Carrefour test e-commerce distributiecentrum

Supermarkt Carrefour gaat in België een speciaal distributiecentrum inrichten voor e-commerce. Tot nu toe werden klanten enkel beleverd vanuit de winkels, maar dat model is niet vol te houden, zegt operationeel directeur franchise Giosino Cornacchia in een gesprek met RetailDetail.

De hypermarkten ontvangen elke dag tientallen bestellingen, daar zijn drie à vier medewerkers constant mee bezig. Daarom wordt nu een test uitgevoerd met een zogeheten ‘dark store’.

Online groeit voor Carrefour. Het is nog wel 1,5 procent van de markt, maar het kan naar 3 à 5% gaan ‘en dan moeten we klaar zijn’.

In Brussel blijft Carrefour werken met ShipTo, de dienst die met een elektrische bakfiets klanten belevert.

Uber neemt bezorger van boodschappen over

Uber maakt serieus werk van boodschappenbezorging met de overname van Cornershop. Dat bedrijf was eerste actief in Latijns Amerika, en sinds kort ook in Toronto.

De onderneming werd in 2015 opgericht door Oskar Hjertonsson, Daniel Undurraga en Juan Pablo en heeft zijn hoofdkwartier in Chili.

In totaal heeft het bedrijf 31,7 miljoen dollar opgehaald bij investeerders Accel, Jackson Square Ventures en anderen. Aanvankelijk wilde Walmart het bedrijf overnemen, maar Mexicaanse toezichthouders staken daar een stokje voor.

Het overnamebedrag is niet gecommuniceerd. De overname wordt volgend jaar afgerond.

Duits bereik Picnic: 1 miljoen huishoudens

Online supermarkt Picnic groeit met de opening in Essen naar een bereik van een miljoen huishoudens.

Iets meer dan anderhalf jaar geleden lag er nog geen banaan of stokbrood in de schappen bij Picnic. Sinds de opening in maart 2018 kwam daar snel verandering in. De boodschappenbezorger bereikt nu 1 miljoen https://excitingcommerce.de/2019/10/08/picnic-erreicht-jetzt-eine-million-haushalte-uber-10-standorte/ huishoudens en heeft zestigduizend klanten.

Vanaf half november is het bedrijf, dat ooit in Amersfoort begon, ook actief in het Duitse Essen. Dat wordt stad nummer tien in Duitsland. De leiding van het Nederlandse bedrijf legt het ruhrgebied dicht alsof het een legpuzzel is: stad voor stad. Daarbij werkt het nu vanuit vijf locaties.

In Duitsland werkt Picnic met groeigeld van supermarktketen Edeka. Dat heeft een belang van 35 procent.

Takeaway verwerkt 87 procent meer orders in derde kwartaal

Takeaway heeft in het derde kwartaal 87 procent meer orders verwerkt dan een jaar eerder. Vooral Duitsland groeide hard, met 136 procent.

In het derde kwartaal verwerkte Takeaway oftewel Thuisbezorgd 9,4 miljoen orders. In Duitsland waren dat er 19,2 miljoen en in de overige markten ruim 12 miljoen. Het totaal bedraag daarmee ruim 41 miljoen.

Financiële cijfers zijn nog niet genoemd in de vanochtend gepubliceerde Trading Update, maar CEO Jitse Groen meldt wel dat het bedrijf ‘EBITDA positief’ is in Nederland en Duitsland.

Takeaway publiceert 13 februari zijn jaarcijfers.

‘Amazon vestigt grote supermarkten in metropolen’

Amazon heeft huurcontracten gesloten voor een keten van supermarkten in Los Angeles. Volgens The Wall Street Journal heeft het bedrijf ook Chicago en Philadelphia op het oog, merkwaardig genoeg niet haar eigen thuisstad Seattle.

Het gaat om winkels met vrij grote afmetingen en bovendien valt op dat deze in de buitenwijken zijn gevestigd.

De bedoeling is dan ook niet om te concurreren met Whole Foods, de formule die Amazon enkele jaren terug overnam voor 13,7 miljard dollar. Whole Foods telt 6900 vestigingen, voornamelijk in centra van grote steden. Daarnaast heeft Amazon 18 kassaloze Amazo Go winkels.

Een van de eerste supermarkten komt in Woodland Hills bij Los Angeles. De winkel daar werd eerder gebruikt door Toys R Us.

Verlies Deliveroo naar 284 miljoen dollar

Bezorger Deliveroo heeft in 2018 284 miljoen dollar verlies geleden tegen 244 miljoen een jaar eerder. De omzet ging wel flink omhoog, met 72 procent, naar 340 miljoen.

Reden van het verlies is de toenemende concurrentie op de markt voor maaltijdbezorgingen. Een geduchte concurrent is Takeaway, dat Just Eat en en de Duitse activiteiten van Delivery Hero overnam. In Duitsland moest Deliveroo zich zelfs terugtrekken.

De omzet ging mede omhoog omdat Deliveroo nu ook samenwerkt met restaurants die hun eigen bezorgers hebben. Daarnaast zijn de zakelijke bezorgingen uitgebreid. Ook werd geïnvesteerd in nieuwe markten als Taiwan en Koeweit.

In Engeland worden nog eens vijf steden aan de huidige 200 toegevoegd en er komt een tech hub in Edinburgh na de overname van softwaremaker Cultivate.

In mei heeft Deliveroo nog 575 miljoen dollar opgehaald, waarmee de totale financiering op 1,5 miljard komt.

Deliveroo start in Almere

Sinds deze week is maaltijdplatform Deliveroo ook beschikbaar in Almere. Het bedrijf wil ongeveer vijftig restaurants aansluiten en is op zoek naar tientallen fietsers om mee te werken.

De bezorgdienst zal meteen beschikbaar zijn voor alle 200.000 Almeerders, al moet nog worden gesproken met horeca-ondernemers in de stad.

Deliveroo biedt naar eigen zeggen een ‘sportieve bijbaan voor studenten en voor anderen die graag extra willen verdienen’.

Deliveroo is momenteel beschikbaar in veertien steden in Nederland, waaronder in Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Verdere uitbreiding is voorzien.

Picnic naar Haarlem

Picnic breidt vanaf begin november naar Haarlem. De uitbreiding is onderdeel van de landelijke uitrol van Picnic, dat onder meer bezorgt in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Deventer, Alkmaar en Venlo, en dat vorig jaar in diverse Brabantse steden van start is gegaan. Begin 2019 steeg het aantal klanten naar ruim 300.000, verdeeld over 75 Nederlandse steden.

Picnic gaat straks ook bezorgen in omliggende plaatsen Heemstede, Santpoort-Zuid, Bloemendaal, Aerdenhout, IJmuiden en Driehuis.

De boodschappen worden voor het hele gebied vanuit de hub aan de Küppersweg 9 in Haarlem geleverd. Er wordt gestart met 10 elektrische bezorgwagentjes en 30 bezorgers. Volgens planning zijn deze aantallen eind 2019 gestegen naar 20 karretjes en 60 bezorgers.

Beerwulf test bierabonnementen

De Europees werkende online bierwinkel Beerwulf.com steekt de tenen in het water met een nieuw transactionele model: abonnementen op fustjes en dozen met speciaalbier.

In eerste instantie vindt de proef in het Verenigd Koninkrijk plaats. De consument zal regelmatig een vast bedrag betalen om gedurende een x-aantal maanden dozen met bier van een aantal kleine Engelse brouwerijen thuis te ontvangen. Marketingbaas Marc Scholten vertelt dat er een vergelijkbaar product wordt ontwikkeld met Belgisch bier. Er komen om te beginnen drie abonnementen.

Na Engeland zal de proef ook in andere landen worden gedaan.

Het is verre van zeker of Beerwulf de bierabonnementen uiteindelijk voor vast in zijn assortiment wil opnemen. De test is bedoeld om datapunten uit de markt te genereren om beslissingen mee te nemen.

Een half jaar geleden, in maart 2019, ging Beerwulf samen met The Sub uit Engeland en centraliseerde alle activiteiten in Nederland. Daarmee groeide het werkterrein van de Nederlanders direct van vijf naar elf Europese markten. Iedere markt, zo blijkt, heeft eigen dynamieken, smaakvoorkeuren en gebruiken. In het ene land kan een abonnement meer aanslaan dan het andere.

Ook qua distributie zijn er verschillen. Scholten: “In Frankrijk blijkt het belangrijk dat we ook leveren op pick-up points. Daar kijken we nu dus naar.”

Het afgelopen half jaar ging veel van de energie naar het integreren van de producten en organisaties van Beerwulf en The Sub. Met dat proces grotendeels achter de rug wil het bedrijf zich meer op de markt en de toekomst richten.

Productowner Lars Harmsen schetst: “Komende tijd gaan we bijvoorbeeld meer met productaanbevelingen doen. En omdat we veel verschillende klanten hebben, moeten we ook onze bezoekers beter gaan herkennen om deze persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen. Dat heeft komende periode wel prioriteit. We willen de klanten niet kopen, maar verdienen.”

Scholten ziet ook nog veel werk liggen in het optimaliseren van de assortimenten in de verschillende landen. “Je kunt er bijvoorbeeld ook op rekenen dat er steeds meer bier op fustjes beschikbaar komt.”

Concrete cijfers over de groei-ontwikkeling geeft Beerwulf niet. De marketingbaas spreekt in elk geval over veertig procent organische groei in 2019.

Makro Nederland introduceert digitaal platform voor horecaondernemers

Groothandel Makro lanceert deze week tijdens de horecabeurs Gastvrij Rotterdam (tot en met 25 september) het platform DISH in Nederland. Hiermee kunnen horecaondernemers desgewenst een eigen website opzetten, reserveringen maken en hun teammanagement aansturen. In België was het modulaire platform al langer beschikbaar, Nederland is het veertiende land dat het adopteert.

DISH staat voor Digital Innovations and Solutions for Hospitality. Met DISH krijgen ondernemers toegang tot verschillende online diensten: van een reserveringstool tot een mobiele app. Ook krijgen ze inzichten in hun sector en zijn er mogelijkheden om met specialisten in contact te komen.

Een abonnement is gratis en beschikbaar voor alle horecaondernemers, ook als ze geen klant zijn bij Makro. “Het is natuurlijk wel een mooie kennismaking met ons als merk,” zegt Fabienne Linschoten, Head of Digital van Makro Nederland, op vragen van Emerce.

Moederbedrijf METRO AG richtte alweer enkele jaren terug Hospitality Digital (HD) op met als doel het ondersteunen van horecaondernemers. Inmiddels maken al ruim 170.000 restaurants gebruik van DISH, waarmee het concern wil bijdragen aan de ‘verdere digitalisering van de horecasector’.

Die digitalisering liet nogal eens te wensen over. Linschoten zegt dat de meeste Nederlandse restaurants onderhand wel een website hebben, “maar die wordt vaak niet bijgewerkt. Wij doen dat wel. Verder heb je ook de mogelijkheid om de site in 17 verschillende vertalingen aan te bieden.”

Rivaal Sligo biedt iets dergelijks niet, verzekert Linschoten. “Ik denk ook niet dat er partijen zijn die dit even snel in Nederland kunnen uitrollen. De ontwikkeling ervan kost nogal wat. Makro heeft het voordeel dat we onderdeel zijn van een groot concern.”

Zij sluit niet uit dat er ooit betaalbare onderdelen komen, “maar op dit moment doen we dat niet”.

Makro heeft voor de lancering bewust de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam uitgekozen, waar gemiddeld zo’n 14.000 vakprofessionals op afkomen. Ook op de horecavakbeurs in MECC Maastricht zal Makro het platform onder de aandacht brengen. “Ruim voor de feestdagen,” verzekert Linschoten. Zij hoopt voor december 1000 restaurants aan te sluiten. Vijfentwintig ondernemers mochten al met het platform werken.

Foto Makro

Maaltijdbezorger Postmates haalt 225 miljoen dollar op

Maaltijdbezorger Postmates heeft 225 miljoen dollar opgehaald tegen een waardering van 2,4 miljard in aanloop naar de beursgang.

Het geld komt grotendeels van GPI Capital.

In totaal heeft Postmates nu 1 miljard dollar aan financiering opgehaald.

Het Amerikaanse bedrijf heeft flink wat concurrentie, onder meer van Doorcash, dat Caviar overnam van Square voor 410 miljoen dollar.

 

22 miljoen dollar voor software voor kassaloze winkels

Het Israëlische Trigo heeft 22 miljoen dollar opgehaald voor de verdere ontwikkeling van technologie die met de kassaloze winkel Amazon Go moet concurreren. Daarbij leggen camera’s vast welke artikelen worden meegenomen en wordt afgerekend met een app.

Trigo, dat nog maar enkele jaren bestaat, levert de technologie aan bestaande supermarkten. De hardware wordt gewoon ingekocht van intel, Dell en Nvidia. De nadruk ligt op software ontwikkeling.

De eerste klant is de Israëlische keten Shufersal, die de komende vijf jaar 280 winkels volledig wil automatiseren. Er zijn gesprekken gaande met de Britse gigant Tesco.

Het geld komt van Red Dot Capital, Vertex en Hetz Ventures.

Foto Pixabay

Heineken sluit Aziatische bezorgdeal met Grab

Bierbrouwer Heineken heeft een strategische alliantie gesloten met Grab om in Zuid-Oost Azië zijn bieren te bezorgen en helpen betalen.

Grab uit Singapore is een van de Aziatische zogeheten super-apps, mobiele diensten die meerdere diensten onder een dak bevatten. Gebruikers van Grab kunnen er behalve voedels mee bestellen en betalen dit ook laten bezorgen.

Binnen de samenwerking gaat Heineken samples verspreiden van zijn bieren en ciders, maar krijgt ook een eigen winkel met assortiment in GrabFood. Daarnaast wordt GrabPay de voorkeursmethode van betalen op Heineken-events. Bovendien belooft Heineken dat zijn personeel in Zuid-Oost Azië ritjes zal bestellen met Grab als ze vervoer willen huren en niet concurrent Go-Jek.

De samenwerking wordt het eerst tastbaar op Grabs thuismarkt Singapore en rolt daarna uit naar Vietnam, de Filippijnen, Thailand, Birma en Cambodja.

Foto: Dennis Sylvester Hurd (cc)

Picnic rolt versneld uit naar Hengelo

Picnic breidt versneld uit in Twente nu het aantal inschrijvingen voor Enschede hoger is dan verwacht. Daarom wil het bedrijf ook in buurtgemeente Hengelo beginnen. Vanaf oktober kunnen ruim 37.000 huishoudens via de app boodschappen bestellen.

Hengelo stond al langer op het lijstje van Picnic, maar de komst naar de voormalige industriestad is in een stroomversnelling geraakt door de grote belangstelling in het naastgelegen Enschede. In nog geen week tijd hebben zich ongeveer 4000 Enschedeërs aangemeld.

Hengelo kent relatief gezien veel huishoudens met kinderen. Zij zijn druk met werk, opvoeding en sport en hobby’s van de kinderen en henzelf. ‘Met onze bezorgservice nemen wij ze de tijdrovende gang naar de supermarkt uit handen’, stelt Picnic.

Picnic begon in mei van dit jaar ook al in Deventer. Daar groeit het aantal klanten gestaag.

Thuisbezorgd.nl lanceert ‘Afhalen’ op Leiden Centraal en Station Eindhoven

Thuisbezorgd.nl gaat samenwerken met retailers op station Eindhoven en Leiden Centraal. Reizigers kunnen eten bestellen bij hun favoriete stationsformules, zoals Julia’s, AH to go en Burger King, direct online afrekenen en meteen hun bestelling afhalen zonder in de rij te hoeven staan.

De stations Eindhoven en Leiden Centraal zijn uitgekozen voor de proefperiode. Deze steden zijn volgens het bezorgbedrijf ‘uiterst geschikt’ om het concept uit te proberen, voordat mogelijke uitbreiding naar andere locaties volgt.

De steden zijn gekozen vanwege de vele treinreizigers en studenten die gebruikmaken van de stations. In Leiden komen dagelijks ongeveer 103.000 reizigers en in Eindhoven zijn dat er gemiddeld 84.000.

Dagelijks maken meer dan 1,2 miljoen reizigers gebruik van de treinstations.

Foto NS

Page generated in 1,127 seconds. Stats plugin by www.blog.ca