‘Binnen marketplaces moeten partijen minder stoeien en meer dansen’

Moet je op een marketplace verkopen, of moet je wellicht zelf een marketplace worden? Het is een vraag waar retailers mee worstelen. En hoe zit het op die marketplaces eigenlijk met de winstgevendheid?

Emile Valkestein van Newcraft stipt tijdens de afgelopen Emerce update over marketplaces aan waar retailers tegenaan lopen. Voor hen is het best lastig om winstgevend te verkopen via marketplaces as Bol.com of Amazon. “Je bent immers de laatste schakel naar de consument, er zijn al wat marges doorheen gegaan.” 

Die marges zijn een punt van aandacht, maar geen reden om niet in te stappen, vindt Valkestein. “Stoei je met de vraag? Ja, ga het wel doen, maar begin klein en zoek wel een relevante marktplaats.” 

Merken en retailers moeten minder stoeien en meer dansen met elkaar. En de consument? “Die moeten we ook weer een beetje opvoeden op het gebied van retourzendingen.” In deze podcast geeft Valkestein vele voorbeelden van succesvolle initiatieven en samenwerkingen. 

CIO Telenet stapt op

Sam Lloyd, de CIO van de Belgische kabelaar Telenet, verlaat het bedrijf na 3,5 jaar.

De in Engeland geboren Lloyd startte als CIO bij Telenet in 2016. Onder haar leiding kreeg de IT-afdeling een nieuwe organisatiestructuur.

Lloyd heeft niet bekend gemaakt naar welk bedrijf ze verhuist.

Telenet gaat voorlopig niet op zoek naar een vervanger.

Nieuwe investering voor The Next Closet

De marktplaats voor tweedehands mode The Next Closet heeft een nieuwe investeringsronde doorlopen. De totale externe investering, gedaan met zittende aandeelhouders, komt uit op drie miljoen euro.

“Deze ronde is bedoeld om nóg harder te groeien”, zegt directeur Thalita van Ogtrop in een telefonische toelichting. “We claimen dat we marktleider zijn in de Benelux in onze niche maar willen toch het gaspedaal er nog even goed op zetten. We willen zo dominant worden dat buitenlandse partijen niet willen overwegen naar Nederland te komen.”

Het bedrijf uit Amsterdam biedt een handelsplatform waar voornamelijk vrouwen tweedehands designer fashion onderling verhandelen. Dit is een groeimarkt waarin de kaarten nog moeten worden verdeeld .

Van Ogtrop zegt in een persbericht: “We hebben nog nooit zo snel een ronde gesloten als deze. De markt laat zien dat de interesse voor tweedehands designer fashion snel groeit, dus we pakken het momentum! Daarnaast laten we elk jaar een groei van meer dan honderd procent zien.”

“Toen we The Next Closet in 2013 startten, had tweedehands fashion een stoffig imago en was het niet toegankelijk en hip. Nu zien we precies het tegenovergestelde: het is juist een statement. Vrouwen, waaronder influencers, willen laten zien dat ze bewust shoppen, investeren in kwaliteit en hergebruiken wat er al is.”

De omvang van de huidige financieringsronde bedraagt een half miljoen euro. Het geld wordt gebruikt om de kwaliteit van het aanbod op de site te verbeteren en de service en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Begin dit jaar stelde The Next Closet de ex-CMO van Tiqets aan, Bas Willemse, om de marketingstrategie meer aandacht te geven.

The Next Closet is opgericht door Lieke Pijpers (foto, links) en Thalita van Ogtro.

Miljard dollar voor autonoom vervoer Uber

De Japanse bedrijven SoftBank Vision Fund, Toyota en onderdelenmaker DENSO steken samen een miljard dollar in Uber. Het geld gaat naar de tak die autonoom rijden ontwikkelt.

Voor Toyota is die 333 miljoen dollar ook leergeld, omdat het zicht krijgt de materie van genetwerkt autonoom vervoer. Daarnaast belooft het driehonderd miljoen dollar om zelfrijdende auto’s in Ubers netwerk op te nemen.

De investering kan worden gezien als een signaal voor beleggers dat Ubers aanstaande beursnotering niet puur een exit is voor de aandeelhouders die het bedrijf tot nu toe financierden. Die zorg is niet illegitiem.

In 2018 realiseerde Uber een omzet van 11,3 miljard dollar (+43%) maar boekte daarbij ook een verlies van 4,5 miljard dollar. Het heeft wel nog 7,3 miljard dollar in kas.

Salesforce neemt MapAnything over

CRM-reus Salesforce heeft opnieuw (voor een onbekend bedrag) een bedrijf overgenomen. Dit keer gaat het om MapAnything, gespecialiseerd in locatiegebaseerde workflows.

Bedrijven kunnen met de software bijhouden wie wat binnen de organisatie doet en welke verbeteringen daarin mogelijk zijn.

Het bedrijf, dat 10 jaar oud is, telt 1900 klanten en heeft in het verleden 84 miljoen dollar aan financiering opgehaald. Vorig jaar nog nam het bedrijf deel aan een financieringsronde van 33 miljoen dollar onder aanvoering van Columbus Nova.

Salesforce Ventures had al een belang in de onderneming.

Foto Pixabay

Gaming steeds belangrijker voor Kickstarter

Game-ontwikkelaars doen steeds vaker een beroep op Kickstarter voor hun financiering. Sinds 2009 is 1 miljard dollar uitgekeerd aan gamingprojecten, goed voor 60 procent van het totaal.

Het bedrag voor 17.000 projecten werd opgehaald bij 3,2 miljoen mensen. Het leverde ook enkele successen op, waaronder Broken Age van Double Fine en Shovel Knight van Yacht Club Games.

Niet alles heeft betrekking op elektronische games. Ook werd flink wat geld opgehaald voor ouderwetse bordspellen. Zo’n 21 miljoen dollar betrof hardware. Mobiele games waren goed voor slechts 7,2 miljoen dollar.

Kickstarter profiteert zelf ook van deze ontwikkelingen, want het houdt 5 procent in van iedere succesvolle financiering.

Foto: Pixabay

Neelie Kroes strijdt voor meer vrouwen in de tech

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes wordt het gezicht van de start van het ambitieuze Female Tech Heroes netwerk, dat op dinsdag 21 mei wordt gelanceerd in de Dutch Technology Week op High Tech Campus Eindhoven. Meer dan 600 tech-vrouwen hebben zich aangemeld.

Female Tech Heroes is een nieuw initiatief in de Brainportregio om vrouwen te enthousiasmeren over technologie. High Tech Campus Eindhoven neemt hierin naar eigen zeggen het voortouw.

Grote bedrijven in de regio als ASML, Philips, NXP en Thermo Fisher Scientific zijn allemaal op zoek zijn naar vrouwelijk talent.

Tijdens Female Tech Heroes doen topvrouwen, onderzoekers en ingenieurs van onder andere TomTom, Philips, Adyen, Lightyear, TNO en ASML een boekje open over hoe het is om te werken in een door mannen gedomineerde techwereld.

Pinterest opent 25 procent hoger op beurs

Het beursdebuut van Pinterest is positief begonnen. De koers noteerde zojuist 25 procent hoger en staat momenteel op 23,75 dollar. De openingskoers was 19 dollar.

Het prikbord wordt gewaardeerd op 12,6 miljard dollar, ongeveer de helft van wat Twitter waard is. Het geld van de beursgang wil Pinterest gebruiken voor uitbreiding en uitbetaling van eerste aandeelhouders.

Pinterest is genoteerd aan de New York Stock Exchange als PINS.

Het sociale netwerk verdient grotendeels aan advertenties, maar lijdt nog altijd verlies.

Videovergaderbedrijf Zoom deed het vandaag bij zijn beursgang nog beter dan Pinterest. De koers van het Amerikaanse bedrijf (NASDAQ: M) schoot van 36 naar 65 dollar.

Na Pinterest zal de aandacht de komende weken uitgaan naar het beursdebuut van Uber. Slack krijgt een zogeheten direct listing, waarbij de aandelen niet publiek worden verhandeld.

Foto: Shutterstock

Intracto neemt Adagio over

Intracto, de groep waaronder ook Nederlandse bureaus ezCompany en Have A Nice Day vallen, neemt de specialist in marketingautomation Adagio over.

Dat maakte het bedrijf uit Antwerpen, met kantoor in Den Bosch, gisterenmiddag bekend.

Het team van Adagio bestaat uit vijftig experts met specialisaties in onder andere Salesforce, Adobe en Oracle Eloqua vormt een aanvulling op het huidige marketingautomationaanbod van Intracto zelf.

Adagio zegt in een persbericht: “Lucas Decuypere en Ben Van Gorp, oprichters van Adagio: “Met Intracto naast ons zijn we het referentiebureau als het aankomt op omnichannelmarketing. Dat we beide een stevige basis hebben in zowel België als Nederland is een extra voordeel.”

Voor Intracto is dit de vierde overname van dit jaar. In januari kocht het de Belgische bureaus Luon en Raak en in maart de Nederlandse Drupal-specialist ezCompany.

Eind december 2018 stapte investeerder Waterland in Intracto om samen een buy & build-strategie uit te voeren. De investeerder herhaalt hiermee het proces dat bij TamTam uit Delft begon in 2015. Die investering leidde tot de creatie van een bureaunetwerk dat nu bekend staat onder de naam Dept. Dat begon onlangs aan zijn Amerikaanse expansie. Of en, zo ja, welke link er tussen Intracto en Dept wordt gelegd is in deze fase niet duidelijk.

Pinterest vandaag naar de beurs voor 19 dollar per aandeel

Prikbord Pinterest gaat vandaag naar de beurs voor 19 dollar per aandeel, hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar. Aanvankelijk was het de bedoeling om ze voor 21 dollar per aandeel te verkopen.

De uiteindelijk toch lagere introductieprijs houdt mogelijk geen verband met de tegenvallende koers van Lyft, de Uber-rivaal die een dezer dagen zijn beursdebuut beleefde, maar met de trage groei van het Californische bedrijf.

Pinterest, te herkennen aan het symbool PINS op de NYSE, verwacht met zijn beursgang 1,4 miljard dollar op te halen. Er zijn vanmiddag (Nederlandse tijd) 75 miljoen aandelen Pinterest te koop.

Grootste aandeelhouders zijn Bessemer Venture Partners (13 procent belang), FirstMark Capital (9,8), Andreessen Horowitz (9,6), Fidelity Investments (7,1) and Valiant Capital Partners (6).

Pinterest telt 250 miljoen actieve gebruikers en zette vorig jaar 756 miljoen dollar om.

Videovergaderbedrijf Zoom doet zijn aandelen vandaag van de hand voor 36 dollar per aandeel. De beurswaarde bedraagt daarmee zo’n 9 miljard dollar. Het bedrijf staat genoteerd aan de NASDAQ.

Bookdifferent.com werkt samen met Panta Reizen

Bookdifferent.com, het groene hotelboekingsplatform, is een samenwerking gestart met zakenreisbureau Panta Reizen uit Rotterdam. De duurzaamheidsdata van bookdifferent.com worden geïntegreerd in de booking tool van Panta.

“Dit is echt de volgende stap voor ons waarin we van een hotelboekingssite evolueren naar een  groene dataclub,” zegt oprichter Lonneke de Kort. Het consumentenplatform bookdifferent.com blijft gewoon bestaan maar er wordt ook ingezet op B2B-partners.

Klavertje vier

Bookdifferent.com heeft van 2,2 miljoen accommodatie wereldwijd informatie verzameld hoe zij presteren op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om de CO2-uitstoot per gast, eco-certificaties van het hotel en de staygreencheck, een eigen standaard die is gebaseerd op de Global Sustainable Tourist Councel-standaard. Hierbij wordt gekeken naar het management (wordt het hotel effectief duurzaam gerund en de wet nageleefd?), behandeling van de werknemers en de bestemming (‘eerlijk & lokaal’), respect voor lokale tradities en natuur & milieu. De score wordt uitgedrukt in een klavertje vier. Als alle blaadjes groen zijn, dan is de duurzaamheidsscore het hoogst.

SNP reizen en Panta Reizen aan boord

Eerder besloot SNP reizen al om de groene data van bookdifferent.com te integreren in hun boekingssysteem en nu is dus Panta Reizen ermee gestart. “Hierdoor kunnen zij voor de klanten die geïnteresseerd zijn het in het verduurzamen van hun reisbeleid, duurzame accommodaties boeken,” zegt De Kort. De informatie kan worden opgenomen in de jaarrapportage maar ook worden gebruikt om te sturen op duurzame keuzes. De klant krijgt in het boekingsoverzicht namelijk te zien hoe elk hotel scoort op duurzaamheid en wat de CO2-uitstoot van het verblijf is.

Zakelijke markt stuwt omzet TomTom

TomTom zette in het eerste kwartaal 14 procent meer om. Van de 170 miljoen euro was het vooral ‘locatie technologie’ (automotive en enterprise) die bijdroeg aan de resultaten, namelijk 102 miljoen.

De consumentenproducten deden het weer minder dan vorig jaar, de omzet slonk 7 procent naar 53 miljoen euro (pdf).

Het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal kwam uit op 18,8 miljoen euro.

Het zijn de eerste resultaten zonder Telematics. Deze divisie die zich bezighoudt met voertuigvolgsystemen werd eerder dit jaar verkocht aan de Japanse bandenmaker Bridgestone. De overname is op 1 april voltooid.

Apple en Qualcomm sluiten vrede

Apple en zijn grote leverancier Qualcomm begraven na een bloedige tweestrijd eindelijk de strijdbijl. Alle lopende rechtszaken zullen worden beëindigd, waaronder die van Qualcomm tegen Apples toeleveranciers.

De zaak begon in januari 2017, waarbij Apple volhield dat de chipmaker ongeveer 1 miljard dollar aan royaltybetalingen had achtergehouden. Daarop sloeg Qualcomm terug met een eigen rechtszaak over patenten.

Een rechtszitting in San Diego is nu definitief van de baan.

In een 6-jarige overeenkomst zijn de royaltybedragen voor het gebruik van (5G) modems geregeld. Daarnaast blijft Apple nog twee jaar chips afnemen. Financiële details zijn niet vrijgegeven.

De koers van het aandeel Qualcomm is zojuist met 23 procent gestegen.

Yin Oei weg als country manager Cegeka

Yin Oei is opgestapt als Belgische country manager van Cegeka. Sinds september 2017 was ze verbonden aan het Hasseltse IT-bedrijf.

Oei volgde Marc De Groote op, maar werkte al een vijftal jaar bij bet bedrijf.

Cegeka ondersteunt haar klanten onder meer met software- en infrastructuuroplossingen. Er werken 5000 mensen. In 2018 realiseerde Cegeka Groep een omzet van 511 miljoen euro.

T-Mobile Nederland presenteert directie gefuseerde organisatie

Het gefuseerde T-Mobile en Tele2 heeft het managementteam gecompleteerd. De ambitie van het nieuwe directieteam is met gebundelde krachten de telecommarkt verder uit te dagen.

In de nieuwe directie zitten in elk geval twee managementleden van Tele2 Nederland; Saskia Bekkers (HR directeur) en Leslie Hogeveen (Directeur Ben en Tele2).

Nieuw in het directieteam, maar een oude bekende in het managementteam, is Tisha van Lammeren. Zij wordt Directeur Consumentenmarkt. Van Lammeren is al 14 jaar werkzaam bij T-Mobile in diverse strategische rollen. In haar laatste functie was van Lammeren verantwoordelijk voor consumentenmarketing. Onder haar leiding werden diensten als Datavrije muziek en het eerste betaalbare Unlimited abonnement in Nederland gelanceerd.

De volledige directie bestaat uit:
Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland
Kim Larsen, Directeur IT & Technology
Robert Jelinek-Nacke, Financieel directeur
Leon Toet, Directeur Zakelijke markt
Tisha van Lammeren, Directeur Consumentenmarkt
Saskia Bekkers, HR directeur
Margreet Hoekstra, Directeur Legal, Regulatory affairs en Compliance
Leslie Hogeveen, Directeur Ben en Tele2
Pieter de Klein, Directeur Strategie & Wholesale
Jon Talbot, Directeur Transformatiestrategie

Page generated in 1.231 seconds. Stats plugin by www.blog.ca