iCulture podcast #5: HomePod 1 jaar, iOS 13, Apple Stores en meer

Luister jij ‘m al, de iCulture Podcast? Er staat weer een gloednieuwe editie voor je klaar! In aflevering #5 praten Elger, Benjamin en Gonny je bij over het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand en blikken we terug op 1 jaar HomePod. En wat weten we al over iOS 13?

Het artikel iCulture podcast #5: HomePod 1 jaar, iOS 13, Apple Stores en meer verscheen voor het eerst op iCulture

Een nieuw concept: de adaptieve, constructieve, transmediale en verstripte podcast

Begin van de strip bij deel 1 van de podcastserie Spoedcursus Verduurzaming

Voor Vrij Nederland maakte Inge Janse de podcastserie ‘Spoedcursus Verduurzaming’, als onderdeel van het project ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ Het werd meer dan alleen een podcast, er kwamen ook een strip en quiz bij kijken. Inge en projectleider Ties Joosten kijken terug op de productie en wat zij daarvan leerden.

Hoe maak je van een podcast méér dan alleen ‘een podcast over duurzaamheid’? Dat was de vraag die we voor Dus Wat Gaan Wij Doen? wilden beantwoorden – en het doel dat we wilden realiseren. Aan podcasts namelijk geen gebrek, en aan informatie over hoe je je leven kunt verduurzamen ook niet.

Beluister eerst hier de podcast!

We ontwikkelden daarom een concept dat door een combinatie van 3 onderdelen iets toevoegt aan wat er allemaal al is. Graag leggen we uit wat die onderdelen behelzen en waarom die volgens ons meerwaarde bieden voor podcasts.

1. Constructief

Veel podcasts bestaan, zeer gechargeerd gezegd, uit wat witte jongens rondom een batterij microfoons die in een uur tijd wat onderwerpen doornemen. Dat kan en dat is prima, want vaak werkt dat uitstekend.

Voor het doel ‘verduurzamen van je leven’ leek die opzet ons alleen te vrijblijvend. We kozen daarom voor een heel duidelijk handelingsperspectief. We bepaalden wat het begin- en eindpunt van de serie is (het beginpunt: apathie over wat je kunt doen tegen klimaatverandering; het eindpunt: enthousiasme over wat je allemaal doet aan klimaatverandering), knipten dat op in 7 stappen die elkaar opvolgen, namen een ijkpersoon, en bepaalden voor elke stap het begin- en eindpunt voor deze ijkpersoon (bijvoorbeeld: aan het einde van deze aflevering weet onze ijkpersoon hoe hij zijn werk kan inzetten voor een verduurzaming van de wereld).

Zo heeft de serie een heel duidelijk doel en een concreet handelingsperspectief, zowel als geheel als per individuele aflevering.

2. Luisteraaradaptief

De totale podcastserie duurt een kleine 3 uur. Maar wat als je allang voorbij de apathie bent en alleen wilt weten hoe je met tegenstanders coalities smeedt? Natuurlijk kun je per podcast de omschrijving lezen.

Wij kozen voor een aanpak met een lagere drempel en een hogere fun-factor: een quiz. Via de landingspagina voor de Spoedcursus Verduurzaming kun je namelijk een aantal vragen beantwoorden. Op basis van je antwoorden kom je precies uit bij de podcast die aansluit bij de huidige fase van je duurzame leven, zodat je direct instapt op het punt waarmee je verder kunt.

3. Transmediaal

Steeds meer dringt in de mediawereld het besef door dat niet iedere media-uiting geschikt is voor iedere mediaconsument. Neem podcasts. Als je de hype moet geloven, luistert iederéén ze. Maar podcastmakers weten dat dat onzin is: slechts een klein deel van Nederland heeft de tijd, zin en technische interesse om een podcastserie te consumeren.

Daarom is dit podcastproject, zoals de hele campagne Dus Wat Gaan Wij Doen?, transmediaal opgezet. In lekentaal: we stellen overal dezelfde journalistieke uitgangspunten centraal, en gebruiken voor de invulling van het verhaal de kracht die afzonderlijke media hebben.

Een podcast neemt idealiter de tijd, zodat je als luisteraar onder de huid van de personages kan kruipen, je jezelf ermee vereenzelvigt en hen echt leert kennen. Omdat niet iedereen hier de tijd voor heeft, kozen we daarnaast voor een medium dat hier de perfecte tegenhanger van is: de strip! (In alle eerlijkheid: onze liefde voor graphic novels als Watchmen en V For Vendetta speelde ook een rol.)

Strips bieden minder ruimte voor verdieping maar komen juist snel tot de essentie. Personages worden een sjabloon, woorden worden beeld. Hierdoor kan een strip veel eenvoudiger en sneller geconsumeerd worden dan een podcast.

Na een (zeer vruchtbare!) oproep op LinkedIn kozen we uit de tientallen inzendingen voor Mei-Li Nieuwland, die eerder al prachtige stripvertalingen van journalistieke verhalen maakte. Zij kreeg ruwe edits van de podcasts en vertaalde die naar een strip met hetzelfde doel als de podcast: de ontvanger meenemen van punt a naar punt b. Dat pakte geweldig uit.

Niet alleen zijn de podcasts nu veel meer dan enkel een geluidsgolf in een Soundcloud-speler, ook kunnen luisteraars heel makkelijk een beeld vormen bij de stemmen die ze horen. Bovendien oogt de totaalproductie stukken aantrekkelijker.

Conslusie

Het moet gezegd worden: zo’n productie heeft wel wat voeten in de aarde. Het concept voor de podcast verzinnen, de redactie voor inhoud en gasten, voorgesprekken, de interviews, plus de montage, dat alleen al kost ruim boven de 100 uur.

Daarnaast is ook de vertaling naar de strips een operatie die enkele tientallen uren kost en (en dat is absoluut nog belangrijker) een zeer capabele, intelligente en creatieve tekenaar vereist.

En dan is er nog het vraagstuk van ontsluiting, want én de podcasts, én de strips, én de quiz én de bijbehorende uitleg op een logische en fijne manier presenteren: het vraagt nogal wat.

Gelukkig mochten en konden we samenwerken met redacteur Anouk Burgman, striptekenaar Mei-Li Nieuwland en de redactie van Vrij Nederland om al deze wetten en praktische bezwaren te slechten. We zijn dan ook heel erg trots op het resultaat.

Rest de vraag: was het het allemaal waard? Qua arbeidsvreugde in ieder geval wel. We zijn hier als team maanden zeer enthousiast mee bezig geweest, zowel vanwege het concept als de uitkomst daarvan. We zijn daarom erg benieuwd naar jouw mening hierover. Zou dit vaker mogen gebeuren? Of is dit overkill? We horen het graag!

Wat is Dus Wat Gaan Wij Doen?

Dus Wat Gaan Wij Doen? (DWGWD) is een samenwerking van Vrij Nederland, Brandpunt+, Blue City, Make The World Great Again Festival, Impact Express, CollAction, de gemeente Rotterdam en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

DWGWD is de eerste transmediale journalistieke campagne van Nederland. Centraal staat telkens de gedachte: oké, het klimaat verandert, maar wat kan je daar nou aan doen? Het doel is om antwoorden met een hoogwaardig handelingsperspectief te bieden: niet een kwartier korter douchen of een gehaktbal minder eten, maar manieren om je rol als ouder, burger, consument en professional anders in te richten en zo maximale impact te behalen.

Inge Janse, Ties Joosten

Het artikel Een nieuw concept: de adaptieve, constructieve, transmediale en verstripte podcast verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → David Niemeijer en Alexander Baars

Er staat een nieuwe aflevering in de serie ’10 jaar App Store’ voor je klaar. Luister naar David Niemeijer en Alexander Baars, die vertellen hoe het is om apps te maken voor mensen die moeite hebben met communiceren.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → David Niemeijer en Alexander Baars verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture podcast #4: Hier kijken we naar uit in 2019

Luister jij ‘m al, de iCulture Podcast? Er staat weer een gloednieuwe editie voor je klaar! In aflevering #4 praten Elger, Benjamin en Gonny je bij over de Apple-producten waar we in 2019 het meest naar uitkijken. Worden het nieuwe Macs of toch Apple’s videodienst?

Het artikel iCulture podcast #4: Hier kijken we naar uit in 2019 verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Mark de Bruin en Joshua Peper

Er staat een nieuwe aflevering in de serie ’10 jaar App Store’ voor je klaar. Luister naar Mark de Bruin en Joshua Peper, die vertellen hoe het is om apps voor een breed publiek te maken.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Mark de Bruin en Joshua Peper verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Jelle Prins en Jorn de Vries

We hebben weer iets leuks voor je! Een nieuw interview in de serie ’10 jaar App Store’! Luister naar Jelle Prins en Jorn de Vries, die vertellen over de verkeer- en vervoerapps waar ze bij betrokken zijn geweest.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Jelle Prins en Jorn de Vries verscheen voor het eerst op iCulture

Podcast: Statistiek in de journalistiek

Waarom houden journalisten zo van cijfers?

Journalisten maken al te graag gebruik van cijfers. Statistieken, waar ze ook vandaan komen, lijken goede aanleidingen en argumenten om een dergelijk punt te bewijzen. Maar waarom zijn die cijfers zo aantrekkelijk? Wat zeggen ‘peilingen’ precies en hoeveel effect heeft dat belang daarvoor? In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over journalistiek en statistiek.

Dat doen ze met met Tom van de Meer, hoogleraar Politicologie aan Universiteit van Amsterdam en co-directeur Nationaal Kiezersonderzoek. Hij is gespecialiseerd in de legitimiteit van het politieke bestel, ongelijkheid en burgerschap.

We hebben het in deze podcast over de politiek, de democratie en de mechanismen van de journalistiek. In het interview praten we met Sanne Blauw van de Correspondent. Zij legt uit wat de vertekeningen van statistiek kunnen betekenen [snel kijken]. In het item hebben we het over de voor- en nadelen van datavisualisatie [snel kijken].

Meer podcasts van de Mediadoctoren vind je op de website Onder Mediadoctoren.

Onder Mediadoctoren

Het artikel Podcast: Statistiek in de journalistiek verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

iCulture podcast #3: Onze favoriete Apple-producten van 2018

Luister jij ‘m al, de iCulture Podcast? Er staat weer een gloednieuwe editie voor je klaar! In aflevering #3 praten Elger, Benjamin en Gonny je bij over Apple Pay in België, nieuwe iPad Pro en MacBook Air en wat wij de belangrijkste en meest verrassende producten van 2018 vonden.

Het artikel iCulture podcast #3: Onze favoriete Apple-producten van 2018 verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Loes Meys en Michiel Munneke

Daar is ‘ie weer! Een nieuw interview in de serie ’10 jaar App Store’! Luister naar Loes Meys en Michiel Munneke, die vertellen in hoeverre apps in de auto gaan verdwijnen en hoe parkeren met een app nog véél eenvoudiger kan worden gemaakt.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Loes Meys en Michiel Munneke verscheen voor het eerst op iCulture

iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Eric Hammink en Alexander Griekspoor

We hebben een nieuwe aflevering van de iCulture Podcast in de serie ’10 jaar App Store’! Luister naar Eric Hammink en Alexander Griekspoor, die vertellen hoe het is om meerdere Apple Design Awards te winnen en hoe lukt het om met een notitie-app door te breken, terwijl er al zoveel aanbod is.

Het artikel iCulture Podcast interviewserie ’10 jaar App Store’ → Eric Hammink en Alexander Griekspoor verscheen voor het eerst op iCulture

Podcast: Rondhangjournalistiek op ‘doodnormale’ plekken

Journalisten zijn vaak op plekken waar iets onalledaags (het nieuws) gebeurt. Een moord bijvoorbeeld. Minder vaak komen ze voor verhalen op plaatsen waar het alledaagse leven zich afspeelt. Op die plekken is de kans groot dat je Carola Houtekamer, vaak met collega Freek Schravesande, ziet rondhangen. Ze zoekt uit hoe het leven is op ‘doodnormale’ plekken, zoals een bedrijventerrein, bouwplaats, motel of vliegveld.

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) sprak Spodlicht, samen met zo’n 30 andere journalisten, met Houtekamer. En specifiek over haar verhaal ‘Wekom op de Liesbosch’, over een bedrijventerrein dat volgens haarzelf ‘op geen enkele manier bijzonder’ is. Het is er slechts één van de 4.148 in Nederland.

Beluister hier de podcast

Spodlicht

Het artikel Podcast: Rondhangjournalistiek op ‘doodnormale’ plekken verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Podcast: Universiteiten kunnen niet zonder onafhankelijke media

Hoger onderwijsinstellingen hebben een eigen pers, zoals Folia van de UvA en Vox in Nijmegen. De afgelopen jaren zijn zulke bladen veranderd. Sommigen verschijnen niet meer op papier, bij anderen is de onafhankelijke redactie vervangen door communicatiemedewerkers. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over universiteitsmedia.

De Mediadoctoren praten in deze podcast over universiteitsmedia met Mirjam Prenger, coördinator van de masteropleiding Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam.

We hebben het over de dubbele doelgroepen die universiteitsmedia moeten bedienen, het hebben van een platform als academische gemeenschap en mogelijke censuur vanuit de universiteitsbesturen.

Het interview is met de redactiechef van Folia, Henk Strikkers [hier kijken]. Het item gaat over een geval van censuur bij UKrant van de Rijksuniversiteit Groningen [hier kijken].

Beluister de podcast:

Of bekijk de uitzending:

Meer podcasts over de media vind je op de website van Onder Mediadoctoren.

Onder Mediadoctoren

Het artikel Podcast: Universiteiten kunnen niet zonder onafhankelijke media verscheen eerst op De Nieuwe Reporter.

Page generated in 1,353 seconds. Stats plugin by www.blog.ca