Europese datacenters zetten eerste stap naar nauwe samenwerking

Datacenters in Europa gaan nauwer samenwerken. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam is gisteren gesproken over onder meer nieuwe wet- en regelgeving vanuit de EU en capaciteitsproblemen op elektriciteitsnetwerken.

De onstuimige groei van de behoefte aan de dienstverlening die datacenters bieden is een Europees fenomeen. Ook in Duitsland, België of Ierland is het lastig voor datacenters om vacatures te vervullen. En ook in Denemarken en Zweden vraagt men zich af wat het effect zal zijn van nieuwe Europese regelgeving en hoe daar aan voldaan moet worden, of zoekt men manieren om beleidsmakers en politici uit te leggen wat het belang is van de datacenter sector voor de economische ontwikkeling van het land.

De bijeenkomst werd door zo’n vijftien organisaties uit 12 landen bijgewoond. De ambitie is om in 2019 de basis die is gelegd voor samenwerking verder te verstevigen en de eerste concrete projecten te lanceren.

Schelle krijgt mogelijk grootste megadatacenter van België

De Belgische autohandelaar Karel Cardoen wil op een oude Electrabel-site in Schelle een datacenter vestigen. Het moet het grootste en meest duurzame datacenter van België worden, zegt de ondernemer die zijn autoketen Cardoen vorig jaar verkocht aan het Franse Aramisauto.com.

Het terrein is 73 hectare groot, omgerekend ruim honderd voetbalvelden. Op het terrein bevinden zich, naast drie windmolens en een visvijver, onder meer een pomphuis, een transformatiestation en een generatorhal.

Voor het datacenter wil Cardoen zo’n tien hectare reserveren. De plannen passen volgens hem in een ruimtelijk uitvoeringsplan dat de provincie Antwerpen voor de Electrabel-site aan het uitwerken is.

In België zijn nog maar weinig grootschalige datacenters, afgezien van een locatie van Google in het Henegouwse SaintGhislain.

Cardoen hoopt binnen drie tot vier maanden duidelijkheid te hebben.

iXL Hosting overgenomen door Combell Group

Combell Group heeft webhoster iXL Hosting (iXL) uit Ede overgenomen. Met de overname verstevigt Combell Group naar eigen zeggen haar positie in Nederland.  Het Edese bedrijf telt 8.000 klanten.

iXL richt zich webhosting, domeinnamen en servers. In juni 2018 deed iXL zelf een overname van een ander Nederlands hostingmerk, TOPservers.

De overname van iXL zal leiden tot meer innovatie en mogelijkheden voor de klanten van beide bedrijven, zo laat Combell weten.

De komende maanden werkt Combell Group samen met iXL aan een integratieplan van het merk in de groep, met respect voor de waarden en sterktes van beide bedrijven. Het bedrijf stelt 9 mensen te werk in haar kantoor te Ede en beide blijven behouden. De voormalige eigenaar van iXL, Robert van Esseveld, gaat een nieuwe uitdaging tegemoet.

Vlaamse overheidswebsites onder Vlaanderen.be

Alle overheidssites van Vlaanderen worden voortaan gebundeld onder het hoofddomein Vlaanderen.be. Dat moet de betrouwbaarheid en de zichtbaarheid verhogen.

Thematische websites krijgen straks de structuur www.vlaanderen.be/onderwijs, www.vlaanderen.be/informatie-vlaanderen of www.vlaanderen.be/studietoelagen.

Toch gaat het nog wel even duren voordat deze operatie is afgerond. Pas op 1 juli 2023 moeten de meer dan vijfhonderd Vlaamse overheidswebsites zijn omgekat.

Belgen omarmen de cloud

Het gebruik van Software as a Service wordt ook in België steeds populairder als waardig alternatief voor on-premise applicaties, oftewel systemen die bij bedrijven zelf staan. Dat blijkt uit de Belgium Cloud Barometer.

Het aantal Belgische organisaties dat gebruikmaakt van cloudoplossingen blijft stijgen. Waar in 2016 nog gemiddeld 55 procent van de bedrijven een of meerdere SaaS-toepassingen gebruikte, is dat nu al 64 procent. Ook het aantal cloud-oplossingen als totaal van de gebruikte IT-toepassingen, neemt bij alle soorten organisaties toe.

De laatste jaren is de adoptie van cloudoplossingen in België in een stroomversnelling geraakt. In 2010 gebruikte nog slechts 13 procent van de Belgische organisaties een of meerdere cloud-oplossingen. 72 procent van de Vlaamse bedrijven met meer dan vijftig medewerkers heeft een of meerdere cloudoplossingen in huis, tegen 58 procent van de organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 44 procent in Wallonië. Wel zijn de bedrijven in het Franstalig gedeelte van ons land duidelijk met een inhaalrace bezig.

Van de 3740 cloudapplicaties die de bedrijven gebruiken is in 2018 36,9 procent een Office-toepassing. Dit was vorig jaar nog 25,5 procent.

Equinix opent nieuw datacenter in Amsterdam

Equinix heeft een nieuw datacenter geopend in Amsterdam Zuid-Oost. Het gaat om een uitbreiding van het reeds bestaande AM7 en beslaat 4125 vierkante meter voor 925 kabinetten.

Equinix belooft ondersteuning voor Amazon AWS, Microsoft Azure en Google Cloud te verbinden.

Equinix heeft inmiddels zeven locaties, inclusief aansluitingen met AMS-IX, NL-ix en GRX voor mobiele aanbieders, maar ook directe fysieke aansluitingen naar Londen en Frankfurt.

De nieuwe locatie is voorzien van een betere koeling en stroomtoevoer.

Google mag datacenter bouwen in Wieringermeer

Google mag beginnen aan de bouw van een datacenter op het Agriport A7-terrein in Noord-Holland. Eerder dit jaar heeft moederbedrijf Alphabet daar 70 hectare grond gekocht.

De gemeente Hollands Kroon heeft de benodigde omgevingsvergunning verstrekt.

Google heeft voor de locatie gekozen vanwege de aanwezigheid van veel grote broeikassen die veel stroom nodig hebben. Tegen de bouw van een 70KV transformatorstation is geen doorslaggevend bezwaar gekomen, meldt de gemeente.

Het datacenter wordt de tweede van Google in Nederland na die in de Groningse Eemshaven. In Eemshaven worden vooral de cloudactiviteiten ondersteund. Welke plannen Google heeft met het tweede datacenter is niet bekend, ook niet wanneer die wordt opgeleverd.

Het servercentrum van Google komt te liggen aan de Tussenweg 8 in de Wieringermeer en wordt het tweede grote serverpark in Hollands Kroon. Microsoft heeft namelijk al een groot datacentrum op Agriport langs de A7.

Cloud en hosting groeien sneller dan de IT markt

De Nederlandse markt voor cloud en hostingdiensten groeit sneller dan de IT markt zelf. Dit is één van de opvallende resultaten van een studie naar de markt voor cloud en hosting diensten uitgevoerd door DHPA kennispartner en onderzoeksbureau The METISfiles.

Het gebruik van cloud gebaseerde diensten op het gebied van applicatiehosting, webhosting, serverplatformen, opslag, backup, beveiliging en werkplekautomatisering groeit in Nederland vijf keer zo snel ten opzichte van de totale IT markt.

Het onderzoeksbureau becijfert dat de totale markt voor aan Informatie Technologie gerelateerde bestedingen in Nederland in 2017 zo’n 33,6 miljard euro groot was en de prognose voor 2018 toont een groei naar 34,5 miljard euro. Het deel voor cloud en hostingdiensten bedraagt in 2017 met circa 2 miljard euro 7 procent en groeit zeer snel.

De sector kent een zeer groot aantal meest kleinere bedrijven. Bij de naar schatting 4900 bedrijven die hierin actief of op dit gebied ook activiteiten hebben zijn 13.000 mensen werkzaam.

Er is een structurele verandering waarneembaar in dienstenportfolio en marktbenadering. Die bestaat uit een verandering van focus van diensten aanbieden vanaf de eigen infrastructuur van de provider naar het beheren van infrastructuur en omgevingen van derden.

Investeerder koopt hostingprovider One.com

Private equity-partij Accel-KKR verkoopt het Europese hostingberijf aan een andere grote investeerder, Cinven.

Het Engelse Cinven wil zijn trucje uit 2016 herhalen. Drie jaar daarvoor kocht het Host Group Europe voor 668 miljoen dollar om het voor het drievoudige te verkopen aan GoDaddy. Die ervaringen en de ruimte in de markt drijven de acquisitie, klinkt het.

Financiële details rondom de transactie zijn niet bekendgemaakt.

One.com is overwegend actief in noord-oost Europa, want opgericht in Denemarken, maar het is bezig zijn activiteiten over de rest van het continent uit te rollen.

De hoster heeft ruim een miljoen klanten die iedere maand hun abonnement betalen. Dat levert de onderneming een constante, betrouwbare kasstroom op. Volgens de scheidend eigenaar KKR-Accel bedraagt de organische groei twintig procent. De omzet zou in vier jaar zijn verdubbeld tot zestig miljoen euro en de winstgevendheid toegenomen met een factor vijftig.

Foto: Marke Kubica (cc)

Trademark Office verliest van FNV Zelfstandigen

FNV Zelfstandigen heeft bij de rechtbank in Utrecht een overwinning behaald op het omstreden Groninger bedrijf Trademark Office, dat onder valse voorwendselen domeinnamen registreert. De rechter vindt dat Trademark een FNV-zelfstandige heeft misleid bij het verkopen van een domeinnaam.

Het bedrijf beweerde ten onrechte dat een ander een domeinnaam wilde registreren die lijkt op de domeinnaam van de zzp’er. Ook vindt de rechter dat Trademark Office zich ten onrechte heeft voorgedaan als een instantie die de plicht had om de zzp’er daarop te attenderen.

‘We hebben een gevoelige tik uitgedeeld aan Trademark’, zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. ‘Het bedrijf is behoorlijk agressief bij het overhalen van klanten om zo’n domeinnaam te kopen en daarna bij het laten betalen van facturen; de acquisitie en de incasso, zoals we dat noemen.’

FNV Zelfstandigen heeft de afgelopen tijd diverse leden bijgestaan in hun verzet tegen de factuur van Trademark Office.

Zaterdag kwam het bedrijf nog negatief in beeld in het tv-programma Kassa. Trademark Office beweerde in dat programma doodleuk dat ‘nimmer wordt aangegeven dat er een derde persoon is’.

Brancheorganisaties willen betere aanpak misbruik servers

Brancheorganisaties ISPConnect en DHPA hebben in samenwerking met onder andere de Vereniging van Registrars (VvR), ECP, overheid, TU Delft, de Nederlandse Beheersorganisatie Internetproviders (NBIP), SIDN, DINL en vele anderen een code of conduct voor misbruik gepubliceerd om Nederlandse netwerken en servers schoon en veilig te houden.

Nederland staat op de tweede plaats in internationale ranglijsten als het gaat om internetmisbruik. Phishing, DDoS-aanvallen, ransomware en kinderporno worden veelal vanaf Nederlandse infrastructuur gefaciliteerd. Dat moet anders, vinden de organisaties: onrechtmatigheid op internet moet worden bestreden, ook omdat het de goede reputatie die Nederland heeft als digitale mainport schaadt.

Bedrijven die denken dat ze misbruik en exploiteerbare kwetsbaarheden in hun infrastructuur niet voorkomen, zijn zich er vaak niet van bewust dat de servers van hun klanten en soms hun eigen infrastructuur worden gebruikt voor botnets, kinderporno of andere cybercriminaliteit.

De gedragscode voorziet in een aantal richtlijnen die moeten worden gevolgd om er aan te kunnen voldoen. Er moeten dan ook een aantal stappen worden ondernomen zoals het verwerken van misbruikmeldingen en daar op de juiste manier op acteren. De nieuwe gedragscode stelt daarom ook de verplichting om met het AbuseIO platform te werken, zodat providers gemakkelijk meldingen kunnen verwerken, eindgebruikers kunnen informeren en misbruik kunnen detecteren en verwijderen.

Als ondersteuning voor de gerichte toepassing van de code of conduct heeft het NBIP het Abuseplatform.nl ingericht. Hier kunnen dienstenaanbieders informatie vinden over misbruik binnen hun eigen netwerken en systemen.

‘Tientallen gedupeerden door Trademark Office’

Advocaat Jeroen Thiele van advocatenkantoor Berntsen Mulder staat inmiddels meer dan 70 gedupeerde ondernemers bij die zich misleid voelen door het Groningse bedrijf Trademark Office. Dat bleek zaterdag in VARA Kassa.

Het bedrijf belt kleine ondernemers die een ‘.nl’ geregistreerde website hebben. Aan de telefoon laat een callcenter medewerker weten dat zij namens het hostingbedrijf bellen en dat er een aanvraag is binnengekomen door een derde partij, die de ‘.com’ extensie van de domeinnaam zou willen registreren.

Ze benoemen daarbij een zogenaamd ‘eerste registratierecht’, wat in zou houden dat de ondernemer, omdat hij of zij de .nl extensie van de domeinnaam in bezit heeft, ook het recht zou hebben om als eerste te beslissen over de .com versie. Daar klopt niet veel van. Een domeinnaam die vrij is kan door iedereen worden gekocht, niemand heeft daar een eerste recht op. Er zijn al uitspraken geweest waarbij de rechter de werkwijze van Trademark Office als bedrog heeft bestempeld.

Marnie van Duijnhoven, woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), bevestigt dat er niet zoiets als een eerste registratierecht bestaat, en ook dat domeinnamen niet tijdelijk vastgehouden kunnen worden zoals Trademark Office beweert.

Trademark Office beweert dat nimmer wordt aangegeven dat er een derde persoon is. De wollige reactie van het bedrijf (pdf): ‘Ongefundeerde aantijgingen in het leven geroepen door Berntsen Mulder advocaten met als enig logisch denkbaar doel om zo veel mogelijk cliënten te werven en zo over de rug van Trademark Office B.V. geld te verdienen.’

AWS start cloudregio in Zweden

Amazon Web Services (AWS) heeft zijn eerste cloudregio in Scandinavië in gebruik gesteld. Vorig jaar maakte de clouddivisie van Amazon al bekend dat het datacenters in Stockholm zou openen.

Het is inmiddels alweer de vijfde AWS regio in Europa. Andere regio zijn Frankrijk, Duitsland, Ierland en het VK.

AWS heeft grote klanten in Noord Europa, waaronder Finnair, IKEA, Nokia, Rovio en Volvo.

Google had al datacenters in Finland en ook Microsoft wil volgend jaar in Noorwegen datacenters openen.

Ubisoft neemt Nederlandse hostingaanbieder i3D.net over

De Franse game-ontwikkelaar Ubisoft neemt de Nederlandse hostingaanbieder i3D.net over om zijn dienstverlening te kunnen verbeteren.

Het bedrijf blijft volgens CEO Stijn Koster een onafhankelijk onderdeel binnen Ubisoft, waarbij bestaande overeenkomsten met concurrenten van Ubisoft gewoon blijven bestaan.

De Franse uitgever betaalt tussen de 100 en 250 miljoen euro voor de overname.

Ubisoft is al tien jaar klant bij i3D.net. Het Nederlandse bedrijf verzorgt alle hostingactiviteiten voor de game The Division.

Chef cloud van Google stapt op

Thomas Kurian, voorheen van Oracle, wordt het nieuwe hoofd van de cloudtak van Google. Hij vervangt Diane Greene, die het bedrijf verlaat na een tumultueus jaar.

Afgelopen jaar werd Greene geconfronteerd met een interne revolte die verhinderde dat Google Cloud nog langer opdrachten zou accepteren van het Amerikaanse leger, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie en beeldherkenning.

Ook dong Google Cloud niet mee naar een Pentagon-contract wegens ‘botsing met bedrijfswaarden’.

Saillant detail is dat Kurian in september bij Oracle is vertrokken omdat hij er niet in was geslaagd de cloudactiviteiten van dat bedrijf uit te breiden.

Google Cloud zet elk kwartaal zo’n 1 miljard dollar om.

Page generated in 1,196 seconds. Stats plugin by www.blog.ca