Voedselveiligheid garanderen met voorspellende analyses

De vaak uitverkochte schappen laten zien dat de huidige uitbraak van COVID-19 heeft geleid tot grote voedseltekorten in de detailhandel. Veel van deze tekorten zijn het gevolg van de toegenomen veiligheid en screenings, bijvoorbeeld verlengde wachttijden voor de verzending in de havens bij binnenkomst.

Hierdoor ontstaan er vertragingen die het risico vergroten dat voedsel op weg naar de consument veroudert en de houdbaarheid van het product aanzienlijk verkort. Nog erger, in de haast om de schappen te herbevoorraden, is het risico groot dat drukke magazijnmedewerkers dit vervallen voedsel gewoon te koop zetten zonder de kwaliteit ervan te controleren. Dit verhoogt het risico op een voedselveiligheidsincident, als de klanten besmet voedsel eten en ziek worden.

Het is van cruciaal belang dat detailhandelaren investeren in technologie die hen helpt om potentiële voedselveiligheidsincidenten onmiddellijk te identificeren voordat het bedorven product bij de consument terechtkomt. Dit zal hen helpen de risico’s te minimaliseren en hun klanten de vertrouwde kwaliteitsproducten te bieden waar ze op rekenen.

Hier zijn verschillende soorten geavanceerde technologieën die de voedselveiligheid en -integriteit kunnen garanderen:

Blockchain

Blockchain is een cruciaal instrument om incidenten op het gebied van voedselveiligheid te voorkomen.  In principe is het een openbaar digitaal leger, zoals een spreadsheet, dat het verkeer van goederen in de toeleveringsketen bewaakt, registreert en rapporteert. Het product wordt gescand op verschillende momenten tijdens de reis van de boerderij naar de winkel en laat een “broodkruimelspoor” achter dat de reis in kaart brengt. Deze verantwoordingsplicht helpt detailhandelaren om potentiële incidenten op het gebied van voedselveiligheid gemakkelijker te identificeren of om incidenten terug te traceren naar de bron.

Controle vooraf

Denk bijvoorbeeld aan een winkelmanager die een lading vis in ontvangst neemt. Voordat hij de levering aftekent, controleert hij de blockchain om de juiste afhandeling te verifiëren. Dankzij de gedetailleerde gegevens van de blockchain ziet hij dat deze zending ’s nachts werd bewaard in een faciliteit die niet was uitgerust voor de opslag van bederfelijke goederen. De vis is dus niet meer veilig om te eten. Met dit bewijsmateriaal binnen handbereik wijst de verantwoordelijke de levering af en dient hij een vordering in tegen de externe logistieke dienstverlener voor het betreffende afval. De leverancier verstrekt de detailhandelaar later een bedrag van €1.200 om de schade te dekken. De inzichten van de blockchain helpen de verkoper de faciliteit die verantwoordelijk is voor het incident te herscholen in de verwerking van bederfelijke levensmiddelen, waardoor eventuele toekomstige problemen met voedselverspilling worden vermeden.

RFID

RFID-tags, voornamelijk barcodes die productinformatie verschaffen, zijn een ander voorbeeld van technologie die detailhandelaren helpt om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Elk RFID-gemarkeerd pakket (het markeren van individuele producten is zeldzaam vanwege de hoge kosten) biedt direct inzicht in de bewegingen, voorraadniveaus, vraag en meer. De supermarkt, de voedingsmiddelenindustrie en de sector van de verpakte consumptiegoederen maken allemaal gebruik van RFID om de kwaliteit, de versheid en de correcte behandeling te controleren, vooral binnen de toeleveringsketen.

Houdbaarheid

Een veelgebruikte toepassing van RFID-tags is het controleren van de houdbaarheidsdatum. Zoals eerder gezegd, kan een aantal zaken ertoe leiden dat voedsel in de toeleveringsketen wordt opgehouden, en het is mogelijk dat sommige artikelen door de vertragingen verlopen. RFID vermindert de kans dat voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen, ooit in het schap terechtkomt.

Scannen

Bij aankomst van een pakket op een willekeurig moment in de toeleveringsketen hoeft een werknemer alleen maar de RFID-tag te scannen met een ingeschakeld apparaat om de houdbaarheidsdatum van de inhoud te controleren. Er is geen extra werk of tijd nodig om te zien of het voedsel onveilig is voor consumptie en bovendien kan het snel uit de toeleveringsketen worden verwijderd voordat het bij de consument terechtkomt.

Sentimentanalyse

Voedselveiligheidsrisico’s zijn niet altijd een gevolg van de toeleveringsketen, opleidingskloven en het niet naleven van de voorschriften op winkelniveau zijn ook factoren die een rol spelen. Sommige geavanceerde analytische oplossingen, zoals de voorspellende analyse, hebben een machinale leerfunctie die sentimentanalyse wordt genoemd. Door gebruik te maken van een sentimentanalyse kan een systeem worden gebruikt voor het analyseren van online beoordelingen, commentaren en waarderingen. Op deze manier wordt de werkelijke intentie van de beoordelaar verwerkt om de beleving van een detailhandelaar door de consument te beoordelen. Door middel van een sentimentanalyse kunnen retailers hun winkels met een groot risico op een voedselveiligheidsincident identificeren en middelen als dusdanig toewijzen.

Opleidingkloof

Zo gebruikte een winkelier een sentimentanalyse om een opleidingskloof met mogelijk dodelijke gevolgen op te lossen. Zijn voorspellende analytische oplossing identificeerde een winkel in Nashville met een recente reeks negatieve Yelp- en Facebook-reviews waarin de woorden “vlees”, “grijs” en “bedorven” veel voorkwamen. De operationeel directeur van de regio Nashville bracht een winkelbezoek, onder begeleiding van een veiligheidsmanager op de werkvloer.

Het duo inspecteerde de vleesafdeling en vond een aantal verpakte stukken rundvlees die grijs waren geworden door blootstelling aan de lucht. Bij een nadere beschouwing van de verpakkingen bleek dat hun plastic verpakking nogal losjes was. De managers ontdekten een gat in het trainingsprogramma rond het goed verpakken van het vlees. De werknemers verpakten het vlees te los en stelden het bloot aan de lucht.

Herscholing

Op basis van de resultaten van het onderzoek werd de medewerkers in de vleessector gevraagd om enkele herscholingsvideo’s over de juiste verpakkingsprocedures te bekijken en enkele nalevingscontroles uit te voeren. De beoordelingen van de winkel zijn in de loop van de daaropvolgende weken voortdurend verbeterd en het risico op een voedselveiligheidsincident is beperkt gebleven.

Weinig dingen houden een winkelier ’s nachts meer wakker dan de mogelijkheid van een voedselveiligheidsincident, vooral tijdens de groeiende voedselonzekerheid. Het inzetten van geavanceerde technologie zoals bovenstaande om gebieden met een hoog risico te identificeren, kan de supermarkten (en hun klanten) de gemoedsrust geven dat de winkels hygiënisch zijn, voldoen aan de voorschriften en alleen voedsel van de hoogste kwaliteit hebben.

Over de auteur: Guy Yahiav is CEO bij Zebra Technologies.

Nederlands MeMo2 domineert IAB Europe Research Awards

Genomineerd voor zes prijzen en uiteindelijk neemt MeMo2 vijf van de acht beschikbare IAB Europe Research Awards mee naar huis. De Nederlandse onderzoeker oogst lof voor zijn nieuwe crossmediale bereiksplatform THX.

Gisterenmiddag ontving directeur Marcel Vogels de prijzen voor zijn inzendingen in de rubrieken: Research Innovation, Best Use of Research Budget, Data Effectiveness, Cross-Media Measurement en Audience Measurement. In de categorie Brand Advertising Effectiveness werd helemaal geen hoofdprijs uitgereikt.

Normaalgesproken vindt de uitreiking plaats tijdens het Europese Interact-congres van belangenorganisatie IAB. Vanwege de coronacrisis echter vond het hele event digitaal, via Zoom, plaats tussen twaalf en half drie.

MeMo2 won de prijzen voornamelijk vanwege zijn nieuwe THX Platform. Dat verbindt de consumentenpanels van vier grote researchspecialisten met een gelijknamige app en brengt zodoende het bereik van radio, televisie, outdoor, bioscoop en alle digitale media geïntegreerd realtime in beeld. Merken, bureaus en exploitanten kunnen hierdoor zelf geautomatiseerd crossmediaal bereik en effect in kaart te brengen.

Foto: diva007 (cc)

Meerdere nominaties MeMo2 voor IAB Europe Research Awards

De Nederlandse crossmediaal werkende meetspecialist MeMo2 is in zes van de acht categorieën genomineerd voor een IAB Europe Research Award.

Een belangrijke reden is de toepassing van het nieuwe THX Platform. Dat verbindt de consumentenpanels van vier grote researchspecialisten met een gelijknamige app en brengt zodoende het bereik van radio, televisie, outdoor, bioscoop en alle digitale media geïntegreerd realtime in beeld. Merken, bureaus en exploitanten kunnen hierdoor zelf geautomatiseerd crossmediaal bereik en effect in kaart te brengen.

De categorieën waar MeMo2 door IAB Europe voor is genomineerd zijn: Cross-Media Measurement, Data Effectiveness, Audience Measurement, Best Use of Research Budget, Brand Advertising Effectiveness en Research Innovation. Niet eerder is een Nederlands bedrijf erin geslaagd om zoveel nominaties te mogen ontvangen.

“Dit is een jaar om niet snel te vergeten. Corona gaat momenteel als een bulldozer door het Nederlandse advertising- en marketinglandschap. Als straks het licht weer aangaat, dan zijn retailers, merken, bureaus en exploitanten op zoek naar geïntegreerde, betaalbare, snelle en betrouwbare oplossingen om crossmediale Investeringen zelf te kunnen optimaliseren. Deze internationale erkenning van Crossmedia Platform THX als nieuwe standaard in crossmediale regie zal bijdragen aan een snel adoptieproces”, aldus Marcel Vogels, oprichter van MeMo2, in een persbericht.

Foto: axelhartmann (cc)

Hogeschool Utrecht gaat analytics translators opleiden

Hogeschool Utrecht start de masteropleiding Data Driven Business, die mensen opleidt tot analytics translator.

Beschikbare data leveren niet automatisch een bruikbaar advies op. Het begint met een inventarisatie van de problemen, kansen en uitdagingen en het stellen van de juiste analysevragen. Vervolgens moet gekeken worden en hoe interventies de organisatie helpen om problemen op te lossen of kansen te benutten. Ook is een systematische analyse en voorspelling nodig van de impact van die beslissingen op de resultaten van de organisatie. En dan is het nog zaak om al deze inzichten aansprekend te visualiseren en overtuigend te presenteren aan besluitnemers.

Studenten van de master Data Driven Business werken in de eerste helft van het studieprogramma samen in multidisciplinaire teams. Dit leert studenten over de grenzen van disciplines heen te kijken, om zo de beste oplossing voor een bedrijf of organisatie te bedenken. De opleiding besteedt in deze fase ook veel aandacht aan ethiek en de omgang met privacy.

Tijdens de tweede helft van de opleiding verdiepen de studenten zich in een specialisatie: data analytics voor studenten met een ICT-achtergrond, transformation analytics voor bedrijfskundigen, people analytics voor HRM’ers, marketing analytics voor marketeers en finance analytics voor studenten met een achtergrond in de financiële dienstverlening.

Groeigeld voor Smartocto, fuseert met Content Insights

Een consortium van internationale investeerders voorziet Smartocto van nieuwe groeigeld. Daarmee betaalt het de fusie met branchegenoot Content Insights en zet het eerste stappen in het opschalen van de buitenlandse activiteiten.

Hoeveel geld met de investering gemoeid is, houden de partijen voor zich. Deelnemers aan deze ronde zijn North Base Media, Eleven, Neveq, V-Ventures (onderdeel van Vereniging Veronica) en South Central Ventures (SCV).

Smartocto uit Nijmegen levert realtime geautomatiseerde data-inzichten aan mediabedrijven en adviezen wat zij het beste met hun mediaproducties kunnen doen. Bijvoorbeeld: andere titels boven verhalen, omdat dat meer lezers trekt maar ook adviezen over welke items naar social media door te plaatsen vanwege de verwachte interactie. DPG Media is een grote klant.

Bij DPG Media werkte het bedrijf van CEO Erik van Heeswijk al samen met Content Insights uit Servië. Beiden leveren analyticsplatformen voor content, maar elk net vanuit een andere achtergrond. De Serven leveren dagelijks waardeberekeningen van de content, opgesplitst naar zaken auteur, verhaal en leestijd.

Beide SaaS-producten helpen uitgevers aan meer conversies. In het geval van een krantenbedrijf is dat bijvoorbeeld de verkoop van abonnementen.

De diensten van Smartocto, wat ook de naam van het fusiebedrijf zal zijn, kunnen ook worden gebruikt voor contentmarketinganalyses.

Investeerder Northbase uit de VS zat al aandeelhouder in beide bedrijven.

Content Insights haalde afgelopen jaren ruim drie miljoen euro venture capital. In de nieuwe constellatie vormt het Servische kantoor het technisch hart van de organisatie en Nederland bedrijfseconomisch.

Leg een solide basis met deze 5 Google Analytics-filters

Een eenvoudige en gratis tool om je websitedata inzichtelijk te maken? Google Analytics. Je plakt een stukje code op je website en de grafieken en tabellen beginnen zich gestaag te vullen. Vaak worden de Google Analytics cijfers als waarheid beschouwd en worden er conclusies aan verbonden die een heel businessplan beïnvloeden. Maar zijn die cijfers […]

Impuls voor analyse grootschalige databestanden

ODISSEI, een samenwerking tussen 34 organisaties, waaronder de faculteit BMS van de Universiteit Twente, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bijna 10 miljoen euro ontvangen om het verzamelen en analyseren van data te verbeteren.

De investering wordt de komende vijf jaar gebruikt om beter te leren omgaan met complexe data binnen de sociale wetenschappen in Nederland.

Binnen de faculteit BMS van de UT wil men bijvoorbeeld op een veilige manier grootschalige databestanden kunnen analyseren zonder dat de privacy van mensen in gevaar komt. Het gaat daarbij om data van verzekeraars, of van gemeentelijke overheden. Ook wil men kunnen analyseren hoe mensen met computers en apps omgaan, maar de databestanden van dit soort onderzoek zijn zo groot dat analyse nu nog te moeilijk is.

ODISSEI werkt reeds aan een beter begrip van de impact van het coronavirus in Nederland en hoe we ons aanpassen aan een snel veranderende wereld. Dit gebeurt door het verzamelen van gedetailleerde gegevens van duizenden huishoudens in heel Nederland, door gegevens uit een breed scala aan databronnen aan elkaar te koppelen, door onderzoekers toegang te geven tot een beveiligde supercomputer bij SURFsara, en door gebruik te maken van de nieuwste analysetechnieken.

Zo maak je customer journey mapping pas echt betekenisvol

In een wereld waarbij je gebruikers steeds meer op zoek zijn naar meer betekenis, kun je je afvragen hoe je hierop moet inspelen. Dit kan met customer journey mapping. De opkomende betekeniseconomie heeft grote invloed op de manier waarop we als merk of organisatie onze producten en diensten afstemmen op onze gebruikers. Waar in het […]

Kennis en inzicht zijn key voor concurrentiekracht

“Met 50% van de kennis 100% van de beslissingen nemen.” Het is de legendarische uitspraak van premier Rutte bij een van de eerste persconferenties over de coronacrisis. Hoe belangrijk data is, bleek in de weken erna. We probeerden er kennis en inzichten uit te destilleren, die op trends zouden kunnen wijzen. Eerst leek het erop […]

Nederland kijkt kwart meer televisie on demand

Nederland heeft in april zeventien procent langer naar het tv-scherm gekeken dan in dezelfde maand in 2019. Live lineaire televisie pluste, maar de grote sprong omhoog komt op het konto van uitgesteld en on demand kijken.

Dat laat de nieuwe maandrapportage van Stichting Kijkonderzoek zien (PDF).

In april 2020 keek een huishouden gemiddeld 217 minuten per dag naar het tv-scherm. Een jaar eerder waren dat 185 minuten. In de wereld van SKO kan er op drie manieren worden gekeken: live lineair (‘gewone’ televisie), on demand (Netflix, Videoland, etc.) en uitgesteld. Dat laatste omvat uitzendingen van de publieke en commerciële omroepen, maar dan niet live.

On demand groeide met de helft, want een gemiddeld huishouden ging van 32 minuten per dag vorig jaar naar 50 minuten nu. Daarnaast nam ook de tijd uitgesteld kijken toe: met vijf minuten tot 25 minuten per dag. Partijen die hiervan profiteren zijn NPO Start, RTL XL en Kijk.nl.

Een jaar geleden in april keek Nederland 28 procent van de tijd niet naar live lineaire televisie. Dit jaar ligt dat percentage op 35 procent.

Foto: Robert Couse-Baker (cc)

Klein miljoen nieuwe abonnees streamingdiensten Nederland

Tijdens de coronacrisis zijn 865.000 mediaconsumenten in Nederland abonnee geworden van een nieuwe videostreamingdienst. Een derde van hen ging naar Amazon Prime Video, een vijfde naar Disney+ en Videoland. Die laatste staat nu het hoogst op de wensenlijstje van de mense die zich nu oriënteren.

Het is niet zo dat nu massaal de abonnementen on Netflix worden opgezegd, maar als gevolg van de coronacrisis neemt een grote groep er een tweede video-abonnement bij. Amazon Prime won in een maand tijd evenveel nieuwe abonnees als HBO op Ziggo.

De belangrijkste reden om een abonnement elders af te sluiten, is de exclusieve beschikbaarheid van een bepaalde film of serie bij een bepaalde videodienst. Zo heeft Disney+ veel films uit eigen stal en financieren Amazon en Netflix intensief de productie van exclusief materiaal dat enkel bij hen te zien is.

Hoe zeer de afgelopen anderhalve maand ook een nieuwe dynamiek in de streamingmarkt heeft gebracht, de kaarten lijken grotendeels al wel gedeeld. Netflix is veruit de allergrootste met een marktaandeel van rond de zestig procent.

Deze cijfers zijn afkomstig van het nieuwe crossmediale bereiksplatform THX. Daar nemen vier van Nederlands grootste panelonderzoekers aan deel, waaronder MeMo2 en Motivaction. Samen bereiken ze in totaal 700.000 Nederlandse panelleden en consumenten. De basis is het aanmaken van een diep consumentenprofiel en deelname aan korte tinderachtige merk- en campagneonderzoekjes via de mobiele app THX. Panelleden die via hun telefoon audio-herkenning en bewegingsdata delen, krijgen meer en extra beloningen.

Vandaag maakt THX een nieuwe module bekend (FLOW) die op basis van kunstmatige intelligentie voorspellingen gaat doen van consumentgedrag. Te denken valt aan toekomstige verkoop-aantallen, switchgedrag, merkoverweging, loyaliteit en retentie. Normaalgesproken wordt dat soort data vrij generiek met marketinganalytics gegenereerd, maar vanwege de hoeveelheid en kwaliteit van de data denkt THX veel nauwkeuriger te zijn.

Marcel Vogels, oprichter MeMo2, zegt hierover: “Mensen zijn geen robots of willoze wezens. Dat is momenteel wel het uitgangspunt van marketinganalytics. Hier worden verkoopveranderingen eenzijdige verklaard en toegewezen aan de hoeveelheid en mix van ingezette mediamiddelen. Maar mensen vertonen grillig consumptief gedrag en worden daarin ook beïnvloed door emoties, eerdere ervaringen, het sociale netwerk, feitelijke en gefragmenteerde media-exposure en uiteindelijk percepties. Elke dag weer. Moderne marketeers en growthhackers moeten dit enigma zien te ontcijferen. Met FLOW wordt voor het eerst in Nederland hier echt inhoud aan gegeven.”

Foto: shht (cc)

Samenwerking Newzoo met Reddit voor diepere inzichten gamers

Analyticsbedrijf voor games en esports Newzoo gaat een strategische samenwerking aan met Reddit. De Amsterdammers krijgen op geaggregeerd niveau toegang tot data over interacties over spellen die op het sociale platform plaatsvinden.

De datafeedback uit het netwerk met maandelijks 430 miljoen gebruikers wordt gebruikt om Newzoos eigen analytics mee te verrijken. Klanten van krijgen op hun beurt een scherpere blik op de status en trends in de internationale gamesmarkt. Ze krijgen er ook een benchmark mee in handen voor games.

Directeur en mede-oprichter Peter Warman van Newzoo stelt dat er geen ander analyticsbedrijf is dat naast trendinformatie zulke diepe analyses kan verstrekken dan hij.

Voor Reddit is dit de eerste samenwerking met een derde partij over geaggregeerde data in de gamingsferen.

Foto: Eva Blue (cc)

De LinkedIn Insight Tag: wat is het en wat kun je ermee?

Een klein stukje code, maar onmisbaar voor iedere organisatie die écht met LinkedIn aan de slag wil. Toch blijkt uit een eigen steekproef onder ruim honderd organisaties dat het gros van de bedrijven de LinkedIn Insight Tag nog niet gebruikt. En dat is zonde, want de LinkedIn Insight Tag geeft zoals de naam al doet […]

Een spoedcursus Google Analytics om (nog) meer uit je website te halen

In tijden waarin we zijn aangewezen op digitale kanalen, is het zaak deze te optimaliseren en maximaal te benutten. Dit artikel helpt je op weg bij de belangrijkste eerste stappen in data-driven werken. Een spoedcursus Google Analytics om (nog) meer uit je website te halen.

Naar data kijken is iets waarmee ik ben opgegroeid. Maar voor veel ondernemers, marketeers en strategen is er nog steeds een drempel om naar data te kijken. Juist nu, in een tijd van versnelde digitalisering, is het belangrijk om te weten wat er op je website gebeurt. Ik ben van mening dat iedereen die op een of andere manier verantwoordelijk is voor een website, de basisbeginselen van Google Analytics moet begrijpen en hier minimaal een keer per week aandacht aan zou moeten besteden.

Om de drempel weg te nemen en je op weg te helpen in de wereld van data, geef ik je in dit artikel een introductie van Google Analytics. Vaak geef ik zo’n introductie in de vorm van een workshop. Mijn advies bij het lezen van dit artikel is dan ook: open je eigen Analytics-omgeving, kies de juiste weergave en volg onderstaande stappen. Kijk jij al structureel naar data en weet je precies welk rapport je moet openen in Google Analytics? Dan is dit artikel voor je overbodig. Ik leg namelijk de verschillende basisrapporten uit en, nog belangrijker, hoe je context geeft aan deze data. De handleiding is geschikt voor iedere beginner, of je nu voor een klein of groot bedrijf werkt en in welke branche je dan ook werkzaam bent. De stappen helpen je op weg in een datagedreven manier van denken.

Aan de slag

Voordat je overvallen wordt door alle data die Google Analytics beschikbaar stelt, raad ik je altijd aan eerst een hypothese op te stellen. Laten we in dit geval echter exploratief onderzoek doen. We weten namelijk nog niet wat we in de data gaan vinden. Het doel voor nu is ideeën opdoen en verkennen. De stappen zoals inloggen en de juiste dataweergave selecteren sla ik even over: daarover kun je hier meer informatie vinden. De Google Analytics-homepage waarop je na inloggen terechtkomt, kun je overslaan. De standaardinformatie in dit overzicht is beperkt. In deze stappen focussen we ons op de rapporten onder Doelgroep, Acquisitie en Gedrag.

 

Schrik niet van een hogere bounce rate voor pagina’s vanuit social media, een blogartikel of de contactpagina.

 

Rapport: Doelgroep – Overzicht

In de linkerkolom vind je via Doelgroep en dan Overzicht het rapport ‘Doelgroepoverzicht’. Hier vind je informatie over de gebruiker. De grafiek toont het verloop van het aantal gebruikers, daaronder staan de belangrijkste variabelen. Een gebruiker is één unieke bezoeker. Een sessie is één ‘bezoek’ aan je website. Als jij twee keer in één week (met hetzelfde apparaat) dezelfde website bezoekt, dan zijn dat twee sessies van één gebruiker. Een paginaweergave in Google Analytics staat voor iedere keer dat een bezoeker een pagina op je website opent.

Wat kun je met deze informatie over het aantal gebruikers? De eerste stap om de data goed te begrijpen is om de cijfers in context van tijd te plaatsen. Maak daarom een vergelijking over een langere periode. Vergelijk bijvoorbeeld de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiervoor ga je rechtsboven naar de datumweergave, selecteer je in de kalender de eerste drie maanden van dit jaar en vergelijk je deze met ‘vorig jaar’ door dit te selecteren in het dropdown-lijstje. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:

 1. Grote stijging: een toename van meer dan vijf procent
 2. Stabiele situatie: een verschil kleiner dan vijf procent
 3. Grote daling: een afname van meer dan vijf procent

Vraag jezelf altijd af waarom je verandering ziet in de cijfers. In Google Analytics kun je doorklikken vanuit de algemene weergaven naar steeds meer specifieke gegevens. Ook de grafieken geven je veel informatie over de effecten van online activiteiten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwsbrief verstuurd of social post geplaatst, dan zie je waarschijnlijk een piek in de grafiek. Doe je al langer hetzelfde en zie je een terugloop in gebruikers? Probeer dan eens iets nieuws, optimaliseer je boodschap of verander je aanpak. Om verder te kijken naar waarom het aantal gebruikers stijgt of daalt, kunnen de volgende rapporten je helpen.

Rapport: Doelgroep – Technologie – Browser en besturingssysteem

In dit rapport zie je met welke browsers mensen je website bezoeken. Deze informatie kun je gebruiken om te zien of er misschien iets niet helemaal goed werkt in een bepaalde browser. Zie je een sterke terugloop in bezoeken via een browser? Test dan waar mogelijk zelf of er zaken misgaan in die browser. Er zijn fijne extensies die je hierbij kunnen helpen zonder dat je een oude browserversie hoeft te downloaden, zoals deze extensie voor Google Chrome.

Rapport: Doelgroep – Mobiel – Overzicht

Hier zie je hoeveel gebruikers je website hebben bezocht met welk soort apparaat: mobiel, desktop en tablet. Waarschijnlijk neemt je traffic op mobiel over de tijd toe, ten koste van tablet en desktop. Zie je opeens een terugval in bezoekers via een van de apparaten? Mogelijk is je website niet responsive na een update van je website of een gedeelte van je website. Het kan zijn dat een formulier of button dan bijvoorbeeld niet meer goed werkt.

Rapport: Acquisitie – Alle verkeer – Kanalen

Dit is een van de belangrijkste rapporten in Google Analytics. Hierin vind je terug waar je bezoekers vandaan komen. Het bezoek kan in acht verschillende groepen ingedeeld worden (alleen zichtbaar als je ook daadwerkelijk van het kanaal gebruikmaakt):

 1. Direct: bezoekers die op je website terechtkomen door de URL direct in de browser in te voeren. Direct verkeer kan ook verwijzen naar bezoekers die hebben geklikt op links in hun bookmarks/favorieten, of op niet-getagde links in bijvoorbeeld mails of documenten.
 2. Organisch: bezoekers die via een zoekmachine (in de meeste gevallen Google) op je website terechtkomen.
 3. Betaald zoekverkeer: hieronder vallen de Google Ads- en Bing-campagnes, maar ook je Facebook- en LinkedIn-advertentiecampagnes.
 4. Verwijzend (referral): bezoekers die via een link op een andere website op je website binnenkomen.
 5. Social media: bezoekers vanuit social media.
 6. E-mail: bezoekers vanuit e-mails die van je afkomstig zijn.
 7. Display: bezoekers vanuit je display-campagnes.
 8. Overig: een bak met de ‘rest’ waarvan Google Analytics niet het juiste kanaal kan classificeren.
Terugval

Dit rapport is belangrijk omdat het inzicht geeft in het succes van je online activiteiten. Zie je een terugval bij een bepaald kanaal? Klik dan op het betreffende kanaal om dieper in de data te kijken en de oorzaak hiervan te achterhalen. Richt je bij deze vraag alleen op de kanalen die het grootste deel van je bezoek genereren; meestal zijn dat er drie à vier.

Een paar andere ‘good to knows’: bezoek vanuit social media blijft in de regel kort op je website en genereert dus weinig pageviews. Daarnaast zijn de inzichten vanuit organisch bezoek beperkt. Als je daarop doorklikt, zie je staan ‘not provided’. Helaas heb je andere tools zoals Google Search Console of Ahrefs nodig om goed inzicht te krijgen in zoektermen waarmee de bezoeker vanuit zoekmachines op je website komt. Verstuur je veel e-mails? Maak dan gebruik van UTM-codes. Meer informatie daarover lees je hier.

Rapport: Gedrag – Site-content – Alle pagina’s

Tot slot wil ik in deze starterscursus stilstaan bij het rapport ‘Pagina’s’. Hier krijg je gevoel bij de populariteit van je pagina’s. Er zit altijd wel een verrassing in. Naast de homepage, contactpagina en items van je hoofdnavigatie, zit er vrijwel altijd een pagina tussen die je niet had verwacht, zoals een oude vacature, een blogpost met historisch veel views of een landingspagina waarvan je je niet bewust bent. Een paar tips om door het rapport heen te werken:

 1. Met een top tien kun je nog niet zoveel. Vergroot daarom je selectie tot maximaal vijftig pagina’s (rechtsonder de tabel via ‘Rijen weergeven’).
 2. Een unieke paginaweergave wordt alleen tijdens dezelfde sessie geteld. Dus bekijkt een bezoeker tijdens één sessie meerdere pagina’s, dan wordt dit gezien als één unieke paginaweergave. Mijn advies nu is om gewoon naar de kolom ‘Paginaweergaven’ te kijken.
 3. De gemiddelde tijd op een pagina is de totale tijd die op een pagina wordt doorgebracht. Dit wordt alleen gemeten als binnen dezelfde sessie een andere pagina geopend wordt. Staar je hier niet blind op. Wees je ervan bewust dat mensen vaak slecht lezen en ongeduldig zijn. Hierdoor zal de tijd-op-pagina vaak één à twee minuten zijn; voor een blogartikel of vacature vaak wat hoger.
 4. Het instappunt is een interessante variabele om te bekijken. Dit is het startpunt van de bezoeker op je website. Vaak is dit de homepage. Bekijk ook eens welke pagina daarna komt door op de informatie in deze kolom te sorteren (klik op de kolomkop). Loop de content van de toppagina’s nog eens kritisch door op teksten, visuals, foutjes of andere relevante zaken.
 5. Op paginaniveau is het interessant om naar de bounce rate te kijken. Een bounce is een sessie waarbij slechts één pagina van je site wordt geladen. Met andere woorden: een bezoeker komt op je website en verlaat je website meteen weer na het lezen van één pagina. Er is veel discussie over wat een goede bounce rate is. Ik adviseer een bounce rate van maximaal veertig procent te hanteren voor pagina’s als de homepage. Het is normaal dat pagina’s vanuit social, een blogartikel of een contactpagina een hogere bounce rate hebben. In die gevallen heeft een bezoeker een duidelijk doel en verlaat in de regel, na het bereiken van dat doel, snel je website.

Naast Google Analytics zijn er andere pakketten voor data-analyse, zoals Piwik PRO. Dit is een betaalde tool die vaak gebruikt wordt door (semi-)overheidsinstellingen en zorginstellingen vanuit privacyoverwegingen, omdat je de opslag van data dan in eigen beheer hebt. In dit artikel lag de focus op Google Analytics. En ook al hebben we in deze spoedcursus slechts 5 van de 72 rapporten besproken; deze verschaffen al genoeg data om je website te analyseren en handvatten te geven voor optimalisatie.

Over de auteur: Stefan Fabbro is head of digital marketing bij Hoppinger.

Een spoedcursus Google Analytics om (nog) meer uit je website te halen

In tijden waarin we zijn aangewezen op digitale kanalen, is het zaak deze te optimaliseren en maximaal te benutten. Dit artikel helpt je op weg bij de belangrijkste eerste stappen in data-driven werken. Een spoedcursus Google Analytics om (nog) meer uit je website te halen.

Naar data kijken is iets waarmee ik ben opgegroeid. Maar voor veel ondernemers, marketeers en strategen is er nog steeds een drempel om naar data te kijken. Juist nu, in een tijd van versnelde digitalisering, is het belangrijk om te weten wat er op je website gebeurt. Ik ben van mening dat iedereen die op een of andere manier verantwoordelijk is voor een website, de basisbeginselen van Google Analytics moet begrijpen en hier minimaal een keer per week aandacht aan zou moeten besteden.

Om de drempel weg te nemen en je op weg te helpen in de wereld van data, geef ik je in dit artikel een introductie van Google Analytics. Vaak geef ik zo’n introductie in de vorm van een workshop. Mijn advies bij het lezen van dit artikel is dan ook: open je eigen Analytics-omgeving, kies de juiste weergave en volg onderstaande stappen. Kijk jij al structureel naar data en weet je precies welk rapport je moet openen in Google Analytics? Dan is dit artikel voor je overbodig. Ik leg namelijk de verschillende basisrapporten uit en, nog belangrijker, hoe je context geeft aan deze data. De handleiding is geschikt voor iedere beginner, of je nu voor een klein of groot bedrijf werkt en in welke branche je dan ook werkzaam bent. De stappen helpen je op weg in een datagedreven manier van denken.

Aan de slag

Voordat je overvallen wordt door alle data die Google Analytics beschikbaar stelt, raad ik je altijd aan eerst een hypothese op te stellen. Laten we in dit geval echter exploratief onderzoek doen. We weten namelijk nog niet wat we in de data gaan vinden. Het doel voor nu is ideeën opdoen en verkennen. De stappen zoals inloggen en de juiste dataweergave selecteren sla ik even over: daarover kun je hier meer informatie vinden. De Google Analytics-homepage waarop je na inloggen terechtkomt, kun je overslaan. De standaardinformatie in dit overzicht is beperkt. In deze stappen focussen we ons op de rapporten onder Doelgroep, Acquisitie en Gedrag.

 

Schrik niet van een hogere bounce rate voor pagina’s vanuit social media, een blogartikel of de contactpagina.

 

Rapport: Doelgroep – Overzicht

In de linkerkolom vind je via Doelgroep en dan Overzicht het rapport ‘Doelgroepoverzicht’. Hier vind je informatie over de gebruiker. De grafiek toont het verloop van het aantal gebruikers, daaronder staan de belangrijkste variabelen. Een gebruiker is één unieke bezoeker. Een sessie is één ‘bezoek’ aan je website. Als jij twee keer in één week (met hetzelfde apparaat) dezelfde website bezoekt, dan zijn dat twee sessies van één gebruiker. Een paginaweergave in Google Analytics staat voor iedere keer dat een bezoeker een pagina op je website opent.

Wat kun je met deze informatie over het aantal gebruikers? De eerste stap om de data goed te begrijpen is om de cijfers in context van tijd te plaatsen. Maak daarom een vergelijking over een langere periode. Vergelijk bijvoorbeeld de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiervoor ga je rechtsboven naar de datumweergave, selecteer je in de kalender de eerste drie maanden van dit jaar en vergelijk je deze met ‘vorig jaar’ door dit te selecteren in het dropdown-lijstje. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:

 1. Grote stijging: een toename van meer dan vijf procent
 2. Stabiele situatie: een verschil kleiner dan vijf procent
 3. Grote daling: een afname van meer dan vijf procent

Vraag jezelf altijd af waarom je verandering ziet in de cijfers. In Google Analytics kun je doorklikken vanuit de algemene weergaven naar steeds meer specifieke gegevens. Ook de grafieken geven je veel informatie over de effecten van online activiteiten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwsbrief verstuurd of social post geplaatst, dan zie je waarschijnlijk een piek in de grafiek. Doe je al langer hetzelfde en zie je een terugloop in gebruikers? Probeer dan eens iets nieuws, optimaliseer je boodschap of verander je aanpak. Om verder te kijken naar waarom het aantal gebruikers stijgt of daalt, kunnen de volgende rapporten je helpen.

Rapport: Doelgroep – Technologie – Browser en besturingssysteem

In dit rapport zie je met welke browsers mensen je website bezoeken. Deze informatie kun je gebruiken om te zien of er misschien iets niet helemaal goed werkt in een bepaalde browser. Zie je een sterke terugloop in bezoeken via een browser? Test dan waar mogelijk zelf of er zaken misgaan in die browser. Er zijn fijne extensies die je hierbij kunnen helpen zonder dat je een oude browserversie hoeft te downloaden, zoals deze extensie voor Google Chrome.

Rapport: Doelgroep – Mobiel – Overzicht

Hier zie je hoeveel gebruikers je website hebben bezocht met welk soort apparaat: mobiel, desktop en tablet. Waarschijnlijk neemt je traffic op mobiel over de tijd toe, ten koste van tablet en desktop. Zie je opeens een terugval in bezoekers via een van de apparaten? Mogelijk is je website niet responsive na een update van je website of een gedeelte van je website. Het kan zijn dat een formulier of button dan bijvoorbeeld niet meer goed werkt.

Rapport: Acquisitie – Alle verkeer – Kanalen

Dit is een van de belangrijkste rapporten in Google Analytics. Hierin vind je terug waar je bezoekers vandaan komen. Het bezoek kan in acht verschillende groepen ingedeeld worden (alleen zichtbaar als je ook daadwerkelijk van het kanaal gebruikmaakt):

 1. Direct: bezoekers die op je website terechtkomen door de URL direct in de browser in te voeren. Direct verkeer kan ook verwijzen naar bezoekers die hebben geklikt op links in hun bookmarks/favorieten, of op niet-getagde links in bijvoorbeeld mails of documenten.
 2. Organisch: bezoekers die via een zoekmachine (in de meeste gevallen Google) op je website terechtkomen.
 3. Betaald zoekverkeer: hieronder vallen de Google Ads- en Bing-campagnes, maar ook je Facebook- en LinkedIn-advertentiecampagnes.
 4. Verwijzend (referral): bezoekers die via een link op een andere website op je website binnenkomen.
 5. Social media: bezoekers vanuit social media.
 6. E-mail: bezoekers vanuit e-mails die van je afkomstig zijn.
 7. Display: bezoekers vanuit je display-campagnes.
 8. Overig: een bak met de ‘rest’ waarvan Google Analytics niet het juiste kanaal kan classificeren.
Terugval

Dit rapport is belangrijk omdat het inzicht geeft in het succes van je online activiteiten. Zie je een terugval bij een bepaald kanaal? Klik dan op het betreffende kanaal om dieper in de data te kijken en de oorzaak hiervan te achterhalen. Richt je bij deze vraag alleen op de kanalen die het grootste deel van je bezoek genereren; meestal zijn dat er drie à vier.

Een paar andere ‘good to knows’: bezoek vanuit social media blijft in de regel kort op je website en genereert dus weinig pageviews. Daarnaast zijn de inzichten vanuit organisch bezoek beperkt. Als je daarop doorklikt, zie je staan ‘not provided’. Helaas heb je andere tools zoals Google Search Console of Ahrefs nodig om goed inzicht te krijgen in zoektermen waarmee de bezoeker vanuit zoekmachines op je website komt. Verstuur je veel e-mails? Maak dan gebruik van UTM-codes. Meer informatie daarover lees je hier.

Rapport: Gedrag – Site-content – Alle pagina’s

Tot slot wil ik in deze starterscursus stilstaan bij het rapport ‘Pagina’s’. Hier krijg je gevoel bij de populariteit van je pagina’s. Er zit altijd wel een verrassing in. Naast de homepage, contactpagina en items van je hoofdnavigatie, zit er vrijwel altijd een pagina tussen die je niet had verwacht, zoals een oude vacature, een blogpost met historisch veel views of een landingspagina waarvan je je niet bewust bent. Een paar tips om door het rapport heen te werken:

 1. Met een top tien kun je nog niet zoveel. Vergroot daarom je selectie tot maximaal vijftig pagina’s (rechtsonder de tabel via ‘Rijen weergeven’).
 2. Een unieke paginaweergave wordt alleen tijdens dezelfde sessie geteld. Dus bekijkt een bezoeker tijdens één sessie meerdere pagina’s, dan wordt dit gezien als één unieke paginaweergave. Mijn advies nu is om gewoon naar de kolom ‘Paginaweergaven’ te kijken.
 3. De gemiddelde tijd op een pagina is de totale tijd die op een pagina wordt doorgebracht. Dit wordt alleen gemeten als binnen dezelfde sessie een andere pagina geopend wordt. Staar je hier niet blind op. Wees je ervan bewust dat mensen vaak slecht lezen en ongeduldig zijn. Hierdoor zal de tijd-op-pagina vaak één à twee minuten zijn; voor een blogartikel of vacature vaak wat hoger.
 4. Het instappunt is een interessante variabele om te bekijken. Dit is het startpunt van de bezoeker op je website. Vaak is dit de homepage. Bekijk ook eens welke pagina daarna komt door op de informatie in deze kolom te sorteren (klik op de kolomkop). Loop de content van de toppagina’s nog eens kritisch door op teksten, visuals, foutjes of andere relevante zaken.
 5. Op paginaniveau is het interessant om naar de bounce rate te kijken. Een bounce is een sessie waarbij slechts één pagina van je site wordt geladen. Met andere woorden: een bezoeker komt op je website en verlaat je website meteen weer na het lezen van één pagina. Er is veel discussie over wat een goede bounce rate is. Ik adviseer een bounce rate van maximaal veertig procent te hanteren voor pagina’s als de homepage. Het is normaal dat pagina’s vanuit social, een blogartikel of een contactpagina een hogere bounce rate hebben. In die gevallen heeft een bezoeker een duidelijk doel en verlaat in de regel, na het bereiken van dat doel, snel je website.

Naast Google Analytics zijn er andere pakketten voor data-analyse, zoals Piwik PRO. Dit is een betaalde tool die vaak gebruikt wordt door (semi-)overheidsinstellingen en zorginstellingen vanuit privacyoverwegingen, omdat je de opslag van data dan in eigen beheer hebt. In dit artikel lag de focus op Google Analytics. En ook al hebben we in deze spoedcursus slechts 5 van de 72 rapporten besproken; deze verschaffen al genoeg data om je website te analyseren en handvatten te geven voor optimalisatie.

Over de auteur: Stefan Fabbro is head of digital marketing bij Hoppinger.

Page generated in 1.206 seconds. Stats plugin by www.blog.ca