Spil Games volledig in handen van Azerion

Het Nederlandse Azerion neemt voor een onbekend bedrag de rest van uitgever Spil Games over. Het wordt volledig eigenaar van dertig gamingportals met in totaal zestig miljoen bezoeken per maand.

In juni 2019 kocht Azerion al de mobiele activiteiten van Spil Games en een klein belang in de webportals. De ervaringen daarmee zijn interessant genoeg gebleken om de hele onderneming over te nemen.

De vijftienduizend casual webgames uit het portfolio van Spil worden toegevoegd aan de portals van Azerion en omgekeerd. Dat gebeurt via Azerions dochterbedrijf Game Distrbution. Dat richt zich op uitgevers die via spelletjes naar meer verkeer en reclame-inkomsten op hun sites zoeken.

“Deze acquisitie past uitstekend binnen onze high-speed groeistrategie”, zegt Erol Erturk, Executive Vice President Content en Strategische Partnerships. Hij krijgt de leiding over de Spil Games-portals die vanuit Hilversum worden bestierd.

Azerion ontstond in 2018 uit het samengaan van Improve Digital en Orange Games, waar tegen die tijd ook al de reclametechnologiebedrijven Sellbranch, Widespace en de Deense tak van LeeAds onderdeel van waren. Zo is een nieuwe uitgeverij ontstaan die eigenaar is van zowel de content als de technologie om daar geld aan te verdienen.

Foto: Widhi Rachmanto (cc)

75 miljoen dollar groeigeld voor Soundcloud

De Amerikaanse satellietradiozender SiriusXM investeert 75 miljoen dollar in het audioplatform Soundcloud uit Duitsland.

Het is niet bekend tegen welke waardering SiriusXM participeert, maar het gaat wel om een minderheid.

De twee bedrijven kennen elkaar goed sinds het najaar van 2018. Toen besloten de Duitsers om de reclame-exploitatie in de VS uit te besteden aan Pandora. Dat is een Spotify-achtige muziekdienst in de VS, eigendom van SiriusXM. Adverteerders kunnen bij een loket reclameruimte inkopen bij twee grote streaming muziekdiensten.

Soundcloud is een dienst waar muziekmakers en podcasters hun audiobestanden kunnen opslaan en distribueren. Een soort YouTube voor audio, wordt het ook wel genoemd. De dienst biedt onderdak aan tweehonderd miljoen tracks, gemaakt voor 25 miljoen makers.

Foto: s-t-r-a-n-g-e (cc)

Gites.nl koopt Gites.com

De Nederlandse online verhuurder van Franse vakantiehuisjes Gites.nl koopt het gelijknamige .com-domein om zich duidelijker op de buitenlandse markt te profileren.

Halverwege deze middag verdween de oude site die onder het .com-domein hing en werd vervangen door het Nederlandse aanbod.

Voor zijn activiteiten buiten het Nederlandse taalgebied gebruikte eigenaar Marijn Bom het .eu-domein. De nieuwe aankoop deed hij om de internationale uitstraling te verstevigen. Daarom gaat vanaf nu al het verkeer aan .eu naar .com.

Bom: “We verwachten makkelijker buitenlands bereik naar ons te trekken en bovendien een hogere conversie op ons huidige buitenlands bereik.”

Gites.com had organisch 11.000 bezoekers. Die genereerden samen zo’n dertigduizend pageviews. Ook gingen er veertig klanten van de Canadese oud-eigenaar van Gites.com mee naar de nieuwe eigenaar in Nederland. Die heeft nu drieduizend eigenaren van vierduizend vakantiehuisjes aan zich verbonden. Zij zucht vanmiddag over de overname geïnformeerd.

Over het overnamebedrag doet de ondernemer geen concrete uitspraak. “Het is geen wereldbedrag.”

Vooralsnog zullen Gites.nl en Gites.com naast elkaar bestaan. De een voor het Nederlandse verkeer, de ander voor het Duitse, Engelse en Franse. Mogelijk zal .nl-verkeer in de toekomst ooit opgaan in de .com-site.

Het bedrijf Gites is ook een van de 34 bedrijven die gisteren een klaagbrief aan de Europese Commissie stuurden vanwege Googles dreigende marktmacht met diens zoekmachine voor hotelkamers en vakantiehuisjes.

Foto: solylunafamilia (cc)

Miljoen nieuwe digitale abonnees NY Times in 2019

Het aantal digitale abonnees van de NY Times is in 2019 met dertig procent, of een miljoen lezers, gestegen tot 4,4 miljoen. Nog maar twintig procent van de abonnees ontvangt de krant op bedrukt papier.

Dat vertellen de cijfers over het vierde kwartaal die de uitgeverij eind vorige week publiceerde.

In het vierde kwartaal verkocht de krant 342.000 nieuwe abonnementen. Het merendeel daarvan, 232.000 contracten, was voor het nieuwsproduct van de krant. Maar een ander populair onderdeel van het krantenbedrijf is de kook- en kruiswoordraadselrubriek. Die won 111.000 nieuwe abonnees.

De Times maakt terloops melding van nog een verrassende kiem: inkomsten uit de podcasts. Hoeveel reclame-omzet de uitgeverij doet met podcasts wordt niet bekendgemaakt, maar het is voldoende om een daling in digitale reclame-inkomsten deels te compenseren.

Vanwege een sterke periode eind 2018 noteert de krant over het vierde kwartaal 2019 een omzetdaling in digitale reclame van 10,8 procent tot 92 miljoen dollar, of 54 procent van de concernomzet. Printreclame daalde met 10,5 procent.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal maakte vrijdag bekend dat het over de grens van twee miljoen digitale abonnees is gegaan.

Foto: James Cridland (cc)

Baas Premier League: Netflix-achtig uitzendmodel komt

Het is niet de vraag of maar wanneer de Engelse Premier League zelf voetbalwedstrijden gaat uitzenden via een Netflix-achtig model. Het zullen met name de buitenlandse kijkers zijn die inloggen op ‘Premflix’, want op de thuismarkt verdienen de clubs miljarden aan uitzendrechten op televisie.

De leiding van de Premier League, zo blijkt nu, heeft voor de seizoene 2019-2022 al eens overwogen om een deel van de uitzendingen van voetbalwedstrijden zelf te verzorgen. Uiteindelijk werden de rechten toen verkocht aan tv-zenders, maar ook voor het seizoen 2022-2025 kan het nog worden overwogen. Of later, zo vertelt de nieuwe topman Richard Masters van de Engelse voetbalcompetitie tegen The Guardian.

Het gaat hier enkel om de exploitatie van uitzendrechten op buitenlandse markten. Het zal nog een aantal jaar duren, maar er komt een moment dat de voetbalclubs niet meer afhankelijk zullen zijn van televisiezenders, maar zelf de distributie en exploitatie verzorgen. De Engelsman spreekt over een ‘Premflix’-achtig systeem. Voetbalfans in het buitenland kunnen dan voor een x-bedrag per maand naar een onbeperkt aantal wedstrijden kijken via digitale televisie of een mobiele app.

Er wordt nog niet concreet gebouwd aan het systeem, maar Masters zegt wel dat zijn organisatie bij de afgelopen kavelverkopen serieus kennis en ervaring heeft opgedaan en die vaardigheden verder zal blijven uitbouwen.

De Premier League verdient jaarlijks 3,7 miljard euro aan de exploitatie van uitzendrechten voor voetbalwedstrijden. Daarvan is 1,7 miljard euro afkomstig van buitenlandse kopers. Een Premflix is met name interessant op de markten waar kijkers gezamenlijk meer zullen betalen dan de lokale tv-zenderes op hun markt.

De Engelse competitie is overigens niet onbekend met buitenlandse digitale exploitatie van rechten. Eerder kochten Amazon en Facebook al de uitzendrechten voor een beperkt aantal wedstrijden voor uitzending op hun eigen platformen. Amazon deed dat ook in Duistland met radiorechten.

UEAF kondigde een jaar geleden al aan een eigen online videoplatform te willen bouwen.

In Nederland zijn de meeste uitzendrechten voor sport in handen van een Fox Sports NOS, Eurosport en Ziggo Sport. In Engeland is er een bedrijf dat de uitzendrechten opkoopt voor sporten waar de grote lokale zenders geen interesse voor hebben. Het gaat om de nationale en internationale rechten. Het bedrijf DAZN, met een grote technische hub in Amsterdam.

DAZN heeft van 26 sporten (nov. ’18: 13) de digitale live en ondemandrechten (overzicht). De sporten variëren van voetbal tot basketbal en van tennis en rugby tot cricket. Het zendt jaarlijks vele duizenden wedstrijden uit. Een abonnement kost een tientje per maand.

Foto: vegaseddie (cc)

Nieuwe topstructuur DPG Media door digitale transformatie

Erik Roddenhof wordt de nieuwe CEO van heel DPG Media. Per 1 maart krijgt hij de eindverantwoordelijkheid over het dagelijks beleid, de uitvoering van de strategie en van de digitale transformatie.

Christian Van Thillo, die de groep gedurende dertig jaar geleid heeft, wordt uitvoerend voorzitter (executive chairman) van de groepsdirectie en zal zich voornamelijk toeleggen op de strategie, het acquistiebeleid en de ontwikkeling van de mediamerken van de groep.

Piet Vroman blijft CFO van DPG Media. Kris Vervaet en Anders Krab-Johansen, CEO van respectievelijk de Belgische en Deense activiteiten, rapporteren aan Erik Roddenhof.

De reden voor deze nieuwe topstructuur is volgens de uitgeverij zelf de sterke groei van DPG Media. Het bedrijf nam met Mecom een grote groep nieuwsmerken in Nederland en Denemarken over, kreeg met Medialaan volledige zeggenschap over België’s grootste entertainmentmerken en breidde de onlinetak aanzienlijk uit met de overname van Independer.

Recent kondigde de groep ook het voornemen aan om Sanoma Nederland over te nemen, uitgever van onder meer Libelle, NU.nl, vtwonen en Donald Duck. De transactie is intussen ter goedkeuring voorgelegd aan de ACM, de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

DPG Media is de laatste jaren een breed mediaconcern geworden dat meer dan zesduizend werknemers en in drie landen actief is in nieuwsmedia, televisie, radio, tijdschriften en online diensten. De groep werkt aan een groepsbrede digitale transformatie.

Volgens topman Christian Van Thillo draait alles rond het zo goed mogelijk combineren van de creatieve en de zakelijke kant van de groep, ‘waarbij het creatieve niets anders is dan het vak om succesvolle media te maken’.

Martijn Eindhoven naar LiveRamp

Martijn Eindhoven treedt per 1 febrauri aan als Head of Privacy Solutions bij LiveRamp, het bedrijf dat start-up Faktor vorig jaar overnam.

LiveRamp wordt verantwoordelijk voor het uitbreiden van het portfolio privacyproducten en -diensten. De onderneming is actief op het snijvlak van uitgeven en marketing en levert technologie waarmee individuen en bedrijven identiteiten kunnen beheren. Een voorbeeld daarvan is technologie waarmee het plaatsen van cookies wordt gecontroleerd.

Eindhoven zal rapporteren aan Tim Geenen, general manager Privacy & Consumer Experiences bij LiveRamp. Zijn nieuwe collega was eerder verantwoordelijk bij Sanoma voor de uitrol van het automated trading platform en had hij de leiding over de Ahold Marketing en Media Group. In de afgelopen jaren heeft Eindhoven als consultant op het gebied van privacy, data en techniek onder meer Talpa, RTL, bol.com, Knab en Funda ondersteund.

Moeder TikTok wil groot worden in games

Het Chinese moederbedrijf van TikTok heeft afgelopen maanden meerdere game-ontwikkelaars overgenomen. Het bouwt een complete divisie, nu al duizend man groot, om internationaal een partij te worden in non-casual gaming.

Persbureau Bloomberg meldt dat ByteDance een reeks bedrijven en bekende personen heeft gekocht om die ambities gestalte te geven. De eerste zelfontwikkelde mobiele games komen naar verwachting al in het komende voorjaar op de markt, zowel in China als daarbuiten.

Volgens een kenner van de lokale markt bouwt ByteDance verschillende studio’s om meerdere typen games te kunnen bouwen.

Als de plannen een internationaal succes worden, kan het publiek van het Chinese concern met honderden miljoenen toenemen bovenop de huidige één miljard. Qua gebruikersaantallen is ByteDance al een serieuze tegenhanger van Facebook en Google.

Foto: Donald West (cc)

Booking.com publiceert stedengidsen in mobiele app

Booking.com wordt uitgever van stedengidsen en begint daartoe vandaag met testen in Amsterdam, Londen en Parijs.

De zogeheten CityBooks zijn digitale stedengidsen die inspiratie willen brengen, maar ook planning, navigatie en ervaringen onder een dak brengt. Tripadvisor, maar dan net weer anders.

Wie nu naar Amsterdam, Londen en Parijs reist, krijgt op de plaats van bestemming in de Booking.com-app op maat gemaakte aanbevelingen voor activiteiten, lokale aanbiedingen en kortingen. Dat gaat automatisch op basis van algoritmes. Als blijkt welke tips en bestemmingen het meest worden gewaardeerd dan worden die opgenomen in de reguliere boekingapp.

Het reisbedrijf legt uit: “CityBook doet aanbevelingen door het gebruik van machine learning-modellen die rekening houden met de locatie van de reiziger, de samenstelling van de groep hoe ver de reis gevorderd is, het weer en de real-time beschikbaarheid. Dit gebeurt op basis van contextuele gegevens, zo onthoudt de app bijvoorbeeld de route naar je accommodatie vanaf elk punt in de stad.” Individuele reizigers die net zijn gearriveerd voor een meerdaags verblijf krijgen zodoende andere tips dan gezinnen wiens trip er bijna op zit.

Citybooks verschijnen in de komende maanden ook in Berlijn, Barcelona, New York City, Rome en Tokio.

Foto: 0x FF (cc)

Tijdschrift WENDY gaat voor ‘digital first’

Het tijdschrift WENDY rond tv presentatrice Wendy van Dijk neemt grotendeels afscheid van papier. Wendy van Dijks management bevestigt aan VillaMedia dat het bedrijf ‘digital first’ zal gaan.

Het reguliere tijdschrift WENDY zal vanaf komend voorjaar incidenteel nog in print verschijnen als specials. Daartoe zijn gesprekken gaande met partners.

In een verklaring zegt Van Dijk: ‘We willen ons meer focussen op onze dagelijkse content, omdat we zien dat de groei op online en social groot is en er dus een enorme behoefte bij ons publiek is om iedere minuut van de dag pakkende verhalen te lezen en goede tips te krijgen.’

Spotify gaat reclame injecteren in podcasts

Spotify gaat dynamisch reclame injecteren in de streams van pocasts die het zelf exclusief uitgeeft. Adverteerders kunnen gebruik maken van een pakket digitale diensten voor planning, meting en rapportages.

Gisteren maakten de Zweden de eerste details bekend van de nieuwe component in het reclameplatform bij podcasts.

Het muziekbedrijf zette vorig jaar een beweging in waarbij het strategisch nadruk legt op het op- en uitbouwen van zijn podcasttak als een eenheid die geld verdient. Gebruikers van de muziekdienst geven al langer aan dat ze ook graag podcasts via de muziekapp willen luisteren, nu slaat Spotify de weg in geld te verdienen aan die wens.

Sinds juni 2019 kunnen adverteerders al terecht bij de podcasts van Spotify, maar enkel op categorieniveau. Dat waren categorieën als comedy, lifestyle, health, business en technology. In de nieuwe situatie kunnen ze dynamische targeting gebruiken op basis van variabelen als leeftijd, geslacht, luistergedrag en luisterapparaat. Het is niet duidelijk of en welke andere profielinformatie Spotify verder wil laten gebruiken.

De nieuwe reclameoptie werkt enkel bij podcasts die worden gestreamd. Het is immers niet mogelijk om een podcast na de download nog te bewerken.

Het ligt voor de hand dat Spotify ook de podcasts die het niet zelf uitgeeft wil helpen uitbaten. Welke reclameformats c.q. -eisen men daarbij stelt, moet dan blijken. Evenals het prijsmodel en de verdeelsleutel.

Samenwerking Helden en DPG Media

DPG Media en Helden van Barbara Barend gaan samenwerken. Beide partijen gaan voor adverteerders concepten bouwen, nieuwe content ontwikkelen en bestaande content delen.

DPG Media en Helden komen elkaar al regelmatig tegen bij diverse projecten van onder andere sportbonden zoals NOC*NSF/ Team NL en KNVB. Ook bij klanten als Nederlandse Loterij en Toyota is al eerder samengewerkt.

Binnen de samenwerking zal Helden met name de verhalen en de productie op zich nemen. DPG Media zorgt voor de multimediale distributie en de aansluiting bij de nieuwsmerken. Bij ontwikkeling van concepten zal, waar passend, samen worden opgetrokken. De samenwerking is niet exclusief, beide partijen werken ook los van elkaar en met andere partners.

Helden begon als sportmagazine en familiebedrijf van de familie Barend, vanuit een journalistiek hart en uit liefde voor het verhaal achter de sporter. Daaruit ontstond een creatief bureau, gespecialiseerd in de ontwikkeling en uitvoer van strategie, concepten en activaties in de wereld van sport en sportsponsoring.

NU.nl breekt met ANP

NU.nl breekt met het ANP. Sinds 1 oktober werd al geen gebruik meer gemaakt van het persbureau en per 1 januari zal de samenwerking volledig beëindigd zijn. De partijen praten nog wel over een beperkt fotocontract, weet Villamedia.

Met ongeveer honderd journalisten is er geen behoefte meer aan de diensten van het ANP. ‘Wij zijn altijd heel tevreden geweest met het ANP, maar het medialandschap verandert en ook onze behoeften. Het ANP wil dat we alles of niets afnemen. Daar lijken we niet uit te komen,’ aldus NU-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

Ook wordt nog overlegd of de ANP-berichten en -foto’s die nu online staan in de database van NU.nl mogen blijven. Die zijn in principe in licentie geleverd en zouden aan het einde van het contract verwijderd moeten worden.

ANP-directeur Martijn Bennis rekent erop dat NU.nl zich vanaf januari niet meer baseert op ANP content die andere afnemers online zetten.

Foto Anefo

ProSiebenSat.1 over op AWS voor advertising

Tv-bedrijf ProSiebenSat.1 schakelt de machine learning-mogelijkheden van AWS in om zijn reclamepraktijken op de Duitstalige markt te automatiseren.

Het mediabedrijf werkt al langer met AWS voor cloudfundamenten voor streaming en e-commerce. Daar komt nu ook de reclamepraktijk bij, omdat de leiding heeft besloten om alle IT-kernactiviteiten naar de cloud over te hevelen.

Amazon legt uit dat Amazon Sagemaker wordt ingezet om conversieratio’s van tv-reclameslots te berekenen en om bereik te kunnen voorspellen. Met deze informatie willen ze adverteerders helpen om geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen.

Netflix heeft nu een eigen bioscoop

Netflix heeft een meerjarig huurcontract getekend voor de in New York historische bioscoop Paris Theatre.

De 71 jaar oud locatie is het enig overgebleven filmhuis met één vertoningsscherm. Alle andere bioscopen hebben tegenwoordig meerdere zalen en schermen.

Netflix huurt de locatie van vastgoedontwikkelaar en eigenaar Sheldon Solow. Het online streamingbedrijf zal films blijven vertonen in andere bioscopen, maar heeft nu wel een locatie waar het zelf de baas is over de programmering en vertoningsdagen en -tijden.

De film ‘The Irishman‘, een Netflix Original, bijvoorbeeld draait sinds 1 november al in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen in de VS en gaat op 27 november 2019 op Netflix zelf première

In het Paris Theatre zullen speciale gelegenheden worden gehouden, premières en bijzondere vertoningen. Sommigen heel kort of misschien wel eenmalig, anderen kunnen langer draaien.

Page generated in 1,171 seconds. Stats plugin by www.blog.ca