Kaj Beetstra (Innovation in Motion): ‘Bestaande gordijnen automatiseren met Slide’

Met een goed idee en een 3D-printer kan iedereen aan de slag. Maar er zijn weinig mensen die er direct ook een goed en bruikbaar product mee weten te maken. Kaj Beetstra bedacht een systeem waarmee je je gordijnen kunt automatiseren. In Top Names vertelt hij over de valkuilen, het valideren van het product en de voordelen van geautomatiseerde gordijnen.

Facial tracking & andere trends in service design

Je gebruikers doorzien segmentatie. Ze willen worden gezien, begrepen en geservicet als een individu. Hoe ontwerp je services die aan de hooggespannen verwachtingen van je gebruikers voldoen? En welke rol speelt innovatieve technologie hierbij? Laat je inspireren door service design-helden. Stapje terug: wat is service design? Zoveel mensen zoveel definities, en ook echt verschillende opvattingen […]

Homey werkt nu met Toon

De Homey-hub van Athom werkt voortaan samen met Toon, de slimme thermostaat van Eneco. Dat meldt Tweakers. Gebruikers dienen wel een Toon-app te installeren op hun Homey.

Met die app is onder meer de temperatuur in te stellen via de Homey. Ook is de kamertemperatuur af te lezen.

De applicatie maakt gebruik van de een Toon-API, die door de makers van de slimme thermostaat nu officieel beschikbaar is gesteld. Die API was al in 2014 aangekondigd.

Verzekeraar Achmea werkt intussen samen met Quby aan oplossingen om met Toon je huis veiliger te kunnen maken. En BSH Nederland, bekend van huishoudapparaten van onder andere Bosch en Siemens, onderzoekt met Quby slimme koppelingen met apparaten als koelkasten, wasmachines en wasdrogers.

Naar verwachting volgen later dit jaar nog nieuwe oplossingen via de API, voor nog meer gemak en comfort in het huis.

Erik van Engelen verlaat Eneco Groep

Directeur Consumenten van de Eneco Groep Erik van Engelen verlaat het bedrijf per 1 januari 2018. Hij werkte sinds 2009 voor Eneco.

Van Engelen heeft bij Eneco diverse functies vervuld. Sinds 2014 was hij directeur van de business unit Consumenten.

Van Engelen was mede verantwoordelijk voor de introductie van de slimme thermostaat Toon. ‘Er staat nu een wendbaar, innovatief en professioneel consumentenbedrijf met een succesvolle multibrand strategie. Nu, na ruim 8 jaar energietransitie, heb ik zin in nieuwe uitdagingen.’

Dell Technologies onthult Internet of Things-strategie

Dell Technologies gaat Internet of Things breed omarmen. Het Texaanse bedrijf kondigt vandaag een nieuwe divisie aan, gespecialiseerd in Internet of Things-oplossingen (IoT).

De afgelopen 15 jaar was cloud sterk in opmars. Toch is dat nog altijd een sterk gecentraliseerd model voor het leveren van IT-diensten, vindt Dell. In een tijdperk waarin elk soort apparaat intelligent wordt, van telefoon tot auto en van gloeilamp tot thermostaat, is er steeds meer real time-verwerking van informatie nodig.

En dus komt Deel met een nieuwe gedistribueerde computerarchitectuur waarbij IoT en Artificial Intelligence worden gecombineerd.

Dell maakt voor zijn nieuwe strategie gebruik van zijn bestaande hardware portfolio, waaronder Dell EMC PowerEdge C-Series-servers voor batch training en machine learning. Deze worden gecombineerd met analyses van relevante metadata die Dell al langer levert onder de vlag van Dell Boomi.

Dell Technologies zal de komende drie jaar ruim 1 miljard dollar investeren in nieuwe IoT-producten, oplossingen, labs, partnerprogramma’s en een bijbehorend ecosysteem. Ray O’Farrel wordt general manager van de IoT-divisie. Hij was tot nu toe CTO bij Dell dochter VMWare.

Dell Technologies Capital presenteert later vandaag een aantal van zijn IoT investeringen tijdens zijn IQT-event in New York. Daaronder Zingbox, een ontwikkelaar van IoT veiligheidsoplossingen die het Internet of Trusted Things mogelijk moet maken, en software ontwikkelaar FogHorn Systems.

Zwolle wil smart worden, IoT centraal bij diverse projecten

Zwolle wil niet alleen de belangrijkste e-commerce regio worden, maar met het gebruik van data en slimme technologie de stad ook beter laten functioneren. Dat heeft de gemeente deze week bekend gemaakt.

De komende twee jaar zet Smart Zwolle zich in op een aantal projecten, zoals Gastvrije binnenstad en Klimaatadaptieve stad.

De gemeente heeft datagestuurd werken bijvoorbeeld hoog in het vaandel staan. ‘We beschikken over zeer veel data, die we onder andere willen gebruiken om ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld monitoren welke effecten beleid heeft gehad,’ schrijft de stad. ‘Een gemeente die smart wil zijn ontkomt er niet aan data veelvuldig en voor verschillende doeleinden te gebruiken.’

Zo is in juni van dit jaar de samenwerking aangegaan met het CBS in de vorm van het Urban Data Center (UDC). Dit samenwerkingsverband is erop gericht optimaal gebruik te maken van de gegevensbestanden van beide organisaties.

Klimaat Actief Zwolle organiseert samen met andere partijen uit haar netwerk het ‘SensHagen’ project. Daarin wordt ervaring opgedaan met burgers die zelf luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind meten. Meerdere inwoners van Stadshagen doen hieraan mee.

Ook gaat de stad bezoekersstromen in de binnenstad meten, met name rond de drie grote winkelketens: Primark, Zara en Hudson’s Bay. Dit doet de gemeente door wifi data te analyseren. ‘

De website Smart Zwolle biedt een overzicht van de projecten en wat er de komende tijd gaat gebeuren om Zwolle als stad slimmer te laten samenwerken met haar inwoners en partners.

Waarom Internet of Things meer design nodig heeft

Pleur zo’n ding op tafel en raak gegarandeerd al je vrienden kwijt’. Het slimme zoutvaatje, in augustus grootschalig aangekondigd, leek niet per se het type product waar Nederland op zat te wachten. Website Flabber noemde het zelfs een ‘wanstaltige startup’. En het is lastig ze ongelijk te geven. Het eerste slimme zoutvaatje ter wereld is een ‘connected product’ waarvan velen zich afvragen: waarom verbind je in godsnaam een zoutvaatje met het internet?

De markt is de afgelopen jaren overspoeld met ‘connected products’. Slimme apparaten die met elkaar verbonden zijn via het internet der dingen (Internet of Things of IoT). Voorzien van een sensor zijn ze in staat informatie te verzamelen en uit te wisselen via internet en op die manier steeds slimmer te worden. Het levert de gebruiker van het slimme zoutvaatje bijvoorbeeld inzicht op in zijn of haar zoutinname. Althans, dat is de gedachte.

Slimme konijnen en zoutvaatjes

IoT is groot en wordt naar verwachting alleen nog maar groter. Gartner voorspelt dat er in 2020 ongeveer 20 miljard ‘connected products’ in gebruik zijn. Van fitness trackers tot smart watches tot je eigen koffer op de bagageband van het vliegveld. Waar het verbinden van producten ooit één grote grap leek (met weemoed denk ik terug aan het super schattige ‘connected’ konijn Nabaztag) is het nu vooral serious business.

De technologie is daar. Dus knopen we alles aan het internet en aan elkaar. ‘We put a chip on it’ en het is slim. Auto’s, huizen, steden, stadions, magnetrons. Verzin het, het bestaat. Slim tapijt. Slimme thermostaat. Slimme douchekop. Slim koffiezetapparaat. Slimme thuisbrouwerij. Slimme (kuch) penisring. Hoewel, na met veel lawaai te zijn aangekondigd in 2014, is daar niet veel meer van terecht gekomen. De markt voor ‘Quantified Sex’ was blijkbaar nog niet helemaal rijp. Ook Iskander Smit van Info.nl, en spreker tijdens Emerce Dare, ziet het slimme zoutvaatje als symbool voor een op hol geslagen IoT markt. “Een zoutvaatje voor 200 euro. Een absurd product dat het leven ingewikkelder maakt in plaats van simpeler.”

Ontwerpen van betekenisvolle producten

De vraag is, waar is de ontwerper ondertussen in dit alles? Hoe kan het zijn dat er zoveel ogenschijnlijk zinloze IoT-producten het licht zien? In het boek ‘Designing connected products’ betoogt Claire Rowland (tevens spreker tijdens Emerce Dare) dat IoT nog te veel het domein is van techneuten. De groeiende markt van verbonden producten wordt vooral gevoed door wat technisch kan, niet per se wat wenselijk is.

Volgens Iskander Smit van Info.nl is hier een duidelijke rol weggelegd voor de ontwerper. Smit: “Het is de verantwoordelijkheid van de ontwerper om zinvolle producten en diensten te maken. We moeten ons constant afvragen wat de waarde is van een product. IoT is een snelle wereld, een nieuwe bron van data waar grote bedrijven bovenop springen. Ontwerpers moeten constant de vraag stellen: is dit een betekenisvol product?”

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want IoT is complex en de ontwerper moet laveren tussen techniek, fysieke productontwikkeling, datastromen, nieuwe vormen van interactie via stem of gebaren en veel meer. Bovendien is het eindproduct dat ontworpen wordt niet per se een ‘ding’, maar een ecosysteem waarin techniek en productontwerp samenkomen.

Regisserend ontwerpen

Sietse Taams studeerde dit jaar af aan de TU Delft met een connected barbecue. Met zijn afstudeerwerk verkende Taams wat IoT kan betekenen voor een perfecte barbecue-ervaring. En zeker, IoT kan met verschillende sensoren het barbecueën een stuk eenvoudiger maken, maar Taams vroeg zich met zijn design onderzoek vooral af: als technologie het overneemt van de mens, kun je dan nog steeds trots zijn op het eindresultaat?

connected barbecue

SONY DSC

IoT schreeuwt om meer design en minder techniek. Dat betekent wel dat designers zich moeten ontwikkelen tot ontwerpers van de totale ervaring. Willem-Jan Renger van de HKU pleit er zelfs voor dat ontwerpers zich moeten ontwikkelen tot regisserend ontwerper, ontwerper van het meta-proces. ‘De ontwerper moet leren het idee tot het eind te begeleiden, niet alleen aan de voorkant.’

Onzichtbare User Interface

Op weg naar die 20 miljard connected producten in 2020 ligt er dus een grote rol weggelegd voor ontwerpers. De beste voorbeelden van IoT zijn de producten die de gebruiker voorop zetten in alles. Interactie waarin de gebruiker niet per se actief een rol speelt, maar toch krijgt wat hij of zij wil. In het geval van de barbecue: geen app ontwerpen om de barbecue te bedienen en uit te lezen, maar op zoek gaan naar andere vormen van interactie. Maar dan moeten ontwerpers, met name digital designers, zich wel weten los te maken van het beeldscherm en leren ontwerpen voor onzichtbare user interfaces. Smit: “Dat betekent dat dat designers minder de ‘verschijning’ moeten ontwerpen, maar zich richten op de totale ervaring van de dienst.”

Terug naar het slimme zoutvaatje. Het ongetwijfeld goed bedoelde product zal het, net als de slimme penisring, vast niet gaan redden. En het rijtje zinloze IoT-producten die het niet gered hebben zal blijven groeien totdat ontwerp en technologie echt hand-in-hand gaan. Dan lost IoT eindelijk zijn belofte in: zinvolle, slimme producten die niet op de voorgrond treden en het leven echt een stuk makkelijker en aangenamer maken. IoT en de kunst van het weglaten.

Of zoals Rem Koolhaas het zei:

“If less is more, maybe nothing is everything.”

*) Internet of Things is één van de centrale thema’s op Emerce Dare, digital creative conference op 6 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Naast Iskander Smit spreekt keynote Claire Rowland over interaction design en IoT.

Provincie Noord-Holland organiseert hackaton rond zelfrijdende auto’s

De provincie Noord-Holland organiseert 14 tot en met 16 september de hackathon Hack the Road. Dan zullen teams 48 uur lang aan een prototype werken waarmee op provinciale wegen belangrijke verkeersinformatie, zoals een file op de route of een gevaarlijke weersituatie, doorgegeven kan worden naar ‘slimme’ zelfrijdende auto’s.

Donderdag 14 september is de officiële aftrap van de hackathon op het Circuit Zandvoort. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De provinciale wegen, en wegen in het algemeen, zijn op dit moment nog niet klaar voor de slimme, zelfrijdende auto. De deelnemers aan de hackathon moeten hier verandering in brengen.

Er zijn voor de teams ‘mooie geldprijzen’ te winnen. Het team met de hoogte score krijgt een reis naar Californië om daar hun prototype te presenteren aan geïnteresseerde overheden, bedrijven en universiteiten.

Digitale transformatie gaat door met IoT en smart apps

In 2020 zal Internet of Things (IoT) een business van een slordige 250 miljard euro zijn, is de verwachting van analisten. Simpelweg een product maken is dan in veel gevallen niet meer genoeg om te kunnen concurreren – er zal waarde moeten worden toegevoegd in de vorm van smart apps.

De ontwikkeling van apps staat aan de vooravond van een grote omwenteling. De snelle groei van slimme devices die zijn uitgerust met sensoren en de enorme hoeveelheid data vanuit e-commerce transacties, social media interacties, foto’s, et cetera bieden bedrijven fantastische mogelijkheden om de klantbeleving te verbeteren. Maar dan moeten zij wel in staat zijn om IoT, big data, analytics en machine-learning op de juiste manier te combineren zodat het waarde toevoegt aan het product of de dienstverlening. Oftewel: niet alleen devices, maar ook apps moeten ‘smart’ worden. Dit betekent dat de digitale transformatie nog lang niet is afgelopen: bedrijven zijn genoodzaakt om opnieuw na te denken over de technologieën die ze gebruiken en de manier waarop deze worden ondersteund door mensen en processen.

IoT staat nog in de kinderschoenen maar er zijn nu al mooie voorbeelden van hoe slimme devices gecombineerd met smart apps tot een betere klantbeleving leiden. Zo heeft een grote dienstverlener het facilitair management van het bedrijfspand ondergebracht in een multi-device app die aangeeft waar service moet worden verleend. Data van duizenden sensoren op koffiemachines, zeeppompjes en muizenvallen worden verzameld en de facilitaire medewerkers krijgen een seintje wanneer onderhoud of vervanging nodig is. Het is een efficiënte manier van werken en de tevredenheid van de gebruikers stijgt, want die zitten zelden zonder zeep of koffie.

Een andere mooie toepassing is die van een evenementenorganisatie. Bij gratis evenementen wordt een maximumaantal bezoekers vastgesteld vanwege de veiligheid. Daarna worden mensen weggestuurd. Maar niet iedereen woont het hele evenement bij. Door de data van de in- en uitgang te analyseren verkrijgt de organisatie een real-time beeld van de bezoekersstromen en kunnen ze de capaciteit optimaliseren, zodat er niet onnodig mensen worden teleurgesteld omdat ze het terrein niet op mogen.

Drie kenmerken van succesvolle smart apps

Uit deze voorbeelden kun je afleiden dat geslaagde smart apps drie eigenschappen hebben: ze zijn intelligent, contextueel en proactief.

Intelligent

Smart apps gebruiken analytics, machine-learning en AI om aanbevelingen en voorspellingen te doen die gebruikers en voorwerpen helpen om de volgende beste stap te zetten.

Contextueel

Door persoonlijke, sensor- en locatiedata te gebruiken maken smart apps onderdeel uit van het dagelijks leven van de gebruiker. Van belang is daarbij dat ze omni-device en omni-channel beschikbaar zijn.

Proactief

Smart apps gaan naar de gebruiker toe in plaats van andersom. Ze sturen notificaties en via chatbots en messaging kunnen ze proactief met gebruikers communiceren, bijvoorbeeld door slimme aanbevelingen te geven over wat ze wanneer kunnen doen.

Fitter is zo’n intelligente, contextuele, proactieve app. Via stappentellers, smartwatches en draadloze weegschalen (context) houdt Fitter de levensstijl van de gebruiker nauwlettend in de gaten (intelligent) en geeft op het juiste moment een kleine motivatie om het juiste te doen (proactief). Een voorbeeld: het is droog en de gebruiker is nog niet met de fiets naar kantoor gegaan deze week. Fitter stuurt ’s ochtends een motiverende boodschap om de fiets te pakken. Of stimuleert de gebruiker om ’s avonds na het eten nog even een wandeling te maken.

De mogelijkheden zijn eindeloos, van het digitaliseren van interne processen en de klantbeleving tot het bedenken van nieuwe digitale producten en businessmodellen. De uitdaging is dat het bouwen van intelligente apps verschillende technologieën, platforms, back-end systemen en data vereist, om nog maar te zwijgen over de specialistische kennis die nodig is. Het gebrek aan gekwalificeerd personeel leidt ertoe dat de time-to-market te lang is. Hoe kun je ervoor zorgen dat de ontwikkeling van smart apps gestroomlijnd verloopt? Een paar tips:

Werk samen met de business

Er zijn twee redenen waarom IT en de business met elkaar samen moeten werken. Ten eerste kunnen nieuwe ideeën zo sneller worden getest, wat tijd en geld scheelt. Ten tweede is enige onduidelijkheid over de gewenste functionaliteiten niet ongebruikelijk bij projecten rond digitale innovatie. Die krijg je helder door continu in contact te staan met de business en feedback te ontvangen. Wij gebruiken daarom een low-code platform, Mendix, waarop de business en IT dezelfde taal spreken zodat er geen ruis meer op de lijn zit. Je kunt er sneller, goedkoper en efficiënter smart apps mee bouwen.

Begin klein

Grootscheepse veranderingen lopen vaak stuk op de bedrijfscultuur – medewerkers ervaren het niet als een innovatie maar als een verstoring. Bovendien zijn er grotere investeringen gemoeid met een ‘big bang’ terwijl het succes niet bij voorbaat is bewezen en de toegevoegde waarde niet direct zichtbaar is voor de medewerkers. Begin daarom klein en creëer draagvlak voor je digitale transformatie door de resultaten daarvan te tonen.

Ga voor ‘best-of-breed’

Smart apps combineren de mogelijkheden van meerdere tools in plaats van gebruik te maken van een vendor met een one-size-fits-all-model. Afhankelijk van de functie zoek je de juiste clouddienst, bijvoorbeeld een engine om afbeeldingen te herkennen. Die bouw je niet zelf, maar je maakt een koppeling met de beste webservice. Vervolgens gebruik je de resultaten in je eigen smart app of analyseer je die in een andere tool. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en hooggekwalificeerd personeel kan worden ingezet voor de echt lastige vraagstukken in plaats van dat ze een herhalingsoefening in programmeren moeten doen.

Maak gebruik van de cloud

Cloud-technologie betekent dat je als organisatie klein kunt beginnen, maar ook snel kunt testen en nieuwe ideeën doorvoeren. Bij gebleken succes kun je in de cloud bovendien snel opschalen.

Mobile-first

Smart apps hebben context nodig en die vind je op de smartphone van gebruikers dankzij locatie-informatie. Daarnaast vergemakkelijkt het mobiele kanaal de interactie. Je kunt immers push notificaties verzenden en chatbots en messaging apps gebruiken.

Conclusie

Smart apps zijn de verbindende factor tussen IoT en innovatie. Bij de ontwikkeling ervan is snelheid en wendbaarheid belangrijk, zodat je in hoog tempo kunt testen en leren en de time-to-market zo kort mogelijk is. Door klein te beginnen en gaandeweg functionaliteiten uit te breiden en te actualiseren, blijft je smart product relevant voor de gebruiker. Standaardisatie zorgt ervoor dat je efficiënt kunt omgaan met het aanwezige programmeertalent terwijl het gelaagde model flexibiliteit garandeert. High-end applicaties in low-code ontwikkelen – dat is de basis van het succes van IoT.

CEO Spinn Coffee: ‘We vermeden Kickstarter bewust’

Een IoT-koffieapparaat dat verbonden is met een community van kleine, locale koffiebranders. Met een orderportefeuille van 3,5 miljoen euro werkt Spinn Coffee hard aan de oplevering ervan. De Verenigde Staten bijten het spits af, maar China lonkt, stelt CEO Roderick de Rode.

Zonder moeite zelf koffiespecialiteiten maken zoals alleen die leuke kleine koffietentjes dat kunnen. Dat is de belofte van de oorspronkelijk Nederlandse start-up, die onlangs het Amerikaanse Silicon Valley verruilde voor Silicon Beach (LA). De crux is een nieuwe manier van koffiezetten, die medeoprichter en koffieman Serge de Warrimont leerde kennen via een uitvinder. Aangevuld met de mogelijkheden die het Internet of Things biedt.

Zo zijn er Alexa Skills aan boord, is de receptuur van de koffie via een app in te stellen – zowel recepten van koffiespecialisten als eigen creaties – en kan de machine automatisch nieuwe bonen bestellen zodra de voorraad opraakt. Direct bij één van de inmiddels tweehonderdvijftig aangesloten, gecureerde ‘independent roasters’. “Wij zijn een faciliterend tech platform en raken zelf geen boon aan”, verklaart De Rode, de IT-man van het bedrijf. “Wel rekenen we een fee over de verkoop.”

Lookalikes
De belangrijkste versnelling in het driejarige bestaan volgde toen één van de Amerikaanse investeerders de koffie start-up onder de aandacht bracht bij excellerator Highway 1, de Y Combinator voor hardware. Waarna een uitnodiging voor de spring class van 2015 volgde. “Daar was de belangrijkste les om de juiste market fit vinden. We hebben goed onderzocht wat mensen écht willen.”

Naast een investering van vier miljoen dollar door angel investors is er 3,5 miljoen dollar aan pre-orders binnengehaald. “Het prettige daarbij is dat je een soort reversed engineering hebt. Je test eerst de markt, gaat vervolgens een product maken en kunt tussentijds nog bijsturen.”

Platformen als kickstarter zijn daarbij bewust vermeden. “We willen onze eigen identiteit bewaken en niet het zoveelste Kickstarter-product worden.” En dus staat de eigen site centraal, waarbij het publiek voor de pre-order campagne is opgebouwd via pr en Facebook advertenties. Om daarna via lookalike audiences uit te breiden. Met een orderportefeuille van 3,5 miljoen euro als resultaat.

Tevens zijn er deals onderhanden met e-commercers en fysieke winkelketens, zoals Amazon en Williams Sonoma, een warenhuisketen in keukengerei. En zullen ook de koffiebranders als belangrijk verkoop- en servicekanaal gaan fungeren.

Conservatief
Mede door de productie van de apparaten in China, wordt ook de Aziatische markt verkend. Zo heeft elektronicafabrikant Xiaomi reeds interesse getoond in de Chinese distributie. “Maar we moeten nog zien of dat wel een goede deal is”, nuanceert De Rode. Concrete plannen zijn er wel voor een eigen, lokaal team voor de verkoop. Mede mogelijk gemaakt door een aankomende financieringsronde van vijf miljoen euro.

En Europa? “Daar zijn te veel verschillende koffieculturen. Bovendien is de IoT-markt er nog te conservatief. Het zijn vooral de grote partijen die tot op heden wat voor elkaar krijgen.” Toekomstige uitbreiding zal waarschijnlijk dan ook eerder uit verbreding komen. “Ons model werkt ook prima voor andere producten. Het leveren van de pre-orders in de VS gaat momenteel echter voor alles.”

* Dit artikel verscheen eerder in het septembernummer van Emerce magazine (#160).

Foto: Marc Olivier Le Blanc (in opdracht  van Emerce)

 

Jim Clark (Netscape) in domotica

Het was een tijd stil rond zijn persoon, maar ineens is hij er weer: Jim Clark, medeoprichter van Netscape, is op zijn 73ste een nieuw bedrijf CommandScape begonnen.

De Texaanse miljonair richtte in 1981 Silicon Graphics op, een bedrijf dat hardware en software leverde voor de productie van 3D beelden. In 1994 begon hij met Marc Andreessen Netscape, het bedrijf achter de gelijknamige en razend populaire webbrowser. Reeds een jaar later stond Netscape genoteerd aan de beurs, al was het avontuur ook wel snel over, toen Microsoft de aanval opende met zijn Internet Explorer.

Daarna raakte Clark betrokken bij medisch bedrijf Healthscape, tegenwoordig beter bekend als WebMD.

Zijn nieuwe en vierde bedrijf levert oplossingen voor particuliere woningen en kantoren en omvat beveiliging, camerabewaking en lichtbeheer via een app. CommandScape levert ook eigen hardware.

Clark heeft 10 miljoen dollar in het bedrijf gestopt, dat momenteel 25 werknemers telt. Een Amerikaan met een Nederlandse naam Don Boerma is CEO.

Nieuwe financiering voor IoT-sensor platform Undagrid

Innovation Industries heeft samen met de bestaande investeerder Mainport Innovation Fund geïnvesteerd in Undagrid. Het bedrag is niet bekend gemaakt, maar men spreekt over een totale investering tot nu toe van enkele miljoenen.

Het bedrijf krijgt de financiering om het eigen ontwikkelde IoT-sensor platform internationaal verder uit te rollen en de groei te versnellen. Undagrid gebruikt zeer energiezuinige sensoren om complexe logistieke processen slimmer en succesvoller te maken in voornamelijk de luchtvaartindustrie.

Door real-time data van bewegende bedrijfsmiddelen te visualiseren, kunnen operationele processen gericht worden geoptimaliseerd. Daardoor besparen bedrijven fors op doorlooptijden en de inzet van hun middelen, terwijl ze tegelijkertijd hun servicegraad en klanttevredenheid verhogen.

Undagrid is ub 2014 gestart met het ontwikkelen van energiezuinige sensoren op basis van unieke communicatietechnieken. Na een eerste roll-out op de luchthaven Schiphol, is het bedrijf inmiddels actief op elf verschillende luchthavens.

42% Nederlandse huishoudens heeft internet op televisie

Het aantal huishoudens met werkend internettoegang op de televisie is afgelopen halfjaar met veertien procent gestegen tot 42 procent. Bij dit tempo heeft volgend jaar meer dan de helft connected tv en kunnen ‘over the top’-diensten serieus gaan concurreren met het aanbod van de tv-netwerken.

Dit blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) die door Kantar TNS wordt uitgevoerd in opdracht van SKO en de andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. Dat laat ook zien dat in vijftien procent van de huishoudens een mediacenter of dongle voor op de TV aanwezig is. Hiermee zijn bijvoorbeeld Apple TV of Google Chromecast mogelijk.

Gemiddeld heeft een huishouden 1,6 televisie, zo laten de cijfers zien. Technische specificaties van die televisies rapporteert Kantar TNS niet, terwijl dat juist in een connected omgeving relevante informatie is. Net als bij mobiele telefoons zijn informatie over de leeftijd van de apparaten, het besturingssysteem en de versie daarvan van belang. Immers, op basis daarvan bouwen ontwikkelaars hun apps. Veel uniformiteit en standaardisering is er onder de fabrikanten nog niet.

Voor een klein aantal globale mediapartijen loont het om apps te ontwikkelen voor een toch erg versplinterd landschap besturingssystemen voor tv’s. Netflix is er daar een van. Een lokale partij als Telegraaf VNDG zou een andere zijn.

Van Netflix werd gisteren bekend, uit VINEX’ bereiksonderzoek, dat in Nederland de nummer negentien is qua online bereik. Exclusief het bereik op connected tv’s is dat 13,7 procent.

Kantar TNS schetst het tv-landschap met:

Foto: Matthias Mueller (cc)

Amazon zendt live alle wedstrijden Bundesliga uit

Amazon heeft in Duitsland de streaming radiorechten verworven om live alle 617 wedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga en de DFB Pokal wereldwijd uit te zenden. Een handig promotiemiddel voor internetpraatpaal Amazon Echo.

Abonnees van Amazon Prime kunnen de wedstrijden live, onbeperkt en helemaal reclameloos beluisteren via internet. Hetzelfde geldt voor de abonnees van Amazon Music Unlimited. De internetrechten liggen tot 28 juli aanstaande nog bij 90elf en sportfm. Daarna neemt de Amerikaanse e-commercemarktleider in Duitsland het van hen over.

Alle wedstrijden hebben eigen teams met lokaal bekende commentatoren, er zijn gastanalytici en voor- en nabeschouwingen. De nieuwe rechteneigenaar maakt er een volwaardig voetbalradiostation van. Dat is te beluisteren met alle Amazon-apparaten en -apps en gekoppelde hardware van Sonos.

Afgelopen seizoen produceerde Amazon ook al enkele on demand voetbalprogramma’s (PDF).

De live radiorechten moeten voor Duitsers nóg een argument zijn om een abonnement op Prime te nemen. Strikt genomen is dat een bezorgabonnement waarbij klanten supersnel, lees: binnen 24 uur, hun pakketjes ontvangen. Amazon tuigt echter een hele kerstboom met diensten rondom Prime op om het aantrekkelijker te maken. Daaronder vallen zaken als onbeperkt digitaal lezen, digitale muziek, een opslagdienst voor digitale foto’s en Prime Video. Zeker in de VS maar ook het VK wordt Prime Video inmiddels ervaren als een wezenlijk alternatief voor Netflix.

Foto: Carla Wosniak (cc)

Google Glass terug van weggeweest, maar niet voor consument

Google Glass is terug, maar op straat zul je de slimme bril niet meer tegenkomen. Het apparaat wordt uitsluitend aan bedrijven verkocht.

Naar nu blijkt heeft Googles zusterbedrijf X al twee jaar de Enterprise Edition getest bij bedrijven als GE, DHL, Boeing en Volkswagen.

Vorig jaar was al duidelijk dat de zakelijke versie af was, getuige een aantal gepubliceerde foto’s van de keuringsinstantie FCC. Vandaag is hij officieel aangekondigd.

Er zijn duidelijke verschillen met zijn roemruchte voorganger: een betere camera, snellere processor, een rood licht dat gaat branden als de camera opneemt en koppelingen met veiligheidsbrillen.

De belangrijkste functie van de Enterprise Edition is het raadplegen van informatie als beide handen bezet zijn.

De nieuwe Glass-modellen gaan tussen de 1300 en 1500 dollar per stuk kosten en worden uitsluitend via expert partners verkocht.

Google lanceerde de eerste Google Glass in 2013 en het werd meteen een hype. Maar dat bleef het ook. Verschillende ontwikkelaars, onder wie de Nederlander Raimo van der Klein, toonden zich gefrustreerd over het gebrek aan informatie. Ook bleek de bril weinig geliefd bij omstanders die zich voortdurend bespied voelden. Sommige dragers van de Google Glass werden zelfs aangevallen.

In januari 2015 werd gestopt met de verkoop van de zogenoemde Explorer versie in afwachting van een nieuwe variant. Die zou later dat jaar uitkomen, maar van uitstel kwam afstel.

‘We wisten vanaf de start van het project dat we er mee de echte wereld in moesten, vertelde Astro Teller van Google enkele jaren terug tijdens een presentatie op SXSW in Austin, Texas. ‘We hebben het geprobeerd neer te zetten als een product dat nog niet af was, maar veel mensen kregen het idee dat het een eindproduct was, terwijl we vooral dingen wilden uitproberen.’

Page generated in 1,555 seconds. Stats plugin by www.blog.ca