Femke Furnee (Oprichter Fest Amsterdam): ‘Ik wil het liever persoonlijk houden’

Ze zocht mooie, betaalbare meubels maar kon ze niet vinden, en is het toen maar zelf gaan doen. Het begon met een container vol slecht gemaakte banken uit China, op de gok besteld. Femke Furnee: ‘Dat was natuurlijk een hartstikke slecht idee, het was echt een fiasco.’ Toch gingen er daarna vooral dingen goed. Ondertussen heeft haar bedrijf honderdtwintig verkooppunten in vijftien landen.

Het bedrijf verkoopt omnichannel, aan andere winkels, webshops en de projectmarkt, maar ook aan de klant in een eigen winkel. Binnenkort opent er zelfs in Utrecht een tweede zaak.
Furnee waardeert de input van de klant, en denkt dat de winkels die zich richten op wat de consument wil niet zullen verdwijnen. ‘Mensen willen goed advies krijgen en geïnspireerd worden. Ze willen mooie opstellingen zien waar ze zelf nog nooit over na hebben gedacht en denken ‘Ik durf toch een keer voor zo’n smaragdgroene bank te gaan. Wij willen echt een boetiekgevoel neerzetten. Bij ons kom je in de winkel voor service: je krijgt een kopje koffie, en: ‘waarmee kunnen we je helpen?’.

‘Amazon naar 4,5 miljard reclame-omzet’

Amazon.com wordt ook steeds meer een reclamemachine en boekt daar dit jaar, zo verwacht JPMorgan, een omzet mee van 4,5 miljard dollar.

Het zal voornamelijk op thuismarkt Amerika zijn dat Amazon een serieus reclameplatform wordt. Amerikanen zoeken immers vaker op Amazon dan op Google of Bing naar producten en boodschappen. De klant staat in die zin al keurig voorgesorteerd.

Bank JPMorgen baseert zijn verwachting op de recente ontwikkelingen van Amazon in de digitale reclamewereld. In en naast de schappen van de e-commercereus zijn al jaren reclameposities maar die worden qua opties steeds verfijnder. Zo zijn nu ook header bidding en in-streamadvertising mogelijk en – niet onbelangrijk – wordt er gezocht naar de verdienmodellen rondom voicesearch van koploper Alexa.

Behalve advertentieproducten beschikt het bedrijf ook over de gedrag- en aankoopgegevens van vele miljoenen klanten wereldwijd. Dat is bijzonder nuttige informatie voor adverteerders om de targeting van hun campagnes mee in te richten.

Volgens JPMorgen wordt Retail de grootste adverteerdersgroep voor Amazon Advertising. Momenteel pakt Amazon tien procent van de achttien miljard dollar die detailbedrijven aan online reclame uitgeven. De bank verwacht dat Amazon in de komende jaren met drievoudige procentcijfers kan groeien in dit segment.

De voor 2018 verwachte 4,5 miljard dollar staan in schril contrast met de volumes die de andere mondiale online platformen uit de VS draaien. Facebook ontving in 2017 ruim veertig miljard dollar reclame-omzet. Bij Google zal dat tegen de honderd miljard dollar liggen.

Foto: Marcela (cc)

‘Kosten logistiek nemen weer toe: einde van gratis thuisbezorgen’

Dit jaar nemen de kosten voor zowel de binnenlandse als buitenlandse logistiek toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse NEA-index. Die pijn gaan met name kleine en middelgrote e-commercebedrijven en retailers voelen, zo verwacht Xander Tio van eWarehousing: “Het is bijna niet meer te doen om nog gratis verzending aan te bieden”.

De kostenstijging voor het binnenlandse vrachtautovervoer varieert tussen de 3,3 en 4,8 procent. Die verwachting werd eind 2017 uitgesproken in de jaarlijkse publicatie van de NEA-index. Voor het vervoer over de landsgrenzen wordt een stijging tussen de 2,2 en 3,7 procent verwacht.

‘Tweedeling in e-commercemarkt’

De raming wordt door veel pakketbezorgers gebruikt om de tarieven voor de komende twaalf maanden vast te stellen. In acht van de tien gevallen voeren bedrijven de verwachte kostenstijging één-op-één door, zegt Xander Tio van eWarehousing. Het NEA-indexcijfer wordt jaarlijks berekend door onder meer te kijken naar de kosten voor brandstof, loon, algemene bedrijfskosten. Maar ook het consumentenvertrouwen is een belangrijke indicator, merkt hij op. “Omdat er vrij weinig aan te doen is, beschouwt de markt de stijging inmiddels als een gegeven. Maar de afgelopen jaren was het cijfer niet zo hoog als voor 2018. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat als het economisch beter gaat, de NEA-index harder stijgt.”

Concreet verwacht hij hierdoor een nog duidelijkere tweedeling in de markt van e-commercebedrijven en retailers. Er zijn straks bedrijven die gratis thuisbezorgen en die dat gewoonweg niet meer kúnnen aanbieden. Tio denkt dat hierdoor op de middellange termijn zelfs bedrijven omvallen. Vooral het lagere en middensegment moet namelijk al genoegen nemen met kleinere marges, redeneert hij. Doordat deze bedrijven kleinere volumes verwerken, profiteren ze minder van inkoopvoordeel.

Tio: “Als bedrijf weet je dit vooraf wel, maar het blijft een lastige situatie. De NEA ligt namelijk vaak hoger dan bijvoorbeeld de consumentenprijsindex. Met andere woorden: om mee te blijven doen moet de retailer marge inleveren. Vijf procent meer logistieke kosten kan de nekslag betekenen. Een andere optie is om de kosten door te berekenen aan de consumenten. Zeker wanneer je wil meedoen met de grote jongen zijn beide opties eigenlijk geen optie. De consument zal er uiteindelijk voor kiezen het product te kopen bij een collega die bijvoorbeeld wél gratis verzendt.”

‘Samenwerking nodig’

Trendcijfers die vorige maand door ECC Köln werden gedeeld, onderschrijven dit idee in ieder geval deels. De onderzoeker is namelijk vrij stellig over de toekomst van thuisbezorging: dat ontwikkelt zich tot een premium dienstverlening. Klanten gaan merken dat gemak ook een prijs heeft.

In algemene zin ziet Tio het tij keren als er een nieuwe uitdager op de markt komt. “Met scherpere prijzen zou die het duopolie kunnen doorbreken. Het einde daarvan is gelukkig in zicht: Sandd is hiervoor een serieuze kandidaat.”

Maar wat hem betreft ligt de uiteindelijke oplossing in samenwerking van de verkopende bedrijven en de logistieke spelers. Technisch is het niet zo ingewikkeld om in een samenwerkingsverband één contract te sluiten met een vervoerder en het gehele volume over die overeenkomst te laten lopen. “Maar je zult begrijpen dat vervoerders daar niet zo blij mee zijn.” De markt in zijn geheel moet de eigen processen eens goed onder de loep nemen, vindt hij. De vrijheid van kunnen kiezen voor een bezorgmoment en -locatie is natuurlijk goed voor de consument, maar dat zou ook prima verzorgd kunnen worden door één vervoerder per stad. “Het is prima voorstelbaar dat straks in een gebied één bedrijf de last-mile voor rekening neemt en andere vervoerders daarbij aanleveren. Picnic denkt al na over zo’n model.”

Infographic: online versus offline

Winkeliers profiteren weer van de sterke economische groei. De Nederlandse detailhandelssector is nog niet terug op het niveau van voor de economische crisis, maar experts geloven dat het dieptepunt van leegstand nu wel voorbij is. In de VS is offline shoppen nog altijd tien keer zo groot als online shoppen, maar de meeste groei zit toch in online. Deze infographic toont de groei van online in relatie tot winkels in de VS.

Essent opent shop-in-shop formule in BCC

Essent opent vanaf deze maand shop-in-shops in 36 BCC-winkels. In de Essent-shops kunnen klanten niet alleen advies krijgen, maar ook een nieuw energiecontract afsluiten.

In een later stadium breiden BCC en Essent het aantal diensten en producten uit met onder meer smarthome-oplossingen en de verkoop van zonnepanelen. De samenwerking heeft een looptijd van drie jaar.

De aankondiging van deze samenwerking volgt kort op de samenwerking tussen BCC en bol.com die in september 2017 van start ging.

Essent werkte eerder samen met MediaMarkt. Dat contract werd door beide partijen niet verlengd.

Dit zijn de Google Shopping-updates voor komend jaar

Google voert regelmatig updates uit en voegt nieuwe functionaliteiten toe aan zijn producten, zo ook voor Google Shopping. Ook het afgelopen jaar hebben we een aantal belangrijke updates gezien die verkopers de mogelijkheden biedt om meer kliks en conversies te genereren. Wil je weten of de nieuwste updates een effect zullen hebben op de prestaties van jouw Google Shopping campagne? Als het antwoord ja is, lees dan verder om de meest recente updates te bekijken, zodat de veranderingen je niet verrassen.

Google Merchant Center Updates

Google heeft een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het Merchant Center die je kunnen helpen om meer verkeer naar jouw website vanaf Shopping-advertenties te genereren en jouw verkopen te stimuleren. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste.

Naar alle waarschijnlijkheid is de grootste verandering de terminologie en structuur van hun feeds. Ze hebben de reguliere shopping feeds hernoemd naar Primaire Feeds en hebben Aanvullende Feeds geïntroduceerd.

Primaire Feeds

Zie het als jouw normale shopping feed, waarin je producten kunt toevoegen en verwijderen. Als  in de primaire feed alle data staat die vereist is uit het Google Merchant Center, dan kan het de enige feed zijn die je naar Google verzendt.

Als de primaire feed niet alle vereiste data bevat, of wanneer je deze feed wilt verbeteren met extra data, dan kun je de aanvullende feeds gebruiken.

Aanvullende Feeds

Deze worden gebruikt om bestaande data uit de primaire feed te verbeteren. Het kan niet worden gebruikt als de belangrijkste bron van data, maar moet verbonden zijn met de primaire feed door het ID-attribuut. Daarnaast kan het niet worden gebruikt om producten uit de feed toe te voegen of te verwijderen.

Je kunt aanvullende feeds als aanvulling op je primaire feeds gebruiken om:

 • Promotionele informatie toe te voegen of aan te passen;
 • Custom Labels toe te voegen of aan te passen;
 • Waarden te vervangen;
 • GTINs toe te voegen.

Primaire feeds en Aanvullende feeds zijn te vinden onder Producten>Feeds(nieuw) in je Google Merchant Center account.

Opportunities

Deze zijn speciaal gemaakt om retail adverteerders te helpen bij het verbeteren van de data in hun feed door aanbevelingen op maat te bieden.

Tot nu hadden verkopers de Diagnostische tab waar ze alle items konden zien die niet voldoen aan de vereisten van Google.

Nu zijn ze een stap verder gegaan en hebben de Opportunities-tab gemaakt. Met ‘Opportunities’ kunnen verkopers zien waar ze de campagnes kunnen verbeteren, welke producten kunnen worden aangepast en hoe deze veranderingen effect zullen hebben op de totale kosten van shopping.

De opportunities die op dit moment worden uitgelicht zijn gelimiteerd tot slechts een paar productdata- en campagne-aanbevelingen, maar we rekenen erop dat we in de komende maanden meer zullen zien zoals:

 • Product data opportunities: ontbrekende GTINs, geslacht, leeftijdscategorie en foutieve prijzen;
 • Campagne opportunities: budget verhogen en biedingen verlagen.
Shipping deadlines

Shipping deadlines zijn belangrijk in verschillende tijden van het jaar, afhankelijk van je business. Een van de meest voorkomende is Kerstmis. Google laat je nu shipping deadlines toevoegen om klanten van juiste informatie te voorzien.

Je kunt dit doen door naar verzendinstellingen te gaan in Google Merchant Center. Het toevoegen van shipping deadlines verbetert de service die je biedt aan klanten en kan je helpen om meer te verkopen, als een klant bijvoorbeeld nu wel een aankoop doet terwijl ze dat normaal gesproken niet zouden doen omdat ze de deadline niet wisten.

Andere upgrades aan het Merchant Center bevatten:
 • Teamgebaseerde accounts in het Merchant Center met Admin en Standaard gebruikers;
 • Nieuwe feed-regels;
 • Gewijzigde meldingen over processing, waarbij emails worden verzonden alleen als het aantal goedgekeurde items in een feed met 5% daalt.
Internationaal uitbreiden met een enkele bron feed

Een van de grootste hindernissen voor verkopers die internationaal willen verkopen is het maken van dedicated feeds en landingspagina’s voor de landen waarin ze willen verkopen.

Verkopers kunnen nu verkopen in 21 van de 37 Google Shoppinglanden door een enkele Engelstalige master feed te verstrekken. Sommige van de landen die Engelse feeds accepteren zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, India, Indonesia, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland Taiwan en Turkije. Hier vind je de complete lijst.

Na het voldoen aan de feed-vereisten, was het volgende obstakel de valuta, die ook efficiënt wordt afgehandeld met de Valuta Conversie-tool.

De valuta-tool van Google laat automatisch de prijzen van het product zien in de lokale munteenheid.

Het samen gebruiken van je Engelse feed en de conversietool van Google is een krachtige combinatie om, met weinig inspanning, jouw producten te kunnen verkopen in andere landen.

Nieuwe shopping rapportage en metrieken

Nieuwe metrieken en rapportages voor Google Shopping campagnes zijn toegevoegd aan de recent geïntroduceerde Adwords-interface.

Product Status rapport

Laat de status zien van individuele producten in de shopping campagne:

Afgekeurd – als een product is afgekeurd in het Google Merchant Center, wat betekent dat het niet wordt getoond in de Google Shopping-resultaten;

Inactief – als het product is uitgesloten van de campagne;

Goedgekeurd – het aantal producten dat voldoet aan de vereisten van het Merchant Center;

Actief – de producten die aan de vereisten voldoen en niet uitgesloten zijn;

Niet klaar om aan te bieden – als de producten niet op voorraad zijn;

Klaar om aan te bieden – de producten zijn actief, goedgekeurd en op voorraad.

Dit is een slim rapport omdat het waardevolle inzichten geeft op productniveau en het je helpt bij het prioriteren van jouw inspanningen.

Laten we eens stellen dat je prestatie-data toevoegt, zoals kliks en conversies, aan dit rapport en dat je beter kunt beslissen waar je jouw middelen in moet zetten. Je kunt beginnen met het prioriteren van de afgekeurde producten die de beste prestaties leveren.

Top Spot Impressie Aandeel

Dit is een nieuwe metriek die verkopers het volgende laat zien: het percentage impressies dat je hebt ontvangen, gedeeld door het geschat aantal impressies dat je had kunnen ontvangen.

Als jouw Top Impressie-aandeel laag is, dan betekent dat dat je wat bied-aanpassingen moet doen of dat je de kwaliteit van de advertentie moet verbeteren. Attributen die effect hebben op de advertentie kwaliteit zijn relevante product titels, juiste categorisering en afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Meer landen hebben nu toegang tot productbeoordelingen bij shopping advertenties

Productbeoordelingen is een systeem gebaseerd op vijf sterren voor individuele producten die vertoond worden in Google Shopping-advertenties. De beoordeling wordt gegenereerd uit verschillende bronnen, waardoor gebruikers er vertrouwen in stellen. Ze zijn ook bijzonder zichtbaar wanneer gebruikers een product zoekopdracht uitvoeren, waarbij listings mét een productbeoordeling eruit springen.

In het onderstaande voorbeeld hebben twee van de listings productbeoordelingen. Beide springen ze meer in het oog dan de andere listings op de pagina.

Als resultaat van het verbeterde vertrouwen die de beoordelingen aan je listings geven, naast dat je producten zichtbaarder zijn, kunnen productbeoordelingen op Google Shopping je ook helpen om je conversies te verhogen.

Google beperkte het gebruik voorheen tot 13 landen. Nu zijn productbeoordelingen overal waar je Google Shopping-advertenties kunt gebruiken beschikbaar. Dit betekent dat je nu productbeoordelingen op advertenties kunt gebruiken in 33 landen, zoals Ierland, Maleisië, Nieuw Zeeland, Rusland, Singapore, Zuid Afrika, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.  

Als je wel Google Shopping-advertenties gebruikt, maar je je productbeoordelingen nog niet aan hebt staan, dan zou je je vandaag nog moeten aanmelden.

Updates die het Google Manufacturer Center krachtiger maken

Het Google Manufacturer Center is net het Google Merchant Center behalve dan dat het voor producenten en merkeigenaren is en niet voor verkopers:

 • Google Manufacturer Center – voor merkeigenaren die producten maken;
 • Google Merchant Center – voor verkopers die die producten verkopen;

 

Google heeft recent drie grote updates voor het Manufacturer Center aangekondigd:

 1. Het is nu beschikbaar in meer landen – Google Manufacturer Center nu beschikbaar in Australië, Brazilië, Duitsland, Nederland, en het Verenigd Koninkrijk. Als je een producent bent en je producten worden verkocht in welk van deze landen dan ook, dan kun je nu het Google Manufacturer Center gebruiken om je te verzekeren van de juiste weergave van je producten in Google Shopping-advertenties.
 2. De introductie van het Manufacturer Center API – de introductie van een API betekent dat producenten informatie geautomatiseerd kunnen beheren. Dit zorgt voor efficiënt en correct updaten van producten in Google Manufacturer Center.

 1. Manufacturer Center Informatie verschijnt nu in Google Knowledge Panels – Google Knowledge Panels geven gedetailleerde informatie over de zoekopdracht van een gebruiker meteen op de zoekresultatenpagina, dus zonder dat een gebruiker moet klikken. Google gebruikt nu informatie uit het Manufacturer Center om Google Knowledge Panels te vullen. Een belangrijk punt om te onthouden is echter dat dit momenteel alleen op de VS van toepassing is.

Ondanks dat het Google Manufacturer Center voor merkeigenaren en producenten is, biedt het voordelen aan iedereen:

Producenten – geeft producenten meer controle over hoe hun producten worden weergegeven in Google Shopping-advertenties. Zodoende zijn ze er ook zeker van dat advertenties de juiste data laten zien.

Verkopers – verzorgt juiste en gedetailleerde informatie in de Google Shopping-advertenties die de verkopers draaien.

Consumenten  – verbetert de koopbeleving omdat de consumenten de juiste informatie zien, samen met de details die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te maken.

Introductie van Dynamische Remarketing voor Apps

Dynamische Remarketing voor Apps betekent dat je nu gelijksoortige campagnes kunt doen, gericht op mensen die je app gebruiken:

 • Een gebruiker bekijkt een product of producten via je app, maar koopt ze niet;
 • Ook hier verzamelt Google details over de producten die de gebruiker bekijkt, zodat het hen dynamische advertenties kan laten zien;
 • Wanneer de gebruiker op het internet surft, laat Google advertenties aan ze zien op basis van de producten die ze hebben bekeken in jouw app;
 • Wanneer de gebruiker op je advertentie klikt, opent hun apparaat jouw app, zodat ze het product kunnen bekijken en aankopen;

Dit gaat conversies verbeteren. Sterker nog: proefversies van het systeem lieten zien dat click-through-rates met 400 procent toenamen in vergelijking tot statische remarketing advertenties.

Remarketing en Dynamische Remarketing advertenties in Gmail

Google vertoonde al je remarketing en dynamische remarketing advertenties op websites in het Google Display Netwerk. Het heeft dat nu uitgebreid om Gmail toe te voegen. Met andere woorden: mensen die Gmail gebruiken om hun mail te checken kunnen nu ook jouw remarketing en dynamische remarketing advertenties zien.

Wanneer een gebruiker op een van deze advertenties klikt, dan zien ze je producten in een winkelbeleving die is ontworpen om conversies te maximaliseren.

Product Listing Updates in Europa

Een aantal maanden geleden vroegen we ons af of de boete van €2.42 miljard op de korte of middellange termijn effect zou hebben op het landschap van shopping-adverteren. En we hebben daarop een gedeeltelijk antwoord: recent heeft Google aangekondigd dat het de advertenties van andere prijsvergelijkers zal vertonen naast de eigen product listings in Google Shopping.

Dit betekent meer ruimte op het scherm voor de prijsvergelijkers, die nu kunnen adverteren op Google Shopping in Europa namens de verkopers die hun producten op hun websites vermelden.

Je ziet dan dat de product listing advertenties die direct vanuit Google Shopping komen zijn aangeduid als “By Google”.

Je producten zichtbaar houden voor mobiele gebruikers

Bovenaan de zoekresultaten staan is altijd belangrijk, maar zelfs nog belangrijker als het aankomt op Google Shopping-advertenties op mobiele apparaten. Immers, op een mobiel scherm is de ruimte erg gelimiteerd en gebruikers scrollen maar zo ver en niet verder. Om je resultaten te verbeteren, moeten je advertenties bovenaan blijven staan.

Om je te helpen om dit te bereiken heeft Google een nieuwe metriek geïntroduceerd – ATIS. Dat staat voor Absolute Top Impression Share. Met andere woorden: het percentage top-impressies dat je advertentie behaalt.

Door deze informatie ben je in staat om producten te identificeren die niet zo vaak in de top spot worden vertoond als je denkt. Je kunt dan strategieën implementeren om de ATIS te verbeteren voor die producten.

Conclusie

Google heeft in 2017 weer flink aan hun producten gesleuteld, waarbij het verbeteren van de gebruikerservaring en jou helpen bij het verbeteren van conversies primaire doelen zijn.

Daarom is het belangrijk om tijd te spenderen aan het bekend raken met en het implementeren van de mogelijkheden die we hierboven hebben genoemd die relevant zijn voor jouw business. Dit zorgt dat je een voorsprong hebt op de concurrentie, naast dat het zorgt voor meer product verkopen.

Happy Optimizing in 2018!

Mobiele betaalbedrijven kunnen leren van retailers

Echt hard gaat het nog niet met het mobiele betalen. De betaaloplossingen van Apple en Google maken de verwachtingen nog niet waar. Het zijn de retailers die de betaalbedrijven wat kunnen leren.

Alweer drie jaar geleden werd Apple Pay gelanceerd. De oplossing toverde de smartphone in één klap om tot portemonnee. Te gebruiken in webwinkels en ook in allerlei fysieke winkelomgevingen. Het jaar erop volgden zowel Google als Samsung met hun eigen alternatief. En zo groot als de verwachtingen waren, zo sterk valt het tegen. Niet alleen in Nederland – waar de diensten nog niet officieel zijn gelanceerd – maar ook op andere plekken behoren de ‘digital wallets’ nog niet tot het betaalrepertoire van de consument.

‘Plastic werkt prima’

‘Dit valt tegen naar iedere objectieve standaard denkbaar’, schreef Goldman Sachs enige tijd terug in een rapport. Zo heeft 27 procent van de iPhone-gebruikers (met een apparaat dat Apple Pay ondersteunt) de betaaldienst geprobeerd. Maar slechts acht procent betaalt er nu wekelijks mee. Gebruikers van Samsung Pay en Android Pay laten zich zelfs nog wat moeilijker overtuigen. Dat blijkt uit cijfers van First Annapolis waarnaar Goldman Sachs verwijst.

Eigenlijk, zeggen de Amerikanen die voor een ander onderzoek zijn ondervraagd, werkt de plastic betaalkaart prima. Het aantal consumenten dat de huidige betaalmethoden vindt voldoen is de afgelopen tijd zelfs iets toegenomen. Onder gebruikers van Apple Pay steeg dit van 37 procent (2015) naar 49,6 procent dit jaar. Wat zou consumenten wel overtuigen blijvend te kiezen voor een digitale portemonnee? Gemak is daarop het antwoord. Vooruit kunnen bestellen en betalen wordt bijvoorbeeld veel genoemd.

Retail zet stappen

Wat dat betreft kunnen de tech- en betaalbedrijven heel wat leren van retailers. Starbucks geldt daarin al jaren als sprekend voorbeeld. De verkoop, de mobiele portemonnee en de loyaliteitsmarketing van de koffieketen komen samen in de app van de koffieketen. Dat klanten met de mobiele app onderweg kunnen bestellen en betalen heeft eraan bijgedragen dat al een op de vier verkopen betaalt wordt met de app.

Recenter zette ook de Amerikaanse winkelketen Walmart een eigen betaaloplossing in de markt. Zoals het magazine Tearsheet opmerkt laat de retailer zien dat het gebruik groeit zodra bedrijven meer bieden dan alleen een manier om te betalen. Sinds afgelopen voorjaar nam het aantal klanten dat de app actief gebruikt toe met 53 procent. Daarmee komt het percentage weliswaar uit op iets meer dan vijf procent. Maar dat zijn meer mensen dan Apple, Google Samsung na elf maanden bereikten.

De verwachting is dat het gebruik bij de retailer nog verder toeneemt. Vorige maand rustte Walmart de eigen app uit met een mobiele retourservice. Producten die online of in een fysieke vestiging zijn aangeschaft kunnen dan binnen een halve minuut worden geretourneerd. Bij het binnenwandelen van een vestiging hoeft diegene dan alleen nog een QR-code te scannen en het pakket achter te laten bij een afleverpunt. Het retourbedrag wordt vervolgens via de mobiele portemonnee in de app teruggestort. Precies dit soort extra’s die retailers kunnen bieden zou ze een voorsprong bieden op de grote namen uit de techindustrie.

Hans Anders benoemt directeur omnichannel

Bram Bruijns is de nieuwe directeur omnichannel bij Hans Anders. Hij komt van WE Fashion, waar hij de e-commerce aanstuurde.

De functie van chef omnichannel is nieuw bij Hans Anders, laat een woordvoerder aan Retailnews weten. Bruijns vervult deze functie voor de gehele groep, inclusief Begië en Frankrijk en Direkt Optik in Zweden. De onlinekanalen worden steeds belangrijker in het oriëntatieproces voorafgaand aan de aankoop, zegt Hans Anders. De keten verkoopt al enige tijd brillen online.

Voordat hij WE Fashion kwam versterken, werkte Bruijns bij Kijkshop. Eerder bekleedde hij marketingfuncties bij Megapool en postorderbedrijf Garant-o-Matic.

Retail: deze ontwikkelingen staan ons te wachten in 2018

Als er één sector is waarin de technologie in absurd hoog tempo de koers heeft bepaald, is het wel retail. De manier van verkopen, kopen, betalen, beleven, marketing: álles heeft een verandering ondergaan. Het retaillandschap is allang niet meer te vergelijken met dat van een aantal jaren geleden. Denk je eens in: nog niet zo […]

GfK: online supermarktomzet 2017 naar 1,1 miljard

 

Nederland is in 2017 de helft meer online boodschappen gaan doen bij de supermarkt. Een derde van de branchegroei komt voort uit stijgende internethandel. In de Randstad, want daarbuiten daalt Online al weer een paar kwartalen.

Het omzetaandeel van online in de totale supermarktomzet steeg van 2,1 procent in 2016 naar drie procent vorig jaar. Dat is omgerekend 1,1 miljard euro. GfK verwacht voor het jaar 2018 dat de online omzet van supermarkten in het nu lopende jaar met 27 procent stijgt tot een omzetaandeel van 3,8 procent.

Dat zegt de onderzoeker in een rapport dat gisteren is verschenen over de omzetontwikkeling onder Nederlandse supermarkten.

De online en bakstenen supermarkten samen zagen de verkopen met 3,2 procent toenemen tot 35,6 miljard euro. Een derde van de omzetgroei is puur toe te schrijven aan verkopen via het web en mobiele apps. AH en Jumbo nemen uit deze taart de grootste happen.

Overigens, zo laat GfK zien, zijn de cijfers geen weerspiegeling van een algemene ontwikkeling in Nederland. Duidelijk niet zelfs. Het blijkt supermarkten buiten de Randstand de grootste online groei al weer achter de rug hebben. Het zijn enkel Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland waar de digitale groei nog plaatsvindt en versnelt.

Ook wordt duidelijk dat online shoppers het liefst hun boodschappen thuis krijgen bezorgd. Nederland lijkt niet verliefd te kunnen worden op pick up points:

Foto: Jeroen Bennink (cc)

Stroom Budget Energie nu ook bij Mediamarkt

Budget Energie levert zijn diensten vanaf deze week ook via de MediaMarkt. De groene stroom is verkrijgbaar in 49 winkels van MediaMarkt Nederland en ook online te bestellen.

Budget Energie heeft zich gespecialiseerd in het zo efficiënt mogelijk inkopen en factureren van stroom en gas. Het bedrijf is volledig onafhankelijk en werd in 2011 opgericht.

Alle klanten die in de eerste vier weken van januari overstappen naar Budget Energie krijgen in de winkels een MediaMarkt giftcard ter waarde van 200 euro.

Mediamarkt overweegt shop-in-shop formule

Mediamarkt sluit niet uit dat er shop-in-shops in Nederlandse supermarkten komen. Die hebben misschien nog vierkante meters over en interesse in de klanten van MediaMarkt. Dat zegt de nieuwe Nederlandse CEO Arnold Sporrel tegen RetailTrends.

Sporrel is sinds december CEO en COO Sales voor Mediamarkt Nederland. Hij volgde Gordon Scholz op, die met pensioen gaat.

Barry van Ruiven, voorheen chief procurement officer, wordt CEO van JUKE International, de online muziekdienst van Mediamarkt.

Sporrel wil in 2018 wederom nieuwe winkels openen, maar niet in het bekende formaat. MediaMarkt heeft sinds de start in ons land alleen filialen van minstens 2500 vierkante meter geopend. Nu ligt de aandacht op zogenoemde ‘proximity stores’, winkels van zo’n duizend vierkante meter.

Ook shop-in-shops zijn een optie. In Rusland en België zijn er al vestigingen bij de Makro, terwijl MediaMarkt in Hongarije in Tesco-winkels zit.

Terminals met gezichtsherkenning digitaliseren hamburgerketen

De Amerikaanse hamburgerketen CaliBurger onderzoekt hoe het in tientallen filialen een deel van zijn baliepersoneel kan vervangen door computers die de gezichten van vaste klanten herkennen.

Daartoe werkt CaliBurger nu samen met NEC in het filiaal te Pasadena. De resultaten van de proef worden later deze maand tijdens retailcongres NRF gepresenteerd. Als die positief zijn, rolt CaliBurger de technologie uit naar alle veertig locaties, waaronder de twee in Europa.

Vaste bezoekers van de hamburgerketen melden zich bij binnenkomst niet aan de balie om hun bestelling te plaatsen, maar bij een beeldscherm met ingebouwde camera. Daarachter zit technologie van NEC die kan herkennen of en welke klant voor het scherm lid is van het loyaltyprogramma van CaliBurger. Zodra die klant glimlacht, krijgt hij zijn orderhistorie op het scherm te zien en zijn gereed voor boeking.

Wie geen lis is van het loyaltyprogramma kan zich via het NECs-scherm aanmelden voor het klantenprogramma.

Sommige keukens van CaliBurger zijn al in staat om vervolgens hamburgers te laten bakken door een robot. Moederbedrijf Cali Group wil de ‘Amazon van de foodretail’ worden en investeert veel in automatisering van zijn filialen. Zo moet het binnenkort ook mogelijk worden om te betalen met een glimlach naar een computerscherm. Achter al deze systemen zit kunstmatige intelligentie verborgen die interageert met de klant- en bedrijfsdatabases.

Computers zullen ook worden ingezet om klantactiviteit in de restaurants te monitoren en social gaming te leveren rondom de eettafels. Cali Group onderzoekt ook hoe het het best kan aansluiten op infrastructuren waarbij autonome voertuigen online bestellingen bij klanten thuis of op kantoor bezorgen (PDF).

Zo structureer je shoppingcampagnes op basis van koopintentie

Voor adverteerders in de retail sector is het belang van adverteren in Shopping bekend. Shopping is groter dan tekstadvertenties en groeit onverstoorbaar door. Maar het opzetten van een goede Shopping campagne kan een uitdaging zijn. Dit is een 4 stappenplan om een goede Shopping campagne in te richten.

Dit artikel biedt een handleiding om aan dit stappenplan nog een alternatief toe te voegen, namelijk het opzetten van een doeltreffende shopping structuur op basis van koopintentie. Door je Shopping campagnes op te splitsen op koopintentie, kun je veel gerichter bieden op de zoektermen die conversies drijven.

Shopping op basis van koopintentie – Waarom eigenlijk?

Shopping advertenties zijn zichtbaar voor alle consumenten die zich in de marketing funnel bevinden. Van personen in de oriëntatiefase (awareness) tot personen in de koopfase (purchase fase). Beide zijn interessant om te benaderen, maar uiteindelijk verdienen we alleen aan bij een daadwerkelijke verkoop. De kans dat de persoon in de koopfase converteert is veel groter, dus is het ook logisch om voor die koopgerichte klik meer te bieden dan voor een oriënterende klik.

 

 

Afbeelding: Marketing Funnel https://trackmaven.com/blog/marketing-funnel-2/

Klinkt logisch, maar hoe dan?

Zoektermen waar bijvoorbeeld de woorden ‘kopen’ of ‘bestellen’ in voorkomen hebben een veel hogere koopintentie. Door slim gebruik te maken van negative keywords en campagne prioriteiten, ga je de aankoop gerelateerde zoektermen uit één campagne filteren en in de andere laten opvangen. Je campagnestructuur ziet er dan als volgt uit:

In dit voorbeeld zijn de campagnes exact aan elkaar gespiegeld, ze bevatten beide alle producten uit de feed en zijn beide uitgesplitst met dezelfde product types. Ook worden alle zoektermen waar de woorden ‘kopen’ en ‘bestellen’ in voorkomen opgevangen in campagne 2 en alle andere zoektermen in campagne 1. Dit maakt het mogelijk om hoger te bieden op zoektermen die een hogere koopintentie hebben en dus beter converteren, en vice versa. Daarnaast zie je wellicht binnen je huidige shopping campagnes dat bepaalde producten of productgroepen beneden je target presteren. Met deze structuur is het goed mogelijk deze wel rendabel te krijgen, door ze alleen nog in te zetten in de campagnes met een hoge koopintentie.

 

Voor wie is het geschikt en wat levert het op?

Dat hangt voornamelijk af van het zoekgedrag van je klanten. Kijk eerst eens in de zoektermen van je shopping campagnes. Zie je veel conversies op zoektermen met woorden als ‘kopen’ of ‘bestellen’ erin? Dan zou ik deze structuur overwegen.

Bij iProspect hebben we deze structuur ingezet voor een online retailer waar we bij constateerde dat we werden gematcht op een mix van zoektermen; algemene zoektermen maar ook koopgerichte zoektermen.

Onderstaand de resultaten nadat we de shopping campagnes waren opgesplitst:

Zoals je ziet is de conversieratio op hoge koopintentie woorden bijna drie keer zo hoog als op generieke zoektermen. Hierdoor kunnen we hoger bieden op zoektermen met sterke koopintentie, waardoor we ook een hoger impressie aandeel pakken en vaker op topposities te zien zijn. Daarnaast zie je een hogere CTR en een hoger klik aandeel op je campagne met hoge zoekintentie, wat weer positief is voor je kwaliteitsscore.

Extra tips
 • Kijk eerst goed naar het zoekgedrag van je klant, deze koopintentie structuur is vooral geschikt als je veel koop gerelateerde zoektermen terug ziet in het zoektermen rapport.
 • Overweeg ook andere shopping structuren, bijvoorbeeld door een branded / non-branded split te maken als je veel gematcht wordt op merknamen.
 • Vergeet Bing shopping niet als je actief bent in één van de volgende landen US, Canada, UK, FR of DE.
 • Gebruik tools zoals DoubleClick adaptive shopping en Optmyzr om productgroepen automatisch uit te splitsen, zo worden shopping campagnes “low maintance” en nog effectiever.

Kijk altijd eerst goed naar het zoekgedrag van je klanten, zie je dat bepaalde zoektermen beter converteren? Dan kun je door negatieve keywords en campagne prioriteiten in te zetten, de Shopping campagne zo structureren dat je gerichter kan bieden op converterende zoektermen.

Betalen in 2018: de groeiende rol van de QR-code en PSD2

Komend jaar zal de kassa langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. Dat verwacht Peter Kwakernaak van betaalbedrijf AcceptEasy. Hij kijkt vooruit en deelt zijn visie op het betalen en de rol van de QR-code.

Wat zie je als belangrijkste (markt)ontwikkeling voor komend jaar – en wat zouden bedrijven er concreet mee moeten doen?

“Op het vlak van betalen zie ik dat de kassa uit het straatbeeld en van het internet verdwijnt. In het betalen blijven we wel stappen zien omdat fundamenteel innoveren nu eenmaal moeilijk is vanwege de kip-en-eiproblematiek. Het contactloos betalen heeft wel een goede adoptie omdat het kip-en-eiprobleem – pas en terminal – na vele jaren werd opgelost. De volgende stap wordt nu de invoering van QR-codes. Dit gaat we bijvoorbeeld zien van Payconiq en de betaalapp OK. De QR-codes worden afgebeeld op de traditionele terminals, maar ook op de diverse cloudoplossingen. Dit betekent dat we steeds meer zonder pas en terminal kunnen betalen – wat een grote verandering is, ook voor de aanbieders ervan.

“Voor gebruikers en winkeliers biedt het ‘sec betalen’ niet de voordelen om massaal te switchen naar QR-oplossingen. Gebruikers gaan dat doen wanneer er een aanwijsbare meerwaarde is in snelheid, gemak en kosten. Een hint krijgen we al uit China waar Alipay en WeChat de terminal en kaarten hebben verdreven. Sterker nog: deze zijn nooit in gebruik genomen. Maar betalen is daar slechts een klein onderdeel van de functionaliteit. Stempelkaarten, kortingsbonnen, tickets en ID zijn daar onderdeel van de transactie.

“De betaalapp OK is daarom een initiatief om in de gaten te houden. Hiermee wordt betalen onderdeel gemaakt van de gehele afrekenenervaring. Allerlei soorten waarde worden in één transactie combineerd: loyalty, identiteit en e-delivery (tickets). Ook het delen van data tussen de klant en winkelier wordt hiermee geregeld. Een soort WeChat, maar dan op de Europese manier. De support van vele grote retailers is bijzonder aan dit initiatief.”

Kwakernaak stipt daarnaast de Europese wet voor databescherming, GDPR, aan als belangrijke ontwikkeling. “Veel mensen denken dat GDPR en de implicaties ervan iets is voor juristen. Maar daarbij wordt de impact op de klantreis volledig onderschat.”

“De klant wordt door GDPR opgezadeld met keuzes waarvan hij nog niet weet dat hij ze had. Iedere bedrijf zal dit in zijn klantreis moeten verwerken, waarbij er veel meerwaarde is te halen bij het gezamenlijk ‘opvoeden’ van klanten. GDPR kan een enorme invloed hebben op marketing, acquisitie, customer care, billing en ook op betalen. In dat kader vind ik de term CMR (Customer Managed Relations) in plaats van CRM een goeie benadering van het bedrijf CMR Agency. Met data en technologie is het mogelijk je klant echt centraal te zetten door diegene toegang te geven tot zijn data en mogelijkheden te bieden om deze bij te houden. Zeg maar customer selfservice.”

Er wordt nogal eens gezegd dat de nieuwe Europese regelgeving PSD2 voor een hoop nieuwe betaalmethoden gaat zorgen. Wat verwacht je ervan?

“PSD2 levert geen enkele nieuwe betaalmethode op. Wel zullen er mooiere en betere PIS’s – Payment Initiation Services – komen. De echte effecten van PSD2 laten wel even op zich wachten. Vergeet niet dat ‘toegang tot de bankrekening’ al bestaat in de 1.0-variant, namelijk via incasso’s en creditcards. En dat werkt best goed voor hele industrieën. Dit op een PSD2 manier inregelen heeft voor veel partijen in termen van vergunningen, implementaties en productontwikkeling best wat voeten in de aarde. En dat in een dienstcategorie van betalen waar de winsten niet hoog zijn en ten dienste staan van andere business. Momenteel is er nog onduidelijkheid over de definitieve technische implementatiespecificaties. De technische standaarden worden daardoor pas medio 2019 van kracht – op z’n vroegst. 

“De datakant van PSD2 belooft meer, maar deze dienstencategorie valt ook onder GDPR. Het lijkt erop dat PSD2 en GDPR elkaar in bepaalde situaties in de weg kunnen zitten. Met PSD2 zal er in 2018 collectief gecommuniceerd moeten gaan worden, want ook hier moet het publiek worden ‘opgeleid’. Doen we dat niet, dan zullen kwaadwillende actoren gebruik maken van onwetendheid van consumenten en kunnen er allerlei fraudes ontstaan. De eerste fake Tikkie transacties zijn al gerapporteerd.”

Wat wordt komend jaar de grootste hype in de markt en welke desillusie levert dit op?

“Blockchain is een groeiende hype in 2017, in 2018 gaan we ontdekken dat technologie alleen nooit de oplossing is voor vraagstukken waar meerdere partijen moeten samenwerken. Dan speelt een gedeelde visie en de bereidheid om over schaduwen heen te springen een beslissende rol. Sowieso heeft Blockchain voorlopig weinig van doen met betalen. We hebben daar al voldoende infrastructuur voor, die snel en goedkoop is. Blockchain is daar niet per se geschikt, omdat het minder snel en duur zal zijn.”

Page generated in 2,156 seconds. Stats plugin by www.blog.ca