HAL krijgt meerderheidsbelang in Coolblue

De Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL heeft een meerderheidsbelang in dwebwinkel Coolblue opgebouwd. HAL bezit nu 49 procent van de aandelen, zo meldt De Telegraaf.

HAL, investeerder van optiekketens Pearl en GrandVision, heeft overeenstemming bereikt met oprichter en bestuursvoorzitter Pieter Zwart.

AL bezat al 30,1 procent van de aandelen in Coolblue. Na de huidige aandelenaankoop blijven de overige stukken in handen bij Zwart en het management.

HAL heeft een goed gevulde oorlogskas dankzij de beursgang van Grandvision in 2015 en de verkoop van het in 2001 verworven dochterbedrijf Audionova. HAL is nog steeds in handen van havenfamilie Van der Vorm en staat nog altijd voor Holland Amerika Lijn.

Amerikanen kopen Rotterdams twnkls

Het Amerikaanse softwarebedrijf PTC heeft de specialist in augmented reality twnkls uit Rotterdam gekocht.

Voor de Amerikanen betekent het een investering in een dienstenbedrijf waar het zelf vooral goed is in software, in zaken als CAD, PLM en IoT-software.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid houden de partijen voor zich.

Met PTC’s financiële slagkracht en diens klantportfolio nabij moet twnkls zich blijven richten op het bouwen van AR-toepassingen voor salesdoeleinden en industriële omgevingen. Het werkt onder meer voor Heerema, Innovam, IKEA, Otolift en Damen.

Foto: Franklin Heijnen (cc)

Unilever investeert in influencerplatform

Unilever Ventures investeert met TVC Capital in influencerplatform CreatorIQ uit Californië in de VS. Daarmee kan het indirect invloed gaan uitoefenen op de meetbaarheid en kwaliteit van de inzet van socialmedia, iets waar FMCG-corporates al langer om roepen.

Het cloudbedrijf ontvangt in deze financieringsronde twaalf miljoen dollar.

CreatorIQ werkt voor bedrijven als Airbnb, Dell, Disney, Mattel, Ralph Lauren, Salesforce en Unilever. Zij kloppen juist bij dit bedrijf aan vanwege zijn expertise in fraudedetectie, brandsafety, betalingen internationaal werkende creators (influencers) en veiligheidsstandaarden. Het spreekt de taal van de corporates en zijn systemen sluiten aan op die van de klanten.

Vorig jaar kondigde Unilever aan dat het geen zaken wil doen met partijen die volgers kopen op sociale media. Het wil enkel met gecontroleerde en geverifieerde bereik- en interactiecijfers werken.

De aard van reclamemaken verandert met het versplinteren van de mediaconsumptie. Jongelui kijken überhaupt veel minder televisie en andere publieksgroepen kijken ook vaak en innig naar andere schermen dan die ene grote. Om zijn werk goed te kunnen doen, wil het Nederlands-Britse Unilever kwaliteitsgaranties over zijn bereik.

Foto: Dave Doe (cc)

Intracto Group koopt Prophets, plant meer overnames

Intracto Group uit België koopt digital agency Prophets, dat vestigingen heeft in Antwerpen en Brussel.

Met de overname voegt Intracto kennis aan de groep toe over strategische en creatieve communicatie.

Prophets telt ongeveer twintig medewerkers. Na afronding van de transactie bestaat de Intracto Group uit meer dan 420 man. Daar vallen ook de Nederlandse bureaus ezCompany en Have A Nice Day onder.

Eind december 2018 stapte investeerder Waterland in Intracto om samen een buy & build-strategie uit te voeren. De huidige overname is de vierde van 2019.

Intracto is van plan meer bedrijven over te nemen, zowel in België als daar buiten. In België beschikt het over kantoren in Herentals, Antwerpen, en Mechelen en in Nederland in ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Gorinchem, Breda en Utrecht.

Nieuwe locatie The Hague Tech startschot Hackathon for Peace, Justice & Security

Wethouder Onderwijs, Kenniseconomie & Internationaal Saskia Bruines opent vandaag de nieuwe locatie van The Hague Tech en geeft tevens het startschot voor de Hackathon for Peace, Justice & Security.

Komend weekend organiseert The Hague tech in samenwerking met de Gemeente Den Haag de Hackathon for Peace Justice and Security. Zeker 200 techtalenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, big data en blockchain worden uitgedaagd om techoplossingen te ontwikkelen in de strijd tegen humanitaire rampen, fake news en armoede. Ze gaan onder andere aan de slag met uitdagingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, het Rode Kruis en de Europese Commissie.

The Hague Tech verhuist vrijdag naar het innovatieve hart van Den Haag: SOZA, het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken bij station Laan van NOI.

In het gebied rondom station Laan van NOI zijn bij The Hague Tech, bij de succesvolle incubator YES!Delft The Hague en The Hague Security Delta Campus inmiddels al meer dan 125 organisaties gevestigd. Onder hen ook een aantal snelle groeiers zoals Cybersprint en Business Forensics. Ook steeds meer internationale techbedrijven kiezen voor Den Haag, zoals onlangs het Indiase IT-bedrijf JK Technosoft, die binnen enkele jaren met 400 tot 500 medewerkers vanuit Den Haag de Europese markt willen bedienen.

Den Haag behoort volgens de stad zekf tot de top 5 snelst groeiende tech hubs van Europa, zo blijkt uit cijfers van The State of European Tech 2018.

De gemeente investeert de komende jaren 1,1 miljoen euro in Startup incubator YES!Delft. Daarmee kunnen jaarlijks 30 innovatieve startups – met name op het gebied van security, kunstmatige intelligentie en blockchain – worden begeleid bij hun verdere doorgroei.

Verder maken de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter (IQ) en de stichting Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag (HEID) vandaag bekend dat zij 1,5 miljoen euro investeren in het Dutch Security TechFund, dat de groei van Nederlandse cybersecuritybedrijven mogelijk moet maken in de strijd tegen onder andere cyberaanvallen en fake news. TINN Capital heeft het Dutch Security TechFund opgericht, mede op initiatief van InnovationQuarter en The Hague Security Delta (HSD).

Foto Shutterstock

Marc Duijndam nieuwe CEO van Dynasource

Marc Duijndam is per direct aan de slag gegaan als CEO van Dynasource, een platform om IT-serviceproviders en -freelancers te vinden.

Tevens maakt het bedrijf de toetreding van Ruud Hendriks bekend in de raad van commissarissen. De voormalige CEO, Paul White, blijft in een adviserende rol betrokken bij de Raad van Commissarissen.

Duijndam was hiervoor directeur van funda en zette Google in Nederland op de kaart.

Vincent Gravesteyn, voorzitter van de raad van commissarissen en betrokken via investeerder Walvis, zegt: “Marc Duijndam brengt als CEO een schat aan ervaring met zich mee, we zijn erg blij dat we hem aan boord kunnen brengen. Weinig mensen in Nederland hebben meer ervaring met het opschalen van startups dan Ruud Hendriks. We zijn zeer vereerd dat hij zich wil inzetten voor Dynasource.”

BlablaCar start busdiensten in Benelux

Autodeeldienst BlablaCar gaat vanaf maandag buslijnen exploiteren in Nederland naar Frankrijk. Het werkt hiervoor samen met OuiBus, een dochter van het Franse spoorbedrijf SNCF.

Het routenetwerk en de ticketverkoop wordt georganiseerd door BlaBlaBus, de voertuigen worden bestuurd door onafhankelijke busbedrijven. Hiermee gaat het bedrijf de concurrentie aan met vervoersbedrijven als Flixbus. BlaBlaBus gaat voor 2020 ook van start in Duitsland en heeft dan een busnetwerk van tientallen grote steden.

Aanstaande maandag presenteert BlaBlaCar de ‘nieuwe’ busdienst in Nederland. Dat gebeurt in Amsterdam Sloterdijk. Daar vandaan vertrekt ’s middags de eerste commerciële rit richting Brussel en Parijs. Eigenlijk gaat het hier enkel om eem rebranding, want Ouibus rijdt al langer vanuit Amsterdam op 37 bestemmingen in Frankrijk en op 29 bestemmingen vanuit Rotterdam.

Eind 2018 kreeg autodeeldienst BlaBlaCar de mogelijkheid om het busnetwerk Ouibus van het Franse spoorbedrijf SNCF te kopen. In ruil daarvoor investeerden de spoorwegen 101 miljoen euro in de scale-up. De busactiviteiten vergroten het vervoersaanbod van de carpooldienst aanzienlijk.

Reizigers kunnen bij BlablaBus via een app of de website een kaartje boeken. Dat zijn in de regel aantrekkelijke tarieven, al laat de snelheid van de rit zich niet vergelijken met die van auto of trein.

Foto: Patrick Janicek (cc)

Axel Springer wil van de beurs, KKR helpt

KKR wil investeren in het Duitse uitgeefbedrijf Axel Springer door alle kleine aandeelhouders uit te kopen. Daarna moet de beursnotering worden beëindigd.

Zo klinkt het plan dat KKR gisteren presenteerde en dat de steun geniet van de grootste aandeelhouder achter Axel Springer, de weduwe van de oprichter.

De koers van het aandeel steeg gisteren tot net onder het bod van 63 euro per aandeel. Het bod van de Amerikaane investeerder waardeert heel Axel Springer op 6,8 miljard euro.

Axel Springer is een uitgever van Duitse kranten die in de afgelopen jaren een indrukwekkende digitale transformatie doorliep. Het is eigenaar van breed online portfolio met daarin veel online marktplaatsen, zoals Immoweb in België, maar ook titels als Business Insider en eMarketer.

De Duitsers worden ook genoemd als mogelijke koper van Marktplaats.nl. Dat staat sinds maart in de etalage.

Philipp Freise van KKR zegt: “In het licht van de snel veranderende mediasector moet Axel Springer organisch blijven investeren en de strategie blijven executuren om voordeel van die veranderingen te pakken.”

Veilingen 5G-frequenties leveren Duitsland 6,6 miljard euro op

De veilingen van de 5G-frequenties leveren de Duitse overheid 6,55 miljard euro op, zo laat de Duitse toezichthouder BnetzA vrijdag weten. Een vierde nieuwe netwerkeigenaar, 1&1 Drillisch, betreedt de markt.

De bekendmaking markteert het einde van een drie maanden durend biedingsproces op tientallen frequentieblokken.

Marktleider Deutsche Telekom, eigenaar van T-Mobile, betaalde 2,2 miljard euro en Vodafone legt 1,9 miljard euro op tafel om de infrastructuur te kunnen gaan bouwen voor het industriële mobiele breedbandnetwerk. Telefónica Deutschland (O2) betaalt voor iets minder capaciteit 1,4 miljard euro en ‘nieuweling’ 1&1 Drillisch betaalt 1,1 miljard euro.

1&1 Drillisch was tot nu toe een mobiele virtuele netwerkaanbieder op het net van Vodafone en O2. Het exploiteert meedere mobiele merken. Naast mobiele diensten levert het ook vaste telecom-, internet- en tv-diensten. 1&1 is onderdeel van United Internet, net zoals bijvoorbeeld Strato.

Oprichters verlaten Mirabeau

Adjan Kodde en Heini Withagen, de oprichters van Mirabeau, verlaten hun bedrijf per 1 juli aanstaande.

Dat maakten ze woensdag bekend aan medewerkers en de buitenwereld. Kodde schrijft op Facebook: “Ik beleef zo’n dag in een aan schizofrenie grenzende hoeveelheid persoonlijkheden. Als ondernemer, als richtinggever, als vakman, als collega en verdomd, ook nog als mens.”

Samen met Heini Withagen, Erik Hamoen en Godfried Bogaerts richtte hij het internetbureau Mirabeau op aan het begin van deze eeuw. Net na het ploffen van de internetbubbel.

Sinds 2016 is het bedrijf onderdeel van de Amerikaanse technisch dienstverlener en consultant Cognizant.

Over opvolging van de CEO en CTO is nog niets bekend.

Goodiebox vangt zes miljoen voor Europese expansie

De makers van cosmeticadoos Goodiebox, online verkrijgbaar via een maandabonnement, ontvangen 5,7 miljoen euro om hun dienst op de Europese markt op te schalen.

Het geld wordt gebruikt om nieuwe markten te betreden en steviger posities te verwerven op bestaande markten. Nederland is er daar een van. Dat is met België tegelijk ook de enige buiten Scandinavië. Goodiebox hoopt voor 2020 activiteiten op te starten in vier andere landen, waaronder Duitsland.

Geld uit de huidige investeringsronde komt van zittende en nieuwe aandeelhouders. Onder hen: InQvation en The Danish Growth Fund.

Goodiebox heeft naar eigen zeggen zo’n tachtigduizend abonnees, veelal dames. Zij betalen maandelijks twintig euro en ontvangen daarvoor een doos met cosmetica-artikelen ter waarde van minimaal 65 euro. Merken gebruiken dit vehikel om hun producten te onderzoeken en promoten en nieuwe te lanceren.

Oracle en Microsoft bundelen clouds

Oracle en Microsoft hebben een interconnectieafspraak gemaakt over hun wederzijdse cloudstacks.

De bedrijven gaan letterlijk op het niveau van glasvezels connecties maken tussen de datacentra waar zij hun clouddiensten hosten. Zodoende kunnen hun respectievelijke klanten diensten over en weer gebruiken.

“Enterprises kunnen naadloos wisselen tussen Azure-diensten als Analytics en AI aan de ene kant en Oracle Cloud-diensten als Autonomous Database aan de andere kant.”

De samenwerking begint bij de datacentra in het oosten van de vS en wordt uitgebreid naar alle locaties in het land.

Microsoft sloot eerder vergelijkbare deals met SAP en Adobe.

De samenwerkingsverbanden worden gezien als het creëren van een antwoord op de dominanten positie van Amazon op de cloudmarkt met zijn AWS. Een bedrijf als Oracle kan, hoe groot het ook is, niet het volledige, dekkende dienstenpakket leveren waar AWS uit bestaat. En dat is wel het soort portfolio waar overheden en enterprises om vragen.

‘Amazon meest waardevolle merk’

Amazon heeft inmiddels de hoogste merkwaarde in de jaarlijkse BrandZ Top 10. Met 315,5 miljard dollar passeert Amazon zowel Apple (309,5 miljard) als Google (309,0 miljard). Microsoft dat in 2006 nog de allereerste ranglijst van de Top 100-BrandZ aanvoerde, neemt dit jaar de vierde plek in.

Wederom zijn het vooral de techbedrijven die de lijst domineren. Facebook behoudt haar zesde positie, Alibaba schiet twee plekken omhoog van 9 naar 7. Tencent zakt juist drie plekken en komt daarmee terecht op plek 8 met een waardedaling van 27 procent, wat neerkomt op 130,9 miljard dollar op jaarbasis.

Met al meer dan 1 miljard gebruikers is Instagram de snelste stijger in de BrandZ Top 100. Het merk stijgt 47 plekken op de ranglijst met een ongekende groei in merkwaarde van 95 procent.

Lululemon, het op yoga geïnspireerd kledingbedrijf, is de op één na snelste stijger, met een groei van 77 procent op jaarbasis.

Andere topstijgers zijn Netflix en Uber. Het enige Nederlandse merk in de Top 100 is Shell. Het bedrijf neemt positie 65 in, daarmee daalt het bedrijf twee plekken ten opzichte van 2018.

Happy Horizon neemt belang in EEN Media

Het netwerk van marketingbureaus Happy Horizon uit Eindhoven verwerft een minderheidsbelang in EEN Media uit Amsterdam.

Directeur Daniël Verhagen ligt toe aan Emerce: “We gaan ook een strategische samenwerking aan. Dat houdt in dat we EEN Media Group gaan ondersteunen en helpen bij het ontsluiten van data, leadgeneratie en e-mailmarketing. Omgekeerd kunnen wij bij EEN Media terecht om voor opdrachtgevers van Happy Horizon specifieke vrouwendoelgroepen te bereiken met campagnes op maat.”

Hoeveel geld met de equitydeal is gemoeid houden de partijen voor zich.

EEN Media is een mediabedrijf met titels Ze.nl, Girlscene.nl, Trendalert.nl en de onlangs aan het portfolio toegevoegde titels Freshhh.nl en Fem-fem.nl. De onderneming richt zich louter op vrouwen.

De investering brengt Happy Horizon ook een voet aan de grond in Amsterdam in letterlijke zin. Verhagen: “Een aantal Happy-collega’s woont in Amsterdam. Zij gaan deels vanuit het kantoor van EEN Media in de Hallen werken. Dat zijn bijvoorbeeld Sindy de Vries, group creative director, en Arthur Detering, managing directer bij Happy Data. Ook voor afspraken met opdrachtgevers uit de regio Amsterdam kunnen we er natuurlijk terecht.”

Onlangs kocht Happy Horizon het bedrijf DigiMonks uit Amsterdam. Er wordt gekeken of en hoe dat team kan aanschuiven bij het kantoor in de Kinkerbuurt.

Foto: FaceMePLS (cc)

Rochdi Darrazi, Boldking: ‘Google doet het goed, maar tv is de aanjager’

Hoe boks je als nieuwkomer op tegen Gillette en Wilkinson die samen 85 procent van de scheermarkt in handen hebben? Hoe verleid je consumenten zonder zichtbaar te zijn in de winkelschappen? CEO Rochdi Darrazi legt uit hoe Boldking met messcherpe marketing en de juiste mensen een merk bouwt dat de traditionele scheermarkt in beweging brengt.

Een traditionele markt veroveren met alleen online inzet is een illusie, is de stelling waarop hij reageert in deze podcast. Rochdi Darrazi is ondernemer, studeerde econometrie en was adviseur bij McKinsey. Zijn abonnementsmodel op scheermesjes groeide in zes jaar uit van idee tot een florerende onderneming met 400.000 consumenten. De ambitie van Rochdi is om met Boldking een Europese speler van formaat te worden in personal care-producten.

Page generated in 1.207 seconds. Stats plugin by www.blog.ca