UberEATS vergroot bezorggebied Utrecht

UberEATS gaat op nog meer plekken in Utrecht maaltijden bezorgen. Zo kunnen inwoners van onder andere Oog in Al, Noordoost, Zuidwest, Nieuw Engeland en het Thomas a Kempisplantsoen ook via de app bestellen.

Omdat het bezorggebied van restaurants ook wordt vergroot, zullen bestaande gebruikers het aanbod van meer restaurants in de app zien.

UberEATS begon met bezorgen in Utrecht op 16 juni.

Blauw = huidige bezorggebied / groen = nieuw bezorggebied

Fresh Cotton met bezorgdienst schone outfits op Lowlands

Kledingmerk FreshCotton opent een pop-upstore op muziekfestival Lowlands. Wie voor acht uur ’s avonds online nieuwe kleding bestelt, kan die de dag erna ter plekke afhalen om weer schoon en fris het terrein op te gaan.

Wie gebruik maakt van de ludieke pop-up vindt er geen broeken in de rekken maar wel zaken als onderbroeken, sokken, t-shirts, sneakers en zonnebrillen. Zowel reguliere collectie als speciale Lowlandsitems.

Vanochtend ging de vijfentwintigste editie van Lowlands van start op een weiland naast Walibi Holland in Biddinghuizen. Het festival is uitverkocht, wordt bezocht door 55.000 man en duurt drie dagen.

De app van Lowlands wordt met een 2,9/5 vooralsnog niet bijster goed ontvangen.

Wehkamp definitief weg uit België

Wehkamp trekt zich definitief terug uit België. Dat bevestigt een woordvoerder aan RetailNews. ‘We concentreren ons nu volledig op Nederland.’

Begin dit jaar werd de webwinkel al uit de lucht gehaald, maar wel onder de belofte dat men terug zou keren met een verbeterde website. Dat is dus niet meer gebeurd.

Wehkamp startte drie jaar geleden in België, met zo’n 150.000 artikelen. Moederbedrijf RFS Holland Holding hoopte binnen drie jaar een top 3 speler in de Belgische online markt te worden.

Door oplopende verliezen is begin dit jaar kennelijk al besloten om België te laten vallen.

Fraudehelpdesk waarschuwt voor nepmails bol.com

Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe nepmails van bol.com. Er gaan twee nepmails rond, waarmee criminelen proberen persoonsgegevens te pakken te krijgen.

Het onderwerp van de ene mail is ‘Bol.com ruimt op’. De ander is te herkennen aan het onderwerp ‘Uw account is geblokkeerd’.

De mails leiden naar een website, die er in eerste aanblik vrij betrouwbaar uitziet. Wie beter kijkt, ziet dat het webadres niet begint met https.

George Steur (Phone House) nieuwe directeur Bruna

George Steur (Phone House) wordt algemeen directeur van Bruna. Hij volgt per 1 september Rob Schuyt op, die sinds eind vorig jaar ad interim die functie bekleedde.

Voor The Carphone Warehouse was Steur verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van eigen winkels en franchise van Phone House in Nederland en de uitrol naar andere landen. Daarna heeft hij zich toegelegd op het ontwikkelen van nieuwe strategieën, online initiatieven en omnichannel projecten bij verschillende organisaties.

Steur vindt het nodig de keten weerbaarder te maken en verder te laten groeien, onder meer door ontplooiing van nieuwe commerciële concepten, verdere merkontwikkeling en verbetering van klanttevredenheid.

Onder leiding van zijn voorganger Rob Schuyt is Bruna na een aantal moeilijker jaren weer in rustiger vaarwater gekomen. Inmiddels verschuift de aandacht weer naar omzetgroei, onder meer door het openen van nieuwe winkels, aanpassingen in het assortiment en aanscherping van de formule.

‘Nederland shopt deze zomer overwegend mobiel’

Nederlandse consumenten shoppen sinds deze zomer zowel ’s weekends als door de week overwegend met de mobiele telefoon, zo laten cijfers van Beslist.nl zien.

Vergelijkende cijfers tussen de zomers van 2016 en 2017 laten zien dat men makkelijker en meer mobiel shopt. Het aandeel mobiel verkeer nam met maar liefst zestien procent toe ten opzichte van vorig jaar in de maanden juni, juli en augustus. Het aantal mensen dat via de desktop ging winkelen nam negen procent af.

Als mogelijke verklaring geeft de vergelijker: “Het is niet ondenkbaar dat de afschaffing van de roamingkosten in Europa grote invloed heeft tijdens de vakanties. Het lijkt er dus op dat Nederlanders dit voordeel gebruiken om vanaf hun vakantieadres lekker door te blijven winkelen.”

Foto: Damian Gadal (cc)

Omzet Alibaba Group groeit 53 procent

Veel meer Chinezen zijn veel meer verschillende artikelen via internet gaan kopen, overwegend via de mobiele telefoon. Dat is in het kort de simpele verklaring voor de robuuste omzetgroei die Alibaba Group. De verkopen stegen met 53 procent 6,4 miljard euro.

Dat blijkt uit de financiële resultaten over het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2018 dat Alibaba Group zojuist presenteerde (PDF). De cijfers worden enthousiast onvangen, want liggen iets hoger dan wat financiaal analisten verwachtten. Het aandeel lijkt straks zeker zes procent hoger te openen als de beurs in New York opengaat.

De e-commerceactiviteiten, de kern van wat Alibaba doet, groeiden met 58 procent. Wat vooral opvalt aan de cijfers over de maanden mei tot en met juni is de verdubbeling van de omzet uit cloudactiviteiten tot 312 miljoen euro, oftewel vijf procent van het totaal. Deze tak van sport is vergelijkbaar met de clouds van Amazon en Microsoft. Alibaba positioneert ze ook als zodanig. Het aantal klanten hier steeg met 150.000 tot net iets boven de miljoen.

De cloudactiviteiten zagen de cijfers roder kleuren dan vorig jaar. Dat het operationeel verlies vervijfvoudigde is te verklaren vanuit de forse investeringsimpuls die deze tak krijgt.

Onder de streep schrijft Alibaba Group zwarte cijfers. De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro.

Nederlanders kennen het Chinese concern vooral van zijn buitenlandse marktplaats AliExpress. Die tak, het faciliteren van internationale handelsactiviteiten, groeide afgelopen jaar met 136 procent tot een omzet 338 miljoen euro. Dat is de optelsom van de vergoeding die Chinese handelaren aan het internetbedrijf betalen.

Foodora integreert in POS-systeem restaurants

Restauranthouders kunnen de bezorgdiensten van Foodora direct gaan integreren in hun kassasysteem. Technologieleverancier Cashdesk werkt ook aan de integratie van Uber Eats en, zodra de techniek het toelaat, ook Deliveroo.

“Je ziet vaak dat restaurants drie tablets hebben liggen waarop ze orders van thuisbezorgers ontvangen. Eentje voor Foodora, een voor Deliveroo en een voor Uber Eats”, vertelt Rolf van Alten van Cashdesk. “Daarom gaan wij onze systemen koppelen met alle partijen die eten bezorgen. Ze zijn nog niet allemaal zo ver dat ze dat technisch aan kunnen, maar dat komt wel.”

Cashdesk werkt ook met bezorgdienst Scoober van Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf levert software en hardware aan de horeca en richt zich specifiek op de bovenkant van de bezorgmarkt. Volgens Van Alten heeft hij in Nederland honderden klanten, onder wie Sushipoint en Sabu Sabu. Vapiano is behalve in Nederland ook in Duitsland, waar het veel groter is, een klant.

Restaurants hebben interesse in de geïntegreerde systemen omdat het hen efficiënter laat werken. De bestellingen en, daarmee, marktinformatie komen dan wel binnen in één gecentraliseerde systemen dat dat opslaat en voor analyse ontsluit. Daarnaast kan de ondernemer zich simpelweg beter concentreren op het werk tijdens zijn spitsuren.

Foto: Seika (cc)

Focus op efficiency en uniformiteit hindert echte digitale transformatie

We leven in een wereld die steeds diverser en persoonlijker wordt. Klanten willen ervaringen en producten die hen op het lijf zijn geschreven. Toch blijven veel bedrijven zich richten op operationele efficiency en uniforme producten of diensten. Wat weerhoudt ons van een volledige digitale transformatie?

Digitale leiders die de ouderwetse manier van denken willen doorbreken doen drie dingen: ze veranderen de bedrijfscultuur met behulp van technologie om aan de behoeften en verwachtingen van klanten te voldoen. De technologie is hierbij de minst ingewikkelde factor, die is beschikbaar en kun je gewoon aanschaffen. Maar hoe veranderen we de bedrijfscultuur en voldoen we continu aan de klantbehoeften? Ik zie drie belangrijke obstakels.

 1. Sense of urgency ontbreekt

Het eerste is dat we de urgentie niet inzien. Misschien ben je marktleider en waan je je veilig, of denk je dat je industrie immuun is voor verandering en dat digitale transformatie niet nodig is. Paul Chapman, CIO van kledingmerk Gap, zegt dat de veranderingen die hij heeft doorgevoerd, pas hoog op de agenda kwamen te staan door de oorlog die gaande is in de Amerikaanse retail. 2016 was een van de slechtste jaren voor retailers in de VS, veel winkels sloten hun deuren. Al deze namen verliezen hun mojo bij de Amerikaanse consument. Tegelijkertijd zijn er nieuwe merken die razendsnel populair worden.

Je ziet dat meer dan vijftig nieuwe merken binnen vijf jaar 100 miljoen dollar aan salesomzet realiseren. Nike deed daar veertien jaar over maar ook relatieve nieuwkomers als Lululemon en Under Armour hadden er respectievelijk negen en acht jaar voor nodig. Het tempo is moordend. Dit is de disruptie die gaande is in de retail die de sense of urgency veroorzaakt waar Paul Chapman intern van profiteerde. De technologie zit in de hoogste versnelling en als je daar zelf niet van profiteert, doen (nieuwe) concurrenten dat wel.

 2. Klant is niet koning

Het tweede obstakel voor succesvolle digitale transformatie is dat je je klant niet op waarde weet te schatten. Ik ben een trouwe klant van United Airlines. De reactie van CEO Oscar Munoz op het incident waarbij een 69-jarige arts met geweld van boord werd gehaald, begreep ik totaal niet. ‘Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor het moeten verplaatsen van deze klanten,’ waren de woorden van Munoz. Compleet toondoof, wat het onverbiddelijke oordeel op social en andere media.

Dit is een extreem voorbeeld van de klant niet op waarde schatten maar we maken ons er allemaal in zekere mate schuldig aan. We kijken wat we nodig hebben als organisatie in plaats van naar de behoeften van de klant. Ja, er worden veel personalisatietools gebruikt, maar die worden ingezet om meer te verkopen, niet om te luisteren.

 3. Weerstand tegen verandering

Het derde obstakel betreft het onvermogen om de bedrijfscultuur te veranderen. Om United maar weer als voorbeeld te nemen: wat heeft tot de slechte ervaring van de verwijderde arts geleid? United is gericht op operationele efficiency, waarbij elke eventualiteit is vastgelegd in procedures. Medewerkers die direct contact hebben met klanten worden niet aangemoedigd zelf na te denken. Zo ontstaat slechte klantenservice.

Het is het verschil tussen Steve Jobs en Tim Cook van Apple. Jobs vond nieuwe dingen uit, Cook keek hoe hij 1200 suppliers op één lijn kon krijgen zodat ze de iPhone voor vijf marktsegmenten konden maken met optimale operationele snelheid en efficiency. Die mindset gaat volledig voorbij aan het feit dat tal van bedrijven zich bezighouden met disruptie en het overbodig maken van de iPhone. Denk ook aan de quote van Mike Lazaridis van Blackberry in 2008. Hij dacht dat de iPhone geen kans maakte omdat het geen toetsenbord had.

Barrières wegnemen

Hoe overwin je deze obstakels? Er zijn drie remedies. Punt één: als je de urgente noodzaak van digitale transformatie niet inziet moet je de concurrentie herindelen. PayPal is een bedrijf dat betalingen op een gemakkelijke manier faciliteert. Je zou niet denken dat ze concurreren met Facebook Messenger. Maar er zijn nu al veel messenger-platformen die de manier waarop consumenten shoppen en kopen compleet veranderen. De meeste zijn te vinden in Azië, zoals Line (Japan), Wechat (China) en Kakao (Zuid-Korea). In Thailand kun je op Instagram rondkijken voor producten en die betalen via messenger app Line. Bedrijven als PayPal en zelfs Apple met Apple Pay gaan uit van het paradigma dat consumenten dingen kopen op websites met betaalfunctionaliteiten en dat consumenten daar gebruik van willen maken. Maar we zien steeds meer dat messaging platformen de betaling van de transactie mogelijk maken.

Een ander voorbeeld is Amazon. Je denkt misschien niet meteen aan Amazon als concurrent van Apple, eerder als samenwerkingspartner. Maar tech expert Chris Messina is ervan overtuigd dat Amazon met spraakassistent Echo een complete ommezwaai wil creëren in de interactie van mensen met het internet en dan specifiek in shoppen. Amazon is nu nog vooral een website of mobiele app waar mensen spullen kopen. Met Alexa heeft Amazon mogelijk een alomtegenwoordige interface in handen die devices en platformen van Apple en Google compleet omzeilt. Amazon zal die nieuwe manier van internet gebruiken domineren, stelt Messina. Als dit uitkomt dan gaat Amazon met Alexa de kern van Apples business flink verstoren.

Nogmaals: dit gebeurt overal, het maakt niet uit in welke industrie je werkzaam bent. Stel, je werkt bij een financiële instelling waar je je bezighoudt met autoverzekeringen of -leningen voor particulieren. Die zullen altijd nodig zijn, nietwaar? Nou, nee. Toyota werkt aan mobiliteit op abonnementsbasis in samenwerking met Uber, waarbij consumenten een maandbedrag betalen voor vervoer, of dat nu openbaar, privé of een mengvorm daarvan is. Als dit idee aanslaat, worden dealers en verzekeringsmaatschappijen dus overbodig of ze moeten hun businessmodel aanpassen.

Snel falen en leren

De tweede remedie: als je je klanten niet kent, moet je snel falen en leren. Paul Chapman van Gap, heeft het bedrijf wendbaar gemaakt. Er zijn drie dingen die mij opvallen aan zijn werkwijze. Ten eerste vindt Chapman dat een besluit binnen 48 uur moet worden genomen. Het is wat hem betreft prima om nieuwe dingen te doen maar raak niet verlamd door detailanalyses; besluit snel of je ermee doorgaat of niet. Het tweede wat ze bij Gap hebben gedaan is DevOps invoeren om sneller software te kunnen ontwikkelen. Het derde punt draait om hoe je ervoor zorgt dat developers en andere technische bouwers de behoeften van de klanten begrijpen en voor ogen houden. Daarom worden er bij Gap geen projectteams opgericht maar zijn deze technische mensen ingedeeld bij procesonderdelen, zoals betalen en logistiek. Hierdoor wordt er op de lange termijn heel goed nagedacht over oplossingen voor de pijnpunten die klant kan ondervinden.

Die behoefte van Gap om snel te kunnen handelen draait om klantgedrevenheid. Jeff Bezos van Amazon stelt dat klanten uiteindelijk ontevreden zullen zijn. Er gebeurt altijd iets wat niet aan hun verwachtingen voldoet. Om op het onvermijdelijke in te spelen zal je snel moeten kunnen handelen. Agility draait dus om de klant.

De derde remedie gaat over hoe je mensen verandering kunt laten omarmen, namelijk door klein te beginnen en resultaten te laten zien. Mary Ransom van Bloomingdale’s zegt dat data de luidste stem aan tafel moeten hebben. Data helpen mensen te begrijpen hoe wat je doet de problemen van de klant oplost zodat zij hun werk beter kunnen doen. Zo kun je de weerstand tegen verandering afbreken. Met als uiteindelijke resultaat: een digitaal getransformeerd bedrijf dat klaar is voor de toekomst en alle disruptie die die gaat brengen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bryan Cheung, CEO van Liferay.

Nog weer meer banken ondersteunen Apple Pay

Wederom heeft een flink aantal banken ondersteuning toegezegd voor Apple Pay. Zeker twintig Amerikaanse banken zijn aan de lijst toegevoegd.

Opvallend is de ondersteuning van een zestal Russische banken waaronder Khlynov, Kuban Credit, Levoberezhny, Primsotcbank en Sovcombank.

Ook zijn diverse Chinese banken van de partij, zoals de Beijing Rural Commercial Bank, Haikou Rural Commercial Bank, Jiangsu Jiangnan Rural Commercial Bank, Shengjing Bank en Yunnan Rural Credit Cooperatives.

Apple Pay is in een twaalftal landen beschikbaar, maar ondanks geruchten nog altijd niet in de Benelux.

Nieuw bij Amazon: bestellingen binnen 2 minuten

Amazon lanceert een nieuw logistiek concept Instant Pickup. Daarbij kunnen klanten hun bestellingen binnen twee minuten ophalen. Het programma wordt getest op de campus van vijf universiteiten, waaronder die van University of California at Berkeley.

De bestelmogelijkheden zijn wel beperkt. Het gaat om een honderdtal artikelen zoals snacks, drank en telefoonopladers. Die kunnen worden opgehaald in kluisjes die met een code ontsloten moeten worden. Klanten betalen minder dan bij bestellen op de normale manier.

Instant Pickpup is beschikbaar in onder meer Atlanta, Columbus, Ohio en College Park, Maryland. Ook overweegt Amazon Instant Pickup in Lincoln Park in Chicago.

Niet duidelijk is of Amazon deze dienst ook bij het overgenomen Whole Foods wil lanceren.

Fietsenwinkel, Coolblue, bol.com en Zalando genomineerd voor ABN AMRO Retailer of the Year

Bol.com, Fietsenwinkel.nl, KPN Winkel, Coolblue, fonQ, 123inkt.nl en Zalando zijn enkele van de genomineerden van ABN AMRO Retailer of the Year 2017 – 2018.

Ten opzichte van vorig jaar hebben twintig extra spelers zich weten te nomineren. HEMA is met zeven nominaties de grootste kanshebber op een categorieprijs, gevolgd door Media Markt die zes keer genomineerd is.

In totaal maken negentig retailers kans op één of meerdere categorieprijzen. In de afgelopen maanden hebben ruim 260.000 consumenten meer dan 450 retailers beoordeeld.

De gemiddelde waardering voor de winkelketens is dit jaar een 7,93 en de webshops scoren dit jaar gemiddeld een 8,08. De verkiezingen zijn een initiatief van Q&A in samenwerking met ABN AMRO en werden dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd.

De uitreiking van de categorieprijzen vindt plaats op donderdag 14 september 2017.

KPMG: 160 miljoen extra omzet als je internet nog veiliger maakt

Het online kopen van producten en diensten levert ondanks evidente nadelen de maatschappij steeds meer voordelen op. Dat stelt advieskantoor KPMG.

Hoewel thuiswinkelen op dit moment minder veilig is dan fysiek winkelen, zijn de maatschappelijke baten van thuiswinkelen op termijn dermate groot dat zowel de detailhandel als de consument moeten worden aangespoord om meer geld te investeren in cyberbeveiliging en het winkelen via het internet veiliger te maken.

Door thuisbezorging wordt veel minder CO2 uitgestoten dan wanneer iedere consument zijn aankopen in de fysieke winkel aanschaft, zegt KPMG. Wanneer Nederlanders alleen nog online producten en diensten zouden aanschaffen, zou dit een besparing opleveren van 450.000 kilogram CO2-uitstoot per jaar. Dit staat gelijk aan 40.000 euro aan maatschappelijke kosten.

Ook vinden met thuisbezorging aanzienlijk minder verkeersongevallen plaats. KPMG stelt dat jaarlijks 14,5 miljoen euro aan schade door verkeersongevallen worden voorkomen door alle pakketten thuis te laten bezorgen.

En qua tijd boekt de consument met online winkelen ook een enorme winst. Door de gecentraliseerde aanpak kost een pakket bezorgen gemiddeld 2,74 minuten. Voor een aankoop in de fysieke winkel is een consument 13,63 minuten kwijt.

Zo’n 30 procent van de Nederlanders kiest ervoor om niet online te winkelen. De bezorgdheid over veiligheid en privacy vormt echter de belangrijkste overweging om dit niet te doen. Dat zijn al gauw 1 miljoen mensen.

Als 20 procent van hen zou kunnen worden bewogen om wel online te winkelen, zou dit de digitale economie 160 miljoen extra omzet per jaar opleveren, zegt KPMG.

Christine le Duc losgeweekt van Beate Uhse

Beate Uhse gaat de winkels en webshop van Christine le Duc en zijn verlieslatende groothandel in Nederland voor 4,05 miljoen euro van de hand doen. Die verkoop werd enkele weken geleden al door een enkele Duitse krant gemeld, maar bleef onopgemerkt.

Dochter Christine le Duc komt in Ierse handen. Erwin Cok, voormalig COO van Beate Uhse, gaat de erotiekketen leiden.

De Nederlandse groothandel Scala gaat naar Hartenaas Holding, met Trudy Pijnacker en Walter Kroes als directeuren.

Beate Uhse wil zijn strategie aanscherpen. Daartoe moesten hebben veel Nederlandse managers het veld moeten ruimen.

Mobiele optimalisatie met AMP? Pas op voor deze misvattingen

Behalve nieuwssites kiezen steeds meer ‘gewone’ sites voor webstandaard AMP. Is het nodig de laadtijd van de mobiele pagina’s omlaag te brengen en is AMP daarvoor de oplossing? Bij het maken van die keuze komen doorgaans nogal wat misvattingen voorbij.

Samen met enkele andere internetbedrijven ontwikkelde Google de open webstandaard Accelerated Mobile Pages (AMP). Een raamwerk voor een lichtgewicht web zogezegd. De op basis van deze AMP-standaard ontwikkelde pagina’s bestaan uit componenten die zijn geoptimaliseerd voor de mobiele gebruiker. Bovendien worden deze sites opgenomen in Googles cache waardoor de bezoekers die vanaf een zoekresultatenpagina komen de site direct – zonder laadtijd – kunnen bekijken.

Wat begon als een project om met name mobiele nieuwspagina’s sneller te laten laden, breidt zich nu in hoog tempo uit. China’s grootste zoekmachine Baidu, Japans meest bekeken site Yahoo en tal van andere bedrijven hebben aangekondigd AMP te omarmen: Bing, TripAdvisor, Pinterest LinkedIn en Tumblr. Het doel is simpel: mobiele gebruikers bevrijden van pagina’s die er tien seconden of meer over doen volledig in beeld te verschijnen.

‘Al 20 procent verkeer afkomstig van AMP’

Voor veel bedrijven dient zich nu de vraag aan of zij ook moeten overstappen. En in die zoektocht komen nogal wat misvattingen voorbij, stelt expert Christian Oliveira: argumenten die als een voor of tegen klinken, maar feitelijk geen invloed zouden mogen hebben op de uiteindelijke beslissing.

Een van de meest gehoorde argumenten vóór AMP is dat bij die ene grote nieuwssite X al Y procent van het organische zoekverkeer ‘afkomstig’ is van AMP-pagina’s. Zo viel bijvoorbeeld dit voorjaar nog op Digiday te lezen dat meer dan de helft van The Guardians mobiele verkeer richting de geoptimaliseerde content ging. Dat zegt echter niet dat de omarming van de webstandaard een succes is, betoogt Oliveira. Constateert Google dat er voor een bestaande pagina een AMP-variant beschikbaar is, dan neemt het die in de zoekresultaten op. Zo’n getal over The Guardian zegt dus hooguit dat meer dan de helft van de pagina’s is geoptimaliseerd. Het zou veel interessanter zijn om te weten of het mobiele verkeer is toegenomen. Dat zijn echter cijfers die veel minder vaak worden gedeeld.

Bouncepercentage verkeerd berekend

Een vaak beschreven kritiek is dat het bouncepercentage erg hoog is voor AMP-pagina’s. Bezoekers zouden dus relatief vaak weer vertrekken na het zien van één enkele mobiele pagina. Ook dat is geen argument (tegen) vindt hij. Het bouncepercentage is waarschijnlijk gewoon verkeerd berekend. De wijze waarop AMP is ontwikkeld zorgt ervoor dat een analysetool als Google Analytics een incorrecte toename van het aantal sitebezoeken registreert. Dit leidt weer tot een miscalculatie van het bouncecijfer. Google is hiervan op de hoogte en werkt aan een oplossing. Tot die tijd is het onverstandig om hieraan het succes af te meten.

AMP als rankingfactor

Misschien wel het grootste misverstand over AMP is dat Google de gebruikers ervan bevoordeelt. Zo is er bovenaan Googles eigen zoekresultatenpagina een box te zien met uitgelicht nieuws dat er zou zijn voor AMP-content. De artikelen die hierin verschijnen zijn inderdaad vrijwel altijd opgemaakt in AMP-formaat.

Maar is het daarmee een ranking factor? Nee, niet direct. De box bestond namelijk al voordat de webstandaard beschikbaar was. En, zo voert Oliveira terecht aan, het is hoe dan ook lastig om de content in deze carrousel te krijgen: met name de grote nieuwsuitgevers kunnen op aandacht rekenen. Google laat er vooral content zien die mobielvriendelijk is. Vaak is dat AMP-content. Soms ook niet. Voor alle andere organische zoekresultaten geldt hetzelfde: er zijn geen gegevens beschikbaar die aantonen dat een AMP-pagina beter scoort.

Dat Google onder de AMP-zoekresultaten een bijbehorend AMP-symbool plaatst zou natuurlijk wel de CTR (doorklikratio) positief kunnen beïnvloeden. Mogelijk dat gebruikers op den duur liever een AMP-resultaat aanklikken dan een gewone pagina. Er zijn al wat uitgevers, The Guardian bijvoorbeeld, die dat effect hebben gemeten.

Op de vraag of bedrijven AMP moeten omarmen is dus niet een panklaar antwoord te geven. Velen gaan ervan uit dat Google bedrijven met harde of zachte hand in die richting zal bewegen. Maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Het gebruik van AMP zorgt in ieder geval voor snellere mobiele webpagina’s – iets dat volgens de experts bij ieder bedrijf hoog op de prioriteitenlijst zou moeten staan. Het is daarmee vooral een goede en handige verzameling van ‘best practices’ die bedrijven in staat stelt snel te optimaliseren en up-to-date te te blijven. Maar zo zeggen ciritici terecht: die optimalisatie kun je ook op andere manieren voor elkaar krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat de verschillende misvattingen niet de doorslag geven.

Page generated in 0,857 seconds. Stats plugin by www.blog.ca