Persoonlijke luchtreinigende ventilator van Dyson

Dyson introduceert naast een nieuwe draadloze stofzuiger ook een nieuwe en persoonlijke luchtreinigende ventilator, de Dyson Pure Cool Me. Die haalt volgens de fabrikant 99,95 procent van zeer fijne deeltjes zoals pollen, schimmelsporen en bacteriën uit de lucht.

Ingenieurs van Dyson hebben ontdekt dat wanneer twee luchtstromen elkaar tegenkomen op een gebogen oppervlak, ze samengaan en geconcentreerde luchtstroom vormen. Op dit principe is de luchtzuiveraar gebaseerd. Met de bol bovenop het apparaat kun je exact de hoek van de luchtstroom bepalen.

Naast fijnstof absorbeert hij actief koolstof en sluit gassen en (huishoudelijke) luchtjes in.

De Dyson Pure Cool Me is verkrijgbaar in de kleurcombinaties wit/zilver, zwart/nikkel en brons/koper voor 349 euro.

AirPods 2 vanaf nu beschikbaar

Het was het weekje waarin Apple een inhaalrace maakte: nieuwe iPads en nieuwe iMacs, maar ook eindelijk de nieuwe AirPods 2 in de winkels.

AirPods 2 zouden eerst al in 2018 verschijnen, ze werden zonder verdere uitleg doorgeschoven.

De AirPods 2019 hebben een nieuwe oplaadcase die draadloos opladen ondersteunt. Ook hoef je niet langer op de AirPods te tikken om spraakhulp Siri te activeren.

De AirPods kosten 229 euro.

iMacs met betere specs

Apple heeft er zin in: na nieuwe iPads zijn nu ook nieuwe iMacs aangekondigd, al zien die er niet heel anders uit. Ze hebben hooguit betere specs.

De update geldt voor zowel de 21,5-inch iMac als de 27-inch iMac. Zo is het 21,5-inch model uitgerust met een 8e generatie Quad-core 6-core processor voor 60 procent snellere prestaties. De 27-inch iMac heeft een aan 9e generatie 6-core of 8-core processor aan boord voor 2,4 keer snellere prestaties.

Voor het eerst worden iMacs geleverd met Radeon Pro Vega graphics. De grafische prestaties van de 21,5-inch-versie is daardoor 80 procent beter dan bij de vorige generatie. De 27-inch gaat 50 procent vooruit. De Radeon Pro Vega-upgrade is alleen beschikbaar op de duurste basisset van de 21,5-en 27-inch iMacs.

De resolutie is nog gelijk gebleven en ook is er geen True Tone toegevoegd.

De prijzen zijn weer zoals we van Apple gewend zijn. De 21,5 inch is verkrijgbaar vanaf 1499 euro en de 27 inch gaat over de 2000 euro heen.

Apple kondigt nieuwe iPads aan

Sneller dan verwacht heeft Apple een nieuwe iPad Air aangekondigd, met 10,5 inch scherm, en een nieuwe iPad Mini.

De nieuwe iPad Air werkt met een Smart Keyboard en met de Apple Pencil. Hij is uitgerust met een A12 Bionic-chip en Apple’s Neural Engine.

De nieuwe iPad Air 2019 ligt volgende week in de winkel. Je kunt kiezen uit zilver, spacegrijs en goud voor 569 euro (64 GB) en 739 euro (265 GB).

De iPad Mini kent een 7,9-inch LCD scherm met True Tone, homeknop en aluminium behuizing. Inclusief A12 Bionic-chip en verbeterde camera.

Vooral naar de iPad Mini werd uitgekeken. Het laatste model dateert alweer uit 2014.

De 9,7-inch iPad uit 2018 blijft het instapmodel.

Harley-Davidson sleutelt aan elektrische steps

Harley-Davidson kennen we uiteraard van de zware motoren, maar nu zijn ze ook aan de slag gegaan met elektrische stepjes.

Zeker nu je in diverse steden stepjes als Lime en Bird kunt huren, wil Harley Davidson ook in deze markt stappen met lichtgewicht elektrische motorfietsen en scooters. Ook al omdat de verkoop van motoren maar blijft dalen.

De steps zijn wel wat forser dan de doorsnee step. De voertuigen hebben bijvoorbeeld een zadel en grotere wielen.

Het gaat nog wel om prototypes. De voertuigen komen pas in 2022 op de markt.

Of ze ook naar Nederland komen is de vraag. De elektrische steppen zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

Autonoom kattenspeeltje

Zelfs speeltjes voor katten worden autonoom. De Mousr werd alweer enkele jaren terug gelanceerd op Kickstarter, maar is inmiddels doorontwikkeld.

Met behulp van verschillende sensoren weet Mousr hoe hij zich door kleine ruimtes moet verplaatsen, maar ook wanneer de kat is uitgespeeld.

De Mousr is met een app op afstand te besturen, maar kan ook worden ingesteld voor autonoom speler. Wel is het apparaat heel wat duurder dan het gemiddelde balletje: zo’n 150 dollar.

Xiaomi betreedt officieel Benelux

Na Oppo gaat ook de Chinese elektronicafabrikant Xiaomi zich specifiek richten op de Benelux markt. Eind maart toont het bedrijf in Amsterdam een aantal nieuwe producten.

Naast de Mi 9 smartphone die Xiaomi eind februari onthulde zijn de Mi Laptop Air, de Mi Laserprojector en de Mi Electric Scooter in Amsterdam te bewonderen. Het is echter niet duidelijk of deze producten ook allemaal meteen verkrijgbaar zijn.

Sommige smartphones en wearables van Xiaomi waren al langer verkrijgbaar in Nederland en België via verschillende webwinkels.

Slimme wasmachines en 8K tv’s in Bunnik

Samsung pakt deze week in Bunnik uit voor de vakhandel. Zo is onder de rook van Utrecht onder meer de QuickDrive te bewonderen: een slimme wasmachine die volgens de fabrikant het dagelijks leven makkelijk maakt.

Hij kan zelfs inschatten welk programma hij het beste kan draaien. Ook krijg je via de Q-rator app wasadvies op basis van wat je in de was doet en zie je bijvoorbeeld wanneer je wasmachine een reinigingsbeurt nodig heeft. Auto Optimal Wash gebruikt vier soorten sensoren om het gewicht van de was en de vuilgraad vast te stellen en te bepalen hoeveel water, wasmiddel en spoeltijd er nodig is voor een optimaal resultaat.

Ook in Bunnik de nieuwe generatie Family Hub-koelkasten met naast informatie volop entertainment. De gezinsagenda, het laatste nieuws, je favoriete kookprogramma of muziek, het kan allemaal met deze koelkast. Ben je vergeten of je nog melk op voorraad hebt? Met de slimme koelkast kijk je in de winkel in je koelkast. Weet je niet wat je wil koken? Laat je door de koelkast inspireren met recepten.

De grote trekker is evenwel niet het witgoed, maar de forse QLED 8K TV’s met diepere zwarttinten en een bredere kijkhoek. Weliswaar is er nog maar weinig 8K content (vier keer de huidige resolutie), met de op AI-gebaseerde 8K-upscaling worden bestaande programma’s toch in hoge kwaliteit weergegeven.

De nieuwste televisies van Samsung werken overigens met spraakhulpje Samsung Bixby. Zo zet je de tv met je stem aan of uit of regel je bijvoorbeeld het volume. Samsung Bixby is in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Chinees en Koreaans beschikbaar.

Eerste HTC 5G Hub

HTC onthulde een dezer dagen de HTC 5G Hub, de allereerste 5G smart hub die ‘snelheden van de toekomst waarborgt’. Het apparaat is ontworpen voor zowel thuis- als kantooromgevingen voor maximaal twintig gebruikers.

Met de HTC 5G Hub kunnen klanten 5G op meerdere apparaten gebruiken voor onder andere snelle verbindingen, het delen van content en entertainment.

In de toekomst kunnen gebruikers VR content van de cloud naar een VIVE Focus-headset streamen via de HTC 5G Hub zonder kabels. Voor gaming biedt de hub ultra-low latency, 60fps en 4K resolutie.

De HTC 5G Hub wordt aangedreven door het Qualcomm Snapdragon 855 mobiele platform met een Snapdragon X50 5G modem en antennemodules met geïntegreerde RF-transceiver.

Hoewel 5G nog nergens commercieel beschikbaar is, heeft HTC al distributie-afspraken gemaakt met Sprint, Telstra, EE (UK), Three UK, Deutsche Telekom (Duitsland), Sunrise (Zwitserland) en Elisa (Finland).

Bots: Samsungs nieuwe ‘social companions’

Robots zijn over tien tot twintig jaar heel gewoon in onze woon- en werkomgeving. Zoals wel meer Aziatische fabrikanten slaat ook Samsung op deze trom. Hoe de toekomst er met de rijdende plastic metgezellen precies uitziet, weet niemand. Niettemin proberen onderzoekers en ontwikkelaars de grote lijnen duidelijk te krijgen.

En hoe doe je dat beter dan via trial & error. “Fail fast, fail often”, zeggen Amerikanen van de westkust dan. Samsung zag in de CES in Las Vegas vorige maand de uitgelezen plek om drie nieuwe robots te presenteren: Bot Care, Bot Air en Bot Retail.

We mogen niet verwachten dat dit definitieve producten of productvormen voor de toekomst zijn. Het is wel duidelijk dat Samsung fors investeert in – wat het noemt – ‘social companions’. Interagerende apparaten als sociaal of functioneel mensenmaatje. Bot Care houdt de gezondheid en het gestel van mensen in de smiezen en alarmeert desnoods familie of dokter. Bot Air is gewoon een rijdend luchtfilter. Altijd handig. Bot Retail spreekt tot de verbeelding: een hulpje voor in winkels en restaurants. Hij ontvangt de gasten, brengt ze naar de juiste afdeling of naar hun afspraak, bedient zelfs en fungeert als contactloze kassa.

Specificaties
Productsoort: AI companion
Onderhoud en bediening: autonoom en op afstand
Schermen: 2 x LED (touch) aan de voorkant
Functies: o.a. contactloos betalen, beeld- en gezichtsherkenning, interface linkt met e-commerce
Beschikbaar: onbekend
Site: samsung.com
Prijs: onbekend

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170).

HTC geeft mobieltjes nog niet op

Je zou het niet zeggen, maar het Taiwanese HTC maakt nog steeds mobieltjes. De nieuwste aanwinst in de HTC Desire-serie is de HTC Desire 12s.

De HTC Desire 12s pakt uit met veel betere specificaties en functies dan zijn voorganger, waaronder zowel aan de voor-als achterkant een 13-megapixelcamera.

De smartphone heeft een flits om zelfs bij weinig licht ‘stralende foto’s’ te maken met een ingebouwd verfraaiingseffect zodat gebruikers selfies kunnen maken zonder een externe app te gebruiken. De hoofdcamera heeft een grote lensopening van f/2.0 om snel te focussen.

De smartphone heeft een groot beeldscherm, maar is relatief licht gebleven.

Onder de motorkap bevindt zich een Qualcomm octa-core processor en er is ondersteuning voor 4G LTE 2CA (met een downloadsnelheid tot 300 Mbps en een uploadsnelheid tot 50 Mbps).

De HTC Desire 12s is verder een van de weinige instapmodellen met NFC. En de ingebouwde vingerafdrukherkenning maakt de elektronische portefeuille nog veiliger.

Poolse buizenversterker

Qua design zeker bijzonder: deze Poolse buizenversterker onder het merk Egg-Shell. De naam Egg-Shell TanQ mag er trouwens ook zijn.

De TanQ bestaat uit een elegante behuizing van roestvrij staal en aluminium. Op een zwevend chassis vind je onder meer de voedingstransformators. De eindbuizen zijn in een V-vorm geplaatst op het buitenste deel van de behuizing.

De drie hoge poten van gepolijst staal met rubberen voet hebben ook een functie: zij elimineren trillingen.

Vanzelfsprekend gaat het om het geluid. Per slot van rekening zweren echte muziekliefhebbers bij ouderwets analoog.

Elke TanQ wordt geleverd met bolvormige afstandbediening.

Hands-on: Tesla Model 3, een succesnummer

Bij de Tesla Model 3 zijn alle functies van het dashboard samengevoegd op één 15-inch touchscreen in het midden van de console. Je zou denken dat dit resulteert in één grote afleiding voor de bestuurder. Sander van der Heide nam de bolide een dag onder zijn hoede en had een andere rijervaring dan verwacht, namelijk één van totale eenvoud.

Ik moet toegeven, er gebeurt een hele hoop op dat display in het midden. In het begin heb je het idee dat je er ook van alles op in de gaten moet houden. Pure gewenning, wat dat betreft zou een slaapstand van het display geen slechte functie zijn. Zeker, je kan er vrijwel alles op bekijken, instellen en bedienen (tot aan het openen van het dashboardkastje), maar na eenmaal alles te hebben ingesteld, kun je de handen aan het stuur houden en je ogen op de weg. Als Ron Popeil op de bijrijdersstoel zou zitten, zou je hem horen zeggen ‘Set it and forget it!’

Eenvoudig rijden

Rijden in de Model 3 is dan ook een actie met weinig handelingen. Dat begint al met het openen van de auto, je houdt een nfc-kaartje tegen de auto en met de andere hand duw je de verzonken deurgreep naar buiten en kun je de deur openen. Nog eenvoudiger is de auto met een app op je telefoon te verbinden. Zodra je dan met de telefoon binnen paar meter van de auto bent, ontgrendelt deze (en gaat weer op slot als je wegloopt). Eenmaal in de auto is het een kwestie van riem om, voet op het rempedaal en met een stuurhendel de Drive-modus activeren. Alle instellingen, zelfs de afregeling van je stoel, spiegels en stuur, kunnen per bestuurder worden opgeslagen. Deze zou je misschien nog moeten selecteren.

Alles op één scherm

Op het display vind je rechts de kaart met eventuele route, links een animatie van de auto met om de auto het verkeer (wat in de gaten wordt gehouden door 8 camera’s en 14 ultrasonische sensoren) en onder een menubalk met de klimaatbeheersing, muziek (radio en Spotify) en auto-instellingen. Sommige van deze instellingen zijn af te regelen in combinatie met twee joysticks op het stuur, anderen slechts vanuit het menu. Zo kun je instellen hoe sportief de auto accelereert, de mate van stuurbekrachtiging en de mate van regenererend afremmen op de motor. Eigenlijk veel van de instellingen die je ook bij de Model S en X tegenkomt. De enige bediening die niet vanaf het display gebeurt is de ruitenwisser- en sproeier. 

Stijlvol simpel

Verder is het dashboard stijlvol simpel gehouden. Een houten rand met een geborstelde aluminium strip, die me doet denken aan het dashboard van de BMW i3, maar hier ook volledig tot zijn recht komt. De afwerking voor de rest is top notch, geen idee wat voor materiaal er nu uiteindelijk is gebruikt voor de stoelen en middenconsole, het ziet er voelt als een luxe leersoort en oogt zeer stijlvol. Beide stoelen zijn elektrisch te verstellen in hoogte, te kantelen en voorzien van lendenensteun.

Voor dit Longrange model dat ik meekreeg van Tesla, is dit premium interieur standaard. Hetzelfde geldt voor de 11.000 euro duurde Performance-versie. Het goedkopere Shortrange model is sinds 1 maart nu ook in de VS verkrijgbaar, waarbij een standaardafwerking de prijs met paar duizend dollar drukt. Voor wie niet kan wachten op de introductie van dit instapmodel en kan vanaf 55.600 euro de Model 3 kopen die wij op test hadden.

Stekker

Met de Model 3 stapt Tesla af van zijn eigen laadstekker en heeft men gekozen voor de standaard CCS-laadstekker voor snelladen. Je kunt hiermee nog steeds terecht bij een Tesla Supercharger-station, waar enige laders zijn aangepast en in de toekomst nog meerdere laders een extra CCS-kabel krijgen. Voordeel is dat je nu ook terecht kan bij een snellaadstation van Fastned (zij het dan wel tegen een veel hoger tarief dan de 24 cent per kwh die je bij Tesla Superchargers betaalt).

De extra’s

Het bestellen van de Tesla kan online op de website en hier worden gauw de extra opties en bijhorende prijzen duidelijk. Liever rood in plaats van zwart? 2700 euro. Wit leer in plaats van zwart? 1050 euro. Een volledig zelfrijdende auto, inclusief parkeren en herkennen van stoplichten (een functie die later dit jaar wordt verwacht)? 7400 euro. Eén optie wil ik u echter afraden, de 19-inch lichtmetalen sportvelgen van 1600 euro. De 18-inch Aerovelgen zien er misschien wat goedkoper uit, ze zijn speciaal zo ontworpen in combinatie met een plastic overlay die de luchtstroom om de auto heenleidt in plaats dat deze achter het wiel terechtkomt.

Minder ruimte

In vergelijking met de Model S kan ik melden dat de wegligging en handling van de Model nagenoeg gelijk is. De Model 3 is dertig centimeter korter en een stukje smaller en dat lijkt een iets directere en sportievere rijstijl op te leveren. De acceleratie is iets minder, maar in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u in plaats van 2,7 seconden, is nog steeds heel snel. Waar je bij de Model 3 vooral op inlevert is de kofferbakruimte en de beenruimte van het zitgedeelte achterin. Voor een jong gezin is de achterbank prima, maar neem je weinig mee op vakantie en bij een gezin met tieners is het probleem weer andersom.

De app

De combinatie van de bediening via de app werkt overigens prima, alleen moet de auto wel goed verbinding met een datanetwerk hebben. Naast de functie van telefoonsleutel, kun je de klimaatbeheersing vanaf een afstand bedienen, het laden controleren, de auto openen en afsluiten op afstand, claxon en lichten bedienen en met de functie ‘summon’ de auto naar voren en naar achteren laten rijden bij een smalle parkeerplek. Natuurlijk is de auto ook via de app te volgen en konden we met meerder gebruikers aan dezelfde auto koppelen, erg handig als je met meerdere personen één Model 3 wil delen.

Succesnummer

Zoals gezegd is het nog even wachten op de goedkopere versie van de Model 3, die een interessanter alternatief voor een Hyundai Kona of Kia Niro (waarover laten meer) zal zijn. Qua afwerking, functies en rijgedrag is de Longrange Model 3 eerder een concurrent van de Tesla Model S. Voor 20 à 30 duizend euro minder, krijg je een auto die er nagenoeg hetzelfde uitziet (als ze niet naast elkaar staan, haal ik ze geregeld door de war), net zo lekker (dan wel niet beter) rijdt en alleen wat in been- en kofferruimte inboet. Model 3 wordt een succesnummer.

Robotmaaier met vierwielaandrijving en AI

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Husqvarna afgelopen week de Automower 435X AWD geïntroduceerd: een robotmaaier met vierwielaandrijving, artificial intelligence (AI) en smart home-connectiviteit.

De fabrikant noemt de Automower 435X AWD een ‘baanbrekend model’ voor eigenaars van een uitdagend gazon. Door de vierwielaandrijving kan de robotmaaier steile hellingen tot 70 procent aan. Ter verduidelijking: een zwarte piste heeft een helling van ongeveer 40 tot 60 procent, een skischans ongeveer 70 procent.

435X AWD en alle andere Husqvarna-robotmaaiers met Automower Connect bediend worden met spraakopdrachten via Amazon Alexa en Google Home. Gebruikers kunnen ook hun eigen programma voor de robotmaaier ontwerpen via IFTTT of de open API.

De Husqvarna Automower 435X AWD is vanaf het voorjaar leverbaar vanaf 4.999

MWC: Ook Samsung Galaxy A-serie

Samsung had voor het Mobile World Congress al nagenoeg al zijn kruid verschoten, maar heeft toch nog een nieuwtje: de onthulling van de Galaxy A50.

Dit toestel uit het middensegment heeft een beter scherm en een camera die je volgens Samsung ‘de wereld laat fotograferen zoals jij die ziet’.

Het toestel heeft een premium camera, een snel oplaadbare batterij en een Infinity-U-display.

De A50 heeft verder een slank ontwerp met afgeronde vormen dat comfortabel in de hand ligt.

De Galaxy A50 is vanaf medio maart beschikbaar in de kleuren zwart, wit, blauw en koraal voor 349 euro.

Page generated in 1,285 seconds. Stats plugin by www.blog.ca