Dit zijn de trends en tips voor LinkedIn in 2019

LinkedIn is hét kanaal waar je niet meer omheen kunt. Gebruik je de bedrijfspagina alleen voor de sporadische vacature, dan is dit het jaar om de maximale potentie van het B2B-platform te benutten. En vergeet ook zeker het vernieuwde LinkedIn Advertising niet.

In Nederland zijn bijna acht miljoen persoonlijke accounts, dat is meer dan driekwart van de beroepsbevolking van Nederland (bron: LinkedIn by the Numbers). Ons land telt bijna 550.000 dagelijks actieve gebruikers. Wereldwijd werd de feed afgelopen jaar zestig procent meer bekeken dan het jaar ervoor. Kortom, meer dan genoeg reden om met LinkedIn aan de slag te gaan.

Hieronder vind je de nieuwe features en trends, vertel ik hoe het algoritme van LinkedIn werkt, geef ik je tips over LinkedIn Advertising en hoe je je bedrijfspagina kunt verbeteren.

Company page

De basis voor LinkedIn als bedrijf is je Company page, wat sinds de nieuwste update ‘LinkedIn Pages’ heet. Sinds deze makeover kun je een tagline toevoegen en een extra call to action button, om bijvoorbeeld je website te bezoeken. Je kunt je pagina koppelen aan relevante groepen – die trouwens ook vernieuwd zijn – én aan relevante hashtags.

Voor de paginabeheerders onder ons nog meer goed nieuws: je kunt je pagina binnenkort ook managen vanaf mobiel (eindelijk!). Zo kun je vanaf een evenement direct posten en hoef je niet via Buffer of de laptop te werken. Dit wordt momenteel gefaseerd uitgerold.

De mogelijkheden van een post zijn tevens uitgebreid met Powerpoint’s, PDF’s en Word-documenten. Ook kun je straks goedlopende posts van teamleden delen als bedrijf of de interactie met je doelgroep aangaan op de tijdlijn.

Tot slot is je pagina ook belangrijk voor SEO, want hij kan verschijnen in de zoekresultaten in Google als iemand op je bedrijfsnaam zoekt. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat je pagina er gewoon strak uitziet.

De grootste update van allemaal wordt misschien wel LinkedIn events (nu nog in bèta). Net zoals op Facebook kun je straks evenementen aanmaken en kunnen mensen zich aanmelden voor bepaalde events. Heel relevant als je voordat je een evenement bezoekt je netwerkkansen al wil inschatten; wie komen er en wie zou je willen spreken? Dit is wat mij betreft een hele mooie synergie tussen online en offline networking.

En ben je dan op dat event, zou je in 2019 misschien zelfs een ‘story’ kunnen plaatsen – net als op Instagram en Facebook. LinkedIn is hier momenteel mee aan het testen.

Dalend bereik

Het organisch bereik van Pages is aan het dalen. Dit lag op maximaal twintig procent maar is doorgaans nog slechts vier tot vijf procent. LinkedIn geeft voorrang aan content die wordt gepost door personen. Extra belangrijk dus om je medewerkers aan te sporen om de bedrijfscontent te delen. Ook sponsored content krijgt voorrang, oftewel: aan de slag met advertising.

Het werkt nog steeds het beste als je het allebei doet. Een campagne kan niet zonder een volledige en actuele bedrijfspagina. Mensen klikken door vanaf de advertentie en zullen je gaan volgen als de pagina goede content heeft. En die goede content kun je middels advertising naar de mensen in je doelgroep brengen, die je nog niet volgen.

Wat moet ik posten op LinkedIn?

Wat moet je nu posten op LinkedIn als bedrijf? Probeer een goede balans te vinden tussen serieuze content  -persberichten, blogartikelen, bedrijfsnieuws – en fun content. Wissel artikelen af met employer branding posts, een kijkje achter de schermen. Denk hierbij aan een leuke vrijdagmiddagborrel of een bedrijfsuitje.

Zorg dat je goed beeldmateriaal hebt in de juiste afbeeldingen. Houd je bericht kort, zodat mensen niet verder hoeven te klikken om het hele bericht te lezen, het liefst rond de 150 tekens.. Verwijs door naar je site met een goede call to action. Stel vragen aan je volgers om engagement te stimuleren, tag personen of bedrijven die in het bericht voorkomen en gebruik de juiste hashtags voor meer bereik.

Veranderingen in de tijdlijn

Groepen zijn terug van weggeweest; althans, ze waren er nog wel, maar werden weinig gebruikt. Relevante activiteit in die groepen wordt nu steeds meer getoond in de tijdlijn, wat mensen stimuleert om ook deel te nemen aan de discussie. De groepen waar je in zit staan nu ook links van je tijdlijn, zodat je ze makkelijker kunt vinden. Als bedrijf kun zelfs je enkele ‘uitgelichte groepen’ op je pagina noemen.

In 2018 heb je een enorme stijging in video’s op LinkedIn gezien. Het algoritme beloont video waarbij de kijker niet wordt weggeleid van het platform; native video dus. Dit levert drie tot vier keer zoveel bereik op. Het gebruik van video zal in 2019 waarschijnlijk niet zo hard stijgen als afgelopen jaar, maar wel erg belangrijk blijven. Bedenk bij het plaatsen van een video op LinkedIn dat de meeste mensen zonder geluid zullen kijken, voeg dus ondertiteling toe. Dit geldt zowel voor posts als video advertenties.

Hoe werkt het algoritme van LinkedIn?

Het algoritme van LinkedIn kijkt naar drie onderdelen om te bepalen welke content getoond wordt:

Identiteit Content Gedrag
Wie ben je?
Waar werk je?

Wat zijn je skills?

Met wie ben je (recentelijk) geconnect?

Hoe vaak is de update bekeken?
Hoe vaak geliked?
Waar gaat het over?
Hoe actueel is deze?

Welke taal is deze in geschreven?
Welke bedrijven, mensen en topics staan erin?

Wat heb je in het verleden geliked en gedeeld?

Met wie interact je het meest?

Waar in de news feed breng je de meeste tijd door?

Oftewel: het algoritme kijkt naar gedrag uit het verleden om een zo relevant mogelijke tijdlijn voor je te creëren. Actualiteit is ook belangrijk; ben je net met iemand geconnect dan zul je de eerste dagen de updates van deze persoon zien. Ook mensen met wie je vaak communiceert via de message functie, krijgen voorrang in je tijdlijn.

Sinds een aantal maanden kun je ook bepaalde hashtags volgen op LinkedIn, content met deze onderwerpen krijgen tevens voorrang. Tot slot de influencers die je volgt; je hoeft geen connectie met deze mensen te hebben maar je kunt ze wel volgen en hun posts zien. Grote influencers krijgen minder aandacht dan voorheen, kleine influencers meer. Richard Branson heeft wel genoeg volgers, maar iemand die meer dan 500 volgers heeft in jouw regio kan meer impact op je maken. Dit is ook jouw kans om je eigen tijdlijn relevanter te maken; abonneer je op interessante hashtags en personen.

Makeover van de campagnemanager

De campagnemanager heeft ook weer een flinke makeover gehad. De tool is nu objective based ingericht, vergelijkbaar met de advertising flow van Facebook. Je startpunt is dus wat je wilt bereiken met je campagne;  Awareness, Consideration (traffic, engagement of video views) of Conversions. De laatste optie raden we alleen aan als je voldoende conversies hebt waar het algoritme op kan optimaliseren.

De campagnemanager genereert nu ook een prognose van het bereik als je de targeting en het budget invult. Dit kan je helpen een verwachting uit te spreken over de resultaten van de campagne. De targeting zelf is niet gewijzigd, enkel iets anders ingedeeld. Wel zijn er weer wat nieuwe advertentiemogelijkheden bijgekomen. En als je een video-advertentie aanmaakt, kun je er nu ondertiteling aan toevoegen.

Onderstaande melding is sinds kort verschenen in de campagne manager, de oorspronkelijke variant verdwijnt dus eind januari.

Dynamic Ads

Één van de nieuwe advertentiemogelijkheden die LinkedIn aanbiedt zijn Dynamic Ads. Hiermee personaliseer je de advertentie op de gebruiker die hem te zien krijgt. De advertentie zal vertoond worden aan de rechterkant van de tijdlijn en laadt de profielfoto dynamisch in. Je kunt aansturen op het genereren van meer sitebezoekers, paginabezoekers, volgers van je pagina of sollicitanten.

Deze nieuwe advertenties zijn interessant om te testen. LinkedIn blijft zich enorm ontwikkelen en voegt continu nieuwe features toe. 

Social Tavel 30: de eindsprint van 2018 – Corendon en Skyscanner grootste stijgers

2018 is ten einde en we maken de balans voor dat jaar op: welke Nederlandse reismerken hebben in het laatste kwartaal het best gepresteerd op het gebied van online berichtgeving?

We sluiten 2018 af met inmiddels 104 merken die strijden om een felbegeerde plek in de top 30.  KLM heeft ook deze editie haar stevige nummer 1-positie weten te behouden. TUI, Corendon, Zoover en Skyscanner zijn de hoogste stijgers en er zijn maar liefst vier nieuwe organisaties binnengekomen in de top 30. Elizawashere, Neckermann, CitizenM en Parkvakanties veroveren hun plek in de lijst.

Waar veel reisorganisaties redelijk stabiel scoren op volume en PR, zorgen veranderingen in sentiment voor de grootste verschuivingen in de lijst. Zoover heeft de stijging met vijf plekken te danken aan het positieve sentiment. Roompot Vakanties levert dit kwartaal punten in op volume en PR, maar realiseert toch een stijging naar een vierde plek door meer positieve berichtgeving rondom het merk.

Social Travel 30

Neckermann breidt stedentripaanbod uit dankzij Expedia

Goed nieuws rondom Neckermann en Expedia dit kwartaal. De twee organisaties kondigden in december een samenwerking aan, waarbij Neckermann het aanbod van stedentrips uitbreidt dankzij Expedia. De berichtgeving rondom de twee reisorganisaties werd vooral verspreid op nieuwssites en Twitter en dit zorgde voor een potentieel bereik van 234.000.

Faillissement van Travelbird zorgt voor hoge pieken

Het afgelopen kwartaal zagen we dat het faillissement van Travelbird voor veel media-aandacht heeft gezorgd. De berichtgeving heeft grote impact op volume en PR en heeft daarnaast een negatieve invloed op het sentiment.

In onderstaande grafiek is de eerste piek in berichtgeving rondom Travelbird te zien op de dag dat de financiële problemen van de reisorganisatie naar buiten werden gebracht, waarbij bekend werd dat zo’n 40.000 Nederlanders gedupeerd werden. Niet veel later zien we opnieuw een toename in het volume als de berichtgeving naar buiten wordt gebracht dat Travelbird een doorstart maakt onder Secret Escapes.

 

Opvallend is de sympathieke Linkedin-post van de voormalige HR-directeur, die een lijst van ex-medewerkers verspreidde naar recruiters om de gedupeerde medewerkers zo snel mogelijk aan nieuw werk te helpen. De actie ging viral en zorgde voor veel positieve reacties.

Racistisch incident tijdens Ryanairvlucht

Op 21 oktober werd een zwarte vrouw op een Ryanair-vlucht van Barcelona naar Londen racistisch bejegend. Het incident deed online veel stof opwaaien, voornamelijk door de reactie van het personeel op het incident. Het personeel op de vlucht zorgde ervoor dat het slachtoffer werd verplaatst, terwijl het gedrag van de dader natuurlijk bestraft had moeten worden. Dit schoot bij veel Nederlanders in het verkeerde keelgat.

Naast het buitenlandse nieuws rondom dit incident, speelt ook in Nederland nog meer rondom de Engelse luchtvaartmaatschappij. In de vorige editie van de Social Travel 30 zagen we veel nieuws over stakingen en het sluiten van de vliegbasis in Eindhoven. Dit kwartaal zien we dat de maatschappij weigert voor de Tweede Kamer te verschijnen en het ontslag van Eindhovens personeel aanvraagt. De nieuwsberichten van NOS over de luchtvaartmaatschappij worden veelvuldig verspreid en zorgen voor een potentieel bereik van bijna 30 miljoen.

Ander nieuws in de reisbranche

Vorige maand werd bekendgemaakt dat TUI het contract als official travel partner van Ajax met vijf jaar heeft verlengd. Hiermee blijft de reisorganisatie de reizen van het team, de directie, de sponsors en business members verzorgen

KLM en Transavia behoren in 2018 tot de 5 meest punctuele luchtvaartmaatschappijen van Europa, zoals blijkt uit onderzoek van OAG, met respectievelijk 84,2 procent en 82 procent vluchten die op tijd vertrokken. Schiphol verovert in hetzelfde rapport een achtste plaats in de lijst met meest punctuele megaluchthavens ter wereld.

Wil je nog even terugblikken op het hele afgelopen jaar? Hieronder zetten we de 5 meest gelezen travel artikelen van Emerce voor je op een rij:

  1. Traveltrends in 2018: China plaveit de weg
  2. Arthur Hoffman is de nieuwe CEO van boekingsplatform TRVL
  3. KLM past design thinking toe met TU Delft
  4. Black Friday: goedkoopste vliegtickets om 7 uur ’s ochtends
  5. Skyscanner lanceert nieuwe beste-prijs-tool

Voor het onderzoek is gekeken naar het volume van de berichten op social media, de pr-waarde en het positief sentiment.

In het onderzoek zijn de volgende organisaties opgenomen: ANWB Reizen, Barqo, Beachmasters, Bebsy, Belvilla, Better Places, Bizztravel, BookerZzz, Booking.com, Bungalows.nl, Bungalowspecials, Casamundo, Center Parcs, Cheaptickets, Citizen M, Corendon, Cruisereizen, Cruisetravel, D-reizen, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Djoser, EasyJet, Ebookers, Ecart Skitours, Eindhoven Airport, Elizawashere, Estivant, Eurail.com, Eurocamp, Expedia, Fletcher Hotels, Fox Verre Reizen, GOGO, Hotelspecials, Husk, Inezia Tours, Jan Doets, Jiba, KLM, Kras, Landal Greenparks, Natuurhuisje.nl, Neckermann, NH Hotels, Novasol, NS International, Odyssee, Oostappen vakanties, Paperflies, Parkvakanties, Pharos Reizen, Polarsteps, Preston Palace, Prijsvrij.nl, Primavera Reizen, Reisgraag.nl, ResiRest,Riksja Travel, Roompot Vakanties, Rotterdam The Hague Airport, Ryanair, Sawadee, Schiphol Airport, Schipholtickets, Secret Escapes, Shoestring, Silverjet, Skikot, Skistuds, Skyscanner, Snowblend, SNP Natuurreizen, srprs.me, Stena Line, Stip Reizen, Sunweb, Surfblend, Tiqets, Tix.nl, Transavia, Travelassist, Travelbird, Travelhome, TripAdvisor, Trivago, Tubber, TUI, Vacanceselect, Vacansoleil, Vakantiepiraten, Vakanties.nl, VakantieXperts, Van der Valk Hotels, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Voigt Travel, Vrijuit, Vueling, Weekendjeweg.nl, With Locals, Wizzair, WTC.nl, Zoover

Zo haal je meer resultaat uit conversiecampagnes op social media

Socialmediagebruikers zitten niet te wachten op conversiegerelateerde advertenties. Hoe zorg je ervoor dat conversiecampagnes op Facebook en Instagram toch goede resultaten opleveren?

Ook is er sinds de invoering van de GDPR binnen Facebook en Instagram een en ander veranderd op het gebied van retargeting en lookalike-doelgroepen, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van deze doelgroepen. Zo zijn de custom audience insights verdwenen en worden doelgroepen op basis van Facebookpixel data kleiner, omdat niet alle websitebezoekers de benodigde cookies accepteren.

De kans dat iemand die via social media voor het eerst met je merk of product in aanraking komt meteen converteert, is niet heel groot. De intentie van de meeste socialmediagebruikers is namelijk niet om aankopen te doen. Om hen toch tot een uiteindelijke conversie te verleiden, zijn vaak meerdere stappen nodig. Deze stappen vormen samen de customer journey.

Met een  goed opgebouwde customer journey is de kans tot conversie groter. Gebruik voor de opbouw van een logische customer journey een marketingfunnel. Deze bestaat uit verschillende fases, waarvan het see, think, do, care model een van de meest gebruikte is. See is hierbij de eerste aanraking van jouw doelgroep met jouw merk of product, oftewel: de oriëntatiefase. In deze fase is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk relevant bereik te genereren met jouw advertenties.

In de think-fase kun je steeds meer belangrijke eigenschappen van jouw product aan je doelgroep vertellen. Denk aan het inzetten van een canvas advertentie, of een link advertentie die doorverwijst naar een blog. De do-fase is het moment waarop de doelgroep over moet gaan tot conversie, hierbij is het dus belangrijk om advertenties in te zetten met als doel dat jouw doelgroep converteert. Tot slot is de care-fase het moment om de klanten die jouw product gekocht hebben langer aan je te binden.

Het voordeel van het in kaart brengen van een customer journey in combinatie met een passende social advertising strategie, is dat je in elke fase van de reis waardevolle data over jouw (potentiële) klanten kunt verzamelen. In de see-fase kun je bijvoorbeeld een video of canvasadvertentie inzetten om awareness te genereren. Hiermee hoef je je doelgroep bijvoorbeeld nog niet per se naar jouw website te leiden, maar kun je al wel veel waardevolle data verzamelen. Deze data komt goed van pas tijdens retargeting, als je echt gericht op geïnteresseerde doelgroepen gaat adverteren. Gebruik deze data om de doelgroep in een volgende fase, met nieuwe advertenties, wel naar je website te leiden. Doordat de doelgroep dan al in aanraking is gekomen met het desbetreffende product, is de kans dat zij doorklikken naar de website groter.

Combineer Facebook data met data uit Google Analytics

Gebruik de data die je tijdens de verschillende fases van de customer journey verzamelt om custom audiences te maken. Dit zijn retargeting audiences gebaseerd op het gedrag van jouw doelgroep. Maak hierbij niet alleen gebruik van de data die Facebook je aanreikt, maar duik ook dieper in de website analytics. De data die Facebook geeft is namelijk gebaseerd op de Facebookpixel die op jouw website geïnstalleerd staat. En sinds de invoering van de GDPR is deze pixel-based data minder betrouwbaar, omdat de juiste cookies hiervoor niet altijd geaccepteerd worden door websitebezoekers.

Daarnaast geeft Facebook sinds de invoering van de GDPR geen custom audience insights meer weer. Dit betekent dat de omvang van retargeting-doelgroepen niet meer duidelijk te zien zijn. Het bezoekvolume van een webpagina dat wordt weergegeven in Google Analytics geeft echter wel een indicatie van de grootte van een retargeting doelgroep die gebaseerd is op websitebezoekers.

Bovendien zeggen de metrics die Facebook geeft op het gebied van traffic vaak niet zoveel over het gedrag dat je doelgroep uiteindelijk op de website vertoont. Een linkclick op je advertentie via Facebook of Instagram is namelijk pas waardevol wanneer de persoon die op de link geklikt heeft ook écht op jouw landingspagina landt en hier het gewenste gedrag vertoond – bijvoorbeeld het aankopen van een product of het doorklikken naar een andere pagina op jouw website. Door de data uit Facebook te combineren met data uit Google Analytics krijg je echter een veel beter beeld van de kwaliteit van de traffic die je via advertenties op social media vergaard hebt. Op deze manier ontstaat er dus een completer beeld van het online gedrag van de doelgroep.

Bepaal wie jouw meest waardevolle klanten zijn

Nu je een advertentieflow op basis van de customer journey hebt opgebouwd en aan de hand van de verzamelde data weet wie jouw klanten zijn, wil je je klanten natuurlijk langer aan je binden. Op deze manier is de kans groot dat ze in het vervolg nog meer aankopen op jouw website doen. Hiervoor is het belangrijk om te bepalen wie jouw meest waardevolle klanten zijn, zodat je deze effectief kunt benaderen met een retargetingcampagne.

Het bepalen van de meest waardevolle klanten kan via de zogeheten Value Based Audiences van Facebook. Dit zijn audiences op basis van data die jij zelf via jouw website verzameld hebt (met toestemming van jouw klanten, dus GDPR-proof). Je uploadt bijvoorbeeld een lijst met klanten en vervolgens bepaalt Facebook wie van deze klanten jouw meest waardevolle klanten zijn, bijvoorbeeld op basis van aankoopfrequentie.

Value Based Audiences bestaan voor een groot deel uit websitebezoekers die vanuit intrinsieke motivatie jouw website bezoeken en dus oprecht geïnteresseerd zijn in jouw merk of product. Over het algemeen is de kwaliteit van deze audiences erg hoog. Met name voor webshops en producten waarbij veel herhaalaankopen plaatsvinden, zijn deze audiences een goede toevoeging. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen welke klanten vaak herhaalaankopen hebben gedaan. Deze zijn vervolgens gemakkelijk te retargeten met advertenties voor producten die aansluiten op aankopen die zij eerder gedaan hebben.

Bovendien is het mogelijk om lookalike audiences van deze Value Based Audiences te maken. Hiermee bereik je mensen die op social media gedrag vertonen dat gelijkwaardig is aan het gedrag van jouw meest waardevolle klanten. De kans dat ook zij geïnteresseerd zijn in jouw product is groot.

Bedenk altijd welke data voor jouw campagne het meest relevant is

Er zijn veel manieren om data te verzamelen, maar niet alle data is even relevant. Om de beste conversieresultaten te behalen moet je jezelf altijd blijven afvragen welke informatie nu écht wat zegt over jouw doelgroep en de effectiviteit van een campagne. Welke data is het meest relevant om deze doelgroep zo effectief mogelijk te bereiken? Door data van verschillende kanalen te combineren, krijg je al heel waardevolle inzichten in je doelgroep en hun online gedrag. 

Vergeet bovendien niet om altijd te blijven testen. Maak lookalikes van jouw best presterende audiences en optimaliseer waar nodig campagnes. Maak niet alleen gebruik van audiences op basis van websitebezoeken, maar ook op basis van engagement, aangezien de pixel-based data van de website niet altijd meer accuraat is. Check welke doelgroepen jouw video’s interessant vinden of interacteren met canvas advertenties en retarget hen of maak een lookalike audience.

Bedenk tot slot dat niet elke advertentie op Facebook of Instagram altijd tot directe conversie leidt. Een advertentie op één van deze kanalen kan er ook voor zorgen dat een (potentiële) klant na het zien van jouw advertentie een paar dagen later bijvoorbeeld via Google alsnog naar het desbetreffende product op zoek gaat. Als deze persoon vervolgens tot conversie overgaat, heeft social advertising niet tot directe conversie geleid, maar wel de eerste stap tot conversie in werking gezet. Staar je dus niet blind op de conversies die vanuit Facebook en Instagram gemeten worden, maar kijk altijd naar het grote plaatje.

‘Veelvuldig gebruik sociale media leidt níet tot psychische en slaapproblemen’

Het gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media. Ook bij eenzame mensen leidt dit gebruik niet tot meer problemen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een groot onderzoek van instituut CentERdata, Tilburg University en de Universiteit van Pavia.

In het onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Computers in Human Behavior is tweemaal, met een onderbreking van een jaar, uitgebreid aan de onderzoeksdeelnemers gevraagd of ze gebruikmaken van sociale media (zoals WhatsApp, Twitter, Facebook en Youtube), en met name hoe vaak ze chatten en hoe vaak ze berichten of boodschappen lezen of plaatsen. Verder zijn psychische en slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervóór en erná onderzocht.

De resultaten tonen dat mensen die méér gebruik maken van sociale media, niet méér psychische of slaapproblemen hebben op de korte of langere termijn (circa 1 jaar). In de achterliggende analyses is overigens rekening gehouden met bestaande psychische problemen, slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervóór. Daarmee wordt voorkomen dat verkeerde conclusies worden getrokken. Dit verklaart waarom sommige studies wel een effect van sociale media gebruik lijken te vinden.

Klanten starten petitie voor behoud merknaam Xs4all

Honderden klanten, medewerkers en sympathisanten van de internetprovider Xs4all hebben in een paar uur tijd de petitie getekend om het merk voor de toekomst te bewaren. KPN is van plan het op te heffen als onderdeel van nieuw merkenbeleid.

Binnen een paar uur nadat KPN had bekendgemaakt zijn merkenportfolio te willen opschonen, stond er al een petitie online om X4s4all te redden. Halverwege de middag was deze al vierhonderd vijfhonderd keer getekend, een teken van de emoties die het voornemen van KPN oproept.

De vrouw achter de petitie is oud-medewerker Kirsten Verdel. “Xs4all wordt gezien als betrouwbaar, als voorvechter van privacy en veiligheid, en het bedrijf wordt jaar na jaar verkozen tot beste provider door de Consumentenbond. Dit weggooien is onbegrijpelijk.” Afgelopen uren hoorde ze alleen maar signalen van onbegrip. KPN zou zich niet bewust zijn van de kwaliteit en maatschappelijke betekenis en betrokkenheid van de provider.

“Het is een uniek onderdeel van de Nederlandse internetgeschiedenis.”

Foto: cory doctorow (cc)

WhatsApp newsletter: de nieuwe manier van nieuws consumeren

Je mailbox wordt dagelijks overspoeld door nieuwsbrieven, maar echt de moeite nemen om je af te melden doe je niet. We zien door de deze mailings onze inbox niet meer. Hoe relevant is een nieuwsbrief dan eigenlijk nog? Eigenlijk gaat het niet zozeer om de inhoud ervan, maar om het medium en de wijze van content tonen. WhatsApp biedt hierin uitkomst. Snelle nieuwtjes, korte berichten en altijd bij de hand: het hoe en waarom van een Whatsapp Newsletter.

Mailings zijn dan wel een makkelijke manier om je doelgroep te bereiken, het is niet altijd de meest succesvolle of meest efficiënte manier. Hoe vaak lees je ze nu echt? De timing is nooit perfect en heb je wel tijd om te lezen, dan zijn ze ondergesneeuwd door andere e-mails. De oplossing? De nieuwsbrief via WhatsApp. Weliswaar een stuk korter dan een normale nieuwsbrief, maar ook compacter en behapbaarder.

Handig, want uiteindelijk vinden we in de trein, de metro of thuis op de bank altijd wel een momentje waarin we door onze appjes scrollen. WhatsApp-nieuwsbrieven zijn daarom zo opgemaakt dat de lezer snel op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. Met 9,8 miljoen WhatsAppgebruikers is het een aantrekkelijke manier voor (media)bedrijven om veel bereik te genereren. NRC, RTL en de Volkskrant hebben bijvoorbeeld al een WhatsApp-nieuwsbrief gelanceerd en sturen hun lezers dagelijks nieuwtjes. Volgens het Duitse bedrijf Pylba is de ratio waarmee nieuws verspreid kan worden en gelezen wordt en het aantal keer dat op links wordt geklikt via WhatsApp, een stuk hoger dan bij normale e-mailmarketing.

WhatsApp Broadcast

Momenteel staat de creatie van WhatsApp nieuwsbrieven nog in de kinderschoenen, maar het heeft in de toekomst veel groeipotentie. Je hebt op dit moment twee opties: de nieuwsbrieven met de hand opstellen en versturen, of gebruik maken van zelf ontworpen programma’s van enkele bedrijven. Een officieel programma van WhatsApp voor dit soort nieuwsbrieven bestaat helaas nog niet. Begin 2018 is echter wel het platform WhatsApp for Business gelanceerd. Met WhatsApp for Business kan de zakelijke markt communiceren via WhatsApp door middel van een chatdienst, als het ware een klantenservice.

Voor het eigenhandig versturen van berichten naar een grote groep mensen kom je al snel uit bij WhatsApp Broadcast. Met de broadcast functie in WhatsApp is het mogelijk om naar maximaal 256 contacten per lijst een bericht te verzenden. Zij ontvangen dit bericht alsof het persoonlijk naar hen wordt verstuurd. Lezers zitten dus niet in een groepschat; het werkt als een BCC in e-mail. Wanneer lezers reageren op een bericht, sturen ze dit dan ook alleen naar jou. Omdat er maar 256 contacten in een broadcastlijst passen, werkt deze methode niet optimaal voor wanneer je jouw bericht naar duizenden contacten wil versturen. Gaat het om een paar honderd mensen dan is dit wel een uitkomst: er is altijd de mogelijkheid om meerdere broadcastlijsten aan te maken. Het bericht moet dan meerdere keren verstuurd worden, afgaande op hoeveel lijsten je hebt gemaakt.

Houd er bovendien rekening mee dat elk WhatsApp-account gekoppeld is aan een uniek telefoonnummer. Het is daarom belangrijk om persoonlijk, creatief, maar ook informatief te blijven. Wees daarin ook kort van stof. Maak van je newsletter een aaneengesloten bericht, met een foto bovenaan. WhatsApp hanteert een maximum aantal tekens van een bericht inclusief foto: 1029, inclusief spaties en leestekens. Dit komt neer op ongeveer 120 tot 140 woorden.

Hoe te beginnen

In overeenstemming met de GDPR (en omdat je liever alleen geïnteresseerden je nieuwsbrief wilt laten ontvangen) dienen de gebruikers toestemming voor broadcasts te geven. De  makkelijkste manier hiervoor is om de gebruikers zichzelf te laten aanmelden. Dit kan al door ze een simpele ‘AAN’ of ‘UIT’ naar je telefoonnummer te laten sturen. Zorg er ook voor dat de lezers van tevoren weten waar ze zich voor aanmelden: wat voor nieuws ga je ze sturen? En hoe vaak? Maak ook duidelijk dat ze zichzelf altijd kunnen afmelden. Vergeet niet om de nummers van degenen die zich aanmelden op te slaan in je telefoon. De broadcastfunctie laat het namelijk niet toe om naar nummers berichten te sturen die je telefoon niet ‘kent’. Dit moet dus per aanmeldbericht van de lezer handmatig gebeuren.

Frequentie en inhoud

WhatsApp wijkt af van mail in de zin dat je als bedrijf op een persoonlijk apparaat contact legt. Dat heeft wat haken en ogen. Wanneer je dit namelijk buiten kantooruren doet, ‘stoor’ je ze wellicht in hun vrije tijd, maar wanneer je dit onder kantooruren doet, bestaat de kans dat je bericht aankomt als ze druk aan het werk zijn en het alsnog in de vergetelheid raakt. Zoek uit hoe jouw doelgroep in elkaar zit.

Bepaal daarna het beste verstuurmoment en hoe jouw content aansluit op hun leeftijd en interesses. Probeer wat informatie betreft zo dicht mogelijk bij je eigen merk of bedrijf te blijven, dit is namelijk de reden waarom je lezers je zijn gaan volgen. En hoe logisch het ook klinkt: verstuur met mate. Die ‘mate’ kan verschillen per bedrijf. NRC stuurt maximaal vijf berichten per dag, waar Vakantiepiraten dat een keer per week doet. Tast dat af, maar wees niet te voortvarend. WhatsApp blokkeert je nummer als je teveel berichten verstuurt en eenmaal geblokkeerd is je nummer niet meer te gebruiken.

Consistent en efficiënt

Vooraf is het slim om een template te maken die je dagelijks, wekelijks of maandelijks aan kunt passen. Zo heb je een vast bericht dat herkenbaar is en werk je efficiënter. Voeg tracked linkjes toe om via analytics te zien welk nieuws je doelgroep het interessantst vindt en op welke onderwerpen zij het meest klikken.

Via Web WhatsApp is het helaas nog niet mogelijk om broadcast lijsten berichten te sturen, dit zal dus moeten via een mobiele werktelefoon. Het makkelijkste is om via Web WhatsApp je nieuwsbrief in zijn uiteindelijke vorm naar het werknummer te sturen. Kopieer deze vervolgens vanuit de mobiele telefoon en plak het in je broadcastlijst.

Dept Digital Update

Dept verstuurt sinds een half jaar wekelijks een WhatsApp nieuwsbrief met daarin data, tech, creative en andere interessante nieuws insights vanuit de branche en heeft daarmee inmiddels meer dan 500 aangemelde lezers verzameld. Met oog op de doelgroep zet Dept wekelijks haar nieuwsbrief op. Analytics tonen welke artikelen en onderwerpen het best scoren. Op deze manier wordt een binding tussen de lezer en Dept gecreëerd. Dit slaat nu al aan. De eenvoud en efficiëntie van het versturen van WhatsApp broadcasts, met de mogelijkheid tot persoonlijke interactie, maakt dit concept nu al een succes.

Blauw Gras verzorgt sociale media McDonalds

Digitaal bureau Blauw Gras is aan de slag gegaan voor McDonald’s Nederland. Het Amsterdamse bureau gaat ’s werelds grootste restaurantketen volledig ondersteunen op het gebied van sociale media in Nederland.

De samenwerking richt zich met name op de deelgebieden strategie, content creatie, productie, content management en rapportage.

Blauw Gras werkt onder andere voor Bavaria, Hornbach, Nederlandse Loterij, Menzis, Anderzorg, Efteling, Intertoys, Payconiq, Blokker & Basic-Fit.

Google sluit Google Plus op 7 maart

Google sluit Google Plus en de bijbehorende API’s op 7 maart. Dat het sociale netwerk in maart zou stoppen was al bekend, nu is er dan ook een datum.

Na 7 maart kan er ook niet meer worden ingelogd met Google Plus bij andere diensten. Op 28 januari 2019 zullen de allereerste API’s al niet meer werken.

Google sluit het sociale netwerk nadat ernstige datalekken zijn ontdekt.

Google Plus, gelanceerd in 2011, had met Facebook moeten concurreren, maar is nooit aangeslagen.

Emerce Campagnepanel: recensie van #enjoylatvia

In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een campagne. Dit keer ligt een influencercampagne voor toeristisch Letland onder de loep.

Campagnesite: #enjoylatvia
Klant: LIAA (Investment and Development Agency of Latvia)
Bureau: Purpose LAB
Gebruikte media: Weblog, Facebook, Pinterest, Twitter en Instagram

Omschrijving

Letland zoekt aansluiting tot de toerist die verder wil kijken en reizen dan z’n neus lang is. Daarom draaide het van juni tot en met oktober een influencercampagne. Deze centreerde zich rondom de thema’s Food, Outdoor en Art & Design om de kwaliteitstoerist aan te spreken. Ter invulling is gekozen voor een soort buddysysteem. Een influencer uit ons land gaat op pad met een lokale Letse influencer en brengt haar ervaringen in beeld. Deelnemers van Nederlandse zijde: MixedGrill, LittleSpoon en ModerneHippies.

Panelleden

Naam: Mathijs Visser, eigenaar CatchDM

“Reizen gaat om emotie en ervaringen. Het idee van werken met een buddy uit Letland vind ik leuk, maar dat concept is beperkt uitgewerkt in de campagne. Hier had mijns inziens meer mee gedaan kunnen worden. Om de campagne ook echt een compleet verhaal te laten zijn, hadden de drie thema’s Food, Outdoor en Art & Design meer geïntegreerd kunnen worden. Waarbij de Nederlandse influencers ook collega’s in hun verhalen hadden kunnen betrekken. Steeds vaker zijn er namelijk mooie samenwerkingen tussen influencers. Ze versterken hiermee elkaar, hun eigen merk en de opdrachtgever en zijn campagne. Hiermee had het bereik en waarschijnlijk ook de impact verder kunnen worden vergroot. Ook dit is denk ik een gemiste kans in deze campagne.”

Cijfer: 5

Naam: Jan Dirkzwager, oprichter SDIM

“De communicatie van de gekozen influencers komt zeker authentiek over. Het beeldmateriaal is prachtig, de samenwerking met een lokale influencer is een goede keus geweest om dé highlights van het land te laten zien. In totaal zijn met deze campagne 250.000 volgers bereikt. De interactie met de content lijkt wel wat aan de lage kant. Op veel posts is slechts een handjevol reacties gekomen, dit doet mij afvragen hoeveel impact de campagne heeft. Waarbij ik wel moet zeggen dat ik zelf stiekem enthousiast ben geworden over Letland. Echter, als datagedreven marketeer mis ik een cijfermatige onderbouwing van de keuze voor influencermarketing en de verantwoording van de ROI. De tijd dat influencermarketing vanwege het hippe karakter ingezet wordt, is voorbij. Het moet net zo beoordeeld worden als andere marketinginzet, met harde KPI’s dus.”

Cijfer: 7

Naam: Miriam el Ghalbzouri, marketingmanager NU.nl

“Het idee om Letland te ver marketen onder de niche contentmakers past bij de wens van de klant. Helaas is het daardoor wel zo dat de doelgroep erg beperkt zal zijn. Het was daarom sterker geweest om de influencercampagne aan te vullen met een paid campagne. Wat het budget dan wel moet toelaten uiteraard. Dit soort influencercampagnes werken vaak beter wanneer ze of onderdeel zijn van een 360 marketingcampagne of meer influencers aan het werk zetten. Looptijd versus bereikcijfers: impact heeft mijn voorkeur boven plat bereik, maar 250.000 volgers bereiken met matige engagement over vier maanden is wat aan de lage kant. Een aanvullende paid campagne had hier dus een antwoord op kunnen zijn. En dat hoeft niet eens af te wijken van het oorspronkelijke idee. Je zou interesse-audiences complementair kunnen targeten.”

Cijfer: 7

 

Workshop: Slimmer aan de slag met Stories

Facebook, Snapchat, Instagram, WhatsApp… Ieder sociaal netwerk werkt inmiddels met Stories. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en hun werking steeds effectiever. Maar hoe bouw je een goede strategie rondom jouw Stories?

1. Weet je waarom je echt niet meer om Stories heen kan?

Ja: De sociale media van Facebook, waar Instagram en WhatsApp onder vallen, alleen al worden volgens het bedrijf dagelijks door gemiddeld twee miljard mensen gebruikt.

Nee: Instagram Stories heeft meer dan driehonderd miljoen actieve gebruikers en bijna alle gebruikers krijgen nu al bedrijven in hun feed. Een op de vijf verhalen krijgt een directe reactie van kijkers, die mate van interactie is voor een sociaal netwerk ongekend. Direct contact met gebruikers is daarbij mogelijk via Instagram of Facebook Messenger. Daarnaast is Instagram gekoppeld aan Facebook en heb je dus dezelfde uitgebreide targetingmogelijkheden.

2. Dat je met Stories al snel ‘top of mind’ en ‘top of app’ bent?

Ja: Wanneer je een story op Instagram plaatst, komt het logo van je merk bovenaan in de app te staan, mocht je deze als profielfoto hebben. 

Nee: Na het bekijken van de story schuift het logo voor de gebruiker naar rechts, maar aangezien een story 24 uur lang actief blijft, betekent dit dat het logo van jouw merk 24 uur lang bovenaan in de Instagram-app staat. Als je een update in Instagram Stories plaatst, zullen volgers dus meteen jouw logo zien wanneer ze de app openen. Zorg wel dat je goede content voor jouw doelgroep levert, anders zullen gebruikers je sneller ontvolgen.

3. Waarom je een bedrijfsaccount opent en wat het oplevert?

Ja: Met een bedrijfsaccount bekijk je niet alleen statistieken zoals het bereik en het aantal weergaven, maar zie je ook alle reacties en interacties.

Nee: Je kunt advertenties maken voor Instagram door een bericht te promoten in de app  of door de functie voor het maken van advertenties – Power Editor of de Ads API – te gebruiken. Instagram Ads is redelijk eenvoudig te koppelen aan de Facebook Manager. En in tegenstelling tot Snapchat is het veel makkelijker om groei in volgers te creëren omdat het een open kanaal is. Binnenkort breidt Instagram bovendien de mogelijkheden tot adverteren uit. Meer hierover.

4. Weet je al hoe je een goed verhaal vertelt?  

Ja: De naam zegt het al. Je verhaal moet hout snijden en goed zijn opgebouwd. Met één simpele foto ga je het niet redden!

Nee: Doordat Instagram de stories die worden geplaatst als een slideshow afspeelt, is het uitermate geschikt voor storytelling. Door meerdere korte updates achter elkaar te plaatsen, kun je eenvoudig een verhaal overbrengen. Zorg dus voor een goed script en biedt iets extra’s. Bedenk je bijvoorbeeld waar je publiek nog geen toegang toe heeft. Zoals een kijkje achter de schermen bij een concert of de making off van een fotoshoot. Hou het persoonlijk en stimuleer interactie met de gebruiker.

5. Weet je dat dat je enorm creatief te werk kan gaan?

Ja: Instagram Stories biedt ontzettend veel variatiemogelijkheden als het gaat om content. Met een beetje creativiteit kun je hierdoor al snel onderscheidend zijn.

Nee: Probeer de verschillende features zoveel mogelijk te benutten, zoals het toevoegen van filters, locaties of polls.En vergeet ook niet betrokkenheid te creëren door anderen te vernoemen en interactieve buttons of winacties toevoegen. Instagram voegt regelmatig nieuwe features toe, probeer ze ook allemaal uit. Het algoritme zal je daarvoor belonen. Hier vind je enkele goede voorbeelden.

6. En hoe je technisch alles goed kan doorzetten?

Ja. Één foto blijft tien seconden in beeld. Ze hebben een ratio van 9:16 en een resolutie van 1080×1920. Let hierbij wel op de technische beperkingen.

Nee: Een video kan binnen Stories maximaal vijftien seconden duren. Met meerdere video’s werken kan natuurlijk wel. Je kan ze uploaden als .MOV, .MP4 of .GIF en moeten kleiner zijn dan 2,3GB. De resolutie is minimaal 720p. Het is niet mogelijk om achteraf te croppen. Daarnaast kan je links toevoegen door middel van een: ‘Swipe up voor meer info’. Daar moet de conversie plaatsvinden, dus zorg voor een pakkende call to action!

7. Wat de mogelijkheden voor advertenties zijn?

Ja. Alle gebruikers zien de advertenties als ze door hun feed scrollen, dus je komt direct binnen in de feed. Ze kunnen advertenties niet negeren.

Nee: Bij de advertenties in Instagram Stories staat klein in beeld ‘Gesponsord’, zodat de kijker weet dat het om een advertentie gaat. Zo krijgen gebruikers die jou niet volgen jou ook te zien. Doordat je gericht kan targetten, kan je een vrij duidelijke campagne opzetten. Bijvoorbeeld om meer volgers te krijgen, meer conversie te krijgen of naamsbekendheid. Denk daarbij goed na over het doel van je campagne. Lees ook deze tips.

8. Heb je tot slot al eens gedacht aan een live-video? 

Ja: Mooi, want alle volgers krijgen een melding als jouw account live gaat. Waardoor je extra betrokkenheid genereert.

Nee: Behalve live gaan, is het ook mogelijk om je live-video op te slaan, waardoor je hem later nog kunt delen. Zodat je volgers die hem niet in real time hebben gezien hem later alsnog kunnen bekijken. Het is vooral interessant als je als merk op een evenement aanwezig bent. Of als je volgers een kijkje achter de schermen wilt geven bij een belangrijke gebeurtenis. Ook hier is het een must om relevante content te maken. Ontvolgen is met één klik gebeurd.

Yougov koopt social analytics-specialist

De internationale marktonderzoeker Yougov uit Engeland koopt de social analytics-specialist Portent.io.

Yougov, niet actief in de Benelux, betaalt een onbekend bedrag voor de vier jaar oude start-up uit Californië.

Portent richt zich met name op de tv- en filmindustrie. Het monitort online nieuws, social media, productrecensies en andere digitale consumentgegenereerde data. Dat varieert van films tot tv-shows en van sportteams tot merken. De onderneming is actief in veertig landen.

De Engelsen staken drie jaar geleden al een paar ton aan groeigeld in Portent. De samenwerkingen sindsdien bevielen kennelijk zo goed dat het uitmondde in de overname. De technologie en de medewerkers gaan mee in de transactie. De bedrijfsnaam verdwijnt. De activiteiten gaan Yougov Signal heten.

Signal wordt een losstaand maar ook aanvullend product bij de panelonderzoeken die Yougov veel doet voor mediabedrijven.

Foto: jeanbaptisteparis (cc)

KLM stuurt groepsberichten WhatsApp aan familie reizigers

Familie en vrienden van KLM-reizigers kunnen vanaf nu groepsberichten ontvangen op het moment dat een vliegtuig vertrekt, aankomt of verlaat is. De luchtvaartmaatschappij zet als een in zijn branche groepsberichten in als onderdeel van de klantcommunicatie.

De nieuwigheid heet ‘Family Updates’ en doet wat de naam doet vermoeden. Reizigers die hun instapkaart per WhatsApp hebben ontvangen, krijgen de optie om bekenden op een soort distributielijst te laten zetten. Zodra er nieuws is over de betreffende vlucht krijgen alle groepsleden dat toegestuurd.

De maatschappij zegt in een persbericht: “KLM stuurt het thuisfront een bericht zodra de vlucht vertrokken is. Direct na de landing en nog voordat de passagier over wifi of dataroaming beschikt, ontvangen de thuisblijvers een volgend bericht. Naast deze proactieve geautomatiseerde berichtgeving, kunnen de groepsleden KLM zelf ook vragen stellen over de voortgang van de vlucht. Met deze nieuwe service wil KLM zowel haar klanten als ook hun familie en vrienden zo veel mogelijk ontzorgen.”

De WhatsApp-groep blijft na de vlucht beschikbaar zodat de reiziger updates en foto’s kan blijven delen met zijn naasten. De luchtvaartmaatschappij kan dankzij de ingebouwde end-to-end versleuteling van de communicatie niet meelezen.

Hoewel luchtvaart voor KLM het product is, wil het het grote onderscheid maken in de geboden service. Het is internationaal een voorloper met de inzet van socialmedia bij klantcontact. Sinds september 2017 wordt WhatsApp grootschalig gebruikt. Bijvoorbeeld voor de boekingsbevestiging, check-in notificatie en de instapkaart. Er worden dagelijks tienduizend instapkaarten per WhatsApp verstuurd. Meer dan de helft van alle wekelijkse 35.000 serviceverzoeken op sociale mediakanalen komt binnen via deze berichtendienst van Facebook.

KLM stuurt groepsberichten WhatsApp aan familie reizigers

Familie en vrienden van KLM-reizigers kunnen vanaf nu groepsberichten ontvangen op het moment dat een vliegtuig vertrekt, aankomt of verlaat is. De luchtvaartmaatschappij zet als een in zijn branche groepsberichten in als onderdeel van de klantcommunicatie.

De nieuwigheid heet ‘Family Updates’ en doet wat de naam doet vermoeden. Reizigers die hun instapkaart per WhatsApp hebben ontvangen, krijgen de optie om bekenden op een soort distributielijst te laten zetten. Zodra er nieuws is over de betreffende vlucht krijgen alle groepsleden dat toegestuurd.

De maatschappij zegt in een persbericht: “KLM stuurt het thuisfront een bericht zodra de vlucht vertrokken is. Direct na de landing en nog voordat de passagier over wifi of dataroaming beschikt, ontvangen de thuisblijvers een volgend bericht. Naast deze proactieve geautomatiseerde berichtgeving, kunnen de groepsleden KLM zelf ook vragen stellen over de voortgang van de vlucht. Met deze nieuwe service wil KLM zowel haar klanten als ook hun familie en vrienden zo veel mogelijk ontzorgen.”

De WhatsApp-groep blijft na de vlucht beschikbaar zodat de reiziger updates en foto’s kan blijven delen met zijn naasten. De luchtvaartmaatschappij kan dankzij de ingebouwde end-to-end versleuteling van de communicatie niet meelezen.

Hoewel luchtvaart voor KLM het product is, wil het het grote onderscheid maken in de geboden service. Het is internationaal een voorloper met de inzet van socialmedia bij klantcontact. Sinds september 2017 wordt WhatsApp grootschalig gebruikt. Bijvoorbeeld voor de boekingsbevestiging, check-in notificatie en de instapkaart. Er worden dagelijks tienduizend instapkaarten per WhatsApp verstuurd. Meer dan de helft van alle wekelijkse 35.000 serviceverzoeken op sociale mediakanalen komt binnen via deze berichtendienst van Facebook.

Webcare: 6 trends voor 2019

Menig Nederlands bedrijf heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het verhogen van het webcare-niveau in ons land. En de markt blijft zich doorontwikkelen. Webcare krijgt status, en technologie helpt ons om steeds betere service te kunnen verlenen. Welke webcaretrends staan ons het komende jaar te wachten? 1. Webcare wordt de spil van een organisatie Webcare is […]

Dit zijn de reistrends volgens Pinterest

Pinterest zet zoals elk jaar de trends die uit het zoekgedrag van gebruikers naar voren komen op een rijtje. Dit zijn de verwachtingen voor de categorie reizen.

Busreizen worden populairder

Of het een dagexcursie is of de reis van Caracas naar Patagonië, prijsbewuste reizigers nemen de bus. De zoekopdrachten voor reizen per bus zijn met 32 procent gestegen.

Hot springs zijn hot

Ontspannen in natuurlijke warmwaterbronnen wordt steeds populairder bij vakantiegangers, of die bron zich nu bij een luxe resort bevindt of in de natuur. Er wordt 32 procent vaker op gezocht.

Ruïne-toerisme

De overbekende koninklijke attracties als Versailles worden verruild voor minder bekende kastelen. Pinterest signaleert een plus van 142 procent in de zoekopdrachten voor verlaten kastelen.

Onbewoond eiland

Het verlangen nieuwe dingen te ontdekken blijkt ook uit de zoekopdrachten voor eilandbestemmingen. Er is een plus te zien voor de zoekterm ‘minder bekende eilanden’ van 179 procent. 

Op fietse

Het zal elke Nederlander goed doen: fietstours zitten in de lift. Er wordt 64 procent vaker op fietsexcursies gezocht.

Bestemming onbekend

In Nederland heeft SRPRS.me de markt van de verrassingsreis stevig in handen. Op Pinterest kan deze manier van reizen op meer belangstelling rekenen. Het aantal zoekopdrachten met de term ‘verrassingsbestemming’ is met 192 procent gestegen.

 Kleinsteeds

Ook als het gaat om stedentrips signaleert Pinterest een verlangen naar minder drukte. De zoekterm ‘reizen naar kleine steden’ wordt maar liefst 276 procent vaker gebruikt.

Duurzaam reizen

De gebruikers van Pinterest vinden het steeds belangrijker dat hun plezierreisjes zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. De zoekopdracht ‘zero waste travel’ noteert een plus van 74 procent.

Weg in de herfst

De herfst is niet het populairste seizoen om in te reizen maar het is bezig aan een inhaalslag. De verkleurende blaadjes zijn hier debet aan. Volgens Pinterest zijn er 94 procent meer zoekopdrachten voor ‘herfstlandschappen’.

Page generated in 1,010 seconds. Stats plugin by www.blog.ca