Orange Belgium opent ecovriendelijk datacenter in Antwerpen

Orange Belgium heeft zijn nieuwe datacenter in Hoboken (Antwerpen) in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters geopend. Het datacenter is 1000 m² groot en helpt Orange te voldoen aan de toenemende vraag van zijn klanten naar mobiel internet.

Orange Belgium startte in 2016 met de ontwerpplannen voor het gebouw, in nauw overleg met META Architects en ingenieursbureaus Ingenium en Deerns. De bedoeling was om een energiezuinig datacenter te bouwen dat zou uitmunten in prestaties en duurzaamheid. Engie Fabricom begon met de bouw in mei 2017 en tegen het einde van de zomer van 2018 werd het gebouw opgeleverd.

Het datacenter zal onderdak bieden aan radio-, telecom- en IT-apparatuur en heeft een totale capaciteit van ruim 500 high-density 52units dataracks, die geïnstalleerd zijn op het equivalent van twaalf tennisvelden.

Het ontwerp van het nieuwe datacenter is volgens Orange bijzonder energievriendelijk, met afgesloten warme gangen die gekoeld worden door middel van adiabatische free cooling.

Routekaart wijst datacenters de weg

De Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) neemt regie in de ruimtelijke ontwikkeling van datacenters in Nederland.

Internetten, appen of netflixen kan alleen maar dankzij digitale verbindingen en de opslag van data. Datacenters spelen hierin een cruciale rol en laten de moderne digitale samenleving draaien.

De meeste datacenters staan in de regio Amsterdam en ze groeien als kool. Zo snel dat ruimte en energie opraken. Daarom slaan het Rijk en de Noordelijke en Zuidelijk Randstad en de Brainport Eindhoven de handen ineen met een routekaart datacenters om gebalanceerde groei te realiseren.

Door clustering rond Amsterdam, de Flevopolder en een nieuw cluster in Zuid-Holland verwachten ze de druk van de ketel te kunnen halen.

De regio Amsterdam blijft de datahub van Nederland en moet duurzaam kunnen doorgroeien. Door het gebruik van warmte uit datacenters voor verwarming van woningen en kantoren levert de datacentersector een serieuze bijdrage aan de energietransitie.

Kubernetes: is de hype al voorbij?

Kubernetes wordt door velen gezien als de de facto standaard voor het orchestreren van containerized applicaties. Waar gebruiken organisaties het voor, welke uitdagingen komen ze tegen en is Kubernetes een hype, of is deze voorbij? Ik vroeg het aan Kubernauts tijdens de Kubernetes Meetup.

Kubernetes: een hype’ of ‘here to stay’?

Kubernetes, ook wel k8s genoemd, is een open-source systeem waarmee je grote groepen containers en containerized applicaties kunt beheren. Met deze software kun je containers groeperen (clusteren) en daardoor in theorie eenvoudig(er) beheren.

Binnen Kubernetes kun je diverse componenten orkestreren die aan bod komen bij het hosten van een containerized applicatie. Denk bijvoorbeeld aan computing, netwerk, storage en workloads. Kubernetes bevat veel van de handelswijzen die je wellicht kent van een Platform-as-a-Service provider of Infrastructure-as-a-Service provider (zoals Azure of Amazon Web Services). Genoeg opties om alles aan elkaar te knopen en je ideale set-up te creëren voor een containerized applicatie of Kubernetes-cluster.

Veel organisaties gebruiken Kubernetes in combinatie met andere ontwikkelingen die helpen bij het sneller leveren van applicaties of functionaliteit. Denk aan ontwikkelingen als DevOps, Continuous Integration, Continuous Deployment en het ‘Agile’ ontwikkelen van digitale producten. Tijdens de Kubernetes Meetup op 19 februari 2019 vroeg ik DevOps Engineers en cloudspecialisten hoe zij Kubernetes inzetten en waarom het juist in deze tijd zo relevant is om het platform in te zetten.

Waar gebruiken organisaties Kubernetes voor?

Gebruikers hebben verschillende motieven voor het gebruik van Kubernetes. Bedrijven zien niet alleen potentie in de (grote) schaalbaarheid van Kubernetes, maar het gaat ook vrijwel hand in hand samen met microservices – een manier om applicaties efficiënter in te richten.

Zo vertelt Nazeem Soelltan (Paazl) dat ze op dit moment Kubernetes overwegen om te gebruiken voor een lopend microservice-traject: “Daarbij willen we gewoon een platform hebben waarin we onze containers zo goed mogelijk kunnen managen. We zijn nu gewoon bezig om kennis te vergaren hoe we het op een zo’n goed mogelijke manier kunnen klaarspelen.”

Een van de belangrijkste redenen waar organisaties Kubernetes voor inzetten is schaalbaarheid, zegt Pieter Hagen (Rancher): “Iedereen doet tegenwoordig alles met containers. Je zoekt een platform, een betrouwbaar platform waarop je dat kunt draaien en Kubernetes is op dit moment dé standaard om dat mee te doen.”

Kubernetes uitdagingen van bedrijven

Een veelgenoemde valkuil bij het gebruik van Kubernetes is dat men vaak te snel alles tegelijk wil. “Bedrijven proberen meestal alles tegelijkertijd te doen. Ze willen naar de cloud en tegelijkertijd Kubernetes inzetten voor het moderniseren van het applicatielandschap en daar ook microservices voor gebruiken. Dit is echter een groot risico”, vertelt Alessandro Vozza (Cloud Native Computing Foundation en Microsoft). Zijn advies is om bescheiden en klein te beginnen, bijvoorbeeld door kleine workloads met Kubernetes te beheren. “Don’t try to walk or fly before you can crawl. Het platform leent zich perfect voor agile-toepassingen. Gebruik het dus ook zo”, aldus Alessandro.

Pieter Hagen: “Een van de dingen die wij vaak zien zijn problemen omtrent beheersbaarheid: los moet je heel veel regelen wat het beheer, het uitrollen en managen van je cluster betreft.”

Volgens Peter Jones (JAAG) is de grootste leercurve bij Kubernetes de educatie van het gebruik en deployen van containers: “Veel mensen hebben die beginnen met containers begrijpen het nog niet goed. Ze komen bijvoorbeeld van een achtergrond in virtualisatie en proberen dan de verschillen tussen die twee te ontdekken. Het gaat bij Kubernetes echter niet alleen over het draaien van applicaties in een container, maar over het deployen van deze containers in een ecosysteem. Hier valt nog veel te leren.”

Kubernetes als nieuwe standaard

Pieter Hagen: “De hype is zeker voorbij. Kubernetes is gewoon de defacto standaard. Eigenlijk doet elk bedrijf tegenwoordig wel iets met containers. Zelfs als je naar de banken en financiële instellingen kijkt, die traditioneel hele grote oude mainframes nog hebben draaien. Alles wat nieuw is, alle greenfield applicaties, die worden gedraaid op Kubernetes. Dus ja, de hype is voorbij.”

Nazeem Soeltan gelooft niet dat Kubernetes een hype is: “Het is net als met Docker. In het begin zag iedereen Docker ook als hype, maar kijk waar we nu staan. Ik denk dat dat hetzelfde geval is met Kubernetes.”

Ook Leon Stigter (JFrog) gelooft dat de hype voorbij is: “Het is voor de meeste mensen de makkelijkste manier om software portable te maken. We zijn nu aan het kijken hoe iedereen er gebruik van kan maken. Ik denk wat dat betreft dat Kubernetes nog wat meer op het toppunt van de hypecycle is.”

Lennard Eijsackers (Dataworkz): “Tegenwoordig kan je bijna niet meer zonder containers, alles draait op containers. Dus ik zou het geen hype meer noemen nee. Je doet containers of je loopt gewoon heel erg achter.”

Video: Kubernetes, de hype voorbij?

 

Sterke groei datacenters, maar tekort aan technisch gekwalificeerd personeel

Over vijf jaar verdienen 16.300 Nederlanders hun brood in datacenters. Dat voorspelt de Dutch Data Center Association (DDA). Tegelijk waarschuwt de branchevereniging voor een tekort aan technisch gekwalificeerd personeel.

Datacenters met meerdere locaties – de zogenaamde multi-tenant datacenters – verwachten over vijf jaar 56 procent meer medewerkers in dienst te hebben. Ook datacenters van grote cloudbedrijven als Google en Microsoft groeien fors door.

Met name technische en IT krachten gaan een gouden toekomst tegemoet, zegt DDA. In 2017 bedroeg de economische impact van de sector al meer dan 1 miljard euro, zo bleek uit eerder onderzoek van de DDA. In totaal creëert de sector op dit moment een werkgelegenheid van circa 12.500 banen.

Volgens de datacente sector is de belangrijkste reden voor het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel dat het Nederlandse onderwijssysteem onvoldoende aansluit op de functie-inhoud. Datacenter ingenieurs zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de implementatie van de facilitaire systemen. Er zijn momenteel geen opleidingen in Nederland die hierin voorzien.

Google strooit met Cloud-kortingen voor wetenschappers

Honderden Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstanties kunnen goedkoper gebruik gaan maken van Google Cloud Platform. Het technologiebedrijf verbindt zich aan Internet2 en biedt leden extra korting bovenop de reguliere kortingen voor onderwijs- en onderzoeksinstanties.

Veeleisende onderzoekers en techneuten zullen verheugd zijn met de toegang tot Googles TPU’s, razendsnelle processoren, en netwerktoegang op Layer 3. De afdeling Administratie & Boekhouding van de universiteiten zullen eerder aanslaan op de extra korting die ze krijgen. Google maakte de samenwerking met Internet2 net voor het weekend bekend.

Dit betreft een volgende stap in de uitrol van het cloudplatform van de technologiegigant. Er worden jaarlijks miljarden dollars geïnvesteerd in de bouw en doorontwikkeling van cloudproducten. Praktisch gezien gaat het om specialistische apps voor opslag, verwerking, gebruik en vervoer van data. Google houdt op dit vlak een inhaalrace met Amazon, dat jaren meer ervaring heeft.

Overigens is Google lang niet de enige leverancier van clouddiensten aan Internet2. Wetenschappers kunnen kiezen uit tientallen aanbieders.

De Europese tegenhanger van Internet2 is Géant, waar bijvoorbeeld Surfnet vanuit Nederland lid van is. In tegenstelling tot Amazon en Microsoft heeft Google geen contract met Géant.

Foto: Robbie Shade (cc)

Senioren voorzichtig met de cloud

Senioren zijn tamelijk goed bekend met de mogelijkheid om bestanden in de cloud op te slaan. Toch gebruiken veel ouderen de cloud nog niet omdat ze het geen prettig idee vinden dat al hun bestanden online staan, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.

Het gevoel dat de cloud niet veilig (genoeg) is komt ook tot uiting in de andere belangrijke redenen om geen clouddiensten te gebruiken: 40 procent wil geen privacygevoelige bestanden online plaatsen en 33 procent vertrouwt het überhaupt niet of onvoldoende.

Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten vrij veel ouderen ook niet (goed) hoe het werkt (41 procent) of geeft men aan het niet nodig te hebben (33 procent).

De belangrijkste redenen om clouddiensten (wel) te gebruiken zijn; overal en op al je digitale apparaten bij je bestanden kunnen en geen risico op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten. Ongeveer de helft van de senioren geeft een van deze redenen op. Dat bestanden heel makkelijk en snel kunnen worden gedeeld of dat er standaard een back-up wordt gemaakt zien veel minder ouderen als een belangrijk voordeel van de cloud.

Slechts 36 procent gebruikt de cloud als back-up voor al hun bestanden. De meesten gebruiken het om af en toe bestanden op te slaan. Het delen van bestanden met anderen doet ruim een kwart van de senioren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er veel behoefte aan informatie over het onderwerp is. Ook onder de cloudgebruikers. Van hen zoekt 80 procent informatie op over de cloud en de verschillende clouddiensten. Zij doen dit vooral online. Ruim een kwart duikt een computertijdschrift in en 15 procent klopt aan voor informatie bij familie, vrienden of bekenden.

Ontslagen bij Rackspace

Hosting- en cloudbedrijf Rackspace ontslaat 3 procent van zijn personeel, in totaal zo’n 200 werknemers. Niet omdat het slecht gaat, maar omdat ze niet helemaal aan de eisen voldoen.

Rackspace heeft vorig jaar 1500 werknemers aangenomen en er zijn momenteel 200 vacatures.

Het Amerikaanse bedrijf heeft niettemin moeite om zich staande te houden in de cloudmarkt temidden van reuzen als Amazon, Microsoft en Google.

‘Google overweegt nieuw datacenter in Wallonië’

Google heeft plannen voor de bouw van een tweede datacenter in Wallonië. Dat meldt La Libre Belgique, ook al heeft het bedrijf de plannen zelf nog niet bevestigd.

Google heeft sinds 2009 een datacentrum in Saint-Ghislain, nabij de Waalse stad Bergen. Voor het nieuwe datacentrum zou het nieuw industrieterrein Ecopôle, ten noordoosten van Charleroi, in aanmerking komen.

Google heeft in Nederland toestemming gekregen voor de bouw van een datacentrum op het Agriport A7-terrein in Noord-Holland.

True start beta met managed Kubernetes

Hostingprovider True begint een besloten betatest met managed Kuberneteshosting voor kleine groep klanten.

Binnen de proefperiode wordt voornamelijk gekeken naar het inrichten van de beschikbare storage, infrastructuur, loadbalancing en IP-allocatie binnen Kubernetes.

True wil niet vertellen met welke klanten hij de testen uitvoert. Het bedrijf geeft aan dat er nog testruimte over is.

Kubernetes is software om applicaties te beheren en uit te rollen als ware het een blokkendoos. Containers, in jargon. Dat is anders dan reguliere hosting omdat delen van applicaties zijn te isoleren, wat minder capaciteit vergt. Deze software is ontwikkeld bij Google maar wordt onder een opensourcelicentie aangeboden. Het draait op verschillende cloudplatformen, zoal die van Microsoft en Amazon maar ook die van Rackspace en als proef bij True.

De Amsterdamse hoster legt uit: “Samen met een select aantal klanten gaan we op onderzoek uit om de optimale Kubernetes-set-ups te realiseren. Dat is flink wat uitzoekwerk, want niemand heeft het gouden ei voor Kubernetes nog uitgevonden.”

Kubernetes is in trek bij digital agencies en e-commercebedrijven. Het stelt hen in staat om, bij wijze van spreken, de onderdelen van een auto te vervangen terwijl deze rijdt of nieuwe onderdelen eraan toe te voegen. Zeker bij digitale transformaties van organisaties zijn containers bouwblokken die de voorkeur krijgen. Bedrijven kunnen er kleine en grote delen van hun architectuur mee migreren op hun eigen tempo.

Foto: Florian Timm (cc)

Bijna 2 miljoen euro subsidie voor datacenter Bytesnet

Bytesnet krijgt 1,8 miljoen euro subsidie voor de bouw van een nieuw datacenter op de Zernike Campus. Het geld komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen(RIG).

Het datacentrum werd in november geopend in bijzijn van minister Van Engelshoven en kostte ruim 11 miljoen.

In het centrum kunnen bedrijven, onderzoekers en studenten onderzoek doen naar allerlei ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie. Het datacenter is aardbevingsbestendig en een van de meest energiezuinige centra in Europa.

Het nieuwe datacenter heeft een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter. De helft van het vloeroppervlak is gevuld met servers met data en computersystemen van klanten. Ongeveer duizend vierkante meter is bestemd voor technische ruimtes. De overige 1.500 vierkante meter bestaat uit kantoren en een datalab.

Het datalab biedt ook faciliteiten voor zogeheten ‘high performance computing’, speciale computers met grote rekenkracht. Die zijn nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data (grote hoeveelheden verzamelde gegevens). Bedrijven, zorg- en kennisinstellingen die grote hoeveelheden gegevens opslaan en verwerken kunnen deze dure apparatuur huren of zelf plaatsen. Bytesnet verwacht dat deze nieuwe dienstverlening zeven nieuwe banen oplevert.

Europese datacenters zetten eerste stap naar nauwe samenwerking

Datacenters in Europa gaan nauwer samenwerken. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam is gisteren gesproken over onder meer nieuwe wet- en regelgeving vanuit de EU en capaciteitsproblemen op elektriciteitsnetwerken.

De onstuimige groei van de behoefte aan de dienstverlening die datacenters bieden is een Europees fenomeen. Ook in Duitsland, België of Ierland is het lastig voor datacenters om vacatures te vervullen. En ook in Denemarken en Zweden vraagt men zich af wat het effect zal zijn van nieuwe Europese regelgeving en hoe daar aan voldaan moet worden, of zoekt men manieren om beleidsmakers en politici uit te leggen wat het belang is van de datacenter sector voor de economische ontwikkeling van het land.

De bijeenkomst werd door zo’n vijftien organisaties uit 12 landen bijgewoond. De ambitie is om in 2019 de basis die is gelegd voor samenwerking verder te verstevigen en de eerste concrete projecten te lanceren.

Schelle krijgt mogelijk grootste megadatacenter van België

De Belgische autohandelaar Karel Cardoen wil op een oude Electrabel-site in Schelle een datacenter vestigen. Het moet het grootste en meest duurzame datacenter van België worden, zegt de ondernemer die zijn autoketen Cardoen vorig jaar verkocht aan het Franse Aramisauto.com.

Het terrein is 73 hectare groot, omgerekend ruim honderd voetbalvelden. Op het terrein bevinden zich, naast drie windmolens en een visvijver, onder meer een pomphuis, een transformatiestation en een generatorhal.

Voor het datacenter wil Cardoen zo’n tien hectare reserveren. De plannen passen volgens hem in een ruimtelijk uitvoeringsplan dat de provincie Antwerpen voor de Electrabel-site aan het uitwerken is.

In België zijn nog maar weinig grootschalige datacenters, afgezien van een locatie van Google in het Henegouwse SaintGhislain.

Cardoen hoopt binnen drie tot vier maanden duidelijkheid te hebben.

iXL Hosting overgenomen door Combell Group

Combell Group heeft webhoster iXL Hosting (iXL) uit Ede overgenomen. Met de overname verstevigt Combell Group naar eigen zeggen haar positie in Nederland.  Het Edese bedrijf telt 8.000 klanten.

iXL richt zich webhosting, domeinnamen en servers. In juni 2018 deed iXL zelf een overname van een ander Nederlands hostingmerk, TOPservers.

De overname van iXL zal leiden tot meer innovatie en mogelijkheden voor de klanten van beide bedrijven, zo laat Combell weten.

De komende maanden werkt Combell Group samen met iXL aan een integratieplan van het merk in de groep, met respect voor de waarden en sterktes van beide bedrijven. Het bedrijf stelt 9 mensen te werk in haar kantoor te Ede en beide blijven behouden. De voormalige eigenaar van iXL, Robert van Esseveld, gaat een nieuwe uitdaging tegemoet.

Vlaamse overheidswebsites onder Vlaanderen.be

Alle overheidssites van Vlaanderen worden voortaan gebundeld onder het hoofddomein Vlaanderen.be. Dat moet de betrouwbaarheid en de zichtbaarheid verhogen.

Thematische websites krijgen straks de structuur www.vlaanderen.be/onderwijs, www.vlaanderen.be/informatie-vlaanderen of www.vlaanderen.be/studietoelagen.

Toch gaat het nog wel even duren voordat deze operatie is afgerond. Pas op 1 juli 2023 moeten de meer dan vijfhonderd Vlaamse overheidswebsites zijn omgekat.

Belgen omarmen de cloud

Het gebruik van Software as a Service wordt ook in België steeds populairder als waardig alternatief voor on-premise applicaties, oftewel systemen die bij bedrijven zelf staan. Dat blijkt uit de Belgium Cloud Barometer.

Het aantal Belgische organisaties dat gebruikmaakt van cloudoplossingen blijft stijgen. Waar in 2016 nog gemiddeld 55 procent van de bedrijven een of meerdere SaaS-toepassingen gebruikte, is dat nu al 64 procent. Ook het aantal cloud-oplossingen als totaal van de gebruikte IT-toepassingen, neemt bij alle soorten organisaties toe.

De laatste jaren is de adoptie van cloudoplossingen in België in een stroomversnelling geraakt. In 2010 gebruikte nog slechts 13 procent van de Belgische organisaties een of meerdere cloud-oplossingen. 72 procent van de Vlaamse bedrijven met meer dan vijftig medewerkers heeft een of meerdere cloudoplossingen in huis, tegen 58 procent van de organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 44 procent in Wallonië. Wel zijn de bedrijven in het Franstalig gedeelte van ons land duidelijk met een inhaalrace bezig.

Van de 3740 cloudapplicaties die de bedrijven gebruiken is in 2018 36,9 procent een Office-toepassing. Dit was vorig jaar nog 25,5 procent.

Page generated in 1,240 seconds. Stats plugin by www.blog.ca