Nieuwe Amerikaanse actiethriller-serie ‘Condor’ te zien bij Videoland

Six Days of the Condor is een thrillerroman van de Amerikaanse auteur James Grady uit 1974. Een jaar later verscheen de film Three Days of the Condor met o.a. Robert Redford. Het boek werd weer opgevolgd door een tweede roman van Grady getiteld Shadow of the Condor, uitgebracht in 1978. Ruim 25 jaar later (in 2014 en 2015) verschenen Last Days of the Condor en Next Day of the Condor.

Nu weer 3 jaar verschijnt op videoland de nieuwe Amerikaanse actiethriller-serie ‘Condor’, die is gebaseerd op ‘Six Days of the Condor’ het eerste boek van James Grady.

In de 10-delige serie Six Days of the Condor draait alles om het idealisme van de jonge Joe Turner (Max Irons) dat op de proef wordt gesteld tijdens zijn werk als analist bij de CIA, waar hij voornamelijk bureauwerk verricht. Tijdens zijn werk stuit hij op een verschrikkelijk maar briljant plan dat het leven van miljoenen mensen bedreigt. Als al zijn collega’s worden vermoord door een commandoteam is hij de enige die aan dat bloedbad levend weet te ontkomen. Joe moet op de vlucht, maar voor wie? Gaat het om terroristen, contra-spionnen, of is het de CIA zelf? Ondertussen is hij zijn leven geen minuut zeker.

De spannende serie met onder meer Brendan Fraser, William Hurt, Max Irons en Mira Sorvino is vanaf 26 september exclusief te zien bij Videoland.

YouTube stopt met gamingapp

YouTube houdt niet langer een aparte gamingapp in de lucht. De YouTube Gaming app bestond sinds 2015, maar is overbodig geworden nu veel functies door de website van YouTube zijn overgenomen.  De app wordt volgend jaar uitgefaseerd.

De Gaming app werd onder meer gebruikt om esports evenementen te bekijken, maar ook om nieuwe functies te testen zoals Game Pages, Super Chat en Channel Memberships. Dat laatste is inmiddels geintegreerd in YouTube zelf.

De app werd echter nauwelijks gebruikt. De circa 200 miljoen gebruikers die via YouTube games bekijken doen dat hoofdzakelijk via de YouTube site. Niettemin is de app nog zo’n 11 miljoen keer gedownload.

YouTube heeft de laatste twaalf maanden 50 miljard uur aan gamingcontent doorgegeven.

Forse groei voor muziekdiensten

Maar liefst 229,5 miljoen mensen hebben inmiddels een abonnement op een muziekstreamingdienst. Dat blijkt uit het rapport Global Streaming Music Subscription Market van onderzoeksbureau MIDiA. Daarmee is de markt 16 procent gegroeid.

In de eerste helft van dit is zijn er wereldwijd 60,8 miljoen abonnees bijgekomen. Met name Apple Music zag het aantal abonnees sterk toenemen. Het marktaandeel van Spotify blijft stabiel op 36 procent. Op de derde plaats staat Amazon Prime Music.

De totale omzet uit de abonnementen komt neer op 3,4 miljard dollar.

In de toekomst moet de groei vooral komen van landen als Japan, Brazilië, Mexico en Rusland.

The Sinner seizoen twee te zien vanaf 9 november

Fans van het eerste seizoen van de Sinner (met o.a Jessica Biel en Bill Pulman) worden binnenkort verwend op een tweede seizoen van deze spannende Netflix serie. In Sinner maakte je kennis met Cora Tannetti, een jonge moeder die om onduidelijke redenen ontspoort en een aantal gewelddadige moorden pleegt. Ze heeft zelf geen idee waarom ze dit heeft gedaan. In de Sinner draait alles om de vraag ‘waarom’. Rechercheur Harry Ambrose wil koste wat het kost achter het motief zien te komen van deze verwarde vrouw. Spanning tot de laatste minuut is deze enge serie.

Hoewel het tweede Seizoen van de Sinner niet echt een vervolg is op het eerste seizoen raden we je toch aan de eerste serie te bekijken om de verhalen beter te begrijpen.

Volgens Netflix lijkt de wijze van productie op series als The Missing en Fargo waarin één hoofdpersonage terugkeert, al dan niet in de toekomst of het verleden. In het tweede seizoen van The Sinner zien we opnieuw rechercheur Harry Ambrose die teruggaat naar zijn geboorteplaats in de buurt van New York, waar een moord op twee mensen is gepleegd met natuurlijk de grote vraag “why-dunnit”.

Volgens de officiële synopsis is draait alles om een 11-jarige jongen die zijn ouders lijkt te hebben vermoord. Aan Harry Ambrose om deze verontrustende en hartverscheurende misdaad te beoordelen. Ambrose realiseert zich dat er niets bijzonders aan de jongen is. Het onderzoek brengt hem naar de verborgen duisternis van zijn geboortestad. En dan is er ook nog een mysterieuze vrouw die een ingewikkeld, raadselachtig puzzelstukje blijkt te zijn van deze moordpartij. Een ding is zeker, de spanning zal weer om te snijden zijn.

Bill-Pullman-as-Detective-Harry-Ambrose
Bill Pullman als Detective Harry Ambrose (afbeelding Netflix)

De Captain Marvel trailer is er en die moet je gezien hebben!

Marvel kan bijna niet meer kapot na een hele sloot aan succesvolle films en als deze Captain Marvel trailer een indicatie is van de film geloven we hier niet dat die trend gebroken gaat worden. Brie Larson speelt de Captain, die uit de ruimte komt aanwaaien maar duidelijk op aarde is geboren als Carol Danvers. Ze heeft flarden van herinneringen aan haar leven daar maar het is onduidelijk wat er gebeurd is.

Met de hulp van Nick Fury (Samuel L. Jackson) moet ze gaan ontdekken hoe het allemaal zit en dan moet er natuurlijk ook nog een intergalactische oorlog gestreden worden, want de aarde komt terecht in een conflict tussen de Kree en de Skrulls, wat allemaal ook weer samenhangt met de gedeelde afkomst van de Captain.

Voorspelling van vraag en aanbod maakt marketing efficiënter

Te weinig sollicitaties voor een vacature verkleint de kans op goede nieuwe werknemers. De reisindustrie verliest geld als een accommodatie niet wordt geboekt. Daarnaast wil je geen marketingbudget investeren in vacatures of accommodaties die zonder meer worden ingevuld of verhuurd. Dit probleem van over- en underselling kan vermeden worden met een demand forecasting system.

Het voorspellen van de vraag door middel van een demand forecasting system is om verschillende redenen van waarde, maar het is vooral belangrijk voor bedrijven die zich in een van de volgende situaties bevinden:

 • Flexibel aanbod – flexibele vraag: het toekomstige aanbod van het product of de dienst is flexibel en het bedrijf heeft hier enige invloed op.
 • Vast aanbod – vaste vraag: het toekomstige aanbod van het product of de dienst ligt vast voor toekomstige periodes en het bedrijf heeft hier weinig invloed op.

Om het probleem van over- of underselling aan te pakken, is het mogelijk om een demand forecasting system te ontwikkelen. Dit is een systeem dat de verwachte vraag voorspelt (vacatures of reserveringen van accommodatie) voor de komende 52 weken en waarin het toekomstige aanbod is verwerkt om te bepalen of er acties moeten worden ondernomen. Met andere woorden: het demand forecasting system voorspelt de vraag naar een bepaald product per week, tot 52 weken in de toekomst. Dit wordt vergeleken met de levering van het product voor elke afzonderlijke toekomstige week. Wanneer er een gat is tussen vraag en aanbod, wordt het product gemarkeerd en kunnen acties worden ondernomen om over- of underselling proactief te voorkomen.

Hoe werkt het demand forecasting system?

Het vermogen om de toekomstige vraag nauwkeurig te voorspellen, is voornamelijk te danken aan het toepassen van machine learning. Die technieken worden toegepast op historische gegevens waarmee modellen worden gebouwd. In die modellen worden seizoensinvloeden en trends voor individuele producten of diensten nauwkeurig opgenomen. Op wekelijkse basis haalt het model nieuwe informatie op, bestaande uit de volgende stappen:

Figuur 1: Belangrijkste componenten in een voorspellingssysteem.

1. Data verzamelen

De eerste stap is het verzamelen van historische data die wordt gebruikt om automatische leermodellen en statistische modellen te trainen. Samen met de werkelijke ‘transactionele’ data is statische, tijdelijke en website data opgenomen. Dit kan van grote invloed zijn op de nauwkeurigheid van de voorspelling. Deze aanvullende data omvat parameters zoals websiteverkeer, productweergaven, het toevoegen van producten aan winkelwagentjes, het weer, de week van het jaar en andere kenmerken van het voorspellingsmodel.

2. Structureren en verrijken

De volgende stap is om de data op te schonen en om te zetten in complete tijdreeksen, wat dan zal bestaan uit een compleet set datapunten van een uniek product. Oftewel, gegevens van alle huidige producten gedurende de laatste vier jaar zijn nodig. Je hebt data nodig van ten minste twee jaar om ervoor te zorgen dat seizoensgevoeligheid gedetecteerd kan worden. Deze gegevens zijn niet beschikbaar voor nieuwe producten en daarom moeten we deze data genereren met behulp van een passend algoritme. Dit algoritme vergelijkt de kenmerken van het nieuwe product (bijv. prijsklasse, categorie, locatie, enz.) met alle producten in de database. Vervolgens selecteert het algoritme de 10% bijpassende producten en wordt de data van de gemiddelde historische gegevenspunten gebruikt voor het nieuwe product. Nadat dit algoritme op de gegevensset is toegepast, genereert het een volledige en schone gegevensset die kan worden gebruikt voor modellering.

3. Forecast reservations & model competition

De derde stap in dit proces is het begin van de modellering. Deze stap bestaat uit verschillende componenten. Ten eerste: voer een model competition uit, waarin zes modellen worden geselecteerd (zie figuur 2 hieronder). Daaruit zal het best presterende model komen. Hier wordt een controleset van de laatste 52 weken van alle producten gebruikt om te testen welk model de beste prestaties levert (MAE en RMSE). Na deze eerste stap wordt het best presterende model (inclusief de hyperparameters) gebruikt als het definitieve model om de vraag naar alle producten voor de komende 52 weken te voorspellen. Op dit punt wordt de verwachte toekomstige vraag per product voorspeld op het meest gedetailleerde niveau (bijvoorbeeld product per week).

Figuur 2: Algoritmen gebruikt in de model competition (incl. hyperparameter tuning)

4. Het voorspellen van aankomstperiodes

Het voorspellen van de aankomstperiode is een extra tijdscomponent die niet voor alle bedrijfstakken van belang is, maar alleen voor diegenen met een specifieke leverings- of consumptiedatum. Een voorbeeld hiervan is de reisindustrie. Je bent wellicht niet geïnteresseerd in het tijdstip waarop de boeking plaatsvindt, maar juist in de geboekte week of weekend. Met het gebruik van bootstrapping worden de voorspelde boekingen omgezet in voorspelde aankomstperiodes.

5. Voorraadverschil voorspellen

Nu de vraag naar alle producten voor 52 weken vooruit wordt voorspeld, is het eenvoudig om dit af te trekken van het beschikbare aanbod en een product te markeren wanneer er een potentieel toekomstig overschot is. Bovendien is deze stap flexibel en beschikbaar voor de eindgebruiker om mee spelen. Er zijn veel bedrijfsspecifieke beslissingen die in deze stap kunnen worden toegepast. Daarom is testen de beste aanpak.

Ten slotte is de output van het systeem tweeledig. Het genereert een lijst met gemarkeerde en niet-gemarkeerde producten die meestal wordt gebruikt voor het toewijzen of intrekken van marketingbudget uit campagnes die betrekking hebben op die producten. Daarnaast genereert het de voorspelde vraag die vaak wordt gebruikt door managers en directeuren voor budgettering en voorraadbeheer. Deze voorspellingssystemen zijn typische batchprocessen. Dit betekent dat ze ’s nachts op een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis werken, afhankelijk van het bereik dat je wilt voorspellen.

6. Monetisatie

Het systeem voor het voorspellen van de vraag kan op verschillende manieren worden gemonetariseerd, afhankelijk van het soort bedrijf en de use case die je hebt.

 • Vast aanbod – flexibele vraag: in dit scenario kun je geld verdienen met dit systeem door je marketingbudget slim toe te wijzen aan de producten die het nodig hebben. Trek gewoon het vaste aanbod af van de verwachte vraag en selecteer de producten met een groot verschil tussen vraag en aanbod. Stop bovendien alle reclamecampagnes en -inspanningen die verband houden met de producten waarvoor overselling wordt verwacht en investeer meer in producten waarvoor een overschot wordt verwacht.
 • Flexibel aanbod – flexibele vraag: in dit scenario kun je inkomsten genereren met het demand forecasting system door je strategieën voor voorraadbeheer te verbeteren. In detail betekent dit dat de voorspelde vraag eenvoudig zou kunnen functioneren als input voor de inkoopafdeling wanneer er pre-orders worden gemaakt. Je kunt de voorspelde vraag ook voor verwachtingsmanagement gebruiken wanneer nieuw aanbod wordt aangeboden. In de recruitmentsector kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om het bedrijf dat op zoek is naar nieuwe werknemers een inschatting te geven of de vacatures op tijd zullen worden vervuld.

Het is duidelijk dat deze twee situaties met elkaar verweven zijn en dat het ene scenario het andere absoluut niet uitsluit. Het demand forecasting system wordt het best benut wanneer het wordt gebruikt voor alle mogelijke scenario’s, waarvan er slechts een paar hierboven worden genoemd. Alle activiteiten gerelateerd aan de toekomst, van het inhuren van nieuw personeel tot budgetallocatie en voorraadbeheer, kunnen worden verbeterd met behulp van dit voorspellingssysteem.

Meer sales, minder overschot

Het probleem van zowel over- als underselling komt voor bij veel bedrijven. Deze scenario’s hebben vaak een negatief effect en daarom zoeken bedrijven naar nieuwe manieren om ermee om te gaan. Een machine learning forecasting system stelt bedrijven in staat om goed inzicht te krijgen in de toekomstige vraag, die wordt vergeleken met het toekomstige aanbod (voorraad). Als gevolg daarvan moeten – voor de producten waarvoor een groot verschil wordt verwacht tussen vraag en aanbod – acties worden ondernomen om proactief het verschil hiertussen te vermijden. Er zijn verscheidene scenario’s waarin bedrijven de kans hebben veel geld te verdienen met een demand forecasting system.

Een quick win is het automatisch verschuiven van het marketingbudget van producten waarvan wordt verwacht dat er sprake zal zijn van overselling naar producten waarvan wordt verwacht dat er sprake is van underselling. Dit resulteert in meer verkopen en minder overtollige producten. Dit is zowel gunstig voor het bedrijf als voor de klanten. En zodra je grip hebt op de toekomstige vraag, kun je je marketinginspanning nog beter optimaliseren.

Pokerstars verwijdert iDEAL als betaalmiddel

De forse boetes die de Kansspelautoriteit recentelijk heeft opgelegd aan onder meer een dochter van Betsson heeft kennelijk toch effect gehad. Stars Group, eigenaar van Pokerstars, heeft uit voorzorg iDEAL als betaalmethode verwijderd.

Het neemt niet weg dat Nederlandse gebruikers nog steeds bij Pokerstars kunnen spelen, al dan niet via betaalmethoden als SOFORT en Trustly.

Vorige week maakte de Kansspelautoriteit bekend dat het een boete van 312.500 euro had opgelegd aan Mr. Green Limited, exploitant van de website mrgreen.com, omdat het zich expliciet ook op de Nederlandse markt richtte. In augustus was er een boete van 300.000 euro voor Corona Limited, exploitant van de websites krooncasino.com en oranjecasino.com. Corona Limited is onderdeel van het Zweedse bedrijf Betsson.

Onder de huidige wetgeving is het niet mogelijk een vergunning te krijgen voor het aanbieden van een online kansspel.

In Den Bosch begint vandaag de rechtszaak tegen achttien verdachten en dertien bedrijven die betrokken zouden zijn bij het aanbieden van illegale gokspellen op internet. Hoofdverdachten Stijn F. uit Eindhoven (42), Michel G. uit Geldrop (37) en zijn broer Maurice (39) uit Retie zouden in zes jaar tijd tientallen miljoenen hebben verdiend met illegale casino’s op internet.

YouTube brengt eerste eigen Duitse series

YouTube is begonnen met het aanbieden eigen producties in Duitsland voor de betaalde versie van het videoplatform. Sinds deze week zijn daar drie exclusieve series beschikbaar.

Het gaat om de comedyserie Neuland met Phil Laude (Trios Y-Titty), een serie interviews onder de noemer LeFloid Vs. The World (met onder meer Roland Emmerich, Daimler-Chef Dieter Zetsche en het model Toni Garrn) en de serie Bullsprit die zich rond een tankstation afspeelt.

De investering is opmerkelijk omdat YouTube minder in eigen producties investeert als bijvoorbeeld Netflix of Amazon Video. De programma’s zijn dan ook uitsluitend te zien via YouTube Premium, dat in Duitsland sinds juni 11,99 euro per maand kost.

Forse boete voor Mr Green voor online kansspelen

De Kansspelautoriteit heeft een boete van 312.500 euro opgelegd aan Mr. Green Limited, exploitant van de website mrgreen.com.

De boete is uitgedeeld voor het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten. Zonder vergunning is dat in Nederland verboden.

De Kansspelautoriteit legde de boete op 17 juli 2018 op. Mr Green stapte echter naar de rechter om de openbaarmaking tegen te houden. Eerder deze week heeft de rechter bepaald dat de Kansspelautoriteit de boete openbaar mag maken.

Texas Hold’Em poker game niet langer toegestaan in China

Internetreus Tencent mag in China niet langer de populaire Texas Hold’Em poker game aanbieden. Het bedrijf moet verder gebruikers compenseren.

Al geruime tijd zijn de Chinese autoriteiten bezig om de regelgeving rond gaming aan te scherpen. Zo wordt ook kritisch gekeken kaart schaak- en kaartspellen omdat die vaker met gokken worden geassocieerd.

Onrust daarover heeft al geleid tot een scherpe waardedaling van het aandeel Tencent.

The NUN heeft beste opening uit ​’The Conjuring Universe’

De bioscoopfilm The NUN is vorige week in première gegaan en heeft de beste opening in Nederland voor een horrorfilm in 2018 behaald, de film verslaat hiermee het record van ‘The First Purge’ en is tevens de best geopende film uit ‘The Conjuring Universe’.

In totaal bezochten op de openingsdag al ruim 16 duizend bezoekers The NUN wat goed is voor een totale opbrengst van € 156.561,- Het is daarmee de nummer één Horror film in Nederland.

Top 3 horrorfilm openingen in Nederland 2018:

1. The NUN € 156.561,-
2. The First Purge € 80.235,-
3. Truth or dare € 63.825,-

Beste opening uit The Conjuring Universe:

1.The NUN €156.561,-
2. Annabelle Creation € 83.337,-
3. The Conjuring 2 € 70.889,-
4. The Conjuring € 35.473,-
5. Annabelle € 20.206,-

De film draait nu in 74 bioscopen en is te zien in
IMAX, Dolby Cinema en 4DX.

Over The NUN

Filmmaker James Wan, regisseur van de succesvolle films “The Conjuring” en “The Conjuring 2” verkent een andere donkere hoek van ditzelfde universum met “The Nun”. Geregiseerd door Corin Hardy (“The Hallow”), wordt dit nieuwe angstaanjagende verhaal geproduceerd door Wan en door Peter Safran, die verantwoordelijk is voor de productie van de gehele “The Conjuring” franchise.

Wanneer een jonge non in een klooster in Roemenië haar eigen leven neemt, worden er een priester met een onheilspellend verleden en een noviciaat op de drempel van haar laatste geloften door het Vaticaan gestuurd om dit te onderzoeken. Samen onthullen ze het profane geheim van de orde en riskeren daarbij niet alleen hun leven, maar ook hun geloof en ziel. Ze confronteren een kwaadaardige kracht in the vorm van diezelfde demonische non die het publiek al eerder terroriseerde in “The Conjuring 2” waarbij de abdij een gruwelijk slagveld wordt tussen de levenden en de verdoemden.

De hoofdrollen in “The Nun” worden vertolkd door de voor een Oscar genomineerde Demian Bichir (“A Better Life”) als eerwaarde Burke, Taissa Farmiga (tv serie “American Horror Story”) als Zuster Irene en Jonas Bloquet (“Elle”) als de lokale dorpsbewoner Frenchie.

Netflix alweer 5 jaar actief in Nederland

Vandaag is het op de kop af vijf jaar dat Netflix werd geïntroduceerd in Nederland. Het is 11 september 2013 als we voor het eerst kennis kunnen maken de streamingsdienst met video on demand, die al in 1997 werd opgericht in Amerika. Ze begonnen met de verhuur van dvd’s en een online videotheek waarbij je een film kon bestellen zonder een harde leentermijn. Je mocht zo lang en zo vaak lenen als je zelf wilde. Dit was in Amerika nieuw en een doorslaand succes.

Netflix ging 5 jaar later (2002) naar de beurs. Netflix in Nederland was even wennen maar – oh wat heerlijk: films, tv-series en documentaires kijken zonder reclameblokken. Ongemoeide tv die je kunt stoppen als jij dat wil, net als verder kijken.

Nog mooier is dat dankzij het internet je inmiddels alles kunt bekijken op je PC, Tablet en Smartphone, anyplace – anytime – anywhere, wat wil je nog meer? Het heeft wel even geduurd voordat de betaalde ‘video on demand dienst’ breed was geaccepteerd. Het past bij Nederlanders, eerst de kat uit de boom kijken maar als de buren het ook hebben volgt iedereen vanzelf.

Actuele cijfers hebben we niet. Netflix heeft beloofd deze week ons blij te maken met statistieken en meer. Medio 2017 waren er in ieder geval al meer dan 2,5 miljoen abonnees in ons land. Dat abonnee zijn is overigens de magie want Netflix staat toe dat je naast je eigen account ook anderen gebruiksrechten kunt geven. Dat kunnen je kinderen zijn maar ook vrienden en familie kunnen gebruik maken van jouw abonnement, terwijl er dus maar één iemand hoeft te betalen. Volgens niet-officiële cijfers zou dit zo’n 40 procent nieuwe kijkers opleveren. Vermenigvuldig je dit met 1,5 kijkers per huishouden, dan leer je al snel dat een derde van de bevolking lijdt aan potentiële Netflix-verslaving. Wereldwijd zou Netflix inmiddels 104 miljoen abonnees hebben. Hoe goed het verder gaat in Nederland, hoeveel mensen er echt kijken, wat de best bekeken series zijn, we zouden het graag weten.

Bingewatch

Dat Netflix verslavend is kent geen twijfel. Ergens in de afgelopen vijf jaar is het bingewatchen geboren. Letterlijk in één ruk een hele serie afkijken. Het levert films op die rustig tussen 12 en 16 uur kunnen duren. De slim geproduceerde cliffhangers zorgen dat je tv niet meer uit gaat voor de aftiteling van de laatste aflevering.

Netflix originals

Een groot aandeel in het succes van Netflix zijn ongetwijfeld de Netflix originals, series die door Netflix zijn geproduceerd en worden uitgegeven. ‘Orange is the new Black’, het omstreden en spraakmakende ‘13 reasons why’ en de megahit ‘Narcos’ zijn slechts voorbeelden en zorgden voor een toenemende populariteit van de streamingdienst. Series die je gezien moet hebben. Zo kregen ook Scandinavische thrillers extra aandacht met als uitschieters ‘the Killing‘ en ‘the Bridge’. Het is het uitstapje wat Netflix steeds vaker maakt door de aankoop van series die in niet per definitie Engelstalige landen zijn geproduceerd. La Casa de Papel is in Spanje geproduceerd en is daar een goed voorbeeld van. Ook deze serie werd een megahit en gaat zeker een vervolg krijgen.

la-casa-de-papel-netflix
Megahit op Netflix: La Casa de Papel, de meest perfecte roof ooit

Ziggo First door grens 5 miljoen impressies

Het YouTube-kanaal van FIRST, het jongerenplatform van Ziggo, geproduceerd door NewBe, heeft naar eigen zeggen de magische grens van 5 miljoen impressies per maand doorbroken.

Daarmee is het qua bereik op YouTube in de Benelux een van de grootste jongerenplatformen van een zender, merk of omroep geworden.

Vrijdag 7 september zijn er 5 miljoen impressies gemeten over de laatste 30 dagen door Socialblade.com, de online YouTube-statistieken en overzichtspagina.

Het YouTube-kanaal van Ziggo onderscheidt zich door originele producties als Dure Dingen, Lieve Latifah en Beter dan je Moeder. FIRST is ook wekelijks live te zien op TV, exclusief op Ziggo kanaal 13.

Copywriting voor conversational interfaces – een introductie

Een van de belangrijkste trends in digital marketing is die van de conversational interface (bijvoorbeeld chatbots en voice assistenten). En, al kun je in conversational interfaces gebruik maken van afbeeldingen, video’s en emoji’s, het hoofdbestanddeel is toch echt geschreven (of gesproken) tekst. Maar hoe schrijf je nou die interactieve teksten?

Is het een vak apart? Eigenlijk wel. Daarom deze introductie tot het schrijven van conversational interfaces. Na het lezen kun je zelf aan de slag of een goede briefing schrijven voor een copywriter.

De conversatie-vaardigheden van de meeste chatbots en andere toepassingen van conversational interfaces hebben – zeker in het Nederlands – nog een lange weg te gaan als het gaat om het daadwerkelijk ‘begrijpen’ van wat wij mensen precies willen.

Het ontwikkelen van Nederlandstalige datasets, kunstmatige intelligentie, maar zeker ook het schrijven van goede scripts speelt daarbij een rol; ook wel conversation design genoemd.

Juist daar valt nu al veel te halen door middel van goed doordachte copywriting.

Zorg voor een interface die:

 • duidelijk aangeeft waar ie voor bedoeld is;
 • zichzelf niet blijft herhalen;
 • een vleugje persoonlijkheid heeft;

en de gebruikers zullen je dankbaar zijn.

Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is een conversational (user) interface (vaak afgekort als CUI) precies en heb je het (op dit moment) wel nodig voor je organisatie?

Wat is een conversational interface?

Soms doe ik tijdens het schrijven alsof ik met je aan het praten ben. Maar het is natuurlijk een monoloog. Ik vertel, en jij leest of scant de tekst op nuttige informatie.

Hoeveel fijner zou het zijn als we (ik en duizenden lezers) echt met elkaar kunnen praten? Als je mijn kennis tijdens een gesprek tot je kan nemen en je mij tevens van nuttige feedback voorziet?

In principe zou dat moeten kunnen met een conversational interface. Ik stop zoveel mogelijk van mijn kennis en persoonlijkheid in een stukje software en jij kunt er vervolgens mee chatten of zelfs praten.

Dat doe je via een speciale app op je telefoon, een slimme assistent (o.a. Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri en Microsoft Cortana),
een chatbot op een website, een berichtenapp à la Facebook Messenger of een ‘smart apparaat’ – zoals een koelkast, of een lift.

Wanneer is een conversational interface een goede oplossing?

In de praktijk zijn conversational interfaces nog niet zover dat je echt een goed gesprek met ze kunt voeren. Wees niet bang dat je binnenkort verliefd wordt op je slimme assistent:

Afgekaderd proces

Maar voor gestructureerde processen zijn ze wel degelijk een oplossing.

Bijvoorbeeld een inpakhulp voor je op vakantie gaat:

Om een schade door te geven aan je verzekeringsmaatschappij:


Wanneer je op zoek bent naar een mooie grijze sjaal:


Of als alternatief voor een FAQ op je website of in een app:

Hoe beter je het takenpakket van je chatbot afkadert, hoe groter de kans op succes.

Drempelverlagend

Gemiddeld gebruiken smartphonebezitters 9 apps per dag (en 30 per maand). Kleine kans dat jouw app daarbij hoort. Grote kans dat Facebook Messenger wél op de lijst staat. Wanneer je een chatbot via Messenger aanbiedt, verlaag je de drempel om contact op te nemen.

Niet verplicht stellen

Tegelijkertijd is het nooit een slim idee om informatie of klantenservice alleen maar via een conversational interface aan te bieden. Misschien kun je klanten met standaardvragen stukken sneller helpen via een bot, maar iemand met een afwijkend probleem wil gewoon een mens van vlees en bloed aan de lijn. Vergeet ook niet dat een conversational interface nooit zoveel empathie kan opbrengen als een echt mens.

Toekomst van conversation: waarom is de copy zo belangrijk?

Chatbots en toepassingen voor smart speakers voelen nu nog niet zo heel ‘slim’ aan. Ja, een lasagnarecept via Google Home is leuk..

..maar is het echt zoveel handiger dan een receptenboek?

Dat gaat echter snel veranderen. Dankzij gebruikersfeedback gecombineerd met kunstmatige intelligentie worden de toepassingen een stuk slimmer. Straks vraag je of oregano in plaats van basilicum ook lekker is voor je lasagna en krijg je nog een goed advies ook.

En met slimmere robots, gaan meer mensen ze gebruiken.

Volgens dit onderzoek verloopt over 5 jaar al 85 procent van de interacties tussen consumenten en grote dienstverleners via een software robot. Overigens gaat het daarbij wel om het Engelse taalgebied.

Ik durf geen voorspelling te doen wanneer Natural Language Processing in het Nederlands zo ver is dat je echt fatsoenlijke gesprekken met je chatbot kunt houden. Wat ik wel weet: bedrijven met veel gebruikersfeedback via chatbots hebben een voorsprong.

En een goed script met bijbehorende copy is op dit moment dé manier om je klanten meer met je chatbot te laten praten en daardoor meer informatie te verzamelen.

Daarbij maakt het niet zoveel uit welk platform je gebruikt. De feedback op je Facebook Messenger bot is ook nuttig als je later een conversational interface voor je website of een slimme spraakgestuurde assistent wilt ontwikkelen.

Enorme verschuiving in hoe je communiceert

Tot slot misschien nog even goed om te benadrukken: er gaat een enorme verschuiving plaatsvinden in je online communicatie.

Waarbij je nu vaak op visuele manier met je klanten communiceert, heb je over dat visuele aspect straks weinig te zeggen wanneer ze via een chat app of smart assistent contact opnemen.

Je bent dus ineens minder herkenbaar aan logo’s kleuren etc. en moet het meer hebben van je (unieke?) tone-of-voice.

Een goede copywriter voor conversational copy

Wie moet je inhuren om goede copy voor je bot te schrijven?


James Joyce schreef ooit een zin van 3700 woorden – Bron: Wikipedia

Ten eerste iemand die kort van stof is.

In een boek en zelfs voor sommige online content is het prima als een schrijver uitgebreid vertelt over een bepaald onderwerp, maar op een klein smartphoneschermpje is daar simpelweg geen ruimte voor.

Daarnaast iemand met ervaring in dialogen & karakterontwikkeling.

Het gaat tenslotte om een gesprek. Dat verloopt vaak minder gestructureerd dan een artikel met kop en staart. Het liefst wil je ook dat je bot een vleugje persoonlijkheid meekrijgt.

Zich heel goed kan inleven in de gebruiker.

Misschien wel het moeilijkste onderdeel.

Je wilt een schrijver die de juiste tone-of-voice gebruikt voor je doelgroep en ook snapt op welke manier ze de bot gaan gebruiken en daar een gestructureerd schema voor kan maken. Dat vergt vaardigheden die op het snijvlak liggen van creatief schrijven en UX design. In de toekomst worden dit waarschijnlijk afzonderlijke rollen. Op dit moment zoek je iemand die beide disciplines in ieder geval gedeeltelijk beheerst.

Een briefing opstellen voor je copywriter

Veel van de normale regels voor het opstellen van een goede briefing voor een copywriter gelden nog steeds als het om een chatbot gaat:

 • Geef achtergrondinformatie over je organisatie.
 • Beschrijf voor wie de content bedoeld is.
 • Vertel welk doel je met de content wil bereiken.
 • Geef aan hoe de content wordt gebruikt.
 • Omschrijf de tone-of-voice die je wenst.
 • Communiceer een duidelijke deadline.

Maar de concrete invulling verschilt. Bovendien krijg je met andere aspecten te maken zoals:

 • Waarom een chatbot? Wat maakt dit makkelijker voor de klant?
 • Welk scenario wil je dat de gebruiker idealiter doorloopt?
 • Hoe moet de flowchart er ruwweg uitzien?
 • Wat doe je als de chatbot geen antwoord kan geven op vragen?

Er gaat al met al redelijk wat werk zitten in het schrijven van je briefing. Maar zoals altijd geldt: hoe beter de briefing, hoe beter het resultaat.

Leestip: Zo maak je de perfecte briefing voor een copywriter

Ik pik er even een paar belangrijke punten uit:

Welk doel heeft de bot?

Het is absoluut noodzakelijk dat je chatbot een duidelijk omschreven doel heeft. Hoe beperkter (in het begin) hoe beter.

Bedenk ook welk probleem de chatbot precies oplost. Bijvoorbeeld: het kost mijn klanten te veel tijd om formulier X te vinden en in te vullen

Wat voor karakter heeft de bot?

Zeker als je van plan bent de chatbot in te zetten op een extern platform is het belangrijk om na te denken over karakter en de tone-of-voice van je bot. Daarmee onderscheid je je namelijk. Ga je een avatar ontwerpen voor je bot? Laat deze (schets) dan alvast aan de copywriter zien.

Hoe ziet een ideaal scenario eruit?

Dit hangt nauw samen met ‘welk probleem je bot moet oplossen’. Geef aan wat het ideale scenario is (met de individuele stappen!) waarin je klant zo snel of goed mogelijk geholpen wordt.

Heb je een simpele opzet voor een flowchart?

Voorbeeld van een simpele flowchart – Bron: hvdam.com

Natuurlijk is dit aan de copywriter om verder uit te pluizen, maar met een simpele opzet help je hem of haar flink op weg. Je kunt de beslisboom eenvoudig met pen & papier uitschrijven of gebruikmaken van een gratis tool zoals Draw.io (via Google Drive) of XMind.

Het schrijven van de conversational copy

Ga je zelf aan de slag met de copy voor je chatbot? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

Opening – hoe maakt je ‘gesprekspartner’ kennis met je bot?

Bron: Ikea

Drie letters en je weet al dat je met de Zweedse meubelgigant te maken hebt. Het perfecte voorbeeld van branding door begroeting. Denk na hoe je de stem van het merk in de eerste zin door laat klinken.

Verder wil je heel praktisch laten weten wat iemand precies met de bot kan doen. Ook is het sympathiek om (wanneer mogelijk) iemand met zijn naam aan te spreken in de begroeting.

Steeds dezelfde opening is trouwens saai. Verzin 2 of 3 alternatieven.

Het ‘gesprek’ op gang brengen

Veel mensen zijn nog niet zo ervaren met chatbots. Je wilt ze daarom graag op weg helpen. Zo kun je bijvoorbeeld de drie meest gebruikte opties laten zien of alvast wat info van de gebruiker vragen.


Bron: Newswhip

Cosmeticawinkel Sephora doet dat bijvoorbeeld slim met een kleine ‘quiz’ waarbij je wat meer over jezelf vertelt. De bot onthoudt die informatie en geeft je vervolgens passende tips.

Pas trouwens wel op dat je de gebruiker niet met informatie overlaadt. Wil je toch veel vertellen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de tekst in meerdere berichten opdeelt en niet in één enorme alinea.

Een mix van knoppen en antwoorden

Idealiter geef je de gebruiker de keuze om knoppen in te drukken met voorgeselecteerde antwoorden of zijn eigen antwoord in te typen.

Gebruik van emoji’s

Je zult relatief vaak emoji’s bij chatbots tegenkomen (zie alleen al bovenstaande voorbeelden van Sephora en Zalando), vaak van merken die dat op hun website niet doen.

Emoji zijn een eenvoudige manier om je bot wat meer karakter en emotie mee te geven. Het past alleen niet bij elke doelgroep en branche.

Bij een modemerk kan het prima, bij een verzekeringsmaatschappij wordt het al een stuk trickier.

Doe niet alsof je een mens bent

Bron: ScreenCrush / The Wizard of Oz

Er zijn nog niet zo veel conventies voor chatbots, over één ding zijn de meeste conversational copywriters het echter wel eens:

Doe nooit alsof je een mens bent.

Dit zal uiteindelijk alleen maar zorgen voor teleurstellingen. Geef daarom ook duidelijk aan dat gebruikers met een chatbot te maken hebben.

Leestip: Blog maken: zelf doen of uitbesteden?

Wat als je geen antwoord kunt geven?

Tijdens de research voor dit artikel ben ik lekker met Nederlandse bots gaan stoeien. In één geval was daar ook een concrete aanleiding voor:

Mijn verzekeraar stuurde me post over hun caravanverzekering. Nu heb ik helemaal geen caravan en ook geen behoefte aan reclame per post. Tijd om de Centraal Beheer Bot in te schakelen:

Nu ben ik een beetje flauw geweest door woorden als ‘toppie’, ‘dat laatste’ en ‘bel maar’ te gebruiken, maar er zijn altijd klanten die op een manier formuleren die de bot niet snapt.

Wat Centraal Beheer goed doet is de gebruiker doorverwijzen naar een andere contactmogelijkheid.

Wat Centraal Beheer beter kan doen is knoppen met opties toevoegen en zichzelf niet herhalen.

Het belang van je laatste bericht

Vergeet ook niet het gesprek op een fijne manier af te sluiten. Zelfs als je iemand niet goed hebt kunnen helpen. Ook hier geldt weer dat je het beste een paar varianten kunt schrijven.

Testen, testen, testen

Voor software-ontwikkelaars is dit gesneden koek, maar schrijvers zijn het wellicht minder gewend: laat je chatbot door heel verschillende mensen testen! Alleen zo kom je erachter wat wel en niet werkt.

Welke tools kun je gebruiken?

Er zijn verschrikkelijk veel tools om conversaties mee te ontwerpen, al is de ondersteuning voor de Nederlandse taal veel beperkter.

Een van de meest veelbelovende tools is het door Google gekochte DialogFlow. Hiermee kun je ook Nederlandse chatbots maken voor onder andere Google Assistant, Facebook Messenger, Skype en Slack. Zelf heb ik geëxperimenteerd met Chatfuel.

Standaardvragen die een bot krijgt over zichzelf – Bron: Dialogflow

In Dialogflow heb je ook veel handige standaardtemplates met voorgebouwde chatbots (o.a. smalltalk, reservering maken bij een restaurant, eten bestellen in horeca, evenementen zoeken, FAQ).

Op het moment van schrijven zijn deze nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar je kunt de vragen/antwoorden natuurlijk wel vertalen.

De toekomst: AI Copywriting

Menselijke taal blijft een lastige noot om te kraken voor algoritmes. We beginnen zinnen en schakelen halverwege weer of wacht.. ik bedoel eigenlijk: er zit vaak totaal geen logica in hoe we praten.

Toch is de kans groot dat conversational interfaces onze vragen een stuk beter gaan begrijpen in de komende 10 jaar.

Aan de ene kant heb je internetgiganten zoals Google en Amazon die dankzij enorme hoeveelheden data en uitgebreide research teams het beste om kunnen gaan met Natural Language Processing.

Aan de andere kant zullen ook mensen handiger worden in de omgang met Conversational Interfaces (zoals we ook handiger geworden zijn in Googlen of Social Media gebruik).

Op deze twee ontwikkelingen heb je als gemiddeld Nederlands bedrijf niet bijster veel invloed. Op het schrijven van goede chatbotcopy wél.

Of om een willekeurige door journalisten in het nauw gedreven politicus te parafraseren: U gaat over de vragen, maar ik over de antwoorden.

Conclusie

Conversational interfaces zijn veelbelovend maar kennen op dit moment nog veel valkuilen:

 • Chatbots die te hoge verwachtingen wekken.
 • Op een saaie of herhalende manier praten.
 • Waarvan niet duidelijk is wat je ermee kunt doen.

Met de tips uit dit artikel zorg je voor goede copy (o.a. persoonlijke begroeting, belangrijkste opties laten zien, het gesprek sturen, testen, antwoorden afwisselen) waardoor gebruikers minder snel afhaken. En daarmee staat de basis van je conversational interface in ieder geval als een huis.

CCP Games in Zuid-Koreaanse handen

CCP Games, het IJslandse gamebedrijf achter MMORPG EVE, is overgenomen door een Zuid-Koreaans bedrijf Pearl Abyss.

Het overnamebedrag zou omgerekend 425 miljoen dollar bedragen.

De bedrijven laten weten dat er verder weinig verandert. CCP Games blijft zelfstandig opereren met studio’s in Reykjavik, London en Shanghai. Wel gaan beide partners intensief samenwerken.

Page generated in 1.284 seconds. Stats plugin by www.blog.ca