Nederland voert PSD2-richtlijn in

Nederland voert als laatste EU-land de PSD2-richtlijn in. Het FD meldt dat morgen het bijbehorende loket bij De Nederlandsche Bank open gaat.

De Eerste en Tweede Kamer zijn vorig jaar akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Vanochtend publiceerde de Staatscourant over de implementatie van de ‘Implementatiewet herziene richtlijn betaaldiensten’ en het ‘Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten’, wat het officieel maakt.

Het FD weet dat belangstellende partijen vanaf morgen bij de DNB een vergunning kunnen aanvragen. Onder PSD2 worden twee nieuwe betaaldiensten geïntroduceerd, schrijft DNB. Dat zijn: “initiatie van (internet)betalingen (betaalinitiatiedienstverlening) en verschaffing van geconsolideerde informatie over (online) betaalrekeningen (rekeninginformatiedienstverlening). PSD2 verplicht banken om deze nieuwe dienstverleners, op basis van toestemming van hun klant, toegang te geven tot de betaalrekeningen van die klanten.”

Concrete gevolgen van de herziene wet kunnen, bijvoorbeeld, zijn dat partijen als Google, Amazon en Alipay onder eigen label financiële diensten gaan aanbieden.

PSD2 is een Europese Richtlijn die meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk maakt. Hierdoor krijgen consumenten meer keuze in hoe zij kunnen betalen aan de kassa en online. Ook krijgen nieuwe toetreders een kans om betaaldiensten aan consumenten aan te bieden.

De ACM gaat op een beperkt deel van de PSD2 toezicht houden.

Foto: steve (cc)

Eventbrite opent ontwikkelingscentrum in Madrid

Eventbrite vestigt een ontwerp- en ontwikkelingscentrum aan de Paseo de la Habana 101 in Madrid, inclusief cafetaria, ontspanningsruimtes, flexibele werkplekken, kolfruimtes, een bibliotheek en recreatieve buitenruimtes.

Ook komt er een evenementenhal, waarmee het bedrijf de lokale evenementenorganisaties in Madrid hoopt te trekken voor bijeenkomsten, netwerkborrels of technologie-, muziek- of ondernemersevenementen.

Bij de vestigingen van Eventbrite in Madrid en Alicante werken momenteel al 80 medewerkers. Met het nieuwe kantoor, dat in mei open moet gaan, hoopt het bedrijf het team te kunnen verdrievoudigen.

Op de foto: Javier Andrés, Country Director bij Eventbrite voor Spanje en Portugal.

Danny Frietman adviseur HAL24K

Danny Frietman wordt adviseur van HAL24K, een data intelligence scale-up met vestigingen in San Francisco, Amsterdam en Londen.

Frietman was tijdens SXSW verantwoordelijk voor New Dutch Wave en tijdens het Mobile World Congress en de Smart City Expo voor Holland Pavilion. Daarnaast is hij medeoprichter van MobileMindz en de Enterprise App Store, en investeert hij in diverse ondernemingen, met de Indiase blockchain-scale-up KrypC als meest recente.

Frietman won recentelijk, als geboren en getogen Hagenaar, een The Hague Award voor Personality of the Year 2018.

Shell investeert in Alphabets elektro-vliegers

Makani Power, een zusterbedrijf van Google in de Alphabet-groep, neemt een belang van Royal Dutch Shell.

Het is niet bekend hoe groot dat belang is. De investering stelt Makani in staat om zichzelf af te splitsen van Alphabet om zijn activiteiten zelfstandig uit te bouwen als een commerciële onderneming.

Anders dan bij andere spin-offs uit Google X, de tak waar met nieuwe technologie wordt geëxperimenteerd, houdt Alphabet wel een belang in deze venture. Hoe de belangen tussen Shell en Alphabet zijn verdeeld is ook niet bekend. De oliegigant heeft een minderheid van de aandelen.

De Financial Times meldt het nieuws over de gedeelte spin-off en participatie van Shell.

Makani Power ontwikkelt grote vliegers met propellers die stationair hangt op driehonderd meter hoogte. Het draaien van de rotoren genereert energie, net als bij windturbines, die wordt opgeslagen of doorgegeven aan het elektriciteitsnet. Met Shell, zo weet de FT, gaat Makani activiteiten opstarten op vijftig meter boven de zee, waar de winden harder zijn.

Shell investeert in verschillende soort nieuwe technologie die op enige manier kunnen bijdragen aan de transitie naar een CO2-neutrale energiemarkt.

Foto: polycola (cc)

Verlies Uber blijft fors

Uber heeft in het vierde kwartaal van 2018 een verlies van 865 miljoen dollar geleden. Zonder belastingvoordeel zou dat verlies op 1,2 miljard dollar zijn uitgekomen.

De resultaten zijn beter dan in het derde kwartaal, toen het Amerikaanse bedrijf 939 miljoen verlies leed. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) was met 842 miljoen ook negatief, maar wel 88 procent beter dan een jaar eerder.

De omzet (voor uitbetaling aan chauffeurs) was 11 procent hoger en bedroeg 14,2 miljard.

Uber kampt nog altijd met flinke concurrentie. Dat geldt trouwens ook voor zijn Chinese rivaal Didi, die 2000 man personeel moet ontslaan na megaverliezen.

Het Amerikaanse bedrijf gaat later dit jaar naar de beurs, maar taxidienst Lyft wil zijn concurrent aftroeven door eerder de stap naar de beurs te maken. Zowel Lyft als Uber krijgen waarschijnlijk in het tweede kwartaal een beursnotering.

Marktplaats freelancers Malt naar Nederland

Het freelancersplatform Malt uit Frankrijk haalt 25 miljoen euro groeikapitaal op en wil uitbreiden naar Duitsland en Nederland.

Op de marktplaats bieden met name zelfstandigen met affiniteit voor de online industrie hun diensten aan. Malt.com toont rubrieken als front- en backendontwikkelaars, marketing & analytics en projectmanagers en agile coaches.

De nieuwe investeringsronde wordt geleid door Idinvest. De zittende investeerders ISAI en Serena doen ook mee.

Malt heeft naar eigen zeggen 100.000 geregistreerde freelancers in Frankrijk en tienduizend in Spanje. Rond de 15.000 grotere klanten gebruiken de marktplaats om freelancers te vinden en in te huren, veel beursgenoteerde bedrijven.

Voor de Duitse markt is al wel een apart domein live, voor Nederland nog niet.

Foto: oatsy40 (cc)

‘Dell wil af van SecureWorks’

Dell wil af van dochter SecureWorks, waarin het een belang heeft van 85 procent, om zijn enorme schuldenberg van 50 miljard dollar te verkleinen.

Het beveiligingsbedrijf werkt met investeringsbank Morgan Stanley aan de verkoop, zo vertellen bronnen aan Reuters.

SecureWorks uit Atlanta beschermt zakelijke netwerken tegen aanvallen. Het heeft 4300 klanten in meer dan vijftig landen.

Dell kocht de onderneming in 2011 voor 612 miljoen dollar. In 2016 bracht Dell de dochter naar de beurs.

Mag je onder de AVG weten wie je een Valentijnskaart of -boeket stuurde?

Gisteren was het Valentijnsdag, dus krijgen een hoop mensen een kaart of boeket van een geliefde of bewonderaar. Soms met naam, soms zonder. Dat laatste hoort er bij onder deze traditie. Maar genoeg mensen die dan juist nieuwsgierig worden en willen weten wie de afzender was. De bloemist of het kaartenbedrijf heeft die informatie, gekoppeld aan jouw naam en adres. Dan kun je je afvragen of ze die informatie niet gewoon onder de AVG kunnen verkrijgen – dat Pietje jou een kaartje stuurt, is toch een persoonsgegeven over jou?

Een persoonsgegeven is inderdaad ieder gegeven dat direct of indirect iets over jou zegt. Niet alleen administratieve gegevens (je woont hier, je verdient dat) maar ook bredere informatie valt daaronder. Dus ja, het klopt dat “Pietje gaf op 13 februari 9:11 de opdracht boeket X naar u te sturen” een persoonsgegeven over jou is.

Op grond van artikel 15 AVG heb je recht op inzage en kopie van je persoonsgegevens. Je kunt dus bij de bloemist die boeket X afgaf, verzoeken om inzage in alle gegevens over die bestelling. (Natuurlijk is het wel de vraag of de naam van Pietje aanwezig is, bij een webshop zie ik dat nog wel maar bij een telefonische order of bestelling in de winkel is dat natuurlijk niet perse zo.)

Er is natuurlijk wel een complicatie: “Pietje gaf op 13 februari 9:11 de opdracht boeket X naar u te sturen” is óók een persoonsgegeven over Pietje. in principe heeft niemand behalve Pietje recht op inzage in die persoonsgegevens. Dat is dus een dilemma: kun je nu wel of niet die gegevens opvragen?

De AVG benoemt dat dilemma niet letterlijk. Alleen bij artikel 15 lid 3 staat dat een verzoek om een kopie geen afbreuk mag doen aan rechten en vrijheden van anderen. Heel strikt kun je dus zeggen dat je alleen inzage wil, desnoods mondeling, maar geen kopie hoeft te hebben. Maar praktisch gezien komt dat op hetzelfde neer. Ik denk dus dat alles bij elkaar de bloemist de naam van Pietje niet mag noemen.

Omgekeerd mag hij dan ook weer niet aan Pietje melden of je blij was met het boeket, of het juist meteen in de hoek smeet.

Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma als missieleider van de creatieve industrie naar SXSW

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is dit jaar missieleider namens Creative Holland voor South by South West (SXSW) in Austin (VS). SXSW is vanuit de Nederlandse overheid aangewezen als strategische beurs.

Voor de derde keer op rij gaat de topsector Creatieve Industrie, onder de vlag van het consortium New Dutch Wave, begin maart naar South by South West (SXSW) in Austin (VS). Het is mondiaal het toonaangevende evenement voor tech, design, film en muziek, met dit jaar sprekers en artiesten als Jeff Zucker (CNN), Alexandria Ocasio-Cortez, Priscilla Chan (Chan-Zuckerberg initiative), Wyclef Jean en A$ap Rocky.

Jaarlijks gaan er meer dan driehonderdvijftig Nederlandse bedrijven, creatieven en artiesten naar SXSW om de nieuwste trends te spotten, inspiratie op te doen en business te genereren. S

In oktober vorig jaar kwam een delegatie van de creatieve industrie uit de Verenigde Staten naar Nederland tijdens de Counterwave. Een omgekeerde handelsmissie georganiseerd door New Dutch Wave, Creative Holland en Brabant C, waarbij in de week van Amsterdam Dance Event (ADE) en Dutch Design Week (DDW) een bezoek werd gebracht aan de steden Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, om kennis te maken met pioniers uit de Nederlandse creatieve industrie.

Op de missie naar SXSW zijn naast de regio Brabant diverse andere gemeenten, instanties, bedrijven en artiesten vertegenwoordigd, waaronder de Gemeente Rotterdam en Amsterdam.

Oprichter Uber revancheert met dark kitchens

De oprichter van Uber, Travis Kalanick, wil ook in Europa en Azië gaan investeren in zogeheten dark kitchens. Dat soort restaurants-zonder-tafels richt zich op horeca-ondernemers die louter handelen via platformen als UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd.

Miljardair Kalanick investeerde in maart 2018 150 miljoen dollar in het bedrijf City Storage Solutions. Dat vastgoedbedrijf is ook eigenaar van CloudKitchens.com. Met die formule onderzoekt de ondernemer nu waar hij zijn dark kitchens in Europa wil aanleggen. Volgens de Financial Times zijn de eerste gesprekken in Londen al lang achter de rug.

CloudKitchens koopt of huurt vastgoed buiten of aan de rand van stadscentra. Voor huurders uit de horecawereld installeert het daar professionele keukenapparatuur waarmee koks op schaal producties kunnen draaien. Dat kunnen verschillende soorten ondernemer zijn. Dat varieert van restauranthouders tot eigenaren van foodtrucks die meer of elders willen bezorgen tot slimme lokale ondernemers. Rens Bekkers in Amsterdam is zo’n type met zijn Bright Kitchen.

Helemaal nieuw is het concept van de dark kitchens niets. Deliveroo exploiteert er al meerdere, behalve in Engeland ook in Nederland. Afgelopen zomer zei Akshay Navle, VP Product, tegen deze uitgave dat hij wilde groeien tot 250 zogeheten Editions tegen eind 2018.

Travis Kalanick vertrok in juni 2017 na een reeks van uitingen van ongenoegen en incidenten. Met de verkoop van zijn aandelen incasseerde hij rond de 1,4 miljard dollar. In zijn tijd bij Uber leerde hij het belang kennen van de dark kitchens voor UberEats. De keukens kunnen helpen lokale bezorgmarkten vlot te trekken of zelfs versnellen door het aanbod te vergroten.

Foto: Lou Stejskal (cc)

Auto1 opent b2c-autoportal

De Europese online groothandel Auto1 opent een b2c-portal waarmee het tweedehands auto’s wil opkopen bij particuliere eigenaren.

Onder de naam wirkaufendeinauto.de is het bedrijf uit Berlijn de nieuwe activiteit gestart. Het betreft de publieke testfase van een opkoopsite. De site maakt duidelijk dat het ook auto’s wil gaan opkopen in andere landen, waaronder ook Nederland.

De lokale Nederlandse leiding van Auto1 was kort voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.

De opkoopsite sluit aan op de kernactiviteiten van Auto1 zelf. Dat biedt bemiddelingsdiensten aan op de b2b-markt. Op zijn besloten marktplaats bieden autohandelaren voertuigen aan aan handelaren. De b2c-site zorgt voor nieuwe toestroom van voertuigen.

Auto1 Group is ook eigenaar van de tweedehandssite Autohero.com.

Het Europese online b2b-platform voor autohandelaren realiseerde in 2017 een omzetgroei van 47 procent tot een handelsvolume van 2,2 miljard euro. Begin 2018 investeerde Softbank 460 miljoen euro in het bedrijf.

Foto: Jakob Härter (cc)

2000 ontslagen bij Uber rivaal Didi

Uber-rivaal Didi uit China zet 15 procent van zijn personeel op straat, omgerekend een kleine 2000 mensen. Het is niet duidelijk welke afdelingen geraakt worden. Het aantal werknemers zal ook weer worden aangevuld voor het einde van het jaar.

De reorganisatie staat los van de 1,6 miljard dollar verlies die het Chinese bedrijf in 2018 zou hebben geleden. Didi is al zes jaar verliesgevend.

Wel zijn er strengere regels gekomen, onder meer naar aanleiding van twee moorden op passagiers.

Didi heeft niet minder dan 13.000 werknemers op de loonlijst staan. Het bedrijf is ook buiten China actief, via uiteenlopende deelnemingen.

Startups ontdekken de millennialmarkt

Anneke Funk moet het onmiddellijk toegeven: als corporate management trainee bij pensioenfonds PGGM komt ze binnen haar organisatie maar weinig twintigers tegen. Als millennials zoals Anneke iets over pensioenen willen weten lopen ze tegen een muur van informatie op. “Dat moest anders,” vertelde ze gisteren bij Demo Day van Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity Amsterdam bij de Rabobank in Utrecht.

Lifas wordt ontwikkeld dóór vrouwen vóór vrouwen. Het idee is ontstaan toen de oprichters bijna klaar waren met studeren. Er kwamen een hoop gebeurtenissen snel achter elkaar, zoals verhuizen, samenwonen en eerste echte baan. Informatie over grote stappen in het leven is vaak onduidelijk of staat wijdverspreid op het internet. Bij Lifas vind je per gebeurtenis duidelijke en complete checklists. ‘Een oasis voor essentiële informatie’, noemde Funk het gisteren.

Er moet worden verdiend aan samenwerking met partners, naast KPMG werd gisteren de SVB Sociale Verzekeringsbank genoemd.

Opvallend veel startups gisteren op Demo Day Class of 2019 – ze werden drie maanden lang intensief begeleid in een soort snelkookpan – hebben zich op de markt voor millennials gestort. Dat is een beetje toeval, zegt Michael Doojes, die het programma FinTech & CyberSecurity Amsterdam onder zijn beheer heeft. “We werken graag met jonge mensen, waaronder millennials, en die adresseren vooral tekortkomingen waar ze zelf tegenaan lopen.”

De eerste pitch van Bits was al gelijk opmerkelijk: Deze
Amerikaanse startup geeft aandelen van bedrijven weg aan zijn klanten. Dat allemaal onder de noemer ‘Get Bits of Stocks when you shop’. ‘Gratis’, benadrukte CEO Arash Asady nog maar eens.

Waarom? Bedrijven geven jaarlijks wereldwijd 100 miljard dollar weg aan loyaliteitsprogramma’s en het merendeel is volgens Asady weggegooid geld. De weinig honkvaste en merktrouwe millennial kun je beter binden middels een minibelang in de onderneming en daar hebben bedrijven best wat voor over.

Het Spaanse Cobertoo verzekert mobiele telefoons voor millennials via een peer-to-peer formule. Er komt geen verzekeraar bij te pas, gebruikers staan garant voor andere gebruikers. Het voordeel: lage tarieven, wat wel zo fijn is voor toestellen die alsmaar duurder worden.

Niet alle startups van Startupbootcamp hebben de millennial als markt. Er waren nogal wat praktische oplossingen voor alledaagse problemen, zoals een onlinedienst voor het verzamelen van garanties. Die ook waarschuwt wanneer ze aflopen.

Een van de betere presentaties kwam van RefundMe, een Spaanse startup die mensen die woonachtig zijn buiten de Europese Unie wil helpen om BTW terug te vorderen op alle EU-aankopen. Dat kan bijvoorbeeld bij GWK Travelex op Schiphol Plaza. Oprichter Jerome Ibanez wees echter op de lange rijen wachtenden en de ingewikkelde procedures. “Van de 26 miljard aan BTW die kan worden teruggevorderd, wordt maar 3 miljard uitbetaald. Met een app moet het echter ook lukken.” ReFundMe zegt met Schiphol en de Nederlandse belastingdienst hierover in gesprek te zijn.

Toegegeven: er zijn meer bedrijven op dat idee gekomen. Een dezer dagen werd in Belgie een vergelijkbare app Refundit gelanceerd. Daarmee moet het makkelijk worden om taxfree te shoppen in België zonder de klassieke administratieve rompslomp te doorlopen. Je hoeft alleen de kassabon, boardingpass en het paspoort te uploaden.

Grote afwezigen in de fintechpresentaties: cryprogeld en blockchain. Volgens Michael Doojes zijn deze onderwerpen niet verbannen, “maar als je het over blockchain hebt, willen we wel echte oplossingen, en geen loze beloftes.”

Amazon ziet af van hoofdkwartier in Queens

Amazon gaat zijn tweede hoofdkwartier niet in New York City vestigen. Dat heeft de online retailer zojuist bekend gemaakt. Wel komen er kantoren in Washington D.C. en Nashville.

Het kantoor dat aan 25.000 mensen werk zou bieden was gepland voor Long Island City in de buitenwijk Queens, maar er is te veel politiek verzet tegen de plannen omdat Amazon 1 miljard dollar aan subsidies zou krijgen.

Peilingen wezen uit dat 70 procent van de inwoners van New York de plannen en investering steunen.

Er werken trouwens 5000 Amazon medewerkers in Brooklyn, Manhattan en Staten Island en die blijven op hun post zitten.

Essilor bevestigt overname Brille24

Lenzenfabrikant Essilor bevestigt dat het de Europees werkende brillenwinkel Brille24 wil kopen. Tegelijkertijd maakt het concern bekend een online partij in Zuid-Europa en twee in Zuid-Amerika te acquireren.

De overnames moeten verder gestalte geven aan het digitale b2c-kanaal van Essilor. Met de aangekondigde transacties bouwt het zijn aantal verkoopkanalen uit in veertien markten, waaronder Nederland met Brillen24.nl.

Brille24 realiseerde afgelopen jaar een omzet van 25 miljoen euro in Duitsland. Alle gekochte partijen bij elkaar leveren een omzetbijdrage van 48 miljoen euro.

Foto: James MacKintosh (cc)

Page generated in 4,855 seconds. Stats plugin by www.blog.ca