Constantijn van Oranje: ‘De wereld van start-ups ontwikkelt zich ontzettend snel’

Onder de naam TechLeap.NL kreeg StartupDelta dit jaar een groots vervolg. Wij gaan in gesprek met Special Envoy van TechLeap.NL: Constantijn van Oranje. ‘TechLeap.NL is het vervolg op Startupdelta om het Nederlandse Startup Ecosysteem vooruit te helpen, met een hernieuwde nadruk op kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei. Als de Nederlandse overheid en alle stakeholders in Nederland samen ons land tot beste start-up land van Europa willen maken, moet er een behoorlijke schep bovenop. TechLeap.NL heeft een nieuw programma en zet een grote stap vooruit om deze ambities waar te maken’, aldus Constantijn van Oranje bij 7 Ditches.

Vijftig Nederlandse startups naar CES Las Vegas

Special Envoy van techleap.nl, Constantijn van Oranje, reist in januari met 50 Nederlandse startups af naar de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Dat maakte hij zojuist bekend tijdens CES Unveiled in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Naast Constantijn van Oranje zijn ook Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer en Gerbert Kunst, Consul-Generaal in San Francisco, aanwezig in Las Vegas.

De vandaag bekendgemaakte Nederlandse startups zijn geclusterd rond vijf thema’s: de toekomst van energietransitie en e-mobiliteit, de toekomst van het leven van de stad, de toekomst van consumentenelektronica, de toekomst van levenswetenschappen en de toekomst van educatie.

Twee van de 50 startups, Hydraloop en CoolFinity, werden vandaag al onderscheiden met de CES Innovation Awards.

De missie naar CES2020, een van de grootste techbeurzen ter wereld, wordt georganiseerd door het ministerie van Econonomische Zaken, ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en techleap.nl.

Techleap.nl, voorheen Startup Delta, heeft tijdens CES Unveiled in Amsterdam ook zijn nieuwe visuele identiteit gelanceerd. “We wilden af van het imago van tulpen en molens,” aldus Constantijn van Oranje.

De basis van de nieuwe visuele identiteit wordt gevormd door een grafisch universum van geometrische vormen. Deze moet de rol van de organisatie als hoeder van het Nederlandse technologie-ecosysteem tot uitdrukking brengen.

De ambitie van de organisatie is om in Nederland een klimaat te creëren waarin unicorns heel gemakkelijk tot stand kunnen komen. Daarover ging het vanochtend ook tijdens een panel met Gillian Tans  vsn Booking.com en Andreas Olmes van het Duitse High Tech Grunderfonds, dat vanuit de overheid al veertien jaar fors investeert in startups. “Frankrijk wil dertig unicorns, kunnen we dat ook in andere landen realiseren?” wilde  Constantijn van Oranje weten. Olmes denkt van niet. “Wij mogen blij zijn als we er drie hebben in 2025, het is nog altijd erg lastig in Europa voor bedrijven om zo snel te groeien.”

Het Nederlandse kabinet gaat de komende vier jaar in elk geval 65 miljoen euro extra investeren in het Nederlandse startup- en scale-upbeleid. Staatssecretaris Mona Keijzer stelde het bedrag beschikbaar om knelpunten rondom personeel en financiering aan te pakken. Een sterk klimaat voor startups en scale-ups is in haar ogen cruciaal voor de aanwas en doorgroei van technologiebedrijven.

Slack opent eerste Europese kantoor

Maker van chat software Slack opent in december zijn eerste kantoor op het Europese vasteland: in München.

Dat vertelt oprichter Stewart Butterfield aan persbureau dpa. Het kantoor in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren richt zich overwegend op de Duitstalige markt. Andere landen worden nu nog bediend vanuit Londen en Dublin.

CFO Allen Shim zei onlangs: “We blijven gericht op groei bij bestaande klanten en het aansluiten van meer enterpriseklanten.”

Met een lokaal kantoor zit Slack fysiek dichtbij zijn klanten en een grote groep potentiële klanten. Butterfield denkt in Duitsland nog met een factor tien te kunnen groeien. Daarbij noemt hij verder geen cijfers. Directe zichtbaarheid en bereikbaarheid moet tot meer verkopen leiden in de regio die rijk is aan multinationals als Audi, Adidas, Infineon, Siemens, BMW en ProSiebenSat.1 Media.

Slack, maker en verkoper van communicatiesoftware, haalt verhoudingsgewijs weinig omzet buiten de VS. Het merendeel van de 145 miljoen dollar omzet (+58%) in het tweede kwartaal wordt op de thuismarkt gerealiseerd: 63 procent (PDF).

Foto: Web Summit (cc)

Topman Jörn Werner alweer weg bij Ceconomy

Topman Jörn Werner van Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, is alweer aan de kant gezet. Hij heeft het tweehonderd dagen volgehouden. De raad van bestuur laat weten dat er geen vertrouwen meer is.

Werner volgde Pieter Haas op, de Nederlander die in oktober 2018 het concern na jaren verliet. Hij was afkomstig van een bedrijf dat handelt in auto-onderdelen. Tot 2015 was hij de CEO van elektronicaketen Conrad. Daar was hij verantwoordelijk voor de strategische herpositionering van Conrad Electronic.

Op zijn komst werd aanvankelijk positief gereageerd. Zijn herstructureringsplan omvatte het ontslag van 500 mensen, het centraliseren van taken en tot 130 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen.

De verliezen bleven zich echter opstapelen en de omzet stagneerde. Vooral de online omzet steeg nauwelijks meer.

Foto Ceconomy

TomTom duikt in de rode cijfers

TomTom zag zijn omzet in het derde kwartaal weer slinken, naar 164 miljoen euro, van 176 miljoen vorig jaar. Daarnaast schrijft het bedrijf weer rode cijfers: 43 miljoen euro verlies, tegen een winst van 17,2 procent een jaar geleden.

Grote verliezer is de consumententak die 18 procent omzet inleverde en uitkomt op 67 miljoen euro. De zakelijke activiteiten (automotive) daalden in omzet van 59 miljoen naar 55 miljoen. De locatietechnologie leverde een bescheiden groei op van 4 procent.

Analisten rekenen nog steeds op een jaaromzet van 704,32 miljoen euro. Dit is licht meer dan de omzet over 2018.

De omzet van TomTom is sowieso minder door de verkoop begin dit jaar van Telematics, de divisie die zich bezighoudt met voertuigvolgsystemen, aan de Japanse bandenmaker Bridgestone. Dat leverde 910 miljoen euro op, maar het merendeel is uitgekeerd aan de aandeelhouders.

42 Nederlandse startups naar Web Summit

Niet minder dan 42 Nederlandse startups zijn dit jaar vertegenwoordigd op Web Summit, van 4 tot en met 7 november in Lissabon.

Onder de Nederlandse startups vinden we namen als DataChecker, Textmetrics, Usabilla, CopyRobin, Braingineers, Maglr, Sooqr, feelometer, Giftomatic, iAM, Localie, Mainstage, PYQABU, en Tradis. In totaal zijn 2000 startups uitgenodigd.

Emerce schrijver Eric van Hall staat met CopyRobin in Lissabon. Zij leveren ‘copywriting as a service’, waaronder webteksten, whitepapers, blogs, brochures, testimonials, cases, productteksten en vacatures.

Er zijn ruim 1200 sprekers en 70.000 deelnemers uit 160 landen. Onder sprekers grote namen als Tony Blair, Ronaldinho en Edward Snowden, naast vertegenwoordigers van Huawei, Booking.com, Google, Amazon en IKEA.

Foto Web Summit

Auto1 geïnteresseerd in ovename Autoscout24

Online b2b-autoportaal Auto1 zou samen met investeerder Hellman & Friedman een bod willen uitbrengen op het Europees werkende consumentenportaal Autoscout24.

Al lange tijd lukt het Scout24 Group niet om een koper te vinden tegen een acceptabele prijs, maar sinds de zomer meldden zich toch weer verscheidene partijen met interesse. Duitse media vernemen uit kringen rondom het proces dat een van de belangstellende kopers Auto1 is.

Auto1 is een Duits internetberijf dat auto’s opkoopt en waar dealers vervolgens hun (vaak) tweedehands wagens aanschaffen. Het is een winkel voor autoverkopers. Begin dit jaar echter zette het een stap op de b2c-markt met de opening van Wirkaufendeinauto.de. Met Autoscout24 in handen biedt het niet enkel een aankoopkanaal op de consumentenmarkt maar ook een verkoopkanaal.

Of Auto1 en Hellman & Friedman uiteindelijk de kopers zullen blijken, staat niet vast. Volgens persbureau Reuters staan ook opkopers als Permira, Apax en Carlyle gereed om rond de 2 à 2,5 miljard euro op tafel te leggen. En mogelijk ook uitgever en portalenkenner Axel Springer.

Foto: david brown (cc)

Vijf martech startups geselecteerd voor Launch Day Collider Class of 2019

Soulskill, Scircula, Survey54, Green Story en Eligo.live presenteren presenteren zich vandaag tijdens de Launch Day Collider Class of 2019 in B.Amsterdam. De bedrijven zijn stuk voor stuk werkzaam in madtech, oftewel marketing, advertenties en technologie.

De vijf startups zijn na een intensief selectieproces uit meer dan 230 aanmeldingen wereldwijd geselecteerd.

Eligo.live: Eligo.live helpt pop- en sportsterren, bands en sportclubs bij het ontwikkelen van memorabilia die zowel via hun eigen kanalen als via het platform van Eligo gedistribueerd kunnen worden.

Survey54 verzorgt marktonderzoek in opkomende markten. De mobiele telefoon speelt daarbij een cruciale rol. Met het AI-gedreven smart survey platform van Survey54 lukt het merken om ook in Afrika en het Midden-Oosten onderzoek te doen.

Scircula helpt modemerken te verduurzamen door onder meer via AI en innovatieve algoritmes een veel betere match te maken tussen de individuele pasvorm van een consument en de aangeboden kleding, met minder retouren en een hogere conversie als resultaat.

Collider is een boutique startup accelerator gespecialiseerd in B2B marketing, commerce en adtech. De organisatie is in 2017 opgericht in Londen en initiatiefnemer Ellen Bark-Lindhout heeft een tweede vestiging begonnen in Amsterdam. Inmiddels is er via Collider in totaal al ruim 6 miljoen euro geïnvesteerd in 62 internationale startups.

Lampen24.nl naar omzet 100 miljoen euro

Het Duitse moederbedrijf van Lampen24.nl ligt op koers om zijn twintigste bedrijfsjaar af te sluiten met een online omzet van honderd miljoen euro.

Dat zou een kleine dubbelcijferige groei betekenen tegenover de ongeveer negentig miljoen omzet in 2018. In vier jaar tijd is het verkooptotaal verdubbeld.

Lampenwelt, zoals de Duitse moeder heet, is actief in vijftien Europese landen en verkoopt daar vijftigduizend artikelen, zowel van merkfabrikanten als items die het onder eigen merk laat fabriceren. Het rekent twee miljoen kopers tot zijn klantenkring, zowel particulieren als bedrijven.

In 2017 verwierf investeerder 3i de meerderheid van de aandelen en stapte ook de venture capitalist van Otto Group, Project A, in Lampenwelt.

Bedrijfsleider Oliver Merz was een van de sprekers op de K5-conferentie afgelopen juni:

Foto: david baxendale (cc)

Nieuw Europees gaming- en e-sportsfonds

Een nieuw Europees investeringsfonds wil met honderd miljoen euro investeerbaar vermogen de gaming- en e-sportswereld sneller laten groeien.

Hiro Capital, zoals het fonds is gedoopt, speelt in op de razendsnelle acceptatie van gaming en e-sports als vorm van algemeen vermaak. In de ogen van de Britten achter het fonds zijn er bar weinig investeerders die start-ups in deze sferen willen financieren om er een plek te verwerven.

De investeerders, onder wie de bedenker van Tomb Raider, zoeken studios, e-sportstechnologie en andere innoverende factoren in de gamingindustrie in het VK en Europa.

Hiro Capital wil twintig investeringen doen in Series A- en Series B-rondes, waarbij door de bank genomen tot 10 miljoen en tot pakweg 25 miljoen euro wordt geïnvesteerd.

Foto: snakedrone (cc)

12 miljoen dagelijkse gebruikers voor Slack

Slack heeft inmiddels 12 miljoen dagelijkse actieve gebruikers, 37 procent meer dan een jaar geleden. Dat zijn er niet zoveel als Microsoft heeft met Teams, al is deze tool onderdeel van Office 365.

Wel doet Slack het beter dan Facebook, die afgelopen week meldde dat het 3 miljoen betaalde gebruikers heeft voor Workspace, maar het bedrijf geeft toe dat de concurrentie met Microsoft best stevig is.

Slack is collaboratiesoftware, bedoeld voor teams die gezamenlijk aan projecten werken.

Ongeveer de helft van de gebruikers, 6 miljoen, betaalt voor de dienst. De meest actieve gebruikers brengen 9 uur per dag door op Slack.

Slack ging in juni naar de beurs. De koers steeg aanvankelijk flink, maar heeft sindsdien 37 procent van de beurswaarde verloren.

Mobielmarketingbureau ogury opent in Amsterdam

Specialist in marketingtechnologie ogury opent zijn achtste kantoor in Europa: aan de zuidwestkant van Amsterdam.

Het beneluxkantoor komt onder leiding van Ernst Dirkzwager. Eerder was hij verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van Unruly. Daarvoor bekleedde hij meerdere functies in de digitale sector, onder meer bij Radio 538 en Exponential.

Ogury exploiteert een technologie om adverteerders en gebruikers van mobiele apps met elkaar te verbinden voor reclamedoeleinden. “De techniek zit in meer dan tienduizend apps verwerkt door de samenwerking met 3.500 uitgevers en 1.500 topmerken wereldwijd maken hier gebruik van. Ogury heeft een databestand opgebouwd met daarin meer dan 400 miljoen opt-in gebruikersprofielen in 120 landen”, aldus de onderneming.

G7 schoffelde Libra onderuit

Een werkgroep van de ’s werelds zeven grootste economieën, de G7, heeft de fundamenten onder Facebooks cryptomuntplannen weg geschoffeld.

Later deze week presenteert de werkgroep, waar ook vertegenwoordigers van centrale banken, het IMG en de G20 in zitten, een rapport op de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF een rapport over globale stablecoins. Die kunnen een internationale economische bedreiging vormen zolang ze niet goed zijn gereguleerd. Plotseling vertrouwensverlies, om welke reden dan ook, kan tot grote verliezen en financiële onstabiliteit leiden.

BBC News meldt dit op basis van een ruwe versie van het eindrapport van de rapporteurs.

Cryptomunt Libra wordt niet met name genoemd, maar is wel een typisch voorbeeld van een zogeheten internationale stablecoin. Dat systeem moet anders zijn omdat het een reële gewogen tegenwaarde kent in de vorm van een mandje valuta. Dan nog, stellen de economische denkers, zijn er geen of onvoldoende waarborgen om de stabiliteit van dit soort digitale munten te reguleren.

The Libra Association, waar ook Facebook lid van is, heeft vandaag zijn eerste bestuursbijeenkomst in Genève. Daarbij zullen Paypal, Mercado Pago, eBay, Visa, MasterCard en Stripe niet aanwezig zijn. Zij zullen ook niet elk tien miljoen dollar investeren om het initiatief op te starten. Vermoedelijk is het IMG-rapport de reden voor hun afhaken.

Foto: freeimage4life (cc)

‘About You uiteindelijk naar de beurs’

Otto Group wil zijn Europees werkende online kledingwinkel About You uiteindelijk naar de beurs brengen, zo vertelt topman Alexander Birken.

Birken zei dat afgelopen weekend in een interview met het Handelsblad.

Ruim een jaar geleden investeerde Heartland driehonderd miljoen dollar in About You. Otto Group deconsolideerde het bedrijf in de boeken, maar is ook bereid om ‘buitenproportioneel veel’ in de webshops te investeren. De Duitsers willen razendsnel marktpositie opbouwen en de waarde uiteindelijk via een exit verzilveren.

Momenteel is er nog geen sprake van een exit, aldus Birken. Er wordt niet eens gesproken over het verkopen van aandelen, noch lopen er gesprekken over investeringen in andere bedrijven.

Financiële gegevens van de onderneming zijn amper bekend. In het afgelopen boekjaar noteerde het een omzetstijging van 63 procent tot 461 miljoen euro, gerealiseerd in zeven landen. Birken noemt in de Duitse krant echter een omzetgroei van 73 procent.

Foto: Will Power (cc)

CM.com ziet af van beursgang

Technologiebedrijf CM.com ziet af van de voor vandaag geplande beursgang. Zonder nader op details in te gaan geeft de leiding ‘ongunstige marktomstandigheden’ als reden.

Die redenen bestonden een paar weken op het oog nog niet, want CM en de begeleidende zakenbanken koersten zonder aarzeling af op een beursgang. CEO Jeroen van Glabbeek meldt enkel: “We zetten ons groeistrategie voort en zijn overtuigd van een heldere toekomst voor ons.”

Met de transactie wilde het bedrijf uit Breda honderd miljoen euro uit de markt halen om productontwikkeling te versnellen en de buitenlandse verkoopactiviteiten op te schalen.

Uit het prospectus dat voor de beursgang werd gepubliceerd kwam naar voren dat CM.com in het jaar 2018 een omzet boekte van 85 miljoen euro. In de eerste helft van 2019 lag het verkooptotaal op 44 miljoen euro en de winst na belasting op 55.000 euro.

Foto: Jason Thibault (cc)

Page generated in 1,236 seconds. Stats plugin by www.blog.ca