Half Nederland heeft internet op televisie

Het aantal huishoudens met een online televisie is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 47 procent. Kritische massa is bereikt voor alternatieve ‘zenders’ die primair via internet werken.

Dat laat het nieuwe, jaarlijks gepubliceerde trendrapport van Stichting Kijkonderzoek zien (PDF).

In 2018 steeg het aantal tv’s met internet met maar drie procentpunten. Dat is de laagste stijging in jaren. Mogelijk keert die trend volgend jaar. Dan vindt het EK Voetbal plaats in de zomer, een evenement dat huishoudens gebruiken om hun huidige toestel te vervangen.

Het SKO-onderzoek laat verder zien dat er in een gemiddeld Nederlands huishoudens 1,6 televisies zijn en dat twintig procent een Apple TV of een Chromecast heeft (was 15%).

Sjoerd Pennekamp, directeur van de onderzoeker, signaleert: “Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk.” Zijn cijfers laten ook zien dat tv-zenders hun exclusiviteit zijn verloren op het distributiekanaal. Een kijker zet net zo makkelijk een app aan om iets te kijken als dat hij van de ene naar de andere zender schakelt.

Topman Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo zegt dat het betalen van tv-zenders voor doorgifte van hun content ‘achterhaald raakt’. In een interview met De Telegraaf zegt hij daarom gesprekken te voeren met zijn leveranciers.

Foto: Anders Bachmann (cc)

Het vrije internet is dood: akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet

Het vrije internet is dood. Flierefluitend linkjes delen of memes uploaden gaat niet meer. Nee, er is geen verbod. Maar als het een inbreuk op auteursrecht blijkt te zijn, worden de platformen daar direct voor aansprakelijk gehouden. Je denkt toch niet dat zij voor jouw inbreuk gaan betalen? Precies. Dus publiceren ze het maar helemaal […]

UEFA begint eigen streamingkanaal voetbal

De Europese voetbalassociatie UEFA gaat een eigen videostreamingdienst ontwikkelen om live wedstrijden mee uit te zenden. Dat kondigde voorzitter Aleksander Ceferin aan bij zijn herverkiezing eind vorige week.

De vooralsnog naamloze videodienst richt zich specifiek op publiek buiten Europa en Noord-Amerika. Tv-zenders die duurbetaalde uitzendrechten hebben, moeten daarom geen hinder ondervinden van de nieuwe distributieactiviteiten.

Volgens The Independent, die het nieuws bij de UEFA oppikte, zal de over the top-zender niet eerder dan 2021 op de markt komen. Dan lopen de internationale uitzendcontracten af.

Sportbonden overwegen steeds vaker om zelf de topwedstrijden van hun sport te gaan uitzenden. In het geval den UEFA tuigt het zelf een kanala op. Andere sportassociaties kiezen ervoor om het bij themazenders op tv onder te brengen of bij een club als DAZN, dat als een Spotify voor sport werkt.

NU.nl start regionale samenwerking in Eindhoven met Studio040

Nu.nl brengt samen met Studio040 nu ook het laatste nieuws uit Eindhoven.
Wie zijn locatie deelt met de app, krijgt vanaf vandaag in Eindhoven automatisch een extra blok met regionaal nieuws van Studio040 te zien op de voorpagina van de app van NU.nl.

Na de steden in de Randstad, wonen in Eindhoven de meeste NU.nl-gebruikers, aldus Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

NU.nl heeft momenteel samenwerkingen in Alphen aan den Rijn (alphens.nl), Amsterdam (AT5), Breda (BredaVandaag), Den Haag (Dagblad 070), Groningen (gic.nl), Haarlem (NH Nieuws), Leiden (Sleutelstad), Midden-Zeeland (De Bode), Utrecht (DUIC) en West-Brabant (De Bode).

‘Reddit haalt tussen 150 en 300 miljoen dollar op’

Discussieplatform Reddit haalt naar verluidt tussen de 150 en 300 miljoen dollar op tegen een waardering van 2,7 miljard dollar. De financieringsronde wordt geleid door de Chinese gigant Tencent.

De laatste financiering dateert van juli 2017, toen 200 miljoen dollar werd vergaard. Overigens willen Reddit en Tencent geen toelichting geven.

Belangrijkste aandeelhouder van Reddit is nog steeds uitgever Conde Nast, die een jaar na de oprichting in 2006 in Reddit investeerde.

Reddit heeft 330 miljoen maandelijkse actieve gebruikers die zich weinig aantrekken van de spuuglelijke vormgeving, die overigens al wel is vernieuwd.

Hogere omzet voor Sanoma door overnames

Over 2018 heeft uitgeverij Sanoma haar operationele winst (gecorrigeerd voor incidentele baten en lasten) voor het derde jaar op rij zien stijgen naar 197 miljoen euro.

Dat kwam vooral door de acquisitie van N.C.D. Production in Finland, terwijl Sanoma in Nederland het aandeel in SCOUPY verder vergrootte. 2018 werd verder afgesloten met de aankondiging van de voorgenomen acquisitie van Iddink Group op 11 december.

De netto omzet voor de hele groep daalde in het vierde kwartaal licht naar 298 miljoen (pdf). De Nederlandse tak leverde ook iets in: 112 miljoen versus 115 miljoen euro. Het handelsresultaat was met 23,7 miljoen wel hoger.

De digitale activiteiten (non-print) brachten met 37 miljoen euro 9 procent minder op, de printactiviteiten bleven gelijk aan vorig jaar. Sanoma Netherlands meldt een iets lagere advertentieomzet van 25,2 miljoen.

Vanochtend heeft Sanoma Media Netherlands aangekondigd een meerderheidsbelang in Panel Inzicht te nemen, een grote speler op de markt van online onderzoekpanels in Nederland waarin Sanoma al actief is met hettestpanel.nl. Panel Inzicht had in 2018 een omzet van 3 miljoen. De acquisitie is onder voorbehoud van positief advies van de ondernemingsraad van Sanoma Media Netherlands.

Sanoma Group verwacht voor 2019 een omzet vergelijkbaar met 2018.

Spotify wil grote podcastuitgever kopen

Spotify is in onderhandeling over de aankoop van het Amerikaanse Gimlet Media, een uitgever van podcasts.

Daarvoor zouden de Zweden rond de 230 miljoen dollar over hebben, berichten Amerikaanse nieuwssites. De transactie is nog geen gedane zaak.

Met Gimlet aan boord breidt Spotify zijn aanbod met podcasts aanzienlijk uit. Volgens eigen opgave genereert het bedrijf uit het noordoosten van de VS maandelijks meer dan twaalf miljoen downloads. De uitzendingen worden niet-exclusief verspreid. Het ligt voor de hand dat Spotify daar een einde aan maakt en de enige verspreider wil zijn

De uitgever is niet enkel het doorgeefluik van de twee dozijn podcasts in zijn netwerk maar ook de producent. Het werkt met venture capital en haalde sinds 2014 voor 28,5 miljoen dollar groeigeld op.

Meer dan 120 miljoen volwassen Amerikanen luisterde in 2018 wel eens naar een podcast. Dat is de helft meer dan vier jaar geleden. Met Gimlet zal Spotify vooral deze markt willen bedienen.

Spotify is ook zelf producent en uitgever van podcasts, ook in Nederland, om het pad voor deze ‘nieuwe’ mediavorm te effenen.

Foto: doctorow (cc)

Amazon verlegt grenzen tv-uitzendingen rugby

De internationale rugbycompetitie Six Nations Championship tekent Amazon als officiële technologiepartner. Door kunstmatige intelligentie komen er nooit eerder vertoonde analyses, statistieken én voorspellingen op tv.

De samenwerking, vrijdag bekendgemaakt, zal de lat voor sportzenders over de hele wereld hoger leggen. Actuele en historische data over spelers, bewegingen, acties en scores worden real time gecombineerd met AWS-technologie zoals machine learning, deep learning en predictive analytics. Het resultaat van deze combinatie wordt live tijdens de wedstrijden in beeld getoond.

De 2019-editie van de Guinness Six Nations Championship zal zeven nieuwe soorten statistieken in beeld brengen. Er worden dynamische analyses gedaan van de scrums, speelpatronen, beginpunten van den try, team trends, ruck en tackle analyses en geautomatiseerde beschouwingen van veldposities.

Predictive analytics gaat voorspellen of een scrum succesvol zal aflopen. Daarvoor kijken de AWS-computers onder meer naar zaken als het totale gewicht van de spelers in een scrum, spelerervaring en historische data. Hiermee worden analyses gedraaid van snelheid, cleanouts, steals, overtredingen en ‘time spent in the ruck’. De optelsom van deze elementen zorgt voor een gewogen voorspelling.

De samenwerking tussen Guinness Six Nations Championship en Amazon is meerjarig van aard.

De rugbycompetitie tussen Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië begon afgelopen vrijdag. In Nederland zendt Ziggo Sport de wedstrijden uit. De site van Six Nations noemt ook de NOS als distributeur. DAZN heeft internationale uitzendrechten.

Foto: John Walton (cc)

Nursing wint LOFonderscheiding voor Vakinformatie

Het magazine Nursing voor verpleegkundigen heeft de jaarprijs voor vaktitel van het jaar gewonnen, de LOFonderscheiding voor Vakinformatie.

Gisteren ontving de uitgave van Bohn Stafleu van Loghum de LOF-prijs in Amsterdam.

De jury zegt over Nursing: “De voortdurende innovatie en waardetoevoeging aan het inmiddels crossmediale merk staat volledig in dienst van behoud en conversie, waardoor de fanbase blijft groeien en het marktleiderschap wordt gevoed. In 2017 werd ‘online first’ uitgangspunt en is er een serieus begin gemaakt met data driven werken. Het platform biedt noodzakelijke premium content naast aandacht voor persoonlijke professionele ontwikkeling, maar ook workflow tools en apps, digitale nieuwsbrieven en congressen. Rond het merk is een florerende social community gecreëerd.”

Over de ontwikkeling van het uitgeven van vaktitels zeggen ze: “In de afgelopen twee jaar schoof de sector een heel eind op in digitale richting: steeds vaker vormen technologie en data het hart van de uitgeefoperatie. Daardoor is het mogelijk om steeds meer de klant centraal te stellen. Content wordt gepersonaliseerde relevante context en aangepast aan en gedistribueerd via een veelheid van sociale kanalen en platformen. Online video, e-learning en face-to-face activiteiten zijn in de meeste marktsegmenten onontbeerlijke ingrediënten in de uitgeefportfolio. Afhankelijk van marktsegment en doelgroep bevinden vakinformatieve en wetenschappelijke uitgeefmedia zich in verschillende stadia van geavanceerdheid.” ”

Was print in 2017 nog een substantieel onderdeel van branding en verdienmodel, in 2019 staan online en mobiele content centraal en is print daarvan een afgeleide. Abonne- menten worden steeds vaker omgezet in package deals, lidmaatschappen en licenties. Advertenties worden ingeruild voor commerciële partnering, samenwerkingen en branded contentmarketing en de commerciële partner is voorzien van dashboards om de customer journey te kunnen volgen via de inzet van marketing automation.”

In de jury zitten Michiel Bicker Caarten, Bart Brouwers, Jeroen van Erp, Valerie Frissen, Dries van Ingen, Kitty Koelemeijer, Sandra Kroon en Geert Noorman. Annemarie Jorritsma is de voorzitter van het LOF College.

Radiozender KINK start met sterk online kanaal

Het alternatieve radiostation KINK begint morgenavond met uitzenden en leunt daarbij op een sterk online kanaal. Met een brede waaier van afspeellijsten en podcasts wil het overal zijn publiek bereiken.

Vanmiddag om zes uur gaat de zender formeel live als Michiel Veenstra zijn microfoon open zet. Fans van de radiozender luisteren echter sinds gisteren al via DAB+, zo laten meerdere meldingen op Twitter zien, en via de website KINK.nl.

Net voor de lancering heeft de zender ook zijn mobiele apps al in de downlaodwinkels van Apple en Google klaarliggen voor gebruik. Een kleine twintig afspeellijsten op Spotify geven alvast een idee van de kleur van de nieuwe zender.

KINK biedt naast alternatieve rockmuziek ook ruimte voor alternatieve hiphop, dance en metal in zijn programmering. Deze speciale muzieksmaken worden gericht verspreid onder fans via podcasts. Het verspreidt die via zijn eigen app en vermoedelijk ook via de bekende distributieplatformen daarvoor.

Er komt een dagelijkse podcast die beknopte updates geeft en sowieso vier wekelijkse uitzendingen van de verschillende programma’s. Ook is nu al duidelijk dat KINK rondom speciale muziekevents on demand radio maakt. Zo verzorgde het rondom Eurosonic Noorderslag al enkele podcasts.

Radiozender KINK FM ging in 2011 uit de lucht. De reïncarnatie vond plaats op initiatief van Michiel Veenstra na diens vertrek bij 3FM. KINK heeft geen FM-frequentie meer. De professionele radiowereld zal met belangstelling kijken hoe de zender zich zonder de vermeende luxe van FM-frequenties louter op het digitale kanaal operationeel en commercieel ontwikkelt.

Op socialmedia is de zender actief op Twitter, Facebook en Instagram. Daar heeft het cumulatief iets meer dan 21.000 volgers.

Foto: Gerry Wood (cc)

NRC begint dagelijkse nieuwspodcast

NRC begint ergens in de komende weken met het uitzenden van een nieuwspodcast. Het is de derde podcasttitel van de uitgever, maar de eerste dagelijkse.

Alhoewel het als een nieuwspodcast wordt aangekondigd wil de redactie verre van een volledig nieuwsoverzicht van de dag geven. Anderen doen dat ook al. NRC kiest er juist voor om één onderwerp te behandelen: “in de vorm van een gesprek tussen presentator en één of meerdere experts van onze NRC-redactie”, zo klinkt de uitleg.

De presentatie van de ongeveer twintig minuten durende show is in handen van Thomas Rueb. De commerciële exploitatie wordt gedaan door Dag en Nacht Media.

Opvallend is dat NRC bij de distributie spreekt over verspreiding ‘in eerste instantie’ ook via bekende kanalen als iTunes en Spotify. Dat impliceert dat de krant op enig moment die kanalen wil sluiten en de uitzendingen louter verspreid via zijn eigen app.

Foto: Daniel Steuri (cc)

Verrassend: Boeken grote groeier in e-commerce

Amazon en bol.com zijn er groot mee geworden en het lijkt een uitgekauwde markt, maar toch blijkt online boekenhandel nu pas echt een hoge vlucht te nemen.

Dat laten nieuwe cijfers zien van dataleverancier Icecat. Boeken is de nummer twaalf-categorie in het e-commercelandschap wereldwijd. Het aantal keer dat webwinkel naar productinformatie is gevraagd over boeken groeide in 2018 met 3.438 procent.

Icecat de enorme groei vanuit ‘het groeiende belang van boeken verkopen via het online kanaal. Marktplaatsen als Amazon hebben niet het alleenrecht op boekverkoop via internet.’

Een van de best presterende audio- en e-bookuitgevers is Hachette UK. Dat staat op plaats negentig in de top 1000 grootste data-afnemers.

De cijfers van Icecat zeggen niets over de omzet bij webwinkels die de Nederlandse data gebruiken. Het zegt enkel iets over hoe vaak er productdetails zijn weergegeven bij shops, marktplaatsen en vergelijkingssites.

De zich het snelst ontwikkelende verticaal is Fashion, mede omdat data over kleding zich makkelijk laat standaardiseren. De outperformers in dit segment zijn schoenmerken Nike (+198%), en Adidas (+296%).

Foto: faircompanies (cc)

WordPress bouwt CMS voor nieuwsuitgevers

De maker van CMS WordPress, het bedrijf Automattic, gaat met hulp van externe financiers een variant op zijn redactiesysteem ontwikkelen dat is bedoeld voor kleine en middelgrote nieuwsuitgevers.

Onder de naam Newspack zal Automattic in juli van dit jaar een aangepaste versie van WordPress op de markt brengen. Deze moet eenvoudiger ogen dan het reguliere content management systeem maar aan de andere kant niets inboeten aan functies en features.

Google is met zijn mediasubsidietak News Initiative de grootste sponsor en draagt 1,2 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling. Het bedrijf legt uit: “Journalisten moeten verhalen schrijven en berichten over hun publiek, niet hoeven nadenken over design, techniek en e-commerce. Die problemen moet hun CMS adresseren.

Naast Google zijn er nog vier sponsoren die de ontwikkeling helpen financieren. Zij dragen samen 1,2 miljoen dollar bij.

Voor het testen van Newspack wordt nu gezocht naar belangstellende testers die representatief zijn voor de beoogde gebruikersgroep.

Automattic financiert Newspack gedurende het hele ontwikkeltraject. Zodra het gereed is voor productie zal het commercieel beschikbaar zijn voor een bedrag tussen de duizend en tweeduizend dollar per maand per site.

Volgens de bedenker van WordPress, Matten Mullenweg, speelt zijn open source CMS een centrale rol in een ecosysteem dat goed zou zijn voor tien miljard dollar.

Foto: Esther Vargas (cc)

Lauri Koop nieuwe directeur Persgroep Online Services

Lauri Koop wordt per 1 maart aanstaande nieuwe nieuwe directeur van Persgroep Online Services in Nederland en België.

Koop is afkomstig van Awin (voorheen Zanox) waar hij zes jaar aan het roer stond. Daarvoor zat hij zeven jaar in het Europese management van banensite Monster. Hij krijgt de leiding over de Nederlandse en Belgische online activiteiten van uitgeefconcern Persgroep.

In oktober 2018 besloot de Persgroep de Nederlandse en Belgische online activiteiten samen te voegen. Dat moet de digitale transformatie van de groep als geheel versnellen. Het uitgeefconcern wil dat realiseren met autonome groei en overnames. Onlangs werd Independer gekocht en het concern geeft aan dat het op meer acquisities zint.

De Persgroep Online Services bestaat in België uit onder meer Vacature, Spaargids, mijnenergie en Livios en in Nederland uit: Nationale Vacaturebank, Tweakers, Intermediair en Autotrack.

Naast de aanstelling van Koop maakt de Persgroep ook die van Frederik Vanvoorden bekend als CFO Online Services België en Nederland. Hij is thans manager Merger & Acquistions.

Foto: Laurence Edmondson (cc)

IMDb opent gratis online videotheek

IMDd, de film- en televisiedatabase van Amazon, is in de VS een online streamingdienst begonnen die gratis is te bekijken en financieel moet draaien op reclame-inkomsten.

Sinds vorige week kunnen Amerikanen terecht bij Freedive voor meer dan honderd bekende tv-series en speelfilms. IMDb wil kijktijd afpakken van andere media waar consumenten tot op heden ontspanning uit halen.

Freedive (screenshot) is een aanzienlijke uitbreiding van het videoaanbod van de database. Er werden namelijk enkel trailers te bekijken en hooguit korte zelfgemaakte series en interviews met bekendheden.

De videodienst is vooralsnog enkel te bekijken via de website. Er wordt gewerkt aan apps. De streamingdienst staat los van Amazon Prime Video, wat in de VS geldt als een concurrent van Netflix.

Foto: llee_wu (cc)

Page generated in 1.310 seconds. Stats plugin by www.blog.ca