Zijn vrouwen kwaadaardig? Over de mindere kanten van algoritmes

Veel van onze vooroordelen zijn onbewust en daarom veelal onzichtbaar. En ze blijven onzichtbaar totdat we algoritmes maken, deze vullen met een hoop testdata en de uitkomsten bestuderen. Tijdens SXSW werd pijnlijk duidelijk wat algoritmes nog niet altijd politiek correct zijn.

De rol van vrouwen in onze maatschappij was een terugkerend onderwerp bij SXSW 2018. En niet alleen de gelijkheid der geslachten, elke vorm van gelijkheid was een populair onderwerp. Beroemdheden als Bernie Sanders, Bozoma Saint John (Chief Brand Officer bij Uber) of Margaret Stewart (VP of Design bij Facebook) omschreven uitgebreid dat zowel hun bedrijven als zijzelf vooral geloven in gelijke rechten voor iedereen.

Het blijkt dat het antwoord voor “Are women evil” beantwoord wordt door Google met een “ja”. Dit rare antwoord is al recht gezet.

Helaas zijn veel van onze vooroordelen onbewust en daarom veelal onzichtbaar. En ze blijven onzichtbaar totdat we algoritmes maken, deze vullen met een hoop testdata en de uitkomsten bestuderen. Vaak komen onze onbewuste vooroordelen dan boven drijven. Dat dit pijnlijk kan zijn, illustreert de screenshot hierboven van de zoekopdracht naar “Are women…”

Algoritmes hebben het soms moeilijk met, op het oog, makkelijke taken.

Als algoritmes slimmer worden en gebundeld worden, dan komen ze dichtbij AI. Maar de meeste algoritmes worden nog ingezet voor specifieke afgebakende taken en maken nog steeds veel fouten. Geavanceerde beeldherkenning-algoritmes hebben nog steeds problemen met het uit elkaar houden van Donald Trump en rauw kippenvlees, of muffins en chihuahua’s.

Josh Clark van Big Medium legt uit in zijn inspirerende presentatie dat het belangrijkste euvel van search algoritmes is dat ze altijd het antwoord presenteren, ook al weten ze het eigenlijk niet zo zeker. Het voorbeeld hierboven illustreert dit: op de vraag “Waarom zijn brandweerwagens rood?” geeft Google niet een goed antwoord, maar een flauw kindergrapje.

Onze eigen chatbot voor a.s.r. had ook wat opstartproblemen, maar zodra er genoeg testdata ingevoerd was schoot de NPS score omhoog.

Gelukkig biedt Josh ons 10 principes om op te letten wanneer we ontwerpen voor algoritmes:

 1. Nauwkeurigheid boven snelheid: soms is het beter een paar seconden langer te wachten. De huidige trend met veel smart home apparaten is dat het antwoord er vooral snel moet zijn, ten koste van de kwaliteit van het antwoord. Het zou moeten zijn: het beste antwoord ook al duurt dat wat langer. En ja, dat gaat soms ten koste van je search ranking.
 2. Onzekerheid is ok: maak systemen en algoritmes slim genoeg dat zodat ze weten dat ze niet slim genoeg zijn. Maak ze slim genoeg om hulp te vragen; om de gebruiker te melden dat ze het niet zeker weten; of dat ze meer input nodig hebben.
 3. Voeg de mens toe: Ontwerp een systeem dat een menselijk oordeel vraagt wanneer er onzekerheid is over de nauwkeurigheid van een antwoord; net als bij de Wikipedia pagina’s die gemarkeerd staan als disputed.
 4. Shit in shit out: de kwaliteit van een algoritme hangt sterk af van de test data dat erin gaat. Zorg ervoor dat deze zo objectief mogelijk is, zodat je niet voor verassingen komt te staan wanneer je zeeppompje het alleen doet bij blanke handen.
 5. Open data: Maak het je gebruikers gemakkelijk om data toe te voegen om het algoritme te verbeteren, maar zorg er ook voor dat ze eigenaarschap over deze data blijven behouden.

Laatste punt: wees aardig voor elkaar. Zorg ervoor dat machines geen keuzes voor ons maken. Of zoals Josh zegt: The future should not be self-driving.

p.s. Nee, vrouwen zijn niet kwaadaardig.

Pinterest breidt advertentieprogramma uit

Pinterest heeft zijn Shopping Ads-programma flink uitgebreid. Niet alleen is het aantal deelnemende retailers gegroeid tot enkele honderden, het programma is dinsdag ook uitgerold naar Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK.

Pinterest introduceerde eerder een koopknop waarvan het rendement nogal tegenviel, maar nu klinken er positievere geluiden. Sommige retailers melden een hogere omzet dankzij advertenties op Pinterest.

Pinterest zelf zegt dat 90 procent van de bezoekers Pinterest gebruiken ter inspiratie en berichten (pins) dus leiden tot aankopen.

Pinterest heeft verder zijn Shop the Look tool gelanceerd in Frankrijk, Duitsland, Japan en het VK. Daarmee kunnen bezoekers artikelen die niet zijn omschreven identificeren en aanschaffen.

Zo voorkom je een Google penalty bij de inzet van pop-ups

Wat voor effect hebben pop-ups op de indexatie in zoekmachines? Webshops hebben tal van afwegingen om pop-ups in te zetten, zoals de officiële richtlijnen van Google, de timing en de impact op de interactiestatistieken. Toch dien je niet lichtzinnig te denken over de inzet ervan; voor je het weet straft Google je af. 

Wie kent ze niet, de pop-ups bij het bezoek aan webshops. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om de bezoeker te verleiden tot een nieuwsbriefinschrijving. Het gebruik is gemeengoed en bij tal van gerenommeerde shops worden pop-ups ingezet wanneer je op de website komt of wanneer je dreigt deze te verlaten.

Het is belangrijk om een goede afweging te maken van de voor- en nadelen van pop-ups. Laten we eerst afbakenen wat we verstaan onder de verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt. In Nederland hebben we het meestal over pop-ups, overlays en lightboxes.

Pop-ups

Er zijn verschillende soorten pop-ups. Sommigen openen in een nieuw venster en daar is Google fundamenteel op tegen. Ook de meeste internetgebruikers zijn er niet van gecharmeerd en veel browsers waaronder Google Chrome en Mozilla Firefox blokkeren deze vorm daarom automatisch.

Overlays

Een pop-up die verschijnt in hetzelfde venster wordt vaak een overlay genoemd. Dit is vaak een kleiner visueel element dat ergens op de pagina verschijnt zoals “Schrijf je in voor de nieuwsbrief” of “Download de gratis whitepaper”. Dergelijke overlays zijn gangbaar en meer geaccepteerd en zorgen vanuit Google’s perspectief voor minder problemen dan de klassieke pop-up. Er zijn echter wel enkele mogelijke problemen bekend, vooral met mobiele apparaten.

Lightbox

De officiële naam Modalvenster wordt in Nederland nauwelijks gebruikt en is een overkoepelende naam voor onder andere de Lightbox. Deze functionaliteit maakt het hoofdscherm onbruikbaar maar wel (gedimd) zichtbaar op de achtergrond. Gebruikers moeten interacteren met het bovenliggende Modalvenster om terug te keren naar het hoofdscherm.

De term Lightbox is afkomstig van een module welke ontwikkeld is door Lokesh Dhakar voor de destijds populaire JavaScript libraries Prototype en script.aculo.us. Toen het open-source script werd toegevoegd als plug-in voor de aan populariteit winnende JavaScript library jQuery, was het hek van de dam en inmiddels is de naam Lightbox synoniem voor het gebruik van een Modal window.

Lightboxes voor afbeeldingen zijn een populaire vorm van modals. Ook een inschrijvingsformulier dat verschijnt over de rest van de content en die het niet toelaat te interacteren met de content eronder, wordt beschouwd als een modal. Deze vorm is meestal geen probleem tenzij het een vorm van spam of advertenties betreft die je probeert uit de user experience te halen.

Interstitials

Een klassieke vorm van een interstitial wordt soms gebruikt door uitgevers. Als je voor het eerst een artikel wilt lezen op een nieuwswebsite zie je soms een welkomstadvertentie en pas na enkele seconden kun je verder met browsen of lezen. Deze vorm irriteert mensen mateloos en ook Google houdt er niet van. Voorlopig vindt Google het gebruik van interstitials nog niet erg genoeg om grote uitgevers uit hun zoekresultaten te verwijderen maar dat zou nog wel eens kunnen gebeuren.

Welke factoren zijn van belang voor SEO?
  1. Timing
   Het moment waarop het element verschijnt, blijkt van belang voor de mate van negatieve impact. Als het direct verschijnt bij het laden van de pagina zal Google anders oordelen dan wanneer het na verloop van tijd verschijnt. Wanneer een overlay voor een nieuwsbriefinschrijving direct wordt getoond, dan wordt dat anders beoordeeld dan wanneer het verschijnt nadat je 80 procent van een pagina hebt gescrold. Zelfs als het geen duidelijke negatieve impact heeft op de indexatie is het nog de vraag hoe bezoekers het ervaren. Ook is van belang hoe lang het element in beeld is en of het eenvoudig te sluiten is. Hoe korter het verschijnt hoe beter.

  2. Interactie
   Kan het element eenvoudig worden gesloten en intervenieert het met de content of leesbaarheid? Google’s mobiele richtlijnen stellen sinds enige tijd dat wanneer een overlay intervenieert met de mogelijkheid om de feitelijke content op de pagina te lezen dat mogelijk een straf volgt. Ook kunnen de “mobile-friendly” tags worden verwijderd evenals mobile-friendly voordelen.

  3. Content
   Vooral advertenties kunnen voor problemen zorgen. Als de pop-up of overlay een call to action bevat voor de website zelf dan is er over het algemeen niets aan de hand zeker als het onderdeel uitmaakt van de algehele gebruikerservaring. Er is sowieso een belangrijke uitzondering op veel van de regels die Google hanteert. Wanneer een element vraagt om iemands leeftijd met het oog op een vorm van juridische toestemming of om toestemming voor het gebruik van cookies dan gelden de regels niet.
  4. Condities
   Als de overlay of pop-up is getriggerd op basis van condities zoals verkeersbron dan kan dat ook invloed hebben op de beoordeling door zoekmachines.
   Ook onderscheid tussen bezoekers zonder of met cookie of voor- of na inloggen kan invloed hebben. Indien je iets toont voor het inloggen dan ziet iedereen het en na het inloggen slechts een beperkte groep. Middels gerichte targeting kun je ervoor zorgen dat de overlay relevanter is en positief bijdraagt aan de gebruikservaring. Daarmee is de kans op een gepercipieerde negatieve impact door zoekmachines ook een stuk onwaarschijnlijker.
   Content die zichtbaar is na een inlog is overigens niet positief voor de indexatie in Google. Wanneer een bezoeker van een zoekmachine afkomstig is en wordt gedwongen eerst in te loggen voor de content zichtbaar wordt dan kan dit negatief werken. Facebook worstelt hier ook mee want veel van hun content is pas toegankelijk na inloggen en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat niet alle content geïndexeerd wordt door zoekmachines.
  5. Engagement impact
   Wat Google probeert duidelijk te maken en nastreeft is dat een goede gebruikservaring wordt beloond en een slechte wordt gestraft. Als de getoonde content (inclusief overlays) op een website zorgt voor “pogo-sticking” (een gebruiker klikt meteen terug naar de zoekresultaten) dan is dat een teken aan Google dat een slechte gebruikservaring wordt geboden. Er wordt dan kennelijk een drempel opgeworpen die men niet bereid is te nemen om de content te bereiken.
Best practices

Ten aanzien van SEO geldt dat de gebruiker centraal moet staan. Het ontwerp en content dienen bij te dragen aan de gebruikservaring. Relevantie is hierbij het sleutelwoord. Dit geldt voor content (geen “keyword stuffing”) en evenzeer voor het gebruik van dynamische elementen zoals overlays.

Doe dus in hoofdzaak zaken die positief bijdragen aan de gebruikservaring. Het is geen probleem om een concessie te doen aan de gebruikservaring wanneer dat een significante bijdrage levert aan bijvoorbeeld de omvang van de e-maildatabase. Maak echter altijd een afweging van de voor- en nadelen.=

Hou de impact in de gaten via deze vier metrics

 • Bounce rate
 • Browse rate (gemiddeld aantal pagina’s)
 • Herhaalbezoek ratio’s
 • Time on site nadat het element verschijnt

Gebruik de mogelijkheden die worden geboden door tools voor segmentatie en personalisatie voor het maximaliseren van relevantie en niet te vergeten het minimaliseren van irrelevantie.

Toon bijvoorbeeld geen pop-up aan iemand die de nieuwsbrief al ontvangt. Een open deur? Inderdaad. Echter het is verbazingwekkend hoe vaak dit toch gebeurt. Een irrelevante overlay is irritant en werkt contraproductief. Zeker wanneer een korting wordt geboden raakt de bezoeker gefrustreerd over het mislopen daarvan. In feite wordt men aangemoedigd zich uit te schrijven en opnieuw in te schrijven en zo wordt onnodig marge weggegeven.

Denk aan de timing en relevantie van het bericht. Bij een eerste bezoek op de eerste pagina vragen om iemands e-mailadres is een slechte timing. Het is aannemelijker dat iemand daar meer toe genegen is nadat men kort heeft kunnen rondkijken. Bij tal van shops krijg je meteen korting aangeboden op je eerste bestelling wanneer je inschrijft op de nieuwsbrief. Dit zal een tijdelijke boost geven aan de database echter is allang niet meer onderscheidend en leidt tot minder kwalitatieve inschrijvingen  

Op mobiel is het van belang ervoor te zorgen dat cruciale content niet wordt bedekt en dat geen afbreuk wordt gedaan aan de lees- en browse ervaring door het getoonde element. Zorg er vooral voor dat elementen zeer eenvoudig kunnen worden gesloten. Dit is onderdeel van Google’s richtlijnen maar het is ook een best practice die zeker helpt bij de user experience metrics van punt 3.

Het belang en de opbrengst moeten ruim opwegen tegen de nadelen. Die zijn er vrijwel altijd in de vorm van een hogere bounce rate of lagere time on site. Wanneer de interactie enkele seconden wordt geschaad maar 5% van de bezoekers schrijft zich in voor de nieuwsbrief dan is dat vermoedelijk een goed resultaat. Als de onderbreking 20 seconden duurt en 1% schrijft zich in, is het het dan nog steeds waard?

De soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend echter het is wel oppassen geblazen. Gebruik geen pop-ups maar alleen overlays en modals zoals lightboxes. Zorg vooral voor een positieve bijdrage aan de gebruikservaring. Benut daartoe de technische mogelijkheden van goede segmentatie en personalisatie tooling voor het minimaliseren van irrelevantie en het maximaliseren van relevantie qua content en timing.

Acht vragen over de inzet van shoppable video

Online video wordt vooral als marketingtool ingezet. Je kunt er echter ook een intuïtief verkoopkanaal van maken. Hoe vorm je daar een strategie voor? En aan welke eisen moet de content voldoen? 

 1. Weet je wat shoppable video inhoudt?

Ja: Er bestaan al video’s waar een link aan toegevoegd kan worden. Dat zijn aardige features, maar een goede strategie voor shoppable video gaat veel verder.

Nee: Shoppable video maakt gebruik van interactieve (klikbare) elementen om producten sneller koopbaar te maken.  Wat verder gaat dan alleen een ‘Bestel nu’ knop. Breder gezien werk je aan een aparte buyer journey voor je klanten. Waarbij je rekening met de shop-ervaring per apparaat en de intentie die mensen hebben. Op basis hiervan bied je relevante opties. Zo is eerdergenoemde bestel-button voor een mobiele gebruiker vaak niet de juiste call to action.

 1. Hoe je tot een goede contentstrategie komt?

Ja: Je weet dat een smartphone- of tabletgebruiker een ander soort shop-gedrag vertoont dan bijvoorbeeld desktopgebruikers. Zo maak je voor ieder platform een eigen strategie.

Nee: Allereerst begin je met het identificeren van de doelgroep. Het doel is interactie creëren rond de inhoud van de video. Is een kijker out-of-home, dan oriënteert deze zich op mogelijke aankopen. Op de bank wil hij meer inhoudelijke informatie over een product. In deze fase zijn we op zoek naar content die onze aankoopintentie kan bevestigen. Desktop maakt het prettiger om bijvoorbeeld videoreviews of productinhoudelijke informatie te bekijken en uiteindelijk tot verkoop over te gaan.

 1. En hoe je jouw video technisch shoppable maakt?

Ja: Facebook, Instagram en Youtube hebben hun eigen functionaliteiten. Je vaak wel een flink budget hebben om te adverteren en gebruik van maken shoppable features.

Nee: Er zijn enkele spelers die kant en klare platformen aanbieden waarbinnen je je video’s eenvoudig shoppable maakt. Voor middelgrote webshops bijvoorbeeld Orangevine.net en Vidyard.com. Waar je onder andere een eigen (unbranded) player kunt gebruiken. Voor enterprise-partijen zijn Bluebillywig.com en BrightCove.com geschikt. Waar je wel gebruik moet maken van players die een duidelijke link hebben met de maker. Een voordeel: al deze players werken eenvoudig via embed-codes. Hier vind je een mooi voorbeeld.

 1. Weet je hoe je de juiste customer journey creëert?

Ja:  Om Shoppable Video effectief te kunnen maken dien je rekening te houden met gedrag per device en verwachtingen van de klant. Hou het daarnaast vooral simpel!

Nee: Het is belangrijk om de juiste call to action-buttons toe te voegen. Smartphone en tabletgebruikers zijn dus met bezig met oriënteren. En op zoek naar informatie die vooral bevestigt dat de toekomstige aankoop de juiste is. Het is daarom beter een relevante verdiepingsmogelijkheid toe te voegen, zodat de shopper later met vertrouwen tot aankoop kan overgaan op desktop. Tip: geef altijd maar één call to action-mogelijkheid. Voor meer informatie kijk je hier.

 1. Wat eigenlijk een goede shoppable video is?

Ja: Een goede video komt snel tot de kern, meestal binnen de eerste dertig seconden. Stop ook niet te veel informatie in een video.

Nee: Show don’t tell. Vertel het verhaal niet alleen, verkoop het: noem niet louter productfuncties maar belicht de voordelen. Zorg dat de video draait om ontdekken en informeren. Video biedt de mogelijkheid om merkaffiniteit en vertrouwde expertise op te bouwen. Maar stop ook niet te veel informatie in de video. Wil je meer informatie kwijt, biedt dan een menu of skip button. Geef ook niet te veel producten weer in één video. Dat verwart en zorgt dat je bezoekers kwijtraakt.

 1. En waar je technisch nog meer op moet letten?

Ja: Gebruik de juiste video aspect ratio. Afhankelijk van waar je de video gaat vertonen (mobiel 9:16 of 2:3, tablet 16:9 of 2:3, desktop 16:9) en wat je wilt laten zien.

Nee: Idealiter heeft shoppable video geen beperkingen in de soort interactie dat je zou kunnen toevoegen. Soms zal dat een direct link kunnen zijn, op andere momenten een trigger voor meer info, iets downloaden of het achterlaten van een emailadres. Hoe dan ook wil je dat jouw video’s makkelijk organisch gevonden worden. Optimaliseer je video ook voor SEO. Integreer hoogwaardige zoekwoorden, sleutelzinnen en lange staartzoekwoorden in videotitels, thumbnails en omschrijvingen. En zorg dat je rich snippets gebruikt.

 1. Weet je wat het je gaat opleveren?

Ja: Simpel gezegd, meer conversie. Sommige partijen merken een conversiestijging van 31 tot 49 procent. En een vermindering van het aantal retours met 57 procent.

Nee: Video zorgt voor meer engagement bij klanten dan andere media. Consumenten klikken vaker op video dan op banners. Daarnaast worden video’s meer gedeeld dan foto’s of andere berichten. Daarbij zijn ze goed voor je ranking en komen ze vaker naar boven in zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Ook kijkt 68 procent van de YouTube-gebruikers weleens een video van een product voordat ze deze bestelt. Meer weten? Lees hier.

 1. Weet je genoeg om aan de slag te gaan?

Ja: Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Zorg hierbij voor concrete doelstellingen en meet of je die haalt.

Nee: Meet ook de betrokkenheid bij de video, de bounce ratio en doorkliks naar productpagina’s. Let op: de conversieratio is een secundaire statistiek. We richten ons hier op de mogelijkheid van shoppable video om meer interesse te wekken over het product of het direct aan winkelwagen toe te voegen. Zorg er bovendien voor dat de landingspagina’s altijd actueel blijven. Ook als een product is uitverkocht, de video blijft namelijk vaak langer staan. Meer inspiratie

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#164).

Vier tips voor een zuiverdere A/B-testpopulatie

A/B-testen en bezoekersaantallen zijn een uitdagend probleem. De aantallen zijn vaak namelijk maar net hoog genoeg om significante verschillen te vinden. Lees daarom hoe je met een zuiverdere vergelijking meer kans hebt om winnaars te vinden.

Pre-test

Bezoekers zijn eigenlijk steeds korte tijdsblokken online met je in gesprek. En bij een test bepaal jij dat de helft van de bezoekers opeens een ander gesprek krijgt dan ze eerder had. Dit zorgt bij grote wijzigingen in de B-variant er vaak voor dat in de eerste dagen de A-variant beter presteert. Dat is immers dezelfde ervaring als voorheen. Door je experiment alleen te starten voor bezoekers die één besliscyclus niet op je testpagina(‘s) zijn geweest, heb je echter al een zuiverdere vergelijking tussen A en B.

Voor wie test je?

Bezoekers moeten de kans, dan wel tijd hebben om zich te laten motiveren door de aanpassingen in jouw B-variant. Iedereen die erg snel de website verlaat, een andere taak heeft of bijvoorbeeld niet scrollt naar jouw wijziging, kan niet worden beïnvloed. Deze bezoekers zullen dan ook in de A- en de B-variant hetzelfde gedrag vertonen. En daarmee zorgen voor een kleiner verschil in de stijging van het absolute conversiepercentage in de beste variant. Door deze bezoekers eruit te filteren of analyse achteraf vind je sneller significante conversieverschillen.

Code in B én A

Om de B-variant te tonen aan bezoekers wordt er bij client side testing – veruit de meest voorkomende variant – een stuk extra code geschreven. Deze code wordt alleen ingeladen in de B-variant en kan zorgen voor een andere, langzamere laadtijdervaring en ook flickering of extra wachttijdeffecten. Dit werkt doorgaans negatief voor het conversiepercentage van B. Wat je wilt doen, is de code voor B meegeven aan de A-variant en uitvoeren op een zodanige manier dat de bezoeker nog steeds de A-ervaring heeft, maar met dezelfde laadtijd, flickering en wachttijdervaring als in de B variant.

Post -test

Je experiment is natuurlijk gestart voor de doorlooptijd van minimaal één besliscyclus. Hier hebben echter alleen de bezoekers profijt van die in het begin van het experiment hun beslistocht op jouw website zijn gestart. Bezoekers die later zijn gestart, hebben aan het einde van de test het probleem dat wanneer ze in B zaten, ze de echte beslissing uiteindelijk in A moeten maken (de test is immers voorbij). Zodra de test klaar is, wil je daarom geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Maar bezoekers die in de test zaten nog minimaal één gemiddelde besliscyclus de tijd geven om hun beslissing helemaal af te ronden.

Datagedreven de concurrentie verslaan op bol.com en Amazon

Marketplaces zoals Amazon, bol.com en Alibaba groeien als kool en bieden kansen op het gebied van traffic en brand exposure. Het omzetaandeel van merken die hun product via deze kanalen verkopen, stijgt in rap tempo. Maar hoe blijf je de concurrentie voor? Alleen met de juiste datagedreven optimalisaties word je succesvol op marketplaces.

Natuurlijk stuur je consumenten liever naar je eigen winkel, maar de realiteit is anders: 56% van de online shoppers begint zijn zoekactie op een marketplace. Dat blijkt ook uit een onderzoek in onze buurlanden vorig jaar. En ook in  Nederland zie je de verschuiving van search engine naar platform: Goodbye Google, hello marketplaces.

“56 procent van de online shoppers begint zijn zoekactie op een  marketplace”

Regel je data

De data achter marketplaces is een lange tijd een geheimzinnige black box geweest. Zonde! Want  het delen van die data maakt verkopers juist nóg succesvoller, en tilt het platform daarbij ook nog eens naar een hoger niveau. Gelukkig snappen de marketplaces dit zelf inmiddels ook, en is er tegenwoordig wél veel data beschikbaar. Niet alleen salesdata, maar ook de traffic naar productpagina’s en de performance hiervan. Hoe gebruik je als verkoper deze data in jouw voordeel? ​5 tips:

1. Kies het juiste platform bij jouw strategie

Dat het doorzetten van consumenten naar een marketplace strategisch waardevol kan zijn, laat het  partnership van Adidas en Zalando zien. Zij ontwikkelden samen een ​exclusieve 3D-tool​ waarbij je je eigen unieke schoen kon ontwerpen. Deze modellen waren alleen verkrijgbaar bij Zalando, waardoor adidas een unieke propositie koppelt aan de marketplace. En vice versa natuurlijk: Deze tool is een enorme branding boost voor Zalando en de sleutel naar een enorme hoeveelheid nieuwe data.

“Kies je voor generalist of specialist?“

Om zo’n prestatie als Adidas te bereiken, is het allereerst belangrijk om het juiste platform voor jouw product te kiezen. Er zijn twee opties: Kies je voor meer ​bereik? Ga dan voor een generalist​, zoals Amazon is in fashion. Of ga je juist voor een hogere conversie? Ga dan voor een  specialistische marketplace, zoals Asos. Elk platform heeft zijn eigen voordelen.

2. Wees vindbaar

Ok, nu heb je het juiste platform, maar kunnen je klanten je ook daadwerkelijk vinden? 64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities, dus hier wil je  staan. Hoe je daar komt? Wees vindbaar via search en navigatie: achterhaal hoe jouw klant zoekt en speel hierop  in met de juiste categorieplaatsing, attributen en keyword focused content. Voor echte ​next level​ relevantie doorgrond je het search-algoritme. Tools die je kunnen helpen om het algoritme te begrijpen zijn ​Clavis Insight​, ​Profitero​ of ​Brandview​. Hiermee zie je precies wat je zoekpositie en -aandeel is op relevante zoektermen. Kijk vervolgens wat er gebeurt  als je je ​levertijd​ aanpast, een​ lagere prijs​ biedt, ​reviews​ genereert, of andere ​keywords​ gebruikt.

“64% van de clicks in het listingoverzicht gaat naar de eerste drie posities“

Blijf onderzoeken: Op welke manieren werkt Amazon anders dan bol.com? Test uitgebreid en  analyseer de data, alleen daarmee ga je het algoritme steeds beter begrijpen.

3. Wees zichtbaar

Naast het boosten van organisch verkeer door middel van content en data kun je ook gebruik  maken van ​betaalde opties​. Marketplaces bieden talloze mogelijkheden voor meer en betere zichtbaarheid. In feite geeft adverteren op marketplaces dezelfde mogelijkheden als Google Adwords of Shopping:  adverteren op marketplaces maakt je dan ook zichtbaar in getargete categorieën. Het goed besturen hiervan en investeren in meer zichtbaarheid betaalt zich dubbel en dwars terug.

Zowel Amazon als bol.com maken gebruik van een self-service model, waarmee je zelf controle hebt over je ads en je inzicht krijgt in de data om bij te sturen. Dit gebruik je om je ROAS (Return on Advertising Spend) onder controle te houden en te optimaliseren. Adverteren met marketplaces echt goed aanpakken? Maak dan meerdere campagnes  aan op dezelfde product en om je relevantie en zichtbaarheid te verhogen. Meet vervolgens het bereik, het klikgedrag en de conversie van je campagne. Resultaten binnen? Maak weloverwogen beslissingen op basis hiervan en gebruik je resultaten in je marketingstrategie. Maar vooral: meten en optimaliseren tot je erbij neervalt!

4. Focus op hogere conversie

Inderdaad, het klopt dat marketplaces een breder publiek bereiken. Maar hun specialisatie ligt in het behalen van een zo hoog mogelijke conversie! En dat is goed nieuws, want in de meeste gevallen resulteert dit in meer verkopen dan via je eigen shop. Ook bestellen klanten sneller: ze zijn namelijk al gewend om te bestellen via dat platform en hebben vaak al een account. Kortom, ze voelen zich daar comfortabel, de drempel ligt lager en klanten doen dus sneller een aankoop. Sterker nog, ze hebben de apps al op hun telefoon!

De gouden tip om je conversie te verhogen? Content. Verbeteren van images, video’s, attributen en  productbeschrijvingen leidt tot een conversie-uplift van wel 35%! En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: mobile first, mobile first, mobile first. Mobiel neemt in 2018 namelijk ​zo’n 40% van alle e-commerceverkopen voor haar rekening​. Met tools als ​ProductsUp​, ​DataFeedwatch​, ​Channeladvisor​ of ​Channable​ kun je vanuit  jouw PIM content eenvoudig uploaden en analyseren of alle benodigde elementen zijn gevuld. Daarnaast biedt Amazon twee soorten extra verrijkte pagina’s aan: A+ enhanced marketing content  (voor leveranciers) en enhanced brand content (voor verkopers). Hiermee geef je consumenten nog betere informatie, en krijg je betere posities in de zoekresultaten.

5. Retentie via customer experience

Klanten aan je binden via marketplaces lijkt een hele uitdaging. De platformen staan het bijvoorbeeld niet toe om flyers mee te sturen in pakketten of om actief consumenten te benaderen (mits het gaat om orderafhandeling). Maar hoe komt die klant dan weer bij je terug? Het klinkt misschien logisch: fix your basics. Zorg voor perfecte service en een goede consumentenervaring, zowel in de afhandeling van de order als in de aftersales. Daarnaast zijn er wel degelijk mogelijkheden om via marketplaces waarde aan je merk toe te voegen: Denk aan Adidas, zoals hierboven besproken, maar ook minder complexe samenwerkingsmogelijkheden zijn effectief.

Verleid je klant tot het registreren van zijn gegevens op je eigen website voor extra service of garantie na aanschaf. Hiermee vul je je eigen database met gegevens. Deze kun je vervolgens gebruiken in een retargetingcampagne. Als die campagne vervolgens landt op de marketplace waar je klant het product eerder heeft gekocht, creëer je een ​dubbele loyalty loop.

De potentiële data die je uit marketplaces kunt halen, is goud waard. Het embedden van marketplace-initiatieven in je online retailstrategie kan dan ook van enorme waarde zijn. Wel heeft het grote impact op je organisatie. Wil je marketplaces goed aanpakken? Organiseer je teams: zorg voor de juiste content, paid marketing en dataspecialisten om een schat aan informatie te borgen die je merk én sales alleen maar verder gaat brengen.

‘Met persuasion en profiling gaat conversie door het dak’

Wie de basis van vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid op orde heeft, richt zich op persuasion. Nieuwste toevoeging: profiling. Door content vloeibaar te maken kunnen marketeers echt aan hun conversie sleutelen, vertelt Martin van Kranenburg – onder meer docent voor Emerce Opleidingen.

Van Kranenburg houdt zich al jaren bezig met het omtoveren van ‘zoekers in boekers’. De basis daarvoor is te vinden in zijn conversiepiramide, waarover hij op Emerce eFashion vertelde. Na findability staat usability op het programma. Zoals bijbel-auteur Steve Krug al verwoordde met zijn boek ‘Don’t make me think’ staat gemak daarin centraal. “Je moet ervoor zorgen dat een gebruiker niet hoeft na te denken bij het uitvoeren van een taak. Anders is het jammer van de conversie.”

Zodra die basis op orde is, kan de marketeer zich richten op de combinatie van persuastion en profiling. “Tussen nu en drie jaar is iedere homepage uniek, afgestemd op iemands klikgedrag. Als we Cialdini’s principes van persuasion goed kunnen koppelen met profiling gaat de conversie door het dak.”

Omdat ongeveer 95 procent van alle beslissingen onbewust worden genomen, moeten marketeers voor iedere bezoeker bepalen hoe die het beste te benaderen is. “Iemand die voor het eerst op een site komt benader je waarschijnlijk vanuit het autoriteitsprincipe. Komt diegene al voor de zesde keer terug dan zet je bijvoorbeeld in op schaarste.” Door alle beschikbare content vloeibaar te maken kan de marketeer precies die inhoud serveren die daarop inspeelt.

Van Kranenburg: “Als marketeer heb je drie vormen van munitie. De juiste copy, het juiste beeld en de juiste structuur. Daarmee zijn bezoekers te verleiden. Vaak is alle content er wel, alleen moet er op basis van die keuzes content weg worden gelaten.”

Martin van Kranenburg verzorgt tijdens Emerce Retail een sessie Stand Up Conversion; tickets zijn hier verkrijgbaar.

 

Voegen prijsvergelijkingen op je hotelwebsite echt waarde toe?

Denk je erover na om een prijsvergelijking op je hotelwebsite te plaatsen? Daar hangt een aantal onverwachte do’s en don’ts aan vast.

De opkomst van internet heeft het traditionele retailmodel zowel gedemocratiseerd als vernietigd. Producten die ooit gedifferentieerd werden op basis van de afstand tussen de consument en de retailer, zijn nu voor iedereen met één muisklik beschikbaar. Het is bijna niet meer voor te stellen dat klanten vroeger bereid waren om twee keer zoveel te betalen voor een product als de reisafstand daarmee werd gehalveerd – een onwaarschijnlijk concept in de mondiale marktplaats die we nu kennen, waar producten uit alle windhoeken online beschikbaar zijn voor de laagste prijzen.

De e-commerce revolutie is terug te zien in het koopgedrag in alle sectoren. Van energiebedrijven, pizzabezorgers, en ziektekostenverzekeringen tot tweedehandsauto’s en reizen – het is nog nooit makkelijker geweest voor koopjesjagers om het goedkoopste aanbod te vinden, ongeacht de locatie.

Dit principe geldt eens te meer in de reisbranche. Sterker nog, het heeft geleid tot het ontstaan van een miljardenindustrie van online wederverkopers en tussenpersonen. In tegenstelling tot het Wilde Westen-achtige retaillandschap waarin eBay, Alibaba en Amazon actief zijn, waar een authentiek product vele malen goedkoper te verkrijgen is dan op de brand.com-site, heeft de hotellerie ervoor gezorgd dat ze controle hebben over hun inventaris met dank aan de afspraken die ze hebben gemaakt met online reisagenten (OTA’s) over de te hanteren prijs per kanaal.

Toch denken veel consumenten ten onrechte dat ook in de reisbranche wederverkopers altijd de goedkoopste deal bieden. Veel hoteliers hebben dit misverstand succesvol bestreden door hun rate parity-overeenkomsten om te turnen in een saleswapen, waarbij ze publiekelijk hun directe prijs vergelijken met die van online wederverkopers. Door proactief prijsgevoelige klanten erop te wijzen dat het vermeende prijsverschil niet bestaat, verdwijnt de drang om op OTA-websites tarieven te gaan vergelijken. Dit klinkt als een simpele theorie, maar het is van cruciaal belang dat je weet waar en wanneer je een prijsvergelijking moet tonen om ervoor te zorgen dat het een positief effect heeft op je hotel. Als je het niet goed doet, kan het namelijk ook tegen je werken.

De customer journey begrijpen

Het boeken van een hotel is geen besluit dat snel wordt genomen. Een vakantie is een luxe uitgave en daarom spenderen gasten veel tijd aan het onderzoeken en overwegen waar ze gaan boeken en waar ze de beste prijs kunnen vinden. De belangrijkste kans voor de hotelier om deze beslissing te beïnvloeden is via de hotelwebsite, waar ze nieuwsgierige bezoekers kunnen omzetten in directe boekers. Dit is geen kwestie van mentaal de knop omzetten – de customer journey op je website is een gefaseerd proces, waarbij elke mentale stap specifieke uitdagingen en kansen met zich meebrengt. Twee daarvan zijn de nauw verwante maar fundamenteel verschillende fases van ontdekken en besluiten.

Waarom niet op de website?

In het afgelopen jaar zijn veel boekingssystemen begonnen met het bieden van prijsvergelijkingsoplossingen die zowel op de hotelwebsite als in de booking engine kunnen worden geïmplementeerd. Dit lijkt een klein verschil qua plaatsing maar in de praktijk blijkt dat het veel meer oplevert wanneer je de prijsvergelijking in de booking engine zet. Een prijsvergelijking op de website leidt namelijk alleen maar tot verwarring.

Een van de belangrijkste functies van een hotelsite is om de feiten en faciliteiten te communiceren die de bezoeker ervan overtuigen dat dit hotel voldoet aan zijn behoeften. Deze ontdekkingsfase draait om het verzamelen van informatie over het hotel zelf – voldoen de locatie, faciliteiten en beschikbaarheid aan de eisen van de gast? Dit praktische onderdeel van de customer journey draait om het beantwoorden van basisvragen, voordat bezoekers de stap zetten naar de overwegingsfase. Dat is wanneer ze een subjectieve beoordeling van de waarde van het hotel vergeleken met gelijksoortige concurrenten maken. Als je in deze vroege fase een prijsvergelijking aanbiedt, geef je als hotelier het signaal af dat prijs de belangrijkste keuzefactor is. De andere functionaliteiten worden hier vervolgens tegen afgewogen. Zonder enige kennis over waarom deze prijs wordt gehanteerd zal een bezoeker sneller afzien van een boeking bij dit hotel omdat de waarde niet goed is gecommuniceerd.

Beter in de booking engine

Na de ontdekkingsfase komt de overwegingsfase – zoals gezegd evalueert de bezoeker hier of de verkregen informatie verleidelijk genoeg is om een verblijf te overwegen. In deze fase is het handig om social proof te geven (zoals TripAdvisor-recensies van vorige gasten) of extraatjes te tonen die alleen directe boekers krijgen (zoals een gratis ontbijt). Al deze informatie wordt meegenomen in de waarde die de klant onbewust toekent aan het hotel. Zodra ze overtuigd zijn van die waarde, zullen bezoekers naar de booking engine gaan om de prijs vast te stellen. Deze beslissingsfase in de customer journey is het moment waarop het geven van een prijsvergelijking een kans is voor de slimme hotelier. Klanten voeren de reisdata en het aantal gasten en kamers in en krijgen voor het eerst de prijs te zien.

Uit eigen analyse van zo’n 500 miljoen customer journeys bij meer dan 1500 hotels wereldwijd blijkt dat gemiddeld 53 procent van de bezoekers het proces op dit moment afbreekt. Dit gebeurt om verschillende redenen, maar een groot deel van de afhakers gaat de hoteltarieven vergelijken met die van OTA’s. Door een live prijsvergelijking te tonen in de booking engine houd je deze bezoekers op je site en geef je hen niet de kans om op een platform van derden alternatieve hotels te vinden terwijl ze daar je prijzen onderzoeken.

De juiste prijs

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het tonen van de prijsvergelijking niet alleen de moeite waard is als je eigen prijzen lager liggen dan die van OTA’s maar ook wanneer ze even hoog zijn. Dit klinkt als veel werk, maar er zijn tools voor. Met die van ons kan de hotelier bijvoorbeeld de regel instellen dat de prijsvergelijking alleen wordt getoond wanneer het directe (eigen) tarief goedkoper is. Ook is het mogelijk om een kortingscode mee te nemen in de prijsvergelijking als de consument die heeft ingevoerd.

Specificatie

Een praktische overweging bij het vaststellen van de prijsvergelijkingsstrategie is wat je er daadwerkelijk mee wilt bereiken. Stel, de prijsvergelijking staat op de homepage van je hotelwebsite. De bezoeker die daar terechtkomt heeft nog geen data, voorkeuren of aantal gasten ingevoerd. Het is niet waarschijnlijk dat je hotel het hele jaar door vaste tarieven heeft dus zonder de juiste reisdata is de getoonde prijs een standaardinstelling of het laagst mogelijke tarief. Dit werkt tegen je omdat de waarde die bezoekers mentaal toekennen aan het hotel is gebaseerd op een veel lagere prijs dan wat ze uiteindelijk te zien krijgen in de booking engine. Het gevolg: ze schrikken en De krijgen het gevoel oneerlijk behandeld te worden bij het zien van de ware kosten. Dat resulteert hoogstwaarschijnlijk in een afgebroken boeking. Oftewel: de customer journey is niet goed gemanaged doordat er inaccurate informatie is verstrekt.

Als je je gasten transparantie wilt bieden is de meest betrouwbare en overtuigende plek voor een vergelijking dus in de hotel booking enginge. Dat is waar de data het volledigst zullen zijn zodat je niet het risico loopt de gast te misleiden. Het is ook waar je gasten kunt laten zien dat jouw hotelprijs de beste en betaalbaarste deal is.

Een eerlijk speelveld

Metazoekmachines zijn een belangrijke bron van traffic voor veel hoteliers. Ofschoon het technisch bezien buiten de reikwijdte van je website valt, kunnen hoteliers toch enige controle uitoefenen over hoe hun hotel in metazoekmachines wordt gepresenteerd. Hotels die hun aanwezigheid op Google bijvoorbeeld optimaliseren zullen in zoekresultaten getoond worden als uitgelicht of gepromoot hotel waarbij prijzen en informatie worden getoond, vaak samen met de prijzen van OTA’s. Hoe gebeurt dit? Google biedt hoteleigenaars een prijsconfiguratietool waarmee ze standaard incheckdata, reisduur en hotelprijzen kunnen instellen. De eigenaar van de hotelwebsite kan zo bepalen welke informatie zichtbaar is op Google. Door ervoor te zorgen dat de gegevens actueel zijn, wordt meteen aan het begin van de ontdekkingsfase van de klant je directe (eigen) prijs getoond naast de tarieven van derden. Het zaadje wordt dus meteen geplant dat de beste deal verkregen wordt als de klant rechtstreeks bij jouw hotel boekt.

Zo verander je een salesafwijzing in een verkoop

Als salespersoon gaat het uiteindelijk om het sluiten van een deal. Dit geeft een kick en smaakt naar meer. Het sluiten van een deal gaat niet zonder slag of stoot en kost waarschijnlijk een aantal afwijzingen, hoe goed je product of dienst ook is.Als eenmaal je cijfers achterblijven kan dit als resultaat hebben dat je aan jezelf begint te twijfelen. Dit zijn de manieren om de dip weer te boven te komen.

Weet je zeker dat het een definitieve nee is?

Voordat je je gaat afvragen hoe je moet omgaan met een afwijzing is het altijd goed om jezelf een paar keer af te vragen; Ben ik zeker dat mijn pitch is afgewezen?

 

Een antwoord zoals ‘er is op dit moment geen budget’ betekent eigenlijk dat het goed is om een reminder te zetten over een aantal maanden. Het zou wel te makkelijk zijn als je altijd gelijk een ja zou krijgen. Laat continu je voordeel zien, lever relevante informatie aan je prospects en blijf vooral op de radar. Dit alles kan je zomaar alsnog een deal opleveren; geef niet op! (social selling guide)

Wanneer je nu geen deal kunt sluiten met een prospect, probeer hem toch van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Straal autoriteit uit en laat zien waarover je het hebt, uiteindelijk kan dit resulteren in een aanbeveling of mond-tot-mondreclame. Krijg je toch een nee? Er zijn nog opties.

Stap 1. Evalueer je salesbenadering

Laat een aantal afwijzingen je niet van de wijs brengen. Er zijn altijd een paar stappen die elke sales persoon kan volgen om de cijfers te verbeteren.

Stap 1 is om een routine in je sales aan te brengen. Neem het ‘opbouwen van een relatie’ daarin mee, dit zorgt voor betrouwbaarheid. Het te snel willen sluiten van een deal kan roet in het eten gooien. Hoeveel afwijzingen je ook krijgt, je kunt van alle iets leren. Probeer elke afwijzing in detail te bekijken en vanuit hier te bepalen; wat ging er goed? En wat kan er beter?

Een afwijzing hoeft niet altijd bij jezelf te liggen, het heeft ook externe factoren. De concurrent geeft een betere deal, of heeft een beter product. Of er is geen goede match tussen de prospect en jouw product. Zolang je niet weet gaat wat er misgaat, hoe zou je dan je pitch kunnen verbeteren?

Wat is jouw conversie? Wat is het gemiddelde voor je industrie/bedrijf? Het kan zijn dat het aantal afwijzingen erg hoog ligt in jouw industrie. Zonder dit te weten zal je nooit weten of het aan je sales benadering ligt. In het analyseren van je benadering, hou het altijd positief. Zo blijf je je richten op de belangrijkste zaken en de toekomst. Leer ook van je gemaakte sales, hoe onderscheiden die zich ten opzichte van de afwijzingen? Inspiratie nodig om je prospect te benaderen? Zie hier een aantal leuke voorbeelden

Echt achter het verschil komen? Stuur een korte vragenlijst naar klanten om te horen waarom ze voor jou hebben gekozen. Het meeste ga je leren wanneer je deze ook stuurt naar mensen die je hebben afgewezen. Die benadering kan wellicht hun doen besluiten om alsnog te komen, denk er bijvoorbeeld ook over na om een incentive hieraan vast te plakken.

Stap 2. Bestudeer je prospects

Leer je prospects kennen tot in detail. Kom erachter waar naar jouw klanten precies op zoek zijn, wat hun drijfveren zijn en wat voor hun belangrijk is. Evalueer je product samen en beheers de belangrijkste sales skill; luisteren. Wanneer je niet genoeg kunt voldoen aan de prospect zijn behoeften kan het zijn dat een product/service van de concurrent beter is. Vertel dit ook, wees eerlijk.

Het is niet alleen voor je karma. Elke interactie met je prospect is een stap voorwaarts in het winnen van hun vertrouwen en het maken van een deal. Je zult verbaasd zijn hoeveel klanten je zult winnen door de concurrentie aan te bevelen.

Blijf altijd onthouden dat een afwijzing niet aan jou ligt. Het voorstel kan buiten het budget vallen, of hun wensen die je niet kunt invullen. Hoe beter je afwijzing in kaart brengt, hoe makkelijker het wordt om verschillende type prospects te herkennen en sneller een deal te kunnen maken. Lees ook 7 Krachtige B2B Leadgeneratie tips

Stap 3. Blijf in contact

Je zult verbaasd zijn hoeveel deals er niet doorgaan door het niet (genoeg) opvolgen van je prospect. Verwacht niet een deal te sluiten tijdens een eerste pitch. Dit is een van de meest gemaakte fouten. Volgens de data van Hubspot, geeft 44% van de verkopers het op na één afgewezen pitch. De tijd van een pitch en direct kopen is allang voorbij, 80% van sales heeft tenminste vijf follow ups gehad. 20% zal 12 maanden wachten tot ze overgaan tot koop na het aanvragen van informatie. Als je opgeeft na de eerste pitch, dan stop je echt te snel (leadnurture blog)

Wanneer je pitch hard wordt afgewezen is het soms moeilijk om de motivatie te vinden om het het nog een keer te proberen. Dat kan echter soms precies iets zijn wat je prospect nodig heeft. In sales is een ‘nee’ meestal tijdelijk. Een paar maanden later kan het zomaar een ‘ja’ zijn. Ken je prospect, weet wat hun pijnpunten zijn en hoe jouw dienst/product hun leven makkelijker kan maken.

Afsluiting

Bekijk elke stap in het proces waar jij controle op hebt. Heb je ergens de bal laten vallen? Heb je genoeg opvolging gegeven? Ken je jouw prospect wel goed? Als er geen grote fouten aan jouw kant zijn geweest, kijk dan naar de prospect. Waren ze een verkeerde match voor jouw product of service?

Geen grote afknappers? Relax. Hou contact. Prospects zijn net als wijn. Sommige zijn er al klaar voor vanaf het begin, andere moeten soms even ademen, en een paar hebben veel tijd nodig om te rijpen. Vergeet nooit om te blijven opvolgen en blijf verkopen!

‘Meer sitesnelheid en conversie door pre-rendering op basis van klikpaden’

Hoe snel Nederlandse sites gemiddeld ook zijn, bedrijven zoeken naar technieken om de laadtijd nog wat verder omlaag te brengen. Aan de rij mogelijkheden is een nieuwe optie toegevoegd. Door pagina’s te ‘pre-renderen’ met behulp van de klikpaden uit Google Analytics brengt marketingbureau Fingerspitz de laadtijd tot een kwart omlaag.

Bij heel wat bedrijven staat het optimaliseren van de sitesnelheid inmiddels op de agenda. Iedere extra seconde vergroot immers de kans op een bezoeker die de winkel direct achter zich laat, zo blijkt geregeld uit onderzoek. Google heeft inmiddels bevestigd dat het snelheid dusdanig belangrijk vindt voor de gebruikerservaring, dat het per juli aanstaande een rankingfactor is voor de mobiele rangschikking van sites.

Klikpaden als voorspeller

Hoewel Nederlandse sites gemiddeld tot de snelste van Europa behoren, blijft het zoeken naar technieken die hierbij helpen.

Marketingbureau Fingerspitz is tot de conclusie gekomen dat het pre-renderen van pagina’s zo’n bruikbare techniek is. Afgelopen jaar ontwikkelde het bedrijf een zelflerende algoritme dat naar de data uit Google Analytics kijkt. Door naar de klikpaden te kijken – de meestgebruikte ‘routes’ door de site – is het model goed in staat te voorspellen welke pagina een bezoeker vervolgens wil zien, zo vertelt managing director Jaap Jacobs.

Het model wordt vervolgens via Googles Tag Manager in de betreffende site geladen en zo spreekt het uiteindelijk een pre-render techniek aan. “In feite vertelt die techniek aan de webbrowser welke pagina het alvast mag laden” legt ontwikkelaar Sjoerd Maessen uit. De pagina’s waarvan de kans het grootst is dat ze door iemand geopend worden, zijn op de achtergrond al klaargezet.

‘Effect op mobiel verkeer zeer groot’

Dat zorgt in praktijk niet alleen voor een snellere site, de conversie neemt ook zichtbaar toe, zegt Jacobs. Bij webwinkel John Beerens is de laadtijd met 18,9 procent afgenomen en de gemiddelde sessiewaarde is met iets meer dan vier procent gegroeid. Slechts een snellere winkel zorgt onderaan de streep voor bijna veertienduizend euro extra omzet per maand.

Voor het voorspellen van de volgende stap blijkt het belangrijk om niet alleen naar het aantal paginaweergaves te kijken. Zo worden de zoekresultaten bijvoorbeeld uitgesloten van de rendering. En zijn de sessieduur en het gebruikte apparaat juist toegevoegd aan de analyse. “Dat heeft de resultaten zeer positief beïnvloed.” De paden die mobiele gebruikers bewandelen zijn wezenlijk anders, de effecten op de conversie des te groter. “Je ziet in de resultaten terug dat als de mobiele snelheid toeneemt, mensen makkelijker browsen en meer producten bekijken. De gemiddelde omzet per bestelling gaat dus omhoog. Dat de checkout makkelijker is te doorlopen, speelt daarin ook mee.”

‘Laag bovenop andere technieken’

Het aantal combinaties van te bewandelen paden is bijna eindeloos, zorgt dat er niet voor dat een hoop pagina’s uiteindelijk voor niks worden geladen? Het komt inderdaad wel eens voor, zegt ontwikkelaar Maessen. Maar behalve wat extra ‘requests’ voor de hostingomgeving en de mobiele data die ermee wordt verspild, merkt de gebruiker daar in praktijk weinig van. Dit is bovendien verder te optimaliseren door voor een logische klikstructuur te zorgen op de site. Als de navigatie ‘logisch’ is, neemt de voorspellende kracht en dus de betrouwbaarheid van het model steeds verder toe.

Hoewel het algoritme met de conversie voor ogen is ontwikkeld, blijken ook steeds meer grote webwinkels geïnteresseerd. “Met name vanwege de gebruiksvriendelijkheid”, denkt Jacobs. Bedrijven hadden hier lange tijd niet zo’n aandacht voor, maar nu Google inzet op snelheid voor het mobiele zoeken neemt de druk iets toe. Jacobs benadrukt dat de techniek is te gebruiken naast een content delivery network of bovenop een AMP-site. “Zie het als een extra laag. Wel moet je natuurlijk testen of de toevoeging het waard is. Zelf kiezen we er daarom voor altijd eerst te A/B-testen.”

Peter van Schaik (Uitvaart.nl): ‘Naast 65 sites, nu ook zelf uitvaartondernemer’

Peter van Schaik is het schoolvoorbeeld van iemand die inzoomt op een niche. In zijn geval de uitvaart. Zes jaar geleden had hij 15 websites over uitvaarten, inmiddels zijn het er 65. “Ik heb één site voor terminale zorg, één site voor uitvaarten die het milieu zo min mogelijk belasten en twee offertesites: 1 quick and dirty en de ander heel zorgvuldig en uitgebreid. Daarnaast heb ik een heleboel lokale uitvaartsites.”

Naast zijn websites is Van Schaik inmiddels zelf ook actief als uitvaartondernemer onder de naam Amstel Uitvaarten. Tegen Top Names: “Dat ben ik 8 november begonnen en dat wordt snel groot. Terwijl ik niet eens wat bijzonders doe: ik ben gewoon eerlijk. Dat is het belangrijkste.”

Browserproblemen oplossen in 9 stappen

Weet jij welke browsers jouw websitebezoekers gebruiken en in welke browsers jouw website slecht presteert? En belangrijker: weet jij waaróm jouw website slecht presteert in deze browsers?  Op basis van je data uit Google Analytics kun je bepalen welke browsers, browserversies en browserformaten problemen opleveren. Met een browsertest kom je erachter wat precies problemen veroorzaakt. 

Allereerst duiken we in Google Analytics voor een grondige data-analyse. Zo kunnen we precies in kaart brengen met welke browsers, browserversies en browserformaten jouw website wordt gebruikt en waar de problemen ontstaan. Weet je al precies welke browsers, browserversies, browserformaten en pagina’s je wilt gaan testen? Verspil dan geen tijd en ga direct door naar stap 7.

Stap 1: verschillende apparaten vragen om een verschillende analyse.

Een mobiele gebruiker gedraagt zich anders dan een desktopgebruiker. Daarom is het belangrijk de data van deze verschillende gebruikersgroepen apart te analyseren. Dit doe je door voor desktop-, mobiele- en eventueel (als het genoeg gebruikers zijn) tabletgebruikers, aparte segmenten te gebruiken.

Laten we beginnen met desktopgebruikers. Klik hiervoor op Segment toevoegen in het Google Analytics.

segment toevoegen

Zoek vervolgens op ‘desktop’ en vink een van de Desktop verkeer segmenten aan. Klik daarna op toepassen.

Desktop verkeer browsertest

Nu hoef je alleen nog het Alle gebruikers- segment te verwijderen om alleen maar het desktopverkeer te zien.

Alle gebruikers verwijderen

Stap 2: welke browsers worden veel gebruikt?

We gaan nu kijken in welke browsers jouw website vaak wordt bekeken. Ga hiervoor onder Doelgroep naar het browser en besturingssysteem-rapport. Klik vervolgens op het vergelijkingsicoontje en selecteer Bouncepercentage in de dropdown.

vergelijkingen in browsertest

Je ziet nu in een overzicht wat de meest gebruikte browsers waarin je website ondergemiddeld presteert. Om een goed beeld te vormen van de prestaties, kan het ook slim zijn om naast het bouncepercentage te kijken naar het Conversieratio van e-commerce, het Doelconversieratio, het aantal Pagina’s per sessie of de Sessieduur.

Stap 3: welke browserversies zorgen voor problemen?

We gaan nu een stap dieper door de browserversies onder de loep te nemen.

Klik op een van de browsers die veel wordt gebruikt. Je krijgt nu een overzicht van alle browserversies en je ziet zo perfect welke versies voor problemen zorgen. Het is belangrijk dat je ook de browsers bekijkt die bovengemiddeld presteren, want ook daar kun je versies vinden die problemen veroorzaken.

In dit voorbeeld zien we dat Safari versie 7.0.3 vrij veel wordt gebruikt en duidelijk voor slechte resultaten zorgt. Dit is dus zeker een browserversie die we moeten meenemen in de browsertest.

Browsertest versie

Bekijk zo alle versies van de browsers die veel gebruikt worden. Zet alle browserversies die veel gebruikt worden en slechte prestaties opleveren op deze lijst voor de browsertest. Voeg voor de onderbouwing ook een screenshot van het Google Analytics rapport toe. (Bij het gebruiken van de lijst, graag een kopie maken om je eigen data in te vullen.)

Stap 4: zijn er specifieke pagina’s waar problemen ontstaan?

Het kan zijn dat er bepaalde pagina’s zijn waar problemen ontstaan. Om dit te onderzoeken voeg je de secundaire dimensie Uitstappagina toe.

Secundaire uitstappagina browsertest

Nu zie je exact welke pagina’s in welke browserversies veel verkeer krijgen en een hoge bouncerate hebben.

Browsertest hoge bouncerate

Breng zo alle pagina’s van slecht presterende browserversies in kaart. Plaats vervolgens alle pagina’s met veel verkeer en opvallend hoge bouncepercentages op je lijst voor de browser test. Doe dit door voor elke pagina deze punten in te vullen:

 • Apparaat
 • Browserversie
 • Aantal gebruikers
 • Pagina

Maak ook hier een screenshot van het Google Analytics rapport en voeg deze toe aan de lijst.

Stap 5: zijn er bepaalde browserformaten die zorgen voor ondergemiddelde prestaties?

Specifieke browserformaten kunnen problemen veroorzaken. Om in kaart te brengen welke specifieke formaten problemen kunnen veroorzaken, gaan we terug naar het overzicht van stap 3. Voeg vervolgens de secundaire dimensie Browserformaat toe. Nu kun je precies zien welke browserformaten in welke browserversies zorgen voor bovengemiddelde bouncepercentages.

Browsertest: welke browserformaten zorgen voor bovengemiddelde bouncepercentages?

Doe dit voor alle browsers met veel verkeer. Vul je lijst aan met de combinaties van browserversies en browserformaten die bovengemiddeld hoge bouncerates hebben. Vul voor alle combinaties deze punten in:

 • Apparaat
 • Browserversie
 • Browserformaat
 • Aantal gebruikers
 • Pagina
Stap 6: de belangrijkste pagina’s.

Het is nu nog belangrijk om de lijst voor de browsertest aan te vullen met de volgende pagina’s:

 • Pagina’s met veel verkeer. Hoe meer verkeer een pagina heeft, hoe groter de invloed kan zijn van een probleem en de uiteindelijke oplossing. In Google Analytics kun je hier precies zien welke pagina’s goed worden bezocht: Gedrag > Alle pagina’s.

Browsertest gedrag op alle pagina's

 • Alle pagina’s uit je salesfunnel die bijdragen aan de conversies.
  Dit kunnen allerlei pagina’s zijn, bijvoorbeeld een productpagina, winkelwagenpagina of offertepagina. Als je Analytics account perfect staat ingesteld, dan kun je onder Conversies een Trechterweergave bekijken. Hier zie je alle pagina’s uit je funnel. Daarnaast zie je precies hoeveel mensen er uitstappen bij welke pagina.

Browsertest Trechterweergave

Als je geen Trechterweergave hebt ingesteld, dan kun je ook de belangrijke pagina’s in kaart brengen door zelf een bestelproces te doorlopen.

Deze belangrijke pagina’s ga je testen met alle browserversies die je in stap 3 hebt verzameld. Noteer daarom samen met deze browserversies van elke belangrijke pagina de volgende punten:

 • Apparaat
 • Browserversies
 • Aantal gebruikers
 • Pagina
Stap 7: doe dezelfde analyses voor mobiele gebruikers.

Nu alle desktopdata is geanalyseerd, moet de mobiele data worden geanalyseerd. Doorloop hiervoor opnieuw stap 1 tot en met 6. Nadat je dit hebt gedaan, is je lijst voor de browsertest klaar!

Stap 8: kies een tool.

Voor de browsertest heb je verschillende betaalde en onbetaalde tools. We hebben de belangrijkste tools met elkaar vergeleken, zodat jij kunt beslissen welke het beste voor jou is:

Het is aan jou om op basis van jouw voorkeuren en budget een keuze te maken voor een tool. We raden je wel sterk aan om interactieve tests uit te voeren om deze redenen:

 • Een website is een medium dat je gebruikt, niet iets waar je naar kijkt. Interactieproblemen komen daarom alleen naar voren als interacteert met de website.
 • Veel screenshots tonen alleen het gedeelte van de pagina boven de vouw, waardoor je veel problemen niet kunt opsporen.
Stap 9: doe de browsertest!

Nu hebben we alle voorbereidingen gedaan voor het echte werk: de browsertest. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

 1. Open een pagina die je wilt testen in een browser waarin de website goed werkt.
 2. Open daarnaast dezelfde pagina in de browserversie of in het browserformaat waarin je de pagina wilt testen.
 3. Plaats deze twee verschillende browsers naast elkaar op een groot scherm of op twee schermen.
 4. Test beide browsers nu door eerst alle visuele elementen te vergelijken en zo te zien of hier fouten in zitten.

Browsertest interactieve elementen

Klik vervolgens een element aan in de oude browser en hetzelfde element in de nieuwe browser. Zo kun je testen of de interactieve elementen correct reageren in de oudere browser. Doe dit voor alle interactieve elementen.

Werk op deze manier je hele testlijst af.

Breng de problemen goed in kaart

Het is belangrijk om de problemen die je tegenkomt goed in kaart te brengen. Vul hiervoor deze spreadsheet in waarin je per issue het volgende beschrijft:

 • Het probleem: beschrijf het probleem kort en bondig.
 • De pagina: geef aan om welke pagina het gaat.
 • Het device: op welk apparaat of op welke apparaten komt het probleem naar voren?
 • De oplossing: beschrijf wat volgens jou de oplossing van het probleem is.
 • Het doel: wat is het doel van het oplossen van het probleem? Zorgt dit voor een verbetering van de usability of ga je meer producten verkopen?
Prioriteer de issues

Je hebt nu alle problemen in kaart gebracht. Samen met de oplossingen die je hebt beschreven, ben je klaar om je site naar een hoger niveau te tillen. De vraag is nu nog: welk probleem pak je het eerst aan? Dit doe je niet op basis van je onderbuikgevoel maar met behulp van het PIE-Framework.

 • Potential: wat is volgens jou de geschatte impact van de oplossing op het beoogde doel?
 • Importance: in hoeverre kan deze aanpassing bijdragen aan het beoogde doel in vergelijking met de rest van de pagina’s?
 • Ease: hoe makkelijk is het om dit probleem op te lossen? Hoeveel geld en tijd zal het kosten om dit issue te verhelpen?
Wat doe je als je geen probleem kunt vinden?

Als je geen problemen kunt vinden die browser-gerelateerd zijn, maar wel ziet dat de website onderpresteert, ligt het probleem ergens anders. Wellicht is de website over het algemeen erg traag of is deze niet gebruiksvriendelijk. Wat je wel weet, is dat het niet aan het uiterlijk en de interactiviteit van de website ligt in de betreffende browserversie of in dit browserformaat. Daardoor kun je in ieder geval deze factor uitsluiten.

Je weet nu precies hoe je een op data gebaseerde lijst kunt maken voor je browser test. Daarnaast weet je hoe je met deze lijst jouw website kunt testen om zo browser gerelateerde problemen op te sporen. Tenslotte heb je geleerd hoe je de problemen die je tegenkomt documenteert en prioriteert. Daardoor heb je nu nieuwe kennis in huis om jouw website naar een hoger niveau te tillen en meer conversies binnen te halen.

Browserproblemen oplossen in 9 stappen

Weet jij welke browsers jouw websitebezoekers gebruiken en in welke browsers jouw website slecht presteert? En belangrijker: weet jij waaróm jouw website slecht presteert in deze browsers?  Op basis van je data uit Google Analytics kun je bepalen welke browsers, browserversies en browserformaten problemen opleveren. Met een browsertest kom je erachter wat precies problemen veroorzaakt. 

Allereerst duiken we in Google Analytics voor een grondige data-analyse. Zo kunnen we precies in kaart brengen met welke browsers, browserversies en browserformaten jouw website wordt gebruikt en waar de problemen ontstaan. Weet je al precies welke browsers, browserversies, browserformaten en pagina’s je wilt gaan testen? Verspil dan geen tijd en ga direct door naar stap 7.

Stap 1: verschillende apparaten vragen om een verschillende analyse.

Een mobiele gebruiker gedraagt zich anders dan een desktopgebruiker. Daarom is het belangrijk de data van deze verschillende gebruikersgroepen apart te analyseren. Dit doe je door voor desktop-, mobiele- en eventueel (als het genoeg gebruikers zijn) tabletgebruikers, aparte segmenten te gebruiken.

Laten we beginnen met desktopgebruikers. Klik hiervoor op Segment toevoegen in het Google Analytics.

segment toevoegen

Zoek vervolgens op ‘desktop’ en vink een van de Desktop verkeer segmenten aan. Klik daarna op toepassen.

Desktop verkeer browsertest

Nu hoef je alleen nog het Alle gebruikers- segment te verwijderen om alleen maar het desktopverkeer te zien.

Alle gebruikers verwijderen

Stap 2: welke browsers worden veel gebruikt?

We gaan nu kijken in welke browsers jouw website vaak wordt bekeken. Ga hiervoor onder Doelgroep naar het browser en besturingssysteem-rapport. Klik vervolgens op het vergelijkingsicoontje en selecteer Bouncepercentage in de dropdown.

vergelijkingen in browsertest

Je ziet nu in een overzicht wat de meest gebruikte browsers waarin je website ondergemiddeld presteert. Om een goed beeld te vormen van de prestaties, kan het ook slim zijn om naast het bouncepercentage te kijken naar het Conversieratio van e-commerce, het Doelconversieratio, het aantal Pagina’s per sessie of de Sessieduur.

Stap 3: welke browserversies zorgen voor problemen?

We gaan nu een stap dieper door de browserversies onder de loep te nemen.

Klik op een van de browsers die veel wordt gebruikt. Je krijgt nu een overzicht van alle browserversies en je ziet zo perfect welke versies voor problemen zorgen. Het is belangrijk dat je ook de browsers bekijkt die bovengemiddeld presteren, want ook daar kun je versies vinden die problemen veroorzaken.

In dit voorbeeld zien we dat Safari versie 7.0.3 vrij veel wordt gebruikt en duidelijk voor slechte resultaten zorgt. Dit is dus zeker een browserversie die we moeten meenemen in de browsertest.

Browsertest versie

Bekijk zo alle versies van de browsers die veel gebruikt worden. Zet alle browserversies die veel gebruikt worden en slechte prestaties opleveren op deze lijst voor de browsertest. Voeg voor de onderbouwing ook een screenshot van het Google Analytics rapport toe. (Bij het gebruiken van de lijst, graag een kopie maken om je eigen data in te vullen.)

Stap 4: zijn er specifieke pagina’s waar problemen ontstaan?

Het kan zijn dat er bepaalde pagina’s zijn waar problemen ontstaan. Om dit te onderzoeken voeg je de secundaire dimensie Uitstappagina toe.

Secundaire uitstappagina browsertest

Nu zie je exact welke pagina’s in welke browserversies veel verkeer krijgen en een hoge bouncerate hebben.

Browsertest hoge bouncerate

Breng zo alle pagina’s van slecht presterende browserversies in kaart. Plaats vervolgens alle pagina’s met veel verkeer en opvallend hoge bouncepercentages op je lijst voor de browser test. Doe dit door voor elke pagina deze punten in te vullen:

 • Apparaat
 • Browserversie
 • Aantal gebruikers
 • Pagina

Maak ook hier een screenshot van het Google Analytics rapport en voeg deze toe aan de lijst.

Stap 5: zijn er bepaalde browserformaten die zorgen voor ondergemiddelde prestaties?

Specifieke browserformaten kunnen problemen veroorzaken. Om in kaart te brengen welke specifieke formaten problemen kunnen veroorzaken, gaan we terug naar het overzicht van stap 3. Voeg vervolgens de secundaire dimensie Browserformaat toe. Nu kun je precies zien welke browserformaten in welke browserversies zorgen voor bovengemiddelde bouncepercentages.

Browsertest: welke browserformaten zorgen voor bovengemiddelde bouncepercentages?

Doe dit voor alle browsers met veel verkeer. Vul je lijst aan met de combinaties van browserversies en browserformaten die bovengemiddeld hoge bouncerates hebben. Vul voor alle combinaties deze punten in:

 • Apparaat
 • Browserversie
 • Browserformaat
 • Aantal gebruikers
 • Pagina
Stap 6: de belangrijkste pagina’s.

Het is nu nog belangrijk om de lijst voor de browsertest aan te vullen met de volgende pagina’s:

 • Pagina’s met veel verkeer. Hoe meer verkeer een pagina heeft, hoe groter de invloed kan zijn van een probleem en de uiteindelijke oplossing. In Google Analytics kun je hier precies zien welke pagina’s goed worden bezocht: Gedrag > Alle pagina’s.

Browsertest gedrag op alle pagina's

 • Alle pagina’s uit je salesfunnel die bijdragen aan de conversies.
  Dit kunnen allerlei pagina’s zijn, bijvoorbeeld een productpagina, winkelwagenpagina of offertepagina. Als je Analytics account perfect staat ingesteld, dan kun je onder Conversies een Trechterweergave bekijken. Hier zie je alle pagina’s uit je funnel. Daarnaast zie je precies hoeveel mensen er uitstappen bij welke pagina.

Browsertest Trechterweergave

Als je geen Trechterweergave hebt ingesteld, dan kun je ook de belangrijke pagina’s in kaart brengen door zelf een bestelproces te doorlopen.

Deze belangrijke pagina’s ga je testen met alle browserversies die je in stap 3 hebt verzameld. Noteer daarom samen met deze browserversies van elke belangrijke pagina de volgende punten:

 • Apparaat
 • Browserversies
 • Aantal gebruikers
 • Pagina
Stap 7: doe dezelfde analyses voor mobiele gebruikers.

Nu alle desktopdata is geanalyseerd, moet de mobiele data worden geanalyseerd. Doorloop hiervoor opnieuw stap 1 tot en met 6. Nadat je dit hebt gedaan, is je lijst voor de browsertest klaar!

Stap 8: kies een tool.

Voor de browsertest heb je verschillende betaalde en onbetaalde tools. We hebben de belangrijkste tools met elkaar vergeleken, zodat jij kunt beslissen welke het beste voor jou is:

Het is aan jou om op basis van jouw voorkeuren en budget een keuze te maken voor een tool. We raden je wel sterk aan om interactieve tests uit te voeren om deze redenen:

 • Een website is een medium dat je gebruikt, niet iets waar je naar kijkt. Interactieproblemen komen daarom alleen naar voren als interacteert met de website.
 • Veel screenshots tonen alleen het gedeelte van de pagina boven de vouw, waardoor je veel problemen niet kunt opsporen.
Stap 9: doe de browsertest!

Nu hebben we alle voorbereidingen gedaan voor het echte werk: de browsertest. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

 1. Open een pagina die je wilt testen in een browser waarin de website goed werkt.
 2. Open daarnaast dezelfde pagina in de browserversie of in het browserformaat waarin je de pagina wilt testen.
 3. Plaats deze twee verschillende browsers naast elkaar op een groot scherm of op twee schermen.
 4. Test beide browsers nu door eerst alle visuele elementen te vergelijken en zo te zien of hier fouten in zitten.

Browsertest interactieve elementen

Klik vervolgens een element aan in de oude browser en hetzelfde element in de nieuwe browser. Zo kun je testen of de interactieve elementen correct reageren in de oudere browser. Doe dit voor alle interactieve elementen.

Werk op deze manier je hele testlijst af.

Breng de problemen goed in kaart

Het is belangrijk om de problemen die je tegenkomt goed in kaart te brengen. Vul hiervoor deze spreadsheet in waarin je per issue het volgende beschrijft:

 • Het probleem: beschrijf het probleem kort en bondig.
 • De pagina: geef aan om welke pagina het gaat.
 • Het device: op welk apparaat of op welke apparaten komt het probleem naar voren?
 • De oplossing: beschrijf wat volgens jou de oplossing van het probleem is.
 • Het doel: wat is het doel van het oplossen van het probleem? Zorgt dit voor een verbetering van de usability of ga je meer producten verkopen?
Prioriteer de issues

Je hebt nu alle problemen in kaart gebracht. Samen met de oplossingen die je hebt beschreven, ben je klaar om je site naar een hoger niveau te tillen. De vraag is nu nog: welk probleem pak je het eerst aan? Dit doe je niet op basis van je onderbuikgevoel maar met behulp van het PIE-Framework.

 • Potential: wat is volgens jou de geschatte impact van de oplossing op het beoogde doel?
 • Importance: in hoeverre kan deze aanpassing bijdragen aan het beoogde doel in vergelijking met de rest van de pagina’s?
 • Ease: hoe makkelijk is het om dit probleem op te lossen? Hoeveel geld en tijd zal het kosten om dit issue te verhelpen?
Wat doe je als je geen probleem kunt vinden?

Als je geen problemen kunt vinden die browser-gerelateerd zijn, maar wel ziet dat de website onderpresteert, ligt het probleem ergens anders. Wellicht is de website over het algemeen erg traag of is deze niet gebruiksvriendelijk. Wat je wel weet, is dat het niet aan het uiterlijk en de interactiviteit van de website ligt in de betreffende browserversie of in dit browserformaat. Daardoor kun je in ieder geval deze factor uitsluiten.

Je weet nu precies hoe je een op data gebaseerde lijst kunt maken voor je browser test. Daarnaast weet je hoe je met deze lijst jouw website kunt testen om zo browser gerelateerde problemen op te sporen. Tenslotte heb je geleerd hoe je de problemen die je tegenkomt documenteert en prioriteert. Daardoor heb je nu nieuwe kennis in huis om jouw website naar een hoger niveau te tillen en meer conversies binnen te halen.

Drie tips om je artikelen op het juiste prijsniveau te houden

Als omnichannel- of online retailer neem je ieder jaar tegen wil en dank afscheid van overtollige, uitlopende artikelen via een finale uitverkoop, een outlet of in het ergste geval een opkoper. Artikelen die aan het einde van hun levenscyclus zitten of die simpelweg een te lage rotatie hebben, leggen immers beslag op kostbare ruimte in het distributiecentrum en brengen steeds minder op. Tijd voor doordacht dynamisch prijzen.

Tegelijkertijd is het immers ook kostbaar om artikelen ineens diep af te prijzen. Dat komt vaak voor doordat ze te lang dynamisch geprijsd worden op een ‘marktconform niveau’. De kunst is daarom om ze systematisch en stapsgewijs af te prijzen zodat de effectiviteit van verschillende prijspunten getoetst en benut wordt. De snelheid waarmee de prijs daalt en de diepte van de korting wordt zo gekoppeld aan de vraag in de markt.

Met actuele prijsbenchmarks, geavanceerde software en een toegewijd pricingteam is het mogelijk om honderdduizenden artikelen iedere dag weer concurrerend te prijzen. Dat gebeurt idealiter op basis van een overkoepeld prijsbeleid met daarbinnen gedifferentieerde strategieën voor kanalen, productgroepen, merken, prijsbanden of zelfs specifieke artikelen. Binnen dit raamwerk bepalen algoritmes wat de beste prijzen zijn door prijselasticiteit en concurrentie in overweging te nemen. Koppelingen met inkoopprijzen, voorraadposities, verkoopaantallen en conversies zijn evengoed mogelijk.
Voeg daar nog de levensfase aan toe en de basis voor een separate, geautomatiseerde markdown-strategie is gelegd. De realisatie en uitvoering van een passend model nemen vervolgens wel uitdagingen met zich mee. Daarom drie tips:

 1. Creëer draagvlak
  Het is noodzakelijk om draagvlak te hebben en te houden bij directie, supply chain en category management. Hoewel het doel is om afschrijvingskosten te sparen loop je bijvoorbeeld tegen de vraag aan in welke mate er budget is om in de marge te snijden. Daarnaast moet de mate van agressie bepaald worden; Binnen welke termijn moet de voorraad afgebouwd zijn? Mag de artikelmarge negatief worden? Etc. Ook is het belangrijk om de categoriemanagers mee te hebben. Door buiten de kaders van het prijsbeleid te gaan, raak je immers aan hun marge KPI’s. Ook onderhouden zij de relaties met leveranciers die niet per se blij zijn met prijsverlagingen. Bovendien kan er recht van retour zijn afgesproken, waardoor afprijzen minder lucratief is dan terugsturen of inruilen. Monitor de voortgang en rapporteer terug aan alle stakeholders.

 2. Optimaliseer het model
  In de implementatiefase loop je tegen verschillende uitdagingen aan. Zo kan een bestelling uit het Verre Oosten eenmalig zijn. Als deze partij direct als ‘uitlopend’ wordt geregistreerd door supply chain, de voorraad hoog is en er geen conversie is, gaat de prijs meteen omlaag terwijl dat niet hoeft. Verder kwalificeert een seizoensartikel zich in het voorjaar misschien voor afprijzing, maar in het najaar niet meer. Stakeholders betrokken houden levert daarom waardevolle feedback op en geeft de sturing aan de optimalisatie. Richt het model zo in dat artikelen die ondanks meerdere prijsverlagingen niet of weinig bewegen, worden uitgesloten voor verdere markdowns en onderwerp worden van analyse. Als de Product Detail Pagina (PDP) niet bekeken wordt, dan heeft korting op korting stapelen namelijk geen zin. Weinig weergaven of lage conversie is niet altijd het gevolg van prijs, maar kan ook door slechte vindbaarheid of content veroorzaakt worden.

 3. Push de markdowns
  Omdat deze artikelen niet aan alle aspecten van het reguliere prijsbeleid hoeven te voldoen, is het zinvol om de scherpe prijzen extra uit te lichten door ze een actietag te geven of op te nemen in een aanbiedingensectie op de website. Dit stimuleert immers de verkoop en draagt bij aan een scherpe prijsperceptie. Zeker als acties en koopjes goed bij de winkelformule passen. Ook blijkt het voor Online Marketing lucratief om de markdown-artikelen uit de reguliere campagnes te halen en in geïsoleerde campagnes te zetten. Door de verlaagde prijzen zal de Click Through Ratio (CTR) en de conversieratio binnen de verschillende advertentiekanalen namelijk toenemen, waardoor de Return On Ad Spend (ROAS) verbetert. Door de isolatie zijn vervolgstappen, zoals het verhogen van biedingen in Google Adwords, overzichtelijk uit te voeren met een hogere rotatie tot gevolg. Let daarbij wel op de advertentiekosten omdat prijsverlagingen zorgen voor een lagere absolute marge.
Resultaat en positieve bijwerkingen

Voor een webwinkel met een assortimentsomvang van de vele duizenden artikelen en een jaarlijkse  miljoenenomzet, kan de schade van een reactief beleid op uitlopend en overtollig assortiment gemakkelijk in de tonnen per jaar lopen. Door de juiste disciplines te betrekken, een markdownmodel in te richten en de lage prijzen in je voordeel te gebruiken, valt er als retailer veel geld te verdienen of te besparen. De ratio van een gezonde marge of logische benchmark moet daarbij soms plaatsmaken voor een extreme korting, maar daarmee beïnvloed je de prijsperceptie positief, doe je de klant een plezier en houd je de opkoper buiten de deur. Heb je de afbouw van overtollige voorraad eenmaal effectief ingericht, dan dient de volgende uitdaging zich aan: hoe neem je problematische voorraadposities van niet-uitlopend assortiment mee in het dagelijks dynamisch prijzen?

 

Commission sharing: nieuwe samenwerkingen leiden tot conversie

Consumenten willen gratis interessante content lezen. Adverteerders willen op hun beurt inzicht in wie hun producten koopt. En tegelijkertijd zoeken content publishers naar nieuwe manieren om hun bezoekers te bedienen en hierbij geld te verdienen, zodat zij journalistiek gratis aan kunnen blijven bieden. Dit alles ligt ten grondslag aan het commission sharing-concept.

Van oudsher zijn affiliate marketingpartijen de schakel tussen publishers en adverteerders. De opkomst van ecosystemen waarin bedrijven met complementaire expertise, producten of diensten met elkaar gaan samenwerken in plaats van alles proberen zelf te doen, is een trend die sinds een aantal jaren echt voet aan de grond krijgt in het affiliate marketinglandschap. Vanzelfsprekend heeft dit effect op de samenwerkingsstructuur. In plaats van de traditionele driehoekssamenwerking tussen netwerk, publisher en adverteerder zien we nu ook partnerships ontstaan tussen publishers onderling die worden gefaciliteerd door het affiliate marketingnetwerk.

Het begon voor ons een jaar of drie geleden met een financiële vergelijkingstool van een specialist die op een high-volume website werd geplaatst. Voor de drukbezochte publisher leverde het techniek op die ze zelf niet hadden kunnen ontwikkelen en de technische specialist boorde op zijn beurt een nieuw publiek aan. Het werd al snel duidelijk dat dit concept ook goed toepasbaar was in andere segmenten zoals telecom en retail. Hiervoor werken we samen met partijen die white label tools hebben ontwikkeld voor bijvoorbeeld het vergelijken van telefoonabonnementen en verzekeringen, maar in-article widgets of het plaatsen van een shop behoort tot de mogelijkheden.

De content publisher kan zo’n tool in eigen look & feel implementeren zonder dat ze de technische expertise in huis moeten halen om zo’n vergelijker te ontwikkelen. De commissie over de omzet die zo wordt gerealiseerd, wordt gedeeld tussen de content publisher en de toolontwikkelaar, die verwerken wij en betalen wij uit via de door ons ontwikkelde commission sharing-tool.

Voor adverteerders biedt het commission sharing-concept de mogelijkheid om samen te werken met niet-traditionele publishers die zich normaliter richten op advies of inspiratie, maar niet primair op het realiseren van conversie voor merken en webwinkels.

Elle.nl en Shopsuite: shoppable content

Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan voor Elle en Shopsuite. Elle.nl heeft met 875.000 unieke bezoekers per maand een groot bereik. Shopsuite heeft een online etalage ontwikkeld, waarbij de publisher uit meer dan 5 miljoen producten een selectie kan maken die past bij het medium. Het is shoppable content die is afgestemd op de doelgroep van de content publisher. Elle.nl kan op deze manier bezoekers een shopervaring bieden zonder dat zij zelf een webwinkel hoeven in te richten. Met succes: zowel de bezoekersaantallen als de conversie-KPI’s van de shop op Elle.nl stegen flink. Inmiddels zijn er op deze manier meer dan duizend samenwerkingen tot stand gekomen, onder andere op de website van &C, Lindanieuws, Cosmogirl en Esquire.

The Dutch Selection: smartphones vergelijken

Een van de partners met wie we samenwerken op het gebied van telecom is The Dutch Selection, die smartphones en abonnementen met elkaar vergelijkt. Zij kunnen de populairste telefoons met elkaar vergelijken, maar de content publisher kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een specifiek merk of een bepaalde provider uit te lichten. Zo kan de content dus worden afgestemd op de kenmerken van de site. Wanneer de gebruiker iets van zijn gading vindt, dan gaat hij met één klik naar de check-outpagina van de adverteerder, zodat de kans op churn – doordat de klant te veel handelingen moet verrichten – aanzienlijk wordt beperkt. Een eveneens mooie feature is de in-article widget die The Dutch Selection heeft ontwikkeld, die bedoeld is voor het gebruik in specifieke artikelen. Dit is een uitgeklede versie van de vergelijker, waarmee bijvoorbeeld de top-3 deals worden getoond.

Resultaten tot nu toe

Het commission sharing-concept is mede een succes, omdat je veel beter kunt bepalen welke publishers (touchpoints) hebben bijgedragen aan de uiteindelijke conversie en in welke mate. Hier kun je de commissiestructuur op afstemmen, zodat elk touchpoint beter op waarde wordt geschat. Bovendien zien we dat de marktontwikkelingen vragen om een verandering in de wijze van adverteren. Door de kritische millennial generatie zijn adblockers gemeengoed geworden en is de vraag naar native advertising toegenomen. Hierdoor staat de CPM-prijs van rich media al jaren onder druk en is er bij publishers vraag naar alternatieve en additionele verdienmodellen. Dit zien we niet alleen terug in onze resultaten, maar ook in de groei van onze commission sharing oplossing: tussen 2014 en 2017 hebben we een omzetgroei van 163 procent gerealiseerd en is het aantal conversion partners uitgegroeid tot tien.

Next step?

Onze verwachting is dat we commission sharing partnerships in meer segmenten (zoals Food en Home & Living) gaan opzetten met providers die nieuwe technologieën aanbieden aan de publisher om van diens bezoekers klanten te maken. Er zijn verschillende interessante innovaties op dit gebied. Universal basket tracking bijvoorbeeld, waarbij bestellingen bij verschillende webshops worden gecombineerd tot één winkelmandje/order. Of contextual commerce, waarbij je direct vanuit een foto of ander beeld een aankoop kunt doen. Hetzelfde idee wordt toegepast bij shoppable video, waarbij je zonder de player te verlaten een product kunt kopen dat wordt getoond. Zo zijn we recent een samenwerking gestart met video-advertisingbedrijf Vraym, een selfservice oplossing voor adverteerders en publishers die met behulp van video hun sales willen verhogen. Volledig geoptimaliseerd voor elk type device natuurlijk. En ook op gebied van Augmented Reality zie je steeds meer commerciële toepassingen die prima binnen het commission sharing-concept passen, zoals een virtuele projectie van een bepaald meubelstuk in je woonkamer om te zien of het in je interieur past of het scannen van je voeten om je ideale sneakers te vinden.

Meer weten over commission sharing en de trends in affiliate marketing? In de podcast ‘Future proof met Awin: go big and go niche or go home’ gaan Wanja Allessie en Thomas van der Lee in op de ontwikkelingen in het performance-marketinglandschap en wat de visie en voorbereiding van Awin hierop is. Beluister de podcast hier.

Page generated in 1,411 seconds. Stats plugin by www.blog.ca