Champ geeft on-demand sporten nieuwe draai: van professional tot amateurclub op het platform

In een relatief jonge markt geeft Champ een eigen draai aan het populaire fenomeen van on-demand sporten. Hoe kwam het daartoe? Onder leiding van de oprichters van Couverts werkt de marktplaats aan een bredere rol: naast het professionele sportaanbod trekt het ook verenigingen en amateur sportclubjes naar zich toe. Om die zo aan een flexibele achterban te helpen.

Van een afstand bezien past Champ naadloos in de tijdgeest van nu. Door de sportactiviteiten van plusminus 2500 aanbieders op één platform bij elkaar te brengen spreekt het de moderne sporter aan. Die boeken online en op afroep een yogales, bootcamp of sluiten zich al dan niet eenmalig aan bij een clubje racefietsers. Het bedrijf verwacht daarmee onder meer de multi-sporter aan te spreken: niet te porren voor een sportabonnement, wel om op een zelfgekozen moment allerlei activiteiten uit te proberen. De ene week kitesurfen, vervolgens een hockeytraining of hardloopklasje. Ook hier neemt de flexibiliteit van on-demand boeken en alleen nog maar betalen naar gebruik toe, zo is het idee.

Grootste reservebank van Nederland

De in grote steden populaire platformen Onefit en ClassPass bewijzen op enigszins vergelijkbare manier het succes van zo’n formule. Geen gekke gedachte dus. Toch zien Michiel Huisman en Paul Wiertz als mede-oprichters van Champ (en voormalig eigenaren van Couverts, exit TripAdvisor) een andere rol voor zichzelf weggelegd. Zo werkt het niet met een abonnementsmodel voor een beperkt aantal sportlocaties, maar laat het sporters betalen per activiteit of training. Het bedrijf wil sporters niet beperken in hun keuze en alle vrijheid geven iets te vinden dat past bij hun smaak. 

Een deel van de activiteiten is bovendien gratis. Veel liever dan een marktplaats omschrijft het zich dan ook als parapluplatform waarop het totale Nederlandse sportaanbod samenkomt. Van professionals, verenigingen en liefhebbers – van de lokale fitnessketen tot aan een terugkerend frisbee-evenement. Voor de sportscholen en professionals is het een kans om een nieuwe doelgroep aan te spreken, bij verenigingen ontstaat daarmee een flexibele laag van ‘leden’: zogezegd de grootste reservebank van het land. Voor de zoveelste keer een middenvelder tekort? Champ zou zomaar het ontbrekende puzzelstukje kunnen leveren.

‘Net kinderen: we willen leren’

De vraag is waarom het bedrijf een eigen draai heeft gegeven aan een fenomeen dat op zich goed werkt. Het antwoord op die vraag is te vinden in de opvallende samenwerking met Born05. Behalve als creatief uitvoerder is het bureau initiatiefnemer en aandeelhouder. Als commercieel directeur leidt Jurriaan Duivenvoorden Born05 Ventures en ontwikkelt binnen deze tak eigen start-ups. Tijdens klantprojecten en in de gesprekken daarbuiten zag het bureau hoeveel innovatie er eigenlijk blijft liggen. Sindsdien werkt het bedrijf ideeën van eigen medewerkers of andere experts uit tot een minimaal product. Om het uiteindelijk op eigen benen verder te laten groeien. 

“We brengen de wereld van bureaus en investeerders samen. Hoe kan een businessmodel eruit zien en wat vraag het van onze ontwerpers? Daarin zijn we net kinderen: we willen leren.”


Explore, design
en optimize

Zo gebeurde het dat één van de bureauoprichters binnenstapte met een prangende vraag. Is het mogelijk om zo nu en dan te sporten, zonder vast te zitten aan een abonnement? Het liefst zou hij daarbij nieuwe mensen ontmoeten. Bestaat zoiets al of hoe zou zo’n dienst eruit kunnen zien? Het bleek de juiste aanzet tot een brainstorm, resulterend in een nieuw platform en onderneming.

Door de jaren heen is er een werkvorm ontstaan, een soort wasstraat, die bruikbaar is voor allerlei initiatieven, vertelt Timo Wilbrink – creative director bij het bureau en betrokken bij de ontwikkeling van wat Champ ging heten. In een klein halfjaar zijn binnen de design thinking-methodiek fases als explore, design en optimize doorlopen om snel een MVP neer te zetten. 

Die periode heeft er mede voor gezorgd dat Champ een eigen visie heeft op on-demand sporten. Dat de behoeften van de sporters zelf zijn veranderd, was volgens Wilbrink vrij snel duidelijk. Interessanter werd het nog toen het betrokken team tijdens de verkenning stuitte op de breedte van de markt. Naast de welbekende ketens kent ons land talloze kleinere sportscholen, studio’s en natuurlijk verenigingen. En los daarvan zijn er minstens zoveel clubjes die zich minder professioneel organiseren. De gemene deler: ze weten slechts deels in te spelen op de behoeften. Voor de één betekent het minder klanten, voor de ander een leegloop van de sportvereniging.

Aanbodzijde

Het concept dat hieruit voortkwam is bewust klein opgezet, legt Duivenvoorden uit. Dat maakte het valideren van de propositie onder potentiële klanten gemakkelijker. “Zo leer je snel of iets het najagen waard is.” Toch heeft Born05 vrij snel daarna de ervaringsdeskundigen Michiel Huisman en Paul Wiertz aan boord gehaald om Champ uit te breiden. “Zij lieten ons direct inzien dat een marktplaats zonder een zo breed mogelijk aanbod gedoemd is om te mislukken. Je wil niet iemand uit Heerlen direct tijdens zijn eerste contact met Champ teleurstellen. Omdat de makers toevallig hebben besloten dat alleen de twee grootste steden ertoe doen.” 

Daarmee kreeg met name de onboarding van aanbieders extra aandacht. Om het de digitaal onervaren sportaanbieders gemakkelijker te maken is er bijvoorbeeld voor gekozen om manuele onboarding aan te bieden. Een opvallende en arbeidsintensieve keuze: Champ neemt in zo’n geval alles uit handen. Op een later moment kan een sportclub er altijd nog voor kiezen om de eigen aanbiederspagina te claimen. “Dat betekent wel iets voor het design”, zegt Wilbrink. “De hoeveelheid content kan variëren. Hoe ziet een pagina er in minimale vorm uit?” Lachend: “Ook dan moet het voor een gebruiker aanvoelen als een geheel en niet als onsamenhangend zooitje.”

Nieuwe stap

Nu het platform een klein jaar live is en die focus voor volume aan de aanbodzijde heeft gezorgd, zet Champ een volgende strategische stap. Onder de vleugels van Huisman en Wiertz brengt het binnenkort een nationale Sport Cadeaukaart op de markt, te koop in 2800 winkels. Daarnaast heeft het de ambitie om onderdeel te worden van de vitaliteitsprogramma’s die bedrijven optuigen om hun medewerkers gezond te houden. Met de bredere rol die het bedrijf pakt dient zich ook de kans aan om het platform door te ontwikkelen. De vraag is bijvoorbeeld hoe het sportverenigingsleven verder is te integreren. Binnen het voetbal en hockey zijn daarover al gesprekken gaande, zo weet Duivenvoorden. “Daarmee zal het communitygevoel nog verder toenemen. Champ moet daarmee uitgroeien tot een startpunt voor sport en je laten zien dat bewegen niet zo ingewikkeld is. Want inderdaad: iedereen is een atleet.”

Over de auteur: Yoshi Tuk is freelance journalist en tekstschrijver.

GymKit voor Apple Watch: alles over de koppeling met fitnessapparatuur

Met GymKit kun je data uitwisselen tussen fitnessapparatuur en je Apple Watch. In deze gids bespreken we welke fabrikanten meedoen en op welke fitnessapparaten je het kunt verwachten. Ook heeft Apple het Apple Watch Connected-programma, om je meer te stimuleren met de Apple Watch naar de sportschool te gaan.

Het artikel GymKit voor Apple Watch: alles over de koppeling met fitnessapparatuur verscheen voor het eerst op iCulture

Apple Watch stroombesparing tijdens workouts: zo werkt het

Gaat je Apple Watch te snel leeg tijdens workouts? Gelukkig kun je ook een energiebesparende modus voor de Apple Watch workouts inschakelen. Dit is geschikt voor hardlopen en wandelen. Ideaal voor wat langere loopsessies, zoals een marathon of als je de hele dag gaat wandelen.

Het artikel Apple Watch stroombesparing tijdens workouts: zo werkt het verscheen voor het eerst op iCulture

Hoe je eSports als nieuwe marketingkans kunt inzetten

Voor degenen die niet direct met games of de (online) gamewereld in aanraking komen is het een onzichtbare wereld die vaak wordt vergeten, terwijl juist nú de tijd is om er aandacht aan te besteden. De populariteit van eSports neemt namelijk steeds sneller toe en er liggen volop kansen voor marketeers.

Wat is eSports?

Even heel platgeslagen: mensen die kijken naar andere mensen die aan het gamen zijn. Denk dus aan een live uitzending van online gameplay waarbij soms wel honderden mensen tegelijkertijd kijken naar één gamer. Volgens Forbes verwijst de term eSports naar georganiseerd, competitief gamen onder professionele spelers. Er vallen veel soorten games onder eSports, maar de meest populaire spellen zijn over het algemeen multiplayer schietspellen waarbij je in teams speelt of het genre van de multiplayer online battle arena. Voorbeelden van populaire spellen zijn FIFA (voetbal), League of Legends (twee teams die tegen elkaar vechten), Call of Duty (first-person schietspel) en Fortnite (third-person schietspel, maar zonder bloed). Het publiek kan het spel live volgen door de arena offline of online te bezoeken via specifieke streaming platforms.

In 2018 trok deze digitale vorm van entertainment de aandacht van bijna 400 miljoen kijkers wereldwijd. Momenteel heeft Azië de grootste eSports fanbase, maar dit verandert geleidelijk. 26% van alle internetgebruikers in de UK en de VS heeft de afgelopen twaalf maanden eSports bekeken. En er gaat flink wat geld in om. Als je deelneemt aan competitief gamen en er goed in bent, kun je in slechts een paar uur een miljoen euro verdienen.

Wie zijn de kijkers?

Het stereotype voor eSport-kijkers is een puber die op zolder woont bij zijn ouders thuis. Dat is echter verre van de waarheid. De gaming-demografie bestaat uit 62% mannen en 38% vrouwen. Ook bestaat 33% van het publiek uit mensen van 16 tot 24 jaar oud, 37% is 25 tot 34 jaar oud en de resterende 30% is ouder dan 35 jaar. De meeste gebruikers hebben een gemiddeld salaris en wonen met een partner of bij hun ouders. De thuiswonende puber is weliswaar onderdeel van de groep, maar is dus zeker niet de enige. 

De reden dat mensen kijken naar anderen die videogames spelen is om te leren van de besten of gewoon vermaakt worden door grappige, ervaren spelers. Veel gamers die hun eigen gameplay live streamen, maken tijdens het spelen vaak hilarische opmerkingen en reageren op opmerkingen en vragen van fans. Gamers op hoog niveau kunnen vergeleken worden met echte sporthelden en social media influencers, of creators, zoals we die vandaag de dag noemen.

Hoe kun je je als merk vestigen in het eSport-universum?

Het wordt moeilijker om generatie Z te bereiken en in een tijd waarin het belangrijke Instagram steeds meer op Facebook lijkt wat betreft de hoeveelheid advertenties en gesponsorde content, moeten merken een tandje bijzetten. Deze digitale gamewereld is dus een aantrekkelijke plek om aan deel te nemen, omdat veel jonge mensen tijd doorbrengen op eSports streaming platforms

Dit zijn een aantal manieren om je merk binnen de eSports-wereld te promoten:

 1. Programmatic advertising / bannering
  Dit is waarschijnlijk de makkelijkste, goedkoopste en snelste marketingoplossing. Het enige wat je nodig hebt, is een goede boodschap die doorvertaald is in een banner en deze adverteren op een of meer van de grote eSports-streaming platforms: Twitch, YouTube of Mixer. Deze vorm van adverteren kan het beste worden gebruikt voor branding doeleinden. Houd er rekening mee dat het publiek kritisch is, dus gebruik geen middelmatige advertentie die niet resoneert met het publiek. Vraag eerst feedback van relevante mensen om er zeker van te zijn dat je de juiste doelgroep bereikt. 
 2. Een team sponsoren
  Dit is een toekomstgerichte strategie die je uiteindelijk geld zou kunnen opleveren in plaats van dat je het uitgeeft. In vergelijking met het sponsoren van een echt sportteam, is de aanvankelijke investering groter, maar de impact zal ook langer aanhouden. Dit komt doordat het gaat om langdurige branding onder de fans van een specifiek team dat je hebt gekozen. Houd er rekening mee dat mensen jouw merk zullen associëren met dit team, dus zorg ervoor dat je een team kiest dat goed past bij je merkwaarden. 
 3. Partner met een solo-streamer / eSports-influencer
  Net als elk sociaal mediaplatform kun je een samenwerking aangaan met een eSports influencer. Dit kan zich op veel manieren openbaren, maar zelfs iets eenvoudigs, zoals een gamer op hoog niveau die jouw een trui met jouw merk draagt, kan ertoe leiden dat zijn of haar volgers dezelfde trui kopen. Het gebeurt regelmatig dat kijkers dezelfde snack eten of hetzelfde drankje drinken als hun eSports ‘held’. Je bereik is misschien wat lager dan de twee hierboven genoemde opties, maar fans van streamers zijn vaak extreem gehecht aan hun held en volgen hun acties blindelings. De kosten kunnen sterk variëren per speler, maar het is zeker mogelijk om met een kleiner budget te beginnen. 
 4. Sponsor een toernooi
  Dit kan met name goed werken als je op zoek bent naar lokale bekendheid. Om je een idee te geven van het mogelijke effect: wist je dat het grootste evenement in de geschiedenis een eSports-toernooi was? Deze vorm van eSports adverteren is relatief duur en heeft een groot, maar kortlopend resultaat.
Sports vs. eSports

Er is één vraag die op de een of andere manier altijd aan de orde komt wanneer we het over eSports hebben: “Kunnen we eSports echt vergelijken met sport in de echte wereld?” Er zijn hier verschillende meningen over, maar één ding is zeker: een ster zijn als eSports-speler vereist dezelfde mentaliteit als die van een topsporter. Vereisten voor veel spelers zijn een dagelijkse training van 6 tot 8 uur, een gezond dieet, een goede nachtrust, en ja, fysieke training komt er ook bij kijken. Om een ​​winnaar te zijn in de enorme eSports-wereld is het van groot belang dat je in goede conditie bent. Je moet alert zijn en supersnelle reflexen hebben. Stel je eens voor: trainingshuizen voor de meest getalenteerde spelers, waarin ze een strikt regime volgen op het gebied van voeding, fitness en training. Dit is van toepassing op eSports.

Neem het serieus

We moeten beginnen met het toevoegen van eSports aan onze lijst met marketingkanalen. Het kost wat tijd om te bepalen welk spel, type spelers, platform en marketingtactieken in deze specifieke wereld het beste bij jouw merk en doelgroep passen. En zoals altijd, zorg ervoor, net als bij elk ander type marketing, dat je relevant bent en dat je iets laat zien wat interessant is voor de doelgroep.

Over de auteur: Fieke Ripping werkt als head of marketing NL bij Dept. Een echte structuurfanaat, geen deadline wordt gemist als zij het projectmanagement onder handen neemt. Ze is daarnaast dol op nieuwe sociale platformen waar nog niemand wat van gehoord heeft.

Deze sportaccessoires voor de thuisgym vind je in de Apple Store

In de Apple Store vind je allerlei handige sportaccessoires die ‘connected’ zijn. Ze werken met een app en sturen alle metingen door naar je Apple Watch en/of HealthKit. Dit zijn de meest interessante slimme sportaccessoires die wij in de Apple Store hebben gevonden!

Het artikel Deze sportaccessoires voor de thuisgym vind je in de Apple Store verscheen voor het eerst op iCulture

Tag Heuer brengt nieuwe golfapp voor de Apple Watch uit

Er is geen gebrek aan golfapps voor de Apple Watch, maar als een bekende naam als Tag Heuer zich ermee gaat bemoeien, trekt dat toch meteen de aandacht van horlogeliefhebbers. Je kunt namelijk de nieuwe Tag Heuer Connected 45 Modular Golf Edition aanschaffen, maar er is óók een aparte Apple Watch-app met grotendeels dezelfde functies.

Het artikel Tag Heuer brengt nieuwe golfapp voor de Apple Watch uit verscheen voor het eerst op iCulture

Page generated in 1,186 seconds. Stats plugin by www.blog.ca