Derk van der Have (Brenger): ‘Wij zorgen dat koeriersbedrijven effectiever kunnen werken’

Het begon allemaal met een vergeten mobiel aan de andere kant van het land. Zouden er geen transportbedrijven zijn die de telefoon konden ophalen? Die bleken er niet te zijn. Daarmee werd Brenger geboren. Brenger maakt gebruik van de onbenutte ruimte van veel koeriersbedrijven. “Via ons krijgen ze de mogelijkheid die ritten efficiënter te maken”, aldus medeoprichter Derk van der Have bij Top Names. Brenger is een platform. Het bedrijf vervoert zelf niks, maar brengt partijen met elkaar in contact.

IENS.nl verdwijnt, wordt TheFork

De naam van recensie- en boekingssite IENS.nl verdwijnt en wordt omgeladeld tot de internationale merknaam TheFork. De helft van de restaurants in het aanbod verdwijnt.

De rebranding die vandaag wordt doorgevoerd is onderdeel van een internationaal traject. IENS is sinds 2015 onderdeel van TripAdvisor en valt onder het restaurantlabel TheFork, sind 2014 eigendom van het Amerikaanse concern.

Almir Ambeskovic (foto), verantwoordelijke voor de Nederlandse markt, legt de naamsverandering uit met het internationale perspectief van TheFork. Voor Nederlandse klanten wordt het duidelijk dat ze ook in andere TheFork-landen terecht kunnen. En buitenlandse bezoekers van Nederland kunnen een restaurant boeken bij een site die ze van hun thuismarkt ook al kennen.

De rebranding brengt ook een fundamentele verandering voor IENS/TheFork met zich mee. Het aantal restaurants op de site zal per 1 mei aanstaande halveren tot ongeveer vijf- à zesduizend. De helft die sneuvelt wil namelijk geen tafels laten reserveren via de site. Het gaat hen enkel om de recensies. TheFork hanteert echter de regel dat je enkel een review kunt schrijven als je daadwerkelijk ook een tafel boekte via de site.

Het boekingselement achter IENS.nl kreeg pas echt een impuls toen het bedrijf Couverts.nl overnam van RTL Ventures in 2016.

Om zijn aantrekkingskracht onder gebruikers te vergroten, versterkt TheFork zijn loyalityprogramma. Reviewers krijgen bij duizend of tweeduizend feedbackpunten nu twintig of vijftig euro korting bij een restaurantbezoek. Dat is het dubbele van wat tot op heden gold.

Nederland is de tweede site die zijn oude label afschudt. In Australië werd begin dit jaar afscheid genomen van Dimmi.

Jumbo start bezorgdienst in centrum Amsterdam

Jumbo is vandaag gestart met het thuisbezorgen van boodschappen in het centrum van Amsterdam. De nieuwe dienst was al aangekondigd.

Om inwoners van het centrum van Amsterdam extra te attenderen op de komst van de Jumbo Bezorgservice, zijn de elektrische bezorgwagens van Jumbo tijdelijk omgebouwd tot rijdende supermarkten. Door middel van QR-codes op de verpakkingen, kunnen klanten hun boodschappen op de stilstaande bezorgwagens direct scannen en toevoegen aan hun online bestelmandje.

Met de bezorgwagens in het centrum van Amsterdam en de rechtstreekse thuisbezorging vanuit een zogeheten hub, maakt Jumbo naar eigen zeggen een duurzaamheidsslag. De elektrische Street Scooters van Jumbo zijn speciaal ontwikkeld voor huis-aan-huis belevering.

Klanten krijgen voortaan de keuze uit bezorgslots van 2 uur en 1 uur. Zo kunnen zij straks in Amsterdam ook ’s ochtends tussen 7 en 8 uur hun boodschappen bezorgd krijgen.

De vier succesingrediënten van B2B-e-commerce

Succesvolle B2B-e-commerce bestaat uit vier pijlers: effectieve klantsegmentatie, differentiatie, heldere doelstellingen en de juiste mensen, processen & technologie. Wie dit op orde heeft, behoort tot de top van de online verkopers, aldus Forrester. Veel van mijn B2B-relaties zien dit als het fundament van hun online groei.

Negenentachtig procent van de B2B-inkopers doet online onderzoek alvorens tot een aanschaf over te gaan. En 57 procent van de koopbeslissingen is al genomen voordat er contact is met sales. De B2B-bedrijven signaleren zelf ook dat ontwikkelingen in het koopgedrag op de consumentenmarkt hun weerslag hebben op hoe inkopers en geautoriseerde bestellers in de B2B-markt zaken willen doen.

Voor herhaalaankopen hoeft er natuurlijk geen vertegenwoordiger langs te komen, die zou je online moeten kunnen afhandelen. Maar de B2B-prijsstructuur en het assortiment maken de herhaalaankoop wel aanzienlijk ingewikkelder en uitgebreider dan bij consumentenproducten het geval is. Ook het risico dat verbonden is met de aankoop is totaal anders. Een verkeerde bestelling kan misschien wel tot stilstand van het productieproces en dus tot hoge kosten en ontevreden klanten leiden. Een een-op-een kopie van een B2C-e-commercemodel implementeren is dus zinloos. Hoe ziet een goede blauwdruk er dan wel uit? Volgens Forrester zijn er vier kwesties waar je goed over na moet denken wil je als B2B-partij succesvol zijn in e-commerce:

 1. Effectieve klantsegmentatie

Veel B2B-bedrijven gaan ervanuit dat het profiel van hun online klanten hetzelfde is als dat van offline klanten. Maar het koopgedrag en de kenmerken van die twee groepen verschillen sterk. Het is dus zaak om erachter te komen wie je beste online klanten zijn en welke offline klanten online worden beïnvloed in hun inkoopproces. Dat doe je door allereerst de interactie tussen de B2B-koper en je bedrijf nauwkeurig in kaart te brengen. Als je de customer journey over alle contactmomenten heen goed in beeld hebt, ontdekt je of er frictie in het proces zit die conversie in de weg staat. Die drempels wil je natuurlijk wegnemen.

De tweede stap is om vast te stellen welke klantsegmenten het belangrijkst (lees: winstgevendst) voor je zijn. Het RFM-model, een model voor de analyse van de customer value, is hiervoor een goed beginpunt. Focus je op de top 25 procent van je klanten en ga daarna kijken hoe je vraag kunt omzetten in conversie vanuit andere belangrijke segmenten. Hierbij is het belangrijk dat van alle klanten en leads de customer lifetime value wordt bepaald. Dit is al heel gebruikelijk in B2C maar in B2B gebeurt het nog niet zo vaak, terwijl het informatie is die je helpt om je marketingbudget en salestijd effectief in te zetten.

 2. Differentiatie is van levensbelang

Online is het vechten om aandacht, dus het is van levensbelang hoe je je merk positioneert. Een objectieve SWOT-analyse die je regelmatig opnieuw uitvoert, geeft je inzicht in waar je staat op de markt, ook ten opzichte van je concurrenten. Doe de analyse vanuit het perspectief van de klant, dan zie je echt waar je kansen liggen.

Als je uitblinkt op een bepaald gebied, houd daar dan aan vast. ERIKS, de webshop voor technische producten, is bijvoorbeeld groot geworden met een hoog serviceniveau. Toen besloten werd om ook de low-touch segmenten te gaan bedienen, werd ervoor gekozen om daar een apart bedrijf voor op te richten, met een passend businessmodel: ZAMRO. Zo ontstond er geen frictie bij de bestaande klantengroep van ERIKS en konden er toch nieuwe markten worden aangeboord.

 3. Heldere doelstellingen (en meten of je die bereikt)

Wat je wilt bereiken met je e-commercestrategie geef je weer in doelstellingen die medewerkers motiveren en de voortgang en waarde aantonen. Wees reëel maar durf ook ambitieus te zijn. Tijdens de roundtable die we samen met Evident hielden op B2B Digital liet een van de deelnemers, een leverancier van agrarische producten, weten dat het gros van de bestellingen nog via sales binnenkomt. Online is goed voor 20 procent en 10 procent van de orders wordt zelfs via de fax geplaatst. “De webshop is nu vooral ondersteunend aan sales. Wij willen echter naar 75 procent online verkoop groeien door onze digital capabilities te ontwikkelen, zowel op het gebied van data als van e-commerce.”

De KPI’s die je kiest om te meten of je op weg bent om je doelstellingen te behalen, moeten de verschillende kanten van je business belichten. Dit is ook een van de populairste onderwerpen geweest van de B2B Digital Commerce Group. De klanttevredenheid meet je bijvoorbeeld met de NPS-score of door het social sentiment in relatie tot je merk te laten meten. De verkoopkant wordt belicht met behulp van de gemiddelde orderwaarde, totale jaarlijkse uitgaven en het aandeel herhaalaankopen. Aan de kostenkant zijn de KPI’s gericht op bijvoorbeeld de kosten per order en de kosten van klantenservice.

 4. De juiste mensen, processen & technologie

Een plan is zo goed als de medewerkers die het uitvoeren en de processen en technologie die ervoor zijn ingericht. Op het B2B Digital-event van 2018 kwam dit uitgebreid aan de orde. Neem mensen aan met een digitaal DNA die tegelijkertijd geobsedeerd zijn door de klant, is het advies van Forrester. Natuurlijk moeten de bestaande medewerkers ook mee worden genomen in de digitalisering. “Het feit dat we nu een webshop hebben betekent dat onze medewerkers zich moeten transformeren van dozenschuiver naar sales consultant. Dat doen we met een top-bottom aanpak. De beste medewerkers zijn lighthouses die een voorbeeld zijn voor de rest. Als je een top-3 hebt, dan wil nummer vier daarbij horen. Door binnen alle divisies en afdelingen die uitblinkers te identificeren, trek je de rest mee.”

Je hoeft niet alle expertise in dienst te nemen – andere samenwerkingsvormen zijn ook prima, zolang de medewerkers maar de vrijheid hebben om best practices in e-commerce toe te passen. Waar het om gaat, is dat iedereen dezelfde mindset heeft en erop is gericht om te excelleren.

Snelheid is ook heel belangrijk en dat betekent dat je je budget voor twee jaar plant met de flexibiliteit om op veranderingen in te spelen. Als er ineens expertise nodig is voor iemand die alles weet van mobile e-commerce, dan moet het budget mee kunnen bewegen.

Verder moet je natuurlijk de juiste IT-infrastructuur hebben om e-commerce te doen en eenvoudig kunnen integreren met alle relevante systemen, zoals met een ERP-, CRM-, Order Management en Product Informatie Management-systemen. Welke oplossing geschikt is, wordt niet alleen door de gewenste mate van integratie gestuurd, maar wordt vooral bepaald door de rol die je wilt spelen op de markt.

Heb je de ambitie om een leidende positie te pakken dan zijn bijvoorbeeld ook uitgebreide standaard B2B-commercefunctionaliteiten, een hoge mate van schaalbaarheid en mobile-ready onmisbaar. Je wilt immers niet telkens van platform wisselen omdat je snel groeit, een touchpoint toevoegt of internationaal uitbreidt. Is je organisatie minder ambitieus en/of vind je het niet zo’n probleem om al na een paar jaar van platform te wisselen, dan kan je mogelijk volstaan met een eenvoudigere e-commerceoplossing.

En een vijfde bonus-succesingrediënt: flexibiliteit

Tot zover de vier succesingrediënten van B2B-e-commerce. Wat je verder nodig hebt, is een lange adem, aldus Forrester. Verandering kost tijd – houd rekening met een periode van drie tot vijf jaar voordat de volle potentie is bereikt. Dat betekent dus ook dat je commerceplatform de flexibiliteit moet hebben om snel on-par te geraken en eenvoudig met je mee te groeien, in te spelen op veranderingen in koopgedrag en nieuwe technologieën te adopteren. Die wendbaarheid heb je eveneens nodig als er dingen verkeerd gaan. Digitale transformatie vergt de lef om te experimenteren en daar hoort falen bij. Zolang je dat met een ervaren partner doet en een back-up plan hebt voor als het misgaat, is dat geen enkel probleem en word je er alleen maar sterker van.

Ter inspiratie deel ik tot slot het verhaal van Würth met je, een technische groothandel die een indrukwekkende digitale transformatie heeft ondergaan, waarbij de kern van het businessmodel is behouden maar aangepast aan de eisen van nu.

FNV zet Picnic mes op de keel: de supermarkt-cao of de rechter

Vakbond FNV heeft websuper Picnic de keus gesteld tussen het toepassen van de supermarkt-cao of een rechtszaak. Binnen een week moet het bedrijf laten weten of het de supermarkt-cao gaat toepassen voor zijn medewerkers.

De vakbond constateert dat er na stevige acties van FNV en werknemers rond onveiligheid op de vijf distributiecentra, wel verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo is Picnic een veiligheidsprogramma gestart. Maar het bedrijf geeft niet thuis zodra het gaat over vaste contracten en vaste uren voor de mensen. En een cao, daar gaat de directie al helemaal niet op in.

Picnic verdient volgens de bond ‘miljoenen aan de onderbetaling van zijn medewerkers’. Samen met twaalf orderpickers uit de distributiecentra in Nijkerk, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven overhandigde FNV vrijdagh symbolisch een cheque van 9,9 miljoen euro aan de directie. Dit staat voor het bedrag dat Picnic in 2018 in eigen zak heeft gestoken door geen loon en werkgeverslasten te betalen conform de supermarkt-cao.

Voor het zware werk dat de werknemers doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon zonder toeslagen. De gratis bezorging moet ergens van worden betaald. FNV: ‘Eén van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten is omdat ze onderbetalen. Gratis bezorgen bestaat niet.’

Omdat de cao voor supermarkten Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is, zijn alle supermarkten die onder de werkingssfeer van deze cao vallen, verplicht deze toe te passen. Online supermarkten kunnen daar volgens de bond niet onderuit komen.

PWA voor Magento: web en app ineen voor betere gebruikerservaring

De ontwikkeling van een eigen app wordt voor e-commercebedrijven weer een stuk relevanter. De relatief nieuwe technologie achter Progressive Web Apps (PWA’s) neemt voor zowel de retailer als consument een hoop drempels weg. Welke kansen biedt de opkomst van PWA’s voor webwinkels en wat maakt Magento mogelijk?

De scheidslijn tussen websites en apps vervaagt. De horde om een aparte app te bouwen en vervolgens klanten te moeten aanmoedigen om deze te downloaden verdwijnt daardoor. Voor retailers is dit een vrij welkome ontwikkeling: het is over het algemeen zeer lastig om met een toch al kostbare app zoveel toegevoegde waarde te bieden dat klanten een appstore bezoeken. En de applicatie vervolgens opslaan en blijven gebruiken.

Progressive Web App?

Sites en shops die als PWA zijn ontwikkeld, laten zich vanuit een browser opslaan op een telefoon. Alleen de ‘schil’, gemaakt van webtalen zoals HTML, JavaScript en data, wordt bewaard. De data wordt naar gebruik ingeladen – vandaar ook de term ‘progressief’. Anders dan bij een mobiele (native) app vraagt een PWA om slechts een fractie aan schijfruimte.

Helemaal nieuw is de technologie achter PWA’s niet. Maar nu behalve Google (Chrome) ook Apple (Safari) overstag is, biedt het in ieder geval voor e-commercebedrijven de nodige kansen. Met behulp van de nieuwste ontwikkeltechnieken en browserinnovaties is het mogelijk om in een PWA allerlei native functionaliteiten aan te bieden, die bovendien ook nog eens snel én in sommige gevallen offline bruikbaar zijn. Een app-like beleving dus, maar dan via de site of shop zelf.

Video: Google over de ontwikkelingen en kansen rondom PWA’s

Met een PWA kunnen webwinkels bijvoorbeeld gemakkelijk informatie toesturen via een pushnotificatie (helaas nog niet op iOS volgens de W3 standaard). De laatste communicatie over de bezorging van een pakket, een ontvangen retournering of aangemaakte credit verschijnt daardoor ook zonder eigen native app op iemands scherm. Met de verwachte groei van het aantal ‘libraries’ nemen daarnaast de technische mogelijkheden toe om de productbeleving te verrijken. Zo is vanuit een Progressive Web App de camera aan te spreken (weliswaar nog niet beschikbaar in iOS). Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat iedere webwinkel dan ook de augmented reality-laag in een smartphone kan gebruiken. En klanten zo net als bij IKEA hun virtuele producten in een fysieke omgeving kunnen zien.

Magento en PWA’s

Magento heeft al gezegd veel te verwachten van de komst van PWA’s. Net als met de komst van responsive design kan het een revolutie ontketenen. In een speciaal ontwikkelde PWA Studio biedt het ontwikkelaars dan ook de nodige tools om de interface als PWA op te bouwen.

Zelf hebben we goede ervaringen met Vue Storefront, een zeer populaire open source-oplossing die hier is te bekijken in een demo. Magento dient in dat geval als een headless platform met daarin alle belangrijke data en software-integraties – bijvoorbeeld voor de koppeling met een ERP. Via een API wordt vervolgens alle data doorgezet naar de front-end op basis van VueJS. Een mooie bijkomstigheid is dat de data worden geïmporteerd in een tussengelegen database van Elastic. De snelheid van de webwinkel en PWA nemen hierdoor enorm toe. Ook een ‘laag’ om een voice-app te maken, is sinds kort beschikbaar.

In ons geval is de ontwikkeling van een PWA interface in de basis gelijk aan ieder ander ontwikkeltraject. Door middel van usability research en design sprints wordt de beoogde gebruikerservaring omgezet in een passende e-commerceomgeving met bijbehorende functionaliteiten. Omdat de Vue-technologie nog relatief nieuw is, zijn echter nog niet alle bouwblokken standaard aanwezig. Een catalogus en integratie met PayPal zijn er bijvoorbeeld wel, oplossingen voor lokale payment providers zijn er nog niet. Zolang de betreffende bedrijven of community nog geen oplossing bieden, vragen zulke integraties dus om het nodige maatwerk.

Video: demonstratie van open source-oplossing Vue Storefront icm. Magento 2

Wie durft?

Voor nog niet iedere organisatie biedt de PWA al uitkomst. Behalve dat de technologie relatief nieuw is, speelt ook de doelgroep een rol in die overweging. Gemiddeld genomen zie je bij een wat oudere doelgroep een tragere adoptie van nieuwe technieken. Voor het bereiken van deze klanten is een Progressive Web App wellicht nog niet zo nodig. Bij jongeren nemen de verwachtingen van een webshop en de snelheid ervan juist toe. Zeker onder deze gebruikers leidt een betere mobiele ervaring tot een hoger conversiepercentage.

Net als met de overstap naar Magento 2 zie je dat met name grotere e-commercebedrijven afwachtend zijn. Ze laten de markt liever eerst kinderziektes oplossen, dan dat ze zelf als ‘proefkonijn’ instappen. De investering in een PWA is in zekere zin een investering in de toekomst. Met name de middelgrote en kleinere e-commercebedrijven zetten hierin (op de achtergrond) al de eerste stappen. Omdat ze met hun noodzakelijke overstap naar Magento 2 moeten investeren in een nieuwe front-end, kiezen ze nu liever voor een PWA dan een responsive variant. Daarmee zijn ze met één investering in ieder geval verzekerd van een toekomstbestendige omgeving.

Nog dit jaar zal onder e-commercebedrijven de interesse in PWA’s groeien, zo is mijn verwachting. Dat de support op Magento 1 binnenkort stopt draagt hier zeker aan bij. Dit betekent natuurlijk niet dat native apps geen enkele rol van betekenis meer spelen. Er blijven situaties bestaan waarin native maatwerk nodig is of een zelfstandige app meer toegevoegde waarde biedt. Maar het feit dat er met één platform over de kanalen heen eenzelfde gebruikerservaring is te ontwikkelen, is een volgende en erg belangrijke standaard op het web.

Meer weten over de laatste innovaties rondom Magento? Lees dan de whitepaper ‘Maximale groei met het Magento platform‘.

Online omzet in 2018 gemiddeld 17,6 procent hoger

In 2018 was de Nederlandse online omzet 17,8 procent hoger dan in 2017. Webwinkels hebben ruim 13 procent meer omgezet, zo blijkt uit gegevens van het CBS.

De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met bijna 26 procent.

De detailhandel sloot in het algemeen een goed jaar af. Winkels realiseerden in 2018 een omzetstijging van 3,3 procent. Dat is de op één na hoogste omzetgroei na 2006. In 2017 was de omzetgroei 4,2 procent.

Na de piek in 2008 bereikte de omzet van de detailhandel een dieptepunt in 2013. Daarna is de omzet gestaag gegroeid. In 2018 was de omzet van de non-foodwinkels nog wel 13 procent lager dan voor de crisis.

PostNL en Jumbo gaan gezamenlijk bezorgen in Groningen

Jumbo en PostNL gaan in Groningen de bij Jumbo online bestelde boodschappen gezamenlijk bezorgen. Het gaat om een test van drie maanden. Ook de Universiteit van Groningen doet mee.

Tijdens de proef onderzoeken medewerkers van de Universiteit van Groningen of door een samenwerking tussen Jumbo en PostNL een bijdrage kan worden geleverd aan een schoner milieu, het terugdringen van de emissie en het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre het voor beide partijen meer efficiëntie oplevert, waarbij als doel gesteld is dat de beleving van Jumbo klanten gelijk blijft.

De medewerkers van PostNL hebben in voorbereiding op deze pilot een opleiding gehad en intensief meegedraaid met de Jumbo bezorgers, om zo dezelfde service te kunnen blijven bieden die klangten gewend zijn.

Na deze pilot zal Jumbo op basis van de onderzoeksresultaten bekijken of en in hoeverre er een vervolg aan deze pilot in Groningen zal worden gegeven.

ACM dwingt juiste prijsvermelding autobanden af

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na een controle vastgesteld dat nog niet alle aanbieders van autobanden hun online prijzen inclusief alle onvermijdbare kosten vermeldden.

De regels schrijven voor dat prijzen alle onvermijdbare kosten, zoals bij banden de verwijderingsbijdrage, bevatten. Als de montage van de banden onderdeel van het aanbod is, moet de prijs van de band inclusief de montagekosten worden vermeld. De brancheorganisaties VACO, BOVAG en RecyBEM waren actief betrokken bij deze aanpak.

Ondanks herhaalde aanmaningen weigerde het bedrijf autoenanders.nl de prijzen aan te passen. Pas nadat de ACM het bedrijf een last onder dwangsom had opgelegd, heeft het de prijzen op zijn website aangepast. Het bedrijf vermeldt de prijzen nu inclusief de verwijderingsbijdrage en hoeft daarom geen dwangsom te betalen.

Gratis bezorgen binnen een dag: tegen welke prijs?

Retailers concurreren op levertijd. ‘Morgen in huis’ is de norm, maar het moet nóg sneller. En goedkoper. Van Next Day naar Same Day Delivery dus. Houden retailers en e-fulfilmentpartijen deze race vol? En hoe duurzaam is snellere bezorging eigenlijk, als het tot meer ritten leidt? Alleen als ze efficiënter samenwerken kunnen ketenpartners blijven presteren binnen de krappe driehoek snellergoedkoperduurzamer. En als het om levertijden gaat, zal ook de klant  bewustere keuzes moeten maken: sneller maar duurder want vervuilender, of schoner en goedkoper – of zelfs gratis.

De omzet van online steeg in 2018 in Nederland flink, met 18,8 procent. Van alle verkochte retailproducten werd 17 procent online aangeschaft. Het shopgedrag verandert dus, zoals ook blijkt uit ABN AMRO-onderzoek. Had in 2015 nog maar 10 procent een voorkeur voor het online kanaal, drie jaar later is dit al 16 procent. Ook de groep consumenten zonder voorkeur groeide, ten koste van consumenten die liever in een fysieke winkel kopen.

Race tegen de klok

Logistiek speelt een grote rol binnen e-commerce. In de strijd om de klant rekken retailers hun serviceniveau steeds verder op. Zo is de volgende dag bezorgen (Next Day Delivery) in korte tijd de norm geworden. Maar volgens adviesbureau McKinsey is – met een verwacht wereldwijd marktaandeel van 22 procent in 2025 – de vraag naar bezorging binnen een dag in opmars. Retailreuzen als Amazon en Alibaba jagen deze trend aan door sneller en goedkoper te bezorgen.

In Nederland is bol.com  onder andere actief met bezorgen binnen twee uur (Instant Delivery). McKinsey voorspelt voor 2025 een marktaandeel van 3 procent van deze bezorgsnelheid, vooral in verstedelijkte gebieden. Nederland is zeer verstedelijkt, dus hier zou het sneller kunnen gaan. En al heeft nog maar 13 procent van de Nederlandse consumenten ervaring met bezorging binnen een dag: als de behoefte eenmaal is gecreëerd, wordt de snelste mogelijkheid vanzelf de standaard. Het aantal partijen dat die maximale snelheid aanbiedt, blijft naar verwachting toenemen. Maar hoe organiseer je zo’n groeimarkt duurzaam? Dáár ligt de grote uitdaging.

Etmaalbezorging: snel maar vies

Pakketjes snel afleveren heeft grote logistieke consequenties. Om bezorging op dezelfde dag efficiënt aan te kunnen bieden, heb je volume nodig. Alleen dan kun je de vaste kosten over meerdere producten verspreiden. Vooralsnog remt een te beperkt volume het proces. Door de grote tijdsdruk tussen het moment van bestellen en afleveren, worden bestelbusjes niet optimaal beladen. Of er zijn extra ritten nodig om producten alsnog dezelfde dag bij de eindklant te bezorgen. Naast meer transportkosten, zorgt dit voor extra CO2-uitstoot. De drang om alsmaar sneller te bezorgen heeft bovendien impact op de financiële prestaties van logistieke bedrijven. Hun marges zijn al beperkt, maar door inefficiency en hogere kosten blijft er helemaal weinig over om te investeren in duurzame oplossingen, zoals elektrische voertuigen.

Wie betaalt de rekening?

‘Gratis’ bezorgen – zoals veel retailers claimen – bestaat niet. De bezorgkosten worden namelijk via de grote postbedrijven afgewenteld. Onder meer op de vele transporteurs, die als onderaannemer werken voor pakketdiensten als Post.nl, DPD en DHL. Die bepalen de prijs en dwingen iedereen lager in de keten steeds sneller en goedkoper te presteren.

En dat heeft weer gevolgen voor de kosten. Vooral vanwege de ‘cut-off’, het tijdstip waarop je uiterlijk kunt bestellen: hoe later, hoe duurder. Daarnaast ligt bij bezorging op dezelfde dag de afleverdichtheid per pakket fors lager, en daarmee de kostprijs voor aflevering hoger. Oorzaak: het (vooralsnog) geringe volume. Niet alleen de onderaannemers betalen hiervoor de prijs. Inefficiënt transport belast het milieu, en dus uiteindelijk ook degenen die daarin moeten leven: wijzelf.

Bewust Bezorgen: CO2-uitstootcalculator

Wie sneller geleverd wil hebben, stoot (indirect) meer CO2 uit – tenzij het met een elektrische bakfiets wordt gebracht. Om het verband tussen bezorgtijd en milieu-impact inzichtelijk te maken, heeft Thuiswinkel.org samen met Nederlandse e-tailers en grote vervoerders de rekentool ‘Bewust Bezorgd’ ontwikkeld. Deze berekent op uniforme wijze hoeveel CO2-uitstoot een bezorgmethode veroorzaakt. En dat zou weer gerelateerd  moeten zijn op de bezorgkosten: maak vervuilende opties duurder, schonere goedkoper – of zelfs gratis.

Dit maakt ‘schoner’ bestellen een bewuste keuze, en geeft consumenten macht om de keten te helpen verduurzamen en emissieloos bezorgen sneller te realiseren. Vink je niet onnodig de snelste optie aan, dan neem je je verantwoordelijkheid. Maar ook retailers en transporteurs kunnen betere milieumaatregelen nemen dankzij de rekentool. Nuttig, want e-commerce wil de CO2-uitstoot van de bedrijfstak in 2025 met de helft hebben teruggebracht ten opzichte van 2018. En de transportsector heeft de ambitie om vanaf 2025 steden uitstootvrij te bevoorraden. Nobele doelen, waarin beide branches sterk zijn gebaat bij samenwerking.

Meerdere winnaars door efficiency

Het gebruik van de Bewust Bezorgen-tool en deze in te zetten voor prijsdifferentiatie bij bezorging, geeft consumenten inzicht in de bezorgkosten, zowel financieel als ecologisch. Daarnaast zullen ketenpartners hechter en efficiënter moeten samenwerken. Alleen dan profiteren alle partijen: van retailer tot transporteur, en van consument tot – uiteindelijk – ons milieu. Maar wat doe je als grote concurrenten doorgaan met leveren op dezelfde dag, gratis of tegen een kleine meerprijs. Een duivels dillemma, waardoor je je kunt afvragen of dat hele ‘Same Day Delivery’ wel zo’n goed idee is…

Sneller en goedkoper, steeds weer opnieuw. Laat de transport- en retailsector zich gek maken? Natuurlijk hou je altijd uitzonderingen waarbij snel leveren wenselijk is, of zelfs noodzaak. Maar moeten we niet juist op zoek naar andere, duurzamere manieren om je te onderscheiden? De samenwerking met Bewust Bezorgd laat zien dat de Nederlandse transport- en retailsector hun verantwoordelijkheid nemen. Nu is de consument aan zet.

Dit artikel is samen geschreven met Bram van Amerongen

Vakbonden: begin met innen van loonbelasting en premies bij Deliveroo

De vakbonden FNV, CNV en VCP willen dat minister Koolmees actie onderneemt naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in de Deliveroo-zaak die FNV aanspande.

De vakbonden roepen de minister op om onmiddellijk te starten met het innen van loonbelasting en premies bij Deliveroo. ‘De minister moet niet langer op zijn handen blijven zitten en samen met de Belastingdienst eindelijk eens gaan handhaven. De rechter is buitengewoon duidelijk geweest over Deliveroo. Wat daar gebeurt is schijnzelfstandigheid. Punt uit. Die blijvende onduidelijkheid waar de minister over spreekt wordt bewust gecreëerd door werkgevers als Deliveroo om maar onder de werkgeversverplichtingen uit te kunnen komen. Juist de minister zou daar niet in mee moeten willen gaan maar zijn taak als hoeder van orde van de arbeidsmarkt serieus moeten nemen,’ aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

Koolmees reageerde eerder deze week op Kamervragen. Daarin wilde hij geen uitspraken doen over individuele bedrijven en over zaken die onder de rechter zijn.

Koolmees benadrukt dat het kabinet kansen die innovatie en technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bieden, zoals het werken via platforms, toejuicht. Op dit moment is de hoeveelheid platformwerk in Nederland nog relatief beperkt in omvang, maar deze is wel groeiende. De opkomst van de platformeconomie mag niet ten koste gaan van de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van werkenden, aldus Koolmees.

Concrete stappen wil Koolmees niet zetten: ‘In zijn algemeenheid vindt het kabinet het wenselijk dat door middel van rechterlijke uitspraken, meer helderheid komt over de kwalificatie van arbeidsrelaties in de platformeconomie’.

‘De minister stelt ons teleur omdat hij niet zelf overgaat tot actie,’ zegt Zakaria Boufangacha, lid dagelijks bestuur FNV. ‘Het kan toch niet zo zijn dat bedrijven met diepe zakken de juridische molen draaiende weten te houden en zich ondertussen wetteloos kunnen blijven gedragen. Eerder beloofde minister Koolmees te zullen handhaven bij kwaadwillendheid bij het gebruik van zzp-constructies. Deliveroo legt nu een rechtelijke uitspraak naast zich neer. Hoe kwaadwillend wil de minister het hebben voordat er zal worden opgetreden?’

De bonden vinden dat het kabinet ten onrechte een rookgordijn opwerpt met betrekking tot het ingewikkelde vraagstuk in de platformeconomie. De FNV stelt: ‘Het is absurd dat eerst wordt afgewacht tot het onderwerp platformwerk in Nederland of zelfs in Europa uitgekristalliseerd is tot het hoogste rechtelijke niveau. Het gedurende lange tijd in stand houden van een juridisch schemergebied vinden we zeer laakbaar. Het komt er op neer dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen en dat excessen kunnen blijven voortbestaan. Momenteel gaan schijnopdrachtgevers, zoals Deliveroo, er van uit dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan en woekert deze ongezonde situatie voort.’

Kwart Valentijnscadeaus online gekocht

Waarschijnlijk zal ook dit jaar zeker een kwart van Valentijnscadeaus online zijn gekocht, waarbij mannen vaker een online aankoop doen dan vrouwen.

Sinds midden jaren negentig is Valentijnsdag ook een commercieel succes in Nederland. In 2018 vierden 31 procent van de Nederlanders Valentijnsdag.

Het sturen van een Valentijnskaart gebeurt nog steeds veel vaker via de post dan via internet. Voor het kopen van een cadeautje wordt ook nog steeds vaker een fysieke winkel bezocht (70 procent) dan een online aankoop gedaan (26 procent).

Hoe jonger ze zijn, des te groter is de kans dat Nederlanders Valentijnsdag vieren, constateert Mativaction. Van de millennials vierde in 2018 44 procent Valentijn, van Generatie Z was dat zelfs 47 procent. Oudere generaties hebben duidelijk minder met de dag der liefde.

IKEA overweegt eigen marktplaats

IKEA overweegt een verkoopplatform te lanceren waar ook concurrenten meubels kunnen aanbieden. Dat zegt Ikea-topman Torbjorn Loof in een interview met Financial Times.

‘Zalando is een soort platform voor mode en kleding. Ik denk dat het een heel interessant gebied is om te verkennen,’ zegt Loof, die benadrukt dat er nog geen concrete plannen zijn en er ook niet met concurrenten wordt gesproken.

IKEA heeft al wel producten aangeboden bij Alibaba en Amazon. ‘Daar wilden we van leren.’

Vorig jaar was Nederlander Peter van der Poel, Manager IKEA Range & Supply en Managing director voor IKEA in Zweden, tegenover Emerce nog stellig over de verkopen van een deel van het assortiment via Amazon. Daar waren geen plannen voor. ‘In de VS starten en eindigen consumenten hun klantreis bij Amazon, maar in Europese landen is er vooralsnog geen sprake van een dermate dominant platform. Het is nog in een te vroeg stadium om conclusies aan dit experiment te verbinden.’

Hoe AI jouw waarde als professional in e-commerce kan vergroten

Tenzij je de laatste twee jaar onder een steen hebt geleefd, kan het je niet zijn ontgaan dat AI op het punt staat om de wereld over te nemen. Of toch niet? In e-commerce zien we steeds vaker dat wat getoond wordt aan bezoekers per keer kan verschillen. Is dit AI, plat gezegd dat het […]

Kaartlezer SumUp koopt e-commerceplatform

De verkoper van kaartlezers SumUp koopt Shoplo uit Polen, een online dienst waarmee winkels eenvoudig een webshop kunnen openen.

De overname betekent een uitbreiding van het dienstenpakket van SumUp. Tot op heden verkocht het, net als een concurrent als iZettle, goedkope apparaatjes waarmee ambulante ondernemers makkelijk pinbetalingen kunnen innen. Dat gebeurt middels koppelingen met smartphone of tablet.

Vanwege de koppeling met Shoplo’s e-commercepakket kan het fintechpartij uit Londen fysiek opererende MKB’ers hun business laten digitaliseren.

Techcrunch, dat het nieuws meldt, heeft geen informatie over de transactiesom.

Foto: mrhayata (cc)

Page generated in 4,585 seconds. Stats plugin by www.blog.ca