Besteld bij adidas, geleverd door Zalando

Zalando en adidas willen hun logistieke capaciteiten efficiënter kunnen inzetten. Tijdens proef in Frankrijk verstuurt Zalando goederen vanuit het eigen logistieke centrum in Moissy-Cramayel en levert deze dezelfde dag of de volgende dag bij adidas-klanten in Parijs. Besteld bij adidas, geleverd door Zalando dus.

De proef is begin augustus gestart en is de eerste test van Zalando op het gebied van multichannel. De eerste pakjes zijn volgens de Duitse retailer reeds succesvol geleverd bij adidas-klanten in Parijs. Zij ontvangen hun bestellingen sneller, namelijk binnen een bezorgvenster van twee uur op dezelfde of de volgende dag. De pakjes worden in een neutrale doos geleverd.

Met het lopende project willen adidas en Zalando ook een antwoord bieden op een aantal veranderingen binnen de e-commerce: Klanten verwachten vandaag de dag steeds snellere levering. En merken willen hun klanten bereiken via meer dan één kanaal en in verschillende landen. Dit betekent dat voorraad op steeds meer verschillende locaties moet worden opgeslagen.

Zalando is dan ook van plan om na deze proef Zalando Fulfillment Solutions (ZFS) verder uit te breiden met multichannel-oplossingen. Reeds meer dan 100 merkpartners uit het partnerprogramma maken gebruik van ZFS, wat inhoudt dat ze een deel van hun voorraad opslaan in magazijnen van Zalando. Zalando verzorgt voor hen de levering aan klanten in momenteel 14 Europese markten.

De proef met adidas, overigens geen ZFS partner, zal aanvankelijk zes tot twaalf maanden duren, waarna beide partners de resultaten zullen evalueren.

Foto Shutterstock

Stakingen bij Amazon Duitsland tijdens Prime Day

De Duitse vakbond Verdi grijpt Prime Day aan voor een zoveelste staking onder de noemer ‘Geen korting op onze inkomens’. Op zeven locaties wordt maandag het werk neergelegd.

Het gaat om de distributiecentra in Werne, Rheinberg, Leipzig, Graben, Koblenz en Bad Hersfeld. In totaal zouden 13.000 medewerkers het werk kunnen neerleggen.

Doorgaans meldt Amazon dat de stakingen weinig impact hebben op de verzendingen, maar Prime Day is doorgaans een van de drukste momenten van het jaar en ook bestellingen vanuit Nederland zouden in principe vertraagd kunnen worden. Amazon ontwijkt de druk van de vakbond steeds door werk uit Duitsland over te hevelen naar bijvoorbeeld Tsjechië, Polen of Luxemburg.

Sinds 2013 klaagt Verdi over slechte arbeidsomstandigheden en te lage lonen, maar Amazon komt niet echt in beweging.

Foto Amazon

Nieuwe inpakmachine Omoda bespaart lucht in verzenddoos

Schoenenretailer Omoda zegt 130,6 ton CO2 per jaar te besparen met een nieuwe inpakmachine. Eigenlijk zijn het twee machines. De ene vouwt en lijmt de verzenddozen in elkaar, de andere plaatst binnen vier seconden het deksel op de gevulde verzenddoos, precies aansluitend op de inhoud.

Omoda bespaart hierdoor naar eigen zeggen gemiddeld 46 procent lucht in de verzenddoos, en daarmee kan er 25 procent meer geladen worden in een vrachtwagen.

Omoda heeft ook doorgerekend wat dit betekent voor het vervoer van hun online bestellingen. Op jaarbasis zorgt deze nieuwe manier van inpakken voor een besparing van 130,6 ton CO2, oftewel 871 vliegtuigretourtjes van Amsterdam naar Parijs.

De inpakmachine is niet het enige groene initiatief van Omoda. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum, inclusief de inpakmachine, draaien op zonne-energie die wordt opgewekt door de ruim 1.700 vierkante meter aan zonnepanelen die op het dak van het distributiecentrum liggen.

Omoda heeft naast 22 fysieke winkels een Nederlandse, Belgische en Duitse webshop. Het van origine Zeeuwse familiebedrijf heeft zijn hoofdkantoor en distributiecentrum nog steeds in Zierikzee.

Zalando bouwt groot distributiecentrum in Bleiswijk

Niet Amazon, maar Zalando bouwt een distributiecentrum in Bleiswijk met een oppervlakte van 19 voetbalvelden, op bedrijventerrein Greenparc. Er komen 1500 mensen te werken. Het gaat om een investering van 200 miljoen euro.

Het duurzame dc (met zonnepanelen op het dak) moet in 2021 opengaan en verwerkt dan bestellingen voor Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Alleen al in de Benelux wil Zalando binnen vijf jaar de verkoop meer dan verdubbelen. Op dit moment worden vrijwel alle bestellingen vanuit Duitsland verscheept.

Dat de Duitse retailer wilde uitbreiden in Nederland of België was al bekend, meerdere gemeenten hebben aan het bedrijf getrokken. Uiteindelijk heeft het bedrijf gekozen voor Bleiswijk. De locatie vlakbij de A12 en in het hart van de Randstad gaf de doorslag, zo laat het bedrijf aan het AD weten.

Aanvankelijk waren er geruchten dat Amazon een dc wilde bouwen op de grond van een afgebroken veiling. Eigenaar USAA Realco Europe bereikte in 2016 met Royal FloraHolland overeenstemming over de koop van de voormalige bloemenveilinglocatie.

Het wordt een van de grootste distributiecentra van het land: bol.com heeft 50.000 vierkante meter in Waalwijk. Webwinkel VidaXL beschikt in Venlo over 100.000 vierkante meter.

Zalando is van plan om robots in te zetten, maar met een capaciteit voor 16 miljoen artikelen zijn nog steeds mensen nodig.

Cadeaushop YourSurprise breidt uit in Zeeland

Cadeaushop YourSurprise bouwt een nieuw pand in Zeeland. In deze ‘YourSurprise Campus’ worden e-commerce, productie en distributie onder een dak gebracht, weet Twinkle.

Het pand zal 42 bij 50 meter meten, met drie verdiepingen. Het bedrijf verwacht na het in gebruik van het nieuwe pand meer bestellingen te kunnen verzenden en ook meer ruimte hebben om de distributie te automatiseren.

De verhuizing naar de nieuwe campus staat gepland in oktober dit jaar.

T.O.M. opent derde distributiecentrum

Tom Omnichannel Management opent deze week een derde distributiecentrum in Bladel. De opslagcapaciteit wordt daarmee uitgebreid naar 31.000 vierkante meter.

Het bedrijf groeide naar eigen zeggen sneller dan voorzien. Het assortiment is uitgebreid en ook het aantal orders dat de e-tailer dagelijks verwerkt blijft stijgen. CEO Tom te Riele: ‘We willen alle producten die we verkopen op onze webshops fysiek op voorraad hebben. We hoeven daardoor nooit nee te verkopen aan onze klanten en kunnen onze leverbelofte blijven waarmaken.’

Het nieuwe distributiecentrum was in eerste instantie bedoeld als afroepmagazijn voor de andere twee distributiecentra. Het biedt plek voor 650 pallets. Daar komen nu 105 pickstellingen bij om ook de ordergroei te kunnen faciliteren.

In de laatste twee kwartalen van dit jaar verwacht T.O.M. nog eens uit te breiden met een capaciteit van 5.000 vierkante meter. In 2020 staat er een uitbreiding op de planning van 10.000 vierkante meter.

Zalando transformeert tot marktplaats

Modewinkel Zalando denkt dat het zeker nog vier jaar duurt voordat veertig procent van de verkochte items afkomstig is van externe verkopers.

De omslag van winkel naar platform werd vier jaar geleden al ingezet, maar de leiding moest al die tijd prioriteit geven aan de opbouw van de digitale en fysieke infrastructuur. Nu lijken de Duitsers toch vaart te willen gaan maken met de transformatie tot marktplaats.

Momenteel is tien procent van de verkochte items afkomstig is van externe verkopers. Over vier jaar moet dat veertig procent zijn. De échte omslag vindt plaats bij vijftig procent, want dan zijn de eigen handelsactiviteiten in de minderheid, maar daar spreekt Zalando geen verwachting over uit.

Partners kunnen ook gebruik maken van de logistieke infrastructuur van Zalando, Zalando Fulfillment Solutions, om hun items direct in de magazijnen van het platform te leggen. Op dit moment wordt elke derde partnerbestelling al door ZFS geregeld. Tegen 2023 moet die verhouding stijgen tot 70 procent.

Bedrijven als Eastpak, The North Face, Calvin Klein en WE Fashion maken reeds gebruik van deze platformdiensten. Meer dan honderd in total Ze betalen een vergoeding voor opslag en commissie per verkoop voor het gebruik van het platform.

Spare parts: servitization en ‘pay per use’ zijn dé verdienmodellen voor de toekomst

De spare parts-wereld voelt de industrie de hete adem van China in de nek en de logistieke uitdagingen groeien. Anderzijds biedt servitization fabrikanten en spare parts-leveranciers veel nieuwe kansen. 

Vroeger, niet eens zo héél erg lang geleden, zag machine- en onderdelenfabricage er nog ongeveer als volgt uit: een machinefabrikant verkocht een mooie installatie aan zijn klant, werd daarvoor betaald en dat was het dan. Als er ooit eens iets kapot ging aan die machine kon hij hooguit nog wat vervangende onderdelen leveren en installeren, maar dat was het wel zo’n beetje.

Overzichtelijk was het zeker, zulke ‘run to failure maintenance’. Efficiënt alleen totaal niet. De klant zat in het ergste geval immers onverwacht met een kapotte machine en liep soms dagen aan omzet mis. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer klanten van machine- en spare parts-fabrikanten vragen om duurzamere oplossingen. Die worden, het kan bijna geen verrassing zijn, gevonden in ‘manufacturing as a service’.

Lifetime maintenance-service

Bij dit businessmodel worden niet langer enkel machines en spare parts aan de klant geleverd, maar wordt ook een daaraan gekoppelde lifetime maintenance-service aangeboden, waarmee een altijd werkende machine wordt gegarandeerd. En laat dit nu precies zijn wat de klant wil. Verschillende grote industriële partijen gaan dan ook nog een stap verder. Zij willen helemaal geen machines en onderdelen meer aanschaffen en kiezen voor het ‘pay per use’-model, waarin ze enkel nog betalen voor het gebruik én het onderhoud van de machine, en afrekenen door een eenheidsprijs per verrichte machinehandeling. Zo zou een overslagbedrijf bijvoorbeeld een bedrag per door de machine verplaatste container kunnen betalen. 

Manufacturing as a service: voordelen 

Manufacturing as a service en pay per use hebben voor klanten natuurlijk als grote voordeel dat zij niet langer zelf de complexe onderhoudoperaties van hun machines hoeven op te tuigen. Bovendien garandeert dit model hem dat zijn productie nooit meer onverwacht komt stil te liggen. 

Maar ook voor de leverancier van machines en spare parts biedt het ‘pay per use’-model lucratieve perspectieven, bijvoorbeeld voor de kwaliteit van zijn producten. Logisch, want hij heeft nu zelf belang bij een altijd en langdurig goed werkende machine. Komt de installatie onverhoopt stil te liggen, dan loopt ook hij omzet mis. Bovendien: hoe groter de productiecapaciteit van de machine, hoe hoger zijn eigen winst. Als mede-belanghebbende in die productiecapaciteit zal hij dan ook steeds intensiever gaan meedenken met operationele vraagstukken van zijn klanten, om zo de meest duurzame, robuuste en productieve equipment te kunnen leveren. Dit leidt zonder twijfel tot een enorme innovatieslag.

Duurzamer relaties 

De duurzame relatie met zijn klant stelt hem daarnaast in staat om veel nadrukkelijker in te zoomen op diens vaak zeer specifieke wensen, waardoor er ook steeds meer specifieke diensten aan zijn servicepakket kunnen worden toegevoegd. Om een optimaal werkende machine te kunnen garanderen, kan hij nu ook van zijn klanten vragen enkel zijn spare parts gebruikt en bijvoorbeeld niet die van de goedkope concurrenten uit China, die al enthousiast aan het kopiëren zijn geslagen en hun inferieure onderdelen tegen dumpprijzen, onder de originele productnaam, aanbieden op Alibaba.com. De dreigende disruptie op de spare-parts-markt vanuit China kunnen Europese leveranciers dan ook royaal de baas blijven door zich, anders dan de copycats, veel meer op manufacturing as a service te gaan richten. 

Leverancier van spare parts

Wanneer je als leverancier van spare parts verantwoordelijk bent voor de uptime van de machines van je klanten, vraagt dat uiteraard om het gebruik van allerlei nieuwe, intelligente oplossingen. Hier komen IoT, 3D-printing en predictive maintenance om de hoek kijken. Stond de spare parts-business tot voor kort nog bekend als reactief en weinig ontvankelijk voor nieuwe ontwikkelingen, inmiddels worden er forse stappen gezet in het verzamelen van data voor het inrichten van processen die snel en proactief handelen mogelijk maken. Het toepassen van telemetrie op machines zal een enorme vlucht gaan nemen; de machine zal dan een melding geven wanneer bijvoorbeeld zijn transmissie is verslechterd, zodat er tot vervanging van onderdelen kan worden overgaan nog voordat de machine kapot gaat. 

IOT-sensor

De gemiddelde kosten voor een IOT-sensor daalde trouwens in de afgelopen jaren tussen met zo’n 200 procent tot een gemiddelde kostprijs van 35 cent. Dit maakt dat machines veel goedkoper ‘connected’ kunnen worden. Hierdoor kunnen (aanstaande) problemen veel sneller worden geconstateerd en kan ‘manufacturing as a service’ nog meer waarde toevoegen aan de bedrijfsprocessen van klanten. 

De mogelijkheden van 3D-printing worden in het manufacturing as a service-model ook steeds vaker onderzocht. Wanneer er bijvoorbeeld een onderdeel moet worden vervangen bij een klant op een slecht bereikbare locatie, zoals op een vrachtschip midden op de oceaan, zou 3D-printing uitkomst kunnen bieden. 

Logistieke uitdagingen

Ook in meer algemene zin is de logistiek trouwens nog wel een uitdaging, want hoe zorg je ervoor dat je altijd binnen zeer korte tijd de juiste onderdelen bij je klant kunt afleveren? Het minen van data vanuit de hele supply chain speelt uiteraard een steeds belangrijkere rol om de voorraad goed op peil te hebben. Maar bij wereldwijde spare parts-spelers gaat de logistieke uitdaging nog een stap verder. Het servicen van internationale klanten vraag om slimme oplossingen voor het gehele logistieke traject, zoals Tax & Shipping Compliance Solutions, zodat een aanvraag vanuit het buitenland direct de benodigde documenten klaarmaakt voor de klant, waardoor snelheid kan worden gegarandeerd.

Welke weg ook wordt bewandeld, een ding is zeker: in de spare parts-business is het ‘run to failure maintenance’-model een achterhaald model geworden. Het is het ‘manufacturing as a service’-model dat nu de complexe maar o zo kansrijke hoofdrol gaat spelen, met de spare parts uiteraard in een onvoorwaardelijke bijrol.

Reviews op Amazon: zo ga je er zorgvuldig mee om

Het komt regelmatig voor dat een potentiële klant niet zeker weet of een product wel de juiste keuze is. Of dat een klant geen goed gevoel heeft bij de verkoper van een product. Vaak is dan de eerstvolgende stap: de reviews bekijken om ervaring van voorgangers te lezen. Zo werkt het bij vrijwel alle e-commerce-platformen. […]

Shoppartners bouwt nieuw distributiecentrum

E-commerce bedrijf Shoppartners laat een nieuw distributiecentrum en kantoor bouwen op de Vaandel in Heerhugowaard. Het nieuw te bouwen pand met 18.000 vierkante meter effectieve werkruimte biedt drie keer meer capaciteit dan de huidige magazijnen. Shoppartners verwacht in het tweede kwartaal van 2021 te verhuizen.

Na de verhuizing zal het logistieke proces weer onder één dak te vinden. Hierdoor is er meer ruimte voor het optimaliseren en automatiseren van het logistieke proces, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden, aldus het bedrijf.

Het Alkmaarse bedrijf Shoppartners specialiseert zich voornamelijk in een groot aantal nicheproductgroepen. Inmiddels bestaat het assortiment uit ruim 60.000 artikelen op het gebied van speelgoed, hobby, feestartikelen, cadeaus, kleding, outdoor artikelen en alles voor in en om huis.

Shoppartners is 20 jaar geleden gestart. Ondertussen bestaat het bedrijf uit ruim 100 verschillende online winkels.

Shopify opent eigen fulfillmentnetwerk

Shopify heeft verspreid over de VS contracten gesloten met magazijnen en logistiek dienstverleners voor vierkante meters opslagruimte en verwerkingscapaciteiten. Het internetbedrijf opent een eigen fulfillmentnetwerk dat het verhuurt aan shops die zijn software gebruiken.

Gisteren maakte het softwarebedrijf de opening van het Shopify Fulfillment Network bekend. Een eerste selecte klantgroep wordt in deze opstartfase toegelaten om te testen of de systemen werken zoals gepland. Zij kunnen tussen de tien en tienduizend pakjes per dag uitbesteden naar het netwerk, iets dat moet opschalen naar tussen de drie en dertigduizend.

De opslag- en verwerkingsruimtes bevinden zich in Californië, Georgia, New Jersey, Nevada, Ohio, Pennsylvania, en Texas. Zo bestrijken ze qua bereik het grootste deels van de VS.

Slimme software houdt in de gaten waar welke voorraden liggen en hoe groot de vraag uit welke regio’s is. Op basis van dat soort data wordt het voorraadbeheer automatisch ingericht.

Over de tarieven is niets bekend, al zal Shopify op prijs willen concurreren met concurrent Amazon.

Shopify is bezig zijn dienst verder te internationaliseren door de online dashboards te vertalen. Behalve het Nederlands zijn sinds kort ook het Deens, Fins, Noors en Zweeds beschikbaar in Europa en een vijftal Aziatische talen.

Buitenlandse handelaren op het platform zagen de gezamenlijke omzet in het eerste kwartaal van 2019 verdubbelen ten opzichte van 2018.

Shopify zelf zag de omzet in die periode toenemen van 214 miljoen naar 320 miljoen dollar (PDF).

E-commercesector wil minder lucht in pakketten

Samen met webwinkels en toeleveranciers heeft branche-organisatie Thuiswinkel.org zich het doel gesteld om de lucht in pakketten met 10 procent te reduceren in 2022. Al eerder bepleitte de organisatie het weglaten van verzendverpakkingen, waar dat mogelijk is. Deze doelen zijn inmiddels vastgesteld in het Brancheverduurzamingsplan Verpakken 2019-2022.

Om producten zonder schade te kunnen bezorgen bij de consument, is verpakken veelal noodzakelijk. Lucht in verpakkingen zorgt voor een verhoogde CO2-uitstoot tijdens de distributie. Bij minder lucht in verpakkingen, worden de pakketten kleiner en kan er dus meer in één rit worden vervoerd, zo luidt de redenatie.

Webwinkels hebben de afgelopen jaren al veel lucht gereduceerd door machinaal inpakken en het terugdringen van verpakkingsmateriaal. Honderd procent verpakkingsdichtheid realiseren is niet haalbaar, schrijft Thuiswinkel.org. Artikelen komen voor in alle mogelijke vormen, waardoor het onvermijdelijk is dat er lucht in verpakkingen zit.

Eind 2018 voerde Partners for Innovation in opdracht van Thuiswinkel.org een steekproef uit, die een beeld geeft van de verpakkingsdichtheid in e-commerceverpakkingen. Webwinkels gebruiken verschillende verzendmethodes. De meest voorkomende is de kartonnen doos (75 procent), gevolgd door de kunststof zak (19 procent). De vullingsgraad van enveloppen en verzendzakken ligt veel hoger dan bij dozen, namelijk (bijna) 100 procent. Omdat een zak minder bescherming biedt, kunnen echter niet alle soorten producten hierin verzonden worden. Bij een kartonnen doos is de vullingsgraad gemiddeld 50 procent.

De kledingsector presteert beter dan gemiddeld met een vullingsgraad van dozen van gemiddeld 60 procent. Kleding is een zacht product en daardoor gemakkelijk te vormen naar de doos waarin het wordt verpakt. Elektronicaproducten zitten vaak in een doos en zijn vormvast, hier is dus geen spelingsruimte met betrekking tot de verzendverpakking. Al worden grotere elektronica producten wel weer vaker zonder verzenddoos verstuurd.

Kleine webwinkels kiezen vaker voor aanpasbare dozen. Elke verkleining van de pakketten werkt door in de rest van de keten, stelt Thuiswinkel.org.

Foto boven Shutterstock

 

Belegger: geen toekomstvisie bouw distributiecentra

’s Werelds grootste vastgoedinvesteerder CBRE is er bezorgd over dat er in Nederland in het wildeweg distributiecentra worden gebouwd. “Toekomstvisie en regie ontbreekt”, aldus senior associate Michael Hesp.

Hesp sprak zijn zorgen vanochtend uit op BNR. Uit onderzoek van CBRE blijkt dat er in Nederland 28 miljoen vierkante meter aan distributiecentra aanwezig is. Dat is twintig procent meer dan vijf jaar geleden en er wordt verspreid over heel Nederland veel bijgebouwd.

Dit soort grote hallen is nodig voor webwinkels om hun voorraden in aan te houden. Hoe meer internethandel, hoe meer opslagruimte nodig is. Hesp maakt zich echter zorgen over de toekomstbestendigheid van de huidige bouwpraktijken. Niet vreemd uit zijn mond, want investeerders willen zo min mogelijk risico’s.

“Er wordt nu bijgebouwd op plekken waarvan je niet weet of de vraag toekomstbestendig is. Mogelijk zijn reeds bestaande locaties bijvoorbeeld nog te hergebruiken.” Een andere zorg die hij laat horen, is die van omwonenden. Zij hekelen van de ‘verdozing’ van het landschap.

Meer regie op hoger niveau is nodig om te bepalen waar in Nederland wel en niet toekomstigbestendig kan worden gebouwd. Hesp: “Het is bijvoorbeeld de vraag wat er in de toekomst met vervoer gebeurt. Denk aan autonoom vervoer. Is daar bij de uitgifte van gronden rekening mee gehouden?”

Toch cao voor websuper Picnic, maar volgens eigen formule

Websuper Picnic gaat samen met zijn medewerkers en brancheorganisatie INretail in de fulfilment centers een eigen e-commerce-cao ontwikkelen die aansluit bij de werkzaamheden en de huidige tijd. De retail-cao van brancheorganisatie INretail zal als basis dienen.

De cao is tot stand gekomen onder hoge druk. De FNV kondigde eerder aan Picnic voor de rechter te slepen om zo af te dwingen dat het bedrijf de supermarkt-cao toepast. De dagvaarding is vrijdag verstuurd. Picnic wil geen supermarkt cao. Die cao is gemaakt voor winkels. Bovendien werken in supermarkten in het weekend alleen maar kinderen. ‘Dus volwassen medewerkers ontvangen nooit de toeslagen waar de FNV zo mee pocht’, aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic.

De websuper zegt dat de supermarkt-cao ‘hopeloos achterhaald’ is en leidt tot scheve situaties als die zou worden toegepast. Moderne arbeidsvoorwaarden moeten plaatsmaken voor de halve eeuw oude supermarkt-cao. Zo betaalt Picnic onder andere toeslagen op andere momenten, geeft medewerkers de gelegenheid zelf te plannen, biedt gratis lunch en diner aan en voorziet in een reiskostenvergoeding. Ook heeft Picnic verder een diverse groep medewerkers. Sommigen willen 40 uur per week werken, anderen alleen als de kinderen naar school zijn, weer anderen af en toe één dag in de week.

Voor de e-commercesector bestaat op dit moment geen cao. Op suggestie van de vaste Kamercommissie van SZW is Muller in gesprek geraakt met INretail die een retail-cao heeft.

Picnic-medewerkers die allemaal uitzendkracht zijn, houden maandag stiptheidsacties in het distributiecentra van Picnic in Utrecht. Dat betekent dat ze wel werken, maar strikt volgens de werkinstructies, wat zal kunnen leiden tot vertragingen.

Vakbond FNV gaat maandagmiddag weer praten met Picnic over de eis van de werknemers voor meer zekere contracten. ‘Het is ook te gek dat Picnic een prijs wint voor het creëren van banen, terwijl 90 procent van de medewerkers op uitzendcontracten werkt die elk moment opzegbaar zijn.’

De eis voor meer zekere contracten staat los van de dagvaarding. De FNV dagvaardt de grootste online supermarkt van Nederland omdat het bedrijf zich niet wil houden aan de collectieve arbeidsovereenkomst die geldt voor de hele supermarktbranche.

Foto FNV

Europese pakketbezorging strijdt tegen valse concurrentie uit China

Het aantal pakketten uit het buitenland neemt jaarlijks toe en Nederlandse e-shoppers hebben China als populairste winkelbestemming. Dit komt grotendeels omdat de artikelen die hier vandaan komen altijd goedkoop op de Nederlandse markt konden worden gezet. Gelukkig is hier vanuit Brussel intussen een stokje voor gestoken.

De reden waarom Chinese webwinkels hun producten zo goedkoop aan de man konden brengen, ligt namelijk aan het feit dat China wordt gezien als een onderontwikkeld land, waardoor ze tegen gereduceerd tarief post in Nederland konden laten bezorgen. De afgelopen jaren werd deze regel veelal ingezet voor e-commerceleveringen, waarbij veel pakjes onder de twee kilogram konden worden bezorgd tegen zeer lage kosten.

Dit leidde uiteraard tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van Nederlandse partijen, die (vaak) hogere kosten betaalden voor binnenlandse zendingen. Deze gouden tijden voor de Chinese webshops zijn echter voorbij, want mede dankzij de lobby van Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is) is er inmiddels onderscheid gemaakt tussen brieven, commerciële post en koopwaar (pakjes) en moet er voor de pakjes nu een hoger en eerlijker tarief worden betaald.

Wel of geen btw?

Een ander probleem dat momenteel speelt op het gebied van cross-border logistiek is de btw. Momenteel worden producten met een lage waarde vrijgesteld van deze belasting, ook iets waar door Chinese webwinkeliers goed gebruik van werd gemaakt. Zij verstuurden namelijk veel artikelen met een waarde van onder de € 22,00, met als gevolg dat er geen btw over betaald hoefde te worden.

Vanaf 2021 wordt deze regel echter afgeschaft, zodat ook voor producten met een lage waarde btw moet worden afgedragen. Hierdoor worden geïmporteerde producten duurder en is de kans aanwezig dat de import vanuit Azië zal afnemen. Als reactie op deze wetswijziging is de verwachting echter dat Chinese partijen hun goederen dan gaan opslaan binnen de EU. Hierdoor worden deze goederen geïmporteerd onder de reguliere douaneprocedure. De vraag is of dit wenselijk is voor Europese webwinkels, aangezien Chinese aanbieders dan in staat zijn om hun producten sneller te leveren.

Meerdere vervoerders, één pakketlabel

Een aantal jaar geleden heeft Ecommerce Europe hard gewerkt aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerd pakketlabel, wat de internationale pakketstromen moet gaan vergemakkelijken. Momenteel worden pakketten die over de grens gaan nog herlabeld (iedere vervoerder plakt zijn eigen label op het pakket), waardoor ze lastig traceerbaar zijn voor zowel de retailer als de consument. Dit geldt overigens niet alleen voor internationale leveringen, want ook in het geval van binnenlandse leveringen is het op deze manier niet gemakkelijk om pakketten af te geven aan andere (lokale) logistieke dienstverleners. Daarnaast zijn in het geval van retouren consumenten nu ook nog afhankelijk van een specifieke dienstverlener waar het pakket moet worden afgegeven.

Het gebruik van een gestandaardiseerd pakketlabel zal dit allemaal vergemakkelijken. Het label is nu al beschikbaar, maar er vindt nog een discussie plaats over de technische specificaties zoals de datauitwisseling tussen de verschillende partijen. Zodra deze zijn opgelost, wordt het standaardpakketlabel zo snel mogelijk in de praktijk gebracht.

Ten slotte wordt er momenteel bekeken of het mogelijk is om bruggen te slaan tussen Europa en onderontwikkelde landen in bijvoorbeeld Afrika of Latijns-Amerika. Door de logistiek tussen Europa en deze continenten te verbeteren, zullen deze markten beter bereikbaar zijn voor de Europese retailers.

De Europese Unie heeft dus een belangrijke positie voor het versterken van de positie van Europese webwinkeliers. De aanstaande verkiezingen gaan laten zien welke richting de Europeanen op willen en in hoeverre we als continent de concurrentie met andere landen als de Verenigde Staten en China op het gebied van logistiek aan kunnen gaan.

Page generated in 1,067 seconds. Stats plugin by www.blog.ca