Derk van der Have (Brenger): ‘Wij zorgen dat koeriersbedrijven effectiever kunnen werken’

Het begon allemaal met een vergeten mobiel aan de andere kant van het land. Zouden er geen transportbedrijven zijn die de telefoon konden ophalen? Die bleken er niet te zijn. Daarmee werd Brenger geboren. Brenger maakt gebruik van de onbenutte ruimte van veel koeriersbedrijven. “Via ons krijgen ze de mogelijkheid die ritten efficiënter te maken”, aldus medeoprichter Derk van der Have bij Top Names. Brenger is een platform. Het bedrijf vervoert zelf niks, maar brengt partijen met elkaar in contact.

Gratis bezorgen binnen een dag: tegen welke prijs?

Retailers concurreren op levertijd. ‘Morgen in huis’ is de norm, maar het moet nóg sneller. En goedkoper. Van Next Day naar Same Day Delivery dus. Houden retailers en e-fulfilmentpartijen deze race vol? En hoe duurzaam is snellere bezorging eigenlijk, als het tot meer ritten leidt? Alleen als ze efficiënter samenwerken kunnen ketenpartners blijven presteren binnen de krappe driehoek snellergoedkoperduurzamer. En als het om levertijden gaat, zal ook de klant  bewustere keuzes moeten maken: sneller maar duurder want vervuilender, of schoner en goedkoper – of zelfs gratis.

De omzet van online steeg in 2018 in Nederland flink, met 18,8 procent. Van alle verkochte retailproducten werd 17 procent online aangeschaft. Het shopgedrag verandert dus, zoals ook blijkt uit ABN AMRO-onderzoek. Had in 2015 nog maar 10 procent een voorkeur voor het online kanaal, drie jaar later is dit al 16 procent. Ook de groep consumenten zonder voorkeur groeide, ten koste van consumenten die liever in een fysieke winkel kopen.

Race tegen de klok

Logistiek speelt een grote rol binnen e-commerce. In de strijd om de klant rekken retailers hun serviceniveau steeds verder op. Zo is de volgende dag bezorgen (Next Day Delivery) in korte tijd de norm geworden. Maar volgens adviesbureau McKinsey is – met een verwacht wereldwijd marktaandeel van 22 procent in 2025 – de vraag naar bezorging binnen een dag in opmars. Retailreuzen als Amazon en Alibaba jagen deze trend aan door sneller en goedkoper te bezorgen.

In Nederland is bol.com  onder andere actief met bezorgen binnen twee uur (Instant Delivery). McKinsey voorspelt voor 2025 een marktaandeel van 3 procent van deze bezorgsnelheid, vooral in verstedelijkte gebieden. Nederland is zeer verstedelijkt, dus hier zou het sneller kunnen gaan. En al heeft nog maar 13 procent van de Nederlandse consumenten ervaring met bezorging binnen een dag: als de behoefte eenmaal is gecreëerd, wordt de snelste mogelijkheid vanzelf de standaard. Het aantal partijen dat die maximale snelheid aanbiedt, blijft naar verwachting toenemen. Maar hoe organiseer je zo’n groeimarkt duurzaam? Dáár ligt de grote uitdaging.

Etmaalbezorging: snel maar vies

Pakketjes snel afleveren heeft grote logistieke consequenties. Om bezorging op dezelfde dag efficiënt aan te kunnen bieden, heb je volume nodig. Alleen dan kun je de vaste kosten over meerdere producten verspreiden. Vooralsnog remt een te beperkt volume het proces. Door de grote tijdsdruk tussen het moment van bestellen en afleveren, worden bestelbusjes niet optimaal beladen. Of er zijn extra ritten nodig om producten alsnog dezelfde dag bij de eindklant te bezorgen. Naast meer transportkosten, zorgt dit voor extra CO2-uitstoot. De drang om alsmaar sneller te bezorgen heeft bovendien impact op de financiële prestaties van logistieke bedrijven. Hun marges zijn al beperkt, maar door inefficiency en hogere kosten blijft er helemaal weinig over om te investeren in duurzame oplossingen, zoals elektrische voertuigen.

Wie betaalt de rekening?

‘Gratis’ bezorgen – zoals veel retailers claimen – bestaat niet. De bezorgkosten worden namelijk via de grote postbedrijven afgewenteld. Onder meer op de vele transporteurs, die als onderaannemer werken voor pakketdiensten als Post.nl, DPD en DHL. Die bepalen de prijs en dwingen iedereen lager in de keten steeds sneller en goedkoper te presteren.

En dat heeft weer gevolgen voor de kosten. Vooral vanwege de ‘cut-off’, het tijdstip waarop je uiterlijk kunt bestellen: hoe later, hoe duurder. Daarnaast ligt bij bezorging op dezelfde dag de afleverdichtheid per pakket fors lager, en daarmee de kostprijs voor aflevering hoger. Oorzaak: het (vooralsnog) geringe volume. Niet alleen de onderaannemers betalen hiervoor de prijs. Inefficiënt transport belast het milieu, en dus uiteindelijk ook degenen die daarin moeten leven: wijzelf.

Bewust Bezorgen: CO2-uitstootcalculator

Wie sneller geleverd wil hebben, stoot (indirect) meer CO2 uit – tenzij het met een elektrische bakfiets wordt gebracht. Om het verband tussen bezorgtijd en milieu-impact inzichtelijk te maken, heeft Thuiswinkel.org samen met Nederlandse e-tailers en grote vervoerders de rekentool ‘Bewust Bezorgd’ ontwikkeld. Deze berekent op uniforme wijze hoeveel CO2-uitstoot een bezorgmethode veroorzaakt. En dat zou weer gerelateerd  moeten zijn op de bezorgkosten: maak vervuilende opties duurder, schonere goedkoper – of zelfs gratis.

Dit maakt ‘schoner’ bestellen een bewuste keuze, en geeft consumenten macht om de keten te helpen verduurzamen en emissieloos bezorgen sneller te realiseren. Vink je niet onnodig de snelste optie aan, dan neem je je verantwoordelijkheid. Maar ook retailers en transporteurs kunnen betere milieumaatregelen nemen dankzij de rekentool. Nuttig, want e-commerce wil de CO2-uitstoot van de bedrijfstak in 2025 met de helft hebben teruggebracht ten opzichte van 2018. En de transportsector heeft de ambitie om vanaf 2025 steden uitstootvrij te bevoorraden. Nobele doelen, waarin beide branches sterk zijn gebaat bij samenwerking.

Meerdere winnaars door efficiency

Het gebruik van de Bewust Bezorgen-tool en deze in te zetten voor prijsdifferentiatie bij bezorging, geeft consumenten inzicht in de bezorgkosten, zowel financieel als ecologisch. Daarnaast zullen ketenpartners hechter en efficiënter moeten samenwerken. Alleen dan profiteren alle partijen: van retailer tot transporteur, en van consument tot – uiteindelijk – ons milieu. Maar wat doe je als grote concurrenten doorgaan met leveren op dezelfde dag, gratis of tegen een kleine meerprijs. Een duivels dillemma, waardoor je je kunt afvragen of dat hele ‘Same Day Delivery’ wel zo’n goed idee is…

Sneller en goedkoper, steeds weer opnieuw. Laat de transport- en retailsector zich gek maken? Natuurlijk hou je altijd uitzonderingen waarbij snel leveren wenselijk is, of zelfs noodzaak. Maar moeten we niet juist op zoek naar andere, duurzamere manieren om je te onderscheiden? De samenwerking met Bewust Bezorgd laat zien dat de Nederlandse transport- en retailsector hun verantwoordelijkheid nemen. Nu is de consument aan zet.

Dit artikel is samen geschreven met Bram van Amerongen

Kapitaalinjectie voor Numo

Nuro, fabrikant van autonome bezorgauto’s, krijgt een kapitaalinjectie van 940 miljoen dollar van SoftBank. Het bedrijf is daarmee op papier 2,7 miljard dollar waard.

Nuro werd in 2016 opgericht door Dave Ferguson and Jiajun Zhu. Zij hebben voor Google gewerkt aan zelfrijdende auto’s.

Nuro werkt onder meer samen met supermarkt Kroger. Vooralsnog opereert het bedrijf hoofdzakelijk in Silicon Valley.

Zaandijkse primeur: eerste PostNL-pakketautomaat bij tankstation

Ook de inwoners van Zaandijk kunnen nu 24 uur per dag, 7 dagen per week pakketten ontvangen en versturen. Sinds deze week staat er een pakket- en briefautomaat van PostNL bij tankstation De Haan aan de Fortuinweg 3 in Zaandijk.

De pakket- en briefautomaat bestaat uit een brievenbus met twee openingen en meerdere pakketkluizen. De automaat is geschikt om pakketten te versturen en te ontvangen, op een door de consument zelfgekozen moment.

PostNL startte de proef met de pakket- en briefautomaat eind 2016 met 15 automaten in Almere. In 2017 volgden Limburg en Tilburg. In 2018 breidde PostNL de proef uit naar Breda, Amersfoort, Den Haag, Amsterdam, Hardinxveld-Giessendam, Geertruidenberg, Stein, Nijmegen en Zwolle.

FNV peilt komende weken mening bij werknemers PostNL

FNV peilt de komende weken de mening van alle werknemers bij PostNL over het cao-akkoord dat het bedrijf sloot met enkele bonden. De peiling gebeurt zowel online als op locatie. De aftrap was gisteren in Den Bosch.

De FNV heeft het eindbod van PostNL verworpen en kiest voor acties. Nog voordat de leden van de andere bonden stemmen over het resultaat, zal duidelijk zijn of de werknemers van PostNL er wel of niet tevreden over zijn.

Bonden die hebben ingestemd met het eindbod van PostNL krijgen op dit moment ruim baan op de werkvloer. De FNV wordt door PostNL geweerd van de werkvloer en leden van FNV mogen van PostNL niet eens in de pauze of na werktijd bijeenkomsten organiseren, meldt de vakbond. ‘Leidinggevenden verwijderen en verscheuren FNV-flyers voor de ogen van de medewerkers.’

FNV wijst het eindbod van PostNL voor een nieuwe cao af om een aantal zwaarwegende redenen. Ten eerste blijft PostNL volgens FNV categorisch weigeren om concrete afspraken te maken over het terugdringen van de werkdruk. Ten tweede, de loonsverhoging die PostNL biedt, in totaal 3 procent over 15 maanden, leidt tot een reële koopkrachtverlaging bij de medewerkers. Verder blijft PostNL weigeren om flexmedewerkers een vast dienstverband aan te bieden, terwijl er wel voldoende structureel vast werk is.

FNV wil concrete afspraken maken over het terugdringen van de flexibilisering bij PostNL en de verhouding tussen vaste en flexkrachten. Uitzendkrachten en contracting-medewerkers die langer dan 52 weken voor PostNL werken, moeten in vaste dienst worden genomen.

Deutsche Post stopt met bezorgkluizen aan huis en bezorgrobot

Deutsche Post (DHL) stopt in Duitsland met bezorgkluizen aan huis en met de bezorgrobot Postbot. De belangstelling voor de kluizen valt zwaar tegen en de robot is te duur. Dat zegt chef Frank Appel tegen de Tagesspiegel.

De experimentele Postbot werd in 2017 in gebruik genomen, vooral met het idee om bezorgers te ontlasten. De robot fungeerde goed, maar is gewoon niet betaalbaar, aldus Appel, die aangeeft dat over 30 jaar er nog steeds menselijke bezorgers zijn.

De bezorgkluizen zijn al sinds 2015 in gebruik. Het idee is dat pakketjes dan altijd aangeboden kunnen worden, ook als de geadresseerde niet thuis is. Consumenten moeten echter voor de kastjes betalen en de vraag valt sterk tegen.

Appel staat niet afwijzend tegenover de inzet van kleine drones of in kofferruimten van geparkeerde auto’s.

Pleidooi voor duurzame stadsdistributie

De ShoppingTomorrow-expertgroep City Distribution heeft deze week haar bluepaper Stadsdistributie via een Urban Consolidation Center; de toekomst is dichterbij dan je denkt aan wethouder Liesbeth van Tongeren van Den Haag aangeboden. Het rapport schetst de kritische succesfactoren voor levering via een Urban Consolidation Center (UCC), of stadshub.

Het doel van een UCC is het mogelijk maken van zero-emissiebelevering van de binnenstad en het consolideren van stromen om het aantal vervoersbewegingen in de stad te beperken, dus van grote vrachtwagen naar zero-emissie (ZE-)voertuigen, variërend van ZE-bakwagens en – bestelbusjes tot lichte elektrische vrachtvoertuigen of cargobikes.

De inrichting van het UCC zelf dient ook aan een aantal factoren te voldoen, volgens het rapport. Behalve zaken als voldoende opslagruimte voor goederen en genoeg faciliteiten voor personeel, zijn voldoende laadsystemen voor elektrische voertuigen en netcapaciteit daarvoor cruciaal. Gemeenten kunnen een grote rol spelen in het faciliteren hiervan.

Een grote uitdaging ligt ook in de standaardisatie van systemen, zodat verschillende bedrijven via het UCC op een goede manier kunnen samenwerken. De puzzel van duurzame stadsdistributie is niet simpel, dus de gezamenlijke inspanning van gemeenten en het bedrijfsleven blijven hierbij cruciaal.

RedjePakketje met lastminute retouren

De logistiek dienstverlener begint volgende maand een nieuwe dienst. Consumenten kunnen vanaf dan lastminute besluiten om retouren nog diezelfde dag thuis te laten ophalen.

De dienst stond in eerste instantie gepland voor januari van dit jaar, maar wat IT-drempels duwden die deadline naar achteren. Binnen één à twee weken kunnen klanten van Red Je Pakketje de dienst gaan bieden. Dat zijn webwinkels.

Directeur Sam Rohn: “We zagen dat veel consumenten bestellingen houden omdat ze de drempel voor het zelf wegbrengen te hoog vinden. Met onze retourservice is dat verleden tijd.”

Consumenten kunnen de retour tot 14:00 uur bij de verkopende webwinkel aanmelden. Red Je Pakketje zorgt er vervolgens voor dat zijn chauffeurs op een route in die buurt een extra stop inplannen tussen 18:00 en 22:00 uur. Binnen twee dagen is het pakket weer bij de webshop afgeleverd.

Amazon test eigen bezorgrobot

Amazon test een eigen ontwikkelde bezorgrobot in een buitenwijk van Seattle die luistert naar de naam Amazon Scout. De blauwe robots bewegen zich voort op zes wielen.

Vooralsnog is het robotlegertje van Amazon bescheiden: er rijden er zes rond, en die worden nog begeleid door medewerkers om ervoor te zorgen dat ze niet uit de pas lopen.

De robot verschilt overigens niet heel erg van andere experimentele bezorgrobots.

Toch is het de bedoeling dat ze koeriers van UPS, FedEx en USPS gaan vervangen, maar op welke termijn dat gaat gebeuren is niet bekend.

Bezorger PostNL gaat retourpakketjes meenemen

Klanten van webwinkels kunnen vanaf vandaag retourpakkertjes aan de bezorger van PostNL meegeven.

Het gaat om gefrankeerde pakketjes met afmetingen van maximaal 175x58x78 centimeter en lichter dan 23 kilo. Na overhandiging krijgt de consument een Track & Trade-code om de route van zijn pakketje bij te houden.

PostNL legt uit: “Dit bespaart extra vervoer want een ritje naar een winkel of supermarkt om het pakket daar in te leveren, is niet meer nodig. De insteek is dat een pakje dat teruggaat met een bezorger die toch al aan de deur staat, niet alleen gemak biedt maar ook veruit de duurzaamste manier van retourneren is.”

Bezorgers die niet in dienst zijn van PostNL krijgen een vergoeding voor het mee terugnemen van de dozen.

FNV: Eindbod PostNL aanfluiting, mogelijk acties

FNV wijst het eindbod van PostNL voor een nieuwe cao af, in tegenstelling tot de andere betrokken vakbonden. Naar het oordeel van de FNV is het bod volstrekt onvoldoende. De bond dreigt wederom met acties.

Het eindbod dat PostNL heeft gedaan is volgens FNV ver onder de maat en leidt zelfs tot koopkrachtverlaging. Bezorgers willen voor 2019 onder meer een structurele loonstijging van 5 orocent met een minimum van 100 euro bruto per maand, en gelijke beloning voor gelijk werk voor alle werkers bij PostNL, dus ook voor uitzendkrachten en contracting-medewerkers. FNV zal met zijn leden vervolgstappen bespreken. Acties en stakingen zijn niet uitgesloten, zegt Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

PostNL blijft volgens FNV weigeren concrete afspraken te maken over het terugdringen van de werkdruk. Ook weigert PostNL om per direct te stoppen met het uitbesteden van werk via schijnconstructies waarmee de cao wordt ontweken.

FNV wil concrete afspraken maken over het terugdringen van de flexibilisering bij PostNL en de verhouding tussen vaste en flexkrachten. Uitzendkrachten en contracting-medewerkers die langer dan 52 weken voor PostNL werken, moeten in vaste dienst worden genomen. ok moet er een eind komen aan de cultuur van intimidatie en angst bij PostNL, stelt FNV.

FNV gaat ook Uber Eats en Helpling aanpakken

FNV gaat, na de overwinning gisteren op Deliveroo, ook maaltijdbezorger Uber Eats voor de rechter slepen. Ook deze dienst, die onder meer voor McDonalds bezorgt, maakt gebruik van zzp-bezorgers die niet onder een cao vallen.

Deliveroo moet zich van de rechter aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer houden, zo heeft een rechter in twee zaken geoordeeld. Het bezorgbedrijf heeft hoger beroep aangekondigd.

FNV had al stappen aangekondigd tegen het van oorsprong Duitse bedrijf Helpling. Die zegt een prikbord te zijn voor zelfstandige schoonmakers, maar haar werkwijze verschilt niet van andere bedrijven die schoonmaakdiensten aanbieden. Volgens FNV is er sprake van een gezagsverhouding tussen Helpling en de schoonmakers, waardoor dit bedrijf zich aan het arbeidsrecht moet houden en aan de schoonmaakcao.

Een platform als Helpling maakt het volgens FNV mogelijk dat werkgevers een drijfveer hebben om goedkoper te werken met zzp’ers en dat is oneerlijke concurrentie naar andere schoonmaakbedrijven

De FNV laat Thuisbezorgd overigens ongemoeid. De marktleider betrekt zijn koeriers, die allemaal over een contract beschikken, via uitzendbureaus.

Foto: dronepickr (cc)

Rechter haalt bezorgmodel Deliveroo onderuit: bezorgers zijn geen zzp’er

Vakbond FNV heeft een belangrijke overwinning behaald op maaltijdbezorger Deliveroo. Die mag bezorgers van de rechter niet langer als zzp’ers aanmerken. Bezorgers moeten vallen onder de cao voor beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter dinsdag.

Vakbond FNV heeft in twee zaken tegen het bezorgbedrijf gelijk gekregen van de kantonrechter. Die meent dat er nog steeds sprake is van een gezagsverhouding tussen het bedrijf en de bezorger.

Op zichzelf kan als juist worden aangenomen dat in zijn algemeenheid bij maaltijdbezorging niet direct wordt gedacht aan Beroepsgoederenvervoer, stelt de rechter. Maar daarmee staat niet vast dat Deliveroo niet onder de werkingssfeer van de cao valt.

In de systematiek zit weinig tot geen ruimte voor een onderhandeling over het tarief. Dat over de prijzen feitelijk wordt onderhandeld is ook niet gesteld, constateert de rechter.

Begin 2018 besloot Deliveroo om de arbeidsovereenkomsten van bezorgers om te zetten in ‘partnerovereenkomsten als zelfstandig ondernemer’. Er kwam enorm veel verzet tegen. FNV meende dat er sprake was van een verkapt dienstverband.

Vorig jaar steunde FNV een groep bezorgers die zich Riders Union noemt. Ook organiseerde de bond een discussieavond met de maaltijdbezorgers in Pakhuis De Zwijger. ‘Als het aan Deliveroo ligt, worden alle maaltijdbezorgers vogelvrij en verplicht zzp’er. Alle risico’s zijn dan op de bezorgers afgewimpeld en ze worden betaald met het ouderwetse stukloon,’ aldus de vakbond.

Opvallend is dat een andere rechter in een zaak tegen koerier Sytze Ferwerda oordeelde dat er geen sprake was van schijnzelfstandigheid.

Ook al is het vonnis van toepassing op twee koeriers, de uitspraak kan verregaande consequenties hebben voor het huidige bezorgmodel van Deliveroo en die van andere maaltijdbezorgers.

Deliveroo heeft overigens een schadevergoeding geëist omdat de FNV ‘niet op redelijke grond een verzoek tot naleving van de cao heeft ingediend’. De rechter vindt de vordering niet toewijsbaar. ‘Dat FNV die gegronde twijfel aanwezig kon achten is met de onderhavige procedure afdoende komen vast te staan.’

AH.nl verlaagt minimum bestelwaarde orders met 40 procent

Klanten van Albert Heijn hoeven iets minder grote orders te plaatsen bij de supermarkt om hun boodschappen thuis te kunnen ontvangen. Het minimum bedrag gaat van zeventig naar vijftig euro.

Dat aanbod geldt overigens enkel op dinsdagen en woensdagen. Op alle andere dagen moeten klanten voor minstens zeventig euro aan boodschappen in hun mandjes stoppen willen ze gebruik kunnen maken van de bezorgdienst.

De bezorgdienst van AH.nl is afgelopen jaren hard gegroeid. Het aantal wagens per distributiecentrum kan in die periode makkelijk zijn verdubbeld, het aantal ritten gegroeid en het bereik per chauffeur kan aanzienlijk zijn gedaald. Allemaal signalen dat de gebruiksintensiviteit toeneemt. AH geeft hierover geen cijfers over vrij.

Met de prijsverlaging komt het minimum bestelbedrag van AH.nl op gelijke hoogte met dat van Jumbo. Picnic is met zijn 25 euro aanzienlijk goedkoper.

Foto: Franklin Heijnen (cc)

‘Retailers moeten inzetten op last-mile delivery’

Detailhandelaren moeten investeren in de last-mile delivery: het laatste deel van het bezorgproces voordat een product bij de klant belandt. Dit staat in een nieuw onderzoek van het Capgemini Research Institute, The Last Mile Delivery Challenge.

Consumenten hechten veel waarde aan snelle levering of bezorging op gunstige tijden. Maar slechts 1 procent van de klanten is bereid de volledige leveringskosten te dragen.

Organisaties rekenen slechts 80 procent van de totale bezorgkosten door, terwijl levering het duurste onderdeel van de supply chain is. Uit het rapport blijkt dat 97 procent van de organisaties vindt dat de huidige last-mile delivery modellen niet geschikt zijn voor volledige implementatie op alle locaties. Hier moet dus in worden geïnvesteerd, aangezien slechts 1 procent van de klanten bereid is om de totale kosten van de totale levering te dragen.

43 procent van de Nederlandse consumenten bestelt minstens één keer per week online boodschappen. Naar verwachting groeit dit percentage uit naar 62 procent tegen 2021. Bezorging van boodschappen is volgens 39 procent van de klanten zelfs een ‘must have’. Als deze dienstverlening ontbreekt, stapt 13 procent van de klanten zelfs over naar een andere supermarkt. Veranderd consumentengedrag zorgt ook voor een grotere urgentie van de aankoop: 59 procent van klanten koopt liever online producten zodra ze deze nodig hebben, dan te wachten tot het weekend aanbreekt om dan instore aankopen te doen.

Page generated in 1,148 seconds. Stats plugin by www.blog.ca