Intracto neemt Adagio over

Intracto, de groep waaronder ook Nederlandse bureaus ezCompany en Have A Nice Day vallen, neemt de specialist in marketingautomation Adagio over.

Dat maakte het bedrijf uit Antwerpen, met kantoor in Den Bosch, gisterenmiddag bekend.

Het team van Adagio bestaat uit vijftig experts met specialisaties in onder andere Salesforce, Adobe en Oracle Eloqua vormt een aanvulling op het huidige marketingautomationaanbod van Intracto zelf.

Adagio zegt in een persbericht: “Lucas Decuypere en Ben Van Gorp, oprichters van Adagio: “Met Intracto naast ons zijn we het referentiebureau als het aankomt op omnichannelmarketing. Dat we beide een stevige basis hebben in zowel België als Nederland is een extra voordeel.”

Voor Intracto is dit de vierde overname van dit jaar. In januari kocht het de Belgische bureaus Luon en Raak en in maart de Nederlandse Drupal-specialist ezCompany.

Eind december 2018 stapte investeerder Waterland in Intracto om samen een buy & build-strategie uit te voeren. De investeerder herhaalt hiermee het proces dat bij TamTam uit Delft begon in 2015. Die investering leidde tot de creatie van een bureaunetwerk dat nu bekend staat onder de naam Dept. Dat begon onlangs aan zijn Amerikaanse expansie. Of en, zo ja, welke link er tussen Intracto en Dept wordt gelegd is in deze fase niet duidelijk.

Digitaal bureau Osudio versterkt organisatie

Mark Blockhuys en Roy Machielsen nemen de dagelijkse leiding over full service internetbureau Osudio Benelux en Denemarken op zich.

Op dit moment bestaat de Osudio organisatie uit zes landen (België, Duitsland, Denemarken, Nederland, Spanje en Zwitserland) die centraal door de Osudio board worden aangestuurd. In de nieuwe set up zal Osudio in drie regio’s worden verdeeld: Benelux en Denemarken, DACH (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en Spanje. De DACH organisatie is reeds vergelijkbaar opgezet sinds 2018, met Stefan Herold en Ralf Außel als directeuren.

De huidige bestuur, bestaande uit Peter van Reijmersdal, Luc Box en Victor Terpstra, zal in de toekomst opereren als strategische holding. Vanuit deze holding zullen zij verdere strategische initiatieven binnen Osudio en moederbedrijf SQLI ontplooien en fungeren als Executive Board voor Osudio.

Osudio heeft Carlsberg, Miele, Sligro en Intergamma als klant en is onderdeel van de SQLI group.

Foto: Osudio Facebook

Digital Brixx verder onder Abovo Media

Digital Brixx, het digitale label van Abovo Media, gaat verder onder de naam van het moederbedrijf Abovo Media. De grenzen tussen performance en branding, online en offline, worden op deze wijze verder doorbroken, aldus het bedrijf.

Digital Brixx is twee jaar geleden als apart digitaal label door Abovo Media gelanceerd. Het doel was om digitale kennis te centreren en een versnelling in te zetten op alle disciplines van digitale media.

Door de integratie van Digital Brixx binnen Abovo Media, is opnieuw gekeken naar de inrichting van de digitale dienstverlening binnen het bureau. Deze inspanningen hebben geleid tot de afdeling Data&Tech. Dit team richt zich met name op het verzamelen van data en het vertalen hiervan naar bruikbare inzichten en technieken.

Het beste van het web: Dè sites van dit kwartaal

Ik hou van websites. De constante mogelijkheid die het web biedt om creatief te zijn en te innoveren maakt dit het allermooiste medium om in te werken. Dit is een ode aan de bureau’s en bedrijven die de randen van innovatie en webdesign opzoeken. Het mooiste, vreemdste, gepolijste, speelste of innovatiefste werk dat ik het afgelopen kwartaal tegen ben gekomen verzameld in een lijst.

Zie het als een shot inspiratie, waarna je weer met een frisse en hopelijk geïnspireerde blik naar je eigen online inspanningen kan kijken. Klaar? Daar gaan we!

1. Nomadic Tribe

De Franse Interactive studio Makemepulse, heeft als nieuwjaarsgroet een interactieve experience ontwikkeld. De site is een homage aan Jean Giraud en zijn stripreeks Moebius. De graphics, de kleine interacties en vooral de muziek trekken je de experience in. De site werkt prachtig op zowel mobile als desktop. Goed gebruik makend van de kracht van WebGL, voelt de site vloeiend en gepolijst. Sites als deze, waarbij het concept heel klein gehouden wordt krijgen het voor elkaar om de executie tot op het allerhoogste niveau te brengen. Ik kijk nu al uit naar hun nieuwjaarswens voor 2020!

Nomadic Tribe — makemepulse

2. Questions in the sky

We blijven nog even in Frankrijk. Mocht je ooit gaan vliegen met kinderen, bereid je dan voor op veel vragen. AirFrance speelt hierop in door samen met BETC de site Questions in the Sky te ontwikkelen. Met het toetsenbord vlieg je over een landschap waarboven als wolkjes honderd vragen van kinderen hangen. Stuur je vliegtuig door een wolk en er start een video van een van de crewleden die de vraag beantwoord. Vormgegeven, met aandacht en liefde voor details. Laat je niet afschrikken door de nagesynchroniseerde videos.

Questions in the Sky by Air France

3. Studio Job

Al een aantal jaren ontwikkeld creatief bureau BuildInAmsterdam best-in-class e-commercesites. Sites die opvallen door hun unieke en gepolijste en shopping experience. Denk aan de site van Mendo. Voor het ontwerpbureau Studio Job ontwikkelde BiA een site, die om het zacht uit te drukken, nogal eclectisch is, maar perfect past in de stijl van kunstenaars duo Job Smeets en Nynke Tynagel. De site is een eindeloze scroll langs de meest bizarre en indrukwekkende objecten die Studio Job over de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt. Vol met kleine, prachtige interacties en visuele grapjes, waardoor je blijft rondklikken en ontdekken.

Studio Job

4. Sobieski

De nominaties voor de Webby’s zijn bekend. In de categorie Website -Best Homepage liep ik tegen de site van Sobieski aan. Waar de website van Studio Job overloopt van de content is die van Wodka merk Sobieski extreem kaal. Zoals de wodka. Rye. Water. No Bullsh*t. Toch betrap ik mezelf erop dat ik al een kwartier probeer een pingpong balletjes in een beker te gooien. Yes Beerpong! Physics libraries als CannonJS en BabylonJS, maken dit soort vergaande interactie via WebGL steeds toegankelijker.

De site van Sobieski doet me denken aan een oudje uit 2016 van WadsonDG voor de absurdistische film Swiss Army Man. Waarin je kan interactieren met het een levenloos lichaam…. Klinkt vreemder dan het is. Sites als deze, ogenschijnlijk simpel, die de gebruiker iets geven om mee te spelen, houden de aandacht vast en verhogen zo de Time Spend On Site aanzienlijk. We blijven toch allemaal een beetje kind.

Sobieski

5. Dimetrap

Over speelse verfrissende interactie gesproken. Voor de nieuwe album release van rapper T.I. bracht creative studio SuperHeroCheesecake het verhalende vermogen van een podcast samen met de interactiviteit van het web. Swipend over een sculptuur vol symboliek die tevens het artwork van het album siert, ontdek je spelenderwijs de levensverhalen van de rapper.

T.I. – The Dime Trap

We are you koopt Estate Digital

Bureaunetwerk We are you neemt digital agency Estate Digital uit Tilburg over. “Het staat ons een volgende professionaliseringsslag toe, kans op grotere opdrachten en ook meer perspectief voor onze mensen”, aldus verkopend oprichters Alex Otten en Roel de Groot.

Vorige week woensdag hebben de directeuren van beide bedrijven de handtekening onder het contract dat de versmelting beklonk gezet. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid houden de bedrijven voor zich. Estate Digital gaat in de loop van 2019 door onder de naam We are you Tilburg.

Oprichter Alex Otten van Estate Digital: “In 2017 hebben we ons tot doel gesteld om het bedrijf te verdubbelen in omvang en meer diensten aan te bieden. Dat heeft geleid tot de overname van Gengu uit Capelle aan den IJssel.” Het contact met We are you is gelegd door een gezamenlijke kennis. Uit de verkenningen bleken de bedrijven niet alleen technisch maar ook cultureel te klikken.

De Groot: “Onze mensen krijgen er veel goede sparring partners bij en kunnen voor grote klanten gaan werken”, wat een uitgesproken doel van de ondernemer was.

Voor Jorg Verweij, CEO van We are you is dit de tweede overname in een jaar tijd. In april 2018 kwam Virtual Affairs bij de groep. “De flexibiliteit, schaalbaarheid en verschillende expertises van We are you zijn essentieel in onze competitieve en zeer veranderlijke markt. De krachtenbundelingen binnen het bureaunetwerk van We are you hebben ons echt een versnelling gegeven. Ik zie gemengde teams in nauwe samenwerking met de klant nieuwe uitdagingen aangaan. Dat kan alleen met een open houding naar elkaar. We kijken uit naar een nieuwe impuls vanuit het team van Estate Digital”, aldus Jorg Verweij.

“We hebben de uitgesproken ambitie om te blijven groeien, maar wel met behoud van onze waarden. Als bureau hebben wij vele langdurige samenwerkingen met onze klanten, wij zijn met onze dedicated klant teams erg sterk in de digitale executie. Verbreding van ons aanbod door bijvoorbeeld een meer strategische consulting discipline, meer datagerelateerde diensten zou zeker interessant zijn. Maar we blijven ook in gesprek met bureaus die qua dienstverlening onze gelijke zijn.”

Estate Digital, is goed voor een omzet van 3,5 miljoen euro. De medewerkers werkzaam in Capelle aan den IJssel trekken in bij de nieuwe collega’s van locatie We are you Rotterdam. Het Tilburgse bedrijf heeft ook een tak in Lissabon. We are you heeft naast Rotterdam tevens kantoren in Amsterdam, Tuil, Melbourne, Sofia en Den Bosch.

Alex Otten en mede-directeur Roel de Groot worden aandeelhouder in We are you en blijven ongewijzigd actief met hun bedrijf en diens veertig medewerkers.

Bij We are you werken 350 man die samen goed zijn voor ruim veertig miljoen euro omzet.

DDA organiseert Dutch Digital Day 2019

Branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) organiseert op 21 juni zijn jaarlijkse evenement Dutch Digital Day. De eerste sprekers van de vijfde editie zijn bekend.

Het event brengt interessante sprekers en brancheleden bij elkaar voor inspiratie en netwerken. Een van de lopende thema’s dit jaar is digitale inclusiviteit. “DDA is van mening dat toegang tot het internet een mensenrecht is. Niemand mag online worden uitgesloten. We zetten ons actief in om digitale inclusiviteit hoog op de agenda’s te krijgen.”

Het hoofdthema van de dag luidt ‘Meet you on the other side’. Achter iedere grotere verandering schuilt grote nieuwsgierigheid en leiderschap. Dit wordt aangejaagd door de geheime kracht van veranderaars, vernieuwers en oplossers, die achter de schermen werken.

Een van de personen die dit invult met een lezing is Jamie Bartlett. Hij is journalist voor onder meer The Telegraph en BBC en staat aan het hoofd van het Centre for the Analysis of Social Media van de Britse denktank Demos. Hij zal ingaan op de gespannen verhouding tussen technologie en democratie.

Tech magicien Tom London laat zijn werk draaien rond realtime data en hoe deze worden toegepast. Hij portretteert de emotionele status van de wondere wereld van digitaal en de snelheid waarmee we dit beïnvloeden. Ook zal Jan-Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands, het publiek meenemen in de wondere wereld van digitaal. Hij geeft een kijkje in de vele mogelijkheden en de confrontaties die de digitale wereld dagelijks biedt, met een focus op social.

En tv-maker Marie-Anne Faustinelli vertelt over de serie die zij voor VPRO Dorst heeft gemaakt. Onderwerp: overconsumeren.

Dutch Digital Day wordt gemodereerd door Jim Stolze en vindt plaats in Undercurrent! te Amsterdam.

Bax Music maakt omslag naar handelsplatform

Bax Music uit Goes steekt zijn internationale muziekwinkel in een nieuw jasje en begint de voorbereidingen tot verandering in een marktplaats.

Bureau gracious is de technisch partner van Bax Music in het veranderproces. De twee bedrijven werken in scrumteams samen om zowel de voor- als de achterkant op de schop te nemen. “Een geleidelijk proces van live zetten, testen en optimaliseren”, vertelt commercieel directeur Uri Glibota van het bureau uit Den Haag.

Er wordt inmiddels gewerkt aan de eerste designontwerpen voor de voor- en achterkant. Het proces dat de winkel moet veranderen in een handelsplatform, populair aangeduid als marketplace, zal zeker een jaar duren.

Technisch gezien wordt doorgebouwd op het maatwerk waar Bax Music al langer op draait. Er wordt geen nieuw fundament gelegd. Er wordt headless gewerkt, wat inhoudt dat front- en backend heel dicht tegen elkaar aanliggen. Met behulp van microservices en API’s kunnen desgewenst eenvoudig externe diensten worden aanhaken.

Het nieuwe design is erop gericht de marktpositie van de shop van Jochanan Bax internationaal te verstevigen. Via een persbericht zegt hij: “Uit intern onderzoek van blijkt dat steeds meer consumenten aankopen doen via online marketplaces. Eén van de redenen is dat er een verschuiving plaatsvindt in de customer journey van de klant. In dat geval is de marketplace de start van de customer journey.” Daarom wil Bax een marketplace maken van zijn winkel.

Het openstellen voor derde verkopers, dat kunnen zowel winkeliers als fabrikanten zijn, gebeurt gefaseerd. “Eerst met een paar goede relaties en dan later opschalen”, zegt Glibota.

Gracious en Bax kwamen met elkaar in contact toen het TWBA\MOBILE vorig jaar de nieuwe mobiele app van de muziekwinkel hielp bouwen.

De Nederlandse en buitenlandse webwinkels van Bax Music en de fysieke winkels in Goes, Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen doen samen een omzet van ongeveer 130 miljoen euro.

Ondernemer Bax zelf wilde niet de gelegenheid nemen de geplande transformatie van zijn bedrijf mondeling toe te lichten aan deze uitgave.

Accenture Interactive koopt creatief bureau Droga5

Accenture is van plan om het in New York gevestigde bureau Droga5 over te nemen, een van de bekendste onafhankelijke reclamebedrijven op de Amerikaanse markt. Het zal deel uitmaken van Accenture Interactive.

Het in 2006 opgerichte Droga5 heeft 500 werknemers in Londen en New York. Grote klanten zijn Amazon Prime Video, Tourism Australia, The New York Times en IHOP, maar ook Chase, Prudential, Kraft, Hershey, Hennessy en Under Armour.

Oprichter David Droga blijft aan het roer, Sarah Thompson blijft CEO van de internationale groep en Bill Scott blijft het Britse kantoor aansturen.

Accenture Interactive is opgericht om bedrijven te helpen met de digitale klantreis. Daarbij gaat het al lang niet meer alleen om advertenties en dat is de reden dat oprichter Droga de fusie zag zitten. Al moest er een jaar over onderhandeld worden.

‘We hadden stukjes merkcreatie in Noord Amerika, maar niet het beste. David (Droga) en zijn team zijn de beste,’ zegt Accenture Interactive CEO Brian Whipple. ‘CEO’s, CMO’s en CIO’s zijn steeds meer van elkaar afhankelijk,’ aldus Droga. ‘We hebben onze toekomst verzekerd.’

Accenture Interactive begint een marketing powerhouse te worden. Goed voor een omzet van 8,5 miljard dollar in 2018, een vijfde van de totale omzet van het advieskantoor.

Het is, ook al zijn geen financiële details gecommuniceerd, de grootste overname sinds het ontstaan van Accenture Interactive in 2009. Andere overnames waren het ontwerpbureau Fjord, e-commerce specialist Acquity Group (2013) en meer recentelijk Karmarama en The Monkeys.

In maart nam het bedrijf een van Nederlands leidende online marketingbureaus, Storm Digital, over om zijn expertise op het gebied van programmatic diensten te verbeteren.

Accenture Interactive, de digitale tak van het adviesbureau, is sinds 2016 een actieve speler op de Nederlandse online markt. Toen kocht het de mobiele specialist Mobgen, opgericht door Vrijmoet.

Foto: Brian Whipple van Accenture (links) David Droga (rechts).

Een van de campagnes van Droga5:

Edward Knol nieuwe managing director Born05

Edward Knol neemt het roer over van Rogier IJzermans als zakelijk leider van creatief bureau Born05 uit Utrecht.

IJzermans verlaat het bedrijf niet maar wordt CEO over de bedrijvengroep waar Born05 toe behoort. Daar vallen bijvoorbeeld ook Newborn Ventures en Airborne onder, een investeringstak en een start-up rondom voice-ontwikkelingen.

Als GroupM-bestuurslid zette Knol eerder al Maxus Nederland op. Dat ging later over in Wavemaker. Hij heeft ook diverse Nederlandse merken opgebouwd in Europa en de VS. Edward Knol zegt in een persbericht: “Born05 is ongelofelijk creatief en merkgericht. Met een unieke focus op de eindgebruiker bij het inrichten van relevante contactmomenten met merken.”

Foto: Frederik Pot

Snoop Dogg en Klarna: ‘Campagne sluit niet aan’

In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een campagne. Dit keer een campagne die met Snoop Dogg qua stijl nogal knettert.

Campagnesite: get.smoooth.com/nl

Klant: Klarna

Bureau: DDBNord, OMD, Zoekhelden, Marcommit

Gebruikte media: PR, social media Twitter/FB/Instagram/LinkedIn, TV, OOH, DOOH, print, digital, radio

Doel van de campagne: vergroten brand awareness en activatie van merk Klarna

Snoop Dogg moet laten zien hoe smoooth betalen kan zijn. De rapper is het Europese gezicht van de campagne. Die draait – natuurlijk – op social media maar ook in de massamedia. Op Europees niveau werkt Klarna in deze campagne aan de brand awareness en activatie van zijn merk. Het is de ambitie om ieders betaalervaring te verbeteren. Betalen is een service waar mensen weinig interesse in hebben. Door het te linken aan fame en culture moet het mensen raken.

Panelleden

Rinske Willemsen, CEO Skyne Nederland

“Een slimme zet om de campagne als viral in te zetten en daarmee mediabudget te besparen. Met Snoop Dogg als influencer is hiermee in de teaserfase snel veel bereik gegenereerd via Instagram. De vraag alleen is of het publiek de koppeling (later) legt met de afzender Klarna. Was het effectiever geweest om, nadat het eerste filmpje viral ging, kort daarna ook duidelijk de link te leggen met Klarna en haar dienstverlening? De Amerikaanse Snoop Dogg met een fout imago als ‘gangster’ rapper vind ik niet slim om in te zetten als boegbeeld om de Europese markt te veroveren met een innovatief betaalproduct waarin vertrouwen nog opgebouwd moet worden. De over-de-top Amerikaanse uitvoering van de commercials sluit bovendien niet aan bij de Europese markt en mist elke vorm van culturele intelligentie.”

Cijfer: 5

Danny Oosterveer, Online marketeer Burgers’ Zoo

“De campagne begint goed. In het creëren van brand awareness zijn ze wel geslaagd. Snoop Dogg geniet grote bekendheid onder de doelgroep en heeft een kenmerkende stijl. De associatie met ‘snooooop’ is erg slim gekozen om de app neer te zetten als ‘smooth’, ofwel lekker en frictieloos. Dat de video’s gewaardeerd worden blijkt wel uit de vele positieve reacties onder de video, evenals de kijkcijfers. Echter, daar waar de app frictieloos zou moeten werken, is de invulling van de customer journey van deze campagne dat zeker niet. Uitvinden wat Klarna nu eigenlijk is en hoe de app werkt, verloopt verre van smooth. Nergens in of onder de video wordt er naar een filmpje of website gelinkt voor meer uitleg.”

Cijfer: 7

Deniz Alkaç, MD Bruut Amsterdam

“Op de Hollywood-executie van het Klarna-campagnemateriaal heb ik niet heel veel aan te merken. Het is over the top, grappig en de films vallen daarom direct op. Ik denk wel dat we in Nederland erg nuchter zijn en niet direct ambiëren om een ‘Smooth Dogg’ te worden. De productie is wel hilarisch om naar te kijken door de prachtige honden, in plaats van vrouwen, in combinatie met Snoop Dogg. Bijna zoals een parfumcommercial. Ook in de korte versies is een mooie doorvertaling gemaakt van het concept. Millennials zijn graag onderdeel van een stroming en ik denk dat Klarna hier met deze campagne dan ook met een flinke knipoog op in speelt. Wel lijkt het dat Klarna je wil aansporen tot excessief geld uitgeven met al die getoonde luxe.”

Cijfer: 7,5

*) Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170).Hier vind je alle voordelen van het Emerce-lidmaatschap. zoals korting op onze events.

Info.nl verandert naam in INFO

Een van Nederlands eerste internetbureaus Info.nl verandert zijn naam in INFO om zijn positionering te actualiseren.

INFO uit Amsterdam richt zich inhoudelijk niet meer op het faciliteren van digitale transformatie maar verbreedt dat naar businessinnovatie.

Dat maakte de innovatiestudio, zoals het nu naar zichzelf verwijst, gisteren bekend met een mail aan klanten en andere belangstellenden.

Algemeen directeur Remmert Stipdonk: “Onze klanten zijn op zoek naar een heldere innovatievisie en en een routekaart in plaats een eenmalig consultatierondje. Door die ontwikkeling zijn onze activiteiten opgeschoven van de werkvloer naar ook de bestuurskamer. We helpen bedrijven vormgeven op strategisch niveau en doen sinds vorig jaar met een nieuwe consultancytak.”

Foto: Paul Scott (cc)

Shortlist SAN New Kids on the Block 2018 bekendgemaakt

5PM, HERC the agency, Monty the gamification company, NEEW, TDE en Wavyr zijn geselecteerd voor SAN New Kids on the Block 2018.

De zes kandidaten, stuk voor stuk nieuwkomers, presenteren zich op 9 mei voor de hoofdjury en de SAN vakjury.

Gedurende deze dag wordt bekend gemaakt welke drie bureaus doorgaan als finalist en de uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de feestelijke Jubileumuitreiking SAN Accenten 2018 op donderdag 23 mei in Studio 21 te Hilversum.

PWN met selfservice en speech analytics naar minder en beter klantcontact

PWN, drinkwaterbedrijf en beheerder van het Noord-Hollands duingebied, streeft met nieuwe technologie naar zo min mogelijk onnodig klantcontact. Door selfservice technologie, speech analytics en Nederlands eerste Smart Park in de duinen in te zetten, is contact vrijwel niet nodig, terwijl de klant toch vindt wat hij zoekt.

Met een groot deel van de ruim 700.000 klanten heeft PWN slechts één keer per jaar contact. Namelijk alleen als ze de watermeterstand doorgeven. En dat is in de meeste gevallen prima, vertelt Maaike Rosendaal. De klantcontactstrategie heeft ze intern helder omschreven. Het doel is om selfservice-oplossingen te bieden en de processen zo helder in te richten dat onnodig klantcontact wordt voorkomen. En is contact toch nodig, dan moet een deskundige een vraagstuk in één keer en op persoonlijke wijze kunnen afhandelen. “Opvallend? Ik vind dat je er als bedrijf naar mag streven om het klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zodat je uiteindelijk minder vaak nodig bent.”

Effect selfservice

Afgelopen jaar is daarom een nieuwe selfservice-omgeving gelanceerd, ‘Mijn PWN’. De belangrijkste processen – de watermeterstand doorgeven, een verhuizing, een wijziging doorvoeren en het regelen van de betaling of betalingsregeling – zijn hierin vertaald. Die digitale investeringen betalen zich zichtbaar uit, merkt Rosendaal. Al 94 procent van de klanten geeft de drinkwaterstand digitaal door. Dat is tientallen procentpunten hoger dan twee jaar terug. Een verhuizing geeft men in 44 procent van de gevallen online door. “Door subonderdelen van de processen te verbeteren, hopen we dit naar tachtig procent te laten groeien.”

Complexe doelgroep

De complexiteit van een omgeving als deze zit ‘m in de doelgroep vertelt Daniël Smidt, CTO bij digitaal bureau Synetic en betrokken bij de ontwikkeling. Anders dan bij veel doorsnee bedrijven is die niet strak omkaderd. PWN bedient juist een enorme variëteit aan mensen, van jong tot heel oud en uit alle lagen van de samenleving.

Tijdens de ontwikkeling is daarom geprobeerd die gemixte doelgroep met behulp van onderzoek te generaliseren naar drie stereotypes. Om vervolgens vanuit die gezichtspunten naar PWN te kijken. Zo wil ‘Cor’ exact weten hoe zijn factuur is opgebouwd, tot en met de specificatie van het vastrecht aan toe. En ontvangt hij die informatie liever per post dan per e-mail. ‘Jeroen’ kiest voor snel, digitaal en zo min mogelijk gedoe. Een app biedt voor hem bijvoorbeeld uitkomst. ‘Marga’ heeft behoefte aan begrijpelijke taal en communiceert online.

Wat dan weer één van de gemene delers is tussen deze drie fictieve karakters, is dat het doorgeven van de watermeterstand geen dagelijkse bezigheid is. Een beetje vergelijkbaar met een belastingaangifte dus. “Het is in die zin een vervelend actiepunt in je drukke leven”, concludeert Smidt. Wil je een selfservice oplossing ontwikkelen die zo veel mensen aanspreekt, dan heeft het weinig zin om voor zeer gelikt te gaan. “De echte behoefte is namelijk dat iets super simpel is.”

Sturen met design

Dat is gezien de uitzonderingsgevallen en interpretatieverschillen die er altijd zijn nog vrij ingewikkeld, zo weet men inmiddels. Met name het UX design speelt daarin een rol van betekenis. Het digitale factuuroverzicht moet ‘Cor’ voldoende argumenten bieden om van papier af te stappen. Ook herinnert Rosendaal zich een proefgebruiker die tijdens de onderzoeksfase ‘van straat werd geplukt’. “Hij woonde bij zijn ouders in huis en wilde een verhuizing naar zijn eigen woning doorgeven. De eerste vraag ‘Bent u al klant bij PWN?’ leverde direct een belangrijk inzicht op. In zijn beleving was hij dat namelijk, indirect weliswaar. Met zijn ‘ja’ had hij zijn ouders vervolgens mee verhuisd.”

Dan blijkt maar weer dat je niet altijd kunt bedenken wat er in de hoofden van mensen gebeurt. Het systeem moet daarom zo veel mogelijk nadenken, zodat de klant dat niet hoeft te doen. Soms vraagt het om een oplossing die esthetisch om te huilen is, maar vanuit UX-perspectief nodig blijkt. Een proces dat in het verleden geregeld niet werd afgerond is voorzien van een lelijk grote knop. Direct erna was een duidelijke gebruikstoename zichtbaar. “Zo simpel kan het soms ook zijn.”

Proof of concept: speech analytics

Nu met deze mijn-omgeving een belangrijk basiselement staat, kan PWN zijn processen verder optimaliseren. En bovendien de offline wereld met de digitale variant integreren. Want PWN is meer dan alleen digitaal. En het bedrijf heeft niet alleen de watertoevoer, maar ook natuurgebieden onder de hoede. Zo is een eerste proof of concept ontwikkeld voor het gebruik van speech analytics. Deze nieuwe technologie stelt het bedrijf in staat de telefoongesprekken die voor trainingsdoeleinden toch al worden opgenomen om te zetten naar bruikbare data. Het systeem codeert de spraak in een query die steeds is uit te breiden met synoniemen. Het wordt daardoor een stuk gemakkelijker om analyses te doen naar bijvoorbeeld specifieke klachten. “Dat is veel nauwkeuriger dan medewerkers de vragen loggen. Zo’n innovatie helpt ons de redenen van het contact te achterhalen en vervolgens intern de juiste mensen aan tafel te krijgen. Daarmee kunnen we andere kanalen verbeteren en klanten in het vervolg beter helpen.”

Het streven naar zelfhulp is iets wat Rosendaal op meerdere plekken in de organisatie wil borgen. Op dit moment werkt PWN samen met Synetic aan een app ter vervanging van de fysieke duinkaarten. In feite een ‘mobiele portemonnee’ die toegang geeft tot de natuurgebieden die het beheert en het voor zowel de recreanten als boswachters makkelijker maakt.

Afgelopen maand is daarnaast een proef gestart met een Smart Parks-netwerk. De grote grazers in natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn voorzien van een sensor. Die technologie helpt PWN op dit moment om informatie te verzamelen en het gebied beter te beheren. Maar het is voorstelbaar dat de beheerder die gegevens ook wil delen via een app. Is er een kudde in de buurt dan kan iemand na een signaal besluiten een andere gesuggereerde route te nemen.

“We kijken op een veel bredere manier naar technologie en de rol die het kan spelen in contact en de vragen van klanten.”

Voorbeelddata uit Smart Park

Fingerspitz: Wie de meeste experimenten start, wordt beloond

Handpicked agencies, een verzameling van zes bureaus, wil komende jaren verdubbelen. Het bedrijf, waarvan Fingerspitz één van de labels is, heeft het vieren van succes en vooral falen hoog in het vaandel, ontdekte Jordi Bron. Medewerkers die de meeste experimenten starten, worden beloond.

Fingerspitz is een online marketingbureau en maakt onderdeel uit van Handpicked agencies. Dit zijn 6 labels, onder andere gericht op digitale strategie, e-commerce, content, virtual reality en dus ook online marketing in de vorm van het 45-koppige Fingerspitz. In 2019 loopt Jordi Bron, oprichter van Growth Marketing Agency Hulc, iedere maand een dag ‘stage’ bij de beste bedrijven van Nederland. Waarom? Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat maakt deze bedrijven nou zo goed?’ Dit zijn z’n bevindingen van een dag werken bij Fingerspitz.

Een muur vol met logo’s

Vlakbij het centraal station in Breda huisvest ‘de beste online marketing agency < 50 fte’, volgens de Dutch Search Awards 2018: Fingerspitz. Op de parkeerplaats staan de gele Mini’s bestickerd met het Fingerspitz logo voor de deur opgelijnd.

De muur van de entree naar de eerste etage staat vol met logo’s van bedrijven die onderdeel uitmaken van Handpicked agencies, onder andere dus Fingerspitz.

Een Teletubbie in de tuin

De dag voordat mijn “stage” begon keek ik op Google Maps waar ik eigenlijk moest zijn. De 360 graden foto’s in Google Streetview gaven me alvast de indruk van een super goede sfeer. Een Teletubbie in de tuin, Stef Stuntpiloten met je collega, Buzz Lightyear aan een bureau en een stagiair met een skateboard op zijn rug. Geen idee waar ik het over heb? Kijk maar eens naar deze hilarische digitale rondleiding.

Vrijheid

Het is rustig op kantoor. Ongeveer de helft van de bureaus is bezet. “Veel mensen zijn toevallig vrij of werken thuis vandaag en er is een groep naar Google voor een training,” vertelt Bas Boomaars mij bij binnenkomst. Bas is inbound marketeer en is verantwoordelijk voor de eigen marketing van Fingerspitz. “Ja, iedereen mag zelf weten of ‘ie thuis werkt of op kantoor wil komen. Standaard komt wel iedereen naar kantoor, maar vandaag niet. Je hebt daar mazzel mee, want anders had je geen werkplek gehad. Alles is normaal gesproken bezet namelijk.”

Handpicked agencies heeft in totaal 145 werknemers. Bas vertelt dat de ambitie is om de komende paar jaar door te groeien naar 250. Hij wijst op een bouwput waar het bedrijfspand uitgebreid gaat worden.

Rijen van schermen

Twee verdiepingen zijn gevuld met zo’n tien rijen van ieder twee keer vier bureaus met schotten daartussen. Iedereen heeft zijn eigen bureau die voorzien is van twee externe beeldschermen.

Op voorhand vroeg ik me af hoe gescheiden de bedrijven onder de Handpicked paraplu nou echt zijn. Is het één open community of zijn het losse bedrijven die ieder voor zich opereren? Tussentijdse conclusie is dat het wel écht aparte bedrijven zijn en ook zo aanvoelt. De bureaus zijn verdeeld in eilanden en er staat nog net geen muur tussen, maar ze opereren wel onafhankelijk.

“En bedrijfsuitjes? Doen jullie die met de losse bedrijven of met heel Handpicked?” vraag ik. “Beiden,” antwoordt Bas. “Tussentijdse kleinschalige bedrijfsuitjes doen we vaak met alleen Fingerspitz, maar één keer per jaar hebben we het Handpicked festival waar iedereen uitgenodigd is, inclusief alle klanten.

Ieder team zijn eigen standup… of niet

Ik stapte om 8.45 uur het gebouw binnen en het was al redelijk druk bezet aan de bureaus. Tot 9.30 uur druppelen nog wat mensen binnen, maar het merendeel begint blijkbaar vroeg.

Ik heb geen daily huddle, standup of dagstart gezien, maar die bleken er wel te zijn. Meerdere. “Ieder team mag dat zelf bepalen. Wij hebben een standup om 10.30 uur, maar sommige teams doen dit om 9.00 uur,” vertelt Dax, business development manager, tijdens de lunch.

Het slimste marketingbureau van Nederland

Er wordt veel aan kennis opdoen en kennis delen gedaan. In het Slack-kanaal Kennissessie kan iedereen interessante artikelen, video’s, experimenten delen. Dit wordt dan steevast op de donderdagochtend om 9.30 uur in een grote groep gepresenteerd. Niet verplicht, maar wel handig en daarom is bijna iedereen er altijd bij. Soms duurt het een kwartier en soms een uur, afhankelijk van hoeveel er in Slack gedeeld is.

Tweewekelijks wordt de kennissessie aangevuld door een Super slimme sessie. Mensen van buitenaf worden uitgenodigd een presentatie te geven. De laatste twee edities waren dat een expert van Google en een expert in Admarket van Marktplaats. Ik kan me dan ook helemaal voorstellen dat dit een frisse blik geeft.

Later wordt me uitgelegd dat er een geldpotje is voor events, trainingen en cursussen. Ook in het buitenland. Jan, Product Owner, vertelt me dat hij vorig jaar naar een marketing festival in Polen bezocht.

“Samen Super Slim”

Een hele sterke slogan. Bas legt het nader toe: “Samen staat voor dat we echt samenwerken met de klant, maar ook intern veel samenwerken. Super staat voor de resultaten die we behalen, want we zijn een echt performancebureau. En Slim staat voor het enorm hoge kennisniveau dat we hier hebben.”

In de leercultuur wordt het beloond om te experimenteren, ook als je verwacht dat het niet gaat werken. Zo werd een tijdje geleden een prijs in het leven geroepen voor het team dat de meeste experimenten had uitgevoerd. Het winnende team won dan een Google Home kit.

Leren staat dus hoog in het vaandel. Ook van je fouten kun (lees: moet) je leren en daarom hangen twee grote posters aan de muur: Succesboard en Faalboard. Heb je succes behaald of heb je gefaald? Pak een post-it en hang ‘m maar op. De faal van de maand mag een liedje zingen tijdens de vrijdagmiddagborrel.

Vier multi-disciplinaire marketingteams

Fingerspitz bevat vier multi-disciplinaire marketing teams die ieder hun eigen klanten beheren. De teams bestaan doorgaans uit vijf marketeers, één stagiair en eventueel nog één of twee werkstudenten. Ieder team heeft eigen targets, waarbij klanttevredenheid, periodiek gemeten in een NPS-score, de belangrijkste is.

Is er geen concurrentie onderling. Zeker als er targets afgesproken worden en de teams autonoom functioneren, lijkt me dit aan de orde van de dag. “Nee, dit is niet het geval. Dit bewaken we ook. Sterker nog, teams helpen elkaar juist vaak, omdat bedrijfsdoelstellingen het allerbelangrijkste zijn,” legt Managing Director Jaap Jacobs uit.

OKR’s

In mijn eerdere stagedagen bij SRPRS.me en Springest heb ik geleerd over het gebruik van OKR’s: Objective Key Results. En ook Fingerspitz werkt volgens dit principe. Het komt er op neer dat doelstellingen (Objectives) gekoppeld worden aan meetbare resultaten (Key Results). OKR’s worden op drie niveaus opgesteld: voor het bedrijf in zijn geheel, voor teams en voor individuen. De methode stelt twee vragen: wat wil je bereiken en hoe gaan we meten of dit ook succesvol is gebleken.

Bij Fingerspitz worden de OKR-meetings ieder kwartaal gehouden. Hierin worden dus ook op individueel niveau persoonlijke ontwikkelplannen opgesteld en wordt bepaald hoe dit gemeten gaat worden. Drie maanden later, bij de volgende OKR-meeting, wordt geanalyseerd en geëvalueerd of de Objectives dan ook gehaald zijn.

Youtube-kanaal

“Ik ben een uitzondering. Ik ben als enige niet betrokken bij klanten, want ik heb een andere rol als eindverantwoordelijke voor de eigen marketing van Fingerspitz,” vertelt Bas.

Bij een agency draait alles om vertrouwen en autoriteit. Fingerspitz pakt dat goed aan. Zij laten de markt – en daarmee ook hun (potentiële) klanten – zien dat zij alle benodigde kennis inhouse hebben. Een voorbeeld daarvan is het eigen Youtube-kanaal Smart Lab, waarin Jaap wekelijks een onderwerp behandelt in een korte video van ongeveer twee minuten. “We zitten nu bij aflevering 41 en merken dat het nu echt hard gaat, kijkend naar het aantal views en abonnees.” vertelt Bas over dit marketinginitiatief.

Bij Hulc hebben we er voor gekozen om alles onder de één brand te laten vallen. Juist omdat het bij Fingerspitz precies tegenovergesteld is – diverse labels met allen hun eigen brand – was ik reuze benieuwd naar hoe dat in de praktijk werkt. Ik concludeer dat meerdere brands meer duidelijkheid verschaft, voor zowel personeel als voor klanten. Voordeel van mijn strategie is dat het de naamsbekendheid vergroot.

Wat ik geleerd heb en (deels) ga toepassen bij ons op kantoor is dat we meer externe professionals laten presenteren bij ons op kantoor, het succes- en faalbord en OKR-meetings op individueel niveau.

Snakeware lanceert creatieve studio Studio Bru

Internetbureau Snakeware opent samen met twee idealistische creatievelingen Studio Bru in Amsterdam.

Per 1 mei gaat het kantoor aan de Anthony Fokkerweg in de hoofdstad open. Waar Studio Bru toelegt op de brug tussen concepting, strategie en design, kan moederbedrijf Snakeware zich concentreren op zijn eigen kernactiviteiten: digitale transformatie met data, technologie en marketing.


Het ontstaan van Studio Bru is niet uit de lucht gevallen. Aan het hoofd staan Ewoud Faber en Dave Kraaijeveld, beiden met jarenlange ervaring in strategie en design bij Snakeware. 


Het Friese bureau heeft al een vestiging in Amsterdam. Met de tweede locatie kan het zich met twee specifieke expertises profileren.

Page generated in 1.850 seconds. Stats plugin by www.blog.ca