Traveltrends in 2018: China plaveit de weg

Ook in de reiswereld is China meer en meer trendsetter. Dat bleek tijdens ITB Berlin, deze maand. Samen met videocontent en interactie met klanten via live sessies op social media wordt de positie van China als koploper in digitale ontwikkelingen gezien als dè traveltrend.

De ITB Berlin is een van de grootste reisbeurzen ter wereld. Dit jaar waren 10.000 bedrijven uit 186 landen vertegenwoordigd. De beursactiviteiten en het congresprogramma staan voor een groot deel in het teken van reistechnologie. Onderwerpen zijn onder meer blockchain, social media en spraakherkenning. Dit jaar was er dus speciale aandacht voor videocontent, interactie met klanten via live sessies op social media en de positie van China als koploper in digitale ontwikkelingen in de reisbranche.

Trends op het gebied van marketing

Hoewel er tijdens ITB Berlin diverse trends op het gebied van toerisme aan bod kwamen, lag de focus op digital marketing in de sector. Hierbij werden twee belangrijke marketingtrends in de schijnwerpers gezet: de inzet van videomarketing en het gebruik van live sessies op social media.

Videomarketing is al enige tijd een trending topic, maar is nu prominenter dan ooit tevoren. Het gebruik van video neemt toe. Dit was een hot topic tijdens de presentatie Masters Of Storytelling: How National Geographic Engages 350m Fans On Social van National Graphic. Met ruim 102 miljoen volgers is dit het grootste merk op Instagram (beroemdheden niet meegerekend). Het bedrijf onthulde dat videomarketing de sleutel is geweest tot zijn succes op social media.

Als er één ding is wat voor alle toeristen geldt, is het dat zij foto’s nemen en hun herinneringen met vrienden en familie willen delen via social media. Maar werkelijke interactie met hun doelgroep via social media kost bedrijven tijd en energie. Tijdens ITB deelde een aantal organisaties hun best practices op dat gebied. Live sessies op social media-platforms winnen steeds meer aan populariteit en dragen bij aan een hoog interactievolume. Authenticiteit is daarbij van doorslaggevend belang voor succes. Dit is vaak belangrijker dan een gelikte, technisch perfecte productie. Live social media-sessies zijn uitgegroeid tot een succesvolle manier om vragen van consumenten direct te beantwoorden. Bedrijven kunnen zo een hechte band aangaan met hun doelgroep.

China: best practises

China is de toeristische markt van de toekomst. Veel westerse reisbureaus proberen hier een graantje van mee te pikken door hun online strategieën aan te passen aan Chinese kanalen zoals Weibo en WeChat. Hoewel deze tools zich meestal richten op het begin van de customer journey (informeren, reserveren en betalen), gaan andere bedrijven nog een stap verder. Steeds meer Europese toeristische organisaties zoals VisitHelsinki omarmen Alipay, zodat Chinese toeristen op hun bestemming zonder contant geld kunnen betalen.

De Chinese reisbranche is op zijn beurt op zoek naar westerse markten voor zijn producten en diensten. Ctrip is daar een goed voorbeeld van. Dit is een van de grootste Chinese reisplatforms, vergelijkbaar met Booking.com en Expedia. Een van de hoogtepunten tijdens ITB Berlin was de presentatie van Ctrip over zijn strategie om influencer marketing in de toeristische sector te gebruiken. Een van hun belangrijkste inzichten is dat er bij deze vorm van marketing sprake is van diverse invloedlagen. De eerste laag omvat het directe netwerk: de familie of beste vrienden van de consument. De tweede laag bestaat uit belangrijke opinieleiders binnen de reissector. Verticale influencers vertegenwoordigen de derde laag. Dit zijn de mensen waar de doelgroep tegenop kijkt, zoals beroemdheden of mensen met een sterke online aanwezigheid.

Tijdens de presentatie van Ctrip werden ook andere belangrijke factoren op het gebied van toeristische marketing aangestipt. Behalve het inspelen op de verschillende invloedlagen blijkt de kwaliteit van de content van groot belang. Dat geldt ook voor het gebruik van een multi-channelstrategie voor het delen van die content.

Van alle techtrends op reisgebied die tijdens ITB aan bod kwamen, is een groot aantal nog niet volwassen. Ga je er als bedrijf mee aan de slag, dan moet je vaak rekening houden met een forse tijdsinvestering en ontwikkelingskosten. De ‘quick wins’ voor de meeste organisaties liggen in het toepassen van  nieuwe strategieën die optimaal gebruikmaken van bestaande technologieën. Wil je gebruikmaken van social media-kanalen? Beperk je dan niet louter tot advertentiestrategieën, maar probeer nieuwe manieren uit om via deze kanalen met je klanten te communiceren. Dat geldt ook voor influencer marketing. Dit is nog altijd een relevante bezigheid, maar het bestuderen van nieuwe strategieën is zeker het overwegen waard. Ten slotte is het zaak om de Chinese markt en zijn belangrijkste spelers in de gaten te houden. Kijk verder dan het potentieel van markten en hou je ogen open voor nieuwe strategieën en technologieën uit dit land waarvan we als branche kunnen leren.

EURail is één van de sprekers tijdens Emerce Travel, op 7 juni in Amsterdam. Bekijk het programma en informatie over tickets op de site van het event.

SXSW: Technology anxiety is te omzeilen

De huidige snelheid van technologische vooruitgang boezemt veel mensen angst in. We zijn het punt voorbij waarop een individu – hoe intelligent ook – dit allemaal kan bevatten. Toch is er geen reden tot paniek, bleek op SXSW. Alle ingrediënten om te transformeren naar een gebalanceerde duurzame wereld zijn er.

Vorige week bezocht ik SXSW in Austin Texas. ‘South by’ voor insiders. Een geweldig festival op het snijvlak van de interactieve-, film- en muziekindustrie. Ondanks dat het ‘Interactive track’ voor mij de voornaamste reden was om het festival te bezoeken, maakte juiste de bijzondere mix SXSW tot een haast magische ervaring. 

Technology anxiety

De huidige snelheid van technologische vooruitgang boezemt veel mensen angst in. Dat is niets om je voor te schamen. We zijn het punt voorbij waarop een individu – hoe intelligent ook – dit allemaal kan bevatten. Vertrouw niemand die dit wel pretendeert. Eén ding weten we echter zeker: technologie ontwikkelt zich in steeds hoger tempo en zal nog veel meer radicale verandering teweegbrengen in onze manier van werken, produceren, zaken doen, reizen, consumeren, ouder worden, jong blijven… leven. Is het niet hier in het westen, dan wel in China, zoals we reeds zien gebeuren. Omarmen in plaats van weerstand bieden is de enige optie en zal ons uiteindelijk verder brengen als samenleving.

Verbeelding laat zich (nog) niet programmeren

Vanuit technologisch perspectief zou je kunnen stellen dat vrijwel alles wat wij kunnen bedenken, ook daadwerkelijk realiteit kan worden. Is het niet vandaag, dan is het wel morgen. Een grotere uitdaging is het loslaten van onze huidige perceptie van de (economische, sociale, onderwijs, zorg, energie) systemen, en het kunnen inbeelden van de compleet nieuwe paradigma’s die we kunnen creëren met de nieuwe mogelijkheden die zich aandienen. Dit geldt voor merken en organisaties, maar ook voor overheden en NGO’s.

Het creëren van deze nieuwe paradigma’s vereist verbeelding en het vermogen om ook de onlogische verbindingen te leggen. Skills waarin wij ook het komend decennia de technologie nog wel de baas zullen zijn. Al zit AI ons op de hielen.

Met het uiteenlopende publiek, variërend van studenten tot CEO’s en van musici tot deep learning engineers, is op SXSW dagelijks voelbaar dat wanneer een diverse groep mensen samen komt, er oplossingen bedacht worden die ons verder kunnen brengen als samenleving. De multiplier die bijvoorbeeld AI kan toevoegen aan deze oplossingen is ongekend. Zelf zodanig dat hyper innovator Elon Musk zich er ernstig zorgen over maakt. ‘Mark my words — A.I. is far more dangerous than nukes’. Persoonlijk vertrouw ik er wel op dat deze ontwikkelingen de goede kant op zullen gaan. Dat zal ons uiteindelijk de kracht geven om zelfs onze meest complexe problemen op te lossen.

Een goed voorbeeld hiervan is het panel ‘The End of Global Hunger? AI Will Make it Work’ met mensen van de VN, Google AI, Gates Foundation en XPRIZE. Het antwoord bleek voor nu nog nee te zijn. De ideeën voor de toepassing van AI in het oplossen van deze humanitaire crisis die momenteel 850 miljoen mensen treft hebben echter serieus potentie. Een scenario dat naar voren kwam ter illustratie van de mogelijkheden: De VN maakt (ook nu al) snel na een ramp satelliet en drone beeldmateriaal van rampgebieden. Het analyseren hiervan kost veel kostbare tijd. AI zou dit kunnen versnellen en verfijnen. Autonome voertuigen zouden op basis hiervan razendsnel op pad kunnen om eerste voedselhulp te verlenen. Middels chatbots zou er met vele duizenden mensen tegelijk contact kunnen zijn over de operatie.

Het toepassen van technologie vergroot zo onze kansen als samenleving om zelfs een humanitaire crisis van deze schaal te kunnen oplossen. Nieuw soort samenwerkingen, ook met de mensen die hierdoor getroffen worden, diepgaande kennis van de technologie, een design aanpak om de verbeelding te stimuleren en stroomlijnen zijn essentieel om deze waarde te realiseren.

Een nieuw perspectief op duurzaamheid

Net als in het panel was er in het programma veel aandacht voor de grote uitdagingen waar we voor staan in de samenleving. Duurzaamheid, toenemende ongelijkheid, inclusiviteit. De tijd dat dit het terrein was van activisten ligt gelukkig achter ons. Iedereen was het eens over het feit dat het niet langer normaal is dat merken en organisaties winst boven het welzijn van onze planeet en samenleving plaatsen. De sustainable development goals van de VN werden hierbij vaak aangehaald als referentie.

Dat betekent niet dat winst een no-go is geworden. Integendeel, winst is nog steeds een krachtig middel om te investeren en innoveren. De heilige graal is een businessmodel waarin duurzaamheid en winst elkaar versterken. Dit is haalbaar voor vrijwel ieder bedrijf, maar het vereist een nieuwe manier van denken, veel creativiteit en een oprechte open houding ten aanzien van verandering.

Mind the gap

Het risico dat veel mensen achter blijven in deze vierde industriële revolutie is groot. Kennisafstanden nemen toe, banen zullen vervangen worden door technologie. Niet alleen overheden, maar (juist) de technologische koplopers zullen hier onze verantwoordelijkheid in moeten nemen. Deze uitdaging gaat verder dan je eigen verantwoordelijkheid om bij te blijven. Veel mensen hebben hier actieve begeleiding bij nodig, of zijn simpelweg niet in de positie om aansluiting te houden op de razende vooruitgang. Er zal een nieuw onderwijssysteem ontwikkeld moeten worden, vanuit overheid en bedrijfsleven, om levenslang leren te faciliteren, en mensen continu bij te scholen voor de nieuwe banen die zullen ontstaan. In deze context geven de ideeën die op het World Economic Forum ontwikkeld werden door panels van industrie experts en creatieven een mooie kijk op hoe de banen van de toekomst voorgesteld kunnen worden. Als wij onze verantwoordelijkheid niet nemen op dit gebied, zullen maatschappelijke problemen van enorme proporties ontstaan. In dat geval zullen we hier collectief onder bezwijken. Het deed mij goed om te zien dat de bezoekers van SXSW dit gevoel van urgentie leken te delen.

Alle ingrediënten om te transformeren naar een gebalanceerde duurzame wereld zijn er. En belangrijker, een nieuwe generatie van creatieven en tech experts delen dit doel met elkaar. Omarm de kansen die er al zijn en de kansen die nog komen. Laat je verbeelding spreken en maak die (niet zo) onlogische verbindingen om kansen om te zetten in waarde.

Het enige alternatief is om onze hoop te vestigen op robot Ghochan, volgens zijn makers een buitenaardse panda die naar aarde gekomen is om de planeet te redden.

En nu?

Vooral aan de slag! Bovenstaande combineren in concepten, nieuwe manieren van denken, businessmodellen, services, producten en wat je kan maar bedenken. Laten we de nabije en de verdere toekomst zo helder en inspirerend maken als hij de afgelopen week gloorde in Texas. Elon Musk liet ons op zijn onnavolgbare wijze zien dat echt alles mogelijk is.

 

 

 

Cybersecurity: angst is een slechte raadgever

Een jaar na de grote cyberaanvallen WannaCry en nonPetya is het business as usual bij de meeste getroffen bedrijven. Ook in Den Haag is de stof van de verkiezingen neergedwarreld en neemt ieder zijn plaats in de reguliere orde weer in.

In corporate en MKB Nederland wordt nu de balans opgemaakt en stevig geïnvesteerd in preventieve maatregelen ter verhoging van de digitale veiligheid. Slimme bedrijven gaan een stap verder en maken technologie de kern van hun businessmodel. Zij gebruiken de investeringen in veiligheid om een directe bijdrage te leveren aan de kwaliteit van hun product of dienstverlening. De experts zijn niet aan te slepen: aan het einde van dit kalenderjaar zitten onze roosters, en die van onze concullega’s, volgeboekt tot ver in lente.

Ook aan overheidszijde wordt driftig nagedacht over cyberveiligheid. De in het Regeerakkoord toegezegde 95 miljoen euro wordt verdeeld over de ambtelijke ‘claims’ die vanuit de diverse ministeries geformuleerd worden. De normale gang van zaken in Den Haag.

Wat moet er gebeuren om een digitaal veilig land te worden? Over de hoofdzaken bestaat geen controverse:

 • verankering van cyberkennis in de curricula van basis- en voortgezet onderwijs;
 • versterking van de digitale economie;
 • duurzame investering in Nederlands wetenschappelijk onderzoek;
 • een digitaal sterke overheid;
 • een solide, breed gedragen strategie die bovenstaande zaken schraagt en tot uitvoering brengt.

Je zou veronderstellen dat dit de fundamenten zijn van cyberveiligheid in het Regeerakkoord. Dat is echter niet het geval. Van de 95 miljoen wordt het leeuwendeel gestoken in defensie, opsporing en inlichtingen: de curatieve kant van het probleem (zie Regeerakkoord 2017). Dat is merkwaardig. Een veilig land bouwen gaat – zoals bedrijven weten – over het treffen van proportionele preventieve maatregelen. Waarom nemen bedrijven die maatregelen? Heel simpel: omdat preventieve maatregelen gemiddeld zeven keer goedkoper zijn dan het oplossen van problemen na een incident. Eigenlijk net als in de gezondheidszorg.

Nu is investeren aan de ‘harde’ veiligheidskant een logische en onvermijdelijke stap: het is een kerntaak van de overheid om op te treden bij excessen. Wat merkwaardig is, is dat de preventieve kant nagenoeg geheel ontbreekt.

Onderwijs

In de paragraaf over het onderwijs komt het woord technologie niet voor. Er wordt gerept over ‘digitalisering van het onderwijs’, maar dat gaat over leermiddelen zoals een iPad en appjes die leerlingen en ouders op de hoogte stellen over roosters en resultaten. De wereld draait volledig op technologie die weinigen begrijpen en we leren onze kinderen nog steeds wat wij zelf decennia geleden leerden. De uitzonderingen die op school leren programmeren, leren dat dankzij de visie en extra energie van hun onderwijzers. Het zit niet in het curriculum.

Economie

Er wordt in totaal 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in preventie en wel in het Digital Trust Center dat door Economische Zaken in samenwerking met de branche wordt gebouwd om het MKB beter in staat te stellen hun cyberveiligheid te verbeteren. Ik breng in herinnering dat de jaarlijkse schade aan de Nederlandse economie ongeveer 10 miljard euro bedraagt. Wat we nodig hebben is een collectief begrip van welke sectoren (zoals de datahostingsector en de cryptosector) cruciaal zijn voor onze digitale economie, hoe deze gestimuleerd moeten worden en hoe we duurzame groei verbinden aan onze strategische agenda. Een digitaal krachtige samenleving is synoniem aan een digitaal veilige samenleving.

Onderzoek

De technische Universiteiten van Nederland luidden vorige maand de noodklok omdat cyberonderzoekstalent wordt weggetrokken uit Nederland. Wij investeren per jaar niet meer dan 2 miljoen euro in onderzoek naar cybersecurity-gerelateerde onderwerpen. Daarmee lopen we hard achter op onze oosterburen die daar op jaarbasis een slordige 50 miljoen voor uittrekken. Het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’ komt in het Regeerakkoord in deze context niet voor. Voor de duidelijkheid: dat geld hoeft niet allemaal uit de publieke pot te komen. Bedrijven zijn hier, net als de overheid, aan zet. Wij pakken die handschoen dan ook op door actief universiteiten te steunen met geld en samenwerking. Nu de overheid nog.

Digitaal sterke overheid

Bij de digitale overheid hoort niet alleen de opsporings- en inlichtingentaak. Uiteraard moeten die op orde worden gebracht en dat gaat veel tijd en geld kosten. Een sterke digitale overheid is een overheid die de verbinding tussen bovenstaande onderwerpen maakt, die vooruit kijkt en zorgt voor het juiste fiscale en wetgevingsklimaat. Een overheid die zich met vertrouwen beweegt in de digitale wereld van nu. Het is tijd om een nieuw digitaal-sociaal contract af te spreken waarin helder wordt verwoord wat de vermogens en verwachtingen ten aanzien van overheid en bedrijfsleven zijn.

Cybersecurity: angst is een slechte raadgever

Een jaar na de grote cyberaanvallen WannaCry en nonPetya is het business as usual bij de meeste getroffen bedrijven. Ook in Den Haag is de stof van de verkiezingen neergedwarreld en neemt ieder zijn plaats in de reguliere orde weer in.

In corporate en MKB Nederland wordt nu de balans opgemaakt en stevig geïnvesteerd in preventieve maatregelen ter verhoging van de digitale veiligheid. Slimme bedrijven gaan een stap verder en maken technologie de kern van hun businessmodel. Zij gebruiken de investeringen in veiligheid om een directe bijdrage te leveren aan de kwaliteit van hun product of dienstverlening. De experts zijn niet aan te slepen: aan het einde van dit kalenderjaar zitten onze roosters, en die van onze concullega’s, volgeboekt tot ver in lente.

Ook aan overheidszijde wordt driftig nagedacht over cyberveiligheid. De in het Regeerakkoord toegezegde 95 miljoen euro wordt verdeeld over de ambtelijke ‘claims’ die vanuit de diverse ministeries geformuleerd worden. De normale gang van zaken in Den Haag.

Wat moet er gebeuren om een digitaal veilig land te worden? Over de hoofdzaken bestaat geen controverse:

 • verankering van cyberkennis in de curricula van basis- en voortgezet onderwijs;
 • versterking van de digitale economie;
 • duurzame investering in Nederlands wetenschappelijk onderzoek;
 • een digitaal sterke overheid;
 • een solide, breed gedragen strategie die bovenstaande zaken schraagt en tot uitvoering brengt.

Je zou veronderstellen dat dit de fundamenten zijn van cyberveiligheid in het Regeerakkoord. Dat is echter niet het geval. Van de 95 miljoen wordt het leeuwendeel gestoken in defensie, opsporing en inlichtingen: de curatieve kant van het probleem (zie Regeerakkoord 2017). Dat is merkwaardig. Een veilig land bouwen gaat – zoals bedrijven weten – over het treffen van proportionele preventieve maatregelen. Waarom nemen bedrijven die maatregelen? Heel simpel: omdat preventieve maatregelen gemiddeld zeven keer goedkoper zijn dan het oplossen van problemen na een incident. Eigenlijk net als in de gezondheidszorg.

Nu is investeren aan de ‘harde’ veiligheidskant een logische en onvermijdelijke stap: het is een kerntaak van de overheid om op te treden bij excessen. Wat merkwaardig is, is dat de preventieve kant nagenoeg geheel ontbreekt.

Onderwijs

In de paragraaf over het onderwijs komt het woord technologie niet voor. Er wordt gerept over ‘digitalisering van het onderwijs’, maar dat gaat over leermiddelen zoals een iPad en appjes die leerlingen en ouders op de hoogte stellen over roosters en resultaten. De wereld draait volledig op technologie die weinigen begrijpen en we leren onze kinderen nog steeds wat wij zelf decennia geleden leerden. De uitzonderingen die op school leren programmeren, leren dat dankzij de visie en extra energie van hun onderwijzers. Het zit niet in het curriculum.

Economie

Er wordt in totaal 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in preventie en wel in het Digital Trust Center dat door Economische Zaken in samenwerking met de branche wordt gebouwd om het MKB beter in staat te stellen hun cyberveiligheid te verbeteren. Ik breng in herinnering dat de jaarlijkse schade aan de Nederlandse economie ongeveer 10 miljard euro bedraagt. Wat we nodig hebben is een collectief begrip van welke sectoren (zoals de datahostingsector en de cryptosector) cruciaal zijn voor onze digitale economie, hoe deze gestimuleerd moeten worden en hoe we duurzame groei verbinden aan onze strategische agenda. Een digitaal krachtige samenleving is synoniem aan een digitaal veilige samenleving.

Onderzoek

De technische Universiteiten van Nederland luidden vorige maand de noodklok omdat cyberonderzoekstalent wordt weggetrokken uit Nederland. Wij investeren per jaar niet meer dan 2 miljoen euro in onderzoek naar cybersecurity-gerelateerde onderwerpen. Daarmee lopen we hard achter op onze oosterburen die daar op jaarbasis een slordige 50 miljoen voor uittrekken. Het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’ komt in het Regeerakkoord in deze context niet voor. Voor de duidelijkheid: dat geld hoeft niet allemaal uit de publieke pot te komen. Bedrijven zijn hier, net als de overheid, aan zet. Wij pakken die handschoen dan ook op door actief universiteiten te steunen met geld en samenwerking. Nu de overheid nog.

Digitaal sterke overheid

Bij de digitale overheid hoort niet alleen de opsporings- en inlichtingentaak. Uiteraard moeten die op orde worden gebracht en dat gaat veel tijd en geld kosten. Een sterke digitale overheid is een overheid die de verbinding tussen bovenstaande onderwerpen maakt, die vooruit kijkt en zorgt voor het juiste fiscale en wetgevingsklimaat. Een overheid die zich met vertrouwen beweegt in de digitale wereld van nu. Het is tijd om een nieuw digitaal-sociaal contract af te spreken waarin helder wordt verwoord wat de vermogens en verwachtingen ten aanzien van overheid en bedrijfsleven zijn.

Elon Musk: ‘Stomste wat je kunt doen is autofabrikant worden’

Tijdens SXSW bleek weer eens dat Elon Musk een ondernemer uit de bovencategorie is. Toch bouwde hij zijn bedrijven zonder businessplan, en zag hij ze bijna failliet gaan. Het verschil met gewone stervelingen: Musk bouwt bedrijven voor de verre toekomst, niet voor vandaag. En dat met zijn angst voor de opkomst van AI.

Tijdens SXSW 2018 is duidelijk: Elon Musk is één van de meest bewonderde uitvinders, ontdekkers en ondernemers ter wereld. Musk zelf kan het allemaal niet veel boeien. Bij zijn opkomst in een groot theater, waarvoor je uren in de rij moest staan, probeert hij een ‘grappig’ dansje. Het voelt wereldvreemd. Dat dansje doet hij samen met regisseur Jonathan Nolan (Westworld), interviewer tijdens deze sessie en vriend van Elon.

In een bijna twee uur durend vraaggesprek vertelt Musk over zijn uitdagingen, waar hij stress van krijgt en zijn hoop voor de mensheid. Musk denkt anders, is anders. Hij ontrafelt problemen op een andere schaal. Dit anders denken en werken leidde tot vele succesvolle ondernemingen en organisaties. De meest in het oog springende daarvan is Paypal, en dankzij de verkoop van Paypal het starten van SpaceX en Tesla.

Op jonge leeftijd vertrok Musk naar Silicon Valley om te werken aan een speciale technologie die accu’s een betere capaciteit moest geven voor hernieuwbare energie. Hij had na onderzoek al snel het idee dat hij op dat moment niet veel verder kwam dan een academisch proefschrift. Hij besloot deze studie in de koelkast te leggen en zich volledig op het internet te richten.

Vast in het verkeer

Op de vraag waarom Musk met oplossingen komt zoals het maken van tunnels met het nieuwe bedrijf The Boring Company antwoordt hij dat hij er ooit grappend mee begon als hij weer eens ergens vast stond in het verkeer. Zo vertelt hij ook hoe hij aan SpaceX is begonnen. Hij wilde eigenlijk een greenhouse op Mars landen en laten zien dat daar leven mogelijk is.

Musk heeft een fascinatie voor menselijk leven buiten onze aarde. Om dit te verwezenlijken keek hij eerst naar bestaande oplossingen. Hij kwam er al snel achter dat het transport naar Mars een vermogen zou kosten. Als het al zou lukken om een greenhouse op Mars te laten landen, en mensen te inspireren om naar Mars te gaan, zou het door de transportkosten onmogelijk zijn om op grote schaal mensen naar Mars te krijgen.

Dit zette hem ertoe aan om zelf raketten te ontwikkelen. Hij onderzocht waarom de huidige raketten zo duur zijn en ontdekte dat de kosten niet in de materialen zitten, maar in het samenstellen van de raket. Zo kwam hij tot de conclusie dat er een oplossing moest komen die herhaalbaar, goedkoop en snel herbruikbaar is. Inmiddels heeft hij met de lancering van ’s werelds sterkste, grootste en herbruikbare raket aangetoond dat hij hierin is geslaagd.

Een auto die mensen echt willen hebben

Tesla richtte hij op omdat hij af wil van C02-uitstoot en zo de verwarming van de aarde wil tegengaan. Volgens zijn beredenering had hij hiervoor een auto nodig die mensen echt wilden hebben. Dat betekende een auto met veel range en een begeerlijk uiterlijk. Die uitgangspunten leidden tot de Roadster, die het merk neerzette en bewijslast gaf aan de levensvatbaarheid van een 100% elektrische auto. Die zagen er tot dan toe veelal onaantrekkelijk uit en hadden een klein bereik.

Gek genoeg heeft Musk voor SpaceX en Tesla geen businessplan gebruikt, vertelde hij. Hij vindt dat die plannen uiteindelijk toch nooit kloppen. Het stomste wat je kunt doen is een raket- of autofabrikant worden, volgens Musk. Hij startte deze bedrijven omdat hij problemen op de lange termijn wil oplossen. Tegelijkertijd scheerde hij met beide bedrijven langs de afgrond. In 2008 kwam extra financiering die nodig was voor de continuïteit van Tesla pas binnen op eerste kerstdag om acht uur ’s avonds, twee dagen voordat het bedrijf failliet zou gaan.

Stress over AI en de Tesla 3

Veel tijd geeft Musk zichzelf niet om hierbij stil te staan. Er zijn twee dingen waar hij wel stress van krijgt: AI die nog veel slimmer wordt dan nu – door hem ‘super digitale intelligentie’ genoemd – en de productie van de Tesla 3, waarvan er al 400.000 besteld zijn, maar die maar moeilijk van de productielijn komt.

De groei van AI is exponentieel en dat is iets waar Musk zich zorgen om maakt. Hij zegt dat mensen vaak veel slimmer zijn dan ze denken en bang worden van het idee dat er straks machines zijn die nog slimmer zijn. Er wordt nog te makkelijk gedacht over AI en de ontwikkeling die het doormaakt. Het kostte de AlphaGo een klein jaar om de beste Go-speler te verslaan. Dit deed het door met behulp van machine learning miljoenen menselijke zetten te analyseren. Daarna werd AlphaGo Zero ontwikkeld, met veel minder rekenkracht en zonder gebruik te maken van machine learning. De AlphaGo Zero kreeg alleen de spelregels en leerde zichzelf spelen. Het resultaat was verbluffend: na slechts 40 dagen versloeg AlphaGo Zero de AlphaGo 100 keer op rij. Musk geeft met dit voorbeeld aan dat de snelheid waarmee AI evolueert zo groot is, dat het bijna oncontroleerbaar is. Hij noemt ‘super digital intelligence’ gevaarlijker dan nucleaire wapens.

In het bovenstaande schuilt het geheim van Elon Musk: hij leeft niet in het vandaag, maar in het morgen. En als je in het morgen leeft, kun je vandaag de beste oplossingen bedenken voor de toekomst. Daarom wordt Elon Musk terecht gezien als een van de meest vooruitstrevende mensen ter wereld.

 

Anatoliy Babic (SciSports): ‘Met data de juiste voetballer vinden’

De tijd waarin voetballers puur en alleen op eigen intuïtie op het veld stonden, ligt ver achter ons. Grondige analyses, al dan niet ondersteund door harde data, zijn inmiddels de norm. Data die ook gebruikt kan worden bij het ontdekken van nieuwe spelers. 

“We wilden op een datagedreven manier voetbalclubs helpen bij het vinden van spelers. We hebben veel data verzameld en daar omheen wiskundige modellen gebouwd die de kwaliteit van voetbalspelers bepalen en spelerskarakteristieken identificeren”, aldus Anatoliy Babic, founder van SciSports tegen TopNames.

Tripolis kiest voor specialisatie: ‘Slag om marketing automation verloren’

E-mailmarketingbedrijf Tripolis Solutions zag een mooie toekomst voor zich: net als veel van de concurrenten wilde het doorgroeien tot ‘suite’ voor marketing automation. Daar verslikte het bedrijf zich echter lelijk in. Met twee nieuwe bestuurders aan het roer staat de organisatie nu op een nieuw kruispunt. “Door te specialiseren kunnen we veel meer waarde bieden.”

Tripolis Solutions zag vier jaar geleden een nieuwe toekomst voor het platform. De software, die tot dat moment vooral wordt ingezet voor het versturen van e-mails, moest doorgroeien tot een oplossing voor marketing automation. Aangenomen werd dat social mediakanalen de functie van e-mail op zeer korte termijn zouden gaan overnemen. Door de kern van de e-mailsoftware in te zetten als CRM-database zou Tripolis de software kunnen koppelen aan allerlei marketingkanalen, precies zoals veel van de concurrenten inmiddels ook beloven.

‘Zoeken naar synergie’

Samen met twee buitenlandse teams van ontwikkelaars is er sindsdien gebouwd aan dit nieuwe platform, maar mede door de culturele verschillen verliep het proces op zijn zachtst gezegd stroef.

Afgelopen zomer was de software nog steeds niet af en de marktsituatie dusdanig veranderd dat het bedrijf een nieuwe koers moet varen, vertelt Bram Smits die sinds kort CEO van het bedrijf is. “De slag om de marketing automation is verloren”, zegt hij onomwonden.

“Met name de grotere partijen – Salesforce, Adobe – hebben enterprise-achtige oplossingen op de markt gebracht waarvan je het niet meer wint. Een apart bedrijf voor marketing automation is dus een brug te ver. We zoeken daarom naar synergie in wat we al hebben: de basis is een heel sterk e-mailplatform.”

‘E-mail nog belangrijker dan werd voorspeld’

Samen met Remco Groen (COO) is Smits daarom eind januari aangesteld als nieuwe bestuurder bij het bedrijf. Met de ervaring die Smits opdeed bij adtech platform MADS en Groen die al meer dan tien jaar in andere rollen bij Tripolis werkt, wil het bedrijf terug naar de basis en zet het de eerste stappen om zich verder te specialiseren.

Kijkend naar het klantenportfolio en de markt valt het Smits op dat e-mail nog veel belangrijker is dan lange tijd werd voorspeld. Een klant zoals PostNL stuurt een groeiend aantal serviceberichten, bijvoorbeeld over de bezorging van pakketten. Zorgverzekeraars willen er zeker van zijn dat tijdens het korte overstapseizoen echt alles aankomt. “De betrouwbaarheid in aflevering is dan ongekend belangrijk. Met name dit transactionele deel zie ik als onze groeimotor. We kunnen die betrouwbaarheid bieden.”

Kracht van een ecosysteem

Het betekent echter niet dat de aard van e-mail helemaal hetzelfde blijft – personalisatie staat immers overal hoog op de agenda. In technologisch opzicht is er daarom nog een (nieuwe) wereld te winnen, realiseert hij zich. “Grote partijen beloven complete ‘suites’, maar veel marketeers zullen merken dat de beloften die hierover worden gedaan nog moeilijk zijn in te lossen.” Omdat het bedrijf al jaren ervaring heeft met het op grote schaal sturen van e-mails met real-time veranderende inhoud – de zogenoemde dynamische content – denkt Smits in het voordeel te zijn.

Het is de aloude discussie over één tot zover mogelijk complete oplossing versus een ‘best of breed’ met verschillende niche-tools. Hij gelooft in de kracht van het laatste. Smits ziet het als zijn taak om, net zoals hij eerder bij adtechbedrijf MADS heeft gedaan, een ecosysteem vorm te geven. Hij zoekt de samenwerking met zowel de grotere (CRM)suites, als kleinere technische oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met RDC, een dataleverancier voor de automotive branche. “Door voor een koppeling te zorgen met zulke specifieke data zijn bijvoorbeeld dealers in staat een hele stap te maken in hun personalisatie.”

In zijn keuze voor integratiepartners zegt de CEO selectief te werk te gaan. Het betekent dat een integratie zoals die in de autobranche eerst als een klein project wordt gelanceerd, later dit jaar volgt een bredere uitrol. “Dan weten we pas meer over de schaalbaarheid.”

‘Scheiding kanalen verdwijnt’

In een segment als e-commerce zijn veel bedrijven al gewend aan datagebruik en hebben ze doorgaans zelf al samenwerkingen gesloten om geautomatiseerd of persoonlijk te communiceren. Een koppeling moet daarom op zijn minst iets toevoegen of innovatief zijn. Dat Tripolis al over een partnernetwerk beschikt, helpt daar enorm bij. “Zij brengen een hoop ‘vendors’ in beeld. Het Turkse 8Digits levert bijvoorbeeld hele specifieke toepassingen voor webwinkels. Het bedrijf zorgt voor gepersonaliseerde content en zet die informatie weer door naar callcenters. Zoiets wordt erg interessant gevonden.”

De scheiding van kanalen verdwijnt. Zeker bij grotere organisaties beseffen marketeers dat de online communicatie eenduidig moet zijn. Ook de transactionele en commerciële berichten trekken daardoor naar elkaar toe, ziet Smits.

Integratie chatkanalen

Een waarschijnlijke volgende ontwikkeling is daarom de integratie van e-mail met chatkanalen zoals WhatsApp. Hoewel de chatapp nu uitsluitend is te gebruiken voor reactieve communicatie – namelijk als antwoord op de vraag van een klant – verwacht hij dat serviceberichten en commerciële uitingen straks op initiatief van een bedrijf via WhatsApp worden toegestuurd. Naar een koppeling tussen met de chatapp wordt dus al gekeken.

Had de schoenmaker zich, terugkijkend, dus bij zijn leest moeten blijven? Hij neigt ernaar die vraag positief te beantwoorden. “Maar”, voegt hij daaraan toe, “Die leest blijft nooit hetzelfde. We hebben een iets te grote broek aangetrokken, ervan geleerd, een nieuwe richting bepaald, doorontwikkeld en nieuwe mensen gezocht. In de kern richten we ons nog steeds op e-mail, maar we zijn gegroeid tot een marketingtechbedrijf. Dit is ondernemen.”

Farfetch op SXSW: ‘Online modewinkels zijn persoonlijker dan offline winkels’

Gaat tech-unicorn Farfetch dit jaar naar de beurs? Het zou kunnen, al liet José Neves, de CEO van het grootste high-end fashion platform, er niks over los tijdens SXSW. Met een waardering van vijf miljard euro is het wel een logische stap voor het tien jaar oude bedrijf. Het is druk bezig de mode-industrie te veranderen.

Dit jaar is “Fashion & Tech” een groot onderwerp op SXSW. Van talks over hoe data fashion en design verandert tot presentaties over hoe kleding intelligent kan worden met AI. Farfetch-founder en CEO José Neves vertelde hoe Farfetch in tien jaar is uitgegroeid tot het grootste high-end fashionplatform.

Marktleider

Het fashionplatform viert dit jaar zijn eerste verjaardag. In die tijd is het platform uitgegroeid tot het leidende vraag- en aanbod-platform voor high-end fashion met vele add-on services voor gebruikers. Het platform brengt meer dan 900 boutique designwinkels en twee miljoen fashionliefhebbers samen. Het biedt 900 winkels de mogelijkheid om hun kleding wereldwijd te verkopen zonder zelf veel tijd te hoeven steken in het bijhouden van een webshop en alle bijkomende online marketingactiviteiten. Om te zorgen dat de experience voor de gebruiker seamless is, heeft het platform voor de deelnemende winkels inventaris-software ontwikkeld, zodat de gebruiker online altijd beschikt over live voorraadinformatie.

Dit maakt het mogelijk voor Farfetch om de grootste collectie high-end fashion aan te bieden zonder zelf daadwerkelijk over inventaris te beschikken. Op elke bestelling pakt Farfecth 20-30% marge en dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Farfetch wordt beschouwd als een tech unicorn en de waarde ervan is recentelijk bepaald op 5 miljard euro. Er gaan geruchten dat het bedrijf zich opmaakt voor een beursgang in 2018.

Partnerships

Farfetch heeft daarnaast meerdere partnerships met luxe merken, zoals Burberry en Chanel, waarbij Farfetch deze merken helpt hun online commerce en presence te verbeteren. Farfetch gaat Chanel helpen de offline experience persoonlijker te maken en meer te richten op millennials.

José Neves vertelde op SXSW dat de online experience paradoxaal genoeg persoonlijker is dan de offline experience. “We zien de offline experience van oorsprong als een persoonlijkere ervaring, maar in de winkel ben je anoniem, heb je geen zicht op het volledige assortiment en kun je je voorkeuren niet aangeven.”
Met Chanel gaat Farfetch onderzoeken hoe je bijvoorbeeld via de Chanel-app en je digitale profiel de
shop experience kunt verbeteren. De partnership met Burberry is van commerciële aard, waarbij Burberry haar producten gaat verkopen via het platform.

Digitale slag

De high-end fashionwereld is volgens Neves opvallend traditioneel en loopt flink achter op digitaal gebied. Dit heeft er voor gezorgd dat Farfetch zo kon groeien. Er is veel ruimte voor digital business met als gevolg dat Farfetch in 2017 een omzetstijging van meer dan vijftig procent kon noteren.

In enkele steden rolt Farfetch nu 90-minute delivery services uit, waarmee gebruikers online kunnen shoppen bij hun favoriete boutique in bijvoorbeeld New York en de items binnen 90 minuten geleverd krijgen per koerier.

Waarom je verliefd moet worden op het probleem van je klant

Het starten en ontwikkelen van een succesvolle innovatie is ruig terrein. Maar wie de juiste stappen zet, kan wel degelijk snel succes halen. Dit keer: waarom we verliefd moeten worden op de problemen van onze klant, en richt je op de jobs to be done van die klant.

We hadden er allemaal nog niet eerder van gehoord: de eendagsstagiaire. En eigenlijk geloofden we er helemaal niet in. Want waarom zouden wij de deuren van ons bureau openzetten voor een veertienjarige puber? Moeten we die de hele dag zoet houden? Tegelijkertijd waren we ook wel benieuwd wat het zou opleveren. Dus ze mocht komen – een dagje meedraaien in een digitaal innovatiebureau waar de gemiddelde leeftijd ergens rond de dertig ligt en we onszelf nog zo ontzettend jong voelen. Natuurlijk instagrammen we, uiteraard periscopen we. We duolingo’en onszelf naar een tweede taal. We vinen. We whisperen. En we hebben een snapchataccount. Maar daar doen we niet zoveel mee: we voelen ons daar parent on the dance floor.

Onze eendagsstagiaire mocht overal bij zijn, kon overal haar mening over geven, kreeg onbeperkte toegang. Dat beloofden wij. Maar dan moest zij ons beloven dat ze zou delen hoe haar leven eruitziet, wat ze doet op haar mobiele telefoon. of ze een gamer is, of ze nog wel eens op Facebook komt, of ze niet knetter gestoord wordt van de ongetwijfeld talloze whatsappgroepjes waarin ze zich bevindt. En vooral: of ze ons nou uiteindelijk eens kan uitleggen waarom Snapchat toch zo kneitersuccesvol is.

Want hoe kan een medium dat qua gebruiksvriendelijkheid zo flets, zo schril afsteekt bij de competitie, zo populair zijn bij miljoenen tieners over de hele wereld? Hoe kon dat Facebook inmiddels bijna naar de kroon steken? What’s the catch? De eenvoud? De features? De nieuwigheid? ‘Nou, het is eigenlijk heel simpel,’ aldus onze eendagsstagiaire. ‘Op Snapchat kan ik gewoon, nou ja, gewoon echt mezelf zijn. Zoals ik echt ben. Niet zoals ik moet zijn van mijn vrienden. Ja, nou, dat eigenlijk dus.’

Jobs to be done: de sleutel naar innovatiesucces

Laten zien wie je echt bent, hier en nu. Een belangrijkere taak is er haast niet in het leven van jonge pubers en Snapchat lijkt ze als geen ander te helpen die klus goed en makkelijk te klaren. En daarmee leert het sociale netwerk iedereen die wil innoveren een belangrijke les: focus niet op wat jij denkt dat een gat in de markt is, maar verdiep je in je klant, in zijn diepste behoefte, zijn grootste taak, zijn grootste job to be done die hij heeft te vervullen in het leven, op het werk, op school, op de fiets, in de auto. Haal zijn voornaamste taak naar boven en ontwikkel een oplossing die hem helpt die klus te klaren.

Waarom focussen op jobs to be done?

Door je net als Snapchat te focussen op de belangrijkste jobs to be done van jouw gebruiker, maak ook jij de weg vrij naar succesvolle innovatie. Het biedt het perfecte startpunt om iets echt waardevols te creëren. Want uiteindelijk willen klanten geen magere yoghurt, maar gebruiken ze dat product voor de echte achterliggende taak: afslanken en geaccepteerd worden, net als tieners in het geval van Snapchat geen sociale-media-account willen, maar wel hun leven willen delen met hun allerbeste vrienden zonder inmenging van hun ouders en zonder vrees voor misbruik.

Het identificeren van de taken waarvoor mensen jouw product inhuren is de basis van de door Clayton Christensen geïntroduceerde jobs to be done-theorie. Volgens Christensen kopen klanten geen producten en diensten – ze willen vooruit komen in hun leven en gebruiken daartoe bepaalde producten en diensten.

Die vooruitgang wordt een ‘taak’ genoemd – datgene wat mensen willen bereiken of gedaan krijgen in bepaalde omstandigheden en waarvoor ze producten en diensten ‘inhuren’: een tandenborstel voor een frisse adem en Snapchat om ongegeneerd – en vooral zonder pottenkijkers – lol te maken met vrienden.

Christensen illustreert dat met een onderzoek dat hij deed voor McDonald’s om de verkoop van milkshakes te verbeteren. Bij de productcategorie milkshakes zou je denken dat klanten deze kopen omdat ze honger hebben of van de smaak houden, en dat het gewoon een kwestie is van het aanbrengen van kleine tweaks in het product – nieuwe smaak, nieuwe kleur – om de verkoop op te stuwen. Verkeerd gedacht, stelt Christensen.

Marketeers raken volgens hem te veel verslingerd aan de eigenschappen en specificaties van een product zonder te begrijpen waarom mensen dat product in de eerste plaats kopen. In plaats van de doelgroep te vragen naar de verbeteringen die zij wensten voor de milkshake, begonnen Christensen en zijn team daarom hun onderzoek met observaties. Ze legden vast wie wanneer milkshakes kochten. Na een aantal dagen observeren bleek dat de meeste mensen ’s ochtends vroeg, voordat ze naar werk gingen, een milkshake haalden.

Vervolgens nam Christensen deze mensen interviews af. Wat bleek? De gemiddelde koper was een halfuur tot drie kwartier onderweg naar het werk en wilde de tijd doden tijdens die saaie autorit. Ze deelden een gezamenlijke klus die ze met z’n allen te klaren hadden in de vroege ochtend: help me wakker en bezig te blijven terwijl ik mijn ochtendrit naar mijn werk minder vervelend maak! Dat inzicht zorgde ervoor dat McDonald’s een speciale ochtendshake introduceerde voor deze groep: nog dikker en stroperiger dan normaal – en dus nog tijdrovender. De verkopen stegen als een tierelier.

De context van de klant en zijn omstandigheden bepalen uiteindelijk de beste oplossing. Zo was in het geval van de ochtendforens de extra dikke milkshake de oplossing, maar de job to be done van veel moeders in de middag is een heel andere: hun tierende kinderen stil krijgen. En daar hoorde weer een andere milkshake bij.

Meer dan persona’s

Als je de te klaren klussen van je klant kent en begrijpt hoe jouw klant jouw product gebruikt om deze klus te klaren, verwerf je nieuwe marktinzichten, identificeer je nieuwe kansen en creëer je levensvatbare groeistrategieën.

Door bijvoorbeeld klanten te helpen de hele klus te klaren in plaats van alleen een onderdeel, creëer je waarde en een voorsprong op je concurrentie. Maar ook door mensen met een product te helpen meerdere jobs te doen, maak je de weg vrij voor succesvolle innovatie. Denk alleen maar aan het Zwitserse zakmes waarmee je verschillende taken uitvoert, of nog beter: de smartphone.

Kijken naar jobs to be done helpt je ook het klantperspectief echt te embedden in je organisatie. Kon je vroeger als afdeling nog je eigen persona op een grote flipover bedenken voor het product dat je zelf verzonnen had, nu komt er niets tot stand zonder dat er eerst naar je klant geluisterd wordt.

Het vereist dat je verder kijkt dan alleen maar segmentering op leeftijd en geslacht als leidraad voor productontwikkeling of verbetering van bestaande producten. Deze karakteristieken verklaren niet – zoals in het geval van Christensen – waarom iemand bijvoorbeeld een milkshake koopt om negen uur ’s ochtends als hij in de file staat. Die drijfveer haal je met jobs to be done wel naar boven.

Jan-Willem van Beek en Rutger Huizenga zijn de auteurs van het boek  Voorbij de startupmania: succesvol innoveren op eigen kracht. Deze artikelenreeks hoort bij dit boek.

Datagedreven de concurrentie verslaan op bol.com en Amazon

Marketplaces zoals Amazon, bol.com en Alibaba groeien als kool en bieden kansen op het gebied van traffic en brand exposure. Het omzetaandeel van merken die hun product via deze kanalen verkopen, stijgt in rap tempo. Maar hoe blijf je de concurrentie voor? Alleen met de juiste datagedreven optimalisaties word je succesvol op marketplaces.

Natuurlijk stuur je consumenten liever naar je eigen winkel, maar de realiteit is anders: 56% van de online shoppers begint zijn zoekactie op een marketplace. Dat blijkt ook uit een onderzoek in onze buurlanden vorig jaar. En ook in  Nederland zie je de verschuiving van search engine naar platform: Goodbye Google, hello marketplaces.

“56 procent van de online shoppers begint zijn zoekactie op een  marketplace”

Regel je data

De data achter marketplaces is een lange tijd een geheimzinnige black box geweest. Zonde! Want  het delen van die data maakt verkopers juist nóg succesvoller, en tilt het platform daarbij ook nog eens naar een hoger niveau. Gelukkig snappen de marketplaces dit zelf inmiddels ook, en is er tegenwoordig wél veel data beschikbaar. Niet alleen salesdata, maar ook de traffic naar productpagina’s en de performance hiervan. Hoe gebruik je als verkoper deze data in jouw voordeel? ​5 tips:

1. Kies het juiste platform bij jouw strategie

Dat het doorzetten van consumenten naar een marketplace strategisch waardevol kan zijn, laat het  partnership van Adidas en Zalando zien. Zij ontwikkelden samen een ​exclusieve 3D-tool​ waarbij je je eigen unieke schoen kon ontwerpen. Deze modellen waren alleen verkrijgbaar bij Zalando, waardoor adidas een unieke propositie koppelt aan de marketplace. En vice versa natuurlijk: Deze tool is een enorme branding boost voor Zalando en de sleutel naar een enorme hoeveelheid nieuwe data.

“Kies je voor generalist of specialist?“

Om zo’n prestatie als Adidas te bereiken, is het allereerst belangrijk om het juiste platform voor jouw product te kiezen. Er zijn twee opties: Kies je voor meer ​bereik? Ga dan voor een generalist​, zoals Amazon is in fashion. Of ga je juist voor een hogere conversie? Ga dan voor een  specialistische marketplace, zoals Asos. Elk platform heeft zijn eigen voordelen.

2. Wees vindbaar

Ok, nu heb je het juiste platform, maar kunnen je klanten je ook daadwerkelijk vinden? 64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities, dus hier wil je  staan. Hoe je daar komt? Wees vindbaar via search en navigatie: achterhaal hoe jouw klant zoekt en speel hierop  in met de juiste categorieplaatsing, attributen en keyword focused content. Voor echte ​next level​ relevantie doorgrond je het search-algoritme. Tools die je kunnen helpen om het algoritme te begrijpen zijn ​Clavis Insight​, ​Profitero​ of ​Brandview​. Hiermee zie je precies wat je zoekpositie en -aandeel is op relevante zoektermen. Kijk vervolgens wat er gebeurt  als je je ​levertijd​ aanpast, een​ lagere prijs​ biedt, ​reviews​ genereert, of andere ​keywords​ gebruikt.

“64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities“

Blijf onderzoeken: Op welke manieren werkt Amazon anders dan bol.com? Test uitgebreid en  analyseer de data, alleen daarmee ga je het algoritme steeds beter begrijpen.

3. Wees zichtbaar

Naast het boosten van organisch verkeer door middel van content en data kun je ook gebruik  maken van ​betaalde opties​. Marketplaces bieden talloze mogelijkheden voor meer en betere zichtbaarheid. In feite geeft adverteren op marketplaces dezelfde mogelijkheden als Google Adwords of Shopping:  adverteren op marketplaces maakt je dan ook zichtbaar in getargete categorieën. Het goed besturen hiervan en investeren in meer zichtbaarheid betaalt zich dubbel en dwars terug.

Zowel Amazon als bol.com maken gebruik van een self-service model, waarmee je zelf controle hebt over je ads en je inzicht krijgt in de data om bij te sturen. Dit gebruik je om je ROAS (Return on Advertising Spend) onder controle te houden en te optimaliseren. Adverteren met marketplaces echt goed aanpakken? Maak dan meerdere campagnes  aan op dezelfde product en om je relevantie en zichtbaarheid te verhogen. Meet vervolgens het bereik, het klikgedrag en de conversie van je campagne. Resultaten binnen? Maak weloverwogen beslissingen op basis hiervan en gebruik je resultaten in je marketingstrategie. Maar vooral: meten en optimaliseren tot je erbij neervalt!

4. Focus op hogere conversie

Inderdaad, het klopt dat marketplaces een breder publiek bereiken. Maar hun specialisatie ligt in het behalen van een zo hoog mogelijke conversie! En dat is goed nieuws, want in de meeste gevallen resulteert dit in meer verkopen dan via je eigen shop. Ook bestellen klanten sneller: ze zijn namelijk al gewend om te bestellen via dat platform en hebben vaak al een account. Kortom, ze voelen zich daar comfortabel, de drempel ligt lager en klanten doen dus sneller een aankoop. Sterker nog, ze hebben de apps al op hun telefoon!

De gouden tip om je conversie te verhogen? Content. Verbeteren van images, video’s, attributen en  productbeschrijvingen leidt tot een conversie-uplift van wel 35%! En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mobile first, mobile first, mobile first. Mobiel neemt in 2018 namelijk ​zo’n 40% van alle e-commerceverkopen voor haar rekening​. Met tools als ​ProductsUp​, ​DataFeedwatch​, ​Channeladvisor​ of ​Channable​ kun je vanuit  jouw PIM content eenvoudig uploaden en analyseren of alle benodigde elementen zijn gevuld. Daarnaast biedt Amazon twee soorten extra verrijkte pagina’s aan: A+ enhanced marketing content  (voor leveranciers) en enhanced brand content (voor verkopers). Hiermee geef je consumenten nog betere informatie, en krijg je betere posities in de zoekresultaten.

5. Retentie via customer experience

Klanten aan je binden via marketplaces lijkt een hele uitdaging. De platformen staan het bijvoorbeeld niet toe om flyers mee te sturen in pakketten of om actief consumenten te benaderen (mits het gaat om orderafhandeling). Maar hoe komt die klant dan weer bij je terug? Het klinkt misschien logisch: fix your basics. Zorg voor perfecte service en een goede consumentenervaring, zowel in de afhandeling van de order als in de aftersales. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden om via marketplaces waarde aan je merk toe te voegen: Denk aan Adidas, zoals hierboven besproken, maar ook minder complexe samenwerkingsmogelijkheden zijn effectief.

Verleid je klant tot het registreren van zijn gegevens op je eigen website voor extra service of garantie na aanschaf. Hiermee vul je je eigen database met gegevens. Deze kun je vervolgens gebruiken in een retargetingcampagne. Als die campagne vervolgens landt op de marketplace waar je klant het product eerder heeft gekocht, creëer je een ​dubbele loyalty loop.

De potentiële data die je uit marketplaces kunt halen, is goud waard. Het embedden van marketplace-initiatieven in je online retailstrategie kan dan ook van enorme waarde zijn. Wel heeft het grote impact op je organisatie. Wil je marketplaces goed aanpakken? Organiseer je teams: zorg voor de juiste content, paid marketing en dataspecialisten om een schat aan informatie te borgen die je merk én sales alleen maar verder gaat brengen.

Zo wordt Pinterest interessant voor adverteerders

Pinterest biedt een platform dat door een combinatie van ‘visual search’, personalisatie en de vele advertentieformaten, veel mogelijkheden oplevert voor adverteerders. Wat zijn deze mogelijkheden en hoe kun je ze het beste inzetten?

Moodboards maken, het perfecte huwelijk plannen, schattige hondenfilmpjes bekijken en grappige memes ‘pinnen’. Zomaar een greep uit de gedachtes die in je op kan komen als je aan Pinterest denkt. Maar Pinterest is tegenwoordig zoveel meer dan dat. Pinterest wordt gebruikt in dé zoektocht naar het perfecte product of ter inspiratie en DIY-tips. Volgens een onderzoek van Pinterest met ComScore wordt Pinterest gezien als één van de eerste plekken voor mensen om op zoek te gaan naar nieuwe producten en ideeën. De intentie om te kopen ligt op Pinterest hoger dan op andere social media platforms.

Visual search’ – een ontwikkeling in consumentengedrag

Visuele technologie heeft onze manier van communiceren veranderd. Kijk bijvoorbeeld naar Snapchat, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van AR en VR.

In 2018 zal ‘ontdekken’ sneller groeien door de toename van visual search, gesteund door recente verbeteringen in fotoherkenning en een toename van mobiele connectiviteit. (bron: Future Focus). Dit is waar Pinterest vooroploopt met de zogenaamde Pinterest Lens. Dit stelt je in staat om te zoeken naar een product (‘from pants to plants’) door middel van het uploaden of maken van een foto.

Pinterest slaat dus een brug tussen social en traditionele search. Waar het bij traditionele search nog gaat om keywords, feitelijk correcte antwoorden en tekstuele vraagstukken, gaat het bij Pinterest om visuele zoekopdrachten en persoonsafhankelijke inspirerende antwoorden. Pinterest is een visuele ontdekkingstool. Zelfs als je niet weet hoe je jouw zoekopdracht moet verwoorden, stelt het je in staat antwoorden te vinden. En eerlijk is eerlijk, als je zoekt op ‘Hoe maak ik appeltaart?’, of ‘Hoe geef ik mijn tuin een upgrade?’, of ‘Wat is de laatste mode op het gebied van trenchcoats?’, dan wil je zien hoe dit eruit ziet.

Visual search’ op Pinterest biedt adverteerders dus een nieuwe manier om in te spelen op ‘consumer demand’. Deze gepersonaliseerde visuele resultaten geven een beter antwoord en sluiten beter aan bij de wensen van de ‘Pinner’. Deze verhoogde relevantie kan bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen, als je als merk aanwezig bent in deze zoektocht naar een product of service. 

Gebruik Pinterest in Nederland blijft stijgen

Pinterest zit in de lift qua aantal gebruikers en dagelijks gebruik. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek in 2018 uitgevoerd door Newcom Research hebben we in Nederland nu drie miljoen ‘Pinners’ waarvan bijna 600.000 dagelijks. Vorig jaar was dit nog 2,4 miljoen en respectievelijk 400.000 dagelijks. Pinterest heeft inmiddels Twitter gepasseerd in Nederland.

Hoe presteert Pinterest wereldwijd? (Omnicore agency & Pinterest for business):

 • 200 miljoen actieve gebruikers wereldwijd per maand;
 • Er worden gemiddeld wereldwijd 100 miljard pins geplaatst per maand;
 • Wordt het meest gebruikt door mensen in leeftijdscategorie 20-39;
 • 81% van de Pinterest gebruikers wereldwijd is vrouw;
 • 40% van de nieuwe aanmeldingen wereldwijd komt van mannen;
 • 93% van de actieve Pinners geven aan Pinterest te gebruiken in hun plan om aan te kopen en 87% geeft aan dat ze iets hebben gekocht vanwege de content op Pinterest;
 • Food & beverages en technologie zijn de meest populaire categorieën onder de mannen;
 • Gemiddeld spendeert iemand 14,2 minuten per bezoek op Pinterest.
Pinterest voor adverteerders

Facebook wordt gebruikt om te connecten met merken/mensen, Instagram om visueel geïnspireerd te worden en Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Mensen gaan naar Pinterest met een plan voor in de toekomst. Niet vluchtig, niet omdat je je verveelt, maar echt specifiek met een doel. Om inspiratie op te doen wat die avond te koken, wat aan te doen tijdens het huwelijk van je zus, of voor een opknapbeurt van de tuin. Deze ‘life moments’ en specifieke seizoenmomenten (bijvoorbeeld moederdag) bieden goede inhaakmogelijkheden voor adverteerders.

Waarom is Pinterest zo interessant?
 1. 97% van de 2 miljard zoekopdrachten zijn nonbranded waardoor je mensen al in een vroeg stadium kunt bereiken en beïnvloeden – Bij de start van een zoektocht wordt vaak nog niet in merknamen gedacht. Dit maakt Pinterest een effectieve plek om mensen te bereiken terwijl ze nog in de consideratie fase zitten. Adverteerders kunnen dan mensen bereiken die al in-market zijn, maar nog steeds undecided. Ook biedt het merken de mogelijkheid om een bepaalde categorie te claimen (bijv. beauty, DIY, recepten, fashion, travel, home).
 2. Kosten liggen veel lager dan bij traditionele search – Doordat de focus ligt op nonbranded en competitie op Pinterest nog niet zo hoog is liggen de kosten ook lager. Omdat mensen al de intentie hebben is ‘de click’ bovendien waardevoller;
 3. De intentie om te kopen ligt hoger bij Pinterest, dus past perfect binnen een e-com strategie – Volgens onderzoek blijkt dat Pinterest wordt gezien als belangrijk onderdeel in het beslissingsproces om een product/service aan te kopen én liggen orderwaardes gemiddeld hoger (Milwardbron Digital & Shopify);
 4. Door de verschillende advertentietypes en targeting-mogelijkheden is het mogelijk om op de juiste plek op het juiste moment de juiste doelgroep te bereiken – Pinterest laat ons al een tijdje in spanning wachten, maar het ziet er toch echt naar uit dat we binnenkort ook in Nederland kunnen adverteren op Pinterest. Pinterest ontwikkelt zich meer tot een commercie platform kijkende naar de ontwikkelingen van de laatste jaren (buyable pins) en de advertentiemogelijkheden uitgerold worden. Je kunt kiezen waar de advertentie vertoond wordt binnen Pinterest: de Home Feed, in het zoekoverzicht en tussen ‘Related pins’. In het laatste geval kun je dus meeliften op trending topics.

Daarnaast heeft Pinterest kennis over de voorkeuren en interesses van haar gebruiker, verdeeld onder verschillende categorieën. Pinterest begrijpt als geen ander de evoluerende smaken, voorkeuren en interesses van haar Pinners. Door middel van de Pinterest Taste Graph’, is zij in staat om miljoenen mensen op Pinterest te koppelen aan miljarden nieuwe ideeën die past bij de interesses van die persoon. Hoe het gebruik van deze Taste Graph voor kwalitatieve prospecting in betaalde campagnes optimaal in te zetten ga ik later verder op in.

Steeds meer merken realiseren zich dat Pinterest perfect past binnen hun performance marketingstrategie. Wie wil er nou niet aanwezig zijn op de plek daar waar je ontdekt, wordt geïnspireerd, op onderzoek uitgaat en producten aankoopt?

Waar moet je als adverteerder aan denken als je gaat adverteren op Pinterest?

Voor veel merken liggen er mooie kansen als het gaat om adverteren op Pinterest. Een mooi voorbeeld is Karwei. Zij zijn heel goed in staat geweest om die DIY categorie te claimen.

“Van alle social media kanalen zorgt Pinterest voor het grootste aantal bezoekers naar karwei.nl. Dit komt omdat we hier als decoratieve bouwmarkt continue aanwezig zijn met inspirerende interieurbeelden. En dit is alleen nog maar organisch, laat staan als we straks ook kunnen adverteren en dus nog specifieker kunnen targeten om de juiste doelgroep te bereiken.” – Laura van Riggelen, Manager online marketing KARWEI

Dit wil niet zeggen dat je ‘zomaar’ kunt beginnen met adverteren op Pinterest zonder na te denken over het doel ervan en wat voor boodschap je op welke manier wil overbrengen.

Begin daarom met het gebruik maken en testen van Pinterest als een onderdeel van de betaalde mediamix om mensen te inspireren en uiteindelijk de verkoop te stimuleren:

 1. Allereerst, bedenk goed waarom je Pinterest zou willen inzetten – Zorg er daarbij voor dat de campagne setup en content past bij de doelstelling;
 2. Denk langere termijn om nieuwe klanten aan je merk te binden – Zorg ervoor dat Pinners al in het begin van de ‘journey’ geïnspireerd worden. Mensen gaan naar Pinterest met een toekomstplan. Omdat ze al wel intentie hebben, maar nog niet merkgebonden zijn, is dit de uitgelezen kans voor merken om de consument te beïnvloeden in hun aankoopproces.
 3. Zorg ervoor dat je de consument bereikt door op een juiste manier in te spelen op de visuele technologie van Pinterest (visual search) – maak mooie content die past binnen het platform. Merken met producten waarbij visualisatie van groot belang is omdat uitdrukken in woorden het product te kort zou doen (bijv. home decor, DIY, fashion, food, etc.), kunnen grote voordelen behalen uit deze nieuwe visuele zoekvorm.
 4. Maak optimaal gebruik van de ‘Pinterest Taste Graph’ voor kwalitatieve prospecting – Voor een gepersonaliseerde ervaring heeft Pinterest het “Taste Graph’ algoritme. De Pinterest Taste Graph slaagt er al jaren in om specifieke ‘smaken’ om te zetten in organische aanbevelingen voor ‘Pinners’. Hierdoor begrijpt Pinterest haar publiek op een andere manier dan standaard zoekmachines of andere social platforms. Maar niet alleen organisch, we zien namelijk dat de Pinterest Taste Graph bijdraagt aan een verbeterde en aangescherpte targeting waar adverteerders van kunnen profiteren om de juiste doelgroep te bereiken. Doordat deze Taste Graph bijdraagt aan een verbeterde en aangescherpte targeting is het mogelijk om naar de interesse áchter de interesse te kijken (bijvoorbeeld interesse ‘beauty’ > lip balsem). Eerste tests die zijn gedaan zien er veelbelovend uit en laten hogere en kwalitatieve clickratio’s zien;
 5. Zorg ervoor dat branding en commercie dicht bij elkaar ligt en verkort de ‘path-to-purchase’ – bijvoorbeeld door gebruik te maken van specifieke shopping features. Een voorbeeld is de ‘Shop the Look’, waarbij Pinners direct items kunnen shoppen zodra ze mode-, of home decor ‘pins’ zien. Met een paar drukken op de knop kunnen ze een aankoop doen binnen het platform of de website van de adverteerder.

 

Genoeg redenen dus om eens goed te kijken hoe Pinterest kan bijdragen aan prospecting en/of e-com strategieën. Het is nog even wachten totdat we kunnen adverteren in Nederland. Maar ik ben ervan overtuigd dat Pinterest perfect in de mediamix past, bij juiste inzet mediastrategieën zal verrijken en merken helpen hun doelstellingen te bereiken.

UberEATS naar 100 nieuwe steden

Uber gaat honderd nieuwe steden toevoegen aan het geheel van tweehonderd steden waar het bedrijf nu actief is met bezorgdienst UberEATS.

De nieuwe steden komen vooral in Europa, maar wordt er geïnvesteerd in een paar grote steden in het Midden-Oosten en Afrika.

In een vraaggesprek met de Financial Times zegt baas Jason Droege van Logistiek dat UberEATS beter presteert dan verwacht. Het zou ondertussen in een kwart van de steden, vijftig van de tweehonderd, winstgevend zijn. Daarom investeert Uber extra in het vergroten van deze ‘zusteractiviteit’ van de taxidienst.

Engeland krijgt veertig nieuwe steden waar de maaltijdbezorger zijn diensten gaat aanbieden en Frankrijk 35. Daarnaast spreekt Droege over Ierland, Egypte, Kenya, Oekraïne, Romenië en Tsjechië. In Nederland zijn de fietskoeriers actief in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Buiten Amerika en Europa heeft Uber in de afgelopen kwartalen zijn activiteiten afgebouwd. Althans, het heeft delen van de operaties ondergebracht bij lokale partijen in ruil voor een minderheid van hun aandelenpakket: China (Didi), Rusland (Yandex), Zuid-Oost Azië (Grab). Didi lijkt bezig een positie op te bouwen in Zuid-Amerika, maar daar is geen sprake van een strategische samenwerking met Uber.

Foto: shopblocks.com (cc)

Dropbox zoekt 600 miljoen dollar met beursgang

Dropbox wil met zijn aanstaande beursgang rond de zeshonderd miljoen dollar aan nieuw geld uit de markt trekken. De waardering ligt met zeven miljard aanzienlijk lager dan de tien miljard waartegen fondsen in het verleden nog instapten.

Dat komt naar voren uit documenten bij toezichthouder SEC waar persbureau Bloomberg over schrijft.

Tegelijkertijd wordt ook bekend dat Salesfore.com behalve een strategisch partner van Dropbox tevens aandeelhouder is geworden. De cloudspecialist heeft voor honderd miljoen dollar aandelen gekocht. Dat komt neer op een kleine 1,5 procent van het aandelenkapitaal.

Vorige week sloten Salesforce en Google los van elkaar overeenkomsten met de beurskandidaat die ervoor zorgen dat hun klanten hun werkdocumenten ook gewoon op Dropbox kunnen zetten. Bij Google betekent dat werkdocumenten van bijvoorbeeld Docs en Sheets en bij Salesforce documenten uit diens Commerce Cloud en Marketing Cloud die met Quip worden gebruikt.

In 2014 waardeerden beleggers het bedrijf van Drew Houston (foto) nog op tien miljard dollar. Met de beursgang voor de deur en een beoogde openingskoers van tussen de zestien à achttien dollar ligt dat bedrag tussen de 7,1 en 7,6 miljard dollar. Er worden 36 miljoen aandelen in omloop gebracht, vermoedelijk in de loop van deze maand nog.

Getuige dit document bij de SEC heeft Dropbox 500 miljoen geregistreerde gebruikers, van wie er elf miljoen te boek staan als betalend klant. De rest is gratis gebruiker. De grootste zorg in zakelijk opzicht is het kunnen winnen van meer nieuwe gratis gebruikers en die converteren naar betalende klanten.

De gemiddelde omzet per betalende klant in 2017 bedroeg 111,91 dollar.

Dropbox wordt de eerste grote techbeursgang van 2018, maar deze wordt al gauw overvleugeld door de IPO van Spotify. Het muziekbedrijf gaat in de week na Pasen naar de beurs in New York.

Spotify kiest voor een zogeheten direct listing. Daarbij kunnen bestaande aandeelhouders hun belang verhandelen. Particulieren kunnen geen aandelen kopen.

Foto: Techcrunch (cc)

Nieuwe investering reBuy, groei in Nederland

De Nederlandse consument staat zeer open voor het reCommerce-model voor opgeknapte tweedehands artikelen. Zegt het Duitse reBuy, dat 21 miljoen euro groeigeld krijgt en deels investeert in Nederlandse groei.

De Nederlandse prestaties eigen duidelijk boven de verwachtingen van het management, zo vertelt een woordvoerster. “Daarom beschouwen we Nederland als een van de belangrijkste pijlers van onze toekomstige groei en zullen we aanzienlijk investeren in het opbouwen van een sterk merk en een klantvriendelijk product.”

Het inmiddels vijftien jaar oude reBuy sloot vorige week een nieuwe financieringsronde af met 21 miljoen euro aan nieuw groeikapitaal.

Het managementteam participeert en Headway Capital Partners en Keyhaven Capital Partners treden nieuw toe als aandeelhouders. De ronde werd geleid door Evoco.

Torsten Schero, CEO van reBuy, zegt in een persbericht: ‘Met het nieuwe kapitaal zijn we goed uitgerust om onze internationalisatiestrategie te realiseren.’

Het bedrijf sloot 2017 winstgevend af met een omzet van 109 miljoen euro. Behalve in Duitsland en Nederland is het ook actief in België en Frankrijk. reBuy koopt tweedehands spullen op van consumenten, poetst ze op en verkoopt ze – met garantie – als ‘elektronica met een tweede leven’, een financieel aantrekkelijk product met milieubewust haakje.

Nog niet duidelijk is hoe de merkbouwende activiteiten er in Nederland zullen uitzien.

Foto: philhearing (cc)

Nieuwe investering reBuy, groei in Nederland

De Nederlandse consument staat zeer open voor het reCommerce-model voor opgeknapte tweedehands artikelen. Zegt het Duitse reBuy, dat 21 miljoen euro groeigeld krijgt en deels investeert in Nederlandse groei.

De Nederlandse prestaties eigen duidelijk boven de verwachtingen van het management, zo vertelt een woordvoerster. “Daarom beschouwen we Nederland als een van de belangrijkste pijlers van onze toekomstige groei en zullen we aanzienlijk investeren in het opbouwen van een sterk merk en een klantvriendelijk product.”

Het inmiddels vijftien jaar oude reBuy sloot vorige week een nieuwe financieringsronde af met 21 miljoen euro aan nieuw groeikapitaal.

Het managementteam participeert en Headway Capital Partners en Keyhaven Capital Partners treden nieuw toe als aandeelhouders. De ronde werd geleid door Evoco.

Torsten Schero, CEO van reBuy, zegt in een persbericht: ‘Met het nieuwe kapitaal zijn we goed uitgerust om onze internationalisatiestrategie te realiseren.’

Het bedrijf sloot 2017 winstgevend af met een omzet van 109 miljoen euro. Behalve in Duitsland en Nederland is het ook actief in België en Frankrijk. reBuy koopt tweedehands spullen op van consumenten, poetst ze op en verkoopt ze – met garantie – als ‘elektronica met een tweede leven’, een financieel aantrekkelijk product met milieubewust haakje.

Nog niet duidelijk is hoe de merkbouwende activiteiten er in Nederland zullen uitzien.

Foto: philhearing (cc)

Page generated in 1,235 seconds. Stats plugin by www.blog.ca