Corona… en nu? Ondernemerslessen uit crisistijd sinds de internetbubbel

Sinds het knappen van de internetbubbel aan het einde van de vorige eeuw hebben techbedrijven verschillende crisissen voor de kiezen gekregen. Welke lessen kunnen start-ups trekken uit die ervaring? En waarom is het juist nu kansrijk om te starten?

Eind jaren negentig stond de ontwikkeling van internetspellen nog in de kinderschoenen. Het lukte het Nederlandse Gamegate, waar ik destijds VP Business Development voor Europa was, grote spelers als Yahoo, AOL en UPC aan zich te binden. De bomen leken tot de hemel te reiken. Totdat de internetbubbel barstte aan het begin van de eenentwintigste eeuw en investeringen stop werden gezet. Vrijwel alle klanten werden toen door venture capitalists gefund. Techbedrijven verkochten vooral producten aan elkaar en gingen op de fles toen de vc dollars niet meer rondgingen. Als een soort gesubsidieerde business. Een leerzame constatering. Voor Gamegate betekende het kantoren sluiten en andere afschalen. Tegenwoordig is duidelijk geworden dat je schalen niet meer moet doen door kantoren te openen en meer mensen aan te nemen, maar door te centraliseren. Dan blijft het beter te managen.

Dieper gaan

Ook met mijn volgende bedrijf, waarmee we sinds 2002 pionierden in het genereren van online sales leads, kregen we met een crisis te maken; de kredietcrisis die startte in 2008. In de jaren voor de klap kwamen de eerste aanbiedingen voor overname binnen. De datum om te tekenen stond drie dagen na de val van Lehman Brothers gepland, waardoor de deal niet doorging. Er verdampte ineens enorm veel cash, de Verenigde Staten gingen op slot. De blik verleggen naar Europa was logisch, maar met het overwaaien van de bankencrisis vanuit de VS was het voor de tweede maal klaar met de plannen. Zo’n moment van ‘bevriezing’ is een duidelijke parallel met de huidige tijd. Niemand weet het even meer, de vaste grond is weg. Mijn ervaring is dat het dieper gaat en langer duurt dan je denkt. Je zit er al gauw twee jaar in.

Te positief

Er vanuit gaan dat de wereld één a twee jaar op slot gaat, is dan ook het advies dat ik start-ups tegenwoordig geef. Dat geeft handvatten om scenario’s te maken. Want als je er van uit gaat dat je ruim een jaar met een lagere omzet zit, weet je waar je aan toe bent en tot hoe diep je moet gaan snijden. Bij het maken van zo’n noodplan, dat worst, mid en best case scenario’s bevat, is het belangrijk om van de meest donkere scenario’s uit te gaan. En als je denkt dat je er bent, kun je ze gerust nog eens door de helft doen. Ondernemers hebben de neiging om ondanks alle ellende toch te positief te denken. Geen leuke boodschap om te geven, maar wel realistisch. Dan kan het achteraf alleen maar meevallen: better safe than sorry.

Op basis van die scenario’s weet je precies wat je moet doen in je organisatie. Welke projecten kunnen nog? Welke medewerkers zouden uit dienst kunnen? Onder welke leverancierscontracten kun je uit? Dat soort zaken bepalen je cashflow. En die is alles, niet je klantengroei waar je voorheen op focuste. Je gaat niet kapot door omzetverlies, maar door gebrek aan cashflow. Het gaat in eerste instantie niet om ondernemerschap maar om overleven.

Overbrugging

Een van de eerste vragen die bij start-ups speelt, is wat de crisis betekent voor het investeerderslandschap. Dat blijft toch een basisscenario voor veel founders, omdat ze het met omzet alleen simpelweg niet redden. Zij hebben dus eigenlijk twee klanten: betalende klant en de investeerder als life line. Het advies: vraag je huidige investeerder tranches vooruit te storten. Als zij niets doen, dan gaan er zaken stuk. En nieuwe deals doen vc’s juist even niet. Ze praten wel met je en zijn geïnteresseerd, maar ze weten; als je goed bent, ben je er over een paar maanden nog steeds en is je waardering met een kwart afgenomen. 

Tegelijkertijd mag de klantkant niet uit het oog worden verloren. Blijf ondanks alles focussen op de verkoop en wees daarin creatief. Waar mogelijk kun je vragen of klanten diensten vooruit betalen.

Anders ten opzichte van vorige crisissen is dat overheidsregelingen als de NOW en COL de pijn verzachten en de ‘runway’ verlengen.

Juist nu starten

Voorgenoemde ingrepen nemen niet weg dat een diepe crisis er voor zorgt dat bij veel bedrijven het businessmodel om moet om voor langere termijn weer succesvol te worden. Wie tijdens of net na een crisis start heeft daarbij een voordeel. Grofweg elke tien jaar is er een onvoorspelbare reden waardoor het onderliggende systeem implodeert. Dus heb je acht tot tien jaar de tijd om een bestendig bedrijf op te zetten. Een voorwaarde is dan wel dat bedrijven een onderdeel zijn van het nieuwe normaal dat dan ontstaat. Zoals de SaaS-bedrijven waar ruimte voor kwam door de kredietcrisis na 2008, evenals gig economy-spelers als Uber en Airbnb.

Corona zou ervoor kunnen zorgen dat de oudere generatie bedrijven die overladen zijn met schulden – zogenaamde zombiebedrijven – omvallen. Daardoor maken zij plaats voor iets nieuws, als het wegsnoeien van dood hout. Mits zij niet koste wat kost in leven worden gehouden door de overheid. 

Start-ups die al gefinancierd zijn voor de crisis zullen van hun investeerders de boodschap krijgen om kosten drastisch naar beneden te brengen. Ze weten niet hoelang deze crisis duurt en na de crisis wil je dat een bedrijf nog bestaat. Als deze na de crisis daadwerkelijk nog bestaan is het echter de vraag of ze de juiste setup hebben om na de crisis weer snel te groeien.

Daar staat tegenover dat startups die tijdens of net na de crisis gefund worden, hun financiering hebben gekregen om te groeien en waarschijnlijk perfect gepositioneerd zijn om juist in deze tijd te floreren.

Echte innovatie

Aanvullend voel je aan de manier hoe we nu op afstand werken en leren dat er wijzigingen op komst zijn. Na de afgelopen twintig jaar te zijn gemarginaliseerd, zijn bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg aan een comeback toe. En ook hoe en waar we werken wordt opnieuw geijkt. Het gezin wordt weer belangrijker. Dat geeft juist nu kansen om te starten. De echte innovatie door deze crisis gaan we de komende jaren zien.

Over de auteur: Robbert Jan Hanse is founder en CEO van Holland Startup.

Crowdfunding: 37% krimp, maar geen knock-out

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen komt in de eerste helft van 2020 niet verder dan 104 miljoen euro, 37 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding.

De uitbraak van het COVID-19 virus en de maatregelen die hierop volgden hebben ook een grote impact gehad op de Nederlandse crowdfundingsector. Vanaf april is de markt teruggeworpen naar het niveau van 2017, maar het fundament onder markt is robuust, zo zegt de belangenclub.

Platform Geldvoorelkaar ziet dat in de maanden mei en juni van dit jaar de markt weer aantrekt. Qua volume doet men het zelfs beter dan in de dezelfde periode vorig jaar. Het blijkt dat ondernemers hun plannen logischerwijs wel iets uitstellen, maar niet afstellen.

Volgens Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers is in de eerste helft van 2020 in Nederland 178 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 12 procent minder dan in de eerste helft van 2019, toen het bedrag 203 miljoen euro bedroeg.

De crowdfunding sector is niet ongevoelig voor de impact van corona, zegt Koren.

Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 5,7 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 12,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 2500 euro.

Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 6,5 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.500 euro.

Foto Pixabay

Catalogus Catawiki terug in handen oprichters

Catawiki draagt de catalogus en de online gemeenschap waar de site ooit op gebouwd werd over aan de oprichters ervan. René Schoenmakers en Marco Jansen zetten het initiatief voort onder de naam LastDodo.

“Om het een kans te geven moet je het verbijzonderen”, licht Schoenmakers aan deze uitgave toe. Vanochtend maakten hij en Jansen aan de leden van de community hun stap bekend. De catalogus van LastDodo, die door de gebruikers doorlopend wordt aangevuld en verbeterd, telt ruim 4 miljoen gedetailleerd beschreven verzamelobjecten. Op basis van deze catalogus beheren de 350.000 gebruikers hun eigen verzameling zodat ze die overal kunnen raadplegen.

Het is niet duidelijk of ‘overdragen’ inhoudt dat er geen geld met de transactie gemoeid gaat. Daar willen de partijen ook geen uitspraken over doen. Aangezien de twee ondernemers ook nog aandeelhouder zijn bij Catawiki, en Schoenmakers ook commissaris, zullen ze met LastDodo inhoudelijk niet gaan concurreren. Wel is de verzamelaarsite onderdeel van een commercieel initiatief en zal er geld moeten worden verdiend. De plannen daarvoor willen Schoenmakers nog niet delen.

Ravi Vora, CEO van Catawiki zegt in een persverklaring: “Door te investeren in onze huidige koers groeit Catawiki fantastisch door. De focus op duurzame groei en klantervaring, samen met investeringen in onze technologie en curatie verdient onze volledige aandacht. Om de gebruikers van de verzamelaarscatalogus continuïteit en doorontwikkeling te bieden, dragen we het nu over aan onze oprichters.”

De eerste verschijningsvorm van Catawiki dateert van eind 2008. Sindsdien het project uit Assen, geholpen met tientallen miljoene euro’s groeigeld, een internationaal erkende veilingsite geworden voor mensen die op zoek zijn naar iets bijzonders.

LastDodo draait reeds in vier talen, maar het zwaartepunt qua gebruikers ligt in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. De ondernemers willen het internationale bereik uitbouwen.

Dominique Leroy schikt met Belgische justitie

Dominique Leroy, de voormalige CEO van het telecombedrijf Proximus, heeft een minnelijke schikking getroffen met de Belgische justitie, waarmee er een einde komt aan haar voorkenniszaak.

Leroy betaalt volgens De Tijd 107.000 euro, als de Brusselse raadkamer akkoord gaat tenminste.

Vorig jaar zou Leroy CEO worden van KPN, maar al vrij snel kwam aan het licht dat er een justitieel onderzoek was geopend naar een verdachte aandelentransactie. Leroy verkocht begin augustus een pakket Proximus-aandelen, kort voordat de overstap naar KPN werd bekend gemaakt, waardoor vermoedens van voorkennis ontstonden.

KPN blies haar benoeming als CEO af. Na de affaire is Leroy als extern adviseur gaan werken voor het Brusselse bureau van de Amerikaanse consultant Bain & Company.

Vakanties.nl koopt Zoover

Vakanties.nl is de nieuwe eigenaar van recensie- en boekingssite Zoover. Zoover wordt in de nieuwe constellatie gepositioneerd als het hoofdmerk.

Vakanties.nl koopt het merk, de content en de mensen van Zoover Media b.v. Het personeelsbestand van de kopende partij in Rotterdam verdubbel tot veertig man. Verkoper HolidayCheck AG uit Duitsland blijft wel eigenaar van Weeronline.nl, dat samen net Zoover WebAssets vormde.

Directeur Judith Eyck: “Dit is een droomhuwelijk van een sterk merk met sterke content en een goede SEO-positie. Zij hebben alles dat Vakanties.nl niet heeft. Omgekeerd profiteren zij van onze algoritms, chatbot en onze virtuele touroperator. We maken Zoover rendabel door het te automatiseren.”

Zoover heeft een grote, internationale database met vakantieaccomodaties en beoordelingen daarover. Vakanties.nl als touroperator kan daar dynamisch vakantiepakketten van maken. Het combineert online beschikbaar vervoer, vaak zijn dat vliegreizen, met verblijf. Dat laatste verloopt hetzij via Vakanties.nl zelf, hetzij via een affiliatelink naar bijvoorbeeld Booking.com. Eyck: “Het wordt een hybride platform met affiliate marketing, eigen reizen en retail via TUI-achtige partijen.”

Het merk Vakanties.nl verdwijnt niet. Het bedrijf gaat door als virtuele touroperator en wordt achter Zoover gepositioneerd. “De crisis heeft ons geleerd dat je het beste je inkomstenstromen kunt verbreden, dus meerdere dingen naast elkaar doen. Via de accommodaties kunnen we veel nieuwe producten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan verbreding naar camping en wintersport. Dat loopt dan via derde partijen.”

De overname vindt effectief vandaag plaats. Zoover stond te koop. Hoeveel Vakanties.nl van Judith Eyck en Joost Romeijn betalen, maken ze niet bekend. Hun bedrijf groeide in een jaar tijd van één naar tien miljoen euro omzet.

Airbnb naar rechter om terugbetalen servicekosten te voorkomen

Door zelf een rechtszaak aan te spannen tegen claimorganisaties probeert Airbnb te voorkomen dat het servicekosten moet terugbetalen aan klanten en woningverhuurders in Nederland. Op maandag 29 juni 2020 is het platform hiervoor een procedure begonnen bij de rechtbank in Rotterdam.

In maart oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat Airbnb de wet overtreedt door zowel bij klanten als woningverhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. In de afgelopen maanden zijn door diverse claimorganisaties namens tienduizenden Nederlanders vorderingen ingediend voor het terugvragen van onterecht aan Airbnb betaalde servicekosten.

Omdat de rechtszaak in Amsterdam slechts over een bedrag van 470,13 euro aan betaalde servicekosten ging, kon Airbnb niet tegen de uitspraak in beroep. Het bedrag ligt namelijk onder de zogeheten appelgrens van 1750 euro.

Door een procedure bij de rechtbank Rotterdam aan te spannen probeert Airbnb een principiële uitspraak te krijgen die haar alsnog in het gelijk stelt. Eigenlijk dus een verkapt hoger beroep, zegt claimorganisatie Rabbin, die ook is aangeklaagd. Naast Rabbin, zijn ook Twee Heren B.V., Appeal B.V., Procedeerwinkel en de Consumentenbond Claimservice B.V. door de Amerikaanse platform gedagvaard.

Airbnb heeft per brief aangekondigd ook een zaak te willen beginnen tegen diverse consumenten die hun claim hebben ingediend. Om hoeveel consumenten het gaat is niet duidelijk. Zelf heeft Airbnb het over een ‘beperkte groep reizigers van wie zij claimbrieven heeft ontvangen’. Alleen de consumenten die hun zaak hebben aangemeld bij Rabbin blijft dit risico bespaart. Zij hebben hun vordering op Airbnb namelijk verkocht aan de claimorganisatie en blijven dus zelf buiten schot.

Rabbin zal de procedure die Airbnb begonnen is, gebruiken om een hoge tegenvordering in te stellen. Die vordering bestaat uit alle servicekosten van alle consumenten die zich hebben aangemeld bij Rabbin.

Fivver lanceert Nederlandse site

De internationaal bekende marktplaats voor zakelijke creatieve diensten Fivver opent een Nederlandse vertaling van zijn site.

Van eenpitter tot multinational en alles daar tussen, allemaal hebben ze wel behoefte aan creatieve hulp. Of dat nu een voice-over is, iemand die een WordPress-site of -design maakte, een nieuw logo of een reclamevideo. Vanuit die gedachte is marktplaats Fivver ooit opgericht: een plek om digitaal werk aan te besteden.

Vanochtend maakte Fivver (vertaald: ‘een vijfje’) bekend de Nederlandse vertaling van zijn site voor freelancers te publiceren.

Inmiddels is het tien jaar oude beursgenoteerde bedrijf actief in ruim 160 landen en hebben freelancers ruim een miljard dollar aan de site verdiend. Fiverr behaalde in het eerste kwartaal van 2020 een omzet van 34,2 miljoen dollar, een stijging van 44 procent ten opzichte van vorig jaar. De site kent bijna een kwart miljoen actieve verkopers; de aanbieders van diensten op het platform, en 2,5 miljoen actieve kopers. De gemiddelde koper geeft jaarlijks 177 dollar uit op de site.

De coronacrisis heeft heeft ervoor gezorgd dat er vaker een beroep wordt gedaan op aangesloten dienstverkopers. Het aantal Nederlandse freelancers op Fiverr nam in maart toe met 24,8% ten opzichte van februari, die stijging hield aan in april (+22,8%). Het aantal opdrachten dat Nederlandse bedrijven verstrekte op Fiverr groeide in maart met 29,1 procent en in april met 13,9 procent. Eerder gingen er al gelokaliseerde versies live in Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Foto: mujitra (cc)

Privacytoezicht TikTok naar Ierland

TikTok verplaatst de verantwoordelijkheid voor privacytoezichthouders in Europa van Amerika naar Dublin.

De bewaking van de privacy van gebruikers in de Europese Economische Zone (EEA) en Zwitserland wordt niet meer van ver af gedaan, maar in het gebied zelf. Dat is de grootste verandering die vandaag in de details van de appupdate staat.

Vanochtend informeerde het bedrijf de markt daar kort over via zijn bedrijfsboog.

Een nieuw lokaal team in Dublin houdt toezicht op de naleving van lokale privacywetten, uitgaand van de GPDR.

Voor TikTok werkt in Europa duizend man, waarvan achthonderd in het VK en Ierland. Het bedrijf is bezig lokale kantoren te openen in alle grote markt. Een Nederlands hoofd wordt naar verwachting ergens in de komende weken aangesteld.

Het bedrijf probeert zich tot op zekere hoogte los te weken van zijn Chinese achtergrond om internationaal zonder hinder te kunnen groeien. Daartoe stelde het onlangs een topbestuurder van Disney aan als de nieuwe topman en wil het naar verluidt het hoofdkantoor verhuizen naar buiten China.

Foto: smemon (cc)

‘Uber in gesprek met maaltijdbezorger Postmates’

Nu het Grubhub niet langer kan krijgen, dat bedrijf gaat immers naar Just Eat Takeaway voor 7,3 miljard dollar, zou Uber de overname overwegen van maaltijdbezorger Postmates, meldt de New York Times.

Postmates, op papier 2,4 miljard dollar waard, is wel veel kleiner dan zijn branchegenoot Grubhub. Het Amerikaanse bedrijf stond op het punt om naar de beurs te gaan, maar zag daar gezien de marktomstandigheden vanaf.

Uber heeft een enorme klap gehad van de coronacrisis en moet flink bezuinigen, maar dochter Uber Eats groeit snel en Uber ziet nu brood in maaltijden. Wel beperkte de ambitie zich tot de Amerikaanse markt: Postmates opereert in grote Amerikaanse steden. Een avontuur in Mexico City werd al vrij snel stopgezet.

Volgens de New York Times zijn de gesprekken nog gaande.

Foto Postmates

India verbiedt 59 Chinese apps, waaronder TikTok

De Indiase regering heeft 59 apps van Chinese bedrijven waaronder TikTok verboden. De regering zegt dat deze apps schadelijk zijn voor de soevereiniteit en integriteit van India, de veiligheid van de staat en de openbare orde.

Wat mogelijk een rol speelt is het anti-China sentiment in India. Meer dan twintig Indiase soldaten werden gedood tijdens een grensconflict met China.

Tot de apps behoren UC Browser, UC News, CM Browser, de belapps van Xiaomi en ES File Explorer.

27 van deze 59 apps behoorden tot de top 1000 Android-apps in India. Vooral voor TikTok is het verbod vervelend: India is zijn grootste markt.

Het is nog onduidelijk wat het verbod precies inhoudt. De apps waren maandag nog gewoon in de appwinkels te vinden.

Foto Pixabay

Investering voor SaaS-platform designthinking TheyDo

TheyDo.io, een platform voor digital designthinking heeft een investering van 400.000 opgehaald bij de angelsgroep Arches Capital.

Met het nieuw aangetrokken kapitaal wil TheyDo grote en kleinere organisaties middelen geven om designthinking toe te passen binnen eigen gelederen. De launching customers van het platform zijn Randstad en bol.com.

In de afgelopen drie jaar hielp TheyDo bedrijven met het invoeren van designthinking. Dat was projectmatig werk met workshops en advieswerk. Mede-oprichter Jochem van der Veer (foto, links): “Bij alle klanten zagen we dat designthinking wordt georganiseerd door een specifieke afdeling. Die zorgt ervoor dat de organisatie de customerjourney goed in beeld krijgt, maar die nieuwe ziens- en werkwijze komt nog steeds vanuit die een afdeling. We hebben een tool ontwikkeld om alle inzichten en journeys uit die innovatiegroep te halen en beschikbaar te maken voor de hele organisatie.”

Die inzichten worden via een visueel intuïtieve interface weergegeven. Management heeft een macrovisie en lager in de organisatie kunnen meerdere microvisies worden opgesteld en weergegeven.

Grote bedrijven kunnen die tool afnemen en nog steeds een transformatieprogramma afnemen, met coaches die de processen begeleiden. Nieuw voor TheyDo is het SaaS-platform. “Op deze manier wordt het voor designers, marketers, developers en businessleads een stuk gemakkelijker om online samen te werken om de customerexperience te verbeteren.”

Een afgeleid effect van de coroancrisis is dat veel bedrijven versneld investeren in het optimaliseren van customerexperience. Een brede waaier van partijen met verschillende expertises die daarbij helpen, profiteren daar nu van.

De investering van vierhonderdduizend euro geeft TheyDo ook de middelen om aan promotie te doen. Aangezien het team van zes man remote first werkt, en dus geen kantoor en reisverplichtingen heeft, werkt men kosteneffectief. Van der Veer heeft geen haast met een vervolgronde, maar verwacht dat die op enig moment wel nodig is om de buitenlandse expansie te financieren.

Ruben Meiland, oprichter van Ticketscript wordt namens Arches Capital toetreden commissaris. Binnen de groep van investeerders is onder andere Pieter Omvlee, oprichter van Sketch, betrokken bij de ontwikkeling van het platform.

Amsterdam-Delta met stip in top driebeste startup ecosystemen van Europa

Amsterdam-Delta is het derde beste startup ecosysteem van Europa, zo blijkt uit de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking die een dezer dagen is uitgebracht. Europees gezien moet Amsterdam-Delta nu alleen Londen en Stockholm nog voor zich dulden.

De plek in de Europese top drie dankt Amsterdam-Delta (de hoofdstad en zijn directe omgeving) volgens Genome vooral aan de hoge mate van sociale en logistieke verbondenheid met de rest van de wereld, het steeds volwassener investeringsklimaat en de mate waarin Nederlandse startups wereldwijd markten aanboren.

De groei van ondernemingen als Adyen draagt ook bij aan de hoge ranking. De marktwaarde van Adyen bedroeg in juni 2020 volgens Genome ruim 30 miljard dollar.

Ook is Genome onder de indruk van de sterke Nederlandse prestaties op het gebied van in Agtech & New Food en Life Sciences. Als voorbeelden worden onder andere Picknick genoemd, het online kruideniers platform dat in 2019 een investering van 275 miljoen dollar ophaalde.

Startup Genome publiceert elk jaar het wereldwijde startup ecosysteem rapport. Meer dan 1 miljoen bedrijven in 300 tech ecosystemen worden daarvoor geanalyseerd. De index is gebaseerd op cijfers van 2019, het effect van de corona-pandemie op startups wereldwijd en in Nederland is hier niet in meegenomen.

Vorig jaar stond Amsterdam in Europa nog op de vijfde plaats, na Londen, Parijs, Berlijn en Stockholm. Wereldwijd staat Amsterdam-Delta nu op de 12e plek (vorig jaar 15e), de lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

Niet alles is positief. Serie A+ financiering in termen van aantallen en omvang in vergelijking met onze EU-tegenhangers blijft een uitdaging. Hoewel er in 2019 in Nederland voor een recordbedrag van 1,4 miljard dollar is geïnvesteerd in startups, was de mediane serie A-ronde slechts 2,4 miljoen dollar. Dat is meer dan 10 procent onder het wereldwijde gemiddelde.
Ook scoorde Amsterdam-Delta ecosysteem zeer slecht op Kennis, gedefinieerd als de impact van publicaties en onderzoek en de volume van patenten in het ecosysteem. Ook blijft het aantal succesvolle exits achter bij de nummer van de Europese lijst, Stockholm. Nummer éénin Europa, Londen, scoort beter op VC-activiteit en algemene prestaties.

Foto Pixabay

Europese hoofdkantoor Xiaomi in Den Haag

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Den Haag.

Binnen enkele weken betrekken de werknemers van Xiaomi het regionale kantoor van ruim vijfhonderd vierkante meter in het World Trade Center. Vanuit hier richt het regionale team zich op de Benelux-markt, de financiële en fiscale administratie, en andere bedrijfsactiviteiten binnen West-Europa.

Xiaomi kwam in 2019 al naar de Nederlandse markt met een klein kantoor in Amsterdam. Reeds in januari 2020 besloot het bedrijf om een van zijn West-Europese hoofdkantoren in Den Haag te vestigen.

Xiaomi beleefde zijn Europese debuut in West-Europa in november 2017 vanuit Spanje. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar is het bedrijf het nummer 4-smartphonemerk met een marktaandeel van tien procent.

Amazon koopt expert in zelfrijdende voertuigen

Amazon.com koopt Zoox voor 1,2 miljard dollar. Dat is een bedrijf dat technologie ontwikkelt om gemotoriseerde voertuigen, waaronder bezorgbusjes, autonoom te laten rijden.

Bronen bevestigen de overname aan de Financial Times. The Information bracht het nieuws als eerste. De bedrijven zelf zouden de beoogde transactie in de loop van vandaag bekendmaken.

Zoox ontwikkelde technologie om met sensoren objecten en bewegingen rondom een voertuig te zien, interpreteren en vertalen naar autonome acties. Amazon investeerde vorig jaar in de maker van elektrische bezorgbussen Rivian en beloofde 100.000 busjes af te nemen.

De bezorging van pakketjes tot aan de voordeur kost Amazon jaarlijks miljarden dollars. Twintig miljard, volgens persbureau Bloomberg. Wanneer de mens uit de bezorgketen wordt gehaald, kan Amazon zijn logistieke netwerk efficiënter maken en opschalen.

Amazon kan er ook toe besluiten om de Zoox-technologie versneld door te ontwikkelen zodat het kan concurreren met taxidienten zoals Waymo of Tesla. Laatstgenoemde speelt nog altijd met de gedachte om een deel van zijn vloot in te zetten om ritten te laten delen.

Vanwege de coronacrisis moest Zoox in april honderd medewerkers ontslaan. Dat omvatte een groot deel van zijn testrijders.

Foto: Steve Jurvetson (cc)

Betaalverwerker Wirecard vraagt uitstel van betaling aan

De Duitse betaalverwerker Wirecard, een concurrent van Adyen, heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd. Meestal is dat het voorportaal naar een faillissement.

Het bedrijf wordt verdacht van boekhoudfraude. Accountantskantoor EY trof een gat in de financiën aan van bijna 2 miljard euro. De vermiste miljarden waren zogenaamd ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank ontkende dat.

De publicatie van het jaarverslag over 2019 werd uitgesteld en het bedrijf trok zijn financiële resultaten over 2019 en het eerste kwartaal in. Al eerder waren er verdenkingen van malversaties, maar Wirecard probeerde met een KPMG onderzoek de geruchten te ontzenuwen.

Vrijdag stapte topman Markus Braun al op vanwege de affaire, inmiddels is hij aangehouden. CFO Jan Marsalek werd maandag ontslagen.

Het eind jaren negentig opgerichte bedrijf heeft 280,000 klanten, waaronder Allianz, KLM, Qatar Airways, Rakuten.com en Transport for London.

Foto Shutterstock

Page generated in 1,138 seconds. Stats plugin by www.blog.ca