35 miljoen euro voor bestandeldeeldienst WeTransfer, oprichter Nalden exit

Bestandendeeldienst WeTransfer krijgt 35 miljoen euro van investeringsbedrijven HPE Growth en Highland Europe. Daarmee wil het Nederlandse bedrijf verder groeien. Oprichter Nalden (Ronald Hans) stapt op.

Highland Europe levert het grootste deel van de investering, net als vier jaar geleden, toen WeTransfer 22 miljoen euro kreeg.

Met het geld moet WeTransfer internationaal groeien. Vorig jaar nam WeTransfer nog de apps Paper en Paste over.

De beursgang die eerder nog werd overwogen is van de baan, zo laat een woordvoerder aan RTL weten.

Met de investering begint een nieuw hoofdstuk zonder oprichter Nalden. Die wil zich richten op het ontwikkelen van een app voor ouders, Adelee. Nalden wordt in de raad van commissarissen vervangen door Jonne de Leeuw van HPE.

Op de foto CEO Gordon Willoughby

Oracle en accelerator Start it @KBC bundelen de krachten

Technologiebedrijf Oracle sluit zich aan als partner bij Start it @KBC, de grootste Belgische accelerator voor start-ups.

Oracle experts zullen workshops geven aan de start-ups in de Start it @KBC community over high level technologie, maar ook over sales en business development. De start-ups kunnen verder gratis gebruik maken van de Oracle Cloud.

Fashion tech startup Macty, recent winnaar van de innovatie-award van EURid, maakt nu al deel uit van zowel Start it @KBC als van Oracle for Startups.

Start-ups die deel willen nemen aan het acceleratorprogramma van Start it @KBC, kunnen zich dit jaar nog kandidaat stellen tot 19 september via www.startit.be.

’91 miljoen nachten geboekt bij Airbnb’

Airbnb zou in het eerste kwartaal van het jaar 9,4 miljard dollar aan boekingen hebben verwerkt, zo melden bronnen aan Reuters. Het bedrijf geeft zelf geen cijfers vrij.

In totaal zouden 91 miljoen nachten in appartementen zijn geboekt.

Vorig jaar zou Airbnb in het derde kwartaal al een omzet van 1 miljard dollar hebben gerealiseerd. In heel 2018 realiseerde Airbnb al een omzetgroei van 40 procent.

Het Amerikaanse bedrijf gaat naar verwachting volgend jaar naar de beurs.

Foto Pixabay

Nadine Klokke naar onlinebank Knab

Nadine Klokke (1976) geeft vanaf 1 oktober als CEO leiding aan Knab en Aegon Bank die per die datum op één locatie verdergaan onder de naam Knab.

Klokke werkte 17 jaar bij ING, waar ze verschillende leidinggevende functies heeft bekleed.

Haar laatste functie was director business lending voor België en Nederland. Daarnaast was ze betrokken bij verschillende internationale initiatieven waaronder een retail startup in Oost-Europa. Nadine volgt Eric Rutten op die de afgelopen 9 jaar Aegon Bank N.V. leidde, waartoe Knab en Aegon Bank behoorden.

Apple verschaft werk aan 2,4 miljoen Amerikanen

Apple verschaft naar eigen zeggen werk aan 2,4 miljoen Amerikanen. Zelf heeft het bedrijf 90.000 Amerikanen op de loonlijst staan. Tegen 2023 zijn dat er nog eens 20.000 meer. In Seattle worden op korte termijn 2000 nieuwe werknemers gevestigd.

Van de 2,4 miljoen zijn er 450.000 leveranciers. Apple doet zaken met 9000 van dergelijke bedrijven. In 2018 betaalde Apple 60 miljard dollar aan deze leveranciers en dit jaar hoopt Apple 350 miljard bij te dragen aan de Amerikaanse economie.

Apple rekent ook appontwikkelaars mee, dat zijn er in de VS 1,9 miljoen, waarvan er in de laatste 30 maanden 325.000 zijn bijgekomen.

Apple wijst op significante groei van indirecte banen in staten als North Carolina, Florida en Pennsylvania.

Foto Apple

Ron Simpson (Avocado Show): ‘De dag vóór de lancering is de laatste dag geweest dat mijn leven normaal was’

Hoe werd een restaurant in Amsterdam in één klap een wereldhype? Volgens Ron Simpson (creatief ondernemer & oprichter The Avocado Show) past een goed idee op een bierviltje. Wat is de succesformule achter The Avocado Show? ‘Ons idee ging viral bij het posten van de eerste simpele foto waarop ons restaurant te zien was. Een goed idee heeft niet altijd goede content nodig: als het duidelijk is en een doelgroep aanspreekt, werkt het. In ons geval was het ‘Vrienden in Amsterdam openen avocado restaurant’ en boem, daar gingen we! We hebben 100 landen de headlines gehaald met ons idee: we waren wereldnieuws. Het hield niet op!’ Meer bij 7 Ditches.

Foto Pixabay

Handelsoorlog gaat aan Alibaba voorbij

Alibaba merkt nog maar weinig van de handelsoorlog tussen China en de VS. De omzet over het tweede kwartaal steeg 42 procent naar omgerekend 16,7 miljard dollar. De aangepaste EBITDA steeg naar 5,9 miljard, 25 procent meer dan een jaar terug. De winst eindigde op ruim 3 miljard dollar.

De koers van het aandeel is sinds mei 16 procent in waarde gedaald uit zorgen over de handelsoorlog tussen China en de VS, maar aan de cijfers van het Chinese bedrijf (pdf) is daarvan nog maar weinig te merken.

Het aantal klanten voor de retailmarktplaatsen steeg met 20 miljoen naar 674 miljoen. Het aantal mobiele gebruikers ging zelfs naar 755 miljoen, 34 miljoen meer dan een jaar terug.

De cloudactiviteiten groeiden ook stevig, met 66 procent, naar 1,1 miljard dollar. Alibaba Cloud lanceerde afgelopen maanden 300 nieuwe producten. Digitale media en entertainment groeide bescheiden met 6 procent.

In september wordt oprichter Jack Ma als voorzitter vervangen en breekt een nieuw tijdperk aan.

Het bedrijf is in gesprek met Kaola van NetEase, een bedrijf dat buitenlandse artikelen aan Chinese consumenten verkoopt. Mogelijk neemt Alibaba dit bedrijf over voor 2 miljard dollar.

 

WeWork lijdt 900 miljoen dollar verlies in eerste half jaar 2019

WeWork, aanbieder van co-working kantoorruimten voor startups, leed in de eerste zes maanden van het jaar een verlies van 900 miljoen dollar op een omzet van 1,5 miljard. Dat blijkt uit het prospecus voor de aanstaande beursgang.

Een van de verklaringen voor de verliezen zijn de huurverplichtingen die oplopen tot wel 47,2 miljard dollar. WeWork huurt ruimte voor tientallen jaren. Inmiddels zijn er wereldwijd 528 locaties, waaronder vier flexwerkruimten in Amsterdam.

Het Amerikaanse bedrijf, gewaardeerd op 47 miljard dollar nadat SoftBank 2 miljard in de onderneming stak, gaat vermoedelijk volgende maand naar de beurs onder de naam WE.

In de documentatie is ook te lezen dat WeWork 527.000 leden heeft. De helft daarvan komt van buiten de VS.

WeWork is het zoveelste techbedrijf met zware verliezen. Uber rapporteerde een verlies van 5 miljard dollar alleen al in het tweede kwartaal.

Foto WeWork

Nieuw fonds Peak Capital richt zich op marktplaatsen en platforms

Peak Capital start een vierde fonds van 66 miljoen euro. Met dit fonds worden twintig investeringen beoogd in snelgroeiende Europese marktplaats-, platform- en SaaS-bedrijven.

In het nieuwe fonds zijn, naast de partners, gerenommeerde Nederlandse ondernemers ingestapt die aan de basis hebben gestaan van bedrijven als @Leisure, funda, Hippo IMC, Kleding.nl, Netsociety, Wehkamp, Sundio, World Ticket Center en Woodwing.

‘We hebben gemerkt dat door onze scherpe focus wij veel waarde kunnen toevoegen bij onze deelnemingen. Juist door onze eigen ervaring als ondernemers en investeerder in het internationaal opschalen van bedrijven, het aantrekken van talent tot het aantrekken van vervolg funding en het realiseren van een succesvolle exit,’ stelt Johan van Mil, medeoprichter van het kapitaalfonds.

Tevens versterkt Peak Capital haar team met Jacqueline van den Ende, voormalig HAL Investments en Rocket Internet entrepreneur

Peak Capital was in het verleden betrokken bij exits als IENS (gekocht door Tripadvisor), Radionomy (gekocht door Vivendi), Cheapcargo (gekocht door PostNL), maar ook OneFit dat recent is gefuseerd met het Duitse Urban Sports Club tot het grootste sport- en fitness platform in Europa.

Op de foto boven een recente investering van Peak Capital Happyprinting, onder Jacqueline van den Ende

Meer winst voor Tencent door gaming en advertenties

Het Chinese Tencent, het bedrijf achter WeChat en Weixin, meldt woensdag beter dan verwachte kwartaalcijfers als gevolg van gestegen inkomsten uit mobiele games en advertenties.

De winst viel met 3,44 miljard dollar 35 procent hoger uit dan vorig jaar (pdf). De omzet was 18 procent hoger en kwam uit op 25,3 miljard dollar.

De inkomsten uit gaming stegen 8 procent, waarbij mobiele games alleen al goed waren voor een groei van 26 procent. Succesvolle titels in dit verband waren Honour of Kings, Perfect World Mobile en Peacekeeper Elite.

Tencent moet het vooral hebben van gaming, een industrie die in China een omvang heeft van 38 miljard dollar.

Tencent verdient ook steeds meer aan betaal- en clouddiensten, goed voor een groei van 37 procent.

 

Rochdi Darrazi (Boldking): ‘Alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse badkamerritueel’

Eigen frustratie is een mooie drijfveer voor de start van een bedrijf. Rochdi Darrazi begon in 2008 zijn hoofdhaar te verliezen. Zijn zoektocht naar een geschikte scheermes leverde veel frustratie op. De mesjes op de markt bleken ongeschikt voor rondingen en liepen snel vol wanneer er te veel haren geschoren moesten worden. Ruim tien jaar verder verkoopt Rochdi Darrazi onder de naam Boldking zijn eigen scheermes. En wil het bedrijf invulling geven aan de twintig minuten die iedere Europese man dagelijks in de badkamer doorbrengt.

De messen worden inmiddels in elf landen verkocht. En ondanks het feit dat het scheren van de baard lang niet altijd meer gebeur,t groeit Boldking. “Wij groeien in een krimpende markt. 93% van deze producten wordt nog steeds in de retail verkocht en 7% online. Elk jaar groeit dat percentage online. Wij zijn ook een nieuw merk en kunnen dus in principe alleen maar groeien.” Meer bij Top Names.

=

FNV: Flixbus doekt tegen de afspraken in Eurolines Nederland op

Het Europese langeafstand OV-bedrijf Flixbus sluit tegen de afspraken in de deuren van de onlangs overgenomen concurrent Eurolines. Het gaat om de kantoren Amsterdam Duivendrecht, Rotterdam en Den Haag. De medewerkers van Eurolines Nederland voelen zich gebruikt, meldt FNV.

Flixbus is anders dan traditionele busvervoerders een softwarebedrijf dat buseigenaren helpt hun vloot in te zetten op routes. Daarbij verzorgt het de marketing en boekingen. Eigen vervoer heeft het bedrijf niet.

In mei 2019 werd bekend dat het Franse openbaar streekvervoersbedrijf Transdev haar internationale dochteronderneming Eurolines zou gaan verkopen. Vanwege tegenvallende resultaten, maar ook vanuit strategische overwegingen. Flixbus zou dezelfde werkzaamheden gaan uitvoeren, onder de naam Eurolines.

Flixbus heeft Eurolines volgens FNV toch vooral aangekocht om de concurrentie uit te schakelen. ‘Het bedrijf wil over de ruggen van werknemers en chauffeurs de Europese markt gaan domineren. Dat kan niet zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die het werk uitvoeren’, reageert FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

Kort na de aankondiging van de sluiting van Eurolines heeft Flixbus een minimale ontslagvergoeding aangeboden. Ook wil het niet verder onderhandelen over een sociaal plan.

23 banensites willen dat EU Google for Jobs aanpakt

23 banensites waaronder Best Jobs Online, Intermedia en Jobindex, hebben volgens Reuters een klacht gedeponeerd bij Eurocommissis Margretha Vestager over Google. Zij willen dat de internetgigant tijdelijk stopt met zijn banenzoekmachine Google for Job omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

Google is al enige tijd actief met vacatures in de VS, Japan, India, Zuid Afrika en Engeland. In Duitsland werd de dienst dit voorjaar uitgerold.

Google for Jobs geeft als eerste resultaten betaalde advertenties weer, daarna volgt een blok met samengestelde advertenties, onder meer van bestaande vacaturesites. Daarvoor hoeft niet betaald te worden.

Het verwijt komt hierop neer dat vacaturesites marketingkosten hebben om hoger in de zoekresultaten te komen, terwijl Google deze kosten niet heeft. Sommigen, onder wie CEO Henry Shao van Zippia, claimen zelfs dat Google de zoekadvertenties van zijn bedrijf naar beneden drukt. Shao moet tegenover Reuters erkennen dat hij daarvoor geen keihard bewijs heeft. Van de ondertekenaars zou alleen StepStone GmbH, eigenaar van dertig vacaturesites, formeel een antitrustklacht hebben ingediend.

De vraag is echter of de verwijten terecht zijn. Google for Jobs heeft geen monopolie. De Britse lancering van Google for Jobs in juli vorig jaar heeft volgens Richard Collins van ClickID geen grote gevolgen gehad voor de banensites in het Verenigd Koninkrijk. “Die hebben tijdig gereageerd door stevig te adverteren, maar metazoekmachines hebben wel ingeleverd omdat ze minder hoog in de Google zoekresultaten komen,” vertelde Collins (een van Googles partners) in april op Emerce Recruitment.

Google heeft in Nederland de banensite nog niet uitgerold, maar dat kan niet lang meer duren. Tot de klagende partijen behoren voor zover bekend dan ook geen Nederlandse partijen.

Google zelf houdt vol dat Google for Jobs individuele bedrijven en vacaturesites alleen maar helpt aan extra verkeer.

Vestager vertrekt overigens 31 oktober, maar zou van plan zijn om het dossier over te dragen aan haar opvolger.

Sociaal netwerk Tumblr verkocht aan moederbedrijf WordPress

Het sociale netwerk Tumblr is door telecombedrijf Verizon verkocht aan Automattic, het moederbedrijf van contentplatform WordPress. Het was ooit de grootste miskoop van Yahoo, dat er 1,1 miljard dollar voor neertelde.

Het is niet bekend wat Automattic ervoor heeft betaald, maar het zou minder dan 20 miljoen dollar zijn.

In 2013 was Tumblr de tot dan toe grootste aankoop van Yahoo. Aanvankelijk werd de acquisitie gezien als een gewaagde stap van de toenmalige CEO Melissa Mayer, die met Tumblr de concurrentie aan had kunnen gaan met Facebook en Instagram, maar een paar jaar later bleek dat het Amerikaanse bedrijf alleen maar geld had verloren.

Alleen al in het tweede kwartaal van 2016 schreef Yahoo 482 miljoen dollar af op de waarde van Tumblr. In het vierde kwartaal van 2015 was dat ook al 230 miljoen dollar. Oprichter David Karp hield het in 2017 al voor gezien.

Uiteindelijk kwam Yahoo en daarmee ook Tumblr terecht bij telecomreus Verizon. De media activiteiten van Verizon (voorheen Oath) zijn ook al niet erg succesvol gebleken. In het tweede kwartaal genereerde de divisie een 2,9 procent lagere omzet van 1,8 miljard dollar.

Sinds mei was Verizon al op zoek naar een koper voor Tumblr. Hoewel het sociale netwerk nog steeds 450 miljoen blogs telt, neemt het gebruik af.

Tumblr lijkt bij Automattic beter op zijn plaats, al is niet duidelijk of en hoe Tumblr wordt geïntegreerd met WordPress.

Zeker 200 werknemers verhuizen van Verizon naar Automattic. Automattic handhaaft de ban op pornografische content, die in december werd ingevoerd.

Trump wil sociale media aanpakken wegens ‘linkse vooringenomenheid’

De Trump administratie wil dat er meer controle komt op sociale media en wil dat overheidsinstanties als FCC en FTC toezicht gaan houden. Bij de regering van Trump bestaat de indruk dat bedrijven als Twitter en Facebook conservatieve geluiden onderdrukken.

CNN heeft een concept uitvoeringsbevel onder ogen gekregen genaamd Protecting Americans from Online Censorship. Daarin staat dat de regering Trump 15.000 klachten heeft gekregen over vermeende censuur.  Het bevel stelt aanpassingen voor van Sectie 230 van de Communications Decency Act.

Het lijkt de regering vooral te doen om platforms die minstens een achtste van de Amerikaanse bevolking bereiken.

Senator Ron Wyden (Democraten), gespecialiseerd in het vrije woord, noemt het bevel ‘vreselijk en zegt dat er bij de FCC en FTC weinig enthousiasme bestaat om het uit te voeren. Beide instanties wilden tegenover CNN niet reageren.

Het blog Recode benadrukte een dezer dagen nog eens dat er geen enkele aanwijzing bestaat voor de politieke vooringenomenheid van Big Tech bedrijven en de plannen een idee-fixe zijn van Donald Trump, die gefrustreerd zou zijn dat hij volgers blijft verliezen op Twitter. Weer anderen suggereren dat Trump in de aanloop van de verkiezingen toch vooral zijn eigen belangen probeert veilig te stellen.

Sinds een week is Trump in een serie tweets uitgevaren tegen Google topman Pichai: ‘Check out what @Google is up to for the 2020 election!’ Directe aanleiding was de bewering van een oud Google-medewerker bij zender Fox dat de zoekreus er in 2016 voor wilde zorgen dat Trump niet verkozen zou worden. De oud-medewerker Kevin Cernekee blijkt echter te zijn ontslagen nadat hij volgens Google vertrouwelijke informatie had gestolen. Ook zegt Google dat de beweringen van Gernekee totaal verzonnen zijn.

Tijdens de campagne van 2016 beweerde Trump herhaaldelijk dat Google negatief nieuws over Hillary Clinton zou wegdrukken, zonder daarvoor ook maar het geringste bewijs te leveren.

Wel hebben internetbedrijven mede onder druk van adverteerders de rechtse complotdenker en haatpridiker Alex Jones en provocateur Milo Yiannopoulos de mond gesnoerd omdat zij de voorwaarden van de platforms overtraden. Trump was meerdere malen te gast bij Jones.

Foto Pixabay

Page generated in 1,182 seconds. Stats plugin by www.blog.ca