Europa neemt omstreden richtlijn auteursrecht aan

De grote internetplatformen worden verantwoordelijk voor de content die hun gebruikers publiceren. Het Europees Parlement heeft daartoe nieuwe regels aangenomen. Waarschijnlijk krijgen de internetplatformen filters die alle uploads gaan scannen voor publicatie.

Het Parlement heeft een nieuwe auteursrechtrichtlijn zojuist met een ruime meerderheid aangenomen. Nederland was, samen met een aantal andere kleine landen, mordicus tegen. Massademonstraties, online petities en afwijzingen uit wetenschappelijke hoek konden dit niet tegenhouden.

Eigenaren van auteursrecht krijgen in de nieuwe situatie niet meer rechten. Er worden enkel regels in het leven geroepen die de bescherming van copyright verbeteren. Het moet niet meer mogelijk zijn om auteursrechtelijk beschermd materiaal zomaar op internet te publiceren zonder de toestemming van de rechteneigenaar.

Tegen dat laatste klinken de grootste bezwaren. Het is praktisch gezien onmogelijk om met iedere rechtenhouder in de wereld, dus ook particuliere fotografen, schrijvers, muzikanten, illustratoren, etc., afspraken te maken over voorwaarden voor publicatie. Daarom zullen de eigenaren van publicatieplatformen, zoals Facebook, Pinterest en Twitter, uploads aan de poort gaan scannen. Dat kan niet handmatig, dus zal vermoedelijk met uploadfilters worden gedaan.

Nu de nieuwe richtlijn is aangenomen hebben de nationale lidstaten tot 2021 de tijd om deze om te zetten in nationale wetgeving. Omdat de richtlijn vrij algemeen is geformuleerd kunnen er makkelijk verschillende interpretaties worden omgezet in wetten. Als de internetbedrijven met uploadfilters gaan werken, worden die vermoedelijk geënt op het land met de strikte wetgeving.

Burgerlijke vrijheden komen hiermee automatisch onder druk te staan. De vrijheid van expressie wordt geknot, aldus directeur van Bits of Freedom Hans de Zwart.

“Gebruik van geautomatiseerde uploadfilters wordt voor de internetplatformen onvermijdelijk. Deze filters zijn echter niet in staat context te herkennen. Ze zien van een bewerkte videoclip bijvoorbeeld niet of het een politiek betekenisvolle persiflage is – een van de vormen die in veel landen zijn uitgezonderd van auteursrecht. Om geen risico te lopen gaan de tech-giganten veel meer tegenhouden dan strikt noodzakelijk. Zo wordt de vrijheid van expressie onnodig ingeperkt.”

“Er wordt door de Europese Commissie inmiddels gesproken over nieuwe filters om andere soorten ‘ongewenste’ informatie tegen te houden, zoals mogelijk terroristische content en vermeend nepnieuws. De normalisering van politiek gemotiveerde internetcensuur ligt op de loer. Het is makkelijk om de invloed van de Europese Unie op onze persoonlijke levens en vrijheid te onderschatten.”

Om 15:00 vanmiddag geeft rapporteur Axel Voss op deze stream een persconferentie.

Foto: Gabriel Caparó (cc)

Meer zakelijke reclameopties op LinkedIn

LinkedIn breidt uit met drie nieuwe reclameopties zodat zakelijke adverteerders betere en bredere campagnes kunnen opzetten.

De nieuwe reclamevormen zijn op zich niet nieuw omdat bijvoorbeeld adverteerders op Facebook ze ook al kennen. Het gaat bijvoorbeeld om – wat heet – ‘lookalike audiences’. Daarbij gaat het op publiek dat líjkt op doelgroepen die de adverteerders zelf wel kent, maar die niet in zijn radar zitten. LinkedIn maakt die zichtbaar.

‘Audience templates’ is wat generieker qua opzet. De zakelijke profielensite suggereert daarbij twintig profielen die mogelijk interessante doelgroepen zijn voor de betreffende campagne.

De derde en laatste vorm is ontwikkeld met moederbedrijf Microsoft. LinkedIn is al bekend met zakelijke interesses van zijn 610 miljoen gebruikers. Daar wordt informatie uit zoekgedrag op Microsoft Bing aan toegevoegd. Dat leidt tot bredere, generieke interesseprofielen. Meer variabelen betekent meer targetingopties voor adverteerders.

Dit soort reclameproducten valt onder de tak LinkedIn Marketing Solutions. Ze worden internationaal uitgerold in de komende twee weken.

The Social Conference: de kracht van fanchising

The Avocado Show opende in maart 2017 in de Amsterdamse Pijp de deuren als eerste avocadorestaurant in Europa. Er was nog geen bord geserveerd of de zaak van Ron Simpson en Julien Zaal had al ruim 100.000 fans op sociale media en publicaties in ruim zestig landen. Er kwamen in eerste instantie tachtig franchise-aanvragen binnen.

De verspreiding van een paar fraaie foto’s van zelfbedachte advocadogerechten via Instagram en Facebook was genoeg om een door velen gedroomde gigahype in gang te zetten.

Op The Social Conference in Amsterdam vertelde Simpson donderdag dat hij in het geheel niet op deze virale explosie was voorbereid. ‘Normaal dooft zoiets na 48 uur uit, maar wij bleven drie maanden in de picture.’ Sterker nog: ‘Op een dag belde Google met de vraag; waarom hebben jullie een miljoen zoekhits per dag, maar nog geen website?’

De publiciteit zorgde ook voor de broodnodige financiering. Want geld lenen bij de bank was er niet bij, hoezeer de beide oprichters ook overtuigd waren van hun gelijk. Simpson kwam uiteindelijk in contact met Shawn Harris van Nature’s Pride, ‘de Bill Gates van de advocado’, en die had er alle vertrouwen in. Met nul budget was een miljoeneninvestering gerealiseerd.

Publiciteit genereren is een ding, uitvinden wat de klant wil is minstens even belangrijk. Ook daarvoor worden bij The Advocado Show sociale media ingezet. “Het is een kwestie van goed kijken wat volgers wat foto’s vinden.’ Simpson noemde dit fanchising. “Je doet het met elkaar.”

Toegegeven: niet alle campagnes lopen even gesmeerd als die van The Advocado Show. Neem influencermarketing: bepaald geen wondermiddel in het beïnvloedingsproces, en doorgaans weerbarstiger en grilliger dan je als marketeer graag wilt. Als regel geldt: Veel volgers, weinig engagement. Is meer engagement je doel, kies dan voor de passende microinfluencer, adviseerde Ronald Voorn (HU/UTwente).

Volgens hem wordt al 10 miljard dollar jaarlijks aan influencer marketing uitgegeven. Dat mag dan hooguit 2 procent zijn van de totale marketinguitgaven, die miljarden worden natuurlijk niet meer aan traditionele media besteed.

Iedereen kan influencer worden. Schiet wat toffe beelden en slinger online een aantal tools aan om te zorgen dat je profiel op Instagram groeit en voor je het weet verdien je geld aan je volgers, aldus Jean-Paul Schaddé van Dooren van CityGuys. Hij heeft al jaren niet meer gekookt omdat hij de beste restaurants en bars aanbeveelt in steden ‘all over the world’. Soms tegen betaling. En soms ook niet. Maar Schaddé van Dooren lijkt zich ook wel bewust van de beperkingen: een merk louter lanceren via influencer marketing is lastig, daarvoor heb je toch eerder het herhalende effect van reclame nodig. En deel het werkelijke bereik van influencers maar rustig door drie. Zo moeilijk is het niet om likes te kopen.

Tim van der Wiel, die enkele jaren terug het eerste Snapchat adviesbureau GoSpooky begon, benadrukte gisteren nog maar eens dat elk kanaal zijn eigen specifieke content verdient. Sociale media worden nog te vaak gezien als het distributieplatform voor dezelfde universele content. Social is geen verlenging van bereik. Marketeers denken volgens hem ook te transactioneel. Ze willen het rendement weten van elke actie en elke contentuiting. Terwijl de boodschap die je wilt overbrengen vele malen belangrijker is.

En daarvoor hoef je niet eens flink te investeren. Voor KLM heeft zijn bureau een campagne met gifs gemaakt. Die gifs zijn in zes weken 220 miljoen keer bekeken, zonder er ook maar een euro media budget achter te zetten.

Het gaat er volgens Van der Wiel nog steeds om: waar zit de aandacht van je doelgroep? De realiteit is dat aandacht nu veel sneller verandert. Met Liam Tjoa heeft Van der Wiel inmiddels Speaky in het leven geroepen, een bureau gericht op voice. Het potentieel van onder meer Google Assistent en Google Home is enorm, vertelde de 21-jarige Van der Wiel. Onze stem is de meest natuurlijke interface en voice biedt de mogelijkheid om bijna frictieloos te verbinden met consumenten. Van der Wiel: “Over enkele jaren praat je thuis met een interactieve spiegel zoals je nu met een verkoper in de winkel praat. Voor het vergelijken van kleding hoef je je deur niet meer uit.”

Foto’s: Peter Boer

 

Checkout for Instagram gelanceerd. Maar gaat het e-commerce radicaal veranderen?

Gisteren aangekondigd: Checkout for Instagram. Facebook’s grote ‘push’ om Instagram in e-commerce te krijgen. Met meer dan een miljard actieve gebruikers en een enorme invloed op ‘popular culture’ zal dat Checkout for Instagram een enorme impact hebben op e-commerce.

Met name jongeren besteden een groot deel van hun online tijd aan social media. Fashion culture, teen culture, sneaker culture worden gevormd door wat jongeren zien en doen op Instagram en andere social media. Ze volgen merken en influencers en bepalen hun keuzes voor merken en producten op wat ze daar zien. 

Checkout for Instagram kan e-commerce radicaal veranderen. Dit zijn de acht redenen waarom:

Je timeline/follower base wordt je loyaltyprogramma

het voordeel van het hebben van een e-commerce platform is dat je de een relatie opbouwt met klanten en hiermee mogelijkheid hebt tot resell, crossell en upsell te kunnen doen. De mogelijkheden voor Instagram Checkout zullen in eerste instantie nog niet zo uitgebreid zijn, maar Checkout geeft wel een totaal nieuwe relevantie aan je follower en  timeline content. De mensen die al fan van je zijn kun je nu heel gemakkelijk nieuwe producten voorschotelen, met een seamless checkout. Dit gaat gegarandeerd goede conversies opleveren, waarmee de ROI van timeline content duidelijker wordt. Met Checkout loont het ineens weer om een follower base op te bouwen en regulier te posten, vanwege directe conversie vanuit Instagram.

Exclusives voor volgers

Echte fans zijn makkelijker te belonen met exclusives. Een bepaalde ‘drop’ of eerdere release speciaal voor fans? Checkout voor Instagram maakt het straks een fluitje van een cent om dergelijke exclusives bij je volgers te krijgen. 

De echte waarde van influencers

Stel je voor dat Checkout for Instagram gekoppeld wordt aan je influencer programma’s. Als bekend merk run je een influencer programma, waarmee zij producten kunnen aanprijzen en de checkout ook direct via jouw merk verloopt. Normaal levert dat vooral een enorm additioneel bereik op. Nu levert het levert hoogstwaarschijnlijk ook een veel hogere conversie op, omdat volgers van influencers nu eenmaal eerder geneigd zijn om van influencers te kopen. 

Bijkomend voordeel is dat de ROI van influencer programma’s op deze manier ook op harde sales is terug te rekenen.

Interest based e-commerce

Het onderscheidende van Facebook is altijd de interest based targeting geweest. Maar tot op heden heeft conversie altijd op eigen platforms plaats moeten vinden. Instagram Checkout verandert dat. En voor merken verandert dit ook de spelregels. 

Neem een Foot Locker bijvoorbeeld. Een effectieve manier van social marketing is om onderdeel te worden van “sneaker culture” die al op Instagram bestaat. Ze creëren dat op hun eigen timeline, maar ‘Sneaker Culture’ op Instagram gaat verder dan hun eigen timeline. Er zijn influencers in de scene, bepaalde gebruiken en hashtags die gebruikt worden. Instagram Checkout geeft (op termijn) merken als Foot Locker de mogelijkheid om via interest targeting, influencer targeting en hashtag targeting met hun sneaker offerings in die sneaker culture te komen. 

Een relevant aanbod, direct in een zeer betrokken sub culture, met instant Checkout is dit een gegarandeerd succes in mijn ogen. 

Experience commerce

Nike staat er inmiddels om bekend dat ze e-commerce naar een totaal ander niveau tillen. Met e-commerce innovaties in bijvoorbeeld Facebook Messenger en door middel van AR maken ze van e-commerce een echte experience. De combinatie van AR en exclusieve drops bijvoorbeeld, leverde in het verleden Pokemon achtige taferelen op. 

Facebook’s ontwikkelingen op het gebied van AR gecombineerd met Instagram Checkout gaat dit alleen nog maar meer faciliteren, waardoor experience commerce in mijn ogen ook een grote vlucht gaat nemen de komende tijd.  

First party e-commerce

Custom audiences was altijd een paradepaardje van Facebook advertising, waarmee je mensen kan (re-)targeten op basis van first party data. Ook hier maakt Instagram Checkout het straks wel heel laagdrempelig om mensen die je niet via traditionele kanalen weet te benaderen toch weet te bereiken met heel relevante boodschappen. 

Instagram Marketplace

Waarschijnlijk toekomstmuziek maar het is ook heel interessant om te filosoferen wat er gebeurt wanneer Instagram Checkout transformeert naar een Marketplace model. Wat als Bol.com – wat al een marketplace is – ook haar aangesloten webwinkels laat adverteren en verkopen via Checkout voor Instagram?

Hoewel overkill hier op de loer ligt, brengt dit zeker een nieuwe afzetmarkt voor marketplaces en potentieel nieuw verdienmodel voor bestaande marketplaces. En kan Instagram Checkout hiermee ook de concurrentie met Amazon aan?

Een nieuw verdienmodel voor Facebook

Gesproken over nieuwe verdienmodellen: Instagram Checkout kan ook wel eens een heel lucratief verdienmodel voor Facebook zelf worden. Nu nog onduidelijk, maar wat als Facebook tien procent inhoudt van iedere conversie via Instagram Checkout? Of zoals in app stores gebruikelijk is: dertig procent? Je moet er bijna niet aan denken wat voor omzetpotentieel zoiets voor Facebook zelf brengt…

Dit artikel is samen geschreven met Yannick Martens van Isobar

OpenTable voegt nieuwe dienst toe op Instagram

Restaurants uit het OpenTable netwerk kunnen voortaan een reserveringslink op hun Instagram profiel plaatsen, zodat gasten direct via Instagram een tafel kunnen boeken.

OpenTable biedt de dienst ook aan in andere landen zoals, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië en Spanje.

OpenTable introduceert de nieuwe dienst omdat steeds meer consumenten Instagram gebruiken om geïnspireerd te worden. Meer dan 200 miljoen mensen bezoeken dagelijks een profiel op Instagram.

Lil’ Kleine opent webshop Jorik.com

Rapper Lil Kleine opent vandaag de webshop bij zijn net gelanceerde kledinglijn Jorik. De webwinkel sluit iedere maand tijdelijk om het assortiment te updaten met tijdelijke exclusief verkrijgbare items.

Tachtigduizend fans van Lil’ Kleine kregen zojuist de toegangscode opgestuurd waarmee ze als eerste een blik in diens webshop konden nemen. Vanmiddag om 18:00 uur gaan de deuren voor iedereen open.

Jorik.com is qua design en marketing anders dan veel andere webshops. De productpagina met de collectie bestaat uit twee scrollende kolommen. De een gaat omhoog, de ander omlaag. Daarnaast is deze pagina gelardeerd met beeld uit het socialmedia-account van de rapper. “Het design van de shop valt zo samen met Joriks persoonlijkheid op Instagram”, vertelt Martijn Wijsmuller. Zijn bedrijf Ask Phill bouwde de winkel.

De fulfillment is uitbesteed aan een externe specialist. De logistieke kant is in handen van UPS. Orders worden binnen één tot drie werkdagen gratis bezorgd in Nederland, België en Duitsland.

Voor de promotie van Jorik.com mag de winkel behalve op mailadressen ook leunen op het Instagram-account van de rapper. Dat heeft 1,5 miljoen volgers. Een enkele post daar levert direct duizenden klik naar de winkel op. De shop zelf ook ook een account op Instagram.

Er is een apart promotietrucje ingebouwd. Iedere laatste donderdag van de maand gaat de site even op slot. Er is dan enkel een teller te zien die aftelt tot de winkel weer open gaat. Op dat moment is ook direct een nieuwe collectie zichtbaar. Dat betreft een kleine productie van dure, exclusieve items die tijdelijk beschikbaar zijn.

In de online promotie werkt Jorik ook samen met kledingmaker Pure White.

Martijn Wijsmuller van shopbouwer Ask Phill: “We worden steeds vaker benaderd door grote merken en influencers voor een shop. We werken enkel met Shopify omdat dat de grote verkeerspieken aan kan die dit soort klanten met zich meebrengt.”

Mark Zuckerberg ziet verschuiving naar intieme communicatie

Facebook topman Mark Zuckerberg denkt dat sociale netwerken zich meer gaan ontwikkelen richting intieme communicatie. Dat zou betekenen dat chatapps als Messenger en WhatsApp een grotere rol gaan spelen.

Zuckerberg schrijft in een uitgebreide analyse dat het een-op-een versturen van berichten en korte verhalen een belangrijke groei doormaakt en mensen steeds minder graag informatie delen in grotere groepen. Wellicht ook als gevolg van de vele privacyschandalen.

Ook sterke versleuteling, end-to-endencryptie, wordt volgens Zuckerberg een belangrijk middel in de toekomst.

Zuckerberg schrijft: ‘Ik kan begrijpen dat veel mensen denken dat we geen privacyvriendelijk platform kunnen bouwen, omdat we op dat gebied geen sterke reputatie hebben, en wij ons telkens hebben gericht op open communicatie. Maar we hebben herhaaldelijk laten niet dat we diensten kunnen onrwikkelen waar mensen om vragen.’

Of en wanneer Facebook verandert is niet duidelijk. Zuckerman geeft aan dat dat best eens jaren kan duren.

De topman had al eerder laten weten dat hij de chatdiensten van zijn apps Messenger, WhatsApp en Instagram met elkaar wil laten integreren.

Mark Zuckerberg ziet verschuiving naar intieme communicatie

Facebook topman Mark Zuckerberg denkt dat sociale netwerken zich meer gaan ontwikkelen richting intieme communicatie. Dat zou betekenen dat chatapps als Messenger en WhatsApp een grotere rol gaan spelen.

Zuckerberg schrijft in een uitgebreide analyse dat het een-op-een versturen van berichten en korte verhalen een belangrijke groei doormaakt en mensen steeds minder graag informatie delen in grotere groepen. Wellicht ook als gevolg van de vele privacyschandalen.

Ook sterke versleuteling, end-to-endencryptie, wordt volgens Zuckerberg een belangrijk middel in de toekomst.

Zuckerberg schrijft: ‘Ik kan begrijpen dat veel mensen denken dat we geen privacyvriendelijk platform kunnen bouwen, omdat we op dat gebied geen sterke reputatie hebben, en wij ons telkens hebben gericht op open communicatie. Maar we hebben herhaaldelijk laten niet dat we diensten kunnen onrwikkelen waar mensen om vragen.’

Of en wanneer Facebook verandert is niet duidelijk. Zuckerman geeft aan dat dat best eens jaren kan duren.

De topman had al eerder laten weten dat hij de chatdiensten van zijn apps Messenger, WhatsApp en Instagram met elkaar wil laten integreren.

Mark Zuckerberg ziet verschuiving naar intieme communicatie

Facebook topman Mark Zuckerberg denkt dat sociale netwerken zich meer gaan ontwikkelen richting intieme communicatie. Dat zou betekenen dat chatapps als Messenger en WhatsApp een grotere rol gaan spelen.

Zuckerberg schrijft in een uitgebreide analyse dat het een-op-een versturen van berichten en korte verhalen een belangrijke groei doormaakt en mensen steeds minder graag informatie delen in grotere groepen. Wellicht ook als gevolg van de vele privacyschandalen.

Ook sterke versleuteling, end-to-endencryptie, wordt volgens Zuckerberg een belangrijk middel in de toekomst.

Zuckerberg schrijft: ‘Ik kan begrijpen dat veel mensen denken dat we geen privacyvriendelijk platform kunnen bouwen, omdat we op dat gebied geen sterke reputatie hebben, en wij ons telkens hebben gericht op open communicatie. Maar we hebben herhaaldelijk laten niet dat we diensten kunnen onrwikkelen waar mensen om vragen.’

Of en wanneer Facebook verandert is niet duidelijk. Zuckerman geeft aan dat dat best eens jaren kan duren.

De topman had al eerder laten weten dat hij de chatdiensten van zijn apps Messenger, WhatsApp en Instagram met elkaar wil laten integreren.

Mark Zuckerberg ziet verschuiving naar intieme communicatie

Facebook topman Mark Zuckerberg denkt dat sociale netwerken zich meer gaan ontwikkelen richting intieme communicatie. Dat zou betekenen dat chatapps als Messenger en WhatsApp een grotere rol gaan spelen.

Zuckerberg schrijft in een uitgebreide analyse dat het een-op-een versturen van berichten en korte verhalen een belangrijke groei doormaakt en mensen steeds minder graag informatie delen in grotere groepen. Wellicht ook als gevolg van de vele privacyschandalen.

Ook sterke versleuteling, end-to-endencryptie, wordt volgens Zuckerberg een belangrijk middel in de toekomst.

Zuckerberg schrijft: ‘Ik kan begrijpen dat veel mensen denken dat we geen privacyvriendelijk platform kunnen bouwen, omdat we op dat gebied geen sterke reputatie hebben, en wij ons telkens hebben gericht op open communicatie. Maar we hebben herhaaldelijk laten niet dat we diensten kunnen onrwikkelen waar mensen om vragen.’

Of en wanneer Facebook verandert is niet duidelijk. Zuckerman geeft aan dat dat best eens jaren kan duren.

De topman had al eerder laten weten dat hij de chatdiensten van zijn apps Messenger, WhatsApp en Instagram met elkaar wil laten integreren.

LinkedIn: nieuwste kans op B2B-interactie?

De interesse in betaald adverteren op Facebook en Google Ads neemt af, terwijl LinkedIn juist populairder wordt, blijkt uit onderzoek onder B2B-marketeers. Een ‘nieuw’ kanaal met nieuwe regels?

 De populariteit van LinkedIn als betaald advertentiekanaal verbaast niet. Maar liefst 74,5 procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking heeft er immers een profiel. En dus is de kans dat je doelgroep zich op het platform bevindt behoorlijk groot. Bovendien is het gevecht om de aandacht van de doelgroep geëxplodeerd. Daar waar we voorheen nog makkelijk een IT-manager, CEO of CFO organisch konden bereiken met een goede whitepaper of interessant artikel worden deze personen momenteel bedolven onder de ‘waardevolle’ stukken content via betaalde media.

Investeringen
De opkomst van paid op LinkedIn is vooral een verschuiving van budget. Doordat het platform concreter en doelgerichter is dan bijvoorbeeld Facebook – niet een typisch B2B-kanaal – en Google Ads. Want met die laatste schiet je eigenlijk met hagel en een dialoog of interactie ontbreekt. En daar zit de belangrijkste reden achter de verschuiving: we willen luisteren, leren en reageren. Dat kan deels met organisch bereik, dat wil zeggen op je company profiel of je eigen LinkedIn profiel een update plaatsen, ideaal voor het creëren van een community.

Maar daarmee blijft je in je eigen netwerk hangen en is je bereik beperkt. Ook is organisch bereik steeds lastiger geworden omdat de sociale platforms hun algoritmen voortdurend aanpassen en inzetten op betaalde content om eindelijk hun investeringen terug te verdienen.

Video push
Daar komt betaald adverteren om de hoek kijken. Om hierop in te spelen heeft LinkedIn onder andere Dynamic Ads ingevoerd, waarbij je advertenties kunt toespitsen op de gebruiker die de ad te zien krijgt. Belangrijk is ook de push van video die we sinds vorig jaar zien. Het algoritme beloont native video, wat drie tot vier keer zoveel bereik oplevert. En waarbij de kwaliteit van de leads hoger is (65 procent), aldus het platform zelf.

Daarnaast is er de opkomst van korte, creatieve en ‘in-the moment’ content, die ook op Instagram en SnapChat wordt ingezet: snel en in real-time. Dat geeft de uitdaging om binnen deze kaders te leren waardevolle content te maken die de brug vormt tussen bedrijfsdoelen en de behoeftes van koper of klant. De wetenschap deze ongetwijfeld op LinkedIn zit, nodigt uit tot experimenteren. En geeft marketing en sales de uitdaging samen de echte interactie te vinden met de juiste doelgroep. Ik zou er alvast wat budget voor vrijmaken.

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170).

Vrouwelijke social experts in slagorde op The Social Conference

Influencers, storytelling, social innovatie, contentstrategie… Hoe fijn is het als je een expert het hemd van het lijf mag vragen? Dat kan op 21 maart tijdens The Social Conference. Acht vrouwelijke social experts staan tussen 9.00 en 10.00 uur klaar om in vijftig minuten jouw brandende vragen te beantwoorden en je te helpen op een vernieuwde manier naar je social strategie te kijken.

Aanwezig zijn Gonnie Spijkstra van Story First, Sanneke Boesveldt van VICE, Judith van der Rijt van Coca-Cola Nederland, story marketing expert Willemijn Vader (voorheen WhizPR), Kirsten Wagenaar van Bind, Cato Duyvis van The Best Social en Sara Mok van HEMA.

Over influencers gaat het ook in de sessie met Ronald Voorn van de Universiteit Twente en Jean-Paul Schaddé van Dooren van Babbage Company. Thema: wat zijn de voors en tegens van influencers in je mediamix?

Stel je voor dat je kon meedenken aan een nieuw social network, die privacy als het hoogste goed heeft. Zonder advertenties, je organiseert je eigen tijdlijn en het is open source, dus er zijn geen geheime algoritmes. Wat voor functies zou jij bedenken om je publiek te bereiken? Joel Hernández van Openbook, het alternatieve Facebook, organiseert een mini hackathon.

Tim van der Wiel van GoSpooky gaat het hebben over contentcreatie voor de nieuwe generatie. Welke platformen zijn over vijf jaar nog relevant?

The Avocado Show is de eerste avocado franchise brand ter wereld. Vanaf de eerste dag ging het nieuws wereldwijd viral en dat leverde kamperende fans voor de deur, 212+ miljoen views, meer dan 100.000 volgers en dagelijkse rijen voor de deur op. Elke hoofdstad van de wereld heeft al een franchise aangevraagd, de all roze kookboeken vliegen uit de winkel en ondertussen maakten ze ook nog een docu over avocado duurzaamheid. Hoe ze deze gekte veroorzaken, vertelt Ron Simpson je het liefst up close & personal.

Het succes van NOS Stories op Instagram mag niet ontbreken. Op Instagram worden de video’s werkelijks 17 miljoen keer bekeken. Hoe bereik je tieners op social media?

The Social Conference wordt op 21 maart gehouden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kaarten hier.

Hoe Eva Jinek een merk werd dankzij Facebook en eigen platform

Twee jaar geleden was Eva Jinek een presentatrice met het imago van een ijskonijn. Nu is ze een sympathieke tv-persoonlijkheid met vele duizenden volgers. Ali Haselhoef, conceptontwikkelaar bij KRO-NCRV vertelt hoe dat zo gegroeid is.

Twee jaar geleden had Eva Jinek niets online, behalve een persoonlijk twitteraccount. “Terwijl ze best bekend was. Daar wilden we iets mee”, vertelt Haselhoef tijdens Emerce Engage.

Bovendien: de klassieke tv-kijker is gemiddeld zestig, heel oud. Daarom heeft de omroep bij Jinek ingezet op millennials. “Daarbij is Eva echt als een merk neergezet. In eerste instantie leek ze een ijskonijn, zo werd ze in de media ook beschreven. Koel en afstandelijk, maar ze is juist warm en persoonlijk, dat bleek ook uit haar serie Eva en de Verenigde Staten.”

Rond het merk Jinek werden verschillende concepten bedacht, zoals een Eva zoekmachine en Eva’s helden. Maar omdat ze echt een nieuwsjunk is, plaatst de redactie iedere dag drie artikelen die je volgens haar moet lezen, op gebieden van vrouwen empowerment en Amerika.

“Bij Jinek is het niet objectief. Het is journalistiek verantwoord, maar het mag ook activistisch, met stevige opinies. De tone of voice is veel persoonlijker, en is daarom anders dan bijvoorbeeld Nu.nl.”

De redactie leert ook. In eerste instantie is een website gebouwd met een chatbot, maar Facebook bleek veel beter aan te slaan. Haselhoef: “Het was wel de eerste journalistieke chatbot, maar het contact bleek niet zo interactief als bijvoorbeeld Facebook. We onderzoeken nu hoe met AI verder kunnen bouwen met de chatbot.”

Is de missie succesvol? “Eva had zesduizend volgers op Facebook, dat zijn er nu 140.000. Daarbij kijken we ook naar conversie naar de site en engagement, dat groeit ook hard. Soms is het ook simpel; na de uitzending plaatsen we een mooie foto van Eva op facebook en dat is de populairste post; daar vertellen mensen honderduit wat ze van de uitzending vonden.”

De nieuwe doelstellingen: “We willen zijn waar het publiek is. Het aantal Insta-volgers is gegroeid naar 160.000 zonder noemenswaardige inspanning. Facebook veranderde haar algoritmes, en dat kostte ons ook publiek. We willen daarom kijken of we publiek direct aan ons kunnen binden, zonder tussenkomst van een sociaal medium. Misschien zijn Progressive Web Apps wel de toekomst. We willen meer communityvorming, en meer inzetten op audio. Daarmee gaan we experimenteren.”

Foodbloggers: Je bent wat je influencer (niet) eet

Wat we eten, of wat we juist niet eten, bepaalt wie we zijn. Food influencers serveren hapklare brokken eetbare identiteit. Als food professional kun je niet meer om hen heen. Laurens van Klaveren: “Omdat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

“Een influencer is iemand die zichzelf tot merk heeft gemaakt”, begint Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van webontwikkelaar Onstuimig. “Dat kunnen zangers en acteurs zijn of bloggers en vloggers. Dat maakt niet uit.” Bekende mensen treden sowieso meer buiten hun hokje, stelt Van Klaveren. “Zangers presenteren, bloggers geven een boek uit, spelen in een film of staan bij de Hema met hun hoofd op etuitjes.”

“In absolute cijfers is de influencer-branche groot, en groeiend. Op dit moment is het bereik van tv nog altijd groter. Toch stuit je vaak genoeg op een influencer, bijvoorbeeld tijdens je zoektocht naar een recept.” Dat is een kort contactmoment. De echte kracht zit ’m er volgens Van Klaveren in als volgers zich identificeren met of opkijken tegen een influencer.

Schijnbaar vrije keuze

In dat woord zoektocht zit een verschil met bijvoorbeeld tv-reclame of banners, die gepushed worden. “Influencers leiden hun leven en presenteren zich online, en je vindt ze vanzelf als ze passen bij jouw leven. Nou ja, vanzelf,” nuanceert Van Klaveren, “doordat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

Koken met je buurvrouw als statement

Waarom werken influencers zo goed in food? “Zij combineren een persoonlijke benadering en praktische tools, zoals recepten en producten. Een recept met een persoonlijk verhaal voelt dichterbij. Het is alsof je kookt met je vriendin of buurvrouw.” Albert Heijn springt daar slim op in met hun koopknop op een site als leukerecepten.nl. “Je kunt met één klik op de knop alle ingrediënten van de recepten in je shopping cart knikkeren.”

Daarnaast is wat je eet – of niet eet – een statement geworden. “Je eet niet vegan; je bent vegan.” Van Klaveren vergelijkt het met mode: “In mode zie ik een paradox. Je bent uniek door hetzelfde te zijn. In jouw groep ben je hetzelfde. Veilig. Ten opzichte van andere groepen ben je uniek. De digitalisering ondersteunt dit trouwens perfect. Het past bij de sociale mechanismes van global villages of filter bubbles.”

Authentiek passend bij jou

“Influencers bereiken hun publiek op een andere manier dan supermarkten en producenten. De persoonlijke en authentieke benadering van een influencer spreekt een bepaalde, eenduidige groep aan. Bedrijven maken vaak één boodschap voor iedereen. Kijk naar de Allerhande. Als de boodschap, vega eten met kerst, niet past bij het grote publiek, kan discussie ontstaan.”

“Voor iedere subgroep zou een bedrijf eigenlijk een passende influencer moeten inzetten. Dat betekent geschikte influencers vinden, je boodschap (laten) vertalen passend bij de doelgroepen en daarmee durven afstappen van je eigen gepolijste marketingzinnen.” Volgens Van Klaveren is het dat allemaal waard. “De respons – het aantal kliks – op campagnes is beter als het verhaal aansluit bij de influencer en volgers.”

Devaluatierisico

Dat lijkt allemaal duidelijk, toch is authenticiteit kwetsbaar. “Als een influencer het verhaal vertelt over een product, is dat het verhaal van de producent, niet van de influencer. De vraag is tot hoe ver zo’n online beïnvloeder kan gaan. Een influencer kan je zien als je vriendin, een gelijkwaardige. Als zij betaald wordt, verdwijnt die gelijkwaardigheid.” Dat geeft een risico op devaluatie van de influencer. Ook het bedrijf dat de influencer inzet verwacht eerlijkheid. Zo stopte Unilever met ‘sjoemel-influencers’ die volgers en likes kochten.

Van Klaveren ziet ook afgunst over hoeveel geld influencers verdienen. “Eigenlijk is dat misplaatst. Influencers werken zich helemaal suf om zoveel mogelijk te produceren en dat heel mooi te doen. Ze kunnen daarbij meestal geen andere baan hebben. Trouwens, de meesten zijn best open over wanneer content gesponsord is.”

Ondanks het devaluatierisico, moeten bedrijven zeker experimenteren met influencers, vindt Van Klaveren. “Influencing zit in de lift met vaak honderdduizenden volgers per influencer. Het effect van tv-reclame wordt kleiner. Je wilt de boot niet missen.”

Op 26 maart 2019 organiseert Emerce in samenwerking met Foodlog het congres Digital Food. Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van Onstuimig en influencer-expert, vertelt hoe bedrijven en influencers kunnen samenwerken. Wie volgt wie en waarom? Schrijf je hier in vóór 24 februari en profiteer van 100 euro Early Bird-korting.

Foodbloggers: Je bent wat je influencer (niet) eet

Wat we eten, of wat we juist niet eten, bepaalt wie we zijn. Food influencers serveren hapklare brokken eetbare identiteit. Als food professional kun je niet meer om hen heen. Laurens van Klaveren: “Omdat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

“Een influencer is iemand die zichzelf tot merk heeft gemaakt”, begint Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van webontwikkelaar Onstuimig. “Dat kunnen zangers en acteurs zijn of bloggers en vloggers. Dat maakt niet uit.” Bekende mensen treden sowieso meer buiten hun hokje, stelt Van Klaveren. “Zangers presenteren, bloggers geven een boek uit, spelen in een film of staan bij de Hema met hun hoofd op etuitjes.”

“In absolute cijfers is de influencer-branche groot, en groeiend. Op dit moment is het bereik van tv nog altijd groter. Toch stuit je vaak genoeg op een influencer, bijvoorbeeld tijdens je zoektocht naar een recept.” Dat is een kort contactmoment. De echte kracht zit ’m er volgens Van Klaveren in als volgers zich identificeren met of opkijken tegen een influencer.

Schijnbaar vrije keuze

In dat woord zoektocht zit een verschil met bijvoorbeeld tv-reclame of banners, die gepushed worden. “Influencers leiden hun leven en presenteren zich online, en je vindt ze vanzelf als ze passen bij jouw leven. Nou ja, vanzelf,” nuanceert Van Klaveren, “doordat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

Koken met je buurvrouw als statement

Waarom werken influencers zo goed in food? “Zij combineren een persoonlijke benadering en praktische tools, zoals recepten en producten. Een recept met een persoonlijk verhaal voelt dichterbij. Het is alsof je kookt met je vriendin of buurvrouw.” Albert Heijn springt daar slim op in met hun koopknop op een site als leukerecepten.nl. “Je kunt met één klik op de knop alle ingrediënten van de recepten in je shopping cart knikkeren.”

Daarnaast is wat je eet – of niet eet – een statement geworden. “Je eet niet vegan; je bent vegan.” Van Klaveren vergelijkt het met mode: “In mode zie ik een paradox. Je bent uniek door hetzelfde te zijn. In jouw groep ben je hetzelfde. Veilig. Ten opzichte van andere groepen ben je uniek. De digitalisering ondersteunt dit trouwens perfect. Het past bij de sociale mechanismes van global villages of filter bubbles.”

Authentiek passend bij jou

“Influencers bereiken hun publiek op een andere manier dan supermarkten en producenten. De persoonlijke en authentieke benadering van een influencer spreekt een bepaalde, eenduidige groep aan. Bedrijven maken vaak één boodschap voor iedereen. Kijk naar de Allerhande. Als de boodschap, vega eten met kerst, niet past bij het grote publiek, kan discussie ontstaan.”

“Voor iedere subgroep zou een bedrijf eigenlijk een passende influencer moeten inzetten. Dat betekent geschikte influencers vinden, je boodschap (laten) vertalen passend bij de doelgroepen en daarmee durven afstappen van je eigen gepolijste marketingzinnen.” Volgens Van Klaveren is het dat allemaal waard. “De respons – het aantal kliks – op campagnes is beter als het verhaal aansluit bij de influencer en volgers.”

Devaluatierisico

Dat lijkt allemaal duidelijk, toch is authenticiteit kwetsbaar. “Als een influencer het verhaal vertelt over een product, is dat het verhaal van de producent, niet van de influencer. De vraag is tot hoe ver zo’n online beïnvloeder kan gaan. Een influencer kan je zien als je vriendin, een gelijkwaardige. Als zij betaald wordt, verdwijnt die gelijkwaardigheid.” Dat geeft een risico op devaluatie van de influencer. Ook het bedrijf dat de influencer inzet verwacht eerlijkheid. Zo stopte Unilever met ‘sjoemel-influencers’ die volgers en likes kochten.

Van Klaveren ziet ook afgunst over hoeveel geld influencers verdienen. “Eigenlijk is dat misplaatst. Influencers werken zich helemaal suf om zoveel mogelijk te produceren en dat heel mooi te doen. Ze kunnen daarbij meestal geen andere baan hebben. Trouwens, de meesten zijn best open over wanneer content gesponsord is.”

Ondanks het devaluatierisico, moeten bedrijven zeker experimenteren met influencers, vindt Van Klaveren. “Influencing zit in de lift met vaak honderdduizenden volgers per influencer. Het effect van tv-reclame wordt kleiner. Je wilt de boot niet missen.”

Op 26 maart 2019 organiseert Emerce in samenwerking met Foodlog het congres Digital Food. Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van Onstuimig en influencer-expert, vertelt hoe bedrijven en influencers kunnen samenwerken. Wie volgt wie en waarom? Schrijf je hier in vóór 24 februari en profiteer van 100 euro Early Bird-korting.

Page generated in 1,283 seconds. Stats plugin by www.blog.ca