Steenpapier & 5 andere duurzame ideeën voor je events

Evenementen en festivals zijn geweldig om te bezoeken. Vol energie en inspiratie ga je aan het einde van de dag weer naar huis. Voor bedrijven zijn evenementen een waardevol marketingmiddel. Er gaat veel geld in om. Maar er zit ook een minder leuke kant aan. Over het algemeen worden namelijk erg veel materialen verspild en […]

Youfone past communicatie over Onbeperkt abonnement aan

Youfone heeft na een berisping van de Reclame Code Commissie de naam van zijn Onbeperkt MB-bundel gewijzigd in Onbeperkt MB FUP. Dat FUP staat voor fair use policy.

Anders dan de naam Onbeperkt MB deed vermoeden, kent dit abonnement wel degelijk een beperking. Na verbruik van 15GB wordt de snelheid namelijk verlaagd naar 64Kbps. Daarnaast spreekt Youfone zelf van een bundelgrootte van 15GB, wat ook aangeeft dat de bundel beperkt is.

Ook werden klanten niet overal waar het Onbeperkt (data/MB) abonnement wordt weergegeven over de beperking geïnformeerd, maar slechts bij de laatste stap van het keuzeproces gedurende de aankoop.

Youfone stelt dat feitelijk alle huidige aanbieders van een ‘onbeperkt’ abonnement een of andere beperking toepassen en dat een FUP een gebruikelijk fenomeen is bij de meeste abonnementen in de markt. Verder geldt dat de gemiddelde Nederlandse gebruiker 1 à 2GB aan data verbruikt per maand. De kans dat de grens van de FUP wordt bereikt is dus miniem.

Bij Tweakers wijzen klanten op nog enkele addertjes onder het gras. Als de FUP is opgemaakt, sluit YouFone klanten af van 4G en moeten ze verder surfen via 3G

Een andere klant beweert dat YouFone het gebruik afrondt, ‘daardoor sjees je door je MB’s heen. Ooit voor mijn vrouw een klein abonnement willen afsluiten omdat ze niet zoveel data verbruikt. Na 3 dagen was ze door haar 500MB heen.’

Het geheim van een briljante speechwriter & 3 andere communicatielessen

Waarom geeft Obama speeches die in je geheugen blijven hangen? Heeft dit met zijn onderwerpkeuze te maken of ‘gewoon’ omdat hij charisma heeft? En hoe kun je als communicatieprofessional in het Trump-tijdperk omgaan met nepnieuws en ‘alternative facts’? We zijn toch geen losers die alleen maar teksten produceren op aanvraag? Nieuwe manieren van communicatie, met […]

Verdubbel je sollicitatieratio: 5 conversiefactoren & learnings

Solliciteren doen mensen niet zomaar even. Het betekent een grote stap zetten richting een nieuw plan voor de lange termijn. Als werkgever is het, zeker in een krappe arbeidsmarkt, lastig om voldoende sollicitaties te ontvangen. Het percentage websitebezoekers dat solliciteert (de sollicitatieratio) verhogen is dus niet makkelijk. Toch lukte het ons. Hoe hebben we dat […]

Artsen zonder Grenzen kiest voor RLVNT

Artsen zonder Grenzen gaat de komende jaren samenwerken met RLVNT voor contentadvies- en creatie

Het gaat om de communicatie met huidige en toekomstige donateurs en andere supporters te verbeteren.

RLVNT vindt in klant Artsen zonder Grenzen een organisatie die per definitie bol staat van verhalen van en voor mensen. Die zulen centraal staan in de tailormade communicatiestrategieën.

Brechtje Hassing, campagnemanager bij Artsen zonder Grenzen: “Vanuit Artsen zonder Grenzen waren we op zoek naar een partner die ons zowel op strategische vlak als operationeel kan ondersteunen de communicatie met onze donateurs en supporters te verbeteren. Na een vliegende start zien we de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet.”

Het digitale eindspel van de muziekindustrie is in zicht

Het eindspel van de muziekindustrie is in zicht. Volledig geautomatiseerde communicatie is de weg die ingeslagen moet worden. Alleen artiesten, maar ook festivalorganisatoren, die hun relatie met hun fans digitaal optimaliseren zullen op termijn kans hebben te overleven.

Veelal zijn mijn columns op actualiteit gebaseerd en data die op dat moment voorhanden is. Dit keer wil ik echter stilstaan bij een langer termijn beeld dat vorig jaar is ontstaan waar ik twee weken tijdens Emerce Digital Marketing Live 2017 aandacht aan heb besteed.

Relatie

In de digitale cultuur is de relatie met de fan (als we het hebben over dj’s) of klant (organisaties) de belangrijkste (economische) waarde. Het personaliseren van de relatie met de fan is voor dj’s de heilige graal. Feitelijk geldt hetzelfde voor festivalorganisaties en hun klanten. De relatie met de klant is immers de enige levenslijn van het businessmodel van een organisatie.

Veel dj’s en organisatoren hanteren een waardepropositie die in essentie neerkomt op: ‘We leveren muziek, een evenement of festival en geven daar een beetje ondersteuning bij, in ruil voor een beetje betere marge.’ Erg veel interesse in hun fans en klanten hebben ze vaak niet. Dit ging goed, tot het internet en social media zich gingen manifesteren en de markt zijn verzadigingspunt heeft bereikt.

Andere type fans en klanten zijn ontstaan, die always connected, en goed geïnformeerd willen zijn. Ze zijn beter in staat zelf onderscheid en bewuste keuzes te maken. Fans en klanten zijn nu assertiever, nemen minder snel iets voor waar aan en eisen connectie en transparantie. Voor hen staat de relatie met de artiest of het festival voorop. Het ‘content = relatie = informatie’-principe is de basis van de waardepropositie van het businessmodel van de muziek- en entertainmentindustrie.

Intelligentie

Met het voldoen aan de juiste waardepropositie ben je er als artiest of festivalorganisatie nog niet. Op een fiets kom je immers niet naar de maan, daarvoor moet je een raket bouwen. Hoe ziet die raket er dan uit?

Waar vroeger nog een rapport door middel van een export uit een applicatie rolde, hebben we nu te maken met een complexere wereld: front-, mid-, en backoffices. Meerdere applicaties en koppelingen spelen mee, maar ook partners in de keten, social media, samenwerkingsverbanden met ticketproviders, e-commercepartijen en shared service centra. Het realiseren van de juiste context speelt hierbij de belangrijkste rol. Zonder context in data doet een organisatie maar wat.

Is in het huidige digitale tijdperk nog plek voor traditionele analytics-tools? Het antwoord is nee. Voor degenen die data hoog op de prioriteitenlijst hebben staan is het vasthouden aan traditionele silo’s met data geen optie meer. Een infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het Business Acceleration Framework waarbij eenduidige definities worden gehanteerd en waarin de complete customer journey zichtbaar is, begint voor steeds meer organisaties de standaard te worden. Dit is de intelligentie van een organisatie. De raket binnen de digitale wereld die je naar de digitale maan lanceert.

Automatisering

Als de intelligentie van een organisatie op orde is dan moet je aan de slag met het automatiseren van de communicatie. Een artiest of festivalorganisatie die honderden of duizenden fans heeft kan simpelweg niet de relatie handmatig onderhouden.

Het realiseren en onderhouden van connecties, die je doelen en doelstellingen uit het Business Acceleration Framework behalen, vormen de hoofdmoot. De fan of klant van een dj en de onderlinge relatie in het ecosysteem staat in het beleid centraal. De inzet van bots via Messenger-apps op basis van dit beleid om de relatie te optimaliseren is een logisch gevolg.

Kunstmatige intelligentie is het automatisch aanbrengen van context in data. Bots en intelligentie zijn onlosmakelijk verbonden dat staat vast. Het gebruik van een bot met het oog op marketing-, communicatie- en/of verkoopdoeleinden kent bijna oneindige mogelijkheden. In de opmaat naar de intelligentie van een bot heb je echter bergen data nodig. De data die hiervoor nodig is, komt uit het ecosysteem van de organisatie en daarbuiten.

Uitdagingen

Een nieuw tijdperk van communicatie en marketing is aangebroken. De scheidslijnen tussen analyses, coderen en marketing zijn verdwenen. Grote marketingcampagnes plaats hebben gemaakt voor kleine experimenten en het continu testen van lopende campagnes. Artiesten en hun teams hebben veel meer technische en analytische skills nodig om hun carrière te laten groeien. Zo ook festivalorganisatoren.

Door gebruik van de juiste context neemt de kans tot bereik, interactie, relevantie en transactie significant toe. Contextuele inzichten, dat is het waar het uiteindelijk allemaal over gaat. Alleen zo kan je de intelligentie van een organisatie vergroten en tot betere relaties en samenwerkingen komen met fans en klanten.

Hervorming

Heeft een organisatie nog niet geïnvesteerd in data-vergaring en het aanbrengen van context? Dan is de kans groot dat je data nooit optimaal kan inzetten. Overigens kan geen enkele vorm van communicatie met fans plaatsvinden zonder dat je gebruik maakt van data. Bijna een kansloze exercitie. In 2017 kan geen enkele organisatie meer zonder context. Zonder de juiste context in data maakt automatische communicatie geen schijn van kans.

In het digitale spel moeten organisaties in de dance-industrie de volgende koers inzetten. De inzet van bots, blockchain-technologie, voice assistant-applicaties en augmented/virtual reality zijn het logische vervolg in de steeds verdergaande digitalisering. De huidige zelfhulpboeken over de dance-industrie voorzien hier niet in. Verdere hervorming van de dance-industrie en opleidingen binnen de dance-industrie is noodzakelijk en een onvermijdelijk gevolg. Het eindspel is inmiddels ingezet. Dat staat vast.

*) Dit is een bewerkte versie van de column die op This Is Our House verscheen.

Social media & gemeenten: zo pakt Gemeente Delft het aan

De gemeente Delft timmert met social media aan de weg. Met een nieuwe burgemeester die zelf ook behoorlijk actief is online. Wat zijn de ervaringen en tips van de gemeente? Je leest het in dit interview. Als inwoner én adviseur online overheidscommunicatie volg ik de gemeente Delft met speciale interesse. Eerder schreef ik kritisch over […]

Rabo Envision Tribe opgericht voor herpositionering Rabobank

Rabobank richt samen met de creatieve coalities Planet Bank en DoenDenkers de Rabo Envision Tribe op. Die vormt volgens de bank een ‘unieke combinatie’ van competenties op het gebied van reputatie, communicatie, branding en activatie.

Conceptontwikkeling en creatieve activering is meer dan reclame maken, vertelde Leendert Bikker, directeur Communicatie van de Rabobank, bij de start van het programma. ‘We zijn op zoek naar creatieve coalities die een onderscheidende creatieve kracht laten zien.’

Planet Bank is een coalitie die bestaat uit Havas Lemz, Justdiggit, Universiteit Wageningen en Universal Music Group. Tot de coalitie DoenDenkers behoren  Ogilvy & Mather, Blazhoffski, Styn Claessens, Capitola, Jacques Koeweiden & Paul Postma. Er hebben in totaal 198 coalities meegedaan.

Rabobank heeft begin april een creatieve wedstrijd uitgeschreven om Rabobank wereldwijd opnieuw voor te stellen aan de samenleving. Uitgangspunt was dat het disruptief en spraakmakend zou zijn.

‘Nepnieuws is gewoon te koop’

Nepnieuws is te koop. Beweert in elk geval Trend Micro in het rapport ‘The Fake News Machine: How Propagandists Abuse the Internet and Manipulate the Public’. Een twaalf maanden durende campagne om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden kost zo’n 357.700 euro. Het in diskrediet brengen van een journalist kost ongeveer 49.175 euro.

Het produceren en ‘vermarkten’ van nepnieuws door cybercriminelen is lucratief op het darkweb, zegt Trend Micro. Er heeft zich inmiddels een volledig nieuwe dienst ‘nepnieuws-as-a-service’ ontwikkeld die het wel erg gemakkelijk maakt om via sociale media en andere online platformen ‘nieuws’ te promoten om zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Het rapport schetst de stappen die worden gezet om de publieke opinie te beïnvloeden; van het verkennen van de doelgroep en de voorbereiding van het nepnieuwsbericht tot en met de publicatie en exploitatie daarvan via sociale media en andere kanalen.

Er blijken talloze ‘ondergrondse’ sites actief te zijn die nepnieuws georiënteerde diensten tegen betaling aanbieden. In veel gevallen is dit een uitbreiding op andere frauduleuze praktijken zoals black hat SEO, klikfraude en botverkeer.

Die diensten die online worden aangeboden omvatten onder meer het creëren van nepprofielen en -groepen op sociale media, schrijven van nepberichten, het aanjagen van likes en retweets om de verspreiding van het nepbericht te bevorderen en zelfs het bouwen van een niet van echt te onderscheiden nieuwswebsite.

Voor een meerprijs is het ook mogelijk om meerdere nieuwssites te kopen die onderling naar elkaar verwijzen en linken, wat de campagne meer authenticiteit geeft. Het onderzoek toont ook de verschillen aan tussen nepnieuws afkomstig van Chinese, Russische, Arabische en Engelstalige ondergrondse zwarte markten. Zo kun je in China al nep-advertorials kopen voor ongeveer CNY 100 (zo’n 12,50 euro.

Overtuig je CEO: waarom content met lef zo belangrijk is

Heb jij lef? Durf jij ‘nee’ te zeggen tegen middelmatige content? Ben jij die éne marketeer, brandmanager of CEO die ook durft te verkondigen waarom je aan contentmarketing doet? Maar dan echt. De wereld is niet op zoek naar meer middelmatigheid. Nee. Winnen. Dat is het devies. Waarom? We starten met een oefening voor je […]

Wolfensberger van TMG naar OCW

Barbera Wolfensberger wordt de nieuwe directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Begin deze maand werd bekend dat Wolfensberger en Jacqueline Smit uitgeverij TMG zouden verlaten. Hun functies kwamen in soort reorganisatie te vervallen. Harm van Veldhuizen is aangewezen als ad interim-directeur marketing en sales. Hij vormt samen met tijdelijke CEO Hans Bakker de leiding.

Wolfensberger was eerder algemeen directeur bij reclamebureau FHV BBDO en hoofd Communicatie bij de HEMA.

De ministerraad ging eind vorige week akkoord met haar benoeming, die op voorstel van minister Plastrek plaatsvond.

Marketing & duurzaamheid: zo communiceer je net als Tony’s & G-Star

Pharrell Williams zingt ‘happy’ over kledinggigant G-Star, dat voor zijn RAW-lijn plastic uit de oceaan haalt en hier trendy jeans van produceert. Onderstaande video die inmiddels al miljoenen keren is bekeken, heeft enorm veel likes gekregen. Bovendien oogsten de commercials van G-Star veel lof voor het initiatief waarmee ze de plastic soep te lijf gaat. Waarom […]

Digitale transformatie in Communicatie: Proactief en gepersonaliseerd klantcontact

De telecomsector vormt het hart van alle digitale transformatie. Zonder telecom geen razendsnel internet en dus geen disruptie. Tegelijkertijd moeten bedrijven in deze sector zelf ook geloven aan de digitale transformatie. De hoge eisen en verwachtingen van klanten gelden immers net zo goed voor (mobiele) telefonie, internet en televisie. Wat betekent dit voor de CMO?

Het blijft moeilijk om geld te verdienen in de telecomsector. ABN AMRO verwacht een verdere omzetstagnatie, ondanks het economisch herstel in Nederland. Glasvezel- en 4G-abonnementen zorgen voor groei, maar de vraag naar spraakdiensten neemt af. Verder is de belofte van Internet of Things (IoT) nog niet ingelost, dus daar liggen kansen. Hoe meer apparaten wifi nodig hebben om te functioneren, des te beter voor de telecombedrijven. Die potentie blijkt ook uit het onderzoek Capturing Customer Momentum, dat Cognizant deed onder zeventig ‘digital executives’ van toonaangevende Nederlandse bedrijven. Zeven op de tien zegt dat digitale technologie hun concurrentiekracht bepaalt en drie kwart ziet het als belangrijkste brenger van verandering. En de telecomsector is zoals gezegd de ‘enabler’ van deze ontwikkelingen.

Mobiele telefonie blijft het belangrijkste segment van de telecommarkt, maar mobiele data zijn bezig met een inhaalslag, met name dankzij 4G. Het blijkt alleen lastig om de vraag om te zetten naar inkomsten, stelt ABN AMRO.

Uiteraard ligt ook in deze sector de disruptie op de loer. LiFi bijvoorbeeld, draadloos internet dat honderd keer zo snel is als WiFi. Het is een technologie waarbij LED-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. LiFi is net als WiFi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen. Het kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Het klinkt nu nog als verre toekomstmuziek, maar de ontwikkelaars verwachten dat LiFi binnen een paar jaar realiteit zal zijn.

Capturing Customer Momentum

Bron: Capturing Customer Momentum – Cognizant

Wat wil de klant?

Digitale transformatie staat gelijk aan de klant centraal stellen. Maar wat wil die precies? Cognizant ondervroeg bijna tweeduizend Amerikaanse consumenten over de telecomsector. Hieruit blijkt dat klanten van communicatieproviders proactieve en gepersonaliseerde aanbiedingen willen ontvangen en gemakkelijker contact op kunnen nemen via digitale kanalen. Bovendien zijn zij zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van IoT.

Bij klachten is de Amerikaanse consument eerder geneigd de telefoon te pakken dan via (goedkopere) digitale kanalen in contact te treden met de provider. Digitale kanalen worden vooral gebruikt voor het bekijken van producten en diensten. Als er complexere zaken spelen – en dat is vaak al een abonnement afsluiten – dan zijn die kanalen niet toereikend, omdat ze te complex worden gevonden.

Positief voor de telecomsector is dat klanten steeds meer interesse hebben in IoT. Providers die diensten of producten bieden op het gebied van bijvoorbeeld ‘slimme’ huizen en auto’s en wearables krijgen tevredener en loyalere klanten. Dit geldt met name voor millennials, van wie 39 procent zegt dat IoT-technologieën het minder waarschijnlijk maken dat ze overstappen naar de concurrent.

Betaal- en internetzenders veranderen de markt van tv en radio. Deze nieuwkomers hebben als voordeel dat ze niet met verouderde technologie en operationele modellen hoeven te werken, zoals de communicatiebedrijven die al langer bestaan. Providers moeten de beste combinatie van prijs, content en gebruiksgemak inzetten om de consument voor zich te winnen. Van de gevestigde partijen wordt bovendien verwacht dat ze ‘gedachten kunnen lezen’, net zoals Netflix en YouTube dat bijvoorbeeld doen.

Hogesnelheidsinternet wordt door klanten de belangrijkste service gevonden, gevolgd door mobile, betaaltelevisie en internettelevisie (zoals Netflix). De tevredenheid is tegelijkertijd het minst bij hogesnelheidsinternet. Klanten vinden dat hun providers proactief moeten informeren over storingen en hoelang het duurt om die op te lossen. Verder waarderen zij waarschuwingen wanneer ze aan hun datalimiet zitten.

Uit het onderzoek volgen vijf aandachtspunten voor providers die meer omzet en opbrengsten willen realiseren in de huidige digitale communicatiesector, die ook voor de Nederlandse markt van toepassing zijn. Je moet:

  • Uitstekende service, kwaliteit en betrouwbaarheid bieden;
  • Zoveel kennis hebben van de klant dat je hyperpersoonlijke en proactieve belevingen kun bieden;
  • Digitale kanalen gebruikersvriendelijk maken;
  • IoT-technologieën aanbieden die snel kunnen worden ingevoerd en gemakkelijk in het gebruik zijn.
Alles-in-een of alleen snel internet

Ondanks het veranderende kijk- en luistergedrag kiezen de grote spelers op de Nederlandse markt nog steeds voor een geïntegreerde aanpak. Ziggo’s samengaan met Vodafone is gestoeld op de overtuiging dat de consument geen zin heeft om zijn telecombehoeften te spreiden over verschillende bedrijven. Hij wil één aanspreekpunt voor vaste en mobiele telefonie, internet en televisie.

Met de fusie willen Vodafone en Ziggo de concurrentie aangaan met KPN en Tele2, die dergelijke pakketten als enige op de Nederlandse markt aanbieden. Maar gezien het afvlakken van de vraag naar spraakdiensten, de groei van mobiele data en de populariteit van streaming-diensten, met name Netflix, kun je je afvragen of telecomproviders niet beter kunnen investeren in heel snel internet. Tele2 neemt het zekere voor het onzekere en nam vorig jaar een eigen 4G-netwerk in gebruik.

Potentie voor groei

Het goede nieuws: volgens Deloitte is er een aantal trends dat ruimte biedt voor groei. Zo groeit het aantal consumenten dat gebruikmaakt van mobiel betalen snel. Steeds meer smartphones worden voorzien van NFC-chips en ook retailers upgraden hun systemen om mobiele betalingen mogelijk te maken. Hiervoor is niet alleen dataverkeer nodig, maar ook randapparatuur die de telecomsector levert.

Verder worden steeds meer steden ‘smart’. Technologie wordt toegepast op mobiliteit (van de mogelijkheid om mobiel te parkeren en zelfrijdende auto’s en bussen tot het managen van bezoekersstromen door middel van realtime incentives), veiligheid (directe respons op cameradata), gezondheid (langer thuis kunnen blijven wonen door robots in te zetten), et cetera. Dit alles wordt gefaciliteerd door de telecomsector.

De rol van de CMO

In de snel veranderende en door disruptors geplaagde telecomsector is een sterke CMO belangrijk. Vier kernpunten:

 1. Klant is écht koning

Customer-centricity – iedereen neemt het woord in de mond, maar weinig bedrijven slagen erin 100 procent klantgedreven te zijn.

 2. Data

Je kunt de klant alleen leren kennen door data te verzamelen en zijn gedrag te analyseren. Dit is iets wat de CMO van nature al ligt, omdat die gewend is het effect van campagnes te meten. De nieuwe manier van data analyseren voert echter verder: in plaats van achteraf te bekijken wat voor effect de communicatie/interactie met de klant heeft gehad, zal de CMO nieuwe stijl voor en tijdens die interactie strategische en tactische beslissingen moeten kunnen nemen of voorstellen daartoe doen.

 3. Operationele processen

De organisatie moet wel ingesteld zijn op snelle veranderingen en het bijsturen van de koers. Processen dienen dus tegen het licht te worden gehouden en beoordeeld op efficiency.

 4. Technologie

De juiste technologie is belangrijk om via alle communicatie- en verkoopkanalen met de klant te kunnen praten, zonder dat deze het gevoel heeft met eilandjes te communiceren. Identificeer ‘legacy’ technologie die niet meer voldoet en durf de gebreken aan de kaak te stellen bij de andere belanghebbenden binnen het bedrijf, zoals de CEO en CIO. Dingen blijven doen uit gewoonte levert zelden efficiency of tevreden klanten op.

Van alle sectoren ondervindt de telecom de grootste druk van de technologische veranderingen, direct als het gaat om de eigen producten en diensten en indirect om innovaties in andere branches te faciliteren. Kennis van de klant en gevoel voor trends zijn belangrijke eigenschappen van de CMO nieuwe stijl. Data-analyse maakt het mogelijk in te schatten welke kant de markt op beweegt. Technologie ondersteunt de customer journey en maakt het mogelijk via alle kanalen een natuurlijk gesprek aan te gaan met de klant. Dat is een silo-doorbrekend proces dat heel goed (be)geleid kan worden door de CMO.

Dit is het vijfde artikel in een serie van negen over de veranderende rol van de CMO.

pr.co: schrijf, check, verstuur en track je nieuwsbericht in 1 tool

Zelf keihard werken voor je pr, maar geen idee hebben wat je collega’s aan het doen zijn. Inefficiëntie zit hem vaak in onwetendheid. Het begint met het juiste gereedschap voor je pr-activiteiten. “Met pr.co creëer, verstuur en meet je pers- en nieuwsberichten met één tool en bereik je wie je écht wil bereiken”, zegt Stefan Fountain, CEO van pr.co.

Hoe zou je pr.co in één tweet omschrijven?

“Pr.co maakt het leven voor pr en marketingteams makkelijker. Schrijf, check, verstuur en track je verhaal in één tool.” 

Wat doet pr.co precies?

pr.co helpt bedrijven hun verhaal aan de buitenwereld te vertellen vanuit een online-newsroom – een redactiekamer. Je kunt alle soorten pers- of nieuwsberichten in de media verspreiden: in tekst, film, geluid of combinaties daarvan. Daarnaast is pr.co een tool om beter samen te werken binnen het team, je ziet namelijk waar iedereen mee bezig is en je kunt taken toebedelen aan anderen. Na creatie verstuur je via het platform content naar journalisten en deel je het op sociale mediakanalen. Je ziet wie het opent en daardoor krijg je meer inzicht in de waarde van jouw content.”

Voor wie is de newsroom?

“pr.co is voor elke ondernemer die toegewijd is aan de marketing en communicatie van zijn of haar bedrijf, voor welk doel maakt eigenlijk niet uit. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een investeerder, dan is het niet alleen belangrijk om cijfers te laten zien. De beweging die jouw nieuws in gang zet, dus de impact die je maakt, is dát wat investeerders over de streep haalt. Met een newsroom straal je professionaliteit uit en genereer je traffic.”

Hoe zijn jullie ontstaan?

“Dat is een grappig verhaal. Veel bedrijven willen in het nieuws komen, maar hebben moeite dit voor elkaar te krijgen. Ze sturen lukraak een Word-documentje naar een journalist met de vraag ‘wil jij hier iets over schrijven?’, terwijl diegene kundig is op een heel ander vakgebied. The Next Web gaf aanleiding om het gat tussen journalisten en bedrijven te dichten, waarmee ‘Pressdoc’ was geboren. Dit werd uiteindelijk pr.co, gebaseerd in TQ in Amsterdam.”

Vanwaar de naamsverandering?

“Toen we de Amerikaanse markt betraden bleek dat Amerikanen bij ‘doc’ eerder aan een dokter dachten, dan aan een document. Ons merkverhaal kwam daarom niet helemaal over, want wat is een persdokter? Vandaar de naamsverandering naar pr.co. Naast het feit dat pr.co een zeldzaam 2-letter domein is, staat de ‘pr’ in pr.co uiteraard voor public relations.”

Hoe maken jullie die match?

“Met gebruik van een CRM-systeem hou je perscontacten bij. Hiermee kun je hen een nieuwsbericht toesturen. Door analyses leert ons systeem welke journalisten gespecialiseerd zijn in welk vakgebied, waardoor er een match kan worden gemaakt tussen bedrijf en journalist. Vervolgens kun je bijhouden welke ontvanger jouw bericht interessant vond, en op basis hiervan je maillijst voor je volgende artikel samenstellen.”

Wat kost dat?

“Het basispakket, ‘publish’, is de newsroom en die kost 49 euro per maand, een bedrag dat ook aantrekkelijk is voor start-ups. Heb je een groter team, of ben je in verschillende delen van de wereld actief, dan kun je het uitbreiden met add-ons. De grootte van je organisatie en het niveau waarop je de newsroom gebruikt bepaalt hoe veel je uiteindelijk betaalt.”

Wat zijn add-ons?

“Add-ons zijn functionaliteiten waarmee je de newsroom kunt uitbreiden. Momenteel biedt pr.co drie add-ons aan: ‘outreach’, ‘collaborate’ en ‘global’. Distribueren kun je via ‘outreach’. Met ‘collaborate’ wordt samenwerking in het team gestimuleerd. Je kunt rollen online verdelen, wat veel vergadertijd scheelt. Tot slot kun je met ‘global’ wereldwijd zien waar iedereen mee bezig is, een newsroom in verschillende talen maken en de content voor de juiste regio publiceren.” 

Wat is de grootste vooruitgang in het afgelopen jaar?

“Die ligt bij ‘global’. Die add-on lanceerden we drie maanden geleden. We helpen er bedrijven in de hele wereld mee om hun merkverhaal actief consistent te houden. Van gebruikers krijgen we terug dat het ze goed helpt de samenwerking tussen teams in verschillende landen te vergemakkelijken.”

Op wat voor manier bespaart een gebruiker tijd met pr.co?

“In de pr ben je veel tijd kwijt aan lijstjes bijwerken, bestanden opzoeken en overleggen over taakverdeling. Pr.co biedt een procesoptimalisatie voor jezelf en je team. Meestal geldt: hoe groter het team, hoe groter het efficiëntieprobleem. Wij bieden een platform waarop je sneller kunt schakelen met collega’s en externe partijen, waardoor je organisatorisch veel tijd bespaart.”

Kun je dat niet gewoon via e-mail doen?

“Wanneer je actief bent in verschillende landen, dan is het communiceren waar je mee bezig bent vaak problematisch, of ontbreekt de communicatie volledig. Het voordeel van een newsroom ten opzichte van e-mail is dat je in het systeem bewust bezig bent met waar je team én je collega’s in het buitenland aan werken, wat de status is en waar jij nog in kunt springen om te helpen.”

 Wat is het effect van de newsroom?

“Op termijn helpt het je ontzettend goed om het verhaal van je merk op te bouwen. Je kunt met behulp van de newsroom op een heel effectieve manier een verhaal vertellen dat leidt tot respons en impact. Mensen geloven je eerder wanneer je consistent hierin bent. Ook voor je zichtbaarheid in de media is het goed: je bereikt de journalisten die passen bij jouw merk.”

Wat is de leukste newsroom die via pr.co is gemaakt?

“Er komen er twee direct in mij op: Wetransfer vind ik een heel goed en sterk merkverhaal hebben en ze dragen dit ook uit op hun newsroom. Daarnaast vind ik het verhaal van VanMoof heel tof en inspirerend. Zij kunnen zoiets alledaags als een fiets, heel innovatief neerzetten, door fietsdiefstal iets van het verleden te maken. Onze designer heeft voor beide partijen een newsroom gemaakt die perfect aansluit op hun merkverhaal.”

Is er concurrentie?

“Google Docs en Office 365 zijn de grotere concurrenten op het gebied van samenwerking met collega’s. Daarnaast heb je de bedrijven die pr-software maken, zoals Cision in Chicago. Het is een mediadatabase die al langere tijd bestaat. Je koopt er simpelweg lijsten met mediacontacten. Je bereikt hiermee veel mensen, het nadeel is dat je je persbericht meestal in zwart gat van valse hoop gooit en hoopt dat een journalist je verhaal oppikt.”

Wat maakt jullie uniek?

“Pr.co is toegespitst op je merkverhaal prikkelend en professioneel vertellen. De combinatie met CRM zorgt dat je contacten en media kunt bijhouden. Dat vind je niet in Office 365 of Google Docs.”

Werken jullie met partners?

“Ja, en graag ook, vooral met partners zoals pr-bureaus, waarvan een aantal zelf ook pr.co gebruikt. De reden dat wij met pr-bureaus samenwerken is omdat wij zelf geen content produceren. Pr.co faciliteert het platform waarop je het verhaal kunt vertellen, voor de inhoud verbinden wij je met een pr-bureau.” 

Wat hebben marketeers aan pr.co?

“Marketing en pr komen steeds dichter bij elkaar als discipline. Je moet weten wie je wil bereiken, maar ook hoe je een betaalde advertentie goed neer moet zetten. Welke boodschap vertel je en hoe doe je dit? Die twee hebben elkaar steeds meer nodig: marketeers kunnen pr.co gebruiken om hun contentkalender goed te integreren en daarna te analyseren welke pr-campagnes werken. Door deze inzichten kun je de marketingstrategie nog beter vormgeven.”

Wat staat er op dit moment op de agenda?

“Wij blijven doorwerken aan het product, waarvoor er een paar leuke updates aankomen, onder andere ‘PULSE’. De updates zijn al beschikbaar als bèta, die onze klanten kunnen aanvragen.”

Wat is PULSE?

“Door de overvloed aan nieuws kan het lastig zijn trends te ontdekken. Met PULSE krijg je een goed beeld van wat er zich in jouw industrie afspeelt. PULSE gebruikt een machine learning-algoritme, waarmee wij publicaties in een bepaalde sector analyseren. Daar halen wij informatie uit die interessant kan zijn voor je bedrijf. Je krijgt inzicht in welke journalisten artikelen schrijven over jouw sector en welke onderwerpen centraal staan.”

‘PULSE’ is ook een dienst van LinkedIn, vanwaar de keuze voor deze naam?

“De naam PULSE hebben we gekozen omdat je met deze update ziet wat er midden in je industrie gebeurt. De naam representeert de hartslag van de industrie, wat er gebeurt en hoe je hiermee je verhaal kunt onderbouwen.”

 Wat is het verschil tussen PULSE en een reguliere nieuwspagina?

“Bij een nieuwspagina is het nieuws de insteek, je brengt een bericht over om iemand te informeren. Bij PULSE staat het ontvangende bedrijf centraal, dus je ontvangt updates over het werkveld waarin jouw bedrijf actief is, niet wat voor jou als individu per se relevant is. Het gaat dus niet om het nieuws, maar om de analyse ervan.”

Wat brengt de toekomst voor pr.co?

“Naast de ‘PULSE’ en ‘Match’ projecten, blijven we ons CRM verbeteren. We groeien naar grotere klanten in meerdere werelddelen, die ook meer contacten en meer teams hebben. Dit volume brengt uitdagingen met zich mee, waar wij ons dagelijks op voorbereiden.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met
Sanne van den Berg. Schrijf je nu in voor de Innovation Awards van 2017. 

**) Foto credit: Jenny Ho and Misha Meijers.

Hoe de waarheid een vlucht neemt door audio- en videotechniek

Column – Mooi gezegd, door Robbert Dijkgraaf in de NRC van afgelopen zaterdag. Het gaat over het kantelpunt waar we in de wetenschap op staan. We kunnen niet alleen DNA lezen, we kunnen het ook schrijven. We kunnen niet alleen alle moleculen reduceren tot atomen, we kunnen materialen atoom voor atoom bouwen. “En dat zal […]

Page generated in 0,959 seconds. Stats plugin by www.blog.ca