Gerucht: ‘Apple wil in 2022 eigen 5G-modem gebruiken in iPhone’

Apple heeft volgens een goed geïnformeerde bron plannen om in 2022 een zelfgemaakt 5G-modem in de iPhone te implementeren. Na de overname van Intel’s 5G-tak was al bekend dat Apple met 5G bezig is, maar 2022 lijkt een krappe deadline te worden.

Het artikel Gerucht: ‘Apple wil in 2022 eigen 5G-modem gebruiken in iPhone’ verscheen voor het eerst op iCulture

Speculeren over dopinggebruik maakt de sport niet eerlijker

De Nederlandse atlete Sifan Hassan behaalde op het afgelopen WK twee fenomenale zeges op de 1.500 en 10.000 meter. En nooit eerder vertoonde prestatie. In de media kon de topsporter echter vooral op kritiek rekenen, in plaats van steun. Door atleten te schandpalen met vraagtekens worden media zelf de belangrijkste bron van geruchten en roddels, schrijft wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog in zijn nieuwe blog.

“Salazar is niet haar dealer, maar haar trainer. En een heel goede ook. Dat mag zo zijn, maar is Hassan op haar bruine ogen te geloven? Verdient zij het voordeel van de twijfel? Wel op formele gronden, want Hassan is nooit positief getest en nooit gelinkt aan onoorbare praktijken.

Is Hassan op haar bruine ogen te geloven? Retorische vragen zijn een handige stijlfiguur om kritiek te uiten, zonder het verwijt te krijgen van een keiharde, frontale aanval op iemands karakter en geloofwaardigheid. Je stelt immers alleen maar een vraag, nietwaar?

Zulke vraagtekens zie je vaker in mediaverslagen van de WK-prestaties van atlete Sifan Hassan. Haar coach is kortgeleden geschorst wegens meerdere schendingen van de dopingreglementen. En zij haalde onder zijn leiding met fenomenale prestaties onlangs twee keer goud op het WK. Die gelijktijdigheid willen media graag aankaarten. Het levert twijfels en verdenkingen, die met creatief proza worden besproken.

Fictie

De Volkskrant formuleert verklaringen voor Hassans succes in de vorm van vijf verzonnen verhaaltjes. Drie daarvan draaien om al dan niet bewust dopinggebruik, zoals: “Hassan bedriegt de boel en liegt bewust.” Vooral de beschuldigende verhalen in de staart zijn spannend en blijven daardoor hangen.

Het intro bij het artikel noemt het ‘theorieën’, een woord dat eigenlijk bedoeld is voor doordachte verklaringsmodellen en toetsbare voorspellingen. Zonder journalistiek onderzoek of nieuwe feiten valt er niet te toetsen welk verhaal juist is. Elk verhaal kan waar zijn, en alle vijf zijn dat nooit tegelijkertijd. Daarmee hangt alles in de lucht.

Verdenkingen

Deze vertelvorm creëert een soort vrijplaats, want er worden grove verdenkingen geuit, maar er is tegelijkertijd geen sprake van een directe beschuldiging. Er worden alleen theoretische mogelijkheden verkend.

Alles in de traditionele journalistieke gereedschapskist – bewijsvoering, verificatie, wederhoor, proportionaliteit van beschuldigingen – staat hier buitenspel. Wat er staat, moet niet letterlijk worden genomen, en zo maakt fictie de krant op een vreemde manier immuun voor inhoudelijke kritiek.

Er kleven nog andere nadelen aan het op deze manier bespreken van verdenkingen van dopinggebruik. Ten eerste worden media zelf de belangrijkste bron van geruchten en roddels. De artikelen in NRC en Volkskrant leunen namelijk veel zwaarder op eigen retoriek, dan op externe bronnen. Het oogsten van zelf gezaaide twijfel, is een treffende omschrijving van dat mechanisme.

Onschuld

Verder is het altijd mogelijk dat atleten onterecht worden aangewezen en beschuldigd. Dat is het probleem als journalisten niet méér weten dan de officiële dopinguitslagen. Totdat dopingcontroles of onderzoeksjournalistiek anders uitwijzen, ligt er geen bewijs voor wangedrag.

Journalistiek is geen strafrecht, maar het uitgangspunt van veronderstelde onschuld tot het tegendeel is gebleken, zou reden kunnen zijn voor wat meer terughoudendheid. Reputatieschade is namelijk geen vrijblijvend bijproduct van journalistieke speculaties.

Tot slot is er een risico op willekeur: media die schijnwerpers zetten op één sporter, geven anderen automatisch het comfort van de schaduw. Journalistieke aandacht voor verboden middelen heeft tot doel de sport eerlijker te maken, maar deze aandacht is eigenlijk altijd selectief en kan zo ook uitmonden in het tegenovergestelde van fair play.

Onderbuik

Tegenwoordig wordt het ene record geprezen als resultaat van noeste arbeid en talent, de andere topprestatie is een veeg teken: “Extreem domineren in de atletiek is bepaald geen bewijs voor een schoon lichaam en een schoon geweten.” Tegelijkertijd regeert de onderbuik, want niemand heeft een methode om vanachter een toetsenbord onderscheid te maken.

Moeten media dan maar zwijgen over doping in de sport? Integendeel, de sporthistorie leert dat we niet naïef hoeven zijn over de invloed van dopinggebruik. Ik heb als tiener aan atletiek gedaan en de polonaise van gevallen helden, met Ben Johnson en Katrin Krabbe voorop, is sindsdien blijven groeien.

Sommigen  roepen daarom dat iedereen in de topsport in principe verdacht is. Ik vind dat veel te cynisch. Maar stel dat het waar zou zijn, dan is dat nog een extra reden om niet te gretig individuele atleten eruit te pikken, en met vraagtekens aan de publicitaire schandpaal te nagelen. Besteed die energie liever aan onderzoeksjournalistiek in de sport.

Deze blog verscheen eerder op arnovanthoog.nl, de persoonlijke website van de auteur.

Arno van ’t Hoog

Het artikel Speculeren over dopinggebruik maakt de sport niet eerlijker verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

‘Apple’s AR-bril komt in tweede kwartaal van 2020’

Volgens analist Ming-Chi Kuo hoeven we niet lang meer te wachten op Apple’s AR-bril. Het accessoire komt in het tweede kwartaal van 2020 op de markt. Eind 2019 begint de massaproductie al, dus mogelijk gaan we binnenkort gelekte onderdelen uit de fabriek zien.

Het artikel ‘Apple’s AR-bril komt in tweede kwartaal van 2020’ verscheen voor het eerst op iCulture

Gerucht: ‘Apple levert krachtige 96 Watt oplader bij 16-inch MacBook Pro’

Apple gaat de 16-inch MacBook Pro mogelijk leveren met een krachtige 95 Watt oplader. Dat blijkt uit informatie van Chongdiantou, de Chinese tegenhanger van de website ChargerLAB. Beide sites zijn gespecialiseerd in alles rondom opladen.

Het artikel Gerucht: ‘Apple levert krachtige 96 Watt oplader bij 16-inch MacBook Pro’ verscheen voor het eerst op iCulture

Analist: ‘iPhone SE 2 komt in 2020, Apple slaat iPhone 11S over

Analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple’s volgende smartphone iPhone 12 gaat heten. Er komt geen iPhone 11S en dat kan een aanwijzing zijn dat Apple kiest voor een nieuw design. Ook voorspelt Kuo dat er in het eerste kwartaal van 2020 een iPhone SE 2 komt met het uiterlijk van de iPhone 8 en een A13-processor.

Het artikel Analist: ‘iPhone SE 2 komt in 2020, Apple slaat iPhone 11S over verscheen voor het eerst op iCulture

Page generated in 1,048 seconds. Stats plugin by www.blog.ca