Infographic: vakantiebestemming vooral bepaald door sociale media

Uit onderzoek van de Reputatiefabriek onder 1000 respondenten blijkt dat 57 procent van de vakantiebestemmingen is geboekt vanwege foto’s die zijn gezien op sociale media.

Vakantietips op Facebook, Instagram en blogs worden serieuzer genomen dan suggesties van vrienden en familie. Daarnaast zegt 60 procent van de mensen hun vakantie-ervaringen tijdens de vakantie graag online te willen delen.

45 procent van de respondenten geeft toe wel eens Instagramfoto’s te bewerken om de vakantie beter te laten lijken dan dat het was. Twaalf procent heeft wel eens oude vakantiefoto’s gepost tijdens een huidige vakantie. Ook heeft 7 procent wel eens gedaan nog op vakantie te zijn, terwijl zij alweer thuis waren.

Foto Pixabay

Zo dragen smart cities en connected cars bij aan groei van duurzaamheid

Duurzaamheid komen we overal tegen, maar over de rol die de infrastructuur gaat spelen op het gebied van die duurzaamheid horen we weinig.  Wat zijn de mogelijkheden van smart cities, connectiviteit van de infrastructuur, connected cars en de rol van data?

Volgens de VN zal in 2030 zeventig procent van de wereldbevolking in steden wonen – 1,5 miljard meer dan in 2010. Naarmate de bevolking toeneemt, zien de meeste landen ecologische, sociale en economische duurzaamheid als een noodzaak om de groei in goede banen te leiden. Duurzaamheid van de infrastructuur staat centraal in deze agenda voor duurzame ontwikkeling, en hoewel het concept van duurzame infrastructuur van oudsher wordt geassocieerd met het bouwen van milieuvriendelijke of ‘groene’ infrastructuur, wordt het steeds duidelijker dat dit veel verder reikt dan slechts deze milieudimensie. Duurzame infrastructuur wordt op maat gemaakt voor de lokale sociale, economische en ecologische omgeving en voorziet in de behoefte aan infrastructuurdiensten op de meest effectieve en efficiënte manier. 

Dit gaat verder dan alleen het beoordelen en aanpakken van milieurisico’s, maar vereist ook het waarborgen van financiële middelen om de infrastructuur gedurende de gehele levensduur te handhaven, rekening houdend met de voorkeuren en behoeften van gebruikers bij het ontwerp (voor maximale effectiviteit), en inzicht in de institutionele en politieke dynamiek om projecten gedurende de politieke cyclus van verkiezingen te waarborgen. Vanwege dergelijke redenen worden steden gedwongen manieren te vinden om de hinder die inwoners en forenzen ondervinden door stedelijk wonen en mobiliteit aan te pakken met slim beleid: het worden zogenaamde Smart Cities.

Smart Cities

Technologie speelt een steeds grotere rol bij het oplossen van deze vraagstukken en is onmisbaar voor het inrichten van de stedelijke infrastructuur. Smart cities maken gebruik van sensoren met internetverbinding om bijvoorbeeld verkeersopstoppingen te monitoren en daarop te acteren onder meer door stoplicht schema’s aan te passen wanneer nodig. En Woensdrecht had een vernieuwende oplossing voor een fietsroute naar het naburige Bergen op Zoom die in de donkere wintermaanden als verkeersonveilig bekend stond: de stad installeerde 65 slimme LED straatlantaarns die automatisch aangaan wanneer een fiets nadert en zich vervolgens weer uitschakelen wanneer er geen verkeer is. Het maakt het voor de kinderen veiliger om na school in het donker tussen de twee steden te fietsen, en er is geen nadelige invloed op de fauna.

Het populairste voorbeeld van een smart city-applicatie zijn connected cars, waarvan geschat wordt dat er in 2020 in totaal 250 miljoen van op de weg zullen zijn, hetgeen betekent dat één op de vijf voertuigen binnenkort een of andere vorm van draadloze netwerkverbinding zal hebben.

Wat is een ‘connected car’?

Een connected car heeft een eigen verbinding met internet, meestal via een draadloos lokaal netwerk (WLAN) waarmee de auto internettoegang en gegevens deelt met andere apparaten binnen en buiten de auto. Verbonden auto’s maken deel uit van het Internet of Things, een uitdrukking die verwijst naar alledaagse voorwerpen die verbonden zijn met internet met de bedoeling om het leven gemakkelijker te maken. Behalve dat bepaalde items op afstand bestuurd kunnen worden, vaak via een smartphone-app, kunnen deze auto’s ook communiceren met andere producten. 

Connected cars bieden een breder scala aan communicatiemogelijkheden dan veel andere devices. Ze stellen hun gebruikers niet alleen in staat om realtime toegang te krijgen tot allerlei informatie, maar kunnen ook het contact tussen de auto en de dealer vergemakkelijken en de hulpdiensten waarschuwen indien de auto bij een ongeval betrokken was; sinds maart 2018 is het bovendien verplicht gesteld voor alle nieuwe auto’s om een ​​systeem te hebben dat de politie informeert wanneer een auto bij een ongeval betrokken is geweest. 

Een connected car biedt nuttige diensten zoals een satellietnavigatiesysteem met een verkeersmonitorfunctie die waarschuwt voor vertraging op de route en een alternatief biedt dat dit vermijdt, of een conciërgeservice waarmee je kunt vragen om een ​​parkeerplaats dicht bij de bestemming.

Maar in Nederland is het inzetten van technologie om de infrastructuur duurzamer te maken naar een hoger plan getild door een ‘C-ITS’ proefproject van Rijkswaterstaat in Noord-Brabant. C-ITS staat voor cooperative intelligent transport systems, een internationaal verzamelbegrip voor de toepassing van informatie- en communicatietechnologieën in het verkeer dat beoogt om het verkeer veiliger, efficiënter, betrouwbaarder en milieuvriendelijker te maken.

Langs de weg zijn Wifi-p hubs geplaatst die alle auto’s op de weg met elkaar in verbinding brengen. Zo krijgen bestuurders realtime informatie op hun dashboard over auto’s voor hen die remmen, opkomende files of snelheidsadviezen waardoor de doorstroom verbetert en spookfiles verminderen. Alle auto’s worden sinds dit jaar uitgerust met Wifi-p, aldus de autofabrikanten. Ook Rijkswaterstaat ziet een steeds grotere rol voor Big Data.

Big data zijn gegevens die met steeds grotere variëteit in toenemende volumes met een steeds hogere snelheid aankomen. Eenvoudig gezegd zijn Big Data grotere, complexere datasets, vooral van nieuwe gegevensbronnen. Miljoenen slimme auto’s leveren dan een schat aan informatie op: één enkele auto heeft maar liefst 2.500 sensoren die relevante data produceren, van de sensoren die de ruitenwissers activeren bij regen tot passieve sensoren die de buitentemperatuur meten. De huidige uitdaging is het ontwikkelen van intelligente modellen om al die data te analyseren met inachtneming van de privacy én zonder controle over deze Big Data volledig uit handen te geven aan het bedrijfsleven.

Wat kunnen de verbonden auto’s van de toekomst doen?

Connected cars verbinden dus niet alleen met mensen en diensten – ze kunnen ook verbinding met elkaar maken en met de infrastructuur van het wegennetwerk. Deze kenmerken zullen belangrijker worden naarmate er meer zelfrijdende auto’s verschijnen. Zelfrijdende auto’s gebruiken informatie van camera’s, lasers en radar om een ​​3D-digitale kaart van hun omgeving te maken. We zien op dit moment in Nederland de eerste implementatie van de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven om van ‘connected’ tot ‘automated’ vervoer te komen. 

De autonomie van auto’s (en andere voertuigen) neemt hier constant toe door investeringen en verbeteringen in de technologie van ‘connected’ door ‘informatization of traffic’, waarbij de overheid zich een betrouwbare en toegewijde partner toont. De connected car communiceert ook met de auto’s om zich heen om meer informatie te krijgen over de vraag of ze een bocht nemen, versnellen of remmen.

In feite zorgt het vermogen om dit te doen ervoor dat de zelfrijdende auto door de omgeving heen kijkt en anticipeert op hun bewegingen. Ze kunnen ook informatie krijgen van verkeerslichten, verkeersborden, rijstrookmarkeringen en wegwerkzaamheden. Als kers op de taart werd tijdens de zonopgang op 25 juni jl. in Katwijk de Lightyear One gepresenteerd, een elektrische auto die wordt aangedreven door zonne-energie. Met deze wereldpremière toont Nederland dat het écht synchroon werkt aan duurzaamheid!

 

Soulpicks (reisapp Polarsteps) haalt 1,25 miljoen euro op

Soulpicks, de nieuwe start-up van Snappcar-medeoprichter Pascal Ontijd, heeft 1,25 miljoen euro opgehaald. Met zijn app Polarsteps kunnen reizigers automatisch hun reis delen met vrienden en familie.

Gebruikers kunnen met de app informatie over mooie plekken of belevenissen opslaan, ordenen en deze vervolgens delen met vrienden en bekenden binnen een gesloten gemeentschap. Niet op basis van betaalde reviews of wensen van adverteerders, maar op basis van je eigen voorkeuren en die van ‘like-minded’ bekenden en experts. ‘De volledige afwezigheid van adverteerders in combinatie met de optimale borging van privacy door versleuteling van de data, maakt Soulpicks hét alternatief voor onder meer TripAdvisor, Lonely Planet en Facebook,’ zegt het bedrijf er zelf over.

Een van de investeerders die Soulpicks aan boord heeft weten te halen is de Brit Michael Birch. Birch verkocht in 2008 zijn social-mediabedrijf Bebo voor 850 miljoen dollar aan de Amerikaanse internetaanbieder AOL en is een van de eerste investeerders geweest in Pinterest. De Brit gaat Ontijd ook adviseren.

In totaal hebben tien investeerders zich in deze zogenaamde pre-seed ronde verbonden aan Soulpicks, onder wie Jasper Hauser, oprichter van softwarebedrijf Sofa, Henri de Jong, oprichter van hostingprovider Mijndomein en Martijn Leenaers, ex-CFO van betalingsverwerker Payvision.

Polarsteps heeft begin dit jaar met een series A-ronde onder leiding van INKEF Capital ook al zo’n 3 miljoen euro opgehaald. Dit geld wordt gebruikt voor het doorontwikkelen van het product en uitbreiding van het team. De totale financiering van de Nederlandse reisstart-up, die in 2015 werd opgericht, kwam daarmee toen op 4,6 miljoen.

Polarsteps verdient geld door de verkoop van zogenoemde Travel Books. Dit zijn fotoalbums van de zojuist vastgelegde reis die gemaakt kunnen worden met één druk op de knop.

Polarsteps heeft nog geen groot bereik. Zo’n 5000 mensen gebruiken de app.

‘Voor ons heeft het product nu de absolute focus,’ zegt Ontijd. ‘Daarom besteden we dat niet uit. Met ons eigen team van ontwikkelaars gaan we de fans van Soulpicks zo goed mogelijk bedienen. Daarna gaan we verder investeren in gemeenschappen als Utrecht en Amsterdam.’

Campagnesite KLM: ‘Doos van Pandora’

In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een campagne. Dit keer een campagne waarbij KLM augmented reality inzet om onbekende bestemmingen te promoten.

Campagnesite

Klant: KLM

Bureau: MediaMonks

Gebruikte media: Facebook Ads, PR (NL, VK, D)

Doel van de campagne: Promoten van onbekende bestemmingen

Omschrijving

Je begint gestaag meer toepassingen van augmented reality te zien. Meubels passen in je huis of brillen passen op je neus zijn slechts twee voorbeelden. KLM zet sinds 18 april Facebook Ads in met augmented reality om de minder populaire bestemmingen te promoten. Denk aan Taipei, Edmonton en Stavanger. Het betreft een publieke proef van AR-reclame; nu ter promotie maar in een latere fase zullen transacties (tickets kopen) ook mogelijk zijn. Als potentieel reiziger krijg je een voorproefje van een bestemming met een 360 graden animatie/video op je telefoon.

Panelleden

Niels Vrijhoeven, zelfstandig creatief merkstrateeg

“Mooi dat KLM er nog steeds voor kiest om voorop te blijven lopen in het digitale domein. De campagne ziet er fantastisch uit – je neemt écht even een kijkje op de bestemming. Klein minpuntje: de bezoeker komt wat in-de-lucht-hangende tekstuele informatie tegen, maar daar blijft het bij. Jammer, want om de geïnteresseerde bezoeker écht te inspireren is denk ik wat meer diepgaande content nodig. Of zelfs de mogelijkheid om tickets te kopen. Daarmee is de campagne dus een leuke gimmick, meer niet. Alhoewel, mogelijk opent KLM met deze eerste toepassing van AR-reclame ongewild haar eigen doos van Pandora: in de toekomst hoeven we niet meer naar de andere kant van de wereld te vliegen, maar bekijk je die tempel in Taipei gewoon thuis, in Virtual Reality.”

Cijfer: 8

Jos Westerkamp, marketingmanager Twnkls

“Overall is een AR-portal een sterk concept voor een campagne. In plaats van een passieve advertentie te tonen, nodig je als merk de klant uit op een ontdekkingsreis in jouw belevingswereld. Voor deze campagne wordt Facebook web AR gebruikt. Handig, want je hoeft geen aparte app te installeren. Nadeel: je werkt met beperkte AR-functionaliteiten. Nadat je van de ‘mind your step’ rolband afkomt, wat leuk gedaan is, sta je op een groot plein, in een 360° foto zoals Google Street View. Echter: er gebeurt niks op de locatie. Geen coole animaties, je kan niet rondlopen of dingen aanklikken, het échte ontdekken blijft helaas uit. Binnen de beperkingen van facebook oké, maar AR-technologie kan al zo veel meer. Toch is mijn interesse gek genoeg gewekt.”

Cijfer: 6,5

Guido Derkx, managing director StoryTEQ

“Facebook promoot deze vorm van advertenties als manier om de kloof tussen consideratie en aankoop te verkleinen. Mogelijk komen de ads beter tot zijn recht op het moment dat ik ook daadwerkelijk kan overgaan tot aankoop. Qua user experience voegt deze vorm voor mij niet veel toe. Actionable componenten ontbreken. Het voelt complexer in plaats van simpeler. Verder verwacht ik dat de campagne niet ROI-positief zal zijn, maar dat was waarschijnlijk ook niet het doel. Qua learnings had de campagne mijns inziens beter tot zijn recht gekomen door de advertenties op een andere plek in de funnel in te zetten. Dus: goed om te zien dat KLM nieuwe toepassingen adopteert en durft te proberen. Het zal nog tijd en energie kosten om het niveau ‘gimmick’ te ontstijgen.”

Cijfer: 6

‘De online vakantieganger overtuig je met personalisatie’

Het reisbureau op de hoek, waar ze weten wie je bent en wat je zoekt in een droomvakantie. Maar dan online. Dat is de stip op de horizon voor Vakanties.nl. Het online reisbureau gaat haar tweede zomer in en focust op personalisering om zich te onderscheiden van de stevige online concurrentie.

Bij Vakanties.nl kunnen klanten standaard pakketreizen kopen, maar ook zelf een reis samenstellen. Flexibel, met de zekerheid van een pakketreis, luidt de belofte. Voor het online reisbureau, dat in 2017 werd opgericht, is vertrouwen kweken in een nog relatief onbekend merk momenteel een van de grootste uitdagingen, stelt Victor Gerbrands, growth hacker bij Vakanties.nl. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling op het gebied van online marketing van het bedrijf.

“We hebben geen fysieke locatie, maar we hebben wel een hele goede klantenservice. Veel mensen willen, zeker omdat we nog een nieuw merk zijn, toch graag even iemand aan de lijn hebben. Onze doelgroep, vaak 45+’ers, is wat minder gewend om online aankopen te doen. Zij zoeken bevestiging. Daarna zijn ze hartstikke tevreden met wat we online doen.” Om de naamsbekendheid te vergroten, adverteert het bedrijf ook veel op televisie. “En op onze site en alle andere uitingen stralen we betrouwbaarheid uit: met kwaliteitskeurmerken en reviews bijvoorbeeld. Of een interview met de baas.”

Propositie moet nu door klant ervaren worden

De volgende uitdaging wordt het goed overbrengen van de propositie: klanten moeten de vooruitstrevende manier van werken ook echt gaan ervaren. Vakanties.nl wil het reisbureau zijn dat precies weet wat haar klanten zoeken. Het online reisbureau stelt haar reizen dynamisch samen, vertelt Gerbrands. “Met Peakwork voegen we vluchten, hotels en transfers samen tot een dynamisch pakket. Als bezoeker merk je niet veel van het verschil tussen een dynamisch aanbod of een pakketreis, je kiest wat je wilt en wij zoeken daar de best passende optie bij. Nu maken we stappen om echt onderscheidend te zijn qua klantervaring.” 

Volgens Gerbrands willen klanten niet meer hoeven kiezen uit een lijst met oneindig veel opties. “Vaak moet je online uit duizenden vakanties zelf de weg zoeken. Wij willen onze klant echt leren kennen en hen reizen aanbieden die perfect bij hen passen, nog voordat ze zelf moeten gaan zoeken. We willen dat de klant zich thuis en herkend voelt, onafhankelijk van het kanaal.” Het uiteindelijke doel? Elke bezoeker maar een handjevol vakanties aanbieden, waar altijd de juiste tussen zit. Daarvoor is een berg data en slimme marketing nodig. 

Experimenteren met prototypes en AI

Vakanties.nl zet sterk in op technologische ontwikkelingen. “We blijven constant zoeken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren. We doen daarvoor experimenten over de hele funnel. Dat kunnen verbeteringen aan de site zijn, op gebied van campagnes of iets totaal nieuws. We maken prototypes, testen twee weken. Wat succesvol is, blijft.” 

Op dit moment werkt Vakanties.nl aan diepgaandere profielen van haar klanten en een manier om meer data te combineren. Net als bij het reisbureau om de hoek geldt: hoe vaker je de klant ziet, hoe beter je ze leert kennen en hoe gerichter je een aanbod kunt doen. Maar een online bureau heeft ook het voordeel met profielen te kunnen werken.

“Hoe meer data, hoe beter we herkennen met wat voor type bezoeker we te maken hebben. Dan kunnen we dus ook bij nieuwe bezoekers gedragspatronen herkennen en daarop inspelen. We zijn pas een jaar gegevens aan het verzamelen, maar we hebben onze funnel heel duidelijk gedefinieerd. Omdat we precies weten waar iemand zich bevindt in de klantreis, kunnen we de inhoud van onze uitingen daarop aanpassen. Hoe langer je dat doet en hoe meer data je verzamelt, hoe beter de personalisering.”

Bestaande klanten behouden: het tweede seizoen

Voor Vakanties.nl komt er een spannende periode aan: het tweede zomerseizoen. In de vluchtige markt van reizen is dit een test voor hun repeat campagnes. Bezoekers krijgen e-mails met een aanbod dat bij hen past, gebaseerd op de al gegenereerde data.

Ook worden een paar andere aanbevelingen gedaan. Met Salesforce wordt retargeting gedaan op verschillende kanalen, zoals Facebook en Google. “Salesforce Marketing Cloud gebruiken we als ‘schilletje’ om ons data management platform (DMP), om te communiceren met onze klanten. Dat doen we bijvoorbeeld met gepersonaliseerde e-mails. We gebruiken nu ook de Einstein-aanbevelingen van Salesforce. Daarmee analyseren we het gedrag van onze bezoekers en doen op basis daarvan een voorspelling voor hotels.”

Nieuwe klanten worden voornamelijk gevonden via Google Adwords en Bing. “We zetten nu ook in op verkeer via de socials en affiliates. Dat levert wel een ander type bezoekers op: mensen die niet direct zoekend zijn, maar wel bij ons terecht komen. We zijn nu een deal-pagina aan het ontwikkelen voor wie al browsend bij ons uitkomt. Uit een aanbod van 16.000 reizen laten we de beste deals zien voor die bezoekers. Die pagina gaat zichzelf optimaliseren.”

Artificial intelligence om boekingen te voorspellen

Vakanties.nl gebruikt artificial intelligence (AI) onder andere om te voorspellen hoe groot de kans is dat een bezoeker daadwerkelijk een vakantie gaat boeken. “Deze informatie wordt gekoppeld aan Google, sociale mediakanalen en onze e-mailmarketing. We kunnen zo ons budget beter controleren: we gaan niet hoog bieden voor wie toch niet gaat boeken. En in degene die al bijna zover is, hoeft ook minder geïnvesteerd te worden dan in een twijfelaar. Dat systeem staat pas net live. In de toekomst kunnen we AI natuurlijk op veel meer manieren in gaan zetten.”

225 miljoen dollar voor Airbnb rivaal Sonder

Airbnb rivaal Sonder heeft 225 miljoen dollar aan financiering opgehaald tegen een waardering van 1 miljard, wat het een zogeheten unicorn maakt.

Het Californische platform, in 2012 opgericht door een oud-student van McGill University, biedt 8500 locaties in twintig steden in de wereld te huur aan.

In totaal heeft het Amerikaanse bedrijf tot op heden 400 miljoen dollar aan financiering geregeld.

Aan de nieuwe financieringsronde namen Valor Equity, Westcap, Nicolas Pritzker (Tao Capital Partners), Fidelity, Atreides Capital, ARod Corp, Spark Capital en Greenoaks Capital deel. De omzet voor dit jaar komt uit op 400 miljoen.

Foto Sonder

Jeroen van Velzen (Roadmap): ‘Een complete reis-app op maat voor de zakelijke reiziger’

Wie voor zijn werk reist, krijgt nog vaak informatie uitgeprint mee. “Dat werkt ook prima, maar het probleem is wel dat die informatie statisch is. Wij hebben de informatie uit het reisschema gehaald, een app gebouwd en die live gemaakt. Wat zoveel betekent als dat dat ding begrijpt hoe laat de vlucht gaat, wat de verkeerssituatie is, waar het hotel ligt en hoe je je namens het bedrijf moet gedragen: dus veilig, niet te veel geld uitgeven en leren van je collega’s”, aldus Jeroen van Velzen, CEO en medeoprichter van Roadmap bij Top Names.

De app is op dit moment puur gericht op de zakelijke reiziger. “Het is een virtuele reisassistent die je begeleidt als zakenreiziger. Het is puur B2B. Je kunt de app niet downloaden in de appstore. We maken hem op maat voor bedrijven.” Huidige klanten van Roadmap zijn onder meer Microsoft en Nike.

Foto Pixabay

Jeroen van Velzen (Roadmap): ‘Een complete reis-app op maat voor de zakelijke reiziger’

Wie voor zijn werk reist, krijgt nog vaak informatie uitgeprint mee. “Dat werkt ook prima, maar het probleem is wel dat die informatie statisch is. Wij hebben de informatie uit het reisschema gehaald, een app gebouwd en die live gemaakt. Wat zoveel betekent als dat dat ding begrijpt hoe laat de vlucht gaat, wat de verkeerssituatie is, waar het hotel ligt en hoe je je namens het bedrijf moet gedragen: dus veilig, niet te veel geld uitgeven en leren van je collega’s”, aldus Jeroen van Velzen, CEO en medeoprichter van Roadmap bij Top Names.

De app is op dit moment puur gericht op de zakelijke reiziger. “Het is een virtuele reisassistent die je begeleidt als zakenreiziger. Het is puur B2B. Je kunt de app niet downloaden in de appstore. We maken hem op maat voor bedrijven.” Huidige klanten van Roadmap zijn onder meer Microsoft en Nike.

Foto Pixabay

Hands-on: We.Stream

Gelukkig ligt die tijd achter ons, op vakantie naar Frankrijk proberen goeie wifi op de camping te vinden of te dure simkaartjes kopen met een bundel waar je net tien mailtjes mee kan versturen. We nemen nu lekker onze belminuten en databundel door heel Europa mee. Daarbuiten is voor de meesten van ons nog altijd een drama. Een enkeling kan nog een redelijk betaalbaar bundeltje kopen, maar meestal ben je overgeleverd aan de wirwar van simkaartjes met onvoordelige tarieven. Er is nu een alternatief: We.Stream.

Neem nou een land als de VS, daar zou je toch verwachten dat je daar ondertussen een leuk bundeltje in Nederland voor kan aanschaffen. Bij Vodafone krijg je voor vijf euro 30 MB, 30 belminuten en 30 sms’jes. Je durft voor zo’n bedrag nog geen straat op Google Maps op te zoeken, laat staan ermee te navigeren. Het wordt dus al gauw een een simkaartje bij Verizon of AT&T halen en voor 50 dollar krijg je dan meestal wel zo’n 2GB aan data. Wil je hier met meerdere mensen gebruik van maken, dan kun je jouw internetverbinding delen via je smartphone, maar vaak zijn de simkaartjes daarvoor gelimiteerd, meestal kan dat voor 25 dollar extra dan weer wel.

Ik heb zelf geprobeerd een mifikastje mee te nemen naar de VS, want zo’n ander simkaartje betekent ook dat WhatsApp of iMessage niet meer op jouw nummer werkt en dat je ook niet gebeld kan worden op je eigen nummer. Via zo’n kastje had ik bijvoorbeeld in Engeland internet voor het hele gezin met een extra prepaid simkaart en kon iedereen gewoon blijven appen met eigen nummer (als de batterij het na drie uur nog deed tenminste). Maar niet in de VS, die hebben net weer een ander netwerk, waardoor dat kastje daar niet werkt met die sims. Als laatste optie de keer erop een extra toestel meegenomen en die als wifikastje gebruikt.

Op de CES in Las Vegas kwam ik begin dit jaar in het Holland Paviljoen Robert Pronk van We.Stream tegen. Ik vertelde hem hoe ik van hotelwifi naar hotelwifi mijn weg door Vegas baande en zo probeerde al mijn afspraken af te werken (wat voor geen meter werkte natuurlijk). Hij gaf me een We.Stream apparaat voor drie dagen mee. Ik kwam er gelijk weer achter hoe belangrijk het voor mijn werk was dat ik continu gebruik kon maken van mijn eigen nummer en eigen telefoon, zonder te letten op alle data en belkosten. Ease of mind heet dat dat dan. Zo kon ik gelijk als een wandelende wifitoren een groepje collega’s via een wachtwoord met me laten meeliften.

Het werkt heel simpel. Je koopt de We.Stream op hun website of bij bol.com, voor 179 euro. Of je koopt hem aan boord in een KLM-vliegtuig. De eerste 3 dagen wereldwijd internet zitten hier alvast bij inbegrepen. Na het aanmaken van een account kun je zelf bepalen wat voor data-abonnement je erbij neemt. Wat je ook kiest, het abonnement is geldig in 145 landen en altijd tegen hetzelfde tarief. Door middel van een ingebouwde Cloud SIM hoef je ook niet een kaartje te activeren of te verwisselen, dat is allemaal al voor je geregeld.

Deze Cloud SIM zorgt er namelijk voor dat het apparaat automatisch verbinding maakt met de lokale netwerk operator die op jouw locatie van dat moment het sterkste internetsignaal geeft. 
Daarna bepaal jij hoeveel data je nodig hebt en hoe vaak. Het begint bij één dag voor acht euro ex btw met 500MB aan data, vervolgens een week lang 500MB per dag voor 49 euro ex btw, of 30 dagen lang eenmalig 5GB voor 99 euro ex. btw, 10 GB voor 149 euro ex btw en voor de frequente reiziger zijn er zelfs jaarabonnementen vanaf 249 euro ex. btw per jaar voor 2GB per maand.

Het is gewoon even goed kijken wat het beste bij jouw situatie past, hoeveel data je nodig verwacht te hebben en hoe vaak en lang je reist. In sommige landen ben je met de We.Stream een stuk goedkoper uit dan een lokaal kaartje, in andere juist weer duurder. Het mooie is dat je in dat laatste geval nog steeds een lokale simkaart (of zelfs twee) kunt kopen en in de We.Stream kan plaatsen. Hij werkt tevens als een mifikastje, maar deze doet het dan voor de verandering wel overal en is niet zo gauw leeg.

Je kunt tot maximaal vijf apparaten met 1 We.Stream verbinden. Bij intensief gebruik levert de batterij tot 15 uur lang stroom. Er zit letterlijk een zware batterij in, het kastje weegt dan ook 240 gram. Je powerbank kun je thuislaten, want hij kan ondertussen ook je smartphone opladen.

Nog een fijn onderdeel is de ingebouwde VPN, zonder extra kosten. Via Cloud VPN maak je een beveiligde verbinding tussen de We.Stream WiFi-hotspot en de We.Stream server en ga je vanaf hier het internet op. Er is nog een extra optie voor een P2P VPN waarmee je een beveiligde verbinding tussen de We.Stream WiFi-hotspot en een bedrijfsnetwerk maakt, zonder tussenkomst van een hostingpartij. Zelfs in Europa kan dit van pas komen, als je niet op een openbaar onveilig wifi-netwerk wil inloggen.

Als er dan één verbeterpuntje aangegeven mag worden, dan is dat de meegeleverde purse die als hoesje functioneert. Deze schijnt ondertussen vervangen te zijn door een opbergetui, maar tijdens gebruik is er geen bescherming. Helemaal los in je tas of bloot op tafel is ook niet prettig (alhoewel het touchscreen aardig krasbestendig is en de kast van stevig aluminium is gemaakt). Ik zou als ik We.Stream was gauw nog even een bereidwillige partij op Alibaba zoeken en nog 1000 transparante siliconen cases laten maken.

Verder dan dat is er niets aan te merken op de We.Stream en is het vooral even rekenen geblazen. Misschien is het aardig om op de site een rekenprogrammaatje te plaatsen, waar je kan invoeren waar en hoe vaak je van plan bent dit jaar te gaan reizen. Ik denk dat je de aanschafkosten er al na drie reisjes uit hebt.

Een online platform is geen bemiddelaar. Wat zijn de consequenties?

Onlangs oordeelde het Gerechtshof Amsterdam dat Booking.com geen bemiddelaar is. Volgens de rechter moet Booking.com gezien worden als een elektronisch prikbord. Een opmerkelijke uitspraak, waar belangrijke consequenties aan verbonden zijn.

Een bemiddelaar is een partij (tussenpersoon) die zich verbindt om tegen vergoeding te bemiddelen bij de totstandkoming van overeenkomsten tussen twee andere partijen (bijvoorbeeld koper en verkoper), zonder zelf onderdeel te worden van de gesloten overeenkomst. Het lijkt aannemelijk dat een online platform waarop ondernemers hun producten of diensten kunnen aanbieden, ook een bemiddelaar is.

Het platform brengt hier op de website vraag en aanbod bij elkaar, faciliteert daarmee bij de totstandkoming van de overeenkomst tussen koper en verkoper, zonder daar onderdeel van te zijn. Eerder schreven we over de rechtsverhouding en toen gingen we er vanuit dat dit gekwalificeerd kon worden als bemiddelings- of agentuurovereenkomst.

Hof: Booking.com is geen bemiddelaar

In de rechtszaak stonden Bpf reisbranche, een bedrijfstakpensioenfonds en Booking.com, een reserveringsplatform, tegenover elkaar. Volgens Bpf reisbranche viel Booking.com onder het begrip ‘online reisagent’ uit het verplichtstellingsbesluit wat inhoudt dat Booking.com zich ook zou moeten aansluiten bij Bpf reisbranche. Het begrip ‘online reisagent’ wordt omschreven als degene die bemiddelt bij het tot stand komen van de overeenkomst op het gebied van reizen.

Het hof moest dus beoordelen of Booking.com ook bemiddelt. Volgens het hof was geen sprake van bemiddeling door Booking.com, maar functioneert Booking.com enkel en alleen als elektronisch prikbord. Dat Booking.com recht heeft op commissie, accountmanagers in dienst heeft, een klantenservice ter beschikking stelt, de laagste prijsgarantie biedt en e-mails verstuurt na reservering doet hier niet aan af volgens de rechter.

Opmerkelijk?

De uitspraak van het hof is opmerkelijk gezien het feit dat in een soortgelijke rechtszaak de rechtbank anders oordeelde. In die zaak ging het namelijk om Hotel Booker en Bungalow Booker, twee online platforms waarop consumenten hotelkamers en bungalows kunnen boeken. Omdat deze platforms invloed hebben op de prijzen die accommodatieverstrekkers moeten rekenen aan de consument en per boeking een vergoeding ontvangen van de accommodatieverstrekkers (iets wat beide ook gebeurt bij Booking.com) oordeelde de rechter dat sprake was van bemiddeling.

In de zaak van Booking.com werd geoordeeld dat Booking.com enkel als elektronisch prikbord functioneerde, omdat klanten zelf de mogelijkheid hadden de naam en het adres als zoekterm te gebruiken en zo in contact zouden kunnen treden met de accommodaties. Er worden dus geen contactgegevens zoals een e-mailadres of telefoonnummer verstrekt op het platform. Hotel Booker & Bungalow Booker publiceren hun accommodaties op exact dezelfde manier, maar toch functioneert het platform volgens de rechter in deze zaak niet als elektronisch prikbord.

Het lijkt er dus op dat er geen duidelijkheid bestaat over wanneer een online platform als bemiddeling moet worden aangemerkt. Wat wel duidelijk is, is dat de uitspraak van Booking.com consequenties met zich mee brengt.

Geen toepasselijkheid van regels agentuurovereenkomst boek 7 BW?

Indien er wél sprake zou zijn van bemiddeling, dan zou de verhouding tussen het online platform en de aanbieder als agentuur aangemerkt kunnen worden. Er is dan namelijk sprake van bemiddeling bij de totstandkoming van overeenkomsten voor een bepaalde periode. Dit zou tot gevolg hebben dat de regels van agentuur (art. 7:428 e.v. BW) van toepassing zijn, waaronder dat de aanbieder recht zou hebben op een goodwillvergoeding.

Geen informatieplicht meer voor platformen?

We gaan ervan uit dat de bemiddelingsrol tot gevolg heeft dat verschillende verplichtingen uit de Wet koop op afstand ook geldt voor bemiddelingsplatformen. In art. 6:230g lid 3 BW staat immers dat de consument ook haar rechten kan inroepen tegen de persoon die optreedt namens of voor rekening van een handelaar. Dat zou betekenen dat de verplichting om correct en volledig te informeren dus ook geldt voor een bemiddelaar en dat de consument de bemiddelaar kan aanspreken in verband met zijn herroepingsrecht.

Als een platform dus niet als bemiddelaar wordt aangemerkt, zullen de regels uit de Wet koop op afstand niet opgaan. Een platform zou dan geen informatieplicht hebben en dat is natuurlijk opmerkelijk. Vooral gelet op het feit dat platformen een steeds grotere en dominantere rol spelen. Het zou gek zijn als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze platforms dan niet zou kunnen aanspreken op het feit dat zij consumenten niet informeren over het herroepingsrecht.

Het is dus een opmerkelijke uitspraak van het hof, die de nodige consequenties met zich meebrengt. Wellicht gaat Booking.com nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Airbnb hanteert voortaan duidelijke prijzen en eerlijkere voorwaarden

Airbnb zal de prijzen van accommodaties voortaan inclusief alle onvermijdbare kosten vermelden. Daarnaast heeft Airbnb zijn algemene voorwaarden aangepast in het voordeel van consumenten na een gezamenlijke actie van de Europese consumententoezichthouders onder leiding van Noorwegen. In Nederland heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) hieraan deelgenomen.

Door de prijzen voor accommodaties op zijn website en in de app inclusief alle onvermijdbare kosten te vermelden, weten consumenten vanaf het begin van hun zoekopdracht wat de totale kosten zijn. Ook geeft Airbnb voortaan duidelijk aan of de verhuurder een particulier is of een professionele aanbieder. Dit is belangrijk omdat consumenten bij een particuliere verhuurder geen beroep kunnen doen op hun consumentenrechten. Dat kan alleen als zij bij een professionele verhuurder boeken.

Naast de aanpassingen op zijn online verkoopkanalen heeft Airbnb een aantal voorwaarden aangepast die oneerlijk waren voor consumenten. Zo stelde Airbnb dat het een reservering kon annuleren zonder opgaaf van reden. Dit mag niet. Airbnb zegt nu toe de reden van de annulering te melden en dat de consument hiertegen bezwaar kan maken.

Daarnaast heeft Airbnb een artikel in zijn voorwaarden verwijderd dat de aansprakelijkheid van Airbnb beperkte bij terugbetaling na annulering. Airbnb heeft ook een artikel geschrapt waarin stond dat verhuurder niet aansprakelijk is voor schade bij de huurder, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud.

Foto Pixabay

Social Travel 30: Corendon behoudt koppositie, reismerken maken zich op voor de zomervakantie

Nederlandse reismerken maken zich op voor de zomervakantie. Nu heel Nederland het vakantiegeld heeft ontvangen is het een strijd om reizigers te verleiden hun reis via je website te boeken. Volumes nemen toe en de vakantiestemming zit er al goed in. Hoe scoorden onze reismerken het afgelopen kwartaal online? OBI4wan dook ook dit kwartaal weer voor je in de data.

Nog steeds strijden 104 merken voor een felbegeerde plek binnen de top-30. KLM heeft het verlies van het afgelopen kwartaal ook dit kwartaal nog niet ingehaald. Corendon vinden we wederom terug op plek 1, gevolgd door Sunweb en Van der Valk Hotels. 

De meeste plekken zijn ingeleverd door Transavia en VakantieXperts. Nieuwe binnenkomers zijn Oostappen Vakanties, NS International en Travelhome.

Grote zichtbaarheid voor Corendon door wielersponsoring

Corendon scoort dit kwartaal hoog dankzij wielersponsoring. De reisorganisatie is voornamelijk zichtbaar door de fenomenale winst van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. Waar Van der Poel dacht met een beetje geluk op het podium te kunnen komen, werd zijn eindsprint met de winst beloond. Online is goed zichtbaar dat sponsor Corendon vaak wordt genoemd in nieuwsberichten rondom de sport.

De tweede piek die we zien in de berichtgeving rondom Corendon is op 7 juni, het moment dat Van der Poel bekend maakt dat hij Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens het WK wielrennen en daarvoor het WK Mountainbike links laat liggen. 

Corendon behaalt dit kwartaal op het gebied van PR (op nieuwssites en blogs) een potentieel bereik van maar liefst 1,4 miljard mensen. 65 procent van het volume op PR is terug te vinden op nieuwssites en 35 procent via blogs. 

Sentiment belangrijk voor Roompot Vakanties en Neckermann

Neckermann is de grootste stijger in de top-30. De reisorganisatie boekte dit kwartaal een winst van acht plekken ten opzichte van vorig kwartaal. De voornaamste reden van de stijging is de groei op het gebied van sentiment. Vooral op social media weet Neckermann mensen te inspireren met mooie vakantiebestemmingen, die voor positieve reacties binnen de community zorgt.

Ook Roompot Vakanties valt op met een hoge score op het gebied van sentiment. Naast de populariteit van mascotte Koos Konijn, laat het merk zien dat je zelf een positieve invloed kunt uitoefenen op het sentiment rondom een merk. Roompot gaat onder hun eigen Facebook posts in gesprek met fans en activeert zo positieve reacties. 

Ander nieuws in de travelindustrie

Ander opvallend nieuws binnen de industrie zien we het afgelopen kwartaal terug op het moment dat het nieuws naar buiten komt dat Corendon wordt overgenomen door investeerder Triton, die ook eigenaar is van Sunweb Group. “De combinatie creëert een sterk platform voor nieuwe investeringen, innovatie en verdere digitalisering.”, zegt Per Agebäck van Triton. Op korte termijn zal voor beide merken weinig veranderen. We zien beide merken dus gewoon terug in de Social Travel 30 van volgende maand. 

Vorige maand vond de Emerce Travel plaats, hét event voor de Nederlandse travelbranche. Kon je er niet bij zijn en heb je het gemist? Lees meer over de belangrijkste inzichten van de Emerce Travel 2019 of bekijk de uitslag van de Social Travel Awards

Welke organisaties scoren het komende kwartaal tijdens de zomervakantie? We zien het in de volgende editie van de Social Travel 30.

In het onderzoek zijn de volgende organisaties opgenomen: ANWB Reizen, Barqo, Beachmasters, Bebsy, Belvilla, Better Places, Bizztravel, BookerZzz, Booking.com, Bungalows.nl, Bungalowspecials, Casamundo, Center Parcs, Cheaptickets, Citizen M, Corendon, Cruisereizen, Cruisetravel, D-reizen, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Djoser, EasyJet, Ebookers, Ecart Skitours, Eindhoven Airport, Elizawashere, Estivant, Eurail.com, Eurocamp, Expedia, Fletcher Hotels, Fox Verre Reizen, GOGO, Hotelspecials, Husk, Inezia Tours, Jan Doets, Jiba, KLM, Kras, Landal Greenparks, Natuurhuisje.nl, Neckermann, NH Hotels, Novasol, NS International, Odyssee, Oostappen vakanties, Paperflies, Parkvakanties, Pharos Reizen, Polarsteps, Preston Palace, Prijsvrij.nl, Primavera Reizen, Reisgraag.nl, ResiRest,Riksja Travel, Roompot Vakanties, Ross Holidays, Rotterdam The Hague Airport, Ryanair, Sawadee, Schiphol Airport, Schipholtickets, Secret Escapes, Shoestring, Silverjet, Skikot, Skistuds, Skyscanner, Snowblend, SNP Natuurreizen, srprs.me, Stena Line, Stip Reizen, Sunweb, Surfblend, Tiqets, Tix.nl, Transavia, Travelassist, Travelbird, Travelhome, TripAdvisor, Trivago, Tubber, TUI, Vacanceselect, Vacansoleil, Vakantiepiraten, Vakanties.nl, VakantieXperts, Van der Valk Hotels, Vliegtickets.nl, Vliegwinkel.nl, Voigt Travel, Vueling, Weekendjeweg.nl, With Locals, Wizzair, WTC.nl, Zoover.

Finnair genereert 31% meer boekingen dankzij data driven aanpak 

Finnair krijgt met een gegevensgestuurde marketingaanpak meer inzicht in klantgedrag en kon daardoor de online marketingcampagnes van het bedrijf verbeteren. En dat rendeert.

Van onderzoeken en plannen tot de uiteindelijke aankoopbeslissing: het klanttraject vindt steeds vaker volledig online plaats. Deze verschuiving heeft een aanzienlijk effect gehad op de reisbranche, waar steeds meer mensen via verschillende contactpunten zoeken en shoppen, waardoor het klanttraject steeds complexer wordt. Finnair was op zoek naar een gegevensgestuurde aanpak om meer inzicht te krijgen in klantgedrag en de online campagnes van het bedrijf te verbeteren. 

Finnair, opgericht in 1923, is een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Maar het bedrijf is zeker niet in het verleden blijven hangen en investeert in digitale processen voor de hele organisatie. Digitale kanalen genereren nu ongeveer een kwart van de omzet. 

Een gegevensgestuurde digitale strategie 

In samenwerking met Dagmar, de vaste strategische marketingpartner, heeft Finnair allereerst een uitgebreide gegevensroadmap ontwikkeld. 

“In deze doorlopend veranderende sector met snelle doorlooptijden is het niet makkelijk om nieuwe inzichten te ontdekken”, aldus Antti Kallio, Chief Business Officer voor data en technologie bij Dagmar. “Maar wanneer je dieper in de gegevens duikt, leer je het hedendaagse complexe klanttraject beter begrijpen.” 

Gecentraliseerde gegevens leveren inzichten, die merken de mogelijkheid bieden om inzicht te krijgen in doelgroepen en ze specifieker te benaderen met relevantere campagnes en boodschappen. Hierdoor krijgen bedrijven volledige controle over hun marketing en beschikken ze bovendien over een manier om gemakkelijk en effectief resultaten te meten. 

Finnair en Dagmar werkten samen aan de implementatie van een model voor data-driven-attributie om meer inzicht te krijgen in de rol van elk kanaal gedurende het klanttraject. Ook konden hiermee betere beslissingen worden genomen over kanaalspecifieke investeringen wat betreft de ROI. 

De teams werkten samen om gegevens te integreren van Campaign Manager, Display & Video 360, Search Ads 360 en Analytics 360, en koppelden de analyse en media-inkoop naadloos aan Google Marketing Platform. Google Marketing Platform is een krachtige suite met geïntegreerde Google-producten die de kloof tussen de tools voor online marketing en analyse overbrugt, zodat merken nieuwe inzichten rond hun klanten kunnen opdoen. 

Dankzij deze holistische aanpak kreeg Finnair meer inzicht in de bestaande klanten van het bedrijf gedurende het hele klanttraject. Zo kon het beter bepalen wat klanten het meest nodig hebben en waar die behoefte optreedt. Door interesse- en gedragsgegevens uitgebreid te analyseren heeft de luchtvaartmaatschappij ook nieuwe doelgroepen ontdekt, vergelijkbaar met bestaande waardevolle klanten, en naar de boekingstrechter geleid. Aan de hand van deze waardevolle gegevens konden Finnair en zijn bureaupartners gerichter investeren in kanalen met de hoogste ROI. 

Een vliegende start 

Het team had wel verwacht dat de gegevensgestuurde aanpak meer inzicht in de klanten van het bedrijf zou bieden, maar was verbaasd over het daadwerkelijke effect. Joni Tillström, manager Digitale marketing bij Finnair, wist van tevoren zeker dat de gegevensgestuurde aanpak zou werken, maar was aangenaam verrast over de daadwerkelijke impact. 

“Hoewel de eerste hypothese was dat strategieën samenvoegen en migreren naar een aanpak rond data-driven-attributie een aanzienlijk en positief effect zou hebben, overtroffen de resultaten onze verwachtingen”, vertelt Tillström. 

Mede dankzij de nieuwe aanpak steeg het aantal zoekopdrachten naar vluchten in de eerste helft van 2018 met een indrukwekkende 125 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De frequentie de eerste reactie voor advertenties steeg met 54 procent, wat erop duidde dat de advertentierelevantie en -activering aanzienlijk waren verbeterd. 

In totaal zorgden de prestatiemarketingactiviteiten voor 31 procent meer boekingen en een 44 procent beter conversiepercentage. De media-uitgaven stegen daarentegen met slechts 1,3 procent, wat aantoont in hoeverre de targeting is verbeterd en het ROAS is verhoogd. 

NS International ‘versmelt’ klantenservice en ticketing

Klantenservice en ticketing zijn bij NS International binnenkort voor de reiziger geen gescheiden kanalen meer.

De twee processen worden achter de schermen heel dicht bij elkaar gebracht. Twee leveranciers van NS Internationaal gaan daartoe nauw met elkaar samenwerken. Het gaat om Maxwell, dat social ticketing verzorgt, en de partij achter de webcareactiviteiten Coosto.

Maxwell heeft een zogeheten hand-overprotocol ontwikkeld waardoor reizigers automatisch kunnen worden overgezet tussen de twee digitale servicekanalen; van FB Messenger/WhatsApp naar webcare. Er is twee maanden gewerkt aan de bouw hiervan, iets dat volgens oprichter Asbjørn Jørgensen nieuw is op de Nederlandse markt.

“Je kunt chatbotgesprekken voeren om tickets te wijzigen of annuleren, of informatie over je baggage te vragen. Als dat niet slaagt of meer informatie nodig is, kan NS International escaleren naar webcare met Coosto. Je hebt automatisering nodig om chat in te zetten als primair kanaal, anders zit iedereen hele dag te chatten”, aldus Jørgensen.

Het gezamenlijke project is voor Coosto en Maxwell tevens het startpunt van een nauwer samenwerkingsverband. In Nederland zullen de bedrijven proberen om meer vergelijkbare integraties op te leveren.

Foto: Lars Steffens (cc)

Phishers verleiden koopjesjagers met last-minute vakantieboekingen

Spammers en phishers proberen koopjesjagers te lokken voor last-minute vakantieboekingen. De aanvallers komen met aanbiedingen voor nepvluchten en -accomodaties.

Een ogenschijnlijk legitieme reisorganisatie heeft bovendien een grote hoeveelheid e-mails uitgestuurd om slachtoffers te strikken voor abonnementen op betaalde telefoondiensten.

Bij drie acties werden gratis vluchten aangeboden in ruil voor het invullen van een korte online enquête en het delen van de link met anderen. Na drie vragen moesten ondervraagde personen hun telefoonnummer opgeven. Dat nummer werd vervolgens misbruikt voor betaalde mobiele diensten.

Kaspersky-onderzoekers zijn ook nagebootste AirBNB websites op het spoor gekomen voor het boeken van huuraccommodaties. Na reservering en betaling was de aanbieding en het geld verdwenen.

Consumenten boeken meer dan ooit via hun mobiele telefoon. Dan zijn frauduleuze sites lastiger te herkennen omdat een browser op een telefoon nu eenmaal minder flexibel is dan de browser op een pc. Kaspersky adviseert daarom altijd via de pc te boeken. En bovendien de legitimiteit van het reisplatform te controleren.

Foto boven Pixabay

Page generated in 1,340 seconds. Stats plugin by www.blog.ca