Thuiswinkel.org: Nieuwe richtlijnen zorgen nog niet voor open e-commercemarkt

Thuiswinkel.org is niet helemaal tevreden met de overeenstemming die onderhandelaars van de Europese Raad en het Europese Parlement hebben bereikt over de invulling van twee belangrijke richtlijnen binnen de e-commercesector: voor de verkoop van tastbare goederen en voor de verstrekking van digitale inhoud.

De betreffende richtlijnen zijn van groot belang voor de Europese e-commercemarkt. Hierin worden namelijk regels en voorschriften vastgelegd die gelden voor bedrijven die (on- of offline) producten verkopen of die digitale inhoud aanbieden aan consumenten.

Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, vindt het terecht dat er binnen de Europese Unie geharmoniseerde en op elkaar afgestemde regels komen voor de verkoop van tastbare goederen en digitale inhoud aan consumenten. Aan de andere kant is het spijtig dat de twee richtlijnen niet voorzien in volledige harmonisatie van de Europese markt. Hierdoor blijft het verkopen aan consumenten in andere landen lastig omdat de lidstaten op belangrijke gebieden (de wettelijke garantietermijn, de termijn voor omkering van bewijslast) de richtlijnen nog mogen aanpassen of afwijkende en verschillende bepalingen mogen blijven hanteren.

Thuiswinkel.org is vooral niet blij met de verlenging van de termijn voor omkering van de bewijslast. ‘Dit is voor Nederlandse webshops een verdubbeling van de termijn, aangezien deze nu zes maanden bedraagt’, zegt Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org. Consumenten kunnen nu tot een jaar na levering terugkomen met een gebrekkig product, terwijl de retailer dan moet kunnen bewijzen dat het niet om een productiefout gaat.

 • Richtlijn verkoop van tastbare goederen
  • Ingebouwde software valt onder de regels voor tastbare goederen.
  • De wettelijke garantie is twee jaar maar lidstaten mogen afwijken en een langere termijn handhaven of introduceren.
  • De termijn voor omkering van de bewijslast als het product niet voldoet, wordt één jaar vanaf levering. Lidstaten mogen echter een termijn van twee jaar handhaven of introduceren.
  • Naast de wettelijke garantie voor producten die niet voldoen, introduceert de Richtlijn ook een duurzaamheidsgarantie voor consumenten.
  • De verkoper heeft regres op voorschakel indien hij door de consument wordt aangesproken als het product niet voldoet. De lidstaten bepalen zelf de regels wie in de schakel waarvoor aangesproken kan worden.
 • Richtlijn verstrekking van digitale inhoud     
  • Onder het bereik van de richtlijn valt alleen ‘pure’ digitale inhoud zoals het streamen en/of downloaden van films, audio, games en programma’s.
  • De consument heeft recht op reparatie of vervanging van digitale inhoud die niet naar behoren werkt. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kan hij de koopsom terugvorderen.
  • De verkoper is minimaal twee jaar aansprakelijk voor digitale inhoud die niet voldoet, al mogen de lidstaten een langere termijn bepalen.
  • Langetermijncontracten (zoals abonnementen) vallen niet onder deze richtlijn.
  • De verkoper heeft regres op voorschakel indien hij door de consument wordt aangesproken omdat de digitale inhoud niet voldoet. De lidstaten bepalen zelf de regels wie in de schakel waarvoor aangesproken kan worden.

EU-webwinkels zetten ruim 400 miljoen om in Nederland

Nederlandse consumenten kochten in het derde kwartaal van 2018 voor ongeveer 406 miljoen euro (exclusief btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 14 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

In de eerste drie kwartalen van 2018 bedroegen de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten in totaal 1,253 miljoen euro. Dit is bijna 16 procent meer dan in dezelfde periode van 2017. In de eerste drie kwartalen van 2014 was de omzet van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten 555 miljoen euro.

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in de eerste drie kwartalen van 2018 bijna 19 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Pure webwinkels (zonder fysieke vestigingen) in Nederland zetten in de eerste drie kwartalen ruim 14 procent meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel waren de internetverkopen 26 procent hoger. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel was in de eerste drie kwartalen van 2018 ruim 3 procent hoger.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2017 ging het om nog geen 2 procent van de totale detailhandelsomzet in Nederland. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Brexit chaos schept ook onduidelijkheid voor webwinkels

De historische nederlaag voor premier May gisteren in het Britse parlement brengt helaas geen duidelijkheid over wat er met de Brexit gaat gebeuren. Ook niet voor de e-commerce sector. Een no-deal of harde Brexit zou zeer nadelig voor de sector kunnen uitpakken.

‘Belangrijkste prioriteit is nu te voorkomen dat deze situatie uitdraait op een chaotische no-deal Brexit waar burgers en bedrijven keihard de dupe van worden. Als dat helpt om tot een deal te komen waar iedereen mee kan leven, moet er uitstel van Brexit komen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Er staat nogal wat op het spel, juist voor de e-commerce sector. De e-commerce omzet is in Groot-Brittannië significant hoger dan in andere Europese landen en belangrijk voor de retail en de handel binnen de Europese landen. Een no-deal Brexit zou serieuze knelpunten kunnen veroorzaken in de pakketzendingen tussen Groot-Brittannië en de EU, wat de retail en de e-commerce schade toe zou brengen.

Vorige week nog tekende mede namens Thuiswinkel.org koepelorganisatie Ecommerce Europe een gezamenlijke verklaring om de pakkettenstroom tussen de EU en het VK op gang te houden.

Zo moeten er volgens Ecommerce Europe afspraken gemaakt worden over goederentransport, vereenvoudigde processen bij de douane en veiligheidsmaatregelen. In het geval van een ‘no-deal Brexit’ zullen Europese en Britse consumenten en MKB bedrijven uiteindelijk de economische lasten dragen. De onderhandelaars over het toekomstige handelsakkoord tussen de EU en het VK zullen moeten waarborgen dat cross border retail zoveel mogelijk onder dezelfde condities kan blijven plaatsvinden als in de Europese interne markt, zegt Ecommerce Europe.

Eind december adviseerde Thuiswinkel.org zijn leden nog om iedereen die naar de VK exporteert ‘alvast zijn zaken te regelen’, omdat sommige aspecten wat tijd vergen. De wachttijden bij de grens kunnen bijvoorbeeld langer worden en bedrijven krijgen te maken met douaneformaliteiten. Het kan dus zomaar zijn dat webwinkels producten niet meer binnen 24 uur kunnen leveren.

De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten had toch al grote gevolgen. Meer dan 50 procent van de export van Britse online bedrijven gaat naar landen in de EU. Daarnaast wordt verwacht dat met het sluiten van de grenzen goedkoper personeel uit bijvoorbeeld Oost Europa niet meer beschikbaar zou zijn, wat met name voor fulfillment centers nadelig kan zijn.

Voor Nederlandse webwinkels zou het onder Brexit (aanzienlijk) duurder kunnen worden om bestellingen te versturen naar Britse consumenten dan naar klanten in andere EU-landen.

Thuiswinkel waarschuwde eerder ook dat producteisen zouden kunnen veranderen na de Brexit. Zo kan het zijn dat de algemene en de specifieke EU-producteisen, zoals CE-marketing, niet meer gelden in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Er zijn meer zorgen. Een wanordelijke Brexit heeft volgens ABN AMro onder meer als nadelig gevolg dat de productaansprakelijkheid naar de importeur verschuift, aangezien de Britse producent niet langer in de EU zetelt. Exporteurs krijgen te maken met twee douanes: naast de Nederlandse ook de Britse.

Zelfs voor bedrijven die niet direct met het VK handelen, kan een wanordelijke brexit negatief uitpakken. Toeleveranciers van deze bedrijven kunnen namelijk wel handelsbanden met het VK hebben. Dit kan leiden tot langere levertijden en hogere prijzen van de te leveren waar.

Het meest kwetsbaar van alle sectoren is volgens ABN Transport & Logistiek. Transportbedrijven krijgen bij een harde Brexit te maken met extra administratieve rompslomp. Op dit moment zijn voor export naar het VK volgens de Nederlandse douane twee of drie documenten nodig. Dat worden er dan minimaal zeven. Een wanordelijke Brexit betekent bovendien de terugkeer van grenscontroles. Een gemiddelde ferry bevat 5,5 kilometer aan vrachtwagens, 300 personenwagens en 1.200 passagiers. De wachtrijen die kunnen ontstaan zijn een groot risico voor transporteurs van bederfelijke waar en voor just-in-time-leveranties.

EU-landen heffen geen invoertarieven op elkaars producten. Bij een no deal hanteert de EU na 29 maart invoerrechten op Britse producten zoals vastgesteld door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en doen de Britten hetzelfde voor EU-producten.

Parfumado: ‘Begin 2019 naar Duitsland’

“Het is niet ons doel om de gevestigde orde van de troon te stoten, maar een innovatie binnen de parfumindustrie is hard nodig,” vindt Martijn van Rooy, oprichter van Parfumado. De startup laat Nederlandse en Belgische consumenten op abonnementsbasis kennismaken met een groot aantal merkparfums. “Het ledenaantal groeit bizar hard.”

Hoewel er jaarlijks honderden – zo niet duizenden – geurtjes uitkomen, zijn er maar een paar merken die de parfumindustrie wereldwijd domineren. Als nichespeler is het knap lastig om de consument te bereiken, aangezien zij nauwelijks geld uitgeven aan een merk dat ze niet kennen. Door merkparfums in reisflacons van acht milliliter aan te bieden, wil Parfumado de drempel wegnemen om eens iets nieuws te proberen.

Stapsgewijs, maar gestaag andere landen veroveren

Tot dusver is de startup, die ruim een jaar actief is, de enige met deze werkwijze. Ook in de rest van Europa zijn er volgens Martijn amper vergelijkbare concepten. Het bedrijf richt zich vooralsnog op de Nederlandse en Belgische markt, Duitsland staat voor het eerste kwartaal van 2019 op de planning. “We zijn nu uniek, maar je weet nooit hoe de branche zich ontwikkelt.”

Mede door het idee dat de concurrent ook niet stilzit, is Martijn erop gebrand om nog sneller stappen te maken. In België, waar Parfumado nu ruim een half jaar actief is en enkele duizenden abonnees heeft, valt nog veel te winnen. Ook in andere landen ruikt Martijn kansen. “We beginnen met Duitsland. Zodra we daar voet aan de grond hebben, willen we stapsgewijs andere landen veroveren.”

Netflix van de parfums

Om zowel uit te breiden in het buitenland als het platform verder te optimaliseren, besloot Parfumado eerder dit jaar een crowdfunding-campagne te lanceren. Het opgehaalde bedrag van 175.000 euro werd onder meer gebruikt om een AI-tool te ontwikkelen. In combinatie met de verzamelde gebruikersdata kan de tool, op basis van geurnoten en -families, heel gericht inschatten welke parfums in de smaak vallen. Ook leert het algoritme van klantbeoordelingen, waardoor het steeds betere aanbevelingen kan geven. “We zijn de Netflix van de geurtjes.”

Een belangrijke voorwaarde om de AI-tool als reukorgaan in te kunnen zetten, is het hebben van voldoende data. Maar dat is volgens Martijn geen probleem. “We hebben een waanzinnig eerste jaar gedraaid, met bizarre groeiresultaten.”
Enkele maanden geleden nam hij zich voor om 2018 af te sluiten met minimaal 10.000 abonnees. “Deze mijlpaal is vroegtijdig bereikt en de drukste periode van het jaar moet nog komen.”

Maandelijks ruim duizend nieuwe abonnees

Hoewel Parfumado hoofdzakelijk inkomsten genereert vanuit abonnementen, is het sinds kort ook mogelijk om giftboxes, giftcards en losse travelcases te bestellen. Om alle verschillende in- en verkoopstromen in goede banen te leiden, maakt de startup vrijwel vanaf het begin gebruik van Exact Online. “We hebben het even zonder boekhoudprogramma geprobeerd, maar dat werd al snel een rommeltje.”

Waar de meeste spelers vooral veel uitgaande orders hebben, heeft Parfumado niet alleen een groot aantal abonnees maar ook diverse leveranciers waarmee het samenwerkt. “We hebben een aanbod van bijna 350 parfums, die bij verschillende labels vandaan komen. Exact Online voor Handel ondersteunt ons hierin.”

Naast een snelle verwerking van de debiteurenadministratie wordt het boekhoudpakket dan ook hoofdzakelijk ingezet om de inkoopfacturen meteen op de juist grootboekrekening te kunnen boeken.

In combinatie met de parfumkalender, waarop de abonnee aangeeft welk geurtje hij per maand wenst te ontvangen, kan dan nauwkeurig de beschikbare voorraad worden gemonitord. Gezien het ledenaantal én de aanwas van meer dan duizend nieuwe abonnees per maand, is dit volgens Martijn een must. “Ik had niet verwacht dat het concept zó snel door zo veel mensen zou worden opgepikt. Maar we zijn er nog lang niet: het ultieme doel is om uit te groeien tot het nummer 1 bestemmingsplatform voor parfums in Europa.”

Walmart begint Japanse webwinkel met Rakuten

Walmart heeft zijn eerste e-commerce winkel in Japan geopend, samen met internetreus Rakuten. Sinds januari werken de partijen al samen op het gebied van e-readers en audioboeken en vanaf oktober zijn de partners ook betrokken bij een boodschappendienst Seiyu Netsuper.

Via de webwinkel worden 1200 typisch Amerikaanse producten verkocht: van kleding tot speelgoed. De fulfillment wordt verzorgd vanuit de VS en de bestellingen worden per vliegtuig vervoerd. Rakuten verzorgt in Japan de ‘last mile’.

Tot nu toe heeft het Amerikaanse warenhuis niet echt voet aan de grond kunnen krijgen in Japan. Eerder dit jaar ontkende het bedrijf dat het afstand wilde nemen van Seiyu GK, een supermarkt die het al sinds 2007 in handen heeft.

Dit zijn de drie fasen voor succesvolle crossborder e-commerce

Ruim de helft van de snelst groeiende internationaal georiënteerde bedrijven verkoopt via een eigen webshop én marketplaces. Opvallend is dat het snelstgroeiende Crossborderbedrijf, de nummer één in de CrossBorder Top 30, DisQounts International, de groei realiseerde met enkel de verkoop via marketplaces en dealsites. Dit zijn de fasen die succesvolle internationale verkopers doorlopen.

Wat is dé internationale succesformule? Dat wil natuurlijk iedereen weten. Een manier om hierachter te komen is te leren van succesvolle bedrijven. Wat is het geheim van de snelstgroeiende bedrijven uit de CrossBorder Top 30 en de winnaar van de CrossBorder Award? Verkopen via marketplaces is dus zeker één van de succesfactoren voor het verkopen over de grens. Logisch, want via marketplaces bereik je gemakkelijk consumenten in andere landen. Een webshop is wel belangrijk wanneer je een merk wilt opbouwen. Dat doet bijvoorbeeld FatBoy, winnaar van de CrossBorder Award voor de beste internationale marketingcase. Wat je ook kiest; marketplaces, eigen webshop of een combinatie, er zijn drie duidelijke fases te onderscheiden die internationale e-commercebedrijven doorlopen.

1. Het begint met België

België is het land waar vaak de eerste internationale stap wordt gezet. Alle CrossBorder Top 30-bedrijven zijn, in meer of mindere mate, actief bij onze zuiderburen. Logisch, want met zeven miljoen online shoppers en bijna tien miljard euro e-commerce-omzet is dit een interessante eerste afzetmarkt, waar je relatief snel kunt starten vanwege het grote Nederlandse taalgebied.

Net als in de thuismarkt, is Bol.com in België voor veel Nederlandse bedrijven de eerste marketplace waar zij producten aanbieden. Met de SEO van de .nl-webshop doen bedrijven direct mee op Google.be en wordt vooral met Nederlandstalige CPC en affiliate campagnes gewerkt. Dit kan eenvoudig vanuit de bestaande Nederlandse infrastructuur worden opgezet. Wat betreft lokalisatie verandert er nauwelijks wat ten opzichte van de Nederlandse webshop. Wel wordt de populairste betaalmethode Bancontact/Mister Cash toegevoegd en de logistiek op België aangepast. Wat verder opvalt bij bedrijven met een webshop is dat 88 procent internationale verzending aanbiedt, maar dat slechts dertien procent van de van de aankopen uit het buitenland komt.

2. Uitbreiden en lokaliseren

De meeste top 30-bedrijven zijn met name actief binnen Europa. Na België is Duitsland het populairst, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Via marketplaces kun je monitoren of jouw producten aanslaan buiten je thuismarkt. In verhouding tot het opzetten van een compleet gelokaliseerde en vertaalde webshop is het aanbieden van je producten op internationale marketplaces relatief eenvoudig.

Natuurlijk moet je je assortiment vertalen en investeren in de vindbaarheid op de marketplace, maar je hoeft de consumenten niet naar het platform te trekken. Amazon is internationaal het interessantst voor Nederlandse bedrijven en relatief gemakkelijk aan te sluiten. In Duitsland zijn Amazon en eBay verantwoordelijk voor 66 procent van de e-commerce-omzet.

Andere populaire marketplaces zijn eBay, Cdiscount, Otto, La Redoute en Real.de. Verkopen je producten goed via marketplaces, dan kun je besluiten om een gelokaliseerde webshop op te zetten. Je weet immers dankzij de verkopen op de marketplace wat je topproducten zijn. De productpagina’s voor die producten moet je SEO optimaliseren en pushen via SEA en social media. Zo versterken de marketplaces en je eigen webshop elkaar.

Het grootste struikelblok voor de internationale consument is de Nederlandse taal. Voor internationaal succes moet je uitbreiden en lokaliseren. De webshops van de crossborderbedrijven zijn het vaakst opgezet in het Duits, Frans en Engels. De keuze voor deze landen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Met een Duitstalige webshop bereik je een groot deel van Oostenrijk en Zwitserland, in het Frans bereik je Wallonië en Luxemburg. Engels, voor het Verenigd Koninkrijk, is wereldwijd het meest geaccepteerd.

In Europa bereik je potentieel 445.7 miljoen e-commerce-consumenten. Bij internationale expansie speelt lokaliseren een belangrijke rol. Naast een goede seo-geoptimaliseerde vertaling moet je rekening houden met de verschillende verzend- en betaalmethodes, keurmerken en juridische specificaties in een land. Hoe meer het lijkt alsof je webshop daadwerkelijk uit het land van de consument komt, hoe groter het vertrouwen is, hoe eerder de consument koopt.

Het hebben van een internationale webshop is één ding, de consument moet je vervolgens wel vinden. Dat vraagt om een investering in performance marketing. Het is een uitdaging om in buitenlandse markten een marktaandeel te veroveren bij Google, Google Shopping of social media. Door de lage naamsbekendheid en het niet hebben van jarenlange geoptimaliseerde CPA-campagnes zijn de kosten per nieuwe klant vaak een stuk hoger dan in de thuismarkt. Daarnaast ontbreken de ‘gratis’ kanalen zoals goede SEO-posities (lage backlink autoriteit), een grote e-maildatabase en direct verkeer naar de website. De meeste top 30-bedrijven realiseerden internationale groei met hun eigen webshop door native speakers aan te nemen of door de marketing uit te besteden aan gespecialiseerde bureaus.

3. Merkopbouw en focusmarkten

Als je met performance marketing het eerste spreekwoordelijke plafond bereikt dan gaan de bedrijven over op merkopbouw in hun focusmarkten. Dat zie je duidelijk terug bij de inzendingen voor de CrossBorder Award, de prijs voor de beste internationale marketingcampagne. De genomineerden voor de Award gaven allemaal aan dat de marketingbudgetten van offline naar digital zijn verschoven. In een enkel geval werd de campagne ondersteund met zichtbaarheid rondom relevante programma’s op TV.

De genomineerde CrossBorder Award bedrijven – Eurail, Amsterdenim, Body & Fit, NorthSails en Fatboy – startten met een creatieve videocampagne rond hun product. Ondanks dat de bedrijven vijf totaal verschillende producten en doelgroepen hebben, is de aanpak redelijk gelijk; verspreiding van de boodschappen ging voor een groot deel via Youtube, programmatic Display en social media.

FatBoy werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van de CrossBorder Award 2018. FatBoy laat met de Lamzac-campagne zien dat effectieve productmarketing een heel effectieve manier is om de e-commerce omzet te boosten in Europa. Tijdens de Lamzac-campagne konden mensen de ‘The Laziest Job’ winnen. Een maand lang roadtrippen en chillen met twee of drie vrienden. Daarvoor moesten mensen zich aanmelden. Hiermee creëerde Fatboy veel awareness en user generated content. De Lamzac werd enthousiast ontvangen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

De eerste quick-win om crossborder te verkopen: start met marketplaces en stel je webshop open voor de Belgische klant. Via marketplaces zoals Amazon kun je monitoren of jouw producten aanslaan buiten je thuismarkt. Aan de hand daarvan kun beslissen in welke landen je een webshop gaat opzetten. Wanneer je kiest voor Europese verzending, zorg er dan voor dat je website vertaald en gelokaliseerd is met passende bezorg- en betaalmethodes, zeker voor key markets. Als je internationale webshop goed is opgezet dan kunt je gaan investeren in merkopbouw. Met een goed doordachte marketingcampagne rondom een product met PR-waarde kun je met een relatief klein budget al veel bereiken. Als je actief bent met een eigen webshop en op de grootste marketplace in een land, versterkt dat je marktpositie.

McKinsey: vier mythes over Chinese toeristen

China is nu al de grootste markt voor uitgaand toerisme geworden. Reisorganisaties, hotels en verkeersbureaus die de lucratieve Chinese toerist willen lokken, moeten oppassen dat ze niet in een aantal hardnekkige mythes trappen, waarschuwt McKinsey.

De verwachting is dat de groei van het uitgaande toerisme doorzet met dank aan hogere inkomens, meer reiservaring, soepeler visumregels, toegang tot online reisinformatie en een betere bereikbaarheid per vliegtuig. In 2020 zullen de bestedingen van Chinese internationale reizigers zijn gegroeid tot 160 miljoen dollar. Hoe pik je daar een graantje van mee als reisbranche? McKinsey onderzocht de behoeften van de Chinese doelgroep en prikt op basis daarvan een aantal vooroordelen door.
Mythe 1: Chinezen willen alleen maar winkelen
Chinese toeristen vinden de beleving belangrijk. Ze willen dus niet alleen luxe winkels bezoeken en ook niet alleen Chinees eten. Ze zijn juist geïnteresseerd in fine dining. Van doorslaggevend belang bij de keuze van een reisbestemming zijn de natuur, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en familievriendelijke accommodaties.
Mythe 2: Chinezen willen alleen de bekende attracties zien
Volgens McKinsey is het niet meer zo dat Chinese bezoekers alleen geïnteresseerd zijn in de geijkte toeristische hoogtepunten van een bestemming. Ze willen een lokale beleving (61 procent). Zeven op de tien reizigers zeggen op vakantie te gaan om zichzelf weer op te laden. De keuze van de reisbestemming hangt daar dan ook mee samen en niet of er bekende attracties te bezoeken zijn.
Mythe 3: Zo kort en zo dichtbij mogelijk op vakantie
Chinese toeristen geven niet langer de voorkeur aan korte trips dichtbij huis. Ofschoon Hongkong en Macau de populairste bestemmingen zijn, signaleert McKinsey dat intercontinentale reisdoelen snel aan populariteit winnen. De verwachting is dat de VS, Europa en Australië de komende jaren marktaandeel gaan afsnoepen van binnenlandse reisbestemmingen. Volgens McKinsey is dit een logisch gevolg van het groeiende zelfvertrouwen van de Chinese reizigers. Zodra zij eenmaal een leuke internationale reis hebben gemaakt, smaakt dat naar meer en verder.
Mythe 4: Pakketreizen worden minder populair
Je zou denken dat meer ervaren reizigers zelf hun vakantie gaan samenstellen en boeken. Dat is niet het geval, stelt McKinsey. De Chinese doelgroep maakt nog steeds graag gebruik van pakketreizen, alleen willen ze die aan kunnen passen aan hun behoeften. Groepsreizen zijn vooral geliefd bij de oudere doelgroep: 30 procent van de zestigplussers neemt hieraan deel vergeleken met 4 procent van de 20- tot 24-jarigen.

BlaBlaCar koopt Franse busmaatschappij

BlaBlaCar neemt de busdivisie Ouibus van de Franse spoorwegen over. Klanten kunnen dus voortaan kiezen of ze op lange afstanden willen carpoolen of de bus nemen. Het is niet bekend wat BlaBlaCar neertelt voor Ouibus.

Eerder deed BlaBlaCar een test met Ouibus op een aantal routes in Frankrijk. Het platform bood niet alleen carpoolopties aan, maar ook de mogelijkheid om de bus te boeken. Dat beviel kennelijk goed. Ouibus bedient driehonderd steden in Europa en vervoert jaarlijks zo’n 12 miljoen passagiers. De intentie is om het aantal busverbindingen uit te breiden. Overigens is Ouibus tot nu toe verliesgevend.

SNCF investeert 101 miljoen euro in BlaBlaCar, dat 65 miljoen gebruikers heeft in 22 landen, waaronder Nederland.

‘Maak gebruik van de bestaande Chinese expertise’

Het linken van retailers en merken aan makers van innovatieve technologische oplossingen, dat is de missie van David Li, oprichter van Shenzhen Open Innovation Lab. Hij stelt dat cross-border samenwerking tussen de maakindustrie in de Chinese miljoenenstad Shenzhen en Europese ondernemers grote kansen biedt aan beiden.

In Shenzhen wordt negentig procent van alle elektronica ter wereld gemaakt en 87 procent van alle mobiele telefoons. Er zijn veel gespecialiseerde producenten die niet afhankelijk willen zijn van de bestellingen van een paar megaspelers. Om kleinere orders binnen te halen is David Li het Shenzhen Open Innovation Lab gestart, een platform waar makers en opdrachtgevers elkaar vinden. “E-commerce is de afgelopen tien jaar heel hard gegroeid op de binnenlandse Chinese markt, zie het succes van Alibaba/Taobao. Maar voor Shenzhen zijn met name de kansen voor cross-border e-commerce heel interessant,” zegt Li. “Sinds vijf jaar zijn we daar actief mee bezig. We verkopen in Shenzhen geproduceerde goederen op internationale markten. Dat was eerst vooral de VS maar we willen meer. Het is uitgegroeid tot een business van tien, vijftien miljard dollar. Het volgende gebied dat volgens ons grote kansen biedt is Europa.”

Li stelt dat e-commerce in Europa onderontwikkeld is. “We zoeken ondernemers die de kans willen grijpen om e-commerce in Europa en de producten van Shenzhen te combineren tot een nieuw verhaal. Wij helpen die ondernemers bij het ontwikkelen van hun business, met name op het gebied van smart speakers, AR, VR, slimme brillen en alle andere hardware die de volgende internetgeneratie gaan vormen.”

Als voorbeeld van hoe zo’n samenwerking gaat, noemt Li een Duits bedrijf dat een tracker voor honden wilde verkopen. Het bedrijf was acht maanden tevergeefs met de ontwikkeling daarvan bezig geweest. In Shenzhen was er een ontwerp beschikbaar dat perfect paste en binnen tweeënhalve week was de eerste lading onderweg naar Duitsland. Li’s boodschap: wat je ook zoekt, in China wordt het al gemaakt, dus leg contact met de makers voor je onnodig veel geld in R&D steekt.

Kleine Vlaamse webshops kunnen niet op tegen grote ketens

Het aantal Belgische zelfstandigen met een online winkel is sinds vorig jaar gedaald met 8,5 procent. Onvoldoende winstgevendheid en prijsconcurrentie van mastodonten als Bol.com zouden webshops de das omdoen, zo blijkt uit cijfers van beroepsorganisatie UNIZO.

Van de 7,5 miljard euro die Belgen op het internet uitgeven, gaat 55 procent naar buitenlandse webshops, terwijl dat vier jaar geleden nog maar 33 procent was.

Amper 46 procent van de zelfstandige handelaren met een fysieke winkel verkoopt vandaag ook online. Zes procent van de handelaren die niet aan e-commerce doen heeft het wel geprobeerd, maar is gestopt omdat het niet winstgevend was.

Concurreren met de Zalando’s en Amazons blijkt lastig voor de kleine zelfstandige.

Unizo publiceert het onderzoek naar aanleiding van de jaarlijkse vakbeurs E-commerce Xpo op 12 en 13 november 2018 in Kortrijk. De zelfstandigenorganisatie pleit al enige tijd voor eerlijke belastingtarieven waardoor de kleine spelers niet benadeeld worden.

Hete zomer raakt omzetcijfers Zalando hard

Het doel van 20 à 25 procent groei ieder kwartaal haalt Zalando bij lange na niet. De lange hete zomer speelt de kledingwinkel parten. Wel zag de keten in het derde kwartaal van 2018 dat klanten gemiddeld vaker een order plaatsen tegen een lager aankoopbedrag.

Behalve tegenvallende omzetcijfers rapporteert Zalando vanochtend ook een nettoverlies van 39 miljoen euro. “De lager dan verwachte omzetgroei komt voornamelijk door de lange en ongewoon hete zomer gecombineerd met lagere klantvraag en een late overgang naar het herfst- en winterseizoen”, klinkt de toelichting. De verwachtingen voor het hele jaar 2018 blijven overeind.

Voor het eerst bediende Zalando in een kwartaal meer dan 25 miljoen klanten, omgerekend zes procent van de Europese populatie. Ze plaatsen 27,7 miljoen orders, een toename van 23 procent. In 2020 wil de winkel een omzetniveau bereiken van tien miljard euro.

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op 1,2 miljard euro.

Tachtig procent van de bezoeken aan de kleding- en cosmeticawinkel vonden plaats via een telefoon of tablet:

Europese webwinkels zetten 455 miljoen om in Nederland

Nederlandse consumenten kochten in het tweede kwartaal van 2018 voor ongeveer 455 miljoen euro bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 18 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2017.

In vier jaar zijn de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten meer dan verdubbeld, zo meldt het CBS vandaag.

Het gaat om online-aankopen van goederen bij bedrijven gevestigd in de Europese Unie, maar niet in Nederland. CBS baseert zich daarbij op de BTW-aangiften van buitenlandse webwinkels die per jaar voor meer dan 100.00 euro aan producten verkopen aan Nederlandse consumenten. Kleinere webwinkels zijn niet meegenomen in het onderzoek, waardoor de totale bestedingen van Nederlanders vermoedelijk hoger ligt.

Voor consumenten is verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels lang niet altijd duidelijk. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels blijft overigens relatief klein. In 2017 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in het tweede kwartaal van 2018 bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is iets meer dan de omzetgroei die Europese webwinkels door verkopen aan Nederlandse consumenten in deze periode behaalden (18 procent).

Bij pure webwinkels in Nederland lag de internetomzet in het tweede kwartaal ruim 14 procent hoger, bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel was dat 26 procent. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel groeide in het tweede kwartaal van 2018 met ruim 4 procent.

Snelle internationale groei bij B2B e-commerce

Vorig jaar bereikte de verkoop in de wereldwijde B2B e-commerce-markt $7,7 biljoen. Volgens Statista’s 2017 B2B E-commerce Report, is de B2B-markt nu groter dan de B2C-markt. De enorme kansen die zijn gecreëerd door de wereldwijde B2B e-commerce zijn eenvoudigweg te groot om te negeren. Maar hoe pak je dit efficiënt aan?

Wereldwijd groeien is niet makkelijk. Het vergt een hoop werk om een gloednieuw doelpubliek voor je te winnen. Maar B2B-bedrijven kunnen een aantal dingen doen om de reis naar mondialisering iets gemakkelijker te maken.

Het optimaal benutten van marktplaatsen

Amazon, Alibaba en ebay domineren in e-commerce en zullen dit voorlopig blijven doen. Ze zijn alle drie toonaangevend, hebben een buitengewoon wereldwijd bereik en enorm veel succes. In 2018 behaalde de marktkapitalisatie van Amazon het ongelofelijke bedrag van $1 biljoen.

Ondanks hun dominantie moeten internationale marktplaatsen echter gezien worden als een mogelijkheid voor B2B-bedrijven die zich internationaal gezien op de kaart willen zetten.

Deze marktplaatsen worden internationaal erkend als merken die consumenten kennen, en belangrijker nog, vertrouwen. Ze vormen dan ook een goed uitgangspunt voor een bedrijf dat nieuwe markten wil aanboren.

Marktplaatsen bieden bedrijven veel meer dan alleen een platform en een publiek om hun producten aan te verkopen. Ze ondersteunen de bedrijven die willen verkopen op een internationale markt ook. Zo heeft Amazon bijvoorbeeld een Fulfilment by Amazon-programma dat is opgericht om bedrijven te helpen die mogelijk niet aan al hun bestellingen kunnen voldoen. Deze bedrijven mogen vervolgens voorraad opslaan in distributiecentra van Amazon, die de verzending van deze producten verzorgt.

Mondialisering bereiken door lokaal te beginnen

Bij het toetreden tot nieuwe markten is lokalisatie van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de meeste online shoppers geen aankopen doen op een website die niet beschikbaar is in hun eigen taal of valuta. Volgens Shopify’s 2017 ‘Global E-commerce and International Growth Trends’-verslag, koopt 59 procent van de consumenten zelden of nooit op websites die alleen in het Engels beschikbaar zijn, 67 procent geeft de voorkeur aan navigatie en inhoud in hun eigen taal en 75 procent wil producten kopen in hun eigen moedertaal.

Een kwalitatieve, professionele website in de lokale taal is enorm belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen, wat weer aanleiding geeft tot bekendheid en meer betrokkenheid. Klanten associëren een slecht vertaalde website automatisch met een onprofessioneel of, erger nog, onbetrouwbaar bedrijf.

Hoewel hulpmiddelen als Google Translate nuttig zijn, leveren ze vaak letterlijke vertalingen, met alle gevolgen van dien. Een goed B2B-voorbeeld hiervan is de lancering van Taco Bell in Japan, waarbij een slechte vertaling tot grote verontwaardiging leidde. Het product ‘kaaschips’ werd namelijk letterlijk in het Japans vertaald als ‘chips van slechte kwaliteit’. Als een bedrijf ten volle wil profiteren van globalisatie, dan moet het op een juiste manier kunnen communiceren met zijn publiek.

Investeren in vertaaldiensten die samenwerken met moedertaalsprekers of met hoogwaardige vertaalprogramma’s voorkomt dit soort fouten. Vooruitgang in machinevertalingen en neurale machinevertalingen bieden B2B-bedrijven met grote klanten een kans om meer, sneller en goedkoper stukken te laten vertalen.

Lokalisatie betekent ook dat je content creëert en op maat maakt die is toegespitst op het nieuwe doelpubliek. Wat werkt in een bepaald land of cultuur, hoeft niet per se te werken in een ander land. Een bedrijf dat nieuwe markten wil aanboren, moet inhoud kunnen creëren die past bij de culturele verwachtingen.

Uiteraard moeten ook zaken zoals betaalvoorkeuren in beschouwing genomen moeten worden. De meeste kopers zien af van hun aankoop tijdens het betaalproces. Waarom? Voornamelijk omdat de voorkeursbetaalmethode van de koper niet beschikbaar is, of omdat de koper het betaalproces niet veilig acht.

PIM – één bron voor productinformatie

Het is niet makkelijk om toe te treden tot een nieuwe markt. Dit is echter nog moeilijker voor bedrijven die geen inzicht hebben in de gegevens die ze nodig hebben om hun nieuwe markt en doelpubliek te kunnen begrijpen. Forrester is van mening dat PIM-systemen (Product Information Management) hiervoor onmisbaar zijn.

Dit zijn een soort live informatiecentra waarin bedrijven al de gegevens kunnen beheren en opslaan die ze nodig hebben om hun producten te kunnen verkopen en te kunnen adverteren. Een PIM-systeem levert waardevolle inzichten in de voorkeuren van consumenten en in trends, waardoor een bedrijf met internationale ambities deze gegevens niet alleen kan gebruiken om nieuwe kansen op de markt te ontdekken, maar ook om persoonlijke campagnes op maat te maken, zodat de inhoud aantrekkelijk is voor het nieuwe doelpubliek.

Een efficiënt PIM-systeem helpt een B2B-bedrijf om zijn digitale toevoerketen te optimaliseren, waardoor de bedrijfsinformatie toeneemt en een consistentere klantervaring geleverd kan worden. Dit is op alle markten van belang, dus ook op nieuwe.

Andere mindset

Internationaal ondernemen vergt een andere mindset van je medewerkers. Een sterke interne cultuur is van essentieel belang voor het succesvol toetreden tot nieuwe markten. Investeren in een wereldwijde mindset bij alle medewerkers, en niet alleen bij het management, kan strategisch gezien belangrijk zijn. Het verbetert de communicatie, helpt om nieuwe kansen te creëren en kan helpen bij het uitbreiden van het groeipotentieel van een bedrijf. Door te stoppen met nationaal denken, kan elk bedrijf internationale groei bewerkstelligen.

Tiqets vindt aansluiting tot Wechat

Tiqets sluit een samenwerkingsverband met het Chinese Qyver om tickets voor toeristische attracties aan te bieden op WeChat Mini.

De Nederlandse travelpartij Tiqets brengt de toegang tot de toeristische attracties mee, Qyver het contentplatform om die tickets aan te bieden op WeChat. Betalingen verlopen automatisch via WeChat Pay.

Begin deze week maakten de bedrijven het exclusieve samenwerkingsverband bekend. Die is onder meer erop gericht om Chinese toeristen in China te helpen bij hun verkenningen via de apps die ze kennen van hun thuismarkt.

De eerste boekbare attractie is Casa Batlló in Barcelona.

Tiqets doet sinds dit voorjaar ook al mee in WeChat Go met KPN en Tencent, eigenaar van het chatprogramma. Het gaat hier om een simkaart voor Chinese toeristen in Europa.

Het Chinese Qyver werkt met onder meer durfkapitaal van Alibaba.

Foto: tokyographer (cc)

H&M Group bijna online-dominant

Met vier van zijn negen merken is H&M Group groter op de online markt dan in de fysieke wereld. Cheap Monday en ARKET zijn wat dat betreft de grootsten.

ARKET, ook in Nederland actief, is bijvoorbeeld live op achttien markten met een webwinkel maar is op slechts zes markten live met een of meerdere fysieke zaken.

Dat geldt in nog sterkere mate voor het merk Cheap Monday: online in achttien landen en een fysieke zaak in één land.

H&M Group investeert dermate hard in het openen van labels op online markten, dat het digitale kanaal binnenkort geografisch dominant is aan het fysieke verkoopkanaal.

Hoeveel geld de Zweden verdienen via internet vertellen ze niet. In het jongste kwartaalverslag klinkt enkel dat de online verkopen met 32 procent toenamen. Op concernniveau bedroeg de omzetgroei negen procent, tot 6,9 miljard euro.

In het derde kwartaal hadden België, Frankrijk, Italië en Amerika last van problemen met nieuwe logistieke systemen. Het kostte ruim veertig miljoen euro om die op te losse H&M Group bijna online-dominant.

H&M Group investeert dermate hard in het openen van labels op online markten, dat het digitale kanaal binnenkort geografisch dominant is aan het fysieke verkoopkanaal.

Hoeveel geld de Zweden verdienen via internet vertellen ze niet. In het jongste kwartaalverslag klinkt enkel dat de online verkopen met 32 procent toenamen. Op concernniveau bedroeg de omzetgroei negen procent, tot 6,9 miljard euro.

In het derde kwartaal hadden België, Frankrijk, Italië en Amerika last van problemen met nieuwe logistieke systemen. Het kostte ruim veertig miljoen euro om die op te lossen.

Page generated in 2,535 seconds. Stats plugin by www.blog.ca