China feller tegen handel in nepartikelen

China staat op het punt om webwinkels verantwoordelijk te maken voor eventuele handel in vervalste merkartikelen.

De regels gelden voor webwinkels maar ook voor de handelsplatformen van grote partijen als Alibaba, JD en Tencent. Van hen wordt verwacht dat ze de echtheid van merkartikelen gaan controleren en bij constatering van overtreding daartegen gaan optreden.

Momenteel is het zo dat merkeigenaren zelf schendingen moeten melden aan de platformeigenaar. Die spreekt de handelaar vervolgens aan en kan diens schappen leeghalen. Binnen de nieuwe regels, die vermoedelijk vandaag nog worden goedgekeurd, hoeft de merkeigenaar niet meer te klagen. De e-commersiant moet proactief optreden, beschrijft de Financial Times.

Foto: Jorge Láscar (cc)

Google stopt half miljard dollar in JD.com

Google investeert 550 miljoen dollar in de Chinese webwinkel JD.com, de grootste concurrent van Alibaba. Als gevolg van de overeenkomst kan JD.com een deel van zijn assortiment buiten China slijten, via Google Shopping.

Google spreekt in een uiterst summiere toelicht van Karim Temsamani (Asia-Pacific Operations) over een strategische samenwerking. Het Amerikaanse bedrijf krijgt een niet nader genoemd belang in JD.com. Ook is het de bedoeling dat beide bedrijven kennis en ervaring op het gebied van online winkelen uitwisselen.

JD.com is meer vergelijkbaar met Amazon. Het bedrijf verkoopt, anders dan Alibaba via diens twee marktplaatsen, ook zelf producten. JD.com claimt 236 miljoen klanten en heeft 65.000 werknemers. De marktwaarde van het beursgenoteerde bedrijf is zo’n 60 miljard dollar.

Het is zeker niet de eerste investering van Google in China. Het verkoopt eigen producten in het land, en doet onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Magneds breidt uit naar buitenland

Onlinepromotiebedrijf Magneds uit Tilburg heeft samenwerkingen getekend waardoor het actief wordt in Duitsland, Zwitserland, Spanje en Portugal. Een deal voor Polen is in de maak.

De specialist op het gebied van online activaties en loyaltyprogramma’s vindt in Duitsland en Spanje partners met een achtergrond in de offline wereld. Het Nederlandse technisch platform S7 stelt hen in staat om gestructureerd op grote schaal digitale programma’s te draaien. In ruil helpen ze Magneds de lokale markt te betreden.

Hiertoe tuigen de Brabanders joint-ventures op met deze partijen, die beiden Viva Marketing heten. In juridische zin hebben ze niets met elkaar te maken, maar de eigenaars kennen elkaar van hun vroegere gezamenlijke werkgever TLC.

Wilco de Bie, client strategy director, licht toe: “Zelfstandig bewerken we Engeland, Ierland, de Nordics en Zwitserland. Tot nu toe met succes. De eerste Deense supermarkt is sinds vorig jaar actief en in Zwitserland hebben we sinds kort een samenwerking Migros/TMI. Uitbereiding vanuit Nederland is arbeidsintensief en met partners die kennis en een groot netwerk hebben van een markt kunnen we sneller uitbreiden. We hebben gezocht naar partijen met een sterk netwerk in FMCG en Retail.”

De Poolse markt bedient Magneds vooralsnog zelf, maar er zijn gesprekken in vergevorderd stadium met een lokale vertegenwoordiger.

Foto: Matthew G (cc)

Amazon stuurt Australische klanten weg

Amazon verwijst Australische bezoekers van zijn Amerikaanse webwinkel naar zijn Australische site nu er een speciale belasting wordt geheven op geïmporteerde goederen.

Australische consumenten wijken soms uit naar de Amerikaanse site omdat de Australische site minder aanbod heeft.

Amazon is er niet blij mee, want het bedrijf betaalt al flink wat belasting in Australië.

De koers van het aandeel Kogan, de belangrijkste rivaal van Amazon in Australië, ging prompt omhoog.

AO.com: 55 procent groei in Nederland en Duitsland

De in Engeland populaire online elektronicawinkel AO.com groeit ook in Nederland en Duitsland met dubbele cijfers, 55 procent tot 131 miljoen euro.

Nog geen twee ton daarvan wordt gerealiseerd met handel via derde websites als Blokker en bol.com en Amazon en eBay Deutschland. De Europese multiplatformstrategie zet vooralsnog niet bijster veel zoden aan de dijk. Niettemin is het standaard onderdeel van AO’s strategie. In het VK levert dit een omzetbijdrage van 54 miljoen, of zeven procent van de lokale verkopen.

Dit blijkt uit de jaarcijfers die AO vanochtend publiceerde.

De Engelsen geven geen nadere detaillering van de Nederlandse en Duitse cijfers. Wel is duidelijk dat deze activiteiten niets opleveren. De winstmarge hier is -2,5 procent, in Engeland +21 procent.

“Het is prettig te zien dat de buitenlandse groei zich manifesteert zonder al te veel promotionele activiteiten”, zegt het bedrijf in een toelichting.

Foto: Milo Milosevic (cc)

DHL Parcel sluit pact met POST Luxembourg

De postbedrijven uit Duitsland en Luxemburg sluiten de netwerken op elkaar aan voor betere en snellere afhandelen van pakketvervoer.

Eind vorige week maakte POST Luxembourg bekend dat het zijn pakketnetwerk aansluit op dat van DHL Parcel Europe. Webwinkels en consumenten uit het kleinste Benelux-land profiteren profiteren hier beiden van.

De Luxemburgse consument kan zijn buitenlandse pakketjes sneller ontvangen. Webwinkels krijgen er op hun beurt nieuwe functionaliteiten bij, zoals het kunnen aanmelden van verzendingen per e-mail en sms en het kunnen laten afhalen van retourpakketten. Eventueel zonder extra kosten voor de ontvanger.

Nederlandse webshops vinden in DHL door deze constructie een pakketvervoeder die werkelijk de hele Benelux afdekt. Vorige week maakten de Duitsers nog een deal met bpost bekend voor de Belgische markt.

Zalando naar Ierland en Tsjechië

Zalando opent komende zomer twee nieuwe winkels, in Ierland en Tsjechië, en in een aantal van zijn winkels meertaligheid ondersteunen.

Dat maakte het bedrijf vanochtend in Berlijn bekend. In 2013 opende werd het laatste landenfiliaal geopend. De toevoeging van Ierland en Tsjechië is een teken dat Rubin Ritter actief groei zoekt op de kleinere markten.

Een andere manier om fracties groei te realiseren op bestaande markten is ondersteuning voor meertaligheid. In Duitsland zal de site vanaf deze zomer ook in het Engels beschikbaar zijn, in Zwitserland ook in het Italiaans.

Deze twee maatregelen vloeien voort uit de strategie die dicteert dat Zalando tussen 2017 en 2020 zijn omzet wil verdubbelen. “Dat is anderhalf miljard euro nieuwe omzet ieder jaar”, aldus CEO Rubin Ritter zojuist. Ierland en Tsjechië samen zijn goed voor een modemarktpotentieel van acht miljard euro.

Foto: Adam B (cc)

Luik wordt grote Europese logistieke hub Alibaba

Alibaba investeert komende jaren een kleine vijftien miljard euro om zijn logistieke netwerk nationaal en internationaal uit te breiden en technologisch te professionaliseren. Luik wordt het Europese eindpunt.

Dat vertelde topman Jack Ma eind vorige week tijdens het Global Smart Logistics Summit in Hangzhou van Cainiao. Cainiao is de logistieke dochter van Alibaba.

Ma streeft naar een logistiek netwerk dat uiteindelijk pakketjes binnen 24 uur na bestelling kan afleveren. Internationaal moet dat binnen 72 uur zijn.

Vijf steden worden uitgeroepen tot internationale hubs. Hun expertise moet daarna worden uitgerold naar honderd steden wereldwijd. Tot de ‘pilotsteden’ behoren behalve Alibaba’s thuishaven Hangzhou ook Dubai, Kuala Lumpur, Moskou en Luik in België.

Over het netwerk van Cainiao gaan nu wekelijks een miljard pakketjes. Dat moeten er uiteindelijk een miljard per dag worden en meer.

Ma: “Wereldhandel gaat veranderen door logistiek. Het gaat van containers naar pakketjes van van handel tussen landen naar handel tussen bedrijven. Al deze verandering moeten we vandaag gaan voorbereiden.”

Nieuwe Europese verordening voor grensoverschrijdend pakketvervoer

De Europese Commissie wil dat het voor consumenten makkelijker wordt om online producten in andere Europese landen te kopen. Daarom is er een verordening vastgesteld om de tarieven van grensoverschrijdend pakketvervoer transparanter te maken voor consumenten en bedrijven. Deze verordening is deze week in werking getreden.

De verordening introduceert een aantal verplichtingen voor bedrijven die pakketvervoersdiensten aanbieden. Als zij meer dan vijftig werknemers hebben of in meerdere EU-landen actief zijn, moeten zij zich bij de ACM registreren. Ook moeten ze jaarlijks gegevens aan de toezichthouder opsturen over onder andere hun volumes, omzetten en hun tarievenlijsten voor enkelstukspostzendingen.

Een pakketvervoerder is volgens de verordening een onderneming die één of meer grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten aanbiedt. Het gaat hier om het ophalen, sorteren, het vervoer en de distributie van pakketten.

De verordening verplicht webwinkels verder om consumenten voorafgaand aan een aankoop te informeren over de beschikbare bezorgopties, bezorgkosten en klachtenprocedures van grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten.

Pakketvervoerders moeten zich later dit jaar bij de ACM registreren en in de eerste helft van 2019 de voorgeschreven informatie bij de ACM aanleveren. De standaardformulieren die hiervoor gebruikt worden, zullen later dit jaar door de Europese Commissie worden vastgesteld.

1,5 miljard euro uitgegeven bij Europese webwinkels

Nederlandse consumenten hebben in het vierde kwartaal van 2017 voor ongeveer 400 miljoen euro uitgegeven aan producten bij buitenlandse webwinkels gevestigd binnen de Europese Unie. Voor heel 2017 gaat het om een bedrag van 1,5 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels namen in het vierde kwartaal van 2017 met 21 procent toe. Dit kunnen pure webwinkels zijn, maar ook detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel.

De omzetgroei van Nederlandse webwinkels was van 2015 tot en met het eerste kwartaal van 2017 in bijna alle kwartalen kleiner dan de in Nederland behaalde groei van Europese webwinkels. In de laatste drie kwartalen van 2017 groeide de omzet van Nederlandse webwinkels echter even snel of sneller. Over heel 2017 was de omzetgroei van Nederlandse en Europese webwinkels in Nederland ongeveer even groot.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen echter een relatief klein deel van de totale bestedingen aan vergelijkbare producten door Nederlandse consumenten. Het gaat om minder dan 2 procent in 2017. Dit aandeel is de afgelopen jaren wel sterk toegenomen.

Buitenlandse webwinkels die per jaar meer dan 100 duizend euro verkopen aan Nederlandse consumenten zijn verplicht om BTW-aangifte te doen. Deze aangiften zijn gebruikt als bron. De cijfers zijn berekend op basis van een nieuwe methode die nog in ontwikkeling is, en zijn dus voorlopig. De foutmarge op de omzet is volgens CBS ongeveer 5 procent.

Flixbus gaat naar Amerika

Flixbus is van start gegaan met een aantal routes vanuit Los Angeles. Volgens de Duitse busvervoerder zijn ook Amerikaanse jongeren rijp voor ‘het heruitvinden van het busproduct’.

Busvervoer wordt in de ‘auto-minded’ VS over het algemeen geassocieerd met armoede. Flixbus ziet daarentegen trends die erop wijzen dat de markt klaar is voor een nieuwe kijk op de bus. Het succes van Uber en de komst van autonome auto’s zijn indicaties dat met name de jongere doelgroep minder zal hechten aan het bezit van een auto, aldus Flixbus tegen VentureBeat. Techreuzen als Google en Apple vervoeren hun medewerkers per bus wat het imago ten goede komt.

Het model van Flixbus in de VS is hetzelfde als hier in Europa: het bedrijf bezit zelf geen bussen en heeft geen chauffeurs in dienst, maar gaat partnerschappen aan met lokale vervoerders. In de VS zijn dat er zes. In Europa werkt FlixBus inmiddels samen met driehonderd partners op achtentwintig markten, waaronder Nederland.

Tot de Amerikaanse bestemmingen die vanuit Los Angeles worden bediend behoren Las Vegas, Phoenix en San Diego. In totaal gaat het om honderdtachtig verbindingen waarvan het laagst geprijsde ticket 99 cent kost. De bedoeling is om eind dit jaar duizend verbindingen te hebben in het hele land.

GoBear: vriendelijke beer helpt met personal finance

Voor ons is het vergelijken van verzekeringen een heel gewoon concept, maar in Zuidoost-Azië lag die markt nog wijd open. GoBear, een joint-venture van Aegon en Walvis Participaties, sprong vier jaar geleden in dat gat. Met succes: dit jaar zullen meer dan 30 miljoen consumenten uit zeven landen gebruikmaken van de ‘personal finance’ metazoekmachine. 

Het idee voor GoBear kwam van André Hesselink, de huidige CEO. Hij wilde het zoeken en vergelijken van bancaire en verzekeringsproducten gemakkelijker maken. Hesselink had connecties met BCD Holding, waarvan investeringstak Walvis Participaties in gesprek ging met Aegon over het concept. Na een haalbaarheidsstudie werd vastgesteld dat Azië een geschikte markt was vanwege de snelgroeiende internetpenetratie en middenklasse.

Aegon en Walvis richtten vervolgens een joint-venture op en in augustus 2014 begon GoBear met het ontwikkelen van een metazoekmachine voor auto- en reisverzekeringen. Singapore werd in maart 2015 als eerste markt officieel gelanceerd, gevolgd door Thailand, Maleisië, de Filippijnen, Hongkong en Vietnam. Vorig jaar werden er bovendien nieuwe productcategorieën aan GoBear toegevoegd, zoals ziektekostenverzekeringen, creditcards, persoonlijke leningen, hypotheken, deposito’s en afgelopen week zijn daar spaarrekeningen bijgekomen. “We hebben ook net de soft launch in Indonesië gehad en gaan daar eind augustus officieel van start,” zegt Ivonne Bojoh, Chief Experience Officer van GoBear.

Grote, diverse markt

Met Indonesië erbij is GoBear actief op een markt van meer dan een half miljard mensen. Daarmee is het einde nog niet in zicht – er wordt continu gekeken naar de mogelijkheid van uitbreiding naar nieuwe landen. “Dat doen we ten eerste op basis van de marktvraag,” legt Ivonne uit. “We bieden een gemakkelijke interface op desktop en mobiel waarin consumenten in begrijpelijke taal informatie kunnen terugvinden over bancaire en verzekeringsproducten. Is de markt die we op het oog hebben daar rijp voor? Ten tweede kijken we of de productdata die we nodig hebben beschikbaar zijn. Kunnen banken en verzekeraars de gegevens over hun producten ontsluiten en zijn ze bereid om deze online te verkopen?”

De totale markt die GoBear bedient is groot maar niet homogeen. Elk land is wezenlijk anders qua digitale volwassenheid, internetpenetratie, netwerkkwaliteit, cultuur, taal en kennis. “We hebben er vanuit de beheersbaarheid voor gekozen om overal dezelfde interface te gebruiken. Productinformatie wordt op een centraal platform opgeslagen en geactualiseerd. Dit is na tweeënhalf jaar gebruikersonderzoek besloten. We kwamen er namelijk achter dat hoe mensen interacteren met een website overal hetzelfde is. Het verschil zit hem in de content en die passen we aan voor de verschillende markten. In Indonesië is een motorverzekering bijvoorbeeld relevanter dan een autoverzekering. In Singapore heeft de gemiddelde inwoner vier creditcards, dus daar is dat een belangrijke productcategorie.”

Consument helpen kiezen

Ivonne benadrukt dat GoBear onafhankelijk is – het maakt het bedrijf niet uit voor welke verzekering een consument kiest. “Dat is onze kracht vergeleken met ebrokers die wel zelf de producten verkopen. Wij kunnen mensen niet adviseren, we zijn een tech bedrijf. Maar we kunnen wel de feiten op een rijtje zetten zodat de consument een gefundeerde keuze maakt.”

Dit betekent dat GoBear ook de producten van verzekeraars en banken laat zien waarmee geen samenwerkingsovereenkomst is gesloten. “In principe is zo’n overeenkomst niet nodig. De publieke informatie op hun website mogen we gewoon gebruiken – en dat doen we in sommige gevallen ook. Maar ons verdienmodel is gebaseerd op clicks dus voor ons is het belangrijk dat we een commerciële afspraak hebben met de partijen die via ons traffic genereren. Op dit moment hebben we meer dan honderdvijftig partners in de regio.”

Internetkwaliteit wisselend

Een grote uitdaging is dat internet niet overal even goed is. De smartphone is vaak het enige kanaal waarmee GoBear consumenten kan bereiken en dat zijn vaak oudere Android-toestellen in gebieden met 3G- en soms zelfs 2G-netwerken. “De interface op mobiel moet dan ook uiterst functioneel zijn qua technologie en design. Tegelijkertijd willen we de site niet ‘uitkleden’. Daarom zorgen we ervoor dat de performance op mobiel zo goed mogelijk is, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Google’s CDN, waarmee de data zo dicht mogelijk bij de gebruiker zijn. Verder laden we de zichtbare content eerst, zodat de gebruiker direct de informatie kan gaan lezen. We zijn ook bezig met mobile-first technologieën zoals Accelerated Mobile Pages (AMP’s) en Progressive Web App (PWA) om de ervaring te optimaliseren. De verwachting is dat we in het derde kwartaal van dit jaar een nieuwe mobiele versie van de site kunnen lanceren.”

In-house of outsourcen?

De technische ontwikkeling van het platform en de interfaces is gedaan door rb2. Volgens Ivonne was de time-to-market de belangrijkste reden om dit te outsourcen. “We startten in augustus 2014 en gingen in december van dat jaar al live met een soft launch. Zo snel hadden we het nooit kunnen doen als we eerst zelf een groot team van developers samen hadden moeten stellen. We hebben ook gekozen voor rb2 omdat zij al kennis en ervaring hadden met Travix. Rb2 was betrokken bij de haalbaarheidsstudie en heeft daarna het proof-of-concept gebouwd. Sindsdien is rb2 de leidende partij voor de doorontwikkeling en het onderhoud van het GoBear-platform. Natuurlijk overweeg je als tech-bedrijf of je de technologische ontwikkeling zelf in huis moet halen. Daarom zijn we dit jaar gestart met het opbouwen van een eigen team in Vietnam dat steeds meer taken over zal nemen van rb2. Maar rb2 blijft onze strategische partner en de flexibele schil die we kunnen inschakelen als er opgeschaald moet worden.”

Twee lessen

Gevraagd naar de learnings tot nu toe, noemt Ivonne als eerste: onbekend maakt onbemind. “We hebben een frisse en speelse merkbeleving. Maar financiën zijn ook in Azië een serieuze zaak. We moeten duidelijk communiceren dat we een serieus en betrouwbaar bedrijf zijn en dat de beer symbool staat voor vriendelijkheid en toegankelijkheid. Daarvoor zetten we performance marketing in, namelijk Google Adwords, display advertising en Facebook. Tot nu toe hebben we weinig budget uitgegeven aan merkbekendheid. Daar gaan we in de tweede helft van dit jaar mee bezig. We willen het merk laden – wat heeft een beer te maken met bancaire en verzekeringsproducten? Verder hebben we veel geïnvesteerd in SEO zodat onze blogs en informatieve pagina’s hoog scoren en we backlinks hebben van belangrijke spelers. Hier zit een team van acht medewerkers op. Vooral het bijbenen van veranderingen in het Google-algoritme is een intensieve taak.”

De tweede les die GoBear als startup heeft geleerd, is dat het kiezen van de juiste mensen cruciaal is. “Je kunt beter een paar maanden wachten op een passende kandidaat dan iemand aannemen die niet aan het profiel voldoet. Met zeven landen, negen kantoren, 108 medewerkers en negentien nationaliteiten is communiceren een vak op zich. Maar het internationale karakter van het bedrijf is ook wat GoBear zo leuk maakt.”

Onze ambitie stopt niet bij Azië

Toen GoBear begon was metasearch een geheel nieuw concept in Zuidoost-Azië. Inmiddels heeft het platform 100.000 gebruikers per dag. Eind dit jaar komt dat neer op ruim 30 miljoen gebruikers en de verwachting is dat dat aantal tweeënhalf keer zo groot zal zijn in 2019. En dat is pas het begin, aldus Ivonne. “Onze missie is om consumenten de kennis en tools te geven om zelf financiële beslissingen te nemen. Dat stopt niet bij de huidige producten of Azië. Het kan best dat we ook in Latijns-Amerika of Afrika van start gaan. Of dat we personal finance breder zien en ook internetabonnementen of elektriciteitsbedrijven meenemen. Ons doel blijft onveranderd: zoveel mogelijk mensen helpen om zelfstandig betere beslissingen te nemen.”

Waarom gaan online commercebedrijven tóch offline?

Retailers voelen sterke concurrentie van 100 procent online spelers. Waarom kiezen die grootste online retailers nu een andere koers?

Alibaba.com wil 2,87 miljard dollar op tafel leggen voor een aandeel van 36% in de Sun Art Retail Group – de grootste kruidenier van China. De reden hiervoor werd luid en duidelijk toegelicht door een bestuurder van Alibaba in een persbericht. De conclusie zou elke conventionele retailer ter harte moeten nemen:

“Fysieke winkels spelen een onmisbare rol in het traject van de klant en moeten uitgebreid worden met op data gebaseerde technologie en gepersonaliseerde diensten in de digitale economie,” aldus de CEO van Alibaba, Daniel Zhang. Alibaba loopt voorop bij deze trend, met een investering van $ 9,3 miljard in fysieke winkels vanaf 2015, waaronder een groot aantal koffiehuizen, kruidenierswinkels en conceptshops in het afgelopen jaar, volgens het persbureau Reuters

Afgelopen zomer betaalde Amazon 13,7 miljard dollar voor de overname van Whole Foods, waarmee de online gigant in één nacht de sterk gewenste stap zette in markten met een hoge dichtheid. Daarnaast maakt het een partnerschap bekend met Kohl’s. om gratis retouren aan Amazon in 82 winkels in Los Angeles en Chicago mogelijk te maken. Amazon opende ook 13 boekwinkels met nog twee die “binnenkort opengaan”.

We zijn dus waarschijnlijk getuige van het begin van een nieuwe trend: digitale retailers nemen ook fysiek gestalte aan en beginnen te investeren in reële winkelpanden. Maar waarom richten deze online giganten eigenlijk hun aandacht op de offline wereld?

Een van de belangrijkste redenen is dat zij gerealiseerd hebben dat fysieke aanwezigheid in veel situaties een essentieel onderdeel is van het complete traject van de klant. De waarheid is dat consumenten bij veel winkelervaringen vóór de aanschaf de betreffende artikelen nog steeds willen kunnen aanraken en keuren.

Hoeveel personen onder ons zouden hoogwaardige keukenapparatuur alleen uit een online catalogus willen kopen? Het zou veel gebruikelijker zijn een lokale showroom op te zoeken om de artikelen van dichtbij te bekijken voordat u ze online gaat bestellen. En klanten die een gekocht artikel willen retourneren, geven er nog steeds de voorkeur aan dit te doen in een plaatselijke, reële winkel. Wie bijvoorbeeld online kleding heeft gekocht die niet optimaal past, komt er vaak achter dat retourneren erg omslachtig kan zijn. Daarom is fysieke aanwezigheid zo belangrijk, dan wel eigen winkels waar retourneren en omruilen probleemloos mogelijk is.

De detailhandel werkt er hard aan een echte omnichannel ervaring te verzekeren. Er komen telkens nieuwe kanalen bij – van voice-applicaties als Amazon Alexa tot verbonden apparaten en interactieve etalages. Na de opkomst van multichannel retail – voornamelijk door de introductie van nieuwe digitale kanalen – werd als snel een ‘moeiteloze’ omnichannel ervaring verwacht, in lijn met de wensen van de klant.

Zijn openingen naar de offline wereld daarbij een goed idee uit zakelijk oogpunt? Absoluut. In de VS heeft Amazon 44% van de actuele e-commerce markt veroverd, maar ongeveer 90% van de verkoop in retail gebeurt nog steeds offline. En op de snelgroeiende Chinese retailmarkt vindt 80% van de aankopen plaats in de winkel. Hoewel veel van ons leven zich online afspeelt, overzien we vaak het feit dat het grote merendeel van de verkopen in de detailhandel nog ‘offline’ gebeurt.

Retailers moeten nadenken over innovatieve manieren om het laatste stuk van de klantervaring op te lossen. De creatieve overname door IKEA van de online klusjesdienst Task Rabbit zal de klanttevredenheid verder gaan verhogen door een van de meest uitdagende delen van het traject van de klant weg te nemen: het monteren van de meubels.

De detailhandel bevindt zich middenin een grote transformatie. De klantervaring is niet ten einde wanneer de klant de winkel verlaat of de browser afsluit. De sleutel naar de nieuwe wereld van de retail is versterking van de op data gebaseerde ervaring op basis van e-commerce oplossingen met fysiek tastbare winkels voor een soepel traject van de klant.

NBTC wil meer spreiding Chinese bezoekers via WeChat

KPN, WeChat en NBTC Holland Marketing hebben het ‘WeChat Go Europe’-programma gelanceerd die Chinese bezoekers moet inspireren, informeren en begeleiden tijdens hun reis door Nederland. Doel is om niet alleen Amsterdam maar ook andere highlights onder de aandacht te brengen.

Europa is steeds meer in trek bij Chinese bezoekers. Om hun reis gemakkelijker te maken, heeft KPN vorig jaar een partnership gesloten met Tencent, de eigenaar van WeChat, en SunWay. Hierodor kunnen Chinese toeristen de populaire app WeChat in Europa net zo gebruiken als ze thuis gewend zijn.

Hieruit is WeChat Go Europe voortgekomen, een mini-programma binnen WeChat met informatie over Nederland en andere Europese bestemmingen die relevant is voor Chinese toeristen. Vooralsnog zijn dat Londen, Parijs, Rome, Barcelona en Berlijn.

Voor de ontwikkeling van de content wordt door KPN opgetrokken met verschillende partijen, in Nederland is dat bijvoorbeeld het NBTC. Maar veel informatie is ook afkomstig van de partners die zijn aangesloten op het miniprogramma. Denk bijvoorbeeld aan toeristische attracties, restaurants, vervoersmogelijkheden en bepaalde winkelketens.

Volgens NBTC bezochten in 2017 365.000 Chinezen Nederland, een toename van 23 procent. De samenwerking met KPN en WeChat sluit aan op de HollandCity-strategie waarin de focus ligt op spreiding van internationale bezoekers ‘in ruimte en tijd’.

WeChat Go Europe is ontwikkeld in het China Lab, het samenwerkingsverband van NBTC en Nederlandse reispartners. Doel hiervan is om beter in te kunnen spelen op de snelle digitale ontwikkelingen in de Chinese markt en dit ook als testomgeving voor relevante toepassingen elders in de wereld te gebruiken.

Dit promofilmpje geeft een indruk van wat de Chinese reiziger met WeChat Go Europe kan:

bloomon bezorgt nu ook in Frankrijk

Bloemenbezorger bloomon trekt verder Europa in. Na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en België wordt ook Frankrijk aan het bezorggebied toegevoegd.

De Franse consument is al vertrouwd met Nederlandse bloemen; meer dan 50 procent van de bloemen die in Frankrijk worden verkocht, komt uit Nederland. Maar online bestellen is voor de meeste Fransen nieuw.

De traditionele bloemist koopt nog altijd in bij de groothandel of andere intermediairs in. bloomon heeft al deze schakels uit de keten gehaald en levert bloemen direct via de kweker.

bloomon ‘teert’ nog altijd op 21 miljoen euro financiering die eind 2016 werd opgehaald. Niet toevallig bij het Franse Partech. De doelstelling van een verdubbeling van het aantal klanten per jaar wordt nog altijd ruimschoots behaald, zegt het bedrijf.

Page generated in 1,172 seconds. Stats plugin by www.blog.ca