Marktplaats voor tweedehands games verbreed tot SwitchBay

De online marktplaats voor tweedehands games SecondPlayer gaat in een bredere opzet verder als SwitchBay. Bekende ondernemers Valentijn Bras (Scoupy) en Olivier Slot (Centercom) investeren in het jonge bedrijf.

De initiatiefnemers vinden huidige marktplaatsen om tweedehands apparaten te kopen ongeschikt. Wie een tweedehands product wil kopen, moet langs tientallen of zelfs honderden min of meer dezelfde advertenties lopen. Ingewikkeld, tijdrovend en onnodig, zeggen ze. SwitchBay wil dezelfde ervaring bieden als een Coolblue en Bol.com.

De startup uit Amsterdam is vorig jaar van start gegaan als Secondplayer, een marktplaats voor tweedehands games. De site verkocht bijna 21.000 games voor gemiddeld twintig euro. Het aanbod wordt nu verbreed naar hardware. Met de zelf ontwikkelde FairPrice-tool laat de site bijvoorbeeld zien wat een tweedehands smartphone of ander product nog waard is.

De oprichters Frank Lemaire (ex-student bedrijfseconomie), Max Hofland (Sanoma Ventures) en technische man Roy Derks (MovieMarkt, alletvseries.com) hebben zich bij de ontwikkeling van hun platform inspireren door TicketSwap. Die site heeft volgens hen laten zien dat online handelen in tweedehands artikelen ook simpel en echt veilig kan.

De koper betaalt dan ook eerst aan SwitchBay, vervolgens stuurt de verkoper het product met track & trace op, waarna de verkoper de correcte ontvangst van het product op het platform meldt en SwitchBay het geld vrijgeeft aan de verkoper. Zowel koper als verkoper draagt voor deze service een klein percentage van de verkoop af.

Farfetch op SXSW: ‘Online modewinkels zijn persoonlijker dan offline winkels’

Gaat tech-unicorn Farfetch dit jaar naar de beurs? Het zou kunnen, al liet José Neves, de CEO van het grootste high-end fashion platform, er niks over los tijdens SXSW. Met een waardering van vijf miljard euro is het wel een logische stap voor het tien jaar oude bedrijf. Het is druk bezig de mode-industrie te veranderen.

Dit jaar is “Fashion & Tech” een groot onderwerp op SXSW. Van talks over hoe data fashion en design verandert tot presentaties over hoe kleding intelligent kan worden met AI. Farfetch-founder en CEO José Neves vertelde hoe Farfetch in tien jaar is uitgegroeid tot het grootste high-end fashionplatform.

Marktleider

Het fashionplatform viert dit jaar zijn eerste verjaardag. In die tijd is het platform uitgegroeid tot het leidende vraag- en aanbod-platform voor high-end fashion met vele add-on services voor gebruikers. Het platform brengt meer dan 900 boutique designwinkels en twee miljoen fashionliefhebbers samen. Het biedt 900 winkels de mogelijkheid om hun kleding wereldwijd te verkopen zonder zelf veel tijd te hoeven steken in het bijhouden van een webshop en alle bijkomende online marketingactiviteiten. Om te zorgen dat de experience voor de gebruiker seamless is, heeft het platform voor de deelnemende winkels inventaris-software ontwikkeld, zodat de gebruiker online altijd beschikt over live voorraadinformatie.

Dit maakt het mogelijk voor Farfetch om de grootste collectie high-end fashion aan te bieden zonder zelf daadwerkelijk over inventaris te beschikken. Op elke bestelling pakt Farfecth 20-30% marge en dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Farfetch wordt beschouwd als een tech unicorn en de waarde ervan is recentelijk bepaald op 5 miljard euro. Er gaan geruchten dat het bedrijf zich opmaakt voor een beursgang in 2018.

Partnerships

Farfetch heeft daarnaast meerdere partnerships met luxe merken, zoals Burberry en Chanel, waarbij Farfetch deze merken helpt hun online commerce en presence te verbeteren. Farfetch gaat Chanel helpen de offline experience persoonlijker te maken en meer te richten op millennials.

José Neves vertelde op SXSW dat de online experience paradoxaal genoeg persoonlijker is dan de offline experience. “We zien de offline experience van oorsprong als een persoonlijkere ervaring, maar in de winkel ben je anoniem, heb je geen zicht op het volledige assortiment en kun je je voorkeuren niet aangeven.”
Met Chanel gaat Farfetch onderzoeken hoe je bijvoorbeeld via de Chanel-app en je digitale profiel de
shop experience kunt verbeteren. De partnership met Burberry is van commerciële aard, waarbij Burberry haar producten gaat verkopen via het platform.

Digitale slag

De high-end fashionwereld is volgens Neves opvallend traditioneel en loopt flink achter op digitaal gebied. Dit heeft er voor gezorgd dat Farfetch zo kon groeien. Er is veel ruimte voor digital business met als gevolg dat Farfetch in 2017 een omzetstijging van meer dan vijftig procent kon noteren.

In enkele steden rolt Farfetch nu 90-minute delivery services uit, waarmee gebruikers online kunnen shoppen bij hun favoriete boutique in bijvoorbeeld New York en de items binnen 90 minuten geleverd krijgen per koerier.

Marktplaats in logistieke proef met start-up Brenger

Consumenten die een bank, bed, kast of vriezer via Marktplaats kopen hoeven geen zorgen meer te hebben over het vervoer. De handelssite sloot een samenwerking met start-up Brenger.nl, dat bemiddelt in koeriersdiensten.

“Binnen drie werkdagen helpen we om vooral grote spullen te bezorgen”, vertelt een van de oprichters van Brenger Wisse Koedam aan deze uitgave. “We hebben een platform ontwikkeld waarmee kleine zelfstandige koeriersbedrijven tot pakweg tien koeriers restcapaciteit kunnen aanbieden”. Dat moet voorkomen ze na aflevering van een bestelling leeg terugrijden.

Kleine koeriers missen de schaal en support van netwerkorganisaties die grotere vervoerders wel hebben. En niet zelden rijden de koeriers ongeveer de zelfde routes of rondjes voor hun vaste klantengroep. De combinatie van die twee is de kracht van Brenger. Vervoerders vertellen daar wanneer ze waar hoeveel ruimte hebben voor nieuwe opdrachten. Het zelf ontwikkelde planningssysteem biedt opdrachten aan. Nu alleen via de site en binnen afzienbare tijd ook via een app.

Koedam: “Dit concept sluit vooral aan bij gebruikers van marktplaatsen, koopjesjagers en veilingen.” Het bedrijf werkt al samen met Koopplein, verhuurbedrijf Diks, veilinghuizen Troostwijk en Onlineveilingmeester en voegt daar binnenkort mogelijk ook Marktplaats.nl aan toe. Momenteel loopt er een proef om de samenwerking te onderzoeken.

Annemarie Buitelaar, Chief Commercial Officer Marktplaats.nl: “We zijn voortdurend bezig met nieuwe oplossingen om handelen via ons platform nog makkelijker te maken. Naast onze eigen technologische innovaties kijken we daarbij ook nadrukkelijk naar samenwerkingen met partners die aanvullende services kunnen verlenen. Zoals bijvoorbeeld de vorig jaar geïntroduceerde betaalverzoeken samen met Online Betaal Platform. In februari zijn we een samenwerking gestart met de start-up Brenger, waarbij we hun dienst met een native advertising oplossing onder de aandacht brengen van onze gebruikers. Hun logistieke service biedt een oplossing op de twijfel van sommige gebruikers bij de aanschaf van een product op grote afstand. Stel je bijvoorbeeld voor, je woont in Rotterdam en ziet een prachtige piano of een mooie bank in Groningen te koop staan. Een hartstikke goede deal maar hoe krijg je het product in Rotterdam? Brenger doet letterlijk wat de naam al zegt en regelt het vervoer van het aangeschafte product en levert dit bij je af op een voor jou geschikt moment. De eerste reacties van gebruikers zijn zeer positief.”

“We zijn nu ruim een maand onderweg met de proef. Daarbij kijken we samen hoeveel bezoekers gebruik maken van de dienst en hoe we de service het beste onder de aandacht kunnen brengen. Met de service van Brenger kunnen we Nederland weer een stukje kleiner maken voor onze gebruikers en is ook afstand geen drempel meer om succesvol op ons platform te handelen.”

Brenger werd bedacht in Groningen, maar gebouwd in Amsterdam door Koedam en compagnon Derk van der Have. Ze gingen in oktober 2016 live en helpen nu dagelijks zestig mensen met vervoer. Dat getal groeit maandelijks met zo’n dertig procent. Inmiddels is een op de drie klanten een terugkerende klant. De gebruikers waarderen de logistieke dienst met een 8,8. Een gemiddelde vervoersopdracht bestrijkt een afstand van 108 kilometer.

Koedam: “Ons hoofddoel is om zo veel mogelijk transporten te realiseren en koeriers in weinig tijd veel opdrachten te geven.”

Het bedrijf maakte begin deze week bekend dat het nog eens zes ton groeigeld heeft opgehaald bij een aantal angel investors. Onder hen: oud-ondernemers die veel in start-ups investeren en mensen uit de top van de consultancy- en technologiewereld. In totaal is er voor een kleine miljoen euro aan durfkapitaal in Brenger geïnvesteerd.

Foto: Sebastiaan ter Burg (cc)

Datagedreven de concurrentie verslaan op bol.com en Amazon

Marketplaces zoals Amazon, bol.com en Alibaba groeien als kool en bieden kansen op het gebied van traffic en brand exposure. Het omzetaandeel van merken die hun product via deze kanalen verkopen, stijgt in rap tempo. Maar hoe blijf je de concurrentie voor? Alleen met de juiste datagedreven optimalisaties word je succesvol op marketplaces.

Natuurlijk stuur je consumenten liever naar je eigen winkel, maar de realiteit is anders: 56% van de online shoppers begint zijn zoekactie op een marketplace. Dat blijkt ook uit een onderzoek in onze buurlanden vorig jaar. En ook in  Nederland zie je de verschuiving van search engine naar platform: Goodbye Google, hello marketplaces.

“56 procent van de online shoppers begint zijn zoekactie op een  marketplace”

Regel je data

De data achter marketplaces is een lange tijd een geheimzinnige black box geweest. Zonde! Want  het delen van die data maakt verkopers juist nóg succesvoller, en tilt het platform daarbij ook nog eens naar een hoger niveau. Gelukkig snappen de marketplaces dit zelf inmiddels ook, en is er tegenwoordig wél veel data beschikbaar. Niet alleen salesdata, maar ook de traffic naar productpagina’s en de performance hiervan. Hoe gebruik je als verkoper deze data in jouw voordeel? ​5 tips:

1. Kies het juiste platform bij jouw strategie

Dat het doorzetten van consumenten naar een marketplace strategisch waardevol kan zijn, laat het  partnership van Adidas en Zalando zien. Zij ontwikkelden samen een ​exclusieve 3D-tool​ waarbij je je eigen unieke schoen kon ontwerpen. Deze modellen waren alleen verkrijgbaar bij Zalando, waardoor adidas een unieke propositie koppelt aan de marketplace. En vice versa natuurlijk: Deze tool is een enorme branding boost voor Zalando en de sleutel naar een enorme hoeveelheid nieuwe data.

“Kies je voor generalist of specialist?“

Om zo’n prestatie als Adidas te bereiken, is het allereerst belangrijk om het juiste platform voor jouw product te kiezen. Er zijn twee opties: Kies je voor meer ​bereik? Ga dan voor een generalist​, zoals Amazon is in fashion. Of ga je juist voor een hogere conversie? Ga dan voor een  specialistische marketplace, zoals Asos. Elk platform heeft zijn eigen voordelen.

2. Wees vindbaar

Ok, nu heb je het juiste platform, maar kunnen je klanten je ook daadwerkelijk vinden? 64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities, dus hier wil je  staan. Hoe je daar komt? Wees vindbaar via search en navigatie: achterhaal hoe jouw klant zoekt en speel hierop  in met de juiste categorieplaatsing, attributen en keyword focused content. Voor echte ​next level​ relevantie doorgrond je het search-algoritme. Tools die je kunnen helpen om het algoritme te begrijpen zijn ​Clavis Insight​, ​Profitero​ of ​Brandview​. Hiermee zie je precies wat je zoekpositie en -aandeel is op relevante zoektermen. Kijk vervolgens wat er gebeurt  als je je ​levertijd​ aanpast, een​ lagere prijs​ biedt, ​reviews​ genereert, of andere ​keywords​ gebruikt.

“64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities“

Blijf onderzoeken: Op welke manieren werkt Amazon anders dan bol.com? Test uitgebreid en  analyseer de data, alleen daarmee ga je het algoritme steeds beter begrijpen.

3. Wees zichtbaar

Naast het boosten van organisch verkeer door middel van content en data kun je ook gebruik  maken van ​betaalde opties​. Marketplaces bieden talloze mogelijkheden voor meer en betere zichtbaarheid. In feite geeft adverteren op marketplaces dezelfde mogelijkheden als Google Adwords of Shopping:  adverteren op marketplaces maakt je dan ook zichtbaar in getargete categorieën. Het goed besturen hiervan en investeren in meer zichtbaarheid betaalt zich dubbel en dwars terug.

Zowel Amazon als bol.com maken gebruik van een self-service model, waarmee je zelf controle hebt over je ads en je inzicht krijgt in de data om bij te sturen. Dit gebruik je om je ROAS (Return on Advertising Spend) onder controle te houden en te optimaliseren. Adverteren met marketplaces echt goed aanpakken? Maak dan meerdere campagnes  aan op dezelfde product en om je relevantie en zichtbaarheid te verhogen. Meet vervolgens het bereik, het klikgedrag en de conversie van je campagne. Resultaten binnen? Maak weloverwogen beslissingen op basis hiervan en gebruik je resultaten in je marketingstrategie. Maar vooral: meten en optimaliseren tot je erbij neervalt!

4. Focus op hogere conversie

Inderdaad, het klopt dat marketplaces een breder publiek bereiken. Maar hun specialisatie ligt in het behalen van een zo hoog mogelijke conversie! En dat is goed nieuws, want in de meeste gevallen resulteert dit in meer verkopen dan via je eigen shop. Ook bestellen klanten sneller: ze zijn namelijk al gewend om te bestellen via dat platform en hebben vaak al een account. Kortom, ze voelen zich daar comfortabel, de drempel ligt lager en klanten doen dus sneller een aankoop. Sterker nog, ze hebben de apps al op hun telefoon!

De gouden tip om je conversie te verhogen? Content. Verbeteren van images, video’s, attributen en  productbeschrijvingen leidt tot een conversie-uplift van wel 35%! En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mobile first, mobile first, mobile first. Mobiel neemt in 2018 namelijk ​zo’n 40% van alle e-commerceverkopen voor haar rekening​. Met tools als ​ProductsUp​, ​DataFeedwatch​, ​Channeladvisor​ of ​Channable​ kun je vanuit  jouw PIM content eenvoudig uploaden en analyseren of alle benodigde elementen zijn gevuld. Daarnaast biedt Amazon twee soorten extra verrijkte pagina’s aan: A+ enhanced marketing content  (voor leveranciers) en enhanced brand content (voor verkopers). Hiermee geef je consumenten nog betere informatie, en krijg je betere posities in de zoekresultaten.

5. Retentie via customer experience

Klanten aan je binden via marketplaces lijkt een hele uitdaging. De platformen staan het bijvoorbeeld niet toe om flyers mee te sturen in pakketten of om actief consumenten te benaderen (mits het gaat om orderafhandeling). Maar hoe komt die klant dan weer bij je terug? Het klinkt misschien logisch: fix your basics. Zorg voor perfecte service en een goede consumentenervaring, zowel in de afhandeling van de order als in de aftersales. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden om via marketplaces waarde aan je merk toe te voegen: Denk aan Adidas, zoals hierboven besproken, maar ook minder complexe samenwerkingsmogelijkheden zijn effectief.

Verleid je klant tot het registreren van zijn gegevens op je eigen website voor extra service of garantie na aanschaf. Hiermee vul je je eigen database met gegevens. Deze kun je vervolgens gebruiken in een retargetingcampagne. Als die campagne vervolgens landt op de marketplace waar je klant het product eerder heeft gekocht, creëer je een ​dubbele loyalty loop.

De potentiële data die je uit marketplaces kunt halen, is goud waard. Het embedden van marketplace-initiatieven in je online retailstrategie kan dan ook van enorme waarde zijn. Wel heeft het grote impact op je organisatie. Wil je marketplaces goed aanpakken? Organiseer je teams: zorg voor de juiste content, paid marketing en dataspecialisten om een schat aan informatie te borgen die je merk én sales alleen maar verder gaat brengen.

Google Shopping sluit API voor Magento: wat te doen?

Over drie weken verdwijnt de API waarmee onder meer Magento-gebruikers hun webwinkel direct integreren met Google Shopping. Wat is het alternatief?

Google gaat de API sluiten waarmee gebruikers van Magento, PrestaShop en BigCommerce hun e-commerceplatform integreren met het Google Merchant Center. Dat blijkt uit e-mails die het bedrijf stuurde aan partners. Volgens het bericht werkt de API na 20 maart aanstaande niet meer.

‘Ad experience’ krijgt de aandacht

De integratie wordt vooral gebruikt door e-commercebedrijven die hun online assortiment één op één willen doorzetten naar het Merchant Center, om er vervolgens advertenties mee aan te maken in Google Shopping. Voor het maken van een campagne in Google Shopping heeft het winkelbedrijf een feed nodig die alle belangrijke productgegevens bevat. Om dat niet handmatig te hoeven uploaden, stelde Google dus een API beschikbaar om het e-commerceplatform te koppelen.

In een van de e-mails die naar buiten is gekomen zegt Google de API te sluiten om zich beter te kunnen focussen. Het bedrijf wil de ‘ad experience’ – hoe campagnes en het aanmaken ervan worden ervaren dus – verbeteren. Hoogstwaarschijnlijk wil Google ervoor zorgen dat de productdata die in Shopping belandt van een hoger niveau wordt. De directe integratie via de API zorgde ervoor dat bedrijven in advertenties exact dezelfde data gebruikten als op de eigen site. Terwijl Google juist wil dat verkopers de informatie optimaliseren. Beschikt zo’n bedrijf bijvoorbeeld over broeken in verschillende maten en kleuren dan is de titel van de productpagina vrij generiek. Google wil juist dat alle relevante info – bijvoorbeeld merk, kleur, maat en het geslacht waarvoor het product bedoeld is – wordt opgenomen.

Wat te doen?

David ter Telgte, Online Marketing Consultant bij ClickValue, benadrukt dat alleen bedrijven die geen eigen productfeed kunnen genereren vanuit hun shop in actie moeten komen. Googles keuze lijkt in praktijk dus niet tot al te grote problemen te leiden. Is er een productfeed beschikbaar dan is die met een willekeurige feedmanagementtool te bewerken en te uploaden naar het Merchant Center.

Zelf werkt Ter Telgte veel met de software van Channable. “Die tool biedt legio mogelijkheden”. In een eerder interview met oprichter Rob van Nuenen kwam al naar voren hoe dit precies in zijn werk gaat. Channable legt een directe link met onder meer Magento, de e-commercemanagers kunnen vervolgens alle productinformatie beheren en doorsturen vanuit één centrale plek. Als alternatief noemt de marketing consultant de module van Magmodules om vanuit de back-end van Magento een feed te genereren en door te sturen naar Channable.

Zoals reeds gemeld lijkt het erop dat Google er geen trek meer in heeft om voor ieder platform de dataconversies mogelijk te maken. Door dit als verantwoordelijkheid bij de webwinkels neer te leggen komt het werk waarschijnlijk uit bij de marketingbureaus. Die zijn toch al gespecialiseerd in (het in bulk uploaden van) reclameteksten.

Ontslagen bij Zalando door automatisering Marketing

Er verdwijnen tot 250 banen bij Zalando als gevolg van verregaande automatisering bij de afdeling Marketing. Klanten zullen anders worden benaderd, meer op basis van data met technologie, waardoor minder medewerkers nodig zijn.

Eind vorige week informeerde Zalando zijn werknemers over de voorgenomen veranderingen. Moritz Hahn, baas Supply and Demand, legt het op de site van de kledingwinkel uit. “We gaan voor het onderste uit de kan met gepersonaliseerde klantbenadering en marketing met kunstmatige intelligentie.”

Het bedrijf kondigt een interne herstructurering aan die meer macht en mogelijkheden bij de afzonderlijke landenteams legt. Marktbenadering verschuift van centrale focus op Europa naar een meer decentrale aanpak. “Er komt een afdeling Personalised Marketing met crossdisciplinaire teams met daarin productmanagers, marketingspecialisten, softwareschrijvers en data- en AI-wetenschappers die op schaal maar gepersonaliseerd contact gaan onderhouden met onze klanten.” Hahn streeft naar 23 miljoen Zalando’s voor 23 klanten, een persoonlijk aanbod voor iedereen.

De interne reorganisatie brengt met zich mee dat niet alle banen kunnen worden behouden. Volgens vakuitgave Horizont verdwijnen er 200 à 250 marketingfuncties. Los van deze ontwikkeling neemt Zalando dit jaar ook tweeduizend nieuwe medewerkers aan, onder wie veel techneuten.

Een andere innovatieve stap is de oprichting van Zalando Studios. Daarin worden de teams verantwoordelijk voor creatie en productie met elkaar samengevoegd. Dat moet het proces van contentproductie efficiënter maken.

Begin deze maand publiceerde de webwinkel zijn jaarverslag over 2017 (PDF). Daaruit valt af te leiden dat Zalando dit jaar vermoedelijk voor het eerst meer omzet buiten thuismarkt Duitsland gaat realiseren en daar dan ook uit de rode cijfers zal blijven.

Alle filialen van de webwinkel opgeteld verwerkten vorig jaar 2,5 miljard bezoeken, waarvan 71 procent via de smartphone. Het aantal orders steeg dat jaar met dertig procent tot negentig miljoen, gerealiseerd door 23 miljoen actieve klanten (+16%).

WeChat tikt de één miljard gebruikers aan

WeChat is in de afgelopen weken over de grens van de 1 miljard gebruikers heen gegaan, aldus topman Pony Ma van moederbedrijf Tencent.

Een woordvoerder van zijn bedrijf haast zich naar de Financial Times om te bemerken dat dat om een miljard accounts gaat en niet om zoveel personen. Het is voor de veelal Aziatische gebruikers niet ongebruikelijk om per persoon meer dan één account te hebben, bijvoorbeeld voor werk en privé.

De grootste groei in het gebruikersbestand zou komen van buiten China: omringende Aziatische landen, maar ook Europa. Want Europese bedrijven krijgen in de gaten dat China behalve producent een consument kan zijn. De Europese Unie liet eind vorig jaar een gratis webinar organiseren waarin wordt uitgelegd hoe MKB’ers aan de slag kunnen met een WeChat Shop.

Tencent rapporteerde dat zijn chatapp WeChat en lokale ‘zuster’ Weixin eind september 2017 980 miljoen maandelijks actieve gebruikers had (+15,8%, PDF).

Foto: Christoffer Trolle (cc)

Rakuten bouwt eigen mobiel netwerk, bouwt Viber uit tot sociaal platform

Marktplaats Rakuten wordt het vierde mobiele netwerk van Japan. Oprichter en CEO Hiroshi Mikitani lichtte zijn plannen zojuist toe op het Mobile World Congress in Barcelona. Daarnaast moet dochter Viber een ‘sociaal netwerk voor 1 miljard consumenten’ worden.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat NTT Docomo, KDDI SoftBank Group concurrentie krijgen. Rakuten was al actief als mobiele aanbieder zonder eigen netwerk, maar Mikitani vindt dat hij alleen kwaliteit kan waarborgen als hij controle heeft over het netwerk.

Bij de autoriteiten is een verzoek ingediend voor de bouw van een landelijk dekkend Japans netwerk. Daarvoor wordt 5,6 miljard dollar uitgetrokken.

In tien jaar wil Rakuten 15 miljoen gebruikers hebben. Als MVNO heeft Rakuten nu 1,5 miljoen klanten.

Mikitani gaf in Barcelona een uitgebreid overzicht van de activiteiten van zijn bedrijf, dat ooit is begonnen als een virtuele marktplaats in Japan.

Inmiddels is Rakuten de grootste credit card maatschappij in Japan (15 miljoen gebruikers) en leidt het bedrijf in mobiele betalingen. Buiten Japan is Rakuten met e-commerce aanwezig in Frankrijk en Duitsland.

Maar pas echt ambitieus zijn de plannen met betrekking tot chatapp Viber. Die is in West Europa niet erg populair, maar in veel Aziatische landen en Oost Europa juist wel.

Rakuten wil het platform nu verder uitbouwen tot een chatplatform voor 1 miljard leden (het zijn er nu 900 miljoen). Die dan ook toegang krijgen tot ongeveer alle diensten van Rakuten, inclusief een eigen cryptomunt om klanten aan zich te binden. Daarmee volgt Rakuten het voorbeeld van de alles-in-een-app WeChat uit China. Viber werkt overigens al intensief samen met merken als Macy’s en FC Barcelona, die Viber onder meer voor webcare en promotie gebruiken.

Foto: Guillaume Paumier (cc)

Omoda stapt over op Salesforce Commerce Cloud

Schoenwinkel Omoda stapt over van een systeem op maat naar het internationale cloudplatform Commerce Cloud van Salesforce.

Met de overgang naar Commerce Cloud neemt de winkel afscheid van ontwikkelaar Xsarus uit Middelharnis, waar Omoda al sinds de oprichting nauw mee samenwerkte. Het nieuwe platform van is dankzij de onderliggende technologie ‘slimmer’ en werkt hand in hand met Service Cloud en Marketing Cloud, beiden ook van Salesforce.

De schoenwinkel is de migratie naar de nieuwe omgeving begonnen en verwacht die in de loop van maart af te ronden, op tijd voor de de presentatie van de schoenencollectie voor de lente en zomer.

In een persbericht leggen de Zeeuwen uit: “Bezoekers zullen met name merken dat ze sneller en makkelijker artikelen kunnen vinden en filteren die passen bij de stijl, gelegenheid en collectie die ze zoeken. Een zelflerend algoritme in Commerce Cloud genaamd Einstein helpt de klant hierbij.” Daarbij wordt gewerkt met de persoonlijke historische data van een klant in combinatie met surf- en koopgedrag van soortgelijke klanten.

Behalve de backend worden ook het uiterlijk van de app en website onder handen genomen. Voor de site tekent Clockwork, in samenwerking met Magnus en Emark.

Omoda ruilde eerder dit jaar ook PostNL in voor DHL als logistiek partner.

De schoenwinkel reageerde niet op een verzoek tot commentaar van Emerce.

AdBirds strikt Zuid-Amerikaans Linio

Digital agency AdBirds uit Amsterdam gaat het grote Zuid-Amerikaanse e-commerceplatform Linio helpen om meer uit zijn online marketingbudget te halen.

Directeur Rens den Hollander noemt het “een hele grote deal. Het laat ook zien dat we markt aan het afpakken zijn van de grote zes van de bureauwereld. Normaalgesproken zou dit contract naar een van hen zijn gegaan.”

Linio is een vijf jaar oud bedrijf uit Mexico met driehonderd man in dienst dat een combinatie exploiteert van webwinkel en marktplaats, zoals Amazon en bol.com. Het is actief in acht Zuid-Amerikaanse landen. Op zijn thuismarkt heeft de site twintig miljoen bezoeken per maand, drie miljoen producten in de schappen, zeven miljoen ontvangers van e-mailnieuwsbrieven en vijftigduizend aangesloten verkopers.

Investeerders staken er tot nu toe 230 miljoen dollar in. Onder de grotere investeerders: Kinnevik, Rocket Internet, Holtzbrinck Ventures, Tengelmann en JP Morgan.

Voor AdBirds is het ook strategisch een interessante klant, omdat het zich duidelijk laat zien als een lokaal relevant partij in Latijns-Amerika.

Den Hollanders mensen zullen Linio vanuit lokale kantoren bedienen. “We hebben in die regio al een groot team.” Zij zullen gaan helpen om Google Analytics 360 Suite goed op te zetten en de campagnes in Shopping en Adwords verder te optimaliseren. AdBirds beroept zich erop dat het alleen medewerkers heeft die ooit bij Google werkten, dus weten hoe ze het onderste uit de reclame- en analyticskan moeten halen.

Foto: Alejandro (cc)

E-commerceplatform Spryker naar Benelux

Spryker is in Nederland op zoek naar lokale partners die kunnen helpen om het enterpriselevel e-commerceplatform hier te positioneren.

“Deze markt is niet heel groot, dus we zoeken twee à drie vooral goede partners”, zegt directeur en mede-oprichter Boris Lokschin van Spryker. Op basis van de technologiestack van OTTO ontwikkelde zijn team afgelopen drie jaar een framework dat op maat kan worden aangepast door de veelal grotere gebruikers.

Vorige week werd bekend dat het Duitse bedrijf 22 miljoen euro venture capital had opgehaald bij One Peak Partners uit Engeland, Project A en Cherry Ventures. Met dat geld wil het bedrijf uitbreiden naar Nederland, België en Engeland.

Tegen deze uitgave zegt de Duitser: “Het is in technische zin een open product, dus je kunt er veel kanten mee uit. Een partner kan een systemintegrator zijn, een van de grote bureaus of een kleine zeer gespecialiseerde partij.” De nieuwe Dept-dochter superReal is in ieder geval een van die partijen.

De start-up hoopt tegen het einde van het jaar live te zijn met een of twee lokale klanten. Het is niet uitgesloten dat dat een B2B-partij wordt, aangezien Lokschin tegen zijn verwachting in merkt dat de verkoopprojecten in dat segment vaak positiever en sneller gaan. Andere soorten klanten waar zijn verhaal resoneert: hele grote merken met honderden miljoenen euro’s omzet, zoals Bosch en spin-offs van corporates.

Foto: Viiince TheKing (cc)

Google Shopping staakt ondersteuning Magento

Google Shopping staakt de ondersteuning voor de import van datafeeds uit de API’s van softwareplatformen BigCommerce, Magento of PrestaShop. Webwinkeliers moeten op zoek naar alternatieven.

Per 20 maart aanstaande vervalt de ondersteuning voor deze drie toch grote e-commerceplatformen. Google zegt in een e-mail aan zijn klanten dat het zich wil concentreren op het verbeteren van de gebruikerservaring van Shopping.

Google wil kennelijk zelf geen platformspecifieke dataconversies meer hoeven maken om met de productfeeds te kunnen werken. Het verlegt die investering naar de webwinkeliers. Die zullen het vermoedelijk gaan uitbesteden aan een online marketingbureau, clubs die toch al gespecialiseerd zijn in het in bulk uploaden van reclameteksten. Want de datafeeds worden voor niets anders gebruikt dan voor het omzetten van de productbeschrijvingen in reclameboodschappen met tekst en beeld.

Foto: Georgie Pauwels (cc)

Zalando open voor aanbod van lokale, fysieke kledingwinkels

Lokale retailers hoeven Zalando niet meer als bedreiging te zien nu het voor hen mogelijk wordt om ook zelf via de internationale kledingwinkel spullen te verkopen.

Zalando breidt namelijk de proef uit die in 2016 begon om zijn platform open te stellen voor lokale retailers. Toen waren enkel schoenwinkels welkom, nu ook kledingzaken. Omdat het momenteel nog steeds om een proef gaat, kunnen enkel winkeliers met een zaak in Duitsland hier gebruik van maken.

Binnen de proef wordt samengewerkt met technologieleverancier Gaxsys. Dat zorgt ervoor dat winkeliers hun producten in de digitale schappen kunnen leggen en orderinformatie ontvangen. De retailers handelen namelijk vanuit hun eigen winkel en hun eigen voorraad, niet vanuit de fulfillmentfaciliteiten van Zalando.

Een woordvoerster tegen Emerce over de potentie van deze opzet: “We zien dit ook als een kans om handelaren in landen waar onze ‘warehousefootprint’ minder sterk is te integreren.” In een persverklaring klinkt het: “Voor kleinere ondernemers met beperkte technologische infrastructuur is dit een extra verkoopkanaal.” In Duitsland zijn er zo’n honderd schoenwinkels die deze route gebruiken.

Het project om offline retailers online te krijgen, is onderdeel van Zalando’s Integrated Commerce-proef. Ook Adidas doen daaraan mee, door het aanbod van zijn Berlijnse flagshipstore online aan te bieden en orders supersnel te laten bezorgen in de hoofdstad.

Wanneer Integrated Commerce-diensten in Nederland beschikbaar komen, is nog niet bekend.

Foto: PRODiego Torres Silvestre (cc)

Klanten Guapa kunnen elkaar extensies verkopen

Magentospecialist Guapa E-commerce lanceert een zogeheten Marketplace waar zijn klanten aan elkaar extensies kunnen verkopen.

De marktplaats is enkel bedoeld voor klanten van het bedrijf. Het is voor externe ontwikkelaars niet mogelijk hun Magento-extensies via het besloten platform aan te bieden.

“Omdat merchants de software (na ontwikkeling en oplevering) in eigendom krijgen, heeft het developmentteam van Guapa het idee bedacht om een platform op te zetten waarbinnen men de software onderling te koop kan aanbieden”, aldus het Groningse bedrijf.

Behalve webwinkeliers, de opdrachtgevers van Guapa dus, kunnen ook Guapa-medewerkers hun zelfontwikkelde software op de marktplaats aanbieden. Zij bepalen zelf de prijs maar doen wel in overleg met het e-commercebureau.

De woordvoerder: “Voor updates dient extra betaald te worden. Dat zijn in feite losse modules die ook weer te koop worden aangeboden op de marketplace. Ze vallen buiten de reguliere SLA.”

Guapa heeft achttien klanten en op de marktplaats staan nu zo’n twintig extensies.

Foto: Dragan (cc)

E-commerceplatform Spryker krijgt 22 miljoen groeigeld

Het Duitse technologiebedrijf achter e-commerceplatform Spryker krijgt een kapitaalinjectie van 22 miljoen dollar om zijn activiteiten internationaal uit te rollen. Eerste doelwitten: Nederland, België en Engeland.

One Peak Partners uit Engeland, Project A en Cherry Ventures steken samen miljoenen euro’s in het nog maar drie jaar oude e-commerceplatform Spryker. Dat melden Duitse media vandaag. Mede-oprichter Alexander Graf zegt tegen WirtschafsWoche dat hij zich vooral wil richten op markten die vanuit de kantoren in Hamburg en Berlijn goed te bedienen zijn.

Het bedrijf exploiteert een, in eigen woorden, ‘besturingssysteem voor e-commerce’. Het systeem is modulair opgebouwd, ongeveer vergelijkbaar met hoe Lightspeed werkt. Webwinkeliers kunnen naar believen functionaliteiten bijschakelen op hun winkeldienst te optimaliseren. Dat zijn ‘blokken’ als CMS, Payment, Social, IoT, bots maar het is ook geschikt voor koppeling met de voice-assistenten van externe partijen als Amazon en Microsoft.

De enige Nederlandse partner van Spryker is Afterpay. E-commercebureau superReal is ook goed bekend met het jonge e-commercesysteem. Vanochtend maakte het Nederlandse bureaunetwerk Dept bekend dat het superReal uit Hamburg heeft overgenomen. Indirect is diens expertise vanaf nu dus beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Een abonnement op Spryker is beschikbaar vanaf 1.625 euro.

Page generated in 1,944 seconds. Stats plugin by www.blog.ca