IENS.nl verdwijnt, wordt TheFork

De naam van recensie- en boekingssite IENS.nl verdwijnt en wordt omgeladeld tot de internationale merknaam TheFork. De helft van de restaurants in het aanbod verdwijnt.

De rebranding die vandaag wordt doorgevoerd is onderdeel van een internationaal traject. IENS is sinds 2015 onderdeel van TripAdvisor en valt onder het restaurantlabel TheFork, sind 2014 eigendom van het Amerikaanse concern.

Almir Ambeskovic (foto), verantwoordelijke voor de Nederlandse markt, legt de naamsverandering uit met het internationale perspectief van TheFork. Voor Nederlandse klanten wordt het duidelijk dat ze ook in andere TheFork-landen terecht kunnen. En buitenlandse bezoekers van Nederland kunnen een restaurant boeken bij een site die ze van hun thuismarkt ook al kennen.

De rebranding brengt ook een fundamentele verandering voor IENS/TheFork met zich mee. Het aantal restaurants op de site zal per 1 mei aanstaande halveren tot ongeveer vijf- à zesduizend. De helft die sneuvelt wil namelijk geen tafels laten reserveren via de site. Het gaat hen enkel om de recensies. TheFork hanteert echter de regel dat je enkel een review kunt schrijven als je daadwerkelijk ook een tafel boekte via de site.

Het boekingselement achter IENS.nl kreeg pas echt een impuls toen het bedrijf Couverts.nl overnam van RTL Ventures in 2016.

Om zijn aantrekkingskracht onder gebruikers te vergroten, versterkt TheFork zijn loyalityprogramma. Reviewers krijgen bij duizend of tweeduizend feedbackpunten nu twintig of vijftig euro korting bij een restaurantbezoek. Dat is het dubbele van wat tot op heden gold.

Nederland is de tweede site die zijn oude label afschudt. In Australië werd begin dit jaar afscheid genomen van Dimmi.

Jumbo start bezorgdienst in centrum Amsterdam

Jumbo is vandaag gestart met het thuisbezorgen van boodschappen in het centrum van Amsterdam. De nieuwe dienst was al aangekondigd.

Om inwoners van het centrum van Amsterdam extra te attenderen op de komst van de Jumbo Bezorgservice, zijn de elektrische bezorgwagens van Jumbo tijdelijk omgebouwd tot rijdende supermarkten. Door middel van QR-codes op de verpakkingen, kunnen klanten hun boodschappen op de stilstaande bezorgwagens direct scannen en toevoegen aan hun online bestelmandje.

Met de bezorgwagens in het centrum van Amsterdam en de rechtstreekse thuisbezorging vanuit een zogeheten hub, maakt Jumbo naar eigen zeggen een duurzaamheidsslag. De elektrische Street Scooters van Jumbo zijn speciaal ontwikkeld voor huis-aan-huis belevering.

Klanten krijgen voortaan de keuze uit bezorgslots van 2 uur en 1 uur. Zo kunnen zij straks in Amsterdam ook ’s ochtends tussen 7 en 8 uur hun boodschappen bezorgd krijgen.

FNV zet Picnic mes op de keel: de supermarkt-cao of de rechter

Vakbond FNV heeft websuper Picnic de keus gesteld tussen het toepassen van de supermarkt-cao of een rechtszaak. Binnen een week moet het bedrijf laten weten of het de supermarkt-cao gaat toepassen voor zijn medewerkers.

De vakbond constateert dat er na stevige acties van FNV en werknemers rond onveiligheid op de vijf distributiecentra, wel verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo is Picnic een veiligheidsprogramma gestart. Maar het bedrijf geeft niet thuis zodra het gaat over vaste contracten en vaste uren voor de mensen. En een cao, daar gaat de directie al helemaal niet op in.

Picnic verdient volgens de bond ‘miljoenen aan de onderbetaling van zijn medewerkers’. Samen met twaalf orderpickers uit de distributiecentra in Nijkerk, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven overhandigde FNV vrijdagh symbolisch een cheque van 9,9 miljoen euro aan de directie. Dit staat voor het bedrag dat Picnic in 2018 in eigen zak heeft gestoken door geen loon en werkgeverslasten te betalen conform de supermarkt-cao.

Voor het zware werk dat de werknemers doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon zonder toeslagen. De gratis bezorging moet ergens van worden betaald. FNV: ‘Eén van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten is omdat ze onderbetalen. Gratis bezorgen bestaat niet.’

Omdat de cao voor supermarkten Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is, zijn alle supermarkten die onder de werkingssfeer van deze cao vallen, verplicht deze toe te passen. Online supermarkten kunnen daar volgens de bond niet onderuit komen.

Oprichter Uber revancheert met dark kitchens

De oprichter van Uber, Travis Kalanick, wil ook in Europa en Azië gaan investeren in zogeheten dark kitchens. Dat soort restaurants-zonder-tafels richt zich op horeca-ondernemers die louter handelen via platformen als UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd.

Miljardair Kalanick investeerde in maart 2018 150 miljoen dollar in het bedrijf City Storage Solutions. Dat vastgoedbedrijf is ook eigenaar van CloudKitchens.com. Met die formule onderzoekt de ondernemer nu waar hij zijn dark kitchens in Europa wil aanleggen. Volgens de Financial Times zijn de eerste gesprekken in Londen al lang achter de rug.

CloudKitchens koopt of huurt vastgoed buiten of aan de rand van stadscentra. Voor huurders uit de horecawereld installeert het daar professionele keukenapparatuur waarmee koks op schaal producties kunnen draaien. Dat kunnen verschillende soorten ondernemer zijn. Dat varieert van restauranthouders tot eigenaren van foodtrucks die meer of elders willen bezorgen tot slimme lokale ondernemers. Rens Bekkers in Amsterdam is zo’n type met zijn Bright Kitchen.

Helemaal nieuw is het concept van de dark kitchens niets. Deliveroo exploiteert er al meerdere, behalve in Engeland ook in Nederland. Afgelopen zomer zei Akshay Navle, VP Product, tegen deze uitgave dat hij wilde groeien tot 250 zogeheten Editions tegen eind 2018.

Travis Kalanick vertrok in juni 2017 na een reeks van uitingen van ongenoegen en incidenten. Met de verkoop van zijn aandelen incasseerde hij rond de 1,4 miljard dollar. In zijn tijd bij Uber leerde hij het belang kennen van de dark kitchens voor UberEats. De keukens kunnen helpen lokale bezorgmarkten vlot te trekken of zelfs versnellen door het aanbod te vergroten.

Foto: Lou Stejskal (cc)

PostNL en Jumbo gaan gezamenlijk bezorgen in Groningen

Jumbo en PostNL gaan in Groningen de bij Jumbo online bestelde boodschappen gezamenlijk bezorgen. Het gaat om een test van drie maanden. Ook de Universiteit van Groningen doet mee.

Tijdens de proef onderzoeken medewerkers van de Universiteit van Groningen of door een samenwerking tussen Jumbo en PostNL een bijdrage kan worden geleverd aan een schoner milieu, het terugdringen van de emissie en het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre het voor beide partijen meer efficiëntie oplevert, waarbij als doel gesteld is dat de beleving van Jumbo klanten gelijk blijft.

De medewerkers van PostNL hebben in voorbereiding op deze pilot een opleiding gehad en intensief meegedraaid met de Jumbo bezorgers, om zo dezelfde service te kunnen blijven bieden die klangten gewend zijn.

Na deze pilot zal Jumbo op basis van de onderzoeksresultaten bekijken of en in hoeverre er een vervolg aan deze pilot in Groningen zal worden gegeven.

Vakbonden: begin met innen van loonbelasting en premies bij Deliveroo

De vakbonden FNV, CNV en VCP willen dat minister Koolmees actie onderneemt naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in de Deliveroo-zaak die FNV aanspande.

De vakbonden roepen de minister op om onmiddellijk te starten met het innen van loonbelasting en premies bij Deliveroo. ‘De minister moet niet langer op zijn handen blijven zitten en samen met de Belastingdienst eindelijk eens gaan handhaven. De rechter is buitengewoon duidelijk geweest over Deliveroo. Wat daar gebeurt is schijnzelfstandigheid. Punt uit. Die blijvende onduidelijkheid waar de minister over spreekt wordt bewust gecreëerd door werkgevers als Deliveroo om maar onder de werkgeversverplichtingen uit te kunnen komen. Juist de minister zou daar niet in mee moeten willen gaan maar zijn taak als hoeder van orde van de arbeidsmarkt serieus moeten nemen,’ aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

Koolmees reageerde eerder deze week op Kamervragen. Daarin wilde hij geen uitspraken doen over individuele bedrijven en over zaken die onder de rechter zijn.

Koolmees benadrukt dat het kabinet kansen die innovatie en technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bieden, zoals het werken via platforms, toejuicht. Op dit moment is de hoeveelheid platformwerk in Nederland nog relatief beperkt in omvang, maar deze is wel groeiende. De opkomst van de platformeconomie mag niet ten koste gaan van de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van werkenden, aldus Koolmees.

Concrete stappen wil Koolmees niet zetten: ‘In zijn algemeenheid vindt het kabinet het wenselijk dat door middel van rechterlijke uitspraken, meer helderheid komt over de kwalificatie van arbeidsrelaties in de platformeconomie’.

‘De minister stelt ons teleur omdat hij niet zelf overgaat tot actie,’ zegt Zakaria Boufangacha, lid dagelijks bestuur FNV. ‘Het kan toch niet zo zijn dat bedrijven met diepe zakken de juridische molen draaiende weten te houden en zich ondertussen wetteloos kunnen blijven gedragen. Eerder beloofde minister Koolmees te zullen handhaven bij kwaadwillendheid bij het gebruik van zzp-constructies. Deliveroo legt nu een rechtelijke uitspraak naast zich neer. Hoe kwaadwillend wil de minister het hebben voordat er zal worden opgetreden?’

De bonden vinden dat het kabinet ten onrechte een rookgordijn opwerpt met betrekking tot het ingewikkelde vraagstuk in de platformeconomie. De FNV stelt: ‘Het is absurd dat eerst wordt afgewacht tot het onderwerp platformwerk in Nederland of zelfs in Europa uitgekristalliseerd is tot het hoogste rechtelijke niveau. Het gedurende lange tijd in stand houden van een juridisch schemergebied vinden we zeer laakbaar. Het komt er op neer dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen en dat excessen kunnen blijven voortbestaan. Momenteel gaan schijnopdrachtgevers, zoals Deliveroo, er van uit dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan en woekert deze ongezonde situatie voort.’

Takeaway realiseert in Nederland 19 procent ordergroei

Takeaway realiseerde in Nederland een omzetgroei van 32 procent en een ordergroei van 19 procent. Het handelsresultaat ging naar 53,2 miljoen tegen 43 miljoen een jaar eerder. De omzet bedroeg 98 miljoen euro.

De totale omzet voor alle activiteiten voor 2018 kwam uit op 240 miljoen euro, 44 procent meer dan een jaar eerder. Takeaway lijdt nog steeds verlies: maar dat is met 14 miljoen wel een stuk lager dan de 42 miljoen van 2017.

Forse groei realiseerde Takeaway in Duitsland, waar de omzet 49 procent steeg en de ordergroei met 36 procent toenam (pdf).

Eind vorig jaar werd bekend dat Takaway de Duitse activiteiten van Delivery Hero zou overnemen. De cijfers daarvan zijn nog niet verwerkt in de resultaten. De overname wordt vermoedelijk rond 1 april voltooid. De totale omzet in Duitsland bedroeg in 2018 86 miljoen euro.

Takeaway telt ruim 43.000 aangesloten restaurants, het aantal actieve klanten kwam in 2018 hoger uit op 14 miljoen. De via Takeaway gegenereerde omzet voor de restaurants bedroeg 1,7 miljard euro.

Ook Picnic verkoopt maaltijdboxen

Picnic is de volgende supermarkt die zijn aanbod uitbreidt met maaltijdboxen.

Vanaf vandaag kan driekwart van de klanten van Picnic complete gerechten, met recept, thuis laten bezorgen. Het gaat om dozen voor twee personen of voor een hele gezin.

Eind februari kan het hele klantenbestand, nu 275.000 huishoudens groot, de dozen bestellen. Een verschil met aanbieders als HelloFresh en Marley Spoon is dat de supermarkt geen abonnement aan zijn aanbod verbindt. Klanten kunnen de samengestelde gerechten apart bestellen.

“Het zijn allemaal herkenbare gerechten met een ‘twist’. Denk bijvoorbeeld aan andijviestamppot met zoete aardappel en kruidenmelange, mosterdkip met aardappeltjes of Basilicum-bloemkoolrisotto”, licht directeur Michiel Muller toe.

Jumbo gaat in heel Amsterdam bezorgen

Jumbo gaat een dezer dagen boodschappen in heel Amsterdam bezorgen. Kennelijk als reactie op de plannen van Albert Heijn om de aanwezigheid van ah.nl in Amsterdam flink op te voeren. Ook Picnic is hard bezig.

Jumbo is in het geheim al twee weken bezig met proefbezorgingen in Amsterdam-Noord en voegt daar Amsterdam-Centrum aan toe, weet Het Parool.

Binnen een maand later rolt men verder uit naar Amsterdam-West en Amstelveen. Op den duur zal Jumbo ook bezorgen in Oost en Zuidoost, maar de termijn waarop is nog onduidelijk.

De bezorging in Amsterdam is mogelijk dankzij een hub in het Westelijk Havengebied.

‘De markt is groot genoeg, er zit nog zo veel groei in,’ zegt Picnic-topman Michiel Muller in een eerste reactie op de toenemende concurrentie.

Kom ook naar het congres Digital Food op 26 maart in Amsterdam. Kaarten hier.

Voor Vomar even geen e-commerce meer

Supermarkt Vomar keert voorlopig niet terug in e-commerce. Ook is Vomar gestopt met de bezorging van online bestelde boodschappen. In zo’n bezorgdienst moet je heel veel geld investeren, vertelt topman Aart van Haren aan de Volkskrant.

Van Haren in het interview: ‘In Groot-Brittannië wordt nu 7 procent van de boodschappen online gekocht, maar dat stijgt nauwelijks meer. Je kunt die dingen alleen doen als je besluit de prijzen te verhogen, zelf het verlies te nemen of het op een andere manier op de klanten te verhalen. Dat willen we niet. We willen de goedkoopste zijn.’

Een eerste proef op e-commerce gebied in 2014 slaagde niet, de tweede poging volgde in 2016. Najaar 2018 is de webwinkel gestopt.

Vomar heeft 66 supermarkten in de vierhoek Utrecht, Almere, Den Helder, Noordwijk. In deze regio is de concurrentie hevig. ‘Albert Heijn is onze grootste concurrent. Maar we hebben ook te maken met de harde discounters als Lidl en Aldi. Jumbo is hier wat minder prominent aanwezig.’

Voor Vomar even geen e-commerce meer

Supermarkt Vomar keert voorlopig niet terug in e-commerce. Ook is Vomar gestopt met de bezorging van online bestelde boodschappen. In zo’n bezorgdienst moet je heel veel geld investeren, vertelt topman Aart van Haren aan de Volkskrant.

Van Haren in het interview: ‘In Groot-Brittannië wordt nu 7 procent van de boodschappen online gekocht, maar dat stijgt nauwelijks meer. Je kunt die dingen alleen doen als je besluit de prijzen te verhogen, zelf het verlies te nemen of het op een andere manier op de klanten te verhalen. Dat willen we niet. We willen de goedkoopste zijn.’

Een eerste proef op e-commerce gebied in 2014 slaagde niet, de tweede poging volgde in 2016. Najaar 2018 is de webwinkel gestopt.

Vomar heeft 66 supermarkten in de vierhoek Utrecht, Almere, Den Helder, Noordwijk. In deze regio is de concurrentie hevig. ‘Albert Heijn is onze grootste concurrent. Maar we hebben ook te maken met de harde discounters als Lidl en Aldi. Jumbo is hier wat minder prominent aanwezig.’

Foodbloggers: Je bent wat je influencer (niet) eet

Wat we eten, of wat we juist niet eten, bepaalt wie we zijn. Food influencers serveren hapklare brokken eetbare identiteit. Als food professional kun je niet meer om hen heen. Laurens van Klaveren: “Omdat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

“Een influencer is iemand die zichzelf tot merk heeft gemaakt”, begint Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van webontwikkelaar Onstuimig. “Dat kunnen zangers en acteurs zijn of bloggers en vloggers. Dat maakt niet uit.” Bekende mensen treden sowieso meer buiten hun hokje, stelt Van Klaveren. “Zangers presenteren, bloggers geven een boek uit, spelen in een film of staan bij de Hema met hun hoofd op etuitjes.”

“In absolute cijfers is de influencer-branche groot, en groeiend. Op dit moment is het bereik van tv nog altijd groter. Toch stuit je vaak genoeg op een influencer, bijvoorbeeld tijdens je zoektocht naar een recept.” Dat is een kort contactmoment. De echte kracht zit ’m er volgens Van Klaveren in als volgers zich identificeren met of opkijken tegen een influencer.

Schijnbaar vrije keuze

In dat woord zoektocht zit een verschil met bijvoorbeeld tv-reclame of banners, die gepushed worden. “Influencers leiden hun leven en presenteren zich online, en je vindt ze vanzelf als ze passen bij jouw leven. Nou ja, vanzelf,” nuanceert Van Klaveren, “doordat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

Koken met je buurvrouw als statement

Waarom werken influencers zo goed in food? “Zij combineren een persoonlijke benadering en praktische tools, zoals recepten en producten. Een recept met een persoonlijk verhaal voelt dichterbij. Het is alsof je kookt met je vriendin of buurvrouw.” Albert Heijn springt daar slim op in met hun koopknop op een site als leukerecepten.nl. “Je kunt met één klik op de knop alle ingrediënten van de recepten in je shopping cart knikkeren.”

Daarnaast is wat je eet – of niet eet – een statement geworden. “Je eet niet vegan; je bent vegan.” Van Klaveren vergelijkt het met mode: “In mode zie ik een paradox. Je bent uniek door hetzelfde te zijn. In jouw groep ben je hetzelfde. Veilig. Ten opzichte van andere groepen ben je uniek. De digitalisering ondersteunt dit trouwens perfect. Het past bij de sociale mechanismes van global villages of filter bubbles.”

Authentiek passend bij jou

“Influencers bereiken hun publiek op een andere manier dan supermarkten en producenten. De persoonlijke en authentieke benadering van een influencer spreekt een bepaalde, eenduidige groep aan. Bedrijven maken vaak één boodschap voor iedereen. Kijk naar de Allerhande. Als de boodschap, vega eten met kerst, niet past bij het grote publiek, kan discussie ontstaan.”

“Voor iedere subgroep zou een bedrijf eigenlijk een passende influencer moeten inzetten. Dat betekent geschikte influencers vinden, je boodschap (laten) vertalen passend bij de doelgroepen en daarmee durven afstappen van je eigen gepolijste marketingzinnen.” Volgens Van Klaveren is het dat allemaal waard. “De respons – het aantal kliks – op campagnes is beter als het verhaal aansluit bij de influencer en volgers.”

Devaluatierisico

Dat lijkt allemaal duidelijk, toch is authenticiteit kwetsbaar. “Als een influencer het verhaal vertelt over een product, is dat het verhaal van de producent, niet van de influencer. De vraag is tot hoe ver zo’n online beïnvloeder kan gaan. Een influencer kan je zien als je vriendin, een gelijkwaardige. Als zij betaald wordt, verdwijnt die gelijkwaardigheid.” Dat geeft een risico op devaluatie van de influencer. Ook het bedrijf dat de influencer inzet verwacht eerlijkheid. Zo stopte Unilever met ‘sjoemel-influencers’ die volgers en likes kochten.

Van Klaveren ziet ook afgunst over hoeveel geld influencers verdienen. “Eigenlijk is dat misplaatst. Influencers werken zich helemaal suf om zoveel mogelijk te produceren en dat heel mooi te doen. Ze kunnen daarbij meestal geen andere baan hebben. Trouwens, de meesten zijn best open over wanneer content gesponsord is.”

Ondanks het devaluatierisico, moeten bedrijven zeker experimenteren met influencers, vindt Van Klaveren. “Influencing zit in de lift met vaak honderdduizenden volgers per influencer. Het effect van tv-reclame wordt kleiner. Je wilt de boot niet missen.”

Op 26 maart 2019 organiseert Emerce in samenwerking met Foodlog het congres Digital Food. Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van Onstuimig en influencer-expert, vertelt hoe bedrijven en influencers kunnen samenwerken. Wie volgt wie en waarom? Schrijf je hier in vóór 24 februari en profiteer van 100 euro Early Bird-korting.

Foodbloggers: Je bent wat je influencer (niet) eet

Wat we eten, of wat we juist niet eten, bepaalt wie we zijn. Food influencers serveren hapklare brokken eetbare identiteit. Als food professional kun je niet meer om hen heen. Laurens van Klaveren: “Omdat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

“Een influencer is iemand die zichzelf tot merk heeft gemaakt”, begint Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van webontwikkelaar Onstuimig. “Dat kunnen zangers en acteurs zijn of bloggers en vloggers. Dat maakt niet uit.” Bekende mensen treden sowieso meer buiten hun hokje, stelt Van Klaveren. “Zangers presenteren, bloggers geven een boek uit, spelen in een film of staan bij de Hema met hun hoofd op etuitjes.”

“In absolute cijfers is de influencer-branche groot, en groeiend. Op dit moment is het bereik van tv nog altijd groter. Toch stuit je vaak genoeg op een influencer, bijvoorbeeld tijdens je zoektocht naar een recept.” Dat is een kort contactmoment. De echte kracht zit ’m er volgens Van Klaveren in als volgers zich identificeren met of opkijken tegen een influencer.

Schijnbaar vrije keuze

In dat woord zoektocht zit een verschil met bijvoorbeeld tv-reclame of banners, die gepushed worden. “Influencers leiden hun leven en presenteren zich online, en je vindt ze vanzelf als ze passen bij jouw leven. Nou ja, vanzelf,” nuanceert Van Klaveren, “doordat influencers goed omgaan met zoekmachines, is de vrije keuze toch minder vrij dan je zou denken.”

Koken met je buurvrouw als statement

Waarom werken influencers zo goed in food? “Zij combineren een persoonlijke benadering en praktische tools, zoals recepten en producten. Een recept met een persoonlijk verhaal voelt dichterbij. Het is alsof je kookt met je vriendin of buurvrouw.” Albert Heijn springt daar slim op in met hun koopknop op een site als leukerecepten.nl. “Je kunt met één klik op de knop alle ingrediënten van de recepten in je shopping cart knikkeren.”

Daarnaast is wat je eet – of niet eet – een statement geworden. “Je eet niet vegan; je bent vegan.” Van Klaveren vergelijkt het met mode: “In mode zie ik een paradox. Je bent uniek door hetzelfde te zijn. In jouw groep ben je hetzelfde. Veilig. Ten opzichte van andere groepen ben je uniek. De digitalisering ondersteunt dit trouwens perfect. Het past bij de sociale mechanismes van global villages of filter bubbles.”

Authentiek passend bij jou

“Influencers bereiken hun publiek op een andere manier dan supermarkten en producenten. De persoonlijke en authentieke benadering van een influencer spreekt een bepaalde, eenduidige groep aan. Bedrijven maken vaak één boodschap voor iedereen. Kijk naar de Allerhande. Als de boodschap, vega eten met kerst, niet past bij het grote publiek, kan discussie ontstaan.”

“Voor iedere subgroep zou een bedrijf eigenlijk een passende influencer moeten inzetten. Dat betekent geschikte influencers vinden, je boodschap (laten) vertalen passend bij de doelgroepen en daarmee durven afstappen van je eigen gepolijste marketingzinnen.” Volgens Van Klaveren is het dat allemaal waard. “De respons – het aantal kliks – op campagnes is beter als het verhaal aansluit bij de influencer en volgers.”

Devaluatierisico

Dat lijkt allemaal duidelijk, toch is authenticiteit kwetsbaar. “Als een influencer het verhaal vertelt over een product, is dat het verhaal van de producent, niet van de influencer. De vraag is tot hoe ver zo’n online beïnvloeder kan gaan. Een influencer kan je zien als je vriendin, een gelijkwaardige. Als zij betaald wordt, verdwijnt die gelijkwaardigheid.” Dat geeft een risico op devaluatie van de influencer. Ook het bedrijf dat de influencer inzet verwacht eerlijkheid. Zo stopte Unilever met ‘sjoemel-influencers’ die volgers en likes kochten.

Van Klaveren ziet ook afgunst over hoeveel geld influencers verdienen. “Eigenlijk is dat misplaatst. Influencers werken zich helemaal suf om zoveel mogelijk te produceren en dat heel mooi te doen. Ze kunnen daarbij meestal geen andere baan hebben. Trouwens, de meesten zijn best open over wanneer content gesponsord is.”

Ondanks het devaluatierisico, moeten bedrijven zeker experimenteren met influencers, vindt Van Klaveren. “Influencing zit in de lift met vaak honderdduizenden volgers per influencer. Het effect van tv-reclame wordt kleiner. Je wilt de boot niet missen.”

Op 26 maart 2019 organiseert Emerce in samenwerking met Foodlog het congres Digital Food. Laurens van Klaveren, mede-eigenaar van Onstuimig en influencer-expert, vertelt hoe bedrijven en influencers kunnen samenwerken. Wie volgt wie en waarom? Schrijf je hier in vóór 24 februari en profiteer van 100 euro Early Bird-korting.

Deventer wil geld terug van thuisbezorgapp Peeves

De gemeente Deventer wil een subsidie van 25.000 euro aan thuisbezorg-app Peeves terugvorderen. Met de app konden mensen bij acht restaurants in Deventer maaltijden bestellen en houdbare producten mee teruggeven aan de bezorger voor de Voedselbank.

De gemeente zegt dat de producten niet bij de Voedselbank terecht zijn gekomen. Om die reden is een zogeheten terugvorderingsprocedure gestart.

Ondernemer Raymond Schneider reageert bij RTV Oost verontwaardigd op het voornemen van de gemeente. ‘Peeves is een technologische pilot en slechts een onderdeel van een bredere propositie van de uiteindelijke functionaliteit van het platform. Op heel kleine schaal testten we of we de voorraad voedsel bij mensen thuis opnieuw konden inzetten.’

Delivery Hero ziet omzet met 77 procent stijgen

Maaltijdenbezorger Delivery Hero heeft 77 procent meer omzet behaald in 2018. Het totaal komt daarmee op 792 miljoen euro.

De omzet overtrof de eigen verwachtingen van het bedrijf, dat eerder rekening hield met 780 tot 785 miljoen euro. Het aantal orders bij Delivery Hero kwam 49 procent hoger uit op 369 miljoen.

In december verkocht Delivery Hero zijn Duitse belangen voor 930 miljoen euro aan het Nederlandse Takeaway.com. Daarmee blijven nog voldoende activiteiten over. Delivery Hero is in zo’n 40 landen actief.

Het bedrijf verwacht in 2019 een omzet tussen de 1,08 en 1,15 miljard euro en een operationeel verlies van tussen de 270 en 320 miljoen euro.

Page generated in 2.176 seconds. Stats plugin by www.blog.ca