Jumbo opent hoofdkantoor in Belgische Brasschaat

Jumbo opent binnenkort een hoofdkantoor in het Belgische Brasschaat. Het is de eerste concrete stap van de supermarkt op de Vlaamse markt. Dit najaar gaan de eerste winkels open. Uiteindelijk komen er tientallen vestigingen.

Het is zo goed als zeker dat Jumbo dezelfde formule hanteert als in Nederland, dus inclusief ophaalpunten en thuisbezorgen. Het bedrijf wil nog niet zeggen waar de winkels komen. Wel dat ze worden bevoorraad vanuit Veghel en Breda.

De Antwerpse vastgoedadviseur EPMC heeft Jumbo aan het kantoor in Brasschaat geholpen, meldt het blog Made in Antwerpen. Het huurcontract voor 530 vierkante meter kantoren aan de Ruiterijschool 14 is voor negen jaar afgesloten.

Het kantoor wordt geleid door Peter Isaac, die nu nog dagelijkse van Lokeren naar het Nederlandse Veghel pendelt.

Albert Heijn stak acht jaar geleden al de grens met België over.

Foto: EMPC

De smoothie-campagne van Kiosk: Bedenk je eigen smaak

Door op een originele manier co-creatie aan te moedigen, is de merkbetrokkenheid bij het merk Kiosk en de populariteit en omzet bij de productgroep ‘sappen en smoothies’ verhoogd. Waar bestaat zo’n campagne uit, wie is je doelgroep en via welk kanaal zet je je boodschap uit?

Als je je klanten om hun mening vraagt bij het ontwikkelen van producten, dan geef je ze het gevoel dat ze belangrijk zijn. Ze mogen hun ideeën delen, en dat verhoogt betrokkenheid. Kiosk besloot de doelgroep de mogelijkheid te geven om hun eigen smoothie te bedenken en in te sturen. Iedere inzending maakte kans om écht in de winkelschappen van Kiosk te komen. Zo werd op een laagdrempelige manier co-creatie gerealiseerd én een populaire smoothie ontwikkeld.

Online campagne binnen Facebook

Inzenden en stemmen gebeurde online, dit is eenvoudig en laagdrempelig. Omdat Kiosk geen eigen landingspagina kan ontwikkelen, kozen we voor een tool binnen Facebook. Zowel inzenden als stemmen verliep via deze tool. Makkelijk voor de doelgroep én voor ons: resultaten waren namelijk makkelijk te meten en monitoren via deze tool.

Targeting en lookalike audience

Bij zowel bestaande als bij potentiële klanten wilden we de merkbetrokkenheid verhogen. In de Facebookcampagne maakten we twee doelgroepen aan.

  • Een brede doelgroep, gevormd op basis van persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, woonplaats en interesses en locatietargeting rondom de Kiosk-winkels.
  • Een specifieke doelgroep: de zogenaamde look-a-like audience. Deze mensen binnen deze doelgroep hebben dezelfde kenmerken als de bestaande huidige volgers van de Facebookpagina van Kiosk.

Heeft een persoon uit één van deze twee doelgroepen een actie ondernomen binnen de campagne? Bijvoorbeeld een smaak ingezonden of op een smoothiesmaak gestemd? Dan werd hij of zij toegevoegd aan een nieuwe, derde groep: de remarketingdoelgroep. Deze doelgroep kreeg in het vervolg van de campagne de uitingen te zien.

Drie fases, drie activaties

Naast een doelstelling en een helder afgebakende doelgroep zijn zowel een goede campagnestructuur als een overtuigende, enthousiasmerende boodschap cruciaal voor een geslaagde campagne.

De campagne bestond uit drie fasen, met ieder een eigen activatie:

  1. Inzenden: de doelgroepen werden geactiveerd om een smoothiesmaak in te sturen.
  2. Stemmen: de doelgroepen werden geactiveerd om te stemmen op hun favoriete smoothie.
  3. Bekendmaking: de doelgroepen werden geactiveerd om de winnende smoothie te kopen.

Er zijn maar liefst 1808 smoothiesmaken ingestuurd in de eerste fase van de campagne.

Veilig en privacy-vriendelijk

Gedurende de tweede fase van de campagne kon ieder Facebookaccount slechts één keer stemmen. Wel zo eerlijk. De tool en dus de campagne was helemaal GDPR-proof. Een hot topic – vooral in de periode dat de campagne liep.

Met aantrekkelijke uitingen en slimme targeting op Facebook bereikten we de juiste doelgroep. Omdat de CTA per fase verschilde, moesten we in onze uitingen – zowel qua design als tekstueel – snel tot de kern komen. Dankzij de juiste vormgeving droegen we eenduidig de boodschap uit én haalden we de Facebookgebruiker over om actie te ondernemen.

Bovendien testten we intensief de Facebookresultaten tijdens de verschillende fases van de campagne. Bijvoorbeeld: wat werkt beter: een statische afbeelding of een animatie? En welke doelgroep levert de meeste interactie op: de brede doelgroep op basis van kenmerken of de specifieke doelgroep? De learnings uit deze tests zijn direct meegenomen in het vervolg van de campagne.

Resultaten

De campagne was een opvallende verschijning op de Facebooktijdlijn. Natuurlijk kun je pas oordelen over het succes van een campagne na het zien van de cijfers. En die waren goed. In een periode van twee weken zijn maar liefst 1808 smoothiesmaken ingestuurd, waarna twee smaken door Kiosk werden genomineerd. Na deze bekendmaking werd op basis van 536 stemmen één winnaar gekozen. Deze limited edition smoothie – mét foto van de winnares – was in september te koop bij alle verkooppunten van Kiosk. De winnende smoothie heeft een additionele afzet opgeleverd voor de productgroep ‘sappen en smoothies’. Zelfs na de actieperiode heeft deze productgroep een hogere afzet dan in de periode voorafgaand aan de campagne. Daarnaast steeg het aantal volgers van de Facebookpagina van Kiosk in de campagneperiode – tussen april en september – met 35 procent. En de hoge merkbetrokkenheid werd wel duidelijk uit de interactie onder de Facebookadvertenties.

Beerwulf opent pop-upstore in hip Londens Shoreditch

Heinekens internationale online bierspeciaalzaak Beerwulf.com zit heel even in een fysieke winkel om zich aan het hippe publiek van het Londense Shoreditch te tonen.

Tot einde deze week exploiteert Beerwulf een pop-upstore in metrostration Old Street. Met de winkel wil passerende consumenten de kans geven om de webshop offline te beleven. Ze moeten daar kunnen zien dat er online een breed aanbod van veel grote en kleine brouwers beschikbaar is.

Bierliefhebbers kunnen in de stationswinkel bieren proeven en bestellen. Om de consument en brouwers te verbinden, programmeert Beerwulf iedere avond proeverijen, meet & greets en bierpraat van populaire brouwers uit het Beerwulf-assortiment: Stone Brewery, BrewDog, Lagunitas, Five Points, The Wild Beer Co., Fourpure en het Nederlandse Two Chefs Brewing.

Onlangs fuseerde Heineken de labels Beerwulf en The Sub om beter te manoeuvreren op de internationale online biermarkt.

Aantal orders Takeaway met 51 procent gestegen

Het aantal orders bij Takeaway, moedermaatschappij van Thuisbezorgd, is in het eerste kwartaal met 51 procent gestegen, zo blijkt uit een vanochtend gepubliceerde Trading Update.

Takeaway verwerkte in al haar markten 31,1 miljoen orders in het eerste kwartaal. Niet meegerekend is het aantal orders bij de Duitse tak van Delivery Hero, die op 1 april officieel bij Takeaway is ondergebracht.

In Nederland ging het aantal orders met 17 procent omhoog, van 7,6 miljoen in Q1 2018 naar 8,9 miljoen in 2019. In Duitsland werden 9,8 miljoen orders verwerkt.

Het gaat om voorlopige cijfers. Binnenkort worden de kwartaalcijfers gepubliceerd.

Wijnvoordeel neemt Belgische branchegenoot over

Wijnvoordeel neemt de Belgische online wijnwinkel Wijnmarkt.be over, een van de grootste online wijnwinkels in België.

Wijnvoordeel bestaat al sinds 1999 en richt zich op de verkoop van kwaliteitswijnen tegen scherpe prijzen.

De overname van Wijnmarkt.be is niet de enige verandering binnen Wijnvoordeel. In maart van dit jaar maakte Spike Huisman de overstap van Albert Heijn naar Wijnvoordeel. Huisman was bij Albert Heijn eindverantwoordelijk voor de wijnafdeling en werd in 2017 uitgeroepen tot Wijninkoper van het Jaar.

In mei zal Bart Kuppens het managementteam versterken als nieuwe CEO van E-Luscious, het moederbedrijf van Wijnvoordeel. Bart Kuppens verlaat Unilever, waar hij verantwoordelijk was voor de introductie van de Dollar Shave Club in Europa.

Jumbo test kortingsysteem via app

Jumbo werkt aan een kortingssysteem voor zijn trouwe klanten. In enkele winkels is de afgelopen maanden geëxperimenteerd met de Hallo Jumbo-app, maar die gaat voorlopig weer uit de lucht.

Het kortingssysteem van Jumbo lijkt op het Delhaize Pluskaartsysteem. Daar krijgen Belgische klanten per 500 euro besteding 5 korting. Jumbo klanten moeten in dat geval 1000 punten hebben verzameld.

Jumbo gaat het programma later dit jaar definitief invoeren, weet Distrifood. Een termijn voor de landelijke uitrol is nog niet bekend. Dat wordt ook aan deelnemers gecommuniceerd: ‘In de tussentijd willen we je (de testklant) toch de mogelijkheid bieden om te blijven sparen via dit tijdelijke programma.’

DekaMarkt opent gespecialiseerd distributiecentrum voor e-commerce

DekaMarkt, de  Nederlandse supermarktketen met vestigingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Flevoland, heeft een gespecialiseerd distributiecentrum voor e-commerce geopend.

De supermarktketen met 81 winkels pickt niet langer meer online bestelde orders in winkels, maar sorteert de boodschappen in Velsen-Noord.

DekaMarkt werkte tot voor kort met negen e-commerce- dc’s of picklocaties.

‘We kunnen op winkelniveau onvoldoende groeien. De winkels zijn er ook niet op gebouwd, zegt Pieter Rozendaal, directeur van DekaMarkt, tegen Logistiek.nl.

Een andere belangrijke reden om op zoek te gaan naar een nieuwe e-commerce-aanpak is klantbeleving in de winkels. “We kwamen op een punt dat de klant in de winkel fysiek hinder ondervond van orderpickers in de winkel.’

Albert Heijn gaat in Zeeland bezorgen

Albert Heijn gaat binnenkort bezorgen in Zuid-Beveland en Walcheren. Vanaf mei komt de retailer bij honderdduizend Zeeuwse huishoudens langs de deur, zo blijkt uit een gesprek van Martine van Oostrum en Machiel Tiddens, respectievelijk verantwoordelijk voor marketing en e-commerce bij Ah.nl, met Twinkle.

AH.nl gaat dus voor het eerst bezorgen in Goes, Middelburg en Vlissingen. Op dit moment bezorgt alleen een aantal Zeeuwse franchisenemers orders vanuit lokale supermarkten.

Vanaf mei worden Zuid-Beveland en Walcheren vanuit AH’s Home Shop Center in Eindhoven bediend. Andere eilanden volgen mogelijk later.

Picnic levert eieren uit eigen stal

Online supermarkt Picnic bezorgt vanaf volgende week eieren uit eigen stal. Deze Eitjes van Picnic hebben drie sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, evenals het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk Planet Proof.

Picnic haalt de bestaande eieren met ingang van volgende week uit de digitale schappen, waardoor in één keer 85 procent van de eieren drie sterren van het Beter Leven keurmerk heeft. De laatste 15 procent wordt dit jaar uitgefaseerd.

De Picnic-kippen scharrelen rond op een boerderij in Ewijk. Ze leven in een ruime stal met een vrije uitloop naar buiten.

3 miljoen euro groeigeld voor Deliverect

Deliverect, een start-up die het online bezorgproces voor restaurants stroomlijnt, ontvangt 3 miljoen euro groeigeld van Newion Investments en Smartfin.

Deliverect verbindt bezorgplatformen van derden, zoals Ubereats, Takeaway.com en Foodora, met de elektrische kassa’s van restaurants.

Met Deliverect worden online bestellingen direct verwerkt in de POS (betaalsysteem) en wordt alles vanaf één plek beheerd. Het handmatig intikken van bestellingen is niet langer nodig.

Deliverect werd in 2018 opgericht door ondernemers Zhong Xu en Jan Hollez. Het bedrijf is gevestigd in Gent, België. Deliverect heeft als klanten onder andere de restaurantketens Absurd Bird, Goiko Grill, Lucy chang en Yoobi.

Albert Heijn lijft FoodFirst Network in

Albert Heijn heeft voor een onbekend bedrag startup FoodFirst Network ingelijfd. FoodFirst Network, een online leefstijlplatform waar betaalde abonnees advies en tips krijgen op het vlak van voeding, bewegen, slaap en ontspanning, blijft als zelfstandig merk bestaan.

FoodFirst Network noemt zich het eerste volledig reclamevrije online leefstijlplatform van Nederland. Bekende gezichten van het platform zijn onder meer Rudolph van Veen en Irene Moors.

De overname van FoodFirst Network door Albert Heijn past binnen de strategische koers van de supermarkt om ‘iedereen in Nederland te inspireren voor een gezonde leefstijl’, zo laat de retailer in een verklaring weten. Nadat de transactie formeel is afgerond, gaan beide partijen de mogelijkheden uitwerken die het platform biedt voor iedereen in Nederland die toegang heeft of wil krijgen.

De afgelopen jaren heeft Albert Heijn naar eigen zeggen al veel stappen gezet op het gebied van gezonde voeding. Zo introduceerde AH de suikerwijzer bij frisdranken, zuivel en ontbijtgranen waardoor je in één oogopslag ziet hoeveel suiker in een product zit. Vorig jaar introduceerde AH Mijn Voedingswaarden, een online tool waarin klanten exact kunnen zien hoeveel calorieën, suiker, zout, eiwitten en vezels zij hadden gekocht.

Op de foto Jan Dekker (Foodfirst Network) en Marit van Egmond (Albert Heijn). 

Websuper Stockon stopt wegens gebrek aan investeringen

Nog geen twee dagen na de presentatie op Digital Food trekt websuper Stockon de stekker uit zijn activiteiten. De reden hiervoor is dat het niet is gelukt om externe investeerders aan te trekken. Naast het management investeerde PostNL in het bedrijf.

‘Voor 2019 en verder waren er ambitieuze plannen die wij graag hadden willen realiseren,’ laat oprichter Stephan Bosman in een verklaring weten.

Stockon werd in de schoot van PostNL geboren. De online super bezorgde via PostNL in heel Nederland de wekelijkse boodschappen in passief gekoelde tassen.

Opvallend was de formule. Stockon was de eerste partij in Nederland die boodschappen rechtstreeks van de producent aan de consument leverde. Het bedrijf verdiende hoofdzakelijk aan commissies. De meerwaarde die Stockon bood is data: Vóór iedere levering doet de app een suggestie over welke producten aangevuld moeten worden, gebaseerd op verbruik, gezinssamenstelling en persoonlijke voorkeuren.

Na bijna een jaar voorbereiding was de officiële lancering in februari 2018. Men groeide van 2000 naar ruim 4000 producten in het assortiment en startte in september 2018 met de eerste zuivel-leveringen gevolgd door groente en fruit in december.

Bosman in zijn verklaring: ‘Wij voelen aan alle kanten dat fabrikanten veel interesse hebben in een D2C afzetkanaal en aan de voorkant groeit de markt voor online boodschappen enorm.’

Bosman wil kijken of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. De leveringen zijn direct gestopt.

Foto: Peter Boer

Beerwulf.com beste starter bij Shopping Awards

Bierwinkel Beerwulf.com is zojuist uitgeroepen tot Beste Starter bij de uitreiking van de Shopping Awards.

De starter won in zijn categorie van Go Lemon en Spiru. Go Lemon biedt iPhones in een lease-abonnement aan. Spiru is naar eigen zeggen de grootste spirituele webshop van de Benelux.

Beerwulf, net twee jaar oud, groeide afgelopen jaar met 280 procent en executeert met ondernemerszin en focus een strategie die het een bekende naam maakt op de internationale markt. De ondersteuning van aandeelhouder Heineken helpt daarbij.

Vorig jaar ging het van start in België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. De recente fusie van The Sub moet de positie op de Engelse markt versterken. Voor 2019 staan Spanje, Italië en Oostenrijk op de agenda.

Om klanten beter te begeleiden bij hun keuze zullen op termijn ook een recensies in de site worden opgenomen zodat bierdrinkers elkaar kunnen helpen kiezen.

Foto: David Pettersson (cc)

Digital food: groothandel wordt platform

Online groothandel Bidfood staat voor de grootste uitdagingen in jaren. Het Nederlandse bedrijf wil vol inzetten op platforms waar verschillende aanbieders producten kunnen uitventen. Dat vertelde CEO Dick Slootweg gisteren op het congres Digital Food.

Bidfood, tot voor kort beter bekend als DeliXL, kon tijdens de economische crisis het hoofd amper boven water houden en moest de koers drastisch verleggen: van de zorgmarkt naar de horeca.

Met een omzet van 750 miljoen euro is de groothandel inmiddels weer op het oude niveau, zij het met de nodige luxeproblemen. Slootweg noemde onder meer het nijpende tekort aan chauffeurs, wat al voor leveringsproblemen heeft gezorgd.

Maar de grootste uitdaging moet nog komen. Slootweg gisteren in Amsterdam: “De markt is totaal aan het veranderen. Wij twijfelen er niet aan dat we concurrentie krijgen van partijen die het allemaal net iets slimmer doen. Dan kun je niet lui achterover leunen.”

Dat Slootweg twee weken terug aanschoof bij Alibaba is dan ook geen toeval. Bidfood werkt volop aan online platforms, onder meer voor drank en het MKB, aangezien de rol van de groothandel als schakel niet langer zal blijven bestaan. “Vergeleken met China leven we nog in een soort museum, daar draait alles rond online platforms.”

Verandering, dat was het centrale thema gisteren op Digital Food, het nieuwe congres dat Emerce met Foodlog organiseerde. “Alles beweegt in overrijpe markt met te lage marges en te hoge kosten,” aldus Dick Veerman, oprichter van Foodlog, tijdens zijn inleiding.

Vooral supermarkten moeten beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen, kleine spelers kunnen beter gezamenlijk een online platform optuigen en voor websuper Picnic geldt: zoek een partner of verlaat de markt, zo vertelde Richard Janssen van Nyenrode Business Universiteit.

Eten gaat voorlopig nog wel door de mond, maar de macht en de geldstroom in de keten verschuift. Het hele model van de supermarkt gaat daarmee op de schop, maar supermarkten gaan de eerstkomende jaren niet verdwijnen, denkt Janssen: “Neem de aanbieders van maaltijdboxen. Die zijn uitgerekend aangewezen op supermarkten voor meer bereik. Die boxen zie je steeds vaker in de schappen liggen.”

Belangrijke trends in de sector: duurzaamheid, transparantie (waar komt de voeding vandaan?) en onafhankelijke digitale platformen.

Een nog relatief onbekende nieuwkomer is in dit verband het Nederlandse Stockon, dat in de schoot van PostNL is geboren. De online super bezorgt via PostNL in heel Nederland de wekelijkse boodschappen in passief gekoelde tassen.

Opvallend is de formule. Stockon is de eerste partij in Nederland die boodschappen rechtstreeks van de producent aan de consument levert. Het bedrijf verdient aan hoofdzakelijk commissies. De meerwaarde die Stockon biedt is data: Vóór iedere levering doet de app een suggestie over welke producten aangevuld moeten worden, gebaseerd op verbruik, gezinssamenstelling en persoonlijke voorkeuren.

Adviseur Bart Fischer van 7BFT constateerde tijdens een paneldiscussie met onder meer Deliveroo en Coop dat supermarkten nog altijd een achterhoedegevecht leveren op prijs. “Dat is altijd hun sterk wapen geweest, maar dat zal het straks niet meer zijn.” De nadruk komt te liggen op diensten die een meerwaarde hebben. De consument wil best 12 euro betalen voor een pizza die warm aan de deur wordt bezorgd, terwijl diezelfde pizza voor 5 euro ook bij de supermarkt kan worden gehaald. Maar dan moet je hem zelf in de oven leggen.

De markt zal onder invloed van online concurrentie gaandeweg veranderen: supermarkten evolueren op termijn tot foodplaza, waar je vooral kunt eten of inspiratie op kunt doen. Of ze overleven als stadswinkels, waar je alleen de allernoodzakelijkste producten kunt aanschaffen. De rest wordt online bezorgd.

Richard Janssen (Nyenrode) ziet nog geen directe bedreiging van de grote techspelers. Amazon rukt op, ook in food, maar het bedrijf bezorgt in het thuisland al niet overal meer. “Het is vooral een logistiek spel, en dat heb je niet zomaar onder de knie. Traditionele spelers zijn daar vooralsnog beter in. Ook richten techreuzen zich op grote landen. Nederland heeft wat dat betreft nog weinig te vrezen.”

Foto’s: Peter Boer

 

Heineken fuseert Beerwulf en The Sub

Bierbrouwer Heineken consolideert een deel van zijn klantgerichte online activiteiten. Het brengt dochter The Sub onder bij participatie Beerwulf.

Hoewel The Sub, Europees verkoper van thuistaps, groter is dan Beerwulf wordt laatstgenoemde toch het leidende merk. De naam van de thuistapverkoper verdwijnt en neemt die van de speciaalbierwinkel aan.

Vanmiddag wordt de Engelse markt hierover geïnformeerd. Daar zijn de operaties, zoals marketing en warehousing, reeds samengevoegd. Andere landen volgen in de komende maanden.

De belangrijkste reden voor het samenvoegen van de activiteiten is dat The Sub een sterke positie op de Engelse markt heeft, Beerwulf niet. En omgekeerd, dat The Sub weinig speciaalbieren verkoopt. De labels moeten van elkaars verkeer gaan profiteren. Per land zal een selectie van speciaalbieren worden gemaakt, passend bij de lokale smaken en voorkeuren.

De teams van beide bedrijven zijn inmiddels samengebracht onder een dak.

Beerwulf is een online verkoper, net twee jaar oud, van speciaalbieren waar Heineken als grote aandeelhouder in zit.

Foto: Graeme Anderson (cc)

Page generated in 1.131 seconds. Stats plugin by www.blog.ca