Amazing Amazon of good old Google?

Misschien moeten we stoppen met speculeren over wanneer Amazon naar Nederland komt, maar bedenken wát de invloed zal zijn van een eventuele entree van Amazon in Nederland. Want waar velen denken aan de gevolgen voor e-commercepartijen zoals bol.com en Coolblue, moet de impact op Google ook niet worden onderschat.

Amazon, de van oorsprong Amerikaanse webwinkel, begon in 1994 nog bescheiden als online boekenverkoper vanuit de garage van CEO Jeff Bezos’ huis. Al snel had Bezos grootse plannen met zijn webwinkel waarna Amazon uitgroeide tot een zogeheten marktplaats. Een marktplaats kan gedefinieerd worden als een e-commerceplatform waar producten van andere partijen worden verkocht. De transacties verlopen daarbij via de marktplaats zelf. Voorbeelden van Nederlandse marktplaatsen zijn bol.com, Thuisbezorgd, Booking.com en TicketSwap.

Bezos’ ambities bleven zich ontwikkelen: hij wilde het mogelijk maken alles te verkopen waar potentiële klanten naar verlangden. Aansluitend bij deze gedachte veranderde in 2000 het logo naar hoe wij het tegenwoordig ook kennen: inclusief pijl als onderdeel van een lachend gezicht. De pijl in het logo, welke van A tot Z wijst, symboliseert het streven dat klanten alles wat ze nodig hebben kunnen vinden bij Amazon. Waar Amazon na deze uitbreiding in assortiment bijna failliet ging, is het vandaag de dag wereldwijd de bekendste e-commerce gigant, met een gebruikersaantal, winst en omzet welke blijft stijgen: het vierde kwartaal van 2018 zorgde voor een winst van 3 miljard dollar op een omzet van maar liefst 72,4 miljard dollar.

Verkoopmogelijkheden Amazon

Wat Amazon onderscheidt van veel andere e-commerce partijen is dat het drie verschillende verkoopmodellen aanbiedt, namelijk Amazon Fulfilled (1st party), Fulfilment by Amazon (2nd party) en Fulfilment by Merchant (3rd party). Op Amazon wordt bij de productvoorraad aangegeven wie de verkoper van het product is, zij het Amazon zelf of één van hun partners, zie rood omlijnd bij onderstaande screenshots.

Amazon Fulfilled (AMZ)

Het eerste verkoopmodel houdt in dat een merk zijn producten verkoopt aan Amazon en niet via Amazon. Zo zijn de producten eigendom van Amazon en maakt het merk gebruik van de distributie van Amazon en van Amazon als platform en magazijn.

Fulfilment by Amazon (FBA)

Fulfilment by Amazon houdt in dat een merk zijn producten verkoopt via Amazon. Er wordt wel gebruik gemaakt van de faciliteiten/infrastructuur van Amazon, echter blijft het product in eigendom van het merk.

Fulfilment by Merchant (FBM)

Bij dit laatste verkoopmodel wordt enkel gebruik gemaakt van Amazon als platform, de partner distribueert zelf. Dit zijn vaak niet de merken zelf, maar partijen die bijvoorbeeld in bulk producten met korting inkopen en vervolgens via Amazon verkopen. Een voordeel van dit model is dat je geen uitvoeringskosten voor je orders betaalt, een nadeel dat je aan de proceseisen van Amazon moet voldoen.

Entree Nederland

Aansluitend bij de blijvende groei van Amazon zijn de speculaties over een eventuele intrede van Amazon in Nederland. Hoewel hier al jaren over wordt gespeculeerd, is dit nog steeds niet daadwerkelijk het geval. Wel merken we dat Amazon in kleine stapjes de Nederlandse markt aan het betreden is. Zo werd in zomer 2016 Amazon.de al vertaald naar het Nederlands, werd Prime Video (streamingsdienst van Amazon) eind 2016 al beschikbaar in Nederland en werd in zomer 2017 de Amazon app al vertaald naar het Nederlands.

Ook wordt er al gewerkt aan een distributiecentrum in Nederland (hoewel deze nog wel de stempel “Benelux” op zich heeft), is het sinds een jaar al mogelijk om via iDEAL te betalen en is er tot slot een nieuw kantoor geopend in Amsterdam. De hiervoor genoemde aanpassingen vergemakkelijken een toekomstige entree in Nederland.

Opmerkelijk is dat Amazon zich nu al op nummer 7 in de Twinkle100 bevindt, hoewel de e-commerce gigant vandaag de dag dus nog geen officiële Nederlandse website heeft. Een eventuele intrede in Nederland zou deze positie dus nog wel eens kunnen verhogen.

Moet Google plaatsmaken voor Amazon?

Google domineert al jarenlang de zoekmachinemarkt als dé informatiebron voor gebruikers wereldwijd. Wanneer je online inspiratie op wilt doen, onderzoek doet naar verschillende producten of daadwerkelijk nieuwe producten wilt kopen, is Google in veel gevallen je eerste station. Als zoekmachine domineert Google nog steeds de markt, echter start een groeiend aantal van de consumenten haar oriëntatieproces vandaag de dag via marktplaatsen, waaronder in veel gevallen Amazon.

Uit onderzoek in Duitsland is gebleken dat in sommige markten maar liefst vijftig procent van de consumenten starten op Amazon. Onderzoek van GeekWire toont daarnaast aan dat het voornamelijk jongere generaties zijn die hun oriëntatieproces starten op Amazon, wat deels het groeiende totale aantal verklaart. Zo beginnen ze op Amazon hun zoektocht naar bepaalde producten en wordt Google als initiële stap van het proces dus overgeslagen. Dit heeft als gevolg dat de komst van Amazon in Nederland voor Google grote gevolgen kan gaan hebben. Belangrijk is hierbij wel: gaat er een budgetverschuiving plaatsvinden? Of gaat het voornamelijk leiden tot een verhoging in totale online uitgaven?

Naast dat Amazon en Google als concurrenten gezien kunnen worden, was Amazon tot voor kort ook klant van Google. Zo investeerden ze jaarlijks grote bedragen in Google Shopping, om hier te adverteren op onder andere meubels en kantoorartikelen. Als gevolg van de verschuiving naar Amazon als beginpunt van het oriëntatieproces heeft Jeff Bezos dit als een omslagpunt gezien en besloten het adverteren via Google Shopping te beëindigen. Voor Google had dit grote impact gezien het feit dat Amazon voorheen Google’s grootste klant was.

Wat te doen met je beschikbare budget?

Volgens Marketing Land, een Amerikaans online platform wat dagelijks digitale marketing gerelateerde onderwerpen deelt, plant tachtig procent van de Amerikaanse Amazon adverteerders in 2019 hun budget te verhogen. Een vijfde daarvan geeft zelfs aan hun budget met vijftig procent te gaan verhogen. Maar waar komt deze extra investering vandaan? Volgens Marketing Land geeft het merendeel aan in totaal meer te gaan investeren.

Verder komt budgetverschuiving naar Amazon voornamelijk vanuit traditionele media, zoals print, radio en televisie. Doordat het gebruik van digitale televisie (waaronder ook Amazon Prime) en YouTube toeneemt, wordt traditionele televisie minder relevant. Significante budgetten blijven gereserveerd voor Google en Bing. Dezelfde trends zien we terug bij de klanten van onze Reprise kantoren in Amerika: budgetten in zowel Amazon als in Google en Bing blijven stijgen. Hoewel budgetten binnen Amazon in absolute getallen harder stijgen dan in Google en Bing, is de groei voor laatstgenoemde platformen ook significant. De stijging in uitgaven in Amazon is ook waarneembaar bij Reprise: in 2018 is dit met maar liefst 235% gegroeid. Opvallend bij deze groei in uitgaven is dat het geen verschuiving betreft: de uitgaven op Google en Facebook zijn namelijk niet gedaald.

De belangrijkste verschillen tussen Google en Amazon

In de vergelijking tussen Google en Amazon is het allereerst belangrijk te benadrukken dat deze verschillen steeds kleiner worden en beide platformen zich steeds meer in elkaars vaarwater bevinden. Waar Amazon in het verleden echt een e-commerce website was en gebruikers zochten met product specifieke zoektermen, was het afgelopen jaar een verschuiving waarneembaar naar het gebruik van “upper funnel” zoektermen. Er zijn nog steeds wel veel verschillen tussen beide platformen, waaronder de focus, de ranking van advertenties en organische zoekresultaten en merkwaarde. Wat elk verschil inhoudt zal hieronder worden toegelicht.

Focus

Waar Google gecentreerd is rondom de gedachte van het bieden van een antwoord op alles, is Amazon dat rondom het zijn van de one-stop winkel voor alles. Google wil relevante content weergeven zodat consumenten gebruik blijven maken van de zoekmachine. Amazon daarentegen heeft als hoofddoel producten te verkopen. Dit verschil in focus wordt ook benadrukt in de missies van beide platformen:

 • Google: “To organize the world’s information and make it universally accessible and useful.”
 • Amazon: “To be earth’s most customer-centric company, where customers can find and discover anything they might want to buy online, and strives to offer its customers the lowest possible prices.”

Ook voor merken zelf kan de focus verschillen die benodigd is op beide platformen. Zo moet je wanneer je adverteert op Google meer tijd investeren in het genereren van verkeer. Op Amazon moet uiteraard tijd worden geïnvesteerd in het creëren van goede adverteertactieken, echter kan er wel meteen worden verkocht waardoor in eerste instantie meer focus gelegd kan worden op de core business. Hierdoor is dit voornamelijk interessant voor de nog onbekendere merken: zonder naamsbekendheid en ontwikkelde website kan al wel worden begonnen met het realiseren van sales. Hetzelfde geldt voor merken die zelf geen website hebben en enkel producten offline verkopen: Amazon kan gebruikt worden als verkoopkanaal.

Volgens Martin Sorrell, voormalig CEO van WPP, bevinden Amazon gebruikers zich onderin de funnel en zijn de conversieratio’s tot wel tien keer hoger ten opzichte van verkeer vanuit Google. Zoals eerder aangegeven moet hierbij wel rekening worden gehouden met het feit dat de oriëntatiefase steeds verder naar Amazon verschuift nu ook hier ingespeeld wordt op “upper funnel” zoekwoorden.

Ranking van advertenties

Zowel Google als Amazon rankt zijn zoekresultaten op basis van een algoritme. Waar het algoritme van Google erg geavanceerd is, is het algoritme van Amazon nog vergelijkbaar met die van Google jaren geleden. Beide algoritmes baseren de volgorde van de zoekresultaten op verschillende variabelen welke aansluiten bij de focus en doelen van beide platformen. Google probeert gebruikers het meest relevante resultaat te bieden, zodat ze klikken genereren en gebruikers gebruik blijven maken van Google als zoekmachine. Variabelen waarop prestaties worden beoordeeld zijn daarom onder andere de CTR, advertentierelevantie en signalen van websites. Hoofddoel van Amazon is om klanten te laten converteren, waardoor advertenties op Amazon worden gerankt op basis van de conversieratio, de verkoopgeschiedenis van het product (waaronder opbrengsten en het aantal verkopen) en klanttevredenheid en -behoud (waaronder feedback, retourzendingen en het aantal defecte orders).

Invloed van advertenties op organische ranking

Als merk heb je in principe naast je verkoopprijs, marketing en (mede daardoor) de marktvraag gelimiteerd invloed op de verkopen. Op Amazon is het echter mogelijk om nog via een andere weg de zichtbaarheid van je producten te verhogen, namelijk via het “manipuleren” van je organische ranking. Hoe meer verkopen er zijn gerealiseerd, hoe hoger producten eindigen in de organische ranking. Hierbij wordt door Amazon geen onderscheid gemaakt tussen verkopen vanuit organische en betaalde resultaten. In de praktijk betekent dit dat de organische resultaten positief beïnvloed kunnen worden door veel te gaan investeren in je advertenties. Uiteraard moet hierbij nog wel de afweging gemaakt worden in hoeverre dit interessant is vanuit een ROI perspectief.

Invloed op je merkwaarde

Op basis van meerdere onderzoeken in Amerika is gebleken dat gebruikers veel vertrouwen hebben in Amazon als platform. Zo blijkt uit onderzoek van NPR (National Public Radio America) dat bijna 70% van de Amazon consumenten vertrouwen heeft in hoe Amazon met zijn of haar persoonlijke gegevens omgaat. Daarnaast zou volgens Retail Dive maar liefst 45% van de Amazon consumenten een bankrekening en zelfs 30% een hypothecaire lening afsluiten bij Amazon wanneer zulke diensten aangeboden zouden worden. Deze positieve merkwaarde maakt het onder andere voor nog onbekende, startende of bedrijven zonder (goede) website mogelijk om al te beginnen met de verkoop van hun producten.

Naast deze positieve merkwaarde voor Amazon als betrouwbare e-commerce partij, is de mogelijkheid tot het creëren van waarde voor je eigen merk ook een belangrijk verschil tussen Google en Amazon. Waar advertenties van Amazon gebruikers nooit van Amazon zelf afhalen, leiden advertenties van Google je naar de specifieke site van het desbetreffende merk. Hierdoor heb je meer invloed op de ervaring van de gebruiker en kan zo meer merkwaarde worden gecreëerd. Binnen Amazon is dit nog zeer gelimiteerd en ben je gebonden aan de beperkingen en lay-out van het platform. Amazon speelt echter al wel op dit verschil in door de ontwikkeling van Amazon Stores in 2018. Amazon Stores maken het mogelijk voor merken om toch merkwaarde te creëren door middel van een eigen merkpagina binnen Amazon. Het creëren van een Amazon Store helpt bij het stimuleren van klantbetrokkenheid, merkherkenning en merkwaarde en maakt het mogelijk voor gebruikers om meer te weten te komen over je merk. Hieronder een screenshot van de Amazon Store van Coca-Cola.

Niet alleen Amazon probeert de verschillen tussen beide platformen te verkleinen door onder andere de ontwikkeling van Amazon Stores en het inspelen op “upper funnel” zoekwoorden. Ook Google probeert dit door zichzelf meer op de kaart te zetten als e-retailer met de lancering van Google Express. Google Express is in het leven geroepen om snel te kunnen winkelen. Via Google Express kun je bij een beperkt aantal populaire Amerikaanse winkels (zoals Walmart en Costco) zoeken, bestellen en betalen vanaf één platform. Dit is mogelijk via de app, de Express website of via voice search. Momenteel is Google Express enkel nog beschikbaar voor gebruikers in Amerika.

Hieronder een beknopt overzicht van de karakteristieken en mogelijkheden per platform.

Amazon Google
 • One-stop winkel voor alles
 • Hoge koopintentie
 • Verkopen als hoofddoel
 • Lager in funnel aankoopproces
 • Meer focus op je core business
 • Algoritme minder geavanceerd
 • Geen (goede) eigen website nodig
 • Groeiende positie als primaire bestemming productzoekopdrachten
 • Gericht op koopinformatie
 • (Goede) website niet meteen nodig
 • Vertrouwen in Amazon is hoog
 • Amazon als tussenplatform waardoor minder data verzameld kan worden
 • Bieden van een antwoord op alles
 • Weergeven van relevante content
 • Klikken als hoofddoel
 • Gebruikers vaker nog hoger in funnel
 • Tijd investeren in genereren van verkeer
 • Algoritme gefocust op ervaringen
 • Enorm bereik
 • Meer optimalisatie mogelijkheden (o.b.v. o.a. demografie gebruikers en locaties)
 • Gericht op zoekinformatie
 • Gebruiker landt op je eigen website (merkwaarde)
 • Zelf data verzamelen over je gebruikers
 • Mogelijkheid tot het inzetten van CRO
Speculaties rondom Amazon

Voor Amazon is de verkoop van producten van andere (e-commerce) partijen interessant vanwege het binnenhalen van verkoopcommissies. Dit is echter niet het enige. Wat misschien nog wel interessanter is voor Amazon, is het vergaren van koopinformatie. Amazon weet namelijk precies wat klanten kopen, wat ze zouden willen kopen, wanneer ze dit kopen, waar klanten negatieve (of juist positieve) recensies over schrijven en welke producten vaak retour worden gestuurd. Op basis van deze informatie kan Amazon beslissen welke producten wel en niet hoog te vertonen in de zoekresultaten.

Voorgaande is allemaal nog erg onschuldig en niet meer dan logisch dat dit de werkwijze is. Het wordt al wat minder sympathiek van Amazon wanneer aan het licht komt dat populaire producten vervolgens door Amazon zelf worden ontwikkeld en worden verkocht onder naam één van Amazon’s eigen merken, uiteraard tegen een lagere prijs dan het origineel. Nog minder sympathiek wordt het wanneer blijkt dat de producten van Amazon merken ook nog boven niet-Amazon merken worden vertoond in de zoekresultaten. Er wordt zelfs gespeculeerd dat klanten die vaak negatieve recensies schrijven minder producten van Amazon merken te zien krijgen om zo negatieve recensies te voorkomen. Al met al probeert Amazon zijn functie als platform voor de verkoop van producten van andere merken vanuit alle perspectieven in zijn eigen voordeel te gebruiken.

Essentieel: maak de juiste afwegingen

In de bepaling in hoeverre Amazon een goede volgende stap is wanneer de intrede in Nederland daadwerkelijk plaats gaat vinden moet je rekening houden met de hiervoor genoemde verschillen, maar ook speculaties. Ben je een kleine of startende e-commerce partij welke nog niet veel naamsbekendheid opgebouwd heeft of nog geen (goede) website heeft, dan is Amazon als verkoopkanaal erg interessant. Op die manier kan gefocust worden op de core business, maar kan wel meteen begonnen worden met verkopen.

Uiteraard moet daarbij wel rekening gehouden worden met proces eisen die Amazon aan zijn verkopers oplegt. Als grotere e-commerce partij moet goed nagedacht worden over het feit dat klantdata misgelopen wordt wanneer Amazon als platform en dus tussenpartij fungeert. Daarnaast is dus ook een kans aanwezig dat Amazon een soortgelijk product ontwikkelt en dit tegen een lagere prijs én bovenaan in de zoekresultaten aan gaat bieden.

Wanneer je de beslissing maakt te gaan verkopen via Amazon, besluit dit dan in een vroeg stadium van de intrede in Nederland. Zo kan al snel verkoopdata worden verzameld wat in je voordeel gaat werken op de organische ranking van je producten: hoe meer verkopen, zij het via een advertentie of via organische zoekresultaten, hoe hoger de organische ranking van je product.

Een groot voordeel van Google wat zeker niet onopgemerkt moet blijven is het enorme bereik dat je als merk hebt met het adverteren via Google. Google heeft nog altijd verreweg het grootste marktaandeel vergeleken met andere zoekmachines en marktplaatsen, waardoor het een cruciale omgeving blijft waar gebruikers zich bevinden en waar je dus als merk ook aanwezig moet zijn.

Al met al is het dus essentieel dat er een duidelijke afweging wordt gemaakt waarbij één ding zeker is: de groei van Amazon is gigantisch en zal hoe dan ook nog veel gaan veranderen in het online landschap.

Tip: zorg dat je helder hebt welke toegevoegde waarde je hebt ten opzichte van Amazon, zij het op het gebied van expertise of klantenservice, en wees daarbij zeker niet bang voor de entree van Amazon, maar zorg ervoor dat je erop voorbereid bent, erop anticipeert en dat je er op die manier juist je voordeel uit gaat halen.

Dit artikel werd in samenwerking geschreven met Esther Kooistra, SEA Consultant Traffic4u.

Amazon SEO + SEA + storefront = succes

Maar liefst 52 procent van de Duitse consumenten start zijn zoektocht naar een product op Amazon, terwijl dat voor Google slechts 25 procent is. Merken verschuiven een steeds groter deel van hun online marketingbudget naar Amazon.

Verkopen via Amazon vereist serieuze marketingskills en wie dat goed doet kan heel succesvol zijn. Essentieel bij Amazon is een doordachte SEO strategie, adverteren en je eigen Storefront. Anders dan bij Google zijn deze drie disciplines met elkaar verweven en geeft bij perfect samenspel het maximale resultaat, namelijk de Buy Box winnen en stijgen in de organische ranking van Amazon. Mankeert het aan een van deze punten of is de klant niet blij met zijn bestelling, dan zal succes uitblijven en in het ergste geval wordt je account geblokkeerd. Alles draait dus om zichtbaarheid op de juiste zoekwoorden en het realiseren van conversie op jouw product.

Amazon SEO

Voor een goede Amazon SEO-strategie is het belangrijk dat je het algoritme van Amazon begrijpt. Het algoritme van Amazon berekent per zoekopdracht welk product bovenaan komt te staan. Dit algoritme is een samenspel tussen productinformatie, kans op omzet en klanttevredenheid. Producten met een goede omschrijving, die vaak verkocht worden (bestsellers) en met veel goede reviews ranken het hoogst. Producten van verkopers met fulfilment by amazon (FBA), scoren in verhouding ook beter.

Amazon kan alleen jouw product tonen bij een zoekopdracht als de woorden, die de consument gebruikt, in de zoekopdracht ook daadwerkelijk voorkomen in je productomschrijving, titel en bulletpoints. Door de juiste zoekwoorden te verwerken scoor je organisch het beste. Hierbij gaat het niet alleen om brede zoekwoorden, maar ook de juiste longtail-zoektermen. Door te adverteren op Amazon krijg je inzicht in welke zoekwoorden belangrijk zijn op Amazon.

Adverteren op Amazon

Adverteren is onlosmakelijk verbonden met succes op Amazon. Naast het feit dat je erachter komt welke zoekwoorden veel gebruikt worden (handig voor je SEO!), verhoogt een productadvertentie je verkoop en meer verkopen leidt tot meer reviews. Amazon kent twee advertentiemogelijkheden; sponsored products en sponsored brands.

 • Met sponsored products sta je op zoekwoordniveau met je product opvallend tussen de andere producten. Je kan manuele campagnes aanmaken waarmee je exact bepaalt op welke woorden je wel en niet vindbaar wilt zijn of je zet geautomatiseerde campagnes op, waarbij Amazon zelf de match bepaalt op basis van machine-learning. Volgens experts heeft machine learning de toekomst en dit aan te raden wanneer je een veel adverteert op Amazon.
 • Sponsored brands is alleen mogelijk voor brand owners met een Amazon Storefront. Heb je je merk Europees geregistreerd, dan kan je via Brand Registry een Storefront inrichten met de look en feel van jouw merk. Met een sponsored brand advertentie sta je helemaal bovenaan de zoekpagina. In de deze advertentie is ruimte voor een link naar je eigen Amazon Storefront en drie relevante producten. Deze advertentievorm is interessant om je merk op relevante zoekwoorden onder de aandacht te brengen.

Adverteren kost natuurlijk geld en deze kosten komen bovenop de provisie die je sowieso moet afstaan. Het is bijna onmogelijk om met de backend van Amazon voor al je producten de winstgevendheid bij te houden. Een tool als ProfitWiser biedt dan uitkomst. Het geeft op op productniveau en per land inzicht waar je winst en verlies maakt en je kunt adverteren met één klik op de Boost-knop.

Merkbeleving met de Amazon Storefronts

Amazon biedt niet alleen een groot verkoopkanaal, maar ook de mogelijkheid om je eigen merk te profileren. Naast dat je je producten verrijkt met content (afbeeldingen en video) kun je met je eigen Storefront laten zien waar je als merk voor staat en wat je nog meer in het assortiment hebt. Zie het als een website binnen Amazon. Deze kun je structureren met je eigen menu en landingspagina’s. Amazon Storefront is de ideale plek om new arrivals en top sellers onder de aandacht te brengen. Producten die als een speer gaan of waarvan je dat verwacht, kun je zeer effectief via influencers en Instagram campagnes onder de aandacht brengen en targeten naar je Amazon Storefront.

Amazon SEO, adverteren en Storefront zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Registreer je merk zodat je een Amazon Storefront kunt opmaken. Verrijk je product content met de juiste zoekwoorden en adverteer met je meest succesvolle producten. Vergeet daarbij niet om reviews te genereren en te doen wat je belooft. Maak gebruik van een tool als ProfitWiser om de winstgevendheid van je bedrijf op Amazon te waarborgen.

Waarom AI een einde maakt aan de self-hosted webshop

De voorhoede van de ontwikkeling van artificial intelligence in online retail is het domein van de grote spelers zoals Amazon, Alibaba en eBay. Zij hebben het geld, de teams en de data om hier grote stappen in te zetten – en doen dat ook. Wat betekent dit voor de positie van middelgrote en kleine, nu vaak nog zelfstandige webwinkels?

Er wordt nu al meer AI gebruikt op de platformen van deze online retailgiganten en hun marketplaces dan je waarschijnlijk zou verwachten. Denk aan het automatisch categoriseren van producten op basis van tekstuele data; voorspellen van retouren; controle van recensies op echtheid; fraudedetectie bij betalingen; predictive sales; en gepersonaliseerde aanbevelingen waarbij het systeem zelf de verbanden legt.

Hier worden tientallen tot honderden miljoenen euro’s in geïnvesteerd. Dat budget hebben kleinere spelers natuurlijk niet. Maar dat betekent niet dat de kloof tussen de dominante internationale marktplaatsen en de webshops onoverbrugbaar groot wordt.

Move-to-platforms

Mijn verwachting is dat de meer technische e-commerce platformproviders zoals CommerceTools, Salesforce en SAP-Hybris (zeg maar alle partijen die een commerceplatform leveren maar zelf geen marketplace of shop runnen) met behulp van open source technieken zoals TensorFlow van Google een AI-toolbox gaan ontwikkelen voor de aangesloten webshops. Proof-of-concepts van AI-oplosisngen draaien al op enkele van deze platformen. Om de algoritmen te kunnen trainen zijn natuurlijk data over de e-commerceprocessen nodig. On-premise installaties van pakketten als Hybris en Magento maken AI niet slimmer – de platformproviders willen daarom dat de webwinkels in hun cloud draaien, zodat ze de benodigde data flow op gang kunnen brengen. Ze willen zien wat er gebeurt in de shops van hun klanten en daar weer een beter platform van worden.

Artificial intelligence is dus de drijvende kracht achter de move-to-platforms in e-commerce. En dat betekent weer dat de standalone shop grotendeels zal verdwijnen, omdat er in die webshops gewoonweg te weinig data worden gegenereerd en deze winkels straks niet slim genoeg meer zijn om te kunnen concurreren. Let wel, de aankomende AI-toolbox van de techproviders zal alleen generieke taken afdekken, zoals het opsporen van fraude en het voorspellen van retouren. Het is dus niet zo dat je als webshop straks ook maar enige vorm van onderscheidend vermogen hebt als je AI op deze manier gebruikt – de lat komt gewoon hoger te liggen en je zult daarin in je dagelijkse operatie mee moeten gaan.

Online equivalent van een speciaalzaak

Waar kun je dan wel het verschil maken? Er zijn ook markt- en productspecifieke zaken waar AI een rol in kan spelen. Als je dat goed aanpakt, kun je het online equivalent van een speciaalzaak worden. De grote spelers richten hun investeringen gelukkig eerst op de populairste en gemakkelijk te automatiseren productcategorieën, zoals boeken. De focus ligt vooral op de massa. Dat biedt kansen voor slimme individuele merchants die AI gebruiken om bijzondere belevingen te creëren voor klanten.

Denk bijvoorbeeld aan hyperpersonalisatie van de user experience, waarbij de navigatie en weergave van producten écht wordt gebaseerd op klantkennis. Of aan het echt iets slims doen met smaak in producten als voeding en geur. Producten die niet alleen visueel maar ook op basis van andere zintuigen worden gekozen, kunnen online toch goed worden verkocht met behulp van AI.

Visual Search en Style Interpretation

Daarnaast zijn er interessante mogelijkheden op het gebied van Visual Search en Style Interpretation, wat met name belangrijk is voor fashion en lifestyle webshops. Visual Search helpt de klant te zoeken naar gelijksoortige producten, interessante alternatieven of juist bijpassende items. Dat is een enorme groeimarkt. Het is de online variant op persoonlijk advies en de manier waarop producten worden gepresenteerd in de fysieke winkel, maar ook op tips van vrienden.

Eenvoudig is dit niet. Om ruwe data om te zetten in deze inzichten zijn een heel specifieke infrastructuur, diepere kennis van AI en integratie nodig. Je zult dus als merchant op zoek moeten naar die kennis of het inkopen bij een specialist. Maar als je het goed doet, breng je het serviceniveau en de conversie in allerlei lifestyle marktsegmenten omhoog. AI stelt je online in staat om schaalbaar met de juiste aanbeveling te komen voor de klant die op zoek is naar ‘iets zomers’ of ‘iets wat leuk staat bij’ waarna je een matige smartphone-foto geüpload krijgt.

Battle of the smartest?

Online shoppen wordt dus klantgedreven in plaats van productgedreven. De webshopbezoeker krijgt advies dat past bij zijn smaak en context (wat heeft hij al, waar houdt hij van, wat is zijn leeftijd, waarvoor heeft hij iets nodig, et cetera). Hij hoeft geen ladingen informatie door te ploegen of allerlei filters in te stellen. Het e-commerce platform toont dat wat hij nodig heeft of graag wil.

Volgens Gartner wordt in 2020 85 procent van de klantinteracties gemanaged door AI. Oftewel: je bent voor 85 procent van de dagelijkse operatie van je webshop afhankelijk van steeds betere maar ook complexere AI, waarvoor steeds meer trainingsdata nodig zijn. Dit is grotendeels het strijdtoneel van de e-commerceplatformproviders, die steeds meer zullen worden geselecteerd op basis van de geboden AI-functies en niet zozeer om de frontends. Zij moeten aan hun cloudpropositie werken, AI toevoegen en slimme start-ups, die al een eind op weg zijn, opkopen. Het wordt nogal een slagveld en niet alle ‘Gartner quadrant’ spelers zullen dit overleven.

Echte online winnaars van de volgende generatie zijn de bedrijven die slim omgaan met een tweetrapsraket. Zij hebben de basistechniek op orde met een e-commerceplatform in de cloud en gebruiken niet alleen een generieke AI-toolbox van een platformpartij maar zetten ook bepaalde markt- en productkennis met behulp van heel specifiek getrainde AI om in nuttige informatie voor de klant. Een lampenshop zal bijvoorbeeld laten zien wat het effect van bepaald licht is op je woonkamer. Een schoenwinkel projecteert de pasvorm van een sneaker op je voet. Een modezaak laat zien of en hoe een item past in je bestaande garderobe.

De self-hosted webshops komen met de move-to-platforms voor een groot deel aan hun einde. Ze verdwijnen of gaan in de cloud draaien op e-commerceplatformen die daarin AI-functies integreren. En daarmee wordt eindelijk het startsein gegeven voor online speciaalzaken die de fysieke winkelervaring kunnen evenaren of zelfs overtreffen.

Magento grootste in standaard webcommercepakketten

Een meting van dataleverancier Icecat laat zien dat Magento Commerce de grootste is onder de standaard webcommercepakketten.

De software van Adobe staat verder op nummer drie in de lijst van meestgebruikte software waar webwinkels op draaien. Enkel maatoplossingen op Linux of Microsoft-software wordt vaker aangetroffen als ‘motor’ van online shops.

Icecat dook in zijn eigen statistieken, gegenereerd door 63.000 webwinkels en handelsplatformen, en constateert vijf configuraties ongeveer de helft van alle shops aandrijven.

De andere veelgebruikte standaard webcommercepakketten naast Magento zijn: PrestaShop, WordPress/Woocommerce en Joomla/VirtueMart. Opvallend genoeg zijn de laatste twee configuraties van huis huis ‘gewone’ CMS’en maar met een specialistische e-commerceaanvulling.

Foto: Danny Hope (cc)

Shopware als e-commerceplatform: migratie naar een nieuwe omgeving

Met het groeien van Shopware als e-commerceplatform, neemt ook het aantal platformmigraties toe. Maar wat komt er nu eigenlijk kijken bij zo’n overstap en waar houd je vooraf rekening mee? Je wilt natuurlijk dat zowel de eigen medewerkers als klanten zo min mogelijk hinder ondervinden en juist profiteren van de nieuwe technologie. Enkele belangrijke handvatten op een rij.

De redenen om voor Shopware te kiezen lopen in de praktijk uiteen. De één zoekt een visueel sterker e-commerceplatform, andere gebruikersgroepen zoeken een nieuwe oplossing omdat het huidige systeem aan vervanging toe is. Zoals onze recent gepubliceerde vergelijking met Magento al liet zien, is de noodzakelijke overstap naar Magento’s nieuwe 2.0-uitvoering geregeld aanleiding om het platform nog eens tegen het licht te houden. De drijfveren van de aanstaande Shopware-gebruikers verschillen, maar de gemene deler is vaak dat er een bestaande webwinkel is van waaruit ze data moeten migreren.

De voorbereiding

De eerste stap die een gebruiker en de eventuele implementatiepartner zetten, is de afbakening van het project. Zo moeten nog voor de daadwerkelijke overstap alle functionele en non-functionele eisen in kaart worden gebracht. Een goed uitgangspunt is om de huidige inrichting met zijn technische eigenschappen en modules te inventariseren. En deze aan te vullen met wensen voor de toekomst. Enkele aandachtspunten:

 • Basisintegraties
  Bekijk goed welke oplossingen (moeten) synchroniseren met de e-commerceomgeving. Denk daarbij aan het boekhoudpakket, voorraadbeheer en het ERP-, CRM-, PIM- en kassasysteem.
 • Betalen en logistiek
  Daarnaast is het raadzaam om speciale aandacht te hebben voor de partners op het vlak van betalen en logistiek. Van de Nederlandse PSP’s hebben onder meer Mollie, Multisafepay, Pay.nl en Buckaroo een integratie beschikbaar gesteld in de officiële plug-in store van Shopware. En welke partners op het vlak van logistiek en fulfillment zijn er standaard aan te sluiten? Of is hiervoor maatwerk nodig?
 • Catalogus
  Maak vervolgens een grondige analyse van de huidige catalogus: artikelen, producttypes, de complexiteit en opbouw van categorieën en gebruikte artikelattributen. Om geen belangrijke productinformatie te verliezen, moet de situatie in de nieuwe e-commerceomgeving goed worden nagebootst.
 • Klantaccounts
  Hoe is de klantinformatie op dit moment georganiseerd? Hoe zijn (spaar)tegoeden geregistreerd? En op welke manier zijn de klantaccounts te migreren? Het gaat er natuurlijk om de accounts en bijbehorende gegevens zonder data-verlies over te brengen.
 • Marketing
  Welke eisen stellen de SEO, loyaliteitsprogramma’s en e-mailmarketing aan het huidige en nieuwe platform? Het is zeer verstandig het e-commerceplatform hierop op in te richten. Zo hoeven marketeers na de migratie geen schade te herstellen en kunnen ze zich blijven richten op engagement en groei.

Shopware beschikt over een migratiemodule die heel wat data geautomatiseerd kan importeren. De praktijk leert echter dat hoe groter de historie van de webwinkel is, hoe meer maatwerk er is gebruikt. Daarmee is er ook een groot aantal oplossingen dat zijn stempel heeft gedrukt op de data. Iedere omgeving heeft hierdoor zijn eigen manier om data op te slaan en vervolgens dus te exporteren.

Het belangrijkste doel tijdens deze voorbereidende fase is om de twee omgevingen met elkaar te matchen. Door de configuratie van Shopware aan te passen of zelf koppeltabellen te maken waarin gegevens geautomatiseerd op elkaar worden afgestemd.

Dit is met name belangrijk omdat de op het eerste oog basale keuzes grote implicaties kunnen hebben, bijvoorbeeld op de vindbaarheid in zoekmachines. Is de URL-structuur in de oude omgeving opgebouwd uit alleen het artikel-ID of de productnaam, Shopware hanteert standaard ‘/categorie/sub-categorie/product’. Een platform als Lightspeed kiest ervoor om bijzondere karakters uit productnamen weg te laten uit de URL, Shopware herschrijft ze juist naar een leesbaar alternatief. De instellingen moeten worden gelijkgetrokken om te vermijden dat er doodlopende paden ontstaan. Een andere optie is om een aanpassing te doen en de oude en nieuwe URL’s met redirects met elkaar te verbinden.

De datamigratie zelf

De ervaring leert dat zowel gebruikers van Magento en Lightspeed als WooCommerce gemakkelijk overstappen. Met name de productverbanden die in Magento zijn aangemaakt, verdienen nog weleens de aandacht. Het is mogelijk dat Shopware deze niet altijd begrijpt en vervolgens om handmatig ingrijpen vraagt. Verder is het bekend dat Lightspeed soms velden leeg laat op plekken waarvan Shopware het niet accepteert. Een order zonder adres, weet het e-commerceplatform bijvoorbeeld niet direct te verwerken.

Met een inventarisatie van de belangrijkste koppelingen en data, is het zaak een eerste migratie te draaien in een testomgeving. Op ieder onderdeel worden de oude en nieuwe shop vervolgens vergeleken. Met elke proefmigratie kan zo een gevonden euvel worden verholpen. Het doel ervan is om stapje voor stapje tot een herhaalbaar proces te komen. En zo met een waterdichte aanpak de definitieve verhuizing te starten. In eerste instantie alleen de winkeldata, vervolgens de meest recente klantgegevens.

Zo bezien is een migratie naar een nieuw platform als Shopware een goed uit te voeren project – mits de voorbereiding voldoende aandacht krijgt. De grote valkuil is om alleen technici bij de migratie te betrekken. Naast e-commercespecialisten zijn onder meer marketeers en SEO-experts hard nodig. Als projectgroep kom je hoe dan ook onvoorziene vraagstukken tegen of data die net anders zijn dan verwacht. Een programmeur kan zo’n uitdaging op een in zijn ogen zo efficiënt mogelijke manier het hoofd bieden, maar kent niet álle gevolgen voor bijvoorbeeld de vindbaarheid in zoekmachines.

Het advies is dan ook om vroeg in het proces andere betrokken partijen aan tafel te halen. Op die manier verloopt de migratie naar Shopware zo soepel mogelijk en profiteren zowel medewerkers als klanten direct van het nieuwe platform.

IBM stapt uit e-commerce

IBM wil zijn WebSphere e-commerce platform verkopen aan HCL uit India voor 1,8 miljard dollar. Als de overeenkomst doorgaat, zal dat niet eerder dan halverwege 2019 zijn. HCL leent 300 miljoen dollar om de software te kunnen betalen.

Het betekent dat IBM feitelijk uit e-commerce stapt. Onderdeel van WebSphere zijn V9 en IBM Digital Commerce.

De ontwikkeling van WebSphere Portal, IBM Web Content Manager en IBM Web Experience Factory was in augustus al door HCL overgenomen, het bedrijf van de familie van miljairdair Shiv Nadar.

Grote klanten zijn Carhartt, David’s Bridal, Home Depot en Lowe’s Cos Inc.

Dit zijn de 5 Magento-trends van 2019

Het was een bewogen jaar voor Magento. Het bedrijf werd overgenomen door Adobe en is dus nu ‘An Adobe Company’. Daarnaast is eindelijk een einddatum genoemd tot wanneer Magento de eerste versie ondersteund wordt en is eindelijk de langverwachte 2.3 update uitgerold. Wat gaat er komend jaar gebeuren op het platform? 

1. Magento Cloud

Eind 2017 is Magento al begonnen met het uitrollen van Magento Cloud. En verwacht wordt dat in 2019 de ‘on premise’ optie steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen. Magento Cloud is een uitstekende optie als je alle diensten bij één aanbieder wilt hebben tegen een concurrerende prijs.

Kies je voor Magento Cloud dan kies je onder andere voor Fastly, New Relic, Blackfire en hosting van Amazon Web Services. Daarnaast heb je toegang tot de Magento Commerce versie inclusief de B2B suite en kun je al je data verzamelen in de Magento Business Intelligence tool.

Het grootste voordeel van de Magento Cloud, naast het feit dat je één contactpersoon hebt, is toch wel dat het releasen van nieuwe code een stuk sneller en eenvoudiger gaat. Daarnaast krijg je vanuit Magento diverse hulptroepen die meehelpen met het opzetten van de omgevingen en meedenken om van jouw e-commerce platform een succes te maken.

2. Integratie Amazon

Amazon behoeft geen introductie meer. Met onder andere een marktaandeel van 44 procent van alle online verkopen in de Verenigde staten is Amazon inmiddels niet meer weg te denken. In Nederland is de impact vanuit Amazon misschien iets minder, maar na het laatste Black Friday-geweld zie je dat ook Nederland langzaamaan de webshop steeds beter begint te vinden.

Inmiddels verkoopt zestig procent van de wereldwijde Magento-webshops via Amazon. Staat Amazon nog niet tussen je verkoopkanalen? Dan is 2019 het beste jaar om daar mee te beginnen. In het eerste helft van 2019 zal Magento namelijk een integratie introduceren waarmee je alle Amazon-verkopen kan beheren via het Magento Dashboard. Door middel van het native ‘Magento Sales Channel’ kun je de complete catalogus naadloos integreren met Amazon. Daarnaast kun je alle productvermeldingen, orders, prijzen en SKU-wijzigingen direct doorvoeren vanuit het Magento Dashboard.

Doordat er nu een directe koppeling kan plaatsvinden heb je ook toegang tot complete rapporten waardoor je betere beslissingen kan maken. Vanzelfsprekend is er een voorraad synchronisatie, kun je alle orders terug vinden in de backend en blijf je de keuze hebben om bepaalde producten te verzenden via de fulfillment van Amazon.

3. Integratie Google Ads

Aan het begin van het jaar was er ineens grote paniek onder de Magento webshop beheerders. Magento gaf aan te stoppen met de Google Shopping-integratie. Gelukkig was de paniek ongegrond. Magento zou inderdaad stoppen met de integratie maar -zo gaf Magento aan- erg weinig merchants maakten gebruik van de integratie.

In 2019 maakt Magento het goed met de introductie van het ‘Magento Advertising Channel’. Als je momenteel wil adverteren op Google shopping zul je eerst een feed door moeten sturen naar het Google Merchant center. Om überhaupt de feed goed naar GMC te krijgen is soms hogere wiskunde. Op het moment dat alles in het Merchant Center staat begint het pas echt! De catalogus moet up to date blijven, prijzen moeten direct na aanpassing in de backend van Magento door worden gegeven aan Google Shopping en producten die uit voorraad zijn moeten direct uit de feed gehaald worden en de bijpassende advertentie moet worden stopgezet.

Een heel gedoe, maar met de nieuwe Magento Advertising Channel tot het verleden behoort. Samen met Google heeft Magento een native functie ontwikkeld waarmee je in de Magento backend het onderhoud kan uitvoeren. Er is geen feed richting de Google Merchant Center meer nodig en alle aanpassingen kun je in de backend doorvoeren. Is er een prijswijziging geweest? Dan kun je deze automatisch doorvoeren richting Google zodat je advertenties altijd up to date zijn. Daarnaast zal het in 2019 ook mogelijk worden om via Magento gebruik te maken van de ‘Google Smart Shopping Campaigns’.

4. Adobe Experience Cloud

Door de overname van Magento door Adobe zullen er steeds meer Adobe oplossingen geschikt worden (gemaakt) voor Magento. Een van deze oplossingen is de Adobe Experience Cloud (AEC). De verwachting is dat in 2019 hier meer aandacht aan zal worden gegeven. Dit zal in samenwerking zijn met de verdere uitrol van Magento Cloud.

Magento maakt inmiddels al deel uit van het Adobe Experience Cloud. Maar het omvat nog meer! Feitelijk kun je Adobe Experience Cloud zien als een verzamelnaam voor allerlei oplossingen op het gebied van Marketing, Analytics en E-commerce. Sinds kort is daar zelfs een B2B oplossing bijgekomen.

De AEC bestaat al langer maar de integratie met Magento zal in 2019 nog meer worden uitgelicht.

5. Progressive Web Apps

Inmiddels is er genoeg geschreven over PWA. Het is duidelijk dat de Progressive Web Apps enorm belangrijk worden en misschien wel het gehele e-commercelandschap op z’n kop gaan zetten. Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van ontdekken, ervaren en het vinden van de juiste aanpak betreft PWA. We zien dat veel webshops de PWA versie van de shop direct meenemen bij de overstap naar Magento 2. De verwachting is dan ook dat in 2019 steeds meer webshops direct live gaan met een PWA versie of dat direct oppakken na livegang.

Er staat op Magentogebied dus genoeg op stapel in 2019. Magento wordt steeds meer een compleet platform waarbij klanten succes voorop staat. Ik ben erg enthousiast over het komende jaar, het gaat in ieder geval voldoende kansen bieden aan de Magento merchants om te kunnen groeien.

Dit zijn de 10 belangrijkste functionaliteiten in het nieuwe Magento

Eindelijk is er de lang verwachte release van Magento 2.3. Met de nieuwe versie komen er een hoop nieuwe mogelijkheden om nog betere webshops te bouwen. Dit zijn de belangrijkste functionaliteiten van Magento 2.3.

1. PWA Studio

Van alle ontwikkelingen die e-commerce bedrijven kunnen verwachten, is de opmars van ‘Progressive Web Apps’ een van de belangrijkste. Magento is ervan overtuigd dat de komst van progressive web apps voor net zo’n grote verandering gaat zorgen als de eerdere komst van responsive webdesigns. Kijkend naar de toekomst is het daarom verstandig om het idee van PWA mee te nemen in de (door)ontwikkeling van een Magento webshop.

De techniek 

Dankzij de techniek achter Progressive Web Apps kan een snelle en gebruiksvriendelijke webshop gebouwd worden. Met een echte app heb je toegang tot zaken als push notificaties, offline beschikbaarheid en andere zaken die standaard in je telefoon zitten. Een website of webshop gebouwd middels de techniek van PWA, kunnen in wezen hetzelfde. Omdat je geen app maar een response website/webshop met PWA techniek bouwt zijn deze technieken ook beschikbaar op desktop.

Wat zijn de voordelen van een PWA?

 • Een PWA is sneller, veiliger en goedkoper om te bouwen. Het is een mooie oplossing voor kleine bedrijven die niet de middelen hebben om te investeren in een dure app voor Android en iOS.
 • Het is een interessante verrijking van de online marketing strategie. Push notificaties en geüpdatete content op de achtergrond (ongeachte de netwerkstatus) zorgen voor meer engagement dan via een website.
 • PWA’s zijn onderdeel van het open web. Je kunt er naar linken en ze worden ook geïndexeerd door zoekmachines. Goed voor SEO en een eventuele boost voor het organische verkeer.
 • Gebruiksvriendelijk: een PWA is voor de gebruiker prettiger dan een mobiele website, omdat het hele scherm van het mobiele apparaat benut wordt.
 • PWA’s hebben minder opslagruimte nodig dan een native app. Hierdoor zijn ze ideaal voor budget telefoons die over minder opslagruimte beschikken.
 • Met de release van Magento 2.3 is ook de nieuwe Magento PWA Studio beschikbaar gesteld. Deze stelt retailers en ontwikkelaars in staat om betrouwbare, snelle en aantrekkelijke mobiele ervaringen te creëren.

 2. Multi-Source Inventory (MSI)

Tot op heden had Magento de mogelijkheid om per product slechts één voorraad in te voeren. Met de release van Magento 2.3 is het nu mogelijk om meerdere (type) voorraden te beheren en te optimaliseren over verschillende locaties. Met Multi-Source Inventory (MSI) kan per locatie in de gaten worden gehouden hoeveel voorraad er nog is en kan voorraad per verkoopkanaal gereserveerd worden. 

3. Page Builder

Online marketeers willen meer inbreng hebben bij het ontwikkelen van online ervaringen in de webshop. Zij willen toegang tot tools die hen in staat stellen om voortdurend nieuwe content te ontwerpen, testen en publiceren. Met Magento Page Builder is het mogelijk om zelfstandig aantrekkelijke pagina’s in elkaar te zetten zonder dat hier technische (HTML of CSS) kennis voor nodig is. Met een intuïtieve interface en drag-and-drop editing tools is het hele proces eenvoudig en snel, waardoor marketeers voortdurend de webshop kunnen verbeteren. Magento heeft tijdens Magento Live Europe aangegeven dat de release van Page Builder is uitgesteld tot Magento 2.3.1.

4. Payments

Met de introductie van Magento Payments kunnen retailers direct betalingen van klanten accepteren. Retailers profiteren bovendien van het aanbieden van de juiste aanbiedingen, het beheer van activiteiten met minimale inspanningen en de bescherming tegen fraude en terugboekingen.

Met de Cashflow Manager in Magento Payments worden betalingen en order informatie automatisch gesynchroniseerd binnen de Magento Admin. Dankzij Magento Payments zijn er geen spreadsheets meer nodig en hoeft er niet meer geschakeld te worden tussen verschillende financiële systemen. Handmatige data mapping en potentiële fouten die hiermee gepaard gaan worden geëlimineerd. 

 5. Sales Channels

MKB-bedrijven zijn een belangrijk onderdeel van Amazon’s assortiment. Via een aparte portal kunnen producten via Amazon worden verkocht. In Amerika verkopen één miljoen MKB-bedrijven via Amazon. Twintigduizend van hen hebben in het afgelopen jaar meer dan één miljoen dollar aan producten via de marktplaats van Amazon verkocht. (Bron: Digitalcommerce360, March 2017)

Het is daarom slim om als webshop eigenaar actief te worden op Amazon. Met de integratie Amazon Sales Channel maakt Magento het makkelijker om producten direct vanuit je Magento webshop aan te bieden bij Amazon. Vanuit Magento kan er worden aangeven welke producten verkocht moeten worden op één of meerdere van Amazon’s marktplaatsen. 

6. Advertising Channels

Wanneer een gebruiker zoekt in Google naar “Nike hardloopschoenen heren” laat Google een aantal e-commerce sites zien waar ze klaar staan om te kopen. Bedrijven die hun conversie en de naamsbekendheid willen vergroten zullen daarom moeten adverteren via Google Shopping advertenties. 

Adverteren met Google gebeurt in twee stappen. De eerste is om alle productgegevens in de Google Merchant Center (GMC) te laden. Daarna kunnen advertenties op basis van de productinformatie in GMC worden ingesteld. Deze twee stappen zijn echter tijdsintensief. Afhankelijk van de complexiteit van de productcatalogus, kan het dagen of zelfs weken duren om ze te optimaliseren voor Google. Ook neemt het beheer van de productcatalogus veel tijd in beslag. Daarnaast kan het adverteren op Google zeer complex zijn. Wie moet je targeten? Wanneer moet je je advertenties weergeven? Waar moet je ze laten zien?

Om online marketeers te helpen heeft Magento samen met Google een Google Merchant Center en Google Ads integratie binnen het Magento Admin gebouwd. Beide zullen begin 2019 beschikbaar zijn voor Magento Commerce en Open Source 2.2.2 of hoger.

Lees “Magento Previews Magento Sales and Advertising Channels” voor meer informatie over Magento Sales & Advertising Channels.

 7. Commerce Cloud & Adobe Experience Cloud

Met de integratie van Magento Commerce in Adobe Experience Cloud kunnen retailers zich differentiëren met zeer gepersonaliseerde, klantgerichte winkelervaringen:

 • Adobe Experience Manager: stelt retailers in staat om aantrekkelijke winkelervaringen te creëren én beheren via iedere touchpoint binnen de gehele klantreis.
 • Adobe Target: stelt retailers in staat om contextueel relevante winkelervaringen te optimaliseren en te leveren om klantloyaliteit te stimuleren en effectiever te concurreren.
 • Adobe Analytics: helpt ondernemingen om klantdata proactief te monitoren en analyseren. Op basis hiervan kunnen patronen worden herkend en toekomstig klantgedrag voorspeld. Dit biedt ondernemingen inzicht in potentiële uitdagingen zoals specifieke verzendopties of voorraadtekorten en helpt hen nieuwe kansen beter te benutten.
 8. Security verbetering

Om kwaadwillende gebruikers buiten de deur te houden en het misbruik van gevoelige informatie te voorkomen, biedt Magento 2.3 de 2-factor authenticatie. Dit betekent dat de gebruiker na het inloggen moet bewijzen dat hij het recht heeft om toegang te krijgen tot het systeem. Het systeem vraagt de gebruiker om een code in te voeren die naar haar/zijn e-mail of telefoon is gestuurd. Ook maakt in versie 2.3 Google reCAPTCHA onderdeel uit van de login pagina. Hierdoor kan misbruik door spamrobots worden voorkomen. 

 9. Asynchrone & Bulk API

Parallel aan de optimalisaties voor de API die Experius al heeft doorgevoerd, heeft Magento en haar Community ook verder ontwikkeld aan de API. Met de introductie van Bulk API’s en asynchrone API’s wordt de gebruiksvriendelijkheid en performance van integraties met Magento verbeterd. Zo is het mogelijk om in één keer meerdere producten in een queue te zetten in plaats van oneindig veel API calls. Achteraf kun je ook nog eens de detailstatus opvragen. 

10. Ondersteuning PHP 7.2

Magento 2.3 is compatible met de nieuwste versie van PHP, namelijk PHP 7.2. Benchmarks wijzen uit dat deze versie weer sneller is dan zijn voorganger, wat resulteert in webpagina’s die sneller zullen laden. Hiermee loopt Magento in de pas met de nieuwste technologieën. 

Magento lanceert versie 2.3, gebouwd met de community

Magento introduceert de product launch van haar nieuwste versie, Magento 2.3. We hebben er wat langer op moeten wachten dan we eigenlijk hadden gewild, toch kan de markt nu verder met een kwalitatief hoogstaande release. Hiermee kan Magento en de community weer verder bouwen aan het succes van de merchants die op Magento 2 zitten. Veel van de nieuwe functionaliteiten zijn door en in samenwerking met de community en partners ontwikkeld en uitgebouwd.

Verwacht wordt dat de penetratiegraad van smartphones in 2019 zal oplopen tot 90 procent, waarbij bijna driekwart van de consument mobiel winkelt. Met Progressive Web Apps (PWA) kunnen merchants een superieure mobiele ervaringen creëren die de conversieratio’s zal doen toenemen en de betrokkenheid vergroot. PWA Studio biedt tools die het sneller en goedkoper maken om een PWA-storefront te ontwikkelen.

Met PWA Studio kunnen merchants app-achtige mobiele belevingen neerzetten die snel en betrouwbaar is. Het is bewezen dat deze ervaringen de SEO optimaliseren, zorgen voor vijftig procent hogere conversiepercentages en zorgt voor gemiddeld vijftig procent betere prestaties van de pagina’s. Met behulp van een snel op te zetten basis, begeleide ontwikkeling en open webstandaarden, versnelt PWA Studio ook de time-to-market en verlaagt het de total cost of ownership.

Page Builder

We sluiten een enorm tijdperk af, een tijdperk van HTMl, CSS en XML aanpassingen in het “cms” van Magento. Ook binnen de producten en categorieën kenden we een WSYWYG editor en deze wordt in Magento 2.3 overal vervangen (mits gewenst) door Page Builder.

Deze optie komt in eerste instantie beschikbaar binnen de Commerce (betaalde licentie) variant van Magento. Hou je vast, het bedrijf noemt het zelf: een intuïtieve, drag-and-drop interface; een krachtige reeks inhoudstypen zoals afbeeldingen, video’s en banners; en instant preview-mogelijkheden waarmee niet-technische gebruikers controle kunnen krijgen over hun content en pagina’s.

Page Builder is volledig geïntegreerd met bestaande Magento-functies, zoals mediagalerij en widgets, zodat u deze items op uw pagina’s kunt opnemen. Ook is Page Builder te gebruiken om dynamische blokken te maken die door de hele shop worden gebruikt, en in combinatie met de sterke marketing features in Magento 2 Commerce kun je inplannen welke content er de toekomst live gaat met content staging en preview.

Multi-Source inventory

De ontwikkelingen binnen het e-commerce domein volgen zich in razend tempo op. De wensen en van de consument worden bijna dagelijk hoger en de manier waarop wij hier als merchants op aan moeten en willen haken zorgt voor een bepaalde manier van omgaan met verkoop, opslag en levering van de bestellingen. Ben je nog niet toe aan Magento order management, dan is het goed nieuws. In deze release van Magento zit namelijk (MSI) Multi-Source Inventory. In de basis zorgt deze functionaliteit ervoor dat je voorraden kunt bijhouden op diverse fysieke locaties direct in je Magento backend, zo kunnen merchants:

 • Producten en voorraden toewijzen aan diverse fulfilment bronnen zoals verschillende magazijnen, winkels, distributiecentra of dropshipment partijen.
 • Inzicht in je actuele inventaris voor eenvoudiger voorraadbeheer
 • Stroomlijnen van processen en regels om bepaalde prioriteiten in te kunnen regelen.
 • Koppelingen met externe voorraadsystemen

Zelf merchants die vanuit één magazijn leveren kunnen hun voordeel doen met de MSI functionaliteiten. Zo kan iedereen gebruikmaken van de functionaliteit om een actuele en accurate voorraadpositie bij te houden op basis van de artikelen en aantallen die consumenten in hun winkelwagen plaatsen.

Aanvullende updates

In de Magento 2.3 release zitten nog meer nieuwe features en functionaliteiten die het makkelijk maken om te gaan werken met headless front-end oplossingen naast PWA. Nieuwe releases in GraphQL, nieuwe opties binnen Magento shipping, nieuwe en schaalbare API’s, opties die het leven van developers makkelijker maken en Google ReCAPTCHA en Two Factor Authentication zien het levenslicht in Magento 2.3.

Case: A Little Lovely Company en haar migratie naar Magento 2

A Little Lovely Company is opgericht in een garage in 2014 door Judith de Ruijter en Nikki Hateley, de trotse moeders van in totaal zeven kinderen. De ondernemers wilden kinderkamers transformeren met unieke en betaalbare decoraties zoals muurstickers, verlichting, opbergmiddelen en bedlinnen. Het bedrijf bleef echter niet lang klein, en waren grotere systemen nodig.

Al snel hadden het bedrijf meer dan tachtig werknemers, zijn ze actief in zes landen via meer dan 4.200 fysieke retailers, waaronder Selfridges, Wehkamp, Prenatal, VTWonen en MOMA – en bezitten ze twee eigen unieke belevingswinkels.

Na een zelfbouw e-commerce platform en een korte periode op Lightspeed (toen nog SEOshop) migreerde de man van Judith hun online business naar Magento Open Source. Ze wilden hun capaciteiten en mogelijkheden verder uitbreiden en de eindklant een betere gebruikerservaring bieden in lijn met het bedrijfsmotto: “Making life lovely.” In 2016, na de verkoop van meer dan 425.000 euro aan slingers, woord banners en lichtbakken in slechts 24 uur, werd het duidelijk dat A Little Lovely Company iets groters en schaalbaarders nodig had. Daarom lanceerden ze in 2017 hun nieuwe webwinkel op Magento 2 Commerce. Deze  upgrade was gebaseerd op drie belangrijke vereisten: de mogelijkheid om te schalen, hun wholesale-activiteiten te beheren en de mogelijkheid om wereldwijd verder uit te breiden – allemaal tegelijkertijd.

Om met hun digitale transformatie te beginnen, werkte A Little Lovely Company samen met de Enterprise Solution Partner Guapa E-commerce. Out-of-the-box leverde Magento Commerce de tools en functionaliteiten die ze nodig hadden voor de e-commerce activiteiten van vandaag en de toekomst. Samen met een nieuw design richtte het team zich op het voorbereiden van alle onderdelen van het platform op groei, zodat nieuwe landen en valuta gemakkelijk konden worden toegevoegd terwijl het bedrijf aan een ambitieuze wereldwijde expansie begon.

Met meer dan drieduizend accounts, is wholesale het grootste segment binnen het bedrijf, dus het team was het eens over een “B2B-first” aanpak. Na de upgrade naar Magento Commerce 2.2. werden de maatwerk B2B-oplossingen vervangen door de nieuwe standaard Magento B2B-functionaliteiten. Ze integreerden speciaal aangepaste verzendopties en hun WICS-orderbeheer en Exact ERP-systemen. Een van de aanpassingen om B2B-account managers te helpen, is een kleurgecodeerd bestelsysteem, waardoor het gemakkelijker wordt om bestellingen bij te houden en op te volgen. Ondertussen informeren automatische herinneringen per e-mail hun verkopers dat klanten bestellingen “in de wacht” hebben geplaatst, waardoor het verlaten van de winkelwagen wordt verminderd en het verkoopproces soepeler verloopt.

Via hun programma voor wederverkopers wordt A Little Lovely Company overspoeld met aanvragen van verkopers die hun producten willen verkopen. Het bedrijf accepteert resellers uit specifieke regio’s op basis van hun locatie en analyse van kooppatronen. Ze vereisen ook een minimale afstand tussen detailhandelaren om onnodige concurrentie te voorkomen. Dit beheren in Magento is eenvoudig: het bedrijf kan de locatie, winkelverkopen en kooppatronen bijhouden om weloverwogen beslissingen te nemen over waar en wanneer extra wederverkoper locaties wordt toegevoegd.

+ 133% groei. Dat is pas Lovely

A Little Lovely Company is nu een echt mondiaal bedrijf, met sterke aanwezigheid op het web. Na de lancering op Magento 2 Commerce kende het merk een groei van +133 procent. De prestaties en schaalbaarheid van Magento, gecombineerd met solide hosting op Amazon Web Services, was een must-have voor het snelgroeiende bedrijf. In de back-end verbeterden automatische betalingsherinneringen, signalering van het uitblijven van betalingen, het instellen van toekomstige orders en de mogelijkheid om vooruit te betalen de bedrijfsefficiëntie, waardoor het bedrijf verder kon groeien. Later in 2018, na enige aanpassing van de offerte module binnen de Magento B2B suite, is A Little Lovely Company van plan om de B2B-mogelijkheden van het platform ten volle te benutten, en hun volgende fase van groei is wereldwijde expansie. Met behulp van Magento multistore-mogelijkheden kunnen ze moeiteloos nieuwe versies van hun webwinkel lanceren en een glimlach op de gezichten van kinderen toveren in nieuwe nog te ontdekken regio’s.

Shopware en Magento: een vergelijking vanuit gebruikers gezien

Wie zich oriënteert op een nieuw e-commerceplatform stuit al gauw op Shopware. Duitslands grootste platform speelt zich steeds meer in de kijker bij middelgrote en internationale gebruikers. Tegelijkertijd ontwikkelt het veel bekendere Magento zich ook. Het maakt kiezen tussen de oplossingen niet per se makkelijker. Waarin verschillen de twee nu écht? Een vergelijking gezien vanuit verschillende gebruikersgroepen.

Het van oorsprong Duitse e-commerceplatform Shopware is de afgelopen jaren groot geworden op de eigen thuismarkt. Maar met het uitbrengen van een open source-editie en vertaling in allerlei talen spreekt het inmiddels een groeiend aantal buitenlandse e-commercebedrijven aan.

Anders dan veel bestaande oplossingen is Shopware specifiek ontwikkeld voor (middel)grote en zeer visueel ingestelde webwinkels. De marketeers en e-commercemanagers van de inmiddels ruim 80 duizend gebruikers beschikken standaard over allerlei functionaliteiten om ‘virtuele etalages’ met inspirerende beelden in elkaar te klikken. Deze ‘Shopping Worlds’ worden onder meer gebruikt om informatie over de historie of achtergrond van een product te delen.

Afbeeldingen: voorbeeld ‘Shopping Worlds’, zowel frond- als back-end

Ook out-of-the-box aanwezig zijn functionaliteiten om de site dynamisch te vullen aan de hand van persoonlijke kenmerken. Op basis van hoe vaak iemand al iets heeft gekocht worden bijvoorbeeld productselecties samengesteld. De makers snappen dat veel online retailers hun klanten niet meer tevredenstellen met een kaal grid met artikelen. Die vragen om een veel betere winkelervaring.

Magento, nog altijd zo’n beetje de bekendste oplossing die er is, ontwikkelt zich op eigen wijze en goed door. Met het uitbrengen van Magento 2 is het platform onlangs in zijn geheel opnieuw opgebouwd en uitgebreid – onder meer met een B2B-module. De recente overname door Adobe en een integratie met Adobes software voor marketing, personalisatie en analytics belooft bovendien nieuwe mogelijkheden naar de e-commerceomgeving te brengen. Business Intelligence en marketing automation zijn straks binnen handbereik. Magento zoekt daarmee nog nadrukkelijker de relatie met de potentiële en grotere Enterprise-gebruikers.

E-commerceplatform in context

Features zijn belangrijk, maar alleen wanneer er ook rekening wordt gehouden met afzonderlijke gebruikersgroepen. Dus wat betekenen al die getallen en functies nu in de praktijk? De belangrijkste plussen en minnen op een rij.

Ik ben marketeer
Met Shopping Worlds en Digital Publishing kunnen marketeers binnen Shopware zelfstandig campagnes opzetten. De visuele editor maakt het mogelijk via drag & drop designs samen te stellen. De functionaliteit Customer Streams is te gebruiken om gepersonaliseerde (campagne)content te tonen aan bezoekers die voldoen aan bepaalde criteria.

Voordelen:

 • Shopping Worlds (visuele etalages) en storytelling met zelfgemaakte productlijsten of -streams.
 • Klikpunten in banners en afbeeldingen voor een ‘Shop the look’
 • Digital publishing om zonder tussenkomst van een designer responsive SEO-banners te maken
 • Blogsysteem is op te nemen in Shopping Worlds of pagina
 • Automatische productaanbevelingen

Nadelen:

 • Het toegangsrechtensysteem is plat. Workflows laten zich hierdoor lastiger integreren.

Afbeelding: zelf etalages in elkaar klikken

Magento biedt van oudsher veel functionaliteiten op het vlak van prijscampagnes en kortingen. Maar zonder aanvullende widgets is het maken van landingspagina’s moeilijk. Een intuïtieve (visuele) editor ontbreekt tot op heden, maar is recent wel als update voor Enterprise-klanten aangekondigd.

Voordelen:

 • Mogelijkheid om zeer complexe kortingssystemen voor producten, categorieën en winkelmandjes in te richten.
 • Kortingen en cadeaubonnen met tegoedsysteem
 • Het platform beschikt standaard over een uitgebreid rollen- en rechtensysteem

Nadelen:

 • Vormgevingselementen moeten tijdens de ontwikkeling als widgets worden voorbereid
 • Layout System is moeilijk te leren en foutgevoelig

Afbeelding: overzicht marketingopties met onder meer uitgebreid kortingssysteem

Ik ben shopmanager
Shopware beschikt over een backend die de winkelmanager ondersteunt in zijn belangrijkste werkzaamheden. Het van oorsprong Duitse platform leende zich lange tijd minder goed voor internationale gebruikers, maar de makers schenken met het uitbrengen van versie 5.5 veel aandacht aan onder meer de lokalisering.

Voordelen:

 • De mogelijkheden voor internationalisering zijn beschikbaar. Denk daarbij aan het beheren van SEO URL’s in verschillende talen
 • Met Custom Products en Varianten zijn complexe producten – bijvoorbeeld voorzien van configuratoren – aan te maken.

Nadelen:

 • De mogelijkheden voor internationale belasting- of accijnsregels zijn nog beperkt

Op het vlak van internationalisering heeft Magento nog een voorsprong. Alle functionaliteiten die je als internationaal georiënteerde shopmanager verwacht, zijn dan ook aanwezig. Ook aan de verkoop van complexere artikelen is veel aandacht besteed.

Voordelen:

 • Belastingen, verzending, accijnzen en valuta’s zijn gemakkelijk te lokaliseren.
 • De software beschikt over een veelzijdig systeem voor productattributen en -varianten.

Afbeelding: overzicht mogelijkheden met onder meer opties voor belastingregels

Ik ben ontwikkelaar

Shopware zet zeker de laatste tijd grote stappen in de ontwikkeling en de kwaliteit van de programmacode. Met het uitbrengen van een open source-editie betrekt het achterliggende bedrijf de community nog sterker bij verbeteringen. De roadmap en recent ingerichte Playground laat Shopware zien aan welke technieken het op dit moment werkt. Hier staat tegenover dat veel oudere code uit editie 3 en 4 nog moet worden verwijderd of vernieuwd. Alle nieuw geschreven delen zijn van een hoge kwaliteit code en bieden mogelijkheden tot uitbreiding.

Voordelen:

 • Wijziging van de oude code naar Symfony Service-architectuur
 • De nieuwe code is consistent geschreven volgens de modernste standaarden
 • De API voor de ontwikkeling van eigen plugins is open en goed gedocumenteerd
 • De roadmap bevat veel nieuwe premium plugins

Nadelen:

 • De verouderde kerncode is niet altijd op uitbreiding berekend

Magento’s stap om de code in zijn geheel te vernieuwen is zeer positief ontvangen. Magento 2 voldoet daarmee in ieder geval vanuit ontwikkelaarsperspectief aan de huidige eisen. De leercurve  voor het ontwikkelen van Magento 2 is wel wat steil. Doordat Magento al zo lang bestaat is er uitgebreide documentatie beschikbaar en biedt de grote online community altijd een antwoord.

Voordelen:

 • De moderne code is uit te breiden, onder andere door Dependency Injection en Interceptor Pattern.
 • Er is geen code uit Magento 1 meer aanwezig
 • Uitgebreide functie-omvang in de Enterprise-editie
Shopware: bouwstenen voor visuele winkel

Hoe kijken twee kenners van beide oplossingen naar de platformen? Dennis Nauta is op dit moment Magento-consultant bij Guapa, maar door zijn verleden als e-commercemanager kent hij ook Shopware goed. Nu veel Magento-gebruikers moeten migreren naar Magento 2, ziet hij dat bedrijven hun platform nog eens tegen het licht houden. Waar de keuze uiteindelijk op valt hangt van allerlei factoren af, zo geeft hij mee. “Maar wie een beleving wil neerzetten komt al snel bij Shopware terecht.” In Nauta’s ervaring is Magento niet van huis uit toegespitst op bedrijven die gemakkelijk aan hun branding en beleving willen werken.

Ook Tomas Hesseling, eigenaar van ShopWorks, heeft ervaring met verschillende oplossingen – waaronder Magento en Shopware. Recent heeft hij er met zijn bedrijf voor gekozen geen nieuwe Magento-projecten meer aan te nemen. Bestaande klanten wordt aangemoedigd over te stappen. Toen hij een aantal jaar geleden zelf met Shopware in aanraking kwam, verwachtte hij een licht platform. Te licht. “Net als e-commercemanagers nu nog vaak doen, was ik geneigd duurdere systemen eerder op waarde te schatten.” Daarvan kwam hij al snel terug. “Met name in Duitsland draaien er heel veel grotere e-commercebedrijven op het platform. Dat is niet voor niets.”

Duitse degelijkheid in zowel de code als maatregelen voor GDPR, gebruiksvriendelijkheid, en een “zeer sterke” B2B-module zijn bijvoorbeeld standaard inbegrepen. Dat Magento pas afgelopen jaar met zo’n zakelijke module kwam en deze alleen tegen betaling levert, vindt hij onbegrijpelijk.

“Ook B2B-bedrijven zien in dat hun klanten consumenten zijn en dus hogere verwachtingen hebben. Er is een groeiende behoefte aan inspiratie.” Hesseling kijkt daarnaast met interesse naar de roadmap met uitbreidingen. “Als webwinkels daarvoor openstaan kunnen zij op termijn geanonimiseerd data delen zodat Shopware ze van benchmarks en adviezen kan voorzien. Blijft een retailer achter in conversie dan kan het platform suggesties doen hoe die is te verbeteren.”

Afbeelding: B2B offertesysteem Shopware

‘Magento laat gat achter voor anderen’

Behalve door de functionaliteiten is hij overtuigd geraakt door de bedrijfsvoering en het prijsmodel van de makers. De Duitsers kiezen bewust voor persoonlijk contact en een vaste prijsstelling. Dat in tegenstelling tot Magento dat bij de afname van een Enterprise-licentie de prijs bepaalt aan de hand van iemands omzet. “En de meeste retailers richten zich in eerste instantie toch op hun thuisland.” Met een relatief kleine markt komt de business case voor Magento steeds moeilijker uit, is zijn ervaring.

De oplossingen spreken zo elk hun eigen doelgroep aan, denken beide kenners. Met Magento’s overname door Adobe wordt dit nog beter zichtbaar, zo is Nauta’s verwachting. “Adobe gaat met Magento vermoedelijk vissen in de vijver van Salesforce en SAP Hybris en de software met dat oog doorontwikkelen. Het platform wordt daardoor met name interessant voor retailers met veel winkels en een grote voorraad die goed inzichtelijk moet worden gemaakt. Zowel Nauta als Hesseling gaan ervan uit dat Magento daarmee een gat achterlaat. Relatief jonge en vooral vernieuwende namen springen daarop in.

Amazons retailmedia koerst op waardering van 10 miljard

E-commerce bij Amazon krijgt van de markt de meeste aandacht, maar het bedrijf is ook een ‘uitgever’ aan het worden. Adverteerders besteden er deze zomer bijna 2,5 miljard dollar reclamebudget.

Gisterenavond publiceerde Amazon de financiële cijfers over de drie maanden tot eind september (PDF). Een blik op de details laat zien dat de post ‘Other’ niet een onbeduidend sluitstuk is, maar een wezenlijke drijver achter de omzet is.

De post ‘Overig’ groeide afgelopen jaar met 122 procent tot 2,5 miljard dollar. Inhoudelijk gezien gaat het hier grotendeels om reclame-inkomsten, afkomstig van de tak Amazon Advertising. Omgerekend op jaarbasis is dat inmiddels tien miljard dollar.

Amazon Advertising helpt adverteerders mediaruimte in kopen op het e-commerceplatform. Dat is reclameruimte bij de zoekresultaten maar ook paginaniveau. Dan worden er mogelijk interessante aanverwante items getoond. Tegen betaling. In de VS is dit een miljardenbusiness. In Europa gaat het mogelijk om honderden miljoenen euro, in Nederland is dit nieuwe markt. Maar wel interessant genoeg voor start-ups als Maze One en Factor A om hier een apart bedrijf voor op te zetten.

Overigens verraden de kwartaalcijfers ook dat nog maar krap de helft van de omzet (29 miljard) afkomstig is uit digitale handelsactiviteit van Amazon zelf. De rest is verkoop in fysieke winkels (4,2 miljard), abonnementverkopen (3,7 miljard) en AWS’ clouddiensten (6,7 miljard dollar). De totale omzet in het derde kwartaal bedroeg 56,6 miljard dollar.

Foto: Inga Vitola (cc)

Prixos: klaar voor personalisatie en mobiel

Een B2B-webwinkel opzetten brengt complexiteit met zich mee. Het assortiment is meestal groot en de prijsstructuur ingewikkeld. Voor Prixos, dat kantoorartikelen verkoopt in Nederland en België, richtte Sition een nieuw online platform in.

Prixos wilde zich beter kunnen onderscheiden op de markt voor kantoorartikelen. Veel concurrenten werken met hetzelfde softwarepakket, zodat nieuwe functionaliteiten ook bij iedereen door worden gevoerd. Er is dus weinig ruimte om er online uit te springen. Dat was voor Prixos een van de redenen om op zoek te gaan naar een ander platform, vertelt Michel Doens, oprichter & consultant bij Sition. “Daarnaast was het oude systeem van Prixos te gesloten, waardoor ze moeilijk bij de eigen data konden komen. En omdat Prixos in de nabije toekomst wil gaan personaliseren, was die mogelijkheid ook een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe systeem.”

Prixos koos voor Shopware Enterprise als e-commerceplatform. In de nieuwe opzet wordt er met API’s gecommuniceerd die de data ophalen en er acties op kunnen uitvoeren, zodat in een volgend stadium ook personalisatie kan worden toegepast. “Een advocatenkantoor heeft bijvoorbeeld behoefte aan dossiermappen. Dat is dan natuurlijk de content die je wilt tonen op de homepage van die klant.”

Gemak voor de klant

In de eerste fase van de ontwikkeling van het nieuwe platform stond de transformatie van een prijsgerichte webwinkel naar een shop waar gemak voor de klant voorop staat centraal. “Voor B2B is het heel belangrijk dat de klant goed zijn weg kan vinden in het assortiment,” zegt Michel. “Voor de belangrijkste productcategorieën van Prixos zijn daarom landingspagina’s opgesteld. Neem papier: daar is ongelofelijk veel keuze in. Om die gemakkelijker te maken worden de belangrijkste producten uitgelicht. Hoe die selectie wordt bepaald, is aan Prixos. Het kunnen de bestverkochte items zijn of die met de meeste marge of juist nieuwe producten die aan de klant worden geïntroduceerd. Verder is beeld heel belangrijk als je papier verkoopt. Niemand weet hoe zijn papierleverancier heet – het wordt gekocht door naar de verpakking te kijken. Als er de vorige keer een blauw wikkel om de doos zat, dan kiezen mensen dat product weer. Bij de productcategorieën waar herhaalaankopen heel belangrijk zijn, is dan ook veel aandacht besteed aan het visualiseren van het product.”

Pre-bestellijst voor herhaalaankopen

Verder is er een module ontwikkeld voor het herbestellen van veelgebruikte artikelen. Door te kijken naar de orderdata wordt een pre-bestellijst aangemaakt die de klant indien gewenst kan aanpassen. Dit om herbestellen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarnaast is de checkout zo simpel mogelijk gemaakt. “In België is het verplicht om een btw-nummer in te voeren. Die is daar gelijk aan het KVK-nummer, dus we hebben een tool waarmee de klant zijn bedrijf op kan zoeken, waarna het systeem de adresgegevens en dat btw-nummer aanvult. In Nederland hoeft het btw-nummer niet op de factuur te staan. Op de Nederlandse site kun je desalniettemin toch je KVK-nummer opzoeken, zodat je de adresgegevens niet hoeft in te vullen. Het geeft Prixos extra informatie, omdat je weet uit welke branche een klant afkomstig is. Dat helpt bij het verrijken van het profiel. Daarnaast is de tool een eenvoudige manier om na te gaan of een bedrijf echt bestaat, zodat je fraude tegen kunt gaan.”

Nu ook focus op mobiel

De nieuwe webshop is per 1 september live gegaan op desktop. De mobiele versie is een paar weken daarna online gegaan, zegt Michel. “Waar in B2C de conversie op mobiel op gang begint te komen, is in B2B de smartphone nog geen groot verkoopkanaal. Dat geldt ook voor Prixos, wat de reden is dat de desktopversie van de webshop eerst werd ontwikkeld. Het oude platform had niet eens een mobiele variant. Daar wordt nu wel de focus op gelegd.”

Over de resultaten is nog weinig te zeggen, omdat de nieuwe webshop zoals gezegd net is gelanceerd. “We kunnen ook nog niet benchmarken, omdat B2B bedrijven zo divers zijn in wat ze verkopen. Op een consumentenwebwinkel kun je ervan uitgaan dat een conversie van 3 procent goed is. Bij Prixos moet dat percentage veel hoger liggen. Daar komt bij dat er veel herhaalbezoekers zijn maar er lopen ook veel marketingcampagnes. Als een actie afgelopen is en de volgende laat even op zich wachten, dan komen alleen herhaalbezoekers op de site en lijkt de conversie heel hoog. Om een realistisch beeld te verkrijgen moeten we elk onderdeel meten en kunnen we de gehele site niet als benchmark nemen. Daardoor hebben we ook wat langer nodig om voldoende datapunten te verzamelen voor een goede meting.”

Meer B2B-functionaliteiten

In de tweede fase van de ontwikkeling van de webshop van Prixos wordt een aantal nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd. Op de roadmap staat allereerst het beter indelen van de zoekfunctie. “Door Elasticsearch te integreren gaat het zoeken en het tonen van listing- of categoriepagina’s straks sneller en is de performance van de webshop nog beter. Verder komen er wat B2B-specifieke functionaliteiten bij, zoals de mogelijkheid om onder een hoofdaccount verschillende vestigingen te hangen met eigen inkoopregels, zoals het maximumbedrag per maand en de productcategorieën. Het is ook mogelijk hier een autorisatieproces in te regelen. Wanneer er bijvoorbeeld goede prijsafspraken bestaan met een bepaalde leverancier, dan is het mogelijk om alleen de producten van dat merk bestelbaar te maken. Ook worden er klantspecifieke prijzen geladen op product- en assortimentsniveau. Op dit moment zijn er namelijk alleen staffelprijzen te zien op de site.”

En wanneer is dit alles een succes? “Als de omzetgroei van Prixos doorzet en de webshop als gebruikersvriendelijk wordt ervaren, zonder enige frictie in het bestelproces. Dan kunnen we tevreden zijn,” aldus Michel.

Ook bezig met het opzetten van e-commerce en benieuwd hoe je het beste platform kiest? Download de whitepaper ‘How to select the right e-commerce platform’ hier

ANWB-case: meer organisch zoekverkeer met nieuw campingplatform

Kamperend Nederland kan niet zonder de ANWB. Dat is al zo sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw toen de branchevereniging de cursus ‘leren om goed te kamperen’ aanbood. Inmiddels gebeurt de informatievoorziening vooral digitaal. Daar zijn grote verbeteringen doorgevoerd, vertelde e-commerce manager Wouter Stokkel tijdens EDAY.

Op het campingplatform van ANWB staan meer dan 9400 campings in 27 Europese landen die consumenten kunnen vergelijken en boeken. ”Je boekt rechtstreeks bij de camping, net zoals een hotel bij Booking.com,” zegt Stokkel. “Het zijn niet onze campings en we hebben ook geen inkoopcontracten.”

De prestaties van het oude platform konden beter. ANWB wilde het aandeel organische zoekresultaten binnen het totale verkeer vergroten. Verder moesten zowel de conversie als de klanttevredenheid omhoog. Dat is onder andere gelukt door goed te kijken naar de gebruikerservaring.

Afhaakmomenten

In de sales funnel komt de consument eerst op de landingspagina van ANWB Camping. Ze gaan op zoek en krijgen een overzichtspagina te zien met resultaten. Ze klikken door naar een campingpagina en gaan dan het boekingsproces in. Ze vullen de persoonsgegevens in, gaan naar de aanbetaling, doen een aanvraag voor reservering en boeken definitief. Dat is het ideale plaatje maar uit de metingen van Stokkel bleek dat er gaten waren waar mensen afhaakten. “Dan kun je aan de bovenkant zorgen dat je meer verkeer krijgt naar je website maar als je die bottlenecks niet oplost, heeft dat totaal geen zin. We moesten dus eerst duiden wat het probleem was. Wij deden dat met Usabilla. We vroegen de klant naar zijn ervaring en kregen heel veel feedback. Als je die kwantificeert, dan zie je dat een aantal zaken eruitspringt.”

Een voorbeeld: mensen bleken op de betalingspagina af te haken nadat ze persoonsgegevens hadden ingevuld. De reden? “Wij boden de betaalmethodes van de campings aan en in Frankrijk hebben ze geen iDeal. Maar Nederlandse consumenten betalen liever met iDeal dan met een creditcard. Zo simpel is het. We hebben iDeal geïmplementeerd en nu gaat het veel beter.”

Website en PWA

Het geoptimaliseerde platform dat er nu staat, is gerealiseerd met een team van drie developers van Macaw en Stokkel als product owner vanuit de ANWB. Er is voor gekozen om naast de webversie een progressive web app te ontwikkelen. Alles is volgens Stokkel gebaseerd op Elastic Search, dat heel geschikt is als je grote hoeveelheden data supersnel aan de klant wil presenteren of doorzoekbaar wilt maken. “Uiteindelijk hebben heel veel nieuwe technieken gebruikt maar dat deden we niet omdat we innovatief wilden zijn. Elke keuze is beredeneerd. We hebben bijvoorbeeld de PWA gemaakt in plaats van een native app, omdat we niet afhankelijk wilden zijn van de app stores voor de timing van nieuwe releases. En we wilden ook niet dat de ontwikkeling asynchroon zou verlopen doordat we drie verschillende codebases – voor iOS, voor Android en voor onze website – zouden moeten gebruiken.”

Daarnaast is het belangrijk dat je het totaalplaatje goed in de gaten houdt. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. “Elastic Search is zoals gezegd een zoekmechanisme waarmee je supersnel resultaten terugkrijgt. Maar als de rest van je website nog heel traag is, doordat je front-end bijvoorbeeld nog steeds HTML is, dan heeft je gebruiker geen goede ervaring. Dit soort dingen moeten dus allemaal samen komen.”

Een waardevol inzicht is dat je uit je silo moet stappen, zegt Stokkel. Hij laat als voorbeeld de cijfers van de campings zien. Qua boekingsvolume doen campings in Frankrijk het heel goed, maar als je naar de omzet kijkt, dan doen andere Europese landen het veel beter. “Die inzichten moe je vertalen naar acties. Wil je volume stimuleren met Adwords of de omzet verhogen? Door op een andere manier naar de data te kijken, kun je beter prioriteren.”

Gefaseerd ontwikkelen

Een andere learning van Stokkel is dat incrementele verbeteringen meer opleveren dan één groot project. “Een van de epics was: verbeter alle pagina’s. Als IT-project zou dat drie maanden tijd kosten en een plus van 300.000 bezoekers opleveren. Door het echter stapsgewijs te doen, in drie onderdelen (landingpagina’s, productpagina’s en resultatenpagina’s) en het platform steeds te updaten, ontstond er veel meer waarde. Het totaalplaatje aan het eind van het kwartaal liet een stijging van 600.000 bezoekers zien. We hebben dus geleerd dat we door met MVP’s te werken eerder de waarde kunnen pakken dan wanneer we er een groot project van maken.”

De resultaten zijn goed maar het platform is nog lang niet uitontwikkeld. “Alles is zo opgesteld dat we futureproof zijn en bijvoorbeeld ook voorbereid op voice search. De volgende stap is dat als iemand zoekt op ‘camping Frankrijk zomervakantie’ en we weten dat diegene in Friesland woont en een elektrische auto heeft, we alleen campings tonen met beschikbaarheid in de periode dat regio Noord zomervakantie heeft en die beschikken over laadpalen. Personalisatie dus, daar willen we naartoe.”

ANWB-case: meer organisch zoekverkeer met nieuw campingplatform

Kamperend Nederland kan niet zonder de ANWB. Dat is al zo sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw toen de branchevereniging de cursus ‘leren om goed te kamperen’ aanbood. Inmiddels gebeurt de informatievoorziening vooral digitaal. Daar zijn grote verbeteringen doorgevoerd, vertelde e-commerce manager Wouter Stokkel tijdens EDAY.

Op het campingplatform van ANWB staan meer dan 9400 campings in 27 Europese landen die consumenten kunnen vergelijken en boeken. ”Je boekt rechtstreeks bij de camping, net zoals een hotel bij Booking.com,” zegt Stokkel. “Het zijn niet onze campings en we hebben ook geen inkoopcontracten.”

De prestaties van het oude platform konden beter. ANWB wilde het aandeel organische zoekresultaten binnen het totale verkeer vergroten. Verder moesten zowel de conversie als de klanttevredenheid omhoog. Dat is onder andere gelukt door goed te kijken naar de gebruikerservaring.

Afhaakmomenten

In de sales funnel komt de consument eerst op de landingspagina van ANWB Camping. Ze gaan op zoek en krijgen een overzichtspagina te zien met resultaten. Ze klikken door naar een campingpagina en gaan dan het boekingsproces in. Ze vullen de persoonsgegevens in, gaan naar de aanbetaling, doen een aanvraag voor reservering en boeken definitief. Dat is het ideale plaatje maar uit de metingen van Stokkel bleek dat er gaten waren waar mensen afhaakten. “Dan kun je aan de bovenkant zorgen dat je meer verkeer krijgt naar je website maar als je die bottlenecks niet oplost, heeft dat totaal geen zin. We moesten dus eerst duiden wat het probleem was. Wij deden dat met Usabilla. We vroegen de klant naar zijn ervaring en kregen heel veel feedback. Als je die kwantificeert, dan zie je dat een aantal zaken eruitspringt.”

Een voorbeeld: mensen bleken op de betalingspagina af te haken nadat ze persoonsgegevens hadden ingevuld. De reden? “Wij boden de betaalmethodes van de campings aan en in Frankrijk hebben ze geen iDeal. Maar Nederlandse consumenten betalen liever met iDeal dan met een creditcard. Zo simpel is het. We hebben iDeal geïmplementeerd en nu gaat het veel beter.”

Website en PWA

Het geoptimaliseerde platform dat er nu staat, is gerealiseerd met een team van drie developers van Macaw en Stokkel als product owner vanuit de ANWB. Er is voor gekozen om naast de webversie een progressive web app te ontwikkelen. Alles is volgens Stokkel gebaseerd op Elastic Search, dat heel geschikt is als je grote hoeveelheden data supersnel aan de klant wil presenteren of doorzoekbaar wilt maken. “Uiteindelijk hebben heel veel nieuwe technieken gebruikt maar dat deden we niet omdat we innovatief wilden zijn. Elke keuze is beredeneerd. We hebben bijvoorbeeld de PWA gemaakt in plaats van een native app, omdat we niet afhankelijk wilden zijn van de app stores voor de timing van nieuwe releases. En we wilden ook niet dat de ontwikkeling asynchroon zou verlopen doordat we drie verschillende codebases – voor iOS, voor Android en voor onze website – zouden moeten gebruiken.”

Daarnaast is het belangrijk dat je het totaalplaatje goed in de gaten houdt. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. “Elastic Search is zoals gezegd een zoekmechanisme waarmee je supersnel resultaten terugkrijgt. Maar als de rest van je website nog heel traag is, doordat je front-end bijvoorbeeld nog steeds HTML is, dan heeft je gebruiker geen goede ervaring. Dit soort dingen moeten dus allemaal samen komen.”

Een waardevol inzicht is dat je uit je silo moet stappen, zegt Stokkel. Hij laat als voorbeeld de cijfers van de campings zien. Qua boekingsvolume doen campings in Frankrijk het heel goed, maar als je naar de omzet kijkt, dan doen andere Europese landen het veel beter. “Die inzichten moe je vertalen naar acties. Wil je volume stimuleren met Adwords of de omzet verhogen? Door op een andere manier naar de data te kijken, kun je beter prioriteren.”

Gefaseerd ontwikkelen

Een andere learning van Stokkel is dat incrementele verbeteringen meer opleveren dan één groot project. “Een van de epics was: verbeter alle pagina’s. Als IT-project zou dat drie maanden tijd kosten en een plus van 300.000 bezoekers opleveren. Door het echter stapsgewijs te doen, in drie onderdelen (landingpagina’s, productpagina’s en resultatenpagina’s) en het platform steeds te updaten, ontstond er veel meer waarde. Het totaalplaatje aan het eind van het kwartaal liet een stijging van 600.000 bezoekers zien. We hebben dus geleerd dat we door met MVP’s te werken eerder de waarde kunnen pakken dan wanneer we er een groot project van maken.”

De resultaten zijn goed maar het platform is nog lang niet uitontwikkeld. “Alles is zo opgesteld dat we futureproof zijn en bijvoorbeeld ook voorbereid op voice search. De volgende stap is dat als iemand zoekt op ‘camping Frankrijk zomervakantie’ en we weten dat diegene in Friesland woont en een elektrische auto heeft, we alleen campings tonen met beschikbaarheid in de periode dat regio Noord zomervakantie heeft en die beschikken over laadpalen. Personalisatie dus, daar willen we naartoe.”

Page generated in 1,789 seconds. Stats plugin by www.blog.ca