Nieuwe versie BookingButton van Booking.com

Booking.com heeft een nieuwe versie gelanceerd van BookingButton. Dit is een online booking engine die bij Booking.com aangesloten hotels kunnen gebruiken op hun eigen website.

Volgens Booking.com werkt 94 procent van de kleine en middelgrote hotels in Nederland zonder online booking engine. De kosten bedragen vanaf 10 euro per maand voor hotels die al via Booking.com boekbaar zijn. Over de boekingen die via de BookingButton worden gemaakt hoeft het hotel geen commissie af te staan.

De nieuwe versie is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Verder is het mogelijk om een eigen look & feel aan de engine te geven en is integratie met populaire socialmediaplatformen mogelijk. Er is een aanbevelingsfunctie voor alternatieve data ingebouwd, zodat klanten aangemoedigd worden toch te boeken als hun oorspronkelijke keuze niet beschikbaar is. En betalen is mogelijk in meer dan vijftig valuta.

ImageImage

 

FlyZoo Hotel: Fliggy’s visie op het hotel van de toekomst

Fliggy, het reismerk van Alibaba, heeft een hotel geopend in Hangzhou. Het 290 kamers tellende FlyZoo Hotel is een speeltuin voor het toepassen van nieuwe technologie, meldt Alibaba in een online blog.

Reizigers boeken hun verblijf in de mobiele app van FlyZoo, Daar kunnen ze ook aangeven op welke verdieping ze willen verblijven. Inchecken gaat voor buitenlandse gasten via een kiosken in de lobby. Chinezen kunnen via de app inchecken en rechtstreeks naar hun kamer gaan.

Gasten kunnen ervoor kiezen om gezichtsherkenning te gebruiken voor toegang in plaats van sleutels of keycards. Van toegang tot de lift tot de kamer gebeurt via de camera’s. FlyZoo gebruikt de foto’s die bij inchecken zijn genomen om te verifiëren of de bezoeker daadwerkelijk verblijft in het hotel.

Elke kamer is voorzien van de Tmall Genie-spraakassistent, waarmee gasten de temperatuur kunnen aanpassen, lampen, gordijnen en tv bedienen, muziek afspelen en eenvoudige vragen beantwoorden, zoals wat het wifi-wachtwoord is. Ook verzoekjes om water of andere kussens zijn mogelijk via Tmall Genie. Die worden dan bezorgd door een robot.

Bij het uitchecken kunnen reizigers gewoon vertrekken, zonder in de rij te hoeven staan bij een balie. Onpersoonlijk is het hotel volgens Fliggy niet – de medewerkers houden juist tijd over voor service aan de gasten.

Reizigers gebruiken mobiel voor gemak en ondersteuning

Je kunt steeds vaker boekingen maken op social- en messagingplatformen. Betekent dit het eind van de reisapp? Die vraag onderzoekt Travelport in het rapport ‘How travelers are using mobile in 2019’. 

Daaruit blijkt dat de reiziger nog lang niet app-moe is. Meer dan de helft heeft minstens één reisapp op de telefoon staan en gebruikt deze frequent. Het zoeken en boeken van reizen, controleren van de vluchtstatus en verkrijgen van de instapkaart zijn de belangrijkste redenen om een applicatie te downloaden.

De desktop blijft onder vakantiegangers het populairste middel om een vlucht te onderzoeken maar de smartphone-app is een goede nummer twee (respectievelijk 76 procent en 68 procent). Mobiel internet (zonder app) staat op de derde plaats met 62 procent.

De desktop zit nog wel stevig in het zadel als het om de daadwerkelijke boeking van het vliegticket gaat: 74 procent doet dat het liefst op een laptop of pc. De smartphone-app wordt door 58 procent hiervoor gebruikt en mobiel internet door 46 procent.

Andere onderdelen van de reis (hotel, autohuur, trein, et cetera) worden door 78 procent onderzocht op desktop en door 70 procent op een smartphone-app. Mobiel internet scoort 61 procent. Zesentwintig procent van de vakantiegangers heeft weleens een chatapplicatie zoals Messenger of WhatsApp gebruikt voor het zoeken of boeken van reizen.

Welke verwachtingen hebben reizigers van een app? Allereerst willen ze een volledig reisoverzicht en actuele informatie ontvangen gedurende de reis. Het zoeken en boeken van vluchten en mobiele check-in zijn ook belangrijk, alsmede de mogelijkheid om een hotelkamer te boeken en vluchtwijzigingen door te voeren in de app.

En voice? Reizigers willen van een spraakassistent vooral weten wat de vluchtstatus is (67 procent), gevolgd door inchecken (41 procent), de route van het hotel naar de luchthaven (38 procent) en de verkeerssituatie op de weg naar de luchthaven (37 procent).

Reizigers staan open voor notificaties, die ze het liefst via e-mail ontvangen (46 procent). De meeste toegevoegde waarde heeft informatie over de tripstatus (76 procent), gevolgd door een prijswijziging in een vlucht waarin de reiziger geïnteresseerd is (70 procent). Ook reminders over een boeking die nog niet af is gemaakt, worden gewaardeerd (66 procent).

Lufthansa Innovation Hub: nieuw loyaliteitsprogramma beloont alle mobiliteit

De Innovation Hub van Lufthansa heeft een loyaliteits-app gelanceerd die gebruikers beloont voor alle mobiliteitsdiensten die ze afnemen. Ze sparen dus punten voor een ritje met de tram in de stad maar ook voor vlieg-, trein- en busreizen tussen verschillende steden. Lufthansa doet zelf overigens niet mee.

De app heet RYDES en speelt volgens Lufthansa Innovation Hub in op het feit dat autobezit minder vanzelfsprekend wordt. Mensen kiezen in plaats daarvoor voor mobiliteitsoplossingen die ze via hun smartphone kunnen boeken, zoals deelauto’s, elektrische steps en het gemeentelijke openbaar vervoer. “Langere afstanden worden afgelegd per bus, trein of vliegtuig,” is het beeld dat Lufthansa schetst. “Flexibiliteit is hierbij het belangrijkst.”

De gebruiker van RYDES spaart punten voor elke mobiliteitsdienst die hij of zij digitaal boekt bij een van de deelnemende partners. Dit zijn Eurowings (de low-cost dochter van Lufthansa), Deutsche Bahn, MILES, BVG, car2go, easyJet, Ryanair, DriveNow, emmy, coup, Flixbus en MyTaxi. De bedrijven die meedoen zijn nu dus nog vooral op de Duitse markt gericht, maar in principe kan iedereen RYDES downloaden.

“Met RYDES lanceren we een nieuw soort loyaliteitsprogramma dat niet beloont voor één type transport maar reageert op de veranderende mobiliteitsbehoefte van de jongere, digitaal behendige generatie,” aldus projectmanager René Braun. Hij stelt dat RYDES op drie manieren anders is dan andere loyaliteitsprogramma’s: het is bedoeld voor alle transportverschaffers, is 100 procent digitaal en biedt beloningen die zijn afgestemd op de doelgroep. Het systeem is transparant en het inwisselen van punten gemakkelijk, belooft Braun.

Gebruikers scannen hun transportkaartje met de app en krijgen daarvoor punten gestort op hun persoonlijke account. Deze kunnen bijvoorbeeld worden ingewisseld voor tegoedbonnen van Eurowings, Tinder, ABOUT YOU en Amazon of voor korting op een sportschoolabonnement. Bovendien kunnen gebruikers extra punten verdienen met challenges. Bij de Up-in-the-air challenge levert het scannen van een vliegticket van Eurowings, easyJet of Ryanair punten op. Zo zijn er in totaal negen challenges waar RYDES-spaarders aan mee kunnen doen.

RYDES is nu beschikbaar in bètaversie voor iOS en Android.

Start your engines – Emerce gaat weer op zoek naar de Travel Startup van het jaar

Ben jij een start-up die zich bezighoudt met travel? En wil je Hi, Hi Guide opvolgen als Emerce Travel Startup van het jaar? Meld je dan nu aan voor de Dragon’s Den die tijdens Emerce Travel op 6 juni a.s. wordt gehouden.

In 2017 won botenverhuurplatform Barqo de eretitel, in 2018 Hi, Hi Guide, een startup die in grote wereldsteden lokale gidsen aan vakantiegangers koppelt.

De formule is inmiddels bekend: we selecteren uit de inzendingen drie kandidaten die drie minuten mogen pitchen voor een deskundige jury en daarna hun scherpe vragen moeten beantwoorden. De winnaar mag zich een jaar lang Emerce Travel Startup 2019 noemen en krijgt uiteraard publiciteit op Emerce.nl. En wie weet zitten er investeerders in de jury of in de zaal die je concept interessant vinden.

Meedoen? Vul het aanmeldingsformulier in en je hoort van ons.

Headerfoto: possohh / Shutterstock.com

Nieuw loyaliteitsprogramma Accor

Accor heeft het loyaliteitsprogramma vernieuwd. ‘ALL of Accor’ biedt spaarders een platform waar ze punten kunnen sparen en uitgeven bij alle dertig hotelmerken van de groep. Hiertoe is een nieuwe website en app gelanceerd.

Een andere belangrijke verandering is dat de trouwste gasten een nieuwe premium status in het programma krijgen. Spaarders krijgen voordeeltjes die verder gaan dan de bekende upgrades en gratis hotelnachten, in lijn met de ambitie van Accor om ook als iemand niet in het hotel verblijft, een rol te spelen in diens leven. Augmented hospitality, noemt het bedrijf dat.

Daarom zijn er partnerschappen afgesloten met partijen die actief zijn op het gebied van entertainment, eten & culinair en sport. Zo kan door samenwerking met AEG gespaard worden voor evenemententickets, met IMG voor masterclasses van chefs en met voetbalclub Paris Saint-Germain als shirtsponsor.

Accor investeert 225 miljoen euro in het loyaliteitsprogramma, met als doel op de middellange termijn een bruto-exploitatieoverschot van 75 miljoen euro per jaar te realiseren.

Foto: JPstock / Shutterstock.com

Amadeus: bestemmingsservices zijn nog onontgonnen gebied

De markt voor activiteiten op reis zal in 2020 wereldwijd 183 miljard dollar waard zijn, heeft Phocuswright becijferd. Toch is er nog veel te winnen – de aanbieders van tours, excursies, entertainment en andere belevingen zijn talrijk en vaak online niet goed te vinden, waardoor het voor de consument lastig is om de activiteiten tijdens het verblijf te plannen.

Amadeus deed onderzoek naar het relatief onontgonnen gebied van de tours, excursies, transfers et cetera, ook wel bestemmingsservices genoemd. Een derde van de ondervraagde reizigers gaf aan dat de activiteiten op de bestemming de reis kunnen maken of breken.

Twee derde van de zakenreizigers/vakantiegangers uit het onderzoek plant de activiteiten van tevoren. Een derde doet dat ter plekke. Beide groepen gebruiken bij voorkeur hun smartphone voor het onderzoeken en boeken van activiteiten.

Met name bij aankomst op de bestemming vinden de reizigers dat het lastig is om activiteiten te vinden en boeken. Zevenentwintig procent vindt het frustrerend dat ze meerdere apps moeten gebruiken om hun verblijf in te vullen. Zeventien procent heeft moeite te vinden wat ze zoeken.

Lokale attracties

Wat willen reizigers dan precies allemaal boeken, hetzij voor vertrek, hetzij ter plaatse? Het belangrijkst zijn lokale attracties (82 procent). Tours, concerten en activiteiten en restaurants zijn voor 75 procent belangrijk voor hun vakantiebeleving. Opvallend is dat 59 procent van de vakantiegangers loungetoegang noemt als interessante extra. Ze willen op een rustige plek hun mail kunnen checken. Verder zijn taxi- en transferdiensten en van tevoren geboekte parkeerplekken belangrijke extra’s die reizigers willen kunnen regelen.

Onderzoek van Google en IPSOS wijst uit dat 85 procent van de reizigers besluit wat ze gaan doen als ze eenmaal op de plaats van bestemming zijn. In de oriëntatiefase wil 5 procent push notificaties ontvangen over bestemmingenservices, blijkt uit het onderzoek van Amadeus. Nadat de reis is geboekt, loopt dat op naar 93 procent. En 37 procent zegt dat service-informatie die proactief wordt verstuurd hun reisbeleving echt zou verbeteren. De content is daarbij net zo belangrijk als de timing. Zestig procent van de reiziger wil suggesties die zijn gebaseerd op eerdere voorkeuren en gedrag.

Zeven tips

Uit de resultaten van het onderzoek heeft Amadeus zeven tips gehaald voor aanbieders van bestemmingsservices:

  1. Reizigers willen direct hulp, oftewel op hun mobiel snel de content vinden die relevant en accuraat is.
  2. Eenheidsworst wordt niet gewaardeerd – gepersonaliseerde aanbiedingen doen op een schaalbare manier is de oplossing.
  3. Ontwikkel unieke proposities – alleen zo blijf je relevant en aantrekkelijk voor consumenten.
  4. One-stop-shop – er is een grote vraag naar toegang tot bestemmingsservices via mobiele kanalen. Serviceproviders moeten hun producten en services beter integreren in multi-service apps met chat-, messaging-, voice- en webfunctionaliteiten.
  5. Vertrouwen is belangrijk. Zorg ervoor dat je reizigers informeert met behulp van recensies.
  6. Gebruik technologie waar toepasselijk. AI neemt in 2025 95 procent van de interacties met consumenten voor zijn rekening en maakt personalisatie mogelijk. Het vinden van de middenweg tussen de menselijk touch en AI is van groot belang.
  7. Investeer in de toekomst. De helft van alle zoekopdrachten zullen de komende jaren gesproken zijn. De integratie van schermen in slimme sprekers, biedt de reisbranche interessante mogelijkheden in de inspiratie- en oriëntatiefase.

PostNL trekt stekker uit Bagageservice

PostNL stopt vanaf eind maart 2019 met de Bagageservice. “We zien perspectief en toekomst voor deze dienstverlening, maar kiezen nu voor andere prioriteiten. Klanten en andere direct betrokkenen worden zorgvuldig geïnformeerd,” aldus PostNL.

De service was bedoeld voor reizigers die niet met koffers willen sjouwen. Zij konden deze op laten halen door PostNL, die er vervolgens voor zorgde dat de bagage klaarstond op het vliegveld of indien gewenst zelfs werd ingecheckt. De service was namelijk aangesloten op dezelfde technologie als de selfservice bagageafgiftepunten op Schiphol. Hierdoor kon de koffer direct bij het ophalen worden ingecheckt door de bezorger.

De pilot ging in maart 2017 van start. Dat jaar werden er duizend koffers bezorgd. Recentere cijfers zijn niet bekend.

 

Meer regels voor vakantieverhuur via verhuurplatforms

Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms zoals Airbnb een registratieplicht in te stellen. Dit kan indien noodzakelijk worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt.

Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Minister Ollongren reageert met de voorstellen ook op moties van de Tweede Kamer om woonfraude, zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen, als een economisch delict aan te merken. Schending van de lokale regels wordt daarmee een strafbaar feit waarmee winsten kunnen worden teruggevorderd.

De minister wil in Europees verband bekijken wat daarnaast de mogelijkheden zijn voor rechtstreekse verplichtingen voor verhuurplatforms. Het wetsvoorstel voorziet er in dat gemeenten verhuurplatforms een last onder dwangsom kunnen opleggen als zij verhuurgegevens niet willen vrijgeven.

Airbnb neemt online boekingsdienst voor last-minute reserveringen over

Airbnb heeft HotelTonight ingelijfd, de online boekingsdienst voor last-minute reserveringen.

HotelTonight, dat zijn diensten via een app aanbiedt, moet Airbnb aan nieuwe klanten helpen.

De overname is opmerkelijk omdat HotelTonight met grote hotelketens als Sheraton en Hyatt werkt, die juist concurrentie van Airbnb ondervinden. Via de app kunnen hotelketens kamers verhuren die anders leeg waren blijven staan.

De overnamesom is niet bekend gemaakt, maar in de wandelgangen circuleert een bedrag van 465 miljoen. Dat is ongeveer de waarde die genoemd is bij de laatste financiering in 2017, toen HotelTonight bij Accel en Battery Ventures 131 miljoen dollar ophaalde.

HotelTonight blijft zelfstandig opereren. Wel zal Airbnb enkele aanbiedingen van HotelTonight opnemen.

Het is de tweede overname van Airbnb dit jaar. In januari werd het Deense Gaest overgenomen.

Save the date: Travel Tomorrow Customer Experience MeetUp

Consumenten zijn veel minder rationeel dan zij zelf bereid zijn toe te geven. Wist je dat je klant tot misschien wel 90 procent van zijn beslissingen neemt vanuit het onbewuste, op de automatische piloot? Tijdens de Travel Tomorrow Customer Experience MeetUp ontdekt je hoe je je klant kan beïnvloeden.

Tijdens deze eerste MeetUp van 2019 nemen we je mee op reis naar de onbewuste dieperliggende emoties die bepalend zijn voor het gedrag van je klant. Ontdek hoe je aan de hand van neuro-inzichten de ervaring van de klant kunt beïnvloeden. Want hoe werkt dat consumentenbrein nu eigenlijk? En hoe kun je als reisondernemer en als marketeer beter gebruik maken van de kennis over ons onbewuste?

Noteer alvast in je agenda: 4 april, Jaarbeurs MeetUp (Beatrixgebouw), Jaarbeursplein 6, Utrecht.Deelname is gratis en aanmelden kan hier. Het maximale aantal deelnemers is honderd, dus wees er snel bij.

Voorlopig programma:

15.30 uur: Ontvangst koffie/thee

16.00 uur: Welkom & opening door Frank Oostdam, directeur ANVR

16.05 uur: Customer Experience: Reis door het brein door Martin De Munnik, directeur Neurensics

17.05 uur: De digitale Customer Experience: Conversie Optimalisatie met behulp van neuro-inzichten en kunstmatige intelligentie door Lieven Swinnen, manager E-business, Landal GreenParks

17:30 uur Customer Experience in de praktijk: casus buiten reissector (volgt)

17.55 uur Afsluiting & netwerkborrel

19:00 uur Einde

 

Booking.com start app store voor hospitality-oplossingen

Booking.com is een softwaremarktplaats gestart waar ontwikkelaars hun producten kunnen aanbieden aan accommodaties die gebruikmaken van het Booking.com-platform. De zogeheten BookingSuite App Store verbindt dus aanbieders van hospitality-software met miljoenen accommodaties wereldwijd.

De App Store integreert eenvoudig met de BookingSuite API’s en heeft een naadloze SSO-flow (Single Sign On). Hiermee kunnen accommodaties met hun Booking.com-inloggegevens veilig data delen, zodat ze volgens Booking.com “een relevante en gepersonaliseerde ervaring kunnen bieden”.

De BookingSuite App Store heeft een portal voor providers om hun performance bij te houden en hun accounts en dataverbindingen te beheren. Bovendien zorgt de App Store voor het innen van betalingen in meer dan vijftig valuta’s en kan alle relevante productinformatie in meer dan veertig talen vertaald worden.

De BookingSuite App Store heeft verschillende categorieën voor softwareoplossingen, waaronder:

○        Accommodatiewebsites

○        Prijsoptimalisatie

○        Gastbeoordelingen

○        Instant messaging

○        Online inchecken

○        Upselling en promoties

○        Extra services tijdens het verblijf

De BookingSuite App Store is nu beschikbaar voor Booking.com-accommodatiepartners en softwareproducenten voor hospitality-oplossingen in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In de loop van 2019 wordt de BookingSuite App Store ook gelanceerd in andere markten in Europa, Azië, Oceanië, Noord- en Zuid-Amerika.

Booking.com-accommodatiepartners kunnen naar de App Store-pagina van de BookingSuite-website gaan voor meer informatie. Als de BookingSuite App Store in hun markt beschikbaar is, kunnen ze ook inloggen op hun Booking.com-account en op het App Store-tabblad van hun Booking.com-extranet klikken. Met een paar klikken kunnen ze hun gratis proefperiode beginnen voor producten en diensten die ze voor hun accommodatie willen testen.

Softwareproducenten voor hospitality-oplossingen die hun technologie en diensten willen integreren in de BookingSuite App Store, en ze beschikbaar willen stellen voor Booking.com-accommodatiepartners, kunnen meer informatie vinden of zich rechtstreeks aanmelden via het Providers-gedeelte van de BookingSuite-website.

Attractieparken met aanbod op maat verleiden de ongrijpbare millennial

Een ticket kopen voor een attractiepark of dierentuin is vaak veel goedkoper via een drogisterij of supermarkt dan aan de deur van het park zelf. Dat is op zijn minst opmerkelijk. Zeker wanneer je bedenkt dat de verkoop via derden met hoge kortingen gepaard gaat. Inmiddels verloopt zo’n 30 procent van de verkoop van tickets in de Nederlandse dagrecreatie via onder meer Albert Heijn en Kruidvat. Dit belang neemt bovendien toe.

De Nederlandse attractieparken lijken daarmee de regie uit handen te geven. Een gemiste kans.

Steve Kaufer, de baas van Tripadvisor, vergelijkt de dagrecreatie dan ook met de hotelmarkt van twintig jaar geleden. Tripadvisor biedt boekgemak en breidt zijn activiteiten gestaag uit naar dagrecreatie. De omzet van dit nieuwe onderdeel groeide in 2018 met liefst 81 procent

De grootste winst zit wat mij betreft in de uitbreiding en het veel aantrekkelijker maken van het aanbod. Veel attractieparken en dierentuinen bieden nu slechts twee smaken. Je neemt een abonnement of je koopt een dagticket. Dat laatste is niet duur als je er de hele dag doorbrengt. Toch voelt dat niet zo, als je voor het hele gezin afrekent. En wat als dat gezin alleen in de ochtend wil gaan? Of als er maar één of enkele attracties worden bezocht? Hiervoor bestaat een goede oplossing: pay-per-use.

Nieuwe vormen, nieuwe smaken

Consumenten zijn op zoek naar vrijheid, flexibiliteit en gemak. De vergelijking met de ananas laat zien hoe eenvoudig het is. De consumptie van ananas is in twintig jaar tijd verdubbeld. De verkoop profiteert van de toenemende aandacht voor gezondheid, want de vrucht is rijk aan antioxidanten en vitamine C. Het is echter vooral de wijze waarop de ananas wordt verkocht die bijdraagt aan de populariteit. Met kleinere en voorgesneden porties in allerlei verpakkingen heeft de ananas hele nieuwe doelgroepen bereikt. Attractieparken kunnen dit voorbeeld ter harte nemen, al is het de vraag of ze op maat verpakken en aantrekkelijker maken van hun aanbod zelf moeten doen of dat ze dit moeten uitbesteden.

 

Diverse mogelijkheden

Voor de dagrecreatie komen diverse mogelijkheden beschikbaar om een op maat gemaakt aanbod te leveren. Met Tapperuse betaal je voor de tijd dat je ergens bent. De app is een idee van de man achter pay-per-use-parkeeroplossing Yellowbrick en werkt op soortgelijke wijze. Je tapt in via de app bij de ingang, buiten de locatie tap je weer uit. Betalen doe je achteraf.

In plaats van voor de gespendeerde tijd te betalen, is het eveneens denkbaar om per attractie af te rekenen. Musea die met verschillende zalen en exposities werken, kunnen dit model eveneens inzetten. Zo voerde Esselworld, een van India’s populairste themaparken, vorig jaar een eigen Pay-n-Play betaalsysteem in. Bezoekers betalen met hun elektronische polsband voor de toegang per afzonderlijke attractie. Het is een aantrekkelijk model, al is een dergelijke investering voor kleinere attractieparken en dierentuinen wellicht te hoog. Uitbesteden van een dergelijk betaalmodel heeft daarom in veel gevallen de voorkeur.

Hotel boeken per uur

In de ‘oude’ hotelbranche, de voorloper als het om online boeken gaat, begint pay-per-use serieuze vormen aan te nemen. Via het vanuit Barcelona opererende platform booking app ByHours boeken gebruikers hotelkamers voor 3, 6, 12, 24, 36 of 48 uur. ByHours werkt inmiddels met ruim 3.000 hotels en breidt snel uit naar grote Europese steden en wereldwijde vliegvelden en treinstations. Het platform biedt zowel een product op maat aan als een enorm keuze uit alle aanbieders die zich hebben aangesloten. Vooral jongere consumenten – de millennials – hebben grote behoefte aan alternatieve en flexibele betaalmogelijkheden die beter aansluiten op hun dagelijks leven.

Voor attractieparken en dierentuinen waar het weer of de specifieke dag van de week van grote invloed zijn op de bezoekersaantallen, is bovendien aantrekkelijk om de methode van pay-per-use te koppelen aan een dynamic pricing strategie. Door de prijs doorlopend aan te passen aan de hoeveelheid bezoekers kan een pretpark extreme hoge pieken en dalen voorkomen.

Frisse blik

Betalen op maat wordt de standaard. En dat niet alleen in de dagrecreatie. Technologische voorloper Singapore rolt in hoog tempo een netwerk uit dat geheel is gericht op het faciliteren van pay-per-use. De toepassingen zijn eindeloos, van openbaar vervoer tot werkplekken of toiletten. Organisaties die klaar willen zijn voor deze ontwikkeling denken nu al na over een relevante pay-per-use-strategie.

Het succes van apps als Tapperuse en de polsband van Esselworld onderschrijven de grote behoefte aan nieuwe betaalmogelijkheden in de leisuresector. Het is een interessante kans voor organisaties die met een frisse blik naar hun organisatie en potentiële nieuwe doelgroepen willen kijken.

Acht miljoen groeigeld voor Withlocals

De Eindhovense scale-up in de reismarkt Withlocals.com haalt acht miljoen euro venturecapital op bij Keen Venture en Inkef Capital.

Het geld wordt mede gebruikt om de app en service van de dienst verder te lokaliseren qua taal. Ook wil Withlocals de gastheren en -vrouwen uit zijn netwerk zich nog beter laten profileren met hun smaak en interesses.

Withlocals is een bedrijf uit Eindhoven dat een marktplaats exploiteert voor reizigers en lokale gidsen die toeristen willen rondleiden.

Iedere maand boeken tienduizenden reizigers uitjes en tours met geverifieerde lokale gidsen in meer dan dertig steden in Europa en Azië. In feite bemiddelen de Brabanders, ‘genetisch’ gezien afkomstig uit Greenhouse Group, in unieke reiservaringen.

De weg naar de tweede financieringsronde was voor directeur Matthijs Keij in zich al waardevol. “Het verplichtte ons ertoe kritisch naar de bedrijfsvoering te kijken. Investeerders dwingen ons ertoe te kijken naar de schaalbaarheid en duurzaamheid van ons model. Aanloopverliezen zijn niet erg, maar we moeten wel naar een winstgevendheid werken.”

Keen Venture Partners, nieuwe investeerder in deze ronde, haakt met de investering in op een trend van diversificatie in de reismarkt. Investeerders hebben in deze fase van de marktontwikkeling interesse in typen dienstverlening die online nog niet groot zijn. Dat zijn thema’s als ticketportals voor attracties als musea en lokale uitstapjes, rondreizen en meer persoonlijke, kleinschaliger tours. Bij Withlocals zijn de lokale gidsen en hun aanbod centraal.

De scale-up gaat in de komende tijd zijn aanbod in bestaande steden uitbreiden en nieuwe steden openen. Dit is een stap om een grotere groep klanten en gidsen te bereiken.

‘Nieuwe regel verkleint Airbnb prijseffect op Amsterdamse woningmarkt’

De invoering van een nieuwe regel voor vakantieverhuur in Amsterdam brengt het prijseffect van Airbnb op de huizenprijs in toeristische wijken minder dan de helft omlaag. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het ING Economisch Bureau.

Het maximaal aantal dagen voor vakantieverhuur is sinds dit jaar gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Hierdoor halveren de inkomsten die woningeigenaren mogen verdienen via platforms als Airbnb.

Tot voor kort mochten Amsterdamse woningeigenaren hun woning maximaal 60 dagen aan toeristen verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. De nieuwe regeling ervoor dat het inkomen dat woningeigenaren kunnen verdienen met vakantieverhuur halveert.

Tot nu toe dreven extra verhuurinkomsten de woningprijzen in toeristische wijken van Amsterdam op. Huizenkopers die van structurele Airbnb-inkomsten uitgaan, zijn bereid om een hogere prijs te bieden voor een woning dan zonder deze inkomsten. Voor januari 2019 konden Amsterdamse verhuurders in toeristische wijken met 60 dagen Airbnb-verhuur gemiddeld zo’n 350 euro netto per maand verdienen. Met dit bedrag konden woningeigenaren in toeristische wijken van Amsterdam de netto maandelijkse lasten van een hypotheek van ruim 100.000 euro dragen zonder hiermee hun netto maandlasten te verhogen.

De halvering van het maximum aantal dagen vakantieverhuur brengt de toegestane netto-inkomsten van een Amsterdamse woningeigenaar terug naar zo’n 200 per maand. De bovengrens daalt van rond de 100.000 naar rond de 60.000 euro.

Eigenaren van Bed & Breakfasts (B&Bs) mogen zoveel overnachtingen per jaar aanbieden als ze willen; voor hen geldt het maximum van 30 dagen vakantieverhuur niet. Het starten van een B&B kan hiermee een manier zijn om hogere inkomsten uit vakantieverhuur te behalen. De gemeente Amsterdam verwacht daarom dat het aantal B&Bs in de hoofdstad zal groeien als gevolg van de nieuwe regel. Het voorgenomen gemeentelijke capaciteitsbeleid voor B&Bs in 2020 zal deze verschuiving van particuliere vakantieverhuur naar B&B’s overigens wel beperken. Tot die tijd kunnen Amsterdamse woningkopers besluiten een B&B te starten om zo een daling van hun Airbnb-inkomsten te voorkomen. Dit zal dit het effect van de nieuwe regel op de Amsterdamse huizenprijs verkleinen.

Nederland is hard op weg naar meer dan 20 miljoen internationale toeristen in 2020 (een groei van 10% vergeleken met 2018). Ruim een derde deel van de internationale toeristen verblijft in Amsterdam. Normaal gesproken zal deze groei ook de vraag naar overnachtingen via Airbnb stimuleren. Dit kan de prijs van een overnachting in de hoofdstad opdrijven. Zo bedraagt de gemiddelde prijs van een overnachting via Airbnb momenteel 151 euro, terwijl dit in 2016 nog 130 euro was. Als het totaal aantal aangeboden overnachtingen in Amsterdam via Airbnb door de nieuwe regel afneemt, kan de prijs van een Airbnb overnachting nog extra stijgen. Dan zullen de netto Airbnb-inkomsten hoger uitvallen dan in de huidige berekening.

Page generated in 2,233 seconds. Stats plugin by www.blog.ca