Amsterdam zet voorlopig rem op aantal datacenters in de regio

De gemeente Amsterdam wil voorlopig het aantal datacenters in de Metropoolregio beperken. Datacenters zijn onmisbare voorzieningen geworden voor vrijwel alle inwoners, bedrijven en instellingen, maar ze nemen ook veel ruimte in en leggen vanwege het hoge energieverbruik een groot beslag op het elektriciteitsnet.

Het merendeel van vestiging en nieuwe aanvragen van datacenters vindt plaats in Amsterdam en Haarlemmermeer. Op dit moment kan nog nauwelijks gestuurd worden op de vestiging van datacenters, doordat zij vrijwel altijd passen in de bestemmingsplannen en Tennet en Liander een leveringsplicht hebben voor stroom. Gezien het economisch belang van de datacenters, de enorme investeringen (publiek en privaat) en de groeiambitie van de sector in Amsterdam en de regio is nieuw beleid nodig.

Op dit moment hebben gemeenten nauwelijks instrumenten tot hun beschikking om te sturen op waar de datacenters komen, of aan welke eisen zij moeten voldoen. Om meer regie te krijgen op de vestiging van datacenters hebben Amsterdam en Haarlemmermeer daarom allebei een voorbereidingsbesluit genomen, waarmee in afwachting van nieuw regionaal beleid de vestiging van datacenters tijdelijk wordt stopgezet.

Marieke van Doorninck (wethouder Duurzaamheid en Ruimtelijke Ontwikkeling van Amsterdam) legt uit: ‘De komst van datacenters is in zekere zin een gevolg van ons eigen consumptie- en leefpatroon: we willen de hele dag online zijn op onze telefoons en laptops. Tot op zekere hoogte zullen we de bijbehorende infrastructuur moeten accepteren, maar de ruimte in Amsterdam is schaars. Als gemeenten willen we daarom meer regie over de vestiging van nieuwe datacenters en we vragen hen ook bij te dragen aan de duurzame opgaven van de stad. We gaan eisen stellen op het gebied van het kosteloos beschikbaar stellen van restwarmte voor de verwarming van woningen en het gebruik van groene stroom.’

Het nieuwe beleid moet eind 2019 gereed zijn.

Hostingleverancier WorldStream breidt R&D afdeling uit

WorldStream, de leverancier van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) hostingoplossingen met meer dan 15.000 toegewijde servers in beheer in twee eigen datacenters in Naaldwijk, heeft zijn R&D afdeling in een paar maanden tijd uitgebreid van drie naar tien medewerkers om de innovatiekracht te vergroten.

Het gaat daarbij om de doorontwikkeling van de netwerkbackbone met 10Tbps beschikbare bandbreedte en de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals DDoS Shield.

Het DDoS-beschermingssysteem is intern ontwikkeld om te kunnen voldoen aan alle vereisten voor webbeveiliging voor verschillende soorten klanten, waaronder enterprises, MKB-bedrijven, cloudaanbieders, managed hosting providers en system integrators.

Met behulp van het enorme bandbreedtevolume en de DDoS-protectie capaciteiten is het hostingbedrijf in staat om de grootste DDoS-aanvallen met een capaciteit van 350Gb/s en hoger af te slaan. ‘We moeten echter wel alert blijven op nieuwe ontwikkelingen en de wijze waarop cybercriminelen steeds geraffineerder te werk gaan. De securityinrichting van ons netwerk moet daarop zijn voorbereid,’ zegt het bedrijf.

Minder nieuwe Belgische domeinnamen geregistreerd

Er zijn vorig jaar minder nieuwe Belgische domeinnamen geregistreerd dan in voorgaande jaren, 226.727 versus 245.087 in 2017. 86,55 procent van de .be-registraties werd vernieuwd. Dat blijkt uit het jaarverslag van DNS Belgium.

Bij de registraties is een duidelijke voorkeur voor .be. Op de tweede plaats staat .com (15 procent) gevolgd door .eu (6,95 procent). Het vierde domein .loan is populairder dan .net en .nl. De belangstelling voor de extensies .brussels (0,32 procent) en .vlaanderen (0,28 procent) is duidelijk minder.

Vanuit de gemeente Herstappe zijn de meeste registraties gedaan, op de tweede en derde plaats staan Zutendaal en Kontich.

True met documentaire over containertechnologie

Managed hostingprovider True presenteert vandaag een twintig minuten durende documentaire over containertechnologie en Kubernetes.

Daarin komen IT-experts aan het woord van onder andere Microsoft, Nu.nl, Rancher, CarePay, Twill, True en LaunchAI. Ze spreken over hun ervaringen met en uitdagingen van containertechnologie.

True publiceert de documentaire als onderdeel van zijn eigen verkenningstocht van containers en Kubernetes. Dat zijn betrekkelijk nieuwe technologieën die het ontwikkelen en uitrollen van onderdeel van sites en IT-projecten aanzienlijk kunnen versnellen.

Zo beheer je jouw (groeiende) wagenpark van WordPress-websites

Vijf jaar geleden was het nog best een puzzel om zelf websites te bouwen. Maar het is nu makkelijker geworden met kant-en-klare thema’s, page builders, 1 click install en specifieke WordPress-hosting. Maar hoe meer websites je binnen je organisatie bouwt, des te onoverzichtelijker de situatie. Deze 6 tips helpen je om het (groeiende…) wagenpark van […]

Google pompt 1 miljard euro extra in Nederlandse datacentra

Google gaat 1 miljard euro investeren in Nederlandse datacentra. De bouw van een nieuw datacentrum levert alleen al duizend extra banen op.

Google breidt haar datacentercapaciteit in Nederland verder uit. Het bedrijf bouwt momenteel een nieuw datacenter in Agriport, gemeente Hollands Kroon (foto onder), en het datacenter in Eemshaven krijgt meer capaciteit. De expansie in Eemshaven komt bovenop de uitbreiding die in 2018 reeds werd aangekondigd.

De bouwfase zal aan gemiddeld 1000 mensen per dag, per locatie, werk bieden. Eenmaal operationeel zullen er in Eemshaven in totaal 350 en in Agriport 125 mensen werkzaam zijn. Beide gebouwen zullen naar verwachting in 2020 operationeel zijn.

De totale investering van Google in datacenters in Nederland sinds 2016 komt daarmee uit op 2,5 miljard euro.

De datacenters worden ingezet voor diensten zoals Zoeken, Gmail en YouTube. Voor de energie zal uitsluitend groene stroom worden gebruikt.

Voorstel voor Europees keurmerk veilige clouddiensten gepresenteerd

Er komt een Europees keurmerk voor veilige clouddiensten. Dit is onderdeel van bredere Europese wetgeving voor cybersecurity certificering van ICT-producten en diensten. De publiek-private CSPCERT-werkgroep heeft haar voorstel voor één Europees certificeringsysteem voor veilige clouddiensten gepresenteerd aan de Europese Commissie en aan Focco Vijselaar van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De Nederlandse publiek-private samenwerking Partnering Trust speelde samen met Duitsland en Oostenrijk een belangrijke rol bij de invulling van het keurmerk. Het certificeringsschema waarborgt dat aangesloten aanbieders aan de Europese digitale veiligheidseisen voldoen. Dit geeft gebruikers zekerheid over de veiligheid van de clouddienst en hun data.

Omdat aangesloten aanbieders aan dezelfde digitale veiligheidseisen voldoen, wordt het makkelijker om binnen de EU verschillende aanbieders te vergelijken. Het Europese Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) zal het voorstel van de werkgroep nu verder uitwerken in een Europees certificeringsschema onder de Cyber Security Act. Deze Europese verordening voor cybersecurity certificering van ICT-producten, diensten en processen wordt eind deze maand van kracht.

De volledige aanbeveling is te lezen op www.cspcert.eu.

Domeinnaamhouders opgelet: opnieuw spookfacturen in omloop

Ontving je recent een factuur voor domeinregistratie, maar herkende je de afzender niet? Dan is de kans groot dat je een spookfactuur binnenkreeg. Het is een vervelend fenomeen. Een gewiekste manier om onwetende ondernemers geld afhandig te maken. Helaas zijn er recent weer spookfacturen in omloop waarbij domeinnaamhouders het beoogde doelwit zijn. Mijn advies? In de prullenbak […]

True start met managed Kubernetes

Hostingprovider True lanceert een nieuwe commerciële dienst waarmee ontwikkelaars en bedrijven managed kuberneteshosting kunnen afnemen.

Na een test van enkele maanden naar het inrichten, onderhouden, opschalen en de stabiliteit is het platform klaar om containerworkloads in productie-omgevingen te draaien.

Kubernetes is software om applicaties te beheren en uit te rollen als ware het een blokkendoos. Containers, in jargon. Dat is anders dan reguliere hosting omdat delen van applicaties zijn te isoleren, wat minder capaciteit vergt. Deze software is ontwikkeld bij Google maar wordt onder een opensourcelicentie aangeboden. Het draait op verschillende cloudplatformen, zoal die van Microsoft en Amazon maar ook die van Rackspace en als proef bij True.

De techniek is in trek bij digital agencies en e-commercebedrijven. Het stelt hen in staat om, bij wijze van spreken, de onderdelen van een auto te vervangen terwijl deze rijdt of nieuwe onderdelen eraan toe te voegen. Zeker bij digitale transformaties van organisaties zijn containers bouwblokken die de voorkeur krijgen. Bedrijven kunnen er kleine en grote delen van hun architectuur mee migreren op hun eigen tempo.

Amazon en Microsoft richtten hun respectievelijke clouds in de afgelopen kwartalen ook in op K8s (jargon). Die stappen maken deel uit van hun strijd om de cloudklant. De stap van True is te verklaren uit het feit dat lang niet alle ontwikkelaars en bedrijven zijn techniek bij helemaal of deels bij een buitenlandse cloudgigant wil stallen.

True zegt: “We zijn bezig met templates voor populaire frameworks en CMS’en en we helpen steeds vaker met het integreren van CI- en CD-pipelines.”

Combell en TransIP bundelen krachten tot team.blue

De plannen waren via toezichthouder ACM al uitgelekt, maar zijn vandaag bevestigd: twee grote hostingpartijen Combell Group en TransIP bundelen de krachten en worden team.blue. De gezamenlijke waarde van de gefuseerde onderneming bedraagt ruim 1 miljard dollar.

Team.blue biedt digitale tools zoals hosting, e-mail en applicaties voor meer dan 1,2 miljoen klanten in Europa. Dat doen ze met 600 medewerkers.

Oprichters Ali Niknam (tevens oprichter bunq) en Jonas Dhaenens zoeken elkaars versterking om de ‘krijtlijnen uit te zetten voor één van de grootste hostingroepen in Europa’, zoals het in het persbericht wordt geformuleerd.

Op dit moment richt men zich op Nederland, België, Denemarken, Zweden en Zwitserland, maar het is de bedoeling om verder Europa in te trekken.

Zowel Combell als TransIP zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2017 maakte Combell een grote stap door samen te gaan met Zitcom, een hostingroep in Denemarken. TransIP breidde haar activiteiten fors uit in 2018 met de overname van IT-Ernity, een groep met enkele van de sterkste IT-brands in Nederland.

Jonas Dhaenens, de oprichter van Combell, wordt CEO van team.blue. Ali Niknam blijft investeerder en wordt lid van de raad van bestuur.

Foto boven Ali Niknam

JouwWeb over grens van 20.000 sites en shops

Websiteplatform JouwWeb uit Eindhoven is vandaag over de grens van 20.000 betalende gebruikers gegaan, een heterogene groep van kleine ondernemers en webwinkels.

Dat betekent een verdubbeling van het klantenbestand in veertien maanden tijd, zo vertelt de oprichter van JouwWeb Wouter Twisk. Veertig procent van zijn klanten zijn webwinkeliers, de rest zijn ondernemers zonder transactionele site die voor weinig geld een goede website willen. Zij waarderen de dienst met een 9 bij Trustpilot.

“Afgelopen jaar hebben we vooral heel veel kleine dingen verbeterd”, aldus Twisk. “We hebben veel klanten en dus ook veel data. Daarmee kunnen we goed experimenten doen om beslissingen te nemen over kleine verbeteringen.”

Het rapportcijfer van Trustpilot gebruikt Twisk als een soort NPS-score. “Een zeven of een acht is niet goed genoeg. Klanten moeten ons een negen of hoger willen geven, want dan voelen ze zich ambassadeurs voor onze dienst. Dat is ook een van de redenen dat afgelopen jaar is geïnvesteerd in het helpcentrum en klantenservice. Veel buitenlandse concurrenten hebben moeite met goede lokale klantenservice.”

Voor 2020 richt het team van JouwWeb, bestaand uit dertien man, zich het verder verbeteren van de dienstverlening. “Het zou al heel mooi zijn als we lineair kunnen groeien, maar destijds vond ik tienduizend klanten ook al ambitieus. We zitten nu op twintigduizend. Bij deze omvang is het wel zo, dat de druk van opzeggingen toeneemt. Dat hoort bij de groei.”

Amsterdam passeert Londen met datacenters

Nederland heeft met Amsterdam de grootste datacenter hub in Europa in handen. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met 20 procent in aantal MW, en daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij. Een en ander blijkt uit het rapport State of the Dutch Data Centers 2019 dat brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) vandaag presenteerde in het datacenter van Systemec in Venlo.

Net als in voorgaande jaren groeide de Nederlandse markt ook in 2018 weer met dubbele cijfers: het totale vermogen in MW nam 18 procent toe.

De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 369.000 m2 datavloer. Het zwaartepunt hiervan ligt als gezegd in de regio Amsterdam: zo’n 72 procent van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van 18,5 procent in capaciteit.

De groei van de markt brengt naast kansen ook uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van energiedistributie en beschikbaarheid van groene stroom. Datacenters hebben in de afgelopen jaren dan ook maatregelen ondernomen door te investeren in duurzame energieoplossingen en het gebruik van groene stroom: inmiddels gebruikt 80 procent van de DDA-deelnemers uitsluitend groene stroom.

De DDA is actief betrokken bij het versnellen van restwarmte projecten waarin datacenters een rol spelen. Inmiddels hergebruikt 46 procent van de DDA-deelnemers hun restwarmte, 13 procent is betrokken bij de uitrol van een warmtenetwerk, en meer dan 33 procent van de deelnemers heeft restwarmte hergebruik plannen voor de nabije toekomst.

Het onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt werd dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd. Het rapport werd vandaag uitgereikt tijdens de Nationale Datacenter Dag, die de DDA vandaag voor de vijfde keer organiseert.

Op de foto, v.l.n.r. Stijn Grove( DDA), Ger Koopmans (plv. Gouverneur Limburg) Jos Derkx (Systemec)

Vierde datacenter in België voor Google

Google wil een vierde datacenter in België bouwen. Daarvoor wordt 600 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om een nieuw gebouw in Saint-Ghislain, waar ook de overige drie datacentra van het bedrijf staan. Aan die datacenters heeft Google al 1,6 miljard euro uitgegeven.

Google zet de datacenters in voor YouTube, Google Cloud en andere diensten.

Een jaar geleden werd het derde Belgische datacenter aangekondigd. De vierde zal pas in 2021 in gebruik worden genomen.

Nederlandse datacenters openen weer hun deuren

Datacenters in heel Nederland openen 11 juni weer hun deuren voor Nationale Datacenter Dag. Ook wordt tijdens deze dag het State of the Dutch Datacenters 2019 rapport gepubliceerd, met daarin nieuwe cijfers over de Nederlandse datacentermarkt.

Nederlanders zijn virtueel gezien fervente bezoekers van datacenters. De meeste mensen zijn er nog nooit écht binnen geweest. Daarom houdt de Dutch Data Center Association (DDA) voor de vijfde keer de Nationale Datacenter Dag.

Datacenters huisvesten een brede waaier aan digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament voor onze digitale economie en van het internet, aldus DDA. Een kwart van ons BNP komt voort uit deze groeiende digitale industrie, en de datacentersector creëert inmiddels zo’n 12.500 banen.

Een groot aantal datacenters doet mee aan de Nationale Datacenter Dag. In Gelderland kan men op bezoek bij BIT en ITB2. In Delft opent The Data Center Group haar deuren, en in Meppel en Dronten bezoek je de datacenters van Serverius. Het datacenter van Previder is te vinden in Hengelo (Overijssel) en het datacenter Engie staat bij Maastricht-Airport.

Noord-Brabanders kunnen terecht bij Interconnect en bij Dataplace, waarvan de laatste ook de deuren van hun datacenters in Rotterdam, Utrecht en Arnhem opent. In Amsterdam kan men naar Schiphol-Rijk voor het maincubes datacenter, of naar Digital Realty op het Science Park. In de provincie Leeuwarden is Datacenter Fryslan geopend en in Groningen openen Datacenter Groningen en Bytesnet hun deuren. De locatie van Bytesnet in Rotterdam is ook te bezoeken op 11 juni, net als het Rotterdamse SmartDC.

De uitreiking van het ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ rapport vindt plaats bij DDA-deelnemer Systemec in Venlo. Plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg G.P.J. Koopmans zal daar de eerste versie van het rapport in ontvangst nemen uit handen van Stijn Grove, directeur van de DDA en Jos Derkx, algemeen directeur bij Systemec.

Nederlandse datacenters openen weer hun deuren

Datacenters in heel Nederland openen 11 juni weer hun deuren voor Nationale Datacenter Dag. Ook wordt tijdens deze dag het State of the Dutch Datacenters 2019 rapport gepubliceerd, met daarin nieuwe cijfers over de Nederlandse datacentermarkt.

Nederlanders zijn virtueel gezien fervente bezoekers van datacenters. De meeste mensen zijn er nog nooit écht binnen geweest. Daarom houdt de Dutch Data Center Association (DDA) voor de vijfde keer de Nationale Datacenter Dag.

Datacenters huisvesten een brede waaier aan digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament voor onze digitale economie en van het internet, aldus DDA. Een kwart van ons BNP komt voort uit deze groeiende digitale industrie, en de datacentersector creëert inmiddels zo’n 12.500 banen.

Een groot aantal datacenters doet mee aan de Nationale Datacenter Dag. In Gelderland kan men op bezoek bij BIT en ITB2. In Delft opent The Data Center Group haar deuren, en in Meppel en Dronten bezoek je de datacenters van Serverius. Het datacenter van Previder is te vinden in Hengelo (Overijssel) en het datacenter Engie staat bij Maastricht-Airport.

Noord-Brabanders kunnen terecht bij Interconnect en bij Dataplace, waarvan de laatste ook de deuren van hun datacenters in Rotterdam, Utrecht en Arnhem opent. In Amsterdam kan men naar Schiphol-Rijk voor het maincubes datacenter, of naar Digital Realty op het Science Park. In de provincie Leeuwarden is Datacenter Fryslan geopend en in Groningen openen Datacenter Groningen en Bytesnet hun deuren. De locatie van Bytesnet in Rotterdam is ook te bezoeken op 11 juni, net als het Rotterdamse SmartDC.

De uitreiking van het ‘State of the Dutch Data Centers 2019’ rapport vindt plaats bij DDA-deelnemer Systemec in Venlo. Plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg G.P.J. Koopmans zal daar de eerste versie van het rapport in ontvangst nemen uit handen van Stijn Grove, directeur van de DDA en Jos Derkx, algemeen directeur bij Systemec.

Page generated in 2,172 seconds. Stats plugin by www.blog.ca