BREIN: Goed dat Ziggo stopt met nieuwsgroepen

Stichting BREIN is blij dat Ziggo nu definitief stopt met het zelf aanbieden van nieuwsgroepen. Het is volgens directeur Tim Kuik immers algemeen bekend dat Usenet al jaren één groot piratenhol is.

Ziggo maakte deze week bekend dat het geen nieuwsgroepen meer gaat aanbieden. Dat deed het kabelbedrijf al sinds 2015 niet meer voor nieuwe gebruikers, maar wel voor oudere gebruikers.

Gebruikers nemen meestal een betaald abonnement bij een commerciële usenet provider. Dat kan nog steeds.

‘De commerciële usenet providers eigenen zich de content toe en houden die beschikbaar voor betalende abonnees. De makers, rechthebbenden en legale platforms zien er geen cent van terug. Het is je reinste diefstal’, aldus Kuik.

Een ding is volgens BREIN zeker: het idealistische usenet van weleer waar mensen vragen konden stellen en antwoord kregen, bestaat niet meer. Dat is al lang geleden overgenomen door het internet.

BREIN heeft de afgelopen jaren al veel zogenoemde link sites afgesloten die naar uploads van illegale content op usenet verwezen. Ook een wederverkoper werd voor de rechter gedaagd. Uiteindelijk bleek die volgens uploaders ook de geldschieter en eigenaar van de twee grootste illegale linksites van Nederland.

Daarnaast loopt een civiele procedure tegen de inmiddels gestopte commerciële usenet provider NSE. Daarin zijn door de hoogste Nederlandse rechter vragen van uitleg gesteld aan de hoogste Europese rechter in Luxemburg. Het gaat er kort gezegd om of NSE door haar aanbod zelf inbreuk maakte en daarvoor aansprakelijk gehouden kan worden. Er is in Luxemburg nog geen zittingsdatum gepland.

Foto Denise Jans via Unsplash

‘Apple en Disney Plus hebben geen invloed op Netflix’

De komst van nieuwe videodiensten van Apple en Disney heeft nog geen nadelige gevolgen gehad voor de zogenaamde ‘installed base’ van andere streaming videodiensten zoals Netflix, Videoland, RTL XL en Pathé Thuis, zo blijkt uit het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper over het vierde kwartaal van 2019.

Disney+ stond eind 2019 geïnstalleerd op 10 procent van alle Nederlandse smartphones. De installed base van bijvoorbeeld Netflix groeide in het laatste kwartaal van 2018 tot 41 procent in het laatste kwartaal van 2019.

Helemaal verrassend is het niet, denkt Telecompaper. Nieuwkomer Disney+ ontsluit alle content van Disney, Pixar, Marvel, Starwars en content van National Geographic. Netflix richt zich meer op bingeviewers van (al dan niet exclusieve) series en oudere filmtitels. Pathé Thuis profileert zich weer meer als digitale videotheek waar de nieuwste films ‘gehuurd’ kunnen worden.

De installed base van apps van streaming videodiensten ligt op tablets nog hoger dan op smartphones. Het beeldscherm van tablets leent zich vanzelfsprekend beter voor het bekijken van films, series en andere video content dan een smartphone beeldscherm.

Foto Pexels

David Vermeulen (The Inner Circle): ‘We onderscheiden ons van het eindeloos swipen’

David Vermeulen is de oprichter van The Inner Circle, een dating platform voor ambitieuze mensen. Het platform tikt de twee miljoen leden aan en heeft een elitair imago. Waarom geloven ze er niet in om iedereen à la Tinder toe te laten?

Vermeulen: ‘Ik was single, woonde in Londen en maakte gebruik van een datingapp. Daar kwam ik op allerlei rare profielen terecht. Bijvoorbeeld Hannibal_62, en dat bleek ook letterlijk een dame van 62 jaar oud te zijn. Ze gebruikte alleen een foto van twintig jaar geleden. Daar werd ik helemaal niet gelukkig van en bedacht: dit kan echt veel en veel beter.


Over de auteur: Ronnie Overgoor is oprichter van 7Ditches.

Wie is de mol? Deze hints en opvallende acties zagen we in aflevering 6!

De kandidaten weten dit seizoen nog geen enkele keer het volledige bedrag te verdienen tijdens een opdracht. Ze verlopen dan ook nogal rommelig. Of ‘voor geen meter’, net als de titel van aflevering 6. Niemand neemt echt het voortouw, waardoor de mol bovendien vrij spel heeft. Claes heeft vorige week in ieder geval de mol niet gespot tussen de waaiers, want hij moest het spel verlaten. Met nog maar 5 kandidaten komt de finale langzaam in zicht!

Voor geen meter

Voor geen meter was dus de titel van aflevering 6. Het slaat in ieder geval op de eerste opdracht, waarin de kandidaten afstanden moeten opmeten. Ze slagen er niet in om alle metingen goed uit te voeren en zitten er uiteindelijk een meter naast. De tweede opdracht verloopt beter, maar de kandidaten begrijpen er weinig van.

Sowieso een puntje van kritiek voor de makers van Wie is de mol?, want ook als kijker vraag je je regelmatig af wat nu precies de bedoeling is van de opdrachten. Natuurlijk blijft het wel vermakelijk om naar te kijken en proberen we nog steeds de mol te ontmaskeren. We hebben de hints en opvallende acties uit aflevering 6 van Wie is mol? weer voor je op een rijtje gezet.

Opnames van The Batman zijn begonnen

De camera draait op de set van Warner Bros. Pictures’ “The Batman”. Regisseur Matt Reeves, bekend van de “Planet of the Apes”-films, staat aan het roer, met Robert Pattinson (“The Lighthouse”, “Good Time”, en binnenkort in “Tenet”) in de hoofdrol als Batman, de misdaadbestrijder van Gotham City, en miljardair Bruce Wayne.

De beroemde en beruchte personages uit Gotham worden verder vertolkt door:

 • Zoë Kravitz (“Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”, “Mad Max: Fury Road”) als Selina Kyle.
 • Paul Dano (“Love & Mercy”, “12 Years a Slave”) als Edward Nashton.
 • Jeffrey Wright (de “Hunger Games”- films) als politiecommissaris James Gordon.
 • John Turturro (de “Transformers”-films) als Carmine Falcone.
 • Peter Sarsgaard (“The Magnificent Seven”, “Black Mass”) als openbaar aanklager Gil Colson.
 • Jayme Lawson (“Farewell Amor”) als burgemeesterskandidaat Bella Reál.
 • Andy Serkis (de “Planet of the Apes”-films, “Black Panther”) als Alfred.
 • Colin Farrell (“Fantastic Beasts and Where to Find Them”, “Dumbo”) als Oswald Cobblepot.

Eerste beelden

Regisseur Matt Reeves heeft via Twitter de eerste beelden gedeeld.

Vierde seizoen Stranger Things brengt oude bekende terug

In de zinderende trailer van het vierde seizoen van Stranger Things zien we een oude bekende terug. Echter geeft de aankondiging aan dat het ‘niet allemaal goed nieuws’ is voor ‘onze Amerikaan’.

From Russia With Love

Dat er zo duidelijk over een Amerikaan wordt gesproken heeft te maken met waar de trailer zich lijkt af te spelen: Rusland. Het personage waar het om gaat zit gevangen in de wildernis van Kamtsjatka, die is bedolven onder een dikke deken sneeuw. Wees niet bang: de hyper-Amerikaanse serie speelt zich ook zoals altijd af in Amerika. Echter komen de inmiddels steeds groter groeiende tieners nu ook steeds groter groeiend kwaad tegen.

Het is vast geen toeval dat de trailer From Russia With Love heet: hij komt op dezelfde dag uit als de door Billie Eilish gemaakte soundtrack van de nieuwe James Bond-film No Time To Die. From Russia With Love is de tweede James Bond-film die ooit verscheen (in 1963 verscheen de film).

The Stranger op Netflix is de serie waar iedereen nu over praat

Dit keer is het geen Scandinavische thriller waar iedereen over praat, maar een nieuwe Britse serie. The Stranger staat sinds kort op Netflix en is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar wat spanning. Want spannend is de serie zeker. Als kijker blijf je je tot de laatste aflevering afvragen hoe alle puzzelstukjes nu precies in elkaar moeten vallen. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Harlan Coben.

Voor liefhebbers van You

In verschillende recensies wordt The Stranger vergeleken met de populaire serie You. Persoonlijk vind ik die vergelijking niet echt opgaan. In You zien we Joe als gestoorde stalker, terwijl ‘the stranger’ anoniem wil blijven en niet geobsedeerd raakt door één persoon. We willen natuurlijk niet teveel verklappen, maar de series zijn toch echt heel verschillend. Ben je toe aan een spannende thriller, dan kijkt The Stranger gewoon lekker weg.

Trailer The Stranger

Spil Games volledig in handen van Azerion

Het Nederlandse Azerion neemt voor een onbekend bedrag de rest van uitgever Spil Games over. Het wordt volledig eigenaar van dertig gamingportals met in totaal zestig miljoen bezoeken per maand.

In juni 2019 kocht Azerion al de mobiele activiteiten van Spil Games en een klein belang in de webportals. De ervaringen daarmee zijn interessant genoeg gebleken om de hele onderneming over te nemen.

De vijftienduizend casual webgames uit het portfolio van Spil worden toegevoegd aan de portals van Azerion en omgekeerd. Dat gebeurt via Azerions dochterbedrijf Game Distrbution. Dat richt zich op uitgevers die via spelletjes naar meer verkeer en reclame-inkomsten op hun sites zoeken.

“Deze acquisitie past uitstekend binnen onze high-speed groeistrategie”, zegt Erol Erturk, Executive Vice President Content en Strategische Partnerships. Hij krijgt de leiding over de Spil Games-portals die vanuit Hilversum worden bestierd.

Azerion ontstond in 2018 uit het samengaan van Improve Digital en Orange Games, waar tegen die tijd ook al de reclametechnologiebedrijven Sellbranch, Widespace en de Deense tak van LeeAds onderdeel van waren. Zo is een nieuwe uitgeverij ontstaan die eigenaar is van zowel de content als de technologie om daar geld aan te verdienen.

Foto: Widhi Rachmanto (cc)

Nederlanders gamen dagelijks half miljard minuten

Nederlanders gamen samen bijna een half miljard minuten per dag. En dat doen we steeds vaker op de smartphone. Het aandeel gebruiksminuten op de smartphone is inmiddels beduidend groter dan het aandeel van console gaming. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 3.600 Nederlanders.

Ongeveer 7,6 miljoen Nederlanders gamen gemiddeld 61 minuten per dag. In totaal is gaming daarmee goed voor bijna een half miljard minuten per dag. Gamen op de smartphone heeft hierin het grootste aandeel met 35 procent. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 5 procentpunten.

De smartphone is daarmee het enige apparaat dat een stijging in gebruik laat zien. De gebruiksminuten voor de game console (-1 procentpunt) en tablet (-4 procentpunten) zijn gedaald. Voor de desktop en laptop zijn deze minuten gelijk gebleven.

Vrouwen besteden relatief meer minuten aan gamen op de smartphone dan mannen. Hetzelfde geldt voor gamen op de tablet. Mannen besteden op hun beurt weer meer tijd aan gaming op de desktop en game console.

Op basis van leeftijd valt op dat de smartphone alle leeftijdsgroepen aantrekt, maar 18- tot 49-jarigen in het bijzonder. De tablet en desktop worden vooral door 50-plussers gebruikt voor gamen. De game console is het populairst onder 18- tot 34-jarigen.

De games Candy Crush en Wordfeud worden het vaakst gespeeld op de smartphone. Deze zijn voornamelijk populair onder vrouwen. Op de game console is FIFA veruit de meest gespeelde game. Bijna één op de vijf (18 procent) gamers speelt deze game het vaakst. Spellen zoals GTA (9 procent) en Assassin’s Creed (9 procent) volgen op enige afstand. Voor alle drie deze console games geldt dat mannen ze vaker spelen dan vrouwen.

Foto Fredrick Tendong via Unsplash

Telenet en DPG gaan streamingzender beginnen

DPG Media en de Vlaamse kabelaar Telenet gaan samen een volwaardig streamingaanbod met lokale en internationale content lanceren via een joint venture tussen de twee bedrijven. Op die manier willen ze maximaal inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden in de wereld van streamingdiensten. Telenet en DPG Media verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020.

Dankzij de digitalisering is het kijkgedrag overal ter wereld sterk aan het veranderen, zo stellen beide bedrijven. Klassieke televisie is nog steeds ontzettend populair, maar mensen kunnen nu ook op hun tablet, pc of smartphone televisieprogramma’s bekijken waar en wanneer ze dat willen. \

Naast het aanbod via de klassieke tv-zenders, willen consumenten ook alsmaar meer een ‘on-demand’-aanbod. Internationale, betalende streamingdiensten zetten het Vlaamse media ecosysteem onder druk. Deze snelgroeiende markt biedt echter ook potentieel voor spelers die onderscheidend kunnen zijn met een sterk lokaal aanbod in combinatie met buitenlandse films en series.

Telenet en DPG Media hebben naar eigen zeggen verschillende troeven in handen om samen een relevante lokale streamingdienst uit te bouwen: ze hebben een breed portfolio van televisiezenders die in Vlaandere populair zijn met voornamelijk programma’s van eigen bodem. De bundeling van de content van DPG Media (Vlaamse fictie) en de lokale en internationale content van Telenet (SBS/Woestijnvis/Play) zorgt voor een ‘uniek aanbod’ voor de kijker.

De nieuwe samenwerking zal nu worden voorgelegd aan de Mededingingsautoriteiten. Indien groen licht, zal er snel werk gemaakt worden van de aansturing, de organisatie en de invulling van de nieuwe joint venture. Telenet en DPG Media verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020. Voor details over de nieuwe dienst (naam, prijs, timing) is het dus nog te vroeg.

Activision Blizzard verlaat nu al streamingdienst Nvdia

De nieuwe gamestreamdienst van Nvidia moet het plotsklaps zonder Activision Blizzard stellen. Games als Call of Duty: Modern Warfare en Overwatch zijn niet langer verkrijgbaar.

Het vertrek van Activision wordt door Nvidia zelf gemeld in het forum van GeForce NOW, maar een reden is niet genoemd.

Klanten uiten hun onvrede over de gang van zaken. Nvidia laat weten dat het wil blijven samenwerken met de gamesuitgever.

75 miljoen dollar groeigeld voor Soundcloud

De Amerikaanse satellietradiozender SiriusXM investeert 75 miljoen dollar in het audioplatform Soundcloud uit Duitsland.

Het is niet bekend tegen welke waardering SiriusXM participeert, maar het gaat wel om een minderheid.

De twee bedrijven kennen elkaar goed sinds het najaar van 2018. Toen besloten de Duitsers om de reclame-exploitatie in de VS uit te besteden aan Pandora. Dat is een Spotify-achtige muziekdienst in de VS, eigendom van SiriusXM. Adverteerders kunnen bij een loket reclameruimte inkopen bij twee grote streaming muziekdiensten.

Soundcloud is een dienst waar muziekmakers en podcasters hun audiobestanden kunnen opslaan en distribueren. Een soort YouTube voor audio, wordt het ook wel genoemd. De dienst biedt onderdak aan tweehonderd miljoen tracks, gemaakt voor 25 miljoen makers.

Foto: s-t-r-a-n-g-e (cc)

Steeds meer merken betreden de gamewereld

De game-industrie groeit hard. Heel hard. GlobalData verwacht dat tegen 2025 de game-industrie goed is voor zo’n 300 miljard dollar terwijl dit in 2018 nog ‘maar’ 131 miljard dollar was. Dat de game-industrie hard groeit hangt sterk samen met de opkomst van de smartphone. Waar je voorheen een console moest kopen om te kunnen gamen, volstaat vandaag de dag je eigen smartphone al. In 2018 brak de smartphone game Pokémon Go het ene na het andere record, in 2019 deed Mario Kart Tour dit dunnetjes over met een indrukwekkende twintig miljoen downloads binnen 24 uur. 

Smartphones hebben groot aandeel in (toekomstige) groei game-industrie

Streaming = winning

Niet alleen het aantal gamers groeit hard, ook het aantal kijkers ernaar. Net als bij reguliere sporten is het mogelijk om wedstrijden via streaming te bekijken. Via de platforms Twitch en YouTube kijken miljoenen mensen naar game-streams. Tijdens het League of Legends wereldkampioenschap in november keken er wereldwijd 1.743.204 mensen tegelijkertijd naar de stream. Hiermee werd het voorgaande record van Fortnite – 1,618,073 kijkers tijdens het einde van de eerste episode – verbroken.

Streaming maakt partnerships interessant voor merken

De groei van deze streamingsplatforms en de populariteit van deze gamers maakt het voor merken erg interessant om samenwerkingen op te zetten. Zo heeft de wereldkampioen van Fortnite – Kyle ‘Bugha’ Giersdorf– ruim 1,3 mln. volgers op zijn Twitch kanaal. De professionalisering van de game-industrie heeft ook geleid tot de opzet van eSports. Georganiseerde kampioenschappen onder topsporters uit de game-industrie. Denk aan een eSports competitie FIFA en Formule 1. Merken kunnen zich verbinden aan eSporters of aan de competities zelf:

 • Recentelijk kondigde PSV aan om als eerste merk in Nederland een League of Legends eSports team te starten.
 • Mastercard werd partner van Riot games – de ontwikkelaar van League of Legends.
 • Er bestaat sinds 2016 een Nederlandse eDivisie waarin eSporters tegen elkaar strijden. Daarin vertegenwoordigt een eSporter een van de clubs uit de eredivisie. 
 • Nike, Puma en Adidas ontwikkelden een special kledinglijn voor eSporters

Volgens data van Statista zal de eSports markt de komende jaren flink doorgroeien

Gamevertising: zichbaarheid creeëren in een game

Iets waar steeds meer merken zich aan wagen is het ontwikkelen van een speciale in-game ervaring / event. In samenwerking van de game worden deze ervaringen ontwikkeld. En omdat deze custom-made zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos.

John Wick x Fortnite

Voor een nieuwe John Wick film was het mogelijk om met zijn karakter te spelen in Fortnite.

Marshmello x Fortnite

Marshmello gaf als eerste muzikant in de game Fortnite een concert. Meer dan 10 mln. spelers waren aanwezig op het concert. Ter vergelijk: dat is 181 keer het aantal Lowlands bezoekers.

V Energy x Fall Out

Energydrank V Energy creëerde in de game Fall Out een speciale ervaring. V Energy koelkasten werden ontwikkeld en in de game geplaatst. Wanneer een gamer deze vond en de energydrank tot zich nam, kreeg hij voor een korte periode extra energie.

Wendy’s x Fortnite

In samenwerking met Fortnite ontwikkelde Wendy’s – een keten van hamburgerrestaurants – een karakter (in lijn met het merkicoon) en organiseerde zij een missie waarin dit karakter alle vriezers in de game moest vernietigen. Geheel passend bij hun belangrijkste merkwaarde: “Always Fresh, Never Frozen”.

Western Whopper x Red Dead Redemption 2

Binnen de game Red Dead Redemption moet je je eigen eten vinden en bereiden. Hoewel je alle ingrediënten kunt vinden is het echter niet mogelijk om een burger te maken. Burger King ontwikkelde een uitdaging voor de gamers: vindt alle ingrediënten en je krijgt van ons een gratis burger. Door de ingrediënten te verzamelen en in de Burger King app een foto te maken kon je een code ontvangen voor een gratis burger.

Star Wars x Fortnite

 Ter promotie van een Star Wars film organiseerde Fortnite een speciaal event in de game. Tijdens dit event kwamen er speciale schepen en karakters Fortnite, konden spelers vechten met de lichtzwaarden en was er een exclusieve trailer te zien.

Mocht zo’n partnership met een grote game nou nog een brug te ver zijn, er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om in-game te adverteren via bijvoorbeeld Bidstack. 

Koop advertentieruimte in een game voor zichtbaarheid

Over de auteur: Bram Draaijer is digital planner bij FCB Amsterdam.

Baas Premier League: Netflix-achtig uitzendmodel komt

Het is niet de vraag of maar wanneer de Engelse Premier League zelf voetbalwedstrijden gaat uitzenden via een Netflix-achtig model. Het zullen met name de buitenlandse kijkers zijn die inloggen op ‘Premflix’, want op de thuismarkt verdienen de clubs miljarden aan uitzendrechten op televisie.

De leiding van de Premier League, zo blijkt nu, heeft voor de seizoene 2019-2022 al eens overwogen om een deel van de uitzendingen van voetbalwedstrijden zelf te verzorgen. Uiteindelijk werden de rechten toen verkocht aan tv-zenders, maar ook voor het seizoen 2022-2025 kan het nog worden overwogen. Of later, zo vertelt de nieuwe topman Richard Masters van de Engelse voetbalcompetitie tegen The Guardian.

Het gaat hier enkel om de exploitatie van uitzendrechten op buitenlandse markten. Het zal nog een aantal jaar duren, maar er komt een moment dat de voetbalclubs niet meer afhankelijk zullen zijn van televisiezenders, maar zelf de distributie en exploitatie verzorgen. De Engelsman spreekt over een ‘Premflix’-achtig systeem. Voetbalfans in het buitenland kunnen dan voor een x-bedrag per maand naar een onbeperkt aantal wedstrijden kijken via digitale televisie of een mobiele app.

Er wordt nog niet concreet gebouwd aan het systeem, maar Masters zegt wel dat zijn organisatie bij de afgelopen kavelverkopen serieus kennis en ervaring heeft opgedaan en die vaardigheden verder zal blijven uitbouwen.

De Premier League verdient jaarlijks 3,7 miljard euro aan de exploitatie van uitzendrechten voor voetbalwedstrijden. Daarvan is 1,7 miljard euro afkomstig van buitenlandse kopers. Een Premflix is met name interessant op de markten waar kijkers gezamenlijk meer zullen betalen dan de lokale tv-zenderes op hun markt.

De Engelse competitie is overigens niet onbekend met buitenlandse digitale exploitatie van rechten. Eerder kochten Amazon en Facebook al de uitzendrechten voor een beperkt aantal wedstrijden voor uitzending op hun eigen platformen. Amazon deed dat ook in Duistland met radiorechten.

UEAF kondigde een jaar geleden al aan een eigen online videoplatform te willen bouwen.

In Nederland zijn de meeste uitzendrechten voor sport in handen van een Fox Sports NOS, Eurosport en Ziggo Sport. In Engeland is er een bedrijf dat de uitzendrechten opkoopt voor sporten waar de grote lokale zenders geen interesse voor hebben. Het gaat om de nationale en internationale rechten. Het bedrijf DAZN, met een grote technische hub in Amsterdam.

DAZN heeft van 26 sporten (nov. ’18: 13) de digitale live en ondemandrechten (overzicht). De sporten variëren van voetbal tot basketbal en van tennis en rugby tot cricket. Het zendt jaarlijks vele duizenden wedstrijden uit. Een abonnement kost een tientje per maand.

Foto: vegaseddie (cc)

Zuid-Koreaanse film Parasite grote winnaar bij de Oscars

Vannacht zijn de belangrijkste filmprijzen van Hollywood weer uitgereikt. De Academy Awards (Oscars) 2020 kende een aantal verrassende winnaars. In januari worden jaarlijks de Golden Globes uitgereikt en die geven vaak een goede voorspelling van de Oscar-winnaars. Dat gaat dit jaar toch wat minder op. Zo waren de films 1917 en Once Upon A Time In Hollywood de grote winnaars bij de Golden Globes. De Zuid-Koreaanse film Parasite bleek vannacht toch wel de grote, en verrassende, winnaar.

Page generated in 1,123 seconds. Stats plugin by www.blog.ca