Red je Pakketje lanceert VanavondBezorgd

Bezorgdienst Red je Pakketje, die vooral voor kleinere webwinkels werkt, lanceert de dienst VanavondBezorgd.

Webshops leveren hun pakketten zelf af bij een drop-off point in de buurt. Er zijn 60 drop-off points in Nederland, volgens planning zijn dat er aan het einde van het jaar 200.

Het afleveren van pakketten kan tot uiterlijk 13:00 uur. Daarna haalt Red je Pakketje alle zendingen op en bezorgt ze nog dezelfde avond bij de consument.

Verzenden via VanavondBezorgd kan al vanaf 6,36 euro per pakket.

Door de pakketten zelf af te leveren bij een drop-off point, kunnen webshops bestellingen tot 23:59 uur aannemen en de volgende dag al bezorgen. Bijkomend voordeel is dat de webshops de volgende ochtend de pakketten kunnen inpakken, in plaats van diep in de nacht.

Eerste webwinkel voor influencers

Full-service influencer marketing agency Social Friendz is een eigen webshop begonnen waar (startende) influencers allerlei producten en diensten kunnen vinden.

Social Friendz is sinds 2018 gespecialiseerd in het verzorgen van influencercampagnes. Het bureau koppelt influencers aan merken en beschikt over een eigen database, waarin meer dan 1000 influencers ingeschreven staan.

De Social Friendz Shop verkoopt producten die van toegevoegde waarde zijn voor onder meer Instagram, YouTube en TikTok. Naast leesvoer, pre-sets en fotografiecursussen kunnen bezoekers er terecht voor styling items om foto’s ‘Instagrammable’ te maken.

Ook biedt men een diensten om een artikel voor een meerprijs in te laten pakken voor een leuke unboxing,

Ook wordt door Social Friendz een eigen magazine uitgegeven, waarin meerdere influencers hun tips en geheimen delen.

IKEA, H&M, Zara en Zalando in TOP 500 Cross-Border Retail Europe

IKEA, H&M, Zara en Zalando zijn de bekendste namen in de de TOP 500 Cross-Border Retail Europe, de jaarlijkse ranking van de vijfhonderd beste Europese cross-border online shops die vandaag is gepubliceerd.

Cross-Border Commerce Europe, het platform dat cross-border eCommerce in Europa stimuleert, schat de totale cross-border markt op 108,75 miljard in 2019 (exclusief travel) Dit betekent een stijging van 14,4% ten opzichte van 2018.

Het Cross-Border marktaandeel is 23,55 procent van de totale online verkoop in Europa. De Europese Top 500 zet zo’n 39,7 miljard om.

Buiten de Europese Unie wordt 80 procent van de cross-border verkopen gegenereerd via marktplaatsen met Amazon als leider: in totaal zo’n 32 miljard euro omzet.

IKEA behaalde een grensoverschrijdende omzet van 4,6 miljard euro, een stijging van 21 procent in vergelijking met 2018.

De nieuwe spelers van de TOP 10 zijn Lego, C&A, Smyths Toys en navigatiebedrijf TomTom. De verlaters zijn Pandora, Thomann, Jack & Jones en Swarovski.

1: IKEA
2: H&M
3: Zara
4: Lego
5: Nespresso
6: C&A
7: Zalando
8: Vivino
9: Smyths Toys
10: TomTom

Amazon kondigt nieuw distributiecentrum in Nedersaksen aan

Amazon wil een nieuw distributiecentrum bouwen in de regio Hannover. Het bedrijf bevestigde de plannen voor een achtste locatie in Nedersaksen dinsdag tijdens een bezoek van de Nedersaksische minister van Economische Zaken Bernd Althusmann (CDU) aan het logistieke centrum in Winsen an der Luhe (Harburg).

Het nieuwe distributiecentrum in Sehnde beslaat 10.000 vierkante meter zal naar verwachting ongeveer 80 banen opleveren. Naar verwachting opent het in het najaar van 2020.

Er is al wel een logistiek centrum in Winse in Nedersaksen, evenals een sorteercentrum in Garbsen (Hannover) en twee kleinere. aast Sehnde komen er nog meer distributiecentra in Jever (Friesland), Northeim en Emden.

De uitbreidingen komen niet echt als een verrassing. Duitsland is de grootste Amazon markt na de VS.

Foto Pixabay

Werknemers distributiecentrum Decathlon Willebroek voeren actie

Werknemers van het distributiecentrum van sportwinkel Decathlon in het Belgische Willebroek heeft dinsdag het het werk neergelegd omdat er te weinig mondmaskers en andere beschermingsmiddelen zouden zijn uitgereikt.

Ook zijn de toegangswegen tot het distributiecentrum geblokkeerd, waardoor de bevoorrading in gevaar komt. Bij Decathlon Willebroek werken zo’n 350 mensen.

Decathlon zag het aantal online bestellingen de afgelopen weken sterk toenemen, waardoor personeel onder druk werd gezet om dicht bij elkaar te werken.

Werknemers kregen volgens de VRT ook te horen dat ze geen premie krijgen uitbetaald, omdat de regels niet zijn gevolgd bij het invoeren van avond- en nachtdiensten.

Volgens Erika Lambert van de christelijke vakbond ACV Puls staat de directie totaal niet open voor een structurele dialoog. ‘Ze hebben de neiging om individuen te benaderen en de verdeel-en-heerstactiek te gebruiken’.

‘Coronavirus verandert betaalgedrag’

Meer dan driekwart van alle Europese betalingen zijn nu contactloos. Dit blijkt uit data van betaaltechnologiebedrijf Mastercard. De belangrijkste redenen die hiervoor genoemd worden zijn gebruiksgemak en hygiëne.

Europese consumenten noemen gebruiksgemak (85 procent) en hygiënische redenen (81 procenr) als belangrijkste redenen om permanent over te stappen op contactloze betalingen voor dagelijkse aankopen. Ze zijn zich door de coronapandemie meer bewust geworden van de hygiënische risico’s van contant geldgebruik. Dit geldt ook voor bijna de helft van de Nederlanders.

Contactloze betalingen worden verreweg het meest gedaan in supermarkten (87 procent), gevolgd door apotheken (54 procent) en detailhandel (48 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat het cashgebruik van 42 procent van de Europeanen tijdens de coronapandemie is afgenomen. Bijna een op de vijf maakt zelfs helemaal geen gebruik meer van contant geld. Daarnaast vindt driekwart van de Europeanen dat een einde van de pandemie geen reden is om af te stappen van contactloze betalingen.

Vergeleken met de rest van Europa wordt in Nederland nog minder contant betaald. Maar liefst 42 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan niet langer contant geld te gebruiken en 39 procent zegt vaker contactloos te betalen.

 

Ook Thuiswinkel.org wil meer servicepunten op praktische locaties

Thuiswinkel.org sluit zich aan bij het de wens van Autoriteit Consument & Markt om het aantal alternatieve bezorgpunten, zoals servicepunten of pakketkluizen, uit te breiden.

De branchevereniging stelt wel een aantal kanttekeningen en randvoorwaarden. De last mile in Nederland wordt al heel efficiënt verzorgd. Het beeld bestaat dat er de e-commercebranche dagelijkse met vele busjes pakketten aflevert in de binnensteden, maar onderzoek laat zien dat slechts 3 tot 5 procent van deze busjes daadwerkelijk online bestellingen aflevert.

De grootste winst op dit gebied valt evenwel te behalen bij het vervoer in de binnensteden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elektrische bakfietsen en busjes.

Daarom is het van belang dat bijvoorbeeld pakketkluizen op goede locaties worden geplaatst waar consumenten toch al zijn, bijvoorbeeld in de buurt van hun woning of werk.

Eind juni publiceren Thuiswinkel.org, Connekt, TNO en HvA een onderzoek naar de CO2-impact van servicepunten ten opzichte van andere bezorgmethoden, zoals thuisbezorging, en hoe deze zo laag mogelijk gehouden kan worden.

Is je e-commerce bedrijf verkoopklaar?

Veel verkopers bieden hun onderneming niet op het optimale verkoopmoment aan. Zolang de zaak goed draait, wordt er niet aan verkoop gedacht. En wanneer de energie minder wordt en de resultaten teruglopen, dan komt verkoop pas in beeld.

Voor de interesse van de kopers werkt het precies andersom: De koper wil de onderneming overnemen voor de toekomstige resultaten van dat bedrijf. Als de resultaten tot het moment van verkoop toenemen, is het geloofwaardig dat deze trend zich voortzet in de toekomst. Maar als de resultaten wat minder worden, dan zal een koper déze trend doortrekken naar de toekomstige resultaten. Het zal je niet verbazen dat de laatste situatie resulteert in een gemiddeld lagere waardering. 

Het verkoopmoment van je e-commerce bedrijf is dus belangrijk. Maar wat bepaalt het ideale moment? Om hier een gevoel bij te krijgen kijk je naar externe factoren (de markt) en naar interne factoren (de onderneming). 

De strekking van het artikel is breder toepasbaar, maar we zullen voor de duidelijkheid in de rest van dit document uitgaan van een webwinkel.

De markt

De externe omstandigheden worden voornamelijk bepaald door de economie (macro) en de industrie (meso). Hier heb je geen of weinig invloed op, maar de impact op een verkoop is significant:

In algemene zin is het duidelijk dat de economie sinds enkele maanden krimpt en dat er daarnaast een hogere mate van onzekerheid is omtrent de vooruitzichten. Deze factoren vertalen zich (over alle sectoren genomen) in gemiddeld wat lagere waarderingen dan rond de jaarwisseling. Aan de andere kant is er nog steeds (goedkoop) geld voor handen en zien wij tot op heden geen neergang in het aantal overnames: op overnameplatforms stijgt het aanbod, maar de vraag blijft groter. 

De omstandigheden op industrie-niveau zijn positiever maar ook wispelturiger: de lange termijn trend voor e-commerce toont nog steeds indrukwekkende groeicijfers, maar deze liepen tot het start van de Coronacrisis wel langzaam terug. Sinds het begin van de crisis stijgen de omzetten van webwinkels in veel branches spectaculair, maar in enkele branches is deze ook ingestort. Een belangrijke vraag voor waarderingen is in welke mate deze groei (of afname) zal beklijven. De vooruitzichten voor de korte-middellange termijn lijken dan ook erg afhankelijk van de branche waarin je webwinkel opereert.

De onderneming

De interne omstandigheden gaan vooral over de performance van je webwinkel en hier heb je uiteraard wél invloed op. De rest van dit artikel zal worden ingegaan op de omstandigheden die je kan beïnvloeden om de opbrengst van de webshop bij een verkoop te maximaliseren: het verkoopklaar maken van je bedrijf.

Hiertoe worden fiscale en juridische tips met je gedeeld en suggesties gedaan voor het optimaliseren van je webshopwaarde. Voordat op de details wordt ingegaan, is het allereerst belangrijk om te beseffen dat waarde vooral wordt bepaald door de (toekomstige) cash flow van een webshop en door het risicoprofiel. De waarde verhogende tips in dit artikel zijn dus gebaseerd op het verhogen van de cash flow en het verlagen van het risicoprofiel. 

Omdat niet iedereen op hetzelfde moment over verkoop gaat nadenken, zijn de tips opgedeeld in 3 termijnen. Als je tijdig begint met de overweging van een exit, is het wellicht mogelijk om alle tips uit te voeren en zo de webshopwaarde te maximaliseren voorafgaand aan een verkoop. Maar wat vaker voorkomt is dat een verkoper inmiddels een urgente reden heeft om de onderneming aan te bieden. In dat geval zijn er zaken die niet meer verbeterd kunnen worden. Begin dan met de punten die op korte termijn nog door te voeren zijn.

Lange termijn (langer dan twaalf maanden)

Veel webwinkels worden gestart als eenmanszaak of VOF. Daar zijn goede redenen voor (zoals startersvoordelen), maar op het moment dat de webwinkel wordt verkocht, zijn dit geen optimale fiscale constructies: over de winst bij verkoop moet dan namelijk (inkomsten)belasting worden afgedragen.

Als de verkoper een Holding (B.V.) heeft met daaronder een Werkmaatschappij (B.V.) waarin de webwinkel is ondergebracht, dan kan de webwinkel via een aandelenoverdracht worden overgedragen. In dat geval geniet de verkoper van deelnemingsvrijstelling: de winst belandt op dat moment zonder heffingen van de Belastingdienst in de Holding van de verkoper.

Uiteraard accepteert de Belastingdienst niet dat de rechtsvorm kort voor de overname wordt aangepast om fiscale redenen. Je moet hier rekening houden met een termijn van drie jaar. 

Doe onderzoek

Om de toekomstige cash flow van je webwinkel te waarborgen is het goed om te onderzoeken of er toetreding barrières zijn die je in je markt kan opwerpen. Zo kan je verhinderen dat nieuwe partijen eenvoudig tot deze markt toetreden en met je webwinkel gaan concurreren.

Een eigen uniek assortiment is hiervoor een goede manier. Is het bijvoorbeeld mogelijk om (regionale) exclusieve distributierechten te verwerven voor een deel van je assortiment? Of wellicht kan je een eigen merk of eigen product ontwikkelen en toevoegen aan je assortiment. Zorg dan ook dat het intellectueel eigendom hiervan goed wordt vastgelegd, zodat het mee verkocht kan worden. 

Kijk naar je traffic

De samenstelling van de traffic op je webwinkel heeft invloed op het risicoprofiel: webwinkels die erg afhankelijk zijn van Google Ads hebben een grotere afhankelijkheid dan webwinkels die vooral bezoekers ontvangen via organische, directe of nieuwsbrief bronnen. Als de verhouding tussen deze kanalen verbeterd kan worden, verlaag je het risicoprofiel wat bijdraagt aan de waarde van je webwinkel.

Middellange termijn (twee tot twaalf maanden)

Algemeen genomen kun je de cash flow vergroten door een omzetstijging, door te besparen op kosten en/of door de optimalisatie van je werkkapitaal (voorraad, in- en uitgaande facturen). 

Veel ondernemers hebben vooral de focus op het vergroten van de omzet. Het is belangrijk om deze focus ook te houden wanneer de keuze voor verkoop is gemaakt! Alles wat er aan (winstgevende) omzet kan worden toegevoegd, draagt direct bij aan een hogere waarde op het moment van verkoop.

De kosten zijn een tweede belangrijke element: kostenbesparingen dragen bijna één op één (gecorrigeerd voor belasting) bij aan de cash flow. Kijk dus nog eens goed naar uitgaven aan:

  • Advertising (is er optimalisatie mogelijk?)
  • Productinkoop (levert een wisseling van leverancier iets op?)
  • Huurcontracten (wanneer lopen ze af en zijn betere condities mogelijk?)
  • Autokosten (zijn die echt nodig?) 
  • Personeel (moet je aflopende contracten wel verlengen?)

En vergeet het werkkapitaal niet. Voor veel ondernemers is dit een lastiger concept, maar door voorraad te optimaliseren en je cash zo lang mogelijk in de onderneming te houden kan het netto werkkapitaal worden geoptimaliseerd (dus betaal leveranciers tijdig maar niet te vroeg en voer een actief debiteurenbeheer). Het bedrag wat hiermee vrijvalt draagt bij aan de webshopwaarde.

Verlaag je risicoprofiel

Om het risicoprofiel te verlagen, kijk je onder meer naar de afhankelijkheden van de webwinkel: hoe afhankelijk is de operatie van je? Ben jij de enige die weet hoe alles werkt en die de contacten met leveranciers onderhoudt? Om het risicoprofiel te verlagen kan je deze kennis en taken delegeren aan personeel of goed vast gaan leggen in documentatie.

Hetzelfde gaat op voor personeel, klanten en leveranciers: is het succes van je webwinkel te afhankelijk van één persoon of één partij? Zorg dan dat deze wordt verminderd door alternatieven te zoeken en zo risico te spreiden.

Juridische zaken?

Spelen er juridische problemen? Handel die zo spoedig mogelijk af. Dat zal eenmalig geld kosten, maar kopers zullen de potentiële kostenpost waarschijnlijk (nog) hoger inschatten en hun bod overeenkomstig aanpassen.

Leg regelingen vast

Afspraken met leveranciers en klanten liggen vaak niet vast. Zorg ervoor dat je kortingsregelingen vastlegt en dat ze overdraagbaar zijn. Veel leveranciers hanteren ‘change of control’ clausules waardoor afspraken niet zonder meer kunnen worden overgedragen. Zoek dit uit en bedenk hoe je hier in het verkoopproces mee om gaat.

Arbeidsovereenkomsten

Zijn aanwezige arbeidsovereenkomsten duidelijk en schriftelijk vastgelegd? Een koper heeft de plicht om personeel tegen minimaal dezelfde voorwaarden mee over te nemen. Ook in het geval van een activa transactie. Zorg dat kopers risico’s beperkt blijven.

Administratie

Zorg dat de administratie goed op orde is. De administratie van webwinkels is relatief eenvoudig, maar het ontbreken van een complete administratie beperkt het inzicht van een koper. Dat is een risico en zal snel leiden tot een lagere verkoopprijs.

Een belangrijk onderdeel van de administratie is de boekhouding. Als je de webwinkel kan aanbieden met minimaal één jaar aan schone cijfers, die zijn bevestigd in een jaarverslag door je accountant, dan sta je een streepje voor. Sommige ondernemers betalen wel eens wat privé kosten vanuit de zaak of nemen investeringen in één jaar als kosten, terwijl ze afgeschreven kunnen worden. Het verkoopt makkelijker wanneer de cijfers voor zichzelf spreken. Alles wat uitgelegd moet worden, zal waarschijnlijk maar ten dele worden aangenomen. En dat drukt de verwachte overnameprijs.

Korte termijn  (Korter dan twee maanden)

Zorg dat je complete en volledige documentatie hebt (gemaakt) van de te verkopen webwinkel: denk aan financiële verslagen, een verkoopmemorandum en een overdrachtsdocument.

Resultatenrekening

Stel samen met je boekhouder een pro forma resultatenrekening op: dit zijn verwachte omzet en kosten voor de reguliere bedrijfsvoering. Verkopers kunnen hier bijvoorbeeld normaliseren voor eenmalige lasten en bepaalde kosten activeren om af te schrijven. Kijk hier ook naar het ondernemersloon: deze zou je moeten aanpassen naar een gebruikelijk ondernemersloon. Betaal je jezelf relatief veel of juist te weinig uit, dan verwerk je dat in de pro forma resultatenrekening. Ga hierbij minimaal uit van de gebruikelijk-loonregeling van de Belastingdienst.

Meerdere webwinkels?

Heb je meerdere webwinkels in een B.V. en wordt er slechts 1 van verkocht? Stel dan een pro forma resultatenrekening op voor enkel die activiteit en wijs de reële omzet en kosten toe.

Welke vorm

Overweeg afsluitend nog op welke manier je de overname juridisch vorm wilt geven: als eenmanszaak of VOF heb je geen keuze. Dat betreft altijd een activatransactie. Indien je een B.V. hebt, kan je kiezen tussen een activatransactie en een aandelentransactie. Er zijn fiscale verschillen afhankelijk van je situatie. 

Voordat de webwinkel vervolgens te koop wordt gezet heb je nog twee laatste vragen te beantwoorden: waar zet je je webwinkel te koop en wat is deze waard? Je kan hiervoor bij meerdere partijen terecht, dus verdiep je goed in de werkmethodes en selecteer de partij waar jij het beste gevoel bij hebt.

Over de auteur: Sander Scholten is co-founder van Webshopovername.nl.

Apple Store Brussel 4 juni open

De enige Belgische Apple Store in Brussel gaat op 4 juni weer open. Over de drie Nederlandse winkels is nog geen duidelijkheid.

De Brusselse winkel gaat vooral open om weer technische ondersteuning te kunnen bieden. Zogenoemde Today at Apple-sessies zijn er voorlopig nog niet.

Verder zijn de openingstijden nog beperkt. De winkels zijn geopend vanaf 11:00 tot 18:00 uur.

Van de 510 Apple Stores wereldwijd zijn er 259 weer open. Dat geldt zelfs voor enkele winkels in Italie en Spanje, landen die enorm getroffen zijn door het coronavirus.

Binnen Europa zijn de winkels in het VK, Frankrijk en Nederland nog gesloten.

Bringly breidt uit naar Utrecht

Last mile start-up Bringly breidt haar bezorgplatform nu ook uit naar Utrecht. De start-up begon in Amsterdam en heeft als doel om fysieke winkels te transformeren tot lokale bezorghubs.

Het platform werkt enkel met professionele fietskoeriers en bundelt de volumes van zowel grote als lokale retailers om zo sneller, efficiënter en duurzamer dezelfde dag te bezorgen.

Retailers zoals Rituals, Sam Friday en Nubikk bezorgen momenteel al via Bringly.

TUI Nederland start vliegvakanties vanaf 1 juli weer op

TUI Nederland wil vanaf 1 juli weer vakantievluchten aanbieden, zij het dat het aanbod voorlopig nog beperkt is. Er worden alleen bestemmingen aangeboden waarvan op dit moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden, meldt TravelPro.

De vakantiebestemmingen die als eerste aangeboden zullen worden zijn de Griekse eilanden Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife en Mallorca en het Turkse Antalya.

Belangrijke vakantielanden als Spanje, Griekenland en Portugal geven aan weer toeristen te kunnen verwelkomen vanaf 1 juli. Volgens Arjan Kers (General Manager TUI Nederland) moet de Nederlandse overheid de reisadviezen nog wel versoepelen. ‘We hebben er het volste vertrouwen in dat er snel aanpassingen volgen. De autoriteiten in Duitsland geven inmiddels aan dat er vanaf 15 juni weer naar het buitenland gereisd kan worden.’

Helft Apple Stores weer open

De helft van alle Apple Stores in de wereld is weer open. Dat zijn er 256 van de 510. Vandaag gaan nog eens zeven Amerikaanse winkels open.

In mei ging een groot deel van de Amerikaanse Apple Stores weer open. Wel gelden allerlei veiligheidsmaatregelen.

Het grootste deel dat nog gesloten is betreft Europa: in België, Nederland, Frankrijk, Spanje en het VK blijven de winkels nog even dicht.

Foto deirdre.at.apple via Instagram

ACM wil meer servicepunten en pakketkluizen

Uitbreiding van alternatieve bezorgpunten, zoals servicepunten of pakketkluizen, is wenselijk. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die in kaart heeft gebracht hoe de bezorgmarkt voor pakketvervoer in Nederland eruit ziet.

Verschillende partijen in de markt werken aan oplossingen om de last mile-pakketbezorging zo efficiënt mogelijk te maken. Het is voor pakketbezorgers het meest efficiënt als ze maar één keer naar een adres hoeven te rijden om een pakket af te leveren. Dat bespaart kosten en draagt daarnaast bij aan duurzaamheid en vermindering van verkeerscongestie.

Pakketvervoerders streven naar een landelijk dekkend netwerk van bezorgpunten. Maar de analyse van de ACM laat zien dat het aantal huishoudens met een bezorgpunt op loopafstand tussen de 16 en 52 procent ligt, afhankelijk van welke vervoerder het pakket bezorgt.

De ACM vindt uitbreiding van het aantal bezorgpunten wenselijk. Uitbreiding biedt consumenten meer keuzevrijheid. Daarnaast maakt het pakketbezorging duurzamer, doordat consumenten hierdoor minder de auto zullen gebruiken om pakketten op te halen.

Verder worden pakketkluizen momenteel nog weinig gebruikt door consumenten en pakketbezorgers. Dit komt onder meer doordat het concept relatief nieuw is voor de consument. Investeringskosten kunnen een drempel vormen voor het plaatsen van meer pakketkluizen. Daarnaast wordt het plaatsen van pakketkluizen soms bemoeilijkt door verschillen in gemeentelijk beleid. Meer duidelijkheid en stroomlijning waar mogelijk maakt het makkelijker om pakketkluizen op grotere schaal aan te bieden.

Online omzet in april 62,4 procent hoger

Webwinkels hebben in de tweede coronamaand zeer goede omzetten gedraaid. De online omzet was in april 62,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014 is de groei niet zo sterk geweest. Dat geldt zowel voor de webwinkels als de multi-channelers.

Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 52,4 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 75,7 procent.

Voor de fysieke detailhandel gold dat niet. De detailhandel heeft in april 1,5 procent minder omgezet dan in april 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 3,5 procent lager.

De foodsector realiseerde een hogere omzet, terwijl de omzet van de non-foodsector aanzienlijk kromp.

Ook in april hebben de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus een uiteenlopend effect gehad op vooral de non-foodsector. Zo trokken de winkels in doe-het-zelfartikelen de lijn van maart door en noteerden de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. De kleding- en schoenenwinkels echter boekten een nog groter omzetverlies dan een maand eerder.

De horeca is trouwens een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd.

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 14,9 procent in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Foto Pexels

Klarna: Online verkoop beauty- en gezondheidsproducten door corona hoger dan tijdens de feestdagen

In het afgelopen jaar steeg de aankoop van beautyproducten via webwinkels in Nederland met 130 procent. Dit blijkt uit een analyse van betaalverwerker Klarna. De online groei binnen de branche is door de coronacrisis in een verdere stroomversnelling gekomen.

Volgens Wilko Klaassen, General Manager van Klarna in Nederland en België, is de stijging te verklaren doordat mensen veel meer tijd thuis doorbrengen en behoefte hebben aan producten die hen een goed gevoel geven.

De periode rondom Black Friday en de feestdagen is normaal gesproken het drukste qua online verkoop van beauty- en gezondheidsartikelen. De coronapiek gaat hier echter ruim overheen. In maart en april waren de verkopen maar liefst 40 procent hoger dan tijdens de Black Friday periode.

Niet alleen bestaande, maar ook veel nieuwe klanten hebben in de afgelopen maanden de beautywebshops weten te vinden.

Het aantal Klarna beautywebshops is met een stijging van 125 procent meer dan verdubbeld in Nederland in het afgelopen jaar. Klarna werkt samen met beautymerken als Sephora, Beauty Bay, Nars, Byredo, Revolution Beauty, Cult Beauty, Morphe, Ouai en Charlotte Tilbury.

Foto Pixabay

Page generated in 1,378 seconds. Stats plugin by www.blog.ca