Duitse pakketdiensten verhogen tarieven

De Duitse pakketdiensten DPD en Hermes verhogen in 2019 hun tarieven om de stijgende kosten te dekken. Marktleider Deutsche Post wil om dezelfde reden ook maar mag dat van de toezichthouder niet.

Het gaat voornamelijk om de personeelskosten die toenemen. Dat is hetgeen dat in de hogere tarieven wordt gecompenseerd. Deze weken van het jaareinde wordt weer duidelijk hoeveel bedrijven en consumenten gehecht raken aan online bestellen en de rappe leveringen. The last mile, het brengen naar en leveren aan de deur is het duurst hierin.

Duitse media melden dat DPD en Hermes de tarieven daarom gaan verhogen. Hermes wil er een loonsverhoging van honderd miljoen euro mee faciliteren. Daar gaat het om vijftig cent dat een pakketje duurder wordt. Bij DPD stijgt de prijs met 6,5 procent. Deutsche Post merkt ook dat de kosten stijgen maar mag zijn tarieven niet verhogen.

Gezamenlijk hebben de pakketdiensten in deze laatste weken van 2018 23.000 extra medewerkers nodig voor de extra logistieke belasting door online kerstshoppen

Bundeskartellamt opent onderzoek naar Amazon.de

De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt onderzoekt of Amazon in Duitsland zijn marktmacht misbruikt richting derde verkopers op zijn platform.

Het onderzoek richt zich op hoe Amazon zijn duale functie invult. Het opereert enerzijds zelf als winkel, een partij die zelf inkoopt en vanuit eigen magazijn verkoopt. Anderzijds stelt het zijn winkelvloer open voor derde partijen die, tegen betaling van commissies, gebruik mogen maken van een reeks e-commercediensten. De Duitse toezichthouder richt zich op de tweede rol.

Het Bundeskartellamt is de juridische procedure begonnen nadat het een reeks klachten uit de markt had ontvangen. Er wordt gekeken naar het niet-transparante blokkeren en opheffen van verkopersaccounts, regels voor productrecensies, uitbetalingen achter- en inhouden en eisen over het beschikbaar stellen en overdragen van productinformatie.

Of en wanneer de procedure tot een veroordeling onder mededingingswetten leidt, staat niet vast.

De Europese Commissie begon eerder al een onderzoek naar de zakelijke praktijken van het handelsplatform Amazon in Duitsland. Afgelopen zomer stuurde het honderden verkopers vragenlijsten om een beeld te krijgen van die praktijk.

Windeln.de gevloerd op de beurs: -30%

Dat een beursgang van een start-up niet altijd tot succes leidt, blijkt wel uit de koers van Windeln.de. De Europese webshop met baby- en peuterspullen zag zijn koers vandaag met dertig procent dalen tot veertig cent per aandeel.

Beleggers stappen uit. Ze hebben geen vertrouwen meer in het bedrijf en het management. Gisteren maakte die weer een aangepaste winstverwachting bekend. Niet 2019 brengt de eerste zwarte cijfers, maar 2020. De reden voor de tegenvaller zijn de teleurstellende resultaten in China.

Bij de marktupdate werd ook een extra ingelaste aandeelhoudersvergadering ingepland. Net na de jaarwisseling moeten de eigenaren groen licht geven voor een kapitaalverhoging.

Na de koersdaling vandaag is de onderneming nog 12,5 miljoen euro waard. Een aandeel Windeln kostte bij de beursgang vijftien euro.

Foto: medekode (cc)

Weer Duitse overname door Accenture Interactive

Accenture Interactive koopt het creatieve bureau Kolle Rebbe uit Hamburg en vergroot zijn digitale expertise op de oostelijke markt daarmee binnen twee jaar tijd met zo’n duizend man.

Hoeveel geld met de overname van Kolle Rebbe is gemoeid houden de partijen voor zich. Het gaat om een bureau van bijna 25 jaar oud met driehonderd medewerkers. Het is een gevestigde naam op de Duitse markt. Tot de klanten behoren onder meer Google, Netflix, Audi, DAZN, Netflix en TUI Cruises.

Accenture lijkt versneld te investeren om een positie op de bouwen in een van Europa’s grootste markten. Begin februari 2017 verwierf het de meerderheid in digitaal bureau SinnerSchrader uit Hamburg en in januari 2018 kocht met Mackevision uit Stuttgart om in de zomer van dit jaar ook designaffairs aan zijn portfolio toe te voegen.

Met de overname van Kolle Rebbe komt het lokale personeelsbestand op meer dan duizend man.

In Nederland is Accenture Interactive eigenaar van Mobgen.

Zalando plugt in bij lokale modewinkels

Zalando sluit zich aan op de lokale retail en wil voor 2019 zeshonderd fysieke winkels live hebben op zijn handelsplatform.

Onder de noemer Connected Retail rolt het een systematiek uit waarmee fysieke winkels orders kunnen aannemen van online klanten die op Zalando shoppen.

De baten van de order vallen toe aan de modewinkel. Die zal enkel een vergoeding voor de bemiddeling moeten betalen aan Zalando. Ook zorgt de shop voor de verzending van het pakket.

Connected Retail wordt grootschalig gelanceerd in Duitsland, na proeven met Adidas in Berlijn, en internationaal uitgerold in 2019. Nederland krijgt daarbij prioriteit, aldus Zalando.

Naarmate de fulfillment fysiek dichterbij de consument gebeurt, wordt same day delivery logistiek gezien makkelijker.

Rackspace stelt meer Europees cloudpersoneel aan

Managedhostingprovider Rackspace stelt een kleine tweehonderd nieuwe medewerkers aan in Noord-West Europa en opent in Duitsland een nieuw hoofdkantoor in München. De Amerikanen versnellen de investeringen in personeel om extra vraag naar cloudoplossingen te genereren en op te vangen.

In zekere zijn Amazon, Google en Microsoft ervoor verantwoordelijk dat Rackspace deze investering doet. De drie techgiganten investeerden afgelopen jaren vele tientallen miljarden in het optuigen en uitbouwen van clouddiensten. Dat is een zeer portfolio met een zeer breed spectrum specialistische IT-diensten geworden. Klanten van Rackspace vragen vergelijkbare diensten.

Rackspace is van oorsprong een bedrijf in managedhosting met eigen systemen maar ontwikkelde mee naar de multicloudomgeving. Klanten willen immers niet vastzitten in één cloud, maar diensten uit meerdere kunnen betrekken. Om die reden kochten de Amerikanen, eigendom van Apollo Global Management, vorig jaar multicloudspecialist Datapipe.

De Europese investeringen omvatten de aanstelling van honderd extra mensen in Duitsland en tot zeventig in Noord-Europa (waaronder Nederland). Dat gaat om verschillende functies zoals commerciële cloudexperts en cloudarchitecten. Er werkt in totaal 7.800 man bij Rackspace. Het heeft één regio (datacentrum) in Europa, in Londen.

Sinds dit voorjaar biedt Rackspace ook eigen kubernetes as a service.

Foto: David Staedtler (cc)

Amazon investeert miljoenen in ‘Europese Nest’

Amazon en investeerders uit de start-up- en energiesector steken samen 43 miljoen euro in Tado, de Duitse fabrikant van een Nest-achtige slimme thermometer.

Naast de Amerikaanse e-commercereus doen ook E.ON, het Energy Ventures-fonds van Total, Energy Innovation Capital, Inven Capital en Europese Investeringsbank mee. Dit brengt het totaal aan venturecapital op 89 miljoen dollar voor het bedrijf uit München sinds de oprichting in 2011.

Tado zou vernuftiger in elkaar steken dan Nest. Het praat niet enkel met de verwarming maar ook de ketels en, als nodig, digitaal met een van de veertigduizend aangesloten installateurs en servicebedrijven.

Het nieuw aangetrokken geld wordt gebruikt om bestaande producten te verbeteren en nieuwe producten te maken. De focus van de onderneming ligt op verwarming, service en energiemanagement.

“We zijn ervan overtuigd dat binnenkort elk gebouw intelligent zal worden verwarmd en gekoeld. Dit is precies het juiste moment om kapitaal aan te trekken en het te gebruiken om ons te positioneren als de nummer één in deze snelgroeiende markt,” zegt CEO Toon Bouten. Hij was eerder de topman van het Duitee uitgeefconcern Tomorrow Focus.

Amazon is het eerste bedrijf uit de internetsector dat investeert in Tado. Het is niet de eerste keer dat het in een hardwarefabrikant participeert. Eerder stapte het bijvoorbeeld in deurbelmaker Ring, een start-up die het uiteindelijk kocht voor een miljard dollar. En ook kocht het Blink, de maker van kleine beveiligingsvideocamera’s.

Het Duitse systeem werkt met de Home-assistanten van Amazon, Apple en Google.

Merkle via overname steviger op Duitstalige markt

Merkle, het label van Dentsu Aegis waar ook Oxyma onder valt, koopt Namics om zijn positie in Duitsland en Zwitserland te verstevigen.

Het ruim twintig jaar oude Namics uit München is gespecialiseerde in sitebouw, CRM, app-ontwikkeling en communicatiestrategie. Koper Merkle ziet het als een aanvulling op zijn expertise rondom CX en marketingtechnologie.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid houden de partijen voor zich.

Het internationale bureaunetwerk Dentsu Aegis Network (DAN) neemt kocht performancemarketingexpert Merkle in 2016. Eind 2017 kocht DAN Oxyma uit Rotterdam en veranderde diens naam in Merkle Nederland.

De Nederlandse markt zal niet bijster veel profiteren van de buitenlandse overname. Een woordvoerster: “We krijgen er 550 collega’s bij, waarmee Merkle in Europa de grens van tweeduizend medewerkers doorbreekt. Het bedrijf wordt wel een stuk groter in Europa en wij hebben toegang tot een breder en groter netwerk van specialisten.”

Duitse fietsenhandel sprint voor Nederlands Younit

De online winkelzuil Younit ging in de afgelopen maanden vijfhonderd keer over de toonbank richting Duitse fietsenwinkels. Ontwikkelaar Snakeware kijkt op andere markten.

De fietsverkopers krijgen met de Younit-zuil een kiosk in hun winkel die een deel van het salestraject verzorgt. Potentiële klanten kunnen in de winkel door het aanbod snuffelen en een korte lijst met favorieten maken voordat een verkoper hen spreekt. Ze kunnen die lijst ook direct mee naar huis nemen en online verder kijken.

In de woorden van Snakeware is Younit ‘een cloudgebaseerd, multibrand omnichannel platform’. Hij is gebouwd voor Winora Group uit Schweinfurt. Dat is onderdeel van de Nederlandse fietsfabrikant Accell Group. De andere deelnemers in de co-productie zijn Accell IT, Haibike Design Center, Radlabor Bike Sizing, Prestop Kiosk-systemen en designspecialist Cogniance.

De zuil is van start gegaan met alle fietsen van de Winora Group en Haibike maar biedt de mogelijkheid om ook fietsen en onderdelen van de andere Accell Group-merken te presenteren.

De verkoop- en advieshulp werkt ook op telefoons, tablets en computers en is eenvoudig toepasbaar in andere branches. Na de lancering in Duitsland wordt ook naar andere landen gekeken, zegt Ate van der Meer van Snakeware.

Superwinkel.nl opent filiaal in Duitsland

Online warenhuis Superwinkel.nl heeft onlangs een buitenlands filiaal geopend onder de naam Supershop.de.

De prijsvechter maakt het nieuws vandaag bekend, maar Supershop is al sinds vorige maand live. De Nederlanders verkochten al sinds 2017 op Amazon.de om ervaring op te doen op de Duitse markt. Met de lancering onder eigen domein schuift de aandacht primair naar het eigen verkoopkanaal.

In het afgelopen jaar is er intern een Duitse klantenservice opgezet en is ook het in huis ontwikkelde platform compleet meertalig gemaakt.

De Duitse webshop biedt momenteel enkel producten in de categorieën parfum, cosmetica en haarproducten. Later zal dit uitgebreid worden. De eerste maand van zijn bestaan is Supershop.de reeds goed voor vijf procent van de totale omzet.

Voor volgend jaar werkt het Superwinkel aan de opening van filialen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Achim (cc)

Paazl opent kantoor in Düsseldorf

Technologiebedrijf Paazl uit Amsterdam opent een kantoor in Düsseldorf om zijn Duitse e-commerceklanten beter lokaal te kunnen bedienen. Daarnaast is het een uitvalsbasis voor de groeiplannen voor de oostelijke miljardenmarkt.

Het buitenlandse kantoor wordt in eerste instantie ingevuld door een commercieel team dat zich richt op partnerships met merken en retailers en op samenwerkingen met lokale e-commercebureaus.

“In Duitsland zit onze grootste groep klanten en de potentie is er groot. De ervaring die consumenten daar hebben met de bezorgopties van Amazon en Zalando zijn daar de benchmark. Andere partijen willen dat ook kunnen bieden en daar voorzien wij in. Paazl is gespecialiseerd in het optimaliseren van de delivery experience.”

“We hebben alle Duitse carriers al in onze fruitmand.”

Behalve de consument in Duitsland moeten ook internationaal werken e-commercepartijen daar profiteren van de aanwezigheid van Paazl. Het bedrijf uit Amsterdam werkt met meerdere transporteurs om meerdere bezorgopties aan te bieden, van bekende transporteurs tot nieuwe commercetransporteurs. In Duitsland zijn dat bijvoorbeeld de binnenstedelijke vervoerders die goed zijn in de last mile.

Paazl werkt voor merken als Suitsupply, Hunkemöller, Rituals en UnderArmour.

Naar een lokale country manager door de DACH-regio wordt nog gezocht. Tot diens aanstelling is Schreiner erg nauw bij de Duitse operaties betrokken.

“Deze stap maakt deel uit van de strategie om de bredere Europese markt buiten de Benelux aan te boren. We zijn van plan om hier in de komende twee jaar ongeveer twintig banen te creëren.”

Zooplus: ’95 procent terugkerende klanten’

Veel webwinkels zullen er jaloers op zijn: online dierenwinkel Zooplus kan in zijn kwartaalverslag koketteren met een retentieratio van 95 procent en dubbelcijferige groei.

Gisteren maakte de onderneming uit Duitsland de financiële kerncijfers over het derde kwartaal bekend (PDF). Daaruit spreekt een omzetstijging van 19 procent tot 331 miljoen euro en winst

In vrijwel alle markten, waaronder Nederland, meldt de leiding dubbelcijferige groei. Vrij uniek is het record dat wordt geclaimd: 95 procent van de klanten is een terugkerende klant. En het aantal nieuwe klanten steeg in het derde kwartaal met acht procent. Verder omzetgroei lijkt gegarandeerd.

Zooplus verkoopt dierbenodigdheden zoals voer, verzorging en ‘meubels’. Met name voor huisdieren.

Momenteel geeft de directie in München voorrang aan het versnellen van de opbouw van het klantenbestand. Dat gaat ten koste van de winst. In feite wordt de winstverwachting getemperd om de investeringen in acquisitie op een later moment pas weer terug te schroeven.

Nadere financiële details over het afgelopen kwartaal worden op 14 november gepubliceerd.

Foto: Petful (cc)

Mister Spex: toch nog niet naar de beurs

Online brillenwinkel Mister Spex gaat toch nog niet naar de beurs. Het bedrijf moet eerst nog verder groeien, zegt topman Dirk Graber.

In een gesprek met persbureau Reuters klinkt, dat Graber zijn strategische plannen heeft bijgesteld. Drie jaar geleden beloofde hij rond deze periode óf een beursgang óf een verkooptransactie. Geen van beiden vindt plaats.

De mede-oprichter van de Europees werkende online brillenwinkel geeft geen nieuwe exithorizon.

Mister Spex is elf jaar geleden opgericht. Het bedrijf deed vorig jaar een omzet van honderd miljoen euro. Op de brillenmarkt, waar jaarlijks miljarden in omgaan, is dat een schijntje. Groei wordt behalve in het online domein ook gezocht in samenwerkingsverbanden in de offline retail.

Foto: Danielle Henry (cc)

HelloFresh versnelt in Canada met overname

Hellofresh koopt zijn Canadese concurrent Chefs Plate en claimt nu marktleider te zijn in die markt. Daarnaast splitst het de B2B-activiteiten van de ‘intelligente koelkast’ af in een apart bedrijf.

Voor een niet nader genoemd bedrag, dat ergens in de tientallen miljoenen euro’s zou liggen, koopt HelloFresh Chefs Plate en hernoemt het bedrijf naar het merk van de Berlijnse koper.

De gezamenlijke omzet volgend jaar zou rond de 130 miljoen euro liggen, zo melden de partijen.

Hoewel HelloFresh uit Duitsland komt en het bedrijf veel activiteiten in Europa heeft, is de Noord-Amerikaanse markt de grootste. Van de nu circa twee miljoen klanten komt meer dan de helft van de andere kant van de Atlantische oceaan.

Het foodbedrijf maakte eerder deze week ook bekend dat HelloFreshGo wordt afgeplitst. De ontwikkeling van de B2B-activiteiten gaan zo snel dat ze in een aparte onderneming met eigen management worden ondergebracht. Go is nu enkel in Duitsland actief maar is niet onwaarschijnlijk dat ook in andere landen de zelfbestellende bedrijfskoelkasten verschijnen.

Met HelloFreshGO richt het bedrijf zich op kantoren met 75 man of meer. Medewerkers kunnen iets uit de automaat trekken met een RFID-pasje of vingerafdruk. De prijs per item op het menu varieert tussen de één en vijf euro. Werkgevers betaalden tijdens de testperiode 150 euro per maand. Voor hem is het een extraatje voor de werknemers. Wat de exacte commerciële prijsstelling wordt, moet nog blijken.

Op 13 november maakt HelloFresh de resultaten over het derde kwartaal bekend.

Foto: Martin Delisle (cc)

Snelle internationale groei bij B2B e-commerce

Vorig jaar bereikte de verkoop in de wereldwijde B2B e-commerce-markt $7,7 biljoen. Volgens Statista’s 2017 B2B E-commerce Report, is de B2B-markt nu groter dan de B2C-markt. De enorme kansen die zijn gecreëerd door de wereldwijde B2B e-commerce zijn eenvoudigweg te groot om te negeren. Maar hoe pak je dit efficiënt aan?

Wereldwijd groeien is niet makkelijk. Het vergt een hoop werk om een gloednieuw doelpubliek voor je te winnen. Maar B2B-bedrijven kunnen een aantal dingen doen om de reis naar mondialisering iets gemakkelijker te maken.

Het optimaal benutten van marktplaatsen

Amazon, Alibaba en ebay domineren in e-commerce en zullen dit voorlopig blijven doen. Ze zijn alle drie toonaangevend, hebben een buitengewoon wereldwijd bereik en enorm veel succes. In 2018 behaalde de marktkapitalisatie van Amazon het ongelofelijke bedrag van $1 biljoen.

Ondanks hun dominantie moeten internationale marktplaatsen echter gezien worden als een mogelijkheid voor B2B-bedrijven die zich internationaal gezien op de kaart willen zetten.

Deze marktplaatsen worden internationaal erkend als merken die consumenten kennen, en belangrijker nog, vertrouwen. Ze vormen dan ook een goed uitgangspunt voor een bedrijf dat nieuwe markten wil aanboren.

Marktplaatsen bieden bedrijven veel meer dan alleen een platform en een publiek om hun producten aan te verkopen. Ze ondersteunen de bedrijven die willen verkopen op een internationale markt ook. Zo heeft Amazon bijvoorbeeld een Fulfilment by Amazon-programma dat is opgericht om bedrijven te helpen die mogelijk niet aan al hun bestellingen kunnen voldoen. Deze bedrijven mogen vervolgens voorraad opslaan in distributiecentra van Amazon, die de verzending van deze producten verzorgt.

Mondialisering bereiken door lokaal te beginnen

Bij het toetreden tot nieuwe markten is lokalisatie van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de meeste online shoppers geen aankopen doen op een website die niet beschikbaar is in hun eigen taal of valuta. Volgens Shopify’s 2017 ‘Global E-commerce and International Growth Trends’-verslag, koopt 59 procent van de consumenten zelden of nooit op websites die alleen in het Engels beschikbaar zijn, 67 procent geeft de voorkeur aan navigatie en inhoud in hun eigen taal en 75 procent wil producten kopen in hun eigen moedertaal.

Een kwalitatieve, professionele website in de lokale taal is enorm belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen, wat weer aanleiding geeft tot bekendheid en meer betrokkenheid. Klanten associëren een slecht vertaalde website automatisch met een onprofessioneel of, erger nog, onbetrouwbaar bedrijf.

Hoewel hulpmiddelen als Google Translate nuttig zijn, leveren ze vaak letterlijke vertalingen, met alle gevolgen van dien. Een goed B2B-voorbeeld hiervan is de lancering van Taco Bell in Japan, waarbij een slechte vertaling tot grote verontwaardiging leidde. Het product ‘kaaschips’ werd namelijk letterlijk in het Japans vertaald als ‘chips van slechte kwaliteit’. Als een bedrijf ten volle wil profiteren van globalisatie, dan moet het op een juiste manier kunnen communiceren met zijn publiek.

Investeren in vertaaldiensten die samenwerken met moedertaalsprekers of met hoogwaardige vertaalprogramma’s voorkomt dit soort fouten. Vooruitgang in machinevertalingen en neurale machinevertalingen bieden B2B-bedrijven met grote klanten een kans om meer, sneller en goedkoper stukken te laten vertalen.

Lokalisatie betekent ook dat je content creëert en op maat maakt die is toegespitst op het nieuwe doelpubliek. Wat werkt in een bepaald land of cultuur, hoeft niet per se te werken in een ander land. Een bedrijf dat nieuwe markten wil aanboren, moet inhoud kunnen creëren die past bij de culturele verwachtingen.

Uiteraard moeten ook zaken zoals betaalvoorkeuren in beschouwing genomen moeten worden. De meeste kopers zien af van hun aankoop tijdens het betaalproces. Waarom? Voornamelijk omdat de voorkeursbetaalmethode van de koper niet beschikbaar is, of omdat de koper het betaalproces niet veilig acht.

PIM – één bron voor productinformatie

Het is niet makkelijk om toe te treden tot een nieuwe markt. Dit is echter nog moeilijker voor bedrijven die geen inzicht hebben in de gegevens die ze nodig hebben om hun nieuwe markt en doelpubliek te kunnen begrijpen. Forrester is van mening dat PIM-systemen (Product Information Management) hiervoor onmisbaar zijn.

Dit zijn een soort live informatiecentra waarin bedrijven al de gegevens kunnen beheren en opslaan die ze nodig hebben om hun producten te kunnen verkopen en te kunnen adverteren. Een PIM-systeem levert waardevolle inzichten in de voorkeuren van consumenten en in trends, waardoor een bedrijf met internationale ambities deze gegevens niet alleen kan gebruiken om nieuwe kansen op de markt te ontdekken, maar ook om persoonlijke campagnes op maat te maken, zodat de inhoud aantrekkelijk is voor het nieuwe doelpubliek.

Een efficiënt PIM-systeem helpt een B2B-bedrijf om zijn digitale toevoerketen te optimaliseren, waardoor de bedrijfsinformatie toeneemt en een consistentere klantervaring geleverd kan worden. Dit is op alle markten van belang, dus ook op nieuwe.

Andere mindset

Internationaal ondernemen vergt een andere mindset van je medewerkers. Een sterke interne cultuur is van essentieel belang voor het succesvol toetreden tot nieuwe markten. Investeren in een wereldwijde mindset bij alle medewerkers, en niet alleen bij het management, kan strategisch gezien belangrijk zijn. Het verbetert de communicatie, helpt om nieuwe kansen te creëren en kan helpen bij het uitbreiden van het groeipotentieel van een bedrijf. Door te stoppen met nationaal denken, kan elk bedrijf internationale groei bewerkstelligen.

Page generated in 1.143 seconds. Stats plugin by www.blog.ca