Nederlandse merken: 1,25 miljard omzet via Alibaba

Nederlandse merken realiseerden 1,25 miljard euro omzet met handel via Alibaba’s warenhuis Tmall. Honderd Nederlandse bedrijven voeren er een actieve e-commercestrategie. Via eigen puien op Tmall realiseerden ze 350 miljoen euro omzet in China.

Deze exclusieve cijfers deelt Alibaba Group voor het eerst over de Nederlandse markt. Het zijn cijfers over het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2018. Eind vorige week gaf Alibaba Benelux’ topman Roland Palmer toelichting op deze cijfers aan Emerce en besprak zijn plannen voor het komende jaar.

Enorm competitief

“Ik werk nu ruim twee jaar voor Alibaba Group als MD Benelux en EMEA-baas voor Alipay. Vanuit de eerste rol heb ik vooral gesproken met merken en retailers die actief willen worden in China. Terugkijkend moeten dat er zo’n vijfhonderd zijn geweest. Dan kijk je hoe hoog een China-strategie op de agenda staat en hoe serieus ze willen investeren. De Chinese markt is enorm competitief. Je moet stevig investeren om een marktpositie te krijgen. Uiteindelijk zijn we nu live met honderd bedrijven. Er zijn er drie of vier afgevallen. Dat kan gebeuren.”

Roland Palmer was tot de zomer van 2015 vier jaar bestuursvoorzitter bij Blokker Holding en ging daarna naar Alibaba Group. Daar opereert hij grotendeels in de luwte. Dat gebeurt vanuit een klein kantoor in een van de duurste hoeken van de Herengracht te Amsterdam. Hij reist veel. Vorige week nog met een Nederlandse handelsdelegatie door China. En schakelt vooral met collega’s in het Verre Oosten. Hoeveel raad en capaciteit ook nodig is, die wordt vrijgemaakt.

Waar jaar één in het teken stond van het openen van ‘the port to China’, daar draaide jaar twee om ‘direct import’. Alibaba Group wil dat Chinese consumenten op Tmall kunnen beschikken over een constant, goed aanbod uit het buitenland. Daarom fungeert het niet louter als doorgeefluik maar is het ook zelf direct gaan inkopen bij de honderd Nederlandse bedrijven. En natuurlijk ook bij partijen in andere landen.

“Wat Chinezen zoeken is heritage en oorspronkelijkheid. Je ziet daarom merken als Maxi-Cosi, Mifi (Nijntje) en Zwitsal maar ook G-Star, Suitsupply, Douwe Egberts, Bols, Heineken en Brabantia op ons platform.” Over handelsvolumes per merk zegt Palmer niets, maar gemiddeld gaat het om 12,5 miljoen euro per merk uit de Benelux per jaar. Een peulenschil voor een bedrijf dat per kwartaal bijna 600 miljoen kopende klanten bedient.

Supply voor alle kanalen

Op de lange termijn wil Alibaba twee miljard actieve klanten per jaar hebben die zijn platform gebruiken. Het wil 110 miljoen nieuwe banen creëren, minus de miljoen die topman Jack Ma eerder in de VS beloofde, en tien miljoen MKB-bedrijven moeten door Alibaba winstgevend kunnen opereren. Technologie speelt een belangrijke, zij het faciliterende rol daarbij.

Palmer: “Het komende jaar staat in het teken van de fundamentele verandering van de Chinese markt. We streven ernaar om China om te keren van een exportland naar een importland. Dat moet per 2022 het geval zijn.” Om dat doel te kwantificeren geeft de bestuurder een getal: 8.000 miljard dollar aan bruto handelswaarde van artikelen die tegen die tijd naar China worden geïmporteerd.

“Mijn taak: supply realiseren voor alle kanalen uit en via Nederland naar China waar vraag naar is.”

Het gaat daarbij niet enkel om zaken als kinder- en babyspullen, kleding, drank en luxe-artikelen. Begin vorig jaar ging Tmall Fresh van start. Zoals de naam verklapt, is dat een aparte entiteit die zich erop toelegt louter verse producten te importeren en vers af te leveren. Dat varieert van bloemenbollen tot vlees en van groenten tot vis.

Transport geschiedt via lucht, zee en over land. China investeert honderden miljarden euro’s in een nieuwe zijderoute, het Belt and Road Initiative [?]. Dat omvat onder meer een treinverbinding van China via Rusland naar Duisburg. Een rit duurt nu nog drie weken, maar Palmer heeft er goede hoop op dat dat uiteindelijk vijftien dagen kan worden.

Deutsche Post splitst internationale e-commercetak af

Deutsche Post DHL Group splitst de Duitse en internationale e-commerce- en pakkettakken van elkaar. Onder aparte besturen zijn de groeiambities beter uit te voeren, is de gedachte.

De internationale pakketten- en e-commerceactiviteiten, tot op heden bekend als DHL Parcel Europe en DHL eCommerce, gaan verder onder de naam DHL eCommerce Solutions. Het bedrijf komt onder leiding van DP-DHL-bestuurder Ken Allen.

De splitsing is er met name op gericht om de Duitse activiteiten beter op de rit te krijgen, zo legt het bedrijf uit. De kosten moeten omlaag en de bedrijfsprocessen efficiënter.

Amazon lanceert Storefronts voor online MKB’ers

Amazon lanceert internationaal een webwinkelportal voor MKB’ers die eigen collecties aan de man willen brengen. Nederlandse belangstellenden kunnen een pui huren op de Duitse versie van Amazon.

Onder de naam Amazon Storefronts neemt de e-commercegigant een nieuwe dienst in bedrijf. Het gaat om een apart portal waar Amazon items laat zien van ondernemers die zelfgemaakte of exclusief ingekochte producten onder de aandacht brengt. Anders bekeken is het een andere blik op bestaand assortiment.

In de VS begint het bedrijf vandaag ook een landelijke reclamecampagne op televisie om zijn klanten te wijzen op de nieuwigheid. Er zouden zo’n twintigduizend ondernemers uit het MKB zijn die hun items in Storefronts kunnen terugvinden.

Volgens Amazon is de helft van de items die het verkoopt afkomstig van middelgrote en kleine bedrijven.

Om de marketingexercitie ‘persoonlijker’ gaat het e-commerceplatform de gezichten tonen van ondernemers achter de digitale puien. Daarnaast belicht het wekelijks een aantal storefronts. Dat moet de winkelervaring persoonlijker maken.

Storefronts gaat vandaag live in Amerika, Engeland en Duitsland. De laatste wordt steeds vaker door Nederlanders ingezet als onderdeel van een platformstrategie.

Omzet Amazon.de blijft onverslaanbaar allergrootste

Amazon blijft in Duitsland met afstand de allergrootste webwinkel van het land. Het ziet er niet naar uit dat dat in de komende jaren gaat veranderen.

Het bedrijf realiseerde zelf en voor derden een omzet van 8,8 miljard euro in 2017. De nummer twee van de markt, OTTO, komt met 2,956 net niet boven de drie miljard euro uit. De verhouding tussen de twee is amper gewijzigd. Amazon blijft drie keer groter.

Dat blijkt uit het net gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van EHI en Statista.

Er zijn in het hele land maar drie winkels die een online omzet van boven de miljard euro hebben:

Over Amazon tekenen de onderzoekers aan dat in het omzetbedrag ook dienstenomzet zit verrekend: AWS, Prime-abonnementen en audible.de. Ook exporten, dus ook de meer dan honderd miljoen euro naar Nederland, worden ook aan Amazon.de toegerekend.

Opvallend is, dat de meeste bedrijven uit de top 100 duidelijk een omnichannelstrategie hanteren. Anders gezegd: ze fysieke winkels maken wezenlijk deel uit van hun activiteiten. Het gaat om 68 van de honderd partijen. Het merendeel van hen (57) is dan ook afkomstig uit de retail- of postorderwereld. Slechts voor elf geldt het omgekeerde: webwinkels die fysieke zaken openden. Onder hen: Misterspex, Cyberport.de en Mytoys.de.

Foto: Sascha Kohlmann (cc)

Amazon-specialist factor-a van start in Nederland

De naar eigen zeggen grootste Europese specialist in marketing op Amazon, factor-a, opent een kantoor in Amsterdam.

Meer dan honderd man werkt in Keulen al voor producenten en merken die handelen op Amazon. In Nederland begint door te dringen dat de internationale marktplaatsen van Amazon een handig kanaal zijn voor snelle internationale expansie. Die bedrijven wil factor-a vanuit Nederland gaan helpen. Het werkt voor meer dan honderd internationale merken, waaronder Montblanc, BIC en Fissler.

Factor-a is sinds afgelopen voorjaar onderdeel is van het bureaunetwerk Dept.

Dimi Albers, managing director bij Dept: “Amazon Advertising ontwikkelt zich in een enorm tempo, ook in Nederland. Het wordt voor merken steeds belangrijker om een goede strategie te ontwikkelen en zichtbaar te blijven op het meest succesvolle e-commerce platform ter wereld.”

Zeer recent ging een andere specialist in Amazon Advertising van start in Nederland. Tim van der Bilt bouwt met The Valley het bureau Maze-One op.

DisQounts wint Crossborder Award

DisQounts International is verkozen tot snelstgroeiend, internationaal werkend e-commercebedrijf op basis van omzetcijfers.

De lijst met de snelste digitale groeiers in de e-commercesector werd gisteren bekendgemaakt. In de top vijf staan naast DisQounts ook nog Koffievoordeel, Forza Refurbished, T.O.M. en FashCom.

Deze toplijst is voor de derde keer uitgereikt. DisQounts won met een omzetgroei van boven de vierhonderd procent. Exacte omzetcijfers zijn niet gepubliceerd.

Everlake uit Sneek is het enige bedrijf dat drie jaar achter elkaar in de top tien staat.

Directeur Andreas Giese van Dexport, de prijs organiseerde met Twinkle Magazine, licht toe aan Emerce: “De drie grootste markten voor Nederlandse e-commercepartijen zijn België vanwege de taal, Duitsland omdat het dichtbij en megagroot is en Frankrijk. Daarna gaan bedrijven, afhankelijk van hun eigen situatie, naar het VK of meer richting Italië en Spanje.”

De reden dat een lange lijst relatief onbekende bedrijven zo hoog scoort in de Crossborder Top 30: “Zij durven stappen te maken en zetten direct opschaalbare systemen in vanaf de start.
Kleine bedrijven met lef die werken in kleine teams kunnen snel schakelen.”

Belangrijke thema’s voor 2019: “Merkopbouw, want met een perfecte website allen win je geen vertrouwen en populariteit. Ook van belang: goede creatives, zoals campagnewinnaar Fatboy, met distributie naar socialmedia, Youtube en programmatic advertising en – natuurlijk – focus op de vertaling naar conversie.” Giese wijst erop dat het loont om naast een goede backend ook een strategie voor marketplaces te hanteren, met name Amazon in het buitenland.

Het thema kanaalconflict blijft volgens de exportspecialist ook volgend jaar nog een wezenlijk issue.

Agradi opent Franse webshop

De Nederlandse agrarische webwinkels Agradi opent een een Franstalige webwinkel om de groei in dat taalgebied aan te jagen. Steeds meer omzet komt uit het buitenland.

Op Agradi.fr staat ongeveer driekwart van de producten die ook op de thuismarkt worden aangeboden. Het gaat om 80.000 items voor de ruiterport, agrarische markt en – algemener – de actieve buitenmens.

Eigenaar en oprichter Oskar van Straaten: “Diervoeding, ruitersport of wat er bij een stal of huisdieren zoal komt kijken.” Op dat gebied claimt hij in Nederland marktleider te zijn. De groei zoekt Van Straaten echter in het buitenland.

Naast een Nederlandstalige en Franstalige versie van de shop spreekt Agradi ook het Duitse publiek in de eigen taal aan. De rest van Europa wordt naar de .com-site verwezen, die in het Engels is gesteld. Binnen enkele weken starten de marketingactiviteiten die zich specifiek op de Britse markt richten.

De bulk van het nieuwe publiek komt binnen via AdWords, Google Shopping in het bijzonder. Daar steekt bureau AdResult de meeste aandacht in.

Een derde van de omzet komt uit Duitsland en België. De buitenlandse omzet is afgelopen drie jaar ongeveer verdubbeld. De Nederlandse omzet bedroeg in 2016 ongeveer twaalf miljoen euro.

Ongeveer zestig procent van Agradi’s klantenkring is consument. De rest is zakelijk klant, zoals agrarische bedrijven en melkveehouderijen.

Foto: Mark Jones (cc)

Alibaba werkt aan buitenlandse bekendheid

Alibaba stelt na een pitch het mediabureau MediaCom aan om zijn bekendheid op markten buiten China te werken.

Daarbij richt het zich met name op de honderd miljoen Chinezen die in het buitenland wonen. De opdracht voor MediaCom is hen te bereiken en aan te sporen Alibaba’s diensten meer te gebruiken.

Zowel de particuliere als zakelijke buitenlandse gebruiker moet worden gewezen op de diensten Tmall World, Taobao International, Alibaba Cloud en Dingtalk. De eerste twee sites zijn respectievelijk een warenhuis en een soort marktplaats voor consumenten. Dingtalk is een digitale dienst waarmee werknemers in het MKB onderling kunnen praten en samenwerken.

Het is niet bekend hoeveel geld met het mediacontract is gemoeid.

Foto: Julien Gong Min (cc)

Otto zoekt investeerder voor pakketbezorger Hermes

Otto Group is bereid de meerderheid van de aandelen in zijn Europees werkende pakketbezorger Hermes te verkopen en gaat actief op zoek naar een investeerder.

De Duitse uitgave Börsen Zeitung verneemt dat van bronnen met kennis van het proces.

Investeerders wordt een bedrijf geschetst wiens zwaartepunt ligt in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Dat zijn de grootste e-commercemarkten van Europa. Hermes is echter ook actief in Oostenrijk, Italië en Rusland.

Het liefst ziet Otto Group dat het bedrijf terecht komt bij een andere logistiek dienstverlener of een e-commercebedrijf. De kopende partij moet er wel rekening mee houden dat de Otto-familie achter het concern een stevige vinger in de pap wil houden wat de koers betreft. Dat is niet iets dat Angelsaksische bedrijven bedrijven enorm waarderen, dus uit die hoek is niet de meeste belangstelling te verwachten.

Alibaba in zee met Rusland voor e-commerce, logistiek

Onderhandelingen tussen Alibaba Group en Russische investeerders zijn in een vergevorderd stadium om de fundamenten te liggen voor een e-commercesysteem waar miljarden euro’s aan handel over gaan.

Het gaat om gesprekken tussen Alibaba aan de ene kant en Mail.ru en het staatsfonds Russian Direct Investment Fund. De betrokkenheid van de laatste partij wijst erop dat de deal de zegen en support van de overheid heeft.

De Financial Times weet van directe bronnen dat afronding van de onderhandelingen nabij is.

Waar exacte in zal worden geïnvesteerd, voor hoeveel en via welke constructies is nog niet bekend. Het doel daarvan zal echter zijn om de respectievelijke digitale economieën een impuls te geven.

Russische internetbedrijven werken vrijwel uitsluitend op hun thuismarkt. Alibaba heeft met AliExpress en Tmall twee handelsplatformen waar Russen zowel lokaal als internationaal, richting het oosten, hun afzetmarkten aanzienlijk kunnen vergroten. Zo’n exercitie sluit ook naadloos aan op China’s bouwen van de nieuwe zijderoute, het Belt and Road Initiative [?]. Dat omvat onder meer een treinverbinding van China via Rusland naar Duisburg.

Foto: Martin Carthrae (cc)

Nieuw kennisplatform voor Europees e-commerce

Een nieuw platform voor online retailers, Cross-Border Commerce Europe, wil internationale webwinkels helpen beter hun werk te doen op de Europese markt.

Vandaag lanceert Carine Moitier het platform met een aantal launching members. Onder hen: Carrefour (FR), Ikea (ZW), Wijnvoordeel (NL), Marks & Spencer (UK), Massimo Dutti (SP), Pupa (IT), Vente-Exclusive (B), Galeria Kaufhof (D) en Nespresso (ZW).

Moitier stond in België mede aan de basis van de brancheorganisatie beCommerce in 2005. Dat is de Belgische tegenhanger van Thuiswinkel.org. Ze merkt dat zelfs internationaal werkende webwinkels te weinig goede kennis en contacten hebben om hun business te helpen groeien. “We beogen de crossborder business van onze leden te versnellen.”

“Het nieuwe Cross-Border Commerce Europe platform is ontstaan uit een eenvoudige vaststelling: heden zijn er verschillende Europese e-commerceassociaties in de nabijheid van de Europese Commissie en het Europees Parlement, maar hun bereik is relatief beperkt tot lobbying activiteiten. De markt wil een nieuwe aanpak voor bedrijven die online verkopen aan consumenten of bedrijven, ongeacht ze pure player of omnichannel (met fysieke winkels) zijn. Van begin af aan is CBCommerce.eu bottom-up gepositioneerd luisterend naar distributeurs en internationale merken. Het platform is ook gericht aan Europese MKB’ers die de groei van hun ec-ommercekennis land per land in Europa willen accelereren.”

De kennisorganisatie wil zich ook begeven op het lobbyterrein om beter de vertaling te helpen maken van Europese regels naar de praktijk.

Tot de eerste leden behoren ook Worldline, MyBank, Oney en SellSecure.

Foto: Kojach (cc)

Bestseller Group breidt belang AmbienteDirect uit

Modeconcern Bestseller Group breidt zijn belang in online meubelwinkel AmbienteDirect uit tot 87 procent.

Sinds de Denen in 2015 driekwart van de aandelen in AmbienteDirect kochten hebben ze hun belang stapsgewijs uitgebreid. De teller staat nu op 87 procent procent, wat ongeveer gelijk staat aan het totale pakket.

Oprichter Sven Stubenrauch heeft nog tien procent van de aandelen in handen en er is een nog plukje in derde handen.

Het is niet bekend tegen welke waardering de investering plaatsvindt.

AmbienteDirect handelt in designmeubels en andere woonartikelen. Behalve op thuismarkt Duitsland en de andere Duitstalige markten is het ook actief in de Benelux, Scandinavië en Frankrijk.

Bestseller Group kocht onlangs nog dertig procent van de aandelen in online modewinkel About You en kocht in 2016 Miinto.

De man achter Bestseller.com (o.a. Vero Moda, Jack&Jones), en de holding daarboven Heartland A/S, is ondernemer Anders Holch Povlsen. Hij verwierf eerder dit jaar ook een strategisch belang in Klarna.

Foto: Jurgen Leckie (cc)

Zooplus groeit in Nederland naar 41 miljoen

Online dierenwinkel Zooplus verkocht in Nederland voor 41 miljoen euro aan producten in de eerste zes maanden van 2018. Het Duitse concern groeit hard, maar schrijft rode cijfers.

Dat blijkt uit de presentatie van de definitieve halfjaarcijfers van het Europees werkende bedrijf (PDF). Naar eigen zeggen is het marktleider in het digitale deel van zijn segment.

De Nederlandse verkopen stegen met 19,7 procent tot 41,4 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. In België stegen de verkopen met zes miljoen tot 28 miljoen euro. De internationale verkoopsom bedroeg in dit periode 642 miljoen euro, een plus van 24 procent (PDF).

Veel webwinkels zullen jaloers zijn op de retentieratio, het aantal terugkerende klanten. Deze klantengroep is namelijk verantwoordelijk voor 94 procent van de totale omzet. Dat is ook de reden dat de leiding van Zooplus dit jaar stevig inzet op het acquireren van nieuwe klanten. Dat mag ook wat kosten, want wanneer een klant eenmaal aan boord is blijft hij jaren achter elkaar terugkomen voor de boodschappen voor de huisdieren.

De investeringen in het werven van nieuwe klanten drukt wel het resultaat. Er wordt een verlies geboekt van 9,2 miljoen euro.

Het bedrijf gaat ook meer investeren in de ontwikkeling en verkoop van eigen merken. Uiteindelijk moet twintig procent van de omzet wordt gedaan met eigen merken. Op die manier hoeft het minder af te dragen aan de gevestigde merken.

Foto: Janina Klawér (cc)

DHL plugt Chinees treinvervoer bij start-ups

De trein begint een serieus alternatief te worden om goederen uit China naar Europa te veroveren. DHL promoot het vervoersmiddel richting start-ups als alternatief voor het vliegtuig.

De Duitse vervoerder lanceerde dit voorjaar een helpdesk voor start-ups en brengt vandaag met een persbericht speciaal de treinverbinding met China onder de aandacht.

China investeerde afgelopen jaren honderden miljarden euro’s in de aanleg van een directe treinverbinding over het vasteland. Die moet kunnen concurreren met zeevervoer. En zo brengt DHL het ook naar start-ups die zelf laten produceren in of importeren uit China. Een schip naar Hamburg doet er vijftig dagen over vanuit Chengdu. Een trein volgens DHL 21 dagen. Behalve sneller is de trein, gezien de gestegen tarieven voor zeevervoer, ook goedkoper.

In 2018 gaan er naar schatting 7.000 treinritten over de nieuwe zijderoute. Slechts een minderheid, naar schatting zo’n duizend ritten, gaan helemaal gevuld oostwaarts.

Het zijn vooral makers van elektronica, kleding en auto-onderdelen die uit China importeren.

DHL schuift in zijn huidige campagne de jonge onderneming Bonavi uit Berlijn naar voren. Dat verkoopt kinderwagens. Die worden gemaakt in China en via het web en fysiek winkels verkocht.

Foto: Roel Hemkes (cc)

Overname Walmart in Indiase Amazon afgerond

Warenhuis Walmart heeft de overname van Flipkart, de Indiase Amazon, afgerond. Er is 16 miljard dollar voor op tafel gelegd.

De investering was al in mei aangekondigd, maar moest nog door diverse toezichthouders worden goedgekeurd.

Doel van de investering is niet alleen toegang tot de immense e-commerce markt in India, met 13 miljard inwoners, Flipkaart heeft ook veel kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Flipkart kan onder de huidige voorwaarden overigens nog steeds naar de beurs. Aandeelhouders Tencent en Tiger Global blijven in het bestuur.

Page generated in 0.988 seconds. Stats plugin by www.blog.ca