De best bewaarde geheimen voor succes in Duitsland

De Duitse markt veroveren is voor veel ondernemers een droom, maar wat is de succesformule? Hoe zorg je dat je online optimaal scoort in een markt die wordt gedomineerd door Google, Amazon en internationale merken? In dit artikel worden de vijf best bewaarde geheimen voor succes in Duitsland ontrafeld.

1. Denk groot, maar focus

Als je denkt dat je 81 miljoen Duitsers kunt bereiken, heb je het mis. Met Zwitserland en Oostenrijk erbij heb je zelfs honderd miljoen Duitstaligen binnen handbereik. Voor Nederlandse bedrijven een mega afzetmarkt, maar ook met het risico dat je je hierin verslikt. Een grote markt veroveren gaat helaas niet vanzelf. Er zijn grote regionale verschillen. Iemand uit Berlijn vergelijkt zich niet graag met iemand uit Beieren of Oostenrijk. Een voorbeeld van een goede focus voor merken in het hogere segment is de stad München, waar de individuele koopkracht hoger is dan in Berlijn. Haal de nodige expertise aan boord en vergeet niet dat bij het veroveren van een buitenlandse markt de kosten in eerste instantie voor de baten uit gaan. Dat het zich uiteindelijk loont, bewijzen Nederlandse iconen als Brabantia en de CrossBorder Award winnaar 2019 Rituals, die in Duitsland hun plek hebben gevonden. En als je zelf niet voldoende marktaandeel kunt winnen, dan koop je een grote concurrent, zoals het Nederlandse Takeaway (het Nederlandse moederbedrijf van Thuisbezorgd) dat heeft gedaan. Takeaway kocht de Duitse activiteiten van Delivery Hero en is hiermee marktleider in Duitsland geworden.

2. Marketplaces first

Amazon is ontzettend populair en groot in Duitsland. Als retailer en marketplace pakt het bedrijf in Duitsland inmiddels de helft van de e-commerce markt. Op Amazon.de starten twee keer zoveel consumenten hun zoektocht naar producten als op Google. Met name de achttien miljoen Prime klanten die jaarlijks een abonnement betalen om van gratis verzending en video on demand te profiteren kijken niet meer veel verder. Wie de Duitse markt wil veroveren kan niet om Amazon heen. Ook Google merkt dat reclamebudgetten verschuiven naar Amazon. Google gaat daarom de concurrentie aan met Amazon door zelf te transformeren tot marketplace onder de vlag van Google Shopping Actions. In Frankrijk en de VS zijn ze al hier al mee gestart. Duitsland zal waarschijnlijk snel volgen. Als dit zich doorzet, rekenen de Duitsers straks direct bij Google af en steeds minder op je webshop. Zaak om nu alvast voor te sorteren en heer en meester in marketplace marketing te worden. Een succesfactor is dan een uitstekende product feed, doorspekt met Duitse zoekwoorden. En als je toch al een goede feed hebt, dan kun je deze direct bij andere marktplaatsen inladen zoals Zalando, eBay en Real. Nog meer bereik voor je producten.

3. Gebruik influencers

Zonder zoekvolume op je merk in Duitsland ben je veel te duur uit. Je hebt dan helemaal niets aan het grote bereik van Amazon en Google. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door merken die hun eerste stappen zetten over de grens. Als er niet op je merk gezocht wordt, dan moet je op brede algemene zoekwoorden vindbaar worden. En dat is duur. Een bijkomend nadeel is dat de ads niet converteren omdat je geen merkvoorkeur geniet, zoals je bijvoorbeeld in Nederland gewend bent. De Duitser kent je merk nog niet en moet dan wel een heel goede reden hebben om een premium prijs te betalen. Het is dus essentieel om ook in Duitsland je merk bekend te maken. Een landelijke televisiereclame kost al snel tientallen miljoenen euro’s. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de koopbeslissing met influencers gestuurd kan worden. En daar kun je het bereik goedkoper inkopen. Er zijn tienduizenden Duitse influencers die al vele uren hebben geïnvesteerd om een fanbase binnen je doelgroep op te bouwen. Waarom zou je daar niet van profiteren? Met de juiste partnerships pluk jij hier de vruchten van.

4. Je hebt een hart nodig

Er zijn bedrijven die zonder uitgedachte marketingstrategie Duitse klanten voor zich weten te winnen. Het kan echt! Mamaloes Babysjop is een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat door een goed verhaal een vliegende start heeft over de grens. Het bedrijf werd in 2019 voor de tweede keer bekroond tot een Crossorder Top 30 bedrijf en dat allemaal zonder grote investeringen in lokalisatie over de grens. De reden dat zij succesvol werd in Duitsland waren haar zorgvuldig uitgedachte merkwaardes. Zoals haar open hiring beleid, waarmee ze mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aanneemt zonder sollicitatieprocedure. De missie van Mamaloes Babysjop past goed bij de Duitse consument, die met name merken met een duurzame ‘purpose’ volgt. Ondanks dat Duitsers steeds vaker online bestellen, voelt 45 procent zich hier schuldig over tegenover de traditionele winkel. Ook het slechte imago van het duurzame retouren speelt hierin een rol. Je kunt een deel van het collectieve schuldgevoel verminderen door het uitdragen van een missie waarin je bedrijf de wereld een stukje beter maakt. Wat is je meerwaarde in deze wereld?

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

5. SEO, het ondergeschoven kindje

Nederland heeft veel goede SEO-specialisten voortgebracht. Hier heb je helaas maar beperkt iets aan. Je website kunnen de specialisten alvast SEO-technisch goed neerzetten, maar zodra de Duitse taal erbij komt kijken wordt het lastig. Duitse zoekwoorden verwerken in sprekende teksten en samenwerken met bloggers om de nodige relevante backlinks te krijgen is vaak een brug te ver. Open je vervolgens Analytics en zoom je verder in op de kanalen die traffic opleveren, dan valt al snel het beperkte organische bezoek op. Veel Nederlandse bedrijven komen in Duitsland niet verder dan tien procent SEO traffic en zijn dus geheel afhankelijk van het bezoek via de betaalde kanalen. Het gevolg is een veel te dure marketingmix. Succesvolle bedrijven realiseren daarentegen al snel dertig tot veertig procent organisch verkeer. Zo kan het ook.

Succes in Duitsland behaal je door een goede focus, een duidelijke meerwaarde en een steengoed marketingverhaal. Ondernemers die de stap naar Duitsland zelf al hebben gemaakt kunnen dit het beste uitleggen. In de nieuwe online serie van Dexport “De Doorbraak” worden drie succesvolle CrossBorder Top 30 bedrijven gevolgd en vertellen zij over de droom die zij verwezenlijken: cross border ondernemen.

Over de auteur: Andreas Giese is oprichter en CEO van Dexport.

Coolblue: omzet 1,5 miljard (+10%), winst: 15 miljoen

Elektronicawinkel Coolblue heeft 2019 afgesloten met een omzet van anderhalf miljard euro en drie miljoen euro meer nettowinst, wat het total op 15 miljoen bracht.

De groei komt met name uit Nederland, goed voor 1,1 miljard van de verkopen. In België lag de groei net iets boven de 1 procent. Een oorzaak voor dat verschil in tempo wordt niet gegeven.

Het jaar 2019 voor Coolblue was er een, zo laat het jaarverslag zien (PDF), van opschalen van de infrastructuur.

Het aantal werknemers nam met 27 procent toe tot 4.623 en er werden vijf nieuwe winkels geopend. Een op de vijf medewerkers bevindt zich op straat: rijdt op een fiets of in een bus om televisies, wasmachines en kleine spullen als telefoons te bezorgen. Met het deels insourcen van de logistiek heeft Coolblue meer grip op welke orders, wanneer, waar en hoe worden afgeleverd. Dat moet de ervaren kwaliteit van de dienstverlening vergroten.

Bezorgdienst CoolblueFietst stapte in 2019 ook op de pedalen in Tilburg, Haarlem, Amsterdam en Arnhem. Fietsen zijn vooral handig om heel veel kleine pakketjes rond te rijden, niet in het minst in drukke binnensteden. Dit gebeurde sinds 2018 al in Rotterdam, Eindhoven en Den Haag.

De NPS nam afgelopen jaar weer een punt toe en staat op 68.

Voor komend jaar is het bedrijf op zoek naar nog eens 1.200 bezorgers en tweehonderd installateurs. Een deel van hen zal zich bezighouden met een nieuw type dienstverlening: het installaren van domotica, zoals huisdekkend wifi en rookdectectie.

De logistieke kant van het bedrijf is ingericht naar productgroep. De straat Wasmachines heeft elf depots, 241 bussen en 897 bezorgers. Televisies zijn, buiten internet, verkrijgbaar in 12 winkels maar worden ook bezorgd door zeventien bussen en 52 bezorgers. De jongste productstraat is Zonnepanelen, bestaand uit elf bussen, veertig installateurs en 28 adviseurs.

Van innovatie naar disruptie: retail onder hoogspanning

Van innovatie naar disruptie, hoe het zakendoen snel verandert. Dat is het thema dat Cor Molenaar, hoogleraar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, volgende maand zal aansnijden op Emerce Retail in Maarssen.

Platforms veranderen de wereld, gedreven door machine learning. Het beste voorbeeld is Amazon, dat een dezer dagen officieel de Nederlandse markt zal betreden.

Het webshopmodel is dood. Het verkopen via externe platformen zoals Amazon is veel aantrekkelijker. Zonder grote investeringen en met slechts een handjevol producten kun je al zeer succesvol worden op Amazon. Hoe dan? Op Emerce Retail een paneldiscussie met Amazon experts onder leiding van Jorrit Steinz. Naast Maze One hoor je meningen van Wunderman Thompson.

De stevige opmars van marktplaatsen gaat gepaard met verhalen over grote kansen én felle kritiek. Duidelijk is in ieder geval dat je er als e-commercespeler niet om heen kan. Maar wat heb je er nu eigenlijk aan als multibrand retailer? Quintin Schevernels van Funda legt het uit.

Ruim twee jaar geleden startte de Bijenkorf met personalisatie. Melody Barlage legt uit hoe de Bijenkorf over die periode heeft kunnen opschalen van gesegmenteerde email communicatie tot een volwaardige gepersonaliseerde klantervaring. Ze deelt haar ervaringen over hoe je stakeholders meeneemt in deze reis en hoe je datawetenschap een volwaardige plek geeft binnen de organisatie.

De retail verandert – net als de wereld om ons heen – razendsnel. Bijna iedere organisatie weet dat innovatie belangrijk is en dat stilstand eigenlijk achteruitgang betekent. Toch kan het lastig zijn voor organisaties om de juiste innovatie te bepalen en te vertalen naar concrete activiteiten. Hoe bereid je jouw organisatie voor op een toekomst vol onzekerheden? Hoe krijg je grip op de ontwikkelingen en word je zelf dé killer-concurrent? Wim La Haye van Bluebird Day laat zien hoe je zelf een blik in de toekomst kunt werpen.

Foto Peter Boer

ROPO: hoe de brug tussen online en offline is geslagen in 2021

Stel: je bent digital marketeer. Je werkt voor een retailer. Grote kans dat zo’n 90% van alle aankopen niet in de webshop, maar offline – in een ‘ouderwetse’ winkel van bakstenen – plaatsvindt. Wat is dan één van je grootste focuspunten voor de komende jaren? Juist. Het verbinden van online met offline, zodat je digitale media kan sturen op dat wat de meeste waarde heeft: offline gedrag. In dit artikel ontdek je welke stappen je moet nemen om te zorgen dat de business resultaten door inzet van digitale media significant verbeteren.

Wat is ‘ROPO’ en waarom is het belangrijk?

Als je geen retailer bent, vraag je je wellicht af: ‘wat is ROPO?’ ROPO betekent: Research Online, Purchase Offline. Kort samengevat gaat het over de effecten van wat mensen online doen op het offline (koop)gedrag. En waarom dat nou precies belangrijk is als je fysieke winkels hebt? Dat heeft te maken met het volgende:

 • De ‘offline wereld’ (lees: retail) is gigantisch. 90,4% van alle aankopen vindt nog steeds plaats in een winkel van cement en bakstenen.
 • Ook de ‘online wereld’ is groot. We brengen er veel tijd door. Gemiddeld maar liefst vier uur en 44 minuten per dag. Mede om die reden blijven digitale media-investeringen groeien.

Die online en offline werelden zijn sterk met elkaar verbonden. Dat blijkt wel uit het volgende:

88%

56%

17-46%

van alle kopers zoekt productinformatie online voordat ze een aankoop doen

van alle aankopen buiten de supermarkt wordt beïnvloed door digitale interacties

is de uplift in fysiek winkelbezoek door digitale interacties

Heb je een fysieke winkel, dan heb je een probleem 

Online customer journeys zijn vrij goed in kaart te brengen. Online conversies kunnen met behulp van verschillende modellen aan digitale campagnes geattribueerd worden. Maar gaat iemand na oriëntatie online naar een fysieke winkel om daar een aankoop te doen? Dan verlies je diegene als het ware uit het oog en is er vanuit het perspectief van digitale (betaalde) media sprake van een black box:

                             Research online                         Purchase offline

Je haalt niet het maximale uit je digitale media-investeringen, doordat er veel minder conversies (zoals store visits en sales) aan digitale media worden toegekend waar wel degelijk een invloed op is geweest. Een onderwaardering dus, die weer leidt tot suboptimale mediaplanning en -optimalisatie. Om die reden is het verbinden van online en offline met als doel de werkelijke waarde van digitale media aantonen een van de belangrijkste focuspunten voor digital marketeers die werken voor retailers.

Goed nieuws: er zijn oplossingen!

Grofweg hebben deze oplossingen betrekking op het meten en linken van store visits en offline sales aan digitale media. Zie hieronder een overzicht van de oplossingen per kanaal:

Realtime impact

De toegevoegde waarde van deze oplossingen is dat ze de werkelijke impact van online kanalen realtime inzichtelijk maken. Adverteerders kunnen actief sturen op en optimaliseren naar resultaten die echte business impact hebben in plaats van sturen op secundaire metrics (denk aan: bereik of online micro-conversies). Iedere euro digitaal mediabudget levert hierdoor onderaan de streep meer op.

Wat is onze visie op ROPO?

Veel van deze oplossingen zijn vrij nieuw en nog volop in ontwikkeling. De eerste testresultaten zijn veelbelovend. Dit, in combinatie met de toenemende vraag vanuit adverteerders, zal ervoor zorgen dat de technologie zich sneller zal ontwikkelen. Onze visie op ROPO binnen digitale media is dan ook:

Eén verbonden wereld in 2021

‘Lekker cheesy’, zul je denken. Klopt. Maar het geeft perfect weer wat we bedoelen. Concreter betekent het:

 • Customer journeys zijn 100% inzichtelijk. Er is in veel mindere mate sprake van de eerder besproken black box. Op basis van gemeten (offline) gedrag kan er realtime inzicht worden verkregen in wat er gebeurt na bijvoorbeeld een online impressie of klik. 
 • Effectiviteit van online performance campagnes stijgt, doordat de werkelijke waarde van online kanalen wordt aangetoond en hierop kan worden geoptimaliseerd.
 • Online, offline, het maakt niet meer uit. Merken optimaliseren online naar omnichannel sales en omzet. Of die via het online of offline kanaal gegenereerd wordt, maakt niet meer uit. Een sale is een sale en omzet is omzet. 
 • KPI-integratie. Merken zullen als gevolg van deze ontwikkelingen de doelstellingen van verschillende afdelingen (denk bijvoorbeeld aan retail en media) meer op elkaar afstemmen. Dat geldt dan ook voor budgetten.
IPIO: als ROPO volwassen is geworden

Uiteraard is bovenstaande toekomstmuziek. De technologie is ver, maar nog niet helemaal ready-to-go. Implementatie is ingewikkeld. Er zijn veel afdelingen bij betrokken. Denk onder andere aan legal vanwege gebruik van persoonsgegevens en marketing intelligence vanwege het aanleveren van salesdata. Dat zorgt ervoor dat implementatie niet over één nacht ijs gaat. Om die reden werkt Greenhouse met een ROPO maturity model. Dit model is enerzijds als een roadmap richting het einddoel: één verbonden wereld. Anderzijds geeft het model inzicht in waar een merk staat in zijn ROPO maturity. Afgekort heet dit model IPIO. 

IPIO staat voor:
 • Implementation (fase 1). Deze fase draait om het implementeren van de technologieën. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van lengte- en breedtegraden van winkels aan een Facebook-pagina.
 • Piloting (fase 2). De technologie is nieuw. Deze fase draait om testen die antwoord geven op de vragen: werkt de technologie en is de data betrouwbaar?
 • Incrementality (fase 3). Sturen op offline gedrag is pas waardevol als het store visits of offline sales oplevert die anders niet zouden plaatsvinden. Deze fase moet antwoord geven op de vraag: leveren online media extra resultaten op?
 • Objective & KPI (fase 4). Als blijkt dat digitale media incrementele offline resultaten opleveren, dienen performance campagnes geoptimaliseerd en afgerekend te worden op zowel online als offline sales. Vanaf dat moment rest alleen nog de vraag: hoe genereer je die sales zo kostenefficiënt mogelijk?

Doorloopt een merk al deze stappen? Dan is het hoogste niveau van ROPO maturity bereikt: één verbonden wereld.

Werkelijke waarde

ROPO is voor retailers een van de belangrijkste focuspunten van 2020/2021. Nieuwe technologieën maken het mogelijk de werkelijke waarde van digitale media aan te tonen en de impact op business resultaten significant te vergroten. Omdat implementatie enige tijd kost, is het verstandig nu alvast de eerste stappen te zetten. Des te eerder ben je spekkoper.

Over de auteur: Boris Jurriens is social strategist bij Greenhouse Group.

Waarom je vandaag nog aan de slag moet met marketplaces (III)

Marketplaces worden gedomineerd door wederverkopers. Wie zoekt naar een willekeurig merk op Amazon of bol.com komt waarschijnlijk uit bij een wederverkoper. Wederverkopers hebben bij afwezigheid van merken dan ook ruim baan. Maar hoe anders is dit als straks ook merken volop actief worden op marketplaces?

In deel 1 van onze blogserie over marketplaces gingen we in op de overkoepelende trends, kansen en bedreigingen van marketplaces. Deel 2 ging dieper in op de kansen voor merkeigenaren. In dit derde blog richten we ons op de wederverkoper. 

Wat maakt marketplaces interessant voor wederverkopers?

Heb je een eigen merk, dan gelden veelal dezelfde kansen en bedreigingen als voor merkeigenaren. In theorie zouden marketplaces weinig kansen bieden voor wederverkopers zonder eigen merk. 64% van de consumenten shopt bijvoorbeeld op Amazon vanwege de prijs. Ook voor het winnen van Amazon’s Buy Box is prijs een belangrijke factor. Diegene van wie jij je producten verkoopt zou je hier dus vrij simpel moeten kunnen verslaan. Onze marketplaces matrix is hierop ingesteld:

Heb je geen eigen merk, dan laat deze matrix zien dat je kansen beperkt zijn. De realiteit wijst echter uit dat wederverkopers juist veel kansen hebben. Waarom zouden ze anders in dusdanige hoeveelheden aanwezig zijn en de top 10 op Amazon.com domineren? Wij zijn van mening dat dit het gevolg is van het feit dat merken de weg naar marketplaces nog niet altijd weten te vinden.

We zien dat merkeigenaren vaak de volgende argumenten hebben om niet actief te worden op marketplaces:

 • Niet tegemoet kunnen komen aan de distributie voorwaarden
 • Marketplaces kannibaliseren de eigen website;
 • Amazon en/of bol.com gaan het merk kopiëren wanneer het merk succesvol is;
 • Geen resources om met marketplaces te beginnen;
 • Hoge marge afdracht;
 • Samenwerkingen met wederverkopers welke marketplaces voor hun rekening nemen.

Het zijn veelal argumenten die (vrij) gemakkelijk te weerleggen zijn. Dit is ook de reden dan steeds meer merken hun weg naar marketplaces vinden. Wij verwachten dat deze trend zich versneld zal doorzetten de komende jaren. Dit betekent echter niet dat de positie van wederverkopers direct in gevaar komt. 

Waarom zelf geen marketplace beginnen?

Als de behoefte onder merken groeit, waarom zou je dan zelf geen marketplace worden als wederverkoper? Naast bol.com zijn ook Wehkamp, Blokker, Kleertjes.com en nog een aantal andere partijen hiermee bezig. De manier waarop verschilt van het aanbieden van advertentieruimte onder huidige partners, tot het aansluiten van nieuwe partners en categorieën. Deze stap is niet voor iedereen weggelegd. Zo heb je bijvoorbeeld grote volumes nodig op je website. Het moet namelijk interessant zijn voor de merken die actief zijn op je platform. Ook dan biedt het nog geen zekerheid. De kans is groot dat merken eerst met de grote spelers gaan testen, tenzij jij een bepaalde waarde toevoegt voor consumenten of merken die bol.com en Amazon niet bieden. Kortom, voor veel wederverkopers zijn de kansen groter op een bestaande marketplace, dan op een eigen. 

Bepaal je kans op succes zorgvuldig

Wederverkopers bieden vaak hoge volumes aan op marketplaces. Om die reden hebben wij de Marketplaces Matrix aangepast aan de situatie van de wederverkoper en kijken we niet naar het hebben van een eigen merk, maar naar marge:

Heb jij een sterke relatie met een merkeigenaar, inkoopvoordelen of zelfs het recht verkregen dat uitsluitend jij dit merk mag verkopen? Dan zie je dit hoogstwaarschijnlijk terug in je marge. Zijn er ook nog eens weinig concurrenten actief, dan worden de mogelijkheden op marketplaces nog groter. Maar zodra de concurrentie stijgt, zeker als dit van de merkeigenaar zelf is, dan zal het lastiger worden om succesvol te blijven. Hier dien je goed op voorbereid te zijn wanneer je gaat starten. 

Indien de marge op producten laag is, is het van belang om grote volumes te draaien en het retourpercentage zo laag mogelijk te houden. Anders zal het lastig worden onder de streep iets over te houden. Bij hoge concurrentie kun je wellicht beter wegblijven van deze platformen. Zeker als je leverancier zich onder deze concurrenten bevindt. Er zijn veel verkopers die bereid zijn hun prijzen aanzienlijk te verlagen. 

Onze oplossing voor wederverkopers

Nu snappen we dat je niet de resources hebt om continu de marge en concurrentie per product in de gaten te houden. In samenwerking met ChannelEngine en bGenius hebben we hier een oplossing voor bedacht. In bGenius kan je per product je verkoopprestaties inzichtelijk maken. Naast al je productinformatie zoals prijs kan je vervolgens ook de gemiddelde marge en het aantal verkopen weergeven. ChannelEngine bevat op haar beurt diverse concurrentiedata. Dit wordt vervolgens op productniveau gematcht.

Als voorbeeld gebruiken wij een hypothetische elektronica wederverkoper:

Op basis van deze data kunnen we verschillende berekeningen maken om op efficiënte wijze keuzes te maken tussen de producten. In het voorbeeld geven we een score van één tot vijf op basis van zowel de winstgevendheid en de concurrentie. Vervolgens laten we hier een berekening op los die de kansen dynamisch weergeeft op basis van deze data. Op deze manier hoeven we dit niet langer zelf te berekenen of in de gaten te houden en kunnen we ons focussen op het verbeteren van de resultaten.

Waar jij vandaag nog mee aan de slag kan gaan

Het zal even duren voordat alle merkeigenaren het licht hebben gezien, maar de concurrentie zal gaan stijgen. De komst van Amazon zal dit proces alleen maar versnellen. 

Wij adviseren om continu te bepalen welke producten rendabel zijn voor je. Echter is dit niet het belangrijkste. Veel belangrijker is het toevoegen van waarde voor consumenten en merken. Doe je dit niet, dan zal je óf ingehaald worden door andere verkopers, óf jezelf realiseren dat je onderaan de streep te weinig overhoudt. 

Ga na wat je rol is in dit proces. Kunnen consumenten bij je aankloppen voor service na de verkoop, kunnen ze het product wellicht bekijken en testen in de winkel, of combineer jij producten op een briljante manier waardoor de consument ontlast wordt? Het is belangrijk dat jij als bedrijf/verkoper nagaat waar je waarde toevoegt in dit competitieve landschap waar prijs steeds vaker de belangrijkste factor wordt. 

Als laatste: zorg voor een geautomatiseerde setup. Dit geeft je de middelen om snel te kunnen schakelen en de juiste keuzes te maken. Zo kan jij in blijven spelen op de kansen die marketplaces bieden.

In drie blogs hebben we jullie meegenomen in misschien wel de hipste online trend van dit moment: online marketplaces. Heb jij nog vragen of wil je meer informatie? Laat je vraag achter in de comments of stuur de auteur een bericht.

Over de auteur(s): Brandon Teuben is senior online marketing consultant bij Reprise. Jelmer Helderman is online marketing consultant bij Reprise.

Fernanda Cristo (Puratos): ‘Zoeken naar manieren om het voor sales makkelijker te maken’

Onlangs vond het event Econnect Europe plaats in Kopenhagen. Econnect Europe brengt eindverantwoordelijken op het gebied van ecommerce, ebusiness en digital services uit de maakindustrie bij elkaar. Met grote Europese spelers zoals; Scania, Alfa Laval, Liebherr, Siemens, ThyssenKrupp, Velux en vele anderen. 

Herbert Pesch en Mascha Tamarinof van Evident waren aanwezig op het event met “Let’s talk B2B!” om sprekers en bezoekers te interviewen. Een serie van drie video’s is het resultaat. 

In de eerste video spraken ze met Thomas Igou, Content Director van Copperberg, Andrea Dickstein, Director Ecommerce van Eppendorf en Miku Kimber, Head of Solution Sales Tools bij Scania Group. 

In de tweede video spraken ze met Jonas Kjellberg en Jacob Felländer van de Sweco Group.

In de derde en laatste video spreken ze met Fernanda Cristo, verantwoordelijk voor e-commerce bij Puratos, een leverancier van bakkers en banketbakkers met een miljard omzet. Zij legt uit hoe het sales team op één lijn hebben gekregen met het digitale kanaal. Ook gingen ze in gesprek met Gabor Huszar van Aalberts Industries, een miljardenbedrijf in de industrie, over de kansen die zich voordoen in servitization. Tot slot komt Lisa Bergström van Copperberg nog langs over de worsteling van de maakindustrie met B2B e-commerce.

Bekijk hier de video (5.02 minuten):

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Over de auteur: Mascha Tamarinof is marketing manager bij Evident.

Otto Group: klimaatneutraal per 2030

Retailreus Otto Group heeft zijn klimaatdoelstelling voor 2020 gerealiseerd: halvering van CO2-uitstoot ten opzichte van 2006. Het nieuwe doel, vandaag geformuleerd, als alle CO2-uitstoot in de eigen en aanpalende operaties uit te bannen.

“We werken volgens het principe ‘avoid – reduce – compensate’. Vanuit het klimaat- en kostenperspectief zien we compensatie altjid als een laatste toevlucht in onze duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus de CEO van de groep Alexander Birken.

Het milieuplan betreft de eigen kantoren, het transport van orders en mobiliteit van de werknemers, maar ook externe rekencentra, clouddiensten en de retourfaciliteiten. Dat omvat ook de websites van Otto en dochterlabel About You. Voor de inkoop en goederentransport stapt Otto waar mogelijk zo veel mogelijk af van luchtvervoer en systematisch over naar milieuvriendelijker alternatieven.

De maatregelen gelden ook voor pakketvervoerder Hermes, onderdeel van Otto Group. Dat wil per 2025 emissievrij rijden in de tachtig grootste steden van Duitsland. Dat gebeurt enerzijds met emissieloze voertuigen en anderzijds door nieuwe, slimme software voor het plannen van de bezorgroutes.

Otto Group is een van de eerste Europese e-tailers die een datum hangt aan zijn nuldoel. Zalando beloofde eind oktober 2019 daar ook vol voor te gaan, maar zette geen streep in het zand.

Google is al jaren vocaal en activistisch op het thema CO2-reductie. Het opereert sinds 2018 klimaatneutraal en rapporteert uitvoering over zijn milieugerelateerde activiteiten (PDF editie 2019). Volgende stap: meer focus op CO2-vrije energie en circulaire economieën.

Amazon-oprichter Jeff Bezos maakte gisteren bekend dat hij privé tien miljard dollar toezegt voor de oprichting van een ‘Earth Fund’. Dat geld gaat naar onderzoek en bewustwording over klimaatverandering.

Dit bericht bekijken op Instagram

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

Een bericht gedeeld door Jeff Bezos (@jeffbezos) op

Foto: Naher Najm (cc)

Blokker weg uit België, winkels omgebouwd

Blokker vertrekt uit België. De 123 Belgische winkels worden omgedoopt tot Mega World, een budgetketen in de stijl van Action.

Vanwege moeilijke marktomstandigheden komt er na 43 jaar een einde aan het bestaan van de Blokker-winkels in België en Luxemburg. Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk.

Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van Blokker België, is geen onbekende in de Belgische winkelsector. In 2006 kocht hij de noodlijdende modeketen Superconfex. Hoeveel hij heeft betaald voor de winkels is niet bekend gemaakt.

Blokker schreef in het recente verleden ook rode cijfers in Nederland. Daarom ging de keten over naar investeerder Michiel Witteveen.

De webshop van Blokker zou in het verleden goed zijn geweest voor een omzet van ongeveer 95 miljoen euro.

Jonas Kjellberg (ex-CEO Skype): ‘Veel bedrijven zitten vastgeroest door hun marges’

Onlangs vond het event Let’s talk B2B! plaats in Kopenhagen. Econnect Europe brengt eindverantwoordelijken op het gebied van ecommerce, ebusiness en digital services uit de maakindustrie bij elkaar. Met grote Europese spelers zoals; Scania, Alfa Laval, Liebherr, Siemens, ThyssenKrupp, Velux en vele anderen. 

Herbert Pesch en Mascha Tamarinof van Evident waren aanwezig op het event met “Let’s talk B2B!” om sprekers en bezoekers te interviewen. Een serie van drie video’s is het resultaat. 

In de eerste video spraken ze met Thomas Igou, Content Director van Copperberg, Andrea Dickstein, Director Ecommerce van Eppendorf en Miku Kimber, Head of Solution Sales Tools bij Scania Group. 

In deze tweede video spreken ze met Jonas Kjellberg en Jacob Felländer van de Sweco Group.

Jonas Kjellberg is een visionaire investeerder, voormalig CEO van Skype, docent bij Stanford en nog veel meer. Tijdens het interview deelt hij belangrijke informatie over hoe hij denkt dat de toekomst van bedrijven eruit zal komen te zien. (Spoiler: Invest in zeros!)

Jacob Felländer is manager digitale communicatie bij Sweco Group. In zijn interview legt hij uit hoe Sweco zijn website gebruikt om de verkoopcijfers te verhogen zonder gebruik te maken van ecommerce.

Bekijk hier de video (4.21 minuten):

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Over de auteur: Mascha Tamarinof is marketing manager bij Evident.

Hoe millennials door technologie steeds minder in fysieke winkels komen

In de afgelopen tien jaar is de detailhandel er heel anders uit komen te zien. E-commerce heeft vooral zijn weg gevonden naar één groep: de millennials. Gebruik van technologie is een van de meest in het oog springende kenmerken van millennials. Dit is immers de Facebook- en Instagram-generatie, die door het bezit van de nieuwste smartphone een hogere status binnen de groep heeft.

Deze obsessie met technologie onder millennials is op haar beurt ook weer van invloed op de manier waarop producten wereldwijd worden verkocht. Volgens onderzoek geeft 75 procent van de millennials aan dat zij nog wel in fysieke winkels komen, maar het product vervolgens meestal online kopen. 

De koopkracht van deze nieuwe generatie van e-shoppers is enorm: als winkeliers het hoofd boven water willen houden, doen ze er goed aan hier snel inzicht in te krijgen. We weten dat millennials in de rij staan als er uitverkoop is, maar wat moeten winkeliers doen om ze vast te houden? Welke technologie is bepalend voor de millennialmarkt? 

Welke diensten willen millennials?

Om millennials met succes aan boord te krijgen en te houden, moeten winkeliers inzetten op meerdere kanalen tegelijk (‘omnichannel’). Dit is belangrijk omdat zo’n aanpak marketingstrategieën via alle kanalen ondersteunt – online én offline. Een naadloze omnichannel-aanpak is cruciaal om millennials als koperspubliek vast te houden, aangezien zo’n aanpak gepersonaliseerde content en diensten mogelijk maakt voor de klant, op het juiste moment en op de juiste plek. De gegevens die via deze aanpak worden verzameld, kunnen ook worden gebruikt voor de analyse van cruciale factoren als winkelbezoekfrequentie, klanten die terugkomen, aantal aankopen per bezoek, het vasthouden van klanten en bezoeken via meerdere kanalen. 

Omnichannel

De opkomst van omnichannel komt het sterkst tot uiting in de groeiende populariteit van click-and-collect (online bestellen, zelf ophalen). Hoewel wat kort door de bocht, is de typische millennial op zoek naar onmiddellijke bevrediging – ‘ik wil het NU hebben’. Click-and-collect biedt uitkomst: door deze service kunnen winkels de klant beter bedienen, doordat de consument online kan bestellen en het bestelde artikel dan zelf kan ophalen in de winkel of uit een kluis. Bij ophalen in de winkel is de winkel zelf de ideale ophaallocatie, en met plaatsbepaling kan zelfs een melding naar de sorteersystemen van de onderneming worden verzonden zodra een click-and-collect-klant binnen een bepaalde straal komt. Deze melding zorgt er dan voor dat de bestelling snel gereed kan worden gemaakt voor afhalen. Dit heet naadloze retailing.

Gratis retour

Een ander terrein waarop de groei door millennials wordt opgestuwd, is gratis retourneren. De stijgende e-commerceverkoop gaat immers hand in hand met het aanbieden van gratis retourneren, wat ervoor zorgt dat twijfelende klanten toch over de streep worden getrokken. E-commerce heeft een nieuwe retailwerkelijkheid geschapen waarin consumenten ervan uitgaan dat alles onbeperkt retour kan worden gestuurd, wat voor winkeliers een stevige kostenpost betekent die volgens een schatting van de IHL Group oploopt tot meer dan 600 miljard dollar per jaar.

Pijnpunt

Retouren zijn al lang een pijnpunt voor winkeliers, en omdat de retouren bij e-commerce inmiddels driemaal zo hoog zijn als bij fysieke winkels, zijn zij naarstig op zoek naar oplossingen. Als we dit terugkoppelen naar het click-and-collect-aspect van omnichannel, lijkt het een uitgekiende strategie om klanten aan te moedigen hun artikelen ter plekke uit te proberen, wat niet alleen het risico van beschadiging of verlies tot een minimum beperkt en het moment van retourneren naar voren haalt, maar er ook voor zorgt dat de tijd dat de voorraad niet beschikbaar is binnen de voorraadcyclus, vele malen korter wordt.  Er zijn moderne winkeliers die hun winkels als extra magazijn gebruiken, zodat ze voortdurend overzicht houden over de voorraad en retouren vaak rechtstreeks naar de lokale vestiging kunnen laten sturen. 

Na het bestellen, verpakken en gereedmaken voor afhalen is het moment van betalen aangebroken. Millennials betalen het liefst mobiel: contant betalen raakt bij deze groep steeds meer ‘uit’. Als winkeliers willen aanhaken bij deze specifieke doelgroep, kunnen zij onmogelijk om mobiel betalen heen.  

De verkoop opvoeren door het Internet of Things

Aangeven welke diensten millennials willen is niet zo moeilijk, maar het antwoord op de vraag welke technologie daarvoor nodig is, is al iets lastiger. De bedrijfsvoering op de achtergrond is een cruciale factor in de retailstrategie.  

Hierbij staat het Internet of Things (IoT) centraal. Al die discussies over IoT mogen misschien dan wat overdreven overkomen, maar apparaten die met elkaar verbonden zijn nu al realiteit. Een van de bevindingen van Zebra Technologies’ Intelligent Enterprise Index 2019 was dat bijna 86 procent van de besluitvormers in de retailsector denkt in de komende twee jaar meer aan IoT te gaan uitgeven.

Uit de studie kwam ook naar voren dat winkeliers investeren in IoT-technologieën — van beacons die gerichte waardebonnen naar klanten sturen tot RFID-tags (radio frequency identification, identificatie met radiogolven) voor voorraadbeheer — om de winkelervaring gemakkelijker, levendiger en persoonlijker te maken, inkomsten te genereren en kosten te verlagen. Zij omarmen IoT-platforms om realtime-, door inzicht verkregen gegevens uit de hele toeleveringsketen te vertalen in werkbare inzichten.

De klantervaring personaliseren

Naast IoT speelt ook machine learning een cruciale rol als je je specifiek op millennials wilt richten. Aan de hand van analyse en voorspellende modellen helpt deze technologie winkeliers om de klantervaring te personaliseren, de voorraad beter in beeld te krijgen en meer inzicht te krijgen in hoe de vraag zich met betrekking tot die voorraad zal ontwikkelen. Dit resulteert in hogere verkopen, meer klanten die terugkomen én tevredener klanten. Dit laatste is misschien wel het allerbelangrijkste in het digitale tijdperk, waarin millennials negatieve reviews kunnen posten als ze zich benadeeld voelen. 

Automatisering

Het laatste krachtige instrument waarover winkeliers kunnen beschikken, is automatisering. Dit houdt in veel gevallen in dat goed wordt gekeken naar welke routinetaken kunnen worden geautomatiseerd, waardoor het personeel meer tijd krijgt om zich bezig te houden met verbetering van de klantenservice en de conversie. Deze technologie is onmisbaar voor een efficiënte verzending van bestellingen, het op de voet volgen van de voorraad, het in de gaten houden van de voorraad in de winkel zelf en om te zorgen dat klanten kunnen vinden waar ze naar zoeken. Automatisering zou met recht de held van de retailmix genoemd kunnen worden. 

Blik op de toekomst 

Millennials – vaak gedefinieerd als de groep die geboren is tussen 1982 en 1996 – vormen de invloedrijkste groep in de groeiende retailsector. Dit betekent dat winkeliers millennials moeten geven wat ze willen, en wanneer ze dat willen. Doen ze dat niet, dan hebben ze geen duurzaam bedrijfsmodel. Het juiste antwoord op deze uitdaging van de 21e eeuw is inzetten op de juiste technologie, zowel in de winkel als op kantoor. Winkeliers die dit nalaten, missen de millennialboot. 

Over de auteur: Casper Zweers is regiodirecteur bij Zebra Technologies Benelux.

Ben je niet iets vergeten in je winkelwagen?

Je hebt je er vast zelf ook ooit schuldig aan gemaakt; je winkelwagentje vullen en deze vervolgens nooit afrekenen. Je bent niet de enige, bijna 75 procent van de online shoppers laat winkelwagentjes achter zonder ze af te afrekenen. Dit is een heel normaal verschijnsel binnen e-commerce. Hoewel marketeers vergeten winkelwagentjes niet kunnen voorkomen, zijn er wel enkele slimme strategieën om hier mee om te gaan.

De meest gebruikelijke en succesvolste strategie is e-mailmarketing. Daarbij stuur je één of meerdere e-mails naar je klanten die je webshop hebben verlaten zonder een aankoop te doen. Een klein geheugensteuntje kan erg goed werken. Vergeet hierbij alleen niet dat alle e-commerce-marketeers dezelfde strategie gebruiken. Neem dus de tijd om een goed en creatief plan te bedenken.

Dit zijn enkele best practices die je hierbij kunt gebruiken:

Effectieve timing

Idealiter bestaat je plan uit twee of drie herinneringsemails, die met een passende interval worden verstuurd. Op basis van eerdere ervaringen met klanten zijn dit de beste opties:

 1. De eerste email verzenden na dertig minuten
 2. Na één dag stuur je een tweede herinneringsemail
 3. Een laatste herinneringsemail stuur je na drie dagen

Welke interval je ook kiest, de eerste herinneringsememail na een vergeten winkelwagentje werkt meestal het beste. Deze genereert namelijk vijftig tot zestig procent van de omzet die de drie herinneringsmails gezamenlijk opleveren.

Een belangrijke tip: 72 procent van de bezoekers koopt binnen de eerste 12 tot 24 uur na het eerste bezoek aan de website.

Focus bij e-mailcontent en berichten

Wat betreft de content van de berichten: wees tactvol en professioneel, maar zorg er wel voor dat je niet te wanhopig overkomt. Let erop dat je bericht duidelijk, overzichtelijk en beknopt is, met een duidelijke call-to-action. Je mag gerust humor verwerken in je onderwerp regels, pre-headers en boodschap om de nieuwsgierigheid van de klant te wekken.

Let op: Benader de klanten altijd persoonlijk. Reeds in de onderwerp regel en de header kun je hen het beste met hun voornaam aanspreken. Herinner ze ook aan de producten die ze hebben achtergelaten. Voeg hierbij relevante details en afbeeldingen van deze producten toe. Daarnaast kun je eventueel gerelateerde producten en/of aanbevelingen toevoegen.

Laura, er ligt nog iets in je winkelwagentje!

Een herinneringsemail is een kans om erachter te komen waarom iemand de producten niet heeft gekocht. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken om je aankoopproces proactief te verbeteren. Stel hierbij vragen als: “Was er een probleem?” of: “Hoe kunnen we helpen?” Met deze benadering ontdek je wat de knelpunten zijn, en wek je niet alleen de indruk dat je iets wilt verkopen. Voeg hierbij ook vooral een directe link naar de klantenservice of een pagina met veelgestelde vragen (FAQ) toe. 

Dit product is het afgelopen uur 50 keer bekeken!

Wat ook goed werkt is het gevoel van urgentie – schaarste opwekken bij je klant. Het bestaat echt: FOMO (oftewel ‘Fear of Missing Out’). Benadruk vooral dat er nog maar enkele stuks verkrijgbaar zijn. Het toevoegen van enkele recensies van klanten die het product hebben gekocht, kan de ontvanger over de eindstreep trekken. Tegelijkertijd versterk je daarmee het vertrouwen in je merk en de geloofwaardigheid ervan. Het is namelijk zo dat maar liefst 88 procent van de consumenten zegt dat beoordelingen en recensies van invloed zijn op hun aankoopbeslissingen.

Alsjeblieft: 10 procent korting op je winkelwagentje! Alleen vandaag geldig.

Wanneer het gevoel van schaarste niet werkt, kun je nog een ‘laatste kans’-mail sturen. Hierin kun je klanten waarschuwen dat hun winkelwagentje binnenkort automatisch wordt leeggemaakt. In dit geval kun je een A/B-test uitvoeren met een tijdelijke aanbieding of een speciale korting. 

Segmenteer je klantenbestand

Verdeel je klanten met vergeten winkelwagentjes in groepen met een hoge, gemiddelde en lage waarde. Dit kun je doen op basis van hun gemiddelde bestelwaarde. Creëer en test dan verschillende aanbiedingen (zoals gratis verzending, korting in euro’s of korting in procenten) om de beste conversie voor ieder segment te vinden. Stem vervolgens je communicatie hierop af.

Kortom, met de inzet van effectieve e-mailmarketing zorg je voor betere conversiepercentages van je webshop. Zelfs wanneer je bezoekers je site eigenlijk al verlaten hebben geef je ze net nog even dat (subtiele) duwtje in de rug. Het fruit hangt soms een stuk langer dan je denkt.

Over de auteur: Dennis Peters is head Of sales Benelux & Nordics bij Selligent Marketing Cloud.

Amazon gaat breken met bestaande retailtheorieën

Amazon opent haar digitale deuren in Nederland. Hoewel Nederlandse consumenten al konden kopen bij Amazon ging het vooralsnog om een Nederlandstalige versie van de Duitse site met een beperkt assortiment. Hoe groot de invloed van Amazon op het Nederlandse retail-landschap is, zal snel duidelijk worden.

De geschiedenis leert echter dat Amazon alleen markten betreedt met als doel een lange termijn aanwezigheid én een dominante positie. Dat betekent dat een scenario denkbaar is dat het bedrijf andere retailers gaat overnemen. Bol.com en Coolblue zijn voorbeelden van e-retailers die in de Nederlandse markt een sterke positie hebben veroverd en hun positie niet zomaar zullen prijsgeven. De ‘strijd’ om de consument zal zich in de praktijk dan ook vooral tussen deze merken afspelen. De vraag hierbij is welke e-retailer de beste papieren heeft om de consument aan te trekken en voor zich te winnen.

Hoge score op alle klantbehoeften

Het Customer Relevancy Model van Crawford & Mathews gaat uit van vijf basisbehoeften van consumenten die de trekkracht van een winkelformule bepalen. Dat zijn price, service, access, experience en product. Succesvolle retailformules zijn in het algemeen op één van deze behoeften excellent of onverslaanbaar en op één behoefte onderscheidend, waardoor zij bij de top behoren. Voor wat betreft de andere drie behoeften zijn zij vaak vergelijkbaar met andere formules in het speelveld. Retailformules die op alle fronten het beste willen zijn, hebben minder kans op succes. Althans, dat was altijd de theorie. Amazon is in staat hiermee te breken.

Dimensies

Als het gaat om de dimensie prijs is Amazon in staat gebleken 5 tot 10% onder de markt te kunnen zitten. Op de dimensie product zet Amazon steeds en overal een nieuwe norm met het breedste én diepste assortiment. Op de dimensie experience is Amazon in staat een winkelbeleving én bijbehorende seamless CX experience te bieden die minstens onderscheidend is in de markt. Op de dimensie service zijn we in Nederland verwend door in eerste instantie Coolblue, maar zeker ook Bol.com. Maar gezien het feit dat het door Amazon overgenomen Zappos ooit de inspiratie vormde voor Coolblue’s gekozen strategie en focus kan de conclusie alleen maar zijn dat Amazon de ervaring en mogelijkheden heeft om ook op service differentiërend of zelfs excellent te zijn. Als het gaat om de klantbehoefte Access heeft iedereen nagenoeg dezelfde papieren en kansen.

Trekkracht Amazon sterker dan Nederlands sentiment

Amazon scoort qua basisbehoeften dus vier overwinningen en éen gelijkspel. De vraag is nu welke rol de kracht van de Nederlandse merken speelt. Het sentiment van de consument voor Nederlandse merken is ontegenzeggelijk positief. De Nederlander is trots op en blij met Bol.com, voelt zich verbonden met Ahold als moederorganisatie en krijgt een glimlach van Coolblue. Toch is de trekkracht van Amazon op de vijf basisbehoeften van de consument sterker dan dit sentiment. De verwachting is dan ook dat Amazon snel de nummer twee positie als marketplace zal innemen om uiteindelijk de onbetwiste nummer één in Nederland te worden. De impact gaat vanzelfsprekend verder dan de directe strijd tussen Amazon en bestaande marketplaces. Alle retailers zullen de impact van Amazon voelen. Zeker de retail formules die niet of niet adequaat genoeg hebben geanticipeerd op de komst van Amazon en de versnelling van ecommerce en Voice die hiermee ook wordt gestart.

Excuus voor ondergang

De vraag is vervolgens of de komst van Amazon gebruikt zal worden als excuus voor een mogelijk ondergang. Dat is onterecht. Want wat voor Amazon, Bol.com, Coolblue, Wehkamp en alle andere marketplaces of e-retailers geldt, geldt voor elke winkel. De genoemde vijf basisbehoeften van consumenten zijn en blijven de basis om succesvol en relevant te kunnen zijn en te kunnen overleven. Vijf basisvragen die elke retailer zichzelf eerlijk moet stellen. Ben ik voordeliger dan anderen? Heb ik een breder, dieper of specialer assortiment dan mijn peers? Bied ik een winkelervaring die specialer is dan bij mijn concurrenten? Ben ik bereid in service ‘the extra mile’ te gaan? En is mijn beschikbaarheid, fysiek en virtueel, beter dan dat van alternatieven?

Positie kiezen

Niet iedereen is zoals Amazon en in staat om bovenstaande vragen vier keer met een volmondig ja te beantwoorden. Maar op minstens één moet een volmondig ‘ja’ en op een tweede een ‘ja, vergelijkbaar met de categorieleider X’ volgen. De overige drie moeten dan nog steeds vergelijkbaar zijn met succesvolle concurrenten. Ook mét Amazon is dit essentieel voor succes. En met de komst van Amazon moeten bestaande retailers zich nog beter bezinnen op welke positie marketplaces zoals Amazon krijgen in hun online strategie. Met welke platforms te partneren, met welke productrange en hoe houd ik voldoende controle over het contact met ‘mijn’ klanten? En welke functie moet en kan mijn eigen online kanaal nog spelen als de online zoektocht van bijna iedere consument op een marketplace begint? Een scherpe positionering samen met een duidelijke Amazon strategie moeten vanaf nu onlosmakelijk verbonden zijn om als retailer succesvol te kunnen zijn.

Over de auteur(s): Edgar Molenaars is partner bij KPMG Nederland en Jochem Pasman is senior manager bij KPMG Nederland.

Aantal fysieke winkels van webshops vervijfvoudigd

In de afgelopen vijf jaar is het aantal fysieke winkels van webshops vervijfvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van ruimtelijk-economisch adviesbureau Stec Groep.

Sinds 2015 is het aantal fysieke webwinkels gestegen van circa 15 naar ruim 100 winkels. In totaal hebben circa 25 webshops fysieke winkels geopend.

De belangrijkste redenen zijn onderscheidend vermogen, klantenbinding voor de webshop en eisen van leverancierseisen.

In een speelveld met 40.000 webshops is de concurrente zeer groot, terwijl webshops zich online slechts beperkt kunnen onderscheiden. Concurreren op prijs lijkt steeds minder houdbaar vanwege beperkte winstmarges.

Andere beweegredenen om fysieke winkels te openen zijn eisen van leveranciers en klantenbinding voor de webshop. In verzorgingsgebieden waar fysieke winkels zijn geopend, stijgt juist de online omzet van deze webshop.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van deze winkels gevestigd is in de binnenstad, vooral in grote steden. In Amsterdam en Utrecht zijn de meeste vestigingen geopend.

Het grootste deel van de winkels van webshops zijn gevestigd in de binnenstad. In deze winkels wordt vooral ingezet op merkbeleving en inspiratie. 20 procent van de winkels is gevestigd in wijk- en buurtcentra.

De laatste groep is gevestigd op bedrijventerreinen en solitaire locaties. Dit zijn winkels die veelal doelgericht bezocht worden voor bijvoorbeeld advies of productaankoop na online orientatie.

Bijna driekwart van de webshops met fysieke winkels zet in op expansie: zij hebben in de afgelopen jaren meer dan een vestiging geopend. Met name webshops in de elektronica- en fietsenbranche openen winkels.

Online omzet Ahold Delhaize groeide 28 procent in 2019

De online omzet van Ahold Delhaize groeide 30 procent in het vierde kwartaal en 28 procent in heel 2019. Alleen al in Nederland ging het om 27,5 procent. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers.

De online omzet van de totale groep kwam in het afgelopen kwartaal boven de 1 miljard euro uit. Een jaar geleden was dat nog 866 miljoen. De zogeheten net consumer online verkopen, inclusief de omzet van partners, bedroeg 1,4 miljard.

Het gehele bedrijf zette in het vierde kwartaal 17,4 miljard euro om, iets beter dan een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat steeg van 1,3 naar 1,4 miljard euro.

De online omzet van Ahold in Nederland bedraagt 768 miljoen euro. Dat is inclusief AH.nl en bol. Angst voor Amazon weerhoudt Ahold Delhaize ervan meer openheid over dochter bol.com te geven, meldde het FD gisteren. De top van het Zaanse concern zou de afgelopen maanden sterk hebben overwogen het succes van zijn snelgroeiende webwinkel beter uit te lichten in verband met de kwakkelende beurskoers. De prestaties van bol.com zitten verstopt in de resultaten.

‘We dachten: als Amazon ziet hoeveel geld bol.com in Nederland verdient, zijn ze er morgen,’ citeert het FD een anonieme werknemer.

In de VS stopt het bedrijf in de Midwest met online bezorgingen ter waarde van zo’n 97 miljoen dollar. Men wil zich meer richten op de Amerikaanse Oostkust.

In de VS stelt online nog altijd niet veel voor: 299 miljoen euro. De markt groeide wel met 47 procent. In Vlaanderen is de online omzet ook nog altijd erg bescheiden: 16 miljoen euro.

 

Thomas Igou (Copperberg): ‘We kijken echt naar hoe B2B E-commerce zich ontwikkelt’

Onlangs vond het event Let’s talk B2B! plaats in Kopenhagen. Econnect Europe brengt eindverantwoordelijken op het gebied van ecommerce, ebusiness en digital services uit de maakindustrie bij elkaar. Met grote Europese spelers zoals; Scania, Alfa Laval, Liebherr, Siemens, ThyssenKrupp, Velux en vele anderen. 

Herbert Pesch en Mascha Tamarinof van Evident waren aanwezig op het event met “Let’s talk B2B!” om sprekers en bezoekers te interviewen. Een serie van drie video’s is het resultaat. 

In deze eerste video speken ze met Thomas Igou, Content Director van Copperberg, Andrea Dickstein, Director Ecommerce van Eppendorf en Miku Kimber, Head of Solution Sales Tools bij Scania Group. 

Bekijk hier de video (04.19 minuten):

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Over de auteur: Mascha Tamarinof is marketing manager bij Evident.

Page generated in 1.223 seconds. Stats plugin by www.blog.ca