E-mail Benchmark 2019: waar sta jij?

De Email Benchmark 2019 is er weer en staat weer vol met interessante cijfers over e-mailmarketing. Zo blijkt bijvoorbeeld dat inmiddels 60% van de e-mails geopend wordt op mobiel, de gemiddelde e-mailratio’s dalen en dat marketing automation de belangrijkste trend en uitdaging voor 2019 is. Voor de zestiende editie van de Email Benchmark zijn de […]

Gebruik e-mail om offline en online met elkaar te verbinden

De offline klantbeleving via – bijvoorbeeld – events en open dagen lijkt soms ver weg te staan van SEA, automatische campagnes en socialmedia-ads. Toch zullen de meeste marketeers het belang onderstrepen van één overkoepelende en consistente klantbenadering. En wat blijkt: e-mail is uitermate geschikt als linking pin. Het is een krachtige en veelzijdige schakel tussen […]

Inschrijving DDMA Email Summit gestart

Op donderdag 20 juni 2019 wordt DDMA Email Summit gehouden. Kandidaten kunnen zich vanaf nu aanmelden in de categorieën E-mail Campagne en E-mail Professional. In de Battle of the Agencies gaan daarnaast bureaus de strijd aan om Agency van het Jaar te worden, met dit jaar Holland Casino als opdrachtgever.

Bij de beoordeling van de inzendingen kijkt de jury naar hoe de cases zich onderscheiden in creativiteit, effectiviteit, klantgerichtheid en integratie met andere kanalen en campagnes. Vorig jaar won FrieslandCampina de award voor de beste E-mail Campagne met hun campagne ‘Eurosparen’. RapidSugar ging ervandoor met de winst in de Battle of the Agencies. Kim de Klerk, toen nog werkzaam bij NS en inmiddels bij Knab, won de prijs voor E-mail Professional van het Jaar.

Experts van Northwave en NiftyImages zijn door de organisatie als eerste sprekers voor de E-mail Summit bevestigd.

KLM iFly: persoonlijk en relevant communiceren met lezers

Om ook in contact te blijven met klanten tussen hun vliegreizen door, heeft KLM iFly opgericht, een online platform dat reizigers op relevante momenten in hun journey inspiratie biedt. Tien miljoen mensen wereldwijd (zowel klanten als niet-klanten) ontvangen een seintje wanneer er nieuwe content te vinden is op de website. Met subjectline testing en personalisatie wil KLM een zo groot mogelijk lezerspubliek aan zich binden.

iFly is ooit begonnen als een online magazine. Dat werd gepubliceerd en de oude verdween dan in de virtuele prullenbak. “Alleen via de link in de e-mail waarin we aankondigden dat er een nieuwe iFly was verschenen, kon je er dan nog bij komen,” vertelt Marc Jansz, die bij KLM verantwoordelijk is voor iFly. “Nu maken we nog steeds digitale periodieken maar die worden gepubliceerd in een always-on omgeving waar alle content toegankelijk blijft. Een artikel over Sint Maarten wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan andere strandbestemmingen waar eerder over is gepubliceerd.”

Inmiddels is er zoveel content dat daar ook themamagazines van worden gemaakt, zoals beach of active & outdoor. Die zijn gericht op specifieke doelgroepen. “Verder hebben we een keer per jaar in december een special waarbij we de vijftig must-see bestemmingen van het komende jaar op een rijtje zetten. Ook hebben we net voor het eerst VR-content uitgebracht, waarbij je met een VR-bril op tussen de olifanten in Thailand kunt lopen. En we publiceren podcasts met inspirerende verhalen over reizen. iFly is zo uitgegroeid tot een ecosysteem dat erop is gericht om mensen te inspireren.”

Brand awareness is de primaire doelstelling van iFly. “De meeste mensen gaan één, twee keer per jaar op vakantie. Via iFly blijven we op een natuurlijke manier met hen in contact.”

E-mail levert meeste traffic op

De belangrijkste bron van traffic naar de iFly-websites is e-mail. Elke periodiek wordt in vijf talen gemaakt: Nederland, Engels, Duits, Frans en Spaans. Wereldwijd wordt iFly naar tien miljoen mensen gestuurd. Wie zich op KLM.com inschrijft voor de algemene nieuwsbrief krijgt de mogelijkheid om ook iFly te ontvangen. En wie via SEO op de homepage van iFly terechtkomt, krijgt een pop-up te zien met de vraag of je je wilt inschrijven voor de nieuwsbrief. “Afhankelijk van het onderwerp activeren we ook op social media via advertenties,” zegt Marc. “Dat doen we met name met thema-edities, omdat je met social advertising natuurlijk goed kunt inzoomen op relevante doelgroepen. Een outdoorfanaat komt via zo’n advertentie op iFly en schrijft zich dan hopelijk in voor de nieuwsbrief. Verder brengen we content onder de aandacht via in-browser notificaties. De websitebezoeker kan aangeven op de site dat hij zo’n notificatie wil als er iets nieuws is.”

Subjectlines testen

Alle content heeft aandacht nodig, het is geen vanzelfsprekendheid dat mensen in hun drukke inbox de mail van iFly openen. Daarom is Marc samen met 2bMore een optimalisatietraject gestart. De eerste stap was om verschillende subjectlines te gaan testen. “Er waren significante verschillen te zien. In een aantal gevallen leverden bepaalde variaties een stijging op tot 8 procentpunten. Dat smaakt naar meer. Straks gaan we kijken of er andere variabelen meespelen, bijvoorbeeld of iemand wel of geen Flying Blue-lid is. Daarnaast willen we de interesses van ontvangers meenemen. Door de content te taggen weten we wat de belangstelling opwekt. Met die informatie willen we inspelen op de behoeften. Iemand die van strand houdt, laten we vooral strandbestemmingen zien en in de subjectline spelen we er straks ook op in. Hier kunnen we mooie dingen mee doen.”

Heractivatiecampagne: niet heel interessant

Als onderdeel van de optimalisatie is er ook een heractivatiecampagne gedaan. “In zo’n grote database zit natuurlijk ook een groep die al langere tijd de mails niet opent. Dan wil je weten of het dode adressen zijn of dat de gebruiker niet langer geïnteresseerd is in iFly.”

Om hierachter te komen zijn de inactieve gebruikers geïdentificeerd. Voor hen is een aparte flow gemaakt. “Deze gebruikers hebben we geprobeerd te heractiveren door de subjectline anders in te steken, in de trant van ‘lang niet gezien’. Het is gelukt om een aantal ontvangers weer actief te maken maar de aantallen zijn niet heel interessant. Wat we er vooral mee hebben bereikt is dat de groep die structureel onze mails niet opent, deze ook niet meer ontvangt. Dat scheelt in de kosten.”

Content verspreiden is complex

Nieuwe iFly-content wordt per e-mail uitgeserveerd in meer dan honderd landen en in vijf talen. Een Duitser in de VS krijgt het Duitstalige magazine gepresenteerd. En als hij een vliegticket wil boeken, dan moet hij doorgelinkt worden naar de Amerikaanse website van KLM. Dat zorgt voor behoorlijk wat complexiteit. “We gebruiken Ternair voor het hele e-mailproces. Daardoor is het heel efficiënt. Na de implementatie is een significante tijdsbesparing gerealiseerd. Door de verschillende databronnen van KLM slim in te zetten binnen Ternair Campaign worden nu, binnen een fractie van de oorspronkelijke tijd, wereldwijd alle klanten geïnformeerd over het nieuwe magazine. Bovendien is de tool geschikt voor personalisatie en dat is wat we meer willen gaan doen.”

Hoe gaat dat in zijn werk? Aan de hand van tags wordt bijgehouden waar mensen zich begeven in het ecosysteem. Op basis daarvan wordt de volgorde van de content in de e-mails bepaald. In de toekomst worden deze data ook gebruikt om de subjectline te personaliseren.

Straks ook video in de mail

Verder kijkt KLM iFly naar de mogelijkheid om video op te nemen in e-mail. “Video speelt een belangrijke rol in onze content. We willen kijken wat voor effect een kort fragment in de mail zelf heeft op de doorklikratio,” zegt Marc. “Ook onderzoeken we personalisatie door middel van een RSS-feed. De gebruiker geeft aan welke voorkeuren hij of zij heeft. De bijbehorende RSS-feeds leveren dan de content van de mailing. Het is een interessante optie om een slag te slaan in het efficiënter maken van het personalisatie- en creatieproces. Als we goed kunnen inspelen op de behoeften van individuen door beter aansluitende content op de juiste manier voor het voetlicht te brengen, dan is dat ook voor de ontvanger interessant.”

Headerfoto: https://iflymagazine.com

Hessel Boschma, VodafoneZiggo: Kinetic e-mail verjongt e-mailmarketing

E-mail is niet verouderd, niet stoffig, en dat komt door kinetic e-mail, een nieuwe techniek in e-mailmarketing.  Het heet ook wel interactieve e-mail, waarbij je met elementen allerlei rijke data kan toevoegen aan je mails. Hessel Boschma van VodafoneZiggo werkt ermee en ziet spectaculaire statistieken.

Kinetic mail is wellicht het best te vergelijken met wat HTML5 doet voor de verrijking van bijvoorbeeld banners.

Maar niet alle mailclients kunnen ermee overweg, waarschuwt Boschma. In 2019 komt er wel een doorbraak, veracht hij. ”Iedereen is ermee bezig. Het is een kwestie van tijd. Maar nu is Gmail nog de grote missende partij.”

Hoe ziet het eruit? “Wij verzorgen er al interactieve campagnes mee. Geen platte mails met plaatje-praatje, maar een heel andere dynamiek met bijvoorbeeld animaties. Voor marketeers verandert er wel nogal wat. Je moet niet alleen denken aan je boodschap, maar ook aan UX-design en usability. Je e-mails worden eigenlijk kleine websites.”

Het levert VodafoneZiggo al mooie cijfers op: verdubbelingen in het aantal opens en doorkliks op de mails. In de preview kun je namelijk al zien dat de mail verrijkt is. Engagement gaat ook flink omhoog. “Het proberen waard dus.”

E-mailmarketing: 8 tips voor hogere relevantie & een betere aflevering

E-mail is en blijft een waardevol kanaal voor marketing en communicatie om een boodschap over te brengen naar een geïnteresseerde doelgroep. Waar met name social media vluchtig zijn (niet kijken is berichten missen) en zoekmachines pas in beeld komen als mensen iets nodig hebben, bereik je met een e-mailbericht bijna altijd de inbox van de […]

Marketeers in e-commerce, jullie laten kansen liggen! [trendrapport]

Bijna de helft van de marketeers in e-commerce doet niets met e-mailmarketing (automation). Een gemiste kans! Recentelijk heeft Spotler samen met Thuiswinkel.org onderzoek gedaan naar de status van de inzet van marketing in de e-commerce. Op basis van de resultaten hebben we vier experts bevraagd over de verschillende thema’s en aandachtspunten die uit het onderzoek […]

Strategisch e-mailplan Kees Smit Tuinmeubelen verviervoudigt omzet

Door een nieuwe strategie heeft Kees Smit Tuinmeubelen in krap twee jaar tijd de omzet uit e-mailmarketing zien verviervoudigen. Door eerst het zogenoemde ROPO-effect (Research Online, Purchase Offline) in kaart te brengen, is nu goed duidelijk hoe effectief de verschillende e-mailcampagnes zijn. En wat de nieuwe strategie doet voor de verkoop.

De aanschaf van een nieuwe loungeset of ander tuinmeubel vraagt om bedenktijd. Dat was vlak na de oprichting van Kees Smit Tuinmeubelen in 1942 al zo. De komst van e-commerce heeft daar eigenlijk weinig aan veranderd. Veel klanten gebruiken de webwinkel tijdens de oriëntatie, de knoop hakken ze pas in één van de fysieke Experience Stores XXL in Almelo en Amersfoort door.

Het omzetaandeel vanuit de fysieke winkels voert weliswaar de boventoon, de impact van online marketing groeit hard en is niet te onderschatten. Zo is in twee jaar de omzet uit e-mailmarketing verviervoudigd.

Fundament: koppeling online en offline verkeer

Omdat we vanuit Adwise al sinds de eerste digitale stappen bij het familiebedrijf betrokken zijn, hebben we een belangrijk fundament kunnen leggen. Met een methode waarbij we het in de winkel uitgevraagde e-mailadres koppelen aan de data, is het mogelijk het ROPO-effect te kwantificeren: de weg van Research Online, Purchase Offline. Zo wordt niet alleen duidelijk welk surf- en zoekgedrag van webshopbezoekers tot verkopen in de winkel leidt, maar ook welke digitale (marketing)kanalen in impact achterblijven.

Doelstellingen

Omdat e-mailmarketing voorheen alleen actiematig werd ingezet – bijvoorbeeld met productpromoties rondom de piekperiode Pasen – zagen we serieuze kansen voor verbetering. Vier belangrijke doelstellingen waren hierin leidend: toekomstbestendige technologie, 200 procent meer omzet, 150 procent meer opt-ins en een gemiddeld uitschrijfpercentage lager dan twee procent.

Gekozen is voor de software van Copernica, zodat de marketeers zonder tussenkomst van een developmentafdeling de marketing kunnen ontwikkelen. Bovendien stelt het ze in staat binnenkort een Data Management Platform te integreren.

Grote impact welkomstberichten

Na deze keuze is de aandacht volledig uitgegaan naar het opzetten van nieuwe campagnes. Een logisch startpunt bleek het om te beginnen met een verbeterde welkomstcampagne. Het eerste bericht na de inschrijving op de nieuwsbrief of de eerste online order is in feite de kennismaking met het bedrijf. Marketeers die hiermee de juiste snaar weten te raken, zien in de data terug hoeveel eerder klanten geneigd zijn ook een volgend bericht te lezen.

Voor de zelfstandige inschrijvers en nieuwe online klanten zijn aparte flows gemaakt. De berichten zijn in de kern vergelijkbaar: wie is Kees Smit Tuinmeubelen, waar staat het bedrijf voor en wat kunnen klanten verwachten? Klanten die recent hun eerste bestelling plaatsten, merken hoe de orderhistorie de content beïnvloedt. Doordat het bedrijf een eigen afdeling videografie heeft, is er van veel producten een montagevideo beschikbaar. Vlak voor iemand zijn bestelde tuinset in huis heeft, ontvangt diegene de instructiebeelden al per mail.

Met name in het laagseizoen – oktober tot en met februari – is het belangrijk op een niet te commerciële manier te communiceren. Zo deelt het bedrijf tuintrends en tips. Wie eerder dit jaar een teakhouten tafel kocht, zal dus in de voorjaarsperiode bijpassende schoonmaakadviezen krijgen. Zeker ook omdat de kans dat iemand dit jaar wéér een tafel koopt nihil is.

Interessant om te zien is dat met de start van het hoogseizoen de behoefte aan concrete productsuggesties zichtbaar groeit. Klanten reageren sterker op ‘new arrivals’, de nieuwste materialen en kleuren. Om hierop tijdig in te spelen, gaan fotografen en videomakers geregeld op pad om bij klanten in de tuin beelden te schieten. Deze content converteert bijzonder goed.

Klikgedrag en cross-selling

Een tweede belangrijke campagne staat in het teken van aankoopbehoeftes en interesses. Kees Smit Tuinmeubelen gebruikt het klikgedrag in de webwinkel om lead scores toe te kennen. Ieder bezoek aan een categorie is weer een extra ‘punt’ op een specifiek interessegebied. Bij het bereiken van een (vooraf) bepaalde score op die interesse, volgt een campagnemail met de daarop afgestemde inhoud. Heeft een bezoeker bijvoorbeeld drie keer de categorie loungesets geopend, dan trekt het systeem de conclusie dat diegene actief op zoek is. En dus geïnteresseerd is in een e-mail met een productoverzicht.

Tot slot zijn er speciale campagnes ingericht om (cross-sell) suggesties te doen op basis van eerdere aankopen. Op artikelniveau is aan elk product een bijpassend item gekoppeld. Twee weken na de order ontvangt de klant een e-mail. Bijvoorbeeld met een selectie aan bijpassende accessoires.

Resultaten van de nieuwe strategie

De doelstelling om de omzet uit e-mail met 200 procent te laten toenemen, is met de verviervoudiging ruim overtroffen. Daarnaast is ook op andere vlakken concrete vooruitgang geboekt. De database is gegroeid met 260 procent. Het gemiddeld uitschrijfpercentage is inderdaad tot onder de twee procent gebleven.

Ook op campagneniveau komt het succes van de strategie naar voren. Zo kent de welkomstcampagne nu een open-ratio van 77 procent, en een click-to-open (CTO) van 24 procent. De berichten op basis van klikgedrag scoren eveneens erg goed: gemiddeld 74 procent opent de berichten, 50 procent klikt door. De campagne die gericht is op cross-selling wordt geopend door 44 procent van de ontvangers, 19 procent daarvan klikt door naar de website. Zeer positieve cijfers, zeker gezien de benchmark in retail: een open-ratio van 24 procent en CTO van 12 procent.

Giet strategie niet in beton

Een van de volgende stappen is om een Data Management Platform (DMP) in te richten. Daarmee zal het voor Kees Smit Tuinmeubelen mogelijk zijn over de kanalen heen een 360-graden-klantprofielen te vormen. Elke klik kan zo tot relevantere uitingen leiden – van webwinkel tot aan online reclame. Het stelt het familiebedrijf bovendien in staat naar nog ‘fijnere’ segmenten te zoeken in de data. Iemand die gevoelig is voor aanbiedingen vraagt mogelijk om een ander soort aanbeveling.

Erg belangrijk is het om flexibel te blijven. De strategie is een leidraad en niet in beton gegoten. Door intern de lijnen tussen marketing en andere afdelingen zoals inkoop en klantenservice kort te houden, zijn de marketeers in staat voortdurend te optimaliseren en hun content hierop aan te passen. Zodra de campagneflows elkaar na verloop van tijd versterken, werpt dit zichtbaar zijn vruchten af. En leidt de investering in e-mail tot extra omzet op de (digitale) winkelvloer.

Meer over deze case en e-mailmarketing automation tijdens onze lezing met Marlies Kamphuis (Kees Smit Tuinmeubelen) op de Webwinkel Vakdagen – 23 en 24 januari in Utrecht.

Zo maak je van subscribers razendenthousiaste fans

In mijn vorige artikel heb ik je uitgelegd dat een e-maillijst aanmaken en onderhouden de sleutel is naar een goedlopende business. En dat je daarmee voorkomt dat je midden in de nacht wakker schiet met het zweet op je voorhoofd: ‘Help, ik heb geen omzet de komende 7 weken!’ Als jij als online ondernemer een […]

Zo draagt marketing automation bij aan persoonlijke en dynamische content in je e-mails

Personalisatie wordt steeds belangrijker in communicatie en het bereiken van mensen. Het is interessant om relevante en gepersonaliseerde content te versturen. Dynamische content gaat hier nog een stap verder in. Zo scoren je dynamische e-mails in combinatie met marketing automation meer bereik.

Om klanten en nieuwe leads aan je te binden, heb je engagement nodig. Engagement kun je bereiken door je klanten en leads te overspoelen met content en e-mails maar dit is schieten met hagel, niet relevant aan de behoefte van de lead of klant en gaat zijn doel voorbij. Het wordt zelfs als vervelend ervaren en zorgt voor websiteverlatingen en/of uitschrijvers.

Engagement met klanten en leads bouw je op door content te versturen die afgestemd is op het gedrag en de interesses van je klanten en leads. Deze content dien je op het juiste moment en in de juiste fase van de customer journey te versturen. Marketing automation software toont deze gepersonaliseerde content op het juiste moment aan de lead/klant.

De meeste gebruikte en eenvoudigste manier om content te personaliseren is het gebruik van merge-velden. Met merge-velden kun je bijvoorbeeld een voornaam in de onderwerpregel van je e-mail gebruiken. De volgende stap in het personaliseren van content is bijvoorbeeld content sturen die zich geheel vormt naar de individuele voorkeuren en interesses van van de klant of lead door middel van dynamische content.

Het versturen van dynamische content die aansluit op de interesses van de klant of lead kan met behulp van marketing automation. Via algoritmes en predictive marketing, waar marketing automation gebruik van maakt om de interesses vast te stellen, kan de content persoonlijk afgestemd worden op het gedrag en de interesses van de klant of lead.

Merge, dynamische content

Dynamische content?

Dynamische content is content, zoals afbeeldingen, blogs en zelfs de aanhef in een e-mail die per ontvanger automatisch veranderd. De content wordt aangepast op basis van de persoonlijke interesses of gegevens van de bezoeker die de mail opent. Dit gebeurt niet alleen in bijvoorbeeld een persoonlijke aanhef, deze content kan ook afgestemd worden op wie de bezoeker is, wat de bezoeker bekijkt en wat de bezoeker op dat moment interessant vindt.

Dynamische content wordt binnen marketing automation ingezet om je leads relevante en gepersonaliseerde content toe te sturen. Het doel van deze dynamische content is om je leads verder door de sales-funnel heen te leiden door middel van gepersonaliseerde content die op het juiste moment verstuurd worden. Marketingautomation-software analyseert de gegevens van de bezoeker, klant of lead en op basis daarvan stelt het relevante content voor.

Wanneer je dynamische content in je nieuwsbrief gebruikt, bouw je één keer een nieuwsbrief op voor alle verschillende doelgroepen. In deze nieuwsbrief voeg je verschillende dynamische content toe, waardoor de content getoond wordt aan degene die aan de juiste kenmerken voldoet. Je kunt bijvoorbeeld een dynamische gepersonaliseerde aanhef in je e-mail plaatsen, de aanhef past zich per ontvanger aan met daarin de juiste informatie.

Dynamische content

Ook kun je verschillende nieuwsbrieven sturen naar je klanten, die misschien meer over jouw diensten weten dan leads die de nieuwsbrieven ontvangen. Je kunt bepaalde informatie of content alleen tonen aan je klanten. Voor je leads stel je in dat deze andere content te zien krijgen.

De dynamische content moet passen bij de fase waarin de lead zich bevindt binnen de customer journey. In welke fase de lead zich bevindt binnen de customer journey, wordt onder andere bepaald door Lead Scoring. Lead Scores zijn scores die worden toegekend aan een lead op basis van bepaalde handelingen en acties die de lead heeft uitgevoerd op bijvoorbeeld de website of binnen je e-mails. Aan de hand van deze Lead Scores kun je bepalen welke informatie en content bepaalde ontvangers van je e-mail mogen lezen.

Zo vertaalt Amac de persoonlijke klantbenadering online door

Een omzetgroei van 64 procent, online een plus van 50 procent. Amac, de grootste Apple Premium Reseller van het land, groeit hard dankzij de omnichannel-formule. Centraal hierin staat de focus op hospitality. Persoonlijke aandacht die Amac niet alleen in de winkels biedt, maar door middel van marketing automation ook online doorvoert. De vier fasen die het hiervoor doorliep op een rij.

De recente winkelopening van Amac in winkelcentrum The Wall laat zien hoe het bedrijf zich onderscheidt. Met een van Apples grootste gecertificeerde winkels geeft het bedrijf op de 675 vierkante meter winkeloppervlakte persoonlijke aandacht en een experience. Het bedrijf komt op termijn met een vernieuwde opzet van de reparatiedienst en trainingsruimtes 2.0. Zowel in The Wall als de 46 andere vestigingen lopen de off- en online ervaring naadloos over in elkaar. De snelstgroeiende ‘vestiging’ is Amacs webwinkel. Tegelijkertijd kiest met 30 procent een groeiend aantal klanten ervoor om de online bestelde producten in een vestiging op te halen.

Datakoppeling: +145 procent

Amac staat bekend om zijn hospitality. Een persoonlijke klantbenadering die we samen met Copernica online hebben doorvertaald. Deze ontwikkeling heeft de afgelopen twee jaar een aantal fasen doorgemaakt, van basic e-mailmarketing naar volwaardige marketing automation.

Zoals bij veel bedrijven, was de allereerste stap om bulkmails te vervangen door gepersonaliseerde bulkberichten en transactionele mails. Door een datakoppeling te maken tussen de e-mailsoftware van Copernica en de Magento-webshop, maakten we vervolgens het online bestelgedrag bruikbaar voor de invulling van campagnes. Iemand die een Mac koopt, krijgt bijvoorbeeld korting op bijpassende accessoires. Anderen krijgen juist een nieuw apparaat aanbevolen. Deze eerste stap in marketing automation leverde al concreet resultaat: de click-to-open (CTO) steeg gemiddeld met 145 procent.

Zoeken naar gemene delers

Een belangrijke vervolgstap was om daarna ook offline gedrag in kaart te brengen en te benutten. Hoewel het logisch lijkt om iemand die een laptop heeft gekocht daarna een bijpassend product te tonen, bestaat de kans dat die aanschaf al in één van de tientallen winkels is gedaan. Door niet alleen data uit de webwinkel te benutten, maar ook uit het kassasysteem van SAP, ontstaat nauwkeurigere automatisering. Die koppeling wordt idealiter gemaakt op klantnummer, maar door te zoeken naar gemene delers in de data zijn gegevens ook zonder unieke identifier te matchen. Bijvoorbeeld in een specifiek postcodegebied of aan de hand van een e-mailadres.

De meerwaarde hiervan is dat Amac iedere klant – ongeacht het gekozen verkoopkanaal – op dezelfde manier kan volgen. Net als online kopers krijgen klanten die een fysieke winkel bezoeken sindsdien een e-mail met de vraag een review achter te laten. Deze omnichannel automation maakt het mogelijk ook de service achteraf te personaliseren. Zo krijgt iedereen na de aanschaf van bijvoorbeeld een iPhone tips en adviezen over het gebruik en relevante productaanbevelingen.

Zulke mails dragen uiteraard direct bij aan de omzet, maar zijn ook zeer belangrijk voor de merkopbouw. Het hogere segment waarin Apple-producten vallen, vraagt erom klanten continu te faciliteren. Concreter gezegd: de klant verwacht na de aankoop van een iPad simpelweg een bijpassende hoes in zijn inbox. Zou Amac niet in staat zijn zo’n gepersonaliseerde boodschap te leveren, dan blijft het bedrijf niet top-of-mind.

Website-interesse: +80 procent

Op dit moment zetten we samen de stap om de tech stack uit te breiden met het Data Management Platform van Blueconic. Dit stelt ons in staat om – ongeacht het kanaal – gedrag geautomatiseerd in een onbeperkt aantal segmenten te verdelen. De aankoopfase en -snelheid, verzendvoorkeur, kanaal, engagement, interessegebieden en surfgedrag zijn slechts enkele factoren die meewegen bij de invulling van de marketing. Is de mailing aangepast op iemands website-interesse dan neemt de impressie met ongeveer 80 procent toe, zo blijkt uit de eerste metingen. Afgestemd op het favoriete ontvangstmoment groeit de zichtbaarheid met wel 150 tot 190 procent.

Next: persuasion

Behalve in deze segmenten zien we veel potentiële groei in de toepassing van persuasion. Wie gevoelig is voor schaarste, krijgt voorraad nadrukkelijker getoond. Kijkt een bezoeker vooral naar de prijs, dan is het slim om te laten zien dat het product nergens goedkoper verkrijgbaar is.

In feite voert het systeem voortdurend kleine A/B-tests uit om de conversie te verbeteren. Zo kan het betekenen dat bezoekers die prijsgevoelig zijn artikelen direct sorteren op het bedrag – het signaal – en eerder tot een aankoop overgaan als de prijs in het groen wordt getoond. Hecht iemand meer waarde aan een snelle levering of voorraad dan is het slimmer om winkels in de buurt prominent onder de aandacht te brengen. Zowel in de webwinkel als per mail.

De uitdaging aan een traject als dit is om voldoende resources beschikbaar te hebben. Niet alleen omdat er eindeloos is te experimenten en Amac de uitkomsten moet interpreteren. Ook is het nodig om een groeiende creatieve capaciteit beschikbaar te hebben. Met een toenemend aantal uitingen is het zaak deze voortdurend onderscheidend te houden.

De ontwikkeling van Amac toont aan hoe cruciaal het is om een sterke propositie op een goed uitgedachte manier te koppelen aan marketing automation. Het bedrijf weet met steeds minder handmatige inspanning – over kanalen heen – relevant te blijven. Daarmee wordt het onder de internationale Premium Resellers niet alleen als een voorbeeld gezien: het verzekert zichzelf tegelijkertijd van toekomstige groei. Zowel online als in het toenemende aantal vestigingen.

Meer over deze case en omnichannel automation tijdens onze lezing met Michael Dekker (Amac) op de Webwinkel Vakdagen – 23 en 24 januari in Utrecht.

Infographic: zo effectief is e-mailmarketing

De dood van e-mail is al vele keren voorspeld, maar met 74 biljoen mails per jaar lijkt het communicatiekanaal sterker dan ooit. Sterker nog: werden er dit jaar 281 miljard mails per dag verzonden, in 2019 worden er 333 miljard verwacht. Nog wat cijfers die aantonen dat e-mail voor marketingdoeleinden onmisbaar is: het rendement bedraagt volgens sommige onderzoeken 3200 procent, het is de beste middel om klanten vast te houden. En: 45 procent van de consumenten ontvangt graag mails van merken.

WhatsApp newsletter: de nieuwe manier van nieuws consumeren

Je mailbox wordt dagelijks overspoeld door nieuwsbrieven, maar echt de moeite nemen om je af te melden doe je niet. We zien door de deze mailings onze inbox niet meer. Hoe relevant is een nieuwsbrief dan eigenlijk nog? Eigenlijk gaat het niet zozeer om de inhoud ervan, maar om het medium en de wijze van content tonen. WhatsApp biedt hierin uitkomst. Snelle nieuwtjes, korte berichten en altijd bij de hand: het hoe en waarom van een Whatsapp Newsletter.

Mailings zijn dan wel een makkelijke manier om je doelgroep te bereiken, het is niet altijd de meest succesvolle of meest efficiënte manier. Hoe vaak lees je ze nu echt? De timing is nooit perfect en heb je wel tijd om te lezen, dan zijn ze ondergesneeuwd door andere e-mails. De oplossing? De nieuwsbrief via WhatsApp. Weliswaar een stuk korter dan een normale nieuwsbrief, maar ook compacter en behapbaarder.

Handig, want uiteindelijk vinden we in de trein, de metro of thuis op de bank altijd wel een momentje waarin we door onze appjes scrollen. WhatsApp-nieuwsbrieven zijn daarom zo opgemaakt dat de lezer snel op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. Met 9,8 miljoen WhatsAppgebruikers is het een aantrekkelijke manier voor (media)bedrijven om veel bereik te genereren. NRC, RTL en de Volkskrant hebben bijvoorbeeld al een WhatsApp-nieuwsbrief gelanceerd en sturen hun lezers dagelijks nieuwtjes. Volgens het Duitse bedrijf Pylba is de ratio waarmee nieuws verspreid kan worden en gelezen wordt en het aantal keer dat op links wordt geklikt via WhatsApp, een stuk hoger dan bij normale e-mailmarketing.

WhatsApp Broadcast

Momenteel staat de creatie van WhatsApp nieuwsbrieven nog in de kinderschoenen, maar het heeft in de toekomst veel groeipotentie. Je hebt op dit moment twee opties: de nieuwsbrieven met de hand opstellen en versturen, of gebruik maken van zelf ontworpen programma’s van enkele bedrijven. Een officieel programma van WhatsApp voor dit soort nieuwsbrieven bestaat helaas nog niet. Begin 2018 is echter wel het platform WhatsApp for Business gelanceerd. Met WhatsApp for Business kan de zakelijke markt communiceren via WhatsApp door middel van een chatdienst, als het ware een klantenservice.

Voor het eigenhandig versturen van berichten naar een grote groep mensen kom je al snel uit bij WhatsApp Broadcast. Met de broadcast functie in WhatsApp is het mogelijk om naar maximaal 256 contacten per lijst een bericht te verzenden. Zij ontvangen dit bericht alsof het persoonlijk naar hen wordt verstuurd. Lezers zitten dus niet in een groepschat; het werkt als een BCC in e-mail. Wanneer lezers reageren op een bericht, sturen ze dit dan ook alleen naar jou. Omdat er maar 256 contacten in een broadcastlijst passen, werkt deze methode niet optimaal voor wanneer je jouw bericht naar duizenden contacten wil versturen. Gaat het om een paar honderd mensen dan is dit wel een uitkomst: er is altijd de mogelijkheid om meerdere broadcastlijsten aan te maken. Het bericht moet dan meerdere keren verstuurd worden, afgaande op hoeveel lijsten je hebt gemaakt.

Houd er bovendien rekening mee dat elk WhatsApp-account gekoppeld is aan een uniek telefoonnummer. Het is daarom belangrijk om persoonlijk, creatief, maar ook informatief te blijven. Wees daarin ook kort van stof. Maak van je newsletter een aaneengesloten bericht, met een foto bovenaan. WhatsApp hanteert een maximum aantal tekens van een bericht inclusief foto: 1029, inclusief spaties en leestekens. Dit komt neer op ongeveer 120 tot 140 woorden.

Hoe te beginnen

In overeenstemming met de GDPR (en omdat je liever alleen geïnteresseerden je nieuwsbrief wilt laten ontvangen) dienen de gebruikers toestemming voor broadcasts te geven. De  makkelijkste manier hiervoor is om de gebruikers zichzelf te laten aanmelden. Dit kan al door ze een simpele ‘AAN’ of ‘UIT’ naar je telefoonnummer te laten sturen. Zorg er ook voor dat de lezers van tevoren weten waar ze zich voor aanmelden: wat voor nieuws ga je ze sturen? En hoe vaak? Maak ook duidelijk dat ze zichzelf altijd kunnen afmelden. Vergeet niet om de nummers van degenen die zich aanmelden op te slaan in je telefoon. De broadcastfunctie laat het namelijk niet toe om naar nummers berichten te sturen die je telefoon niet ‘kent’. Dit moet dus per aanmeldbericht van de lezer handmatig gebeuren.

Frequentie en inhoud

WhatsApp wijkt af van mail in de zin dat je als bedrijf op een persoonlijk apparaat contact legt. Dat heeft wat haken en ogen. Wanneer je dit namelijk buiten kantooruren doet, ‘stoor’ je ze wellicht in hun vrije tijd, maar wanneer je dit onder kantooruren doet, bestaat de kans dat je bericht aankomt als ze druk aan het werk zijn en het alsnog in de vergetelheid raakt. Zoek uit hoe jouw doelgroep in elkaar zit.

Bepaal daarna het beste verstuurmoment en hoe jouw content aansluit op hun leeftijd en interesses. Probeer wat informatie betreft zo dicht mogelijk bij je eigen merk of bedrijf te blijven, dit is namelijk de reden waarom je lezers je zijn gaan volgen. En hoe logisch het ook klinkt: verstuur met mate. Die ‘mate’ kan verschillen per bedrijf. NRC stuurt maximaal vijf berichten per dag, waar Vakantiepiraten dat een keer per week doet. Tast dat af, maar wees niet te voortvarend. WhatsApp blokkeert je nummer als je teveel berichten verstuurt en eenmaal geblokkeerd is je nummer niet meer te gebruiken.

Consistent en efficiënt

Vooraf is het slim om een template te maken die je dagelijks, wekelijks of maandelijks aan kunt passen. Zo heb je een vast bericht dat herkenbaar is en werk je efficiënter. Voeg tracked linkjes toe om via analytics te zien welk nieuws je doelgroep het interessantst vindt en op welke onderwerpen zij het meest klikken.

Via Web WhatsApp is het helaas nog niet mogelijk om broadcast lijsten berichten te sturen, dit zal dus moeten via een mobiele werktelefoon. Het makkelijkste is om via Web WhatsApp je nieuwsbrief in zijn uiteindelijke vorm naar het werknummer te sturen. Kopieer deze vervolgens vanuit de mobiele telefoon en plak het in je broadcastlijst.

Dept Digital Update

Dept verstuurt sinds een half jaar wekelijks een WhatsApp nieuwsbrief met daarin data, tech, creative en andere interessante nieuws insights vanuit de branche en heeft daarmee inmiddels meer dan 500 aangemelde lezers verzameld. Met oog op de doelgroep zet Dept wekelijks haar nieuwsbrief op. Analytics tonen welke artikelen en onderwerpen het best scoren. Op deze manier wordt een binding tussen de lezer en Dept gecreëerd. Dit slaat nu al aan. De eenvoud en efficiëntie van het versturen van WhatsApp broadcasts, met de mogelijkheid tot persoonlijke interactie, maakt dit concept nu al een succes.

Waarom het cruciaal is om een e-maillijst te bouwen

Is het naïef dat ik verbaasd was toen ik laatst een jonge ondernemer hoorde zeggen dat ze geen e-maillijst heeft? Nou, ik was verbaasd! Hoe dan wél? Of laat ik het anders vragen: wil jij het komend jaar een grote groep fans aan je binden? Makkelijker je geld verdienen? Ondertussen ook met vriendinnen cappuccino’s drinken, […]

Gmail: nieuwe mogelijkheden Promotions Tab [breaking]

Gmail biedt e-mailmarketeers extra kansen om op te vallen met een update van de Promotions Tab. Hoe je hier direct van kunt profiteren, lees je in dit artikel. Toen Google in 2013 Gmail Tabs aankondigde, werd het duidelijk dat marketeers nóg beter moesten nadenken om op te vallen in de inbox van de ontvanger. De Gmail Tabs-functie […]

Page generated in 1.266 seconds. Stats plugin by www.blog.ca