Is de fintech-push van Uber en Facebook een Trojaans paard?

Nieuw aangekondigde betalingsdiensten van Uber en Facebook zullen waarschijnlijk de evolutie van financiële diensten in een stroomversnelling brengen. Dat kan voordelen opleveren voor zowel consumenten als bedrijven. Maar voorlopig is het wijsheid om de toekomstige concurrentie en de privacy, die hiermee in het gedrang komt, in de gaten te houden.

Traditionele financiële dienstverleners zijn de afgelopen tien jaar onder druk gezet om de gebruikerservaring voor hun klanten te verbeteren, mede door jonge fintech-bedrijven als Adyen, Bunq en Spotcap. Om concurrerend te blijven zijn er initiatieven gelanceerd als Tikkie en New10 van ABN Amro, en vorige week nog lanceerde Rabobank haar nieuwe financieringstak Fundr.

Libra

Maar nu geven techgiganten Facebook en Uber aan dat ze gaan meedingen in de voortdurende transformatie van financiële diensten, zonder twijfel om het tempo te versnellen. Facebook lanceert ‘Libra’, een door wereldwijde activa ondersteunde cryptovaluta. Libra zal beschikbaar zijn op alle bij Facebook aangesloten platforms, waaronder Messenger, WhatsApp en Instagram, waar bedrijven en consumenten diensten en goederen kunnen uitwisselen, zowel fysiek als digitaal.

Ook Uber gaat inzetten op financiële dienstverlening. Uit rapporten blijkt dat het bedrijf op doelbewuste wijze een ‘fintech-team’ aan het samenstellen is. De focus ligt op het creëren van nieuwe betalingservaringen voor zowel chauffeurs als gebruikers – in de toekomst is het zelfs mogelijk om een Uber-bankrekening te openen.

De fintech-push van deze big techs zal zowel consumenten als bedrijven (deels) ten goede komen. Niet alleen bieden dit soort techreuzen toegang tot nieuwe en verbeterde financiële diensten, ook kunnen zij dankzij hun omvangrijke ecosystemen gebruikers snel kennis laten maken met nieuwe financiële diensten en producten als digitale valuta.

Risico van een monopolie of duopolie

Moeten we de poorten openen en deze ontwikkelingen vieren? Ik zou liever willen waarschuwen. Er zijn namelijk aspecten aan deze ontwikkelingen die men goed in de gaten moet houden.

De verbeterde toegang tot gebruikersvriendelijke financiële diensten is positief, maar de mogelijke impact op privacy en concurrentie is zorgwekkend. We moeten ons afvragen: hoe gaan deze tech-giganten om met zaken als regelgeving en best practice? Hun trackrecord is namelijk verre van om naar huis over te schrijven – verantwoordelijkheid als het gaat om nepnieuws en datalekken in combinatie met een mentaliteit van “winstgevendheid ten koste van alles”, zou een race to the bottom kunnen veroorzaken. De fintech-push die we zien van global tech is ook op één hand te tellen. Het risico van een monopolie of duopolie is groot, waarbij consumenten aan het kortste eind zullen trekken.

Nog een waarschuwing

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, heeft ook haar bezorgdheid geuit en een waarschuwing afgegeven afgelopen 8 juni op de G20-top: “Een belangrijke verstoring van het financiële landschap zal waarschijnlijk afkomstig zijn van grote techbedrijven. Zij zullen hun enorme klantenbestanden en diepe zakken gebruiken om financiële producten aan te bieden op basis van big data en kunstmatige intelligentie.”

Hierbij haalt Lagarde ook China aan als voorbeeld van een land waar de voordelen en de uitdagingen van financiële technologie goed zichtbaar zijn. Verbeterde toegang tot  financiële producten heeft geleid tot de creatie van veel nieuwe banen en miljoenen mensen die hiervan gebruikmaken. Daartegenover staat wel dat in China maar liefst negentig procent van de markt voor mobiele betalingen in handen is van slechts twee bedrijven.

Tot op heden zijn we er binnen de evolutie van financiële dienstverlening in geslaagd om professionaliteit en integriteit te bewaken in het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens om nieuwe diensten te creëren. Wanneer de ontwikkelingen in een stroomversnelling komen, zou het doel moeten zijn een ​​omgeving te creëren die het recht op privacy blijft beschermen, terwijl gezonde concurrentie wordt bevorderd. Uber heeft wereldwijd zo’n 110 miljoen gebruikers en Facebook 2,4 miljard. Dit betekent dat er veel op het spel staat om het ‘goed’ te doen. Als dit lukt, dan kan dit enorm schaalbare verbeteringen aan financiële diensten mogelijk maken – een overwinning voor ons allemaal.

Meer vestigingen Albert Heijn krijgen Tap to go

Albert Heijn gaat de test met Tap to go dit najaar uitbreiden naar nog eens drie filialen van AH to go. Dat meldt Retailtrends.

Met Tap to go betalen klanten door met een kaart tegen het schapkaartje aan te tikken. Volgens Mesut Yildirim, vice-president information technology bij Ahold Delhaize, wil de keten voornamelijk ervaring opdoen met klantengedrag.

Op dit moment zijn er drie vestigingen met Tap to go: in het AMC Amsterdam, op het metrostation Amsterdam CS en op het hoofdkantoor.

Jan-Willem Roest zwaait af bij PayPal Benelux

Jan-Willem Roest verlaat na bijna tien jaar betaalbedrijf PayPal. Roest maakte zijn vertrek zelf bekend. Hij spreekt van ‘tien prachtige, innovatieve en levendige jaren’.

Roest gaf sinds 2015 leiding aan de activiteiten van het betaalbedrijf in de Benelux. Vanaf 2017 overzag hij ook Ierland.

Roest werkte voor IBM en als verkoopmanager voor Lenovo voordat hij hoofd Relationship Management Benelux van PayPal werd.

Over zijn opvolging is nog niets bekend. Roest weet nog niet wat hij nu gaat doen.

Ook Apple Pay in KLM app

Apple Pay is vanaf vandaag ook beschikbaar voor Nederlandse gebruikers van de iOS-app van KLM. Met Apple Pay kunnen klanten betalen voor vliegtickets en aanvullende diensten, zoals ruimbagage of stoelen met extra beenruimte.

De KLM-app is al miljoenen keren gedownload en ondersteunt momenteel meer dan 100.000 actieve gebruikers per dag.

Apple Pay is toegevoegd aan de bestaande functionaliteiten van de KLM-app, zoals actuele vluchtinformatie, het boeken van vluchten, online inchecken en stoelreserveringen. Voor de integratie van Apple Pay in de KLM-app werkt KLM samen met betaalprovider Adyen.

ING start Apple Pay in Nederland, aanmelden alleen via ING Mobiel Bankieren App,

Apple Pay is 11 juni beschikbaar bij ING. Alle klanten van ING met een iPhone en Apple Watch kunnen de betaaldienst gebruiken om af te rekenen in winkels, ook in ruim dertig andere landen.

Klanten kunnen Apple Pay momenteel alleen activeren in de ING Mobiel Bankeren App en hun betaalpas toevoegen aan de Wallet. Het aanmelden van een ING betaalkaart bij Apple Pay via de Wallet lukt nog niet. Ook met zakelijke kaarten melden gebruikers nog problemen.

Bij ING zijn alleen de betaalpassen geschikt om in te stellen met Apple Pay, naast de Maestro-pas (van Mastercard) is dat de V Pay kaart van Visa.

Alleen winkels waar je contactloos kunt betalen ondersteunen Apple Pay. Oudere terminals werken niet met Apple Pay. Met de passen kan in principe ook bij webwinkels worden betaald.

Paylogic gaat kaarten voor Paradiso verkopen

Paylogic gaat voor een aantal programma’s voor muziektempel Paradiso kaarten verkopen. Vanaf dat moment is het mogelijk om direct op paradiso.nl kaarten te bestellen, zonder de website te verlaten.

Onder de Paradiso-vlag vinden er jaarlijks meer dan 1200 evenementen plaats verspreid over Amsterdam. Naast de programmering in de voormalige kerk gevestigd aan de Weteringschans, programmeert Paradiso ook in onder meer Bitterzoet, Paradiso Noord in de Tolhuistuin, de Vondelkerk, Theater De Roode Bioscoop, de Duif en het Zonnehuis.

De samenwerking met Paylogic betekent voor Paradiso het einde van een jarenlange samenwerking met Ticketmaster.

Paylogic faciliteert onder andere partijen als Tomorrowland, ADE, Studio100, ID&T, RTL Nederland en Agents After All. Het platform verwerkt jaarlijks meer dan 6 miljoen tickets, merchandise, hotel pakketten en andere producten.

Foto Shutterstack

Apple’s nieuwste en dunste product moet digitale betaalmarkt openbreken

Apple komt in de VS met een creditcard, de Apple Card. Een volgende stap van Apple die ervoor moet zorgen dat je overal zonder frictie kunt betalen met je Apple Wallet. Bijzonder is dat er geen kosten aan verbonden zijn en dat je automatisch Daily Cash (geld terug) krijgt. Hoe werkt het, en gaat Apple hiermee de digitale betaalmarkt openbreken?

Betalen via je smartphone is, mede door het contactloos betalen, in een versnelling gekomen. Veel Nederlandse banken bieden betaalapps aan op Android, waarmee je via NFC (Near Field Communication) veilig kunt afrekenen. Dat werkt net als een contactloze pinpas. Voorbeelden zijn de apps ING Bankieren en Payconiq. Apple heeft die NFC-verbinding echter afgeschermd, waardoor banken geen betaalapps voor Apple kunnen uitbrengen en hiervoor zullen moeten samenwerken met Apple Pay.

Hoe werkt het en is het veilig?

De Apple Card werkt net als elk ander Apple Pay-account. De Card is een (digitale) creditcard in je Apple Wallet. Na toewijzing van je Apple Card kun je met jouw iPhone of Watch op krediet betalen via Apple Pay. Wie daarbij ook de fysieke creditcard wil aanvragen betaalt daar extra voor. De Apple Card heeft zoals we gewend zijn een strak design en is “het dunste product van het bedrijf ooit”. Alleen je naam staat laser geëtst op de voorkant onder het Apple logo. Met het oog op beveiliging staat er geen creditcardnummer op. Met de Apple Card kun je overal betalen waar een creditcard geaccepteerd wordt.

Bijzonder is dat er geen (verborgen) kosten zijn voor de Apple Card, zolang je altijd op de laatste dag van de maand afbetaalt. Wanneer je niet direct en volledig afbetaalt zijn er rentekosten, die variëren van dertien tot 24 procent. Deze kosten zijn van tevoren duidelijk inzichtelijk en Apple spoort je aan zo weinig mogelijk te lenen.

De app geeft onder andere visueel inzicht in je uitgavenpatroon, door categorieën van verschillende kleuren te voorzien. Zo zijn je shop-uitgaven groen gekleurd, entertainment roze en eten & drinken oranje.

Zoals we van Apple gewend zijn, is er veel gedaan aan beveiliging en privacy. Alle transacties en betalingsgegevens zijn alleen met jouw Face of Touch ID inzichtelijk. Apple en (buitenlandse) overheden kunnen daar dus nooit bij. Die gegevens kunnen dus ook nooit gedeeld of verkocht worden aan derden voor marketing of reclame. Een sterk pluspunt, met name voor mobiele betalingen.

Daarmee is het systeem klaar voor de invoering van het Europese PSD2 op 14 september 2019, waarbij vereist wordt een Strong Customer Authentication (SCA) te gebruiken voor betaalapps. Apple voldoet daaraan door een persoonlijk geregistreerd apparaat zoals je iPhone + een vingerafdruk of een gezichtsscan te registreren.

Daily Cash

Of je nu een kopje koffie pakt of een vlucht reserveert, je krijgt een percentage van elke betaling met de Apple Card teruggestort, genaamd Daily Cash. In feite betaalt Apple zijn klanten om van de Apple Card gebruik te maken. Er zijn geen limieten voor het bedrag dat wordt teruggestort. Vooralsnog is de Apple Card (en Daily Cash) alleen in de Verenigde Staten aangekondigd.

Via Daily Cash krijg je op alles wat je bij Apple koopt drie procent van het aankoopbedrag terug. Dat geldt voor een nieuwe iPhone of Macbook in de Apple Store, maar ook voor je maandelijkse Apple Music of iCloud-abonnement en de apps & abonnementen die je in de App store koopt.

Van elke betaling die je doet via Apple Pay met je Apple Card, krijg je twee procent van het aankoopbedrag terug. Dat geldt voor alle aankopen en zowel online als offline, zonder beperkingen. Hiervoor moet de retailer dus wel Apple Pay ondersteunen.

Op plaatsen die nog geen Apple Pay ondersteunen, kun je in de VS betalen met je (aan te vragen) fysieke Apple Card. Hiermee krijg je één procent van je aankoopbedrag terug in de vorm van Daily Cash. Je Daily Cash komt niet direct terug op de betaalrekening, maar het wordt uitgekeerd op je aparte Apple Cash Pay account. Gebruikers wordt aangemoedigd om dat geld te gebruiken om een vriend of vriendin te betalen of een rekening te splitsen door middel van een tweede Apple Pay-transactie.

Dit “gratis geld” komt in de VS van de winkeliers die creditcards of Apple Pay accepteren. Zij betalen aan de bank een vergoeding van soms enkele procenten per transactie, waarin ook de kosten voor de aankoopverzekering en de garantiestelling zitten verrekend. Apple is dan ook zeker niet de enige die een percentage teruggeeft aan klanten, concurrerende creditcards geven in de VS ook cashback. De Daily Cash percentages zijn voor eindgebruikers redelijk hoog, waardoor Apple vermoedelijk meebetaalt. In ieder geval betaalt Apple de drie procent cashback voor hun eigen producten en diensten. Een strategie die de adoptie van de Apple Pay sterk moet doen groeien en daarbij zorgt deze (transactionele) korting voor meer loyaliteit aan Apple.

Het is echter de vraag of Nederlandse partijen zullen meewerken en/of meebetalen aan Daily Cash indien de Apple Card op de Nederlandse markt komt. Mede doordat Apple geen marketing- en betalingsgegevens daarvoor in ruil biedt. Mocht er in Nederland alleen drie procent cashback komen op uitgaven bij Apple, dan is dat nog steeds een stimulans in de adoptie van Apple’s betaalproduct.

Diensten en ecosystemen

Door het succes en de winststrategie van de afgelopen jaren zit Apple op enorme (groeiende) berg geld. Waar het bedrijf zich voor 2012 vooral richtte op nieuwe producten (iPod, iPhone, iPad, iWatch), ligt de investeringsfocus nu op Services (diensten) en het uitbouwen van het Apple ecosysteem. Hierdoor investeren ze veel in “nuttige toepassingen voor de Apple hardware”. Deze diensten helpen de hardware aankopen te stimuleren en daarnaast eigen inkomsten te generen.

Tijdens de keynote op 25 maart over de Apple Card werden er nog meer Services aangekondigd;

  • Apple Arcade is een abonnementsdienst om onbeperkt games te spelen op iOS en MacOS.
  • Met Apple News+ krijg je onbeperkt toegang tot 300 magazines en kranten voor een vast maandbedrag.
  • Voor speciaal voor Apple geproduceerde series en films kun je binnenkort een abonnement nemen op Apple TV+.

Dat diensten steeds belangrijker zijn haalde CEO Tim Cook ook aan tijdens de laatste kwartaalcijfers op 30 april: “it was our best quarter ever for Services, with revenue reaching $11.5 billion. In fact, we had our best quarter ever for the App Store, Apple Music, Cloud services, and our search ad business.”

Hoe past dit in het huidige betalingslandschap?

Van de ongeveer 375 miljoen pintransacties per maand in Nederland is ongeveer zestig procent contactloos. Geen portemonnee meer meenemen, maar afrekenen met je mobiel is – zeker voor de jongere generatie – de toekomst. Wanneer later dit jaar Apple Pay in Nederland gelanceerd wordt, heeft ING als eerste Nederlandse bank aangegeven dat te gaan ondersteunen. Apple zal een hogere vergoeding vragen per transactie dan dat pinnen kost, waardoor banken en winkeliers mogelijk meebetalen. Doordat ons betaalsysteem in Nederland snel en voordelig is met (contactloze) pin en iDeal, zou dat de adoptie van Apple Pay kunnen vertragen.

Het Daily Cash-programma biedt, zeker voor Nederlandse begrippen, veel voordeel. Het neemt de frictie weg van het terugvragen van ouderwetse cashback. Indien je veel besteedt zal je Apple Card dus direct veel voordeel opleveren. We verwachten daardoor dat Daily Cash een grote stimulans is in de adoptie en het gebruik van Apple Pay.

Het is logisch maar ook slim dat de Apple Card exclusief voor de iPhone is ontworpen. Het werkt dus niet met een Android telefoon, waardoor mogelijk meer mensen de overstap van Android naar Apple zullen maken.

Op dit moment is het nog vroeg om verder te speculeren, maar ik ben benieuwd in welke vorm en wanneer Apple Pay in Nederland beschikbaar zal zijn. Zijn concurrenten al zenuwachtig (om marktaandeel te verliezen) of komen zij met een vergelijkbare dienst? Op basis van ecosystemen verwacht ik dat alleen de grote namen zoals Google, Amazon, (Alibaba, Tencent) en goede fintech startups hier weerstand tegen kunnen bieden. Apple’s focus op Services zal het ecosysteem vergroten en dat zal hun vast geen windeieren leggen. 

Banken kunnen voorzien in de behoefte aan een overkoepelende digitale identiteit

Eén voordeur is gemakkelijker te beveiligen dan tien, maar een beperkt aanbod aan contactopties gaat ten koste van de klantvriendelijkheid. En tegenwoordig is klantvriendelijkheid en gebruikersgemak ontzettend belangrijk, dus dat is vanuit competitief oogpunt natuurlijk niet best. Het limiteren van communicatiekanalen is daarom een old school gedachte.

‘Er is behoefte aan een slimmere en verfijndere methode van digitale identiteit’, vertelde fintech-expert Dave Birch onlangs. Hier sluit ik me volledig bij aan. De conclusie die online bank Bunq uit deze les getrokken heeft is dat hoe minder kanalen er beschikbaar zijn, hoe minder kwetsbaar het bedrijf en de klant zijn voor fraude. Met als gevolg dat Bunq alleen via de app bereikbaar is, maar dat lijkt een achterhaalde gedachte.

Eén overkoepelende identiteit

De oplossing? Creëer gerust meerdere communicatiekanalen voor de klant om te communiceren met de bank, maar consolideer de beveiliging ervan in één overkoepelende identiteit en authentiseer die op een gebruikersvriendelijke manier. Het is met PSD2 namelijk mogelijk om accounts voor verschillende apps en webshops te linken aan de bankrekening van de consument. Zo kan de consument met een klik op de knop inloggen met dezelfde methode die hij gebruikt om zich te identificeren bij zijn bank. Dit verkleint het aantal gebruikersnamen en wachtwoorden enorm. Kortom, gebruikersvriendelijkheid en veiligheid gaan prima hand in hand.

Een voorbeeld van zo’n overkoepelende identiteit is iDIN, een online identificatietool opgezet door Betaalvereniging Nederland en veel Nederlandse banken. Door je als bank of webshop aan te sluiten bij iDIN of een gelijksoortig initiatief, kunnen consumenten met hun bankinformatie op alle aangesloten platformen veilig inloggen.  

In mijn optiek hebben banken met het introduceren van een breder toepasbare digitale identiteit zoals iDIN een uitgelezen kans gegrepen. Om een succesvolle overkoepelende digitale identiteit te maken, is het belangrijk dat deze door een partij beheerd wordt die consumenten volledig vertrouwen. Als consumenten mochten kiezen, zouden ze dan een tech-gigant zoals Apple, een kleine fintech start-up of een bank het meest vertrouwen met hun digitale identiteit? We weten dat banken in Nederland op het gebied van vertrouwen nog steeds een voorsprong hebben als het gaat om consumentvertrouwen. Het is belangrijk om daar gehoor aan te geven en op te zinspelen.

Vertrouwenspositie banken

Consumenten kunnen met een overkoepelende online identiteit verschillende voordelen genieten: fraude wordt moeilijker omdat afwijkende inlogprocedures meteen opvallen, inloggen is op iedere website even gebruiksvriendelijk en snel én het is op die manier mogelijk om de toegang van derden tot de online identiteit centraal te beheren. Bovendien behouden banken met deze nieuwe functie een competitief voordeel. Met de verschuivingen in de betaalmarkt en de intrede van nieuwe innovatieve spelers op de betaalmarkt, is de centrale rol van banken in onze financiële handel en wandel niet meer vanzelfsprekend. Door te blijven innoveren op het gebied van digitale identiteit en authenticatie, versterken banken hun vertrouwenspositie in de markt.

PayPal bundelt alle overnames

Betaalbedrijf PayPal brengt de diensten van zijn overgenomen dochterbedrijven bijeen in een nieuwe suite: PayPal Commerce Platform.

Vanochtend presenteerde Peggy Alford tijdens Money 20/20 Europe in Amsterdam de nieuwe propositie PayPal Commerce Platform. Het bedrijf wil daarmee de volle breedte van zijn financiële diensten vanuit één toegangspoort beschikbaar maken en makkelijk integreerbaar aanbieden.

Webwinkels, marktplaatsen maar bijvoorbeeld ook crowdfundingplatformen vinden er niet enkel de mechanismen om betalingen af te handelen, via PayPal-accounts maar ook lokale voorkeuren als iDeal, maar ook GDPR-compliant systemen en processen die overweg kunnen met ‘open banking’. Partijen als BigCommerce, Facebook Marketplace, Instagram, Lightspeed, Prestashop en Shopware gaan gebruik maken van de nieuwe suite.

Jan-Willem Roest van PayPal Benelux legt uit: “Dit is een tweezijdig platform met 277 actieve gebruikers aan de ene kant en 22 miljoen handelaren aan de andere kant. PayPal heeft in de afgelopen jaren veel overnames gedaan. Om die diensten te gebruiken heb je niet meer veel losse integratie nodig, maar een. Met Commerce Platform.”

“Vandaag maken we de lancering bekend in zes landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Tegen het einde van 2019 is het beschikbaar in veertig landen.”

Straks ook met Apple Pay in openbaar vervoer Londen

Behalve in New York kan Apple Pay straks ook worden gebruikt voor het openbaar vervoer in Londen. Reizigers kunnen dan betalen op de ondergrondse, bussen en treinen, al dan niet met FaceID of TouchID.

Wanneer de mogelijkheid precies wordt geïntroduceerd is nog niet bekend, maar vermoedelijk binnen enkele maanden. Behalve de iPhone kan ook Apple Watch worden gebruikt.

Sinds vorige week kan ook met Apple Pay worden betaald in de metro van New York City, zij het nog altijd bij een beperkt aantal lijnen en slechts zestien stations. Vooralsnog gaat het om een experiment.

Foto Pixabay

Klanten Decathlon hoeven niet meer langs de kassa

Decathlon gaat technologie van het Engelse Mishipay inzetten waarmee klanten via hun telefoon kunnen betalen en de NFC-tag van hun aankoop verwijderen.

De eerste winkels die de mobiele zelf-checkout krijgen zijn die in Rotterdam Alexandrium en Eindhoven. Daarna volgt de rest van Nederland. Met locatie-informatie van de telefoon bepaalt de webapp waar een shopper zich bevindt en of de checkoutoptie kan worden aangeboden.

Decathlon zit dit middel in om wachtrijnen te minimaliseren. Met de techniek van Mishipay hoeven bezoekers aan de winkel helemaal niet in een rij te staan want ze hoeven überhaupt niet langs een kassa. Wat ze wel nog nodig hebben, is een bak om de NFC-tags in achter te laten.

In Nederland is dit de grootste klant voor het Engelse bedrijf. In Duitsland maken klanten van MediaMarktSaturn in Hamburg kennis met de noviteit.

BNP Paribas Fortis voegt Fitbit Pay en Garmin Pay toe aan de digitale portefeuille

BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro voegen wearables van Garmin en Fitbit toe aan hun betaalopties. De Belgische banken bood al Apple Pay, Google Pay, Payconiq by Bancontact, Fitbit Pay en Garmin Pay aan via de smartphone.

Klanten kunnen hun Maestro bankkaart of Mastercard en Visa kredietkaarten aan een smartwatch of activiteitstracker koppelen.

‘Sporten, je verplaatsen en betalen gaan voor onze klanten meer dan ooit samen,’ legt Michael Anseeuw, verantwoordelijke Retail Banking bij BNP Paribas Fortis, uit.

Naam webwinkel vanaf nu helder op bankafschriften bij betalingen Mollie

Voor miljoenen transacties van betaaldienstverlener Mollie is vanaf nu direct de winkelnaam te zien in apps van verschillende banken na een online aankoop. Tot nu stond alleen de naam Mollie vermeld en de webwinkel enkel in de omschrijving.

De onduidelijke tenaamstelling leidde in het verleden vaak tot verwarring. Als klanten een onbekende naam zien op hun bankafschrift, denken ze dat er iets niet klopt. Dat voorkomen Rabobank en Mollie nu door eerst de naam van de webwinkel te tonen.

De Consumentenbond stelde eerder een meldpunt in over ‘onbegrijpelijke namen’ op bankafschriften. Bij dit meldpunt kwamen veel klachten binnen over waar een aankoop is gedaan.

Rabobank had al eerder aangekondigd om direct de winkelnaam te tonen als de webwinkel gebruik maakt van Rabo’s eigen betaalservice OmniKassa. Naast de samenwerking met Mollie is Rabobank in gesprek met andere grote betaaldienstverleners.

Rabobank en Mollie claimen een marktaandeel in het betalingsverkeer van meer dan 50 procent van alle webshops in Nederland. In totaal worden er circa 378 miljoen online betalingen via iDEAL per jaar gedaan in ons land. Rabobank levert de technologische oplossing om direct de winkelnaam te tonen.

FWDPay maakt ‘einde aan voorschieten’

Een nieuwe Nederlandse startup FWDPay geeft werknemers gecontroleerd toegang tot de bedrijfsrekening, waardoor ze betalingen niet meer hoeven voor te schieten. Serie-ondernemer en CEO Martijn Lukaart presenteerde de oplossing vanochtend tijdens Demo Day van Startupbootcamp in Utrecht.

Lukaart vertelt dat het voorschieten van kosten erg frustrerend kan zijn omdat daarvoor eerst weer declaraties moeten worden ingediend en werknemers vaak lang op hun geld moeten wachten. Onbeperkte toegang tot bank- of kredietkaarten aan werknemers houdt echter ook risico’s in.

Bij FWPay krijgen werknemers gecontroleerd toegang tot betaalfaciliteiten. Het bedrijf bepaalt welke werknemers gebruik mogen maken van de dienst, voor welke betalingen ze die mogen gebruiken, waar ze betalingen mogen verrichten en er kan ook een tijdlimiet worden ingesteld voor betalingen.

Op de site van het bedrijf is nog weinig informatie te vinden. Wel wordt duidelijk dat Lukaart de oplossing al aan diverse banken heeft getoond, waaronder ING, ABN en bunq.

Lukaart lanceerde enkele jaren terug een bezorgdienst voor en door buurtbewoners, Bun Run, die ook samenwerkt met FWDpay.

Klanten geven in de app gewicht en afmeting aan van het gewenste product. Alleen de runners die beschikken over het juiste vervoermiddel verschijnen vervolgens in beeld. De betaling verloopt via iDeal. De bezorgkosten bedragen minimaal 6 euro, waarvan meer dan driekwart voor de bezorger is.

Bun Run is met name bedoeld voor kleine ondernemers die zelf geen bezorgdienst hebben. De startup begon twee jaar geleden in Den Haag.

Testreizigers positief over reizen met betaalkaart

Deelnemers aan de proef Reizen met je betaalkaart van de NS zijn overwegend positief over deze betaalmethode. Dat blijkt uit klantonderzoek over de eerste maanden van de proef op het traject Leiden – Den Haag. Zo’n duizend testreizigers op dit traject kunnen sinds januari bij NS in- en uitchecken met hun bankpas of creditcard. De proef loopt tot de zomer.

De deelnemers vinden het reizen met de betaalkaart net zo gemakkelijk als reizen met de OV-chipkaart. Zo hoef je geen saldo op een kaart te laden; de reiskosten worden aan het einde van de dag van de bankrekening afgeschreven. Een aparte OV-chipkaart is evenmin meer nodig.

Voor een eventuele landelijke invoering, zijn echter ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken.

Deelnemers aan de proef reizen met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services).

Foto NS

Page generated in 1,459 seconds. Stats plugin by www.blog.ca