Pro versie van slim bolletje Homey

Het Nederlandse bedrijf achter het slimme bolletje Homey lanceert de Homey Pro voor de ‘power user’. Deze heeft een snellere processor en ondersteunt het gebruik van meer apps.

Homey was ooit een voorloper van producten als Google Home. Via spraak kun je je huis aansturen, lampen bijvoorbeeld, maar  ook muziek afspelen. Zelf schrijft het bedrijf: ‘Homey detecteert wanneer jij of je gezinsleden thuiskomen en handelt hier ook naar. Doe de lampen aan en begin met het afspelen van muziek wanneer je de deur opent, en zet alles uit wanneer de laatste persoon vertrekt. Het went zo snel dat je nooit meer zonder wilt.’

De software is ook vernieuwd. Homey v2.0 ondersteunt meer dan 50.000 apparaten van meer dan 1000 merken in één app. De huidige Homey kun je met deze software opwaarderen.

Homey Pro kost 399 euro en wordt vanaf volgende maand geleverd.

Mogelijk jubileumtoestel van Galaxy 10

Samsung wacht dit jaar niet tot het Mobile World Congress in Barcelona voor de lancering van zijn nieuwe Galaxy toestel. Wellicht omdat het bedrijf met de tiende verjaardag zijn vlaggenschip extra onder de aandacht wil brengen.

Volgens de jongste geruchten wil de Zuid-Koreaanse fabrikant maar liefst vier versies van de Galaxy S10 uitbrengen. Naast de Galaxy S10, S10 Plus en S10E zou er ook sprake zijn van een bijzonder jubileummodel. De Samsung Galaxy S10X wordt het krachtigste vlaggenschip tot nog toe.

Bronnen melden dat de Galaxy S10X wordt uitgerust met een 6,7 inch-scherm, 1TB aan opslagcapaciteit en ruim 10GB RAM. Ook is er een 5000 mAh-accu.

Niet minder dan zes camerasensoren zijn aanwezig: vier aan de achterkant en twee aan de voorkant.

De prestaties van het toestel worden verbeterd op basis van kunstmatige intelligentie. Zo schakelt het toestel de processor een tandje hoger als je veel met apps zit te werken.

De presentatie is gepland op 20 februari tijdens het Unpacked-event in San Francisco.

De 7 succesvragen voor de Nederlandse CES startups

In de tien jaar dat ik in de VS woon, ben ik beïnvloed door de Amerikaanse manier van denken en de gewoonten aldaar. Ik begrijp zelfs de ‘gunlaw’ en ‘the second amendment’. Ook in de startup-business zijn de verschillen met Nederland erg groot. Het ‘don’t waist my time with bullshit’ syndroom is erg groot. Maar ‘fake it till you make it’ is hier uitgevonden. Hoe gaat dat met Nederlanders op de CES? 

Hoe val je op in een land waar iedereen bluft en niemand iets gelooft? In een land waar ze absoluut geen tijd willen verspillen?

Ik heb een aantal CES Startup Delta participanten getest, want mijn Amerikaanse vriend Bill (echt waar, zo heet hij) heeft me gevraagd voor hem te kijken.

De CES is een omvangrijke B2B-beurs, waar de totale digitale industrie elkaar ontmoet. Dus van een groot scala aan automerken, computers, TV’s, en audio-apparatuur tot een volledig medische hal. Het totaaloppervlak beslaat vijf keer de RAI en met 180.000 B2B-bezoekers is het de grootste beurs ter wereld. Zelfs in Las Vegas is geen fatsoenlijke hotelkamer meer te krijgen onder de 500 dollar en op een Uber moet je 15 minuten wachten. Dus bij uitzondering dan maar weer een ‘gewone’ taxi. 

Het start-up gedeelte, dat heel toepasselijk ‘Eureka’ heet, is wederom verdubbeld. Investeerders stellen op honderd verschillende manieren de volgende zeven vragen:

Vraag 1: Heb je een werkend product?

Als je geen werkend product hebt, ben je zoals dat heet ‘early stage’ en daar heeft menig investeerder al veel schade mee opgelopen. Zoals Alexis (Joan Collins) uit de serie Dynasty al zei “It’s not about having ideas, it’s about executing them!” Ofwel als je product niet ver genoeg ontwikkeld is, heb je op de CES niets te zoeken. De oude sok van oma moet dan toch echt eerst leeg.

Vraag 2: Heb je omzet?

Indien je de prijs van je product niet hebt gevalideerd met werkelijke klanten die daarvoor betaald hebben, wordt het ook erg moeilijk.

Vraag 3: Wat is je prognose en marktpotentieel?

Het potentieel moet een aandeelhouderswaarde vertegenwoordigen in een voorzichtig scenario waarmee de investeerder tien keer zijn inleg kan terugverdienen. Upsides zijn mooi meegenomen, maar het voorzichtige scenario moet hier al aan voldoen.

Vraag 4: Wie zijn je concurrenten?

Alleen God was echt creatief en nieuwe producten komen voort uit nieuwe mogelijkheden. Dus er is altijd concurrentie, misschien nog niet direct maar indirect is het er altijd. Er is namelijk altijd een kans dat een ander onzichtbaar initiatief iets vergelijkbaars doet.

Vraag 5: Welke partnerships heb je?

Amerika is het land van de partnerships; opteamen met een partij die je strategisch voordeel biedt kan van elementair belang zijn voor het succes.

Vraag 6: Hoeveel kapitaal zoek je en tegen welke waardering?

Heb je getallen paraat en verander ze niet.

Vraag 7: Wie ben jij?

Dit is een belangrijke vraag om te oordelen over je commitment en de verwachting dat je kan en gaat leveren wat je hebt beloofd. Een geweldig idee slecht uitgevoerd wordt helemaal niets, terwijl een redelijk idee goed uitgevoerd wel heel succesvol kan zijn. Dat is in ons kleine Nederland niet altijd het geval, maar het potentieel (20x NL) is in de VS zo groot, dat een kleiner stukje van de cake toch voldoende kan zijn.

Er zijn in het total 25 startups naar de CES vertrokken die allemaal hoge verwachtingen hebben van deze missie, maar wie slaagt er met vlag en wimpel voor de 7 vragen?

Olisto

Dit is een app-integratieplatform die de opties van verschillende app’s met elkaar verbindt. Olisto maakt de verbinding via een API, zodat er voor ontwikkelaars nauwelijks werk is. Dus voortaan kan de verwarming automatisch lager gezet worden als de auto op 500 meter afstand van je huis is, of gaat er een lampje branden in je huis als er ergens een probleem is. Ze zijn op zoek naar partners voor de Amerikaanse markt.

Etergo

De Tesla onder de scooters! Mooi design en een heleboel coole digitale display features. Mooi voor in de stad of in California, waar je in de weekenden niet meer bij het strand kan komen met de auto. Zwaar concurrerend met het huidige aanbod van de traditionele scooterfabrikanten. Een leuk bedrijf gerund door leuke mensen gaat er meestal wel komen.

Crscnt Tech

Ik heb even kunnen meekijken bij een medische ingreep en begrijp onmiddellijk weer waarom ik marketing leuker vind. Maar voor een training meekijken met de beste chirurgen van de wereld is absoluut een wereldidee. Daarnaast kan een chirurg de operatie opnemen en als bewijsmateriaal indienen als hij ergens aansprakelijk voor wordt gesteld. Helaas gebeurt dat nog al eens in Amerika.

Volareo

Voice technologie, maar dan zonder dat je langzaamaan met je vragenprofiel je ziel blootlegt aan Google. Door het open karakter van het platform blijven privacy en anonimiteit gegarandeerd. En dat communiceert wel zo prettig!

Robot Care Systems

De formule 1 onder de rollators, met allerhande extra veiligheidstoevoegingen. De LEA, zoals het product heet, kan met name ook bij revalidatieprogramma’s uitstekend van dienst zijn. Met de technische snufjes en het solide design ziet het er allemaal erg professioneel uit en dat geeft de patient een goed gevoel.

Kepler Vision

Gecombineerd met deze mooie motion-detect-camera van Kepler Vision kunnen ouderen veel langer zelfstandig wonen. En dat is nodig, want er is nauwelijks geld beschikbaar voor de oudere babyboomer. Deze camera herkent ongewone bewegingen en slaat alarm indien deze herkend worden als gevaarlijk. Op de grond vallen of liggen bijvoorbeeld, maar ook als iemand te lang op één plaats zit. Ook eet- en drinkgedrag kan in de gaten gehouden worden. Een leuk product dat in de VS zeker kans van slagen heeft, omdat de ouderenzorg daar veel meer aan de burgers zelf wordt overgelaten.

Breath in Balanz

Dit is een app die je helpt bewuster te ademen en zo heel veel medische problemen weet te voorkomen.

We Stream

We Stream lost het dataroamingprobleem op voor de wereldreiziger. Binnen Europa is roaming inmiddels stukken beter en veel goedkoper geworden. Maar daarbuiten draait de dataticker gewoon op volle snelheid.  We Stream levert een mobiele WiFi hotspot in de VS, een MyFi genoemd. Deze heeft over de hele wereld mobiele datacontracten die een fractie kosten van de losse tarieven. Dus je hebt met één device over de hele wereld je mobiele data connective op orde. De twee extra simkaartjes maken alles nog gemakkelijker.

Propeaq

Een bril met ingebouwd blauw licht. Hiermee verzorg je je lichaam met ‘zone energie’ die we nodig hebben om te presteren. De bril wordt succesvol gebruikt in de sport om de peak-performancetijden sneller te verleggen als wedstrijden in verschillende tijdzones plaatsvinden. Maar het helpt ook ondernemers die veel reizen om zich sneller aan te kunnen passen.

Swipeguide

Dit is een instructietool die met name door zijn gebruikersgemak heel goed werkt voor alle instructies in fabrieken.

Pal-V

Waar mijn Nederlandse hart echt sneller van ging kloppen is de vliegende auto. Wat goed bedacht om bestaande componenten onder de hoogste veiligheidsstandaards te gebruiken en daarmee de eerste vliegende productieauto te maken. James Bond wordt met zijn speeltjes hierbij vergeleken weer een amateur. Inmiddels goed gefund en ik kan zeggen dat ze op alle 7 vragen een helder en goed verhaal hebben. 

Tot zover mijn greep uit de CES-bedrijven die ik gesproken heb. Fijn dat Nederland weer met een mooie groep bedrijven aanwezig was op dit grootste digitale electronica-evenement ter wereld.

Maar misschien moet er toch nog iemand even kijken naar de Franse CES vertegenwoordiging; die is niet alleen vier keer zo groot, maar de opzet is ook veel professioneler. Een mooie uitdaging voor volgend jaar is wat extra overheidsbudget hiervoor uit te trekken. Fijn dat we er zijn maar het kan nog beter!

En de Tesla onder de scooters en een vliegende auto moet ik toch aan mijn vriend Bill kunnen verkopen.

CES 2019: Verrekijker van de toekomst

NexOptic lanceerde afgelopen week op de elektronicabeurs CES de DoubleTake, een verrekijker voor het moderne tijdperk.

Hij beschikt over een 5 inch beeldscherm, met beeldstabilisatie en optische zoom van 2,5 tot 10 keer.

Hij maakt dankzij een 12 megapixel sensor foto’s en video’s, die je direct naar je smartphone kunt sturen.

De DoubleTake is waarschijnlijk later dit jaar te koop voor een nog nader te bepalen prijs.

De pareltjes van CES 2019

Met 4500 exposanten verdeeld over 275.000 vierkante meter, is het haast onmogelijk om elk product of fabrikant een bezoek te brengen. Sander van der Heide, vanochtend uit Las Vegas op Schiphol aangekomen, maakte desondanks een selectie van de interessantste producten.

Byton M-Byte

CEO Carsten Breitfeld noemt de introductie van Bytons eerste productiemodel ‘een smartphonemoment voor de wereld van mobiliteit’. Of de M-Byte inderdaad zo disruptief is, zal nog moeten blijken. Dat het een opmerkelijke en vooruitstrevende elektrische auto is, is zeker. Om het 48-inch curved display op het dashboard kan niemand heen. In mijn korte moment achter het stuur, had ik zelfs het idee niets anders te zien dan dat. In het stuur en in de middenconsole zijn twee touchscreens ingebouwd, waarmee je naast spraakassistent Alexa, de verschillende functies kan bedienen. Datacommunicatie verloopt via 4G, maar er is 5G voorbereiding. Gezichtsherkenning zorgt ervoor dat het juiste profiel voor de bestuurder wordt geactiveerd. Level 3 autonoom rijden is een optie. De crossover SUV begint standaard met een actieradius van 525 km en zal rond de 45.000 dollar gaan kosten. Verwachtte leverdatum zal midden 2020 zijn.

LG OLED R

Op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een gimmick, een oprolbaar tv-scherm. Het voordeel hiervan onthult zich juist als hij niet in gebruik is, dan is die grote glimmende zwarte spiegel uit het zicht verwijderd. Natuurlijk is het rijzen vanuit de dressoirachtige kast een fantastische vertoning, het beeld mag er echter ook wezen. Als het 65-inch scherm is opgerold, kunnen de (4.2.) ingebouwde luidsprekers nog als audiosysteem worden gebruikt. LG heeft geen prijzen bekend gemaakt, ik denk dat het zeker om een bedrag van vijf cijfers zal gaan. Leverbaar eind dit jaar.


Royole FlexPai

Nog een oprolbaar scherm, maar met 7,8-inch een stukje kleiner, komt van Royole met deze opklapbare smartphone. Het apparaat kan als tablet worden gebruikt met dualscreenfunctie en wordt opgevouwen tot een smartphone, waarbij de voorkant en achterkant onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd en worden bediend. Tijdens het testen is de FelxPai probleemloos meer dan 200.000 keer in- en uitgevouwen. De FlexPai heeft Soc van Qualcomm’s laatste Snapdragon 8-serie. De 16-megapixel groothoeklens en 20-megapixel kunnen dus zowel voor gewone foto’s als selfies gebruikt worden. Voorlopig alleen beschikbaar in China.

Petato Footloose

Bij een kattenbak denk je niet gelijk aan innovatie, maar naast de uitwerpselen van een kat, zit deze ook barstensvol AI. Bij een kat is het moeilijk te zien of hij ziek is of pijn heeft. Footloose houdt het gewicht van de kat bij, hoe vaak hij de bak gebruikt, hoelang hij er zit en hoeveel hij achterlaat. Deze data gebruikt hij om de gezondheid van de kat in kaart te brengen en een melding te geven als er iets mis lijkt te zijn. Meerdere katten kunnen vanwege het verschillende gewicht en patroon er gebruik van maken en afwijkende bewegingen (bijvoorbeeld van een hond) worden automatisch herkend. Dankzij een vernuftige bijenkorfconstructie met gebogen funnel, fijn afgestelde draaisnelheid, krachtige torq en de zwaartekracht, sworden de drollen in een luchtdichte ruimte opgevangen. Hier wordt met NASA technologie de geur tot op moleculair niveau geneutraliseerd. Via UV-licht wordt er een katalysator geactiveerd die de ammonia en zwavel volledig afbreekt. Prijs 499 dollar.

Lululab Lumini

Deze huidverzorgingsassistent van de Samsung spinoff Lululab gebruikt AI tijdens de drie stappen die nodig zijn om tot een goed verzorgingsadvies te komen. Tijdens de eerste stap wordt een foto genomen die vervolgens wordt geanalyseerd met gezichtherkenningstechnologie. Dit proces wordt via deep learning steeds meer verbeterd. Alles laatste stap krijg je als gebruiker een advies voor bepaalde producten, die hij heeft geanalyseerd uit productinfo op het web en beoordelingen. De Lumini heeft een multilichtmodule en een camera met eigen analysesoftware aan boord.

Bell Nexus

Hier kon ik letterlijk niet om heen. Dit 3000 kilo wegend gevaarte heeft 4 propellers van ieder 2,5 meter lang. Uber wil de lucht in met deze Nexus VTOL Airtaxi, ontwikkeld door Bell Helicopters. Met ruimte voor vier personen en piloot. De propellers kunnen worden gekanteld waardoor hij zich na het verticale opstijgen, horizontaal snel in de lucht kan verplaatsen. De eerste luchtritjes zijn gepland voor 2023.

Harley-Davidson Livewire

Deze elektrische motorfiets kon worden bereden op de stand van Panasonic, de automotive afdeling leverde namelijk de mobiele connectiviteitsvoorzieningen. Via het PACE platform van Cubic Telecom wordt de telematics control unit verbonden met de bijhorende app en de dienst Harley-Davidson Connect, zodat waarschuwingen, locatie en service reminders kunnen worden doorgegeven. Iets wat voor motors vrij uniek is. Reserveringen worden nu opgenomen, levering is in augustus 2019. Prijs vanaf 30.000 dollar.

Slighter

Het klinkt tegenstrijdig, maar het Libanese Slighter heeft een AI-aansteker ontworpen die je kan helpen met het stoppen van roken. Het apparaatje houdt bij wanneer en hoe vaak je een sigaret opsteekt. Uit deze data wordt een schema gemaakt waarmee je langzaam het aantal sigaretten terugbrengt wat je per dag mag roken. Kom je in de verleiding om er toch eentje op te steken, geen probleem, de Slighter zal geen vlammetje geven. Via een app kun je buddies aanstellen die je ondersteunen en zie je tevens hoeveel geld je bespaart om je aan te moedigen. De aansteker heeft een prachtig gebogen design met strakke metalen band, wat lekker in de hand ligt. Aan één kant is er een display waarop je kunt zien wanneer je er weer eentje mag opsteken. Vooruit te bestellen voor 129 dollar en leverbaar vanaf juli.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Hij mag dan een stuk groter zijn dan elke andere soundbar die je kent, klankmatig zul je nog nooit zoiets gehoord hebben. In stereo klinkt-ie al fantastisch met een diepe strakke bas (je hebt geen subwoofer nodig), in surround is het geluid indrukwekkend, maar in 9-kanaals 3D lijkt het geluid werkelijk uit negen onafhankelijke luidsprekers om je heen te komen. One speaker to rule them all! Beschikbaar vanaf mei 2019. Prijs zal rond de 2500 euro liggen.

Impossible Burger 2.0

Impossible Foods had rees aangekondigd een verbeterde versie te maken van haar vleesloze hamburger. Versie 2 heeft een betere voedingswaarde en een verbeterde smaak en structuur. Er wordt nu gebruik gemaakt van soja in plaats van graaneiwitten. Het bloed van het vlees wordt gesimuleerd met een op bieten gebaseerde substantie. Ik heb hem helaas zelf niet ter plekke kunnen proeven, maar collega Michiel van Sprout liet me na paar happen weten dat ‘dit misschien nog wel lekkerder is dan gewoon vlees’. De Impossible Burger proeft misschien zelfs wel zo goed naar vlees, dat het een gruwel voor vegetariërs wordt om deze vegetarische burger op te eten. De prijs zal waarschijnlijk onder de prijs van echt vlees liggen. Voorlopig alleen verkrijgbaar in een select aantal restaurants en supermarkten in de VS.

Higher Ground Satpack

Deze ‘clip-on’ geeft je de mogelijkheid om via je smartphone te texten op plekken waar geen mobiel bereik is (in de VS is dat bij 50 procent van de oppervlakte het geval). Er zijn geen maandelijkse kosten en er wordt een laag tarief berekend. Prijs voor het apparaat is 249 dollar.

Nemeio Control

Als laatste CTRL, omdat ik zelf al een tijdje zoek naar een vervanger voor de Optimus van Art Lebedev. Dit e-ink toetsenbord heeft onder elke toets een klein display en is volledig onafhankelijk per toets te programmeren. Niet alleen wat er in het display wordt getoond, maar ook de functie van de toets. De gebruiker kan schakelen tussen verschillende sets. 

CES 2019: ‘wachtwoordsleutel’ voor iPhone

Het van oorsprong Zweedse bedrijf Yubico heeft op de CES in Las Vegas een ‘wachtwoordsleutel’ gedemonstreerd die werkt met een iPhones en iPads.

Gebruikers kunnen de sleutels in de USB-poort steken om in te loggen. Zonder sleutel is inloggen niet mogelijk. Wie zijn wachtwoordsleutel kwijt is, heeft dus dikke pech.

De USB-sleutel met Lightning-aansluiting en kan in de nieuwste iPhones en iPads worden gestoken. De nieuwe YubiKey heeft echter ook een USB-C-aansluiting voor de nieuwste iPhones.

Wanneer het product op de markt komt is overigens nog niet duidelijk.

Samsung kondigt volgend vlaggenschip 20 februari aan

Samsung gaat ruim voor het Mobile World Congress, op 20 februari, zijn jongste vlaggenschip Galaxy S10 aankondigen. Dat gebeurt in San Francisco.

Over de inhoud van de persconferentie laat Samsung nog weinig los, maar de lancering van de Galaxy S10 is zo goed als zeker.

De Samsung Galaxy S10 krijgt naar verluidt drie cameralenzen aan de achterkant en twee aan de voorkant.

Naast een normale variant, wordt een Plus- en Lite-editie verwacht.

CES 2019 gaat over mogelijkheden én verantwoordelijkheden

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES 2019) vergapen we ons niet alleen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. De tech-branche gaat ook in op maatschappelijke vraagstukken die onherroepelijk om aandacht blijven vragen. Inderdaad: alles raakt steeds meer met elkaar verbonden, maar als we de risico’s bagatelliseren, maken we van alle mogelijkheden ook meteen onze grootste valkuilen. Dit zijn vijf trends die centraal staan tijdens CES 2019.

De ultieme gebruikerservaring, dáár draait het om tijdens de Consumer Electronics Show, die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Dat dit een heet hangijzer is, mag voor de toekomstbewuste marketingmedewerker geen verrassing zijn: de CMO ontwikkelt zich immers meer en meer tot een ‘bedrijfsbrede samenwerker’ die de customer experience (cx) centraal zet.

Maar goed, de ultieme customer experience omvat niet één trend. De beste persoonlijke ervaring bestaat uit verschillende ontwikkelingen, de ene misschien wat ‘hoger over’ dan de andere, maar daardoor niet minder belangrijk.  

5G verbindt álles

We zijn natuurlijk al langere tijd bezig met de grootschalige uitrol van 5G (zo lanceerde Accenture in september nog een acceleratieprogramma voor het implementeren van de 5G-netwerktechnologie) maar in Las Vegas zetten we de next step. De grootste smartphone-fabrikanten brengen in 2019 de eerste 5G-telefoons op de markt, maar tijdens CES 2019 krijgen ook andere industrieën zicht op de voordelen die 5G met zich meebrengt. Sterker nog: voor het verder ontwikkelen van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en smart cities is 5G niets minder dan cruciaal!

‘Meeslepend’ het nieuwe mainstream

De tijd dat we opkeken van 3D-brillen in de bioscoopzaal ligt ver achter ons. We wekken overleden muzikanten weer tot leven met hologramconcerten en gebruiken Virtual Reality (VR) om ons rond te laten leiden in onze –- überhaupt nog te bouwen –- droomwoning. Pokémon Go toont dat Augmented Reality (AR) devices overstijgt en hele bevolkingsgroepen in beweging krijgt. Extended Reality (XR) – het combineren van VR en AR – krijgt evengoed een plaats in het dagelijks leven. CES 2019 schotelt alle branches, waaronder de gezondheidszorg en het onderwijs, vele alledaagse toepassingen en voordelen van XR voor. Immersive (meeslepende) Reality wordt mainstream in 2019.

Digitale veiligheid centraal

Met steeds meer connected woningen en auto’s en het toenemende aantal mensen dat gebruikmaakt van digital voice assistents (DVAs), treden de thema’s dataveiligheid en digitaal vertrouwen steeds verder op de voorgrond, ook tijdens CES 2019. Een belangrijke rol hierin lijkt weggelegd voor blockchain-technologie, het netwerk dat functioneert op basis van vertrouwen en zowel mensen als bedrijven de controle over hun data moet teruggeven. Tegelijkertijd gaat deze technologie de marketingwereld inzichten bieden over de impact van campagnes, wat de efficiëntie van marketingstrategieën – en daarmee de uitgaven van adverteerders – zal stuwen. Alles, vanzelfsprekend, conform de ingevoerde privacywetgeving.

Spraakbesturing verder doorgevoerd

Smart homes worden nóg slimmer. Op CES 2019 maken we onder meer kennis met slimme spiegels, douches en badkamerverlichting. Steeds meer fabrikanten zijn inmiddels overstag en werken aan met spraak bestuurde varianten. Dit vertaalt zich niet alleen in woningen die steeds meer spraakgestuurd functioneren, maar ook in voertuigen en zelfs publieke ruimten waarbinnen spraak steeds meer (technologische) zaken in gang zet. Maar goed, hoe ver slaan we hierin door? CES 2019 opent de discussie omtrent de vraag welke devices geschikt zijn voor spraakbesturing en welke juist níét.

Slimme mobiliteit

Wereldwijd maken landen hun infrastructuren gereed voor zelfrijdende voertuigen die constant met elkaar in verbinding staan. De auto verandert in een verlengstuk van je huis, waarin je onderweg ook kunt eten en werken. CES 2019 gaat daarnaast in op het lerende vermogen van voertuigen die zich, met behulp van Artificial Intelligence (AI), schikken naar het veranderende verkeer en de voorkeuren van de gebruiker. Maar niet alleen de slimme wagen staat centraal: we verwachten tijdens CES 2019 ook aandacht voor de rol van smart cars binnen slimme mobiliteit. Van trein naar (deel)auto naar fiets: het verkeer verduurzaamt en steeds meer non-automotive bedrijven gaan deze handschoen oppakken.

De tweeletter techtrends van CES 2019

AR, VR, MR, XR, UX, AI, 5G, 8K, allemaal termen die langskwamen in de verhelderende openingstoespraak van Steve Koenig, VP Market Research bij de Consumer Technology Association (CTA), op de Amerikaanse beurs CES afgelopen week. Maar bovenal lijkt in de consumententechnologie connected tech te worden verdrongen door data tech. Meer en meer worden de keuzes van consumenten, en de beslissingen van bedrijven, bepaald en ondersteund door data.

5G zal daarin een belangrijke rol spelen. Het gaat niet alleen om het verbinden van apparaten, maar ook om het verbinden van infrastructuren. 5G zal er ook voor zorgen dat er meer ontwrichtende technologie zal worden ontwikkeld. Kijk maar wat 4G allemaal teweeg heeft gebracht, met diensten als Uber en slimme apparaten. Zo zal 5G een grote rol spelen bij zelfrijdende auto’s. Maar ook qua toestellen zal 5G nu zijn intrede doen. Samsung heeft aangekondigd later dit jaar het eerste 5G-toestel te introduceren.

AI, oftewel artificial intelligence, volgens een McKinsey-onderzoek nu al 1,2 procent van het globale BBP, zal een even grote impact op de wereldeconomie maken als de introductie van de stoomtrein. Op de beursvloer was nu bij verschillende apparaten wel iets vermeld als ‘AI Controlled’. Facebook en Intel kondigden op CES zelfs een samenwerking aan voor een AI-chip. Intels nieuwe Ice Lake line-up is reeds geschikt voor AI-taken als Deep Learning. Veel van die chips eindigen nu al in consumententech. AI is hier nu het meest duidelijk te zien in digitale spraakassistenten. Iedere bezoeker van CES kan niet heen om de enorme aanwezigheid van Google met niets anders dan overal de kreet Hey Google, zoals boven boven hun eigen hal. De menselijke stem zal meer een prominente plaats krijgen in het rijtje van bedieningsmogelijkheden. De hele UX (user experience) wordt anders. Het consumentengedrag zal een flinke verandering ondergaan.

Vorig jaar introduceerde een enkeling als Samsung een 8K-tv, dit jaar heeft elk groot merk een 8K televisie op de markt gebracht. Ook al is er (bijna) geen content voor te krijgen en lijkt 4K net te zijn doorgebroken, CTA verwacht dat er dit jaar in de VS alleen al 200.000 8K-schermen verkocht zullen worden en in 2020 zal dat 1,5 miljoen zijn. Precies op het moment dat de Olympische spelen in Japan in 8K zullen worden uitgezonden. Daarbij zullen die schermen 65-inch of groter zijn, een trend die zich bij de consument blijft doorzetten. Het is groter, het is 8K in plaats van 4K, het zal dus wel beter zijn.

AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Relality) ondergaan allebei een tegenovergestelde ontwikkeling: AR gaat langzaam over vanuit de B2B-markt naar de B2C-markt, maar VR gaat de andere kant op. Op de CES werden meerdere AR-brillen voor de consument getoond, zoals de Vuzix Blade smart glasses en de Thirdeye X2. Maar ook slimme spiegels zullen meer hun weg vinden naar winkels (ook naar de consument, zoals bleek vanuit demonstraties van Philips en Capstones Smart Mirror). Naast AR video zie je ook meer AR audio toepassingen, zoals de Bose Frames Audio Glasses. Bij VR lijken de accessoires hun weg te vinden, met een pak als de Teslasuit zou je zo Ready Player One kunnen nabootsen. En als je je als consument echt een dag wil verliezen in virtuele werelden, kan dat in één van de VR-pretparken zoals VR Zone Shin Juku.

Opvallend is tenslotte de aandacht voor zelfrijdende auto’s en bijhorende diensten, die dit jaar op de CES aanwezig zijn. Waymo, voortgekomen uit Googles zelfrijdende autoproject, is haar eerste dienst Waymo One in Phoenix gestart. Nederlandse chipmaker NXP kondigde aan samen met het Franse Kalray SA, computers voor zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. Clarion liet een systeem zien waarbij na het uitstappen de auto zichzelf ergens kan parkeren. Veoneer gaf demo’s van zijn zelfrijdende auto met techniek van Ericsson. Zelfrijdende auto’s voor de consument lijken nog wat verder weg, maar het aantal shuttles en zelfrijdende conceptauto’s bij merken als Audi, Mercedes, Denso, Kia, Hyundai en Bosch was opmerkelijk hoog.

Minder in aantal, maar niet minder opmerkelijk is ook de toename van zelfvliegende taxi’s of enkelpersoons drones. De vliegende motorfiets van de politie in Dubai werd getoond, de Nederlandse Pal-V in het Holland Paviljoen en Bell toonde een prachtige futuristische vliegende taxi, de Bell Nexus. Een futuristische toekomst lijkt hiermee dichterbij dan we soms denken.

Sony lanceert nieuwe Glass Sound speaker

Sony heeft de nieuwe Glass Sound speaker aangekondigd voor de Benelux. Dit model is voorzien van een hi-Res audio driver en kent een zogenoemde push & play functie voor Spotify Connect.

De LSPX-S2 gaat volgens Sony naadloos op in de woonkamer dankzij het subtiele design en afwerking. Om een rustgevende sfeer te creëren heeft de speaker een instelling voor een kaarslichteffect.

Dankzij de Sony Advanced Vertical Drive-technologie wordt het geluid 360 graden rondom weergegeven. Dit zorgt voor een authentiek en hoogwaardig geluid dat tot in elke hoek van de kamer hoorbaar is.

De organische glazen behuizing trilt mee met de geluidsgolven. Dit zorgt voor een verticale verspreiding van het geluid. De tweeter met organische glazen buis heeft een breder oppervlak in vergelijking met conventionele luidsprekers.

Via een speciale knop op de speaker zijn de meest gedraaide nummers van Spotify Connect te streamen zonder deze op te hoeven zoeken.

De LSPX-S2 is vanaf mei 2019 verkrijgbaar voor 600 euro.

CES 2019: Slimme Video Deurbel werkt met Apple Home

Het Franse Netatmo onthult op de elektronicabeurs CES de nieuwe Slimme Video Deurbel. Het is volgens het bedrijf de eerste deurbel die werkt met de Apple HomeKit en bediend kan worden met de Apple Home-app of met de spraakbesturing van Siri.

Met Apple HomeKit ontvang je onder meer notificatie wanneer iemand aanbelt, kun je de deurbel bekijken in de Home app of aan Siri vragen wie er voor de deur staat. Ook kun je via de Home app de Slimme Video Deurbel verbinden met andere producten in je huis die gekoppeld zijn aan Apple HomeKit.

Volgens Netatmo is de deurbel vooral handig voor pakketbezorgers. Die kun je vertellen waar hij een pakket kan achterlaten. Verder kun je verkopers wegsturen zonder de deur te openen.

De Smart Video Doorbell van Netatmo is vanaf de tweede helft van 2019 verkrijgbaar.

CES 2019: Slimme douche Moen van alle markten thuis

Het Amerikaanse bedrijf Moen heeft op de CES in Las Vegas een cloudgebaseerde spraakoplossing gelanceerd voor zijn slimme douche. Die werkt met vrijwel alle belangrijke spraakassistenten Siri, Google Assistant en Alexa.

U by Moen is een slimme douchekop die met een app kan worden bediend. Zo kun je met spraakcommando’s onder meer de temperatuur inregelen of de douche gewoon aan- en uitzetten. Moen heeft ook integratie met Apples HomeKit toegezegd.

Goedkoop is de douche overigens niet. Je betaalt minstens 1160 dollar.

Het is niet de eerste spraakgestuurde douche. Kohler introduceerde een identieke oplossing Konnect 2.0.

CES 2019: oprolbare OLED TV van LG dit jaar op de markt

LG brengt later dit jaar zijn eerder aangekondigde ‘oprolbare’ televisie op de markt. Dit bijzondere OLED-scherm schuift letterlijk uit zijn behuizing.

De 65 inch LG Signature OLED TV R is een langwerpige witte kast met donkergrijze speakergrill waarin een 100 watt Dolby Atmos-speaker is geplaatst.

De oprolbare televisie heeft drie verschillende modi: Full View, Line View en Zero View. Je kunt het scherm uiteraard volledig zichtbaar maken of gedeeltelijk voor weergave van foto’s of een klok.

De oprolbaarheid heeft geen gevolgen voor de kwaliteit. LG claimt even goede 4K HDR-beelden als bij normale OLED-tv’s, met volledige ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos. Ook wordt HDMI 2.1 meegeleverd.

De prijs van de Signature OLED TV R is nog niet bekend, maar reken niet op minder dan 10.000 euro.

CES 2019: nieuwe monitoren Samsung

Samsung kondigt op de grote beurs CES 2018, komende week in Las Vegas, drie nieuwe monitoren aan voor werk en gaming. De minimalistische Space Monitor is volgens het bedrijf ideaal voor op kantoor of thuiswerken, terwijl de CRG9 speciaal voor gaming is ontwikkeld. De UR59C 4K UHD curved monitor is weer afgestemd op de wensen en behoeftes van creatieven.

Samsung Space Monitor omvat een 27 inch model met haarscherpe beelden in QHD resolutie, terwijl het 32 inch model de content in 4K UHD weergeeft.

De slanke monitorstandaard van de Space Monitor kun je wegklappen in de achterkant van de omlijsting. Tegelijkertijd kantel je de Space Monitor bij gebruik eenvoudig in de richting die je wilt.

De CRG9 is volgens Samsung ‘s werelds eerste ultra-brede en high-resolution gaming monitor met 32:9 aspect ratio. Het 49 inch paneel heeft een 120Hz refresh rate en een responstijd van 4ms. Beeldvertraging en motion blur worden daarmee tot een minimum beperkt.

Het brede 32:9 scherm van de CRG9 staat gelijk aan twee 27 inch QHD 16:9 monitors naast elkaar. De CRG9 heeft een HDMI-poort, twee Display Ports en USB 3.0. Ook kun je een koptelefoon aansluiten.

De UR59C 32 inch monitor tenslotte heeft een UHD curved display met een contrastratio van 2.500:1, 3840 x 2160 4K UHD-resolutie en ondersteuning van een miljard kleuren. Ook is de UR59C volgens Samsung uitermate geschikt voor het spelen van games en het kijken van video’s.

De Space monitor is vanaf begin april beschikbaar in 27 en 32 inch voor verkoopadviesprijzen vanaf 499 euro. De 49 inch CRG9 gaming monitor is vanaf begin april verkrijgbaar voor 1499 euro en de UR59C 32 inch monitor kost 499 euro.

HUAWEI P smart 2019 met dewdrop display

De eerste smartphone van het nieuwe jaar is vanaf vandaag te bestellen: de de HUAWEI P smart 2019. Met een ruim bemeten dewdrop display en een nog krachtigere Kirin 710 octacore chipset.

De HUAWEI P smart 2019 heeft een 6.21-inch 19.5:9 dewdrop scherm. Naast het grotere scherm is de bovenste bezel vervangen door een onopvallende parelvormige notch waarin de selfie-camera is ondergebracht. Daarnaast bevat de HUAWEI P smart 2019 de nieuwe TÜV Rheinland gecertificeerde Eye Comfort Mode. Hierdoor wordt hoogenergetisch blauw licht weggefilterd en de vermoeidheid van de ogen van de gebruiker verminderd.

De HUAWEI P smart 2019 heeft verbeterde camera’s aan de voor- en achterzijde. Aan de voorzijde is een 8MP selfie-camera geïntegreerd in de dewdrop notch. De camera hardware is krachtiger geworden en daarnaast ondersteunt de selfie-camera nieuwe AI- en AR-mogelijkheden en functies zoals gebarenherkenning. Met de portretmodus kunnen gebruikers gemakkelijk verfraaiende effecten toevoegen aan de virtual viewfinder, om foto’s naderhand te perfectioneren. De selfie-camera herkent en optimaliseert acht categorieën van veelvoorkomende selfie-achtergronden.

De HUAWEI P smart 2019 wordt geleverd met een aangepaste versie van Android 9 Pie.

Het toestel is vanaf vandaag te bestellen in de voorverkoop en vanaf 11 januari 2019 verkrijgbaar bij de bekende Huawei verkooppunten voor 249 euro.

Page generated in 1,120 seconds. Stats plugin by www.blog.ca