TripAdvisor van start als sociaal platform, KLM doet mee

TripAdvisor is vandaag officieel opnieuw gelanceerd als social medium. Reizigers die een trip plannen kunnen dat doen met behulp van de aanbevelingen van vrienden, familie, experts en bedrijven die ze volgen. KLM is een van die bedrijven met een profiel op de vernieuwde site.

Wie voor het eerst het vernieuwde platform opent, wordt gevraagd om het profiel en de gebruikersvoorwaarden te bevestigen en de woonplaats in te vullen. Vervolgens krijg je een lijst met experts te zien die je kunt volgen. Dit zijn mensen uit je regio (Nederland/België) met heel veel bijdragen op het forum. Daarna laat TripAdvisor zien welke Facebookvrienden actief zijn op het platform. Op basis van je selectie krijg je vervolgens een eigen feed met aanbevelingen. Die is dus niet gebaseerd op bestemmingen waar je interesse voor hebt, maar op de mensen die je hebt aangevinkt. Wel kun je vanuit je feed gemakkelijk op bestemmingen, hotels, vakantiewoningen, et cetera zoeken.

De keuze voor Facebookconnecties is een manco, omdat steeds meer mensen Facebook de rug toekeren. Je kunt dus je vraagtekens plaatsen bij dit selectiecriterium. Het zelf zoeken naar vrienden is een functie die niet goed werkt – als je de nickname niet weet, kom je niet ver.

Tussen het overzicht van de aanbevelingen van vrienden en experts staat content als de beste stranden of hotels die lijken op een hotel die je hebt bekeken. Deze lijken nogal willekeurig geplaatst: na een aanbeveling van een Hurghada komt een overzicht van de meest romantische bestemmingen (met Parijs natuurlijk op één).

Tot de experts die je kunt volgen behoren niet alleen topbijdragers maar ook uitgeverijen als National Geographic en Condé Nast en merken zoals KLM.

KLM is naar eigen zeggen een van de eerste airlines wereldwijd die een profiel heeft op de vernieuwde website van TripAdvisor. KLM deelt daar video’s, foto’s, blogs en artikelen die de reiziger moeten inspireren en helpen bij het plannen van zijn of haar reis. “Op deze manier helpt KLM ook op dit platform de reizigers overal ter wereld bij het creëren van een memorabele reiservaring,” zegt een woordvoerder van KLM. “De mogelijkheid van een eigen profielpagina op het grootse wereldwijde online reizigersplatform bestaat pas sinds vandaag. Op exclusieve uitnodiging van TripAdvisor behoort KLM internationaal tot een selecte groep van merken, bedrijven en influencers die vandaag hun profiel al konden lanceren. Een bezoeker kan aansprekende KLM-content liken en delen met andere gebruikers.”

 

Gaat Instagram voor de full experience met de nieuwe Shoppingfunctie?

In een ver verleden werd Instagram alleen gebruikt om foto’s en video’s te bewerken, te plaatsen en te bekijken. De laatste jaren groeit het platform steeds meer uit tot een volwaardige full service dienst. is Shopping op Instagram inmiddels even succesvol als de eerder gelanceerde nieuwe functies?

De nieuwe functies schieten de afgelopen periode als paddenstoelen uit de grond: na Stories, GIFs en IGTV, kunnen we sinds april 2018 gebruik maken van Shopping via Instagram. Dit om het kopen via Instagram gemakkelijker te maken en gebruikers te voorzien van een naadloze shopping experience.

Voorheen was het voor merken en bedrijven alleen mogelijk om via de Instagram-biografie van de page een website toe te voegen. Om die reden plaatsten veel bedrijven ‘link in bio’ in de copy onder hun Instagram post. Na iedere nieuwe post werd die link in de bio weer aangepast. Voor webshops niet heel handig, aangezien alles op Instagram in een razendsnel tempo gaat. Hierdoor is het ‘link in bio’-idee bijna niet meer bij te houden.

Product tagging biedt de snelle oplossing en is een welkome functie. Hiermee kun je op elke foto die je plaatst, tags plaatsen. Deze tags linken door naar een pop-up artikelpagina. In de tag kun je een artikelnaam en een prijs kwijt, zo hoeft de klant maar één keer te klikken om te zien om welk artikel het gaat en wat de prijs is. Een tweede klik leidt de klant door naar een nieuwe pagina binnen Instagram. Op deze pagina kan het merk meer informatie kwijt, zoals een regel meer informatie, extra foto’s en maximaal vijf getagde artikelen in de foto. Ook is er de mogelijkheid om carrousels toe te voegen met maximaal twintig foto’s. De laatste stap voor klanten in hun aankoopproces is de optie om via deze pop-up pagina door te klikken naar de webshop, zodat ze de artikelen ook echt kunnen aanschaffen.

Tegelijkertijd met de introductie van Shopping op Instagram, heeft het platform een nieuw tabblad toegevoegd aan de business pages die gebruik maken van de product tagging functie, genaamd ‘Shopping’. Wanneer de gebruiker hierop klikt in het Explore-tabblad, verschijnen alle posts met koopopties van het betreffende account onder elkaar. Je hoeft dan niet meer de hele feed door te scrollen.

Zoals Instagram zelf kort en bondig  uitlegt: ‘Give your customers a new way to shop. Shopping on Instagram turns your business into a visual storefront for our community of one billion to explore your best products with a single tap.’

Instagram – one app that has it all?

Misschien vergezocht, maar de vergelijking van Instagram anno 2018 met ‘the one app that has it all’ WeChat uit China is snel gemaakt. Wil Instagram dichterbij een full service app gaan door keer op keer nieuwe functionaliteiten toe te voegen om gebruikers de full experience te geven? Ze zijn hard op weg.  De app WeChat, met 650 miljoen gebruikers in China is vooruitstrevend in zijn soort en de meest gebruikte social app sinds de lancering in 2011.

En dat is ook logisch, aangezien WhatsApp, Facebook, YouTube en Google namelijk allemaal onbruikbaar zijn in China. Er is  dus geen sprake van verschillende apps voor verschillende handelingen. Zoals de naam al doet vermoeden, is WeChat van oorsprong een chat app, vergelijkbaar met WhatsApp. Maar naast chatten, kun je inmiddels bijna alles in de app: van spelletjes spelen, taxi’s bestellen, video calls maken, eten bestellen, locatie versturen, het nieuws lezen tot zelfs een afspraak met je dokter plannen.

Terug naar Instagram. Is het Instagram’s doel om een soortgelijk WeChat op te zetten? Inmiddels kunnen we foto’s en video’s bekijken, liken, commenten, DM’s sturen, groep videobellen, IGTV en nu dus aankopen doen via de app. Technisch gezien schakelt Instagram hiermee Facetime, Facebook, Facebook Messenger en YouTube uit door al deze soortgelijke functies aan te bieden via hun app. What’s next, een samenwerking met Uber of Tikkie?

De feiten op een rij

Inmiddels zijn er na een half jaar al 25 miljoen business accounts die de functie Shopping op Instagram gebruiken en  90 miljoen gebruikers wereldwijd die klikken op getagde producten in posts. We kunnen dus wel stellen dat dit de behoeftes van de gebruiker vervult en Instagram slim inspeelt op de behoeftes doelgroep.

Recent onderzoek toont duidelijk aan dat gebruikers vaak Stories kijken van merken om up to date te blijven, meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen of producten en om te zien of het wat voor hen is. Daarnaast checken early adopters  graag Instagram voor de nieuwste trends. Met 400 miljoen Stories gebruikers elke dag staan de gebruikers steeds dichterbij de producten die ze willen kopen. Sinds juni test Instagram daarom de Shopping functie ook in Instagram Stories door middel van product stickers en sinds september is deze optie in 46 landen uitgerold. Ook in het ‘Explore’ tabblad is nu een tabblad toegevoegd die is toegespitst op pagina’s waar jij spullen zou kunnen kopen.   

Mogelijkheden voor bedrijven

In principe is de nieuwe Instagramfunctie een toevoeging voor elk bedrijf dat wat verkoopt. Het enige wat ervoor nodig is, is een zakelijk Facebook- en Instagram account. Deze dienen te zijn gekoppeld aan elkaar. Wanneer de accounts gekoppeld zijn, maak je via Facebook een catalogus aan en voegt hier producten aan toe. Via Bedrijfsinstellingen vind je hierna de functie Shopping’. Selecteer de catalogus, voeg maximaal vijf producten toe en je kunt starten met product tagging op Instagram.

Goed om te weten: als je minstens negen posts hebt getagd, word je beoordeeld door Facebook. Wanneer Facebook je account goedkeurt, verschijnt er een extra shop tabblad op je account zodat bezoekers nog gemakkelijker bij jouw shop kunnen winkelen. Zoals bij alle posts en stories met een bedrijfsaccount, kun je heel gemakkelijk de statistieken inzien via ‘Statistieken’. Ook handig: via Statistieken kan er ook gecheckt worden hoe vaak een post bekeken is, hoe vaak er op de betaallink is geklikt en welke foto’s populair zijn.

Bij een nieuwe functie hoort een nieuwe contentstrategie. De gebruiker op Instagram wil geïnspireerd worden en mooie content liken. Wanneer je iemand ook echt wil aanzetten tot kopen, kun je daarom voor Shopping op Instagram het beste een andere strategie gebruiken die meer in lijn ligt met de content op de webshop. Daar is het namelijk vanzelfsprekend dat het product dat je wilt verkopen duidelijk te zien is en dat de bezoeker kan zien wat de productspecificaties zijn.

Voor de foto die je op Instagram plaatst, hanteer je de Instagram-strategie: visueel aantrekkelijke, likeable content. Voor de foto’s die de bezoekers vervolgens zien als ze doorklikken, gebruik je de webshop strategie. Kortom: leer welke methodes werken die de Instagram gebruiker aanzet tot het kopen van jouw producten. Hoe makkelijker, hoe beter. Uiteindelijk zal actief gebruik van Instagram Shopping positief invloed hebben op het bezoekersaantal van je website.

Blijf inspireren

Met het introduceren van product tagging heeft Instagram een slimme stap heeft gezet om het online kopen via Instagram te stimuleren. Voorheen was het vaak omslachtig om een product op een webshop te zoeken nadat je het gezien had in een post. Bovendien moest je de app dan verlaten. Instagram houdt de gebruiker nu in de app, breidt zijn functies uit en bedient de gebruiker op zijn wenken, zonder deze te verliezen. Wanneer je het product in de app hebt bekeken en toch besluit het niet aan te schaffen, keer je namelijk met twee klikken weer terug naar Instagram en scroll je lekker verder. Voor bedrijven die Instagram actief gebruiken is product tagging een absolute aanrader. Als je product tagging ook nog eens combineert met een fijne dosis inspiratie, creatieve content en de gebruiker uitdaagt tot klikken, levert Instagram Shopping een geheel nieuwe doelgroep op.

Chantal van der Velde (Closure): ‘Via één platform alle abonnementen van een overledene opzeggen’

Toen de oma van Chantal van der Velde vijf jaar na haar dood nog steeds ‘doorleefde’ op Facebook was het genoeg. “Elk jaar weer kreeg ik de mededeling: feliciteer je oma, terwijl mijn oma er niet meer was.” Het inspireerde Van der Velde om haar baan op te zeggen en zich samen met een vriendin op Closure te storten.

Tegen Top Names: “Closure is een online platform voor nabestaanden om alle abonnementen, contracten en accounts op één centrale plek af te ronden nadat iemand is overleden. Het gaat om telecom, gas, water en licht, bankzaken, verzekeringen, goede doelen, maar ook social media. Het klinkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken.”

ACM waarschuwt voor nepshops op sociale media

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag de campagne Webshop of nepshop? om consumenten te waarschuwen voor aankopen bij nepshops via sociale media. Steeds vaker verkopen bedrijven rechtstreeks, soms zelfs zonder tussenkomst van een website, via sociale media aan consumenten.

Het medium is volgens ACM vluchtig. Dit maakt het aanbod en de aanbieder ook vluchtig. Mocht je verhaal willen halen, dan weet je soms niet bij wie.

Als het product niet voldoet of helemaal niet wordt ontvangen, blijkt de afzender vaak onbekend en onvindbaar. De schade voor consumenten bedroeg vorig jaar volgens de toezichthouder bijna 5 miljoen euro.

Betaal achteraf of verzekerd betalen (bijvoorbeeld met credit card), adviseert de ACM. Consumenten kunnen hun ervaringen de komende tijd melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM. Dit kan via WhatsApp en sociale media, maar ook telefonisch of per mail.

Instagram test reclame voor Stories van bedrijven

Instagram was al strategisch belangrijk voor Facebook, maar nu moet het ook meer financieel gaan bijdragen aan de resultaten. Het bedrijf test een nieuwe vorm van reclame voor bedrijven op Instagram.

Hoewel het nog maar een test betreft, ziet het er wel naar uit dat deze nieuwe reclamevorm binnen afzienbare tijd internationaal publiek zal worden aangeboden. Instagram laat dat weten aan Techcrunch, dat de nieuwigheid bemerkte.

Het gaat om een reclamevorm waarbij bedrijven hun Instagram Stories tegen betaling kunnen promoten. Die worden dan prominent onder de aandacht gebracht in de gebruikersinterface. De exacte positie moet nog blijken. Bedrijven, grote maar zeker ook de kleinere, hoeven hierdoor niet veel te investeren in full screen videocommercials in Stories maar kunnen gewoon hun eigen Stories, die ze dan toch al maken, naar voren dwingen.

Facebook zegt dat tachtig procent van de gebruikers van Instagram één of meerdere bedrijven of merken volgen. Wel is het zo dat er rond de twee miljoen adverteerders zijn op de fotodienst, terwijl dat er op de profielensite zes miljoen zijn. De nieuwe reclameoptie moet de drempel voor adverteerders verlagen.

‘Promoted Stories’ is niet enkel uit luxe ontwikkeld. Zeker onder de jongere doelgroep is profielensite Facebook grotendeels ut de gratie. Cijfers van de analistenafdeling van investeerder PiperJaffray laten zien dat vijf procent Facebook nog zijn favoriete sociale platform noemt. Van de vijftienjarigen logt 28 procent maandelijks nog wel eens in. Ze zijn overgestapt naar Instagram, dus zullen adverteerders wel volgen.

Om die overstap in commerciële zin te faciliteren bouwt het bedrijf Facebook nieuwe reclameformats voor de fotodienst. Maar het werkt ook aan betere analytics voor Instagram. Gisteren werd bekend dat Facebook Analytics wordt uitgebreid met meer data en diepere inzichten rondom Instagram-gebruikers. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld de commerciële waarde van het publiek gaan onderzoeken en gebruikersgroepen segmenteren.

Tegen het einde van 2018 gaat Facebook ook reclame tonen tussen de statusupdates in Whatsapp.

Foto: Guido van Nispen (cc)

Facebook: ‘De toekomst is mooi, maar focus op vandaag’

De customer journey gaat niet meer van links naar rechts, maar kriskras via verschillende devices, vindt Sylvain Querne, Head of Retail & eCommerce EMEA bij Facebook. Hij vertelt over localization, personalization en voice en reageert op het Cambridge Analytica-schandaal.

Querne was keynotespreker bij Shopping Today. Volgens onderzoek van Deloitte is 56 procent van alle aankopen beïnvloed door digitale interactie. Vroeger wist je precies waar een zoektocht naar een product begon, maar door de opkomst van verschillende devices is dat steeds lastiger bij te houden. Consumenten gedragen zich daardoor anders online. Google is voor productzoekopdrachten in Amerika bijvoorbeeld al niet meer de belangrijkste zoekmachine. Dat is inmiddels Amazon, dat in Amerika liefst 50 procent van de e-commercemarkt bezit.

Voor de mensen die denken “E-commerce klinkt leuk, maar is in mijn branche niet zo belangrijk” is Sylvain blij: “Goed nieuws, want dan heb je nog tijd.” Hij denkt dat e-commerce in elke branche een grote rol gaat spelen. Volgens hem werken veel mensen nog volgens het principe “I put my people where the money floats”, maar dat is niet slim. Mensen zoeken hun informatie en vormen hun mening op allerlei verschillende plekken. De conversie merk je misschien aan de kassa in je winkel, maar het keuzeproces heeft hoogstwaarschijnlijk online al plaatsgevonden.

Mobile is the new storefront

In Nederland kijken dagelijks zo’n 7,1 miljoen mensen via hun mobiel op Facebook. Een mooie doelgroep, waar Facebook veel van weet. Die data kun je inzetten om je advertenties op te baseren. Lokalisatie is daarbij een van de laatste trends. Via lokalisatie toon je een advertentie aan iemand die op dat moment op een bepaalde locatie aanwezig is, bijvoorbeeld dicht bij je winkel. Via Facebook kun je dan laten zien waar je winkel zit, je contactgegevens tonen en mensen naar je winkel trekken. Volgens Sylvain maken ook de luxere merken, zoals Michael Kors en Dior, hier veelvuldig gebruik van.

Sylvain geeft aan dat het een kwestie van proberen is. Michael Kors, bijvoorbeeld, probeert veel, maakt fouten, maar doet ook veel dingen goed. Zo meten ze de effecten van mobile commerce. En dan niet alleen de conversie, maar ook of ze mensen overhalen naar de winkel te komen of de producten kopen. Het misverstand dat veel mensen nog hebben, is dat digital marketing digital business is. Dat is niet juist; digital marketing gaat over alle business, zowel online als offline.

Personalised content

Zo’n 80 procent van de jonge consumenten (Generation Z en Millennials) verwacht gepersonaliseerde en relevante advertenties te zien op basis van interesses, gewoonten en locatie. Om dat te kunnen bewerkstelligen, heb je data nodig. Dit maakt het voor fysieke winkels lastig om op dit gebied te concurreren met online winkels. Webwinkeliers weten immers veel van hun klanten en weten ook wat ze met die data kunnen doen.

Maar ook als fysieke winkel zijn er genoeg manieren om je klant digitaal te leren kennen. Vraag je klanten bijvoorbeeld of je de bon per e-mail toe mag sturen. Zo kun jij ook je online informatie eenvoudig op orde brengen.

Machine learning helpt om bij producten de juiste mensen te vinden. Deze technologie verbindt de informatie en het gedrag van mensen aan de informatie van de organisatie en het product. Als marketeer heeft het natuurlijk weinig zin om te zeggen: “Dit is het product dat jij wilt hebben”, want iedereen is anders. Maar hoewel we allemaal anders zijn, werken we wel in patronen. En die patronen kunnen computers vinden. Hiermee draai je in feite je denkcyclus om: “We hebben een product, welk soort mensen zou mijn product willen hebben?”

Video first, text second

Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de consumenten liever een filmpje over een product kijkt dan dat ze een tekst lezen. Consumenten zijn lui en worden overstelpt met informatie, dus een kort filmpje is relaxter om te kijken dan het lezen van een lange tekst. Een filmpje hoeft volgens Sylvain niet fancy en creatief te zijn; het mag ook een simpele animatie zijn. Verschillende video’s kunnen verschillende boodschappen en verschillende call-to-actions hebben voor verschillende doelgroepen.

Hoe om te gaan met AR, VR en voice?

Sylvain heeft tot slot nog een prangende tip: Doe eerst de basics goed en ga dan pas verder. Speel bijvoorbeeld met AR, maar stop niet meteen al je hebben en houwen erin als het nog niet naar behoren werkt. Begin met kleine stapjes. Dromen over de toekomst is mooi, maar je moet je wel op het heden blijven richten, rekening houdend met je eigen mogelijkheden.

Dagvoorzitter Wijnand Jongen vraagt waarom Sylvain niks heeft gezegd over voice in Facebook. Sylvain geeft aan dat er op dit gebied geen product announcements zijn. “We zien voice zeker als een trend, maar we kijken naar het gedrag van onze bezoekers voordat we erop gaan acteren. In stories zagen we ook een trend en toen dat groter werd, stopten we er meer tijd in. Maar voice is vandaag de dag voor ons nog niet groot genoeg om er aandacht aan te besteden.”

En wat heeft Facebook geleerd van het Cambridge Analytica-schandaal? “We bouwen nieuwe dingen en creëren nieuwe producten die nog niet bestonden. Daarmee rijzen ook nieuwe vragen over hoe bedrijven de informatie gebruiken die ze allemaal kunnen verzamelen. Relevantie is daarbij natuurlijk belangrijk, dus je moet de juiste balans zien te vinden, uiteraard met toestemming. Vertrouwen is hierbij fundamenteel. Als mensen ons niet vertrouwen, komen ze niet meer naar ons platform en verliezen we business en relevantie. Maar miljarden mensen vertrouwen ons nog altijd met hun data, want de aantallen stijgen nog steeds en we zien daarin geen slowdown. Ik lees ook het nieuws dat onze aantallen dalen, maar de data zeggen andere dingen. Neemt niet weg dat we er alles aan doen om het vertrouwen te blijven winnen.” Sylvain went zich tot de zaal: “Voor retailers geldt dat ook: als je je misdraagt, komen mensen er hoe dan ook achter. Gebruik je data dus op de juiste manier en probeer de experience ermee te verbeteren.

Met WhatsApp-buurtgroepen vang je geen boeven

WhatsApp-buurtpreventiegroepen zijn goed voor de sociale cohesie in de buurt, maar je vangt er nauwelijks boeven mee. Dat blijkt uit onderzoek van Mehlbaum, de Vrije Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van Politie en Wetenschap.

Politie en gemeente hebben wel baat bij de WhatsApp-buurtgroepen. De wijkagent heeft vaak nauw contact met beheerders en blijft zo op de hoogte van wat er speelt in de wijk. Daarnaast kan de politie de WhatsApp-buurtgroepen voeden met informatie over bijvoorbeeld actieve dadergroepen in de buurt, zodat buurtbewoners hiernaar uit kunnen kijken en preventiemaatregelen kunnen treffen.

WhatsApp-buurtgroepen zijn een wijdverspreid fenomeen in Nederland en duizenden Nederlanders helpen mee om hun buurt in de gaten te houden en delen verdachte situaties met elkaar.

Uit het onderzoek gehouden in Almere, Amstelveen, Amsterdam en Tilburg, blijkt dat buurtbewoners elkaar door de WhatsApp-buurtgroepen (beter) leren kennen en dit mondt vaak uit in andere vormen van contact, zoals een buurtbarbecue of een gezamenlijke Facebookgroep.

De invloed van de appgroepen op sociale veiligheid lijkt echter beperkt. Respondenten wijzen vooral op de preventieve werking van de appgroepen om inbraken of andere delicten te voorkomen. Of dit daadwerkelijk zo is, is echter lastig hard te maken. Buurtbewoners delen wel verdachte situaties met elkaar, maar dit heeft slechts in 1 casus (Amsterdam) geleid tot aanhoudingen.

Buurtbewoners willen graag terugkoppeling ontvangen, wanneer ze een melding doen bij de politie. Uit het onderzoek blijkt dat dit vaak niet gebeurt, waardoor niet duidelijk is op de meldingen opgevolgd zijn door de politie. Ook verwachten buurtbewoners ondersteuning van de gemeente als het gaat om preventiebordjes of -stickers. Per gemeente wordt hier verschillend mee omgegaan en dit kan leiden tot onvrede onder buurtbewoners.

Aandeel Twitter +19% na kwartaalcijfers

Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van Twitter, ondanks het feit dat het aantal maandelijks actieve gebruikers wat afneemt.

Zojuist publiceerde de berichtendienst financiële cijfers. Die tonen een omzetgroei van 29 procent tot 758 miljoen dollar in het derde kwartaal. De nettowinst in die periode komt uit op 106 miljoen dollar.

De helft van de reclameomzet komt uit videocommercials. “De ‘video website card’ krijgt steeds vaker de voorkeur van adverteerders die nieuwe producten of diensten lanceren.”

De financiële markt reageert enthousiast en beloont het aandeel met een stijging van bijna twintig procent aan het begin van de handelsdag. Op het moment van schrijven noteerde het aandeel 32,76 (+18,95%).

Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg nog wel, met negen procent, maar de grote groei lijkt eruit. In eerdere kwartalen was nog sprake van dubbelcijferige groei tussen de tien en twintig procent. Voor het eerst in twee jaar is de groei enkelcijferig.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Twitter te maken met teruggang in het aantal maandelijks actieve gebruikers. Dat hangt deels samen met de opruimactie van nep accounts afgelopen zomer. Daarbij werden miljoenen accounts verwijderd.

Foto: fernanco mafra (cc)

Wat is de beste tijd om te posten op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn?

Helaas is het niet voldoende om een socialmediabericht te plaatsen en achterover te leunen, in de hoop dat de likes en commentaren binnenstromen. Om de meeste vruchten te plukken van je sociale inspanningen is het verstandig om actief te zijn op de meest gunstige tijden. Recente onderzoeken vertellen je alles over de beste publicatietijd.

Hoewel het fijn zou zijn om een social post op hetzelfde moment op alle socialmediaplatformen te plaatsen, is het niet verstandig om alles over één kam scheren. Er zijn nou eenmaal verschillen in hoe en wanneer bepaalde platformen gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor je doelgroep; tieners hebben een ander levenspatroon dan bijvoorbeeld yuppen of senioren.

Toch is het handig om algemeen opgestelde richtlijnen wat betreft plaatsingstijden in het achterhoofd te houden en als startpunt te nemen voor je strategie. Die richtlijnen zijn uiteengezet in diverse onderzoeken van bijvoorbeeld HubSpot, Sprout Social en Buffer. Maar je raadt het al, zelfs de richtlijnen per onderzoek zijn vaak niet hetzelfde. Waar de een woensdag als beste Facebookdag verkiest, doet de ander dit met donderdag. Vandaar dat we uit meerdere onderzoeken rond 2018 een vaste lijn hebben proberen te ontdekken.

Eerst enkele kanttekeningen:

  • We richten ons op de vier populairste platformen onder marketeers: Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
  • De meeste aangeraden tijden concentreren zich op B2C en organisch verkeer (geen advertenties).
  • De aangeraden tijden richten zich op het vergroten van je maximale bereik en niet op het vergroten van interactie. Het kan dus voorkomen dat je op andere tijden door een kleinere groep gezien wordt, maar meer likes krijgt.
  • Het merendeel van de onderzoeken zijn internationale studies en niet specifiek gefocust op Nederland.
Meest populaire socialplatformen wereldwijd
Facebook

Los van de recente commotie rondom privacy, blijft Facebook veruit het populairste socialmediaplatform met het meeste aantal actieve gebruikers. Geen gek idee dus om dit kanaal te betrekken in je promotie-arsenaal.

De populariteit van Facebook maakt het echter geen makkelijk promotieplatform. 94% van de sociale marketeers gebruikt Facebookadvertenties en 64% is van plan om dit nog vaker te doen. Probeer hier met je organische posts maar eens tussen zien te komen en op de nieuwsfeed van je volgers te belanden. Daarnaast speelt de introductie van het nieuwe Facebookalgoritme ook een rol, waarbij berichten van vrienden en familie standaard voorrang krijgen boven berichten van bedrijven.

“As we make these updates, Pages may see their reach, video watch time and referral traffic decrease. The impact will vary from Page to Page, driven by factors including the type of content they produce and how people interact with it.”

Interactie speelt een belangrijke rol om gezien te (blijven) worden en dus indirect ook het plaatsen van je social posts op de tijden waarop je volgers het meest actief zijn.

Uit onze vergelijkingen van verschillende studies blijkt dat woensdag tot en met vrijdag populaire dagen zijn. Qua tijden zit je het beste tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags. Je mag het wat breder aanpakken door tussen 10.00 en 16.00 uur te posten. Lukt ook dit niet, hou dan als uiterste grens de tijdstippen tussen 9.00 en 19.00 uur aan.

Weekenden zijn minder populair om te posten. Wil je dit toch proberen, dan is ook hier het populairste moment tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags, met als uiterste grens de tijden tussen 8.00 en 20.00 uur.Social post Facebook en Instagram

Instagram

Instagram is naast Facebook een van de hardst groeiende socialemediaplatformen en wordt door de meerderheid van de gebruikers dagelijks gebruikt. Een belangrijk verschil met Facebook is dat Instagramgebruikers toleranter zijn tegenover berichten van bedrijven en er hierdoor meer interactie ontstaat. Daarnaast is de kans groot dat je concurrenten minder actief zijn op Instagram dan op Facebook, aangezien dit een ouder en minder niche platform is.

Tot slot is het ook fijn om te weten dat je bericht – in tegenstelling tot Facebook – sowieso op de feed van je volgers terechtkomt. Dit betekent echter niet dat het ook altijd gezien zal worden. Het Instagram-algoritme zorgt ervoor dat berichten in een feed niet meer op chronologische volgorde verschijnen. Om te voorkomen dat je na uren scrollen pas zichtbaar bent, speelt ook hier interactie en dus de beste tijd om te posten een belangrijke rol.

Voor Instagram blijken de tijden na werk tussen 17.00 en 19.00 uur populair. Ook de vroege middag wordt aangeraden tijdens lunch tussen 12.00 en 14.00 uur. Heel vroeg in de ochtend rond 5.00 uur is tot slot ook nog een interessante optie.

De favoriete dagen zijn maandag en donderdag, terwijl weekeinden voor Instagram helemaal geen populaire momenten blijken om een social post te plaatsen.

Tweets per minuut

Twitter

Ook Twitter groeit lekker door, maar is misschien wel een van de moeilijkste platformen om gezien te worden door de honderdduizenden tweets die per minuut de deur uitgaan. Het feit dat het gebruikelijk is om hetzelfde bericht meerdere malen te herplaatsen en het volgen van nieuwe personen en bedrijven erg aantrekkelijk is, maken je zichtbaarheid er niet makkelijker op. Aan de andere kant is dit ook als een voordeel te zien, aangezien je er zelf ook op los mag tweeten en regelmatig nieuwe volgers kan verwachten.

Ook Twitter past een algoritme toe. Net als bij Instagram zal je tweet op de feed van een volger terechtkomen, maar zal jouw plek onder meer afhangen van de interactie met de Twittergebruikers.

Populaire Twittertijden zijn tussen 12.00 en 15.00 uur in de vroege middag en tussen 17.00 en 18.00 uur in de late middag. Wil je het iets breder aanpakken, hou dan de tijden tussen 9.00 en 18.00 uur aan. Wat betreft dagen zijn de werkdagen populair, maar weekenden worden over het algemeen niet afgeraden.

Social post LinkedIn

LinkedIn

Als zakelijk platform met meer dan een half miljoen professionals is LinkedIn een van de meestgebruikte platformen voor B2B-marketing. Het is dé plek om gezien te worden door experts en moeilijk te bereiken besluitmakers. Je zal er minder volgers en interactie uithalen dan bij andere platformen, maar in ruil daarvoor krijg je er meer kwalitatieve leads voor terug. Als ondernemer dus zeker geen platform om over te slaan.

En het was te verwachten, maar ook LinkedIn past een algoritme toe om te bepalen of jouw bericht gezien wordt door je volgers. Net als bij Facebook neemt de kans hierop af naarmate het aantal likes, comments en shares minder is.

Op LinkedIn kan je het beste social posts aanbieden voor werktijden tussen 7.00 en 9.00 uur of voor lunch tussen 11.00 en 12.00 uur. Het einde van de werkdag is ook een populaire optie tussen 17.00 en 18.00 uur. Aangezien dit een zakelijk platform is, wordt het plaatsen van posts in het weekend afgeraden. De voorkeur hebben dinsdag, woensdag en donderdag aangezien iedereen op maandag weer met een nieuwe drukke werkweek van start gaat en vrijdag het weekend al in zicht is.

Eigen data eerst

De beste tijden die genoemd zijn in verschillende studies zijn natuurlijk een mooie leidraad waarmee je aan de slag kan met je volgende social post. Hou altijd in het achterhoofd dat de norm niet hoeft te gelden voor jouw situatie. Misschien bestaat jouw doelgroep uit nachtuilen die op totaal andere tijden actief zijn. Of wellicht worden je volgers op populaire tijden bestookt met berichten van je concurrenten en loont het om je eigen berichten op rustigere tijden te plaatsen en zo makkelijker door de algoritmen te prikken. Je weet het pas het beste wanneer je jouw eigen data erbij pakt en jouw specifieke situatie onderzoekt. Gelukkig heeft elk platform zijn analytische overzichten voor je klaarstaan om hier snel inzicht in te krijgen.

Facebook Statistieken Berichten
Ben je op jouw Facebookbedrijfspagina ingelogd, dan zie je bovenaan in Facebook Statistieken onder Berichten op welke dagen jouw volgers het meest actief zijn en bekijk je per dag de meest gunstige tijden. Ook zie je per gepubliceerd bericht hoeveel mensen het heeft bereikt en hoe groot de interactie was.

In Twitter Analytics kan je terecht voor een overzicht van het totale bereik en de interactie per tweet. Met de exportfunctie is het mogelijk om dieper te graven in je Twitterdata en zelfs inzicht te krijgen in de beste dagen om te tweeten. Zie voor meer informatie de guides van Tomasz Tunguz en Aj Kohn. Een andere manier is om de online tools Tweriod en Followerwonk in te zetten.

LinkedIn biedt in hun statistiekenoverzicht soortgelijke inzichten waar je per bericht het aantal impressies, kliks en interacties bekijkt. Daarnaast is het mogelijk om te zien welke dagen de meeste interactie hebben opgeleverd over een door jouw geselecteerde tijdspanne.

Om inzicht te krijgen in statistieken van Instagram ben je eerst verplicht om je account over te zetten naar een businessprofiel. Het gevaar hiervan is dat het Instagram-algoritme je berichten dan minder vaak laat zien aan volgers en je op deze manier dwingt om advertenties in te zetten. Het wordt doorgaans dan ook afgeraden om te switchen naar een businessprofiel als je alleen het doel hebt om statistieken te bekijken.

Een alternatief (niet alleen voor Instagram overigens) is om via Google Analytics de beste tijden te achterhalen aan de hand van het verkeer dat via social media richting je website stroomt. CoSchedule biedt hiervoor 3 gratis aangepaste rapporten aan. Bekijk de video van Chris Penn om zelf aan de slag te gaan met het maken van een aangepast rapport voor sociale tijden.

Posten maar

Interactie van je volgers met jouw social posts speelt tegenwoordig een belangrijke rol om door de algoritmen van de socialmediaplatformen heen te prikken en een groot publiek te bereiken. Het plaatsen van je posts op de juiste tijden is hier nauw mee verbonden. Hou daarom de populaire tijden uit verschillende onderzoeken aan als richtlijn voor je nieuwe posts en kijk of ze ook voor jou werken. Vergeet hierbij niet zelf ook onderzoek te doen met je eigen data en de aangeraden tijdstippen meer te verfijnen naar jouw specifieke situatie om het maximale uit je social posts te halen.

Wordt Snapchat het nieuwe e-commercekanaal?

Snapchat heeft nieuwe e-commerce features gelanceerd: Amazon – visual search shopping en Shoppable Snap ads. Voor merken die zich op jongeren richten is het een interessant kanaal om de doelgroep te bereiken.

Snapchat is het snelst groeiende socialmediaplatform, zeker onder jongeren tussen de 13 en 25 jaar oud. Snapchat omschrijft zichzelf als een camera. Een nieuw soort camera die verbonden is met je vrienden en de wereld. Met meer dan 180 miljoen dagelijkse gebruikers die elke dag praten, spelen, leren- en ook ‘enkele’ foto’s  maken. Een recent rapport van eMarketer geeft aan dat Snapchat in 2022 verwacht meer dan 1,2 miljoen tieners te hebben aangesloten aan het platform, terwijl Facebook de jonge gebruikers juist aan het verliezen is.

Snapchatters en hun koopgedrag

Het blijkt dat jongeren het platform niet alleen gebruiken als ‘camera’ maar ook als winkeletalage. Niet veel andere doelgroepen houden meer van shoppen tijdens de feestdagen dan Snapchatters. Ze kopen veelal 20 procent meer cadeautjes dan niet-snapchatters, volgens een Snapchat-commissioned study. Uit dit artikel blijkt dat Snapchatters tijdens de zeer bekende ‘black friday’ 20 procent meer cadeautjes kopen dan andere social media gebruikers. Ook is de kans gemiddeld 60 procent dat dit een impulsaankoop is. Buiten de feestdagen om is het zelfs zo, dat een huishouden met een Snapchat gebruiker meer dan 39% dan het nationale gemiddelde uitgeeft in retail winkels. Ook zijn zij eerder geneigd om nieuwe producten uit te proberen.

Snapchatters zijn dus een zeer interessante doelgroep voor e-commerce partijen en het is daarom een logische stap van Snapchat om te starten met het aanbieden van twee interessante e-commerce features: ‘Amazon: visual search shopping’ en ‘Shoppable Snap ads’.  

Amazon: visual search shopping

Het platform heeft de handen ineen geslagen met Amazon en is gestart met het testen van visual search shopping. Deze feature moet producten real life kunnen herkennen waardoor het product in je Snapchat camera tevoorschijn komt met een Amazon shopping link om het product direct te bestellen.

Op dit moment is visual search shopping alleen beschikbaar als organische feature. Het is in alle landen beschikbaar, maar wordt binnen alle landen naar amazon.com doorgelinkt. Hopelijk zal na een succesvolle testfase, binnenkort ook amazon.nl beschikbaar zijn als doorlinkpagina.

Shoppable Snap ads: The collection ad

Ook zal Snapchat deze maand een nieuw advertentietype uitrollen: de collection ad. Deze advertentie-variant bestaat uit één visual aangevuld met producten uit de productcatalogus. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker de advertentie niet hoeft te verlaten om meer producten te kunnen ontdekken van het merk.  

Snapchat heeft samen met andere grote merken de collection ad al getest, met opvallende resultaten tot gevolg. Zo zou er een 17% hogere engagement rate worden behaald vergeleken met een normale Snapchat-advertentie.

Uitbreiding pixel & performance agencies

Naast de komst van deze nieuwe e-commerce features zijn ook de mogelijkheden met de Snapchat pixel uitgebreid. Zo is het mogelijk om bezoekers te retargeten op specifieke gedragingen op de website, zoals het bekijken van een bepaalde productcategorie.

Ook worden er meer dan veertig nieuwe performance agencies toegevoegd (certified by Snap). Dit om adverteerders te helpen op het gebied van e-commerce, direct response en data-drive performance marketing. Snapchat is namelijk vastbesloten om e-commerce bedrijven te helpen hun doelstelling te bereiken.

De nieuwe e-commerce features bieden merken nu ook veelbelovende mogelijkheden om producten te verkopen aan een jonge doelgroep die op traditionele kanalen moeilijk te bereiken is. Met het opvallend hoge aankoopgedrag binnen de jonge doelgroep van Snapchat is het voor bedrijven interessant om hierop in te spelen, zeker nu de feestdagen weer in aantocht zijn.

Dit artikel is samen geschreven met Desiree Stroet

Instagram vergroot druk op krimpend Facebook

Amerikaanse tieners haken af bij profielensite Facebook. Slechts vijf procent noemt het zijn favoriete sociale platform. Van de vijftienjarigen logt 28 procent maandelijks nog wel eens in.

Deze cijfers komen van de analistenafdeling van investeerder PiperJaffray (PDF). Dat doet iedere kwartaal een onderzoek naar het mediagedrag en de aankoopintenties van Amerikaanse tieners.

Facebook komt er slecht van af. In het najaar van 2016 checkte veertig procent van de vijftienjarigen maandelijks in bij de profielensite. Dat is dit najaar nog maar 28 procent. Als dit beeld leidend is voor de toekomst van de profielensite dan ligt de toekomst volledig in handen van Instagram en WhatsApp en blijft Facebook zelf hooguit een melkkoe richting oudere gebruikers.

Instagram is namelijk de favoriet onder Amerikaanse tieners van veertien tot en met achttien. Sinds dit najaar is de fotodienst zelf populairder dan Snapchat. Voor het eerst.

Dat heeft ook gevolgen voor de wijze waarop merken en andere adverteerders willen communiceren richting Generatie Z. Piper Jaffray laat zien dat e-mail ook onder jongeren erg goed scoort, vrijwel net zo goed als Snapchat, maar dat ze het liefst Insta-berichten kijken en helemaal geen tv-commercials:

Foto: Michieru (cc)

Google sluit Google Plus na datalek

Google sluit zijn sociale netwerk Google Plus na een datalek dat sinds 2015 heeft bestaan en pas in maart werd gedicht. Daardoor zijn gegevens van bijna een half miljoen gebruikers gedeeld met apps van derden. Google besloot dat niet aan de grote klok te hangen.

Het gaat onder meer om volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, woonplaatsen en profielfoto’s, waarvan trouwens niet vaststaat of die zijn gebruikt door circa 400 apps. Telefoonnummers en privéberichten zouden wel afgeschermd zijn geweest. Omdat Google verwacht dat het lek juridische gevolgen krijgt, wordt Google Plus stopgezet, vermoedelijk binnen tien maanden. Een zakelijk versie voor de G Suite blijft overigens bestaan.

Reden om het lek te verzwijgen was dat Google na het schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook niet ook nog eens de aandacht op zich wilde vestigen.

Als gevolg van het lek stelt Google zijn privacyvoorwaarden bij, zo krijgen ontwikkelaars niet zomaar meer toegang tot bijvoorbeeld sms data, meldt The Wall Street Journal op basis van een interne memo. Ook krijgen gebruikers uitgebreidere privacy-instellingen.

Google Plus werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit een groot succes geworden.

Het nieuws komt op een zeer ongelukkig moment. Morgen presenteert Google een groot aantal nieuwe hardwareproducten, maar de berichtgeving daarvoor zou wel eens overschaduwd kunnen worden door het verzwegen datalek.

Social Travel 30: het zomerseizoen van 2018 in beeld

De zomervakantie zit erop, de scholen zijn weer begonnen. Tijd voor de nieuwste editie van de Social Travel 30, die het hoogseizoen van 2018 in kaart brengt. Welke Nederlandse reismerken hebben in de periode juli tot en met september het best gepresteerd op het gebied van online berichtgeving?

Dit kwartaal groeide de lijst met merken die in de Social Travel 30 worden meegenomen naar maar liefst 100. In de vorige editie zagen we dat de grote nummer één, KLM, van de troon werd gestoten. Dit kwartaal heeft de nationale trots de eerste plek weer weten te veroveren.

Er zijn maar liefst zeven nieuwe organisaties binnengekomen in de top 30. Dit zijn onder andere Vueling, Fletcher Hotels en srprs.me. Veertien reisorganisaties hebben hun positie binnen de top 30 weten te versterken en acht organisaties zijn gedaald. Easyjet wist haar notering op de vijftiende plaats te behouden.

Stakingen oorzaak van stijging Ryanair in top 30

KLM en Ryanair winnen het op basis van volume. KLM doet het altijd goed op dit criterium. Ryanair heeft de stijging in de lijst voornamelijk te danken aan een toename in volume en PR door de stakingen. De grootste piek is gemeten op 9 augustus, toen het nieuws naar buiten kwam dat ook Nederlandse piloten van Ryanair zich bij de staking zouden voegen.

Andere opvallende pieken kwamen voort uit het nieuws dat voor rolkoffers als handbagage binnenkort een toeslag zal moeten worden betaald én de daadwerkelijke staking van het personeel van Ryanair in Eindhoven op 28 september. Bij deze stakingen werden veel reizigers die al airside waren alsnog de dupe van de stakingen van het personeel, wat voor veel ophef zorgde.

Overigens werd op 1 oktober bekend dat Ryanair de basis op Eindhoven Airport sluit tot maart 2019.

Sunweb scoort wederom met sponsoring wielerploeg

Naast voornamelijk beursgerelateerd nieuws over KLM ging veel aandacht naar Sunweb als sponsor van de wielerploeg. Het reismerk werd vooral in verband gebracht met Tom Dumoulin, die het afgelopen kwartaal meereed in de Tour de France en geschiedenis schreef met de eerste Nederlandse podiumplek sinds 28 jaar. Ook op social media werd het merk veelvuldig genoemd in combinatie met de wielrenner. Met name dit bericht van de NOS werd veelvuldig gedeeld.

Aandacht van reisbloggers zorgt voor positief sentiment bij Voigt Travel

Secret Escapes behaalt wederom de hoogste score op het gebied van sentiment, maar verovert daarmee helaas nog geen plek in de lijst. Binnen de top 30 is Voigt Travel de reisorganisatie met de hoogste score op dit vlak. De aanbieder van belevingsreizen scoort voornamelijk door de samenwerking met bloggers. Zo zagen we onder andere positieve verhalen terug in dit artikel van Expeditie Aardbol en via Globegirl, waarmee het merk direct een nieuwe groep potentiële reizigers weet te bereiken met succesverhalen.Ook Preston Palace doet het goed op het gebied van sentiment. De actie die het all-inclusive resort uitzette op Facebook leverde veel positieve reacties van potentiële bezoekers op.

Belangrijk nieuws binnen de reisbranche

Naast de aanhoudende hitte die zorgde voor meer vakantiegangers in eigen land, heeft ook treinreizen binnen Europa de aandacht gekregen dit kwartaal. De NS en ProRail gingen vorige maand om tafel om te kijken hoe treinreizen binnen Europa, met steun van het kabinet, goedkoper en sneller kunnen worden gemaakt. Doel is om hiermee binnen een paar jaar een goed alternatief voor het vliegtuig te kunnen bieden.

Voor het onderzoek is gekeken naar het volume van de berichten op social media, de pr-waarde en het positief sentiment.

In het onderzoek zijn de volgende organisaties opgenomen: ANWB Reizen, Barqo, Beachmasters, Bebsy, Belvilla, Better Places, Bizztravel, BookerZzz, Booking.com, Bungalows.nl, Bungalowspecials, Casamundo, Center Parcs, Cheaptickets, Citizen M, Corendon, Cruisereizen, Cruisetravel, D-reizen, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Djoser, EasyJet, Ebookers, Ecart Skitours, Eindhoven Airport, Elizawashere, Eurail.com, Expedia, Fletcher Hotels, Fox Verre Reizen, GOGO, Hotelspecials, Husk, Inezia Tours, Jan Doets, Jiba, KLM, Kras, Landal Greenparks, Natuurhuisje.nl, Neckermann, NH Hotels, Novasol, NS International, Odyssee, Oostappen Groep, Paperflies, Pharos Reizen, Polarsteps, Preston Palace, Prijsvrij.nl, Primavera, Reisgraag.nl, Riksja Travel, Roompot Vakanties, Rotterdam The Hague Airport, Ryanair, Sawadee, Schiphol Airport, Schipholtickets, Secret Escapes, Shoestring, Silverjet, Skikot, Skistuds, Skyscanner, Snowblend, SNP Natuurreizen, srprs.me, Stena Line, Stip Reizen, Sunweb, Surfblend, Tiqets, Tix.nl, Transavia, Travelassist, Travelbird, Travelhome, TripAdvisor, Trivago, Tubber, TUI Nederland, Vacanceselect, Vacansoleil, Vakantiepiraten.nl, Vakanties.nl, VakantieXperts, Van der Valk Hotels, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Voigt Travel, Vrijuit, Vueling, Weekendjeweg.nl, With Locals, Wizzair, WTC.nl en Zoover.

Mis je een organisatie? Laat het ons weten via travel@emerce.nl en dan nemen we deze mee voor de volgende editie van de Social Travel 30.

Ierse toezichthouder start onderzoek Facebook

De Ierse toezichthouder op databescherming begint een onderzoek om te zien of Facebook zich aan de nieuwe privacywet houdt. Reden voor het onderzoek: het weglekken van 50 miljoen inloggegevens.

Vorige week maakte Facebook een datalek bekend aan de privacywaakhond. Dat gebeurt in Ierland omdat zijn juridische hoofdzetel in Europa daar is gevestigd. Het feit dát de profielensite die melding maakt vloeit direct voort uit de nieuwe privacywet door de AVG, in het Engels: GDPR.

De Data Protection Commission is gisteren een onderzoek begonnen naar het datalek, zo meldt Reuters. De centrale vraag daarbij is of Facebook zich voldoende heeft ingezet, technisch en organisationeel, om de persoonlijke gegevens te beschermen van zijn gebruikers.

Mochten de Amerikanen dat niet hebben gedaan dan lopen ze het risico op en boete van maximaal vier procent van de jaaromzet. Dat zou een bedrag van grofweg ergens tussen de een en twee miljard euro zijn.

Foto: Chad Cooper (cc)

easyJet laat reizen boeken uit Instagram

Klanten van easyJet in Engeland kunnen bestemmingen die ze op Instagram zien overhevelen naar een app en direct de reis er naartoe boeken.

Het gaat hier om een uitbreiding van de easyJet-app met de functie ‘Look & Book’. Op basis van beeldherkenning en, indien mogelijk, de hashtags probeert deze de locatie te herkennen. Zodra die is bepaald, zoekt de app naar een nabije luchthaven waar easyJet landt.

De noviteit is een volgend signaal dat socialmedia zich steeds dichter naar transactionele momenten beweegt. De beweging is het sterkst in met name de reis- en de mode-industrie. Concreet houdt het in dat gebruikers van diensten als Instagram met weinig moeite iets kunnen kopen dat ze in beeld hebben.

Look & Book is ontwikkeld met VCCP en Travelport Digital.

Foto: cat_collector (cc)

Page generated in 1.633 seconds. Stats plugin by www.blog.ca