Kies je voor een intern of extern designteam?

Het in-house designteam is het nieuwe bureau. Waar design het primaire domein was van groepjes specialisten die eens in de zoveel tijd een huisstijl kwamen opfrissen, heeft de explosieve groei van digitalisering een continue vraag naar design gecreëerd.

De hoge veranderingssnelheid van het digitale landschap zorgt ervoor dat de periodieke revisie van een merkidentiteit plaats maakt voor een geleidelijke evolutie. De focus op digitale verdienmodellen betekent dat producten en diensten zelf een kortere, meer iteratieve ontwikkelcyclus doormaken. Hierbij verandert het design van een product of dienst van een afgebakend traject in een doorlopend proces van updates en uitbreiding.

Met dit in het achterhoofd is voor bedrijven die zelf digitale producten ontwikkelen de keuze voor een intern designteam voor de hand liggend. Interne designteams zijn kostenefficiënt over een langere periode, en bouwen een gedegen kennis op van het product of merk. De aard van het designproces is echter zo, dat wie enkel met interne teams werkt, een aantal kansen laat liggen. Om dit beter te begrijpen, kijken we naar de verschillen qua kennis, ervaring en methodiek tussen in- en externe teams , en hoe ze elkaar op deze vlakken aanvullen.

Institutionele kennis en de frisse blik

Door toenemende complexiteit van digitale producten is er een hoge mate van achtergrondkennis en overzicht nodig om tot realistische oplossingen te komen. Deze kennis ontstaat wanneer een designteam gedurende een langere periode aan een product werkt en met alle aspecten van het product in aanraking komt. Designers zonder deze achtergrondkennis lopen het risico het wiel opnieuw uit te vinden, of zich twee keer aan dezelfde steen te stoten. Ze missen ook een gevoelsmatige affiniteit met het product: of een bepaalde keuze on brand is of niet. Beide vormen van kennis zijn onmisbaar om consistentie en efficiëntie te waarborgen.

De keerzijde van deze verbondenheid met het merk of product, en van deze brede blik, is het risico een dogmatische benadering van problemen en het ontstaan van blind spots: het over het hoofd zien van voor buitenstaanders voor de hand liggende oplossingen. De onbevooroordeelde blik van een externe designer kan hier bestaande denkrichtingen doorbreken. Langdurig werken binnen dezelfde merkidentiteit kan ook een zekere mate van merkmoeheid met zich meebrengen, waarbij bestaande elementen zoals kleur of typografie als “oud” of oninspirerend ervaren worden. Een extern perspectief kan hier ook een nieuw enthousiasme voor de merkidentiteit aanwakkeren. De interne- en externe zienswijze vullen elkaar hier zichtbaar aan.

Een andere dynamiek

Interne teams zijn per definitie goed ingebed in de organisatie. Hierdoor ontstaat naast een affiniteit met product en merk, ook een eigen dynamiek binnen het designteam, en tussen het designteam en verschillende andere collega’s. In positieve zin stelt dit de designer in staat om te gaan met tekortkomingen in de organisatie, de behoeftes van stakeholders te leren kennen, en uit gewoonte snel consensus te bereiken tussen verschillende disciplines.

Deze nauwe relatie tussen het designteam en andere disciplines kan ook nadelige gevolgen hebben. Een ‘u vraagt, wij draaien’-mentaliteit ligt op de loer, waarbij designteams niet meer als kritische sparringpartner kunnen of willen functioneren en individuele designers zich onvoldoende uitgedaagd of gehoord voelen. Andere disciplines kunnen dit op hun beurt weer ervaren als een gebrek aan vooruitstrevendheid of drive bij het designteam.

Externe teams brengen hier een zekere culturele naïviteit mee, waardoor silo’s en gewoontes in de organisatie doorbroken kunnen worden. Een belangrijk aspect hiervan is de noodzaak voor externe designteams om informatie te vergaren die voor een intern team vanzelfsprekende kennis zou zijn. Het hiervoor gebruikelijke proces van briefing, interviews en workshops creëert een hernieuwde dialoog binnen het bedrijf, waaruit nieuwe inzichten kunnen ontstaan bij interne teams, beter afgebakende prioriteiten ontstaan, en het onbespreekbare ineens bespreekbaar blijkt.

Specialisten en generalisten

Het nut van designmethodiek blijft niet beperkt tot design in de strikte zin van het woord. Design thinking is in toenemende mate populair als probleemoplossend mechanisme in verschillende

onderdelen van de bedrijfsvoering. Methodieken als rapid prototyping, creative facilitation, design sprints en gebruikersinterviews zijn echter niet altijd bekend bij mensen zonder designachtergrond. Externe teams staan over het algemeen niet dicht genoeg op de organisatie om deze werkwijze door te geven. Door in de organisatie een kritische massa aan designers te onderhouden, ontstaat de mogelijkheid voor kruisbestuiving en kennisoverdracht tussen het designteam en andere disciplines. Designers kunnen zich horizontaal of verticaal door de organisatie bewegen en elders in de organisatie design thinking-methodieken introduceren. Collega’s uit andere disciplines kunnen weer doorgroeien naar posities binnen het designteam en deze verrijken vanuit hun achtergrondkennis.

Bij externe teams zien we een vergelijkbare kruisbestuiving. Hier gaat het echter niet om de overdracht van kennis uit verschillende disciplines binnen één sector, maar een cumulatieve kennis van de toepassing van design in verschillende markten en op verschillende vraagstukken. Externen zijn bijna per definitie generalisten: wat ze aan specialistische kennis van één sector ontberen, wordt gecompenseerd door kennis van een breed scala aan sectoren. Hoewel een autoverhuurbedrijf en een verzekeraar niet dezelfde diensten leveren, kunnen ze op digitaal vlak een verscheidenheid aan problemen gemeen hebben. Externe designteams met een brede kennis herkennen dit soort gemeenschappelijke problemen en kunnen oplossingen die zich elders bewezen hebben in de organisatie introduceren.

The best of both worlds

De mate waarin in- en externe teams elkaar aanvullen op het gebied van expertise, werkwijze en dynamiek, laat zien dat er niet zozeer sprake is van een principiële keuze tussen het een of het ander. Een organisatie die gericht is op iteratieve, cyclische productontwikkeling kan haar designproces optimaliseren door gebruik te maken van zowel in- als externe designers. Een kritische massa aan interne designcapaciteit is kostenefficiënt, zorgt voor consistentie, kennisborging en het ontwikkelen van designmindedness in de gehele organisatie. De invloed van externe teams introduceert een breder referentiekader, zorgt voor een kritische blik op het eigen product en de eigen organisatie en kan een versnellend effect hebben op het designproces. De keuze deze twee werelden te verenigen is dan ook in de eerste plaats een strategische.

Intracto Group koopt Prophets, plant meer overnames

Intracto Group uit België koopt digital agency Prophets, dat vestigingen heeft in Antwerpen en Brussel.

Met de overname voegt Intracto kennis aan de groep toe over strategische en creatieve communicatie.

Prophets telt ongeveer twintig medewerkers. Na afronding van de transactie bestaat de Intracto Group uit meer dan 420 man. Daar vallen ook de Nederlandse bureaus ezCompany en Have A Nice Day onder.

Eind december 2018 stapte investeerder Waterland in Intracto om samen een buy & build-strategie uit te voeren. De huidige overname is de vierde van 2019.

Intracto is van plan meer bedrijven over te nemen, zowel in België als daar buiten. In België beschikt het over kantoren in Herentals, Antwerpen, en Mechelen en in Nederland in ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Gorinchem, Breda en Utrecht.

Digitale Rijpingskelder voor Grand Prestige activeert halo-effect voor merk Hertog Jan

Ongebruikelijk in de biermarkt: Hertog Jan verkiest storytelling en educatie boven reclame, sponsoring en andere randzaken. Recent lanceerde het De Digitale Rijpingskelder – een tool die gebruikers in staat stelt de rijping van hun eigen flessen Grand Prestige te volgen. Over een periode van maar liefst zes jaar zorgt de brouwer voor bijpassende content. Die aandacht voor een niche bierdrinker zorgt voor een interessant premium halo-effect.

Het is misschien wel het hoogtepunt van de tour door de brouwerij in het Noord-Limburgse Arcen: in een donkere kelder van bierbrouwer Hertog Jan liggen duizenden flessen Grand Prestige jarenlang te rijpen. Met bijna glimmende ogen vertellen de brouwers zeer gedetailleerd over de manier waarop die worden bewaard. De condities, de keuzes daarin en het moment van ontkurken zijn namelijk van directe invloed op de uiteindelijke smaak van dit speciaalbier. Het besluit om ze een paar maanden langer te laten liggen, zorgt bijvoorbeeld voor een totaal andere ervaring.

Contentmarketing met geduld

Uit ons eigen bezoek en de behoefte van andere diehard liefhebbers die hun Grand Prestige jarenlang bewaren, is de Digitale Rijpingskelder ontstaan. Een platform dat voorziet in educatie en tegelijkertijd Hertog Jans vakmanschap en liefde voor bier benadrukt. “We zien digitale innovatie nooit als een doel op zich”, licht Senior Brand Manager Sjors van Drie toe. “De samenwerking met Isobar is in die zin best bijzonder. We hebben geen kant-en-klare opdrachten, maar zoeken als het ware een nieuw kompas om te zien hoe digitale middelen binnen onze strategie op langere termijn passen. Eén van de vragen is hoe we de bierbeleving kunnen aanvullen.”

De tool is daarom gestoeld op zowel een service- als contentgedachte. Vanaf het moment dat iemand met behulp van een productcode zijn Grand Prestige ‘incheckt’, groeit de digitale omgeving mee. Het geeft een overzicht van de plek waar iemand zijn bier bewaart en per fles sinds wanneer. Gedurende de rijpingstijd van maar liefst zes jaar geeft Gerard – meesterbrouwer en het gezicht van Hertog Jan – vervolgens in allerlei masterclasses les over de ontwikkeling die het bier op dat moment doormaakt. Gebruikers krijgen er bijvoorbeeld een antwoord op de vraag hoe ze hun bier kunnen laten rijpen voor een specifieke smaak. En na het ontkurken is het mogelijk een smaaknotitie te delen met andere gebruikers. “Behalve dat we onze kennis delen, dompelen we gebruikers dus onder in het merk Hertog Jan. We stomen ze zo klaar om ambassadeur te zijn.”

 

‘Premium halo-effect op merk als geheel’

De keuze om juist voor een niche een oplossing te ontwikkelen, sluit precies aan op de strategie en premium merkpositionering van de bierbrouwer. De enorme verandering in het bierschap daagt brouwers uit zich te onderscheiden, vertelt Van Drie. De kleinste brouwers hebben nogal eens de gunfactor, juist een partij als Hertog Jan is in staat met storytelling en educatie iets toe te voegen.

“Door hoofdzakelijk over onze reeks speciaalbieren te communiceren, bewijzen we ons vakmanschap dat weer invloed heeft op het merk als geheel.” Er is sprake van een meetbaar premium halo-effect – het effect waarbij iemand positiever is over een product door goede ervaringen met andere producten van het merk. “De nadruk op vakmanschap straalt bijvoorbeeld af op ons bekendste bier, de Pilsener. Ook daarvan gaan de waardering en awareness omhoog. Inmiddels hebben we met de Grand Prestige een prijswinnende parel in huis die weer voor een halo-effect op zich zorgt. Doordat we het als icoon op een voetstuk zetten en ambassadeurs activeren, straalt het af op de totale reeks speciaalbieren.”

Het is, zo benadrukt hij, geen doel om miljoenen flesjes bier ingecheckt te krijgen. De Digitale Rijpingskelder is een service die de specifieke bierliefhebber bindt en activeert. “Het simpele feit dat we nu een platform hebben waarmee we anderen helpen om alles uit de rijping te halen, maakt het merk krachtiger. Eerder was er voornamelijk in de brouwerij en evenementen sprake van interactie, nu is het online kanaal een aanvulling hierop.” De inspanning wordt merkbaar gewaardeerd, merkt Van Drie. Liefhebbers die voorheen in spreadsheets de status van hun soms tientallen bieren bijhielden stappen organisch over naar het platform van de brouwer.

“Zelfs nu, zonder campagnematige aandacht, groeit het aantal registraties met tientallen per week. Gemiddeld spenderen gebruikers twee tot drie minuten per sessie. Dat is vandaag de dag een goed resultaat.”

Next: rol voor e-commerce

Een platform als de Digitale Rijpingskelder is niet bedoeld als tijdelijke gimmick. De uitdaging is daarom om de serviceprincipes uit de UX centraal te hebben staan tijdens de ontwikkeling. De onboarding is bijvoorbeeld zeer minimaal en gericht op mobiel gebruik. Wie zijn bierflesje wil inchecken doet dat immers niet achter zijn computer, maar waarschijnlijk met de telefoon in de hand vanuit zijn kelder. In de geboden gebruikerservaring draait het daardoor direct om de meerwaarde van de oplossing. Een ingrediënt  dat hieraan bijdraagt is de speciaal ontwikkelde content. Uit de eerste tests bleek de laag van verhalen in het bijzonder het service-gevoel te versterken en het merk te verstevigen.

Met een kleine vijfduizend geregistreerde flessen Grand Prestige heeft Hertog Jan de bekendheid van de speciaalbieren inmiddels vergroot. Het doel is dat ook de verkoop erdoor toeneemt. Daarnaast beschikt het bedrijf nu over de data en een manier om de ambassadeurs te bereiken.

Een volgende stap is om met behulp van het platform zowel de eigen e-commerce als die van partners te versterken. “Onze eigen digitale kanalen krijgen daarmee een nieuwe rol”, blikt Van Drie vooruit. “Met het oog op de toekomst is het ons doel om nieuwe omgevingen te creëren waar we de engagement laten groeien. Deze Digitale Rijpingskelder is daarvan een voorbeeld: met de service en content belonen we bierliefhebbers voor het rijpen. Hun enthousiasme zorgt er indirect voor dat we ons verhaal aan een nog grotere groep kunnen vertellen.”

Oprichters verlaten Mirabeau

Adjan Kodde en Heini Withagen, de oprichters van Mirabeau, verlaten hun bedrijf per 1 juli aanstaande.

Dat maakten ze woensdag bekend aan medewerkers en de buitenwereld. Kodde schrijft op Facebook: “Ik beleef zo’n dag in een aan schizofrenie grenzende hoeveelheid persoonlijkheden. Als ondernemer, als richtinggever, als vakman, als collega en verdomd, ook nog als mens.”

Samen met Heini Withagen, Erik Hamoen en Godfried Bogaerts richtte hij het internetbureau Mirabeau op aan het begin van deze eeuw. Net na het ploffen van de internetbubbel.

Sinds 2016 is het bedrijf onderdeel van de Amerikaanse technisch dienstverlener en consultant Cognizant.

Over opvolging van de CEO en CTO is nog niets bekend.

Nominaties DIA Pro’s en Company of the Year bekend

Rituals, De Hartstichting, Albert Heijn en het Van Gogh Museum zijn genomineerd voor Company of the Year, een onderdeel van de aanstaande Dutch Interactive Awards.

Alle opdrachtgevers van de tientallen genomineerde DIA-cases in 14 categorieën kwamen in aanmerking voor een nominatie van Company of the Year. Een jury suggereert nu vier kandidaten voor de bedrijfsprijs.

Deze wordt op 27 juni aanstaande worden uitgereikt in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Tevens worden die avond de Dutch Interactive Professionals Awards uitgereikt. De DIA PRO’s zijn prijzen voor beste designer, techie en starter van het jaar bij Nederlandse internetbureaus. Die zijn aangedragen voor hun collega’s en vakgenoten.

Genomineerd voor de DIA PRO’s:

Best in design
Priscilla de Gier – Code d’Azur
Jan Jesse Bakker – RONIN Amsterdam
Stan Grootes – Fabrique

Best in tech
Rens van de Wiel – RONIN Amsterdam
Johan Huijkman – Q42
Tim van Deursen – Q42, Hack The Planet

Best talent
Bella Bovens – Incentro
Ilayda Huijser-Küçükosmanoğlu – Dept Agency
Luke Janissen – Greenhouse Group

DigiMonks voegt zich bij bureaugroep Happy Horizon

DigiMonks, specialist in datagedreven marketing, wordt onderdeel van Happy Horizon, het full servicebureau dat als pijlers onder meer data & strategie, content & creatie en ICT & webdevelopment heeft.

Zelf ontwikkelde software wordt door DigiMonks ingezet in online omgevingen teneinde ‘optimale commerciële klantwaarde’ te creëren.

Partijen als Eneco, Achmea en Jumbo Golfwereld maken inmiddels gebruik van de kennis en producten van DigiMonks, en worden bediend vanuit kantoren in Eindhoven en Amsterdam.

Internetbureau W3S en Co & Co Solutions fuseren

Het Rotterdamse internetbureau W3S en stadsgenoot softwaremaker Co & Co fuseren. Dat brengt front- en backendexpertise bij elkaar.

Vanochtend maken de bedrijven de fusie bekend aan de buitenwereld, maar intern zijn de organisaties al met de versmelting begonnen. De mensen van W3S zijn inmiddels ingetrokken bij de nieuwe collega’s van Co & Co aan de Goudsesingel.

De directie van de fusieorganisatie bestaat uit Vincent de Jong (CEO), Joost van Rijswijk (COO) en Bob Timmers (CCO). Samen bouwen ze verder aan, wat ze zelf noemen, een van de grootste digital development agencies van Rotterdam. Voorlopig blijven de bedrijven wel nog onder hun eigen naam actief.

Co & Co ziet de diversiteit in het applicatielandschap toenemen. Operationeel directeur Van Rijswijk: “Met name op het gebied van dataveiligheid komt de lat steeds hoger te liggen en zijn wij trots op onze ISO- & NEN-certificering. We richten ons voornamelijk op het automatiseren en optimaliseren van de interne processen van haar klanten, terwijl W3S sterk is in het bedenken en ontwikkelen van een optimale user experience. Daarom vullen we elkaar uitstekend aan.”

Motor achter de fusie was commercieel directeur Bob Timmers van W3S. “We ontwikkelen beide op basis van .NET-technologie, waardoor ons technische fundament overeenkomt en we per direct onze wederzijdse kwaliteiten kunnen benutten.”

‘Scrum is er voor alle afdelingen’

Scrum wordt meer en meer gemeengoed. Niet alleen developmentteams werken volgens deze methode, ook andere afdelingen zien de meerwaarde. Bij affiliate netwerk Awin werken alle afdelingen nu agile, ontdekte Jordi Bron. Hoe ziet dat eruit, en welke voordelen ervaren scrummers? 

In 2019 loopt Jordi Bron, oprichter van Growth Marketing Agency Hulc, iedere maand een dag ‘stage’ bij digital bedrijven in Nederland. Waarom? Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat maakt deze bedrijven nou zo goed?’ Dit zijn Jordi’s bevindingen van een dag werken bij Awin.

Work hard, play hard

In Amsterdam Oost, recht tegenover Artis, huisvest Awin Benelux met zo’n tachtig man. Awin is het grootste affiliate netwerk wereldwijd. Zij koppelen adverteerders aan publishers en zorgen voor de tracking, betalingen en verzorgen het accountmanagement.

Bij binnenkomst valt gelijk de rust op. Of eigenlijk, de verwachte geluidsoverlast valt juist níet op. Er wordt geconcentreerd gewerkt, sommigen bellen (maar niet luid) en er wordt wat overlegd. De ruimte is heel open; geen kantoren, geen privé ruimtes, wel lange tafels waar twaalf man aan kan werken, een drietal stilte- en telefoonruimtes en vijf meeting rooms.

De balans tussen hard werken en plezier wordt tijdens de lunch helemaal duidelijk. Stipt 12:30 uur luidt de lunch-gong en iedereen – echt iedereen – staat gelijktijdig op van hun bureau en loopt naar de lunchtafels waar een zeer rijkelijke lunch staat te wachten. 

Post-its op een glazen wand: scrum

“Sindskort hebben we scrum geïmplementeerd. Je ziet het steeds vaker; niet alleen development gebruikt scrum, maar inmiddels gebruiken alle afdelingen deze agile-methodiek,” vertelt Fabienne Rotteveel, Regional Marketing Lead, tijdens de rondleiding aan het begin van de werkdag.

Het is gelijk tijd voor de eerste stand-up; een belangrijk onderdeel bij scrum. Op een glazen wand hangen allerlei post-its onder de noemers sprint backlog, to do, doing, review en done. Stipt 9:30 uur hebben de account executives hun stand-up. Vijf man cirkelt om de glazen wand en vertellen om de beurt wat ze gisteren gedaan hebben, wat ze nog moeten doen en of ze hulp nodig hebben.

Aansluitend doe ik mee met de volgende stand-up; die van Account Development. Ieder team volgt op zijn eigen manier de scrum-methodiek. Het ene team noteert de backlog in een digitale omgeving (Microsoft Teams) en dit team geeft de voorkeur aan old school schrijven op een raam. Teams worden dus redelijk vrij gelaten bij het inrichten van hun processen.

WayWeWork-day

Mike van den Bos, Head of Operations, is verantwoordelijk voor het interne project van de inrichting van scrum bij Awin Benelux “Een behoorlijke taak nog,” vertelt hij wanneer hij in de Elephant meeting room (ja, ze zitten tegenover Artis) een presentatie geeft over hoe Awin met scrum werkt.

Mike: “Om het jaar houden we een WayWeWork-day. Het hele Beneluxteam gaat dan een dag op een externe locatie zitten om te evalueren en feedback te verzamelen over the way we work. Wat afgelopen editie sterk naar voren kwam is dat we efficiënter moeten samenwerken. Ik werd hier verantwoordelijk voor en ik koos ervoor om scrum te gaan implementeren.” Mike laat vol enthousiasme zijn slides zien die zijn opgesteld door het team in Duitsland waar scrum al dagelijks gebruikt wordt. “In het begin was men hier een beetje huiverig. Nóg meer meetings? Tweewekelijks een planning van anderhalf uur en dan ook nog een reviewsessie achteraf. Én dagelijkse een stand-up. Wat we nu ervaren is dat het juist tijd bespaart. Doordat we meer overleggen worden er minder fouten gemaakt en werken we efficiënter. En dat was het doel.”

Mike laat me zien hoe scrum onder de twee pilotteams inmiddels al behoorlijk is doorontwikkeld. “Het lijkt niet eens meer op het board dat we in het begin gebruikten. En inmiddels gebruiken we het voor veel meer dingen dan alleen de voortgang bij klanten. We hebben zelfs onze kerstkaarten via de scrum-methodiek verstuurd.”

Industry leads

Tot eind 2017 waren de klanten verdeeld per industry. Op zich logisch, want dan had de accountmanager veel verstand van de branche en kon dus gericht advies geven. “We hebben er nu voor gekozen om een verdeling per accounttype te maken, waarbij we kijken naar de wensen van de klanten op het gebied van service”, legt Thomas van der Lee, Head of Client services uit.  

Het nadeel van een indeling per accounttype in plaats van per industry kan zijn dat een accountmanager minder op de hoogte is van alle ontwikkelingen en trends. Immers, er kan minder gefocust worden en accountmanagers moeten breder georiënteerd zijn. Bij Awin is dat niet het geval. Hier hebben ze dat ingenieus opgelost met de zogenaamde Industry Leads. Drie key accountmanagers zijn aangewezen om zich te verdiepen in een industry. Iemand voor telecom, iemand voor fashion en iemand voor finance. Dit is een bijrol, dus naast het bedienen van hun vaste accounts, rapporteren ze iedere maand trends en ontwikkelingen aan de teams.

NPS

Maandelijks wordt voor het hele bedrijf de huddle georganiseerd; een meeting waarin updates worden besproken over strategie, technische ontwikkelingen, resultaten en prognose. Fabiënne Rotteveel: “Wat waren de resultaten vorige maand? Wat gaan we komende maand doen? We meten de voortgang met OKR’s. We hebben company OKR’s, country OKR’s en persoonlijke OKR’s.”

Ik maakte een voorbereidende meeting mee, waarbij managers alvast de agenda van de huddle, die de volgende dag zou plaatsvinden, doornamen. Een belangrijk agendapunt voor de komende huddle was de NPS (Net Promotor Score). Twee keer per jaar wordt een NPS-meting gedaan. Naast de standaardvraag ‘Zou je ons aanbevelen?’, wordt doorgevraagd naar de snelheid van reageren, de kwaliteit van de campagnes, techniek, responssnelheid en communicatie. Maar daar blijft het niet bij. Er wordt ook nagebeld en besproken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Een tussentijdse conclusie die direct getrokken werd, is dat de mate van persoonlijke aandacht direct terug te zien is het rapportcijfer. Key Accounts (klanten met grote budgetten zoals KPN, de Bijenkorf en Achmea) geven hogere cijfers (bijna alleen maar 8 of 9) omdat de betrokken accountmanagers veel tijd besteden aan optimalisatie van de campagnes en beter op de hoogte zijn van de ins en outs van de publisher en van hun markt. Ook bij Awin geldt: service = winning!

Thomas van der Lee: “We willen een full service affiliate marketing agency zijn. Daarom stoppen we veel energie in reports, generieke, maar ook industry specific. Daarnaast organiseren we events waar we altijd toonaangevende sprekers hebben. Hiermee onderscheiden we ons ten opzichte van de andere affiliate aanbieders.”

TGIUF

Iedere vrijdagmiddag is er een borrel. Awin verzorgt de drankjes en er wordt wat nagezeten. Maar iedere laatste vrijdag van de maand wordt er groots uitgepakt. “Dan is het Thank God It’s Update Friday!,” vertelt Jesse le Grand met een glimlach. Jesse is Commercial Director Benelux.

Tijdens TGIUF komt het hele bedrijf bij elkaar. Er worden belangrijke updates gepresenteerd, nieuwe mensen geïntroduceerd en soms wordt ook afscheid genomen van mensen. “Vaak bestellen we eten en eindigen we in de stad.”

Sales of accountmanager

In het dagje Awin staat om 14:00 uur de salestraining in de agenda. Wederom stipt op tijd haalt Merve Tosun, Senior Sales Manager, mij op om naar de Monkey room te gaan. Ze heeft speciaal een presentatie voorbereid waarin ze het salesproces laat zien en ze heeft een case voorbereid. Er vallen twee dingen op.

Allereerst het enorm uitgebreide onboarding traject van junior sales medewerkers. Zij dienen twee maanden lang mee te lopen en te studeren voordat ze ook maar de telefoon mogen oppakken.

Merve: “We hebben de Awin University voor onboarding van nieuw personeel in het leven geroepen. Iedereen krijgt een uitgestippeld pad met cursussen en trainingen om de basis van affiliate marketing onder de knie te krijgen. Zij krijgen trainingen communicatie, personal branding en leren alles over het plaatsen van tracking pixels. Zelfs als je vermoed dat je er nooit meer iets mee zult doen; we vinden het belangrijk dat je weet hoe de basis werkt.”

Wat ook opvalt is hoe betrokken sales bij het gehele traject is. Zo is sales bijvoorbeeld verantwoordelijkheid voor de contracten, maar ook voor de technische implementatie. Pas als alles draait neemt accountmanagement het over.

Jonge mensen

Het kantoor is open, maar dat is niet storend. Volgens mij bevordert het overleggen en samenwerken juist. Wat vooral opviel bij Awin is de fijne balans tussen werk en plezier. Er wordt hard en geconcentreerd gewerkt, maar er zijn hele duidelijke richtlijnen. Alle afspraken waren stipt op tijd, dat zit goed ingebakken in de cultuur. De gemiddelde leeftijd is laag. Veel jonge mensen waar het enthousiasme vanaf spat. Een fijne vibe.

Raymon de Kruijff managing director DAN DNA

Raymon de Kruijff heeft de leiding overgenomen bij dataeenheid DAN DNA van Dentsu Aegis in Amsterdam.

Hij vervult deze rol naast zijn huidige werkzaamheden als VP Customer Strategy bij Merkle, dat sinds 2017 onderdeel uitmaakt van Dentsu Aegis Network. Tot die tijd ging de Nederlandse tak van Merkle door het leven onder de naam Oxyma.

De aanstelling van De Kruijff is erop gericht om DAN DNA en daarmee de Dentsu Aegis-organisatie daar achter nauwer te laten samenwerken met Merkle. Vanuit zijn achtergrond als Oxyma is die tak per definitie al sterk datageoriënteerd. De Kruijff moet de brug tussen die twee gaan slaan, intern en naar buiten toe.

Zijn nieuwe betrekking geldt per direct.

Hier moet je op letten als je met een linkbuilding-agency in zee gaat

Linkbuilding levert vaak teleurgestelde ondernemers op. Verwachtingen komen niet uit, sommigen worden ronduit opgelicht door het bureau waar ze voorheen mee samenwerkten. Linkbuilding is nog steeds een zeer effectieve methode om rankings te verbeteren, maar het loopt niet altijd soepel. Deze tien zaken gaan het vaakst mis met de linkbuildingpartner waarmee wordt samengewerkt.

1. Rapportage, rapportage, rapportage

Te vaak kom ik nog tegen dat linkbuilding agencies de geplaatste artikelen en backlinks niet rapporteren aan hun klanten. Bij klanten levert dit na enkele maanden argwaan op en beginnen onderbuikgevoelens op te spelen. Eis altijd rapportage van de geplaatste links. Middels deze rapportage kun je de kwaliteit van de backlinks toetsen en waar nodig sturen. Spreek altijd op voorhand af dat je deze rapportage verwacht.

2. Spreek af wat je afneemt

Vaak zijn afspraken met een agency te vaag. Er worden bepaalde uren afgenomen maar er is niet duidelijk hoeveel links hiervoor afgeleverd worden. Maak altijd duidelijke afspraken met je leverancier. Hoeveel links leveren ze voor je op in de uren die ze voor je bezig zijn. Veel agencies vinden het lastig om aan te geven omdat het afhankelijk is van de respons op hun outreach. Nu ben ik van mening dat outreach überhaupt een redelijk achterhaalde linkbuilding methode is, maar als agencies op schaal aan het linkbuilden zijn moeten ze toch een verdeelsleutel kunnen maken van de hoeveelheid links die een linkbuilder gemiddeld in een uur kan bouwen.

3. Sluit geen langdurige contracten af

Het kan best even duren voordat linkbuildingactiviteiten resultaat opleveren. Over het algemeen zien wij zo na drie maanden de eerste significante resultaten. Een bepaalde commitment is dus wel vereist van de klant. Laat je echter niet vastleggen aan contracten van een jaar of zelfs twee jaar. Juist in snel veranderende landschappen als e-commerce en SEO is het erg belangrijk om flexibel te zijn. Daar passen langdurige contracten niet bij. Vraag ook altijd om een proefperiode, indien de linking die in de eerste maand wordt opgeleverd niet naar wens is kun je altijd nog van je overeenkomst af. Sommige partijen laten het zelfs tot in de rechtbank komen, dus denk niet dat je zomaar van je contract af komt.

4. Let op een goede anchortekst-verdeling

De tekst die je een link meegeeft is noem je ook wel een anchortekst. Er bestaan verschillende soorten anchorteksten. Als eerste heb je naked anchors. Dit zijn anchors die alleen bestaan uit de url waarnaar ze verwijzen, bijvoorbeeld: https://seeders.nl. Daarnaast heb je branded anchors. Bij branded anchors bestaat de anchor uit de bedrijfsnaam van de klant/de website, bijvoorbeeld: Seeders.

Een andere veelvoorkomend type anchor is de commerciële anchor. Bij commerciële anchors gebruik je een zoekwoord of een aantal zoekwoorden waarop je gevonden wil worden op Google. Deze laat je verwijzen naar een relevante landingspagina op jouw site, bijvoorbeeld: linkbuilding. Het is vooral belangrijk dat er niet te veel commerciële anchors gebruikt worden want dan is het linkprofiel niet natuurlijk meer en is er kans dat Google dit afstraft met verminderde rankings of zelfs een penalty. Een goede strategie om je linkprofiel natuurlijk over te laten komen naar Google is om een hele zin als anchor te gebruiken.

5. Maak duidelijke afspraken over de kwaliteit van backlinks

Het komt best vaak voor dat de kwaliteit van links tegenvalt. Ook dit kun je van te voren afvangen door kwaliteitseisen te stellen. Dit kun je afvangen door bijvoorbeeld een minimale Domeinautoriteit of Trustflow van links te eisen. Maak daarnaast ook afspraken over de lengte van artikelen en de hoeveelheid links die in een artikel mogen staan. Ook is het belangrijk dat content die door het agency wordt opgeleverd uniek is. Kijk goed naar hoe deze vereisten vervolgens behaald worden.

6. Kijk uit voor gevaarlijke PBN links

Wees kritisch op de links die geplaatst worden. Sommige linkbuildingpartijen plaatsen links in een zogenaamd private blog-netwerk (PBN). Dit zijn netwerken van websites die onderling naar elkaar linken en daarmee een bepaalde autoriteit genereren. Af en toe rolt Google PBN’s op met alle gevolgen van dien. Nu kunnen links uit PBN’s je best verder helpen en zijn sommige PBN’s echt heel goed opgezet, maar zorg er wel voor dat er voldoende diversiteit bestaat. Dit kun je checken door bijvoorbeeld te kijken naar de hoeveelheid verschillende IP adressen en linking C-blocks de door het agency opgeleverde links bevatten. Komen deze allemaal van hetzelfde ip-adres dan is het tijd om stappen te ondernemen, omdat de kans op een penalty van Google dan reëel is.

7. Laat de hoofdmoot niet uit startpagina’s bestaan

Ook ik 2019 lukt het nog goed om met startpagina’s en startpaginaklonen goede rankings te behalen. Het lijkt er op dat dit soort backlinks een soort ‘blind spot’ zijn in het algoritme van Google. Er gaat echter een moment komen dat Google de waarde van deze subdomeinen sterk gaat verminderen. Startpagina’s in de mix meenemen is niet erg en heeft ook wel effect, maar zorg er wel voor dat dit soort linking niet alleen maar wordt opgeleverd. Een duurzaam linkprofiel bestaat ook uit links vanuit kwalitatieve blogartikelen en PR. Startpagina’s mogen dus best in de mix zitten, maar laat dit niet de hoofdmoot zijn.

8. Relevantie is key

De relevantie van backlinks is voor Google erg belangrijk in het bepalen van je autoriteit. Dat betekent dat de inhoud van het domein en de pagina goed aan moeten sluiten bij het onderwerp van jouw website. Ik zie nog te vaak voorbij komen dat blogartikelen op domeinen worden geplaatst waar artikelen de lokale autogarage naast het artikel over grafstenen en bitcoins staan. Spreek af dat je alleen links vanaf relevante websites en blogs wil.

9. Spreek altijd af dat backlinks ook na afloop van samenwerking blijven staan

Dit is een van de belangrijkste punten. Een aantal SEO agencies verwijdert de backlinks na afloop van de samenwerking. Indien dit in hun voorwaarden is opgenomen is dat natuurlijk hun goed recht. Ik vind het actief verwijderen van backlinks echter niet fair, het zorgt er ook voor dat je in een soort gijzeling constructie komt. Als een grote hoeveelheid backlinks ineens verwijderd wordt, vermindert je autoriteit. Daarmee vermindert ook je relevantie voor de zoekmachines wat weer resulteert in verlaagde rankings. Maak hierover op voorhand duidelijke afspraken en laat dit ook vastleggen, zo voorkom je achteraf problemen.

10. Uitgaande links vanaf eigen website

Het is in 2019 bijna niet voor te stellen, maar ook dit komen we nog vaak tegen. Linkbuilders die uitgaande links op de website van hun klant plaatsen. Voor ons als linkbuilders is dat natuurlijk smullen, wie wil er nou niet een mooie link vanaf jouw website met hoge autoriteit. Uitgaande links vanaf je website zorgen ervoor dat de autoriteit die je aan de ene kant opbouwt aan de andere kant zo weer weglekt. Ga daarom nooit akkoord met uitgaande links op je eigen website.

Osudio lanceert nieuw label Darwin

Digital agency Osudio lanceert het nieuwe bedrijfsonderdeel Darwin, een netwerkorganisatie met specialisten die zich met name richten op businessvraagstukken van CEO’s en investeerders en minder de technische kant.

Darwin richt zich op CEOs en aandeelhouders met een ondernemende mindset, zoals bedrijven met een directeur-grootaandeelhouder aan het roer of private equity partijen” aldus Victor Terpstra, CCO bij Osudio. “Osudio zelf wordt vaak geassocieerd met technologie maar dat werk raakt ook de organisatie en businesscases. Darwin richt zich juist op deze kant.”

“We hebben een groep mensen met jaren ervaring om ons heen verzameld. Dat varieert van staffing en culturele verandering tot (her)financiering en kennis over proposities en verandering daarin. Het is een groeiend en dynamisch team.”

Luc Box (foto, links), COO van Osudio: “CEO’s vragen niet om digitale transformatie. Ze hebben typische commerciële uitdagingen zoals dalende omzet of marge, concurrentie uit onverwachte hoek of weten bijvoorbeeld niet hoe de commerciële operatie moet worden ingericht. Of het nu gaat om strategische vraagstukken, uitvoering of zelfs financieringsvraagstukken, Darwins focus ligt op praktische oplossingen met direct resultaat voor de onderneming”.

De samenwerking met de thema-experts is niet nieuw. De oprichting Darwin is een zakelijke formalisering van reeds bestaande relaties.

“Darwin hanteert een directe aanpak, zonder lange selectietrajecten, zware methodes en permanente teams van theoretische consultants. We bepalen gezamenlijk wat het dringendste vraagstuk is, waar de organisatie staat, wat de digitale volwassenheid is en wat de doelstellingen zijn. We selecteren de juiste specialist en stellen vast wat de beste weg naar een oplossing van het probleem is, zodat effecten gelijk zichtbaar zijn”, zegt Terpstra.

Redkiwi breidt MT uit met Edwin Plag en Axel Eichhorn

Fullservice digital Agency Redkiwi uit Rotterdam stelt Edwin Plag en Axel Eichhorn aan als nieuwe leden van het managementteam en verdubbelt de omgeving van de directie tot vier man.

De aanstellingen vormen het fundament voor de geplande groei die Redkiwi in de komende vijf jaar wil realiseren. De twee nieuwe directieleden krijgen een positie naast Jasper Verbunt (CEO) en Corine Denekamp (CHRO). Plag wordt CCO en moet sales & marketing professionaliseren. Eichhorn wordt COO. Hij is al enkele jaren werkzaam voor de klanten van Redkiwi. Binnen de managementrol richt hij zich op de interne operatie.

Edwin heeft meer dan twintig jaar digital werk- en managementervaring. Hij was onder andere commercieel eindverantwoordelijk bij TamTam, dat later in Dept op ging, en directeur van zijn eigen internetbureau in Zoetermeer. De laatste 3,5 jaar werkte hij freelance als online consultant.

Algemeen directeur Verbunt: “Ook mijn rol zal veranderen en ik kijk er enorm naar uit om met het nieuwe managementteam Redkiwi naar een hoger niveau te tillen. Ik zal mij in mijn nieuwe rol voornamelijk richten op Innovatie & Techniek.”

Redkiwi verdubbelde in de afgelopen jaren, mede door de overname van AlterNET Internet tot ongeveer vijftig man. In de komende jaren wil het bureau met nog eens de helft groeien.

Marcel van der Heijden weg bij Dept

Drie jaar na de verkoop van zijn bedrijf a friend of mine aan Dept stapt directeur Marcel van der Heijden daarop om weer zelf te ondernemen.

Van der Heijden maakte zijn vertrek zojuist bekend aan de buitenwereld. “Ik ben enorm trots op de groei die we met het team hebben gerealiseerd van een ‘Facebook-bureau’ naar een creative digital agency”, zegt hij in een persbericht.

Sinds begin 2018 was Van der Heijden in de rol van Commercial Director verantwoordelijk voor bestaande klanten zoals Philips, Harman Kardon en FrieslandCampina en medeverantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten als Beiersdorf, Intersport, PVH, Hero en bol.com.

De ondernemer speelde al langer met nieuwe bedrijfsideeën en zal zijn plannen als ongebonden ondernemer binnenkort bekend maken.

Alewijn Dekker over koers CODE D’AZUR: ‘Techadvies met oog voor merk’

Creatief digitaal bureau CODE D’AZUR staat aan de vooravond van een internationalisering. Daarbij zet het steviger in op advies over de combinatie van tech en creativiteit. Met het aantrekken van de co-managing director Alewijn Dekker wil het voorloper zijn in advies en een brug slaan van de merkessentie naar technologie.

Fungeerde CODE D’AZUR in de beginjaren nog als productiebedrijf voor reclamebureaus, inmiddels is het bedrijf betrokken bij allerlei digitale vraagstukken van merken. In eigen land en voorzichtig aan ook daarbuiten. “Vaak is dat echter projectgedreven”, constateert de recent aangetrokken Dekker. Terwijl de behoefte aan vaste samenwerkingen juist groeit. “Onze ambitie is om een autoriteit te zijn in advies over de combinatie van technologie en creatie, maar in tegenstelling tot veel andere bureaus de merkessentie als uitgangspunt te nemen. Wat beweegt mensen? En hoe kan technologie de relevantie vergroten? We zijn in staat die werelden te verbinden.”

‘Trends maken onrustig’

Bedrijven realiseren zich dat ze met communicatie alleen het verschil niet maken. In toenemende mate moeten ze ook vernieuwende services of producten brengen waardoor de doelgroep daadwerkelijk in beweging komt, legt Dekker uit. Maar wie trends als voice, kunstmatige intelligentie of augmented reality volgt, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. “Dat maakt onrustig, merken we.”

Met een verleden bij DDB & Tribal, Duval Guillaume en J. Walter Thompson kent hij de wereld van klantaccounts goed. Maar anders dan hij gewend is, treft hij binnen CODE D’AZUR een werkwijze aan die veel “substantiëler en technologisch haalbaarder denkwerk” op tafel brengt. Alleen het simpele feit dat techspecialisten vanaf de projectbriefing of -aanvang betrokken zijn, zorgt voor de in zijn ogen kenmerkende CODE D’AZUR-aanpak. “Ik ben er oprecht van overtuigd dat we daarin vooroplopen en dus op grotere schaal die brug kunnen slaan. Net als strategie en creativiteit zit digitale technologie in de kern.”

Als voorbeeld daarvan geeft Dekker het werk voor ABN AMRO dat afgelopen jaar is afgerond. De bank stelde zich tot doel zeshonderd IT’ers aan te trekken. In plaats van uitsluitend met een klassieke wervingscampagne te zenden, is een speciale AR-escape room ontwikkeld om het talent te activeren. Deze vorm van gamification zorgde niet alleen voor een toename van het aantal nieuwe medewerkers, het resulteerde daarnaast in een betere beoordeling van ABN AMRO als werkgever. “Het innovatieve karakter komt zo beter naar voren dan met een campagne alleen.”

Bureau-ambitie: twee werelden verbinden

Wat minder campagnematig is de samenwerking met KLM. In een industrie die het moeilijk maakt om te concurreren met het product of de prijs alleen, is het zoeken naar onderscheidende services die het merk versterken. De digitale voice-assistent die is ontwikkeld, speelt hier op vier manieren op in. Behalve met advies en inspiratie geeft de voice-app de mogelijkheid om die gewenste tickets daadwerkelijk te boeken.

Vervolgens krijgen reizigers, bijvoorbeeld op basis van het weer en andere actuele data, inpaktips en suggesties om files richting het vliegveld te vermijden. “Het toont hoe je vanuit een merk iemands leven makkelijker kunt maken. Dit gaat veel verder dan ‘we moeten iets met voice, maar wat?’. De technologie versterkt waarvoor KLM staat.”

Om de stap te zetten van projectbureau naar kennisautoriteit en adviseur is de dagelijkse leiding van CODE D’AZUR opgeknipt. Dekker richt zich nadrukkelijk op ‘nieuwe business’ en de vraag of de eigen propositie aansluit op de klantvraag. Michiel Meiberg neemt het interne deel van structuren en processen voor zijn rekening en bewaakt de cultuur. Die twee aandachtsgebieden hangen nauw samen, merkt Dekker. “Mijn kracht ligt in het begrijpen van wat er bij bedrijven speelt en om die onderwerpen vervolgens intern te laten landen.”

De uitdaging is om die beide werelden met elkaar te verbinden. “Onze ambitie is om zowel in Nederland als daarbuiten te groeien. Zeker daarom is het van groot belang om niet bureaucratisch te worden. Persoonlijk ben ik nul hiërarchisch en intern houden we de organisatie plat georganiseerd.” Zo werkt het bureau per discipline met een ‘director’. Diegene is uiteindelijk verantwoordelijk voor het op peil houden en bijsturen van de kennis per discipline. “We moeten als bureau continu het gesprek blijven voeren over wat er aan beide kanten leeft. Enerzijds betekent dit dat we ons moeten leren ontwikkelen in de richting van technologische innovaties. Maar ik geloof ook erg in nee zeggen als het je expertise niet is.”

Dentsu Aegis Network lanceert flexibel dentsu X in Nederland

Dentsu Aegis Network lanceert in Nederland het bureauconcept dentsu X. dentsu X staat voor werken met een compact en wendbaar kernteam dat voor elke klant wordt uitgebreid met de beste media-, data-, technologie-, performance- en creatieve specialisten uit het eigen netwerk.

Marijke Gorissen (foto) is als Managing Director verantwoordelijk voor dentsu X in Nederland.

dentsu X is 17 jaar geleden opgericht in Japan en is inmiddels in diverse landen uitgerold.

Gepersonaliseerde en relevante ervaringen zijn van cruciaal belang voor merken om de doelgroep te bereiken, te laten converteren en te behouden. Het gaat verder dan adverteren op de juiste plek op het juiste moment, binnen de juiste context. Consumenten verwachten dat merken relevant zijn, zegt het bureau in een toelichting.

dentsu X werkt inmiddels al voor klanten als Holland Casino, Jaguar Land Rover en Estée Lauder.

Page generated in 3.025 seconds. Stats plugin by www.blog.ca