Arjen Hettinga nieuwe managing director bij Oogst

Arjen Hettinga is Philip Spaas opgevolgd als managing director van marketingbureau Oogst, een bureau uit de Merkle-groep.

Hettinga vormt sinds kort samen met operationeel directeur Maurice Vriend het management team en de dagelijkse leiding van Oogst uit Amsterdam. Spaas rondt de overdracht van zijn taken deze dagen af en trekt zich daarna terug voor een sabbatical.

Oogst werd in 2016 overgenomen door bureau Oxyma, dat bezig was met een reeks overnames. Het geheel van bedrijven dat daaruit ontstond werd eind 2017 overgenomen door Dentsu Aegis Network. Oxyma en diens andere formules werden ondergebracht onder het label Merkle, waar DAN zijn internationale online marketingactiviteiten mee uitbaat.

Merkle heeft in Nederland 330 werknemers, in Europa en omgeving 2.200. Naast Oogst bestaat Merkle Nederland uit de gespecialiseerde bureaus: Oxyma, Your Social, OFS en aFrogleap.

Super Digital en Traffic4u worden Reprise Nederland

De digitale marketingbureaus Super Digital en Traffic4u gaan op in een nieuw, reeds bestaand internationaal label van moederbedrijf IPG: Reprise Nederland.

Vandaag maakt IPG Mediabrands de nieuwe merkstrategie bekend aan de markt. Super Digital brengt zo’n vijftien man in, Traffic4u met zijn vestigingen in Groningen en Amsterdam rond de 135.

De merkenfusie vloeit voort uit een beleid dat IPG vorig jaar inzette om in 42 landen zijn digitale marketingbureaus onder één merk onder te brengen: Reprise Digital.

Stijn Fien, momenteel managing director van Traffic4u, wordt managing director van Reprise Nederland. Zijn werk valt onder de verantwoordelijkheid van de Chief Digital Officer van IPG Mediabrands Richard Smoorenburg.

De activiteiten van Bgenius, een technologiebedrijf dat ontstond uit Traffic4u, gaan ongewijzigd door onder eigen naam.

Foto: Rob Oo (cc)

Nieuwe bureau van oprichters Social Embassy

Niels van der Velden en Steven Jongeneel zijn een nieuw bedrijf begonnen, digitaal marketing- en communicatiebureau Outsmart. Dat wil grote merken laten groeien als een start-up en werkt daarom per project met wisselende teams ingehuurde specialisten.

Outsmart is al een aantal maanden bezig onder de radar maar maakt vandaag zijn bestaan bekend aan de markt. Het werkt momenteel voor gevestigde merken uit fmcg, finance, retail, b2b, fashion en automotive. Namen noemt Jongeneel niet aan deze uitgave tijdens de telefonisch toelichting.

Jongeneel was afgelopen jaren, na zijn vertrek bij Social Embassy, vooral actief als adviseur van en investeerder in start-ups. Daaronder Ride, Adcombi, Symbaloo en New Rivets. Die ervaring brengt hij nu samen met de bureaukennis van partner Niels van der Velden, eerder ook mede-oprichter van Social Embassy.

Het nieuwe bureau sluit aan bij strategische vraagstukken van opdrachtgevers. Dat kan het ontwikkelen van nieuwe producten omvatten of het verkennen van nieuwe business. De werkwijze klinkt lean en agile: snel ontwikkelen, testen en kiezen voor implementeren of doorbouwen.

“Groei is een proces van experimenteren en leren. En creativiteit. We kijken daarbij per sprint naar de ideale teamsamenstelling van ons team. Zo werken wij niet alleen met topcreatieven, maar ook met andere forward thinkers zoals bijvoorbeeld jonge founders van start-ups. Die geven we ook een verantwoordelijkheid in het proces. En dit resulteert in unieke uitkomsten die verder gaan dan een campagne”, aldus Steven Jongeneel.

Storyboard lanceert Storyboard Studios

Mediabedrijf Storyboard lanceert Storyboard Studios: Een full service productiehuis dat zich specialiseert in digitale video.

Het bedrijf ontwikkelt al sinds 2014 in-huis content voor merken als Jack Daniel’s, Takeaway, Rimmel London en Tele2.

Storyboard Studios krijgt de ruimte om zelfstandig opdrachten uit te voeren en zich volledig te richyen op de ontwikkeling van digitale content. Klanten kunnen bij Studios terecht voor complete digitale content producties bestaande uit scritping, pre-productie, shooting en post-productie.

Tevens vormt Studios een platform dat regie-talent koppelt aan opdrachtgevers. Hiervoor uploaden regisseurs hun portfolio op Studios website, waarna op basis van hun profiel aan matchmaking gedaan kan worden. Zo stelt Storyboard Studios regisseurs in staat om hun mogelijke opdrachtgevers direct te inspireren en anderzijds stelt het opdrachtgevers in staat om de regisseur met de juiste visie en creatief profiel voor hun project te selecteren.

Arnold Struik naar Artefact voor bouw consultingtak

Het Europees werkende marketingbureau Artefact stelt Arnold Struik aan om in de Benelux de consultingtak op te tuigen in deze te gaan leiden.

Formeel heet zijn functie Managing Partner Data & Consulting Benelux, wat direct de scope van deze nieuwe lokale afdeling van Artefact inhoudt. Het bedrijf is hier al wel actief op het gebied van marketing, technologie en data. Consulting hangt daarboven, speelt zich in de diretiekamers af wanneer er vraagstukken spelen over de koers van het bedrijf.

Struik werkte hiervoor bij onder meer BCG en SparkOptimus in de consultancy en, aan de klantzijde, bij Koninklijke Ahrend in de directie.

Lennert de Rijk, CEO Benelux & Nordics vult aan: “Op de Nederlandse markt hebben we bewezen bij onze klanten digitale versnelling en concreet resultaat te realiseren door slimme inzet van technologie, data en marketing. We combineren deze kennis en ervaring nu met digitale strategie & dataconsultancy.”

Artefact, dat zijn hoofdkantoor in Parijs heeft, koerst op een omzet van honderd miljoen euro per 2020. Het staat genoteerd aan de beurs in Parijs.

Alewijn Dekker naar Code D’Azur

Alewijn Dekker wordt de co-managing director van creatief digitaal bureau Code D’Azur uit Amsterdam.

Hij zal de leidende managementpositie delen met Michiel Meiberg. Dekker is aangesteld om klanten van het bureau, dat zijn merken, effectiever met technologie te helpen werken.

Voor zijn overstap naar Code D’Azur was Alewijn Dekker onder andere werkzaam als adjunct managing director bij J. Walter Thompson Amsterdam en als managing director bij Duval Guillaume. Daar was hij verantwoordelijk voor klanten als Heineken International, ING en innogy (Essent).

Mervyn ten Dam (ACHTUNG! mcgarrybowen): ‘Het succes van een merk start bij goed inzicht’

Ooit waarschuwde hij al dat Nederlandse creativiteit – ‘Als je niet oppast’ – aanvoelt als een grap van het niveau André van Duin. Volgens Mervyn ten Dam (oprichter van het creatieve bureau ACHTUNG! Mcgarrybowen) zijn goede ideeën universeel en liever niet te Nederlands.

‘Het gaat meer dan ooit om goed inzicht en een creatieve vertaling daarvan. De vorm verandert door het gebruik van data en andere technologische ontwikkelingen, maar het succes van een merk start bij goed inzicht. Wat ik heel tof vind aan het heden, is dat elk merk een mening moet hebben en ergens voor moet staan. Die mening staat niet alleen meer voor een manifest of een tv-commercial, maar gaat vooral om daden. Wat doe je nou écht als merk? Voor een merk is er geen de ruimte meer voor een dun laagje chroom om niks. Het is practice what you preach.Dat past goed bij ACHTUNG! Doen in plaats van ergens over praten, vind ik het allerleukste,’ aldus Ten Dam bij 7 Ditches.

Jacco ter Schegge CEO van Publicis Groupe België en Nederland

Jacco ter Schegget wordt met ingang van 1 maart 2019 CEO voor de activiteiten van de reclamegroep Publicis in België en Nederland. Ter Schegget, nu nog CEO van JWT voor Zuidoost-Azië, zal zijn nieuwe functie vanuit Amsterdam uitoefenen en rapporteren aan Jarek Ziebinski, Chief Executive Officer, Northern & Central Europe.

De Nederlander wordt verantwoordelijk voor de volgende stap: het bedrijfsmodel waarin alle merken en expertise binnen de geledingen van Publicis Groupe – communicatie, data, media, PR en content – worden ondergebracht. Letterlijk onder één dak werken de vele labels van Publicis Groupe nauw samen, ‘in het belang van de klant’.

Ter Schegget was mede-CEO van DDB & Tribal Amsterdam en Europees President van Tribal Worldwide, de digitale tak van DDB.

Tijdens zijn verblijf in Azië was hij onder meer adviseur van merken als Korean Air, H&M, Chevron, IHG en de regering van Singapore.

Qlinker en One Shoe werken aan digitale woningcorporatie

De Utrechtse woningcorporatie qlinker is gestart met de ontwikkeling van een nieuw online platform. Daarmee wil de verhuurder uitgroeien tot een volledig digitale corporatie. Samen met digital agency One Shoe zet het daarvoor de eerste stappen.

Anders dan bij een doorsnee woningcorporatie is het doel om zo veel mogelijk digitaal af te handelen. De bijbehorende app, die in april 2019 live gaat voor publiek, maakt het bijvoorbeeld mogelijk contracten online te ondertekenen. Qlinker zal huurders via een zogeheten conversational interface helpen bij allerhande vragen. Van het vinden van een woning tot het oplossen van een lekkage zogezegd. Op de website is daartoe al een aanzet gedaan. De chatbot is daarnaast een belangrijk onderdeel van de nog uit te brengen app.

De bedrijven spreken van een nieuw soort woningcorporatie. Digitaal en met een scherp oog voor innovaties om het huurders gemakkelijker te maken.

Qlinker is onderdeel van Mitros, de grootste corporatie van Utrecht.

Oprichters Social1nfluencers lanceren SocialReblz

Daan Sip en Niels Verhoeven lanceren hun nieuwe bedrijf SocialReblz. Hun vorige bedrijf verkochten ze eind vorig jaar aan Talpa Network. Met hun nieuwe start-up willen zij influencermarketing professionaliseren.

Het nieuwe bedrijf wil zich van de rest onderscheiden in dat het zich sterk richt op strategie en contentcreatie. Dat gebeurt met een team van creatieven, fotografen, cameramannen, designers en editors vanuit een pand nabij het Rembrandtplein in Amsterdam.

“De match tussen merken en influencers wordt met data, insights en talent managers geoptimaliseerd. Geen sigaar uit eigen doos, maar de beste match. Of de influencer nu ergens exclusief gesigned is of juist niet. We zien de trend dat influencers steeds vaker onafhankelijk blijven en dus niet terug te vinden zijn in de smoelenboeken van partijen als Talpa en RTL”, aldus Verhoeven.

SocialReblz werkt bij voorkeur voor langere duur met influencers en niet, zoals gebruikelijk, dat er gezichten worden gewisseld per campagne als waren het een paar sokken. Merken verlangen ook steeds vaker samenwerkingen waarmee ze voor langere duur werken met influencers die merkambassadeur worden.

Dimi Albers CEO van Dept

Dimi Albers is benoemd tot CEO van het digitaal bureau Dept. Met zijn benoeming wordt het bureaunetwerk tevens uitgebreid met 3creative uit Manchester.

e3creative werd opgericht in 2010 en telt zestig experts op het gebied van creativiteit, digitale marketing en technologie. Het bureau wist de afgelopen jaren meer dan tachtig prijzen in de wacht te slepen voor projecten voor onder meer Sony PlayStation, O2, Royal Ascot en Carphone Warehouse.

Dept heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld als internationale speler, vandaar Albers zich vooral op de internationale markt zal richten. Het netwerk omvat elf landen in Europa. Een jaar geleden werden de Duitse labels van het onlinebureaunetwerk samengevoegd en kregen ze de merknaam van hun moederbedrijf. Uitgezonderd factor-a, dat onder eigen merk diensten rondom Amazon-advertising Europees uitbouwt.

Bestuursvoorzitter Paul Manuel zegt over Albers: ‘Hij kent onze markt als geen ander. Hij is al twaalf jaar onderdeel van ons bureau, dat maakt hem de perfecte vertegenwoordiger van onze cultuur en drive.’

Frank Schmid, directeur van Dept sinds 2015, gaat samen met Albers werken in de rol van COO.

Dept heeft nu 1150 mensen in dienst en een omzet van meer dan 130 miljoen euro. Belangrijke klanten zijn Tesla, Samsung, Philips en Formula E.

Multi-Award Winning Agency e3creative Joins Dept from Dept on Vimeo.

Greenhouse Group voegt labels samen in Greenhouse

Greenhouse Group voegt per 1 februari alle merken van zijn bureaus samen tot één nieuw label: Greenhouse.

Dat betekent dat de Eindhovense merknamen Blue Mango Interactive, Fresh Fruit Digital, We Are Blossom, LemonPI en PubNx en Bannerconnect uit Sittard sneuvelen. Deze verandering heeft voor de werknemers geen gevolgen.

Enkel voor creatief bureau We Are Blossom wordt nog een kleine uitzondering gemaakt. Dat gaat verder onder de naam Blossom_Greenhouse vanwege zijn sterke merk- en marktpositie.

Directeur Marion Koopman legt per mail uit: “Hiermee doorbreken we de barrière tussen branding en performance. Door de data-, media-, creative- en tech-expertises dagelijks in klantteams te laten samenwerken, om als één krachtig en flexibel geheel de ambitieuze business-doelstellingen van onze opdrachtgevers te behalen.”

Het samenvoegen van de labels vloeit voort uit strategische koerscorrectie bij moederbedrijf WPP. De nieuwe topman Mark Read bepaalde eind zomer 2018 dat dochterbedrijven meer moesten gaan samenwerken en kennis en hulpmiddelen met elkaar delen. De bedrijvengroep WPP is te veel los zand, eerder een geheel van losse specialistische communicatie- en reclamebureaus. Niet meer van deze tijd, aldus Read.

Dutch Interactive Awards open voor inschrijvingen

Op 27 juni worden voor de negende keer de prijzen uitgereikt voor Nederlands beste interactieve werk tijdens de Dutch Interactive Awards (#dia19). De deur staat nu open om te nomineren.

De belangrijkste online projecten van het afgelopen jaar worden niet alleen beoordeeld op design en creativiteit, maar ook op resultaat en kwaliteit.

Honderden cases werden er vorig jaar ingezonden door een brede waaier van bureaus (foto’s van uitreiking). Zij zetten daarmee een schijnwerper op hun werk. De inzendingen zijn verdeeld over veertien categorieën, waaronder ‘Digitale transformatie’ en ‘Nieuwe interfaces’ (AR/VR, voice, etc.).

Cases moeten uiterlijk vrijdagmiddag 15 maart aanstaande binnen zijn. De definitieve nominaties worden eind maart bekendgemaakt. De exclusieve awardshow vindt plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam op 27 juni.

Alle inzendingen staan afzonderlijk ook vermeld op Emerce’ eGuide.nl.

Cases aanmelden voor nominatie kan hier.

Holland & Barrett kiest Dept voor e-commerce

Dept gaat aan de slag voor Holland & Barrett, de keten van gezondheidswinkels. De retailer neemt het bureau in de arm voor de e-commerce en achterliggende digitale transformatie.

Holland & Barrett zegt daarbij niet alleen naar de verkoop van artikelen te kijken, maar zich ook ‘op dienstverlenend vlak’ verder te ontwikkelen. Concreter betekent dit dat de partijen onder meer nieuwe technologie kiezen voor de online experience, zo laten ze desgevraagd weten. Die ervaring moet straks ‘zo goed zijn als in de winkel’. Welke technieken de keten omarmt of juist laat gaan, blijft in het midden. Op dit moment draait de gezondheidswinkel op het Oracle Commerce-platform.

Dept heeft het project in de wacht gesleept na de winst van een driedaagse hackathon. Het bureau wist in die tijd een werkend prototype te ontwikkelen voor de webwinkel. De bedrijven verwachten dit voorjaar de eerste stappen te zetten en vervolgens internationaal uit te rollen.

PIA grootste bureaugroep Duitsland door overname

Een verrassing op de Duitse markt voor internetbureaus. Een van de grootste marktpartijen, PIA, koopt de bijna net zo grote branchgenoot UDG. NA de fusie zijn de twee marktleider met een gezamenlijke omzet van ruim honderd miljoen euro.

PIA maakt bekend dat het stadsgenoot United Digital Group (UDG) uit Hamburg heeft overgenomen. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid, houden de partijen voor zich. Verkopend grootaandeelhouder (96%) is het Zweedse investeringsfonds EQT.

Met de transactie verwerft de nieuwe eigenaar UX-expertise van vierhonderd medewerkers. Zelf heeft PIA een personeelsbestand van 750 man, verdeeld over de sublabels Appico, blueSummit, DELASOCIAL, DYMATRIX, econda, Feed Dynamix, .muse49, Performance Media, SEVEN SQUARED en TAB. Met die bedrijven richt het zich met name op datagedreven marketing.

Volgens het bureauoverzicht van BVDW hebben beide partijen een omzet van tussen de 65 en 70 miljoen euro.

PIA en UDG komen voort uit de fusie van verschillende, losse internetbureaus. Dept voert in Duitsland eenzelfde strategie en schoof zijn Duitse bureaus, waaronder Superreal uit Hamburg, onlangs ook onder de merknaam Dept.

De toezichthouder moet de geplande overname nog goedkeuren.

Foto: Carsten Frenzl (cc)

Page generated in 0.829 seconds. Stats plugin by www.blog.ca