Engelstalige versie The Correspondent eind deze maand van start

Eind deze maand gaat de Engelstalige versie van The Correspondent van start. Er zijn vijf redacteuren aangetrokken, terwijl er in totaal 2000 mensen gesolliciteerd hadden. Wel gaat het journalistieke platform werken met freelance correspondenten.

Vaste redacteuren zijn OluTimehin Adegbeye uit Lagos, Nigeria, Eric Holthaus uit Minnesota (VS), Irene Caselli uit Trento, Italië, Tanmoy Goswami uit New Delhi, India en Nesrine Malik uit London, Groot-Brittannië.

The Correspondent begon vorig jaar een internationale crowdfundingsactie om een Engelstalige editie op te zetten. Een groot deel van de promotie vond in de VS plaats. In maart werd duidelijk dat The Correspondent geen Amerikaanse tak van De Correspondent wordt, maar zich op breder taalgebied gaat richten. De redactie komt dan ook gewoon in Amsterdam.

‘We screwed up, zo luidde een excuusbrief aan haar leden, medewerkers en ambassadeurs die zich misleid voelden na de crowdfunding van afgelopen december.

Btw op elektronische kranten, tijdschriften en boeken gaat omlaag

De btw op elektronische kranten, tijdschriften en boeken gaat omlaag van 21 procent naar 9 procent. Dat maakte het kabinet vandaag bekend op Prinsjesdag.

Dit betekent dat het verschil in btw-tarief tussen de papieren en de elektronische versies verdwijnt. Alle nieuwswebsites vallen hier ook onder, ook als ze geen fysieke uitgave hebben.

De BTW-richtlijn 200637 bood tot voor kort nog geen mogelijkheid boeken, kranten en tijdschriften die langs elektronische weg worden geleverd of uitgeleend ook onder het verlaagde btw-tarief te brengen. De Raad van de Europese Unie heeft inmiddels een richtlijn vastgesteld over btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften waardoor lidstatenhet verlaagde btw-tarief in de nationale wetgeving kunnen opnemen.

Om te vermijden dat verlaagde btw-tarieven op grote schaal worden toegepast op audiovisuele inhoud, hebben de EU-lidstaten niet de mogelijkheid om een verlaagd btw-tarief toe te passen wanneer uitgaven uitsluitend of hoofdzakelijk uit reclamemateriaal of uit muziek- of video-inhoud bestaan.

Na de wijziging door de Richtlijn btw-tarieven boeken, kranten en tijdschriften is het de EU-lidstaten toegestaan het verlaagde btw-tarief ook te doen gelden voor de uitlening van elektronische uitgaven.

Foto Pixabay

IEX koopt Beursgorilla en Beleggen.nl

IEX Group neemt de websites Beursgorilla en Beleggen.nl over van uitgever Finance Network. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het is de tweede overname die IEX dit jaar doet om zijn bereik op de financieel-economische uitgeefmarkt te vergroten. In juli kocht de beursgenoteerde uitgever ook al Beurs.nl van New Skool Media.

In 2015 verwierf het Belegger.nl, Beursduivel.nl en Beursexpres vanuit Value8 Media en voegde dat toe aan IEX.nl.

Finance Network verkoopt de titels om zich volledig te richten op vergelijkingen van verzekeringen en geldzaken, zoals sparen en lenen. Daarmee passen de portalen niet langer in het portfolio.

Foto: FNV Bondgenoten (cc)

Startpagina.nl slaat nieuwe koers in

Startpagina.nl krijgt een nieuw design en moet een nieuwe functie gaan vervullen voor de nog steeds miljoenen bezoekers van de site. Vandaag gaat de knop om.

De site uit de stal van Sanoma moet minder een vertrekpunt worden en meer een bestemming. Daarom worden er populaire online spellen en nieuwsvideo’s toegevoegd en kopij uit samenwerkingen met Libelle, Margriet en NU.nl. Het doel is de seniore doelgroep langer vast te houden en kansen te pakken op het gebied van branded content.

In 1998 werd Startpagina.nl opgericht en kreeg Nederland, in de tijd waarin Google nog helemaal niet bestond, een nuttig en herkenbaar vertrekpunt van wat destijds nog vaak surf- en snuffelsessies waren. In het jaar 2000 kocht VNU de portaalsite die uitpuilde van de links. Een jaar later kwam het in handen van Sanoma. Nooit veranderde de site wezenlijk qua design en functie.

In de loop der jaren lijkt de doelgroep met Startpagina meegegroeid. Vooral vijftig plus maakt er gebruik van, vertelde Leon Dekker van Sanoma vorig jaar nog aan Emerce. En deze groep heeft behoefte aan structuur. ‘Als je bij Google een televisie zoekt, krijg je niet meteen een fabrikant of winkelbedrijf te zien, bij ons wel. Als je heel handig bent, kom je met Google een heel eind, maar ben je dat niet, dan geven sommigen de voorkeur aan duidelijke verwijzingen.’

Volgens de bereikscijfers van Vinex had Startpagina.nl in augustus 2019 4,1 miljoen bezoekers. Dat is evenveel als een jaar geleden. Het merendeel van het verkeer komt van smartphones. Qua bereik noteert het portaal nog steeds hoog in de top 100: op plek 28.

Foto: japanexperterna (cc)

Dag en Nacht Media met nieuwe rapportage podcastcijfers

Het Nederlandse podcastnetwerk Dag en Nacht Media zet zijn oude meetsysteem overboord en omarmt een nieuwe, gebaseerd op IAB-standaarden. Dat leidt cijfermatig tot een bereiksdaling van een kwart, maar is op lange termijn het duurzaamst.

“Eigenlijk zijn de rapportages met luistercijfers bij podcasts nu een zooitje”, zegt Tim de Gier. “We zijn overgestapt op een nieuw systeem om duidelijk te kunnen rapporteren wat de impact van een podcast is aan zowel de maker als ook de adverteerder.”

Lang was er geen overeenstemming wat ‘een luisteraar’ is. Is dat iemand die een podcast downloadt of telt dat pas als iemand één of meer minuten heeft luistert? Makers en uitgevers voelen niet echt haast om afspraken te maken over standaarden in rapportages. NPO en BNR spreken wel over de materie, maar dat was De Gier niet concreet genoeg.

Dag en Nacht Media gebruikt sinds deze maand de standaard die het IAB internationaal heeft opgesteld. Eind 2017 werd ‘Podcast Measurement v2’ gepubliceerd (PDF) en sinds eind 2018 wordt het door een groep grote, voornamelijk Amerikaanse partijen, ook geïmplementeerd. In Nederland werden IAB-standaarden tot nu toe doorgaans zonder al te veel discussie overgenomen.

In de wereld van de IAB-standaarden geldt een podcast als ‘beluisterd’ als hij minimaal één minuut is beluisterd. Op basis van externe cijfers van Apple gaat De Gier er vanuit dat de uitluistertijd op zijn podcastnetwerk rond de negentig procent ligt.

In het netwerk van Dag en Nacht Media zitten zestig podcasters die samen veertig shows uitgeven. In de maand augustus werden er 2,7 miljoen afleveringen beluisterd. “Met de nieuwe luistercijfers gaat dat dalen”, vertelt de mede-oprichter van het podcastbedrijf “tot ongeveer 75 procent, omdat we onszelf een hogere standaard willen opleggen.” Voor de metingen wordt gewerkt met het IAB-compliant platform ART19, dat bijvoorbeeld ook door de NY Times wordt gebruikt.

“Omdat wij het belangrijk vinden dat de podcastwereld beweegt naar een universele manier van luisteraantallen tellen, stappen wij over.”

Zeker 2,2 miljoen Nederlanders geven aan naar podcasts te luisteren. Met een maandbereik van meer dan 13 procent zijn met name de hoogopgeleide jongeren en young professionals verantwoordelijk voor de wederopstanding van de podcast, zo bleek dit voorjaar uit een grootschalig onderzoek van MeMo².

Het aantal maandelijkse podcaststreams bij de NPO steeg van 2,4 miljoen per maand begin 2019 naar 4,3 miljoen in juli, vertelt Jurre Bosman, directeur audio van de NPO, tegen het NRC.

Foto: honou (cc)

Jet-Stream met gratis videospeler voor publishers

Nederlands oudste specialist in videostreaming Jet-Stream publiceert een nieuwe videospeler voor uitgevers. Directeur Stef van der Ziel spreekt over ‘een bommetje’.

Een bommetje, omdat de videospeler alle conventies van alle andere streamers loslaat. De speler ondersteunt alle standaarden, werkt op alle platformen en browsers, bevat nul trackingopties van kijkers, nauwkeurige analytics, veel features en is onbeperkt gratis te gebruiken. Uitgevers kunnen er geld mee verdien omdat de player IAB’s VAST-standaard ondersteunt.

De publicatie van de HTML5-player is een statement van Van der Ziel en vloeit voort uit zijn visie. Hij verwoordt het waarom kort met ‘Don’t pay to play. Don’t pay with your data.’

Geld verdient het bedrijf onder meer met de verhuur van toegang tot zijn CDN, een distributienetwerk voor streams, en nieuwe zakelijke videosoftware.

Foto: Mark Vletter (cc)

Dmexco: Adverteerders verlaten bureaus voor in-house programmatic

2018 was het jaar waarin adverteerders het heft in eigen handen namen en hun programmatic reclame-activiteiten insourceten. Nieuw onderzoek laat zien dat het merendeel geen bureau meer gebruikt maar dit commerciële handwerk zelf doet.

En dit trend zet in 2019 alleen meer verder door. Dat laat het nieuwe rapport ‘ Attitudes To Programmatic’ van IAB Europe zien, dat gisteren in Köln werd gepresenteerd op de Dmexco-beurs.

Naast de toename van insourcing beschrijft de belangenorganisatie van Europese adverteerders en uitgevers nog een andere trend. Adverteerders gebruiken dan wel minder externe bureaus, maar de inzet van externe consultants neemt daarentegen toe. Het handwerk gebeurt in huis, maar de expertise over markt en materie wordt nog wel ingehuurd. En meer dan voorheen.

“Adverteerders die insourcen doen dat voornamelijk vanwege controle en transparantie: meer operationele controle (50%), minder mediakosten (42%) en beter zicht op waar campagnes daadwerkelijk draaien (33%)”.

Adverteerders verwachten dat er komend naar tachtig procent meer zal worden uitgegeven aan programmatic advertising, reclame die volgens een veilingmodel wordt ingekocht. De grootste groei verwachten de onderzoekers bij digital out-of-home, audio en connected TV.

In 2018 gaven adverteerders voor 16,8 miljard euro uit aan programmatic reclame, veelal gericht uitgeserveerd met behulp van cookies met profielinformatie.

Foto: Koelnmesse (c)

Dmexco: journalistenplatform WikiTribune opnieuw gelanceerd

Het journalistieke platform WikiTribune wordt eind deze maand opnieuw gelanceerd. Dat vertelde initiatiefnemer Jimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia, vandaag op Dmexco, het marketingcongres in Keulen. Hoofdhema van dat congres is ‘vertrouwen’.

Op WikiTribune delen journalisten en schrijvers concepten voor artikelen die kunnen worden aangevuld of gecorrigeerd door vrijwilligers. Het platform werd in 2017 gelanceerd op een aangepaste versie van WordPress, maar Wales moest toegeven dat het niet echt van de grond is gekomen. Een kleine team van redacteuren werd oktober 2018 zelfs ontslagen.

“De afgelopen maanden heb ik het platform met mijn programmeurs helemaal opnieuw ontworpen en het wordt heel anders: denk aan een soort Facebook waar alles bewerkt kan worden, een beetje zoals bij Wikipedia.”

Wales benadrukt de noodzaak van WikiTribune in een tijd dat serieuze onderzoeksjournalistiek onder druk staat. “Ik zie wel verbeteringen,” zegt Wales. “De New York Times is in enkele jaren gegroeid van 1 naar 3 miljoen betalende gebruikers. Voorheen wilden mensen niet voor content betalen, daarin lijkt nu toch verandering te komen. Je ziet de betaalmuur steeds vaker.” Wel vreest Wales een beetje het Trump effect. “De onrust die Trump veroorzaakt is een zegen voor de journalistiek.”

Het neemt niet weg dat veel kranten het moeilijk hebben. “The Guardian probeert het met donaties, dat lukt ook nog niet erg goed.”

Maar, zei Wales, traditionele zakelijke modellen werken ook niet meer. “Uitgeverijen zagen dat ze meer konden verdienen met oppervlakkige clickbait. Het gevolg is dat steeds minder journalisten aan werk komen. Vooral lokale journalistiek staat onder druk. Met een initiatief als WikiTribune zou je vrijwilligers onderzoek kunnen laten doen, iets waar journalisten steeds minder tijd hebben. Ik kan niet garanderen dat het een groot succes wordt, maar wil het zeker proberen.”

‘Doorverkoop e-books bij Tom Kabinet op gespannen voet met bescherming auteursrechten’

De doorverkoop van e-books, zoals dat gebeurt bij het Nederlandse platform Tom Kabinet, staat op gespannen voet met de bescherming van auteursrechten. Die voorzichtige conclusie trekt advocaat-generaal Szpunar. Hij adviseert het Hof in een zaak die door de Nederlandse Uitversbond tegen Tom Kabinet is aangespannen.

In juni 2014 is Tom Kabinet een virtuele marktplaats gestart waarbij gebruikers een tweedehands e-book van een ander konden aanschaffen tegen betaling. Tom Kabinet rekende daarvoor een vergoeding. Een via de website verhandeld e-book werd daarbij voorzien van een watermerk, waarmee kopers traceerbaar werden.

Nadat de uitgeversbond had vastgesteld dat er nogal wat illegale kopieën in omloop waren, werden vanaf 2015 alleen nog e-books aangeboden die door Tom Kabinet zelf nieuw waren aangeschaft bij het Centraal Boekhuis of derden zoals bol.com.

Vanaf juni 2015 heeft Tom Kabinet haar dienstverlening wederom gewijzigd en vervangen door Toms Leesclub, waarbij Tom Kabinet niet langer als tussenpersoon optreedt maar zelf e-book-handelaar wordt binnen een besloten kring van leden. Ook dit model kon de goedkeuring van de bond niet wegdragen. De prijzen van Tom Kabinet zijn namelijk aanzienlijk lager dan die van de officiële distributeurs.

De zaak sleepte zich sindsdien voort, maar nu ligt er een advies aan het Hof. In zijn conclusie stelt de advocaat-generaal dat de kwaliteit van digitale kopieën door het gebruik niet achteruit gaan, zodat tweedehands kopieën perfecte vervangers voor nieuwe kopieën vormen. Bovendien is het gemakkelijk om dergelijke kopieën uit te wisselen, omdat dat geen moeite of extra kosten met zich meebrengt.

De parallelle tweedehandsmarkt zal dus waarschijnlijk veel meer gevolgen hebben voor de belangen van houders van auteursrechten dan de tweedehandsmarkt voor tastbare voorwerpen.

Dit creëert twee risico’s voor de houders van auteursrechten. Het eerste risico is de concurrentie van kopieën die voor dezelfde kwaliteit tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs worden aangeboden, en het tweede risico is de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kopieën die in omloop zijn.

Weliswaar is de wederverkoper in beginsel verplicht om zijn eigen kopie te verwijderen, maar het is met name bij particulieren moeilijk na te gaan of deze verplichting wordt nageleefd.

Tot slot is het niet zeker dat, wanneer de uitwisseling van tweedehands digitale kopieën is toegestaan, het altijd gemakkelijk of mogelijk zal zijn om legale kopieën, dat wil zeggen kopieën die legaal volgens de regels zijn verkregen en doorverkocht, te onderscheiden van nagemaakte kopieën.

Het Hof kan overigens afwijken van het advies van de advocaat-generaal. Gebruikelijk is dat echter niet. Wanneer vonnis zal worden gewezen is niet bekend.

DappRadar vangt 2,3 miljoen dollar groeigeld

Naspers en Blockchain.com investeren 2,3 miljoen dollar in DappRadar uit Litouwen in een eerste grote investeringsronde van het platform.

Het geld uit de seedronde wordt gebruikt voor R&D en de ontwikkeling van nieuwe functies van het platform. Het is niet bekend tegen welke waardering de investering wordt gedaan.

DappRadar is een bedrijf dat de opkomst en ontwikkeling van apps op blockchains volgt. Het volgt zes ‘netwerken’, waaronder Ethereum, EOS en TRON. Het platform heeft zicht op 2.550 dapps (gedistribueerde apps). De grootte appcategoriën op het platform zijn: collectibles, exchanges, gaming, gambling en marketplaces.

Foto: techcrunch (cc)

Nominaties Website van het Jaar 2019 bekend

Van 6 september tot en met 18 oktober 2019 kan het Nederlandse publiek haar stem uitbrengen op​ ​400 genomineerde websites. De winnaars worden op 20 november bekend gemaakt tijdens de feestelijke Website van het Jaar Award Night.

Wat is volgens het Nederlandse publiek de beste en populairste website van 2019? Het publiek kan in 37 categorieën zijn favoriet beoordelen op onder meer inhoud, navigatie en ontwerp. In iedere categorie zijn twee prijzen te winnen: de Beste Website van het Jaar en de Populairste Website van het Jaar. De website met de hoogste kwaliteitsscore (inhoud, navigatie, ontwerp, aanbevelingsintentie) wordt beste website en de award voor populairste website gaat naar de site met de meeste stemmen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Multiscope in samenwerking met Emerce. De Website van het Jaar-verkiezing behoort tot een van de grootste publieksonderzoeken van ons land. Eerdere winnaars waren onder andere Tweakers, Buienradar, YouTube, Funda, ING, Google en UitzendingGemist.nl.

Op 20 november wordt in aanwezigheid van de grootste internetmerken van het land tijdens een feestelijke awardshow in AmsterDome bekendgemaakt welke Nederlandse organisatie volgens de Nederlandse consument de beste website van 2019 heeft.

De volledige lijst met genomineerden is te vinden op ​www.websitevanhetjaar.nl​.

Blog werpt muziekwinkels reddingsboei

Muziekweblog Inside Audio doorloopt een redesign. Met de uitbreiding wil het honderden offline retailers zichtbaar maken voor zijn tienduizenden sitebezoekers.

Nog maar een paar jaar geleden had iedere gemeente in Nederland wel een of twee muziekwinkels. Beginnende en gevorderde muzikanten konden er uren struinen en er zich verlekkeren aan nieuwe apparatuur of simpelweg even een nieuwe snaar of niew snoer halen. Met de opkomst van internet echter holt het aantal muziekwinkels achteruit.

Momenteel zijn er nog ruim driehonderd kleinere en grotere retailzaken waar je heen kunt voor muziekapparatuur. Maar internet blijft oprukken en zelfs een landelijke keten als Key Music moest de handdoek gooien.

De broers Jeffrey en Thomas Muller geven hun liefde voor muziek al enige jaren vorm met het blog Inside Audio. Behalve nieuwtjes vinden de zestigduizend maandelijkse bezoekers daar ook recensies en, sinds vorige week, verwijzingen naar de meeste offline muziekwinkels. Maar ook naar de fysieke verkooppunten van webshops. De Mullers discrimineren niet.

Jeffrey Muller: “We wilden verder kijken dan alleen het blog vanwege de signalen dat de markt verandert. Kleine winkels vallen weg en alleen de groten blijven over. Mede geïnspireerd door Tweakers Pricewatch besloten we de winkels zichtbaar te maken, ook als ze geen website hebben.”

Inside Audio toont productpagina’s en overzichten met items en verwijzingen naar winkels. Het verschil met de huidige online productvergelijkers, is dat de site ook fysieke winkels zonder webshop toont. Dit doet Inside Audio in samenwerking met verschillende Nederlandse distributeurs. De fysieke winkels zonder webshop kunnen middels een import aangeven welke producten ze beschikbaar hebben. Zo kan de consument zien welke winkel in de buurt het gewenste artikel in het assortiment heeft. Hierdoor kunnen de fysieke muziekwinkels de nieuwe generatie muzikanten bereiken die vooral online actief is.

“De ene persoon zal iets in een webshop willen kopen, de andere wil naar een echte winkel. Dat zie je vooral wanneer het de aanschaf van duurdere producten betreft.” Muller vertelt betrekkelijk veel DJ-apparatuur te verkopen, maar ook uitrusting voor enthousiastelingen die kleine opnamestudio’s willen beginnen.

Winkeliers kunnen hun locatie en assortiment in eerste instantie gratis online zetten. Op een later moment kan Muller een vergoeding gaan vragen. “We hebben gedacht aan een commissievergoeding, maar dan snoepen we van de toch al dunne marges van de winkels. Mogelijk gaan we een service fee vragen van een paar tientjes per maand. We zoeken onze financiële ontwikkeling met name in samenwerking met merken.”

De jonge ondernemers uit Gemert, boven Helmond, bewerken in eerste instantie enkel de Nederlandse markt maar hopen over vijf jaar voldoende groot te zijn om de buitenlandse markt op te kunnen.

Van de ongeveer 320 muziekwinkels in Nederland staan er momenteel 140 vermeld op Inside Audio.

Bieslog door VPRO weer online gezet

De 6000 berichten en originele audio- en video-items van Wim de Bie, uit de tijd dat Twitter, Facebook of YouTube nog niet bestonden, zijn nu weer online beschikbaar gemaakt door de VPRO.

In 1998 gingen Kees van Kooten en Wim de Bie als duo uit elkaar. De Bie is daarna nog een tijdje alleen doorgegaan op tv. Door de opkomst van online weblogs kwam het idee op om een eigen ‘krant’, met audio en video op internet te gaan maken.

Bieslog draaide op techniek die zo verouderd was dat de site in 2013 niet meer in de lucht kon blijven. Het is financieel onmogelijk om alle websites die de VPRO de afgelopen 25 jaar gemaakt heeft online te houden. Maar de ontsluiting van digitaal erfgoed gaat de VPRO wel aan het hart. Een groot deel van het oeuvre van Van Kooten en De Bie is online beschikbaar via YouTube, Spotify of als gedigitaliseerd drukwerk (Het Groot Bescheurboek). Daarom mag het van oorsprong al digitale Bieslog niet ontbreken.

Bieslog ziet eruit zoals de site er destijds uit heeft gezien. Dat betekent dat plaatjes klein zijn en de video niet de hoge kwaliteit heeft die we nu gewend zijn. Sommige functies werken niet meer en op mobiel doet de site het ook niet goed.

Foto Phil de Bie

RTL veilt tv-reclame via internet

RTL Nederland biedt adverteerders vanaf vandaag de mogelijkheid om via een website reclamezendtijd op televisie in te kopen. Zo kopen ze ver voor de uitzending van programma’s een gegarandeerd aantal GRP’s (kijkers).

RTL noemt het de nieuwe inkoopmogelijkheid: Upfront Guaranteed en stelt het beschikbaar voor al zijn tv-zenders.

De uitleg laat horen dat lang niet alle tv-ruimte op de veiling wordt aangeboden. “Op de veilingsite worden wekelijks kavels geplaatst waarop kan worden geboden. Elk kavel is een pakket van een aantal GRP’s die in een bepaalde periode worden ingezet, bijvoorbeeld Moederdag, de start van de zomer of Kerst. De prijs is vastgesteld op basis van een TV-spot van 30 seconden en doelgroep 25-54 jaar. Op basis van de wens van de inkoper kan dit worden vertaald naar een prijs voor een andere doelgroep en/of een andere spotlengte. De veiling werkt bij afslag, wat betekent dat het bedrag dagelijks wordt verlaagd, tot het wordt verkocht.”

De pakketten die via de veiling worden verkocht, worden buiten het contract en de tariefkaart verkocht. Adverteerders bepalen dus zelf de prijs die ze voor het pakket willen betalen.

‘Omroepen werken samen aan video- en audioplatform’

De grote publieke en commerciële omroepen van Nederland werken samen aan één kijk- en luisterplatform. Hiermee hopen ze nog de concurrentie te kunnen aangaan met buitenlandse giganten als Netflix, YouTube en DAZN wellicht op sportvlak.

De partijen zijn sinds een jaar in gesprek om het platform te bouwen, mogelijk omdat ze zien dat NLZiet niet voldoende tractie krijgt maar dat dat buitenlandse partijen niet stoort. Het AD schrijft vanochtend over de mediaplannen. De krant weet ook dat de omroepen volgende week minister Arie Slob van Media over hun plannen willen informeren.

Mediabedrijven die in elk geval willen meedoen zijn NPO, RTL, Talpa, NOS en De Persgroep.

Over de vorm en inhoud van het nieuwe platform, dat nadrukkelijk niet enkel video maar ook audio omvat, is nog niets bekend. Evenmin over de vraag hoe de verhouding tussen live en ondemand materiaal ligt en of er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in exclusieve producties.

De gesprekken vonden niet op eigen initiatief van de omroepbedrijven plaats, maar op die van minister Slob. Dat werpt direct de vraag op hoe serieus de media zijn om samen competatief voordeel te creeren richting nieuwe toetreders. Tot op heden lieten zij zich voornamelijk leiden door politieke eigen belangen.

Eerder deze week publiceerde adviesbureau Deloitte een adviesrapport waarin het vier toekomstscenario’s schetst voor de Nederlandse omroepen. Het enige scenario waarin ze misschien nog kans hebben mee te spelen op een markt met buitenlandse toetreders is de situatie waarin alle zendgemachtigden strategisch samenwerken. Voorwaarde is ook dat ze een uitsproken ambitieuze datastrategie optuigen, iets dat op de Nederlandse markt tot nu toe ontbreekt.

Foto: Frank Flemme (cc)

Page generated in 1,331 seconds. Stats plugin by www.blog.ca