde resultaten kunt verwachten. 

Wanneer is een campagne succesvol?

Of een campagne succesvol is hangt af van de vooraf gestelde doelen. Het is belangrijk om je campagne goed door te testen, maar vooral ook om duidelijk te kaderen wat je precies te weten wilt komen met het onderzoek. Bedenk van tevoren wat de intentie is om jouw campagne door te meten. Wil je graag weten of jouw product top of mind is gebleven bij je doelgroep of ben je benieuwd naar de koopintentie naar aanleiding van jouw campagne? Definieer welk resultaat voor jou succesvol is en ga ermee aan de slag.

Page generated in 1,226 seconds. Stats plugin by www.blog.ca