Nederlandse startup komt met slim gordijnsysteem Slide

De Amsterdamse startup Innovation In Motion (IIM) brengt naar eigen zeggen met Slide slimme gordijnen binnen handbereik. Slide bestaat uit een krachtige 12V-motor unit en een modulair koppelsysteem om aan bestaande gordijnrails te bevestigen.

Slide werkt verder op elke lengte tot zes meter, voor een enkel of dubbel gordijn. Je installeert het bovendien binnen een kwartier, en zonder extra gereedschap.

Het systeem heeft wifi ingebouwd. Dankzij magnetische sensoren leert het systeem zelf hoe lang je gordijnen zijn en is de positie van je gordijnen altijd bekend, ook als je ze met de hand beweegt.

Met de Slide App kan men routines instellen, bijvoorbeeld op basis van tijd en zonsop- of ondergang. Met de Alarm-routine gaan je gordijnen open vlak voor je wekker afgaat. Daarnaast is er Touch & Go: door een kort rukje aan je gordijnen te geven neemt Slide het automatisch van je over. Tot slot is het binnenkort ook mogelijk om je gordijnen met je stem te openen of sluiten dankzij integratie met Google Assistant.

Slide is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar in Nederland en kost 299 euro voor een enkel en dubbel gordijn inclusief BTW en gratis verzending.

Google stopt ondersteuning oerversie Google Glass

Google stopt in februari officieel de ondersteuning voor de zogeheten Explorer Edition van Google Glass, die reeds in 2012 werd gelanceerd en aanvankelijk 1500 dollar per stuk kostte.

Met de slimme bril kunnen gebruikers berichten ontvangen die worden getoond op het glas van de bril. Met de camera kunnen opnamen van de omgeving worden gemaakt.

De Explorer Edition kreeg al snel een opvolger, waarna Google besloot om zich niet langer te richten op de consumentenmarkt. Vanaf 2017 wordt, alleen via partnerbedrijven, een Enterprise Edition beschikbaar gesteld.

Een laatste update – handmatig te installeren – zorgt ervoor dat diensten als Gmail, YouTube en Hangouts in combinatie met de Explorer Edition voorlopig nog blijven werken. Zonder update functioneren ze straks helemaal niet meer.

Google blijft wel de Enterprise Edition ondersteunen.

Juwelen uit Afrikaanse afval-telefoons

Het hoogwaardige juwelenmerk VIERI lanceert zijn nieuwe Essential Collection. Voor deze collectie is gebruik gemaakt van ‘urban mined’ goud dat beschikbaar is gekomen via de recycling van mobieltjes.

Closing the Loop, een in Amsterdam gevestigde sociale onderneming die werkt aan e-waste reductie wereldwijd, zet in Afrika afgedabkte telefoons om in waardevolle metalen. Deze metalen kunnen worden gebruikt in een duurzaam productieproces, zoals de creatie van sieraden. ‘Urban mined’ goud is dus goud dat wordt gewonnen uit (stedelijk) afval en niet in de traditionele zin uit mijnen wordt gedolven.

Ongeveer tweederde van de telefoons die op de tweedehands markten in Europa of de VS worden verhandeld, belanden uiteindelijk in ontwikkelingslanden waar geen goede infrastructuur voor recycling bestaat. Aan het einde van de levensduur vormt het afval – dat bijvoorbeeld zware metalen en brandvertragers bevat – een gevaarlijk probleem dat de gezondheid van mens en milieu aantast.

Veelzijdige oplader

Opladers heb je in alle maten en soorten. Via Kickstarter wordt momenteel geld opgehaald voor de veelzijdige HyperJuice 100W GaN. Die beschikt over twee USB-C en twee USB-A poorten.

Het is ’s werelds eerste 100W Gallium Nitride oplader en meteen ook de smalste, want niet groter dan een bankkaart.

Met de oplader zou je zowel je MacBook Pro, iPad Pro, iPhone en Apple Watch kunnen opladen.

De HyperJuice 100W GaN is te reserveren voor 59 dollar.

Nokia lijkt de Nokia 2.3 te gaan onthullen

Op de valreep van 2019 komt Nokia nog met een nieuw toestel. Een teaser op Twitter wijst op het verschijnen van de Nokia 2.3.

Er zijn geen aanwijzingen voor het uitkomen van de Nokia 5.2 en Nokia 9.1, waarvan bekend is dat die er ook snel gaan komen.

Mogelijk krijgt de Nokia 2.3 een 6.1 inch scherm met HD, een grotere batterij van 3920 mAH en ondersteuning voor bluetooth 5.0.

Het toestel wordt 5 december onthuld.

Nokia gaat ook weer televisies maken, wat het bedrijf al deed voordat het in mobiele telefonie stapte. Er zijn foto’s uitgelekt van de aanstaande Nokia Smart TV die in elk geval JBL luidsprekers krijgt.

Vooralsnog gaat het om een toestel dat retailer Flipkart in India uitbrengt. Het 4K LED scherm heeft afmetingen van 50 inch en het toestel draait op Android 9.

Nokia maakte breedbeeldtelevisies in de jaren negentig, maar die vonden buiten Finland niet veel aftrek.

Realme naar de Benelux

De Realme 5, de smartphone van het voormalige dochtermerk van Oppo, komt naar Europa en daarmee ook naar Nederland.

Het toestel onderscheidt zich door de 5000 mAh-accu, vier camera’s achterop en de opvallend lage prijs van 169 euro.

Daarvoor krijg je misschien niet in alle opzichten topkwaliteit: de schermresolutie resolutie van 1600 bij 720 pixels is bijvoorbeeld aan de lage kant. Verder heeft de Realme 5 een verouderde micro USB aansluiting en geen USB-C poort die je steeds vaker tegenkomt.

De Realme 5 is ook in een Pro-versie verkrijgbaar, met een scherper scherm, snellere processor en 48 megapixel-camera. Je betaalt dan 199 euro.

Eerste decoratieve slimme lamp van IKEA

IKEA levert al enige tijd slimme lampen, en daar is nu decoratieve lamp met een zogeheten E26-fitting bijgekomen. Je kunt de lamp dimmen via de app of de draadloze dimmer.

Het ontwerp doet denken aan de klassieke gloeilamp van Edison.

De slimme lamp fungeert ook als filamentlamp die voor een authentieke sfeer in huis kan zorgen. De maximale warmte bedraagt 2220 Kelvin. Dimmen doe je met de IKEA Home App, liever niet met een bedrade dimmer.

De decoratieve lamp wordt nu in de VS aangeboden voor 9,99 dollar, dus de Europese prijs lijkt daarmee 9,99 euro te gaan worden. Twee keer zo goedkoop als de Philips Hue.

Minut Point alarmsysteem: Privacy gerespecteerd

Een vernuftig slim alarmsysteem dat, ondanks het feit dat het met internet is verbonden, niet direct je hele leven in een cloud stopt.

Het in Zweden verzonnen Minut heeft meerdere sensoren die veranderingen in je huis signaleren. Er zit géén camera in, noch een microfoon om live mee te luisteren. En dat is uit het oogpunt van privacy best fijn. Wat doet Minut Point wel? Hij meet: temperatuur, geluid, vocht, druk en beweging. Alerts komen op een app binnen, bij huisgenoten maar ook bij buren en vrienden. KPN Ventures stak onlangs miljoenen euro’s in Minut.

Specificaties
Gebruik: gratis voor 1 gebruiker en 1 locatie
Afmetingen: 85×46 milimeter
Bemesting: met sticker en magneet
Opladen: 1x per half jaar via USB
Conectiviteit: Wifi, Bluetooth
Compabitel met: Google Assistant
Prijs: 149 euro
Site: minut.com

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#173).

Zelfopwarmende lunchbox

Vier jonge Nederlandse ondernemers hebben een zelfopwarmende lunchbox uitgevonden waardoor je buitenshuis een gezonde warme maaltijd kunt eten. Met de Heatbox kan in acht tot twaalf minuten op elke locatie een warme maaltijd worden gebruikt.

Er zijn drie verschillende stoomprogramma’s voor maaltijden van verschillende formaten. De box is oplaadbaar via een meegeleverde USB-C oplader en kan met één keer laden drie maaltijden opwarmen. De box wordt aangezet met een knop of via een app waarin ook recepten zijn te vinden en calorieën kunnen worden bijgehouden. Ook kunnen via de Heatbox telefoons worden opgeladen.

Het enige dat nodig is voor drie warme maaltijden is 30 milliliter water. In de box worden maaltijden opgewarmd met stoom, waardoor voedingswaarden ook nog eens beter behouden blijven dan bij opwarmen in de magnetron. De technologie is geïnspireerd op de au bain-marie methode. Het bedrijf heeft patent aangevraagd voor de techniek waarmee water en maaltijd gescheiden blijven.

Heatbox is één van de vijftig startups die in januari met Prins Constantijn naar CES (Consumer Electronics Show), in Las Vegas gaan; de grootste consumentenelectronicabeurs ter wereld.

Battle dashcams: Nextbase vs Garmin

Een paar jaar terug waren dashcams niet meer dan videocamera’s die in een loop van dertig minuten continu de weg filmen, waarbij het nieuwe materiaal het oude wist. Tegenwoordig moeten ze zijn verbonden met een app, waarschuwingen geven bij gevaar en de auto ook nog bewaken als deze stilstaat. Maar de één kan net wat meer dan de ander.

Bouwkwaliteit
Compact, klein, licht, stijlvol, de Garmin 66w lijkt bijna een GoPro die je met een magneetsluiting makkelijk van en op je raam klikt. Hij heeft daardoor wel een wat kleiner beeldscherm. Tijdens gebruik wordt het apparaat erg heet. De Nextbase 422GW is een stukje groter, maar voelt een stuk steviger aan met zijn metalen behuizing. Het display is wat groter en aanraakgevoelig. De camera heeft een kleinere beeldhoek, maar daardoor minder dashboard in beeld en meer weg. Winnaar: Nextbase

Functies
Beide camera’s hebben extra functies als parkeerstand (opnames als er beweging is) en spraakbediening. Garmin heeft daarnaast ook nog functies als rijstrook verlaten en aanrijdingswaarschuwing, een functie die al in veel auto’s aanwezig is. Nextbase gaat weer wat verder en kan bij een aanrijding de nooddiensten waarschuwen (na een gratis jaar, kost dit €3,99 per maand). Winnaar: Nextbase

Extra mogelijkheden
Als spraakassistent gebruikt Nextbase Alexa, hierdoor kun je naast de functies van de camera (opnames starten of stoppen), ook extra functies van Alexa gebruiken (volume muziek zachter of verwarming thuis aan). De extra videoaansluiting is voor drie optionele camera’s waarmee je tegelijkertijd de auto van binnen kunt filmen of de achteruit. Je kunt hier ook rechtstreeks een videoscherm op aansluiten. De Garmin heeft geen extra mogelijkheden. Winnaar: Nextbase

Apps
Garmin kan in de app tot aan vier verschillende camera’s synchroon laten zien. Leuke mogelijkheid, maar zal in de praktijk niet vaak voorkomen. In de app van Nextbase kun je de videobeelden bekijken met daaronder de route op een kaart en tevens je snelheid volgen. Die interne GPS komt dus van pas. De beelden worden in volle kwaliteit op de SD-kaart opgeslagen en in lagere kwaliteit gelijk naar je telefoon alsook online naar Nextbase Cloud. Winnaar: Nextbase

Conclusie
De Garmin 66W is een prima dashcam, beeldkwaliteit is goed, hij is lekker licht en compact. Hij zou bij een enkele test prima scoren. Maar hij moet het opnemen tegen de Nextbase 422GW, die meer functies biedt, meer uitbreidingsmogelijkheden heeft, een uitgebreide app heeft, Alexa-ondersteuning, mooie bouwkwaliteit en twintig procent goedkoper. Wat de Gramin een eervolle verliezer maakt.

Specificaties

Nextbase 422GW
Resolutie: max 1440p
Lenshoek: 140 graden
Display: 2.5” HD IPS touchscreen
Connectie: bluetooth 4.2, wifi, USB
Features: GPS, SOS oproep, Parkeermodus
Uitbreidingen: rear view, cabin view, rear window camera
Opslag: MicroSD
Online opslag: 30 dagen Nextbase Cloud
App: Android/iOS
Spraakassistent: Alexa
Afmetingen: 8,5 x 4,7 x 4,5 cm
Gewicht: 105 gram
Prijs: €199,99
Website: nextbase.com

Garmin 66W
Resolutie: max 1440p
Lenshoek: 180 graden
Display: 2-inch LCD
Connectie: bluetooth 4.2, wifi, USB
Features: SOS oproep, Parkeermodus
Uitbreidingen: rear view, cabin view, rear window camera
Opslag: MicroSD
App: Android/iOS
Spraakassistent: Intern
Afmetingen: 4 x 5,6 x 2,1 cm
Gewicht: 59,7 gram
Prijs: 249,5 euro
Website: garmin.com

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#173).

Philips lanceert Android TV voor in de keuken

Philips lanceert binnenkort een 24 inch Android TV voor de keuken. Het plaatje is al uitgelekt, maar details zijn nog schaars als het gaat om chipset, opslag en geheugen.

Het scherm is geen Full HD, want 720p resolutie. Er zijn twee HDMI poorten, Ethernet en ook worden Bluetooth en wifi ondersteund.

De meegeleverde afstandsbediening heeft knoppen voor Netflix en YouTube en kan met de stem worden bestuurd.

Het toestel is voorlopig alleen in de VS en Canada te koop voor 299 dollar. Over de beschikbaarheid elders zijn geen details bekend.

Atmotube: luchtsensor voor in je broekzak

De luxe connected luchtreinigers hebben tegenwoordig een luchtsensor aan boord die je via een app precies laat weten wat de staat van de luchtvervuiling is. Zoiets wil je natuurlijk ook op zak hebben.

Atmotube meet de luchtkwaliteit in VOC’s en kan onder andere schadelijke gassen als aceton, methanol, benzine en ethanol herkennen. Daarnaast is het ook nog een luchtdruk-, temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter. Natuurlijk kun je alles bekijken en analyseren in de app. De pro-versie meet ook nog eens fijnstof.

Specificaties
Sensoren: VOCs, gassen, barometer/altometer, temperatuur, luchtdruk, PM sensor (Pro-versie)
Batterijduur: 7 dagen
Connectie: Bluetooth 5
OS: Android/iOS
Afmetingen: 22 x 66 mm
Gewicht: 38 gram
Prijs: 99/179 dollar
Website: atmotube.com

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#173).

Merkentrouw Apple en Samsung onverminderd hoog

Bezitters van een iPhone en een mobiel toestel van Samsung blijven het meest trouw aan ‘hun’ merk. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. 66 respectievelijk 64 procent van de mensen die nu een iPhone of Samsung-smartphone bezitten, had voorheen al een toestel van hetzelfde merk. Tussen september 2019 en 2018 zijn er geen significante veranderingen opgetreden.

Bij Huawei, in volume inmiddels het derde merk op de Nederlandse smartphone-markt, had 33 procent voorheen al een Huawei-toestel. Er is dan ook nog marktaandeel te winnen voor dit steeds populairdere Chinese merk.

De merkentrouw blijkt ook wanneer gevraagd wordt welk toestel mensen nu het meest gebruiken. 81 procent van de mensen die als vorige toestel een iPhone hadden, gebruiken ook nu weer (voornamelijk) een smartphone van Apple. Hier is het verschil met Samsung iets groter.

Van de mensen die als vorige toestel een Samsung-smartphone hadden, gebruikt 73 procent nu ook weer een toestel van dit merk.

Bij Huawei gebruikt bijna de helft van de mensen die als vorige mobiele toestel er een van Huawei hadden, nu opnieuw een toestel van dit merk. Dat tekent de groeiende merkentrouw van mensen aan Huawei.

Het beeld verandert volgens Telecompaper nauwelijks. 89 procent van de mensen die nu een mobiel toestel van Apple heeft, wil als eerstvolgende (nieuwe of tweedehands) smartphone opnieuw een iPhone. Bij Samsung is dit 85 procent.

Ook voor Huawei is het beeld rooskleurig. 74 procent van de mensen die nu een Huawei-toestel heeft, is van plan om in de toekomst opnieuw een smartphone van de Chinese producent te nemen.

Markt voor ‘wearables’ stijgt explosief

Consumenten gaan de komende jaren aanzienlijk meer besteden aan wearables, oftewel mobiele elektronica. Gartner verwacht een stijging van 27 procent, resulterend in een omzet van 51,5 miljard dollar.

Tegen 2021 moet de wereldmarkt voor wearables al zijn gegroeid naar 62,9 miljard dollar.

Alleen al aan slimme horloges gaat de markt volgend jaar 22,8 miljard dollar ‘verdienen’ tegen 17 miljard nu. Reden: de alsmaar dalende prijzen (tot 4,5 procent in 2021) als gevolg van hevige concurrentie tussen bedrijven als Samsung, Xiaomi en Fitbit, waardoor meer consumenten horloges aanschaffen.

De verwachting is dat ook Google zich op deze markt gaat storten nu het Fitbit heeft ingelijfd, een herkansing voor zijn mobiele systeemsoftware WearOS.

Gartner denkt dat de markt ook groeit dankzij steeds betere sensoren, waardoor slaappatronen of medische condities beter kunnen worden gemeten met wearables.

Andere wearables die het goed doen zijn draadloze oordoppen, een markt die wordt gedomineerd door Apple en Samsung, met nieuwkomers als Microsoft (Surface Buds) en Google (Pixel Buds).

Foto Pixabay

Makeover voor gaming muismat

Het merk Razer weet van muismatten echt iets bijzonders te maken. De Firefly V2 is dan ook een gaming-muismat met verlichting.

De nieuwe versie is dunner en feller dan zijn voorganger en ondersteunt ruim 500 apparaten en meer dan 130 pc-games.

Er zijn niet minder dan negentien verlichtingszones rondom de muismat, vier meer dan de eerdere versie.

Verder is de nieuwe Firefly voorzien van een ingebouwde kabelhouder die muis op zijn plaats moet houden.

De prijs: 59,99 euro.

Page generated in 1,705 seconds. Stats plugin by www.blog.ca