Datagedreven de concurrentie verslaan op bol.com en Amazon

Marketplaces zoals Amazon, bol.com en Alibaba groeien als kool en bieden kansen op het gebied van traffic en brand exposure. Het omzetaandeel van merken die hun product via deze kanalen verkopen, stijgt in rap tempo. Maar hoe blijf je de concurrentie voor? Alleen met de juiste datagedreven optimalisaties word je succesvol op marketplaces.

Natuurlijk stuur je consumenten liever naar je eigen winkel, maar de realiteit is anders: 56% van de online shoppers begint zijn zoekactie op een marketplace. Dat blijkt ook uit een onderzoek in onze buurlanden vorig jaar. En ook in  Nederland zie je de verschuiving van search engine naar platform: Goodbye Google, hello marketplaces.

“56 procent van de online shoppers begint zijn zoekactie op een  marketplace”

Regel je data

De data achter marketplaces is een lange tijd een geheimzinnige black box geweest. Zonde! Want  het delen van die data maakt verkopers juist nóg succesvoller, en tilt het platform daarbij ook nog eens naar een hoger niveau. Gelukkig snappen de marketplaces dit zelf inmiddels ook, en is er tegenwoordig wél veel data beschikbaar. Niet alleen salesdata, maar ook de traffic naar productpagina’s en de performance hiervan. Hoe gebruik je als verkoper deze data in jouw voordeel? ​5 tips:

1. Kies het juiste platform bij jouw strategie

Dat het doorzetten van consumenten naar een marketplace strategisch waardevol kan zijn, laat het  partnership van Adidas en Zalando zien. Zij ontwikkelden samen een ​exclusieve 3D-tool​ waarbij je je eigen unieke schoen kon ontwerpen. Deze modellen waren alleen verkrijgbaar bij Zalando, waardoor adidas een unieke propositie koppelt aan de marketplace. En vice versa natuurlijk: Deze tool is een enorme branding boost voor Zalando en de sleutel naar een enorme hoeveelheid nieuwe data.

“Kies je voor generalist of specialist?“

Om zo’n prestatie als Adidas te bereiken, is het allereerst belangrijk om het juiste platform voor jouw product te kiezen. Er zijn twee opties: Kies je voor meer ​bereik? Ga dan voor een generalist​, zoals Amazon is in fashion. Of ga je juist voor een hogere conversie? Ga dan voor een  specialistische marketplace, zoals Asos. Elk platform heeft zijn eigen voordelen.

2. Wees vindbaar

Ok, nu heb je het juiste platform, maar kunnen je klanten je ook daadwerkelijk vinden? 64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities, dus hier wil je  staan. Hoe je daar komt? Wees vindbaar via search en navigatie: achterhaal hoe jouw klant zoekt en speel hierop  in met de juiste categorieplaatsing, attributen en keyword focused content. Voor echte ​next level​ relevantie doorgrond je het search-algoritme. Tools die je kunnen helpen om het algoritme te begrijpen zijn ​Clavis Insight​, ​Profitero​ of ​Brandview​. Hiermee zie je precies wat je zoekpositie en -aandeel is op relevante zoektermen. Kijk vervolgens wat er gebeurt  als je je ​levertijd​ aanpast, een​ lagere prijs​ biedt, ​reviews​ genereert, of andere ​keywords​ gebruikt.

“64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities“

Blijf onderzoeken: Op welke manieren werkt Amazon anders dan bol.com? Test uitgebreid en  analyseer de data, alleen daarmee ga je het algoritme steeds beter begrijpen.

3. Wees zichtbaar

Naast het boosten van organisch verkeer door middel van content en data kun je ook gebruik  maken van ​betaalde opties​. Marketplaces bieden talloze mogelijkheden voor meer en betere zichtbaarheid. In feite geeft adverteren op marketplaces dezelfde mogelijkheden als Google Adwords of Shopping:  adverteren op marketplaces maakt je dan ook zichtbaar in getargete categorieën. Het goed besturen hiervan en investeren in meer zichtbaarheid betaalt zich dubbel en dwars terug.

Zowel Amazon als bol.com maken gebruik van een self-service model, waarmee je zelf controle hebt over je ads en je inzicht krijgt in de data om bij te sturen. Dit gebruik je om je ROAS (Return on Advertising Spend) onder controle te houden en te optimaliseren. Adverteren met marketplaces echt goed aanpakken? Maak dan meerdere campagnes  aan op dezelfde product en om je relevantie en zichtbaarheid te verhogen. Meet vervolgens het bereik, het klikgedrag en de conversie van je campagne. Resultaten binnen? Maak weloverwogen beslissingen op basis hiervan en gebruik je resultaten in je marketingstrategie. Maar vooral: meten en optimaliseren tot je erbij neervalt!

4. Focus op hogere conversie

Inderdaad, het klopt dat marketplaces een breder publiek bereiken. Maar hun specialisatie ligt in het behalen van een zo hoog mogelijke conversie! En dat is goed nieuws, want in de meeste gevallen resulteert dit in meer verkopen dan via je eigen shop. Ook bestellen klanten sneller: ze zijn namelijk al gewend om te bestellen via dat platform en hebben vaak al een account. Kortom, ze voelen zich daar comfortabel, de drempel ligt lager en klanten doen dus sneller een aankoop. Sterker nog, ze hebben de apps al op hun telefoon!

De gouden tip om je conversie te verhogen? Content. Verbeteren van images, video’s, attributen en  productbeschrijvingen leidt tot een conversie-uplift van wel 35%! En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mobile first, mobile first, mobile first. Mobiel neemt in 2018 namelijk ​zo’n 40% van alle e-commerceverkopen voor haar rekening​. Met tools als ​ProductsUp​, ​DataFeedwatch​, ​Channeladvisor​ of ​Channable​ kun je vanuit  jouw PIM content eenvoudig uploaden en analyseren of alle benodigde elementen zijn gevuld. Daarnaast biedt Amazon twee soorten extra verrijkte pagina’s aan: A+ enhanced marketing content  (voor leveranciers) en enhanced brand content (voor verkopers). Hiermee geef je consumenten nog betere informatie, en krijg je betere posities in de zoekresultaten.

5. Retentie via customer experience

Klanten aan je binden via marketplaces lijkt een hele uitdaging. De platformen staan het bijvoorbeeld niet toe om flyers mee te sturen in pakketten of om actief consumenten te benaderen (mits het gaat om orderafhandeling). Maar hoe komt die klant dan weer bij je terug? Het klinkt misschien logisch: fix your basics. Zorg voor perfecte service en een goede consumentenervaring, zowel in de afhandeling van de order als in de aftersales. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden om via marketplaces waarde aan je merk toe te voegen: Denk aan Adidas, zoals hierboven besproken, maar ook minder complexe samenwerkingsmogelijkheden zijn effectief.

Verleid je klant tot het registreren van zijn gegevens op je eigen website voor extra service of garantie na aanschaf. Hiermee vul je je eigen database met gegevens. Deze kun je vervolgens gebruiken in een retargetingcampagne. Als die campagne vervolgens landt op de marketplace waar je klant het product eerder heeft gekocht, creëer je een ​dubbele loyalty loop.

De potentiële data die je uit marketplaces kunt halen, is goud waard. Het embedden van marketplace-initiatieven in je online retailstrategie kan dan ook van enorme waarde zijn. Wel heeft het grote impact op je organisatie. Wil je marketplaces goed aanpakken? Organiseer je teams: zorg voor de juiste content, paid marketing en dataspecialisten om een schat aan informatie te borgen die je merk én sales alleen maar verder gaat brengen.

Spotify crowdsourcet muziekkennis bij fans

Spotify gaat zijn gebruikers vragen om metadata over muziek te geven, aanvullen of verfijnen. Met Line-In wil het muziekbedrijf de kern van het bedrijf, muziek en data daarover, laten corrigeren en verbeteren.

Met betere data, zo stelt Spotify, krijgen muzikanten beter het publiek dat ze verdienen en kunnen luisteraars makkelijker nieuwe, andere muziek ontdekken. Zo luidt de summiere verklaring bij de lancering van Line-In.

Deze nieuwe manier van crowdsourcing laat gebruikers verschillende soorten metadata aanvullen en corrigeren. Daaronder: genre, aliassen van de artiest, titel, talen, stemming, tags, rollen van een artiest en de externe URL.

Muziekdata zijn enkel te bewerken op de desktop, niet via de mobiele app.

Foto: Wendolin Jacober (cc)

Google Shopping sluit API voor Magento: wat te doen?

Over drie weken verdwijnt de API waarmee onder meer Magento-gebruikers hun webwinkel direct integreren met Google Shopping. Wat is het alternatief?

Google gaat de API sluiten waarmee gebruikers van Magento, PrestaShop en BigCommerce hun e-commerceplatform integreren met het Google Merchant Center. Dat blijkt uit e-mails die het bedrijf stuurde aan partners. Volgens het bericht werkt de API na 20 maart aanstaande niet meer.

‘Ad experience’ krijgt de aandacht

De integratie wordt vooral gebruikt door e-commercebedrijven die hun online assortiment één op één willen doorzetten naar het Merchant Center, om er vervolgens advertenties mee aan te maken in Google Shopping. Voor het maken van een campagne in Google Shopping heeft het winkelbedrijf een feed nodig die alle belangrijke productgegevens bevat. Om dat niet handmatig te hoeven uploaden, stelde Google dus een API beschikbaar om het e-commerceplatform te koppelen.

In een van de e-mails die naar buiten is gekomen zegt Google de API te sluiten om zich beter te kunnen focussen. Het bedrijf wil de ‘ad experience’ – hoe campagnes en het aanmaken ervan worden ervaren dus – verbeteren. Hoogstwaarschijnlijk wil Google ervoor zorgen dat de productdata die in Shopping belandt van een hoger niveau wordt. De directe integratie via de API zorgde ervoor dat bedrijven in advertenties exact dezelfde data gebruikten als op de eigen site. Terwijl Google juist wil dat verkopers de informatie optimaliseren. Beschikt zo’n bedrijf bijvoorbeeld over broeken in verschillende maten en kleuren dan is de titel van de productpagina vrij generiek. Google wil juist dat alle relevante info – bijvoorbeeld merk, kleur, maat en het geslacht waarvoor het product bedoeld is – wordt opgenomen.

Wat te doen?

David ter Telgte, Online Marketing Consultant bij ClickValue, benadrukt dat alleen bedrijven die geen eigen productfeed kunnen genereren vanuit hun shop in actie moeten komen. Googles keuze lijkt in praktijk dus niet tot al te grote problemen te leiden. Is er een productfeed beschikbaar dan is die met een willekeurige feedmanagementtool te bewerken en te uploaden naar het Merchant Center.

Zelf werkt Ter Telgte veel met de software van Channable. “Die tool biedt legio mogelijkheden”. In een eerder interview met oprichter Rob van Nuenen kwam al naar voren hoe dit precies in zijn werk gaat. Channable legt een directe link met onder meer Magento, de e-commercemanagers kunnen vervolgens alle productinformatie beheren en doorsturen vanuit één centrale plek. Als alternatief noemt de marketing consultant de module van Magmodules om vanuit de back-end van Magento een feed te genereren en door te sturen naar Channable.

Zoals reeds gemeld lijkt het erop dat Google er geen trek meer in heeft om voor ieder platform de dataconversies mogelijk te maken. Door dit als verantwoordelijkheid bij de webwinkels neer te leggen komt het werk waarschijnlijk uit bij de marketingbureaus. Die zijn toch al gespecialiseerd in (het in bulk uploaden van) reclameteksten.

ATPCO neemt Routehappy over

ATPCO, het bedrijf dat ervoor zorgt dat tarieven van vluchten en de bijbehorende voorwaarden worden geladen in de reserveringssystemen, heeft Routehappy overgenomen. Routehappy is een platform dat inzichtelijk maakt welke extra’s airlines bieden en rekenen. Het wordt onder andere gebruikt door Travix.

ATPCO en Routehappy werken sinds april vorig jaar al samen. De toegevoegde waarde zit hem voor ATPCO in de rijke content die Routehappy ontsluit. Ofschoon het gros van de ticketboekingen nog altijd via een Global Distribution System (GDS) loopt en die informatie dus door ATPCO is geleverd (naar eigen zeggen 87 procent van de wereldwijde ticketverkopen), bewegen steeds meer airlines richting direct connect omdat ze de GDS’en te duur vinden en omdat de systemen geen ‘rijke’ shoppingbeleving bieden (al zijn ze hard bezig om daar verandering in te brengen). Daar komt bij dat geen enkele luchtvaartmaatschappij nog all-in ticketprijzen hanteert waardoor het lastig is voor de consument om een goede vergelijking te maken. Routehappy is in dat gat gesprongen en met de overname erkent ATPCO dat dat de weg voorwaarts is. “Het samenbrengen van de ongeëvenaarde rijke content van Routehappy met de breedte van ATPCO’s tarievendata betekent dat luchtvaartmaatschappijen gemakkelijker de look & feel van hun aanbod kunnen bepalen in alle saleskanalen,” aldus het bedrijf bij de aankondiging.

Routehappy is een Amerikaans bedrijf dat in 2011 werd opgericht en meer dan 65 klanten heeft in de reisbranche wereldwijd, waaronder zoals gezegd Travix, maar ook Google, Expedia, Sabre en United Airlines. Om beter inzichtelijk te maken wat een passagier koopt, onderscheidt Routehappy vier contentcategorieën: Scores (beoordelingen van passagiers), Amenities (de faciliteiten en diensten die de airline biedt), Universal Product Attributes (de manier waarop het product wordt getoond) en Universal Ticket Attributes (het weergeven van de voorwaarden, extra’s en eventuele kosten daarvan). Deze informatie is op te roepen via API’s. Gezien de dominantie van ATPCO ligt het voor de hand te veronderstellen dat dit de standaard wordt in de luchtvaart voor het weergeven van rijke content.

Voor ATPCO is het de eerste acquisitie in het 53-jarig bestaan. Het is niet bekendgemaakt hoeveel ATPCO heeft neergeteld voor Routehappy.

Universal Ticket Attributes

Universal Product Attributes

Icecat lanceert eigen cryptomunt

Icecat, aanbieder van productinformatie in de e-commercemarkt, gaat een eigen cryptomunt ICURY lanceren. De Icecat CryptocURrencY moet een rol gaan spelen bij betalingen en contentcreatie binnen Icecats bestaande ecosysteem.

Icecat gaat het token inzetten als vooruitbetaling voor haar diensten tegen een gegarandeerde minimumwaarde.

Voor de technische creatie en uitgifte van de ICURY werkt Icecat nauw samen met het Tacxe/Ledgable blockchain-team. Wanneer de munt het levenslicht ziet is nog niet bekend.

Het beursgenoteerde Icecat benadrukt dat de munt uitgegeven wordt door een ‘winstgevende business met substantie, niet door een startup met slechts een businessconcept’.

Alibaba brengt kunstmatige intelligentie naar fysieke modewinkels

De Chinese techreus Alibaba experimenteert in dertien fysieke modewinkels met zijn zelfontwikkelde FashionAI. Deze technologie geeft de shopper in de paskamer, via projecties op de spiegel, kledingadviezen.

De eerste proef op schaal was vorige week elf november tijdens Single’s Day. Toen kon Alibaba, initiatiefnemer van die dag, publiek naar de deelnemende winkels sturen en de opgedane ervaringen terugstoppen in het leermodel. Want dat is hoe het werkt: met machine learning.

FashionAI baseert zijn adviezen niet enkel op de ervaringen in de deelnemende winkels. Verre van dat zelfs. De meeste data komen van internet. Op het oog gaat dat om zachte variabelen als smaak en voorkeur van designers en influencers. Maar wanneer die op een grote hoop worden geveegd en in het kleedhokje interactief gepresenteerd dan ontstaat er een soort dialoog over smaak.

De spiegels in de pashokjes weten welke items een shopper bij zich draagt vanwege de kleine RFID-achtige sensoren die erin zitten. Technology Review beschrijft hier hoe de paskleding van een winkelende dame wordt herkend en hoe vervolgens passende accessoires worden getoond.

De suggesties van aan klanten verschillen per winkelformule, want retailformule is ook een van de factoren waar de AI rekening mee houdt.

Het idee van interactieve spiegels in paskamers is niet nieuws. Wat Alibaba echter toevoegt zijn de factoren machine learning en big data. Die brengen specificaties van honderdduizenden producten en zaken als smaak en stijl bij elkaar. Een platform als Zalando, natuurlijk ook op zoek naar meer AI-specialisten, moet in Europa in staat worden geacht om de rol van dataleverancier op zich te nemen in dit soort ketens.

Foto: Calvin Lee (cc)

Omzet Icecat groeit 22 procent tot 3,4 miljoen

Dataleverancier voor e-commercepartijen Icecat heeft de omzet en winst over het eerste halfjaar van 2017 zien groeien. Klanten als Amazon, Media Markt en Walmart halen de banden met de Nederlanders aan en die profiteren daar financieel van.

Dat valt te lezen in de toelichting op de financiële cijfers die Icecat vanochtend publiceerde. Sinds maart van dit jaar staat de Amsterdamse onderneming aan de beurs genoteerd.

De omzet steeg met 21,5 procent tot 3,4 miljoen euro, de winst voor belasting met 17 procent tot 452.000 euro. Er zit, mede dankzij de beursgang tot 4,4 miljoen euro opleverde, 1,5 miljoen euro in kas.

Icecat voorziet in de meeste landen ter wereld webwinkels en vergelijkers van productinformatie. Onder hen ook grote partijen als Amazon, eBay, bol.com Media Markt en Walmart. Fabrikanten betalen voor opname van hun informatie in de database, e-commercebedrijven nemen het gratis af. Directeur Martijn Hoogeveen: “Netwerkeffecten beginnen zichtbaar te worden nu e-commercegiganten hun samenwerking met Icecat intensiveren.”

Het aantal downloads van productinformatiesets steeg met tweederde tot 6,5 miljard. Het aantal productcategorieën steeg met dertig procent tot 4,200. Dat zegt dat consumenten steeds meer rondsnuffelen op e-commerceplatformen, op zoek naar informatie, en dat het aanbod nog steeds met dubbele cijfers groeit. Deze cijfers omvatten geen financiële gegevens van shops, maar vertellen iets over hoeveel productdata webshops, veilingen en vergelijkers opvroegen.

Foto: Steve Johnson (cc)

Nieuwe investering voor inRiver

Het Zweedse technologiebedrijf inRiver, internationaal toeleverancier aan e-commercebedrijven, haalt in een nieuwe investeringsronde 10,5 miljoen euro groeigeld op.

De huidige externe aandeelhouders Verdane Capital, Industrifonden en Zobito doen mee in deze ronde. Daarnaast krijgt het bedrijf een lening van de Europese Investeringsbank. In totaal gaat het om een investering van 10,5 miljoen euro. Twee jaar geleden haalde het tien jaar oude bedrijf ook tien miljoen euro.

inRiver levert een technologie, product information management (PIM), waarmee webwinkels maar bijvoorbeeld ook merkfabrikanten vanuit één overkoepelend systeem productinformatie kunnen beheren. Daarbij is te denken aan technische specificaties van producten maar ook productfotografie en videocommercials. Het nut ervan is dat alle informatie beschikbaar is voor iedere type mediakanaal uit een gecontroleerde bron.

Tot de klanten behoren onder meer Wehkamp, Body & Fit, Draka, Gazelle, Volvo en L’Oreal.

Foto: Kieran Lynam (cc)

Productinformatie cruciaal in B2B digital commerce

Content is ook in B2B king. De B2B-klant is immers doelgericht op zoek naar dat ene artikel of onderdeel en wil daarvan alle details kennen om 100 procent zeker te zijn van zijn beslissing. Een verkeerde keuze kan grote directe of indirecte gevolgen hebben, zoals stagnatie van een productieproces, ontevreden klanten of het breken van compliance-regels. De aankoop wordt dan ook vaak gedaan bij de leverancier die de productcontent voor alle fasen van de customer journey het best op orde heeft.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de expertgroep B2B Digital Commerce van ShoppingTomorrow, die wordt gehost door Evident en Intershop, staat het onderwerp Productinformatie centraal, en dan met name de waarde daarvan voor de online B2B-koper. Gerrit Enthoven van Intershop co-voorzitter van de expertgroep: “Uit onderzoek van Forrester blijkt dat betrouwbare en gedetailleerde productinformatie de belangrijkste trigger is om online tot aankoop over te gaan.”

Sterke content in oriëntatiefase

Goede content genereert dus meer conversie. Maar wat is goede content dan precies? De experts zijn het erover eens dat ijzersterke content antwoorden geeft, geen vragen oproept en zekerheid biedt. Dus: producten zijn goed herkenbaar en beschikbaar op alle devices, en de waarde van een goede afbeelding mag niet worden onderschat. Eefje Vogel (Bavaria): “Afbeeldingen zijn cruciaal. Klanten willen zien wat ze bestellen om zeker te zijn dat het juiste wordt besteld. Goed beeld levert direct een hogere conversie op.” Allard van Veelen (Vanderlande) vult aan: “Je móét je B2B-klant verder helpen. Zo hebben sommige grote accounts bij ons zelfs hun eigen productnummers. Daarmee bieden we ze de mogelijkheid om snel en makkelijk het juiste onderdeel te bestellen.” Ook Akzo biedt klanten meerwaarde. Dennis van den Hoek: “Wij verkopen onder andere verfsoorten die bij verkeerd gebruik risico’s kunnen opleveren. We helpen onze klanten door hierbij speciale veiligheidsinformatie aan te bieden en de juiste documenten te leveren.” Kortom: je ontzorgt je klanten door goede productinformatie te bieden.

Customer journey

Om goede content te kunnen leveren, moet je de customer journey goed in het vizier hebben. Eefje Vogels (Bavaria): “Af en toe eens met je klanten meelopen levert enorm veel inzichten op. Het kan je weleens verbazen wat hun uitdagingen zijn.” Ook Dirk-Jan Goudswaard (Royal IHC) onderschrijft het belang van de customer journey. “In de schepen die wij bouwen, zitten ontzettend veel onderdelen. Het moeilijkst is de identificatie van het te vervangen en te bestellen onderdeel. Voor alle fases binnen de customer journey is relevante informatie nodig.”

Royal IHC doet er alles aan om te voorkomen dat een schip stil komt te liggen. “Het bijhouden van de actuele situatie van de onderdelen die op het schip geïnstalleerd zijn, is daarbij cruciaal. Met correcte informatie worden de juiste onderdelen besteld om vervolgens snel, efficiënt en op tijd vervangen te kunnen worden. Hierdoor blijft het schip optimaal presteren.”

Constante kwaliteit

Wavin is wereldmarktleider in kunststof leidingsystemen en werkt aan een enorm dataclassificatieproject. Michan Katerbarg: “We streven naar een uniforme manier van omgaan met productinformatie. Dan heb ik het niet alleen over databeheer, maar ook over de kwaliteit. Als B2B-organisatie moet je kwaliteit via alle kanalen hetzelfde zijn, of het nu gaat om de eigen site, websites van derden of catalogi.” Wavin gebruikt ETIM als standaard en niet alleen omdat dit de enige standaard is die aansluit bij hun assortiment. Katerbarg: “Vooral omdat onze klanten ernaar vragen. Dat hielp enorm om binnen de organisatie draagvlak te creëren.”

Voordelen voor de eigen organisatie

Met goede content krik je de conversie flink op, maar je productinformatie op orde hebben brengt ook voor de interne organisatie voordelen met zich mee. Katerbarg: “De productinfo wordt op één centrale plek aangepast en is daardoor altijd accuraat en up-to-date. Op deze manier is de groothandel beter geïnformeerd en de time-to-market fors gedaald. De omzet stijgt terwijl de kosten dalen omdat we minder systemen nodig hebben. Tot slot hebben we minder voorraden omdat we beter inzicht hebben in het bestelgedrag van onze klanten.”

Sterke content in én na de conversiefase

Recent onderzoek toont aan dat een online order zeven keer minder vaak geretourneerd wordt dan een telefonische bestelling via een salesmedewerker, mits je je productinformatie op orde hebt. Hoe dat kan? De klant is zelf verantwoordelijk voor de bestelling van het juiste product. Is de productinformatie niet op orde, dan is de kans groter dat niet het juiste product wordt gekozen. Klopt je content, dan verlicht dat ook meteen de druk op je klantenservice en verlaagt het je percentage retouren.

Maar ook als de klant tot aankoop is overgegaan, ben je er nog niet. Na de conversie – dus in de after-salesfase – blijft productinformatie belangrijk. Door ook na de conversie te zorgen voor goede en relevante content, blijf je waarde toevoegen voor je klanten. Het meeleveren van douanedocumenten is daar een goed voorbeeld van, evenals op maat gemaakte instructies voor de installatie van een technisch product. In B2B is de lange-termijnrelatie cruciaal en dat verandert niet als je je klanten online bedient.

Plan van aanpak

Wat komt er allemaal bij kijken om je productinformatie op de rit te hebben? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je weten waarvoor je de productinformatie gaat gebruiken (intern/extern) en bij de behoeften van de klant starten. Daarnaast is het zaak om alle artikeldata te verzamelen en te verrijken en om silo’s binnen je organisatie af te breken. Het is vervolgens essentieel een goede data-infrastructuur in te richten. Een ERP-systeem bevat over het algemeen niet alle noodzakelijke en gewenste productinformatie voor digital commerce en zeker niet de essentiële flexibiliteit. Daar is dan een aanvullende oplossing voor nodig.

Tot slot is het ook belangrijk om de organisatie daarop in te richten. Verander de mindset van de onderneming van een productgedreven organisatie naar een datagedreven organisatie. Ook is het essentieel om een ‘eigenaar’ van die content aan te wijzen, anders kan het zomaar gebeuren dat niemand zich er verantwoordelijk voor voelt. Wie deze eigenaar is, verschilt per organisatie. Bij INDI is bijvoorbeeld de afdeling marketing eigenaar. Sybrand Brouwer (INDI): “Zij kunnen het beste vanuit het volledige klantperspectief kijken en bovendien de online vindbaarheid verhogen, bijvoorbeeld door de inzet van SEO.”

 

Speelgoed snelste groeier in e-commerce

Speelgoed, verlichting en vrouwenkleding zijn de snelst groeiende productgroepen wereldwijd in e-commerce. Zo laat nieuwe marktinformatie van Icecat zien.

De vraag naar vliegtuigmodellen, puzzels, bordspellen en afstandsbestuurd speelgoed is afgelopen jaar met meer dan duizend procent gestegen. Webwinkels nemen meer speelgoed op in hun assortiment en de vraag ernaar onder consumenten is overweldigend.

Dat geldt in het eerste kwartaal ook voor shirts en topjes in de categorie Vrouwenmode.

Icecat laat ook zien dat de meeste vraag nog steeds zit in productgroepen rondom computers, computer- en serveronderdelen en televisies.

Philips nam de toppositie over in de Icecat Top 10 Brands in het 1e kwartaal 2017, gebaseerd op bijna 4 miljard datasheetdownloads. Dat is een andere term voor het opvragen van productinformatie op e-commercesites door consumenten. Computermerken HP en Lenovo completeren de top 3. Belkin verbeterde ook haar relatieve positie sterk, gebaseerd op een 600% stijging in productpopulariteit.

Foto: Leon Terra (cc)

Beheren van datafeeds: drie experts over hun tools en ervaringen

Verkoopt een webwinkeleigenaar op meer plekken dan alleen de eigen shop dan kan hij bijna niet om het gebruik van datafeeds heen. Welke tools gebruiken Magento-experts voor het aanmaken en beheer ervan? Drie ervaringsdeskundigen aan het woord.

Om de diverse vergelijkingssites, affiliates en marktplaatsen te kunnen voorzien van producten en accurate productinformatie werken online verkopers met datafeeds. Voor Magento zijn er dan ook nogal wat extensies en tools beschikbaar die beloven het beheer makkelijker te maken. De naam die geregeld valt onder experts is Wyomind, een bedrijf dat verschillende plugins heeft ontwikkeld voor onder andere Google Shopping en het beheren van datafeeds.

‘Nemen veel werk uit handen’

Zowel bij Kega, als internetbureau Redkiwi werken ze hiermee. “Een redelijke rechttoe rechtaan-module” zegt Gijs Bitter die als adviseur en Magento-specialist is verbonden aan Redkiwi. Met Wyomind zijn feeds op te bouwen en te configureren, maar het vergt wel wat technische kennis van XML, zo weet Bitter.  “Wil je extra attributen of eigenschappen meegeven aan de feed omdat Google Shopping bijvoorbeeld een beleidswijziging heeft doorgevoerd? Dan zal de verkoper die handmatig aan de XML moeten toevoegen.” De tool wordt als prima maar basic bestempeld. Analyses op de ROI en cost-per-click moeten per affiliate handmatig worden gemaakt.

Is een bedrijf op zoek naar een geavanceerdere optie met automatische koppeling en analyses op kanaalniveau dan komen de experts bij andere tools uit. Kevin den Houting, Magento-consultant bij ISM eCompany noemt bijvoorbeeld ‘Gomage feed pro’ en Amasty Product Feed for Magento 2. Oplossingen die hij vooral bruikbaar vindt als bij een bedrijf de focus ligt op één extra kanaal. Maar zowel Bitter (Redkiwi), Den Houting (ISM eCompany) als Johanna van Drongelen (Kega) zeggen eigenlijk altijd met de software van het Nederlandse Channable te werken. Bij Kega wordt nog even gewacht op de stabiele versie voor Magento 2 alvorens het bedrijf de overstap maakt, bij ISM wordt de keuze per casus gemaakt. “Maar als een klant op meerdere kanalen actief wil zijn, betekent dit vaak dat we een partij als Channable inzetten.”

De software van dit bedrijf, maar ook die van ProductsUP en Adcurve nemen veel werk uit handen, legt Bitter uit. Met een API wordt alle relevante productdata doorgeschoten naar een platform. Met instelbare regels zijn de feeds aan te bieden bij de diverse kanalen. “Het koppelen met de API is gratis, maar er zijn op basis van het aantal producten of feeds wel maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik.” Het fijne van zulke tools, zeggen de experts, is dat er analyses beschikbaar zijn. Over de algemene prestaties en ook producten die veel geld kosten en weinig opleveren. Dat maakt het optimaliseren makkelijker.

‘Steek er juist tijd in’

Zoals voor ieder softwarepakket geldt valt of staat de effectiviteit ervan bij de juiste voorbereiding en inrichting. “Kijk vooral eerst naar de kanalen waarop de producten beschikbaar moeten zijn”, adviseert Den Houting. “Kies op basis van die kanalen een module die past en schakel waar nodig een expert in.” De Magento-gebruiker moet zich vooral niet laten verleiden door de lage kosten van een plugin, reageert Bitter. “Je zult merken dat die niet goed laten zien waar geld blijft liggen.”

Een andere veelgemaakte fout, reageert Den Houting, is dat men zich verkijkt op de attributen of waarden die kanalen soms vragen. “In veel gevallen betekent dit dat de Magento-gebruiker de productcontent moet aanpassen om als beste voor de dag te komen. Dat wordt dan vanwege tijdgebrek achterwege gelaten. Zonde. Steek er juist tijd in want hoe beter de content, hoe beter een bedrijf voor de dag komt op andere kanalen.”

Bitter vult aan: “Vaak kennen bedrijven de mogelijkheden wel, maar hebben ze geen idee hoe ze de software moeten inrichten.” Google Shopping, Beslist en Marktplaats staan dan op het wensenlijstje, maar de kennis over de hoe-en-wat ontbreekt. “Dat resulteert geregeld in incomplete feeds en missende attributen. Die gegevens zijn juist belangrijk voor het beslissingsmoment van de klant.” Het advies is helder: denk niet dat je er met het aanmaken van die ene feed bent. “Juist door de rapportages en analyses die beschikbaar worden gesteld is er direct inzicht in de prestaties en ROI van de feeds. Het is een voortdurend proces.”

Omzet Icecat groeit 10,3 procent tot 6 miljoen euro

Het Nederlandse databedrijf Icecat, leverancier voor nationale en internationale webwinkels, zag zijn omzet vorig jaar met 10,3 procent groeien tot 6 miljoen euro. Het gebruik van haar productdatabase door e-commercebedrijven nam toe met 29 procent.

De brutomarge verbeterde met 10,8 procent, het bedrijfsresultaat nam terug met 22,3 procent tot 766 duizend euro, vanwege de kosten van de recent beursgang, zo laat het bedrijf weten.

Er waren geen significante veranderingen in het aantal medewerkers en ICT-investeringen gedurende 2016, vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal datasheet-downloads expandeerde 29 procent tot 8,4 miljard, het aantal ondersteunde merken nam 25 procent toe tot 15 thousand, het aantal ondersteunde productcategorieën groeide 40 procent en het geschatte aantal aangesloten e-commerce-partners nam toe met 21 procent.

In 2016 groeiden de activiteiten in speelgoed, doe-het-zelf, health & beauty en supermarktartikelen.

ATPCO en Routehappy bundelen kennis

ATPCO en Routehappy gaan samenwerken om de prijzen van betaalde opties bij vluchten te tonen. Hierdoor wordt het voor airlines gemakkelijker om te laten zien hoe hun product in elkaar steekt en wat dat moet kosten.

ATPCO is het bedrijf dat ervoor zorgt dat data over de tarieven van vluchten worden geladen in reserveringssystemen. Met het verdwijnen van de all-in ticketprijs is ATPCO overgegaan op het standaardiseren van de betaalde opties, zodat deze eenduidig kunnen worden weergegeven in reserveringssystemen. Deze zogeheten sub codes betreffen gangbare extra’s zoals premium economy of een koffer inchecken maar ook ongebruikelijke toeslagen, zoals die voor het meebrengen van een gewei of het van tevoren bestellen van champagne.

Routehappy is gespecialiseerd in het visualiseren van de verschillende services die airlines bieden bovenop de ticketprijs.

Het komende jaar zal Routehappy de sub codes van ATPCO integreren in de Routehappy Hub, een verkoopplatform voor vluchten.

Zogeheten ancillary services, alle producten en diensten die niet bij de ticketprijs zijn inbegrepen, leverden de luchtvaart vorig jaar 67,4 miljard dollar op. Dat is bijna 10 procent van de omzet, blijkt uit cijfers van respectievelijk IdeaWorks en IATA.

atpco routehappy

‘De regel voor datafeeds: hoe meer informatie, hoe beter’

Peak Capital investeerde 750 duizend euro in Channable, een bedrijf dat een managementtool voor datafeeds heeft ontwikkeld. Wat doet deze Nederlandse onderneming en hoe belangrijk zijn zulke feeds tegenwoordig?

Het in Utrecht gevestigde bedrijf heeft software ontwikkeld die alle productinformatie van een webwinkel uitleest en tot een datafeed vormt. Deze feeds worden geoptimaliseerd voor de talloze vergelijkingssites en marktplaatsen die er vandaag de dag zijn.

Voor e-commerceplatformen als Magento, Lightspeed en WooCommerce zijn plugins ontwikkeld die zorgen voor een directe koppeling met bijvoorbeeld bol.com, Amazon, Marktplaats of Google Shopping. Bedrijven met een eigen tool of een complexere commerce-omgeving als Hybris en SAP sluiten de shop aan op de API van de externe verkoopplek. E-commercemanagers kunnen vervolgens op één centrale plek hun productinformatie managen.

‘Hoe meer informatie, hoe beter’

Channable is voortgekomen uit een eerder bedrijf van Rob van Nuenen zijn twee compagnons Stefan Hospes en Robert Kreuzer. In een tijd dat responsive designs nog nauwelijks werden gebruikt, schraapte het bedrijf content van websites en vormde dit om tot mobiele sites. Van Nuenen zat daardoor veel bij marketingafdelingen en -bedrijven aan tafel. Die wezen hem erop die toch al geëxtraheerde informatie automatisch met een feed door te sturen naar de vergelijkingssites.

Inmiddels bevat een beetje feed veel meer info dan alleen de naam, prijs en omschrijving. “De regel is hier, hoe meer informatie hoe beter”, zegt Van Nuenen. Een feed bevat idealiter informatie over de kleur, grootte, belangrijke kenmerken en ook voorraad en marges. Hij beaamt dat er met een vergelijkbaar doel diverse Product Information Management-tools (PIM) op de markt zijn gekomen. “Maar een PIM is er vooral om de informatie op orde te houden en zorgt niet altijd voor de directe koppeling met andere systemen.”

Een belangrijk kenmerk van Channable is dat het de orders en dus de veranderingen in voorraad ‘teruggeeft’ aan het e-commerceplatform. “Een grote uitdaging die retailers nu hebben is het in de hand houden van de kosten voor de plaatsing op een vergelijker of marktplaats. De eerste stap is natuurlijk het inlezen van die prestatiedata, daarna volgt het optimaliseren per kanaal. Zo is een feed er niet alleen om informatie door te geven, maar kun je er ook mee sturen.” Dus: schoenen met bepaalde kenmerken worden alleen verkocht op Fashiochick, t-shirts staan op kleding.nl. Restproducten of restmaten worden juist weer wel via het kanaal verkocht waarvan de ‘cost per sale’ laag is en niet waar het retourenpercentage aan de hoge klant blijkt.

Is verkopen op marktplaatsen wel verstandig?

Een veelgehoorde kritiek op het verkopen op externe plekken is dat het de winkelier nauwelijks terugkerende klanten oplevert. In feite wordt alleen het merk van het platform opgebouwd en niet dat van de retailer zelf. Van Nuenen spreekt veel retailers en heeft zicht op verkoopdata. Hoe kijkt hij daar tegenaan? “Op een site als bol.com en Amazon ben je met name voor deze bedrijven bezig. Mensen hebben vaak niet eens door bij welke retailer ze nu daadwerkelijk kopen. Maar vergeet niet dat de bedrijven je wel een miljoenenpubliek bieden. Over het algemeen worden de kosten hoger en hebben vergelijkers en marktplaatsen moeite dat te verantwoorden. Uiteindelijk denk ik dat je op marktplaatsen alleen de kleinere shops overhoudt, op vergelijkingssites juist de allergrootste.”

De behoefte aan goede beheersing van datafeeds wordt er in zijn ogen niet minder op. Hoewel de software wordt geïntegreerd met andere tools – Google Analytics en Adwords bijvoorbeeld -blijft de specifieke functie van feedmanagement de basis. Een belangrijk doel voor de nabije toekomst is om Channable in enkele nieuwe Europese landen te lanceren. Nadat de software al in Scandinavië en de Duitstalige landen live ging, wil Van Nuenen zich met de opgehaalde investering richten op Engeland, Frankrijk en Spanje.

Icecat haalt 4,4 miljoen euro op met beursgang

De Nederlandse, internationaal werkende dataleverancier Icecat heeft vanmiddag met een beursgang 4,4 miljoen euro opgehaald.

Er werd gehoopt op minimaal 2,5 miljoen euro en de regels van de NPEX stonden maximaal tien miljoen euro toe. Icecat heeft geen aandelen in omloop gebracht, maar certificaten op aandelen.

“De beursgang is een success”, aldus CEO Martijn Hoogeveen. “We gebruiken de opbrengst om versneld te investeren in systemen, diensten en de business van Icecat. De beursgang heeft niet alleen Icecats zichtbaarheid in de zaken- en financiële gemeenschap verbeterd, maar motiveert het Icecatteam om tot het uiterste te gaan om de productinformatie-management-business van Icecat wereldwijd uit te bouwen.”

Zijn bedrijf zette in 2015 5,4 miljoen euro om en boekte een winst voor belasting van net geen miljoen euro, het dubbele van 2014.

Page generated in 1,934 seconds. Stats plugin by www.blog.ca