Data analytics: de 10 grootste valkuilen

Elke zichzelf respecterende organisatie erkent het belang van data. Kijk alleen al naar alle webinars, workshops, blogs rondom dit thema en de enorme vraag naar data scientists en onlinemarketing-analisten. Ze onderstrepen allemaal het belang van data en veelbelovende toekomst die het je kan brengen. Maar waarom zien we zo weinig resultaat in de praktijk? Zijn […]

Digital marketing: dé trends & tips voor de 2e helft van 2019

Digital marketing is constant in ontwikkeling. Was je er even tussenuit of heb je een moment niet opgelet, dan ziet de wereld er opeens anders uit! Daarom zetten we de belangrijkste ontwikkelingen en must-reads van de eerste helft van 2019 (oké, plus een paar maanden) voor je op een rij. Zodat jij weer helemaal klaar […]

Wat is het belang van reads (quality views) in influencer content?

Jarenlang waren views (impressies) en bereik de belangrijkste metrics voor het meten van de impact van content. Sinds 2016 heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Adverteerders zoeken naar betere metrics om het succes van branded content te herkennen en vergelijken. 

In 2017 hebben een aantal grote uitgeverijen en publishers zoals NRC en WPK de quality view in het leven geroepen. Een view is een quality view als de lezer minimaal vijftien seconden op de pagina van een “gesponsorde” post is gebleven. Hiermee kunnen ze aantonen dat er daadwerkelijk impact is gerealiseerd, het grotendeels is gelezen, en het een bepaalde kwaliteit heeft. 

Wij hebben quality views hernoemd naar reads, omdat het beter aangeeft wat ermee wordt bedoeld.

Waarom vijftien seconden?

Uit onderzoek blijkt dat als iemand vijftien seconden leest van een online item, diegene daarna ook doorleest. Als een view op sponsored content de status van een read behaald dan is daarmee de kans groot dat ze daarna doorlezen. Dit is enorm waardevol om te weten voor de adverteerder en publisher, want dit bewijst dat de content effectief is. 

Daarnaast gaan merkbekendheid en vertrouwen omhoog zodra een consument langer in aanraking komt met je merk. Dit resulteert in meer conversie en sales, online maar ook offline. 

Een nieuwe manier van meten

Influencercontent is fundamenteel anders dan andere vormen van reclame en vereist daarom een andere benadering van meten. Reads vormen niet alleen een indicator van succes, maar laten ook zien in hoeverre een campagne wordt gewaardeerd. 

Marketeers zijn blij met deze metric, want het geeft aan dat er daadwerkelijk impact is geweest. Gemiddeld blijven slechts 55 procent van je bezoekers vijftien seconden of langer op een artikel. 45 procent van de mensen scant een titel van artikel en is dan weg.

Hoe wordt een read gemeten?

Er zijn verschillende partijen die reads meten, maar LinkPizza kan reads op elke pagina van de website van een influencer meten als er een LinkPizza-script op website is geïnstalleerd. Het kan ook op één specifiek artikel geplaatst worden via bijvoorbeeld een tag manager.  

Dit script werkt vergelijkbaar met het meetscript van Google. Google meet alleen hoe lang mensen gemiddeld totaal op een webpagina zijn geweest. Hierdoor meet  je net wat anders. Het beeld dat in Google weergegeven wordt kan vertroebeld worden doordat het artikel een of meerdere keren open is blijven staan in een browser zonder dat er naar gekeken werd.

Wil iedereen reads meten?

Omdat het zo’n goed beeld geeft over de kwaliteit van de website willen niet alle influencers (publishers) openheid van zaken geven over de  reads en en bezoekers. Daarnaast willen ze soms geen meetcode toestaan omdat ze denken dat adverteerders pixels plaatsen bezoekers te kunnen herkennen (re-targeten) die het artikel hebben gelezen. 

Views versus reads

Het ontstaan van een read (quality view) valt binnen een grotere trend. Marketeers en bedrijven ontvangen steeds meer data en kunnen door technologie ook meer data meten en verwerken. Elk nieuwe datapunt zegt weer iets meer over de brandingwaarde. Door de jaren heen vindt een verschuiving plaats van de branding gedreven marketing à la Don Draper, naar big data gedreven marketing. Trendwatchers noemen dit from Mad Men to Math Men.

De technologie van Google heeft er tevens voor gezorgd dat iedereen met Google Analytics websites en content kan meten. Als je wilt weten of je content goed gelezen is, keek je eerder naar de hoeveelheid views op een artikel. Zo kreeg ons vorige artikel 3 manieren om de waarde van een blogpost te bepalen binnen één maand 45.000 views, des te interessanter is het om dan te weten hoeveel procent hiervan een read blijkt.

Dit resultaat lijkt namelijk goed, maar op basis van die views weet je niet of de mensen daadwerkelijk engaged waren met het artikel. Voor een read moeten marketeers en influencers meer moeite doen om een artikel te schrijven die mensen daadwerkelijk lezen.

Clickbait levert geen reads maar wel views op

Een goed voorbeeld van veel views maar geen reads is wat ze clickbait-artikelen noemen. Hierbij worden mensen getrickt met een leuke en nieuwsgierig makende titel, maar is de inhoud niet wat men vermoedt. 

Dit met het doel om om meer bannerimpressies te kunnen verkopen naast de artikelen of een positief resultaat in views weer te geven. Dit soort websites hebben ook hele lage readratio en is daarom minder interessant. 

Cost per read

Het is moeilijk om een inschatting te geven hoe hoog de cost per read (CRP) moet zijn. Dit omdat het met veel verschillende factoren samenhangt, zoals SEO waarden, categorie, lengte en nog meer factoren die we genoemd hebben in het artikel: “3 manieren om de waarde van een blogpost te bepalen”. 

LinkPizza heeft sinds 2017 de read-data gemeten van duizenden influencer samenwerkingen, gefocused op branding. Uit deze data blijkt dat bij alle campagnes gemiddeld tachtig procent van de views een read wordt. De prijzen die in de tabel worden weergegeven zijn bedragen  die soms gevraagd worden over de eerste dertig dagen na plaatsing van het artikel op basis van gegarandeerde reads.

Echter zien we dat er ook extra reads ontstaan via de longtail van bezoekers op  artikelen in een campagne. Gemiddeld betaal je tachtig cent per read, dus 0,80 euro CPR via influencer-content. 

longtail-effect in een campagne

Een jaar later worden artikelen over een onderwerp opnieuw gevonden en bezocht. Dit komt door de relevantie en seasonality. Deze lange-termijn vindbaarheid is het positieve bij-effect van goede artikelen en samenwerkingen. 

Hoe krijg je meer reads op je content?

De afgelopen jaren merken wij dat reads een goede indicatie zijn voor hoe aantrekkelijk de content is voor de lezer. Daarom delen wij graag tips om de reads op je content te verhogen.

1. Storytelling Uit de data blijkt dat content die geschreven is vanuit de authenticiteit van de influencer goed aanslaat bij de lezer. Ook als je onderwerp niet super interessant is, kun je door een passende situatie te beschrijven of een relevant haakje te vinden je lezers toch interesseren.

2. Leesbare content
Het is belangrijk om je content of blog makkelijk leesbaar te maken. Zaken die hierbij helpen zijn: duidelijke, korte alinea’s, sub-titels en een leesbaar lettertype. Daarbij mag je ook de tone of voice van een artikel niet onderschatten.

3. Visuele content
Afbeeldingen en video’s die het verhaal illustreren zorgen ervoor dat de content aantrekkelijker wordt om te lezen. Ook hier geldt: hoe persoonlijker de content, des te interessanter.

4. Engagement met lezerS
Zorg voor interactie op je content door advies te vragen, vragen te laten stellen gerelateerd aan het onderwerp of juist met je content een antwoord te geven op vragen die bij je lezers spelen.

Het is aan te raden om content te schrijven die inhaakt op nieuwswaardige onderwerpen. Actuele content zorgt namelijk voor persoonlijke betrokkenheid van je lezers. Deze betrokkenheid zorgt voor aandacht en lokt reactie op je content uit.

5. Een pakkende titel
Zonder de lezer te misleiden is het belangrijk dat de titel triggert om verder te gaan lezen. Als de titel meteen de aandacht pakt, is de kans groot dat ze het hele artikel uitlezen. 

Voorbeelden van content met veel reads

Door het data-onderzoek naar de reads in LinkPizza-samenwerkingen hebben wij inzicht gekregen in welke content goed aanslaat bij welke doelgroep. Hieronder delen wij ter inspiratie een aantal voorbeelden van content die veel reads hebben gekregen.

1. Lang artikel met veel reads: Mamaliefde over zwembaden

Dit artikel heeft veel reads gekregen doordat mamaliefde daadwerkelijk de moeite heeft genomen om alle zwembaden in Nederland in kaart te brengen. Het is een lang verhaal, maar mensen kunnen er moeiteloos doorheen scrollen en stoppen waar ze willen lezen. Kortom: een informatief artikel met een dosis inspiratie. 

2. Kort artikel met veel reads: Aukjeswereld over een prullenbak

Dit artikel heeft veel reads gekregen omdat Aukje van een huishoudelijk artikel, namelijk de prullenbak, toch een mooi en boeiende item heeft geschreven. Met als resultaat niet alleen veel reads maar ook clicks naar de site van de adverteerder.

Reads op basis van categorieën

Als bonus laten we zien welke content categorieën volgens onze data voor de hoogste conversie naar reads zorgen.

Je zou het niet zeggen, maar content over politiek levert de meeste reads op. Dit is ook in lijn met een Amerikaans onderzoek. Men verwacht niet dat deze content het populairst is, maar leest iedereen het door de maatschappelijke en informatieve waarde. 

Meet jij wel het échte engagement op je content?

Wanneer ben jij tevreden met je content? Het lijkt heel mooi als een artikel veel views haalt en dus veel mensen bereikt. Maar is dat ook je doel met je content? Content Marketing Institute (CMI) laat drie fouten zien die vaak gemaakt worden als er wordt gesproken over het engagement van content. Maak jij deze fouten […]

Zeg maar dag tegen de cookiewall en haal het maximale uit de cookiebanner

De invoering van de AVG-wet is over het algemeen goed verlopen. Adverteerders lijken goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet mag. Toch werden ook de eerste boetes uitgedeeld, want ook al doen we nog zo ons best, de wetgeving blijft complex en soms moeilijk te interpreteren.

Één van die zaken die zo simpel lijkt, maar toch telkens weer vragen oproept zijn cookiewalls en cookiebanners. Veel adverteerders hebben de cookiewall de afgelopen jaren vervangen door een cookiebanner. De cookiebanner geeft de bezoeker de keuze cookies wel of niet te accepteren en biedt de bezoeker de mogelijkheid te kiezen in welke mate. Dit in tegenstelling tot cookiewalls met de alles of niets optie. Accepteer je de cookies niet, dan wordt de website volledig afgeschermd voor de bezoeker. 

Toch komen we ze nog met enige regelmaat tegen, die cookiewalls. Dat is binnenkort verleden tijd. Want volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) biedt een cookiewall geen vrije keuze. “Op grond van de GDPR is toestemming niet ‘vrij’ als iemand geen echte of vrije keuze heeft. Of als diegene het geven van toestemming niet kan weigeren zonder nadelige gevolgen.”

Een gepaste oplossing voor de cookiewall is dus de cookiebanner. Maar natuurlijk gelden ook bij de cookiebanner spelregels, die zowel de adverteerder als consument moeten beschermen. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar we moeten ons wel realiseren wat de spelregels zijn en welke implicaties de cookiebanners hebben voor onze business. Zo kan het zo zijn dat óók de Analytics cookies niet meer werken en kan je dus essentiële (conversie) data missen. Gelukkig is Google Analytics een uitzondering omdat je deze privacyvriendelijk kan instellen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor dan ook een handleiding opgesteld. 

Met deze handleiding anonimiseer je IP-adressen; wat in feite een persoonsgegeven is. Wellicht ben jij niet in staat om deze te herleiden naar een persoon, maar derden kunnen dat wel. Door het anonimiseren van de IP-adressen hoef je voor deze analytische cookie geen voorafgaande toestemming te vragen en voorkom je het verlies van essentiële data. Is het dan echt zo simpel? Niet helemaal. Je doet er goed aan dergelijke aanpassingen altijd met de legal afdeling van jouw organisatie af te stemmen en het gebruik van Google Analytics cookies in je privacy verklaring te vermelden. Anders kun je alsnog voor onaangename verrassingen komen te staan.

Affiliate marketing: verhoog je conversie met subID’s [6 onmisbare tips]

Als affiliate mis je relevante informatie over bezoekers die je website via een affiliate-link verlaten. Zonde, want je wil weten via welke link ze dat doen. En wat ze op de website van de adverteerder doen, is ook interessant. Welke bezoeker koopt daadwerkelijk iets bij de adverteerder en wat koopt die? Met SubID-tracking weet je […]

Dit gebeurt er elke 60 seconden online in 2019 [infographic]

Mailen, bellen, internetbankieren, streamen, gamen, surfen, bingewatchen en downloaden. Anno 2019 zijn we vrijwel iedere minuut van de dag online actief. We werken samen, onderhouden onze netwerken, delen onze mening en kopen ons favoriete product. We kunnen niet meer zonder de online wereld. Hoe belangrijk is de online wereld voor ons? Deze vraag beantwoordt DOMO […]

Valerie Vieira in managementteam MWM2

Het managementteam van marktonderzoeksbureau MWM2 wordt versterkt met Valerie Vieira (36). Zij wordt verantwoordelijk voor de kwantitatieve onderzoeksafdelingen van MWM2 en sales.

Na haar studie communicatiewetenschappen en negen jaar werkervaring als marktonderzoeker bij o.a. TNS NIPO, ging Valerie Vieira in 2015 als associate teamleider bij MWM2 aan de slag. In 2017 werd zij gepromoveerd tot teamleider van het Consumer brancheteam.

Full-service marktonderzoeksbureau MWM2 behoort tot de grotere marktonderzoeksbureaus.

Wat is het effect van ITP op Google Analytics data?

“Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don’t know which half”. Met de komst van digitale media waren we hard op weg om de leus van John Wanamaker voorgoed in de vergetelheid te laten raken. De meetbaarheid die alle media in het online landschap met zich meebrengen zorgt ervoor dat we steeds efficiënter kunnen gaan handelen. Met name in het interesseren van onze doelgroepen voor onze producten en/of diensten.

In het afgelopen jaar is ITP echter een steeds groter probleem aan het worden wanneer we spreken over de meetbaarheid van gebruikers in hun online doen en laten. In dit artikel ga ik dieper in op het effect van de wijzigingen, die vooralsnog live zijn gegaan, op de Google Analytics data.

Wat is ITP?

Zonder in dit artikel in te gaan op alle technische zaken rondom ITP is het denk ik goed om eerst nog even uiteen te zetten wat ITP nou precies is. ITP staat voor Intelligent Tracking Prevention en is in het leven geroepen door Apple om gebruikers van Safari te beschermen. Hierbij gaat het om het beschermen van de gegevens die over de gebruiker worden verzameld.

De afgelopen jaren is de techniek dusdanig snel ontwikkeld dat het voor elke online marketeer relatief eenvoudig is geworden om bezoekers van hun website overal te volgen en benaderen met relevante (en soms wat minder relevante) advertenties. Het net omgaan met eventueel privacy gevoelige informatie had daarbij niet altijd de hoogste prioriteit, waardoor deze met regelmaat dan ook in groten getale werden verzameld. Gelukkig is daar met onder andere de komst van de GDPR een omslag in aan het komen. Ook browsers gaan zich nu dus roeren in dit spel van ‘veilig’ omgaan met de identiteit van de eindgebruiker.

ITP hield in eerste instantie in dat met name cookies die door derde partijen werden geplaatst in de browser van de gebruiker, welke vaak gebruikt worden voor commerciële doeleinden, automatisch na een verkorte periode worden verwijderd. Waar deze periode in eerdere versies van ITP nog zeven dagen was, is deze inmiddels geslonken tot 24 uur. Google Analytics is een tool die gebruik maakt van een first party cookie en sinds versie 2.2 van ITP heeft ook first party tooling een houdbaarheidsdatum van zeven dagen meegekregen. Later in het artikel zal ik verder uiteenzetten wat de impact van deze verkorte houdbaarheid precies is.

Een uitgebreid overzicht over de werking van ITP vind je hier.

Wat is de impact van ITP op Google Analytics data?

Binnen de Google Analytics data wordt er gewerkt met een drietal scopes waarop data wordt verzameld en verwerkt.

Treffer (Hit)
Een meetpunt dat tijdens het bezoeken van de website wordt verzameld. Dit kan onder andere een pageview of event zijn.

Sessie (Session)
Een verzameling van alle meetpunten die binnen een bepaalde tijd van elkaar plaatsvinden (meestal binnen 30 minuten van elkaar).

Gebruiker (User)
Een verzameling van alle sessies die door dezelfde gebruiker worden gedaan. Google Analytics meet cookie-based, dus strikt gezien zijn het alle sessies die gemeten zijn in dezelfde browser op hetzelfde apparaat.

De first party cookie van Google Analytics slaat een gebruikersnummer op dat door Google Analytics zelf wordt aangemaakt. Dit nummer is ook wel bekend als het Client ID en zorgt er dus voor dat losse meetpunten en sessies aan dezelfde gebruiker komen te hangen in de reporting.

Met de komst van ITP 2.2 is de houdbaarheid van de Google Analytics cookie drastisch teruggedrongen. Waar deze cookie van zichzelf wordt gezet met een duur van twee jaar, wordt deze door Safari nu nog maar voor zeven dagen bewaard. Zolang de bezoeker steeds binnen zeven dagen terugkomt naar de website, zal de gebruiker ook voor Google Analytics behouden blijven. Mocht dit buiten die zeven dagen gebeuren, wordt er weer een nieuwe cookie aangemaakt en wordt de bezoeker dus weer als een andere gebruiker gezien in de data.

New en Returning visitors

Concreet houdt dit in dat deze wijziging dus impact heeft op alle user scoped dimensions en metrics. Een voorbeeld hiervan is de dimensie New en Returning visitors. Deze dimensie zal een groter percentage nieuwe gebruikers gaan rapporteren. Wanneer een bezoeker niet binnen zeven dagen terugkeert wordt hij de volgende keer weer gezien als een nieuwe gebruiker, waar dat in het verleden pas na twee jaar (of na het verwijderen van de cookies) gebeurde.

Verkeersbron direct

Direct verkeer zal door de ITP wijzigingen gaan toenemen als verkeersbron. Google Analytics heeft een standaard attributiemodel dat wordt toegepast, te weten ‘Last non-direct’. Hiermee worden sessies toegeschreven aan de laatste commerciële bron. Dit wordt gedaan om initiërend verkeer meer waarde te geven en ook omdat het lastiger sturen is op direct verkeer. Vergelijkbaar met de New en Returning Users is deze attributie niet meer te maken op het moment dat de user cookie niet behouden blijft. Over het algemeen is er een verschil te zien van 60-70% in het aantal conversies tussen het Last Touch Channel attributiemodel en het Last non-direct attributiemodel. Ongewild zal het attributiemodel van Google Analytics dus meer op een last touch attributie gaan lijken.

Audience lijsten

Een ander voorbeeld zijn de Google Analytics Audience lijsten, hiermee kan je voor onder andere Google Ads remarketinglijsten maken op basis van de metingen van Google Analytics. Met de nog maar beperkte houdbaarheid van de Google Analytics cookie is het voor Google Analytics een stuk lastiger om deze groepen nog te retargeten. Effect hiervan zal zijn dat de groepen lang niet meer zo groot worden als voorheen en dat er veel meer mensen voldoen aan het gedrag dat je wil retargeten, maar dat je deze niet meer kunt bereiken op deze manier.

Dus, kan ik Google Analytics nog vertrouwen?

Al met al blijft Google Analytics een programma waar je goed kunt analyseren wat gebruikers doen op je website. Je kunt nog steeds zien uit welke kanalen zij afkomstig zijn en hoe hun pad tot conversie er verder uitziet. Het wordt alleen nog belangrijker om alle user-scoped metrics en dimensies met een korreltje zout te gaan nemen.

Ik zeg ‘nog belangrijker’ omdat de afgelopen jaren het cookie-based meten voor een user al flink achterhaald begon te worden. Daar iedereen tegenwoordig allerlei verschillende apparaten tegelijk en door elkaar heen gebruikt was de customer journey voor deze gebruikers al enorm versnipperd geworden wanneer het aankwam op metingen. Maak, om problemen te voorkomen, dat je analyses altijd uitvoert met sessie scope. Alleen dan zorg je ervoor dat je analyses ook echt betrouwbaar zijn. Het is prima om de user data te gebruiken ter indicatie, maar neem deze zeker niet voor waarheid aan.

2,5 miljoen euro voor A.I. specialist Dashmote

Het Nederlandse technologiebedrijf Dashmote heeft 2,5 miljoen euro opgehaald bij zowel Amerikaanse als Chinese investeerders. Aan de investeringsronde deden investeerders mee van onder meer SP Investment Associates (SPIA), Three Curve Capital (TCC) en Gaomei Yunjing Investments.

Dashmote combineert kunstmatige intelligentie met data. Elke dag worden onder meer 3 miljard afbeeldingen geüpload, waarop analyses worden losgelaten.

Grote bedrijven uit sectoren als consumentenelektronica, voedingsmiddelen, mode en cosmetica gebruiken Dashmote om hun marketingcampagnes aan te scherpen en hun verkoopkansen te vergroten. Data-analyses worden gebruikt om trends in de markt te ontdekken, een effectieve segmentatie van het aanbod te bewerkstelligen en sentiment van het publiek te meten.

Met zijn SaaS-oplossing bedient Dashmote onder meer Heineken, Coca Cola, Unilever en L’Oreal.

Voor Gaomei, een Chinese VC, is het de eerste investering de eerste buiten de eigen landsgrenzen. Zowel SPIA als TCC hebben uitgebreide netwerken in de Verenigde Staten, Europa en Azië. ‘Hun decennialange ervaring is doorslaggevend in het opschalen van snelgroeiende bedrijven met wereldwijde ambities, zoals Dashmote,’ zo laat het bedrijf weten.

Dashmote is in 2014 opgericht in Amsterdam door Dennis Tan (CEO), Matthäus Schreder (CPO) en Stefan Tan (CFO). Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en is verder gevestigd in New York, Wenen en Shanghai.

De top van Dashmote in op dit moment in Boston in de Verenigde Staten op een missie onder leiding van minister-president Rutte en minister Bruins.

Mozilla misbruikt het blokkeren van tracking scripts voor nieuwe inkomstenbron

Promoties voor Mozilla’s Firefox browser zijn de laatste tijd vooral gericht op de privacy instellingen en het blokkeren van “ongewenste” tracking scripts. Zoals betoogd in dit artikel komt de betrouwbaarheid van web analytics data daarmee in gevaar en dat is een risico voor uitgevers en e-commerce websites. 

Sinds de strijd om de internetgebruiker lijkt te zijn gewonnen door Google en Apple (met hun browsers Chrome en Safari) is Mozilla naarstig op zoek naar manieren om geld te verdienen. Momenteel is men voor de inkomsten vrijwel volledig afhankelijk van een licentie deal met Google. Wanneer een Firefox gebruiker de standaard zoekmachine gebruikt ontvangt men een procentuele afdracht op advertentie inkomsten die een gevolg zijn van de zoekopdracht. De afhankelijkheid van één partner maakt Mozilla bedrijfseconomisch gezien kwetsbaar. 

Mozilla heeft een dubbele agenda

De recente pogingen om marktaandeel te winnen door te schermen met privacy en standaard tracking preventie (het blokkeren van advertenties en tracking scripts zoals van Google Analytics), waren op zijn zachtst gezegd niet netjes naar de aanbieders van content. Er werd zoals beschreven in dit artikel  met “Track THIS” zelfs een mogelijkheid gelanceerd om adverteerders en advertentienetwerken bewust om de tuin te leiden en op kosten te jagen.  

De motieven van Mozilla komen in een ander daglicht te staan sinds recentelijk bekend is geworden dat Mozilla voor vijf dollar per maand een eigen betaald Firefox nieuwsabonnement gaat aanbieden. Content kan uiteraard niet gratis zijn zo weet men ook bij Mozilla en de toenemende populariteit van het blokkeren van trackingscripts en advertenties vraagt om andere verdienmodellen. Mozilla gaat met de nieuwe dienst de concurrentie aan met bijvoorbeeld de digitale nieuwskiosken van Blendle, Readly en Apple News+ die met 9,99 Euro en 9,99 dollar per maand aanzienlijk prijziger zijn. 

De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de gebruikers van Firefox bereid zijn te betalen voor content zonder advertenties en tevens in hoeverre 5 dollar per maand voldoende is voor uitgevers om kwalitatieve content aan te bieden. Uitgevers klagen immers al dat ze bijvoorbeeld aan Apple News+ veel minder verdienen dan verwacht.

Mozilla blijkt een nieuw commercieel belang te hebben bij het dwarsbomen van uitgevers door het moedwillig tegenwerken van metingen en het blokkeren van scripts. Draagt dat bij aan de missie van Mozilla tot het “verbeteren van de gezondheid van het web” of is het Mozilla vooral te doen om haar eigen bankrekening?

Zo meet je de impact van merkcampagnes op Facebook en Instagram met de Brand Lift Study

Er wordt nog weinig gemeten omtrent merkcampagnes, waardoor bedrijven slechts gissen naar de impact hiervan. Een tactische manier om dit probleem op te lossen is de Brand Lift Study. Met deze tool analyseer je de invloed van de advertenties op key aspecten zoals advertentieherinnering of merkassociatie. 

Online merkcampagnes zijn grote investeringen voor bedrijven. Waarom dan niet duidelijk in kaart brengen wat deze campagnes precies opleveren voor je merk?

Wat is een Brand Lift Study?

De Brand Lift Study wordt doorgaans gebruikt door grotere adverteerders om de effectiviteit van merkcampagnes te meten, wanneer een campagne voor één merk of product draait. Gezien een minimale investering van €30.000 is vereist, zullen voornamelijk grootbedrijven hier gebruik van maken. Aan de hand van een marktonderzoek wordt de invloed van de advertenties achterhaald.

Eerst kiest Facebook een willekeurige groep die jouw content niet heeft gezien (de controlegroep) en een groep die de content wel heeft gezien (de testgroep). Ongeveer twee weken na het bekijken (of niet zien) van de content wordt er een enquête met dezelfde vragen aan beide groepen geleverd. Het enige effectieve verschil tussen de groepen is of ze de content hebben waargenomen, waar vervolgens de uplift mee wordt bepaald.  

Hoe meet je de uplift?

Om het meten van de uplift duidelijk te illustreren gebruiken we een kledingmerk als voorbeeld. Dit kledingmerk wilt weten of de aankoopintentie van een klant toeneemt na getarget te zijn door de zomercampagne van het merk.Van de mensen die de advertenties hebben gezien, geeft vijftien procent aan de kleding van het merk te willen kopen. Bij de mensen die geen advertenties hebben gezien blijkt dit slechts zes procent te zijn. In dit geval is er sprake van een uplift van negen procent.

Pollvragen

Na afloop van de merkcampagne wordt er middels een poll één vraag gesteld aan de gebruikers uit beide groepen. Het type vraag dat je stelt zal afhangen van hetgeen dat je wilt meten. Zo kan je de vraag onder andere laten focussen op advertentieherinnering, campagne- of merkbekendheid, of aankoopintentie.

Do’s & don’ts

Bij het opstellen van de vraag is het van belang om alert te zijn op de formulering, zodat je de meest betrouwbare resultaten realiseert:

 • Het taalgebruik moet begrijpelijk zijn voor jouw doelgroep, zodat het geen moeite kost om de vraag te begrijpen. 
 • Het is belangrijk om tweeledige vragen te vermijden. Focus in de vraag op slechts één onderwerp om verwarring tegen te gaan. 
 • Stel geen sturende vragen, dit soort vragen kunnen leiden tot vooringenomen resultaten.
Wat moet je voor ogen houden?

Om accurate resultaten te verzamelen, moet je met het een en ander rekening houden. Wanneer je gebruikt maakt van een video-advertentie in een Brand Lift Study, zorg er dan altijd voor dat je merk in de eerste seconden zichtbaar is, zodat ook de mensen die de video niet af hebben gekeken zich jouw merk kunnen herinneren. Daarnaast is het voor de zuiverheid van de resultaten beter om de advertentie op zo min mogelijk andere kanalen te draaien en geen andere Facebook campagnes uit te zetten. De controlegroep kan namelijk ‘besmet’ raken doordat de mensen uit deze doelgroep zich een advertentie van jouw merk van een ander kanaal herinneren. Hierdoor zal de uplift op social onjuist gemeten worden.

Verder worden de volgende vereisten en adviezen gegeven om een Brand Lift Study uit te voeren: 

 • In Nederland is een minimum bereik van één miljoen mensen vereist.
 • Een frequentie van twee campagnes per week wordt geadviseerd.
 • De content en het budget moet gedurende de campagne gelijk blijven.
 • Een minimaal budget van circa 30.000 euro, afhankelijk van het CPM en de duur van de campagne.
 • Een campagnelooptijd van minimaal vier weken.
Hoe betrouwbaar is mijn Brand Lift Study?

Om de betrouwbaarheid van jouw Brand Lift Study te analyseren, is het van belang om naar de mate van significantie te kijken. Een statistisch significant verschil betekent dat er een grote kans is dat de stijging in naamsbekendheid te wijten is aan de campagne en niet aan toeval. Als je significantieniveau hoger is dan negentig procent kun je stellen dat als je dezelfde test tien keer zou uitvoeren, je negen van de tien keer dezelfde resultaten kunt verwachten. 

Wanneer is een campagne succesvol?

Of een campagne succesvol is hangt af van de vooraf gestelde doelen. Het is belangrijk om je campagne goed door te testen, maar vooral ook om duidelijk te kaderen wat je precies te weten wilt komen met het onderzoek. Bedenk van tevoren wat de intentie is om jouw campagne door te meten. Wil je graag weten of jouw product top of mind is gebleven bij je doelgroep of ben je benieuwd naar de koopintentie naar aanleiding van jouw campagne? Definieer welk resultaat voor jou succesvol is en ga ermee aan de slag.

Wat is de impact van Intelligent Tracking Prevention op online marketing?

Wat is ITP?

Intelligent Tracking Prevention (ITP) is bedoeld om de privacy van websitebezoekers te beschermen. In de basis zorgt ITP ervoor dat bezoekers niet gevolgd kunnen worden over verschillende websites. Privacygevoelige methoden van tracking worden met ITP zoveel mogelijk geblokkeerd. Apple heeft ITP ontwikkeld binnen de Safari webbrowser en inmiddels is Firefox ook bezig met soortgelijke initiatieven.

Soorten cookies

Het is goed om te weten wat het verschil is tussen first-party cookies en third-party cookies.

 • Een first-party cookie is een cookie die door het domein geplaatst wordt van desbetreffende website die een gebruiker bezoekt. Deze cookies worden opgeslagen op de computer van de gebruiker en zorgen er bijvoorbeeld voor dat je als gebruiker ingelogd blijft of dat producten in het winkelwagentje blijven.
 • Third-party cookies zijn cookies die geplaatst worden door een ander domein dan die van de website die bezocht wordt door de gebruiker. Ook deze cookies worden opgeslagen op de computer van de gebruiker. Met behulp van third-party cookies zijn advertentienetwerken bijvoorbeeld in staat om advertentieprofielen op te bouwen.

Cookies kunnen op twee manieren worden geplaatst. Server-side of client-side (met behulp van de JavaScript). ITP heeft tot nu toe alleen impact op client-side cookies.

ITP, de verschillende versies (ITP 1.0 t/m ITP 2.2)

De eerste versie van ITP is uitgerold in juni 2017. Tot ITP 2.0 lag de focus voornamelijk op het blokkeren van third-party cookies. Met behulp van third-party cookies zijn advertentienetwerken in staat om bezoekers te volgen over verschillende websites en op basis daarvan profielen op te bouwen. Sinds de release van ITP 2.0 worden third-party cookies volledig geblokkeerd. De eerste versies van ITP hadden voornamelijk effect op het opbouwen van advertentieprofielen, retargeting en conversion tracking door advertentienetwerken.

Door een aantal advertentienetwerken werden alternatieven voor third-party tracking ontwikkeld op basis van first-party cookies. Dit met als doel om bezoekers alsnog te volgen over verschillende websites.  Ook maakte dit het mogelijk om conversion tracking in Safari uit te blijven voeren en de effectiviteit van advertentiecampagnes volledig door te blijven meten.

ITP 2.1

Echter is in maart 2019 ITP 2.1 gelanceerd. De belangrijkste aanpassing in deze update is dat Apple de geldigheid van first-party cookies heeft gewijzigd. Client-side first-party cookies worden vanaf ITP 2.1 maximaal 7 dagen bewaard. Door deze aanpassingen werken de alternatieve oplossingen voor conversion tracking, die zijn ontwikkeld op basis van first-party cookies, niet meer als de tijd tussen de klik op de advertentie en conversie meer dan 7 dagen bedraagt. Hierdoor is het niet altijd meer inzichtelijk welke advertentie verantwoordelijk is geweest voor de conversie.

Daarnaast heeft ITP 2.1 ook effect op onder andere de werking van Google Analytics en A/B testing tools aangezien deze tools ook gebruik maken van first-party cookies. Hier gaan we later in dit artikel dieper op in.

ITP 2.2

Met ITP 2.2, de meest recente versie, wordt het gebruik van first-party cookies nog verder beperkt. Indien er een client-side first party cookie geplaatst wordt en onderstaande van toepassing is, wordt de first-party cookie zelfs na één dag al verwijderd:

 • De gebruiker komt op de website vanuit een, door ITP, geclassificeerd cross-site tracking domein (bijvoorbeeld facebook.com, google.com)
 • De URL bevat een queryparameter of hash-fragment (bijvoorbeeld fbclid of gclid)
Wat zijn de gevolgen van ITP 2.1/ITP 2.2?

Eerdere versies van ITP hadden voornamelijk effect op het gebied van online adverteren. De wijzigingen in ITP 2.1 en ITP 2.2 hebben nu ook effect op Google Analytics, A/B testing tools en conversion tracking in Safari. Hieronder een aantal voorbeelden:

Impact ITP op Google Analytics

Standaard is de geldigheid van Google Analytics cookies twee jaar. Echter door de wijziging worden deze nog maar zeven dagen bewaard. Voor Google Analytics heeft dit voornamelijk effect op user metrics en user gerelateerde rapporten. Zo wordt een bezoeker die na zeven dagen weer terugkomt op een website gezien als nieuwe bezoeker, in plaats van een terugkerende bezoeker.

Ook heeft dit effect op kanaaltoewijzing in Google Analytics. In de huidige situatie wordt een bezoeker, die eerder via SEO de website heeft bezocht en later de website direct bezoekt, alsnog toegewezen aan SEO. Dit komt omdat in de meeste rapporten in Google Analytics het last non-direct attributiemodel wordt gebruikt. Door ITP kan Google Analytics, indien een bezoeker na zeven dagen de website opnieuw bezoekt, het vorige kanaal niet meer herkennen. Hierdoor wordt dat bezoek alsnog toegewezen aan ‘direct’. Dit resulteert dus in een toename van direct verkeer in Google Analytics, ten koste van andere kanalen.

Impact ITP op A/B testing

A/B testing tools plaatsen cookies om ervoor te zorgen dat je gedurende de looptijd van het experiment dezelfde variant blijft zien. Vanaf ITP 2.1 wordt deze cookie na zeven dagen verwijderd. Safari gebruikers kunnen dus tijdens een lopende A/B test verschillende varianten te zien krijgen. Dit heeft impact op de betrouwbaarheid van de testresultaten.

Impact ITP op conversie attributie (Google Ads, Google Marketing Platform, Facebook)

Onder andere Google Ads, Google Marketing Platform (voorheen DoubleClick) en Facebook kunnen een conversie niet meer toewijzen aan de advertentie als een conversie 7 dagen na de advertentieklik plaatsvindt. Indien Google Ads geclassificeerd wordt als een partij die gebruik maakt van cross-site tracking dan geldt dat de cookie zelfs al na één dag niet meer actief is om de conversie te registreren. Hierdoor wordt het binnen Safari lastiger om het succes van je advertenties door te meten.

Hoe nu verder?

Naast Safari zijn ook andere browsers zoals Firefox gestart met het blokkeren van third-party cookies en beperken van first-party cookies. Gezamenlijk hebben Safari en Firefox op dit moment ongeveer een marktaandeel van 30% in Nederland, wat aanzienlijk is. Echter kan dit voor specifieke doelgroepen flink hoger zijn.

Uiteraard is het goed om alternatieve oplossingen te onderzoeken zoals het gebruik van de localStorage of server-side cookies. Echter zal ITP 2.2 ook niet de laatste update zijn. Browsers zoals Safari en Firefox zullen steeds verder gaan om de privacy van websitebezoekers te beschermen.

Als online marketeer is het belangrijk om te beseffen dat ITP impact heeft op data en hier rekening mee gehouden moet worden bij het analyseren van je data in bijvoorbeeld Google Analytics. Uiteraard geldt dit ook voor het analyseren van A/B testen en advertentiecampagnes. De context van data wordt door ITP, maar ook eerdere ontwikkelingen zoals de cookiewetgeving, steeds belangrijker.

Firefox schoffeert uitgevers en adverteerders in een poging haar nieuwe browser te promoten

Vorige week kwamen de enorme risico’s van incomplete en inconsistente web analytics data door tracking preventie instellingen in browsers en door het toenemende gebruik van adblockers aan het licht. Nog geen week later kan een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan het ‘gevecht’ tussen uitgevers en adverteerders enerzijds en browsers anderzijds. Firefox introduceert op haar blog een functie waarmee gebruikers bewust de data van adverteerders en uitgevers kunnen vervuilen. 

Provocerende marketingstunt om adverteerders te pesten: “Hey advertisers, track THIS” 

In een tendentieuze poging haar nieuwe “flagship Quantum browser” met standard trackingpreventie te promoten, wordt gepoogd consumenten bang te maken voor advertenties die je “volgen” op het internet en te wijzen op het feit dat adverteerders onnodig veel van ons weten. 

Het project Track THIS is gericht op “diegene die nog steeds niet zeker weet waarom je cookies zou moeten willen blokkeren”. Het project beoogd te laten zien wat cookies doen en dat je wordt “gevolgd” op het internet. Met de functie kun je tijdelijk in de schoenen van iemand anders stappen. Je kunt uit enkele profielen kiezen om adverteerders om de tuin te leiden en hun systemen te laten denken dat je iemand anders bent. Nadat je akkoord gaat worden in één keer honderd (!) tabbladen geopend gebaseerd op het gekozen profiel. Nadat je vervolgens de tabs weer hebt gesloten zie je de advertenties op het internet veranderen. Je ziet nog steeds advertenties echter nu voor producten en diensten waarin je mogelijk totaal niet geïnteresseerd bent. 

Betrouwbaarheid van web analytics data steeds verder onder druk 

Een browser die bewust probeert de web analytics data van uitgevers en adverteerders te vervuilen; het is een nieuwe en opzienbarende aanpak in het gevecht om de klant. Wie had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat de irritatie door retargeting advertenties zou leiden tot dit kat- en muisspel? 

Binnen het ecosysteem dat het internet is, hebben alle partijen elkaar nodig. Zonder inkomsten geen content, zonder content geen websites en zonder websites hebben we ook geen browsers meer nodig. Deze provocerende marketing stunt is verwerpelijk maar heeft ongetwijfeld het gewenste effect getuige ook dit artikel; namelijk ‘rumour around the brand’ voor Firefox. Het is de vraag of het marktaandeel van Firefox zal groeien de komende maanden. Wie liever relevante advertenties ziet, kan vooralsnog beter een andere browser gebruiken. 

Een belangrijke conclusie is dat de betrouwbaarheid van web analytics data steeds meer onder druk staat. Dit vraagt om snel handelen van uitgevers en e-commerce bedrijven want anders komt besluitvorming en bedrijfsvoering in gevaar. 

Meten was weten. Dit is de nieuwe werkelijkheid rond privacy

Standaard privacy-instellingen in browsers vormen een bedreiging voor e-commerce websites en uitgevers, maar er lijkt nog weinig besef van de ernst. De strijd om privacy woekert voort over de rug van de onwetende consument. Aanbieders van browsers spelen handig in op het sentiment rondom privacy. Door te schermen met krachtige “privacy”-instellingen proberen zij klanten voor zich te winnen. 

Zogeheten trackingpreventie door ad blockers en browsers zorgt ervoor dat websites in toenemende mate te maken hebben met onbetrouwbare systemen en data. Wanneer scripts en pixels van extern gehoste technologie door browsers worden geblokkeerd heeft dit een negatieve invloed op tal van aspecten: 

 • Web analytics 
 • Conversie attributie 
 • Online advertising en affiliate marketing 
 • Conversie optimalisatie en personalisatie 
 • Gebruikservaring 

Wanneer data onbetrouwbaarder wordt, komt onderbouwde besluitvorming in gevaar. Om niet achterop te raken op de concurrentie zal daarom door uitgevers en e-commerce websites moeten worden geïnvesteerd in aanvullende technologie of ontwikkelcapaciteit om de betrouwbaarheid van data te waarborgen. 

Wat is trackingpreventie? 

Safari, de standaard browser van Apple, heeft geruime tijd geleden “Intelligent Tracking Prevention” (ITP) geïntroduceerd met als doel tracking tussen verschillende domeinen (cross-domain tracking) onmogelijk te maken. De pijlen zijn vooral gericht op advertentie netwerken die cookies gebruiken om gebruikers over verschillende websites te volgen met als doel een profiel op te bouwen van hun gedrag en interesses. 

In de nieuwste versies van Safari is ITP standaard geactiveerd en Apple loopt daarmee niet alleen voorop met haar technische innovaties maar ook op het gebied van de bescherming van de privacy van haar klanten. 

Safari is overigens niet de enige browser die in nieuwe releases steeds striktere instellingen hanteert. Begin juni werd bijvoorbeeld een update van Firefox gelanceerd die standaard alle trackers blokkeert. Het ligt voor de hand dat andere browsers het voorbeeld van Safari en Firefox zullen volgen en daarmee wordt de uitdaging voor web analisten en online marketeers steeds omvangrijker. 

Waarom doen browsers dit steeds vaker? 

Zowel Mozilla als Safari claimen deze stap te hebben genomen om de data van hun gebruikers privé te houden. Het is natuurlijk ook denkbaar dat slim gebruik wordt gemaakt van het huidige sentiment rondom het onderwerp privacy om zo marktaandeel af te snoepen van bijvoorbeeld Google Chrome. Google zit immers in een spagaat want heeft met haar browser Chrome en Google Analytics deels tegenstrijdige belangen. 

Wat de werkelijke motieven van Safari en Firefox ook zijn, er valt niet te twisten over de grote gevolgen van tracking preventie voor bedrijven. 

Wat is het gevaar? 

Incomplete en onbetrouwbare data

De standaard tijd dat cookies van Google Analytics (maar ook bijvoorbeeld Adobe Analytics) worden bewaard is twee jaar. Dit betekent dat je een website kunt bezoeken op 1 juli 2019 en dat de expiratiedatum van het cookie wordt ingesteld op 30 juni 2021. Wanneer je terug komt op deze site op 29 juni 2021 dan herkent het webanalytics systeem je als dezelfde gebruiker en wordt de expiratie datum ververst en verlengd met twee jaar. 

Met tracking preventie worden bepaalde cookies automatisch verwijderd binnen zeven dagen (versie ITP 2.1) of zelfs binnen 24 uur (versie ITP 2.2). Bezoekers die terugkeren na die tijd zullen in de data voortaan worden aangemerkt als nieuwe bezoekers. Het segment “nieuwe bezoekers” zal een stuk groter worden omdat over een langere periode individuën meerdere malen als nieuw zullen worden aangemerkt. 

Aangezien momenteel iets meer dan 29 procent van de Nederlanders Safari of Firefox gebruikt, wordt het in kaart brengen van retentie via Google Analytics nagenoeg onmogelijk. 

Het einde van conversie attributie?

Voor een consument overgaat tot een online aankoop is hij of zij via meerdere manieren (zoals een specifieke banner, zoekwoord, verwijzende website of e-mail campagne) in aanraking gekomen met het merk. Door de toename van inconsistente en ontbrekende data is het toekennen van waarde aan deze zogenaamde “touchpoints” middels een attributie model moeilijker dan ooit tevoren. 

Een voorbeeld: Bezoekers die gebruik maken van Chrome, Edge en Explorer kunnen tot dertig dagen terug aan de originele display advertentie worden gelinkt. Voor de bezoekers die Safari en Firefox gebruiken is dit niet meer mogelijk. Daardoor lijkt de bijdrage van het verkeer uit die browsers lager dan daadwerkelijk het geval is. Dit zal mogelijk leiden tot een aanzienlijke “verschuiving” van bezoekers van specifieke campagnes en acquisitie kanalen naar direct verkeer. De kans is daarmee groot dat verkeerde optimalisaties worden gedaan en dat budgetten op een verkeerde manier worden gealloceerd. 

Online advertising

Bij het gebruik van tracking voor affiliate marketing om commissie te berekenen zal een deel van de conversies niet meer worden gemeten en dus kun je niet alle affiliates belonen zoals je gewend bent. Daarmee krijgen affiliates minder betaald dan je hen verschuldigd bent en neemt de effectieve opbrengst per klik voor hen af. Dit kan gevolgen hebben voor de bereidheid van affiliates om je webshop en campagnes te promoten. Ook voor display advertentie netwerken bestaat het gevaar dat zij zullen worden ondergewaardeerd; advertenties lijken minder effectief dan ze daadwerkelijk zijn. 

CRO en personalisatie

Cruciaal voor een goede werking van A/B test platformen is de mogelijkheid om gedurende de looptijd van een test individuele bezoekers te kunnen indelen in een controle- en een target groep. Bezoekers die Safari gebruiken kunnen bij een terugkerend bezoek in een andere groep terecht komen en een andere variant van de website zien. Daarmee komt de betrouwbaarheid van resultaten van de test in gevaar. 

Als historie van belang is voor de goede werking van een technologie dan kan tracking preventie ook daarop een negatieve invloed hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld personalisatie systemen en engines voor productaanbevelingen. 

Gebruikservaring

De consument kan tevreden zijn dat zijn privacy serieus wordt genomen echter zal zonder het zelf te beseffen ook hinder ondervinden van tracking preventie. 

Bij gebruik van een feedback tool bijvoorbeeld, is de kans groot dat deze cookies nodig heeft om de status te bewaren. Het verlies hiervan zorgt ervoor dat bezoekers sneller dan gewenst terug worden geplaatst in de sample groep met negatieve gevolgen voor de gebruikservaring. Ook zullen gebruikers vaker dan nodig worden blootgesteld aan bepaalde boodschappen of dient bepaalde informatie herhaaldelijk te worden ingevuld. 

Wat kun je eraan doen? 

Het onderkennen van de uitdaging en het belang en de urgentie ervan is een eerste stap. Vervolgens is het belangrijk exact te weten welke systemen beïnvloed worden en hoe het management kan worden overtuigd dat actie noodzakelijk is. Er zal mogelijk budget vrijgemaakt moeten worden voor: 

 1. Technische aanpassingen waarvoor interne of externe ontwikkel capaciteit nodig is.
 2. Het inhuren van externe expertise. 
 3. Data analyse, aanpassing van rapportages, audiences, segmenten en het toetsen van het huidige attributie model.
 4. Aanvullende technologie die betrouwbare data faciliteert zoals bijvoorbeeld TraceDock.

De ROI van bovenstaande investeringen is niet eenvoudig op voorhand in te schatten. In hoeverre stelt het hebben van correcte data je in staat kosten te reduceren en een hogere ROI te realiseren op andere uitgaven (zoals advertsing, CRO en personalisatie)? Het komt feitelijk neer op de vraag hoeveel je bereid bent te betalen voor correcte data

Alle vormen van tracking preventie, hetzij via ad blockers, plugins als Ghostery of standaard browser instellingen vormen een gevaar voor uitgevers en e-commerce websites. De betrouwbaarheid van meerdere systemen waaronder web analytics loopt gevaar. 

Wanneer data niet langer betrouwbaar is, kunnen daarop geen besluiten worden gebaseerd. Het is dus cruciaal om spoedig met alle betrokkenen om de tafel te gaan en het belang van accurate data te bespreken. Welke overhead kosten brengt dit met zich mee op het gebied van data analyse en techniek? Is er capaciteit voor technische aanpassingen en is de juiste kennis in huis? De beschikbare informatie over het onderwerp is veelal technisch van aard en lijkt (met onderwerpen als first- en third party cookies, client-side, server-side, JavaScript en API’s) veelal te zijn geschreven voor en door ontwikkelaars. 

Het waarborgen van data collectie en tevens het naleven van de wetgeving op dit gebied is geen eenmalige activiteit. Het is een continu proces om ervoor te zorgen dat browser instellingen en andere technische ontwikkelingen de data collectie niet in gevaar brengen. 

Een lichtpuntje is dat deze ontwikkeling niet alleen groei zal remmen maar ook innovatie zal stimuleren. Nieuwe bedrijven zullen op het toneel verschijnen met een oplossing. Het Utrechtse TraceDock bijvoorbeeld claimt de wereldwijde primeur te hebben met een slimme technologie die het mogelijk maakt beslissingen voortaan te baseren op honderd procent betrouwbare web analytics data. 

Page generated in 1,162 seconds. Stats plugin by www.blog.ca