Axel Springer wil van de beurs, KKR helpt

KKR wil investeren in het Duitse uitgeefbedrijf Axel Springer door alle kleine aandeelhouders uit te kopen. Daarna moet de beursnotering worden beëindigd.

Zo klinkt het plan dat KKR gisteren presenteerde en dat de steun geniet van de grootste aandeelhouder achter Axel Springer, de weduwe van de oprichter.

De koers van het aandeel steeg gisteren tot net onder het bod van 63 euro per aandeel. Het bod van de Amerikaane investeerder waardeert heel Axel Springer op 6,8 miljard euro.

Axel Springer is een uitgever van Duitse kranten die in de afgelopen jaren een indrukwekkende digitale transformatie doorliep. Het is eigenaar van breed online portfolio met daarin veel online marktplaatsen, zoals Immoweb in België, maar ook titels als Business Insider en eMarketer.

De Duitsers worden ook genoemd als mogelijke koper van Marktplaats.nl. Dat staat sinds maart in de etalage.

Philipp Freise van KKR zegt: “In het licht van de snel veranderende mediasector moet Axel Springer organisch blijven investeren en de strategie blijven executuren om voordeel van die veranderingen te pakken.”

Happy Horizon neemt belang in EEN Media

Het netwerk van marketingbureaus Happy Horizon uit Eindhoven verwerft een minderheidsbelang in EEN Media uit Amsterdam.

Directeur Daniël Verhagen ligt toe aan Emerce: “We gaan ook een strategische samenwerking aan. Dat houdt in dat we EEN Media Group gaan ondersteunen en helpen bij het ontsluiten van data, leadgeneratie en e-mailmarketing. Omgekeerd kunnen wij bij EEN Media terecht om voor opdrachtgevers van Happy Horizon specifieke vrouwendoelgroepen te bereiken met campagnes op maat.”

Hoeveel geld met de equitydeal is gemoeid houden de partijen voor zich.

EEN Media is een mediabedrijf met titels Ze.nl, Girlscene.nl, Trendalert.nl en de onlangs aan het portfolio toegevoegde titels Freshhh.nl en Fem-fem.nl. De onderneming richt zich louter op vrouwen.

De investering brengt Happy Horizon ook een voet aan de grond in Amsterdam in letterlijke zin. Verhagen: “Een aantal Happy-collega’s woont in Amsterdam. Zij gaan deels vanuit het kantoor van EEN Media in de Hallen werken. Dat zijn bijvoorbeeld Sindy de Vries, group creative director, en Arthur Detering, managing directer bij Happy Data. Ook voor afspraken met opdrachtgevers uit de regio Amsterdam kunnen we er natuurlijk terecht.”

Onlangs kocht Happy Horizon het bedrijf DigiMonks uit Amsterdam. Er wordt gekeken of en hoe dat team kan aanschuiven bij het kantoor in de Kinkerbuurt.

Foto: FaceMePLS (cc)

Nieuwe benoemingen directie Talpa Network

Talpa Network breidt de directie uit met twee nieuwe posities. Menno Koningsberger wordt managing director Marketing en Paul Römer managing director Radio en Televisie.

De benoemingen luiden een volgende fase in de ontwikkeling van de onderneming in, aldus het mediabedrijf in persbericht.

Noch Koningsberger, noch Römer brengt specifieke digitale expertise met zich mee. De nieuwe directeur RTV stond tot begin 2019 zo’n acht jaar aan het roer bij de publieke omroep NTR. In de twaalf jaar daarvoor werkte hij als algemeen directeur van Endemol Nederland. Koningsberger was in de zeven jaar hiervoor radiobaas bij Talpa.

John de Mol zegt in een gemailde toelichting: “Naast een schat aan ervaring hebben [Menno Koningsberger en Paul Römer] de leiderschapskwaliteiten om organisatiebreed verbindingen te slaan en om ons product- en dienstenaanbod naar een volgend niveau te brengen.”

Dutch Podcast Awards 2019 uitgereikt

Brand in het Landhuis is de grote overall winnaar van de Dutch Podcast Awards 2019, georganiseerd door radiostation BNR.

Zojuist zijn in Amsterdam, live uitgezonden op de zakelijke nieuwszender van FD Mediagroep, de prijzen uitgereikt voor de beste podcasts in Nederland. De longlist is samengesteld door het luisterend publiek. De einduitslag werd voor zeventig procent bepaald door datzelfde publiek en voor dertig procent door een onafhankelijke vakjury.

NTR’s De Brand in het Landhuis is uitgeroepen tot beste podcast van Nederland en Lamyea Aharouay die voor NRC ‘Haagse Zaken’ presenteert, won als beste host.

Opvallend is, dat nagenoeg alle tien winnende podcasts worden gemaakt door professionele mediapartijen. Dat varieert van publieke omroepen, tot krant NRC tot online nieuwssite Tweakers.

NU.nl bundelt krachten met Moving Digital voor woningaanbod

NU.nl en Moving Digital, een grote online marketingpartner voor makelaars, zijn een samenwerking gestart om het woningaanbod in Nederland geautomatiseerd te promoten via de NU.nl en NUlokaal.

NUlokaal adverteren is een self-service tool van NU.nl waarmee adverteerders gemakkelijk een display advertentie kunnen aanmaken en deze lokaal kunnen uitleveren in de NU.nl-app.

De combinatie van het grote aanbod van Moving Digital en de targetingmogelijkheden van NUlokaal stelt Moving Digital in staat om het woningaanbod hyperlokaal te promoten.

Moving Digital, voorheen KijkMijnHuis, zegt de grootste online marketingpartner in de makelaardij te zijn. Moving Digital bedient ruim 1900 makelaarskantoren.

Het bedrijf is naast Nederland actief in Scandinavië, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland.

SoundCloud koopt digitale rechtenspecialist

De ‘YouTube voor audio’ SoundCloud wil het vier jaar oude Repost Network uit Los Angeles kopen. Daarmee breidt het zijn dienstenpakket uit met digitaal rechtenbeheer, crossplatform distributie, analytics en digitale marketingdiensten.

Eerder deze week maakte SoundCloud uit Duitsland de intentie bekend om Repost Network over te nemen. De transactie wordt naar verwachting ergens in de komende weken afgerond. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, houden de partijen voor zich.

Repost Network is in feite een bedrijf dat auteursrechtelijk beschermde data (audio) verspreidt en informatie over het gebruik daarvan terughaalt. Die data geeft het weer in de vorm van statistieken en omzetcijfers. Tot de distributiepartners behoren partijen als Soundcloud, Spotify, Deezer, YouTube, Apple Music, Google Music, Facebook en Tencent.

De Persgroep verandert naam in DPG Media

De Persgroep verandert zijn naam in DPG Media om de breedte van zijn portfolio beter tot uitdrukking te brengen.

Het moederbedrijf van verscheidene kranten in Nederland en België biedt inmiddels ook onderdak aan bijvoorbeeld Tweakers, Hardware.info en kocht afgelopen Independer. In België versterkte de organisatie zich met de volledige overname van Medialaan, moederbedrijf van diverse commerciële radio- en televisiezenders.

Christian Van Thillo, CEO: “De Persgroep is dertig jaar geleden begonnen als een Vlaamse uitgeverij van dag- en weekbladen. Geleidelijk aan zijn we uitgegroeid tot een multimediaal bedrijf dat in drie landen actief is. De recente overnames van Medialaan en Independer hebben deze evolutie versneld. We waren toe aan een nieuwe naam die past bij de breedte van onze activiteiten.

VI doorbreekt grens van 10.000 betalende digitale abonnees

Voetbal International heeft tienduizend betalende digitale leden aan zich te binden. Het digitale platform VI PRO heeft deze grens iets meer dan twee jaar na zijn lancering bereikt.

Abonnees op het weekblad hebben gratis onbeperkt toegang tot VI PRO. Lezers van de site en app van VI die een account aanmaken, kunnen iedere maand een aantal artikelen gratis lezen. Ruim 420.000 bezoekers hebben zo maandelijks toegang tot de verhalen op VI PRO. In april werd de barrière van 1.000 nieuwe leden in één maand doorbroken.

Begin 2017 startte VI met het digitale platform VI PRO vanuit de overtuiging dat lezers nog steeds willen betalen voor journalistiek die waarde biedt. Onlangs is VI PRO verrijkt met een persoonlijke pagina, waar abonnees op basis van zelf aangegeven voorkeuren een eigen nieuwsoverzicht aangeboden krijgen.

Op 28 mei presenteert VI tijdens in De Balie de eerste VI PRO-special. In die printspecial wordt een antwoord gezocht op de vraag hoe het voetbal van de toekomst eruit ziet.

Spotify maakt podcasts veel prominenter in nieuwe app

Spotify gaat podcasts in de nabije toekomst even belangrijk maken als muziek in de interface van zijn app, zo suggereert een nieuwe versie die het Zweedse bedrijf nu test.

Testers van een betaversie van de app vertellen tegen persbureau Bloomberg dat de knop ‘Podcasts’ in de nieuwe interface even groot staat weergegeven als ‘Muziek’.

De verandering is een duidelijk signaal van het bedrijf dat het internationaal de hoofdbestemming wil zijn voor meer vormen van onderhoudende audio dan alleen muziek. Indirect is het ook een signaal aan producenten van podcasts dat het platform hun werk serieus neemt en alle ruimte biedt om dat, ten eerste, te verspreiden en, ten tweede, ook te helpen exploiteren.

Om zijn portfolio met exclusieve podcasts te vergroten trok Spotify afgelopen jaar voor vierhonderd miljoen dollar de portemonnee om audiouitgevers in de VS te kopen. Daarnaast investeert het fors in de ontwikkeling van zijn eigen podcastplatform.

In oktober 2018 lanceerde het de betaversie van ‘Spotify for Podcasters‘. Dat voorziet makers van digitale hulpmiddelen en data over hun luisterpubliek. Maandelijks gebruiken nu twintigduizend teams dit systeem en er zijn meer dan vijftigduizend shows geupload via Spotify for Podcasters.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind april zei het bedrijf: “We verwachten dat de omzet uit podcasts versneld zal groeien in de loop van 2019. Het is onze ambitie om in de loop van de tijd een advertentiesysteem te ontwikkelen dat qua targeting en reporting even robuust is als onze reclamebusiness bij muziek.”

Foto: Thijs Paanakker (cc)

‘Podcasts moeten geld durven vragen’

Goede journalistiek kost geld en moet geld kosten, maar bij podcasts vallen mediamakers in dezelfde valkuil als waar traditionele media jaren geleden invielen. Ze denken niet na over een verdienmodel of werken zelfs gratis.

Dat is de kritiek die directeur Alexander Klöpping van Blendle afgelopen vrijdag liet horen tijdens een interview op het hoofdpodium van The Next Web Conference in Amsterdam.

“Er dient zich in de vorm van podcasts nu een nieuwe golf van creativiteit in de media aan. Het mooie daarvan is dat journalisten uitvoerig hun verhaal kunnen doen. Wat ik echter zie gebeuren is dat ze dezelfde fout maken die andere media eerder al maakten bij online. Ze geven hun werk voor niets weg.”

Met de opkomst van internet begonnen nieuwsmedia steeds vaker hun werk gratis online te zetten. Hoe meer nieuws, hoe meer verkeer en dus – zo was de gedachte – hoe meer reclame-inkomsten daaruit zouden voortvloeien. Die vlieger ging maar slechts deels op. Titels vielen weg, kranten en bladen verlaagden hun verschijningsfrequentie en stapten helemaal af van papier.

Klöpping: “In die zin is reclame de vijand van kwaliteitsinformatie. In dit nieuwe medium podcasts zit heel veel, hele goede informatie. Daar moet je geld voor durven vragen. We betalen toch ook voor Spotify en Netflix? Op basis van het dagelijks nieuws nemen we beslissingen. Het is noodzakelijk voor de werking van de democratie.”

De algemene interesse voor podcasts is anders dan tijdens de eerste golf tien à vijftien jaar geleden. Toen was de vraag niet naar commerciële mogelijkheden, maar naar technische mogelijkheden. In die tijd begon Apple met de ondersteuning van podcasts in iTunes; een grote stap die het ontdekken van en abonneren op onbekende podcasts mogelijk maakte.

Vandaag de dag zijn er nog twee andere bedrijven die podcasts indexeren en vindbaar maken: Spotify en Google. Voor de eerste is het manier om zijn audio-aanbod te verbreden en, met exclusieve distributiedeals, te verdiepen. Voor Google vormen podcasts een nieuw medium om commercieel te exploiteren. Dat begint met het automatisch transcriberen van de inhoud van de podcast. Door te weten wat er wordt gezegd, kan het bedrijf contextueel aanverwante reclames tonen of laten horen. Dat gebeurt te zijner tijd in de Google Podcasts-app en het web.

Hiermee wordt de vraag naar wijze van commerciële exploitatie relevant.

Foto: Dan Taylor (c)

Online classifieds stuwen omzetgroei Axel Springer

Uitgeverij Axel Springer zag de omzet uit rubrieksadvertenties in het eerste kwartaal met 8,5 procent groeien tot 315 miljoen euro.

Daarmee zijn online classfieds de grootste drijver achter de omzetgroei van het mediaconcern. In de eerste drie maanden van dit jaar namen de verkopen met 3,2 procent toe tot 772 miljoen euro. Classifieds zijn daar 41 procent van.

De nieuwstak, waar Duitse kranten en tijdschriften onder vallen maar ook Business Insider en eMarketer, vertegenwoordigt 42 procent van de omzet. Dit segment zag de verkopen wel dalen met 2,9 procent tot 341 miljoen euro.

De winst (ebitda) was nagenoeg gelijk met 113 miljoen euro.

Bij de presentatie van de cijfers gaf de leiding als commentaar: “We investeren in het versnellen van de groei van de News- en Classifieds Media-takken. Het doel is de waarde van prestaties van het bedrijf op middellange tot lange termijn te vergroten zodat het dynamisch kan blijven groeien.”

Axel Springer beweegt zich met classifieds op verscheidene markten. Dat zijn voornamelijk b2c-platformen voor auto’s, woningen, vakantiehuisjes en banen. Het bedrijf is een van de kandidaten voor de overname van Marktplaats.nl.

Erik Kepper weg bij RTL MCN

Erik Kepper is vertrokken als managing director bij RTL MCN, het online videonetwerk van de mediagroep.

Kepper heeft precies vijf jaar leiding gegeven aan het netwerk dat YouTube-sterren en -kanalen exploiteert. Getuige zijn LinkedIn-profiel is hij nu actief als zelfstandig adviseur.

De taken van de directeur worden tijdelijk waargenomen door Boudewijn Smals, zo laat RTL aan deze uitgave weten.

Keppers team neemt via socialmedia publiekelijk afscheid:

Foto: Gordon (cc)

Streamingdienst voor online lezen Magboox wijzigt naam in Cliffer

De Nederlandse streamingdienst voor online lezen Magboox wijzigt zijn naam in het meer eigentijdse Cliffer. Dit als onderdeel van de nieuwe groeistrategie van directie en aandeelhouders.

Tegen betaling van een vast maandelijks bedrag krijgen de gebruikers onbeperkte toegang tot boeken, diverse tijdschriften en audioboeken.

Inmiddels heeft Cliffer met vrijwel alle grote Nederlandse uitgevers afspraken gemaakt over deelname.

Het platform, ontwikkeld op de TU/e Campus in Eindhoven, staat naar eigen zeggen op het punt met een aantal grote partijen ‘strategische allianties’ aan te gaan, gericht op versnelde groei van het aantal gebruikers. Tevens start een marketingcampagne.

Inmiddels werkt ook voormalig content-director van VodafoneZiggo William Linders mee aan de verdere uitbouw van Cliffer.

Push2Tablet uit Baarn, dat een platform bedacht waarmee tijdschriften en boeken op iPad en mobiele telefoon gekocht en gelezen kunnen worden, is inmiddels failliet, zo heeft Bright achterhaald.

Zo werkte Push2Tablet in 2013 samen met boekhandelsketen Bruna aan Tablisto, een app waar klanten boeken en tijdschriften konden downloaden. Twee jaar later begonnen het technologiebedrijf en de boekenwinkel hun app Bliyoo, waar mensen voor 14,95 euro per maand onbeperkt boeken en tijdschriften konden lezen.

Foto Cliffer

Streamingdienst voor online lezen Magboox wijzigt naam in Cliffer

De Nederlandse streamingdienst voor online lezen Magboox wijzigt zijn naam in het meer eigentijdse Cliffer. Dit als onderdeel van de nieuwe groeistrategie van directie en aandeelhouders.

Tegen betaling van een vast maandelijks bedrag krijgen de gebruikers onbeperkte toegang tot boeken, diverse tijdschriften en audioboeken.

Inmiddels heeft Cliffer met vrijwel alle grote Nederlandse uitgevers afspraken gemaakt over deelname.

Het platform, ontwikkeld op de TU/e Campus in Eindhoven, staat naar eigen zeggen op het punt met een aantal grote partijen ‘strategische allianties’ aan te gaan, gericht op versnelde groei van het aantal gebruikers. Tevens start een marketingcampagne.

Inmiddels werkt ook voormalig content-director van VodafoneZiggo William Linders mee aan de verdere uitbouw van Cliffer.

Push2Tablet uit Baarn, dat een platform bedacht waarmee tijdschriften en boeken op iPad en mobiele telefoon gekocht en gelezen kunnen worden, is inmiddels failliet, zo heeft Bright achterhaald.

Zo werkte Push2Tablet in 2013 samen met boekhandelsketen Bruna aan Tablisto, een app waar klanten boeken en tijdschriften konden downloaden. Twee jaar later begonnen het technologiebedrijf en de boekenwinkel hun app Bliyoo, waar mensen voor 14,95 euro per maand onbeperkt boeken en tijdschriften konden lezen.

Foto Cliffer

Nominaties Dutch Podcast Awards bekend

Gisterenmiddag zijn de nominaties voor de Dutch Podcast Awards bekendgemaakt door organisator BNR.

Aan het einde van de middag werden de shortlisten gepubliceerd met daarop 65 genomineerden in 10 categorieën.

Het gaat om de categorieën: Nieuws & Politiek, Tech & Innovatie, Media & Opinie, Kunst & Cultuur & Muziek, Verhalend, Lifestyle & Maatschappij & Gezondheid, Sport, Zakelijk, Wetenschap, Beste Host.

De nominaties staan op de site Podcastawards.nl. Tussen 1 mei en 4 juni kan er gestemd worden. De stemmen van het publiek in combinatie met die van de vakjury bepalen de winnaars. De prijzen worden uitgereikt op donderdag 6 juni tijdens de Dutch Podcast Awards Show, live op BNR in Dauphine in Amsterdam. Het is de tweede keer dat die prijzen worden uitgereikt.

Page generated in 1,099 seconds. Stats plugin by www.blog.ca