Deutsche Post splitst internationale e-commercetak af

Deutsche Post DHL Group splitst de Duitse en internationale e-commerce- en pakkettakken van elkaar. Onder aparte besturen zijn de groeiambities beter uit te voeren, is de gedachte.

De internationale pakketten- en e-commerceactiviteiten, tot op heden bekend als DHL Parcel Europe en DHL eCommerce, gaan verder onder de naam DHL eCommerce Solutions. Het bedrijf komt onder leiding van DP-DHL-bestuurder Ken Allen.

De splitsing is er met name op gericht om de Duitse activiteiten beter op de rit te krijgen, zo legt het bedrijf uit. De kosten moeten omlaag en de bedrijfsprocessen efficiënter.

AVG drukt reclame-omzetten 2017 amper

De invoering van de nieuwe privacywetten afgelopen voorjaar hebben hooguit een tijdelijk dempend effect op de online reclame-omzetten.

Dat blijkt althans uit de halfjaarcijfers over de Duitse markt, die afgelopen dagen tijdens Dmexco in Keulen werd gepubliceerd. De cijfers zijn afkomstig van Bundesverband Digitale Wirtschaft (BVDW), een grote digitale belangenvereniging.

Een belangrijke oorzaak voor de tijdelijk gedempte omzet is, dat bedrijven uit de online sector hun kapitaal anders moesten inzetten. Mensen waren minder bezig met handel en meer voorbereidingen op de nieuwe situatie. Dat geeft 43 procent van de ondervraagden aan.

Toen die tijdelijke ‘impasse’ voorbij was, trokken de omzetten weer aan. Enkel de maanden maart, april en mei presteerden minder:

Voor het hele jaar verwacht het BVDW een digitaal omzettotaal van 2,1 miljard euro. Dat is een plus van zeven procent ten opzichte van het jaar ervoor. De prognose lag op tien à elf procent. De Duitse online sector was duidelijk ook niet goed voorbereid op de consequenties van de invoering van de AVG.

Foto: Luca Sartoni (cc)

Zooplus opent supermarkt, voor mensen

De Europees werkende online dierenwinkel Zooplus opent onder de naam Zoobee een websuper met voeding voor mensen. Een nieuwe segment.

Vooralsnog werkt Zoobee enkel in Duitsland, maar gezien de diepe kennis van internationaal handelen lijkt internationale uitrol niet uitgesloten.

De nieuwe geopende websuper verkoopt zaken als koffie, thee, gebak, toiletpapier en luiers maar natuurlijk ook diervoer.

Bezorgkosten zijn er niet zodra de bestelling 29 euro is of meer. DHL brengt de dozen aan huis.

De Duitse consument gaat steeds minder vaak naar de supermarkt, zo beschreef BetaBlog onlangs. “In 2013 ging de doorsnee Duitse consument 231 keer in het jaar bij een supermarkt naar binnen, afgelopen jaar was 209 keer.”

Foto: Marco Verch (cc)

Duitsland: zeker 1 miljoen malafide webshops

Criminelen richten steeds vaker tijdelijke webshops op om snel veel geld te verdienen. In Duitsland zouden zeker 4,4 miljoen consumenten slachtoffer zijn.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Brandenburg. Die voerde het onderzoek voor het eerst uit en deelde de resultaten daarvan met tv-zender ARD. Die zijn schokkend.

Het blijkt criminelen de pop-up webshop hebben ontdekt en dat fenomeen massaal inzetten. Met gestolen of ronduit gefingeerde persoonsgegevens openen ze een webwinkel en richten die professioneel in. Het onderzoek laat zien dat nepwinkels tegenwoordig amper meer zijn te onderscheiden van echte. Anders dan bijvoorbeeld in Denemarken hoeven de ‘ondernemers’ zich ook niet te identificeren om een digitale pui te kunnen openen.

De bankrekeningen die de boeven gebruiken zijn van katvangers of geopend met gestolen identiteiten.

Qua assortiment bieden de winkels veelgevraagde merkitems in productgroepen als huishoudelijk, fietsen, elektronica en kleding. Daarbij spelen de boeven handig in op de hebberigheid van mensen en hanteren prijzen die net iets onder de marktgemiddeldes liggen. Koopjesjagers zwichten dan makkelijk.

Een paar weken na opening zijn de nepwinkels als weer opgedoekt en de mensen erachter met de noorderzon vertrokken. Via de bankrekeningen zijn ze niet te vinden, want die zijn van katvangers of geopend met gestolen identiteiten.

Met een simpele zoekopdracht vonden de onderzoekers van Verbraucherzentrale Brandenburg een miljoen malafide flitsshops. Ze schatten dat zeker 4,4 miljoen Duitsers wel eens de boot zijn ingegaan. Het is niet uitgesloten dat het er veel meer zijn.

Foto: Gerrit Burow (cc)

Zalando zet grote(re) maten in assortiment

Zalando neemt in Duitsland een nieuw merk op in het assortiment dat zich louter op dames met een grotere maat richt. Opmerkelijk is dat Sheego een label van de OTTO Group is, dat zelf toch het extra bereik van de concurrent nodig acht.

Directeur Sven Axel Groos van Sheego beschouwt het nieuwe verkoopkanaal niet als extra verkoopkanaal, maar onderkent Zalando ook als promotiemiddel. Simpel gezegd: het merk wordt in een klap zichtbaar voor een miljoenenpubliek.

Overigens ligt er vooralsnog maar een kleine selectie van de grote maten in de schappen bij Zalando. Het OTTO-label doet eerst ervaring op met de dynamiek van de marktplaats. Uiteindelijk moeten er 150 items in de digitale schappen komen.

Sheego-kleding is enkel beschikbaar op de Duitse markt.

De technische koppeling tussen de partijen wordt gerealiseerd door IT-bedrijf Tradebyte.

Foto: Enrid Fradera (cc)

Bestseller Group breidt belang AmbienteDirect uit

Modeconcern Bestseller Group breidt zijn belang in online meubelwinkel AmbienteDirect uit tot 87 procent.

Sinds de Denen in 2015 driekwart van de aandelen in AmbienteDirect kochten hebben ze hun belang stapsgewijs uitgebreid. De teller staat nu op 87 procent procent, wat ongeveer gelijk staat aan het totale pakket.

Oprichter Sven Stubenrauch heeft nog tien procent van de aandelen in handen en er is een nog plukje in derde handen.

Het is niet bekend tegen welke waardering de investering plaatsvindt.

AmbienteDirect handelt in designmeubels en andere woonartikelen. Behalve op thuismarkt Duitsland en de andere Duitstalige markten is het ook actief in de Benelux, Scandinavië en Frankrijk.

Bestseller Group kocht onlangs nog dertig procent van de aandelen in online modewinkel About You en kocht in 2016 Miinto.

De man achter Bestseller.com (o.a. Vero Moda, Jack&Jones), en de holding daarboven Heartland A/S, is ondernemer Anders Holch Povlsen. Hij verwierf eerder dit jaar ook een strategisch belang in Klarna.

Foto: Jurgen Leckie (cc)

Volkswagen steekt miljarden in digitalisering

VW Group investeert 3,5 miljard euro in de digitalisering van zijn portfolio. Op korte termijn maakt het samenwerkingen met en overnames van softwarebedrijven bekend. Dat moet de basis leggen voor de routekaart tot 2025.

Gisteren maakte hoofdstrateeg Michael Jost van Volkswagen daartoe de plannen bekend. Vooralsnog klinken die plannen vrij algemeen. Aan de basis ligt het idee dat een auto een computer is op wielen en dat software en hardware gescheiden zijn maar samenwerken in een open ecosysteem.

Jost vertelt dat op dit moment 1,5 miljoen voertuigen uit de VW Group met internet kunnen praten via VW Connect. Vanaf 2020 moeten alle vijf miljoen wagens die dan van de lopende band rollen met het moederschip kunnen praten.

Om dat mogelijk te maken is ook een belangrijke administratieve drempel genomen. VW’s contracten met dealers staan het concern ook niet meer in de weg om direct te communiceren met de eindklant. Bijvoorbeeld om een afspraak te maken voor een onderhoudsbeurt.

“Dit is de grootste verandering van de bedrijfsprocessen in de geschiedenis van het bedrijf.”

Het autoconcern maakte gisteren ook bekend dat het een autodeeldienst lanceert onder de naam ‘We Share’. Dat gaat volgend jaar van start in Berlijn met een vloot van tweeduizend elektrische wagens in Berlijn.

DHL plugt Chinees treinvervoer bij start-ups

De trein begint een serieus alternatief te worden om goederen uit China naar Europa te veroveren. DHL promoot het vervoersmiddel richting start-ups als alternatief voor het vliegtuig.

De Duitse vervoerder lanceerde dit voorjaar een helpdesk voor start-ups en brengt vandaag met een persbericht speciaal de treinverbinding met China onder de aandacht.

China investeerde afgelopen jaren honderden miljarden euro’s in de aanleg van een directe treinverbinding over het vasteland. Die moet kunnen concurreren met zeevervoer. En zo brengt DHL het ook naar start-ups die zelf laten produceren in of importeren uit China. Een schip naar Hamburg doet er vijftig dagen over vanuit Chengdu. Een trein volgens DHL 21 dagen. Behalve sneller is de trein, gezien de gestegen tarieven voor zeevervoer, ook goedkoper.

In 2018 gaan er naar schatting 7.000 treinritten over de nieuwe zijderoute. Slechts een minderheid, naar schatting zo’n duizend ritten, gaan helemaal gevuld oostwaarts.

Het zijn vooral makers van elektronica, kleding en auto-onderdelen die uit China importeren.

DHL schuift in zijn huidige campagne de jonge onderneming Bonavi uit Berlijn naar voren. Dat verkoopt kinderwagens. Die worden gemaakt in China en via het web en fysiek winkels verkocht.

Foto: Roel Hemkes (cc)

Lesara opent nieuw distributiecentrum

Online warenhuis Lesara heeft afgelopen vrijdag zijn eerste, eigen distributiecentrum geopend.

De logistieke hub in Erfurt (kaart) is 31.000 vierkante meter groot en kostte 45 miljoen euro om te bouwen. Het doel van de nieuwe locatie is vooral om de handel richting consumenten te versnellen.

In een interview met tv-zender ARD zegt oprichter en algemeen directeur Roman Kirsch dat het grootste deel van de nieuwe ruimte wordt gebruikt voor overslag. Opslag is slechts in mindere mate een doel. Dat komt voor de snelheid waarmee het bedrijf opereert.

Lesara is een warenhuis met mode- en lifestyleproducten. Het samenstelling van het assortiment wordt constant aangepast op basis van de vragen in de zoekmachine van de winkel. Als er vraag naar iets nieuws ontstaat, laat Lesara dat maken in Polen, Turkije en China en verkoopt dat zo snel mogelijk tegen scherpe prijzen.

Eerder deze zomer haalde de Europees werkende webwinkel uit Duitsland dertig miljoen https://www.emerce.nl/nieuws/tientallen-miljoenen-groeigeld-lesara euro nieuw groeigeld op. Investeerders in deze ronde zijn 3L Capital, Northzone, Mangrove Capital Partners en Vorwerk Ventures. Deze kapitaalinjectie brengt het totaal aan extern aangetrokken durfkapitaal op negentig miljoen euro.

Het snelgroeiende bedrijf is in 2013 opgericht. Roman Kirsch was vorig jaar een van de sprekers op Emerce eDay (slidedeck).

Windeln.de weg uit Oost-Europa

Baby- en peuterwinkel Windeln verkoopt sublabel Feedo en trekt zich daarmee terug van de Oost-Europese markt. De beslissing moet de winst vergroten en het bedrijf efficiënter laten werken.

Voor een niet nader genoemd bedrag doet Windeln de activiteiten in Polen, Tsjechië en Slowakije van de hand. De kopende partij is groothandelaar in baby- en peuterzaken ags 92. Dat maakte de Duitse onderneming kort voor het weekend bekend. Financiële details worden op dit moment niet bekendgemaakt.

De Oost-Europese activiteiten boekten vorig jaar een verlies van 3,4 miljoen euro. Er werkt 74 man.

De verkoop is onderdeel van een strategische heroriëntatie van het beursgenoteerde bedrijf. Een jaar geleden trad een nieuwe CEO aan, afgelopen voorjaar wist hij een nieuwe financieringsronde af te sluiten maar moest wel beloven financieel orde op zaken te stellen.

Eerder dit jaar werden de Italiaanse activiteiten al gestaakt en de Zuid-Europese activiteiten onder het label Bebitus tegen het licht gehouden.

Windeln boekte over 2017 een omzet van 212 miljoen euro (+10%) en een verlies van twaalf miljoen euro.

Foto: Richard Leeming (cc)

E-commerceplatform Shopware ziet groeikans buiten Duitsland

Shopware zet in op internationale groei. Duitslands grootste e-commerceplatform is nu vooral erg bekend op de eigen thuismarkt, maar wil daar verandering in brengen. Het bedrijf is in Nederland steeds nadrukkelijker aanwezig, in Londen opent het deze zomer een eerste kantoor.

Shopware laat al enkele jaren duidelijke groeicijfers zien. Waar een kleine twee jaar terug een kleine 50.000 webwinkeleigenaren via het e-commerceplatform verkochten, spreekt het nu van 80.000 gebruikers.

‘Platform voor ervaring’

Het Verenigd Koninkrijk is daarin de belangrijkste groeimarkt, zo maakte het bedrijf recent bekend. Het aantal gebruikers is er in anderhalf jaar tijd vervijfvoudigd. Reden voor CEO Stefan Hamann om er een kantoor te openen. De Duitser heeft de ambitie om ook daar uit de groeien tot het belangrijkste platform in de regio.

Hoewel Shopware voor velen nog een onbekende zal zijn, is het op thuismarkt Duitsland al enkele jaren een veelgebruikt platform. Anders dan veel bekendere e-commerceplatformen als Magento richt het bedrijf zich nadrukkelijk op de winkelervaring, content en marketing. Kenners zijn vooral erg te spreken over het gemak waarmee e-commercemanagers op visuele wijze campagnes kunnen aanmaken. Met de functie ‘Shopping Worlds’ klikt diegene bijvoorbeeld zelfstandig een virtuele etalage in elkaar – inspelend op wat Shopware ‘Emotional Shopping’ noemt.

‘Sneller innovaties brengen’

De stap om twee jaar geleden te kiezen voor een opensource-model, is ongetwijfeld belangrijk geweest voor de groei. Door de programmacode vrij te geven ontstaat er immers gemakkelijker een community van gebruikers waarmee het platform kan worden aangevuld en verbeterd.

Op de vorige maand georganiseerde communitydag benadrukte CEO Hamann nogmaals waarom die openheid zo belangrijk is voor hem. De technologische innovatie gaat over het algemeen zo hard, dat je als bedrijf open moet staan voor onconventionele inzichten. Door de gebruikerscommunity te betrekken bij de ontwikkeling van het platform hoopt hij sneller in te kunnen spelen op vernieuwingen in de e-commerce.

Wat dit concreet betekent? In de nieuwste update – versie 5.5 (in beta) – neemt het een eerste stap in de omarming van kunstmatige intelligentie. In een soort chatmodule helpt het e-commercemanagers met aanbevelingen op basis van de verzamelde data. Zo adviseert de assistent bepaalde producten te bundelen als daardoor een bepaalde conversiestijging wordt verwacht. De analyses worden aangevuld met geanonimiseerde data vanuit de branche om zo tot andere inzichten te komen.

Nieuw is ook de introductie van een Shopware Playground. Op die aanvullende platform kunnen gebruikers nieuwe technieken uitproberen. Te denken valt aan augmented reality voor de verkoop of experimenten met voice-technologie. Op de roadmap belooft het bedrijf met extra opties te komen voor de lokalisering van webwinkels. Daarmee natuurlijk inspelend op de beoogde buitenlandse groei.

Video: keynote communityday (vanaf minuut 21 over de Playground)

Opkoper reBuy breidt uit naar Engeland

Online op- en verkoper van elektronica reBuy breidt uit naar Engeland en heeft tot eind 2018 nog twee landen op de agenda staan.

De Duitsers kiezen voor Engeland omdat dat het grootste land van Europa in termen van volwassenheid van e-commerce. Na Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland is dit de vijfde markt.

Sinds enkele weken draait reBuy al proef. Vandaag vindt de officiële lancering plaats.

Aan het begin van dit jaar kondigde reBuy aan dat het boekjaar 2017 met een omzet van 109 miljoen euro is afgesloten. De strategie voor 2018 richt zich op verdere internationale expansie.

reBuy CEO Torsten Schero zegt in een persbericht: “In 2017 hebben we verschillende maatregelen genomen om de klanttevredenheid te verbeteren, IT-structuren te reorganiseren, in ons team te investeren en zijn onze automatiseringsprocessen verbeterd.” In datzelfde jaar ontving hij een investering van 21 miljoen euro om zijn recyclingbusiness uit te breiden.

Foto: Patrik Nygren (cc)

Duitse staking tijdens Amazon Prime Day

Duitse werknemers van Amazon leggen vandaag, tijdens Prime Day, het werk neer. Mogelijk heeft de staking ook consequenties voor Nederlandse klanten, aangezien Amazon Nederland vanuit Duitsland bedient.

In distributiecentra in Graben bij Augsburg, Bad Hersfeld (Hessen), Leipzig (Saksen), Rheinberg, Werne (Nordrhein-Westfalen) Koblenz (Rheinland-Pfalz) wordt vandaag de hele dag gestaakt. Het logistiek centrum in Rheinberg ligt het dichtst bij Nederland, zeventig kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Arnhem.

Ook in Spanje en Polen zijn acties op komst. In Spanje wordt ook woensdag gestaakt.

Het arbeidsconflict met Amazon gaat inmiddels zijn zesde jaar in. Inzet zijn verbeteringen van de arbeidsomstandigheden en een hogere vergoeding.

Dat Prime Day voor deze acties wordt aangewend is niet zo verwonderlijk. De vakbonden raken Amazon op zijn belangrijkste zomerse koopjesdag. Klanten zullen vermoedelijk wel kunnen bestellen, maar krijgen de bestellingen later.

Volgens Amazon legt maar klein deel van de hulpkrachten het werk neer, maar dat is bijna standaard de verklaring die het bedrijf afgeeft.

Prime Day begon maandag sowieso niet al te best. Door de drukte lag de thuispagina er lange tijd uit.

Eigenaar Lampen24.nl groeit naar 75 miljoen euro

Het moederbedrijf van Lampen24.nl, het Duitse Lampenwelt, zag de omzet in 2017 groeien tot 75 miljoen euro. Voor 2018 wordt gerekend met een plus van vijftien miljoen euro.

De lampenwinkel uit Hessen is actief in vijftien landen en heeft daar anderhalf miljoen klanten. Een jaar geleden stapte investeerder 3i Group in met 120 miljoen euro aan groeigeld. Het doel is om de omzet binnen afzienbare tijd te verdubbelen tot 150 miljoen.

Naar nu bekend wordt, moet het verkooptotaal over 2017 rond de 75 miljoen hebben gelegen.

Om de beoogde groei te realiseren, is een nieuw distributiecentrum gebouwd.

Lampen24.nl is geen lid van Thuiswinkel.org en heeft, anders dan Duitstalige zustersites, ook geen vermelding op Trustedshops.nl.

Lampenwelt.de handelt behalve via de eigen site ook actief op Amazon en eBay, Duitslands grootste e-commerceplatformen.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen (cc)

Tientallen miljoenen groeigeld voor Lesara

De Europees werkende online kledingwinkel Lesara heeft dertig miljoen euro nieuw venturecapital opgehaald bij zittende en nieuwe investeerders.

Het geld wordt gebruikt om uit te breiden naar een nieuwe EU-land, welke is nog niet bekend, en voor de eigen logistieke infrastructuur.

Dat maakte directeur Roman Kirsch eerder deze week bekend in een interview met Handelsblatt.

Investeerders in deze ronde zijn 3L Capital, Northzone, Mangrove Capital Partners en Vorwerk Ventures. Deze kapitaalinjectie brengt het totaal aan extern aangetrokken durfkapitaal op negentig miljoen euro.

Lesara is een Duitse webwinkel die in 2013 is opgericht door de jonge ondernemer Roman Kirsch (foto). Vorig jaar opende hij lokale digitale filialen van zijn bedrijf in Spanje, Denemarken en Zweden.

De onderneming staat zich erop voor dat het razendsnel trends kan herkennen aan bezoek- en gebruikersgedrag en die interesse razendsnel kan omzetten in daadwerkelijk beschikbare producten. Snel herkennen, snel produceren en snel verkopen. Niet zelden worden dat soort trenditems per vliegtuig ingevlogen. De kosten daarvan worden gezien als een marketinginvestering. Verraste en tevreden klanten zijn terugkerende klanten, is de gedachte.

Over enkele weken neemt Lesara zijn eerste eigen logisieke centrum in bedrijf, in Erfurt. De bouwde kostte 45 miljoen euro.

Page generated in 1.265 seconds. Stats plugin by www.blog.ca