Van Internet of Things naar Internet of Businesses

De slimme apparaten die eetgewoonten en hardlooprondjes bijhouden kunnen je als bedrijf helpen je product, klantervaring en werkproces te optimaliseren. Als bedrijven met elkaar samenwerken kun je bovendien tot fundamentele inzichten komen en sneller reageren op onaangename verrassingen.

Van een grasmaaier die op basis van het weerbericht het beste moment bepaalt om het gazon te maaien, tot een koelkast die je adviseert over de wekelijkse boodschappen. Het Internet of Things (IoT) bestaat uit slimme apparaten die draadloos verbinden met het internet, waardoor zij niet alleen data verzamelen om hun taken beter te volbrengen, maar deze data ook met elkaar kunnen uitwisselen. Zo kan je slimme koelkast je boodschappenlijst bijvoorbeeld doorgeven aan je Google Home, en vice versa.

Hoewel de consumentenmarkt misschien wel de meeste ‘Things’ met het datanetwerk verbindt – naar schatting meer dan 1 miljard apparaten alleen al in Amerikaanse huishoudens in 2023 – gaat het grote geld om in de zakelijke toepassingen. Datzelfde jaar zullen bedrijven jaarlijks ruim 450 miljard dollar investeren in slimme apparatuur, voorspelt Business Insider. Al hoeven we niet tot 2023 te wachten volgens de International Data Corporation: naar verwachting spenderen we dit jaar meer dan 700 miljard dollar wereldwijd. Dat is ruim 15 procent meer dan in 2018. Bedrijven in de productie, industrie en transport zullen hier het meeste profijt van hebben.

Twee weten meer dan één

Zoals je koelkast met je Google Home kan praten, kan je magazijnrobot of handscanner informatie uitwisselen met je voorraadbeheersysteem. Of het nu de staat van je apparatuur is, een mogelijke productiefout of het energieverbruik in je magazijn, IoT-toepassingen kunnen je de kennis in handen geven om strategische keuzes te maken. En deze kennis hoeft niet beperkt te zijn tot je bedrijf: ook je leverancier, producent en vervoerder beschikken over informatie die voor jou van waarde is. Deze data met elkaar verbinden in het ‘Internet of Businesses’, maakt iedere schakel in de keten op den duur wijzer.

Dit geeft je meer inzicht in de kwaliteit van je bedrijfsprocessen en producten, en waar je deze zou kunnen verbeteren. ANWB Verzekeringen houdt bijvoorbeeld met een klein apparaatje in de auto bij wanneer een klant te hard rijdt, naast informatie over de gebruikelijke routes en tijdstippen. De bestuurder ontvangt een rapport over zijn rijgedrag en waar dit beter zou kunnen in de ANWB-app. Bij veilig rijden kunnen klanten namelijk premiekorting krijgen. De verzekeraar en de klant zijn hiervoor allebei een belangrijke schakel in de informatieketen.

Vergelijkbaar zou je data kunnen verzamelen over het functioneren van een dienst of product en hier je conclusies uit trekken. Misschien concludeert je vervoerder dat hij sneller bij de klant is door zijn route aan te passen, zoals UPS besloot alleen nog maar rechtsaf te slaan. Of wanneer hetzelfde productonderdeel keer op keer ter vervanging wordt opgestuurd, kun je misschien beter het maakproces aanpassen dan het telkens weer te repareren. Ben je leverancier van software? Dan kun je updates laten afhangen van informatie over het gebruik en eventuele foutmeldingen.

Internet of Businesses kan verbeteren, maar ook voorspellen

De kracht van IoT zit hem in het realtime verzamelen van data. Dit betekent dat je als bedrijf sneller kunt reageren wanneer iets afwijkt van de praktijk van alledag. Zo kun je bijvoorbeeld beter anticiperen op voorraadschommelingen of trage bezorgtijden, omdat dit in een eerder stadium onder je aandacht wordt gebracht.

Ook kun je beter inspelen op het gedrag en de behoeften van je klant. Data uit IoT kan via deze weg bijdragen aan bedrijfsinnovaties. Denk aan de lancering van een nieuwe dienst of product, bijvoorbeeld. Een proefversie kun je gaandeweg makkelijk optimaliseren door data over productprestaties, het gebruik en klanttevredenheid realtime te overzien.

Door data-uitwisseling kun je naast huidige producten en processen verbeteren, dus ook steeds beter de toekomst voorspellen. Om dit te kunnen doen, zul je repetitief werk dusdanig moeten automatiseren. Denk aan het digitaliseren van je huidige informatiestromen, zoals je financiën en voorraadbeheer, in een overzichtelijk softwaresysteem. Zorg bovendien dat je softwarekoppelingen met andere systemen ondersteunt. Alleen door je huidige informatie te stroomlijnen, kun je informatie uitwisselen met andere schakels in de keten en tot nieuwe en misschien zelfs baanbrekende inzichten komen.

Amazon koopt wifi-bedrijf Eero

Amazon.com heeft de Amerikaanse elektronicafabrikant Eero gekocht, een specialist in wifi-netwerken in huislijke omgeving.

Het is niet bekend hoeveel geld met de transactie is gemoeid. In vier rondes haalde het vier jaar oude bedrijf met dertig medewerkers negentig miljoen dollar op. Amazon zal daar een veelvoud van hebben betaald.

Met Eero in huis wil Amazon het product ‘complete wifi-dekking in je huis’ kunnen verkopen. De reden daarvoor ligt in het strategisch belang van de smartspeakers met Alexa aan boord. Deze digitale oren worden gezien als de nieuwe interface voor bediening van online diensten, waaronder winkelen.

Het wereldwijd bestverkopende product bij Amazon is een product dat het zelf ontwikkelde: de Echo Dot. Gebruikscijfers rondom de bijbehorende voicedienst Alexa: het aantal Alexa skills (‘apps’) verdubbelden eind 2018 tot tachtigduizend. Eigenaren van Alexa-apparaten spraken “tientallen miljarden keren meer tegen Alexa dan in 2017”, aldus topman Jeff Bezos. Er zijn nu 28.000 apparaten van 4.500 merken in omloop die met Alexa overweg kunnen.

Eero zit in de handel van meshnetworking. Eigenaren van de speciale wifi-kastjes hoeven niet moeilijk te doen met accesspoints en repeaters om thuis een dekkend wifi-netwerk te krijgen. De Eero-apparaten doen dat zelf en vanzelf.

Foto: darkismus (cc)

Eigen fysieke winkel voor Raspberry Pi

De Raspberry Pi, het minicomputertje dat tegenwoordig vooral wordt ingezet voor het Internet of Things, heeft zijn eigen fysieke winkel gekregen in de Grand Arcade in het Britse Cambridge.

Naast de Resberry Pi zijn er onderdelen en merchandising te koop, naast de nodige instructieboeken.

De Raspberry Pi is als een hobbyproject in Engeland begonnen, voortbouwend op een traditie die teruggaat naar de Sinclair. Van de computer zijn sinds 2012 19 miljoen stuks verkocht.

Nederlandse smarthomemarkt: 1,7 miljard euro

Er staat voor 1,7 miljard euro aan slimme elektronica in de Nederlandse huishoudens. In 2018 alleen bedroeg de groei zeventig procent. Marktonderzoeker Multiscope: ‘Smart devices ontstijgen de fase van de early adoption.’

In een op de drie huishoudens stond eind 2018 een of meerdere slimme huishoudelijke apparataten. Dat houdt in: elektronica met software en een internetverbinding. Waar dat in 2017 28 procent was, is dat nu 36 procent. Bij de huidige trend zou het omslagpunt halverwege 2020 worden bereikt.

“Groei van zeventig procent is aanzienlijk”, aldus directeur John Kivit van onderzoeksbureau Multiscope. “En het betreft niet één categorie maar groei over de hele linie. De toename in bezit wordt volgens mij ook bepaald door momenten van vervangingsinvestering. Een verhuizing, defect van apparaten of noodzakelijke vernieuwing zijn impuls om de nieuwe elektronica aan te schaffen.”

Anders dan bij mobiele telefoons is er bij bovenstaande categorieën weinig sprake van standaardisatie. De ene fabrikant levert zijn apparatuur uit met softwareplatform X, de andere met Y en de volgende met Z. Het lampensysteem van Philips praat niet met dat van IKEA, bijvoorbeeld. Laatstgenoemde is overigens een belangrijke drijver voor de acceptatie van smart lighting met zijn huismerk.

Kivit: “Als je de huidige acceptatie en groei ziet, begrijp je dat er veel geld in om gaat. Het zijn de hardwarefabrikanten die de ontwikkeling bepalen en, daarom, stappen er veel partijen in.” Dat verklaart direct de afwezigheid van een overkoepelend smarthomeplatform. Fabrikanten willen geen klanten delen.

Gemak en comfort zijn daarbij de belangrijkste drijfveren. Ook kostenbesparing is net, als in de voorgaande twee jaren, een belangrijke reden. Consumenten die minder enthousiast zijn, geven aan dat hun huidige apparaten nog voldoen of dat men de toegevoegde waarde van een vervangend slim product niet ziet.

Foto: isfullofcrap (cc)

Vlaamse scholen bouwen slim netwerk van weerstations

Onderzoekers van de UGent willen tegen eind dit jaar een netwerk in gebruik nemen van vijftig weerstations waarvan de meteorologische sensoren via Internet of Things-technologie automatisch metingen doorsturen.

De sensoren zullen temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte meten.

De weerstations, die op zonne-energie lopen, komen onder meer te staan bij diverse scholen in Vlaanderen en Brussel, weet Datanews.

De STEM-leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar van de De Heilig Grafschool in Turnhout hebben deze week als eerste een weerstation mogen bouwen.

Het project Vlinder heeft subsidie van 150.000 euro gekregen van de Vlaamse overheid.

Essent komt gebruikers van zijn E-Thermostaat tegemoet

Energiebedrijf Essent heeft besloten gebruikers van de E-Thermostaat iets ruimer tegemoet te komen. De E-thermostaat is door zo’n 50.000 mensen gekocht, maar voor het gebruik van de app moet voortaan betaald worden.

Essent is al een tijd terug gestopt met de verkoop van het apparaat en beëindigt nu ook de ondersteuning van de app. Als er genoeg animo was wilde I.C.Y., de fabrikant van de E-thermostaat, de dienstverlening wel doorzetten tegen 1,95 euro per maand.

Klanten die na 1 februari 2017 de thermostaat hebben aangeschaft krijgen nu gratis een nieuwe slimme thermostaat van Honeywell. Mensen die de thermostaat 2 tot 5 jaar geleden hebben gekocht kunnen de Honeywell met 100 euro korting kopen.

Aanvankelijk was Essent alleen van plan om mensen die korting te geven als ze ook een energiecontract hadden bij de energieleverancier. Een deel van de mensen die de E-thermostaat kochten is echter al overgestapt naar een nieuwe leverancier.

T-Mobile stimuleert meer zakelijke IoT-proeven

T-Mobile Nederland neemt de kosten weg voor bedrijven die grote projecten willen draaien op het narrowband IoT-netwerk van de provider.

Het bedrijf maakt vandaag het zogeheten IoT Community-pakket bekend voor zakelijke klanten. Dat houdt in dat zij gratis een onbeperkt aantal IoT-verbindingen kunnen leggen tussen sensoren en achterliggende netwerken.

Martijn Teekens, directeur Sales B2B bij T-Mobile: “Wil je op dit moment aan de slag met meerdere sensoren, dan moet je al snel aan de slag met een betaald pakket. Dat is voor veel ondernemers een drempel. Met het nieuwe Community-pakket nemen we deze drempel weg: klanten krijgen de mogelijkheid gratis een onbeperkt aantal IoT-verbindingen op ons netwerk aan te sluiten.”

De aanbieder beschouwt zijn smalband IoT-netwerk als aanloop tot het 5G-netwerk. 5G is het mobiele netwerk van de toekomst dat behalve mensen vooral veel sensoren en apparaten connectiviteit moet gaan geven. Met het IoT Community-pakket kunnen bedrijven alvast gratis de tenen in het water steken en het terrein verkennen.

Foto: IBM Research (cc)

Internet of Trees brengt gezondheid van bomen online in kaart

Ingenieurs van Technologiecampus Gent van de KU Leuven hebben een module ontwikkeld waarmee ze online de gezondheid van bomen in kaart kunnen brengen. De bomen in een stad of park kunnen zo online in de gaten gehouden worden. In Gent, Beveren-Waas en Sint-Niklaas lopen momenteel al proefprojecten.

De monitor bestaat uit enkele sensoren, een waterdicht omhulsel, een rubberen band om het geheel aan de boom te bevestigen en een QR-code om de boom makkelijk online te registreren.

Iedereen kan een module online aanvragen via DNDLab, het makerslab op de Technologiecampus Gent.

Het systeem is open source. Intiatiefnemer Stijn Wielandt benadrukt dat de sensoren ook voor andere doeleinden zijn te programmedren. ‘Zit je op een brief of pakketje te wachten? Programmeer de sensor zo dat je een bericht krijgt van zodra er iets in je brievenbus zit.’

QuantiCor wil vooruitstrevende veiligheidsoplossingen voor het IoT

“Het lijkt vanzelfsprekend dat op internet alles beveiligd is. Maar dat is het niet, en dat geldt eens te meer voor het Internet of Things. Het aantal IoT-apparaten stijgt de komende vijf jaar met 400 procent.” Rachid El Bansarkhani bedacht QuantiCor, de winnaar van een Accenture Innovation Award in de categorie Security.

Rachid: “QuantiCor biedt beveiligingsoplossingen voor het IoT. Met onze software voorkomen we dat persoonlijke gegevens gestolen of geschonden worden.  Net als op internet worden op het IoT gevoelige gegevens uitgewisseld, maar dan tussen apparaten. Het laatste wat je wilt, is dat een ander de controle krijgt over bijvoorbeeld je beveiligingscamera’s, machines op je productieafdeling of toegang tot je bedrijf, woning of auto. QuantiCor draagt bij aan een veilige samenleving en economie.”

Waarom is QuantiCor nodig?
“Bedrijven zijn zeer afhankelijk van veiligheidssystemen die authenticatie en vertrouwelijkheid garanderen, bijvoorbeeld bij onlinebankieren of -winkelen. QuantiCor ziet dat ook het IoT steeds gevoeliger wordt voor quantum computer attacks. Daarbij manipuleert de aanvaller gegevens dusdanig dat hij informatie kan afluisteren of zich kan voordoen als iemand anders. Denk aan de vervalsing van handtekeningen.”

Welk problemen los je op met QuantiCor?
“QuantiCor biedt oplossingen voor het IoT die resistant zijn tegen quantum computer attacks. Beveiligingscertificaten van elk IoT-apparaat moeten regelmatig herzien en onderhouden worden. Dat is duur, complex en inefficiënt. QuantiCor lost dat op met een eenvoudige IT-infrastructuur zonder certificaten. Zo kunnen nieuwe apparaten makkelijk ingezet worden in bestaande dynamische IoT-netwerken. En zo geven wij het IoT de kans om veilig te groeien. Onze oplossing is geschikt om snel en simpel de data van miljoenen apparaten te beveiligen.”

Kun je een voorbeeld noemen?
“Connected cars delen via internet toegang en data met andere apparaten. Het gebruiksgemak van de auto is verhoogd met wifi, audiostreaming en apps die de auto op afstand kunnen bedienen. QuantiCor kan nieuwe risico’s wegnemen die ontstaan door eventuele kwaadwillenden.”

Hoe is QuantiCor ontstaan?
“Ik heb altijd al het verlangen gehad om nieuwe ideeën te bedenken en daarmee een verandering teweeg te brengen. Tijdens mijn PhD over post-quantum cryptography en mijn postdoc heb ik binnen het onderwerp veel samengewerkt met bedrijven zoals Intel en veel projecten begeleid. Toen kwam ik erachter dat de vraag naar veiligheid en mijn droom om op een dag een bedrijf te starten overeenkwamen.”

Waarin onderscheidt QuantiCor zich van concurrenten?
“Het IoT groeit, apparaten worden steeds geavanceerder – maar veiligheidssystemen staan stil. Wij anticiperen op de volgende generatie cyberaanvallen. Ook nemen we vaste kosten weg. De communicatie met certificaten vraagt veel rekenkracht, RAM-geheugen en energie. Het downloaden en goedkeuren van certificaten doet een behoorlijk beroep op de batterij, evenals de authenticatie en codering van gegevens die uitgewisseld worden. Dat alles vervalt met QuantiCor.”

Wanneer wist je dat QuantiCor levensvatbaar was?
“Na mijn Intel-periode in de VS, waar ik werkte met vriendelijke en gedreven mensen. Nadat ik daar een aantal projecten had afgerond, was ik zelfverzekerd genoeg om iets innovatiefs op te zetten in het veld van Post-Quantum Security. Dus toen heb ik al mijn kennis verzameld om het bedrijf op te zetten. Het is voor mij altijd een continu proces geweest.”

Waarom besloot je je in te schrijven voor de AIA18?
“De award is voor mij een kwaliteitslabel en daarom zijn we zo blij dat we gewonnen hebben. Vanaf het eerste contact was ik onder de indruk van de professionaliteit van de AIA. De prijs betekent enerzijds dat wat we doen goed en waardevol is en anderzijds dat ons idee werkelijk toegepast kan worden.”

Wat heeft de AIA je tot nu toe opgeleverd?
“Ik heb een technische achtergrond en ons product is complex. Voor mij was het waardevol om te leren hoe ik ons concept op een eenvoudige manier en in slechts een paar woorden uit kon leggen aan anderen.”

Wat gaf voor de jury de doorslag om QuantiCor tot winnaar uit te roepen?
“De jury heb ik ervaren als een groep gerenommeerde experts die echt naar ons product en het bedrijf hebben gekeken. Zij vinden dat onze innovatie impact maakt en dat we in staat zijn de markt te ontwrichten met een succesvolle oplossing voor een relatief nieuw probleem. Dit oordeel geeft ons goede feedback om door te kunnen groeien in de juiste richting.”

Wat voor trends zie je in de markt van QuantiCor de komende jaren?
“Het steeds hogere tempo waarin de wereld digitaliseert. Het aantal IoT-apparaten stijgt de komende vijf jaar met 400%. Ik verwacht dat bedrijven tal van producten op de markt gaan brengen die mooier, efficiënter en goedkoper zijn – maar niet per se veiliger. Privacy komt daarmee meer en meer in het geding. In de simpele en breed toepasbare IT-veiligheidsinfrastructuur van QuantiCor ligt een groot deel van de oplossing besloten.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Zie in hoe technologie onze manier van leven kan verbeteren. En zorg voor een eenvoudige verandering die goed is voor zowel het bedrijf als voor de samenleving.”

*) QuantiCor is winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Security.

CES 2019 gaat over mogelijkheden én verantwoordelijkheden

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES 2019) vergapen we ons niet alleen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. De tech-branche gaat ook in op maatschappelijke vraagstukken die onherroepelijk om aandacht blijven vragen. Inderdaad: alles raakt steeds meer met elkaar verbonden, maar als we de risico’s bagatelliseren, maken we van alle mogelijkheden ook meteen onze grootste valkuilen. Dit zijn vijf trends die centraal staan tijdens CES 2019.

De ultieme gebruikerservaring, dáár draait het om tijdens de Consumer Electronics Show, die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Dat dit een heet hangijzer is, mag voor de toekomstbewuste marketingmedewerker geen verrassing zijn: de CMO ontwikkelt zich immers meer en meer tot een ‘bedrijfsbrede samenwerker’ die de customer experience (cx) centraal zet.

Maar goed, de ultieme customer experience omvat niet één trend. De beste persoonlijke ervaring bestaat uit verschillende ontwikkelingen, de ene misschien wat ‘hoger over’ dan de andere, maar daardoor niet minder belangrijk.  

5G verbindt álles

We zijn natuurlijk al langere tijd bezig met de grootschalige uitrol van 5G (zo lanceerde Accenture in september nog een acceleratieprogramma voor het implementeren van de 5G-netwerktechnologie) maar in Las Vegas zetten we de next step. De grootste smartphone-fabrikanten brengen in 2019 de eerste 5G-telefoons op de markt, maar tijdens CES 2019 krijgen ook andere industrieën zicht op de voordelen die 5G met zich meebrengt. Sterker nog: voor het verder ontwikkelen van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en smart cities is 5G niets minder dan cruciaal!

‘Meeslepend’ het nieuwe mainstream

De tijd dat we opkeken van 3D-brillen in de bioscoopzaal ligt ver achter ons. We wekken overleden muzikanten weer tot leven met hologramconcerten en gebruiken Virtual Reality (VR) om ons rond te laten leiden in onze –- überhaupt nog te bouwen –- droomwoning. Pokémon Go toont dat Augmented Reality (AR) devices overstijgt en hele bevolkingsgroepen in beweging krijgt. Extended Reality (XR) – het combineren van VR en AR – krijgt evengoed een plaats in het dagelijks leven. CES 2019 schotelt alle branches, waaronder de gezondheidszorg en het onderwijs, vele alledaagse toepassingen en voordelen van XR voor. Immersive (meeslepende) Reality wordt mainstream in 2019.

Digitale veiligheid centraal

Met steeds meer connected woningen en auto’s en het toenemende aantal mensen dat gebruikmaakt van digital voice assistents (DVAs), treden de thema’s dataveiligheid en digitaal vertrouwen steeds verder op de voorgrond, ook tijdens CES 2019. Een belangrijke rol hierin lijkt weggelegd voor blockchain-technologie, het netwerk dat functioneert op basis van vertrouwen en zowel mensen als bedrijven de controle over hun data moet teruggeven. Tegelijkertijd gaat deze technologie de marketingwereld inzichten bieden over de impact van campagnes, wat de efficiëntie van marketingstrategieën – en daarmee de uitgaven van adverteerders – zal stuwen. Alles, vanzelfsprekend, conform de ingevoerde privacywetgeving.

Spraakbesturing verder doorgevoerd

Smart homes worden nóg slimmer. Op CES 2019 maken we onder meer kennis met slimme spiegels, douches en badkamerverlichting. Steeds meer fabrikanten zijn inmiddels overstag en werken aan met spraak bestuurde varianten. Dit vertaalt zich niet alleen in woningen die steeds meer spraakgestuurd functioneren, maar ook in voertuigen en zelfs publieke ruimten waarbinnen spraak steeds meer (technologische) zaken in gang zet. Maar goed, hoe ver slaan we hierin door? CES 2019 opent de discussie omtrent de vraag welke devices geschikt zijn voor spraakbesturing en welke juist níét.

Slimme mobiliteit

Wereldwijd maken landen hun infrastructuren gereed voor zelfrijdende voertuigen die constant met elkaar in verbinding staan. De auto verandert in een verlengstuk van je huis, waarin je onderweg ook kunt eten en werken. CES 2019 gaat daarnaast in op het lerende vermogen van voertuigen die zich, met behulp van Artificial Intelligence (AI), schikken naar het veranderende verkeer en de voorkeuren van de gebruiker. Maar niet alleen de slimme wagen staat centraal: we verwachten tijdens CES 2019 ook aandacht voor de rol van smart cars binnen slimme mobiliteit. Van trein naar (deel)auto naar fiets: het verkeer verduurzaamt en steeds meer non-automotive bedrijven gaan deze handschoen oppakken.

IoT dit jaar naar 745 miljard dollar

Zeker 745 miljard dollar wordt dit jaar uitgegeven aan het Internet of Things. Dat is de schatting van marktanalist IDC. Het gaat om een groei van 15,4 procent ten opzichte van de 646 miljard van vorig jaar. In 2022 wordt reeds de grens van 1 biljoen dollar bereikt.

IDC ziet een verschuiving van het digitaal maken van het fysieke naar het ‘automatiseren en verrijken van de menselijke ervaring met een verbonden wereld’. Allerlei sectoren gaan deze ontwikkelingen omarmen.

IDC verwacht dat minstens 119 miljard dollar zal gaan naar discrete manufacturing, een productieproces met vaste onderdelen. Het productieproces met meer variabele onderdelen en processen komt op de tweede plaats met 78 miljard dollar. Transport en energie volgen op grotere afstand.

Tot nu toe gaat het vooral om zakelijke toepassingen, maar de consumentenmarkt trekt sterk aan met een omzet van 108 miljard dollar. IDC verwacht een jaarlijkse groei van 17,8 procent voor de komende vijf jaar, mede als gevolg van ontwikkeling op het gebied van smart home.

De belangrijkste groeiers zijn resp. de VS en China (194 en 182 miljard), op afstand gevolgd door Japan, Duitsland, Korea en het Verenigd Koninkrijk.

Jorrit Ebben, Academy Het Dorp: ‘Door technologie je eigen gang kunnen gaan is een groot goed’

Hoe kun je technologie inzetten om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten leven? Met die vraag houdt Jorrit Ebben, co-founder van Academy Het Dorp zich bezig. Cruciaal is volgens hem de bewoners en zorgprofessionals betrekken bij innovatie.

In een notendop: Het Dorp is een zorginstelling in Arnhem waar mensen met een handicap zelfstandig kunnen wonen. Bij de opening in 1966 was dit een revolutionair idee. Het Dorp valt onder de verantwoordelijkheid van zorginstelling Siza. Om voorop te blijven lopen, is Academy Het Dorp opgericht, met als doel de wijk van de toekomst te ontwikkelen waar mensen met en zonder beperking prettig kunnen leven.

Jorrit Ebben is co-founder en directeur van Academy Het Dorp en gaf tijdens eHealth een update van waar hij mee bezig is. De focus ligt op dit moment op hoe de ondersteuning van zorgorganisaties en bedrijven het beste kan worden georganiseerd, aldus Ebben. “De vraag die we ons stellen is hoe we aan de ene kant kunnen zorgen dat de digitalisering en implementatie van technologie bij zorgorganisaties beter gaat. Aan de andere kant onderzoeken we hoe we bedrijven kunnen helpen om samen met de zorg die innovatie vorm te geven.”

Dit doet Academy Het Dorp vooral door kennis te verzamelen over de vaardigheden die aan de zorgkant nodig zijn om te kunnen innoveren, welke vernieuwingen en onderzoeksprotocollen nodig zijn, et cetera. Maar de basis van alles is dat de bewoners van Het Dorp mee ontwikkelen. “Dat is het allerbelangrijkste. Ik vergeet het bijna te zeggen omdat het bij ons het normaalste is wat er is. We ontwikkelen altijd samen met degenen om wie het gaat, de zorgprofessionals en de bewoners.”

IoT gaat het verschil maken

Een belangrijke ontwikkeling die het verschil gaat maken, is Internet of Things (IoT), is de overtuiging van Ebben. Dat gaat volgens hem leiden tot gepersonaliseerde zorg. “Begin 2019 zal het breekpunt zijn bereikt dat we meer losse devices hebben dan dat er tablets en telefoons zijn. Dat zien we bij ons nog veel meer toenemen. Die sensoren gaan allemaal dat huis in en dat wil je gaan managen en kunnen bijhouden, updaten, data eruit halen, enzovoorts. Dat gaat niet meer met de oude manier van werken, waarbij je alle losse dingen aan elkaar knoopt, dus er moet iets van een IT-platform voor komen. We zijn nu begonnen met kijken hoe we dat platform kunnen creëren, maar dan wel zodat je er heel veel use cases van patiënten en cliënten op kunt draaien. We willen een basis vormen waardoor het voor anderen ook gemakkelijker wordt om de use cases beschikbaar te maken.”

Als voorbeeld voor wat IoT kan betekenen voor mensen met een beperking, noemt Ebben bewoner Rik. Hij heeft ademhalingsondersteuning nodig. “De sensoren op zijn rolstoel, lijf en om hem heen maken dat we sneller weten dat Rik mogelijk ondersteuning nodig heeft omdat zijn ademhalingsapparatuur het niet meer doet. We kunnen er veel sneller bij zijn. Bovendien kan hij die ondersteuning op andere plekken dan zijn eigen huis krijgen en daardoor heeft hij dus veel meer bewegingsvrijheid.”

Het belang daarvan wordt onderschat, stelt Ebben in reactie op de vraag hoe deze toepassing van IoT zich verhoudt tot de privacy van de bewoner. “Natuurlijk moeten we privacy goed regelen, daar ben ik absoluut een voorstander van.  Maar de hele dag zorgmensen om je heen hebben heeft ook een grote impact op je privacy. Af en toe je eigen gang kunnen gaan is voor mensen met een beperking een groter privacygoed dan we ons realiseren.”

120 miljoen dollar groeigeld voor fiets-app Zwift

Het bedrijf achter de virtuele wereld voor fietsporters Zwift krijgt een kapitaalinjectie van 120 miljoen dollar.

Met het geld wil het bedrijf een online toernooien gaan opzetten en nieuwe sporten aan zijn platform hangen. Er is al een begin gemaakt richting hardlopers. Op een loopband kunnen ze, kijkend op tv, een buitenparcours lopen. De volgende stap is uitbreiding richting roeimachines.

Zwift heeft software ontwikkeld waarmee renners indoor fietsen kunnen trainen. De beelden uit de virtuele wereld zijn te zien op tv maar ook telefoon of tablet. Natuurlijk zijn er ook data en visualisaties beschikbaar om de ontwikkeling te kwantificeren.

Met deze ‘spelwereld’ bedient het een breed publiek, variërend van hobbyisten tot profrenners. Elke beoefenaar van de e-sport betaalt maandelijks vijftien euro voor deelname. Dat zouden er honderdduizenden zijn.

De investeerders in deze tweede grote ronde zijn Highland Europe (lead), True, Causeway Media en Novator.

Essent breidt Smart Home-toepassingen uit met partnership WoonVeilig

Essent en WoonVeilig bundelen hun krachten en bieden voortaan samen een slimme vorm van beveiliging, uiteraard te bedienen per app.

De WoonVeilig-pakketten worden aangeboden bij de aanschaf van een driejarig Energie & Gas contract.

Essent verwacht het smart safety & security assortiment in 2019 nog verder uit te breiden voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

WoonVeilig is in 2008 gestart en introduceerde als eerste een app-gestuurd alarmsysteem voor de consumentenmarkt waarbij de online alarmcentrale van WoonVeilig iedere seconde het huis bewaakt en in geval van een alarm belt en sms’t. De binnen- en buitencamera’s detecteren verder onraad en bij een alarm kun je meteen zien wat er aan de hand is. WoonVeilig opereert onder de merknaam Egardia in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Luxemburg en Zwitserland.

Merken zijn niet toekomstbestendig; 5 technologische ontwikkelingen en hun impact

Zeventig procent van de merken is niet toekomstbestendig. Kunstmatige intelligentie, voice search en spraakbediening, de opkomst van 5G, stuk voor stuk voorbeelden van ontwikkelingen die ervoor zorgen dat merken continu moeten meebewegen met de tijd. Bestuurders en merkeigenaars zijn zich daarvan bewust, maar hoe maak – en houd – je een merk echt future-proof?

Merken zijn de belangrijkste immateriële activa van een organisatie. Volgens Brand Finance representeren merken zelfs achttien procent van de marktwaarde van organisaties. Toch krijgt merkmanagement binnen organisaties veelal niet de aandacht dat het verdient.

Belang van innovatie

Om klaar te zijn voor de toekomst is het belangrijk dat een merk continu meebeweegt met marktontwikkelingen. Daarbij gaat het niet alleen om ontwikkelingen op het gebied van technologie, maar ook om maatschappelijke veranderingen. Consumenten vinden het bijvoorbeeld steeds belangrijker dat merken oprecht zijn en een ‘purpose’ hebben; een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Nieuwe ontwikkelingen bieden kansen, maar ook uitdagingen. Dat organisaties er iets mee moeten, is duidelijk: niets doen veroorzaakt merkwaardeverlies. Organisaties hebben te maken met een vijftal digitale ontwikkelingen die bepalend zijn voor de toekomstbestendigheid van merken:

1. Opkomst van 5G

Het 5G-netwerk heeft een grote impact op de user experience (UX) en de merkbeleving. Beperkingen in data-snelheid zullen voorbij zijn en er is meer data beschikbaar, waardoor de weg vrij is voor ongelimiteerde en op de gebruiker afgestemde (video-)content.

2. Kunstmatige intelligente (AI) en machine learning (ML)

Door AI en ML kunnen klanten nóg beter worden bediend met producten die volledig zijn afgestemd op hun persoonlijke voorkeuren en kenmerken. Denk aan Google Now of de aanbevelingen van Amazon. Merken raken daardoor meer verweven met het dagelijks leven van klanten.

3. The Internet of Things (IoT)

The IoT betekent dat al onze apparaten met elkaar verbonden zijn via internet. Deze onderlinge connectie vraagt om transparantie van organisaties over hun producten en diensten. Merkbeleving komt centraal te staan, waaraan een sterke reputatie bijdraagt.

4. Digitale realiteit: virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR)

Digitale werkelijkheden bieden klanten en prospects nieuwe, creatieve manieren om producten en diensten daadwerkelijk te beleven. Merken dienen hun traditionele customer journey aan te passen op deze veelzijdige, multisensorische beleving.

5. Spraakgestuurde apparaten: voice marketing/branding

Zodra mensen spraakgestuurde apparaten gebruiken om producten of diensten aan te schaffen, neemt deze apparatuur een deel van de productvergelijking en besluitvorming over. Daarmee heeft voice search een enorme impact op de SEO-strategie van merken, alsook op de gehele customer journey.

Gefragmenteerde merkverantwoordelijkheid

De impact van digitalisering op de merkbeleving en het belang van het merk staat in toenemende mate op het netvlies bij de raden van bestuur. Desondanks blijven doelmatige en structurele investeringen in de toekomstbestendigheid van merken uit. Dit is veelal het gevolg van een gebrek aan eigenaarschap. Het merk is in veel bedrijven één van de minst georganiseerde disciplines. De werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn gefragmenteerd belegd binnen de organisatie. Corporate communicatie, marketing, HR, sales en het bestuur, allen werken met het merk, maar niemand heeft zicht en grip op het totaal aan werkzaamheden en middelen die ten behoeve van het merk worden verricht en ingezet.

Goed en efficiënt merkmanagement behoeft een centraal aanspreekpunt, zoals een merkeigenaar. Iemand die afdelingoverstijgend kan opereren en mandaat heeft in de board. Deze brandmanager creëert middelen waarin de merkwaarden zijn verankerd en biedt deze als bouwstenen aan, aan de rest van de organisatie. Dit zorgt ervoor dat afdelingen samenwerken aan het merk. Verantwoordelijkheden moeten op strategisch, tactisch en operationeel niveau worden belegd. De brandmanager fungeert niet als huisstijlpolitie, maar werkt als facilitator en merkorganisator aan een toekomstbestendig merk en zorgt ervoor dat het belang van merkmanagement top of mind blijft in de board. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het stellen van merkdoelen, het formuleren van een merkstrategie en het beschikbaar stellen van langetermijnbudget ligt bij het bestuur. Het is dus van belang dat de brandmanager de taal van het bestuur spreekt.

ROI van merkmanagement

De return on investment (ROI) van merkmanagement is lastig meetbaar. Daardoor wordt branding veelal slechts als kostenpost gezien en heeft het geen prioriteit binnen de board. Daarnaast speelt het probleem dat brandmanagers -als die er al zijn- de toegevoegde waarde van de investering niet goed weten te verkopen aan bestuursleden die denken in financiële termen.

Als zij de taal van het bestuur spreken en branding uitleggen in termen van toegevoegde waarde en euro’s of als merken zichtbaar kunnen worden gemaakt op de balans, zoals met overgenomen merken vaak wel het geval is, wordt een drempel weggenomen. Om een voorbeeld te noemen: het merk LinkedIn staat op de balans bij Microsoft, waardoor de softwareontwikkelaar de waardeontwikkeling van het aangekochte merk goed kan monitoren. Dit zou eigenlijk bij alle merken het geval moeten zijn.

Werken aan toekomstbestendigheid

Zodra de brandmanager is aangesteld en het belang van merkmanagement in de oren is geknoopt bij bestuursleden, is de weg naar merkinnovatie vrijgemaakt. De merkeigenaar kan direct aan de slag met het future-proof maken van de merk en de merkorganisatie. Drie tips die daarbij helpen:

Blijf trouw aan je authentieke (merk)verhaal

Bepaal wat je merk nu echt betekent voor je organisatie en waarom jouw organisatie ertoe doet. Breng het merk terug naar waar het hoort: dichtbij de bedrijfsstrategie en het bestaansrecht van je organisatie. Precies om deze reden hoort het merk thuis in de boardroom. Het merk dient leidend ten zijn voor al het handelen van de organisatie.

Definieer hoe je je merk wilt organiseren in de toekomst

Alle veranderingen maken dat we moeten herdefiniëren hoe de merkorganisatie eruit ziet. Vanuit vroeger centrale merksturing moet er nu worden gezocht naar een organisatievorm die dialoog en interactie faciliteert, waarbij tegelijkertijd het DNA van het merk wordt geborgd in alle uitingen. De merkorganisatie moet toekomstbestendig worden ingericht.

Brand analytics: maak je merkprestaties meetbaar

Inzicht in de waarde van het merk en hoe de diverse kanalen en merkdragers bijdragen aan de totale brand performance is belangrijk voor een future-proof merk. Zorg ervoor dat analyses dit zoveel mogelijk cijfermatige inzichtelijk maken. Bestuursleden zijn veelal geïnteresseerd in harde data. Cijfers en inzichten over het merk dragen bij aan het creëren van draagvlak voor merkmanagement binnen het bestuur.

Een sterk en future-proof merk is een absolute noodzaak om als organisatie in het diverse en groeiende merkenlandschap overeind te blijven. Heb je het merk dus nog niet prominent in de plannen voor 2019 zitten? Dan wordt het tijd om het roei om te gooien.

Page generated in 1.556 seconds. Stats plugin by www.blog.ca