The Social Conference: ‘Facebook blijft relevant’

Marketeers gisteren aanwezig op The Social Conference in Amsterdam willen ondanks alle ophef over privacyschendingen en campagnes als #deletefacebook nog geen afscheid nemen van het sociale netwerk. Ze vinden Facebook onmisbaar.

ING Bank, Frieslandcampina, Lidl en De Efteling, ze noemden gisteren allemaal Facebook als veruit het belangrijkste sociale kanaal. “We zien duidelijk rendement van adverteren op Facebook, na Facebook zetten we vooral in op YouTube,” zegt Harm Hensen, zie zich het ‘sociale mannetje’ van de Efteling noemt. Hij ziet vooral de mogelijkheid om gericht te adverteren en het regargeten als belangrijke voordelen.

Regeringsleiders van de EU-landen hebben donderdag geëist dat Facebook de volledige bescherming van persoonsgegevens garandeert. Het Europees Parlement gaat daarnaast onderzoek doen naar het schandaal rond het omstreden bedrijf Cambridge Analytica.

Op marketeers maakt de ophef vooralsnog weinig indruk. Op de vraag van dagvoorzitter Roos van Vugt wie zijn Facebook account had opgezegd, stak slechts één persoon in de grote zaal zijn vinger op. Opzeggen is ook lastig, stelde het panel New Networks – over nieuwe sociale netwerken – vast. Volgens Nick de Bruijn (Favor) loggen veel mensen in op apps en andere online diensten via Facebook. “Als je opzegt, moet je je overal weer registreren. Daar heeft niemand zin in.”

Nieuwe sociale netwerken die Facebook zouden kunnen vervangen hebben het niet makkelijk: de nieuwsgierigheid naar nieuwe netwerken is over het algemeen groot, maar als je vrienden daar niet te vinden zijn, wordt de app al na enkele dagen niet meer gebruikt. Zo is menige introductie de mist ingegaan.

Het valt sowieso niet meer om netwerken aan Facebook of Instragram uit te dagen. Dat kun je alleen doen als je nichemarkten opzoekt, vertelden de deelnemers van het New Networks panel. Mark van der Heijden (Wanderbrief, een sociaal netwerk voor digitale nomaden): “Als je toegang hebt tot de massa, kun je heel snel nieuwe concepten uitproberen bij een zeer gerichte groep en die kennis meteen verzilveren. Als kleine partij kun je daar niet tegenop boksen.”

Vanuit de zaal kwamen wel suggesties voor alternatieven: zo zou Facebook altijd nog een betaalde reclamevrij variant kunnen introduceren, waarbij geen persoonsgegevens worden verwerkt. Veel van de aanwezigen gaven aan dat ze best een kopje koffie voor een bescheiden maandabonnement willen laten staan. Een andere mogelijkheid is dat gebruikers voor het delen van hun data zelf betaald krijgen. “Ik denk dat de vraag ‘Word ik hier zelf wijzer van?’ steeds vaker gesteld zal worden”, zegt Nick de Bruijn.

Het panel Best Social Awards was gisteren wel kritisch op influencers. Een enkeling ziet de eerste barsten in deze markt. Hensen (Efeteling) “Ik ga geen namen noemen, maar je hebt er bij die zich megasterren voelen en voor minder dan 60.000 euro niet uit hun bed willen komen. Wij willen best betalen voor bereik, maar er zijn grenzen.”

Fotografie: Peter Boer

Facebook verliest 40 miljard beurswaarde

De beurswaarde van Facebook krijgt een flinke klap: ruim veertig miljard dollar om precies te zijn. Een schandaal over het misbruik van persoonsgegevens van tientallen miljoenen gebruikers ligt eraan ten grondslag.

Zonder toestemming van vijftig à zestig miljoen overwegend Amerikaanse gebruikers gebruikte het Engelse Cambridge Analytica de gegevens in politieke campagnes. Doel: via psychologisch profileren en ‘micro-targeting’ het onopgemerkt beïnvloeden van opvattingen. Facebook als moderne propagandamachine.

De analisten van Morning Star denken dat Facebook strenger aan privacyregels zal worden gehouden. Dat zal een drukkend effect hebben op de reclame-inkomsten. En daar schrikken aandeelhouders nu zichtbaar van. Niettemin handhaaft Morning Star een koersdoel van 198 dollar. De openingsprijs zodadelijk zal rond de 170 dollar liggen. Gisteren opende Facebook op 185 dollar.

Dat Facebook wordt ingezet voor social advertising is niets nieuws. Dat daarvoor oneigenlijk verkregen profielen worden gebruikt, mag niet. Hoewel Facebook al twee jaar op de hoogte is van deze praktijk trekt het deze week pas de gebruiksrechten van Cambridge Analytica in.

Deze gegevens zijn gebruikt om de presidentiële campagnes ten gunste van Donald Trump te beïnvloeden.

Maar het betreffende bedrijf werd ook ingezet om de Brexit-campagne te promoten. De CEO van het socialbedrijf zegt in een documentaire op Channel 4 dat zijn diensten zijn aangewend voor tweehonderd politieke campagnes, onder meer die van Tsjechië, Nigeria, Kenia, India en Argentinië.

De documentaire van gisterenavond:

Daaraan ging een onthulling vooraf die The Guardian en Channel 4 zo samenvatten:

Foto: Komunews (cc)

Zo zet je advertising campagnes voor Snapchat op

Sinds half 2017 is het mogelijk om op Snapchat te adverteren. Snapchat biedt een aantal unieke en grappige manieren om je doelgroep te bereiken. Maar wat werkt het beste? 

Je kent het wel; filmpjes en foto’s met van die grappige filters zoals een hondje, regenboog uit je mond of zelfs een ‘Face-swap’. De filmpjes die je naar vrienden of collega’s stuurt blijven slechts een paar seconden beschikbaar en daarna verdwijnen ze weer. Dat is natuurlijk Snapchat.

Is op Snapchat adverteren iets voor mijn bedrijf?

Volgens de laatste NewCom Research & Consultancy cijfers zijn er in Nederland zo’n 1,9 miljoen gebruikers waarvan 960.000 dagelijks de app gebruiken. Als je naar wereldwijd gebruik kijkt, zijn dit er volgens Statista.com 178 miljoen per dag! En gezien de trendlijn van Statista wordt verwacht dat dit in de komende periode nog verder zal gaan stijgen. Of je nu dus alleen in Nederland óf je product ook buiten de Nederlandse grenzen wil adverteren op Snapchat; er zijn genoeg actieve gebruikers die jij met de advertentietools van Snapchat kunt bereiken.

Maar let wel op… Snapchat is niet te vergelijken met Facebook qua leeftijd van de gebruikers. Het grootste deel van de Snapchatters is namelijk tussen de 15 en 19 jaar met een paar uitschieters tot ongeveer 40 jaar.

Als eigenaar of marketingmanager moet je jezelf dus goed afvragen of jouw dienst of product wel geschikt is voor deze zeer jonge doelgroep die zich bevindt op Snapchat. Is dat zo, dan heb je een arsenaal unieke advertentiemogelijkheden om je boodschap over te brengen op je doelgroep.

Welke targeting opties zijn er binnen Snapchat?

Oké, je weet nu dat de doelgroep relatief jong is op het platform. Maar je wil natuurlijk niet iederéén bereiken binnen deze doelgroep. Gelukkig heeft Snapchat een aantal handige opties in het platform gebouwd om zeer gericht te adverteren. Onderstaand zijn momenteel de targeting opties:

Demografisch

Door middel van demografische gegevens kun je op basis van leeftijd en type apparaat (iOS/Android) targeten. Maar ook geavanceerde targeting zoals inkomen en thuissituatie is mogelijk.

Interesses

Zoals je dit ook kent van Facebook en Instagram heeft Snapchat de mogelijkheid om ‘predefined Audiences’ in te zetten. Er zijn binnen Snapchat momenteel 300 doelgroepen waar je uit kunt kiezen. Op basis van wat Snapchatters kopen, waar ze interesse in hebben of waar ze zijn geweest (bijvoorbeeld een evenement) worden ze aan een doelgroeplijst toegevoegd. Als adverteerder kun je deze lijst kiezen en worden je advertenties alleen aan deze personen vertoond.

Geografisch

Snapchat biedt zoals bijna elk ander platform de mogelijkheid om te targeten op basis van geografische data. Momenteel is het binnen het Nederlandse Snapchat advertentieportal alleen mogelijk om op basis van provincies te targeten. Wij verwachten dat in de toekomst meerdere opties vanuit de US zullen overvliegen, het zal dan bijvoorbeeld mogelijk zijn om op stad en postcode te adverteren.

Audience Match

Importeer nieuwsbrief opt-ins of converteerders en target deze via Snapchat. Met deze optie zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld een aftersales Snap sturen naar iedereen die iets heeft gekocht.. Ook is het mogelijk om cross / up-sell te doen!

Look-a-like expansions

Inmiddels niet meer weg te denken uit alle online marketing kanalen zijn look-a-like doelgroepen. Op basis van de ‘Audience Match’ lijsten maakt het systeem zelf een doelgroeplijst met gebruikers die lijkt op jouw eerdere klanten. Hier zit een algoritme achter dat kijkt naar bijvoorbeeld interesse, leeftijd maar ook inkomen. Zo kun je dus op een slimme manier snel en gemakkelijk nieuwe mensen bereiken!

Welke advertentievormen zijn er binnen Snapchat? 

Je kunt met Snapchat adverteren kiezen uit verschillende advertentievormen. Dit zijn:

 • Snap Ads
 • Sponsored Lenses
 • GeoFilters
 • Story Takeover
Snap Ads:

Snap Ads zijn 10 seconden-video’s die een optie hebben om naar boven te ‘swipen’ voor meer informatie. De ‘swipe-up’ kan meer inhoud bevatten, zoals een langere video (maximaal 10 minuten) of artikelen. Het naar boven swipen kan worden gebruikt als een manier voor Snapchatters om rechtstreeks met je merk te communiceren via een app-installatiepagina of mobiele website, zonder de Snapchat-app te verlaten. Deze features zie je ook terug in Facebook waarbij je bijna nooit de Facebook-omgeving verlaat.

Deze Snap Ads worden vertoond tussen de ‘Stories’ van je vrienden of tussen het kopje ‘Uitgelicht’ dat je onder de verhalen van je vrienden kan vinden.

Sponsored Lenses:

Iedereen met (of zonder!) Snapchat kent ze wel, filmpjes van mensen met een regenboog uit hun mond of met hondenoortjes en een grote lik (filmpje / foto invoegen). Dit zijn de bekendste door Snapchat toegevoegde ‘Lenses’.

Via het advertentieaccount van Snapchat is het mogelijk om zelf een Lens te uploaden en te promoten. Zo zou je bijvoorbeeld bij een event als Disney On Ice jezelf kunt transformeren naar Elsa van Frozen!

GeoFilters:

GeoFilters zijn niet bewegende overlays die je over je Snap (foto) kan plaatsen. Zoals al in de naam naar voren komt zijn GeoFilters meestal gebonden aan een bepaalde GPS locatie. Bijvoorbeeld bij een groot evenement kan je alleen het terrein van het evenement targeten. Mensen binnen het terrein krijgen dan een extra filter die zij over hun Snaps kunnen plaatsen. Ideaal voor branding!

Volgens de cijfers van Snapchat bekijken alle Snapchatters gemiddeld 1 biljoen filters per dag en worden gesponsorde GeoFilters door 40 á 60% van alle Snapchatters gezien. Oftewel, met deze filters kun je een flink bereik genereren!

Story Takeover:

Als bedrijf kan je zelf Snaps en verhalen maken op je Snapchat account. Met een gesponsorde Story Takeover kun je bijvoorbeeld een bekend persoon jouw account voor één dag laten overnemen zodat hij/zij via jouw Snapchat account kan Snappen. Gezien de jonge doelgroep zou je bijvoorbeeld Enzo Knol kunnen laten Snappen over jouw bedrijf. Zo kan je de doelgroep extra motiveren om naar jouw Snaps / bedrijf te kijken.

Wat kost adverteren op Snapchat?

Een Snap Ad campagne opzetten kost je minimaal €50 per dag, wat uitkomt op zo’n €1500 per maand. Uit ervaring is gebleken dat je ongeveer €15 per 1000 views betaalt. Wat je voor deze prijs in ieder geval krijgt zijn unieke advertenties en een prima manier om een jonge doelgroep te bereiken.

Voor een Sponsored GeoFilter betaal je zo’n €7. Hoe groter je radius (bereik van het filter) hoe meer je gaat betalen. Daarnaast zijn de dagen waarop je het filter plaatst ook belangrijk, het weekend of bepaalde feestdagen zijn weer duurder dan een doordeweekse dag. Het is dus lastig om hier een gemiddelde aan te geven.

De overige advertentievormen zoals de Sponsored Lenses zijn voor kleinere bedrijven niet heel interessant aangezien deze prijzen starten bij zo’n 100.000 euro. Het bereik loopt al snel richting een half miljoen afhankelijk van de dag en het tijdstip. Daar krijg je natuurlijk wel een super bereik voor maar het is minder snel rendabel als je de campagne afrekent op conversies.

Dus, is jouw product of dienst voornamelijk gericht op een jongere doelgroep (13-25 jaar) en hip genoeg? Kan je het met mooie en stijlvolle video’s of beeld vertellen? Dan is Snapchat zeker een geschikt kanaal voor in jouw marketingmix. Wil je een oudere doelgroep bereiken dan is het wellicht effectiever als je op een ander platform zoals bijvoorbeeld Facebook inzet.

The Social Conference: ‘De mens blijft voorlopig onmisbaar’

De vraag is niet of kunstmatige intelligentie mensen kan vervangen, maar wanneer en vooral hoe. Is empathie de doorslaggevende factor? Maar zijn de meeste mensen niet minder empathisch dan de klantenservicetoppers van KLM die we nu als standaard hanteren waar die arme bot aan moet voldoen? Op The Social Conference gaat een panel uitgebreid in op deze vragen. Onder hen Daan Gönning, ex-CTO van Watermelon en tegenwoordig adviseur van de Rabobank.

Kun je iets over je achtergrond vertellen? Na het faillissement van Watermelon ben je bij CM Group terechtgekomen, maar dat heeft maar iets langer dan een jaar geduurd. Wat doe je sinds januari voor de Rabobank?

“Als CTO was ik verantwoordelijk voor ons gehele platform en de onofficiële koppeling met WhatsApp voor Watermelon. Hoewel het een prachtig avontuur was, weten we allemaal dat het bedrijf het niet heeft gehaald. Na het faillissement heb ik de Watermelon-software verkocht aan CM en ben ik meegekomen om de integratie te begeleiden.

“In december 2017 zat de integratie van de twee platformen erop en hebben we succesvol een aantal klanten gekoppeld aan het CM Customer Contact platform. Daarmee zat mijn opdracht erop en heb ik besloten om het ondernemerschap weer in te rollen. De laatste jaren heb ik enorm veel ervaring opgedaan met social messaging en kunstmatige intelligentie, toevallig twee expertises waar de Rabobank op strategisch niveau mee bezig is. Daarom versterk ik sinds januari als zelfstandige (interim) de Rabobank.”

Het panel waaraan je deelneemt gaat het hebben over social messaging en chatbots. Waar zijn we op dit gebied volgens jou?

“We staan aan het begin. Hoewel opgehyped in de markt door partijen die zeggen dat ze de beste zijn, ontbreekt het vaak aan een echte toepassing of is de technologie net niet slim genoeg om aan de toepassing te beantwoorden. Ik denk dan ook dat bedrijven het in deze fase moeten zien als experimenteren. Technologie leren kennen en toepassingen ontdekken om het, als we echt zover zijn, succesvol in te zetten. Maar de fase waar we nu in zitten is wel erg belangrijk. Als bedrijven niet willen investeren in experimenten en mogelijkheden, komen we deze fase nooit uit.”

“Persoonlijk geloof ik volledig in de komst van AI, chatbots en de conversational interfaces die we zien opkomen. Het is een automatiseringstrend die inspeelt op de vraag van een nieuwe generatie consumenten. Ik begrijp ook dat er weerstand is en bepaalde groepen banen zullen verdwijnen, maar in die cyclus zitten we al honderden jaren en het is tot de dag van vandaag altijd goed gekomen. Laat maar komen dus.”

Persoonlijk contact tussen bankmedewerkers en hun klanten is van groot belang om het vertrouwen in banken te vergroten, blijkt uit nieuw opinieonderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Tilburg (UvT). Vooral het beleid van banken om zoveel mogelijk kantoren te sluiten en vrijwel alleen online hun diensten te verlenen, zorgt niet voor een hoger vertrouwen. Ik vermoed dat bots niet in deze leemte gaan voorzien, of denk je van wel?

“Als we even generaliseren, zien we een trend waarin consumenten steeds ongeduldiger en gehaaster worden. Ze willen een snel antwoord en vragen stellen wanneer het ze uitkomt, maar vooral ook een antwoord wat in een keer bevredigend is en waarbij de persoon of bedrijf in kwestie alle achtergrond informatie al bezit. Maar chatbots zullen nooit zo’n vertrouwensband kunnen opbouwen zoals een mens dat doet. De mens blijft voorlopig dan ook nog onmisbaar. Ik denk echter wel dat de banken (en eigenlijk iedere organisatie) deze stap zetten omdat ze gedwongen worden door de groep consumenten wiens eisen dus aan het veranderen zijn.”

Maken bedrijven met bots niet dezelfde fout als ondernemingen die klanten in een doolhof van telefonische keuzeopties laten verzuipen? Dat soort systemen begrijpt de klant over het algemeen erg slecht.

“Helemaal mee eens. Dan stip je precies het kernprobleem van de hype aan. Bedrijven zetten te snel bots in en doen dat zonder goed na te denken over de echte toepassing. Er worden bijvoorbeeld bots ontwikkeld omdat de concurrent het ook doet. Als we eerst eens kijken waar een bot waarde kan toevoegen, is het vervolgens de uitdaging om een bot te creëren die pro actief en slim genoeg is om zelf acties aan te dragen, maar ook vrij genoeg is om de consument aan het woord te laten. Een spanningsveld en het gaat inderdaad bij lang niet alle bedrijven goed.”

Hoe ziet de klantenservice er over pakweg tien jaar uit?

“Ik heb samen met het Innovation Board van de Klantenservice een boek uitgebracht: Reinventing Customer Service. De conclusie: klantenservice en klantcontact gaan drastisch veranderen. De grote afdelingen met mensen zullen vervangen worden door bots. Op dit moment is dat nog niet helemaal mogelijk doordat bots moeite hebben met empathie en emotie, maar als ze dat straks wel bevatten krijg je een situatie waar een gesprek met de bot niet meer te onderscheiden is van een gesprek met een mens.

“Verder zullen wij over tien jaar niet meer bellen met bijvoorbeeld Samsung om te zeggen dat onze wasmachine stuk is. De wasmachine detecteert zelf dat er iets niet goed is, licht zelf de fabrikant in welke vervolgens belt met de mededeling: Uw wasmachine is stuk. Wij willen deze graag komen repareren, heeft u volgende week dinsdag tijd? Alles wordt proactiever en geautomatiseerd.”

TSC 2018 vindt plaats op donderdag 22 maart in Amsterdam. Informatie over kaartverkoop vind je hier.

Ben je nog online na de dood?

We zijn dagelijks bezig onze digitale identiteit te creëren en bij te houden. Maar wat gebeurt er met die identiteit na onze dood? Wat doe je met alle social accounts en online profielen van je partner of familielid als diegene overlijdt? Naarmate ons digitale leven omvangrijker wordt, neemt ook het belang van onze online identiteit toe en dus is het zaak na te denken over wat daarmee gebeurt als we er niet meer zijn.

Betere postmortem-UX

In haar lezing op SXSW in Austin, Texas pleitte Rebecca Blum van Frog Design er dan ook voor dat techbedrijven de UX rondom het overlijden van gebruikers grondig verbeteren. Het blijkt verbazingwekkend ingewikkeld te zijn om een profiel van een naaste te laten wissen, volgers en verre digitale vrienden te informeren en herinneringen en waardevolle content op te slaan. Er is bij de meeste bedrijven – van Google tot Yahoo – niet of nauwelijks nagedacht over de UX rondom de dood. Het is nu enorm lastig de account van een overleden persoon op te ruimen, content te downloaden en, net als bij de fysieke nalatenschap, de digitale sporen tot op zekere hoogte uit te wissen.

De klantreis van je leven

Digitale ervaringen worden vooralsnog ontworpen met het leven als uitgangspunt. Het wordt daarom tijd dat we als digitale industrie ook gaan ontwerpen voor de zekerheid van de dood. Zie het als het ontwerpen van de ultieme klantreis, vanaf het leven tot na de dood. De focus moet daarbij liggen op designprincipes die rekening houden met het einde van het leven, zodat tech helpt ons voor te bereiden op de dood, een bijdrage kan leveren aan het rouwproces en ons eventueel helpt om digitaal door te blijven leven.

Persoonlijke ervaring

Toen mijn vader enkele jaren geleden plotseling overleed, heb ik deze situatie uit de eerste hand meegemaakt. Mijn vader was bijzonder actief op social media, zowel privé als zakelijk. Ik moest de moeilijke beslissing nemen of ik zijn Facebookpagina wel of niet liet opheffen. AOp zich voelde dat goed, maar tegelijkertijd wiste ik daarmee een stuk van zijn wereld; digitaal, maar net zo echt en waardevol als oude notitieboekjes waarin hij aantekeningen maakte. Ik besloot dan ook om de Facebook-account te laten bestaan en heb toen op zijn tijdlijn gepost dat hij was overleden.

Nu is zijn Facebookpagina een plek waar bekenden meer dan drie jaar na dato op zijn verjaardag en op zijn sterfdag herinneringen delen. Maar het is soms wel ongemakkelijk als verre kennissen hem feliciteren  met zijn verjaardag, waarop anderen vervolgens reageren door te zeggen dat hij overleden is. Facebook heeft inmiddels wat aanpassingen gemaakt waardoor je als gebruiker nu een legacy-contact kunt instellen die na je dood je account kan beheren. En dat is goed, want er overlijden elke dag 10.000 Facebookgebruikers.

Leven na de dood

Maar zoals Blum al zei, kan tech meer voor ons doen na onze dood, en ons zelfs helpen voort te leven. Het is dan ook de vraag of onze fysieke dood in de (nabije) toekomst ook het einde van onze digitale self zal zijn. Er zijn steeds meer startups die tech verkennen die ons in staat stelt met onze overleden naasten te chatten en te praten via onze smartphones. Digitale reïncarnatie door na je dood te blijven tweeten vanuit je digitale, AI-powered self, die geen einde kent.  Technisch gezien is het geen science-fiction. Alle digitale content die we tijdens ons leven maken (berichtjes, voice-memo’s, filmpjes, foto’s, likes, etc.) zijn precies de ingrediënten die een AI-powered systeem nodig heeft om ons te ‘leren kennen’ en binnen no time te kunnen nadoen. Google kan met enkele minuten spraak iemands stem al volledig nabootsen en diegene dus letterlijk napraten. De stap naar echte gesprekken is nog niet heel dichtbij, maar het is ook geen verre toekomstmuziek nu AI-powered conversaties in rap tempo verbeteren. Zo lijkt de Black Mirror-aflevering ‘Be right back’ uit 2013 anno 2018 heel dichtbij.

De nieuwe manier van app-promotie – Universal App Campaigns in Adwords

Waar het toentertijd nog de zogenaamde ‘App Install Campaign’ betrof, heeft Google inmiddels een nieuwe campagnevorm ontwikkeld en uitgerold; de Universal App Campaign (UAC). Met deze nieuwe vorm van campagne voeren voor je app wil Google het je makkelijker maken om je app onder de aandacht te brengen.

Met een UAC promoot je je app via diverse Google-netwerken. Concreet betreft dit het Google zoeknetwerk, het Google Displaynetwerk, de Google Play Store, YouTube en in andere apps.

Een groot voordeel van de UAC is dat het je enorm makkelijk wordt gemaakt om de campagne op te zetten. Bij het aanmaken van je campagne selecteer je als eerste stap je app – hiervoor dien je een koppeling te hebben gemaakt tussen Adwords en je desbetreffende Google Play account. Vervolgens kies je je locatie en taal en beslis je of je je met de campagne wilt richten op installaties van je app of de voltooiing van bepaalde in-app acties. Afsluitend geef je nog even aan hoeveel je voor een app-installatie wilt betalen en kies je een dagelijks budget wat je beschikbaar stelt om je app te promoten.

Zoals aangegeven heb je de UAC in twee verschillende smaken: het targeten van nieuwe gebruikers om simpelweg je app te installeren of je richten op het verkrijgen van nieuwe gebruikers die bepaalde in-app acties dienen te ondernemen. De optie waarvoor je kiest hangt samen met het doel wat je met de campagne nastreeft. Mocht je momenteel veel belang hechten aan het verkrijgen van nieuwe gebruikers voor je app, kies dan voor optie 1. Wil je deze aanstaande gebruikers van je app echter stimuleren om een bepaalde handeling in je app te verrichten, kies dan voor optie 2. Je kunt natuurlijk ook twee campagnes opzetten, één voor elke smaak. Zo kan je tegelijkertijd op beide doelen inzetten.

Tot zover de instellingen van je campagne. Wat je misschien is opgevallen, is dat het binnen deze nieuwe campagnevorm niet mogelijk is om doelgroeplijsten te koppelen. Zo kan je dus ook geen klantenlijst inzetten in een UAC voor een app die alleen voor klanten relevant is. Je moet er dus op vertrouwen dat het algoritme van Google slim genoeg is om o.b.v. de data die hij vergaart zelf de juiste gebruikers (je klanten) eruit te pikken om vervolgens je advertenties aan deze groep te vertonen. Uit ervaringen tot nog toe lukt dit het algoritme best heel aardig.

Het algoritme gebruikt o.a. de krachtige signalen vanuit het eigen Google netwerk om de meest relevante doelgroep te bereiken.

Nu is het tijd om je te buigen over de advertentie-uitingen. Ook dit werkt net iets anders dan bij de traditionele app-installcampagne.

Je advertentie ontwerpen wordt eenvoudiger 

Het aanmaken van ad creatives bij de UAC is net iets anders dan voorheen. Waar je in de oude situatie nog de advertentie als geheel diende aan te maken, werkt dat nu anders. Bij de UAC is het de bedoeling dat je vier regels tekst opgeeft, elk maximaal 25 tekens, die compleet onafhankelijk van elkaar van betekenis zijn. Hou er bij het schrijven van deze tekstjes dus rekening mee dat je tekstvarianten in elke combinatie kunnen voorkomen.

In principe is dit het enige wat je hoeft te doen; Google zal vervolgens advertenties voor je genereren met de vier tekstjes die je hebt ingegeven. Deze tekstjes, in combinatie met content (zoals additionele tekst of afbeeldingen) uit je Play Store pagina van je app, vormen vervolgens je advertentie.

Optioneel heb je ook nog de mogelijkheid om zelf afbeeldingen (max. 10) of video’s (max. 5) toe te voegen. De voornaamste reden om dit te doen heeft te maken met controle. Als je zelf video’s en/of afbeeldingen toevoegt, voorkom je namelijk dat het systeem afbeeldingen uit je Play Store gebruikt of zelf een video gaat genereren o.b.v. je afbeeldingen. Mocht je in het laatste geval zelf een leuke video van je app voorhanden hebben, dan kan het lonen om deze hiervoor te gebruiken.

Campagne opgezet en ad creatives aangemaakt. Hoe nu verder?

Aangezien het algoritme je campagne automatisch zal gaan optimaliseren op basis van de kosten-per-installatie, is het van belang dat je alle installaties van je app volledig kunt meten in Adwords. Dit is gelukkig erg simpel, in het bijzonder voor de niet-ontwikkelaars onder ons. Het betreft hier namelijk een zogenaamde codeless conversie tracking; er komt geen enkele regel code aan te pas!

Het instellen hiervan is tamelijk eenvoudig, zorg er in ieder geval voor dat je Adwords aan je Google Play account hebt gekoppeld. Navigeer vervolgens naar het onderdeel Conversies binnen Adwords en maak hier een nieuwe conversie-actie aan die alle installaties van je app bijhoudt. Let op dat je de instelling Opnemen in ‘Conversies’  op Ja zet. Dit is essentieel om het algoritme goed te laten functioneren.

Gelukt! Kan de campagne nu aan?

Zeker weten. Activeer de campagne en monitor de resultaten in de komende aantal dagen nauwlettend. Probeer, voor zover mogelijk, in de leerperiode (de eerste 1 á 2 weken) je campagne niet te laten beperken door budget. Mocht je toch willen ingrijpen, verander dan maximaal één keer per drie á vijf dagen je biedingen en/of budgetten. En wijzig hier vervolgens niet teveel; verander deze met maximaal 20 procent per optimalisatieronde.

Wil je daarnaast inzicht in je best presterende advertentieteksten, afbeeldingen of video’s, dan kan dit ook. Let wel, dit kan enkel in de vernieuwde Adwords interface. Na een initiële leerperiode zal het systeem aangeven welke varianten wel en niet goed presteren. Aan jou vervolgens de schone taak om de slechtst presterende onderdelen te optimaliseren of zelfs geheel te vervangen.

Nu je weet wat een UAC is, hoe je hem aanmaakt en hoe je de resultaten vervolgens kunt monitoren, kan je aan de slag. Onderstaand vind je nog een aantal tips en best practices die je hierbij alvast op weg kunnen helpen.

Tips / Best Practices
 • Qua ideeën voor je teksten kan je denken aan het opnoemen van de voordelen die het gebruik van je app oplevert. Probeer daarbij altijd mensen aan te sporen om een bepaalde actie uit te voeren. Aangezien het aantal tekens dat je tot je beschikking hebt vrij summier is, kan dit nog een behoorlijke uitdaging zijn!
 • Maak gebruik van interpunctie bij het opstellen van je advertentietekstjes. Aangezien je teksten met elkaar gecombineerd worden om de uiteindelijke advertentie te vormen, kan het er raar uit komen te zien, mocht je geen gebruik maken van punten achter je zinnen.
 • Mocht je een UAC willen opzetten om in-app acties te stimuleren, dan moet je deze acties vooraf gedefinieerd hebben d.m.v. een Software Development Kit (SDK). Een veelgebruikt platform om app-acties mee te definiëren is Firebase. Vervolgens kun je met Firebase Analytics precies in de gaten houden hoe men met je app interacteert.
 • Bij een UAC waarbij je je richt op in-app acties is het raadzaam om een in-app actie te selecteren die minimaal 10.000 keer per dag wordt uitgevoerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan loop je de kans dat het algoritme minder efficiënt is in het vinden en bereiken van de juiste doelgroep.
 • Heb je meerdere in-app acties die je tegelijkertijd wilt promoten? Of wil je tegelijkertijd app-installaties en -acties stimuleren? Dan kan dit gewoon. Hiervoor maak je per doel een aparte campagne aan. Met een verschil in budgetten en biedingen kan je vervolgens een prioritering meegeven. Bijv. jouw app is een game en je hebt recentelijk een nieuw level hieraan toegevoegd dat je graag wilt promoten. Stimuleer deze in-app actie dan extra door hier (tijdelijk) een hogere bieding en een ruimer budget aan te koppelen.
 • Een goede manier om de hoogte van je doel-kosten-per-installatie te bepalen is deze samen te laten hangen met je budget. Google adviseert hierin een ratio van 50:1. Dus als je een dagelijks budget van honderd euro hanteert, stel je je kosten-per-installatie target in op twee euro. Gaandeweg probeer je dit target langzaam af te bouwen om zo tot een optimale verhouding tussen bereik en aantallen conversies te komen.
 • Als je zelf afbeeldingen wilt uploaden om je advertentie mee te verrijken, gebruik dan diverse formaten. Het is aan te raden om in ieder geval afbeeldingen met de volgende formaten in te zetten:
  • 320×50, 320×100 (veelgebruikte mobiele formaten),
  • 300×250, 336×280 (veelgebruikte formaten ongeacht het apparaat),
  • 320×480 (smartphone interstitial in portretformaat) en
  • 1200×628 (veelgebruikt landscape formaat met extra opties)
 • De 1200×628 banner wordt automatisch verrijkt met metadata uit de Play Store. Dit zijn bijv. de beoordeling van de app en de vier tekstjes die je hebt ingesteld. De andere formaten worden niet verrijkt, dit dienen dus volledige stand-alone banners te zijn (met o.a. tekst en een call-to-action). Een andere best practice omtrent de afbeelding is om het logo van de betreffende App Store op de afbeelding te zetten.
 • Naast de Play Store kan je ook je app in de iOS Store promoten. Aangezien de iOS Store niet door Google zelf beheerd wordt, is dit proces iets ingewikkelder. Zo werkt de codeless conversion tracking niet voor je iOS app en dien je de tracking hiervoor op te zetten middels een SDK.

Mini-apps in WeChat brengen nieuwe vormen van e-commerce

De verdeling was altijd heel duidelijk: Tencent domineert in gaming en social media, Alibaba is bekend om zijn e-commerce. Maar met hele kleine stapjes begeeft die eerste internetreus zich op het vlak van de ander. Tencent experimenteert met nieuwe vormen van e-commerce in WeChat.

Met de lancering van ‘mini-programma’s’ in WeChat, biedt de Chinese techgigant Tencent sinds vorig jaar een nieuwe mogelijkheid voor e-commerce. Met de technologie kunnen bedrijven lichtgewicht apps uitbrengen die vanuit WeChat zijn te openen. Gekoppeld aan de digitale portemonnee die WeChat ook is. En zonder dat gebruikers de app hoeven te downloaden.

‘Half miljoen apps’

De kleine programmaatjes worden door onder meer retailers gebruikt om extra functies aan te bieden op het platform waar gebruikers toch al zoveel van hun tijd besteden. Zo heeft een supermarkt een mini programma uitgebracht dat in een winkel de QR-code scant en direct de boodschappen afrekent via WeChats betaalfunctie. Een andere keten maakt in de gelanceerde app juist gebruik van het sociale netwerk en stimuleert klanten onderling cadeaubonnen uit te wisselen.

In totaal zijn er al 580 duizend applicaties uitgebracht, zo maakte het bedrijf onlangs bekend. 170 miljoen gebruikers werken er dagelijks mee. Opvallend is dat behalve de meer traditionele winkelfuncties ook hele nieuwe varianten ontstaan.

Embedded e-commerce

Het Chinese Pinduoduo, waar Tencent een belang in heeft, heeft het eigen social commerce platform volledig met WeChat geïntegreerd door middel van zo’n mini programma. Het bedrijf zet het sociale netwerk en de mobiele portemonnee gecombineerd in voor groepsaankopen. WeChat-gebruikers kunnen bijvoorbeeld een doos luiers kopen voor tien euro, weten ze voor dezelfde aankoop vrienden te strikken dan daalt de prijs naar zeven euro per stuk.

Influencers profiteren weer op hun eigen manier. Eerder konden ze de volgers alleen naar hun eigen webwinkels sturen door middel van links in een post. Nu kunnen ze webwinkels dus ‘embedded’ opnemen waardoor het publiek met slechts een aantal klikken iets heeft besteld.

Voorbeeld van influencer met eigen winkel

Kenners merken op een Aziatische techsite terecht op dat er een belangrijk verschil is tussen e-commerce binnen Tencents WeChat en Alibaba’s platformen. Alibaba maakt het vooral gemakkelijk om producten te zoeken, prijzen te vergelijken en aan te schaffen. De ‘mini-programma’s zijn gekoppeld aan bedrijfsaccounts. Dat geeft winkelbedrijven de volledige controle over de gebruikerservaring en ze kunnen er automatisch de marketing op aanpassen. Een tijdelijke aanbieding is bijvoorbeeld te ‘pushen’ naar het juiste segment van het sociale netwerk.

Daarmee is Tencent natuurlijk nog lang geen bedreiging voor Alibaba. Maar, merken diezelfde experts op, het is een zeer slimme manier om de portemonnee WeChat Pay aan de man te brengen. En daarmee kan de ene internetreus het de andere nog weleens lastig mee maken. Met name e-commercebedrijven blijken in ieder geval enthousiast. Tijdens een terugblik op het afgelopen jaar maakte Tencent bekend dat 95 procent van de e-commercebedrijven op WeChat al een ‘mini-programma’ heeft uitgebracht.

Waarom je verliefd moet worden op het probleem van je klant

Het starten en ontwikkelen van een succesvolle innovatie is ruig terrein. Maar wie de juiste stappen zet, kan wel degelijk snel succes halen. Dit keer: waarom we verliefd moeten worden op de problemen van onze klant, en richt je op de jobs to be done van die klant.

We hadden er allemaal nog niet eerder van gehoord: de eendagsstagiaire. En eigenlijk geloofden we er helemaal niet in. Want waarom zouden wij de deuren van ons bureau openzetten voor een veertienjarige puber? Moeten we die de hele dag zoet houden? Tegelijkertijd waren we ook wel benieuwd wat het zou opleveren. Dus ze mocht komen – een dagje meedraaien in een digitaal innovatiebureau waar de gemiddelde leeftijd ergens rond de dertig ligt en we onszelf nog zo ontzettend jong voelen. Natuurlijk instagrammen we, uiteraard periscopen we. We duolingo’en onszelf naar een tweede taal. We vinen. We whisperen. En we hebben een snapchataccount. Maar daar doen we niet zoveel mee: we voelen ons daar parent on the dance floor.

Onze eendagsstagiaire mocht overal bij zijn, kon overal haar mening over geven, kreeg onbeperkte toegang. Dat beloofden wij. Maar dan moest zij ons beloven dat ze zou delen hoe haar leven eruitziet, wat ze doet op haar mobiele telefoon. of ze een gamer is, of ze nog wel eens op Facebook komt, of ze niet knetter gestoord wordt van de ongetwijfeld talloze whatsappgroepjes waarin ze zich bevindt. En vooral: of ze ons nou uiteindelijk eens kan uitleggen waarom Snapchat toch zo kneitersuccesvol is.

Want hoe kan een medium dat qua gebruiksvriendelijkheid zo flets, zo schril afsteekt bij de competitie, zo populair zijn bij miljoenen tieners over de hele wereld? Hoe kon dat Facebook inmiddels bijna naar de kroon steken? What’s the catch? De eenvoud? De features? De nieuwigheid? ‘Nou, het is eigenlijk heel simpel,’ aldus onze eendagsstagiaire. ‘Op Snapchat kan ik gewoon, nou ja, gewoon echt mezelf zijn. Zoals ik echt ben. Niet zoals ik moet zijn van mijn vrienden. Ja, nou, dat eigenlijk dus.’

Jobs to be done: de sleutel naar innovatiesucces

Laten zien wie je echt bent, hier en nu. Een belangrijkere taak is er haast niet in het leven van jonge pubers en Snapchat lijkt ze als geen ander te helpen die klus goed en makkelijk te klaren. En daarmee leert het sociale netwerk iedereen die wil innoveren een belangrijke les: focus niet op wat jij denkt dat een gat in de markt is, maar verdiep je in je klant, in zijn diepste behoefte, zijn grootste taak, zijn grootste job to be done die hij heeft te vervullen in het leven, op het werk, op school, op de fiets, in de auto. Haal zijn voornaamste taak naar boven en ontwikkel een oplossing die hem helpt die klus te klaren.

Waarom focussen op jobs to be done?

Door je net als Snapchat te focussen op de belangrijkste jobs to be done van jouw gebruiker, maak ook jij de weg vrij naar succesvolle innovatie. Het biedt het perfecte startpunt om iets echt waardevols te creëren. Want uiteindelijk willen klanten geen magere yoghurt, maar gebruiken ze dat product voor de echte achterliggende taak: afslanken en geaccepteerd worden, net als tieners in het geval van Snapchat geen sociale-media-account willen, maar wel hun leven willen delen met hun allerbeste vrienden zonder inmenging van hun ouders en zonder vrees voor misbruik.

Het identificeren van de taken waarvoor mensen jouw product inhuren is de basis van de door Clayton Christensen geïntroduceerde jobs to be done-theorie. Volgens Christensen kopen klanten geen producten en diensten – ze willen vooruit komen in hun leven en gebruiken daartoe bepaalde producten en diensten.

Die vooruitgang wordt een ‘taak’ genoemd – datgene wat mensen willen bereiken of gedaan krijgen in bepaalde omstandigheden en waarvoor ze producten en diensten ‘inhuren’: een tandenborstel voor een frisse adem en Snapchat om ongegeneerd – en vooral zonder pottenkijkers – lol te maken met vrienden.

Christensen illustreert dat met een onderzoek dat hij deed voor McDonald’s om de verkoop van milkshakes te verbeteren. Bij de productcategorie milkshakes zou je denken dat klanten deze kopen omdat ze honger hebben of van de smaak houden, en dat het gewoon een kwestie is van het aanbrengen van kleine tweaks in het product – nieuwe smaak, nieuwe kleur – om de verkoop op te stuwen. Verkeerd gedacht, stelt Christensen.

Marketeers raken volgens hem te veel verslingerd aan de eigenschappen en specificaties van een product zonder te begrijpen waarom mensen dat product in de eerste plaats kopen. In plaats van de doelgroep te vragen naar de verbeteringen die zij wensten voor de milkshake, begonnen Christensen en zijn team daarom hun onderzoek met observaties. Ze legden vast wie wanneer milkshakes kochten. Na een aantal dagen observeren bleek dat de meeste mensen ’s ochtends vroeg, voordat ze naar werk gingen, een milkshake haalden.

Vervolgens nam Christensen deze mensen interviews af. Wat bleek? De gemiddelde koper was een halfuur tot drie kwartier onderweg naar het werk en wilde de tijd doden tijdens die saaie autorit. Ze deelden een gezamenlijke klus die ze met z’n allen te klaren hadden in de vroege ochtend: help me wakker en bezig te blijven terwijl ik mijn ochtendrit naar mijn werk minder vervelend maak! Dat inzicht zorgde ervoor dat McDonald’s een speciale ochtendshake introduceerde voor deze groep: nog dikker en stroperiger dan normaal – en dus nog tijdrovender. De verkopen stegen als een tierelier.

De context van de klant en zijn omstandigheden bepalen uiteindelijk de beste oplossing. Zo was in het geval van de ochtendforens de extra dikke milkshake de oplossing, maar de job to be done van veel moeders in de middag is een heel andere: hun tierende kinderen stil krijgen. En daar hoorde weer een andere milkshake bij.

Meer dan persona’s

Als je de te klaren klussen van je klant kent en begrijpt hoe jouw klant jouw product gebruikt om deze klus te klaren, verwerf je nieuwe marktinzichten, identificeer je nieuwe kansen en creëer je levensvatbare groeistrategieën.

Door bijvoorbeeld klanten te helpen de hele klus te klaren in plaats van alleen een onderdeel, creëer je waarde en een voorsprong op je concurrentie. Maar ook door mensen met een product te helpen meerdere jobs te doen, maak je de weg vrij voor succesvolle innovatie. Denk alleen maar aan het Zwitserse zakmes waarmee je verschillende taken uitvoert, of nog beter: de smartphone.

Kijken naar jobs to be done helpt je ook het klantperspectief echt te embedden in je organisatie. Kon je vroeger als afdeling nog je eigen persona op een grote flipover bedenken voor het product dat je zelf verzonnen had, nu komt er niets tot stand zonder dat er eerst naar je klant geluisterd wordt.

Het vereist dat je verder kijkt dan alleen maar segmentering op leeftijd en geslacht als leidraad voor productontwikkeling of verbetering van bestaande producten. Deze karakteristieken verklaren niet – zoals in het geval van Christensen – waarom iemand bijvoorbeeld een milkshake koopt om negen uur ’s ochtends als hij in de file staat. Die drijfveer haal je met jobs to be done wel naar boven.

Jan-Willem van Beek en Rutger Huizenga zijn de auteurs van het boek  Voorbij de startupmania: succesvol innoveren op eigen kracht. Deze artikelenreeks hoort bij dit boek.

Zo wordt Pinterest interessant voor adverteerders

Pinterest biedt een platform dat door een combinatie van ‘visual search’, personalisatie en de vele advertentieformaten, veel mogelijkheden oplevert voor adverteerders. Wat zijn deze mogelijkheden en hoe kun je ze het beste inzetten?

Moodboards maken, het perfecte huwelijk plannen, schattige hondenfilmpjes bekijken en grappige memes ‘pinnen’. Zomaar een greep uit de gedachtes die in je op kan komen als je aan Pinterest denkt. Maar Pinterest is tegenwoordig zoveel meer dan dat. Pinterest wordt gebruikt in dé zoektocht naar het perfecte product of ter inspiratie en DIY-tips. Volgens een onderzoek van Pinterest met ComScore wordt Pinterest gezien als één van de eerste plekken voor mensen om op zoek te gaan naar nieuwe producten en ideeën. De intentie om te kopen ligt op Pinterest hoger dan op andere social media platforms.

Visual search’ – een ontwikkeling in consumentengedrag

Visuele technologie heeft onze manier van communiceren veranderd. Kijk bijvoorbeeld naar Snapchat, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van AR en VR.

In 2018 zal ‘ontdekken’ sneller groeien door de toename van visual search, gesteund door recente verbeteringen in fotoherkenning en een toename van mobiele connectiviteit. (bron: Future Focus). Dit is waar Pinterest vooroploopt met de zogenaamde Pinterest Lens. Dit stelt je in staat om te zoeken naar een product (‘from pants to plants’) door middel van het uploaden of maken van een foto.

Pinterest slaat dus een brug tussen social en traditionele search. Waar het bij traditionele search nog gaat om keywords, feitelijk correcte antwoorden en tekstuele vraagstukken, gaat het bij Pinterest om visuele zoekopdrachten en persoonsafhankelijke inspirerende antwoorden. Pinterest is een visuele ontdekkingstool. Zelfs als je niet weet hoe je jouw zoekopdracht moet verwoorden, stelt het je in staat antwoorden te vinden. En eerlijk is eerlijk, als je zoekt op ‘Hoe maak ik appeltaart?’, of ‘Hoe geef ik mijn tuin een upgrade?’, of ‘Wat is de laatste mode op het gebied van trenchcoats?’, dan wil je zien hoe dit eruit ziet.

Visual search’ op Pinterest biedt adverteerders dus een nieuwe manier om in te spelen op ‘consumer demand’. Deze gepersonaliseerde visuele resultaten geven een beter antwoord en sluiten beter aan bij de wensen van de ‘Pinner’. Deze verhoogde relevantie kan bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen, als je als merk aanwezig bent in deze zoektocht naar een product of service. 

Gebruik Pinterest in Nederland blijft stijgen

Pinterest zit in de lift qua aantal gebruikers en dagelijks gebruik. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek in 2018 uitgevoerd door Newcom Research hebben we in Nederland nu drie miljoen ‘Pinners’ waarvan bijna 600.000 dagelijks. Vorig jaar was dit nog 2,4 miljoen en respectievelijk 400.000 dagelijks. Pinterest heeft inmiddels Twitter gepasseerd in Nederland.

Hoe presteert Pinterest wereldwijd? (Omnicore agency & Pinterest for business):

 • 200 miljoen actieve gebruikers wereldwijd per maand;
 • Er worden gemiddeld wereldwijd 100 miljard pins geplaatst per maand;
 • Wordt het meest gebruikt door mensen in leeftijdscategorie 20-39;
 • 81% van de Pinterest gebruikers wereldwijd is vrouw;
 • 40% van de nieuwe aanmeldingen wereldwijd komt van mannen;
 • 93% van de actieve Pinners geven aan Pinterest te gebruiken in hun plan om aan te kopen en 87% geeft aan dat ze iets hebben gekocht vanwege de content op Pinterest;
 • Food & beverages en technologie zijn de meest populaire categorieën onder de mannen;
 • Gemiddeld spendeert iemand 14,2 minuten per bezoek op Pinterest.
Pinterest voor adverteerders

Facebook wordt gebruikt om te connecten met merken/mensen, Instagram om visueel geïnspireerd te worden en Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Mensen gaan naar Pinterest met een plan voor in de toekomst. Niet vluchtig, niet omdat je je verveelt, maar echt specifiek met een doel. Om inspiratie op te doen wat die avond te koken, wat aan te doen tijdens het huwelijk van je zus, of voor een opknapbeurt van de tuin. Deze ‘life moments’ en specifieke seizoenmomenten (bijvoorbeeld moederdag) bieden goede inhaakmogelijkheden voor adverteerders.

Waarom is Pinterest zo interessant?
 1. 97% van de 2 miljard zoekopdrachten zijn nonbranded waardoor je mensen al in een vroeg stadium kunt bereiken en beïnvloeden – Bij de start van een zoektocht wordt vaak nog niet in merknamen gedacht. Dit maakt Pinterest een effectieve plek om mensen te bereiken terwijl ze nog in de consideratie fase zitten. Adverteerders kunnen dan mensen bereiken die al in-market zijn, maar nog steeds undecided. Ook biedt het merken de mogelijkheid om een bepaalde categorie te claimen (bijv. beauty, DIY, recepten, fashion, travel, home).
 2. Kosten liggen veel lager dan bij traditionele search – Doordat de focus ligt op nonbranded en competitie op Pinterest nog niet zo hoog is liggen de kosten ook lager. Omdat mensen al de intentie hebben is ‘de click’ bovendien waardevoller;
 3. De intentie om te kopen ligt hoger bij Pinterest, dus past perfect binnen een e-com strategie – Volgens onderzoek blijkt dat Pinterest wordt gezien als belangrijk onderdeel in het beslissingsproces om een product/service aan te kopen én liggen orderwaardes gemiddeld hoger (Milwardbron Digital & Shopify);
 4. Door de verschillende advertentietypes en targeting-mogelijkheden is het mogelijk om op de juiste plek op het juiste moment de juiste doelgroep te bereiken – Pinterest laat ons al een tijdje in spanning wachten, maar het ziet er toch echt naar uit dat we binnenkort ook in Nederland kunnen adverteren op Pinterest. Pinterest ontwikkelt zich meer tot een commercie platform kijkende naar de ontwikkelingen van de laatste jaren (buyable pins) en de advertentiemogelijkheden uitgerold worden. Je kunt kiezen waar de advertentie vertoond wordt binnen Pinterest: de Home Feed, in het zoekoverzicht en tussen ‘Related pins’. In het laatste geval kun je dus meeliften op trending topics.

Daarnaast heeft Pinterest kennis over de voorkeuren en interesses van haar gebruiker, verdeeld onder verschillende categorieën. Pinterest begrijpt als geen ander de evoluerende smaken, voorkeuren en interesses van haar Pinners. Door middel van de Pinterest Taste Graph’, is zij in staat om miljoenen mensen op Pinterest te koppelen aan miljarden nieuwe ideeën die past bij de interesses van die persoon. Hoe het gebruik van deze Taste Graph voor kwalitatieve prospecting in betaalde campagnes optimaal in te zetten ga ik later verder op in.

Steeds meer merken realiseren zich dat Pinterest perfect past binnen hun performance marketingstrategie. Wie wil er nou niet aanwezig zijn op de plek daar waar je ontdekt, wordt geïnspireerd, op onderzoek uitgaat en producten aankoopt?

Waar moet je als adverteerder aan denken als je gaat adverteren op Pinterest?

Voor veel merken liggen er mooie kansen als het gaat om adverteren op Pinterest. Een mooi voorbeeld is Karwei. Zij zijn heel goed in staat geweest om die DIY categorie te claimen.

“Van alle social media kanalen zorgt Pinterest voor het grootste aantal bezoekers naar karwei.nl. Dit komt omdat we hier als decoratieve bouwmarkt continue aanwezig zijn met inspirerende interieurbeelden. En dit is alleen nog maar organisch, laat staan als we straks ook kunnen adverteren en dus nog specifieker kunnen targeten om de juiste doelgroep te bereiken.” – Laura van Riggelen, Manager online marketing KARWEI

Dit wil niet zeggen dat je ‘zomaar’ kunt beginnen met adverteren op Pinterest zonder na te denken over het doel ervan en wat voor boodschap je op welke manier wil overbrengen.

Begin daarom met het gebruik maken en testen van Pinterest als een onderdeel van de betaalde mediamix om mensen te inspireren en uiteindelijk de verkoop te stimuleren:

 1. Allereerst, bedenk goed waarom je Pinterest zou willen inzetten – Zorg er daarbij voor dat de campagne setup en content past bij de doelstelling;
 2. Denk langere termijn om nieuwe klanten aan je merk te binden – Zorg ervoor dat Pinners al in het begin van de ‘journey’ geïnspireerd worden. Mensen gaan naar Pinterest met een toekomstplan. Omdat ze al wel intentie hebben, maar nog niet merkgebonden zijn, is dit de uitgelezen kans voor merken om de consument te beïnvloeden in hun aankoopproces.
 3. Zorg ervoor dat je de consument bereikt door op een juiste manier in te spelen op de visuele technologie van Pinterest (visual search) – maak mooie content die past binnen het platform. Merken met producten waarbij visualisatie van groot belang is omdat uitdrukken in woorden het product te kort zou doen (bijv. home decor, DIY, fashion, food, etc.), kunnen grote voordelen behalen uit deze nieuwe visuele zoekvorm.
 4. Maak optimaal gebruik van de ‘Pinterest Taste Graph’ voor kwalitatieve prospecting – Voor een gepersonaliseerde ervaring heeft Pinterest het “Taste Graph’ algoritme. De Pinterest Taste Graph slaagt er al jaren in om specifieke ‘smaken’ om te zetten in organische aanbevelingen voor ‘Pinners’. Hierdoor begrijpt Pinterest haar publiek op een andere manier dan standaard zoekmachines of andere social platforms. Maar niet alleen organisch, we zien namelijk dat de Pinterest Taste Graph bijdraagt aan een verbeterde en aangescherpte targeting waar adverteerders van kunnen profiteren om de juiste doelgroep te bereiken. Doordat deze Taste Graph bijdraagt aan een verbeterde en aangescherpte targeting is het mogelijk om naar de interesse áchter de interesse te kijken (bijvoorbeeld interesse ‘beauty’ > lip balsem). Eerste tests die zijn gedaan zien er veelbelovend uit en laten hogere en kwalitatieve clickratio’s zien;
 5. Zorg ervoor dat branding en commercie dicht bij elkaar ligt en verkort de ‘path-to-purchase’ – bijvoorbeeld door gebruik te maken van specifieke shopping features. Een voorbeeld is de ‘Shop the Look’, waarbij Pinners direct items kunnen shoppen zodra ze mode-, of home decor ‘pins’ zien. Met een paar drukken op de knop kunnen ze een aankoop doen binnen het platform of de website van de adverteerder.

 

Genoeg redenen dus om eens goed te kijken hoe Pinterest kan bijdragen aan prospecting en/of e-com strategieën. Het is nog even wachten totdat we kunnen adverteren in Nederland. Maar ik ben ervan overtuigd dat Pinterest perfect in de mediamix past, bij juiste inzet mediastrategieën zal verrijken en merken helpen hun doelstellingen te bereiken.

‘Snap zet honderd werknemers op straat’

Snap, het bedrijf achter Snapchat, zet zeker honderd programmeurs aan de kant, zo melden diverse Amerikaanse media. Dat is ongeveer tien procent van het totale personeelsbestand.

De afgelopen tijd heeft Snap wel vaker werknemers naar huis gestuurd, maar honderd is het grootste aantal tot nu toe.

De ontslagen komen na een kwartaal dat in vele opzichten best meeviel, maar het bedrijf verliest nog altijd heel veel geld. De beurswaarde zit nog altijd onder die van Twitter.

Of de ontslagen iets te maken hebben met de negatieve ontvangst van de nieuwste versie van Snapchat is niet duidelijk. Snap heeft toegezegd om het ontwerp aan te passen nadat velen een petitie hadden getekend.

Snap wilde de ontslagen niet bevestigen.

Infographic: verhaallijnen op sociale media

Verhaallijnen worden steeds populairder bij sociale media, denk aan Instagram Stories, Medium Series en YouTube Reels. Hier liggen natuurlijk mooie kansen voor marketeers om een merk onder de aandacht te brengen. In deze infographic van Fastory de nieuwste bereikcijfers van onder meer Skype Highlights, WhatsApp Status en Snapchat Stories.

Saxion studenten ontwikkelen bucketlist-matchapp

Studenten van de Saxion hogeschool hebben een app BucketBoost: Match & Make Adventures ontwikkeld. De app brengt je in contact met anderen die dezelfde activiteiten op hun bucketlist hebben staan.

De app is gekoppeld aan een Facebook-account. Gebruikers kunnen een aantal activiteiten invoeren die ze graag nog eens zouden willen doen en dan zoekt de app mensen met dezelfde activiteiten op hun bucketlist.

De drie ontwikkelaars hebben nog meer plannen voor de toekomst. Zo willen ze een optie toevoegen om bepaalde activiteiten te koppelen aan bedrijven in de buurt waar deze activiteiten plaatsvinden.

Pinterest stelt eerste COO aan

Pinterest heeft een eerste COO aangesteld. Francoise Brougher komt van Google en Square.

Brougher kwam in 2005 bij Google werken en richtte zich vooral op kleinere adverteerders. In 2013 werd zij de COO van betaalbedrijf Square.

Brougher zal het bedrijf ook moeten voorbereiden op de beursgang die voor 2019 is voorzien.

Ze rapporteert direct aan CEO Ben Silbermann.

The Social Conference: Zijn je klanten klaar voor de chatbot?

Het is onderzoekers van de Carnegie Mellon University gelukt om een chatbot nauw samen te laten werken met menselijke collega’s. Deze ontwikkeling raakt direct aan een van de hoofdvragen van The Social Conference, op 22 maart in Amsterdam: waar blijft het menselijke aspect in social als bots alles over nemen?

In de sessie Herken de bot laat het expertpanel zien hoe de toekomst van de klantenservice eruit ziet. Maakt het de consument überhaupt uit of klanten door een bot of een mens geholpen worden? Ook nu praten we immers al vaker met bots zonder het echt door te hebben. Lotte Willemsen (HU University of Applied Sciences) en Daan Gönning (Tech entrepeneur) in gesprek met studiobaas Oliver de Leeuw over de wondere wereld van bots.

The Social Conference heeft ook sessies met KLM, De Efteling, Het Rijksmuseum en FrieslandCampina. Kaarten hier.

Wie al wat langer naar TSC komt weet inmiddels dat het mopperende Muppet-duo een vast Twitter-team is voor de dag. Dit jaar is deze erebaan voor een nieuw duo beschikbaar. Kritische geesten kunnen een mailtje sturen naar hilde.doting@emerce.nl

Onderzoek: reisbedrijven reageren amper op Twitter

Slechts 14 procent van de Nederlandse reisorganisaties beantwoordt op Twitter een directe vraag binnen 15 minuten en 41 procent reageert helemaal niet. Het managen van social media engagement blijkt nog steeds problematisch.  

Je stelt een vraag op Twitter aan een bedrijf: krijg je een reactie? Zo ja, hoe snel en wat is de inhoud? Dit onderzoek is gedaan vanuit het perspectief van een individuele consument. De gebruikte consumentenaccounts zijn bestaande, actieve privé-accounts van 38 onderzoekers (dank) van de 4e jaars minor eTravel aan de NHTV in Breda.

Snel en inhoudelijk antwoord van Roompot. Alleen jammer dat een directe clickbare deeplink ontbreekt

In dit kwalitatieve onderzoek zijn 103 bedrijven benaderd die een dwarsdoorsnede vormen van de verschillende partijen in toerisme, leisure en hospitality. In dit sample zaten ook dertien internationale bedrijven zoals Accorhotels, ClubMed, EasyJet, TUI, Etihad, Expedia.nl en Disneyland Paris. Benieuwd of je bedrijf erbij zit? Check het overzicht en de ranking van de bedrijven met respons. Alle organisaties werden benaderd via Facebook, Instagram en Twitter (deze blog).

Doel

Doel van dit onderzoek is analyseren of en hoe bedrijven reageren op test-posts op Twitter. Het is een analyse van de individuele cases: de vraag was bij alle bedrijven hetzelfde.

 

Corendon-agent herkent onderzoeksvraag: toch ook keurig antwoord, inclusief agentnaam en deeplink

De (meeste) posts zijn gedaan op woensdag 29 november rond 10.00 uur volgens een strak uitgewerkt protocol (met screenshots van alle conversaties). De voorbeelden in deze blog zijn bedoeld om te analyseren hoe deze cases uitgepakt hebben, daarvan te leren en benchmarks te creëren.

Kenmerken van de bedrijfsaccounts

De metingen geven aan dat het aantal followers van de Twitteraccounts van de onderzochte bedrijven fors is toegenomen in de afgelopen vier jaar, net als het aantal tweets per maand. Het aantal ‘following’ (Twitteraars die worden gevolgd door het bedrijf) is ook toegenomen.

Benchmarks vanuit accounts zonder internationale bedrijven

Waarschijnlijk komt dit door een shake-out: eenentwintig bedrijven zijn gestopt met Twitter, zij zitten niet meer in deze gemiddelden. Daar komt bij dat mensen ook niet vaak een ‘follow’ intrekken, dus ligt groei voor de hand. De stijging is in de tabel veel groter dan bij de internationale bedrijven die geen shake-out hadden. De verhouding following/followers ligt bij de internationaal opererende bedrijven veel lager, op 5 procent. Wat verder opvalt is dat dat percentage op Instagram slechts 0,06 procent bedraagt. Waarschijnlijk komt dit door de oorspronkelijke Twitteropzet waarbij je elkaar alleen DM’s kon sturen alleen kon bij tweezijdig volgen. 

Respons op testvraag aan bedrijf

Alle bedrijven hebben dezelfde testvraag gekregen (met een bewuste spelfout) en met een @bedrijfsvermelding. Van de onderzochte bedrijven heeft 3 procent nooit een Twitteraccount gehad. Bedrijven die zes maanden geen post hebben gedaan vallen in dit onderzoek onder ‘gestopt’, dat is bijna 20 procent. In ons Instagram onderzoek was dit 15 procent. Afgelopen jaar was de respons op Twitter 37procent. Dit jaar zien we een stijging naar 59 procent.

Vergelijking respons social media 2013 – 2017

Misschien dat door de afname van het Twittergebruik de vragen die nog wel worden gesteld meer opvallen? De API van Twitter leent zich waarschijnlijk het best voor social media monitoring. Opvallend is dat zes bedrijven die zelf niet meer actief zijn op Twitter, wel een antwoord geven op de vraag. Toch wordt op 41 procent van de vragen niet gereageerd. Dit ligt al jaren rond de helft. Bij onderzoek van andere kanalen scoort Instagram in respons nog slechter (24 procent) en Facebook, vooral door de chat-functie, het hoogst (83 procent).

Responstijd

Hoelang moesten de mensen wachten die wel antwoord kregen?

Non-respons en responstijd op Twitter

 Als standaard voor een acceptabele responstijd gaan we uit van 15 minuten. Van alle vragen wordt dan slechts 14 procent tijdig afgehandeld, ondanks de verbeterde respons op Twitter. Dit was afgelopen jaar vrijwel hetzelfde. Voor de branche lijkt Twitter dan ook het verkeerde medium voor de afhandeling van vragen en waarschijnlijk van (alle) engagement. Er was overigens amper onderscheid tussen kleinere en grote (internationale) bedrijven.

Wie reageert snel?

Als we kijken naar de bedrijven die gereageerd hebben en we doen een ranking (alleen op responstijd), leidt dat tot de volgende lijst:

Ranking van reagerende bedrijven op Twitter

Klik hier voor alle lijsten. In rood staan aangegeven: TUI, Hertz, Etihad en Belvilla. Deze bedrijven scoorden goed op Twitter, Facebook én Instagram.

Kras reageerde razendsnel: Wij hebben een nieuwsbrief met daarin onze dagdeals (..). Mocht je deze willen ontvangen dan vernemen wij graag in een DM je e-mailadres dan kunnen wij je aanmelden. Helaas geen klikbare inschrijflink, wel een call-to-action, maar die is wellicht iets te opdringerig.

Content respons

Een paar kenmerken van de antwoorden:

 • In 30 procent van de antwoorden werd de naam van de agent genoemd;
 • Ruim 22 procent van de antwoorden was gepersonaliseerd qua inhoud;
 • Calls-to-action waren er amper in de antwoorden: slechts 19 procent;
 • 14 procent van de antwoorden was geen antwoord op de vraag.

Ook hier lijkt het erop dat communicatie via social media niet zo serieus wordt genomen als e-mail of telefoon. Of zijn bedrijven er (nog) niet klaar voor? Overigens reageerde Sawadee zeer snel en bekeek ook het profiel van de vraagsteller en ontdekte zo dat het een test was. Walibi Holland reageerde ook snel en goed terwijl het park in de wintermaanden dicht is.

Prima antwoord van KLM: met inhoud en deeplink. Ook opvolging op de lead en later nog een vraag over het service-level. Helaas door test 2 en 3 niet bij de snelsten

Conclusies

Mogelijk engagement via Twitter lijkt in onze branches niet echt nagestreefd te worden. Duidelijkheid rond het doel van de accounts kan al helpen: een gepinde tweet met waar je mensen graag wel te woord staat is al een begin. Maar consumenten posten toch en het is zonde om dat contactmoment te laten lopen. Vanuit webcare zouden posts toch opgepakt moeten worden. Waarom is er zo weinig opvolging op de overduidelijke lead, zoals KLM wel doet? In feite zou de webcare gewoon ook meer moeten aansluiten bij ‘normale’ marketing- en communicatietechnieken.

De belangrijkste vraag: waarom reageert maar 53 procent en waarom zo laat? Kosten en baten spelen natuurlijk altijd een belangrijke rol. Maar het lijkt alsof er bij een aantal bedrijven ook weinig aandacht wordt besteed aan het antwoord. En waarom wordt er zo weinig, zoals Sawadee wel deed, gekeken naar het profiel van de vrager? Misschien is de rol van Twitter in communicatie met klanten uitgespeeld?

 

 

Page generated in 1,442 seconds. Stats plugin by www.blog.ca