Veilingen 5G-frequenties leveren Duitsland 6,6 miljard euro op

De veilingen van de 5G-frequenties leveren de Duitse overheid 6,55 miljard euro op, zo laat de Duitse toezichthouder BnetzA vrijdag weten. Een vierde nieuwe netwerkeigenaar, 1&1 Drillisch, betreedt de markt.

De bekendmaking markteert het einde van een drie maanden durend biedingsproces op tientallen frequentieblokken.

Marktleider Deutsche Telekom, eigenaar van T-Mobile, betaalde 2,2 miljard euro en Vodafone legt 1,9 miljard euro op tafel om de infrastructuur te kunnen gaan bouwen voor het industriële mobiele breedbandnetwerk. Telefónica Deutschland (O2) betaalt voor iets minder capaciteit 1,4 miljard euro en ‘nieuweling’ 1&1 Drillisch betaalt 1,1 miljard euro.

1&1 Drillisch was tot nu toe een mobiele virtuele netwerkaanbieder op het net van Vodafone en O2. Het exploiteert meedere mobiele merken. Naast mobiele diensten levert het ook vaste telecom-, internet- en tv-diensten. 1&1 is onderdeel van United Internet, net zoals bijvoorbeeld Strato.

‘Niemand kent je merk in Duitsland, maar hier ligt voor iedereen een kans’

Hoe beïnvloedt crossborder e-commerce de bedrijfsvoering en het ondernemerschap als je vanuit Nederland in Duitsland onderneemt? In 2021 wordt meer dan honderd miljard euro uitgegeven op de Duitse e-commercemarkt. Dit is ten opzichte van 2018 een stijging van meer dan vijftig procent. Het leeuwendeel van deze groei zal voortkomen uit mobile shopping

In Duitsland vertegenwoordigen marketplaces als Amazon en Zalando veertig procent van de e-commerce-omzet. Daar moet je rekening mee houden: het belang van lokale brand en contentmarketing, social media en marketplaces is hier groot. Hoe beïnvloedt crossborder e-commerce de bedrijfsvoering en het ondernemerschap als je vanuit Nederland in Duitsland onderneemt? Daarover spraken we in Berlijn met zeventien Nederlandse executives van bedrijven als AGU, Bever, Crowdbutching, Floris van Bommel, Auping en Tony’s Chocolonely. Dit is wat we (onder meer) opstaken.

Keep it real

Om te beginnen wat Duitse getallen: Duitsland heeft 32 miljoen actieve Facebookgebruikers, en 24 miljoen actieve Instagrammers. Xing wordt met dertien miljoen gebruikers nog altijd het ‘Duitse LinkedIn’ genoemd, maar is ingehaald door LinkedIn zelf met veertien miljoen gebruikers.

Voor het vergroten van je engagement en de geloofwaardigheid van je merk zijn er wel degelijk belangrijke stappen te zetten in Duitsland. Ga voor Duitse Facebook- en Instagrampagina’s in plaats van internationale profielen. Duitsers lezen, praten en schrijven logischerwijs nu eenmaal graag in het Duits. En in het kader van “if you want to appear more human, than act like one” is het ook zaak om  snel en foutloos in het Duits te reageren op vragen en comments.

Verder is influencer marketing uiteraard ook in Duitsland een dingetje. Het grootste influencerduo, Lisa and Lena (@lisaandlena), heeft bijvoorbeeld maar liefst 14,5 miljoen volgers. Met zulke influencers kun je natuurlijk werken. Maar het actief op zoek gaan naar kleinere (micro)influencers of zelfs loyale klanten die graag online hun ervaringen willen delen is vaak een betere strategie.

Tot slot is ‘is het relevant voor mij?’ van enorm belang. Dit wil zeggen, ken je fans en klanten en creëer lokale content waarmee de doelgroep zich identificeert en die voor hen relevant, vermakelijk of bijvoorbeeld grappig is. Dit betekent overigens niet dat je geen aanbiedingen mag doen.  Maar probeer weg te blijven van te veel mainstream boodschappen. Dus gebruik social- en influencermarketing om je echt als merk in Duitsland te laten zien. En beloon fans voor hun loyaliteit, want die is verre van vanzelfsprekend.

Customer centricity is de sleutel

In Duitsland bepalen de grote marketplaces de standaard. Zij vertegenwoordigen veertig procent van de totale e-commerce-omzet. Hun websites zijn tot op het bot geoptimaliseerd, ze bieden gratis retouren en next-day (en soms zelfs next-hour) delivery aan. Grote marketplaces begrijpen dat customer convenience de beste vorm is van marketing.

Remco van Zanten, voormalig executive bij Zalando en Booking: “Push op gemak en toegankelijkheid en maak het je online klanten zo eenvoudig mogelijk. Mensen kijken op hun mobiel, maak je mobiele site daarom gericht op conversie. Zorg dat klanten niet lang hoeven nadenken. Dat is een fundamenteel, langlopend voordeel, terwijl een actie een tijdelijk effect heeft. Maak de basis simpel, zodat iedereen op je site uit de voeten kan. Het is noodzaak om het product steeds te optimaliseren naar de wensen van de klant.”

Dit klinkt logisch, maar is het niet. Zo leerden we dat vragen naar het gedrag en wensen van de klant niet altijd handig is. Van Zanten: “Soms beseffen klanten zelf niet dat ze rationele antwoorden invullen, terwijl ze veel meer beslissen na emotionele triggers. Een goede manier om te leren hoe klanten zich daadwerkelijk gedragen, is het uitvoeren van AB-tests.” Uit de discussie die hieruit ontstond, bleek dat mede door alle disrupties in de markt merken hierin mee ‘moeten’ gaan. “Het basisidee dat jouw trouwe klanten toch wel blijven, is simpelweg niet meer waar.”

Mobile first!

Mobile first is geen nieuws, maar wel een ongelofelijk belangrijk mantra. Uit onze cijfers blijkt dat voor sommige van onze klanten soms wel zeventig procent van het Duitse verkeer uit mobiel komt, maar dat slechts dertig procent van de omzet daar vandaan komt. Hier ligt dus een enorme kans, vooral ook omdat het aandeel klanten dat meerdere devices gebruikt in hun customer journey afneemt.

En het gaat hard: In Duitsland surft de gemiddelde gebruiker in 2018 196 minuten per dag op zijn telefoon. Dit was in 2017 nog 149 minuten, een stijging van 32 procent. Ook is Generatie Z, met geschat zo’n 16,5 miljoen kids in Duitsland, hard op weg om e-commerce echt te veranderen. Deze doelgroep heeft een honderd procent smartphone-penetratie, is gemiddeld 5,5 uur per dag online en vindt mobile shopping prima, mits ze zich met het merk kan identificeren, de mobile shopping experience goed is en het aanbod relevant is voor hen.

Belangrijkste tips, naast sitespeed en UX? Duitse reviews en trustmarks zijn een must. Maar het simpel uitleggen van jouw USP’s ook. Verder zijn de strategische keuzes rondom levering en retouren cruciaal.  

‘Es ist egal’ 

Een koninklijk biertje, een bed waarop half Nederland slaapt, chocola met een mooi verhaal of een product dat hoofdsponsor is van een belangrijk Nederlands sportteam? Het is de Duitser allemaal ‘egal!’. In Duitsland begint ieder Nederlands merk bij nul. Dit slechte nieuws is eigenlijk goed nieuws. Want in Duitsland ligt voor iedereen een kans.

Dit betekent wel dat je echt moet investeren in brand- en product awareness.  En ja, dat betekent tijd en geld. Belangrijk hierbij is om de USP’s, zoals bijvoorbeeld je historie, hoogwaardige productie in Europa, of originele designs extra te benadrukken in vergelijking met hoe je dit normaal in Nederland zou doen. Dit is de kern van je contentstrategie.

Om dat te kunnen doen, moet je je Duitse doelgroep kennen en echt begrijpen. Zo kun je de juiste “Duitse” tone-of-voice hanteren in al je acquisitie- en remarketing kanalen. Tot slot is het verstandig rekening te houden met grote spelers binnen jouw industrie, inclusief de marketplaces, die ook veel potentie zien in de Duitse markt. En dus vaak bereid zijn meer te investeren en veel hogere CPA’s hanteren.

Offline is niet dood

“Retail is niet dood. Middelmatige retail is dood”, zei de CEO van Amerikaans online brillenmerk Warby Parker onlangs. Retail en offline kunnen prima naast elkaar bestaan, maar de rol van retail is wel aan het veranderen en wordt meer en meer als ondersteunend gezien aan online. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flagshipstores, die extra inzetten op een originele klantervaring of op een gethematiseerd assortiment.

“Retail presence heeft in Duitsland niet zozeer een sales doeleinde, meer een showing-off doeleinde. Je moet bovendien vernieuwend zijn”, zei Berend te Voortwis, founder of Crowdbutching en eigenaar van Lindenhoff hierover. Een goed voorbeeld hiervan is Amazon, dat vorig jaar op de Kurfürstendamm in hartje Berlijn een kerst pop-upstore opende. Saillant detail: in deze winkel was niets te koop. De producten lagen slechts in de store ter inspiratie – waarbij alles wel via Amazon Prime de volgende dag kon worden bezorgd.

Kleine stapjes blijken te vaak stapjes terug

Disruptors komen niets kapot maken, zij komen juist iets toevoegen aan het bestaande business model. Technologische verandering gaat snel, en het samenvoegen van innovatieve en aanwezige technologie kan voor klanten alleen maar goed nieuws zijn. Dus waarom zouden bedrijven – oud en nieuw – elkaar niet helpen?

“Natuurlijk geven we niet alles weg van wat we doen”, zegt Noor van Boven, CPO van mobiele bank N26. N26 wordt in Duitsland gezien als ‘disruptor’. “Maar we praten wel graag met traditionele bedrijven, wij vinden hun kennis belangrijk, en willen daarnaast graag met ze delen wat we zelf hebben geleerd.”

Val dus terug op de kennis en ervaring die je al hebt, maar focus je op die onderdelen waar je het verschil mee kan maken. Doe de rest niet meer, of besteed ze uit aan partijen die het  beter kunnen dan jij. Het spannendste hieraan is om deze verandering werkelijk te omarmen, echter te kleine stapjes blijken toch te vaak slechts stapjes terug.

Join or pass?

De digitale wereld waarin we leven en werken, is een snel veranderende wereld. Businessmodellen veranderen snel, concurrentie komt (en verdwijnt) sneller dan het licht en onvoorziene ontwikkelen komen als verrassing. Tel daarbij op dat de rol van mensen door technologie verandert, en je hebt een boel waar je als bedrijf rekening mee moet houden. De centrale vraag aan de leiders van vandaag is dus echt “doe je mee of zit je ’m uit?”

Hoe? Zo wordt het geformuleerd door Hugo Suidman, founding partner van Forchiefs.com: “Om toekomstbestendig te blijven als leider anno nu, is het cruciaal om continue in je eigen capaciteiten te blijven investeren, terwijl je je vaste gewoontes uitdaagt. Hierbij geldt mindset over skill set. Investeer dus wel in hoe je bijvoorbeeld verandertrajecten begeleidt, beter coacht of je visie verwoordt en implementeert, maar probeer niet alles te begrijpen. Dit gaat namelijk niet meer.”

Digitale transformatie beïnvloedt de cultuur van je bedrijf. De voordelen zijn legio, het promoot namelijk: een externe in plaats van interne blik, delegeren in plaats van controle, lef in plaats van behoedzaamheid, actie in plaats van planning en verbeterde samenwerking. Daarom móet je hier als leider aandacht aan geven – zeker als je crossborder onderneemt. Immers “culture eats strategy for breakfast” (Peter Drucker).’

Picnic opent vijfde Duitse locatie

Bij gebrek aan serieuze concurrentie lijkt niets Picnic in de weg te staan om het Duitse Ruhrgebied te veroveren. De online supermarkt gaat binnenkort live in Bochum.

Bochum wordt de vijfde stad waar de supermarkt-in-een-app bij de oosterburen van start gaat. De krant Westfälische Rundschau maakt melding van de expansieplannen. De stad met ruim 360.000 inwoners wordt in een eerste instantie bediend met 25 elektrische bezorgwagentjes.

Op langere termijn wil Picnic in het hele Ruhrgebied actief worden. Dat is het industriële gebied net over de grens van Limburg waar ongeveer 5,5 miljoen mensen wonen. De regio is onderdeel van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De Nederlandse online supermarkt voert een strategie waarbij het stad voor stad groeit. Mond tot mond-reclame speelt hierdoor ook een rol van betekenis bij het lokaal bekend worden van het merk. In minder dan een jaar weet het bedrijf iedere nieuwe stad operationeel winstgevend te maken.

Picnic wil een tweede distributiecentrum laten bouwen in de regio om de beoogde groei mogelijk te maken. Alle orders worden nu vanuit Viersen verscheept.

Zooplus lanceert premiumshop met diervoer

De Europees werkende online dierenwinkel Zooplus opent onder de naam Medoca een webshop met premium diervoer.

Medoca heeft voedingsproducten in de schappen liggen die bij het hoofdmerk Zooplus niet te vinden zijn. Dat is bijvoorbeeld dieetvoer, voeding die dierenartsen voorschrijven maar ook hoogwaardige accessoires.

Vooralsnog levert de shop enkel uit naar de Duitstalige markt. Het is niet uitgesloten dat het label bij gebleken succes ook op andere markt wordt geïntroduceerd.

Vijf jaar geleden lanceerde Zooplus al een budgetshop onder de naam Bitiba. Deze is ook in Nederland actief.

Vorige week publiceerde het Duitse Zooplus de financiële cijfers over het eerste kwartaal (PDF). Vergeleken met vorig jaar lag de omzet dertien procent hoger op 363 miljoen euro. De winst voor belasting is 4,5 miljoen euro negatief. Dat verlies is een miljoen kleiner dan een jaar eerder. De onderneming maakt bewust extra marketingkosten om de groei te versnellen, met het negatieve resultaat als gevolg.

Concurrentie ondervindt Zooplus niet zozeer van dierenwinkels, die heeft het al achter zich gelaten, maar vooral van lokale specialisten en platformen als Amazon en bol.com.

Foto: Tony Webster (cc)

Drie keer raden in welk land Nederlanders graag shoppen

In 2018 kochten vijf miljoen Nederlanders minstens één keer via een buitenlandse webshop een product of dienst. Een stijging van zo’n 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Samen gaven zij 880 miljoen euro uit en vooral China, Groot-Brittannië en Duitsland waren populaire winkelbestemmingen. Maar hoe groot is de impact van buitenlandse webwinkels nu echt op de Nederlandse e-commercemarkt? 

Het onderzoek laat zien dat Nederlandse consumenten steeds vaker hun weg weten te vinden naar webshops over de grens. Als we echter kijken naar het bedrag dat online in het buitenland wordt besteed, die 880 miljoen euro, dan is dat maar een klein gedeelte van de 23,6 miljard euro die de Nederlandse consumenten in totaal online uitgaven. Waar het aantal cross-border shoppers in 2018 dus toenam van 3,8 miljoen naar 5,0 miljoen, blijft het aandeel van cross-border bestedingen via internet in de totale online bestedingen nagenoeg gelijk (van 3,6 procent in 2017 naar 3,7 procent in 2018).

Geen reden tot klagen

De reden waarom het shoppen over de grens in Nederland wat achterblijft in vergelijking met andere Europese landen, is dat we het als Nederlandse e-commercebranche heel goed op orde hebben. Natuurlijk, consumenten shoppen nog weleens in het buitenland vanwege de lagere prijs of omdat een platform als Amazon of AliExpress een groter assortiment heeft. Maar in feite hebben we in Nederland niks te klagen.

Nederlandse consumenten (en natuurlijk ook zakelijke klanten) hebben in ons land namelijk in principe de zekerheid dat een pakket ook daadwerkelijk wordt bezorgd. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan ben je onder de Nederlandse wet goed beschermd en zullen legitieme webwinkels hun uiterste best doen om het probleem samen met jou op te lossen.

Daarnaast beschikken we hier over een uitstekende e-commerceinfrastructuur. Betalen gebeurt op een veilige en vaak makkelijke manier en pakketten worden bezorgd waar en wanneer de klant dat wil, waarbij hij dankzij het initiatief Bewust Bezorgd ook kan kiezen voor de meest duurzame vorm van levering.

Klant is en blijft koning

Uiteindelijk is er maar één factor die bepaalt of een (web)winkel succesvol is en dat is de klant. Die heeft immers de macht om te bepalen waar en wanneer hij een product of dienst koopt. Hem maakt het niet uit of dat online of offline is, of de winkel zich hier of in het buitenland bevindt en of die betreffende winkel een goed businessmodel heeft of niet. Hij wil gewoon op de best mogelijke manier worden geholpen, ongeacht via welke kanalen de communicatie verloopt. En dat tegen een schappelijke prijs, want hoewel op prijs concurreren waarschijnlijk geen goed idee is (zeker niet met partijen uit China), blijven de kosten natuurlijk wel een belangrijk aspect voor de klant.

Maar op het gebied van gebruikersgemak mag best gekeken worden naar e-commercegiganten als Amazon, die al veel verder zijn op het gebied van voice en kunstmatige intelligentie. Zij maken er geen geheim van dat ze de klant centraal zetten en dat alle andere actoren (zoals hun medewerkers en de winkeliers op hun platform) zich hiernaar moeten schikken. Veel van de omzet wordt weer rechtstreeks in innovatie gepompt, zodat Jeff Bezos en de zijnen hun klanten nog beter van dienst kunnen zijn.

Big data, grote mogelijkheden

Nederlandse webwinkeliers kunnen mijns inziens nog wel wat leren van de belofte van Amazon, al moet dat natuurlijk nooit ten koste gaan van de eigen medewerkers en zal het allemaal op een wat kleinere schaal plaatsvinden. Maar de webwinkels in Nederland kunnen nog veel meer halen uit de data die zij ontvangen van klanten (uiteraard in overeenstemming met de AVG). De internationale giganten zien zichzelf niet voor niet als tech companies; zij draaien puur en alleen op data. Er zijn, ook in Nederland, meer dan genoeg (betaalbare) tools en partners die je in combinatie met de verzamelde gegevens kunnen helpen bij personalisatie, conversie en (online) marketing, zodat ook jij je webwinkel meer datagedreven kunt runnen.

De Nederlandse webwinkelier heeft over het algemeen een goed imago in eigen land, zeker als hij lid is van een keurmerk als het Thuiswinkel Waarborg. Als wij met zijn allen blijven voldoen aan dat imago, aan de wensen van de klant en aan het hoge serviceniveau, dan raak je je klanten echt niet zomaar kwijt aan het buitenland. De truc is wel om als Nederlandse (web)winkels lering te blijven trekken uit de dienstverlening van de grote (buitenlandse) jongens, om mee te blijven gaan in de technologische innovatie en om bovenal de klant voorop te blijven zetten. Doe je dat, dan heb je weinig te vrezen van de internationaal shoppende klant.  

Recruitmentbedrijf Wonderkind sluit Duitse samenwerking

Recruitmentbedrijf Wonderkind start een samenwerking met de Duitse arbeidsbemiddelaar Raven51. De Duitse markt voor arbeidsmarktbemiddeling heeft in de tegenstelling tot Nederland de digitaliseringsslag nog amper gemaakt en Wonderkind ziet marktkansen.

Duitse bedrijven geven jaarlijks 3 miljard euro uit aan personeelsadvertenties en bijna twintig procent van dat budget gaat nog naar advertenties in gedrukte media.

Wonderkind brengt organisaties met behulp van kunstmatige intelligentie in contact met actief én passief werkzoekenden. Kandidaten krijgen op basis van hun online gedrag geautomatiseerd advertenties te zien via de advertentie-ecosystemen van Facebook, Google en andere websites. Het bereik is daardoor groter.

In Nederland werkt Wonderkind onder andere voor Booking.com, Heineken en KFC. Daarnaast heeft de startup klanten in 46 landen. Raven51 krijgt de exclusieve rechten om de technologie van Wonderkind in te zetten voor haar klanten in Duitsland.

Duits e-commerce groeit 11 procent in Q1 2019

Het traditioneel wat zwakkere eerste kwartaal pakt voor Duitse webwinkels en online verkopers goed uit. De digitale omzet steeg in de eerste drie maanden ‘onverwacht sterk’ met 11,2 procent tot 16,2 miljard euro.

De omzet uit diensten, zaken als bijvoorbeeld verzekeringen en vliegtickets, groeide met 6,6 procent tot 4,5 miljard euro.

Iedere achtste euro die de Duitse detailhandel omzet wordt gerealiseerd in het digitale domein.

Het Bundesverband E-Commerce und Versandhandel (bevh), de Duitse zusterorganisatie van Thuiswinkel.org, publiceerde deze cijfers gisteren. Een aantal ontwikkelingen valt daarin op.

De snelst groeiende productgroep is Levensmiddelen. Die nam qua verkoopvolume toe met 21 procent tot 282 miljoen euro. Doorgerekend naar jaarbasis is dat dus een markt waarin meer dan een miljard euro om gaat. Dat is nog los van de handel die partijen als Takeaway.com daar doen, want dat is een dienstenbedrijf. Immers, die verkopen zelf geen eten maar regelen enkel de bezorging.

Twee andere productgroepen die hard stegen zijn Huishoudelijke Artikelen (+18,3% tot 1,1 miljard euro) en Computer & Accessoires (+17,8% tot 1,4 miljard).

Ook dit keer benadrukken de cijfers dat de Duitse e-commercemarkt een totaal andere is dan de Nederlandse. Namelijk: bijna de helft van de online verkopen (47%) wordt gerealiseerd via online marktplaatsen: 7,6 miljard euro. Zalando en eBay zijn daar grote partijen, maar Amazon steekt daar met kop en schouders bovenuit en doet drie keer meer omzet dan de nummer twee op de markt: OTTO.

Omnichannel retail lijkt in Duitsland ook veel groter dan in Nederland. Verkopers met een fysieke en digitale winkel, ongeacht de verhouding waarin de verkooptotalen liggen, zagen hun omzet vorig jaar met 15,4 procent stijgen. Multichannel retailers kwamen in het eerste kwartaal van 2019 uit op een digitale omzet van 5,9 miljard euro, ongeveer een derde van het totaal.

Foto: Stefan Widua op Unsplash

LiveChat Service doet Duitse overname

Het Duitse Finnchat GmbH is voor een onbekend bedrag overgenomen door LiveChat Service. Met als belangrijkste ambitie om haar diensten ook verder in Duitsland uit te rollen.

Finnchat GmbH is de Duitse vestiging van het Finse Finnchat OY, en zit sinds 2014 in Berlijn. Voor LiveChat Service, dat reeds een kantoor in Düsseldorf heeft, betekent de overname een directe uitbreiding van haar netwerk en klantengroep.

Nick Blom, CEO LiveChat Service, zegt in een toelichting: ‘Veel aanbieders van livechat richten zich vooral op klantenservice. Maar livechat is juist een ideale manier om de conversie op websites te verhogen. Die verkoopgerichte strategie is, net als bij LiveChat Service, ook altijd het uitgangspunt geweest bij Finnchat GmbH.’

LiveChat Service zal in Duitsland de eigen softwaremerken Knowler en Cobrowser in de markt zetten, evenals haar recent gelanceerde Screen Share oplossing.

Door de overname verhuizen de activiteiten vanuit Düsseldorf naar Berlijn en zal het huidige kantoor van Finnchat GmbH als hoofdkwartier gaan fungeren. Tegelijkertijd zal de bedrijfsnaam worden aangepast naar LiveChat Service GmbH.

Omzet About You stijgt 63% tot 461 miljoen euro

De Europees werkende online kledingwinkel About You heeft de omzet vorig jaar zien stijgen met 63 procent tot 461 miljoen euros. Dat blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf OTTO Group presenteert.

Veel details geeft OTTO verder niet, maar eerder werd al duidelijk dat de bruto verhandelde waarde van de goederen 1,6 miljard euro bedroeg. Hoe die omzet echter over de landen is verdeeld, waaronder ook Nederland, maken de Duitsers echter niet bekend.

In juli 2018 nam het Deense Bestseller Group voor 258 miljoen euro een belang in About You. Dat bedrijf van miljardair Anders Holch Povlsen heeft ook belangen in internationaal opererende lifestyleketens als Miinto, Zalando en AmbienteDirect.

Foto: Axel Kuhlmann (cc)

Omzet About You stijgt 63% tot 461 miljoen euro

De Europees werkende online kledingwinkel About You heeft de omzet vorig jaar zien stijgen met 63 procent tot 461 miljoen euros. Dat blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf OTTO Group presenteert.

Veel details geeft OTTO verder niet, maar eerder werd al duidelijk dat de bruto verhandelde waarde van de goederen 1,6 miljard euro bedroeg. Hoe die omzet echter over de landen is verdeeld, waaronder ook Nederland, maken de Duitsers echter niet bekend.

In juli 2018 nam het Deense Bestseller Group voor 258 miljoen euro een belang in About You. Dat bedrijf van miljardair Anders Holch Povlsen heeft ook belangen in internationaal opererende lifestyleketens als Miinto, Zalando en AmbienteDirect.

Foto: Axel Kuhlmann (cc)

Zooplus Nederland naar 85 miljoen euro omzet

De Europees werkende online dierenwinkel Zooplus zag zijn Nederlandse omzet in 2018 met zestien procent stijgen tot 85,1 miljoen euro.

Nederland is daarmee de grootste markt van de kleine EU-landen voor het Duitse concern. Vijf grote landen zijn goed voor zestig procent van de omzet.

Eerder deze week publiceerde Zooplus zijn jaarverslag met daarin de details over de ontwikkelingen van afgelopen jaar (PDF).

Het bedrijf voert in deze fase van zijn ontwikkeling het beleid om de omzet verder op te schroeven. Zooplus wil komende twee jaar doorgroeien tot een omzet van twee miljard euro. Winst maken is het niet primaire doel. Nieuwe klanten winnen mag geld kosten, omdat 95 procent van wie binnenkomt uiteindelijk een terugkerende klant blijkt.

Met het oog op de langere termijn wil de onderneming meer trekken van een platform krijgen, zodat het niet een spullenwinkel sec is. Daarbij wil het zich richten op diensten rondom het houden van huisdieren. Gedacht wordt aan zaken als verzorging, verzekering, bemiddelen naar uitlaatservices, dierenartsen en fokkers.

Foto: Bennilover (cc)

Günter Bartsch van Netzwerk Recherche: ‘We moeten meer praten over de ethiek van de journalistiek’

Juist met de jaarlijkse uitreiking van De Loep voor de deur is het goed om stil te staan bij de uitdagingen waar de onderjournalistiek wereldwijd mee te kampen heeft. Immers, de grootschalige fraude van een Der Spiegel-sterverslaggever schokte vorig jaar de Duitse journalistiek. ‘We zijn te zeer gefocust op het mooie verhaal’, meent Günter Bartsch van Netzwerk Recherche, de Duitse equivalent van de VVOJ.

Claas Relotius was zeven jaar medewerker van Der Spiegel en anderhalf jaar vaste redacteur. De sterreporter maakte zestig, veelal indrukwekkende reportages. In 2018 nog werd hij bij de Deutschen Reporterpreises op het podium gehesen, zo schrijft het Duitse weekblad. Voor de beste reportage van het jaar, waarin hij het leven beschrijft van een Syrische jongen die gelooft dat hij de burgeroorlog kan beëindigen door een kinderstaking. De jury oordeelde dat het artikel met ongeëvenaard gemak is geschreven, en met een ‘dichtheid en relevantie die nooit openlaat op welke bronnen het gebaseerd is’.

Relotius’ Waterloo

Dat laatste bleek niet helemaal te kloppen. De bronnen zijn ‘goed bedacht, uitgevonden, gelogen. Citaten, scènes, veronderstelde mensen uit vlees en bloed. Fake’, oordeelt Der Spiegel eind december 2018 in een onthullende reportage waarin de fraude aan de lezers bekend wordt gemaakt. Ook veel andere artikelen bleken gefabuleerd. Zo was er de onthullende reportage onder de titel ‘Jaegers Grenze’ over een burgerwacht in Arizona die jacht maakt op illegale migranten. Relotius had de groep niet eens bezocht.

Dit laatste artikel werd Relotius’ Waterloo. Co-auteur Juan Moreno geloofde het materiaal van Relotius niet en reisde op eigen kosten naar Arizona. Hij onderzocht de bronnen van zijn collega en stuitte op de fraude en ging door een hel toen bleek dat de leiding wekenlang zijn beschuldigingen niet geloofde. Bij een ondervraging door zijn chefs brak Relotius echter en bekende vele fraudes.

Relotius (33) was de meest gevierde journalist van zijn generatie. Hij won onder meer vier keer de Duitse reportersprijs, de European Press Prize en hij werd CNN-journalist van het jaar. Ook belandde op de Forbes-lijst ‘30 onder 30’, categorie media.

Goed aangepakt

Hoe kon een journalist die zo in de belangstelling stond zo lang doorgaan met zijn fraude? ‘Relotius is gewoon een aardige, bescheiden man’, vertelt Günter Bartsch, ‘niemand zag hem als een bedrieger’. Hij speelde het ook bovendien ook erg slim. ‘Steeds wisselde hij van eindredacteur en factcheckers, zodat niemand zou ontdekken dat hij wel veel bronnen had die niet meer te achterhalen waren.’

De redactie van Der Spiegel heeft de affaire goed aangepakt, meent de directeur van Netzwerk Recherche, de Duitse equivalent van de VVOJ. ‘Ze hebben gelijk de openbaarheid gezocht, terwijl andere bladen in dit soort gevallen het vaak in stilte regelen. Je kunt misschien wel kritiek hebben op de vette manier waarop ze het verhaal hebben opgeschreven – typisch Spiegel – maar ze deden het maar mooi en staken ook gelijk de hand in eigen boezem.’

Want hoe had dit kunnen gebeuren? Was de werkdruk te hoog? Of de zucht naar primeurs en bijzondere reportages. Een commissie van drie met zelfs één lid van buiten toog aan het werk.

‘Lügenpresse’

Tegelijkertijd brandde de discussie los in de Duitse (onderzoeks)journalistiek. Een collega liet zich ontvallen dat het toch wel gebruikelijk is om buitenlandse bronnen wat woorden in de mond te leggen. ‘Want niemand kan het controeren.’ Een medewerker van de Süddeutsche Zeitung liep tegen de lamp omdat hij hetzelfde verhaal aan twee verschillende kranten had verkocht. Hij had alleen wat namen veranderd en citaten aan andere bronnen toegeschreven. Pijnlijke onthullingen in een tijd dat extreemrechts in Duitsland de ‘Lügenpresse’ voortdurend onder vuur neemt.

Door de grote nadruk op het mooie verhaal, dreigt de waarheidsvinding in het gedrang te komen, constateert Günter Bartsch. ‘Voor narratieve journalistiek heb je bijzondere bronnen nodig, maar die zijn er niet zoveel. Het risico bestaat dan dat collega’s bijvoorbeeld verschillende bronnen gaan samenvoegen tot één, dat ze het handelen van bronnen beïnvloeden en hen aanzetten tot bijzondere daden of dat ze zelfs bronnen gaan verzinnen. De journalist als meester van zijn verhaal.’

Tussen fictie en non-fictie

Journalistieke ethiek wordt nagenoeg niet meer gedoceerd op opleidingen, stelt Bartsch en ook in de beroepspraktijk wordt er nauwelijks over gediscussieerd. ‘Het zou de winst kunnen zijn van deze affaire, dat we weer eens gaan praten over de ethiek van ons vak. Over de keiharde grens tussen fictie en non-fictie, en over de kleuren waarin we een verhaal schilderen. We gebruiken nu vaak zwart en wit omdat dat lekker contrasteert, goed voor de spanning, maar het leven bevat nu eenmaal veel meer grijstinten.’

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Wie maakten in 2018 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Op 22 maart reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten De Loep 2018 en de VVOJ Aanmoedigingsprijs uit aan journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers.

Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom op 22 maart naar De Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en maak het live mee!

Meld je hier aan.

Evert de Vos

Het artikel Günter Bartsch van Netzwerk Recherche: ‘We moeten meer praten over de ethiek van de journalistiek’ verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Bijenkorf opent deze zomer Duitse webshop

De Bijenkorf treft voorbereidingen om vanuit het Amsterdamse hoofdkantoor een webshop te openen voor de Duitse markt. Dat moet komende zomer plaatsvinden.

Dat blijkt uit vier vacatures die nu online staan op de recruitmentsite van het warenhuis. Vakuitgave Twinkle signaleerde de nieuwe banen en schrijft er over.

Het gaat om vacatures voor een online content editor, een merchandiser, een SEA- en een SEO-marketeer. Het is niet uitgesloten dat er meerdere posities per functie beschikbaar zijn.

“Deze zomer openen we een webshop in Duitsland. Daarbij maken we gebruik van wat we afgelopen drie jaar hebben geleden van onze Belgische webwinkel.”

De Bijenkorf gaat onder eigen vlag met een eigen website van start en Duitsland en lijkt niet te kiezen voor een platformstrategie bij derden. Het is een strategische keuze om in een land waar Amazon en eBay meer dan de helft van alle e-commerceomzet genereren daar geen activiteiten te ontplooien. Althans, dat blijkt niet uit de vacatureteksten.

Het is nog niet bekend onder welke merknaam de Bijenkorf zich in Duitsland wil positioneren.

Zalando wil geen winkel meer zijn

Over vijf jaar moeten derde partijen, zoals merkfabfrikanten, veertig procent van de consumentenomzet realiseren op Zalando. Dat is nu tien procent. Het management zet vol in op een marktplaatsstrategie.

Dat werd gisteren goed duidelijk tijdens de Capital Markets Day die volgde op de presentatie van de jaarcijfers die ochtend. Die cijfers lieten weer een nette groei van 25 procent zien en een vergelijkbaar vooruitzicht voor het huidige jaar. Maar dat is niet genoeg.

De leiding van de modewinkel voorziet een toekomst waarin consumenten vaker en meer kleding via internet gaan kopen. Het aantal aanbieders zal daarom ook niet afnemen maar eerder toenemen. Daarom kiest Zalando een strategie waarbij het het de facto startpunt wil worden voor shoppers. Maar, zo luidt de redenering, dan moeten alle mogelijk gewenste producten in de schappen liggen voor iedereen.

Enkel wanneer Zalando verandert van een winkel in een marktplaats kan het die ambitie realiseren. “We delen onze technologie, data en logistiek met verkooppartners”, licht CEO Rubin Richter toe. “Ons voordeel wordt dat we verhoudingsgewijs minder eigen voorraad moeten aanhouden en daarmee een lager financieel risico lopen.” Daar staat tegenover dat Zalando dan enkel inkomsten uit commissies heeft.

Dat is niet helemaal waar, want de fulfillment- en marketingdiensten beginnen ook degelijke omzetten te tonen.

In 2018 leverden derde verkopers een consumentenomzet van 600 miljoen euro, oftewel tien procent van het totaal. Dat moet rond 2023/2024 veertig procent zijn. Verder blijkt dat Zalando nu al de fulfillment doet voor een kwart van de transacties van verkooppartners en dat de omzet met marketingmedia, zoals met het netwerk van 500 influencers, zestig procent steeg. “En dat versnelt”, aldus Richter.

Naar nu blijkt ging de ontwikkeling van het partnerprogramma niet vlekkeloos afgelopen jaren. De NPS en winstgevendheid waren lager dan bij Zalando’s eigen activiteiten. Nu die achterstand is hersteld, en er amper tot geen verschil meer is, durft Richter dat publiekelijk te vertellen.

Komend jaar staat vooral in het teken van het opschalen van het partnerprogramma. Dat houdt in: meer verkopers aansluiten en meer promotie van de zakelijke fullfillment en marketingdiensten.

Wanneer Zalando het punt bereikt dat zijn verkooppartners meer consumentenomzet realiseren dan het bedrijf zelf, het echte omslagpunt naar een marktplaats, liet het management gisteren in het midden. Bol.com, bijvoorbeeld, is wel stellig. Diens omslagpunt ligt ergens in de loop van 2020.

Foto: yzapoo (cc)

Page generated in 0,974 seconds. Stats plugin by www.blog.ca