Oplage (papieren) tijdschriften blijft dalen

De printoplage van tijdschriften daalt, en meestal al sinds de eeuwwisseling. In totaal gaat het om een miljoenenverlies, en de trend is onmiskenbaar: het eind van de daling is niet in zicht. Dat schrijft Piet Bakker, tot voor kort lector Crossmedia & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Opiniebladen, omroepbladen, vrouwenbladen en roddelbladen verloren opnieuw meer dan 5 procent in 2018 ten opzichte van 2017. Sterke merken als Elsevier, Veronica, LINDA, Libelle en Privé leverden allemaal in. Omroepbladen en vrouwenweekbladen, de grootste Nederlandse tijdschriftsectoren, zelfs meer dan 60 procent van hun betaalde oplage. Bij de omroepbladen ging de weekoplage van 4,5 naar 1,8 miljoen, bij de vrouwenbladen van 1,5 miljoen naar minder dan 600.000.

Opiniebladen wisten de schade enigszins te beperken, HP/de Tijd en Vrij Nederland gingen maandelijks in plaats van wekelijks verschijnen.

Belangrijk is het digitale antwoord op de papieren oplagedaling, schrijft Bakker. Maar hoe succesvol paywalls, advertenties en e-commerce zijn is onbekend.

Dylan Haegens sluit aan op RTL’s Divimove

Een van Nederlands bekendste YouTubers, Dylan Haegens, sluit zich aan op het netwerk van Divimove. Deze dochter van RTL helpt zijn commerciële belangen behartigen en kan helpen nieuwe producten ontwikkelen.

Met het nieuwe talent lijkt RTL het verlies van StukTV ruim te compenseren, al zijn het formeel gezien twee verschillende routes. Het is immers niet RTL Nederland dat Dylan Haegens tekent, maar het online mediabedrijf Divimove dat onder de RTL Group valt.

Divimove gaat de YouTube-kanalen Dylanhaegens, TeamDylanHaegens en Marit tussen de Mannen helpen exploiteren. Tot op heden verzorgde Haegens de exploitatie en productontwikkeling zelf en met zijn team van Liever Sociaal uit Venray.

Het Nederlandse kantoor van het Duitse bedrijf gaat Haegens ook helpen zijn merkrechten beschermen tegen misbruik door derden.

“We gaan de de kanalen van Dylan Haegens helpen groeien en in contact brengen met merken voor samenwerkingen”, zegt Divimove in een reactie aan deze uitgave. Welke vorm die samenwerkingen krijgen, moet nog blijken. De media-ondernemer heeft naast de YouTube-kanalen (900 miljoen weergaven, 2 miljoen kijkers) ook een eigen tijdschrift ‘De Dylan’ ook een eerste speelfilm ‘De film van Dylan Haegens’ ontwikkeld.

Divimove en Haegens werkten eerder al samen aan kleinere projecten. Financiële details over het contract worden niet bekendgemaakt.

Apple brengt podcastapp naar de webbrowser

Een van de drie grote spelers op podcastgebied, Apple, gaat zijn podcastapp ook aanbieden op het web. Daardoor wordt het mogelijk om afzonderlijke episodes af te spelen.

Het is een stap om niet achter te komen in de strijd met Google en Spotify. Zij werken beiden hard aan hun respectievelijke podcastproducten in termen van features voor producenten en luisteraars van on demand audio. Bij Apple maakt de uitzendingen vindbaar en afspeelbaar op podcasts.apple.com, weet 9to5mac. Emerce kon dat echter niet reproduceren via Nederlandse noch Amerikaanse IP-adressen.

Apple heeft sinds juni 2012 al een aparte app op zijn mobiele hardware om podcast mee te luisteren. Tot de hernieuwde hype rondom deze vorm van auditieve media werd daar echter betrekkelijk aan gedaan. Wel onderhield de computermaker al die tijd de infrastructuur om podcast vindbaar te maken in zijn apps, waardoor het nu een van de drie grote zoekmachines is.

Een podcastapp in de webbrowser, met een nieuwe interface, is iets waar de eindgebruiker en daarmee de mediaproducenten van profiteren in termen van gebruiksgemak.

Podcastmarketing: Zo maak en upload je een podcast met een smartphone

Podcastmarketing: Een podcast waarin je je bedrijf positioneert in audiovorm met waardevolle informatie voor je doelgroep. Het is een relatief nieuwe vorm van publiceren. Hoe maak je nu eigenlijk een goede podcast? 

Je kent het wel of je kent het (nog) niet; Podcasting, een (voor sommige) nieuwe vorm van branding op het internet. De meest voorkomende vorm van een podcast zijn interviews of verhalen over een bepaald onderwerp met een presentator en een gast. Dit wordt opgenomen in een audiovorm zoals MP3 of WAV dat je vervolgens uploadt naar de kanalen waar je doelgroep deze kan beluisteren. Dit audiobestand kan dan worden gestreamd of per aflevering gedownload worden op het apparaat van de luisteraar.

Het voordeel van een podcast is het zelf in de hand hebben wanneer je luistert. Tijdens het schoonmaken van het huis, in het verkeer of op andere momenten wanneer je je handen te vol hebt om naar een scherm te staren (lees smartphone). We leven immers al geruime tijd in een ‘on-demand’ wereld.

Benodigdheden voor het maken van een Podcast

Wanneer je denkt aan een podcast of al eens een podcast beluisterd hebt gaan er al gauw een aantal zaken door het hoofd. Je hebt een hoop nodig om dit te kunnen realiseren, microfoon, audio software, studio, geluiden en wellicht een tweede microfoon voor het maken van een interview. Maar je kunt ook kleinschalig beginnen doormiddel van een podcast app. Een aantal jaren terug heb ik de groei van podcasting in de gaten gehouden en zag Anchor al snel als een grote kanshebber als beste podcast app die er zal bestaan.

Anchor als beste podcast-app

Anchor is een app die je kunt installeren op zowel een Android als iPhone toestel. Drie jaar geleden kwam deze app op de markt en stond er nog vrij weinig op. De vormgeving is bijna onveranderd en nog steeds even eenvoudig in gebruik als toen. Anchor is opgericht in 2015 en inmiddels overgenomen door Spotify, de grootste streamingdienst van muziek. Anchor bied je de ruimte om geheel eenvoudig een podcast op te nemen doormiddel van hun aanbod van ‘tools’. Laten we eens een kijkje nemen.

Wanneer je de app download en voor het eerst opstart zul je een account moeten aanmaken. Na een registratie zul je op het scherm uitkomen zoals hiernaast afgebeeld. Hier zie je later je favoriete podcasts bovenaan staan, met daarboven een zoekbalk voor het vinden van andere podcasts. Verder vind je nieuwe podcasts onder ‘discover’ en verder onderaan staan verschillende categorieën.

Alle podcasts die je hier vind zijn niet allemaal per se opgenomen doormiddel van de Anchor app, maar worden wel gestreamd door Anchor als (in mijn ogen) het beste platform voor podcasts. Begint het al te kriebelen om met jouw podcast hiertussen te staan? Laten we dan snel doorgaan en klikken op het ‘+’ icoontje onderaan het scherm in het midden.

Wanneer je hebt geklikt op dit ‘+’ knopje in het midden onderaan het scherm zie je een aantal opties. Zo kun je direct beginnen met opnemen wanneer je je bevind in het ‘record’ menu. Als je opschuift tussen de verschillende ‘tools’ of klikt op de andere knoppen onderaan zie je een aantal andere handige opties. Zo kun je binnen ‘Library’ audiobestanden inladen, dit kunnen andere opnames zijn vanaf je computer of andere online locatie. Maar ook geluidseffecten of achtergrondmuziek kun je hier eenvoudig inladen.

Mocht je op zoek zijn naar intro-muziekjes of zogenaamde fillers dan kun je deze vinden bij het venster ‘Interludes’ hier staan talloze muziekjes klaar om gebruikt te worden. En je hoeft je geen zorgen te maken over de copyrights. Het venster ‘sounds’ spreekt voor zich; hier vind je een hele lijst aan geluidseffecten voor het opleuken van bepaalde momenten in je podcasts (gebruik ze niet te veel). Daarnaast heeft Anchor sinds kort de optie toegevoegd om muziek vanuit Spotify voor maximaal dertig seconden mee te laten spelen in je uitzending. Dit kan echter alleen wanneer je een Spotify premium abonnement hebt.

Podcast opnemen met je iPhone

Laten we beginnen met een eerste aflevering van je nieuwe podcast! Allereerst is het handig om te weten waar je je podcast over gaat en wat je hierin wilt vertellen. Bereid je podcast goed voor van te voren. Maak voor jezelf een plan voordat je aan je eigen podcast gaat beginnen. Wanneer je je bevind in de ‘record’ omgeving kun je beginnen met praten, je kunt zelfs een interview houden met meerdere Anchor gebruikers wanneer je deze toevoegt. Zo kun je vanuit twee verschillende locaties of vanuit dezelfde ruimte met een headset aangesloten een interview opnemen via deze app. Tijdens het opnemen van je podcast is het van belang dat je goed te verstaan bent. Er is een optie om bepaalde momenten in je podcast later bij bewerking uit te lichten doormiddel van klikken op ‘Add Slag’. Wanneer je aan het eind bent gekomen van je aflevering druk je op de rode ‘Stop’ knop.

Opname aankleden/bewerken

Na de opname komt deze te staan als enige bestand in je ‘episode’. Wanneer je naast het audio bestand klikt op de drie rondjes krijg je bovenstaand menu. Hier krijg je verschillende opties waaronder de belangrijkste; ‘Trim start/end points’, hierin stel je het beginpunt en eindpunt van de opname in en ‘Split or Remove audio’ hierin kun je delen van de audio opsplitsen om later geluidseffecten tussen te plaatsen of zelfs kiezen om bepaalde fragmenten weg te laten.

Audio splitten

Hierboven zie je een audio waveform van een van mijn testopnames. Je kunt hierin ook zien dat ik op twee momenten tijdens mijn opname een ‘flag’ heb geplaatst. In dit menu kun je je audio splitten en wanneer je hier klaar bent klikken op ‘Save & Split’. Vervolgens zullen er vanaf dat moment meerder audio bestanden geplaatst zijn in je ‘episode overview’. Doormiddel van het ‘+’ icoontje onderaan het scherm in het midden kun je andere geluiden weer toevoegen aan je aflevering. Vervolgens is het een kwestie van rangschikken en klikken op ‘Publish’.

Podcast publiceren

Wanneer je opname geheel naar wens is aangevuld kun je na het klikken op ‘Publish’ een afbeelding kiezen voor je podcast-aflevering. Vervolgens is het hier mogelijk om de aflevering nog eens te beluisteren. Geef je podcast een goede titel en beschrijving en wanneer alles geheel naar wens is ben je klaar om deze te delen met de rest van de wereld! Klik op ‘Publish Now’ om je werk volledig af te ronden en de wereld is weer een podcast-aflevering rijker. Het uploaden en streamen van podcasts is via Anchor altijd geheel gratis. Wist je trouwens dat je via Anchor ook direct je afleveringen door kunt sturen naar Spotify en Apple?

5 redenen waarom podcasts een geweldig platform zijn

De podcast bestaat al ruim vijftien jaar, nu schieten ze als paddestoelen uit de grond. Waarom is een podcast nou bij uitstek een geweldig platform?

Plaats en tijdsonafhankelijk

Het mooie aan een podcast is natuurlijk het feit dat je altijd, waar en wanneer je maar wilt, naar een podcast kan luisteren en deze kunt pauzeren. Dit betekent vaak dat je op weg naar werk bijvoorbeeld de podcast aan kunt zetten en als je weer naar huis of een afspraak gaat de podcast kan hervatten. Ik luister enorm veel naar podcasts op weg naar huis, ook al is dit maar vijftien minuten met de auto. 

Bereik

Een podcast heeft bijna geen limiet op het aantal luisteraars wat je kunt bereiken. Dit omdat natuurlijk iedereen met een internetconnectie kan luisteren naar de podcast. Mijn eigen podcast is in het Engels, wat betekent dat deze ook over de hele wereld geluisterd kan worden, van Nederland tot Australia. 

Vorm

De manier waarop een podcast gedaan wordt, is natuurlijk helemaal aan de podcaster zelf. Dit betekent ook dat er allerlei vormen ontstaan, van eenvoudige barpraat en gesprekken tot verhalende series in een fictieve of non-fictieve setting. Naast vorm is het ook natuurlijk zo dat een podcast ongecensureerd is, de podcast is helemaal in-control van zijn/haar eigen content en wat deze bevat. 

Netwerk

Iets wat ik zelf heb gemerkt bij het maken van mijn podcast is dat bedrijven en personen die niet in je netwerk vaak openstaan om een podcast te doen – als je de podcast in een interview/gespreksvorm houdt. Dit omdat het natuurlijk leuk is om te vertellen over waar je mee bezig bent als bedrijf, en dit een mooie vorm van promotie is. Bij podcasts bestaat er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radiointerviews, geen tijdslimiet waardoor je veel meer je verhaal over de bühne krijgt. 

Expertrol

Elk bedrijf wil natuurlijk worden gezien als de expert in zijn vakgebied. In een podcast kun je veel informatie kwijt in relatief weinig tijd. Natuurlijk kun je dit in een blog ook samenvatten, echter zie je vaak dat een paar minuten aan audio al veel woorden bevat, en met podcasts kun je ook bezig zijn met andere taken terwijl je luistert. Bij een blog moet je toch echt je focus op dat ene artikel hebben. 

Het lijkt er dus op dat de podcast opmars alleen maar nog grotere vormen aan gaat nemen en je ziet ook dat radiostations en bedrijven deze vorm van content aan het omarmen zijn. Uit alles blijkt echter ook dat dit medium ook nog steeds in een opstartende fase verkeert. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er nog geen platform is zoals YouTube dat is voor podcasts. Gezien de recente overname van Anchor door Spotify lijkt dit echter niet lang meer te duren.  

Foto Peter Boer

Scribd gaat eigen publicaties uitgeven

Scribd, het platform voor het delen van documenten, heeft een eerste eigen boek Mueller’s War van journalist Garrett Graff uitgebracht. Een jaar geleden had het platform al aangekondigd dat het eigen producties zou gaan aanbieden.

De naam Scribd Originals lijkt geïnspireerd door videodiensten Netflix en Amazon, die ook eigen producties laten maken. Auteurs die zich al hebben verbonden met Scribd zijn Roxane Gay, Mark Seal, Hilton Als, Peter Heller en Paul Theroux.

Scribd wil zich wel beperken tot boeken met een geringe omvang van 50.000 woorden. Verder zal zowel fictie als nonfictie worden uitgebracht en alleen digitaal in de vorm van een e-book of audioboek.

Lonely Planet gaat in social commerce

Lonely Planet heeft TRILL Travel gekocht, een bedrijf dat met behulp van AI-technologie foto’s van influencers analyseert en automatisch linkt aan boekingssites. Gebruikers kunnen een hotel, excursie of restaurant boeken door een foto aan te raken.

Lonely Planet wil met deze aankoop zijn rol in de customer journey verlengen. De content van de uitgever wordt voor de reis gebruikt. Door met TRILL in zee te gaan, worden reizigers tijdens de trip ook geholpen doordat ze visueel kunnen zoeken en boeken.

TRILL stelt dat 70 procent van de Instagram-content te maken heeft met reizen. Consumenten willen graag dezelfde beleving boeken. In fashion is social commerce al groeiende, voor travel was er nog niet zoveel. Zo is TRILL ontstaan.

De zogeheten Tastemakers die TRILL van content voorzien, zijn mensen die hun Instagram-account koppelen met TRILL. Vervolgens worden de foto’s automatisch geanalyseerd en voorzien van een boekingslink gepubliceerd op de website van TRILL. Wanneer er daadwerkelijk wordt geboekt, ontvangt de Tastemaker commissie. In een dashboard is vervolgens te zien hoeveel clicks, boekingen en commissie de foto’s opleveren.

Lonely Planet zal de technologie van TRILL Travel integreren in zijn digitale kanalen. De bedoeling is om het Pathfinders-programma – een groep reisexperts die hun tips delen op de website – te vernieuwen. Net als bij TRILL delen de Pathfinders in de commissie die boekingen opleveren. “Deze tweezijdige marktplaats helpt reismerken om directe boekingen te stimuleren met behulp van organische social content en dient als verdienmodel voor contentmakers,” aldus Lonely Planet.

Lonely Planet gaat in social commerce

Lonely Planet heeft TRILL Travel gekocht, een bedrijf dat met behulp van AI-technologie foto’s van influencers analyseert en automatisch linkt aan boekingssites. Gebruikers kunnen een hotel, excursie of restaurant boeken door een foto aan te raken.

Lonely Planet wil met deze aankoop zijn rol in de customer journey verlengen. De content van de uitgever wordt voor de reis gebruikt. Door met TRILL in zee te gaan, worden reizigers tijdens de trip ook geholpen doordat ze visueel kunnen zoeken en boeken.

TRILL stelt dat 70 procent van de Instagram-content te maken heeft met reizen. Consumenten willen graag dezelfde beleving boeken. In fashion is social commerce al groeiende, voor travel was er nog niet zoveel. Zo is TRILL ontstaan.

De zogeheten Tastemakers die TRILL van content voorzien, zijn mensen die hun Instagram-account koppelen met TRILL. Vervolgens worden de foto’s automatisch geanalyseerd en voorzien van een boekingslink gepubliceerd op de website van TRILL. Wanneer er daadwerkelijk wordt geboekt, ontvangt de Tastemaker commissie. In een dashboard is vervolgens te zien hoeveel clicks, boekingen en commissie de foto’s opleveren.

Lonely Planet zal de technologie van TRILL Travel integreren in zijn digitale kanalen. De bedoeling is om het Pathfinders-programma – een groep reisexperts die hun tips delen op de website – te vernieuwen. Net als bij TRILL delen de Pathfinders in de commissie die boekingen opleveren. “Deze tweezijdige marktplaats helpt reismerken om directe boekingen te stimuleren met behulp van organische social content en dient als verdienmodel voor contentmakers,” aldus Lonely Planet.

Financial Times: 1 miljoen digitale abonnees

De Engelse zakenkrant is over de grens van 1 miljoen digitale abonnees gegaan. Omgerekend is de digitale oplage van de krant nu voor vijfenzeventig procent in nullen en enen en dertig procent van papier.

Een jaar eerder dan voorspeld bereikt de Financial Times de vooral psychologisch belangrijke grens. Dat gaat gepaard met een omzet van 383 miljoen pond en operationele winst van 25 miljoen pond.

Het bereiken van deze mijlpaal is geen toeval of geluk en zeker geen wijsheid. De FT experimenteert al sinds 2002 met een digitaal slot op de site. Eerst konden enkel geregistreerde gebruikers een x-aantal artikelen lezen gedurende een bepaalde periode. De krant probeerde hen vanaf daar te upsellen. In 2015 werd een echte paywall ingevoerd en ligt de nadruk overwegend op het verkopen van (proef)abonnementen.

Zeventig procent van de lezers van de zakenkrant bevindt zich buiten het VK.

Begin maart 2019 nam de FT een meerderheidsbelang in The Next Web. Aan het einde van diezelfde maand kocht de eigenaar van de FT, het Japanse Nikkei, de meerderheid in Deal Street Asia.

Discovery begint betaalde streamingzender met BBC

Discovery Inc. en BBC Studios tekenen een tienjarige overeenkomst om een internationale betaalde streamingzender te beginnen.

Een abonnement op de zender zal ongeveer vijf euro per maand kosten. Het vooralsnog naamloze platform begint in de loop van 2020. Dat kondigden de partijen gisteren aan.

Discovery zal BBC Studios nieuwe documentaires laten maken over natuur, geschiedenis, avonturen, wetenschap, reizen, ruimtevaart en cultuur. Ook bekende, reeds uitgezonden programma’s als Planet Earth, Blue Planet en Life zullen er te zien zijn. Rechten van bestaande series worden overgekocht om de titels in de online bibliotheek op te nemen.

Behalve als aparte online streamingdienst zal de nieuwe zender ook worden aangeboden aan kabel- en telecombedrijven voor diens zenderpakketten.

Foto: kumweni (cc)

Apple sluit tijdschriftenkiosk Texture

Apple sluit de eerder overgenomen tijdschriftendienst Texture gesloten na de aankondiging van Apple News+, een variant van tijdschriftenkiosk Blende.

Het Amerikaanse bedrijf werd een jaar geleden overgenomen, en de dienst bleef toen gewoon voortbestaan.

Gebruikers mogen een maand gratis Apple News+ uitproberen.

Android-gebruikers zijn echter boos omdat ze geen alternatief hebben. Het is ook niet duidelijk of Apple een Android app gaat uitbrengen. Ook is er geen webversie.

12 vormen van innovatieve storytelling & hoe je ze inzet

Opvouwbare schermen bieden kansen voor digitale en visuele storytelling. Het BBC News Lab heeft de mogelijkheden daarvoor op een rijtje gezet. Tijdens het Mobile World Congress 2019 stond het opvouwbare scherm in de spotlights. Sinds mijn vorige bijdrage heeft de tijd niet stil gestaan. De belangrijkste ontwikkelingen in een notendop: Samsung is volgens bronnen bezig […]

Column: Gevalletje retail

Er is hoop. Hoop voor kwaliteit. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Media kondigde onlangs zijn vertrek aan en kon zich ongegeneerd op de borst slaan. Volgens hem staat zijn kwaliteitskrant er beter voor dan ooit. Hoewel krant? Het heeft even geduurd, maar bij NRC heeft men ‘digital first’ nog net op tijd ontdekt. Op het nippertje zijn ze in de voetsporen getreden van het grote voorbeeld in de Verenigde Staten: de New York Times.

Met de Times gaat het niet goed, het gaat geweldig. De krant heeft achttienhonderd redacteuren in dienst, meer dan ooit. En van de 4,3 miljoen abonnees zijn er maar liefst 3,3 miljoen digitaal. Niet alleen vanwege de fenomenale journalistiek, ook abonnementen op de befaamde kruiswoordpuzzels en kookrubrieken doen het erg goed. De nieuwsorganisatie zet digitaal dan ook meer om dan op papier. Net als de Financial Times trouwens. Dus leve de ooit zo verfoeide paywall.

Het goede nieuws hier is dat de consument dus wel degelijk bereid is om voor content te betalen, mits die maar van hoge kwaliteit is. Dat geldt naast nieuws net zozeer voor media als video en audio. Zoals bekend groeien Netflix en Spotify maar door, veelal ten koste van de traditionele spelers.

De online mediawereld gaat zo meer en meer lijken op de retail. Enerzijds gaat het goed met de absolute top, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Anderzijds met de onderkant, die producten levert voor de massa – die is immers kassa. De spelers in het middenveld hebben het echter moeilijk en zullen pijnlijke keuzes moeten maken.

De trend – en tevens het slechte nieuws voor zowel concurrenten als consumenten – is dat de moderne mediaplatformen zich steeds meer met exclusieve content proberen te onderscheiden. Zo zijn Netflix Originals nergens anders te zien en betreedt men bij Spotify hetzelfde pad met de podcasts van het onlangs voor honderden miljoenen euro’s gekochte Gimlet. Plus: ook muziek lijkt er niet aan te ontkomen. Jay Z trok zijn muziek als eens terug van Spotify ten faveure van Tidal en ook andere artiesten spraken een voorkeur uit voor een specifiek platform. Een voorschot op wat komen gaat? En belangrijker nog: wat vindt de consument eigenlijk van deze uitsluiting? De vraag is wanneer de (pay)wal het schip gaat keren.

*) Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170). Hier vind je alle voordelen van het Emerce-lidmaatschap. zoals korting op onze events.

Honderden inzendingen Podcast Awards ‘in paar uur’

De deuren van de nominatieronde van de Dutch Podcast Awards waren nog niet koud een paar uur open en de organisatie had al ruim vierhonderd aanmeldingen te verwerken.

Het lijkt de organisator van het prijzenfeest, radiozender BNR, ook te verrassen. Hoofdredacteur Sjors Fröhlich:

De nominatieronde loopt nog tot 1 mei. Luisteraars van podcasts uit Nederland en België kunnen hun favoriete podcast nomineren op Podcastawards.nl. Na de nominatieronde krijgt een select aantal podcasts, na een stemronde, een plaats op de shortlist. Op de dag van de awardsshow op 6 juni vindt en algemeen juryberaad plaats waarbij de winnaars per categorie worden aangewezen.

De winnaars van vorig jaar:

 • Nieuws & Politiek: De Willem Podcast
 • Journalistiek & Media: De Eeuw van de Amateur
 • Tech & Innovatie: De Technoloog
 • Kunst en Cultuur: De Grote Harry Bannink Podcast
 • Muziek: Klap van de Molen
 • Verhalend/Storytelling: BOB
 • Lifestyle (Incl. Sport): Ik ken iemand die…
 • Zakelijk: Rudi & Freddie
 • Beste Host: Michiel Veenstra
 • Branded: KLM
 • Trend: Pretparken: Ochtend in pretparkland

Foto: Jakob Härter (cc)

Persgroep online vorig jaar voor het eerst naar 100 miljoen euro omzet

De Persgroep realiseerde vorig jaar een significante groei online en lichte achteruitgang in print. De lezersinkomsten van de groep daalden met 1,8 procent.

De geconsolideerde resultatenrekening van de groep laat een omzetstijging zien van 9 procent, naar bijna 1,6 miljard euro. De EBITDA groeide met 11 procent tot 241 miljoen euro. De winst voor belastingen bedroeg 174 miljoen. De nettowinst kende een groei van 15 procent naar 126 miljoen euro.

De tak Online Services maakte vorig jaar voor het eerst 100 miljoen euro omzet. Vanaf begin 2019 worden de cijfers van Independer mee geconsolideerd en zal de afdeling meer dan 170 miljoen euro omzet maken.

De Persgroep blijft de offline media overigens koesteren, maar zal zwaar blijven inzetten op de digitale groeimarkten.

Om meer snelheid te maken in de digitale transformatie, werd de managementstructuur van de groep recent aangepast. Zo werd er onder leiding van Erik Roddenhof een overkoepelende Belgisch-Nederlandse directie aangesteld die verantwoordelijk is voor het optimaal benutten van de synergievoordelen tussen de beide landen.

De marge op digitale en printabonnementen is nagenoeg onveranderd gebleven. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich zal doorzetten tijdens de komende jaren: licht dalende omzet, maar stabiele tot licht groeiende marges.

Page generated in 5.570 seconds. Stats plugin by www.blog.ca