Dit zijn de kansen voor nieuwe venture capital business modellen in Nederland

Drie weken geleden schreef ik over de meest innovatieve venture capital investeerders (VC’s) van Nederland. De aanleiding voor mij was dat ik de meeste investeerders dertien in een dozijn vind, oftewel ‘plain vanilla VC’s’. Dit is een vervolgartikel, over de kansen die ik nog in Nederland zie met betrekking tot innovatief investeerderschap.

In het vorige artikel gaf ik een overzicht van de VC’s in Nederland waarvan ik vind dat ze het anders aanpakken, bijvoorbeeld omdat ze een innovatief business model of onderscheidende marktbenadering hebben.

Ik zie die kansen omdat ze bijvoorbeeld elders al succesvol worden toegepast (meestal in de VS) of omdat ik denk dat ze aansluiten bij de Nederlandse startupmarkt. Ik heb in mijn analyse crypto-tokens en impact investing niet meegenomen hoewel ik me er bewust van ben dat ook dit vernieuwende modellen kunnen zijn.

Uiteraard is het goed te beseffen dat de Nederlandse startup- en venture capital scene nou eenmaal anders zijn dan in bijvoorbeeld voorloper VS. Ter illustratie; wat we in Nederland een groot venture capital fonds vinden (bijv. het €90 miljoen fonds van KEEN Venture Partners of €75 miljoen van Innovation Industries) valt in de VS in de categorie micro-VC. Wat dat betreft zijn de meeste Nederlandse fondsen nano-VCs.

Hoe dan ook is dit mijn selectie van vernieuwende venture capital business modellen die ik in Nederland enige kans van slagen toedicht.

Veel grotere portfolio’s

Het is lastig te voorspellen welke startups succesvol worden. Investeerders leggen daarom een portfolio van startups aan. Het grootste deel van die portfolio zal ‘falen’, een aantal zullen het ‘ok’ doen en slechts een klein aantal zal heel succesvol zijn, en daarmee compenseren voor de verliezen van het andere (grote) deel van de portfolio. Het ‘probleem’ in Nederland is dat de meeste fondsen maar maximaal vijftien investeringen zeggen te gaan doen, in de praktijk meestal zelfs minder dan tien. De statistische kans dat er dan een paar winnaars tussen zitten die het ongelooflijk goed doen, is dan erg klein.

Een vernieuwende aanpak kan dus zijn om een grotere portfolio te bouwen. Misschien zelfs wel van 70 of meer startups, zoals een rekenmodel laatst suggereerde. 500 Startups, een Amerikaanse accelerator en investeringsfonds, doet zoiets (zoals hun naam al doet vermoeden). Dave McClure, oprichter van 500 Startups, heeft zelf een duidelijke uitleg gegeven over deze strategie van de grote aantallen“If unicorns happen only 1–2% of the time, it logically follows that portfolio size should include a minimum of 50–100+ companies in order to have a reasonable shot at capturing these elusive and mythical creatures.”

Of dit model in Nederland ook goed tot z’n recht komt is overigens maar de vraag. Om tot een portfolio van 50-100+ startups te komen moeten er natuurlijk bovenal voldoende goede startups zijn die bovendien bereid zijn om de investering aan te nemen. Daarnaast is er een hele andere benadering nodig om zo’n grote portfolio efficiënt te kunnen scouten, selecteren en begeleiden, bijvoorbeeld geautomatiseerd door middel van data, door startups in batches aan te nemen (schaalvoordelen), door een ontzettend strak proces en/ of door een community van ondernemers en coaches het hands-on werk te laten doen. Dit type VC zal gaan concurreren met accelerators.

Funnel investing

Een variant op het bovenstaande grote-portfolio-model kan zijn om selectief extra te investeren in de startups die de meeste progressie laten zien. De gedachte hierbij is dat het in een vroege fase lastig is vast te stellen wat de winnaars gaan worden. Door in die fase de kansen te spreiden en in veel startups te investeren, krijgt een investeerder toegang tot hun informatie, kan hij/ zij de voortgang monitoren en vervolginvesteringen doen in de top X%.

Accelerator Y Combinator heeft bijvoorbeeld een fonds opgericht, het Continuity Fund, om (pro rata) vervolginvesteringen te kunnen doen in succesvolle portfoliobedrijven.

Naast dat er opnieuw voldoende goede en bereidwillige startups moeten zijn, is een nadeel van dit model dat het voor startups die geen vervolginvestering ontvangen lastiger zal worden om dat bij een andere investeerder wel voor elkaar te krijgen. Als de eigen investeerder, die meer informatie heeft dan een buitenstaander, al niet wil investeren waarom zou een ander dat dan wel willen?

Funnel investing wordt wel gedaan in Nederland door de meeste VC’s. Zij houden wat geld achter om een extra ronde te doen in de startups die goede progressie laten zien. Het is wel maar vraag is of dit statistisch verstandig is als de basis van de portfolio relatief klein is.

Data-driven venture capital

Wat ik zelf erg interessant vind: kan er een algoritme ontwikkeld worden dat beter in staat is om startups te selecteren dan VC’s? Hoewel ik de bewijzen nog wat dun vind, is er een aantal bedrijven en investeerders dat claimt te kunnen voorspellen welke startups een hogere kans hebben om succesvol te worden. Zij gebruiken data om semi-geautomatiseerd (er is wel steeds een menselijke analist die de knoop doorhakt) te bepalen in welke startups geïnvesteerd wordt.

Correlation Ventures gebruikt bijvoorbeeld een datamodel om heel snel een investeringsbeslissing te kunnen nemen. Hun strategie is om als flexibele co-investeerder op te treden en verder geen actieve rol te hebben bij de ondersteuning van de startup. Correlation Ventures heeft met 12 medewerkers meer dan $350 miljoen onder management en een totale portfolio van meer dan 160 startups.

Een ander voorbeeld is Hone Capital, een Chinese VC die in Silicon Valley voet aan de grond wilde krijgen. Hiervoor moesten ze een onderscheidende strategie ontwikkelen omdat het anders te lastig zou worden om ‘er tussen te komen’. Zij hebben op basis van data van deals uit AngelList een algoritme opgesteld die ze gebruiken om investeringsbeslissingen te nemen. In hun geval versterkt machine learning de menselijke analist, maar vervangt deze niet.

Voor zover bij mij bekend zijn er geen Nederlandse VC’s die openlijk op deze schaal data inzetten om de beste startups te scouten, beoordelen en monitoren.

Focus op winst in plaats van groei

Soms lijkt winst wel een vies woord in de venture capital scene. Als er winst wordt gemaakt, had er ook harder gegroeid kunnen worden is dan het idee. Toch vind ik het jammer dat voor zover ik weet alle VC’s in Nederland een model hebben waarbij hun startups zo hard mogelijk moeten groeien en dan een exit moeten maken (een soort ‘plof-startups’). Er lijken geen fondsen te zijn die zich juist expliciet richten op het segment van startups met minder risk, minder return (of heb ik ze gemist?). Voor een deel van de startups is het groeiscenario met achtereenvolgende venture capital rondes inderdaad het scenario waar de grootste impact mee gehaald kan worden. Maar worden dan niet de bedrijven te kort gedaan die minder hard groeien maar keurig winstgevend zijn?

In Amerika heeft Indie.vc een interessant model. Op hun website leggen ze het zelf het mooiste uit: “At Indie.vc, we believe that companies with a focus on making a product customers love and selling it at a profit from the very beginning have a distinct long term advantage over those who don’t. We’ll trade slower, thoughtful, compounding growth over scaling fast and failing fast every time.”

In het kort komt het erop neer dat als hun portfoliobedrijf zich richt op winstgevendheid dan krijgt Indie.vc een winstuitkering en als het toch hard wil groeien en een vervolginvestering ophaalt, dan wordt het geïnvesteerde kapitaal van Indie.vc geconverteerd naar aandelen. Het verdienmodel is dus in de kern gebaseerd op kasstromen en niet op – zoals ze zelf zeggen – ‘rocketship rides’.

Revenue-based financing

In plaats van financiering in ruil voor aandelen zou het ook kunnen om financiering te krijgen in ruil voor een deel van toekomstige omzet. Dit model zit een beetje tussen een bank en een VC in; er wordt verdiend aan een upside zonder daarvoor invloed weg te geven aan de investeerder.

Lighter Capital wil de markt van startup financing opschudden door middel van dit revenue-based financing model. Zij richten zich op tech startups (met name SaaS bedrijven) met groeipotentie die niet noodzakelijkerwijs al winst maken. Lighter Capital vraagt geen aandelen of board seats of persoonlijke borgstellingen maar wil een terugbetaling op basis van omzetstromen. Ze claimen al binnen een maand de deal rond te kunnen krijgen.

Het mooie van dit model is de alignment (investeerders winnen als startup wint) in combinatie met de flexibiliteit (geen onderpand nodig, afbetaling op basis van netto omzetstromen).

Een snel en efficiënt investeringsproces

Het fundraising proces kan in Nederland zeker zes tot negen maanden duren (als het al lukt natuurlijk). Op zich is dat niet gek; de ondernemer moet de meest relevante investeerders in kaart krijgen, afspraken regelen, onderhandelen, boekenonderzoek, nog meer onderhandelen, e.e.a. juridisch checken en uiteindelijk de handtekening zetten. Ik hoor weleens dat het hele proces in ‘the Valley’ sneller gaat, maar er zijn ook VC’s die extreem snel zijn. Soms kunnen zij binnen twee (!) weken de deal rond krijgen, waaronder ook de eerdergenoemde Correlation Ventures. Ik kan me zo voorstellen dat die korte beslistijd een enorm concurrentievoordeel kan zijn om goede startups aan je te binden.

Een ander voorbeeld is Kima Ventures, een Frans fonds van twee angels investors dat per jaar in zo’n 100 startups wil investeren. Dat zijn er dus gemiddeld twee per week. Dat red je niet zonder gestructureerd en gestroomlijnd proces. Sterker nog, zij zijn ontzettend open over hun proces; ze hebben een real-time tracker waar je kunt zien hoeveel startups er waar in hun funnel zitten. En als het uiteindelijk tot een deal komt hebben ze een blogpost geschreven om startups eenvoudig te laten ‘on-boarden’.

Ik denk dat er bij veel Nederlandse investeerders nog een hoop winst te behalen is om het hele proces van een maand of zes in een week of twee gedaan te krijgen.

Het Rocket Internet-model

Oftewel: succesvolle concepten kopiëren of overnemen, stevig financieren en hard (en internationaal) laten groeien. Het model is er niet op gericht om zo kapitaalefficiënt mogelijk te zijn, maar juist om zo snel mogelijk marktleider te worden en vanuit daar te consolideren. Het is een beetje een ‘get rich or die tryin’-strategie die ik voor hun startups eerder heb omschreven als 3-stappen-vooruit-1-stap-terug. Bijzonder hierbij is dat ze zelf het management voeren over de startup door een team aan te stellen. Het is dus meer een incubator en investeerder in één.

Rocket Internet heeft over de afgelopen tien jaar in ruim 100 bedrijven geïnvesteerd, waaronder in HelloFresh, Delivery Hero en Helpling. Om hun strategie te financieren zijn ze beursgenoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange.

StartupDelta adverteert met Nederland als de ‘gateway to Europe’. In dat opzicht zou Nederland voor een Rocket Internet-model een mooie testlocatie zijn van waaruit de concepten snel internationaal kunnen worden uitgerold. Maar of dit model überhaupt – laat staan in Nederland – succesvol is of kan worden is lastig in te schatten. Rocket Internet publiceert alleen financiële informatie over een selecte groep investeringen en de huidige koers staat op het laagste punt sinds de beursgang.

Conclusie en toepasbaarheid

De Nederlandse startup- en venture capital zijn nog relatief jong, we zitten met z’n allen nog in een ‘leercurve’.  Door te kijken naar modellen die elders in de wereld, en dan met name in de VS als meest volwassen markt, werken kunnen we wellicht die leercurve wat versnellen. Het is belangrijk te realiseren dat wat elders werkt, niet per sé hier ook hoeft te werken. Genoemde voorbeelden kunnen dus ook niet werken in Nederland, bijvoorbeeld omdat de marktomstandigheden (minder goede voorbeeld) of opvattingen (voorbeelden) hier anders zijn.

Op basis van mijn ervaringen met de Nederlandse venture capital markt denk ik dat de modellen die ik hierboven heb beschreven allemaal een kans van slagen hebben. Sommige modellen worden wellicht al deels toegepast, bijvoorbeeld om het investeringsproces te versnellen of door meer gebruik te maken van beschikbare data bij het beoordelen van startups. Meer data en structuur zijn van de genoemde modellen dan ook het eenvoudigst te implementeren, ook bij bestaande fondsen.

Het venture capital landschap in Nederland wordt denk ik gekenmerkt door maar een heel klein aantal hele interessante exits (zoveel IPO’s zien we niet en al helemaal niet binnen 5-7 jaar), redelijk wat prima exits in de vorm van strategische acquisities, uiteraard ook een deel mislukkingen maar ik denk ook een redelijk grote (groter dan in de VS waar de uitkomsten binairder zijn) middengroep van startups die niet zo hard groeien als gewenst maar wel prima zwarte cijfers kunnen schrijven.

Persoonlijk denk ik daarom dat de genoemde modellen die focussen op winst (Indie.vc) en omzet (Lighter Capital) de beste kans van slagen hebben in Nederland. Misschien is er een goede reden waarom deze modellen nog niet in Nederland worden toegepast, misschien is het nooit geprobeerd.

Het model om de portfolio te vergroten (en eventueel door te investeren in de beste startups) om de statistische kans op goede rendementen te verbeteren kan denk ik werken als het fonds in staat is om voldoende goede startups aan zich te binden. Ik twijfel dan of een nieuw fonds oprichten naast de bestaande fondsen in een concurrerende space (zeg: early stage software bedrijven) gaat werken omdat de concurrentie om goede deals hier groot is. Wellicht zouden twee vergelijkbare fondsen (henQ en Newion?) kunnen samengaan. Of is dat gek gedacht?

Tot slot wil ik graag benadrukken dat anders natuurlijk niet altijd beter is. Ik hoop dat ik met dit en het vorige artikel in ieder geval heb kunnen aantonen dat er meer smaakjes venture capital zijn dan alleen plain vanilla.

Rechter: domeinnaam Werkstation wekt verwarring

Opmars Exploitatie Vastgoed moet haar handelsnaam en domeinnaam Het Werkstation van de rechtbank wijzigen. De onderneming in detachering en interim recruitment Het Werkstation had bezwaar tegen de nieuwe handelsnaam aangetekend.

Het vastgoedbedrijf beheert een kantorencomplex in Heerhugowaard genaamd HAL Trade Center. Dat werd Het Werkstation omdat ruimtes en werkplekken in het pand voor langere of kortere tijd worden gehuurd en geschikt zijn voor startende ondernemers die uit de voeten kunnen met relatief kleine kantoorruimtes of een enkele werkplek. Het vastgoedbedrijf ging niet in op de eisen van Het Werkstation om de domeinnaam werkstation.net niet meer te gebruiken.

Ondanks de niet (geheel) vergelijkbare activiteiten van partijen, is de kantonrechter van oordeel dat het gebruik van de naam Werkstation bij het publiek tot verwarring tussen beide ondernemingen kan leiden.

Amsterdamse startup Scyfer naar chipfabrikant Qualcomm

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm heeft na NXP opnieuw een Nederlands bedrijf overgenomen. Het Amsterdamse Scyfer, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, is nu in Amerikaanse handen gekomen.

Koopgedrag voorspellen. Objecten en mensen in foto’s herkennen. Ziektes vaststellen met hersenscans. Het kan allemaal met Scyfer. CEO Jörgen Sandig legde enkele jaren geleden aan Emerce uit wat zijn bedrijf precies doet: ‘Scyfer is specialist in zelflerende algoritmes, die grote hoeveelheden gegevens analyseren en daar voorspellende waarde uithalen. We acteren op het snijvlak van universiteit en het bedrijfsleven en danken ons bestaan aan een wedstrijd die een Nederlandse retailbank uitschreef om de respons van klanten te kunnen voorspellen. We wonnen, richtten Scyfer op en onze eerste klus was de marketingvoorspellende modellen van de bank te verbeteren.’

Uniek aan Scyfer is volgens het bedrijf zelf dat het een onbeperkt aantal variabelen aankan en het model steeds beter wordt. ‘De meeste data-analyses voeren we uit op de laptop, waardoor er geen grote IT investeringen noodzakelijk zijn om te starten met geavanceerde data analyse.’

Oprichter van het bedrijf is Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan het Instituut voor Informatica. Voor toepassingen met medische afbeeldingen kreeg het bedrijf Europese subsidie.

Wat Qualcomm voor de onderneming heeft betaald is niet bekend.

De overname van NXP door Qualcomm is overigens nog niet afgerond. De Europese Commissie doet daar nog onderzoek naar.

Tijmen Blankevoort, CTO van Scyfer, over zelflerende software tools:

Forse winstsprong voor Tencent

De Chinese internetreus Tencent heeft in het afgelopen kwartaal 2,7 miljard dollar winst geboekt, zeventig procent meer dan vorig jaar, grotendeels dankzij het succes van mobiele games als Honour of Kings.

De omzet was 56 procent hoger, namelijk omgerekend 15,7 miljard dollar (pdf).

Tencent verdiende voor het eerst meer aan mobiele dan aan reguliere (pc) games. Die laatste categorie was nog altijd goed voor 2 miljard dollar.

Dochter WeChat groeide naar 963 miljoen gebruikers, al neemt de groei wel wat af. Advertenties brachten 900 miljoen dollar op.

Startups UtrechtInc halen 250 miljoen euro op

De startups voortkomend uit de Utrechtse incubator UtrechtInc hebben tot nu toe gezamenlijk meer dan 250 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Die mijlpaal is te danken aan de recente miljoenen investeringen in alumni Senfal, SnappCar, Solease en Cristal Therapeutics.

Energie-startup Senfal ontving deze zomer 1,1 miljoen euro om te groeien in Europa en ook autodeelplatform SnappCar maakte onlangs bekend 10 miljoen euro aan groeigeld te hebben ontvangen. Zonnepanelen verhuurder Solease zette dit jaar twee succesvolle crowdfunding acties op waarmee 1,5 miljoen euro werd verzameld. Tot slot haalde Cristal Therapeutics begin dit jaar maar liefst 12,8 miljoen euro op voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Al 85 startups bij UtrechtInc hebben een startkapitaal ontvangen uit het Rabo Pre-seed Fund, waar de incubator samen met de Rabobank beheerder van is. De lening wordt tegen gunstige voorwaarden verstrekt aan startups die de acceleratie programma’s van UtrechtInc succesvol hebben doorlopen.

In september krijgen 5 tot 10 nieuwe early stage startups de kans om te accelereren met support van UtrechtInc. Ondernemers en onderzoekers hebben nog tot 28 augustus de tijd om zich aan te melden. Zie utrechtinc.nl.

‘Facebook test stilletjes app in China’

Facebook heeft met een partner Youge Internet Technology stilletjes een app in China uitgebracht. Het bedrijf hoopt op die manier de blokkade van Facebook te omzeilen.

In mei heeft Facebook een fotodeelapp Colorful Balloons gelanceerd, met alle functionaliteiten van het onderdeel Moments. Het zou nog wel gaan om een test en de verspreiding ervan is beperkt. Gebruikers komen er alleen mee in aanraking als een foto uit Colorful Balloons via WeChat wordt gedeeld. En dan nog is het lastig om de app te downloaden.

Facebook directeur Mark Zuckerberg, getrouwd met een Chinese vrouw, heeft China al meerdere keren bezocht om met de overheid te praten over zijn apps. Dat heeft maar weinig opgeleverd.

Of de Chinese overheid zo’n U-bocht zal blijven toestaan is de vraag. De Chinese overheid treedt de laatste tijd strenger op tegen eigen sociale apps Weibo, WeChat en Baidu Tieba. Men wil niet dat via deze apps ‘geruchten’ worden verspreid of informatie die de nationale veiligheid bedreigt. Dat is ook de gedachte achter de blokkade van veel westerse apps.

Werner Vogels, Ayelet Noff en Slava Rubin naar CapitalFest

Amazon CTO Werner Vogels, investeerder Kees Koolen, medeoprichter Slava Rubin van Indiegogo en Ayelet Noff van Blonde 2.0 zijn de belangrijkste sprekers van CapitalFest in de Beurs van Berlage, het investeerdersfestijn van StartupFestEurope eind september.

StartupFest moet het dit jaar stellen zonder klinkende namen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Google) en Travis Kalanick (Uber), en anders dan vorig jaar ligt de nadruk meer op matchmaking en roundtables. De genodigden zijn hoofdzakelijk investeerders. Ook zijn er enkele breakout sessies rond thema’s als mobiliteit, intelligentie en de toekomst van het geld.

In de laatste week van september vinden in het land net als vorig jaar verschillende manifestaties plaats rond innovatie en technologie. Op 25 september is dat New Materials in Plant One in Rotterdam, op 25 en 26 september er Impact Startup Fest in de Cabellero Fabriek in Den Haag, The Future of HighTech is de naam van een congres op 26 september in Hengelo, FinTech Vortex vindt op 26 september plaats in de Fokkerterminal in Den Haag, Digital Health & MedTech is het thema op 26 september in Tivoli in Utrecht, in de Ridderzaal in Den Haag staat 28 september blockchain centraal en in het Shell Technology Centre in Amsterdam energie.

CapitalFest vindt plaats op 27 september.

Zowel CapitalFest als StartupFestEurope worden georganiseerd door Startup Delta, waarvan de voorzitter sinds vorig jaar Constantijn van Oranje is.

Steeds meer zorgen over dominantie internetreuzen

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over Amerikaanse techstartups na de slechte kwartaalcijfers van Snap Inc en maaltijdenbezorger Blue Apron – beide op donderdag. Het lijkt er steeds meer op dat reuzen als Amazon, Google en Facebook kleinere rivalen geen kans meer willen geven.

De koers van Snap Inc daalde donderdag nabeurs met 17 procent toen duidelijk werd dat het bedrijf geen (goed) antwoord had op de concurrentie van Facebook. Dat bedrijf kopieerde belangrijkste functies van Snapchat in Instagram en streefde Snap voorbij in aantallen actieve gebruikers.

Het aandeel Blue Apron heeft een vijfde van zijn waarde verloren na het beursdebuut in juni. Grotendeels doordat Amazon een handelsmerk heeft gedeponeerd voor een soortgelijke dienst. De overname van Whole Foods heeft ook bijgedragen aan de waardedaling.

Het zijn maar twee voorbeelden, maar de trend is onmiskenbaar. Ook Twitter heeft het moeilijk, omdat Facebook de advertentiemarkt voor sociale media stevig in handen heeft. Fitbit heeft duidelijk te lijden onder de concurrentie van Apple door de komst van de Apple Watch. Voordien was er op de markt voor fitnesstrackers nauwelijks concurrentie van betekenis.

Philippe Collard, oprichter van Yabusame Partners, verwacht dat bedrijven minder vaak een IPO zullen overwegen. ‘Je hebt grote spelers als Amazon, Google en Facebook met diepe zakken die zeggen: dit is een markt die we betreden.’

Het zou er toe kunnen leiden dat startups alleen nog financiering zoeken in de hoop dat ze kunnen worden overgenomen. Snap CEO Evan Spiegel weigerde in te gaan op biedingen van Facebook en Google, en heeft nu grote moeite om de broek op te houden.

Beleggers weer teleurgesteld in Snap

De groei van het aantal actieve gebruikers van Snapchat lijkt te vertragen. Er kwamen in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig jaar 21 procent meer dagelijkse actieve gebruikers bij en 4 procent meer dan in het eerste kwartaal. De 173 miljoen gebruikers is ongeveer waar analisten op hadden gerekend, maar de groei in het eerste kwartaal was altijd nog 5 procent. 

Die groei is belangrijk omdat rivaal Instagram Snapchat schaamteloos heeft gekopieerd en Instagram Stories inmiddels meer gebruikers telt dan Snapchat. CEO Evan Spiegel was tot nu toe niet echt bang voor de concurrentie. ‘Ook al heeft Yahoo een zoekscherm, het is daarmee nog geen Google’, verklaarde hij in een toelichting op de vorige kwartaalcijfers.

De cijfers over het eerste kwartaal waren ronduit dramatisch, al had het megaverlies van 2 miljard dollar gedeeltelijk te maken met kosten voor de beursgang. Snap zette het afgelopen kwartaal 181 miljoen dollar om, minder dan waarop was gerekend. Het nettoverlies bedroeg nog altijd 443 miljoen dollar.

De koers van het aandeel daalde nabeurs meteen met vijf procent.

Aanvankelijk waren beleggers positief over Snap Inc. Op de eerste dag van de IPO in maart steeg de koers 44 procent. De waarde van het aandeel is sinds de beursgang echter zowat gehalveerd.

De afgelopen dagen steeg de koers weer enigszins doordat Martin Sorrell, CEO van reclamereus WPP, verklaarde dat hij dit jaar twee keer zoveel budget aan Snapchat gaat uitgeven, namelijk iets van 200 miljoen dollar.

‘Omzet Snap naar 3 miljard dollar in 2019’

De omzet van Snap Inc. zou in 2019 kunnen groeien naar 3 miljard dollar, al blijft de achterstand op Instagram bestaan. Die kan tegen die tijd zelfs zo’n 10 miljard dollar aan advertentieomzet binnenslepen, verwacht Citi Research.

Het zijn verrassende voorspellingen, want voorlopig is er ten aanzien van Snap alleen maar negatief nieuws. Het Amerikaanse bedrijf maakt later vandaag zijn kwartaalcijfers bekend en die zijn mogelijk wederom dramatisch. In het eerste kwartaal viel de omzet al 8 miljoen dollar lager uit dan verwacht. Het totale verlies bedroeg door de gestegen kosten 2,2 miljard dollar tegen 104 miljoen vorig jaar.

De verwachting is dat de omzet in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig jaar iets zal zijn gestegen. Analisten gokken op 189 miljoen dollar, versus 72 miljoen in 2016. Maar daar staan nog altijd enorme uitgaven tegenover.

Beleggers hebben vooralsnog weinig vertrouwen in Snap Inc. Het aandeel is de helft van zijn waarde kwijt geraakt sinds de beursgang in maart. Daarnaast is Snap ook nog geweigerd door de S&P500 index als straf voor het uitgeven van aandelen zonder stemrecht. Het besluit van S&P zette de koers van Snap verder onder druk.

Analisten zullen vandaag vooral kijken naar de groei van het aantal gebruikers. Het aantal actieve gebruikers bleef in het eerste kwartaal steken op 166 miljoen, terwijl beleggers hadden gehoopt op 167,3 miljoen. De vraag is of het beter wordt.

Op snelle groei hoeft niet gerekend te worden, maar er is wel sprake van progressie. Citi Research verwacht dat het aantal gebruikers van Snap in 2019 240 miljoen zal bedragen. Het bedrijf is positief over Snapchat omdat de app gemiddeld dertig minuten per dag wordt gebruikt, wat het voor heeft op Instagram. De vraag is alleen of dat voldoende is om het vertrouwen in Snap op de korte termijn te herstellen.

Minder goed nieuws is er ook van marketingplatform Snaplytics dat constateert dat grote merken voor influencer marketing steeds meer overlopen naar Instagram. Wel is het aantal kleine merken bij Snapchat groter dan bij Instagram.

 

Voormalig BAM-complex Halfweg wordt broedplaats BOGOTÁ

Het voormalig complex van aannemer BAM in Halfweg wordt een broedplaats voor kunstenaars, muzikanten en startups. Het project is onder de naam BOGOTá geïnitieerd door het bedrijf Meurkens & Meurkens, dat het terrein met steun van twaalf private investeerders, de Rabobank Haarlem en Omstreken en Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand kocht.

De eerste huurders vestigen zich eind september op BOGOTá. Met de realisatie van het project is 2,8 miljoen euro gemoeid.

Meurkens & Meurkens hebben eerder het voormalige belastingkantoor in de Haarlemse wijk Schalkwijk getransformeerd. Daar vonden na het vertrek elf jaar geleden van de Belastingdienst ruim 200 bedrijfjes en kunstenaars onderdak. E

Het BAM-complex bestaat uit twee gekoppelde kantoorgebouwen, een grote werkplaats en twee puntloodsen met een bruto vloeroppervlak van in totaal 9000 vierkante meter. In de gekoppelde kantoorgebouwen komen kunstenaars en startups.

Aan de achterzijde van het terrein staan aan de Ringvaart twee karakteristieke puntloodsen (samen 600 m²) die zich lenen voor een expositieruimte en horeca met een terras aan het water.

Het complex ligt op loopafstand van het NS-station Halfweg/Zwanenburg en op fietsafstand van Haarlem (10 minuten) en Amsterdam (15 minuten).

Samenwerking Alibaba en Marriott

Alibaba en Marriott hebben een joint-venture opgericht waarmee de hotelketen Chinese reizigers hoopt te bereiken. De twee partijen gaan gezamenlijk de Marriott-winkel op Fliggy, het vroegere Alitrip, managen. Daarnaast worden de loyaliteitsprogramma’s gelinkt.

De bedoeling is dat Alibaba en Marriott technologische oplossingen ontwikkelen waarmee de Chinese reiziger niet alleen een reis kan plannen, boeken, betalen en managen, maar ook activiteiten ter plekke kan regelen. Gebruikers krijgen gepersonaliseerde aanbiedingen, zoals concertkaartjes en tickets voor kindvriendelijke evenementen via de loyaliteitsprogramma’s van Marriott (Starwood Preferred Guests en Marriott Rewards). Leden van Alibaba’s programma kunnen punten sparen en uitgeven bij die van Marriott en vice versa. Verder wordt Alipay, het betaalplatform van Alibaba, geaccepteerd in een aantal landen waar Marriott actief is, met de intentie om die acceptatie uit te breiden.

De Chinese middenklasse groeit snel en is reislustig. De verwachting is dat zij de komende vijf jaar 700 miljoen binnen- en buitenlandse reizen zullen ondernemen. Volgens Marriott betekent de samenwerking met Alibaba dat de hotelketen een groter marktaandeel zal veroveren dankzij gespecialiseerde content en marketing. Bovendien zullen de distributiekosten lager zijn, aldus Marriott in een persbericht.

 

Facebook verdient gemiddeld 188.000 dollar per werknemer

Facebook verdient gemiddeld 188.000 dollar per werknemer, zegt Recode op basis van eigen onderzoek. Dat blog is aan het rekenen geslagen naar aanleiding van de recente kwartaalcijfers.

Facebook heeft 20.658 werknemers, 43 procent meer dan een jaar geleden. Van alle door Recode onderzochte bedrijven verdient Facebook echter het meest per werknemer, wel vier keer zoveel als zijn grootste rivaal (op advertentiegebied) Google. Moederbedrijf Alphabet verdient 46.610 dollar per werknemer.

Vorig jaar nog verdiende Facebook nog 157.503 dollar per vaste werknemer. Daarbij zijn tijdelijke contracten overigens niet meegerekend.

Het afgelopen kwartaal was dan ook het beste tot nu toe: de omzet groeide met 45 procent tot 9,3 miljard dollar, de winst steeg met maar liefst 71 procent tot 3,9 miljard dollar.

De resultaten zijn deels te verklaren doordat softwarebedrijven minder mensen nodig hebben voor productie en distributie. Vandaar dat Amazon en warenhuis Walmart minder hoog scoren. Onderaan de lijst bungelt trouwens het zwaar verlies lijdende Twitter. Die verliest momenteel 36.000 dollar per werknemer.

4Suites haalt 400.000 dollar op

4Suites, een Nederlandse start-up die hotelkamers en ander vastgoed mobiel toegankelijk maakt, heeft 400.000 dollar (337.000 euro) opgehaald bij angel-investeerders. Het geld zal worden gebruikt voor uitbreiding naar nieuwe Europese markten.

Met de technologie van 4Suites kan elk bestaand slot mobiel toegankelijk worden gemaakt, zonder dat er iets moet worden vervangen. Kamerdeuren in hotels, bungalowparken, kantoorpanden en woongebouwen zijn op deze manier per smartphone open te maken. Met de bijbehorende app kan de gebruiker ook een kamer boeken, roomservice bestellen, om schoonmaak vragen, et cetera.

Vooralsnog richt 4Suites zich op de Benelux, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Nederland werken onder andere Qbic Hotel Amsterdam WTC en De Torenhove in Delft met de technologie.

T-Mobile Nederland stoomt vooruit

T-Mobile Nederland heeft het tweede kwartaal van 2017 afgesloten met 61.000 extra mobiele postpaid abonnementen. In een jaar tijd zijn er 255.000 abonnees bijgekomen. Het totale mobiele postpaid klantenbestand komt hiermee uit op 3,1 miljoen.

T-Mobile Thuis (overgenomen van Vodafone) groeide intussen met 8.000 nieuwe klanten naar 184.000.

De omzet in het tweede kwartaal is als gevolg van deze groei met 8 procent gestegen naar 345 miljoen euro. T-Mobile Thuis noteerde een omzet van 22 miljoen. T-Mobile Zakelijk liet een forse omzetgroei zien van tien procent. De EBITDA voor de totale activiteiten kwam uit op 119 miljoen.

CEO Søren Abildgaard legt vooral de nadruk op de klantloyaliteit en de hoge Net Promotor Score van 26 punten. ‘We werken hard aan onze groei door in te zetten op verandering en innovatie in een markt die wordt lamgelegd door het decadente duo.’

Page generated in 0,859 seconds. Stats plugin by www.blog.ca