Half miljoen Nederlanders weigeren slimme meter

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een slimme meter. Dit komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent.
Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters.

Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters. Friesland heeft het laagste percentage.

Consumenten zijn nog niet erg bewust bezig met het doorlopend volgen van hun energieverbruik. Zo heeft op dit moment slechts 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren. Degenen die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12%), Greenchoice (10%), Essent (10%) en Oxxio (7%) het vaakst.

Laatste mobiele aanbieder Engeland lanceert 5G

In Nederland is er nog geen frequentie verstrekt, maar in Engeland zijn nagenoeg alle mobiele telecomaanbieders al commercieel live met hun 5G-aanbod. O2, onderdeel van Telefónica, gaat als laatste in oktober van start.

De telco gaat in oktober 2019 van start met zijn 5G-netwerk in Belfast, Cardiff, Edinburgh, Leeds, London en Slough. Er wordt voor die steden gekozen vanwege een aantal erg drukke locaties, zowel voor zakenlui, forensen en bezoekers van sportwedstrijden. Eind 2019 moeten twintig grote steden live zijn.

5G-telefoons zijn er nog amper, maar met een flexibel abonnement wil O2 daar een mouw aan passen. Klanten kunnen alvast een abonnement nemen op het 5G-net en zodra er een 5G-telefoon van hun gading in de winkels komt, dan kunnen ze die direct aanschaffen en gebruiken.

De nieuwe generatie mobiele datanetwerken wordt gezien als de eerste serieuze omgeving waarop bedrijven eigen toepassingen kunnen ontwikkelen. Een 5G-net staat toe om honderdduizenden sensoren annex apparaten simultaan te laten communiceren met het netwerk op een gebied van een vierkante kilometer. Dat kan op 4G niet omdat dat een netwerk zou overbelasten.

Voor toepassingen op dit industriële internet of things werkt O2 op dit moment samen met bijvoorbeeld Northumbrian Water Group. Het waterbedrijf wil sensoren inzetten om snel te detecteren of en waar onderhoud en reparaties nodig zijn. Vervolgens kunnen veldwerkers op pad worden gestuurd met een AR-bril. Vanaf een kantoor vertelt een meekijkende specialistische collega wat er moet gebeuren. Hij geeft aanwijzingen via de projecties in de databril van zijn collega ter plaatse.

Andere mobiele 5G-netwerken in het VK zijn: EE, Three en Vodafone.

Foto: Luca Sartoni (cc)

Deventer claimt primeur met slimme verkeerslichten

De verkeerslichten in Deventer reageren voortaan niet alleen meer op detectielussen in het wegdek, maar ook op berichten van automobilisten die bijvoorbeeld de Flitsmeister app gebruiken. Dat bevordert een optimale werking van de verkeersregeling.

Het nieuwe systeem is gebaseerd op Coöperative Awareness Messages (CAM) die de locatie van het voertuig doorgeven via de cloud aan de nieuwste generatie interactieve verkeerslichten (iVRI’s). Die kunnen de verkeersregeling daarop aanpassen voor een optimale doorstroming. Op de Siemelinksweg en het Hanzetrace staan al iVRI’s die op CAM berichten reageren.

Deze nieuwste technieken zijn nu alleen nog voor automobilisten beschikbaar. Later dit jaar ook voor fietsers. Ook die geven dan automatisch hun positie door aan de verkeerslichten. Op termijn zal deze nieuwe techniek de traditionele techniek zoals detectielussen vervangen.

Met de nieuwe iVRI’s kunnen brandweer, ambulances en politie de verkeerslichten zo sturen dat ze groen licht krijgen bij verkeerslichten voor een kortere aanrijdtijd.

De verkeerslichten zijn onderdeel van het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterschap. Talking Traffic is een project om weggebruikers beter te informeren en de bestaande infrastructuur beter te benutten.

‘1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd’

Bijna 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens maken inmiddels gebruik van slimme beveiligingsapparatuur. De markt is sinds 2017 gegroeid met maar liefst 36 procent, zo blijkt uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Vijftien procent van alle huishoudens is momenteel in het bezit van slimme beveiligingsapparatuur. In 2017 was dit nog 11 procent van alle huishoudens. De beveiligings- en IP-camera is wederom het populairste apparaat.

Het einde van de groei van slimme beveiliging is volgens Multiscope nog niet in zicht. Bijna één op de zes consumenten is van plan om binnen nu en een jaar slimme beveiliging aan te schaffen. De aankoopintentie is het hoogst voor slimme rook-, CO- en CO2-melders.

Consumenten hebben inmiddels voor 400 miljoen euro aan slimme beveiliging en veiligheid uitgegeven. Dit betekent een groei van 60 procent ten opzichte van 2017. De grootste investeringen zijn gedaan voor slimme beveiligingssystemen (155 miljoen) en slimme beveiligingscamera’s (137 miljoen).

Infographic: IoT nog grotendeels onbekend

Je wordt er aardig mee doodgegooid: het Internet of Things. Maar uit onderzoek van Metova blijkt dat maar weinig mensen echt weten wat het inhoudt. En dat terwijl 75 procent van de consumenten wel een apparaat in huis heeft dat aan de definitie voldoet, zoals slimme thermostaten. Bovendien geven consumenten aan dat ze graag elektriciteit, gas en water willen monitoren, liefst in real-time.

Voortaan metingen naar besmette IoT-apparaten

De TU Delft gaat met financiële steun vanuit het ministerie van EZK tot en met 2021 metingen verrichten naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland. Dat doen zij door bijvoorbeeld netwerken van besmette apparaten in kaart te brengen, botnets.

Het Digital Trust Center van het ministerie van EZK gaat vervolgens in gesprek met fabrikanten over maatregelen om besmette apparaten veilig te maken. Door besmettingsinformatie over apparaten te delen met de vereniging Abuse Information Exchange, een Nederlands samenwerkingsverband van internetaanbieders, kunnen zij hun klanten informeren hoe zij besmettingen kunnen opschonen.

Een en ander staat in de voortgangsbrief over de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag verstuurd heeft.

Steeds meer apparaten, naar verwachting 30 miljard in 2020, zijn verbonden met het internet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft door KANTAR onder meer dan 2.600 ondernemers en consumenten laten onderzoeken hoe zij omgaan met het Internet-of-Things. Eén op de vijf consumenten geeft aan (helemaal) niet te weten hoe apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligd moeten worden.

Een ruime meerderheid van de consumenten zegt te weten hoe ze een computer of mobiele telefoon moeten beveiligen. Voor andere slimme apparaten zoals speelgoed, lampen of koelkasten is dit nog minder dan de helft. Software updates worden in grote mate uitgevoerd, regelmatig wachtwoorden wijzigen doet een minderheid.

10 miljoen euro voor beveiliging Internet of Things

Universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid trekken 10 miljoen euro uit voor de veiligheid van het Internet of Things.

Een nationaal onderzoeksproject met ruim 45 partijen – universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid – geleid door TU Eindhoven gaat de komende jaren onderzoek doen naar technische, juridische en criminologische benaderingen. Het project wordt voor bijna 10 miljoen euro gesubsidieerd door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

Het Internet of Things bevat naar verwachting in 2030 wereldwijd 75 miljard gekoppelde apparaten. Omdat er weinig controle is op de ontwikkeling ervan brengt de technologie een groot veiligheidsrisico met zich mee.

Als oplossing voldoen huidige ad hoc veiligheidsmethodes als virusscanners of firewalls niet meer. Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van IoT-systemen, om grip te krijgen op dit probleem.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft tips voor privacy bij het gebruik van IOT apparaten.

Foto TU Eindhoven

Veilingen 5G-frequenties leveren Duitsland 6,6 miljard euro op

De veilingen van de 5G-frequenties leveren de Duitse overheid 6,55 miljard euro op, zo laat de Duitse toezichthouder BnetzA vrijdag weten. Een vierde nieuwe netwerkeigenaar, 1&1 Drillisch, betreedt de markt.

De bekendmaking markteert het einde van een drie maanden durend biedingsproces op tientallen frequentieblokken.

Marktleider Deutsche Telekom, eigenaar van T-Mobile, betaalde 2,2 miljard euro en Vodafone legt 1,9 miljard euro op tafel om de infrastructuur te kunnen gaan bouwen voor het industriële mobiele breedbandnetwerk. Telefónica Deutschland (O2) betaalt voor iets minder capaciteit 1,4 miljard euro en ‘nieuweling’ 1&1 Drillisch betaalt 1,1 miljard euro.

1&1 Drillisch was tot nu toe een mobiele virtuele netwerkaanbieder op het net van Vodafone en O2. Het exploiteert meedere mobiele merken. Naast mobiele diensten levert het ook vaste telecom-, internet- en tv-diensten. 1&1 is onderdeel van United Internet, net zoals bijvoorbeeld Strato.

Online gemeenschap over slimme mobiliteit

De provincie Noord-Holland heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), de ANWB, de RAI vereniging en het CBR een online gemeenschap opgezet over slimme mobiliteit.

Op slimonderweg.nl informeren weggebruikers elkaar en wordt informatie gedeeld over de kansen en risico’s van slimme mobiliteit. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, auto’s nemen bestuurderstaken uit handen, verkeerslichten kunnen communiceren met het verkeer en mobiliteitsapps bieden meer en up-to-date reisinformatie.

Weggebruikers kunnen op het platform hun kennis testen op het gebied van Smart Mobility. Het online spel Haal je slimme rijbewijs laat in enkele verkeerssituaties zien welke technische hulpmiddelen tegenwoordig beschikbaar zijn om de verkeersveiligheid te verhogen.

EU-landen en autofabrikanten delen informatie voor meer verkeersveiligheid

Europese lidstaten, autofabrikanten en aanbieders van navigatiesystemen gaan informatie over de omstandigheden op weg delen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat sprak dit maandag af samen met vier andere Europese landen tijdens het ITS-congres in Eindhoven.

Moderne auto’s registreren steeds beter de omstandigheden op de weg. Denk aan gladheid, een spookrijder of een pechgeval op de vluchtstrook. Als deze informatie direct gedeeld wordt met wegbeheerders en andere auto’s op hetzelfde traject, kunnen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en worden ongelukken en vertraging voorkomen.

Op het ITS-congres ondertekende minister Van Nieuwenhuizen ook met tientallen partijen een convenant om de bekendheid en het veilig gebruik van zogenoemde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) te vergroten. Voorbeelden van ADAS zijn automatische remsystemen, detectiesystemen voor de dode hoek en systemen die de auto helpen op de eigen rijstrook te blijven. Het op de juiste manier gebruiken van deze rijhulpsystemen maakt een auto veiliger en duurzamer.

Ook op het gebied van goederenvervoer werden op het congres vandaag stappen gezet. Zo gaan vanaf eind dit jaar vrachtwagens op drie goederencorridors in ons land logistieke data uitwisselen. Het gaat dan onder meer om informatie over milieuzones, de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, adviessnelheden en het voorspellen van de aankomsttijden bij terminals.

15 procent Nederlandse huishoudens heeft slimme thermostaat

Dankzij een smartphonepenetratie van ruim 90 procent, aanwezigheid van tablets in ruim twee derde van de huishoudens en steeds betere indoor wifidekking zijn Nederlandse huishoudens uitstekend uitgerust voor smart home-producten. Dat concludeert Telecompaper.

Het meest populair in de woning is de slimme thermostaat, van bijvoorbeeld Toon of Nest. 15 procent van de huishoudens heeft deze al in huis.

Na de slimme thermostaat komen verlichting en beveiligingscamera’s gezamenlijk op de tweede en derde plek. Bij verlichting gaat het onder andere om Hue-verlichting van Philips die op afstand regelbaar is met een smartphone of tablet.

Het rijtje wordt afgesloten door smart speakers, zoals Google Home of Alexa, in 6 procent van de huizen staat dit smart home apparaat.

Het aantal huishoudens met een smart home-apparaat zal volgens Telecompaper blijven groeien. Op de vraag aan Nederlandse consumenten of zij binnen zes maanden een smart speaker zullen kopen antwoordt vier procent dat dit het geval is. Bij de andere smart home apparaten ligt dit percentage ook tussen de vier tot zes procent.

5G maakt serieuze toepassing IoT in veel meer industrieën mogelijk

Het duurt nog een jaar of drie, vier voordat Nederland een landelijke 5G-dekking heeft, maar voor bedrijven wordt nu al goed duidelijk hoe ze ervan kunnen profiteren. De hogere snelheid en veel lagere vertraging in het mobiele netwerk, brengen een heel nieuwe kijk op producten en diensten mee. De kansen en – ook – technische uitdagingen op een rij.

De jarenlange belofte van het internet of things krijgt eindelijk serieuze vorm. De aangekondigde uitrol van 5G zorgt ervoor dat veel meer apparaten met een betrouwbaarder mobiel internet zijn te verbinden. Voor allerlei typen bedrijven biedt dit nieuwe mogelijkheden. Van de met sensoren uitgeruste vliegtuigmotoren tot aan de zorg op afstand worden dan werkelijkheid. Ook in Nederland zijn de eerste 5G-experimenten inmiddels gestart.

Wat 5G nodig maakt

De opvolger van 4G, waarvoor een totaal nieuwe architectuur is opgetuigd, wordt met twee gedachten in het achterhoofd ontwikkeld. Door de enorme toename van het aantal mobiele verbindingen is 4G niet langer toereikend. Zodra allerlei industriële sensoren en consumentenproducten ook een verbinding maken, is een grotere capaciteit nodig. Met de komst van 5G zijn een miljoen apparaten per vierkante kilometer aan te sluiten op het internet. Dat is honderd keer meer dan nu. Daarnaast vereisen veel van die apparaten een veel lagere ‘latency’, de vertraging in de verbinding. De informatie-uitwisseling tussen zelfrijdende trucks of tijdens operaties op afstand moet natuurlijk realtime zijn. 5G belooft die vertraging terug te brengen tot één milliseconde.

In de meeste landen zijn bedrijven in de telecom en technologie inmiddels druk met het opbouwen van een netwerk. De eerste pilotprojecten zijn er van start gegaan. Japan en Zuid-Korea hebben 5G zelfs al commercieel beschikbaar. De verwachting is dat Europa tussen 2020 en 2022 beschikt over een 5G-netwerk in de dichtbevolkte gebieden. Het zal vervolgens nog tot 2030 duren voordat ook de buitengebieden zijn voorzien.

Concrete toepasbaarheid

Hoewel het dus nog een aantal jaren duurt voordat 5G is te gebruiken, wordt nu al steeds duidelijker op welke manieren bedrijven kunnen profiteren van de technologie. In bijna elk proces verwachten kenners wel de nodige ‘disruptie’. Het heeft vooral te maken met de verwachte lage kosten van het online brengen van apparaten. Daardoor worden de eerder geschetste IoT-scenario’s ineens reëel en schaalbaar.

In algemene zin is te stellen dat de automatisering en digitalisering van operating systems een serieuze vlucht zullen nemen. Taken die nu nog handmatig en analoog worden verricht, zijn met behulp van sensoren realtime te maken.

Vooral in de mobiliteit gaat 5G een grote rol spelen. Auto’s en andere vervoersmiddelen die zelfstandig functioneren, kunnen dat ook plotseling in praktijk brengen zodra ze realtime informatie kunnen uitwisselen. Daarbij valt te denken aan het in goede banen leiden van autoverkeer en de verbinding met verkeerslichten. In het vrachtverkeer is op afstand uit te lezen welke goederen er zijn in- of uitgescand en onder welke temperatuur en andere condities die in het laadruim worden bewaard. Dat maakt bovendien duidelijk hoeveel verspilling er in de keten voorkomt en hoe die verspilling is te verkleinen.

In Nederland zijn er al mooie voorbeelden te zien van hoe 5G in een meer industriële omgeving is te gebruiken voor het efficiënter maken van bedrijfsprocessen. Zo is in het Rotterdamse havengebied een proef aan de gang waarbij bedrijven een groot aantal sensoren uitrollen op hun industriële site om bijvoorbeeld preventief onderhoud te kunnen uitvoeren. Ook zijn schepen voorzien van sensoren die kapiteins voorzien van extra informatie. De sensoren maken het bijvoorbeeld mogelijk de schepen automatisch te laten manoeuvreren over het water. Dit heeft nu al geleid tot een reductie van twee procent in brandstofgebruik. Daarnaast loopt er een project voor een bouwer van vliegtuigmotoren. Deze motoren geven op korte termijn een aantal parameters door die nodig zijn voor preventief onderhoud. Theoretisch is het voorstelbaar dat een bedrijf vervolgens ook tot een nieuw verdienmodel kan komen. In plaats van technologie te verkopen, brengt het bijvoorbeeld een gegarandeerd aantal vlieguren op de markt.

Het mooie ervan is dat niet alleen de meest innovatieve bedrijven profiteren van 5G. Of het nu een wasmachinefabrikant is, de uitbater van digitale reclamepanelen in de bus, of een schoonmaakbedrijf van openbare toiletten, stuk voor stuk kunnen ze hun objecten straks betrouwbaar monitoren en bijvoorbeeld nauwkeurigere servicecontracten verkopen.

Wat kunnen bedrijven nu al doen?

Vooral de bedrijven die verwachten hun diensten ermee te kunnen verbeteren, kunnen nu al de nodige voorbereidingsstappen zetten. Het vraagt allereerst om een investering in onderzoek en ontwikkeling: daardoor zijn er eerste experimenten op te zetten met bijvoorbeeld sensoren. Op de iets langere termijn is het goed om vervolgens te redeneren uit de belangrijkste use cases.

Wat betekent 5G voor de producten dat een bedrijf aanbiedt? Welk gedrag wil men hiermee ondersteunen? Vervolgens is het verstandig om na te denken over de benodigde ‘capabilities’. Is de juiste kennis in huis om een route voor de ontwikkeling samen te stellen en de data om te zetten in meerwaarde? En beschikt de onderneming al over een portal om die data bijvoorbeeld te ontsluiten richting de eindgebruikers?

De (technische) uitdaging: samenwerken

Voor veel (product)bedrijven zijn dit relatief nieuwe vragen en vaardigheden. Om tot creatieve toepassingen te komen is het advies dan ook partnerships te ontwikkelen. Zoek bijvoorbeelden anderen in de keten op, in plaats van zelfstandig het wiel uit te vinden. Praktisch alle huidige experimenten met 5G zijn een resultaat van zo’n samenwerking – simpelweg omdat daardoor meer te bereiken is.

Misschien wel de grootste uitdaging van 5G is het op orde krijgen van de dekkingsgraad. Voor telecomoperators kan het bedrijfseconomisch niet uit om los van elkaar – zonder samenwerking – in de buitengebieden voor voldoende 5G-masten te zorgen. En in de steden worden juist weer dermate veel masten verwacht dat er zorgen zijn voor de gezondheidsschade. Het antwoord op deze uitdaging vraagt om een nieuwe handelswijze van telecombedrijven. Ze kunnen er niet omheen samen op te trekken en de netwerken met elkaar te delen. Alleen zo is het eigen netwerk te verdichten en van dit innovatieve langetermijnproject een succes te maken.

KPN Ventures investeert in Finse IoT-specialist

De investeringstak van KPN doet mee aan een investeringsronde van 14,4 miljoen euro in het Finse bedrijf Wirepas. Dat ontwikkelde een platform voor industriële toepassingen voor Internet of Things.

Naast KPN Ventures treedt ook het Finse industriële fonds TESI toe als nieuwe aandeelhouder in Wirepas. De zittende aandeelhouders ETF Partners, Inventure en Vito Ventures doen ook mee. Dat brengt het totaal aan extern aangetrokken durfkapitaal op 22 miljoen euro.

Wirepas is een negen jaar oud bedrijf dat een hardwareonafhankelijk radioprotocol ontwikkelde voor gedecentraliseerd netwerken van op grote schaal ingezette IoT-toepassingen. Dat is een breed spectrum dat varieert van asset tracking tot smart cities en verlichting.

De Finnen gebruiken het groeigeld om sneller te kunnen groeien in het buitenland, zelfstandig en via partners. KPN kan de zakelijke markt IoT-technologie aanbieden die werkt op zijn M2M-, LoRa-, LTE-M- en later ook 5G-netwerk.

Foto: Marco Nürnberger (cc)

Orange België investeert in IoT-start-up

Mobiele aanbieder Orange België leidt een investeringsronde waarbij start-up CommuniThings drie miljoen euro ontvangt. Het bedrijf is gespecialiseerd in parkeertoepassingen voor IoT-netwerken.

Het meest praktische wat CommuniThings doet, is de eeuwige vraag beantwoorden ‘Waar kan ik parkeren?’. Het bedrijf ontwikkelde namelijk een hufterproof parkeersensor voor in het asfalt die via een low latency smalband datanetwerk vertelt of en tot wanneer een parkeerplaats is bezet. En wat de route naar vrije plekken is.

Aan de andere kant: een mobiele app kan parkeerwachters vertellen waar de foutparkeerders staan.

Dit is een typische IoT-toepassing voor netwerken als LoRaWAN en NB-IoT. Nederlandse mobiele netwerken hebben deze ook in bedrijf.

Met de drie miljoen groeigeld, samengebracht door Orange, Finance.Brussels en Essex Innovation, wil CommuniThings zijn diensten naar andere eigenaren van smalbandnetwerken uitrollen. Vertegenwoordigers van die bedrijven kunnen naar werkende installaties gaan kijken in onder meer Luik, Brussel, St-Ghislain (Shop & Drive), Aarschot, Asse en Deerlijk.

Signify koopt wifispecialist uit Hong Kong

Signify, het voormalige Philips Lighting, heeft een bedrijfje uit Hong Kong overgenomen dat gespecialiseerd is in aanstuurtechnieken via wifi.

Signify lijkt wat betreft slimme verlichting een voorkeur te hebben voor standaarden als Zigbee en wifi in plaats van Bluetooth Mesh dat nog van de grond moet komen.

Een woordvoerder vertelt LEDS Magazine dat Wifi gecontroleerde verlichting een groeimarkt is.

WIZ Connected heeft 53 werknemers.

Foto: Pixabay

Page generated in 1,204 seconds. Stats plugin by www.blog.ca